Bilim ve Teknoloji Tarihi-3.Hafta

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bilim ve Teknoloji Tarihi-3.Hafta"

Transkript

1 Bilim ve Teknoloji Tarihi-3.Hafta

2 Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Yazının İcadı İlk Temel Teknolojiler Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antikite de Temel Makineler El, su ve Yel Değirmenleri Bilimsel Aletler, Saatler ve Diğer İcatlar İlk Akıllı İnsan-Neanderthaller hakkında belgesel

3 Giriş Anonim Dönem İnsanlığın en büyük, temel ve uzun teknolojik macerası, İlktaştan başlayıp, ortaçağların sonuna dek süren binlerce yıllık, belki 9-10 milenyumluk dönem, Neden anonim dönem? Hiçbir icadın belli bir kişiye, Kavime atfedilmemesi, mümkün olmaması, İcat zamanlarının bile kestirilememesi Bu icatlar olmasa günümüze gelinememesi Bazı önemli kişisel mucitler: İskenderiyeli Heron, Siraguzalı Arşimed, Bizanslı Philo gibi

4 İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji

5 Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Yazının İcadı İlk Temel Teknolojiler Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antikite de Temel Makineler El, su ve Yel Değirmenleri Bilimsel Aletler, Saatler ve Diğer İcatlar İlk Akıllı İnsan-Neanderthaller hakkında belgesel

6 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar İnsanın Afrika da veya başka bir yerde ortaya çıkıp milyon yıl süren evrim süresini incelemek Paleo-antropoloji nin alanıdır. İlk insanımsıların (hominid) tarihi hala yazılmaktadır. Australopithecus afarensis, diye bilinen ve ortalama, 450 cc. hacmindeki beyniyle, Lucy takma adı verilen canlıdır. Sonra, homo habilis in (750 cc. ortalama beyin hacmi) ilk kez (taş) alet kullandığı ve günümüzden milyon yıl arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. İki ayağı üstüne kalkan (bipedal) homo erectus (ortalama 1000 cc. Beyin hacmi) ilk ateş kontrolu yapan insanımsı oldu. Bununla, ilk akıllı insan homo sapien neanderthalensis, yani Neanderthal Adamı arasında yüz binlerce yıl vardır.

7 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Modern insanın ilk türü homo sapiens anatomik anlamda günümüzün akıllı insanı (beyin hacmi 1400 cc.) bin yıl önce belirdi; bin yıl önce de ilk yerleşik toplum denemeleri başladı, Dilin eşgüdümündeki, aletlerle yapılan toplu av ile çok daha fazla gıda elde edildiği anlaşılabilir; bu gıdaların saklanması ile insanların mağaralara sığınmasında yani sosyalleşmenin artmasında ve yazının ilk basamağı sayılan çizimin-resimin (insanın kendini, çevresini ve hatta duygularını ifade etmesinin) ortaya çıkması anlaşılabilir? bin yıl önce başlayan Neolitik Devrimin öncülü ve hazırlayıcı unsurları olan daha önceki kritik buluşlar sorgulanmaktadır

8 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Kritik olan, belli bir yer (bir mağaranın içi veya önü) ve zamanda, belli büyüklükte bir ateşin, bir insan grubu (aile, klan) tarafından bir ocakta kontrol altına alınmasıdır ki, bu ocak zamanla fırına dönüşecektir. İnsanın etrafında sosyalleştiği bu ateşe, artık vahşi hayvanlar yaklaşamayacaktır.

9 İl İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar

10 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Ateş, bu ilk insanları, hayvanlardan koruduğu gibi, mağaranın güvenli ortamında, hacmi artan insan beyinlerini, verdiği ışıkla, uzun gecelerde resimler yapmağa teşvik edecektir. Resim yapmak, taş yontmak, bu taşı sapla birleştirip bir alet, bir silah yapmak, giderek insan aklını, el becerisini geliştirdiği gibi, onun belleğini güçlendirecek, çeşitli soyut kavramlar yaratmasına, yazı yazma ile hesap yapma, takvim yapma yeteneklerinin doğmasına yol açacaktır.

11

12 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Ateş, sadece av eti ve ehli hayvan eti pişirmenin ötesinde, yerleşik toplulukların yetiştirip iki taş arasında ezdiği tahıllardan ekmek yapmayı sağlayan ev ocağının veya fırının içine yerleşince gerçek bir devrim yaptı. Fırın içinde, bazı taşların eridiği, bu maddelere de, sıcakken (kalıba dökülerek) ve soğukken (dövülerek) şekil verildiği anlaşıldı. Bazılarından, (bakır, kalay) eriyik halindeyken karıştırılarak daha sağlam (tunç=bronz) araçlar üretilebiliyordu.

13 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Taşın kıt olduğu Sümer, Babil bölgesinde, Mezopotamya da, bugüne gelen zigguratlar ve saraylar bu teknikle inşa edildi. Mısır, Anadolu ve Avrupa da taş çoktu, mermer yontuldu; Kuzey de ağaç çoktu, ahşap yapılar inşa edildi; sonuç olarak malzeme ekonomisi böyle doğdu. Fırın; gıdanın, seramiğin, inşaat malzemeleri ve metalürjinin, dolayısıyla da modern sanayinin temellerinden birini attı.

14 İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Seramik testi yapmak için döner tablanın kullanılması tekerleğin tasarımına yol açmış olabilir. İlk tekerlekli araç kullanımı Mezopotamya da M.Ö. 3 binlerde geliştirilmiştir. Bu eski medeniyetlerin, Mısır la Hitit in, Sümer in ve Babil in kendi aralarında ticaret (mal takası şeklinde) yaptıkları biliniyor. Evrensel değişim aracı olan ilk altın gümüş paranın, (sikke=coin) M.Ö. 7. Yüzyılda Lidya da (Batı Anadolu) icat edildiği de biliniyor.

15

16 Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Yazının İcadı İlk Temel Teknolojiler Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antikite de Temel Makineler El, su ve Yel Değirmenleri Bilimsel Aletler, Saatler ve Diğer İcatlar İlk Akıllı İnsan-Neanderthaller hakkında belgesel

17 Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Devletin ve Bürokrasinin Doğuşuna Yol Açar Genelde kabul gören bir yaklaşım, yerleşik tarımın, ilk büyük teknolojik devrim olduğudur. Bu büyük dönüşüm, uzun ve belirsiz bir dönemi ifade eden Neolitik (cilalı taş) dönemde gerçekleşmiştir. İnsanların, tarım nedeniyle bir toprağa yerleşmeye mecbur kalmaları, nehir boylarında köy ve şehirlerin kurulmasına, ilk devletin ve tabii, ilk mülkiyet formlarının, hukuk kurallarının ve sosyal sınışarın (köleciliğin) doğmasına yol açtı. Tarım toplumlarında, yazı, astronomi, geometri ve aritmetikte ilk adımlar atıldı. Yerleşik düzenin gerektirdiği sulama kanallarından bina inşaatına, bronzdan seramiğe ait sayısız teknik icat edildi. Şehirleşmeye, yani yazılı kültüre geçen insan, gerçekten tekno-ekonomik bir devrim yaptı.

18

19 Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Devletin ve Bürokrasinin Doğuşuna Yol Açar İlk insanların kendi aralarında avlanma eylemlerine savaş, savaşın sonunda insanların yenmesine yamyamlık (cannibalizm), çeşitli işlerde çalıştırılmak üzere tutuklanmasına da kölecilik (slavery) adı verilmektedir. Başka bir deyişle, yerleşik bir toplumda, kölelerin ve hayvan stoklarının, kendi tükettikleri gıdadan daha fazlasını ürettikleri bir teknolojik düzey, etkin üretim teknikleri mevcut olmalıdır.

20 Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Devletin ve Bürokrasinin Doğuşuna Yol Açar Tarım bu noktaya gelince, insanın, (kurban) protein olarak değil, işgücü olarak yani köle olarak talebi artmakta; savaşların amacı, daha iyi toprak, bunları işleyecek köle temini, fırsatlara ve mevsimlere göre, başkalarının iktisadi artıklarına el koymakla sınırlanmaktadır. Tarımın organize olması, hasadın yapılması ve ürünün dağıtılıp, saklanması ilk (sivil) bürokrasiyi; bunun diğer kavimlere karşı korunması ilk daimi düzenli orduyu; ikisinin toplamı da devleti ortaya çıkarmıştır. Yazı, astronomi, aritmetik ve geometri bilen üst tabaka yöneticiler aynı zamanda din adamları ve yöneticileridir.

21 ANTİK DÖNEM MUCİTLERİ

22 ARŞİMED Kaldıraç ilkesini ve suyun kaldırma gücü ile hacim-ağırlık ilişkisini (buoyancy) bulan, matematikçi Arşimet in (MÖ ), Arşimet burgusu denen, suyu (helikal) bir vida ile yukarı çıkartan düzeneği icat ettiği; ayna (mercek) kullanıp düşman gemilerini yaktığı; ayrıca kaldıraç prensibini uygulayarak, düşman gemilerini bir çengele takıp devirdiği de söylenir. (GEÇEN HAFTA KISA FİLMİ İZLENMİŞTİR)

23 Ktesibios ve İskenderiyeli Heron Ktesibios ya da Latince Ctesibius, İskenderiye de MÖ 3. Yüzyılda yaşamış, başta su saati (klepsydra) olmak üzere pompalar ve buna bağlı düzeneklerle hidrolik biliminin temellerini atmış ve yine MÖ. 1. Yüzyılda, İskenderiyeli Heron: ilk yüzey ölçüm aletlerini; otomatik tiyatro-sahne düzenekleri; parayla çalışan makineler ve ilk buhar ya da jet motoru sayacağımız, buhar jetiyle kendi etrafında dönen aerofil=rüzgar topu oyuncağını; belopoiica=katapult vb. aletler yapmış,

24 İskenderiyeli Heron (devam) bunları kitaplarla tanıtmış ve en önemlisi Mekanika başlığıyla dönemin mimar ve teknisyenleri için Yunanca ilk makine kitabını yazmıştır. Arapça tercümesiyle günümüze gelen bu kitapta, kendi zamanına kadar yapılan mekanik icatların yanı sıra daha sonra yapılacak vidalı pres fikrini de ortaya atmıştır (Kranzberg&Pursell,49-55). Leonardo da Vinci ye kadar, daha 18 Yüzyılda boyunca böyle tasarımcılar çıkmayacaktır; çıkmış olsalar bile biz köle-serf kökenleri nedeniyle adlarını bilenememektedir.

25 Suriyeli Kallinikos Bir başka mucit, Suriyeli Kallinikos, 673 yılında Müslümanlardan kaçarak sığındığı Konstantiniye de ünlü Grek ateşi ni icat etmiştir. Ham petrol bazındaki bu yakıcı madde, suda bile yanarak, denizden gelen istilacıları durduran en önemli Bizans silahı olmuştur. Top ortaya çıkıncaya kadar, Araplardan Vikinglere değin şehri savunan bu araç, barutla birlikte, tarihe kavuşmuştur. Burada kayda geçilmesi gereken husus, petrolün antik çağlardan beri bilinmesi, ilaç ve gemilerde su yalıtım malzemesi (ziftleme) olarak kullanılmasıdır.

26

27 Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Yazının İcadı İlk Temel Teknolojiler Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antikite de Temel Makineler El, su ve Yel Değirmenleri Bilimsel Aletler, Saatler ve Diğer İcatlar İlk Akıllı İnsan-Neanderthaller hakkında belgesel

28 Yazının İcadı İnsanın elde ettiği bilgileri, hem kendisi hem de sonraki kuşaklar için saklaması açısından belleği yeterli değildi; toplumsal bir bellek gerekiyordu. Yazı (alfabe) insanın resimlerden üretip, soyut karakterlere dönüştürdüğü bir düşünce-eylem kaydı sayılır. Bu kayıtlar, avcı-mağara insanı için bir duvar resmidir. Orta Doğu yerleşik toplumlarından Sümerler, M.Ö lerde, tapınak ve evlerini yaptıkları balçıklardan tabletler üzerine sert bir cisimle, (biz çivi diyoruz, ama çivi çok daha sonra bulundu) çivi yazısı yazıp, pişirdiler. Bunların binlercesi müzelerde okunuyor ve okunmayı bekliyor. Aynı dönemde Mısır da hiyeroglif yazısı, taşlara, duvara ve papirüslere kaydedildi. M.Ö lerde İndus yazısı; M.Ö. 18 Yüzyılda Girit A, ve 1450 de Girit B yazısı doğdu. Babil Kıralı Hamurabi Kanunları, M.Ö arası taşa (stela) çiviyle yazıldı.

29 Yazının İcadı M.Ö lerdeki ilk Çin alfabesi, kemik üzerinde kendini göstermiştir; 1000 lerde Finike; 730 da Grek alfabesi görülmüştür. M.Ö. 8. Yüzyıl Etrüsk alfabesi Kuzey İtalya da doğarken, 650 Mısır da hiyerogliften türetilen Demotik yazı ortaya çıkmıştır. Grek yazısı olan standart İyonya alfabesi Batı Anadolu da doğmuştur

30 Modern Kağıdın öncülleri: Mısır da taşın bol, Sümer-Babil ülkesinde kıt olması nasıl inşaat tekniklerine ve mimariye yansımışsa, bilimin yani bilginin kaydedildiği malzeme de, bir şekilde bu kıtlıkla ilgili bir seçimi zorunlu kılmıştır. Mısır da yazı, Nil Nehri kıyılarında bol miktarda bulunan papirüs kamışlarından yapılan papiri üzerine (paper kelimesi buradan geliyor) yazı geliştirirken, Sümer ülkesinde, yumuşak kil tabletler üzerine, bir kamış ile çivi biçiminde semboller (kelimeler) işlenerek yazı yazılıyordu. Papirüs üzerine resim çizmek daha kolay olduğundan, Mısır yazısı piktogramlardan (resim-yazı) meydana geldi. Mısır yazısı Hiereoglyphic, Grekçe kutsal yazıt (sacred carving) anlamındadır. Çivi yazısı daha soyut, belki günümüz bilgisayar diline daha yakın bir yazıydı. Çinliler, MÖ 200 de, papirüsten 27 Yüzyıl sonra icat edilen kağıt üzerinde, fikir ve hareketleri temsil eden, çok daha fazla sayıda soyut işaret (harf=kelime=ideogram) üretebildiler.

31 Modern Kağıdın öncülleri: Ancak, oldukça pahalı bir madde olan papirüs Yunan- Roman kültürünün Hıristiyanlığa naklindeki en önemli araçtır, çünkü kalıcıydı; Papalık emirnameleri (bulls), 1022 tarihine kadar papirüs üzerinde yayınlanmıştır (Sarton,1966,25). Keçi, koyun gibi hayvan derisinin yazı malzemesi olarak kullanıldığı parşömen MÖ. 2. Yüzyılda Pergamum (Bergama) kütüphanesinde ortaya çıkmış ve bu adla (pergamina=parchemin= parchment), kağıt yaygınlaşıncaya kadar Ortaçağlar Avrupa sında, bir tür işlenmiş sığır derisi olan vellum ile birlikte kullanılmıştır. Ceylan ya da sığır derisi İslam da da kayıt aracıdır. (Türkcan, 2009)

32 Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Yazının İcadı İlk Temel Teknolojiler Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antikite de Temel Makineler El, su ve Yel Değirmenleri Bilimsel Aletler, Saatler ve Diğer İcatlar İlk Akıllı İnsan-Neanderthaller hakkında belgesel

33 İlk Temel Teknolojiler: Fırın Teknnolojisi ve Bakır Eskiçağlarda ana sanayi, metal döküm ve seramik sektörleridir. Bu iki sektörün ortak noktası ise ateşin kontrolü, yani fırın teknolojisidir. Bir bakıma fırın, yerleşik düzenin, yani evin (domus) bir parçasıdır; ekmek yapımı, cevher eritme ve kimyasallar arasında organik bağ vardır. İnsanın, 5-6 bin yıl önce, bazı renkli taşları örneğin, yeşil malahit cevherini yüksek sıcaklıkta eritip, dökerek ve döverek, nispeten kolay biçimlendirilebilir bir madde olan bakır ve diğer metalleri bulup, işlemesinde iyileştirilmiş fırının rolü açıktır..

34 İlk Temel Teknolojiler: MADENCİLİK

35 Bakır, Tunç ve Demir Bakır ilk üretilen metaldir. İlk elde edilen alaşım, bakırla belli bir oranda kalayla karıştırılan bronz veya tunçtur, Demir üretimi, daha sonraki bir teknik ilerlemenin, daha iyi bir (yüksek) fırının eseridir.

36 Bronz (Tunç) ve Döküm-Kalıp Hazırlama Odaktaki döküm maddesi, Neolitik Dönemin içinde veya sonunda elde edilip bir Çağa damgasını vuran bronz veya Türkçe adıyla tunçtur. Ancak, ortaya çıktıktan sonra kısa zaman içinde çakmak taşının yerini aldığı söylenemez çünkü, özellikle kalay, yakın Doğuda kıt bulunan, pahalı bir madendi. Bronz demire göre nispeten kolay eriyip dökülmesi nedeniyle, modern çağlara kadar önemini korudu. Dökümün püf noktası, düzgün, ateşe dayanan bir kalıp hazırlamaktır. Büyük parçalar için, örneğin Ortaçağlarda çan ve top dökümü için, sonradan bozulan kalıplar yapılıyordu. Oysa küçük artifak kalıpları birçok kez kullanılabilmekteydi ve büyük ihtimalle, ilk silahlar ve mücevherler için hazırlanmıştı.

37 Taş ve Bronz aletler, silahlar Bu nedenle, bronz aletler ve silahlar, mücevher gibi kıymetlidir. Taştan, uzun bir kılıç, kalkan veya hassas bir cerrahi aleti yapmak mümkün değildir. Taşa belli bir şekil verince, bunu değiştirmek de mümkün değildir. Oysa, bronzu bir daha eritebilir, başka bir şekil verebilirsiniz; çünkü balmumu veya çamur gibi yeniden biçimlendirilebilir (malleable) bir maddedir.

38 Bronz dökümler ve Seri Üretim Bronz dökümler, bugünkü normlara uygun hassasiyette (presizyon) olmasa da, birbirine benzeyen ya da aynı ölçüde diyebileceğimiz nesnelerin seri üretimini başlatmış olmaktadır. Genelde, silah (kılıç, mızrak, ok başı, kama) üretildiği için, ilk seri üretim talebinin askerlerden (devlet) geldiği varsayılabilir.

39 Demir Demir, bronz kadar eski olup cevheri, bronz girdilerinin (bakır, kalay) cevherinden daha bol ve kolay bulunmasına rağmen yaygın kullanışı Batı Avrupa Ortaçağlarına isabet edecektir. Çünkü, bu metalin ergimesinde saf karbon yani odun kömürü gerekmektedir,

40 İlk Temel Teknolojiler: CAM Ocakta ya da fırında eriyen maddelerden elde edilen başka bir antik ürün de, yine metaller gibi, günümüzde hayatın her alanına giren camdır. Cam, genelde kum, (doğal) soda ve kireç karışımının, 1000 derece sıcaklık eriyip saydam/yarı saydam biçimlendirilebilir bir madde haline gelmesidir. Bu madde şekil aldıktan sonra soğuyup, fiziki bir güçle kırılmazsa ömrü neredeyse sonsuzdur. Mısır da, M.Ö. 4 binlerden gelen, kıymetli taşları taklit eden veya aynı değerde sayılan cam süs eşyaları, M.Ö lerden de cam ev eşyaları bulunmuştur. Üşeme cam tekniği ile yapılan renkli cam şişeler Roma da 2 bin yıl önce üretilmiş, cam hamurunu üşeme tekniğiyle şekillendirme buradan zamanla her yere yayılmıştır. Gotik katedrallerde renkli camlarla resim (vitray) yapımı Yüzyılda ortaya çıkmıştır. Cam mercek, (ilk yakın gözlüklerinin) yapımı da bu dönemlerdedir. Camın demokratizasyonu, yani evler dahil her yere girmesi Yüzyıllara isabet eder.

41 İlk Temel Teknolojiler: TEKSTİL İlk avcı-toplayıcı insanlar, öldürdükleri hayvanların ham veya kurutulmuş deri ve benzeri parçalarını kullanmalarının ardından hayvan yetiştiriciliğine geçtiklerinde, bu hayvanların (koyun, keçi, lama, deve, at) kıllarından ipler, ipleri dokuyarak kumaşlar yapmaya başladılar. Tekstil, insanlığın ilk sanayilerinden biri, tipik ev (domestik) sanayi örneğidir. Bu örnek, nomad (gezici) kavimlerle, yerleşik kavimlerin gıda dışındaki başlıca evsel uğraşılarını temsil eder. Bu uğraşı, Ortaçağlardaki ilk kapitalist sektör modeli, Sanayi Devriminde de sıçramanın öncüsü olacaktır.

42 Keten, Pamuk ve İpek Yerleşik topluma geçildiğinde, hayvan elyafı yani yün (fibre) yanında, keten, pamuk ve ipek de kullanılmaya başlandı. Mısırlılar, hayvanları pis, mekruh saydıklarından, iç çamaşırı için, M.Ö lerde keten yetiştirmeye ve dokumaya başladılar. Pamuk, Hindistan da M.Ö den beri yetiştirilip, dokunmaktadır. Mezopotamya da M.Ö. 700 lerde görülmüştür. Daha zor elde edilen ipek kozası, ipliği ve kumaşı Çin icadı olup, ipek yoluyla Bizans ve İtalya ya girecektir.

43 Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları: Neolitik Devrim, Tarım ve Köleciliğin Doğuşu Yazının İcadı İlk Temel Teknolojiler Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antikite de Temel Makineler El, su ve Yel Değirmenleri Bilimsel Aletler, Saatler ve Diğer İcatlar İlk Akıllı İnsan-Neanderthaller hakkında belgesel

44 Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Tarım öncesi toplumlarda çıkış noktası nasıl ateş ise, yaşamı bitki ve hayvan üretimine bağlı, bunun için toprağa yerleşmeyi seçmiş medeni toplumlardaki çıkış noktasının inşaat teknolojileri olması doğaldır. Çünkü, tarım için sulama sistemleri (kanallar); hasat için depolar; şehirleri korumak için surlar ve kuleler; gökyüzünde rasat (astronomi) ve halkı yönetmek için tapınak, arena, agora ve heykel; ölüleri gömmek için anıt mezarlar yapmak gerekir.

45 Antik Çağın İnşaat Teknolojileri Antik dönem veya eski medeniyetlerin yapıları ve büyük ölçekli sanat eserleri yani (colossi) heykeller, dikilitaşlar, anıtlar, anıt-mezarlar, zamanların tahribine rağmen günümüze gelmiştir, Greko-Romen tapınakların, agora ve tiyatroların nasıl yapıldığı konusunda belli bir fikrimiz olmakla beraber, piramitlerin inşası, dikilitaşların ocaktan çıkarılıp-dikilmesi, Çin Seddi nin inşası vb. hakkındaki teknik düzeyde tartışmalar hala sürmektedir.

46

47

48

49 Zaman ve ölçülmesi üzerine kısa film

50 Kendimizi Sınayalım

51 CEVAP: d

52 CEVAP: e

53 CEVAP: a

54 CEVAP: b

55 CEVAP: d

56 CEVAP: a

57 7. CEVAP: c

58 8. Aşağıdaki hangisi ilk seri üretimi başlatmıştır? a. Bronz dökümler b. Seramik c. Cam d. Demir e. Tekstil CEVAP: a

59 9. Aşağıdaki hangisi Sanayi Devriminde sıçramaların öncüsü olacaktır? a. Madencilik b. Seramik c. Cam d. İnşaat e. Tekstil CEVAP: e

60 10. İlk akıllı insan hangisidir? a. Australopithecus afarensis b. Homo habilis c. Neanderthal Adamı d. Homo erectus e. Lucy CEVAP: c

61 11. Kabul edilen ilk büyük teknolojik devrim aşağıdakilerden hangisidir? a. Tarım b. Seramik c. Cam d. İnşaat e. Tekstil CEVAP: a

62 12. Grek ateşini kim bulmuştur? a. İskenderiyeli Heron b. Leonardo da Vinci c. Arşimed d. Öklid e. Suriyeli Kallinikos CEVAP: e

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI

İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI MISIR UYGARLIĞI İRAN UYGARLIĞI HİNT UYGARLIĞI ÇİN UYGARLIĞI DOĞU AKDENİZ UYGARLIĞI MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI Kelime anlamı İki nehrin arası olan Mezopotamya,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler...

İÇİNDEKİLER. Tarihteki Önemli Buluşlar Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor Coğrafi Keşifler... 4. ÜNİTE İÇİNDEKİLER Tarihteki Önemli Buluşlar... 6 Bilim, Türk ve İslam Devletlerinde yaşayan bilginler ile yükseliyor...21 Coğrafi Keşifler... 26 Rönesans... 32 Reform... 36 Mucitler... 43 Düşünce, sanat

Detaylı

Bilim ve Teknoloji Tarihi-4.Hafta

Bilim ve Teknoloji Tarihi-4.Hafta Bilim ve Teknoloji Tarihi-4.Hafta Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji İlk İnsanlar-İlk Aletler, Avcı ve Toplayıcı Toplumlar Şehir Toplumları:

Detaylı

TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU ESİN DOĞANCI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ

TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU ESİN DOĞANCI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ ESİN DOĞANCI SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 1 2 BULUŞLARIN SERÜVENİ BULUŞLARIN SERÜVENİ Bir buluşun zaman içindeki gelişim aşamalarını ve kullanım alanlarını öğrenebilmek için hangi sorulara cevap aranmalıdır?

Detaylı

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir

Bozkır hayatının başlıca ekonomik faaliyetleri neler olabilir Kısrak sütünden üretilen kımız, darıdan yapılan begni bekni ve boza Türklerin bilinen içecekleriydi Bozkır hayatının başlıca Bu Türklerin kültürün bilinen önemli en eski gıda ekonomik faaliyetleri neler

Detaylı

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden

İnsanların var oluşundan yazının icadına kadar olan döneme denir. Tarih öncesi devirlerin birbirinden Tarih Öncesi Devirlerde Anadolu Video Ders Anlatımı TARİH ÖNCESI DEVİRLERDE ANADOLU Türkiye tarih öncesi devirlerde üzerinde birçok medeniyet kurulan çok önemli bir yerleşim merkeziydi. Ülkemizin tarihi

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur.

1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. 1- Aşağıdakilerden hangisi tarih çağlarının başlangıcında ilkel endüstrinin ve sermaye birikiminin temelini oluşturmuştur. a) Tutsaklık düzeni b) Üretim artığının sağlanması c) Uzmanlaşmış zanaatçı sınıfı

Detaylı

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri

T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ. Kontrol Sistemleri T.C. BEYKENT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK VE HABERLEŞME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Kontrol Sistemleri Ödev-1 Ödevin Konusu Otomatik Kontrol Sistemlerinin Tarihi Gelişimi Dersi Veren

Detaylı

İktisat Tarihi II. 2. Hafta

İktisat Tarihi II. 2. Hafta İktisat Tarihi II 2. Hafta İKİNCİ DEVRİMİN BAŞLANGICI İkinci bir devrim kendine yeterli küçücük köyleri kalabalık kentler durumuna getirmiştir. Bu dönemde halk yerleşiktir. Köyün kendisi toprak elverdikçe

Detaylı

Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur.

Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur. BULUŞLARVE TEKNOLOJİK GELİŞMELER Bütün icat ve buluşlar insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Tekerlek, ulaşım ve taşıma ihtiyacından, telefon iletişim ihtiyacından doğmuştur. Buluşlar teknolojik gelişmeleri

Detaylı

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir.

Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Akadlar,Babiller,Asurlular ve Elamlılar Video Ders Anlatımı AKADLAR M.Ö. 2350 2150 Arap Yarımadasından Mezopotamya'ya gelen Sami kökenli bir kavimdir. Samiler tarafından Orta Mezopotamya da Kral Sargon

Detaylı

MMM291 MALZEME BİLİMİ

MMM291 MALZEME BİLİMİ MMM291 MALZEME BİLİMİ Ofis Saatleri: Perġembe 14:00 16:00 ayse.kalemtas@btu.edu.tr, akalemtas@gmail.com Bursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Metalurji ve Malzeme

Detaylı

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir.

4. Yazılı belgeler dikkate alınırsa, matematiğin M.Ö. 3000 2000 yılları arasında Yunanistan da başladığı söylenebilir. MATE417 ÇALIŞMA SORULARI A) Doğru/Yanlış : Aşağıdaki ifadelerin Doğru/Yanlış olduğunu sorunun altındaki boş yere yazınız. Yanlış ise nedenini açıklayınız. 1. Matematik ile ilgili olabilecek en eski buluntu,

Detaylı

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar

MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar MERAKLI KİTAPLAR Kavramlar Bu kitabın sahibi:... Tüm zamanların insanları, bütün dünyada, her zaman içinde yaşadıkları ve barındıkları bir yaşam alanına, bir eve ihtiyaç duymuşlardır. Öncelikle, mimari,

Detaylı

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI

YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YERYÜZÜNDE YAŞAM ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI YUNAN ANADOLU MEZAPOTAMYA İRAN MISIR HİNT ANADOLU VE MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI GENEL ÖZELLİKLERİ: 1- Genellikle iklim

Detaylı

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu

İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu İlkçağ Anadolu Uygarlıklarında Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Yapı Bağlamında Kütüphane/Arşiv Kurumu Prof. Dr. Bülent Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü E-posta : byilmaz@hacettepe.edu.tr

Detaylı

ALTIN NEDEN ÇOK DEĞERLĐ?

ALTIN NEDEN ÇOK DEĞERLĐ? ALTIN NEDEN ÇOK DEĞERLĐ? Altın binlerce yıldır değeri yüksek olan bir metaldir. Demir gibi paslanmadığı (oksitlenmediği) ve dünyada az bulunduğu için değerlidir. Çok değerli oluşu nedeniyle de geri dönüşümü

Detaylı

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12

EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 EVRİM VE FOSİL KANITLAR 12 http://readingevolution.com/images/hominid_brain_cavity_size.jpg Prof.Dr. Atike NAZİK Hominoidler Hominoidler superfamilya Hominoidea 3 Familyayı içerir: Büyük maymunlar/ great

Detaylı

İktisat Tarihi II. IV. Hafta

İktisat Tarihi II. IV. Hafta İktisat Tarihi II IV. Hafta İnsan Bilgisinde Devrim - devam Çağdaş yabanlarda olduğu gibi eski çağlarda tıp kuramının özü büyüydü. II. Devrimden sonra Babil de doktorlar aynı zamanda rahipti. Mısır da

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Eğitim Tarihi Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İslam Öncesi Türklerde Eğitimin Temel Özellikleri 2 Yaşam biçimi eğitimi etkiler mi? Çocuklar ve gençlerin

Detaylı

ASTRONOMİ TARİHİ. 1. Bölüm Bilim Tarihine Genel Bakış. Serdar Evren 2013

ASTRONOMİ TARİHİ. 1. Bölüm Bilim Tarihine Genel Bakış. Serdar Evren 2013 ASTRONOMİ TARİHİ 1. Bölüm Bilim Tarihine Genel Bakış Serdar Evren 2013 Fotoğraf: Eski Yunan mitolojisinde sırtında gök küresini taşıyan astronomi tanrısı, ATLAS. Bilim Tarihine Genel Bakış Modern bilimin

Detaylı

ÇİN MALI DEYİP GEÇMEYİN, ÇOK ŞEYİ ÇİN DEN ÖĞRENDİK

ÇİN MALI DEYİP GEÇMEYİN, ÇOK ŞEYİ ÇİN DEN ÖĞRENDİK ÇİN MALI DEYİP GEÇMEYİN, ÇOK ŞEYİ ÇİN DEN ÖĞRENDİK Çin malı denilince genellikle kalitesiz ve dayanıksız ürün akla gelir. Ancak Çin teknolojik keşifleriyle bir dönemin en gelişmiş imparatorluğuydu. Çin

Detaylı

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere,

AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, COĞRAFİ KEŞİFLER 1)YENİ ÇAĞ AVRUPASI AVRUPA DA MEYDANA GELEN TEKNİK GELİŞMELER : 1)BARUTUN ATEŞLİ SİLAHLARDA KULLANILMASI: Çinliler tarafından icat edilen barut, Çinlilerden Türklere, Türklerden Müslüman

Detaylı

İktisat Tarihi II. I. Hafta

İktisat Tarihi II. I. Hafta İktisat Tarihi II I. Hafta Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır Çağı Tunç veya Bronz Çağı Tarihsel gelişim türün sürdürülmesi ve çoğalmasına katkıda bulunma ölçütüne göre de yargılanabilir.

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.   Dr. Türk Eğitim Tarihi 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@hotmail.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri İslam

Detaylı

MADDEYİ TANIYALIM HÜSEYİN DEMİRBAŞ

MADDEYİ TANIYALIM HÜSEYİN DEMİRBAŞ MADDEYİ TANIYALIM CİSİM MALZEME MADDE EŞYA ALET MADDE NEDİR? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. CİSİM

Detaylı

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR

MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR MÜZİK ALETLERİ 40 BİN YIL ÖNCESİNE DAYANIR Dünyanın en eski flütü 40 bin yıl önceye uzanıyor. Hititler in flüt, gitar, lir, arp, tef, çalpara, davul ve gayda kullandığını gösteren taş kabartmalar var.

Detaylı

M.Ö. 2500 de Sümerler in dört tekerlekli savaş arabası

M.Ö. 2500 de Sümerler in dört tekerlekli savaş arabası TEKERLEKLİ ARABAYI SÜMERLER 5000 YIL ÖNCE KEŞFETTİ Tekerlek, Mezopotamya da önce seramikçi çarkında kullanıldı. Ardından Sümerler, iki tekerlekli savaş arabası ve sonra dört tekerlekli araba yaptı. M.Ö.

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Yrd. Doç. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.  Yrd. Doç. Dr. Türk Eğitim Tarihi 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@yahoo.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ

AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ İSTANBUL TİCARET ODASI AVRUPA BİRLİĞİ VE ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ ŞUBESİ YUNANİSTAN ÜLKE RAPORU Ocak 2009 T.K. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Yunanistan Yönetim Şekli : Parlamenter Demokrasi Coğrafi Konumu

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Mimarlık Tarihine Giriş Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar AKTS Kredisi

Detaylı

GÖZLÜK BİR İTALYAN BULUŞUDUR

GÖZLÜK BİR İTALYAN BULUŞUDUR GÖZLÜK BİR İTALYAN BULUŞUDUR En eski merceği 3000 yıl önce Suriyeliler yapmıştı. İlk numaralı gözlük 1286 da İtalya da ve ilk modern güneş gözlüğü ise 1929 da ABD de yapıldı. 3000 yıl önce Suriye de yapılan

Detaylı

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar.

Tarihin Çeşitleri Hikayeci Tarih: Nakilci tarih yazımıdır. Eski Yunan Tarihçisi Heredot'la başlar. TARİH BİLİMİNE GİRİŞ Tarihin Tanımı Tarih, insan topluluklarının geçmişteki yaşayışlarını, birbirleriyle olan ilişkilerini, neden-sonuç ilişkisi içerisinde yer ve zaman göstererek, belgeler ışığında objektif

Detaylı

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur.

Üretimde iş bölümünün ortaya çıkması, üretilen ürün miktarının artmasına neden olmuştur. Fabrika Sistemi Üretimde işbölümünün ortaya çıkması sonucunda, üretim parçalara ayrılmış, üretim sürecinin farklı aşamalarında farklı zanaatkarların (işçilerin) yer almaları, üretimde aletlerin yerine

Detaylı

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir.

En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. MISIR BAHÇELERİ En eski uygarlıklardan biri olan Mısır Uygarlığı Nil nehri vadisinde gelişmiştir. Mısır mimarisinin en önemli yapıtları Mısır Piramitleri dir. pramitler Mısırlıların kralarına yaptıkları

Detaylı

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM

HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM SURİYE ÜLKE RAPORU HAZIRLAYAN GAZİANTEP SANAYİ ODASI TİCARET DAİRESİ EKİM 2011 SURİYE ÜLKE VE İHRACAT RAPORU RESMİ ADI BAŞKENTİ DİL : Suriye Arap Cumhuriyeti : Şam (Damascus) : Arapça (resmi), Kürtçe,

Detaylı

2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET

2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET 2015 YILINDA ADANA İLİNE VERİLEN YATIRIM TEŞVİK BELGELERİ-ÖZET Türkiye de yatırımların teşviki, 19.06.2012 tarih ve 28328 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2012/3305 sayılı Karar ve 20.06.2012 tarih ve

Detaylı

BEK 274 Arşiv Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları

BEK 274 Arşiv Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları BEK 274 Arşiv Malzeme Bilgisi ve Bozulmaları Arşiv Malzemeleri Tür ve Tanımları Yazı Malzemeleri -Kil tabletler, Papirüs, Seramikler, Taş parçaları, Parşömen, Kağıt, Deri, Mürekkep Malzemelerin çeşitleri,

Detaylı

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU

İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU İZMİR TİCARET ODASI FAS KRALLIĞI ÜLKE RAPORU ULUSLARARASI İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ AĞUSTOS 2014 Hazırlayan: Zeynep Küheylan Uluslararası İlişkiler Müdürlüğü Uzman Yardımcısı TEMEL BİLGİLER Ülke Adı: Fas Krallığı

Detaylı

SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç.

SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. SUDAN ÜLKE RAPORU Ağustos 2013 A.Ç. 1 I. GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Sudan Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu : Sudan bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi olup kuzeyinde Mısır, doğusunda

Detaylı

İktisat Tarihi II

İktisat Tarihi II İktisat Tarihi II 23.02.2018 İkincil özeklerde yalnızca ekonomik yapı benimsenmekle kalmamıştır. - Biblos - Kapadokya uygarlıkları birincil özeklerin yapısı ile zorlanmıştır. İkinci devrimin yaygınlaşmasında

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem

Detaylı

DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi

DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi DÜNYA DÖKÜM ÜRETİMİNİN LİDERLERİ KİMLERDİR? Y. Ziya KAYIR Metalurji Mühendisi KOSGEB Tel: (312) 267 02 85 06935 Sincan/Ankara E-posta: ykayir@kosgeb.gov.tr Özet: Modern metalurji, Anadolu da doğdu. Bakır

Detaylı

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN

GÖRSEL SANATLAR. Mehmet KURTBOĞAN GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN TÜRK SÜSLEME SANATLARI??? NELERDİR? Türk süsleme sanatları a) Tezhip b) Hat c) Ebru ç) Çini d) Minyatür e) Cam bezeme (Vitray) f) Bakırcılık g) Cilt sanatı h)halı sanatı

Detaylı

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ

BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ MAK 110 Makine Mühendisliğine Giriş BİLİM VE TEKNOLOJİNİN GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Levent ÇOLAK BİLGİ Ve BİLİM İnsan ve çevresi Anlama / Açıklama / Yorumlama Yaşamı rahat ve güvenilir kılma Sorulara Cevap

Detaylı

GAMBİYA ÜLKE RAPORU. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Afrika Koordinatörlüğü http://www.tuskon.org africa@tuskon.

GAMBİYA ÜLKE RAPORU. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Afrika Koordinatörlüğü http://www.tuskon.org africa@tuskon. GAMBİYA ÜLKE RAPORU 1. Nüfus: 1.797.860 (Dünyada 149.) 2. Nüfus artış oranı: % 2,4 (Dünyada 32.) 3. Yaş yapısı: 0-14yaş: % 40 15 64 yaş: % 57 65 yaş ve üstü: % 3 4. Şehirleşme: % 58 5. En büyük şehir:

Detaylı

ÇİMENTO VE BETONUN TARİH İÇİNDE GELİŞİMİ

ÇİMENTO VE BETONUN TARİH İÇİNDE GELİŞİMİ ÇİMENTO VE BETONUN TARİH İÇİNDE GELİŞİMİ Betonarme bina, köprü ve diğer modern yapılar çimento ile yapılır. Çimentonun 1824 teki keşfinden binlerce yıl önce yapılmış olan bazı binalar hala sağlam. İmhotep

Detaylı

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica!

BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ. Thema Anadolica! BASIN METNİ 16.01.2012 BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ ÇOCUK KÜLTÜR SANAT FESTİVALİ Thema Anadolica! ECE TÜRKİYE - BEYLİKDÜZÜ MİGROS ALIŞVERİŞ MERKEZİ NDE UNUTULMAZ BİR KÜLTÜR-SANAT SERÜVENİ Thema

Detaylı

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat

Gelişmiş olan ülkelere göre Türkiye de kişi başına tüketilen enerji miktarı 1/3 oranında olmasına karşın, ısınma için sarf ettiğimiz enerji 2 kat YALITIM Yapı ve yapının içindekileri (eşya, insan, hayvan v.b) dış ortamın olumsuz etkilerinden (su, rutubet, ses, ısı ve yangın) korumak için alınan önlemlere yalıtım denir. Yalıtım Çeşitleri Şunlardır:

Detaylı

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI

Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI Uygarlığın Doğuşu ve İlk Çağ Uygarlıkları Video Flash Anlatımı 2.ÜNİTE: UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLI 1.KONU: TARİHÎ ÇAĞLARA GİRİŞ 2.KONU: İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI 1.K0NU TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ İnsan, düşünebilme

Detaylı

Prezervatifin Tarihi

Prezervatifin Tarihi Prezervatifin Tarihi Çok eski bir korunma yöntemi. Tarihöncesinden kalma bazı resimler, prezervatifin oldukça eskilere uzandığını gösteriyor. Fransa'nın Dordogne bölgesindeki Combarelles Mağarası'nda,

Detaylı

Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl A lmaz Antik Yapı

Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl A lmaz Antik Yapı Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl A lmaz Antik Yapı Bugünkü Teknolojiyle Bile İnşa Edilmesi Mümkün Olmayan 19 Akıl Almaz Antik Yapı 19. Büyük Hipostil Salonu Mısır Karnak Tapınağı

Detaylı

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI

KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI KÜLTÜR VARLIKLARI, ANITSAL YAPILAR, SİTLER vb. ÇEVRE VE PEYZAJ TASARIMI Kültür varlıkları ; tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ URUGUAY ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: Nisan 2005 Ülke No: 524 C.A. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Uruguay Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Demokrasi Coğrafi

Detaylı

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ

DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ İSTANBUL TİCARET ODASI DIŞ TİCARET ARAŞTIRMA SERVİSİ PERU ÜLKE RAPORU Güncelleme Tarihi: Nisan 2005 Ülke No: 504 C.A. I- GENEL BİLGİLER Resmi Adı : Peru Cumhuriyeti Yönetim Şekli : Cumhuriyet Coğrafi Konumu

Detaylı

4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI. MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler

4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI. MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler 4.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI MADDEYİ TANIYALIM Maddenin özellikleri Maddeyi Niteleyen Özellikler MADDEYİ TANIYALIM Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış

Detaylı

İktisat Tarihi II. III. Hafta

İktisat Tarihi II. III. Hafta İktisat Tarihi II III. Hafta İkinci Devrimin Başlangıcı Tarih öncesi marangozluğun tacı: TEKERLEK Tekerlek yalnızca taşıma işlerine devrim getirmekle kalmadı imalat endüstrisinde de kullanıldı. Hayvanlarla

Detaylı

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ

Malzeme Bilgisi. Mühendsilik Malzemeleri - RÜ Malzeme Bilgisi 1 Giriş Genel anlamda, gereksinme duyulan maddelerin tümüne malzeme denir. Teknik dilde ise malzeme sözcüğünden özellikle, mühendislik yapıtlarının gerçekleştirilebilmesi için gerekli katı

Detaylı

Eski Mısır Tarihi Kaynakları

Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır Tarihi Kaynakları Eski Mısır tarihinin araştırılmasında hem yazılı hem de yazısız kaynaklar kullanılmış ve kullanılmaktadır. Eski Mısır medeniyetinden günümüze dek ulaşmış olan tüm kalıntılar

Detaylı

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür

Roma İmparatorluğu nda uygulanan taş kaplı yol kesiti A: toprak, B-D: taş katmanlar, E: taş kaplama, F: kaldırım ve G: bordür KARAYOLLARI İLK KEZ MEZOPOTAMYA DA GELİŞTİ İlk taş kaplı sokak, Ur kentinde geliştirildikten sonra İranlılar krallar yolunu yaptı. Romalılar karayollarını mükemmelleştirip ilk karayolu ağını kurdu. Mezopotamya

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİLİM,TEKNOLOJİ VE TOPLUM

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİLİM,TEKNOLOJİ VE TOPLUM 5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BİLİM,TEKNOLOJİ VE TOPLUM 1 Doğru Bilgiye Nasıl Ulaşırız? BİLİM TEKNOLOJİ VE TOPLUM İnternet: günümüzde milyonlarca insanı ve cihazı birbirine bağlayan, fiziksel ortamdan ve gerçeklikten

Detaylı

İktisat Tarihi II. 1. Hafta

İktisat Tarihi II. 1. Hafta İktisat Tarihi II 1. Hafta İktisat tarihinin görevi ekonomilerin performanslarında ve yapılarında zaman içinde meydana gelen değişiklikleri açıklamaktır. Tarih Öncesi Çağların Bölümlenmesi Taş Çağı Bakır

Detaylı

Bilim ve Teknoloji Tarihi-4.Hafta. 4. Hafta Anlatılmayan Ek Notlar-Ara sınavınızda bu bölümden sorumlu değilsiniz.

Bilim ve Teknoloji Tarihi-4.Hafta. 4. Hafta Anlatılmayan Ek Notlar-Ara sınavınızda bu bölümden sorumlu değilsiniz. Bilim ve Teknoloji Tarihi-4.Hafta 4. Hafta Anlatılmayan Ek Notlar-Ara sınavınızda bu bölümden sorumlu değilsiniz. Ders İçeriği Giriş İcadın Anonim Dönemi-I.Aşama İlk Toplumlardan Antik Medeniyetlere Teknoloji

Detaylı

TARİH DERSİ YGS YAZ TATİL ÖDEVİ

TARİH DERSİ YGS YAZ TATİL ÖDEVİ 2014-2015 YAZ TATİL ÖDEVİ TARİH DERSİ YGS YAZ TATİL ÖDEVİ 1. Mısır uygarlığı Nil Nehri kenarlarında oluşmuş-tur. Mezopotamya uygarlığı Fırat ve Dicle nehirleri arasında ortaya çıkmıştır. İlkçağ da Gediz

Detaylı

KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ

KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ KİMYEVİ MADDELER, PLASTİKLER VE MAMULLERİ SEKTÖR RAPORU EYLÜL 2015 TÜRKİYE DE KİMYA VE PLASTİK SEKTÖRÜ Türk kimya endüstrisi, ağırlıklı olarak petrokimya, sabun, deterjan, gübre, ilaç, boya-vernik, sentetik

Detaylı

MADDE NEDİR??? madde denir. Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye

MADDE NEDİR??? madde denir. Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye MADDE NEDİR??? Boşlukta yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her şeye madde denir. Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir. MADDENİN ORTAK ÖZELLİKLERİ Maddenin kütle,

Detaylı

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim

Konu 1. Mühendislik ve Yönetim Konu 1 Mühendislik ve Yönetim Mühendisliğin Kökeni Latince ingenium = zekice buluş Antik çağlardan bazı mühendislik buluşları aşağıdaki gibidir; Demir, bakır eritme Tekerlek Çivi Kolonlar Su kanalları

Detaylı

GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR

GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR GÖKDELEN YARIŞI 4500 YILDIR SÜRÜYOR Dünyanın en yüksek yapısı binlerce yıl boyunca 146,5 metrelik Büyük Giza Piramidi idi. Günümüzde en yüksek bina 829,8 metrelik Burc Khalifa dır. İlk Firavunların Anıt

Detaylı

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI

HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI HELEN VE ROMA UYGARLIKLARI DERS NOTLARI-ŞİFRE ETKİNLİK TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ HELEN UYGARLIĞI Makedonyalı İskender in doğu ile batı

Detaylı

KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı)

KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı) KONU 3: PALEOLİTİK ÇAĞ (Eski Taş Çağı) Dünya gezegeni 4.5 milyar yılı aşkın bir süredir varlığını sürdürüyor ve yaşam da bu sürenin büyük bir bölümünde onun yüzeyinde değişik biçimlerde gelişiyor. Fosil

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı şekilde kalmışken

Detaylı

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak

Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Kahramanmaraş mutlaka devler liginde olacak Sami Altınkaya nın Bloomberg TV de canlı olarak yayınlanan çıkış yolu programına katılan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük: 2023 te Kahramanmaraş ın 5 milyar dolar

Detaylı

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta

İktisat Tarihi I Ekim II. Hafta İktisat Tarihi I 13-14 Ekim II. Hafta Osmanlı Kurumlarının Kökenleri 19. yy da Osmanlı ve Bizans hakkındaki araştırmalar ilerledikçe benzerlikler dikkat çekmeye başladı. Gibbons a göre Osm. Hukuk sahasında

Detaylı

1.MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER

1.MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER NELER YAPACAĞIZ? Günlük yaşamda kullandığımız her şeyin kendine özgü bir hikayesi vardır.örneğin bisiklet yapımında kullanılan demirin, oyuncakların ana maddesi olan plastiğin üretilmesi, bunun gibi bir

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ MİMARLIK BİLGİSİ YUNAN UYGARLIĞI İÇİNDEKİLER Yunan Uygarlığı Hakkında Genel Bilgi Yunan Dönemi Kentleri Yunan Dönemi Şehir Yapısı Yunan Dönemi

Detaylı

MATE 417 MATEMATİK TARİHİ. Derleyen: Ersin Kuset Bodur

MATE 417 MATEMATİK TARİHİ. Derleyen: Ersin Kuset Bodur MATE 417 MATEMATİK TARİHİ Mate 417 Matematik tarihi Ders Öğretim Elemanı : Ersin Kuset Bodur Kredi: 2 Ders saatleri: Perşembe 10:30-12:20 Not Sistemi: Ara Sınav %40, Ödev ve proje %10, derse katılım %10,

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR.

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KAMU YÖNETİMİ LİSANS PROGRAMI TÜRKİYE'DE ÇEVRE SORUNLARI DOÇ. DR. SEVİM BUDAK Katı Atıklar Dünya nüfusu gün geçtikçe ve hızlı bir şekilde artmaktadır.

Detaylı

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya

Madde-Cisim-Malzeme-Eşya MADDEYİ TANIYALIM Madde-Cisim-Malzeme-Eşya Evimizde, okulumuzda ve çevremizde bir çok madde ve bu maddelerden yapılmış çeşitli eşyalar görürüz. Bu maddelerden bazıları hiç bir değişikliğe uğramadan aynı

Detaylı

DÜNYANIN ÇÖZEMEDİĞİ GİZEM: GÖBEKLİ TEPE

DÜNYANIN ÇÖZEMEDİĞİ GİZEM: GÖBEKLİ TEPE DÜNYANIN ÇÖZEMEDİĞİ GİZEM: GÖBEKLİ TEPE Her şey, 1983 yılının sıradan bir gününde tarlasını karasabanla sürmekte olan bir çiftçinin, toprak altında bulduğu oymalı taş ile başladı! İhtiyar çiftçi, dünyanın

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/2) Akreditasyon No: ISO 9001:2000 - Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesi 01 Tarım, balıkçılık 02 Madencilik ve taşocağı işletmesi 03 Gıda ürünleri, İçecekler ve

Detaylı

Roma mimarisinin kendine

Roma mimarisinin kendine Roma Bahçe Sanatı Daha sonraları Roma İmparatorluğunun en fazla geliştiği yıllarda, Romalı generallerin harpler sonucu dünyanın dört köşesine Roma mimarisinin taşınmasına sebep olmuştur. Roma mimarisinin

Detaylı

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran

Tarihi ve bugünü ile. Her an Harran Tarihi ve bugünü ile Her an Harran Güneydoğu haritası (Urfa, Harran) İbrahim Ur dan Kenan Ülkesine giderken Harran dan geçti mi? Yakup Harran da Yakup un kuyusunun fotoğrafı Yakup un kuyusu (?) Ay Tanrısı

Detaylı

VARAK YALDIZ. Güzel bir görüntü elde etmek amacıyla, sıcaklık ve basınç etkisiyle başka. folyonun üzerinde bulunan son derece

VARAK YALDIZ. Güzel bir görüntü elde etmek amacıyla, sıcaklık ve basınç etkisiyle başka. folyonun üzerinde bulunan son derece YALDIZ BASKI VARAK YALDIZ Güzel bir görüntü elde etmek amacıyla, sıcaklık ve basınç etkisiyle başka yüzeylere transfer edilebilen, taşıyıcı bir folyonun üzerinde bulunan son derece parlak metalik tabakalardır.

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı.

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı. Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgelendirmesi Sınıf-Kategori Yetiştiricilik-A Yetiştiricilik-B Gıda ve Yem İşleme-C Gıda ve Yem İşleme-D Hazır

Detaylı

Tarih Öncesi Çağlar - PREHĠSTORĠK DEVĠRLER

Tarih Öncesi Çağlar - PREHĠSTORĠK DEVĠRLER Tarih Öncesi Çağlar - PREHĠSTORĠK DEVĠRLER 1. TaĢ Çağı a) Eski Taş / Kaba Taş (Paleolitik Çağ) = (M.Ö. 2.000.000-10.000) b) Orta Taş / Yontma Taş (Mezolitik Çağ) = (M.Ö. 10.000-8.000) c) Yeni Taş / Cilalı

Detaylı

GÖRSEL KÜLTÜR KISA ÖZET KOLAYAOF

GÖRSEL KÜLTÜR KISA ÖZET KOLAYAOF GÖRSEL KÜLTÜR KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- BİR YAŞAM KÜLTÜRÜ

Detaylı

TEMEL GÖSTERGELER. Ülkedeki işgücünün 1/3 ünden fazlası tarım ve tarıma dayalı sektörlerde istihdam edilmektedir.

TEMEL GÖSTERGELER. Ülkedeki işgücünün 1/3 ünden fazlası tarım ve tarıma dayalı sektörlerde istihdam edilmektedir. ARALIK 2016 1 TEMEL GÖSTERGELER RESMİ ADI : Sudan Cumhuriyeti YÖNETİM ŞEKLİ : Cumhuriyet COĞRAFİ KONUMU : Sudan bir Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesi olup kuzeyinde Mısır, doğusunda Eritre ve Etiyopya, kuzeydoğusunda

Detaylı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı

Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı SANAT TARİHİ I Görsel İletişim Tasarımı Öğr.Gör. Elif Dastarlı Gotik Sanat Ortaçağ: Antik Çağ ın sona ermesinden (6. yüzyılın ilk yarısından) Rönesans a kadar olan yaklaşık bin yıllık dönem - klasik çağ

Detaylı

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması

Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Tekstil Liflerinin Sınıflandırılması Dersimizin Amacı: Tekstil liflerinin tanımının ve sınıflandırmasının öğrenilmesi. Lif özelliklerinin öğrenilmesi Yakma testi sonucunda lifleri tanıyabilme Tekstil Liflerinin

Detaylı

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur.

OKULDA KİMYA KAĞIT. Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. OKULDA KİMYA KAĞIT Kağıdın ana maddesi doğal bir polimer olan selülozdur. Selüloz bitkilerin gövde ve yapraklarında bol bulunur, bu nedenle kağıt çoğunlukla ağaç gövdelerinden üretilir. Kağıt üretimi:

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Tarih Öncesi Devirlerde Ekonomik Faaliyetlerin Gelişimi

Tarih Öncesi Devirlerde Ekonomik Faaliyetlerin Gelişimi Tarih Öncesi Devirlerde Ekonomik Faaliyetlerin Gelişimi Paleolitik Çağ (Kaba Taş Devri) Dönem: MÖ 600 000-10 000 Tarih öncesi uygarlığının gelişme sürecinde, kültürel evrelerin en uzunu ve 4. jeolojik

Detaylı

Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Ateş. Ok ve yay. Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Tekerlek.

Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Ateş. Ok ve yay. Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Teknoloji Tarihi. Tekerlek. Ateş Ok ve yay Hazırlayan: Pınar Dündar Çizimler: Bilgin Ersözlü Tekerlek Tuğla El değirmeni Toprak kaplar Yelken Çelik Ok ve yay İnsanlar, ok ve yayı ilk olarak MÖ 40.000 ile 60.000 yılları arasında kendilerini

Detaylı

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler

Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Çevremizdeki Kimyasal Maddeler Ana Tema Önerilen Süre Kazanımlar Öğrenciye Kazandırılacak Beceriler Yöntem ve Teknikler Araç ve Gereçler Kimyasal maddeler, çevreyi ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları

Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Uygarlık Tarihi (HIST 201) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Uygarlık Tarihi HIST 201 Güz 3 0 0 3 4 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

TARİH 1.

TARİH 1. TARİH 1 16.02.2017 ARİF ÖZBEYLİ ERBAA ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ TARİHİ ÇAĞLARA GİRİŞ... VE,TARİH YAZIYLA BAŞLAR TARİHİ ÖNCESİ DEVİRLER Taş Devri (MÖ.600.000-5500) Kalkolitik Dönem (MÖ.5500-2500) Maden Devri

Detaylı

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ

EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ EMEVİLER VE ABBASİLER DÖNEMİ DERS NOTLARI VE ŞİFRE TANER ÖZDEMİR DETAY TARİHÇİ TÜRK TELEKOM NURETTİN TOPÇU SOSYAL BİLİMLER LİSESİ TARİH ÖĞRETMENİ EMEVİLER Muaviye tarafından Şam da kurulan ve yaklaşık

Detaylı

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ

AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ OCAK 2017 AKDENİZ İHRACATÇI BİRLİKLERİ TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ İHRACAT RAKAMLARI DEĞERLENDİRMESİ Hazırlayan: Cemile ASKER TEKSTİL VE HAMMADDELERİ SEKTÖRÜ TÜRKİYE VE AKİB DEĞERLENDİRMESİ Türkiye

Detaylı

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ

METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSİ TANIM Metalürji ve malzeme mühendisi, bileşiminde metal bulunan maden filizlerinden metal ve alaşımlarının elde edilmesi ve bunların belli işlemlerden geçirilerek endüstrinin istediği hammadde haline getirilmesi,

Detaylı