Tıpda çıplak gözle görülemeyen dokular ve organlar radyolojik tanı yöntemleri ile incelenmektedir. Radyolojik görüntülerin elde edilmesinde; röntgen

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tıpda çıplak gözle görülemeyen dokular ve organlar radyolojik tanı yöntemleri ile incelenmektedir. Radyolojik görüntülerin elde edilmesinde; röntgen"

Transkript

1 Radyoloji Bölüm 2

2 Tıpda çıplak gözle görülemeyen dokular ve organlar radyolojik tanı yöntemleri ile incelenmektedir. Radyolojik görüntülerin elde edilmesinde; röntgen ve Bilgisayarlı Tomografide(BT) x-ışınları, Manyetik Rezonansta(MR) radyo frekans ve manyetizma, Ultrasonda ise yüksek frekanslı ses kullanılmaktadır.

3 Röntgen ve BT tetkiklerinde x-ışınlarının vücudu geçerken oluşan tutulma farklılıklarından faydallanılarak görüntü oluşturulur. MR da hidrojen çekirdeklerinin miktarındaki ve radyofirekans enerjisini geri verme süresindeki faklılıklardan faydalanılarak görüntü oluşturulur. US da sesin doku yüzeyinden yansıma farklılıkları, yani yankılanan sesin genlik farklılıkları doğrudan kaydedilerek görüntü elde edilir.

4 X-ışınlarının filme direkt etkisi ile analog görüntü, Dijital Röntgende radyasyona duyarlı bir ekrandaki ya da BT de dedektörlerle sayısal olarak saptanan görüntüler dijital görüntü olarak adlandırılır. MR daki görüntülerde dijitaldir. US daki görüntüler analogdur.

5 Röntgen ve BT de kullanılan x-ışınları iyonizan ışınlardır. Zorunlu durumlar dışında kullanılmamalıdır. Radyofrekans ve yüksek frekanslı sesin tespit edilen bir zararlı etkisi yoktur.

6 Bazı radyolojik tetkikler sonucu ülke seviyelerine ve yapılan tetkiklere göre hastaların maruz kaldığı etkin dozlar TETKİKLER HER BİR TETKİKTE MARUZ KALINAN ETKİN DOZ (msv) Seviye 1* Seviye 2** Seviye 3-4*** Dünya Göğüs Radyografisi Göğüs Fotofloroskopisi Göğüs Floroskopisi Kol,bacak ve eklemler Omurga Bel Göğüs Boyun Kalça ve Kalça eklemi Kafa Karın Üst sindirim sistemi Alt sindirim sistemi Safra kesesi grafisi Üriner sistem grafisi Mamografi Bilgisayarlı Tomografi Anjiyografi Cerrahi işlemler * Seviye 1; Doktor başına 1000'den az hasta düşen ülkeler ** Seviye 2; Doktor başına arası hasta düşen ülkeler (Ülkemiz de bu gruptadır.) *** Seviye 3; Doktor başına arası hasta düşen ülkeler Seviye 4; Doktor başına 10000'den fazla hasta düşen ülkeler Diş KAYNAK:

7 Röntgen bir projeksiyon yöntemidir. X-ışınları ile film arasındaki hastadan geçen ışınların tutulum farlılıkları, iç organların fotoğrafını oluşturur. Hasta üç boyutlu olduğu için organların izdüşümü film üzerinde farklı tonlarda üst üste gelecektir(süperpozisyon). BT ve MR da kesit görüntüler alındığı için organlarda ve dokularda üst üste düşme olmamaktadır. Röntgen

8 Röntgen filminin çekilmesi radyografi olarak adlandırılır. Röntgen filminde görüntü fotoğraf gibi bir kayıttır. Aşağıda röntgen cihazıyla çekilmiş bir akciğer filmi görülmektedir.

9 Ultraviyole ışık yayan maddelerle kaplanmış Fluoresan ekranlar kullanılır. X-ışınlarının floresan ekranına vücuttan geçirilerek düşürülen görüntü canlı görüntü monitörden izlenir. Diyaframın hareketleri, kalp atışları gözlemlenebilir. Anjografi floroskopiye bir örnektir. Gelişmiş bilgisayar sistemlerini kullanan floroskopilerde hastayı geçen x-ışınları, ışınların miktarının ölçülebildiği bir düzenek kullanılarak görüntü elde edilir.

10 Bir röntgen filminde oluşan görüntü, filme düşen x-ışınlarının vücutta tutulma oranları ile oluşur. Atom yoğunluğu yüksek olan dokulardan(kemik gibi) geçen x-ışını filme çok az ulaşacaktır. Filmde açık giri tonları ve beyaz olarak örüneceklerdir.

11 Hava boşluklarından geçen x-ışınları hiçbir engelle karşılaşmadıkları için, tamamına yakını filme ulaşacaktır. Filmde koyu gri ve siyah olarak görüneceklerdir. Çeşitli dokulardaki atom yoğunluğuna göre filme ulaşan x-ışınlarının miktarları faklılık gösterecektir. Bu faklılıklar filmde grinin tonları olarak oluşacaktır.

12 Röntgen filmlerinde ıdokuların görümünü; X-ışınlarını geçirmeyen ya da çok az geçiren maddelere radyo opak maddeler denir. Metal ve atom ağırlığı fazla olan elementler çok radyo opak bir maddedir. Fimlde beyaz görünür. Kemik ve kalsifikasyonlar radyo opak maddelerdir. Filmde çok açık gri görünür. Su ve yumuşak dokular gri renkte görünür. Işın geçirgenliği(radyolusent) olan yağ ve yağ dokusu koyu gri görünür. Çok radyolusent olan gaz ve hava filmde siyah görülür.

13 Röntgende kemik, hava içeren ya da bu dokularla sınırlanmış dokular net görüldüğü halde, yumuşak dokuları birbirinden ayırt etmek için yetersizdir. Kontrast maddeler kullanılarak yumusak dokular ve organları ayırt edilmesi sağlanır. Çoğunlukla yüksek atom numaralı kontrast maddeler kullanılır(ba SO 4 gibi). Dolaşım sitemi verilen iyotlu kontrast madde ile görüntülenir. Vasküler sistemi görüntülemek için iyotlu kontrast maddeler damardan direkt olarak verilerek Anjiografi olarak bildiğimiz işlem yapılarak, radyografi yapılır.

14 Röntgen filmlerinde kullanılan terimler: Antero-Posterior AP: Ön Arka röntgen filmidir. Hastanın yönü x-ışınlarına dönüktür. Postero-Anterior - PA : Arka - Ön röntgen filmidir. Hastanın yönü filme dönüktür. Lateral(Yan): Hastanın filme yakın tarafı sağ ya da sol yan olarak adlandırılmaktadır. Yatar Pozisyon(Rekumbent): Hasta yatar pozisyondadır ve yönü x-ışınlarına doğrudur. Dekübitüs: Masaya paralel(horizontal) ışınlar kullanılır. Hata masaya yatar pozisyondadır. Yön ayrıca belirtilir. Oblik: Örneğin sağ anterior oblik filmde hastanın sağ tarafı filme yakındır.

15 Röntgen filmlerinden örnekler İskelet röntgen filmleri: Vücudun anotomik bütünlüğünü ve kemik lezyonlarının görüntülenmesini sağlar. Göğüs röntgen filmleri: Hava ile dolu olan akçigerler çok net olarak görüntülenir. Solunum sistemi tanılarındaki ilk kullanılacak tanı yöntemidir.

16 Röntgen filmlerinin çekimindeki zararlar Röntgen filmlerinde iyonize x-ışınları kullanılmaktadır. Dokuda iyon çiftleri oluşturarak harabiyete neden olmaktadırlar. Mutlak gereklilik bulunmadıkça film çekimi istenmemelidir. Röntgen filmlerinin çekiminde kullanılan x-ışınlarının miktarı çok düşüktür, yani deterministik etkiler beklenmez. Sadece stokastik etki açısından risk düşünülebilir. Eğer fluoroskopi ile uzun bir tetkik yapılıyorsa, süre önemli bir faktör olarak ortaya çıkar. Fetus, gonadlar korunmalı ve çocuklardan çok zorunlu olmadıkça röntgen filmi istenmemektedir. Tanı için MR ya da US yeterli ise tercih edilmelidir. Hamilelik döneminde ilk üç ayda röntgen ya da fluoroskopi yapılmamalıdır. Fetusun aldığı doz 10 cgy i aştığı durumlarda, gebelik sonlandırılması düşünülebilir. Bir ürografi çekiminde hasta yaklaşık 0.8 cgy, kolon grafisinde yaklaşık 3.5 cgy doz almaktadır.

17 x-ışınları radyolojik tanıda penetrasyon, fotğrafik etki ve fuoresans etki özelliklerinden dolayı kullanılmaktadır. Penetrasyon maddeyi geçme özelliğidir. X-ışınları hastayı geçerek röntgen filmine ulaşır. Fotoğrafik etki fotoğraf plağını, ışık gibi etkileyerek görüntü oluşmasını sağlar. Röntgen filmi üzerinde homojen olarak dağılmış AgBr molekülleri vardır ve ışık geçirmez bir kaset içerisindedir. Gelen x-ışınları AgBr moleküllerindeki bağları gevşetecektir. Daha sonra röntgen filmi bağları gevşemiş AgBr moleküllerindeki Bromu Gümüşten alacak bir solüsyona batırılır. Brom sıvıya geçer, Gümüş okside olarak filmde kalır. İkinci röntgen banyosu ile üzerlerine x-ışını gelmemiş AgBr molekülleri filmden alınır. Röntgen filminde görüntüyü oluşturan tek başına kalan ve okside olmuş Gümüş atomlarıdır. Fluoresans etkisinde; bazı kimyasal maddelerin üzerine x-ışınları düşürüldüğünde fluoresan ışık yayınlanır. Bu fluoresan ekranlar kullanılarak canlı görüntüler monitörden izlenebilmektedir.

18 Bilgisayarlı Tomografi (BT) BT de x-ışınları kullanılmaktadır. Vücut kesitler halinde görüntülendiği için net görüntüler elde edilir. Röntgen filminde olduğu gibi ordanların üst üste binmesi dezavantajı yoktur. BT görüntüleri dijitaldi ve sayısal verilerden oluştuğundan istenilen dokulardaki yoğunluklar ölçülebilir.

19 Kesit düzlemindeki her noktadaki x-ışınlarının zayıflama değerleri kullanılarak bilgisaylar aracılığı ile, sayısal değerler gri tonlarına boyanarak görüntüler oluşturulur. Oluşan gri tonlarının anlamı röntgen filmi gibidir. Pencereleme yöntemi kullanılarak hava ağırlıklı dokular ya da yumuşak dokular daha ayrıntılı olarak görüntülenebilir. BT röntgene göre kıyaslandığında çok daha fazla dokuyu daha ayrıntılı olarak gösterebilir. Yumuşak dokular karaciğer, dalak, ödem vb. incelenebilir.

20 BT de lezyonları daha görünebilir hale getirmek için kontras madde kullanılmaktadır. Baryumun yoğunluğu yüksek olduğu için, İyotlu kontrast maddeler tercih edilir. BT kalsifikasyonu ve kanamaları ayrıntılı olarak gösterir. MR a göre kıyaslandığında yumuşak dokuları ayırt etme özelliği daha azdır. BT klinikte genel olarak lezyonlar ve travmaların incelenmesinde sıklıkla kullanılmaktadır. Radyoterapide ve Onkolojide tümör evrelemesinde ve takibinde kullanılmaktadır. Kemik yapı çok iyi görüntülendiği için travmalarda kan pıhtılaşması ve birikmesi çok rahat bir şekilde incelenebilmektedir.

21 BT ni zararlı etkiler İyonizan radyasyon x-ışınları kullanıldığı için en önemli faktör budur. Röntgene göre farklı bir şekilde x-ışınları dar bir şerit halinde kesite verildiği için avantajlıdır. Kontrast maddelerin yan etkileri olabilir. Görüntü çekimi esnasında hareketsiz kalınması gereği çocoklar açısında bir sorun olarak düşünülebilir.

22 BT Chazı Bir BT cihazı; tarama(gantri ve hasta masası), bilgisayar sistemi ve görüntüleme bölümünden oluşur. Tüp ve dedektör gantri bölümünde bulunmaktadır. X-ışını tüpü ganty açıklığı etrafında dönerek kesit görüntülerinin oluşması için x-ışınları gönderir. Gantry hasta masasına diktir. Fakat maksimum 30 derecelik öne ve arkaya eğimler yaparak çekim yapabilir.

23 Hastanın önce dijital bir röntgen filmi(klavuz görüntü skenogram) alınır. Bu filmde çekilecek BT kesitleri belirtilmiştir. Daha sonra bu kesitler teker teker oluşturulur. Helikal spiral BT de çekim süresince hasta masası otomatik olarak kaydırılarak daha hızlı görüntüler alınır.

24 BT de görüntü oluşmasındaki temel prensipler X-ışını tüpü gantri içerisinde 360 derece gönerek istenilen kesite x-ışınları gönderir. Gönderilen x-ışınları vücudu geçtikten sonra ölçülür ve aradaki fark hesaplanarak dedektörün karşısındaki dokunun x-ışınlarını tutma miktarı bulunarak, bilgisayar sistemleri ile kesit görüntü oluşturulur. Dijital görüntü piksellerden oluşmaktadır.bu piksellerin tamamına görüntü matriksidir. Matriks görüntünün iki kenarındaki piksellerin çarpımı olark ifade edilmektedir. BT kesitlerinin kullanıcı tarafından belirlenen bir kalınlığı vardır. Yüksekliği kesit kalınlığı olmak üzere bir BT kesiti dikdörtgenler prizmasından oluşur. Bu hacimlere voksel adı verilmektedir. Dedektörlerden alınan ölçümler her vokselin x ışınlarını tutma değerlerine bilgisayarda dönüştürülür. X-ışınlarını tutulma değerleri ile 3095 sıkalasında bir çetvele göre belirlenir. Bu cetvele Hounsfield* cetvelidir. Cetveldeki sıklada kullanılan sayılar Hounsfield Ünitesi(HÜ) olarak isimlendirilir. * İngiliz fizikçisi.

25 Bilgisayar sistemi Hounsfield cetveline göre tüm voksellere bir sayı verir ve bu verilen sayı yoğunloğu sudan yüksek olan dokularda pozitif, düşük olanlarda negatif değer olur. Bilgisayar sistemi Hounsfield cetveline göre sayısal değerler almış vokselleri, aldıkları sayı karşılığında siyah, beyaz ya da gri tonlara boyayarak görüntü elde eder. Vokselin oluşan sayısal değeri, o voksele giren dokuların ortalama değeridir. Hounsfield cetvelinde su için değer 0 dır. Kemik +100 lerde başlar, yoğun kemiktir. Yağ dokuları -80 lerde yer alır. Hava ise dir.

26 Pencereleme(Windowing) Bir BT görüntüsü pencereleme yapılmazsa 4096 gri tondan oluşur. Gözümüz bu kadar çok tonlamayı algılayamaz. Gözümüz bir film üzerindeki en çok 90 gri tonu algılayabilir. Bir BT görüntüsünde gözümüzün ayırtedebileceği yoğunluk farkı 4096/90 dır. Bu değer 45,51 HÜ dür. Fakat beynimizin algılamasında gri ölçek bu kadar yüksek değildir. Bunu için daha dar bir alana ihtiyaç vardır. Örneğin akciğer kesiti için, akciğerler dikkate alınarak yapılan penceremede akciğerler net görünür. Aynı kesitte yumuşak doku penceremesi yapılırsa, yumuşak dokular daha net görünecektir.

27 Manyetik Rezonans(MR) MR da radyo dalgaları(radyofrekans - RF) kullanılarak elde edilen sayısal değerler bilgisayarda görüntüye dönüştürülerek BT de olduğu gibi kesit görüntüler elde edilir. MR verileri hücre sıvısı ve lipidlerden(yağ, kollestrol) alır.

28 İlk olarak hasta güçlü bir manyetik alan içerisine yerleştirilir daha sonra radyofrekans enerjisi ile vücuttaki protonlar uyarılır. Protonlar bu enerjiyi alırlar ve aldıkları enerji miktarlarına göre saparlar. Daha sonra radyofrekans enerjisi kesilir ve protonlar ekski konumlarına dönerler. Protonlar eski durumlarına dönüş süresinde bir sinyal yayınlarlar. MR görüntüleri bu sinyallerden yararlanılarak oluşur. MR dada BT de olduğu gibi gri tonlarda görüntü oluşur fakat MR da inceleme protokolüne göre tonlar değişebilmektedir. Beyaz ve açık tonlar artmış sinyal bölgelerini, siyah ve koyu tonlar ise sinyalin az ya da olmadığı bölgeleri gösterir. Yumuşak doku tetkiklerinde en iyi yöntem MR dır. MR da akım doğrudan görüntülenebildiği için kontrast madde kullanmadan anjio görüntüleri elde edilebilir.

29 İnceleme Yöntemleri MR da inceleme en sık uygulanan yöntemler T1 ve T2 ağırlıklı kesit görüntülerdir. Protonların eski durumlarına geliş süresindeki farklılıklar dikkate alınırsa T1 görüntü oluşur. T1 ağırlıklı görüntülerde su siyahtır. Sinyalin sönüş süresi dikkate alırsa T2 görüntüler oluşur. T2 ağırlıklı görüntülede su beyaz görünür. Yağ dokusu T1 ve T2 de beyaz görünür. MR da yoğun kemik ve hava sinyalsizdir. Bundan dolayı görüntülerde siyah görünür. MR da incere süresi BT ye göre daha fazladır ve harekete hassaslık yüksektir. Güçlü manyetik alan olduğu için metaller görüntüleri etkiler. MR Merkezi Sinir Sisteminde en önemli tanı yöntemidir. MR ı açıklanmış zararlı bir etkisi yoktur.

30 Spin hareketi ile protonlar ve nötronlar kendi eksenleri etrafında dönmektedirler. Protonlar tıpkı bir manyetik çubuk gibi etraflarında bir manyetik alan meydana getirirler. İnsan vücudunda bol miktarda bulunan Hidrojen MR a uygun bir sinyal kaynağıdır. Protonlar insan vücudunda normal şartlarda birbirlerinin etkisini ortadan kaldıracak şekilde rastlantısal olarak dizildiklerinden dolayı vücuttaki manyetik alan sıfırdır. Fakat vücut MR da güclü bir manyetik alana sokulduğunda, protonlar manyetik alan vektörüne paralel konuma geçerler. Ayrıca manyetik lan vektörü etrafında topaç hareketi yaparlar(presesyon). Presesyon hareketindeki protonlar gönderilen radyo dalgalarıyla(presesyon frekansındaki) rezonansa girerler. Uyarılmış olan bu protonlar manyetik alan vektörüne paralel olan konumlarından bir açı ile saparlar. Radyofirekans kesildiğinde ise eski konumlarına presesyon yaparak dönerler. Protonların eski konumlarına dönerlerken yaptıkları presesyon hareketinin ürettiği alternatif akımdan(mr sinyali) faydalınarak MR da görüntü oluşturulur. Alan içerisindeki her vokselin içerisindeki protonların sahip oldukları dokuya göre(kemik, kas, kan vb.) başlangıç konumlarına gelme süreleri faklı olacaktır. Protonları eski konumlarına gelme sürelerine T1 ve defaze olma sürelerine T2 denir. T2 süresi T1 süresinden kısa olacaktır.(t2 değeri T1 değerinin %10 ile %20 si kadardır.) Sıvılarda T2 T1 e yaşlaşır.

31 Çeşitli T1 değerleri Saf Su: ms Yağ: ms MR daki görüntüler proton miktarı, T1 ve T2 değerlerindeki faklılıklardan oluşur. Görüntü oluştururken bu 3 parametrenin bir tanesinin ağırlıklı olarak kullanıldığı 3 faklı görüntü elde edilir. Görüntü oluşturma amacıyla gönderilen radyofrekans pulslarının arasındaki süre (Time Repetition) ile sinyal dinleme süresi(time Echo) değiştirilir. T1 ağırlıklı görüntüler radyofrekans pusu arka arkaya kısa aralıklarla gönderilir ve Time Echo kısa tutulur. T2 ağırlıklı görüntülerde Time Repetition ve Time Echo uzun tutulur. Proton ağırlıklı görüntülerde Time Repetition uzun, Time Echo kısa tutulur.

32 MR veri toplama, görüntüleme ve bilgisayar sistemlerinden oluşmaktadır. Veri toplama kısmı 1 ile 1.5 Tesla lık güçlü mıknatıstan oluşmaktadır. Hasta veri toplama bölümünün ortasında yer alan tünele alınmaktadır. Ayrıca veri toplama bölümünde 3 farklı düzlemde kesit almayı sağlayan gradient sargılar bulunmaktadır. Hasta pozisyonu değitirmeden MR da 3 farklı düzlemde kesitler alınabilmektedir. Bu bölümde radyofrekans sargılarıda bulunmaktadır. Bu sargılar puls gönderir ve gelen sinyalleri toplar. Bilgisayar siteminde gelen veriler, görüntü haline getirilir. Görüntüleme kısmında yüksek çözünürlüklü monitörde görüntüler kullanılarak film üzerine kaydedilir.

BT ve MRG: Temel Fizik İlkeler. Prof. Dr. Utku Şenol Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı

BT ve MRG: Temel Fizik İlkeler. Prof. Dr. Utku Şenol Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı BT ve MRG: Temel Fizik İlkeler Prof. Dr. Utku Şenol Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Elektromanyetik Spektrum E= hf 1nm 400-700nm 1m Kozmik ışınlar Gama ışınları X ışınları Ultraviole

Detaylı

Radyolojik Teknikler - I MRG

Radyolojik Teknikler - I MRG F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri 2014 Radyolojik Teknikler - I MRG Selami SERHATLIOĞLU MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME Manyetik güç birimi; 1 Tesla = 10.000 Gauss, (MRG) Dünyanın da sabit bir manyetik

Detaylı

MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ

MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ MANYETİK REZONANS TEMEL PRENSİPLERİ Dr. Ragıp Özkan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD REZONANS Sinyal intensitesini belirleyen faktörler Proton yoğunluğu TR T1 TE T2

Detaylı

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 5. Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 5 Tıbbi Görüntüleme Yöntemlerinin Temel İlkeleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınları Görüntüleme Teknikleri Bilgisayarlı Tomografi (BT) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) Nükleer

Detaylı

MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEMENİN TEMELLERİ. Yrd.Doç.Dr. Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Medikal Fizik AD.

MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEMENİN TEMELLERİ. Yrd.Doç.Dr. Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Medikal Fizik AD. MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEMENİN TEMELLERİ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül Yurt Dokuz Eylül Üniversitesi Medikal Fizik AD. Tanı amaçlı tüm vücut görüntüleme yapılır. Elektromanyetik radyasyon kullanır. İyonlaştırıcı

Detaylı

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME

TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME MALİ HİZMETLER KURUM BAŞKAN YARDIMCILIĞI STOK TAKİP VE ANALİZ DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL TIBBİ CİHAZ KILAVUZU RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME BMM. Bilal BECEREN Ağustos 2015 RADYOGRAFİK GÖRÜNTÜLEME Röntgen; X-ışınının

Detaylı

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU

ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ RADYOLOJİ ALANI RADYOLOJİ TEKNİSYENLİĞİ DALI BECERİ EĞİTİMİ DEĞERLENDİRME FORMU DERSİN ADI : İŞLETMELERDE RADYOLOJİK ANATOMİ-1 BECERİ EĞİTİMİ Sınıfı 11 Öğrenci Grubu ÖĞRENCİLERİN ADI SOYADI Beceri eğitimine ilgi ve çabası 5 Radyolojik Anatomi ve kontrast maddeler bilgisi Baş, gövde,

Detaylı

RADYOLOJİK TANIDA TEMEL KAVRAMLAR Ders Notları

RADYOLOJİK TANIDA TEMEL KAVRAMLAR Ders Notları RADYOLOJİK TANIDA TEMEL KAVRAMLAR Ders Notları Prof.Dr.E.Tuncel Mayıs 2005 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ YERİNE GİRİŞ Radyolojik Tanı Yöntemleri Radyolojik Görüntüler Radyolojik Görüntülerin Elde Edilmesi Radyolojik

Detaylı

X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ. X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir.

X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ. X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. X-IŞINLARININ ÖZELLİKLERİ VE ELDE EDİLMELERİ X-ışınları Alman fizikçi Wilhelm RÖNTGEN tarafından 1895 yılında keşfedilmiştir. X-ışınlarının oluşum mekanizması fotoelektrik olaya neden olanın tam tersidir.

Detaylı

X-Işınları. Numan Akdoğan. 10. Ders: X-ışınlarıyla görüntüleme (X-ray imaging)

X-Işınları. Numan Akdoğan. 10. Ders: X-ışınlarıyla görüntüleme (X-ray imaging) X-Işınları 10. Ders: X-ışınlarıyla görüntüleme (X-ray imaging) Numan Akdoğan akdogan@gyte.edu.tr Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü Nanomanyetizma ve Spintronik Araştırma Merkezi (NASAM) X-ışınlarıyla

Detaylı

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom

Kasetin arka yüzeyi filmin yerleştirildiği kapaktır. Bu kapakların farklı farklı kapanma mekanizmaları vardır. Bu taraf ön yüzeyin tersine atom KASET Röntgen filmi kasetleri; radyografi işlemi sırasında filmin ışık almasını önleyen ve ranforsatör-film temasını sağlayan metal kutulardır. Özel kilitli kapakları vardır. Kasetin röntgen tüpüne bakan

Detaylı

Radyolojik Teknikler - I Radyografi DR - CR

Radyolojik Teknikler - I Radyografi DR - CR F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri 2014 Radyolojik Teknikler - I Radyografi DR - CR Selami SERHATLIOĞLU X-IŞINI CİHAZININ TEMEL KISIMLARI 1. X-ışını tüpü 2. Kontrol konsolü 3. Yüksek voltaj jeneratörü

Detaylı

Düzen Sağlık Grubu Polikliniği Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi

Düzen Sağlık Grubu Polikliniği Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi Düzen Sağlık Grubu Polikliniği Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi Polikliniğimiz DÜZEN SAĞLIK GRUBU kuruluşudur. Bilgisayarlı Tomografi (BT), iç organların, kemiklerin, yumuşak doku ve damarların ayrıntılı

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

ÇOCUKLARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE RADYASYON GÜVENLİĞİ KLİNİSYEN BİLGİLENDİRME PLATFORMU

ÇOCUKLARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE RADYASYON GÜVENLİĞİ KLİNİSYEN BİLGİLENDİRME PLATFORMU ÇOCUKLARDA BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ VE RADYASYON GÜVENLİĞİ KLİNİSYEN BİLGİLENDİRME PLATFORMU X ışını nedir? X-ışınları gözle görülmeyen ve iyonizan radyasyon içeren ışın demetleridir. 1895 yılında Alman

Detaylı

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ

TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI DERS İÇERİKLERİ TBT 2201 TEMEL BİLGİ TEKNOLOJİLERİ (2 2 3) 4 AKTS Dersin amaç ve hedefleri, Bilgisayarın donanım yapısı, Windows un tanıtımı, Word programına giriş,

Detaylı

RÖNTGEN FİLMLERİ. Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir.

RÖNTGEN FİLMLERİ. Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir. RÖNTGEN FİLMLERİ Işınlama sonrası organizmanın incelenen bölgesi hakkında elde edilebilen bilgileri taşıyan belgedir. Tanısal radyolojide röntgen filmine radyogram, Röntgen filmi elde etmek için yapılan

Detaylı

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ

9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ 9- RADYASYONUN ETKİ MEKANİZMALARI 9.1- RADYASYONUN İNDİREKT (DOLAYLI) ETKİSİ Radyasyonun indirekt etkisi iyonlaştırdığı su moleküllerinin oluşturdukları serbest radikaller aracılığıyla olmaktadır. Çünkü

Detaylı

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği

Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programı Ders İçeriği DERSİN ADI DERSİN KATEGORİSİ SÜRE TIBBİ GÖRÜNTÜLEME I TIBBİ HİZMETLER TEKNİKLER 1. DÖNEM (1. SINIF GÜZ ) ZORUNLU DERS MESLEK DERSİ SEÇMELİ DERS Tıbbi

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı; Radyoterapi endikasyonu konmuş ve simülasyon randevusu verilmiş olan hastalar tedaviye girene kadar yapılacak işlemlerinin doğru ve eksiksiz yapılması için

Detaylı

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı

Hazırlayan: Prof Dr Tamer KAYA. konlar ile aynı dalga boyuna sahip olması, ışığın hücrelerle etkileşimini ve görmeyi sağlamaktadır.

Hazırlayan: Prof Dr Tamer KAYA. konlar ile aynı dalga boyuna sahip olması, ışığın hücrelerle etkileşimini ve görmeyi sağlamaktadır. TIP ÖĞRENCİLERİ İÇİN TEMEL RADYOLOJİ FİZİĞİ Hazırlayan: Prof Dr Tamer KAYA GENEL BİLGİLER Radyoloji; Radyan enerjiyi (radyasyonu) hastalıkların tanısında görüntüleme amacıyla ya da girişimsel işlemlerde

Detaylı

18/11/2015. PA (posteroanterior) AKCİĞER. Önerilen pozisyonlar. Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi

18/11/2015. PA (posteroanterior) AKCİĞER. Önerilen pozisyonlar. Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi Toraks grafileri Çekim teknikleri ve Radyografik Anatomi Prof.Dr. Murat Kocaoğlu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Önerilen pozisyonlar Temel: Postero-anterior (PA) erekt (ayakta)

Detaylı

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB

RADYASYON GÜVENLİĞİ. Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB RADYASYON GÜVENLİĞİ Öğr.Gör. Şükrü OĞUZ KTÜ Tıp Fakültesi Radyoloji AB İyonlaştırıcı radyasyonlar canlılar üzerinde olumsuz etkileri vardır. 1895 W.Conrad Roentgen X ışınını bulduktan 4 ay sonra saç dökülmesini

Detaylı

TEMEL MRG FİZİĞİ. Prof. Dr. Kamil Karaali Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi

TEMEL MRG FİZİĞİ. Prof. Dr. Kamil Karaali Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi TEMEL MRG FİZİĞİ Prof. Dr. Kamil Karaali Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ders Planı Giriş MRG Cihazı Manyetizma Relaksasyon Rezonans Görüntü oluşumu Magnet MRG sisteminin kalbi Güçlü; Homojen; Sabit

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİNE GİRİŞ VE RADYASYON RADYOLOJİ TANIMI ve Radyolojik görüntüleme yöntemleri ana prensipleri RADYOLOJİ BİLİMİNİN TANIMI Radyoloji

Detaylı

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 1 Maddenin Yapısı ve Radyasyon Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER X-ışınlarının elde edilmesi X-ışınlarının Soğrulma Mekanizması X-ışınlarının özellikleri X-ışını cihazlarının parametreleri

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı : İLERİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI. Dr. Ömer ERDEM

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı : İLERİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI. Dr. Ömer ERDEM Ders İzlencesi 2016 2017 Eğitim Yılı ve Dönemi Program adı : İLERİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ PROGRAMI Dersin adı: İleri Görüntüleme Teknikleri Dersin veriliş şekli: Anlatım, Gösteri, Uygulama Dersin genel

Detaylı

Mamografi BR.HLİ.099

Mamografi BR.HLİ.099 BR.HLİ.099 Meme Kanserinde Erken Tanının En Büyük Yardımcısı Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 8 kadından biri yaşam süresi içinde meme kanserine yakalanmaktadır. ABD'de her yıl

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işınları Absorbsiyon ve saçılma. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işınları Absorbsiyon ve saçılma. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işınları Absorbsiyon ve saçılma Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak ABSORBSİYON VE SAÇILMA X-ışınları maddeyi (hastayı) geçerken enerjileri absorbsiyon (soğurulma) ve saçılma

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 6. X-Işınlarının madde ile etkileşimi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 6 X-Işınlarının madde ile etkileşimi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI MADDE ETKİLEŞİMİ Elektromanyetik enerjiler kendi dalga boylarına yakın maddelerle etkileşime

Detaylı

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır.

1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. RADYOLOJİ STAJINDA ANLATILAN DERS KONULARI 1-Radyolojide Fizik Prensipler Amaç:Radyolojide kullanılan görüntüleme sistemlerinin fiziksel çalışma prensiplerinin öğretilmesi amaçlanmıştır. -Hangi organ incelemesinde

Detaylı

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME

ULTRASON GÖRÜNTÜLEME ULTRASON GÖRÜNTÜLEME Ultrason görüntüleme 50 yıldan uzun zamandır kullanılmaktadır. Tahribastsız, görceli olarak ucuz, mobil ve mükemmel bir çözünürlüğe sahip bir tekniktir. Sadece tıpta değil, tahribatsız

Detaylı

MEHMET FEVZİ BALIKÇI

MEHMET FEVZİ BALIKÇI MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ FİZİK BÖLÜMÜ FİZİK ve TEKNOLOJİK GELİŞMELER DERSİ KONU MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME MR CIHAZI SPİN KAVRAMI ve SÜPER İLETKENLER MEHMET FEVZİ BALIKÇI 07102007

Detaylı

İçerik. BT de Temel Prensipler. BT: Tarihçe. İçerik. BT: Tarihçe. BT: Tarihçe. Dr.Gürsel Savcı

İçerik. BT de Temel Prensipler. BT: Tarihçe. İçerik. BT: Tarihçe. BT: Tarihçe. Dr.Gürsel Savcı BT de Temel Prensipler Dr.Gürsel Savcı BT: Tarihçe 1967: çok yönlü projeksiyon ile görüntü oluşturulması konsepti 1971: İlk BT prototipi Atkinson-Morley s Hospital, Londra 1972: İnsanda ilk BT görüntüsü

Detaylı

Radyolojik Teknikler - I BT - MDBT

Radyolojik Teknikler - I BT - MDBT F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri 2014 Radyljik Teknikler - I BT - MDBT Selami SERHATLIOĞLU Knvansiynel Spiral Birinci Jenerasyn Cihazlar: Pencil-Beam(kalem-ışıması) x-ışını ve karşısında tek

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ Röntgende Görüntü Oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ Röntgende Görüntü Oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ Röntgende Görüntü Oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak Röntgende Görüntü Oluşumu Görüntü kaydı ve röntgen filmi Röntgen filminin kalitesi, saklanması, taşınması Görüntü

Detaylı

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir

Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir MÖ 460-377 980-1037 MÖ 460-377 980-1037 Radyasyon nedir Nasıl ölçülür Günlük pratikte alınan radyasyon ERCP de durum ne Azaltmak için ne yapılabilir RADYASYON NEDİR X ışınını 1895 te Wilhelm Conrad Roentgen

Detaylı

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm

Sağlık Fiziği. 1. Bölüm Sağlık Fiziği 1. Bölüm Tıbbi Uygulamalar Tanı Radyasyon başta Radyoloji olmak üzere, Nükleer Tıp, Radyoterapi ve çeşitli tıp dallarında tanı amaçlı kullanılmaktadır. En yüksek oranda tanı amaçlı kullanımı

Detaylı

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Nükleer Fiziğin Uygulamaları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU İÇİNDEKİLER Maddede Radyasyon Tahribatı Radyasyon Birimleri Radyasyonun Zararları Maddede Radyasyon Tahribatı Madde tarafından absorbe

Detaylı

Biyomedikal Sistemler Dersi. Örnek Kısa Sınav Soruları (Toplam 123 Soru) Ultrasonografik Sistemler (30 Soru)

Biyomedikal Sistemler Dersi. Örnek Kısa Sınav Soruları (Toplam 123 Soru) Ultrasonografik Sistemler (30 Soru) 05.05.2013 Biyomedikal Sistemler Dersi Örnek Kısa Sınav Soruları (Toplam 123 Soru) Ultrasonografik Sistemler (30 Soru) 1. Ultrasonik dalgayı tanımlayınız ve tanımlı olduğu frekans aralıkları ile teşhis

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, Hasta Değerlendirme Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü

Detaylı

Sabit gridler X-ışını ekspojuru sırasında hareket etmediklerinden film üzerinde çok ince de olsa çizgilenmelere yol açarlar. Bu olumsuzluğun önüne

Sabit gridler X-ışını ekspojuru sırasında hareket etmediklerinden film üzerinde çok ince de olsa çizgilenmelere yol açarlar. Bu olumsuzluğun önüne HAREKETLİ GRİDLER Sabit gridler X-ışını ekspojuru sırasında hareket etmediklerinden film üzerinde çok ince de olsa çizgilenmelere yol açarlar. Bu olumsuzluğun önüne geçilmesi için hareketli gridler geliştirilmiştir.

Detaylı

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar.

Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar. Fiz 1012 Ders 6 Manyetik Alanlar Manyetik Alan Manyetik Alan Çizgileri Manyetik Alan İçinde Hareket Eden Elektrik Yükü Akım Taşıyan Bir İletken Üzerine Etki Manyetik Kuvvet http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI-DÜTF- DİYARBAKIR

RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI-DÜTF- DİYARBAKIR NÖRORADYOLOJİ NÖRORADYOLOJİDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ ve GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ RADYODİAGNOSTİK ANABİLİM DALI-DÜTF- DİYARBAKIR Dr. Faysal EKİCİ İNCELEME YÖNTEMLERİ DİREKT GRAFİLER BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ MANYETİK

Detaylı

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT)

BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT) İLGİSYRLI TOMOGRFİ (T) ir x-ışını yöntemidir. Vücudu kesitler şeklinde görüntüler (tomografi). Röntgenogramlardaki üst üste düşme (superpozisyon) ortadan kaldırılmıştır. Görüntüleri röntgenden çok daha

Detaylı

Doppler Ultrasonografisi

Doppler Ultrasonografisi Doppler Ultrasonografisi DOPPLERİN FİZİKSEL PRENSİPLERİ D O P P L E R E T K I D O P P L E R F R E K A N S ı D O P P L E R D E N K L E M I D O P P L E R A Ç ı S ı Ultrasonografi nin Tanımı Doppler Çeşitleri

Detaylı

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA

RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA RADYASYON VE RADYASYONDAN KORUNMA Mehmet YÜKSEL Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı MADDENİN YAPISI (ATOM) Çekirdek Elektronlar RADYASYON NEDİR? Radyasyon; iç dönüşüm geçiren

Detaylı

DİJİTAL MEME TOMOSENTEZİ. Gerçek sezgiyi yakalamak için zorluğu göğüsle

DİJİTAL MEME TOMOSENTEZİ. Gerçek sezgiyi yakalamak için zorluğu göğüsle DİJİTAL MEME TOMOSENTEZİ Gerçek sezgiyi yakalamak için zorluğu göğüsle Meme kanseri saptamada yeni sınır Dijital Mamografi günümüzde meme kanserinin saptanmasında en gelişmiş teknolojidir. Bunun yanı sıra,

Detaylı

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider?

SİNİR SİSTEMİ. Duyusal olarak elde edilen bilgiler beyne (yada tam tersi) nasıl gider? SİNİR SİSTEMİ SİNİR SİSTEMİ Descartes- İnsan vücudu bilimsel olarak (doğal yasalarla) açıklanabilecek bir hayvan makinesidir Bu makineyi araştıran, beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen bilim

Detaylı

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları

Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 40 Modern Fiziğin Teknolojideki Uygulamaları 1 Test 1 in Çözümleri 1. USG ve MR cihazları ile ilgili verilen bilgiler doğrudur. BT cihazı c-ışınları ile değil X-ışınları ile çalışır. Bu nedenle I ve II.

Detaylı

MANYETİK REZONANS (MR)

MANYETİK REZONANS (MR) MANYETİK REZONANS (MR) MR, BT gibi bir kesit görüntüleme yöntemidir. Görüntüleri, BT de olduğu gibi dijitalize edilmiş değerlerden, güçlü bilgisayarlar marifetiyle oluşturulur. Dijital olan bu görüntüler,

Detaylı

Tanısal Radyoloji Girişimsel Radyoloji

Tanısal Radyoloji Girişimsel Radyoloji Radyolojinin Tanısal Radyoloji ve Girişimsel Radyoloji olarak iki alt birimden oluştuğu söylenilebilir. Tanısal Radyoloji, Radyodiagnostik olarak da bilinmektedir. Tanısal Radyoloji görüntüleme yöntemlerinde

Detaylı

İnnovative Technology For Humans

İnnovative Technology For Humans İnnovative Technology For Humans Lineer Tarama İle Gerçek Boyutta 1 Metreye Kadar Tek Parça Hızlı Dijital Çekim Tüm Vücut için Dijital radyografi sistemi Yüksek Görüntü Kalitesi ve Düşük radyasyon - Mükemmel

Detaylı

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar

Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Nötronlar kinetik enerjilerine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılırlar Termal nötronlar (0.025 ev) Orta enerjili nötronlar (0.5-10 kev) Hızlı nötronlar (10 kev-10 MeV) Çok hızlı nötronlar (10 MeV in üzerinde)

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU

GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU GÜNEŞİN ELEKTROMANYETİK SPEKTRUMU Güneş ışınımı değişik dalga boylarında yayılır. Yayılan bu dalga boylarının sıralı görünümü de güneş spektrumu olarak isimlendirilir. Tam olarak ifade edilecek olursa;

Detaylı

F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Radyolojik İnceleme

F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Radyolojik İnceleme F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Radyolojik İnceleme Selami SERHATLIOĞLU 2011 Pozisyon Hastanın duruşu ve Kasetin nasıl yerleştirileceği Santralizasyon Tüpün açısı ve Yönlendirileceği merkez noktası

Detaylı

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI

AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI AKCĠĞER GRAFĠSĠNĠN DEĞERLENDĠRĠLMESĠ UZM.DR.UMUT PAYZA KATİP ÇELEBİ ÜNV. ATATÜRK EAH ACİL TIP ANABİLİM DALI ÖĞRENME HEDEFLERI PA AC grafisi çekim tekniği Teknik değerlendirme Radyolojik anatomi Radyolojik

Detaylı

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar

Genel Bilgiler. Hastalar için önemli hususlar Genel Bilgiler Bölümümüzde uyguladığımız kapsamlı muayene esnasında; genel sağlık durumunuz ile ve varsa sürekli kullandığınız ilaçlarla ilgili bilgi alınır; genel ağız muayeneniz yapılır, tedaviden beklentileriniz

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ X-Işını oluşumu Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-IŞINI OLUŞUMU Hızlandırılmış elektronların anotla etkileşimi ATOMUN YAPISI VE PARÇACIKLARI Bir elementi temsil eden en küçük

Detaylı

İNSAN VÜCUDU Hücre: İnsan vücudunun en küçük yapı taşına hücre denir. Hücrenin beslenmesinde hücre zarı yardımcı olur. İnsan Yapısı: Hücreler birleşerek dokuları,dokular birleşerek organları, organlar

Detaylı

XX--ış ı ınlar ı ı Tı T bbi Görüntülemenin Başlangıcı W.Konrad Roentgen

XX--ış ı ınlar ı ı Tı T bbi Görüntülemenin Başlangıcı W.Konrad Roentgen GÖRÜNTÜLEME CİHAZLARI & RADYOTERAPİDE KULLANIMI Yavuz Anacak Ege Üniversitesi Fool with a tool is still a fool Lars Leksell Radyoterapi ve Görüntüleme Radyasyon onkolojisi tüm tıp disiplinleri içerisinde

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Atom, birkaç türü birleştiğinde çeşitli molekülleri, bir tek türü ise bir kimyasal öğeyi oluşturan parçacıktır. Atom, elementlerin özelliklerini taşıyan en küçük yapı birimi olup çekirdekteki

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KALİBRASYON ve KALİTE KONTROL NEDİR? Kalibrasyon; ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği mevcut

Detaylı

Resim1: BT de kesitsel görüntü oluşturabilmek için, tüpten çıkan X ışınları, kolime edilerek yelpaze şeklinde bir demet haline getirilir.

Resim1: BT de kesitsel görüntü oluşturabilmek için, tüpten çıkan X ışınları, kolime edilerek yelpaze şeklinde bir demet haline getirilir. GİRİŞ: BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİNİN TEMEL PRENSİPLERİ Dr. Ragıp Özkan Tomografi vücuttan kesit şeklinde görüntü alma işlemini tanımlar. Kelime anlamı olarak TOMOS (kesit) ve GRAPHY (şekil, resim, görüntü)

Detaylı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı

Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı Toraks BT Angiografi Pulmoner emboli tanısı 64 yaşında erkek hasta 10 yıldır KOAH tanılı ve diyabet hastası 25 gün önce göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı PaO2: 68.2; PaCO2:36 ; O2 satürasyonu: 94,4 FM;

Detaylı

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ

FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ FİLMLER FİLM VE FİLM ÖZELLİKLERİ Filmin Tanımı Fotoğraf makinesinde, pozlandırılacak olan konunun görüntüsünü saptamak için ışığa duyarlı madde ile kaplanmış saydam taşıyıcıya film denir. Film üzerinde

Detaylı

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD

KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI. Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMALI HASTALARDA GÖRÜNTÜLEMENİN TANI, TEDAVİ VE PROGNOZA KATKISI Dr. Fatma Özlen İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi AD KAFA TRAVMASI VE RADYOLOJİ Hangi hastalara görüntüleme

Detaylı

SAĞLIK MESLEKLERİNİN TANITIM PANELİ

SAĞLIK MESLEKLERİNİN TANITIM PANELİ SAĞLIK MESLEKLERİNİN TANITIM PANELİ WİLHELM CONRAD RÖNTGEN 1845-1923 Alman asıllı, Nobel Fizik Ödülü sahibi fizikçi. (1901) Röntgen ışınlarını bulması ile tanınır. (1895) RÖNTGEN/X IŞINLARI NEDİR? "Crookes

Detaylı

BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM

BETATOM EMAR GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM GÖRÜNTÜLEME VE TANI MERKEZİ DENTO MAKSİLLO FASİYAL RADYOLOJİ BİRİM Betatom da Morita Veraviewepocs 3D Model CP80 kullanılmaktadır Dijital panoramik röntgen Dijital sefalometrik röntgen 3 Boyutlu hacimsel

Detaylı

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket

VÜCUDUMUZDA SISTEMLER. Destek ve Hareket VÜCUDUMUZDA SISTEMLER Destek ve Hareket DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ Vücudun hareket etmesini sağlamak Vücutta bulunan organlara destek sağlamak Destek ve Hareket Sistemi İskelet Sistemi Kaslar Kemikler Eklemler

Detaylı

MEME KANSERİ TARAMASI

MEME KANSERİ TARAMASI MEME KANSERİ TARAMASI Meme Kanseri Taramanızı Yaptırdınız Mı? MEME KANSERİ TARAMASI NE DEMEKTİR? Kadınlarda görülen kanserlerin %33 ü ve kansere bağlı ölümlerin de %20 si meme kanserine bağlıdır. Meme

Detaylı

TRD Yeterlilik Kurulu, Rehber ve Standartlar Komitesi. Kemik Pelvis ve Kalça Manyetik Rezonans Görüntüleme

TRD Yeterlilik Kurulu, Rehber ve Standartlar Komitesi. Kemik Pelvis ve Kalça Manyetik Rezonans Görüntüleme İnceleme Kodu: TRD Hazırlanma Tarihi: 30.7.2011 TRD Yeterlilik Kurulu, Rehber ve Standartlar Komitesi Kemik Pelvis ve Kalça Manyetik Rezonans Görüntüleme Tanım: Manyetik rezonans görüntüleme cihazı kullanılarak

Detaylı

Babası 42 yaşında akciğer kanserinden ölen 40 lı yaşlarda bir kadın, kendisinin de aynı hastalığa yakalanacağı endişesiyle

Babası 42 yaşında akciğer kanserinden ölen 40 lı yaşlarda bir kadın, kendisinin de aynı hastalığa yakalanacağı endişesiyle Babası 42 yaşında akciğer kanserinden ölen 40 lı yaşlarda bir kadın, kendisinin de aynı hastalığa yakalanacağı endişesiyle Bir makineye girsem içimde ne var, ne yok belli olsa!... BT nin radyolojide yeri

Detaylı

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak

RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi. Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak RÖNTGEN FİZİĞİ 5 X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi Doç. Dr. Zafer KOÇ Başkent Üniversitesi Tıp Fak X-ışınlarının özellikleri, kalitesi ve kantitesi X-ışınları cam veya metal kılıfın penceresinden

Detaylı

RADYOLOJİ DE DOZ AZALTIM YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL FİZİK AD.

RADYOLOJİ DE DOZ AZALTIM YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL FİZİK AD. RADYOLOJİ DE DOZ AZALTIM YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MEDİKAL FİZİK AD. 1895 X ışınlarının keşfi 1896 ilk radyasyon yaralanmaları ile ilgili raporlar Diagnostik Görüntülemede

Detaylı

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot

Paslanmaz Çelik Gövde. Yalıtım Sargısı. Katalizör Yüzey Tabakası. Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Paslanmaz Çelik Gövde Yalıtım Sargısı Egzoz Emisyonları: Su Karbondioksit Azot Katalizör Yüzey Tabakası Egzoz Gazları: Hidrokarbonlar Karbon Monoksit Azot Oksitleri Bu bölüme kadar, açıkça ifade edilmese

Detaylı

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015

Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi. Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyona Bağlı Hücre Zedelenmesi Doç. Dr. Halil Kıyıcı 2015 Radyasyon nedir? «Yüksek hızlı partiküller ya da dalgalar şeklinde yayılan enerji» Radyasyon kaynakları 1- Doğal kaynaklar 2- Yapay kaynaklar

Detaylı

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri

ATOM BİLGİSİ Atom Modelleri 1. Atom Modelleri BÖLÜM2 Maddenin atom adı verilen bir takım taneciklerden oluştuğu fikri çok eskiye dayanmaktadır. Ancak, bilimsel bir (deneye dayalı) atom modeli ilk defa Dalton tarafından ileri sürülmüştür.

Detaylı

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI

X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINLARININ NİTELİĞİ VE MİKTARI X IŞINI MİKTARINI ETKİLEYENLER X-ışınlarının miktarı Röntgen (R) ya da miliröntgen (mr) birimleri ile ölçülmektedir. Bu birimlerle ifade edilen değerler ışın yoğunluğu

Detaylı

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ

MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ MEME KANSERİNDE GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİ Dr. Filiz Yenicesu Düzen Laboratuvarı Görüntüleme Birimi Meme Kanserinde Tanı Yöntemleri 1. Fizik muayene 2. Serolojik Testler 3. Görüntüleme 4. Biyopsi Patolojik

Detaylı

ÖĞR.GÖR.YUNUS TORUN GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ FLOROSKOPİ (RADYOSKOPİ) YÖNTEMİ

ÖĞR.GÖR.YUNUS TORUN GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ FLOROSKOPİ (RADYOSKOPİ) YÖNTEMİ ÖĞR.GÖR.YUNUS TORUN GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ FLOROSKOPİ (RADYOSKOPİ) YÖNTEMİ Floroskopi (radyoskopi) tetkik edilmek istenen vücut bölümünün X ışınlarına duyarlı floresan bir ekran üzerine düşürülerek, muayene

Detaylı

X-Ray Çözümleri - Biz Güvenlik İzmir Kamera Sistemleri Güvenilir Güvenlik Çözümleri Mobotix Çözümleri

X-Ray Çözümleri - Biz Güvenlik İzmir Kamera Sistemleri Güvenilir Güvenlik Çözümleri Mobotix Çözümleri X-RAY CİHAZLARI X-Ray cihazı kullanımıgenel olarak çanta, bavul, koli, paket, zarf gibi cisimlerin güvenliği tehdit edici bir içerik taşıyıp taşımadığı ve ne tür bir içerik taşıdığının tespit edilmesinde

Detaylı

HASTALARIN RADYASYON HAKKINDAKĐ BĐLGĐ DÜZEYLERĐ

HASTALARIN RADYASYON HAKKINDAKĐ BĐLGĐ DÜZEYLERĐ MYO-ÖS 2010- Ulusal Meslek Yüksekokulları Öğrenci Sempozyumu 21-22 EKĐM 2010-DÜZCE HASTALARIN RADYASYON HAKKINDAKĐ BĐLGĐ DÜZEYLERĐ ÖZET Levent EKER 1 Arzu ÖDEN ACAR 1 Nergis DEMĐRKAN 1 1 Sağlık Hizmetleri

Detaylı

RADYOLOJIK VE NÜKLEER TıP TERIMLERI. Doç Dr. Selma ALTINDİŞ

RADYOLOJIK VE NÜKLEER TıP TERIMLERI. Doç Dr. Selma ALTINDİŞ RADYOLOJIK VE NÜKLEER TıP TERIMLERI Doç Dr. Selma ALTINDİŞ GİRİŞ Radyoloji; günümüzde x-ışınları, ultrasonografi (çok yüksek frekanslı ses dalgaları) ve radyo dalgası (RF) enerjilerinden yararlanarak görüntüleme

Detaylı

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Prof. Dr. Doğan Bor Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 28 ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ 27 31 Ekim 2007 Antalya Dijital Görüntülemenin

Detaylı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalibrasyon ve Kalite Kontrol Nedir? Kalibrasyon; Ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği

Detaylı

HODGKIN DIŞI LENFOMA

HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA HODGKIN DIŞI LENFOMA NEDİR? Hodgkin dışı lenfoma (HDL) veya Non-Hodgkin lenfoma (NHL), vücudun savunma sistemini sağlayan lenf bezlerinden kaynaklanan kötü huylu bir hastalıktır. Lenf

Detaylı

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir.

Doz Birimleri. SI birim sisteminde doz birimi Gray dir. Doz Birimleri Bir canlının üzerine düşen radyasyon miktarından daha önemlisi ne kadar doz soğurduğudur. Soğurulan doz için kullanılan birimler aşağıdaki gibidir. 1 rad: Radyoaktif bir ışımaya maruz kalan

Detaylı

Tahribatsız Muayene Yöntemleri

Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız Muayene Yöntemleri Tahribatsız muayene; malzemelerin fiziki yapısını ve kullanılabilirliğini bozmadan içyapısında ve yüzeyinde bulunan süreksizliklerin tespit edilmesidir. Tahribatsız muayene

Detaylı

Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL

Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL Akciğer Grafisi Yorumlama UZ. DR. EMRE BÜLBÜL Giriş Hasta gören her hekim göğüs röntgeninin tamamına hakim olmalıdır. Genç bir hekim kıdemli bir seviyeye gelmesinde akciğer grafisi yorumlama önemli bir

Detaylı

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0

ATOMİK YAPI. Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 ATOMİK YAPI Elektron Yükü=-1,60x10-19 C Proton Yükü=+1,60x10-19 C Nötron Yükü=0 Elektron Kütlesi 9,11x10-31 kg Proton Kütlesi Nötron Kütlesi 1,67x10-27 kg Bir kimyasal elementin atom numarası (Z) çekirdeğindeki

Detaylı

Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Aydan Biri Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Aydan Biri Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu, Prof. Dr. Aydan Biri Yüksek İhtisas Üniversitesi Koru Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Son dört dekat boyunca prenatal izlem sırasında fetüs taramaları için ultrasonografi

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ Staj Tarihleri : Adı ve Soyadı : Okul Numarası : Okuduğu Yarıyıl : Staj Konusu : Staj Yaptığı Kurum : Kurumun Adı

Detaylı

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü DERYA ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü Görüntü rehberliğinde RT uygulayacak teknikerler Anatomik bölge, tedavi planı ve tedavi uygulama tekniğine göre farklı görüntüleme

Detaylı

H a t ı r l a t m a : Şimdiye dek bilmeniz gerekenler: 1. Maxwell denklemleri, elektromanyetik dalgalar ve ışık

H a t ı r l a t m a : Şimdiye dek bilmeniz gerekenler: 1. Maxwell denklemleri, elektromanyetik dalgalar ve ışık H a t ı r l a t m a : Şimdiye dek bilmeniz gerekenler: 1. Maxwell denklemleri, elektromanyetik dalgalar ve ışık 2. Ahenk ve ahenk fonksiyonu, kontrast, görünebilirlik 3. Girişim 4. Kırınım 5. Lazer, çalışma

Detaylı

TIPTA GÖRÜNTÜLEME. Prof. Dr. M. Tunaya KALKAN. Biyofizik Anabilim Dalı

TIPTA GÖRÜNTÜLEME. Prof. Dr. M. Tunaya KALKAN. Biyofizik Anabilim Dalı TIPTA GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİNİN BİYOFİZİĞİ Prof. Dr. M. Tunaya KALKAN Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı 1 GİRİŞ: İ İ İnsanın iç organlarının anatomik, fizyolojik ve patolojik özelliklerinin

Detaylı

USG görüntüleme nedir?

USG görüntüleme nedir? USG CİHAZI BİLEŞENLERİ ve ÇALIŞMA PRENSİBİ Prof.Dr.Murat Kocaoğlu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı USG görüntüleme nedir? Vücudu yüksek frekanslı ses (ultrason-ultrases) dalgalarına

Detaylı

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ

MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ MEDİKAL FİZİĞİN GÜNCEL DURUMU VE ÖZLÜK HAKLARI RADYOLOJİ GÖRÜŞÜ Yrd.Doç.Dr. Ayşegül YURT Dokuz Eylül Üniversitesi SBE Medikal Fizik AD. XV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi, 2015 Trabzon Ülkemizde Tıp alanındaki

Detaylı