Genom organizasyonu Ismail Bezirganoglu

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Genom organizasyonu Ismail Bezirganoglu"

Transkript

1 Genom organizasyonu Ismail Bezirganoglu

2 TANIM: Canlıların oldukça uzun olan genomik DNA ları bir hücrenin içine sığabilmek için son derece karmaşık şekilde katlanmak zorundadır.. Genom DNA Yapısal proteinlerle ilişki içindedir ve kromozom şeklinde paketlenirler. genler bir organizmadan diğerine geçmektedirler ve genomda bir yerden başka bir yere taşınan ve replike olabilen hareketli genetik elemanlar mevcuttur. Aynı zamanda genetik bilgi, replikasyon, rekombinasyon, transkripsiyon, tamir ve kromozom ayrılması gibi önemli yaşamsal süreçlerde görev alan DNA bağlanıcı faktörler için kolayca ulaşılabilir olmalıdır. Böylece yapısal proteinler ve DNA arasındaki etkileşim, birbirinin zıddı olan katlanma açılma fonksiyonları arasındaki değişimi sağlayabilecek kadar esnek olmalıdır.

3 Genom organizasyonu organizmalar arasında çeşitlilik gösterir Prokaryotlar: Ökaryotlar: Arkeler: 16S RİBOZOMAL RNA dizilerini karşılaştırmışlardır. Arkelerin bakterilerden daha fazla, ökaryotlara daha yakın akraba olduklarını ortaya koymuşlardır. Genomu DNA olan virüs lerde prokaryot ve ökaryotlarla birlikte ele alınmaktadır. Hücresel yapıya sahip değiller bu yüzden organizma olarak kabul edilmezler fakat genomları vardır bu yüzden evrim geçirirler. Virüsler dizileri üst üste çakışan genlerin de dahil olduğu, tipik olarak genlerle dolu olan ve nisbeten daha küçük olan genomlara sahiptirler.

4 Prokaryotların genomları ise kompakt olup virüslere göre genleri arasında daha büyük bölgeler vardır ve çok az çakışan genlere sahiptirler. Prokaryot genlerin çoğu operon olarak adlandırılan ve birlikte transkribe edilen grublar şeklinde organize olmuşlardır. Ökaryotların genom boyutları ise muazam derecede çeşitlilik göstermekte olup bu genomların bazıları prokaryotlarınki kadar küçükken, bazıları ise kat kat büyüktür. kendine özgü gen yapısı paylaşırlar. Ökaryotik bir genin protein kodlayan dizi kısımları parçaları olan ekzonlar, splaysing sırasında uzaklaştırılan çok sayıdaki protein kodlamayan intron adlı bölgelerce birbirinden ayrılmışlardır. Genler arasındaki uzun bölgelerin ve intronların varlığından dolayı ökaryotik genomlar, prokaryotik genomlara göre daha az kompaktırlar.

5 Bu sebepten genomler kabaca iki gruba ayrılabilir Virüsler, arkeler, bakteriler (genellikle < 10 Mb) ve çoğu tek hücreli ökaryotun (genellikle <20 Mb) sahip olduğu küçük genomlar. Nükleotid dizilimlerinin çoğunu protein kodlayan ve RNA kodlayan dizilimler oluşturmaktadır. Çok hücrelilerin ve bazı tek hücreli ökaryotların (genellikle > 100 Mb) sahip olduğu büyük genomlar. Nükleotid dizilimlerinin çoğu kodlayıcı değildir. Tüm organizmalarca paylaşılan ortak özelliklerinden biride çok uzun bir molekül olan DNA nın oldukça küçük hacimlere paketlenmesi ihtiyacıdır.

6 Ökaryotik genomun paketlenmesi Ökaryotlarda genom terimi yerine genellikle genomik DNA, kromozomal DNA veya çekirdek DNA sı terimleri kullanılır. Ökaryotlarda genomik DNA çekirdek zarı ile kuşatılmış şekilde hücre çekirdeği içerisinde bulunur. Ökaryotik hücreler 2 metreye ulaşabilen devasa boyuttaki DNA yı çapı 10 mikrondan küçük olan küresel bir çekirdeğe sığdırmak zorundadırlar. Bu durum ise yaklaşık ile kat arasında bir paketlenme oranına denk gelmekedir. Ökaryotik organizmaların genomlarını oluşturan kromozomların sayılarında da inanılmaz bir çeşitlilik vardır.

7 Örneğin kelebek:200 üzerinde kromozom sayısı, kanguru 12, insanda 46 kromozom bulunmaktadır. Yılan dili eğrelti otu 1260 Karınca dişiler 2 kromozom sayısına sahip iken erkekler sadece haploid bir kromozom taşırlar. Kromozomlar sayıları açısından çeşitlilik göstermekle birlikte benzer şekilde paketlenirler. Her DNA molekülü histon proteinleri etrafında sarılarak nükleozomları oluştururlar. Daha sonra bunlar tam bir kromozomu oluşturmak üzere kompleks bir aşamalı yolla yoğunlaşırlar.

8 Histonlar küçük, pozitif yüklü proteinlerdir Kırmızı kan hücresi prekürsörlerinin çekirdeklerinden küçük bazik proteinler izole etmiştir. Bu proteinleri histon olarak adlandırmıştır. Başka bir laboratuvarda kromatinin temel paketlenme biriminin nükleozom olduğu ve bunun da histon proteinlerinden oluştuğu 1970 i bulmuştur. Bu keşif elektron mikroskobu ve biyokimyasal çalışmaların kombinasyonuyla mümkün olmuştur. Başka amaçlarla gerçekleştirilen nükleaz deneyleri ise kromatin içindeki DNA nın birbirinden 180 baz çiftlik büyüklüklere ayrılan fragmentlere parçalandığını ortaya çıkarmıştır.

9 Günümüzde ise bu fragment boyutunun tek bir nükleozom veya mononükleozom ile ilişkili DNA yı temsil ettiği bilinmektedir. Bu deneyde kromatin ve çıplak DNA, düşük derişimdeki mikrokokal nükleaz ile muamele edilmiş ve daha sonra proteinler uzaklaştırılarak, DNA fragmentlerinin ayırımı agaroz jelde gerçekleştirilmiştir. Kromatin örneklerinde görülen merdiven şeklindeki bantlar birbirlerinden DNA nın tek bir nükleozomal tekrar uzunluğu ile (180 baz çiftinin katları) ayrılırlar. Merdiven şekli gözlenmesinin nedeni ise mikrokokal nükleaz ile muamele edilmiş kromatinin kismi parçalanmasıdır. Daha uzun süreli kesim ise linker DNA nın tamamen kırılmasına ve nükleozomal nüve partiküllerinin oluşumuna ve 146 baz çiftlik tek bir fragmentinin oluşumuna sebep olabilir. Çıplak DNA nın kesilmesi sonucu oluşan fragmentler ise, DNA nın tamamının korumasız olması ve enzim etkisine açık olması nedeniyle çok farklı uzunluklarda olacak ve jeldeki görüntüleri bir sürüntü şeklinde olacaktır.

10 Daha sonraki çalışmalar iki ana histon tipinin varlığını ortaya koymuştur. Nüve (kor) histonlar ve linker histonlar. Son derece iyi korunmuş nüve histonlar daltonluk (Da) bir molekül ağırlığa sahiptir. Çok daha fazla değişken olan linker histonlar ise Da daha büyük molekül ağırlıkları ile birazcık daha büyük moleküllerdir. Ökaryotların çok büyük bir bölümü genomları histonlar ile paketlenmiş olsalarda bu kurala uymayan istisnalarda vardır. örnek Dinoflagettalar. Bu ökaryotik algler, DNA larının büyük bir bölümünü histonlardan tamamen farklı olanu bazik proteinlerle paketlerler. Bu proteinler, DNA kütlesinin sadece %10una karşılık gelir. Halbuki diğer ökaryotlarda histonlar DNA ile 1:1 oranındadır. Diğer istisna gametogenez sırasında memelilerde gözlenir. Sperm DNA nın büyük kısmı histonlar yerine protaminler olarak bilinen bazik proteinler ile etkileşerek kompakt hale getirilirler.

11 Nükleozomlar kromatinlerin temel paketleme birimleridir 1975 yılında ökaryotik genomlara ait elektron mikroskop görüntüleri tesbih görünüşündeki tekrarlana bir motife sahip düzenli büyüklükteki partiküllerin varlığını açıkca göstermiştir. Kromatinin tesbih görünümlü zincir yapısı ise düşük tuz derişimi uygulamasından sonra elektron mikroskobu ile nm lik fibril şeklinde görüntülenebilir. Boncuklar paketlenmenin ilk aşamasını temsil eder. Her bir boncuk nüve histon oktameri etrafında sarılı DNA dan oluşmaktadır. zincir ise çift sarmal DNA yı temsil eder. Paketlenmenin bu aşamasında linker histonlar gerekli değildir.

12 Nüve histonlar nükleozom içerisinde H2A, H2B, H3 ve H4 nüve histonlarının her birisinden ikişer adet olmak üzere bir oktamer oluşturacak şekilde bulunur. Nüve histon oktameri bir makara gibi görev yapar; negatif yüklü DNA molekülü pozitif yüklü histonların etrafında yaklaşık iki tur atarak dolanır. Hem prokaryot hemde ökaryot hücrelerdeki bütün DNA lar süper sarmal bir vaziyette bulunmaktadırlar. DNA nın nükleozom etrafına sarılmasına ise 1,67 döngüyle sınırlanmakta ve bu sarılma sola süper sarmal döngüsüyle gerçekleşmektedir. Yeni bir model ise nükleozomal DNA konformasyonunun, çıplak DNA nınkinden başka bakımlardanda farklılıklar gösterdiğini ileri sürmektedir. Çift sarmal nükleozom nüvesinin etrafında sıkıca kıvrılmakta ve ortalama 1-2bp lik gerilmektedir.

13 Bu da her bir dönüşde 10,5 bp içeren çıplak ile karşılaştırıldığında nükleozoma sarılı DNA nın her bir dönüşde 10,17 bp içermesine sebep olmaktadır. Nükleozom terimi gerçekte oldukça gelişigüzel kullanılmasına rağmen aslında bu terim özel olarak nüve histon oktamerini, linker histonu ve yaklaşık 180 bp lik DNA nın üçünü birden adlandırmak için kullanılır. Linker histon H1 veya H5 ve H1 alternatif formlar ise DNA nın nükleozoma girdiği ve çıktığı yerlerde nüve histon oktamerleri arasında bulunur. Linker histon etkili bir şekilde DNA nın iki dönüşünü mühürleyerek birarada tutar. Nüve histon oktameri içerisinde, çiftler halinde dört nüve histonu bulunur. Iki adet H3/H4 dimeri bir tetramer oluşturmak üzere birleşirken, iki adet H2A/H2B dimerleri ise DNA nın varlığında, H3/H4 tetramerinin her bir ucuna bağlanır.

14 Yüksek tuz derişimi ile histonların DNA dan uzaklaştırılması ise DNA ve nüve histonlar arasındaki ana etkileşimin tabiatının elektrostatik olduğunu göstermektedir. Ilaveten nükleozom için gerekli olan dimerlerin ve tetramerin ara yüzeyinde çok sayıda hidrofobik etkileşim ve hidrojen bağı da bulunmaktadır. Nüve histonların dördü de karboksil (C) uçlarının sonunda, diğer histonlar ve DNA ile etkileşim kurdukları birer bölgeye sahiptirler. Bu bölge histon katlanma domaini olarak adlandırılmaktadır. histon katlanma domaini tokalaşan iki insanın ellerinin birbirine kenetlenmesi gibi histon monomerlerinin bir araya gelmesini sağlar. Bu yapıdan dolayı, dimerlerin tokalaşan el motifi oluşturduğu söylenir. Dört nüve histonunun amino (N) uçlarında da yüklü kuyrukları olup, bu kuyruklar ise çoğunlukla lizin kalıntılarını bulundururlar.

15 Bu yüklü kuyruklar, metilasyon ve asetilasyon da dahil olmak üzere, histon proteinlerinin post translasyonal modifikasyonlarının gerçekleştiği bölgelerdir. Gen regülasyonu ve kromozom organizasyonunda önemli rolleri olan histon varyantlarıda vardır. nüve histonlar arasında en çok varyanta sahip olan H2A iken histon H4 ün hiç varyantı bulunmamaktadır. Ana H3 varyantlarindan biri olan sentromerik H3 (CenH3) kromozom ayrılmasında kritik rol oynamaktadır.

16 Üst düzey kromozom yapısı 30 nm fibril Nükleazla sindirim sonucu çekirdekten serbest bırakılan kromatin düşük tuz derişiminde ipe dizilmiş boncuk tanelerine benzer tesbihimsi bir yapı oluşturmaktadırlar. Tuz ilave edildiğinde veya in situ koşullarda gözlendiğinde nükleozomal diziler yaklaşık 30 nm çapında kompakt bir fibril oluştururlar. Izolasyon esnasında oldukça kırılgan olan kromatinin yapısı çok az anlaşılabilmiştir. Öne sürülen modeller oldukça düzenli sarmal solenoidden, nükleozomların zigzag şeklinde kümelenmesine kadar değişkenlik gösterir. Klasik solenoid modeli uzun yıllar önce kabul edilmiş olup bir heliks döngüsünde ardışık olarak sıralanmış altı nükleozomu içerir.

17 Bununla birlikte fizyolojik tuz derişimlerinde solenoidler gözlenmez. Son zamanlarda elektron mikroskobu, biyokimyasal analizler ve X ışını çalışmaları sırasında kromatinin korunması için çeşitli teknikler geliştirilmiştir. Güncel çalışmalar en azından transkripsiyonel olarak aktif hücrelerde nükleozomların solenoid oluşturmadığını öne sürer. Bunun yerine büklümleşen veya süper-sarmallaşan zigzag kurdela yapısına bürünürler. 30 nm fibril yapısı muhtemelen, replikasyon, transkripsiyon ve rekombinasyon gibi bir çok çekirdek işleminde kalıp görevi görmektedir. Daha üst seviyelere yoğunlaşma bu fibrillerin küçük hacimli çekirdeğin içine sığmasını sağlamaktadır.

18 Daha üst düzeydeki DNA paketleri, ilmek domainleri içerir 30 nm fibril sonrasında henüz tam olarak anlaşılamamış olan daha üst seviyedeki yoğunlaşmalara maruz kalır. bu ilmeklerin yapısı hakkındaki detaylı bilgiler, ışık mikroskobunda dahi görülebilen amfibi oositlerin özel tüp fırçası kromozomları ile gerçekleştirilen çalışmalarından edinilmiştir. Istisnai bir durum olmasına rağmen bu sıradışı kromozomların interfazsafhasında görülen ilmek domainlerini temsil ettiği düşünülür. Ilmeklenmiş domainler ise kb lık DNA dan oluşurlar. Ilmeklerin uzunluğu iseyaklaşık 0.25μm dir. Bu ilmekler DNA nın çekirdek iskeletine bağlı proteinlere bağlanmasıyla oluşturulmuş olabilir. Hücre döngüsünün interfaz safhasında, paketlenme oranı katıdır. tipik bir insan kromozomundaki kromatin iplik ilmekler şeklinde yoğunlaştırılsa dahi çekirdeğin etrafını defalarca dolanacak kadar uzundur.

19 Nucleosome Structures Histone octamer 2 H2A 2 H2B 2 H3 2 H4

20 X-ray diffraction analyses of crystals Structure of a nucleosome core particle

21 Structural Organization of the Core Histones

22 The Assembly of the Core Histones

23 Notice the long tails of the octamer

24 The bending of DNA in a nucleosome 1. Flexibility of DNAs: A-T riched minor groove inside and G-C riched groove outside 2. DNA bound protein can also help

25 Zigzag model of the 30-nm chromatin fiber

26 Irregularities in the 30-nm fiber Flexible linker, DNA binding proteins Structural modulators: H1 histone, ATP-driven Chromatin remodeling machine, covalent modification of histone tails

27 The function of Histone H1

28 The function of Histone tails

29 Chromatin Remodeling

30 Cyclic Diagram for nucleosome formation and disruption

31 Covalent Modification of core histone tails Acetylation of lysines Mythylation of lysines Phosphorylation of serines Histone acetyl transferase (HAT) Histone deacetylase (HDAC)

32 Chromatin Packing Condensin plays important roles

33 Tamamen yoğunlaşmış kromatin: metafaz kromozomları Kromatinin daha ileri düzeyde yoğunlaşması için belli bir kaç ATP hidrolize edici enzim ve kondensin kompleksi gereklidir. kondensin 5 alt üniteden oluşmuş halka şekilli büyük bir protein kompleksi olup metafaz kromozomlarının içinde en bol bulunan yapısal bileşenlerdir. Her bir kromozomda tek DNA molekülü yani çift zincirli sarmal DNA vardır. tipik bir insanın kromozomu 100 Mb lık DNA içerir. proteinlerle birleşik halde bulunan bu büyük DNA üniteleri çeşitli boyalarla boyanabilir ve mitoz ve mayoz sırasında ışık mikroskobu altında görüntülenebilir. Tamamıyla yoğunlaşmış bir metafaz kromozomu sentromer denen bölgelerde birbirine tutunan iki kardeş kromatitden oluşur.

34 Sentromer: mitoz sırasında kromozomları iğ ipliklerine bağlar ve kardeş kromatidlerin yeni oluşan hücrelere doğru şekilde ayırımını temin eder. Kompaktlaşma aşamalarının bu en üst seviyelerinde ise paketlenme oranı çıplak DNA ya kıyasla katdır. Sentromer hücre bölünmesi esnasında kardeş kromatidlerin ayrılmasında bağlanma bölgesini oluşturur. Prokaryotlar bölündüğünde kromozomlar genellikle DNA replikasyonu yapmaktayken ayrılır. ökaryotik hücreler bunu farklı yapar. Ilk olarak DNA replike ediir; sonrada hücreler mitoz bölünme sürecini geçirirler. Mitoz sırasında kromozomlar önceden bahsedildiği şekilde yoğunlaşırlar, metafaz plağında toplanırlar, yönlenirler, mikrotübüllere tutunurlar ve kromatidler ayrılırlar. Mitoz kromozom üzerindeki sentromer adlı özel bölgede oluşan kinetokor ile mümkün hale gelmektedir.

35 Kardeş kromatidler anafaz sırasında kutuplara ayrıldıktan sonra sentromerdeki kinetokor, kromatidlerin hızlıca kutuplara hareket etmek için kullandıkları iğ ipliklerini yakalar. Sentromer DNA sı özellikle kromozomun özgün bir bölgesinde konumlanmıştır ve 0,1-4 Mb lik bir bölgeyi kapsayan çok sayıda tekrar eden DNA dizisinden oluşur. Sentromerler CenH3 isimli sentromere özgü bir histon H3 varyantı veya H3 yerine CENP-A varyantı bulunan özel bir nükleozom içerir. CenH3 özellikle sentromerlerde lokalize olmuştur ve sentromer fonsiyonu için zorunludur. CenH3 ün zorunlu olduğu iki şekilde gösterilmektedir. Birincisi günümüze kadar analiz edilen tüm ökaryotlarda, CenH3 ün delesyonu öldürücüdür. Ikincisi, CenH3 kusuru olan hücreler kinetokor proteinlerini yerleştırmede başarısız olmakta ve kromozomların ayrılmasında eksiklikler göstermektedirler.

36 Kinetokorlar yapısal olarak çeşitlilik gösteren makromoleküler yapılardır. Organizmaya bağlı olarak birlikte bir düzine proteinden oluşanı olduğu gibi yüzden fazla farklı protein bileşeninden oluşanlarıda vardır. Nasıl oluştukları ise uzun süredir cevap bekleyen bir bilmecedir. CenH3 bu bilmeceyi çözmede anahtar rol oynayabileceği görülmektedir. Histon varyantı tam bir kinetokor oluşumuna yol açan kompleks bir etkileşim ağını tetikliyor gibi görünmektedir. Bu süreçte CenH3 içeren nükleozomların kinetokorların temelini oluşturmak üzere biraraya geldikleri ve aynı zamanda H3 içeren nükelozomları da dışladıkları düşünülmektedir. Son veriler CenH3/H4 tetramerinin H3/H4 tetramerinden daha kompakt ve rijit olduğunu göstermektedir.

37 Bu rijit temel yapı, muhtemelen mitoz sırasında mikrotübülün çekme kuvvetlerine karşı koymada yardımcı olmaktadır. CenH3 nükleozomlarının tam olarak nasıl bir yapıya sahip olduğu aktif bir araştırma konusudur. Hücre bölünmesi ve üremesi sırasında gerçekleşen kromozom ayrılması olaylarında sentromerlerin rolünün ne kadar kritik olduğu açıktır. Pratik olarak kromozomlar sıklıkla sentromerlerin konumuna göre sınıflandırılırlar. Metasentrik kromozomların sentromeri ortadadır. Akrosentrik kromozomlarda ise snetromer bir uca daha yakın konumlanmıştır. Telosentrik kromozomlarda ise sentromer en uçta bulunmaktadır. Sentromere ek olarak her kromozom ayrıca bir veya çok sayıda replikasyon orjini ve her bir uçda birer telomerde içermelidir.

38 Telomerler kromozomların uçlarını örten özelleşmiş yapılar olup kromozomların birbirlerine uç-uca eklenmesini önlerler. Otozomlar ve eşey kromozomları kromozomlar eşey kromozomları ve otozomal kromozomlar olarakda sınıflandırılır. Eşey kromozomları bir embriyoyu bir erkek yada dişi olmaya yönelten gelişimsel olayları aktive eden genetik bilgiyi barındırmaktadırlar. Kromozomların sayı, boyut ve şekilleri türe özgü bir takım diğer bir ifade ile karyotip ortaya koymaktadır.

39 Genetik materyalin organizasyonu ve ifadesi DNA nın kompakt bir hale gelmesi, hücre bölünmesi ve üremesi için gereklidir. Ökaryotik gen ifadesi en az üç ana seviyede düzenlenir. Birincisi transkripsiyonu düzenlemek için DNA daki düzenleyici elementlere DNA bağlanıcı proteinlerin bağlandıkları DNA dizisi seviyesidir. Ikincisi kromatin seviyesidir: DNA nın nüve histon oktameri etrafında sarılması linker DNA dizilerine kiyasla, DNA nın bu kısımlarına ulaşmayı inhibe eden bir mekanizma olarak kabul edilmektedir. Bu durum bir kromozom içindeki segmentlerin farklı transkripsiyonel durumlar arasında açılıp kapanmasına izin vermektedir.

40 Yoğunlaşmış ve transkripsiyonu baskılayan kromatin heterokromatin olarak adlandırılırken daha açık olan ve gen aktivasyonuna imkan tanıyan kromatin ise ökromatin olarak adlandırılır. Transkripsiyon sırasında kromatin yapısının nasıl değiştiğine dair ilk bulgular Drosophilada gerçekleştirilen araştırmalardan edinilmiştir. Sirke sineğindeki bazı özelleşmiş hücreler hücre bölünmesi olmaksızın ardarda birçok DNA replikasyonu geçirerek dev politen kromozomları oluştururlar. Politen kromozomlar birbirine tutunmuş (sinaps) durumda çok sayıda kardeş kromatidden oluşur. Büyük boyutları sebebiyle ışık mikroskobu alında rahatlıkla görülebilir. Kromozomlar genlerin pozisyonlarını, kromozomların yeniden düzenlenmesini ve delesyonları tanımlamada kullanılabilen karakteristik açık ve koyu bant motiflerine sahiptirler.

41 Koyu bantlaşmalar inaktif heterokromatinin karşılığı iken, açık renkli bantlaşmalar, daha yüksek transkripsiyonel aktivite gösteren bölgelerde bulunurlar. Kromozomların bantlaşma motifleri transkripsiyonel olarak aktif ökromatinin ve genel kromatin yapısının harika bir şekilde görüntülenmesine olanak tanımaktadır. Kromozom kabarcıkları politen kromozomun daha az kompaktlaşmış bölgeleri olup buralarda RNA transkripsiyonu gerçekleşmektedir. Genlerin çok sayıda kopyasının bulunması yüksek seviyede bir gen ifadesine imkan tanımaktadır. Kromatinin çözülmüş ve yoğunlaşmamış kısmı, DNA nın histonlar etrafına dolanmasında meydana gelen değişikliklerin sonucudur. Örneğin düzenleyici bölgelerdeki nükleozom pozisyonlarındaki değişmeler gen ifadesini doğrudan etkiler.

42 Nükleozomların pozisyonları kısmen DNA dizilerine olan ilginin farklılaşmasıyla belirlenir. Fakat nükleozomlar diğer protein faktörleri ile işbirliği yaparak veya yarışarak yerlerini değiştirirler veya yeniden toplanabilirler. Sonuç olarak nükleozom yeniden modelleme kompleksleri tarafından aktif olarak taşınabilir veya yer değiştirebilir. Gen ifadesi kontrolünün üçüncü seviyesi, bütün kromozom seviyesindedir. Bu seviye kromozomların çekirdek boşluğu içerisindeki pozisyonlanmalarını ve özgül kromozomal lokusların çekirdek içerisindeki uzaysal organizasyonlarını içermekte olup bunların her ikisininde gen ifadesini etkilediği bilinmektedir. Deneysel bulgular bireysel interfaz kromozomlarının, çekirdek içerisinde belli alanlarda veya bölgelerde yoğunlaşarak gen ifadesini teşvik ettiği veya baskıladığı izlenimini uyandırmaktadır.

43 4.4 ökaryotik genomun büyük bölümü kodlayıcı değildir C değeri ifadesi haploid bir çekirdek içerisinde bulunan DNA miktarı için kullanılır. C harfi ise sabit (constant) manasına gelip, belirli bir genotipe karakteristik olan DNA miktarını temsil etmektedir. Genomik DNA nın çoğunluğu genomdaki pozisyonlarını sıkça değiştirmeye meyilli olan transposable elementlerin veya sıçrayan genlerin replikayonuyla oluşan çok sayıdaki tekrardan oluştuğunun keşfedilmesinden sonra bu paradoks kısmende olsa çözülmüştür. Örnek olarak insanı ele alalım. insan genomunun %40 ından daha azı genlerden ve intronlar ve pseudogenler gibi genlerle ilişkili dizilerden oluşmaktadır.

44 Pseudogenler normal genlere oldukça benzeyen, fakat az miktardada olsa değiştirilmiş olan DNA dizileri olduklarından, artık ifadeleri gerçekleştirilmeyen dizilerdir. Insan genomunun büyük bir kısmını genler arası DNA temsil eder. Genomun intergenik bölgeleri, genellikle seleksiyon baskısı altında değildirler ve bu bölgelerdeki mutasyonlar genellikle muhafaza edilirler ve gelecek nesillere aktarılırlar. Intergenik DNA eşsiz veya düşük kopya sayılı dizilerden ibarettir ve orta dereceden oldukça yüksek derecele kadar değişen tekrarlı diziler içerir. Genomun tekrarlardan oluşan kısmından bağımsız olarak tekrarlı diziler iki ana sınıfa ayrılırlar. 1) Serpiştirilmiş elementler 2) ardışık (tandem) tekrarlı diziler

45 Serpiştirilmiş elementler temelde transposable elementlerdir Serpiştirilmiş elementler genom boyunca yayılmış olup temelde transposable elementlerin dejenere kopyalarından oluşan tekrarlardır. Transpozisyon esnasında element sıklıkla orjinal kopyayı geri bırakarak genomda yeni bir pozisyona atlar. Böylece bu diziler çoğalır ve genomda birikir. Insanda transposable elementlerin hareketi oldukça nadirdir fakat yinede uzun evrim süresi boyunca bu elementler genomun %32 sini oluşturacak şekilde yayılmışlardır. Tekrarlar biraraya kümelenmemişlerdir fakat genom içinde çok sayıda bölgeye dağılmışlardır.

46 Serpiştirilmiş tekrarlayan DNA elementleri, uzunluklarına göre iki alt kategoriye ayrılmaktadır 500bp den az diziler SINE ler olarak adlandırılırlar. 500bp ve daha uzun dizilimler ise LİNE ler olarak adlandırılırlar. Transposable elementler kendilerini genlerin yakınlarına sokarak, hızla yeni düzenleyici dizilimlere neden olma potansiyelide dahil olmak üzere gen regülasyonu üzerinde bir çok farklı etkiye sebep olurlar. Ek olarak tekrarlayan tabiatları nedeniye transposable elementler dizi aracılı kromozomal yeniden düzenlemeyi desteklemektedir.

47 Ardışık tekrarlı diziler, değişken sayıdaki tekrarlar halinde tanzim edilirler Insan genomunun yaklaşık olarak % 10 unu oluşturmaktadırlar ve uzunlukları esas alınarak üç alt sınıfa ayrılırlar.. Atellitler tekrar uzunlukları birden birkaç bine kadar olan çok tekrarlı DNA lardır. Kladırma kuvveti yoğunlukları farklı olduğundan yoğunluk santifügrasyonu esnasında DNA kümesinden ayrılırlar. Bu diziler tipik olarak kromozomların heterokromatik bölgeleri olan sentromerlerin ve telomerlerin yakınlarında büyük kümeler halinde organize olmuşlardır. Ayrıca Y kromozomu üzerindede bol miktarda bulunurlar. Tekrarın uzunluğuna bağlı olarak bu daha kısa ardışık tekrarlı diziler ise ya minisatellit yada kısa ardışık tekrarlar (STR) olarak sınıflandırılırlar.

48 Aynı zamanda değişken sayılı ardışık tekrar (VNTR) lokuslarıda olarak bilinen minisatellitler, uzunluk olarak 15 den 50 bp ne kadardğişen dizilim motiflerine sahiptirler. Ardışık tekrarların toplam uzunluğu ise 50 bp ile 20 kb arasındadır. Mikrosatellit olarak da adlandırılan kısa ardışık tekrarlar ise çok daha kısadırlar. Her bir tekrar birimi 2bp den 6bp ye kadardır ve bu tekrarların oluşturduğu toplam uzunluk bp arasındadır. En yaygın STR dizilimleri dinükleotid tekrarlarıdır.

49 4.5 ökaryotik genomlarda lateral (yatay) gen transferi Transposable elementler yer değiştirme kabiliyeti açısından yalnız değillerdir. Yatay gen transferinin özel bir durumu endosimbiyontlar ve konakları arasında gerçekleşebilir. Organel genomları endosimbiyont bir kökeni yansıtır Ökaryotik hücrelerin organel genomları bunların daha önceleri bağımsız serbest yaşayan hücreler olduklarına işaret etmektedir. Bunlar ökaryotlarla endosimbiyotik ortaklığa girmiş organizmaların prokaryotik genom kalıntılarıdır. Mitokondriler ve kloroplastlar sırasıyla α proteobakteriler benzeri ve siyanobakteri benzeri prokaryotik bakteriyel endosimbiyontlardan tekamül etmişlerdir.

50 Hem mitokondriler hemde kloroplastlar kendi genetik bilgilerini içerirler. Bu organellerin genomları herzaman olmasada genelde halkasaldır. halkasal formdaki mitokondri ve kloroplast genomları dikkate değer şekilde bakteriyel genomlara benzemektedirler. bu benzerlik 30 yıldan fazla bir süre dir biyolojinin ana konularından biri haline gelmiş olan endosimbiyont hipotezini nin gelişimine yol açmıştır. Organel genomları çekirdek genomundan bağımsız olarak kalıtılırlar ve bu kalıtılma uniparental bir modda olup özelliklerin geçişi sadece anneden yeni döle doğru olmaktadır. Organeller sadece maternal gametten aktarılır. paternal gameten değil.

51 Kloroplast DNA sı (cpdna) yüksek yapili bitkilerde bazı protozoonlarda ve alglerde bulunmaktadırlar. cpdna fotosentezde görev alan enzimleri kodlar Organel başına kopyası olan, kb büyüklüğünde olabilen, halkasal, çift zincirli DNA molekülü olduğudur. Son çalışmalar gerçekte çoğu cpdna nın lineer olduğunu ve çok az bir kısmının halkasal formda olduğunu ortaya koymaktadır. cpdna nın şekli ne olursa olsun cpdna da ökaryotik DNA ların karasteristik özelliği olan asosiye proteinler bulunmaz. Aynı organizmanın çekirdek DNA sı ile kıyaslandığında farklı bir bouyant yoğunluğuna ve baz kompozisyonuna sahiptir. Bu farklılıklar genomun endosimbiyont kökenini yansıtmaktadır.

52 Mitokondriyal DNA (mtdna) bitkiler, hayvanlar, funguslar ve protistlerde bulunmaktadirlar. Tüm ökaryotların ya mitokondriye sahip oldukları yada en azından geçmişte sahip olmuş olduklarını göstermektedir. Muhtemeldir ki tüm yaşayan ökaryotların ortak atası bir endosimbiyont taşıyordu. Örnek uzun süre mitokondrisi olmayan ökaryotlara örnek olarak gösterilen parazitik bir protozoon olan Giardia lamblia nın şimdilerde mitozom olarak adlandırılan mitokondri kalıntılarına sahip olduğu bilinmektedirler.

53 Mitozomlar ATP üretiminde yer almamalarına karşın, mitokondriler gibi demir-kükürt kompleksleri inşa ederler. Bazı funguslar ve protozoonlar ise, ATP üretmek için hidrogenozom olarak adlandırılan zarla-çevrili bir organel kullanırlar. Araştırmacılar günümüzde hidrogenozom ve mitokondrilerin aynı endosimbiyonttan kökenlendiğini düşünmektedirler. mtdna, ATP için gerekli olan enzimleri kodlar. mtdna genellikle halkasal ve çift zincirli bir DNA molekülü olup histonlarla paketlenmemiştir. Maya ve diğer düşük yapılı ökaryotlarda olduğu gibi mtdna nın lineer olduğu birkaç istisnada vardır. Boyutu organizmalar arasında büyük farklılık vardır hayvanlarda bp bitkilerde 100kb-2,5Mb kadar değişmektedir. mtdna sayısı organel başına birden çok olup Euglena protozoonundaki gibi 30 kopyaya kadar çıkabilmektedir.

54 Interkompartmental (kompartmanlar arası) DNA transferi Endosimbiyotik gen transferi olarakda bilinmektedir. Modern mitokondriyal ve kloroplast genomları bu organellerin fonksiyonel olabilmeleri için ihtiyaç duydukları binlerce proteinden en fazla yüzünü veya buna yakın sayıdakini kodlamaktadırlar. Bu organel genomları kodladıkları protein sayıları, mitokondrilerde 3 den 67 ye kadar değişirken, kloroplastlarda ise 15ten 209 a kadar değişmektedir. Bu organellerin proteinlerini çoğunluğu konağın çekirdek genomu tarafından kodlanır. bu proteinler daha sonra özel protein taşıyıcı aygıtlar ile organellere taşınırlar. orjinal olarak endosimbiyonttan konağın çekirdeğine bir genin transferinin her zaman transfer edilen genin ürünün endosimbiyonta dönüşü ile ilişkili olduğu düşünülmüştür.

55 Transfer olan bir çok genin hücrenin başka yerlerdeki fonksiyonlarla gerekli proteinleri kodlamak üzere daha da fazla tekamül ettiği şimdi çok açıktır.

56 Prokaryotik ve viral genom organizasyonu Bakteriyel genom organizasyonu: E. coli genomu boyutu olarak kb dır ve serbest 5 veya 3 ucu olmayan çift zincirli halkasal bir DNA molekülüdür. Kromozomal DNA nükleoid adı verilen yoğunlaşmış ovalimsi bir yapı şeklinde organize olmuştur. PLAZMİD DNA: bakterilerde, bazı mantarlada ve bazı yüksek bitkilerde bulunan küçük, çift zincirli halkasal ve lineer DNA molekülleridir. Kendini eşleme Antibiyotiğe direnç geni Rekombinant DNA teknolojisi

57 Arkeal genom organizasyonu Vial genom organizasyonu Prokaryotik virüsler Memeli DNA virüsleri

58 Transponovatelné elementy TEs = úseky DNA, které se mohou přemisťovat (přeskakovat) z jedné pozice hostitelského genomu do jiné (transpozice) Dle způsobu transpozice: Class I = Retrotranspozony Class II = DNA transpozony

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

DNA dan Kromozomlara

DNA dan Kromozomlara DNA dan Kromozomlara Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar halinde nasıl organize olduğu araştırılmaya

Detaylı

DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi

DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi DNA nın kromozom biçiminde paketlenmesi DNA paketlenmesi 1. Paketlenme sorunu 2. Kromatin yapı düzeyleri (nukleosomlar, 30-nm fiber, looplar, bandlar) 3. Histon kodu aktif ve inaktif diziler içerir 4.

Detaylı

2. Histon olmayan kromozomal proteinler

2. Histon olmayan kromozomal proteinler 12. Hafta: Nükleik Asitler: Nükleik asitlerin yapısal üniteleri, nükleozitler, nükleotidler, inorganik fosfat, nükleotidlerin fonksiyonları, nükleik asitler, polinükleotidler, DNA nın primer ve sekonder

Detaylı

DNA dan Kromozomlara

DNA dan Kromozomlara DNA dan Kromozomlara Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar halinde nasıl organize olduğu araştırılmaya

Detaylı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı

HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Biyoteknoloji ve Genetik I HAFTA IV DNA nın kalıtım materyali olduğunun anlaşılması DNA nın Yapısı Prof. Dr. Hilâl Özdağ Genetik materyal ; 1. Kendini eşleyebilmeli 2. Bilgi depolamalı 3. Bu bilgiyi ifade

Detaylı

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ

TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik TRANSKRİPSİYON AŞAMASINDA KROMATİN YAPININ DÜZENLENMESİ Merve YILMAZER 2601120219 İÇERİK Kromatin ve nükleozom yapısı Transkripsiyon aşamasında

Detaylı

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi.

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi. KONU 9. HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar birçok canlı grubu tarafından gerçekleştirilebilir. Mitoz bölünme sonunda bölünen hücrelerden

Detaylı

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph

Çekirdek 4 bölümden oluşur Çekirdek zarı: karyolemma Kromatin: Chromatin Çekirdekcik: Nucleolus Çekirdek sıvısı: karyolymph NUKLEUS Bir hücrenin tüm yapılarının ve etkinliklerinin kodlandığı kromozomu Ayrıca, DNA sını dublike edecek ve 3 tip RNA yı ribozomal (rrna), haberci (mrna) ve transfer (trna)-sentezleyecek ve işleyecek

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ

MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ MAYOZ VE EŞEYLİ YAŞAM DÖNGÜLERİ Kalıtıma giriş Ebeveynler yavrularına gen adı verilen kodlanmış bilgileri verirler. Genler DNA parçalarıdır. Çoğu gen, hücreyi özgün enzimler ve diğer proteinleri sentezlemesi

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13. Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 13 Ökaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI

Moleküler biyolojiye giriş. Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Moleküler biyolojiye giriş Doç.Dr.Pınar AKSOY SAĞIRLI Molecular biology terimi ilk kez Warren Weaver tarafından 1938 de kullanıldı. Hayatın fiziksel ve kimyasal olarak açıklanması olarak tanımlandı. 1977

Detaylı

Kromozom Biyolojisi. Tarihçe

Kromozom Biyolojisi. Tarihçe Kromozom Biyolojisi Tarihçe Kromozom Biyolojisi ve Sitogenetik -Son 300 yıldır önemli araştırma alanlarından -Moleküler biyolojideki gelişmeler de kromozomlar üzerindeki araştırmaları etkiledi -Kromozomlar

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı

Hücre çekirdeği (nucleus)

Hücre çekirdeği (nucleus) Hücre çekirdeği (nucleus) Toplam hücre hacmının 1/20-1/10'unu kapsar. Değişik hücrelerde mekanik etkilerle, yer ve şekil değiştirebilir, bu nedenle hücrelerde farklı şekillerde görülebilir. Çekirdek, hücre

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

2n n. Kromozom sayısı. Zaman

2n n. Kromozom sayısı. Zaman Mitoz Döllenme Mitoz MAYOZ BÖLÜNME 10. SINIF ÜNİTE, KONU, KAZANIM VE AÇIKLAMALARI 10.1.2. ve Eşeyli Üreme 10.1.2.1. u açıklar. a. un evreleri temel düzeyde işlenir. Evreler açıklanırken mikroskop, görsel

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi Bugün gelinen noktada genetik Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde

Detaylı

LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER

LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER LABORATUVAR 4: ÖKARYOTİK HÜCRELER Ökaryotik hücreler, sahip oldukları hücre iskeleti, nüklear membran ve organelleri içeren bölümleri ile prokaryot hücrelerden ayırt edilebilmektedir. Kimyasal analizler

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU

ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU ÖKARYOTLARDA GENETİK MATERYALİN YAPISI VE ORGANİZASYONU Doç. Dr. Bengi ÇINAR KUL Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Genetik Anabilim Dalı İnsan genomu 3 x 10 9 bp (n) İnsan diploidtir (2n) her çekirdek

Detaylı

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler Biçimlenmiş ve yoğunlaşmış kromatin materyaline kromozom denir. Kromozomlar Mitoz ve/veya Mayoz bölünmenin Profaz safhasında görülmeye başlar ve Metafaz

Detaylı

Genetik materyal: Kromatinin yapısı

Genetik materyal: Kromatinin yapısı Genetik materyal: Kromatinin yapısı Umut Fahrioglu, PhD MSc Viral ve prokaryot kromozomu Bir genome, bir virüste, bir prokaryot hücresinde, bir ökaryot organelinde veya bir haploid organizmadanın kromozomlarına

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM)

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA (5. BÖLÜM) TRANSKRİPSİYONU (ÖKARYOTİK) STOPLAZMA DNA Transkripsiyon hnrna RNA nın işlenmesi mrna G AAA Eksport G AAA NÜKLEUS TRANSKRİPSİYONU (PROKARYOTİK) Stoplazma

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

S evresi: Organellerin iki katına çıkarılması devam ederken DNA sentezi olur.

S evresi: Organellerin iki katına çıkarılması devam ederken DNA sentezi olur. HÜCRE DÖNGÜSÜ İnterfaz: Bölünmeyen bir hücre interfaz durumundadır. Bu safhada replikasyon ve bölünme için hazırlık yapılır. Çekirdek belirgindir, bir yada daha fazla çekirdekçik ayırt edilebilir. Kromozomlar

Detaylı

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ

Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon. Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ Replikasyon, Transkripsiyon ve Translasyon Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ DNA replikasyonu DNA nın replikasyonu, DNA molekülünün, sakladığı genetik bilgilerin sonraki nesillere aktarılması için kendi kopyasını

Detaylı

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür.

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. HÜCRE BÖLÜNMELERİ Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. I. MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar bir çok canlı grubu

Detaylı

Mayoz Bölünmenin Oluşumu

Mayoz Bölünmenin Oluşumu MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? 03 Ocak 2012, 23:39 Osman BEDEL MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? Kromozom sayılarının nesiller boyu sabit tutulması mayoz bölünme ile sağlanır. Mayoz özel bir hücre bölünmesidir. Bu bölünme ile

Detaylı

VEKTÖRLER Halime Nebioğlu

VEKTÖRLER Halime Nebioğlu VEKTÖRLER Halime Nebioğlu İstanbul Üniversitesi Gen klonlamasında kullanılan aracı moleküllere vektör denir. Vektörler konakçı organizmada, konakçı organizmadan bağımsız olarak replikasyon (çoğalma) gösterirler.

Detaylı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı

Hücrede Genetik Bilgi Akışı Hücrede Genetik Bilgi Akışı 1) Genomun korunması DNA nın tam olarak kopyalanması ve hücre bölünmesiyle yeni kuşak hücrelere aktarılması 2) Genetik bilginin çevrimi Hücre içerisinde bilginin DNA dan RNA

Detaylı

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri GENETĐK 111-503 Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri Doç.Dr. Hilâl Özdağ Rekombinant DNA Teknolojisi Amaç Spesifik DNA dizilerinin yerlerinin belirlenmesi. DNA nın belirli noktalardan kesilmesi Belirli

Detaylı

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN MİTOKONDRİ Doç.. Dr. Mehmet GÜVENG Hemen hemen bütün b ökaryotik hücrelerde ve ökaryotik mikroorganizmalarda bulunur. Eritrositlerde, bakterilerde ve yeşil alglerde mitokondri yoktur. Şekilleri (küremsi

Detaylı

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler

LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler LABORATUVAR-6 KONU-2 Hücre - IV.Kromozomlar ve Genler Biçimlenmiş ve yoğunlaşmış kromatin materyaline kromozom denir. Kromozomlar Mitoz ve/veya Mayoz bölünmenin Profaz safhasında görülmeye başlar ve Metafaz

Detaylı

Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU

Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU Genetik şifre, Transkripsiyon ve Translasyon ASLI SADE MEMİŞOĞLU Giriş DNA nın genetik bilgiyi barındırdığının anlaşılmasından sonra; DNA nın genler halinde nasıl organize olduğu ve Genetik işlevin kromozomlar

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA

MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA MOLEKÜLER BİYOLOJİ DOÇ. DR. MEHMET KARACA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ DNA Düzeyinde Gen Ekspresyonu Düzenlemesi Transkripsiyonel Düzeyde Gen Ekspresyonu Düzenlenmesi Post-transkripsiyonel Düzeyde Gen Ekspresyonu

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Bitki nüklear, mitokondriyal ve kloroplast DNA'ları *Burada yer alan bugünkü bilgilerimizin çoğu, moleküler evrim mekanizması ve oranları kullanılarak

Detaylı

TRANSLASYON ve PROTEİNLER

TRANSLASYON ve PROTEİNLER TRANSLASYON ve PROTEİNLER Prof. Dr. Sacide PEHLİVAN 13 Aralık 2016 mrna daki baz sırasının kullanılarak amino asitlerin doğru sıra ile proteini oluşturmasını kapsayan olayların tümüne Translasyon veya

Detaylı

Mitoz. - Mitozda 2 yavru hücre oluşur ve bunların genetik yapısı birbirinin ve ana hücrenin aynıdır.

Mitoz. - Mitozda 2 yavru hücre oluşur ve bunların genetik yapısı birbirinin ve ana hücrenin aynıdır. Mitoz - Mitozda 2 yavru hücre oluşur ve bunların genetik yapısı birbirinin ve ana hücrenin aynıdır. - 2n --- 4n (anafaz) ------2n - İdentik kardeş kromatidler ayrılarak yavru hücrelere giderler. - Somatik

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf

YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI. 10. Sınıf YAZILIYA HAZIRLIK TEST SORULARI 10. Sınıf 1) Hücre döngüsünün interfaz evresini yeni tamamlamış bir hücre ile bu hücrenin döngü sonunda oluşturduğu yeni hücrelerde; I. DNA miktarı II. Gen Sayısı III. Gen

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI 6 MAYOZ BÖLÜNME-3

10. SINIF KONU ANLATIMI 6 MAYOZ BÖLÜNME-3 10. SINIF KONU ANLATIMI 6 MAYOZ BÖLÜNME-3 Mayoz Bölünmenin Genel Özellikleri Üreme ana hücrelerinde görülür. Üreme hücrelerinin oluşmasını sağlar. Sadece 2n kromozomlu hücrelerde görülür. 4 yeni hücre

Detaylı

HÜCRE #6 HÜCRE İSKELET ELEMANLARI ÇEKİRDEK SELİN HOCA

HÜCRE #6 HÜCRE İSKELET ELEMANLARI ÇEKİRDEK SELİN HOCA HÜCRE #6 HÜCRE İSKELET ELEMANLARI ÇEKİRDEK SELİN HOCA HÜCRE İSKELET ELEMANLARI Sitoplazmanın içinde bulunan özel proteinlerdir. 3 çeşit hücre iskelet elemanı bulunur. Her iskelet elemanının görev ve yapısı

Detaylı

Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi

Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi GENETĐK 111-503 Gen Organizasyonu ve Genomların Evrimi Doç. Dr. Hilâl Özdağ 1 RNA nın Kendi Kendini Kopyalayabiliyor Olmalıydı Đlkin zamanlardaki RNA dünyasında RNA moleküllerinin kopyalanması. RNA polimerazlar

Detaylı

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın

Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları. Doç. Dr. Ahmet Özaydın Hücre Nükleusu, Nükleus Membranı, Nükleus Porları Doç. Dr. Ahmet Özaydın Nükleus (çekirdek) ökaryotlar ile prokaryotları ayıran temel özelliktir. Çekirdek hem genetik bilginin deposu hem de kontrol merkezidir.

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren

DNA REPLİKASYONU. Dr. Mahmut Cerkez Ergoren DNA REPLİKASYONU Dr. Mahmut Cerkez Ergoren Arthur Kornberg 1959 Nobel Ödülü "the mechanisms in the biological synthesis of DNA DNA Replikasyonu Replikasyon genetik materyalin tamamen kendi benzeri yeni

Detaylı

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER

PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER PROKARYOT VE ÖKARYOT HÜCRELER HÜCRE Hücre ya da göze, bir canlının yapısal ve işlevsel özellikleri gösterebilen en küçük birimidir. Hücre, (İng. Cell); Latince küçük odacık anlamına gelen "cellula" kelimesinden

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME Hücre döngüsü uzun bir interfaz ve kısa bir bölünme evresinden oluşur. Hücre bölünmesi tüm canlılarda büyüme, gelişme ve onarım sağlar.

Detaylı

Mitoz bölünme, hücredeki kalıtım maddesinin yavru hücrelere eşit miktarda bölünmesini sağlayan karmaşık bir olaydır.

Mitoz bölünme, hücredeki kalıtım maddesinin yavru hücrelere eşit miktarda bölünmesini sağlayan karmaşık bir olaydır. Mitoz bölünme, hücredeki kalıtım maddesinin yavru hücrelere eşit miktarda bölünmesini sağlayan karmaşık bir olaydır. Hücre mitozla bölünmeden önce DNA eşlemesi olur. Hücre mitozla bölünmeye başlamadan

Detaylı

Mustafa EMREM

Mustafa EMREM Mustafa EMREM 162161022 Bakterilerdeki transformasyonun ilk kanıtları İngiliz bilim adamı Frederick Griffith tarafından elde edilmiştir. Genetik materyal aktarımı Dikey Gen Transferi ebeveyn ile yavru

Detaylı

MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME

MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME MAYOZ BÖLÜNME ve EŞEYLİ ÜREME MBG 111 BİYOLOJİ I Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Türe ait genetik özelliklerin soylar arası aktarılmasına kalıtım adı verilir. Bu işleyişte türlerin genetik bilgisinin

Detaylı

Hücre Yapısı: Somatik ve Germ Hücrelerinin Bölünme ve Farklanmaları. Yrd.Doç.Dr.Sevda Söker

Hücre Yapısı: Somatik ve Germ Hücrelerinin Bölünme ve Farklanmaları. Yrd.Doç.Dr.Sevda Söker Hücre Yapısı: Somatik ve Germ Hücrelerinin Bölünme ve Farklanmaları Yrd.Doç.Dr.Sevda Söker Embriyonal yaşamın başlangıcından itibaren hücre bölünmesi başlar ve gelişmeyle ilgili her aşama hücre bölünmesiyle

Detaylı

KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD

KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD KLONLAMA VEKTÖRLERİ DR. ONUR YILMAZ ADÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZOOTEKNİ BÖLÜMÜ BİYOMETRİ & GENETİK ABD Vektörler, kendilerine eklenen yabancı DNA parçasını konakçı hücreye taşıyan ve burada çoğalmasını sağlayan

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 Hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücreler belli

Detaylı

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi

Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi 2 Artan bilgi ile birlikte hasta ve ailelerin bilinçlendirilmesi «Genetik bilgiden hastaların ve ailelerin yararlanması için tüm sağlık çalışanları insan genetiğinin temelinde yatan prensipleri anlamalıdır»

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 Miktar 1) I.Hemoglobinin yapısındaki karbon atomu sayısını tespit etmek II. Solunumda kullanılacak gazların hangi molekülle taşınacağını tespit etmek III. Kanın ph ını tespit

Detaylı

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ

ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ ÇOK HÜCRELİ ORGANİZMALARIN GELİŞİMİ Seçici gen ifadesi embriyonun gelişmesini sağlayan 4 temel işlevi denetler: 1. Hücre çoğalması 2. Hücre farklılaşması 3. Hücre etkileşimleri 4. Hücre hareketi HÜCRE

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler

III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler III-Hayatın Oluşturan Kimyasal Birimler MBG 111 BİYOLOJİ I 3.1.Karbon:Biyolojik Moleküllerin İskeleti *Karbon bütün biyolojik moleküllerin omurgasıdır, çünkü dört kovalent bağ yapabilir ve uzun zincirler

Detaylı

TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI

TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI Programın Yürütücüsü Programın Kadrolu Öğretim Üyeleri : Prof. Dr. Elif YEŞİLADA : Prof. Dr. Başak KAYHAN Doç. Dr. Yılmaz ÇİĞREMİŞ Doç. Dr.Şengül YÜKSEL Doç. Dr.

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 6

GENETİK I BİY 301 DERS 6 GENETİK I BİY 301 DERS 6 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

Ökaryotik hücrelerde hücrenin toplam

Ökaryotik hücrelerde hücrenin toplam Güncel Gastroenteroloji Çekirdek Bio. Tolunay BEKER Ankara Üniversitesi, Hepatoloji Enstitüsü, Ankara Ökaryotik hücrelerde hücrenin toplam a ırlı ının % 0 nunu te kil eden çekirdek bulunur.çekirdek iki

Detaylı

DÖNEM I TIBBA GİRİŞ DERS KURULU (01 EKİM Kasım 2018)

DÖNEM I TIBBA GİRİŞ DERS KURULU (01 EKİM Kasım 2018) DÖNEM I TIBBA GİRİŞ DERS KURULU (0 EKİM 208-6 Kasım 208) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Tıbbi Biyoloji 40 X2 46 Tıbbi Biyokimya X2 7 Biyofizik 2-2 Halk Sağlığı 2 4x4 28 Tıbbi Genetik 7 -- 7 Tıp Tarihi ve

Detaylı

MOTOR PROTEİNLER. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR

MOTOR PROTEİNLER. Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR MOTOR PROTEİNLER Doç. Dr. Çiğdem KEKİK ÇINAR Hücre iskeleti, Hücre şeklini ve sitoplazmanın organizasyonunu belirleyen bir yapı iskelesi görevi yapar. Hücre hareketlerinin gerçekleşmesinden sorumludur.

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA

ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA ADIM ADIM YGS-LYS 32. ADIM HÜCRE 9- SİTOPLAZMA 2) Sitoplazma Hücrenin içini dolduran sıvıdır. İçinde inorganik ve organik maddeler vardır. Ayrıca görevleri birbirinden farklı olan organeller de bulunur.

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme

LYS ANAHTAR SORULAR #6. Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme LYS ANAHTAR SORULAR #6 Mitoz ve Mayoz Bölünme Eşeyli ve Eşeysiz Üreme İnsanda Üreme 1) 2n = 40 kromozomlu memeli türünde, Dişinin ovaryumlarında yumurta hücresi oluşurken anafaz I evresinde gonozomların

Detaylı

GENOMUN YAPISI. Genom Nedir? Gen ve Genomun tanımı Genom Büyüklükleri DNA Dizi Tipleri 11/11/14. Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin.

GENOMUN YAPISI. Genom Nedir? Gen ve Genomun tanımı Genom Büyüklükleri DNA Dizi Tipleri 11/11/14. Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin. GENOMUN YAPISI Gen ve un tanımı Büyüklükleri Dizi Tipleri Doç. Dr. Metin Aytekin www.metinaytekin.com Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 11 Kasım 2014 Nedir? Bir organizmanın

Detaylı

Bütün hücrelerin olmazsa olmazları. Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom

Bütün hücrelerin olmazsa olmazları. Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom Bütün hücrelerin olmazsa olmazları Plazma zarı Yarı-sıvı sitosol Kromozom Ribozom Hücre Ökaryotik hücre Nukleus var Zarla çevrili organeller var Genellikle prokaryotik hücreye oranla daha büyüktür. Ökaryotlardaki

Detaylı

HAFTA I Genetiğe Giriş Hücre Döngüsü ve Düzenlenmesi Mitoz Mayoz Bölünme

HAFTA I Genetiğe Giriş Hücre Döngüsü ve Düzenlenmesi Mitoz Mayoz Bölünme Biyoteknoloji ve Genetik I HAFTA I Genetiğe Giriş Hücre Döngüsü ve Düzenlenmesi Mitoz Mayoz Bölünme Prof. Dr. Hilâl Özdağ Genetiğe Giriş 50 milyar hücre/insan 2 metre DNA/hücre 3.2 milyar baz/hücre 2 birey

Detaylı

BİYOLOJİYE GİRİŞ. Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır.

BİYOLOJİYE GİRİŞ. Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır. BİYOLOJİYE GİRİŞ Canlılığın bilimsel olarak araştırılmasıdır. Biyolojik Organizasyon; Her düzeydeki biyolojik organizasyon belirgin özelliklere sahiptir. Her türlü maddenin kimyasal yapıtaşları olan ve

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Genetik nedir? Biyolojinin kalıtım ve varyasyonlarla (çeşitlilikle) ilgilenen bilim dalıdır. Genetik yaşayan tüm organizmalarda

Detaylı

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER

BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER www.benimdershanem.esy.es Bilgi paylaştıkça çoğalır. BİYOLOJİ DERS NOTLARI YGS-LGS YÖNETİCİ MOLEKÜLLER NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler, bütün canlı hücrelerde ve virüslerde bulunan, nükleotid birimlerden

Detaylı

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ

BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ BAKTERİLERİN GENETİK KARAKTERLERİ GENETİK MATERYALLER VE YAPILARI HER HÜCREDE Genetik bilgilerin kodlandığı bir DNA genomu bulunur Bu genetik bilgiler mrna ve ribozomlar aracılığı ile proteinlere dönüştürülür

Detaylı

Hücre bölünmesinin asal görevleri

Hücre bölünmesinin asal görevleri HÜCRE DÖNGÜSÜ Hücre bölünmesinin asal görevleri Hücre döngüsünü ya da hücre bölünmesini incelemeden önce, hücre çoğalmasının organizmaların yaşamında ne gibi roller oynadığını gözden geçirmek gerekmektedir.

Detaylı

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU

Ökaryotlarda transkripsiyon. Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Ökaryotlarda transkripsiyon Dr. İSMAİL BEZIRGANOĞLU Transkripsiyonal Düzenlemeye Genel Bakış Ökaryotlarda mrna ve protein sentezi iki farklı hücresel organelde gerçekleşir. Transkripsiyon nukleusta translasyon

Detaylı

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Epigenetik ve Kanser. Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Epigenetik ve Kanser Tayfun ÖZÇELİK Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü tozcelik@fen.bilkent.edu.tr Conrad Waddington (1905-1975) Edinburgh Üniversitesi Embriyoloji ve Genetik Profesörü

Detaylı

ÖKARYOTİK GENOMLARIN ORGANİZASYONU VE KONTROLÜ

ÖKARYOTİK GENOMLARIN ORGANİZASYONU VE KONTROLÜ ÖKARYOTİK GENOMLARIN ORGANİZASYONU VE KONTROLÜ Prokaryotik kromatinin paketlenmesi Bakteri DNA sı bile paketlenir. Bakteri genomu sadece birkaç milyon nükleotit çifti içermektedir. Önceleri bakteri kromozomunun,

Detaylı

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ

CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1 CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1.Hücresel yapıdan oluşur 2.Beslenir 3.Solunum yapar 4.Boşaltım yapar 5.Canlılar hareket eder 6.Çevresel uyarılara tepki gösterir 7.Büyür ve gelişir (Organizasyon) 8.Üreme

Detaylı

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL

GOÜ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I III. KURUL III. Kurul Hücresel Metabolizma ve Moleküler Tıp III. Kurul Süresi: 6 hafta III. Kurul Başlangıç Tarihi: 23 Aralık 2009 III. Kurul Bitiş ve Sınav Tarihi: 1 2 Şubat 2010 Ders Kurulu Sorumlusu: Yrd. Doç.

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme. -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz

HÜCRE BÖLÜNMESİ. 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme. -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz HÜCRE BÖLÜNMESİ 1- Amitoz Bölünme 2- Mitoz Bölünme 3- Mayoz bölünme A:İNTERFAZ B: MİTOZ -G1 -Profaz -S -Metafaz -G2 -Anafaz -Telofaz TERİMLER Sentromer Metafaz aşamasında kromozomlar üzerindeki boğumlanma

Detaylı

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati

1. Sınıf Güz Dönemi I. Hafta Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Ders Saati I. Hafta Ders Saati 15.09.2014 16.09.2014 17.09.2014 18.09.2014 19.09.2014 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I: Makromoleküller (Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ataş) Türk Dili

Detaylı

- DeoxyriboNucleic Acid DNA. -tekrar eden nükleotid monomerlerinden oluşan polimer ŞEKERLER. Nükleik aside adını taşıdığı şeker verir.

- DeoxyriboNucleic Acid DNA. -tekrar eden nükleotid monomerlerinden oluşan polimer ŞEKERLER. Nükleik aside adını taşıdığı şeker verir. MOLEKÜLER GENETİK-1 Santral Dogma DNA -transkripsiyon--> RNA -translasyon--> Protein Genetik Materyalin Özellikleri *Replikasyon *Bilgi depolama *Depolanmış bilgiyi ifade etme *Mutasyonlar ile varyasyon

Detaylı

HÜCRELER NASIL BÖLÜNÜR

HÜCRELER NASIL BÖLÜNÜR HÜCRELER NASIL BÖLÜNÜR Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Prokaryotik/Bakteriyal Hücre Bölünmesi İkiye bölünme hücre bölünmesi, basit bir formudur. Prokaryotik hücre bölünmesi birbirinin aynısı iki hücre

Detaylı

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları

Paleoantropoloji'ye Giriş Ders Yansıları ANT139 PALEOANTROPOLOJİ YE GİRİŞ Genetiğin Basit Temelleri, Kavramlar, Mendel Genetiği, Gen Aktarımı 3. Ders Canlılığı anlayabilmek için moleküler seviyeye inmek gerekir! Hücre Yaşayan organizmaların temel

Detaylı

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ

GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ GEN EKSPRESYONUNUN KONTROLÜ Hazırlayan: Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER Gen Ekspresyonun Kontrolü Kontrol genellikle transkripsiyon başlangıç düzeyinde gerçekleşir. Transkripsiyonda düzenleyici proteinler tarafından

Detaylı

1- Aşağıda verilen mayoz bölünme geçirmekte olan hücrelerin evrelerini ve her birinin kromozom sayısını yazınız. (6*1,5=9 ) 5- Mayoz bölünmede kalıtsal çeşitliliği sağlayan olaylar nelerdir? (2*4=8 ) Profaz_I

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 7

GENETİK I BİY 301 DERS 7 GENETİK I BİY 301 DERS 7 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

Mitoz, Amitoz ve Mayoz

Mitoz, Amitoz ve Mayoz Mitoz, Amitoz ve Mayoz Doç. Dr. Metin Aytekin Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 8 Aralık 2014 Amitoz Robert Remak 1815-1865 E. Coli de Amitoz Kromozom orjini hücrenin diğer

Detaylı

TEMEL VETERĠNER GENETĠK

TEMEL VETERĠNER GENETĠK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL VETERĠNER GENETĠK KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM

1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1. ÜNİTE : HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM 1 DNA (Deosiribo Nükleik Asit) Kalıtım maddesi hücre çekirdeğinde bulunur. Kalıtım maddesi iğ ipliği (Yumak) şeklinde bir görünümdedir. İğ ipliğindeki kalıtım maddesi

Detaylı

KROMOZOMLAR ve KALITIM

KROMOZOMLAR ve KALITIM KROMOZOMLAR ve KALITIM 2 https://en.wikipedia.org/wiki/chimpanzee_genome_project GENETİK KOD RNA da üçlü gruplar halinde bulunan ve protein sentezleme sırasında üretilen aminoasit dizilerinin düzenini

Detaylı

Hücre canlının en küçük yapı birimidir.

Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Hücre canlının en küçük yapı birimidir. Bitkilerde bulunan hücredir.bu hücrelerde hücre duvarı bulunduğundan hayvan hücresinden ayrılır. Hücre duvarı vardır. Kofulu büyük ve az sayıdadır. Şekli dikdörtgen

Detaylı

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA

BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA BAKTERİLER ALEMİ SELİN HOCA Prokaryot hücre yapısına sahip olan tek hücreli canlılardır. Gözle göremediğimiz için keşfedilmeleri ancak mikroskobun icadı ile olmuştur. Keşfedilmemiş bakteri çeşidi sayısının

Detaylı

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri

RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA Yapısı ve Katlanması, Hücrede Bulunan RNA Çeşitleri RNA (Ribonükleik Asit) Nükleik asitler, Friedrich Miescher tara2ndan 1869'da keşfedildi. İl=haplı bandajlardan izole edilen bu maddeye nüklein adını

Detaylı

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin Organel Genomları Dersin Amacı Doç. Dr. Metin Aytekin Mitokondriyal nın özelliklerini kavramak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 7 Ocak 2014 Nükleer Genom 3000 Mb ~80.000

Detaylı