БИЗНИС ИНФО КРИЗАТА НЕ ГО СТИВНА ИЗВОЗОТ НА РУДНИЦИТЕ ПРИРОДАТА ВО ЧИНИЈА СЕКОЈ ДЕН! БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "БИЗНИС ИНФО КРИЗАТА НЕ ГО СТИВНА ИЗВОЗОТ НА РУДНИЦИТЕ ПРИРОДАТА ВО ЧИНИЈА СЕКОЈ ДЕН! БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА"

Transkript

1 СТОПАНСКА СТОПАНСКА КОМОРА НА КОМОРА НА Osnovana 1922 ECONOMIC CHAMBER OF МАКЕДОНИЈА Founded 1922 bsi. ISO 9001 Quality Management FS goodini Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Број Посета на Саса во Македoнска Kаменица и Бучим во Радовиш КРИЗАТА НЕ ГО СТИВНА ИЗВОЗОТ НА РУДНИЦИТЕ Макпрогрес од Виница во Стопанската комора на Македонија ја промовираше НАТУРА ПРИРОДАТА ВО ЧИНИЈА СЕКОЈ ДЕН!

2 2 ПОДВЛЕЧЕНО четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 МАЛИТЕ, ЛОКАЛНИ БРЕНДОВИ НА ПИВО ВООПШТО НЕМА ДА СЕ СУДРАТ СО ГЛОБАЛНИТЕ БРЕНДОВИ Кожувчанка наскоро ќе реализира нова инвестиција во производство на пиво. Станува збор за инвестиција вредна 1,2 милиони евра во мини пиварница со капацитет од 5 милиони литри годишно. Се гради во село Мрежичко каде што ни е лоцирана фабриката за производство на вода, и ќе биде готова до јуни, кога ќе стартува производството на пиво. Новиот производ ќе биде лансиран како македонски бренд, произведен според германска лиценца. Технологијата и репроматеријалот за производство на пивото ќе бидат од германски производител и направен според германски рецепт. Пред три години исто така имавме најава за влез во пиварскиот бизнис, проектот кој што требаше да ќе се финансира од Европската банка за обнова и развој засега е пролонгиран. Планот е сега ќе започнеме со малата пиварница, но проектот за голема пиварница се уште е во игра. Зошто пиво? Одговорот е едноставен, производството на газирани сокови и вода имаат своја специфична дистрибуција и продажба, слични на пивото и затоа производството на пиво доаѓа како логично продолжение на нашиот примарен бизнис. Не правиме нова дистрибуција, не отвараме нови пазари, туку планираме со новиот производ да влеземе на истиот пазар и да продолжиме со истите клиенти со кои и сега работиме. Со оваа инвестиција само ќе ја збогатиме нашата понуда и ќе ја заокружиме програма за малопродажба и за во угостителство. Глобалните брендови се присутни во цел свет и нивното присуство е нормално и очекувано на кој било пазар. Во Македонија Скопска и Прилепска пиварница се традиционални производители на пиво со поголем капацитет. Мое мислење е дека малите, локални брендови на пиво воопшто нема да се судрат со глобалните брендови. Испитувањето на македонскиот пазар покажува дека 75% од потрошувачката на пиво отпаѓа на македонско пиво, а 25-30% е учеството на странските брендови. Има се уште простор за домашен пивски бренд особено што со капацитетот што го имаме нема да учествуваме повеќе од 8% во целиот пазар. Во оваа фаза сме концентрирани на тоа да го направиме пивото, да го изградиме брендот и да постигнеме добар квалитет. (Митко Јанчев, генерален директор на Кожувчанка и претседател на Управниот одбор на Регионалната комора со седиште во Кавадарци за Капитал ПОТРЕБНИ СЕ МНОГУ ЕДУЦИРАНИ ЛУЃЕ ЗА ДА СЕ АПСОРБИРААТ СРЕДСТВА ОД ИПА ФОНДОВИТЕ Мислам дека е многу тешко да се искористат, апсорбираат средства од ИПА фондовите. Ви требаат многу едуцирани луѓе за да се справите со ова прашање. Мислам дека не се случува помала апсорпција на парите од ИПА фондовите во земјата. Владата се посветува многу сериозно на тоа и ние се обидуваме да им помогнеме за да се искористи максималната сума што е можна. Ние ја поздравивме транспарентноста бидејќи пред две недели вицепремиерот Бесими започна со серија пресконференции за да ја информира јавноста како овие пари се користат. Зошто ги трошиме средствата од овие фондови во вашата и во други земји, тоа е затоа што се надеваме дека вашата земја ќе стане, или ќе се приближи кон ЕУ, затоа што приклучувањето кон ЕУ е многу скап процес. И основните принципи се, ако ние ги имаме овие пари, жителите на вашата земја да почувствуваат дека тоа се соодветно потрошени пари и ние сме поблиску до ЕУ, а исто така даночните обврзници во ЕУ исто така треба да чувствуваат дека тие се соодветно и добро потрошени пари во вашата или во друга земја. Стопроцентна искористеност е речиси невозможна, затоа што парите од структурните фондови исто така се користат и во земјите членки, а нема земја членка која што може да искористи 100 проценти од овие пари. Но 100 проценти е целта кон која се обидуваме да и помогнеме на владата да се приближи што повеќе. (Аиво Орав, амбасадор на Европската Унија во Македонија за Радио Слободна Европа)

3 Quality Management четврток, 27 Февруари 2014, Бр КОНТИНУИРАН РАСТ НА БРОЈОТ НА ПАТНИЦИ ПОДВЛЕЧЕНО ТАВ Македонија го презеде управувањето со македонските аеродроми во 2010 година и оттогаш постигнуваме континуиран раст на бројот на патници, секоја година. Изградивме најсовремена терминална зграда и го подигнавме квалитетот на нашите услуги на повисоко и на подобро ниво. Во 2010 преку скопскиот аеродром патувале патници, а во 2013 имало патници што претставува зголемување од 44 отсто. Во изминатата година, преку двата македонски аеродрома патуваа повеќе од милион патници, што е своевиден рекорд во развојот на македонското воздухопловство кон што и нашата компанија постојано се стреми. Во рамките на регионот, постои конкуренција од околните аеродроми затоа што сите се бориме за истите патници. По број на летови во поранешна Југославија сме на 7 место по Белград, Загреб, Љубљана, Приштина, Сплит и Дубровник. Но, сепак, кај нас постои големо релативно зголемување од 18,33 отсто на бројот на патници во 2013 година, споредено со 2012 година. Мораме да го споменеме и европскиот просек кој за овој период изнесува само 2,6 отсто. (Зоран Крстевски, генерален директор на ТАВ Македонија во Дневник ) Постојан избран суд - Арбитража Постојаниот избран суд Арбитража при Стопанската комора на Македонија e постојана арбитражна институција основана согласно со Законот за стопанските комори и Статутот на Стопанската комора на Македонија. Арбитражата при Стопанската комора на Македонија е надлежна за решавање спорови за права со кои странките можат слободно да располагаат и за кои со закон не е пропишана исклучива надлежност на судовите на Република Македонија, доколку странките ја договорат нејзината надлежност. Контакт: М-р Татјана Штерјова; тел: +389 (02) ; FS СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА Osnovana 1922 ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA Founded 1922 bsi. ISO 9001

4 4 НА САМОТО МЕСТО Бранко Азески, претседател на Стопанската комора на Македонија во Саса и Бучим четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 РУДНИЦИТЕ ОДЛИЧНО РАБОТАТ И ВО УСЛОВИ НА КРИЗА Претседателот на Стопанска комора на Македонија, Бранко Азески на година ги посети рудниците Саса во Македoнска Kаменица и Бучим во Радовиш. Придружуван од членови на Управниот одбор на Стопанската комора на Македонија, Азески се сретна со генералниот директор нa Саса, Александр Раков. При посета на Источно-планскиот регион, неизбежна точка на посета е компанијата Саса, којашто е гордост на македонскиот извоз. Можам да изразам задоволство дека кон крајот на овој месец оваа компанија ќе биде првата компанија во Македонија во областа на рударството која ќе ја добие А-интегрираната еколошка дозвола во рок предвиден со Законот. Тоа е добар пример за останатите, - истакна Азески. При посетата се разговараше и за давањето концесии од страна на ресорните министерства, што е од значење за перспективите на рудникот до 2027 година. Со концесиите за коишто се извршени еколошките истражувања ќе се постигне една стабилна извозна и финансиска ситуација и ќе се обезбедат нови вработувања. -Може да изразам големо задоволство од работењето на рудникот Саса. Со нашето работење го поддржуваме развојот на Македонија, особено на нејзиниот источен дел, што се потврдува со резултатите кои ги имаме постигнато. Особено водиме грижа на зголемување на безбедноста при работењето, на одржувањето на нивото и осовременувањето на производството. Се надеваме дека поддршката која до сега ја имавме од сите надлежни државни институции ќе продолжи, а ние ќе одговориме со добри резултати во наредните години и децении, - истакна Раков. И во рудникот Бучим беа водени разговори за извозните позиции на комбинатот. За време на средбата со заменик-генералниот директор на Бучим Николајчо Николов, претседателот на Комората рече дека е задоволен што компанијата нема проблеми со извозот и дека одлично ја пребродила економската криза. Тоа го покажува билансот од минатата година кој е подобар од очекувањата. Извозот на Бучим лани изнесуваше 60 милиони евра, што е многу значајна ставка за македонската економија. -Значаен е фактот што странските инвеститори во овие рудници планираат да останат на македонскиот пазар во наредните години. Но, за тоа треба да се обезбедат услови преку концесии за експлоатација и да се вршат и дополнителни геолошки истражувања, - смета Азески. И покрај тешката економска состојба во 2013 година, сепак, за Бучим таа беше една од најуспешните во историјата од работењето. - Во моментов Бучим има утврдени резерви за до 2020 година, кога и завршува експлоатацијата на рудата во овој регион, - изјави Николајчо Николов. Горазд Чомовски

5 четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 ПРИРОДАТА ВО ЧИНИЈА СЕКОЈ ДЕН! 5 НОВИ ПРОИЗВОДИ Макпрогрес од Виница во Стопанската комора на Македонија ја промовираше големата инвестиција од 3 милоиони евра во нова палета производи НАТУРА Македонската компанија Макпрогрес на година ја презентирараше најновата инвестиција вредна над 3 милиони евра. На заедничката прес-конференција со претседателот на Стопанската комора на Македонија, Бранко Азески, генералниот директор на Макпрогрес Глигор Цветанов го најави и пуштањето во продажба на нова палета прoизводи од брендот Натура. -Денес Макпрогрес е една од водечките компании во прехрабената индустрија со над 400 вработени. Се работи за компанија која главно е извозно ориентираната. На производите Натура работевме повеќе од една година. Тие веќе се достапни во делот на малопродажните објекти. Нашите планови се овие наши нови производи да се најдат и на странските пазари секаде каде што имаме наши дистрибутери. Во 2013 година инвестиравме во два нови производни погона за кондиторски производи во Виница и производи во делот на здравата исхрана во Скопје, а реализираме и 80 нови вработувања, - нагласи Глигор Цветанов. Производите Натура веќе се номинирани за добивање на наградата Рекпак 2014 година која се доделува за најдобар дизајн на амбалажа на производи од регионот. Целта на компанијата е да стане лидер во регионот и прв избор на потрошувачите. Според претседателот на Стопанската комора на Македонија, 364 милиони американски долари е вкупниот македонски извоз во прехранбената индустрија во 2013 година, а 4,2 отсто од тоа отпаѓа на Макпрогрес. Вкупниот извоз на кондиторски производи во 2013 година е 40 милиони евра, а 38 отсто од тоа припаѓа на Макпрогрес од Виница. Континуирано компанијата го зголемува извозот за 15 проценти секоја година, константно инвестирајќи во отворање по една фабрика на секои две години. - Горд сум што Макпрогрес од Виница е членка на Стопанската комора на Македонија. Тоа е компанија за почит која почна да се развива од 1999 година и направи исклучителен прогрес. Таа е и на врвот на македонскиот извоз по бројот на земји каде што ги пласира своите производи. Извезува во 42 земји со тенденција да ја достигне бројката од 60 држави, - нагласи Бранко Азески. - Самиот факт што 70 проценти од нашето производство се извезува во земјите од ЕУ, доволно зборува дека во Македонија постои сериозна извозна структура којашто треба ние да ја поддржиме и да овозможиме нејзин раст, затоа што тоа е во интерес на развојот на Макеоднија,- потенцираше Азески. На заедничката прес-конференција Цветанов и Азески рекоа дека компаниите се соочуваат со проблеми, но се работи на тоа тие да се решаат колку што е можно во пократок рок. - Ќе работиме на тоа да ја средиме регулативата затоа што со голем дел од земјите од третиот свет имаме проблеми околу двојното оданочување, со некои земји немаме воспоставено дипломатски односи, со некои пак имаме проблеми околу визниот режим. Тие проблеми заеднички со државата во текот на оваа година треба да ги надминеме, изјави Азески. Според Цветанов, потребно е да се работи на визниот режим бидејќи компанијата се соочува со сериозни тешкотии околу издавањето визи кои понекогаш се причина да не се остварат посети од потенцијални партнери и купувачи. Неопходно е да се прошири режимот на договори за слободна трговија кон третиот свет. Макпрогрес годишно произведува над тони готови кондиторски производи, со асортиман од над 200 разновидни прехранбени производи, од коишто 70% се извезуваат во над 42 земји. По 20 години од основањето, Макпрогрес е сопственик на две фабрики со пет линии за производство на кондиторски производи и една фабрика за земјоделски зрнести производи, со 400 вработени. Кон личната карта на Макпрогрес од Виница, се додава и сопственоста на трговските марки, односно четирите успешни бренда: - Vincinni - за познатите слатки кондиторски производи; - Сончева долина - за зрнести и прашкасти производи; - Армониа - најновата линија на солени кондиторски производи; - Vincinni Finest - премиум класа на Vincinni производите. Во своето дведецениско успешно работење, согласно визијата за развој, компанијата континуирано инвестира во имплементацијата на системите на квалитет во производните процеси (имплементација на ISO 9001:2000 систем за менаџмент на квалитет, ресертифициран во 2010 година во ISO 9001:2008; HACCP-си с те мот за безбедна храна, во сопствени супермаркети за малопродажба; изградба и вселување во нов деловно-магацински објект; проширување на делокругот на работа со увоз и дистрибуција на странски производи на територијата на Република Македонија; почеток на сопствено производство со пакување на земјоделски про изводи; лансирање на брендот Сончева долина и проширување на асор ти ма н от на производите. Успешно се спроведени следните активности: имплементација на KOSHER-стандардот, стандард за храна за припадниците на еврејската вероисповед; имплементација на EMAS-стандардот за екологија; имплементација на HALAL-стандардот; имплементација на стандардите за квалитет IFS и BRC наменети за пазарите во Австрија, Германија и Велика Британија. Горазд Чомовски

6 6 ПРОЕКТИ Стратешка енергетска определба е поттикнување на инвестициите за зголемувањето на производството на електрична енергија од обновливи извори СО ИНВЕСТИЦИИ ДО 20 ОТСТО ЧИСТА ЕНЕРГИЈА четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Поттикнувањето на инвестициите за зголемувањето на производството на електрична енергија од обновливи извори, како стратешка енергетска определба е во насока на постигнување на зацртаните цели до 2020 година нивно учество од 20% во вкупното електропроизводство во државата. Проектот на УСАИД за инвестиции во чиста енергија, кој започна во април 2013 година, и ќе трае три години, е насочен токму кон поддршка на Владата на Република Македонија во процесот на подобрување на деловното опкружување во областа на обновливи извори на енергија и имплементирање на релевантни стратегии, со цел да се зголемат инвестициите во производство на електрична енергија од обновливи извори на енергија, и да се намали емисијата на стакленички гасови. Ова беше истакнато на редовната прес-конференција во Стопанската комора на Македонија на која присуствуваа и за инвестициите во чистаљ енергија зборуваа претставници на Групацијата на производители на обновлива енергија во рамките на Стопанската комора на Македонија, Самир Латиф, директор на Проектот за инвестиции во чиста енергија и Димитар Димитровски, од ИФЦ ( година). Проектот за инвестиции во чиста енергија во соработка со Групацијата на производители на обновлива енергија во рамките на Стопанска комора на Македонија и Балканската програма за обновлива енергија на ИФЦ започна со иницијативата за организирање серија на форуми на чинители и засегнати страни во областа на обновливите извори на енергија. Иницијативите кои ќе произлезат од форумите ќе придонесат за подобрување на законската и регулаторна рамка за инвестирање во оваа област, а ќе помогнат и за решавање на проблемите со кои се соочуваат инвеститорите. Во рамките на Проектот се планирани форуми, од кои два веќе се одржаа во Комората, како нов механизам за многу потребниот јавно-приватен дијалог во областа на обновливи извори на енергија. Нивната главна цел е да се овозможи на едно место да се соберат сите чинители и засегнати страни во оваа област, вклучително лица кои работат на развој на проекти, инвеститори, локални организации, претставници од релевантни министерства, агенции и меѓународни донатори и да се генерираат нови иницијативи, и предлози за законски решенија. На вториот форум, кој што се одржа на 19 февруари 2014 година во Стопанската комора на Македонија, беа дискутирани актуелните теми од обновливата енергија поврзани со: новиот тендер за концесија за користење на вода за производство на електрична енергија од мали ХЕЦ, промените во повластената тарифа за произведена електрична енергија од мали ХЕЦ, промените во мрежните правила за дистрибуција на електрична енергија и дискусија околу нацрт-насоките за поедноставување на постапките за инвестирање во обновлива енергија. Перо Авакумовски Зорица Мешкова

7 четврток, 27 Февруари 2014, Бр ПРОИЗВОДСТВО ВО НОВ ОБЈЕКТ И СО ВРВНА ТЕХНОЛОГИЈА РЕГИОНАЛНИ КОМОРИ Во продолжение на планираните месечни активности за работни посети на помалите производни компании од нашиов регион, заедно со градоначалникот на Општина Прилеп Марјан Ристески ја посетивме печатницата Тирекс од Прилеп, која постои повеќе од 20 години со 12 вработени, специјализирана за печатење на канцелариски материјали и производство на компјутерска хартија, фискални ролни, салфети, тоалетна хартија и др. Печатницата Тирекс е во сопственост на Влатко Атанасоски и Михаил Атанасоски (поранешен претседател на Регионалната комора со седиште во Прилеп), Таа е препознатлива по новиот бренд на производи Тирекс наменети за широка потрошувачка. Во нивната производна програма опфатени се над 25 видови производи, кои се пласираат во Република Македонија и нивното мото е купувајте македонски производи за да си помогнеме самите на себеси. Компанијата Тирекс од неодамна го префрли своето производството во новиот модерен објект изграден според сите европски стандарди, со инсталирана нова технологија набевена претежно од Република Кина. Ристо Најдоски БРЕНДОТ ЕЛИТ ГО ДОНЕСЕ БРАЗИЛСКИОТ ВКУС НА КАФЕ Регионалната комора со седиште во Прилеп организираше посета на печатницата Тирекс Регионалната комора со седиште во Прилеп организираше посета на компанијата Ројтем На година во организација на Регионалната комора со седиште во Прилеп заедно со градоначалникот Марјан Ристески беше остварена посета на компанијата Ројтем. Таа постои 22 години и во неа работат над 40 вработени. Прилепската компанија е специјализирана за производство и пакување на бразилско кафе, капучино, какао и топло чоколадо, произведени на високо софистицирана технолошка опрема. Капацитетот на производството е 10 тони дневно, а се врши по сите светски стандарди за прехрамбени производи. Компанијата Ројтем е во сопственост на Кирил Николсокиа и Марјан Костадиноски, кои се воедно и главни менаџери. Препознатлива е по брендот бразилското кафе Elitte, добиено од мешавината на најквалитетните кафиња Арабика и Робуста. Во производна програма опфатени се над 40 видови производи на кафе, капучино, какао, топло чоколадо, еспресо и други прашкасти производи,кои се пласираат во трговијата за прехрамбени производи во Република Македонија и на пазарот на некогашните југословенски републики. Компанијата Ројтем е опшествено одговорна компанија, активна е на сите хуманитарни и донаторски конференции, соработува со Регионалната комора со седиште во Прилеп и редовно учествува на сите манифестации што ги организира деловната асоцијација. Ристо Најдоски

8 8 ПОКРОВИТЕЛИ И ЧЛЕНКИ НА КОМОРАТА Македонски Телеком со значајни бенефиции за своите корисници четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Македонски Телеком ги намали цените за национални повици кон сите фиксни оператори.корисниците ќе плаќаат 70 отсто пониски цени кон фиксните оператори и 30 проценти кон мобилните. Македонски Телеком од 1 март ќе ги намали цените за меѓумесни повици кон сите фиксни оператори. Цената за локалните и меѓумесните повици ќе биде изедначена и наместо досегашните 3,54 денари за меѓумесни повици во нормална тарифа и 1,77 во ефтина, корисниците ќе плаќаат 1,18 денари во нормална и 0,71 денар во ефтина тарифа. Цената на меѓумесните ќе се изедначи со цената за локални повици. Намалувањето на цените е овозможено со инвестицијата на Македонски Телеком во новата платформа базирана на интернет протокол на која беа мигрирани сите корисници. (Македонски телеком) Во пресрет на либерализацијата на пазарот за електрична енергија ПРЕЗЕНТИРАНА НОВАТА КОМПАНИЈА ЗА СНАБДУВАЊЕ ЕВН СНАБДУВАЊЕ Во пресрет на либерализацијата на пазарот за електрична енергија ЕВН Групацијата ја презентира новата компанија за снабдување ЕВН Снабдување, која веќе поседува лиценца за снабдување од Регулаторната комисија за енергетика. - За промените на пазарот се подготвувавме подолг период и веќе добро ги познаваме компаниите и нивните потреби. Ќе понудиме беспрекорна поддршка и сервис. Нашата понуда е и ќе остане транспарентна, бидејќи тоа е еден од клучните фактори за успех на слободниот пазар. Имаме знаење и ресурси и нудиме фер цена за енергијата, а дополнителните надоместоци за користење на дистрибутивната и преносната мрежа остануваат и натаму регулирани и нив ќе ги одредува Регулаторната комисија за енергетика, изјави Нико Берберу, менаџер на ЕВН Снабдување. Претседателот на Управниот одбор на ЕВН Македонија, Вернер Хенгст порача дека со околу вработени и 14 милиони корисници во повеќе од 20 земји ЕВН Групацијата има логистика, искуство и знаење на либерализирани пазари. - Тоа е голема поддршка за новата компанија. Искуството од другите пазари на нашата групација покажуваат дека за успех на слободниот пазар најважни се јасни правила на игра и исполнување на одредени предуслови. Убеден сум дека компаниите ќе ги препознаат овие атрибути на ЕВН Снабдување, изјави Хенгст.(МИА) ЈП Стрежево ќе го примени моделот на јавно-приватно партнерство НАЦИОНАЛНИТЕ ПОВИЦИ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ РЕАКТИВИРАЊЕ НА СПОРТСКО- РЕКРЕАТИВНИОТ КОМПЛЕКС ДОВЛЕЏИК ЈП Стржево Битола ќе го реактивира спортско-рекреативниот комплекс Довлеџик во чиј состав се ресторан, базен, диско клуб и неколку спортски терени лоцирани во истоимената населба Довлеџик во Нова Битола. Како што најави генералниот директор на Стрежево Марјан Ѓероски, со одлука на Управниот одбор на претпријатието ресторанот ќе биде даден под наем, а годинава, по една деценија пауза, повторно ќе биде отворен базенот кој ќе може да го користат сите посетители во месеците јули и август. - Одлучивме да извршиме и пренамена на просторот над базенот кој е на површина од над квадратни метри, а на кој во моментов има две тениски и едно кошаркарско игралиште, но и мал базен. Според првиот план, ќе изградиме аква-парк, а според вториот план може да се изгради уште еден базен, но решението ќе зависи од предлогот на архитектите и можноста да ја прошириме површината со откуп на околното приватно земјиште како би стигнале до површина од околу квадратни метри, рече Ѓероски на прес-конференција. Предвидените активности ќе се реализираат по принципот на јавно приватно партнерство во 2015-та, додека годинава ќе биде отворен базенот и ставен во функција ресторанот. ЈП Стрежево пред неколку месеци ја рестартира жичарницата и го отвори неколку години затворениот зимски скијачки комплекс над селото Нижо Поле.(МИА)

9 Скенирај и дознај повеќе Веб-сертификат EXCELLENT SME Што претставува сертификатот Excellent SME? Сертификатот Excellent SME MACEDONIA е сертификат за деловно работење што го издава Стопанската комора на Македонија во соработка со познатата агенција за кредитен рејтинг COFACE, за најуспешните микро, мали и средни компании во Македонија. Главната цел на сертификатот, што се совпаѓа со ЕУ-директивите, е да се промовираат малите и средни компании, да се обезбеди и да се осигура бизнисот, добрите бизнис-пракси и да се зголеми пазарната транспарентност. Исто така, тој ќе им помогне на клиентите и на бизнис-партнерите да ги намалат финансиските и другите ризици кога склучуваат деловни договори. Сертификатот ќе им овозможи на локалните и на меѓународните бизнис-партнери да го верификуваат постоењето на компанијата, точната веб-адреса и најважното бонитетот на компанијата. Стопанска комора на Македонија Excellent SME Македонија Димитрие Чуповски Скопје T: (02) Ф: (02) E: W:excellent-sme.mchamber.mk

10 10 СТРАНСКИ ПЕЧАТ четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Европската комисија од Лондон најави нов пристап кон регионот ЕУ ПЛАНИРА ЕКОНОМСКА РЕФОРМА НА БАЛКАНОТ *Стабилноста, соработката и реформите се клуч за стопанско опоравување и инвестирање во земјите од Западниот Балкан. Европската комисија од Лондон најави нов пристап кон регионот. Економскиот развој и инвестициите беа темите кои ги собраа на едно место сите регионални лидери, претставниците на Европската комисија и Европската банка за обнова и развој (ЕБРД). Организаторот на настанот, ЕБРД соопшти дека целта е целиот регион на Западниот Балкан да се претстави како инвестициска дестинација, но и да се надмине јазот меѓу политичките определби и регионалните проекти. Иако ЕБРД, Светската банка и Европската инвестициска банка преку Заедничкиот акциски план за економско опоравување и развој во Централна и Југоисточна Европа веќе издвоија 30 милијарди евра за периодот , Европската комисија од претпристапните фондови на кандидатите и потенцијалните кандидати за членство им обезбеди неповратна помош од околу една милијарди евра, во Брисел се верува дека токму сега, кога ЕУ ги покажува првите сигнали за излез од кризата, е клучниот момент и Западниот Балкан да пронајде начин да привлече инвестиции. Комесарот за проширување Штефан Филе го изложи новиот пристап за добро управување со економијата, конкурентност, раст и вработување во Западниот Балкан. Филе нагласи дека ниту една од земјите во регионот нема функционална пазарна економија, дека постои голема невработеност, особено меѓу младите, и голем буџетски дефицит и јавен долг. Инвестициите ќе пристигнат само доколку земјите ја унапредат инвестициската клима и создадат услови за одржлив развој што е основа за отворање на работни места, рече Филе. Тој смета дека реформите на јавните финансии и пазарот на трудот, преку намалување на административните оптоварувања за бизнис, мора да имаат приоритет. Со цел да му помогне на регионот во исполнувањето на економските критериуми, Европската комисија го стави фокусот токму на полето на економските реформи во својата последна Стратегија за проширување. На патот кон економското приближување на потенцијалните кон постојните членки на ЕУ, земјите аспиранти подобро би се подготвиле за влез на економскиот пазар, а би се намалил и миграцискиот притисок. Новите членки би ги задржале своите експерти и работници, а пошироката јавност би била убедена дека проширувањето би можело да се одвива без поголеми миграции, вели Филе. Во Европската комисија велат дека со земјите од Западниот Балкан ќе се води дијалог врз основа на нивните програми за Национални економски реформи, при што треба да се договорат специфични препораки за секоја земја поединечно. Меѓународниот монетарен фонд и ЕУ би учествувале и во натамошната техничка помош за примена на договореното. Од земјите во регионот ќе се бара да изработат акциски планови во областа на јавните финансии, како и двегодишни прегледи на планови на реформите во клучните области како што се стопанскиот раст, конкурентноста, транспортот, енергетиката и образованието. Претседателот на ЕБРД, Сума Чакрабарти оцени дека транспортните коридори и енергетските врски се клучни за развој на Западниот Балкан. (Дојче Веле)

11 четврток, 27 Февруари 2014, Бр НЕДОСТАСУВА РАЗУМНА ВОЛЈА ЗА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА СТРАНСКИ ПЕЧАТ Компаниите од САД ги напаѓаат Јапонија и Канада за тарифите Бизнис-групациите во САД ги нападнаа Јапонија и Канада кои се противат на намалување на тарифите во чувствителните сектори, особено земјоделството, наспроти критичниот состанок на министрите кои преговараат за трговска спогодба меѓу 12 нации од Пацификот. Во писмо адресирано до Мајкл Фроман, претставник на трговијата на САД, повеќе од 40 лоби-групи кои го поддржуваат Транс-пацифичкото партнерство рекоа дека се многу загрижени дека двете земји се чини дека немаат волја да понудат разумна либерализација на пристапот на пазарот. Јапонија и Канада се чини дека имаат намера да го задржат својот status quo за нивниот сектор кој најмногу е заштитен, се вели во писмото, испратено од страна на Комитетот за итност за американска трговија. Но писмото до господин Фроман ги истакнува стравовите во бизнисот дека САД и Јапонија може да склучи договор кој ќе заврши како најсимболичен, и нема да успее да се спомнат високите тарифи и регулаторните бариери кои го попречуваат протокот на добра и ус луги низ 12 земји. Ние во приватниот сектор се надеваме дека тоа не е случајот. Ние повеќе би сакале да видиме малку повеќе време посветено за да се дојде до резултат кој нема да биде само силен по сите клучни прашања, но ќе ги отвори пазарите едни на други и ќе се однесува на овие правила, - рече Кал Коен, претседател на ECAT. Ако сакаме да забележиме економски раст, во интерес на сите 12 земји е да се соочиме со непријатната ситуација, - додаде тој. Писмото до Фроман презема директна цел во Јапонија, која дава отпор на намалувањето на тарифите во пет земјоделски сектори вклучувајќи ориз, месо, пченица, млечни производи и шеќер. Не само што тарифните бариери кои Јапонија бара да ги одржи се беспредметни, туку тие се во оние сектори кои имаат најголем потенцијал за идниот пораст на трговијата меѓу САД и Јапонија, - се вели во писмото. Господинот Фроман и Акира Амари, јапонскиот министер за економија и фискална политика, се сретнаа неодамна во Вашингтон, но не се чини дека ја решија безизлезната ситуација. САД исто така има чувствителни индустрии - како текстилот и шеќерот - и се` уште не е јасно колку е подготвена администрацијата на Обама самата да си ги намали своите тарифи. Деловните групации ја предупредуваат Канада за нејзиното отпор за намалување на заштита на нејзините сектори за млечни производи и живинарство, - рече Коен. Значењето на тоа што Јапонија не го либерализира земјоделскиот сектор е тоа што и` дава можност на секоја друга земја на масата можност за да се крие зад Јапонија и во основа да каже: Ако Јапонија не либерализира, зошто треба ние да либерализираме? - наведе Коен. Од канадската амбасада во Вашингтон велат дека земјата работи со своите партнери на постигнување на договор кој ќе ги зајакне трговијата и инвестициите. Јапонската амбасада во Вашингтон не одговори веднаш на барањето за коментар. Јапонските власти рекоа дека имаат обврска од нивниот парламент да не ги намалуваат тарифите на овие пет свети области. Поддржувањето од бизнисот е суштинска важност ако се сака да се спроведе проверка со Конгресот, каде што веќе се соочуваат со затегнување од страна на членовите на Демократската партија на која припаѓа претседателот Барак Обама. Истакнувајќи го притисокот со кој се соочува Фроман, група од 120 членови на Собранието испрати писмо до врвните трговски власти на САД, со што од него се бара во разговорите да се бори за силна заштита на околината. Во регион со слаба историја на заштита на своите богати природни ресурси од експлоатација, САД имаат можност да обезбедат цврсто, целосно спроведливо поглавје за заштита на околината, се вели во писмото, на кое се потпишани Ерл Блуменауер и Питер Де Фазио, двајца демократи кои учествуваат во донесувањето на закони од Орегон. Ако точно се направи, ова ќе биде нешто повеќе од само разговор. Ќе им овозможи на САД да ја намалат сивата економија (црниот пазар) во нелегални извори на растенија и животни, додека истовремено ќе се израмни полето за игра на компаниите од САД кои конзистентно се во неповолна позиција поради слабите или нерамномерно спроведуваните закони за заштита на околината за разлика од другите земји од Транспацифичкото партнерство. (Фајненшл тајмс )

12 12 СТРАНСКИ ПЕЧАТ четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Дали инвеститорите треба да бидат загрижени после напливот на технолошки зделки? ВО СЕКОЈ СЛУЧАJ ДА! Facebook ја купи компанијата за пораки WhatsApp за 19 милијарди САД $, забележувајќи го најсилниот почеток на годината за технолошки зделки од врвот кој го постигна dotcom во 2000 година. Лесно е да се начуе лудилото кое го предизвика dotcom. Facebook го процени WhatsApp на 345 милиони САД $ за секој од нивниот персонал кој брои 55, или 42 САД $ по клиент (некои од нив плаќаат по 0,99 САД $ за услугата). Повеќе компании се проценуваат на надежта дека во кое било време после пресметката на обратната експлозија на dotcom. Дали инвеститорите треба да се загрижат? Краткиот одговор е да. За да се разбере зошто, од помош е да се види дека ова не е само за ентузијазмот на Силиконската Долина. Инвеститорите се очајни за пораст на акциите. Kомпаниите се во состојба да раскажуваат приказни за пораст без оглед на проценката за тоа во каква состојба е економијата. Суштинската спротивност беше исто така вистинита: компаниите велат дека бележат пораст, како Facebook, Regeneron Pharmaceuticals или Tesla, имаат 0 дивиденди бидејќи инвестираат за да се оствари профит во далечна иднина. Оние кои нудат високи дивиденди но без или со мал пораст, како комуналните, цевоводните компании и тутунските компании, се дополнети од страна на инвеститори кои бараат повисок приход отколку оној кој може да го заработат со државни записи. Како што рече Савита Субраманиан на Мерил Линч,- проценките на некој начин имаат смисла; нештата кои беа оскудни во текот на последниве пет години се порастот и приходот. (Таа смета дека и двете се преценети во однос на тоа што компаниите нудат микс.) Скалата на побарувачката за порастот на компаниите беше прикажана од реакцијата на купувањето на WhatsApp од страна на Facebook. Наместо да мисли дека семоќниот претседател и главен извршен менаџер се ослободил од корпоративното управување и фрлил 19 милијарди САД $ од нивните пари, акционерите во Facebook го поздравија договорот, со што вредноста на акциите се зголеми за 2,3 %. Ова не е поради тоа што WhatsApp носи пари. Всушност, тој носи многу корисници - и во областа на социјалните мрежи компаниите се проценуваат врз основа на заземени парцели, идејата дека ефектот од мрежата значи и најголем плен. Како да се претворат корисниците во пари е нешто што акционерите со задоволство ќе го решат подоцна. Ова размислување има сенка на dotcom случајот, кога цената за клик и цената по корисник накратко станаат метрика за проценка која се почитуваше. Сепак, гласините остануваат содржани - до сега. Во моментов има 14 компании во првите врвни 1000 во САД кои се проценуваат со надеж: тие тргуваат на повеќе од 10 пати продажба и вредност и 20 пати од очекуваната заработка. Сите може да раскажат одлична приказна за пораст, и нивните приказни се чини дека се далеку поцврсти од, на пример, да се споредат со катастрофата од највисок профил на dotcom, Pets.com. Со нив доминираат три сектори: социјални медиуми, биотехнологија и купување преку интернет (со платежни системи кои имаат корист од пренесувањето на малопродажбата на интернет). Има добри причини за сите нив: Facebook е високо профитабилен, одобрувањата на биотехнологиите се полесни и произведуваат лекови, а интернет, јасно е, дека е иднината на пазарењето. Компанијата за производство на возила на електричен погон Tesla исто се вбројува во оваа листа, со ветување дека ќе ја раздвижи индустријата. Сепак, тоа кажува дека бројот на овие многу скапи акции оваа година е највисок од падот на dotcom. Тоа не значи дека живееме во обновен балон (табелата покажува само колку лоша беше ситуацијата во 2000 година). Но ниту пак тоа значи дека акциите се со точна цена. Инвеститорите треба да се фокусираат на основите и да ги игнорираат гласините. Врз основа на ова, акционерскиот капитал во целост се чини скап оттука и сите IPO - но и најголемите шпекулации за акциите кои се чинат особено скапи. Некои од овие компании може да ја реплицираат траекторијата на цената за Google, Microsoft ичи Аpple во нивниот зенит; но како група тие се драгоцени. Индивидуално, секој тргува според своите изгледи за раст, што значи многу повеѓе од нивната тековна профитабилност. Но, во целост, групата беше зголемена со недостатокот на раст на други места. Ако економијата се придвижи нагоре, нема да има недостаток на цикличните порасти на можностите. Многу приказни за скап, долгорочен пораст ќе се натпреваруваат за интересот на инвеститорите со поевтин пораст од основаните, добро разбрани бизниси.

13 четврток, 27 Февруари 2014, Бр СТРАНСКИ ПЕЧАТ Големата побарувачка исто така настојува да создаде своја сопствена понуда. Има наплив на биотехнолошки IPO кои користат лесни пари кои се достапни; колку повеќе се создаваат акции, толку повеќе побарувачка е потребна да се одржи нивната вредност. Берзанските шпекуланти се соочуваат со тажниот факт дека преценетите акции имаат лоша навика да привлекуваат повеќе купувачи, како оние кои го пропуштија удвојувањето - или повеќе - на цените во текот на годините за да се приклучат. Ако ситуациите со dotcom и биотехнологија се ревидираат, ние сме само во 1999 година. Во вистински балон, цените на акциите ќе се удвојат или ќе се зголемат три пати од сега за неколку месеци пред да пукне балонот. Болно... (Фајненшл тајмс) ДОПОЛНИТЕЛНИ 2% ЕКОНОМСКИ РАСТ На состанокот на Г20 поставена цел Финансиските лидери од 20-те најголеми економии ги поставија своите цели за генерирање на 2 трилиона САД долари, (1,2 трилиони БДП) како екстра резултат во текот на наредните пет години. Во текот на тој период нивна цел е да се зајакне бруто домашниот производ на земјите од Г 20 за 2% над нивото на сегашните очекувања. Се надеваат дека овој потег ќе создаде десетици милиони нови работни места. Целта беше објавена на состанокот на Г 20 во Сиднеј. Главниот состанок на Г 20 ќе се одржи во Бризбејн во ноември. Секретарот за финансии на американското Министерство за финансии, Џекоб Лев, рече дека договорот е од есенцијално значење за свртување на нова страница во закрепнувањето на глобалната економија. Членовите на Г20 јасно кажаа: зајакнувањето на растот и побарувачката се приоритет на врвот на глобалната економска агенда, - рече тој во изјавата. Австралискиот министер, Џо Хокеј, објави дека веста од министрите и централните банкари е ретко видена.. Тој додаде: Ставаме број за прв пат - давањето на реален број на она што се обидуваме да го постигнеме. Официјалниот извештај од групата, која претставува околу 85% од глобалната економија, исто така вели дека ќе преземат конкретни активности за да се зголемат инвестициите и вработувањата. Членовите на Г 20, главните индустријализирани нации ги вклучуваат и САД, како и економиите во развој како Саудиска Арабија и Кина. Секоја земја сега ќе презентира детална стратегија за раст на Самитот на Г 20 во ноември. Друга тема која беше предмет на дискусија на состанокот беше потребата да се развијат построги регулативи за прекугранично оданочување. Пренесувањето на добивката од страна на компаниите од земји со високи даноци кон земји со пониски даночни режими поттикна јавна и политичка бура во Британија и во САД. Фирми кои беа во фокусот на вниманието беа и Старбакс, Гугл, Епл и Амазон. Г 20 сега дојде до сет на заеднички стандарди за објавување на информации за банкарски сметки преку границите. Автоматска размена на информациите меѓу членките на Г 20 ќе се реализира до крајот на 2015 година. -Некои мултинационални компании не го плаќаат својот фер даночен удел никаде, - рече министерот за финансии на Австралија, Џо Хокеј. Ние бараме глобален одговор. (ФОРБС)

14 14 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ БИЗНИС СРЕДБА НА МАКЕДОНСКИ И АВСТРИСКИ КОМПАНИИ четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 На 4 март 2014 година во Стопанската комора на Македонија Стопанската Комора на Македонија и Стопанската Комора на Австрија организираат бизнис средба и презентација на австриски компании во следниве области: Технологија за заштита на животната средина-пречистителни станици за вода Технологија за безбеден пренос на податоци за индустриски апликации Индустриска автоматизација и автоматизација на процеси Управување со комунален и индустриски отпад Презентацијата и деловните средби ќе се одржат на 4 март 2014 година (вторник), во 13:30 часот, во Стопанската комора на Македонија, на 5 кат, сала бр. 1. Ве покануваме да земете учество на презентацијата на австриските компании и на бизнис средбите (B2B), на кои ќе можете да воспоставите директни контакти, размена на искуства и понатамошна бизнис комуникација. Ве молиме Вашето присуство да го потврдите и да одредите со кои австриски компании би сакале да стапите во контакт. Контакт лице : Сања Николова Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Контакт лице : Ирена Мојсовска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Семинар: ВОЗНЕМИРУВАЊЕ НА РАБОТНО МЕСТО година 10:00-15:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат Поим и видови на вознемирување на работно место, вршител на вознемирување, место и време на вознемирување, права, обврски и одговорности на работодавачот и на вработените, oпределеност на мобингот во Законот за забрана за вознемирување на работно место и во Законот за работни односи, постапка за заштита од вознемирување пред работодавачот и постапка пред суд Во рамките на семинарот ќе бидат опфатени сите специфични аспекти поврзани со обврските на работодавачите и работниците кои произлегуваат од работниот однос во Република Македонија. Воедно, ќе се направи обид за расчистување на одредени нејаснотии и дилеми кои се јавуваат во праксата. Предавачи: - Бојана Велковска, судија на Основен суд Скопје II Скопје и - Павлина Попоска, судија на Основен суд Скопје II Скопје. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Контакт лице : Анита Митревска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса:

15 четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ 15 ПРЕЗЕНТАЦИЈА: МЕЃУНАРОДНИОТ САЕМ ЗА МЕБЕЛ ВО РАМКИTE НА EXPOKOS 2014 ВО ПРИШТИНА На 5 март 2014 година бесплатна презентација Во рамките на 13-то издание на Меѓународниот саем Expokos 2014, кој ќе се одржи во периодот од 14 до 17 мај 2014 година во Приштина, посебно внимание е посветено на Саемот за мебел каде како излагачи на околу м2 затворен простор ќе бидат презентирани разни видови производи од дејноста мебел: ласерски машини за дрво, цврста обработка на дрво, мебел за домот и канцелариски мебел, паркет, дрвени подови, куќи од дрво, украси од дрво. На Саемот ќе учествуваат компании од Косово, регионот и пошироко. Градежништво: градежни материјали, градежни системи и опрема, монтажни зграда, помошна опрема за индустријата, изолација, греење и санитарна технологија, електрична инсталација, керамика, врати и прозорци, обработка и украси од метал, изградба на патишта, за рециклирање итн. Енергија и рударство: индустрија за електрична енергија, алтернативни извори на енергија (ветар, вода, сончевата енергија, гас, ладно масло), станици на гас итн. Техника: комора за обезбедување квалитет, мерни инструменти, машини за мерење, аналитички апарати, автоматски и роботизирани, индустриски машини и металургија, леење, опрема за метали и неметали, хемиска индустрија и пластика, производство на телекомуникациска и транспортна опрема итн. Недвижен имот и услуги со недвижен имот: архитекти, банки, сопственици, агенции за недвижен имот, инспектори, експерти за кредитна анализа, инженери, компании за заштита на животната средина, инвеститори, инвестициони и финансиски планери, дизајнери на ентериер, компании за животно осигурување итн. Презентацијата на Саемот за мебел во рамките на EXPOKOS 2014 ќе се одржи на 5 март 2014 година (среда), во 11:00 часот, во Стопанската комора на Македонија, сала 3 на 3-ти кат. Со оглед на интерактивниот карактер на настанот, оставена е можност за остварување на одделни средби со менаџментот на Саемот по завршување на презентацијата. Пријавување до 3 март 2014 година. Контакт: Даниела Михајловска Василевска, тел: моб:

16 16 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 5 до 7 март 2014 година, во Софија, Р. Бугарија Манифестацијата е составена од два дела. четврток, 27 Февруари 2014, Бр САЕМСКА ИЗЛОЖБА на производи за: енергетска ефикасност: енергетско-ефикасна опрема, штедливо осветлување и бои, системи на топлински пумпи, котларници, комбинирани топлински, електрични и пречистителни станици, гасни мотори за когенеративни постројки, технологии и уреди за складирање енергија; биомаса и биоенергија: машини за производство на котли за загревање кои користат биогорива и биомаса, опрема за палети (преси, дробилки, мелници, ладилници, сушилници, котли), преработка на биолошки отпад (ферментирање на органски отпад и други остатоци за постројки на биогас итн.); од отпад до енергија: термичка обработка на отпад со директно согорување; соларна енергија: фотоволтаични модули, автономни и хибридни системи, загревање вода со соларна енергија и хидронски производи за загревање, инвертори, трансформатори и инженерство; хидроенергија: турбини и мали хидроцентрали; автоматски системи за контрола на објекти и системи за управување со објекти; Е-мобилност, ИКТ за паметни градови, телеметрија и телематика; управување со отпад: преработка на отпад/рециклирање машини за балирање, машини за одделување на отпад, машини за екструдирање, машини за сечење, собирање и одделување на отпад, постројки за рециклирање, системи за компостирање, преработка и уништување на опасен отпад, подвижни ленти и преси, системи за мерење тежина и идентификација; услуги: деловно советување, финансирање и инвестирање во проекти. Влезот на саемот е бесплатен! На Саемот како излагачи присутни се домашни компании, а доминира учеството и на странски производни фирми од 13 земји - Австрија, Кина, Чешка, Данска, Германија, Италија, Полска, Романија, Словенија, Шведска, Швајцарија и Холандија. 2. БИЗНИС-ФОРУМИ 2.1. Бизнис-форум Управување со отпад Сесија - Европски ден за управување со отпад Сесија - Од отпад до енергија 2.2. Бизнис-форум Енергетската ефикасност и обновливите извори на енергија Сесија - Централно греење и ладење Сесија - Паметни градови 2.3. Бизнис-форум за Лифотви на Балканот Сесија LIFTBALKANS ФОРУМ И САЕМ НА ЗЕМЈИТЕ ОД ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА, ЕКОЛОШКА ЕНЕРГИЈА И ПАМЕТНИ ГРАДОВИ 2014 За Саемот се обезбедени: бесплатен влез на Саемот; бесплатни каталози со комплетно портфолио на изложувачите; деловни средби со изложувачите на барање на компанија која ќе се пријави за посета на саемската манифестација; презентација на примерот на know-how од Австрија стациониран во нивниот павилјон во организација на Трговска комора на Австрија во Бугарија. Пријавување до година. За повеќе информации посетете го сајтот: Контакт: Даниела Михајловска Василевска Перо Авакумовски Тел: Тел: Моб: Факс: Факс: E-адреса: E-адреса:

17 четврток, 27 Февруари 2014, Бр САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Семинар: ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА НА ЛИЧНИТЕ ПОДАТОЦИ -Обезбедување на тајност и заштита на обработкатата на личните податоци Модул наменет за здравство и фармација 7 март 2014 година 10:00-15:30 часот Стопанска комора на Македонија, сала 1 на 5-ти кат Стопанската комора на Македонија во соработка со Дирекцијата за заштита на личните податоци организира еднодневен семинар на тема: Имплементација на Законот за заштита на личните податоци (обезбедување на тајност и заштита на обработкатата на личните податоци) модул наменет на здравствените и фармацевтските субјекти, на 7 март 2014 година во Стопанската комора на Македонија. Семинарот е во функција на подигање на квалитетот на заштитата на личните податоци во Република Македонија од страна на контролорите и обработувачите на збирки со лични податоци и подигање на јавната свест во компаниите. Предавачи на семинарот се инспектори од Дирекцијата за заштита на личните податоци: - Мануела Станоевска Стоилковска - Марјана Поповска ПРОГРАМА 1. МОДУЛ 1: Генерички дел: Заштита на личните податоци во Република Макеоднија Имплементација на Законот за заштита на личните податоци 2. МОДУЛ 2: Специјализиран дел: Инспекциски надзор Технички и организациски мерки за обезбедување тајност и заштита на обработката на личните податоци Обврска на контролорите за регистрација на збирките на лични податоци во Централниот регистер на Дирекцијата за заштита на лични податоци и надлежностите на офицерот за заштитата на личните податоци Видео надзор. Заинтересираните за учество на овој семинар можат да се пријават најдоцна до 5 март 2014 година. Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Контакт лице : Анита Митревска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса:

18 18 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 На 7 март 2014 година, во Сплит, Република Хрватска МЕЃУНАРОДНИ БИЗНИС-СРЕДБИ ЗА ТУРИЗАМ ГАСТ Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија Ве поканува да учествувате на 5-то издание на веќе традиционалните брокерски настани, што ќе се одржат на 7 март 2014 година во Сплит, Република Хрватска, за време на Меѓународниот саем Туризам ГАСТ Брокерскиот настан за туризам ГАСТ стана традиција за сите наши компании и партнери. Повеќе од 100 бизнисмени успешно учествуваа во брокерските настани минатата година, а повеќето од нив ќе се вратат повторно оваа година. Хрватска стана 28-ма членка на ЕУ, и се надеваме дека ова ќе Ве охрабри да ги отворите Вашите бизнис-хоризонти кон оваа земја во потрага по нови партнери и пазари. Сплит е домаќин на овој меѓународно познат саем за гастрономија во изминатите 20 години, а брокерскиот настан ќе се одржи традиционално, како дел од овој саем. Саемот се смета за најважен гастрономски настан во Хрватска на кој што се претставуваат производители и трговци на храна, пијалаци, хотели и опрема за угостителство и е препознатлив како клучно место за логистика за склучување договори. Ова ќе биде уникатна можност за задоволување на меѓународните компании за обезбедување услуги во различни сектори: -тур-оператори и агенти; - хотели, мотели и кампување; -здравје и спа-центри; -агро и екотуризам; -активен туризам; -сообраќај (автобус, железнички и воздушен); -осигурување и финансирање; -инвестирање во туризмот; -угостителски објекти: храна и пијалаци; - понуда и побарувачка на гастрономски производи; -интернет-туризам и др. Придобивки за Вашата компанија: -идентификација на нови потенцијални партнери пред регистрација за да се обезбеди ефикасност; - да се зголеми бројот на нови контакти преку претходно закажани деловни средби; -да се запознаат нови потенцијални партнери и да се развијат идни партнерства; -добивање поддршка од Enterprise Europe Network; -слободен влез за ГАСТ ; -учеството на брокерскиот настан е бесплатно. Контакт: Лазо Ангелевски Европски информативен и иновативен центар Стопанска комора на Македонија Тел: Факс: E-адреса:

19 четврток, 27 Февруари 2014, Бр САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ MODEKS 2014 ВО БУРСА Oд 5 до 7 март 2014 година, Саем за готов мебел и декорација на мебел и украси, во Република Турција Саемот е еден од поголемите специјализирани меѓународни манифестации од ваков тип, на којшто учествуваат голем број реномирани турски компании. Истиот се промовира во многу држави: Авганистан, Германија, Албанија, Азербејџан, Босна и Херцеговина, Србија, Хрватска, Словенија, Белорусија, Русија, Италија, Шпанија, Катар, Канада, Шведска, Швајцарија, Романија, Укранија, Јордан, Грција и др. На површина од м2 во 6 хали, ексклузивни меѓународни трговски брендови и познати реномирани компании од Турција, ќе се претстават со своите производи: модерен мебел; мебел за дневни соби; спални соби; трпезарии, маси, столици; класичен мебел, софи, фотелји; ткаенини за мебел; украси за мебел; постелнини; осветлување; дизајнери; здруженија за мебел; детски соби и за тинејџери со стандард кревети; медицински / ортопедски кревети и др. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор Адонис Груп, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 5 до 7 март 2014 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Саемот може да го посетат најмногу две лица од една компанија. Обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; - локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел) и - бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор Адонис од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари по лице за членки на Комората, а денари по лице за нечленки на Комората). Подетални информации можат да се добијат на веб-страната: или контактирајте не`. Даниела Михајловска Сашо Деспотоски тел тел моб: факс: факс:

20 20 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Меѓународни бизнис-средби на CeBIT во Хановер, СР Германија НАТПРЕВАР НА ИДНИНАТА 2014 Здружението на информациско комуникациски технологии и Enterprise Europe Network при Стопанската комора на Македонија ве информираат дека ќе се одржат Меѓународните бизнис-средби Натпревар на иднината 2014 (10-14 март 2014 година) на информатичката и комуникациската технологија (ИКТ), во рамките на Саемот CeBIT (сала 9, кабина C40) во Хановер, СР Германија. Тоа ќе биде 16-то издание на меѓународниот брокерски настан организиран од страна на Enterprise Europe Network, најголемата бизнис-мрежа за поддршка во Европа. Од 1999 година на Натпреварот на иднината има излагачи и посетители на Саемот, партнери за меѓународна соработка, за продажба и договори за лиценца, заеднички вложувања, склучување поддоговори, трансфер на технологија и истражување и развој на проекти. Над 370 компании и истражувачки организации од 33 земји учествуваа на Натпреварот на иднината во 2013 година и резервираа над билатерални средби. До денес, веќе 225 компании го имаат пријавено учеството за оваа година. Зошто да учествувате? За најновите информации во врска со ИКТ трендови и иновации. За промовирање на Вашите производи, технологии и know-how. За да се најде решение за Вашиот ИТ-проблем. За да најдете комерцијални и технолошки партнери. За да разговарате за нови проектни идеи. Дополнителни услуги: советодавни услуги за правото на интелектуална сопственост во областа на ИКТ; советодавни услуги за Европското финансирање за истражувања во ИКТ-секторот; тематски тури. Како да учествувате? Регистрација за 110 евра (+ ДДВ, вкл. CeBIT билети и профил каде се опишува Вашата понуда или барање). Сите профили на учесниците ќе бидат објавени во е-каталогот на веб-порталот. Преглед на каталог и книга за средби со учесниците за кои сте заинтересирани. Пред настанот ќе добиете распоред за индивидуални состаноци. Дојдете на штандот C40 во салата 9 за 30 -минутните состаноци. Информации на Контакт: Здружение на информациско комуникациски технологии Лазо Ангелевски Стопанска комора на Македонија Тел: Факс: E-адреса:

21 четврток, 27 Февруари 2014, Бр САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Семинар:,,НАЈНОВИТЕ ИЗМЕНИ И ДОПОЛНУВАЊА НА ЗАКОНОТ ЗА ЈАВНИ НАБАВКИ И НАСОКИ ЗА НИВНА ПРАВИЛНА ПРИМЕНА Месецов стапија на сила најновите измени и дополнувања на Законот за јавни набавки ( Сл. весник на РМ, бр.28/14 од година), коишто се однесуваат на воведување на уште една согласност која ќе ја издава Советот при спроведување на постапката со преговарање за дополнителни работи, се воведува забрана за тендециозно испуштање на позиции од предмерот, новини кај способноста за вршење професионална дејност, поддршка од друг субјект и др. Покрај овие измени остануваат и измените како што се задолжително доставување на изјава за независна понуда, начин на поднесување на конечна цена, профил на економски оператор, начин на настап на група понудувачи, задолжително објавување на проценетата вредност и тендерска документација, нови исклучоци од примена на Законот и слично. На семинарот ќе се разгледуваат актуелни теми за јавните набавки: - Воведување на Советот при спроведување на постапка -Забрана за тенденциозно испуштање на позиции од предмерот -Новини кај способноста за вршење професионална дејност -Поддршка од друг субјект - Начинот на настап на група понудувачи -Новите исклучоци од примена на Законот и поврзани договорни органи -Задолжително објавување на проценетата вредност и тендерската документација -Задолжително доставување на изјава за независна понуда - Начин на поднесување на конечна цена -Согласности кои ќе треба да се обезбедат пред отпочнување на постапката -Новини кај техничкиот дијалог и негативните референци -Правила при набавка на софтверски решенија и лекови -Кои се вашите права во постапката? -Новини во жалбената постапка -Други прашања од интерес за учесниците Обучувачи: Обучувачите се експерти од Бирото за јавни набавки. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: -работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот. Пријавување до 7 март 2014 година. ( Сл. весник на РМ, бр.28/14 од година) 13 март 2014 година, 10:00-16:00 часот Стопанска комора на Македонија, сала 4, на V кат Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Контакт лице : Анита Митревска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса:

22 22 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Од 12 до 15 март 2014 година, Саем за прозори, стакло и врати во Република Турција Станува збор за поголемите специјализирани меѓународни саемски манифестации од ваков тип, на коишто ќе учествуваат голем број реномирани странски и турски компании. Посетителите на саемот ќе имаат можност да ги видат разните видови изложени производи. четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Прозори: Прозорски профили, ПВЦ профили, алуминиски профили, дрвени профили; механизми и рачки за профили; шарки за прозори, лизгачки системи, безбедносни системи за прозори; машини за заварување и за обработка; пневматски системи, прозорски системи; вентилација за прозорци; ролетни; материјал за изолации за прозорци, лепила, фасадни системи, изолации за топло, за вода, звук и пожар. Врати: Врати; ПВЦ врати; челични врати; стаклени врати; дрвени врати; врата за гаражи; ротациона врата; панел врата; врата од ковано железо; индустриски врати; секциска врата; блиндирана врата; хидраулична и пневматска врата; врати за болници; лизгачка врата; врати за возила; рамки за врата; автоматска врата; електронски систем за врата; механизам за автоматска врата Стакло: Рамно, повеќе слојно, темперирано стакло, стакло за автомобил, стакло отпорно на пожар, витраж, стакло за огледало, матирано, медицинско стакло; кристал и рачно изработено стакло, лабораториско стакло, оптичко стакло, декоративни стаклени предмети, конкавно стакло; машини за обработка; за сечење на стакло; материјал за изолација на стакло; завртки; резервни делови, хемикалии, лепило, двоено застаклување, калциум оксид, молекуларни сита, полупроизводи, бои за стакло, сода, течни стакла. Стопанската комора на Македонија, во соработка со овластениот застапник на саемскиот организатор Адонис Груп, организира посета на македонски компании на саемската манифестација од 12 до 14 март 2014 година, со автобуски превоз и алтернативно во сопствена режија. Саемот може да го посетат најмногу две лица од една компанија. Обезбедени се: - бесплатно сместување, две ноќевања со појадок (во реномиран хотел) Check In од 12:00 до 14:00 ч.; - локален трансфер (трансфер од aeрoдpoм до хотел) и - бесплатни влезници за Саемот. Посетителот ги покрива патните и административните трошоци кон саемскиот организатор Адонис од 125 евра со автобуски превоз (доколку е со сопствен превоз - 45 евра), како и организационите трошоци кон Комората (2.950 денари по лице за членки на Комората, а денари по лице за нечленки на Комората). Стопанската комора на Македонија и Адонис Груп ги покануваат сите заинтересирани македонски компании да се пријават за посета на саемската манифестација најдоцна до година. За повеќе информации за ISTANBUL WINDOW посетете ја веб страната или контактирајте не`. Даниела Михајловска Перо Авакумовски тел тел моб: факс: факс: WINDOW 2014, GLASS EXPO 2014 И DOOR EXPO 2014 ВО ИСТАНБУЛ

23 четврток, 27 Февруари 2014, Бр САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ АНАЛИЗА НА ПАРИЧНИТЕ ТЕКОВИ И ФИНАНСИСКО ПЛАНИРАЊЕ СО ЦЕЛ ПОДОБРУВАЊЕ НА ЛИКВИДНОСТА НА КОМПАНИЈАТА година (четврток-петок) Хотел Парк - Белград / Стопанската комора на Македонија советувањето го организира во соработка со АБФ Едукација и консалтинг ДОО Белград. Цели на семинарот: Учесниците на семинарот ќе имаат можност подобро да ги разберат и да ги анализираат трите најважни финансиски извештаи кои ќе им помогнат да ја подобрат ликвидноста на компанијата. Низ многу практични примери учесниците ќе научат како да ги анализираат постојните финансиски извештаи и како да направат финансиска проекција за подобрување на работата во компанијата. Секој учесник ќе може да изработи приспособен концепт за финансиска анализа и планирање за специфичните потреби на својата компанија. Со тоа на компанијата ќе и` овозможи подобрување во процесот на управување со ликвидноста на компанијата, а со самото тоа ќе си овозможи стабилност во работатата за подолг временски период. ПРОГРАМА: Прв ден: Модул 1 Основни финансиски и извештаи - Анализа на билансната состојба - Анализа на билансот за успех - Рацио анализа Втор ден: Модул 2 Извештај за паричните текови - Парични текови од оперативни активности - Парични текови од финансиски активности - Парични текови од инвестициски активности Модул 3 Управување со обртните средства (капитал) во компанијата - Проблеми со обртните средства (капитал) - Финансирање на обртните средства (капитал) Модул 4 Финансиско планирање - Предвидување на билансот за успех - Предвидување на билансната состојба - Предвидување на паричните текови Модул 5 Студија на случај - Примери од пракса - Рекапитулација и совети за анализа Контакт лице : Елизабета Андриевска-Ефтимова Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Предавач: Снежана Додер е дипломиран менаџер за банкарство и финансии. Работен јазик на семинарот: српски јазик. АРАНЖМАН Цена на аранжманот во двокреветна соба изнесува денари. За аранжман во еднокреветна соба се доплатува денари и изнесува денари. Котизација за дводневниот семинар изнесува % ДДВ ( денари); секој втор и нареден учесник добива 20% попуст на котизацијата и изнесува % ДДВ (8.404денари) Во цената на аранжманот вклучено е: - превоз со високотуристички автобус на наведената релација Скопје Белград - Скопје (тргнување на 20 март 2014 година во 6:00 часот и враќање на 22 март 2014 година во попладневните часови); - 2 ноќевања со појадок во хотел Парк - организација на патувањето; - 1 коктел за добредојде; - 1 ручек; - кафе и освежување за време на паузите. Во цената на аранжманот не е вклучено: - патничко осигурување и индивидуални факултативни трошоци. - Рок за пријавување: 14 март 2014 година. Плаќањето на аранжманот најдоцна до 14 март 2014 година ќе се смета за потврдена резервација. - Доколку го откажете Вашето учество на советувањето после 18 март 2014 година, уплатените средства не Ви се враќаат; - минимален број за реализирање на ова советување е 15 учесници. За сите учесници на семинарот ќе биде обезбедено: - работен материјал; - ручeк и освежување; - сертификат за присуство на семинарот. Контакт лице : Анита Митревска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса:

24 24 САЕМИ, СЕМИНАРИ, ФОРУМИ, ПРЕЗЕНТАЦИИ Бизнис-форум четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 Стопанската комора на Македонија во соработка со Министерството за надворешни работи на РМ и Федерацијата на стопански комори за трговија и индустрија на Индија и Министерството за надворешни работи на Индија, ве покануваат да земете учество на Првиот бизнис-форум насловен како Индија со земјите од Централна Европа. Бизнис-форумот ќе се одржи во периодот од март 2014 година во Њу Делхи, Индија. Целта на Форумот е обезбедување платформа која би иницирала нов дијалог на заедништво и синхронизација на економската агенда, секторската соработка и деловно поврзувањето меѓу компаниите од Централна Европа и Индија. Иницијативата би се фокусирала главно на следните сектори: инфраструктура, чисти и зелени технологии, фармација, технологии за животната средина, банкарски и финансиски услуги, образование и прехранбена индустрија. Организатори на Бизнис-форумот се Федерацијата на стопански комори за трговија и индустрија на Индија и Министерството за надворешни работи на Индија. Бизнис-форумот ќе се реализира според следната предлог-агенда: бизнис-конференција; сесија по пријавени сектори; сесија за секоја пријавена земја; тркалезна маса со амбасадори и извршни директори; деловни средби. За успешна реализација на Бизнис-форумот, неопходно е македонските компании да го пријават својот интерес за учество, со пополнување на Пријавниот лист кој може да се превземе од веб - порталот на Стопанската комора на Македонија: www. mchamber.mk, до 17 февруари 2014 година. Контакт лице : Ирена Мојсовска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: ИНДИЈА СО ЗЕМЈИТЕ ОД ЦЕНТРАЛНА ЕРОПА (27-28 март 2014 година, Њу Делхи, Индија) МАКЕДОНСКО-УКРАИНСКИ БИЗНИС-ФОРУМ На 24 април 2014 година во Киев, Украина Стопанската комора на Македонија во соработка со Трговскоиндустриската комора на Украина Ве покануваат да земете учество на Македонско-украинскиот бизнис-форум. Со оглед на одлично воспоставените политички и бизнисодноси меѓу Македонија и Украина овој бизнис-форум претставува можност македонските компании да воспостават директна бизниссоработка со украинските компании од различни стопански дејности, со цел да ја засилат и продлабочат билатералната економска соработка меѓу Македонија и Украина. Украина е огромени потенцијален пазар за македонските компании кои сакаат да извезуваат и да соработуваат со компании од оваа земја, која има над 47 милиони жители и континуирано бележи економски раст. Домаќин на Бизнис-форумот меѓу македонските и украинските компании ќе биде Трговско-индустриската комора на Украина во Киев. Форумот ќе се одржи на 24 април 2014 година во Киев, Украина. Контакт лице : Ирена Мојсовска Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса: Контакт лице : Сања Николова Тел: Факс: Контакт Центар : (02) E-адреса:

25 реализација на втората група од Акредитираната програма Готвач во угостителски објект УПИСИТЕ ВО ТЕК ПОЧЕТОК НА 10 МАРТ 2014 ГОДИНА Бизнис центарот за тренинг и обука во наредниот период започнува со Бизнис центарот за тренинг и обука во наредниот период започнува со реализација на втората група од Акредитираната програма Готвач во угостителски објект како дел од програмите за образование на возрасни, по успешно спроведување на првата група од 11 учесници. Програмата за доживотно учење Готвач во угостителски објект е дел од Акредитираните програми од Министерството за образование и наука кои нудат обуки за оние занимања кои се дефицитарни и за кои постои побарувачка на пазарот на труд. Учесниците во првата група од програмата Готвач во угостителски објект успешно ги комплетираа теоретскиот дел кој се спроведе во просториите на Стопанската комора на Македонија и практичниот дел во хотел Александар Палас под менторство на најпознатиот македонски готвач Љупчо Гиевски. Теоретската и практичната настава им овозможија да се стекнат со знаења и вештини кои подоцна ги имплементираа и во реални услови. По завршувањето на часовите предвидени со практичната настава учесниците продолжија со практична работа исто така во рамките на хотел Александар Палас која што дополнително ги подготви за предизвиците на кулинарството и ги надогради нивните вештини. Уписите за втората група кои ќе имаат можност да учествуваат во оваа програма се во тек! Програмата започнува со реализација на 10 март 2014 година! Борис Тримчев моб: E-адреса: Симона Ристоска тел: E-адреса:

26 Quality Management 26 четврток, 27 Февруари 2014, Бр. 168 ПОНУДА - ПОБАРУВАЧКА СТОПАНСКА КОМОР А НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA bsi. ISO 9001 FS Компанија од Турција заинтереисара е да соработува со медицински установи во Република Македонија за пласман на стерилизатори и друга болничка опрема. Валидност дo: година Компанија од Пакистан бара застапник во Република Македонија за продажба на постелнина. Валидност дo: година Компанија од Хрватска бара соработка со текстилни фабрики кои произведуваат кошули во Република Македонија. Валидност дo: година Компанија од Србија заинтересирана е да пласира во Република Македонија високонапонски и нисконапонски линиски изолатори. Валидност дo: година Компанија од Норвешка заинтересирана е за соработка во Република Македонија во областа на соларната енергија со можност за пласман на соларни панели. Валидност дo: година Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на пластични кеси, еластична и нееластична фолија за пакување на прехранбени производи (грицки, слатки, сладолед и др.). Валидност дo: година Компанија од Хрватска заинтересирана е да откупува метален отпад од Република Македонија. Валидност дo: година Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на грејни и огнишни тела со најнова технологија и опрема за удобност кои се користат во домаќинствата. Валидност дo: година Компанија од Хрватска бара дистрибутер во Република Македонија на опрема за угостителство. Валидност дo: година

27 четврток, 27 Февруари 2014, Бр ПОНУДА - ПОБАРУВАЧКА Компанија од Чешка бара дистрибутер во Република Македонија на системи на полици за складирање на производи. Валидност дo: година Компанија од Полска бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на медицински препарати. Валидност дo: година Компанија од Босна и Херцеговина бара да откупува ориз од Република Македонија. Валидност дo: година Компанија од Германија бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на соларни панели и друга опрема. Валидност дo: година Компанија од Хрватска бара да соработува со текстилни фабрики во Република Македонија за плсаман на гумени прстени. Валидност дo: година Компанија од Грција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на валјаци за боја. Валидност дo: година Компанија од Турција бара дистрибутер во Република Македонија за пласман на прозорци. Валидност дo: година Турска компанија нуди истражувачки и развојни технологии за финални корисници кои се вклучени во производство на системи за лифтови, контрола на индустриска и воена електроника. Валидност дo: година Хрватска компанија бара соработка со македонски компании во дејноста на телекомуникации, инсталација, монтажа, инженерство и проектирање. Валидност дo: година Компанија од Италија заинтересирана е за соработка со македонски компании за обновливи извори на енергија и животна средина. Валидност дo: година Контакт: Мирјана Коцева Тел: (02) Факс: (02)

28 Quality Management БИЗНИС ЦЕНТАР ЗА ТРЕНИНГ И ОБУКА BUSSINES CENTER FOR TRAINING AND EDUCATION bsi. ISO 9001 FS Модули на доживотно учење Акредитирани програми од Министерството за образование и наука на Република Македонија Акредитирани програми кои можете да ги следите: Готвач во угостителски објект Гипсер монтер Фасадер Аргон Заварувач

29 СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА ECONOMIC CHAMBER OF MACEDONIA ПОКРОВИТЕЛИ НА СТОПАНСКАТА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА БРИЛИЈАНТЕН Покровител ПРЕМИУМ Покровители INDUSTRIES СТАНДАРД Покровители СИЛВЕР Покровители дос тапни насек аде... Посетете не на веб-порталот: Ве очекуваме!

30 СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА bsi. ISO 9001 Quality Management FS Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Посетете не на веб-порталот: Ве очекуваме! Главен и одговорен уредник, Саво Пејчиновски тел: : (02) , Дизајн и графичка обработка Стево Серафимов тел: : (02) , Стопанска комора на Македонија ул. Димитрие Чуповски 13, Скопје тел: : (02) , факс: (02)

FERAH ALÜMİNYUM TİC.LTD.ŞTİ Компанија од Турција специјализирана за производство на алуминиумски делови (додатоци) и други производи од алуминиум.

FERAH ALÜMİNYUM TİC.LTD.ŞTİ Компанија од Турција специјализирана за производство на алуминиумски делови (додатоци) и други производи од алуминиум. СПИСОК НА ТУРСКИ КОМПАНИИ УЧЕСНИЦИ на Македонско-турскиот бизнис-форум со Бизнис-асоцијацијата ТУМСИАД од Истанбул, Турција Стопанска комора на Македонија (сала 1 и сала 4 на 5-ти кат) 17 јуни 2013 година,

Detaylı

ÖNSÖZ On yedi yıl boyunca kısa masalların yanında hep lirik şiir çevirisi yaptım. Bir gün Makedonya PEN Merkezi nin başkanı Kata Kulavkova, DIVERSITY nin internet sayfası için Özcan Karabulut tan birkaç

Detaylı

NOVUS LIFE JAKA НОВУС ЛАЈФ ЈАКА

NOVUS LIFE JAKA НОВУС ЛАЈФ ЈАКА NOVUS LIFE JAKA НОВУС ЛАЈФ ЈАКА AMAÇ, ЦЕЛТА, TAKDİM PLANI РАСПОРЕД НА ПРЕЗЕНТАЦИЈА AHKUT İNŞAAT HAKKINDA ÖZET BİLGİ, КРАТКО ЗАПОЗНАВАЊЕ НА АХКУТ ИНШААТ, NEDEN AHKUT İNŞAAT, ЗОШТО АХКУТ ИНШААТ, TAKDİM PLANI

Detaylı

BAŞSİAD BAŞİSKELE SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ 19-22.03.2015 MAKEDONYA ÜSKÜP/ KOSOVA-PRİŞTİNE TRIP EXHIBITOR LISTS

BAŞSİAD BAŞİSKELE SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARI DERNEĞİ 19-22.03.2015 MAKEDONYA ÜSKÜP/ KOSOVA-PRİŞTİNE TRIP EXHIBITOR LISTS Barat Endüstriyel Mühendislik Barış ARAT BKM Uluslararası Belgelendirme Eğitim Yazılım İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. Şener ÖZEN Başaraneller Makina İmalat ve Otomotiv San.Ltd.Şti. Erdinç KÜÇÜKATEŞ Избор на

Detaylı

* ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното

* ВИНАРИЈА - Меѓународна изложба за лозарство и винарство - Фестивал на виното Quality Management БРОЈ 26 18 Февруари 2013 НЕДЕЛНИК ЗА УНАПРЕДУВАЊЕ НА ВАШИОТ БИЗНИС БИЗНИС ОГЛАСНИК ТОП 5 ПОНУДИ HR00000038095 Компанија од Хрватска заинтересирана е да соработува со производители на

Detaylı

БИЗНИС ИНФО. Алтернативни пазари МОСТ ПРЕКУ БОСФОР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАНИЕ

БИЗНИС ИНФО. Алтернативни пазари МОСТ ПРЕКУ БОСФОР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ КОМПАНИИ БИЗНИС ИНФО СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА СПЕЦИЈАЛНО ИЗДАНИЕ СТОПАНСКА КОМОРА НА МАКЕДОНИЈА bsi. ISO 9001 Quality Management FS 549642 Ваш деловен соработник во светот на бизнисот Број 131 www.mchamber.mk 11.04.2013 Алтернативни пазари МОСТ ПРЕКУ БОСФОР ЗА МАКЕДОНСКИТЕ

Detaylı

Клучни зборови: Нусрет Дишо, детска литература, расказ, Црниот Исмет, животни.

Клучни зборови: Нусрет Дишо, детска литература, расказ, Црниот Исмет, животни. ПРОЗНОТO ТВОРЕШТВО НА НУСРЕТ ДИШО УЛКУ Проф. д-р. Махмут Челик Апстракт Турската литература во Република Македонија во својот развој до денес бележи три свои основни периоди: 1. Турска литература во Македонија

Detaylı

По традиција Божиќ не се празнува без ништо ново за дома. Да го избереме заедно!

По традиција Божиќ не се празнува без ништо ново за дома. Да го избереме заедно! РОЦИ А Д О П И Н Ќ И БОЖ ЗА СЕКОЈ ДОМ w w w.teleshop.mk По традиција Божиќ не се празнува без ништо ново дома. Да го избереме едно! I1 БОЖИЌНИ ПОДАРОЦИ ЗА СЕКОЈ ДОМ Изкуствено аранжирај ја масата! наместо

Detaylı

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Önsöz... 8 Предговор Kitapla Setiyle İlgili Açıklayıcı Bilgiler Корисни информации за комплетот книги...

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Önsöz... 8 Предговор Kitapla Setiyle İlgili Açıklayıcı Bilgiler Корисни информации за комплетот книги... İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА Önsöz... 8 Предговор... 9 Kitapla Setiyle İlgili Açıklayıcı Bilgiler... 10 Корисни информации за комплетот книги... 11 Leksik Temalar ve Gramer Birimleri... 12 Лексички теми и граматички

Detaylı

Број ноември 2015, четврток година LXXI

Број ноември 2015, четврток година LXXI Број 208 26 ноември 2015, четврток година LXXI www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk СОДРЖИНА Стр. 5750. Уредба за изменување и дополнување на Уредбата за воспоставувањето и начинот на користење

Detaylı

ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ сум ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ i- ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК

ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ сум ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ i- ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК оригинален научен труд УДК 811. 163.3 367.625.5 811.512.161 367.625.5 ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ сум ВО МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ПОМОШНИОТ ГЛАГОЛ i- ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК Марија Леонтиќ Филолошки факултет, Универзитетот

Detaylı

АХМЕТ ШЕРИФ. Област на истражување Историја на османско-турскиот период

АХМЕТ ШЕРИФ. Област на истражување Историја на османско-турскиот период АХМЕТ ШЕРИФ научен советник/редовен професор во Одделението за историјата на Македонија во време на осмалиско-турското владеење (до почетокот на XIX век) Област на истражување Историја на османско-турскиот

Detaylı

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Prof. Dr. Mahmut ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL

ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI. Prof. Dr. Mahmut ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL ÇAĞDAŞ TÜRK EDEBİYATI Prof. Dr. Mahmut ÇELİK Yrd. Doç. Dr. Zeki GÜREL İştip 2016 Makedonya İştip Gotse Delçev Üniversitesi Makedonya İştip Gotse Delçev Üniversitesi Filoloji Fakültesi Kitabın Adı: Makedonya

Detaylı

ЛИЧНИТЕ ЗАМЕНКИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Клучни зборови: лични заменки, падеж, македонски, турски. 1. Вовед

ЛИЧНИТЕ ЗАМЕНКИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Клучни зборови: лични заменки, падеж, македонски, турски. 1. Вовед Марија ЛЕОНТИЌ ЛИЧНИТЕ ЗАМЕНКИ ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК Апстракт: Македонскиот и турскиот јазик имаат специфични, но исто така и заеднички или слични граматички карактеристики. Во македонскиот

Detaylı

ГРАМАТИЧКА СТРУКТУРА НА РЕЧЕНИЦАТА ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Марија Леонтиќ Универзитет Гоце Делчев,Филолошки факултет, Штип, Македонија

ГРАМАТИЧКА СТРУКТУРА НА РЕЧЕНИЦАТА ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК. Марија Леонтиќ Универзитет Гоце Делчев,Филолошки факултет, Штип, Македонија оригинален научен труд УДК: 811.163.3ʼ367.332.6/.7:811.512.161ʼ367.332.6/.7 УДК: 811.512.161ʼ367.332.6/.7:811.163.3ʼ367.332.6/.7 ГРАМАТИЧКА СТРУКТУРА НА РЕЧЕНИЦАТА ВО МАКЕДОНСКИОТ И ВО ТУРСКИОТ ЈАЗИК Марија

Detaylı

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Boş Arsalar ve Çocuk Bahçeleri. Празните парцели и детските игралишта. Serçe ile Kırlangıç. Врапчето и ластовичката

İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА. Boş Arsalar ve Çocuk Bahçeleri. Празните парцели и детските игралишта. Serçe ile Kırlangıç. Врапчето и ластовичката İÇİNDEKİLER СОДРЖИНА Boş Arsalar ve Çocuk Bahçeleri Празните парцели и детските игралишта Serçe ile Kırlangıç Врапчето и ластовичката Kelebek Koleksiyoncusu Колекционер на пеперутки Bilmeceli Şiir Песна

Detaylı

ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA-TÜRKÇE SÖZLÜK. Министерствп за култура на Република Македпнија

ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA-TÜRKÇE SÖZLÜK. Министерствп за култура на Република Македпнија ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО-ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA-TÜRKÇE SÖZLÜK Министерствп за култура на Република Македпнија Марија Лепнтиќ Mariya Leontik ОСНОВЕН МАКЕДОНСКО ТУРСКИ РЕЧНИК TEMEL MAKEDONCA TÜRKÇE SÖZLÜK

Detaylı

Број мај 2013, понеделник година LXIX

Број мај 2013, понеделник година LXIX Број 77 27 мај 2013, понеделник година LXIX www.slvesnik.com.mk contact@slvesnik.com.mk СОДРЖИНА Стр. 1635. Уредба за минималните технички стандарди и услови во поглед на опремата (хардверот), функционалноста

Detaylı

УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ. ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика

УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ. ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика УНИВЕРЗИТЕТ,,ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ШТИП ФАКУЛТЕТ ЗА ОБРАЗОВНИ НАУКИ ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика Штип, 2010/2011 ВОСПИТАНИЕ списание за образовна теорија и практика год. 7, број 11 2010/2011

Detaylı

СТАНДАРДНОЈАЗИЧНАТА НОРМА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ТРАНСКРИПЦИЈАТА НА ТУРСКИТЕ ЛИЧНИ ИМИЊА

СТАНДАРДНОЈАЗИЧНАТА НОРМА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ТРАНСКРИПЦИЈАТА НА ТУРСКИТЕ ЛИЧНИ ИМИЊА СТАНДАРДНОЈАЗИЧНАТА НОРМА НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК И ТРАНСКРИПЦИЈАТА НА ТУРСКИТЕ ЛИЧНИ ИМИЊА доц. д-р Марија Леонтиќ Апстракт: Според стандарднојазичната норма на македонскиот јазик странските лични имиња

Detaylı

First prize. for the translation from English into Macedonian of parts from Dodger by Terry Pratchett. Gjurgica Ilieva and Marija Spirkovska

First prize. for the translation from English into Macedonian of parts from Dodger by Terry Pratchett. Gjurgica Ilieva and Marija Spirkovska First prize for the translation from English into Macedonian of parts from Dodger by Terry Pratchett Gjurgica Ilieva and Marija Spirkovska ЧИСТАЧОТ Тери Прачет ПОГЛАВЈЕ 1 Во која се запознаваме со нашиов

Detaylı

ТУРЦИЗМИТЕ КАКО ЈАЗИЧНА И КУЛТУРНА НИШКА ПРИ ПРЕВОД НА ЛИТЕРАТУРНИ ТЕКСТОВИ ОД ТУРСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК

ТУРЦИЗМИТЕ КАКО ЈАЗИЧНА И КУЛТУРНА НИШКА ПРИ ПРЕВОД НА ЛИТЕРАТУРНИ ТЕКСТОВИ ОД ТУРСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ТУРЦИЗМИТЕ КАКО ЈАЗИЧНА И КУЛТУРНА НИШКА ПРИ ПРЕВОД НА ЛИТЕРАТУРНИ ТЕКСТОВИ ОД ТУРСКИ НА МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК доц. д-р Марија Леонтиќ Апстракт: Многу преведувачи при превод на литературни текстови од странски

Detaylı

Инфо билтен издание бр. 14/2011. Страна 1 од 32

Инфо билтен издание бр. 14/2011. Страна 1 од 32 Инфо билтен издание бр. 14/2011 Страна 1 од 32 Страна 2 од 32 Содржина 1 ЗАСАДИ ЈА СВОЈАТА ИДНИНА!... 3 2 РУРАЛНИ СРЕДИНИ И ПОВИК ЗА СКЛУЧУВАЊЕ НА ДОГОВОР СО ФЗОМ ВО РУРАЛНИТЕ ПОДРАЧЈА СО ЗДРАВСТВЕНИ УСТАНОВИ...

Detaylı

МАКЕДОНСКА ПАСТРМКА И ВРЕТЕНАР ЗАШТИТА, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕИНТРОДУКЦИЈА ВО ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

МАКЕДОНСКА ПАСТРМКА И ВРЕТЕНАР ЗАШТИТА, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕИНТРОДУКЦИЈА ВО ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Проф. д-р Васил Костов Дипл. инг. Миодраг Пешиќ МАКЕДОНСКА ПАСТРМКА И ВРЕТЕНАР ЗАШТИТА, РЕВИТАЛИЗАЦИЈА И РЕИНТРОДУКЦИЈА ВО ВОДИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА Скопје, 2015 ИЗДАВАЧ: Македонска Риболовна Федерација

Detaylı

ПОЗДРАВИ. Здраво MERHABA мер(х)аба. Добро утро! GÜNAYDIN! гјунајд`н. Добар ден! İYİ GÜNLER! ији ѓунлер! Добро вечер! İYİ AKŞAMLAR! ији акшамлар!

ПОЗДРАВИ. Здраво MERHABA мер(х)аба. Добро утро! GÜNAYDIN! гјунајд`н. Добар ден! İYİ GÜNLER! ији ѓунлер! Добро вечер! İYİ AKŞAMLAR! ији акшамлар! ПОЗДРАВИ Здраво MERHABA мер(х)аба Добро утро! GÜNAYDIN! гјунајд`н Добар ден! İYİ GÜNLER! ији ѓунлер! Добро вечер! İYİ AKŞAMLAR! ији акшамлар! Што правиш? NASILSINIZ? нас лс н з? Добар сум, благодарам İYİYİM

Detaylı

Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska PAZARLAMA DÖRDÜNCÜ SINIF İÇİN. Mesleki Eğitim İktisadi - Hukuki ve Ticari Eğitim

Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska PAZARLAMA DÖRDÜNCÜ SINIF İÇİN. Mesleki Eğitim İktisadi - Hukuki ve Ticari Eğitim Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska PAZARLAMA DÖRDÜNCÜ SINIF İÇİN Mesleki Eğitim İktisadi - Hukuki ve Ticari Eğitim Üsküp, 2011 Yazarlar: Lilyana Stoykovska Elitsa Jupanoska Değerlendiriciler: 1. Prof.

Detaylı

2

2 1 2 3 4 5 6 AVRUPA DĠLLERĠ ÖĞRETĠMĠ ORTAK ÇERÇEVE PROGRAMINA, KARġILAġTIRMALI DĠL BĠLGĠSĠNE VE KARġILAġTIRMALI KÜLTÜRE DĠKKAT EDĠLEREK HAZIRLANAN GEL TÜRKÇEYĠ VE MAKEDONCAYI SEVELĠM, GEL TÜRKÇEYĠ VE MAKEDONCAYI

Detaylı

ЧИТАТЕЛИТЕ ПРЕПОРАЧУВААТ

ЧИТАТЕЛИТЕ ПРЕПОРАЧУВААТ КАТАЛОГ 2017 ЧИТАТЕЛИТЕ ПРЕПОРАЧУВААТ #1 БЕСТСЕЛЕР НА ЊУЈОРК ТАЈМС ЏЕЈМС ДАШНЕР ЛАВИРИНТОТ: 1. НЕВОЗМОЖНО БЕГСТВО Томас се буди во мрачен лифт. Паметењето му е избришано. Се сеќава единствено на своето

Detaylı

ДВЕ ДЕЦА БЕСПЛАТНО ВО ХОТЕЛ

ДВЕ ДЕЦА БЕСПЛАТНО ВО ХОТЕЛ АНТАЛИЈА-ЧАРТЕР ЛЕТОВИ ПО НЕВЕРОЈАТНИ ЦЕНИ ДВЕ ДЕЦА БЕСПЛАТНО ВО ХОТЕЛ Цена по лице 09 јуни 16 јуни 23 јуни 30 јуни 7 јули 10 јули 14 јули BARBAROSS BEACH 4* Side AI 370 /F. 370 /F. /F. /F. /F. 406 /F.

Detaylı

Eleventh International Scientific Conference KNOWLEDGE IN PRACTICE December, 2016 Bansko, Bulgaria

Eleventh International Scientific Conference KNOWLEDGE IN PRACTICE December, 2016 Bansko, Bulgaria 1 2 INTERNATIONAL JOURNAL SCIENTIFIC PAPERS VOL 15.1 16-18 December, 2016 Bansko, BULGARIA 3 4 INSTITUTE OF KNOWLEDGE MANAGEMENT SKOPJE, MACEDONIA KNOWLEDGE International Journal Scientific papers Vol.

Detaylı

YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) (İlkbahar Dönemi) BULGARCA 6 NİSAN 2014

YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) (İlkbahar Dönemi) BULGARCA 6 NİSAN 2014 T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi YABANCI DİL BİLGİSİ SEVİYE TESPİT SINAVI (YDS) (İlkbahar Dönemi) BULGARCA 6 NİSAN 2014 Bu testlerin her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, testlerin tamamının

Detaylı

ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR MAKEDONYA CUMHURİYETİ

ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR MAKEDONYA CUMHURİYETİ ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR MAKEDONYA CUMHURİYETİ MAKEDONYA CUMHURİYETİ ULUSLARARASI VİZYON ÜNİVERSİTESİ GOSTİVAR 2015-2019 Yılları İçin Akredite Olan Programlar TANITIM KİTAPÇIĞI GOSTİVAR,

Detaylı

Сектори и подсектори. Автопати, мостови, надвозници, тунели и уметни конструкции Проекти за наводнување и цевководи Далноводи и трафостаници

Сектори и подсектори. Автопати, мостови, надвозници, тунели и уметни конструкции Проекти за наводнување и цевководи Далноводи и трафостаници Сектори и подсектори 1 ГРАДЕЖНИШТВО и ГРАДЕЖНИ МАТЕРИЈАЛИ 1.1 Услуги 1.1.1 Предприемачки Услуги за Инфраструктура Автопати, мостови, надвозници, тунели и уметни конструкции Проекти за наводнување и цевководи

Detaylı

SON ŞİİRLERİ ПОСЛЕДНИ ПЕСНИ

SON ŞİİRLERİ ПОСЛЕДНИ ПЕСНИ NAZIM HİKMET НАЗИМ ХИКМЕТ SON ŞİİRLERİ ПОСЛЕДНИ ПЕСНИ Ön söz, şairin hayatı ve şiiri: Mariya Leontiç Предговор, животот и поезијата на поетот: Марија Леонтиќ Türkçeden Makedoncaya Çeviri: Neyat Seşman,

Detaylı

ATATÜRK, TÜRK DİLİ VE YAZI İNKILÂBI ATATURK, TURKISH LANGUAGE AND THE ALPHABETIK REVOLUTION

ATATÜRK, TÜRK DİLİ VE YAZI İNKILÂBI ATATURK, TURKISH LANGUAGE AND THE ALPHABETIK REVOLUTION ATATÜRK, TÜRK DİLİ VE YAZI İNKILÂBI Mariya Leontiç 1 ATATURK, TURKISH LANGUAGE AND THE ALPHABETIK REVOLUTION Abstract: There are very few leaders in this world which have won a lot of victories on the

Detaylı

YETERLi VE ADIL TEMSiL İLKESİNİN UYGULAMASI: VATANDAŞ ALGISI ПРИМЕНА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ: ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ

YETERLi VE ADIL TEMSiL İLKESİNİN UYGULAMASI: VATANDAŞ ALGISI ПРИМЕНА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ: ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ YETERLi VE ADIL TEMSiL İLKESİNİN UYGULAMASI: VATANDAŞ ALGISI ПРИМЕНА НА НАЧЕЛОТО НА СООДВЕТНА И ПРАВИЧНА ЗАСТАПЕНОСТ: ПЕРЦЕПЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ IMPLEMENTATION OF THE PRINCIPLE OF ADEQUATE AND EQUITABLE REPRESENTATION:

Detaylı

Özet. Konu: Atatürk ün Çocuk Sevgisi

Özet. Konu: Atatürk ün Çocuk Sevgisi Doç.Dr. Mahmut Çelik Özet Konu: Atatürk ün Çocuk Sevgisi Atatürk'ün çocuklara karşı beslemiş olduğu sevgiyi ne yazık ki keşfedilmedi. Atatürk törenlerde, yorgun, heyecansız, düşüncelerle dolu, çocukluğunu

Detaylı

Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Ortak Geleneksel Yemek Kültürü Projesi (2009)

Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Ortak Geleneksel Yemek Kültürü Projesi (2009) Aynı Tadı Paylaşmak: Türkiye ve Makedonya Ortak Geleneksel Yemek Kültürü Projesi (2009) İnsanlığın ortak mirasının ve farklı kültürlerce paylaşılan değerlerin korunmasını ve geliştirilmesini, kültürler

Detaylı

Pomak Dili, Kültürü, Tarihi, Haber ve Yorum Gazetesi Aylık Gazete Kasım 2014 Sayı: 8 5.00 TL KARACAOVALI AZİZE SVETA ZLATA NIN HİKÂYESİ

Pomak Dili, Kültürü, Tarihi, Haber ve Yorum Gazetesi Aylık Gazete Kasım 2014 Sayı: 8 5.00 TL KARACAOVALI AZİZE SVETA ZLATA NIN HİKÂYESİ Pomak Dili, Kültürü, Tarihi, Haber ve Yorum Gazetesi Aylık Gazete Kasım 2014 Sayı: 8 5.00 TL POMAKÇAYA BÜYÜK İLGİ Добре дошил Помаци! Торбешите во Македонија опасност или жртва на асимилации Šerif Ajradinoski

Detaylı

THR9 Ex - Safety Instructions. THR9 Ex - Безбедносни инструкции. THR9 Ex - Bezbednosna uputstva. THR9 Ex - Güvenlik Talimatları

THR9 Ex - Safety Instructions. THR9 Ex - Безбедносни инструкции. THR9 Ex - Bezbednosna uputstva. THR9 Ex - Güvenlik Talimatları THR9 Ex - Safety Instructions EN THR9 Ex - Безбедносни инструкции MK THR9 Ex - Bezbednosna uputstva SR THR9 Ex - Güvenlik Talimatları TR SI - PS470BMLAA0 0/203 EN MK SR TR 0/203 SI - PS470BMLAA0 THR9 Ex

Detaylı

MAKEDONYA TÜRK ATASÖZLERİ VE MAKEDON ATASÖZLERİ ARASINDAKİ ORTAKLIKLAR Selçuk Kürşad Koca * Özet

MAKEDONYA TÜRK ATASÖZLERİ VE MAKEDON ATASÖZLERİ ARASINDAKİ ORTAKLIKLAR Selçuk Kürşad Koca * Özet TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 2017, Yıl:5, Sayı:9 Geliş Tarihi: 11.02.2017 Kabul Tarihi: 22.02.2017 Sayfa:293-308 ISSN: 2147-8872 MAKEDONYA TÜRK ATASÖZLERİ VE MAKEDON

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER. recinin Cebel'den başlaması nedeniyle gururlu ve onurlu olduklarını dile getiren

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER. recinin Cebel'den başlaması nedeniyle gururlu ve onurlu olduklarını dile getiren МАРС 55 ООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти GSM: 0884067245 GSM: 0884067246 KIRCAALİ HABER 21 Mayıs 2014 Yıl: 8 Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete Sayı: 231 Fiyatı 0,80 Lv. Cebel Olayları

Detaylı

СОДРЖИНА. Osman Baymak ın Şiiri Поезијата на Осман Бајман Песна за жената Песна за жената Песна за жената 9...

СОДРЖИНА. Osman Baymak ın Şiiri Поезијата на Осман Бајман Песна за жената Песна за жената Песна за жената 9... СОДРЖИНА Osman Baymak ın Şiiri... 4 Поезијата на Осман Бајман... 6...kaçınılmaz bir yolculuğun tanağarımı arık......ова е светлото на еден неизбежен пат... Kadına Türkülerim 1... 10 Песна за жената 1...

Detaylı

Mariya Leontiç MAKEDONCA-TÜRKÇE VE TÜRKÇE-MAKEDONCA KONUŞMA KILAVUZLARININ TÜRKÇE VE MAKEDONCANIN ÖĞRENİLMESİNDE YARARLARI

Mariya Leontiç MAKEDONCA-TÜRKÇE VE TÜRKÇE-MAKEDONCA KONUŞMA KILAVUZLARININ TÜRKÇE VE MAKEDONCANIN ÖĞRENİLMESİNDE YARARLARI 1 2 3 4 Mariya Leontiç MAKEDONCA-TÜRKÇE VE TÜRKÇE-MAKEDONCA KONUŞMA KILAVUZLARININ TÜRKÇE VE MAKEDONCANIN ÖĞRENİLMESİNDE YARARLARI Özet: Son dönemde Türkiye ile Makedonya arasında kültür, eğitim ve bilim

Detaylı

Başvuru: Türkçe - Bulgarca. Съществителни имена. работа на непълно работно време. изпитателен срок

Başvuru: Türkçe - Bulgarca. Съществителни имена. работа на непълно работно време. изпитателен срок Başvuru: Türkçe - Bulgarca Adlar/İsimler Çalışma saatleri kısmi zamanlı çalışma tam zamanlı çalışma kısmi zamanlı çalışma deneme süresi fazla mesai vardiyalı iş çalışma saatleri Referanslar deneme çalışması

Detaylı

Bewerbung: български - турски. работа на непълно работно време

Bewerbung: български - турски. работа на непълно работно време Bewerbung: български - турски Съществителни имена Работно време непълно работно време пълно работно време работа на непълно работно време изпитателен срок наднормен час работа на смени работно време Препоръки

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER К-КЪРДЖЪ ЕООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти Кърджали, ул. Ст.Стамболов 7, www.kirciinsaat.com KIRCAALİ HABER ISSN 1313-6925 07 Ekim 2015 Yıl: IX Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete Sayı:

Detaylı

Entegre Edilmiş Elektronik Yoklama Bilgi Sistemi

Entegre Edilmiş Elektronik Yoklama Bilgi Sistemi Entegre Edilmiş Elektronik Yoklama Bilgi Sistemi Okullarda Program Yükleme, Elektronik Yoklama, Uygulama ve Yönetici Kılavuzu 1 İÇERİK Sistem Uygulama Komutları Yönetici Sunucusu Hakkında Yönetici Sunucu

Detaylı

TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 2015 Yıl:3, Sayı:6 Sayfa: ISSN:

TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 2015 Yıl:3, Sayı:6 Sayfa: ISSN: TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi 2015 Yıl:3, Sayı:6 Sayfa:140-154 ISSN: 2147-8872 MAKEDON HALK TÜRKÜLERİNDE TÜRKÇE ALINTILARIN FONETIK ÖZELLİKLERİ Özet Fatma Hocin *

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER МАРС 55 ООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти GSM: 0884067245 GSM: 0884067246 KIRCAALİ HABER Yıl: 8 Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete Sayı: 230 Fiyatı 0,80 Lv. Yabancı işadamları, Kırcaali

Detaylı

Kırcaali Haber. aradıklarını söyledi. Başkan: Dıjdino Pepelişte yol bölümünün. iyileştirilmesini yaparken, gelecekte oraya

Kırcaali Haber. aradıklarını söyledi. Başkan: Dıjdino Pepelişte yol bölümünün. iyileştirilmesini yaparken, gelecekte oraya DEMOKRASİ KOŞULLARINDA EĞİTİMİMİZ Üzerinde duracağım konu içeriği ile çok miktarda ciddi ve hayati önem taşıyan problemler kapsamaktadır. Böyle bir yazıda onları ayrıntılarıyla işlemek imkansız olduğundan,

Detaylı

ПАЛИМПСЕСТ PA L I M P S E S T

ПАЛИМПСЕСТ PA L I M P S E S T ПАЛИМПСЕСТ Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања PA L I M P S E S T International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research Год. II, Бр. 3 Штип, 2017 ISSN

Detaylı

НAСТAВНИ ПРОГРAМИ ЗA IV ОDDEЛEНИE ВО DEВEТГОDИШНО ОСНОВНО ОBРAЗОВAНИE

НAСТAВНИ ПРОГРAМИ ЗA IV ОDDEЛEНИE ВО DEВEТГОDИШНО ОСНОВНО ОBРAЗОВAНИE Programa za IV oddelenie - 1_Layout 1 21.10.2009 16:02 Page 1 НAСТAВНИ ПРОГРAМИ ЗA IV ОDDEЛEНИE ВО DEВEТГОDИШНО ОСНОВНО ОBРAЗОВAНИE Биро за развој на образованието Издавач: Биро за развој на образованието

Detaylı

Makedonya'da Tanınmış Yapılar, Yerler, Ürünler ve Etkinlikler. Rehberi

Makedonya'da Tanınmış Yapılar, Yerler, Ürünler ve Etkinlikler. Rehberi Makedonya'da Tanınmış Yapılar, Yerler, Ürünler ve Etkinlikler Rehberi 2016 Metin düzenleme: Dr. Nako Taşkov, Dr. Nikola Dimitrov, Dr. Deyan Metodieski Değerlendirenler: Dr. Tanya Angelkova Petkova, Dr.

Detaylı

PROTOCOL ON INTERNATIONAL EDUCATIONAL COOPERATION. between. YILDIZ TECHNICAL UNIVERSITY Istanbul, Republic of Turkey. and

PROTOCOL ON INTERNATIONAL EDUCATIONAL COOPERATION. between. YILDIZ TECHNICAL UNIVERSITY Istanbul, Republic of Turkey. and ı5u YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İstanbul, Türkiye Cumhuriyeti ve UNIVERSITY OF BANJA LUKA Banja Luka, Bosna-Hersek ARASINDA İMZALANAN ULUSLARARASI EĞİTİMSEL İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ Türkiye ve Bosna-Hersek arasında

Detaylı

Kırcaali Haber. çalıştığını ifade ederek, "Yıllarca süren yolsuzluklarla mücadele eden. hükümet, 1989 yılı sonrası ülkeyi yöneten tüm

Kırcaali Haber. çalıştığını ifade ederek, Yıllarca süren yolsuzluklarla mücadele eden. hükümet, 1989 yılı sonrası ülkeyi yöneten tüm gazetesine Her ayın 15 ne kadar tüm Postanelerde Abone Olabilirsiniz! ABONE KATALOG NUMARASI: 2454 Genç Rumeli Grubu nun başarılı bir sanat yolu Genç Rumeli Grubu sadece Kırcaali de değil, yurt içinde

Detaylı

Ertan Kaybolmak İstiyor

Ertan Kaybolmak İstiyor Ertan Kaybolmak İstiyor 1 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek

Detaylı

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz.

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Buz 2 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek anlamına gelmektedir.

Detaylı

МЕНИ / MENÜ. 1. Мерџимек / Mercimek 90 ден / den. 2. Пилешка / Tavuk 90 ден / den

МЕНИ / MENÜ. 1. Мерџимек / Mercimek 90 ден / den. 2. Пилешка / Tavuk 90 ден / den МЕНИ / MENÜ ЧОРБИ / ÇORBALAR 1. Мерџимек / Mercimek 90 ден / den леќа, кромид, шаргарепа, компир mercimek, soğan, havuç, patates 2. Пилешка / Tavuk 90 ден / den пилешки гради, брашно, јајца, јогурт tavuk

Detaylı

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz.

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Sultan Orhan 4 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek anlamına

Detaylı

YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK. I. II. ve III. SINIF LİSE EĞİTİMİ İÇİN PROJE ETKİNLİKLERİ

YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK. I. II. ve III. SINIF LİSE EĞİTİMİ İÇİN PROJE ETKİNLİKLERİ Zoran Zlatkovski Mr. Slavitsa Kovaçevska Velkova YENİLİK VE GİRİŞİMCİLİK I. II. ve III. SINIF LİSE EĞİTİMİ İÇİN PROJE ETKİNLİKLERİ 2014 yılı I. Sınıf Lise Eğitimi için Yenilik ve Girişimcilik Yazarlar:

Detaylı

Büyülü Koltuk. Gordana. Mişevska. Aleksandar Sotirovski. Çizimler: Metin:

Büyülü Koltuk. Gordana. Mişevska. Aleksandar Sotirovski. Çizimler: Metin: Büyülü Koltuk Metin: Gordana Mişevska Çizimler: Aleksandar Sotirovski 6 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının

Detaylı

Sayın Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ

Sayın Adam Smith Smith's Plastics 8 Crossfield Road Selly Oak Birmingham West Midlands B29 1WQ - Adres Mr. J. Rhodes Rhodes & Rhodes Corp. 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikan adres formatı: sokak numarası+sokak ismi ilçe ismi+il kısaltması+posta kodu Mr. Adam Smith Smith's

Detaylı

Haydi İşe Gidelim. Aude Maryan. Brunel Mançek. Metin: Çizimler:

Haydi İşe Gidelim. Aude Maryan. Brunel Mançek. Metin: Çizimler: Haydi İşe Gidelim 10 Metin: Çizimler: Aude Maryan Brunel Mançek Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması,

Detaylı

П А Л И М П С Е С Т P A L I M P S E S T

П А Л И М П С Е С Т P A L I M P S E S T 219 П А Л И М П С Е С Т Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања P A L I M P S E S T International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research Год. I, Бр. 2

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти. lik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Balkan ülkesindeki soydaş-

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти. lik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Balkan ülkesindeki soydaş- К-КЪРДЖЪ ЕООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски BULGARİSTAN PROGRAMLARI обекти Tel.: 032 262232 Кърджали, ул. Ст.Стамболов 7, www.kirciinsaat.com KIRCAALİ HABER 22 Mart 2017 Yıl: XI Haftalık

Detaylı

БИЛАНС УСПЕХА. Реализација. Планирано за текућу _2013 годину. претходној 2012 години

БИЛАНС УСПЕХА. Реализација. Планирано за текућу _2013 годину. претходној 2012 години ПредузЈАВНО КОМУНАЛНО СТАМБЕНО ПРЕДУЗЕЋЕ СЕНТА Матич 8139679 Образац 1. БИЛАНС УСПЕХА Р. бр. ПОЗИЦИЈА у претходној 2012 години ирано за текућу _2013 годину _II текуће године _II_/ текућа година 1 Пословни

Detaylı

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz.

Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Roni 9 Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının okunması, ortaklaşa bilgi edinmek ve eğlenmek anlamına gelmektedir.

Detaylı

ПАЛИМПСЕСТ PA L I M P S E S T

ПАЛИМПСЕСТ PA L I M P S E S T ПАЛИМПСЕСТ Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања PA L I M P S E S T International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research Год. II, Бр. 3 Штип, 2017 ISSN

Detaylı

Kırcaali Haber. planlanmasına rağmen, kriz nedeniyle yolun hizmete açılış süresi biraz. uzayacak. Ancak Kır-

Kırcaali Haber. planlanmasına rağmen, kriz nedeniyle yolun hizmete açılış süresi biraz. uzayacak. Ancak Kır- NASREDDİN HOCA NIN HAYAT FELSEFESİ İnsanoğlu, yeryüzünde ebedi kalabilmek için Hazreti Hızır ve Zülkarneyn misali, lakin sözün gerçek anlamında ab-ı hayatı bulamamış, ancak felsefi veya mecazi anlamda

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти К-КЪРДЖЪ ЕООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски BULGARİSTAN PROGRAMLARI обекти Tel.: 032 262232 Кърджали, ул. Ст.Стамболов 7, www.kirciinsaat.com KIRCAALİ HABER 15 Mart 2017 Yıl: XI Haftalık

Detaylı

M A R S. 55 Гр. Кърджали, кв. Възрожденци, бул. Христо Ботев 68 e-mail: mars55@mbox.contact.bg

M A R S. 55 Гр. Кърджали, кв. Възрожденци, бул. Христо Ботев 68 e-mail: mars55@mbox.contact.bg ОЩЕ ЕДНА ПЕРЛА В КОРОНАТА НА ЯЗОВИР КЪРДЖАЛИ M A R S Бутиков хотел Язовир Кърджали ви очаква - промоционални цени - изискана и уютна обстановка 0893524930, 0885645230, 0878780330 55 Гр. Кърджали, кв. Възрожденци,

Detaylı

T.C. Ziraat Bankası hizmet vermeye başladı

T.C. Ziraat Bankası hizmet vermeye başladı ОЩЕ ЕДНА ПЕРЛА В КОРОНАТА НА ЯЗОВИР КЪРДЖАЛИ M A R S Бутиков хотел Язовир Кърджали ви очаква - промоционални цени - изискана и уютна обстановка 0893524930, 0885645230, 0878780330 55 Гр. Кърджали, кв. Възрожденци,

Detaylı

Kırcaali Haber. Kurşun ve Çinko Fabrikasına karşı sessiz isyan P Tütün alternatifine

Kırcaali Haber. Kurşun ve Çinko Fabrikasına karşı sessiz isyan P Tütün alternatifine gazetesine Her ayın 15 ne kadar tüm Postanelerde Abone Olabilirsiniz! ABONE KATALOG NUMARASI: 2454 Bulgaristan da Türkçe eğitimin günümüzdeki durumu 15-16 Ocak tarihleri arasında Edirne de, Edirne Valiliği,

Detaylı

У сла ву Ви шњи ћу. Шест струч них ра до ва. Ба шти на Тра ди ци о нал на ма ни фе ста ција. Тре ћи по ре ду Ме ђу на род ни сајам

У сла ву Ви шњи ћу. Шест струч них ра до ва. Ба шти на Тра ди ци о нал на ма ни фе ста ција. Тре ћи по ре ду Ме ђу на род ни сајам Среда, 31. октобар 2012. 21 ШИД МО РО ВИЋ - ОДР ЖА НИ 33. ВИ ШЊИ ЋЕ ВИ ДА НИ У сла ву Ви шњи ћу Тра ди ци о нал на ма ни фе ста ција Ви шњи ће ви да ни по че ла је про те клог пет ка по ди за њем Ви шњиће

Detaylı

PLASTİK BORU ALIN KAYNAK MAKİNASI

PLASTİK BORU ALIN KAYNAK MAKİNASI ELBOR MAKİNE SANAYİ ve TİCARET LTD. ŞTİ. PLASTİK BORU ALIN KAYNAK MAKİNASI PLASTIC PIPE BUTT WELDING MACHINE MAKİNANIN ÖZELLİKLERİ KULLANIM AMACI Alın kaynak makineleri, ısıtma sistemi kullanılarak, makine

Detaylı

alınmıştır. Kırcaali Haber Belediye olarak bilindiğimiz gerçeğini de saklamadım. Tabii ki, bunu sadece Sayın Büyükelçiyi bilgilendirme

alınmıştır. Kırcaali Haber Belediye olarak bilindiğimiz gerçeğini de saklamadım. Tabii ki, bunu sadece Sayın Büyükelçiyi bilgilendirme gazetesine Her ayın 15 ine kadar tüm Postanelerde Abone Olabilirsiniz! ABONE KATALOG NUMARASI: 2454 Lozan antlaşmasının Bulgaristan Türkleri için geçerliliği Bulgaristan ın Osmanlı Devleti nden ayrılıp,

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER. soydaşlar için yaptıkları projeler hakkında Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş a bilgi

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER. soydaşlar için yaptıkları projeler hakkında Filibe Başkonsolosu Alper Aktaş a bilgi К-КЪРДЖЪ ЕООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти Кърджали, ул. Ст.Стамболов 7, www.kirciinsaat.com KIRCAALİ HABER ISSN 1313-6925 21 Ekim 2015 Yıl: IX Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete Sayı:

Detaylı

Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik. Psikolojik Danışmanlığın Temelleri. Enderun Kitabevi, İstanbul Дополнителна Литература

Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik. Psikolojik Danışmanlığın Temelleri. Enderun Kitabevi, İstanbul Дополнителна Литература Основна и дополнителна литература по предметите на студиската програма на Факултетот за општествени науки, Психолошко советување и усмерување, Меѓународен Визион Универзитет на прв циклус студии Наслов

Detaylı

İş Yaparak Öğrenme Proğramı

İş Yaparak Öğrenme Proğramı İş Yaparak Öğrenme Proğramı 3. Modül: İş yaparak öğrenme etkinliklerinin gerçekleştirilmesi Amaçlar: Bu modülün sonunda katılımcılar: İş yaparak öğrenme ( İYÖ) etkinliklerini gerçekleştirme imkanlarını

Detaylı

Kırcaali Haber. Çevre ve Su Bakanlığı nda yapılan basın toplantısında Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Rosen Plevneliev,

Kırcaali Haber. Çevre ve Su Bakanlığı nda yapılan basın toplantısında Bölgesel Kalkınma ve Bayındırlık Bakanı Rosen Plevneliev, Halka hizmet vermeye devam ediyoruz gazetesine Ehliman Çoban, Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Kırcaali İlçe Teşkilatı Başkan Yardımcısı. Kendisi partinin kuruluşu 1990 dan beri onun etkin bir üyesi.

Detaylı

Kırcaali Haber. HÖH Kırcaali Milletvekili. Adayları. Бюлетина 4. Sabır Taşı ОТ ФОРМАЛНО ЧЛЕНСТВО КЪМ РЕАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ В ЕС SEZAY MARKET

Kırcaali Haber. HÖH Kırcaali Milletvekili. Adayları. Бюлетина 4. Sabır Taşı ОТ ФОРМАЛНО ЧЛЕНСТВО КЪМ РЕАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ В ЕС SEZAY MARKET Sipariş ile mutfak ve mobilya Kırcaali, Veselçani, Ardinska No2 GSM: 0887 958 729 Saygıdeğer bayanlar, siz siz olun..! Mutfak tasarımınızı işin uzmanına bırakın. Trakya Üniversitesi mobilya ve dekorasyon

Detaylı

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER. nin simgesi olan Türkan Bebeğin abisi Turhan Öztürk de,

Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти KIRCAALİ HABER. nin simgesi olan Türkan Bebeğin abisi Turhan Öztürk de, МАРС 55 ООД Продажба на апартаменти, гаражи и търговски обекти GSM: 0884067245 GSM: 0884067246 KIRCAALİ HABER 24 Eylül 2014 Yıl: 8 Haftalık Siyasi ve Aktüel Gazete Sayı: 248 Fiyatı 0,80 Lv. Türkan bebeğin

Detaylı

Kırcaali Haber. Miladinovo köyünde zafer DPS nin oldu Yeni köy muhtarı Hikmet Raim seçildi M A R S

Kırcaali Haber. Miladinovo köyünde zafer DPS nin oldu Yeni köy muhtarı Hikmet Raim seçildi M A R S Kırcaali de Gönüller Buluştu Doğu Rodoplar da bir köy Belediye Başkanı Hasan Azis himayesi altında, Kırcaali Ömer Lütfi Derneği ile Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği (UDTTMR) Mecidiye şubesi

Detaylı

П А Л И М П С Е С Т P A L I M P S E S T

П А Л И М П С Е С Т P A L I M P S E S T 219 П А Л И М П С Е С Т Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања P A L I M P S E S T International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research Год. I, Бр. 2

Detaylı

HOMO HOMINI LUPUS EST

HOMO HOMINI LUPUS EST ПАВЛЕ ЗЕЛИЋ HOMO HOMINI LUPUS EST Овог петог децембра 1912. године, на Старој планини не чује се скоро ништа. Нема канонада топова из даљине, праскања пушака и оштрих команди. Мирно је. Ипак, ту и тамо

Detaylı

MAKEDONYA'DA OSMANLI'NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ ОСМАНЛИСКИТЕ КУЛТУРНИ БЕЛЕЗИ ВО GJURMËT KULTURORE OSMANE NË

MAKEDONYA'DA OSMANLI'NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ ОСМАНЛИСКИТЕ КУЛТУРНИ БЕЛЕЗИ ВО GJURMËT KULTURORE OSMANE NË MAKEDONYA'DA OSMANLI'NIN KÜLTÜREL ETKİLERİ ОСМАНЛИСКИТЕ КУЛТУРНИ БЕЛЕЗИ ВО GJURMËT KULTURORE OSMANE NË МАКЕДОНИЈА2 MAQEDONI Makedonya'da osmanlı'nın kültürel etkileri Османлиските културни Белези во македонија

Detaylı

Turistik vize (Туристическая виза)

Turistik vize (Туристическая виза) Turistik vize (Туристическая виза) 1. Otel rezervasyonu (Бронирование отеля) 2. Gidiş-dönüş uçak rezervasyonu (Бронирование Авиабилеты в оба конлца) 3. Banka mektubu (Справка с банка) 4. Pasaport fotokopisi

Detaylı

Kırcaali Haber. Kırcaali. Belediyesi. Gelecekte hastalanmak yok! Sayfa 5 de. web sitesi Mehmet Fikri nin.

Kırcaali Haber. Kırcaali. Belediyesi. Gelecekte hastalanmak yok! Sayfa 5 de. web sitesi  Mehmet Fikri nin. Sipariş ile mutfak ve mobilya Kırcaali, Veselçani, Ardinska No2 GSM: 0887 958 729 Saygıdeğer bayanlar, siz siz olun..! Mutfak tasarımınızı işin uzmanına bırakın. Trakya Üniversitesi mobilya ve dekorasyon

Detaylı

ПАЛИМПСЕСТ PA L I M P S E S T

ПАЛИМПСЕСТ PA L I M P S E S T ПАЛИМПСЕСТ Меѓународно списание за лингвистички, книжевни и културолошки истражувања PA L I M P S E S T International Journal for Linguistic, Literary and Cultural Research Год. II, Бр. 3 Штип, 2017 ISSN

Detaylı

TEKERLEKLİ SANDAYLELİ KIZ

TEKERLEKLİ SANDAYLELİ KIZ Tekerlekli Sandayleli Kız 5 TEKERLEKLİ SANDAYLELİ KIZ Metin: Kismete Hyseni Çizimler: Sara Bak Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla

Detaylı

Benek ve Gözlükleri. Metin: İvona Brejinova Çizimler: Mentor Lapaştista

Benek ve Gözlükleri. Metin: İvona Brejinova Çizimler: Mentor Lapaştista Benek ve Gözlükleri 8 Metin: İvona Brejinova Çizimler: Mentor Lapaştista Bizim İlk Kütüphanemiz deki bu hikayenin ilk sayfalarına hoş geldiniz. Öğrencilerimizle veya çocuklarımızla birlikte resim kitaplarının

Detaylı

Kırcaali Haber. Yedi kızın bir gecede yaptığı mabet

Kırcaali Haber. Yedi kızın bir gecede yaptığı mabet İzmir den bir dost İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Federasyon çatısı altında faaliyet gösteren İzmir Avrasya Türkleri Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Serbest

Detaylı

Kırcaali Haber. Edebiyat kulübü üyeleri yer aldı. Etkinliğe, Türk dili uzmanı Harun Bekir in Anadili ile ilgili sunumuyla başlandı.

Kırcaali Haber. Edebiyat kulübü üyeleri yer aldı. Etkinliğe, Türk dili uzmanı Harun Bekir in Anadili ile ilgili sunumuyla başlandı. gazetesine Her ayın 15 ne kadar tüm Postanelerde Abdülkadir Aptişev: Türkçe okunmazsa, millet olarak kayboluruz! Abdülkadir Aptişev, Kırcaali bölgesinde en gözde gelen Türk Dili ve Edebiyatı hocalarından

Detaylı

Kırcaali Haber SEZAY MARKET

Kırcaali Haber SEZAY MARKET Sipariş ile mutfak ve mobilya Kırcaali, Veselçani, Ardinska No2 GSM: 0887 958 729 Saygıdeğer bayanlar, siz siz olun..! Mutfak tasarımınızı işin uzmanına bırakın. Trakya Üniversitesi mobilya ve dekorasyon

Detaylı

ЗАПОВЕСТ О ПРОИЗВОДЊИ ШАЛИТРЕ У РУМЕЛИЈИ ГОДИНЕ *

ЗАПОВЕСТ О ПРОИЗВОДЊИ ШАЛИТРЕ У РУМЕЛИЈИ ГОДИНЕ * МEШОВИТА ГРАЂА, књ. XXX стр. 15-22 MISCELLANEA, vol. XXX pp. 15-22 УДК : 661.832.43(560)"1521"(093) Срђан КАТИЋ Историјски институт Београд ЗАПОВЕСТ О ПРОИЗВОДЊИ ШАЛИТРЕ У РУМЕЛИЈИ 1521. ГОДИНЕ * Апстракт:

Detaylı

Kırcaali Haber. rüyordu. Hâkimler, Bulgarist an Müslümanlarına. ait yerel teşkilatlarının

Kırcaali Haber. rüyordu. Hâkimler, Bulgarist an Müslümanlarına. ait yerel teşkilatlarının Kırcaali Haber gazetesine Tüm Postanelerde BULGARİSTAN MÜSLÜMANLARININ TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI 2010 yılının ikinci yarısı Bulgaristan Müslümanları için zorlu bir dönem oldu. Yaklaşık on yıllık Bulgaristan

Detaylı

Kırcaali Haber. 22 Şubat 2010 (Pazartesi) Kırcaali Belediyesinin

Kırcaali Haber. 22 Şubat 2010 (Pazartesi) Kırcaali Belediyesinin Gazetemize Sahip Çıkalım! Abone Olalım! Tüm postanelerde abone olabilirsiniz. Katalog Numarası 2454 Daha ayrıntılı bilgi için: GSM: 087 870 19 67 Kırcaali Haber BULGARİSTAN TÜRKLERİNİN SESİ Yıl:IV Sayı:4

Detaylı

Kırcaali Haber. Kültür ve Eğitim Bayramı gibi günler kutlanır. Bunlar vatanımızın resmi bayramlarıdır. Ülkenin her çapında törenler

Kırcaali Haber. Kültür ve Eğitim Bayramı gibi günler kutlanır. Bunlar vatanımızın resmi bayramlarıdır. Ülkenin her çapında törenler Kırcaali Haber gazetesine Tüm Postanelerde Abone Olabilirsiniz! Yaprak dökümü ndeki Fikret i duygulandıran buluşma Slavi nin Şovu adlı program ekibinin davet ettiği, yaklaşık 30 yıldır göremediği yakın

Detaylı

Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik Stefanovska. Dokuz yıllık ilköğretim VI. sınıflara MÜZİK EĞİTİMİ

Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik Stefanovska. Dokuz yıllık ilköğretim VI. sınıflara MÜZİK EĞİTİMİ Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik Stefanovska Dokuz yıllık ilköğretim VI. sınıflara MÜZİK EĞİTİMİ Müellifler: Slavyanka Dimova Vera Angelovska Marina Vasik-Stefanovska Sorumlu yazarlar: Slavyanka

Detaylı