Türkçenin Biçimdizimsel İşlemlenmesinde Yapısal Hazırlama

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Türkçenin Biçimdizimsel İşlemlenmesinde Yapısal Hazırlama"

Transkript

1 Türkçenin Biçimdizimsel İşlemlenmesinde Yapısal Hazırlama Gözde BAHADIR & Annette HOHENBERGER Orta Doğu Teknik Üniversitesi

2 PLAN Yapısal Hazırlama Türkçede Biçimdizimsel Hazırlama Amaçlar Yapılar Ön Çalışma Yapısal Hazırlama Çalışması Sonuçlar

3 YAPISAL HAZIRLAMA Yapısal/sözdizimsel hazırlama, bireyin belirli bir sözdizimsel yapıyı işlemlemiş olmasının, aynı/benzer başka bir yapıyı daha sonra işlemlemesini kolaylaştırması anlamına gelmektedir (Pickering & Branigan, 1999). Yapısal hazırlama, dilin üretilmesi ve anlaşılması süreçlerinde işlemlenen ortak sözdizimsel temsilciler üzerinde etkilidir (Branigan, Pickering & Cleland, 2000). Ancak, bu temsilcilerin düzey ve özellikleri hakkında henüz ayrıntılı bilgi bulunmamaktadır.

4 YAPISAL HAZIRLAMA İlk çalışma: Bock (1986) çift geçişli yani hem dolaylı, hem de dolaysız nesne alan eylemlerin ilgeçsel-nesne (İN) ve çift-nesne (ÇN) koşullarını incelemiştir. Hafıza testi görünümündeki testin ilk aşamasında katılımcılar önce iki tümceden birini tekrar etmiştir: İN: The rock star sold some cocaine to an undercover agent. ÇN: The rock star sold an undercover agent some cocaine. Rock yıldızı, gizli bir ajana kokain sattı. Deney aşamasında ise katılımcılara, ör. bir kızın bir adama bir fırça vermesinin betimlendiği bir resim gösterilmiş (İN ve ÇN mümkün) ve katılımcılar bu resmi tarif etmiştir.

5 YAPISAL HAZIRLAMA Sonuçta, hazırlama aşamasında İN tümcesini tekrar eden katılımcıların, resmi tarif ederken ÇN'den çok İN tümceleri ürettikleri; hazırlama aşamasında ÇN tümcesini tekrar edenlerin ise deney aşamasında İN'den çok ÇN tümceleri ürettikleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca, aynı sonuçların, etken/edilgen tümceler için de geçerli olduğu görülmüştür.

6 YAPISAL HAZIRLAMA Aynı sonuçların yazılı dil üretimi için de geçerli olduğu görülmüştür (Pickering &Branigan, 1999). Tümce tamamlama görevlerinde, katılımcılar tümce parçalarını doldururlar: The messenger handed an unsigned note Elçi imzasız bir notu... iletti. (Hazırlama: yalnız İN mümkün) The head waiter gave Baş garson... verdi. (Hedef: Hem İN, hem de ÇN mümkün) Sonuç: Hazırlama Etkisi

7 YAPISAL HAZIRLAMA Yapısal/sözdizimsel hazırlama etkisi, yalnız dil üretiminde değil, dilin anlaşılmasında (Branigan, Pickering & Steward, 1995) ve iki süreç arasında (Branigan, Pickering & McLean, 2005) da görülmektedir. Söz konusu etkinin gerçekten yapısal/sözdizimsel olduğu, farklı etkenlerden kaynaklanmadığı da bir dizi çalışma ile kanıtlanmıştır.

8 YAPISAL HAZIRLAMA Bu etki sözcüksel temelli değildir (Bock, 1989): Sadece aynı ilgecin kullanıldığı tümceler arasında değil, aynı zamanda farklı ilgeçlerin yer aldığı tümceler arasında da hazırlama vardır: The secretary baked a cake for her boss. Sekreter patronu için bir kek yaptı. The secretary took a cake to her boss. Sekreter patronuna bir kek götürdü. The girl handed the paintbrush to the man. Kız adama fırçayı verdi.

9 YAPISAL HAZIRLAMA Bu etki, izleksel (tematik) veya olay yapısal da değildir (Bock ve Loebell, 1990): yanında anlamında yer bildiren bir ilgeç olan by ın kullanıldığı söz öbeği ile İngilizce edilgen tümcelerdeki etken özneyi belirten by-sözcük öbeği arasında da yapısal hazırlama vardır. The foreigner was loitering by the broken traffic light. Yabancı kırık trafik lambasının yanında oyalanıyordu.

10 YAPISAL HAZIRLAMA Son olarak, hazırlama etkisi ölçüsel (metrik) de değildir (Bock & Loebell, 1990): aynı ölçüsel yapıya sahip olan tümceler arasında hazırlama etkisi bulunmamıştır: Susan bought a book to study. Susan çalışmak için bir kitap aldı. The girl gave a brush to the man. Kız, adama bir fırça verdi.

11 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA AMAÇLAR Yapısal hazırlamanın etkili olduğu; dilin hem anlaşılması, hem de üretilmesi süreçlerinde işlemlenen ortak temsilcilerin özelliklerini daha iyi kavramak için Türkçenin kendine özgü özelliklerinden yararlanmak Yapısal Hazırlama olgusunu, daha önce diğer dillerde gerçekleştirilmiş araştırmalarda kullanılan İN/ÇN ve etken/edilgen tümce çiftlerinden farklı, yeni bir uyaran çifti ile denemek Türkçe biçimbiliminin sözdizimsel işlemlemedeki rolü ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek

12 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPILAR Yeni uyaran çifti, aynı biçimdizimsel çerçevede, ilgi-iyelik yapıları nda kullanılan, 1) iyelik bildiren belirtili ad tamlamaları ve 2) yüklemi adlaşmış eylemlerden oluşan yan tümcecikler dir.

13 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPILAR Türkçe'de iyelik bildiren belirtili ad tamlamalarında, tamlayan ilgi eki (-In) alır; yapının ana unsuru olan tamlanan ise tamlayan ile kişi ve sayı yönünden uyumludur. Bu tür tamlamalar gerçek veya eğretilemeli sahiplik ifade etmektedir (Kornfilt, 1997): Adam [kadın-ın ses-i]-ni duy-du ad(yalın) ad -ilgi eki ad -3tk-i hali eylem-geçmiş3tk

14 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPILAR Yüklemi -dik, -ma, -Iş gibi sonekler aracığıyla adlaşmış bir eylemden oluşan yan tümcecikler ise, bir ana tümce içerisinde yer alan daha küçük tümcelerdir (Göksel & Kerslake, 2005). Ana tümcenin yüklemi olan eylem kişi, sayı, zaman ve kip açısıdan tamamen çekimli iken, yan tümceciğin eylemi bu eylem adlaştırma (EA) ekleri aracılığıyla adlaşmıştır: Adam [kadın-ın gel -diğ -i] -ni duy-du ad(yalın) ad -ilgi eki eylem-ea-3tk-i hali eylem-geçmiş3tk

15 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPILAR Bu tür yan tümceciklerin biçimdizimsel yapısı, iyelik bildiren ad tamlamasınınki ile aynıdır ve aldıkları çekim ekleri eylemlerin değil adların aldıkları çekim ekleridir. Yani bu tümceciklerdeki eylemler, adsal özellikler taşırlar. Ancak, bu adlaşmış eylemleri eylemden türemiş adlardan ayırmak gerekmektedir: Yaz-gı gibi bir yapım eki aracılığıyla eylem kökünden türetilen adlar, tam anlamıyla ad iken, adlaşmış eylemler, eylemsel bir takım özelliklerini korumaktadırlar. Örneğin, adlaşmış eylemler, belirtili nesnelerine -i hali eklenmesini gerekli kılarlar: Adam [kadın-ın çocuğ-u sev -diğ -i] -ni bil -iyor. ad(yalın) ad-ilgi eki ad-i hali eylem-ea-3tk -i hali eylemşimdiki3tk

16 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA ÖN ÇALIŞMA Bu tür yapıların kullanıldığı ana tümcelerin yüklemi, fiziksel algı, bilişsel süreç ya da iletişim belirten bir eylemdir. Ön çalışmanın amacı bu tür ana eylemlerin ad tamlamaları ve adlaşmış eylemler ile kullanım sıklıklarını incelemek; böylece hazırlama deneyinde kullanılacak uyaranları belirlemektir.

17 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA ÖN ÇALIŞMA ODTÜ Türkçe Derlem taranarak belirtili nesne olarak adların yanı sıra adlaşmış eylemler de alabilen 14 hedef eylem belirlenmiştir. Yapılan yazılı tümce tamamlama çalışmasına anadili Türkçe olan 28 kişi (13 K, 15 E; yaş ort.: 30.3) katılmıştır. Katılımcılardan boşluklu tümceleri diledikleri şekilde doldurmaları istenmiştir (7 deney tümcesi, 21 çeldirici): Korsan prensesin... hatırladı. Tümce tamamlama görevi, katılımcılara elektronik posta yolu ile ulaştırılmıştır.

18 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA ÖN ÇALIŞMA Korsan, prensesin onu öptüğünü hatırladı. kolyesini gelemeyeceğini öfkesini

19 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA ÖN ÇALIŞMA Sonuçta her hedef eylem için bir profil çıkarılmıştır. Bazı hedef eylemlerin, ağırlıklı olarak adlarla, bazılarının adlaşmış eylemlerle kullanıldığı; bazılarının da her iki yapıyla dengeli olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Buna göre, hedef eylemler ad ağırlıklı, dengeli ve eylem ağırlıklı olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Dengeli eylemler, bir sonraki hazırlama çalışmasında uyaran olarak kullanılmıştır.

20 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA ÖN ÇALIŞMA Ad Ağırlıklı Eylemler gizle-, onayla- Eylem Ağırlıklı Eylemler açıkla-, gör-, kanıtla-, hisset-, düşün- Dengeli Eylemler anlat-, duy-, gözlemle-, unut-, hatırla-, anla-, öğren-

21 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPISAL HAZIRLAMA ÇALIŞMASI Çalışmanın amacı, yüklemi yalnız adlarla veya yalnız adlaşmış eylemlerle kullanılan bir eylem olan tümceler ile yüklemi dengeli eylemler olan tümceler arasında hazırlama etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Hedef tümcelerin, adsal hazırlayanlardan sonra daha çok ad ile; eylemsel hazırlayanlardan sonra ise daha çok adlaşmış eylem ile tamamlanmaları beklenmektedir.

22 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPISAL HAZIRLAMA ÇALIŞMASI Yapılan yazılı tümce tamamlama çalışmasına anadili Türkçe olan 21 kişi (10 K, 10 E; yaş ort.: 26.47) katılmıştır. Katılımcılardan boşluklu tümceleri diledikleri şekilde doldurmaları istenmiştir. 7 dengeli eylem, hedef tümcelerde; biri adsal hazırlayanları, diğeri de eylemsel hazırlayanları takip edecek şekilde 2 şer kez kullanılmıştır. Ayrıca deneysel hazırlayan-hedef tümce çiftleri arasında 42 adet çeldirici boşluklu tümce yer almıştır. Toplam 70 tümce içeren kitapçıklar katılımcılara dağıtılmıştır.

23 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPISAL HAZIRLAMA ÇALIŞMASI Adsal Hazırlayan: Nesne olarak yalnız adları alabilen ana eylem Ali Ayşe-nin... yıka-dı. Hedef: Dengeli ana eylem Ali Ayşe-nin... anla-dı.

24 TÜRKÇENİN BİÇİMDİZİMSEL İŞLEMLENMESİNDE YAPISAL HAZIRLAMA YAPISAL HAZIRLAMA ÇALIŞMASI Eylemsel Hazırlayan: Nesne olarak yalnız adlaşmış eylemleri alabilen ana eylem Ali Ayşe-nin... zannet-ti. Hedef: Dengeli ana eylem Ali Ayşe-nin... anla-dı.

25 SONUÇLAR 1/4 Tekrarlanan Ölçümler ANOVA Yanıt türü ana etkisi yoktur: Verilerin genelinde eşit sayıda ad ve adlaşmış eylem kullanılmıştır. Hazırlayan türü ana etkisi de yoktur: Hazırlayan türünün yanıtların geneli üzerinde bir etkisi yoktur. İstatistiksel olarak anlamlı bir etkileşim yanıt türü*hazırlayan türü bulunmuştur: F(1, 20) = , p<.001, η 2 =.465 Adsal hazırlayanlar, ad yanıtlarının; eylemsel hazırlayanlar ise adlaşmış eylem yanıtlarının sayısını arttırmıştır. Yapısal hazırlama etkisi görülmüştür.

26 SONUÇLAR 2/4 Bu çalışma Türkçedeki ilk yapısal hazırlama çalışmasıdır. Yeni bir uyaran çifti sunmaktadır. İlgi-iyelik yapılarında, adsal veya eylemsel tümleç seçimi konusunda yapısal hazırlama etkisi bulunmuştur. Yalnız ad alan ana eylemlerin olduğu hazırlayıcılar; hedef tümcenin daha çok adlarla; yalnız adlaşmış eylem alan ana eylemlerin olduğu hazırlayıcılar ise, hedef tümcenin daha çok adlaşmış eylemlerle tamamlanmasına neden olmuştur. Hazırlama çalışmasının sonuçları, aynı zamanda ön çalışmada belirlenen dengeli eylemlerin iki yapıyla gerçekten eşit sıklıkta kullanıldığını göstermiştir.

27 SONUÇLAR 3/4 Adlar ve adlaşmış eylemlerin, aynı biçimdizimsel çerçeve içinde yer almalarına rağmen; katılımcıların çerçeveyi oluşturan unsurlara karşı hassas oldukları görülmüştür. Bu da sözcüğün sözdizimsel türü ile ilgili (ad veya eylem) dilbilgisel bilginin hala ulaşılabilir durumda olduğunu göstermektedir. Yan tümceciklerin adlaşmış eylemlerinin eylem özelliklerini korudukları görüşüne işlemleme alanından destek sağlanmıştır.

28 SONUÇLAR 4/4 Bundan sonraki çalışmalarda: İngilizcede iyelik bildiren ad öbekleri ve ulaçlar ile diller-arası karşılaştırma Adlaşmış eylemlerin adsılık dereceleri: adlar, eylemden türeyen adlar; -Iş, -ma ve dik ile adlaşan eylemler Üretim-anlama arası yapısal hazırlama: işbirlikliyazılı-not tekniği ve görsel-dünya göz-hareketleri yöntemi

29 TEŞEKKÜR: TÜBİTAK BİDEB

30 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER! SORULARINIZ VE/YA YORUMLARINIZ?

Türkçedeki ilgi-iyelik yapılarında yapısal hazırlama* Gözde Bahadır ve Annette Hohenberger Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye

Türkçedeki ilgi-iyelik yapılarında yapısal hazırlama* Gözde Bahadır ve Annette Hohenberger Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye Türkçedeki ilgi-iyelik yapılarında yapısal hazırlama* Gözde Bahadır ve Annette Hohenberger Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Türkiye 1. Giriş 1.1. Yapısal hazırlama Son dönemde psikodilbilim alanında pek

Detaylı

YAPISAL HAZIRLAMA VE KARŞILIKLI KONUŞMADA SÖZDİZİMSEL UYUMUN İNCELENMESİ

YAPISAL HAZIRLAMA VE KARŞILIKLI KONUŞMADA SÖZDİZİMSEL UYUMUN İNCELENMESİ YAPISAL HAZIRLAMA VE KARŞILIKLI KONUŞMADA SÖZDİZİMSEL UYUMUN İNCELENMESİ Gözde BAHADIR, Annette HOHENBERGER Orta Doğu Teknik Üniversitesi Özet Karşılıklı konuşma, katılımcıların ortak etkinlikteki eşgüdümleri

Detaylı

Gözde Bahadır Middle East Technical University 21 November 2008 Ankara Linguistic Circle

Gözde Bahadır Middle East Technical University 21 November 2008 Ankara Linguistic Circle Gözde Bahadır (gozdebahadir@gmail.com) Middle East Technical University 21 November 2008 Ankara Linguistic Circle WHAT CAN STRUCTURAL PRIMING TELL US ABOUT SYNTACTIC REPRESENTATIONS? STRUCTURAL PRIMING

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE

CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE CÜMLENİN ÖGELERİ YÜKLEM / ÖZNE YÜKLEM Cümlede işi, oluşu, durumu bildiren öğeye yüklem denir. Diğer öğeleri bulmak için bütün sorular yükleme yöneltilir. Dilimizde her türlü sözcük ve söz öbeği yüklem

Detaylı

TÜRKLER İÇİN TÜRKÇE DİLBİLGİSİ

TÜRKLER İÇİN TÜRKÇE DİLBİLGİSİ 2. İÇİNDEKİLER.qxp_Layout 1 8.01.2019 7.8 Page V İÇİNDEKİLER Bu kitapla ilgili birkaç söz XVII-XVIII 1. BÖLÜM: DİLBİLGİSİ, DİL BİLİNCİ, DİL SEZGİSİ 19-30 Doğru ve iyi anlatımın önemi 19 Bilginin davranışa

Detaylı

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR.

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU 5-6-7-8.SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. ORTAOKUL 5.6.7.8.SINIFLAR Kontenjan İlanı : 07.06.2018 Başvuru Tarihleri : 07-11 Haziran 2018 Başvuru Evrakları :

Detaylı

Gözde BAHADIR Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Bölümü

Gözde BAHADIR Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Bölümü Gözde BAHADIR Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Bilişsel Bilimler Bölümü Örtülü soruların genel özellikleri Türkçede örtülü sorular Örtülü sorular üzerine deneysel çalışmalar Örtülü soruların genel özellikleri

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir.

» Ben işlerimi zamanında yaparım. cümlesinde yapmak sözcüğü, bir yargı taşıdığı için yüklemdir. CÜMLENİN ÖĞELERİ TEMEL ÖĞELER Yüklem (Fiil, Eylem) Cümledeki işi, hareketi, yargıyı bildiren çekimli unsura yüklem denir. Yükleme, cümlede yargı bildiren çekimli öge de diyebiliriz. Yüklem, yukarıda belirttiğimiz

Detaylı

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz.

Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. CÜMLENİN ÖĞELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan sözcük ya da söz öbeklerine cümle denir. Şimdi birbirini tamamlayan öğeleri inceleyeceğiz. Bir cümlenin oluşması için en önemli şart,

Detaylı

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI

EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI EKLER VE SÖZCÜĞÜN YAPISI *KÖK * YAPIM EKLERİ * ÇEKİM EKLERİ * YAPILARINA GÖRE SÖZCÜKLER K Ö K Sözcüğü oluşturan en küçük anlamlı dil birimine kök denir. Kök halinde bulunan sözcükler yapım eki almamıştır

Detaylı

Teori (saat/hafta) Yerel Kredi Türkçe Dil Becerileri II TRK Yarıyıl 2/14 2/14 3 3

Teori (saat/hafta) Yerel Kredi Türkçe Dil Becerileri II TRK Yarıyıl 2/14 2/14 3 3 Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Yerel Kredi Türkçe Dil Becerileri II TRK112 2. Yarıyıl 2/14 2/14 3 3 Önkoşul(lar)-var ise Dersin Dili Dersin Türü Dersin verilme şekli

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1: DİL VE DÜŞÜNCE ARASINDAKİ İLİŞKİ...

İÇİNDEKİLER 1: DİL VE DÜŞÜNCE ARASINDAKİ İLİŞKİ... İÇİNDEKİLER Bölüm 1: DİL VE DÜŞÜNCE ARASINDAKİ İLİŞKİ... 1 1.1. Bir İleti Kodu Olarak Dil... 1 1.1.1. Dilin Bireysel ve Toplumsal Yönü / Uzlaşımsal Niteliği... 4 1.1.2. Dilin Yapısal Yönü / Dizge Olma

Detaylı

Teori (saat/hafta) Yerel Kredi Türkçe Dil Becerileri I TRK Yarıyıl 2/14 2/14 3 3

Teori (saat/hafta) Yerel Kredi Türkçe Dil Becerileri I TRK Yarıyıl 2/14 2/14 3 3 Dersin Adı Kodu Yarıyılı Teori (saat/hafta) Uygulama (saat/hafta) Yerel Kredi Türkçe Dil Becerileri I TRK111 1. Yarıyıl 2/14 2/14 3 3 Önkoşul(lar)-var ise Dersin Dili Dersin Türü Dersin verilme şekli Dersin

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Adı: Soyadı: Doğum Tarihi: Yaşı: Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES

Detaylı

Template. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri: Bir Betimsel Analiz Çalışması

Template. Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri: Bir Betimsel Analiz Çalışması WINTER Template Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Çocuklar İçin Teknoloji Temelli Müdahale Yöntemleri: Bir Betimsel Analiz Çalışması Doç.Dr.Serhat ODLUYURT Arş.Gör. Melih ÇATTIK Anadolu Üniversitesi Engelliler

Detaylı

Tiirkgedeki ilgi-iyelik yapilarinda yapisal hazirlama*

Tiirkgedeki ilgi-iyelik yapilarinda yapisal hazirlama* Tiirkgedeki ilgi-iyelik yapilarinda yapisal hazirlama* Gozde Bahadir** - Annette Hohenberger** 1. Giri 1.1. Yapisal hazirlama Son d o n e m d e psikodilbilim a l a m n d a pek 50k ara tirmaya konu olan

Detaylı

Çekim Ekleri. Çözümler. 1. Test. 4. Bölüm

Çekim Ekleri. Çözümler. 1. Test. 4. Bölüm 4. Bölüm Çekim Ekleri 1. 1. Parçada IV numaralı sözcük birden fazla çekim eki almıştır. Kelime isim kökü önce -ler çokluk eki sonrasında da -in ilgi eki almıştır. kelime - ler - in isim kökü çokluk eki

Detaylı

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır.

CÜMLE ÇEŞİTLERİ. Buna yükleminin türüne göre de denebilir. Çünkü cümleyi yüklemine göre incelerken yüklemi oluşturan sözcüklerin türüne bakılır. CÜMLE ÇEŞİTLERİ Cümleler, kendini oluşturan sözcüklerin anlamlarına, cümlede bulundukları yerlere, türlerine göre değişik özellikler gösterir. İşte bu özelliklere göre cümleler değişik gruplar altında

Detaylı

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir.

FİİLİMSİLER. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y IŞ MAK) ekleriyle türetilen sözcüklere isim fiil denir. FİİLİMSİLER Fiillere getirilen, özel eklerle türetilen cümlede isim, sıfat, zarf görevinde kullanılan sözcüklere fiilimsi denir. Fiilimsiler üçe ayrılır. a)isim FİİL(MASTARLAR):Fiillere getirilen (MA y

Detaylı

3. Snf Sözdizim Sunumu

3. Snf Sözdizim Sunumu Öne 3. Snf Sözdizim Sunumu 13 Eylül 2006 1. Modül 1. Dönem: Dilbilimde Üretici Dönü³ümsel Yakla³mlar 1. Hafta: Sözdizime Giri³ ([4] 1. bölüm s. 1-25) Sözdizim Nedir? Temel Kavramlar: Belirtisiz - Belirtili

Detaylı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı

SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı SBS İlköğretim 6 Türkçe Müfredatı TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ Düz Yazı Bilgisi Efsane Destan Masal Hikâye Tiyatro Gezi Yazısı Anı (Hatıra) Günlük (Günce) Deneme Biyografi Otobiyografi Mektup Münazara Şiir Bilgisi

Detaylı

Fiiller nesne alıp almamalarına göre değişik şekillerde adlandırılır. Bunları dört grupta inceleyebiliriz.

Fiiller nesne alıp almamalarına göre değişik şekillerde adlandırılır. Bunları dört grupta inceleyebiliriz. FİİL ÇATISI Çekimli bir fiilden oluşan yüklemin nesne ve özneye göre gösterdiği durumlara çatı denir. Bundan hareketle, yüklemin isim soylu sözcüklerden oluştuğu cümlelerde çatının aranmayacağını söyleyebiliriz.

Detaylı

www.tomer.ankara.edu.tr

www.tomer.ankara.edu.tr www.tomer.ankara.edu.tr Ankara Üniversitesi TÖMER İÇİNDEKİLER I. GENEL KAVRAMLAR 4 II. BAŞVURU, KAYIT VE ÜCRETLER 5 III. SINAV GÜNÜ 6 IV. SINAV SONUÇLARI 7 V. UTS EKRANLARI HAKKINDA 8-13 VI. SINAV BÖLÜMLERİ

Detaylı

BİÇİMBİRİMLER. Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı. İslam YILDIZ Funda Uzdu YILDIZ V. Doğan GÜNAY

BİÇİMBİRİMLER. Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı. İslam YILDIZ Funda Uzdu YILDIZ V. Doğan GÜNAY BİÇİMBİRİMLER Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı İslam YILDIZ Funda Uzdu YILDIZ V. Doğan GÜNAY BİÇİMBİRİMLER Türetim ve İşletim Ardıllarının Sözlü Dildeki Kullanım Sıklığı

Detaylı

ANLATIM BOZUKLUKLARI

ANLATIM BOZUKLUKLARI ANLATIM BOZUKLUKLARI 1. Dün beklenmedik bir sürprizle karşılaştık. Gereksiz Sözcük Kullanımı 2. Yoğun sis sayesinde kaza yapmışlar. Sözcüğü Yanlış Anlamda Kullanma 3. Trafik kazasında yaralananlara başınız

Detaylı

Yönetim Dilemmaları TM

Yönetim Dilemmaları TM Yönetim Dilemmaları TM için Değerlendirici Raporu ASLI KUBAN Değerlendirme tarihi: 6 Ağustos 215 Perşembe Karşılaştırma grubu: Norm 1 - Yöneticiler (Tüm Düzeyler) GizlilikAnlaşması Bu rapor gizlidir. Raporun

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES TELEFON EV İŞ EV --------------------------

Detaylı

AKTS (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Yabancı Dil I BES123 1.Güz 3-3 4

AKTS (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Yabancı Dil I BES123 1.Güz 3-3 4 Yabancı Dil I Teori Uygulama Laboratuar Dersin Adı Kodu Yarıyıl AKTS (saat/hafta) (saat/hafta) (saat/hafta) Yabancı Dil I BES123 1.Güz 3-3 4 Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme

Detaylı

TÜRKÇEDE ROL VE GÖNDERİM DİLBİLGİSİ ÇERÇEVESİNDE AD ÖBEĞİ GÖRÜNÜMLERİ

TÜRKÇEDE ROL VE GÖNDERİM DİLBİLGİSİ ÇERÇEVESİNDE AD ÖBEĞİ GÖRÜNÜMLERİ TÜRKÇEDE ROL VE GÖNDERİM DİLBİLGİSİ ÇERÇEVESİNDE AD ÖBEĞİ GÖRÜNÜMLERİ İlker Aydın Özet Bu çalışmada, Rol ve Gönderim Dilbilgisi (RGD)nin kuramsal ilkeleri doğrultusunda Türkçedeki basit ve karmaşık ad

Detaylı

Güz Dönemi Hafta Ünite Ünite İçeriği Ekstra Alıştırmalar Yazma Konusu 1

Güz Dönemi Hafta Ünite Ünite İçeriği Ekstra Alıştırmalar Yazma Konusu 1 Güz Dönemi Hafta İçeriği Ekstra Alıştırmalar Yazma Konusu - Eylül 0-5 Ekim 0 - Ekim 0 - Tanışma diyalogları Alfabe İsimierde eril/dişil ayrımı İsimlerin çoğul yapımı Ser fiili ve sıfatlar Ser fiili ve

Detaylı

(Upper case is used for non-initial vowels which change according to the rules of vowelharmony)

(Upper case is used for non-initial vowels which change according to the rules of vowelharmony) Grammatical Topics Treated in the Modules: (Upper case is used for non-initial vowels which change according to the rules of vowelharmony) 1. Miktar bildiren terimler / Quantifiers birkaç, biraz, ne kadar,

Detaylı

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir.

Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. CÜMLENİN ÖĞELERİ Cümle, bir düşünceyi, bir dileği, bir haberi ya da duyguyu tam olarak anlatan, bir veya birden çok sözcükten oluşmuş anlatım birimidir. Cümle içindeki sözcüklerin tek başlarına ya da

Detaylı

DİL ÜRETİMİ ve BEYİN

DİL ÜRETİMİ ve BEYİN DİL ÜRETİMİ ve BEYİN Prof. Dr. İclâl Ergenç Ankara Üniversitesi DTCF Dilbilim Bölümü Beyin Lobları ve Dil Sistemi 1. Alın Lobu (Frontal Lobe) Üstbilişsel Yorumlama-Algılama Süreci Konuşmanın motor kontrolü

Detaylı

EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM. Edat, bağlaç ve ünlem sözcük türlerinden olan bir konudur. Bu konu ezberin çok olduğu bir

EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM. Edat, bağlaç ve ünlem sözcük türlerinden olan bir konudur. Bu konu ezberin çok olduğu bir EDAT-BAĞLAÇ-ÜNLEM Edat, bağlaç ve ünlem sözcük türlerinden olan bir konudur. Bu konu ezberin çok olduğu bir bölümdür. Onlar ezberlendikten sonra işin asıl kısmı bitmiş olur. Hangi sözcüklerin edat hangi

Detaylı

Fatma HAZER, Şengül ŞİŞE Sağlık Bilimleri Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta

Fatma HAZER, Şengül ŞİŞE Sağlık Bilimleri Fakültesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta SS-011 Sunum Tarihi: 29 Nisan 2015 Çarşamba Sunum Saati: 10.45-12.00 Salon Adı: Kongre Kültür Merkezi Salon III Oturum Adı: Sözel Bildiri Oturumu II Fatma HAZER, Şengül ŞİŞE Sağlık Bilimleri Fakültesi,

Detaylı

VARYANS ANALİZİ (ANOVA)

VARYANS ANALİZİ (ANOVA) VARYANS ANALİZİ (ANOVA) VARYANS ANALİZİ (ANOVA) Ne zaman kullanırız? Ortalamalar arasında fark olup olmadığına bakmak istediğimizde Sürekli bir ölçüm (continuous data) ve 2 ya da daha fazla grubumuz olduğu

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

Baleybelen Müfredatı

Baleybelen Müfredatı Baleybelen Müfredatı Dil veya Lisan, İnsanlar arasında anlaşmayı sağlayan doğal veya yapay bir araç, kendisine özgü kuralları olan ve ancak bu kurallar içerisinde gelişen canlı bir varlık, temeli tarihin

Detaylı

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl)

Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) Adlar ADLAR (İSİMLER) Bütün sözcük türleri,iki gruba ayrılarak değerlendirilir. A)Ad Soylu Sözcükler: 1)Ad (İsim) 2)Sıfat (Önad) 3)Zamir (Adıl) 4)Zarf (Belirteç) 5)Edat (İlgeç) 6)Bağlaç 7)Ünlem B)FİİLLER

Detaylı

PSİKODİLBİLİMİNİN TEMELİ

PSİKODİLBİLİMİNİN TEMELİ PSİKODİLBİLİMİNİN TEMELİ İşitilenin anlaşılıp kavranması için ilk şart dinleyici ile konuşmacının aynı dili paylaşıyor olmasıdır. Kişinin konuşulan dilin kurallarını özümsemiş olması dışardaki gürültü

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

Veri Toplama Araçları

Veri Toplama Araçları Veri Toplama Araçları 0 Görüşme 0 Odak grup görüşmesi 0 Gözlem 0 Araştırma problemine hizmet edecek her nevi doküman (soru formları, katılımcı ve/veya araştırmacı günlüğü, fotoğraf, resim vb) GÖRÜŞME Önceden

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Eylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı

Eylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı Çatılarına Göre Eylemler : denir. Eylemlerin öznelerine ve nesnelerine göre gösterdikleri özelliklere, girdikleri biçime çatı Çatı, eylem kök ya da gövdelerine getirilen çatı ekleri dediğimiz eylemden

Detaylı

Tamlayan Ekinin İşlevi Üzerine

Tamlayan Ekinin İşlevi Üzerine Yantümcelerde Tamlayan Ekinin İşlevi Üzerine Eser Erguvanlı Taylan Boğaziçi Üniversitesi 1. Giriş Türkçe'nin yan tümceleri yapısal açıdan oldukça karmaşıktır ancak bu karmaşıklığın altında dile özgü bir

Detaylı

ANLATIM BOZUKLUKLARI Sözcük Düzeyinde Cümle Düzeyinde Anlatım Bozuklukları Anlatım Bozuklukları

ANLATIM BOZUKLUKLARI Sözcük Düzeyinde Cümle Düzeyinde Anlatım Bozuklukları Anlatım Bozuklukları ANLATIM BOZUKLUKLARI Sözcük Düzeyinde Anlatım Bozuklukları Cümle Düzeyinde Anlatım Bozuklukları SÖZCÜK DÜZEYİNDE ANLATIM BOZUKLUKLARI Gereksiz Sözcük Kullanımı: İçinde bulunduğu cümlenin anlamına bir şey

Detaylı

YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ YABANCI DİLLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf / Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS İLERİ İNGİLİZCE I YD-112 I/I 2+0+7 5,5 9 Dersin Dili : İNGİLİZCE Dersin Seviyesi : Lisans

Detaylı

International Journal of Language Academy ADVERBİAL CLAUSES İN TEACHİNG TURKİSH AS A MOTHER TONGUE: A PROPOSAL OF TEACHİNG FRAMEWORK

International Journal of Language Academy ADVERBİAL CLAUSES İN TEACHİNG TURKİSH AS A MOTHER TONGUE: A PROPOSAL OF TEACHİNG FRAMEWORK ISSN: 2342-0251 DOI Number: http://dx.doi.org/10.18033/ijla.3477 Volume 5/1 Spring 2017 p. 82/108 ADVERBİAL CLAUSES İN TEACHİNG Article History: Received 17.12.2016 Received in revised form 17.12.2016

Detaylı

KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE TÜRKÇE

KPSS KONU GÜNLÜĞÜ 30 GÜNDE TÜRKÇE KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE TÜRKÇE ISBN: 978-605-2329-06-1 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların tümü ya da herhangi bir bölümü mekanik,

Detaylı

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU

YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİLLER YÜKSEK OKULU Dersin Kodu : AFYA 101 Dersin Adı : Yabancılar için Türk Dili ve Kültürü I Okutman : E-posta : Telefon : 0.216.578 00 00 (Dahili: 2178) Ders Amacı Yabancılar

Detaylı

EBRU GÜNAY

EBRU GÜNAY NURAY GEDİK BILGISAYAR DERSI 1 10.12.2012 FİİLİMSİLER 8.SINIF EBRU GÜNAY Türkçe Öğretmenliği 2. SINIF(İ.Ö) 10.12.2012 ÜNİTE HAKKINDA BİLGİ: 8.sınıfta ve lise3. sınıfta okutulmaktadır ve Yapım ve Çekim

Detaylı

TÜRK DİLİ I Yrd. Doç. Dr. Mediha MANGIR

TÜRK DİLİ I Yrd. Doç. Dr. Mediha MANGIR 12 Biçim Bilgisi ORTAK DERSLER TÜRK DİLİ I Yrd. Doç. Dr. Mediha MANGIR 1 Ünite: 12 BİÇİM BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. Mediha MANGIR İçindekiler 12.1. Çekim Ekleri... 3 12.1.1. İsim Çekim Ekleri... 3 12.1.2. FİİL

Detaylı

Rusça'da Eylemlerin Nesne Konumundaki Mastar Şekilleri

Rusça'da Eylemlerin Nesne Konumundaki Mastar Şekilleri Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 41, 1 (2001), 129-135 Rusça'da Eylemlerin Nesne Konumundaki Mastar Şekilleri ÖZET Ayşe (Pamir) Dietrich* Bu makalede Rusça'da eylemlerin mastar

Detaylı

Dilbilgisiyle İlgili Anlatım Bozuklukları

Dilbilgisiyle İlgili Anlatım Bozuklukları Anlatım Bozuklukları ll Özne Eksikliği 2 Cümlede özne bulunmaması ya da özne olmayacak bir sözcüğün özne gibi kullanılması durumlarında görülmektedir. Kapının kolu bozulmuştu, bir türlü kapanmıyordu.(

Detaylı

SIFATLAR. ÖN ADLAR (Sıfatlar)

SIFATLAR. ÖN ADLAR (Sıfatlar) SIFATLAR ÖN ADLAR (Sıfatlar) Varlıkları niteleyen, onların durumlarını açıklayan, onları değişik yollarla belirten kelimelere ön ad (sıfat) denir. Ön ad, isim soylu bir kelimedir. Bir isim başka bir ismi

Detaylı

Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı

Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı Fiil kök ya da gövdeleri üzerine birtakım türetme ekleri getirilerek fiillerin özne ve nesnelerine göre göstermiş oldukları durumlara fiillerde çatı denir. ÖZNELERİNE GÖRE NESNELERİNE GÖRE A) Öznelerine

Detaylı

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com

TÜRKÇE BİÇİM KISA ÖZET. www.kolayaof.com DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TÜRKÇE BİÇİM BİLGİSİ KISA ÖZET www.kolayaof.com

Detaylı

İçindekiler. 1 Giriş 2. 3 Psikoloji Araştırmalarında Etik Meseleler Bilimsel Yöntem 27. KISIM I Genel Meseleler 1

İçindekiler. 1 Giriş 2. 3 Psikoloji Araştırmalarında Etik Meseleler Bilimsel Yöntem 27. KISIM I Genel Meseleler 1 Ön Söz xiii KISIM I Genel Meseleler 1 1 Giriş 2 PSİKOLOJİ BİLİMİ 3 BİLİMİN BAĞLAMI 6 Tarihsel Bağlam 6 Sosyal ve Kültürel Bağlam 9 Ahlakî Bağlam 13 BİR ARAŞTIRMACI GİBİ DÜŞÜNMEK 14 Medyada Yayımlanan Araştırma

Detaylı

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. Arapça ARB101 Güz 3+0 4

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. Arapça ARB101 Güz 3+0 4 Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS Arapça ARB101 Güz 3+0 4 Önkoşullar - Öğretim Dili Arapça Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörü Deniz Emrah Baykal Öğretim Elemanı Araştırma Görevlileri

Detaylı

YÜKLEM, YALNIZ ÖZNEYİ Mİ İÇİNDE TAŞIR?

YÜKLEM, YALNIZ ÖZNEYİ Mİ İÇİNDE TAŞIR? YÜKLEM, YALNIZ ÖZNEYİ Mİ İÇİNDE TAŞIR? Doç. Dr. Kerime ÜSTÜNOVA Özet Türkçede, Sözlüksel özne, yüzey yapıda olsa da olmasa da, yüklemde yer alan kişi ekleri, bize özneyi verir. söylemi yaygındır. Aldım,

Detaylı

TÜRKÇE SORU BANKAM İLKÖĞRETİM. OKUL istik ( 1.KİTAP ) Genel Koordinatör. Osman BULKAN. Yazarlar. Ülkü KINA. Selda TURAN

TÜRKÇE SORU BANKAM İLKÖĞRETİM. OKUL istik ( 1.KİTAP ) Genel Koordinatör. Osman BULKAN. Yazarlar. Ülkü KINA. Selda TURAN TÜRKÇE SORU BANKAM İLKÖĞRETİM 8 ( 1.KİTAP ) Genel Koordinatör Osman BULKAN Yazarlar Ülkü KINA Selda TURAN OKUL istik Dizgi ve Grafik Gülçin KAYTAN Caner ÇAVUŞ Baskı Cilt : Umut Matbaacılık İstanbul, 2005

Detaylı

YURTTA KALAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İÇME SUYU TERCİHİ: AMBALAJLI SU

YURTTA KALAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İÇME SUYU TERCİHİ: AMBALAJLI SU GOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı YURTTA KALAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İÇME SUYU TERCİHİ: AMBALAJLI SU Yalçın ÖNDER, Rıza ÇITIL, Gizem EMEKDAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk

Detaylı

EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER

EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER 2012 EK FİİLLER VE FİİLİMSİLER Zafer KARAKABAK TÜRKÇE DERSİ 10.12.2012 İçindekiler EK FİİLLER... 1 2.3.2 Ek Fiiller Genel Olarak Dört Bölümde İncelenir:... 1 FİİLİMSİLER... 5 EK FİİLLER İsim soylu kelimelerin

Detaylı

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür.

Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. SÖZCÜK TÜRLERİ İsimler (Adlar) Canlı ve cansız varlıklara, çeşitli somut ve soyut kavramlara ad olan sözcük türüdür. Özel İsimler Özel adlar, benzerleri bulunmayan, yaratılışta tek olan varlıklara verilen

Detaylı

TÜRKÇE CÜMLE BİL- GİSİ TDE 203U

TÜRKÇE CÜMLE BİL- GİSİ TDE 203U TÜRKÇE CÜMLE BİL- GİSİ TDE 203U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1. ÜNİTE Türkçede Kelime Gruplarının Yapısı ve Kullanılışı Biçimleri:

Detaylı

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. Arapça ARB102 Güz 3+0 4

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS. Arapça ARB102 Güz 3+0 4 Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS Arapça ARB102 Güz 3+0 4 Önkoşullar - Öğretim Dili Arapça Dersin Seviyesi Lisans Dersin Türü Seçmeli Dersin Koordinatörü Deniz Emrah Baykal Öğretim Elemanı Araştırma Görevlileri

Detaylı

Dr. Ronald Pohoryles Direktör, ICCR

Dr. Ronald Pohoryles Direktör, ICCR RIPIA Metodu: kısa genel bilgi Dr. Ronald Pohoryles Direktör, ICCR RIPIA metodu kılavuz şema Başlama 1. Profil/ Dayanak 4. Uygulama 2. Plan analizi 3. Genişletilmiş analiz RIPIA method key diagram Buradan

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı FİİLLER (Anlam-Kip-Kişi- Anlam

Detaylı

c. Yönelme Hâli: -e ekiyle yapılır. Yüklemin yöneldiği yeri, nesneyi ya da kavramı gösterir.

c. Yönelme Hâli: -e ekiyle yapılır. Yüklemin yöneldiği yeri, nesneyi ya da kavramı gösterir. ÇEKİM EKLERİ: Çekim ekleri, kelimelerin diğer kelimelerle bağ kurmasını, kelimelerin cümlede görev almasını sağlar, hâlini, sayısını, zamanını, şahsını belirler. Çekim ekleri eklendiği sözcüğün anlamında

Detaylı

Anlatım Bozuklukları II

Anlatım Bozuklukları II Anlatım Bozuklukları II 2 Özne Eksikliği Cümlede özne bulunmaması ya da özne olmayacak bir sözcüğün özne gibi kullanılması durumlarında görülmektedir. Kapının kolu bozulmuştu, bir türlü kapanmıyordu.(

Detaylı

MENTEŞE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. 10 ARALIK 2014 Kocamustafendi İlkokulu DynEd Bilgilendirme Toplantısı

MENTEŞE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ. 10 ARALIK 2014 Kocamustafendi İlkokulu DynEd Bilgilendirme Toplantısı MENTEŞE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ 10 ARALIK 2014 Kocamustafendi İlkokulu DynEd Bilgilendirme Toplantısı DAYANAK 29/08/2014 İlgi: a) Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Örgün Okullara DynEd İngilizce

Detaylı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı

TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Pazar, 27 Eylül 2009 0949 - Son Güncelleme Pazar, 27 Eylül 2009 0950 TÜRKÇE DİL BİLGİSİ KURALLARI-Dil Yapısı Dil İnsanların duygu, düşünce ve isteklerini anlatmak için kullandıkları ses ya da işaretler

Detaylı

1. Cümlede Anlama Katkısı Olmayan Sözcükler Kullanılması İşe gidiş saatlerinde durak yeri çok kalabalık oluyor.

1. Cümlede Anlama Katkısı Olmayan Sözcükler Kullanılması İşe gidiş saatlerinde durak yeri çok kalabalık oluyor. 8. HAFTA ANLATIM BOZUKLUKLARI Sözlü ve yazılı anlatımda başarılı olabilmemiz için dili doğru kullanmamız gerekir. Bu da dilimizin kurallarını ve anlatım ilkelerini iyi bilmemize bağlıdır. Dilin kurallara

Detaylı

Ενημερωτικό δελτίο 3 C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ

Ενημερωτικό δελτίο 3 C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ C1 DÜZEYİ SÖZLÜ SINAV SÜRECİ 11 1. SINAV HAKKINDA TEMEL BİLGİLER SINAV SÜRESİ: 25 dakika Sınava katılım biçimi: Adaylar ikişer olarak sınava alınır ve birbirleriyle konuşur. İçerik: a. Isınma: Sınav görevlisi

Detaylı

Lesson 42: have to, don t have to. Ders 42: -meli/-malı, zorunda olmamak

Lesson 42: have to, don t have to. Ders 42: -meli/-malı, zorunda olmamak Lesson 42: have to, don t have to Ders 42: -meli/-malı, zorunda olmamak Reading (Okuma) We have to go to school tomorrow. ( Yarın okula gitmeliyiz. ) I have to get up at 5 am tomorrow. ( Yarın sabah 5

Detaylı

ZAMİR Varlıkların veya onların isimlerinin yerini geçici veya kalıcı olarak tutabilen, isim gibi kullanılabilen, isim soylu kelimelerle, bazı eklere zamir denir. Zamirlerin Özellikleri: İsim soyludur.

Detaylı

OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMANIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ETKİSİ PROJESİ NDEN (OKGEP) NE ÖĞRENDİK?

OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMANIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ETKİSİ PROJESİ NDEN (OKGEP) NE ÖĞRENDİK? OKUL ÖNCESİ KAYNAŞTIRMANIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE ETKİSİ PROJESİ NDEN (OKGEP) NE ÖĞRENDİK? Prof. Dr. Bülbin SUCUOĞLU Hacettepe Üniversitesi Doç. Dr. Hatice BAKKALOĞLU Ankara Üniversitesi Arş. Gör. Dr. Şeyda

Detaylı

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık.

AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT TÜRKÇE DİL ETKİNLİĞİ ANA SINIFI C. Aralık Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. ANA SINIFI C AYLIK BÜLTEN - 2 SANAT Aralık 2016 Çocuklar ne ister afişini hazırladık ve çok mutlu olduk. Katlama tekniğinde ''balık'' yaptık. Atatürk çalışmamızı yuvarlama tekniğini kullanarak tamamladık.

Detaylı

PERSONS in ENGLISH (İngilizcede Şahıslar)

PERSONS in ENGLISH (İngilizcede Şahıslar) 1.Personal Pronouns: (Şahıs Zamirleri) PERSONS in ENGLISH (İngilizcede Şahıslar) Şahıs zamirleri kişi zamirleridir ve cümle içinde daima özne olarak kullanılırlar. Bazı şahıs zamirlerinin yerine özel isimler

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 8. SINIF MERKEZÎ ORTAK SINAVLARI TÜRKÇE DERSİ AÇIK UÇLU SORU VE YAPILANDIRILMIŞ CEVAP ANAHTARI ÖRNEKLERİ Örnek Soru

Detaylı

EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Amacım, iyi bir bölümü kazanmaktı. yüklem Hayali, İstanbul u görmekmiş. yüklem

EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Amacım, iyi bir bölümü kazanmaktı. yüklem Hayali, İstanbul u görmekmiş. yüklem EYLEMSİLER (FİİLİMSİLER) Sevgili Arkadaşlar, Bu sayımızda cümlede eylem anlamını koruyan, fakat aldığı ekte değişik görevler üstlenen eylemsileri ve eylemlerin özneye ve nesneye göre kazandığı anlamı,

Detaylı

TÜMCE (CÜMLE) BİLGİSİ - Ders Notları / Özet -

TÜMCE (CÜMLE) BİLGİSİ - Ders Notları / Özet - TÜMCE (CÜMLE) BİLGİSİ - Ders Notları / Özet - Nizamettin UĞUR Ocak 2010, Ankara Türkçe Tümcelerin Yapısal ve Anlamsal Özelliklerinden Bazıları Tümce, dizimsel yapı özelliği taşır. Dizimsel yapı, iki ya

Detaylı

Türkçe'de Geçişim ve Sözcük Dizimine Etkisi

Türkçe'de Geçişim ve Sözcük Dizimine Etkisi Türkçe'de Geçişim ve Sözcük Dizimine Etkisi Jaklin Komfilt Syracuse University 1. Giriş Türkçe'de, "Durum Düşmesi" 1 olarak adlandıracağım sözdizimsel bir görüngü vardır. Durum düşmesi yalnızca yapısal

Detaylı

Türkçe Söylem İşaretleme Çalışması: ODTÜ-MEDİD. Deniz Zeyrek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Türkçe Söylem İşaretleme Çalışması: ODTÜ-MEDİD. Deniz Zeyrek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkçe Söylem İşaretleme Çalışması: ODTÜ-MEDİD Deniz Zeyrek Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşaretlenmiş derlemler, dilbilimde kuramsal ilerlemelere yardımcı olabileceği gibi, dil teknolojilerine de katkıda

Detaylı

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir.

CÜMLENİN ÖGELERİ. YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. CÜMLENİN LERİ YÜKLEM Cümlede anlatılan iş, olay, duygu, düşünce ya da yargıyı içeren temel öğeye yüklem denir. ÖZNE Yüklemin bildirmiş olduğu iş, oluş, hareket veya yargıyı gerçekleştiren, cümlede yargının

Detaylı

EDİNİM SÜRECİNDE GÖRÜNÜŞ: İLKÖĞRETİM İKİNCİ SINIF HAYAT BİLGİSİ KİTAPLARINDAKİ EYLEMLER, DURUM TÜRLERİ VE GÖRÜNÜŞ ETKİLEŞİMİ

EDİNİM SÜRECİNDE GÖRÜNÜŞ: İLKÖĞRETİM İKİNCİ SINIF HAYAT BİLGİSİ KİTAPLARINDAKİ EYLEMLER, DURUM TÜRLERİ VE GÖRÜNÜŞ ETKİLEŞİMİ EDİNİM SÜRECİNDE GÖRÜNÜŞ: İLKÖĞRETİM İKİNCİ SINIF HAYAT BİLGİSİ KİTAPLARINDAKİ EYLEMLER, DURUM TÜRLERİ VE GÖRÜNÜŞ ETKİLEŞİMİ Pınar İbe Akcan Özet Bu çalışma, edinim sürecinde yazılı dilsel girdi kaynaklarının,

Detaylı

Gülün Tam Ortası Bilişsel Yazınbilim ve İkinci Yeni nin Bilişsel Temelleri Murat Lüleci ISBN: Baskı Ocak, 2019 / Ankara 100 Adet

Gülün Tam Ortası Bilişsel Yazınbilim ve İkinci Yeni nin Bilişsel Temelleri Murat Lüleci ISBN: Baskı Ocak, 2019 / Ankara 100 Adet Gülün Tam Ortası Bilişsel Yazınbilim ve İkinci Yeni nin Bilişsel Temelleri Murat Lüleci ISBN: 978-605-2233-34-4 1. Baskı Ocak, 2019 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No: 300 Web: grafikeryayin.com Kapak

Detaylı

7. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / TÜRKÇE

7. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / TÜRKÇE TÜRKÇE 01 Kelimede ve Kelime Gruplarında - I (Gerçek, Mecaz, Yan ve Terim Kelimede ve Kelime Gruplarında - II 02 (İkilemeler, Ad Aktarması, Dolaylama, Yansıma Kelimeler) 03 Kelimede ve Kelime Gruplarında

Detaylı

Merhaba, (PSİART bilimsellik, gönüllülük ve sürdürebilirlik ücretsiz PSİART Eğitim Koordinatörlüğü

Merhaba, (PSİART bilimsellik, gönüllülük ve sürdürebilirlik ücretsiz PSİART Eğitim Koordinatörlüğü Merhaba, Psikoloji Öğrencileri Araştırma ve Eğitim Topluluğu (PSİART) olarak 2014 yılından beri İstanbul da farklı üniversitelerde lisans eğitimi alan psikoloji öğrencilerin bulunduğu ekiple faaliyetler

Detaylı

Bilim ve Teknoloji Politikalarının Etkisinin Değerlendirilmesi

Bilim ve Teknoloji Politikalarının Etkisinin Değerlendirilmesi Bilim ve Teknoloji Politikalarının Etkisinin Değerlendirilmesi Dr. Sinan Tandoğan Girişimcilik Destekleme Grubu Yürütme Komitesi Sekreteri, Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı Ankara, 03-6 Ekim

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DESTEK ve ÖDÜL YÖNERGESİ

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DESTEK ve ÖDÜL YÖNERGESİ KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ BİLİMSEL ÇALIŞMALARA DESTEK ve ÖDÜL YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 Bu yönerge; Klinik Biyokimya Uzmanları Derneği (KBUD) tarafından desteklenecek bilimsel araştırma ve aktiviteler

Detaylı

TÜRK DİLİNDE SORU SÖZCÜKLERİ ve EDATLAR

TÜRK DİLİNDE SORU SÖZCÜKLERİ ve EDATLAR TÜRK DİLİNDE SORU SÖZCÜKLERİ ve EDATLAR YÜKSEL GÖKNEL 2013 SORU SÖZCÜKLERİ Türkçedeki soru sözcükleri adların ve zamirlerin yalın halleri ve [İ], [E], [DE], [DEN] ve [LE] morfemleri almış şekilleri gibidir.

Detaylı

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)...

FİİLER(EYLEMLER) 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK VE GÖVDELERİNDEN YAPIM EKİ ALARAK TÜREMİŞ FİİLERDİR. ÖRN:SU-LA(MAK),YAZ-DIR(MAK)... FİİLER(EYLEMLER) İŞ,HAREKET,OLUŞ BİLDİREN KELİMELERE FİİL DENİR. YAPILARINA GÖRE FİİLER: 1-BASİT FİİLER:HİÇBİR YAPIM EKİ ALMAYAN FİLLERDİR. ÖRN:OKU-,GÖR-,GELDİLER... 2-TÜREMİŞ FİLLER:FİİL YA DA İSİM KÖK

Detaylı

Teori (saat/hafta) Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Dinleme ve konuşma çalışmaları, Takım/Grup Çalışması, Rol Oynama/Dramatize Etme

Teori (saat/hafta) Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Dinleme ve konuşma çalışmaları, Takım/Grup Çalışması, Rol Oynama/Dramatize Etme Yabancı Dil I Dersin Adı Kodu Yarıyıl Yabancı Dil I Önkoşullar Dersin dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları YAD101 Yok İngilizce

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ

ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ ODTÜ GVO DANIŞMANLIĞINDA ÖZEL ÜLKEM ANAOKULU 4 YAŞ GRUBU ARALIK AYI BÜLTENİMİZ MATEMATİK ETKİNLİKLERİMİZ Üçgen şekli ile oyun etkinliklerine yer verdik. 1-10 arası rakamları tanıma ve 1-5 arası sayıları

Detaylı

LYS DE ÇIKMIŞ DİL VE ANLATIM SORULARI

LYS DE ÇIKMIŞ DİL VE ANLATIM SORULARI LYS DE ÇIKMIŞ DİL VE ANLATIM SORULARI 2010 LYS www.akillitahtasunumlari.com 1. Karikatür insanların, varlıkların, olayların hatta duygu ve (I)düşüncelerin gülünç (II)yanını yakalayıp bunu (III)abartılı

Detaylı

1.KÖK 2.EK 3.GÖVDE. Facebook Grubu TIKLA.

1.KÖK 2.EK 3.GÖVDE. Facebook Grubu TIKLA. 1.KÖK Facebook Grubu TIKLA 2.EK https://www.facebook.com/groups/turkceogretmenler/ 3.GÖVDE 1 Ailesi 2 Tanımlar: 1-KÖK:Bir sözcüğün parçalanamayan anlamlı en küçük parçasıdır. Bütün ekler çıkarıldıktan

Detaylı