ÜRÜN KALİTESİ KALİTESİ DEVLETTE

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÜRÜN KALİTESİ KALİTESİ DEVLETTE"

Transkript

1 YAŞAM KALİTESİ ÇEVRE KALİTESİ AİLEDE KALİTE ÜRÜN KALİTESİ YK DEVLETTE KALİTE EĞİTİMDE KALİTE SAĞLIKTA KALİTE

2 ORGANİZASYONLARI DEĞİŞİME ZORLAYAN FAKTÖRLER Globalleşme ve rekabet Uluslar arası ve bölgesel entegrasyonların önem kazanması Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler; bilgisayar kullanımının yaygınlaşması; üretim sürecinde robotlardan yararlanılması; telekomünikasyon alanında hızlı gelişmeler l Malzeme teknolojisindeki gelişmeler Yeni teknolojik buluşlar Değişen demografik yapı

3 ORGANİZASYONLARI DEĞİŞİME ZORLAYAN FAKTÖRLER Yeni oluşan pazarlar dolayısı ile Pazar kapma yarışı İnsan hakları ve demokrasi alanındaki gelişmeler dolayısı ile organizasyonlarda insana saygının önem kazanması Ekonomik kalkınmanın itici gücünün insan kaynağı olduğunun anlaşılması Müşterilerin bilinçlenmesi ve beklentilerinin değişmesi Çl Çalışanların l yönetime katılma ktl ve daha dh demokratik yönetilme istekleri...

4 REKABETTESON40 YILDA YAŞANAN DEĞİŞİM Kalite Yenilik Maliyet Esneklik Üretim Ürün Üstünlüğü Özellikleri Hız Farklılık Kalite Yenilik Esneklik Hız Farklılık Mükemmellik Altı sigma

5 Peter Drucker Gelişimi başlatmak için şirketler, iş teorisini tekrar gözden gç geçirmek ve tekrar düşünmek ş için istekli olmalıdır. Biz biliriz yerine hadi soralım demek gerekir.burada iki soru sorulmalıdır: Müşterimiz i kimdir? Başarılı şirketlerin yaptığı ve bizim yapamadığımız nedir?

6 Şirketlerin Yaşadığı Sorunların Temel Kaynağı İsraf Düşük verim Düşük kalite Müşteri memnuniyetsizliği Fiyat rekabetine dayanamamaları

7 KALİTE QUALIS = NASIL QUALITAS = KALİTE

8 KALİTE ÖNEMLİDİR sorunlar ortaya çıkmadan çözümlerin oluşturulmasıdır.

9 KALİTE MÜŞTERİ TATMİNİDİR. ürünün ne kadar iyi olduğu konusunda son kararın verdiği memnunluk

10 KALİTE ESNEKLİKTİR. değişen talep karşısında uyum sağlayabilmek

11 KALİTE ETKİLİ OLMAKTIR KALİTE ETKİLİ OLMAKTIR. İ İstenen Zamanda d İşi Doğru Yapmaktır ş oğ u ap a t

12 KALİTE PROGRAMAUYMAKTIR UYMAKTIR. Gerçek verilerle oluşturulan programlar dahilinde hareket etmek

13 KALİTE SÜREÇTİR. Mevcut seviyeyi sürekli ve hızla yükseltmek,

14 KALİTE YATIRIMDIR. İşi ilk defada doğru yapmak sonradan düzeltme yapmaktan çok daha kolaydır.

15 KALİTE Ürünler, hizmetler, insan, süreçler ve çevreler ile ilişkili ş beklentileri karşılayan ş veya aşan ş dinamik bir durumdur.

16 KALİTE nin endüstride kullanılan 8 Pazaryeri kalitesi Tasarım kalitesi Uygunluk kalitesi Tüketici tercihi Kalite özelliği Mükemmellik Fonksiyon Departman adı terimi Juran1962

17 KALİTE KAVRAMININ TARİHSEL GELİŞİMİ

18 FENİKELİLER Muayene görevlileri, ürün kalitesinde sürekli yapılan yp uygunsuzlukları kusurlu ürünü yp yapanın elini keserek önlemeye çalışıyorlardı. Ürünlerin, yönetimin belirlemiş olduğu spesifikasyonlara uygunluğu kontrol edilerek kkbl kabul ya da ret kararı veriliyordu. Amaç, ürünler ile ilgili şikayetlerin karşılanması ve ticari ahlakınoluşturulmasının sağlanmasıydı.

19 HAMMURABİ YASASI (M.Ö. 2150) Bir inşaat ustasının yaptığı ev, ustanın yetersizliği ve işini gereği gibi yapmaması nedeniyle yıkılarakev sahibinin ölümüne yol açarsa, o usta öldürülecektir.

20 OPERATÖR DÖNEMİ Endüstri devrimi öncesi, üretimin atölyelerde yapıldığı yp ğ ve kalitenin o malı üreten ustanın sorumluluğunda olduğu yıllar 1900

21 NEZARETÇİ DÖNEMİ Endüstri Devriminin Başlaması, İlk Takım Tezgahlarının Ot Ortaya Çıkması İle Üretim Sistemi ve Ürün Yapısının Karmaşık Hale Gelmesi, İşletmelerin Büyümesi ve Çok Sayıda Ustanın İstihdam Edilmesi Ürün Kalitesinin Sorumluluğu, Ürünü Üreten Kişiye Verilmiştir.

22 NİHAİ KONTROL DÖNEMİ Ürünlerin tek tek ya da örnekleme yoluyla kontrolü Fire oranlarında % 60 lıkbir artış Böylece kalite eçooook pahalı anlayışı 1940

23 İSTATİSTİKSEL KALİTE KONTROL Matematikçi Walter Shewharthart Economic Control of Quality of Manufactured (1931) Seri Üretim Alanında İlk Df Defa Kontrol lkartlarını Uyguladı Shewhart, İmalatın Her Aşamasında Sapma Ve Değişlikler Var 1960 KALİTE UCUZMUŞ

24 HATA TÜRLERİ MAKİNA İNSAN MALZEME % 5-15 SİSTEM %85-90

25 TKK TKY Toplam kalite anlayışı firma çapında kalite yaklaşımı olarak geliştirilmiş, iil i tüm firma ve kurum kültürüne yansımış; başta yönetim olmak üzere tüm çalışanların paylaşılan vizyonu haline gelmiş ve bu hali ile toplam kalite yönetimi (TKY) olarak adlandırılmaya başlanmıştır. ş ş

26 PHILIP CROSBY VERİMLİLİĞİ VE KARLILIĞI ARTIRIR. GEREKSİNİMLERE UYGUNLUKTUR. KALİTE TEPE YÖNETİMİN SORUMLULUĞUNDADIR.

27 W.EDWARDS DEMİNG VERİMLİLİĞİ VE REKABET BECERİSİNİ ARTIRIR. EKONOMİK OLARAK MALİYETİ HESAPLANAMAZ. İSTATİSTİKSEL OLARAK ÖLÇÜLEBİLİR. YÖNETİCİLER DEĞİŞMELİ VE ORGANİZASYON KÜLTÜRÜNÜ DEĞİŞTİRMELİDİRLER.

28 JOSEPH JURAN KALİTE KULLANIMA UYGUNLUKTUR. YARATICILIĞI DESTEKLER. KALICI SORUNLAR İÇİN ÖNLEYİCİ OLUR. TEPE YÖNETİCİLER DEĞİŞMEK ZORUNDA DEĞİLDİR.

29 ARMOND V. FEIGENBAUM YÖNETİM İŞİDİR. İNSANLARIN BAĞLILIK TAAHHÜDÜ ŞARTTIR. KISA DÖNEMLİ MOTİVASYON ŞARTTIR.

30 KAORU ISHIKAWA TOPLAM KALİTE; HER ÇALIŞAN HER SÜREÇ HER İŞ VE ÜRÜN YAŞAM DÖNGÜSÜNÜN TAMAMINI TANIMLAR. ÜST YÖNETİM TOPLAM KALİTE LİDERLİĞİNİ ÜSTLENMELİDİR.

31 GENICHI TAGUCHI ÜRÜNÜN SEVKİYATTAN SONRA TOPLUMDA NEDEN OLDUĞU MİNİMAL ZARARDIR. SIFIR HATA YETERSİZDİR. ÜRÜNÜN KALİTESİ TASARIM AŞAMASINDA BELİRLENİR.

32 Masaaki İmai Kaizen Gemba Kaizen Küçük adımlarla sürekli iyileştirme

33 KALİTENİN SEKİZ BOYUTU David. A. GARVİN PERFORMANS ÖZELLİKLER GÜVENİLİRLİK UYGUNLUK DAYANIKLILIK HİZMET GÖRME YETENEĞİ ESTETİKE İ ALGILANAN KALİTE

34 KALİTE KONTROL KALİTE STANDARTLARININ SAPTANMASI VE BU STANDARTLARIN UYGULANIP UYGULANMADIĞINI Ğ N GÖRMEK İÇİN GEREKLİ ÖLÇME VE KONTROLLERDEN OLUŞAN İŞLEMLERDİR.

35 KALİTE SİSTEMİ KALİTE YÖNETİMİNİ UYGULAYABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN ORGANİZASYONEL YAPI, PROSEDÜRLER, SÜREÇLER VE KAYNAKLARDIR.

36 TOPLAM KALİTE KONTROL FEIGENBAUM A GÖRE, Bir organizasyondaki değişik grupların kalite geliştirme, kaliteyi koruma ve kalite iyileştirme çabalarını müşteri tatminini de göz önünde tutarak üretim ve hizmeti en ekonomik düzeyde gerçekleştirebilmek için birleştiren etkili bir sistem OLARAK TANIMLANMAKTADIR.

37 TOPLAM KALİTE Bir örgütte herkesi kapsayan sürekli gelişim faaliyetlerini sürdürerek, örgütün her düzeyinde, d toplam olarak bütünleşik çabanın performansı geliştirmek için yöneltilmesidir.

38 TOPLAM KALİTE Ürünlerin, servislerin, çalışanların, süreçlerin ve çevrenin kalitesini sürekli gelişim içinde, işini yaparak bir örgütün ü rekabetçiliğini kb imaksimum ki kılmaya çalışan ş yaklaşım. ş

39 MÜŞTERİ Süreç Ölçme Çalışan

40 KALİTE KONTROL VE KALİTE YÖNETİM ARASINDAKİ FARK YÖNETİM İ ÖNLEMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK VE ZAMANA YAYILMIŞ KONTROL AYIKLAMAYA YÖNELİK SİSTEMATİK VE NOKTASAL BİR ANDA GERÇEKLEŞİR

41 TASARIM VE UYGUNLUKKALİTESİ KALİTESİ TASARIM KALİTESİİ İ UYGUNLUK KALİTESİİ İ TERCİH EDİLEN ÖZELLİKLERİN ÜRÜN TASARIMINDA YER ALMASI GERÇEKLEŞEN ÜRETİMİN TASARIMDA BELİRTİLEN ÖZELLİKLERE UYMASI

42 PERFORMANS KALİTESİ İŞLETMENİN ÜRÜN/HİZMETLERİNİN PAZARDAKİ PERFORMANS DÜZEYLERİNİN MÜŞTERİ ARAŞTIRMALARI, SATIŞ/HİZMET ANALİZLERİ İLE BELİRLENMESİDİR.

43 KULLANIMA UYGUNLUK ÜRÜNÜN; Kullanım Süresi İçindeç Kullanım Amacı Doğrultusunda Başarılı Olarak Kullanılmasıdır. l

44 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ORGANİZASYONLARDA, İ İŞ SÜREÇLERİNİN SÜREKLİ İYİLEŞTİRİLMESİ YOLUYLA, ÖNCEDEN TANIMLANMIŞ OLAN MÜŞTERİ GEREKSİNİM VE BEKLENTİLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİNİ ÖNGÖREN BİR YÖNETİM FELSEFESİDİR.

45 TKY VE STANDARTLAR TKY KALİTE İ STANDARTLARI ISO 9001 OHSAS AQAP ISO ISO 22000

46 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ DÖNEMİ TKY Kaliteden herkes sorumludur Yıl 1980

47 TARİHLERLE KALİTE TKK TKY İPK Operatör Nezaretçi Son Kontrol

48 JURAN TKY Sadece ölçmekle kalmayın! Kalite yönetim araçlarını kullanmak kadar, kalite kültürünü yerleştirmek için de zamana ihtiyacınız olacak, Yarınları a yakalamak a a a için bugünden yola çıkın. Unutmayın, yola dün çıkanlar bugün bir adım önünüzdedir.

49 Sonucun kaliteli olması için Kaliteli liderlik Kaliteli insan Kaliteli süreç Kaliteli sistem Kaliteli donanım Kaliteli iletişim Kaliteli hedefler Tüm bunları sağlamak için

50

51 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN GELİŞİMİ Frederick Taylor..Bilimsel yönetim Walter A. Shewart.İstatistiksel yöntemler W.Edward Deming.PDCA PUKÖ JUSE Japon bl bilim adamları ve mühendisleri derneği ğ ASQC..Amerikan kalite kontrol derneği Taguchi Tasarımda kalite İshikawa. Kalite çemberleri Masaaki İmai. Kaizen Sürekli gelişim Feigenbaum.Toplam kalite Crosby.Sıfır hata Motorola.Altı sigma ISO..StandartlarStandartlar Kalite ödülleri.efqm, Malcom Baldridge, Deming ödülü vb.

52 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM = HERKESİN KATILIMI KALİTE = MÜŞTERİ GEREKSİNİM VE BEKLENTİLERİNİN TAM OLARAK KARŞILANMASI YÖNETİM = KALİTELİ ÜRÜN YA DA HİZMET İÇİN BÜTÜN KOŞULLARIN SAĞLANMASI.

53 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Bir kuruluşta üretilen ürün ve hizmetlerin, iş ş yerindeki süreçlerin ve çalışanların ş sürekli iyileştirilmesi ve geliştirilmesi yolu ile minimum toplam maliyette, müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanması için nicel istatistik ve yönetim tekniklerinin ayrıca bir uygulamasıdır.

54 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SADECE ÜRÜN VE HİZMETİ DEĞİL, İYİLEŞTİRİLEBİLECEK HER KAVRAMI KAPSAR VE HER KADEMEDEN TÜM ÇALIŞANLARIN Ş KATILIMINI GEREKTİRİR.

55 TKY; TKY NDE KALİTE, KONTROL İLE DEĞİL, ÜRETİM İLE ELDE EDİLMEKTEDİR. HATALARIN KONTROL İLE AYIKLANMASI YERİNE İLK SEFERİNDE DOĞRU YAP TEMEL İLKESİ VE HATALARIN ÇIKMADAN ÖNLENMESİ YAKLAŞIMI BENİMSENMEKTEDİR.

56 TKY; TKY, HERŞEYDEN ÖNCE BİR İ YÖNETİM İ FELSEFESİDİR. BU FELSEFE İNSANIN MUTLULUĞUNU Ğ ESAS ALMAKTADIR. İNSAN ÇALIŞANLARDIR, İNSAN MÜŞTERİLERDİR, ORTAKLARDIR, BAYİLERDİR, İ İ TEDARİKÇİLERDİR, İ İ İ KISACA İNSAN TOPLUMDUR. İNSAN VAROLDUĞU Ğ SÜRECE BU FELSEFEDE GELİŞEREK İ VARLIĞINI SÜRDÜRECEKTİR.

57 TKY; TKY DEMOKRASİDİR. HERKES FİKRİNİ ÖZGÜRCE SÖYLEYEBİLMELİ VE HERKES YÖNETİME VE KARARLARA KATILABİLMELİDİR. ÇALIŞANLARIN ÖNERİLERİNİ DİNLEMEK, ONLARA DEĞER VERMEK VE ÖDÜLLENDİRMEK GEREKMEKTEDİR.

58 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİNİN FELSEFESİ

59 SÜREKLİ İYİLEŞME Daha iyi yöntemler araştırılarak tekniksel ve yönetsel süreçlerin kararlı şekilde iyileştirilmesinin sağlanması.

60 İyileştirme için Faaliyetler Glii Gelişim alanlarını l blil belirlemek kii için mevcut durumun değerlendirilmesi ve analiz edilmesi, Gelişim için hedeflerin belirlenmesi, Hedeflere ulaşmak için olası çözümlerin araştırılması, Buçözümlerin değerlendirilmesi ve bir seçiminyapılması, Seçilen çözümün uygulanması, Uygulama sonuçlarının hedefleri karşıladığını ş ğ belirlemek için ölçülmesi, doğrulanması, analizi ve değerlendirilmesi, Değişikliklerin uygulanması.

61 Müşteri Odaklılık Elemanları: Doğru ğ ürün, Mükemmel kalite, Rekabet edebilen fiyat, Zamanında teslim.

62 Takım Çalışması Takım çalışması, yönetici ve yönetici olmayanlar arasında, fonksiyonlar arasında, müşteriler ve tedarikçiler arasında olur. Takım çalışması uygulamaları, örgütte yer alan tüm grupların ihtiyaçlarının a belirlenmesini, e es örgütteki herkesin yararını gözetecek çözümlerin bulunmasını, sorumluluğun ğ ve kazancın birlikte paylaşımını içerir.

63 Deming Yönetim Metodu Temelinde süreç yönetimi, çalışanların çalışmalarını ş kolaylaştırmak ş için işbirliği ş ğ ve öğrenmeyi besleyen bir örgütsel sistemin yaratılması yatar.

64 Deming in 14 Kuramı 1.Rekabetçi kb olma, işinde i kl kalma ve iş sağlama amacıyla ürün ve hizmetin gelişmesine yönelik kararlı isteği yaratın. 2.Yeni felsefeyi iş ş yerinize uyarlayın. y 3.Kaliteyi geliştirmek için yığın denetim bağlılığını terk edin. 4.Sadece fiyat etiketine dayanan iş kararı uygulamasına son verin.

65 5.Kalite ve verimliliği arttırmak için i üretim ve hizmet sistemini sürekli ve düzenlice geliştirin. 6.İş ş eğitimini ğ kurumsallaştırın. ş 7.Liderliği kurumsallaştırın. 8.Şirkette herkesin işini daha iyi yapması için korkuyu defedin. 9.Departmanlar arasındaki engelleri yok edin.

66 10.Çalışanlara sıfır hata ve yeni verimlilik düzeyi için sloganlar, öğütler ve hedefler vermeyi bırakın. 11. (a) Fabrika katında iş standartlarını yok edin.bunun yerine liderliği işlerliğe koyun. (b) Amaçlar ile yönetime son verin. Sayısal amaçları ve sayılar a ile yönetimi kaldırın. ad Bunun u yerine e liderliği ğ sağlayın.

67 12. İş yerinde işçilerin gurur duyacakları uygulamaları geliştirin. ş 13. Eğitim ve kendini geliştirme programlarını kurumsallaştırın. 14. Herkesin katılımını sağlayın.

68 DEMİNG YÖNETİM METODUNDAKİ KAVRAMLAR Vizyoner liderlik İçsel (çalışanlar)ve Dışsal( Tedarikçiler) İşbirliği Öğrenme Süreç yönetimi Sürekli Gelişim Çalışanların doldurulması Müşteri memnuniyeti

69 DEMİNG DÖNGÜSÜ PLANLA ÖNLEM AL UYGULA KONTROL ET

70 KALİTEGELİŞİMİ İÇİN JURAN IN ON ADIMI 1.Gelişim i fırsatı ve ihtiyacı i bilincinin i i yaratılması, 2. Gelişim ş için hedeflerin konulması, 3.Konulan hedeflere ulaşmak için örgütlenme(bir kalite konseyinin kurulması, problemin belirlenmesi, projenin seçimi,çalışma çalışma takımlarının atanması, kolaylaştırıcı faaliyetlerin gösterilmesi vb.)

71 4. Üst yönetimden başlanarak çalışanlara kalite eğitiminin ğ verilmesi, 5. Problemleri çözmek için projelerin yürürlüğe konulması, 6. Gelişmelerin raporlanması, 7. Uzmanlarca tasdiklerin verilmesi,

72 8. Sonuçların bildirilmesi, 9. Elde edilen sonuç ve hesapların tutulması, 10. Yıllık kalite gelişimlerinin, şirketin bir süreci ve düzenli bir sistemin i bir parçası görülerek gelişmeye ivme kazandırılması

73 DEMİNGİ Örgütlerin sistematik yp yapısı, liderliğin ğ önemi ve örgütsel süreçte değişkenliğin azaltılması üzerinde durmaktadır. JURAN Kalite planlaması, kontrol ve gelişme faaliyetleri ile hataların yok edilmesi için ittitik istatistiksel araçların kullanılmasını l önemser.

74 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMANIN YARARLARI İşletmelere, l l piyasa taleplerine l esnek davranabilme ve bunları karşılayabilme yeteneği kazandırdığından, Kaynak kkullanımını optimize i ederek makine, donanım ve araç gereç yatırımını azalttığından, İnsan ve sermaye tasarrufu sağladığından, ğ d Bir yandan, insanın eğitim ve karar alma süreçlerine katılımını sağlamak suretiyle, il çalışanların l artan tatminsizlik duygusunu ortadan kaldırdığından,

75 TOPLAM KALİTE UYGULAMALARININ YARARLARI ( devamı) Ayrıca gençlerin inandıkları yönetim fikirlerini uygulama olanağı ğ verdiğinden d, yapılan iyileştirici iil iii ve geliştirici çalışmaların sonuçlarına yönelik işlerin i verimliliğinin i ölçülmesini i sağladığından, ğ d Tüm bunların doğal bir sonucu olarak pazar payının artması ve yeni pazarlara girilmesi olanağı sağlayarak hissedarları da tatmin ettiğinden, inanarak uygulanmalıdır.

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 9. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 9 Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN İşletmelerin Yaşadığı Sorunların Temel Kaynağı İsraf Düşük verim Düşük kalite Müşteri memnuniyetsizliği Fiyat rekabetine dayanamamaları Kalite QUALIS

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi

Toplam Kalite Yönetimi Toplam Kalite Yönetimi Şükriye AKKOYUN Kuzey Marmara BKM Kalite Yönetim Sorumlusu 1 İÇERİK Kalitenin Tanımı Kalitenin Tarihsel Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Nedir? TKY nin Temel Kavramları 2 Ne

Detaylı

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI

KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI KALİTE YÖNETİMİ KALİTE KAVRAMI VE KALİTENİN BOYUTLARI Hizmet veya üründe kalite kavramı için farklı tanımlar kullanılmaktadır. En genel hâliyle ihtiyaçlara uygunluk (Crosby), ürün veya hizmetin değeri

Detaylı

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi

GİRİŞ. Yrd. Doç. Dr. Aslı Tuncay Çelikel MAN501T Çağdaş İşletme Yönetimi Ders: Toplam Kalite Yönetimi GİRİŞ Bu hafta, 20. yüzyılın son çeyreğinde ortaya çıkarak, çağdaş işletme-yönetim anlayış ile uygulamalarını adeta yeniden biçimlendiren bir şemsiye kavramı; Toplam Kalite Yaklaşımı nı genel hatlarıyla

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri

Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri A.Ü. SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Maliyetleri Ömer ERDOĞAN Yönetim Muhasebesi Aralık 2014 Kalite Nedir? Kalite en basit tanımıyla, müşteri isteklerine

Detaylı

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35

İçİ İç ndek ndek ler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 2. Yeni Ekonomi...19 3. Küreselleşme ve Değişim...35 İçindekiler Birinci Kısım GİRİŞ 1. Dijital Devrim...3 Küreselleşme... 4 Fütüristlerin Görüşleri... 7 Bilgi Toplumu... 8 Kağıtsız Fabrikalar... 9 Tek Kişilik Şirketler...10 Küresel Üretici...11 Küresel

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 4.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Planlaması Kalite Felsefesi KALİTE PLANLAMASI Planlama, bireylerin sınırsız isteklerini en üst düzeyde karşılamak amacıyla kaynakların en uygun

Detaylı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı

Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Serdar Öztora Aile Hekimliği Anabilim Dalı AMAÇ Bu dersin sonunda katılımcıların kalite kavramı ve ilişkili faktörler hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmaktadır. 2 HEDEFLER Katılımcılar bu

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR

KALİTE YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR KALİTE YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul ÇAVDAR 1 KALİTE KAVRAMI YAKLAŞIMLARI Üstünlük yaklaşımı Ürün tabanlı yaklaşım Kullanıcı tabanlı yaklaşım Üretim tabanlı yaklaşım Değer tabanlı yaklaşım ÜSTÜNLÜK YAKLAŞIMI

Detaylı

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir?

ÜRETİM -YÖNETİM. Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? ÜRETİM -YÖNETİM Ürün nedir? Üretim ve Hizmet nedir? Sizin üretmeyi düşündüğünüz ürün/hizmet nedir? Üretim, insan ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal veya hizmetlerin meydana getirilmesi işlemine denir.

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KERİM ÖZBEYAZ 3.1.Toplam Kalite Kavramı TK; Bir işletmede yapılan bütün işlerde, müşteri isteklerini karşılayabilmek için şart olan yönetim, insan, yapılan iş, ürün ve hizmet kalitelerinin

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 2 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042

Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042 Kalite Yönetimi GÖKAY HALİBİŞ 120702042 Kalite Yönetimi NUREL ALKAN - 090702037 Kalite Yönetimi Sabrican Zaim 090702042 Kalite Yönetimi Fatih Dartıcı - 090702074 Kalite Yönetimi Kalite Nedir? Kalite, bir

Detaylı

KALİTE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER

KALİTE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER KALİTE ÜZERİNE ÖZLÜ SÖZLER (Derleyen: Prof.Dr.Coşkun Can Aktan) Önemli olan kantite değil, kalitedir. Lucius Annaeus Seneca Mükemmeliyet kantiteye değil, kaliteye bağlıdır. Baltasar Gracian y Morales Kalite

Detaylı

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemleri MÜTEF Kalite Yönetimi Koordinasyon Kurulu ISO 9000:2000 KYS Toplantısı Şubat 2008 1/56 İçerik Çalışma Planı (Durum Değerlendirmesi) Kalite Kavramı ISO 9000 Kalite

Detaylı

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR?

ISO NEDİR? TSE, ISO nun üyesi ve Türkiye deki tek temsilcisidir. EN NEDİR? ISO Türk Standardları Enstitüsü 132 sayılı kuruluş yasası ile kendisine verilen Standardlara uygun ve kaliteli üretimi teşvik edecek her türlü çalışmayı yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri düzenlemek görevini

Detaylı

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen

KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen KALİTE YÖNETİMİ KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur Kalite, bir ürünün ifade edilen veya beklenen ihtiyaçları karşılama kabiliyetini oluşturan özelliklerin toplamıdır.

Detaylı

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan

Doç. Dr. Osman KULAK Dr. Kulak, Stratejik Plan Doç. Dr. Osman KULAK 1 Neden Geleceği Planlayalım Geleceği düşünmeyen üzülmeye yakındır Konfüçyüs 2 Yönetim Bir grup insanı belirlenmiş amaçlara doğru yönlendirerek, aralarındaki işbirliğini ve koordinasyonu

Detaylı

Kalite Yönetim Sistemleri

Kalite Yönetim Sistemleri Editörler Doç.Dr. E. Mennan Yıldırım / Yrd.Doç.Dr. M. Emin Merter Kalite Yönetim Sistemleri Yazarlar Yrd.Doç.Dr.Cemal İnce Yrd. Doç. Dr. Ediz Güripek Dr.Selin Çavuşoğlu Dr.Nebahat Aral Ayca Özceylan Erkan

Detaylı

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI

KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ KALİTE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Kalite İnsanların Yanlızca Çalışma Hayatı ile İlgili Değil, Tüm Yaşamlarıyla İlgili Bir konudur. Hidayet ŞAHİN TSE hisakys@gmail.com

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 1.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Giriş Kalite Kavramı Kaliteyle İlgili Kavramlar Kalitenin Bileşenleri Kalitenin Tarihçesi GİRİŞ Günümüz toplumsal yaşamında bireyler politikada, yönetimde,

Detaylı

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır?

ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? ISO 9001:2000 KYS nedir, ne yapılacaktır? 1 Giriş Kurumumuz ISO 9001 Standardı na uyum sağlanması, Ülkeler arası sınırların ortadan kalkmakta olduğu günümüz dünyasında eğitimde rekabet gücümüzün artmasını

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ İŞ SAĞLIĞI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1

YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM SİSTEMLERİ 1 YÖNETİM, en genel anlamıyla, başkaları vasıtasıyla iş yapmak olarak tanımlanır. İktisatçılara göre YÖNETİM, emek, sermaye ve doğal kaynaklar ile beraber üretim faktörlerinden biridir.

Detaylı

KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ

KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ KALİTE BİLİNCİ, LİDERLİK VE TOPLAM KALİTE FELSEFESİ Prof.Dr.Coşkun Can Aktan Toplam kalite yönetiminin başarısı için üst yönetimden alt düzeyde çalışanlara kadar tüm organizasyonda kalite bilinci nin varlığı

Detaylı

7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT

7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR. SKY108 Yönetim Bilimi-Yasemin AKBULUT 7. HAFTA MODERN SONRASI ÇAĞDAŞ VE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR 1 2 Ders İçeriği Kültürel Farklılıklar Yaklaşımı Toplam Kalite Yönetimi Öğrenen Örgütler Yaklaşımı 3 KÜLTÜREL FARKLILIKLAR YAKLAŞIMI Küreselleşme etkisi

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 10 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ. Click to edit Master title style Türkiye de Ekip Çalışmaları ve Ödül Süreci PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ Click İÇERİKto edit Master title style Türkiye Kalite Derneği KalDer Kaizen, TPM ve Kalite Çemberi Nedir?

Detaylı

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır.

Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. KALİTE KONTROL Kalite: Bir ürün yada hizmetin belirlenen yada olabilecek ihtiyaçları karşılama yeterliğine dayanan özelliklerinin toplamıdır. Kontrol: Mevcut sonuçlarla hedefleri ve amaçları kıyaslama

Detaylı

ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE

ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE ÇAĞDAŞ YÖNETİM ANLAYIŞI VE TOPLAM KALİTE Yönetim bilimi, özel sektörde ve kamu sektöründe birbirinden ayrı ve tamamen kopuk iki ayrı disiplin olarak ortaya çıkmış ve gelişimini sürdürmüştür. Amerikalı

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ. İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Tıb.Tek.Fatma Türkan TAŞKIN Ekim 2012

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ. İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Tıb.Tek.Fatma Türkan TAŞKIN Ekim 2012 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ İl Performans ve Kalite Koordinatörlüğü Tıb.Tek.Fatma Türkan TAŞKIN Ekim 2012 KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur (Dr.J.M. JURAN) Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur(p.b.crosby)

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ 3.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER Kalite Maliyetleri Hizmet Kalitesi ve Müşterinin Kalite Algısı Kalite Yönetim Sistemi KALİTE MALİYETLERİ Kalite maliyetleri meydana gelebilecek hataları

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015)

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ (ISO 9001:2015) NELER GETIRDI www.sigmacenter.com.tr www.sigmaakademi.com Kalite Yönetim Sistemi; o bütün dünyada kalitenin ortak dilidir o diğer yönetim sistemlerinin temelini oluşturur

Detaylı

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC)

Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Stratejik Performans Yönetimi ve Dengeli Sonuç Kartı (Balanced Scorecard-BSC) Kontrol Fonksiyonu Gerçekleştirilmek istenen amaçlara ne ölçüde ulaşıldığını belirlemek, planlanan amaçlar (standartlar), ile

Detaylı

KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ. Bir kuruluşun başarılı bir şekilde yönetilmesi için, yönetimin sistematik ve metodik olmasını gerektirir.

KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ. Bir kuruluşun başarılı bir şekilde yönetilmesi için, yönetimin sistematik ve metodik olmasını gerektirir. KALİTE YÖNETİM PRENSİPLERİ Bir kuruluşun başarılı bir şekilde yönetilmesi için, yönetimin sistematik ve metodik olmasını gerektirir. Bir kuruluş için başarılı kalabilmenin şartı ilgili tarafların ihtiyaçlarının

Detaylı

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci,

Yerli ve / veya yabancı şirket evlilikleri ve beraberinde farklı kültürlere uyum süreci, Hafta 1: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ VE UYGULAMALARI 1 1 İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı, Önemi ve Amacı İnsan kaynakları yönetimi, en üst düzey yöneticiden en alta, tedarik ve satın almadan satış sonrası

Detaylı

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr

Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi. Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş Kalite Yönetim Temsilcisi Şenay KURT senay.kurt@mikrobilgi.com.tr Standart Nedir? Standardizasyon; belirli bir faaliyetle ilgili olarak ekonomik yarar sağlamak üzere bütün

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3

İÇİNDEKİLER. Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 İÇİNDEKİLER Önsöz... iii 1. BÖLÜM: STANDARDİZASYON 1. STANDARDİZASYON... 3 1.1. STANDARD VE STANDARDİZASYON... 3 1.1.1. Standardizasyonun Gelişim Süreci... 4 1.1.2. Standardizasyonun Amaçları... 4 1.1.3.

Detaylı

KALİTE VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

KALİTE VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ KALİTE VE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Kalitenin Tanımı Kalitenin Özellikleri Toplam Kalitenin Tarihsel Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi Tanımı Toplam Kalite Yönetiminin Temel Unsurları İşletmelerde Kullanılan

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Toplam kalite yönetiminin başlıca üç hedefinden sözetmek mümkündür: Müşterinin isteklerini tatmin edecek ürünleri ve hizmeti üretmek, müşterinin güvenini kazanmak; Şirketi, çalışma

Detaylı

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U) DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ (PZL208U)

Detaylı

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları

Farkındalılık ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi. Uygulama ve başarımın anahtarları ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Eğitimi Uygulama ve başarımın anahtarları 1 Genel Eğitim Hakkında Kalite ve Yönetim Sistemi Kavramlar ve amaçlar TKY ve Kalite Yönetim Sistemi Standart maddeleri Fayda sağlamanın

Detaylı

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ

STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMA MODELİ Stratejik Yönetim Micro MBA Cenan Torunoğlu 10 Kasım 2012 Değişim ve Yapısal Gelişme 2 Değişim ve Yapısal Gelişme Değişimi farketmek Değişimin özüne inmek Değişim kararını

Detaylı

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR?

TS EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Kurum İçi Bilgilendirme Eğitimi ISO 9001 NEDİR? ISO 9001 NEDİR? ISO 9001, tüm imalat ve hizmet şirketleri için hazırlanmış olan ve Kalite Yönetim Sistemi nin gereklerini belirleyen uluslararası bir standarttır. Kurumun mal veya hizmet üretimindeki tüm

Detaylı

ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK

ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK ZTM 433 KALİTE KONTROL VE STANDARDİZASYON PROF. DR. AHMET ÇOLAK KALİTE 20. yüzyılın ortalarından itibaren şirketler, küresel pazarın sert rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için geleneksel yönetim

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor!

Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Genel Katılıma Açık Eğitimlerimiz Başlıyor! Mavi Akademi, bünyesinde barındırdığı yetki belgeleri ve alanında uzman akademisyenler, sektör tecrübesine sahip baş denetçiler ve uzmanlardan oluşan kadrosuyla

Detaylı

DEĞİŞİM YÖNETİMİ. Doç.Dr.ARZU UZUN

DEĞİŞİM YÖNETİMİ. Doç.Dr.ARZU UZUN DEĞİŞİM YÖNETİMİ Doç.Dr.ARZU UZUN DEĞİŞEN DÜNYA Bilgi Toplumu Sanayi Toplumu İlkel Toplum Tarım Toplumu Değişen Dünyada Değişen İhtiyaçlar Toplumsal Yaşamın Karmaşıklaşması Gereksinimlerin Farklılaşması

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY)

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ (TKY) Toplam Kalite Yönetimi; Müşterinin beklentisinin aşılmasını hedefleyen, ekip çalışmasını destekleyen, tüm süreçlerin gözden geçirilmesini ve iyileştirilmesini sağlayan bir

Detaylı

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ

ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ ANKARA ŞUBESİ YAZ SEMĠNERLERĠ 1 KALĠTE YÖNETĠMĠ Bayram ERTEM Makine Mühendisi 2 TEMEL KALĠTE KAVRAMLARI Kalite nedir? Müşteri beklentilerini karşılayabilme derecesi, Bir ürün veya hizmetin belirlenen veya

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-1 Kurumsal Kaynak Planlamasına Giriş Kurumsal Kaynak Planlamasının Gelişimi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP-KKP), işletmelerin fonksiyonları arasındaki karşılıklı

Detaylı

ÜNİTE - 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI

ÜNİTE - 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI ÜNİTE - 1 İŞLETMENİN TEMEL KAVRAMLARI 1-İşletmenin Temel Kavramları 2-İşletmenin Amaçları 3-Teşebbüs (girişim) 4-Yönetici Kavramı ve Yöneticinin Nitelikleri 5-Toplam Kalite Yönetimi Bu üniteye neden çalışmalıyız.!

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi

YÖNETİM SİSTEMLERİ. TS EN ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi TS EN ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi TS (OHSAS) 18001 İSG Yönetim Sistemi YÖNETİM SİSTEMLERİ Ülkemiz kuruluşları da Kalite, Çevre ve İş sağlığı ve güvenliği konularına verdikleri önemi göstermek, etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla Yönetim Sistemlerine geçiş için uğraş

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Çağdaş Yönetim Yaklaşımları TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Yard. Doç. Dr. Şaban ESEN Kalitenin Tanımı Kalitenin Özellikleri Toplam Kalitenin Tarihsel Gelişimi Toplam Kalite Yönetimi Tanımı Temel Kavramlar Toplam

Detaylı

Bu Bölüme Görev Adı Yazılmalıdır GÖREV TANIMI

Bu Bölüme Görev Adı Yazılmalıdır GÖREV TANIMI GÖREV TANIMI POZİSYON BİLGİLERİ Çalışanın Adı-Soyadı Pozisyon Adı İş Birimi Departman Unvan Direkt Rapor Ettiği Pozisyon İŞİN AMACI ORGANİZASYONDAKİ YERİ BKZ. Ek 1 (Organizasyon şeması) ANA SORUMLULUKLARI

Detaylı

Bölüm 1: Kalite kavramý

Bölüm 1: Kalite kavramý Bölüm 1: Kalite kavramý A. Kalitenin tanýmý Ýnsanoðlu her zaman daha iyisini yapmak için çalýþan bir yapýya sahiptir. Karanlýk çaðdan bilgi çaðýna uzanan geliþme sürecine göz attýðýmýzda insanlarýn yaþam

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL 11/7/2017 dogangurdal@hotmail.com 1 KALİTE BİR YOLCULUKTUR KALİTE YOLCULUĞUMUZ 11/7/2017 dogangurdal@hotmail.com 2 KALİTE KAVRAMININ GELİŞMESİ Kalite,

Detaylı

DKM212 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ve STANDARDİZASYON

DKM212 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ve STANDARDİZASYON DKM212 TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ve STANDARDİZASYON Ders I., Ders II., Ders III. Kalite Nedir?, Kalite Yönetimi, Kalite Sistem Standartları, Tanımlar Dr.Sefa KOCABAŞ 2012 Bahar Kalite kavramı Dünyanın bir

Detaylı

KALİTE GÜVENCESİNİN TARİHİ

KALİTE GÜVENCESİNİN TARİHİ KALİTE NEDİR? Kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. Kalite Müşteri isteklerinin tatminidir ve bu harici ve dahili

Detaylı

Kalite İyileştirme Yöntemleri

Kalite İyileştirme Yöntemleri SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Kalite İyileştirme Yöntemleri Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ

SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ YÖNETİMİ VE İÇ KONTROL STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI İÇ KONTROL DAİRESİ SÜREÇ NEDİR? Müşteri/Vatandaş için bir değer oluşturmak üzere, bir grup girdiyi kullanarak, bunlardan çıktılar elde etmeyi

Detaylı

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir.

Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. PROJE YÖNETİMİ Proje: Önceden belirlenmiş sonuçlara ulaşabilmek için organize edilmiş faaliyetler zinciridir. Proje Yönetimi: Kısıtlı zaman, maliyet ve teknik durumları dikkate alarak, projenin en etkin

Detaylı

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM

KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM KAZAN KAZAN FELSEFESİ CRM SÜHEYLA ŞENOĞLU Müşteri İlişkileri Yöneticisi 1 21. yüzyılı yaşamaya başladığımız, şaşırtıcı ve hızlı değişimlerin yaşandığı dünyada geleneksel pazarlama anlayışını değiştirmek

Detaylı

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz

28.10.2009. 1. Rakamlarla İş Bankası. 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı. 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz Yetenek Yönetimi Bölümü 27 Ekim 2009 1. Rakamlarla İş Bankası 2. İş Bankası Müşteri Odaklı Dönüşüm Programı 3. Yeni İK İş Modeli 4. Misyon, Vizyon ve Çalışma İlkelerimiz 5. Yetenek Yönetimi Yaklaşımımız

Detaylı

KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD)

KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD) KALİTE FONKSİYON DAĞILIMI QUALITY FUNCTION DEPLOYMENT (QFD) Yaşar ERAYMAN YÜKSEL FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI SEMİNER MAYIS 2017 Giriş Kalite Fonksiyon Dağılımı (QFD), ürün

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta. Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL. 11/9/2016 1

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta. Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL. 11/9/2016 1 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 3-4 hafta Öğr.Gör.Doğan GÜRDAL 11/9/2016 dogangurdal@hotmail.com 1 KALİTE BİR YOLCULUKTUR KALİTE YOLCULUĞUMUZ 11/9/2016 dogangurdal@hotmail.com 2 KALİTE KAVRAMININ GELİŞMESİ Kalite,

Detaylı

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI

KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI KALİTE KAVRAMI ve UNSURLARI Kalite, bir ürün veya hizmet ile ilgili özelliklerin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama derecesidir. Kalite Sözlüğü Kalite, genel olarak günlük konuşmalarda

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü

Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Tedarik Zinciri Performans Ölçümü Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetim Etkinliğinin Artırılmasında Kullanılan Performans Ölçüleri 1. Maliyet

Detaylı

MODERN-SONRASI ÇAĞDAŞ ve GÜNCEL KAVRAMLAR ve YAKLAŞIMLAR

MODERN-SONRASI ÇAĞDAŞ ve GÜNCEL KAVRAMLAR ve YAKLAŞIMLAR MODERN-SONRASI ÇAĞDAŞ ve GÜNCEL KAVRAMLAR ve YAKLAŞIMLAR Bugün itibariyle bakıldığında, yönetimin diğer konuları da organizasyon konusuna benzer şekilde kendi içlerinde ayrıntılı bir şekilde incelenmeye

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 1 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak hazırlanan

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ

YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ YÖNETİCİ YETİŞTİRME VE GELİŞTİRME EĞİTİM PROGRAMI İÇERİĞİ 2017 HEDEF KİTLE: Yöneticilik görevine yeni başlayanlar Yönetim pozisyonunda bulunanlar Şirket içi potansiyel yönetici adayları YÖNETİM DAVRANIŞI

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ENF456 LOJİSTİK ENFORMASYON SİSTEMLERİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA Müşteri Ne İster? uürünü uistediği yerde uistediği zamanda uistediği kalitede uiyi ve doğru kurgulanmış tedarik

Detaylı

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu

Sedona. Nisan 2013 Eğitim Kataloğu Nisan 2013 Eğitim Kataloğu 8 Nisan 2013 Sedona, yazılım firmalarına ve büyük çaplı organizasyonların bilişim departmanlarına organizasyonel yapılanma, yöneticilik, takım çalışması ve kalite süreçleri alanlarında

Detaylı

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 9001:2015 GEÇİŞ KILAVUZU Kal ten z, denet m m z altında olsun Szutest Szutest Szutest Szutesttr 444 9 511 szutest.com.tr ISO 9001:2015 REVİZYONUN YAPISI Yeni Revizyon ile birlikte ISO ANNEX SL gereksinimleri doğrultusunda Yüksek

Detaylı

Yönetim Sistemleri Eğitimleri

Yönetim Sistemleri Eğitimleri Yönetim Sistemleri Eğitimleri ISO 9001-2008 /2015 EĞİTİMİ Kuruluşlarında kalite yönetim sistemi kuracak, geliştirecek ve/veya uygulayacak katılımcılara kalitenin tanımlarını ve kalite yönetim prensiplerini

Detaylı

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması

Gerçekler. Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Gerçekler Sanayileşme ve çevre sorunları Küreselleşme ve Pazarın büyümesi Rekabetin artması Çözüm Kaliteyi arttırmak Çevreye duyarlı üretim Kalite yönetim sistemleri Kalite yönetim sistemleri ISO 9001,

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM SPORDA STRATEJİK YÖNETİM 8.Ders Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 STRATEJİK YÖNETİM 2 STRATEJİ DEĞERLENDİRME VE KONTROL Stratejik yönetim sürecinin son evresi seçilen stratejinin değerlendirilmesi, değerlendirme

Detaylı

kültürel değişim gayreti Kültürel değişim ğş

kültürel değişim gayreti Kültürel değişim ğş Altı Sigma Nedir? Mühendis ve istatistikçiler tarafından ürün ve proseslerin ince ayarını yapmak için kullanılan ileri derecede teknik bir yöntem Müşteri ihtiyaçlarını kusursuza yakın karşılama hedefi

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Nedir? Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren, nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu bir ağdır. TARLADAN

Detaylı

Şirket Politikamız : Kalite Politikamız :

Şirket Politikamız : Kalite Politikamız : HAKKIMIZDA Ankara merkezli Barkur Enerji-Petrol, her tür ve büyüklükte yapım sözleşmelerini yürütme yeteneğine sahip dinamik ve güçlü bir kadroyla hizmet vermektedir. Gerek yurt içi ofisleri ve gerekse

Detaylı

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ

KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ KALİTE BİRİM SORUMLULARI EĞİTİMİ 2018/I (05.09.18) Ülkü SU BİLGİN CICP-MHU Stratejik Yönetim ve Planlama Birimi Yöneticisi TANIŞMA.. EĞİTİM PLANI Eğitimin amacı Kalite Yönetim Sistemi o Nedir? o Sistem:

Detaylı

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar

İŞLETMELERİN AMAÇLARI. İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge 24.03.2014. Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar İŞLETMELERİN AMAÇLARI Genel nitelikli kuruluş ve faaliyet amaçları Özel nitelikli amaçlar Yrd.Doç.Dr. Gaye Açıkdilli Yrd.Doç.Dr. Erdem Kırkbeşoğlu İşletmenin Genel Amaçları Arası Denge Kar ın İşlevleri

Detaylı

İnşaatta Kalite Yaklaşımları Geleceğe Bakış. Hüseyin BİLMAÇ İMSAD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

İnşaatta Kalite Yaklaşımları Geleceğe Bakış. Hüseyin BİLMAÇ İMSAD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI İnşaatta Kalite Yaklaşımları Geleceğe Bakış Hüseyin BİLMAÇ İMSAD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI Kalitenin Tanımı iyi, lüks, pahalı, sahip olmak istenen, en iyisi... sürekli gelişim, müşteri odaklı, çalışanlarına

Detaylı

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri

E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri E.G.O. Grubu Kurumsal İlkeleri 1. Müşterimizin hizmetindeyiz! 2. Yenilikçi bir kültüre sahibiz ve gelecek için fikirlerimiz var 3. EGO nun en değerli varlığı biz çalışanlarıyız 4. Tüm iş faaliyetlerimizde

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi nin Yazılım Geliştirme süreçlerine uyarlanması

Toplam Kalite Yönetimi nin Yazılım Geliştirme süreçlerine uyarlanması Toplam Kalite Yönetimi nin Yazılım Geliştirme süreçlerine uyarlanması Ayşegül Yavuz, Burcu Şentürk Beykent Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı, Đstanbul, Türkiye

Detaylı

KALİTE NEDİR? TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? Uzm. Hem. Samin Esmailzade. Kalite KALİTE NEDİR?

KALİTE NEDİR? TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? Uzm. Hem. Samin Esmailzade. Kalite KALİTE NEDİR? TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NEDİR? Uzm. Hem. Samin Esmailzade KALİTE NEDİR? 2 / 48 KALİTE NEDİR? Kalite, kullanıma uygunluktur (Dr.J.M. JURAN) Kalite, ihtiyaçlara uygunluktur (P.B.CROSBY) Kalite, bir ürünün

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

de i im Kaizen Kamil BOLAT

de i im Kaizen Kamil BOLAT Kaizen Kamil BOLAT Kaizen İyiye doğru değişiklikleri Her gün daha iyi için yapılan küçük değişiklikleri Yavaş, küçük ama sürekli iyileştirmeleri Müşteri memnuniyetini arttırmaya yönelik, herkes tarafından,

Detaylı

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış

Bölüm 1. İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış Bölüm 1 İnsan Kaynakları Yönetimine Kavramsal Bakış İnsan Kaynakları Yönetimi İnsan nedir? Kaynak nedir? Yönetim nedir? İnsan Nedir? İnsanı Tanımlamanın Zorluğu Filozofların insan tanımları Diderot un

Detaylı

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Denizli Verimliliği Artırma Projesi Verimlilik ve Toplam Kalite Yönetimi 10 Nisan 2010 Hatice EKSEN Uzman MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ Ülke ekonomisinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Üretim Yönetiminde Temel Kavramlar 1.1. Giriş... 2 1.2. Üretim Faktörleri ve Üretim... 3 1.3. Üretim ve İşlemler Yönetimi... 6 1.4. Üretim ve İşlemler Yönetiminin Kapsamı... 7

Detaylı

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ

KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ KALİTE GÜVENCE SİSTEMLERİ Kalite Güvencesi ve Kalite Güvence Sistemleri Ürün kalitesi, gerek ISO tarafından belirlenmiş ölçülere ve gerekse Türkiye de TSE nin ortaya koyduğu standartlara göre belli bir

Detaylı

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları

YÖNETİCİ GELİŞTİRME PLUS. Programın Amacı: Yönetici Geliştirme Eğitimi. Yönetici Geliştirme Uzmanlığı Eğitim Konu Başlıkları. Kariyerinize Katkıları YÖNETİCİ GELİŞTİRME 360 Yönetici Geliştirme Eğitimi İşletmelerde kalıcı başarının sağlanması, kurumun stratejik hedefleri ile uyumlu, yüksek performans göstermeye odaklanmış; motive olmuş takımları oluşturmak

Detaylı

ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ

ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ ÜRÜN TASARIMI VE ÜRETİM SÜRECİ SEÇİMİ ÜRÜN GELİŞTİRME VE TASARIM SÜRECİ Genel olarak, farklı ve yeni bir kavramı pazardaki müşteriye sunmak için gerekli tüm faaliyetler ürün geliştirme sürecine dâhil olmaktadır.

Detaylı