PATENT SİSTEMİ TANIMLAR AÇIKLAMALAR SINAİ MÜLKİYET KANUNU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PATENT SİSTEMİ TANIMLAR AÇIKLAMALAR SINAİ MÜLKİYET KANUNU"

Transkript

1 PATENT SİSTEMİ TANIMLAR AÇIKLAMALAR SINAİ MÜLKİYET KANUNU M. KAAN DERİCİOĞLU ANKARA PATENT BÜROSU LİMİTED ŞİRKETİ 1 ANKARA ÜNİVERSİTESİ GÖLBAŞI YERLEŞKESİ TEKNOKENT KÜÇÜK KONFERANS SALONU ÇARŞAMBA 14:00 16:30

2 2 Buluş ve patent nedir Patent araştırması nasıl yapılır Patent nasıl alınır Ulusal, bölgesel ve uluslararası başvuru sistemleri Uluslar-üstü sistem (Avrupa Birliği) Ticaret sırları ve ticaret sırları ile patent korunması arasındaki farklar Bilgisayar programlarının korunması konusunda örnekler Eserler, eserlerin korunması ve eserlerin üreticiler için önemi Henüz yayımlanmamış eserlerin korunması Sınai Mülkiyet Kanunu

3 3 Buluş nedir? Patent dilinde bir buluş, genellikle teknik bir sorunun, yeni ve yaratıcı bir çözümü olarak tanımlanır. Bu tamamen yeni bir cihazın, ürünün, yöntemin veya sürecin yaratılması veya bilinen bir ürünün veya sürecin sadece bir artımsal geliştirilmesi olabilir. What is an invention? In patent jargon, an invention is generally defined as a new and inventive solution to a technical problem. It may relate to the creation of an entirely new device, product, method or process, or may simply be an incremental improvement to a known product or process.

4 4 Patent nedir? Bir patent, yeni olan, bir buluş basamağı içeren ve sanayiye uygulanabilir buluşlara Devlet tarafından münhasır bir hak verir. What is a patent? A patent is an exclusive right granted by the State for an invention that is new, involves an inventive step and is capable of industrial application.

5 5 İki tür patent vardır: Ürün patenti usul patenti olmak üzere iki patent türü var: Eğer buluş; bir ürün ile ilgisi ise ürün patenti product patent, bir usul ile ilgili ise usul patenti process/method patent olarak adlandırılır.

6 yılında Birleşik Devletlerde verilen US sayılı Kızarmış Patates Kutusu patenti, ürün patenti için önemli bir örnektir. Önemi 45 yıl öncenin bir buluşunun günümüzde de kullanımının sürmesidir. Ürün Patenti Örneği Şekil 2 deki oklar yönünde parmaklarla bastırıldığı zaman alt yüzey içe doğru hareket ederek kilitlenmekte ve düz bir yüzeyde durabilen kutu şekli (Şekil 3 ve 4) oluşmaktadır.

7 7 OriginalDocument?ND=4&flavour=maximized PlainPage&locale=en_EP&FT=D&date= &CC=US&NR= A&KC=A

8 8 Usul Patenti Örneği Üzerine kanal açılmış iki tahta parçasının kanallarına grafit döküldükten sonra iki tahta birleştiriliyor ve daha sonra kesilerek kalemler üretiliyor. M. Kaan DERİCİOĞLU BULUŞLAR VE PATENT

9 9 espacenet.com adresinden bu metnin İngilizcesine ulaşılabilir.

10 10 Espacenet patent veri tabanında smart search Tıklanarak ve JP yazılarak İngilizce metin bulunur.

11 11 PATENT SINIFLARI 1 Patent sınıf sistemleri patent verilecek buluşları sınıflandırmıştır. IPC International Patent Classification Uluslararası Patent Sınıfları IPC, sekiz bölüm ve yaklaşık alt bölümü kapsayan, uluslararası patent sınıflandırma sistemidir.

12 12

13 13 IPC, Uluslararası Patent Sınıflandırması tüm teknoloji alanını 8 bölüme ayırır. BÖLÜM A İnsan İhtiyaçları BÖLÜM B İşlemlerin Uygulanması; Taşıma BÖLÜM C Kimya; Metalürji BÖLÜM D Tekstil; Kağıt BÖLÜM E Sabit Yapılar (İnşaat) BÖLÜM F Makine Mühendisliği; Aydınlatma; Isıtma; Silahlar; Tahrip malzemeleri BÖLÜM G Fizik BÖLÜM H Elektrik

14 14 Her bir bölüm sınıflara ayrılmıştır. Sınıfların sembolleri bölüm sembolünü takip eden 2 basamaklı bir sayı içerir, örneğin: A61. Her sınıf da bir veya daha fazla alt sınıf içerir. Alt sınıfların sembolleri sınıf sembolünü takip eden bir büyük harf içerir, örneğin: A61B Her bir alt sınıf ise kendi içinde gruplara ayrılır. Gruplarda ana gruplar ve alt gruplardan oluşur. Ana grup sembolleri alt sınıf sembolünü takip eden ve konu alanını tanımlayan 1 den 3 e kadar basamaklı bir sayı, /, ve 00 sayısını içerir, örneğin: A61B 1/00. Ana grubun altında ise ana grubun amacı içinde araştırma amacına yararlı olacağı düşünülen konunun alanını tanımlayan alt gruplar bulunmaktadır. Her bir alt grup sembolü ana sınıf sembolünü takip eden ve ana grubun 1 den 3 e kadar basamaklı sayısı, /, ve 00 dan farklı olarak en az 2 basamaklı bir sayı içerir, örneğin: A61B 1/02. Bölüm A Sınıf A61 Alt sınıf A61B Grup Ana grupa61b 1/00 Alt grup A61B 1/02

15 15 PATENT SINIFLARI 2 CPC Cooperative Patent Classification İşbirliği Patent Sınıfları Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi ile Avrupa Patent Ofisi arasında yapılan işbirliği ile USPC ile ECLA birleştirilerek geliştirilmiş dokuz bölüm ve yaklaşık alt bölümü kapsayan CPC oluşturulmuştur. IPC de yer almayan «GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS» konusu CPC de «Y» bölümü olarak bölümlere eklenmiştir.

16 16

17 17 WIPO 2015 yılı istatistikleri buluş ve patent faaliyetinin kapsamı hakkında bilgi vermektedir yılında dünya çapında toplam 2,888,800 patent ve 1,205,300 faydalı model başvurusu yapılmıştır. Çin, patent, marka, tasarım ve faydalı model başvurularında sayısal üstünlüğe sahiptir. Çin, patent ve faydalı model yıllık başvuru sayılarında bir milyonu geçen ilk ülke olmuştur. Kaynak: WIPO/PUB/941/2016

18 18 Patent araştırması nasıl yapılır?

19 19 Patent araştırması veya patent ön araştırması, çevrimiçi ulaşılabilen patent veri tabanlarında bulunan veriler arasında sorgu yapılması anlamındadır. Bu sorguda, patent başvurusu yapılmış ve yayınlanmış buluşlar ve bu buluşlara ilişkin bilgilere ulaşılabilir.

20 20 ÇEVRİMİÇİ PATENT VERİ TABANLARI adresi, Avrupa Patent Ofisi nin Patent Veri Tabanı olup, Avrupa Patent Başvuruları, Uluslararası Patent Başvuruları ve bir çok ülkenin patent ve patent başvurularını içermektedir. adresi, Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi nin patent veri tabanıdır. Türk Patent Enstitüsü nün bu adresinde yer alan sayfasından Türkiye de verilen patent ve faydalı model yayınlanmış başvuruları ve belgelerinin bilgilerine ve metinlerine ulaşılabilmektedir.

21 21 wapp2 adresi Patent İşbirliği Andlaşması na göre yapılan uluslararası patent başvuruları konusunda araştırma olanağı vermektedir. Çevrimiçi Patent Araştırması yapılan bazı siteler:

22 22 Bazı ülkelerin patent ofisi siteleri: Birleşik Krallık Fikri Haklar Ofisi: Japonya Patent Ofisi: Almanya Patent ve Marka Ofisi: Macaristan Fikri Haklar Ofisi: Kore Fikri Haklar Ofisi: İtalya Patent Ofisi: ( Kanada Fikri Haklar Ofisi:

23 23 Buluş başlığı olan bölüme «yoğurt» yazılarak bir sorgu yapılabilir.

24 sonuç bulunmuştur. 14. sıradaki tıklanarak bu başvuru bilgilerine ulaşılabilir.

25 25 Bu başvuru tarihinde yayımlanmış, araştırma raporu henüz düzenlenmemiştir. Rapor yayımlanınca üçüncü kişiler görüş bildirebilir veya itiraz edebilir. Dokümanlar üzerine tıklanarak özet, tarifname ve resimlere ulaşılabilir.

26 26 Sorgu yapılan başvurunun özeti

27 27 PATENT SEARCH Avrupa Patent Ofisi veri tabanı olan Espacenet sitesinde üç ayrı sorgu yapılabilmektedir. Smart search, Advanced search, Classification search.

28 28 Select bölümünde iki seçenek vardır. 90 ülkenin yayınlanmış başvurularının başlık veya özetlerinde sorgu ve bir sonraki slaytta gösterilen, Avrupa Patenti başvurularının tam metinleri (full text)

29 29

30 30 Smart search «yogurt» sorgusu 3244 sonuç

31 31 «yogurt» veya «yogourt» sorgusu 3260 sonuç. Listedekilerin Üzerleri tıklanarak bilgilere Ulaşılabilir.

32 32 Patent veri tabanlarında «Patent Number Search» yapılabilir. Örneğin Birleşik Devletlerde 6,000,000 sayılı patent için sorgu sonucu gelecek slaytta gösterilmiştir.

33 33

34 34

35 35 Patent belgelerinde iki kaynak söz konusudur. Bunlardan birincisi patent başvurusunun yapıldığı tarihten önceki dokümanları gösterir «References Cited» ve ikincisi verilen patente daha sonra atıf yapılan yeni başvuruları gösterir «Referenced By». Bu uygulama Avrupa Patent veri tabanında «cited documents» ve «citing documents» olarak yer almaktadır.

36 36 References Cited

37 37 Referenced By

38 38 Espacenet veri tabanında «insansız hava aracı» için yapılan sorgunun sonucu 4209 doküman.

39 39 Google da yapılan sorguda bulunan Patent veri tabanları.

40 40

41 41 Makale araştırmasında kullanılabilecek bazı siteler:

42 42 Patent nasıl alınır? Ulusal, bölgesel ve uluslararası başvuru sistemleri Uluslar-üstü sistem (Avrupa Birliği)

43 43 Her buluş yaptığını iddia eden kişilere patent verilmez. Patent alınabilmesi için, buluş iddiasının, patent verilebilecek konular içinde yer alması ve belirli ölçütleri karşılaması gerekir.

44 44 Buluşların patentle korunabilmesi için; 1) yeni olması (başvurudan önce yayınlanmamış veya kamuya açıklanmamış olması), 2) bir buluş basamağı içermesi (buluşun ait olduğu teknik alanda uzman bir kişinin bilgisi dahilinde olmaması) ve 3) sanayiye uygulanabilir olması (birden çok üretilebilir olması) gerekmektedir.

45 45 Bir buluşun patentle korunabilmesi için teknik [*] bir özelliğinin olması ön koşuldur. Patent verilerek korunabilir bir buluş olup olmadığı konusundaki değerlendirme, buluşun; yenilik, sanayiye uygulanabilirlik ve bir buluş basamağı içermek ölçütleri açısından incelenmesinden ayrı yapılmalıdır. Avrupa Patenti Sözleşmesi nin 52 (1) maddesi hükmüne göre her şeyden önce bir buluş olmalı, daha sonra bu buluş, patent verilebilmesi için gerekli ölçütleri karşılamalıdır. Kaynak: [*]Teknik: Fizik, kimya, matematik gibi bilimlerden elde edilen verileri iş ve yapım alanında uygulamak. (TDK, Türkçe Sözlük)

46 46 Kaynak: DF284B55C1257D81005FA359/$FILE/guidelines_for_examination_2014_en.pdf

47 47 Yasal olarak dört olarak bilinen ölçütler, başvuruların değerlendirilmesinde ve hükümsüzlük kurallarında yedi olarak sayılabilir: 1) Bir buluş olacaktır. 2) Bu buluş yeni olacaktır. 3) Bu buluş sanayiye uygulanabilir olacaktır. 4) Bu buluş bir buluş basamağını içerecektir. 5) Bu buluş uygulamayı sağlayacak biçimde başvuruda yeterince açık ve tam tanımlanacaktır. 6) Patent verilmesini isteyen gerçek buluşçu olacak veya buluşçunun adı belirtilecektir. 7) Patent isteği yalnız bir buluşu kapsayacaktır. (buluşun bütünlüğü unity of invention)

48 48 Aşağıda belirtilenler buluş niteliğinde sayılmaz: a) Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler. b) Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler. c) Bilgisayar programları. ç) Estetik niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri. d) Bilginin sunumu. Kaynak: Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 82

49 49 (3) Aşağıda belirtilen buluşlara patent verilmez: a)kamu düzenine veya genel ahlaka aykırı olan buluşlar. b)mikrobiyolojik işlemler veya bu işlemler sonucu elde edilen ürünler hariç olmak üzere, bitki çeşitleri veya hayvan ırkları ile bitki veya hayvan üretimine yönelik esas olarak biyolojik işlemler. c)insan veya hayvan vücuduna uygulanacak teşhis yöntemleri ile cerrahi yöntemler dahil tüm tedavi yöntemleri. ç) Oluşumunun ve gelişiminin çeşitli aşamalarında insan bedeni ve bir gen dizisi veya kısmi gen dizisi de dahil olmak üzere insan bedeninin öğelerinden birinin sadece keşfi. d)insan klonlama işlemleri, insan eşey hattının genetik kimliğini değiştirme işlemleri, insan embriyosunun sınai ya da ticari amaçlarla kullanılması, insan ya da hayvanlara önemli bir tıbbi fayda sağlamaksızın hayvanlara acı çektirebilecek genetik kimlik değiştirme işlemleri ve bu işlemler sonucu elde edilen hayvanlar. Kaynak: Sınai Mülkiyet Kanunu Madde 82

50 European Patent Convention 50

51 51 Türkiye deki patent sistemi aşağıdaki üç temel yasal kaynak ile yürütülmektedir. - Sınai Mülkiyet Kanunu, Madde (2016), - Patent İşbirliği Andlaşması (PCT) kapsamında yapılan Uluslararası Patent Başvurusu (Türkiye nin katılımı 1996) - Avrupa Patenti Sözleşmesi kapsamında verilen Avrupa Patenti (Türkiye nin katılımı 2000)

52 52 Patent başvurusu için seçenekler ve rüçhan hakkı ULUSAL BAŞVURU /TR VEYA BİR BAŞKA ÜLKE ULUSLARARASI BAŞVURU (PCT SİSTEMİ) BÖLGESEL BAŞVURU / AVRUPA PATENTİ BAŞVURUSU Rüçhan Hakkı Süresi 12 AY Patent yalnız patent alınan ülkede koruma sağlar ilgili ülkede koruma sağlar.

53 53 Türkiye deki patent sistemi tabloda özetlenmiştir. Patent almak isteyenler patent veya faydalı model başvurusu için tercihlerini kendileri yapabilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra ve belirli aşamalarda sistemler arasında değişim yapılabilmektedir.

54 54 PATENT BAŞVURUSU(54) BULUŞ FAYDALI MODEL Başvurusu (159) 551 sayılı KHK ya göre Türkiye de Patent ve Faydalı Model İşlem Şeması ŞEKLİ İNCELEME(54) ARAŞTIRMA RAPORU (57) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA (154) İNCELEMESİZ PATENT SİSTEMİ (60) GÖRÜŞ BİLDİRME (6 AY) (60/1) BELGE (60/5) İNCELEMESİZ PATENT (7 YIL) YAYIN (55 ve 57) ŞEKLİ İNCELEME (160) SİSTEM TERCİHİ (59) YAYIN (160/4) İNCELEMELİ PATENT SİSTEMİ (62) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA BULUŞ BASAMAĞI(7, 9,10) İTİRAZ (6 AY) (62/2) ESAS İNCELEME (62/5) İTİRAZ (3 AY) (161) BELGE (162) FAYDALI MODEL BELGESİ (10 YIL) İNCELEMELİ PATENT (20 YIL)

55 BULUŞ 55 Sınai Mülkiyet Kanunu na göre Türkiye de Patent ve Faydalı Model İşlem Şeması PATENT BAŞVURUSU (90) ŞEKLİ İNCELEME (95) ARAŞTIRMA RAPORU (96) FAYDALI MODEL Başvurusu (142) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA (142) YAYIN (96 ve 97) ŞEKLİ İNCELEME (143) İNCELEME TALEBİ (98) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA BULUŞ BASAMAĞI ARAŞTIRMA TALEBİ VE RAPORU (143) YAYIN (143) İNCELEME RAPORU (98) PATENT (98) İTİRAZ ve GÖRÜŞ (143) İTİRAZ (99) KARAR (99) KARAR (143) (143) FAYDALI MODEL BELGESİ (10 YIL)

56 BULUŞ BULUŞ 56 PATENT BAŞVURUSU(54) FAYDALI MODEL Başvurusu (159) PATENT BAŞVURUSU (90) FAYDALI MODEL Başvurusu (142) ŞEKLİ İNCELEME(54) ARAŞTIRMA RAPORU (57) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA (154) ŞEKLİ İNCELEME (95) ARAŞTIRMA RAPORU (96) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA İNCELEMESİZ PATENT SİSTEMİ (60) GÖRÜŞ BİLDİRME (6 AY) (60/1) BELGE (60/5) İNCELEMESİZ PATENT (7 YIL) YAYIN (55 ve 57) ŞEKLİ İNCELEME (160) SİSTEM TERCİHİ (59) YAYIN (160/4) İNCELEMELİ PATENT SİSTEMİ (62) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA BULUŞ BASAMAĞI(7, 9,10) İTİRAZ (6 AY) (62/2) ESAS İNCELEME (62/5) İNCELEMELİ PATENT (20 YIL) İTİRAZ (3 AY) (161) (162) FAYDALI MODEL BELGESİ (10 YIL) YAYIN (96 ve 97) İNCELEME TALEBİ (98) KRİTER YENİLİK SANAYİYE UYGULANMA BULUŞ BASAMAĞI İNCELEME RAPORU (98) PATENT (98) İTİRAZ (99) ŞEKLİ İNCELEME (143) ARAŞTIRMA TALEBİ VE RAPORU (143) YAYIN (143) İTİRAZ ve GÖRÜŞ (143) KARAR (143) (143) FAYDALI MODEL BELGESİ (10 YIL)

57 57 Avrupa Patenti sistemi, patent başvurusu ve patent verilmesi işlemlerini kapsayan bir bölgesel patent sistemidir. Başvurudan patent verilinceye kadar tüm işlemler Avrupa Patent Ofisi bünyesinde gerçekleştirilir ve Avrupa Patenti verildikten sonra 3 ay içinde Avrupa Patenti kapsamındaki 38 ülkeden tercih edilenlerde geçerlilik başvurusu yapılması gerekir. Ulusal aşamada, yayınlanmış Avrupa Patenti ulusal patent ofis patent sicillerine numara verilerek kayıt edilir. Patent koruması için başka bir işleme gerek yoktur.

58 58 Avrupa Patenti 9 ay 12 ay(+-4) 18 EP Başvurusu Araştırma Raporu Araştırma Raporu Yayın İnceleme Patent Yayın+ 3 ay İtiraz Araştırma Raporu Yayın+ 6 ay

59 59 PCT - Uluslararası Patent Başvurusu sisteminde ise, 151 ülke için WIPO Uluslararası Büroya yapılan patent başvurusu, bu büro organizasyonu ile yetkili ofislerde araştırılır ve isteğe bağlı olarak incelenir. Düzenlenen raporlar ile ilk başvuru tarihinden itibaren yaklaşık 30 uncu ayda patent alınmak istenen ülkelere raporlar sunularak patent talep edilir.

60 60 Bu sistem bir başvuru sistemi olduğu için patent belgesi düzenlenmez. Patent, ulusal aşamaya geçiş yapılan ülkelerin patent ofisleri tarafından düzenlenir.

61 61 Uluslararası Patent Başvurusu (PCT) TR İ L k b a ş v u r u PCT Araştırma Raporu + Written opinion Yazılı Görüş Tekniğin bilinen durumuna ilişkin Y A Y I N İsteğe bağlı inceleme talebi Geçici İnceleme Raporu Buluşun patent verilebilirliğine ilişkin Ülke Aşaması

62 62

63 63

64 64

65 65

66 66

67 67 Uluslararası ön inceleme raporu örneği Raporda 1 ila 6 sayılı tüm istemlerin yeni, bir buluş basamağı içerir ve sanayiye uygulanabilir olduğu «YES» ifadesi ile belirtiliyor. Bu rapor buluş iddiasına patent verileceği anlamındadır.

68 68 Ticaret sırları ve ticaret sırları ile patent korunması arasındaki farklar

69 69 Ticaret sırları, patentlere alternatiftir. Ticaret sırları, kamunun bilgisi dahilinde olmayan bilgileri kapsamaktadır. Bu bilginin sahibi, bilgiyi gizli tutma konusunda dikkatli olursa (örneğin çalışan/ortaklarla gizlilik sözleşmeleri imzalanması), bu bilgileri izinsiz kullananları dava edebilir. Ancak, ticaret sırları, tersine mühendisliğe karşı veya bağımsız şekilde aynı buluşu yapan rakiplere karşı hiçbir koruma sağlamaz. Kaynak: Patent Teaching Kit, EPO

70 70 Bir ticaret sırrı, bazı koşullar altında kanunla korunmakta olan bir bilgiyi ifade etmekle birlikte tek başına bir hak teşkil etmemektedir. Ticaret sırrı, (a) kamu tarafından bilinmeyen, (b) kamu tarafından bilinmiyorsa daha değerli olan ve (c) gizliliği sürdürmek için makul çaba gerektiren bilgidir. Bu makul çabalara çalışanlarla ve iş ortaklarıyla yapılan gizlilik (açıklamama) sözleşmeleri ve sanayi casusluğunu önlemeye yönelik çabalar örnek olarak verilebilir. Kaynak: Patent Teaching Kit, European Patent Office Publication

71 71 Ticaret sırlarının zorunlu şartları ve sundukları koruma ulusal hukuka tabidir. Ticaret sırları, sınırlı koruma sağlamaktadır; sadece ticaret sırlarının öğrenilmesine ilişkin uygunsuz araçlar yasaklanmıştır. Rakiplerin de, aynı teknolojiyi bağımsız bir şekilde geliştirmeleri ve kullanmaları veya tersine mühendislik işlemleri hukuka aykırı değildir.

72 72 TİCARET SIRLARI VE PATENT KORUMASI ARASINDAKİ FARK Patent olayında kişiler geliştirdikleri buluşu topluma açıklamalarının karşılığında kendilerine verilen patent ile korunurken, ticaret sırlarında bilgi gizli kaldığı sürece korunur. Uluslararası üne sahip bir içeceğin üretim yöntemi bu konuya örnek olarak verilebilir lı yıllarda üretilen ve günümüze kadar üretim yöntemi gizli tutulabilen bu içecek, üreticisinin gizli tutabilmek konusundaki başarısı için, iyi bir örnektir.

73 73 Ticaret sırları, Sınai Mülkiyet Kanunu nun üniversitelerde uygulanması açısından önemlidir. SMK Madde 12/1: MADDE 121- (1) 2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde tanımlanan yükseköğretim kurumları ile Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Teşkilatına bağlı yükseköğretim kurumlarında yapılan bilimsel çalışmalar veya araştırmalar sonucunda gerçekleştirilen buluşlar için, özel kanun hükümleri ve bu madde kapsamındaki düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, çalışanların buluşlarına ilişkin hükümler uygulanır.

74 74 Hizmet buluşu için patent başvurusu yapılması MADDE 116- (1) İşveren, kendisine bildirimi yapılan hizmet buluşu için tam hak talebinde bulunmuşsa patent verilmesi amacıyla ilk başvuruyu Kuruma (*) yapmakla yükümlüdür. Ancak işveren, işletme menfaatleri gerektiriyorsa, patent başvurusu yapmaktan kaçınabilir. İkinci fıkra hükmü saklı kalmak kaydıyla, başvuru yapmaktan kaçınılması durumunda, buluş için işverenin ödemesi gereken bedelin hesaplanmasında, patent alınmamasından kaynaklanan çalışan aleyhine muhtemel ekonomik kayıplar göz önünde tutulur. İşverenin hizmet buluşu için Kuruma ilk başvuru yükümlülüğü; a) Hizmet buluşunun serbest buluş niteliği kazanması, b) Çalışanın, buluşu için başvuru yapılmamasına rıza göstermesi, c) İşletme sırlarının korunmasının başvuru yapmamayı gerektirmesi, hallerinden en az birinin gerçekleşmesiyle ortadan kalkar. (x) İşveren, ilk başvuruyu Türk Patent e yapmak zorundadır.

75 75 121/5: Yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen buluşlar hakkında 115 inci, 116 ncı, 118 inci maddeler ile 119 uncu maddenin dördüncü fıkrası hükümleri uygulanmaz.

76 76 (5) 2547 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde tanımlanan öğretim elemanları ile stajyerlerin ve öğrencilerin diğer kamu kurumları veya özel kuruluşlarla belirli bir sözleşme kapsamında yapmış oldukları çalışmalar sonucunda ortaya çıkan buluşlar üzerindeki hak sahipliğinin belirlenmesinde, diğer kanunlardaki hükümler saklı kalmak kaydıyla sözleşme hükümleri esas alınır sayılı Kanun Madde 3/l: l) Öğretim Elemanları: Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarıdır.

77 77 PATENT SİSTEMİ AÇISINDAN BİLGİSAYAR PROGRAMLARI SMK 82 inci maddesi, bilgisayar programları patent verilemeyecek konular arasında belirtilmiştir. Patentlenebilir buluşlar ve patentlenebilirliğin istisnaları MADDE 82- (1) Teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir. Aşağıda belirtilenler buluş niteliğinde sayılmaz. Patent başvurusu veya patentin aşağıda belirtilen konu veya faaliyetlerle ilgili olması halinde, sadece bu konu veya faaliyetlerin kendisi patentlenebilirliğin dışında kalır. a) Keşifler, bilimsel teoriler ve matematiksel yöntemler. b) Zihni faaliyetler, iş faaliyetleri veya oyunlara ilişkin plan, kural ve yöntemler. c) Bilgisayar programları. ç) Estetik niteliği bulunan mahsuller, edebiyat ve sanat eserleri ile bilim eserleri. d) Bilginin sunumu.

78 78 Yasal hükümlere göre patent ile korunamayacak bilgisayar programları; - bir yöntem olarak veya - bir donanım ile birlikte tanımlanabilirse, patent verilebilirlik şartlarını da (yenilik, buluş basamağı, sanayiye uygulanabilirlik) karşılamak koşuluyla patent verilerek de korunabilir.

79 79 Patent sisteminin konusu buluş olduğu için bilgisayar programlarının patent ile de korunması için bir buluş özelliğinde sunulması gerekiyor.

80 80 Birleşik Devletlerde ve Avrupa Patenti Sistemi nde bilgisayar programlarına, bazı özel durumlarda, patent verilmektedir. Ancak patent başvurusu genellikle Apparatus for vb., olarak sunulur. Bunun anlamı, için cihaz konusunda patent talep edilmekte ve genellikle kodlar belirtilmeden algoritmalar ve akım şemaları yardımı ile buluş tanımlanmaktadır. US A1 GB Pamuk borsası oluşturulması ile ilgili bu patent başvurusunda «apparatus» kullanılmıştır.

81 81 Açıklamasında algoritmalar kullanılan Birleşik Devletler Patent Başvurusu örneği. Buna karşılık bir sanayi ürününe ilişkin bir patent başvurusunda, algoritmalar ve akım şemaları yerine, ürünün teknik resimleri yer alır.

82 82

83 83

84 84 Avrupa Patenti Sözleşmesi nde (EPC-European Patent Convention) bilgisayar programları ve algoritmalarının patent belgesi ile korunamayacağı belirtilmiştir. ( EPC Article 52 Sec. C) EPC Article 52 Patentable inventions (1) European patents shall be granted for any inventions, in all fields of technology, provided that they are new, involve an inventive step and are susceptible of industrial application. (2) The following in particular shall not be regarded as inventions within the meaning of paragraph 1: (a) discoveries, scientific theories and mathematical methods; (b) aesthetic creations; (c) schemes, rules and methods for performing mental acts, playing games or doing business, and programs for computers; (d) presentations of information. (3) Paragraph 2 shall exclude the patentability of the subject-matter or activities referred to therein only to the extent to which a European patent application or European patent relates to such subject-matter or activities as such. (See decisions of the Enlarged Board of Appeal G 1/98, G 1/03, G 2/03, G 3/08 (Annex I)) (3) 2. fıkra, burada sözü edilen konu veya faaliyetlerin patentlenebilirliğini, sadece bir Avrupa patent başvurusu veya Avrupa patentinin, bu gibi konu veya faaliyetlerle ilişkili olduğu ölçüde hariç tutacaktır. (Genişletilmiş Temyiz Kurulunun kararlarına bakınız G 1/98, G 1/03, G 2/03, G 3/08 (Ek I))

85 85 Eserler, eserlerin korunması ve eserlerin üreticiler için önemi Henüz yayımlanmamış eserlerin korunması

86 FİKRİ HAKLAR AYIRIMI ve BELGE TÜRLERİ 86 SINAİ HAKLAR INDUSTRIAL PROPERTY FİKİR ÜRÜNÜ INTELLECTUAL PRODUCT BULUŞLAR INVENTIONS ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR INDUSTRIAL DESIGNS MARKALAR TRADEMARKS BELGE CERTIFICATE FİKRİ HAKLAR - INTELLECTUAL PROPERTY PATENT veya FAYDALI MODEL BELGESİ PATENT and UTILITY MODEL CERTIFICATE ENDÜSTRİYEL TASARIM TESCİL BELGESİ INDUSTRIAL DESIGN REGSITRATION CERTIFICATE MARKA TESCİL BELGESİ TRADE MARK REGSITRATION CERTIFICATE ESER SAHİBİNİN HAKLARI ve BAĞLANTILI HAKLAR COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS FİKİR ÜRÜNÜ INTELLECTUAL PRODUCT ESERLER WORKS YORUMLAR PERFORMANCES KAYITLAR - RECORDS (RADYO-TV) YAYINLAR BROADCASTS BELGE CERTIFICATE YOK NONE YOK NONE Hazırlayan: M. Kaan DERİCİOĞLU, Eserler kapsamında, her türlü yazılı veya resimli metinler, reklamlar, bilgisayar programları ve Yazılımlar eserler kapsamındadır. Eserler nasıl korunur? sorusunun yanıtı sınai haklarla eserler arasındaki farkı ortaya koymaktadır: Sınai haklarda belge söz konusu olduğu halde, eserlerde belgeye gerek yoktur. Bu olay, bütün ülkeler için geçerlidir. COĞRAFİ İŞARETLER GEOGRAPHIC INDICATIONS OF SOURCE COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİ GEOGRAPHICAL REGSITRATION CERTIFICATE

87 87 Bir tablo satın alınarak «güzel sanatlardan etkilenmek» olasıdır. Ancak bu tablo satın alındığı halde, bu eylem eserin satın alındığı anlamına gelmez. Bu tabloyu izinsiz çoğaltamaz ve yayamayız. Fikri haklar kapsamında tanınan münhasır hak (exclusive right) yalnız bu tablonun çoğaltılmasına ilişkindir. Başka ressamlar da başka kız kulesi resimleri yapabilir. Eser sahipleri, eserlerinde ortaya koydukları fikirler üzerinde değil, fikirlerin anlatım biçimi üzerinde hak sahibidir. Yasalar, eserdeki fikirlerden yararlanarak bir başka eser oluşturulmasını değil, bir eserin başkaları tarafından çoğaltılmasını engellemektedir.

88 88 Başta fikir ve sanat eseri sahipleri olmak üzere pek çok kişi, çalışmalarının ya da fikirlerinin çalınacağından, izinsiz kullanılacağından endişe eder. Bu nedenle de zaman bilgisi elde etmek için çeşitli kurumlarda onaylatmak ya da kendi kendine iadeli taahhütlü olarak göndermek gibi yöntemleri kullanır. Kültür Bakanlığı Kayıt İşlemi, Tasdix, sahiplen.com ve benzeri uygulamalar bu sorunu temelden çözebilmektedir.

89 89 Kültür ve Turizm Bakanlığı bir kayıt sistemi uygulamaktadır. İSTEĞE BAĞLI KAYIT- TESCİL Eser sahibinin yani eseri meydana getiren kişi ya da kişilerin belirlenmesinde ispat kolaylığı sağlayan ve isteğe bağlı olarak yapılan bir işlemdir. Bu işlem beyana dayalı bir işlem olup hak kurucu niteliğe sahip değildir. Fikirler soyut halleriyle kayıt-tescil edilememekle birlikte ancak somutlaştırılıp şekillendirilmeleri (eser haline getirilmeleri) halinde kayıt tescil edilmeleri mümkündür. Bilgi için bakınız:

90 90 ESER NİTELİĞİNDEKİ VERİLER İÇİN ZAMAN DAMGASI - TASDİX Tasdix, bilgisayar ortamındaki verilerin elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteren, herhangi bir uyuşmazlıkta delil olarak gösterebilecek bir sayısal zaman damgası uygulamasıdır. Eğer mobil imza varsa, mobil imza ile yapılacak tasdix işlemi sonucunda oluşan sertifikada, işlemin kimin tarafından yapıldığına ilişkin veriler de yer alıyor.

91 91

92 92 TÜRKTRUST A.Ş nin teknik altyapısı ile çalışan sahiplen.com uygulaması üzerinden, her türlü eserinize zaman damgası oluşturarak, o eserin o an itibariyle var olduğunu yasal olarak kanıtlayabilirsiniz..

93 93 Eser onay işlemlerinizi, dosyanızın formatı ne olursa olsun (mp3, pdf, doc, mpeg, jpeg, xls vb.), 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında, yetkili elektronik sertifika hizmet sağlayıcı (ESHS) olarak hizmet veren TÜRKTRUST'ın, yasal geçerliliği olan ürünü zaman damgası ile yaparak, eserlerinizin ilk oluşturma zamanını ispatlayabileceğiniz, kanıt niteliğinde bir sayısal zaman damgası elde edebilirsiniz..

94 94 SINAİ MÜLKİYET KANUNU

95 95 Türkiye Cumhuriyeti nin kuruluşundan günümüze Sınai Haklar alanında, 1965 yılında kabul edilen Markalar Kanunu dışında, hiçbir Kanun TBMM tarafından kabul edilmemiştir yılında yürürlüğe giren Kanun Hükmünde Kararnameler de TBMM tarafından onaylanmamıştır. Anayasa Mahkemesi Kişi hakları ve ödevlerinin KHK lerle düzenlenemeyeceği Gerekçesiyle, dava açılan bazı hükümleri iptal etmiştir. Yeni kabul edilen Sınai Mülkiyet Kanunu, yukarıdaki açıklamalar nedeniyle, çok önemlidir.

96 96 Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı Konusunda BSTB Yayını [*]

97 97 Patent: - Araştırma talepleri: Başvuru ile beraber ya da 12 ay içinde yapılır. (eskiden 15 aydı) - Sistem değiştiği için araştırma raporuna itiraz yapılamayacak ve yalnız yayınlanan başvuruya görüş bildirilebilecektir. - İncelemesiz sistem kaldırılmıştır. - Araştırma raporu tebliğinden itibaren 3 ay içinde inceleme talep edilir. Süresi içinde talep yapılmazsa başvuru geri çekilmiş sayılır. - Gelen rapora göre başvuru sahibi 3 kez İnceleme talep edebilir. - Belge ilanından itibaren 6 ay içinde, üçüncü kişiler için, itiraz süresi başlar. İtiraz ile, eğer gerekçeler uygun bulunursa, verilen patent hükümsüz kılınabilecektir. Yıllık ücretler veya diğer sürelerden kaynaklanan hak kayıpları için 2 aylık bir yeniden hak tesisi süresi verilecektir. - Patentten faydalı modele geçiş belge kararı çıkmadan önce, faydalı modelden patente geçiş araştırma raporunun ilanından itibaren 3 ay içinde yapılabilecektir.

98 98 Faydalı Model: - Başvuru tarihinin kesinleşmesinden itibaren 2 ay içinde araştırma talebi yapılacaktır. - Araştırma raporunun yayınından itibaren 3 ay içinde itiraz edilebilecektir. - Hükümsüzlük dava yolu ile istenebilecektir. - Her iki sistemde de en önemli değişiklik öğretim elemanlarının buluşları artık serbest buluş niteliğinde olmayacaktır.

99 99 M. Kaan DERİCİOĞLU Patent ve Marka Vekili Avrupa Patent Vekili Ankara Patent Bürosu Limited Şirketi Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi TOBB ETÜ Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Ankara Üniversitesi FİSAUM Yönetim Kurulu Üyesi EGE Üniversitesi EBİLTEM Danışma Kurulu Üyesi Ankara Üniversitesi TTO Danışma Kurulu Üyesi Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Fikri Haklar Yüksek Lisans Programı Öğretim Görevlisi

---------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------- PATENT NEDİR? BULUŞLARIN PATENT İLE KORUNMASININ AMAÇLARI PATENT TESCİLİ İÇİN GEREKLİ KRİTERLER İNCELEMELİ/İNCELEMESİZ PATENT PATENT

Detaylı

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI TEKNOKENT ŞİRKETLERİ İÇİN FİKRİ SINAİ HAKLAR BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Nihan Ertüzün Gökcan Patent ve Marka Vekili Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi FİKRİ HAKLARIN TANIMI Fikir ürünlerini oluşturan

Detaylı

MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ

MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr PATENT BAŞVURU SİSTEMLERİ ULUSAL BAŞVURU /TR VEYA BİR BAŞKA ÜLKE ULUSLARARASI BAŞVURU (PCT

Detaylı

BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ Adana ÜSAM (Üniversite Sanayi Ortak Araştırma Merkezi) ideege-tgb Ege Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve EBİLTEM TTO Sabancı Üniversitesi ve Inovent BIGG-SEA KONSORSİYUMU GİRİŞİMCİLİK PROJESİ

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 4. PATENT BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT BAŞVURU SÜRECİ ESD873 FİKRİ

Detaylı

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ

PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ PATENTLER YAZILIM PATENTLERİ Ümit Yerli Patent Vekili Program Süre: 120 DK Fikri haklar Patent, kriterler, sağladığı haklar. Telif Tarifname, örnek başvurular Başvuru süreci, yurt dışında patent tescili

Detaylı

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015

FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 FSH BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI 28.12.2015 Yrd. Doç. Dr. Selin ÖZDEN MERHACI Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI (FİKRİ VE SINAİ

Detaylı

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2

PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 PATENT FARKINDALIK SEMİNERLERİ-2 «Temel Bilimler ve Mühendislik Alanındaki Buluşların Patentlenebilirliği» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «LİTERATÜR TARAMASI SIRASINDA PATENT TARAMASI» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri

Detaylı

PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu

PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu PATENT NEDİR? ve PATENT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Dr. Öğr. Ü. Çağdaş ALLAHVERDİ Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 45 Evler Konferans Salonu PATENT NEDİR? PATENT NEDİR? Yapılan buluşlara Ülkemizde

Detaylı

FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR

FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR FĠKRĠ VE SINAĠ HAKLAR Doç. Dr. Serkan BOYAR Tarım Bilimlerinde Proje Hazırlama ve Yürütme Eğitimi 07-09 Nisan 2014 - Eğirdir-Isparta Patent, Marka ve Tasarım Nedir? FĠKRÎ VE SINAĠ MÜLKĠYET HAKLARI Telif

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr PATENT NEDİR? Buluş için hak sahibine verilen tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgedir. BULUŞ NEDİR? Bir probleme teknik çözüm

Detaylı

USİMP Fikri Mülkiyet Haklarının Ticarileştirilmesi Çalıştayı

USİMP Fikri Mülkiyet Haklarının Ticarileştirilmesi Çalıştayı USİMP Fikri Mülkiyet Haklarının Ticarileştirilmesi Çalıştayı Yürürlükteki Yasal Mevzuat Açısından Ticarileştirme Süreçlerindeki Güçlükler M. Kaan DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu 19 Ekim 2016 2 Yürürlükteki

Detaylı

SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA

SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA SINA-İ MÜLKİYET HAKLARINDAN PATENT VE ULUSAL TESCİL SİSTEMİ 25 HAZİRAN 2014 - ADANA Patent nedir? Patent, tekniğin bilinen durumunu aşan, yeni ve sanayiye uygulanabilen buluşlara verilen belgedir. Buluş

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 3. PATENT GENEL KAVRAMLAR Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. PATENT ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 ÖĞRENME

Detaylı

Patent Başvuru Kılavuzu. Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5

Patent Başvuru Kılavuzu. Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5 İÇERİK Patent/Faydalı Model Nedir?...2 Patent Başvuru Süreci 4 Faydalı Model Başvuru Süreci..5 Patent Veritabanları 5 Mersin TTO Sınai Hakların Yönetimi ve Lisanslama Koordinatörlüğü Çalışma Esasları..6

Detaylı

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017

Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017 Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler 2017 Sınai Mülkiyet Kanunu meclisten geçmiştir. Tüm sınai hakları tek bir çatı altında toplamış olan ve geleneksel ürün adlarını içeren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu

Detaylı

Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri

Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri Teknoloji Transfer Destekleri ve Fikri Mülkiyet Hakları Semineri Patent Sistemine Giriş Mehmet Nurşad SÖZER Patent Uzmanı, Türk Patent Enstitüsü 17 Ekim 2011, Gazi Teknopark, Ankara İçerik Patent ile İlgili

Detaylı

Türkiye, Osmanlı Devleti döneminde Patent Kanunu nu kabul eden ilk 8 ülke arasında yer almıştır.

Türkiye, Osmanlı Devleti döneminde Patent Kanunu nu kabul eden ilk 8 ülke arasında yer almıştır. TÜRKİYE DE PATENT SİSTEMİ M. Kaan DERİCİOĞLU 14.02.2012 Patent Kanunu ve Türkiye Amacı, kişileri buluş yapmaya özendirmek ve teknik gelişmeyi sağlamak olan patent, yeni buluşlara verilen ve buluşu belirli

Detaylı

TEBLİĞ TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNCA 2018 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (BİK/TÜRKPATENT: 2018/1)

TEBLİĞ TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNCA 2018 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (BİK/TÜRKPATENT: 2018/1) 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30286 (Mükerrer) Türk Patent ve Marka Kurumundan: TEBLİĞ TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNCA 2018 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFESİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (BİK/TÜRKPATENT:

Detaylı

Üniversite- Sanayi İşbirliğinde Önemli Bir Araç: Teknoloji Transfer Arayüzleri DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE FİKRİ HAKLAR

Üniversite- Sanayi İşbirliğinde Önemli Bir Araç: Teknoloji Transfer Arayüzleri DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE FİKRİ HAKLAR Üniversite- Sanayi İşbirliğinde Önemli Bir Araç: Teknoloji Transfer Arayüzleri DÜNYADA VE TÜRKİYE'DE FİKRİ HAKLAR M. Kaan DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu Limited Şirketi 26 Mayıs 2010 Divan Oteli ANKARA

Detaylı

PATENT VE FAYDALI MODEL

PATENT VE FAYDALI MODEL PATENT VE FAYDALI MODEL Alper AKSU 1 Sınai Mülkiyet M Hakları nelerdir? Sınaî mülkiyet hakkı, buluşların, yeniliklerin, yeni tasarımların, özgün çalışmaların, yani yeni şeylerin ilk uygulayıcılarının adına

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER

SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER SINAİ MÜLKİYET KANUNU İLE GELEN YENİLİKLER 1964 den beri Sınai Mülkiyet Kanunu ile Gelen Yenilikler: Sınai Mülkiyet Kanunu meclisten geçmiştir. Tüm sınai hakları tek bir çatı altında toplamış olan ve geleneksel

Detaylı

Av. Deniz KAYATEKİN. Patentin Hükümsüzlüğü

Av. Deniz KAYATEKİN. Patentin Hükümsüzlüğü Av. Deniz KAYATEKİN Patentin Hükümsüzlüğü İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... IX GİRİŞ...1 I. Fikri Mülkiyet Hukukuna Genel Bakış...3 A. Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku...3 B. Fikri Mülkiyet Hukukunun

Detaylı

Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR

Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR Fikri Haklar Yönetimi ve Lisanslama Hizmetleri FERİDE ÖZDEMİR 30.11.2017 Hizmet ve Faaliyetler Fikri Mülkiyet Bilincinin Yaygınlaşması Standart Bilgilendirme mesajları Bilgilendirme ve Üniversite Kaynaklı

Detaylı

PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ. HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr

PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ. HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr PATENT HAKLARI ve PATENT SÜRECİ HAKAN BAYRAM Patent Uzmanı, Makine Yük. Müh. hbayram@tpe.gov.tr 21. Yüzyılın Kilit Kavramları Bilgi ekonomisi Girişimcilik Fikri sermaye Ar-Ge ve İnovasyon (Yenilikçilik)

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Patent Alma İşlem Basamakları

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Patent Alma İşlem Basamakları Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Patent Alma İşlem Basamakları Ek 4 PATENT/FAYDALI MODEL BELGESİ ALMA İŞLEM BASAMAKLARI Başvurulacak Merci Raporun Verildiği Kurum İşlem Masrafı : Türk Patent

Detaylı

Sınai Mülkiyet Föyü 2017 GİRİŞ ORTAK HÜKÜMLER

Sınai Mülkiyet Föyü 2017 GİRİŞ ORTAK HÜKÜMLER 1 GİRİŞ Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım ve Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında yayımlanan kanun hükmünde kararnameler ilk olarak 27 Haziran 1995 tarihinde hazırlanmıştı. Bu aşamada öncelikle marka,

Detaylı

b) Kanun Hükmünde Kararname: 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyi,

b) Kanun Hükmünde Kararname: 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameyi, AVRUPA PATENTLERİNİN VERİLMESİ İLE İLGİLİ AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİNİN TÜRKİYE'DE UYGULAMA ŞEKLİNİ GÖSTERİR YÖNETMELİK Sanayi ve Ticaret Bakanlığından: Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 09/01/2001 Yayımlandığı

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI, ÜNİVERSİTELERDEKİ YÖNETİMİ Uğur G. YALÇINER Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK Ltd. Şti. Gn. Md. 2 3 Haziran 2011 - İZMİR İÇERİK 1) Buluş Sahipliği,

Detaylı

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri

Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri Uygulama-Odaklı Araştırma Üniversite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı AR-GE Ticari Ürün Uygulamaları Üniversite Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuarlar Teknopark teknokent, bilim

Detaylı

Isparta, 18 Aralık 2012

Isparta, 18 Aralık 2012 Patent/Faydalı Model Başvuru Sonrası İşlemler Farkındalılık Semineri Isparta, 18 Aralık 2012 A. Bülent DALOĞLU TPE, Patent Uzmanı bdaloglu@turkpatent.gov.tr PATENT PROSEDÜRÜ BULUŞ Patent Başvurusu Şekli

Detaylı

Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi. İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe Kampusu 06800 Ankara,

Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi. İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe Kampusu 06800 Ankara, Endüstriyel Tasarım Tescilinde Yenilik ve Ayırt Edici Nitelik Değerlendirmesi Öğr. Gör. Dr. Gülçin Cankız ELİBOL Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İç Mimarlık Ve Çevre Tasarımı Bölümü, Beytepe

Detaylı

İzmir in Geleceğinde Yenilik Stratejik Bir Yaklaşım için Ortak Akıl Arayışları Fikri Haklar ve Rekabet Gücü

İzmir in Geleceğinde Yenilik Stratejik Bir Yaklaşım için Ortak Akıl Arayışları Fikri Haklar ve Rekabet Gücü İzmir in Geleceğinde Yenilik Stratejik Bir Yaklaşım için Ortak Akıl Arayışları ---- Fikri Haklar ve Rekabet Gücü ---- M. Kaan DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu Genel Müdürü 20 Mayıs 2014 İZMİR Fikir ürünlerini

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI 26 Kasım 2015 Kerem ÇEVİK ARGEDA-TTO Fikri Mülkiyet Hakları Modül Yöneticisi Türk Patent Enstitüsü Bilgi ve Doküman Birimi Sorumlusu Üniversitelerde Sınai Mülkiyet Bilgisinin Yaygınlaştırılması

Detaylı

PATENT ARAŞTIRMASI VE ÖNEMİ

PATENT ARAŞTIRMASI VE ÖNEMİ PATENT ARAŞTIRMASI VE ÖNEMİ İstanbul, 26 Ekim 2010 A. Bülent DALOĞLU Patent Uzmanı bdaloglu@turkpatent.gov.tr PATENT VERİTABANLARININ KULLANIMI İşimizde karşılaştığınız teknik problemlerin çözümünü bulmayı,

Detaylı

ANSİAD 15. Girişimcilik Günleri

ANSİAD 15. Girişimcilik Günleri ANSİAD 15. Girişimcilik Günleri İŞ FİKRİMİ NASIL KORURUM? Patent Ön Araştırma ve Başvuru Sude TUNCER KEŞCİ AKİŞMER TEKNOLOJİ TRANSFER MERKEZİ FİKRİ HAKLAR YÖNETİMİ ve TİCARİLEŞTİRME UZMANI Patent Araştırması

Detaylı

Uluslararası Patent Başvuruları (PCT) ve Avrupa Patent Sistemi

Uluslararası Patent Başvuruları (PCT) ve Avrupa Patent Sistemi Uluslararası Patent Başvuruları (PCT) ve Avrupa Patent Sistemi PATENT ULUSAL YASA 551 SAYILI KHK ULUSLARARASI ANLAŞMALAR PCT EPC PATENT İŞBİRLİĞİ ANLAŞMASI (PCT) Buluşların birden çok ülkede korunması

Detaylı

GÜNDEM. Çalışan Buluşları Yüksek Öğretim Kurumları Buluşları Kamu Destekli Projelerdeki Buluşlar

GÜNDEM. Çalışan Buluşları Yüksek Öğretim Kurumları Buluşları Kamu Destekli Projelerdeki Buluşlar ÇALIŞAN BULUŞLARINA, YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN BULUŞLARA VE KAMU DESTEKLİ PROJELERDE ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA DAİR YÖNETMELİK ve UYGULAMADAKİ YANSIMALARI 26/10/2017 1 GÜNDEM Çalışan Buluşları

Detaylı

ÖĞRENCİLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI

ÖĞRENCİLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI ÖĞRENCİLER İÇİN FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI Benzersiz bir buluş son derece zordur. Emek ve zaman harcanarak ortaya konulan buluşu korumak ise bazen çok daha önemlidir. Buluşunuz her ne olursa olsun,

Detaylı

PATENT HAKLARI & PATENT VER" TABANLARI. Cemil BA PINAR cemil.baspinar@tpe.gov.tr

PATENT HAKLARI & PATENT VER TABANLARI. Cemil BA PINAR cemil.baspinar@tpe.gov.tr PATENT HAKLARI & PATENT VER" TABANLARI Cemil BA PINAR cemil.baspinar@tpe.gov.tr "çerik Fikri ve S(nai Mülkiyet Kavramlar( Patent Kavram( ve Kriterler Patent Sisteminin Amac( Patent Tescil Süreci Patent

Detaylı

FİKRİ HAKLAR ESD873 2. GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR ESD873 2. GENEL KAVRAMLAR. Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 2. GENEL KAVRAMLAR Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. GENEL KAVRAMLAR ESD873 FİKRİ HAKLAR 2 ÖĞRENME

Detaylı

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri

Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Buluş Nedir? Nasıl Korunur? Yeni Kanun un Getirdikleri Av. İdil Buse Kök Hazer/Birim Yöneticisi Yusuf Dudu/Uzman Fikri Sınai Haklar ve Sözleşmeler Birimi ODTÜ Teknoloji Transfer Ofisi ORTA DOĞU TEKNİK

Detaylı

(FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır

(FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır İ S T A N B U L M E D İ P O L Ü N İ V E R S İ T E S İ (FİKRİ VE SINAİ MÜLKİYET HAKLARI) INTELLECTUAL PROPERTIES (IP) Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Telif Hakları, Ticari Sır INTELLECTUAL PROPERTIES

Detaylı

Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları

Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları Yazılımlar için Fikri Mülkiyet Hakları Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenebilirliği Konulu konferans Eva Hopper ve Edoardo Pastore Patent uzmanları, Cluster Computers Avrupa Patent Ofisi Ankara,

Detaylı

PATENT ve FAYDALI MODEL

PATENT ve FAYDALI MODEL MSİ 2050 FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI PATENT ve FAYDALI MODEL Dr. De iz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr PATENT NEDİR? Buluş için hak sahibine verilen tekel hakkı ve bu hakkı gösteren belgedir. BULU

Detaylı

Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri

Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri Ülkemizde Patent Koruması ve Patent Teşvik Sistemleri Pınar ELMAS Globalleşmeyle gelen rekabet ortamıyla, yaratıcılığın yükselen bir değer haline gelmesi ve teknolojide kaydedilen hızlı ilerlemelerle sınai

Detaylı

FİKRİ HAKLAR. ESD873 6. ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü

FİKRİ HAKLAR. ESD873 6. ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü FİKRİ HAKLAR ESD873 6. ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR BAŞVURU SÜRECİ Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU Kocaeli Üniversitesi B.Ö.T.E. Bölümü 2012 2013 Bahar Kocaeli Üniversitesi, tüm hakları saklıdır. ENDÜSTRİYEL TASARIMLAR

Detaylı

SINAİ MÜLKİYET KANUNU TASARISI KONUSUNDAKİ PROBLEMLERDEN ÖRNEKLER. M. KAAN DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu Limited Şirketi

SINAİ MÜLKİYET KANUNU TASARISI KONUSUNDAKİ PROBLEMLERDEN ÖRNEKLER. M. KAAN DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu Limited Şirketi SINAİ MÜLKİYET KANUNU TASARISI KONUSUNDAKİ PROBLEMLERDEN ÖRNEKLER M. KAAN DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu Limited Şirketi Herhangi bir konuda problemleri saptamak, dile getirmek her zaman kolay değildir.

Detaylı

«Intellectual Property and Strategic R&D Management» Conference

«Intellectual Property and Strategic R&D Management» Conference «Intellectual Property and Strategic R&D Management» Conference 28.06.2013 M. Kaan DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu How to protect ideas? How to protect expressions? Intellectual Property Patents Utility

Detaylı

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr

FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI. Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr FİKRİ VE SINAÎ MÜLKİYET HAKLARI Dr. Deniz ŞENYAY ÖNCEL deniz.oncel@deu.edu.tr Yeni buluşlar ve özgün tasarımlar ürünleri oluşturur ve biçimlendirir. Ancak bu yeni ürünleri tüketiciye sunmak ve satabilmek

Detaylı

Patent Ön Araştırmaları ve Yenilik Araştırmaları

Patent Ön Araştırmaları ve Yenilik Araştırmaları NEDEN PATENT? Özgün fikirlerin korunması Zihni yaratının ödüllendirilmesi Rekabet gücü Ticari kazanç (Lisans&Devir) Teknolojiye katkı Ekonomiye Katkı PATENT NEDEN ÖNEMLİDİR? Patent önemli bir istihbarat

Detaylı

Patent ve Faydalı Model

Patent ve Faydalı Model Patent ve Faydalı Model Ecz. Ayşe Göksu KAYA ÖZSAN Patent Uzman Yardımcısı Sağlık Bilimleri Alanında Ar-Ge Proje Önerisi Hazırlama ve Yürütme Uygulamalı Eğitimi Fikri Mülkiyete Genel Bakış Patentler ve

Detaylı

FİKİR FİKİR ÜRÜNÜ FİKİR ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ HAKLAR. 2011 Ankara Patent Tüm Hakları Saklıdır. 1

FİKİR FİKİR ÜRÜNÜ FİKİR ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ HAKLAR. 2011 Ankara Patent Tüm Hakları Saklıdır. 1 FİKİR FİKİR ÜRÜNÜ FİKİR ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ HAKLAR 1 FİKİR ve FİKİR ÜRÜNÜ Fikir, korunabilirlik ölçütleri açısından değerlendirildiğinde, henüz bir biçim verilerek ifade edilmemiş eylem şeklinde açıklanabilir.

Detaylı

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA BİLGİ NOTU ENİS KAYSERİLİOĞLU İLERİ ARAŞTIRMALAR KOORDİNATÖRLÜĞÜ MEVZUAT ANALİZ BİRİMİ 11 OCAK 2017 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU HAKKINDA Bilgi Notu 11 Ocak

Detaylı

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı

Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Sına Mülkiyet Göstergeleri Türkiye son 15 yıldaki ekonomik performansına bağlı olarak sınai mülkiyet alanında da önemli gelişme kaydetti. Bu dönemde yerli başvurular; - Patentte

Detaylı

PATENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ve «4 DE 4 PATENT DESTEK PROGRAMI» TANITIMI

PATENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ve «4 DE 4 PATENT DESTEK PROGRAMI» TANITIMI PATENT BİLGİLENDİRME TOPLANTISI ve «4 DE 4 PATENT DESTEK PROGRAMI» TANITIMI 29.08.2014, YER: 1.KAT TOPLANTI SALONU Ahmet Uğur GÜR, MSc. Müdür Patent Vekili Fikri ve Sınai Haklar Yönetimi Birimi Teknoloji

Detaylı

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil,

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Intellectual Properties (IP) Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları Nedir? Bir fikri, buluşu veya tasarımı belirli bir süre boyunca ve belirli bir bölgede (ülkede) sadece

Detaylı

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI

FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI ADANA ÜNİVERSİTE SANAYİ ORTAK ARAŞTIRMA MERKEZİ FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI ÇİĞDEM SEZER ADANA ÜSAM MERKEZ MÜDÜRÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ FİKİR? Düşünce Gücü İle Evde Kullandığım Cihazları Çalıştırsam?? BİR FİKRİM

Detaylı

Yönetmelik çalışmaları devam etmekte olup yeni yönetmelikler çıkarılıncaya kadar mevcut yönetmelikler yürürlükte olacaktır.

Yönetmelik çalışmaları devam etmekte olup yeni yönetmelikler çıkarılıncaya kadar mevcut yönetmelikler yürürlükte olacaktır. www.anadolupatent.com Değerli dostlar, Uzun zamandır çalışmaları devam eden Sınai Mülkiyet Kanunu 22 Aralık 2016 tarihinde TBMM de kabul edilerek 10 Ocak 2017 tarihinde 29944 sayılı Resmi Gazetede yayımlanması

Detaylı

ULUSLARARASI PATENT BAŞVURUSU (PCT) NASIL HAZIRLANIR?

ULUSLARARASI PATENT BAŞVURUSU (PCT) NASIL HAZIRLANIR? ULUSLARARASI PATENT BAŞVURUSU (PCT) NASIL HAZIRLANIR? PCT Başvurusu - TPE Kabul Ofisi Uluslararası Patent Başvurusu iki şekilde yapılabilir. Doğrudan WIPO ya başvuru Ulusal Patent Ofisleri (kabul ofisleri)

Detaylı

Fikri & Sınai Mülkiyet Hakları Kitapçığı

Fikri & Sınai Mülkiyet Hakları Kitapçığı Fikri & Sınai Mülkiyet Hakları Kitapçığı İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, Başta İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) nde gerçekleştirilen akademik çalışmalar olmak üzere yeni teknolojileri, sanayinin ihtiyaçlarını

Detaylı

Buluş ve Tasarım Tescil Prosedürü

Buluş ve Tasarım Tescil Prosedürü Buluş ve Tasarım Tescil Prosedürü Teknoloji Transfer Ofisi 2018 Yazan(lar) : Tarih : İlker KÖSE TTO Direktörü Safiye SOYUPAK Patent Uzmanı Onaylayan(lar) : Tarih : Prof. Dr. Ömer Ceran Genel Sekreter V.

Detaylı

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI

PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI PATENT SİSTEMİ VE PATENT ÖN ARAŞTIRMASI «TEZ KONUNUZUN PATENTLENEBİLİRLİĞİ» Esra YARDIMOĞLU, MSc. Patent Ofisi Koordinatörü, Patent Vekili esra.yardimoglu@hacettepe.edu.tr İçerik 1. Bölüm: Fikri Sınai

Detaylı

MARKA GENEL BİLGİLER

MARKA GENEL BİLGİLER MARKA GENEL BİLGİLER 1 Sunum İçeriği Markanın tanımı ve çeşitleri Mutlak ve nispi red nedenleri Başvuru şartları ve şekli Başvurunun incelenmesi ve tescil süreci 2 MARKA NEDİR? Bir işletme tarafından üretilen

Detaylı

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT

T Ü R M O B TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ SİRKÜLER RAPOR MEVZUAT Sirküler Rapor 07.10.2011/ 114-1 MİRASÇILIK BELGESİ VERİLMESİ VE TERK EDEN EŞİN ORTAK KONUTA DAVET EDİLMESİ İŞLEMLERİNİN NOTERLER TARAFINDAN YAPILMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI

Detaylı

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü)

T.C. SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü GENELGE NO: 2007/02....VALİLİĞİNE (Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü) IV- KREDİ KARTI ÜYELİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ GENELGELER 1. GENELGE NO: 2007/02 Tüketicinin ve Rekabetin Korunması lüğü GENELGE NO: 2007/02...VALİLİĞİNE Tüketiciler tarafından Bakanlığımıza ve Tüketici Sorunları

Detaylı

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU

6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNU Av. Dr. Cahit SULUK suluk@suluk.com.tr 08 Şubat 2017 İstanbul Ticaret Odası ŞİRKET VARLIKLARI MADDİ VARLIKLAR Donanım Ekipman Makine- araç gereç Bina Araç- vasıta Stok

Detaylı

ürünümü tüm dünyada koruyabilir miyim?

ürünümü tüm dünyada koruyabilir miyim? Hayır. Türkiye de patent başvurusu yapmakla ürünümü tüm dünyada koruyabilir miyim? Sadece, 1 Kasım 2000 tarihinden itibaren Türkiye nin de dahil olduğu 38 Avrupa ülkesi tarafından kabul edilen ve ayrıca

Detaylı

BURSA ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ FĠKRÎ VE SINAȊ MÜLKĠYET HAKLARI USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BURSA ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ FĠKRÎ VE SINAȊ MÜLKĠYET HAKLARI USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BURSA ULUDAĞ ÜNĠVERSĠTESĠ FĠKRÎ VE SINAȊ MÜLKĠYET HAKLARI USUL VE ESASLARI YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu yönerge Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim

Detaylı

Yeni 6769 Sayılı Sınayi Mülkiyet Kanununa Uyumlu Boğaziçi Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkındaki İlke ve Esaslar (v2) Tanıtım Semineri

Yeni 6769 Sayılı Sınayi Mülkiyet Kanununa Uyumlu Boğaziçi Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkındaki İlke ve Esaslar (v2) Tanıtım Semineri Yeni 6769 Sayılı Sınayi Mülkiyet Kanununa Uyumlu Boğaziçi Üniversitesi Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakkındaki İlke ve Esaslar (v2) Tanıtım Semineri 2 Mart 2018 Rektörlük Konferans Salonu Sınai Mülkiyet Kanunu

Detaylı

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK TEŞVİK UYGULAMA ESASLARI

ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK TEŞVİK UYGULAMA ESASLARI ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK TEŞVİK UYGULAMA ESASLARI Amaç: Madde 1: Erzurum Teknik Üniversitesi Akademik Teşvik Ödüllerinin amacı, Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde bilimsel çalışmalarda

Detaylı

TASARIM TESCİL DESTEĞİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TASARIM TESCİL DESTEĞİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TASARIM TESCİL DESTEĞİ UYGULAMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Usul ve Esasların amacı; insana ve çevreye duyarlı, katma değeri yüksek tasarımların

Detaylı

Fikri Mülkiyet Hakları: İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır.

Fikri Mülkiyet Hakları: İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır. Fikri Mülkiyet Fikri Mülkiyet Hakları: İnsan düşüncesinin ürünü olan yeniliklerin sahiplerine verilen haklardır. buluş tasarım marka coğrafi işaret Bilgisayar programı sinema eseri dizi kitap resim heykel

Detaylı

E-BÜLTEN.

E-BÜLTEN. İCAT TAM ÇIKARMANIN ZAMANI E-BÜLTEN Ülkelerin ekonomik gelişmelerini değerlendirmek için kullanılan ölçütlerden biri de kişi başına düşen millî gelir dir. Kişi başına düşen millî gelirin 10.000 Amerikan

Detaylı

FİKRİ HAKLAR: NEDEN ÖNEMLİ; NASIL YÖNETİLMELİ?

FİKRİ HAKLAR: NEDEN ÖNEMLİ; NASIL YÖNETİLMELİ? FİKRİ HAKLAR: NEDEN ÖNEMLİ; NASIL YÖNETİLMELİ? 08.10.2013 M. Kaan DERİCİOĞLU Ankara Patent Bürosu TÜBİTAK-TEYDEB Fikirden Gerçeğe: Ar-Ge, Yenilik ve TÜBİTAK Destekleri Semineri FİKRİ HAKLAR: NEDEN ÖNEMLİ;

Detaylı

HUKUK. Hakan AKDAĞ 1 04.11.2008

HUKUK. Hakan AKDAĞ 1 04.11.2008 HUKUK Hakan AKDAĞ 1 Sınai mülkiyet hakları olarak adlandırılan Marka, Patent, Endüstriyel Tasarım, Coğrafi İşaretler ve Entegre Devrelerin Topografyalarının Korunmasına ilişkin Kanun Hükmünde Kararnamelerin

Detaylı

PATENT BAŞVURUSU. Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü

PATENT BAŞVURUSU. Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü PATENT BAŞVURUSU Hazırlayan: Uzm. Emine GÖKÇE POLAT Fizik Mühendisliği Bölümü Neler anlatacağız? Tanımı Kapsamı Başvuru Öncesi İşlemler Patent Başvuru Süreci Patent Teşvikleri TANIM Patent; Bir sınai veya

Detaylı

Av. Koray BULUT* * Ankara Barosu.

Av. Koray BULUT* * Ankara Barosu. 6769 SAYILI SINAİ MÜLKİYET KANUNUNUN PATENTLER VE FAYDALI MODELLER AÇISINDAN GETİRDİĞİ YENİLİKLER VE İLGİLİ HÜKÜMLERİN AVRUPA PATENT SÖZLEŞMESİ İLE UYUMU Av. Koray BULUT* I. GİRİŞ Ülkemizde patentler ilk

Detaylı

Madrid Protokolüne göre başvuru sistemi, 6769 sayılı Kanunun içinde düzenlenmiştir.

Madrid Protokolüne göre başvuru sistemi, 6769 sayılı Kanunun içinde düzenlenmiştir. 1.MARKA Uluslararası Marka Tescil İşlemleri Markalar, Paris Sözleşmesinin temel ilkelerinden olan ülkesellik prensibi gereği, yalnızca tescil edildikleri ülkelerde geçerlidir. Farklı bir ifadeyle, Türkiye

Detaylı

Patent Değeri Belirleme

Patent Değeri Belirleme Patent Değeri Belirleme 08 Kasım 2016 ÜSIMP PATENT FUARI 16 Yavuz Kabuk Arçelik A.Ş. Akış Değerleme ile ilgili temel kavramlar Değerlemeyi etkileyen faktörler Değerleme yöntemleri Arçelik Patent Değerleme

Detaylı

Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004

Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004 Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kanun No. 5194 Kabul Tarihi : 22.6.2004 MADDE 1. 24.6.1995 tarihli ve 551 sayılı Patent Haklarının Korunması Hakkında Kanun Hükmünde

Detaylı

Patent Alma REHBERİ PATENT ALMA REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1

Patent Alma REHBERİ PATENT ALMA REHBERİ. Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı. Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 PATENT ALMA REHBERİ Hazırlayan: Ahiler Kalkınma Ajansı Ahiler Kalkınma Ajansı Sayfa 1 Başvurulacak Merci: Türk Patent Enstitüsü Raporun Verildiği Kurum: Türk Patent Enstitüsü İşlem Masrafı: Değişken, ayrıntılar

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARAR ÖRNEĞİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARAR ÖRNEĞİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU KARAR ÖRNEĞİ Karar Tarihi : 28/03/2017 Toplantı Sayısı : 1196 Karar Sayısı : 28207 28207- Uluslararası Bilimsel Etkinlik Destek (UBED) İlkeleri çerçevesinde 2017 yılında

Detaylı

27 Eylül 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM

27 Eylül 2008 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : YÖNETMELİK. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM 27 Eylül 2008 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27010 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE

Detaylı

Nihat ERGÜN Bakan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara. İstanbul, 13 Şubat 2012 Ref: ÜB/mç/12-292. Sayın Bakanım,

Nihat ERGÜN Bakan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara. İstanbul, 13 Şubat 2012 Ref: ÜB/mç/12-292. Sayın Bakanım, Nihat ERGÜN Bakan T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ankara İstanbul, 13 Şubat 2012 Ref: ÜB/mç/12-292 Sayın Bakanım, Fikri haklar sistemi geçmişte, sadece fikri haklar konusunu oluşturan hakların

Detaylı

TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI

TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı; ülkemiz kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru

Detaylı

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar ALT İŞVERENLİK YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve kapsam MADDE 1 - (1) Bu Yönetmeliğin amacı, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında asıl işveren-alt işveren

Detaylı

TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar TÜBİTAK PATENT DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - (1) Bu Uygulama Esaslarının amacı; ülkemiz kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru

Detaylı

Fikri ve Sinai Haklar

Fikri ve Sinai Haklar Fikri ve Sinai Haklar Yap$ğınız ürün geliş1rme ya$rımını nasıl korursunuz? Thomas Edison un patent başvurusu, 1 Kasım 1879 Fikri mülkiye1n 4 temel 1pi vardır. Bunlar nelerdir? Patent Ticari Marka Ticari

Detaylı

KONU : :AR-GE FAALİYETLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI GETİREN KANUN, TBMM DE KABUL EDİLDİ.

KONU : :AR-GE FAALİYETLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI GETİREN KANUN, TBMM DE KABUL EDİLDİ. KONU : :AR-GE FAALİYETLERİ KAPSAMINDA ORTAYA ÇIKAN BULUŞLARA KURUMLAR VERGİSİ VE KDV İSTİSNASI GETİREN KANUN, TBMM DE KABUL EDİLDİ. TBMM Genel Kurulunda 6 Şubat 2014 tarihinde kabul edilen 6518 sayılı

Detaylı

Kabul Tarihi : 22.6.2004

Kabul Tarihi : 22.6.2004 RESMİ GAZETEDE 26.06.2004 TARİH VE 25504 SAYI İLE YAYIMLANARAK YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİR. BAZI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Kanun 5194 No. Kabul Tarihi : 22.6.2004 MADDE 1.

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ AV. SAFİYE SOYUPAK FSMH BİRİMİ YÖNETİCİSİ

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ AV. SAFİYE SOYUPAK FSMH BİRİMİ YÖNETİCİSİ YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ AV. SAFİYE SOYUPAK FSMH BİRİMİ YÖNETİCİSİ YASAL DÜZENLEMELER IŞIĞINDA YILDIZ TTO UYGULAMALARI İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER I. Ar-Ge Reform Paketi II. Üretim

Detaylı

PATENT MALİYETLERİ ve TEŞVİK SİSTEMLERİ

PATENT MALİYETLERİ ve TEŞVİK SİSTEMLERİ PATENT MALİYETLERİ ve TEŞVİK SİSTEMLERİ 09 Kasım 2008 TPE - Ankara Mehmet Nurşad SÖZER Patent Uzmanı mehmet.sozer@tpe.gov.tr PATENT MALİYETLERİ Patent Maliyetleri Ulusal Patentler Faydalı Model İncelemesiz

Detaylı

Buluşların Devir, Satış veya Kiralanmasına İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnasının Uygulanma Esasları

Buluşların Devir, Satış veya Kiralanmasına İlişkin Kurumlar Vergisi İstisnasının Uygulanma Esasları Sirküler 2015 / 047 Referansımız: 0508 / 2015/ YMM/ EK Telefon: +90 (212) 29157 10 Fax: +90 (212) 24146 04 E-Mail: info@kutlanpartners.com İstanbul, 14.05.2015 Buluşların Devir, Satış veya Kiralanmasına

Detaylı

"Buluşların Patentlenmesi ve Korunmasında Buluş Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar"

Buluşların Patentlenmesi ve Korunmasında Buluş Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar "Buluşların Patentlenmesi ve Korunmasında Buluş Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar" Uğur G. YALÇINER YALÇINER PATENT ve DANIŞMANLIK Ltd. Şti. Gn. Md. Türk Patent Enstitüsü Kurucu Başkanı Patent

Detaylı

Avrupa Patent Ofisi nde Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenmesi için Gereklilikler

Avrupa Patent Ofisi nde Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenmesi için Gereklilikler Avrupa Patent Ofisi nde Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenmesi için Gereklilikler Bilgisayar Uygulamalı Buluşların Patentlenebilirliği Konulu Konferans Eva Hopper ve Edoardo Pastore Patent uzmanları,

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41

İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 T.C YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ Esas No. 17409 Karar No. 2014/19210 Tarihi: 21.10.2014 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2015/4 İlgili Kanun / Madde 6356 S. STSK. /5,41 TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİ İTİRAZI

Detaylı

MADDE 2) DESTEKLENECEK ETKİNLİKLERİN NİTELİKLERİ VE SAĞLANACAK DESTEKLER

MADDE 2) DESTEKLENECEK ETKİNLİKLERİN NİTELİKLERİ VE SAĞLANACAK DESTEKLER ULUSLARARASI BİLİMSEL ETKİNLİK DESTEK (UBED) İLKELERİ MADDE 1) AMAÇ VE DAYANAK 1.1. Bilimsel çalışma, araştırma ve yayınların nitelik-niceliğini arttırmak, Ankara Üniversitesi aidiyet bilincini güçlendirmek

Detaylı