epolicy Orchestrator 4.6

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "epolicy Orchestrator 4.6"

Transkript

1 epolicy Orchestrator 4.6 Genel Kullanım Özellikleri Hazırlayan: Murat KAYA Sistem Mühendisi Komtera Bilişim Teknolojileri Bu doküman epolicy Orchestrator 4.6 için hazırlanmış genel kullanıma yönelik bilgilendirmeler içerir. Ürün kullanım kılavuzu değildir. Ayrıntılı bilgi için McAfee epolicy Orchestrator 4.6 Installation Guide ve McAfee epolicy Orchestrator 4.6 Product Guide ın okunulması önerilmektedir.

2 epo konsoluna üzerinde kurulu olduğu serverın masaüstündeki simgeden, başlat menüsü programlar \ McAfee \ epolicy Orchestrator altından, networkten eponun kurulu olduğu sunucuya erişebilen bir nokta üzerinde tarayıcınızın adres çubuğundan kurulu olduğu sunucun ip adresi yada adı>:8443 yada sunucu üzerindeyse yazılarak ulaşılabilir. Kullanıcı adı ve şifresi girilerek konsola giriş yapılabilir. Burada kullanılan port 8443 portu kurulum sırasında karşımıza gelen port listesinde Console-to-aplication server communication port olarak belirtilen porttur ve varsayılan numarası 8443 tür. Kurulum sırasında başka bir port belirtilmişse buraya o numara girilmelidir. Desteklenen tarayıcıları aşağıda görebilirsiniz. Firefox 3.5 Firefox 3.6 Internet Explorer 7.0 Internet Explorer 8.0

3 Konsol Dashboard ekranında açılır. İlk olarak kurulum sihirbazı olarak düşünebileceğimiz Guided Configuration seçili olarak gelecektir. Kontrol paneli bileşenlerinde istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Sol üst köşedeki Dashboard menüsünden ayarlanmış dashboardlar arasında geçiş yapabilir; Dashboard Actions kısmından yeni kontrol paneli yaratabilir, sıralayabilir, mevcudu değiştirebilir, kopyalayabilir import/export yapabilirsiniz. Bu göstergeler sisteminizin durumunu güncel bir şekilde grafiksel olarak takip etmenizi sağlayacaktır.

4 Guided Configuration üzerinden temel ayarları yapmak mümkün. Begin (diğer seferler için resume) diyerek sihirbazı başlatabilirsiniz. Sihirbaz toplam beş bölümden oluşuyor. Lisanslı / kullanılacak ürünlerin indirilip yüklenmesi Client bilgisayarların tanımlanması Politika yönetimi Güncelleme zamanlarının belirlenmesi Kullanılacak ürünlerin seçilip yüklenmesi Her bölümden önce o bölümün açıklanması ve nasıl ayarlanabileceği hakkında açıklama sayfası karşınıza gelecektir. Bu açıklama sayfasına ok diyip kapattıktan sonra istediğiniz zaman instructions butonu üzerinden tekrar açabilirsiniz.

5 Sihirbazın ilk adımı software manager sayfasıdır. Bu kısıma kurulum haricinde epo menüsünde software altından ulaşarak da kullanabilirsiniz. McAfee epo ile bir çok farklı paket ile bir çok farklı ürünü merkezi olarak yönetmek mümkündür. Bu sebeple yönetilecek lisanslı ürünlerin epo konsoluna tanımlanması gerekmektedir. Tanımlama işlemi için hem clientlara gönderilecek kurulum paketi (install) hem ürünün yönetilebilmesi için gerekli politika bilgileri (extension) epo konsoluna eklenmelidir. Bunlar aşağıda belirtildiği gibi hem manual olarak hemde software manager sayfasından tanımlanabilir. Kurulum aşamasında yada sonradan epo menüsü / configuration server settings altından License Key kısmından girdiğiniz Lisans bilgisi ile software manager sayfanızda Software Not Checked In başlığı altında lisanslı ürünlerinizin listesinden seçtiğiniz ürün için aşağıda açıklamalı olarak install ve extension check in (kayıt yapma) işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Check in All butonu ile o ürüne dair açıklamada gördüğünüz tüm satırların indirilerek tanımlanmasını sağlamış olursunuz. Yani software manager aracılığı ile ürünü indirme ve epoya tanıtma işlemleri tek seçimle yapılabilmektedir. Sol üst köşeden Next ve Previos butonları ile kurulum sihirbazının 5 bölümü arasında ileri yada geri gitmek mümkündür. Next diyerek bir sonraki adıma geçmeden önce manual olarak ürün tanıtımı nasıl yapılacağını aşağıda bulabilirsiniz.

6 Menü Software master Repository tabında epo tarafından kullanılan uzaktan kurulum paketleri ve güncelleştirme paketleri bulunur. Paketler buradan elle eklenebilir ve takip edilebilir. Sol alt taraftaki chek in package butonuna basarak elle indirmiş olduğunuz install paketlerinin epo ya tanımlanması sağlanılır. Check in package butonuna tıklandıktan sonra yükleyeceğiniz paketin tipi seçilerek gözat butonuyla sabit diskteki yeri gösterilir. Uzaktan kurulum paketlerini internetten indirdiğiniz haliyle zip uzantılı olarak göstermeniz gereklidir. Ürün bilgileri karşınıza gelecektir. Save butonuna bastığınız zaman ürün havuza eklenecektir.

7 Software tabı altından elle ya da görevler aracılığıyla yüklenmiş olan; epo tarafından uzaktan kurulumu yapılabilecek ürünlerle diğer güncelleştirme paketleri versiyonlarıyla takip edilebilir. Uzaktan kurulum paketlerinin buradan eklenmesi ürünün dağıtımının yapılması için yeterlidir ancak yönetiminin yapılması için yönetim ara yüzlerinin ekli olması gerekir. Bu da extension tabı altından yapılabilir. Menü software altından extension tabından yönetim arayüzlerini listelenebilir ve yüklenebilir. Bazı ürünlerin orijinal olarak yönetim ara yüzleri zaten eklidir bunlar listeden görülebilir. Listede olmayan ürünler install extension düğmesine tıklayarak yüklenebilir. Gerekli olan zip uzantılı yönetim ara yüzü dosyası bazı ürünlerde indirdiğiniz zipli dosyanın içerisinde ayrı bir zip dosyasında halinde bulunur. Bazı ürünlerde ise indirme merkezimizde ayrı bir dosya halinde bulunabilir. Yerini gösterdikten sonra gelen bilgi sayfasını onaylarsanız ürün listeye eklenecektir.

8 Kurulum sihirbazında next diyerek bir sonraki kısım sistemlerin epo konsoluna tanıtılmasına geçiyoruz. Sağ alttaki next butonu ile ileri dediğimizde Active Directory ile entegre etmek mi istiyoruz yoksa elle mi tanımlama yapacağız bunu seçiyoruz. Eğer manual seçersek karşımıza ekleyebileceğimiz sistemlere göz atabileceğimiz bir ekran gelecektir. Burada Browse butonu üzerinden yüklemek istediğimiz sistemleri seçerek System Tree ekranında ki sistem yapısına bilgisayar bilgisi eklenecektir. Ancak bu aşamada yönetim için gerekli olan McAfee agent yüklemesi yapılmaz. Yine bir diğer seçenek AD sync üzeriden ilerlenirse System Tree yapısına eklenecek sistemlerin bilgileri Active Directory üzerinden çekilecektir. Bu seçeneğin manual yönteme göre sağlayacağı en büyük avantaj ise bu entegrasyonun sizin belirleyeceğiniz aralıkla tekrarlanabilir olmasıdır. Tabi ki ek olarak AD üzerinde ki container yapınızın da taşınması mümkün olacaktır. Karşımıza çıkan sayfada Active Directory'i seçtikten sonra Synchronize Seçeneğinde AD ağaç yapınızdaki container yapısıyla birlikte comtuper accountlarını alacağınızı (Systems and container structure ) yada sadece computer accountlarını my organization grubunun altına düz bir şekilde alacağınızı (systems only) belirleyebilirsiniz. Systems that exist elsewhere in the System Tree seçim kısmında ise tekrar eden senkronizasyon işlemleri sırasında daha önceden epo konsoluna eklenmiş sistemlerin yer değiştirmesi durumunda ne yapılması gerektiğini seçtiğimiz kısımdır. Buna göre ilk seçenekte sistemin eskiden içinde bulunduğu grupta ve yeni taşındığı grupta birer kopyası tutulur. İkinci seçenekte AD üzerinde yeni yeri neresi olursa olsun sistem epo konsolunda dahil olduğu grupta kalmaya devam

9 eder. Son seçenek ise yeni dahil olduğu gruba sistem taşınır. Yani epo sistem yapısı AD sistem yapısını takip eder. Active Directory domain: LDAP server yada AD server sistem adı bilgisi girdikten sonra AD server üzerinde liste sorgulayabilmek amaçlı admin yetkisine sahip kimlik bilgileri doldurulmalıdır. Container seçim kısmına Add butonu ile AD ağaç yapınızdan istediğiniz container yada containerları epoya eklenmek üzere seçebilirsiniz. Exclude empty containers kutusunu işaretlerseniz seçtiğiniz container grubu altında içinde bilgisayar hesabı olmayan containerlar epo tarafından çekilmez ve ilgili gruplar epo sistem yapısına eklenmez. Exeption kısmında ise seçtiğiniz container altında almak istemediğiniz sistem hesabı yada containerları ayırabilirsiniz. Bunun için önce y Makinelerin domain listesinden çekilmesi yönetim hakkını getirmez bu yüzden sistemlerin epo tarafından yönetilebilmesi için sistemlere McAfee agent programı yüklenmelidir. Push Agent seçim kısmı bu amaçla vardır ancak bu kısım kurulum sihirbazı üzerinde pasif gelir. Sonraki kısımda sistemlerin AD üzerinden kaldırılıdıklarında epo konsolundan da silinmesi isteyip istemediğinizi sorar. Bir alttaki kutucuk ise epo

10 üzerinden kaldırılan bu sistemin üzerinden varsa agentının da kaldırılmasını sağlar. Alttaki iki seçenekle AD senkronizasyonu ile eklenmiş yada yeni eklenecek sistemlere etiket bilgisi ekleyebilmeniz içindir. Synchronize Now butonu ile AD listenizin epo system tree ile senkronizasyonunu sağlayabilirsiniz. Senkronizasyon sonrasında seçilen containerlar altında sistem bilgileri AD listesinden epoya çekilecektir. Ancak Push Agent seçim kısmında McAfee Agent yüklemesi ayarlanmadığı için sistemler unmanaged olarak gelecektir. Agent yükleme işlemi kurulum sihirbazının son aşaması software deployment kısmında yapılmaktadır. Kurulum sihirbazının bu aşamasın da Active Directory senkronizasyonu ile ilgili ayarlar istenildiği zaman epo menü / system tree altında sol taraftaki system tree yapısında senkronize edilmek istenilen grup seçildikten sonra sağ tarafta Group details seçilerek Synchronization type kısmında edit diyerek elle ayarlanılabilir. AD senkronizasyonu belirli zamanlarda bir yapılabileceği için AD listesine eklene yeni sistemlerin otomatik olarak epo system tree altına çekilip tercih edilirse otomatik agent yüklemeside yaptırılabilir. Ancak sihirbaz ile ayarlar yapılırken Push Agent kısmının pasif geldiğini belirtmiştik. Buna göre bu senkronizasyon sırasında otomatik agent yüklemesi istiyorsanız group details kısmından edit diyerek push agent kısmını konfigure etmeniz gerekmektedir. Syncronize and save dedikten sonra karşımıza bilgi olarak epo menü / Automation / Server task altında yeni bir görev yaratarak bu görevde action kısmında Active Directory Synchronization/ NT Domain seçerek sizin belirlediğiniz zamanlarla bu senkronizasyonun tekrar tekrar yapılabileceğinin bilgisi verilmektedir. Kurulum sihirbazının dışında yeni sistem ekleme ve var olan sistemleri yönetmek için epo menü / Systems / System Tree alanını kullanabilirsiniz. Systems tabı sunucularınızı ve istemcilerinizi gördüğünüz kısımdır. Sistemlerin eklenmesi, görev ve politika verilmesi gibi yönetimler bu tab altından yapılır. My Organization sistem ağacında en üst katmandır. Yeni bir sistem oluşturulan gruplar içinde eklenen sistemin özellikleriyle eşleştirilen bir sınıflandırma bilgisi bulunamadığı zaman konumlandırılmak üzere Lost&Found un altına eklenir.

11 Lost&Found adı değiştirilemez, silinemez, sınıflandırma bilgisi girilemez. System tree actions menüsü üzerinden New Subgroup butonu ile solda seçili grubun altında istenildiği sayıda alt grup oluşturulabilir. Örnek olarak İstanbul ve İzmir gibi coğrafik yerlerine göre departmanlarına göre yetki farklılıklarına göre gruplar yaratılabilir. Group details sekmesinde actions menüsü altından silme, taşıma ve isim değiştirme gibi çeşitli işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca sol menüde sürükle bırak ilede grup taşıması yapabilirsiniz. Oluşturduğumuz klasörlerde epo tarafından yönetilen (agent yüklü) sistemlerin gruplar altında dağılımları yönetilebilir. Bu işlem grup sekmesi altıda Sorting Criteria kısmından editlenir. İster ip olarak ister etiket (tag) olarak (defaultta tanımlı etiketler server ve iş istasyonlarıdır) sistemlerin istediğiniz

12 dağılıma uymaları sağlanabilir. Örneğin bir gruba server bir başka gruba iş istasyonları atanabilir. Yada bir ip aralığı tanımlanabilir. İsterseniz kendi etiketiniz de yaratılabilir. Bunun için epo menü / Systems / Tag Catalog altından New Tag butonu ile epo4.0 mevcut kriterler arasından istediğiniz kadar koşul istediğiniz şartlarla uygulanabilir. Örnek olarak taşınabilir bilgisayarlar ayrı bir grupta toplanmak istenebilir yada farklı politikalar uygulanması istenebilir. Sistemlerinizi epo ya eklemenin bir yoluda Systems ekranında New System butonudur. Buna bastığınızda karşınıza aşağıdaki ekran gelecektir. Ekranda ekleme seçenekleriniz şu şekildedir.

13 Sistemi ekle, agentı yükle, sistemi şu an geçerli olan gruba ekle (new system butonuna bastığımız zaman grup listesinde seçili olan grup geçerli gruptur.) Sistemi ekle, agentı yükle sistem sıralama ölçütlerine uyarak konumlandırılsın Sistemi geçerli gruba ekle fakat agent yükleme Agent yükleme paketi oluştur Daha önceden dışa-verilerek oluşturulmuş bir listeden al agent yükleme New Systems ekranından Target systems kısmından Browse seçeneğinden domain seçimi yapılır. Belirtilen konum altındaki sistemlerin listesinden istediğiniz sistemleri seçebilirsiniz. Systems in Selected Domain kutusu sayfanın tamamını seçmenizi sağlayacaktır.

14 İsterseniz New Systems`a bastıktan sonra Create and download installation package diyerek agent yükleme paketi de oluşturabilirsiniz. Bu paketi önce sabit diske kaydedersiniz. Framepkg ismine tıkladığınız zaman sabit diskte istediğiniz konuma paketi kaydedersiniz. Bu paketi herhangi bir makinenin lokalinde çalıştırırsak lokalden agent makineye yüklenecek o makine kendini getirip epo ya ekleyecektir. Kurulum sihirbazında devam ettiğimizde Policy Configuration - Politika yapılandırması sayfasına geçeriz.

15 Eğer varsayılan politika ayarları ile devam edecekseniz Accept Defaults diyerek bu adımı atlayabilirsiniz. Configure Policy derseniz sizi Policy Catalog ekranına yönlendirecektir. Policy Catalog ekranına sihirbaz haricinde epo menü / Policy / Policy Catalog altından da ulaşılabilir. Lisansınız dahilinde kullanacağız ürünlere ait politika ayarlarınızı Product kısmından ilgili ürünü seçerek yapabilirisiniz. Product menüsünde yöneteceğiniz ürünü görebilmeniz için ürün eklenmesi anlatırken belirtildiği üzere epo menü / Software / Extension altında ilgili ürünün extension dosyası tanıtılmış olmalıdır. Ürünlerin özellikleri yönetim kolaylığı sağlamak adına kategorize edilmiştir. Category kısmından ilgili kategori seçilerek sadece o kategori için yaratılmış politikalar değiştirilebilir, yenileri oluşturulabilir. Örnek olarak VirusScan Enterprise in (VSE) özelliklerinin kullanıcı tarafından geçici bile olsa değiştirebilmesini istemiyorsanız parola koruması oluşturmak istenebilir. Bu özellik General Options Policies altındadır. Varsayılan olarak her kategori için 2 adet politika görebilirsiniz. Bunalardan birisi McAfee default silinemez değiştirilemez bir politikadır. İstediğiniz her zaman bu politikadan bir kopya çıkartarak varsayılan ayarlarda bir politika yaratmanız mümkündür. Diğer politika My Default ise silinebilir değiştirilebilir ve varsayılan olarak System Tree'de My Organization üst grubunda atanmış politikadır. Yani siz başka politika atamadığınız sürece tüm sistemlerinizde My default geçerli durumdadır. Başlangıç olarak McAfee Default ve My Default politikaları birebir

16 aynıdır. My Default geçerli politika olduğu için onun üzerinde yapılan değişiklikler sistemlerde başka bir atama işlemi olmaksızın geçerli olacaktır. My default'un ismi üzerine tıklayarak özelliklerine girebilirsiniz. "Settings for" kısmında tüm VSE politikaları için geçerli olan workstation ve server ayrımını görebilirsiniz. Politikada yaptığınız ayarları server/client işletim sistemleri için ayrı ayrı yapmanız gerekir. Workstation sistemleri ilgili politikanın workstation tarafındaki kurallara göre politika uygular; server, server tarafına göre. Örneğimize göre Password Options Tabından parola atadığımızda workstation seçili iken parola atadığımız ve server tarafı için aynı işlemi tekrar etmediğimiz için My Default politikasını kullanan sistemlerden işletim sistemi server olanlara parola atanmamış; olmayanlara atanmış olacaktır. Tabi ki politika farklılıklarına göre farklı sistemlere farklı politikalar atamanız mümkündür. Herhangi bir politikada seçeneğinde Duplicate derseniz belirteceğiniz isimle o politikanın bir kopyasını çıkartacaktır. Daha sonra bu yeni politikanızda istediğiniz değişikliği yaparak sadece bu değişikliğin geçerli olmasını istediğiniz sistemlere atama yapabilirsiniz. Örnek amaçlı Test1 ve Test2 isimli iki farklı politika kopyalayarak istenilen değişiklikleri uyguladık. Politikaların nerelerde atalı olduğunu "Assingments" sekmesi altından görülebilir ve yeni yaratılan politikalar şu an herhangi bir yerde atalı durumda değil. System Tree tabından aynı zamanda epo

17 tarafından yönetilen sistemlerin görev ve politika atamaları da yapılmaktadır. Politika ataması için System Tree Assined Policies kısmından yine atamasını yapmak istediğiniz ürünü seçiniz. Sol System Tree ağacında hangi grup seçili ise yaptığınız atamalar o grubu etkileyecektir. Örneğimizi General Options üzerinde yaptığımız için onun sırasında "Edit Assignment" üzerine tıklayınız. Burda " Break inheritance and assign the policy and settings below" seçeneği seçili iken o gruba özel politika seçimi yapabilirsiniz. İstediğiniz politikayı bu şekilde istediğiniz gruba atayabildiğiniz gibi ; tekil sistemlerede farklı politikalar uygulamanız mümkündür. Bunun için System tree ekranında, Systems tabında tek bir makineyi seçerek

18 actions menüsünden modify policies on single system diyerek tek bir makineye özel politika ayarlaması yapılabilir. Atama yine aynı şekilde yapılmaktadır. System Tree / Assigned policies sayfasına döndüğümüzdesol taraftan en üst grup my organization seçili iken "Broken Inheritance" başlığı altında farklı politika atadığımız General Options Policies kısmında 2 adet farklı politika kullanan birim olduğu gösterilmekte. Bunun detayına girdiğimizde değişiklik yaptığımız grup ve sistemi bize listelemekte. Böylece üstten aşağıya doğru yapılan değişikler takip edilebilmektedir. Ayrıca istenirse üst gruptan alt grup/sistem için yapılan değişikliğin üst grubun kullandığı politikaya döndürülmesi "Reset Inheritance" butonu ile mümkündür.

19 Sihirbazın bir sonra ki aşaması Software Updating kısmında sistemlerinizin epo tarafından güncel tutulabilmesi için gerekli olan görevi yazmamızı sağlar. Eğer Create Default derseniz her gün öğlen 12:00de bir defa yapılmak üzere bir update görevi oluşturulacaktır. Eğer Set Task Schedule derseniz bu görevin zamanlamasını değiştirmeniz mümkün olacaktır. "Set Task Schedule" ile bu görevin zamanlamasını ayarlamanızda mümkün. Yine sihirbaz sonrasında Görev atmalarını System Tree altında Assigned Client Task kısmından ve yönetimlerini epo menü / Policy / Client Task Catalog altından yapmak mümkündür. Bir gruba yada tekil sisteme görev ataması yapmak mümkündür. System Tree tabından Assigned Client Tasks'a geldiğimizde sol tarafta hangi grup seçiliyse yazılan görev o ve onun alt grupları için geçerli olacaktır. My Organization en üst grup olduğundan o seviyede yazılan görevler bütün sistemlerde geçerli olacaktır. Client Task tabından New Task diyerek yeni bir görev yaratılabilir.zaten sihirbazın bizi getirdiği nokta burasıdır. Güncelleme görevi McAfee Agent ürününe ait bir görev olduğu için Product kısmından onu; güncelleme ayarlanmak istendiği için Task Type kısmında Product Update'i ve Task Name kısmından da update için yaratılmış görev otomatik olarak seçili gelir.biz Next butonu ile zamanlama (Schedule) sayfasına geçebiliriz.

20 Schedule Status kısmından görevin geçerli olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Schedule Type kısmından görevin ne kadar zamanda bir tekrarlanacağını belirleyebilirsiniz. Effective period altından ne kadar süre geçerli olacağını belirleyebilirsiniz. Start time kısmında saat değişkenini belirleyebilirsiniz. Bu tek bir saat yada x saaten y saate kadar z aralıklarla gibi farklı girişler yapılabilecek bir alandır. Options kısmında ise sırasıyla şu seçenekler vardır. X süre boyunca görev tamamlanamazsa durdur Görevi alan sistemlerde görevi X süreye yayarak başlat Tamamlanamayan görevi X süre sonra yeniden başlat Next butonu ile ilerlediğimizde yazmış olduğumuz güncelleme görevinin özet bilgisini gözlemleyebilir ve onaylayabiliriz.

21 Sihirbazın son aşamasında System Selection kısmında atladığımız McAfee Agent yüklemesi ve Software Selection kısmında tanıttığımız ürünlerin sistemlere gönderilmesini sağlayacağız. Öncelikle McAfee Agent yüklemesi yapmak istediğimiz grubu seçiyoruz. System selection kısmında Active Directory üzerinden çektiğimiz tüm yapıyı burda görebileceksiniz. McAfee Agent yüklemesi yapacağımız ilgili grubu seçtikten sonra Next diyoruz.

22 Deploy McAfee Agent sayfası karşımıza geldi. İstediğiniz zaman System Tree üzerinde sistem yada sistemler seçerek Actions / Agent / Deploy Agent seçeneği ile yine aynı ekran üzerinden McAfee Agent yüklemesi yapmak mümkün olacaktır. Yine aynı sayfa karşınıza AD senkronizasyonunda Push Agent seçeneği altında da gelecektir. Eğer kurulumu sihirbaz üzerinden yaptıysanız ve AD senkronizasyonu kullanacaksanız; sistemlerinizin epo konsolunda otomatik olarak yönetilebilir olması için AD senkronizasyonunda Push Agent ayarlanmış olmalıdır. Bu kısma System Tree / sol tarafta AD ile senkronizasyonu sağlanmış grup seçili iken Grup Details / Synchronization type / edit altında Push Agent configure settings diyerek gelebilirsiniz. Bu sayfada özellikle AD senkronizasyonu için McAfee Agent yükleme ayarlarını yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi Installation Options kısmıdır. Burada ilk seçenek sadece McAfee Agent yüklü olmayan sistemlere yükleme yapılmalı, ikinci seçenek ise McAfee Agent yüklü olsa bile üzerine yazmaya denemeli şeklindedir ve AD senkronizasyonu altında ilk seçenek seçilmelidir ki her AD senkronu sırasında sadece yönetilemeyen bilgisayarlara McAfee agent gönderilsin.

23 Sihirbazda ilerlediğimizde Software Selection kısmında tanıttığımız ürünlerin listelendiği Software Deployment ekranı karşınıza gelecektir. Burada listeden seçtiğiniz ürünler yine otomatik olarak görevleştirilir. Deploy dediğimizde Sihirbazı tamamlamış oluruz.

24 Ürün yükleme görevi de tıpkı güncelleme görevi gibi McAfee Agent'a ait bir görev tipidir. Sihirbaz haricinde System Tree altında Assigned Client Task kısmından ve yönetimini epo menü / Policy / Client Task Catalog altından yapmak mümkündür. New Client Task Assignment kısmından Ürün yükleme taskını elle de oluşturabiliriz. Product kısmından yazacağımız görevi yapacak ürünü; ürün yüklemesi yapılmak istendiği için Task Type kısmında Product Deployment'i seçeriz. Task name kısmında eğer daha önceden yazılmış bir task varsa bunu görebiliriz ve View Selected Task dersekte içeriğini görmemiz mümkün olur. Ancak daha önceden yazılmış tasklarda değişiklik yapacaksanız bunu Client task kısmından yapabilirsiniz. Yeni bir task oluşturacaksanız Create New Task diyebilirsiniz.

25 Yüklemek istediğiniz ürünleri listeden seçebilirsiniz. Master Repository tabında install olarak gözüken bütün ürünler buradan seçilebilir olacaktır. Ürünü seçtikten sonra (+) butonu ile birden fazla ürünü aynı görev ile yükleyebilirsiniz. Buradan yükleme yapıldığı gibi install yerine remove seçilirse kaldırmada yapılabilir. Run at every policy enforcement seçeneği agent ın bu görevi her politika kontrolünde bunuda kontrol etmek isteyip istemediğinizi sorgular. Varsayılan politikasında McAfee Agent her 60 dakikada bir epo ile haberleşip yeni bir görev ve politika varmı diye kontrol eder. Her 5 dakikada bir ise epodan aldığı bu politikaları lokalde kontrol eder. Run at every policy enforcement seçeneği seçilmişse orijinal agent politikasıyla bu görevi her 5 dakikada bir kontrol eder seçilmezse her 60 dakikada bir kontrol eder. Save diyerek bu yeni taskı kaydedebilir ve Task Name kısmında bu yeni Taskı seçerek Next diyebilirsiniz.

26 Karşınıza daha öncede açıkladığımız zamanlama ekranı çıkacaktır. Burdan ürünlerin yüklenmesini istediğiniz zamanı seçerek taskı kaydedebilirsiniz. Run Immediately hemen manası taşır. Schedule status enable olmazsa görev geçerli sayılmaz; hangi zaman verilirse verilsin görev yapılmaz. Belirttiğimiz gibi varsayılan agent politikasında epo tarafında yapılan değişiklikler her 60 dakikada bir kontrol edilir. Yapmış olduğunuz değişikliğin client tarafından hemen alınmasını istiyorsanız System Tree altında ilgili clientları seçerek wake up agent diyerek görevin hemen yollanması sağlanabilir.

27 Agent ları epoya çağırılmazsa bile varsayılan politika ile 60 dakika içinde bu görevler zaten kullanıcılara ulaşır. Agentlar epo ile haberleşirken hem yeni görevleri hem politika değişikliklerini kontrol edip sistem tarafına taşırlar. Randomization kısmından kalabalık networklerde zamana yayılarak yollanmak istenebilir. Client Task Catalog altından ise yeni görevler yaratabilir, daha önceden yaratılmış görevleri düzenleyebilir, görevleri silebilir ve kopyalayabilirsiniz. Örnek olarak Virusscan Enterprise 8.8 için On-Demand Scan görevi yazalım.

28 On Demand altında new task, task type seçip ok diyelim. Zamanlı tarama görevi sırasında taranacak yerleri seçiyoruz.

29 Taranacak öğe tiplerine karar veriyoruz. Tarama dışında tutacağımız yerleri belirliyoruz.

30 Virus yada spyware bulunması durumundaki aksiyonları belirliyoruz. Performance Tabında erteleme seçeneklerine karar verebilirsiniz. System Utilization kısmında tarama yapılırken kullanılacak sistem kaynağı miktarını belirleyebilirsiniz. McAfee Artemis (GTI) özelliği ile henüz DAT güncellemesi yapılmamış malware yazılımları tespit edip güvenlik sağlamak mümkündür.

31 Sistem lokalinde tutulacak olan raporla ilgili parametreleri belirtebilirsiniz. İşletim sistemi server ve client işletim sistemi olmasına göre bu görevin çalışacağı sistemleri seçebilirsiniz. Sadece workstation seçeneğini seçerseniz bu taskı server işletim sistemli bir makineye atasanız dahi çalışmayacaktır. Görevin belirli bir user ile çalıştırılmasını sağlayabilirsiniz.

32 Save dediğiniz Task oluşturulacaktır. Bu taskı server işletim sistemi olmayan makineler için yazdığımıza göre serverlar için ayrı bir task yazmak gerekebilir. Bunu sıfırdan yazmak yerine daha önceki bir tasktan Duplicate butonu ile kopyalayabilirsiniz. Daha sonra bu kopyaladığınız taskı düzenleyerek serverlar için geçerli hale getirebilirsiniz. Assign butonuna basarak yazmış olduğunuz taskı istediğiniz gruba atayabilirsiniz.

33 Bu sizi yine Client Task Assignment tabına götürecektir ve burdan zamanlamasını da belirleyerek görev atamasını yapabilirsiniz. epo tarafında çalışacak görevleri ; epo menü / Automation /Server Task tabından hazır görevleri editleyerek enable ederek ve new task butonu ile yeni görevler oluşturarak ayarlanabilir.

34 Örnek olarak Active Directory senkronizasyonunun düzenli aralıklarla yapılması sağlanabilir. Yeni bir makinenin domaine dahil edilmesi durumunda bu sistemleri elle eklenmeden domain listesinden çekilmesi mümkündür. Yeni bir görev oluşturulmak istenildiğinde Actions tabında menü listesinden istenilen görev seçilir. İstenirse aynı görev yapısı içinde birden fazla görevde sağ taraftaki artı tuşu aracılığıyla verilebilir. Her görevin özelliği alt kısmından ayarlanabilir. Burdaki görevlerden ihtiyaca yönelik olarak kendi görevleriniz yaratmanız mümkündür. Örneğin Purge ile başlayan tasklar ilgili logların temizlenmesini; Run Query ise Query tabında yarattığınız raporların çalıştırılmasını sağlar. AD senkronizasyonu için Active Directory/NT Domain Synchronization seçelim. Senkronizyon için belirli bir grup yada tamamı seçilebilir.

35 Ne kadar zaman aralığıyla tekrar tekrar kontrolünün yapılmasını istendiğini Schedule tabından seçebiliriz. (+) ve (-) tuşları ile birden fazla zamanlamayla da görevin çalıştırılması sağlanabilir. Next butonuna bastığınızda karşınıza görevin ayarlarının özeti gelecektir. Bu bilgiler doğruysa save butonu ile kaydedebilirsiniz.

36 Önemli bir örnek olarak update master repository görevi edit butonuyla açılarak ayarlarının değiştirilmesi sağlanabilir. Bu görev McAfee serverlarından güncel virüs imza dosyalarının, ürün yamalarının epo server a indirilmesi işlemini gerçekleştirir. Yine bu görevin de ayarları alt kısmında görüntülenecektir. Buradan McAfee nin http ya ftp site seçimi yapılabilir ve indirilebilecek güncelleştirmeler seçilebilir.all packages seçilirse bütün güncelleştirme paketleri ayarlanan her görev çalışma zamanından kontrol edilerek güncellenecektir. Selected packages derseniz karşınıza indirebileceğiniz update dosyalarının listesi gelir. Seçmeli olarak buradan size gerekli dosyalar işaretlenebilir. Zamanlamayı da ayarlayarak kayıt edebilirsiniz.

37 Çalışan server görevlerini epo menü / Automation /Server Task Log altından takip edilebilirsiniz. Raporlama olarak orijinalden hazır olarak gelen sorguları kullanabileceğiniz gibi kendinize özel sorgularda yaratabilirsiniz. epo menü / Reporting / Queries&Reports tabından New diyerek yeni bir sorgu oluşturabilirsiniz.

38 Sorgularınızı birçok özellik grubu içinden farklı sonuç tiplerine göre yaratabilirsiniz. Örnek olarak server işletim sistemli makinelerde bulunmuş virüsler için bir rapor oluşturalım. epo birçok farklı tipte grafiksel rapor hazırlama şansını bizlere sunmaktadır.

39 Örnek olarak detaylı bir table tipi rapor hazırlayalım. Raporun sıralanış ölçütü Sort By kısmından seçilerek azalan-artan seçimi yapılabilir. Available Colums kısmından raporda görmek istediğimiz sütunları oldukça fazla seçenek içinden belirleyerek ekleyebiliriz. Bu özellikler ürünleri tanımlarken kullandığımız extensionlarla birlikte epo'ya eklenir. Dolayısı ile eklediğiniz ürünlere göre detaylı seçenekler bu menüye gelecektir.

40 Gelecek sonuçlar içinden filtreleme yaparak tam olarak aradığımız rapora ulaşmamız mümkün. Run butonu ile sorgu çalıştırılır ve sonucu alınır. Daha sonrasında istenilen rapora ulaşılmamışsa tekrar Edit Query ile değişiklik yapıldıktan sonra Save ederek ilgili rapor kaydedilebilir. Bu raporlar server task altından run query görevi ayarlanarak belirlenen zamanlarda olarak alınabilir. Tabi ki bunun için epo menü / Configuration / Server Settings altından kullandığınız emai server bilgilerini " Server" tabından tanıtmanız gerekmektedir.

41 epo menü / User Management / Users altında epo konsolunu kullanacak kullanıcı hesaplarını yaratmanız / değiştirmeniz mümkündür. epo / menü / User Management / Permission Sets altından farklı hak ve yetkiler tanımlayıp, bunları User tabındaki kullanıcı hesaplarına atayabilirsiniz. Örneğin epo'ya sadece rapor okuma hakkıyla bağlanabilecek bir kullanıcı hesabını burdan yaratmanız mümkündür. Aynı zamanda Active Directory kullanıcılarıda epo konsol kullanıcısı olarak buradan eklenebilir.

McAfee epo da Ürün Yükseltme İşlemi

McAfee epo da Ürün Yükseltme İşlemi Yama Yükleme McAfee epo da Ürün Yükseltme Yama Yükleme İşlemi Amaç: Bu kaynakta McAfee Epo da bir ürünün nasıl yükseltileceği anlatılmaktadır. Örnek olarak ta McAfee Enterprise ViruScan 8.7 ye patch 4

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation Merhaba, bu yazımda client agent kurulumu ve ou yapılandırılmasından bahsedeceğim.sccm de client agent kurulum işlemini birden çok şekilde yapabilirsiniz. Microsoft tarafında belirtilen methodlar aşağıdadır.

Detaylı

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU

MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU MERAK MAIL SERVER ACTIVE DIRECTORY ENTEGRASYONU Bir domain ortamındaki kullanıcıların aynı kullanıcı adı ve parola bilgisiyle merak mail server içerisine entegre edilmesi için domain controller ve merak

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ ZİMBRA E-POSTA SİSTEMİ KULLANICI DOKÜMANI İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 EPOSTA SİSTEMİNE BAĞLANMA... 3 ESKİ E-POSTLAR... 5 YENİ KİŞİ VEYA GÖREV OLUŞTURMA... 6 MESAJ YAZMA... 6 KİŞİLER...

Detaylı

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu

Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Elektra Raporlama Sistemi Sunumu Raporlama Araçları Açıklamaları: 1-Seçilen nesneyi raporlar. 2-Yeni boş bir rapor eklemeyi sağlar. 3-Seçilen raporları düzenlemeyi sağlar. 4-Seçilen raporu siler. 5-Seçilen

Detaylı

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği

Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları. Windows Server 2012 Kurulum Seçenekleri. Windows Server 2012 Kurulum Adımları. Full GUI Kurulum Seçeneği Merhaba, Aşağıda hazırlamış olduğum dokümanda Windows Server 2012 işletim sistemi kurulumunu sizlerle paylaşacağım. Windows Server 2012 Kurulum Hazırlıkları Eğer elinizde bir Windows Server 2012 işletim

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ E-POSTA YARDIM BELGESİ Zimbra Webmail GENEL ÖZELLİKLER Zimbra yüksek performanslı bir e-posta programı olup, e-posta, adres defteri, takvim, görev listeleri ve web dokümanları gibi özelliklere sahip bir uygulamadır. e-posta

Detaylı

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb)

EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) EBA Dosya Uygulaması Kullanıcı Kılavuzu ( W eb) İçindekiler EBA Dosya Nedir?... 1 Kimler kullanabilir?... 2 Uygulama Ne işe Yarar?... 2 Sisteme internet üzerinden giriş nasıl yapılır?... 2 Yeni bir klasör

Detaylı

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek McAfee EPO 4.0 Yedek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Amaç Mcafee EPO 4.0 kurulum yedeğinin felaket kurtarma senaryonusa uygun şekilde alınması ve yeni bir makinada

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS)

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ (EBYS) AGENT KULLANIM DOKÜMANI HİZMETE ÖZEL 1/21 Rev. 1 İÇİNDEKİLER 1 İÇİNDEKİLER 2 1.1. AYARLAR... 3 1.2. YENİLE... 7 1.3. BİLDİRİM VE GÖREVLER... 9 1.4. ENVİSİON ANA

Detaylı

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu

Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Websense Content Gateway HTTPS tarama konfigurasyonu Ultasurf ve benzeri programların HTTPS tarama sayesinde bloklanması Amaç Websense in proxy tabanli cozumu Web Content Gateway in özellikleri arasında

Detaylı

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek

Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek Muayene olmamış sekmesinde seçili hasta üzerinde sağ klik Randevu Kabul ile Açılan Randevu Kabul İşlemleri ekranından hasta randevusu kabul edilerek muayeneye başlanır. Anamnez Toplu Metin sekmesinde kullanıcı

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri

DESTEK DOKÜMANI. Ürün : Tiger Enterprise/ Tiger Plus/ Go Plus/Go Bölüm : Kurulum İşlemleri LOGO PROGRAM KURULUMU VE AYARLARI Logo programlarının yüklemesi için kullanılacak,setup dosyaları ftp://download.logo.com.tr/ adresinden indirilerek yapılır. Örneğin Kobi ürünleri için; ftp://download.logo.com.tr/windows/kobi/guncel/go_plus/klasöründen

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma

GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma 1 / 15 GİB Portal deki Faturaları efinans Portal e Taşıma Geçmiş dönemden kalan faturalarınızı efinans Portal e yükleyerek efinans ın arşivleme hizmetinden 10 yıl boyunca faydalanabilirsiniz. efinans a

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

Kullanıcı Giriş Ekranı

Kullanıcı Giriş Ekranı KULLANIM KILAVUZU Kullanıcı Giriş Ekranı Programı ilk defa kurduysanız kullanıcı adınız ve şifreniz palmiye dir. Server a bağlanmak için server yazan kutuya tıklayınız. IP Numarası olarak Server IP Numarası

Detaylı

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

Primavera ve Doküman Yönetim Sistemi

Primavera ve Doküman Yönetim Sistemi Primavera ve Doküman Yönetim Sistemi P6 Web Access, doküman yönetimi becerisiyle güvenli bir ortamda dokümanları depolama, yönetme ve organize etme imkanı sağlar. Bir doküman, bilgisayarınızda yarattığınız

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU

T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BĠLĠġĠM HĠZMETLERĠ DAĠRESĠ MEZUN ÖĞRENCĠ SORGULAMA MODÜLÜ KULLANIM KILAVUZU TERME-2015 1. GĠRĠġ MOS modülü 6111 Sayılı Kanun Teşviki kanunu

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT

AKINSOFT. Eofis NetworkAdmin. AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008. Copyright 2008 AKINSOFT AKINSOFT EOfis NetworkAdmin Kurulumu Bilgi Notu Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 10.01.2008 1 - Çalışma Şekli Hakkında Kısa Bilgi modülü kısaca aşağıdaki işlemleri yapar. Bu özelliklerin çalışabilmesi

Detaylı

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU

ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU ÜSKÜDAR ÜNVERSİTESİ EBYS KULLANIM KILAVUZU 1. Sisteme Giriş Üsküdar EBYS sistemine giriş için, kullanıcı ismi ve şifre gereklidir. Kullanıcı İsmi: Bu alana, EBYS kullanıcı isminizi giriniz. Bu alan, eğer

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu

AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu AutoCAD Inventor 2011 Kurulumu Elinizdeki DVD lerden 1.sini, DVD-ROM sürücüsüne yerleştirdiğinizde kurulum otomatik olarak başlar. Eğer kurulum otomatik başlamazsa, DVD nin kök dizininde bulunan Setup.exe

Detaylı

Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi

Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi Kullanım Kılavuzu Faik Demirbaş Ankara 2010 2 Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi İçindekiler Giriş... 3 Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemine Giriş... 3 Menü İşlemleri...

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek.

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Ms SQL Veritabanı Nesneleri Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Öznur KARAKUŞOĞLU Yayın Tarihi 15.04.2004 Okunma Sayısı 1110 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Hedefler Veritabanı

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

MATLAB KURULUM KILAVUZU

MATLAB KURULUM KILAVUZU MATLAB KURULUM KILAVUZU 1- https://www.mathworks.com sitesine girerek Log In sekmesine tıklayın. 2- Daha önceden bir Mathworks hesabı oluşturmadıysanız Create Account diyerek yeni bir hesap oluşturun.

Detaylı

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

Control-Panel>User Accounts

Control-Panel>User Accounts Windows XP Professional bir bakıma Microsoft'un Windows NT4 Workstation ve Windows 2000 Professional yerine önerdiği işletim sistemidir. Bu nedenle aynı şekilde kullanıcı tanımlama ve güvenlik ayarları

Detaylı

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- freedcamp.com internet üzerinde online olarak proje yönetimini sağlayan bir sistemdir. Kullanıcılara değişik yetkilerin verilebildiği, görevler atanabildiği, dosya paylaşımının ve tartışma ortamlarının

Detaylı

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu

IPACK LADDER. Arayüz Dökümantasyonu IPACK LADDER Arayüz Dökümantasyonu I. Giriş Bu dökümantasyon IPack Ladder yazılımının arayüz kullanımını, kullanılan model ile ilişkilerini ve işlevsel açıklamaları kapsamak üzere hazırlanmıştır. II. Dökümantasyon

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu

Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Lisans Serverin Kurulumu ve Konfigürasyonu SSS Teknik Destek Kategori:Allplan->Teknik Destek ve Kurulum->SSS_Allplan_2016_Server_Lisans_Kurulumu Program: Allplan 2016 Tarih: 10.12.2015 Döküman-TN: İnternet:

Detaylı

Virtualaze Unify Kurulumu

Virtualaze Unify Kurulumu Kurulum öncesi dikkat edilecek hususlar Virtualaze Unify Kurulumu 1. Kurulumu yapmadan önce Windows güncelleştirmelerinin hepsini tamamlayınız. 2. İşletim sistemi domain de ise,domainden çıkarıp work gruba

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010

Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Kullanım Kılavuzu Milli Eğitim Bakanlığı 2010 Bu belge BT Sınıfı Etkinliklerinde Kullanılmak Üzere Hazırlanmıştır İÇİNDEKİLER GİRİŞ... 3 ÜYE (KAYIT) OLMA... 3 YÖNETİM PANELİ İŞLEMLERİ... 5 ŞABLON AYARLARI...

Detaylı

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz.

JOBCONTROL KURULUMU. 2 numaralı görüntüde kırmızı daire içerisine alınmış kısımda, bilgisayarınızın kaç bit olduğunu görebilirsiniz. JOBCONTROL KURULUMU JobControl kurulumu için, Windows işletim sistemi yüklü bir bilgisayara ihtiyaç vardır. Program kurulumundan önce, işletim sisteminizin 32 bit mi yoksa 64 bit mi olduğunu tespit etmeniz

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YENİ WEB SİTESİ BİRİM YETKİLİSİ WYS (WEB YÖNETİM SİSTEMİ) KULLANIM KLAVUZU

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YENİ WEB SİTESİ BİRİM YETKİLİSİ WYS (WEB YÖNETİM SİSTEMİ) KULLANIM KLAVUZU YENİ TASARIM KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YENİ WEB SİTESİ BİRİM YETKİLİSİ WYS (WEB YÖNETİM SİSTEMİ) KULLANIM KLAVUZU WYS : WEB YÖNETİM SİSTEMİ Wys yetkili olduğumuz birimin web sayfası ile ilgili her

Detaylı

AdverTech Dijital Tabela Yönetim Yazılımı Kullanım Klavuzu

AdverTech Dijital Tabela Yönetim Yazılımı Kullanım Klavuzu AdverTech Dijital Tabela Yönetim Yazılımı Kullanım Klavuzu 1. AdverTechDS Yönetim Paneline Giriş... 2 2. Hiyerarşi Tanımlama... 3 3. Kullanıcı Tanımlama... 4 4. Cihaz Tanımlama... 5 5. Cihaz Kurulumu...

Detaylı

AKINSOFT Franchise Server 2 Yardım Dokümanı

AKINSOFT Franchise Server 2 Yardım Dokümanı AKINSOFT Franchise Server 2 Yardım Dokümanı Doküman Versiyon: 01.02.02 Tarih: 03.03.2015 1 1. ÇALIŞMA SİSTEMİ HAKKINDA BİLGİ Franchise Server 2 programı; Franchising veren veya bağımsız birimlerinin satış

Detaylı

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu

VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi. K12Net Veli Yardım Kılavuzu VKV Koç Özel İlkokulu, Ortaokulu ve Lisesi KNet Veli Yardım Kılavuzu KNet e Erişim KNet Erişim Bilgilerini Güncelleme KNet te Öğrenci Bilgilerini Görüntüleme KNet Ekran Ara Yüzünü Özelleştirme KNet te

Detaylı

BitTorrent İstemci Kullanımı

BitTorrent İstemci Kullanımı BitTorrent İstemci Kullanımı Değerli Müşterimiz, BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer eşten eşe (P2P) paylaşım programlarından

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

E-İMZA KULLANIM KILAVUZU

E-İMZA KULLANIM KILAVUZU E-İMZA KULLANIM KILAVUZU E-İmza Yazılımının Kurulumu (etoken / SafeNet) İşletim Sisteminizle ilgili detaylı bilgilere «Masaüstünde ya da Başlat Menüsünde yer alan «Bilgisayarım / My Computer» ikonuna sağ

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ(TKYS)KULLANMA KILAVUZU

TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ(TKYS)KULLANMA KILAVUZU TAŞINIR KAYIT VE YÖNETİM SİSTEMİ(TKYS)KULLANMA KILAVUZU (Orta Anadolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü nce hazırlanmıştır) Taşınır Kayıt ve Yönetim Sistemi sayfası, en iyi Mozilla Firefox tarayıcısında

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

Resimdeki alandan tarih aralığı belirterek de (testlerin hasta hesabına aktarıldığı tarihi baz alır). İstek yapılan hasta listesine ulaşabilirsiniz.

Resimdeki alandan tarih aralığı belirterek de (testlerin hasta hesabına aktarıldığı tarihi baz alır). İstek yapılan hasta listesine ulaşabilirsiniz. LABORATUAR MODÜLÜ GENEL İŞLEYİŞ Meddata laboratuar modülünde hastalarınızı dosya numarasıyla onaylı işlemleri id numarasıyla kolaylıkla erişebilirsiniz. Bunun için ilgili alanlara numaraları girip enter

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ. BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI. AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ. BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI. AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNĠVERSĠTESĠ BĠLGĠ ĠġLEM DAĠRE BAġKANLIĞI AKADEMĠK PERSONEL KĠġĠSEL WEB SAYFASI KULLANIM KILAVUZU MUKWEB ĠÇĠNDEKĠLER TABLOSU 1. GENEL BĠLGĠLER... 1 2. Ana Sayfa... 4 3. MukWeb Sayfaları...

Detaylı

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI

BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI BEŞHEKİM GRUP AYBEL YAZILIM İBYS PROGRAMI KULLANIMI PROGRAM İNDİRME : Beşhekim grup Aybel Yazılım İbys programımızı http://aybelsoft.com/uploads/aybelsoft-ibys.rar linkinden programı indirebilirsiniz.

Detaylı

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak.

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak. Windows Server 2008 R2 İle Active Directory Domain Servislerinde Gelen Yenilikler Active Directory Administrative Center (Active Directory Yönetim Merkezi) Hepimizin heyecanla beklediği ve ilk beta versiyonlarından

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi

Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri. Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Anadolu Üniversitesi Sınav Hizmetleri Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi Anadolu Üniversitesi Sınav Sistemi Genel Bilgi... 2 Giriş İşlemleri... 2 Sınav Seçme... 4 Bina Bilgileri... 5 Bina Ekleme...

Detaylı

Useroam Kurulum Rehberi

Useroam Kurulum Rehberi Useroam Kurulum Rehberi User roaming service İndirme Useroam güncel sürümünü www.useroam adresinden indirebilirsiniz. İndirmiş olduğunuz iso dosyasını Useroam ürününü kuracağınız platforma taşıyınız. Vmware

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ

ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ ORDU ÜNİVERSİTESİ E-POSTA KULLANIM ÖZELLİKLERİ E-posta sunucusuna erişmek için http://posta.odu.edu.tr/ adresini kullanınız. E-posta giriş ekranında adınıza tanımlanan kullanıcı adı (@odu.edu.tr uzantısı

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr

KULLANIM KILAVUZU. Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr KULLANIM KILAVUZU Reserve Online Reservation Systems www.reserve.com.tr RESERVE ONLİNE REZERVASYON YAZILIMI KULLANIM KİTABI...3 ADMİN PANELİ... 3 Admin Panel Giriş (Login)... 3 Yönetim Paneli... 3 OTEL

Detaylı

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI

ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI ICATT ÇEVİRİ UYGULAMASI SİSTEM MİMARİSİ VE VERİTABANI TASARIMI İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 1.1. KAPSAM 1.2. SİSTEM ÖZETİ 1.3. DOKÜMAN ÖZETİ 2. ÇALIŞMA KONSEPTİ 2.1. Yeni Kullanıcı Oluşturmak 2.2. Şirket Bilgilerini

Detaylı

Network üzerinde MATLAB kurulması

Network üzerinde MATLAB kurulması Network üzerinde MATLAB kurulması MATLAB&Simulink www.figes.com.tr Bir network üzerinde MATLAB ın kurulmasına başlanmadan önce bir network lisansı açılması ve bunun için de kurulum yapılacak sunucunun

Detaylı

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır;

KABLOLU AĞLAR. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini etkinleştirmek için aşağıdaki temel yapılandırma yapılır; KABLOLU AĞLAR SWITCH AYARLARI 1.1. Switch konfigürasyonuna başlamadan önce, herhangi olumsuz bir duruma karşın switch konfigürasyonunun yedeği alınması önerilmektedir. 1.2. Switch tarafında 802.1x desteğini

Detaylı

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu

Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Turgut Özal Üniversitesi WEB Sitesi Kullanım Kılavuzu Temmuz 2012 Turgut Özal Üniversitesi web sitesi yönetim paneline aşağıdaki link yardımıyla ulaşabiliriz. http://www.turgutozal.edu.tr/webmin/ Karşımıza

Detaylı

Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı

Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı Kurumsal Grup E-Posta Eğitim Dokümanı Bu Eğitim Dokümanı Bilişim Merkezi Modelleme Grubu Öğrencileri Tarafından Hazırlanmıştır. İçindekiler Kurumsal Grup E-Posta Nedir?... 2 Amaçlar... 3 1. Liste Talebinde

Detaylı

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI

ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI ASELSAN TEDARİKÇİ PORTALI KALİTE SÜREÇLERİ DOKÜMANI Versiyon: 2 Tarih: 28.09.2017 1 İçindekiler 1. Sisteme Giriş... 3 2. Geri Bildirim Süreci... 4 2.1. Geri bildirim oluşturma... 6 3. Denetim Talebi...

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

Admin. Admin.

Admin. Admin. Admin İçindekiler VeduBox Admin... 3 Ana Sayfa... 3 Ayarlar... 3 Genel... 3 Ödeme... 4 Ders... 4 Sms-Email... 4 Diğer... 5 Şube Yetkilileri... 5 Öğretmenler... 5 Kullanıcı İşlemleri... 5 Şubeler... 5 Şube

Detaylı

LOGİN EKRANI. Şekil -1

LOGİN EKRANI. Şekil -1 LOGİN EKRANI Yönetim paneline ilk giriş ekranıdır, size verilen kullanıcı adı ve parola girilerek yönetim paneline giriş yapılır. Şifresiz girilemez, şifrenizi unuttunuz yada kaybettiniz ise lütfen PRO.GEN

Detaylı

INTERRA SIP SERVER KULLANIM KLAVUZU

INTERRA SIP SERVER KULLANIM KLAVUZU INTERRA SIP SERVER KULLANIM KLAVUZU KLAVUZA GENEL BAKIŞ Bu kılavuz Interra Sip Server ürününün kurulması ve ayarlarının yapılması için gerekli bilgileri içermektedir. Lütfen ürünü kullanmaya başlamadan

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu

SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu SGK Otomasyon Tanıtım ve Kullanım Kılavuzu İçindekiler 1.Bölüm:............................ Programın Amacı ve Size Katacakları 2.Bölüm:........................... Programın Genel Özellikleri 3.Bölüm:............................

Detaylı

AutoCAD 2013 Network Versiyonu Kurulumu

AutoCAD 2013 Network Versiyonu Kurulumu AutoCAD 2013 Network Versiyonu Kurulumu AutoCAD 2013 ağ sürümü için lisans yönetimi. Bu doküman, AutoCAD 2013'ün ağ (Network) sürümünün lisans yönetimi ile ilgili bilgiler içerir. FlexLM yazılımı, Autodesk

Detaylı

Vega Ayarları. Vega Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür.

Vega Ayarları. Vega Programının kurulu olduğu veritabanı ve web servisi için bağlantı ayarlarının yapıldığı menüdür. Vega Ayarları Vega muhasebe sistemini kullanan müşterilemizin, muhasebe sistemleri ile E Ticaret sitesi arasındaki entegrasyon parametrelerini tanımladıkları menüdür. Bu menü altındaki alt menüler kullanılarak

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Ms SQL Veritabanları Yedekleme Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 18.03.2004 Okunma Sayısı 1109 Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Hedefler Veritabanı yönetim

Detaylı

HDI SİGORTA ELMA KULLANIM KILAVUZU

HDI SİGORTA ELMA KULLANIM KILAVUZU HDI SİGORTA ELMA KULLANIM KILAVUZU Yönetim Bilgi Sistemleri ELMA RAPORLAMA PORTALI KULLANIM KILAVUZU 1. Yeni programımıza erişmek için http://elma.hdisigorta.com.tr linkine tıklayınız. 2. Kullanıcı adı

Detaylı

Kurulum Dökümanı. v

Kurulum Dökümanı. v Kurulum Dökümanı v1.0 04.02.2017 Ön Gereksinimler FortiLogger ı bilgisayarınıza kurmak için aşağıdaki ön gereksinimlere ihtiyaç duyulmaktadır: 1. Min. 8 GB Bellek, çift çekirdek işlemci, cihaz başına min.

Detaylı

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu

OPERATÖR SERVİSLERİ. Kullanıcı Kılavuzu OPERATÖR SERVİSLERİ Kullanıcı Kılavuzu Versiyon Tarih Yazan Tanım 1.0 01-08-2013 Burcu Kayacık Yalman Turkcell Servisleri 2.0 08-10-2014 Burak Şanlı Vodafone Servisleri 2.1 17-10-2014 Gül GÖNLÜBEYAZ Düzenlemeler

Detaylı

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01

Opera V2 Kurulum Klavuzu V0.01 İçindekiler 1. MySQL Kurulumu... 2 2. MySQL Ayarlarının Yapılması... 3 3. Veritabanı Kurulumu...4 4. ISP Opera Kurulumu... 5 5. ISP Opera Lisanslama... 5 6. Programa giriş yapmak... 5 7. Merkez Ekleme...

Detaylı

Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ

Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ Blackboard Learn üzerinde oluşturulan ÖDEV, SINAV, NOT ve DEVAM DURUMUNUN ARŞİVLENMESİ ÖDEVLERİN ARŞİVLENMESİ Dersinizin Course Management menüsünde önce Grade Centre sonra da Full Grade Centre sekmesine

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

http://support.asus.com/download/download.aspx?model=tools&slanguage=en-us

http://support.asus.com/download/download.aspx?model=tools&slanguage=en-us ASUS UPDATE - Tanıtım ve Bios Güncelleme Doğrudan üretici sitesinden indirebileceğiniz adres; http://support.asus.com/download/download.aspx?model=tools&slanguage=en-us -Asus Update?i Başlat >>> Programlar

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

Windows 2000 Server kurulurken "Standalone Server" olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, "Windows 2000 Configure Your Server" ekranı gelir:

Windows 2000 Server kurulurken Standalone Server olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, Windows 2000 Configure Your Server ekranı gelir: Windows 2000 Server kurulurken "Standalone Server" olarak kurulur.. İlk defa login olduğunuzda ise, "Windows 2000 Configure Your Server" ekranı gelir: Bu noktada kuruluma devam edebileceğiniz gibi, bu

Detaylı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 y Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sürüm 1.0 Aralık 2015 Bulut Depolama, genel bir terimle "dosya barındırma" hizmeti sunan bir yazılım sistemidir. Bu hizmet sayesinde önemli dosyalarınızı yedekleyebilir veya

Detaylı

Bizex Fuar Sipariş Takip Sistemi Kullanım Klavuzu

Bizex Fuar Sipariş Takip Sistemi Kullanım Klavuzu Bizex Fuar Sipariş Takip Sistemi Kullanım Klavuzu Bizex Bizex Fuar Sipariş Takip Yazılımı, yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda ürünlerini sergileyen firmaların, fuarlarda veya showroomda müşteri ile görüşme

Detaylı

EĞİTMEN KULLANIM KILAVUZU

EĞİTMEN KULLANIM KILAVUZU EĞİTMEN KULLANIM KILAVUZU ALMS kullanıcılarının talepleri yönünde geliştirilecek ve istedikleri şekilde değişiklikler yapabilecekleri dinamik bir yapıda tasarlandı. Bu değişiklikleri yapma yetkisi sistem

Detaylı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı

Bilgisayarım My Computer. Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Bilgisayarım My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2013 2014 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 11-12 Mar. 2014 Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini

Detaylı

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011

www.airties.com 7/24 destek hattı 444 0 239 Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 www.airties.com Kolay kurulum CD si Üç yıl garanti 7/24 destek hattı 444 0 239 7/24 destek hattı 444 0 239 Üç yıl garanti YM.WR.5341.UM.TR.D01REV07062011 Kablosuz yaşam Hızlı kurulum kılavuzu Kablosuz

Detaylı

Medisoft E-Reçete Bildirimleri Kullanım Kılavuzu

Medisoft E-Reçete Bildirimleri Kullanım Kılavuzu www.talyabilisim.net Sayfa 1 Ayarlar: E-Reçete için ilk önce sistemimizdeki tanımlı olan ilaç rehberini güncellememiz gerekmektedir. Güncelleme için gerekli olan ilaç rehberini; http://www.iegm.gov.tr/default.aspx?sayfa=fiyat_listesi

Detaylı

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT

AKINSOFT Barkod 4. AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası. Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010. Sayfa-1. Copyright 2010 AKINSOFT AKINSOFT Barkod 4 Yardım Dosyası Doküman Versiyon : 1.01.01 Tarih : 23.12.2010 Sayfa-1 1- ÇALIŞMA ŞEKLİ HAKKINDA KISA BİLGİ Barkod 4 programı, her türlü barkod etiketi, raf etiketi ya da reyon etiketi

Detaylı

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU

MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU MY PANEL METER KULLANIM KILAVUZU EPA100 cihazınızı USB ile bilgisayarınıza bağlayarak çeşitli ayarlar yapabilir, okunan değerlerin grafiğini çıkartabilir, cihaz üzerinde yaptığınız bütün fonksiyonlara

Detaylı

adresinden ÖĞRETİM ÜYESİ GİRİŞİ

adresinden ÖĞRETİM ÜYESİ GİRİŞİ Sisteme giriş yapabilmek için butonunu tıklayınız. http://turtep.yesevi.edu.tr/ adresinden ÖĞRETİM ÜYESİ GİRİŞİ Açılan pencerede ilgili kısımlara kullanıcı adınızı ve şifrenizi girip Giriş butonunu tıklayınız.

Detaylı

Coslat Monitor (Raporcu)

Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor (Raporcu) Coslat Monitor, Coslat Firewall, Hotspot ve Mirror uygulamalarında oluşturulan zaman damgalı kayıtların analiz edilmesini ve raporlanmasını sağlayan uygulamadır. Coslat Monitor

Detaylı