İYİ TARIM UYGULAMALARI Birsen ERGÜN Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İYİ TARIM UYGULAMALARI 06.09.2012. Birsen ERGÜN Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü"

Transkript

1 İYİ TARIM UYGULAMALARI Birsen ERGÜN Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü

2 Tarımsal üretim sistemini sosyal açıdan yaşanabilir, ekonomik açıdan karlı, verimli, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlık ve refahı ile çevreye önem veren bir hale getirmek için gerekli kurallar bütünüdür.

3 AB EUREPGAP (Avrupa Perakendeciler Ürün Çalışma Grubu İyi Tarım Uygulamaları) Protokolü'nü hazırlamışlardır. GLOBAL GAP TÜRKİYE 2004 YÖNETMELİK 2010 YÖNETMELİK bitkisel üretimde -su ürünlerinde-hayvansal üretimde

4 Bitkisel ve hayvansal üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kritik Kontrol Noktaları Su ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Kritik Kontrol Noktaları ve Uygunluk kriterleri

5 İyi Tarım Uygulamaları ile; Tarımsal verimlilikle beraber kalite ve karlılığı artırmak, Çevre duyarlılığını geliştirmek, Tarımsal faaliyetlerin her safhasında bilinçli ve kontrollü üretim ile doğal ve kültürel değerlerin sürdürülebilirliğini korumak, Kısıtlı su kaynaklarının akılcı, katılımcı ve planlı kullanımını sağlamak, Sertifikalı girdi kullanımını yaygınlaştırmak ve bilinçli kimyasal girdi (kimyasal gübreler ve zirai ilaçlar) kullanımı ile insan sağlığını, çevreyi ve canlıları tehdit eden mevcut durumu ortadan kaldırmaktır.

6 İTU Dünyada ve Ülkemizde Nerede? GLOBALGAP sertifikasıyla, 85 ülkede sertifikalı üretici iyi tarım uygulamaları yapmaktadır li yıllardan itibaren, AB ülkelerine yönelik ihracat yapan yaş meyve sebze sektöründe, Eurepgap kriterlerine göre iyi tarım uygulamaları yapılmaktadır. Bu gelişmeler ile 2004 yılına kadar Eurepgap (GLOBALGAP) kapsamında belgelendirme yapılan 41 ülke arasında 31. sırada yer alan Türkiye, 2007 yılı sonu itibariyle 85 ülke arasında üretici ile 4. sıraya yükselmiştir.

7 İTU İlimizde Nerede? İlimizde ülkemize paralel olarak 2000 yılların başında EUREPGAP ve sonra GLOBALGAP olarak sürdürülen faaliyetler 2004 yılından sonra İTU olarak ulusal bir kimlik kazanmıştır. Yıl Üretici Sayısı Alan (Da) * 282* * TOPLAM

8 BAKANLIK DESTEKLERİ 2012 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Bakanlar Kurulu kararı İyi Tarım Uygulamaları yapan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı, Meyve Sebze üreten üreticilere dekara 25 TL. destekleme ödemesi yapılır. Örtü Altında İyi Tarım Uygulamaları yapan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı, Meyve Sebze üreten üreticilere dekara 100 TL. destekleme ödemesi yapılır.

9 BAKANLIK DESTEKLERİ İTU DESTEĞİ YILI ÇİTÇİ SAYISI DESTEKLENEN ALAN(da) DESTEK MİKTARI (TL) TOPLAM

10 RİSK DEĞERLENDİRMESİ İyi Tarım Uygulamaları, topraktan sofraya kadar uzanan bütün üretim ve pazarlama aşamalarını kapsar. Üreticiler, üretim kararını vermeden önce risk değerlendirilmesi yapmalıdır. Risk değerlendirmesi; daha önce yetiştirilen ürünü veya tarımsal faaliyetleri, insan sağlığı ve çevreye olan etkileri, toprak tipi, erozyon, taban suyu seviyesi ve kalitesi, sürdürülebilir su kaynaklarının varlığı, arazinin ilk kullanımı, parazit ve diğer asalaklarla bulaşık olması ve bitişik alanlara etkisi göz önünde tutularak yapılmalıdır. Kontrol altına alınamayacak riskler söz konusu ise bu alanlar iyi Tarım Uygulamalarında kullanılmamalıdır.

11 PRENSİPLER 1.Riski önlemek, 2.Mevcut teknolojiyi kullanmak, 3.Ekolojik tarımın temel unsuru olan zararlılar ile Entegre Mücadele ve Entegre Ürün Yetiştiriciliği ni kullanarak HACCP ile entegrasyon

12 İTU İlimizde Nerede? Entegre Mücadele (EM): Tarımsal Ürünlerde zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan bütün mücadele metotlarını ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, bunların popülasyonlarını Ekonomik Zarar Seviyesi nin altında tutmayı amaçlayan bir mücadele sistemidir. Ekonomik Zarar Seviyesi (EZS): Zararlı organizmaların ekonomik olarak zarara neden olan en düşük popülasyon yoğunluğudur.

13 İTU İlimizde Nerede? Entegre Ürün Yönetimi (EÜY): Uzun dönemde sürdürülebilirlik şartlarını kapsayan, yerel toprak, iklim ve ekonomik koşullar gibi çevresel şartlarla uyumlu ürün karlılığını içeren tam bir tarım stratejileri sistemidir. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası (HACCP): Üretimden tüketime kadar risk oluşturabilecek her noktanın kritik kontrol noktası olarak belirlenip sorunların bu noktalarda giderilmesi esasına dayalı gıda güvenilirliğini sağlamaya yönelik bir uygulamadır.

14 İyi tarım Uygulamaları sisteminde izlenebilirlik, oluşabilecek risklerin sorgulanması açısından önemli bir kavramdır. İşletmede izlenebilirlik; üretimin ilk uygulamalarından ürün tüketiciye ulaşıncaya kadar yapılan tüm uygulama ve hareketliliklerin kayıt altına alınması ile mümkün olmaktadır.

15 Üretim Yapılacak Alan Üretim alanının tarihçesi: Üretim alanında daha önce yetiştirilen ürün bilinmeli, insan ve çevre açısından etkileri değerlendirilmelidir. Arazilerin kodlanması: İzlenebilirlikte üretim parsellerine kadar ulaşılabilmesi için araziler parsel boyutunda kodlanmalıdır. Yeni alanlarda risk değerlendirilmesi: Üreticiler, yeni üretim sahaları için risk değerlendirmesi yapmalıdır.

16 Toprak Toprak haritası: Üretim parsellerinin tanınabilmesi ve kültürel uygulamalarda yardımcı olması için toprak tipi, arazi özellikleri gibi bilgileri içeren toprak haritaları çıkartılmalıdır. Toprak işleme: Toprağın sıkışmasını önlemek ve toprak yapısını korumak veya iyileştirmek için yapılacak olan işlemeler uygun aletlerle mekanik olarak yapılmalıdır. Erozyon: Toprak erozyonunu önlemek için uygun toprak işleme teknikleri ve kültürel önlemler uygulanmalıdır. Toprak sterilizasyonu: Mümkün olduğu kadar kimyasal uygulamalar ile yapılan sterilizasyondan kaçınılmalıdır. Güneş ışığı ve buhar kullanılarak sterilizasyonu tercih edilmelidir.

17 Çeşit ve Anaç Seçimi Çeşit veya anaç seçimi: Tarımsal üretim sürecinde gübre ve pestisit kullanımını asgariye indirecek, hastalık ve zararlılardan ari, üretim alanında olması muhtemel hastalık ve zararlılara dayanımı yüksek anaç veya çeşitler seçilmelidir. Sertifika: Üretimde kullanılacak olan materyal (Fide, Fidan veya Tohum) ulusal veya uluslararası geçerliliği olan bir sertifikaya sahip olmalıdır. Bu materyallere üretimleri esnasında yapılan gübreleme, ilaçlama vb. uygulamalara ait kayıtlar tedarikçiden istenmeli ve saklanmalıdır.

18 Gübre Kullanımı Gübreleme uygulamaları: Kimyasal veya organik olarak yapılacak olan gübreleme ürünün gereksinimlerini karşılayarak verimini artırmasının yanı sıra toprak yapısını koruyucu ve iyileştirici olmalıdır. Bu amaçla toprak analizleri yaptırılmalı ve gübreleme programları bu sonuçlara göre düzenlenmelidir.

19 Gübre uygulama sıklığı ve zamanı: Yetiştirilecek ürüne yönelik uygun zaman ve uygun dozda gübreleme yapabilmek için yılda en az bir defa parsel boyutunda toprak analizi yaptırılmalıdır. Analiz sonuçları saklanmalıdır. İhtiyaç duyulması halinde de yaprak analizleri yaptırılabilir. Gübreleme faaliyetleri oluşturulacak bir çizelge/form veya bilgisayar ortamında kayıt altına alınmalıdır. Gübre uygulamalarının kayıt edilmesi: Ürüne yönelik yapılacak her türlü gübre uygulaması kayıt altına alınmalıdır.

20 ÖRNEK GÜBRELEME KAYIT FORMU Gübre uygulama makineleri: Gübreleme makineleri uygulanacak gübreleme programını bozmayacak özelliklerde ve kalibrasyonda olmalıdır. Bu amaçla gübreleme ekipmanlarının yılda bir defa bakımın ve kalibrasyonun yapılması gereklidir. Bu işlemin evrakları da (Fatura, servis makbuzu vb.) saklanmalıdır. Gübrelerin depolanması: Gübreler üretim materyalleri, pestisitler ve tarımsal ürünlerle beraber depolanmamalıdır. Gübreler en az 15 cm yükseklikteki ızgaralar üzerinde depolanmalıdır. Depo alanları kapalı, yağmur suyu, nem gibi etkenlerden izole edilmiş havalandırması iyi olan ortamlar olmalıdır. Depolarda envanter tutulmalı, giren ve çıkan gübre miktarları kayıt altına alınmalıdır. Organik hayvan gübresi: Toprağın yapısını düzelterek erozyonu önlemek, organik madde miktarını artırarak bitki besin maddeleri, su tutma kapasitesini artırmak için organik gübre veya kompost kullanımını tercih etmeliyiz. Organik gübre olarak kullanılacak olan çiftlik atıkları, çevreye zarar vermeyecek ve hijyen kurallarını aksatmayacak şekilde depolanmalı. İnsan dışkısı ve bunu içeren kanalizasyon suyu herhangi bir şekilde kullanılmamalıdır.

21 Sulama Sulama ihtiyacının belirlenmesi: Sulama suyu miktarı ve sulama aralığı bitkinin su tüketimi, toprak yapısı, iklim ve meydana gelen buharlaşma göz önüne alınarak hesaplanmalıdır. Sulama metodu: Su kaynağını en verimli şekilde kullanacak ve bitkinin ihtiyacını en iyi şekilde karşılayacak bir sulama metodu seçilmelidir. Sulama işlemleri kayıt altına alınmalıdır.

22 ÖRNEK SULAMA KAYIT FORMU Sulama suyu kalitesi: Sulama suyu olarak asla kanalizasyon suları kullanılmamalıdır. Sulama suyu yılda en az bir defa kimyasal, biyolojik ve mineral kirleticiler yönünden analiz ettirilmeli ve sonuç kabul edilebilir değerler ile karşılaştırılmalı. Sulama amaçlı kullanıma uygun değilse kullanılmamalı veya gerekli önlemler alınmalıdır. Analiz sonuçları saklanmalıdır. Sulama suyu kaynağı: Çevreyi korumak için sulama suyu yetersiz kaynaklardan sağlanmamalıdır. Kaynağın bilinçli ve verimli kullanılmasına yönelik önlemler alınmalıdır. Kaynağı kirletici unsurların risk analizi yapılarak gerekli önlemler alınmalıdır.

23 Bitki Koruma Bitki sağlığı söz konusu olduğu zaman öncelikle kültürel tedbirler, mekanik mücadele, biyolojik mücadele, biyoteknik yöntemler uygulanmalı son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurulmalıdır. Yani Entegre Mücadele EM yöntemi uygulanmalıdır.

24 Bitki Koruma Mücadelede kimyasal seçimi: Zirai mücadelede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış tarım ilaçları kullanılmalıdır. Tarımsal ilacı ruhsat aldığı üründe ve ruhsatlandırıldığı zararlıya karşı belirtilen dozda kullanmalıyız. Zirai mücadele uygulamalarında; insan, hayvan, çevre sağlığı ve ekolojik dengenin korunması, bitki ve bitkisel ürünlerde kalıntı sorunu olmaması gerekli önlemler alınmalıdır. Zirai mücadelede ilaçlara karşı dayanıklılık oluşumunu engellemek için aynı etken madde üst üste kullanılmamalıdır. Tarımsal ürün ihraç edilecek ise; kullanılacak olan ilaçlar ülkemizde ruhsatlı olmasının yanında aynı zamanda alıcı ülkede ürün ve zararlıya karşı ruhsatlandırılmış olmalıdır.

25 Bitki Koruma Pestisit uygulama kayıtları: Bütün pestisit uygulamaları ile ilgili kayıtlar tutulmalıdır. Tutulan bu kayıtlar; ürün çeşidi, parsel kodu, uygulama zamanı, uygulama nedeni, teknik izin, kullanılan kimyasalın ticari ismi ve miktarı, uygulama aleti, operatörün ismi ve uygulama zamandan kaç gün sonra hasat yapılabileceği gibi bilgileri içermelidir.

26 ÖRNEK BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ KAYIT FORMU Koruyucu giysiler ve ekipmanlar: Son ilaçlama ile hasat arasında geçmesi gereken süre: İlaçlama alet ve ekipmanı: Artan ilaç karışımlarının yok edilmesi: Pestisit kalıntı analizleri: Pestisitlerin depolanması: Son kullanma tarihi geçmiş pesitisitler: Boş pestisit kutuları:

27 Hasat Hijyen: Hasatta çalışacak olan işçiler için üretim alanının yakınında tuvalet ve bağımsız el yıkama yeri olmalıdır. Ürünlere teması olacak kişiler bulaşıcı hastalıklar yönünden sağlıklı olmalıdır. Bu durum yaptırılacak rutin sağlık kontrolleri ile belgelendirilmelidir. Hijyen konusunda eğitim: Teze ürün işlemesinde görev alacak ve işletmede diğer alanlarda çalışacak olan işçilere hijyen konusunda eğitim verilmelidir. Verilen bu eğitimler katılımcıların imzası ile beraber kayıt altına alınmalıdır. İşletmede işçilerin rahatlıkla görebileceği noktalara hijyen kuralları ve bu kurallara dayalı olarak oluşturulacak talimatları içeren tabelalar konulmalıdır. Ürünlerin hasat tarihleri belirlenirken olgunluk kriteri aranmalıdır. Bunun yanı sıra ilaçlama yapılan tarihte göz önünde bulundurulmalıdır. Hasat uzman işçiler tarafından tekniğine uygun olarak yapılmalıdır. Hasat dilen ürünün zarar görmemesi için, toplama kaplarının içi düzgün olmalı ve ya gerekli önlemler alınmalıdır. Ürünlerin taşınacağı kaplar bulaşmaları önlemek içi doğrudan toprağa temas ettirilmemeli

28 Ambalajlama: ambalaj malzemeleri hastalık ve zararlıların bulaşmasını engellemek için depolarda saklanmalıdır. Açık havada çalışılması halinde geceleri ambalaj malzemeleri kapalı depolara alınmalıdır. Tekrar kullanılma özelliğine sahip malzemeler temiz olmalı. Paketleme evleri HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktası) kriterlerine uygun olmalı, asgari teknik ve hijyen şartları sağlanmalıdır.

29 Depolama: tarımsal ürünleri depolanması esnasında kullanılacak kimyasalların izinli olmalarına dikkat edilmelidir. Her hangi bir kimyasal kullanılır ise kayıt altına alınmalıdır. Ürünün kalitesini en uzun süre koruyacak şekilde depo koşulları iyileştirilmelidir.

30 Atık ve Kirlilik Yönetimi Atık ve kirlilik oluşturan maddeler: İşletmede tarımsal üretim esnasında ortaya çıkabilecek atıklar ve kirlilik kaynakları (Kağıt, plastik, atık yağ vb.) tanımlanmalıdır. Atıkların geriye dönüşüm planı: Atık ürünler ve kirlilik kaynakları tanımlandıktan sonra kirliliği ve atıkları en aza indirecek veya önleyecek, atık yakmayı, araziye gömmeyi en aza indirecek bir geri dönüşüm planı yapılmalıdır. Örneğin; ortaya çıkacak olan organik atıklar kompost yapılarak veya hastalık ve zararlıların bulaşma riski ortadan kaldırılarak toprağın iyileştirilmesinde kullanılabilir.

31 İşçi Sağlığı Güvenliği ve Hakları İşçilerin eğitimi: Tarımsal kimyasalları kullanan, taşıyan ve uygulayan işçiler ile alet ekipmanları kullanan bütün işçilere konuları hakkında eğitimler verilmelidir. Verilen eğitimler katılımcıların imzaları ile beraber kayıt altına alınmalıdır. İlk yardım çantası ve tehlike işaretleri: İşletmede ilk yardım eğitimi alan kişiler bulunmalıdır. Kaza ve acil durumlarda uyulacak kurallar herkesin görebileceği yerlere asılmalı ve bu durumda yapılacak işler işletmede çalışanlarına anlatılmalıdır. Kaza esnasında irtibata geçilecek kurum, kuruluş ve kişilerin telefon numaraları (Polis, İtfaiye, işletme yöneticisi vb.) uygun bire yerde listelenerek asılmalıdır.

32 İşçi Sağlığı Güvenliği ve Hakları Pestisit kullanan işçilerin sağlık kontrolü: İşletmede pestisit kullanan işçiler ilgili mevzuatlar doğrultusunda yılda en az bir defa sağlık kontrolünde geçirilmelidir. Sonuç kayıt altına alınmalıdır. Koruyucu elbise ve ekipman: İşçiler işin durumuna göre koruyucu elbise (Çizme tulum, maske vb.) kullanmak zorundadır. Ayrıca kullanılan bu elbise ve ekipmanlar temiz ve kimyasalların bulunmadığı bir ortamda saklanmalıdır.

33 Hijyen: İşletmenin risk analizinde ortaya çıkabileceği öngörülen yerlerde zararlılara (Fare dahil) karşı önlemler alınmalıdır. İşçiler yaş meyve sebze ürün işlemede uyulması gereken temel hijyen kuralları ile ilgili temel eğitimi almış olmalıdırlar. Bu eğitim el yıkama, deri kesiklerinin örtülmesi ve sadece izin verilen mekanlarda sigara içme ve yeme içme gibi ana hijyen kurallarını içermelidir.

34 SERTİFİKA İyi Tarım uygulamaları çerçevesinde tarımsal üretim yapmak isteyen üreticiler veya üretici birlikleri, ürünlerini sertifikalandırabilmek için, gerekli risk analizlerini yaptıktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir Kontrol ve Sertifikasyon kuruluşuna başvurur. Anlaştığı Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu ile sözleşme imzalar. İmzalanan sözleşme ile sertifikasyon süreci başlamış olur.

35 SERTİFİKA Uygunluk kriterleri ve kontrol noktaları MADDE 30 (1) KSK tarafından gerçekleştirilecek kontroller ve iç kontrollerde kullanılacak uygunluk kriterleri ile kontrol noktaları Bakanlıkça belirlenir. (2) Kontrol noktaları, sertifikasyon için gerekli uyum seviyesine göre derecelendirilir. Sertifikasyonun yapılabilmesi için birinci derece kontrol noktalarının yüzde yüzüne, ikinci derece kontrol noktalarının ise en az yüzde doksan beşine uyulması gerekir. Eğer grup sertifikasyonu gerçekleştirilecek ise Kalite Yönetim Sistemi Kontrol Listesinde bulunan ve yine Birinci, İkinci Derece ve Tavsiye olarak sınıflandırılan sorgulamalarda bu oransal uygulamalara dahil edilir.

36 BİREYSEL SERTİFİKASYON Üretici İyi Tarım Uygulamaları sertifikası için Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşuna müracaat eder. Üretici işletmesinde gerekli koşulları yerine getirdikten sonra Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunun gerçekleştireceği dış denetim öncesi Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kontrol Listesine uygun bir iç denetimi mevzuatın yetkilendirdiği kişilere yaptırır. Bu iç denetimi gerçekleştirecek kişi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen iç denetçi eğitimine veya İyi Tarım Uygulamaları Kontrolörü eğitimine katılmış olmalıdır. İç denetimi gerçekleştiren kişinin yetki belgesinin fotokopisi iç denetim formuna eklenerek saklanmalıdır. Üreticinin ürününün sertifikasyonu yıllık gerçekleşeceği için yapılan iç denetim ve Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunca yapılan dış denetim her yıl tekrarlanır. Yapılan dış denetim sonucunda sertifikasyona ve ya aksine karar verilir.

37 GRUP SERTİFİKASYONU Birden fazla üretici bir üretici grubu (Kooperatif, Birlik, Şirketlerle sözleşme imzalayarak vb.) çatısı altında birleşerek oluşturacakları tüzel kişilik aracılığı ile grup sertifikasına müracaat edebilirler. Üretici grubu İyi Tarım Uygulamaları sertifikası için Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşuna müracaat eder. Üretici grubu üretici işletmelerinde ve grup tüzel kişiliğinde gerekli koşulları yerine getirdikten sonra Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunun gerçekleştireceği dış denetim öncesi Bitkisel Üretimde İyi Tarım Uygulamaları Kontrol Listesine ve Kalite Yönetim Sistemi Kontrol Listesine uygun bir iç denetimi mevzuatın yetkilendirdiği kişilere yaptırır. Bu iç denetimi gerçekleştirecek kişi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen iç denetçi eğitimine veya İyi Tarım Uygulamaları Kontrolörü eğitimine katılmış olmalıdır. İç denetimi gerçekleştiren kişinin yetki belgesinin fotokopisi iç denetim formuna eklenerek saklanmalıdır.

38 GRUP SERTİFİKASYONU Gruplar kendi iç işleyişleri ve kontrolleri ile İyi Tarım Uygulamaları çerçevesinde üretim yapmak isteyen üreticilerin tamamında ilgili mevzuatlar doğrultusunda üretim yaptırmakla yükümlüdürler. Gruplar bir mevzuata dayalı olarak oluşturulmalı ve üye her üretici ile aralarındaki ilişkileri düzenleyen bir sözleşme imzalamalıdırlar. Grubun tüm sorumluluk ve yetkilerini taşıyan bir yöneticisi olmalıdır. Tüm üyeler ait güncel bir kayıt listesi tutulmalıdır. Grup dış denetimden önce grubun kendi içinde işleyişi ve üyelerin sorumlulukları, prosedürler ve talimatlar gibi unsurları içeren bir Kalite El Kitabı yayınlamalıdır.

39 Eşdeğerlilik İyi Tarım Uygulamaları benzeri veya buna denk standartları olan ulusal veya uluslar arası kurum ve kuruluşlarca verilen sertifikaların İyi Tarım Uygulamaları sertifikası gibi işlem görmesidir.

40 Üreticiye faydaları Pazarlara daha rahat ve daha iyi bir giriş sağlar Perakendeciler ile ürünün güvenilirliğinden dolayı anlaşmalar kolaylaşır Ürüne güven ile talep artacağından üreticinin rekabet gücünü artırır Tarımsal üretime gelen bilinçlilik sayesinde kalitede artış olur Uzun dönemlerde girdilerden edilecek olan tasarrufla masraflar düşer Devlet tarafından verilen desteklerden yararlanır Düşük faizli kredi kullanabilir Hal girişlerinde alınan rüsum hakkını ödemez

41 Çevreye Faydaları Daha sürdürülebilir, çevreye karşı sorumluluk alan bir üretim, doğal hayatın ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanır Tarımsal üretimin çevreye olan olumsuz etkisi azalır Doğal kaynakların sürdürülebilirliği artar

42 İTU Kontrol Ve Sertifikasyon Kuruluşları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen 29 adet Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu vardır. Bunların yetkilendirilme konuları farklıdır. Tarımsal üretimde İTU sertifikasyonuna karar verildiğinde ürün yönelik sertifikasyon yetkisi almış Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşunu seçmeliyiz. Anlaştığımız Kontrol ve Sertifikasyon Şirketi ile sözleşme imzalamalıyız.

43 TEŞEKKÜRLER

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR?

İYİ TARIM UYGULAMALARI NASIL YAPILIR? İYİ TARIM UYGULAMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK: Yönetmelik metni uzun olduğundan adresinden ulaşılabilir. güncel yönetmelik hükümlerine Bakanlığımızın aşağıda veb Resmi Gazete Tarihi: 07.12.2010 Resmi Gazete

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof. Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970 li yıllarda; Tüketicilerin bilinçlenmesi, 1990 lı yıllarda

Detaylı

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür

USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür USB - Ulusal Sistem Belgelendirme İTU (İYİ TARIM UYGULAMALARI) NESRİN SERİN Genel Müdür 13 Aralık 2012 TARİHSEL SÜREÇ 1 MÖ 8000 Tarımın Başlangıcı MÖ 1200 İlk Herbisid Kullanımı MÖ 1000 İlk Kükürt Kullanımı

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN

İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İYİ TARIM UYGULAMALARI GAP-TEYAP KEREM AKDOĞAN İyi Tarım Uygulamaları (GAP) İyi Tarım Uygulamaları (GAP- Good Agricultural Practices); bitkisel ve hayvansal ürünlerin mikrobiyolojik gıda zararlarını en

Detaylı

l EUREPGAP Nedir? l EUREPGAP, Avrupa Perakendeciler Tarım Ürünleri Çalışma Grubu nun (EUREP: Euro Retailer Produce Working Group), İyi Tarım

l EUREPGAP Nedir? l EUREPGAP, Avrupa Perakendeciler Tarım Ürünleri Çalışma Grubu nun (EUREP: Euro Retailer Produce Working Group), İyi Tarım l EUREPGAP Nedir? l EUREPGAP, Avrupa Perakendeciler Tarım Ürünleri Çalışma Grubu nun (EUREP: Euro Retailer Produce Working Group), İyi Tarım Uygulamaları (GAP: Good Agricultural Practice) başlığı altında

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

İYİ TARIM UYGULAMALARI ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK BİOÇEŞİTLİLİK - GELECEĞİMİZDİR İYİ TARIM UYGULAMALARI ve BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK Prof. Dr. Hüseyin ÖNEN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü - TOKAT BİOÇEŞİTLİLİK - GELECEĞİMİZDİR

Detaylı

İyi Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Nedir? İyi Tarım Tarım üretiminin insan, çevre ve hayvan sağlığına yararlı olacak, kontrollünün gerçekleşmesi ve ü

İyi Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Nedir? İyi Tarım Tarım üretiminin insan, çevre ve hayvan sağlığına yararlı olacak, kontrollünün gerçekleşmesi ve ü 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz İyi Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları Nedir? İyi Tarım Tarım üretiminin insan, çevre ve hayvan sağlığına yararlı olacak, kontrollünün gerçekleşmesi ve üretiminde

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU) NEDİR?

İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU) NEDİR? İYİ TARIM UYGULAMALARI (İTU) NEDİR? T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından belirlenen çerçeve içerisindeki yasal sınırlar ve kriterlere göre; insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen kontrollü

Detaylı

ECOCERT İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu

ECOCERT İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu 1 İyi Tarım Uygulamaları (İTU) Sertifikasyonu Bilgi Formu Projeniz için bir teklif hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu doldurup imzalayarak 0 232 343 39 59 no lu faksa veya office.turkey@ecocert.com

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi TARIMSAL FAALİYETİN ÇEVRE ÜZERİNE ETKİSİ Toprak işleme (Organik madde miktarında azalma) Sulama (Taban suyu yükselmesi

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü

İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP. Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü İYİ TARIM UYGULAMALARI VE EUREPGAP Prof.Dr. Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü TARIMDA DEĞİŞİM Dünyada 1970li Yıllarda Tüketicilerin Bilinçlenmesi, 1990lı Yıllarda

Detaylı

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM)

İTU BAŞVURU FORMU (BİTKİSEL ÜRETİM) 1.Başvuru Başvuru Sahibi Adres Yasal Yetkili İrtibat Kurulacak Kişi Tel / Faks e-posta / web TC Kimlik / Vergi Dairesi / No 2. Talep Edilen Sertifikasyon Programları 2.1 Başvuru Şekli İlk Başvuru Yeniden

Detaylı

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI

DENETİM ÜCRETİ VE DENETİM GÜN SAYISI BELİRLEME TALİMATI SAYFA 1 / 5 Doküman Adı : DENETİM ÜCRETİ VE Doküman No.: Revizyon Revizyon No Tarihi Revizyon Formu Yayın Tarihi : 02.01.2009 Yayın No. Revizyon Sebebi ve Yeri Revize Edilen Bölüm: İlk Revizyon No: 0 04

Detaylı

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu

MEVZUATLAR KANUNLAR. TEBLİĞ, TALİMAT ve KARARLAR YÖNETMELİKLER KANUNLAR. Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu T.C. ANTALYA VALİLİĞİ Tarım İl Müdürlüğü MEVZUATLAR KANUNLAR 6968 Sayılı Zirai Mücadele ve Zirai Karantina Kanunu. 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin

Detaylı

EKOLOJİK TARIM Ekolojik Tarım; Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmayı hedefleyen. İnsana ve çevreye dost üretim sistemlerini içeren Sentetik ilaçlar ve gübrelerin

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ)

İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ ( EN GEÇ) İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ BİTKİSEL ÜRETİM ve BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 17.01.2008 Resmi Gazete Sayısı: 26759 SEBZE FİDESİ ÜRETİM VE PAZARLAMASI YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmelik, ticari amaçla üretilen,

Detaylı

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU

ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU ECOCERT ORGANİK SERTİFİKASYON BAŞVURU FORMU Lütfen bu formu mümkün olduğunca detaylı doldurunuz: Ürünlerinizin sertifikasyonu için hazırlanacak olan fiyat teklifinde burada verdiğiniz bilgiler kullanılacaktır.

Detaylı

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR

BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR 2015 BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİNİN KULLANIMINDA DİKKAT EDİLİCECEK HUSUSLAR Bitki Koruma Ürünleri 1 Bitki Koruma Ürünü Nedir? İlaç Seçimi ve Hazırlanması BKÜ Kullanırken Uyulması Gereken Kurallar BKÜ Kullanımı

Detaylı

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Yayın No: 42 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Adem ATASAY Organik Tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları

Detaylı

Hangi Tarım Daha İyi. İyi Tarım Uygulamaları

Hangi Tarım Daha İyi. İyi Tarım Uygulamaları İyi Tarım Uygulamaları Hangi Tarım Daha İyi Her yıl tonlarca tarım ürünü, üzerinde ilaç kalıntısı bulunduğu gerekçesiyle gümrük kapılarından geri dönüyor. İhracatta büyük kayıplara neden olan bu sorunun

Detaylı

4.1.8t Pol Tampon Bölgeler Politikası 09.05.2014 1 / 5. Organik ve Konvansiyonel Araziler Arasındaki Tampon Bölgeler

4.1.8t Pol Tampon Bölgeler Politikası 09.05.2014 1 / 5. Organik ve Konvansiyonel Araziler Arasındaki Tampon Bölgeler 4.1.8t Pol Tampon Bölgeler Politikası 09.05.2014 1 / 5 CERES Politikası Organik ve Konvansiyonel Araziler Arasındaki Tampon Bölgeler 1 Amaçlar Organik gıdalardaki pestisit kalıntılarını azaltmak ve tüketici

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. ÜRÜN VE TEDARİKÇİ TANIMLAMA Ürün Adı Üretici : İzocam Ekspande Polistren (EPS) : İzocam Ticaret ve Sanayi A.Ş. 41455 Gebze - Kocaeli TÜRKİYE Telefon Numarası : + 90 262

Detaylı

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM PROGRAMLARI MÜFREDATLARI BÖLÜM I Versiyon Tarih Hazırlayanlar Tanımlama Taslak 24.11.2014 Mesut GÖLBAŞI Ersin AKILLI Hüseyin AYDIN Antalya-Alanya Hizmet İçi Değerlendirme Toplantısında düzenlenmiştir. BÖLÜM I Hizmet İçi Eğitim Programının

Detaylı

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan

SHKS-DTL. Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR. Standart No. Revizyon. Sonuç. Puan SHKS-DTL Revizyon Standart No Değerlendirme Ölçütü STANDARTLAR Puan Sonuç 00 01 00 Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. 10 00 01 01 Test rehberi; 00 01 01 o Örneklerin

Detaylı

Yunus KISA İSG Uzmanı

Yunus KISA İSG Uzmanı ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI Yunus KISA İSG Uzmanı Laboratuvar Yetkilendirme Kapsam

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI

ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜCRET TARİFESİ TALİMATI ÜBPR 03 TL01, Revizyon 01, 30.03.2016 De Control Denetim ve Belgelendirme Limited Şirketi Camikebir Mah. 48. Sk. No:4 İç Kapı No:8 35460 Seferihisar - İzmir, Türkiye Tel : +90-232

Detaylı

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013

Motosiklet Servis Belgelendirme Standardı CZTURK 10013 Centro Zaragoza Motosiklet Tamiri Genel Kriterleri kapsamında sınıflandırma ve uzmanlık alanlarına göre belirlenecek servislerin CZTURK Motosiklet Servis Standardıdır. Yayınlama tarihi : Ocak 2013 İstanbul,

Detaylı

MODÜL BİLGİ SAYFASI. B. İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alır.

MODÜL BİLGİ SAYFASI. B. İş kazası ve meslek hastalıklarından korunma yöntemlerini sıralayarak gerekli önlemleri alır. MODÜL SYFSI MODÜLÜN DI : İŞ SĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ MODÜLÜN SÜRESİ : 12 ders saati MODÜLÜN MCI : Bireye, iş sağlığı ve güvenliğinin önemini kavrayarak istendik davranış değişikliği sağlaması amaçlanmaktadır.

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI (BAKA) TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ Selin ŞEN Şubat 2015 SUNUM PLANI I. TARIMSAL AR-GE PROJE DESTEKLERİ II. TARIMSAL AR-GE PROJELERİ DESTEK SÜRESİ VE TUTARI III. DESTEKLENEN

Detaylı

Sertifikasyon Müracaat Formu

Sertifikasyon Müracaat Formu Uluslararası Sertifikasyon ve Teknik Denetim Müracaat no: Başvuruyu yapan kişi Üretici/ Üretici Örgütü /Müteşebbis tanımı: Seçenek Bireysel ( ) Üretici Grubu ( )* Üretici Üretici Örgütü Müteşebbis Adı

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK

Ziraat. Müh. Fatma MAMAK IV.ULUSLARARASI ORTA/DOĞU AVRUPA VE ORTA ASYAORGANİK SEKTÖRDEKİ GELİŞMELER KONFERANSI AB VE TÜRKİYE ORGANİK TARIM MEVZUATININ UYUMLAŞTIRILMASI Ziraat. Müh. Fatma MAMAK 13-14 14 NİSAN 2012 AB VE TÜRKİYE

Detaylı

NOT: BU FORMUN HERBİR SAYFASI BİR KAPSAM İLE İLGİLİDİR. ÜRETİCİNİN SADECE BAŞVURDUĞU KAPSAM İLE İLGİLİ OLAN SAYFANIN DOLDURULMASI YETERLİDİR.

NOT: BU FORMUN HERBİR SAYFASI BİR KAPSAM İLE İLGİLİDİR. ÜRETİCİNİN SADECE BAŞVURDUĞU KAPSAM İLE İLGİLİ OLAN SAYFANIN DOLDURULMASI YETERLİDİR. FORMU SAYFA NO 1 /7 E-POSTA / WEB BAŞVURU KAPSAMI : ORGANİK BİTKİSEL ÜRETİM İÇİN EVET HAYIR 1 2 BİTKİSEL ÜRETİM YAPMA TALEBİNDE BULUNDUĞUNUZ ARAZİ DAHA ÖNCE KARANTİNAYA ALINDI MI? BİTKİSEL ÜRETİM YAPMA

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza

T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ. 30 Havza T.C. GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TÜRKİYE TARIM HAVZALARI ÜRETİM VE DESTEKLEME MODELİ 30 Havza 1 Sunum Planı 1. Tarım havzalarının belirlenmesi 2. Mevcut durum değerlendirmesi 3. Amaç ve gerekçe

Detaylı

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ

DOKÜMANTE EDİLMİŞ KONTROL SİSTEMİ MUHAFAZA ZİNCİRİ Nº Uygunluk Kriteri Seviye MUHAFAZA ZİNCİRİ (Muhafaza zinciri standartları, hasat sonrası üretim süreci boyunca sertifikasyon durumu ile ilgili olarak İTU Sertifikalı üretim sürecinden

Detaylı

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ

ÖZ DEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ T.C TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU BURSA İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ORHANELİ İLÇE DEVLET HASTANESİ VE RAPORU STERİLİZASYON HİZMETLERİ ÖZDEĞERLENDİRME SORU LİSTESİ TARİH: Doküman Kodu

Detaylı

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, İTU BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU İyi Tarım Uygulamaları kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü

TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ. Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü TOHUMCULUK VE TOHUMCULUK TERİMLERİ Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Tohumculuk Nedir? Tohumlukların ıslahı, tescili, üretimi, sertifikasyonu, hazırlanması, dağıtımı,

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. 1-Dilekçe 2-Ödeme

BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. 1-Dilekçe 2-Ödeme Ek - 2 AYDIN İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI BİTKİSEL ÜRETİM VE BİTKİ SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ SIRA NO HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (İŞ GÜNÜ,

Detaylı

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi;

Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; Laboratuvarda çalışılan tüm test ve uygulamaları içeren rehber hazırlanmalıdır. Test ve uygulama rehberi; o Örnek türünü, o Örnek kabul ve ret kriterlerini, o Örnek alımı ile ilgili kuralları, o Örneklerin

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

GIDA ÜRETİMLERİNDE KALİTE SİSTEMLERİ. Şebnem Öztürkoğlu Gıda Yüksek Mühendisi

GIDA ÜRETİMLERİNDE KALİTE SİSTEMLERİ. Şebnem Öztürkoğlu Gıda Yüksek Mühendisi GIDA ÜRETİMLERİNDE KALİTE SİSTEMLERİ Şebnem Öztürkoğlu Gıda Yüksek Mühendisi İÇERİK 1.Gıdalara İlişkin Tehlikeler 2.Gıda Güvenliği Kavramı 3.Gıda Güvenliğinde Değişen Yaklaşım 4. Gıda Zinciri Yaklaşımı

Detaylı

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1

Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1 Sürdürülebilir Tarım Yöntemleri Prof.Dr.Emine Olhan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi 1 En çok sorulan soru? 2 Dünyada Beslenme, 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta,

Detaylı

İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI

İZMİR ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI ZİRAİ KARANTİNA MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENEN BELGELER MEVZUATIN ADI HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) HİZMET YERİ İNSPEKTÖRLÜK İŞLEMLERİ HİZMET

Detaylı

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ

GIDANIN RESMİ KONTROLÜ GIDANIN RESMİ KONTROLÜ İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBESİ 08.10.2016 EYLEM GÜLPINAR TURGUT GIDA MÜHENDİSİ GIDA TARIM VE HAYVANCLIK BAKANLIĞI GIDA HİZMETLERİ Güvenilir ve yeterli

Detaylı

Pamukta Muhafaza Islahı

Pamukta Muhafaza Islahı Güven BORZAN DOĞU AKDENİZ GEÇİT KUŞAĞI TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ Bitkisel üretim; toprak, su,iklim gibi doğal kaynaklar ile kimyasal ve organik gübreler, pestisit, tarım makineleri, tohum

Detaylı

GAPCERT OrganikTarım MüracaatFormu PR.01(B)-F.01

GAPCERT OrganikTarım MüracaatFormu PR.01(B)-F.01 Sayfa No 1/5 ORGANİK TARIM KONTROL VE SERTİFİKASYON MÜRACAAT FORMU MÜTEŞEBBİS Üretici Üretici Grubu Ürün İşleme Başvuru Sahibi Kişi Adı- Soyadı/ Firma Adı Adres TC No/Vergi D./Vergi No Tel/Fax/Cep telefonu

Detaylı

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması

Dünyada 3,2 milyon tona, ülkemizde ise 40 bin tona ulaşan pestisit tüketimi bunun en önemli göstergesidir. Pestisit kullanılmaksızın üretim yapılması Pestisit; herhangi bir istenmeyen canlının (zararlı organizma), yayılmasını engelleyen, uzaklaştıran ya da ondan koruyan her türlü bileşik ya da bileşikler karışımıdır. Tarımda pestisitler, zararlı organizmaları

Detaylı

YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI

YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI YURT İÇİ SERTİFİKALI FİDAN/ÇİLEK FİDESİ VE STANDART FİDAN KULLANIMI DESTEKLEMESİ HAKKINDA TEBLİĞ YAYINLANDI Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün yapısal özellikleri ve stratejik önemi nedeniyle dünyada

Detaylı

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU T.C. YÜREĞİR KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENİLEN BELGELER 1-Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 1 2 3 4 5 ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ İLK

Detaylı

Buğday ve Arpa Gübrelemesi

Buğday ve Arpa Gübrelemesi Buğday ve Arpa Gübrelemesi Ülkemizde en geniş üretim alanı bulunan buğday ve arpa çok farklı toprak tiplerinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Toprak ph isteği bakımından hafif asitten kuvvetli alkalin

Detaylı

ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi. 22 Ekim 2007 MERSİN

ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI. Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi. 22 Ekim 2007 MERSİN ORGANİK ÜRÜNLERİN AMBALAJLANMASI,ETİKETLENMESİ, DEPOLANMASI Dr. Sabiha ÜNAL Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü OTK üyesi 22 Ekim 2007 MERSİN 10 Haziran 2005 tarihinde yayınlanan organik tarımın esasları

Detaylı

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI

İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Ek 1 Yetkilendirilen Kuruluşun Logosu Akreditasyon Kurumunun Logosu İYİ TARIM UYGULAMALARI SERTİFİKASI Kuruluş Kodu : TR.İTU. Sertifika Numarası : TR.İTU. - Üretici/Üretici Örgütü/Müteşebbis Adı (Sertifikasyon

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ

BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ BİYOKİMYA LABORATUVAR HİZMETLERİ Laboratuvarda çalışılan tüm testleri içeren test rehberi bulunmalıdır. Test rehberi; Örneklerin çalışılma zamanını, Örnek türünü, Ön hazırlık işlemi gerektiren testlere

Detaylı

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler

Eco new farmers. Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler. Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Eco new farmers Modül 8 - Belgelendirme, Standartlar ve Prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik Düzeyinde İşlemler Modül 8 - Sertifika, standartlar ve prosedürler Bölüm 2 - Çiftlik düzeyinde prosedürler www.econewfarmers.eu

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer

Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI. Dr. Osman Orkan Özer Tarım Tarihi ve Deontolojisi Dersi 14.Hafta SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Dr. Osman Orkan Özer SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE GİRDİ KULLANIMI Sürdürülebilir tarım; Günümüz kuşağının besin gereksinimi

Detaylı

Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı

Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı Sürdürülebilir Pestisit Kullanımı Doç. Dr. Seral YÜCEL Dr. Hale GÜNAÇTI Adana Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyonu Dünyanın en önemli sorunlarından biri hızla artan nüfusudur. Dünya nüfusunun gittikçe

Detaylı

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ

TKDK DESTEKLERİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ AKSARAY YATIRIM DESTEK OFİSİ ARALIK 2014 101-1 Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yönelik Destekler Tarımsal işletmelerin sürdürülebilirliklerini ve birincil ürünlerin üretiminde genel performanslarını geliştirmek,

Detaylı

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013)

KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) KIRSAL KALKINMA PROGRAMI IPARD (2007-2013) 101 TARIMSAL İŞLETMELERİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI VE TOPLULUK STANDARTLARINA ULAŞTIRILMASINA YÖNELİK YATIRIMLAR 2 101 101-1 Süt Üreten Tarımsal işletmeler 101-2

Detaylı

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ.

FRG ULUSLARARASI BELGELENDİRME LTD.ŞTİ. Sayfa No 1 /6 1) AMAÇ : FRG Uluslararası Belgelendirme, Kontrol, Eğitim ve Tarımsal Üretim Hizmetleri Limited Şirketi tarafından yayınlanan ITU sertifikalarının; Belgelendirilen müşterinin İTU sertifikasının,

Detaylı

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ. Kimyager: Sevda YÜKSEL

TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ. Kimyager: Sevda YÜKSEL TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMUNUN BİYOSİDAL ÜRÜN UYGULAYICILARINDAN BEKLENTİLERİ Kimyager: Sevda YÜKSEL 1, Biyosidal Ürünlerin uygulanması 27.01.2005 tarihli ve 25709 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Biyosidal

Detaylı

4. Organik Tarımda Türkiye nin Yeri

4. Organik Tarımda Türkiye nin Yeri Dünyada organik ürün ticareti de giderek artmaktadır (Yussefi ve Willer, 2007). Günümüzde sadece gelişmiş ülkeler organik ürünlerin temel tüketicileri olarak görülmekte ve ihracata yönelik çalışan ülkeler

Detaylı

Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri de hızla artan dünya nüfusudur. Tarıma elverişli alanlar giderek azalmaktadır.

Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biri de hızla artan dünya nüfusudur. Tarıma elverişli alanlar giderek azalmaktadır. Prof. Dr. İ. Halil ELEKCİOĞLU Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Doç. Dr. Naime Zülal ELEKCİOĞLU Karaisalı Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Günümüz dünyasının en önemli sorunlarından

Detaylı

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI

BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI BİTKİSEL ÜRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TOHUMCULUK DAİRE BAŞKANLIĞI TÜR BAZINDA SERTİFİKALI TOHUM ÜRETİMİ (ton) Dünya Tohum Kullanım Miktarı-2014* (Milyon Ton) Türler 2002 2014 2015 2016 2002-2016 DEĞİŞİM(%) 35

Detaylı

5200 SAYILI TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU ve BU KANUN KAPSAMINDA KURULAN TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN DENETİMİ

5200 SAYILI TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU ve BU KANUN KAPSAMINDA KURULAN TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN DENETİMİ 06/07/2004 tarih ve 25514 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5200 SAYILI TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİ KANUNU ve BU KANUN KAPSAMINDA KURULAN TARIMSAL ÜRETİCİ BİRLİKLERİNİN DENETİMİ Madde

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar YEM HİJYENİ YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 27.12.2011-28155 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yem hijyeni ile ilgili genel kuralları,

Detaylı

EKOİNSPEKT BELGELENDİRME LTD. ŞTİ. İTU BAŞVURU FORMU

EKOİNSPEKT BELGELENDİRME LTD. ŞTİ. İTU BAŞVURU FORMU İTU BAŞVURU FORMU Sayfa No : 1 / 5 1- BİLGİLERİ : LÜTFEN TÜM BİLGİLERİ ÇKS KAYITLARINA UYGUN OLARAK DOLDURUNUZ! ÇKS BİLGİLERİNİZDE veya EKİLİ OLAN ÜRÜNLERİNİZDE DEĞİŞİKLİK OLDUĞUNDA LÜTFEN BİLDİRİNİZ!!!

Detaylı

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA

KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA GÜNÜMÜZDE ve GAP KONUYA GİRİŞ İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir. BÖLGELERE GÖRE TOPRAKLARDAN YARARLANMA Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU

MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU 1. MADDE VEYA MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/İŞ SAHİBİNİN TANITICI BİLGİLERİ Ürün Adı : MEGABOARD EXPANDE POLISTIREN (EPS) Tanım : Genleştirilmiş polistiren (EPS) kullanılarak imal edilen

Detaylı

Atila ERTEM ETO Yönetim Kurulu Bașkanı

Atila ERTEM ETO Yönetim Kurulu Bașkanı NİÇİN N ORGANİK ÜRÜN (GIDA) TÜKETMELİYİZ? Atila ERTEM ETO Yönetim Kurulu Bașkanı Organik Tarım Nedir? Organik tarım, yüksek girdi kullanımına dayalı endüstriyel tarımın insan sağlığı, ekonomi ve çevre

Detaylı

26 Aralık 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

26 Aralık 2014 CUMA. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 26 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29217 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİLİMSEL ÇALIŞMA, DENEME VE ÇEŞİT ISLAHI AMACIYLA BİTKİ, BİTKİSEL ÜRÜN VE DİĞER MADDELER İLE ZARARLI ORGANİZMALARIN

Detaylı

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ

AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ AHUDUDUNUN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN AHUDUDU Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır. Ahududu, yurdumuzda son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir. Taze tüketildikleri

Detaylı

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI

2013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 013 YILI DESTEKLEME BİRİM FİYATLARI 1 3 MAZOT, GÜBRE VE TOPRAK ANALİZİ DESTEĞİ Mazot Gübre Destekleme Ürün Grupları Destekleme Tutarı Tutarı Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları,9

Detaylı

ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK

ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK ZİRAİ MÜCADELE İŞLERİNİ ÜCRET KARŞILIĞINDA YAPMAK İSTEYENLER HAKKINDA YÖNETMELİK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Resmi Gazete Tarihi: 19/03/1993 Resmi Gazete Sayısı: 21529 BİRİNCİ KISIM : Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı

LAND DEGRADATİON. Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı ARAZİ BOZULUMU LAND DEGRADATİON Hanifi AVCI AGM Genel Müdür Yardımcısı LAND DEGRADATİON ( ARAZİ BOZULUMU) SOİL DEGRADATİON (TOPRAK BOZULUMU) DESERTİFİCATİON (ÇÖLLEŞME) Arazi Bozulumu Nedir - Su ve rüzgar

Detaylı

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ. Dr. İlhan KURAL

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ. Dr. İlhan KURAL PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ Dr. İlhan KURAL SUNUŞ DAYANIKLILIĞIN Tarihçesi Tanımı Kaynağı Dayanıklılığı etkileyen faktörler Dayanıklılığın mekanizması Dayanıklılığın

Detaylı

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları

T.C. GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları Sayı : 73453902-045.01/21288 30/05/2013 Konu : Yem Kontrol Uygulamaları.. VALİLİĞİNE (İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü) Yem kontrolleri ile ilgili olarak İl Müdürlükleri arasında uygulamada birliğin

Detaylı

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan

ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 4. HAFTA. Doç.Dr. Müge Kılıçarslan ECZ 965 Farmasötik Ürünler İçin İyi İmalat Uygulamaları 1 4. HAFTA Doç.Dr. Müge Kılıçarslan Rehberde yer alan bazı tanımlar 1: 2 Başlangıç maddesi: Bir farmasötik ürünün üretimde kullanılan ambalaj malzemeleri

Detaylı

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1)

ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI. 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) ÇEKMEKÖY İLÇE GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO HİZMETİN ADI İSTENEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ) 1- Başvuru formu ve taahhütname (Ek1) 2- Nüfus cüzdanının

Detaylı

TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİTKİSEL ÜRETİM DE BİYOLOJİK VE/VEYA BİYOTEKNİK M ÜCADELE DESTEKLEM E ÖDEM ESİ UYGULAM A TEBLİĞİ

TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: BİTKİSEL ÜRETİM DE BİYOLOJİK VE/VEYA BİYOTEKNİK M ÜCADELE DESTEKLEM E ÖDEM ESİ UYGULAM A TEBLİĞİ 10 Ağustos 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28380 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ BİTKİSEL ÜRETİM DE BİYOLOJİK VE/VEYA BİYOTEKNİK M ÜCADELE DESTEKLEM E ÖDEM ESİ UYGULAM A TEBLİĞİ (TEBLİĞ

Detaylı

DÖKÜMAN NO:P17F01 İLK YAYIN TARİHİ:01.03.2012 REVİZYON NO:03 REVİZYON TAR:15.11.2013. E-Posta. Web Adresi

DÖKÜMAN NO:P17F01 İLK YAYIN TARİHİ:01.03.2012 REVİZYON NO:03 REVİZYON TAR:15.11.2013. E-Posta. Web Adresi TMENA ULUSLARARASI DENETİM GÖZETİM SERTİFİKASYON HİZMETLERİ LTD.ŞTİ. Adres:Adalet Mah.Haydar Aliyev Cad.No:36/B Kat:3/10 Manavkuyu /Bayraklı/İZMİR Tel: 0 232 436 53 73-74 Fax: 0 232 436 53 75 e-posta:agro@tmena.com

Detaylı

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR B E L E D İ Y E S İ 205 PERFORMANS PROGRAMI A Entegre Kırsal Kalkınma H3 Tarımsal Atıkların Depolanması Ve Kullanımı Sayısal Verilere Ulaşılması 00 2 Depolama Alanının Ve Kapasitesinin

Detaylı

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU

ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Sayın Yetkili, ORGANİK TARIM BELGELENDİRME BAŞVURU FORMU Organik Tarım kapsamında projenize uygun Fiyat Teklifini hazırlayabilmemiz için lütfen bu formu eksizsiz doldurup, imzalayarak ve gerekli dokümanları

Detaylı

Tarımın Anayasası Çıktı

Tarımın Anayasası Çıktı Tarımın Anayasası Çıktı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ Tarım sektörünün anayasası olan 5488 sayılı Tarım Kanunu iki yıllık yoğun bir çalışmanın ardından 18.04.2006 tarihinde kabul edildi. Resmi Gazete de 25.04.2006

Detaylı

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ

PESTİSİTLERE KARŞI DAYANIKLILIK GELİŞİMİ VE DAYANIKLILIĞIN YÖNETİMİ SUNUŞ PESTİSİTLERE KARŞI GELİŞİMİ VE Dr. İlhan KURAL Nisan 2002 1 DAYANIKLILIĞIN Tarihçesi Tanımı Kaynağı Dayanıklılığı etkileyen faktörler Dayanıklılığın mekanizması Dayanıklılığın yönetimi Yasal dayanaklar,

Detaylı

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU

IĞDIR İL GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM / DENEYİM TABLOSU İl Müdürü İl Müdürü Yardımcısı (Teknik) İl Müdürü Yardımcısı (İdari) Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Bitkisel Üretim ve Sağlığı Şube Müdürü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri

Detaylı

Gübre Kullanımının Etkisi

Gübre Kullanımının Etkisi 1 Gübre Kullanımının Etkisi Tarımsal üretimi artırmanın en kolay yollarından biri gübre Dünyada gübre kullanımı sürekli artıyor. En çok tüketilen azotlu ve fosforlu gübreler Kirlilik açısından ahır gübresi

Detaylı

TÜRKİYE NİN STRATEJİK VİZYONU PROJESİ

TÜRKİYE NİN STRATEJİK VİZYONU PROJESİ İÇİNDEKİLER TÜRKİYE NİN STRATEJİK VİZYONU 2023 PROJESİ - SEKTÖREL PERSPEKTİF - STRATEJİK VİZYON BELGESİ ( TASLAK ) TARIM, GIDA VE HAYVANCILIK ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA, SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM, GIDA

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin

TÜRK GIDA KODEKSİ. Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü. 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu. 29 Mart 2018, Mersin TÜRK GIDA KODEKSİ 8. Tarım Gıda ve Soğuk Zincir Lojistiği Sempozyumu Dr. Betül VAZGEÇER Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü 29 Mart 2018, Mersin RESMİ OTORİTE & YASAL DAYANAK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI KOD YÖN.PL.04 YAY.TAR. 15.02.20 REV.TAR. SIRA NO 1 ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ HEDEFİ El Hijyenine bağlı risklerin azaltılması PLANLANAN FAALİYETLER El hijyeni malzemelerine tüm personelin her zaman ulaşabilirliğini

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme;

Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; Transfüzyon merkezinde süreçlerin işleyişine yönelik yazılı düzenleme bulunmalıdır. Yazılı düzenleme; o Hangi durumlarda bağışçıdan kan alınacağı, o Bağışçının seçilmesi, bağışçının reddi, bağışçıdan kan

Detaylı