Yeni Antikoagulan İlaçlar

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yeni Antikoagulan İlaçlar"

Transkript

1 Yeni Antikoagulan İlaçlar Prof. Dr. Ahmet Koç Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi BD

2 Yeni Geliştirilmiş / geliştirilmekte olan antikoagulanlar Tissue factor pathway inhibitörleri Polifosfat inhibitörleri Faktör XIIainhibitörleri Faktör XI inhibitörleri Faktör IXainhibitörleri Faktör VIII inhibitörleri İndirekt Faktör Xa İnhibitörleri (Fondaparinux) Direkt Faktör Xa İnhibitörleri Direkt Trombin İnhibitörleri Trombomodulin

3

4 İndirekt Faktör Xa İnhibitörleri Fondaparinux Fondaparinux parenteral, seçici Faktör Xa inhibitörü sentetik bir polisakkarittir. Antitrombine (AT) hızla bağlanarak AT nin faktör Xa ya karşı doğal inhibitör etkisini artırır. Trombin oluşumunu indirekt olarak inhibe eder. Günde bir defa subkutan enjeksiyonla uygulanır.

5

6 Direkt Faktör Xa İnhibitörleri Bir molekül faktör Xa 1000 molekülden fazla protrombini trombine dönüştürür. Direkt faktör Xa inhibitörleri faktör Xa nınaktif bölgelerine bağlanır ve kofaktörlere (antirombin) ihtiyaç olmaksızın faktör Xa aktivitesini inhibe eder. Faktör Xa nın protrombinden trombin oluşturmasını önler.

7 Faktör Xa hem dolaşımda, hem de pıhtıya bağlı formda aktiftir. Direkt faktör Xa inhibitörleri hem dolaşımdaki, hem de pıhtıya bağlı faktör Xa yı inaktive eder. Heparin ve fondaparinux gibi indirekt faktör Xa inhibitörleri ise antitrombin (AT) yoluyla sıvı fazdaki faktör Xa yı inaktive edebilir.

8 Direkt Faktör Xa İnhibitörleri Klinik kullanım için uygun olan parenteral direkt faktör Xa inhibitörü yoktur. Ağız yolundan kullanılan direkt faktör Xa inhibitörleri: Rivaroxaban Apixaban Edoxaban Direkt faktör Xa inhibitörleri için spesifik antidot yoktur.

9 Rivaroxaban Rivaroxaban ağız yolundan kullanılan bir direkt faktör Xa inhibitörüdür. Yarı ömrü 7 17 saattir. GİS emilimi iyidir. Yiyecek etkileşimi çok azdır. Biyo yararlanımı %80 civarında. Oral alınım sonrası pik plazma konsantrasyonu yaklaşık 3 saat. Monitorizasyon PT, aptt veya anti Xa aktivitesi ölçümü ile yapılabilir (aptt daha gerçekçidir).

10 Rivaroxaban Erişkinlerde genellikle monitörize edilmeden sabit dozda kullanılır ve yemekle birlikte alınır. Dozlar klinik endikasyona ve hastanın böbrek fonksiyonlarına göre değişir. Venöz tromboembolizm tedavisi ve sekonder profilakside: Günde iki defa 15 mg, 21 gün; sonrasında günde bir defa 20 mg. Cerrahi hastalarının venöztromboembolizm profilaksisinde: 10 mg/gün, kalça replasmanında 35 gün; diz replasmanında 12 gün. Atriyal fibrilasyonda strok önlenmesinde günde bir defa 20 mg, (kreatinin klirensi ml/dk ise 15 mg/gün)

11

12 Apixaban Apixaban ağız yolundan kullanılan faktör Xa inhibitörüdür. Yarı ömrü 5 9 saat arasındadır. Yiyeceklerden etkilenmez. KC de metabolize edilir. %25 i böbreklerden, geri kalanı feçesle atılır. INR ve apttyi doz bağımlı olarak uzatır, bu etkisi terapötik dozlarda minimaldir.

13 Apixaban Erişkinlerde genellikle izlem gerektirmeden sabit dozda verilir. Doz klinik endikasyona ve hastanın yaşı, ağırlığı ve böbrek fonksiyonlarına göre değişir. Venöz tromboembolizm tedavisi ve sekonder profilakside: Günde iki defa 10 mg, 7 gün, sonrasında günde iki defa 5 mg. Cerrahi hastalarının venöztromboembolizm profilaksisinde: günde iki defa 2.5 mg, kalça replasmanında 35 gün; diz replasmanında 12 gün. Atriyal fibrilasyonda strok önlenmesinde günde iki defa 5 mg, (vücut ağırlığı <60 kg ve serum kreatinini > 1.5 mg/dl ise günde iki defa 2.5 mg).

14 Major Ortopedik Cerrahi Sonrası VTE Proflaksisinde Apixaban Apixaban 1x1 ve 2x1 (total günlük doz 5 20mg) / Enoxaparin ve Warfarin (1,217 hasta) 30 26,6 25 % 20 % 15, ,6 8,6 6,8 5 0 Lassen et al. Blood mg 10mg Apixaban Toplam günlük doz 20mg Warfarin (INR ) Enoxaparin (30mg 2x1) 14

15 Edoxaban Ağız yolundan kullanılan faktör Xa inhibitörüdür. Yarı ömrü 6 11 saat arasındadır. Erişkinlerde genellikle izlem gerektirmeden sabit dozda verilir. Genel doz günde bir defa 30 veya 60 mg dır. Emilimi yemeklerden etkilenmez. Böbreklerden atılır. Kreatinin klirensi yüksek olan hastalarda nonvalvuler atriyal fibrilasyonda düşük etkinlik riski vardır. (CrCL >95 ml/dakika)

16 Direkt Trombin İnhibitörleri (DTI) Trombin (faktör IIa) pıhtılaşma kaskadındaki son enzimdir. Protrombinin faktör Xa ile proteolitik parçalanmasıyla oluşur. Pıhtılaşmada merkezi bir rolü vardır. Fibrinojeni fibrine parçalar. Diğer prokoagulant faktörleri ve trombositleri aktive eder (faktör V, VIII, XI, ve XIII).

17

18 Direkt Trombin İnhibitörleri Trombin hem dolaşımda, hem de pıhtıya bağlı formda aktiftir. Direkt trombin inhibitörleri hem dolaşımdaki, hem de pıhtıya bağlı trombini inaktive eder. Trombine doğrudan bağlanırlar. Heparinde olduğu gibi AT e ihtiyaç duyulmaz. AT düzeyi düşüklüğünden etkilenmez. Trombinin fibrinojenden fibrin oluşturmasını önler.

19 Direkt Trombin İnhibitörleri Direkt trombin inhibitörleri platelet faktör 4 e (PF4) bağlanmaz ve heparin induced trombositopeniye (HIT) yol açan PF4 antikorlarına yol açmaz. Parenteral direkt trombin inhibitörleri HIT li hastalarda antikoagulasyon için bir seçenektir.

20 Parenteral DTI leri: Bivalirudin Argatroban Desirudin Oral DTI leri: Dabigatran etexilate klinik kullanımda olan tek oral DTI dir.

21 Bivalirudin Bivalirudin: Hirüdinin sentetik analoğudur. 20 aminoasitli bir peptittir. Trombinin katalitik bölgesine ve exosite I e bağlanır. Trombinin enzimatik aktivitesini reversibil olarak inhibe eder.

22 Bivalirudin İntravenöz bolus olarak 0.75 mg/kg verilip, takiben prosedür sırasında 1.75 mg/kg/saat verilmeye devam edilir. İV uygulama hızlı bir antikoagulan etki oluşturur. Etkinlik ilaç alındıktan birkaç dakika sonra test edilebilir. Yarı ömrü 25 dakikadır. Uzamış koagulasyon zamanları ilaç kesildikten bir saat kadar sonra normale döner.

23 Bivalirudin Böbrekte ve karaciğerde metabolize edilir. Hemodialize edilebilir. aptt ile hedef normal düzeyin katı olacak şekilde monitörize edilebilir. Böbrek yetmezliği olan hastalar aktive pıhtılaşma zamanı (activated clotting time) ile izlenmelidir.

24 Bivalirudin: Heparinin İndüklediği Trombositopeni (HIT) vakalarında, Heparine dirençli tromboz durumlarında başarıyla kullanılabilir.

25 Argatroban Argatroban peptit bazlı, trombinin aktif bölgesiyle etkileşen direkt trombin inhibitörüdür. İn vivo plazma yarı ömrü kısadır (yaklaşık dakika).

26 Argatroban Dozaj ve monitörizasyon endikasyona göre değişir. Heparin induced trombositopenide (HIT) başlangıç dozu: 2 mcg/kg/dakika İV sürekli infüzyon şeklinde. İzlem aptt ile yapılır. Hedef aptt başlangıç değerinin katı. 100 saniyeyi aşmamalı. İlaç alınmadan önce, tedavi başladıktan iki saat sonra ve her doz değişiminde aptt bakılmalı.

27 Argatroban Argatroban karaciğerde metabolize edilir. Hepatik yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması yapılmalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması gerekmez. Protrombin time/international normalized ratio (PT/INR) yi uzatır. (Argotraban kullanan hastada warfarine geçiş yapılacağı zaman bu dikkate alınmalıdır.)

28 Desirudin Desirudin rekombinant bir hirüdin derivesidir. Serbest ve pıhtıya bağlı trombini inhibe eder. Yarı ömrü yaklaşık iki saattir. Böbrek yetmezliğinde yarı ömrü artar. Normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda doz 12 saatte bir 15 mg, subkutan.

29 Oral Direkt Trombin İnhibitörleri Dabigatran klinik kullanımda olan tek oral direkt trombin inhibitörüdür. Diğer ajanlar geliştirilme aşamasındadır.

30 Dabigatran Dabigatran etexilate ağız yolundan kullanılan bir prodrugdur. Karaciğerde dabigatrana dönüştürülür. Dolaşımdaki ve pıhtıya bağlı trombini inhibe eder. Yarı ömrü yaklaşık saat kadardır. Emilimi yiyeceklerden etkilenmez.

31 Dabigatran Etexilate Dabigatran etexilate MA Aktif Dabigatran (etexilate sız) MA

32 Dabigatran Erişkinlerde genellikle izlem gerektirmeksizin sabit dozda verilir. En yüksek antikoagulan etkinliğe ilaç alındıktan sonraki 2 3 saat içinde ulaşılır. İlacın %80 kadarı değişmeden idrarla atılır.

33 Dabigatran Doz klinik endikasyona göre değişir. Venöz tromboembolizm tedavisi ve sekonder profilakside: Günde iki defa 150 mg, (CrCl>30 ml/dk) Cerrahi hastalarının venöz tromboembolizm profilaksisinde: Cerrahiden 1 4 saat sonra 110 mg, sonra günde bir defa 220 mg, kalça replasmanında gün; diz replasmanında 10 gün. Atriyal fibrilasyonda strok önlenmesinde günde iki defa 110 veya 150 mg, (CrCl >30 ml/min).

34 Kanama riskini değerlendirmekte: Ecarin clotting time, Dilute thrombin time (dilute TT), Activated partial thromboplastin time (aptt), Activated clotting time (ACT).

35

36 Yeni Antikoagulan İlaçlarla Çocuklarda Yapılan Çalışmalar

37 Young G, et al. FondaKIDS: a prospective pharmacokinetic and safety study of fondaparinux in children between 1 and 18 years of age. Pediatr Blood Cancer. 2011;57: yaş arası, hastaneden yatan, DVT veya HIT olan 24 çocuk hasta, Anti faktör Xa düzeylerine ilk dozdan sonraki 2, 4, 12, ve 24. saatlerde ve sonra iki haftada bir bakıldı. Günde bir defa 0,1 mg/kg dozunda verilen fondaparinux yetişkinlerde etkin olduğu bilinen konsantrasyonlara benzer sonuçlar verdi. Birisi ilacın geçici olarak kesilmesini gerektiren, iki kanama gözlendi (güvenli). Yorum: Fondaparinux günde bir defa verilmesiyle ve kabul edilebilir güvenlik bilgileri ve diğer olumlu özellikleri ile DMAH ne alternatif olarak değerlendirilebilir.

38 Ko RH, et al. FondaKIDS II: long term follow up data of children receiving fondaparinux for treatment of venous thromboembolic events. Thromb Res. 2014;134: yaş arasında 22 hasta. 14 hastada (%63.6) trombusta tam rezolüsyon, 6 hastada (%27.3) kısmi rezolüsyon görüldü. İki hastada (%9.1) değişiklik yok. 10 hastada tedavi edici düzeylere ulaşmak için median 152 günlük tedavi süresinde, toplam 16 doz ayarlaması gerekti. İki hastada (%9.1) VTE rekürensi görüldü. Üç hastada major, 6 hastada minör kanama durumu görüldü. Bir hastada tedavinin sonlandırılması gerekti. Yorum: Bu çalışma, diğer antikoagulanlara karşı avantajları göz önüne alındığında, fondaparinux un çocuklarda VTE tedavisinde güvenli ve etkin bir alternatif olarak değerlendirilebileceğini düşündürmektedir.

39 Rayapudi S, et al. Bivalirudin for anticoagulation in children. Pediatr Blood Cancer. 2008;51: Amaç: Toromboz tedavisi veya trombozun önlenmesi, 16 hasta (Children's Hospital of Illinois) yılları. Bolus 0.25 mg/kg doz sonrası sürekli infüzyonla / 0.07 mg kg/saat. APTT kat olacak şekilde titrasyon. 12 hastada bivaluridin ortalama infüzyon hızı ile aptt arasında pozitif korelasyon bulundu. Ultrasonik inceleme yapılan 10 hastanın hepsinde 72. saatte trombus regresyonu gözlendi. Bir hastada üretra kateterizasyonu sonrası hematüri (+) Yorum: Bivalirudin etkin bulundu ve iyi tolere edildi.

40 O Brien SH et al. UNBLOCK: an open label, dose finding, pharmacokinetic and safety study of bivalirudin in children with deep vein thrombosis. J Thromb Haemost. 2015;13: The UNBLOCK (UtilizatioN of BivaLirudin On Clots in Kids) study. Derin ven trombozunun (DVT) akut tedavisinde bivaluridinin farmakokinetik, dozaj, etkinlik ve güvenlik çalışması. 6 ay ile 18 yaş arası çocuklarda. İlaç mg/kg bolus dozu sonrası mg/kg/saat sürekli infüzyon Doz ayarlamaları APTT ile, hedef bazal değerin katı. Güvenlik spesifik kanama değerlendirmesi ile, Etkinlik değerlendirilmesi saat ve günlerde yapılan görüntüleme ile.

41 O Brien SH et al. UNBLOCK Study, J Thromb Haemost. 2015;13: Bolus doz ve başlangıçtaki infüzyon hızında hastaların çoğunda APTT değerleri hedef aralığa ulaştı. İlaç konsantrasyonu ile APTT düzeyi ilişkisi zayıf bulundu saatlerde hastaların %50 sinde tam ya da kısmi trombus rezolüsyonu oluştu günlerde bu oran %89 a çıktı. Hiç major kanama olmadı, bir minor kanama oldu. Yorum: Bivalirudin DVT olan çocuk ve ergenlerde erken pıhtı çözünürlüğü açısından güvenilir ve kayda değer bir etkinlik göstermiştir. APTT nin plazma bivalirudin konsantrasyonu ile zayıf korelasyonu çocuk hastalarda DVT tedavisinde bivaluridin kullanılmasını sınırlayabilir (!!!).

42 Çocuklarda Diğer Bivalirudin çalışmaları Nagle EL,et al. Bivalirudin in pediatric patients maintained on extracorporeal life support. Pediatr Crit Care Med. 2013;14(4):e Rutledge JM, et al. Antithrombotic strategies in children receiving long term Berlin Heart EXCOR ventricular assist device therapy. J Heart Lung Transplant. 2013;32(5): Argueta Morales IR, et al. Alternative anticoagulation duringcardiovascular proceduresin pediatric patients with heparin inducedthrombocytopenia. J Extra Corpor Technol. 2012;44: Dragomer D, et al. Novel techniques in the use of bivalirudin for cardiopulmonary bypass anticoagulation in a child with heparin induced thrombocytopenia. Perfusion. 2011;26:516 8.

43 Olgu sunumları ve mevcut klinik çalışmalar: Bivalirüdinin hedef aktive pıhtılaşma zamanı veya aptt ye ulaşmada heparin kadar etkili olduğunu, Eşdeğer ya da daha az kanama oranları ve tromboembolik komplikasyonlara yol açtığını göstermektedir. En önemli dezavantajı çocuk populasyonunda etkinlik ve güvenliğini gösteren büyük prospektif çalışmaların olmamasıdır.

44 Young G, et al. Argatroban therapy in pediatric patients requiring nonheparin anticoagulation: an open label, safety, efficacy, and pharmacokinetic study. Pediatr Blood Cancer. 2011;56: Çok merkezli, tek kollu, open label. 18 hasta 16 yaş, (1.6 hafta 16 yaş) HIT veya heparin dışı antikoagulasyon gerektiren diğer durumlar. Argatroban 13 hastada sürekli antikoagulasyon için, 4 hastada kardiyak kateterizasyon için kullanıldı. Bolus doz uygulanmayan hastalarda argotraban 1 µg/kg/dk dozunda başlandı. Terapötik aptt düzeylerine (1.5 3 kat) 7 saat içinde ulaşıldı.

45 Young G, et al. Argatroban therapy in pediatric patients.. Pediatr Blood Cancer. 2011;56: gün içinde 5 hastada tromboz görüldü (ikisi tedavi sırasında) İki hastada major kanama gelişti. Yorum: Heparin dışı antikoagulasyon gerektiren çocuk hastalarda argotraban hızla yeterli düzeyler sağlıyor, ve genellikle iyi tolere ediliyor. Farmakolojik analizler optimal başlangıç dozunun 0.75 µg/kg/dk olduğunu gösterdi. (Hepatik yetmezlikte doz azaltması gerekiyor, 0.2 µg/kg/dk)

46 Potter KE, et al. Argatroban for anticoagulation in pediatric patients with heparin induced thrombocytopenia requiring extracorporeal life support. J Pediatr Hematol Oncol. 2007;29: Madabushi R,et al. Pharmacokinetic and pharmacodynamic basis for effective argatroban dosing in pediatrics. J Clin Pharmacol. 2011;51: Farmakokinetik simulasyonlar: Çocuk hastalarda 0.75 µg/kg/dk argotraban başlangıç dozunun yetişkinlerde onaylanmış olan 2.0 µg/kg/dk dozuyla kıyaslanabilecek bir performansı ve kanama riski olduğunu, Titrasyon için doz artırma adımlarının ise 0.25 µg/kg/dak olmasının uygun olduğunu gösterdi.

47 İlaç değişimleri Varfarin tedavisinden yeni oral antikoagülanlardan birine geçerken INR 2 ye düşene kadar beklenmeli. Yeni oral antikoagülanlardan warfarine geçişte INR etkin düzeye çıkana kadar ikili tedavi devam etmelidir. Düşük molekül ağırlıklı heparin tedavisinden yeni oral antikoagülanlara geçiş esnasında bir sonraki heparin dozundan 2 saat önce yeni nesil oral antikoagülan başlanmalı ve heparin tedavisi hemen sonlandırılmalıdır.

48 Tüm oral direkt trombin ve direkt faktör Xa inhibitörleri warfarinle karşılaştırıldığında genel kanama oranları benzer bulunmuştur. Kafa içi kanama ve tüm nedenlere bağlı ölüm oranı daha düşük bulunmuştur. Dabigatran kullanımında günde iki defa 150 mg dozunda kullanıldığında, gastrointestinal kanama riski hafifçe artmıştır. (Günde iki defa 110 dozunda kanama riski artışı yok).

49 Direkt trombin inhibitörleri ve direkt faktör Xa inhibitörleri: Prostetik kalp kapağı olan hastalarda kullanılmazlar (Fatal olabilen kapak trombozu riski daha büyük olduğu için). Gebelik süresince kullanılmazlar (klinik deneyim eksikliği nedeniyle). Değişen derecelerde böbrekten atılırlar. Bu nedenle renal işlevler bu ilaçlar kullanırken rutin takip edilmelidir.

50 Oral direkt trombin ve oral direkt faktör Xa inhibitörleri kullanılırken koagulasyon testlerine bakılması gerekebilen durumlar: Kanaması olan hastalarda. Yüksek doz alındığından şüphelenilen durumlarda. Acil cerrahi müdahale gerektiren hastalarda. Monitorizasyon PT, aptt veya anti Xa aktivitesi ölçümü ile yapılabilir. aptt daha gerçekçi bir test olabilir.

51 Direkt faktör Xa inhibitörleri için spesifik antidot yoktur. Gastrointestinal hastalığı olan kişilerde, özellikle kanama hikayesi olanlarda direkt faktör Xa inhibitörleri kullanılmaması tercih edilir (kanama durumunda antidotu olmadığı için). Dabigatranınspesifik antidotu vardır (idarucizumab). Ağır dispepsisi olan hastalar dabigatranı tolere edemeyebilirler.

52 Yetişkinler için FDA onayı alınmış olan parenteral ve oral direkt antikoagulanlar, oral K vitamini antagonistleri ve subkutan LMW Heparinlere karşı potansiyel avantajlar sağlamaktadır. Mevcut direkt antikoagulanlarınhiç birisinin çocuklarda doz ve endikasyon için FDA onayı yoktur. Bu ilaçların endikasyon dışı kullanımı çoğunlukla erişkin dozlarına bağlıdır.

53 Yeni oral antikoagülanlar yakın gelecekte çocuklarda kullanılmak üzere ümit vaat etmekte ve bu ilaçlarla ilgili klinik çalışmalar sürmektedir. Çocuklar ve erişkinler arasında hemostatik sistem ve her ilacın farmakolojik özellikleri açısından önemli faklılıklar bulunduğundan, bu ilaçlar için bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde daha fazla farmakolojik çalışma gerekmektedir. Güncel literatürün değerlendirilmesi sonrasında bu ilaçların çocuklarda kullanımıyla ilgili net bir öneri yapabilmek için henüz erkendir.

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK

YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR PROF. DR. TUFAN TÜKEK İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ABD Varfarin etkinliğinin kanıtlanmış olmasına rağmen suboptimal ve düşük kullanım oranı nedeniyle yeni oral antikoagülan

Detaylı

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD

Direk Trombin İnhibitörleri. Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Direk Trombin İnhibitörleri Yrd. Doç. Dr. Şükrü Gürbüz İnönü Üniversitesi Acil Tıp AD Antikoagülan tedavi Tromboembolik olaylar günümüzde en önemli ölüm nedenlerinin başında gelmektedir Risk faktörlerine

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülanların Pediatri Pratiğinde Yeri

Yeni Oral Antikoagülanların Pediatri Pratiğinde Yeri Yeni Oral Antikoagülanların Pediatri Pratiğinde Yeri Prof. Dr. Tunç FIŞGIN Medicalpark Bahçelievler Hastanesi, Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi, İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı

Detaylı

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ

ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ ELEKTİF OLGULARDA ANTİTROMBOSİT,ANTİTROMBİN TEDAVİ STRATEJİSİ Doç.Dr.B.Yılmaz CİNGÖZBAY GATA HAYDARPAŞA EĞİTİM HASTANESİ KARDİYOLOJİ SERVİSİ İSTANBUL İSTANBUL GİRİŞİMSEL KARDİYOLOJİ KURSU 11 Haziran 2011

Detaylı

KAYNAK:Türk hematoloji derneği

KAYNAK:Türk hematoloji derneği KAYNAK:Türk hematoloji derneği HİT, heparinin tetiklediği bir immün yanıt sonucu, trombositlerin antikor aracılı aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi ile oluşan, trombositopeni ve tromboz ile karakterize

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma)

Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil Koruma) .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Kanama ve Tromboza E ilim Sempozyum Dizisi No: 36 Kas m 2003; s. 185-189 Venöz Tromboembolizmin Önlenmesinde Antitrombotik Tedavi (Birincil

Detaylı

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ ÇOCUKLUK ÇAĞINDA TROMBOZ VE TEDAVİSİ Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediyatrik Hematoloji B.D. 1 3 Haziran 2012, Gaziantep HEMOSTAZİS Arteryel ve Venöz Tromboz Ayırımı Virchow Triadı 1.

Detaylı

Yeni oral antikoagülanlar: Hipertansiyonda ve böbrek hastalarında kullanım

Yeni oral antikoagülanlar: Hipertansiyonda ve böbrek hastalarında kullanım Yeni oral antikoagülanlar: Hipertansiyonda ve böbrek hastalarında kullanım Dr. Yahya Büyükaşık Hacettepe Hematoloji ORAL ANTİKOAGÜLAN AJANLARIN TERİHSEL GELİŞİMİ 1920-1930 1930-1940 1940-1950 1950-1960

Detaylı

Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı Kocaeli ve Hastalıkları Üniversitesi Anabilim Dalı Tıp Fakültesi. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı.

Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı Kocaeli ve Hastalıkları Üniversitesi Anabilim Dalı Tıp Fakültesi. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı. Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Kocaeli ve Hastalıkları Üniversitesi Anabilim Dalı Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Çocuk Hematoloji ve Hastalıkları Bilim Anabilim Dalı Dalı Olgu Sunumu Çocuk Hematoloji Bilim Dalı

Detaylı

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL

VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR. Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ VE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Prof.Dr.İsmail Savaş 9 Aralık 2017 İSTANBUL VENÖZ TROMBOEMBOLİ Koroner arter hastalığı ve inmenin ardından kardiyovasküler 3. mortalite nedenidir. Batı ülkelerinde

Detaylı

Heparin. 1.OLGU (HIT durumunda) Heparine bağlı gelişen HİT komplikasyonunda. Öykü 5/21/18

Heparin. 1.OLGU (HIT durumunda) Heparine bağlı gelişen HİT komplikasyonunda. Öykü 5/21/18 Heparin Bilinen Yarı ömrü kısa İzlem kolaylığı Antidodunun bulunması KPB ameliyatlarında tercih edilen bir antikoagülan ajandır. Heparine bağlı gelişen HİT komplikasyonunda Ameliyatı, antikorlar dolaşımdan

Detaylı

Orta veya ağır. >5 gün (son zamanlarda heparin kullanmışsa daha kısa olabilir) Heparin tedavisinin kesilmesi, alternatif antikoagulan verilmesi

Orta veya ağır. >5 gün (son zamanlarda heparin kullanmışsa daha kısa olabilir) Heparin tedavisinin kesilmesi, alternatif antikoagulan verilmesi HEPARĐN ĐLĐŞKĐLĐ TROMBOSĐTOPENĐ (HIT) KILAVUZU Heparinin immünolojik yan etkisi ile antikor aracılı trombosit aktivasyonu ve buna bağlı tüketimi sonucu, trombositopeni ve tromboz ile görülen geçici, edinsel

Detaylı

Antikoagülan Alan Hasta. Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı

Antikoagülan Alan Hasta. Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Antikoagülan Alan Hasta Prof Dr Serhan Tuğlular Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum Planı Hasta Diyaliz dışında neden antikoagülan alır? Diyaliz hastası için Antikoagülan seçenekleri

Detaylı

Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği

Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği Uzm. Dr. Gül Pamukçu Günaydın Ankara Atatürk EAH Acil Tıp Kliniği STEMI NSTE-AKS NOACs Antikoagulanlar platellet aggregasyonu ve pıhtı oluşumunu engeller, trombogenezisi inhibe eder Böylece arteryel

Detaylı

ANTİKOAGÜLAN TEDAVİ. tromboz ve pulmoner emboli için standart tedavi; önce heparin, ardından da oral vitamin K

ANTİKOAGÜLAN TEDAVİ. tromboz ve pulmoner emboli için standart tedavi; önce heparin, ardından da oral vitamin K ANTİKOAGÜLAN TEDAVİ Prof. Dr. Ali Ünal Antikoagülan tedavi; klasik olarak akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır. Akut venöz tromboz ve pulmoner emboli için standart tedavi; önce heparin, ardından da

Detaylı

ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR

ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR ÇOCUKLARDA TROMBOEMBOLİK HASTALIKLAR Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı HEMOSTAZ Prokoagülan Antifibrinolitik Antikoagülan Profibrinolitik ÇOCUKLARDA HEMOSTAZ

Detaylı

İNMENİN ÖNLENMESİNDE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLAN AJANLAR

İNMENİN ÖNLENMESİNDE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLAN AJANLAR Derleme Review Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi 2016; 18(1): 23-27 İNMENİN ÖNLENMESİNDE YENİ ORAL ANTİKOAGÜLAN AJANLAR New Oral Anticoagulant Agents for Stroke Prevention Murat ALPUA 1 1 Kırıkkale

Detaylı

Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK

Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK Hiperkoagülabilite Trombofili Tarama ve Tedavi DR ERMAN ÖZTÜRK Hiperkoagülobilite / Trombofili Nedir? Neden test ediyoruz? Kimlerde test edelim? Neyi test edelim? Tedaviye katkısı? Ne ile tedavi? Ne süre

Detaylı

İNNOHEP 10 000 IU / ml KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR 0.45 ml PROSPEKTÜS

İNNOHEP 10 000 IU / ml KULLANIMA HAZIR ENJEKTÖR 0.45 ml PROSPEKTÜS PROSPEKTÜS FORMÜLÜ : 0.45 ml lik enjektör içinde; Tinzaparin sodyum 4 500 IU Anti-Xa Sodyum asetat, 3H2O 2.25 mg Enjeksiyonluk su k.m. 0.45 ml FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ: Farmakodinamik Özellikler: Tinzaparin

Detaylı

4/12/2019. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Homeostaz. Serpin (Serin proteaz inhibitörü) Trombin

4/12/2019. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Homeostaz. Serpin (Serin proteaz inhibitörü) Trombin Homeostaz Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu Dr. M. Cem Ar İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa İç Hastalıkları Hematoloji Yaşamın devamını sağlamak için organizmanın düzenleyici

Detaylı

Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek

Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek Nonvalvular Atriyal Fibrilasyonda İnmenin Önlenmesinde Antikoagülan Tedavide Kanıtlar, Gerçekler, Deneyim ve Gelecek Porsuk, Eskişehir Prof.Dr.Bülent Görenek Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kardiyoloji

Detaylı

KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER. Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği

KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER. Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği KOAGÜLOPATİDE YATAKBAŞI TANISAL YÖNTEMLER Dr Reyhan POLAT Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği Kış Sempozyumu 6-9 Mart 2014 Sunum Planı Hemostaz Monitörizasyonu Standart Koagülasyon

Detaylı

Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar

Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar Akut Koroner Sendrom da Yeni Nesil Antikoagülanlar Dr. Özgür SÖĞÜT Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği, İSTANBUL Sunu Planı AKS de sekonder korunma Yeni Nesil Antikoagulanlar 7 adet

Detaylı

İyatrojenik Kanamalar

İyatrojenik Kanamalar İyatrojenik Kanamalar Prof. Dr. Mustafa Gökçe Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Beyin Damar Hastalıkları Okulu 26-28 Mayıs Antalya İçerik Oral Antikoagülasyon Bağlı Kanamalar

Detaylı

Tedavi. Tedavi hedefleri;

Tedavi. Tedavi hedefleri; Doç. Dr. Onur POLAT Tedavi DVT tanısı konduktan sonra doğal gidişine bırakılırsa, ölümcül komplikasyonu olan PE ve uzun dönemde sakatlık oranı son derece yüksek olan posttromboflebitik sendrom ve Pulmoner

Detaylı

Fibrinolytics

Fibrinolytics ANTİPLATELET İLAÇLAR Fibrinolytics Adezyon Aktivasyon (agonist bağlanma) Agregasyon Aktivasyon (şekil değişikliği) Antiplatelet İlaçlar Antiplatelet ilaçlar Asetilsalisilik asit (aspirin) P2Y12 antagonistleri

Detaylı

Coumadin i kim takip ediyor? Yeni antikoagülan tedaviler. Doç. Dr. Emine Akıncı Emektar Keçiören EAH, Acil Tıp Kliniği

Coumadin i kim takip ediyor? Yeni antikoagülan tedaviler. Doç. Dr. Emine Akıncı Emektar Keçiören EAH, Acil Tıp Kliniği Coumadin i kim takip ediyor? Yeni antikoagülan tedaviler Doç. Dr. Emine Akıncı Emektar Keçiören EAH, Acil Tıp Kliniği 21.03.2015 Primer ve Sekonder Hemostaz Tintinalli acil tıp, 7. baskı, s.1460-61 Antitrombotik

Detaylı

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu

Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği (TPHD) Hemofilide Cerrahi Çalıştayı Uzlaşı Raporu Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Hemofili/Hemostaz/Tromboz Alt Çalışma grubu tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde düzenlenen

Detaylı

KOAGÜLASYON TESTLERİ

KOAGÜLASYON TESTLERİ KOAGÜLASYON TESTLERİ Koagülasyon nedir? Pıhtı oluşumudur; Örneğin, kanın pıhtılaşması. Koagülasyon; kandaki birçok protein veya koagülasyon faktörünün kimyasal reaksiyonu sonucu fibrin formasyonu ile sonuçlanan

Detaylı

Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi. Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı

Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi. Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Gebelikte Tromboz ve Tromboproflaksi Dr Şahika Zeynep Akı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Gebelikte Ölüm Nedenleri Roos- Hesselink JW Heart 2009 Gebelikte Tromboembolik Olay Epidemiyoloji

Detaylı

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri

Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Pulmoner Emboli de güncel tedavi stratejileri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 25.01.2011 1 2 Pulmoner Emboli tedavisi önemli bir yere sahiptir Pulmoner

Detaylı

YENİ ANTİKOAGÜLANLAR VE ENDİKASYONLARI

YENİ ANTİKOAGÜLANLAR VE ENDİKASYONLARI YENİ ANTİKOAGÜLANLAR VE ENDİKASYONLARI Dr. Şebnem İZMİR GÜNER İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı YENİ ANTİKOAGÜLANLAR

Detaylı

Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON

Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi. Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON Akut Koroner Sendromlar da Antitrombotik Tedavi Volga Baştan Akdeniz Üniversitesi Acil Tıp ABD ATAS 2016-TRABZON Bilindiği gibi akut koroner sendrom un nedeni plak rüptürü, trombosit ak.vasyonu, agregasyonu

Detaylı

ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR

ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR ACIL OLGULARDA YENĠ ANTĠKOAGÜLAN VE ANTĠTROMBOSĠTER ĠLAÇLAR U Z M. D R. S I B E L G Ü Ç L Ü S A Ğ L ı K B I L I M L E R I Ü N I V E R S I T E S I B Ö L G E E Ğ I T I M V E A R A ġ T ı R M A H A S T A N

Detaylı

Antitrombotik ve Antikoagülan Kullanım İlkeleri

Antitrombotik ve Antikoagülan Kullanım İlkeleri Trakya Univ Tip Fak Derg 2010;27 Suppl 1:69-73 Derleme / Review Antitrombotik ve Antikoagülan Kullanım İlkeleri Antithrombotic and Anticoagulant Usage Policies Muzaffer DEMİR, Emre TEKGÜNDÜZ Trakya Üniversitesi

Detaylı

HİBRİT TEDAVİLER. Dr. Aykut SİFİL Dokuz Eylül Üniversitesi

HİBRİT TEDAVİLER. Dr. Aykut SİFİL Dokuz Eylül Üniversitesi HİBRİT TEDAVİLER Dr. Aykut SİFİL Dokuz Eylül Üniversitesi MORTALİTE YB hastalarının %10-23 da ABH % 50-70 de diyaliz %50-80 ölüm JAMA 2003;289:747-51 Int Care Med 2002;28:29-37. ABH ÇOK HIZLI İLERLEYEN

Detaylı

Akış planı. İdeal bir antikoagülan. Antikoagülasyon seçenekleri 27/04/16. Renal replasman tedavisinde antikoagülasyon

Akış planı. İdeal bir antikoagülan. Antikoagülasyon seçenekleri 27/04/16. Renal replasman tedavisinde antikoagülasyon Renal replasman tedavisinde antikoagülasyon Prof.Dr.Oktay Demirkıran İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Anabilim Dalı Yoğun Bakım Bilim Dalı Acil Yoğun Bakım Ünitesi Akış planı Neden gerekli?

Detaylı

Homeostaz. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Serin proteaz 27.09.2014

Homeostaz. Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu. Serin proteaz 27.09.2014 Homeostaz Pıhtılaşma Sisteminin Fizyolojisi ve Farmakolojik Modülasyonu Dr. M. Cem Ar İç Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Yaşamın devamını sağlamak için organizmanın düzenleyici sistemler

Detaylı

Heparin ile İlişkili Trombositopeni

Heparin ile İlişkili Trombositopeni Heparin ile İlişkili Trombositopeni D R. A H M E T U Ğ U R Y A L Ç I N E S O G Ü T I P F A K Ü L T E S İ N E F R O L O J İ BD Heparin 1937 yılından bu zamana venöz ve arteryel tromboembolizmin önlenmesinde

Detaylı

Apiksaban. Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA. AF Zirvesi, Nisan 2015, ANTALYA. Gly 216. Arg 143 Gln 192. Phe 174. Cys 220. Cys 191.

Apiksaban. Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA. AF Zirvesi, Nisan 2015, ANTALYA. Gly 216. Arg 143 Gln 192. Phe 174. Cys 220. Cys 191. Apiksaban Cys 220 Gly 216 Cys 191 Arg 143 Gln 192 S1 Tyr 99 Phe 174 Trp 215 S4 Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA AF Zirvesi, Nisan 2015, ANTALYA Doğrudan faktör Xa inhibisyonu - apiksaban Apiksaban

Detaylı

Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fevzi Altuntaş Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Trombofili Pıhtılaşmaya eğilim Akkiz veya edinsel Psikiyatri dahil tıbbın tüm dallarını kapsar!!! Koagulasyon-Kanama

Detaylı

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ

II. BÖLÜM HEMOFİLİDE KANAMA TEDAVİSİ HEMOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU Önsöz... IX-X Türk Hematoloji Derneği Yönetim Kurulu... XI Hemofili Bilimsel Alt Komitesi Üyeleri (2014-2018 dönemi)... XI Kısaltmalar... XII I. BÖLÜM HEMOFİLİ TANISI TANIM...

Detaylı

ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK ve TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr. Adalet Meral Güneş

ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK ve TROMBOLİTİK TEDAVİ. Dr. Adalet Meral Güneş ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK ve TROMBOLİTİK TEDAVİ Dr. Adalet Meral Güneş VTE İnsidansında Artış Raffini L 2009 Antikoagulanlar ile İlgili Çalışmalar Çocuklarda kontrollü, prospektif ve randomize çalışmalar,

Detaylı

Doç. Dr. Şahin Çolak Haydarpaşa Numune SUAM Acil Anabilim Dalı

Doç. Dr. Şahin Çolak Haydarpaşa Numune SUAM Acil Anabilim Dalı Doç. Dr. Şahin Çolak Haydarpaşa Numune SUAM Acil Anabilim Dalı Toplum medyan yaşı arttıkça atriyal fibrilasyon (AF) ve venöz tromboembolizm (VTE) sıklığı artmakta olup reçete edilen antikoagülan ilaç miktarı

Detaylı

Trombozlu Hastaya Yaklaşım. Dr. Figen Atalay

Trombozlu Hastaya Yaklaşım. Dr. Figen Atalay Trombozlu Hastaya Yaklaşım Dr. Figen Atalay Sunum Planı Tanımlamalar Epidemiyoloji Patogenez Tanısal yaklaşım Risk belirlemesi Tedavi Tanımlamalar Tromboz: Arteryel ve venöz tromboembolizm (VTE) dolaşımda

Detaylı

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması

Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Uterus Myomu Tarafından Basıya Uğrayan Sol iliac Venin Neden Olduğu Derin Ven Trombozunda Venöz Stent Uygulaması Dr. Seda TANYERİ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Koşuyolu Y.İ.E.A.H Kardiyoloji Asistanı

Detaylı

Gebelik ve Postpartum Venöz Tromboproflaksi. Dr. Füsun Varol Trakya Üniversitesi TMFT 2014

Gebelik ve Postpartum Venöz Tromboproflaksi. Dr. Füsun Varol Trakya Üniversitesi TMFT 2014 Gebelik ve Postpartum Venöz Tromboproflaksi Dr. Füsun Varol Trakya Üniversitesi TMFT 2014 Venöz sistemde gelişebilecek trombusler oluşmadan önce antitrombotik Uygulamalar CHEST Suppl www.chestpubs.org

Detaylı

RİVAROKSABAN. Dr. Erdem Diker Ankara 2012 ATRİYAL FİBRİLASYON ZİRVESİ

RİVAROKSABAN. Dr. Erdem Diker Ankara 2012 ATRİYAL FİBRİLASYON ZİRVESİ RİVAROKSABAN Dr. Erdem Diker Ankara 2012 ATRİYAL FİBRİLASYON ZİRVESİ EUROHEART AF YE GÖRE RİSK GRUPLARININ DAĞILIMI VE İNME ORANLARI DÜŞÜK RİSK ORTA RİSK YÜKSEK RİSK CHADS2 = 0 CHADS2 = 1-2 CHADS2 3 AF

Detaylı

HEPARİNE SODİUM PANPHARMA 25 000 IU / 5 ML İ.V. ENJEKSİYONLUK SOLÜSYON İÇEREN FLAKON (ROTEXMEDICA GmbH ALMANYA) VEM

HEPARİNE SODİUM PANPHARMA 25 000 IU / 5 ML İ.V. ENJEKSİYONLUK SOLÜSYON İÇEREN FLAKON (ROTEXMEDICA GmbH ALMANYA) VEM HEPARİNE SODİUM PANPHARMA 25 000 IU / 5 ML İ.V. ENJEKSİYONLUK SOLÜSYON İÇEREN FLAKON (ROTEXMEDICA GmbH ALMANYA) VEM Antikoagülan FORMÜLÜ Beher 5 ml lik flakon; Etkin madde:25 000 I.U. Heparin Sodyum, Yardımcı

Detaylı

Hemodiyaliz hastalarında hemostatik sistem değişiklikleri ve komplikasyonları

Hemodiyaliz hastalarında hemostatik sistem değişiklikleri ve komplikasyonları Hemodiyaliz hastalarında hemostatik sistem değişiklikleri ve komplikasyonları Dr. Gülçin Kantarcı Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Sunum akışı Hemostaz Hemostatik sistem bozuklukları

Detaylı

Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer

Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar. Prof. Dr. Öner Süzer Kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 Damar hasarına normal yanıt Damar sisteminin delici ve kesici fiziksel yaralanmaları sonucunda trombositler,

Detaylı

ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR

ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ATRİYAL FİBRİLASYONDA YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR Doç.Dr.Nihal AKAR BAYRAM Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji A.B.D. 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi

Detaylı

Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır

Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır Dabigatran, 4 Mayıs 2013 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete de belirtilen kurallarla geri ödeme sistemine alınmıştır http://www.resmigazete.gov.tr/main.aspx?home=http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/05/20130504.htm&main=

Detaylı

Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi

Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları. Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Tromboz ve tromboz tedavisi komplikasyonları Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Trombozun komplikasyonları Trombozun kliniği; tromboembolik olayın yerine,

Detaylı

Atriyal fibrilasyonda inme riski İnmeden korunmada yeni antikoagülan ajanlar:

Atriyal fibrilasyonda inme riski İnmeden korunmada yeni antikoagülan ajanlar: Atriyal fibrilasyonda inme riski İnmeden korunmada yeni antikoagülan ajanlar: Dr. Murat Özdemir Gazi Üniversitesi, ANKARA AF Zirvesi, 2014 Yeni oral antikoagülanlar etki mekanizması Xll Xl lx TF VIIIa

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

Fragmin IU / ml, 4 ml Ampul

Fragmin IU / ml, 4 ml Ampul Fragmin 2.500 IU / ml, 4 ml Ampul FORMÜLÜ: 1 mililitre enjeksiyon solüsyonunda; - Dalteparin sodyum 2.500 IU - Sodyum klorür q.s - Enjeksiyonluk su 1 ml 'ye tamamlayacak şekilde içerir. Dalteparin sodyum'un

Detaylı

Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı

Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı Renal Replasman Tedavisi Altındaki Hastalarda Antimikrobiyal Kullanımı Dr. Özlem Kurt Azap Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD KLİMİK Ankara, 24 Şubat

Detaylı

Çocuklarda Terapötik Aferez

Çocuklarda Terapötik Aferez Çocuklarda Terapötik Aferez Aferez Aferez; uzaklaştırma İki amaçla uygulanabilir Donör aferezi; Kandaki bir komponentin hastaya verilmek üzere ayrıştırılması Terapötik aferez; Hastada kandan selektif olarak

Detaylı

VIII. FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013

VIII. FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU BÖLÜM ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 ULUSAL TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2013 FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ VIII. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KALITSAL FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU FAKTÖR XII EKSİKLİĞİ Dr. M. Cem Ar ve THD Hemofili Bilimsel

Detaylı

VARFARİN. Doç. Dr. Seda ÖZKAN ERÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D., Kayseri

VARFARİN. Doç. Dr. Seda ÖZKAN ERÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D., Kayseri VARFARİN Doç. Dr. Seda ÖZKAN ERÜ Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D., Kayseri Arteriyel ve venöz tromboembolik olayların önlenmesinde yaygın olarak kullanılan oral antikoagülandır. Varfarin kullanım oranı %1-2

Detaylı

Antikoagülan Tedavide Karşılaşılan Sorunlar

Antikoagülan Tedavide Karşılaşılan Sorunlar Antikoagülan Tedavide Karşılaşılan Sorunlar Doç. Dr. Mehmet Uzunlulu İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği En sık karşılaştığımız sorunlar Varfarin:

Detaylı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı

Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Peptik Ülser Kanamasında Tedavi Yaklaşımı Plasebo? H 2 RA? PPİ? H.pilori eradikasyonu? Endoskopik tedavi? Prof.Dr. Ömer ŞENTÜRK 1 2 Her 100 000 yatıştan 10-50 üst gis kanama En sık neden p.ülser Mortalite

Detaylı

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri

Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Travma Hastalarında Traneksamik Asit Kullanımının Yeri Dr. Fa8h DOĞANAY Fa8h Sultan Mehmet EAH Mayıs 2016 Trabzon Fa8h Sultan Mehmet EAH Acil Ailesi Sunum Planı Traneksamik asit Genel özellikler, metabolizma,

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI. Dr. Alev GÜRGÜN Ege ÜTF Göğüs Hastalıkları AD. alev.gurgun@ege.edu.tr

PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI. Dr. Alev GÜRGÜN Ege ÜTF Göğüs Hastalıkları AD. alev.gurgun@ege.edu.tr PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI Dr. Alev GÜRGÜN Ege ÜTF Göğüs Hastalıkları AD alev.gurgun@ege.edu.tr HİPERKOAGÜLABİLİTE PRİMER 1. Anormal fibrin oluşumuna neden olanlar: AT III

Detaylı

PULMONER EMBOLİDE TROMBOLİTİK TEDAVİ

PULMONER EMBOLİDE TROMBOLİTİK TEDAVİ PULMONER EMBOLİDE Yrd. Doç. Dr Halil KAYA Harran Üniv. Tıp Fak. Acil Tıp AD ŞANLIURFA 1* Hemodinamik ve solunum desteği 2* Antikoagülan tedavi 3* Trombolitik tedavi 4* Cerrahi veya perkütan embolektomi

Detaylı

İnme, Atriyal Fibrilasyon ve Antikoagülan Tedavi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ

İnme, Atriyal Fibrilasyon ve Antikoagülan Tedavi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ İnme, Atriyal Fibrilasyon ve Antikoagülan Tedavi PROF. DR. NEVZAT UZUNER ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ Atriyal fibrilasyon Erişkin popülasyonda %3 sıklıkta Yaş ile birlikte sıklığı artar 60 yaş altında

Detaylı

Terapötik İlaç Düzeylerinin İzlenmesi

Terapötik İlaç Düzeylerinin İzlenmesi Terapötik İlaç İzlemi ve İlaç Dozu Hesaplama Prof. Dr. Öner Süzer Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Anabilim Dalı www.onersuzer.com Son güncelleme: 10.03.2009 Terapötik İlaç Düzeylerinin

Detaylı

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz

ÜRÜN BİLGİSİ. CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 1. ÜRÜN ADI ÜRÜN BİLGİSİ CLAVOMED FORTE 250 mg / 62,5 mg Oral Süspansiyon Hazırlamak İçin Kuru Toz 2. BİLEŞİM Etkin madde: Her 5 ml de; Amoksisilin Klavulanik asit 250.00 mg 62.5 mg 3. TERAPÖTİK ENDİKASYONLAR

Detaylı

KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ. Mutlu DEMİRAY

KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ. Mutlu DEMİRAY KANSERDE TROMBOZ YÖNETİMİ Mutlu DEMİRAY Anormal laboratuvar testi -------- Masif emboli Malignite tanısından aylar yıllar önce trombotik episod görülebilmektedir. Migratuar gezici tromboflebit (Trousseau

Detaylı

Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon. Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon. Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Toksikolojide Hemodiyaliz, Hemoperfüzyon, Hemofiltrasyon Dr. Evvah Karakılıç Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Zehirlenmelerde vücuda alınan toksinin uzaklaştırılmasında birçok

Detaylı

DERİN VEN TROMBOZU & PULMONER EMBOLİ. Dr. Cengiz Köksal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi

DERİN VEN TROMBOZU & PULMONER EMBOLİ. Dr. Cengiz Köksal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi DERİN VEN TROMBOZU & PULMONER EMBOLİ Dr. Cengiz Köksal Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Akut Derin Ven trombozu-etyoloji Staz (İmmobilizasyon) STAZ Erken mobilizasyon İntermittant

Detaylı

KOAGÜLASYON TESTLERİ Dr. Çağatay KUNDAK DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU Hedefler Yaygın olarak kullanılan koagülasyon testlerini tanımak Bu testlerin hasta tanı ve takibinde etkin kullanılmasını sağlamak Koagulasyon

Detaylı

SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi

SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi SOL ATRİYAL APENDİKS KAPATMANIN YENİ ORAL ANTİKOAGÜLANLAR ÇAĞINDA YERİ YOKTUR! Dr. Ömer AKYÜREK Ankara Üniversitesi Atriyal fibrilasyon epidemiyelojik bir sorundur: AF 6 Milyon Amerikalı yı etkilemiş durumda

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. ARIXTRA 5 mg/0.4 ml SC enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır şırınga

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. ARIXTRA 5 mg/0.4 ml SC enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır şırınga KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ARIXTRA 5 mg/0.4 ml SC enjeksiyonluk çözelti içeren kullanıma hazır şırınga 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Fondaparinuks sodyum Yardımcı maddeler:

Detaylı

Levosimendanın farmakolojisi

Levosimendanın farmakolojisi Levosimendanın farmakolojisi Prof. Dr. Öner SÜZER Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD 1 Konjestif kalp yetmezliği ve mortalite 2 Kaynak: BM Massie et al, Curr Opin Cardiol 1996

Detaylı

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ «

ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « ASETOMİNOFEN ZEHİRLENMELERİ UZ. DR. MEHMET YİĞİT SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ « Sunum planı Epidemiyoloji Farmakokinetik Klinik özellikler Tanı Tedavi Sonuç Epidemiyoloji

Detaylı

Heparine bağlı trombositopeninin tedavisinde fondaparinuks: Bir olgu sunumu

Heparine bağlı trombositopeninin tedavisinde fondaparinuks: Bir olgu sunumu Heparine bağlı trombositopeninin tedavisinde fondaparinuks: Bir olgu sunumu Savaş ÖZSU, Ahmet KORKMAZ, Yılmaz BÜLBÜL, Funda ÖZTUNA, Tevfik ÖZLÜ Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları

Detaylı

Trombozis, çocuklarda erişkinlere göre daha az görülmesine

Trombozis, çocuklarda erişkinlere göre daha az görülmesine ÇOCUKLARDA ANTİTROMBOTİK TEDAVİ Aytemiz Gürgey Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı, Ankara Trombozis, çocuklarda erişkinlere göre daha

Detaylı

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant)

Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 1 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) 2 Prospektüs 3 Zoladex LA 10.8 mg Depot (Subkütan Implant) Steril,apirojen Formülü Beher Zoladex LA Subkütan implant, enjektör içinde, uygulamaya hazır, beyaz

Detaylı

Sağlıklı gönüllülerde plazma konsantrasyonu grafiğinden hesaplanmış nispi dağılım hacmi 0.32 L/kg dır ( i.v. dozu, 0.4 mg/ kg vücut ağırlığı).

Sağlıklı gönüllülerde plazma konsantrasyonu grafiğinden hesaplanmış nispi dağılım hacmi 0.32 L/kg dır ( i.v. dozu, 0.4 mg/ kg vücut ağırlığı). Glucobay 100 Tablet Akarboz Formülü : 1 tablet Glucobay 100, 100 mg akarboz içerir. Farmakolojik Özellikleri Farmakodinamik özellikler: Glucobay ın aktif maddesi olan akarboz bir alfa - glukozidaz inhibitörüdür.

Detaylı

HEMODİYALİZ UYGULAMASINDA ANTİKOAGÜLASYON VE HEMODİYALİZ OLGULARINDA WARFARİN TEDAVİSİ

HEMODİYALİZ UYGULAMASINDA ANTİKOAGÜLASYON VE HEMODİYALİZ OLGULARINDA WARFARİN TEDAVİSİ HEMODİYALİZ UYGULAMASINDA ANTİKOAGÜLASYON VE HEMODİYALİZ OLGULARINDA WARFARİN TEDAVİSİ Dr. Serap Demir Afyon Kocatepe Üniversitesi İç Hastalıkları A.D./Nefroloji B.D. Böbrek yetmezliğinde hemostatik sorunlar

Detaylı

HEMOSTAZ İLAÇLARA BAĞLI KANAMALARDA NE YAPALIM? HEMOSTAZ. Kan pıhtılaşma faktörleri. İlaca bağlı kanama. I-Pıhtılaşmayı sağlayan sistemler

HEMOSTAZ İLAÇLARA BAĞLI KANAMALARDA NE YAPALIM? HEMOSTAZ. Kan pıhtılaşma faktörleri. İlaca bağlı kanama. I-Pıhtılaşmayı sağlayan sistemler HEMOSTAZ İLAÇLARA BAĞLI KANAMALARDA NE YAPALIM? Yrd.Doç.Dr.Celal Katı Omu Tıp Fakültesi Acil Tıp AD.,Samsun I-Pıhtılaşmayı sağlayan sistemler *Trombositler *Pıhtılaşma faktörleri *Trombaxan A2 II-Pıhtılaşmayı

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler. Dr. Ersel Onrat Antalya

Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler. Dr. Ersel Onrat Antalya Yeni Oral Antikoagülan Kullanan Hastalarda Koroner Girişimler Dr. Ersel Onrat Antalya 31.05.2014 KORONER ARTER HASTALIĞI ve ATRİYAL FİBRİLASYON BİRLİKTELİĞİ Koroner arter hastalığı (KAH) sıklığı yaşla

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülanların Kılavuzlardaki. Endikasyonları. AF Zirvesi 2015 Antalya

Yeni Oral Antikoagülanların Kılavuzlardaki. Endikasyonları. AF Zirvesi 2015 Antalya Yeni Oral Antikoagülanların Kılavuzlardaki Endikasyonları AF Zirvesi 2015 Antalya Bülent Behlül Altunkeser Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD Konya Europace 2013 JACC 2014 Circulation 2014

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 29 Kasım 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 29 Kasım 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 29 Kasım 2016 Salı İnt. Dr. Hatice Şen Çocuk Hematoloji Olgu Sunumu 29 Kasım 2016 Salı İnt.

Detaylı

Özgeçmiş: Özellik yok Alışkanlıklar: Alkol, sigara, madde kullanımı yok

Özgeçmiş: Özellik yok Alışkanlıklar: Alkol, sigara, madde kullanımı yok Dr. Neşe ÇOLAK ORAY 21 yaşında 55 kg bayan hasta 3 saat önce 80 adet Parasetamol 500mg tablet Bulantı dışında ek yakınması yok Suicidal düşünce Özgeçmiş: Özellik yok Alışkanlıklar: Alkol, sigara, madde

Detaylı

Yeni Oral Antikoagülanlar ile Gerçek Dünya Verileri

Yeni Oral Antikoagülanlar ile Gerçek Dünya Verileri 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 2014, Antalya Yeni Oral Antikoagülanlar ile Gerçek Dünya Verileri Dr. Ahmet Kaya Bilge Stroke AF nin en sık görülen ve sakat bırakıcı komplikasyonudur. AF li hastalarda tüm-nedenlere

Detaylı

COUMADİN OVER DOZ. Doç.Dr.Türker YARDAN Dr.Çiğdem EKŞİ 21.02.2013

COUMADİN OVER DOZ. Doç.Dr.Türker YARDAN Dr.Çiğdem EKŞİ 21.02.2013 COUMADİN OVER DOZ Doç.Dr.Türker YARDAN Dr.Çiğdem EKŞİ 21.02.2013 Hemostaz ve Pıhtılaşma Patolojik durumlarda damar içerisinde oluşan pıhtıya trombüs adı verilir. Damarda ki kan akımını yerel olarak Damarda

Detaylı

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE):

Pulmoner Emboli Profilaksisi. Tanım. Giriş. Giriş 12.06.2010. Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD. Pulmoneremboli(PE): Pulmoner Emboli Profilaksisi Dr. Mustafa YILDIZ Fırat Üniversitesi Acil Tıp AD m Pulmoneremboli(PE): Bir pulmonerartere kan pıhtısının yerleşmesi Distaldeki akciğer parankimine kan sağlanaması Giriş Tipik

Detaylı

Hemodiyalizde Antikoagulasyon. Dr Ayhan DOĞUKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ

Hemodiyalizde Antikoagulasyon. Dr Ayhan DOĞUKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ Hemodiyalizde Antikoagulasyon Dr Ayhan DOĞUKAN Fırat Üniversitesi, Elazığ Böbrek yetersizliğinde hemostatik bozukluklar Üremik toksinler pıhtılaşma sisteminde karışık bozukluklara neden olurlar Üremi,

Detaylı

KANAMA BOZUKLUKLARI. Dr.Mustafa ÇETİN Dedeman Hematoloji Bölümü 2007

KANAMA BOZUKLUKLARI. Dr.Mustafa ÇETİN Dedeman Hematoloji Bölümü 2007 KANAMA BOZUKLUKLARI Dr.Mustafa ÇETİN Dedeman Hematoloji Bölümü 2007 Konular I. Kanamanın klinik bulguları II. Kanamaya neden olan hematolojik bozukluklar Platelet bozuklukları Koagulasyon faktör bozuklukları

Detaylı

Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi. Dr. Sabri DEMİRCAN

Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi. Dr. Sabri DEMİRCAN Atriyal Fibrilasyon: Güncelleme Embolilerin Önlenmesi Dr. Sabri DEMİRCAN İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ABD VIII. Geleneksel Kardiyovasküler Güncelleme Toplantısı, İstanbul Chapter

Detaylı

Hasta YOAK kullanırken GİS kanaması ile geldi. İlk andan itibaren ilaç yönetimi

Hasta YOAK kullanırken GİS kanaması ile geldi. İlk andan itibaren ilaç yönetimi Hasta YOAK kullanırken GİS kanaması ile geldi. İlk andan itibaren ilaç yönetimi Dr. Ümit GÜRAY Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Antalya 2017 AF ve GİS KANAMASI AF hastaları GİS kanama açısından

Detaylı

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ. Amaç. Hastalık, yaralanma ya da cerrahi girişim sonrası ortaya çıkan ağrı ve diğer belirtileri ortadan kaldırmak İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ İLAÇ İlaç, canlı hücrelerde oluşturduğu etki ile bir hastalığın teşhisini, iyileştirilmesi veya belirtilerinin azaltılması amacıyla tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan,

Detaylı

FİBRİN YIKIM ÜRÜNLERİ

FİBRİN YIKIM ÜRÜNLERİ FİBRİN YIKIM ÜRÜNLERİ Fibrin degradation products; FDP testi; FDPs; FSPs; Fibrin split products; Fibrin breakdown products; Fibrin yıkım ürünleri bir pıhtının parçalanması sırasında ortaya çıkan maddelerdir.

Detaylı

Atrial Fibrilasyon dan Gerçek Kesitler: WATER (Warfarin in Therapeutic Range) Registry den İlk Sonuçlar

Atrial Fibrilasyon dan Gerçek Kesitler: WATER (Warfarin in Therapeutic Range) Registry den İlk Sonuçlar Atrial Fibrilasyon dan Gerçek Kesitler: WATER (Warfarin in Therapeutic Range) Registry den İlk Sonuçlar 1. Ege Üniversitesi İlaç Geliştirme Ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR) 2. Central

Detaylı

Dr. Mustafa Hasbahçeci

Dr. Mustafa Hasbahçeci Dr. Mustafa Hasbahçeci Kaynaklar Brunicardi FC, et al. 2010. Schwartz s Principles of Surgery, 9th Ed. USA, The McGraw Hill. Townsend CM, et al. 2008. Sabiston Textbook of Surgery, 18. Baskı. Philadelphia,

Detaylı