Proje Numarası: 06B Başlama Tarihi:2006 Bitiş Tarihi:2009 Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2009 "

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Proje Numarası: 06B Başlama Tarihi:2006 Bitiş Tarihi:2009 Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2009 ""

Transkript

1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU Proje Başlığı: Farklı Tip İşletmelerde Somatik Hücre Sayılarının Değerlendirilmesi Proje Yürütücüsünün İsmi: Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN Yardımcı Araştırmacıların İsmi: Dr. Duygu Baki ACAR, Araş.Gör. Mehmet CENGİZ, Doç.Dr. Örsan GÜNGÖR, Yrd.Doç.Dr. Yunus ÇETİN Proje Numarası: 06B Başlama Tarihi:2006 Bitiş Tarihi:2009 Rapor Tarihi: Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Ankara - " 2009 "

2 KESİN RAPOR I. Proje Adı: Farklı Tip İşletmelerde Somatik Hücre Sayısının Değerlendirilmesi Name of Project: Evaluation of Somatic Cell Counts at Different Type Farms Özet: Bu çalışmada amaç, değişik yörelerde bulunan farklı işletmelerde süt somatik hücre sayısını karşılaştırmaktı. Bu projede materyal olarak Türkiyenin farklı bölgelerinde, farklı tip işletmelerden toplanan toplam süt örneği kullanıldı. Somatik hücre hücre sayısını belirlemek amacı ile süt örnekleri alınmadan önce meme başları alkollü bir pamuk ile temizlendi, daha sonra ilk birkaç damla süt bir kaba boşaltıldıktan sonra herbir memeden bir tüpe 10 ml kadar süt örneği alındı. Alınan süt örnekleri somatik hücre sayımı için +4 o C de laboratuara getirildi. Somatik hücre sayısı yüksek olan işletmelerde birtakım önerilerde bulunuldu ve önerilerden 6 ay sonra aynı işletmelerden ikinci kez süt örnekleri alınarak somatik hücre sayısı yeniden değerlendirildi ve daha sonra birinci ve ikinci somatik hücre ölçüm sonuçları karşılaştırıldı. Veriler normal dağılmadığı için grupların karşılaştırılmasında parametrik olmayan testlerden Kruskal-Wallis testi (P < 0,05) ve aynı zamanda farklı grupları belirlemek amacıyla Tukey HSD testi kullanıldı. Birinci ve ikinci ölçümlerde somatik hücre sayısı sırasıyla en yüksek aile tipi, entansif tip ve yarı, entansif tip işletmede saptandı ve değerler (ortalama rank) sırasıyla birinci ölçümde 3292, 3403 ve 2943, ikinci ölçümde 3198, 3247 ve 2402 olarak saptandı. Summary: The aim of this study was to compare somatic cell counts at different type farms. In this project as a material, totally 10 thousand milk samples that collected from different type farm at different region of Turkey were used. Milk samples were collected cows that no visible clinically mastitis symtoms. Somatic cell counts were determined by BENTLY 150 somatic cell counter that runs with flow cytometre. Before sampling, teat ends were cleaned by 70% alcohol-soaked gauze and foremilk was discarded after this nearly 10 ml milk samples were collected using a gentle milking into plastic tubes, and numbered to identify the quarters and cows. Samples were transported to the laboratory at +4 C to evaluate somatic cell counts. The farms that somatic cell counts were high, some measurement were recommended and 6 months after this time, milk samples were collected second times and result of first and seconds somatic cell counts were compared. Statistical analyses of this study were used Kruskal-Wallis Test was used. Also Tukey HSD test was used to determine the diferrent groups. The highest somatic cell of first and second counts were dermined family, entansive and semiintensive type farm respectively and mean rank of first and second counts were 3292, 3403 and 2943, 3198, 3247 ve 2402 cells.

3 II. Amaç ve Kapsam Bu projenin amaçları; 1) Ülkemizde bazı aile, yarı entansif ve entansif tip işletmelerde süt verimi ve kalitesini belirleyen somatik hücre sayısını ortaya koymak, 2) Tüketime sunulacak sütlerin insan sağlığı açısından istenen standartlara uygun hale getirilmesine katkı sağlamak ve bu konuda gerekli bilgileri vermek, 3) Aile tipi işletmelerde kaliteli süt üretimini teşvik etmek ve bu konuda yapılması gerekenleri ortaya koyarak Avrupa Birliği Ülkeleri ndeki standartlarda süt üretiminin önemini ortaya koymak, 4) Entansif işletmelerin süt üretimini ve kalitesini arttırarak rekabet gücünü yükseltmek ve sonuç olarak Avrupa Birliği uyum sürecinde olan ülkemizde, bu alanda referans bir laboratuar oluşturarak, sorunların çözümüne katkı sağlamak, 5) Ülkemizdeki hayvancılık modeli genel olarak halk tipi işletme olması nedeniyle bu işletmelerde önemli sorunların başında gelen kaliteli süt üretimi için bir model geliştirmek ve bunu ülke hayvancılığının gelişiminde bir model olarak sunmaktı. III. Materyal ve Yöntem Bu çalışmanın materyalini, ülkemizin değişik yörelerinde bulunan aile tipi 4000, yarı entansif 3000 ve entansif işletmelerden 3000 olmak üzere toplam 2500 ineğe ait adet süt örneği oluşturdu. Süt örnekleri, değişik işletmelerde bulunan klinik mastitis belirtileri göstermeyen ineklerden toplandı. Süt örneklerinde somatik hücre sayısı BENTLY 150 marka flow sitometri yöntemine göre çalışan cihazda belirlendi. Somatik hücre hücre sayısını belirlemek amacı ile süt örnekleri alınmadan önce meme başları alkollü bir pamuk ile temizlendi, daha sonra ilk birkaç damla süt bir kaba boşaltıldıktan sonra herbir memeden bir tüpe 10 ml kadar süt örneği alındı. Alınan süt örnekleri somatik hücre sayımı için +4 o C de laboratuara getirildi. Somatik hücre sayısı yüksek olan işletmelerde birtakım önerilerde bulunuldu ve önerilerden 3 ay sonra aynı işletmelerden ikinci kez süt örnekleri alınarak somatik hücre sayısı yeniden değerlendirildi ve daha sonra birinci ve ikinci somatik hücre ölçüm sonuçları karşılaştırıldı.

4 IV. Analiz ve Bulgular Yapılan çalışmada alınan toplam adet süt örneği entansif (n=2465), yarı entansif (n=4789) ve aile tipi (n=4267) işletmelerden toplanmıştır. Elde edilen SHS 1 ( ), 2 ( ), 3 ( ), 4 ( ) ve 5 (> ) olarak sınıflandırılmıştır. Tablo.I Birinci somatik hücre sayım sonuçları SHS Grup Entansif (n=1265) Yarı Aile tipi (n=2267) Entansif(n=2789) 1 ( ) ( ) ( ) ( ) (> ) Grup n Mean Rank Min. Max. Entansif a E07 Yarı Entansif b E07 Aile Tipi b E07 Somatik hücre sayısı yüksek kabul edilen işletmelere somatik hücre sayısını düşürmek için birtakım önerilerde bulunuldu ve bu önerilerden 3 ay sonra aynı işletmelerdeki ineklerden toplam 4000 adet süt örneği yeniden alındı ve somatik hücre sayımları yapıldığında somatik hücre sayıları önem sırasına entansif, yarı entansif ve aile tipi işletmelerde azaldı. Tabloda birtakım önlemlerden sonra somatik hücre sayısındaki değişiklikler gösterilmiştir. Tablo.II. İkinci somatik hücre sayım sonuçları SHS Grup Entansif (n=1200) Yarı Entansif Aile tipi (n=2000) (n=2000) 1 ( ) ( ) ( ) ( ) (> ) Grup (n=5200) Mean Rank Min. Max. Entansif a 0 Yarı Entansif b 0 Aile Tipi b 0

5 V. Sonuç ve Öneriler Sonuçlardan anlaşılacağı üzere somatik hücre sayısı sırasıyla en yüksek halk tipi, entansif ve yarı entansif işletmelerde saptanmıştır. Hayvancılığı gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında ülkemizdeki işletmelerde somatik hücre sayısı oldukça yüksektir. Yüksekliğin en önemi işletme sahiplerinin bu konuda bilgisizliği, eğitimsizliği ve özellikle de birçok işletme sahibinin bu işin ekonomik boyutlarından habersiz oluşudur. Sonuç olarak; 1. İnekçilikle uğraşan insanların özellikle de bakıcılar ineğin bakımı, sağım hijyeni ve sağım konusunda eğitilmelidir. 2. Hayvan sahipleri kalite süt üretiminin kendilerine olan ekonomik yansımaları konusunda bilgilendirilmelidir. 3. Hayvan sahipleri bu işi geçim kaynağı olarak görmelidir. 4. Her türlü hayvancılık işletmesi mutlaka kendisine uygun bir mastitis korunma yöntemi oluşturmalı ve sabırla bu yöntemi uygulamaya devam etmelidir. VI. Ekler Projenin en önemli mali kaynak projenin gerçekleşmesinde temel teşkil eden somatik hücre ve bakteri sayıcısına harcanmıştır. Bu teçhizat ve projede kullanılmak üzere alınan somatik hücre kiti yaklaşık YTL bir bedelle ihale edilmiştir. Bununla birlikte projede 1500 YTL lik kaynak materyal seçimi ve örnek toplanması bir miktarda kırtasiye harcamaları için kullanılmıştır. b) Somatik hücre ve bakteri sayıcısı Anabilimiz Dalında oluşturulan bir laboratuarlarda bulunmaktadır. Şu an somatik hücre sayıcısı yine yöneticisi olduğum Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Müdürlüğünce desteklenen Meme başı kanalı kaplayıcıları ve vitamin E nin, kuru dönem yeni enfeksiyonlara karşı koruyucu etkinliğinin araştırılması ve TÜBİTAK ça desteklenen Düvelerde subklinik enfekte ve sağlıklı meme lobu sekresyonlarında nitrik oksit düzeyinin belirlenmesi ve nitrik oksitin mastitis için yeni bir teşhis metodu olarak kullanılabilirliğinin araştırılması isimli projelerde somatik hücre sayımı macı ile kullanılmaktadır. Somatik hücre ve bakteri sayıcısı oluşturduğumuz Anabilim Dalımız Mastitis Laboratuvarının en önemli parçasıdır ve gelecekte bu cihazı üniversitemize gelir getirme amaçlı rutin ölçümlerde kullanmayı planlıyoruz.

6 VII. Kaynaklar Baştan, A. (2009). III. Baskı. İneklerde Meme Hastalıkları. Hatiboğlu Yayınevi, Ankara. Baştan, A., Fındık, M., Kaymaz, M., Duru, Ö. (1997a). İnek sütlerinde somatik hücre sayısı, serum proteinleri, laktoz ve elektriksel iletkenlik arasındaki ilişkinin araştırılması. Ankara Üniv. Vet Fak. Derg., 44: Baştan, A., Kaymaz, M., Fındık, M., Erünal, N. (1997b). İneklerde subklinik mastitislerin elektrikse iletkenlik, somatik hücre sayısı ve california mastitis test ile saptanması. Ankara Üniv. Vet. Fak Derg., 44:1-6. Dohoo, I. R., Meek, A. H., Martın, S. W. (1984). Somatic cell counts in bovine milk: relationship to production and clinical episodes of mastitis. Can J. Comp Med, 48: Erskine, R. J., Eberhart, R. J., Hutchınson, L. J., Spencer, S.B. (1987). Herd management and prevalence of mastitis in dairy herds with high and low somatic cell counts. JAVMA, 190: Gruet, P., Maıncent, P., Berthelot, X., Kaltsatos, V. (2001). Bovine mastitis and intramammary drug delivery: review and perspectives. Advanced Drug Delivery Reviews, 50: Pyörälä, S. (2002). New strategies to prevent mastitis. Reprod. Dom. Anim. 37:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE. : Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Projesi

ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE. : Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Projesi ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNASYON BİRİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜNE Proje Türü Proje No Proje Yöneticisi : Lisansüstü Öğrencileri İçin Araştırma Projesi : 12L3338004 : Prof. Dr. Ayhan

Detaylı

Hasan ALKAN 1, Ayhan BAŞTAN 1, Seçkin SALAR 1, Merve ÖZDAL 2, Mustafa KAYMAZ 1

Hasan ALKAN 1, Ayhan BAŞTAN 1, Seçkin SALAR 1, Merve ÖZDAL 2, Mustafa KAYMAZ 1 Ankara Üniv Vet Fak Derg, 61, 179-183, 2014 Kuru döneme çıkarken enfekte ve sağlıklı meme loblarında California Mastitis Test ve somatik hücre sayısı ile bakteriyolojik muayene sonuçlarının karşılaştırılması

Detaylı

Sütçü İneklerde Subklinik Mastitisin Tedavisinde Aloe vera Kullanımının Etkinliği *

Sütçü İneklerde Subklinik Mastitisin Tedavisinde Aloe vera Kullanımının Etkinliği * Erciyes Üniv Vet Fak Derg 1(1) 11(3) 1157161, 2014 J Fac Vet Med Univ Erciyes 1(1) 1 H. ORAL, A. ÇOLAK, B. POLAT, M. CENGİZ, Olgu S. CENGİZ, Sunumu A. BAŞTAN, Case S. Report KAYA ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER

Detaylı

ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ. Araş. Gör. Ertuğrul KUL

ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ. Araş. Gör. Ertuğrul KUL ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ Araş. Gör. Ertuğrul KUL İletişim Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü 55139 Kurupelit-Samsun Tel: +90 (362) 3121919/1167 Fax: +90 (362) 4576034 E-mail: ekul@omu.edu.tr

Detaylı

Araştırma Makalesi (Research Article)

Araştırma Makalesi (Research Article) Yıldıztekin ve Tuna Araştırma Makalesi (Research Article) İbrahim KAYA Can UZMAY Tarık AYYILMAZ Hayrullah Bora ÜNLÜ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Bornova 35100 İzmir e-posta: ibrahim.kaya@ege.edu.tr

Detaylı

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Elazığ İli Karakoçan İlçesinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi Muhammet

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ VE LER LİSTESİ Adı Soyadı: Savaş Atasever Doğum Tarihi: 8 Ocak 970 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Zootekni Ondokuz Mayıs Üniversitesi 99 Y. Lisans Zootekni Ondokuz

Detaylı

Adıyaman İlinden Eylül Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Doğu Afrika Kaliteli Çiğ İnek Sütü Standartlarına Uygunluklarinin Belirlenmesi

Adıyaman İlinden Eylül Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Doğu Afrika Kaliteli Çiğ İnek Sütü Standartlarına Uygunluklarinin Belirlenmesi Adıyaman İlinden Eylül Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Doğu Afrika Kaliteli Çiğ İnek Sütü Standartlarına Uygunluklarinin Belirlenmesi Buket COŞKUN 1, Murat ÇİMEN 1*, Hülya YILDIRIM 1, Asiye İLHAN 1,

Detaylı

İneklerde Süt Verimi ile Kaliforniya Mastitis Test Arasındaki ilişki ve Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini

İneklerde Süt Verimi ile Kaliforniya Mastitis Test Arasındaki ilişki ve Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi Elektronik Versiyonu Yıl 2001 Cilt 01 Sayı 1 Sayfa 47-54 (orijinal dergide sayfa 39-44) www.mikrobiyoloji.org/pdf/703010107.pdf İneklerde Süt Verimi ile Kaliforniya

Detaylı

Beypazarı ve Nallıhan İlçelerinden Alınan Süt Örneklerinde Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini

Beypazarı ve Nallıhan İlçelerinden Alınan Süt Örneklerinde Subklinik Mastitisten Kaynaklanan Süt Verim Kayıplarının Tahmini Veteriner Hekimleri Mikrobiyoloji Dergisi Elektronik Versiyonu Yıl 2001 Cilt 01 Sayı 1 Sayfa 55-62 (orijinal dergide sayfa 45-50) www.mikrobiyoloji.org/pdf/703010108.pdf Beypazarı ve Nallıhan İlçelerinden

Detaylı

MILKANA SUPERIOR PLUS

MILKANA SUPERIOR PLUS MILKANA SUPERIOR PLUS inek ve koyun sütünde 6 parametreyi hızlı, hassas ve güvenilir bir şekilde ölçen Ultrasonik Süt Analiz cihazıdır. Ultra-sound teknolojisine dayalı olarak ölçüm yapan bu cihazda, ölçüm

Detaylı

Keçi Sütü Kalite Fiyatlandırma Sistemlerinde Somatik Hücre Sayısı Başak ÇETİNEL, Halit KANCA

Keçi Sütü Kalite Fiyatlandırma Sistemlerinde Somatik Hücre Sayısı Başak ÇETİNEL, Halit KANCA Keçi Sütü Kalite Fiyatlandırma Sistemlerinde Somatik Hücre Sayısı Başak ÇETİNEL, Halit KANCA Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji AD. 12. Gıda Kongresi Edirne, 05-07 Ekim 2016 1

Detaylı

Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi

Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Kocaeli Ġlinden Elde Edilen Sütlerde Yağ ve Protein Oranlarının AB ve Türk Standartlarına Uygunluklarının Belirlenmesi 1 Barış ALTÜRK, 1 Kerem

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS HAYVAN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARDAN KORUNMA LVS 2 III. 3 3 4 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

Aydın İlindeki Bazı Süt Sağım Tesislerinin Teknik Özellikleri. Technical Properties of Some Milking Parlours in Aydın Province

Aydın İlindeki Bazı Süt Sağım Tesislerinin Teknik Özellikleri. Technical Properties of Some Milking Parlours in Aydın Province Aydın İlindeki Bazı Süt Sağım Tesislerinin Teknik Özellikleri Türker SARAÇOĞLU, Nurettin TOPUZ, Cengiz ÖZARSLAN Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Makinaları Bölümü, Aydın turksar@hotmail.com

Detaylı

A8. Kul, E., Erdem, H., 2008. Relationships Between Somatic Cell Count and Udder Traits in Jersey Cows. J. Appl. Anim. Res. 34 (2008):101-104.

A8. Kul, E., Erdem, H., 2008. Relationships Between Somatic Cell Count and Udder Traits in Jersey Cows. J. Appl. Anim. Res. 34 (2008):101-104. ESERLER A. ULUSLARARASI A1. Şekerden, Ö., Erdem, H., 1997. Various udder characteristics and their relationships with milk yield in Simmental cattle of Kazova State Farm. Tr. J. of Vet. and Anim. Sci.

Detaylı

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu

Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu Edirne İlinde Elde Edilen Sütlerin Dünya Sağlık (Who) Standartlarına Uygunluğu Sabri TÜZÜN 1, Murat ÇİMEN 1*, İsa BAŞ 1, Yusuf DEMİR 1, Mehmet KOTAN 1, Maas TAYFUR 1 Özet Bu çalışma ile Edirne ilinden

Detaylı

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ

LAKTASYON VE SÜT VERİMİ LAKTASYON VE SÜT VERİMİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Tanım Laktasyon, buzağılama ile başlayan ve kuruya çıkma ile sona eren süt verme dönemidir.

Detaylı

ARAŞTIRMA. Farklı İllerden Toplanan Çiğ İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayıları. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2010: 24 (2):

ARAŞTIRMA. Farklı İllerden Toplanan Çiğ İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayıları. F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 2010: 24 (2): ARAŞTIRMA F.Ü.Sağ.Bil.Vet.Derg. 21: 24 (2): 87-91 http://www.fusabil.org Bahri PATIR 1 Özlem Pelin CAN 2 Murad GÜRSES 3 1 Fırat Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim

Detaylı

Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi

Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi 1 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 30 (2011), 1: 1-7 Bir Süt İşletmesinde İşlenen İnek Sütlerinde Somatik Hücre Sayısının Dört Yıllık Periyottaki Değişiminin İncelenmesi Seran TEMELLİ 1 Talha ŞERBETCİOĞLU

Detaylı

KEÇİLERDE SAĞIM HİJYENİNİN MEME SAĞLIĞINA VE SÜT KALİTESİNE OLAN ETKİSİ

KEÇİLERDE SAĞIM HİJYENİNİN MEME SAĞLIĞINA VE SÜT KALİTESİNE OLAN ETKİSİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KEÇİLERDE SAĞIM HİJYENİNİN MEME SAĞLIĞINA VE SÜT KALİTESİNE OLAN ETKİSİ Ali DURALIOĞLU DOĞUM VE JİNEKOLOJİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS

Detaylı

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ

ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÇİĞ SÜT KALİTE KRİTERLERİ ÖĞR.GÖR.CUMHUR BERBEROĞLU U.ÜNİVERSİTESİ KARACABEY MYO 2010 1 BİR ÜRÜNÜN BELİRLİ BİR İHTİYACI KARŞILAMAK ÜZERE BİLEŞİMİNDE TAŞIDIĞI TÜM ÖZELLİKLER KALİTE OLARAK TANIMLANIR. 2

Detaylı

Ezgi KARA*, Murat ÇİMEN**, Servet KAYA*, Ümit GARİP*, Mehmet ŞAHİNSOY*

Ezgi KARA*, Murat ÇİMEN**, Servet KAYA*, Ümit GARİP*, Mehmet ŞAHİNSOY* ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Hakkari İlinde Yetiştirilen Yerli Kıl Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Toplam Yağ ve Protein Seviyelerinin Türk Standartlarına Uygunluklarının

Detaylı

Merkezi Köy Sağım Sistemlerinin Süt Kalitesine Etkisi. Effects of Central Milking Systems on Milk Quality

Merkezi Köy Sağım Sistemlerinin Süt Kalitesine Etkisi. Effects of Central Milking Systems on Milk Quality Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt. 4, No.7, S.82-86, Haziran 2016 Telif hakkı EJOSAT a aittir Araştırma Makalesi www.ejosat.com ISSN:2148-2683 EuropeanJournal of ScienceandTechnology Vol. 4, No. 7,

Detaylı

Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi ISSN: 2148-0273 Cilt 5, Sayı 1, 2017 Vol. 5, Issue 1, 2017 Farklı Kondisyon Puanlarına Sahip Simmental Irkı Sığırlardan Elde Edilen Sütlerin AB Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Duygu ULAŞ 1, Yeliz

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp 2 HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek.

MEME LOBU YANGISI. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp fonksiyonel meme lobunun kaybı hayvanın ölümü

Detaylı

SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYONUN İLK 10 GÜNÜNDE SÜTÜN BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİM

SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYONUN İLK 10 GÜNÜNDE SÜTÜN BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİM Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg. 30 (1), 37-40, 1999 SİYAH ALACA SIĞIRLARDA LAKTASYONUN İLK 10 GÜNÜNDE SÜTÜN BİLEŞİMİNDE MEYDANA GELEN DEĞİŞİM Özel ŞEKERDEN 1 İbrahim TAPKI 1 Mehmet ŞAHİN 2 ÖZET: Bu araştırma

Detaylı

Summary Studies on Prevalence of Mastitis and Factors Affecting Prevalence in Herds of Izmir Holstein Breeders Association 1. Prevalence of Mastitis

Summary Studies on Prevalence of Mastitis and Factors Affecting Prevalence in Herds of Izmir Holstein Breeders Association 1. Prevalence of Mastitis Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (1): 63-70 ISSN 1018-8851 İzmir İli Holstein Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği İşletmelerinde Mastitisin Yaygınlık Düzeyi ve Etkileyen Etmenler Üzerine Araştırmalar

Detaylı

Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu

Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu ISSN: 2148-0273 Cilt 1, Sayı 2, 2013 / Vol. 1, Issue 2, 2013 Tunceli ili Pertek ilçesinde Yetiştirilen Koyun ve Keçi Sütlerinin Kaliteli Peynir Yapım Standartlarına Uygunluğu Fırat TOK*, Murat ÇİMEN**,

Detaylı

Trakya da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ. Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti

Trakya da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ. Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti Trakya da Özel Bir Süt İşleme Tesisi Tarafından Değerlendirilen Çiğ Sütlerin Somatik Hücre Sayısı ve Bazı Bileşenlerinin Tespiti A. R. Önal M. Özder Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi,

Detaylı

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Süt özellikle protein, yağ, vitamin (C vitamini hariç) ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan toplam

Detaylı

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi

Şanlıurfa Kuru Tarım İşletmelerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Şanlıurfa Kuru Tarım lerinde Farklı Makina Seti ve Arazi Büyüklüğüne Göre Optimum Ürün Deseninin Belirlenmesi Cevdet SAĞLAM 1, Refik POLAT 2 1 Harran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineları Bölümü,

Detaylı

Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (2-3):71-78 ISSN

Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (2-3):71-78 ISSN Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 2001, 38 (2-3):71-78 ISSN 1018-8851 İzmir İli Holstein Damızlık Süt Sığırı Yetiştirici Birliği İşletmelerinde Mastitisin Yaygınlık Düzeyi ve Etkileyen Etmenler Üzerine Araştırmalar

Detaylı

Mühendislik Verilerinde Tek Örnek İçin Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler

Mühendislik Verilerinde Tek Örnek İçin Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Doi: 10.17932/IAU.IAUD.m.13091352.2016.8/29.67-77 Mühendislik Verilerinde Tek Örnek İçin Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Murat ÇİMEN 1 Özet Veriler normal olarak dağıldığında Tek örnek T- Testi

Detaylı

Kırım-Kongo Kanamalı Ateş hastalarında tip I (α, β) interferon ve viral yük düzeyleri ile klinik seyir arasındaki ilişkinin araştırılması

Kırım-Kongo Kanamalı Ateş hastalarında tip I (α, β) interferon ve viral yük düzeyleri ile klinik seyir arasındaki ilişkinin araştırılması Kırım-Kongo Kanamalı Ateş hastalarında tip I (α, β) interferon ve viral yük düzeyleri ile klinik seyir arasındaki ilişkinin araştırılması Büyükhan İ, Bakır M, Engin A, Sümer Z, Gözel MG, Elaldı N, Dökmetaş

Detaylı

Tunceli İli Pertek İlçesinden Elde Edilen Akkaraman Koyunu ve Yerli Kıl Keçi Sütlerinde Temel Lezzet Parametreleri

Tunceli İli Pertek İlçesinden Elde Edilen Akkaraman Koyunu ve Yerli Kıl Keçi Sütlerinde Temel Lezzet Parametreleri Cilt 1, Sayı 1, 2013 / Vol. 1, Issue 1, 2013 Tunceli İli Pertek İlçesinden Elde Edilen Akkaraman Koyunu ve Yerli Kıl Keçi Sütlerinde Temel Lezzet Parametreleri Ceren ÇALPUCU*, Murat ÇİMEN**, Tolga İNAL*,

Detaylı

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp

MEME LOBU YANGISI. süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri. süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp MASTİT 1 MEME LOBU YANGISI süt veriminde azalma sütün imhası laboratuvar giderleri ilaç giderleri vet.hek. giderleri süt endüstrisinde önemli ekonomik kayıp HAYVAN Sağlığı fonksiyonel meme lobunun kaybı

Detaylı

Halk elinde ekstansif koşullarda yetiştirilen Sakız X Akkaraman G 1 koyunlarda süt verimi ve bazı kalite özellikleri *

Halk elinde ekstansif koşullarda yetiştirilen Sakız X Akkaraman G 1 koyunlarda süt verimi ve bazı kalite özellikleri * Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 2015, 55 (1) 7-14 Araştırma Makalesi / Research Article Halk elinde ekstansif koşullarda yetiştirilen Sakız X Akkaraman G 1 koyunlarda süt verimi ve bazı kalite özellikleri

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2(3): 112-121, 2014 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Süt Sığırlarında Somatik Hücre Sayısı, Önemi

Detaylı

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA)

Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Süt ve Süt Ürünlerinde Hijyen ve Kontroller (27-31 Mayıs 2013, Brescia, İTALYA) Dr. İLKNUR GÖNENÇ Gıda Mühendisi 30 EKİM 2013 ANKARA SUNU AKIŞI Eğitim; Amaç Yer Ġçerik Değerlendirme Eğitimle İlgili Bilgiler

Detaylı

Seyfi ÖZDEMİR 1*, Mustafa KAYMAZ 2

Seyfi ÖZDEMİR 1*, Mustafa KAYMAZ 2 Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 2013; 8(1): 71-79 Araştırma Makalesi Küçük Aile İşletmelerinde Yetiştirilen İneklerde Subklinik Mastitis İnsidensi ve Tanı Yöntemlerinin Karşılaştırılması* Seyfi ÖZDEMİR

Detaylı

The Relationships Among Some Udder Traits and Somatic Cell Count in Holstein-Friesian Cows [1]

The Relationships Among Some Udder Traits and Somatic Cell Count in Holstein-Friesian Cows [1] Kafkas Univ Vet Fak Derg 19 (4): 601-606, 2013 DOI: 10.9775/kvfd.2012.8517 Journal Home-Page: http://vetdergi.kafkas.edu.tr Online Submission: http://vetdergikafkas.org RESEARCH ARTICLE The Relationships

Detaylı

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması Rıdvan KOÇYİĞİT Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN SÜTLERİNDEN AEROBİK BAKTERİLERİN İZOLASYONU

SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN SÜTLERİNDEN AEROBİK BAKTERİLERİN İZOLASYONU ARAŞTIRMA BALIKESİR SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERİN SÜTLERİNDEN AEROBİK BAKTERİLERİN İZOLASYONU ISOLATION OF AEROBIC BACTERIA FROM COW MILKS WITH SUBCLINICAL MASTITIS Yavuz ÇOKAL

Detaylı

Geliş Tarihi (Received) : 23.03.2012 Kabul Tarihi (Accepted) : 14.05.2012

Geliş Tarihi (Received) : 23.03.2012 Kabul Tarihi (Accepted) : 14.05.2012 KSÜ Doğa Bil. Derg., 15(3), 2012 9 KSU J. Nat. Sci., 15(3), 2012 Kahramanmaraş İli Süt Sığırı İşlemelerinden Toplanan Çiğ Süt Örneklerinde Somatik Hücre Sayısının AB Normları ve Subklinik Mastitis Bakımından

Detaylı

Geliş Tarihi: 27.06.2005 Kabul Tarihi: 27.02.2006

Geliş Tarihi: 27.06.2005 Kabul Tarihi: 27.02.2006 F.Ü. Sağlık Bil. Dergisi 2006, 20(3), 199-203 SUBKLİNİK MASTİTİSLİ İNEKLERDE E VİTAMİNİNİN PLAZMA A VİTAMİNİ, BETA-KAROTEN, GLUTATYON PEROKSİDAZ, REDÜKTE GLUTATYON VE SÜT A VİTAMİNİ DÜZEYLERİNE ETKİSİ

Detaylı

Siyah Alaca İnek Sütündeki Somatik Hücre Sayısına Laktasyon Sırası ve Dönemin Etkisi

Siyah Alaca İnek Sütündeki Somatik Hücre Sayısına Laktasyon Sırası ve Dönemin Etkisi Eyduran ve ark. YYÜ Vet Fak Derg 005, 6 ():6-65 Siyah laca İnek Sütündeki Somatik Hücre Sayısına Laktasyon Sırası ve Dönemin Etkisi Ecevit EYDURN Taner ÖZDEMİR Kemal YZGN Sıddık KESKİN Yüzüncü Yıl Üniversitesi,

Detaylı

ISLAH AMAÇLI SÜT ANALİZ PROJESİ

ISLAH AMAÇLI SÜT ANALİZ PROJESİ ISLAH AMAÇLI SÜT ANALİZ PROJESİ TARİHÇE 09.06.2011 Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında işbirliği protokolü imzalandı, 01.10.2011 İzmir Damızlık

Detaylı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı

ÖRNEK BULGULAR. Tablo 1: Tanımlayıcı özelliklerin dağılımı BULGULAR Çalışma tarihleri arasında Hastanesi Kliniği nde toplam 512 olgu ile gerçekleştirilmiştir. Olguların yaşları 18 ile 28 arasında değişmekte olup ortalama 21,10±1,61 yıldır. Olguların %66,4 ü (n=340)

Detaylı

Jersey Irkı İneklerde CMT Skorlarının ve Skorların Değerlendirilmesindeki Farklılığın Süt Verimi, Süt Bileşimi ve Subklinik Mastitis Tanısına Etkisi

Jersey Irkı İneklerde CMT Skorlarının ve Skorların Değerlendirilmesindeki Farklılığın Süt Verimi, Süt Bileşimi ve Subklinik Mastitis Tanısına Etkisi İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi Journal of the Faculty of Veterinary Medicine Istanbul University İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. / J. Fac. Vet. Med. Istanbul Univ., 43 (1), 44-51, 2017

Detaylı

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi

Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi October26-28, 216, Malatya Murat Nehri (Elazığ) nin Bazı Fizikokimyasal Parametreler Açısından Su Kalitesinin Belirlenmesi ÖZET Murat Topal DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü, Elazığ, murattopal@dsi.gov.tr

Detaylı

Aydın İlinde Bazı Süt Sığırı İşletmelerinde Yetiştirilen Siyah-Alaca Irkı Sığırların Çeşitli Meme Özellikleri ile Süt Kalitesi Arasındaki İlişkiler

Aydın İlinde Bazı Süt Sığırı İşletmelerinde Yetiştirilen Siyah-Alaca Irkı Sığırların Çeşitli Meme Özellikleri ile Süt Kalitesi Arasındaki İlişkiler Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.etralleis.com e-tralleis 1 (2013) 6-15 ADÜ Aydın İlinde Bazı Süt Sığırı İşletmelerinde Yetiştirilen Siyah-Alaca Irkı Sığırların Çeşitli Meme Özellikleri ile Süt

Detaylı

Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Subklinik Mastitis İçin Risk Faktörleri

Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Subklinik Mastitis İçin Risk Faktörleri 27 Uludag Univ. J. Fac. Vet. Med. 26 (2007), 1-2: 27-31 Siyah Alaca ve Esmer İneklerde Subklinik Mastitis İçin Risk Faktörleri Ömer ÇOBAN * Naci TÜZEMEN ** Geliş Tarihi: 19.02.2007 Kabul Tarihi: 24.10.2007

Detaylı

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page

DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ. Prof.Dr. Selahattin Kumlu. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya. Jump to first page DAMIZLIK DİŞİ SIĞIRLARIN BÜYÜTÜLMESİ Prof.Dr. Selahattin Kumlu Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Antalya Dişi Sığır Büyütmede Hedefler Yaş CA (kg) Gcaa (g) 0 (Doğumda) 38 2 aylık 70

Detaylı

TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ?

TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ? TİP 1 DİYABETİ OLAN İNSÜLİN POMPASI KULLANAN BİREYLERE BAZAL İNSÜLİN DOZ DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİMİ VERMELİ MİYİZ? Sacide Kılıç* Alime Selçuk Tosun** Elif Eliş* *Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Endokrinoloji

Detaylı

Koyunlarda klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal metotlar ile subklinik mastitislerin saptanması

Koyunlarda klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal metotlar ile subklinik mastitislerin saptanması Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 2006 31 Ankara Üniv Vet Fak Derg, 53, 31-35, 2006 Koyunlarda klinik, mikrobiyolojik ve biyokimyasal metotlar ile subklinik mastitislerin saptanması İlknur PİR YAĞCI 1, Mustafa

Detaylı

Organik ve konvansiyonel süt sığırı yetiştiriciliği yapılan işletmelerde bazı özelliklerin karşılaştırılması*

Organik ve konvansiyonel süt sığırı yetiştiriciliği yapılan işletmelerde bazı özelliklerin karşılaştırılması* Ankara Üniv Vet Fak Derg, 63, 179-186, 2016 Organik ve konvansiyonel süt sığırı yetiştiriciliği yapılan işletmelerde bazı özelliklerin karşılaştırılması* Sibel ALAPALA DEMİRHAN 1, Necmettin ÜNAL 2 1 Uşak

Detaylı

DİYARBAKIR İLİNDE NİSAN AYINDAN ELDE EDİLEN İNEK SÜTLERİNİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) STANDARTLARINA UYGUNLUKLARININ BELİRLENMESİ

DİYARBAKIR İLİNDE NİSAN AYINDAN ELDE EDİLEN İNEK SÜTLERİNİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) STANDARTLARINA UYGUNLUKLARININ BELİRLENMESİ ISSN: 2148-0273 Cilt 4, Sayı 2, 2016 Vol. 4, Issue 2, 2016 DİYARBAKIR İLİNDE NİSAN AYINDAN ELDE EDİLEN İNEK SÜTLERİNİN DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ (WHO) STANDARTLARINA UYGUNLUKLARININ BELİRLENMESİ Merve YOLDAŞ

Detaylı

KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu

KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu KULLANICI TARAFINDAN TESTİN DOĞRULANMASI (VERİFİKASYON) Dr. Murat Öktem Düzen Laboratuvarlar Grubu Kaynaklar CLSI EP5-A2: Evaluation of Precision Performance of Quantitative Measurement Methods (2004)

Detaylı

Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Diyarbakır İlinden Kasım Ayında Elde Edilen İnek Sütlerinin Dünya Sağlık Örgütü Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Oğur KASIRGA 1, Murat ÇİMEN 1*, Tolga İNAL 1, Dilek GAYRETLİ 1 Özet Bu çalışmada

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuçlar: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT Rational Drug Usage Behavior of University Students Objective: Method: Results: ÖZET Amaç: Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin akılcı ilaç kullanma davranışlarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı-kesitsel türde planlanan araştırmanın evrenini;; bir kız ve

Detaylı

6. Seçilmiş 24 erkek tipte ağacın büyüme biçimi, ağacın büyüme gücü (cm), çiçeklenmenin çakışma süresi, bir salkımdaki çiçek tozu üretim miktarı,

6. Seçilmiş 24 erkek tipte ağacın büyüme biçimi, ağacın büyüme gücü (cm), çiçeklenmenin çakışma süresi, bir salkımdaki çiçek tozu üretim miktarı, ÖZET Bu çalışmada, Ceylanpınar Tarım İşletmesi'nde bulunan antepfıstığı parsellerinde yer alan bazı erkek tiplerin morfolojik ve biyolojik özelikleri araştırılmıştır. Çalışma, 1995 ve 1996 yıllarında hem

Detaylı

HIPRA ULUSLARARASI MASTİTİS AKADEMİSİ TÜRKİYE'DEYDİ

HIPRA ULUSLARARASI MASTİTİS AKADEMİSİ TÜRKİYE'DEYDİ HIPRA ULUSLARARASI MASTİTİS AKADEMİSİ TÜRKİYE'DEYDİ Cornell Üniversitesi-QMPS ve HIPRA iş birliği ile 11-12 Mart tarihleri arasında Antalya Miracle Resort Hotel de gerçekleştirilen Uluslararası Mastitis

Detaylı

AKTÜEL SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE EKONOMİK AÇIDAN SÜRÜ SAĞLIĞI VE HASTALIK YÖNETİMİ

AKTÜEL SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE EKONOMİK AÇIDAN SÜRÜ SAĞLIĞI VE HASTALIK YÖNETİMİ AKTÜEL Cengiz YALÇIN* SÜT SIĞIRCILIK İŞLETMELERİNDE EKONOMİK AÇIDAN SÜRÜ SAĞLIĞI VE HASTALIK YÖNETİMİ Modern süt sığırcılık işletmeleri düşük kar marjıyla çalışmakta olup, birim üretim maliyetlerinin kontrol

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(7): 504-509, 2015 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Yetiştirici Elinde Bulunan Esmer İneklerinin

Detaylı

Laktasyonun Geç Döneminde Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayımı; Yaş, Süt Verimi ve Bazı Meme Özellikleri ile Olan İlişkileri

Laktasyonun Geç Döneminde Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayımı; Yaş, Süt Verimi ve Bazı Meme Özellikleri ile Olan İlişkileri Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.), 2002, 12(2): 63-67 Geliş Tarihi : 08.03.2002 Laktasyonun Geç Döneminde Keçi Sütünde Somatik Hücre Sayımı; Yaş, Süt

Detaylı

Economic Analysis of Dairy Farms (The Case of Yeşilyurt District of Tokat Province)

Economic Analysis of Dairy Farms (The Case of Yeşilyurt District of Tokat Province) GOÜ. Ziraat Fakültesi Dergisi, 2008, 25 (1), 15-22 Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Ekonomik Analizi (Tokat İli Yeşilyurt İlçesi Örneği)* Derya Öztürk 1 Osman Karkacıer 2 1- Gaziosmanpaşa Üniversitesi,

Detaylı

Kovalı Süt Sağım Makinalarında Bazı Teknik Özelliklerin Performans Değerlerine Etkisinin Laboratuvar Koşullarında Belirlenmesi 1

Kovalı Süt Sağım Makinalarında Bazı Teknik Özelliklerin Performans Değerlerine Etkisinin Laboratuvar Koşullarında Belirlenmesi 1 Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 4, 41(2):133-141 ISSN 18-881 Kovalı Süt Sağım Makinalarında Bazı Teknik Özelliklerin Performans Değerlerine Etkisinin Laboratuvar Koşullarında Belirlenmesi 1 Hülya ÖZ 2 Hamdi

Detaylı

Aydın İlinde Yetiştirilen Siyah-Alaca ve Esmer Irkı Sığırların Laktasyon Süt Verimleri ve Somatik Hücre Sayıları

Aydın İlinde Yetiştirilen Siyah-Alaca ve Esmer Irkı Sığırların Laktasyon Süt Verimleri ve Somatik Hücre Sayıları Hayvansal Üretim 47(2): 1-8, 2006 1 Araştırma Makalesi Aydın İlinde Yetiştirilen Siyah-Alaca ve Esmer Irkı Sığırların Laktasyon Süt Verimleri ve Somatik Hücre Sayıları Atakan Koç Adnan Menderes Üniversitesi,

Detaylı

I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri İvesi Koyunlarında mikrosatellite lokuslarında polimorfizmin tespiti Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştı

I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri İvesi Koyunlarında mikrosatellite lokuslarında polimorfizmin tespiti Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştı T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU İvesi Koyunlarında Mikrosatellite Lokuslarında Polimorfizmin Tespiti Proje Yürütücüsü: Profesör Doktor Ayhan ELİÇİN Proje Numarası: 20050711087

Detaylı

Batman ve Bitlis İllerinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ ve Protein Oranlarının Ab ve Türk Standartlarına Uygunlukların Belirlenmesi

Batman ve Bitlis İllerinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ ve Protein Oranlarının Ab ve Türk Standartlarına Uygunlukların Belirlenmesi Batman ve Bitlis İllerinden Elde Edilen İnek Sütlerinde Yağ ve Protein Oranlarının Ab ve Türk Standartlarına Uygunlukların Belirlenmesi Asiye İLHAN 1, Murat ÇİMEN 1*, Zeynep DEMİR 1, Zinet TURHAN 1, Burçin

Detaylı

Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Gelişim Süreci ve Bugünkü Durumu

Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Gelişim Süreci ve Bugünkü Durumu Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye İşletmelerin Gelişim Süreci ve Bugünkü Durumu U.İşcan 1 M.Özder 2 A.R.Önal 2 1 Türkoğlu İlçe Tarım Müdürlüğü, Kahramanmaraş 2 Namık Kemal Üniversitesi,

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ Gökhan GÖKÇE ÇUKUROVA BÖLGESİ ENTANSİF SÜT SIĞIRI İŞLETMELERİNDEKİ İLKİNE DOĞURAN SİYAH ALACALARDA SOMATİK HÜCRE SAYISINA ETKİ EDEN BAZI TİP,

Detaylı

Diyarbakır Yöresinde Subklinik Mastitisli İneklerde Etken İzolasyonu ve Duyarlı Antibiyotiklerin Belirlenmesi

Diyarbakır Yöresinde Subklinik Mastitisli İneklerde Etken İzolasyonu ve Duyarlı Antibiyotiklerin Belirlenmesi ARAŞTIRMA Elektronik:ISSN: 1308-0679 Diyarbakır Yöresinde Subklinik Mastitisli İneklerde Etken İzolasyonu ve Duyarlı Antibiyotiklerin Belirlenmesi http://www.dicle.edu.tr/bolum/muh/veteriner/dergi/ Diyarbakır

Detaylı

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR BİLİMLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı,

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& NamıkKemalÜniversitesi ISSN:1302*7050 TekirdağZiraatFakültesiDergisi JournalofTekirdagAgriculturalFaculty AnInternationalJournalofallSubjectsofAgriculture Cilt/Volume:11Sayı/Number:2Yıl/Year:2014 Sahibi/Owner

Detaylı

BİRTEN EMRE. Veteriner Fakültesi Fotoğraf. Klinikler Bilimler Bölümü T.C. Yardımcı Doçent Doktor

BİRTEN EMRE. Veteriner Fakültesi Fotoğraf. Klinikler Bilimler Bölümü T.C. Yardımcı Doçent Doktor ADI SOYADI (Name Surname) FAKÜLTESİ (Faculty) BÖLÜMÜ (Department) ANABİLİM DALI BİRTEN EMRE Veteriner Fakültesi Fotoğraf Klinikler Bilimler Bölümü Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı İŞ TELEFONU (Office

Detaylı

T"RK~YE B~L~MSEL YE TEKNOLOJ~K ARASTIRMA KURUMU

TRK~YE B~L~MSEL YE TEKNOLOJ~K ARASTIRMA KURUMU T"RK~YE B~L~MSEL YE TEKNOLOJ~K ARASTIRMA KURUMU SAYI: B.02.1.TBT.0.06.03.01-161.03(2006)-1528 KONU: Kesin raporunuz hk. Sayln Doq. Dr. Bayram GOCMEN Ege ~niversitesi Fen Fakultesi Biyoloji Bolumii 35 100-Bornova

Detaylı

Doç. Dr. Ahmet ALACACIOĞLU

Doç. Dr. Ahmet ALACACIOĞLU T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ĠZMĠR KATĠP ÇELEBĠ ÜNĠVERSĠTESĠ ATATÜRK EĞĠTĠM VE ARAġTIRMA HASTANESĠ Ġç Hastalıkları Kliniği Eğitim Sorumlusu: Prof. Dr. Servet AKAR GASTROĠNTESTĠNAL STROMAL TÜMÖRLERDE NÖTROFĠL/LENFOSĠT

Detaylı

İzmir İli Seferihisar İlçesinde Yetiştirilen Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi

İzmir İli Seferihisar İlçesinde Yetiştirilen Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi İzmir İli Seferihisar İlçesinde Yetiştirilen Keçilerden Elde Edilen Sütlerde Biyokimyasal Parametrelerin Türk Standartlarına Uygunluğunun Belirlenmesi Neslihan ÇİÇEK 1, Murat ÇİMEN 1*, Deniz EFESOY 1,

Detaylı

İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları

İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları İkiden Çok Grup Karşılaştırmaları Bir onkoloji kliniğinde göğüs kanseri tanısı almış kadınlar arasından histolojik evrelerine göre 17 şer kadın seçilerek sağkalım süreleri (ay) alınmıştır. HİSTLOJİK EVRE

Detaylı

Süt Sığırcılığında Döl Verimi Kayıplarının İşletme Gelirine Etkisi

Süt Sığırcılığında Döl Verimi Kayıplarının İşletme Gelirine Etkisi J Fac Vet Med Univ Erciyes 5(1) 5-10, 2008 F. KAYGISIZ, Araştırma Ö. ELMAZ, Makalesi M. AK Research Article Süt Sığırcılığında Döl Verimi Kayıplarının İşletme Gelirine Etkisi Ferhan KAYGISIZ 1, Özkan ELMAZ

Detaylı

The aim of this study was to determine relationships between CMT scores and udder trait and milk yield.

The aim of this study was to determine relationships between CMT scores and udder trait and milk yield. Lalahan Hay. Araşt. Enst. Derg. 2000, 40 () 29 - İSVİÇRE ESMERİ İNEKLERDE MEME ÖZELLİKLERİ VE SÜT VERİMİ İLE CMT SKORU ARASINDAKİ İLİŞKİLER (Relationships Between CMT Scores and Udder Traits and Milk Yield

Detaylı

KONGRE BAŞKANI DÜZENLEME KURULU

KONGRE BAŞKANI DÜZENLEME KURULU KONGRE BAŞKANI Prof. Dr. Sebahattin ÖZCAN Ankara Üniversitesi DÜZENLEME KURULU Prof. Dr. Mehmet KARATAŞ Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Dilek TURGUT BALIK Düzenleme Kurulu Başkan Yardımcısı Doç. Dr.

Detaylı

ÖZET OTOMATİK KÖKLENDİRME SİSTEMİNDE ORTAM NEMİNİN SENSÖRLERLE HASSAS KONTROLÜ. Murat ÇAĞLAR

ÖZET OTOMATİK KÖKLENDİRME SİSTEMİNDE ORTAM NEMİNİN SENSÖRLERLE HASSAS KONTROLÜ. Murat ÇAĞLAR vii ÖZET OTOMATİK KÖKLENDİRME SİSTEMİNDE ORTAM NEMİNİN SENSÖRLERLE HASSAS KONTROLÜ Murat ÇAĞLAR Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Saadettin YILDIRIM 2014, 65 sayfa

Detaylı

Siyah-Alaca İneklerin Ağız Sütü Kalitesi ve İçeriği Üzerine Bir Araştırma

Siyah-Alaca İneklerin Ağız Sütü Kalitesi ve İçeriği Üzerine Bir Araştırma Tralleis Elektronik Dergisi http://dergi.adu.edu.tr/tralleis e-tralleis (2015) 1-7 ADÜ Siyah-Alaca İneklerin Ağız Sütü Kalitesi ve İçeriği Üzerine Bir Araştırma Mehmet Hoyraz 1 Ramazan Sezer 1 Mustafa

Detaylı

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler!

Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! Tarım ve hayvancılıkta doğru analiz ve doğru yönlendirme verimi birebir etkiler! VETERİNER TEŞHİS HİZMETLERİ Hassas ölçümler... Sağlıklı sonuçlar... Akılcı öneriler! 2011 yılında hayata geçirdiğimiz Veteriner

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr AYDIN İLİ VE ÇEVRESİNDE BULUNAN SÜT TOPLAMA MERKEZLERİ VE ÇİFTLİKLERİNDEN ALINAN SÜT ÖRNEKLERİNİN BENTLEY MARKA IBCm CİHAZI KULLANILARAK TOPLAM CANLI (BAKTERİ YÜKÜ) VE SOMATİK SAYIMLARININ AKIM SİTOMETRİ

Detaylı

ÖNCEKİ GÖREVLERİ VE SON GÖREVİ

ÖNCEKİ GÖREVLERİ VE SON GÖREVİ ÖZGEÇMİŞ KİMLİK BİLGİLERİ Adı ve soyadı: Özcan EREL Doğum tarihi: 15 Ocak 1963 Doğum yeri: Kulu, Konya Medeni durumu: Evli, 3 çocuk babası. Yabancı dil: İngilizce Askerlik görevi: İstanbul Deniz Hastanesi,

Detaylı

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES

A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES A UNIFIED APPROACH IN GPS ACCURACY DETERMINATION STUDIES by Didem Öztürk B.S., Geodesy and Photogrammetry Department Yildiz Technical University, 2005 Submitted to the Kandilli Observatory and Earthquake

Detaylı

İzmir İli Güzelbahçe ve Menderes İlçesinden Elde Edilen Koyun Sütlerinde Biyokimyasal Parametrelerin Karşilaştirilmasi

İzmir İli Güzelbahçe ve Menderes İlçesinden Elde Edilen Koyun Sütlerinde Biyokimyasal Parametrelerin Karşilaştirilmasi İzmir İli Güzelbahçe ve Menderes İlçesinden Elde Edilen Koyun Sütlerinde Biyokimyasal Parametrelerin Karşilaştirilmasi Mahsum YILDIRIM 1, Murat ÇİMEN 1 *, Ahmet ÖZGÜN 1, Mehmet ÖKMEN 1, Maas TAYFUR 1 Özet

Detaylı

Yoğun Bakım Ünitesinde Yatan Ventilatörle İlişkili Pnömonili Hastalarda Serum C-Reaktif Protein, Prokalsitonin, Solubl Ürokinaz Plazminojen Aktivatör Reseptörü (Supar) Ve Neopterin Düzeylerinin Tanısal

Detaylı

Siyah-Alaca Süt Sığırlarının Test Günü Süt Verimlerini Etkileyen Faktörler

Siyah-Alaca Süt Sığırlarının Test Günü Süt Verimlerini Etkileyen Faktörler Hayvansal Üretim 50(1): 4-30, 009 Araştırma Makalesi Siyah-Alaca Süt Sığırlarının Test Günü Süt Verimlerini Etkileyen Faktörler Atakan Koç*, Kadir Kızılkaya Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,

Detaylı

Teat Dipping in Dairy Cows. Güneş SERİN * TD) ile meme derisi üzerindeki bakteri sayısı önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle

Teat Dipping in Dairy Cows. Güneş SERİN * TD) ile meme derisi üzerindeki bakteri sayısı önemli ölçüde azalmaktadır. Bu nedenle SÜTÇÜ İNEKLERDE TEAT DIPPING Teat Dipping in Dairy Cows Güneş SERİN * Özet: Sütçü ineklerde meme başının antiseptikli solüsyonlara batırılması (teat dipping- TD) ile meme derisi üzerindeki bakteri sayısı

Detaylı

Ev Yapımı ve Endüstriyel Üretim Yoğurtlarda ph ve Probiyotiklik İlişkisi

Ev Yapımı ve Endüstriyel Üretim Yoğurtlarda ph ve Probiyotiklik İlişkisi Ev Yapımı ve Endüstriyel Üretim Yoğurtlarda ph ve Probiyotiklik İlişkisi Umut GÖNEN PROJE EKİBİ Tuncay ŞAKİR Doç. Dr. Murat TOSUNOĞLU PROJE DANIŞMANLARI Prof. Dr. Güven ÖZDEMİR ÇANAKKALE 25 OCAK 2 ŞUBAT

Detaylı

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article

ISSN: Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: Araştırma Makalesi Research Article VII. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 04-07 Ekim 2016 1 Incir ISSN: 2148-0036 Yıl /Year: 2017 Cilt(Sayı)/Vol.(Issue): 1(Özel) Sayfa/Page: 15-23 Araştırma Makalesi Research Article Araştırma

Detaylı

Hayvansal Üretim 52(1): 9-16, 2011 Araştırma Makalesi

Hayvansal Üretim 52(1): 9-16, 2011 Araştırma Makalesi Hayvansal Üretim 52(1): 9-16, 2011 Araştırma Makalesi Anadolu ve Anadolu x İtalyan Melezi F 1 Mandalarda Somatik Hücre Sayısını (SHS) Etkiliyen Faktörler ve Bunların Süt ve Süt Bileşen Verimleriyle İlişkisi*

Detaylı

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ

TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ TED ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ 1. Proje Hakkında Genel Bilgi PROJE BAŞLIĞI: Başvuru Formu PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ: BAĞLI BULUNDUĞU BİRİM: (Bölüm, Fakülte) DESTEKLEYEN DİĞER KURULUŞLAR: (Kuruluşun

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University ERCİYES ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ DERGİSİ Journal of Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University Derleme / Review Article 12(3), 203-,210 2015 Sürü Meme Sağlığı Yönetiminde Somatik Hücre

Detaylı