Cumhurbaşkanlığı Sistemi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Cumhurbaşkanlığı Sistemi"

Transkript

1 Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sistemi / birlikteevet

2 NEDEN Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sistemi

3 YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı yatırımlarını yapıyor. Kendi silahını, kendi uçağını, kendi helikopterini üretmeye başladı. Ancak, darbecilerin kurduğu sistem Türkiye nin ayağına pranga vuruyor. Mevcut sistem, daha ileriye gitmeyi, daha iyiyi yapmayı, daha doğruyu bulmayı engelliyor. Krizler üretiyor. Milletin refahı, vatanın selameti, devletin bekası, bağımsız Meclis, tarafsız ve sivil yargı... İstikrarlı bir Türkiye için milli ve yerli bir sistem gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi bunun için milletin onayına sunuluyor.

4 CUMHUR- BAŞKANLIĞI SiSTEMi Cumhurbaşkanlığı Sistemi, halkın doğrudan seçtiği cumhurbaşkanının hükümeti kurduğu; atadığı yardımcı ve bakanlarla 5 yıl süre için ülkeyi yönettiği hükümet modelidir. Bu sistemde Meclis; cumhurbaşkanıyla aynı zamanda, 5 yıl görev yapmak üzere seçilir. Cumhurbaşkanı icranın başı, Meclis ise kanun yapıcıdır. Yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığı esastır. Hükümetin denetimi bağımsız ve tarafsız yargı ile Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yapılır. Cumhurbaşkanı seçiminde %50 üzeri oy gerektiğinden, her seçimde güçlü iktidarlar kurulur. Seçimler mutlak sonuç üretir. Sürekli siyasal tansiyon yaşanmaz. NEDiR?

5 SEÇiLMiŞ CUMHUR- BAŞKANI Cumhurbaşkanlığı Hükümet Modeli, Cumhurbaşkanı nın halk tarafından 2014 te seçilmesiyle fiilen hayata geçti. Anayasa ya göre hükümetin başkanı olan Cumhurbaşkanı yetkilerini kullanmaya başladı. Düzenlemeler, modelin problemsiz işlemesi için yapılacak. MEVCUT MODEL İŞLEMİYOR Mevcut Model; 1982 yılında askeri müdahale sonrası darbeciler tarafından oluşturulmuş, çok başlı bir hükümet modelidir. Ülkeyi, yetkili ve sorumsuz cumhurbaşkanı ile cumhurbaşkanının verdiği yetkiyle hükümeti kuran başbakan, birlikte yönetir. Yürütme, yasamadan bağımsız değildir. Hükümet etme çoğunluğuna sahip olan parti, yasamaya da hakimdir. Hükümet kurmada %50 yi aşma şartı yoktur. Bu durum güçlü partilerin olmadığı dönemlerde, zayıf koalisyonlara neden olmaktadır. Cumhurbaşkanı ve başbakan arasında, görüş farklılıkları krizlere neden olabilmektedir. Değişiklikler, mevcut sistemdeki çift başlılığa son vermek için yapılıyor.

6 YERLi VE MiLLi BiR ANAYASA için SÜREKLi istikrar ÜRETEN BiR SiSTEM için 95 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 65 hükümet kuruldu. Türkiye ye yakışmayan darbe anayasasının; yeni, sivil, demokratik, istikrar üreten bir anayasa ile değiştirilmesi için yoğun çalışmalar yapıldı. Başta hükümet sistemi olmak üzere, bütün yönetim araçlarının, ortak akılla ve toplumsal mutabakatla yenilenmesi hedeflendi. Anayasa çalışmaları, içeriksiz siyasi tartışmalar nedeniyle maalesef sonuçsuz kaldı. Hükümetlerin ortalama ömrü 2 yılı bile bulamadı. Bu sürenin çok önemli bir kısmı, yeni hükümet tartışmalarıyla geçti. Yarını belli olmayan hükümetler, istikrar sağlayamadılar. Türkiye yi büyütemediler. Hükümetlerin; seçildikleri süre boyunca ülkeye hizmet edebilmeleri için, istikrar üreten bir sisteme ihtiyacı var. Değişiklik onun için yapılıyor. Yeni anayasa yapılıncaya kadar güçlü hükümetler, istikrar ve kesintisiz demokrasi için değişiklik yapılıyor.

7 BITMEYEN KRIZLERE SON VERMEK IÇIN Cumhuriyet tarihimiz boyunca, cumhurbaşkanlığı makamı tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanı ve başbakan arasındaki uyumsuzluklar, ülkeye kriz olarak yansıdı. Milletimizin umutları heba edildi. VESAYETÇi YAPILARA SON VERMEK için Vesayetçiler cumhuriyet tarihi boyunca kendilerini, devletin gerçek sahibi gördüler, millete ve milletin temsilcilerine gün yüzü göstermediler. Mevcut sistem, millet iradesinin üstüne söz söyleyen odaklara fırsat veriyor. Vesayet üretiyor. Halkın cumhurbaşkanına icra meşruiyetini doğrudan vermesiyle, vesayetçi yapılarla mücadele daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yürütülecek. Değişiklik, vesayete tamamen son vermek için yapılıyor de yaşanan krizinden sonra halk, cumhurbaşkanını milletin seçmesine karar verdi. Mevcut sistemde, ikisi de halk tarafından seçiliyor, ikisi de halka karşı sorumlu. Yetki ve sorumluluk çakışmasından kaynaklanan kriz ihtimali çok yüksek. Bu krizleri engellemek gerekiyor. Değişiklik onun için yapılıyor.

8 ÖZETLE NEDEN EVET Türkiye nin başladığı güçlenme yolculuğuna kesintisiz devam edebilmesi, Devlet yönetiminin kayıtsız şartsız, milli iradeye bağlanması, Yetkili ve sorumlu bir hükümet modeli kurulması, Ekonomik refahın büyümesi ve herkese yayılması, Türkiye nin huzur ve güvenliğinin daha etkin sağlanması, Terör örgütleri üzerinden Türkiye ye oynanan oyunun bozulması, Güçler ayrılığının, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sağlanması, Cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasındaki muhtemel krizlerin bitirilmesi, Siyasi partilerin kendilerini yenileyebilmesi ve seçim kazanabilecek adaylar çıkarabilmesi, Meclisin, gerçek görevi olan yasamayı yerine getirmesi, Seçim dönemi dışındaki anlamsız siyasi gerilimlere son verilmesi, Her seçimde, ülkenin kalkınmasına hizmet edecek güçlü iktidarlar kurulması, Seçim öncesi siyasal uzlaşma kültürünün gelişmesi, Seçim sonrasında koalisyon korkusuna son verilmesi, İktidarların seçildikleri dönemin tamamında görevini yapması, Hükümetin; liyakat sahibi, uzman bakanlardan oluşturulması, Siyasetin; iş, aş, refah, huzur gibi gerçek gündemlerle ilgilenmesi, Millete doğrudan hesap veren güçlü iktidarlar kurulması, Ülkenin, uluslararası ilişkilerde daha etkin temsil edilmesi, Türkiye nin kaderinin koşulsuz şartsız, millet tarafından belirlenmesi için Cumhurbaşkanlığı Sistemi ne Birlikte EVET

9 SORULARLA Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sistemi

10 TÜRKiYE için iyi BiR GELECEK Türkiye nin çevresinde bir ateş çemberi var. Hainlerin ve düşmanların saldırıları bitmiyor. Dünya yeniden kurulurken, Türkiye iç meselelerle meşgul ediliyor. Kuşatmayı aşmak, hainlere ve düşmanlara gerekli cevabı vermek, dünyada hakettiğimiz yere gelebilmek için; güçlü bir hükümete, güçlü bir meclise, güçlü ve tarafısız bir yargıya ihtiyacımız var. Cumhurbaşkanlığı sistemi gücünü milletten alan, Türkiye nin ihtiyaçlarına cevap verecek hükümet modelidir. Hedef; ekonomimizi güçlendirmek, milletimizin refahını artırmak, Türkiye nin kaderini Türkiye de belirlemek, milletçe yükselmek, istikrarla kalkınmak, demokratik uzlaşma kültürünü geliştirmek, Türkiye için iyi bir gelecek kurmaktır.

11 1 DEĞİŞİKLİĞİN AMACI NEDİR? Değişikliğin amacı; yönetimdeki çift başlılığı kaldırmak, gerçek bir güçler ayrılığı sistemi kurmak, istikrarı sürekli hale getirmek, büyüme, gelişme ve refah önündeki bürokratik ve vesayetçi engelleri kaldırmaktır. 4 ANAYASANIN İLK DÖRT MADDESİ KALDIRILIYOR MU? Anayasanın ilk dört maddesi ile ilgili herhangi bir değişiklik teklifi yoktur. İlk dört madde olduğu gibi varolmaya devam edecektir. 2 TÜRKİYE NİN REJİMİ Mİ DEĞİŞİYOR? Ülkemizin rejimi Cumhuriyettir. Rejim hakkında herhangi bir tartışma ya da teklif söz konusu değildir. Cumhuriyetin demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devleti olduğu hükmü korunmaktadır. Cumhurbaşkanlığı sistemi, sadece yürütmenin tek elde toplanmasını öngören yeni bir hükümet modeli getirmektedir. 5 EYALET SİSTEMİNE Mİ GEÇİLECEK, TÜRKİYE BÖLÜNECEK Mİ? Eyalet sistemine yol açacak, ya da Eyalet sistemi öneren herhangi bir teklif yoktur. Türkiye nin üniter yapısı korunmakta, hatta güçlenerek devam etmektedir. Tek Meclisli bir sistem öngörülmekte olup; tek devlet, tek vatan, tek bayrak prensibi olduğu gibi muhafaza edilmektedir. 3 EGEMENLİK CUMHURBAŞKANI NIN MI OLACAK? Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Millet adına bu yetki, Türkiye Büyük Millet Meclisi nde olmaya devam edecek. Hükümet; meclis içinde olmadığından, meclis daha da güçlenecek. 6 CUMHURBAŞKANLIĞI MODELİNDE DENETİMİ KİM YAPACAK? Türkiye Büyük Millet Meclisi; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru Önergeleri yle denetleme görevine devam edecek. Yasama, yürütme, yargı arasındaki denetleme mekanizmaları çalışacak. Asıl denetimi ise 5 yılda bir doğrudan halk yapacak.

12 7 CUMHURBAŞKANI YARGILANABİLECEK Mİ? Halihazırdaki sistemde Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında bir suçla yargılanamaz. Yeni sistemde ise, Cumhurbaşkanına isnad edilen suçlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi soruşturma açabilecek, yargılanma kararı alabilecek, Yüce Divan yargılama yapabilecek. BU SİSTEMLE MUHALEFET PARTİLERİNİN SEÇİM KAZANMA İHTİMALİ ORTADAN KALKIYOR MU? 5 yılda bir yapılan seçimlerde, milletin onayını alan parti ve aday güçlü iktidarı kuracak. Sistem, seçim kazanamayanlara kendini ve adayını yenileme imkanı sunduğundan, her yeni seçim döneminde yeni bir parti ve adayın seçimi kazanması mümkün olacak. DURDUK YERDE HÜKÜMET SİSTEMİNİ DEĞİŞTİRMEK NEREDEN ÇIKTI? Hükümet modelinin güçlendirilmesi, çok partili hayata geçtikten sonra bütün dönemlerin en önemli gündemiydi. Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş, Turgut Özal, Süleyman Demirel gibi liderler de güçlü hükümetler kurulmasını sağlayacak sistem değişikliği istiyorlardı. Recep Tayyip Erdoğan, siyaset sahnesine çıktığı günden itibaren, güçlü hükümet sistemini savunuyordu. Hükümet modeli değişikliği, 50 yıllık bir arayışın sonucudur CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIK KRİTERLERİ NELER, GÖREV SÜRESİ NE KADAR OLACAK? 40 yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Cumhurbaşkanlığına aday olabilecek. %5 oy almış siyasi partiler doğrudan ya da birlikte Cumhurbaşkanı adayı gösterebilecekler kişi bir araya gelerek, adaylık kriterlerine uygun diledikleri kişiyi aday yapabilecekler. Cumhurbaşkanı 5 er yıldan en fazla iki dönem görev yapabilecek. CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİN YÖNTEMİ NASIL OLACAK? Cumhurbaşkanının seçim yönteminde herhangi bir değişiklik olmayacak. İlk turda %50 yi aşan aday olmazsa, ikinci tur oylama yapılacak. İkinci tura, ilk turda en fazla oyu alan iki aday katılabilecek. Bu seçimde %50 den daha çok oyu alan aday Cumhurbaşkanı olacak. CUMHURBAŞKANI TEK BAŞINA HER KONUDA KARARNAME ÇIKARABİLECEK Mİ? Cumhurbaşkanı, kanunla düzenlenmeyen, hükümet etme yetkisi ile ilgili konularda kararname çıkarabilecek. Temel haklar, kişi hak ve ödevleri, siyasî hak ve ödevler gibi konularda kararname düzenleyemeyecek. Anayasanın kanunla düzenleneceğini söylediği konularda kararname yetkisi olmayacak.

13 13 14 CUMHURBAŞKANININ, TBMM DEN ÇIKAN KANUN DEĞİŞİKLİKLERİNİ VETO YETKİSİ OLACAK MI? Cumhurbaşkanı bugün olduğu gibi kanun değişikliklerini veto edebilecek. Yeniden görüşülmek üzere meclise geri gönderebilecek. Aynı kanunun tekrar onayına sunulması durumunda ya onaylayacak ya da kanunu referanduma sunacak. CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ İLE KANUN ARASINDA FARKLILIK OLURSA NE OLACAK? CUMHURBAŞKANLIĞININ BOŞALMASI DURUMUNDA NE OLACAK? 45 gün içinde seçim yapılacak. Genel seçimlere bir yıldan daha az bir süre kalmışsa, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri birlikte yapılacak. CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARI VE BAKANLAR HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILABİLECEK Mİ? Cumhurbaşkanı, bakanlar ve başbakan yardımcıları hakkında Meclis soruşturması açılabilecek. Cumhurbaşkanının çıkartmış olduğu kararnameler ile kanunlar arasında herhangi bir ihtilaf olursa kanunlar geçerli olacak. Meclisin aynı konu hakkında kanun çıkarması durumunda cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükmünü kaybedecek. 18 CUMHURBAŞKANININ FESİH YETKİSİ VAR MI? 15 MİLLETVEKİLLERİ, BAKAN YA DA CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OLABİLECEKLER Mİ? Hayır yok. Cumhurbaşkanı ve Meclisin karşılıklı seçim yenileme yetkisi var. Cumhurbaşkanı Meclisi yenileme kararı aldığı takdirde, kendinin de Cumhurbaşkanlığı düşecek. Olabilecekler. Ancak bu durumda milletvekillikleri düşecek. Ve bakanlıktan ayrılsalar bile yeniden Meclise dönemeyecekler.

14 19 20 MECLİS, CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNİ YENİLEYEBİLECEK Mİ? Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanlığı seçimini yenileyebilecek. Bu durumda milletvekilliği seçimleri de yenilenecek. CUMHURBAŞKANI İKİNCİ DÖNEMİNDE SEÇİMİ YENİLERSE ADAY OLABİLECEK Mİ? BAŞBAKANLIK MAKAMI NE OLACAK? Başbakanlık makamı kaldırılacak. Görev ve yetkileri cumhurbaşkanına devredilecek, yürütmede tek başlılık sağlanacak. KANUNLARI KİM ÇIKARACAK? Kanun teklif etme ve yapma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi nde olacak. Cumhurbaşkanının kanun yapma veya kanun teklif etme yetkisi olmayacak. Cumhurbaşkanı ikinci döneminde Cumhurbaşkanlığı seçimini yenileyebilecek. Böyle bir karar alması durumunda tekrar aday olamayacak. 24 MECLİS BAŞKANI CUMHURBAŞKANINA VEKALET EDECEK Mİ? 21 SIKIYÖNETİM VE OHAL GEREKİRSE NE YAPILACAK? Sıkıyönetim bütünüyle kaldırıldığından hiçbir şartta ilan edilemeyecek. Olağanüstü durumlarda cumhurbaşkanı OHAL ilan edebilecek. OHAL kararı, meclisin onayından geçtikten sonra uygulanabilecek. 25 Cumhurbaşkanına; görevinin başında olmadığı zamanlarda belirleyeceği, cumhurbaşkanı yardımcısı vekalet edecek. DEĞİŞİKLİKLER NE ZAMAN UYGULANACAK, İLK SEÇİM NE ZAMAN? Cumhurbaşkanının parti üyeliği, Askeri Yargı ve HSK düzenlemeleri hemen uygulanacak. Bunların dışındaki maddeler, 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak seçimlerle birlikte yürürlüğe girecek.

15 PARTİLİ CUMHURBAŞKANI TARAFSIZ OLABİLİR Mİ? Cumhurbaşkanı devlet ve hükümet başkanı olarak tarafsız olmakla yükümlüdür. Demokrasi tecrübemiz; siyaset geçmişi olan hiç bir cumhurbaşkanının, partisi ile irtibatının kesilmediğini gösteren örneklerle doludur. Herhangi bir siyasi partiyle organik ilişkisi olmayan cumhurbaşkanlarının da mutlak bir siyaset felsefesine taraf oldukları inkar edilemez bir gerçektir. Böyle olduğu halde, böyle değilmiş gibi gösterilmesine son verilmiş olacak. BÜTÇE NASIL YAPILACAK? Bütçe teklifi, cumhurbaşkanı tarafından hazırlanarak meclise sunulacak. Teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi nde karara bağlanacak. MİLLİ GÜVENLİK KURULU NDA NASIL BİR DEĞİŞİKLİK OLACAK? MGK nın ana yapısında herhangi bir değişiklik olmayacak. Cumhurbaşkanın başkanlığında toplanmaya devam edecek. İçişleri Bakanlığı na bağlanan Jandarma Genel Komutanlığı ise MGK da yer alamayacak SEÇİLME YAŞI NEDEN 18 E DÜŞÜYOR? Seçebilenin seçilebilmesi esastır. Bu yüzden seçebilme yaşı olan 18 yaş, aynı zamanda seçilme yaşı olacak. SÜRESİ DOLAN MİLLETVEKİLLERİ YENİDEN SEÇİLEBİLECEK Mİ? Bu tasarı milletvekillerine dair herhangi bir dönem kısıtı içermemektedir. Milletvekili olan her kişi, seçildiği takdirde tekrar milletvekilliği yapabilecek. YARGI CUMHURBAŞKANINA MI BAĞLANIYOR? Cumhurbaşkanının hakim, savcı atama gibi bir yetkisi olmayacak. Anayasa Mahkemesi ve HSK ya üye atama yetkisi ise devam edecek. Cumhurbaşkanı mevcut sistemde 14 Anayasa Mahkemesi üyesini atarken, yeni sistemde bu sayı 12 ye düşüyor. Hakimler ve Savcılar Kurulu na mevcut sistemde 4 üye atayabiliyor, yeni sistemde de 4 üye atayacak.

16 32 GÜÇLER AYRILIĞI İLKESİ ORTADAN KALDIRILIYOR MU? 34 ERDOĞAN İYİ DE SONRASINDA FARKLI BİRİ GELİRSE NE OLACAK? Yapılan değişiklikle sadece yürütme organı çift başlılıktan kurtarılarak tek elde toplanıyor. Yargının tarafsız ve bağımsız olduğu vurgulanıp daha da güçlendirilirken, Yasama organı yasa yapma ve yürütmeyi denetleme işlevine yoğunlaşarak asıl işini daha etkin bir şekilde yerine getirecek. Cumhurbaşkanlığı kanun yapmayacak, kanun teklifi sunamayacak. Milletimizin demokrasi bilinci yüksek. Cumhurbaşkanlığı için şart koşulan oran, milletin adaya ikna olması ve aday üzerinde mutabık kalması ile mümkün. Her seçilen için Meclis ve yargı denetimi zaten var. Buna rağmen, yetkilerini kötüye kullanan birinin iş başına gelmesi halinde, meclis seçimleri yenileyerek duruma el koyma hakkına her zaman sahip. 33 TBMM İŞLEVSİZ Mİ KALACAK? Yeni sistemde de kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek; milletlerarası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak gibi yetkiler Mecliste olacaktır. Cumhurbaşkanı liderliğindeki yürütme organı, yasamanın yapacağı kanunlar çerçevesinde hareket etmek zorunda olduğu için, yürütme yasama ile uyumlu çalışmak zorunda olacaktır. Bu, aynı zamanda yasamanın yürütme karşısında üstün olacağı anlamına gelir. 35 YENİ SİSTEM TOPLUMU DAHA ÇOK KUTUPLAŞTIRMAYACAK MI? Sistem; kutuplaşmayı değil, uzlaşmayı esas alıyor. Sistem seçim öncesi uzlaşma, seçim sonrası güçlü iktidar anlayışı üzerine işleyecek. Cumhurbaşkanı seçilmek için gereken oy oranı %50+1. Bu oy oranı şartı 1 Kasım seçimlerinde geçerli olsaydı, AK Parti seçilemeyecekti. Oranı yakalamak için, seçim öncesinde mutlaka uzlaşma yapması gerekecekti. Uzlaşma arayışı, bundan sonraki bütün seçimler için en önemli konu olacak.

17 ÖZETLE Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sistemi

18 MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye nin gücünü temsil etmektedir. Milletimiz, 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçimle cumhurbaşkanını ilk kez, bizzat seçmiştir. Cumhurbaşkanı nın doğrudan seçilerek iş başına gelmesi, görev ve sorumluluklarının düzenlenmesini gerektirmiştir. Cumhurbaşkanlığı Sistemi, bu görev ve sorumlulukları, milletin onayıyla düzenleyecektir.

19 [ MADDE 1 ] TARAFSIZ MAHKEMELER Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerini bağımsız olarak tanımlayan madde tarafsızlık ibaresi eklenerek düzenleniyor. [ MADDE 2 ] MILLETVEKILI SAYISI Milletvekili sayısının 550 den 600 milletvekiline çıkarılması düzenleniyor. [ MADDE 3 ] SEÇILME YAŞI 25 olan milletvekili seçilebilme yaşı 18 yaş olarak düzenleniyor. [ MADDE 4 ] SEÇIMLER Cumhurbaşkanı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin 5 yılda bir, birlikte yapılması, Süresi biten milletvekilinin yeniden seçilebilmesi, Cumhurbaşkanının birinci turda seçilememesi durumunda, aynı usulle ikinci turda seçilmesi konuları düzenleniyor. [ MADDE 5 ] MECLISIN YETKILERI Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) görev ve yetkileri; Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak, Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek, Para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek, Milletlerarası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak, TBMM üye tam sayısının 5 te 3 çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek, Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmek şeklinde düzenleniyor. [ MADDE 6 ] MECLIS DENETIMI Türkiye Büyük Millet Meclisi nin bilgi edinme ve denetim yetkisi; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması Yazılı Soru başlıkları altında düzenleniyor.

20 [ MADDE 7 ] CUMHURBAŞKANININ SEÇIMI Cumhurbaşkanın seçilmesi, görev süresi, Siyasi partilerin, parti gruplarının ve 100 bin seçmenin Cumhurbaşkanı adayı gösterebilmesi, Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gereken oy miktarı, İkinci tur oylama şartları, Yeni Cumhurbaşkanının göreve başlaması, Eski Cumhurbaşkanının görev süresi konuları düzenleniyor. [ MADDE 8 ] CUMHURBAŞKANININ YETKILERI Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri; Devlet başkanı, hükümet etme yetkisi, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanların ataması, Üst düzey kamu görevlilerinin ataması, Dış temsilcilerin ataması ve yabancı temsilcilerin kabulü, Cumhurbaşkanının görevleri ile ilgili kararname düzenlemesi, Gerek gördüğünde anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması, Milli güvenlik politikalarının belirlenmesi ve tedbirlerin alınması konuları düzenleniyor. [ MADDE 9 ] CUMHURBAŞKANININ YARGILANMASI Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği iddiasıyla Meclis önergesi verilmesi, Önergenin görüşülmesi ve oylanması, önergenin karara bağlanması, Soruşturma açılması, soruşturma komisyonu, soruşturma raporu, Genel Kurul görüşmesi, oylama, Yüce Divan yargılaması, Mahkumiyet alan Cumhurbaşkanının görevine son verilmesi, Soruşturma açılan Cumhurbaşkanının seçim kararı alamaması konuları düzenleniyor.

21 [ MADDE 10 ] CUMHURBAŞKANI YARDIMCILIĞI VE BAKANLAR Cumhurbaşkanı yardımcıları, Cumhurbaşkanına vekalet, Bakanlar, yardımcıların ve bakanların taşıması gereken nitelikler, Cumhurbaşkanlığı makamının boşalması halinde seçim yenilenmesi, Cumhurbaşkanlığı seçimi ile birlikte meclis seçiminin de yenilenmesi, Milletvekillerinin bakan ya da cumhurbaşkanı yardımcısı olması durumunda milletvekilliklerinin bitmesi, Bakan ve cumhurbaşkanı yardımcıları hakkında meclis soruşturması açılması, Bakan ve cumhurbaşkanı yardımcılarının yüce divana sevki ve yargılanması, cezalandırılması; bakanlıkların kurulması, kaldırılması, Görev ve yetkilerinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılması, konuları düzenleniyor. [ MADDE 11 ] MECLISIN VE CUMHURBAŞKANININ SEÇIM KARARI Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yenilenme şartları; Hem Meclis, hem Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi kararı alabilmesi, Seçim kararı alınması durumunda iki seçimin de birlikte yenilenmesi, Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis karar alırsa, cumhurbaşkanının bir kez daha aday olabilmesi, İkinci döneminde Cumhurbaşkanı seçim kararı alırsa bir daha aday olamaması, Seçim yenilemesi durumunda görev süresinin 5 yıl olduğu, konuları düzenleniyor. [ MADDE 12 ] OLAĞANÜSTÜ HALLER Savaş, seferberlik, kalkışma, kamu düzenini bozacak şiddet olayları, salgın hastalık, ekonomik bunalım gibi hallerde cumhurbaşkanının, yurdun tamamında ya da bir kısmında Olağanüstü Hal Kararnamesi çıkarma şartları,

22 Olağanüstü Hal Kararnamelerinin meclis tarafından görüşülmesi, sürdürülmesi, kaldırılması konuları düzenleniyor. Görev süresi biten üyelerin bir kez daha seçilebilmesi, Üyeliğin vaktinden önce boşalması durumunda yeni üyelerin seçimi konuları düzenleniyor. [ MADDE 13 ] ASKERI MAHKEMELER Disiplin mahkemesi dışında askeri mahkeme kurulamayacağı, ancak savaş halinde askerlerin görevleriyle ilgili yargılanacakları askeri mahkemeler kurulması düzenleniyor. [ MADDE 14 ] HAKIMLER VE SAVCILAR KURULU Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun Hakimler ve Savcılar Kurulu na dönüştürülmesi, üyelerin nitelikleri, Kurulun 13 üye ile ve iki daire halinde çalışması, Kurulun başkanının Adalet Bakanı olması, Adalet Bakanlığı Müsteşarının kurulun tabi üyesi olması, Üyelerin TBMM tarafından atanacağı Üyelerin seçim usulü ve 4 yıl için seçilmesi, [ MADDE 15 ] GENEL BÜTÇENIN HAZIRLANMASI Kamu idareleri ve kamu tüzel kişilerinin yıllık bütçelerinin yapılması, Bütçenin hazılanması, uygulanması, kontrolü, Bir yıldan fazla sürecek işler için kanun oluşturulması, Cumhurbaşkanının bütçe teklifini hazırlaması, Hazırlanan bütçenin meclise sunulması, Bütçe görüşmeleri ve karara bağlanması, Bütçenin zamanında oluşmaması durumunda geçici bütçe kanunu hazırlanması, Bütçe hakkında yapılan meclis görüşmeleri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle bütçenin aşılamaması, Sayıştayın uygunluk bildirimi, kesin hesap kanun teklifi ve yeni yıl bütçe kanunu tekliflerinin karara bağlanması konuları düzenleniyor.

23 [ MADDE 16 ] KAVRAMLAR VE ANAYASANIN DIĞER MADDELERI Anayasa değişiklik teklifiyle yapılan düzenlemelerin, anayasanın diğer maddelerine de uyarlanması, Örneğin "Başbakan" yerine "Cumhurbaşkanı" ibarelerinin kullanılması, Yapılan düzenlemeyle hükmünü kaybeden anayasa maddelerinin yürürlükten kaldırılması konuları düzenleniyor. [ MADDE 17 ] DEĞIŞIKLIKLERIN UYGULANMASI 27. Yasama Dönemi Milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin 3/11/2019 tarihinde birlikte yapılması, Seçime kadar milletvekilleri ve cumhurbaşkanının görevinin devam etmesi, Meclisin erken seçim kararı alması durumunda Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinin karar tarihinde birlikte yapılması, Değişikliklerin gerektirdiği Meclis iç tüzüğü ve kanuni düzenlemelerin 6 ay içinde yapılması, Cumhurbaşkanı tarafından yapılacak düzenlemelerin 6 ay içinde yapılması, Hakimler Savcılar Kurulu nun kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 30 gün içinde seçilmesi, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden Anayasa Mahkemesi'ne seçilenlerin görev süreleri sonuna kadar üyeliklerinin devamı, Kanunun yürürlüğe girmesi ile birlikte askeri mahkemelerin kapatılması, Kapatılan mahkeme üyelerinin sosyal ve ekonomik haklarının düzenlenmesi, Askeri mahkemelerin gördüğü davaların, ilgili sivil mahkemelere devredilmesi, Yürürlükten kaldırılmayan başbakanlık ve bakanlar kurulu yönetmelik ve düzenlemelerinin işlemesi, Kanunlar ve mevcut başbakan ve bakanlar kuruluna verilen yetkilerin Cumhurbaşkanı tarafından kullanılması, Değişiklik yapılan ya da kaldırılan anayasa maddelerinin uygulanması konuları düzenleniyor.

24 [ MADDE 18 ] UYGULAMA TAKVIMI VE REFERANDUM Yapılan anayasa değişikliklerinin, Seçimler, Cumhurbaşkanının göreve başlaması, Yeni seçim takviminin başlaması, Partili olan cumhurbaşkanı adayının cumhurbaşkanı seçilmesi halinde partisiyle ilişiğinin kesilmemesi ve değişikliklerin halk oyuna birlikte sunulması konuları düzenleniyor.

25 / birlikteevet

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

ÖZETLE. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem ÖZETLE Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem MiLLETiN ONAYIYLA Mevcut Anayasa da Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti nin başıdır. Sistemin işleyişi, devletin bekası ve vatanın bütünlüğü, Türkiye

Detaylı

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

NEDEN. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem NEDEN Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem YERLi VE MiLLi BiR SiSTEM Türkiye, artık daha büyük. Dünyada söz söyleyen ülkeler arasında. Milletinin refahını artırmaya başladı. Dünyanın en büyük altyapı

Detaylı

SORULARLA. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem

SORULARLA. Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem SORULARLA Türk ye Cumhur yet Cumhurbaşkanlığı S stem Türkiye nin çevresinde bir ateş çemberi var. Hainlerin ve düşmanların saldırıları bitmiyor. Dünya yeniden kurulurken, Türkiye iç meselelerle meşgul

Detaylı

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBASKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CİFT BASLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ PAKETİ Ne getiriyor, Ne götürüyor? Onur Bakır Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Uzmanı TOPLUM BİR NOKTADA HEM FİKİR PEKİ AMA NASIL: ÜÇ TEMEL SORU Toplumun görüşleri alındı mı? Katılımcı

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2.

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2015-2016 ÖĞRETİM YILI II. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.02.2016 Türk Hukukunun Bilgi Kaynakları - Mevzuat, Yargı

Detaylı

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR

TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA. Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR TEMEL HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR ANAYASANıN TEMEL ILKELERI 2 1. madde Türkiye devleti bir cumhuriyettir. 2. Madde Cumhuriyetin nitelikleri Cumhuriyetçilik Başlangıç ilkeleri Atatürk

Detaylı

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi LAW 104: TÜRK ANAYASA HUKUKU 14 HAFTALIK AYRINTILI DERS PLANI Doç. Dr. Kemal Gözler Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1. HAFTA: OSMANLI ANAYASAL GELİŞMELERİ [Türk Anayasa Hukukukun Bilgi Kaynaklarının Tanıtımı:

Detaylı

GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR

GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR GÜCLÜ DEMOKRASİ GÜCLÜ MECLİS MECLİS CUMHURBASKANINI VE BAKANLARI DENETLİYOR Cumhurbaşkanının sorumsuzluğu ortadan kalkıyor, yani yetkili ama sorumsuz olmaktan çıkıyor. Mevcut anayasada Cumhurbaşkanı denetlenemiyor,

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Sorular Cevaplar

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Sorular Cevaplar ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Sorular Cevaplar Soru 1. Halkın oylarıyla seçilen Cumhurbaşkanı görevini yaparken taraflı mı olmalı? Tarafsız mı olmalı? Cevap 1. Tarafsız olmalı. Cumhurbaşkanı cumhur u yani milletin

Detaylı

YENİ ANAYASA YARGI YETKİSİNDE DEĞİŞİKLİK. 19 Ocak 2017 PERŞEMBE

YENİ ANAYASA YARGI YETKİSİNDE DEĞİŞİKLİK. 19 Ocak 2017 PERŞEMBE YARGI YETKİSİNDE DEĞİŞİKLİK Teklif, anayasanın "yargı yetkisi" başlığında değişiklik yapıyor. Yargı yetkisinin, Türk milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, "bağımsız ve tarafsız"

Detaylı

CUMHURBAŞKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI

CUMHURBAŞKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI CUMHURBAŞKANININ YETKİ VE SORUMLULUKLARI ÇİFT BAŞLILIK BİTİYOR Cumhurbaşkanı ile Başbakanın yetkileri birleştiriliyor. Cumhurbaşkanı yürütmenin başı oluyor. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkıyor. Cumhurbaşkanları

Detaylı

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir?

3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi şeklinde olan meclisin her zaman açık olması yasamanın hangi ilkesi ile ilgilidir? 1.Aşağıdakilerden hangisi Anayasa Mahkemesinin sadece şekil olarak incelediği bir konudur? A) Anayasa değişiklikleri B) İç Tüzükler C) KHK D) Kanunlar E) Tüzükler 3.Meclisin faaliyetlerine ara vermemesi

Detaylı

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi.

2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ. Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği 2017 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Madde 9 Bağımsız olduğu zaten belirtilen mahkemeler için ayrıca tarafsız ibaresi eklendi. Madde 75 Türkiye Büyük Millet Meclisindeki koltuk sayısı

Detaylı

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET

Bölüm 6 DEVL ET ŞEKİLL ERİ I : MONARŞİ VE CUMHURİYET Birinci Kısım ANAYASA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI Bölüm 1 ANAYASA HUKUKUNUN BİLGİ KAYNAKLARI I. Anayasalar II. Anayasa Mahkemesi Kararları III. Bilimsel Eserler IV. Kaynak Tarama Bölüm 2 ANAYASA HUKUKU KAVRAMI

Detaylı

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ

1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...V İÇİNDEKİLER...VII BİRİNCİ BÖLÜM 1982 ANAYASASI, ANAYASANIN HAZIRLANMASI, KABUL EDİLMESİ VE TEMEL İLKELERİ I. 1982 ANAYASASI NIN HAZIRLANMASI VE KABUL EDİLMESİ...1 II. 1982 ANAYASASI

Detaylı

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI

ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU 2016 Bahar dönemi Yılsonu sınavı CEVAP ANAHTARI 1. Bir idari işlemin anayasa ve yasalarca yargı denetimi dışına çıkarılması

Detaylı

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966

2-) Türkiye de tek dereceli seçim ilk kez hangi seçimlerde uygulanmıştır? A) 1942 B) 1946 C) 1950 D) 1962 E) 1966 1-) 1921 Anayasası ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Milli egemenlik ilkesi benimsenmiştir B) İl ve nahiyelerde yerinden yönetim ilkesi kabul edilmiştir. C) Yasama ve yürütme kuvvetleri

Detaylı

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu

Cumhurbaşkanı. Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu Cumhurbaşkanı Türkiye nin Yönetim Yapısı Doç. Dr. Aslı Yağmurlu 2 3 Cumhurbaşkanı bir ülkede yönetim hakkının kalıtımsal, soya dayalı, kişisel olmadığını Kanyanğının dinsel kaynaklardan ilahi tanrısal

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

KAMU YÖNETİMİ. 5.Ders. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER KAMU YÖNETİMİ 5.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TÜRK KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI (MERKEZ ÖRGÜTÜ) DEVLETİN TEMEL ORGANLARI KAMU YÖNETİMİNİN YAPISI MERKEZ (BAŞKENT) ÖRGÜTÜ Cumhurbaşkanı Bakanlar kurulu Başbakan

Detaylı

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır?

1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? 1-Hâkim ve Savcılar idari görevleri dolayısıyla aşağıdaki kurumlardan hangisine bağlıdır? A) Cumhurbaşkanlığı B) Başbakanlık C) Adalet Bakanlığı D) Halk E) HSYK 3-Aşağıdakilerden hangisi adli yargının

Detaylı

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00

ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 ANAYASA HUKUKU (İKTİSAT VE MALİYE BÖLÜMLERİ) 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ ARASINAV 17 KASIM 2014 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU (10 puan) Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Bu konuda

Detaylı

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19

İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI. Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM. Genel Esaslar. I. Devletin şekli... 1...19 İÇİNDEKİLER TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Madde Sayfa BAŞLANGIÇ...17 BİRİNCİ KISIM Genel Esaslar I. Devletin şekli... 1...19 II. Cumhuriyetin nitelikleri... 2...19 III. Devletin bütünlüğü, resmî dili,

Detaylı

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ

MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ MEHMET UTKU ÖZTÜRK 1961 KURUCU MECLİSİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX KISALTMALAR... XIX GİRİŞ...1 1. DEMOKR AT PARTI İKTIDARININ SONUNA DOĞRU...9 1.1. DP nin Muhalefete Karşı Tutumu...9 1.1.1.

Detaylı

Komisyon Cumhurbaşkanının süresini belirledi

Komisyon Cumhurbaşkanının süresini belirledi Komisyon Cumhurbaşkanının süresini belirledi Ocak 12, 2012-7:20:33 TBMM Anayasa Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı kabul edildi. TBMM Anayasa Komisyonunda, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu Tasarısı

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN. (Resmi Gazete ile yayımı: 16.6. 95 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASININ BAZI MADDELE RİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN (Resmi Gazete ile yayımı: 6.6.007 Sayı: 6554) Kanun No Tarihi MADDE - 7//98 tarihli ve 709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER

SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER SERKAN KÜÇÜK ANAYASA VE SON DEĞİŞİKLİKLER 15.07.2018 HUKUKUK KAYNAKLARI YAZILI KAYNAKLAR Anayasa Kanun Milletlerarası Antlaşmalar Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yönetmelik Genelge YAZISIZ KAYNAKLAR Örf ve

Detaylı

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları

Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Devletin Şefleri Cumhurbaşkanları Cumhuriyetin kuruluşu Anadolu insanının iman, namus, bağımsızlık, özgürlük, vatan ve millete sevgi ile bağlılığının inancı ve iradesi ile kendisine önderlik yapan Mustafa

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII 24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ A. 1923 ten GÜNÜMÜZE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ... 5 B. 10 AĞUSTOS 2014 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ... 6 C. CUMHURBAŞKANLIĞI

Detaylı

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün

10. Herhangi bir sebeple boşalan bakanlığa en geç kaç gün içinde yeni bakan atanır? A) 5 gün B) 10 gün C) 15 gün D) 20 gün E) 25 gün 1. 1982 Anayasasına göre aşağıdaki organlardan hangisinin iptal davası açma yetkisi yoktur? A) Cumhurbaşkanı B) İktidar partisi meclis grubu C) Anamuhalefet partisi meclis grubu D) TBMM üye tamsayısının

Detaylı

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini

Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini YÜRÜTME Yasamanın koyduğu kanunlar çerçevesinde ve kendine özgü düzenleyici işlemler ( KHK, Tüzük ve Yönetmelik) vasıtasıyla devletin genel işleyişini belirleyen ve parlamenter sistemde yürütme, bir kişi

Detaylı

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00

ANAYASA CEVAP ANAHTARI GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI Ocak 2019 saat 13.00 HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ ANAYASA CEVAP ANAHTARI 2018-2019 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI --- 9 Ocak 2019 saat 13.00 1. a) Demokrasi sandıktan

Detaylı

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II.

1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? I. Cumhurbaşkanı. II. 1.Cumhurbaşkanının Meclise geri gönderemediği ve kabule etmek zorunda olduğu tek kanun aşağıdakilerden hangisidir? A) Bütçe Kanunu B) Türk Medeni Kanunu C) Milletlerarası Anlaşmalar D) Seçim Kanunundaki

Detaylı

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR?

YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? HABER YENİ ANAYASA MADDELERİ NELER GETİRİYOR? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan 18 maddelik Anayasa değişiklik paketi için 16 Nisan Pazar günü referanduma gidilecek. Biz de Resmi

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 15:00) 1- Avrupa modeli anayasa yargısıyla ilgili olarak

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ

Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ Yrd. Doç. Dr. Tevfik Sönmez KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PARTİ İÇİ DEMOKRASİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX İÇİNDEKİLER...XIII KISALTMALAR...XXI TABLOLAR

Detaylı

HALK OYLAMASINA SUNULACAK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE

HALK OYLAMASINA SUNULACAK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE HALK OYLAMASINA SUNULACAK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE HALK OYLAMASINA SUNULACAK ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÜZERİNE İÇERİK Anayasa değişiklikleri üzerine özet bilgi Değişiklik gerekçelerinden bazıları Değişikliğin

Detaylı

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN

TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK ARŞ. GÖR. DR. PELİN TAŞKIN TEMEL HUKUK BU DERSTE NELER ÖĞRENECEĞİZ? Yargı nedir? Türk hukukunda yargının bölümleri Anayasa Yargısı İdari Yargı Adli Yargı TEMEL HUKUK YARGI Yargı, devletin hukuk

Detaylı

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR

TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR TÜRKĠYE DE ANAYASA DEĞĠġĠKLĠĞĠ: NEDENLER, YAġANANLAR VE SONUÇLAR 15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında, 16 Aralık 2016 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi

Detaylı

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir.

Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. SORU 1 Aşağıdakilerden hangisi parlamenter sistem ile ilgili doğru bir bilgi değildir? A) Yasama organı, güvensizlik oyu ile Bakanlar Kurulunu düşürebilir. B) Yürütmenin yasama ile yasamanın yürütme ile

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER...IX BIRINCI BÖLÜM ANAYASA HUKUKUNUN KISA KONULARI 1. 1961 Anayasası ile 1982 Anayasası nın Hazırlanış ve Kabul Ediliş Süreçlerindeki Farklılıklar...1 2. Üniter, Federal ve Bölgeli

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü

ANAYASA HUKUKU DERSĐ ( GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü ANAYASA HUKUKU DERSĐ (2011 2012 GÜZ DÖNEMĐ FĐNAL SINAVI) Đktisat ve Maliye Bölümü 1-1982 Anayasasının yürürlüğe giriş yöntemi aşağıdakilerden hangisidir? A) Kurucu Meclis B) Kurucu Danışma Kurulu C) Kurucu

Detaylı

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU

HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ HAKKINDA BİLGİ NOTU HSYK Teklifi Teklif; 2797 sayılı Yargıtay Kanunu, 6087 sayılı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, 4954 sayılı Türkiye Adalet

Detaylı

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19

T.C. YARGITAY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI Basın Bürosu Sayı: 19 09/04/2010 BASIN BİLDİRİSİ Anayasa değişikliğinin Cumhuriyetin ve demokrasinin geleceği yönüyle neler getireceği neler götüreceği dikkatlice ve hassas bir şekilde toplumsal uzlaşmayla değerlendirilmelidir.

Detaylı

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu

16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu www.mevzuattakip.com.tr 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği Karşısında Mahalli İdareler Seçimlerinin Durumu Halil Memiş Giriş

Detaylı

Prof. Dr. Abdurrahman Eren. ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku)

Prof. Dr. Abdurrahman Eren. ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku) Prof. Dr. Abdurrahman Eren ANAYASA HUKUKU DERS NOTLARI (Genel Esaslar-Türk Anayasa Hukuku) İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX Birinci Bölüm ANAYASA KAVRAMI, YAPIMI VE TARİHÇESİ I. ANAYASA KAVRAMI

Detaylı

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir?

Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? Anayasası na göre ara seçim ne demektir? 1. 1982 Anayasası na göre, TBMM aşağıdakilerden hangisini bir parlamento kararıyla gerçekleştirir? A) Genel ve özel af ilanına karar vermek B) Bir kanun hükmünde kararnamenin değiştirilerek kabulüne karar

Detaylı

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ, KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMESİ, YÖNETMELİK ve KARARI (Kavramlara Dair Bir Bilgilendirme) Akın Gencer ŞENTÜRK, Avukat İzmir, 16.11.2018 Anayasamız, Yürütme yetkisi ve görevi, Cumhurbaşkanı

Detaylı

KPSS 2007 GK (50) DENEME 3 / 52. SORU 50. Aşağıdakilerden hangisi hukuk devleti ilkesinin gereklerinden biri değildir? A) Yasal idare B) Devlet faaliyetlerinin belirliliği C) İdarenin mali sorumluluğu

Detaylı

YÜRÜTME FONKSİYONU BAKIMINDAN CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN ANALİZİ

YÜRÜTME FONKSİYONU BAKIMINDAN CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN ANALİZİ YÜRÜTME FONKSİYONU BAKIMINDAN CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİNİN ANALİZİ Prof. Dr. Gonca Bayraktar DURGUN Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: Tek Başlı Yürütme 16 Nisan Halkoylaması Öncesi Hükümet Sistemi Türkiye

Detaylı

Kanun No Tarihi:21/01/2017

Kanun No Tarihi:21/01/2017 TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun No. 6771 Kabul Tarihi:21/01/2017 MADDE 1 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 9 uncu maddesine bağımsız

Detaylı

21 EKİM 2007 TARİHLİ HALKOYLAMASI

21 EKİM 2007 TARİHLİ HALKOYLAMASI 21 EKİM 2007 TARİHLİ HALKOYLAMASI Erol TUNCER / Toplumsal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı (TESAV) Başkanı - 1 Kasım 2007 I. 1961 den Günümüze Halk Oylamaları 1961 den günümüze kadar 5 kez halkoylamasına

Detaylı

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00

ANAYASA GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 ANAYASA 2014 2015 GÜZ DÖNEMİ YILSONU SINAVI 5 OCAK 2015 SAAT 09:00 A. ANLATIM SORUSU Temsilde adalet yönetimde istikrar kavramlarını kısaca açıklayınız. Mevcut seçim barajı hakkındaki görüşünüzü yazınız.

Detaylı

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili kuruluştan

Detaylı

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri

TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ. 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri TÜRKİYE TİPİ BAŞLANLIK SİSTEMİ MODEL ÖNERİSİ Mehmet Uçum 1. Başkanlık Sistemi Tartışmasının Temel Gerekçeleri a. Tartışmanın Arka Planı Ülkemizde, hükümet biçimi olarak başkanlık sistemi tartışması yeni

Detaylı

DERDİMİZ ANAYASA MIYDI?

DERDİMİZ ANAYASA MIYDI? TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ DERDİMİZ ANAYASA MIYDI? ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ Çünkü TÜRKİYE NİN BÖLÜNME TEHLİKESİNİ ÇOK DAHA CİDDİ HALE GETİRİYOR Milletin tamamını temsil etmesi ve kucaklaması gereken Cumhurbaşkanının,

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 30 SORU 30 CEVAP. (Anayasa Komisyonundan Geçmiş Haline Göre)

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 30 SORU 30 CEVAP. (Anayasa Komisyonundan Geçmiş Haline Göre) ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 30 SORU 30 CEVAP (Anayasa Komisyonundan Geçmiş Haline Göre) Bülent TEZCAN Genel Başkan Yardımcısı Hukuk ve Seçim İşleri Ocak 2017 Soru 1) Bu teklifle Amerika daki gibi

Detaylı

Sosyal Düzen Kuralları

Sosyal Düzen Kuralları TEMEL HUKUK Sosyal Düzen Kuralları Toplum halinde yaşayan insanların yerine getirmek zorunda oldukları ödevleri ve kullanacakları yetkileri belirten kurallara, sosyal düzen kuralları veya sadece sosyal

Detaylı

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını

İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını İnsanların birbirleriyle ve devletle olan ilişkilerini düzenleyen kurallara hukuk denir. Hukuk kurallarını koyan, uygulanıp uygulanmadığını denetleyen en yüksek organ ise devlettir. Hukuk alanında birlik

Detaylı

ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ. 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı. Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 SĠYASET

ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ. 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı. Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 SĠYASET ODTÜ G.V. ÖZEL LĠSESĠ SOSYAL BĠLĠMLER ZÜMRESĠ 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı Ders Adı : Siyaset ÇalıĢma Yaprağı 13 Adı Soyadı : No: Sınıf: 11/ SĠYASET Siyaset; ülke yönetimini ilgilendiren olayların bütünüdür.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...XI GİRİŞ... 1 İkinci Meclisler... 1 Osmanlı Âyan Meclisi ve 1924 Anayasaları... 3 Cumhuriyet Senatosu...

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ...XI GİRİŞ... 1 İkinci Meclisler... 1 Osmanlı Âyan Meclisi ve 1924 Anayasaları... 3 Cumhuriyet Senatosu... V İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ......XI GİRİŞ... 1 İkinci Meclisler... 1 Osmanlı Âyan Meclisi... 2 1921 ve 1924 Anayasaları... 3 Cumhuriyet Senatosu... 4 I. BÖLÜM OSMANLI DÖNEMİNDE İKİNCİ MECLİS Meclis-i Umumî...

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 35 SORU 35 CEVAP

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 35 SORU 35 CEVAP ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 35 SORU 35 CEVAP Soru 1) Bu teklifle başkanlık sistemi mi öneriliyor? Hayır. Başkanlık sistemi sert kuvvetler ayrılığına dayanır. Yasama, yürütme ve yargı birbirinden

Detaylı

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI

BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI İÇİNDEKİLER BİRİNCİ KISIM İDARE HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI Birinci Bölüm: İdare Hukukunun Tanımı I. İdare... 3 II. İdari Fonksiyon... 4 A. Toplumun Genel ve Sürekli İhtiyaçlarının Karşılanmasına Yönelik

Detaylı

Süleyman Demirel Hayatını Kaybetti

Süleyman Demirel Hayatını Kaybetti Süleyman Demirel Hayatını Kaybetti Türkiye Cumhuriyeti nin 9. Cumhurbaşkanı, 40 yılı aşkın siyasi hayatında kendi deyimiyle altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen parti lideri, Devlet Su İşleri nin

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM HAZİRAN 2015 ten KASIM 2015 e DOĞRU

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM HAZİRAN 2015 ten KASIM 2015 e DOĞRU VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII I. BÖLÜM HAZİRAN 2015 ten KASIM 2015 e DOĞRU A. HAZİRAN 2015 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ... 3 7 Haziran 2015 Milletvekili Genel Seçimleri... 3 TBMM nin Açılması...

Detaylı

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU

DERSİMİZİN TEMEL KONUSU DERSİMİZİN TEMEL KONUSU 1 1. TÜRK HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARINI TANIMAK 2. TÜRKIYE DE NELER YAPABİLİRİZ SORUSUNUN CEVABINI BULABİLMEK DERSİN KAYNAKLARI 2 SİZE GÖNDERİLEN MATERYAL: 1. 1982 Anayasası: https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa_2011.pdf

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xi KISALTMALAR... xii

İÇİNDEKİLER. ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xi KISALTMALAR... xii İÇİNDEKİLER ŞEKİL LİSTESİ... ix TABLO LİSTESİ... xi KISALTMALAR... xii BİRİNCİ BÖLÜM ANAYASA VE ANAYASACILIK... 1 I. Anayasa Kavramı... 1 A. Maddi Anlamda/Şekli Anlamda Anayasa Ayrımı... 1 B. Derlenmiş

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR?

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR? 35 SORU 35 CEVAP Bülent TEZCAN Genel Başkan Yardımcısı Hukuk ve Seçim İşleri 2 3 4 Soru 1) Bu teklifle başkanlık sistemi mi öneriliyor? Hayır. Başkanlık sistemi sert kuvvetler

Detaylı

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI

ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI ULUSAL ÇALIŞTAY SONUÇLARI 1 Nasıl bir anayasa yapım süreci? Maddeleri değil ilkeleri temel alan Ayırıcı değil birleştirici Uzlaşmaya zorlamayan Uzlaşmazlık alanlarını ihmal etmeyen Mutabakatı değil ortak

Detaylı

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK

KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ KAMU YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. BİLAL ŞİNİK BAKANLAR KURULU Bakanlar Kurulu, Başbakan ve bakanlardan kurulur. Cumhurbaşkanı bakanlar kurulunun

Detaylı

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ HAZİRAN 2017 TARİH BASKILI TÜRK ANAYASA HUKUKU DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ Düzeltmeler daire ( ) içinde gösterilmiştir. 1- Bölüm 2, 37. sayfada Parti Kapatma Davalarında Yargılama Usulü başlığı

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 10:00 TRY Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) (Yıllık) (3. Çeyrek) ORTA -0,5% 3,1% 11:00 CNY M2 Para Kaynağı (Yıllık) AZ 11,5% 11,6% 11:00 CNY Yeni

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO HBYS Programı Yargı Örgütü Dersleri Türk yargı teşkilatının genel görünümü ve bunu oluşturan çeşitli yargı kolları ANAYASA YARGISI Anayasa Yargısı-1 Anayasa

Detaylı

Kültür. Konu Özetli Gün Gün

Kültür. Konu Özetli Gün Gün 30 Kültür Konu Özetli Özetli Konu Gün Gün Gün Gün LÜK ÇALIŞMA PLANI 1. 2. 3. 4. 5. ÜN KONUSU TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ TEMEL HUKUK BİLGİLERİ

Detaylı

MİLLİ FİKİR OLARAK HER ZAMAN YAPTIĞIMIZ GİBİ İŞİN TÜRKÇESİ Nİ SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZE AKTARMAYA DEVAM EDİYORUZ.

MİLLİ FİKİR OLARAK HER ZAMAN YAPTIĞIMIZ GİBİ İŞİN TÜRKÇESİ Nİ SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZE AKTARMAYA DEVAM EDİYORUZ. MİLLİ FİKİR OLARAK HER ZAMAN YAPTIĞIMIZ GİBİ İŞİN TÜRKÇESİ Nİ SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİMİZE AKTARMAYA DEVAM EDİYORUZ. BU BAĞLAMDA MEVCUT ANAYASANIN NELER İÇERDİĞİNİ YENİ ANAYASA TEKLİFİ DEĞİŞİKLİĞİNİN NELER

Detaylı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü TÜRK ANAYASA DÜZENĐ 2011 2012 BAHAR DÖNEMĐ ARA SINAVI CEVAP ANAHTARI Anlatım soruları: 1- Osmanlı ve Türkiye de bugüne kadar yürürlükte bulunmuş anayasaların nasıl

Detaylı

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA ANAYASA DEĞİŞİKLİKLERİ HAKKINDA Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nda değişiklik yapılmasına dair 6771 sayılı kanunla birlikte, başta yürütme organı olmak üzere pek çok alanda köklü değişikliklere gidilmiştir.

Detaylı

AÇIK AÇIK SÖYLEYELİM!

AÇIK AÇIK SÖYLEYELİM! AÇIK AÇIK SÖYLEYELİM! ^^Tek kişinin egemenliğine dayalı ^^Yasama Yürütme ve Yargının tek elde toplanacağı ^^Meclis in devre dışı bırakılacağı ^^Hukuk Devletinin ortadan kalkacağı ^^Fren, denge ve denetim

Detaylı

ANAYASA HUKUKU DERSİ

ANAYASA HUKUKU DERSİ ÇOKTAN SEÇMELİ SORULAR HİTİT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ (İÖ) ANAYASA HUKUKU DERSİ ARA SINAVI (11 Kasım 2010 Saat 19:00) 1- Amerikan modeli anayasa yargısı için aşağıdakilerden

Detaylı

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi

Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Public Sector Budget in Turkey Türkiye de Kamu Kesimi Bütçesi Doç. Dr. Sezgin Polat Public Economics Course Political Science Department Galatasaray University Fall, 2017 Outline Yasama Yürütme Yargı -

Detaylı

TARİHSEL VE TOPLUMSAL GELENEK

TARİHSEL VE TOPLUMSAL GELENEK İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ 5 KISALTMALAR 17 BİRİNCİ BÖLÜM: TARİHSEL VE TOPLUMSAL GELENEK I. İSLAMİYET ÖNCESİNDE KURULAN DEVLETLER VE ANAYASAL YAPI 20 A. HUN DEVLETİ (MÖ. IV. yy.-ms 4. yy) 20 B. GÖKTÜRK DEVLETİ

Detaylı

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA

KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA KARAR 1 (672 sayılı KHK ile kamu görevinden çıkarılmaya dair) Davalı : Başbakanlık /ANKARA Davanın Konusu : Uyuşmazlık, davacının 672 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Kamu Personeline İlişkin Alınan Tedbirlere

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM 2011 den 2015 e DOĞRU

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII. I. BÖLÜM 2011 den 2015 e DOĞRU VII İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V İÇİNDEKİLER... VII I. BÖLÜM 2011 den 2015 e DOĞRU A. 2011 MİLLETVEKİLİ GENEL SEÇİMLERİ... 3 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri... 3 TBMM nin Açılması... 4 Bağımsız

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ ANAYASA HUKUKU DERSİ 2014 2015 ÖĞRETİM YILI I. DÖNEM DERS PROGRAMI İÇERİĞİ DERS TARİHİ 1. DERS SAATİ 2. DERS SAATİ 15.09.2014 TANIŞMA DERSİ TANIŞMA DERSİ 17.09.2014 22.09.2014

Detaylı

2016 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ ÜZERİNE İNCELEME

2016 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ ÜZERİNE İNCELEME 2016 ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ ÖNERİSİ ÜZERİNE İNCELEME 10 Aralık 2016 günü, TBMM Başkanlığına AKP milletvekillerinin imzasıyla bir anayasa değişikliği önerisi verildi. Bu öneri, AKP ve MHP genel başkanlarının

Detaylı

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI

TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI TÜRK İDARİ TEŞKİLAT YAPISI MERKEZDEN YÖNETİM BİRİMLERİ DERS NOTLARI Hazırlayan : Tacettin ÇALIK Mail : tcttnhoca@gmail.com İnternet Sitesi : Facebook adresi : https://www.facebook.com/anahtarkelimelerlevatandaslik/

Detaylı

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay

TEST-3 ANAYASA YÜRÜTME-YARGI 7)Anayasaya göre Cumhurbaşkanı aşağıdaki kurullardan hangisine üye seçemez? A) Yargıtay 1) Aşağıdakilerden hangisi Cumhurbaşkanının görevlerinden biri değildir? A) Üniversite rektörlerini seçmek B) Genelkurmay Başkanını atamak C) Başbakanın teklifi üzerine bir bakanı görevden almak D) Yabancı

Detaylı

ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI

ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI ANAYASA DERSĐ (41302150) (2010-2011 GÜZ DÖNEMĐ YILSONU SINAVI) CEVAP ANAHTARI ANLATIM SORULARI 1- Bir siyasal düzende anayasanın işlevleri neler olabilir? Kısaca yazınız. (10 p) -------------------------------------------

Detaylı

Mülga (KALDIRILAN) Hükümler

Mülga (KALDIRILAN) Hükümler Mülga (KALDIRILAN) Hükümler Madde 91 E. Kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verme Madde 91 Türkiye Büyük Millet Meclisi, Bakanlar Kuruluna kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verebilir. Ancak

Detaylı

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi

Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Türkiye'de 3 Ay OHAL İlan Edildi Erdoğan, "OHAL uygulaması kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı değildir" dedi. 21.07.2016 / 09:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından

Detaylı

SARACAĞIZ YARALARIMIZI

SARACAĞIZ YARALARIMIZI BİRBİRİMİZLE KONUŞARAK, DİNLEYEREK, SARACAĞIZ YARALARIMIZI 1 Tek adam rejimi kurulacak, tek adam herşey olacak, devletin tümüne hükmedecek. Bir kişi Başkan seçilecek ve o kişi hem hükümet, hem Meclis,

Detaylı

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Komisyon. KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Komisyon KPSS HUKUK Çek Kopar Soru Bankası ISBN 978-605-364-600-6 Kitap içeriğinin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi Yay. Eğt. Dan.

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifimiz ve gerekçesi ilişikte sunulmuştur. Gereğini Arz Ederiz. Binali YILDIRIM İzmir

Detaylı

REFERANDUM PAKETĠNDE YER ALAN ANAYASA DEĞĠġĠKLĠKLERĠNĠN BAġKANLIK SĠSTEMĠ ÇERÇEVESĠNDE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ

REFERANDUM PAKETĠNDE YER ALAN ANAYASA DEĞĠġĠKLĠKLERĠNĠN BAġKANLIK SĠSTEMĠ ÇERÇEVESĠNDE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ REFERANDUM PAKETĠNDE YER ALAN ANAYASA DEĞĠġĠKLĠKLERĠNĠN BAġKANLIK SĠSTEMĠ ÇERÇEVESĠNDE DEĞERLENDĠRĠLMESĠ 7 Kasım 1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası nda -milletvekili dokunulmazlığı

Detaylı

BAŞKANLI PARLAMENTER SİSTEM

BAŞKANLI PARLAMENTER SİSTEM Yard. Doç. Dr. ŞULE ÖZSOY Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi BAŞKANLI PARLAMENTER SİSTEM Cumhurbaşkanının Halk Tarafından Seçildiği Parlamenter Hükümet Modeli ve Türkiye İçin Tavsiye

Detaylı

HAZIRLAYAN: TACETTİN ÇALIK SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI

HAZIRLAYAN: TACETTİN ÇALIK SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI SORU-CEVAPLARLA ANAYASA HUKUKU DENEME SINAVI 1) Aşağıdaki kamu hakları kişi, sosyal ve ekonomik ve siyasi haklar olmak üzere sınıflandırınız!!! Konut dokunulmazlığı Kişi Hakları Özel hayatın gizliliği

Detaylı

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme

Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme GYS 2015 Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası Komisyon Milli Savunma Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme Sınavlarına Hazırlık Soru Bankası ISBN 978-605-318-070-8

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO. Adalet Programı. Yargı Örgütü Dersleri Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet MYO Adalet Programı Yargı Örgütü Dersleri ÜNİTE IV TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL GÖRÜNÜMÜ VE BUNU OLUŞTURAN ÇEŞİTLİ YARGI KOLLARI TÜRK YARGI TEŞKİLATININ GENEL

Detaylı

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi

TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi TÜRK HUKUK DÜZENİNİN YÜRÜRLÜK KAYNAKLARI (2) Dr. Öğr. Üyesi Barış TEKSOY Hukukun Temel Kavramları Dersi KANUN (YASA) Kanun Geniş anlamda Dar/Gerçek anlamda Kanun, hukuk kaynaklarından sadece birisidir.

Detaylı