ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C"

Transkript

1 EYLÜL 1. (19-23 EYLÜL) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 1. Sindirim sistemi ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1 Sindirim sistemini oluģturan yapı ve organları; model, levha ve/ veya Ģema üzerinde gösterir (FTTÇ ) 1.2 Besinlerin vücuda yararlı hâle gelmesi için değiģime uğraması gerektiğini tahmin eder. 1.3 Besinlerin kana geçebilmesi için fiziksel (mekanik) ve kimyasal sindirime uğraması gerektiğini belirtir. Nereden Nereye Nasıl Geldim? (1.2; 1.3), (BSB 1, 2, 31). Bulmacayı Çözelim Yediğimiz Besinlere Ne Olur? (1.2). [!] Kimyasal madde muhafazası ve kullanımına dikkat edilmelidir. 1.2,1.3 Kimyasal ve fiziksel (mekanik) sindirim tanımları verilir, kimyasal sindirim denklemlerine girilmez.??? 1.3 Öğrenciler sindirimin sadece midede gerçekleģtiğini düģünebilirler. 1. Sindirimde görevli sindirim enzimlerinin isimleri verilmez. DERS ĠÇĠ sınıf Vücudumuz Bilmecesini Çözelim ünitesindeki Besinlerin Sindirimi ve Besin Ġçerikleri ve Görevleri konularıyla iliģkilendirilir. 1.4 Enzimin kimyasal sindirimdeki iģlevini açıklar. 1.5 Karaciğer ve pankreasın sindirimdeki görevlerini ifade eder. Performans Ödevi BoĢluk Doldurma EĢleĢtirme : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 1.

2 EYLÜL 2. (26-30 EYLÜL) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 1.6 Sindirime uğrayan besinlerin bağırsaklardan kana geçiģini açıklar. 1.7 Sindirim sistemi sağlığını olumluolumsuz etkileyecek etkenleri özetler ve tartıģır. (BSB 25, 27, 32) 2. BoĢaltım sistemi ile ilgili olarak öğrenciler; 1.6 Villüsün sindirimdeki önemi vurgulanır, yapısı anlatılmadan Ģekil olarak verilir. [!] 1. 7 Sindirim sistemi sağlığını olumlu etkileyen etkenlerden lifli besinler, dengeli beslenme; olumsuz olarak etkileyen etkenlerden stres, dengesiz ve yetersiz beslenme vb. örnek olarak verilebilir. DERS ĠÇĠ 1.7 kazanımı, Türkçe dersi Okuma temel dil becerisi ile iliģkilendirilir sınıf Vücudumuz Bilmecesini Çözelim ünitesi Zararlı Maddelerin BoĢaltımı konusu ile iliģkilendirilir. 2.1 BoĢaltım sistemini oluģturan yapı ve organları; model, levha ve/veya Ģema üzerinde gösterir. (FTTÇ ) Performans Ödevi BoĢluk Doldurma EĢleĢtirme : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 2.

3 EKĠM 3. (3-7 EKĠM) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 2.2 BoĢaltım sisteminde böbreklerin görevini ve önemini açıklar. 2.3 BoĢaltım sistemi sağlığının korunması için alınabilecek önlemlerin farkına varır. 2.4 Bazı böbrek rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılan teknolojik geliģmelere örnekler verir. (FTTÇ 5, 17, 29, 30, 32). Atık Maddeler Vücudumuzdan Nasıl UzaklaĢtırılır? (2.2) Her ĠĢin BaĢı Sağlık? (2.3, 2.) 2.2 Nefronun boģaltımdaki önemi vurgulanır, yapısı anlatılmadan Ģekil olarak verilir. [!] 2.2 BoĢaltımda deri, akciğer ve karaciğerin görevleri de vurgulanır. [!] 2. Böbrek yetmezliği, böbrek taģı, böbrek nakli, diyaliz, yüksek frekanslı ses dalgaları ve lazer gibi teģhis/tedavi yöntemleri vurgulanır. DERS ĠÇĠ 2. kazanımı, Sosyal Bilgiler dersi 6. sınıf Bilim, Teknoloji ve Toplum öğrenme alanı, Elektronik Yüzyıl ünitesi kazanım 3 ile iliģkilendirilir. Sağlık Kültürü Eğitimi (2.2;2.3-6) Sağlık Kültürü Eğitimi (2.6-1;2.7-2) Ġstanbul un KurtuluĢu: 6 Ekim 2011 PerĢembe Okullar Tatildir. Çoktan seçmeli soru Oyun Yazma : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 3.

4 EKĠM 4. (10-14 EKĠM) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 3. Denetleyici ve düzenleyici sistem ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1 Denetleyici ve düzenleyici sistemin vücudumuzdaki sistemlerin düzenli ve birbiriyle eģ güdümlü çalıģmasını sağladığını belirtir. 3.2 Sinir sisteminin bölümlerini; model, levha ve/veya Ģema üzerinde gösterir. (FTTÇ ) Bir Dakika (3.1) [!] 3.1 Denetleyici ve düzenleyici sistemleri olumsuz etkileyen etmenler (uyuģturucu, alkol ve sigara) ile ilgili örnekler verilir. 3.2 Sinir sisteminin bölümleri; merkezî (beyin, omurilik) ve çevresel sinir sistemi olarak verilir, yapılarına girilmez. Beynin bölümlerinden olan beyincik ve omurilik soğanının yapısına girilmeden görevleri verilir DERS ĠÇĠ EĢleĢtirme Açık Uçlu Soru YapılandırılmıĢ Grid Haritası : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 4.

5 EKĠM 5. (17-21 EKMĠ) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 3.3 Sinir sisteminin bölümlerinin görevlerini açıklar. 3.4 Refleksi gözlemleyecek bir deney tasarlar. (BSB 16) 3.5 Ġç salgı bezlerini; model, levha ve/veya Ģema üzerinde göstererek görevlerini açıklar. (FTTÇ ) Mesajınız Var (3.3) 3.5 Ġç salgı bezleri olarak hipofiz, pankreas, tiroit, böbrek üstü bezleri ve eģeysel bezler verilir, yapılarına girilmez. Erkek ve diģi salgı bezleri ayrı ayrı Ģekiller üzerinde verilir. 3.5 Hormonlara örnek olarak günlük hayattan bilinen hormonlar (tiroksin, büyüme hormonu, insülin, glukagon, adrenalin vb.) verilir. DERS ĠÇĠ : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 5.

6 EKĠM 6. (24-28 EKMĠ) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 4. Duyu organları ile ilgili olarak öğrenciler; 4.1 Çevremizdeki uyarıları algılamamızda duyu organlarının rolünü fark eder. 4.2 Duyu organlarının yapılarını Ģekil ve/veya model üzerinde açıklar. (FTTÇ ) 4.3 Duyu organlarının hangi tür uyarıları aldığını ve bunlara nasıl cevap verildiğini açıklar. Duyu Organları (.1) (BSB- 1, 3, 6, 27, 31)..3 Duyu organlarında bulunan özel almaçların (duyu reseptörleri) deride sıcaklık, dokunma, acı, basınç; gözde ıģık; burunda koku; dilde tat; kulakta ses uyarılarını aldığı vurgulanır. Tüm duyu organlarındaki duyu almaçlarının uyarıları, duyu-sinir yolu ile beyindeki özel merkezlere ilettiği ve yanıt verdiği düģünülerek tek bir duyu organı örneği üzerinden uyarı alımı-cevap verme süreci açıklanır. Diğerlerinin açıklaması öğrenciden beklenir. [!].3 Kulağın vücudumuzun dengesinin sağlanmasına yardımcı olduğu belirtilir. DERS ĠÇĠ Cumhuriyet Bayramı: 28 Ekim 2011 Tatil Cuma da baģlar. Doğru YanlıĢ Soruları EĢleĢtirme Bulmaca I.DÖNEM I.YAZILI : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 6.

7 KASIM 7. (31 EKMĠ-4 KASIM) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 4.4 Koku alma ve tat alma arasındaki iliģkiyi deneyle gösterir. (BSB 1) 4.5 Duyu organlarındaki aksaklıklara ve teknolojinin bu aksaklıkların giderilmesinde kullanımına örnekler verir. (FTTÇ 31,32) Tadı Nasıl (.) Sofrayı Kur (.7) (TD-3).5 Aksaklıklar tanım düzeyinde verilir. Teknolojik örnek olarak lens, gözlük, iģitme cihazı, kornea nakli vb. belirtilir. [!].5 Rehberlik AraĢtırma Merkezi ve Okul Rehberlik Servisi ile iģ birliği sağlanarak Göz Tarama Testi yapılabilir. DERS ĠÇĠ Ġnsan Hakları ve VatandaĢlık (.7 15 ) 4.6 Duyu organlarının sağlığını korumak amacı ile alınabilecek önlemlere günlük hayatından örnekler verir. 4.7 Kendini, görme veya iģitme engelli kiģilerin yerine koyarak onları anlamaya çalıģır. (TD 3) Performans Değerlendirme : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 7.

8 KASIM 8. (7-11 KASIM) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNĠTE I : VÜCUDUMUZDA SĠSTEMLER SINIF : 7 / A B C 5. Vücudumuzdaki sistemlerle ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1 Vücudumuzdaki tüm sistemlerin birlikte ve eģ güdümlü çalıģtığına örnekler verir. 5.2 Bağımlılığa sebep olan maddelerin sistemlere etkisini araģtırır ve sunar (BSB 25, 27, 32; FTTÇ 28, 29, 32). 5.3 Organ bağıģının önemini vurgular. 5.4 Sağlık sorunlarıyla birlikte toplumda görevlerini devam ettiren bireyleri takdir eder ve anlayıģlı olur. (TD 3) Sistemlerin Uyumu (5.1) Görevimizi Seçelim (5.2) (BSB 25, 27, 32) (FTTÇP 28, 29, 32) Haberleri TartıĢalım (5.3) Ben de Olabilirdim (TD 3) [!] 5.2 Rehberlik AraĢtırma Merkezi Okul Rehberlik Servisi ve YeĢilay kulübü ile iletiģim kurularak bağımlılığa sebep olan maddeler ve zararları ile ilgili broģürler istenerek dağıtılabilir. [!] 5. 3 Organ bağıģı konusunda Atatürk ün millî birlik ve beraberliğe ile toplumsal dayanıģmaya verdiği önem örneklerle vurgulanır. Açık Uçlu Soru DERS ĠÇĠ 5.2 Bağımlılığa sebep olan maddeler 5. sınıf Vücudumuz Bilmecesini Çözelim ünitesindeki Sigara ve Alkol ile iliģkilendirilir. 5.2 kazanımı, Türkçe dersi Okuma, KonuĢma ve Yazma temel dil becerisi ile iliģkilendirilir. Rehberlik ve Psikolojik DanıĢma (5.2 9,10) Sağlık Kültürü Eğitimi (5.2 7; ) Ġnsan Hakları ve VatandaĢlık (5. -15) Çoktan Seçmeli Soru Haritası Performans Ödevi : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 8.

9 KASIM 9. (14-18 KASIM) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE II : KUVT HAREKET SINIF : 7 / A B C 1 Sarmal yayların özellikleri ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1 Yayların esneklik özelliği gösterdiğini gözlemler. (BSB 1) 1.2 Bir yayı sıkıģtıran veya geren cisme, yayın eģit büyüklükte ve zıt yönde bir kuvvet uyguladığını belirtir. 1.3 Bir yayı geren veya sıkıģtıran kuvvetin artması durumunda yayın uyguladığı kuvvetin de arttığını fark eder. (BSB 1) 1.4 Bir yayın esneklik özelliğini kaybedebileceğini keģfeder. (BSB 16,18) 1.5 Yayların özelliklerini kullanarak bir dinamometre tasarlar ve yapar. (BSB 16,22,23,2,27, FTTÇ 9; TD 3) 2. Kuvvet, iģ ve enerji ile ilgili olarak öğrenciler; 2.1 Kuvvet, iģ ve enerji arasındaki iliģkiyi araģtırır. 2.2 Fiziksel anlamda iģi tanımlar ve birimini belirtir. 2.3 Bir cisme hareket doğrultusuna dik olarak etki eden kuvvetin, fiziksel anlamda iģ yapmadığını ifade eder. Neler ÖğrenmiĢtik? Nereden Nereye Nasıl Geldim? Yaylarla Oynayalım (1.1; 1.2) Yay Yapalım (1.3; 1.; 1-6) (BSB-1) Bir Dinamometre Tasarlayalım (1.5) (BSB-16, 22, 23, 24+1, 27) (FTTÇ-9) (TD-3) Hangi Durumda ĠĢ Yaparız? (2.1; 2.2) [!] Öğrenciler sıkıģtırılan veya gerilen yayların eski hâllerine geri dönerken kendileri ve çevredekiler için tehlike oluģturacak tarzda hareket edebilecekleri konusunda uyarılmalıdır. 1. Yayların esneklik özelliklerinin farklı olabileceği vurgulanmalı; fakat yay sabiti ve geri çağırıcı kuvvet kavramları kullanılmamalı ve bunlarla ilgili matematiksel bağıntılara girilmemelidir. [!] ĠĢ birimi joule (jul) olarak verilir. 2.2 ĠĢin fiziksel olarak ne anlama geldiği tanımsal düzeyde verilmeli ve bir cisme etki eden kuvvetin hangi durumda iģ yaptığı örneklerle sezdirilmeli, iģ ile ilgili hesaplamalara (W=F.x) girilmemelidir. 2.3 Hangi kuvvetlerin fiziksel anlamda iģ yapacağı konusunda, sadece hareket doğrultusuna dik olarak etki eden kuvvetin, fiziksel anlamda iģ yapmadığı ve bu özel durumun dıģında kalan kuvvetlerin iģ yapacağı vurgulanmalı, açı yapan kuvvetlerin bileģenleri ile ilgili hesaplamalar yapılmamalıdır. [!] 2. Öğrenciler iģ ve enerji kavramları arasındaki farkı ve iliģkiyi fark edebilmelidir. Açık Uçlu Soru Çoktan Seçmeli Soru Haritası Performans Ödevi YapılandırılmıĢ Grid EĢleĢtirme Problem Çözme DERS ĠÇĠ 6. sınıf Kuvvet ve Hareket ünitesi ile iliģkilendirilir. 2.4 Enerjiyi iģ yapabilme yeteneği olarak tanımlar. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 9.

10 KASIM 10. (21-25 KASIM) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE II : KUVT HAREKET SINIF : 7 / A B C 2.5 Hareketli cisimlerin kinetik enerjiye sahip olduğunu fark eder. (BSB 1,3,8) 2.6 Kinetik enerjinin sürat ve kütle ile olan iliģkisini keģfeder. (BSB 16,19,20,27,32) 2.7 Cisimlerin konumları nedeniyle çekim potansiyel enerjisine sahip olduğunu belirtir. 2.8 Çekim potansiyel enerjisinin cismin ağırlığına ve yüksekliğine bağlı olduğunu keģfeder. (BSB 16,19,20,27,32) 2.9 Bazı cisimlerin esneklik özelliği nedeni ile esneklik potansiyel enerjisine sahip olabileceğini belirtir SıkıĢtırılmıĢ veya gerilmiģ bir yayın esneklik potansiyel enerjisine sahip olduğunu fark eder. (BSB 16,19,20,27,32) 2.11 Yayın esneklik potansiyel enerjisinin yayın sıkıģma (veya gerilme) miktarı ve yayın esneklik özelliğine bağlı olduğunu keģfeder. (BSB 16,19,20,27,32) 2.12 Potansiyel ve kinetik enerjilerin birbirine dönüģebileceğini örneklerle açıklar. (BSB 25) Sürat, Kütle ve Kinetik Enerji (2.6) (BSB-16, 19, 20, 27, 32) Çekim Potansiyel Enerjisi Nelere Bağlıdır? (2.7) (BSB-16, 19, 20, 27, 32) Esneklik Potansiyel Enerjisi Nelere Bağlıdır? (2.9; 2.10; 2.10) (BSB-16, 19, 20, 27, 32) 2.5 Sadece hareketli cisimlerin kinetik enerjiye sahip olacağından bahsedilmeli, bununla ilgili matematiksel bağıntılara girilmemelidir. 2.7 Burada konumla ilgili olarak öğrenciler bir cismin yerden yüksekliğini dikkate almalıdır. 2.8 Potansiyel enerji kavramı öğrencilere sezdirilmeli; bununla ilgili matematiksel bağıntılar verilmemelidir. 2.9 Öğrenciler kütle (m) ve yer çekimi ivmesinin (g) çekim potansiyel enerjisine etkisini, ayrı ayrı değil onlara tanıdık gelen ve kütle ile yer çekimi ivmesinin çarpımlarının yerine geçen ağırlık olarak incelemelidir. Çünkü öğrenciler yer çekimi ivmesi ile ilgili bilgileri almadan bir cismin ağırlığını dinamometre ile belirleme becerisini 6. sınıfta kazanmıģtır. 2.7 Dünya-Ay ve Dünya-GüneĢ arasındaki çekim potansiyel enerjisine değinilmez. [!] 2.9 Bazı cisimlere örnek olarak balon, lastik, cetvel verilebilir. [!] Enerjinin, harcanması, tüketilmesi ve kullanılması günlük dilde sıkça geçer. Böyle durumlarda enerjinin yok olmadığı, genellikle baģka bir enerjiye dönüģtüğü vurgulanmalıdır. Açık Uçlu Soru Çoktan Seçmeli Soru Haritası Performans Ödevi YapılandırılmıĢ Grid EĢleĢtirme Problem Çözme DERS ĠÇĠ 2.1 kazanımı, Türkçe dersi Okuma dil becerisi amaç 6 ile iliģkilendirilir Enerji dönüģümlerinden hareketle, enerjinin korunduğu sonucunu çıkarır ÇeĢitli enerji türlerini araģtırır ve bunlar arasındaki dönüģümlere örnekler verir (FTTÇ 7,30,33,3; TD 3) : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 10.

11 ARALIK 11. (28 KASIM-2 ARALIK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE II : KUVT HAREKET SINIF : 7 / A B C 3. Basit makineler ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1 Bir kuvvetin yönünün nasıl değiģtirilebileceği hakkında tahminlerde bulunur ve tahminlerini test eder. (BSB 1,9,16) 3.2 Bir kuvvetin yönünü ve/veya büyüklüğünü değiģtirmek için kullanılan araçları basit makineler olarak isimlendirir. 3.3 Basit makine kullanarak uygulanan giriģ kuvvetinden daha büyük bir çıkıģ kuvveti elde edilebileceğini fark eder. (BSB 1,16,22,23,2,32) 3.4 Bir iģi yaparken basit makine kullanmanın enerji tasarrufu sağlamayacağını, sadece iģ yapma kolaylığı sağlayacağını belirtir. 3.5 Belirli bir giriģ kuvvetini, en az üç basit makineden oluģan bir bileģik makineye uygulayarak çıkıģ kuvvetinin büyüklüğünü artıracak bir tasarım yapar (BSB 16,22,23,2,27; FTTÇ 8,9). 3.6 Farklı basit makine çeģitlerini araģtırarak basit makinelerin geçmiģte ve günümüzde insanlığa sunduğu yararları değerlendirir. (FTTÇ 7,30,33,3; TD 3) 3.7 Tasarladığı bileģik makinenin uzun süre kullanıldığında, en çok hangi kısımlarının ne Ģekilde aģınacağını tahmin eder. (BSB 9; FTTÇ 10) Kuvvetin Yönünü DeğiĢtiriyorum (3.1;3.2) (BSB-1, 9, 16) Aynı ĠĢi Daha Az Kuvvetle Yapıyorum (3.2) Makara Ġle Uygulanan Kuvvetin Yönünü ve Büyüklüğünü DeğiĢtiriyorum (3.3) (BSB-1,16,22,23,24+1,32) 3.2 Basit makine çeģitleri olarak eğik düzlem, kaldıraç, makara ve diģliler verilir. [!] 3.3 Basit makinelerden bahsederken giriģ kuvvetleri ve çıkıģ kuvvetleri terimleri bir sistemi ifade etmesi nedeniyle tercih edilir. Ancak uygun yerlerde uygulanan kuvvet ve doğan kuvvet terimleri de kullanılabilir. [!] Basit makinelerle ilgili matematiksel bağıntılara girilmeden öğrencilerin basit makineleri tanımaları ve bunların sağladığı kolaylıkları fark etmeleri sağlanmalıdır. [!] 3.6 Öğrencilerin, araģtırma yoluyla vida, çıkrık, keski, tekerlek vb. basit makineleri tanımaları sağlanır. [!] 3.6 Müzeler (Teknoloji, arkeoloji, etnografya ve bilim müzeleri, sanal müzeler, özel kurum ve kuruluģlara ait müzeler) ziyaret edilerek geçmiģten günümüze basit makineler incelenebilir. [!] Basit makinelerin bize fazladan bir enerji sağlamadığı, yani enerji üretmedikleri, aksine sürtünmeden dolayı enerji kaybına yol açtığı vurgulanmalıdır. [!] Fatih Sultan Mehmet in Ġstanbul u fethederken gemilerin Haliç e nasıl indirildiği ve ArĢimet in basit makinelerle ilgili çalıģmalarından söz edilebilir. Kurban Bayramı: 5 Kasım 2011 Cumartesi da baģlar 9 Kasım 2011 ÇarĢamba akģamı sona erer. Açık Uçlu Soru Çoktan Seçmeli Soru Haritası Performans Ödevi YapılandırılmıĢ Grid EĢleĢtirme Problem Çözme DERS ĠÇĠ IĢığın madde ile etkileģimiyle ilgili 5 ve 6. sınıfta öğrenilenler hatırlatılmalıdır. [!] 3.6 Atatürk ün bilim ve teknoloji konusundaki sözlerine örnekler ( Ben, manevî miras olarak hiç bir âyet, hiçbir dogma, hiçbir donmuģ ve kalıplaģmıģ kural bırakmıyorum. Benim manevî mirasım ilim ve akıldır. gibi) verilmelidir. [!] Atatürkçülük ile ilgili konular. ( 3.6-1) : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 11.

12 ARALIK 12. (5-9 ARALIK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE II : KUVT HAREKET SINIF : 7 / A B C 4. Sürtünme kuvvetinin enerji kaybına yol açması ile ilgili olarak öğrenciler; 4.1 Sürtünen yüzeylerin ısındığını deneylerle gösterir. (BSB 16) 4.2 Sürtünme kuvvetinin, kinetik enerjide bir azalmaya sebep olacağını fark eder. (BSB 15,16,17,18,19,20) 4.3 Kinetik enerjideki azalmayı enerji dönüģümüyle açıklar. 4.4 Hava ve su direncinin de kinetik enerjide bir azalmaya neden olacağı genellemesini yapar. Kinetik Enerjideki Azalma (.2; 4+1.3;.4+1 ) (BSB-15, 16, 17, 18, 19, 20) Sürtünme kuvveti ile ilgili matematiksel bağıntılara girilmemelidir..3 Sürtünmenin etkisiyle kinetik enerjinin ısı, ses ve ıģık enerjilerine dönüģümünden bahsedilir. [!] Atmosfere giren meteorların yeryüzüne düģerken kütlelerinin neden değiģtiğinden söz edilebilir. Açık Uçlu Soru Çoktan Seçmeli Soru DERS ĠÇĠ.3 7.sınıf Canlılar ve Hayat öğrenme alanı, Vücudumuzdaki Sistemler ünitesinin gözün yapısı konusu ile iliģkilendirilir..5 kazanımı, Türkçe dersi Okuma dil becerisi amaç 6, KonuĢma dil becerisi, Yazma dil becerisi amaç 1,2,3 ile iliģkilendirilir. 4.5 Sürtünme kuvvetinin az veya çok olmasının gerekli olduğu yerleri araģtırır ve sunar. (BSB 32) Haritası Performans Ödevi YapılandırılmıĢ Grid Problem Çözme I.DÖNEM II. YAZILI : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 12.

13 ARALIK 13. (12-16 ARALIK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE III : YAġAMIMIZDAKĠ ELEKTRĠK SINIF : 7 / A B C 1. Elektriklenme ve çeģitleri ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1 Bazı maddelerin veya cisimlerin birbirlerine temas ettirildiğinde elektriklenebileceğini fark eder. 1.2 Aynı yolla elektriklendikten sonra aynı cins iki maddenin birbirlerini dokunmadan ittiğini, farklı cins iki maddenin ise birbirlerini dokunmadan çektiğini deneyerek keģfeder. (BSB-8, 9, 30, 31). 1.3 Deneysel sonuçlara dayanarak iki cins elektrik yükü olduğu sonucuna varır. (BSB-31). 1.4 Elektrik yüklerinin pozitif (+) ve negatif (-) olarak adlandırıldığını belirtir. 1.5 Aynı elektrik yüklerinin birbirini ittiğini, farklı elektrik yüklerinin ise birbirini çektiğini ifade eder. Nereden Nereye Nasıl Geldim? Öğrendiklerimi Hatırlıyorum Cisimleri Elektriklendirelim (1.1;1.2;1.3) (BSB-8, 9, 30, 31)??? Sürtünme, elektriklenmeyi kolaylaģtırıcı (etkileģme yüzeyini artıran) bir etkendir. Burada önemli olan temas yüzeyidir. Bu nedenle öğrenciler Elektriklenme sürtünme ile oluģur. kavram yanılgısına düģmemelidir. [!] Elektriklenme ile ilgili etkinlikler nemli ortamlarda sonuç vermediğinden kuru bir ortam tercih edilmelidir. [!] 1.8 Negatif yüklerin elektronlar, pozitif yüklerin ise protonlar olduğu 4+1. Ünite olan Maddenin Yapısı ve Özellikleri ünitesinde verilecektir. [!] Elektriklenme konusundaki (+), (-) sembolleri matematikteki toplama ve çıkarma iģlemleri ile karıģtırılmamalıdır. BoĢluk Doldurma lar Arası ĠliĢki Ağı DERS ĠÇĠ 1.6 Negatif ve pozitif yüklerin birbirine eģit olduğu cisimleri, nötr cisim olarak adlandırır. 1.7 Yüklü bir cismin baģka bir cisme dokundurulunca onu aynı tür yükle yükleyebileceğini ve bu cisimlerin daha sonra birbirini itebileceğini deneyerek keģfeder. (BSB 8, 9, 30, 31) 1.8 Elektriklenme olaylarında cisimlerin negatif yük alıģ-veriģi yaptığını ve cisimler üzerinde pozitif veya negatif yük fazlalığı (yük dengesizliği) oluģtuğunu ifade eder. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 13.

14 ARALIK 14. (19-23 ARALIK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE III : YAġAMIMIZDAKĠ ELEKTRĠK SINIF : 7 / A B C 1.9 Elektroskopun ne iģe yaradığını, tasarladığı bir araç üzerinde gösterir. (BSB 18, FTTÇ 5) 1.10 Yüklü cisimlerden toprağa, topraktan yüklü cisimlere negatif yük akıģını topraklama olarak adlandırır Cisimlerin birbirine dokundurulmadan etki ile elektriklenerek zıt yükle yüklenebileceğini deneyerek keģfeder. (BSB 8, 9, 30, 31) 1.12 Elektriklenmenin teknolojideki ve bazı doğa olaylarındaki uygulamaları hakkında örnekler vererek tartıģır. (FTTÇ 5) Yaprakları Hareketlendirelim (1.9; 1.10) (BSB-18) (FTTÇ-5) Hangi Ampuller IĢık Verir? (2.2; 2.3) [!] 1.10 Toprağın yani yerkürenin aslında çok büyük bir nötr cisim olduğu hatırlatılmalıdır. [!] 1.11 Cisimleri etki ile yüklemek için topraklama yapılması gerektiği vurgulanmalıdır. [!] Öğretmen su tesisatı modelinin sadece bir benzetme olduğunu ve eksiklerinin bulunduğunu vurgulamalıdır [!] Öğrencilere, konunun tarihsel geliģimi ile ilgili bir okuma metni verilerek akımın yönünün negatif yüklerin akıģ yönünün tersi olarak kabul edildiği verilmelidir. DERS ĠÇĠ Afetten Korunma ve Güvenli YaĢam ( ) 2. Elektrik devrelerindeki akım, gerilim ve direnç iliģkisi ile ilgili olarak öğrenciler; 2.1 Elektrik akımının bir çeģit enerji aktarımı olduğunun farkına varır. 2.2 Elektrik enerjisi kaynaklarının, devreye elektrik akımı sağladığını ifade eder. [!] 2.1. Öğrencilere, bir devrede elektrik enerjisi kaynağı nedeniyle yüklerin kinetik enerjilerini birbirlerine aktarmaları sonucu elektrik akımının oluģtuğu, yüklerin kapalı devre boyunca iletkenin bir ucundan diğer ucuna gitmediği vurgulanmalıdır. BoĢluk Doldurma Grafik Çizme 2.3 Elektrik devrelerinde akımın oluģması için kapalı bir devre olması gerektiğini fark eder. 2.4 Bir elektrik devresindeki akımın yönünün üretecin pozitif kutbundan, negatif kutbuna doğru kabul edildiğini ifade eder ve devre Ģeması üzerinde çizerek gösterir. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 14.

15 ARALIK 15. (26-20 ARALIK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE III : YAġAMIMIZDAKĠ ELEKTRĠK SINIF : 7 / A B C 2.5 Ampermetrenin devreye nasıl bağlanacağını devreyi kurarak gösterir (BSB 17, 18) 2.6 Basit elektrik devrelerindeki elektrik akımını ölçmek için ampermetre kullanır ve akım biriminin amper olarak adlandırıldığını ifade eder. (BSB 17) Elektrik Akımını Ölçelim (2.5) (BSB-17) Voltmetreyi Bağlayalım (2.6; 2.7) (BSB 17) [!] Voltmetrenin iki uç arasındaki gerilimi, ampermetrenin ise iletkenin üzerinden geçen akımı ölçtüğünden farklı bağlandığı vurgulanmalıdır. [!] ġehir geriliminin ölçümünün tehlikeli olacağı vurgulanmalıdır. DERS ĠÇĠ 2.7 Gerilimi, bir iletkenin iki ucu arasında akım oluģmasına neden olabilecek enerji farkının bir göstergesi olarak ifade eder. Gerilim ve Akım Arasındaki ĠliĢki (2.9) (BSB 8, 9, 30, 31) 2.8 Voltmetrenin devreye nasıl bağlanacağını devreyi kurarak gösterir. (BSB 17, 18) 2.9 Pillerin, akülerin vb. elektrik enerjisi kaynaklarının kutupları arasındaki gerilimi, voltmetre kullanarak ölçer ve gerilim biriminin volt olarak adlandırıldığını ifade eder. (BSB 17) BoĢluk Doldurma 2.10 Bir devre elemanının uçları arasındaki gerilim ile üzerinden geçen akım arasındaki iliģkiyi deneyerek keģfeder. (BSB 8, 9, 30, 31) 2.11 Bir devre elemanının uçları arasındaki gerilimin, üzerinden geçen akıma oranının devre elemanının direnci olarak adlandırıldığını ifade eder Volt/Amper değerini, direnç birimi Ohm un eģ değeri olarak ifade eder. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 15.

16 OCAK 16. (2-6 OCAK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : FĠZĠKSEL OLLAR ÜNĠTE III : YAġAMIMIZDAKĠ ELEKTRĠK SINIF : 7 / A B C 3. Ampullerin (dirençlerin) bağlanma Ģekilleri ile ilgili olarak öğrenciler; 3.1 Ampullerin seri ve paralel bağlandığı durumları devre kurarak gösterir. (BSB 17) 3.2 Ampullerin seri ve paralel bağlanması durumunda devredeki farklılıkları deneyerek keģfeder. (BSB 8,9,30,31) Ampulleri Farklı Bağlayalım (3.1; 3.2) (BSB-17) Paralel Kollardaki Akım (3.8; 3.9; 3.10) [!] 3.1 Etkinlikler ampuller yerine direnç (reosta vb.), pil yerine güç kaynağı kullanılarak yapılabilir. 3.2 Pillerin paralel bağlanması konusuna bu düzeyde girilmeyecektir. 3.7 Seri bağlanan dirençlerin eģ değer direncinin arttığı, paralel bağlı dirençlerde ise azaldığı, formüllere girilmeden verilecektir. DERS ĠÇĠ 3.3 Seri ve paralel bağlı ampullerden oluģan bir devrenin Ģemasını çizer. 3.4 Ampullerin paralel bağlanmasından oluģan devrelerin avantajlarını ve dezavantajlarını fark eder. 3.5 Seri bağlı devre elemanlarının hepsinin üzerinden aynı akımın geçtiğini fark eder. BoĢluk Doldurma 3.6 Paralel bağlı devre elemanlarının üzerinden geçen akımların toplamının, ana koldan geçen akıma eģit olduğunu fark eder. I.DÖNEM III. YAZILI 3.7 Ampullerin seri-paralel bağlandığı durumlardaki parlaklığın farklılığının sebebini direnç ile iliģkilendirir. 3.8 Devrede direnci küçük olan koldan yüksek; direnci büyük olan koldan daha düģük akımın geçeceğinin farkına varır. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 16.

17 OCAK 17. (9-13 OCAK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 1. Element ve elementlerin sembolleri ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1 Model üzerinde, bir elementin bütün atomlarının aynı olduğunu fark eder. (BSB- 28) 1.2 Model ve Ģekilleri kullanarak farklı elementlerin atomlarının farklı olduğunu sezer. (BSB 5,6) 1.3 Periyodik sistemdeki ilk 20 elementi ve günlük hayatta karģılaģtığı yaygın element isimlerini listeler. 1.4 Elementleri sembollerle göstermenin bilimsel iletiģimi kolaylaģtırdığını fark eder. (FTTÇ- ) 1.5 Ġlk 20 elementin ve yaygın elementlerin sembolleri verildiğinde isimlerini, isimleri verildiğinde sembollerini belirtir. Haritayı Dolduralım Nereden Nereye Nasıl Geldim? Atomların Hepsi Aynı mı? (1.1; 1.2) Elementi Bul (1.3) (BSB-1, 2, 3, 4+1, 5, 6, 7) (FTTÇ-1) Hatırlatma Oyunu (1.; 1.5) 1.1 Element kavramının ilk tanıtımının, küresel modeller üzerinde ve atomların özdeģliği temelinde sezdirilmesi amaçlanmıģtır. Bu kavramın tanımı, fiziksel ve kimyasal olayların tanıtımından sonra kendinden daha basit maddelere ayrıģmama esasına göre verilecektir. [!] 1.3 Demir, bakır, altın, gümüģ, çinko, kalay, kurģun, cıva, iyot ve krom yaygın elementlerin baģlıcalarıdır. [!] 1.3 Elementlerin numaralandırılması, atom numarası kavramına bir hazırlıktır. [!] 1.3 Yaygın kullanılan elementlerin isimlerinden sembollerinin türetilmesine örnekler verilir. [!] 1.3 Periyodik cetvel üzerinde ilk 20 element ve en yaygın 10 element gösterilir. [!] 1.3 Burada amaç; elementlerin isimleri ile sembolleri arasında iliģki kurmaktır. Element özellikleri ve keģfi ile ilgili bilgiler asli bilgiler gibi düģünülmemelidir. Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu Haritası YapılandırılmıĢ Grid DERS ĠÇĠ 1.1 Atom, molekül, element, bileģik, saf madde ve karıģım kavramları 6. sınıfta edinilmiģ olup bu kazanım, bir hatırlatma olarak düģünülmelidir. [!] 1.; 1.5 Element sembollerinin bellekte yerleģimi için bu dönem öğrencilerinin yaģı uygundur. Ġsim, Ģehir, bulmaca benzeri oyunlar, bu bağlamda çok yararlıdır. [!] 1.; 1.5 Sembol ve formül kavramları arasındaki fark vurgulanmalıdır. [!] 1.; 1.5 Rusça, Çince, Japonca vb. metinlerde element sembollerin aynı olduğu metin örnekleriyle gösterilir. Farklı alfabeleri kullananların neden aynı sembolleri seçtiği irdelenir. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 17.

18 OCAK 18. (16-20 OCAK) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 2. Atomun yapısı ile ilgili olarak öğrenciler; 2.1 Birbiri ile temas halinde olan atomları bağlı atomlar Ģeklinde niteler. 2.2 Sürtme ile elektriklenme olayına dayanarak atomun kendinden daha basit öğelerden oluģtuğu çıkarımını yapar (BSB 8) 2.3 Atomun çekirdeğini, çekirdeğin temel parçacıklarını ve elektronları temsilî resimler üzerinde gösterir. 2.4 Elektronu, protonu ve nötronu kütle ve yük açısından karģılaģtırır. 2.5 Nötr atomlarda, proton ve elektron sayıları arasında iliģki kurar. (BSB- 7; TD 1) 2.6 Aynı elementin atomlarında, proton sayısının (atom numarası) hep sabit olduğunu, nötron sayısının az da olsa değiģebileceğini belirtir. Kâğıda Ne Oldu? (2.2) Nasıl Ayrı Dururum? (2.3) Atom Modellerini Ġnceleyelim (2.; 2.5) (BSB-7) (TD-1) Bu Atomlar Aynı Elemente mi Ait? (2.6) [!] 2.2 Sürtme ile elektriklenmeden hareketle atomdan küçük temel parçacıklar bulunması gerektiği çıkarımına varmak, dolaylı ve öğrencinin çok da tanımadığı bir akıl yürütme süreci gerektirir. Ayrıca negatif yük, pozitif yük, nötral gibi kavramlar da 7. sınıf Elektrik ünitesinde verilmiģ olmakla birlikte, henüz tam anlaģılmamıģ olabilir. Bu konuda sabırlı ve ısrarlı olmak esastır. [!] 2.3; 2. Proton, elektron ve nötronun kütlesi verilmeyecektir. Sadece Proton ve nötronun kütleleri birbirine çok yakındır. ; Proton ve nötron tartılamayacak kadar küçük taneciklerdir. ; Elektron kütlesi, proton kütlesinin yaklaģık 1/2000 i kadardır ifadeleri yeterlidir. [!] 2. Atomun kütlesinin, yaklaģık olarak proton ve nötron kütleleri toplamı olduğu vurgulanır. [!] 2.; 2.5 Artı yüklü protonların çekirdekte yan yana nasıl durabildiği, bazı öğrencilerde merak oluģturabilir. Çekirdekteki parçacıklar arasında, baģka yerde görmediğimiz özel çekim kuvvetleri vardır. doğru ve bu düzey için uygun bir açıklama olacaktır. Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu Haritası YapılandırılmıĢ Grid DERS ĠÇĠ 2.1 Öğrenci, 6. sınıfta öğrendikleriyle, atomu, yekpare ve içi dolu algılamıģ olabilir. Modeller üzerinde çalıģılırken, Acaba atomlar gerçekten böyle içi dolu küreler Ģeklinde midir? sorusunu sormak ve bu konuda bir Ģüphe uyandırmak çok önemlidir. Sürtme ile elektriklenme tartıģılırken, bağlı atomların veya atom gruplarının değiģ-tokuģ edilmesi de gündeme geleceği için, bağ kavramı ile ilgili ilk seziģlerin de irdelenmesi faydalıdır. 2.6 Kütle numarası kavramı bu düzeyde gerekli değildir. [!] 2.3; 2.8 Katman kavramı, yörünge kavramına tercih edilmelidir. Yarıyıl Tatil BaĢlar (23 Ocak-5 ġubat) : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 18.

19 ġubat 19. (6-10 ġubat) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 2.7 Aynı atomda, elektronların çekirdekten farklı uzaklıklarda olabileceğini belirtir. 2.8 ÇizilmiĢ atom modelleri üzerinde elektron katmanlarını gösterir, katmanlardaki elektron sayılarını içten dıģa doğru sayar. 2.9 Proton sayısı bilinen hafif atomların (Z 20) elektron dizilim modelini çizer. (FTTÇ- ) 2.10 Atom modellerinin tarihsel geliģimini kavrar; elektron bulutu modelinin en gerçekçi algılama olacağını fark eder. (FTTÇ 3) 2.11 Bilimsel modellerin, gözlenen olguları açıkladığı sürece ve açıkladığı ölçekte geçerli olacağını, modellerin gerçeğe birebir uyma iddiası ve gereği olmadığını fark eder. (FTTÇ- ) Sakla Modeli Gelir Zamanı (2.7; 2.8) Geldi Zamanı (2.7; 2.8; 2.9) (FTTÇ-) Haydi Atom Olalım (2.3; 2.9) [!] Atomun gerçekte üç boyutlu olduğu, resim-modellerin aslında bir küreyi gösterdiği, ilgi duyan çocuklar için ek bilgi olarak verilebilir. Bazı öğrenciler, bu durumda katmanların bir çember değil; bir küre yüzeyi olacağı çıkarımını yapabilir. Eğitici filmler veya internet ortamı kullanılarak dinamik (hareketli) atom modelleri göstermek, bu bağlamda yararlıdır. [!] GüneĢ sistemiyle atom modeli arasında iliģki kurmak, atomun iki boyutlu olduğunu çağrıģtırması bakımından iyi bir benzetme değildir. Ayrıca öğrencilerde henüz yerleģik bir GüneĢ sistemi kavramı olduğu da kesin değildir. 2.9 Ġzotop kavramı ve Atomun özelliklerini belirleyici olan proton sayısıdır. bilgisi bu düzey için erkendir. [!] 2.9 Bu seviyede; s, p,d, f orbitallarine girilmeyecektir. Elektronlar; 2, 8, 8, 18 düzeninde katmanlara yerleģtirilecektir. [!] 2.10; 2.11 Eski atom modellerinin bugün terk edilmiģ olması, o modelleri geliģtiren bilim adamlarının iyi düģünmediği anlamına gelmez. Doğru olan, bildiklerinin bugünküne göre çok az olmasıdır. Dalton un zamanında bilinenler hesaba katılınca, o modeli geliģtirmenin, Bohr Modeli nden daha basit olmayacağı açıktır. Ġnsan bilgisinin zamanla geniģlediği ve derinleģtiği, bugün geçerli bazı modellerin gelecekte terk edilebileceği, ama bugünkü modelin günümüzdeki problemleri çözebildiği sezgi yoluyla da olsa verilmelidir. [!] 2.10 Elektron bulutu modeline dayandırarak atomla ilgili bu düzeyde verilebilir fazla bir olgu yoktur. Ancak gerçeğe daha yakın olduğu düģünülen bir modelin varlığının bilinmesi yararlıdır. Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu Haritası YapılandırılmıĢ Grid DERS ĠÇĠ : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 19.

20 ġubat 20. (13-17 ġubat) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 3. Katman elektron dizilimi ile kimyasal özellikleri iliģkilendirmek bakımından öğrenciler; 3.1 DıĢ katmanında 8 elektron bulunduran atomların elektron alıp-vermeye yatkın olmadığını (kararlı olduğunu) belirtir. 3.2 Elektron almaya veya vermeye yatkın atomları belirler. 3.3 Bir atomun, katman-elektron diziliminden çıkarak kaç elektron vereceğini veya alacağını tahmin eder. (BSB- 9) 3.4 Atomların elektron verdiğinde pozitif (+), elektron aldığında ise negatif (-) yük ile yüklendiği çıkarımını yapar. Kararlı Atomlar (3.1) Nasıl Kararlı Oldum? (3.2; 3.3; 3.; 3.5; 3.6) Oktet, dublet, iyon, anyon ve katyon kavramları birbiri ile iliģkili olarak verilecektir. [!] 3.1 Her atomun dıģ katmanını neden 8 e tamamlamak istediği sorusunu burada ele almak gerekmez. Ancak atomların elektron dizilimlerini soy gazlara benzetme eğiliminden bahsedilebilir. Oktet kuralı aslında bir kural değil, istisnası var olan bir düzenliliktir. Bu seviyede istisnalardan söz etmek gereksizdir. 3.7 Çok atomlu iyonlardan karbonat, nitrat, sülfat, fosfat, hidroksit ve amonyum iyonları tanıtılacak, diğer Akran iyonlardan söz edilmeyecektir. Değerlendirme Formu DERS ĠÇĠ 3.5 Yüklü atomları iyon olarak adlandırır. Öğrenci Gözlem Formu 3.6 Pozitif yüklü iyonları katyon, negatif yüklü iyonları ise anyon olarak adlandırır. 3.7 Çok atomlu yaygın iyonların ad ve formüllerini bilir. Haritası YapılandırılmıĢ Grid : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 20.

21 ġubat 21. (20-24 ġubat) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 4. Kimyasal bağ ile ilgili olarak öğrenciler; 4.1 Atomlar arası yakınlık ile kimyasal bağ kavramını iliģkilendirir. 4.2 Ġyonlar arası çekme/itme kuvvetlerini tahmin eder, çekim kuvvetlerini iyonik bağ olarak adlandırır. 4.3 Elektron ortaklaģma yolu ile yapılan bağı kovalent bağ olarak adlandırır. 4.4 Asal gazların neden bağ yapmadığını açıklar. Atomlar Neden Bu Kadar Yakın? (.1; 4+1.2). Aldım, Verdim, Bir Arada Durdum (.3) Hani Benim Ġkizim (.) [!].1 Kimyasal bağ kavramının iliģkilendirilebileceği görsel öğe, birbirine yakın duran atomlar dır. Ġki atom, teğet veya kısmen iç içe çizilmiģ ise arada bir bağ olacağı fikri hem basit oluģu hem de gerçeği yansıtması bakımından uygundur. [!].2;.3 Elektron alıģ-veriģinin hangi hâllerde ve hangi yönde olacağı tartıģılırken oktet ve dublet kurallarına sık sık gönderme yapmak yararlıdır. [!].2 Ünitenin bu bölümünde sadece iyonik bağ tanıtılacak, iyonik bileģikler BileĢikler ve Formülleri baģlığı altında incelenirken burada verilenler pekiģtirilecektir. Akran Değerlendirme Formu DERS ĠÇĠ.3 Kovalent bağların polarlık sınıflandırması ve koordinasyon bağları burada verilmeyecektir [!]. Kovalent bağ, bir çift elektron ile iki ayrı atom çekirdeği arasındaki çekim olarak da sunulabilir. Fakat bu düzeyde, elektron ortaklaģma kavramı daha kolay anlaģılır. Öğrenci Gözlem Formu Haritası YapılandırılmıĢ Grid : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 21.

22 MART 22. (27 ġubat-2 MART) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 4.5 Elektron ortaklaģma yoluyla oluģan H 2, O 2, N 2 moleküllerinin modelini çizer. 4.6 Molekül yapılı katı element kristal modeli veya modelin resmi üzerinde molekülü ve atomu gösterir. (BSB 28).6 Kovalent bağların polarlık sınıflandırması ve koordinasyon bağları burada verilmeyecektir. DERS ĠÇĠ 4.7 Kovalent bağlar ile moleküller arasında iliģki kurar. (TD 1) Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu Haritası YapılandırılmıĢ Grid : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 22.

23 MART 23. (5-9 MART) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 5. Öğrenciler, bileģikler ve formülleri ile ilgili olarak; 5.1 Farklı atomların bir araya gelerek yeni maddeler oluģturabileceğini fark eder. (BSB- 5) 5.2 Her bileģikte en az iki element bulunduğunu fark eder. 5.3 Molekül yapılı bileģiklerin model veya resmi üzerinde atomları ve molekülleri gösterir. (BSB 28) 5.4 Moleküllerde; her elementin atom sayısının, örgü yapılarda; elementlerin atom sayılarının oranını belirler. 5.5 Günlük hayatta sıkça karģılaģtığı basit iyonik ve bazı kovalent bileģiklerin formüllerini yazar. (FTTÇ- ) 5.6 Element ve bileģiklerin hangilerinin moleküllerden oluģtuğuna örnekler verir. Farklı Kimlik Kazandık (5.1; 5.2;5,3) (BSB-5) Hangisi Moleküllü? (5.; 5.5; 5.6) (BSB-28) (FTTÇ-) [!] Laboratuar ortamında, demir ve kükürt elementlerinden hareketle bir bileģik elde etmek, öğrenciler için güzel bir deneyim olabilir. Ancak bu deneyi kendisi yapsa bile öğrenci, bileģik ve element kavramları ile ilgili kalıcı bir sezgi edinememektedir. Modeller, kavramsal sezgiler için daha uygun görsel malzemeler olarak düģünülmüģtür. [!] 5. Molekül modelleri ile çalıģılırken, her atomu farklı renklerde ve/veya farklı boylarda seçmek ve küreler üzerine element sembollerini okunabilir Ģekilde yazmak faydalıdır. [!] 5.5 NaCl, CaO gibi basit iyonik ve H 2O, CO 2, SO 2, NH 3, C 6H 12O 6 gibi kovalent bileģiklerin formülleri üzerinde durulur. [!] 5.6 Elementler atomlardan, bileģikler moleküllerden oluģmuģtur. genellemesinden kaçınılmalıdır. Çünkü bu kuralın geçerli olduğu durumlar kadar istisnaları da vardır. Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu II. DÖNEM I.YAZILI DERS ĠÇĠ Polimerler, proteinler, karbonhidratlar gibi çok büyük moleküllere bu düzeyde girilmeyecektir. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 23.

24 MART 24. (12-16 MART) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 6. KarıĢımlar ile ilgili olarak öğrenciler; 6.1 KarıĢımlarda birden çok element veya bileģik bulunduğunu fark eder. (BSB- 2, ) 6.2 Heterojen karıģım (adi karıģım) ile homojen karıģım (çözelti) arasındaki farkı açıklar 6.3 Katı, sıvı ve gaz maddelerin sıvılardaki çözeltilerine örnekler verir. 6.4 Çözeltilerde, çözücü molekülleri ile çözünen maddenin iyon veya molekülleri arasındaki etkileģimlerini açıklar. En Çok KarıĢımı Kim Hazırlayacak? (6.1, 6.2) (BSB-2,) Taneciklerin Tutum ve DavranıĢları (6,) 6.1 Kolloid, emülsiyon, süspansiyon, dispersiyon kavramlarına girilmeyecektir. [!] 6. Kimi öğrenciler, NaCl deki iyonik bağın su tarafından nasıl koparıldığını sorgulayabilir. Böyle durumlarda, iyonik çekim kuvvetlerinin ortam değiģince zayıflayabileceği ve özellikle su ortamında çok zayıfladığı gerçeği, verilebilir en basit açıklamadır. [!] 6. Su ve alkol gibi sıvıların karıģımlarının da bir çözelti olduğu özellikle vurgulanmalıdır. Böyle çözeltilerde, miktarı çok olan sıvıya çözücü, miktarı az olana çözünen demek uygundur. Ancak., sulu homojen karıģımlarda, miktarı az bile olsa, suyu çözücü kabul etmek yanlıģ olmaz. 6. Çözünme olayının molekül-iyon temelinde açıklanırken, hidratasyon, solvatasyon, dissosiyasyon, assosiyasyon gibi terimlere ve bağ oluģumuna girilmeyecektir. Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu DERS ĠÇĠ : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 24.

25 MART 25. (19-23 MART) EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLÂS İLKÖĞRETİM OKULU 7. SINIFLAR FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : MADDE DEĞĠġĠM ÜNĠTE IV : MADDENĠN YAPISI ÖZELLĠKLERĠ SINIF : 7 / A B C 6.5 Sıcaklık yükseldikçe çözünmenin hızlandığını fark eder. 6.6 Çözünenin tane boyutu küçüldükçe çözünme hızının artacağını keģfeder. 6.7 Çözeltileri deriģik ve seyreltik Ģeklinde sınıflandırır. (BSB 5, 7) 6.8 Çözeltilerin nasıl seyreltileceğini ve/veya deriģtirileceğini deneyle gösterir. (BSB 15, 16, 17, 18; TD 3) 6.9 Bazı çözeltilerin elektrik enerjisini ilettiğini deneyle gösterir; elektrolit olan ve elektrolit olmayan maddeler arasındaki farkı açıklar. (BSB- 2, 5, 7) 6.10 Yağmur ve yüzey sularının kısmen iletken olmasının sebebini ve doğurabileceği tehlikeleri açıklar. (FTTÇ- 26, 28, 29) Çözünme Ne Zaman Hızlanıyor? (6.5; 6.6) Çayınızı Kaç ġekerli Alırsınız? (6.7) (BSB-5,7) Bu Meyve Suyu Nasıl DeriĢir? (6.8) (BSB-15, 16, 17, 18) (TD-3) Ampul Ne Zaman IĢık Verir? (6.9; 6.10) (BSB-2, 5, 7) [!] 6.7 DeriĢimin sayısal ifadesi burada kapsam dıģıdır. [!] DeriĢik ve seyreltik kavramlarının göreceli anlamlar taģıdığı, aynı çözeltinin, ikinci çözeltiye göre seyreltik, üçüncü çözeltiye göre de deriģik olabileceği vurgulanır. [!] 6.7 Piyasadaki tüketim mallarının etiketleri üzerinde, deriģik yerine konsantre terimi kullanılmaktadır. Öğrenciye bu terim tanıtılacak, fakat deriģik sözcüğü tercih edilecektir. 6.9 Kullanılan güç kaynağının ve ampulün tipine ve daldırılmıģ elektrotlar arasındaki mesafeye bağlı olarak, saf su ve Ģeker çözeltisiyle yapılan deneylerde ampul, çok sönük de olsa yanabilir. Böyle durumlarda, suyun ve Ģeker çözeltisini kötü iletken tuz çözeltisini de iyi iletken Ģeklinde nitelemek, saf suda az da olsa iyonlar bulunduğu konusuna girmemek uygundur. 6.9 Burada esas olan, bazı maddelerin suda iyonlaģtığı, bazılarının da molekül halinde çözündüğü fikridir. Elektrolit kavramının çağrıģtıracağı elektroliz ve zayıf elektrolit, kuvvetli elektrolit gibi kavramlar bu ünitenin tamamen dıģında düģünülmelidir. Akran Değerlendirme Formu Öğrenci Gözlem Formu DERS ĠÇĠ 6. sınıf YaĢamımızdaki Elektrik ünitesi ile iliģkilendirilebilir. 6.9 HCl, H2SO gibi aslında molekül yapılı bazı maddelerin de suda tamamen iyonlaģabileceği göz önüne alınarak Molekül yapılı maddeler suda iyonlaģmaz. Ģeklinde bir genellemeye gitmemek gerekir. [!] 6.10 Yüzey sularının iyonik maddeler çözmüģ olabileceği fikrinin yerleģmesi için, toprağın oluģumu ve yapısı hakkında özet bir bilgi gereklidir. : Sınıf-Okul Ġçi Etkinlik : Okul DıĢı Etkinlik : Ders Ġçi ĠliĢkilendirme : Diğer Derslerle ĠliĢkilendirme : Ölçme ve Değerlendirme??? : Yanılgısı!] : Uyarı : Sınırlamalar : Ara Disiplinlerle ĠliĢkilendirme ( Ayraç içindeki 1. rakam Fen ve Teknoloji dersi kazanımını, 2. rakam ara disiplin kazanımını gösterir.) 25.

7.SINIF HEDEF VE KAZANIMLAR

7.SINIF HEDEF VE KAZANIMLAR 7.SINIF HEDEF VE KAZANIMLAR 1. ÜNİTE : Vücudumuzda Sistemler 2. ÜNİTE : Kuvvet ve Hareket 3. ÜNİTE : Yaşamımızdaki Elektrik 4. ÜNİTE : Maddenin Yapısı ve Özellikleri 5. ÜNİTE : Işık 6. ÜNİTE : İnsan ve

Detaylı

AÇIKLAMALAR. [!] Kimyasal madde muhafazası ve kullanımına dikkat edilmelidir.

AÇIKLAMALAR. [!] Kimyasal madde muhafazası ve kullanımına dikkat edilmelidir. EYLÜL 2. (23-27 EYLÜL) EYLÜL 1. (16 20 EYLÜL) 2013 201 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 7. SINIF FEN TEKNOLOJİ DERSİ ÖĞRENME ALANI : CANLILAR HAT ÜNİTE I : VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER SINIF: 7/A-B 1. Sindirim sistemi ile

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 7.1.1.1. Sindirim sistemini

Detaylı

FEN BİLİMLERİ DERSİ 7.SINIF KAZANIMLARI:

FEN BİLİMLERİ DERSİ 7.SINIF KAZANIMLARI: FEN BİLİMLERİ DERSİ 7.SINIF KAZANIMLARI: 1.VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER / CANLILAR VE HAYAT Kazanım Sayısı :16 1. SİNDİRİM SİSTEMİ 1.1. Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organları model üzerinde göstererek

Detaylı

2014 /2015 ÖĞRETİM YILI ÖZEL FLORYA FATİH ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2014 /2015 ÖĞRETİM YILI ÖZEL FLORYA FATİH ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 2014 /2015 ÖĞRETİM YILI ÖZEL FLORYA FATİH ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI ÖĞRENME ALANI : CANLILAR VE HAYAT ÜNİTE 1 : VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER SINIF: 7 AY HFT SAAT KAZANIMLAR

Detaylı

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK DURGUN ELEKTRİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM HAFTA DERS SAATİ 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 7... Sindirim sistemini oluşturan yapı organları model üzerinde açıklar. Sindirime

Detaylı

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir.

MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. MADDE NEDİR? Çevremize baktığımızda gördüğümüz her şey örneğin, dağlar, denizler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve hava birer maddedir. Her maddenin bir kütlesi vardır ve bu tartılarak bulunur. Ayrıca her

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ORTAOKULU 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ORTAOKULU 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU YILLIK PLANI ÜNİTE 1: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER 1.1. SİNDİRİM SİSTEM ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1.1. Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organları model üzerinde göstererek açıklar. Sindirime uğrayan besinlerin

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482465 ISBN NUMARASI: 65482465! ISBN NUMARASI:

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ERTUĞRULGAZİ ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SINIF : 7 / A,B,C

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ERTUĞRULGAZİ ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SINIF : 7 / A,B,C 7 28 ÜNİTE 1: VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER / ÖĞRENME ALANI: CANLILAR HAT EYLÜL 28 EYLÜL - 02 EKİM 7. Sınıf Fen Bilimleri müfredatını tanır, ders araç gereçleri ve laboratuar kullanımı hakkında bilgi edinir.

Detaylı

7. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 2. Ünite : Kuvvet ve Hareket Önerilen Süre : 16 ders saati

7. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 2. Ünite : Kuvvet ve Hareket Önerilen Süre : 16 ders saati Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 2. Ünite : Kuvvet ve Hareket Önerilen Süre : 16 ders saati A. Genel Bakış Öğrenciler 6. sınıfta sürat, kuvvetin ölçülmesi, kuvvetlerin yönlü doğru parçaları ile gösterimi,

Detaylı

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ

ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ Elementi oluşturmak için aynı tip atomlar bir araya gelir. Bir elementin bütün atomları birbiriyle aynı iken, farklı elementlerin atomları birbirinden farklıdır. Bazı elementleri

Detaylı

ÖZEL ATA KOLEJĠ EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI FEN VE TEKNOLOJĠ DERSĠ 7. SINIF YILLIK PLANI

ÖZEL ATA KOLEJĠ EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI FEN VE TEKNOLOJĠ DERSĠ 7. SINIF YILLIK PLANI 30.09/01-0.10.013 3-7.09.013 16-0.013 ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT ÜNĠTE I: VÜCUDUMUZDAKĠ SĠSTEMLER ARA DĠSĠPLĠNLER 1.Sindirim sistemi ile ilgili olarak 1.1. Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organları;

Detaylı

Fen Bilimleri Dersi Kazanımları

Fen Bilimleri Dersi Kazanımları Fen Bilimleri Dersi Kazanımları Sigara ve alkol kullanımının vücuda verdiği zararları, araştırma verilerine dayalı olarak tartışır. Boşaltımda görevli yapı ve organları tanır. 2 Diş çeşitlerini model üzerinde

Detaylı

7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 7... Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organları model üzerinde açıklar. Sindirime uğrayan besinlerin bağırsaklarda kana geçtiği vurgulanır. 7... Besinlerin

Detaylı

2015 /2016 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI YARIMBAĞ ORTAOKULU 7.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

2015 /2016 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI YARIMBAĞ ORTAOKULU 7.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI KASIM -6 KASIM 015 EKİM. HAFTA 6-30 EKİM 015 3.HAF. 19-3 EKİM 015. HAFTA 1-16 EKİM 015 1.HAFTA 5-9 EKİM 015 EYLÜL 5.HAFTA 8 ELÜL -3 EKİM 015 HF T SAA T 015 /016 EĞİTİM- ÖĞRETİM YILI YARIMBAĞ ORTAOKULU

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elektron ve proton

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM KASIM 06-07 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır.

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİDER ŞİŞLİ İLKOKULU/ORTAOKULU 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI LİDER ŞİŞLİ İLKOKULU/ORTAOKULU 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR 4. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLAR Yer kabuğunun kara tabakasının kayaçlardan oluştuğunu belirtir. Kayaçlarla madenleri ilişkilendirir ve kayaçların ham madde olarak önemini tartışır. Fosillerin oluşumunu

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO 016 7.SINIF FEN SORULARI 1. A, B, C diye adlandırdığımız atom modelleri hakkında aşağıdaki bilgiler veriliyor. I. B modeli Atomun yapısında büyük boşluklar vardır düşüncesi ile A modelinin

Detaylı

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır.

Nötr (yüksüz) bir için, çekirdekte kaç proton varsa çekirdeğin etrafındaki yörüngelerde de o kadar elektron dolaşır. ATOM ve YAPISI Elementin özelliğini taşıyan en küçük parçasına denir. Atom Numarası Bir elementin unda bulunan proton sayısıdır. Protonlar (+) yüklü olduklarından pozitif yük sayısı ya da çekirdek yükü

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 6.1.1.1. Hayvan ve bitki

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. Atomun Yapısı KONULAR 2.Element ve Sembolleri 3. Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler 4. Kimyasal Bağ 5. Bileşikler ve Formülleri 6. Karışımlar 1.Atomun Yapısı

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P)

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) 013-01 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI KASIMLI ORTAOKULU FEN BİLİMLERİ DERSİ 6.SINIF BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PLANI (B.E.P) ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI: Songül DUMAN Sınıfı: 6-B Tanı: Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik

Detaylı

TÜBĠTAK-BĠDEB Y.Ġ.B.O. ÖĞRETMENLERĠ (FĠZĠK,KĠMYA,BĠYOLOJĠ,MATEMATĠK)PROJE. DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYI. YĠBO -5 (ÇALIġTAY )

TÜBĠTAK-BĠDEB Y.Ġ.B.O. ÖĞRETMENLERĠ (FĠZĠK,KĠMYA,BĠYOLOJĠ,MATEMATĠK)PROJE. DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYI. YĠBO -5 (ÇALIġTAY ) TÜBĠTAK-BĠDEB Y.Ġ.B.O. ÖĞRETMENLERĠ (FĠZĠK,KĠMYA,BĠYOLOJĠ,MATEMATĠK)PROJE DANIġMANLIĞI EĞĠTĠMĠ ÇALIġTAYI YĠBO -5 (ÇALIġTAY 2011-1) GRUP: KESKĠN NĠġANCI PROJE ADI:ELEMENTLERĠ ÖĞRETEN DARTOM OYUNU HASAN

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı F.6.1.1.1. Güneş sistemindeki

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ ATOM ATOMUN YAPISI Elementlerin tüm özelliğini gösteren en küçük parçasına atom denir. Atomu oluşturan parçacıklar farklı yüklere sa-hiptir. Atomda bulunan yükler; negatif

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde

Detaylı

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR

İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR KARIŞIMLAR İKİ YADA DAHA FAZLA MADDENİN ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMEDEN ÇEŞİTLİ ORANLARDA KARIŞMASI İLE OLUŞAN TOPLULUĞA KARIŞIM DENİR KARIŞIMLAR İKİ SINIFTA İNCELENİR Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek

Detaylı

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar.

Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin büyük bir kısmı tabiatta saf hâlde bulunmaz. Çoğunlukla başka elementlerle bileşikler oluşturmuş şekilde bulunurlar. Elementlerin bileşik oluşturma istekleri onların kararlı yapıya ulaşma

Detaylı

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem

FTR 205 Elektroterapi I. Temel Kavramlar. yrd.doç.dr. emin ulaş erdem FTR 205 Elektroterapi I Temel Kavramlar yrd.doç.dr. emin ulaş erdem Elektrik, Akım, Gerilim Nedir? Elektriği anlamak için ilk olarak maddenin en kucuk birimi olan atomları anlamak gerekir. Atomlar bir

Detaylı

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ

ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ ELEKTRONLARIN DĠZĠLĠMĠ Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı. Çünkü her üçünün de en dıştaki katmanları tamamen dolu durumdadır. 1.Katmanda en çok 2

Detaylı

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri

Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Elektronların Dağılımı ve Kimyasal Özellikleri Helyum (2), neon (10), argon (18)in elektron dağılımları incelendiğinde Eğer bu üç elementin birer elektronu daha olsaydı, her birinde yeni bir katman oluşacaktı.

Detaylı

2012 2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLÂNI

2012 2013 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLÂNI EYLÜL 2. (24 EYLÜL 28 EYLÜL) EYLÜL 1. (17 EYLÜL 21 EYLÜL) 2012 2013 ÖĞRETİM YILI 1. Sindirim sistemi ile ilgili olarak öğrenciler; 1.1. Sindirim sistemini oluşturan yapı ve organları; model, levha ve/

Detaylı

Elektrik Yük ve Elektrik Alan

Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Elektrik Yük ve Elektrik Alan Bölüm 1 Hedef Öğretiler Elektrik yükler ve bunların iletken ve yalıtkanlar daki davranışları. Coulomb s Yasası hesaplaması Test yük kavramı ve elektrik alan tanımı.

Detaylı

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır.

Element atomlarının atom ve kütle numaraları element sembolleri üzerinde gösterilebilir. Element atom numarası sembolün sol alt köşesine yazılır. Atom üç temel tanecikten oluşur. Bunlar proton, nötron ve elektrondur. Proton atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü taneciktir. Nötron atomun çekirdeğin bulunan yüksüz taneciktir. ise çekirdek etrafında

Detaylı

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

2013 2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI EYLÜL 1. (16 EYLÜL 20 EYLÜL) 2013 2014 ÖĞRETİM YILI ÖZEL BAHÇELİEVLER İHLAS ORTAOKULU FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 7.SINIF ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI 1. Sindirim sistemi ile ilgili olarak öğrenciler;

Detaylı

Prof. Dr. Salih ÇEPNİ Doç. Dr. Hakan Şevki AYVACI Yrd. Doç. Dr. Emine ÇİL FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVAR UYGULAMALARI - 7 ISBN: 978-605-364-307-4

Prof. Dr. Salih ÇEPNİ Doç. Dr. Hakan Şevki AYVACI Yrd. Doç. Dr. Emine ÇİL FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVAR UYGULAMALARI - 7 ISBN: 978-605-364-307-4 Prof. Dr. Salih ÇEPNİ Doç. Dr. Hakan Şevki AYVACI Yrd. Doç. Dr. Emine ÇİL FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVAR UYGULAMALARI - 7 ISBN: 978-605-364-307-4 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Detaylı

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE

ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ, KİMYASAL ÖZELLİKLERİ VE ELEMENTLER ELEMENTLER METALLER AMETALLER SOYGAZLAR Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU 3.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI. KONU ALANI ADI: Dünya ve Evren

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU 3.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI. KONU ALANI ADI: Dünya ve Evren 07-08 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEVZİ ÖZBEY İLKOKULU 3.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SÜRE:9 DERS SAATİ Ünite Adı: GEZEGENİMİZİ TANIYALIM.ÜNİTE ALANI ADI: Dünya ve Evren F.3... Dünya

Detaylı

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ

BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur). Bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere

Detaylı

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler:

ELEKTROSTATİK Nötr (Yüksüz) Cisim: Pozitif Yüklü Cisim: Negatif Yüklü Cisim: İletken Cisimler: Yalıtkan Cisimler: ELEKTROSTATİK Elektrostatik; durgun elektrik yüklerinin birbirleriyle ilişkilerinden, atom altı parçacıklarının etkileşmesine kadar geniş bir sahada yer alan fiziksel olayları inceler. Atomun merkezinde

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com

Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU. hasanyolcu.wordpress.com Yrd. Doç. Dr. H. Hasan YOLCU hasanyolcu.wordpress.com En az iki atomun belli bir düzenlemeyle kimyasal bağ oluşturmak suretiyle bir araya gelmesidir. Aynı atomda olabilir farklı atomlarda olabilir. H 2,

Detaylı

ÖZEL ATA KOLEJİ 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEN BİLİMLERİ 5. SINIF YILLIK PLANI

ÖZEL ATA KOLEJİ 2013 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI FEN BİLİMLERİ 5. SINIF YILLIK PLANI 18-22.11.2013 11-15.11.2013 Vücudumuzda Boşaltım 0-08.11.2013 28-31.10/01.11.2013 Vücudumuzun Bilmecesini Çözelim Besinlerin Sindirimi 21-25.10.2013 07-11.10.2013 Besinlerin Sindirimi 30.09/01-0.10.2013

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 3. SINIF FEN BİLGİSİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 5-9 Eylül 07 (. Hafta) Dünya mızın Yapısı EYLÜL 8- Eylül 07 (. Hafta) Dünya nın Şekli 07-08 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU SÜRE:9 DERS SAATİ.ÜNİTE Ünite Adı: GEZEGENİMİZİ TANIYALIM KONU ALANI ADI: Dünya

Detaylı

Fen Bilimleri Kazanım Defteri

Fen Bilimleri Kazanım Defteri Fen Bilimleri Bir Bakışta Önemli noktalar... Akılda kalıcı özet bilgi alanları... Konu özetleri için ayrılmış bölümler... Boşluk doldurma alanları... Tudem önlendirme sınavlarında çıkmış sorular... 2 Konuyu

Detaylı

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AY EKİM HAFTA 016-017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DERS SAATİ 1 KONU ADI DNA ve Genetik Kod Mitoz 3- Mayoz KAZANIMLAR 8.1.1.1. Nükleotid, gen, DNA ve kromozom kavramlarını açıklar

Detaylı

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 6... Hayvan ve bitki hücrelerini, temel kısımları ve görevleri açısından karşılaştırır. a. Hücrenin temel kısımları için sadece hücre zarı, sitoplazma ve çekirdek

Detaylı

5. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLARI

5. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLARI 5. SINIF FEN BİLİMLERİ KAZANIMLARI 5.1. VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM / CANLILAR VE HAYAT Bu ünitede öğrencilerin; besin çeşitleri, sağlıklı ve dengeli beslenme, sigara ve alkol kullanımının zararları,

Detaylı

7. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 3. Ünite : Yaşamımızdaki Elektrik Önerilen Süre : 16 ders saati

7. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 3. Ünite : Yaşamımızdaki Elektrik Önerilen Süre : 16 ders saati Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 3. Ünite : Yaşamımızdaki Elektrik Önerilen Süre : 16 ders saati A. Genel Bakış Bu ünite, 6. sınıfta yer alan iletken, yalıtkan, direnç kavramlarına ek olarak soyut kavramlar

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 4. Hafta) ( ) ..ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 4. Hafta) ( ) ..ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Ekim 4. Hafta) (25.10.2010-29.10.2010)..ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 24 İYONİK BİLEŞİKLER Elementlerin elektron alma-verme

Detaylı

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri :

Örnek : 3- Bileşiklerin Özellikleri : Bileşikler : Günümüzde bilinen 117 element olmasına rağmen (92 tanesi doğada bulunur) bu elementler farklı sayıda ve şekilde birleşerek ve etkileşerek farklı kimyasal özelliklere sahip milyonlarca yani

Detaylı

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ

KĠMYASAL ÖZELLĠKLER VE KĠMYASAL BAĞ Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Atomların katmanlarında belirli sayılarda elektron bulunmaktadır. Ancak bir atom, tek katmanlıysa ve bu katmanda iki elektronu varsa kararlıdır. Atomun iki

Detaylı

Atomlar ve Moleküller

Atomlar ve Moleküller Atomlar ve Moleküller Madde, uzayda yer işgal eden ve kütlesi olan herşeydir. Element, kimyasal tepkimelerle başka bileşiklere parçalanamayan maddedir. -Doğada 92 tane element bulunmaktadır. Bileşik, belli

Detaylı

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla

ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla ATOM ve YAPISI Maddelerin gözle görülmeyen (bölünmeyen) en parçasına atom denir. Atom kendinden başka hiçbir fiziksel ya da kimyasal metotlarla kendinden farklı atomlara dönüşemezler. Atomda (+) yüklü

Detaylı

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ

Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM. o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ Serüveni 3. ÜNİTE KİMYASAL TÜRLER ARASI ETKİLEŞİM GÜÇLÜ ETKİLEŞİM o İYONİK BAĞ o KOVALENT BAĞ o METALİK BAĞ KİMYASAL TÜR 1. İYONİK BAĞ - - Ametal.- Kök Kök Kök (+) ve (-) yüklü iyonların çekim kuvvetidir..halde

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri 1. Atom Modelleri BÖLÜM2 Maddenin atom adı verilen bir takım taneciklerden oluştuğu fikri çok eskiye dayanmaktadır. Ancak, bilimsel bir (deneye dayalı) atom modeli ilk defa Dalton tarafından ileri sürülmüştür.

Detaylı

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI

ŞEFKAT KOLEJİ İMFO SINIF FEN SORULARI ŞEFKAT KOLEJİ İMFO-201 7.SINIF FEN SORULARI 1. Kimyanın temel kanunları ile ilgili olarak etkinlikte verilen kişiler ve düşünceleri arasındaki eşleştirme çizgileri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak

Detaylı

Periyodik Tablo(sistem)

Periyodik Tablo(sistem) Periyodik Tablo(sistem) Geçmişten Günümüze Periyodik Tablo Bilim adamları elementlerin sayısı arttıkça bunları benzer özelliklerine göre sıralamaya çalışmışlardır.(bunu süpermarketlerdeki ürünlerin dizilişlerine

Detaylı

PERİYODİK CETVEL

PERİYODİK CETVEL BÖLÜM4 W Periyodik cetvel, elementlerin atom numaraları esas alınarak düzenlenmiştir. Bu düzenlemede, kimyasal özellikleri benzer olan (değerlik elektron sayıları aynı) elementler aynı düşey sütunda yer

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu

Paylaşılan elektron ya da elektronlar, her iki çekirdek etrafında dolanacaklar, iki çekirdek arasındaki bölgede daha uzun süre bulundukları için bu 4.Kimyasal Bağlar Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İyonik bağ

Detaylı

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ

Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ Serüveni PERİYODİK ÖZELLİKLER DEĞİŞİMİ PERİYODİK ÖZELLİKLERİN DEĞİŞİMİ ATOM YARIÇAPI Çekirdeğin merkezi ile en dış kabukta bulunan elektronlar arasındaki uzaklık olarak tanımlanır. Periyodik tabloda aynı

Detaylı

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1

BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK. Atom yapısı. Bağ tipleri. Chapter 2-1 BÖLÜM 2 ATOMİK YAPI İÇERİK Atom yapısı Bağ tipleri 1 Atomların Yapıları Atomlar başlıca üç temel atom altı parçacıktan oluşur; Protonlar (+ yüklü) Nötronlar (yüksüz) Elektronlar (-yüklü) Basit bir atom

Detaylı

SÜRE ÜNİTE/KONU ALANI ADI

SÜRE ÜNİTE/KONU ALANI ADI 016 017 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KAZANIMLARININ SÜRE ÜNİTE/KONU ALANI ADI KAZANIMLAR Ay Hafta D. Saati EYLÜL 8.1. İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme / Canlılar ve Hayat 8.1.1. DNA

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 5. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 5. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM Ay Hafta Ders Saati 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 5. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı F.5.1.1.1. Güneş

Detaylı

BALIKESİR KARESİ ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ 2015 2016 DERS YILI 11. SINIFLAR FİZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

BALIKESİR KARESİ ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ 2015 2016 DERS YILI 11. SINIFLAR FİZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EKİM EYLÜL EYLÜL EYLÜL AY HAFTA DERS SAATİ BALIKESİR KARESİ ADNAN MENDERES ANADOLU LİSESİ 2015 2016 DERS YILI 11. SINIFLAR FİZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI SÜRE KONULAR KAZANIMLAR ÖĞRENME-ÖĞRETME

Detaylı

3. SINIF FEN BİLİMLERİ

3. SINIF FEN BİLİMLERİ 3. SINIF FEN BİLİMLERİ Ünite/Öğrenme Konu Kazanım Adı KOD Hafta Tarih KD1 KD2 KD3 KD4 KD5 KD6 Gezegenimizi Tanıyalım Dünya`nın Şekli Dünyanın şeklinin küreye benzediğinin farkına varır. F3111 1 Gezegenimizi

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT 1.ÜNĠTE: HÜCRE BÖLÜNMESĠ VE KALITIM

ÖĞRENME ALANI: CANLILAR VE HAYAT 1.ÜNĠTE: HÜCRE BÖLÜNMESĠ VE KALITIM EKĠM 3. (03 EKĠM- 07 EKĠM) 4 + 2 27 EYLÜL 2 (26 EYLÜL 30 EYLÜL ) 2. (05 EKĠM- 09 EKĠM) 4 + 2 EYLÜL 1. ( 19 EYLÜL - 23 EYLÜL) 4 + 2 2011-2012 EĞĠTĠM-ÖĞRETĠM YILI ÖZEL BAHÇELĠEVLER ĠHLAS ĠLKÖĞRETĠM OKULU

Detaylı

TED KDZ. EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIF YILLIK PLANI

TED KDZ. EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIF YILLIK PLANI 07-11.10.201 0.09/01-04.10.201 2-27.09.201 09-20.09.201 TED KDZ. EREĞLİ KOLEJİ VAKFI ÖZEL ORTAOKULU 201 2014 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SÜRE ÖĞRENME ALANI: Birey ve Toplum ÜNİTE: Haklarımı Öğreniyorum ARA DİSİPLİNLER

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Kasım 4. Hafta) ( ) . ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Kasım 4. Hafta) ( ) . ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Kasım 4. Hafta) (22.11.2010-26.11.2010). ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 24 KOVALENT BİLEŞİKLER Elementlerin elektron alma-verme

Detaylı

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ

2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ 2018 / 2019 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSLARI 7. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ YILLIK PLAN ÖRNEĞİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı F.7.1.1.1. Uzay teknolojilerini

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık 1. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Aralık 1. Hafta) ( ) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Aralık 1. Hafta) (29.11.2010-03.12.2010) ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu 1 / 24 KOVALENT BİLEŞİKLER Kovalent bileşiklerin adlandırılması

Detaylı

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ

MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ Elementler ve Sembolleri Atomun Yapısı Elektronların Dizilimi ve Kimyasal Özellikleri Kimyasal Bağ Bileşikler ve Formülleri Karışımlar Bu ünitede

Detaylı

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ

KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ KİMYASAL BAĞLAR İYONİK BAĞ KOVALANT BAĞ POLAR KOVALENT BAĞ APOLAR KOVALENT BAĞ Atomlar bağ yaparken, elektron dizilişlerini soy gazlara benzetmeye çalışırlar. Bir atomun yapabileceği bağ sayısı, sahip

Detaylı

SÜRE ÜNİTE/KONU ALANI ADI

SÜRE ÜNİTE/KONU ALANI ADI 017 018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ KAZANIMLARININ SÜRE ÜNİTE/KONU ALANI ADI Ay EYLÜL EKİM Hafta D. Saati 1 KAZANIMLAR 8.1. İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme / Canlılar ve Hayat 8.1.1.

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı 8.1.1.1. Nükleotid,

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. ANADOLU LİSESİ 11. SINIF FİZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. ANADOLU LİSESİ 11. SINIF FİZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 2018-2019 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI.. ANADOLU LİSESİ 11. SINIF FİZİK DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI 11.SINIF KAZANIM SAYISI VE SÜRE TABLOSU ÜNİTE NO ÜNİTE ADI KAZANIM SAYISI SÜRE / DERS SAATİ ORAN (%) 1

Detaylı

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ

A. ATOMUN TEMEL TANECİKLERİ ÜNİTE 3 MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ 1. BÖLÜM MADDENİN TANECİKLİ YAPISI 1- ATOMUN YAPISI Maddenin taneciklerden oluştuğu fikri yani atom kavramı ilk defa demokritus tarafından ortaya atılmıştır. Örneğin;

Detaylı

3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI

3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 3. SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI 3. sınıf seviyesinde öğrencilerden; duyu organları ve görevleri ile birlikte sağlığının korunması için yapılması gerekenler; canlı ve cansız varlıklar, doğal

Detaylı

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR

PERİYODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR PERİODİK CETVEL-ÖSS DE ÇIKMIŞ SORULAR 1. Bir elementin periyodik cetveldeki yeri aşağıdakilerden hangisi ile belirlenir? A) Atom ağırlığı B) Değerliği C) Atom numarası D) Kimyasal özellikleri E) Fiziksel

Detaylı

MOL KAVRAMI I. ÖRNEK 2

MOL KAVRAMI I.  ÖRNEK 2 MOL KAVRAMI I Maddelerin taneciklerden oluştuğunu biliyoruz. Bu taneciklere atom, molekül ya da iyon denir. Atom : Kimyasal yöntemlerle daha basit taneciklere ayrılmayan ve elementlerin yapıtaşı olan taneciklere

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 2015-2016 7. SINIF DEĞERLENDİRME SINAVI - 1 FEN BİLİMLERİ Adı ve Soyadı :... Sınıfı :... Öğrenci Numarası :... SORU SAYISI : 20 SINAV

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 1. Hafta) ( ) .. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Ekim 1. Hafta) ( ) .. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Ekim 1. Hafta) (4.10.2010-8.10.2010).. ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No Kimyanın Gelişimi Konu 1 / 23 Kimyanın Temel Kanunları. Kütlenin Korunumu

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci ELEKTRİK AKIMI Elektrikle yüklü ve potansiyelleri farklı olan iki iletken küreyi, iletken bir telle birleştirilirse, potansiyel farkından dolayı iletkende yük akışı meydana gelir. Bir iletkenden uzun süreli

Detaylı

Elektronlar n Dizilimi ve Kimyasal Özellikler

Elektronlar n Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Elektronlar n Dizilimi ve Kimyasal Özellikler Anahtar Kavramlar iyon katyon anyon TANEC KLER N DÜNYASI Hikâyemizde bulunan karakterlerin gerçekle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Kloryum, Natrium ve Asiller

Detaylı

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Kasım 2. Hafta) ( ) . ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9.

Sınıf. Ünitenin Adı / No. Konu DERS PLÂNI. (Kasım 2. Hafta) ( ) . ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I. Dersin Adı KİMYA 9. DERS PLÂNI (Kasım 2. Hafta) (08.11.2010-12.11.2010). ANADOLU LİSESİ BÖLÜM I Dersin Adı KİMYA Sınıf 9. SINIFLAR; 9-D Ünitenin Adı / No BİLEŞİKLER Konu KOVALENT BİLEŞİKLER Elementlerin elektron alma-verme

Detaylı

6. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 2. Ünite : Kuvvet ve Hareket Önerilen Süre : 16 ders saati

6. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 2. Ünite : Kuvvet ve Hareket Önerilen Süre : 16 ders saati Öğrenme Alanı : Fiziksel Olaylar 2. Ünite : Kuvvet ve Hareket Önerilen Süre : 16 ders saati A. Genel Bakış Öğrenciler 4 ve 5. sınıflarda kuvvetin ne olduğu, cisimlerin hareketlerine veya şekillerine olan

Detaylı

7. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Madde ve Değişim 4. Ünite : Maddenin Yapısı ve Özellikleri Önerilen Süre :36 ders saati

7. Sınıf Üniteler. Öğrenme Alanı : Madde ve Değişim 4. Ünite : Maddenin Yapısı ve Özellikleri Önerilen Süre :36 ders saati Öğrenme Alanı : Madde ve Değişim 4. Ünite : Maddenin Yapısı ve Özellikleri Önerilen Süre :36 ders saati A. Genel Bakış Öğrenciler, 6. sınıf Fen ve Teknoloji dersinde maddenin görünmez küçük taneciklerden

Detaylı

5E MODELİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ DERS PLANI

5E MODELİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ DERS PLANI 5E MODELİNE GÖRE HAZIRLANMIŞ DERS PLANI BÖLÜM 1 Dersin Adı: Sınıf: Ünitenin Adı/No: Konu: Önerilen Süre: Fen ve Teknoloji 7.Sınıf Kuvvet ve Hareket/ 2.Ünite Enerji ve Sürtünme Kuvveti 40 dakika BÖLÜM 2

Detaylı

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM

ELEMENTLERİN SEMBOLLERİ VE ATOM ELEMENT VE SEMBOLLERİ SAF MADDE: Kendisinden başka madde bulundurmayan maddelere denir. ELEMENT: İçerisinde tek cins atom bulunduran maddelere denir. Yani elementlerin yapı yaşı atomlardır. BİLEŞİK: En

Detaylı

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5

Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya (-) negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Negatif yük sayısı= 5 ELEKTRİKLENME VE ELEKTROSKOP Elektriklenme: Cisimlerin değişik yöntemlerle (+)pozitif veya () negatif elektrik yükü kazanmalarına elektriklenme denir. Cisimlerede iki tür elektrik yükü vardır: 1. Pozitif(+)

Detaylı

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar

10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar 10. Sınıf Kimya Konuları KİMYANIN TEMEL KANUNLARI VE TEPKİME TÜRLERİ Kimyanın Temel Kanunları Kütlenin korunumu, sabit oranlar ve katlı oranlar kanunları Demir (II) sülfür bileşiğinin elde edilmesi Kimyasal

Detaylı

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg

PERİYODİK CETVEL Mendeleev Henry Moseley Glenn Seaborg PERİYODİK CETVEL Periyodik cetvel elementleri sınıflandırmak için hazırlanmıştır. İlkperiyodik cetvel Mendeleev tarafından yapılmıştır. Mendeleev elementleri artan kütle numaralarına göre sıralamış ve

Detaylı

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır.

BİRLİKTE ÇÖZELİM. Bilgiler I II III. Voltmetre ile ölçülür. Devredeki yük akışıdır. Ampermetre ile ölçülür. Devredeki güç kaynağıdır. 7.ÜNİTE BİLFEN YAYNCLK BİRLİKTE ÇÖZELİM 1. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun kavramlar ile doldurunuz. ÀÀBir iletken içindeki negatif yüklerin hareketinden kaynaklanan düzenli ve devamlı enerji

Detaylı