Kuvvet ve GüçG. imi. Dr.Ali KIZILET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kuvvet ve GüçG. imi. Dr.Ali KIZILET"

Transkript

1 Kuvvet ve GüçG Gelişimi imi

2 Spora Özgü Güç İçin İdman Metotları Güç,, zamanın n en kısa k miktarında olası büyük k bir güçg üretmek için i in sinir kas sistemi yeteneğidir. GüçG sadece hız(v) hareketi ile çoğaltılan lan kas kuvvetinin (F) ürünüdür. r. P=FxV Sportif amaçlar için i in güçg üçteki her artış ya kuvvet, ya hız z veya ikisinin birleşimindeki imindeki gelişmelerin sonucu olmalıdır. Sporcu geniş bir kas kütlesiyle k çok kuvvetli olabilir ama çok kısa k bir süre s içinde i inde güçg üçlü kasları harekete geçirmek için i in yeteneksizlikten dolayı gücü gösteremez. Bu eksikliğin in üstesinden gelmek için, i in, sporcu güçg üretimi oranının n gelişimi imi ile sonuçlanan kuvvet antrenmanına na katılmal lmalıdır.

3 İskelet skelet Kasının n Gerimi (tonus( tonus) Gerim bir nesne üzerine zerine etki eden kuvvettir. Her motor ünite / kas fibrili hep-yada yada-hiç prensibi ile kasılır. Tüm m kas motor ünitelerin sırayla s devreye girmesi nedeniyle kademeli olarak kasılır (daha fazla motor ünite devreye girdikçe e daha kuvvetli bir kasılma gerçekle ekleşir). Daha büyük b k kuvvet üretimi şunlara bağlıdır: Uyaran frekansı (fibrilde birim zamanda oluşan aksiyon potansiyeli) Kasılmaya başlamadan lamadan önce sarkomerlerin boyu (yani kasın n istirahat uzunluğuna una göre g boyu) Kasılan fibrillerin sayısı (aktive olan motor ünitelerin sayısı ve büyüklb klükleri kleri ile ilgili)

4 MOTOR ÜNİTE Kas fibrillerinin çoğu u gruplar halinde kasılır ortalama bir fasikül 150 fibril içerir ve genellikle çok sayıda motor nöron n tarafından kontrol edilir. İskelet kasında α motor nöron n ve onun innerve ettiği i fibrillerin oluşturdu turduğu u bütüne b Motor ünite denir. Güçlü kaslarda (örn.( bacak kaslarında) bir motor nöron n yaklaşı şık k 2000 fibrili uyarabilir. Gastrocnemius kasında 1934 fibrilli bir motor ünite saptanmış ıştır. MOTOR ÜNİTE:motor nöronn + bu motor nöronun n innerve ettiği i kas fibrilleri Nöromüsküler kavşak ak motor nöron n ile kas fibrillerinin motor son plakta birleşti tiği i alan (sinaptik( çukur)

5 MOTOR ÜNİTE

6 A muscle may have many motor units of many fiber types.

7 Bir kasın ürettiği i kuvvet, aktive olan motor ünite sayısına, bunların n tipine ve uyarı frekanslarına na bağlıdır. Tüm T m kas fibrilleri α motor nöron n ile innerve edilir. α motor nöron n eşik değerin erin üzerinde uyarıld ldığında, ona bağlı tüm m kas fibrillerini aynı frekansla uyarır r ve kasılma gerçekle ekleşir. Uyarı şiddeti eşik e uyaranın n altında kaldığı ığında hiçbir fibrilde aktivite oluşmaz (Hep-yada yada-hiç Prensibi) skeletal muscle fibers -motoneuron

8 MSS, aktive edilen motor ünite sayısını ve bunların n uyarı frekansını değiştirerek kuvvet/güç üretiminin miktarını kontrol eder. Bu yüzden y bir kasta binlerce değişik ik düzeyde d kuvvet üretimi gerçekle ekleştirmek mümkm mkündür. MSS gereği kadar kuvvet üretecek şekilde uyarı frekansı ve şiddetini oluşturur. Böylece B uygun frekansta uyarılm lmış gerekli büyüklükte kte ve sayıda motor ünite işe i e katılır, daha fazlası değil. Bunun sonucunda kasta binlerce değişik ik düzeyde d kuvvet üretimi gerçekle ekleşebilir. ebilir. skeletal muscle fibers -motoneuron

9 Motor ünitelerin (MU) işe i e katılım m sırass rasının n ve katılım m miktarının n ayarlanması yumuşak, kuvvetli ve devamlı kas kasılmas lmasının n anahtarıdır. r. Koordineli hareketlerde sadece birkaç tane MU aktive olur. Submaksimal kuvvet düzeylerindeki d bu düzenleme d her bir MU nin sırayla uyarılıp, tekrar sükun s haline dönmesini d sağlar.

10 MOTOR NÖRON N ve MOTOR ÜNİTE/KAS FİBRF BRİLİ TİPİ Bazı motor nöronlarn ronların n aksonları daha ince bazılar larınınki nki daha kalındır. İnce motor nöronlarn ronların n akson uçlaru ları fazla dal vermez. Bu nedenle daha az sayıda fibrile bağlan lanır r ve az sayıda fibril aktive edebilirler (Küçü üçük k MU). Kalın n motor nöronlarda n ise durum tam tersinedir (Büyük k MU). Motor ünitede fibril sayısı 2-33 kadar az (çok( küçük üçük k MU) veya 2000 kadar çok (çok( büyük b k MU) olabilir. İnce motor nöronlar n sinirsel uyaranı yavaş iletirler ve kendisine bağlı kas fibrillerinde düşük d k uyarı frekansları yaratırlar. rlar. Bunun sonucunda güçg üçsüz z fakat uzun sürds rdürülebilir kasılmalar oluşur. ur. Doğal olarak, küçük üçük MU lar ların ince motor nöronlarn ronlarına na bağlı fibriller Tip I, büyük b MU lar ların fibrilleri ise Tip II dir.

11 MOTOR NÖRON N ve MOTOR ÜNİTE/KAS FİBRF BRİLİ TİPİ (devam) Buller ve ark. (1960) ince motor nörona n sahip küçük üçük k bir motor ünitenin kas fibrillerini ayırıp, kalın n motor nöronlu n büyük b k bir motor nöronun n bazı kas fibrilleri ile yer değiştirmi tirmişler. Bir süre s sonra, yer değiştiren bu fibriller Tip I den Tip II ye veya tam tersine dönmd nmüşlerdir. Bu sonuç fibrili tipini belirleyen unsurun motor nöronlarn ronların n yapısı olduğunu unu ortaya koyar. Motor nöronlarn ronların n ne kadarının n kalın aksonlu ne kadarının n ince aksonlu olacağı ise genetik olarak belirlenir. Bu sebeple kalın n motor nöronu n fazla olanların n fazla sayıda toplam kas hücresi, h fazla sayıda Tip II fibrili vardır. r. Bu kişiler iler kuvvet, güç,, sürat s antrenmanlarına na daha iyi uyum gösterirler g ve bu açılardan hızla h gelişirler. irler. Hipertrofik gelişimleri imleri de daha hızlh zlı olur.

12 MOTOR NÖRON N ve MOTOR ÜNİTE/KAS FİBRF BRİLİ TİPİ (devam) İnce nöronlu n küçük üçük k motor ünitelerin uyarı eşiği düşüktür. Bu motor üniteler kolay uyarılırlar rlar ve düşük k kuvvet gerektiren hassas işlerde i devreye girerler. Zaten uyarı frekansları ve kas fibrili sayılar ları düşük k olduğu u için i in yüksek y kuvvet/güç üretemezler (Tip I). Büyük k motor ünitelerin ise uyarı eşiği i yüksektir y ve daha şiddetli uyaranlarla aktive olurlar. Daha fazla kuvvet gerektiren işlerde i devreye girerler (Tip II).

13 KAS SARSISI TEK KASILMA (Single( Single-Twitch) Motor nöronun n uyarması sonucunda, motor üniteyi oluşturan tüm t m fibrillerde aynı anda ve aynı uyarı frekansı ile kasılma oluşur. ur. Tek bir aksiyon potansiyeli kısa süreli s kasılmay lmayı takip eden gevşemeye emeye neden olur. Buna kas sarsısı denir. Tek kasılma kontrollu bir hareket oluşturamaz. turamaz. Uyarı frekansı 7-10 /saniyeye ulaştığı ığında Dalga Sumasyonu oluşur. ur. Bunun sonunda oluşan tetanik kasılma ile akıcı, kontrollü bir kas aktivitesi görülür. g r.

14 wbir Kas Sarsısı tek bir kasılma/gevşeme döngüsüdür

15 wtek KASILMAYI OLUŞTURAN PERİOTLARIN SÜRELERS RELERİ

16 HATIRLATMA: wrefrakter PERİYOD Uyarılabilen hücrelerde, aksiyon potansiyeli başladıktan sonra, bir süre için kuvvetli bir uyaran gelse bile yeni bir aksiyon potansiyeli oluşamaz (Refrakter Periyod) Bu süre motor nöronda millisaniye (ms) kadardır. 1-3 ms de aksondan motor son plağa geçişte kaybedilir. Saniyede uyaran oluşabilir.

17 Latent Periot + Kas Sarsısı Süresi + Gevşeme eme SüreleriS Motor nöronun n uyarılmas lması ile kas sarsısının n başlamas lamasına kadar geçen en süreye s Latent Periyot denir. Bu izometrik kasılma sırass rasında ~1-2 2 ms sürerken, s konsantrik kasılmada yük k hafifse ms, orta düzeydeyse d ~3-4 4 ms, ağıa ğırsa ~5-6 ms sürer. s Kas sarsısının n süresis ise hızlh zlı kasılan fibrillerde (FT veya Tip II) 7,5 ms kadar kısa k olabilirken yavaş kasılan fibrillerde (ST veya Tip I) 100 ms ye kadar uzayabilir. Gevşeme eme periyodu ms dir. Ca ++ un SR ye geri dönüşü. d Tip I lerde SR ağıa TipII lerdeki kadar gelişkin olmadığı ığından Ca++ salınımı ve Ca ++ pompaları ile geri alınımı o kadar etkin değildir. Bu nedenle kasılma ve gevşeme eme Tip II ye göre daha uzun sürer. s

18 w200 ms de bir gelen uyarı dalga sumasyonu yaratamaz. Seyirme şeklinde kontrolsüz tek bir kas sarsısına neden olur. Bunun sebebi, bir önceki kas sarsısına ait gevşeme evresinin tamamlanarak, sarkoplazmadaki tüm Ca ++ iyonlarının SR ye geri pompalanmış olmasıdır. Kas hemen istirahat uzunluğuna geri döner. Kasın boyu kısalmaya devam etmez ve eklemde bir hareket olmaz.

19 wdalga SUMASYONU (Wave Summation/Frequency Summation/Temporal Summation) Refrakter periyot ve latent periyot kasılma sürelerinden s daha kısa k olduğundan, undan, henüz z kas sarsısı tamamlanmadan (yani Ca ++ iyonlarının önemli bir kısmı henüz sarkoplazmada iken) yeni bir uyaran ile Sarkoplazmik Retikulum dan (SR) Ca ++ iyonları sarkoplazmaya bırakılır. r. Bunun sonunda Ca ++ SR den uzaklaşamaz, amaz, hatta miktar olarak artar. Böylece B kasılma daha büyük b k güçg üçle devam eder. Çünk nkü kalsiyum artışı daha fazla G-Aktin G bölgesinin açılmasa lmasına ve daha fazla çapraz köprk prü oluşmas masına ve daha fazla hamle vurumuna neden olur. Kasılma akıcı bir şekilde ilerler.

20 wdalga SUMASYONU (devam) Böylece, gevşeme eme gerçekle ekleşmeden tekrarlanan uyarılar ilk kasılmaya katılmayan diğer kasılma elemanlarının da aktivasyonuna neden olacak şekilde kasılman lmanın artmasına neden olurlar. Bu olaya kasılmalar lmaların birikmesi (sumasyonu( sumasyonu) ) adı verilir. Sumasyon sırasında meydana gelen kas gerimi, tek kasılma sırass rasında meydana gelenden daha fazaladır. Uyarılar ların n hızlh zlı bir şekilde tekrar edilmesi sonucunda, herhangi bir gevşeme eme olmaksızın, sürekli s bir kasılma görülür. r. Buna tetanik kasılma lma (tetanus)) denir.

21 wkas henüz tam olarak gevşememişken ikinci uyaranın oluşması, Dalga Sumasyonu yaratarak, daha güçlü bir kasılmaya neden olur. Çünkü, bir önceki kas sarsısına ait gevşeme evresi tamamlanmadan, yani sarkoplazmadaki tüm Ca ++ iyonları SR ye geri pompalanmadan yeni bir uyaranla SR den tekrar bol miktarda Ca ++ sarkoplazmaya bırakılır. Stimulus Stimulus Stimulus

22 wbunun sonucunda sarkoplazmadaki Ca ++ miktarı artar. Bu da daha fazla Ca ++ un Troponin-C ye bağlanarak, daha fazla miyozin-aktin bağlanmasına ve hamle vurumuna neden olur. Böylece, daha kuvvetli veya güçlü (hızlı) bir kasılma gerçekleştirilir.kas hemen istirahat uzunluğuna geri döner. Kasın boyu kısalmaya devam etmez ve eklemde bir hareket olmaz. Stimulus Stimulus Stimulus

23 wwtam ve Tam olmayan Tetanus: Uyarılar arasında hiçbir gevşeme görülmezse, bu duruma tam tetanus denilir. Kasılma cevapları arasında herhangi bir gevşeme görülmesi halinde ise meydana gelen kasılma tam olmayan tetanus olarak adlandırılır. G e r i m Uyaran Tek kasılma Dalga sumasyonu Tam olmayan tetanus Tam tetanus Bir motor ünitenin ürettiği i kuvvet uyarı frekansının n artımıyla, kademeli olarak artar. Çünk nkü, sarkoplazmadaki Ca ++ miktarı gittikçe e artar. Bir motor ünitenin Kasılma kuvvetindeki değişim: im: Uyaran frekansının n değişimi imi ile GERÇEKLE EKLEŞİR (DALGA SUMASYONU) SYONU)

24 wtam OLMAYAN TETANUS

25 wtam TETANUS

26 wdalga Sumasyonu ve Tetanus

27 wkramp Kramp: Uyarı frekansı saniyede arasındaysa büyük ihtimalle kramp gerçekleşir. Figure 6.10 Slide 6.11

28 Kontrollü ve Daha GüçG üçlü Kasılmalar için in Gerekli Uyarı frekansı Akıcı,, kontrollü bir hareket için i in kas fibrilinin saniyede en az kez uyarılarak, hamle vurumu yapması gerekir. Böylece gevşeme eme tamamlanmadan bir dalga sumasyonu oluşur. ur. Uyarı frekansı arttıkça a daha güçg üçlü kasılma gerçekle ekleşir. Uyarı frekansı 10/saniyeden 50/saniyeye çıktığında kasılma gücüg 10 kat artar. Maksimal kuvvet üretimi sırass rasında uyarı frekansı Tip I fibrillerde en fazla 40 /saniye civarındayken, Tip II fibrillerde /saniye civarında olabilir. Uyarı frekansı 100 / saniyeye çıkarılsa bile genellikle 50-60/saniye frekans civarında tam tetanus oluşur ur ve bu noktadan sonra kuvvette artış miktarı daha az olur.

29 MAKSİMAL MAL KUVVET/GÜÇ ÜRETİMİNDE UYARI FREKANSI MSS kas tonusunu,, gerime duyarlı kas iğiciği ve golgi tendon organı isimli reseptörlerden rlerden aldığı bilgiler doğrultusunda ayarladığı için, in, maksimal kuvvet üretimi düzeyinde d de uyarı frekansını daha fazla arttırmaz. rmaz. Bu noktadan itibaren kas fibrillerinin sarkomerleri tam kapasite ile kasılmay lmayı gerçekle ekleştirdiklerinden uyarı frekansı artsa da kas gerimi (kuvvet üretimi) değişmeyecektir. Bu durum MSS tarafından uyarı frekanslarını daha fazla arttırılmamas lmaması ile sonuçlan lanır. O kas fibrillerinde maksimal kuvvet/güç üretiminin bir süre s daha devam ettirilmesi gerekiyorsa, bu maksimal uyarı frekansını sürdürülür. r.

30 YORGUNLUK Saniyede 20 den fazla uyarılan kas hücresinde h yorgunluk ihtimali oluşur. ur. Bunun altında uyarı frekansları yorgunluk yaratmazlar. Frekans 20/sn sn ninnin üstüne çıktıkça a yorgunluk daha erken oluşur. ur. Bu sebeple, düşük d k frekanslı güçsüz z kasılmalar daha uzun sürds rdürülürken, rken, yüksek y frekanslı güçlü kasılmalar kısa k sürer. s Kassal Yorgunluğun pek çok nedeni vardır. r. Bunlar sonraki konularda incelenecektir.

31 Nöromüsküler Yorgunluk Daha öncede bahsettiğimiz imiz gibi, motor nöronun n saniyede 100 gibi yüksek frekanslarla uyarılmas lması motor son plakta asetilkolin konsantrasyonun hızla h düşmesine d neden olur. Bunun sonunda birim zamanda açılan a ligand kapılı Na + kanalı sayısı azalır. Böylece membran potansiyelinin -90 mv tan tan,, voltaj kapılı Na kanallarının n açılmasa lmasına neden olarak aksiyon potansiyelini başlatan, -70 mv civarına düşme d hızıh yavaşlar ve uyarı frekansı düşer. Bu durum yüksek y şiddetli sprint müsabakalarm sabakaları,, kuvvet ve güçg antrenmanları gibi aktivitelerde saniyede güçg üç/kuvvet üretiminin azalmasına neden olur. Sonunda, fibril/motor ünite (motor ünitedeki diğer fibriller aynı anda) saniyede uyarının n altına düşerek, d devre dışıd kalır. Kas gücü devre dışıd kalan motor ünitenin üretebileceği i kuvvet kadar düşer (eğer er devreye girecek yedek bir motor ünite kalmadıysa)

32 Kassal Aktivite SırasS rasında Motor Ünite Katılım m SırasS rası Her motor nöron n aksiyon potansiyelini başlatacak latacak kendisine has bir eşik e uyaran düzeyine d sahiptir. Küçük k motor ünitelerin genellikle uyarı eşiği düşüktür r ve düşük d şiddetli bir uyaranla aksiyon potansiyelini başlat latırlar. Bundan dolayı kuvvet üretiminde ilk devreye girenler küçük üçük k motor ünitelerdir. Dış direncin büyüklb klüğüne göre, g daha fazla kuvvet gerektikçe, e, uyarı eşiği i daha yüksek y olan, daha büyük k motor üniteler devreye girerler (Hanneman ın Size yani Boyut prensibi). Eksantrik ve izometrik kasılmalarda bu direnç yenilemez.

33 Aktive Olan Motor Ünite Sayısının Artımı ile Kuvvet Üretiminin Artımı MOTOR ÜNITE SUMASYONU K u v v e t Motor Ünite Sayısı

34 Aktive Olan Motor Ünite Sayısının Azalımı ile YORGUNLUK; Kuvvet üretim düzeyinde, nöromüsküler yorgunluk veya diğer yorgunluk nedenleriyle devre dışı kalan MU nin üretebileceği toplam maksimal kuvvet düzeyi kadar azalma olur. K u v v e t Motor Ünite Sayısı

35 Maksimal Kuvvet Üretimi SırasS rasında Motor Ünite Katılım m SırasS rası ve Kuvvet Gelişiminde iminde Kullanılmas lması Gereken YükY Maksimal kuvvetin (Maksimal İstemli Kasılma: MİK) M ¼ - 1/3 üne kadar sadece Tip I ler (ST) aktive olur. Ancak daha fazla kuvvet gerektiren işler i için i in Tip II fibriller devreye girmeye başlar. % 35 MİK M K altındaki dirençler Tip II leri çalıştırmaz. Kaslarımız z günlg nlük k yaşam am aktiviteleri sırass rasında % 60 MİK ya kadar dirençlerle karşı şılaştığından, bu yüklere y zaten adapte olmuştur. Bu sebeple, kuvvet geliştirmeye yönelik y antrenmanlarda günlg nlük k aktivitelerde hiç devreye giremeyen büyük k Tip II motor ünitelerin senkronizasyonu sağlanmaya çalışılır. Bu sebeple Maksimal Kuvveti geliştirici antrenmanlarda yük y k en az % 60 MİK M K olmalıdır.

36 Kuvvet Gelişiminde iminde Kullanılmas lması Gereken YükY Periotlamada önce % 60 MİK M K civarı yüklerle başlan lanır. Daha sonra yük, y gelişen en yeni maksimal kuvvet değerleri erleri de göz g önüne ne alınarak, daha yüksek şiddetlerle yapılmal lmalıdır, Submaksimal yüklerle intermusküler koordinasyonu (kas gruplarının senkronizasyonunu) mükemmellem kemmelleştirecek etkili bir uyaran yoktur. Bu yüzden y maksimal kuvveti doğrudan geliştirmede maksimale çok yakın yükler kullanılır r (%85+).

37 Maksimal Kuvvet Üretimi SırasS rasında Motor Ünite Katılımı ve Kuvvet Antrenmanları İncelenen iki küçük üçük k kasta % 50 MİK M K düzeyinde d motor ünitelerin çoğu u aktive olmuştur. MİK nın M n % 100 ü üne ulaşmak için in bu noktadan sonra sadece uyarı frekanslarının n artımı görülür. r. Orta büyüklb klükteki kteki kaslar ve yardımc mcı kaslarda ise, bu durum % MİK M K düzeylerindeki d yüklerde y ortaya çıkar. Temel kaslar (göğüs, omuz ve bacak kasları) ) kaslarda ise (biceps femoris, deltoid vb.) % 100 MİK ya kadar yeni MU katılımı görülür. r.

38 Maksimal Kuvvet Üretimi SırasS rasında Motor Ünite Katılımı ve Kuvvet Antrenmanları (devam) Bu sonuçlar, küçük üçük k kaslarda % 50 MİK M üzerindeki yüklerle, y yardımc mcı kaslarla orta büyüklb klükteki kteki kaslarda % MİK M üzerindeki yüklerle y artık önemli bir miktarda yeni MU katılımı olmayacağı ğını gösterir. Bundan dolayı,, küçük üçük k kaslarda % 50 MİK nın M üzerindeki yükler, yardımc mcı ve orta büyüklb klükteki kteki kaslarda % MİK M üzerindeki yüklerle y çalışıldığında kuvvet gelişiminde iminde anlamlı bir farklılık k olmaz.

39 Maksimal Kuvvet Üretimi Sırasında Motor Ünite Katılımı ve Kuvvet Antrenmanları (devam) Bunu antrenman planlamasına na yansımas masına şöyle bir örnek verebiliriz; Kuvvet antrenmanı periyotlamasında en etkili maksimal kuvvet gelişimini imini sağlayacak % 85 MİK M üzeri yüklerle y çalışılan periyoda gelindiğinde inde temel kaslar için i in % 85 MİK M K ve üzeri yükler y kullanılırken, Yardımc mcı ve orta büyüklb klükteki kteki kaslar için i in en fazla % MİK, M K, küçük k kaslar içinde i inde en fazla % MİK M K yükleri y kullanılmal lmalıdır. Set sayılar ları,, tekrar sayılar ları ve dinlenme araları da buna göre g ayarlanmalıdır. r.

40 MAKSİMAL MAL KUVVET / GÜÇG ANTRENMANLARINDA SET SAYISI Bir kas kendi maksimal kuvvet üretiminin % 100 ü ile kasılırken, motor ünitelerinin en fazla % 90 ı aynı anda aktive olabilir. Geri kalanı yorulan motor ünitelerin yerini almak üzere Yedek olarak beklerler. Kuvvet antrenmanı yapmamış bir kişide ide maksimal kuvvet üretimi (Maksimal İstemli Kasılma lma-mik) sırasında o kasa ait motor ünitelerin küçük üçük k bir kısmk smı örneğin % 50 si sekronik olarak (aynı anda) aktive olur. Çünk nkü daha büyük b k motor üniteleri devreye sokacak kadar şiddetli impulslar oluşmaz.

41 MAKSİMAL MAL KUVVET / GÜÇG ANTRENMANLARINDA SET SAYISI (devam) Birinci sette aktive olabileceklerin tamamı (az önceki örnekte % 50 si) aktive olur. Bazı motor üniteler ilk setin sonuna doğru yorularak devre dışıd kalırlar. İkinci settin başı şında bunların n yerine benzer büyüklb klükte kte yeni motor üniteler devreye girer. Set sonunda bir kısım k m motor ünite daha yorulur. Üçünc ncü sette aynı şey tekrarlanarak, daha fazla sayıda motor ünitenin çalıştırılması sağlan lanır. Bu sebeple, kuvvet ve güçg gelişimi imi antrenmanları en az üç set olarak uygulanır. Böylece B yeni aktive olan MU lar ların adaptasyonu ile sekronik MU katılımı artarak (örne( rneğin; %50 den % 60 a), MİK M K arttırılm lmış olur. Bu gelişimde imde son nokta % 90 MU senkronizasyonudur. nokta % 90 MU senkronizasyonudur.

42 MAKSİMAL MAL KUVVET VE GÜCÜN N DOĞRUDAN ARTIMI Nöromüsküler adaptasyonla gelişir. ir. Daha fazla MU nin senkronik olarak aktive olması ve, MU uyarı frekanslarının n artmasıyla gerçekle ekleşir. Kasın n enine kesitinin 1 cm 2 si başı şına üretebileceği kuvvet 3,6 ile 10 kg arasındad ndadır. Bu yolla 10 kg a kadar artar. Bu noktadan sonra bu yolla kuvvet gelişimi imi mümkün n değildir.

43 MAKSİMAL MAL KUVVET VE GÜCÜN N DOLAYLI ARTIMI Hipertrofi ile gerçekle ekleşir. Kasın n enine kesitinin artmasıdır. r. Bu artımda kas proteinlerinin artımı önemli rol oynar. Aktin, miyozin, troponin-tropomiyozin tropomiyozin vb. gibi kontraksiyona katılan proteinlerin sentezi de artar. Böylece, kas fibrilinde sarkomerlerin sayısı artarak, her bir fibrilin kuvvet üretme yeteneği i artmış olur. Bunun sonucunda kas enine kesit alanı (cm 2 lerin sayısı) arttırılarak, dolaylı olarak kuvvet geliştirilebilir. Erkeklerde fibril boyutları bayanlarınkinden nkinden daha büyüktb ktür. Bu muhtemelen her iki cinsiyet arasındaki testosteron hormonu ve aktivite düzeyi d farklılıklar klarından kaynaklanır.

44 KUVVET ANTRENMANIN İLK SEANSLARINDA GÖRÜLEN G HIZLI KUVVET ARTIŞI Tamamen nöromn romüsküler gelişimden imden kaynaklanır. Senkronik olarak aktive olan MU oranı artarken, bu MU lar ların uyarı frekansında nda da gelişmeler görülür. r. Bu sırada s hipertrofi görülmez. g

45 DOĞRUDAN KUVVET GELİŞİ İŞİMİ İÇİN İZLENECEK YOLLAR Daha fazla motor ünitenin, daha yüksek y frekansla uyarılarak, senkonik bir şekilde işe e katılımını geliştirmek için i in iki yol izlenmelidir: Direnç antrenmanı ile, Mental antrenman ile.

46 Kassal Aktivite SırasS rasında Motor Ünite Katılım m SırasS rasının n Hareket Açısı ile İlişkisi Hareketin açısıa değiştik tikçe e de motor ünite katılım m sırass rasında değişiklikler iklikler olur. Örneğin, Incline Press hareketi ile maksimal kuvvet çalışırken pectoralis majör kasının n daha çok üst kısmk smındaki motor üniteler küçük üçükten büyüğe b e doğru sırayla s devreye girerler.

47 Kassal Aktivite SırasS rasında Motor Ünite Katılım m SırasS rasının n Hareket Açısı ile İlişkisi Decline Press hareketinde ise aynı antrenman şiddetiyle çalışıldığında pectoralis majör r kasının n alt kısmk smındaki motor üniteler küçük üçükten büyüğe b e doğru sırayla işe i e katılırlar.

48 Kassal Aktivite SırasS rasında Motor Ünite Katılım m SırasS rasının n Hareket Açısı ile İlişkisi (devam) Bu, kastaki motor ünitelerin belli bir hareket için i in düşük d k uyarılma eşiğine e ine sahipken (kolay uyarılır r ve işe i e daha erken katılır) bazı hareketler için i in yüksek y eşikli e (zor uyarılır r ve geç katılır) olduğunu unu göstermektedir.

49 Kassal Aktivite SırasS rasında Motor Ünite Katılım m SırasS rasının n Hareket Açısı ile İlişkisi (devam) Bu bilgilerin ışığında, kuvvet ve güçg gelişimi imi antrenmanlarında, nda, sezon yaklaştıkça a branşa özgü hareketlerin tercih edilmesi gerektiği i ortaya konmuştur. Maksimal Kuvvet ve hipertrofi gelişimi imi için i in uygun metotlardan biri olan Super Set sistemi de ardarda üç veya daha fazla set boyunca aynı kası değişik ik açılarda a çalıştırmayı öngörür. r. Böylece B kasa ait tüm t m motor üniteler daha etkin bir şekilde çalıştırılmış olur. İntramusküler (kas içi) i i) koordinasyon daha etkili bir şekilde geliştirilebilir ve maksimal kuvvet artışı ışına katkıda bulunabilir.

50 HAREKET HIZI İLE MOTOR ÜNİTE KATILIM SIRASI Yavaş hareketlerde en küçük üçük MU dan daha büyüklerine doğru görülen g katılım m sırass rası,, hızlh zlı hareketlerde bozularak, önce büyük b k olanlar sonra daha büyük b k olanlar devreye girerler. Bu nedenle, sprint, sıçrama, s ani yön y n değiştirme gibi hızlh zlı hareketlerde önce Tip II ler devreye girer. Bu tip egzersizler Tip II gelişimine imine katkıda bulunur.

51 MAKSİMAL MAL KUVVET OLUŞUM UM SÜRESİ ve HAREKET HIZI Maksimal kuvvet gerektiren hareketlerde eklem hareket hızıh 60 /sn sn yi nadiren geçer. er. Direnç o kadar yüksektir y ki bunu yenebilecek kuvvet düzeyi d çok hızlh zlı oluşturulamaz. Yavaş hareketlerde önce MU katılım m sırass rası küçükten büyüğe e doğru olduğundan, undan, her kasın n kendi maksimal kuvvetini oluşturmas turması için in geçen en süre s 0.7 saniye kadardır. r. Kuvvet gelişse bile bu yeni kuvvet düzeyine d ulaşmak için i in geçen en süre s pek değişmez.

52 MAKSİMAL MAL GÜÇG ÜRETİMİ VE HAREKET HIZI Maksimal sprint, sıçrama s ve ani yön y n değiştirmelerde ayağı ğın yerde kalma süresi s 0.12 sn ile 0.20 sn arasındad ndadır. Bu kadar kısa k sürede maksimal kuvvet oluşturacak kadar motor ünite devreye giremez. O yüzden y yüksek y açısal a hız h z gerektiren aktiviteler esnasında nda maksimal kuvvete rastlanamaz, ancak maksimal güce g rastlanabilir. Mümkün n olan en fazla sayıda motor ünitenin, mümkm mkün n olan en kısa sürede s senkronik olarak yüksek y bir uyarılma frekansı ile aktivasyonu ise kısa k zamanda daha fazla işi yapmayla, yani gücün n büyüklb klüğü ile karakterizedir. Bu yüzden, y yüksek y yoğunlukta hızlh zlı hareketlerle güçg geliştirmeye çalışılır. GücüG geliştirmede önerilen en uygun ek direnç ağırlığı maksimal kuvvetin %50 - %75 idir. Hareketler patlayıcı olmalıdır.

53 Kasılma Hızı H Kuvvet - Güç İlişkisi Kuvvet Güç 0 /sn 60 /sn 120 /sn 180 /sn 240 /sn 300 /sn 360 /sn Hız

54 KUVVET GÜÇ GELİŞİ İŞİMİ ANTRENMAN PLANMASI Kuvvet, güçg ve sürati s geliştirmede en etkin yol; yük y hız z kombinasyonundaki makul değişimlerden imlerden geçer. er. Yüksek Y hız h düşük direnç antrenmanından ndan önce (güç antrenmanı), düşük d k hız h yüksek direnç (maksimal kuvvet antrenmanı yapılmal lmalıdır.

55 BRANŞA ÖZGÜ KUVVETLİ/GÜÇLÜ HAREKETLER İÇİN GEREKLİ KASSAL KOORDİNASYON GELİŞİMİ Eski Sovyet araştırıcılara göre iki tip kassal koordinasyon söz konusudur; 1) inter musküler kaslar arası, 2) intramusküler kas içi. Birincisi kasların kasılma ve gevşeme sıralarının ve kasılma kuvvetlerinin kontrolüyle ilgili olup, teknik drillerle geliştirilir (jimnastik, kule atlama, buz pateni vs.). İkincisi senkronize motor ünite katılımı ve bunların yüksek frekansla uyarılması üzerine kurulmuştur ve doğrudan kuvveti arttırır. Kassal kuvveti geliştirme sürecinde ilk senkronize olanlar FT (Fast Twitch-hızlı kasılan) motor ünitelerdir. Submaksimal yüklerle intramusküler koordinasyonu (kas içi, MU senkronizasyonunu) mükemmelleştirecek etkili bir uyaran yoktur. Bu yüzden maksimal kuvveti doğrudan geliştirmede kullanılan direnç antrenmanlarında maksimale çok yakın yükler kullanılır (%80+).

İskelet Kasının Gerimi (tonus)

İskelet Kasının Gerimi (tonus) İskelet Kasının Gerimi (tonus) Gerim bir nesne üzerine etki eden kuvvettir. Bir motor ünitedeki kas fibrili hep-yada-hiç prensibi ile kasılır. Tüm kas motor ünitelerin sırayla devreye girmesi nedeniyle

Detaylı

Kas Uzunluğu - Kuvvet İlişkisi

Kas Uzunluğu - Kuvvet İlişkisi % Maksimal Gerim Kas Uzunluğu - Kuvvet İlişkisi Uzunluk Sarkomer boyu istirahat koşullarında 2 mm (mikron mikro metre) kadardır Kas Fibrili Uzunluğu ve Kuvvet Üretimi Sarkomerlerin boyu, dolayısıyla da

Detaylı

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU

Kuvvet Antrenmanları. Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr. Muzaffer. ÇOLAKOĞLU Progresif yüklenme Performans gelişimi için daha önce adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ

KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS VE HAREKET FİZYOLOJİSİ KAS DOKUSU TİPLERİ İSKELET KASI İskelet Kasının Yapısı Kas Proteinleri Kas Kontraksiyonu KASILMA TİPLERİ KASIN ENERJİ METABOLİZMASI İskelet Kası Çizgili kastır. İstemli çalışır.

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Prof.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar Prof.Dr.Mitat KOZ 1 İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SBA/ANR ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ 2016-2017 SBA/ANR 301-01 ANTRENMAN BİLİMİ KUVVET DERS SORUMLUSU ÇINAR YAZICI Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan, sinir-kas yeteneği

Detaylı

İskelet Kası Fizyolojisi. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

İskelet Kası Fizyolojisi. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU İskelet Kası Fizyolojisi Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Kas Sistemi KAS TÜRLERİ Çizgili kaslar (istemli çalışırlar) Kalp kası (miyokard - istemsiz çalışan tek çizgili kas) Düz kaslar Düz kaslar ve miyokard

Detaylı

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas

İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Kas Fizyolojisi İnsan vücudunda üç tip kas vardır: İskelet kası Kalp Kası Düz Kas Vücudun yaklaşık,%40 ı çizgili kas, %10 u düz kas kastan oluşmaktadır. Kas hücreleri kasılma (kontraksiyon) yeteneğine

Detaylı

skelet sistemi tek ba ına vücudu hareket ettiremez. Herhangi bir hareket için gerekli kuvvet kaslar tarafından sa lanır. Kas dokusu vücutta oldukça

skelet sistemi tek ba ına vücudu hareket ettiremez. Herhangi bir hareket için gerekli kuvvet kaslar tarafından sa lanır. Kas dokusu vücutta oldukça skelet sistemi tek ba ına vücudu hareket ettiremez. Herhangi bir hareket için gerekli kuvvet kaslar tarafından sa lanır. Kas dokusu vücutta oldukça fazla bulunur. Sadece iskelet kasları toplam a ırlı ın

Detaylı

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI

EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI EGZERSİZE KAS SİSTEMİNİN YANITI Prof. Dr. F ÖZYENER EGZERSİZ SIRASINDAKİ DAYANIKLILIĞIMIZ VE SÜRATİMİZ BÜYÜK ORANDA KASLARIMIZIN ENERJİ VE GÜÇ ÜRETEBİLME YETENEĞİNE BAĞLIDIR. Kas Hücresi Sarkotübüler

Detaylı

KAS FĐZYOLOJĐSĐ. Doç.Dr.Nesrin Zeynep Ertan

KAS FĐZYOLOJĐSĐ. Doç.Dr.Nesrin Zeynep Ertan KAS FĐZYOLOJĐSĐ Doç.Dr.Nesrin Zeynep Ertan < Temel özellikleri Đskelet kası: Đstemli kontrol edilir Çizgili görünümdedir. Çok çekirdekli hücrelerdir. Kalp kası: Đstemsiz kontrol edilir. Çizgili görünümdedir.

Detaylı

Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Egzersize Giriş ve Egzersiz Fizyolojisi

Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Egzersize Giriş ve Egzersiz Fizyolojisi Uzm. Fzt. Kağan Yücel - Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Egzersize Giriş ve Egzersiz Fizyolojisi Hareket sisteminin temel yapı taşları iskelet ve kaslardır. Kaslar; çizgili kaslar ve düz kaslardan oluşur. Kalp

Detaylı

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır.

Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvet: Nöromuküler sistemde harekete katılan kasların istemli ve yavaşça kasılmasıyla üretebildiği azami kuvvet olarak tanımlanır. Maksimal kuvvette, Yaş, Cinsiyet, Genetik özelliklerle birlikte

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 39 İNSANDA DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ 3 KAS SİSTEMİ

11. SINIF KONU ANLATIMI 39 İNSANDA DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ 3 KAS SİSTEMİ 11. SINIF KONU ANLATIMI 39 İNSANDA DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ 3 KAS SİSTEMİ KAS SİSTEMİ Hayvanların çoğunda hareket, özelleşmiş kas hücrelerinin kasılmasıyla meydana gelir. Kaslar, vücudun şeklinin korunmasında

Detaylı

2- Bütün Kasın Kasılması

2- Bütün Kasın Kasılması 2- Bütün Kasın Kasılması Madde 1. Giriş Bir kas içinde gelişebilen kas gerilme düzeyinde geniş bir değişme vardır. Madde 2. Amaçlar Tek bir kas kasılmasının bileşen parçalarını incelemek. Kas gerilmesi

Detaylı

2 tip düz kas vardır: 1. Viseral düz kaslar. (mide, barsak, üreter, damarlar) 2. Çok üniteli düz kaslar (iris kasları, piloerektör kaslar)

2 tip düz kas vardır: 1. Viseral düz kaslar. (mide, barsak, üreter, damarlar) 2. Çok üniteli düz kaslar (iris kasları, piloerektör kaslar) Düz kaslar 2 tip düz kas vardır: 1. Viseral düz kaslar. (mide, barsak, üreter, damarlar) 2. Çok üniteli düz kaslar (iris kasları, piloerektör kaslar) UYARILMALARI: Düz kaslar tiplerine göre farklı uyarılır

Detaylı

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd. Doç.Dr. Aslı AYKAÇ YDU Tıp Fakültesi Biyofizik AD

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd. Doç.Dr. Aslı AYKAÇ YDU Tıp Fakültesi Biyofizik AD KAS FİZYOLOJİSİ Yrd. Doç.Dr. Aslı AYKAÇ YDU Tıp Fakültesi Biyofizik AD Kas Doku Vücut ağırlığının yarısı Üç tip kas vardır: Kalp kası İskelet kası Düz kas İskelet kası Kalp kası Düz kaslar İstemli kontrol

Detaylı

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P)

Strese Adaptasyon Modeli Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri. Progresif Yüklenme. Kuvvet (F) Kassal Güç (P) Kuvvet ve Güç Gelişimi Antrenmanlarının Fizyolojik Temelleri Progresif Yüklenme Performans gelişimi için daha adapte olunmuş (alışık) yükten biraz fazla bir yük uygulanmalı Bu yeni yüke adaptasyon gelişince

Detaylı

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

KAS FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN KAS FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Uyarılabilen dokular herhangi bir uyarıya karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturup, iletebilme özelliği göstermektedir.

Detaylı

Kas Dokusu Çeşitleri. 3 tip kas dokusu. Düz kaslar Kalp kası Çizgili iskelet kası

Kas Dokusu Çeşitleri. 3 tip kas dokusu. Düz kaslar Kalp kası Çizgili iskelet kası 1 Kas Dokusu Çeşitleri 3 tip kas dokusu Düz kaslar Kalp kası Çizgili iskelet kası 2 Düz Kaslar İç organların ve damarların duvarlarında bulunur Otonom sinir sistemi tarafından innerve edilir, istem dışı

Detaylı

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri

Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Kuvvet Türlerine Yönelik Antrenman Yöntemleri Futbol da Kuvvet Semineri 22-23 Mayıs 2004 Ankara Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kuvvet Türleri 1- Maksimum

Detaylı

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA

ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA ESNEKLİK GELİŞTİRME VE PROGRAMLAMA 1 ESNEKLİK Tanımlar Esneklik Bir eklem ya da bir dizi eklemin kendi hareket genişliğinde tamamen hareket edebilmesi Ya da bir eklemin ya da eklem dizisinin hareket genişliği

Detaylı

Kalp Fonksiyonları KALP FİZYOLOJİSİ. Kalp Fonksiyonları. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Dolaşım Sistemleri

Kalp Fonksiyonları KALP FİZYOLOJİSİ. Kalp Fonksiyonları. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Kalbin Lokalizasyonu ve Ölçüleri. Dolaşım Sistemleri KALP FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Seçgin SÖYÜNCÜ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD 2009 Kalp Fonksiyonları Kan damarları yoluyla oksijeni ve barsaklarda emilen besin maddelerini dokulara iletir

Detaylı

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

ANTRENMAN BİLGİSİ. Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı. Doç.Dr. Ertuğrul GELEN. SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ANTRENMAN BİLGİSİ Kuvvet ve Kuvvet Antrenmanı SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ Kuvvet antrenman yöntemleri temelde iki grup altında toparlanabilir: (serbest

Detaylı

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi

Fizyolojik Yaklaşım. Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi Fizyolojik Yaklaşım Kas kasılması sırasında ortaya çıkan gerilim Bir kasın veya kas grubunun bir dirence karşı koyabilmesi 2 3 Fizikte kuvvet Cisimlerin şekillerini konumlarını ve harekelerini değiştiren

Detaylı

KAS Klinik Önem. Doç.Dr.Vatan KAVAK

KAS Klinik Önem. Doç.Dr.Vatan KAVAK KAS Klinik Önem Doç.Dr.Vatan KAVAK Hareket sisteminin temelini kaslar oluşturur. İnsan vücudunda 650 civarında kas bulunur. Kasların toplam ağırlığı bireyden bireye değişmekle birlikte, tüm vücut ağırlığının

Detaylı

DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. DİNLENİM MEMBRAN POTANSİYELİ Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Hücre içi kompartıman ve hücre dışı kompartımanın büyük bölümü elektriksel açıdan nötrdür. Hücre içinde

Detaylı

MEMBRAN POTANSİYELLERİ HÜCRELERİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ

MEMBRAN POTANSİYELLERİ HÜCRELERİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ MEMBRAN POTANSİYELLERİ HÜCRELERİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ MEMBRAN POTANSİYELİ Vücuttaki tüm hücrelerin membranları, üzerlerinde elektrik yükü depolayacak özelliktedir Hücrelerin normal işlevlerini yerine

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü

FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR. Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET ANTRENMANLARI VE PLYOMETRİK ANTRENMANLAR Doç.Dr. Güven ERDİL TFF Futbol Gelişim Direktörü FUTBOLDA KUVVET 1- Kuvvetin Genel Tanımlanması 2- Futbolda kuvvet neden önemlidir? 3- Kuvvet Konusunda

Detaylı

İSKELET KASI FİZYOLOJİSİ. Doç.Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji AD

İSKELET KASI FİZYOLOJİSİ. Doç.Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji AD İSKELET KASI FİZYOLOJİSİ Doç.Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji AD Tartışma konuları Kasılmada kayan filamentler kuramı İskelet kasında kasılma mekaniği Kas gücü ve etkileyen unsurlar Kas lifi tipleri Kasılma

Detaylı

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ

ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ ERGENLİK DÖNEMİNDEKİ SPORCULARDA KOORDİNASYON, ESNEKLİK VE KUVVET ÖZELLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ TANER ATİK ERGENLİK DÖNEMİ Ergenlik dönemi, biyolojik, psikolojik, zihinsel ve sosyal açıdan bir gelişmenin

Detaylı

İSTİRAHAT MEMBRAN POTANSİYELİ & AKSİYON POTANSİYELİ. Prof.Dr. Mitat KOZ

İSTİRAHAT MEMBRAN POTANSİYELİ & AKSİYON POTANSİYELİ. Prof.Dr. Mitat KOZ İSTİRAHAT MEMBRAN POTANSİYELİ & AKSİYON POTANSİYELİ Prof.Dr. Mitat KOZ İstirahat Membran Potansiyeli Bütün hücreler istirahat halindeyken hücre zarıyla ayrılmış bir potansiyel farkına sahiptirler. Hücre

Detaylı

KAS FİZYOLOJİSİ ve EMG

KAS FİZYOLOJİSİ ve EMG KAS FİZYOLOJİSİ ve EMG 1 İskelet kası (%40) Kalp kası Düz kas (%10) Kalp kası Çizgili kaslar Düz kaslar: Damarların içinde, miyofilamentler düzenli değildir 2 1 İskelet Kasları Beyaz kaslar (rengi glikojenden)

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ

KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKULTESI KUVVET ANTRENMANLARI VE FİZYOLOJİSİ Utku ALEMDAROĞLU Kuvvet Nedir? İçsel ve dışsal direnmeleri aşmayı sağlayan,sinirkas yeteneği olarak tanımlanabilir (Bompa,T.)

Detaylı

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN

VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN VOLEYBOLDA PLYOMETRİK ANTRENMAN PROF.DR. SELDA BEREKET YÜCEL MARMARA ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU selda.yucel@marmara.edu.tr Mümkün olan en kısa zamanda maksimal kuvvete ulaşmak için

Detaylı

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET

Sürat Antrenmanı. Dr.Ali KIZILET Sürat Antrenmanı Bu antrenmanlar sürat ve çabukluk çeviklik gelişimi için antrenörler için temel kaynaktır.özel bir sürat antrenmanını takiben gevşeme egzersizleri her zaman kullanılmalıdır. Sürat antrenmanları

Detaylı

16.10.2015. Outline (İzlence) Fitness. Vücut geliştirme (Body Building)

16.10.2015. Outline (İzlence) Fitness. Vücut geliştirme (Body Building) Doç.Dr. M.Emin KAFKAS İnönü Üniversitesi Malatya/2015 Fitness Fit -ness Vücut geliştirme (Body Building) 1. Hafta Kas, Kas Çeşitleri, Kasların Yapısı 8. Hafta Orta Düzey İçin Fitness ve Beslenme 9. Hafta

Detaylı

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS

METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS METABOLİK DEĞİŞİKLİKLER VE FİZİKSEL PERFORMANS Aerobik Antrenmanlar Sonucu Kasta Oluşan Adaptasyonlar Miyoglobin Miktarında oluşan Değişiklikler Hayvan deneylerinden elde edilen sonuçlar dayanıklılık antrenmanları

Detaylı

Kassal Kasılma Tipleri

Kassal Kasılma Tipleri Kassal Kasılma Tipleri İzometrik Kasılma Kassal gerim istirahate göre artar, Kasın boyu hafifçe kısalır, Bu kısalma tendonun gerimini arttırır, Ancak, kassal kısalma sonunda eklemde oluşması gereken hareket

Detaylı

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI

KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI KUVVET ANTRENMANLARININ PROGRAMLANMASI Özel olma ilkesi Kuvvet için yüksek şiddet düşük tekrar Dayanıklılık için düşük şiddet yüksek tekrar Hareketin hızı ve genişliği de önemli 2 Aşırı Yüklenme İlkesi

Detaylı

Sürat ve Antrenman Yöntemleri

Sürat ve Antrenman Yöntemleri Sürat ve Antrenman Yöntemleri SBA302 ANTRENMAN BİLİMİ II Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Kondisyonel Özellikler: Kuvvet Dayanıklılık Sürat Hareketlilik Koordinasyon

Detaylı

HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ. Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ. Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU HÜCRE VE SİNİRSEL İLETİ Prof Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Hücre ve Organelleri Hücre ve Organelleri Hücrede ekzositoz ve endositoz Hücre Organelleri Çekirdek ve Endoplazmik Retikulum MİTOKONDRİ Dış Membran İç

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler; kemik

Detaylı

PROF. DR. ERDAL ZORBA

PROF. DR. ERDAL ZORBA PROF. DR. ERDAL ZORBA Vücut Kompozisyonu Çocukluk ve gençlik dönemi boyunca beden kompozisyonu sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu değişimler, kemik mineral yoğunluğundaki artış, beden suyundaki değişimler,

Detaylı

SPOR FİZYOLOJİSİ. Doç. Dr. Gülbin RUDARLI NALÇAKAN

SPOR FİZYOLOJİSİ. Doç. Dr. Gülbin RUDARLI NALÇAKAN SPOR FİZYOLOJİSİ Doç. Dr. Gülbin RUDARLI NALÇAKAN Ege Üniversitesi- Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Spor Sağlık Bilimleri Anabilim Dalı TVF EĞİTİM KURULU ÜYESİ gulbin.nalcakan@ege.edu.tr

Detaylı

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ. Düz Kas. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan.

Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ. Düz Kas. Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı KAS FİZYOLOJİSİ İ İ İ Düz Kas Dr. Sinan CANAN sinancanan@gmail.com www.sinancanan.net net Düz Kas Kalp kası İskelet kl kası Düz kas Düz Kas Düz

Detaylı

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir

Esneklik. Bir eklemin ya da bir dizi eklemin tüm hareket genişliğinde hareket edebilme yeteneğidir ESNEKLİK 1 ESNEKLİK Hareketleri büyük bir genlikte uygulama yetisi Hareketlilik olarak da bilinmektedir Bir sporcunun becerileri büyük açılarda ve kolay olarak gerçekleştirmesinde önde gelen temel gerekliliktir

Detaylı

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi,

(Workout) Direnç Antrenmanları - Akut antrenman. Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direnç Antrenmanları - Akut antrenman (Workout) Bir akut antrenmanda bulunan değişkenler; Hareketlerin belirlenmesi, Hareketlerin düzenlenmesi, Direncin ve tekrarların belirlenmesi, Her hareket için set

Detaylı

3- Kayan Filament Teorisi

3- Kayan Filament Teorisi 3- Kayan Filament Teorisi Madde 1. Giriş Bir kas hücresi kasıldığı zaman, ince filamentler kalınların üzerinden kayar ve sarkomer kısalır. Madde 2. Amaçlar İnce ve kalın filamentlerin moleküler yapı ve

Detaylı

ELEKTROMYOGRAFİ (EMG) ve SİNİR İLETİ HIZI

ELEKTROMYOGRAFİ (EMG) ve SİNİR İLETİ HIZI ELEKTROMYOGRAFİ (EMG) ve SİNİR İLETİ HIZI EMG Kayıt Elektrotları 1- İğne Elektrot 2- Yüzey Elektrot Kas ve sinirlerin testi EMG Sinir ileti hızı Özel testler(tekrarlayıcı sinir uyarısı ve tek sinir lifi

Detaylı

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları:

Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Okulöncesi Dönemde Beden Eğitimi Çalışmalarının Çocuğun Gelişimine Katkıları: Çocukta tüm yaşam için fiziksel aktivite alışkanlığını kazandırmak Temel hareketleri geliştirmek Küçük ve büyük kasların motor

Detaylı

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur.

KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER. Kasların regenerasyon yeteneği yok denecek kadar azdır. Hasar gören kas dokusunun yerini bağ dokusu doldurur. KASLAR HAKKINDA GENEL BİLGİLER Canlılığın belirtisi olarak kabul edilen hareket canlıların sabit yer veya cisimlere göre yer ve durumunu değiştirmesidir. İnsanlarda hareket bir sistemin işlevidir. Bu işlevi

Detaylı

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ

PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ PROGRESİF AKIMLAR UZM.FZT.NAZMİ ŞEKERCİ Elektrik Akımları Eski sınıflamada elektrik akımları: Yönüne göre: Doğru akım (Galvanik akım) Alternatif akımlar Klinik ve elektrofizyolojik etkileri göz önüne alındığında:

Detaylı

Prof. Dr. Taner Dağcı

Prof. Dr. Taner Dağcı Prof. Dr. Taner Dağcı Kas Tipleri Kalp kası Düz kas İskelet kası Kemiklere tutunurlar. İstemli hareketi sağlarlar. Vücuda destek sağlarlar. Zıt çalışan gruplar (antagonist). Birlikte çalışan gruplar (agonist).

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMI 40 HUXLEY KAYAN İPLİKLER MODELİ KAS KASILMASI VE GEVŞEMESİ

11. SINIF KONU ANLATIMI 40 HUXLEY KAYAN İPLİKLER MODELİ KAS KASILMASI VE GEVŞEMESİ 11. SINIF KONU ANLATIMI 40 HUXLEY KAYAN İPLİKLER MODELİ KAS KASILMASI VE GEVŞEMESİ HUXLEY KAYAN İPLİKLER MODELİ Huxley in kayan iplikler modeline göre çizgili kasın kasılması Bu modele göre kasılma aktin

Detaylı

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü

Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü 1 Büyümekte olan bir çocuk için ATP nin anaerobik yolla üretimi oldukça önemlidir çünkü Çocukların çoğu hareketi uzun süreli orta düzeyde aktivitelerden çok; kısa süreli patlayıcı aktiviteleri içermektedir

Detaylı

Kas ve Beden Hareketlerinin Denetimi

Kas ve Beden Hareketlerinin Denetimi Konu 4 Kas ve Beden Hareketlerinin Denetimi Aslı Sade Memişoğlu Konular 1. Yapı 2. Kas kasılma moleküler mekanizması 3. Tek lif kasılması 4. İskelet kası enerji metabolizması 5. İskelet kas lifleri 6.

Detaylı

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ

GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ HİTİT ÜNİVERİSTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEK OKULU ANTRENÖRLÜK BÖLÜMÜ GENEL ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN DURUMLARI ANTRENMAN DURUMLARI I-FORM(PEAKING) Sporcunun bir sezon içerisinde yakaladığı en iyi

Detaylı

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ

ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ULUSLARARASI 9. BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ KONGRESİ GENÇ FUTBOLCULARDA 6 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMAN PROGRAMININ SÜRAT PARAMETRESİ ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK

KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK KİNEZYOLOJİ ÖĞR.GÖR. CİHAN CİCİK 1 Hareketi sağlayan effektör organ kastır. Kaslar 3 ana grupta incelenir: 1)Çizgili kaslar (iskelet kası): Vücut ağırlığının yaklaşık %40-45 ini oluşturur. 2)Düz kaslar:

Detaylı

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre

VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI. Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre VOLEYBOLDA KUVVET VE GÜÇ ANTRENMANLARI Evrim Ünver Dr. Alpan Cinemre Voleybolda Performans için Güç Kavramının Önemi Nedir? Gücü hangi yöntem ile nasıl geliştirebiliriz? Kuvvet ve güç antrenmanlarının

Detaylı

EGZERSİZDE VE SONRASINDA ATP - CP

EGZERSİZDE VE SONRASINDA ATP - CP EGZERSİZDE VE SONRASINDA ATP - CP Tüm vücut hücrelerinde enerji oluşumu adenozin trifosfat (ATP) molekülü vasıtasıyla gerçekleşir. Hücre içinde ATP depo halde bulunur ve sınırlı miktardadır. Ancak, yapılan

Detaylı

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ

KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ KUVVET ANTRENMANI YÖNTEMLERİ SBR 214 FITNES: KUVVET Dr. Alper Aşçı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Performans Çevre koşulları ve bireysel özelliklerden kaynaklanan motor

Detaylı

KASLAR VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA

KASLAR VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA KASLAR VE EGZERSİZ PROF. DR. ERDAL ZORBA KASLAR Kasılma ve gevşeme yeteneğine sahip olan kaslar organizmada (217 çift civarında) vücut ağırlığının ının %40-45 ini oluştururlar. Organizmadaa 3 tür kas tipi

Detaylı

Kuvvet. Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü

Kuvvet. Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Kuvvet Dr. Murat Çilli Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi Bölümü Referanslar: Bompa, Dick, Dündar, Fox, Harre, Letzelter, Matveyev Hazir T. Aşçı A. Kas Kuvveti Hollman

Detaylı

Kas ve Beden Hareketlerinin Denetimi

Kas ve Beden Hareketlerinin Denetimi Konu 4 Kas ve Beden Hareketlerinin Denetimi Yrd. Doç. Dr. Aslı Sade Memişoğlu Konular A. İskelet kası 1. Yapı 2. Kas kasılma moleküler mekanizması 3. Tek lif kasılması 4. İskelet kası enerji metabolizması

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ

SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ SİNİR SİSTEMİ VE EGZERSİZ 1 TEMEL FONKSIYONLAR Vücut içi koşulların kontrol edilmesi İstemli hareketlerin kontrolü Omurilik reflekslerinin programlanması Hafıza ve öğrenme için gerekli olan deneyimlerin

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR EGZERSİZ FİZYOLOJİSİNDE TEMEL KAVRAMLAR FİZYOLOJİ İNSAN VÜCUDUNU OLUŞTURAN SİSTEMLER NASIL ÇALIŞIYOR? ANATOMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ BİYOFİZİK BİYOKİMYA EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ EGZERSİZ ESNASINDA SİSTEMLER NASIL

Detaylı

FUTBOLDA KUVVET KUVVET ANTRENMANININ GENELDEN ÖZELE MODELİ

FUTBOLDA KUVVET KUVVET ANTRENMANININ GENELDEN ÖZELE MODELİ FUTBOLDA KUVVET Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Günümüz futbolunda özellikle de Avrupa futbolunda takımların kondisyon programları içerisinde kuvvet antrenmanlarının

Detaylı

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU

Stretching Türleri. Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU Stretching Türleri Prof. Dr. Muzaffer ÇOLAKOĞLU İki ana kategoride incelenebilir; balistik ve statik stretching. Geleneksel Sınıflamalar Balistik stretching de genellikle hızlı ve ritmik esnetme hareketleri

Detaylı

HENTBOLDA KUVVET KUVVET PARADİGMASI NÖROJENİK ADAPTASYON. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu

HENTBOLDA KUVVET KUVVET PARADİGMASI NÖROJENİK ADAPTASYON. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu HENTBOLDA KUVVET Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kale Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu KUVVET PARADİGMASI Nörojenik Adaptasyon Miyojenik Adaptasyon NÖROJENİK ADAPTASYON 1 NÖROJENİK ADAPTASYONLAR

Detaylı

EMG nin Kullanım Alanları ve Uyarılmış Potansiyeller. Uzm Dr Pınar Gelener

EMG nin Kullanım Alanları ve Uyarılmış Potansiyeller. Uzm Dr Pınar Gelener EMG nin Kullanım Alanları ve Uyarılmış Potansiyeller Uzm Dr Pınar Gelener Genel Bilgiler Sinir ve kas hücreleri elektrik üretebilen, dışarıdan elektrik ile uyarılabilen ve elektriği iletebilen dokulardır

Detaylı

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ

YÜKLENMENİN ÖLÇÜTLERİ ANTRENMAN BİLGİSİ ANTRENMAN BİLGİSİ Bir plan ve program çerçevesinde, Ölçüsü iyi saptanmış, Antrenman sürecinin kapsam ve içeriğinde yapılan değişiklikler, Organizmada Morfolojik Fonksiyonel Biyokimyasal uyumlar sağlayan

Detaylı

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular

Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular 1 Sportif performansın arttırılması amacıyla sporcular Daha hızlı ve çabuk olmaya çalışmaktadır Daha yükseğe sıçramaya çalışmaktadır Daha süratli olmaya çalışmaktadır 2 Plimetrik ve sürat antrenmanlarına

Detaylı

Kas Doku UYARILABİLİR DOKULAR. İskelet Kası. Kalp Kası. Düz Kas. Sinir Dokusu 19/11/2015. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Kas Doku UYARILABİLİR DOKULAR. İskelet Kası. Kalp Kası. Düz Kas. Sinir Dokusu 19/11/2015. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Kas Doku UYARILABİLİR DOKULAR Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Kasılmak için özelleşmiş bir dokudur. Üç farklı kas dokusu bulunmaktadır. İskelet kası, kalp kası ve düz kas Kasılma durumunun bilinçli olarak

Detaylı

Kuvvet tanımı çeşitli bilim alanlarında, değişik şekillerde yapılır. Sportif bağlamda bir direnci yenebilme kuvvet adı verilmektedir.

Kuvvet tanımı çeşitli bilim alanlarında, değişik şekillerde yapılır. Sportif bağlamda bir direnci yenebilme kuvvet adı verilmektedir. MOTORSAL ÖZELLİKLER VE CIRCUIT ANTRENMAN Kuvvet nedir? Kuvvet tanımı çeşitli bilim alanlarında, değişik şekillerde yapılır. Sportif bağlamda bir direnci yenebilme kuvvet adı verilmektedir. Kaç çeşit kuvvet

Detaylı

Antagonistik Kas Aktivitesi ve Çeviklik Performansının Farklı Çeviklik Testleri için İncelenmesi

Antagonistik Kas Aktivitesi ve Çeviklik Performansının Farklı Çeviklik Testleri için İncelenmesi Antagonistik Kas Aktivitesi ve Çeviklik Performansının Farklı Çeviklik Testleri için İncelenmesi Bedrettin BULGURU, Pınar ARPINAR AVŞAR Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, Ankara Çeviklik;

Detaylı

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM

ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM ÇOCUKLARDA FİZİKSEL GELİŞİM 1 2 Büyüme ve Gelişme Çocukluk ve ergenlik döneminde değişkenlik gösteren büyüme ve gelişme özellikleri, çocuk sporcuların fizyolojik standartlarının oluşturulmasında, performans

Detaylı

İskelet kasının fonksiyonel özellikleri, kas lif tipleri. Kas duyu organları ve hareketin kontrolü. Doç.Dr. Mitat KOZ

İskelet kasının fonksiyonel özellikleri, kas lif tipleri. Kas duyu organları ve hareketin kontrolü. Doç.Dr. Mitat KOZ İskelet kasının fonksiyonel özellikleri, kas lif tipleri. Kas duyu organları ve hareketin kontrolü. Doç.Dr. Mitat KOZ Kas Tipleri Düz kas Kalp kası İskelet kası-istemli kas-çizgili kas İskelet Kası İskelete

Detaylı

KAS Dicle Aras

KAS Dicle Aras KAS Dicle Aras Kas, düz, iskelet ve kalp kası, iskelet kaslarının mikroskobik yapısı, uyarılması, iskelet kaslarının isimlendirilmesi ve hareketleri ve beslenmeleri 3.9.2015 1 Kas Kas bilim myoglia (muskulus

Detaylı

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ. İskelet Kası Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT

EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ. İskelet Kası Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ İskelet Kası Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT Uyarılabilen dokular herhangi bir uyarıya karşı hücre zarlarının elektriksel özelliğini değiştirerek aksiyon potansiyeli oluşturup, iletebilme

Detaylı

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ

DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ İnsan iskeleti ;Baş-Gövde-Üyeler olmak üzere 3 bölümde incelenir. Baş: kafatası ve yüz iskeleti Gövde: Omurga, göğüs kemiği, kaburgalar, omuz ve kalça kemeri Üyeler: Kollar, bacaklar

Detaylı

KAS KUVVETİ VE DAYANIKLILIĞI KAVRAMLARI VE ÖLÇÜMÜ PROF.DR. MİTAT KOZ

KAS KUVVETİ VE DAYANIKLILIĞI KAVRAMLARI VE ÖLÇÜMÜ PROF.DR. MİTAT KOZ KAS KUVVETİ VE DAYANIKLILIĞI KAVRAMLARI VE ÖLÇÜMÜ PROF.DR. MİTAT KOZ Kassal Uygunluk Kas Kuvveti ve Dayanıklılığı Fiziksel uygunluk-performans Kuvvet, Sürat, çeviklik, beceri Sağlık için önemli Düzgün

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği

Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği 1 Sporcunun kendisini en yüksek hızda bir yerden bir yere hareket ettirebilme yeteneği Hareketlerin mümkün olduğunca yüksek bir hızda uygulanma yeteneği 2 Mekanik bakış açısına göre mesafe ile zaman arasındaki

Detaylı

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni

TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:2 Şubat/February 2016 www.norofzt.org VİBRASYON UYGULAMALARININ FİZYOTERAPİDE KULLANIMI Vibrasyon, salınım şeklindeki hareketlerle karakterize

Detaylı

SİNİR KAS İLETİSİ - ÇİZGİLİ KASDA KASILMA

SİNİR KAS İLETİSİ - ÇİZGİLİ KASDA KASILMA SİNİR KAS İLETİSİ - ÇİZGİLİ KASDA KASILMA Doç.Dr.Fadıl ÖZYENER Fizyoloji AD Tartışma konuları: Sinirden kasa iletide yer alan yapılar hangileridir? İletimin sinir ucunda neler gerçekleşir? Kas zarının

Detaylı

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren

HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI. Dr. Vedat Evren HÜCRE MEMBRANINDAN MADDELERİN TAŞINMASI Dr. Vedat Evren Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Vücut sıvıları değişik kompartmanlarda dağılmış Vücuttaki Sıvı Kompartmanları Bu kompartmanlarda iyonlar ve diğer çözünmüş

Detaylı

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF)

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) TEMEL PRENSİPLER Proprioseptörlerin uyarılması ile nöromüsküler mekanizmanın cevaplarını kolaylaştırmak Amaç: el temasları, görsel ve sözel uyarılar yoluyla

Detaylı

Kaslar, canlı organizmada hareket sistemini meydana getiren yapılardandır. Kasların en önemli özellikleri uzayıp kısalma yeteneğine sahip olmalarıdır.

Kaslar, canlı organizmada hareket sistemini meydana getiren yapılardandır. Kasların en önemli özellikleri uzayıp kısalma yeteneğine sahip olmalarıdır. KAS SİSTEMLERİ Kaslar, canlı organizmada hareket sistemini meydana getiren yapılardandır. Kasların en önemli özellikleri uzayıp kısalma yeteneğine sahip olmalarıdır. Kas Dokusunun Karakteristikleri: 1.

Detaylı

Kuvvetlendirme Egzersizleri. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör.

Kuvvetlendirme Egzersizleri. Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Kuvvetlendirme Egzersizleri Uzm. Fzt. Kağan Yücel Ufuk Üni. SHMYO Öğrt. Gör. Kuvvetlendirme Egzersizleri Kuvvet arttırma yöntemleri kasa yük bindirme prensibine dayanır. Overload prensibi: Aşırı yüklenme

Detaylı

Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Blimleri

Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Blimleri Hasan ÇAKMAK Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hareket ve Antrenman Blimleri Çalışmanın Amacı: Barbell, dumbell, ve thera bant ekipmanlarıyla uygulanacak bench press hareketi esnasında sağ

Detaylı

Çiğneme Kasları ve Çiğneme Fizyolojisi. Prof.Dr.Nurselen TOYGAR

Çiğneme Kasları ve Çiğneme Fizyolojisi. Prof.Dr.Nurselen TOYGAR Çiğneme Kasları ve Çiğneme Fizyolojisi Prof.Dr.Nurselen TOYGAR Çiğneme Kasları Masseter İç pterigoid Dış pterigoid Temporal Suprahyoid kaslar digastrik, geniohyoid ve stylohyoid Çeneyi Kapatan Kaslar Masseter

Detaylı

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY

Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Prof. Dr Caner Açıkada Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi YüksekokuluY Alt Yapı Oyuncularında nda Kuvvet Antrenmanları Kuvvetin Geliştirilmesi

Detaylı

lamlığı, rler; ligamentler(bağlar lar) ve kaslar

lamlığı, rler; ligamentler(bağlar lar) ve kaslar Eklemin Stabilitesi, Sağlaml lamlığı, Eklem Hareketlerini Kısıtlayan Faktörler rler; Bir eklemin stabilitesi 3 önemli faktöre bağlıdır; Eklem Yüzeyi, ligamentler(bağlar lar) ve kaslar Eklem Yüzeyi: Eklem

Detaylı

AMİGDALA ve. Albert Long Hall, Boğazi. aziçi Üniversitesi 4-55 Nisan 2008. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız antısı ve ifade edilmesinde

AMİGDALA ve. Albert Long Hall, Boğazi. aziçi Üniversitesi 4-55 Nisan 2008. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız antısı ve ifade edilmesinde LİMBİK K SİSTEM S STEM AMİGDALA ve CİNSELLİK Prof. Dr. Ertan Yurdakoş İ.Ü.. Cerrahpaşa a Tıp T p Fakültesi Fizyoloji A.D. Limbik Sistem ve Emosyonlarımız Emosyonların yaşant antısı ve ifade edilmesinde

Detaylı

Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler. Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı

Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler. Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Duysal Sistemlerin Genel Özellikleri, Duysal Reseptörler Dr. Ersin O. Koylu E. Ü. Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Bir Hint Hikayesi: Altı Kör Adam ve Fil DUYSAL UYARAN DUYSAL UYARANIN SİNİR SİNYALLERİNE

Detaylı

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Doç.Dr.Mitat KOZ

İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Doç.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı; Ağırlık çalışması ile sinir-kas sisteminde oluşan uyumlar. Doç.Dr.Mitat KOZ İskelet Kasının Egzersize Yanıtı Kas kan akımındaki değişim Kas kuvveti ve dayanıklılığındaki

Detaylı

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ

ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJİ KULLANIMI VE BESİN MADDELERİ ENERJININ SÜREKLILIĞI Egzersizin özelliğine bağlıdır 100 m ATP-CP Maraton aerobik sistem 400-800 m laktik asit sistemi 1500 m ATP-CP, laktik asit sistem ve aerobik sistem

Detaylı

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir.

BÜYÜME. Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. BÜYÜME Vücudun ya da vücut bölümlerinin boyut olarak artması Yaşamın ilk 20 yılında görülen en önemli biyolojik süreçtir. 2 BÜYÜME Örneğin doku büyümesi gerçekleşerek vücut ağırlığı ve boy uzunluğunda

Detaylı