ANADOLU MANDASI. Prof. Dr. M. İHSAN SOYSAL Dr.Emel ÖZKAN Dr.Özden ÇOBANOĞLU Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bl.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANADOLU MANDASI. Prof. Dr. M. İHSAN SOYSAL Dr.Emel ÖZKAN Dr.Özden ÇOBANOĞLU Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bl."

Transkript

1 ANADOLU MANDASI Prof. Dr. M. İHSAN SOYSAL Dr.Emel ÖZKAN Dr.Özden ÇOBANOĞLU Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bl.Biyometri Biyometri ve Genetik ABD

2 Dombey,Gedek,Camış,Kömüş gibi adlarla da bilinir.

3 GİRİŞ: (Manda Yetiştiriciliğinin Avantajları) Manda et, süt ve çeki hayvanı olarak özellikle Asya nın tropik ve subtropik bölgelerinde büyük bir ekonomik etkinleğe sahiptir. Yem seçmemesi ve diğer ruminantlara oranla kaba yemlerden daha fazla yararlanılabilme yeteneğinde olması nedeni ile özellikle mera hayvancılığı için oldukça elverişlidir. Sığır ve koyunların yararlanamadığı alanlar mandalar tarafından tehlikesizce kullanılabilmektedirler.

4 FAO istatistiklerine göre dünya manda popülasyonu 1982 de 128 milyon iken 1992 de 148 milyon olmuştur. Buna göre son 10 yılda % 1.2 artış olmuştur. FAO, 1992 istatistiklerine göre dünya manda popülasyonunun %95-96 sı 96 sı Asya da bulunur. Güney Asya,Hindistan gibi büyük ülkelerde Dünya manda popülasyonunun %53 ü bulunur. Hindistan da son 10 yılda manda sayısı adet (yılda %1.1) artmıştır. FAO1996 verilerine göre Hindistan da mandalar sütü alınan (keçi dışındaki) hayvanların %35 ini oluşturur. Aynı istatistikler üretilen sütün %70 i mandadan elde edildiğini göstermektedir. Hindistan da 82 milyon manda varlığı bildirilmektedir.

5 Dünyanın ikinci büyük manda sayısına sahip ülkesi Çin dir. Bu ülkede 1982 de 18.8 milyon olan manda sayısı yıllık %1,6 lık artışla 1992 de 22 milyona çıkmıştır. Dünya manda popülasyonunun en çok sayısına sahip üçüncü ülke Pakistan dır. Bu ülkede yıllık artış oranı %4.7 dir.bangladeş ve Nepal ise sırasıyla yıllık %5.7 ve %2.1 lik artışa sahiptir.sri Lanka da manda sayısı azalmaktadır. Tayland, Filipinler ve Malezya da manda sayısı sırasıyla%1,1, %1.3 ve -%2.3 arasında azalmaktadır. Endonezya, Laos,, Vietnam, Myanmar (Birmanya) gibi ülkelerde artış söz konusudur. Türkiyede halen yüzbin manda bulunduğu tahmin edilmektedir.

6

7 Mitokondrial Genlerin Açıklaması Mitokondrialar eukaryotik hücrelerde bulunan alt hücresel organellerdir.. Bunlar gıda moleküllerinin oksidasyonu ile açığa çıkan enerjinin hücre enerji gereksinim reaksiyonlarında kullanılabilecek depolanmış forma çevrilmesinden sorumludur. Mitokondrial içinde yer alan proteinler ve kofektörler ATP gibi nukleotıdlerde depolanmıştır. Oluşumunu sağlayan karmaşık elektron tranfort sisteminin kapsamın, oluştururlar e kadar mitokondrial proteinlerin çoğunun sitoplazmada üretilip oradan organele geçirildiği çok azının ise mitokondriada mevcut ribozomlarda yapıldığı düşünülüyordu. Neticede bu proteinlerin sadece mitokondriada bulunan belirli DNA molekülleri aracılığı ile taşınan genlerce kodlandığı anlaşıldı. Bu nedenle bu organeller çekirdekten fenomen bağımsız genetik sistemler içerir.

8 Şekil Mitokondriyal proteinlerin sentezi için iki yer

9 Şekil.10.2.Bira mayası mitokondriya genomunun genetik haritası

10 Mitokondrial Genler Standart Tekniklerle Haritalanır Mitokondrial genlerle çalışmak (1990) larda özellikle bira mayası S.Cerevisae'nin klasik genetik analizlerle incelenmesi sonucu ilerlemiştir. Bira mayası mitokondrial genleri ile hangi proteinlerin kodladığı mitokondrial genomun nisbi pozisyonlarına ilişkin haritalar klasik standart tekniklerle tanımlanmıştır. Bindokuzyüzseksende ayrıntılı genetik harita yapılmıştır. Bira mayası ile bu çalışmalar sürerken diğer araştırma grupları diğer organizmaların mitokondria genlerini araştırmışlardır. Neticede tüm mitokondriaların kendi ribozomlarına sahip oldukları anlaşıldı. Ancak mitokondrial DNA moleküllerinin büyüklüğü değişkenlik gösterir. Birçok hayvansal mitokondrial DNA molekülleri 15 kilobazlığı bazı bitki genomları 1000 kilobazdır. Biramayası genomu ise 80 kilabozdır. Biramayası nükleaz kromozomu ise 600 kilobazdır.

11 Bu büyüklükteki varyasyonu tüm organizmaların mitokondrial genomlarının yeni gen unsurlarının içerip içermediği yada daha küçük hayvansal genomun bira mayasından daha az genom içerip içermediği sorusuna yol açmıştır. Bu soruya klasik genetikte tam cevap verilemez. Ancak mitokondrial genler ayrıntılı elde edildikten sonra daha iyi cevap beklenebilir. Çünkü birçok genetik teknikler incelenen gende bir mutasyon oluşturmaya dayanır. Organizmaların çoğunda mitokondrial genler için gendeki mutasyonlar letaldir. Çünkü bu şekilde enerji üretimi yok edilmektedir. Ama maya olağan dışı durumlarda facultatif Anerob olan organizma gerektiğinde mitokondrial aktivite olmaksızında işlev sürdürür.

12 DNA Diziliş Sıra Analiz Yöntemleri Mitokondrial Genoma Uygulanması 1975 lerde hızlı DNA diziliş sıra analiz teknikleri ilk geliştirildiğinde mitokondrial genomlar bu konuma uygulandığı ilk molekül tipi olmuştur. Bu olgu kısmen bu moleküllerin gizeminden ve kısmen daha küçük genom içeren (mesela hayvanlar ve ipliksi mantarlar) nitelikleri ile uygulama alanı arayan diziliş sırası analiz projelerinin kapsamına girmekteydiler. Bu projeler birçok gen klonlama tekniklerini kullanmıştır. Mesela 33 kilobazlık Aspergillus nidulans isimli mitokondria genomu böyle bir örnektir. Bu 1979 da başlamış 5 yıl sonra bitirilmiştir. İlk adım saf mitokondrial DNA hazırlığıdır. Bunun için standart toplam hücre için DNA hazırlanmasına nazaran bir modifikasyon yöntemle örnek hazırlanmıştır. Çünkü mitokondrial DNA nükleaz DNA'dan tamamen arı olmak zorundadır. Orijinal eldeğmemiş mitokondrialar hazırlanır, yıkanır tüm hücresel materyal uzaklaştırır ve lisise edilerek (DNA) saflaştırılır. Saf mitokondria DNA örneği bir seri (R.E) enzimleri ile kesilir ve ayrıntılı restriksiyon haritaları yapılır.

13 Şekil Aspergillus nidilans mitokondrial genomunun tam DNA diziliş sırasını elde etmek için kullanılan stretejinin özeti

14 Klon Kütüphaneleri mitokontrial (DNA) nın HındlII, EcoRI ve Bal II gibi nükleotid endunükleazlar ile kesilerek ve parçaları pbr322 ye ekleyerek hazırlanır. Gendeki DNA parçaları kendileride Sau3A, Alu.. I ve Tagl gibi tetranükleotid endonükleazlarla kesilmiştir. Elde edilen parçalar ister Maxam Gilbert yöntemi ile dizilim analizine sabit tutulur yada eğer Coulson diziliş analizi için M13'e aşılanır. Neticede giderek çakışmalar mitokondrial DNA dizilimi elde edilmiş olur.

15 Mitokondrial DNA Analizi Önemli Sürpriz Sonuçlar Vermiştir. A.Nidulans genomu mitokondrial (DNA) dizilim analizi fenemlere mantar genomudur. Bunun ardından insan, böcek, fare gibi memeli hayvanlarında mitokondrial DNA dizilimi tamamlanmıştır. Bu üç proje yanısıra bira mayası, diğer mantarlar böcekler ve az sayıda bitkiden elde edilen bilgiler büyüklük söz konusu olmaksızın mitokondrial (DNA) nın çok az varyasyon olmakla beraber hemen hemen aynı genler uzunluğuna sahiptir. Büyüklük farkıda genler arasındaki aralık (boşluk) DNA'lardan ileri gelmektedir. Daha küçük genomlar oldukça sıkı ve genler arasında çok az aralık bulunurken bitkiler gibi daha büyük genomların daha gevşek organize olduğu anlaşılmaktadır. Böyle DNA dizilimleri mitokondrial genom organizasyonunu anlamakdan daha fazla bilgi sağlarlar. Diziliş sıraları analizi aşağıda belirtilen beklenmeyen sonuçlar sağlamıştır. Bu bulguların araştırmaları ateşlemesi beklenir. Elde edilen sürpriz sonuçlar şunlardır.

16 Şekil İnsan mitokondrial genlerinde kullanılan genetik kodun universal koddan farklı olduğuna dair kanıt. Nükleotid diziliş sırası gösterilen unsur sitokrom C ksidaz II alt ünitesinin bir kısmıdır.universal. koda göre TGA kodonu durdur ancak saflaştırılmış sitokrom C oksidaz II alt ünitesi protein bu noktada triptofan içerir. Sonuç olarak insan mitokondrial genomunda TGA sonlandırmadan ziyade Triptofandır.

17 MİKROSATELLİTLER Mikrosatellitler değişik sayıda kısa ard arda nükleotid dizilim tekrarları içeren bölgelerdir (yukarıdaki şekilde (CA) tekrarları söz konusudur). Her mikrosatellit lokusu bu lokusa özgü primer ile tanınır. Primer bitişikteki tekrarlanan bölgeye özgü özgün dizilimi ifade eder. Mikrosatellitler iyi genetik işaretleyicidir. Çünkü her biri farklı birçok allele sahiptir. Mesela birçok tekrar bölgesi uzunluğu olabilir. Bu durumda birçok allel söz konusu ise bireylerin çoğu heterozigot olur.

18 İŞARETLEYİCİ TİPLERİ Minisatellit (Mini s) : Genellikle 10 baz çifti içeren değişken sayı da tekrarlanan DNA baz çifti dizilimi Tek Nukleotid Polimorfizmi (Single Nucleotid Polimorfizm = SNP): Genom dizilişinde nokta mutasyonu olup esas itibariyle bi allelik, fakat her biri aynı lokasyonda 4 nükleotid bazdan her biri ile (4) allel oluşturan yapısal çok şekillilik. Mikrosatellit : (Mıcro s): Aynı kısa dizilimi çok kere tekrarlandığı yerler esasına göre oluşmuş dizilim.

19 EVCİLLEŞME ÇALIŞMALARINDA MOLEKÜLER İŞARETLEYİCİLER Mitokondriyal DNA Polimorfizm mtdna daki değişkenlik genetik çeşitlilik için şu nedenlerle uygundur. mtdna ana yoluyla kalıtlanır. Rekombinasyon göstererek genomdaki tüm işaretleyiciler bir haplotip gibi etkili bağlı haldedir. Bu nedenle mitokondrial genomdaki nükleotid farklılığı genetik farklılığı direk gösterir. Her hücre mtdna nın binlerce kopyasını içerir. mtdna bölgelerinin çekirdek DNA dan 5-10 misli. daha çok mutasyon gösterir. Bu durum evcil ve yabani populasyonun farklılaşmasını çalışmak için kısa zaman diliminde avantaj verir. mtdna analizinden uygun yol diğer mtdna bölgelere göre daha çok varyasyon gösteren. Sitokron B geni ve kontrol bölgesi dizilimini belirlemektir. (Y) Kromozomu : mtdna nın anasal kalıtımla ilgisinde olduğu gibi populasyonda babadan geçen özellikler bakımından varyasyonu incelemeye uygundur. Burada rekombinasyon kromozomun küçük bir alanı ile sınırlıdır.

20 Microsatellites Kısa tekrar sayılarındaki varyasyon (farklılık) allel 1 allel 2

21

22 DNA İŞARETLEYİCİLERİN TİPLERİ, AVANTAJLARI, NİTELİKLERİ İşaretleyici Nitelikler : Aşağıdaki işaretleyicilerde istenilen özellikler tanımlanmıştır. Yaygın Dağılım : Genom boyunca yaygın değişik haritalamaya elverişlilik Yerel Yoğunluk : Küçük genomik bölge içinde de ince ayar haritalama yapmaya uygun işaretleyiciler olma kabiliyeti Genomda Bulunabilirliği : Genomda fiziksel bir lokalize olma yeri bulunmak Yüksek Polimorfik : Homolog kromozom segmentleri arasından ayırt edilebilirlik, bu durum işaretleyici lokusda allel sayısı çok içerikde heterozigotluk artışına bağlıdır. Kodominant : Her iki allelin tanımlanabilirliği Düşük Mutasyon : Generasyonlar boyunca uzun dönem stabilite niteliği Yüksek Elverişlilik : PCR sürecine elverişlilik dahil,aynı miktar DNA dan daha çok genotiplendirmeye olanak veren otomasyona uygun nitelik Düşük Teknik Maliyet: Tekrarlanabilirlik:

23 Farklı İşaretleyici Tiplerin Vasıfları NitelikD Mini S Parmakizi RFLD RAPD Mıcro s AFLP SNP Yaygın Dağı ğılım Orta Orta Çok iyi Çok iyi Çok iyi Çok iyi Çok iyi Yerel Yoğunluk Zayıf Zayıf Orta Orta İyi Orta Çok iyi Genomda Bulunabili rlik Zayıf Çok iyi Çok iyi Zayıf Çok iyi Orta Çok iyi Polimorfizm Çok iyi Çok iyi Zayıf Orta Çok iyi Zayıf Zayıf Kodominantlı k Evet Hayır Evet Hayır Evet Hayır Evet Mutasyon Hızı Hızlı Hızlı Makul Makul Hızlı Makul Makul Yüksek elverişlilik lilik Çok düş ük Çok düşükd Orta Orta Orta Orta Çok Yükse k Teknik Maliyet Çok yük sek Çok yükse k Çok yükse k Çok yükse k Orta Orta Çok düşükd Tekrarlanırl rlık Zayıf Zayıf İyi Çok zayıf İyi yi İyi Çok iyi

24

25 Bu şekil farklı mikrosatellit DNA parçalarını farklı eletroforez işlemi sonucu gözlenen allellerini temsil eder. Daha küçük DNA parçaları daha hızlı ilerler. Bu örnekde dört allel vardır. Kuşkusuz her birey sadece ikisini taşır. Dört hayvanın genotipleri sırasıyla bd, ac, ad, bc, biçiminde olur.

26 Manda Yetiştiriciliği: Dünya da manda yetiştiriciliği : Asya, Kuzey Afrika, Kuzey ve Güney Amerika, Akdeniz ülkeleri (Fransa dışında), Balkanlar ile bazı Orta Avrupa ülkelerinde ve Avusturalya da yetiştirilmektedir. Bir çok ülkede manda yetiştiriciliği yapılmakla birlikte evcil manda populasyonlarının çoğunun Asya da olduğu u belirtilmektedir (~%95 i- Hindistan, Çin, Parkistan,, Endonezya, Filipinler vs...).

27

28 Türkiye de Manda Yetiştiriciliği: Anadolu Mandası nın yogun olarak bulunduğu bölgeler: Kuzey Anadolu Bölgesinin kıyı şeridi (Sinop, Samsun), Orta Anadolu nun kıyılara yakın kuzey kesimleri (Çorum, Amasya), İç Batı Anadolu ( Afyon, Balıkesir), Doğu Anadolu (Sivas, Muş) Güney Doğu Anadolu ( Diyarbakır) da bulunmaktadır.

29

30 NİÇİN ANADOLU MANDASI : Türkiye deki Anadolu Mandası populasyonlarında genetik çeşitliliğin yüksek olabileceği düşünülmektedir. Anadolu Mandası nın mtdna ve mikrosatellit polimorfimzi ilk kez çalışılacak, populasyonların genetik yapısı incelenecektir. Asya, Avrupa ve Afrika da yetiştirilen manda ırkları karşılaştırılması yapılmamıştır.

31 Genetik Çeşitlililiğin yüksek olmasının nedenleri: Türkiye konum olarak geçişg bölgesinde (Asya, Avrupa ve Afrika) Türkiye nin birçok çiftlik hayvanının ilk evrimleşme merkezine yakın olması (Güney Anadolu ve civarı) (koyun,, sığıs ığır, keçi ve manda)*. Türkiye deki yerli ırklardaki genetik çeşitliliğin yüksek olması başka ırklarda kaybolmuş genetik enformasyonu da içerdiği için korunmada öncelikli olabileceğini düşündürmektedir (Bruford( ve ark., 2003; Loftus,, 1999). *Clutton-Brock, 1981; Meadow, 1993; Loftus ve ark., 1994; Legge, 1996; Uerpmann, 1996; Bradley et al., 1996; Tanaka ve ark., 1996; Loftus ve ark., 1999; Luikard ve ark., 1999; Troy ve ark., 2001; Luikard ve ark., 2001, Hiendleder ve ark., 2002; Bruford ve ark., 2003; Bruford and Townsend, 2004.

32

33 AMAÇ: Türkiye de Anadolu Mandası populasyonlarının genetik yapısının moleküler genetik teknikler (mtdna ve mikrosatellitler) ) ile incelenmesi yapılabilecektir. Mevcut literatür verilerinden yola çıkarak Türkiye de yetiştirilen Anadolu Mandası ile Dünya daki manda ırkları arasında karşılaştırmalar yapılabilecektir. Anadolu Mandası nın kökeni hakkında bilgi sahibi olunacaktır. Anadolu Mandası populasyonlarının genetik saflık düzeyi incelenebilecek,

34 MATERYAL VE METOD: Türkiye nin yerli gen kaynaklarından biri olan ve sayısı her geçen gün azalmakta olan Anadolu mandasının genetik yapısı 20 mikrosatellit lokusu ve mtdna polimorfizm tekniğine göre incelenecektir. Anadolu Mandası nın genetik yapısı ilk kez moleküler teknikler kullanılarak incelenecektir.

35

36 Çalışmada farklı populasyonlarından seçilen ortalama 50 bireyin genetik çeşitliliği ve mevcut populasyonların genetik yapısının incelenmesi planlanmaktadır. Çalışılacak mikrosatellit lokusları ISAG ve FAO çalışma grubunun belirlediği 30 mikrosatellit lokusu arasından seçilmiştir (ISAG, 2004). Anadolu mandasında mtdna polimorfizminin incelenmesinde kullanılacak primer

37 Çalışılacak Mikrosatellit Lokuslar ve Kromozomları : Mikrosatellit İsmi Allel Sayısı Kromoz om No CSSM DRB3 9 2p (23) BMC p CSSM CSSME p(19) ETH q ILSTS q ILSTSO33 b b 13(12) ILSTS (10) ILSTS (14) Mikrosatellit İsmi Allel Sayısı Kromozom No CSSM CSSM CSSM p(27) CSSM q(8 CSSM q (1) CSRM (10) CSSM (7) CSSM (20) CSSM (7) ETH p (19)

38

39 Mandanın Sınıflandırılması ve Kökeni

40 Mandalar morfoloji ve davranış kriterlerine göre iki tipe ayrılmaktadır. Bataklık Mandaları : (2n= 48) Filipinler ve Batı Hindistan da bulunur. Bataklık mandaları iş güçü yönünde gelişmiş olup süt verimi oldukça azdır. Son yıllarda et yönünde seleksiyon yapılmaktadır. Nehir Mandaları : (2n=50) Batı Hindistan, Mısır ve Avrupa ya kadar yayılan alanlarda bulunur. Süt ve et verimleri oldukca iyidir.

41 Amerikan Buffaloları (bizon),ile Zebu sığırları (Indıcus ) karyotipleri bakımından benzerdir(2n=60). Afrika buffaloları: Ya da Kongo buffaloları denilen( syncerus caffer nannus ) kromozom sayısı (2n=54) ve yine Latince adı syncerus caffer caffer olan diğer Afrika mandalarının kromozom sayısı (2n=52) dir dir. Yabani Hindistan mandası uysal/evcil niteliğinde olmayıp Madhya Pradesh ve Assam isimli bölge ormanlarında yaşarlar. Yabani yaşayan bu mandalar ise Arni mandası diye bilinir. Nehir ve Bataklık mandaları arasındaki coğrafi sınırların Burma daki Arakan-Yoma ve Patkai, Barail dağ silsileleri olduğu var sayılmaktadır. Bu dağların batısı Nehir mandaları doğusu ise Bataklık mandası tipi olarak öngörülmektedir.

42 Güney Hindistan mandalarının tümü dış (düşük süt verimi, küçük cüsse bakımından) karakteristikler bakımından bataklık mandalarına benzer. Orissa adı verilen mandalar 49 kromozom sayısı ile Bataklık mandalarına benzer. Hindistan içinde de Bataklık ve Nehir mandaları için sınır bölgelerinde sitotaksonomi bakımından karyotip esasına göre yeterli çalışma yapılmamıştır. Kuzey Hindistan mandaları üzerinde yapılan çalışmalar (2n=50) kromozom sayısına sahip nehir mandaları tipinin varlığını göstermiştir. Özellikle pestisitler bakımından çevre kirliliği gösteren, fabrika atığı içeren sulardan içen, içinde yüzen mandalarda kromozom sayısı değişmeleri görülmüştür. Bu olgu etkilenen mandalar arasında sterilitiye de yol açar. Nehir mandalarının genomunun (2n=50) olduğu yönündeki hipotez deneysel doğrulama gerektirir. Ancak Nehir mandaları (2n=50) ve Bataklık mandaları (2n=48) arasındaki melezlerin (F1) ve (F2) döllerinde kromozom sayısı 49 olmasına karşın döl verimliliği gözlenmektedir.

43

44 Mandalar orjinalde Asya hayvanı olup, Yakın Doğuya ve Kuzey Afrika ya buradan geçtiği düşünülmektedir (Soysal M.İ., 2006, Şekerden, Ö., 2001; Kumar ve ark., 2006) Mandanın M.Ö.5000 yıllarında önce Güney hindistanda Arni Mandasından evcilleştirildiği düşünülmektedir. (Soysal M.İ., 2006) Avrupa ya bir rivayete göre Haçlı seferleri ile Ortaçağda getirildiği; başka bir rivayete göre ise İtalya Kralı Arululava ya ( yılları)avar Hanından hediye olarak verilerek getirildiğinden bahsedilmektedir.(soysal M.İ., 2006, Kumar ve ark., 2006). Türkiye de yetiştirilen mandalar Anadolu mandası olarak adlandırılmakta olup Akdeniz mandasının nehir mandası sınıfına girmektedir. Akdeniz mandalarının ise Hindistan mandasından köken aldığı belirtilmektedir ( Dellal, 1994, Şekerden, 2001; Soysal M.İ., 2006; Kumar ve ark., 2006).

45 Mandalarda Yapılan mtdna Çalışmaların Özetleri Asya mandalarında mtdna polimorfizminin incelendiği bir çalışmada (Lau( ve ark., 1998); 303 bp uzunluğunda Cytochrome b gen bölgesi 14 farklı populasyondan alınan 54 bireyde çalışılmıştır. 158 bp uzunluğundaki D-loopD bölgesi, 11 farklı populasyondan alınan 80 bireyde çalışılmıştır.

46 Şekil: İnsan mt DNA sının gen haritası

47 Bu çalışmada (Lau( ve ark., 1998);; Bir tane cytochrome b haplotipinin sadece nehir mandalarında olduğu belirlenmiştir. 4 tane cytochrome b haplotipinin ise sadece bataklık mandalarında olduğu belirlenmiştir. Bir haplotipin ise hem nehir hemde bataklık mandalarında olduğu belirlenmiştir. D-loop gen bölgesinde 33 farklı haplotip belirlenmiş olup bu haplotiplerden sadece 11 tanesinin bataklık mandalarında görüldüğü beirlenmiştir.

48 D-loop gen bölgesinin sonuçlarının analiz edilmesi sonucunda, bataklık ve nehir mandalarının ortak bir atadan geldiği tahmin edilmekte olup, bu ortak atanın yabani Asya mandası (Bubalus arnee) olabileceği belirtilmiştir. D-loop bölgesi verilerinden, nehir ve bataklık manda tiplerinin birbirlerinden ila yıl önce olmuş olabileceği belirlenmiştir. Haplotip : Bir kromozom üzerinde bulunan çok yakın bağlı genler veya işaretleyicilerle ilgili allelin kombinasyonu. Haplotipler birbirine bağlı genler ünitesi oluşu nedeniyle bir ünite olarak kalıtlanır ancak generasyonlar boyunca rekombinasyonla değişir

49 Bu çalışma sonucunda mandanın yayılışı hakkında ortaya atılan hipotez: Güney Doğu Asya dan bir kol Çin in kuzeyine ve bir diğer kolunda Hindistan ın kuzeyindeki alt kısımlara gitmiş olabileceği yönündedir. Nehir mandalarının Hindistanda evcilleştirildiği, bunu izleyen evcilleştirmenin ise Çin de bataklık mandalarında olduğu belirtilmiştir. Çin den de Tayvan, Filipinler, Borneo, Sulawesi, güneydoğu Asya ve Endonezya nın batısındaki adalara yayılmış olabileceği tahmin edilmektedir.

50

51 Afrika manda ırklarında mtdna polimorfizminin incelendiği bir çalışmada ise ( Simonsen ve ark., 1998); 348 bç uzunluğundaki mtdna kontrol bölgesi, Afrika nın doğusunda ve güneyinde yetiştirilen 11 farklı populasyonda çalışılmıştır. Afrika manda populasyonlarında kıtasal düzeyde yüksek düzeyde genetik varyasyon olduğu belirlenmiş olmasına rağmen populasyonlar arasındaki farklılıkların bölgesel bazda düşük olduğu belirlenmiştir. Cografik olarak birbirine yakın olan populasyonlar arasındaki farklılıkların düşük olduğu belirlenmiştir.

52 Bu 2 çalışmanın incelenmesi sonucunda mtdna polimorfizminde; D-loop bölgesi (158 bç), Cytochrome b (303 bç) ) ve mtdna kontrol bölgelerinin (348 bç) ) çalışılması ile; Türkiye deki Anadolu mandasının kökeni hakkında bilgi sahibi olunabileceği gibi, cografi uzaklık ile populasyonlar arası genetik farklılıkların arasında bir bağlantının olup olmadığı incelenebilecektir.

53 Kierstein ve ark yilindaki mandalarin evcillestirilmesine yonelik yapilan Avrupa ve Latin Amerika manda irklarini iceren bir calismada, Butun mt DNA D-loop D bolgesini 4 farkli irkdan 80 mandada analiz ettiler. Analizlerinde 128 polimorfik bolgeyi iceren 36 haplotip belirlediler. Gerek nehir gereksede bataklik mandalarinin Hindistan da ayni sekilde evcillestirildigi kanisina vardilar. Çindeki mandalarinda digerlerinden bagimsiz olarak evcillestirildiklerine dair dusunclerini ifade ettiler.

54 Iki manda sinifinin bagimsiz olarak evcillestirilip evcillestirilimedigine yonelik yapilan calismada (Kumar ve ark, 2007). Sekans analizi Mt dna Dloop ve cyt b gene sirasiyla 217 ve 80 manda yapildi (8 farkli irkdan) Data sonuclari nehir ve bataklik mandalarinin iki farkli sinif olduklarini ve 2 sinifin birbirinden bagimsiz olarak evcillestirildigini ortaya koydular.

55 Faruque,, MD nin Banglades mandalariyla yaptigi diger bir calismada; 6 farkli populasyondan 36 mandada,1140 bc uzunlugundaki mt DNA tamamiyla sekans edilmis. 13 farkli haplotip tesbit edilmis. Bunlarda 11 si nehir mandalariyla,, 2 si bataklik mandalariyla,, 1 i de her iki sinifla homoloji gostermistir. Genetik olarak ulkenin bati ve orta kesimlerinindeki mandalar Hindistan daki nehir ve Nili-Ravi irkina benzerken, dogu bolgesindekilerin ise hem nehir hemde bataklik mandalarindan genler tasidigi tespit edilmistir

56

57 Mandalarda Yapılan Mikrosatellit Çalışmaların Özetleri Hindistan da yetiştiriciliği yapılan 8 nehir mandası ırkından oluşan 383 bireyde 27 mikrosatellit lokusunun çalışıldığı bir çalışmada ( Kumar ve ark., 2006); ırklar arası genetik çeşitliliğin yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmada bazı ırklarda Hardy-Weinberg dengesinden sapma olduğu belirlenmiş olup bu sapmanın nedeninin heterozigotluk eksikliğinden olduğu belirlenmiştir. Bu ırklarda görülen heterozigotluk eksikliğinin nedenleri tahmin edilmeye çalışılmış ve bu ırkların yetiştirilme sistemlerinde düzenlemeye gidileceği belirtilmiştir.

58 Çalışmada populasyonların genetik yapısı incelenmiş olup ırklar arası genetik uzaklıklar, ırklar arası karışım oranları ve ırklar arası genetik farklılıklar incelenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçların, Hindistan manda populasyonlarının koruma stratejilerinin oluşturulmasında ve uygun yetiştirme programlarının geliştirilmesinde yararlı olacağı belirtilmiştir.

59 Navani ve ark, (2002). Sigirda tanimlanan 108 sigir mikrosatelit primer ciftinin sigira uygulanabilirligini incelemistir. 81 marker (%75)basarili bir sekilde cogaltilirken Bunlardan 61 marker (% 56) 25 manda DNA panelinda polimorfik band sekli gostermislerdir. Allel sayi ortalamasi 4.5 (SE 0.20) Ortalama heterozigotluk ise 0.66 (SE 0.02)

60 Kumar S. ve ark (2006) yaptiklari bir calismaya gore 8 Hindistan nehir mandasi irkinda genetik degiskenlik ve aralarindaki iliskiler incelenmistir. 27 mikrosatelit lokusu kullanilan bu calismada HW dengesidan onemli olcude sapmalar gorulmustur. Fst indexi bakimindan irk farkliliklari analiz edildiginde % değerleri gözlenmiştir. Komsu birlestirme diyagramlari onemli olcude farkliliklari ortaya koymustur.

61 Trakya Üniv.Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünce Anadolu mandası populasyonunda yapılan Micro sattalite DNA polimorfizmi çalışmadan aşağıdaki sonuçlar çıkmıştır. The table shows the name of the microsatellite loci used in the study, their primer sequences, Polymorphism information contents (PIC), annealing temperature, the chromosome number the belong to, and the references articles. Locus Name Primer Sequence PIC Annealing Temp. ( 0 C) Chromosome Number Reference TGLA227 CGAATTCCAAATCTGTTAATTTGCT ACAGACAGAAACTCAATGAAAGCA Steigleder et al, (2004) ILSTS005 GGAAGCAATGAAATCTATAGCC TGTTCTGTGAGTTTGTAAGC Arora et al, (2003) CSSM66 ACACAAATCCTTTCTGCCAGCTGA AATTTAATGCACTGAGGAGCTTGG Arora et al, (2003) BM1818 AGCTGGGAATATAACCAAAGG AGTGCTTTCAAGGTCCATGC Arora et al, (2003)

62 LOCUS Number of alleles (n A ) Observed Heterozygosity (H O ) Expected Heterozygosity (He) H n.b. F IS TGLA ILSTS CSSM BM Mean Characteristics of Bovine Microsatellite Markers Tested on Anatolian Water Buffalo Population.

63 Bizleri korumak için gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederiz.

64 Türkiye Anadolu Manda Populasyonunun 20 mikrosatellit lokusu ile incelenmesi sonucunda, Mevcut populasyonların genetik yapısı ve populasyonlarının genetik saflık düzeyi incelenebilecek, Diğer manda populasyonları ile karşılaştırması yapılacaktır. Genetik yapısı saf olan bireylerin koruma altına alınması sağlanacaktır.

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79 Sucuk: İçindekiler: Sığıt eti, manda eti, kuyruk yağı, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızıbiber, karabiber, antimikrobiyal madde (sodyum nitrat ) asitliği düzenleyici madde ( gulukono delta lakton ).Muhafaza: Vakumlu ambalajlarda +4 C da 3 ay

80 Boynuzda Yaşa Göre Oluşan Kertik ve Halkalar.

81 Biyometri ve Genetik Anabilim dalının laboratuvar olanakları

82

83

84

85

86

87 MANDA DA İLK 6 AYLIK PLAN

88 İlk 6 Aylık Süre içerisinde: Manda örneklerinin gelmesine bağlı olarak mevcut DNA ların Izolasyonu. DNA izolasyonunda Fenol Kloroform İsoamil alkol metodunun uygulanması düşünülmektedir. Yapılan literatür taramalarının çoğunda ve FAO DAD-IS kapsamında yürütülmekte olan çalışmalarda bu metod ile DNA izolasyonunun yapıldığı belirtilmektedir.

89 Uluslar Arası Standartlara göre Mikrosatellit Sonuçlarını Düzenleme Ortak bir çalışmada birlikte çalıştığımız Prof. Dr. Alessio Valentini nin nin laboratuvarına (Department of Animal Production, University of Tuscia,, ViaV de lellis,, Viterbo,, Italy) 5-10 örnek gönderilip 20 lokus standardize edilecektir.

90 Mikrosatellit primerlerinden ilk 10 tanesinin siparişi verilecek ve PCR koşullarının optimizasyonuna geçilecektir. Allel uzunluklarına göre ve yükseltgenme sıcaklıklarına göre multipleks PCR koşulları optimize edilecektir. PCR koşullarının ve optimizasyonların yapılmasında elimizde şu anda bulunan TÜBAP 626 nolu projenin manda örneklerinden yararlanılacaktır.

91 mtdna kontrol bölgesinin primerleri sipariş verilecektir. Elimizdeki örneklerden tanesinde ön çalışmalar yapılacaktır. 6. ayın sonunda elimizdeki örneklerden yararlanılarak mtdna-rflp analizleri ön çalışması yapılmış, RFLP sonucuna göre seçilen örneğin mtdna dizi analizi yapılacak, 10 mikrosatelit lokusunun PCR koşulları optimize edilerek standart örneklerin genotipi analiz edilecek. Ayrıca I. Gelişme raporu yazılacak.

92

93 Filmi izlemek için aşağıdaki yazıya tıklayn manda.film.avi manda.film.avi

SNP TEK NÜKLEOTİD POLİMORFİZMLERİ (SINGLE NUCLEOTIDE POLYMORPHISMS)

SNP TEK NÜKLEOTİD POLİMORFİZMLERİ (SINGLE NUCLEOTIDE POLYMORPHISMS) SNP TEK NÜKLEOTİD POLİMORFİZMLERİ (SINGLE NUCLEOTIDE POLYMORPHISMS) Herhangi iki bireyin DNA dizisi %99.9 aynıdır. %0.1 = ~3x10 6 nükleotid farklılığı sağlar. Genetik materyalde varyasyon : Polimorfizm

Detaylı

TC. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ İNSERSİYON/DELESYON (INDEL) MARKIRLARI VE TÜRKİYE POPULASYONU ARZU DÜVENCİ

TC. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ İNSERSİYON/DELESYON (INDEL) MARKIRLARI VE TÜRKİYE POPULASYONU ARZU DÜVENCİ TC. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ADLİ TIP ENSTİTÜSÜ İNSERSİYON/DELESYON (INDEL) MARKIRLARI VE TÜRKİYE POPULASYONU ARZU DÜVENCİ 1 GİRİŞ Adli olayların aydınlatılmasında biyolojik örneklerin kimliklendirilmesi

Detaylı

TÜRKİYE DE BULUNAN BAZI YERLİ SIĞIR IRKLARININ GENETİK YAPILARININ KARAKTERİZASYONU

TÜRKİYE DE BULUNAN BAZI YERLİ SIĞIR IRKLARININ GENETİK YAPILARININ KARAKTERİZASYONU TÜRKİYE DE BULUNAN BAZI YERLİ SIĞIR IRKLARININ GENETİK YAPILARININ KARAKTERİZASYONU DOKTORA TEZİ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI Danışman Yard. Doç. Dr. Ercan KURAR KONYA - 2011 TÜRKİYE DE BULUNAN BAZI YERLİ SIĞIR

Detaylı

GENETİK POLİMORFİZMLER. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER

GENETİK POLİMORFİZMLER. Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER GENETİK POLİMORFİZMLER Prof. Dr. Filiz ÖZBAŞ GERÇEKER Genomu bir kitap olarak düşünürsek... (Ridley, 2000) Kromozom olarak adlandırılan 23 bölüm Her bölüm birkaç bin hikayeden oluşur ki bunlar genlerdir.

Detaylı

HAFTA III Bağlantı, Asosiyasyon, Haritalama

HAFTA III Bağlantı, Asosiyasyon, Haritalama Biyoteknoloji ve Genetik I HAFTA III Bağlantı, Asosiyasyon, Haritalama Prof. Dr. Hilâl Özdağ T.H. Morgan ve A.H. Sturtevant 1911 Morgan ın soruları: 1. Gen ayrılmasının kaynağı nedir? Janssens ve ark:

Detaylı

I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri İvesi Koyunlarında mikrosatellite lokuslarında polimorfizmin tespiti Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştı

I. Projenin Türkçe ve İngilizce Adı ve Özetleri İvesi Koyunlarında mikrosatellite lokuslarında polimorfizmin tespiti Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştı T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ KESİN RAPORU İvesi Koyunlarında Mikrosatellite Lokuslarında Polimorfizmin Tespiti Proje Yürütücüsü: Profesör Doktor Ayhan ELİÇİN Proje Numarası: 20050711087

Detaylı

DR. ONUR YILMAZ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri & Genetik A.B.D.

DR. ONUR YILMAZ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri & Genetik A.B.D. DR. ONUR YILMAZ Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Biyometri & Genetik A.B.D. Koç Katımı Çiftleşme mevsiminde kızgınlık gösteren koyunun koç ile birleştirilmesi olayına koç katımı

Detaylı

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri

Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri GENETĐK 111-503 Hafta VIII Rekombinant DNA Teknolojileri Doç.Dr. Hilâl Özdağ Rekombinant DNA Teknolojisi Amaç Spesifik DNA dizilerinin yerlerinin belirlenmesi. DNA nın belirli noktalardan kesilmesi Belirli

Detaylı

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE DEKİ GELECEĞİ. Savaş ATASEVER Hüseyin ERDEM Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Samsun

MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE DEKİ GELECEĞİ. Savaş ATASEVER Hüseyin ERDEM Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Samsun OMÜ Zir. Fak. Dergisi, 2008,23(1):59-64 J. of Fac. of Agric., OMU, 2008,23(1):59-64 MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ VE TÜRKİYE DEKİ GELECEĞİ Savaş ATASEVER Hüseyin ERDEM Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Detaylı

Gen Arama Yordamı ve Nörolojik Hastalıklarla İlgili Gen Keşfi Çalışmalarına Türkiye den Örnekler

Gen Arama Yordamı ve Nörolojik Hastalıklarla İlgili Gen Keşfi Çalışmalarına Türkiye den Örnekler Gen Arama Yordamı ve Nörolojik Hastalıklarla İlgili Gen Keşfi Çalışmalarına Türkiye den Örnekler Doç. Dr. Sibel Aylin Uğur İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü-Genetik 13. Ulusal Sinirbilim

Detaylı

T.H. Morgan ve A.H. Sturtevant 1911

T.H. Morgan ve A.H. Sturtevant 1911 GENETĐK 111-503 HAFTA III Bağlantı, Asosiyasyon, Haritalama Doç. Dr. Hilâl Özdağ T.H. Morgan ve A.H. Sturtevant 1911 Morgan ın soruları: 1. Gen ayrılmasının kaynağı nedir? Janssens ve ark: kiyazma 2. Görünüşteki

Detaylı

POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP)

POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP) Deney: M 1 POLİMERAZ ZİNCİR REAKSİYONU (PZR-PCR) VE RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUĞU POLİMORFİZMİ (RFLP) a) PCR yöntemi uygulaması b) RPLF sonuçları değerlendirilmesi I. Araç ve Gereç dntp (deoksi Nükleotid

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER

Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER * Yrd.Doç.Dr.Yosun MATER Yrd.Doç.Dr. Yosun MATER *Bitki nüklear, mitokondriyal ve kloroplast DNA'ları *Burada yer alan bugünkü bilgilerimizin çoğu, moleküler evrim mekanizması ve oranları kullanılarak

Detaylı

Türkiye ve Dünya da Manda Yetiştiriciliği 1

Türkiye ve Dünya da Manda Yetiştiriciliği 1 ISSN: 2146-8168 Sayı: 8, Yıl: 2013, Sayfa: 65-70 http://bilader.gop.edu.tr Dergiye Geliş Tarihi: 04.08.2013 Yayına Kabul Tarihi: 31.12.2013 Baş Editör: Naim Çağman Alan Editörü: Yalçın Tahtalı Türkiye

Detaylı

Genetic Characterization of Indigenous Anatolian Water Buffalo Breed Using Microsatellite DNA Markers

Genetic Characterization of Indigenous Anatolian Water Buffalo Breed Using Microsatellite DNA Markers Genetic Characterization of Indigenous Anatolian Water Buffalo Breed Using Microsatellite DNA Markers M. İ. Soysal 1 E. Özkan 1 S. Kök 2 Y. T.Tuna 1 E. K.Gürcan 1 1 Trakya University, Agricultural Faculty

Detaylı

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın

İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın İ. Ü İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Prof. Dr. Filiz Aydın Genetik nedir? Biyolojinin kalıtım ve varyasyonlarla (çeşitlilikle) ilgilenen bilim dalıdır. Genetik yaşayan tüm organizmalarda

Detaylı

Çiftlik hayvanları endüstrisinin yapısı elit Çok yönlü ticari Kantitatif genetik formulleri özeti Temel genetik: Genel öneri: Genellikle iki yönlü tablo kullanılır Sorular sorudaki probleme ilişkin verilen

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 5

GENETİK I BİY 301 DERS 5 GENETİK I BİY 301 DERS 5 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın

İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ABD Prof. Dr. Filiz Aydın Mitokondri, ökaryotik organizmanın farklı bir organeli Şekilleri küremsi veya uzun silindirik Çapları 0.5-1 μm uzunlukları 2-6 μm Sayıları

Detaylı

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi BİYOLOJİDEKİ TEKNOLOJİK GELİŞMELER VE ÖNCELİKLERİMİZ Dr. Aslı Tolun Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Boğaziçi Üniversitesi KLONLAMA / KOPYALAMA Tanım Yöntem Amaç: Kopya birey yaratma Kök hücre oluşturma

Detaylı

Populasyon Genetiği. Populasyonlardaki alel ve gen frekanslarının değişmesine neden olan süreçleri araştıran evrimsel bilim dalı.

Populasyon Genetiği. Populasyonlardaki alel ve gen frekanslarının değişmesine neden olan süreçleri araştıran evrimsel bilim dalı. Bu dersin içeriği, Populasyonun tanımı, Alel ve genotip frekansı, Gen havuzu, Gen frekansı, Gerçek/Doğal populasyonlar ve ideal populasyonlar, Populasyon genetiğinin çalışma alanları, HW kanunu -giriş,

Detaylı

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM

FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM FRANSA DA ORTAÖĞRETİM İKİNCİ SINIF DERS KİTAPLARINDA EVRİM Burcu GÜNGÖR, Sami ÖZGÜR Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim OFMA Biyoloji Eğitimi A.B.D Özet Ders kitapları, hem öğretmenlerin hem öğrencilerin

Detaylı

Mandalarda Alyuvar Potasyum Polimorfizmi Üzerine Bir Araştırma

Mandalarda Alyuvar Potasyum Polimorfizmi Üzerine Bir Araştırma Mandalarda Alyuvar Potasyum Polimorfizmi Üzerine Bir Araştırma M. İ. Soysal 1 S.Kök 2 E. K.Gürcan 1 1 Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Tekirdağ 2 Trakya Üniversitesi, Keşan

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER I DNA POLİMORFİZMİNİN MOLEKÜLER MARKER LARLA ANALİZİ

MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER I DNA POLİMORFİZMİNİN MOLEKÜLER MARKER LARLA ANALİZİ MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER I DNA POLİMORFİZMİNİN MOLEKÜLER MARKER LARLA ANALİZİ DNA Polimorfizminin tanımlanması Bireyler arasındaki genetik farklılıkların belirlenmesini sağlar. Polimorfizm

Detaylı

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi

Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12. Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Biyoteknoloji ve Genetik I Hafta 12 Prokaryotlarda Gen İfadesinin Düzenlenmesi Prof. Dr. Hilal Özdağ A.Ü Biyoteknoloji Enstitüsü Merkez Laboratuvarı Tel: 2225826/125 Eposta: hilalozdag@gmail.com Gen İfadesi

Detaylı

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI

MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI MOLEKÜLER 2014-2015 BİYOLOJİ LABORATUVARI GÜZ DÖNEMİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ LABORATUVARI 7.HAFTA DERS NOTLARI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN FAKÜLTESİ BİYOLOJİ BÖLÜMÜ Sayfa 1 / 6 1. RFLP (RESTRİKSİYON PARÇA UZUNLUK

Detaylı

DNA Dizileme (Sekanslama)

DNA Dizileme (Sekanslama) T.C GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PENDİK VETERİNER KONTROL ENSTİTÜSÜ DNA Dizileme (Sekanslama) Dr. Eray ATIL Vet. Hekim, Mikrobiyolog Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Eğitim Bilgileri Eğitim süresi

Detaylı

TEMEL VETERĠNER GENETĠK

TEMEL VETERĠNER GENETĠK DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL VETERĠNER GENETĠK KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Patatesin Dünyadaki Açlığın ve Yoksulluğun Azaltılmasındaki Yeri ve Önemi

Patatesin Dünyadaki Açlığın ve Yoksulluğun Azaltılmasındaki Yeri ve Önemi Patatesin Dünyadaki Açlığın ve Yoksulluğun Azaltılmasındaki Yeri ve Önemi Prof. Dr. Necmi İŞLER M.K.Ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Antakya/HATAY Güney Amerika kökenli bir bitki olan patates

Detaylı

Parkinson Hastalığı ile α-sinüklein Geni Polimorfizmlerinin İlişkisinin Araştırılması

Parkinson Hastalığı ile α-sinüklein Geni Polimorfizmlerinin İlişkisinin Araştırılması İ.Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Parkinson Hastalığı ile α-sinüklein Geni Polimorfizmlerinin İlişkisinin Araştırılması Araş.Gör. Yener KURMAN İSTANBUL

Detaylı

GENETİK TANI YÖNTEMLERİ. Prof.Dr.Mehmet Alikaşifoğlu

GENETİK TANI YÖNTEMLERİ. Prof.Dr.Mehmet Alikaşifoğlu GENETİK TANI YÖNTEMLERİ Prof.Dr.Mehmet Alikaşifoğlu S Genetik Tanı Yöntemleri S Sitogenetik Tanı Yöntemleri S Moleküler Sitogenetik Tanı Yöntemleri S Moleküler Genetik Tanı Yöntemleri Sitogenetik Tanı

Detaylı

BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1

BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1 BİYOCOĞRAFYA DERS 2 1 KAYNAKÇA 2 Türleşme, Farklılaşma ve Yok Olma Bu bölümde; Yeni tür nasıl oluşur? Tür nasıl farklılaşır? Tür niçin yok olur? incelenecektir 3 Türleşme, Farklılaşma ve Yok Olma from

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON

ADIM ADIM YGS LYS. 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON ADIM ADIM YGS LYS 91. Adım KALITIM -17 GENETİK VARYASYON MUTASYON MODİFİKASYON ADAPTASYON - REKOMBİNASYON GENETİK VARYASYON Aynı türün bireyleri arasındaki farklılığa VARYASYON denir. Varyasyonların hepsi

Detaylı

FUNGAL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI;

FUNGAL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI; FUNGAL SALGINLARIN ARAŞTIRILMASI; kullanılan yöntemler, RAPD ve rdna IS1 sekans analizi uygulamaları Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Malatya. Yatan hasta

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

Domuz Ayrığı (Dactylis glomerata L.) Populasyonlarında Genetik Çeşitliliğin Belirlenmesi

Domuz Ayrığı (Dactylis glomerata L.) Populasyonlarında Genetik Çeşitliliğin Belirlenmesi Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi / Ordu University Journal of Science and Technology Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg., 2017; 7(2): 289-294 Ordu Univ. J. Sci. Tech., 2017; 7(2): 289-294 e-issn: 2146-6459

Detaylı

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014

KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 KIRMIZI ET SEKTÖRÜNÜN SORUNLARI ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ Dr. Ahmet YÜCESAN Ulusal Kırmızı Et Konseyi Bşk. İSTANBUL 2014 Ulusal Kırmızı Et Konseyi Ulusal Kırmızı Et Konseyi; 5488 sayılı Tarım Kanununun 11.maddesinde

Detaylı

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN

MİTOKONDRİ Doç. Dr. Mehmet GÜVEN MİTOKONDRİ Doç.. Dr. Mehmet GÜVENG Hemen hemen bütün b ökaryotik hücrelerde ve ökaryotik mikroorganizmalarda bulunur. Eritrositlerde, bakterilerde ve yeşil alglerde mitokondri yoktur. Şekilleri (küremsi

Detaylı

DÖNEM I DERS KURULU I

DÖNEM I DERS KURULU I DÖNEM I DERS KURULU I KONU: Hücre, Hücre Organelleri, Nükleus AMAÇ: Öğrenciler bu dersin sonunda, hücreyi, hücre organellerinin yapı ve işlevlerini tanımlayabilecek, hücre tiplerinin özelliklerini ve arasındaki

Detaylı

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER

BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER Plazmid ve Epizomlar Bakterilerin kendi kromozomlarının yanı sıra, kromozom dışı bazı genetik parçacıklar bulunmaktadır Bakteri kromozomundan daha küçük yapıda

Detaylı

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ

KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ KALITSAL MOLEKÜLÜN BİÇİMİ ve ORGANİZASYONU PROF. DR. SERKAN YILMAZ Değişik canlı gruplarında kalıtsal molekülün çeşidi, sayısı, biçimi ve organizasyonu bakımından farklılıklar bulunur. Ortak özellik: nükleik

Detaylı

Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN

Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN Viral Salgınların Araştırılması Sekans Temelli Genotiplendirme Yöntemleri Doç. Dr. Z. Ceren KARAHAN Genotipleme Genomun genetik karakterizasyonu Bir bireyi/suşu, diğerlerinden ayıran mutasyonları (nt dizisi

Detaylı

Paternal Kromozom Y. Maternal Kromozom X. Yrd Doç Dr Sema DEMİRÇİN

Paternal Kromozom Y. Maternal Kromozom X. Yrd Doç Dr Sema DEMİRÇİN Y-STR Analizleri Yrd Doç Dr Sema DEMİRÇİN Maternal Kromozom X Paternal Kromozom Y Y KROMOZOMU İnsan kromozomları içerisinde; İkinci en küçük kromozomdur Genomun sadece %2 kadarını oluşturur 6O milyon kadar

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR

FEN ve TEKNOLOJİ / KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR 1 Kalıtım : Bir canlının sahip olduğu özelliklerin nesilden nesile aktarılması olayına kalıtım denir. Genetik: Canlı soyları arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkmasını

Detaylı

Hücre içinde bilginin akışı

Hücre içinde bilginin akışı Hücre içinde bilginin akışı 1 DNA Çift Zincir Heliks 2 Hücre Çekirdeği ve Çekirdek Zarının Yapısal Organizasyonu Hatırlıyor musunuz? DNA Kromatin Kromatid Kromozom RNA Protein Çekirdek Çekirdekcik Nükleotid

Detaylı

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014

BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU. Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK ARAŞTIRMALARI ÇALIŞMA GRUBU Önder SÖZEN Koordinatör 19.03.2014 SUNU PLANI Çalışma Grubu Bağlı Enstitüler/İstasyonlar Dünya ve Türkiye de Büyükbaş Hayvancılık Verileri Devam Eden, Sonuçlanan,

Detaylı

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi

Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Türk Tarım Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 6(10): 1329-1333, 2018 Türk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi Çevrimiçi baskı, ISSN: 2148-127X www.agrifoodscience.com Türk Bilim ve Teknolojisi Türkiye

Detaylı

DNA TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ

DNA TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ İLERİ TEKNOLOJİK YÖNTEMLER PROF.DR. MEHMET ALİKAŞİFOĞLU DNA TEKNOLOJİSİNİN GELİŞİMİ 1869 Miescher DNA izolasyonu 1944 Avery Genetik bilginin taş y c s : DNA 1953 Watson & Crick DNA n n Double-helix yap

Detaylı

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi

LYS ANAHTAR SORULAR #4. Nükleik Asitler ve Protein Sentezi LYS ANAHTAR SORULAR #4 Nükleik Asitler ve Protein Sentezi 1) İncelenen bir nükleotidin DNA ya mı yoksa RNA ya mı ait olduğu; I. Bağ çeşidi II. Pürin bazı çeşidi III. Pirimidin bazı çeşidi IV. Şeker çeşidi

Detaylı

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu

hendisliği BYM613 Genetik MühendisliM Tanımlar: Gen, genom DNA ve yapısı, Nükleik asitler Genetik şifre DNA replikasyonu BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Salı 9.00-11.45, D9 Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik Tanımlar: Gen,

Detaylı

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede

Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede BESİLİK BÜYÜKBAŞ SIMMENTAL (SİMENTAL) Simental sığır ırkının anavatanı İsviçre dir. Simental hem süt ve hemde etçi olmalarından dolayı kombine bir sığır ırkıdır. Dünyada bir çok ülkede yetiştirilmektedir.

Detaylı

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE YERLİ KEÇİ IRKLARINDA MİKROSATELLİT DNA BELİRTEÇLERİ KULLANILARAK GENETİK ÇEŞİTLİLİĞİNİN BELİRLENMESİ Nimet GÜMÜŞ TARIMSAL

Detaylı

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA

KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA KALITIM #12 MODERN GENETİK UYGULAMALARI (BİYOTEKNOLOJİ) SELİN HOCA BİYOTEKNOLOJİ Canlılara temel bilimlerin ve mühendislik ilkelerinin uygulanmasıdır. Gen mühendisliği, genetik madde lan DNA üzerinde yapılan

Detaylı

SEKTÖRÜN BENİMSENEN FUARI ELEX

SEKTÖRÜN BENİMSENEN FUARI ELEX SEKTÖRÜN BENİMSENEN FUARI ELEX 3. ELEX FUARI 25-28 EYLÜL 2014 TARİHLERİ ARASINDA İSTANBUL FUAR MERKEZİ NDE SEKTÖRÜN EN ÖNEMLİ BULUŞMASINA İMZA ATTI 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında organize edilen ve

Detaylı

AF Konusunda Klinik Pratikte Kullanılan Genetik Çalışmalar Türkiye de Durum Ne?

AF Konusunda Klinik Pratikte Kullanılan Genetik Çalışmalar Türkiye de Durum Ne? AF Konusunda Klinik Pratikte Kullanılan Genetik Çalışmalar Türkiye de Durum Ne? Prof. Dr. Nihal AKAR BAYRAM Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Patofizyoloji Atriyal fibrilasyonun etyolojisi oldukça

Detaylı

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için

8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için 8. KONU: VİRAL KOMPONENTLERİN BİYOLOJİK FONKSİYONU Kodlama: Her virüs kendine özgü proteini oluşturmakla birlikte, proteinde nükleik asidi için koruyucu kalkan görevi görmektedir. Protein kendi kendine

Detaylı

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL

ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ. 2. Hafta. Prof. Dr. Gürsel DELLAL ÇİFTLİK HAYVANLARINDA LİF ÜRETİMİ 2. Hafta Prof. Dr. Gürsel DELLAL Dünyada hayvansal lif üretimi -Dünyada ticari amaçlarla yaklaşık olarak 9 farklı hayvan türünden lif elde edilmektedir -Bu 9 türün içinde

Detaylı

Bitki Moleküler Biyolojisi. Prof. Dr. Nermin Gözükırmızı

Bitki Moleküler Biyolojisi. Prof. Dr. Nermin Gözükırmızı Bitki Moleküler Biyolojisi Prof. Dr. Nermin Gözükırmızı Bitki Moleküler Biyolojisi moleküler tekniklere dayalı bir bilim dalıdır. Dizileme, PCR, cdna, transkriptomik, proteomik, transformasyon, high-resolution

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 6

GENETİK I BİY 301 DERS 6 GENETİK I BİY 301 DERS 6 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

YAPAY KROMOZOMLAR. cerevisiae. de kurulmuştur. Halkasal. Yapay kromozomlar ilk defa tomurcuklanan maya olan Saccharomyces

YAPAY KROMOZOMLAR. cerevisiae. de kurulmuştur. Halkasal. Yapay kromozomlar ilk defa tomurcuklanan maya olan Saccharomyces YAPAY KROMOZOMLAR Yapay kromozomlar ilk defa tomurcuklanan maya olan Saccharomyces cerevisiae. de kurulmuştur. Halkasal plazmid maya sentromerinden,replikasyon orijininden, seçici bir işaret geninden ve

Detaylı

İNSAN GENETİĞİ EK NOT. Çağdaş genetik terminoloji

İNSAN GENETİĞİ EK NOT. Çağdaş genetik terminoloji İNSAN GENETİĞİ EK NOT Çağdaş genetik terminoloji Mendel in kalıtım birimlerini temsil eden birim faktör lerini günümüzde gen olarak isimlendirmekteyiz. Herhangi bir karakter için (ör: bitki uzunluğu) fenotip,

Detaylı

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ)

ORMAN AĞACI ISLAHI. Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY ( GÜZ DÖNEMİ) ORMAN AĞACI ISLAHI Yrd. Doç. Dr. DENİZ GÜNEY (2015-2016 GÜZ DÖNEMİ) Hızlı nüfus artışı, sanayi ve teknolojideki gelişmeler, küresel ısınmanın etkileriyle birleşerek ekosistem dengesi üzerinde yoğun baskı

Detaylı

Rekombinant DNA Teknolojisi-II

Rekombinant DNA Teknolojisi-II BYM613 Genetik MühendisliM hendisliği Rekombinant DNA Teknolojisi-II Hacettepe Üniversitesi Biyomühendislik BölümüB 2012-2013 2013 Güz G z DönemiD Dr. Eda Çelik-AKDUR edacelik@hacettepe.edu.tr İçerik (2

Detaylı

Milletlerin akrabalığı

Milletlerin akrabalığı Milletlerin akrabalığı Türklük, bir ırka aidiyet ve bir kan meselesi değil; bir Millet'e mensubiyet ve bir kültür meselesidir. Prof. Dr. D. Ali ERCAN daliercan@gmail.com 16.6.2014, Ankara Değerli arkadaşlar,

Detaylı

1. BÖLÜM: GENETİK BİLİMİNE GİRİŞ 2. BÖLÜM: MENDEL VE KALITIMIN İLKELERİ

1. BÖLÜM: GENETİK BİLİMİNE GİRİŞ 2. BÖLÜM: MENDEL VE KALITIMIN İLKELERİ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: GENETİK BİLİMİNE GİRİŞ 1.1. Genetiğin Tanımı... 1 1.2. Genetik Biliminin Tarihçesi... 2 1.2.1. Mendel Öncesi Dönem... 3 1.2.1.1. Linne ve Türlerin Değişmezliği Doktrini... 3 1.2.1.2.

Detaylı

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına Göre Düzey 2 (TRA1 ve TRA2) Bölgelerinde Büyükbaş Hayvan Varlığı ve Süt Üretiminin Karşılaştırılması Rıdvan KOÇYİĞİT Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #5 Miktar 1) I.Hemoglobinin yapısındaki karbon atomu sayısını tespit etmek II. Solunumda kullanılacak gazların hangi molekülle taşınacağını tespit etmek III. Kanın ph ını tespit

Detaylı

Yeni Nesil Genomik Sistemler. ve Uygulamaları

Yeni Nesil Genomik Sistemler. ve Uygulamaları Yeni Nesil Genomik Sistemler ve Uygulamaları Sunum Başlıkları Mikroarray Sistemleri (iscan) Ekspresyon Array SNP Array Metilasyon Array Yeni Nesil Dizileme Teknolojileri Ekspresyon Array Tüm Genom Gen

Detaylı

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD

MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ. SERPİL ERASLAN, PhD β-talaseminin MOLEKÜLER TANISI DÜZEN GENETİK HASTALIKLAR TANI MERKEZİ SERPİL ERASLAN, PhD BETA TALASEMİ HEMOGLOBİNOPATİLER Otozomal resesif (globin gen ailesi) Özellikle Çukurova, Akdeniz kıyı şeridi,

Detaylı

Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı

Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı Rekombinant DNA, Klonlama ve kullanımı Betül ÖZTAŞ Gamze ÇALIŞKAN Betül ERÇELİK ÖZET GİRİŞ Günümüzde gen klonlaması çalışmaları; gen izolasyonu, gen bankalarının oluşturulması, genlerin güvenlik altına

Detaylı

Rekombinasyon ve Bağlantı Analizi (Recombination and Linkage Analysis)

Rekombinasyon ve Bağlantı Analizi (Recombination and Linkage Analysis) Rekombinasyon ve Bağlantı Analizi (Recombination and Linkage Analysis) Mayoz bölünme sırasında aynı kromozom (bir kromatid) üzerindeki genler gametlere beraberce, başka bir ifade ile bağlı (zincirlenmiş)

Detaylı

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin

Dersin Amacı. Organel Genomları. Mitokondri ve Kloroplast. Enerji kaynakları 1/8/14. Doç. Dr. Metin Aytekin Organel Genomları Dersin Amacı Doç. Dr. Metin Aytekin Mitokondriyal nın özelliklerini kavramak Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı 7 Ocak 2014 Nükleer Genom 3000 Mb ~80.000

Detaylı

sütte manda sütü payı Toplam dünya 67.417.389 70.414.905 72.288.775 75.372.769 75.833.191 manda sütü (mt)

sütte manda sütü payı Toplam dünya 67.417.389 70.414.905 72.288.775 75.372.769 75.833.191 manda sütü (mt) BÖLÜM 6 ÇEŞİTLİ DÜNYA ÜLKELERİNDE MANDA ÜRETİMİ Tablo 6.1. Manda Sütü Üretimi ve Diğer Kaynaklı Süt Üretiminin Karşılaştırılması ve Eğilimler (FAO, 2004). Parametreler (%) 2000 2001 2002 2003 2004 Dünya

Detaylı

BMM 101 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BİYONANOTEKNOLOJİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK

BMM 101 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ BİYONANOTEKNOLOJİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK BMM 101 BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Doç. Dr. Birsen Can Demirdöğen BİYONANOTEKNOLOJİ MOLEKÜLER BİYOLOJİ VE GENETİK İnsan fizyolojisi biyomedikal mühendisliğini diğer mühendislik formlarından ayıran

Detaylı

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları

Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Yayın No: 42 Yayın Tarihi: 15.11.2011 Organik Meyve Yetiştiriciliğinin Temel Esasları Adem ATASAY Organik Tarım, doğadaki dengeyi koruyan, toprak verimliliğinde devamlılığı sağlayan, hastalık ve zararlıları

Detaylı

Anksiyete Bozukluklarında Genom Boyu Asosiyasyon Çalışmaları

Anksiyete Bozukluklarında Genom Boyu Asosiyasyon Çalışmaları Anksiyete Bozukluklarında Genom Boyu Asosiyasyon Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Neşe Direk Dokuz Eylül Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Genetik Epidemiyoloji ve Psikiyatri Genome-Wide vs. Aday Gen Asosiyasyon

Detaylı

Keçi Türünde Mikrosatellit Polimorfizminin Belirlenmesinde Farklı Çoklu-PZR (Multipleks PCR) Sistemleri*

Keçi Türünde Mikrosatellit Polimorfizminin Belirlenmesinde Farklı Çoklu-PZR (Multipleks PCR) Sistemleri* Keçi Türünde Mikrosatellit Polimorfizminin Belirlenmesinde Farklı Çoklu-PZR (Multipleks PCR) Sistemleri* Özgecan KORKMAZ AĞAOĞLU**, Bengi ÇINAR KUL***, Bilal AKYÜZ****, Emel ÖZKAN*****, Okan ERTUĞRUL******,

Detaylı

2 Çeşit Populasyon mevcuttur. Gerçek/Doğal Populasyonlar: Örneğin yaşadığınız şehirde ikamet eden insanlar.

2 Çeşit Populasyon mevcuttur. Gerçek/Doğal Populasyonlar: Örneğin yaşadığınız şehirde ikamet eden insanlar. 2 POPULASYON 2 Çeşit Populasyon mevcuttur Gerçek/Doğal Populasyonlar: Örneğin yaşadığınız şehirde ikamet eden insanlar. 2 Çeşit Populasyon mevcuttur İdealize Edilmiş Populasyonlar: Genotip ve alel frekanslarının

Detaylı

TÜRKİYE YERLİ KEÇİ IRKLARINDA MİKROSATELLİT DNA POLİMORFİZM TEKNİĞİNİN KULLANILMASI İLE EBEVEYN TAYİNİ Ezgi GÜZEY SÜRMEN

TÜRKİYE YERLİ KEÇİ IRKLARINDA MİKROSATELLİT DNA POLİMORFİZM TEKNİĞİNİN KULLANILMASI İLE EBEVEYN TAYİNİ Ezgi GÜZEY SÜRMEN TÜRKİYE YERLİ KEÇİ IRKLARINDA MİKROSATELLİT DNA POLİMORFİZM TEKNİĞİNİN KULLANILMASI İLE EBEVEYN TAYİNİ Ezgi GÜZEY SÜRMEN Yüksek Lisans Tezi Tarımsal Biyoteknoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Sezen

Detaylı

Süreklilik gösteren özellikler çoğunlukla iki ya da daha fazla gen tarafından kontrol edilirler.

Süreklilik gösteren özellikler çoğunlukla iki ya da daha fazla gen tarafından kontrol edilirler. KANTİTATİF GENETİK Giriş Bu bölümde genetik etkileşim gösteren bazı örnekler tartışılacaktır. Süreklilik gösteren özellikler çoğunlukla iki ya da daha fazla gen tarafından kontrol edilirler. Bu genler,

Detaylı

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton)

Tablo 4- Türkiye`de Yıllara Göre Turunçgil Üretimi (Bin ton) NARENCİYE DOSYASI Kökeni Güneydoğu Asya olan turunçgillerin, çağdaş anlamda üretimi 19. yüzyılda ABD`de başlamış ve hızla yayılmıştır. Turunçgil yetiştiriciliği dünyada 40 derece kuzey enlemi ile 40 derece

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2

ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 ADIM ADIM YGS-LYS 44. ADIM CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI-4 BAKTERİLER ALEMİ-2 BAKTERİLERDE EŞEYSİZ ÜREME İKİYE BÖLÜNME Bakteri bölüneceği zaman DNA dan bir kopya çıkartılır. Böylece bakteri içinde iki tane

Detaylı

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş

Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Tarımsal Biyoteknolojiye Giriş Adnan Menderes Üniversitesi Tarımsal Biyoteknoloji TAB 101 Muavviz Ayvaz (Yrd. Doç. Dr.) 12. Hafta (03.12.2013) 1 Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) 2 Genetik: Biyolojinin

Detaylı

Journal of Cell and Molecular Biology 12(1&2): 39-45, 2014 Research Article 39 Haliç University, Printed in Turkey. http://jcmb.halic.edu.

Journal of Cell and Molecular Biology 12(1&2): 39-45, 2014 Research Article 39 Haliç University, Printed in Turkey. http://jcmb.halic.edu. Journal of Cell and Molecular Biology 12(1&2): 39-45, 2014 Research Article 39 Haliç University, Printed in Turkey. http://jcmb.halic.edu.tr Türkiye de bulunan bazı keçi ırklarında mikrosatellit DNA markörlerinin

Detaylı

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI

ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI ADIM ADIM YGS- LYS 92. ADIM KALITIM 18 GENETİK MÜHENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJİ ÇALIŞMA ALANLARI GENETİK MÜHENDİSLİĞİ Belirli bir amaca yönelik olarak genetik madde üzerinde yapılan çalışmaları içerir. Canlıların

Detaylı

ERASMUS + YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI 2015-2016 DÖNEMİ "ORTA ASYA" BÜTÇE KATEGORİSİNE AİT LİSTE

ERASMUS + YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMI 2015-2016 DÖNEMİ ORTA ASYA BÜTÇE KATEGORİSİNE AİT LİSTE "ASYA" BÜTÇE KATEGORİSİNE AİT LİSTE Orta Doğu Teknik Üniversitesi 2015 1 TR01 KA107 021130 Hindistan 30.249,50 Orta Doğu Teknik Üniversitesi 2015 1 TR01 KA107 021130 Nepal 5.044,92 Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Detaylı

(ZORUNLU) MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I (TBG 607 TEORİK 3, 3 KREDİ)

(ZORUNLU) MOLEKÜLER İMMÜNOLOJİ I (TBG 607 TEORİK 3, 3 KREDİ) T. C. İSTANBUL BİLİM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOLOJİ VE GENETİK ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ I. YARIYIL (ZORUNLU) MOLEKÜLER

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 12. Sınıf 1 GENDEN PROTEİNE Protein sentezini tüm canlılar gerçekleştirir. Bir mrna molekülünde en fazla 64 çeşit kodon bulunur. DOĞRU YANLIŞ SORULARI Canlıların heterotrof beslenenleri

Detaylı

HLA Tiplendirmesi PCR-SSP. Türker Duman PhD

HLA Tiplendirmesi PCR-SSP. Türker Duman PhD HLA Tiplendirmesi PCR-SSP Türker Duman PhD Büyük Doku Uygunluk Kompleksi (Major Histocompatibility Complex - MHC) İlk olarak farklı fare suşlarında deri naklinin reddiyle tanımlanan genetik bölgedir Alloreaktiviteden

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

TÜBİTAK MAM GEN MÜHENDM HENDİSLİĞİ VE BİYOTEKNOLOJB YOTEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ (GMBE) TANITIMI IKEV Türkiye için Biyoteknoloji Toplantısı 8 Kasım m 2007 1 GMBE Personeli Araştırmacı 50 Toplam Personel 65 Teknisyen

Detaylı

Niçin PCR? Dr. Abdullah Tuli

Niçin PCR? Dr. Abdullah Tuli Niçin PCR? Dr. Abdullah Tuli 1980 lerin Başı Bir yöntem düşünün Tepkimeyi gerçekleştirmek kolay mıdır? Bu yöntem çok mu karmaşıktır, yoksa basit mi? Yöntemde kullanılan örnek, saf mı ya da son derece karmaşık

Detaylı

SELEKSİYONA YARDIMCI MARKERLAR (Marker Assisted Selection)

SELEKSİYONA YARDIMCI MARKERLAR (Marker Assisted Selection) SELEKSİYONA YARDIMCI MARKERLAR (Marker Assisted Selection) Geleneksel olarak bireylerin kendisini, atalarını ve varsa döllerinin bilgilerini içeren kriterlere göre seleksiyon yapılmaktadır. Elde edilen

Detaylı

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU

2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU 2014 AĞUSTOS DIŞ TİCARET RAPORU ATSO DIŞ TİCARET SERVİSİ *Tablo ve listeler TİM ve TUİK istatistikleri ihracat ve ithalat verilerine göre ATSO- Dış Ticaret Servisi tarafından derlenmiştir. 2014 AĞUSTOS

Detaylı

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI

2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 2006 ÖSS BİYOLOJİ SORULARI VE CEVAPLARI 1. BÖLÜM 1. I. Adaptasyon II. Mutasyon III. Kalıtsal varyasyon Bir populasyondaki bireyler, yukarıdakilerden hangilerini "doğal seçilim ile kazanır? D) I veii E)

Detaylı

Sıra Ürün Adı 2010 2011

Sıra Ürün Adı 2010 2011 YAŞ MEYVE VE SEBZE DÜNYA ÜRETİMİ Dünya Yaş Sebze Üretimi Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nün en güncel verileri olan 2011 yılı verilerine göre; 2011 yılında dünyada 56,7 milyon hektar alanda

Detaylı

GENETİK I BİY 301 DERS 7

GENETİK I BİY 301 DERS 7 GENETİK I BİY 301 DERS 7 İçerik Kısım 1: Genler, Kromozomlar ve Kalıtım Kısım 2: DNA-Yapısı, Replikasyonu ve Varyasyonu Kısım 3: Genetik bilginin ifadesi ve düzenlenmesi Kısım 4: Genomik Analiz Kısım 5:

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 15 POPÜLASYON GENETİĞİ

ADIM ADIM YGS LYS Adım EKOLOJİ 15 POPÜLASYON GENETİĞİ ADIM ADIM YGS LYS 108. Adım EKOLOJİ 15 POPÜLASYON GENETİĞİ Belirli bir bölgede yaşayan aynı türlerin oluşturduğu topluluğa popülasyon denir. Popülasyon genetiği, popülasyonu temel alan genetik koludur.

Detaylı

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D

ayxmaz/biyoloji 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki ana DNAdan yeni DNA molekülleri hangi sonulca üretilir A B C D 1. DNA replikasyonu.. için gereklidir A) sadece mitoz B) sadece mayoz C) mitoz ve mayoz D) sadece gamet oluşumu E) sadece protein sentezi 2. DNA aşağıdaki sonuçlardan hangisi ile üretilir Kalıp DNA yukarıdaki

Detaylı