Tüberküloz ve Bağışıklık Sistemi. Dr. Olcay Yeğin Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Tüberküloz ve Bağışıklık Sistemi. Dr. Olcay Yeğin Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD"

Transkript

1 Tüberküloz ve Bağışıklık Sistemi Dr. Olcay Yeğin Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ABD

2 Mycobacterium tuberculosis (MTB) etkin bağıģıklık yanıtından kaçabilen, uygun ortam ve zamanı bekleyerek, konakta yıllarca sessiz kalabilen bir bakteridir. Dünya çapında (Dünya nüfusunun 1/3 ünün TB basili ile enfekte olduğu hesaplanmaktadır) önemli ve yaygın bir enfeksiyon olmasının temel nedeni budur.

3 Toplumda TB basiliyle karģılaģımdan sonra geliģen olaylar ve bu olasılıkların oranı bundan sonraki üç saydam da özetlenmiģtir. Ancak bu tablo çok küçük yaģ, ileri yaģ, altta yatan hastalık, (AIDS, Malnütrisyon v.b.) durumlarında çok farklıdır. Bu sunumda TB basili- Konak etkileģimi, bağıģıklık yanıtına paralel olarak, basilin hangi noktalarda direnç gösterdiği vurgulanarak, anlatılmaya çalıģılacaktır.

4 Tüberküloz Basiliyle KarĢılaĢım MTB le KarĢılaĢım Enfeksiyon (1/3) Enfeksiyon Yok (2/3) > 90% < 10 % Granulom OluĢumu Enfeksiyon u baģarıyla sınırlama Basilin Yok edilememesi. Sessiz ve Kalıcı olma Aktif Hastalık Organlara diğer kiģilere Yayılım Ölüm

5 MTB nin Ġnhalasyonla Alınması MTB nin Öldürülmesi PPD (-) Primer Kompleks PPD (+) Stabilizasyon Lokalize Hastalık (Primer TB) MTB Yayılması Reaktivasyon Stabilizasyon Akut Hastalık (Menenjitis, Milier TB)

6

7 TB basilinin alveole ulaģmasını izleyerek ilk yanıt alveoler makrofajlarla baģlar sonra olaya bölgeye çağırılan, dentritik hücreler, monositler, değiģik T hücre alt grupları, (Th17, Th1, Th2, Tdüzenleyiciler, gamma-delta T hücreleri), B lenfositleri katılır, Ģematik olarak olayların geliģimi Bundan sonraki saydam da özetlenmiģtir.

8 Young D et al. Nature Immunology 2002;3:

9 Konak ve TB basilinin karģılaģımında,, Ġki bakıģ açısı! Konak: Enfeksiyonların % 90 ı hastalığa yol açmaz Dolayısıyla hastalık bir anomali (Neden bazı bireyler %90 a uymuyor?? KarĢılaĢılan doz, yaģ, karģılaģım süresi, konağın genetik yapısı, araya giren diğer enfeksiyonlar, basilin virulansı.??? (Belki de hepsi!)) Basil: Hastalık yapamadan enfeksiyon basil için çıkmaz sokak Dolayısıyla hastalık TB basili için kesin bir gereklilik.

10 Bu ilk aģama bağıģıklık yanıtına karģı TB basilinin ; Makrofajlar içinde canlı kalmak ve üreyebilmek BağıĢıklık yanıtına direnmek, onu değiģtirmek ve etkili savunma durumunda, en azından yok olmayı engellemek Yıllarca sessiz, inaktif durumda kalabilmek ama her zaman tekrar çoğalabilme yeteneğini korumak ġeklinde direnebildiğini görüyoruz, ancak bu direncin Enfekte olan 100 kiģinin 90 ında aģılabildiğini de unutmamak gerekir

11 TB basilinin varlığının Alveoler makrofajlar, monositler, Dendritik hücreler tarafından algılanmasında bir çok molekül, algaç Rol oynamaktadır, bunların içinde en önemlileri Toll benzeri algaçlar (TLR), özellikle TLR2 olduğu düģünülmektedir. Farklı hücrelerin örneğin, Alveoler makrofaj, dentritik hücre, Monosit v.b. Farklı TLR ler ya da algaçla TB basilinin Varlığını algıladığı bilinmektedir.

12 TLR4 Heat-Labile MTB Associated Factor? 1. AĢama: Tanıma MTB NOD1,2 Alveolar Makrofaj, Dentritik hücre, Monosit TLR 9 (MTB CpG DNA ) TLR2 (MTB lipoprotein, Lipoarabidomannan)

13 TLR rin Dentritik hücre tiplerindeki dağılımı farklıdır bu durum TLR lerin tetiklenmesi sonrası gelişecek yanıtın da farklı olmasına yol açabilmektedir Iwasaki & Medzhitov Nat. Immunol. (2004)

14 PRR lerin Doğal BağıĢıklıkla ilgili iģlevleri-1 1.Doğrudan etkiler; bakterisidal, bağlanmayı, yapıģmayı önleyici etki, aglutinasyon v.b. Defensinler, Sürfaktanlar, Pentraksinler, Mindin(Spondin2), MBL, Kompleman v.b. 2. Opsonizasyon etkisi: Sürfaktanlar, Mindin, MBL, Kompleman v.b. 3. Fagositik hücrelerin yapımın uyarılması, aktivasyonu, etkin duruma geçmesi fagozom olgunlaģmasının hızlanması. BaĢta TLR ler olmak üzere hemen hepsi. 4.Kemotaksis: Etkin hücrelerin bölgeye çağırılması, Kemokinler, Sitokinler, N-formil algacı, C5a v.b.

15 PRR lerin Doğal BağıĢıklıkla ilgili iģlevleri-2 5.Oksidatif öldürme düzeneğinin uyarılması, artırılması 6. NO yapımının uyarılması, ViT D yapımı algaçlarının artırılması 7.Makropinositozun artması. 8. Ġnterferonların yapılması 9. Protein sentezinin kısıtlanması, RNA ların yıkılması. 10. IL-1beta, IL-6 gibi yangı baģlatıcı sitokinlerin yapımı ve bunların etkisi ile pentraksinlerin, kollektinlerin yapımının artırılması 11.IL-15 yoluyla NK hücrelerinin olgunlaģmasının, aktivitesinin uyarılması

16 Öğrenilmiş Bağışıklıkla ilgili İşlevler 1.IL-12, IL-6, IL-4, IL-10 yapımı ile Th1, Th2, Th17 veya T düzenleyicilerin aktivasyonu veya engellenmesi 2.CD40, CD80, CD86, OX40L gibi ek uyarıcı moleküllerin gösteriminin artırılması. 3. Salınan kemokin ve sitokinlerle T-B lenfositlerinin bölgede toplanmasının sağlanması

17 TB basilinin tanınıp hücre içine alınmasında (ki büyük olasılıkla TB basili de bunu istemektedir! ) Birçok molekül ve algaç kullanılabilmektedir ve Basilin hücre içine girerken kullandığı düzenek bundan sonra geliģecek bağıģıklık yanıtı tipini belirlemede önemli rol oynamaktadır, örneğin kompleman algacı 3 yoluyla girdiğinde fagositoz olurken, öldürmede önemli olan oksitadif patlamanın uyarımı olmamakta, mannoz algacından girdiğinde yangı yanıtını Baskılayıcı etki gösterebilmektedir. Not: 16 ıncı saydamda örnek iki araģtırma listelenmiģtir.

18 MTB CR 1, 2, 3 2. AĢama Ġçeri Alma (Fagozitoz) Alveolar Makrofaj Fc Reseptör?? Tip A Çöpçü Reseptör Mannoz Reseptör MTB nin Alveoler Makrofajlara ve Epiteliyal hücrelere bağlanmasında, DC-SIGN, MBL, C1q, Sp A, Fibronektin de rol oynar

19 Bundan sonraki saydamda verilen iki araģtırma TB basilinin Kompleman algacı yoluyla Fagosite edilmesinin konağın kuvvetle Yangı yanıtı geliģtirmesini engellediğine Dikkati çekmektedir.

20 Cross-linking of the mannose receptor on monocyte-derived dendritic cells activates an anti-inflammatory immunosuppressive program Chieppa M et al (Ligands of MR from MTB induced high IL-10 and IL-1R antagonist ) J Immunol Nov 1;171(9): Receptors for C3b and C3bi promote phagocytosis but not the release of toxic oxygen from human phagocytes. Wright, S.D. Et al J. Exp. Med. 1983;161:

21 TB basilinin algılanması ve içeri alınmasını Ġzleyen olaylar dizisi ekteki Ģemada özetlenmektedir.

22

23 MTB, içine yerleģtiği Fagozomun matürasyonunu, asidifikasyonunu ve Lizozomla birleģmesini engellemektedir Kvei GB, et al. Rab14 is critical for maintenance of Mycobacterium tuberculosis phagosome maturation arrest. EMBO J ;25:5250-9

24 Protein Kinase G from pathogenic Mycobacteria Promotes survival within macrophages (Protein kinase G inhibits phagosome-lysosome Fusion) Wallburger A et al Science 2004;304: Defense: Toll like Receptors, Gamma-IFN

25

26 MTB nin oluģturduğu lipidler konağın yaptığı Fosfatidilinositollleri Taklit edip PI3P a bağımlı hücre içi trafiğini bozmakta, ve fagozomun asidifikasyonunu da Engellemektedir. Verne I et al. Cell biology of Mycobacterium Tuberculosis phagosome. Annu Rev Cell Dev Biol 2004;20:

27 TB basili geliģen bağıģıklık yanıtını değiģik düzeneklerle değiģtirmektedir, enfekte ettiği hücrelerin apopitozise veya otofaji yi gerçekleģtirmesine engel olması, bugünki bilgilerimize göre basilin kalıcı olması ve hastalık geliģtirebilmesinde önemli rol oynamaktadır.

28 MTB in doğal Bağışıklık yanıtına direnme düzenekleri (ÖZET) Fago-Lizozomal birleģmenin engellenmesi (Protein Kinase G) Kompleman ve Mannoz algaçlarını kullanarak makrofaja girerek kuvvetli yangı yanıtının engellenmesi Basil hücre duvarı yapısı çok dirençli Saldırı durumunda çok düģük ve yavaģ çoğalma ve metabolizmasını değiģtirme yeteneği Katalaz, superoksit dismutaz yapabilmesi.

29 Survival of Mycobacterium tuberculosis in host macrophages involves resistance to apoptosis dependent upon induction of antiapoptotic Bcl-2 family member Mcl-1. Sly, L.M.et al J. Immunol. 2003;170: Gutierrez MG et al. AUTOPHAGY is a defense mechanism inhibiting BCG and Mycobacterium tuberculosis survival in infected macrophages. Cell 2004;119:

30 MTB gene ürün çevrim düzeneğini değiģtirebilir Glyoxylate yolağını kullanarak basil oksijen kullanmadan glukoz kullanabilir Nitrate redüktaz nitrat ı bir elektron alıcı olarak Kullanmasını sağlar. İsocitrate lyase, yağ asitleri metabolizması için önemlidir

31

32 TB BASĠLĠNE KARġI GELĠġEN KAZANILMIġ BAĞIġIKLIK YANITINA GELĠRSEK; HÜCRESEL BAĞIġIKLIK YANITI, BASĠLĠN ANTĠJENLERĠNĠN Cd1 a-e, MHC SINIF II VE I MOLEKÜLLERĠYLE DEĞĠġĠK TĠPTEKĠ T HÜCRELERĠNE SUNULMASIYLA, BAġLAR. ANTĠJEN SUNAN HÜCRELERDEN SALINAN SĠTOKĠNLER, ÖZELLĠKLE IL-12, YANITIN Th1 AĞIRLIKLI OLMASINI VE BU BASĠLE KARġI DĠRENÇTE EN ÖNEMLĠ SĠTOKĠN OLAN GAMMA-IFN NUN SALINMASINI SAĞLAR.

33 MTB Class -I Lysosome APC Phagosome MTB MIIC CD1 a-e Class-II

34 MTB TLR2 Lysosome NF-kB TNF-Alpha Phagosome APC CD8+ T MIIC IL-12 Gamma-IFN CD4+T or NK

35 Toll-like receptor 2-dependent inhibition of macrophage class II MHC expression and antigen processing by 19-kDa lipoprotein of Mycobacterium tuberculosis. Noss EH et al J Immunol Jul 15;167: TB BASİLİ MHC SINIF II MOLEKÜLLERİNİN GÖSTERİMİNİ AZALTABİLMEKTEDİR.

36 Mycobacterium tuberculosis uptake by recipient host macrophages is influenced by environmental conditions in the granuloma of the infectious individual and is associated with impaired production of interleukin-12 and tumor necrosis factor alpha. Li YJ, et al Infect Immun Nov;70(11): TB BASİLİ, IL-12 VE TNF-ALFA YANITINI ENGELLEMEYE ÇALIŞMAKTADIR.

37 Innate inhibition of adaptive immunity: Mycobacterium tuberculosis-induced IL-6 inhibits macrophage responses to IFNgamma. Nagabhushanam V J Immunol Nov 1;171(9):

38 Mycobacterium tuberculosis exerts gene-selective inhibition of transcriptional responses to IFN-gamma without inhibiting STAT1 function Kincaid EZ, Ernst JD J Immunol Aug 15;171(4):

39 Inhibition of response to alpha interferon by Mycobacterium tuberculosis. Prabhakar S et al Infect Immun May;71(5):

40 Infection of human macrophages and dendritic cells with Mycobacterium tuberculosis induces a differential cytokine gene expression that modulates T cell response. Giacomini E et al J Immunol Jun 15;166(12): Mycobacterium tuberculosis induces differential cytokine production from dendritic cells and Macrophages with divergent effects on naive T cell polarization. Hickman, S.P. Et al J. Immunol. 2002;168:

41 MTB nin edinilmiģ bağıģıklık yanıtına etkileri (Özet) MHC klas II ve Cd1 nin hücre yüzeyinde gösterimini aģağı çeker. Gamma-IFN na yanıt veren genlerin çevrimini baskılar IL-10 ve TGF-Beta yapımını uyarır TNF-Alpha ve IL-12 yapımını engeller Düzenleyici T hücrelerini uyarır Çok düģük çoğalma hızı, düģük antijen dozu, süreklilik, bağıģıklık yanıtını baskılar

42 Son yıllarda hakkındaki bilgilerimizin hızla arttığı Doğal düzenleyici T hücrelerinin de TB basiline karşı yanıtta Önemli olduğunu gösteren araştırmalar yayınlanmıştır, Ancak IL-10 yapan, transforming growth factor- beta yapan Diğer düzenleyici hücrelerin rolü ve karşılıklı etkileşim düzenekleri konusundaki bilgilerimiz çok yetersizdir.

43 Kursar M, Koch M et al. Cutting Edge: Regulatory T cells prevent efficient clearance of Mycobacterium tuberculosis. J Immunol. 2007;178: Roberts T, Beyers N, et al. Immunosuppression during active tuberculosis is characterized by decreased interferon- gamma production and CD25 expression with elevated forkhead box P3, transforming growth factor- beta, and interleukin-4 mrna levels. J Infect Dis. 2007;195: Chen X, Zhou B et al. CD4(+)CD25(+)FoxP3(+) regulatory T cells suppress Mycobacterium tuberculosis immunity in patients with active disease. Clin Immunol. 2007;123:50-9

44 Saha çalıģmaları Tb a yatkınlığın tekyumurta ikizlerinde, çift yumurta ikizlerinden daha belirgin paralellik gösterdiğini, Host genetik etmenlerinin hastalığa yatkınlıkta önemli rolü Olduğunu göstermektedir, ancak hangi genlerin ve ne derecede bu önemli hastalığa yatkınlıkla ilgili olduğu hala bilinmemektedir.

45 Lurie MB 1964 : Resistance to Tuberculosis: experimental Studies in native and acquired defense mechanisms. Harvard University Press, Cambridge Mass. Lurie nin MTB ye dirençli ve duyarlı tavģanlarda Yaptığı araģtırmalarda; MTB inhalasyonundan 1 hafta sonra Duyarlı tavģanların akciğerinde MTB sayısının Dirençlilere oranla kat fazla olduğu gösterilmiģ. Bu farkın T hücre yanıtının farkıyla açıklanması olanaksız!! Bu gözlem; KazanılmıĢ immün yanıt devreye girmeden önce etkin olan düzeneklerin önemini gösteriyor

46 Siyah ve Beyaz çocukların birlikte oldukları bir kreģte Siyah çocuklarda PPD pozitifleģme oranı beyazlardan 2 kat fazla bulunmuģ!? Afro-Amerikan ların makrofajlarının beyazlara oranla MTB un hücre içi çoğalmasına daha çok yatkın Olduğu gösterilmiģ. Stead WW, Senner JW et al. 1990:Racial differences in susceptibility to infection by mycobacterium tuberculosis. N Engl J Med. 332: YUKARDA ÖZETLENEN GÖZLEMLER, IRKSAL VE BĠREYSEL GENETĠK ETMENLERĠN TB A YATKINLIKTA ÖNEMLĠ OLDUĞUNU GÖSTERĠYOR.

47 Toplumda nadir de olsalar, ve günlük çalışmamızda Gördüğümüz TB hastalarının çok küçük bir bölümünü oluştursalar da, MTB enfeksiyonlarına yatkınlığa yol açtığı kesinlikle gösterilen bası genetik hatalar tanımlanmıştır. Bu hastalıklar TB a karşı bağışıklık yanıtında hangi molekül ya da moleküllerin daha önemli olduğunu anlamamız yönünden çok önemli bir gelişme sağlamışlardır.

48 Nadir genetik defektler Hızla ilerleyen ve yayılan mikobakteri enfeksiyonuna yatkın aileler BCG aģısına anormal yanıt Patojenitesi düģük mikobakterilerle de olabilir Bazen Listeria, Salmonella ile de enfeksiyona yatkındırlar Mutasyonlar: Gamma-interferon reseptör R1 ve R2 IL-12 subunit p40 IL-12 reseptör STAT1 NEMO

49 Bir önceki saydamda tanımlanan genetik hatayı TaĢıyan bireylerden edinilen bilgiler IL-12-Gamma-IFN yolağının MTB a karģı dirençte Ne denli önemli olduğunu anlamamızı sağlamıģtır. Ancak bu hatalar toplumda çok nadirdir, toplumda gördüğümüz TB hastalarını açıklamaz. Bu nedenle araģtırmacılar IL-12-Gamma-IFN Yolağında önemli olan birçok genin sık rastlanılan Polimorfizmlerini araģtırmaya yönelmiģlerdir. Ġzleyen birkaç saydam da kliniğimizde bu konuda yapılan çalıģmalardan örnekler verileceklerdir.

50 SLC11A1 in erken makrofaj yanıtında önemli rol oynadığı, Reaktif oksijen mediyatörlerinin, Nitrik oksit sisteminin aktivasyonunda, IL-1α, TNF-alfa gibi yangı uyarıcı sitokinlerin salınmasında rolü olduğunu gösteren yayınlar vardır G. Govoni, S. Vidal, S. Gauthier, E. Skamene, D. Malo, P. Gros, TheBcg/Ity/Lsh locus: Genetic transfer of resistance to infections in C57BL/6J mice transgenic for the Nramp1Gly169 Allele, Infect.Immun. 64 (1996) C.H. Howard, S.H. Whitehead, Blackwell J.M., Nramp transfection transfers Ity/Lsh/Bcg-related pleiotropic effects of macrophage activation:influence on oxidative burst and nitric oxide pathways, Mol.Med. 1 (1995) T.I.A. Roach, A.F. Kiderlen, J.M. Blackwell, Role of inorganic nitrogen oxides and tumor necrosis factor alpha in killing Leishmania donovani and amastigotes in gamma interferon-lipopolysaccharideactivated macrophages from Lshs and Lshr congenic mouse strains, Infect. Immun. 59 (1991)

51 SLC11A1 (NRAMP1) ve TUBERKÜLOZ BU GENĠN FARELERDE Tbc KARġI DĠRENÇTE ÖNEMLĠ OLDUĞU BĠLĠNĠYOR. Bellamy R (1998 NEJM 338:640) Batı Afrikalılarda bu genin 4 polimorfizminin Tbc a yatkınlıkla ilgili olduğunu YayınlamıĢ. Cervino AC et al (2000 Ann Human Genet 64:507) Guinea-Conakry de bu bulguyu doğrulamıģ. Ryu S et al (2000 Int J Tuberc Lung Dis 4:577) Korelilerde bunu doğrulamıģ Agnes A et al (2002 J Infect Dis 186:1808) Gambia dan bu bulguyu doğruladı ve Polimorfizmin IL-10 yanıtı ile ilgisini gösterdi

52 Birimimizde yapılan bir AraĢtırmada Hasta ve kontrol grubunda SLC11A1 polimorfizminin dağılımı Genotip 2/2 n (%) 2/3 n (%) 3/3 n (%) Kontrol (n=120) Hasta 6(5) 27(22.5) 87(72.5) 14(11.6) 37(30.8) 69(57.5) (n=120) p: 0.03 OR: 0.34

53 Genotiplere göre Mycobacterium tuberculosis antijenleri ESAT-6 ve CFP10 a karşı IFN- γ cevabı belirgin bir fark göstermemiştir. SLC11A1 genotiplerine göre grupların IFN- γ yanıtlarının ortalamaları

54 ÖZETLE, VERĠLERĠMĠZ SLC11A1 GENĠ POLĠMORFĠZMĠN TB A YATKINLIKLA KUVVETLĠ OLMAYAN BĠR BĠRLĠKTELĠK GÖSTERDĠĞĠNĠ BU BĠRLĠKTE GĠDĠġĠN GAMMA-IFN YANITIYLA ĠLĠġKĠLĠ OLMADIĞINI DÜġÜNDÜRMEKTEDĠR.

55 TLR2 ve Tüberküloz TLR2 ve TLR4 genleri iģlevsiz kılınmıģ Farelerde Hava yoluyla Mycobacterium tuberculosis enfeksiyonu geliģtirme deneysel modelinde; TLR2 geni iģlevsiz kılınan farelerin yüksek dozlarda hastalık geliģtirme riskinin arttığı GösterilmiĢtir. Reiling N et al. The Journal of Immunology 2002;169:3480

56 TLR2 ve Tüberküloz TLR2 Arg753Gln Polimorfizmi tanıyan Bireylerde bakteriyel peptidlere yanıtın azaldığı, ve bu polimorfizmi taģıyanların Stafilokok enfeksiyonlarına daha yatkın olabilecekleri bildirilmiģtir. Lorenz E et al. Infection and Immunity 2000:68;6398

57 TLR2 ve Tüberküloz TLR2 Arg677Trp polimorfizmi taģıyanların Lepromatöz Lepra geliģtirme riskinin Arttığı yayınlanmıģtır. Bochud PY et al. The Journal of Immunology 2003:170:3451 Juhnson CM et al. Cutting edge: A common polymorphism impairs cell surface trafficking and functional responses of TLR1 but protects against leprosy. J Immunol Jun 15;178(12):

58 Tüberküloz enfeksiyonu ve TLR2 Arg753Gln Polimorfizmi arasındaki iliģki Gruplar AA GA GG Toplam Tüberküloz 14 (%9.3) 13 (% 8.6) 124 (%82.1) 151 Kontrol (%1.7) (% 6) (% 92.3) Odds Ratio (1.68- ( ) 2.80) Eur Respir J Feb;23(2):

59 Tüberküloza yatkınlık ve Gamma-İFN polimorfizmi A single nucleotide polymorphism in the first intron of the Human interferon-gamma gene. Absolute correlation with a polymorphic CA microsatellite Marker of High IFN-G production Human Immunology 2000:61; Association between tuberculosis and a polymorphic NF-kB binding site in the interferon gamma gene The Lancet 2003:361; Genotype frequencies of the +874 T-A SNP in the first intron of IFN-g gene in asample of Scilian patients affected by Tuberculosis European J of Immunogenetics 2002:29;

60 Hastalar 361 hasta 319 pulmoner tüberküloz 35 tüberküloz menenjiti 7 miliyer tüberküloz 115 sağlıklı gönüllü

61 Pulmoner TB (n=319) Sonuçlar TB nin ağır formları (TB Menenjit (n=35) Ve Miliyer TB (n=7)) Kontrol (n=115) A Allel 387 (60.7) 53 (63) 120 (52.2) T Allel 251 (39.3) * 31 (37) 110 (47.8) AA 115 (36) 14 (33) 31 (27) AT 157 (49) 25 (59.5) 58 (50) TT 47 (15) ** 3 ( 7) 26 (23) Tablo-1. Hastalarda ve kontrollerde IFNG +874T>A allel ve genotip frekansları (n, %). T allel ve TT genotip frekansları hastalarda anlamlı olarak daha düşüktü *p:0.024, OR: 0.7 **p:0.002, Armitage TT common OR:0.49

62 ELĠSPOT T/T T/A A/A PPD CFP 10 ESAT 6 G-IFN Elispot değerleri ile TT den TA ve AA ya genotipler Arasında anlamlı ters korrelasyon bulundu!

63 ÖZETLE BULGUMUZ GAMMA-IFN NĠN BU POLĠMORFĠZMĠNĠN TB HASTALIĞINA YATKINLIKLA KUVVETLĠ OLMAYAN BĠR ĠLĠġKĠSĠNĠN OLDUĞUNU VE MTB ANTĠJENLERĠNE G-IFN YANITI DÜZEYĠNĠ ETKĠLEDĠĞĠNĠ GÖSTERMEKTEDĠR. Tuberculosis (Edinb) May;87(3):225-30

64 Literatürde birçok gen polimorfizminin TB hastalığına yatkınlıkla iliģkili olduğunu bildiren AraĢtırma yayınlanmıģsa da bu çalıģmaların Farklı merkezlerde doğrulanması çoğunda henüz olmamıģtır Bu tek nokleotid polimorfizmlerinin Klinik önemi ve klinik uygulamaya yansımaları Henüz tüberküloz tanı ve tedavisinde ve Tüberkülozun etyopatogenezinin anlaģılmasına önemli bir katkıda bulunamamıģtır.

65 ÖZET: MTB nin hücre içindeki yaşam özellikleri Ve bağışıklık yanıtı ile etkileşimi konusunda Daha fazla bilgi edinmemiz gerekiyor. Mutant MTB lerin oluşturulması, bize hangi gen ya da genlerin kalıcılık ve uzun dönem canlı ve sessiz Kalma özelliğiyle ilgili olduğunu daha iyi anlamamızı sağlayabilir. Konağın yatkınlık faktörlerini daha iyi belirlememiz MTB konak etkileşimini daha iyi anlamamızı ve daha etkin aşılar geliştirilmesini sağlayabilir.

DOĞUġTAN BAĞIġIKLIK (INNATE IMMUNITY)

DOĞUġTAN BAĞIġIKLIK (INNATE IMMUNITY) DOĞUġTAN BAĞIġIKLIK (INNATE IMMUNITY) Dr.OLCAY YEĞĠN AKDENĠZ ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ Giriş ve Uyarı Bu sunumda doğal bağışıklık dizgemizin yabancıyı algılamakta kullandığı algaçlardan örnekler verilecek

Detaylı

TÜBERKÜLOZ İMMÜNOPATOGENEZİ Prof. Dr. Ayşe Yüce 9 MART 2016

TÜBERKÜLOZ İMMÜNOPATOGENEZİ Prof. Dr. Ayşe Yüce 9 MART 2016 TÜBERKÜLOZ İMMÜNOPATOGENEZİ Prof. Dr. Ayşe Yüce 9 MART 2016 Tüberküloz oluşumunu: Basilin virülansı Konakçı yanıtı belirler Basil ile karşılaşan kişilerin büyük kısmında hastalık gelişmeyebilir Aktif

Detaylı

Adaptif İmmünoterapi. Prof.Dr.Ender Terzioğlu Akdeniz Üniversitesi Antalya

Adaptif İmmünoterapi. Prof.Dr.Ender Terzioğlu Akdeniz Üniversitesi Antalya Adaptif İmmünoterapi Prof.Dr.Ender Terzioğlu Akdeniz Üniversitesi Antalya Adaptif immünoterapi İmmün Sistemin kanser oluşumunda koruyucu rolü daha iyi anlaşılmıştır. Monoklonal antikor teknolojisi, Tümör

Detaylı

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite

VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite VİROLOJİ -I Antiviral İmmunite Prof.Dr. Yılmaz Akça Prof.Dr. Feray Alkan Prof.Dr. Aykut Özkul Prof. Dr. Seval Bilge-Dağalp Prof.Dr. M. Taner Karaoğlu Prof.Dr. Tuba Çiğdem Oğuzoğlu DOĞAL SAVUNMA HATLARI-DOĞAL

Detaylı

Hücresel İmmünite Dicle Güç

Hücresel İmmünite Dicle Güç Hücresel İmmünite Dicle Güç dguc@hacettepe.edu.tr kekik imus Kalbe yakınlığı ve Esrarengiz hale Ruhun oturduğu yer Ruh cesaret yiğitlik Yunanlı Hekim MS 1.yy Kalp, pankreas, timus imus yaşla küçülür (timik

Detaylı

Mikobakteri infeksiyonlarının immünopatogenezi. Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Mikobakteri infeksiyonlarının immünopatogenezi. Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikobakteri infeksiyonlarının immünopatogenezi Barış Otlu İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mycobacterium tuberculosis in ortaya çıkışı M.tuberculosis kompleks türleri

Detaylı

Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır?

Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır? Böbrek nakli hastalarında akut rejeksiyon gelişiminde CTLA-4 tek gen polimorfizmlerinin ve soluble CTLA-4 düzeylerinin rolü varmıdır? Çağlar Ruhi 1, Nilgün Sallakçı 2, Fevzi Ersoy 1, Olcay Yeğin 2, Gültekin

Detaylı

Ankilozan Spondilit te Patogenez: Yeni Gelişmeler

Ankilozan Spondilit te Patogenez: Yeni Gelişmeler Ankilozan Spondilit te Patogenez: Yeni Gelişmeler 1 Prof. Dr. Pamir Atagündüz Marmara Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı 21 Nisan 2017 Genel Bilgiler Kronik, progressif, inflamatuar hastalık grubu Prevalans

Detaylı

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık

I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast hücreleri) Kompleman sistemi(direkt bakteri hücre membranı parçalayarak diğer immün sistem hücrelerin bunlara atak yapmasına

Detaylı

Tüberküloz Basilinin Evrimi

Tüberküloz Basilinin Evrimi Tüberküloz Basilinin Evrimi Dr. Ahmet Görkem Er Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi { İç Hastalıkları Anabilim Dalı Mycobacterium tuberculosis & Homo sapiens Birlikte evrimleşme (Co-evolution) Patojen

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II. KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM II KAN-DOLAŞIM ve SOLUNUM DERS KURULU Doç.Dr. Engin DEVECİ İMMÜN SİSTEM TİPLERİ I- Doğal-doğuştan (innate)var olan bağışıklık Fagositik hücreler (makrofajlar, mast

Detaylı

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi DOĞAL BAĞIŞIKLIK Enfeksiyonlara Karşı Erken Savunma Sistemi DOĞAL BAĞIŞIKLIK Tüm çok hücreli canlılar mikroorganizmaların yol açacağı enfeksiyonlara karşı kendilerini korumak için intrensek savunma

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli

Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli Edinsel İmmün Yanıt Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD Doğal bağışıklık Edinsel bağışıklık Hızlı yanıt (saatler) Sabit R yapıları Sınırlı çeşidi tanıma Yanıt sırasında değişmez Yavaş yanıt (Gün-hafta)

Detaylı

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Prof. Dr. Dilek Çolak

DOĞAL BAĞIŞIKLIK. Prof. Dr. Dilek Çolak DOĞAL BAĞIŞIKLIK Prof. Dr. Dilek Çolak 1 DOĞAL BAĞIŞIKLIK İkinci savunma hattı birinci hat: fiziksel bariyerler Kazanılmış bağışık yanıtın aktivatörü ve kontrolörü 2 DOĞAL BAĞIŞIKLIK Kompleman proteinleri

Detaylı

FAGOSİTER SİSTEM BOZUKLUKLARI. Dr. Gülsün Karasu Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Medicalpark Hastanesi

FAGOSİTER SİSTEM BOZUKLUKLARI. Dr. Gülsün Karasu Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Medicalpark Hastanesi FAGOSİTER SİSTEM BOZUKLUKLARI Dr. Gülsün Karasu Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göztepe Medicalpark Hastanesi Doğal Doğal bariyerler İmmmun Cilt yanıt Sekresyonlar (mukus, tükürük, gözyaşı) Fagositler

Detaylı

TÜBERKÜLOZ TANISINDA YENİ BELİRTEÇLER

TÜBERKÜLOZ TANISINDA YENİ BELİRTEÇLER TÜBERKÜLOZ TANISINDA YENİ BELİRTEÇLER Doç.Dr.Alpaslan ALP Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 24.Mart.2017 Antalya 1 KLİMİK-2017 Kongresinin Değerli Düzenleme Kurulu

Detaylı

KANSER AŞILARI. Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi

KANSER AŞILARI. Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi KANSER AŞILARI Prof. Dr. Tezer Kutluk Hacettepe Üniversitesi Bir Halk Sağlığı Sorunu Şu an dünyada 24.600.000 kanserli vardır. Her yıl 10.9 milyon kişi kansere yakalanmaktadır. 2020 yılında bu rakam %50

Detaylı

Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı

Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı Romatoid Artrit Patogenezinde SitokinAğı Prof. Dr. Ahmet Gül İ. Ü. İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Romatoid Artrit Kronik simetrik poliartrit q Eklemde İnflammasyon

Detaylı

HÜCRESEL İMMÜNİTENİN EFEKTÖR MEKANİZMALARI. Hücre İçi Mikropların Yok Edilmesi

HÜCRESEL İMMÜNİTENİN EFEKTÖR MEKANİZMALARI. Hücre İçi Mikropların Yok Edilmesi HÜCRESEL İMMÜNİTENİN EFEKTÖR MEKANİZMALARI Hücre İçi Mikropların Yok Edilmesi Hücre içi mikropları yok etmekle görevli özelleşmiş immün mekanizmalar hücre aracılı immüniteyi oluştururlar. Hücresel immünitenin

Detaylı

EDİNSEL BAĞIŞIKLIK MEKANİZMASI

EDİNSEL BAĞIŞIKLIK MEKANİZMASI EDİNSEL BAĞIŞIKLIK MEKANİZMASI 2009-2010, Dr.Naciye İşbil Büyükcoşkun Dersin amacı; Edinsel bağışıklık ve komponentleri Hücresel bağışıklık Humoral bağışıklık NK hücreleri İmmün sistem bozuklukları http://outreach.mcb.harvard.edu/animations/cellmediated.swf

Detaylı

İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ. Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD

İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ. Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD İMMÜN YANITIN EFEKTÖR GRUPLARI VE YANITIN DÜZENLENMESİ Güher Saruhan- Direskeneli İTF Fizyoloji AD HÜCRE İÇİ MİKROBA YANIT Veziküle alınmış mikroplu fagosit Sitoplazmasında mikroplu hücre CD4 + efektör

Detaylı

Savunma Sistemi: İmmün Yanıt

Savunma Sistemi: İmmün Yanıt Savunma Sistemi: İmmün Yanıt Etkeni ilk karşılayan: Doğal Bağışıklık İkinci aşamada : Özgül bağışıklık Nature Rev Immunol 2004;4:841 ANTİMİKROBİK PEPTİDLER - Defensinler - Katelisidinler - Eozinofil kökenli

Detaylı

b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır.

b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel bilgi öğretilmesi amaçlanmıştır. İMMÜNOLOJİİ I-DERS TANIMLARI 1- Tanım: Konakçı savunma mekanizmalarının öğretilmesi. b. Amaç: Bakterilerin patojenitesine karşı konakçının nasıl cevap verdiği ve savunma mekanizmaları ile ilgili genel

Detaylı

CANDİDA İLE UYARILMIŞ VAJİNAL VE BUKKAL EPİTEL HÜCRELERİNİN SİTOKİN ÜRETİMİ

CANDİDA İLE UYARILMIŞ VAJİNAL VE BUKKAL EPİTEL HÜCRELERİNİN SİTOKİN ÜRETİMİ CANDİDA İLE UYARILMIŞ VAJİNAL VE BUKKAL EPİTEL HÜCRELERİNİN SİTOKİN ÜRETİMİ Emine Yeşilyurt, Sevgi Özyeğen Aslan, Ayşe Kalkancı, Işıl Fidan, Semra Kuştimur Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji

Detaylı

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI

ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI ÇEKİRDEK EĞİTİM PROGRAMI Tıp Fakülteleri Mezuniyet Öncesi İmmünoloji Eğitim Programı Önerisi in hücre ve dokuları ilgi hücrelerini isim ve işlevleri ile bilir. Kemik iliği, lenf nodu, ve dalağın anatomisi,

Detaylı

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir

Mycobacterium. Mycobacterium hücre duvarının lipid içeriği oldukça fazladır ve mikolik asit içerir Mycobacterium Mycobacteriaceae ailesi üyeleri uzun, ince, çomak şekilli, hareketsiz bakterilerdir. Özel ayırt edici boyalarla bir kez boyandıklarında seyreltik asitlerle boyayı vermemeleri yani dekolorize

Detaylı

HUMORAL İMMUN YANIT 1

HUMORAL İMMUN YANIT 1 HUMORAL İMMUN YANIT 1 Antijen B lenfosit... HUMORAL İMMUN YANIT Antikor üretimi 2 Antijenini işlenmesi ve sunulması Yardımcı T-lenfosit aktivasyonu Yardımcı T hücre- B hücre ilişkisi B hücre aktivasyonu

Detaylı

İmmun sistemi baskılanmış hastalarda lenfomagenezde rol alan faktörler ve etkileşimleri. Blood Reviews (2008) 22, 261

İmmun sistemi baskılanmış hastalarda lenfomagenezde rol alan faktörler ve etkileşimleri. Blood Reviews (2008) 22, 261 İmmun sistemi baskılanmış hastalarda lenfomagenezde rol alan faktörler ve etkileşimleri Blood Reviews (2008) 22, 261 Onkojenik viruslar Annu. Rev. Pathol. Mech. Dis. 2014.9:49 EBV Doğada çok yaygın İnsan

Detaylı

PERSİSTANS ve İLAÇ TOLERANSI

PERSİSTANS ve İLAÇ TOLERANSI PERSİSTANS ve İLAÇ TOLERANSI DR. OYA Ö. EREN KUTSOYLU DOKUZ EYLÜL ÜNIVERSITESI TıP FAKÜLTESI ENFEKSIYON HASTALıKLARı VE KLINIK MIKROBIYOLOJI AD. İZMIR Mart 2017 Tüberküloz (TB) Bilinen en eski hastalıklardan

Detaylı

Regülatör T hücreleri ve İnsan Hastalıkları

Regülatör T hücreleri ve İnsan Hastalıkları Regülatör T hücreleri ve İnsan Hastalıkları Haner Direskeneli Marmara Tıp Fakültesi İmmün-tolerans Adaptif immün yanıt etkili anti-bakteryal immünite ile antiself yanıtın dengede tutulmasına bağlıdır.

Detaylı

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Muzaffer Fincancı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV infeksiyonlu hastalarda tüberküloz sıklığı İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi 212 HIV infeksiyonlu hasta - 8 Akciğer tüberkülozu - 4

Detaylı

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ Doç. Dr. Gülderen Yanıkkaya Demirel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmunoloji Anabilim Dalı Bşk Yeditepe Universitesi Hastanesi, Doku Tipleme Laboratuvarı

Detaylı

Nat. Rev. Immunology, 3:199-210, 2003). Belkaid Y ve ark. Nature 420:502-507, 2002).

Nat. Rev. Immunology, 3:199-210, 2003). Belkaid Y ve ark. Nature 420:502-507, 2002). DÜZENLEYİCİ T HÜCRELER Yrd. Doç. Dr. Gülderen Yanıkkaya Demirel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı İmmunoloji Alt Birimi ve Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

Detaylı

TÜBERKÜLOZ MMÜNOLOJ S. Emin Kansu

TÜBERKÜLOZ MMÜNOLOJ S. Emin Kansu O-18 TÜBERKÜLOZ MMÜNOLOJ S Emin Kansu Bacille Calmette-Guerin (BCG) afl s, pürifiye protein-derivatifin (PPD) e karfl gecikmifl tür hipersensitiviteyi uyarmaktad r. BCG afl s ile geliflen bu immünolojik

Detaylı

TÜBERKÜLOZ HASTALARINDA SİTOKİN GEN POLİMORFİZMİ VE GENETİK YATKINLIK

TÜBERKÜLOZ HASTALARINDA SİTOKİN GEN POLİMORFİZMİ VE GENETİK YATKINLIK T.C. MERSİN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI TÜBERKÜLOZ HASTALARINDA SİTOKİN GEN POLİMORFİZMİ VE GENETİK YATKINLIK Mahmut ÜLGER DOKTORA TEZİ DANIŞMAN Prof. Dr.

Detaylı

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir?

TÜBERKÜLOZ. Verem; TB; TBC; Tüberküloz nasıl yayılır? Tüberküloz şikayetleri nelerdir? TÜBERKÜLOZ Verem; TB; TBC; Hava yoluyla yayılan bulaşıcı akciğer hastalığıdır. Akciğer dışında kemik, lenf bezleri, böbrek, beyin zarları gibi diğer organları da tutabilir. Tüberküloz bakterisi Mycobacterium

Detaylı

Türkiye de İlaç Geliştirme İçin Çözüm Önerileri

Türkiye de İlaç Geliştirme İçin Çözüm Önerileri Türkiye de İlaç Geliştirme İçin Çözüm Önerileri Ahmet Gül İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İTAM Özgün İlaç Keşfi, İlaç Geliştirilmesi ve İstanbul İlaç Sektörü ne Bilgi ve Teknoloji Aktarma

Detaylı

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON

SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONLARINDA İMMÜN MONİTORİZASYON Ali ŞENGÜL MEDICALPARK ANTALYA HASTANE KOMPLEKSİ İMMÜNOLOJİ BÖLÜMÜ Organ nakli umudu Beklenen Başarılı Operasyonlar Hayaller ve Komplikasyonlar?

Detaylı

TÜBERKÜLOZDA DOĞAL DİRENÇ VE RİSK FAKTÖRLERİ

TÜBERKÜLOZDA DOĞAL DİRENÇ VE RİSK FAKTÖRLERİ 21. Yüzyılda Tüberküloz Sempozyumu ve II. Tüberküloz Laboratuvar Tanı Yöntemleri Kursu, Samsun TÜBERKÜLOZDA DOĞAL DİRENÇ VE RİSK FAKTÖRLERİ Prof. Dr. Recep ÖZTÜRK İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İnfeksiyon

Detaylı

HLA MOLEKÜLLERİ VE KLİNİK ÖNEMİ. Prof. Dr. Göksal Keskin

HLA MOLEKÜLLERİ VE KLİNİK ÖNEMİ. Prof. Dr. Göksal Keskin HLA MOLEKÜLLERİ VE KLİNİK ÖNEMİ Prof. Dr. Göksal Keskin 2017-18 1 HLA Human LÖKOSİT Antijen human MHC Hücre yüzey proteinleri Self ve nonself ayırımında önemli T lenfositlerine peptid yapıda antijenleri

Detaylı

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi

Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbında HLA Sisteminin Önemi 1 HLA TAŞIYAN HÜCRELER VE TRANSFÜZYONDA ÖNEMİ Dr. İshak Özel TEKİN Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji A.D. 2 3 Baruj Benacerraf

Detaylı

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE

VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA. Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL ENFEKSİYONLAR VE KORUNMA Yrd. Doç. Dr. Banu KAŞKATEPE VİRAL HASTALIKLARDA İMMÜNİTE Virüsler konak hücreye girdikten sonra çoğalır ve viral çoğalma belirli bir düzeye ulaştığında hastalık semptomları

Detaylı

Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar

Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar Hümoral İmmün Yanıt ve Antikorlar H. Barbaros ORAL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji Anabilim Dalı Edinsel immün sistemin antijenleri bağlamak için kullandığı 3 molekül sınıfı: I.Antikorlar,

Detaylı

Kompleman Sistemi ve Böbrek. Dr. Mustafa ARICI, FERA

Kompleman Sistemi ve Böbrek. Dr. Mustafa ARICI, FERA Kompleman Sistemi ve Böbrek Dr. Mustafa ARICI, FERA Biz hem kurtların doymasını, hem de koyunların sag kalmasını istiyoruz - Kompleman Sistemi Jules Bordet discovered the complement system more than a

Detaylı

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI

ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI ORGANİZMALARDA BAĞIŞIKLIK MEKANİZMALARI Organizmalarda daha öncede belirtildiği gibi hücresel ve humoral bağışıklık bağışıklık reaksiyonları vardır. Bunlara ilave olarak immünoljik tolerans adı verilen

Detaylı

KRONİK VİRAL HEPATİT C Lİ HASTALARDA IL28B NİN İNTERFERON TEDAVİSİNE YANITLA İLİŞKİSİ. Dr. Gülay ÇEKİÇ MOR

KRONİK VİRAL HEPATİT C Lİ HASTALARDA IL28B NİN İNTERFERON TEDAVİSİNE YANITLA İLİŞKİSİ. Dr. Gülay ÇEKİÇ MOR KRONİK VİRAL HEPATİT C Lİ HASTALARDA IL28B NİN İNTERFERON TEDAVİSİNE YANITLA İLİŞKİSİ Dr. Gülay ÇEKİÇ MOR Giriş-Amaç IL28B geni ve yakınındaki single nucleotide polymorphism lerinin(snp, özellikle rs12979860

Detaylı

Hepatit B de İmmunopatogenez. Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Hepatit B de İmmunopatogenez. Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Hepatit B de İmmunopatogenez Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Sunum Planı Giriş HBV yapısı HBV^ye karşı immun yanıt Doğal immun

Detaylı

ANTİJENLER VE YAPILARI

ANTİJENLER VE YAPILARI ANTİJENLER VE YAPILARI IMMUNOJEN VE ANTIJEN nedir? Immun cevap oluşturan yabancı maddeler antijen veya immunojen olabilir. Immunojen; İmmun yanıt meydana getirme kabiliyetindeki herhangi bir madde Antijen

Detaylı

Doğal Bağışıklık ve Alloantijenler Doç.Dr.Fulya İLHAN Fırat Üniversitesi İmmünoloji A.B.D. Elazığ Page 1 . Doğal bağışıklık elemanları allojenik yabancıyı nasıl tanımaktadır Page 2 Görev dağılımı NK NK

Detaylı

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER

ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER ROMATİZMAL HASTALIKLARDA SİTOKİN HEDEFLİ TEDAVİLER H. Direskeneli Marmara Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı İnflamasyon Doku Yanıtı (McInnes, Nature Clin Prac Rheumatol 2005; 31) RA da Sitokin Ağı (Firestein,

Detaylı

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER. Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi

İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER. Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE YENİ MOLEKÜLLER Dr.Hülya Över Hamzaoğlu Acıbadem Fulya Hastanesi Crohn ve Kolit Merkezi İBH da temel immunopatogenez İBH da temel immunopatogenez Mucosa

Detaylı

Doğal Bağışıklık. İnsan doğar doğmaz hazırdır

Doğal Bağışıklık. İnsan doğar doğmaz hazırdır Doğal Bağışıklık 1 Doğal Bağışıklık İnsan doğar doğmaz hazırdır 2 Mikrop vücuda girdiği zaman doğal bağışıklık onunla saatler içinde savaşır. 3 Doğal bağışıklık ikinci görev olarak adaptif immün cevabı

Detaylı

Mikrop vücudumuza girdiği zaman

Mikrop vücudumuza girdiği zaman Doğal Bağışıklık 1 Doğal Bağışıklık 2 Mikrop vücudumuza girdiği zaman 3 İkinci görevi adaptif immün yanıtı uyarmaktır 4 Hafızası yoktur 5 Doğal Bağılık Yanıtın Kompenentleri 1. Anatomik yapı 2. Mekanik

Detaylı

Hepatit B nin Kronikleşme Patogenezi

Hepatit B nin Kronikleşme Patogenezi Hepatit B nin Kronikleşme Patogenezi Prof. Dr. Necla TÜLEK Microbiology: KLİMİK HEPATİT A Clinical AKADEMİSİ Approach, by 22-25 Tony Ocak Srelkauskas 2015, Çanakkale Garland Science HBV İnfeksiyonunun

Detaylı

Diyabetik Periferik Nöropati; Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkisi

Diyabetik Periferik Nöropati; Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkisi Diyabetik Periferik Nöropati; Çevresel ve Genetik Faktörlerin Etkisi Emre BOZKIRLI Başkent Ünivesitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hst B.D. Nisan 2017 / Kıbrıs Diyabetik Periferik Polinöropati

Detaylı

TİP I HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONU. Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu

TİP I HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONU. Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu TİP I HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONU Prof. Dr. Bilun Gemicioğlu HİPERSENSİTİVİTE REAKSİYONLARI TİP I TİP II TİPII TİPIII TİPIV TİPIV TİPIV İmmün yanıt IgE IgG IgG IgG Th1 Th2 CTL Antijen Solübl antijen Hücre/

Detaylı

TÜBERKÜLOZA GENETİK YATKINLIK

TÜBERKÜLOZA GENETİK YATKINLIK ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MECMUASI Cilt 55, Sayı 2, 2002 151-162 TÜBERKÜLOZA GENETİK YATKINLIK Zeynep Ceren Karahan Nejat Akar ÖZET Bütün dünyada önemini sürdüren bir infeksiyon hastalığı olan

Detaylı

Transfüzyon İlişkili Akut Akciğer Hasarı Prof.Dr.İdil YENİCESU Gazi Üniversitesi- Tıp Fakültesi

Transfüzyon İlişkili Akut Akciğer Hasarı Prof.Dr.İdil YENİCESU Gazi Üniversitesi- Tıp Fakültesi Transfüzyon İlişkili Akut Akciğer Hasarı Prof.Dr.İdil YENİCESU Gazi Üniversitesi- Tıp Fakültesi Tarihçe Sıklık Tanım Mekanizma Klinik Tedavi Prognoz Önlemler Akış 2/4/2010 KMTD-2009-ANTALYA 2 I. TARİHÇE

Detaylı

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011

Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Romatoid Artrit Tedavisinde MAP Kinaz İnhibitörleri MAP Kinase Inhibitors in Rheumatoid Arthritis Prof Dr Salih Pay 12 Mart 2011 Cell growth differentiation Inflamation Cytokine production Extracellular-regulated

Detaylı

PRİMER İMMÜN YETMEZLİKLERDE İMMÜN HEMATOLOJİK BOZUKLUKLAR. DR.TÜRKAN PATIROĞLU ERÜ TIP FAKÜLTESİ-Kayseri

PRİMER İMMÜN YETMEZLİKLERDE İMMÜN HEMATOLOJİK BOZUKLUKLAR. DR.TÜRKAN PATIROĞLU ERÜ TIP FAKÜLTESİ-Kayseri PRİMER İMMÜN YETMEZLİKLERDE İMMÜN HEMATOLOJİK BOZUKLUKLAR DR.TÜRKAN PATIROĞLU ERÜ TIP FAKÜLTESİ-Kayseri Sunum Planı Tolerans Otoimmünite ve oluş mekanizmaları Primer immün yetmezlik hastalıkları Sitopeniler

Detaylı

KRĠTĠK HASTALIKARDAN KORUNMADA GENETĠK FAKTÖRLER

KRĠTĠK HASTALIKARDAN KORUNMADA GENETĠK FAKTÖRLER KRĠTĠK HASTALIKARDAN KORUNMADA GENETĠK FAKTÖRLER Doç. Dr. Murat Derbent BaĢkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Doğumsal anomaliler, kromozomal, tek gen hastalıklarından

Detaylı

Tedaviye Dirençli HCV: Moleküler Mekanizmalar

Tedaviye Dirençli HCV: Moleküler Mekanizmalar Tedaviye Dirençli HCV: Moleküler Mekanizmalar Hikmet Akkız II. Hepatoloji Okulu, 30-31 Mayıs 2008, The Marmara Otel, Antalya Genotip 1 İzolatı ile İnfekte Hastalarda Kalıcı Virolojik Yanıt Kalıcı Virolojik

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

JAK STAT Sinyal Yolağı

JAK STAT Sinyal Yolağı The Janus kinase/signal transducers and ac4vators of transcrip4on (JAK/STAT) JAK/STAT sinyal yolu sitokinler tara>ndan ak4fleş4rilir. ü Hücre farklılaşması ü Hücre çoğalması ü Hücre göçü ü Apoptoz gibi

Detaylı

Serum 25 (OH)D düzeyi için öneriler

Serum 25 (OH)D düzeyi için öneriler Serum 25 (OH)D düzeyi için öneriler İntoksikasyon riski Vit D Yeterli Vit D Yetersizliği Vit D Eksikliği >150 ng/ml 30 ng/ml( 75 nmol/l) 21-29 ng/ml 20 ng/ml ( 50 nmol/l) < 11 ng/ml(aap ve IOM,1997) Holick

Detaylı

Kanserin İmmün Şekillendirilmesinin. Moleküler ve Biyolojik. Temelleri

Kanserin İmmün Şekillendirilmesinin. Moleküler ve Biyolojik. Temelleri Kanserin İmmün Şekillendirilmesinin Moleküler ve Biyolojik Temelleri Dicle Güç 1. 2. 3. 4. 5. 6. Büyüme sinyalleri açısından kendi kendine yeterlidir Büyümeyi durduran sinyallere duyarsızdır Sınırsız bölünebilme

Detaylı

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ

7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ 7. PROKARYOTLARDA GEN İFADESİNİN DÜZENLENMESİ Başlıklar 1. Prokaryotlar gen ifadesini çevre koşullarına göre düzenler 2. E. Coli de laktoz metabolizması 3. Lac operonu negatif kontrol 4. CAP pozitif kontrol

Detaylı

Parkinson Hastalığı ile α-sinüklein Geni Polimorfizmlerinin İlişkisinin Araştırılması

Parkinson Hastalığı ile α-sinüklein Geni Polimorfizmlerinin İlişkisinin Araştırılması İ.Ü. CERRAHPAŞA TIP FAKÜLTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TIBBİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI Parkinson Hastalığı ile α-sinüklein Geni Polimorfizmlerinin İlişkisinin Araştırılması Araş.Gör. Yener KURMAN İSTANBUL

Detaylı

RNAi Teknolojisinin Deneysel Aşamaları ve Tedavideki Geleceği

RNAi Teknolojisinin Deneysel Aşamaları ve Tedavideki Geleceği RNAi Teknolojisinin Deneysel Aşamaları ve Tedavideki Geleceği sirna Doç.Dr. Metiner Tosun EÜ Eczacılık Fakültesi Farmakoloji AD Trabzon Ekim 07 Geleneksel ilaç geliştirme fazları: Doğrusal süreç 1-5 yıl

Detaylı

Geniş tanımlama ile parazitler: Maizels J Biol 2009, 8:62

Geniş tanımlama ile parazitler: Maizels J Biol 2009, 8:62 Mikroplar ve Konak Adaptasyonu: Savaşamıyorsan Anlaş Doç. Dr. Fadile Yıldız Zeyrek Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Geniş tanımlama ile parazitler: Maizels J Biol 2009, 8:62 Parazitler

Detaylı

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı?

İMMUNİZASYON. Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? İMMUNİZASYON Bir bireye bağışıklık kazandırma! Bireyin yaşı? İmmunolojik olarak erişkin mi? Maternal antikor? Konak antijene duyarlı mı? Sağlıklı mı? Canlıya antijen verdikten belli bir süre sonra, o canlıda

Detaylı

Tüberküloz Tanısında IGRA Testleri ve Yeni Nesil Uygulamalar

Tüberküloz Tanısında IGRA Testleri ve Yeni Nesil Uygulamalar Tüberküloz Tanısında IGRA Testleri ve Yeni Nesil Uygulamalar Dr.Esin Çetin Aktaş İstanbul Üniversitesi Aziz Sancar DETAE, İmmünoloji AD Sunum Planı Mycobacterium Tuberculosis enfeksiyon spektrumu ve T

Detaylı

IL28B genotip tayini kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavi cevabını öngörmede kullanılabilir mi?

IL28B genotip tayini kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavi cevabını öngörmede kullanılabilir mi? IL28B genotip tayini kronik hepatit B hastalarında oral antiviral tedavi cevabını öngörmede kullanılabilir mi? Sıla Akhan, Aynur Aynıoğlu, Elif Sargın Altunok, Murat Sayan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi,

Detaylı

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ

15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ 15- RADYASYONUN NÜKLEİK ASİTLER VE PROTEİNLERE ETKİLERİ İyonlaştırıcı radyasyonların biyomoleküllere örneğin nükleik asitler ve proteinlere olan etkisi hakkında yeterli bilgi yoktur. Ancak, nükleik asitlerden

Detaylı

Yeni Tanı Yöntemleri

Yeni Tanı Yöntemleri Latent Tüberküloz İnfeksiyonunda Yeni Tanı Yöntemleri Dr. Nuri ÖZKÜTÜK Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı KLİMİK 2016-30. YIL KURULTAYI 09 12 Mart 2016, Belek / Antalya

Detaylı

Anti-HCV (+)/ HCV-RNA (-) olgularda HCV-spesifik lenfosit yanıtının ELISPOT metodu ile saptanması

Anti-HCV (+)/ HCV-RNA (-) olgularda HCV-spesifik lenfosit yanıtının ELISPOT metodu ile saptanması Anti-HCV (+)/ HCV-RNA (-) olgularda HCV-spesifik lenfosit yanıtının ELISPOT metodu ile saptanması Uluhan Sili 1, Abdurrahman Kaya 2, Selda Aydın 3, Nur Hondur 4, Ali Mert 5, Fehmi Tabak 4, Reşat Özaras

Detaylı

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Tedavi hedefleri HIV e bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak Viral yükü maksimal ve en uzun süreli şekilde bastırmak. İmmun

Detaylı

Tüberküloz Hastalarında Sitokin Gen Polimorfizmi ve Genetik Yatkınlığın Belirlenmesi*

Tüberküloz Hastalarında Sitokin Gen Polimorfizmi ve Genetik Yatkınlığın Belirlenmesi* Özgün Çalışma/Original Article Mikrobiyol Bul 2013; 47(2): 250-264 Tüberküloz Hastalarında Sitokin Gen Polimorfizmi ve Genetik Yatkınlığın Belirlenmesi* Determination of the Cytokine Gene Polymorphism

Detaylı

Savunma Sistemi: İmmün Yanıt

Savunma Sistemi: İmmün Yanıt Savunma Sistemi: İmmün Yanıt Etkeni ilk karşılayan: Doğal Bağışıklık İkinci aşamada : Özgül bağışıklık Nature Rev Immunol 2004;4:841 ANTİMİKROBİK PEPTİDLER - Defensinler - Katelisidinler - Eozinofil kökenli

Detaylı

Transplantasyon Sonrası İmmünolojik takip. Dr Rahmi Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Transplantasyon Sonrası İmmünolojik takip. Dr Rahmi Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Transplantasyon Sonrası İmmünolojik takip Dr Rahmi Yılmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Transplant böbreği ve yaşam süresi SDBH için en iyi tedavi seçeneği transplantasyondur.

Detaylı

RİBOZOM YAPI, FONKSİYON BİYOSENTEZİ

RİBOZOM YAPI, FONKSİYON BİYOSENTEZİ RİBOZOM YAPI, FONKSİYON VE BİYOSENTEZİ Ribozom Palade adlı araştırıcı tarafından elektron mikroskop ile tanımlanmıştır. Viruslar hariç tüm canlılarda bulunan bir membranla çevrili olmayan organellerdir.

Detaylı

Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon)

Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon) Tüberkülozda Yeni Tanı Metodları (Quantiferon) Tüberküloz bütün yaş gruplarında görülen ve tüm sistemleri tutabilen bir hastalıktır. Tüberküloz prevalansının yüksek olduğu toplumlarda genellikle çocuk

Detaylı

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ FARMAKOLOJİSİ Bağışıklık sistemini etkileyen (uyaran veya baskılayan) maddeler özellikle kanser ve oto-bağışıklık hastalıklarının sağaltımında kullanılan ilaçlar Organ nakillerinde reddin

Detaylı

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ

MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ MİDE KANSERİNDE APOPİTOZİSİN BİYOLOJİK BELİRTEÇLERİNİN PROGNOSTİK ÖNEMİ Cem Sezer 1, Mustafa Yıldırım 2, Mustafa Yıldız 2, Arsenal Sezgin Alikanoğlu 1,Utku Dönem Dilli 1, Sevil Göktaş 1, Nurullah Bülbüller

Detaylı

Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği

Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği Birincil IgA Nefropatisinde C4d Varlığının ve Yoğunluğunun Böbrek Hasarlanma Derecesi ve Sağkalımı ile Birlikteliği 32. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi Dr. Cihan Heybeli

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM BAHAR YARI YILI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI. Tarih Saat Konu Yer Anlatan

EĞİTİM-ÖĞRETİM BAHAR YARI YILI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI. Tarih Saat Konu Yer Anlatan 2016- EĞİTİM-ÖĞRETİM BAHAR YARI YILI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI EĞİTİM-ÖĞRETİM BAŞLANGIÇ: 13 Şubat EĞİTİM-ÖĞRETİM BİTİŞ: 18 Mayıs Bitirme sınav tarihleri : 22 Mayıs-2 Haziran Bütünleme sınav tarihleri: 12-23

Detaylı

Geleceğin Aşıları. Dr.Funda Timurkaynak Başkent Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul Hastanesi

Geleceğin Aşıları. Dr.Funda Timurkaynak Başkent Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul Hastanesi Geleceğin Aşıları Dr.Funda Timurkaynak Başkent Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı İstanbul Hastanesi Yeni,daha stabil antijenler Yeni veriliş yolları Antijen

Detaylı

AKUT VE KRONİK İNFLAMASYON DR. ESİN KAYMAZ BEÜTF PATOLOJİ AD

AKUT VE KRONİK İNFLAMASYON DR. ESİN KAYMAZ BEÜTF PATOLOJİ AD AKUT VE KRONİK İNFLAMASYON DR. ESİN KAYMAZ BEÜTF PATOLOJİ AD İNFLAMASYON( İLTİHAP) GENEL ÖZELLİKLERİ Canlı dokunun zedelenmeye karşı verdiği yanıt Fiziksel ajanlar Kimyasal maddeler Bağışıklık reaksiyonları

Detaylı

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi

ALLERJİ AŞILARI. Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi ALLERJİ AŞILARI Prof. Dr. Ömer KALAYCI Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Allerji ve astım Ünitesi Allerji aşıları Allerjen immunoterapi Allerjik bir hastaya giderek artan miktarlarda allerjen

Detaylı

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu MS TE BESLENME VE EGZERSİZ Dr. Özlem Taşkapılıoğlu «Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.» MS te beslenme hakkında mitler-gerçekler «Daha fazla fiziksel aktivite ve egzersiz, daha az oturma süresi!»

Detaylı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Neslihan Çiçek, Harika Alpay, İbrahim Gökce, Serçin Güven, Ali Yaman Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Nefroloji Bilim Dalı 9. Ulusal Çocuk Nefroloji Kongresi, 24-27 Kasım 2016, Antalya Giriş Çocuklarda

Detaylı

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi =Evaluation of HIV Infection and Tuberculosis Concomitance= Behice Kurtaran, Selçuk Nazik, Aslıhan Ulu, Ayşe Seza İnal, Süheyla Kömür, Ferit

Detaylı

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA C5aR 450 C/T GEN POLİMORFİZMİ: GREFT ÖMRÜ İLE T ALLELİ ARASINDAKİ İLİŞKİ

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA C5aR 450 C/T GEN POLİMORFİZMİ: GREFT ÖMRÜ İLE T ALLELİ ARASINDAKİ İLİŞKİ RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA C5aR 450 C/T GEN POLİMORFİZMİ: GREFT ÖMRÜ İLE T ALLELİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Ramazan GÜNEŞAÇAR 1, Gerhard OPELZ 2, Eren ERKEN 3, Steffen PELZL 2, Bernd DOHLER 2, Andrea RUHENSTROTH

Detaylı

Reed Sternberg Hücreleri

Reed Sternberg Hücreleri CD40 RSH Reed Sternberg Hücreleri Antijen sunumuyla ilgili yüzey molekülleri HLA Klas II, CD40, CD86 Sitotoksik moleküller Granzim B, Perforin Dendritik Hücre marker ları Fascin, Kemokin CCL17 (TARC) Myeloid

Detaylı

Kök Hücrelere Güncel Yaklaşım.

Kök Hücrelere Güncel Yaklaşım. Kök Hücrelere Güncel Yaklaşım. Doç. Dr. Tunç Akkoç Günümüzde kök hücreler hem reperatif hem de rejeneratif tıp alanında uygulama alanları bulmakta ve umut verici sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Temel laboratuar

Detaylı

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA. Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi

KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA. Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLARIN EPİDEMİYOLOJİSİ VE TÜTÜN KULLANIMI: MEKANİZMA Mini Ders 2 Modül: Tütünün Kalp ve Damar Hastalıkları Üzerindeki Etkisi TEMEL SLAYTLAR Kardiyovasküler Hastalıkların Epidemiyolojisi

Detaylı

İMMİNOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS TANITIM TABLOSU

İMMİNOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS TANITIM TABLOSU İMMİNOLOJİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI DERS TANITIM TABLOSU Dersin Kodu ve Adı İMM610 İmmünolojinin esasları Dersin Kredisi 2 0 2 Prof. Dr. Özden Sanal, Prof. Dr. İlhan Tezcan Yok 1 yarıyıl (haftada toplam

Detaylı

Mikroorganizmalara Karşı Organizmanın Direnci ve Bağışıklık

Mikroorganizmalara Karşı Organizmanın Direnci ve Bağışıklık Mikroorganizmalara Karşı Organizmanın Direnci ve Bağışıklık İlişkide bulunduğu organizmada büyük savunma tepkimelerinin ortaya çıkmasına neden olabilen, bu nedenle hastalandırıcı özelliği olan mikroorganizmaların

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI

ADIM ADIM YGS LYS Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI ADIM ADIM YGS LYS 177. Adım DOLAŞIM SİSTEMİ 5 İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI İNSANDA BAĞIŞIKLIK VE VÜCUDUN SAVUNULMASI Hastalık yapıcı organizmalara karşı vücudun gösterdiği dirence bağışıklık

Detaylı