SurveyPro- Nokta Dosyası

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SurveyPro- Nokta Dosyası"

Transkript

1 SurveyPro- Nokta Dosyası Nokta Dosyası Yüklemek için : Survey Pro ana menüsündek bulunan "Dosya" Butonuna basılır. Bir sonraki ekranda " Dosya Al" butonuna basılır.

2 Açılan Ekranda Yüklenecek nokta dosyasının konumu belirlenir.ekrandan Dosya tipi " Tüm Dosyalar" seçilerek istenilen uzantıdaki nokta dosyası seçilir ve sol alt köşedeki yeşil buton ile seçim onaylanır. Yüklenecek Noktalar seçilen katmana aktarılacaktır. katman seçildikten sonra seçim yeşil buton ile onaylanır.

3 Yüklenecek Nokta Dosyası, dosya içeriğine göre ; Nokta numarası, Kuzey, Doğu, Yükseklik, Açıklama vb. sütunlarına uygun Ayraçlar,Mesafe birimleri ve koordinat biçimleri seçilir. Yüklenecek dosya içeriğindeki ilk satırda boş veya istenmeyen bir bilgi yer almaktaysa bu kutucuk işaretlenerek ilk satırın görmezden gelinmesi sağlanabilir. İleri> butonu ile seçim onaylanır. Sonraki ekranda Koordinat değerlerinin yüklemek istenilen Nokta dosyası içeriğine göre sütunlar doğru numaralar seçilir. "Önizleme" butonu ile seçimlerin doğruluğu kontrol edilebilir. "Bitti" butonu ile seçim onaylanır.

4 Yükleme işlemi ile ilgili sonuçlar görüntülendikten sonra işlem tamamlanmıştır.herhangi bir hata veya yanlış seçim yapıldığında yine bu ekranda görüntülenecektir. Noktası Kaydetmek için ; Dosya Menüsünden "Aktar" butonuna basılır.

5 Kaydedilecek Dosya tipi seçilir (örn. Metin.txt ). İleri> butonuyla devam edilir. Kaydedilecek noktalar seçilir.bu işlem için Aşağı yöndeki ok işaretine basılır ve açılan menüden istenilen seçim yapılır. İleri> Butonu ile devam edilir.

6 Kaydedilecek nokta dosyasının Ayraç, koordinat formatı ve satır bilgileri seçildikten sonra İleri> Butonu ile devam edilir. Kayıt edilecek nokta dosyası içeriğindeki Koordinat sıralaması seçilir ve Bitti ile seçim onaylanır.

7 Dosyasının kaydedileceği yer seçildikten sonra Ad kısmına isim verildikten sonra Sol alttaki yeşil buton ile işlem tamamlanır.

8 SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU 1-ALIM Epoch50 GNSS alıcısı ile arazide alım veya aplikasyon yapılabilmesi için öncelikle bir RTK ağa bağlanılması gerekmektedir.bağlanılan bu RTK ağı Tusaga-Aktif(CORS-TR) ve Radyo Modem ağı olabilir.buradaki asıl amaç aslında bir düzeltme yayını alarak hassas olarak alım veya aplikasyonun işlemlerinin yapılabilmesidir. RTK ağına bağlanıldıktan sonra ÖLÇÜM mesünü seçilir. Ölçüm menüsünde 3.cü sırada olan Data Topla seçilir.

9 Alım ekranı aşağıdaki şekildeki gibidir. Ekranın üzerindeki butonları yukarıdan aşağıya doğru anlatırsak; Çözüm : Pozisyon durumunuzu belirtir. (Autonomus,Float,Fixed) Radyo: Düzeltme yayını aldığınızı bu kısımdan anlık olarak inceleyebilirsiniz.bu bölümde 2 farklı ihtimal vardır. Radyo %100 ise düzelt verisi başarıyla alınıyordur ve pozisyonuza bağlı olarak tam sayı belirsizliği alıcı çözecektir.radyo %0 ise düzeltme verisi alınamıyor anlamına gelir,bu ihtimalde bağlantınızı yenilemeniz veya tekrar kurulum yapmanız gerekir. SV: Alıcının gözlemleyip veri aldığı uydu sayısını görebilirsiniz. HRMS: Yatay konum belirleme duyarlılığı anlamına gelir.alıcınızın güncel olarak yatay düzlemdeki hassasisyetinizi anlık olarak bu satırdan takip edebilirsiniz. Teknik detaylar kısmının altında Veri girişi bölümü bulunur. Nokta: Nokta numarasını bu kısma girmeniz gerekmektedir.survey Pro nun içerdiği gereksinimlerden ötürü harfler ile nokta arasına. (nokta) konulamaz.örnek P.1 ismi girilemez,bunun yerine noktayı kaldırınız veya alt çizgi koyunuz. Örn: P_1 Nokta numarası aritmetik olarak artmaktadır. Açık.(Açıklama): Bu bölüme alımı yapılacak noktaya kullanıcının vereceği nitelik bilgileri girilebilir. Örn: Ağaç,Köşe,Direk,Yol vs Girdiğiniz açıklama değerleri aktarımlarınızda görünecektir ve kullandığınız ofis yazılımında size hatırlatıcı bir etken olacaktır. Antn.Yük : Anten yüksekliği kısmına Jalon boyunu girmeniz gerekmektedir.bu kısımda düşey olarak seçilmelidir. Farklı şekillerde işinizin isteğine göre nokta alımı yapabilirsiniz.survey Pro ihtiyaçlarınız için uygun çözümü sunan Profesyonel bir yazılımdır. Ekranın sol alt kısmında yer alan Hızlı oku butonu tek epokla okuma yapmanızı sağlar ve seri bir şekilde bu butonu kullanarak alımlarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

10 Nokta butonu Epoklu alım yapmamızı sağlar. Nokta butonuna tıklandıktan sonra sol taraftaki ekran karşımıza gelir. Bu kısımda, Güncel koordinatlar bölümünde anlık koordinatlarınızı gözlemleyebilirsiniz.doğu(y) Kuzey(X) Yükseklik(Z) Kalite Çözüm kısmında pozisyon durumunuzu,görülen uydu sayısını,yatay hassasiyetinizi,düşey hassasiyetinizi ve PDOP değerlerinizi göre bilirsiniz. Oturum süresi kısmında kaç sn lik veya kaç okuma yapmanız gerekiyor ise bekleyin ve onaylamak için Kabul et butonuna tıklayınız.karşınıza gelecek olan açıklama sayfasına açıklamanızı girip ok butonuna basabilirsiniz.böylece Epoklu noktanızı kaydetmiş olacaksınız. Hızlı alım için dokunmatik ekranı herzaman kullanmanıza gerek yoktur.el kontrol ünitesi üzerindeki tuşlar ilede işlem yapabilirsiniz.survey Pro profesyonel haritacılıkta kolay çözümler sunar. Alım yaparken sadece enter butonu ile alımlarını gerçekleştirebilirsiniz.bunun için ana menüye dönüp,ekran görüntüsünde olduğu gibi tıklayınız. butonuna

11 Butonuna tıklandıktan sonra karşımıza soldaki ekran görüntüsü gelecektir.daha sonra butonuna uzunca 2sn boyunca basılıp,ölçüm modu tıklanır. Ölçüm modu sayfasında, Nk: Nokta adı girilir. Açık: Açıklama,tanımalama yapılabilir. Soln: Çözüm durumu HPrec: Yatay Hassasiyet VPrec: Düşey Hassasiyet Kontrol üniteniz üzerindeki ENTER butonu ile alım işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

12 2-APLİKASYON Ana menü üzerinden APLİKASYON butonuna tıklayınız. Aplikasyon Noktasi butonuna tıklanır.

13 Açılan sayfada Sağ üst kısımda bulunan Ok sembolü ile Nokta seçenekleri menüsüne girilir.daha önce girdiğimiz aplikasyon noktalarımızı listeden seçiniz butonuna tıklayarak çağırabiliriz. Gelen ekranda Aplike yapacağımız nokta seçilir ve butonu ile devam edilir.

14 Gelen ekranda nokta seç kısmında aplike yapacağımız nokta ismi göründükten sonra APLİKE butonu ile devam edilir. Görünen ekranda aplikasyon işlemlerimizi gerçekleştirebiliriz.yönünüzü Epoch50 GNSS alıcısı tayin edecektir.ekranda işareti aplikasyon noktasını, işareti ise GNSS alıcısını gösterir. Harekete başladığımızda GNSS alıcısı otomatik olarak yönüne tayin edip kırmızı ok yönünde ilerlemenizi istiyecektir.bu esnada Epoch50 GNSS alıcısının ekran kısmı size bakmalıdır ve sürekli hedefe giden kırmızı çizgi yönünde ilerlemeniz gerekecektir. Kabul et denilip aplikasyon noktası üzerinde nokta alımı gerçekleştirilebilir.

15 Bluetooth İle Bağlantı Oluşturma Set olarak gönderimi yapılan cihazlarınızda sizin firmanızın ismiyle cihazınız aşağıda yapacağımız gibi bağlantılarınız oluşturulmuştur tekrar yapmanıza gerek yoktur. Ama yapmanız gerekirse aşağıdaki adımlarla bunu rahatlıkla oluşturup kullanabilirsiniz. Yapacağımız ayarlar neticesinde arazide Cors a yada RTK kuracağınızda ayarları her seferinde yapmak yerine ekranınızda 3 seçim çıkar ve hangi amaç için kullanacaksanız (Cors-RTK Sabit-RTK Gezici) onu seçip ayar yapma ve ayarlarda farklılık olduğunda bağlantılarda sıkıntı yaşama gibi sorunları ortadan tamamen kaldırmış oluruz. Cihazımızda Survey Pro programımıza girdik den sonra ilk olarak iş seçimi yapmamız gerekir. İş seçimi sonrasında ekranımıza resimde de olduğu gibi menümüz gelir ve Ölçüm Başlat butonunu tıkladığımızda ProMark 800 cihazımız seri numarasıyla (PM Net) yada firmanızın ismiyle gelmiyorsa eklememiz gerekir. Cihazımız eklemek için ProMark 800 cihazımızı açıyoruz ve el ünitemizden Add Receiver Profile bluetooth sayfasına geçiş yapar ve ekranın üzerinden Başlat butonuna basarak arama yapmaya başlar ve ekranınız da bluetooth u açık olan tüm cihazlar ekranınızda belirir. Ekran da çıkan cihazı bağlantı eklemek için sol tarafına koyarak seçim işlemini yaparız. Seçimden sonra İleri butonuna basarak ProMark 800 cihazımızdan hangi fonksiyonda ve hangi ayarda kullanmak için seçim yaparız. Ekranımızda ProMark 800 nin; PM 800 seri no Net: Cihazınızın Cors a bağlanması için. PM 800 seri no Gezici: RTK gezici kurmak için. PM 800 seri no Sabit: RTK sabit kurmak için. Bu seçimlerden hangisini kullanacaksak seçimleri yapıp sol taraflarına işlemimizi tamamlarız. koyarak Bitti yi tıklayıp Ekranımızda seçimlerini yaptığımız seçimler yer alır bunların üzerine uzun tıklayıp adlandır derseniz kullanımınız daha pratik olabilir.

16 Örneğin; Cors için: GEO Cors, Sabit için: GEO RTK Sabit, Gezici için; GEO RTK Gezici. Daha öncede bahsettiğimiz gibi buradan hangisinin seçimini yaparsak seçtiğimiz ayarlar otomatik olarak geleceği için tekrardan ayar yapmak zorunda kalmamış oluruz. Bunların bize avantajı; -RTK ve Cors kurulumunu daha kolay ve hızlı geçmiş oluruz. -Ayar değişimleri nedeniyle zaman kaybetmemiş oluruz. -RTK kurarken sabiti farklı ayarlardan geziciyi farklı ayarlardan kurma gibi sıkıntıları yaşamadan sağlıklı bir şekilde ölçüm seçimimizi seçmiş oluruz. -Kullanımda aklımızda bir ayar tutmadan gayet basit bir şekilde bağlantı kurarız. Kurulumdan sonra yapmamız gereken hangi şekilde bağlanmak istiyorsak onu seçip Bağlan demektir.

17 Survey Pro- Dönüşüm Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan "ÖLÇÜM" butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir.

18 Ardından Dönüşüm menüsüne girilir. Nokta Ekle ile dönüştürülecek koordinatların olduğu nokta seçilir veya yeni nokta oluşturulur.

19 Açılan sayfada Sağ üst kısımda bulunan Ok sembolü ile Nokta seçenekleri menüsüne girilir ve yine bu ekrandaki Alet Boyu da Antn. Yük. kısmına girilir. Ekranda "Nokta İsmi" kısmına dönüşüm olacak noktanın adı gelir (Örn. P1) Alt kısımda bulunan "Konum" butonuna ile devam edilir.

20 Konum ekranında koordinat Yapısı GRİD seçilir ve gerekli doğu kuzey yükseklik değerleri girilir ve ardından sol alt köşedeki buton ile onaylanır. Nokta oluşturulduktan sonra ilk dönüşüm ekranı tekrar görüntülenir. Yatay ve Düşeyde dönüşümler için gerekli kutular işaretlenir ve alet boyu da girildikten sonra "Okumayı Başlat" butonu ile dönüşüm yapılacak nokta üzerine düzeçlenen GPS cihazı ile ortalaması alınacak nokta koordinatları okumaları başlatılır.

21 Okumalar ile ilgili detaylı bilgiler ve oturum süresi değerleri ekran da yer alır. Bu değerler yeterli olduğunda sol al köşedeki "Kabul Et" butonu ile dönüşüm işlemi tamamlanır. Bir sonraki gelen ekranda Dönüşüm yapılan Nokralar ve yatay da veya düşeyde kullanım bilgileri yer almaktadır. Dönüşüme dahil olan noktalar sayısı arttırılabilir. Nokta ekle butonu ile yukarıda anlatılan işlemler sırası ile tekrarlanarak bu sayı istenildiği kadar arttırılabilir. Noktalar eklendikten sonra "Bitti" butonu ile dönüşüm tamamlanır.

22 Dönüşümünüzü Projeksiyon Menüsündeki "Kaydet" butonu ile kaydedebilirsiniz. Bu ekrandaki "DönüşümKaydet" butonu ile devam edilir. "Site" kısmına Dönüşümünüzün adını girdikten sonra sol alt köşede ki yeşil buton ile işlemi tamamlamış oluruz.

23 Survey Pro- Dönüşüm Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan "ÖLÇÜM" butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir.

24 Ardından Dönüşüm menüsüne girilir. Nokta Ekle ile dönüştürülecek koordinatların olduğu nokta seçilir veya yeni nokta oluşturulur.

25 Açılan sayfada Sağ üst kısımda bulunan Ok sembolü ile Nokta seçenekleri menüsüne girilir ve yine bu ekrandaki Alet Boyu da Antn. Yük. kısmına girilir. Ekranda "Nokta İsmi" kısmına dönüşüm olacak noktanın adı gelir (Örn. P1) Alt kısımda bulunan "Konum" butonuna ile devam edilir.

26 Konum ekranında koordinat Yapısı GRİD seçilir ve gerekli doğu kuzey yükseklik değerleri girilir ve ardından sol alt köşedeki buton ile onaylanır. Nokta oluşturulduktan sonra ilk dönüşüm ekranı tekrar görüntülenir. Yatay ve Düşeyde dönüşümler için gerekli kutular işaretlenir ve alet boyu da girildikten sonra "Okumayı Başlat" butonu ile dönüşüm yapılacak nokta üzerine düzeçlenen GPS cihazı ile ortalaması alınacak nokta koordinatları okumaları başlatılır.

27 Okumalar ile ilgili detaylı bilgiler ve oturum süresi değerleri ekran da yer alır. Bu değerler yeterli olduğunda sol al köşedeki "Kabul Et" butonu ile dönüşüm işlemi tamamlanır. Bir sonraki gelen ekranda Dönüşüm yapılan Nokralar ve yatay da veya düşeyde kullanım bilgileri yer almaktadır. Dönüşüme dahil olan noktalar sayısı arttırılabilir. Nokta ekle butonu ile yukarıda anlatılan işlemler sırası ile tekrarlanarak bu sayı istenildiği kadar arttırılabilir. Noktalar eklendikten sonra "Bitti" butonu ile dönüşüm tamamlanır.

28 Dönüşümünüzü Projeksiyon Menüsündeki "Kaydet" butonu ile kaydedebilirsiniz. Bu ekrandaki "DönüşümKaydet" butonu ile devam edilir. "Site" kısmına Dönüşümünüzün adını girdikten sonra sol alt köşede ki yeşil buton ile işlemi tamamlamış oluruz.

29 EL KONTROL ÜNİTESİ nin EL GPS i ve DGPS OLARAK ÇALIŞTIRILMASI Nomad ve Mobile Mapper100 El kontrol ünitelerini EL GPS i olarak alıcıdan bağımsız olarak çalıştırılması işleminde genel bağlantı ayarları NOMAD için sabit com port ve baud hızı ; Com 2 ve 9600 dür. MobileMapper100 içinse bunu kendimiz ayarlamaktayız. Bunun için aşağıdaki uygulamayı gözden geçiriniz. Sol üst köşede bulunan Start butonu ile yada ana ekranınıza atanmış olan GNSS toolbox a girilir. GNSS TOOLBOX ana menüsünde karşınıza çıkan NMEA ÇIKIŞI seçilir. Karşınıza çıkan ekran da Bağlantı noktası: COM X Baud Hızı : XXXX buradan bağlantı tipleri ayarlanır Örneğin MM100 içinde COM seçeneğini uygulayalım.

30 sonrasında mesajlar sekmesine girerek tüm işaretlenmelerinin tikli olduğuna ( GGA,GLL,GSA, ) ve en alttaki ZDA sekmesinin tikli olup 10sec seçili olduğuna dikkat edilmelidir. Sonrasında Buradan sağ üst köşede bulunan ok sekmesi ile çıkılır ve Survey Pro çalıştırılır. Gerekli iş ayarları ve projeksiyon tanımlaması yapıldıktan sonra; Survey Pro Ana Ekranında Ayarlar ikonuna tıklandıktan sonra karşınıza alıcılar sekmesi çıkacaktır. Buradan Mobile Mapper 100 yada ( ProMark 200 olarak gözükebilir) aygıtına birkez tıklanır ve sağ alt köşede bulunan yönlendirme ok larıyla NMEA GPS sekmesine girilir ve aşağıdaki sağ tarafta bulunan Şekildeki gibi genel bağlantı ayarları yapılır.

31 Sol alt köşede bulunan yeşil ok butonu ile onaylanarak çıkılır. Survey pro da Ana menü ye gelerek Aplikasyon ikonu tıklanır. Aplikasyon menüsünden 2. Sayfaya geçilerek navigasyon ikonuna tıklanır. Aşağıdaki ekrandaki gibi Pozisyon sekmesine girildikten sonra Karşınıza gelen koordinat değerlerini kaydetmek için Hafıza_WP Aplikasyon içinse Hedef sekmesi kullanılır.

32 GPSFormat Programının Güncellenmesi Bilgisayarınızda yüklü olan GpsFormat programınızın en güncel versiyonunu bilgisayarınıza yüklemek için herhangi bir setup dosyası edinmeden program üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz. Bunun için; Dosya/Uptade butonuna basıyoruz. Eğer kullandığımız sürümün daha güncel bir sürümü var ise internet bağlantınız üzerinde denetleniyor ve ekranınızda c:\updategf.exe Complette uyarısı almanız güncel sürümün var olduğu ve bilgisayarınıza updategf.exe ismi ile C klasörünüze kayıt edildiği anlamındadır. Çıkan uyarının üst tarafında hangi sürümünü indirdiği de ekranınızda kullanıcılarına bilgi olarak sunulmaktadır. Ekranda bu uyarıyı aldıkdan sonra Tamam butonuyla işleminizi tamamlıyoruz ve yeni versiyonu aktif hale getirmek için açık olan GpsFormat programını kapatıyoruz. Bilgisayarımdan C sürücümüze girerek indirdiğimiz updategf.exe isimli dosyamızı çalıştırarak yükleme işleminin akabinde yeni versiyonumuz bilgisayarımıza yüklenmiş oluyor.

33 Not: GpsFormat programı online güncelleme sürümüyle gelen bir özelliktir. Bilgisayarınızda yüklü olan sürümü programınız açık durumdayken ekranın sol üst tarafından bakabilirsiniz. Daha alt bir sürüm kullanıyorsanız eğer Geomatics Group teknik birimiyle irtibata geçerek sürümünü edinebilirsiniz.

34 Survey Pro Projeksiyon Seçimi Survey Pro'da Kişisel Menü ekranına eklenen "Projeksiyon" butonuyla veya Ölçüm -->Projeksiyon adımları ile Seçim ekranı görüntülenir. Dilim Seç Butonu ile devam edilir.

35 seçilir. Veri Tabanı Seç ile daha önceden oluşturulan coordinat dosyaları Örnek olarak TR_ED50.csd Dosyası seçilmiştir.seçim yapılır ve Yeşil buton ile Seçim onaylanır ve ekrana gelen Değişim sorusu onaylanır. Yöre ve Alan kısımlarından seçimler yapılır. Bitti butonu ile onaylanır seçimler.

36 Böylece Projeksiyon ayarlanmış olur.

37 Spectra Precision (Ashtech) ProMark 800 Uygulama Notları Konu: Survey Pro Programı ile TUSAGA Aktif Bağlantısı. ProMark 800 GNNS alıcısı bize ölçüm için birçok alternatif yöntem sunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde en çok kullanılanı TUSAGA Aktif (CORS-TR) ağına bağlanılarak yapılan RTK yöntemidir. ProMark 800 GNSS alıcısı yeni nesil bir alıcı olduğundan GSM modem ProMark500 deki gibi dâhili yapıdadır. TUSAGA Aktif ağına bağlanabilmemiz için ProMark 800 üzerindeki GSM modemde bulunan hazneye GPRS bağlantısı kurabileceğimiz bir SIM Kart takmamız gerekmektedir. Uyarı: Kullanılacak olan SIM Kartın PIN Kilidi olmamalıdır. PIN Kilidini SIM Kartı bir cep telefonuna takarak Ayarlar / Güvenlik / PIN Kilidi bölümünden kapatabilirsiniz. Not: Kullanılan SIM Kartın telefon görüşmelerine kapalı, Data Hattı ya da 3G Hattı olması tavsiye edilir. Telefon görüşmelerine açık bir hat kullanıldığında arazi çalışması sırasında bir arama geldiği takdirde GPRS bağlantısı kesilir ve bu da TUSAGA Aktif ağından kopmamıza neden olur. Not: Firmamız tarafından ProMark500 & ProMark800 GNSS alıcı kullanılarak yapılan testlerde ortalama 11 uydu izlenerek, günde 14 saat ortalama ile ayda 26 gün çalışıldığında GPRS üzerinden

38 indirilen düzeltme verisi toplamda 500 MB tan az olmaktadır. Bu nedenle TUSAGA Aktif Ağına bağlanmak için alacağınız 1 GB limitli bir 3G hat yeterli olacaktır. SIM kart takılan ProMark 800 aç / kapat tuşuna basılarak açılır. Kontrol ünitesi (Mobile Mapper 120 & Nomad & Ranger) aç / kapat tuşuna basılarak açılır. Survey Pro Programı ile TUSAGA Aktif Ağına bağlanmak için; Masa üstünde bulunan kısa yol çift tıklanarak Survey Pro programı çalıştırılır. Ölçüm Başlat butonunu tıkladığımızda ProMark 800 cihazımız seri numarasıyla (PM Net) yada firmanızın ismiyle gelmiyorsa eklememiz gerekir. Cihazımız eklemek için ProMark 800 cihazımızı açıyoruz ve el ünitemizden Add Receiver Profile bluetooth sayfasına geçiş yapar ve ekranın üzerinden Başlat butonuna basarak arama yapmaya başlar ve ekranınız da bluetooth u açık olan tüm cihazlar ekranınızda belirir. Ekran da çıkan cihazı bağlantı eklemek için sol tarafına koyarak seçim işlemini yaparız. Seçimden sonra İleri butonuna basarak ProMark 800 cihazımızdan hangi fonksiyonda ve hangi ayarda kullanmak için seçim yaparız. Ekranımızda ProMark 800 nin; PM 800 seri no Net: Cihazınızın Cors a bağlanması için. PM 800 seri no Gezici: RTK gezici kurmak için. PM 800 seri no Sabit: RTK sabit kurmak için. Bu seçimlerden hangisini kullanacaksak seçimleri yapıp sol taraflarına koyarak Bitti yi tıklayıp işlemimizi tamamlarız. Ekranımızda seçimlerini yaptığımız seçimler yer alır bunların üzerine uzun tıklayıp adlandır derseniz kullanımınız daha pratik olabilir. karşısında profile verdiğimiz isim yazar. Biz çalışmamızda CORS-TR yazmıştık ve aşağıdaki resmimizde de bunu görebiliriz. Profilimizi ekledik den sonra sonra ekranımızda Connect to VRSCMRP belirdi. Cihazımızda daha önce Tusaga-Aktif sisteminden gelen kullanıcı adı ve şifreyi girdiysek burayı işaretleyebiliriz. Bu bizim daha hızlı bağlanmamızı sağlayan kullanıcı adı sayfasını göstermeden geçen bir seçimdir. Kullanıcı adı ve şifreyi daha önce hiç girmediysek burayı

39 işaretlemeden Bağlan > diyoruz ve bir sonraki bağlantımızda bu kısmı işaretleyerek arada çıkan sayfalara girmeyerek direk ve hızlı olarak sistemle bağlantı kurabiliriz. Yukarıdaki anlatımlarımız da hattımızın çalışıyor olabileceğini fakat internet bağlantısının bağlı olmadığını söylemiştik. Bağlantıyı oluşturmak için; Alıcıya bağlan sayfasındaki cors kısmını seçip butonunu tıklıyoruz. Gelen sayfada karşımıza ölçüm sekmesi gelecektir basarak Modem kısmına geçiş yapıyoruz. Modem kısmında Dahili GPRS Modem seçilir alt sekmede ; Karşımıza gelen sayfaya APN (access point name) giriyoruz. Hattımız 3G ise: mgb Hattımız 2G ise: internet Hattımız Turkcell ve Tusaga-Aktif e bildirdiğimiz ise: tusagatkgm Olarak girişimizi yapıyoruz ve ekranın sol alt köşesinde yer alan OK butonuna basıp onaylıyoruz. Cihazımızın internet bağlantısı ve Cors ağ bağlantısı tanımlandığı için Connect to VRSCMRP işaretsiz olarak Bağlan butonunu tıklıyoruz. İnternet bağlantısını da sağlıklı bir şekilde kurduğumuzu NTRIP Servisi Seçin sayfasının açılmasıyla doğruluğunu kontrol etmiş oluyoruz. Eğer bu sayfamız açılmazsa sıkıntımızın internet bağlantısından kaynaklandığını ve yukarıda bahsettiğim internet bağlantısı oluşturma kısmına tekrar bakarak oluşturmanızı tavsiye ederiz. NTRIP Servisi Seçin sayfası açıldığında; Ekranımıza girdiğimiz IP ve Port doğrultusunda yayını yapılan oluşturulmuş MallPoint lerimiz gelecektir. Buradan DGPSNET haricinde istediğimiz birini seçebiliriz. DGPSNet metre altı yayın yapar dolayısıyla bağlandığımızda cihazımız Floot dahi olmayaıp hep DGPS olacaktır. Örneğin VRSCMRP point imizi seçiyoruz ve alt kısmına Tusaga-Aktif sisteminin mail attığı Kullanıcı Adı ve Şifremizi

40 giriyoruz. Kaydet butonunu işaretleyerek VRSCMRP point i seçildiğinde kullanıcı adı ve şifre bilgilerinin istenmemesi için işaretliyoruz. Dikkat: Buradan başka bir MallPoint seçersek programımız bizden tekrar Kullanıcı Adı ve Şifre isteyecektir. Bu şartlar altında kullanıcı adı ve şifremizi girdik den sonra cihazımız son bağlantı ekranını açacaktır. Burada ekranımızdan JY (Jalon Yüksekliği) ni kontrol edip Bitti butonunu tıklayıp otomatik olarak alım sayfasına yönlendirecektir. NTRIP Servisi Seçin sayfası gelmesi hattınızın internete sorunsuz bağlandığını simgeliyordu. GNSS Ölçüm Başla sayfasında ise radyo kısmının karşına gelen; 100%: Kullanıcı adınızın düzgün bir şekilde çalıştığını, 50%: Kullanıcı adınızın çalıştığını fakat Tusaga-Aktif yayının yavaş geldiğini, 0%: Tusaga-Aktif yayının olmadığı yada üyeliğiniz ile ilgili bir sıkıntı olduğunu simgeliyor. Genellikle kullanım süresinin bitmesi durumunda karşılaşacağınız bir durumdur. Ayrıntılı bilgi almak isterseniz Tusaga-Aktif müşteri hizmetlerinden den 2 yi tuşlayarak kullanıcı adınızı bildirerek bağlantınız hakkında bilgi alabilirsiniz.

41 Rinex Formatına Dönüşüm Kurulum: Yaptığımız statik ölçülerin tüm dengeleme yazılımlarında değerlendirilebilmesi için global bir format olan Rinex formatına dönüştürülmesi gereklidir.bu işlem için Geomatics programlar cd si içerisinde bulunan GNSS Solutions programı bilgisayara kurulur. Program kurulduktan sonra Başlat >Tüm Programlar > GNSS Solutions > Tools altında bulunan RINEXConverter programı çalıştırılır.program penceresi Şekil 1 deki gibidir. Şekil_1 Kullanım: Açılan pencerede (1) Mod Seçiniz sekmesi tıklanır ve menüden Rinex< -- > Atom seçilir. Daha sonra (2) Giriş Dizini butonu seçilerek statik datalarımızın bulunduğu dizin seçilir. Ardından (3) Çıkış Dizini butonu yardımı ile rinex dataları kaydedeceğimiz klasör seçilir.

42 Şekil_2 Şekil_3

43 Giriş ve Çıkış dizinlerimizi belirledikten sonra (4) Dosya tipi menüsünden ATOM Ham Veri Dosyaları seçilir ve alt tarafta mavi ile gösterilen şekilde tüm ham veri dosyaları seçilir( ctrl tuşu yardımı ile tüm dosyalar seçilebilir.) Son olarak (5) Başla butonu tıklanarak tüm ham verilerimizin belirlediğimiz çıkış dizinine export edilmesi sağlanmış olur. Açıklama: Rinex dönüşümü sonrasında her ham veri dosyamız için.10o,.10n,.10g uzantılı 3 dosya oluşur. Bu dosyalardan.10o uzantılı dosya gözlem dosyası,.10n uzantılı dosya GPS navigasyon dosyası,.10g uzantılı dosya ise Glonass navigasyon dosyasıdır bu 3 dosya rinex dosyası olarak gerekli kurumlara teslim edilebilir.

44 SURVEY_PRO HAT YAY APLİKASYONU DETAYLI KULLANIM REHBERİ Survey Pro da CORS-TR yada RTK kurulumunu gerçekleştirdikten sonra Ana menü üzerinde bulunan Aplikasyon Hattı butonu ile işlem başlatılır. Hattı tanımlayın butonunu seçtikten sonra Başlangıç noktası ve hattın tanımlanacağı 2. Nokta seçilir.

45 Aplike dediğinizde karşınıza çıkacak olan ekran üzerinde Hattın ne kadar dışında olduğunuzu bulunduğunuz yerin kot yüksekliğinin hat üzerindeki kot ile arasındaki farkı ve başlangıç noktanıza olan uzaklığı görebilirsiniz. Ekran üzerinde Sonuçlar dediğinizde bulunmuş olduğunuz yerin koordinat değerlerini görebilir ve nokta olarak kaydedebilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz hat sayesinde Hat üzerinde yürüyebilir, referans olarak başlangıç noktasından sonra belirli bir mesafeyi ayarlayabilirsiniz.

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU

SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU SURVEY PRO NOKTA ALIMI VE APLİKASYONU 1-ALIM Epoch50 GNSS alıcısı ile arazide alım veya aplikasyon yapılabilmesi için öncelikle bir RTK ağa bağlanılması gerekmektedir.bağlanılan bu RTK ağı Tusaga-Aktif(CORS-TR)

Detaylı

Survey Pro- Dönüşüm. Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan "ÖLÇÜM" butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir.

Survey Pro- Dönüşüm. Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan ÖLÇÜM butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir. Survey Pro- Dönüşüm Dönüşüm için Ana Menü'de bulunan "ÖLÇÜM" butonuna basılır. Açılan ekranda Projeksiyon Butonu ile Devam edilir. Ardından Dönüşüm menüsüne girilir. Nokta Ekle ile dönüştürülecek koordinatların

Detaylı

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI FC200 BLUETOOTH LU CEP TELEFONU İLE İNTERNETE BAĞLANMA VE TOPSURV 7.2 CORS DÜZELTME ALMA AYARLARI SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI Bu doküman dahili GSM modemi olmayan Topcon GNSS alıcılarının

Detaylı

SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU

SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU SİNO GNSS COMNAV T 300 CARLSON SURVCE 5.0 KULLANIM KILAVUZU www.adastekmuhendislik.com.tr Öveçler mah.1315.sok.6/4 Çankaya/ANKARA TEL: 0 312 473 83 37 FAX: 0 312 473 83 39 info@adastekmuhendislik.com.tr

Detaylı

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir.

Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. MAGNET FIELD PROGRAMINDA CORS-TR SİSTEMİNİN KULLANILMASI Kontrol ünitesi açıldıktan sonra sol üstte bulunan Windows simgesine tıklanarak menüden MagnetField programı seçilir. Magnet Field programının açılması

Detaylı

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU

MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU MAGNET FIELD RTK HIZLI KULLANIM KLAVUZU Topcon yeni nesil arazi ölçüm programı olan Magnet Field in RTK uygulamalarındaki kullanımını anlatan dökümandır. Doküman RTK uygulamalarında anten yüksekliklerinin

Detaylı

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI

SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI FC100/200 CF EFORA GPRS KART İLE İNTERNETE BAĞLANMA VE TOPSURV 7.2 CORS DÜZELTME ALMA AYARLARI SABİT REFERANS İSTASYONUNDAN DÜZELTME ALINMASI Bu doküman dahili GSM modemi olmayan Topcon GNSS alıcılarının

Detaylı

R100 Kullanım Kılavuzu

R100 Kullanım Kılavuzu R100 Kullanım Kılavuzu Bluetooth Ayarlarının Yapılması: Cg Survey programı çalıştırılır. Ayarlar bölümünden çalışma seçimine tıklanır. Çalışma seçimi cihaz ayarlarının yapıldığı bölümdür.tüm RTK ve Cors

Detaylı

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V )

RTK Sabit İstasyon Kurulumu (V ) RADYO RTK REFERANS (SABİT) KURULUMU FieldGenius, radyo modem donanımı bulunduran GNSS alıcılarını RTK yöntemi üzerinden kontrol edebilir. Koordinatları bilinen bir jeodezik yer kontrol noktasına sehpa

Detaylı

Sol üst köşede bulunan (1) Dosya sekmesi tıklanarak Aç komutuyla JXL / RW5 / uzantılı datanızı bilgisayarda nereye

Sol üst köşede bulunan (1) Dosya sekmesi tıklanarak Aç komutuyla JXL / RW5 / uzantılı datanızı bilgisayarda nereye Geomatics Group Teknik Cihazlar GPSFORMAT Format Dönüşüm ve TKGM Formatında Çıktı Alma Programı GEOMATİCS GPSFORMAT YAZILIMINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ Geomatics Group tan satın aldığınız Türkiye İthalatçısı

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

Zoru Kolay Yapmak İçin...

Zoru Kolay Yapmak İçin... Zoru Kolay Yapmak İçin... 3308 Mesleki Eğitim Okullarında Öğrenci Takip Programı KURULUM Programı http://www.cetasey.com/userfiles/file/setup.exe adresinden bilgisayarınıza indirip kurun. Daha sonra programın

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2

ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 ÖĞRENME FAALİYETİ 2 AMAÇ Kablosuz kişisel alan ağlarda kullanılan teknolojileri kavrayıp wi-fi ve bluetooth ağ cihazlarını tanıyacak, kablosuz kişisel alan ağ kurulumunu yapabileceksiniz.

Detaylı

Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması

Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması Sayı : 02 Konu : STONEX Format Çevirici ilepoligon ve Detay Alım Çıktılarının Alınması Giriş TKGM nin TUSAGA AKTİF kullanılarak yapılan ölçülere ait istediği Poligon ve Detay Alım çıktılarının doğrudan

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN;

KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; KÜTÜPHANE KAYNAKLARINA DIŞARIDAN (PROXY SUNUCU KULLANARAK) BAĞLANMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER A. INTERNET EXPLORER KULLANICILARI İÇİN; 1. İnternet Explorer açılır. ARAÇLAR > İNTERNET SEÇENEKLERİ iletişim

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Ashtech ProMark 100 Uygulama Notları

Ashtech ProMark 100 Uygulama Notları Ashtech ProMark 100 Uygulama Notları Konu: Fast Survey Programına 7 Parametre Girilerek ED50 Datumunun Eklenmesi. ProMark 500 GNSS alıcısında ölçüm için en çok kullanılan yöntem TUSAGA Aktif sistemine

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu

Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu Ortam İzleyici Kullanım Kılavuzu BARAN ELEKTRONİK SİSTEMLERİ SAN. TİC. LTD. ŞTİ İçindekiler Ana Ekran... 2 Mail kurulum Ekranı... 3 Cihaz Ekleme ve Otomatik Tarama Ekranı... 4 Manuel Cihaz Ekleme ve Adlandırma...

Detaylı

TRU (TOPCON RECEIVER UTILITY )ÜZERİNDEN RADYO MODEMİN AYARLANMASI

TRU (TOPCON RECEIVER UTILITY )ÜZERİNDEN RADYO MODEMİN AYARLANMASI TRU (TOPCON RECEIVER UTILITY )ÜZERİNDEN RADYO MODEMİN AYARLANMASI START İKONUNA TIKLAYIP PROGRAMLAR MENÜSÜNDE TRU PROGRAMINI ÇALIŞTIRIN. Device seçeneğini seçip Aplication Mode kısmına gelin. Modem Managing

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 7 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI 1 (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu

MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu MapCodeX MapLand Kullanım Kılavuzu Versiyon Numarası: 1.0 ------------------------------- Kullanım Kılavuzu 2015 info@ www. MapCodeX MapLand İşlem Araçları Çalışma Dosyası Aç Haritanın ve son çalışma dosyasının

Detaylı

Klavuzun içerisinde Epoch50 ile ilgili tüm kurulum ve fonksiyonların anlatımı yer almaktadır.

Klavuzun içerisinde Epoch50 ile ilgili tüm kurulum ve fonksiyonların anlatımı yer almaktadır. GİRİŞ Epoch50 Nedir? Profesyonel bir iş için,günümüzün rekabetçi iş ortamlarında önemli olan doğru araçlar satın almaktır.epoch50 şuana kadar Dünyanın en iyi ve en stabil çalışan GNSS alıcısıdır.klavuzun

Detaylı

RPMNET WOLVOX REPORTER

RPMNET WOLVOX REPORTER RPMNET WOLVOX REPORTER TANITIM : EFAR YAZILIM LTD.STI Tarafından Geliştirilen EFAR Wolvox Reporter AKINSOFT Wolvox Kullanıcılarının Android İşletim Sistemi Yüklü Cep Telefonlarından Online Olarak Kullandıkları

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ...

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU İçindekiler A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... 3 1.Profil Bilgilerini Düzenleme Ve Lisansüstü Başvuru Modülü..

Detaylı

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız.

Ana Sayfaya Git. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Yukarıdaki adrese tıklayıp, sizlere e-posta ile iletilen, «Kullanıcı adı» ve «Şifre» bilgileriniz ile giriş yapınız. Sisteme giriş yapıldıktan sonra karşımıza bu ekran gelir. Burada sol üstte bulunan

Detaylı

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012

T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı. Evrak Logo Ekleme Kılavuzu. Kasım 2012 T.C. İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Evrak Logo Ekleme Kılavuzu Kasım 2012 İçerik 1 Birim Logosu Kayıt İşlemleri... 3 1.1 Tek Logo Ekleme İşlemleri... 4 1.1.1 Logo Pozisyonu :... 5 1.1.2

Detaylı

Harita Güncelleme MODEL. - Model ; DAİİCHİ üniteye sahip olan TÜM modeller PROSEDÜR. 1. Öncelikle bilgisayarınızdan

Harita Güncelleme MODEL. - Model ; DAİİCHİ üniteye sahip olan TÜM modeller PROSEDÜR. 1. Öncelikle bilgisayarınızdan Harita Güncelleme Bu broşür DAİİCHİ marka Navigasyon ünitesine sahip olan Hyundai modellerimizin, Navigasyon programındaki haritanın güncelleme işleminin nasıl yapılacağı konusunda bilgilendirme amacıyla

Detaylı

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası

Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Argox Yazıcılar İçin Bartender Programı Üzerinden Etiket Tasarımı Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 18.08.2017 Copyright 2017 AKINSOFT 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi AKINSOFT WOLVOX

Detaylı

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU

ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU ZİRVEDRİVE IOS YAZILIMI KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Girişi: Giriş ekranınd sisteme giriş yapılır. dan kullanıcı adı ve şifre bilgileri girilip giriş butonuna basılarak Sistem Ekranı: 4 2 1 2 3 Klasörler

Detaylı

SYTP ÜYELİK İŞLEMLERİ

SYTP ÜYELİK İŞLEMLERİ 1-)Kullanıcı,tarayıcının adres çubuğuna, bağlı bulunduğu ilin sytp linkini yazdığı zaman karşısına ilk olarak sağ taraftaki gibi bir ekran gelir. 2-)Sisteme üye olacak olan eczane kullanıcısı sağ taraftaki

Detaylı

Kullanıcı Giriş Ekranı

Kullanıcı Giriş Ekranı KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Giriş Ekranı Programı ilk defa kurduysanız kullanıcı adınız ve şifreniz palmiye dir. Server a bağlanmak için server yazan kutuya tıklayınız. IP Numarası olarak Server IP Numarası

Detaylı

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU PALET TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU

FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU. Hazırlayan FURKAN TUZCU FOCUS 6 TOTAL STATION KISA KULLANIM KLAVUZU Hazırlayan FURKAN TUZCU * Yeni İş Oluşturulması Yapılacak ölçümlerin, arazide toplanan verilerin kaydedilmesi için bir iş dosyası oluşturulması gerekmektedir.

Detaylı

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

Şekil 2.1 : Şekil 2.2 : Şekil 2.3 :

Şekil 2.1 : Şekil 2.2 : Şekil 2.3 : BÖLÜM 2 MĐCROWIN 32 PROGRAMININ BĐLGĐSAYARA YÜKLENMESĐ 2.1 - Giriş: PLC de tasarlanan projeyi çalıştırabilmek için Micro/WIN 32 veya Micro/WIN 16 paket programın öncelikle bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir.

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU

T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU T.C. MALİYE BAKANLIĞI (EBYS) ELEKTRONİK İMZA İLE EVRAK İMZALAMA KULLANICI KILAVUZU 2015 ARALIK I 1. İçindekiler 1.1 Paraf Bekleyenler... - 1-1.2 İmza Bekleyenler... - 2-1.3 e-imzalama İşlemi... - 4-1.4

Detaylı

GPSFormat Programının Güncellenmesi

GPSFormat Programının Güncellenmesi GPSFormat Programının Güncellenmesi Bilgisayarınızda yüklü olan GpsFormat programınızın en güncel versiyonunu bilgisayarınıza yüklemek için herhangi bir setup dosyası edinmeden program üzerinden gerçekleştirebiliyorsunuz.

Detaylı

Ürün Ekleme Kitapçığı

Ürün Ekleme Kitapçığı Ürün Ekleme Kitapçığı İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN EKLEME 3 1.1.KULLANICI GİRİŞİ 3 2.Ürün Menüleri 5 2.1.Genel 5 2.2.Veri 5 2.3. Bağlantılar 8 2.4. Özellik 8 2.5. Seçenek 9 2.7. İndirim 10 2.8. Kampanya 11 2.9.

Detaylı

VERİ ANALİZ KÜPLERİ. Küp Tasarım Formu (504200)

VERİ ANALİZ KÜPLERİ. Küp Tasarım Formu (504200) VERİ ANALİZ KÜPLERİ Küp Tasarım Formu (504200) Küp tasarım formunun amacı; kullanıcılarımızın kendi veri analiz küplerini basit ve kolaylaştırılmış bir ekran yardımı ile tasarlamalarına yardımcı olmaktır.

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ KULLANMA KILAVUZU ÖĞRENME YÖNETİM SİSTEMİ MOODLE Öğrenme Yönetim Sistemleri, ağ üzerinden eş zamanlı olmayan öğrenme materyali sunma, sunulan öğrenme materyalini

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU

UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU UZAKTAN EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (MMYO)EĞİTMEN YARDIM KILAVUZU MERSİN, 2018 MERSİN MESLEK YÜKSEKOKULU ANA SAYFASI TANITIMI Mersin Meslek Yüksekokulu resmi web sitesine http://uzak4.mersin.edu.tr/index.php

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ...

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ BAŞVURU KILAVUZU İçindekiler A) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU SİSTEMİNE GİRİŞ...2 B) LİSANSÜSTÜ BAŞVURU İŞLEMLERİ... 3 1.Profil Bilgilerini Düzenleme Ve Lisansüstü Başvuru Modülü..

Detaylı

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri...

İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 1 İçindekiler Hitit Sayım Cihazı Kurulum ve Kullanım Kılavuzu... 2 Sayım Cihazı Kurulum İşlemleri... 2 Hitit Kurulum işlemleri... 5 Cihazdan Sayım İşlemleri... 8 Sayım Dosyasının Hitit e Okutulması...

Detaylı

HSE Radar İş Sağlığı ve Güvenliği Yazılımı

HSE Radar İş Sağlığı ve Güvenliği Yazılımı HSE Radar İş Sağlığı ve Güvenliği Yazılımı E-Reçete Uygulaması Kullanım Kılavuzu Versiyon 1.2.45.0 Doküman No: AGR.GUI.O.002E/T.REV1 Doküman Tipi: Eğitim Dokümanı Başlık: HSE Radar Eğitim Yönetimi Modülü

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi

TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi TecCom TecLocal Programı Kurulum ve Yapılandırma Rehberi Giriş: TecLocal programı TecCom elektronik ticaret platformu üzerinden sisteme kayıtlı tedarikçi/distribütör firmalara bağlanmayı sağlayan ücretsiz

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum

robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) Kurulum robotsan idea Kontrol Kartı (idea Board) 1 Genel Bakış Bu dokümanda, robotsan tarafından geliştirilmiş olan idea Kontrol Kartları nın programlanabilmesi için işletim sistemine tanıtılması sırasında yapılması

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon

Ecat 8. Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon Ecat 8 Hakbim Bilgi İşlem A.Ş. Versiyon 2015 01.01 1 Ecat8 Nedir? Firmaların elektronik yedek parça kataloğu ihtiyacını karşılamak için Hakbim Bilgi İşlem tarafından geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam

Detaylı

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu OPERATÖR SERVİSLERİ Kullanıcı Kılavuzu Versiyon Tarih Yazan Tanım 1.0 01-08-2013 Burcu Kayacık Yalman Turkcell Servisleri 2.0 08-10-2014 Burak Şanlı Vodafone Servisleri 2.1 17-10-2014 Gül GÖNLÜBEYAZ Düzenlemeler

Detaylı

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3

İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 İçindekiler Tablosu Talep Destek Yönetim Sistemi Programı...3 1. Özellikler.3 2. Kullanım..3 2.1. Ana Sayfa..5 2.2. Talep Modülü.7 2.3. Takibim Modülü 9 2.4. Takipte Modülü..11 2.5. Silinen Talepler Modülü...11

Detaylı

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU

CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU CİSCO ANY CONNECT UYGULAMASI İLE İÇ KAYNAKLARA ERİŞİMİ KLAVUZU Cisco any connect uygulaması ile kurum dışındaki bir bağlantı noktasından, mobil cihazlar (cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayar) ile

Detaylı

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ

ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ TÜZEL KİŞİLER İÇİN WEB ARAYÜZÜ KULLANIM KILAVUZU 1 İçindekiler 1. ULUSAL ELEKTRONİK TEBLİGAT SİSTEMİ HESABI OLUŞTURMA... 3 1.1. E-DEVLET İLE İŞLEM YETKİLİSİ KAYDI OLUŞTURMA...

Detaylı

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu

TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU Online İşlemler (Basılı Evrak Stok Takip Sistemi ) Kullanma Kılavuzu 1. Giriş Bu kılavuz; Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Online İşlemler sisteminde, Basılı Evrak Stok Takip Sisteminin kullanımını anlatmak amacı ile hazırlanmıştır. Bu sistem ile; - Basılı Evrak

Detaylı

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu

Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Rezistivite Cihazı Kullanım Klavuzu Açılış ekranı açıklamaları: 1 - Son çalışma aç : Cizhazda en son çalışma yaptığınız dosyayı açar. 2 - Dosya aç : İstediğiniz dosyayı açmanızı sağlar. 3 Yeni çalışma

Detaylı

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU EĞİTMENLER İÇİN UZAKTAN EĞİTİM SİSTEMİ (MOODLE) eders.giresun.edu.tr KULLANIM KILAVUZU İçindekiler Sisteme Giriş Yapma... 2 Sanal Ders Oluşturma... 3 Sisteme Materyal Yükleme... 13 Sisteme Sanal Ders Videosunu

Detaylı

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır.

Adres sorgu ekranında harita üzerindeki katmanların listelendiği Katman Listesi ve bu katmanlara yakınlaşmak için Git düğmesi bulunmaktadır. YARDIM DOKÜMANI 1. Giriş Ekranı Kent Rehberi uygulaması ara yüzünde, sorgulama işlemleri bölümü, haritacılık araçları bölümü, temel araçlar bölümü, sağ tık menüsü ve navigasyon işlemleri bölümleri bulunmaktadır.

Detaylı

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARI ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NAVİGASYON CİHAZLARINDA YAŞANAN BAŞLICA ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ EĞİTİM NAVİGASYON NASIL ÇALIŞIR? 1 Navigasyon cihazında bulunan GPS alıcısı, uydu sinyalleri aracılığıyla

Detaylı

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Sayfa1 Tarih Revizyon No 2012 / Ocak 1 İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 3-5 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 6-9 3. RTK Sabiti Yapılandırma Ayarları

Detaylı

GPSTURK SL350D Navigasyon İçin 2009/2 Güncellemesi Ve Yapılması Gerekenler!!!!!!!!

GPSTURK SL350D Navigasyon İçin 2009/2 Güncellemesi Ve Yapılması Gerekenler!!!!!!!! GPSTURK SL350D Navigasyon İçin 2009/2 Güncellemesi Ve Yapılması Gerekenler!!!!!!!! Değerli GPSTURK SL350D GPS NAVİGASYON Kullanıcıları; Yapacağımız 15 aşamalı işlem ile GPSTURK SL350D NAVİGASYON cihazlarımız

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YENİ WEB SİTESİ BİRİM YETKİLİSİ WYS (WEB YÖNETİM SİSTEMİ) KULLANIM KLAVUZU

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YENİ WEB SİTESİ BİRİM YETKİLİSİ WYS (WEB YÖNETİM SİSTEMİ) KULLANIM KLAVUZU YENİ TASARIM KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YENİ WEB SİTESİ BİRİM YETKİLİSİ WYS (WEB YÖNETİM SİSTEMİ) KULLANIM KLAVUZU WYS : WEB YÖNETİM SİSTEMİ Wys yetkili olduğumuz birimin web sayfası ile ilgili her

Detaylı

Excel Uygulaması Kullanım Kılavuzu

Excel Uygulaması Kullanım Kılavuzu Excel Uygulaması Kullanım Kılavuzu 1- Biotekno Hakkında... 2 2- Kullanıcı Bilgileri... 3 3- Uygulamanın İndirilmesi... 3 4- Ayarlar... 5 5- SMS Gönderimi... 5 6- Raporlar... 10 7- SMS Kişiselleştirme...

Detaylı

İMZAGER PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM İMZA TİPİNDE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA

İMZAGER PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM İMZA TİPİNDE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA İMZAGER PROGRAMI İLE UZUN DÖNEM İMZA TİPİNDE ELEKTRONİK İMZALI BELGE OLUŞTURMA 1. Amaç Bu doküman belgelerin elektronik imzalanmasını ve imzalı bir dokümandaki imzaların görüntülenmesini ve yönetilmesini

Detaylı

KÖHLER. Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19

KÖHLER. Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19 KÖHLER Okuma Programı Kullanma Klavuzu v 2.86 MERKEZ ADANA BÖLGE TEL: 0212 256 81 90 TEL: 0322 352 75 70-07 FX: 0212 256 81 97-98 FX: 0322 352 13 19 İZMİR BÖLGE ANKARA BÖLGE TEL: 0232 459 59 95 TEL: 0312

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

Admin. Admin.

Admin. Admin. Admin İçindekiler VeduBox Admin... 3 Ana Sayfa... 3 Ayarlar... 3 Genel... 3 Ödeme... 4 Ders... 4 Sms-Email... 4 Diğer... 5 Şube Yetkilileri... 5 Öğretmenler... 5 Kullanıcı İşlemleri... 5 Şubeler... 5 Şube

Detaylı

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ?

MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? MAKİNA BAKIMLARINIZI NASIL TAKİP EDERSİNİZ? 1- www.myvisionlink.com Adresi size tanımlı olan Kullanıcı Adı ve Şifre ile ziyaret edilir. 2- Ana sayfadaki Filo sekmesinden istenilen makinanın satırına çift

Detaylı

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu

Öğrenciler için Kablosuz İnternet Erişimi (Wi-Fi) Kullanım Kılavuzu T.C. KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı bidb@ahievran.edu.tr Sayfa 1 / 9 KABLOSUZ AĞ TEKNOLOJİLERİ Öğrencilerimizin taşınabilir cihazlarından

Detaylı

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi

HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU. TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi HYS KANITLAYICI BELGE KILAVUZU TEMMUZ-2014 Uygulama Geliştirme ve Destek Şubesi İçindekiler Tablosu GİRİŞ...2 I. BÖLÜM...3 HARCAMA BİRİMİ TARAFINDAN YAPILACAK İŞLEMLER...3 A. Kanıtlayıcı Belge Ekleme...3

Detaylı

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI

AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI AYBEL YAZILIM E-REÇETE PROGRAMI İŞYERİ HEKİMLERİNİN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER E-REÇETE YAZABİLMELERİ İÇİN - E-imza sahibi olmak, Elektronik imza (e-imza) usb dongle cihazınızın bilgisayarınıza tanıtılması

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

Yardım Masası Ekran Kullanım Kılavuzu

Yardım Masası Ekran Kullanım Kılavuzu 1 Yardım Masası Ekran Kullanım Kılavuzu 1. Giriş Ekranı Yardım Masası uygulamasına, http://yardimmasasi.anadolusigorta.com.tr linki üzerinden, Self Servis kullanıcı adı ve tek şifre ile giriş yapılmaktadır.

Detaylı

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ÇANKRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI KABLOSUZ EDUROAM AYARLARI MS WINDOWS 8 İŞLETİM SİSTEMİ AYARLARI (VARSA) MEVCUT EDUROAM PROFİLİNİN SİLİNMESİ Eğer daha önce EDUROAM ağına bağlanmayı

Detaylı

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır.

1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. BA&BS MUTABAKAT PROGRAMI Kurulumu 1. Mutabakat.zip dosyası açılır. 2. Mutabakat klasörü içindeki Mutabakat.exe dosyası çalıştırılır. 3. Server ayarlarının yapılacağı pencere açılır. 3.1 Server Adı\instance

Detaylı

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI

ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:MOBİL KURULUM TALİMATI ETA:Mobil Kurulum Adımları Kuruluma başlamadan önce ana bilgisayarınızda kontrol etmeniz gereken minimum gereksinimler aşağıda belirtilmiştir. 1. Microsoft Windows Versiyon Kurulum

Detaylı

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI

HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI HĠTĠT ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI Üniversitemiz FTP sunucusuna bağlanma, Windows 8 ve Office 2013 (Ġngilizce) kurulum dosyalarının indirilmesi ve Windows 7 ve Office 2010 un Windows

Detaylı

ASİSTAN v2 KULLANIM KILAVUZU

ASİSTAN v2 KULLANIM KILAVUZU ASİSTAN v2 KULLANIM KILAVUZU AÇILIŞ Programa giriş yaptığınızda karşınıza destek sayfamız gelecektir. Buradan program kullanımı ve olası hatalar hakkında bilgiler alabilir, güncellemeler ve gerekli programların

Detaylı

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI BİÇİMLENDİRME Büro Yönetimi Öğretmeni Fatma GEZ BİÇİMLENDİRME Yazmış olduğumuz metinleri farklı boyut, renk, yazı tipi vb. özelliklerde yazabilmek için biçimlendirme işlemi

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kullanıcı Doğrulama İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu başlıkta bilgisayarımızın mevcut

Detaylı

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01

Wolvox Kapı Ekranı. AKINSOFT Wolvox Kapı Ekranı Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.02.01 AKINSOFT Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.02.01 Tarih : 15.11.2014 1 1. KULLANIM AMACI Personel takip sistemi kullanmak isteyen tüm işletmeler için geliştirilmiştir. WOLVOX İnsan Kaynakları programı

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ. BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI. AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ. BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI. AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU 1. GENEL BĠLGĠLER... 1 2. Ana Sayfa... 4 3. MukWeb Sayfaları...

Detaylı

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Temmuz 2012 Turgut Özal Üniversitesi web sitesi yönetim paneline aşağıdaki link yardımıyla ulaşabiliriz. http://www.turgutozal.edu.tr/webmin/ Karşımıza

Detaylı

MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable

MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable MAC OS X E- İMZA KURULUMU VE ÖRNEK E-İMZA ATMA İŞLEMLERİ 1. Kullanılan MAC Bilgisayar, MAC OS X El Capitan ve üzeri bir sürüm ise csrutil disable ayarı yapılması gereklidir. Bu işlem için; Bilgisayarın

Detaylı

E-Posta Yönetimi. E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu

E-Posta Yönetimi. E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu E-Posta Yönetimi E-Posta Açma, Silme ve Yönetim Kılavuzu E-Posta yönetimi rehberi ile kolayca yeni bir e-posta adresi oluşturabilir, silebilir veya mevcut e-posta sitelerinizi yönetebilirsiniz. Kılavuz

Detaylı

AKS SOFT V4.0 KULLANMA KILAVUZU. Geçiş Kontrol Yönetimi Personel Tanımlama Geçiş Kontrol Raporları Ziyaretçi Yönetimi

AKS SOFT V4.0 KULLANMA KILAVUZU. Geçiş Kontrol Yönetimi Personel Tanımlama Geçiş Kontrol Raporları Ziyaretçi Yönetimi AKS SOFT V4.0 KULLANMA KILAVUZU Geçiş Kontrol Yönetimi Personel Tanımlama Geçiş Kontrol Raporları Ziyaretçi Yönetimi Masaüstünde AKS SOFT V4.0 kısa yolu oluşur. Bu kısa yol kullanılarak program çalıştırılır.

Detaylı

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0

ROKAY. Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 ROKAY Robot Operatör Kayıt Cihazı KULLANMA KILAVUZU V:1.0 1 İÇİNDEKİLER SAYFA Cihazın Genel Özellikleri... 3 Programın Kurulumu... 4 Windows-7 Sürücülerin Yüklenmesi... 5 Windows-Vista Sürücülerin Yüklenmesi...

Detaylı

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu

SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Sayfa1 SATLAB SurvCE Arazi Yazılımı Kullanım Kılavuzu Tarih Revizyon No 2012 / Ekim 4 Sayfa2 İçindekiler 1. İş Dosyası Oluşturulması 3-5 2. CORS Gezicisi Yapılandırma Ayarları 6-9 3. RTK Sabiti Yapılandırma

Detaylı

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU

AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU Sayfa 1/11 AKILLI KÜRSÜ KULLANIM KILAVUZU 26.01.2017 Sayfa 2/11 Akıllı Kürsüleri Çalıştırmak Akıllı kürsüleri çalıştırabilmek için her bir kürsünün hemen yan tarafında bulunan şifre giriş panelinden yararlanılır.

Detaylı