ACİL TIP VE YOĞUN BAKIM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ACİL TIP VE YOĞUN BAKIM"

Transkript

1 ACİL TIP VE YOĞUN BAKIM

2 Kritik hasta çocuk izleminde yoğun bakım ünitelerinde mortalite göstergesi olarak kullanılan skorlama sistemleri vardır Bu skorlama sistemlerinden en yaygın kullanılan PRISM(Pediatrik Mortalite Riski) III skorlamasıdır. Bu skorlama sisteminde kardiyovasküler ve nörolojik vital bulgular,hematolojik testler,biyokimyasal testler ve asit-baz/kan gazları vardır.

3 PRISM III

4

5

6

7

8 PEDİATRİK ACİLLER VE RESÜSİTASYON Pediatrik aciller çok çeşitli olup;kardiyak,endokrin travmatik ve enfeksiyoz nedenli olabilmekdedir. Solunum sistemi ile ilgili sorunlar çocuklarda sık görülür, kardiyak arrestin en önemli nedenidir Solunumla ilgili sorunlar Üst veya alt hava yolu tıkanıklığı, Alveollerde gaz değişiminin bozulması, Akciğer kan akımı bozuklukları, Solunumun merkezindeki bozukluklar nedeniyle ortaya çıkabilir.

9 Bebek ve çocuklarda ani kalp durması erişkinlere göre daha enderdir. Çocuklarda genellikle önce solunum ve dolaşım giderek bozulur sonra kalp durması ile sonuçlanır. Herhangi bir nedenle solunum ve/veya kalp durması olan hastalara temel yaşam desteği uygulanır. Temel yaşam destegi fizyolojik insibitalitenin saptanması ve değerlendirilmesi için gözlemle başlar.

10

11 TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BASAMAKLARI 1. Yüksek sesle çevreden yardım iste, 2. Kendi güvenliğini sağla, 3. Travma olup olmadığını sorgula, 4. Çocuğun bilinci kontrol et 5. Bilinç kapalı ise: Ağızda gözle görülebilen yabancı cisim varsa temizle

12 6. Hava yolunu açmak üzere başa pozisyon ver, Travma şüphesi yoksa baş geri çene yukarı hareketi uygula, Travma şüphesi varsa çene itme hareketi uygula, bu şekilde hava yolu açılmazsa baş geri çene yukarı hareketi uygula. 7. Çocuğun soluyup solumadığını bak, dinle, hisset yöntemiyle kontrol et. Solunumu yeterli ise derlenme pozisyonu ver,

13 8. Solunumu yok ise; ard arda iki soluk ver (hayat kurtarıcı soluk, hayat öpücüğü). Göğüs kafesi yükselmiyorsa; Pozisyonu gözden geçir ve soluk verme işlemini tekrarla, Göğüs kafesi yine yükselmiyorsa yabancı cisme bağlı hava yolu tıkanıklığı düşünerek gerekli işlemleri yap.

14 9. Dolaşımı kontrol et. 10. Çocukta dolaşım belirtileri yoksa kalp masajına başla. Ard arda 15 kalp masajı yap sonra 2 kez solut. (kurtarıcı tek başına ise 30 defa kalp masajı) Yaklaşık iki dakika içinde beş döngü hedeflenmelidir. Her beş döngüde bir (yaklaşık iki dakika) çocuk tekrar değerlendirilmelidir Bu aşamadan sonra ileri yaşam desteğine ihtiyaç vardır.

15 Gögüs kompresyon /Ventilasyon ilişkisi YENİDOĞAN 1-8 YAŞ >8 YAŞ KOMPRESYON HIZI 120 EN AZ KOMPRESYON/VEN TİLASYON ORANI 3:1 5:1* 15:2 NABIZ KONTROLU UMBLİKAL ARTER BRAKİAL ARTER KAROTİD ARTER Resusitasyonu bir kurtarıcı yapıyorsa kompresyon /ventilasyon oran 30:2 olmalıdır. *Entübasyon yapıldı ise

16 YABANCI CİSME BAĞLI HAVA YOLU TIKANIKLIĞI Yabancı bir cisme bağlı olarak (yiyecek, oyuncak parçaları vb.) hava yolunun tam tıkanması durumunda çocuk: Hiç nefes alamaz, Ses çıkaramaz, Öksüremez. Hava yolu kısmen tıkanmış ise çocuklarda: Ani solunum sıkıntısı, Zayıf veya sessiz öksürme, Hırıltı ortaya çıkar.

17 Benzer bulgular çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu durumunda da ortaya çıkabilir. Yabancı cisme bağlı hava yolu tıkanıklığı durumunda bulgular çok ani başlar ve öncesinde herhangi bir hastalık bulgusu yoktur. Yabancı cisme bağlı hava yolu tıkanıklığı kısmi olarak oluşmuşsa çocuğun kendiliğinden olan solunumu ve öksürmesi desteklenmelidir. Ancak tam tıkanma bulguları ortaya çıkarsa müdahale edilmelidir.

18 Bilinci açık ve hava yolu tam tıkanmış bebekde; Dönüşümlü olarak sırt vuruşu (skapulalar arasına 5 kez) ve göğüs basısı (göğüste kalp masajı yapılan noktaya 5 kez) yapılır. Her saniyede bir vuruş yapılmalıdır. Sırt vuruşu ve göğüs basısına dönüşümlü olarak yabancı cisim çıkana veya bebeğin bilinci kapanana kadar devam edilmelidir. Bilinç kapanmış ise dil-çene kaldırma yöntemi ile ağız açılır ve resüsitasyona başlanır.

19 Bilinci açık hava yolu tam tıkalı çocuk da Heimlich yöntemiyle karın basısı yapılmalıdır; basıya beşerli seriler halinde yabancı cisim çıkana veya çocuğun bilinci kapanana kadar devam edilir. Bilinç kapanmış ise dil-çene kaldırma yöntemi ile ağız açılır, resüsitasyona geçilir.

20 SUDA BOĞULMA DURUMUNDA TYD Hipoksinin süresi ve ağırlığı çocuğun yaşamsal bulgularını etkiler. Çocuğa en kısa zamanda, mümkünse çocuk sudan çıkarılmadan hayat kurtarıcı soluk uygulanmalıdır. İlk soluktan sonra dolaşım bulgularına bakılmalı, yok ise kalp masajına başlanmalıdır. Çocuğun akciğerlerine kaçan su yabancı cisim olarak kabul edilmemeli ve suyu çıkarmak için karın basısı uygulanmamalıdır.

21

22

23

24

25 ŞOK VE KARDİYAK ARREST TEDAVİSİ ŞOK; Kan akımının azalması sonucu, dokuların metabolik ihtiyaçlarının karşılanamadığı klinik bir durumdur. ŞOK BULGULARI ;Taşikardi, normal ya da azalmış kan basıncı,nabız dolgunluğunda azalma, deride renk değişikliği ve soğukluk, kapiller geri doluş süresinde uzama,bilinç bozukluğu, idrar miktarında azalma ŞOK EVRELERİ Kompanze şok: Kan basıncı normaldir. Dekompanze şok:kan basıncı düşüktür.

26 HİPOVOLEMİK ŞOK TEDAVİSİ İzotonik kristalloid sıvılar, Kan ve kan ürünleri Kolloid sıvılar, (olumsuz etkileri nedeniyle genellikle tercih edilmez) Glukoz içeren sıvılar (hipoglisemi dışında kullanılmaz)

27 İzotonik kristalloid sıvılar: En ideal sıvıdır %0.9 NaCl, Ringer laktat (Etkili, ucuz, kullanıma hazır, allerjik değil) Doz: 20 ml/kg (5-20 dakikada). Gerektiğinde bir saat içinde 2-3 kez tekrarlanabilir (Toplam doz:40-60 ml/kg).

28 Kan ve kan ürünleri: Travmaya (kanama) bağlı hipovolemik şok tedavisinde; ml/kg (20 ml/kg dozunda 2-3 kez) kristalloid sıvı verilmesine rağmen yeterli doku dolaşımı sağlanamıyorsa 10 ml/kg dozunda eritrosit süspansiyon verilebilir.

29 Kolloid sıvılar: Etkili hacim genişliği sağlarlar, Alerjik reaksiyonlara yol açabilirler, Akciğer-kalp hastalığı olan çocuklarda akciğer ödemine neden olabilirler, Mortaliteyi arttırabildiği ileri sürülmüştür. (istenmeyen etkileri nedeniyle pek önerilmez)

30 Şok bulguları düzelen çocukta sürekli sıvı tedavisi Sürekli sıvı infüzyonuna 1/2 veya 1/3 SF ile başlanmalı Çocuklarda günlük sıvı ihtiyacı: İlk 10 kg için 100 ml/kg İkinci 10 kg için 50 ml/kg Daha sonraki her kilo başına 20 ml

31 İLAÇLAR Vazopressörler: Sistemik ve akciğer damar direncini arttırırlar. Vazodilatörler: Sistemik ve akciğer damar basıncını düşürürler İnotroplar: Kalbin kasılma gücünü ve kalp hızını arttırırlar. İnodilatörler: Kalbin kasılma gücünü arttırırken ard yükü azaltırlar.

32 DOPAMİN İnotrop, vazopressör, düşük dozlarda vazodilatör DOBUTAMİN İnotrop ADRENALİN İnotrop, vazopressör SODYUM NİTROPRUSSİD Vazodilatör

33 DOPAMİN Dopamin yüksek dozlarda ;İnotrop ve vazopressör etki gösterir. Beta-adrenerjik reseptörleri doğrudan, norepinefrin salınımını dolaylı yoldan uyararak kalbin kasılma gücünü arttırır.sistemik damar direncini arttırarak arteriyel basıncı yükseltir. Dopaminerjik reseptörleri uyarır ve damarlarda gevşeme yaparak; böbrek, bağırsak, kalp, beyin kan akımında artışa neden olur.

34 DOZ: 2-20μg/kg/dk dır. Başlangıç dozunu takiben idrar debisi, sistemik dolaşım ve kan basıncı izlemlerine göre sonraki dozlar ayarlanır μg/kg/dk: Bağırsak ve böbrek kan akımını arttırır μg/kg/dk: Vazopressör ve inotrop etki gösterir. -20 μg/kg/dk nın üzeri: Şiddetli vazokonstriksiyona sebep olabilir.

35 DOBUTAMİN Dobutamin, beta-1 adrenerjik reseptörlere seçici etkili, inotrop bir katekolamindir. Kalp debisini artırır, akciğerlerdeki kapiller basınç ve sistemik damar direncini bir miktar düşürür. Özellikle kalp kası işlevindeki yetersizliğe ikincil gelişen düşük kalp debisi tedavisinde kullanılır.

36 DOZ: 2-20μg/kg/dk dır. İlacın infüzyon hızı alınan cevaba göre ayarlanmalıdır. Taşikardi, taşiaritmi, ektopik atımlara neden olabilir. Güvenli bir damar yolundan verilmelidir. NaHCO 3 ile birlikte verilmemelidir

37 ADRENALİN Vazopressör ve inotrop etkilidir. Sistemik dolaşım yetersizliği ve kalbin kasılma gücünde yetersizlik varsa kullanılabilir. Kan basıncında düşüklük ya da hemodinamik bozukluklara neden olan bradikardi tedavisinde kullanılır.

38 Doz: μg/kg/dk dır. Doz, kalp hızı, kan basıncı ve sistemik dolaşım izlemlerine göre her beş dakikada bir yeniden ayarlanmalıdır. Güvenli bir damar yolundan verilmelidir. NaHCO 3 ile birlikte verilmemelidir.

39 SODYUM NĠTROPRUSSĠD Bölgesel nitrik oksit üretimini uyararak tüm damar yataklarında damar gerginliğini azaltan bir vazodilatördür. Tedavi edici dozlarda kalp kası üzerine doğrudan bir etkisi yoktur. Sistemik ve akciğer damar direncini düşürerek kalbin etkili kasılma gücünü ve dolayısıyla kalp debisini artırır.

40 Kalbin ard yükünü azaltmanın yanısıra venlerde genişleme yaparak, venöz kapasitenin artmasını ve kalbin ön yükünün de azalmasını sağlar. Sıvı açığı olan hastalarda, ciddi hipotansiyon gelişme riski nedeniyle verilmesi önerilmez.

41 DOZ: μg/kg/dk dır. İhtiyaca göre 8 μg/kg/dk ya kadar çıkarılabilir. İlaç, uygun dozda dekstroz içeren sıvı içinde hazırlandıktan sonra, şişenin alüminyum sargı ya da benzeri bir cisimle örtülerek ve beraberinde özel serum seti kullanılarak güneş ışığından korunması sağlanmalıdır

42 KARDİYAK ARREST Kardiyak arrest; kalbin mekanik işlevinin durduğu klinik bir durumdur. Uyarılara yanıtsızlık, Apne, Merkezi nabız yokluğu ile karakterizedir. Solunum ve dolaşım yetmezliğinin erken tanı ve tedavisi, kardiyak arresti önler.

43 Yeniden canlandırma sırasında kullanılan ilaçlarının verilme yolları: Çevresel yada merkezi venöz yol (İV), Kemik içi yol (Kİ), Trakeal yol, (Pnömotoraks, aritmi, koroner arter yırtılması, ve kalp tamponadı riski nedeniyle kalp içi enjeksiyon ÖNERİLMEZ).

44 KULLANILAN İLAÇLAR ADRENALİN SODYUM BİKARBONAT (Yeniden canlandırma uygulamalarının uzaması durumunda) GLİKOZ (Hipoglisemi durumunda) KALSİYUM (Hipokalsemi durumunda

45 ADRENALİN Alfa-adrenerjik uyarı ile vazokonstriksiyon yapar Aortik diastolik basıncı ve koroner dolaşım basıncını artırarak kalp masajı sırasında kalbe daha fazla kan ve oksijen gitmesini sağlar. Kendiliğinden olan kalp kasılmalarını uyarır, Kalp hızını artırır,kalbin kasılma gücünü artırır, Kan basıncını artırır, Ventriküler fibrilasyonu büyük dalgalı hale getirerek, defibrilasyonun başarı şansını yükseltir, Ancak kalp kasının oksijen ihtiyacını da arttırır.

46 DOZ: 0.01 mg/kg İV ya da Kİ (1: lik çözeltiden 0.1 ml/kg), 0.1 mg/kg trakeal yoldan (1:1.000 lik çözeltiden 0.1 ml/kg) Kardiyak arrest devam ettiği sürece doz her 3-5 dakikada bir tekrarlanır.

47 SODYUM BİKARBONAT Yeniden canlandırma uygulamalarının uzaması durumunda verilir. Ayrıca; ciddi metabolik asidoz, hiperkalemi ve hipermagnezemi durumunda da kullanılır. Trakeal yoldan verilmemelidir. Güvenli bir damar yolundan verilmelidir. Katekolaminler ve kalsiyumla ile birlikte verilmemelidir.

48 DOZ: 1 meq/kg İV/Kİ (%8.4 lük NaHCO3: 1ml/kg). Daha sonraki uygulamalara kan gazı ölçümleriyle karar verilir. Kan gazı ölçümü yapılamıyorsa her 10 dakikada bir meq/kg sodyum bikarbonat verilmesi düşünülebilir.

49 KALSİYUM DOZ: ml/kg (10% luk kalsiyum glukonat İV/Kİ yavaş infüzyon.) Bu doz, gerektiğinde 10 dakika sonra tekrarlanabilir. Sonraki dozlar ise kalsiyum düzeyine göre ayarlanır. Güvenli bir damar yolundan verilmelidir. NaHCO 3 ile karşılaştığında yapısal değişikliğe uğrar ve çökelti oluşur.

50 Kardiyak arrest tedavisinde endotrakeal yolla uygulanabilecek ilaçlar: -Adrenalin -Lidokain -Atropin -Naloksan Adrenalin İV dozun 10 katı dozda verilmelidir.

51

52

53

54

55

56

57

58

59 Bu soru iptal edilmiştir

60 KRİTİK HASTADA RİTM PROBLEMLERİ KALP DURMASINA NEDEN OLABİLECEK DURUMLAR Hipoksi Asidoz Pnömotoraks Isı kaybı (hipotermi) Yabancı cisim Emboli/tromboz Düşük kan hacmi İlaçlar/toksinler Kalp tamponadı

61 RİTM PROBLEMLERİ Nabız hızı göz önüne alınarak üç başlık altında toplanabilir: Yavaş ritimler: Hızlı ritimler: Kollaps ritimleri: Bradikardi Taşikardi Nabızsız arrest

62 BRADİKARDİ Çocuklarda yavaş ritimlerin en sık nedeni hipoksidir. Semptomatik bradikardisi olan hastalarda öncelikle havayolu açılmalı ve yeterli oksijenlenme sağlanmalıdır. Yeterli oksijenlenmeye rağmen yavaş ritim devam ediyorsa ilaç tedavisi düşünülmelidir, Sempatomimetikler (Adrenalin): Kalp hızını artırır, Antikolinerjikler (Atropin): Vagal uyarıyı baskılar. Sinüs düğümü işlev bozukluğu veya kalp bloklarına bağlı bradikardilerde kalp pili takılmalıdır

63 BRADİKARDİ NEDENLERİ Hipoksi, Hipotermi, Kalp blokları, Kafa içi basınç artışı, İlaçlar/Zehirlenmeler, Aşırı vagal uyarı,

64 ÇOCUKLARDA BRADİKARDİYE YAKLAŞIM Hava yolunu aç, Gerekiyorsa solunumu sağla ve oksijen ver Defibrilatöre bağla Dolaşım bozukluğu (solunum güçlüğü, bilinç bozukluğu, hipotansiyon) var mı? Hayır Evet Gözle Oksijen vermeye devam et Uygun merkeze gönder Destek tedavisi sürerken bradikardi nedeni araştırılır (HAPIYEDİK) Yeterli oksijenlenme ve ventilasyona rağmen kalp hızı <60/dk ise kalp masajı yap ve ilaç tedavisi uygula Adrenalin İV/Kİ: 0.01 mg/kg (1/ yoğunlukta, 0.1 ml/kg) Trakea içi: 0.1mg/kg (1/1.000 yoğunlukta 0.1 ml/kg) 3-5 dakikada bir tekrar Vagal uyarı varsa Atropin 0.02 mg/kg (En az 0.1 mg) Bir kez daha tekrar edilebilir ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 64

65 TAŞİKARDİ Dar QRS li ( 0.08 sn) taşikardi Sinüs taşikardisi SVT Geniş QRS li (>0.08 sn) taşikardi VT Torsades de pointes ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 65

66 SİNÜS TAŞİKARDİSİ Sinüs düğümünden yaşa göre normalden fazla uyarı çıkmasıdır, Genellikle diğer sorunlara ikincil gelişir, bu nedenle öncelikle altta yatan nedene yönelik tedavi yapılmalıdır, ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 66

67 SİNÜS TAŞİKARDİSİ Sinüs taşikardisinin en sık nedenleri; Ateş, Hipoksi, Hipovolemi, Metabolik bozukluklar, İlaçlar, Zehirlenmeler, Ağrı Huzursuzluktur.

68 SUPRAVENTRİKÜLER TAŞİKARDİ (SVT) Genellikle ataklar halinde kendini gösterir, Monitörde sıklıkla dar QRS izlenir, Çoğu çocukta SVT başlangıçta iyi tolere edilir, ancak bazı çocuklarda dolaşım bozukluğuna yol açabilir. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 68

69 SVT-SİNÜS TAŞİKARDİSİ AYRIMI SVT Sinüs taşikardisi Öykü Özgün değil Altta yatan bir neden vardır (ateş,ağrı, dehidratasyon) P dalgası Yok/anormal Var/normal Kalp hızı Sabit Bebeklerde 220/dk Çocuklarda 180/dk Değişken Bebeklerde <220/dk Çocuklarda <180/dk ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 69

70 SVT TEDAVİSİ (DOLAŞIM DENGEDE) Öncelikle vagal uyarı denenmelidir. Bebeklerde yüze buz uygulaması Çocuklarda, tek taraflı karotis masajı, valsalva manevrası, öğürme refleksinin uyarılması İki kez vagal uyarı ile SVT düzelmezse adenozin uygulanır. SVT devam ediyorsa çocuk kardiyoloğuna haber verilir (kardiyoversiyon ihtiyacı?). ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 70

71 SVT TEDAVİSİ (DOLAŞIM BOZUK) Acil elektriksel kardiyoversion uygulanır. Çocuğun damar yolu açık ve adenozin hazır ise adenozin tedavisi ilk seçenek olabilir. Ancak ilaç uygulaması elektriksel kardiyoversionu geciktirmemelidir. Kardiyoversiyon işlemini geciktirmemek koşulu ile hazırlık sırasında vagal uyarılar da denenebilir. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 71

72 EŞZAMANLI ELEKTRİKSEL KARDİYOVERSİYON Cihazın eş zamanlama (senkronize) düğmesi açık olmalıdır, Cihaz R dalgası ile eş zamanlı olarak akım gönderir. Elektriksel kardiyoversiyon ağrılı bir işlemdir ve mümkünse işlem öncesinde çocuğa sedasyon yapılmalıdır, Midazolam 0.1 mg/kg Eşzamanlı kardiyoversiyonda başlangıç dozu J/kg ve tekrarlama dozu 2 J/kg dır. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 72

73 ADENOZİN UYGULAMASI Adenozin Adenozin etkisini geçici AV blok oluşturarak gösterir, Sürekli EKG izlemi ile, 0.1 mg/kg (en fazla 6 mg) dozunda, hızlıca ve arkasından serum fizyolojik verilerek uygulanır. Yarı ömrü çok kısa olduğundan etkisi saniyeler içerisinde gelişir ve kaybolur, Eğer ilk uygulamada başarı sağlanamaz ise, ilaç iki kat dozda (0.2 mg/kg, en fazla12 mg) ikinci kez verilir. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 73

74 TAŞİKARDİLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM (DAR QRS) Hava yolunu aç, Gerekiyorsa solunumu sağla ve oksijen ver Defibrilatöre bağla EKG Dar QRS ( 0.08 sn) Geniş QRS (>0.08 sn) Sinüs taşikardisi P dalgası normal Hız değişken Bebekte <220/dk Çocukta <180/dk Altta yatan neden var Altta yatan nedene yönelik tedavi SVT P dalgası yok/anormal Hız sabit Bebekte 220/dk Çocukta 180/dk Altta yatan neden yok Dolaşım yeterliyse vagal uyarı, düzelmezse Adenozin DOLAŞIM BOZUKSA Kardiyoversion 1. doz J/kg 2. doz 2 J/kg (Sedasyon) VT Adenozin Ġlk doz: 0.1 mg/kg (max 6mg) ĠV/KĠ Ġkinci doz: 0.2 mg/kg (max 12mg ĠV/KĠ ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 74

75 VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ (VT) QRS geniştir, Ventrikül hızı düzenli ve 120/dk dır, P dalgası yok ya da düzensizdir, T dalgası QRS in ters yönündedir, ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 75

76 VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ (VT) VT, çocukluk yaş grubunda nadir görülür. Genellikle altta yatan bir neden vardır, Kalp hastalıkları, Akut hipoksi, Asidoz, Elektrolit dengesizliği Zehirlenmeler Geniş QRS li taşikardi aksi kanıtlanana kadar VT gibi kabul edilmelidir.

77 VENTRİKÜLER TAŞİKARDİ (VT) TEDAVİ DOLAŞIM DENGEDE İSE Amiodaron: 5 mg/kg İV/Kİ, (20-60 dak) Prokainamid: 15 mg/kg İV/Kİ, (30-60 dak) DOLAŞIM BOZUKSA Acil elektriksel kardiyoversion 1. doz J/kg 2. doz 2 J/kg ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 77

78 TORSADES DE POİNTES Farklı şekillerde QRS dalgalarının bulunduğu bir VT şeklidir. Tedavisinde magnezyum uygulanır mg/kg (en fazla 2 g), 10 dk da verilmelidir. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 78

79 TAŞİKARDİLİ ÇOCUĞA YAKLAŞIM Hava yolunu aç, Gerekiyorsa solunumu sağla ve oksijen ver Defibrilatöre bağla Altta yatan nedeni araştır (HAPIYEDĠK) Dar QRS ( 0.08 sn) EKG Geniş QRS (>0.08 sn) Sinüs taşikardisi SVT VT Altta yatan nedene yönelik tedavi DOLAŞIM BOZUKSA Kardiyoversion veya Adenozin Dolaşım yeterliyse vagal uyarı düzelmezse Adenozin DOLAŞIM YETERLİYSE İlaçlar Amiodaron: 5mg/kg iv (20-60 dak) Prokainamid: 15 mg/kg (30-60 dak) DOLAŞIM BOZUKSA Kardiyoversion 1. doz J/kg 2. doz 2 J/kg ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 79

80 NABIZSIZ ARREST Nabızsız arrest durumunda çocukta dolaşım bulgusu saptanmaz. Bu grupta; Ventriküler fibrilasyon (VF), Nabızsız ventriküler taşikardi (VT), Nabızsız elektriksel aktivite (NEA), Asistoli bulunur. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 80

81 NABIZSIZ ARREST Kalp durması ani gelişmişse asistoliden çok VF ve nabızsız VT düşünülmelidir. VF ve nabızsız VT de acil defibrilasyon ve ilaç tedavisi uygulanır. Defibrilasyon için hazırlıklar tamamlanana kadar YCU sürdürülmelidir ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 81

82 VF / NABIZSIZ VT Ventriküllerin düzensiz kasılmaları sonucu yeterli atım hacmi oluşamaz, VF ve nabızsız VT de ACİLEN defibrilasyon uygulanır. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 82

83 VF / NABIZSIZ VT TEDAVİ Çocuk defibrilatöre bağlanır (bu sırada YCU devam etmelidir), Yaşına uygun kaşıklar takılır ve jel sürülür, Defibrilatörün eş zamanlama düğmesi kapalı olmalıdır, 2 J/kg olacak şekilde enerji dozu ayarlanır, Kimsenin çocuğa dokunmadığından emin olunur ve akım uygulanır, Beş döngü (çocuk entübe ise iki dakika devamlı) YCU yapılır, ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 83

84 VF / NABIZSIZ VT TEDAVİ Ritim değerlendirilir, VF veya nabızsız VT devam ediyorsa enerji 4 J/kg olacak şekilde yeniden akım uygulanır, YCU ya başlanır (beş döngü veya çocuk entübe ise iki dakika devamlı) diğer yandan adrenalin verilir, Ritim tekrar değerlendirilir, VF veya nabızsız VT devam ediyorsa enerji 4 J/kg olacak şekilde yeniden akım uygulanır, YCU ya başlanır (beş döngü veya çocuk entübe ise iki dakika devamlı) diğer yandan amiodaron veya lidokain verilir, ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 84

85 VF / NABIZSIZ VT TEDAVİ VF/nabızsız VT sürüyorsa defibrilasyon (4J/kg) ve ilaç (adrenalin, amiodaron veya lidokain) ardışık olarak uygulanır. Defibrilasyon 2J/Kg YCU Defibrilasyon 4J/Kg YCU Adrenalin Amiodaron Ritim değerlendir, VF/ Nabızsız VT ise Lidokain Defibrilasyon uygulama anı dışında YCU kesintisiz olarak sürdürülür. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 85

86 EŞ ZAMANLI KARDİYOVERSİON / DEFİBRİLASYON Kardiyoversiyon Defibrilasyon Sedasyon Uygulanır Uygulanmaz R dalgası ile eş zamanlama Var Yok Endikasyonlar Nabızlı ritimler (Semptomatik VT, SVT) Nabızsız ritimler (VF ve nabızsız VT) Enerji dozu 1. Uygulama: 0.5-1J/kg 2.Uygulama: 2 J/kg 1.Uygulama: 2 J/kg Sonrakiuygulamalar:4J/kg ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 86

87 DEFİBRİLASYON Defibrilasyon üç şekilde sonuçlanabilir: VF/VT durarak kalbin normal ritmi geri döner VF/VT durur ancak ritim geri dönmez (asistoli) VF/VT durmaz ve bu ritim asistoliye kadar ilerler ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 87

88 NABIZSIZ ELEKTRİKSEL AKTİVİTE Elektriksel uyarı olmasına rağmen nabzın alınamamasıdır. Genellikle geniş QRS li yavaş atımlar vardır. Kalp kasılmaları çok zayıftır. Erken tanınması hayat kurtarıcı olabilir. Tedavide YCU yapılır, ilaç olarak adrenalin kullanılır. Altta yatan neden tespit edilirse hızla tedavi edilmelidir. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 88

89 ASİSTOLİ Asistolide hiç elektriksel uyarı yoktur. EKG de düz bir çizgi mevcuttur. Çocukta nabız, kendiliğinden solunum ve uyarılara cevap yoktur. Tedavide YCU yapılır, ilaç olarak adrenalin kullanılır. Altta yatan neden (HAPIYEDİK) tespit edilirse hızla tedavi edilmelidir. Defibrilasyon etkili olmadığından yapılmamalıdır. ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 89

90 NABIZSIZ ARREST DURUMUNDA Nabızsız VT / VF YCU YAKLAŞIM- ÖZET Hava yolunu aç, Gerekiyorsa solunumu sağla ve oksijen ver Defibrilatöre bağla EKG Asistoli/NEA Altta yatan nedeni araştır (HAPIYEDĠK) Defibrilasyon 2J/kg 5 döngü/2 dak YCU YCU VF/VT devam ediyorsa Defibrilasyon 4J/kg VF/VT devam ediyorsa Defibrilasyon 4J/kg Adrenalin 5 döngü/2 dak YCU Amiodaron: 5mg/kg İV/Kİ Lidokain: 1mg/kg İV/Kİ 5 döngü/2 dak YCU Nabızsız VT/VF EKG Adrenalin ĠV/KĠ: 0.01 mg/kg (1/10.000; 0.1 ml/kg) Trakea içi: 0.1mg/kg (1/1000; 0.1 ml/kg) Her 3-5 dakikada bir tekrar ÇĠLYAD, RĠTĠM BOZUKLUKLARI 90

91

92

93 SOLUNUM SIKINTISI VE SOLUNUM YETMEZLİĞİ Ac lerde gaz alışverişinin bozulması solunum yetmezliğine neden olur. Patogenezde; -hipoventilasyon -difüzyon bozukluğu -intrapulmoner şantlar(ards,pnömoni,pul. Hemoraji..) -ventilasyon/perfüzyon uygunsuzluğu

94 SOLUNUM YETMEZLİĞİ NEDENLERİ AKCİGER KAYNAKLI NEDENLER Santral hava yolu obstrüksiyonları (trakeomalazi,epiglottit,yc aspirasyonları,vasküler halka,adenotonsiller hipertrofi) Periferik hava yolu obstrüksiyonları (bronşiolit,astım,aspirasyon) Diffüz alveolar hasar(sepsis,pnomöni,pulmoner ödem,pulmoner emboli,şok,sepsis)

95 SOLUNUM YETMEZLİĞİ NEDENLERİ AKCİĞER DIŞI NEDENLER 1. Göğüs duvarı patolojileri(kifoskolyoz,diyafragma hernisi,yelken göğüs) 2. Nöromüsküler hastalıklar 3. SSS patolojileri

96 Solunum sıkıntısı klinik bir tanıdır. Solunum yetmezliği için tanısal yöntemler vardır. Hipoksemik solunum yetmezliği PO2nin 60mmHg altında olması olarak tanımlanırken hiperkarbik solunum yetmezliği PCO2 nin 50 mmhg üstünde olmasıdır.

97

98 NÖROLOJİK ACİLLER VE STABİLİZASYON Akut nörolojik bozuklukların çocuklardaki en sık nedenleri -kafa travması -hipoksi-iskemi -SSS enfeksiyonlar -ensefalopatiler İlk olay beyinde primer hasar oluştururken,tanının konması gecikirse sekonder hasar meydana gelebilir.

99 Akut nörolojik bozukluklar nöbet,koma,güçsüzlük ve mental durum değişikliği gibi bulgularla kendini gösterir. Koma,stupor ve letarji gibi durumlar global serebral ilerleyici bir süreci düşündürmekdedir.

100 Kafa Travmasında Bulgu Belirtiler Bilinç kaybı, uykuya eğilim Zamanı ve yeri bilememe Huzursuzluk Kusma Baş ağrısı Kafa kemiği kırıkları Kulak zarının kanlı görünümü Göz çevresinde ekimoz Burun/ kulaktan beyin-omurilik sıvısı gelmesi

101 KAFA TRAVMASI Kafa içi basınç artışını düşündüren bulgular: Başağrısı, Bulantı-kusma, Bilinç bozukluğu, Düzensiz solunum Beyin sapının fıtıklaşmasını düşündüren bulgular: Pupil boyutlarında değişiklik, ışık refleksi kaybı Sabit ve genişlemiş pupillalar, Bradikardi, hipertansiyon, Düzensiz solunum

102 UYARLANMIŞ GLASGOW KOMA PUANLAMASI (Göz açılması) ÇOCUK Kendiliğinden Sesli uyarı ile Ağrılı uyarı ile Yok BEBEK 4 Kendiliğinden 3 Sesli uyarı ile 2 Ağrılı uyarı ile 1 Yok

103 UYARLANMIŞ GLASGOW KOMA PUANLAMASI (Sözel Cevap) ÇOCUK Uygun 5 Cevapta zorlanma 4 Uygunsuz cevap 3 Anlaşılmaz sesler 2 Yok 1 BEBEK A-gu sesleri Tedirgin, ağlama Ağrılı uyarana karşı ağlama Ağrılı uyarana karşı inleme Yok

104 UYARLANMIŞ GLASGOW KOMA PUANLAMASI (Motor Cevap) ÇOCUK Komutlara uyar 6 Ağrılı uyaranı lokalize eder 5 Ağrılı uyaran verilen yeri çeker 4 Ağrılı uyaranla fleksiyon 3 Ağrılı uyaranla ekstansiyon 2 Yok 1 BEBEK Kendiliğinden ve amaçlı hareket Dokunulan yeri çeker Ağrılı uyaran verilen yeri çeker Ağrılı uyaranla fleksiyon Ağrılı uyaranla ekstansiyon Yok Toplam puan 3-15 arasında değişir, komanın derinliği arttıkça puan azalır

105 Hipoksi-İskemi Serebral hipoperfüzyon dolayısı ile oluşan ensefalopati tablosu travmadan daha ağırdır. Bu hastalarda GKS<3,hipotansiyon,serebral ödem,25 dk dan uzun süren CPR gerektirmiş persistan apne,kranial sinir reflekskerinde kayıp,24 saatten uzun süren koma kötü prognoz işaretidir. Görüntüleme yöntemlerinden difüzyon MR en değerlisidir.

106 SSS enfeksiyonları Menenjit,meningoensefalit,subdural veya epidural ampiyem ve beyin abseleri akut nörolojik bozukluğun sebebi olabilir. Ensefalopatiler Hipoglisemi,hiperglisemi,hiperamonyemi,laktik veya organik asidoz oluşturan metabolizma bozuklukları, hiperamonyemi ile olan durumlar veya çeşitli ilaçların ve maddelerin alımı sonucu oluşur.

107 Herniasyon Beyin sapı herniyasyonu yukarı ve aşağı beyin merkezlerinden kaynaklanabilir. Komayı takiben dekortike bir rijidite,küçük pupiller ve cheyne-stokes solunumu görülür. Orta beyin ve pons tutulumunda ;deserebre postür,middilate pupil ve hiperpneik solunum Medulla etkilendiğinde KB ve kalp hızı,solunum değişiklikleri Unilateral unkal lop herniasyonunda 3. sinir basısına bağlı ipsilateral anizokori,pupil reflekslerinin kaybı ve pitozis olur

108 Global nörolojik disfonksiyon gelişmiş hastada destek prensipleri; -solunum ve dolaşımım normale döndürülmesi -Uygunsuz ADH sendromu ve DI varlığında yeterli sıvı tedavisi -İntrakranial basıncın normale döndürülmesi -nöbet varsa durdurulmasıdır.

109 BEYİN ÖLÜMÜ Çocuklarda beyin ölümünün en sık nedeni travmadır. Beyin ölümü için; -geri dönüşümsüz bilinç kaybı -geri dönüşümsüz beyin sapı reflekslerinin kaybı -SSS hasarı yaratabilecek herhangi bir faktörün olmaması

110 Beyim ölümü kriterleri Ön koşullar 1.Tüm beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz bir şekilde durduğunu açıklamaya yetecek düzeyde bilinen bir koma nedeni olmalı 2.Potansiyel olarak geri dönüşümlü olabilecek koma nedenleri ekarte edilmeli (ilaçlar,hipotermi,metabolik ve endokrin nedenler,hipotansiyon)

111 Klinik Değerlendirme 1.Yüksek beyin fonksiyonlarının yokluğu 2.Beyin sapı fonksiyonu yokluğu(pupiller orta hatta veya dilate,ışığa yanıt yok,vestibulookuler refleks ve okulosefalik reflekslere yanıt yok,korneal uyarıya göz kırpma yanıtı yok,trakea aspirasyonuna öksürük yanıtı yok,okülokardiyak reflekse yanıt yok)

112 Doğrulama testleri 1.Yüksek beyin fonksiyonun yokluğu;en az 30 dk süreyle EEG de elektroserebral sessizlik 2.Kan akımının yoklugu ile komplet beyin ve beyin sapı enfaktüsünün dört damarlı kontrast anjiografi ve radyonüklid inceleme ile doğrulanması Belirli zaman boyunca gözlem,fizik muayene ve dogrulayıcı laboratuvar testlerinin tekrarlanması gerekmekdedir.

113 APNE TESTİ: Bu teste yanıtta PCO2 >80 mmhg ve hastanın spontan solunumu olmazsa beyin ölümü tanısı konabilir.

114

115

116 ŞOK Şok hastaneye yatan hastaların % 2 sinde görülür. %20-50 mortalite oranı vardır. 5 major şok tipi vardır: -hipovolemik en -septik sık -kardiyojenik -distrübitif -obstrüktif

117 ŞOK FİZYOPATOLOJİSİ Ekstrakorporeal sıvı kaybı Plazma onkotik basıncında düşme Anormal vasodilatasyon Vasküler permeabilite artışı Kardiyak disfonksiyon

118 SIRS Aşağıdakilerden iki veya daha fazlasını içermelidir *Ateş: >38 rektal(37.8 oral, 37.2 aksiller) veya <35 rektal (35.8 oral,35.2 aksiller) (ateş ve ya hipotermi) *Taşikardi: kalp hızı; yaş için normalin >2 SD üstünde ya da >90.persentil ya da ½-4 saat içinde açıklanamayan nabız artışı ya da Bradikardi:1 yaş altı için normalin <10 % yada ½ saat içinde açıklanamayan kalp hızında devamlı azalma *Takipne: solunum sayısı yaş için normalin >2 SD yada kas hastalığı veya anestezi sonrası olmayan akut olarak gelişen mekanik ventilasyon ihtiyacı ya da hiperventilasyon(paco2 < 32 mmhg olması bunun göstergesi) *Lökosit; >12000/mm3 ve ya 4000/mm3 ve ya > %10 band formu (lökositoz ve ya lökopeni)

119 SEPSİS Enfeksiyona yanıt sonrası SIRS ve hipotansiyon görülmesidir. Bir enfeksiyon nedeniyle sistemik inflamatuvar yanıtın ortaya çıkmasına bağlı olarak etkin doku perfüzyonunu sağlayacak dolaşımın yetersizliği sonucu hücresel işlev bozukluğu ve akut organ yetersizliği tablosuna SEPSİS denir

120 Ağır sepsis Organ disfonksiyonu,hipoperfüzyon ve ya hipotansiyonun eşlik ettiği sepsistir. Mental durum değişikliği oligüri hipoksemi ve ya laktik asidoz görülebilir. Sepsis ile birlikte aşağidakilerden en az birisinin olması: 1.bilinç düzeyinde değişiklik (SSS hastalığı olmaksızın glaskow koma skoru< 15) 2.arteriyel laktat düzeyi >1.6 mmol/l ve ya venöz laktat düzeyi >2.2 mmol/l 3.iki saat boyunca üriner kateter ile elde edilen idarar miktarının < 1 ml/kg/saat

121 Septik şok 20 ml/kg ve ya daha fazla kristalloid ve ya kolloid verildikten sonra hipotansiyon (iki ayrı kan basıncı ölçümümde yaşa göre <3. persentil) saptanmasına ek olarak ; 1.inotropik ve ya vazopressör destek gereksinimi (dopamin ve ya dobutamin >5 mikrogr/kg/dk) ve ya 2.ağır sepsis tanı kriterlerinin birinin varlığı ile karakterizedir.

122 MODS Çoklu organ disfonksiyıonu sendromu Organ fonksiyonlarındaki bozulma sonucu homeostazın korunamaz hale geldiği durumdur.

123 SEPSĠSDE ORGAN YETMEZLĠĞĠ KRĠTERLERĠ Sepsisde KVS disfonksiyon : Ġntra vasküler volüm azalması Vasküler dirençte azalma(periferik vazodilatasyon) Azalmış miyokard kontraktilitesi Kan akımı redistribüsyonu SONUÇ: DOKU HİPOKSİSİ

124 SOLUNUM DĠSFONKSĠYONU Mikrovasküler permeabilitede artma Akut akciğer hasarı Solunum yetmezliği PaO2/ FĠO2: <300 (konj kalp hastalığı veya kronik akc hastalığı yokluğunda) PaCO2>65 mmhgveya bazal değerin 20mmHg SO2 >% 92 için FĠO2 >% 50 Elektif olmayan invazif yada invazif olmayan mekanik ventilatör ihtiyacı SONUÇ: AKUT RESPĠRATUAR DĠSTRES SENDROMU ARDS

125 DĠĞERLERĠ Renal disfonksiyon: Akut oligürik ve ya anürik böbrek yetmezliği Adrenal yetmezlik Hiperglisemi ve insülin direnci

126 Renal disfonksiyon Kreatinin >2 kat ve üzerine çıkması( yaş için normal üst sınırın) Başlangıç kreatinin değerinin 2 kat artması Hepatik sistem TB>4 mg/dl ve üzeri (Yenidoğan dışı) ALT nin yaşa göre üst sınırının 2 katı artması

127 Hematolojik sistem Trombositlerin < Veya kronik hematolojik ve onkolojik hastalar için son üç gündeki en yüksek değerin % 50 < Ya da INR>2 Nörolojik disfonksiyon GKS <11 Akut bilinç durum değişikliği

128 DĠSSEMĠNE ĠNTRAVASKÜLER KOAGÜLASYON SEPSĠSTE KOAGÜLASYON Prokoagülan - antikoagülan dengesi bozulur. Prokoagülan Antikoagülan

129 Sepsiste; Protein C Protein S Antitrombin 3 Doku faktörü yolu inhibitörü Fibrinolizis PAI-1 in sentezi

130 ŞOK KLİNİK BULGULARI Bulgular şok tipine göre değişmekle birlikde tedavi edilmediği takdirde birbirine çok benzemekdedir. Hipovolemik şok;mental durumda değişiklik, taşikardi,takipne,hipotansiyon,zayıf periferik nabızlar,soğuk ekstremiteler ve oligoüri ile gelir. Kardiyojenik şok ;soğuk ekstremiteler,kdz da uzama,hipotansiyon,zayıf periferik ve santral nabızlar,bilinç bulanıklığı ve oligoüri ile gelir.

131 SEPTİK ŞOK 2 faza sahiptir: SICAK ŞOK Kapiller dolum zamanı < 1 sn Sıçrayıcı nabızlar Sıcak ekstremiteler SOĞUK ŞOK Kapiller dolum zamanı > 2-3 sn Azalmış nabızlar Soğuk Ekstremiteler

132

133 Hemorajik şok ensefalopati sendromu;şokun nadir görülen bir formudur. Sıcak çarpmasına benzer klinik bulgular vardır Genelde 3 yaş altında görülen bu sendromda ensefalopati,ateş,sulu ishal,dic,renal ve hepatik disfonksiyon vardır. Zayıf perfüzyon,hipotansiyon bulguları dışında ağır nörolojik bulgular ve rabdomyolize bağlı myoglobinüri gözlenir. Mortalite yüksekdir.

134 ŞOK TEDAVİSİ Kalp akciğer böbrek ve hematolojik disfoksiyonu önleyici tedaviler Doku hipoksisisni düzelt, efektif doku perfüzyonunu sağla İnflamasyon ve koagülasyon defektlerini düzelt

135 Hasta durumuna göre ve sepsis evresine göre kristalloid ve ya kollodlerile sıvı tedavisi Vasopresör, inoropik ajanlar(dobutamin..) En sık dobutamin kullanılır.20 mikrogr/kg/dk a kadar yükseltilebilir. Miyokard septik şok sırasında katekolamin uygulamasına az yanıt verdiği için fosfodiesteraz inhibitörleri kullanılmaktadır. Milrinon septik şokta kardaik indexi %20 iyileştirir.

136 Vazoaktif ajanlar Kan basıncını etkin olarak korumak için kullanılırlar Norepinefrin Epinefrin Dopamin Fenilefrin Vasopressin

137

138

139

140

141 MULTİPL TRAVMA Travma tüm dünyada çocuk ölümleri ve sakatlıklarının önde gelen nedenlerindendir. Travmalar oluş şekline göre; Künt travmalar Delici-kesici travmalar olarak ikiye ayrılır.

142 TRAVMA ŞEKİLLERİ Künt Travmalar (%90): Araç içi ve araç dışı trafik kazaları Yüksekten düşmeler Oyun ve spor yaralanmaları Ezilme Delici - kesici Travmalar (%10): Delici-kesici alet yaralanmaları Ateşli silah yaralanmaları ÇİLYAD, TRAVMA DURUMUNDA YCU VE OMURGA TESPİTİ 142

143 Organlar yüzeyel ve birbirine yakın olduğundan çoklu organ yaralanmaları daha fazla görülmektedir, Baş göreceli olarak büyük olduğundan genellikle travmadan etkilenir, Kemik ve kas yapılar iç organları yeterince koruyamaz,

144 Kemikler esnek olduğundan kırık olmadan iç organ hasarı görülebilir, Büyüme kıkırdağı etkilendiğinde ömür boyu sakatlıklar görülebilir, Vücut yüzeyi geniş ve deri altı yağ dokusu ince olduğundan ısı ve sıvı kaybı fazladır, Çocuklar travmadan ruhsal olarak daha fazla etkilenirler.

145 MULTİPL TRAVMA HASTASINDA AKUT BAKIM Pediatrik travma merkezinde bakılması gereken hastalar: 1.Birden fazla sistem hasarı olanlar 2.Kritik bakım gerektiren sistem hasarı olanlar 3.Transfüzyon gerektiren şok bulguları olan hastalar 4.Nörovasküler veya kompartman hasarı şüphesi ile komplike fraktürlü hastalar 5.Aksiyel iskelet fraktürü olanlar 6.2 veya daha fazla uzun kemik kırığı olanlar 7.Spinal kord yaralanması yada vertebra kırığı olanlar 8.Komplike kafa travması olanlar

146 PEDİATRİK TRAVMA SKORU En iyi puan 12 olup, puan azaldıkça risk artmaktadır Boyut >20 kg kg <10 kg Hava yolu Normal Sürdürülebilir açıklık Sürdürülemez açıklık Sistolik KB >90 mmhg mmhg <50 mmhg SSS Uyanık Bilinç kapalı Koma/desebre Açık yara Açık yara Minör Majör/ penetran İskelet sistemi Yok Kapalı fraktür Açık/multipl fraktür

147 Belirti ve Bulgular GÖĞÜS TRAVMASI Solunum sıkıntısı, solunum sayısında artış, morarma Göğüs ağrısı, baskı hissi Huzursuzluk Göğüs kafesinde ezilme, şekil bozukluğu, kaburga kırığı Azalmış solunum sesleri, eşit olmayan göğüs hareketleri (pnömotoraks) 147

148 Belirti ve Bulgular Trakeanın yer değiştirmesi (pnömotoraks) Cilt altı amfizem (pnömotoraks) Boyun damarlarında belirginleşme (kalp tamponadı) Hemoptizi (büyük damar ve/veya akciğer yaralanması) Hipovolemi, şok GÖĞÜS TRAVMASI

149 GÖĞÜS TRAVMASI Etkilenen Yapılar Hava yolu (pnömotoraks, pnömomediastinum) Akciğer parankimi (akciğer ezilmesi) Göğüs duvarı (kaburga kırıkları, yelken göğüs) Kalp ve büyük damarlar (hemotoraks, kalp tamponadı) Özefagus ve diyafram (pnömotoraks, pnömomediastinum) 149

150 GÖĞÜS TRAVMASI Kaburga kırıkları Ağrı tedavisi Dinlenme Yelken göğüs (çoklu kaburga kırığı) Yukarıdaki tedavilere ek olarak serbest olan kaburgalar sabitlenmeli ve gerekiyorsa çocuk entübe edilerek yapay solunum desteği sağlanmalıdır. 150

151 GÖĞÜS TRAVMASI Çocuklarda kaburgalar esnek olduğu için kaburga kırıkları nadiren görülür. Kaburga kırığı ciddi bir travma için uyarıcı olmalıdır. Hastada pnömotoraks şüphesi varsa Orta aksiller hat ve 5. interkostal aralıktan İĞNE İLE KAPALI SU ALTI DRENAJI uygulanmalıdır. Tanıyı doğrulamak için radyografi sonucunu BEKLEMEYİNİZ!!! 151

152 GÖĞÜS TRAVMASI Pnömotoraks Basit pnömotoraks Plevra aralığında hava vardır ve hava miktarı sabittir. Basınçlı pnömotoraks Plevra aralığına tek yönlü hava girişi vardır ve basınç atmosfer basıncını geçmiştir. İĞNE veya GÖĞÜS TÜPÜ İLE KAPALI SU ALTI DRENAJI YAPILMALIDIR 152

153 Açık pnömotoraks GÖĞÜS TRAVMASI Pnömotoraks Plevra aralığı dış ortama açılmış ve plevra basıncı atmosfer basıncına eşitlenmiştir. YARANIN ÜÇ TARAFI KAPATILMALI VE İĞNE veya GÖĞÜS TÜPÜ İLE KAPALI SU ALTI DRENAJI YAPILMALIDIR 153

154 GÖĞÜS TRAVMASI Kalp tamponadı Kalp sesleri derinden gelir, boyun venlerinde dolgunluk ve kan basıncı düşüklüğü vardır. Akciğer filminde kalp gölgesi büyümüştür, tanı ekokardiografi ile doğrulanır ACİL PERİKARDİOSENTEZ ve/veya TORAKOTOMİ Hemotoraks GÖĞÜS TÜPÜ İLE KAPALI SU ALTI DRENAJI 154

155 Göğüs travmalarında acil operasyon endikasyonları Masif devam eden pnömotoraks Kardiyak tamponat Açık pnömotoraks Ösefagus hasarı Trakeabronşial yaralanmadan aşırı hava kaçağı Aort veya diğer damar yaralanmaları Akut diyafragma rüptürü

156 KARIN TRAVMASI Bulgu ve Belirtiler Karın ağrısı Bulantı, kusma Hematemez Hemotokezya Hematüri Ezilme (emniyet kemeri izi) Karında hassasiyet Karın şişliği Defans, rebound varlığı Bağırsak seslerinde azalma Kemik pelvisin stabil olmaması Hipovolemi, şok 156

157 KARIN TRAVMASI Karın içine kanamalar genellikle dalak, karaciğer ve böbrek yaralanmalarına bağlı gelişir. Karın şişliği, karın içi kanamaya veya periton içinde serbest havaya bağlı olabilir. Ayakta çekilen direk karın grafisinde diyafram altında serbest hava görülmesi mide-bağırsak yaralanmasını düşündürür. 157

158 KARIN TRAVMASI Pelvik ve perineal bölgede ekimoz, hematom gibi yaralanma belirtisi, pelvis kırığı, kanlı idrar veya işeyememe gibi üretra yaralanmasını düşündürecek bulguların varlığında üretranın bütünlüğü radyolojik olarak doğrulanmadan idrar sondası takılmamalıdır. Üretra yaralanması şüphesi varsa Çocuk Cerrahisi konsültasyonu istenmelidir ÇİLYAD, TRAVMA DURUMUNDA YCU VE OMURGA TESPİTİ 158

159 Karın yaralanmalarında laparatomi endikasyonları Künt yaralanmalar: Resusitasyona rağmen hemodinamik insititabilite Devam eden kanama bulguları Kan volümünün ½ sinden fazla transfüzyon ihtiyacı Pnömoperitoneum Periton irritasyon bulgularının varlığı Ciddi organ yaralanması varlığı

160

161 BOĞULMA Boğulma sonucu oluşan hipoksik ve iskemik hasar mortalite ve morbiditenin en önemli sebebidir. Yaş,erkek cinsiyet ve etnik köken risk faktörleridir. Suda boğulma sırasında oluşan hipoksi sonucu kısa sürede kardiyak arrest gelişir. Hipoksi ve iskemiye en duyarlı organ beyindir,serebral kan akımında azalma sonrasında reperfüzyona bağlı hasar,ca hemostazındaki değişiklikler,serebral ödem ve hiperglisemi SSS nin hipoksik iskemik hasarından sorumludur.

162 Akciğerlerde pulmoner vasküler endotel hasarı vasküler permabiliteyi arttırarak akut RDS ye yol açabilir. Kalpde myokardiyal disfonksiyon,hipotansiyon ve aritmiler,kardiyak infaktlar gelişir. Böbrekde ATN ve vasküler endotel hasarı sonucu DIC gelişebilir.

163 Klinik yaklaşım tuzlu ya da tatlı su aspirasyonunda belirgin farklılık göstermez. Tuzlu su hipertonikdir,interstisyel ve intravasküler sıvıların alveollere geçmesine sebep olmanın yanında sülfaktanı inhibe ederek yüzey gerilimini arttırır ve atelektaziye eğilimi arttırır. Tatlı su hipotonikdir,sülfaktanı yıkar, alveoler insitabilite ve kollapsa yol açar.

164 Her iki durumdada -ventilasyon/perfüzyon uygunsuzluğu -artmış intrapulmoner şant -azalmış ac kompliyansı -artmış küçük hava yolu rezistansı sonucu hipoksemi ve pulmoner yetersizlik gelişir. Masif tuzlu su aspirasyonunda hipernatremi,masif tatlı su aspirasyonunda ise hiponatremi gelişebilir.

165 Suya batmadan sonra sık olarak hipotermi gelişir.orta ve ağır hipotermide ;bradikardi,bozulmuş myokard kontraktilitesi ve yetersiz perfüzyon nedeniyle hipotansiyon ve sok oluşur.ağır hipotemi spontan VF ve asistole eğilimi arttırır. Hipotermiye bağlı;ards,ilaç klirensinde azalma,hipoglisemi,trombositopeni ve trombosit disfonksiyonu,dic,sepsise duyarlılık oluşur. Boğulma vakalarında hipotermi varlığı körü prognoz işaretidir.

166 TEDAVİ Tüm suda boğulma vakaları asemptomatik olsada 6-12 saat gözleme alınmalıdır. Olay yerinde CPR işlemlerinin hemen başlatılması şarttır. Çocuğun akciğerlerine kaçan su yabancı cisim olarak kabul edilmemeli ve suyu çıkarmak için karın basısı uygulanmamalıdır. Boğulma tehlikesi olan hastalarda rutin PEEP uygulaması pumoner yetersizliğe bağlı mortaliteyi azalmıştır.

167 Hipotermiye dikkat etmek ve yeniden ısıtma çabalarına hemen başlamak gerekir.isıtılmış sıvılar ve nemli O2 kullanılmalıdır. Solunum sistemi yaklaşımında O2 desteği,gerekirse entübasyon ve PEEP uygulanabilir.peep uygulanması fonksiyonel rezidüel kapasiteyi arttırır,intrapulmoner şantı azaltır,ventilasyon/perfüzyon yuymunu ve kompliyansı arttırır.pco2 hedefi mmhg olmalıdır.

168 Kalp fonksiyonunu düzeltmek ve doku perfüzyonunu yeniden sağlamak için sıvı resusitasyonu ve inotropik ajanlar sıklıkla kullanılır. Hipotermi tedavisinde aktif eksternal ısıtma dışında daha agresif olarak hemodyaliz,ekstrkorporeal ısıtma ve kardiyopulmoner bypass uygulanabilir. Suda boğulma tehlikesi geçiren hastaların 1/3-1/2 sinde ilk 48 saatte %80 kendiliğinden düzelen ateş yüksekliği olur.

169 Bu hastalarda oluşabilecek pnömonilerde seyrek görülen pseudalescheria boyaii gibi etkenler söz konusu olabilir. PROGNOZ: -uzun süreli CPR uygulanması -GKS skorunun 6 nın altında olması -ilk 72 saatte yapılan nörolojik muayenenın kötü olması kötü prognoz işaretidir.

170 YANIK Yanık bakımında çeşitli aşamalar söz konusudur: -yanıkdan koruna -akut bakım ve resusitasyon -yara bakımı -ağrı azaltma -rekonstrülsiyon -rehabilitasyon -psikososyal uyumun sağlanması

171 YANIKLARDA ACİL BAKIM Hospitalizasyon endikasyonları: 1. Vücut yüzeyinin %15 inden fazla yanık 2. Yüksek gerilimli elektrik yanıkları 3. Vücut yüzeyinden bağımsız olarak inhalasyon yaralanmaları 4. Yetersiz ev şartları 5. Eller,ayaklar ve genital bölgedeki yanıklar

172 YANIKLARDA ACİL BAKIM 1. Kardiyovasküler ve pulmoner durum gözden geçirilmeli 2. Yeterli hava yolu sağlanmalı 3. Yanık yüzdesi%15 den fazla ise İV sıvı desteği sağlanmalı 4. Elektrik yanıklarında myoglobinürik böbrek hasarını önlemek amacıyla idrar alkali yapılmalı 5. %15 den fazla yanığı olanlarda ileus riski nedeniyle oral alım kesilmeli 6. İdrar sondası takılmalı ve tüm yaralar steril havlu ile kapatılmalı

173 YANIK SINIFLAMASI Yüzey görünümü Birinci derece İkinci derece Üçüncü derece Kuru,bülsüz,eritema töz görünüm Nemli büller,alttaki doku pembe -beyaz Ağrı Çok ağrılı Çok ağrılı Hissiz Histolojik kalınlık Yalnız epidermal tabakalar Epidermis,papiller ve retiküler dermis İyileşme süresi Skarsız 2-5 gün Yüzeyel :5-21 gün Derin:21-35 gün greftsiz Kuru,köseleşmiş skar Subkutan doku, fasia,kas Büyük alanlarda greftleme gerekebilir.

174 YANIKLARDA AKUT TEDAVİ 1. İlk yardım 2. Sıvı resusitasyonu 3. Enerji gereksiniminin karşılanması 4. Ağrının kontrolü 5. Enfeksiyondan koruma 6. Bakteriyel yara florasının kontrolü 7. Yarayı kapatmak için biyolojik ve sentetik örtüler

175 Yanık yüzeyinin doğru olarak hesaplanması yanık yaralanmasının ciddiyetini ortaya koyan asıl parametrelerden biridir. Hem verilecek sıvı replasman tedavisinin miktarını belirlemede önemli, hem de hayati tehlike ya da ölüm sebebi olup olmadığının değerlendirilmesi açısından önemlidir. Yanık alanlarının genişliği belirlenirken her bir yanık alanının genişliği değil tüm vucut yüzey alanının % kaçının yandığı şeklinde hesaplama yapılır

176 Lund ve Browder kartı

177 TEDAVİ Minor yanıklarda (%10 dan az) tetanoz profilaksisi ve profilaktik antibiyotik kullanımı önerilmez. Büller intakt bırakılmalı basitrasin ve sülfodiyazin kremle kaplanmalıdır. Yara örtüleri günde bir kez değiştirilmelidir.

178 Her türlü travma, yaralanma ve acil durumda olduğu gibi her yanıklı hastada yapılacak ilk iş yeterli hava yolu açıklığı ve solunumun sağlanmasıdır. İlk değerlendirme ve acil müdahaleleri tamamladıktan sonra tepeden tırnağa hasta tekrar değerlendirilmelidir. Yanık yaralarının ötesinde hastada diğer travmaların olup olmadığı araştırılmalıdır.

179 Yanık yarasının hastane öncesi dönemde bakımı oldukça basittir. Sadece yaranın temiz tutulmasına gayret gösterilir ve yara temiz bir pansuman yada örtü ile kapatılır. Bundan sonra ağrı kesici yada sedatif verilebilir Eğer yeterince zaman ve olanak varsa yanık yarasına soğuk su ile soğutma uygulanır Yanığın boyutlarını ve derinliğini değerlendirmek hastanın prognozu, yaralanmanın ciddiyeti ve hastanın transferi ile ilgili verileri ortaya koyar.

180 Sıvı resusitasyonu: Sıvı tedavisi erken dönemde başlatılmalıdır. İlk 24 saat içinde başlatılacak tedavi çok önemlidir. Parkland formülüne göre 2 ve 3.derece yanık alanlar için 4 X Yanık % X kg şeklinde verilecek Laktatlı Ringer solüsyonun hacmi belirlenir İlk 24 saatten sonra sıvı ihtiyacı yarıya iner Hesaplanan tüm sıvılar ve veriliş hızı 1 ml / kg / saat idrar çıkacak şekilde ayarlanmalıdır Oral destek tedavisi 48 saatten sonra başlanabilir

181 Albumin düzeyi 2gr/dl olacak şekilde albumin infüzyonu yapılmalıdır. %20 den fazla yanığı olanlarda antibakteriyel yanık örtüsü olarak %0.5 gümüş nitrat kullanılıyorsa Na destek tedavisi başlanmalıdır.bu amaçla 4gr/m2 yanık alanı/gün olacak şekilde oral sodyum klorid desteği genellikle tolere edilir.

182 Yanık yarasına ilk tedavi ve girişimler Burada üç girişim ayrıcalık taşır, bunlar ; yanık yarasının -yıkanması, -soğutulması -eskar dokusuna eskarotomi işlemlerinin yapılmasıdır.

183 Kimyasal yanıklar, radyasyon yanıkları, fosfor yanıkları gibi yanıklarda hemen erken dönemde yanık yarası bolca su ile yıkanmalıdır. Eğer çeşitli asit tuzları ile yanık olmuşsa bunlar ilk once fırçalanır ve daha sonar bolca su ile yıkanır Yanık yarasının soğutulması ise, yanmış cildin soğuk uygulama ile ilk 30 dk içinde soğutulmasıdır

184 Yanık pansumanında kullanılan pansuman materyalleri esas olarak 4 grupta toplanır 1- Konvansiyonel materyaller 2- Biyosentetik materyaller 3- Biyolojik Materyaller 4- Diğerleri

185 1- Konvansiyonel materyaller a- Yağlı veya antibakteriyel pomad, krem ve merhemler Gümüş sülfadiazine (%1) Mafenide Acetate Nitrofurazon Povidon Iyot Bacitracin Polymyxin-B + Oxytetracycline Triticum Vulgare Sulu ekstresi Gümüş nitrat solusyonu %0.5

186 b- Emdirilmiş tül veya gazlı bezler 2- Biyosentetik materyaller: Antibiyotikli kremler yerine tek başına ince film şeklindeki örtüler ikinci derece yanık tedavisinde sıkça kullanılmaktadır 3- Biyolojik materyaller Allogreft (Homogreft) Amnion zarı Ksenogreft

187 Enfeksiyon önlenmesi amacıyla penisilin profilaktik kullanımı ve santral venöz kataterin sık değiştirilmesi ile ilgili bilgiler tartışmalıdır. Topikal antimikrobiyal tedavi seçiminden bağımsız olarak tüm 3. derece yanıklarda bakteriyel kolonizasyon gelişmeden yanık dokularının tamamen eksize edilmesi ve çabucak greftlenmesi önemlidir.

188

189 ELEKTRİK YANIKLARI VE ÇARPMALARI Elektrik akımı ile canlı dokular temas ettiğinde elektrik çarpması, ve elektrik akımıda ısı ürettiği zaman elektrik yanığı oluşturur Elektrik yaralanmalarında doku hasarının oluşmasında iki mekanizma söz konusudur: 1. Elektrik yaralanmasında akım hücre membranındaki protein ve lipitlerde denatürasyon ve hücre membranı geçirgenliğinde artma 2. Elektrik akımı solid bir dokudan geçişi sırasında elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür ve ortaya çıkan ısı doku hasarı yapar.

190 Genel olarak Elektrik yanığı Klinik Bulguları : 1. Genellikle ekstremitelerde akım giriş ve çıkış yerleri 2. Giriş ve çıkış yerlerine yakın deri yanıkları 3. Refrakter Kardiyak aritmiler 4. Serum elektrolit bozuklukları 5. İdrarda myoglobin ve hemoglobin 6. İskelet kası ve sinir hasarı

191 6. Geçici paraliziler (Geçici cansızlık belirtisi) 7. Adele kompartman sendromları 8. Omurga yaralanmaları 9. Görme değişiklikleri

192 TEDAVİ İlk yapılacak şey hastayı elektrik güç kaynağından ayırmaktır Kalp ritmi normal olana kadar kardiyo-pulmoner resusitasyon ve monitörizasyon Önemli cilt yanığı yoksa, başlangıç sıvı tedavisi; kan basıncı, nabız hızı, idrar çıktısına ve klinik durum gözönüne alınarak ayarlanır Verilen sıvıya idrarı alkalileştirmek için sodyum bikarbonat eklenmelidir

193 SOĞUK YARALANMALARI Soğuk yaralanmaları lokal doku hasarına maruziyete bağlı olarak değişen yaralanma paterni ile -nemli soğuk(frostnip,immersiyon ayağı veya gangrene giden ayak) -kuru soğuğa -jeneralize sistemik etkilere(hipotermi) neden olabilir.

194 FROSTNİP(Don Karıncalanması) Yüz,kulaklar ve ekstremitelerde sert,soğuk alanlar oluşmasına yol açar saatte bül ve soyulmalar gerçekleşir. İMMERSİYON AYAĞI Soğuk havada ayaklar ıslak ve nemli kaldığında veya hava alamayan botlarda kaldığında gelişir.doku maserasyonu ve enfeksiyon,uzamış otonomik bozukluk sık görülür.

195 FROSTBİTE(Soğuk ısırığı) Deride başlangıçta görülen batma veya ağrı hissi ile başlar soğuk,sert ve beyaz anestetik ve uyuşuk alanların gelişmine kadar gidebilen bir durumdur. Soğuk yaralanmalarında tedavi de etkilenen alanın ısıtılması esasdır.ileri derecede etkilenmelerde prazosin ve fenoksibenzamin gibi vasodilatörler etkili olabilir.antikoagülanlar,kimyasal ve cerrahi sempatektomi de tedavi de kullanılan yöntemlerdir.

196 HİPOTERMİ -Aşırı letarji,yorgunluk,koordinasyon bozukluğu, apati,mental konfüzyon,irritabilite,halisünasyon ve bradikardi oluşabilir.

197 NUTRİSYONEL STABİLİZASYON Enerji tüketiminin ölçümümde altın standart yöntem indirekt kalorimetredir. Aşırı beslenme -Kh ların aşırı verilmesi hiperglisemi, hiperosmolarite, osmotik diürez ve dehidratasyona sebep olabilir. Ayrıca CO2 üretiminde de artışa neden olabilir. -Lipitlerin aşırı veilmesi;hipertrigliseridemi,yağlı kc ve enfeksiyon riskinde artışa neden olur.

198 Yoğun bakımda yatan hastanın beslenme sinde enerjinin %70i kh,%30 u lipitlerden sağlanmalıdır. Aa suplementasyonu yapılmalı,glutamin,alanin ve esansiyel aaler replase edilmelidir.dallı zincirli aalerin faydası yoktur. Sepsis sırasında hiperglisemi ve insülin direnci gelişebilir.bu hastalarda insülin infüzyonu ile normoglisemi sağlanmalıdır. Yoğun bakım hastalarında erken enteral beslenme ülseratif komplikasyonların gelişimini engelleyebilir.

199 YB kastalarının diyetine glutamin,arjinin,omega3 yağ asitleri ve nükleotid eklemenin immun fonksiyonlar üzerine etkisi tartışmalıdır.

200

201

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

NORMAL ELEKTROKARDĠYOGRAFĠ (EKG)

NORMAL ELEKTROKARDĠYOGRAFĠ (EKG) RİTİM BOZUKLUKLARI ÖĞRENĠM HEDEFLERĠ; Kalbin ritim bozukluklarını klinik önem derecesine göre sayabilmek. Saptanan ritim bozukluklarına uygun acil tedavi yaklaģımlarını sayabilmek. Bradiaritmi, taģiaritmi

Detaylı

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler

Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Disritmiler, Ölümcül Disritmiler ve Elektriksel Tedaviler Olgu 45 yaşında Hipertansiyon için Amlodipin 5 mg Sigara (+) Yoğun alkol kullanımı sonrası fenalık hissi Bilinci bulanık Tedavi? Aritmili Hastaya

Detaylı

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan

YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON. Doç.Dr.Hakan Tezcan YOĞUN BAKIMDA KARDİYAK RESUSİTASYON Doç.Dr.Hakan Tezcan Kardiyopulmoner Resusitasyon 2005 American Heart Association guidelines for CPR and emergency cardiovascular care European Resuscitation Council

Detaylı

DR. ERGÜN ÇİL. www.erguncil.com

DR. ERGÜN ÇİL. www.erguncil.com DR. ERGÜN ÇİL www.erguncil.com TAŞİARİTMİLER BURSA TABİP ODASI 2014 2 TAŞİARİTMİLER BURSA TABİP ODASI 2014 3 DR. ERGÜN ÇİL www.erguncil.com Taşiaritmiler: Dar QRS li ( 0.08 sn) taşikardi Sinüzal taşikardi

Detaylı

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ

KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ KAN VE SIVI RESÜSİTASYO N -1 AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ACİL TIP ANABİLİM DALI Dr.İlker GÜNDÜZ 03-11-2009 Doku hipoperfüzyonu ve organ hasarı oluşturan, intravasküler volüm kaybının ilk tedavisi

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI. Hareket veya yanıt yok. 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ AKIŞ ŞEMASI Hareket veya yanıt yok 112 yi arayın AED getirin veya 2. kurtarıcıyı yardım için gönderin Solunum yok ya da solunum çabası yok yada anormal solunum (gasping) Nabzı

Detaylı

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM

KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM KVC YOĞUN BAKIMDA HİPOTANSİF VE KANAMALI HASTAYA YAKLAŞIM HEM. ASLI AKBULUT KVC YOĞUN BAKIM YOĞUN BAKIMA HASTANIN KABULÜ Açık kalp ameliyatı yapılan hastaların ameliyathaneden yoğun bakıma transferi entübe

Detaylı

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ Bradikardili Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ İleti Sistemi 2 SENKOP Sempatik ve Parasempatik uyarım 5 R P T Q S 6 Kalp debisi = KALP HIZI x Atım hacmi Çok düşük hızlarda

Detaylı

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON

KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON YOĞUN BAKIM ÜNİTESİNDE DAHİLİ SORUNLAR KARDİYOPULMONER RESUSİTASYON Prof.Dr.Hakan Tezcan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyak Arrest Reversible Kalp pompa fonksiyonunun

Detaylı

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler

Anestezi Uygulama II Bahar / Ders:9. Anestezi ve Emboliler Anestezi Uygulama II 2017-2018 Bahar / Ders:9 Anestezi ve Emboliler Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI Emboli Nedir? Damarlarda dolaşan kan içerisine hava ya da yabancı cisim girişine bağlı olarak, dolaşımı engelleyen

Detaylı

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN RESUSİTASYON FARMAKOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Resusitasyon, solunumu veya kan dolaşımı durmuş bir kişiye dışarıdan yapılan destekleyici müdahalelerdir. Kardiyopulmoner Resusitasyon (CPR) KARDİYAK

Detaylı

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013

CPR. Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 CPR Uzm.Songül DEMİROK Hemşire H.i.E. 2013 Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Tarihcesi İnsanlar tarih boyunca ölüme çare bulmaya çalışmışlardır. Modern tıbbın başlangıcına kadar ata binerek koşturma,ısıtma,rektum

Detaylı

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj

İKYD 2010 Önerileri. Kardiyoserebral resüsitasyon TYD KPR Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj İKYD 2010 Önerileri Dr. Erkan GÖKSU Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. Sürekli End-tidal CO2 monitorizasyonu Kaliteli masaj Uygun hız ve derinlikte Göğüs kafesinin i genişlemesine i izin

Detaylı

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır.

Hasar Kontrol Cerrahisi yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Doç. Dr. Onur POLAT Hasar Kontrol Cerrahisi 1992 yılında Rotonda ve Schwab hasar kontrol kavramını 3 aşamalı bir yaklaşım olarak tanımlamışlardır. Hasar Kontrol Cerrahisi İlk aşama; Kanama ve kirlenmenin

Detaylı

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler

Öğrenim Hedefleri. Plan. Dolaşım. Çocukta TYD Temel yaşam desteğinde farklılıklar. Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler Öğrenim Hedefleri Temel yaşam desteğinde farklılıklar Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Çocuk resüsitasyonunda ana ilkeler İlaç kullanım esasları Ritim bozukluklarında ana tedavi şeması Resüsitasyon sonu

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

) Şoku tanımlayabilmek 2) Şokta sıvı tedavisinde kullanılan sıvıları

) Şoku tanımlayabilmek 2) Şokta sıvı tedavisinde kullanılan sıvıları Şok Konusunun Hedefleri Pediatrik Şok Hastasına Yaklaşım Dr. Mehmet Okumuş KSÜTF Acil Tıp AD 1) Şoku tanımlayabilmek 2) Şokta sıvı tedavisinde kullanılan sıvıları ve tedavi dozlarını vermek 3) Yetersiz

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Yaşam kurtarma zinciri Dikkat edilecek önemli noktalar Olağandışı fizyolojik olayların erken tanınması Kardiyorespiratuvar arrest riski olan hastaların erken dönemde

Detaylı

Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı

Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu. Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Şok hastasına yaklaşım, kan ve sıvı resüsitasyonu Dr. Murat ORAK Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Şok; kan dolaşımı ve doku perfüzyonunun azalması sonucu, Oksijen ve diğer hayati

Detaylı

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I.

Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Travma Merkezleri. Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. I. Çoklu Travma Hastasına Yaklaşım Dr.Erkan Göksu Acil Tıp A.D. Çoklu Travma sonrası mortalite üç dönemde Hastane öncesi Major kafa yada vasküler yaralanma Halk sağlığı önlemleri Travmadan dakikalar,saatler

Detaylı

SEPSİS OLGULARI. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

SEPSİS OLGULARI. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı SEPSİS OLGULARI Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı OLGU 1 30 yaş, erkek, Ateş, bilinçte kötüleşme FM: bilinç bulanık, ateş 37.5C,

Detaylı

PEDİATRİK RESÜSİTASYON.

PEDİATRİK RESÜSİTASYON. PEDİATRİK RESÜSİTASYON Arrest nedeni: Genellikle HİPOKSİ Hatırlatma: Klas I: Mükemmel; Kesinlikle önerilmektedir. Çok iyi çalışma sonuçlarıyla desteklenmektedir. Etkisi ve yeterliliği ispatlanmıştır. Klas

Detaylı

İlk Değerlendirme İşlemleri

İlk Değerlendirme İşlemleri Doç. Dr. Onur POLAT İlk Değerlendirme İşlemleri Mutlak yaşamı (ya da ekstremiteyi) kurtaracak tüm terapötik prosedürlerin oluşturduğu travma resüsitasyonu ile birlikte yapılmalıdır. 2 Uygun Travma Bakım

Detaylı

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi

Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Pediatrik İleri Yaşam Desteğine Giriş Çocuklarda Kardiyopulmoner Arrestin Engellenmesi; Damar Yolu Erişimi Sıvılar ve ilaçlar Defibrilatörler Öğrenim Hedefleri; Pediatrik

Detaylı

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.)

Bradikardinin neden olduğu hemodinamik bozukluk ve semptomları var mı? (Bilinç durumu,şok bulguları,göğüs ağrısı vs.) Bradiaritmi Tedavisi -Pacemaker -Atropin: semptomatik bradikardide sınıf IIa 0.5 mg. ve 3-5 dk. arayla toplam 3 mg. 0.5 mg altında bradikardi yapabilir.perfüzyonu bozuk hastada pace beklenmeden yapılması

Detaylı

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır.

Travma. Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. Doç. Dr. Onur POLAT Travma Ülkemizde travma nedeniyle ölümlerde trafik kazaları birinci sırada yer alırken; iş kazaları 2. sırada yer almaktadır. 2 Altın Saat Ölümlerin yaklaşık %30 u ilk birkaç saat içinde

Detaylı

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA

TANIM ANİ KARDİYAK ÖLÜM ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? ŞU ANKİ RESÜTASYONDAKİ TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA ANİ KARDİYAK ÖLÜM DR.FERDA CELEBCİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ACİL TIP A.D. 01/09/2009 ANİ KARDİYAK ÖLÜM (AKÖ) NEDİR? TANIM TANI ALMIŞ KARDİYAK HASTALIĞI OLAN VEYA OLMAYAN KİŞİLERDE KISA SÜREDE GELİŞEN (GENELLİKLE

Detaylı

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever

HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ. Dr. Lale Sever HEMODİYALİZDE SIK KARŞILAŞILAN KOMPLİKASYONLAR ve YÖNETİMİ Dr. Lale Sever Intradiyalitik Komplikasyonlar Sık Kalıcı morbidite Mortalite Hemodiyaliz Komplike bir işlem! Venöz basınç monitörü Hava detektörü

Detaylı

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016

Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 http://mahsunprenses.com/uploads/images/kahve-fal%c4%b1nda-ters-kalp%5b1%5d.jpg Hazırlayan: Hatice Şentürk Acıbadem Bursa Hastanesi Klinik Eğitim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 01/08/2016 1.Kardiyak Arrest

Detaylı

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları

Genel Bilgiler. Dünyada Ölümler. 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları Doç. Dr. Onur POLAT Genel Bilgiler Dünyada Ölümler 1.Koroner Arter Hastalıkları 2.Travma (1-44 yaş arası 1. sırada) 3.İnme sendromları 2 Mortalite - Morbidite %50'si ilk bir kaç dakikada... ciddi damar,

Detaylı

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma

Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma ABDOMİNAL TRAVMALAR Temel Cerrahi Aciller: Akut batın Travma AKUT BATIN Nedenleri > Kanama > Perforasyon > İnflamasyon > Obstrüksiyon > Diğer (karın dışı) Belirtiler Ağrı Bulantı / Kusma İştah durumu Kabızlık

Detaylı

ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi

ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi Plan ACLS Protokollerinin Gözden Geçirilmesi Temel Yaşam desteği Kardiyak Arrest Algoritmi Ventriküler fibrilasyon/taşikardi Algoritmi Nabızsız Elektriksel Aktivite Algoritmi Asistoli Algoritmi Bradikardi

Detaylı

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi BRADİKARDİ ve TAŞİKARDİ Hastanın klinik durumu en önemli parametredir.

Detaylı

ECMO TAKİP. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Perfüzyonist Birol AK

ECMO TAKİP. Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Perfüzyonist Birol AK ECMO TAKİP Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perfüzyonist Birol AK ECMO NEDİR Kardiyak yetmezliği olan hastalarda gereken desteğin sağlanmasında konvansiyonel tedavi yöntemlerinin

Detaylı

YANIK ALGORİTMASI I.DERECE YANIKLAR I.DERECE YANIKLAR II.DERECE YANIKLAR

YANIK ALGORİTMASI I.DERECE YANIKLAR I.DERECE YANIKLAR II.DERECE YANIKLAR YANIK ALGORİTMASI I.DERECE YANIKLAR I.DERECE YANIKLAR KÜÇÜK YANIKLAR VE ORTA YANIKLAR BÜYÜK YANIKLAR - Birinci derece yanıklar genellikle açık bırakılır, kapalı pansuman yapılmaz - Nemlendirici kremler

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması

Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Erişkin Bireylerde Kalp ve Solunum Durması Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Kardiyak Arrest Nedir? Kalp, dolaşım sistemi içerisinde bir pompa görevi üstlenmekte ve kanı tüm vücuda

Detaylı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı

International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: Dr. Merve Gü eş Öza dı International Guidelines for Management of Severe Sepsis and Septic Shock: 2012 Dr. Merve Gü eş Öza dı 03.11.2015 Ta ı Sepsis; keli e olarak Yu a lıları kulla dığı putrid kokuş a de türetil iştir. The

Detaylı

Kafa Travmalarında Yönetim

Kafa Travmalarında Yönetim Kafa Travmalarında Yönetim Dr. Uğur YAZAR Karadeniz Teknik Üniversitesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Genel Bilgiler Kafa travması basit bir baş ağrısından ölüme kadar değişik sonuçlara yol açan

Detaylı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı

27/04/16. Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI. Patofizyoloji. Patofizyoloji. Yanık tipleri Patofizyoloji Volüm Replasmanı Sunu Planı YANIKLI NON-SEPTİK HASTADA VOLÜM REPLASMANI Selim TURHANOĞLU Mustafa Kemal Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Yanık tipleri Volüm Replasmanı Hesaplanması Uygulanması Takibi

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM

BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi BRADİKARDİK HASTAYA YAKLAŞIM SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr Ayhan ÖZHASENEKLER

Detaylı

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1

YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU OLGU SUNUMU-1 BAŞVURU ÖZELLİKLERİ 28 yaşındaki gebe suyunun gelmesi nedeniyle acil servise başvurdu. İlk gebelik, gebelik takipleri yok Gebelik yaşı 39 hafta Amniyon

Detaylı

TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM

TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM Dr. Hakan Canbaz Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AD. TRAVMALI HASTAYA YAKLAŞIM TRAVMAYA YAKLAŞIM Travma bakımı: arazide başlar multidisipliner ekip çalışması hızlı ve isabetli müdahalede

Detaylı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı

Ders. İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Ders İLERİ YAŞAM DESTEĞİ Bakış Açısı Akut Solunum Yetersizliği Solunum fonksiyonunun veya akciğerde oksijen/ karbondioksit gaz değişiminin yetersiz olması Arteriyel kanda parsiyel oksijen (PaO2) ve karbondioksit

Detaylı

MEKANİK VENTİLASYON - 2

MEKANİK VENTİLASYON - 2 MEKANİK VENTİLASYON - 2 DR. M. ŞÜKRÜ PAKSU ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ Endotrakeal entübasyon endikasyonları Tüp seçimi Başlangıç ayarları Mod seçimi Özele durumlarda mekanik

Detaylı

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır

Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Şokun Tanımı Fizyopatoloji Şokta sınıflandırma Klinik Özellikler Tedavi anlatılacaktır Öğrenim Hedefleri; Şokun genel tanımını Şoktaki genel fizyopatoloji ve kompanzasyon

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D.

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Dr. Ayşegül Bayır Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D. AMAÇ Hastane dışında gelişen kardiyo-pulmoner arrest durumunda TYD ilkelerini bilmek. Recovery (iyileşme) pozisyonunu

Detaylı

GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ

GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ GELİŞEBİLECEK ARİTMİLERDE OLASI SORUNLAR VE TEDAVİSİ Hasta Stabil mi? -Düşük kalp debisi bulguları -Bilinç bozukluğu -Hipotansiyon -Pulmoner ödem -İskemi bulguları RİTİM BOZUKLUĞU OLAN HASTA STABİL DEĞİLSE

Detaylı

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad

β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad β Bloker ve Kalsiyum Kanal Bloker Zehirlenmeleri Uzm. Dr. Yusuf Ali Altuncı Ege Ünv. Tıp Fak. Acil Tıp Ad Sunu planı Sunu hedefleri Olgu örneği Genel yaklaşım Spesifik tedavi yöntemleri Yatış taburculuk

Detaylı

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi

Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Hipotermi Suda boğulma Anaflaksi Doç. Dr. Lale YÜCEYAR Hipotermi Tanım: Kor sıcaklığı < 35 C (düşük okuyabilir termometre) (Özofageal, rektal,timpanik) Hafif 32-35 C Orta 30-32 C Ağır < 30 C Hipotermi

Detaylı

BRADİARİTMİLER. Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı

BRADİARİTMİLER. Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı BRADİARİTMİLER Dr. Özlem M. Bostan Uludağ Üni.Tıp Fak. Çocuk Kardiyoloji Bilim Dalı BRADİARİTMİLERİN SINIFLANDIRILMASI Sinüs Düğümü İle İlgili Atrioventriküler Düğüm İle İlgili Dal Blokları Sinus Düğümü

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, 24-27 Mart 2011 Sunumu Hazırlayan Uzm. Dr.Süha Türkmen Karadeniz

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI

ACİL SERVİS TRİYAJ TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 07.11.2012 Renk kodlaması yerine (Kırmızı, Sarı, Yeşil) numaratik 01 (1-2-3) triyaj kodlaması olarak belirlendi. Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Yrd.

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi

Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi. Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuklarda Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu (ARDS) ve Tedavisi Tolga F. Köroğlu Dokuz Eylül Üniversitesi 1967: 18.07.2013 2 Tarihçe 1967 Acute Respiratory Distress in Adults 1971 Adult Respiratory Distress

Detaylı

DR. GÜLNUR GÖLLÜ BAHADIR ÇOCUK CERRAHİSİ AD

DR. GÜLNUR GÖLLÜ BAHADIR ÇOCUK CERRAHİSİ AD DR. GÜLNUR GÖLLÜ BAHADIR ÇOCUK CERRAHİSİ AD Çocuk travma hastaları ile erişkinler arasındaki farklılıklar Daha küçük ve kolay tıkanan hava yolu Hipovolemiye yatkınlık Hipotansiyon geç bulgu O 2 tüketimi

Detaylı

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR:

II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: II. YIL ASİSTANLARININ SORUMLU OLDUĞU KONULAR: I- TEMEL BİLİMLER Anesteziye Giriş: Anestezide Fizik Kurallar Temel Monitörizasyon Medikal Gaz Sistemleri Anestezi Cihazı Vaporizatörler Soluma sistemleri,

Detaylı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı

PULMONER HİPERTANSİYONUN. Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı PULMONER HİPERTANSİYONUN YBÜ de TEDAVİSİ Prof Dr Sait Karakurt Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Yoğun Bakım Ana Bilim Dalı YBÜ-pulmoner hipertansiyon PULMONER VENÖZ HİPERTANSİYON

Detaylı

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu

Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma. Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Cerrahi Hastada Beslenme ve Metabolizma Prof.Dr. İsmail Hamzaoğlu Travma ve cerrahiye ilk yanıt Total vücut enerji harcaması artar Üriner nitrojen atılımı azalır Hastanın ilk resüsitasyonundan sonra Artmış

Detaylı

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım

Post-kardiyak Arrest Sendromu ve. Post-resüsitatif Bakım Post-kardiyak Arrest Sendromu ve Post-resüsitatif Bakım Yrd.Doç.Dr. Yalçın GÖLCÜK Celal Bayar Üniversitesi Acil Tıp AD Manisa Tarihçe 1740 Fransız Bilimler Akademisi (The Paris Academy of Sciences) boğulma

Detaylı

SEPSİS VE SEPTİK ŞOK. Prof.Dr.Figen ESEN Anesteziyoloji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı

SEPSİS VE SEPTİK ŞOK. Prof.Dr.Figen ESEN Anesteziyoloji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı SEPSİS VE SEPTİK ŞOK Prof.Dr.Figen ESEN Anesteziyoloji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı 1513 Hummalı ateşi başlangıcında fark etmek zordur ama tedavi etmek kolaydır; eğer ilgilenilmezse fark edilmesi

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER

EGZERSİZ VE TERMAL STRES. Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER EGZERSİZ VE TERMAL STRES Prof.Dr.Fadıl ÖZYENER TERMAL DENGE ısı üretimi BMH Kas etkinliği Hormonlar Besinlerin termik etkisi Postur Çevre ısısı Vücut ısısı (37 o C±1) ısı kaybı konveksiyon, radyasyon,

Detaylı

Dr. Murat Sungur Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi İç Hastalıkları ABD. Yogun Bakım Bilim Dalı msungur@erciyes.edu.tr

Dr. Murat Sungur Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi İç Hastalıkları ABD. Yogun Bakım Bilim Dalı msungur@erciyes.edu.tr Dr. Murat Sungur Erciyes Universitesi Tıp Fakultesi İç Hastalıkları ABD. Yogun Bakım Bilim Dalı msungur@erciyes.edu.tr Tanım Şok, akut olarak sirkülatuar fonksiyonun bozulması, doku perfüzyonunda yetmezlik

Detaylı

Anestezi ve Termoregülasyon

Anestezi ve Termoregülasyon Anestezi ve Termoregülasyon Öğr. Gör. Ahmet Emre AZAKLI İKBÜ Sağlık Hizmetleri M.Y.O. Termoregülasyon Nedir? Isının düzenlenmesi, korunması, ideal aralığa getirilmesi amacıyla vücudun meydana getirdiği

Detaylı

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir

Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması. Dr. Ahmet U. Demir Solunum Fizyolojisi ve PAP Uygulaması Dr. Ahmet U. Demir Solunum fizyolojisi Bronş Ağacı Bronş sistemi İleti havayolları: trakea (1) bronşlar (2-7) non respiratuar bronşioller (8-19) Gaz değişimi: respiratuar

Detaylı

İleri Kardiyak Yaşam Desteği

İleri Kardiyak Yaşam Desteği Asistan Oryantasyon Eğitimi İleri Kardiyak Yaşam Desteği Sunumu Hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Süha Türkmen Karadeniz Teknik Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Son Güncellenme Tarihi: Mart 2011 Olgu 1 55 yaşında

Detaylı

Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler

Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler Anestezide Sıvı Tedavisi, Hesaplamalar ve Temel İlkeler Anestezi yönetiminde hemodinamik anlamda stabilizasyonun en iyi şekilde sağlanmasının yolu, doğru sıvı tedavisinin uygulanmasından geçer. Hangi aşamada

Detaylı

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar

Kaç çeşit yara vardır? Kesik Yaralar Ezikli Yaralar Delici Yaralar Parçalı Yaralar Enfekte Yaralar YARALANMALAR YARA NEDİR? Bir travma sonucu deri yada mukozanın bütünlüğünün bozulmasıdır. Aynı zamanda kan damarları, adale ve sinir gibi yapılar etkilenebilir. Derinin koruma özelliği bozulacağından enfeksiyon

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

SOLUNUM YETMEZLĠĞĠ VE ġok

SOLUNUM YETMEZLĠĞĠ VE ġok SOLUNUM YETMEZLĠĞĠ VE ġok ÖĞRENĠM HEDEFLERĠ Solunumun yeterliliğinin değerlendirilmesinde kullanılacak öğeleri sayabilmek, Solunum sıkıntısını ve solunum yetmezliğini tanımlayabilmek, Solunum sıkıntısı

Detaylı

ŞOKTAKİ HASTAYA YAKLAŞIM. Kamil YILMAZ Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi

ŞOKTAKİ HASTAYA YAKLAŞIM. Kamil YILMAZ Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ŞOKTAKİ HASTAYA YAKLAŞIM Kamil YILMAZ Şişli Etfal Eğitim Ve Araştırma Hastanesi ŞOKTAKİ HASTAYA ETKİN BAKIM VEREBİLMEK İÇİN ACİL SERVİS HEMŞİRESİ ŞOKA NEDEN OLAN DURUMLARI HANGİ HANGİ HASTALARIN ŞOKA YATKIN

Detaylı

Temel ve İleri Yaşam Desteği. Dr. Çiğdem KATIRCI EKŞİ 24.09.2013 Mod. Yrd.Doç.Dr H.Ufuk AKDEMİR

Temel ve İleri Yaşam Desteği. Dr. Çiğdem KATIRCI EKŞİ 24.09.2013 Mod. Yrd.Doç.Dr H.Ufuk AKDEMİR Temel ve İleri Yaşam Desteği Dr. Çiğdem KATIRCI EKŞİ 24.09.2013 Mod. Yrd.Doç.Dr H.Ufuk AKDEMİR TYD kardiyak arrest sonrası yaşamın devamı için esası oluşturmaktadır. TEMEL YAŞAM DESTEĞİNİN ÖNEMLİ YÖNLERİ:

Detaylı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı

Oksijen tedavisi. Prof Dr Mert ŞENTÜRK. İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı Oksijen tedavisi Prof Dr Mert ŞENTÜRK İstanbul Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı OKSİJEN TEDAVİSİ Kime uygulanmalı? Endikasyonlar? Kaç litre? Ne şekilde? Kime uygulanmalı? Gereksinimi

Detaylı

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta

Kan Gazı. Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi. II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Kan Gazı Dr.Kenan Ahmet TÜRKDOĞAN Isparta Devlet Hastanesi II. Isparta Acil Günleri Solunum Acilleri, 19 Ocak 2013 Isparta Normal Değerler ph 7.35-7.45 (ort. 7.40) ph 7.35 ise Asidoz 7.45 ise Alkaloz ph

Detaylı

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum Sistemine Ait Tıbbi Terimler Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire Solunum sistemi kan ile atmosfer havası arasında gaz değişimini oluşturabilecek şekilde özelleşmiş bir sistemdir. Solunum sistemindeki

Detaylı

ARDS Akut Sıkıntıılı Solunum Sendromu. Prof. Dr. Yalım Dikmen

ARDS Akut Sıkıntıılı Solunum Sendromu. Prof. Dr. Yalım Dikmen ARDS Akut Sıkıntıılı Solunum Sendromu Prof. Dr. Yalım Dikmen ARDS nin Önceki İsimleri Şok akciğeri Islak akciğer Da Nang akciğeri Pompa akciğeri Hyalen membran hastalığı Artmış permeabilite akciğer ödemi

Detaylı

TYD Temel Yaşam Desteği

TYD Temel Yaşam Desteği TYD Temel Yaşam Desteği 1 TYD Temel Yaşam Desteği (TYD,) her hangi bir başka ekipman kullanılmaksızın havayolu açıklığının, solunum ve dolaşımın devamlılığının sağlanmasıdır. 2 Kardiyopulmoner Resüsitasyon

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin

TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Bebek -Çocuk-Erişkin EĞİTİM BİRİMİ TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Bebek -Çocuk-Erişkin 2 HEDEFLER İnfant, çocuk ve erişkin hasta ayırımı yapabilmek Temel yaşam desteği(tdy) basamaklarını uygulayabilmek İnfant, çocuk ve erişkin hastalarda

Detaylı

Acil serviste pacemaker kullanımı. Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ

Acil serviste pacemaker kullanımı. Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ Acil serviste pacemaker kullanımı Uzm.Dr.Şükrü YORULMAZ S.B.Ü ANKARA EAH ACİL TIP KLİNİĞİ Tarihçe 1950 li yıllarda bradikardi ve asistoli hastalarında transcutanöz pace etkinliği gösterilmiş 1960 lı yıllarda

Detaylı

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi)

PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Solunum yetmezliği Mustafa Bey (66y) Ayşe Hanım (34 y) ph= 7.24 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 89 mmhg FiO 2 =.33 (Venturi) ph= 7.42 PaO 2 = 66 mmhg PaCO 2 = 31 mmhg FiO 2 =.70 (Venturi) Ayşe Hanım Sekreter,

Detaylı

DEFİBRİLASYON ATT.Cengiz DURMUŞ www.umke.org

DEFİBRİLASYON ATT.Cengiz DURMUŞ www.umke.org DEFİBRİLASYON ATT.Cengiz DURMUŞ DEFİBRİLASYON Myokardiyuma çok kısa bir süre içerisinde yüksek miktarda elektrik akımı vermektir. Amaç; VF/nabızsız VT durumlarını normal sinüs ritmine çevirmektir. Defibrilasyon

Detaylı

DEHİDRASYON: Vaka Temelli İnteraktif Tartışma

DEHİDRASYON: Vaka Temelli İnteraktif Tartışma DEHİDRASYON: Vaka Temelli İnteraktif Tartışma Prof. Dr. Ergin ÇİFTÇİ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları BD DEHİDRASYON SINIFLAMASI Hafif sıvı açığı Orta düzeyde sıvı açığı

Detaylı

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri

Toraks Travmalarında Hasar Kontrol Cerrahisi Teknikleri Doç. Dr. Onur POLAT Toraks Travmalarında Temel kuralın tanı ve tedavinin aynı anda başlaması olduğu gerçeği hiçbir zaman unutulmamalıdır. Havayolu erken entübasyon ile sağlanmalı, eğer entübasyonda zorluk

Detaylı

İNFANT VE ÇOCUKLARDA MODİFİYE GLASKOW KOMA SKALASI

İNFANT VE ÇOCUKLARDA MODİFİYE GLASKOW KOMA SKALASI NÖROLOJİK SİSTEM İNFANT VE ÇOCUKLARDA MODİFİYE GLASKOW KOMA SKALASI > 1 YAŞ < 1 YAŞ SKOR Göz açma Spontan Spontan 4 Verbal uyarı ile açma Yüksek sesle seslenildiğinde açma 3 Ağri ile açma Ağrı ile açma

Detaylı

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye

Hipoglisemi Tedavisi. Dr. Ömer Salt. Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi Tedavisi Dr. Ömer Salt Acil Tıp Uzmanı Yozgat/Türkiye Hipoglisemi sınıflaması Hafif hipoglisemi adrenerjik bulgular kan şekeri

Detaylı

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması

Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Doç. Dr. Onur POLAT Bu Ünitede; Kritik Hastanın Erken Tanınması Hastane İçinde Resüsitasyon Erişkin İleri Yaşam Desteği Algoritması Öğrenim Hedefleri; Genel durumu bozulan ve resüsitasyon gereksinimi duyacak

Detaylı

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler

Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi. Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Kasık Komplikasyonları ve Yönetimi Doç.Dr.Gültekin F. Hobikoğlu Medicana Bahçelievler Femoral Komplikasyonlar External kanama ve hematom (%2-15) Psödoanevrizma (%1-5) Retroperitoneal hematom (

Detaylı

Kemik dokusu. Yağ dokusu ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI. Tendon. Elektrik hasarının şiddetini etkileyen faktörler. Elektrik akımına karşı doku direnci

Kemik dokusu. Yağ dokusu ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI. Tendon. Elektrik hasarının şiddetini etkileyen faktörler. Elektrik akımına karşı doku direnci ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMASI Yrd.Doç.Dr.Türker YARDAN OMÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp AD Samsun Elektrik çarpması, iş ortamında yetişkinlerde Evlerde özellikle 5 yaş altı çocuklarda Ev kazalarında ölüm oranı

Detaylı

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI

KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KARDİYOLOJİ ANABİLİM DALI KARDİYOJENİK ŞOK-TANIM Ø Kardiyojenik şok (KŞ), kardiyak yetersizliğe bağlı uç-organ hipoperfüzyonudur. Ø KŞ taki hemodinamik

Detaylı

Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği

Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği Travmatik Beyin Yaralanması Doç Dr Özlem GÜNEYSEL Dr Lütfi Kırdar Kartal EAH Acil Tıp Kliniği 2 3 4 5 6 7 8 9 Tanım Mekanik güçler sonucu beyin fonksiyonlarında bozulma. Geçici / Kalıcı Klinik Sersemlik

Detaylı

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ

PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ PERİTON DİYALİZ HASTALARINDA SIVI KONTROLÜ LALE AKKAYA Periton Diyaliz Hemşiresi CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA HASTANESİ 25. ULUSAL BÖBREK HASTALIKLARI DİYALİZ VE TRANSPLANTASYON HEMŞİRELİĞİ

Detaylı

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi

ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ. Olgu 1. Olgu 2. Kaynaklar. Olgu 3 24.02.2012. Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi Türkiye Acil Tıp Derneği Asistan Oryantasyon Eğitimi ERİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Doç. Dr. Özlem GÜNEYSEL Marmara Ü Acil Tıp AD Uz. Dr. Şebnem BOZKURT Fatih Sultan Mehmet EAH UzmDrOnurYeşil Ümraniye EAH

Detaylı