Gıda Üretiminde etik. Hileler (et ürünleri)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Gıda Üretiminde etik. Hileler (et ürünleri)"

Transkript

1 Gıda Üretiminde etik Hileler (et ürünleri)

2 Tüketicilerin kaygıları Gıda tüketicilerinin, üç farklı tipte kaygıya yol açan en az üç kaygısı vardır. Tüketiciler hayvan sağlığı ve gıda zincirinde yer alan etik olarak sorgulanabilir belli yapısal özelliklerle ilgili kaygılara sahiptir.

3 Tüketicilerin kaygıları İkinci olarak, güvenilir bilgi eksikliği, hatta taraflı veya çarpık bilgi ve bilgi kaynakları ile ilgili tarafsızlık eksikliği hakkında şikâyette bulunurlar. Ayrıca tüketicilerin gıda tedariki konusunda karar almalarını engelleyen ve tamamen dışarıda kalmalarına neden olan gıda zinciri ile aralarında olan boşluğun artmasından dolayı da şikâyet ederler.

4 Tüketicilerin kaygıları Avrupalı tüketiciler tarafından dile getirilen en yaygın bağımsız tüketici kaygısı yedi etik nokta üzerine odaklanır. Bunlar; Gıda güvenliği (hayvan yeminde hormon ve antibiyotik kullanımı), Gıda kalitesi, Gıdanın sağlıklı olması, Hayvan refahı ile ilgili noktalar (hayvanların taşınması ve kesimi), Hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalat/ihracatındaki kriterler, Tabiatın gıda üretiminin kalitesi üzerinde etkisi, Çiftçilere düzgün muameledir (hem gelişmiş hem de gelişmekte olan dünyada iyi çalışma şartlarını ifade eder).

5 Tüketicilerin kaygıları Bu değerler şartlara bağlı olarak çok sayıda ayrıntılı noktaya tabidir. Örnek olarak hayvan refahı; taşıma ve kesim sırasında lezyon ve yaralanmaların olmaması gibi... İyi çalışma şartları erkek ve kadınlara eşit ödeme, çocuk bakımı için fırsatların olmasını ifade eder.

6 Tüketicilerin kaygıları İkinci kaygı grubu, üretici ve kanun koyucular tarafından sağlanan bilginin güvenilirliği üzerine yoğunlaşmakla birlikte, gıda seçiminde dengeli etik kararlar almaya katkı sağlayan bilginin uygunluğu ile de ilgilenir. Bu kaygılar tercih ve değer uyumunun çokluğu konusunu da kapsar. Aynı zamanda gerekli bilgi konusunda tüketici farklılıklarının dikkate alınması da önemlidir.

7 Tüketicilerin kaygıları Üçüncü tip tüketici kaygısı; gıda zincirine yabancılaşma duygusunu ve tüketici ile üretici arasındaki mesafenin giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen çabalara yönelik tüketici değerlendirmelerini kapsar. Büyük bir tüketici grubunun bu mesafeden dolayı içi rahat değildir ve bu mesafeyi yok etmek için, gıda politikasına katılarak gıda zincirinde daha fazla söz sahibi olması gerektiğine inanır.

8 Gıda kalitesi ve seçimi Gıdanın kalitesi bir Müslüman, bir Hindu ya da bir Yahudi için farklıdır. Avrupa milletleri ve kültürler arasında da farklılıklar vardır. Hangi gıda tipinin neden seçileceği sorusu ilk bakışta bireysel vatandaş/tüketicinin kararı ile uyumludur. Emmanuel Kant ın söylediği gibi, «başka birisinin karar vermesine izin vermek kolaydır ve başkasının senin gıdanın seçiminde senin koruyucun olmasına izin vermek için etik olarak hiçbir gerekçe yoktur».

9 Gıda kalitesi ve seçimi Bununla birlikte, aslında tüketiciler ortak etkenler için çabalarlar ve üç tip tüketici kaygısının bu etkenlerin ne olduğunun bilinmesi için ilk adım olduğunu anlamaya çalışırlar. Bu yüzden, gıda seçimi sadece bireysel seçim değildir ve özgürlüğün bazı kollektif yönleri vardır.

10 Diğer konular Dünyanın gelişmiş ülkelerinde gıda etiği hakkında konuşulan konular yukarıda özetlenmeye çalışıldığı gibidir. Dünyanın bazı yerlerinde ise aşağıdaki konular gündemdedir. Hileler Tağşiş Haksız kazanç İnsanların sağlığını tehlikeye atma riskine rağmen köşe dönmeler

11 Üretim izni problemi Günümüzde üretimi ve satışı yapılan gıda maddelerinin kontrolü, her ülkede uygulanan birbirine yakınlık gösteren gıda mevzuatlarıyla belirtilen esaslara göre yapılmakta ve çeşitli gıdalar için gıda değerleri, belirlenen standartlarla tespit edilip tağşiş önlenmeye çalışılmaktadır. Buna karşılık, «merdiven altı» olarak tabir edilen ürünlerin de ne kadar yaygınlaşmakta olduğu herkesçe bilinmektedir.

12 Üretim izni problemi Gıda işletmeleri ruhsat ve/veya üretim izni almakla yükümlüdürler. Kaydı olan işletmeler kontrol altına alınabilir. Kayıt dışı üreticilerin tüzel kişilikleri olmadığı için kontrolleri de mümkün olmamaktadır. Merdiven altı üretim denilen kayıt dışı üretimler, hem vergi vermemekte, hem de kontrolleri yapıl(a)madığı için tüketimi sağlığa uygun olmayan gıda maddeler üretip pazarlamaktadırlar.

13 Et ürünleri meselesi Et ürünleri terimi; kırmızı et, beyaz et (kümes hayvanları) ve su ürünleri ile bunlardan mamul gıda maddelerini ifade eder. Dünyanın hemen hemen her yerinde bu ürünler, bitkisel ürünlere göre daha pahalıdır. Dolayısıyla devamlı hileye/tağşişe maruz kalırlar.

14 Et ürünleri Bu hileler; Ucuz et türlerinin diğerlerine karıştırılması, İzin verilmeyen hayvan dokularından (??) et ürünleri üretimi, Bozulmuş et ürünlerinin mamul gıda maddesi üretimde kullanılması Özellikle kırmızı taze etin ağırlığının arttırılması, Bozulmuş ürünlere katkı maddelerinin ilavesiyle kusurun kapatılmaya çalışılması, vb. uygulamalardır.

15 Hayvan sayısı düştü, fiyat fırladı Fiyatı yüksek olan «şeyler» her zaman taklit veya tağşişe uğramaya (maalesef) mahkûmdur. Hayvan sayısı azalınca etin de taklidi, tağşişi yapılmaktadır. Ülkemizdeki hayvan sayısının siyasi, sosyal ve ekonomik sebeplerden dolayı azalması, hayvansal ürünlerin hileye maruz kalmasına sebep olmaktadır.

16 Türkiye de hayvan sayısı azalıyor Türkiye 'de 2000 yılında 40 milyon olan koyun sayısı şu anda 24 milyon adet civarındadır. Büyükbaş hayvan sayısı ise 2008 yılında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2 azalmıştır. Türkiye'de tahminlere göre yılda 800 bin ton kırmızı, 1 milyon 150 bin ton beyaz et üretiliyor. Et fiyatlarındaki artışta özellikle küçükbaş hayvan sayısındaki azalmanın etkili olduğu belirtiliyor htm

17 .. Fiyatlar artıyor Et fiyatlarının 10 yıl öncesine bakılarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yıllarca koyun etinin kilosunun 8-9 liradan satıldığını hatırlatıyor ve ekliyor: «Artan göç, meraların azalması ve kuraklığın da etkisiyle maliyetler yükseldi. Besici de elindeki hayvanları satmak ya da kesmek zorunda kaldı. Hayvan sayısı azalınca fiyatlar yükseldi. Yaklaşık 3-5 yıl önce 7,5-8 lira olan büyükbaş hayvan etinin toptan fiyatı şu anda 11,5 (?) liraya, koyun etinin fiyatı ise 8-9 liradan liraya yükseldi.»

18 Kırmızı et niyetine hindi budu Gramajın yüzde 30 artması için ete enjekte edilen Bradmix isimli kimyasalın yerini günümüzde pastörize edilmiş buğday unu olarak tanımlanan Suprex'in aldığı belirtiliyor. Şu anda piyasada sıklıkla kullanılan bir diğer yöntem ise hindi budunun kırmızı et olarak satılması.

19 Kıyma ve Et Ürünleri İçerisine MDM adı verilen ve tavuk kemiğinin mekanik olarak öğütülmesi sonucu elde edilen ürünün konulması, tavuk sakatatı (ciğer, taşlık gibi) karıştırılması kıymada en çok bilinen tağşiş metotlarıdır.

20 Et türlerinin karıştırılması İngiltere nin en büyük perakende zinciri nun ismi at eti skandalına karıştı. Şirketin sattığı hamburger etlerinin içeriğinin yüzde 29 unda at eti olduğu tespit edildi. firması İngiltere de sattığı bütün ürünleri geri toplatıyor. At eti skandalı İrlanda da gıda denetçilerinin yaptığı incelemeler sonrasında ortaya çıktı.

21 Et türlerinin karıştırılması Dana kıymasına tavuk sakatatı karıştırılması sıklıkla yapılan diğer tağşişlerden birisidir. Tavuk sakatatı ve etinin kırmızı et ürünlerine karıştırılması yine müracaat edilen en önemli tağşişlerdendir.

22 Et türlerinin karıştırılması Aslında, bu tağşişler şimdiye kadar etikette belirtiliyordu. Ancak oran hakkında yapılan beyanlarda tutarsızlıklar mevcuttu. Son yasal düzenlemeyle farklı et türlerinin karışımından et ürünlerinin imalatı yasaklanmış bulunmaktadır.

23 Yeni yasal düzenleme basında Et ve et ürünlerinde hile yaparak halkı kandıranlar yandı. Aralarında büyük firmaların da bulunduğu birçok marka, «yüzde 100 dana eti» diyerek tavuk etini vatandaşa satmış ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da bunları teşhir etmişti. Tavuk-hindi eti ya da dana-koyun eti karışımından sosis, salam üretilebilecek.

24 Yeni yasal düzenleme basında Bakanlığın bu konudaki tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeye göre; kanatlı etle kırmızı et karıştırılarak ürün elde edilmeyecek ancak kırmızı etler ve kanatlı etler kendi içinde karıştırılabilecek.

25 Diğer tağşişler Bunlar bazı tağşişlerin yanında masum kalanlardır. Beslenme hakkı çerçevesinde anlatılan, insanların inancına, etnik kökenine ve beslenme alışkanlıklarına yönelik yapılan ihlaller sıklıkla görülmektedir. Sonraki slaytlarda bunlardan örneklere yer verilmiştir.

26 İsviçre'de dönerden domuz eti çıktı Son günlerde Avrupa'da etlerin içinde at etinin bulunması üzerine Merkezi İslam Konseyi, İsviçre'de satılan dönerlerin de kontrol edilmesi amacıyla 20 satış merkezinden numuneler alarak Bern'deki önemli bir laboratuvarda inceletti. İncelenen numunelerde at eti bulunmazken domuz etine rastlandı.

27 İsviçre'de dönerden domuz eti çıktı Sonuçların açıklanmasının ardından İsviçreli yetkililer tarafından yapılan açıklamada ülkede domuz etinin satılması ve yenmesinin yasak olmadığı belirtildi. Dönerin «sığır ve koyun» etinden yapıldığını beyan eden satıcıların yanlış yaptığını belirten İsviçreli yetkililer bu konuda yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

28 Ete su enjeksiyonu Avrupa da etin yumuşatılması amacıyla yapılan marinasyon işlemi ülkemizde ise ekonomik anlamda kâr sağlamak amacıyla yapılmakta ve etin içerisine %25-40 oranında su ilave edilmek suretiyle hacmi ve ağırlığı arttırılmaktadır. tegoryid=118

29 Ete su enjeksiyonu Etin ağırlığı, kimyasallarla enjekte edilen suyla yüzde 30 a kadar artırılıyor. Bir kilogram diye alınan et pişirilince, suyu buharlaşıyor ve büzüşüyor. Tavaya konan koca et, çözüldükten ve piştikten sonra küçücük kalıyor. Ette hızla yayılan yeni bir dolandırıcılık türü ortaya çıktı. Özellikle piyasa fiyatının altında et satanların ete enjeksiyonla su katarak etin ağırlığını yüzde 30 a kadar artırdıkları belirlendi. tegoryid=118

30 Bozuk etlerden sucuk imalatı Piyasada satılan 3-5 TL'lik sucuk ve salam ürünlerine karşı «dikkatli olun» uyarısı yapılıyor. Hammaddesi kırmızı ya da beyaz et olan salam, sosis ve sucuklara sakatat katılıyor. Ya da soya baharatlarla karıştırılıp sucuk imal ediliyor. Bozulmuş veya son tüketim tarihi geçmiş sucuklar, içine sarımsak, baharat katılarak yeniden işleniyor ve satışa sunuluyor. Merdiven altı üreticiler ürünlerin son kullanma tarihini uzatmak için, kullanılması gereken binde 5 oranındaki nitrata fazlasıyla başvuruyor.

31 Tavuklara dolgunlaşsınlar diye Çin'deki son gıda skandalında, tavuklara dolgunlaşsınlar diye sanayide ve tıpta kullanılan mineraller verildiği ortaya çıktı. China Daily'nin haberine göre, güneydeki Çongking kentinde, bazı tüketicilerin canlı tavukların sindirim sisteminde "bilinmeyen maddeler" bulunduğu yönündeki şikayeti üzerine polis harekete geçti.

32 İnek memeli tavuk döneri Ucuz olması nedeniyle tüketimi giderek artan tavuk dönerde, maliyeti düşürmek amacıyla içine karıştırılan deri, sakatat gibi ürünlere son olarak inek memesi de eklendi. Çarşı merkezlerinde, okul ve dershanelerin civarındaki kafeteryalarda ve seyyar tezgahlarda satılan tavuk döner, ucuzluğu ve hazırlanmasının kolaylığı nedeni ile büyük rağbet görüyor. Türk usulü fast food olarak da adlandırılan ekmek arası tavuk dönerin fiyatı mahalle aralarında ayranla birlikte 1 TL'ye kadar düşebiliyor.

33 Tavuk eti ürünlerinde hileler Hilecilerin eli, nugget, sosis ve salam gibi işlenmiş tavuk ürünlerine de değdi. Kemik, kan ve zar katılan bu ürünler pembeye boyanıyor. Gıda sahtecilerine karşı sürdürülen mücadele devam ederken; yeni hileler ortaya çıkıyor. Son olarak da tavuktan yapıldığını sandığımız nugget, köfte, dürüm, sosis ve salam gibi işlenmiş ürünlere kemik, kemik zarı, kan ve sakatat karıştı.

34 Uygunsuz katkı maddeleri ilavesi Yine şarküteri ürünlerde, kullanımı yasaklanan yada sınırlandırılmış renklendiriciler ve katkı maddeleri kullanılabilmektedir. Taze et ürünlerinin daha kırmızı, balık solungaçlarının daha pembe, salam-sosis ve sucukların daha albenili görünmesi için de izin verilmeyen boyaların kullanılması veya etikette beyan edilmemesi sıklıkla karşılaşılan diğer etik ihlalleridir.

1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK

1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK 1- ET FİYATLARI MAYISTA ARTACAK Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı ve ETBİR Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatlarının Mayıs ayında turizm sezonunun başlamasıyla birlikte yaklaşık yüzde

Detaylı

ET ÜRÜNLERİNDE FARKLI HAYVAN TÜRLERİNİN ELISA TEKNİĞİ İLE TESPİT EDİLMESİ

ET ÜRÜNLERİNDE FARKLI HAYVAN TÜRLERİNİN ELISA TEKNİĞİ İLE TESPİT EDİLMESİ ET ÜRÜNLERİNDE FARKLI HAYVAN TÜRLERİNİN ELISA TEKNİĞİ İLE TESPİT EDİLMESİ Sertaç ATALAY, Süleyman KÖK, Yunus AVCIBAŞI Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Yüz binlerce

Detaylı

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar

ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ. Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK MANDA YETİŞTİRİCİLİĞİ Vet. Hek. Ümit Özçınar ORGANİK TARIM VE HAYVANCILIK NEDİR? Organik tarımın temel stratejisi, kendine yeterli bir ekosistem oluşturarak, bu ekosistemdeki canlıların optimum

Detaylı

Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri. Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı

Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri. Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Gıdalarda Taklit Tağşişlerin Tespiti ve Gelişen Analiz Yöntemleri Dr. Berrin Şenöz Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı TAKLİT; bir maddeyi şekil, bileşim ve nitelikleri itibarıyla yapısında bulunmayan özelliklere

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL , KG 17,458.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA İTHAL , KG 17,458. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-5 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.6653 179,350.00 KG 119,324.00 4 ARPA YEMLİK TTS 0.64 0.74 0.6932 2,235,350.00 KG 1,549,498.06 53 ARPA YEMLİK ı: 1,668,822.06 57 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI

14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI 14.02.2013 ET VE ET ÜRÜNLERĠ TEBLĠĞĠ UYGULAMA TALĠMATI Tür karışımları MADDE 1- (1) Kanatlı etleri ve kırmızı etlerin karışımından çiğ et, kıyma ve hazırlanmış et karışımları ile et ürünleri üretilemeyecektir.

Detaylı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı

GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GIDA ve KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dursun KODAZ Gıda Mühendisi Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı GENEL MÜDÜRLÜK YAPISI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ-ORGANİZASYON ŞEMASI GENEL MÜDÜR GENEL MÜDÜR

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/06/2017

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ HUBUBAT MAMÜLLERİ. Toplam. BiTKİSEL YAĞLAR T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/06/2017 HUBUBAT ARPA ARPA BEYAZ 01/06/201-30/06/201 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.86 0.8 0.8688 16,180.00 KG 14,05.58 4 ARPA BEYAZ (1. GRUP) TTS 0.6 0.80 0.816 1,003,640.00 KG 84,4.11 29 ARPA BEYAZ

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2016. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/10/2016. Tarih: Sayı: 10 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2016 Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.81 0.6831 619,360.00 KG 423,8.00 198 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.75 0.74 131,420.00 KG 93,357.00 2 ARPA YEMLİK ı: 516,465.00 200 ARPA BEYAZ

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Grafik Yılı I-II-III-IV. Dönem Üretim İstatistikleri

Grafik Yılı I-II-III-IV. Dönem Üretim İstatistikleri 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi Kırmızı Et Üretimi: TUİK kırmızı et üretim istatistiklerini üçer aylık dönemler halinde yayınlamaktadır. Toplam kırmızı et üretimi

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ KİP Yönetmeliği-Özetle Canlı hayvan ve hayvansal birincil ürünlerde belirli maddeler ve bunların kalıntılarının izlenmesi ile ilgili

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2016 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.6000 15,000.00 KG 9,000.00 1 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.87 0.8503 318,00.00 KG 270,723.60 57 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.96 0.932

Detaylı

Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ

Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ Hayvansal Gıdalarda VTÜ Kalıntı Mevzuatı-Türkiye BVKAE TOKSİKOLOJİ BÖLÜMÜ KİP Yönetmeliği-Özetle Canlı hayvan ve hayvansal birincil ürünlerde belirli maddeler ve bunların kalıntılarının izlenmesi ile ilgili

Detaylı

Kesilen Hayvan Sayısı

Kesilen Hayvan Sayısı 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi Hayvan Varlığı: TÜİK verilerine göre yılında büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre %12,3 artarken küçükbaş hayvan sayısı

Detaylı

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MERCİMEK YEŞİL MTS , KG 68,976.

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MERCİMEK YEŞİL MTS , KG 68,976. HUBUBAT ARPA ARPA BEYAZ Sayfa: 1-6 ARPA BEYAZ (2.GRUP) MTS 0.69 0.85 0.7983 102,230.00 KG 81,606.40 11 ARPA BEYAZ (2.GRUP) OFİS-S 0.8586 956,527.50 KG 821,321.00 11 ARPA BEYAZ (2.GRUP) TTS 0.79 0.94 0.8274

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsar.

TEBLİĞ. MADDE 2 (1) Bu Tebliğ, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerini kapsar. 5 Aralık 2012 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 28488 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve

Detaylı

BVKAE www.bornovavet.gov.tr

BVKAE www.bornovavet.gov.tr Türkiye Veteriner İlaçları Pazarı Sorunlar ve Çözüm Önerileri Uluslararası Süt Sığırcılığı ve Süt Ürünleri Çalıştayı ve Sergisi 28-29 Nisan, 2008 - Konya İsmail Özdemir VİSAD - Veteriner Sağlık Ürünleri

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

ANTALYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARı BiRLiCii THE ANTALYA UNION OF TRADESMEN AND (RAFTSMEN www.aesob.org.tr

ANTALYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARı BiRLiCii THE ANTALYA UNION OF TRADESMEN AND (RAFTSMEN www.aesob.org.tr ANTALYA ESNAF VE SANATKARLAR ODALARı BiRLiCii THE ANTALYA UNION OF TRADESMEN AND (RAFTSMEN www.aesob.org.tr SAYı : 2012-MlOl-21-145 TARİH: 13/02/2012 KONU : Gıda leri Hk. ODALARA 2012/21 SA YILI GENELGE

Detaylı

SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU

SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU SANAYİCİ GÖZÜYLE GIDA SEKTÖRÜ PANELİ KIRMIZI ET SORUNU Dr. Sait KOCA 9. GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 09-11 KASIM 2017 SİDE / ANTALYA DAHA FAZLA VE SÜRDÜRÜLEBILIR GıDA ÜRETIMINE IHTIYACıMıZ VAR 795 MİLYON

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BEYAZ 01//2016 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.64 0.78 0.7189 914,060.00 KG 657,101.10 83 ARPA BEYAZ (1. GRUP) TTS 0.72 0.78 0.7462 481,400.00 KG 359,234.13 25 ARPA BEYAZ (2.GRUP)

Detaylı

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ ,030, KG 6,228,555.

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ ,030, KG 6,228,555. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.55 0.84 0.6883 3,149,210.00 KG 2,167,621.96 1017 ARPA YEMLİK TTS 0.65 0.76 0.7046 2,137,969.80 KG 1,506,416.53 54 ARPA YEMLİK ı: 3,741,716.35

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 67,535.

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 67,535. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/016-9/0/016 T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.64 0.74 0.665 159,140.00 KG 105,863.40 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.71 0.706 197,40.00 KG 138,717.10 6 ARPA YEMLİK ı: 44,580.50 8 ARPA

Detaylı

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ ,207, KG 1,527,348.

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ ,207, KG 1,527,348. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2016-31/0/2016 T.C. Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.75 0.679 957,910.00 KG 650,369.06 22 ARPA YEMLİK TTS 0.6 0.75 0.7113 443,40.00 KG 315,439.16 11 ARPA YEMLİK ı: 1,033,46.0

Detaylı

Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM

Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM Dünyada ve Türkiye de ORGANİK TARIM Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimi. Organik tarımın amacı; toprak

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 18,149.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 18,149. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK FFARK KG 1,076.50 1 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.85 0.7466 121,17 KG 90,461.20 21 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.70 0.7000 150,00 KG 105,00 1 ARPA YEMLİK ı: 196,537.70

Detaylı

''Yanlış anlaşılıyorum''

''Yanlış anlaşılıyorum'' ''Yanlış anlaşılıyorum'' Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BDP li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezleke hazırlanmasıyla ilgili soruya ''Benim sözlerimden farklı anlam çıkarılıyor.

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ , KG 54,088.

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ , KG 54,088. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.70 0.75 0.7205 97,700.00 KG 70,390.00 18 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.89 0.8293 218,538.00 KG 181,233.20 10 ARPA YEMLİK ı: 251,623.20 28 ARPA BEYAZ ARPA

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ

TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ Resmî Gazete Tarih: 5 Aralık 2012 Sayı: 28488 Resmî Gazete Tarih: 13 Şubat 2015 Sayı: 29266 (TEBLİĞ NO: 2012/74) BİRİNCİ

Detaylı

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI

İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI İZMİR DE SÜT HAYVANCILIĞI Şebnem BORAN Gözde SEVİLMİŞ Süt özellikle protein, yağ, vitamin (C vitamini hariç) ve mineraller (başta kalsiyum ve fosfor olmak üzere) gibi beslenmede çok önemli olan toplam

Detaylı

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş.

PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. PINAR ENTEGRE ET VE UN SANAYİİ A.Ş. Yatırımcı Sunumu Haziran 08 1 SUNUM PLANI Yaşar Grubuna Genel Bakış Et & Et Ürünleri Sektörü AB Uyum Süreci Şirkete Genel Bakış Finansal Göstergeler Satış Prosedürü

Detaylı

Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme

Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Gıda Bileşenleri ve Bilgilendirme A. Volkan GÜNGÖREN Gıda Kontrol ve Projeler Çalışma Grubu Sorumlusu Ankara 25 Aralık 2012 İ Ç E R

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BİRLİĞİ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/08/206 T.C. Sayfa: - 9 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.89 0.8828 332,000.00 KG 293,00.50 42 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.98 0.9287 74,250.00 KG 68,955.75 7 ARPA YEMLİK ı: 362,056.25 59 ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 24,000.

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 24,000. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK 0.60 0.60 0.6000 40,000.00 KG 24,000.00 5 BESİ YEMİ TTS 0.82 0.97 0.8716 4,00.00 KG 77,680.50 90 SÜT YEMİ TTS 0.84 0.98 0.990 15,250.00 KG 126,99.00 0 ARPA

Detaylı

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi DÜNYA: FAO 2011 yılı verilerine göre Dünya da Sığır sayısı bakımından birinci sırada 213 milyon hayvan sayısı ile Brezilya gelmektedir.

Detaylı

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 30/06/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ - 30/06/2016. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 9 BESİ YEMİ TTS 0.77 0.95 0.8467 228,550.00 KG 93,506.95 34 SÜT YEMİ TTS 0.78 0.95 0.8630 33,000.00 KG 28,479.60 3 ARPA YEMLİK ı: 22,986.55 37 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 633,644.

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 633,644. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK KOOP. 0.7 0.9 0.725 10,200.00 KG 94,405.0 11 A ARPA YEMLİK ı: 94,405.0 11 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.75 0.92 0.773 722,300.00 KG 633,644.10 32

Detaylı

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat

T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.75 0.80 0.7572 78,500.00 KG 59,443.80 19 ARPA YEMLİK TTS 0.75 0.75 0.7500 113,340.00 KG 85,005.00 5 ARPA YEMLİK ı: 144,448.80 24 ARPA BEYAZ

Detaylı

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi

1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi DÜNYA: Dünya da Sığır sayısı bakımından Nisan 2013 tarihi itibarı ile birinci sırada 327 milyon hayvan sayısı ile Hindistan gelmektedir.

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi

BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASI 2017 YILI. HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU 2017 YILI HAZIRLAYAN:Kalite ve Akreditasyon Birimi 2017 H ü r r i y e t M a h. 4 5 0 s k. N o : 1 0 3 A k h i s a r / M a n i s a AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 2017

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Tütün mamullerinin yasa dışı ticareti, devlet gelirlerinde kayba, organize suç örgütlerinin gelirlerinin artmasına neden olmaktadır.

Tütün mamullerinin yasa dışı ticareti, devlet gelirlerinde kayba, organize suç örgütlerinin gelirlerinin artmasına neden olmaktadır. 1/5 TÜM TÜTÜN MAMULLERİNİN TÜKETİMİ SAĞLIĞA ZARARLIDIR İster yasal satıcısından yasalara uygun olarak satın alınsın, isterse yasa dışı piyasadan satın alınsın tüm tütün mamullerinin tüketimi sağlığa zararlıdır.

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Tire İzmir % Tire İzmir % 2007 50.802 369.477 14% 25.005 614.805 4% 2008 58.142 368.591 16% 28.000 561.079 5%

Tire İzmir % Tire İzmir % 2007 50.802 369.477 14% 25.005 614.805 4% 2008 58.142 368.591 16% 28.000 561.079 5% Tire de ağırlıklı olarak büyükbaş hayvancılık olmak üzere küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır. Hayvancılığa verilen önemle çiftçilerin elinde bulunan yerli ırkların yöreye

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu Grafik-2:

Detaylı

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/04/2017. Tarih: Sayı: 4 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/04/2017. Tarih: Sayı: 4 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 BESİ YEMİ TTS 1.02 1.02 1.0200 5,000.00 KG 5,900.00 2 ARPA YEMLİK ı: 5,900.00 2 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.70 0.80 0.7178 92,100.00 KG 66,112.00 12 ARPA

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

Gıda Mevzuatı ve AB Yasalarına Uyum

Gıda Mevzuatı ve AB Yasalarına Uyum Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Mevzuatı ve AB Yasalarına Uyum Zeliha Bahar KENTEL Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Kodeks Çalışma Grup Sorumlusu bahar.kentel@tarim.gov.tr

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. YOZGAT TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/01/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/206-3/0/206 Sayfa: - 6 ARPA YEMLİK MTS 0.56 0.74 0.6706 6,380.00 KG 4,58.40 4 ARPA YEMLİK TTS 0.68 0.74 0.7238 250,960.00 KG 8,653.00 5 ARPA YEMLİK ı: 222,8.40 46 ARPA BEYAZ

Detaylı

GRUP A Anabolik etkiye sahip maddeler ve kullanımına izin verilmeyen maddeler

GRUP A Anabolik etkiye sahip maddeler ve kullanımına izin verilmeyen maddeler Ek-1 GRUP A Anabolik etkiye sahip maddeler ve kullanımına izin verilmeyen maddeler (1) Stilbenler, stilben türevleri ve bunların tuzları ve esterleri (2) Antitroid ajanları (3) Steroidler (4) Zeranol içeren

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 59,554.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 59,554. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.41 0.72 0.6067 947,130.00 KG 574,603.80 47 ARPA YEMLİK TTS 0.54 0.68 0.6547 92,415.00 KG 60,500.00 5 ARPA YEMLİK ı: 635,103.80 52 ARPA BEYAZ ARPA

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir?

KALINTILARI. Pestisit nedir? GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI 1. pestisit kalınt kaynağı. güvenilirmidir. ? Güvenilirlik nasıl l belirlenir? Tükettiğimiz imiz gıdalarg daların n güvenilirlig venilirliği i hayati derecede önemlidir KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz

Detaylı

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU

TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU TÜRKİYE VE DÜNYADA KANATLI SEKTÖRÜNÜN GENEL DURUMU Resim 1: Bakanlığımızca Geliştirilen Yerli Hibritlerimiz (ATAK S). 1. Kanatlı sektörü ile ilgili üretim, tüketim ve istihdam Bakanlığımız, 1930 lu yıllarda

Detaylı

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI

TSE den Aldığınız Helal Gıda Uygunluk Belgesi İle Tüketicilere Güvenle Ulaşın. TSE Helal Gıda Belgeli Ürünleri Güvenle Tüketin STANDARD ÇALIŞMALARI TSE ve HELAL GIDA Gıdaların, helal hassasiyeti taşıyan insanlara; hammaddenin üretiminden başlayarak, tüm üretim süreçleri dahil olmak üzere, ambalajlama, nakil, depolama ve sunum zincirinde sürdürülebilir

Detaylı

Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Prof. Dr. Zafer ULUTAŞ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Beslenme için gerekli Protein İhtiyacı Sağlıklı beslenme için günlük tüketilmesi gereken protein miktarının kişi başı 110g arasında olması arzu edilir.

Detaylı

AKHİSAR TİCARET BORSASI

AKHİSAR TİCARET BORSASI AKHİSAR TİCARET BORSASI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/215-31/12/215 ATARİHERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU HAZIRLAYAN: GÖKBEN DİKİLİ ALTAŞ GENEL SEKRETER AKHİSAR TİCARET BORSASI nın 215 yılında

Detaylı

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ , KG 286,869.

T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA BEYAZ , KG 286,869. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0//204-30//204 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.63 0.75 0.6694 494,75.00 KG 330,776.65 4 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.72 0.70 50,960.00 KG 35,727.40 2 ARPA YEMLİK ı: 366,504.05 43 ARPA

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 4,725.

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 4,725. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2016 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK 0.63 0.63 0.6300 7,500.00 KG 4,725.00 1 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.94 0.8777 1,138,800.00 KG 999,545.00 94 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.98 0.9222 214,400.00

Detaylı

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER

BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER İZMİR İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ GIDA VE YEM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET STANDARTLARI SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE)

Detaylı

ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü

ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ET ve ET ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (GDM 310) Prof. Dr. Zehra Ayhan Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü zehraayhan@sakarya.edu.tr Ders Kitabı ET BİLİMİ ve TEKNOLOJİSİ Prof Dr Aydın Öztan Kitap isteme

Detaylı

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ

4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ 4.GIDA GÜVENLİĞİ KONGRESİ KAPANIŞ BİLDİRGESİ Bu kapanış bildirgesinde yer alan aşağıdaki maddeler 4.Gıda Güvenliği Kongresinin çeşitli oturumlarında ve panellerinde dile getirilen ortak görüşlerin özetlenmesiyle

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliği No: 2012/74)

Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliği No: 2012/74) BİRİNCİ BÖLÜM Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği (Tebliği No: 2012/74) Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin

Detaylı

Çakıroğlu Güvencesi ve Yemsel Kalitesiyle Köytür Sofralarımızda

Çakıroğlu Güvencesi ve Yemsel Kalitesiyle Köytür Sofralarımızda Ürün Kataloğu Sağlıklı beyaz et Çakıroğlu Güvencesi ve Yemsel Kalitesiyle Köytür Sofralarımızda 1965 yılında ticari hayatına kurucumuz sayın Mehmet Çakır ile başlayan grubumuz bugün; beyaz et üretiminde

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNİN AMAÇ ve KAPSAMI Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı ve Hayvansal Üretim Merkezi, Uludağ Üniversitesi

Detaylı

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ Büyük tarımsal ekonomiler sıralamasında 7. sırada yer alan ülkemiz tarımının milli gelire, istihdama ve dış ticarete katkısı giderek artmaktadır. Tarım sektörü; 2008 yılında

Detaylı

2016 YILI BRİFİNG RAPORU

2016 YILI BRİFİNG RAPORU a AKHİSAR TİCARET BORSASI 216 YILI BRİFİNG RAPORU AKHİSAR TİCARET BORSASINA AİT 1/1/216-31/12/216 TARİHLERİ ARASI BİRİFİNG RAPORU 216 H A Z I R L A Y A N : A Y Ş E N İ L G Ü V E N AKHİSAR TİCARET BORSASI

Detaylı

T.C. ERZURUM TİCARET BORSASI H A F T A L I K B Ü L T E N

T.C. ERZURUM TİCARET BORSASI H A F T A L I K B Ü L T E N 1 GÖREN MADDELERİN HUBUBATLAR HUBUBATLAR ARPA BUĞDAY PİRİNÇ AŞURELİK BUĞDAY AŞURELİK BUĞDAY AŞURELİK BUĞDAY PİRİNÇ KIRIK 0,54 0,55 0,55 43.500 KG 23.815,00 HMS 5 0,54 0,69 0,60 159.740 KG 96.195,60 HMS

Detaylı

H A F T A L I K B Ü L T E N

H A F T A L I K B Ü L T E N BÜLTEN NO : 1 SAYFA NO : 1 HUBUBATLAR BUĞDAYLAR BUĞDAY BUĞDAY 0,87 0,87 0,87 897.800,00 777.242,20 0,97 0,97 0,97 24.815,00 24.130,70 HMS 148 922.615,00 801.372,90 149,00 === MĠKTAR VE BEDEL TOPLAMI ===

Detaylı

Gıdalardaki Pestisit Kalıntıları. Dr. K.Necdet Öngen

Gıdalardaki Pestisit Kalıntıları. Dr. K.Necdet Öngen GIDALARDAKİ PESTİSİT KALINTILARI Dr. K.Necdet Öngen Tükettiğimiz gıdaların güvenilirliği hayati derecede önemlidir Gıdalarımızdaki pestisit kalıntıları konusunda neyi ne kadar biliyoruz? Tükettiğimiz gıdalar

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar.

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, gıdaların mikrobiyolojik kriterleri ile gıda işletmecilerinin uyması ve uygulaması gereken kuralları kapsar. TÜRK GIDA KODEKSİ MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu: 5996 Yayımlandığı R.Gazete: 29.12.2011-28157 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı;

Detaylı

MALATYA TİCARET BORSASINA TABİ MADDELER VE BU MADDELERİN ALIM VEYA SATIM Y Ö N E T M E N L İ Ğ İ

MALATYA TİCARET BORSASINA TABİ MADDELER VE BU MADDELERİN ALIM VEYA SATIM Y Ö N E T M E N L İ Ğ İ MALATYA TİCARET BORSASINA TABİ MADDELER VE BU MADDELERİN ALIM VEYA SATIM Y Ö N E T M E N L İ Ğ İ 08.01.2005 Tarih 25694 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 18.05.2004 Tarihli ve 5174 sayılı Odalar ve Borsalar

Detaylı

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. KASTAMONU TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2017-30/0/2017 T.C. Sayfa: 1-6 ARPA YEMLİK MTS 0.60 1.00 0.8353 50,60.00 KG 2,298.10 5 ARPA YEMLİK TTS 0.96 0.96 0.9550 36,280.00 KG 3,67.0 2 ARPA YEMLİK ı: 76,95.50

Detaylı

TOBB SEKTÖREL HABER BÜLTENİ

TOBB SEKTÖREL HABER BÜLTENİ 2010 TOBB SEKTÖREL HABER BÜLTENİ Türkiye Hayvancılık Meclisi 05.11.2010 HAYVANCILIK SEKTÖRÜ HABER BÜLTENİ İZMİR'DE KUŞ GRİBİ TATBİKATI YAPILDI (GÜNLÜK) Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın

Detaylı

18 Ekim 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından:

18 Ekim 2014 CUMARTESİ. Resmî Gazete. Sayı : TEBLİĞ. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: 18 Ekim 2014 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 29149 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSİ HIZLI DONDURULMUŞ GIDALAR TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/47) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı;

Detaylı

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ. Durum ve Tahmin TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE. Hazırlayan. Zarife Nihal GÜLAÇ. Durum ve Tahmin 2015

SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ. Durum ve Tahmin TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ TEPGE. Hazırlayan. Zarife Nihal GÜLAÇ. Durum ve Tahmin 2015 TARIMSAL EKONOMİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME ENSTİTÜSÜ Durum ve Tahmin SÜT ve SÜT ÜRÜNLERİ 215 Hazırlayan Zarife Nihal GÜLAÇ e-posta: zarifenihal.gulac@tarim.gov.tr YAYIN NO: 256 ISBN: 978-65-9175-27-2 Her

Detaylı

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ

BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ Sayfa: 1-13 BAKLİYAT VE MAMÜLLERİ FASÜLYE KURU FASÜLYE K.FASULYE BATTAL KG 15,500.00 41,090.50 80.54 K.FASULYE BATTAL Toplamı: 15,500.00 41,090.50 80.54 K.FASULYE SIRA KG 5,000.00 16,500.00 33.00 K.FASULYE

Detaylı

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER

TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER TEBLİĞ VE STANDARTLARDA MİKROBİYOLOJİK KRİTERLER P R O F. D R. M Ü K E R R E M K AYA A T A T Ü R K Ü N İ V E R S İ T E S İ Z İ R A A T F A K Ü L T E S İ G I D A M Ü H E N D İ S L İ Ğ İ B Ö L Ü M Ü E R

Detaylı

GIDA ÜRETİMİNDE ETİK. Taklit ve Tağşiş

GIDA ÜRETİMİNDE ETİK. Taklit ve Tağşiş GIDA ÜRETİMİNDE ETİK Taklit ve Tağşiş Giriş Gıda ürünlerinin gönül rahatlığıyla tüketilmesini sağlayan en önemli etken tüketicinin gıdaya olan güvenidir. Beslenme hakkından bahsederken, insanların sağlıklı

Detaylı

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21

İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 İÇİNDEKİLER KIRMIZI ET, SÜT VE YEM SEKTÖRÜ ANALİZİ... 2 Kırmızı Et Sektöründeki Gelişmeler... 2 Yem Sektörü Pazar Analizi... 21 Süt Sektörü Pazar Analizi... 22 MEVZUAT... 24 1 KIRMIZI ET SÜT VE YEM SEKTÖR

Detaylı

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG

Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG. Grafik-2: Avrupa Birliğinde Haftalık Ortalama Canlı Dana Fiyatları / KG 1. KIRMIZI ET SEKTÖRÜNDEKĠ GELĠġMELER a. Kırmızı Et Sektörü Pazar Analizi AVRUPA BĠRLĠĞĠ: Grafik-1: Avrupa Birliğinde Haftalık Dana Karkas Ortalama Fiyatları / 100 KG Kaynak: Avrupa Birliği Komisyonu,

Detaylı

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN

AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI YILLIK BÜLTEN YILLIK BÜLT Sayfa No: 1 BÜLT YILI : 2015 GÖR MADDELERİN TOPLAM HACMİ HUBUBAT ÜRÜNLERİ BUĞDAY Buğday 0,56 1,00 0,81 11.846.072,00 Kg 9.595.663,45 TGT 162 Buğday 0,75 0,82 0,77 18.512.140,00 Kg 14.272.294,87

Detaylı

ATIK BİTKİSEL YAĞLARIN YÖNETİMİNDE YASAL SORUNLAR

ATIK BİTKİSEL YAĞLARIN YÖNETİMİNDE YASAL SORUNLAR ATIK BİTKİSEL YAĞLARIN YÖNETİMİNDE YASAL SORUNLAR Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü bkeskinler@gyte.edu.tr Nisan 2012 BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ 19.04.2005 ve

Detaylı

OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI

OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI OMSK BÖLGESİNIN GENEL TANITIMI OMSK BÖLGESİ Sibirya Federal Bölgesine Dahildir Batı Sibirya Ovası'nın güneyinde bulunmaktadır. Güneyinde - Kazakistan Cumhuriyeti, batı ve kuzeyde Tyumen bölgesi ve doğuda

Detaylı

Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri. Türkiye Tarım/Gıda Sanayii nin Rekabet Gücü

Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri. Türkiye Tarım/Gıda Sanayii nin Rekabet Gücü Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri Türkiye Tarım/Gıda Sanayii nin Rekabet Gücü Uluslararası ve Ulusal Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri Global Mal Ticareti, 2010 yılı itibariyle US$15 trilyon

Detaylı

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA

SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA SİVAS İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ EKİM-2015 BORSA Tar-Yat Birimi Destekler 2014 2003 2015 DGD - 387,2 Milyon TL Mazot 14,9 Milyon TL 152,7 Milyon TL ALAN BAZLI TARIMSAL DESTEKLER Kimyevi Gübre

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/2014. Tarih: Sayı: - 28/02/2014. Sayfa: 1-5 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT T.C. ÇANKIRI TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ 01/02/2014. Tarih: Sayı: - 28/02/2014. Sayfa: 1-5 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı ARPA ARPA YEMLİK - 28/02/201 Sayfa: 1-5 ARPA YEMLİK 2013 MTS 0.60 0.60 0.6000 12,000.00 KG 7,200.00 1 ARPA YEMLİK 201 MTS 0.56 0.68 0.561 288,130.00 KG 162,531.10 9 ARPA YEMLİK 201 TTS 0.55 0.65 0.6167

Detaylı