Çay Atıklarından Aktif Karbon Üretimi ve Adsorpsiyon Proseslerinde Kullanımı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çay Atıklarından Aktif Karbon Üretimi ve Adsorpsiyon Proseslerinde Kullanımı"

Transkript

1 ÖZET Çay Atıklarından Aktif Karbon Ürtimi v Adsorpsiyon Prosslrind Kullanımı Mrym OZMAK a, Işıl Gürtn b, Emin YAĞMUR b, Zki AKTAŞ b a DSİ Gn.Md. TAKK Dairsi Başkanlığı, Ankara, 61 b Ankara Ünivrsitsi Mühndislik Fakültsi Kimya Mühndisliği Bölümü, Ankara, 61 -posta: ozmak@ ng.ankara.du.tr Adsorpsiyona dayalı prosslr için vazgçilmz olan aktif karbonun düşük maliyt il ürtilmsi amacıyla biyokütl tmlli hammaddlrin kullanımı önmli bir araştırma alanıdır. Bu çalışmada çay atığı, aktif karbon başlangıç maddsi olarak dğrlndirilmiştir. Ayrıca mikrodalga nrjisindn yararlanarak gliştiriln hızlı v tkili yni bir aktivasyon yöntmi uygulanmıştır. Eld diln aktif karbonun BET yüzy alanı 1196 m 2 /g bulunmuştur. Göznk boyut dağılımı inclndiğind, mikro v mzogöznklr içrdiği ancak çoğunlukla mzogöznklrdn oluştuğu blirlnmiştir. Bu özlliklrindn dolayı, ürtiln aktif karbonun adsorpsiyon prosslrind kullanılabilirliği araştırılmıştır. Mtiln mavisi v fnol il grçklştiriln dnylr sonucunda ld diln adsorpsiyon izotrmlri Langmuir v Frundlich izotrm modllri il dğrlndirilmiştir. Buna gör aktif karbonun adsorpsiyon kapasitsi mtiln mavisi için mg/g, fnol için 84.3 mg/g olarak blirlnmiştir. Sonuç olarak, çay atığından ürtilmiş olan aktif karbonun sularda kirliliğ ndn olan mtiln mavisi v fnolün uzaklaştırılmasında adsorbnt olarak kullanılabilcği saptanmıştır. Anahtar Klimlr: Adsorpsiyon, Aktif karbon, Biyokütl, Çay atığı, Mikrodalga GİRİŞ Günümüzd artan çvr sorunları ndniyl arıtma prosslrin olan ihtiyaç artmaktadır. Özllikl atık su arıtımında n önmli v tkili yöntmlrdn biri adsorpsiyon tkniğidir. Sularda kirliliğ ndn olan maddlrin uygun bir katı yüzyin adsorpsiyonu il uzaklaştırılması mümkündür. Adsorplayıcı olarak gnllikl yüksk yüzy alanına sahip olan göznkli katılar trcih dilir. Pkçok madd için yüksk adsorpsiyon kapasitsin sahip olması ndniyl aktif karbon, n yaygın olarak kullanılan adsorplayıcıdır. Aktif karbon, birçok alanda çşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Atık su arıtımının yanısıra, gaz masklrind v savunma sanayind kullanımı, aktif karbonun stratjik önmini arttırmaktadır. Aktif karbon kullanım amacına gör, karbon bazlı fosil kaynaklardan v/vya ynilnbilir biyokütllrdn farklı fiziksl v kimyasal yöntmlrl ld dilmktdir. Ürtim maliytinin azaltılması amacıyla zirai yan ürünlr v atıkların aktif karbon hammaddsi olarak kullanılması yönünd araştırmalar yapılmaktadır. Bu başlangıç maddlrindn bazıları fındıkkabuğu, kayısı çkirdği, mısır koçanı, zytin çkirdği, pirinç sapı olarak sıralanabilir [1, 2]. Çay fabrikalarında ürtimin çşitli aşamalarında ayrılan çayın ürtim lvrişli olmayan yaprak, sap v toz kısımları birikrk çay atığını oluşturur. Ülkmizd oldukça fazla miktarda (~3. ton/yıl) birikn çay atığı, ndüstriyl olarak dğrlndirilmmktdir ancak aktif karbon ürtimi için uygun bir başlangıç maddsidir [3].

2 Çay atığından aktif karbon ürtimi için mikrodalga önişlmi içrn bir aktivasyon yöntmi uygulanmıştır. Eld diln aktif karbonun mtiln mavisi v fnol adsorpsiyonu inclnmiştir. Böylc hm ndüstrid yaygın olarak kullanılan v sularda kirliliğ ndn olan mtiln mavisi il fnolün gidrilmsi, hm d ürtiln aktif karbonun karaktrizasyonu araştırılmıştır. DENEYSEL Başlangıç maddsi olarak Riz d faaliyt göstrn bir çay fabrikasından tmin diln çay atığı (WT) kullanılmıştır. Dnysl çalışmalarda kullanılan çay atığı öğütülrk toz hal gtirilmiştir v 5 µm lk altı fraksiyonu hazırlanmıştır. Aktif karbon ürtimind konvansiyonl yöntmlrdn farklı olarak, kimyasal aktivasyon aşamasında mikrodalga önişlmi uygulanmıştır. Bunun için blirli oranlarda (3/1) fosforik asit il karıştırılan çay atığına 3 s süryl mikrodalga nrji uygulanmış, ardından sıcaklık programlı fırında (45 o C, 1 h) karboniz dilmiştir. Karbonizasyon aşamasında inrt atmosfr sağlamak üzr sürkli olarak 1 L/dk akış hızında N 2 gazı bslmsi yapılan kapaklı bir çlik raktör kullanılmıştır. Çlik raktör içrisin numunlr kapaklı porsln krozlr içrisind konulmuştur. Karbonizasyonun ardından fosforik asidin uzaklaştırılması amacıyla ph nötr oluncaya kadar sıcak damıtık su il yıkama yapılmıştır. Eld diln karbon örnği 15 o C d kurutulduktan sonra toz hal gtirilrk karaktrizasyon v adsorpsiyon tstlri için hazırlanmıştır. Ürtiln aktif karbonun morfolojik özlliklri SEM (Taramalı Elktron Mikroskobu) analizi il inclnmiştir. Yüzy alanı v göznk dağılımı is Quantachrom Nova 22 srisi yüzy alanı v göznk boyut analizörü kullanılarak blirlnmiştir. Bu amaçla, N 2 adsorpsiyon-dsorpsiyon izotrmlrini sas alan BET (Braunr-Emmtt-Tllr) [4], BJH (Barrt-Joynr-Halnda) [5] v NLDFT (Non-Local Dnsity Functional Thory) [6,7] mtodları uygulanmıştır. İzotrm vrilrinin dğrlndirilmsi v ilgili hsaplamalar için NovaWin 2.2 yazılımı kullanılmıştır. Çalışmada çay atığından mikrodalga önişlmli kimyasal aktivasyon yöntmi il ürtiln aktif karbonun adsorpsiyon özlliklri inclnmiştir. Bu amaçla, yaygın kullanımı ndniyl sularda kirlilik yaratan v araştırmalarda modl bilşik olarak trcih diln mtiln mavisi v fnolün sudaki çözltilri kullanılmıştır. Tüm adsorpsiyon dnylrind ~ %.1 katı içrikli aktif karbon çözlti karışımları kullanılmıştır. Karıştırma işlmi sabit sıcaklıkta tutulan orbital çalkalayıcıda 15 rpm v 3 o C d grçklştirilmiştir. Blirlnn dny sürsinin sonunda cam njktörl alınan adsorbnt çözlti karışımı slüloz astat mmbran filtrlrdn süzülrk UV-VIS spktrofotomtrd (Scinco S-31 UV-VIS) analizlnmiştir. Absorbans ölçümlri mtiln mavisi için 664 nm, fnol için 27 nm dalga boyunda grçklştirilmiştir. Kalibrasyon doğrusundan yararlanarak çözltid kalan madd miktarları v buna bağlı olarak da katı yüzyin adsorplanan madd miktarları hsaplanmıştır. Adsorpsiyon izotrmlrinin Langmuir v Frundlich adsorpsiyon modllrin uyumu araştırılarak aktif karbonun adsorpsiyon özlliklri blirlnmiştir.

3 SONUÇLAR Çay atığından mikrodalga önişlmi v fosforik asit aktivasyonu il ürtilmiş olan aktif karbon örnğinin farklı büyütm oranlarında ld diln SEM görüntülri Şkil 1 v 2 d vrilmiştir. Çay atığı-h 3 PO 4 tkilşimi il mikrodalga önişlmi v karbonizasyon işlmlrinin sonucunda grk tabakalar grks kanallar şklind, farklı şkil v boyutlarda göznk oluşumu grçklşmiştir. Katı yüzyind mydana gln htrojn göznk yapısı, farklı konumlardan alınmış olan SEM görüntülrind açıkça görülmktdir. Şkil 1. Çay atığından (-5 µm) ürtiln aktif karbon örnğinin x1 büyütm oranında alınan SEM görüntülri Şkil 2. Çay atığından (-5 µm) ürtiln aktif karbon örnğinin x5 büyütm oranında alınan SEM görüntülri Aktif karbonun yüzy alanı v göznk dağılımı, adsorpsiyon davranışını blirlyn n önmli karaktristik özlliklrindndir. Bu özlliklr gnllikl N 2 adsorpsiyonuna dayalı yöntmlr il blirlnir. Çay atığından (-5 µm) ürtiln aktif karbon örnğinin 77 K sıcaklıkta ld diln azot adsorpsiyon-dsorpsiyon izotrmlri Şkil 3 d vrilmiştir. Azot adsorpsiyon-dsorpsiyon izotrmlri arasında mzogöznkli katılara özgü bir özllik olan histrisis görülmktdir. Adsorplanan gaz hacmi, bağıl basınç artışıyla birlikt cm 3 /g dğrin ulaşmıştır. Grk adsorplanan gaz hacmi dğrlri grks histrisis v izotrmlrin şkli, örnğin mikro v mzogöznklr sahip olduğunu göstrmktdir [7].

4 1 WT Ads WT Ds 8 Hacim, cm 3 /g 6 4 2,,2,4,6,8 1, Bağıl Basınç (P/P o ) Şkil 3. Çay atığından (-5 µm) ürtiln aktif karbon örnğinin azot adsorpsiyon-dsorpsiyon izotrmlri Mzogöznk boyut dağılımının blirlnmsi amacıyla uygulanan BJH yöntmind azot adsorpsiyon v dsorpsiyon vrilri kullanılarak işlm yapılmıştır. Eld diln göznk boyut dağılımları Şkil 4 d vrilmiştir. Difransiyl Göznk Hacmi, cm 3 /nm/g,3,25,2,15,1,5, < 2 nm mikro göznk 2-5 nm mzogöznk Göznk Çapı, nm BJH Ds. BJH Ads. > 5 nm makrogöznk Şkil 4. Çay atığından (-5 µm) ürtiln aktif karbon örnğinin BJH yöntmin gör göznk boyut dağılımı

5 BJH yöntmi mzogöznkli katılar için gliştirilmiş bir yöntmdir v mikrogöznklilik hakkında bilgi vrmmktdir. Ancak aktif karbonun ürtim sürcindki yapısal dğişimlr v izotrm trndi dikkat alındığında mikrogöznklr d içrdiği bilinmktdir. Göznk dağılımını bir bütün halind inclmk amacıyla ayrıca NLDFT mtodu uygulanmıştır. Bu yöntmin n önmli avantajı adsorpsiyon izotrminin (P/Po = -.99) tamamının kullanılması v böylc tüm göznk boyutları için hsaplama olanağı sağlamasıdır. NLDFT mtodunun uygulanmasında göznk şkli d önm taşımaktadır. Kullanılan NovaWin2.2 yazılımında göznk şkli için 3 sçnk sunulmaktadır. Bunlar slit (tabakasal), silindir v slit-silindir şklinddir. Litratürdki çalışmalar, SEM analizlrind ld dilmiş görüntülr v adsorpsiyon-dsorpsiyon izotrmlrinin tipi göz önünd bulundurularak, slit-silindir sçnği trcih dilmiştir. NLDFT analizi sonucunda aktif karbon örnğinin göznk yapısının % oranında mikrogöznk, % oranında mzogöznk boyut aralığında olduğu blirlnmiştir. Uygulanan yüzy alanı v göznk analizlrinin sonuçları Çizlg 1 d vrilmiştir. Çizlg 1. Çay atığından ürtiln aktif karbonun yüzy alanı v göznk karaktrizasyonu Yüzy Alanı BET Yüzy Alanı, m 2 /g 1196 Göznk Hacmi Toplam göznk hacmi (NLDFT), cm 3 /g a Mikrogöznk hacmi (NLDFT), cm 3 /g b.235 Mzogöznk hacmi (NLDFT), cm 3 /g c 1.87 Göznk Boyut Dağılımı (NLDFT) % mikrogöznk % mzogöznk a P/P o =.99 daki toplam göznk hacmi, cm 3 /g ; c V mzo =V toplam - V mikro, cm 3 /g b D P =2 nm d mikrogöznk hacmi, cm 3 /g Çay atığından mikrodalga tkilşimli kimyasal aktivasyon il, n uygun koşullarda ürtiln aktif karbonun mtiln mavisi v fnol adsorpsiyonu inclnmiştir. Dnysl çalışmalarda önclikl adsorpsiyon dng sürsini blirlmk amacıyla kintik dnylri yapılmıştır. Daha sonra blirlnn sürlrd dng adsorpsiyonu grçklştirilmiştir. Kintik çalışmalarda başlangıç drişimlri mtiln mavisi için 25 ppm, fnol için 15.6 ppm v 25 ppm olarak sçilmiştir. Adsorpsiyon dny sürsi il katı yüzyin adsorplanmadan çözltid kalan madd miktarlarının dğişimi mtiln mavisi v fnol için sırasıyla Şkil 5 v Şkil 6 da vrilmiştir.

6 3 Çözltid Kalan Mtiln Mavisi, ppm Adsorpsiyon Sürsi, h Şkil 5. Çözltid kalan mtiln mavisi drişiminin zamanla dğişimi (C o = 25 ppm) Çözltid Kalan Fnol, ppm Co=15.6 ppm Co=25 ppm Adsorpsiyon Sürsi, h Şkil 6. Çözltid kalan fnol drişiminin zamanla dğişimi Eld diln sonuçlara gör çay atığından ürtilmiş aktif karbona mtiln mavisi v fnolün adsorpsiyonu ilk 6 saatlik zaman aralığında çok hızlı grçklşirkn ilrlyn sürlrd yavaşlamaktadır. Adsorpsiyon dng sürlri mtiln mavisi için 24 saat, fnol için 48 saat olarak blirlnmiştir. Mtiln mavisi v fnolün farklı drişimlrdki çözltilrin aynı oranda (~ %.1) aktif karbon örnği ilav dilrk 3 o C sabit sıcaklıkta adsorpsiyon dngsi araştırılmıştır. Mtiln mavisi adsorpsiyonu 24 saat, fnol adsorpsiyonu 48 saat sürdürülmüştür. Bu sür sonunda hr bir çözltidn alınan örnklr UV il analizlnrk dng drişimlri ölçülmüştür.

7 Mtiln mavisi v fnol için ld diln adsorpsiyon izotrmlri sırasıyla Şkil 7 v Şkil 8 d vrilmiştir. Hr bir başlangıç drişimi için ölçüln dng drişimin karşılık adsorplanan madd miktarını göstrn bu izotrmlrdn yararlanarak, kullanılan aktif karbon örnğinin adsorpsiyon özlliklri inclnbilmktdir. Bu amaçla Langmuir v Frundlich adsorpsiyon modllri uygulanmıştır. Şkil 7 v Şkil 8 d grafiksl olarak göstrilmiş olan Langmuir v Frundlich izotrmlrinin doğrusallaştırılması yoluyla modl katsayıları blirlnmiştir (Çizlg 2). Langmuir adsorpsiyon izotrmi Eşitlik 1 il tanımlanmaktadır v tk tabakalı adsorpsiyonu tml almaktadır. Çözltidn adsorpsiyon için Frundlich modli is Eşitlik 2 il ifad dilir. Gnllikl düşük v orta drişimlrd gçrlidir. Frundlich katsayılarından K, birim dng drişimi için katı yüzyin adsorplanan madd miktarını; n adsorpsiyon şiddtini ifad dr [8,9]. q bq. m. C = 1 + bc. (1) q = K. C (2) 1/ n q : Dngd birim katı yüzyin adsorplanan madd miktarı (mg/g katı) q m : Tk tabaka kapasitsi, maksimum adsorplanan madd miktarı (mg/g katı) C : Dngd sıvı fazda kalan madd drişimi (mg/l) b : Langmuir sabiti (L/mg) K, n : Frundlich sabitlri Adsorplanan Mtiln Mavisi Drişimi, ppm Dng Drişimi, ppm Dnysl Langmuir Frundlich Şkil 7. Mtiln mavisi adsorpsiyon izotrmi (Langmuir v Frundlich Modli)

8 Adsorplanan Fnol Drişimi, mg/g katı Dnysl Frundlich Langmuir Dng Drişimi, ppm Şkil 8. Fnol adsorpsiyon izotrmi (Langmuir v Frundlich Modli) Çizlg 2. Çay atığından ürtilmiş aktif karbona mtiln mavisi v fnol adsorpsiyonu:langmuir v Frundlich katsayıları Langmuir Katsayıları Frundlich Katsayıları ADSORPLANAN q m, (mg/g) b, (L/mg) r 2 K n r 2 Mtiln Mavisi Fnol Langmuir v Frundlich modllrinin uygulanması sonucunda, grafiksl göstrimlr (Şkil 7, Şkil 8) v rgrsyon katsayılarına (Çizlg 2) gör hr iki modlin d mtiln mavisi v fnol adsorpsiyon vrilri il uyumlu olduğu görülmüştür. Ancak Frundlich modlindn blirlnn adsorpsiyon şiddtin gör (1/n) < 1 olduğundan Langmuir modli gçrlidir [8,9]. Mtiln mavisi adsorpsiyonunun Langmuir izotrm modlin gör tk tabaka adsorpsiyon kapasitsinin mg/g katı olduğu blirlnmiştir. Mtiln mavisi adsorpsiyonu, göznkli katı karaktrizasyonunda mzogöznkliliğin bir ölçüsü olarak da dğrlndirilmktdir v gnllikl aktif karbonların mtiln mavisi adsorpsiyon kapasitsinin 1-28 mg/g katı aralığında olması kabul görmktdir Bu dğrlr dikkat alındığında çay atığından ürtiln aktif karbonun mtiln mavisi adsorpsiyon kapasitsinin ytrli olduğu söylnbilir. Fnol adsorpsiyonunun Langmuir izotrm modlin gör tk tabaka adsorpsiyon kapasitsinin 84.3 mg/g katı olduğu blirlnmiştir. Sularda kirliliğ ndn olan fnolün gidrilmsind gnllikl kömür tmlli karbon adsorbntlr kullanılmaktadır. Litratürd yralan çalışmalar [9,1] il karşılaştırıldığında çay atığından ürtiln aktif karbonun da sudan fnol gidrimind kullanılabilcği gözlnmiştir. Bu çalışma sonucunda, hrhangi bir ticari dğri bulunmayan çay atıklarının dğrlndirilmsi sağlanmış v aktif karbon için uygun bir başlangıç maddsi olduğu görülmüştür. Ayrıca kullanılan aktivasyon yöntmi il zaman v nrji tasaarrufu sağlanması yanında gnl kritrlr uygun,

9 yüksk vrimd (> % 4), yüksk yüzy alanına (1196 m 2 /g) sahip aktif karbon ürtimi grçklştirilmiştir. Çay atığından fosforik asit v mikrodalga aktivasyonu il ürtiln aktif karbonun mikrogöznklr (~ % 18) v mzogöznklr (~ % 82) içrdiği blirlnmiştir. Bu ndnl sulardan organik kirlticilrin uzaklaştırılmasında adsorbnt olarak kullanılmıştır. Mtiln mavisi v fnol adsorpsiyon kapasitsilrin gör çay atığından ürtiln aktif karbonun sudan mtiln mavisi v fnol gidrimi için uygun bir adsorbnt olduğu sonucuna varılmıştır. TEŞEKKÜR Bu çalışma 17M36 no lu proj kapsamında TÜBİTAK tarafından dstklnmiştir. KAYNAKLAR 1. Girgis, B.S., El-Hndawy, A.A., Porosity dvlopmnt in activatd carbons obtaind from dat pits undr chmical activation with phosphoric acid, Micropor. Msopor. Matr., 52, , Dng, H., Yang, L., Tao, G., Dai, J. Prparation and charactrization of activatd carbon from cotton stalk by microwav assistd chmical activation- Application in mthyln blu adsorption from aquous solution, Journal of Hazardous Matrials, 166, , Yagmur, E., Ozmak, M., Aktas, Z. A novl mthod for production of activatd carbon from wast ta by chmical activation with microwav nrgy, Ful, 87, , Brunaur, S., Emmtt, P.H., Tllr, E. Adsorption of gass in multimolcular layrs, J. Am. Chm. Soc., 6, 39, Barrtt, E.P., Joynr, L.G., Halnda, P.H. Th dtrmination of por volum and ara distribution in porous substancs: I. Computation from nitrogn isothrms, J. Am. Chm. Soc., 73, 373, Do, D.D., Nguyn, C., Do, H.D. Charactrization of micro-msoporous carbon mdia, Colloids Surf. A: Physicochm. Eng. Aspcts, , 51-71, Wbb, P.A., Orr, C. Analytical Mthods in Fin Particl Tchnology, Micromritics Inst. Corp., USA, Bansal, R. C., Goyal, M. Activatd Carbon Adsorption, Taylor and Francis, Hamd, B.H., Din, A.T.M., Ahmad, A.L. Adsorption of mthyln blu onto bamboo-basd activatd carbon: Kintics and quilibrium studis, J. of Hazardous Matrials, 141, , Knndy, J.L., Vijaya, J.J., Kayalvizhi, K., Skaran, G., Adsorption of phnol from aquous solutions using msoporous carbon prpard by two-stag procss, Chmical Enginring Journal, 132, , 27.

MANYEZİT ARTIĞI KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN Co(II) İYONLARININ GİDERİMİ

MANYEZİT ARTIĞI KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN Co(II) İYONLARININ GİDERİMİ Onuncu Ulusal Kimya Mühndisliği Kongrsi, 3-6 Eylül 1, Koç Ünivrsitsi, İstanbul MANYEZİT ARTIĞI KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİLERDEN Co(II) İYONLARININ GİDERİMİ İlkr KIPÇAK, Turgut Giray ISIYEL Eskişhir Osmangazi

Detaylı

SÜLFÜRİK ASİTLE DEHİDRATE EDİLEN BUĞDAY KEPEĞİ İLE Cu(II) İYONLARININ ADSORPSİYONU

SÜLFÜRİK ASİTLE DEHİDRATE EDİLEN BUĞDAY KEPEĞİ İLE Cu(II) İYONLARININ ADSORPSİYONU SÜLFÜRİK ASİTLE DEHİDRATE EDİLEN BUĞDAY KEPEĞİ İLE Cu(II) İYONLARININ ADSORPSİYONU A. ÖZER, D.ÖZER Fırat Ünivrsitsi, Mühndislik Fakültsi, Kimya Mühndisliği Bölümü. 23279-ELAZIĞ ÖZET Bu çalışmada, sülfürik

Detaylı

ULTRASES KULLANARAK AKTİF KARBON ÜZERİNE REACTİVE BLUE 19 UN ADSORPSIYON TERMODİNAMİĞİNİN İNCELENMESİ

ULTRASES KULLANARAK AKTİF KARBON ÜZERİNE REACTİVE BLUE 19 UN ADSORPSIYON TERMODİNAMİĞİNİN İNCELENMESİ ULTRASES KULLANARAK AKTİF KARBON ÜZERİNE REACTİVE BLUE 19 UN ADSORPSIYON TERMODİNAMİĞİNİN İNCELENMESİ Ens ŞAYAN a,*, O. Nuri ATA b a,b,* Atatürk Ünivrsitsi Mühndislik Fakültsi Kiya Mühndisliği Bölüü, 25240,

Detaylı

Kabak Çekirdeği Kabuğundan Elde Edilen Aktif Karbonun Sulu Çözeltiden Boyarmadde Gideriminde Değerlendirilmesi

Kabak Çekirdeği Kabuğundan Elde Edilen Aktif Karbonun Sulu Çözeltiden Boyarmadde Gideriminde Değerlendirilmesi Afyon Kocatp Ünivrsitsi Fn v Mühndislik Bilimlri Drgisi Afyon Kocatp Univrsity Journal of Scinc and Enginring AKÜ FEMÜBİD 16 (2016) Özl Sayı (212 217) AKU J. Sci. Eng. 16 (2016) Özl Sayı (212 217) Kabak

Detaylı

Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi

Infrared Kurutucuda Ayçiçeği Tohumlarının Kuruma Davranışı ve Kuruma Modellerine Uyum Analizi Fırat Üniv. Mühndislik Bilimlri Drgisi Fırat Univ. Journal of Enginring 7(1), 51-56, 015 7(1), 51-56, 015 Infrard Kurutucuda Ayçiçği Tohumlarının Kuruma Davranışı v Kuruma Modllrin Uyum Analizi Özt * Mhmt

Detaylı

SÜLFÜRİK ASİTLE MUAMELE EDİLEN FISTIK KABUKLARI İLE Cr(VI) İYONLARININ ADSORPSİYONU

SÜLFÜRİK ASİTLE MUAMELE EDİLEN FISTIK KABUKLARI İLE Cr(VI) İYONLARININ ADSORPSİYONU SÜLFÜRİK ASİTLE MUAMELE EDİLEN FISTIK KABUKLARI İLE Cr(VI) İYONLARININ ADSORPSİYONU Vyis SELEN, Ali YARAŞ 2, Cansu YILMAZ 3, M. Şaban TANYILDIZI 4, Dursun ÖZER 5 Fırat Ünivrsitsi Mühndislik Fakültsi Kimya

Detaylı

ORTAM SICAKLIĞININ SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK MODELLENMESİ

ORTAM SICAKLIĞININ SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK MODELLENMESİ ORTAM SICAKLIĞININ SOĞUTMA ÇEVRİMİNE ETKİSİNİN SAYISAL OLARAK MODELLENMESİ Srkan SUNU - Srhan KÜÇÜKA Dokuz Eylül Ünivrsitsi Makina Mühndisliği Bölümü -posta: srhan.kuuka@du.du.tr Özt: Bu çalışmada, komprsör,

Detaylı

4-NITROFENOLÜN BENTONİTLE ADSORPSİYONU

4-NITROFENOLÜN BENTONİTLE ADSORPSİYONU 4-NITROFENOLÜN BENTONİTLE ADSORPSİYONU ADSORPTINON OF 4-NITROPHENOL FROM AQUEUS SOLUTIONS ONTO BENTONITE Elif YILMAZ*, Rmziy YAZICI**, Slin TOP**, Elif SEKMAN**, M. Sinan BİLGİLİ***, Gamz VARANK***, Ahmt

Detaylı

Kayıplı Dielektrik Cisimlerin Mikrodalga ile Isıtılması ve Uç Etkileri

Kayıplı Dielektrik Cisimlerin Mikrodalga ile Isıtılması ve Uç Etkileri Kayıplı Dilktrik Cisimlrin Mikrodalga il Isıtılması v Uç Etkilri Orhan Orhan* Sdf Knt** E. Fuad Knt*** *Univrsity of Padrborn, Hinz ixdorf Institut, Fürstnall, 3302 Padrborn, Almanya orhan@hni.upb.d **Istanbul

Detaylı

İyon Kaynakları ve Uygulamaları

İyon Kaynakları ve Uygulamaları İyon Kaynakları v Uygulamaları E. RECEPOĞLU TAEK-Sarayköy Nüklr Araştırma v Eğitim Mrkzi rdal.rcpoglu rcpoglu@tak.gov.tr HPFBU-2012 2012-KARS KONULAR İyon kaynakları hakkında gnl bilgi İyon kaynaklarının

Detaylı

Bazik Mavi-16 Boyarmaddesinin Kil Üzerine Adsorpsiyonu &

Bazik Mavi-16 Boyarmaddesinin Kil Üzerine Adsorpsiyonu & Avrupa Bilim v Tknoloji Drgisi Cilt. 1, No. 2, S. 29-38, Haziran 214 Tlif hakkı EJOSAT a aittir Araştırma Makalsi www.josat.com ISSN:2148-2683 Europan Journal of Scinc and Tchnology Vol. 1, No. 2, pp.

Detaylı

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI

AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI AKTİFLEŞTİRİLMİŞ DOĞAL ZEOLİT İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN METİLEN MAVİSİNİN ADSORPLANMASI Naime Özdemir, Melek Bağrıaçık, Melek Yılgın, Ayşe Biçer, Filiz Kar* *Fırat Üniversitesi, Müh. Fak., Kimya Müh. Bölümü,

Detaylı

VOLEYBOLCULARIN FARKLI MAÇ PERFORMANSLARI İÇİN TEKRARLANAN ÖLÇÜMLER YÖNTEMİNİN KULLANILMASI

VOLEYBOLCULARIN FARKLI MAÇ PERFORMANSLARI İÇİN TEKRARLANAN ÖLÇÜMLER YÖNTEMİNİN KULLANILMASI 96 OLEBOLCULAIN FAKLI MAÇ PEFOMANSLAI İÇİN TEKALANAN ÖLÇÜMLE ÖNTEMİNİN KULLANILMASI ÖET Gürol IHLIOĞLU Süha KAACA Farklı yr, zaman v matryallr üzrind tkrarlanan dnylr il bir vya birdn fazla faktörün tkisi

Detaylı

KURŞUNUN ZEOLİTLE ADSORPSİYONUNUN İZOTERM VE KİNETİK ANALİZİ

KURŞUNUN ZEOLİTLE ADSORPSİYONUNUN İZOTERM VE KİNETİK ANALİZİ KURŞUNUN ZEOLİTLE ADSORPSİYONUNUN İZOTERM VE KİNETİK ANALİZİ İrm OYMAK *, Elif SEKMAN **, Slin TOP **, Rmziy YAZICI **, M. Sinan BİLGİLİ ***, Ahmt DEMİR ***, Gamz VARANK *** * Yıldız Tknik Ünivrsitsi,

Detaylı

DERS 9. Grafik Çizimi, Maksimum Minimum Problemleri

DERS 9. Grafik Çizimi, Maksimum Minimum Problemleri DERS 9 Grafik Çizimi, Maksimum Minimum Problmlri Bundan öncki drst bir fonksiyonun grafiğini çizmk için izlnbilck yol v yapılabilck işlmlr l alındı. Bu drst, grafik çizim stratjisini yani grafik çizimind

Detaylı

YÜK KANCALARI VİDALI BAĞLANTILARINDA KULLANILAN FARKLI VİDA DİŞ PROFİLLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ GERİLME ANALİZİ

YÜK KANCALARI VİDALI BAĞLANTILARINDA KULLANILAN FARKLI VİDA DİŞ PROFİLLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ GERİLME ANALİZİ . Ulusal Tasarım İmalat v Analiz Kongrsi 11-1 Kasım 010- Balıksir YÜK KANCALARI VİDALI BAĞLANTILARINDA KULLANILAN FARKLI VİDA DİŞ PROFİLLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ GERİLME ANALİZİ Aydın DEMİRCAN*, M. Ndim

Detaylı

AISI 316L ÇELİĞİNİN İŞLENMESİNDE TAKIM RADYÜSÜ VE KESME PARAMETRELERİNİN TAGUCHİ YÖNTEMİYLE OPTİMİZASYONU

AISI 316L ÇELİĞİNİN İŞLENMESİNDE TAKIM RADYÜSÜ VE KESME PARAMETRELERİNİN TAGUCHİ YÖNTEMİYLE OPTİMİZASYONU Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Dr. Journal of th Faculty of Enginring and Architctur of Gazi Univrsity Cilt 28, No 3, 437-444, 2013 Vol 28, No 3, 437-444, 2013 AISI 316L ÇELİĞİNİN İŞLENMESİNDE TAKIM RADYÜSÜ

Detaylı

TANITIM ve KULLANIM KILAVUZU. Modeller UBA4234-R. Versiyon : KK_UBA_V3.0210

TANITIM ve KULLANIM KILAVUZU. Modeller UBA4234-R. Versiyon : KK_UBA_V3.0210 SAT-IF / CATV Ultra Gniş Bantlı Dağıtım Yükslticilri (UBA-Srisi) TANITIM v KULLANIM KILAVUZU Modllr UBA4234-R Vrsiyon : KK_UBA_V3.0210 1.Gnl Tanıtım UBA Srisi Dağıtım Yükslticilri, uydu (950-2150MHz) v

Detaylı

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi&

Tekirdağ&Ziraat&Fakültesi&Dergisi& ISSN:130*7050 NamıkKmalÜnivrsitsi TkirdağZiraatFakültsiDrgisi Jurnal(f(Tkirdag(Agricultural(Faculty( ( ( ( ( ( ( An(Intrnatinal(Jurnal(f(all(Subjcts(f(Agricultur( Cilt(/(Vlum:(1Sayı(/(Numbr:((((((Yıl(/(Yar:(015

Detaylı

IKTI 102 25 Mayıs, 2010 Gazi Üniversitesi-İktisat Bölümü

IKTI 102 25 Mayıs, 2010 Gazi Üniversitesi-İktisat Bölümü DERS NOTU 10 (Rviz Edildi, kısaltıldı!) ENFLASYON İŞSİZLİK PHILLIPS EĞRİSİ TOPLAM ARZ (AS) EĞRİSİ TEORİLERİ Bugünki drsin içriği: 1. TOPLAM ARZ, TOPLAM TALEP VE DENGE... 1 1.1 TOPLAM ARZ EĞRİSİNDE (AS)

Detaylı

ORTA NOKTASINDAN P YÜKÜNE MARUZ HER İKİ TARAFINDAN DESTEKLENMİŞ METAL MATRİKSLİ KOMPOZİT BİR KİRİŞ İÇİN ELASTİK GERİLME ANALİZİ

ORTA NOKTASINDAN P YÜKÜNE MARUZ HER İKİ TARAFINDAN DESTEKLENMİŞ METAL MATRİKSLİ KOMPOZİT BİR KİRİŞ İÇİN ELASTİK GERİLME ANALİZİ AMUKKAE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ Sİ K FAKÜTESİ AMUKKAE UNIVERSITY ENGINEERING COEGE MÜHENDİ Sİ K BİİMERİ DERGİ S İ JOURNA OF ENGINEERING SCIENCES YI CİT SAYI SAYFA : 00 : 0 : : 8-86 ORTA NOKTASINDAN YÜKÜNE

Detaylı

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010

TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 GRUP AKTİF PROJE ADI AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN AKTİF KARBON

Detaylı

Farklı Kural Tabanları Kullanarak PI-Bulanık Mantık Denetleyici ile Doğru Akım Motorunun Hız Denetim Performansının İncelenmesi

Farklı Kural Tabanları Kullanarak PI-Bulanık Mantık Denetleyici ile Doğru Akım Motorunun Hız Denetim Performansının İncelenmesi Ahmt GANİ/APJES II-I (24) 6-23 Farklı Kural Tabanları Kullanarak PI-Bulanık Mantık Dntlyici il Doğru Akım Motorunun Hız Dntim Prformansının İnclnmsi * Ahmt Gani, 2 Hasan Rıza Özçalık, 3 Hakan Açıkgöz,

Detaylı

Ruppert Hız Mekanizmalarında Optimum Dişli Çark Boyutlandırılması İçin Yapay Sinir Ağları Kullanımı

Ruppert Hız Mekanizmalarında Optimum Dişli Çark Boyutlandırılması İçin Yapay Sinir Ağları Kullanımı Makin Tknolojilri Elktronik Drgisi Cilt: 6, No: 2, 2009 (-8) Elctronic Journal of Machin Tchnologis Vol: 6, No: 2, 2009 (-8) TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.tknolojikarastirmalar.com -ISSN:304-44 Makal (Articl)

Detaylı

BULANIK MANTIK KONTROLLÜ TERMOELEKTRİK BEYİN SOĞUTUCUSU

BULANIK MANTIK KONTROLLÜ TERMOELEKTRİK BEYİN SOĞUTUCUSU BULANIK MANIK KONROLLÜ ERMOELEKRİK BEYİN SOĞUUCUSU A.Hakan YAVUZ 1, Raşit AHISKA 2,Mahmut HEKİM 3 1Niksar Mslk Yükskokulu,Gaziosmanpaşa Ünivrsitsi Niksar,okat 2knik Eğitim Fakültsi,Elktronik Bilgisayar

Detaylı

Üstel Dağılım SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI

Üstel Dağılım SÜREKLİ ŞANS DEĞİŞKENLERİNİN OLASILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLARI ..3 SÜREKLİ ŞNS DEĞİŞKENLERİNİN OLSILIK YOĞUNLUK FONKSİYONLRI Üstl Dağılım Sürkli Üniform Dağılım Normal Dağılım Üstl Dağılım Mydana gln iki olay arasındaki gçn sür vya ir aşka ifadyl ilgilniln olayın

Detaylı

TE 03 KÖMÜRLERİN ISIL İŞLEMİ SIRASINDA FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ

TE 03 KÖMÜRLERİN ISIL İŞLEMİ SIRASINDA FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ Yedinci Ulusal Kimya Mühendisliği Kongresi, 5-8 Eylül 26, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir TE 3 KÖMÜRLERİN ISIL İŞLEMİ SIRASINDA FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ M. Ozmak, E. Yağmur, S.E. İğde,

Detaylı

GİRİŞİMCİ WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE BULANIK BİLİŞSEL HARİTALAMA YÖNTEMİNİN KULLANIMI

GİRİŞİMCİ WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE BULANIK BİLİŞSEL HARİTALAMA YÖNTEMİNİN KULLANIMI EKEV AKADEİ DERGİSİ Yıl: 14 Sayı: 44 (Yaz 2010) 335 GİRİŞİCİ WEB SAYFALARININ DEĞERLENDİRİLESİNDE BULANIK BİLİŞSEL HARİTALAA YÖNTEİNİN KULLANII. Dursun KAYA (*) A. Samt HAŞILOĞLU (**) Slçuk Burak HAŞILOĞLU

Detaylı

DERS 9. Grafik Çizimi, Maksimum-Minimum Problemleri. 9.1. Grafik çiziminde izlenecek adımlar. y = f(x) in grafiğini çizmek için

DERS 9. Grafik Çizimi, Maksimum-Minimum Problemleri. 9.1. Grafik çiziminde izlenecek adımlar. y = f(x) in grafiğini çizmek için DERS 9 Grafik Çizimi, Maksimum-Minimum Problmlri 9.. Grafik çizimind izlnck adımlar. y f() in grafiğini çizmk için Adım. f() i analiz diniz. (f nin tanım kümsi, f() in tanımlı olduğu tüm rl sayıların oluşturduğu

Detaylı

ETİL ASETAT ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI TEPKİMELİ DAMITMA KOLONUNUN AYIRIMLI ( DECOUPLING ) PID KONTROLÜ

ETİL ASETAT ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI TEPKİMELİ DAMITMA KOLONUNUN AYIRIMLI ( DECOUPLING ) PID KONTROLÜ Onuncu Ulual Kimya Mühndiliği Kongri, 3-6 Eylül 2012, Koç Ünivriti, İtanbul ETİL ASETAT ÜRETİMİNİN YAPILDIĞI TEPKİMELİ DAMITMA KOLONUNUN AYIRIMLI ( DECOUPLING ) PID KONTROLÜ Abdulwahab GIWA, Sülyman KARACAN

Detaylı

Çelik. Her şey hesapladığınız gibi!

Çelik. Her şey hesapladığınız gibi! Çlik Hr şy hsapladığınız gibi! idyapi Bilgisayar Dstkli Tasarım Mühndislik Danışmanlık Taahhüt A.Ş. Piyalpaşa Bulvarı Famas Plaza B-Blok No: 10 Kat: 5 Okmydanı Şişli 34384 İstanbul Tl : (0212) 220 55 00

Detaylı

HİDROKSİAPATİT KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİDEN BAKIR İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI. Arzu ENGİN 1, İsmail GİRGİN 2

HİDROKSİAPATİT KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİDEN BAKIR İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI. Arzu ENGİN 1, İsmail GİRGİN 2 Afyon Kocatp Ünivrsitsi Özl Sayı Afyon Kocatp Univrsity FEN BİLİMLERİ DERGİSİ 95-104 JOURNAL OF SCIENCE HİDROKSİAPATİT KULLANILARAK SULU ÇÖZELTİDEN BAKIR İYONLARININ UZAKLAŞTIRILMASI Arzu ENGİN 1, İsmail

Detaylı

ISI GERİ KAZANIMI (Çapraz Akış) DENEY FÖYÜ

ISI GERİ KAZANIMI (Çapraz Akış) DENEY FÖYÜ ISI GERİ KAZANIMI (Çapraz Akış) DENEY FÖYÜ (Dny Yürüücüsü: Arş. Gör. Doğan ERDEMİR) Dnyin Amacı v Dny Hakkında Gnl Bilgilr Dnyin amacı sı gri kazanımı (çapraz akış) sismlrind;. Sıcaklık dğişimlrinin ölçümü

Detaylı

- BANT TAŞIYICILAR -

- BANT TAŞIYICILAR - - BANT TAŞIYICILAR - - YAPISAL ÖZELLİKLER Bir bant taşıyıcının nl örünümü aşağıdaki şkild vrilmiştir. Bant taşıyıcıya ismini vrn bant (4) hm taşınacak malzmyi için alan bir kap örvi örn, hm d harkt için

Detaylı

Asenkron Makinanın Alan Yönlendirme Kontrolünde FPGA Kullanımı ALAN İ., AKIN Ö.

Asenkron Makinanın Alan Yönlendirme Kontrolünde FPGA Kullanımı ALAN İ., AKIN Ö. Asnkron Makinanın Alan Yönlndirm Kontrolünd FPGA Kullanımı ALAN İ., AKIN Ö. ABSTRACT In this study, th fasibility of usag of fild programmabl gat arrays (FPGA) in th fild orintd control (FOC) of induction

Detaylı

Anaparaya Dönüş (Kapitalizasyon) Oranı

Anaparaya Dönüş (Kapitalizasyon) Oranı Anaparaya Dönüş (Kapitalizasyon) Oranı Glir gtirn taşınmazlar gnl olarak yatırım aracı olarak görülürlr. Alıcı, taşınmazı satın almak için kullandığı paranın karşılığında bir gtiri bklr. Bundan ötürü,

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI AÇISINDAN RÜZGAR ENERJİSİNİN TÜRKİYE DEKİ KAPASİTESİ ÖZET

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI AÇISINDAN RÜZGAR ENERJİSİNİN TÜRKİYE DEKİ KAPASİTESİ ÖZET YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI AÇISINDAN RÜZGAR ENERJİSİNİN TÜRKİYE DEKİ KAPASİTESİ LEVENT YILMAZ Istanbul Tknik Ünivrsitsi, İnşaat Fakültsi, Hidrolik v Su Yapıları Kürsüsü, 8626, Maslak, Istanbul. ÖZET

Detaylı

Günlük Bülten. Günlük Bülten

Günlük Bülten. Günlük Bülten 0 Oak 203 Prşmb Günlük Bültn İMKB vrilri İMKB 00 8,49. Piyasa Dğri-TÜM ($m) 320,064.6 Halka Açık Piyasa Dğri-TÜM ($m) 92,060.8 Günlük İşlm Hami-TÜM ($m) 2,046.97 Yurtdışı piyasalar Borsalar Kapanış % Dğ.

Detaylı

FARKLI SICAKLIKLARDAKİ GÖZENEKLİ İKİ LEVHA ARASINDA AKAN AKIŞKANIN İKİNCİ KANUN ANALİZİ

FARKLI SICAKLIKLARDAKİ GÖZENEKLİ İKİ LEVHA ARASINDA AKAN AKIŞKANIN İKİNCİ KANUN ANALİZİ FARKLI ICAKLIKLARDAKİ GÖZEEKLİ İKİ LEVHA ARAIDA AKA AKIŞKAI İKİCİ KAU AALİZİ Fthi KAMIŞLI Fırat Ünivrsit Mühndislik Fakültsi Kimya Mühndisliği Bölümü, 39 ELAZIĞ, fkamisli@firat.du.tr Özt Farklı sıcaklıklara

Detaylı

Sulu çözeltilerden nano kil (halosit) yüzeyine metilen mavisi adsorpsiyonu ve kinetiği

Sulu çözeltilerden nano kil (halosit) yüzeyine metilen mavisi adsorpsiyonu ve kinetiği Araştırma Makalsi BAUN Fn Bil. Enst. Drgisi, 20(2), 413-424, (2018) DOI: 10.25092/baunfbd.468681 J. BAUN Inst. Sci. Tchnol., 20(2), 413-424, (2018) Sulu çözltilrdn nano kil (halosit) yüzyin mtiln mavisi

Detaylı

Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması

Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması Acid Blue 121 Boyar Maddesinin Muz Kabuğuna Kesikli Sistemde Adsorpsiyonunun Araştırılması 1. Ahmet Bircan USLU a,*, 2. Onur Gürkan Elbağlı b, 3. Yakup Şen c, 4.Deniz Uzunoğlu d, 5.Ayla Özer e a,* Mersin

Detaylı

metal (bakır) metaloid (silikon) metal olmayan (cam) iletken yar ı iletken yalıtkan

metal (bakır) metaloid (silikon) metal olmayan (cam) iletken yar ı iletken yalıtkan 1 YARI İLETKENLER Enstrümantal Analiz ir yarı iltkn, iltknliği bir iltkn il bir yalıtkan arasında olan kristal bir malzmdir. Çok çşitli yarıiltkn malzm vardır, silikon v grmanyum, mtalimsi bilşiklr (silikon

Detaylı

BÖLÜM II A. YE Đ BETO ARME BĐ ALARI TASARIM ÖR EKLERĐ ÖR EK 2

BÖLÜM II A. YE Đ BETO ARME BĐ ALARI TASARIM ÖR EKLERĐ ÖR EK 2 BÖLÜ II A. YE Đ BETO ARE BĐ ALARI TASARI ÖR EKLERĐ ÖR EK SÜ EKLĐK DÜZEYĐ YÜKSEK 6 KATLI BETO ARE PERDELĐ / ÇERÇEELĐ BĐ A SĐSTEĐ Đ EŞDEĞER DEPRE YÜKÜ YÖ TEĐ ĐLE A ALĐZĐ E TASARII.1. GENEL BĐNA BĐLGĐLERĐ...II./..

Detaylı

Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu

Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu Fındık Çotanağı İle Bazik Mavi 41 Boyarmaddesinin Sulu Çözeltisinden Adsorpsiyonu Nazan Muslu, Özlem Makaracı ve *Mustafa İmamoğlu 1 Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Sakarya, Türkiye

Detaylı

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması.

Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. ADSORPSİYON İZOTERMLERİ DENEYİN AMACI Atıksulardan istenmeyen maddelerin adsorpsiyonla gideriminin incelenmesi ve sistem tasarımı için gerekli parametrelerin saptanması. TEORİK BİLGİLER Adsorpsiyon: Adsorpsiyon

Detaylı

Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi

Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi Farklı bölgelerde yetişen zeytinlerin çekirdeklerinden aktif karbon eldesi ve elde edilen aktif karbonun metilen mavisiyle adsorpsiyonunun incelenmesi Fatih Hacımustafaoğlu Emine Yurtoğlu Büşra Keskin

Detaylı

Güçlü Bir Katyon Değişim Reçinesi Kullanarak Sentetik Atıksudan Cr(III) ün Giderimi

Güçlü Bir Katyon Değişim Reçinesi Kullanarak Sentetik Atıksudan Cr(III) ün Giderimi Araştırma Makalsi / Rsarch Articl Iğdır Üni. Fn Bilimlri Enst. Dr. / Iğdır Univ. J. Inst. Sci. & Tch. 7(1): 225-236, 2017 Iğdır Ünivrsitsi Fn Bilimlri Enstitüsü Drgisi Iğdır Univrsity Journal of th Institut

Detaylı

İletkende seri olarak tel direnci ve magnetik alandan doğan reaktans ile şönt olarak elektrik alandan doğan toprak kapasitesi mevcuttur.

İletkende seri olarak tel direnci ve magnetik alandan doğan reaktans ile şönt olarak elektrik alandan doğan toprak kapasitesi mevcuttur. 9 ÖÜM 4 İETİM HT 4.. İltim hatlarının yapısı üksk grilim iltim hatlarında malzm olarak çlik özlü alüminyum iltknlr kullanılır. ( luminium onductor tl inforcd) Kanada standardı olarak tüm dünyada kuş isimlri

Detaylı

NEM ALMALI SOĞUTMA SİSTEMLERİ

NEM ALMALI SOĞUTMA SİSTEMLERİ NEM ALMALI SOĞUTMA SİSTEMLERİ Alpr YILMAZ, Hüsamttin BULUT Çukurova Ünivrsitsi, Makina Mühndisliği Bölümü, 01330-ADANA ÖZET Son yıllarda iklimlndirm tknolojisind hızlı glişmlr yaşanmaktadır. Ozon tabakasına

Detaylı

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences Pamukkal Ünivrsitsi Mühndislik Bilimlri Drgisi, Cilt 19, Sayı 6, 013, Sayfalar 66-74 Pamukkal Ünivrsitsi Mühndislik Bilimlri Drgisi Pamukkal Univrsity Journal of Enginring Scincs DIŞ MERKEZ ÇAPRAZLI BİR

Detaylı

IŞINIM VE DOĞAL TAŞINIM DENEYİ

IŞINIM VE DOĞAL TAŞINIM DENEYİ IŞINIM VE DOĞAL TAŞINIM DENEYİ MAK-LAB005 1. DENEY DÜZENEĞİNİN TANITILMASI Dny düznği, şkild görüldüğü gibi çlik bir basınç kabının içind yatay olarak asılı duran silindirik bir lman ihtiva dr. Elman bakırdan

Detaylı

NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar NOKTASAL KAYNAKLI TOPRAK KİRLİLİĞİNİN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak v Tanımlar MADDE 1 Bu Yöntmliğin amacı; alıcı ortam olarak toprağın kirliliktn korunması, noktasal kaynaklı

Detaylı

Malzeme Güvenliği Bilgi Formu (EC) No. 1907/2006 (REACH) Düzenlemesi ile uyumludur Hazırlandığı tarih: 02/03/09 Revize edildiği tarih: 12/11/12

Malzeme Güvenliği Bilgi Formu (EC) No. 1907/2006 (REACH) Düzenlemesi ile uyumludur Hazırlandığı tarih: 02/03/09 Revize edildiği tarih: 12/11/12 BÖLÜM 1. MADDENİN/KARIŞIMIN VE FİRMANIN/İŞLETMENİN TANIMI 1.1 Ürün kimliği: EB25SS Ticari isim: Ekstra Güçlü Pisuar Kapakları 1.2 Maddnin vya karışımın blirtiln ilgili kullanımları v blirtiln kullanımlara

Detaylı

KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ

KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ TÜBİTAK-BİDEB Kimya Lisans Öğrencileri (Kimyagerlik, Kimya Öğretmenliği, Kimya Mühendisliği) Araştırma Projesi Eğitimi Çalıştayı KİMYA-1 ÇALIŞTAY 2010 KEPEZ/ÇANAKKALE TEMMUZ-2010 1 AYÇİÇEĞİ ATIKLARINDAN

Detaylı

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ

ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LABORATUAR FÖYÜ T SKRY ÜNİERSİTESİ TEKNOLOJİ FKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ ELM202 ELEKTRONİK-II DERSİ LBORTUR FÖYÜ DENEYİ YPTIRN: DENEYİN DI: DENEY NO: DENEYİ YPNIN DI v SOYDI: SINIFI: OKUL NO: DENEY GRUP

Detaylı

HR.Ü.Z.F.Drgisi, 2008, 12(4):65-71 J.Agric.Fac.HR.U., 2008, 12(4):65-71 SÜNE MÜCADELESİNDE ÇİFTÇİ DAVRANIŞLARI: ADIYAMAN- DİYARBAKIR-MARDİN-ŞANLIURFA ÖRNEĞİ Mhmt DUMAN Clalttin GÖZÜAÇIK Vdat KARACA Çtin

Detaylı

BİLEŞENLER. Demiryolu Araçları için yüksek hızlı DC devre kesiciler Tip UR6, UR10 ve UR15

BİLEŞENLER. Demiryolu Araçları için yüksek hızlı DC devre kesiciler Tip UR6, UR10 ve UR15 İLŞNLR miryolu raçları için yüksk hızlı dvr ksicilr Tip R, R v R Gnl bilgi R, R v R; doğal soğutmalı, açmasız, tk kutuplu, çift yönlü, lktromanytik üflmli, lktrik kontrol dvrlrin v doğrudan aşırı akım

Detaylı

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU

İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU İLERİ ARITIM YÖNTEMLERİNDEN FENTON REAKTİFİ PROSESİ İLE ENDÜSTRİYEL BİR ATIK SUYUN ISLAK HAVA OKSİDASYONU Gülin AYTİMUR, Süheyda ATALAY Ege Üniversitesi Müh. Fak. Kimya Müh. Bölümü 351-Bornova İzmir ÖZET

Detaylı

4 Deney. Yrd. Doç. Dr. Ayşe KALEMTAŞ Araş. Gör. Taha Yasin EKEN

4 Deney. Yrd. Doç. Dr. Ayşe KALEMTAŞ Araş. Gör. Taha Yasin EKEN BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MMM303METALURJİ VE MALZEME LABORATUARI I FÖYÜ Çamur dökümle seramiklerin şekillendirilmesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe KALEMTAŞ Araş. Gör. Taha

Detaylı

İletkende seri olarak tel direnci ve magnetik alandan doğan reaktans ile şönt olarak elektrik alandan doğan toprak kapasitesi mevcuttur.

İletkende seri olarak tel direnci ve magnetik alandan doğan reaktans ile şönt olarak elektrik alandan doğan toprak kapasitesi mevcuttur. 9 ÖÜM 4 İETİM HT 4.. İltim hatlarının yapısı üksk grilim iltim hatlarında malzm olarak çlik özlü alüminyum iltknlr kullanılır. ( luminium onductor tl inforcd) Kanada standardı olarak tüm dünyada kuş isimlri

Detaylı

Günlük Bülten. 27 Aralık 2012. Merkez Bankası Baş Ekonomisti Hakan Kara 2012 yılının %6 civarında enflasyonla tamamlanacağını düşündüklerini söyledi

Günlük Bülten. 27 Aralık 2012. Merkez Bankası Baş Ekonomisti Hakan Kara 2012 yılının %6 civarında enflasyonla tamamlanacağını düşündüklerini söyledi 27 Aralık 2012 Prşmb Günlük Bültn İMKB vrilri İMKB 100 77,991.1 Piyasa Dğri-TÜM ($m) 304,387.4 Halka Açık Piyasa Dğri-TÜM ($m) 87,677.3 Günlük İşlm Hami-TÜM ($m) 1,243.42 Yurtdışı piyasalar Borsalar Kapanış

Detaylı

KADMİYUM İYONU GİDERİMİNDE CAM ENDÜSTRİSİ ATIKLARININ KULLANIMI

KADMİYUM İYONU GİDERİMİNDE CAM ENDÜSTRİSİ ATIKLARININ KULLANIMI KADMİYUM İYONU GİDERİMİNDE CAM ENDÜSTRİSİ ATIKLARININ KULLANIMI M. Szin GÖKSEL a*, Gay İnanç ŞENEL a, Cm KILIÇOĞLU b, Smra ÇORUH a a Ondokuz Mayıs Ünivristsi, Mühndislik Fakültsi, Çvr Mühndisliği Bölümü

Detaylı

KULLANILAN BAZI TIBBİ İLAÇLARIN CANLI AKTİF ÇAMUR BİYOKÜTLESİ TARAFINDAN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNİN İNCELENMESİ *

KULLANILAN BAZI TIBBİ İLAÇLARIN CANLI AKTİF ÇAMUR BİYOKÜTLESİ TARAFINDAN ADSORPLANMA ÖZELLİĞİNİN İNCELENMESİ * Ç.Ü Fn Bilimlri Enstitüsü Yıl:2009 Cilt:20-2 KUANIAN BAZI TIBBİ İAÇARIN CANI AKTİF ÇAMUR BİYOKÜTESİ TARAFINDAN ADSORPANMA ÖZEİĞİNİN İNCEENMESİ * An Examination Of Th Adsorption Charactristics Of Various

Detaylı

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir.

TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. AKTİF KARBON NEDİR? TANIMI Aktif karbon çok gelişmiş bir gözenek yapısına ve çok büyük iç yüzey alanına sahip karbonlaşmış bir malzemedir. Bu nitelikler aktif karbona çok güçlü adsorpsiyon özellikleri

Detaylı

Adsorpsiyon. Selçuk Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II DENEYİN AMACI

Adsorpsiyon. Selçuk Üniversitesi. Mühendislik Fakültesi. Kimya Mühendisliği Bölümü. Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II DENEYİN AMACI Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Kimya Mühendisliği Laboratuvarı II Adsorpsiyon DENEYİN AMACI Çalışmanın amacı katı adsorbent ile çözeltiden adsorbsiyonun denge ve hız

Detaylı

Hizmet Kalitesinin Servqual Metodu İle Ölçümü ve Sonuçların Yapısal Eşitlik Modelleri İle Analizi: Öğretmen Evi Uygulaması

Hizmet Kalitesinin Servqual Metodu İle Ölçümü ve Sonuçların Yapısal Eşitlik Modelleri İle Analizi: Öğretmen Evi Uygulaması 19 Hizmt Kalitsinin Srvqual Mtodu İl Ölçümü v Sonuçların Yapısal Eşitlik Modllri İl Analizi: Öğrtmn Evi Uygulaması Sülyman Ersöz, Mhmt Pınarbaşı, A.Kürşad TÜRKER, Mustafa YÜZÜKIRMIZI Endüstri Mühndisliği

Detaylı

Kirişli döşemeler (plaklar)

Kirişli döşemeler (plaklar) Kirişli döşmlr (plaklar) Dört tarafından kirişlr oturan döşmlr Knarlarının bazıları boşta olan döşmlr Boşluklu döşmlr Düznsiz gomtrili döşmlr Üç tarafı kirişli bir tarafı boşta döşm Bir tarafı kirişli

Detaylı

Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4.

Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4. Acid Blue 324 Boyarmaddesinin Levrek Balığı Puluna Adsorpsiyonu 1. Abdullah Küntaş a,*, 2. Ercan Tuncay b, 3.Deniz Uzunoğlu c, 4.Ayla Özer d a,* Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği

Detaylı

Yuvarlakada Kavşakların Kapasiteleri Üzerine Bir Tartışma *

Yuvarlakada Kavşakların Kapasiteleri Üzerine Bir Tartışma * İMO Tknik Drgi, 21 4935-4958, Yazı 323 Yuvarlakada Kavşakların Kapasitlri Üzrin Bir Tartışma * Srhan TANYEL* Nadir YAYLA** ÖZ Çalışmada, İzmir d bulunan dört kavşağa ait gözlmlrdn yararlanılarak, çok şritli

Detaylı

Bilgi Tabanı (Uzman) Karar Verme Kontrol Kural Tabanı. Bulanık. veya. Süreç. Şekil 1 Bulanık Denetleyici Blok Şeması

Bilgi Tabanı (Uzman) Karar Verme Kontrol Kural Tabanı. Bulanık. veya. Süreç. Şekil 1 Bulanık Denetleyici Blok Şeması Bulanık Dntlyicilr Bilgi Tabanı (Uzman) Anlık (Kskin) Girişlr Bulandırma Birimi Bulanık µ( ) Karar Vrm Kontrol Kural Tabanı Bulanık µ( u ) Durulama Birimi Anlık(Kskin) Çıkış Ölçklm (Normali zasyon) Sistm

Detaylı

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler

Adsorpsiyon. Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Kimyasal Temel İşlemler Adsorpsiyon Adsorbsiyon, malzeme(lerin) derişiminin ara yüzeyde (katı yüzeyinde) yığın derişimine göre artışı şeklinde tanımlanabilir. Adsorpsiyon yüzeyde tutunma olarak

Detaylı

Surface Modification Of Vermicular Cast Iron With Mosi2 And B4c Which Were Sintered At Various Temperatures By Using Gas Tungsten Arc Welding Method

Surface Modification Of Vermicular Cast Iron With Mosi2 And B4c Which Were Sintered At Various Temperatures By Using Gas Tungsten Arc Welding Method 6 th Intrnational Advancd Tchnologis Symposium (IATS 11), 16-18 May 2011, Elazığ, Turky Laml Grafitli Dökm Dmirlrin MoSi 2 v Çşitli Sicakliklarda Sintrlnmiş B 4 C il Gaz Tungstn Ark Kaynak Yöntmi Kullanilarak

Detaylı

BÖLÜM 7. Sürekli hal hatalarının değerlendirilmesinde kullanılan test dalga şekilleri: Dalga Şekli Giriş Fiziksel karşılığı. Sabit Konum.

BÖLÜM 7. Sürekli hal hatalarının değerlendirilmesinde kullanılan test dalga şekilleri: Dalga Şekli Giriş Fiziksel karşılığı. Sabit Konum. 9 BÖLÜM 7 SÜRELİ HAL HATALARI ontrol itmlrinin analizind v dizaynında üç özlliğ odaklanılır, bunlar ; ) İtniln bir gçici hal cvabı ürtmk. ( T, %OS, ζ, ω n, ) ) ararlı olmaı. ıaca kutupların diky knin olunda

Detaylı

YUMURTA KABUĞU, ANTEP FISTIĞI KABUĞU, FINDIK KABUĞU, PİRİNÇ KABUĞU VE ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN HAZIRLANAN ADSORBANLARIN ADSORPSİYON PERFORMANSLARI

YUMURTA KABUĞU, ANTEP FISTIĞI KABUĞU, FINDIK KABUĞU, PİRİNÇ KABUĞU VE ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN HAZIRLANAN ADSORBANLARIN ADSORPSİYON PERFORMANSLARI YUMURTA KABUĞU, ANTEP FISTIĞI KABUĞU, FINDIK KABUĞU, PİRİNÇ KABUĞU VE ZEYTİN ÇEKİRDEĞİNDEN HAZIRLANAN ADSORBANLARIN ADSORPSİYON PERFORMANSLARI Bus KARAGÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman:

Detaylı

TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU

TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU TEKSTİL BOYASI REAKTİF MAVİ 221 in POMZA ile ADSORPSİYONU Aybüke AKSU, Gazi Ün. Fen Bilimleri Ens. Kimya Müh. Anabilim Dalı- Ankara- 06570 aybuke_aksu@hotmail.com Atilla MURATHAN, Gazi Ün. Müh. Fak. Kimya

Detaylı

BAZI FARMASETİK MADDELERİN AKTİF ÇAMUR BİYOKÜTLESİ TARAFINDAN ADSORBLANMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ *

BAZI FARMASETİK MADDELERİN AKTİF ÇAMUR BİYOKÜTLESİ TARAFINDAN ADSORBLANMA ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ * Ç.Ü Fn Bilimlri Enstitüsü Yıl:29 Cilt:2- BAZI FARMASETİK MADDEERİN AKTİF ÇAMUR BİYOKÜTESİ TARAFINDAN ADSORBANMA ÖZEİKERİNİN İNCEENMESİ * Invstigation Of Adsorption Charactristic Of Som Pharmacuticals By

Detaylı

FINDIK KÜSPESİ İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYARMADDE GİDERİMİ

FINDIK KÜSPESİ İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYARMADDE GİDERİMİ Onuncu Ulusal Kimya Mühndisliği Kongrsi, 3-6 Eylül 202, Koç Ünivrsisi, İsanbul FINDIK KÜSPESİ İLE SULU ÇÖZELTİLERDEN BOYARMADDE GİDERİMİ Vyis Sln a,*, Özlm Sln a, Esra Zöğ a, Dursun Özr a, a Fıra Ünivrsisi

Detaylı

KANUN TOHUMCULUK KANUNU. Kanun No. 5553 Kabul Tarihi : 31/10/2006 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar

KANUN TOHUMCULUK KANUNU. Kanun No. 5553 Kabul Tarihi : 31/10/2006 BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam ve Tanımlar 8 Kasım 2006 ÇARŞAMBA Rsmî Gazt Sayı : 26340 KANUN TOHUMCULUK KANUNU Kanun No. 5553 Kabul Tarihi : 31/10/2006 Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam v Tanımlar MADDE 1 Bu Kanunun amacı; bitkisl ürtimd vrim v

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DOKTORA TEZİ BİYOKÜTLE ATIKLARDAN AKTİF KARBON ÜRETİMİ Meryem OZMAK KİMYA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI ANKARA 2010 Her hakkı saklıdır i TEZ ONAYI Meryem OZMAK

Detaylı

Fosforik Asitle Aktifleştirilen Fındık Kabuklarından Elde Edilen Aktif Karbonun Bazı Yüzey Özelliklerinin Belirlenmesi

Fosforik Asitle Aktifleştirilen Fındık Kabuklarından Elde Edilen Aktif Karbonun Bazı Yüzey Özelliklerinin Belirlenmesi Fosforik Asitle Aktifleştirilen Fındık Kabuklarından Elde Edilen Aktif Karbonun Bazı Yüzey Özelliklerinin Belirlenmesi Ahmet ÖZER a, Nihal ŞEN a a Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği

Detaylı

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi

Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi Üzüm Posası (Cibre) ile Sulu Çözeltilerden Ni(II) ve Zn(II) Giderimi 1. Nurgül ÖZBAY a, 2. Murat KILIÇ b *, 3. Başak B. UZUN b, Ayşe E. PÜTÜN b a Bilecik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Proses ve

Detaylı

TÜRK EKONOMİSİNDE PARA İKAMESİNİN BELİRLEYİCİLERİNİN SINIR TESTİ YAKLAŞIMI İLE EŞ-BÜTÜNLEŞME ANALİZİ

TÜRK EKONOMİSİNDE PARA İKAMESİNİN BELİRLEYİCİLERİNİN SINIR TESTİ YAKLAŞIMI İLE EŞ-BÜTÜNLEŞME ANALİZİ TÜRK EKONOMİSİNDE PARA İKAMESİNİN BELİRLEYİCİLERİNİN SINIR TESTİ YAKLAŞIMI İLE EŞ-BÜTÜNLEŞME ANALİZİ Cünyt DUMRUL * ÖZ Bu çalışma ticarî dışa açıklık, bklnn döviz kuru, bklnn nflasyon oranı v Türkiy il

Detaylı

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE TEK FAZLI TRANSFORMATÖRÜN ÇALIŞMA NOKTASININ BELİRLENMESİ. Ali İhsan ÇANAKOĞLU

SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE TEK FAZLI TRANSFORMATÖRÜN ÇALIŞMA NOKTASININ BELİRLENMESİ. Ali İhsan ÇANAKOĞLU Sonlu Elmanlar Yöntmi İl Tk Falı Transformatörün 7. Sayı Aralık 008 Çalışma Noktasının Blirlnmsi SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ İLE TEK FAZLI TRANSFORMATÖRÜN ÇALIŞMA NOKTASININ BELİRLENMESİ Ali İhsan ÇANAKOĞLU

Detaylı

{ } { } Ters Dönüşüm Yöntemi

{ } { } Ters Dönüşüm Yöntemi KESĐKLĐ DAĞILIMLARDAN RASGELE SAYI ÜRETME Trs Dönüşüm Yöntmi F dağılım fonksiyonuna sahip bir X rasgl dğişknin dağılımından sayı ürtmk için n çok kullanılan yöntmlrdn biri, F dağılım fonksiyonunun gnllştirilmiş

Detaylı

Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu

Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu Basic Red 46 Boyarmaddesinin Montmorillonitli Kireç Taşına Adsorpsiyonu 1.Deniz Uzunoğlu a,*, 2. Zeynep Özdemir b, 3.Ayla Özer a a,* Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir.

LOGARİTMA. Örnek: çizelim. Çözüm: f (x) a biçiminde tanımlanan fonksiyona üstel. aşağıda verilmiştir. LOGARİTMA I. Üstl Fonksiyonlr v Logritmik Fonksiyonlr şitliğini sğlyn dğrini bulmk için ypıln işlm üs lm işlmi dnir. ( =... = 8) y şitliğini sğlyn y dğrini bulmk için ypıln işlm üslü dnklmi çözm dnir.

Detaylı

ATIK ÇAM FISTIĞI KABUĞUNUN FİZİKSEL VE KİMYASAL AKTİVASYON YÖNTEMİ İLE AKTİF KARBON ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Kahramanmaras

ATIK ÇAM FISTIĞI KABUĞUNUN FİZİKSEL VE KİMYASAL AKTİVASYON YÖNTEMİ İLE AKTİF KARBON ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ. Kahramanmaras ATIK ÇAM FISTIĞI KABUĞUNUN FİZİKSEL VE KİMYASAL AKTİVASYON YÖNTEMİ İLE AKTİF KARBON ÜRETİMİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet Şehmuz Çetinkaya 1*, M. Hakkı Alma 1,Tufan Salan 2, Fırat Ulgur 1 1 Kahramanmaraş

Detaylı

BASİT RASGELE ÖRNEKLEME YÖNTEMİNDE MEDYAN TAHMİN EDİCİLERİ AR. GÖR. SİBEL AL PROF. DR. HÜLYA ÇINGI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ

BASİT RASGELE ÖRNEKLEME YÖNTEMİNDE MEDYAN TAHMİN EDİCİLERİ AR. GÖR. SİBEL AL PROF. DR. HÜLYA ÇINGI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİK BÖLÜMÜ BASİT RASGELE ÖRNEKLEE ÖNTEİNDE EDAN TAHİN EDİCİLERİ AR. GÖR. SİBEL AL PROF. DR. HÜLA ÇINGI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİK BÖLÜÜ Kapsam Gnl bilgilr BRÖ yöntmind mdyan tahmin dicilri Tahmin dicilrin

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞININ AĞARTILMASINDA ASİT AKTİF SEPİYOLİT VE BENTONİTİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞININ AĞARTILMASINDA ASİT AKTİF SEPİYOLİT VE BENTONİTİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ULUSLARARASI ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER SEMPOZYUMU 1-3 Şubat 7, İzmir/-TÜRKİYE, s. 1-155 AYÇİÇEK YAĞININ AĞARTILMASINDA ASİT AKTİF SEPİYOLİT VE BENTONİTİN KARŞILAŞTIRMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Eyüp SABAH

Detaylı

BÖLÜM 2- HATA VE HATA KAYNAKLARI SORULAR ÇÖZÜMLER & MATLAB PROGRAMLAMA

BÖLÜM 2- HATA VE HATA KAYNAKLARI SORULAR ÇÖZÜMLER & MATLAB PROGRAMLAMA Dpartmnt o Mchanical Enginring MAK 0 MÜHENDİSLİKTE SAYISAL YÖNTEMLER BÖLÜM - HATA VE HATA KAYNAKLARI SORULAR ÇÖZÜMLER & MATLAB PROGRAMLAMA Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ Arş. Gör. Emr DEMİRCİ 7.0.0 7.0.0 MAK

Detaylı

Günlük Bülten. 27 Şubat 2013. TCMB, Şubat ayı PPK toplantısı özetini yayınladı

Günlük Bülten. 27 Şubat 2013. TCMB, Şubat ayı PPK toplantısı özetini yayınladı 27 Şuat 2013 Çarşama Günlük Bültn İMKB vrilri İMKB 100 77,514.3 Piyasa Dğri-TÜM ($m) 302,886.2 Halka Açık Piyasa Dğri-TÜM ($m) 86,403.0 Günlük İşlm Hacmi-TÜM ($m) 1,629.94 Yurtdışı piyasalar Borsalar Kapanış

Detaylı

ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ

ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ ATIKSULARDAKİ FENOL KİRLİLİĞİNİN BİYOSORPSİYON YÖNTEMİ İLE GİDERİMİNİN KESİKLİ SİSTEMDE İNCELENMESİ Ç. S. KALAYCI *, A. Y. DURSUN *, G. USLU * *Fırat Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği

Detaylı

PROJE RAPORU FALCI. Atık Kahve Telvesinden Aktif Karbon Üretimi

PROJE RAPORU FALCI. Atık Kahve Telvesinden Aktif Karbon Üretimi TÜBİTAK-BİDEB KİMYAGERLİK, KİMYA ÖĞRETMENLİĞİ VE KİMYA MÜHENDİSLİĞİ KİMYA LİSANS ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJESİ EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI (KİMYA-2 ÇALIŞTAY 2011) PROJE RAPORU GRUP ADI FALCI PROJE ADI Atık Kahve

Detaylı

ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ ÇAM KOZALAĞININ PİROLİZİ İLE ELDE EDİLEN KATI ÜRÜNÜN AKTİF KARBON OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Esin APAYDIN, Ayşe E. PÜTÜN Anadolu Üniversitesi, İki Eylül Kampüsü, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği

Detaylı

Tamburlu Çayır Biçme Makinesi Hareket İletim Millerinin Analitik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Gerilme Analizi

Tamburlu Çayır Biçme Makinesi Hareket İletim Millerinin Analitik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Gerilme Analizi Tarım Makinaları Bilimi Drgisi (Journal of Agricultural Machinry Scinc) 2015, 11 (3), 247-255 Tamburlu Çayır Biçm Makinsi Harkt İltim Millrinin Analitik v Sonlu Elmanlar Yöntmi il Grilm Analizi H. Kürşat

Detaylı

Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan

Bağımsızlığının 20. Yılında Azerbaycan Bağımsızlığının 20. Yılında Azrbaycan Dr. Ali ASKER* 1980 lrin ortalarından itibarn Sovytlr Birliğind uygulanan ynidn yapılanma v saydamlık politikalarının amacı (n azından sözd), dmokratiklşm yoluyla

Detaylı

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ AYÇİÇEK YAĞI ÜRETİMİ YAN ÜRÜNLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ U. OLGUN, Ö. ÖZYILDIRIM, V. SEVİNÇ Sakarya Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Kimya Bölümü, Mithatpaşa, 54, Sakarya ÖZET Ayçiçek yağı üretim tesislerinden

Detaylı

Güneşte Kurutulmuş Bamyaların Rehidrasyon Kinetiği

Güneşte Kurutulmuş Bamyaların Rehidrasyon Kinetiği Akadmik Gıda ISSN Print: 1304-758, Onlin: 148-015X http://www.acadmicfoodjournal.com Akadmik Gıda 14(4) (016) 368-374 Araştırma Makalsi / Rsarch Papr Günşt Kurutulmuş Bamyaların Rhidrasyon Kintiği Engin

Detaylı

MENKUL KIYMET DEĞERLEMESİ

MENKUL KIYMET DEĞERLEMESİ MENKUL KIYMET EĞERLEMESİ.. Hiss Sdii Tk ömlik Gtirisii Hsaplaması Bir mkul kıymti gtirisi, bkl akit akımlarıı, şimdiki piyasa fiyatıa şitly iskoto oraıdır. Mkul kıymti özlliği gör bu akit akımları faiz

Detaylı

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BULANIK PID KONTROLÖRLERİ İÇİN ÇEVRİM İÇİ KURAL AĞIRLIKLANDIRMA YÖNTEMLERİ DOKTORA TEZİ

İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BULANIK PID KONTROLÖRLERİ İÇİN ÇEVRİM İÇİ KURAL AĞIRLIKLANDIRMA YÖNTEMLERİ DOKTORA TEZİ İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BULANIK PID KONTROLÖRLERİ İÇİN ÇEVRİM İÇİ KURAL AĞIRLIKLANDIRMA YÖNTEMLERİ DOKTORA TEZİ Onur KARASAKAL Elktrik Mühndisliği Anabilim Dalı Kontrol v Otomasyon

Detaylı