Türkiye Petrolleri. Dr. Zeynep Elif YILDIZEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkiye Petrolleri. Dr. Zeynep Elif YILDIZEL"

Transkript

1 Türkiye Petrolleri Dr. Zeynep Elif YILDIZEL

2 Sunum Planı I. Mevcut Gerçekler II. Kaçırılan Fırsatlar III. Öneriler IV. Yapılanma V. Yönetim Şeması

3 I. Mevcut Gerçekler Türkiyede mevcut GDA (Güneydoğu Anadolu) ve Trakya sahaları yaşlı ve depletion da (bitmekte) Karadenizde derin denizde 6 adet sondaj yapıldı ama henüz keşif yoktur Karadeniz sığ alanlarınde yer alan Akçakoca sahası küçük ve depletionda Henüz yeterli sondaj yapılmamış Akdeniz de ki, potansiyelin Mısır ve İsrail gibi olma olasılığı düşük görülmektedir.

4 I.Mevcut Gerçekler Azerbaycan da ortakllık yaptığımız sahalar büyük gaz sahalarıdır. Ama TP küçük hissedardır (silent partner) Irak ta sahip olduğumuz 2 gaz ve 1 petrol sahası Badra, Masuriyah, Siba henüz tam olarak işletmeye geçmemiştir. Badra sahasında Gazprom, Siba da Kuwait Energy operatorlüğünde aktivite devam etmektedir. TP operatorü olduğu Masuriyah sahasında güvenlik sebebi ile henüz bir aktiviteye başlamamıştır. Libya da Murzuq basenindeki sahanın rezervide küçüktür ve yakın gelecekte depletion olucaktır. Libyadaki son durumlar nedeni ile çalışma yapılmamaktadır.

5 I.Mevcut Gerçekler Afganistan da sahip olunan sahalar Mezarı Şerif, Sandıklı ve Totaimaden. Yine Afganistan iç durumları nedeni ile operasyon yapılmamaktadır. Sahaların potansiyelide çok yüksek değildir. Rusyada en son alınan saha petrol fiyatları yüksek iken alınmıştır. Türkiye-Rusya ilişkileri ve Rusya stabil olmayan petrol sektörü nedeni ile sıkıntılıdır. Arama grubunun sahip olduğu sismik gemiyi işletmek çok yüksek maaliyetli, yüksek teknoloji isteyen ve kalifiye eleman ihtiyacı olan bir durumdur. Ayrıca düşük petrol fiyatı döneminde bu gemiye iş bulmak son derece zordur.

6 I.Mevcut Gerçekler TP bünyesinde kurulan Turkish Oil Field Services isimli servis şirketi hiç bir aktivite yapmamakta ve TP personeline göre çok yüksek maaşlar almaktadırlar. Bu durum TP içinde sıkıntı yaratmakla beraber esas önemli sorun bu şirketin iş yaratma potansiyelinin olmamasıdır. TP çatısı altında kurulan TPOC ve TPIC gibi yurtdışı amaçlı şirketler aktif çalıştırılmayıp kendi misyonlarını yerine getirememektedirler. Neredeyse 40 yıllık TPIC şirketinin sadece Colombiya da Maria Conchita ve Gonzales isimli iki ruhsattan başka ruhsatı yoktur. Bunun yanında TPIC, TPnın eski petrol kanununa göre elinde tutamadığı ruhsatları TP adına almakla vakit geçirmiştir.

7 I.Mevcut Gerçekler Kuzey Irakta kendisine ait 5 ve Exxon ile ortak 6 adet ruhsatı olan TEC şirketinin herhangi bir yapılanması yoktur ve aktif hale getirilmemiştir. Organizasyonu yapılmamış ve cash call ve diğer teknik ve idari işlerin kimin tarafından yapıldığı net olmayan atıl bir durumdadır. TPnin üst yönetiminde asli işi arama üretim olan bir şirketin- aramacı ve üretimci kimse bulunmamaktadır. Buda şirketin icra kısmının vizyonunun eksik ve hatalı olmasına ve gelişememesine neden olmaktadır.

8 I.Mevcut Gerçekler TP nin en önemli ve lokomotif grubu olan Arama grubunun yönetimi, arama tecrübesi yüksek, dünya petrol sektörünü yakından takip eden, vizyon sahibi kişilerden teşekkül etmelidir. Shell gibi Chevron gibi dünya devleri ile ortaklık yapılan bu grubun başarısı TPnin başarısının ana unsurudur. TP gibi bir bir şirketin önünü açıcak, düşük petrol fiyatlarında rezerv satın alacak, yeni arama ve üretim alanlarına vizyoner bir bakış açısı ile misyonu yerine getirebilecek, her seviyede yönetim kadrosu yoktur.

9 II Kaçırılan Fırsatlar

10 II. Kaçırılan Fırsatlar Afrika da son zamanlarda çok büyük keşifler yapıldı. TPAO buralardaki fırsatları gerçek anlamda değerlendirmedi. Kuzey Irak ta 11 tane ruhsatı olması rağmen ne Erbil de ofis açtı nede bir yapılanma içerisine girmedi. Ruhsatları teknik olarak çalışmadı. Ülkemizin ihtiyacı olan Kuzey Irak Doğal gazı ile ilgilenmedi. Oysaki yeterli insan kaynağı ve tecrübesi mevcut olmasına rağmen Dünyanın hiç bir bölgesinde gerçek bir operatörlük işine girmedi.

11 II. Kaçırılan Fırsatlar Uzak coğrafyalardaki petrol basenleri ile ilgilenmedi. Değişik fırsatları değerlendirmedi. BP, Shell, Eni gibi rezerv secure edebilmek için çaba harcamadı. Arama grubunda dünyanın frontier denilen bakir basenlerini rejyonel çalışmak için ekipler kurmadı. İran gibi önümüzde muazzam bir fırsat varken TP enerjisini bu yöne hiç aktarmadı. Yine zaman doldu, iş kapıya dayandı ve hem teknik olarak hem idari olarak hazır değil. Dünyanın en büyük gaz rezervlerine sahip Türkmenistan da varlık göstermedi.

12 II. Kaçırılan Fırsatlar Azerbaycan da ACG ve Shah Deniz projeleri dışında hiç bir projede yer almaya çaba harcamadı. Karadeniz de açılan 6 kuyudan 5inde operatörlük yabancı şirketlerin elinde olduğu için onların yönlendirilmesinde projeler yürütüldü. Karadenizde açılan ve TPnin öperatölük yaptığı kuyuda edinilen offshore operatörlük tecrübesini yurt dışındaki başka fırsatlarda ve projelerde kullanma çabası içine girmedi.

13 II. Kaçırılan Fırsatlar Romanya ve Bulgaristan offshore da, Karadenizde üstün konumda olmasını kullanamayarak, arama alanlarına girmedi. Hatta Exxon un henüz keşif yaptığı Neptun Bloku ilk önce TP ya önerilmiştir. GDA ve Trakya da ki artık bitmekte (depletion) olan mevcut sahaları Kuzey Marmara sahası örneğinde olduğu gibi yer altı depolaması olarak değerlendirmedi. Mozambique gibi gelişmekte olan petrol basenlerinde LNG gibi son derece stratejik projelerde hisse sahibi olmak için çaba göstermedi.

14 III. Öneriler

15 III. Öneriler Büyük ve güçlü petrol şirketlerinde Arama Grubu- Üretim Grubu ve Yurt dışı Projeler Grubu olarak ayrı bir yapılanma yoktur. Bu üç grup birleştirilmeli ve toplam insan kaynağından ciddi sinerji yaratılmalıdır. Ancak bu şekilde TPnın yetişmiş kalifiye elemanları verimli bir şekilde faaliyet gösterirler. Atıl kalmış insan kaynağı ancak bu şekilde verimli hale getirebilir. Genel Müdür Yardımcılarının hepsi Petrol Mühensidi dir. Teknik tecrübeleri ise Sondaj ve Kuyu Tamamlama ile sınırlıdır. Burada Arama ve üretimin temsil edilmemesi, yerbilimcilerin bu kadrolarda yer almaması şirketin vizyonunda kısırlık yaratmaktadır. Acilen bu durumun düzenlenmesi ve şirketin üst düzeyine vizyoner bir bakış açısı getirilmesi gerekmektedir.

16 III. Öneriler TP bir NOC (national oil company) değildir. Özel kanunla kurulmuş state enterprise dır. Ancak yurt dışında NOC olarak algılanmakta ve gerekli itibarı görmemektedir. Eni, BP, Statoil gibi state enterprise olarak yapılanabilir ve güçlü bir şekilde ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacak konuma kısa sürede getirilebilir. TPnin bu düşük petrol fiyatları döneminde hem rezerv, hemde şirket satın alarak büyümesi gereklidir. Her kriz bir fırsat barındırır. Burada TPnin insan yükünün çok olmasından yakınmak yerine bu kriz ortamında yetişmiş insan kaynağını verimli kullanıp büyümek için ciddi adımlar atılması gerekmektedir.

17 III. Öneriler TP sadece boru hatlarında hisse sahibi olmakla yetinmemeli, hem LNG terminallerinde hem dünyanın değişik rafinerilerinde ve deniz taşımacılığı (oil vessel, cryogenic vessel) şirketlerinde hisse sahibi olmalıdır. Ancak bu şekilde kurulacak enerji borsasının dünya üstünde önemi olacaktır. Çünkü enerji borsasını sadece elektrik ticaretinin yapıldığı bir yer olarak kurgularsak enerji hub olma yolunda yol kat edemeyiz. TP Türkiyede bir enerji hub olması ve enerji borsasının kurulumunda ki öncülerden biri olmalıdır. Elindeki iş gücünü ve teknik potansiyelinden bir sinerji yaratmayı amaçlamalıdır.

18 IV. Yapılanma

19 IV. Yapılanma Genel müdür, hem yönetim kurulu başkanı, hemde genel müdür olamaz. Hem kendisi icra edip hemde kendisine hesap vermesi olmaz. GM yönetim kurulunda üye olabilir. Yönetim kurulu dışardan, konuya hakim insanlardan oluşmalı, genel müdür ise vizyoner, bir aramacı ve iş geliştirebilecek, dünya petrol sektörüne hakim olmalıdır. Petrol işleri genel müdürü de sektördeki tüm şirketlere eşit mesafede durması gerektiğinden TPnin yönetim kurulunda yer alması doğru değildir. (conflict of interest) Bu durum yabancı şirketlerin şefaflık sorgulamasına neden olmuş ve petrol sektöründe faaliyet yapmasını engellemiştir.

20 IV. Yapılanma TPnin borsaya kote bir şirket haline getirilmesi, hem sermaye arttırması, hem fon bulması hemde büyük şirketler ile aynı mecrada rekabet edebilmesi için elzemdir. Bu vizyona sahip ve misyonu gerçekleştirecek, devlet ile uyumlu çalışacak, şirketin özümseyebileceği bir genel müdür şirketi başarıdan başarıya koşturabilir. TP elindeki küçük yurt içi sahalarını satatarak, yurtiçi petrol sektörünün canlanmasına, kaliteli eleman yetişmesine ve irili-ufaklı yabancı şirketlerin Türkiye de yatırım yapmasına fırsat yaratabilir.

21 IV. Yapılanma TP büyük enerjisini mega projelere harcaması gereken bir şirkettir kişiye yaklaşmış istihdamını verimli kullanabilmesi için küçük sahalar ile değil yurt dışındaki büyük projeler ve konsorsiyumlarla iş ortaklığı yapması gerekmektedir. TP da yasal ve yürütmelik uygulamalarının hatalı ve keyfi yapılması sonucu personel ve TP karşı karşıya gelmektedir. Üstelik bu keyfi hatalı uygulamalar ile TP ciddi maddi zararlara uğramakta ve elemanları ile sürekli davalı olan bir şirket konumuna gelmektedir. Buda TPnin çalışılması en çok arzu edilen şirket hedefine ulaşmasını engellemektedir.

22 IV. Yapılanma TP de operasyonların azalması, sahaların deplete olması ile beraber ortaya çıkan atıl insan gücünün yeniden aktive edilmesi için, bu kişilerin ve uygun techizatın, jeotermal, kimi yerde maden operasyonları ve hatta küçük petrol şirketlerine hizmet vermeleri sağlanabilir. Bu şekilde maddi gelirin yanında kendini işe yarar hisseden personelin hem motivasyonu artar hemde şirkete katkı sağlamış olur.

23 V. Yönetim Şeması

24 V. Yönetim Şeması Board Of Director: Yönentim Kurulu (Bakan danışmanı, Müsteşar, sektörün önemli kişileri, gm, vbg) CEO: (Chief Executive Officer) Şirketin tüm icraatlarından sorumlu Head of Legal: Tüm anlaşmalar ve şirketin yasal işlerinden sorumlu COO: (Chief Operating Officer) Tüm teknik gruplardan ve teknik işlerden sorumlu. CFO: Chief Financial Officer Tüm mali işlerden, finansal işlerden sorumlu CAO: (Chief Administrative Officer) Tüm idari gruplardan ve idari işlerden sorumlu Kalite ve Çevre, Sağlık Güvenlikten sorumlu

2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri

2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri $/Varil 2014 Yılı Petrol Arama - Üretim Faaliyetleri? Petrol İşleri Genel Müdürlüğü Sunum Planı Ruhsatlandırma Faaliyetleri Arama ve Üretim Faaliyetleri Faaliyetlerin Ekonomik Boyutu 2 Ruhsatlandırma Faaliyetleri

Detaylı

TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ

TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ POTANSİYELİ Murat Sungur BURSA Enerji Grubu Başkanı Zorlu Holding (CEO Zorlu Holding Energy Group) 11 Ocak 2010 ANKARA SUNUM İÇERİĞİ 1. Türkiye nin doğalgaz üretim ve tüketim durumu

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI KUYU TAMAMLAMA HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI KUYU TAMAMLAMA HİZMETLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönergenin amacı Ortaklığımız tarafından yurt içinde ve yurt dışında açılan ve/veya açılacak olan

Detaylı

2008 Yılı. Petrol ve Doğalgaz. Sektör Raporu

2008 Yılı. Petrol ve Doğalgaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2008 Yılı Petrol ve Doğalgaz Sektör Raporu Mart 2008 İÇİNDEKİLER DÜNYADA PETROL ve DOĞALGAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 3 Petrol Sektörü... 3 Petrol Tüketimi... 3 Petrol

Detaylı

TURKISH PETROLEUM INTERNATIONAL COMPANY

TURKISH PETROLEUM INTERNATIONAL COMPANY TURKISH PETROLEUM INTERNATIONAL COMPANY KİLOMETRE İç savaş dönemindeki Libya ya 30.000 ton motorin sevkiyatı yapılmıştır. Sermayesi 150 Milyon USD den 500 Milyon USD ye yükseltilen TPIC, BOTAŞ a bağlanmıştır.

Detaylı

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür

T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü GENEL GÖRÜNÜM. Selami İNCEDALCI Genel Müdür T.C. ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI Petrol İşleri Genel Müdürlüğü PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ GENEL GÖRÜNÜM PETROL ARAMA - ÜRETİM SEKTÖRÜ I. İSTİŞARE TOPLANTISI 10 Mart 2012 Selami İNCEDALCI Genel

Detaylı

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri

ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ. 10 Mayıs 2010. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri ĠSTANBUL ÜNĠVERSiTESĠ ULAġTIRMA VE LOJĠSTĠK BÖLÜMÜ LOJĠSTĠK KULÜBÜ 7.LOJĠSTĠK ZĠRVESĠ 10 Mayıs 2010 Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Nabucco Boru Hattı Projeleri Osman Z. Göksel BOTAġ BTC Proje Direktörü Nabucco

Detaylı

BİLGİ NOTU. Konu: WesternZagros TEC KRG Bölgesinde İşbirliği Olanakları Toplantısı

BİLGİ NOTU. Konu: WesternZagros TEC KRG Bölgesinde İşbirliği Olanakları Toplantısı BİLGİ NOTU 2 Haziran 2016 Konu: WesternZagros TEC KRG Bölgesinde İşbirliği Olanakları Toplantısı WesternZagros şirketi ile TEC arasında 1-2 Haziran 2016 tarihlerinde TPIC Merkez Binasında yapılan toplantılarda

Detaylı

Türkyılmaz, O. (2007). "Dünya'da ve Türkiye'de Enerji Sektörünün Durumu." Mühendis ve Makina 48(569): s.

Türkyılmaz, O. (2007). Dünya'da ve Türkiye'de Enerji Sektörünün Durumu. Mühendis ve Makina 48(569): s. Türkyılmaz, O. (2007). "Dünya'da ve Türkiye'de Enerji Sektörünün Durumu." Mühendis ve Makina 48(569): 69-77 s. değerlendirme Bölgelerarası Petrol Ana Ticaret Yolları AVRUPA ÇİN, JAPONYA, HİNDİSTAN Enerji

Detaylı

hedeflerimiz Optimum arama ve üretim sahası yatırım portföyü oluşturmak, Bölgemizde daha etkin bir petrol sahası servis şirketi olmak,

hedeflerimiz Optimum arama ve üretim sahası yatırım portföyü oluşturmak, Bölgemizde daha etkin bir petrol sahası servis şirketi olmak, tpic.com.tr 4 Turkish Petroleum International Company Turkish Petroleum International Company 5 hedeflerimiz Optimum arama ve üretim sahası yatırım portföyü oluşturmak, Bölgemizde daha etkin bir petrol

Detaylı

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi

PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Üyesi 34 Enerji Şirketi AKSA ALADDIN MIDDLE EAST ARGM ATTİLA DOĞAN İNŞAAT AVRASYA GAZ BOSPHORUSGAZ BP ÇALIK ENERJİ EDISON EGEGAZ ENERCO ENERJİ ENERGY OPERATIONS

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. DÜNYA TÜRK GİRİŞİMCİLER KURULTAYI 10-11 NİSAN 2009 Boğazdan Körfeze Fırsatlar 1 SUNUM PLANI KÖRFEZ BÖLGE PROFİLİ KÖRFEZ ÜLKELERİ İLE İLİŞKİLER SONUÇ VE ÖNERİLER 2 Bölge Profili

Detaylı

KİLOMETRE TAŞLARI. TPIC sermayesi 1,5 Milyar USD ye yükselmiştir.

KİLOMETRE TAŞLARI. TPIC sermayesi 1,5 Milyar USD ye yükselmiştir. 2016 KİLOMETRE TPIC sermayesi 1,5 Milyar USD ye yükselmiştir. TAŞLARI Khurmala (Irak) Sahasında 20 kuyu sondajı yapılmıştır. 2003 Gürcistan da sondaj faaliyetlerine başlanmış, akabinde Suriye de ve Türkmenistan

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2016 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 80 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

ABD Shale Gas Devrimi Işığında Türkiye İçin Politika Önerileri

ABD Shale Gas Devrimi Işığında Türkiye İçin Politika Önerileri ABD Shale Gas Devrimi Işığında Türkiye İçin Politika Önerileri EIF 2013 24 Ekim 2013 Ankara Orhan Duran Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz 12 yılda arama üretim

Detaylı

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı.

Rüzgar ın Tarihçesi. 1970 lerde Rüzgar enerjisi sektörü ivme kazandı Petrol krizi. Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. Rüzgar ın Tarihçesi Yelkenli gemiler kullanılmaya başlandı. İngiliz J. Semeaton rüzgar hızı ve enerji arasında bir bağlantı kurdu. Danimarka'da 10.000 kadar yel değirmeni kuruldu. Amerika'da su pompalamak

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı Istanbul, 2012 UME GLOBAL, kurumsal finansman / özel girişim sermayesi alanlarında danışmanlık hizmeti veren güvenilir bir ortaktır Geçmiş Deneyimler Toplamda 70 yılı aşkın endüstri,

Detaylı

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL

Title of Presentation. Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL Title of Presentation Hazar Havzası nda Enerji Mücadelesi Dr. Azime TELLİ 2015 ISTANBUL İçindekiler 1- Yeni Büyük Oyun 2- Coğrafyanın Mahkumları 3- Hazar ın Statüsü Sorunu 4- Boru Hatları Rekabeti 5- Hazar

Detaylı

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI

TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2010 Y ll k Rapor TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI TPAO 2010 1 Giriştiğimiz büyük işlerde, milletimizin yüksek kabiliyet ve sağduyusu başlıca rehberimiz ve başarı kaynağımız olmuştur. M. Kemal ATATÜRK

Detaylı

PETROL PİYASASI 2010 YILI 1. ÇEYREK RAPORU

PETROL PİYASASI 2010 YILI 1. ÇEYREK RAPORU PETROL PİYASASI 2010 YILI 1. ÇEYREK RAPORU ANKARA 2010 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1 2010 Birinci Çeyrek Petrol İthalatı (Ton)... 3 Tablo 2 Petrol İthalatının Ülkelere Göre Dağılımı... 4 Tablo 3 2010 Birinci

Detaylı

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015

Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Enerji Ülkeleri.Rusya En Zengin..! 26 Ocak 2015 Dünyanın Enerji Kaynakları Konusunda En Zengin Ülkeleri A1 Capital Yorumu Coğrafya ve tarih kitaplarında ülkemiz için jeopolitik öneme sahip kilit ve kritik

Detaylı

2010 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu

2010 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2010 Yılı Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Mart 2011 ĠÇĠNDEKĠLER DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ...2 Petrol Sektörü..2 Petrol Ticareti..2 Petrol

Detaylı

2011 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu

2011 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2011 Yılı Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Mayıs 2012 İÇİNDEKİLER 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 2 1.1.Petrol Sektörü....2 1.2.Doğal

Detaylı

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI

ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI ENERJİ KAYNAKLARI ve TÜRKİYE Türkiye önümüzdeki yıllarda artan oranda enerji ihtiyacı daha da hissedecektir. Çünkü,ekonomik kriz dönemleri

Detaylı

Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE

Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE 6491 SAYILI TÜRK PETROL KANUNU Kasım - 2014 Ankara / TÜRKİYE RUHSAT İŞLEMLERİ Deniz Offshore-2 Kara Deniz Ruhsat haritası uluslararası pafta sistemine göre düzenlendi. Türkiye

Detaylı

Kömür %30.1. Petrol % 32.9. Gaz % 23.7. Petrol + Gaz: % 56.6. Hidro % 6.7. Nükleer % 4.4. Tüketim:~ 12,7 milyar ton petrol eşdeğeri

Kömür %30.1. Petrol % 32.9. Gaz % 23.7. Petrol + Gaz: % 56.6. Hidro % 6.7. Nükleer % 4.4. Tüketim:~ 12,7 milyar ton petrol eşdeğeri TPAO nun Özelleştirilmesi 26 Aralık 2014, PMO Dünya Birincil Enerji Tüketimi Kaynaklar Bazında (%), 2013 sonu Nükleer % 4.4 Petrol + Gaz: % 56.6 Kömür %30.1 Gaz % 23.7 Hidro % 6.7 Diğer yenilenebilirler

Detaylı

2018 Yıllık Finansal Sonuçlar Sunumu

2018 Yıllık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Yıllık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Yıllık Finansal Sonuçlar- İlk Bakış Turcas Petrol UFRS Konsolide Net Kar / Zarar Etkenleri (2018 Yıllık) 200 100 0 30 26 37 12 24 19 193 TP Net Zarar -131 Milyon

Detaylı

2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu

2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 Dokuz Aylık Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 9 Aylık Finansal Sonuçlar- İlk Bakış Turcas Petrol UFRS Konsolide Net Kar / Zarar Etkenleri (9A18) 200 100 0-100 -200 23 56 44 18 18 18 289 TP Net Zarar -184

Detaylı

Hampetrol ve Doğal Gaz

Hampetrol ve Doğal Gaz Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Eylül 2012 İÇİNDEKİLER 4 6 16 24 26 34 40 43 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 1.1. Petrol Sektörü......

Detaylı

Türkiye nin Bölgesel Piyasalara Entegrasyonu Kısa Sorular

Türkiye nin Bölgesel Piyasalara Entegrasyonu Kısa Sorular Türkiye nin Bölgesel Piyasalara Entegrasyonu Kısa Sorular Barış Sanlı 1 Bölgesel Piyasalara Entegrasyon - Türkiye enerji sistemindeki bazı anahtar parametreler - Petrol - Doğal gaz - Elektrik - Karbon

Detaylı

Türkiye Denizcilik ve Lojistik

Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye Denizcilik ve Lojistik Türkiye İki kıtayı buluşturan, coğrafi konumu ve jeopolitik yapısı sebebiyle denizcilik ve lojistik faaliyetlerinde tarihte de bugün olduğu gibi kilit öneme sahip bir ülke

Detaylı

Basın Toplantısı 12 Eylül 2006

Basın Toplantısı 12 Eylül 2006 Basın Toplantısı 12 Eylül 2006 S2 Dünya Petrol Sektöründe Gelişmeler Şirkete Genel Bakış İlk 6 Aylık Operasyonel Faaliyetler İlk 6 Aylık Finansal Veriler Petrol Sektörünü Etkileyen Önemli Olaylar S3 Çin

Detaylı

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013

ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 ZİYARETÇİ ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI 9 12 Ocak 2013 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi Büyükçekmece İstanbul 1 İÇİNDEKİLER SAYFA 1. ARAŞTIRMA KONUSU 3 1.1. FUAR KÜNYESİ 3 1.2. ARAŞTIRMANIN AMACI 3 1.3. ARAŞTIRMANIN

Detaylı

BÜTÜNSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMI BÖLGELERDE ANLATILDI

BÜTÜNSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMI BÖLGELERDE ANLATILDI BÜTÜNSEL DÖNÜŞÜM PROGRAMI BÖLGELERDE ANLATILDI TP2023 Bütünsel Dönüşüm Programı bilgilendirme toplantıları Trakya, Adıyaman ve Batman Bölge Müdürlükleri nde gerçekleştirildi. Genel Müdür Besim Şişman yaptığı

Detaylı

Türk Şirketlerinin Yurtdışı Halka Arzı

Türk Şirketlerinin Yurtdışı Halka Arzı Türk Şirketlerinin Yurtdışı Halka Arzı 1 Borsa Kotasyonu ve Halka Arz Kurumsallaşmak Denetimden geçmek, şeffaf olmak, Kurumsal Yönetişim ilkelerine uyum, sistemlerin yönettiği bir şirket, Güçlü Mali Yapı

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU / 9 Ay PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / 9 Ay PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

2012 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu

2012 Yılı. Hampetrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2012 Yılı Hampetrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Mayıs 2013 İÇİNDEKİLER 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 2 1.1.Petrol Sektörü....3 1.2.Doğal

Detaylı

Dünya Enerji Görünümü Işığında Türkiye Arama Üretim Sektörüne Yönelik Çözüm Önerileri

Dünya Enerji Görünümü Işığında Türkiye Arama Üretim Sektörüne Yönelik Çözüm Önerileri Dünya Enerji Görünümü Işığında Türkiye Arama Üretim Sektörüne Yönelik Çözüm Önerileri TUROGE 2012 21 Mart 2012 Ankara Orhan Duran Yönetim Kurulu Başkanı PETFORM Hakkında 2000 yılında kurulan PETFORM, geçtiğimiz

Detaylı

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler

Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kurumsal Mükemmellik Yolunda Deneyimler Kazananlar Konferansı 26 Şubat 2015 Seyhun Araz Üretim Müdürü Coca-Cola İçecek Bursa Fabrika Coca-Cola İçecek Coca-Cola Sistemi içinde en büyük 6. şişeleyici Faaliyet

Detaylı

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler

Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler Tüm Kurumsal İşlerinizde Profesyonel Çözümler www.faktorgrup.com İşlerinizde Profesyonel Çözümler Değerli yöneticiler, Bildiğiniz gibi, içinde yaşadığımız yüzyılda modern işletmecilik kavramı beraberinde

Detaylı

( ( ( ( ( ( Müşteri Odaklılık

( ( ( ( ( ( Müşteri Odaklılık Tesis yönetim hizmetleri, ülkemizin gelecek dönemde daha da önem vereceği bir dışarıdan temin kalemi olacaktır. Sektörde olan bizler, deneyimimizle bu sektöre değer katmaya devam edeceğiz. HAKKIMIZDA Tüm

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Arama Üretim Sektörü & Doğalgaz Piyasasına İlişkin PETFORM Önerileri

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Arama Üretim Sektörü & Doğalgaz Piyasasına İlişkin PETFORM Önerileri Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Arama Üretim Sektörü & Doğalgaz Piyasasına İlişkin PETFORM Önerileri Altan Kolbay Genel Sekreter EIF Uluslararası Elektrik Zirvesi 15 Eylül 2011 Ankara PETFORM Hakkında

Detaylı

HAZAR COĞRAFYASI RAPORU (İRAN AZERBAYCAN KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN)

HAZAR COĞRAFYASI RAPORU (İRAN AZERBAYCAN KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN) TESPAM AYLIK ÜLKE / BÖLGE RAPORLARI MAYIS 2016 HAZAR COĞRAFYASI RAPORU (İRAN AZERBAYCAN KAZAKİSTAN TÜRKMENİSTAN ÖZBEKİSTAN) OĞUZHAN AKYENER GİRİŞ Hazar Coğrafyasında düşen petrol fiyatları sektörü ve yeni

Detaylı

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti

Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti Orta Asya da Çin ve Rusya Enerji Rekabeti 05.02.2013 Toplam 26.2 trilyon metreküp ispat edilen doğalgaz rezervleriyle dünyadaki ispat edilen doğalgaz kaynaklarının yüzde 11,7 sini elinde bulunduran Türkmenistan,

Detaylı

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017

INCOMING TURİZM RAPORU / ARALIK 2017 Özet Sonuçlar Ocak-Aralık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısında % 27.84 oranında artış Aralık ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısında %30.84 oranında artış Ocak- Aralık döneminde OECD ülkelerinden

Detaylı

BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU

BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU BURSA İNŞAAT FUARI ve RISING CITY BURSA GAYRİMENKUL FUARI 2018 FUAR RAPORU 2 3 4 5 BAŞARI BİLGİ GÜVEN TECRÜBE TEKNOLOJİ 2018 yılında 4 Katılımcı Ülke 195 Firma ve Firma Temsilciliği 34 Ziyaretçi Ülke 46.014

Detaylı

PRISTA OIL HOLDING BV. Ocak 2012

PRISTA OIL HOLDING BV. Ocak 2012 PRISTA OIL HOLDING BV Ocak 2012 İçerik Hakkımızda Vizyonumuz Ve Stratejimiz Stratejinin Uygulanması Geleceğimiz Hakkımızda PRISTA OIL GROUP B.V. STAR OIL B.V. PRISTA OIL HOLDING EAD BOGDANY PETROL PRISTA

Detaylı

2012 YILLIK RAPORU TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU. tpao.gov.tr

2012 YILLIK RAPORU TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU. tpao.gov.tr TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU tpao.gov.tr TÜRKİYE PETROLLERİ ANONİM ORTAKLIĞI 2012 YILLIK RAPORU Hiç bir zafer amaç değildir.

Detaylı

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU

PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 Ağustos PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

TANAP Hazar Gazını Avrupa ya Taşıyan Atılım Projesi

TANAP Hazar Gazını Avrupa ya Taşıyan Atılım Projesi TANAP Hazar Gazını Avrupa ya Taşıyan Atılım Projesi Gulmira Rzayeva Enerji Uzmanı Giriş Petrol stratejisinin başarıyla hayata geçirilmesinin ardından Azerbaycan, gaz ihracat politikası ile ilgili stratejik

Detaylı

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI

TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI TÜRKİYE NİN İHTİYAÇ DUYDUĞU FUAR 3.ELECTRONIST FUARI Sektörlerindeki ürünlerin, en son teknolojik gelişmelerin, dünyadaki trendlerin ve son uygulamaların sergilendiği, 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında

Detaylı

PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / İLK 9 AY

PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / İLK 9 AY PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 / İLK 9 AY 1 YÖNETİCİ ÖZETİ: Türkiye, plastik makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık

Detaylı

Türkiye Petrolleri, 60 yıllık köklü geçmişi, bugünün başarıları, hedefleri ve yeniden yapılanma çalışmalarıyla geleceğe damgasını vuruyor!

Türkiye Petrolleri, 60 yıllık köklü geçmişi, bugünün başarıları, hedefleri ve yeniden yapılanma çalışmalarıyla geleceğe damgasını vuruyor! Türkiye Petrolleri, 60 yıllık köklü geçmişi, bugünün başarıları, hedefleri ve yeniden yapılanma çalışmalarıyla geleceğe damgasını vuruyor! Kendiniz için değil, millet için elbirliği ile çalışınız. Çalışmaların

Detaylı

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri

AR& GE BÜLTEN ARAŞTIRMA VE MESLEKLERİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ HAZİRAN. Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri Nurel KILIÇ Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri, doğrudan hizmet ihracatını gerçekleştirmenin yanısıra, mal ve servis ihraç eden birçok sektörün

Detaylı

TÜRKİYE'DE PETROL SEKTÖRÜ VE TPAO

TÜRKİYE'DE PETROL SEKTÖRÜ VE TPAO Türkiye'de petrol TÜRKİYE'DE PETROL SEKTÖRÜ VE TPAO Ülkemizin komşu coğrafyasında dünya toplam petrol rezervlerinin % 65'i bulunmasına, üretiminin ise % 41'inin yapılmasına karşılık, ülkemiz petrol açısından

Detaylı

Geçen haftanın ödevi

Geçen haftanın ödevi Geçen haftanın ödevi Girişimci Kimdir? Temel üretim faktörlerinin bir araya getirilmesi Kişilerin veya örgütlerin istek ve ihtiyaçlarını karşılayacak mal ve hizmet üretiminde bulunmak üzere, üretim araçlarını

Detaylı

Klinik Araştırmalarda Türkiye nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Arasındaki Yeri

Klinik Araştırmalarda Türkiye nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Arasındaki Yeri Klinik Araştırmalarda Türkiye nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Arasındaki Yeri Sanofi Türkiye ve MENA Bölgesi Klinik Araştırmalar Ünitesi Müdürü Türkiye birçok firmanın yönetim üssü Avrasya

Detaylı

TÜRKİYE DOĞALGAZ İHTİYACINDA BAĞIMLILIKTAN, ÇEŞİTLİLİĞE ULAŞABİLECEK Mİ? LNG İTHALATI BİR ÇÖZÜM MÜ? Mehmet ÖZÇELİK

TÜRKİYE DOĞALGAZ İHTİYACINDA BAĞIMLILIKTAN, ÇEŞİTLİLİĞE ULAŞABİLECEK Mİ? LNG İTHALATI BİR ÇÖZÜM MÜ? Mehmet ÖZÇELİK ÇEŞİTLİLİĞE ULAŞABİLECEK Mİ? LNG İTHALATI BİR ÇÖZÜM MÜ? Mehmet ÖZÇELİK Bilgi Raporu Ekonomik Araştırmalar ve Proje Müdürlüğü KONYA Mart, 2016 www.kto.org.tr İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ... 1 2. TÜRKİYE NİN DOĞALGAZ

Detaylı

PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE

PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE WEC- TÜRKİYE 10. ENERJİ KONGRESİ PETROL VE DOĞALGAZ ZENGİNİ ÜLKELER ORTASINDA TÜRKİYE Tebliğ Sahipleri: Y.Müh.Tuğrul ERKİN Semih DURAN Bosphorus Gas Corparation A.Ş 1 Doğalgaz 2.Dünya Savaşından sonra

Detaylı

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU

TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2016 PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yıllar itibariyle değişmekle beraber yaklaşık % 60 80

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU ŞUBAT

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU ŞUBAT 1 ŞUBAT 2 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1 2013 Şubat Ayı Toplam Petrol İthalatı (Ton) 6 Tablo 2 Ocak 2013 Şubat 2013 Aylarına Ait Ülkelere Göre Toplam Petrol İthalatı 7 Tablo 3 Ocak 2013 Şubat 2013 Aylarına Ait

Detaylı

İSRAİL, DOĞU AKDENİZ'DEKİ 24 PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA RUHSATINDA İHALEYE ÇIKIYOR

İSRAİL, DOĞU AKDENİZ'DEKİ 24 PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA RUHSATINDA İHALEYE ÇIKIYOR İSRAİL, DOĞU AKDENİZ'DEKİ 24 PETROL VE DOĞAL GAZ ARAMA RUHSATINDA İHALEYE ÇIKIYOR * İsrail'in derin sularında ve önemli doğal gaz keşiflerinin yakınlarındaki 24 arama ruhsatı için yapılan ihale raundu,

Detaylı

Doğal kaynaklar, uygarlığın gelişimi için sosyo-ekonomik açıdan büyük önem taşır ve sürdürülebilir kalkınma, ancak çevre değerleriyle birlikte

Doğal kaynaklar, uygarlığın gelişimi için sosyo-ekonomik açıdan büyük önem taşır ve sürdürülebilir kalkınma, ancak çevre değerleriyle birlikte Doğal kaynaklar, uygarlığın gelişimi için sosyo-ekonomik açıdan büyük önem taşır ve sürdürülebilir kalkınma, ancak çevre değerleriyle birlikte gerçekleşebilir. Bu değerlerin faaliyetlerimiz nedeniyle bozulmasının

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü

DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail ÜNVER Mevlana Kalkınma Ajansı, Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü KONYA ÖZELİNDE YABANCI SERMAYELİ FİRMALARIN ÜLKE BAZLI ANALİZİ 06.08.2014 1 DEĞERLENDİRME NOTU: İsmail

Detaylı

2018 İlk Yarıyıl Finansal Sonuçlar Sunumu

2018 İlk Yarıyıl Finansal Sonuçlar Sunumu 2018 İlk Yarıyıl Finansal Sonuçlar Sunumu 1Y18 Finansal Sonuçları- İlk Bakış Turcas Petrol UFRS Konsolide Net Kar / Zarar Etkenleri (1Y18) 70 20 17 48 25 4 12 3 99 TP Net Zarar -19,8 Milyon TL -30 Turcas

Detaylı

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık

Türk Bankacılık ve Banka Dışı Finans Sektörlerinde Yeni Yönelimler ve Yaklaşımlar İslami Bankacılık İÇİNDEKİLER FİNANS, BANKACILIK VE KALKINMA 2023 ANA TEMA SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA: FİNANS VE BANKACILIK ALT TEMALAR Türkiye Ekonomisinde Kalkınma ve Finans Sektörü İlişkisi AB Uyum Sürecinde Finans ve Bankacılık

Detaylı

Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir:

Eğitim-Öğretim yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir: 2017-2018 Eğitim- yılından itibaren aşağıdaki koşullar kapsamında öğretim elemanı ve öğrenci değişimi gerçekleştirilecektir: Aşağıdaki tabloda belirtilen 57 ülkeyle öğrenci değişimi belirtilen alanlarda

Detaylı

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji

SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji SOCAR TÜRKİYE Türkiye de Entegre Enerji Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi: SOCAR Rakamlarla SOCAR: 51.000 Çalışan 11 ülkeden 21 uluslararası enerji şirketi ile anlaşmalar Dünyada 17 noktada faaliyet: 15

Detaylı

2010 Yılı. Ham Petrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu

2010 Yılı. Ham Petrol ve Doğal Gaz. Sektör Raporu Türkiye Petrolleri A.O. Genel Müdürlüğü 2010 Yılı Ham Petrol ve Doğal Gaz Sektör Raporu Ağustos 2011 ĠÇĠNDEKĠLER 1. DÜNYA DA PETROL VE DOĞAL GAZ SEKTÖRÜNÜN GÖRÜNÜMÜ... 2 1.1.Petrol Sektörü....2 1.2.Doğal

Detaylı

1. ELEKTRONİK KOMPONENT, GÜÇ KAYNAKLARI VE GÖMÜLÜ SİSTEMLER FUARI

1. ELEKTRONİK KOMPONENT, GÜÇ KAYNAKLARI VE GÖMÜLÜ SİSTEMLER FUARI 1. ELEKTRONİK KOMPONENT, GÜÇ KAYNAKLARI VE GÖMÜLÜ SİSTEMLER FUARI 27-30 Eylül 2012 tarihleri arasında ilk defa bu yıl organize edilen ELECTRONIST Fuarı bölgede önemli bir fuar olma yolunda ilk adımını

Detaylı

Çevreye Duyarlı Teknolojiler

Çevreye Duyarlı Teknolojiler Çevreye Duyarlı Teknolojiler ARD GRUP HOLDİNG bünyesinde bulunan ARD ENERJİ, Enerji Petrol ve Maden alanında faaliyet göstermektedir. ARD GRUP HOLDİNG şirketler grubunun diğer faaliyet alanları arasında

Detaylı

TÜRKĐYE PETROL ARAMA ve ÜRETĐM M SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜG

TÜRKĐYE PETROL ARAMA ve ÜRETĐM M SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜG T.C. ENERJĐ VE TABĐĐ KAYNAKLAR BAKANLIĞI - PETROL ĐŞLERĐ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ - TÜRKĐYE PETROL ARAMA ve ÜRETĐM M SEKTÖRÜNÜN GENEL GÖRÜNÜMÜG 11 Ocak 2010 Sheraton Oteli / ANKARA A.Erdal GÜLDERENG Genel MüdürM

Detaylı

TÜRKİYE. PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2015 / 8 Ay PAGEV

TÜRKİYE. PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2015 / 8 Ay PAGEV TÜRKİYE PLASTİK İŞLEME MAKİNELERİ SEKTÖR İZLEME RAPORU 2015 / 8 Ay PAGEV YÖNETİCİ ÖZETİ : Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin % 80 ine yakın kısmını ithalatla karşılayan,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GENEL SEKRETERLİK PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI STRATEJİK PLAN ( )

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GENEL SEKRETERLİK PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI STRATEJİK PLAN ( ) KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ GENEL SEKRETERLİK PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI STRATEJİK PLAN (2014-2018) 1 2.5 Kuruluş içi Analiz ve Çevre Analizi 2.5.1. Birim İçi Analiz Güçlü Yönler Personelin bilgi düzeyinin

Detaylı

tepav Aralık2013 N DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTIYOR, DEPOLAMA KAPASİTESİ YERİNDE SAYIYOR DEĞERLENDİRMENOTU

tepav Aralık2013 N DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTIYOR, DEPOLAMA KAPASİTESİ YERİNDE SAYIYOR DEĞERLENDİRMENOTU DEĞERLENDİRMENOTU Aralık2013 N201343 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ozan ACAR 1 Analist, Ekonomi Etütleri DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTIYOR, DEPOLAMA KAPASİTESİ YERİNDE SAYIYOR Avrupa nın doğalgaz

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU OCAK 2014

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU OCAK 2014 PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU OCAK 2014 Ankara 2014 ÖZET Üretim Rafinerici lisansı sahiplerinin toplam benzin ve motorin üretimi 674.291 ton olurken, toplam petrol ürünleri üretimi 1.334.329 ton olarak

Detaylı

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu

Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu Plast Eurasia İstanbul 2015 Fuar Sonuç Raporu 2 BAŞARI GÜVEN TECRÜBE BİLGİ TEKNOLOJİ Plast Eurasia İstanbul Avrasya Plastik Sektörünün Buluşma Noktası T 10 Salon 98.000 m2 S Avrasya nın En Büyüğü SAYISAL

Detaylı

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki

(*Birincil Enerji: Herhangi bir dönüşümden geçmemiş enerji kaynağı) Şekil 1 Dünya Ekonomisi ve Birincil Enerji Tüketimi Arasındaki İlişki Nüfus artışı, kentsel gelişim ve sanayileşme ile birlikte dünyada enerji tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Dünya nüfusunun 2040 yılına geldiğimizde 1,6 milyarlık bir artış ile 9 milyar seviyesine ulaşması

Detaylı

Özet Tanıtım Dokümanı

Özet Tanıtım Dokümanı Özet Tanıtım Dokümanı İstanbul, 2012 Kutluşah, yönetim, finans ve süreç danışmanlığı alanlarında hizmet veren güvenilir bir iş ortağıdır Toplamda 85 yılı aşkın finansal kuruluşlar, girişimcilik ve yönetim

Detaylı

TALİS ORGANİZASYON. ta is A Tailor Made Event Company. for tailor made events. www.talis.com.tr

TALİS ORGANİZASYON. ta is A Tailor Made Event Company. for tailor made events. www.talis.com.tr TALİS ORGANİZASYON www.talis.com.tr for tailor made events www.talis.com.tr { { { tailor made: made, adapted, or suited for a particular purpose, use or person { tailor made: belirli bir duruma, amaca

Detaylı

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU TEMMUZ

PETROL PİYASASI SEKTÖR RAPORU TEMMUZ 1 TEMMUZ 2 TABLOLAR LİSTESİ Tablo 1-2013 Temmuz Ayı Toplam Petrol İthalatı (Ton) 1 Tablo 2- Haziran 2013 Temmuz 2013 Aylarına Ait Ülkelere Göre Toplam Petrol İthalatı 2 Tablo 3- Haziran 2013 Temmuz 2013

Detaylı

TÜRKİYE NİN PETROL ARAMA POLİTİKASI

TÜRKİYE NİN PETROL ARAMA POLİTİKASI TÜRKİYE NİN PETROL ARAMA POLİTİKASI Mesut ATALAY Yerbil Petrol Mad. Jeol. Hizm. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti., Ankara ÖZ Cumhuriyet döneminde başlangıçta sadece Devlet tarafından yürütülen petrol arama üretim

Detaylı

BARMAN TEKNİK İNŞAAT ENDÜSTRİSİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

BARMAN TEKNİK İNŞAAT ENDÜSTRİSİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. BARMAN TEKNİK İNŞAAT ENDÜSTRİSİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 2014 Hakkımızda Uluslararası konsorsiyumlarda inşaat şirketlerinin organizasyonları ile çalışma fırsatı bulan kurucular proje uygulama sahalarında

Detaylı

Kemal LOKMAN. Petrol Dairesi, Ankara

Kemal LOKMAN. Petrol Dairesi, Ankara TÜRKİYE PETROL SONDAJLARI PETROL ARAMA AMACI İLE TÜRKİYE'DE YAPILAN SONDAJLAR VE BU HUSUSTA M.T.A. ENSTİTÜSÜNÜN YARARLI VE BAŞARILI ROLÜ Petrol Dairesi, Ankara Yurdumuzda petrol arama amacı ile 13 Ekim

Detaylı

HALI SEKTÖRÜ 2015 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. Şubat Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 02/2015 Page 1

HALI SEKTÖRÜ 2015 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu. Şubat Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 02/2015 Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 Ocak Ayı İhracat Bilgi Notu Şubat 2015 Tekstil, Deri ve Halı Şubesi İTKİB Genel Sekreterliği 02/2015 Page 1 HALI SEKTÖRÜ 2015 YILI OCAK AYI İHRACAT PERFORMANSI Ülkemizin halı ihracatı

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ 2018 1970 Türkiye de ilk gaz Kırklareli nde keşfedildi. 1974 1986 BOTAŞ, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 27 Ağustos 1973 tarihinde

Detaylı

2015 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri

2015 Eğitim Takvimi Biymed Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri 2015 Eğitim Takvimi BiYMED Eğitim ve Danışmanlık BiYMED Danışmanlık, uzman kadrosu ile danışmanlık, eğitim ve yazılım hizmetleri sağlar. BiYMED Danışmanlık, müşterilerine hizmet almak istedikleri alanlarda

Detaylı

plastik sanayi Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği

plastik sanayi Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Plastik Sanayicileri Derneği plastik sanayi 2013 RAPORU Plastik Sanayicileri Derneği Barbaros aros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Barbaros DEMİRCİ PLASFED Genel Sekreteri Türkiye, plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin

Detaylı

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler

Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Medikal Turizmde Tanıtım, Pazarlama Stratejileri ve Hedef Ülkeler Oğuzhan KAYA TKHK Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı khk.kaynakgelistirme@saglik.gov.tr www.tkhk.gov.tr Slayt1/28 Bakanlığımızın 2013-2017

Detaylı

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU

SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 1. Dünya Seramik Sektörü 1.1 Seramik Kaplama Malzemeleri SERAMİK SEKTÖRÜ NOTU 2007 yılında 8,2 milyar m 2 olan dünya seramik kaplama malzemeleri üretimi, 2008 yılında bir önceki yıla oranla %3,5 artarak

Detaylı

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ

EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Egeli & Co. Yatırım Holding A.Ş. 13 Ekim 2010 Basın Bülteni EGELİ & CO.: REEL YATIRIMLAR İÇİN YERLİ ve YABANCI FİNANSAL YATIRIMCIYI TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKECEĞİZ Halka açık bir şirket olan Egeli & Co. Yatırım

Detaylı

CORPORATE GOVERNANCE

CORPORATE GOVERNANCE 20 Ocak 2004 CORPORATE GOVERNANCE ve TÜRKİYE için fırsatlar Dr.Melsa Ararat İçerik Corporate Governance nedir, neden önemlidir? Dünyanın gündemini neden CG işgal ediyor? Anglo Saxon ülkelerde ve Kıta Avrupasında

Detaylı

2018/3 Bilanço Temel Analiz, Yorum

2018/3 Bilanço Temel Analiz, Yorum 2018/3 Bilanço Temel Analiz, Yorum Üçer Aylık Net satışlar İlk çeyrekte % - 4,23 düşüş göstermiş. 1 Fakat Üçer aylık net satışların maaliyeti % 8,08 artış göstermiş. Maaliyetteki artışın sebebi olarak

Detaylı

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ARZ GÜVENLİĞİ ZİRVESİ KONUŞMA METNİ

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ARZ GÜVENLİĞİ ZİRVESİ KONUŞMA METNİ DOĞALGAZ VE ELEKTRİK ARZ GÜVENLİĞİ ZİRVESİ KONUŞMA METNİ Tarih : 23.01.2013 Mekân : Bilkent Hotel Oturum : 2.Oturum Konuşmacı : Orhan Duran (PETFORM Yönetim Kurulu Başkanı) Sayın Başkanım, Sayın Kurul

Detaylı

CASPI NEFT ATIRAV / KAZAKİSTAN

CASPI NEFT ATIRAV / KAZAKİSTAN PETROL - GAZ Caspi Neft Hakkında SOJSC Caspi Neft TME, 2000 yılında Aktobe de kurulmuş, ham petrol arama ve çıkartma faaliyetleri gerçekleştiren bir firmadır. Hong Kong da Polytec Asset isimli bir Holding

Detaylı

KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.

KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş. KİŞİSEL BAKIM VE KOZMETİK ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş. GİRİŞ HAKKIMIZDA MARKALAR ve ÜRÜN GRUPLARI GLOBAL FAALİYET AĞI VE PAZAR KONUMU ÖDÜLLER SERTİFİKALAR KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK GİRİŞ Sora Grup firmalarından

Detaylı

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu

Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Türkiye nin Enerji Görünümü Işığında Doğalgaz Piyasasının Liberalizasyonu Nusret Cömert Yönetim Kurulu Başkanı 2030 Yılına Doğru Enerji Politikaları ve Enerji Düzenlemelerinin Geleceği Kongresi 26 Kasım

Detaylı

Uluslar arası Organizasyon Hizmetleri

Uluslar arası Organizasyon Hizmetleri Uluslar arası Organizasyon Hizmetleri Turizm sektörü birikimi ve tecrübesiyle, 2009 Haziran ayı içerisinde Platinyum Turizm A.Ş. ünvanlı kurduğumuz firmayla çalışma hayatına başladık. Çeşitli Kamu Kurumları

Detaylı