ETĠK doğru ve yanlıģ arasındaki farkı ayırt etme, etik tercihler yapma, ödev ve yükümlülükler yaratma

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ETĠK doğru ve yanlıģ arasındaki farkı ayırt etme, etik tercihler yapma, ödev ve yükümlülükler yaratma"

Transkript

1

2 ETĠK Felsefenin insanlar arası ilişkilerini ve sorunlarını konu edinen dalı olan etik; doğru ve yanlıģ arasındaki farkı ayırt etme, etik tercihler yapma, ödev ve yükümlülükler yaratma ile ilgilenir. -doğru / yanlıģ, -erdemli / erdemsiz, -iyi / kötü ahlak ilkeleri ile felsefi olarak sorgulanması

3 TIP ETĠĞĠ Özel etiğin bir şeklidir. Tıp mesleğinin ahlaksal sorunlarının (değer sorunlarını) genel ilkeler doğrultusunda irdelenmesiyle ilgilidir. tıp mesleğinin ahlak yapısı, meslek ahlakı, etik kuralları (Beauchamp and Childress, 2009).

4 ETİK YAKLAŞIMLAR/DAYANAKLAR Değerler Erdemler Haklar İlkeler

5 ĠLKESEL YAKLAġIM Biyomedikal etikteki sorunların çözümüne yönelik temelini eylem kuramlarından alan en baskın yaklaşım ilkeciliktir. Sorunların her biri koşullara bağlı (prima facie) yükümlülüklere Karşılık gelen dört ilke yardımıyla uygun şekilde belirlenip, analiz edilip, çözümlenebileceğidir. (Beauchamp and Childress, 2009, s.15; Mappes and DeGrazia, 2006, s.27; Steinbock et al, 2006, s.36-37).

6 Tıp Etiğinin Temel İlkeleri (1) Bireylerin kendi iyi yaşam tasarılarını seçme kapasitesine saygıyı buyuran özerklik ilkesi. (2) Diğer kişilere zarar vermekten kaçınmayı buyuran kötü davranmama ilkesi. (3) Kişilerin ve genel olarak toplumun yarar ve mutluluğunu artırmayı buyuran yararlılık ilkesi. (4) Doğru eylemeyi, yarar ve yükleri hakkaniyetli paylaştırmayı ve ihtilafları adil işlemlerle çözmeyi buyuran adalet ilkesi. (Beauchamp and Childress, 2009, s.15; Mappes and DeGrazia, 2006, s.27; Steinbock et al, 2006, s.36-37).

7 Yararlılık Ġlkesi Bilindiği gibi en eski tıp etiği ilkesi yararlılık (beneficence) ilkesidir. Hipokratik etiğinin merkezinde yer alan yararlılık ilkesi, çağdaş tıp ahlakı anlayışının da merkezinde yer almasına karşın, en tartıģmalı, sınırlarını belirlemenin en zor olduğu ilkedir. (Ersoy N, Aydın E. Tıbbi etikte yararlılık ilkesi. T K. Tıbbi Etik 1994, 2).

8 Kötü Davranmama Ġlkesi Kötü davranmama ilkesi başkalarına zarar vermemeyi kapsar. Başkalarına zarar vermeme ahlaksal bir eylemdir. Kötü davranmama; başkalarına zarar vermeme başkalarını zarar tehlikesine atmama anlamına gelir. (Beauchamp and Childress, 2009).

9 Kök hücre donasyonunda etik olarak fayda zarar riskine bakılırsa, fayda çoğunlukla alıcıya gider. Alıcıya Yararı Sağlık, ömrün uzaması, yaşam kalitesinde artış, sosyal ve maddi kazanımlar vb. Vericiye Yararı Sevilme, takdir edilme duygusudur, Gönüllülükle ve bir başka insana yardım etme hayat verme amacıyla yapılırken, ve bu ne kadar riske karşılık olur tartışılmaktadır.

10 Kötü Davranmama İlkesi Bağlamında Önce zarar verme ilkesi ve verici iliģkisi Vericinin hazırlık süreci (İmmün sistem güçsüzleşiyor, Hücre değişimi) Vericiye ilaç veriliyor Vericinin zaman kaybı var

11 İşlem öncesinde, esnasında ve sonrasında en üst düzeyde tıbbi bakım verilmelidir. Elde edilecek yararın iyi değerlendirilmesi lazım Yarar zarar dengesi kurulabilmeli ve riskler ağır basıyorsa kaçınılmalıdır.

12 Özerklik Ġlkesi Geniş anlamda özerklik; bireyin özgür, bağımsız olarak kendi baģına düģünebilme, kendi hakkında karar verebilme ve bu kararına dayanan bir eylemde bulunabilme yeterlik ve yetkinliğidir. Özerklik kavramı, özerk birey, özerk seçim ve özerk eylem öğelerini de kapsamaktadır.

13 Aydınlatılmış Onam Hastalığın/müdahalenin doğası, Riskleri, Yararları, Onam vermemenin sonuçları da dâhil alternatifler ve onların yarar ve riskleri konusunda birey tarafından bir tıbbi müdahalenin kabulü veya reddiyle sonuçlanan özerk kararı olarak tanımlanır (Ersoy, 2003; Jonsen et al, 2002, s.55).

14 GEÇERLİ BİR AYDINLATILMIŞ ONAM İÇİN Bilginin kavranması Kapasite Gönüllülük Onam

15 Bilginin kavranması Kolayca anlaşılabilir bir dil kullanmalı, tüm görüşmelerin zamanlaması, yeri ve hekim/hemşirenin tutumu ile iletişim sürecine zarar verebilecek duygusal, psikolojik, sözel, kültürel ve sosyoekonomik farklılıkları dikkate almalı, gerektiğinde geribildirim alarak bireyin bilgileri kavradığından emin olmalıdır (Ersoy, 2003; European Commission, 2004, m.7.2.1; Sharpe and Carter, 2006, s ).

16 Kapasite Tıbbi ortamda bireyin bir müdahaleye onam verme veya reddetme kapasitesi uygun bilgiyi anlama, tıbbi durumunu ve muhtemel sonuçlarını değerlendirme, tercihleri üzerine iletişim kurabilme, seçenekler konusunda kendi değerleri çerçevesinde makul değerlendirmeler yapabilme becerisidir (Ersoy, 2003; Etchells et al. 1996b).

17 Gönüllülük Bireyin kendisi için uygun gördüğü kararın uygulanmasına herhangi bir baskı, ikna ve zorlama olmaksızın izin vermesi anlamına gelir. Gönüllülüğü duygusal ve psikolojik iç etkenler ile aşırı ikna, baskı, yönlendirme gibi dış faktörler zedeleyebilmektedir. Dış etkenler tamamen bilginin verilmesiyle ilişkilidir. (Ersoy, 2003; Sharpe and Carter, 2006, s.128).

18 Onam Aydınlatmanın ardından bireyin işlemi gönüllülükle kabul ettiğinin göstergesi olan onam formu imzalanır. Her bir tıbbi işlem için onam formunun imzalanması onamın alındığına dair bir varsayım sağlasa da açıklama ve kavrama öğeleri için açıklık sağlamaz (Sharpe and Carter, 2006, s.137).

19 Önemli SORU Hemşirenin Aydınlatılmış Onam sürecinde rolü nedir/ne olmalıdır?

20 VERİCİ AÇISINDAN. İşlemin riskleri ve yararları, Donör ve alıcının sağlığını korumak için gerçekleştirilen testler ve işlemler, Bu testleri incelemek için donörün hakları, Alternatif yöntemler, Donörün tıbbi bilgilerinin korunması ve gizliliğin olduğu, Donöre soru sormak için fırsat tanındığı, Donörün bağış yapmayı reddetme hakkı olduğu ve reddetme halinde alıcının maruz kalacağı sonuçlar anlatılır.

21 Verici Açısından Üzerinde en fazla durulan konu yönlendirici olmama ve bireyin özerk seçim yapmasını sağlama olduğundan gönüllülüğe vurgu yüksektir. Bilgiye duygusal ve psikolojik uyumlarını da içerecek şekilde kendi ihtiyaç, amaç, endişe ve beklentilerini tartışmalı ve bu sayede gönüllülük sağlanmalıdır.

22 Potansiyel vericiler mümkün olduğu kadar erkenden riskler, yararlar ve seçenekler konusunda tam olarak bilgilendirilmelidir. Mümkün olan her yerde zorlayıcı, içsel ve dışsal baskılar araştırılmalı ve tanımlanmalıdır Vericilere tarafsızlıkla yaklaşılmalıdır. Mümkün olduğunda bağımsız klinisyenler ve sağlık mensupları da bu sürece katılmalıdır.

23 TARAFSIZLIK Bir nakli gerektiren bir hastanın kendi doktoru/hemşiresi tarafsız olabilir mi? Foundation for the Accreditation of Cellular Therapy and the Joint Accreditation Committee of International Society for Cellular Therapy and European Group for Blood and Marrow Transplantation (FACT-JACIE) recommends Bronwen E. Shaw. First do no harm. BLOOD : doi: /blood

24 Blood and Marrow Transplantation (FACT-JACIE) recommends tüm vericiler için bağımsız bir doktorun kullanılacak donör uygunluğu değerlendirmesi önerilir. Joint Accreditation Committee-ISCT&EBMT. JACIE. Accessed May 5, 2010.

25 Mesleki Yeterlilik Günümüzde kök hücreler farklı yöntemlerle mobilize edilmekte, farklı şekillerde toplanmakta, farklı ayıklama işlemleri yapılmakta, ekspanse edilmekte, dondurulmakta, saklanmaktadır. Tüm bu işlemlerin ehil kiģilerce yapılması etik olarak gerekmektedir.

26 Mahremiyet, Tıbbi Gizlilik, Özel Yaşama Saygı: Alıcı ve verici ile ilgili tıbbi ve kimlik bilgilerinin mahremiyeti korunmalı; yazılı ve görsel kitle iletişim araçlarında hasta mahremiyetini çiğneyen, özel yaşamı sergileyen, hasta ve yakınlarının, ailenin korunmasını zedeleyen beyanlardan kaçınılmalıdır. Hasta mahremiyetine giren ancak üçüncü tarafları, kamuoyunu, bilim çevrelerini, toplumu ilgilendiren bu tür olgularla ilgili bilgilendirme, öncelikle hastanın izniyle ve bilgisi dahilinde yapılmalıdır.

27 Mahremiyet, Tıbbi Gizlilik, Özel Yaşama Saygı: Basın haberlerinde ve basına yapılan açıklamalarda bağışı özendirici, kamuoyunu bilgisel temelde aydınlatıcı, hasta mahremiyetine saygılı ifadeler kullanılmalı, halkın, bağışı özendirme yönünde güveni kazanılmalıdır. Açıklamalar, merkezlerin reklamına yönelik ve ekipler arası rekabet izlenimi veren, hasta yararını göz ardı eden ifade ve eylemler içermemeli; halkı aydınlatma ve özendirme sorumluluğuyla davranılmalıdır

28 Adalet, Eşitlik, Hakkaniyet Etiğin adalet, eşitlik ve hakkaniyet ilkelerine uygun olarak, organ ve doku nakli asla ticari kâr gayesiyle yapılamaz. Downs S. Ethical issues in bone marrow transplantation. Semin Oncol Nurs Feb;10(1): Bone Marrow Transplantation;Apr2012 Supplement, Vol. 47, ps471 European Group for Blood and Marrow Transplantation (EBMT) 2012

29 OLASI SORUNLARA KARŞI Kötüye kullanım mümkün olabilir! Gizlilik verilerin saklanması vb. durumda etik duyarlılık, Deney aģamasındaki tedaviler zorlama yönlendirmeden sakınmak gerekir, Mucize beklenmemesi, Umut tacirliğinden uzak durmak,

30 KORUNMASI GEREKEN etik prensipler Karşılıklı güven duygusuna dayanan ilişki, Kararı etkileyen kültür ve inanç farklılıklarını göz ardı etmeme, Kanıta dayalı tıp uygulamasına göre uygun tedavinin belirlenmesi, Kök hücre kaynağının varlığı, donorün riski, yanıt oranı, protokole hastanın uyumu ve maliyetin artışı Her hasta için kök hücre nakli tedavisini fayda zarar analizi yapma Dürüstlük ilkesine bağlı kalma (Örneğin; standart tedavi yetersiz kaldığında kök hücre nakli ikinci seçenek olarak mı planlanıyor?) Hastasına hastalığının tedaviye yanıt oranını, hastadan kaynaklanan ve neticeyi etkileyecek olaylar tüm gerçekliği ile anlatılması, Hastasını gerçekten söylenenleri anlama ve kavrama düzeyini gözden geçirme

31 ÇOCUK HASTALAR Çocukların vericiliği, kardeģ ve akraba çocuklar (A savior sibling or saviour sibling) Kordon kanı

32

33 KLİNİK ORTAMDA TIP-ETİK KARAR VERME Etik Karar : Bir durum karşısında yaptığımız seçimlerdir.

34 ETİK KARAR Makul Etik Karar: Makul bir insanın, kendine özgü kriterlerine; inançları, beklentileri, tercihleri, değerlerine dayanarak vardığı makul seçimdir. 34

35 Makul Karar/Seçim Makul kararın bireyin tercihlerine dayanmasının yanı sıra kararı makul kılabilecek gerekli bilgiye de dayanması gerekmektedir. Kararın bilgisel dayanağı; doğru bilgi olmalıdır. açık, anlaşılır, gerçek, 35

36 Klinik-Etik Karar Verme Etik sorunun ya da ikilemin yaşandığı, durum /olgu için söz konusu olabilecek etik konular tanımlandıktan sonra, hastayı bir amaç olarak değerlendirerek -ona saygı ile- varılan çözüm önerisidir. Karar verme sürecine; özerkliği saygı ilkesi ve hasta-hekim ilişkisi ortaklığı yansıtılmış olmalıdır. 36

37 Ressam: Zerrin Tekindor

38 Klinik etik kararlarda gözetilen değerler 1. Hastanın Esenliği - hastaya sıkıntı vermekten ziyade yararlı olan karar; Hastanın iyiliğini yükseltme yükümlülüğü hastanın görüşüne dayanarak tedavinin yararlarının ve sıkıntılarının belirlenmesi. 38

39 Klinik etik kararlarda gözetilen değerler 2. Hastanın Kendi Hakkında Kararı; karar verme sürecinin merkezinde hasta yer alır. Hasta yeterli olmadığı yada gönüllülükle karar verme hakkını devrettiği bir vekil söz konusu olduğu durumların dışında hasta asıl karar vericidir. 39

40 Klinik etik kararlarda gözetilen değerler 3. Sağlık Çalışanlarının Etik Bütünlüğü; doğru ve gerekli olduğuna inanmadığı bir tedaviuygulama önererek suç ortaklığı teklifi: yalan söylemesini, sırrı açıklamasını, tıbbi gerekliliği olmayan ve tıbbın amaçları ile haklı çıkartılamayan tıbbi uygulamanın teklif edilmesi gibi. 40

41 Klinik etik kararlarda gözetilen değerler 4. Adalet ya da Eşitlik; sunulan sağlık hizmetlerinin paylaştırılmasında adillik, hakkaniyetlilik, eşitlik / kurum politikalarını gözetme. 41

42 Ressam: Zerrin Tekindor

43 Sağlıklı karar çatısının ölçütü var mı? Yeterlilik; yeterli etik bilgisine sahip olma ve kullanabilme, etik ikilemi ortaya çıkartarak ilgili etik konularla sorgulayabilme, Tutarlılık; benzer durumlarda benzer sonuçlara götürecek uygun karar çatısı kullanma, 43

44 Sağlıklı karar çatısının ölçütü var mı? Uygunluk; karar sürecinin öğeleri bilimsellik sınırlarında kullanılmalı, Etraflılık; vaka ya da konuyla ilgili sorunlara geniş açıdan yaklaşarak, bunları rehber alarak çözme yeteneği, karara götürmeli, 44

45 Sağlıklı karar çatısının ölçütü var mı? Uygulanabilirlik; karar süreci her gün etik ikilemlerin çözümünde kolayca uygulanabilir karar götürmelidir, 45

46 Ressam: Zerrin Tekindor

47 Karar verici kimdir? Eğer hasta yeterliyse; kendisi (kendi hakkında karar verme). Hastanın verdiği karar; a) bir başkasına zarar veriyorsa, b) eylem sağlık personelinin suç ortaklığını gerektiriyorsa (sağlık çalışanının etik bütünlüğü), hastanın özerkliği sınırlandırılabilir 47

48 Karar verici kimdir? Eğer hasta önce yeterli sonra yeterliliğini kaybetmişse; hasta yeterliliğini yitirmezden önce bildirdiği tercihi (yaşayan dilek) geçerlidir. 48

49 Karar verici kimdir? Hasta hiç yeterli olmamış ise; karar verici vekildir. Geçerli bir vekil; a)yeterli olmalıdır, b)hastayı iyi tanımalı, değerlerini bilmeli, c)hastanın yararları ile vekilin yararları çatışmamalıdır. d)vekil ciddi duygusal çatışma yaşamamalıdır. 49

50 Karar verici olan hastanın durumu değişiyor ise; Hastanın yeterliliğini değişmezden önce bildirdiği tercihi (yaşayan dilek) geçerlidir. Acil olmadığı durumlarda hastanın yeterliliğini tekrar kazanması beklenerek hastanın tıbbi girişimle ilgili kararına-fikrine başvurulur. 50

51 Dört Gözeli Karar Verme Yöntemi 1. Tıbbi endikasyonlar, 2. Hastanın tercihleri, 3. Yaşamın kalitesi ve 4. çevresel faktörler

52 KLİNİK ETİK/TIP KARAR VERME SÜRECİ Tıbbi Girişimin Endikasyonları Yararlılık ve Kötü Davranmama İlkeleri Hastanın tıbbi durumu nedir? (öykü, tanı, prognoz) Problem akut?, kronik?, kritik?, acil?, geri dönüşlü? Tedavi etkin?, palyatif?, külfetli? Tedavinin amaçları (tıbbın amaçları) nedir? Başarı şansı nedir? Tedavi başarısız olursa ne yapılacak? Hastanın Tercihleri Özerkliğe Saygı İlkesi Hasta karara katılabilecek kapasitede mi? Yetersizlik şüphesi var mı? Yeterliyse tercihleri neler? Yarar ve riskler anlatılmış, anlaşılmış ve onam verilmiş mi? Yetersizse vekil kim? Yeterli mi? uygun standartları kullanıyor mu? Önceden bildirilmiş istekler var mı? Hasta tedaviye uyumsuz mu? Neden? Yaşamın Kalitesi Yararlılık, zarar vermeme ve özerkliğe saygı ilkeleri Tedavili ve tedavisiz normal yaşama dönme olasılığı nedir? Tedavi başarılı olduğunda hastanın yaşayacağı fiziksel, zihinsel ve sosyal engeller nelerdir? Bakım vericinin hasta yaşam kalitesi değerlendirmesini gölgeleyecek önyargılar olabilir mi? Hastanın mevcut ve gelecekteki YK katlanılamaz mıdır? Tedaviden vazgeçme planı veya nedeni var mıdır? Palyatif bakım planı var mıdır? Çevresel Etkenler Sadakat ve Hakkaniyet ilkeleri Tedavi kararlarını etkileyecek ailevi sorunlar var mı? Tedavi kararlarını etkileyecek bakım ekibinde yaşanan sorunlar var mı? Ekonomik faktörler var mı? Dini ve kültürel faktörler var mı? Mahremiyete saygının sınırları var mı? Kaynakların paylaşımıyla ilgili sorunlar var mı? Yasalar tedavi kararlarını etkiliyor mu? Klinik araştırma veya eğitim söz konusu mu? Bakım ekibi veya kurum için çıkar çatışması var mı?

53 1. Tıbbi Girişim Endikasyonu: Önce vaka için tıbbi gerekliliğin belirlenmesine olanak sağlayacak; hastanın anamnezi, şikayetleri, fizik muayene sonuçları, laboratuar ve diğer tanı yöntemleri bulguları, hastalığın prognozu ve planlanan tedavi planı gibi bilgilerın tekrar gözden geçirilmesine fırsat vererek olası atlamaları engeller.. 53

54 1. Tıbbi Girişim Endikasyonu: Sonra tanı ve tedavi planları hakkında hastanın eğitimi gelir. Böylece hastanın hastalığının varlığı, tanısı yada tanının konulması ve tedavi - bakım planları hakkında eğitilir. Dolayısıyla bu eylemlerin etiğe uygunluğu sağlanmış olur.

55 1. Tıbbi Girişim Endikasyonu: Ayrıca belirlenen tanı ve tedavi planının etkinliği ve gerekliliği, Planlanan her bir tanı ve tedavi yöntemleri için tıbbın amaçları belirlenmiş olmalıdır. Tıbbi uygulamaların etiğe uygunluğunun sağlanmasında önemli bir rol oynayan tıbbın amaçları özetle şunlardır

56 Tıbbın amaçları; 1. Sağlığı yükseltmek ve hastalığı önlemek, 2.Semptomları, ağrıyı, acıyı ortadan kaldırmak, 3.Hastalığı tedavi etmek, 4.Zamansız ölümü engellemek (yaşamı korumak), 5.Bedensel fonksiyonların onarımı - geri kazandırılması ya da mümkün olan en iyi durumda korunmak, 6.Tedavi-bakım yöntemleri sırasında hastaya zarar vermekten kaçınmaktır.

57 Etkisiz ya da Nafile Müdahaleye Gitme Kararları: Tıbbi Gereklilik Hastaya müdahale için tıbbi gereklilik yok ise, arzu edilen amaca hizmet etmeyecekse, bu tedavinin boşuna/ nafile olduğu söylenebilir. Hekim, tıbbın amaçlarını yerine getirme yükümlülüğüne sahip ancak yaşamı uzatma yükümlülüğüne sahip değildir.

58 Nafile Tedavi Hekim kısa süre içinde ölümü kaçınılmaz olan hastanın ölümünü erteleyen özellikle ileri tıp teknolojilerini nafile yere kullanmamalıdır

59 Nafile Tedavi Geleneksel tıp ahlakına dayanan asıl ödevler "hastanın en azından ağrısının giderilmesi, acısının hafifletilmesi, hastalığın şiddetinin azaltılması" dır. Bu nedenle de tıbbın amaçlarına yanıt vermeyen tıp uygulamalarının etik açıdan haklı çıkartılması güçtür.

60 2. Hastanın Tercihleri Tercihler, kişisel değerleri ve kendi hakkında karar verme hakkını içerir. Bireyin seçme hakkı ve kendi yaşam planlarının yönünü belirleme ve izleme hakkı özerklik ilkesi kapsamı içinde değerlendirilmektedir. Özerkliğe saygı ise, başkalarının kendi amaçlarını yerine getirmekle ilgili özerk eylemlerine müdahaleden sakınmayı gerektirmektedir.

61 3. Yaşamın Kalitesi: Tıbbın en temel amacı yaşam kalitesini yükseltmektedir. Ağrının dindirilmesi, fonksiyonun geri kazanılması gibi. Bu durumda hekim tanıyı koyarak ve ilgili tedavi yöntemini uygulayarak, bakım vererek ve onu durumu hakkında eğiterek hastaya sıkıntı veren durumu ortadan kaldırır. Bu etkinliklerin tümü hastanın yaşam kalitesini yükseltme amaçlıdır.

62 4. Çevresel Özellikler: Hasta bakımında yer alan sosyal, yasal, ekonomik ve kurumsal koşullar, klinik etikte sorunu anlama ve çözmeye yardımcı olur. Bu çevresel özellikler; 1. Hastanın yakınları 2. Tıbbi bakımın maliyeti, 3. Yasaların rolü, 4. Tıbbi araştırma ve eğitim, 5. Toplumun emniyeti ve esenliği.

63 Etik vaka yapma yöntemi 1) Tıbbi Endikasyonlar Tıbbi tanı ve prognoz Tedavi amaçları, yararları ve riskleri Alternatif tedaviler, yararları ve riskleri Tedavi Standartları/Ölçütleri Aşağıdaki soruları kendinize sorarak: Hastanın tıbbi durumu: akut, kronik, acil, geri dönüşlü, dönüşsüz, kesin, külfetli göre tedavi önerilmelidir. Önerilen tedavi tıbbın amaçlarından birini yerine getirmelidir (Hangisini/hangilerini?, Ne olasılıkta?) Eğer değilse, önerilen tedavi gereksiz "nafile" midir?

64 2) Hastanın Tercihleri Hastanın değerleri, Hastanın yeterliliği Hastanın önceden bildirdiği emri, ricası Canlandırmama emri /isteği Duygusal ilişkisi öğesi, Kültürel öğesi, Maneviyatı ile Aşağıdakiler belirlenmelidir: Hastaya yeterli bilgi verilmiş mi, bilgi anlamış mı? Tedavinin sonucu net değilse, hastanın fikri alınmış mı? bu tedavi için Hasta karar vermek için zorlanmış mı? Hasta yetersizse, karar verme yetkisi kimindir, sınırları nelerdir? Hasta ne istemektedir? Hasta karar verme kapasitesine sahip midir? Eğer değilse, hasta için kim karar verecektir? H astanın istekleri; tedavi hakkında aydınlatılma, anlaşılma ve gönüllülük süreçlerini yansıtmakta mıdır?

65 3) Yaşamın Kalitesi Hastanın kendi değerlerine göre, nasıl? Ailesinin ve diğer önemli kişilerin değerlerine göre, nasıl? Daha önceki sağlık öyküsü Önerilen etkisi? tedavinin yararları, sıkıntılarının Sağlık bakım ekibinin değerlerine göre, nasıl? Hastanın terimlerinden, kalitesini tanımlama, hastanın yaşamının Yaşamın kalitesine kararını kim vermelidir? Makul bir insanın seçemeyeceği seçmeye zorlanmalı mıdır? bir yaşamı Hastanın kabulü olası yaşam kalitesinin kendine ait Bakım vericilerin görüşleri nelerdir? yaşam kalitesine ilişkin Yaşamın kalitesi "en azdan daha mı azdır 65

66 Çevresel Etkenler Vakada kararı etkileyen ya da kararla etkilenen sosyal, yasal, ekonomik ve kurumsal koşullar; Örn: tedaviyi ödeme yeterliliği, yetersiz sosyal destek olasılığı? Ele alınması gerekenler: Ülkenin, Yasal sistemi, Tıbbi sistemi, Aile sistemi, ailenin istekleri ve ihtiyaçları, Yönetimsel, kurumsal politikalar, Ekonomik durumu (tıbbi bakımın maliyeti, kaynakların paylaştırılması, toplumun emniyeti ve esenliği gibi)

67 KLİNİK ETİK/TIP KARAR VERME SÜRECİ Tıbbi Girişimin Endikasyonları Yararlılık ve Kötü Davranmama İlkeleri Hastanın tıbbi durumu nedir? (öykü, tanı, prognoz) Problem akut?, kronik?, kritik?, acil?, geri dönüşlü? Tedavi etkin?, palyatif?, külfetli? Tedavinin amaçları (tıbbın amaçları) nedir? Başarı şansı nedir? Tedavi başarısız olursa ne yapılacak? Hastanın Tercihleri Özerkliğe Saygı İlkesi Hasta karara katılabilecek kapasitede mi? Yetersizlik şüphesi var mı? Yeterliyse tercihleri neler? Yarar ve riskler anlatılmış, anlaşılmış ve onam verilmiş mi? Yetersizse vekil kim? Yeterli mi? uygun standartları kullanıyor mu? Önceden bildirilmiş istekler var mı? Hasta tedaviye uyumsuz mu? Neden? Yaşamın Kalitesi Yararlılık, zarar vermeme ve özerkliğe saygı ilkeleri Tedavili ve tedavisiz normal yaşama dönme olasılığı nedir? Tedavi başarılı olduğunda hastanın yaşayacağı fiziksel, zihinsel ve sosyal engeller nelerdir? Bakım vericinin hasta yaşam kalitesi değerlendirmesini gölgeleyecek önyargılar olabilir mi? Hastanın mevcut ve gelecekteki YK katlanılamaz mıdır? Tedaviden vazgeçme planı veya nedeni var mıdır? Palyatif bakım planı var mıdır? Çevresel Etkenler Sadakat ve Hakkaniyet ilkeleri Tedavi kararlarını etkileyecek ailevi sorunlar var mı? Tedavi kararlarını etkileyecek bakım ekibinde yaşanan sorunlar var mı? Ekonomik faktörler var mı? Dini ve kültürel faktörler var mı? Mahremiyete saygının sınırları var mı? Kaynakların paylaşımıyla ilgili sorunlar var mı? Yasalar tedavi kararlarını etkiliyor mu? Klinik araştırma veya eğitim söz konusu mu? Bakım ekibi veya kurum için çıkar çatışması var mı?

68 Ressam: Zerrin Tekindor

69 Vaka 1 G.E, 26 yaşında, kadın hasta, evli ve kabin memuru. Hasta Mayıs 2011 de diş eti hipertrofisi, diş eti kanaması ve boğaz ağrısı şikayetiyle başvurduğu sağlık merkezlerinde yapılan müdahale ve verilen antibiotik tedavisine rağmen iyileşme sağlayamamış. Hastanın en son olarak başvurduğu KBB uzmanının yaptığı muayene sonrasında tam kan sayımı istemesi üzerine çıkan laboratuvar sonuçları!!!!! Hasta panik ve korkuyla çıktığı merkezden sonra hematoloji bölümüne yönlenmiş. O an yalnız olan hasta mobil interneti kullanarak ön bilgi edinmeye çalışmış.

70 Vaka 1 Çapa Üniversitesi hematoloji bölümüne başvuran hasta yapılan ilk fiziksel muayenede Hastanede boş yer olmadığı, bir sonraki gün için boş yerin olacağı Çiğ sebze-meyve yememesi gerektiği Kalabalık ortamda bulunmaması gerektiği söylenmiş. Ertesi gün hastaneye yatmasıyla başlayan süreçten sonra hastaya 2-3 gün sonra kendi ısrarları sonucu tanısının kanser olabileceği söylenmiş hastaya yapılan kemik iliği biyopsisi sonucunda AML-M5 tanısı almış.

71 Vaka-1 Konseyde değerlendirilen hastaya haploidentik allojenik nakil kararı alındı,eģ zamanlı unrelated donör taramaları baģlatıldı. Hastaya 19/01/2013 tarihinde 2 ayrı kord kanından Allojenik kök hücre transplantasyonu sorunsuz bir Ģekilde yapılmıģtır. CĠDOFOVĠR?

72 KLİNİK ETİK/TIP KARAR VERME SÜRECİ Tıbbi Girişimin Endikasyonları Yararlılık ve Kötü Davranmama İlkeleri Hastanın tıbbi durumu nedir? (öykü, tanı, prognoz) Problem akut?, kronik?, kritik?, acil?, geri dönüşlü? Tedavi etkin?, palyatif?, külfetli? Tedavinin amaçları (tıbbın amaçları) nedir? Başarı şansı nedir? Tedavi başarısız olursa ne yapılacak? Hastanın Tercihleri Özerkliğe Saygı İlkesi Hasta karara katılabilecek kapasitede mi? Yetersizlik şüphesi var mı? Yeterliyse tercihleri neler? Yarar ve riskler anlatılmış, anlaşılmış ve onam verilmiş mi? Yetersizse vekil kim? Yeterli mi? uygun standartları kullanıyor mu? Önceden bildirilmiş istekler var mı? Hasta tedaviye uyumsuz mu? Neden? Yaşamın Kalitesi Yararlılık, zarar vermeme ve özerkliğe saygı ilkeleri Tedavili ve tedavisiz normal yaşama dönme olasılığı nedir? Tedavi başarılı olduğunda hastanın yaşayacağı fiziksel, zihinsel ve sosyal engeller nelerdir? Bakım vericinin hasta yaşam kalitesi değerlendirmesini gölgeleyecek önyargılar olabilir mi? Hastanın mevcut ve gelecekteki YK katlanılamaz mıdır? Tedaviden vazgeçme planı veya nedeni var mıdır? Palyatif bakım planı var mıdır? Çevresel Etkenler Sadakat ve Hakkaniyet ilkeleri Tedavi kararlarını etkileyecek ailevi sorunlar var mı? Tedavi kararlarını etkileyecek bakım ekibinde yaşanan sorunlar var mı? Ekonomik faktörler var mı? Dini ve kültürel faktörler var mı? Mahremiyete saygının sınırları var mı? Kaynakların paylaşımıyla ilgili sorunlar var mı? Yasalar tedavi kararlarını etkiliyor mu? Klinik araştırma veya eğitim söz konusu mu? Bakım ekibi veya kurum için çıkar çatışması var mı?

73 Vakada baskın olan etik konular nelerdir?

74 Ressam: Zerrin Tekindor

75 Vaka-2 Z. A, 8 yaşında kız hastamız 3 yıldır Fanconi Aplastik anemi tanısıyla takiptedir. Hastanın 2 gündür 38 ^ ateşleri ve halsiziliği mevcutmuş. Takipte olduğu dış merkezde full match kardeş uyumu olan hasta Allojenik HKHT yapılması ve tedavisine devam edilmesi için EÜTF başvurmuş. Anne 41 SS Baba 59 SS akraba evliliği üçüncü dereceden. Çocuk 27 y erkek SS Çocuk 21 y kız SS Çocuk 18 y erkek SS Çocuk 17 y kız EX (aplastik anemi) Çocuk 14 y erkek SS

76 Vaka-2 Hastamız olan F.Z.A ailenin dördüncü çocuğu için donür olarak planlanıp hamile kalınmış ve anne hastamıza altı aylık hamileyken diğer çocuğu exitus olmuştur. Hastamız olan F.Z.A. ise aplastik anemi tanısı almıştır. Kardeşi İ.H.A. (18 y) dan doku grupları ve DEP testi gönderildi. Full match uyumlu ve DEP testi (-) gelen kardeşinden nakil yapılmaya karar verildi. Alojenik KİT açısından değerlendirilen hasta tarihinde servisimize kabul edildi tarihinde SVK takıldı tarihinde protokolüne başlandı. Hastaya 28/09/2011 tarihinde İ.H.A dan kemik iliği kaynaklı 450 ml ve CD34 ü 4,3*106 değerlerinde ürün toplandı ve ürünümüz Allojenik HKHT sorunsuz bir şekilde yapılmıştır.

77 VAKA-1 Kliniğimizde anaplastik T hücreli lenfoma tanısıyla takip edilen hasta KA'ya allojenik kök hücre nakli yapılması planlanmıştır. Yapılan doku taramalarında hasta ile HLA tam uyumlu kardeşi HBA (Yaş: 14) pediatrik donördür. Hastanın tam uyumlu erişkin bir başka donörü veya alternatif donörü bulunamamıştır. Konu ile ilgili düzenlediğimiz prosedürler (SOP) gereği, pediatrik donör bilgilendirme toplantısında donörün anne ve babası, Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Uzmanı ve bir Psikiyatri Uzmanının katılımı ile gerçekleşmiştir. Donörün bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve kök hücre toplama işlemi sırasında olası komplikasyonlara müdahale etmek için Toplama Ünitesinde bulunarak donörü yakından izlemesi sağlanmıştır. Pediatrik donörden kök hücre toplama işlemi komplikasyonsuz tamamlanmıştır. Etik ve hukuksal sorun oluşturabilecek diğer olguda ise hasta için donörden kaynaklanan yüksek risk mevcuttur. Merkezimizde AML tanısıyla takip ve tedavisi yapılan AB adlı hasta için allogeneik kemik iliği nakli planlanmıştır. HLA 6/6 uyumlu kardeşi SM donör olarak belirlenmiştir. Ancak donör değerlendirilmesinde kronik hepatit B taşıyıcılığı tespit edilmiş olup, virüs DNA sı pozitif bulunmuştur. Bir başka uygun alternatif donör bulunamamıştır. Donöre antiviral tedavi başlanmıştır ancak hastalığın özelliği dikkate alındığında donör Hepatit B virüs DNA sının negatifleşmesinin bekleyecek zamanı olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu nedenle, mevcut donör Konsey Kararı ile donör olarak belirlenmiş olup, hasta ve donör konu ile ilgili bilgilendirilmiş ve hastadan yüksek riskli olarak nakil onayı alınmıştır. JACIE standartları gereği enfekte donörlerden kaynaklanan yüksek riskli nakillerde, Sağlık Bakanlığı bilgilendirilmiştir.

78 KLİNİK ETİK/TIP KARAR VERME SÜRECİ Tıbbi Girişimin Endikasyonları Yararlılık ve Kötü Davranmama İlkeleri Hastanın tıbbi durumu nedir? (öykü, tanı, prognoz) Problem akut?, kronik?, kritik?, acil?, geri dönüşlü? Tedavi etkin?, palyatif?, külfetli? Tedavinin amaçları (tıbbın amaçları) nedir? Başarı şansı nedir? Tedavi başarısız olursa ne yapılacak? Hastanın Tercihleri Özerkliğe Saygı İlkesi Hasta karara katılabilecek kapasitede mi? Yetersizlik şüphesi var mı? Yeterliyse tercihleri neler? Yarar ve riskler anlatılmış, anlaşılmış ve onam verilmiş mi? Yetersizse vekil kim? Yeterli mi? uygun standartları kullanıyor mu? Önceden bildirilmiş istekler var mı? Hasta tedaviye uyumsuz mu? Neden? Yaşamın Kalitesi Yararlılık, zarar vermeme ve özerkliğe saygı ilkeleri Tedavili ve tedavisiz normal yaşama dönme olasılığı nedir? Tedavi başarılı olduğunda hastanın yaşayacağı fiziksel, zihinsel ve sosyal engeller nelerdir? Bakım vericinin hasta yaşam kalitesi değerlendirmesini gölgeleyecek önyargılar olabilir mi? Hastanın mevcut ve gelecekteki YK katlanılamaz mıdır? Tedaviden vazgeçme planı veya nedeni var mıdır? Palyatif bakım planı var mıdır? Çevresel Etkenler Sadakat ve Hakkaniyet ilkeleri Tedavi kararlarını etkileyecek ailevi sorunlar var mı? Tedavi kararlarını etkileyecek bakım ekibinde yaşanan sorunlar var mı? Ekonomik faktörler var mı? Dini ve kültürel faktörler var mı? Mahremiyete saygının sınırları var mı? Kaynakların paylaşımıyla ilgili sorunlar var mı? Yasalar tedavi kararlarını etkiliyor mu? Klinik araştırma veya eğitim söz konusu mu? Bakım ekibi veya kurum için çıkar çatışması var mı?

79 Vakada baskın olan etik konular nelerdir?

80 Ressam: Zerrin Tekindor

81 VAKA-3 ÖYKÜ:Kliniğimizde anaplastik T hücreli lenfoma tanısıyla takip edilen hasta KA'ya allojenik kök hücre nakli yapılması planlanmıştır. Yapılan doku taramalarında hasta ile HLA tam uyumlu kardeşi HBA (Yaş: 14) pediatrik donördür. Hastanın tam uyumlu erişkin bir başka donörü veya alternatif donörü bulunamamıştır. Konu ile ilgili düzenlediğimiz prosedürler (SOP) gereği, pediatrik donör bilgilendirme toplantısında donörün anne ve babası, Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Uzmanı ve bir Psikiyatri Uzmanının katılımı ile gerçekleşmiştir. Donörün bilgilendirilmiş onamı alındıktan sonra Pediatrik Hematoloji/Onkoloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve kök hücre toplama işlemi sırasında olası komplikasyonlara müdahale etmek için Toplama Ünitesinde bulunarak donörü yakından izlemesi sağlanmıştır. Pediatrik donörden kök hücre toplama işlemi komplikasyonsuz tamamlanmıştır.

82 VAKA-3 Etik ve hukuksal sorun oluşturabilecek diğer olguda ise hasta için donörden kaynaklanan yüksek risk mevcuttur. Merkezimizde AML tanısıyla takip ve tedavisi yapılan AB adlı hasta için allogeneik kemik iliği nakli planlanmıştır. HLA 6/6 uyumlu kardeşi SM donör olarak belirlenmiştir. Ancak donör değerlendirilmesinde kronik hepatit B taşıyıcılığı tespit edilmiş olup, virüs DNA sı pozitif bulunmuştur. Bir başka uygun alternatif donör bulunamamıştır. Donöre antiviral tedavi başlanmıştır ancak hastalığın özelliği dikkate alındığında donör Hepatit B virüs DNA sının negatifleşmesinin bekleyecek zamanı olmadığı kanaatine varılmıştır. Bu nedenle, mevcut donör Konsey Kararı ile donör olarak belirlenmiş olup, hasta ve donör konu ile ilgili bilgilendirilmiş ve hastadan yüksek riskli olarak nakil onayı alınmıştır. JACIE standartları gereği enfekte donörlerden kaynaklanan yüksek riskli nakillerde, Sağlık Bakanlığı bilgilendirilmiştir.

83 VAKA-3 Allojenik kemik iliği nakli yapılan merkezlerde donör için ve dönörden kaynaklı hasta için riskler farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Faaliyetin sürdürülmesi için risklerin belirlenmesi, riskin en aza indirgenmesi için önlemlerin alınması, transplant ekibinin konu ile ilgili eğitimlerin yapılması gerekmektedir. Ortaya çıkması olası etik ve hukuksal sorunlarla ilgili süreçte görevli tüm personel iletişim halinde olmalı, alınan kararlar ve yapılan müdahaleler kayıt altına alınmalı, hasta ve donör ayrıntılı olarak bilgilendirilmeli, aynı zamanda Hastane Üst Yönetimi ve Merkezi Otorite ile sorumluluk paylaşılmalıdır.

84 KLİNİK ETİK/TIP KARAR VERME SÜRECİ Tıbbi Girişimin Endikasyonları Yararlılık ve Kötü Davranmama İlkeleri Hastanın tıbbi durumu nedir? (öykü, tanı, prognoz) Problem akut?, kronik?, kritik?, acil?, geri dönüşlü? Tedavi etkin?, palyatif?, külfetli? Tedavinin amaçları (tıbbın amaçları) nedir? Başarı şansı nedir? Tedavi başarısız olursa ne yapılacak? Hastanın Tercihleri Özerkliğe Saygı İlkesi Hasta karara katılabilecek kapasitede mi? Yetersizlik şüphesi var mı? Yeterliyse tercihleri neler? Yarar ve riskler anlatılmış, anlaşılmış ve onam verilmiş mi? Yetersizse vekil kim? Yeterli mi? uygun standartları kullanıyor mu? Önceden bildirilmiş istekler var mı? Hasta tedaviye uyumsuz mu? Neden? Yaşamın Kalitesi Yararlılık, zarar vermeme ve özerkliğe saygı ilkeleri Tedavili ve tedavisiz normal yaşama dönme olasılığı nedir? Tedavi başarılı olduğunda hastanın yaşayacağı fiziksel, zihinsel ve sosyal engeller nelerdir? Bakım vericinin hasta yaşam kalitesi değerlendirmesini gölgeleyecek önyargılar olabilir mi? Hastanın mevcut ve gelecekteki YK katlanılamaz mıdır? Tedaviden vazgeçme planı veya nedeni var mıdır? Palyatif bakım planı var mıdır? Çevresel Etkenler Sadakat ve Hakkaniyet ilkeleri Tedavi kararlarını etkileyecek ailevi sorunlar var mı? Tedavi kararlarını etkileyecek bakım ekibinde yaşanan sorunlar var mı? Ekonomik faktörler var mı? Dini ve kültürel faktörler var mı? Mahremiyete saygının sınırları var mı? Kaynakların paylaşımıyla ilgili sorunlar var mı? Yasalar tedavi kararlarını etkiliyor mu? Klinik araştırma veya eğitim söz konusu mu? Bakım ekibi veya kurum için çıkar çatışması var mı?

85 Vakada baskın olan etik konular nelerdir?

86 Ressam: Zerrin Tekindor

87 Vaka 4 S.M.K 8 yaģında erkek hasta 2 yıldır ALL tanısıyla EÜTF Pediatri Hematoloji Polikliniğinde takip de olan S.M.K nın erken relaps olması üzerine Allojenik HKHT yapılması uygun görülüp aile içi taramaları yapılmaya baģlandı. Anne 37 SS Baba 46 SS akraba evliliği üçüncü derece 1. Çocuk 21 y kız (megoblastik anemi) 2. Çocuk 17 y kız SS 3. Çocuk 13 y kız SS 4. HASTAMIZ 5. Çocuk 2 haftalık SS (donörümüz)

88 Vaka 4 Baba ve kardeşlerden taramada uyumlu donör bulunamadı. Anne bu dönemde çocuğu için uygun bir kardeş uygun bir donör olur mu diye hamile kalıyor ama bu sırada taramalar devam eden annenin 7/10 uyumlu olduğu bulunuyor. Hamile olduğu için uygun haplo donör olamıyor. Kordon kanı taramaları yapılan kardeşiyle 10/10 full-match geliyor tarihinde doğan kardeş S.K. dan 130 ml kordon kanı toplandı tarihinde kordon kanı nakli sorunsuz bir şekilde yapıldı. S.M.K nakilinin +20. gününde servisimizde takip edilmekte ve tedavileri sorunsuz bir şekilde devam etmektedir.

89 Vakada baskın olan etik konular nelerdir?

90 Vaka 5 24 Yaşında, kadın hasta, ev hanımı, evli ve bir çocuk annesi. Şubat 2012 de halsizlik, yorgunluk şikayetleriyle Dış merkeze başvuran hastaya yapılan tetkikler sonucunda pansitopeni tespit edilmiş,tanı amaçlı kemik iliği biyopsisi ve aspirasyonu önerilmiş. Hastanın tedaviyi kabul etmemesi üzerine taburcu edilmiştir. Temmuz 2012 de şikayetlerinin artması nedeniyle dış merkeze başvurmuş (Hgb:2,92gr/dl, htc:%8,3, Wbc:770mm^3, PLT: 9800MM^3) yapılan kemik iliği biyopsisinde aplastik anemi tanısını almıştır.(hiposellüler kemik iliği olarak yorumlanmış).hastaya 23/08/2012 de siklosporin A 5mg/kg/gün başlanılmış. Atg (antitimosit globülin)başlanılması planlanırken iki uygun verici olması nedeniyle AKİT olması için ERÜ ye yönlendirilmiş. Vericilerden birisi nakli için hücreyi vermeyi kabul etmediği için A.G. verici olarak kabul edilmiştir.

91 Vaka 5 Hasta ve vericide görülebilecek komplikasyonlar anlatıldı. Nakil hazırlıklarının bitmesi ve onamlarının alınması üzerine AKİT protokolüne başlandı. AKİT-5. Günde vericiye GCS-F( 12mcg/kg) 2*30mü uygulanmaya başlandı. Bu süreçte gelişebilecek yan etkiler; baş ağrısı, eklemlerde ağrı, yaygın kemik ağrısı, abdomende ağrı, dalak büyümesi ve dalak rüptürü olabileceği ayrıntı bir şekilde anlatıldı. Vericimizin AKİT -1 gecesinde batında hassiyet, ağrı ve bulantı şikayetleri başladı. Nakil günü vericinin şikayetlerinin artması üzerine batın tomografisi çekildi. Tomografi sonucu dalak rüptürü ile uyumlu olarak raporlandı, vericinin Genel Cerrahi Servisine yatışı yapıldı. Hastanın tedavi protokolünün tamamlanmış olması nedeni acil nakil işleminin gerçekleştirilmesi gerekmekteydi. Aferez ünitesinde periferik kök hücre toplama işlemi verici açısında hayati tehlike teşkil edeceğinden, kemik iliğinden toplanarak uygulanmasına karar verildi. Vericiye hastanın durumunun ciddiyeti açıklanarak onamına başvurulduğunda verici; hücre vermeyi reddetti.diğer fullmatch verici de nakil için hücre vermeyi reddedince; acil olarak UNRELATED tarama başlatıldı. Taramanın 2. Gününde 2 adet full match uyumlu kordon kanı bulundu.

92 Vaka 5 Vericinin genel durumunun bozulması ve nakil işlemi konusundaki belirsizlikler hastayı olumsuz etkiledi, süreç içerisinde hastanın eşi ve sağlık ekibi destekte bulundu, vericinin durumu ve hastanın kendi tedavi seyri hakkında bilgilendirmeler yapılarak hasta ve ailenin endişeleri giderilmeye çalışıldı. Vericinin hücre vermeyi reddetmesi hastanın hayatını devam ettirmesi ile ilgili yoğun bir ümitsizliğe kapılmasına neden oldu.

93 Nafile tedavi Tedavinin esirgenmesi Vekil onam

94 Tıbbın amaçları - Beklenmeyen ölümü engellemek Yaşam kalitesi Orantılılık ilkesi (olağan/olağandışı tedaviler) Hastanın tercihleri

95 SORU? Siz bu hastanın tedavi ekibinde yer alsaydınız ne yaparsanız kendinizi daha iyi hissederdiniz?

96 Teşekkürler

KLİNİK ORTAMDA TIP-ETİK KARAR VERME. Etik Karar : Bir durum karşısında yaptığımız seçimlerdir.

KLİNİK ORTAMDA TIP-ETİK KARAR VERME. Etik Karar : Bir durum karşısında yaptığımız seçimlerdir. KLİNİK ORTAMDA TIP-ETİK KARAR VERME Etik Karar : Bir durum karşısında yaptığımız seçimlerdir. ETİK KARAR Makul Etik Karar: Makul bir insanın, kendine özgü kriterlerine; inançları, beklentileri, tercihleri,

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Şahinur Dedeman Kök Hücre Nakli ve Tedavi Merkezi Özlem KAHYAOĞLU

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Şahinur Dedeman Kök Hücre Nakli ve Tedavi Merkezi Özlem KAHYAOĞLU ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Şahinur Dedeman Kök Hücre Nakli ve Tedavi Merkezi Özlem KAHYAOĞLU B.D. ; 24 Yaşında, Kadın hasta, Ev hanımı, Evli ve bir çocuk annesi. 0 RH (+) ÖYKÜ-I B.D. Şubat 2012 de; Halsizlik,

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Müesser ÖZCAN

Yrd. Doç. Dr. Müesser ÖZCAN Yrd. Doç. Dr. Müesser ÖZCAN YAŞ * YETİŞKİN olmak ÇOCUK olmak TARAFLAR VERİCİ ALICI AİLE SAĞLIK EKİBİ TURUNÇ/MARMARİS Felsefenin insanlar arası ilişkilerini ve sorunlarını konu edinen dalı olan etik; doğru

Detaylı

KÖK HÜCRE NAKLİNDE ETİK SORUNLAR VE YAKLAŞIMLAR OLGU SUNUMU. Songül TepebaĢı JACIE Kalite Yöneticisi. Kayseri-2013

KÖK HÜCRE NAKLİNDE ETİK SORUNLAR VE YAKLAŞIMLAR OLGU SUNUMU. Songül TepebaĢı JACIE Kalite Yöneticisi. Kayseri-2013 KÖK HÜCRE NAKLİNDE ETİK SORUNLAR VE YAKLAŞIMLAR OLGU SUNUMU Songül TepebaĢı JACIE Kalite Yöneticisi Kayseri-2013 Kök Hücre Nakli Kök hücre donasyonunda fayda zarar riskine etik yönden bakılırsa, faydanın

Detaylı

VESİLE PAYDAŞ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEVZİ MERCAN ÇOCUK HASTANESİ PEDİATRİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ VE KÖK HÜCRE TEDAVİ MERKEZİ

VESİLE PAYDAŞ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEVZİ MERCAN ÇOCUK HASTANESİ PEDİATRİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ VE KÖK HÜCRE TEDAVİ MERKEZİ VESİLE PAYDAŞ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ FEVZİ MERCAN ÇOCUK HASTANESİ PEDİATRİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ VE KÖK HÜCRE TEDAVİ MERKEZİ ÖYKÜ F. Z. A, 8 yaşında kız hasta 3 yıldır Fanconi Aplastik anemi tanısıyla takipte

Detaylı

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ VE ETİK. Prof. Dr. Nermin Ersoy Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı

ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ VE ETİK. Prof. Dr. Nermin Ersoy Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı ONKOLOJİ HEMŞİRELİĞİ VE ETİK Prof. Dr. Nermin Ersoy Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Etik Nedir? Felsefenin insanlar arası ilişkilerini ve sorunlarını konu edinen dalı;

Detaylı

Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu

Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu 1945 K SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOC Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1

Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 Dünya Hekimler Birliği, Hasta Hakları Bildirgesi 1 34. Dünya Hekimler Toplantısı nda kabul edilmiş (Lizbon, Portekiz, Eylül/Ekim 1981), 47. Dünya Hekimler Birliği Kurultayı nda değişikliğe uğramış (Bali,

Detaylı

ETİK.

ETİK. ETİK Etik nedir? Doğruyla yanlışı, haklı ile haksızı, iyi ile kötüyü, adil ile adil olmayanı ayırt etmek, doğru, haklı, iyi ve adil olduğuna inandığımız şeyleri yapmaktır. sokrates(ks).pps Etik, neyin

Detaylı

Hastalığın bu yolla tedavi edileceğine ilişkin doktor kararının olması,

Hastalığın bu yolla tedavi edileceğine ilişkin doktor kararının olması, ORGAN NAKLİ VE ETİK ORGAN NAKLİ NEDİR? Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı vericiden veya kadavradan alınan yeni ve sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

Detaylı

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE ANKARA ÜN NİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAS 1945 ASTALIKLARI EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONU Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN

Klinik ve Araştırmada Etik. Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik ve Araştırmada Etik Prof. Dr. Sibel ERKAL İLHAN Klinik Etik Klinik etik tıbbi uygulamaların içsel bir yönüdür. Her klinik vakada etik boyut vardır. Etik Karar Verme Karar alırken bilimsel ve teknik

Detaylı

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.]

[Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] [Dünya Tabipler Birliği nin Eylül 1995, Bali, Endonezya da yapılan toplantısında kabul edilmiştir.] Giriş Hekimler, hastaları ve geniş toplum kesimleri arasındaki ilişkilerde son yıllarda önemli değişikler

Detaylı

Türkiye de Çocuklarda Kemik İliği Nakli. Prof.Dr.M.Akif Yeşilipek

Türkiye de Çocuklarda Kemik İliği Nakli. Prof.Dr.M.Akif Yeşilipek Türkiye de Çocuklarda Kemik İliği Nakli Prof.Dr.M.Akif Yeşilipek Kemik İliği Transplantasyonu Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu Kök Hücre Kaynakları * Kemik İliği * Periferik kan * Kordon Kanı Transplantasyon

Detaylı

12/24/2013. Sağlık Ekibi Üyeleri

12/24/2013. Sağlık Ekibi Üyeleri Sağlık hizmeti etik kurallarının ana kuralı, sağlık hizmeti veren kişinin daima hastanın iyiliğini gözeterek ve yararını düşünerek davranmakla yükümlü olduğudur. Bütün sağlık çalışanları ahlaki olarak

Detaylı

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum

Yasemin ELİTOK. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi. Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Yasemin ELİTOK Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji BD, Erzurum Tanı olanaklarının gelişmesi ve sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, Toplumun bilgi seviyesinin

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ, HASTA GÜVENLİĞİ RİSK YÖNETİMİ, SAĞLIK HİZMETLERİNDE DENETİM, YÖNETİMDE YASAL VE ETİK BOYUTLAR

RİSK YÖNETİMİ, HASTA GÜVENLİĞİ RİSK YÖNETİMİ, SAĞLIK HİZMETLERİNDE DENETİM, YÖNETİMDE YASAL VE ETİK BOYUTLAR RİSK YÖNETİMİ, HASTA GÜVENLİĞİ RİSK YÖNETİMİ, SAĞLIK HİZMETLERİNDE DENETİM, YÖNETİMDE YASAL VE ETİK BOYUTLAR 1 RİSK NEDİR? 2 Risk Belirlenmiş bir süre içinde bir durumun ortaya çıkma olasılığı Bu süre

Detaylı

Aydınlatılmış Onam Asistan Etik Eğitimi Ekim Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Aydınlatılmış Onam Asistan Etik Eğitimi Ekim Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Aydınlatılmış Onam Asistan Etik Eğitimi 30-31 Ekim 2014 Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD aslyakcay@yahoo.com Paternalizm Vaka 1. Paternalist cerrah Acil servise karın ağrısıyla

Detaylı

Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Sürecinde E7k İkilemler

Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Sürecinde E7k İkilemler Beyin Ölümü ve Organ Bağışı Sürecinde E7k İkilemler Mesleki yaşantımız sırasında karşılaştığımız soru ve sorunları irdelerken her zaman belirlenmiş kurallar yoktur. Burada ahlak ve vicdan ışığında sorun

Detaylı

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR

ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR ALLOJENİK KORDON KANI BANKACILIĞINDA UMUTLAR Prof. Dr. İhsan Karadoğan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Kök Hücre Nedir? Kendileri için uygun olan bir çevre içinde

Detaylı

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi

HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ. Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONUNDA HEMŞİRENİN ROLÜ Nevin Çetin Hacettepe Üniversitesi Pediatrik KİT Ünitesi Hematopoetik kök hücre transplantasyonu hematoloji-onkoloji alanında özel bir daldır

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ

HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ HEMAToLOJİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ BAYINDIR SÖĞÜTÖZÜ HASTANESİ KEMİK İLİĞİ (KÖK HÜCRE) NAKLİ MERKEZİ Sağlıkta referans merkezi olma vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren Bayındır

Detaylı

Genetik ve Etik. Dr. Savaş Kaya Tıp Tarihi ve Etik

Genetik ve Etik. Dr. Savaş Kaya Tıp Tarihi ve Etik Genetik ve Etik Dr. Savaş Kaya Tıp Tarihi ve Etik 1 Bu dersde Tıbbi Genetiğin Başlıca Etik Sorunlarını Tıbbi Etik İlkelerini Etik İlkelerin Genetik Hizmetlere Uygulanmasını Tıbbi Genetik Ögenik mi Etik

Detaylı

Aydınlatılmış Onam. Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD

Aydınlatılmış Onam. Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD Aydınlatılmış Onam Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar HÜTF Tıp Tarihi ve Etik AD aslyakcay@yahoo.com Paternalizm Hekimin hastasına karşı babacıl bir tutum takınması ve baba gibi davranmasını ifade eder. Baba

Detaylı

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI

İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI İŞ BAŞINDA DEĞERLENDİRME FORMLARI ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ - DÖNEM VI OLGUYA DAYALI TARTIŞMA FORMU: KLİNİK DURUM / HASTALIK Staj: Ele Alınan Klinik Sorun/Olgu Olgunun/Sorunun Karmaşıklık Düzeyi

Detaylı

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI

HASTA MAHREMİYETİNİN VE TIBBİ KAYITLARA ERİŞİMDE BİLGİ MAHREMİYETİNİN SAĞLANMASI TALİMATI Sayfa No Sayfa 1 / 6 1. AMAÇ: Hastanemize muayene, tetkik, girişimsel işlem için başvuran veya yatan hastalarımızın tüm sağlık hizmeti süreçlerinde mahremiyetinin korunmasını sağlamaktır. 2. KAPSAM: Hastanemize

Detaylı

DR.DİLEK ÜNAL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ

DR.DİLEK ÜNAL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ DR.DİLEK ÜNAL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ Aydınlatma: Bir sorunun ya da kavramın tüm içerikleriyle açıklanması. Tıbbi Onam: Hastanın kendisi ile ilgili bir konuda tıbbi olanakları

Detaylı

UTERUS TRANSPLANTASYONU Etik ve Yasal Zorluklar. Celalettin GÖÇKEN

UTERUS TRANSPLANTASYONU Etik ve Yasal Zorluklar. Celalettin GÖÇKEN UTERUS TRANSPLANTASYONU Etik ve Yasal Zorluklar Celalettin GÖÇKEN Uterus Transplantasyonu Bağışlayanlar Açısından Risk Alıcılar Açısından Risk Doğacak Çocuklar Mevzuata Dair Zorluklar SONUÇ Uterus Transplantasyonu

Detaylı

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN KÖK HÜCRE TEDAVİSİ GEREKİR?

HANGİ HASTALIKLAR İÇİN KÖK HÜCRE TEDAVİSİ GEREKİR? KÖK HÜCRE NEDİR? Yaşam boyu kendi kendini yenileme özelliğine sahip ve tamamen olgun hücrelere dönüşebilme kapasitesi olan hücrelerdir. İhtiyaç olduğu zaman kendilerinden sonraki hücrelere farklılaşarak,

Detaylı

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ KEMİK İLİĞİ BANKASI GÜNCEL ÇALIŞMA SİSTEMİ VE HİZMET SUNUMU İTF Kemik İliği Bankası 1999 yılında, hiçbir kar amacı gütmeyen bağımsız bir organizasyon olarak kurulmuştur ve çalışma

Detaylı

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ

AKILCI İLAÇ KULLANIM PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ : Hastanedeki akılcı ilaç kullanımına yönelik uygulamaların belirlenmesi. 2. KAPSAM : Hastalara verilecek ilaç tedavilerinin uygunluğunu, bunun kontrolü için kurulan Akılcı ilaç kullanımı sorumlu

Detaylı

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü

Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Bir Eği'm ve Araş.rma Hastanesi nde Çalışılan an' HIV Testlerinin İstemlerinin Kalita'f & Kan'ta'f Olarak Değerlendirilmesi ve Sonuçlandırma Prosedürü Gönül ÇİÇEK ŞENTÜRK1, Gül ERDEM2, Mustafa ÇAĞATAY2,

Detaylı

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ

DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Asistan Etik Eğitimi 20-21 Şubat 2015 DİŞ HEKİMLİĞİNDE ARAŞTIRMA ve YAYIN ETİĞİ Yrd Doç Dr FUNDA GÜLAY KADIOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

ADANA BAŞKENT KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ. Kalite Yönetim Süpervizör Yrd. Esra Bulut

ADANA BAŞKENT KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ. Kalite Yönetim Süpervizör Yrd. Esra Bulut ADANA BAŞKENT KEMİK İLİĞİ NAKLİ MERKEZİ Kalite Yönetim Süpervizör Yrd. Esra Bulut Avrupa Orta Doğu Facilities accredited: 153 Reaccrediations in progress: 46 Countries: 21 Kalite Yönetim Supervizörü

Detaylı

Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi

Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı

Detaylı

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar

Hastane. Hastane Grupları 19/11/2015. Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Hastane Sağlık Kurumları Yönetiminde Temel Kavramlar Yük.Hem.Müge Bulakbaşı Ekonomik, verimli ve etkili olarak her türlü sağlık hizmetinin kesintisiz üretildiği, Eğitim, araştırma ve toplum sağlığı hizmetlerinin

Detaylı

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU

ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU ÇOCUK VE AİLENİN SERVİSE KABULU Hemşire Deniz YALÇIN Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma Ve Uygulama Merkezi Pediatri Hematoloji Onkoloji Kliniği Servis Sorumlu Hemşiresi Sunum Planı Hastanın servise kabulü

Detaylı

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

AYAKTAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 24.03.2014 CureMed te tanımlanmış anamnez modüller eklendi. 01 FTR Tedavi Formu prosedüre tanımlandı. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme

Detaylı

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ

UÜ-SK KLİNİKTE HASTA BAKIMI PROSEDÜRÜ 1 / 6 1. Amaç: Bu prosedür, UÜ-SK da yatan tüm hastaların aynı kalitede bakım hizmeti almasını tanı-tedavi hizmetlerinin planlı bir şekilde yürütülmesini ve kayıt altına alınmasını amaçlamaktadır. 2. Kapsam:

Detaylı

Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı

Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda. Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı Herediter Meme Over Kanseri Sendromunda Prof.Dr.Mehmet Ali Ergün Gazi Üniversitesi Tı p Fakültesi T ı bbi Genetik Anabilim Dalı Herediter Meme Over Kanseri (HBOC) %5-10 arası kalıtsaldır Erken başlama

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ANKET

PEDİATRİK KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYON HEMŞİRELERİNİN EĞİTİM GEREKSİNİMLERİNİN BELİRLENMESİNE İLİŞKİN ANKET Pediatrik kemik iliği transplantasyon hemşirelerinin eğitim gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla tasarlanan Anket Alanına hoş geldiniz. Anketi tamamlamak ve ekibimize değerli geri bildiriminizi iletmek

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

YATAN HASTA DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. AMAÇ Bu prosedürün

Detaylı

Hekim, Tıp Fakültesinden mezun olarak, diploma sahibi olan kişidir.

Hekim, Tıp Fakültesinden mezun olarak, diploma sahibi olan kişidir. UZMANLIK ÖĞRENCİLERİNİN TIBBİ MÜDAHALE YETKİSİ ve HUKUKİ SORUMLULUKLARI Uz.Dr. Ziya T. GÜNEŞ-Sağlık Hukuku Yüksek Lisans Programı Tıbbi Müdahale; Meslek icrasına yetkili bir sağlık personeli tarafından,

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49

İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU - Sağlık Bakanlığı Çarşamba, 26 Ekim :49 - Son Güncelleme Çarşamba, 26 Ekim :49 İNSANİ AMAÇLI İLACA ERKEN ERİŞİM PROGRAMI KILAVUZU (Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Ekim 2005) COMPASSIONATE USE Tanım Bu program ülkemizde, Bakanlıkça ruhsatlandırılmış ve ulaşılabilir

Detaylı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde. Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde. Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi nde Lisans Düzeyinde Etik Eğitimi Öğr. Gör. Dr. Aslıhan Akpınar; Öğr. Gör. Dr. Müge Demir Prof. Dr. Nüket Örnek Büken Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi

Detaylı

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi

Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Nebile ÖZDEMİR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi TÜRKİYEDE BÖBREK NAKLİ 1975 yılında canlı 1978 yılında kadavra E.Ü.T.F Hastanesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi 1988

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda; 4. SINIF ve 5. SINIF VE Staj kurullarında öğrencilerin farklı kliniklerde, uygun sürelerde gerçekleştireceği stajlarda hastaların öyküsünü alma ve sistemik muayenesini yapma, hekimlik uygulamalarını geliştirme,

Detaylı

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ

KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ KALİTE KONTROL GRUBU FAALİYETLERİ Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü ne bağlı çalışan ve Müdürlüğümüz tarafından oluşturulmuş olan Kalite Kontrol Grubu, hemşirelik bakım süreçlerinin geliştirilmesine yönelik

Detaylı

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ UYGUN AĞRI KESİCİ-ROMATİZMA İLACI SEÇENEĞİ İLE İLAÇ YÜKLEME TESTİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır?

Canlı vericiden yapılan böbrek nakli mi kadavra vericiden yapılan böbrek nakli mi daha başarılıdır? BÖBREK NAKLİ Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrek nakli modern tıbbın en büyük başarılarından birisidir ve böbrek yetmezliği olan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir. Hastalar böbrek nakli olsa bile yaşamlarının

Detaylı

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması

HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması GİRNE AMERİKAN ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİKTE YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ ZORUNLU DERSLER HEM501 (3,0)3 Sağlık Tanılaması Bu derste öğrencinin; birey, aile ve toplumun sağlık gereksinimlerini belirleyen

Detaylı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı

Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Salih AKYÜZ Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği Başkanı Hak Kavramı Herhangi bir varlığın, kanuni veya ahlaki gerekçelerle, sahip olması veya yapabilmesi olağan şeyler.. Hak Kavramı Kazanımlara

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda;

ÖĞRENİM HEDEFLERİ Öğrenciler 4. ve 5. sınıf stajları sonunda; 4. SINIF ve 5. SINIF VE Staj kurullarında öğrencilerin farklı kliniklerde, uygun sürelerde gerçekleştireceği stajlarda hastaların öyküsünü alma ve sistemik muayenesini yapma, hekimlik uygulamalarını geliştirme,

Detaylı

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri

Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri OTURUM 4: Kalitenin Farkedilmeyen Yönü; Çalışan Avukatlığı Sağlık Çalışanlarının Güvenceleri DOÇ. DR. AHSEN KAYA EÜTF ADLİ TIP AD, 30.09.2106 KALİTE Dinamik ve çok boyutlu bir kavram. ÜRÜN KALİTESİ performans,

Detaylı

UÜ-SK TIBBİ GENETİK ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI. Dok.Kodu : FR-YLY-15-401 İlk Yay.Tarihi : 15 Nisan 2007 Sayfa 1 / 6

UÜ-SK TIBBİ GENETİK ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI. Dok.Kodu : FR-YLY-15-401 İlk Yay.Tarihi : 15 Nisan 2007 Sayfa 1 / 6 UÜ-SK TIBBİ GENETİK ANABİLİM DALI HİZMET KAPSAMI Dok.Kodu : FR-YLY-15-401 İlk Yay.Tarihi : Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. HİZMET KAPSAMI: Tıbbi Genetik AD tüm yaş gruplarındaki hastalara,

Detaylı

IV. Strateji Geliştirme Birim Yöneticileri Toplantısı. 03 04 Mayıs 2012 Bolu. 3.Grup Atölye Çalışması. Kontrol Faaliyetleri

IV. Strateji Geliştirme Birim Yöneticileri Toplantısı. 03 04 Mayıs 2012 Bolu. 3.Grup Atölye Çalışması. Kontrol Faaliyetleri IV. Strateji Geliştirme Birim Yöneticileri Toplantısı 03 04 Mayıs 2012 Bolu 3.Grup Atölye Çalışması Kontrol Faaliyetleri 3.Grup Atölye Çalışması 1. Sayıştay 2. Milli Savunma Bakanlığı 3. Maliye Bakanlığı

Detaylı

Graft Yetersizliğinin Tanı ve Tedavisi. Dr Şahika Zeynep Akı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçelievler Medical Park Hastanesi

Graft Yetersizliğinin Tanı ve Tedavisi. Dr Şahika Zeynep Akı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçelievler Medical Park Hastanesi Graft Yetersizliğinin Tanı ve Tedavisi Dr Şahika Zeynep Akı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçelievler Medical Park Hastanesi Engrafman- Tanım Mutlak nötrofil sayısının > 0.5 x 10 9 /L olduğu ardışık

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Mezun Görüşleri Anketi Değerli Hekim Arkadaşımız, Bu anket ülkemizdeki farklı eğitim kurumlarınca uygulanan örnekler temel alınarak UÜTF Tıp

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Zülfü ARIKANOĞLU

Yrd.Doç.Dr. Zülfü ARIKANOĞLU Yrd.Doç.Dr. Zülfü ARIKANOĞLU ORGAN NAKLİ NEDİR? Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine, canlı vericiden veya ölüden alınan yeni ve sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

Detaylı

Tıp Etiği Açısından Yaşamın Sonuna İlişkin Kararlar

Tıp Etiği Açısından Yaşamın Sonuna İlişkin Kararlar Tıp Etiği Açısından Yaşamın Sonuna İlişkin Kararlar Öğr. Gör. Dr. Aslıhan AKPINAR Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Hacettepe Biyoetik Merkezi Genel anlamda tıbbın yapması

Detaylı

EMEL KÖSEOĞLU ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ KEMĠK ĠLĠĞĠ NAKLĠ VE KÖK HÜCRE TEDAVĠ MERKEZĠ

EMEL KÖSEOĞLU ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ KEMĠK ĠLĠĞĠ NAKLĠ VE KÖK HÜCRE TEDAVĠ MERKEZĠ EMEL KÖSEOĞLU ERCĠYES ÜNĠVERSĠTESĠ KEMĠK ĠLĠĞĠ NAKLĠ VE KÖK HÜCRE TEDAVĠ MERKEZĠ G.E, 26 yaşında, kadın hasta, evli ve kabin memuru. Hasta Mayıs 2011 de diş eti hipertrofisi, diş eti kanaması ve boğaz

Detaylı

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANESİ KARDİYOLOJİ KLİNİĞİ PIHTI KAPLI YAPAY KALP KAPAKLARININ PIHTI ERİTİCİ İLAÇ İLE TEDAVİSİ İÇİN HASTANIN BİLGİLENDİRİLMİŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN Adı Soyadı:..... Protokol Numarası:..... Doğum

Detaylı

15/10/2015 TARİHLİ KURUL KARARLARI

15/10/2015 TARİHLİ KURUL KARARLARI 15/10/2015 TARİHLİ KURUL LARI BOLVADİN H.İ.ÖZSOY DEVLET HASTANESİ 29.10.2015 2015-56523 15.10.15 Hasta Hakları Yönetmeliği 42/C Maddesindeki 'Tıbbi Hata iddialarına ilişkin başvurular kurul tarafından

Detaylı

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR

GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR GİRİŞİMSEL İŞLEMLER HAKKINDA DERNEK GÖRÜŞLERİMİZ & SAĞLIK BAKANLIĞI NA VE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAZDIĞIMIZ YAZILAR T.C.Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Birliği Başkanlığı na ve Sosyal Güvenlik Kurumu

Detaylı

Kemik İliği Nakli Merkezi Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli Merkezi

Kemik İliği Nakli Merkezi Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli Merkezi Kemik İliği Nakli Merkezi Kemik İliği (Kök Hücre) Nakli Merkezi +90 216 BR.HLİ.103 World Hospital Standarts Approved by JCI Acreditation Certificate K-Q TSE-ISO-EN 9000 Saray Mah. Siteyolu Cad. No:7 34768

Detaylı

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç

HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR. Prof. Dr. Lale Büyükgönenç HEMŞİRELER İÇİN ETİK İLKE VE SORUMLULUKLAR Prof. Dr. Lale Büyükgönenç Nasıl Bir Süreç İzledik? 2003: HEMAR-G Etik Komisyonu 2004-Ocak: Hemşirelik Deontoloji Tüzüğü Yazılmasına Karar Verilmesi 4-5 Haziran

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ MÜFREDAT FORMU Ders İzlencesi Sayı : Tarih : 12.1.2017 Diploma Program Adı : HUKUK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) Akademik Yıl : 2016-2017 Ders Adı SAĞLIK

Detaylı

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU

DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU DIŞ KULAK YOLUNDAN YABANCI CİSİM / POLİP ÇIKARTILMASI AMELİYATI HASTA BİLGİLENDİRME VE ONAM (RIZA) FORMU Hastanın Adı, Soyadı: TC Kimlik No: Baba adı: Ana adı: Doğum tarihi: Sayın Hasta, Sayın Veli/Vasi,

Detaylı

Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05

Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05 Karar Tarihi: 31/05/2013 Toplantı Sayısı:10 Sayfa: 05 Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Heatolojib Hematopoetik Kök Hücre Nakli ve Hücresel Tedavi Merkezi Çalışma Yönergesi hk. 2013.010.119-Üniversitesi

Detaylı

ORGAN NAKLİ. Uzm Hem. NURŞEN ALTUĞ ORGAN NAKLİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ

ORGAN NAKLİ. Uzm Hem. NURŞEN ALTUĞ ORGAN NAKLİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ ORGAN NAKLİ Uzm Hem. NURŞEN ALTUĞ ORGAN NAKLİ UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ RENAL PRELASMAN TEDAVİSİ UYGULANAN HASTA SAYILARI 80000 70000 60000 50000 40000 30000 20000 10000 0 Turk Neph Dial Transpl 2015;24(1):10-16

Detaylı

BURUNDAN (NAZAL) UYGULANAN YÜKLEME (PROVOKASYON) TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ

BURUNDAN (NAZAL) UYGULANAN YÜKLEME (PROVOKASYON) TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ BURUNDAN (NAZAL) UYGULANAN YÜKLEME (PROVOKASYON) TESTLERİ İÇİN AYDINLANMIŞ ONAM (RIZA) BELGESİ HASTANIN... Kayıt (protokol) numarası :... Doğum tarihi (gün/ay/yıl) :... Adresi :...... Telefon numarası

Detaylı

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER

T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER T.C. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ HEMŞİRELİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL ZORUNLU DERSLER PSH 501 - Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Temelleri

Detaylı

Aplastik Anemide Hematopoetik Kök Hücre Nakli. Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji

Aplastik Anemide Hematopoetik Kök Hücre Nakli. Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Aplastik Anemide Hematopoetik Kök Hücre Nakli Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji AA PATOGENEZ Pediatr Clin N Am 2013; 60: 1311-1336 BJH 2009; 147: 43-70 NEDEN ERKEN DÖNEMDE

Detaylı

TRANSPLANT ÖNCESİ HASTA DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIK AŞAMASI

TRANSPLANT ÖNCESİ HASTA DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIK AŞAMASI TRANSPLANT ÖNCESİ HASTA DEĞERLENDİRME VE HAZIRLIK AŞAMASI Prof. Dr. Mualla Çetin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji YAPILACAKLAR KİT kararının verilmesi Donör seçimi Transplant öncesi

Detaylı

ORGAN NAKLİNDE ETİK HAYDARPAŞA NUMUNE E.A.HASTANESİ ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN DAŞKIN

ORGAN NAKLİNDE ETİK HAYDARPAŞA NUMUNE E.A.HASTANESİ ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN DAŞKIN ORGAN NAKLİNDE ETİK HAYDARPAŞA NUMUNE E.A.HASTANESİ ORGAN NAKLİ KOORDİNATÖRÜ NİLGÜN DAŞKIN ETİK İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları doğru-yanlış

Detaylı

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem.

KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON. Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. KANSER HASTALIĞINDA PSİKOLOJİK DESTEĞİN ÖNEMİ & DEPRESYON Uzm. İletişim Deniz DOĞAN Liyezon Psikiyatri Yük.Hem. Onkoloji Okulu İstanbul /2014 SAĞLIK NEDİR? Sağlık insan vücudunda; Fiziksel, Ruhsal, Sosyal

Detaylı

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU

KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU KANSER ERKEN TEŞHİS TARAMA ve EĞİTİM MERKEZİ HEMŞİRE GÜLBAHAR GÜNEŞ OKUDUCU Sunum Planı Ketem Kuruluş ve Amaçları İdari ve Teknik Yapılanması Ketem Faaliyetleri Ketem Çalışma programları Hedefler KURULUŞ

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KURULUŞ 1968

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KURULUŞ 1968 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KURULUŞ 1968 ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ 1988 MK DEDEMAN HEMATOLOJİ-ONKOLOJİ KURULUŞ : 1998 HASTANESİ KURU KURULUŞ 1998 OTOLOG KÖK HÜCRE NAKİLLERİ

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu. Doç.Dr. Aysun Balseven Odabaşı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD

Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu. Doç.Dr. Aysun Balseven Odabaşı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD Örselenebilir Gruplar Hekim Tutumu Doç.Dr. Aysun Balseven Odabaşı Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD Sunum Planı Olgu örnekleri Örselenebilirlik, incinebilirlik, savunmasızlık Tartışma Öneriler

Detaylı

ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK

ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK ANKARA NUMUNE HASTANESİ DR.BARI ÖZTÜRK Amaç Biyomedikal etiğin dört temel ilkesi Araştırma etiğinin gelişimi Ülkemizde klinik ilaç araştırmalarında yasal düzenlemeler Hasta hakları yönetmeliği Hekimin

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. No : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 5 1. HİZMET KAPSAMI: Çocuk Alerji Bilim Dalı, 0-18 yaş grubu ayaktan ve yatan hastalara tanı ve tedavi hizmetleri sunmaktadır. Bu hizmet haftada 7 gün ve 24

Detaylı

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti?

HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? HIV/AIDS epidemisinde neler değişti? Dr. Gülşen Mermut Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji ABD EKMUD İzmir Toplantıları - 29.12.2015 Sunum Planı Dünya epidemiyolojisi

Detaylı

Kemik İliği Nakli Merkezleri Ve Kemik İliği Nakli Doku Bilgi İşlem Merkezleri Yönergesi

Kemik İliği Nakli Merkezleri Ve Kemik İliği Nakli Doku Bilgi İşlem Merkezleri Yönergesi Kemik İliği Nakli Merkezleri Ve Kemik İliği Nakli Doku Bilgi İşlem Merkezleri Yönergesi [if!supportemptyparas] [endif] (26.02.2001 tarih ve 1832 sayılı Bakan oluru ile yürürlüğe girmiştir. ) BİRİNCİ BÖLÜM

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI

GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI GENETİK HASTALIKLARDA TOPLUM TARAMALARI Bir genetik hastalığa neden olan veya bir genetik hastalığa yatkınlığa neden olan belirli genleri taşıyan kişilerin tespit edilmesi için yapılan toplum temelli çalışmalardır.

Detaylı

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN

GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR. Doç. Dr. İlhan YALÇIN GRP406 MESLEK ETİĞİ VE YASAL KONULAR Doç. Dr. İlhan YALÇIN SUNU PLANI Etik kodlar Temel ilkeler Meslek örgütü (Türk PDR-DER) ilkeleri Profesyoneller için 5 temel etik ilke: Özerklik Sadakat Zarar vermeme

Detaylı

Hazırlık Rejimi GVHD Profilaksisi Kök Hücre Kaynakları. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik KİTÜ

Hazırlık Rejimi GVHD Profilaksisi Kök Hücre Kaynakları. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik KİTÜ Hazırlık Rejimi GVHD Profilaksisi Kök Hücre Kaynakları Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik KİTÜ Hazırlık rejimi Hastayı transplanta hazırlamak için veriliyor Donör HKH

Detaylı

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları

genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları genel bilgilendirme Hasta Hakları ve Sorumlulukları Haklarınız Temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan ve başta Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda, diğer mevzuatta ve milletlerarası

Detaylı

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır.

Vücutta dolaşan akkan sistemidir. Bağışıklığımızı sağlayan hücreler bu sistemle vücuda dağılır. HODGKIN LENFOMA HODGKIN LENFOMA NEDİR? Hodgkin lenfoma, lenf sisteminin kötü huylu bir hastalığıdır. Lenf sisteminde genç lenf hücreleri (Hodgkin ve Reed- Sternberg hücreleri) çoğalır ve vücuttaki lenf

Detaylı

0,02 0,0199 0,018 0,016 0,014 0,012 0,01 0,0078 0,008 0,006 0,004 0,002

0,02 0,0199 0,018 0,016 0,014 0,012 0,01 0,0078 0,008 0,006 0,004 0,002 0,02 0,018 0,0199 0,016 0,014 0,012 0,01 0,0078 0,008 0,006 0,004 0,002 0 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 7,00% 6,28% 6,00% 5,00% 4,00% 3,00% 2,12% 2,00% 1,00% 0,00% 1993 1994 1995 1996

Detaylı

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ

ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM PROSEDÜRÜ Sayfa No: 1/5 A. İÇİNDEKİLER Bölüm KONU SAYFA NO REFERANS STANDART MADDESİ TS EN ISO IEC 17020:2012 A. İÇİNDEKİLER 1 B. ŞİKAYET / İTİRAZ VE GERİ BİLDİRİM 2 7.6 1. AMAÇ 2 2. KAPSAM 2 3. SORUMLULUK 2 3.1

Detaylı

Perinatoloji Pratiğindeki İnvaziv Girişimlerde Etik Sorunlar. Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF

Perinatoloji Pratiğindeki İnvaziv Girişimlerde Etik Sorunlar. Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Perinatoloji Pratiğindeki İnvaziv Girişimlerde Etik Sorunlar Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Etik Etik ya da etik analiz, açık, net bir soru ile başlar: hangi etkinlikler doğru ya da yanlıştır, iyi ya da kötüdür,

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ -GENEL BAKIŞ- -KLİNİK RİSK-

RİSK YÖNETİMİ -GENEL BAKIŞ- -KLİNİK RİSK- RİSK YÖNETİMİ -GENEL BAKIŞ- -KLİNİK RİSK- Prof. Dr. Haydar SUR Mart 2006 GENEL YAKLAŞIM Çalışma hayatı risklerle doludur Risk ve kazanç elele gider Proaktif risk yönetimi yaklaşımının büyük bir kazanç

Detaylı

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ

HASTA VE YAKINLARININ EĞİE. Hazırlayan Cihan Arabacı PROSEDÜRÜ HASTA VE YAKINLARININ EĞİE ĞİTİMİ Hazırlayan Cihan Arabacı Eğitim Hemşiresi PROSEDÜRÜ 1 HASTA VE YAKINLARININ EĞİTİMİ Hasta ve yakınlarının tedavi ve bakım süreçlerine katılımı, hem hastanın kendisini

Detaylı

YENİDOĞAN BEBEĞİN KORDON KANI SAKLANMALI MI?

YENİDOĞAN BEBEĞİN KORDON KANI SAKLANMALI MI? 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI YENİDOĞAN BEBEĞİN KORDON KANI SAKLANMALI MI? Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Tempo

Detaylı