Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Türkiye Uygulamaları. Şenol ATAMAN 30 Ekim ISTANBUL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Türkiye Uygulamaları. Şenol ATAMAN 30 Ekim 2007 - ISTANBUL"

Transkript

1 Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi Uygulamaları Şenol ATAMAN 30 Ekim ISTANBUL

2 Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) Giderilmesi Projesi

3 Ozon Tabakası Ozon tabakası atmosferin yaklaşık km arasındaki stratosfer tabakasında yoğun olarak bulunur. Bu tabaka güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlarının (UV-B) dünyaya ulaşmasını önler.

4 Ozon Tabakası UV-B ışınları bütün yaşayan organizmalar üzerinde zararlı etkilere sahiptir; bitkilerin büyüme hızını azaltır, insanlarda cilt kanserine sebep olur, göze zarar verir, enfekte hastalıklara (sıtma vb.) gibi yakalanma riskini artırır.

5 Ozon Tabakası 70' li yılların başında, stratosferdeki ozon parçalanmasına insan yapısı olan bazı kimyasalların neden olduğu tespit edilmiştir.

6 Ozon Tabakası Ozon tabakası zarar gördükçe, dünyaya ulaşan UV-B ışınlarının miktarı da artmaktadır. Bu zarar genelde klor ve/veya brom içeren kimyasalların dünya yüzeyinden yükselerek stratosfere ulaşmasıyla gerçekleşir.

7 Ozon Tabakası Güneş ışınlarının etkisiyle bu tür maddelerin ayrışması ile oluşan serbest klor ve brom radikalleri ozon ile reaksiyona girerek zincirleme reaksiyon oluşturmaktadır. Bu tek klor veya brom radikalinin atmosferde bozulmadan önce 100,000 civarında benzer reaksiyon oluşturduğu ve atmosferik yaşam süresinin 74 ile 111 yıl arasında değiştiği tahmin edilmektedir.

8 Ozon Tabakası Ozon tabakasının incelmesine neden olan maddelerin teknik isimleri aşağıdaki gibidir: -kloroflorokarbonlar (CFC) -halonlar -metil kloroform -karbon tetraklorid -hidrobromoflorokarbonlar (HBFC) -hidrokloroflorokarbonlar (HCFC) -metilbromid

9 Montreal Protokolü Ozon Tabakasını İncelten Maddelerin (OTİM) kullanımını kontrol altına almak üzere 1987'de imzalanan ve 1989'da yürürlüğe giren "Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair Montreal Protokolü" isimli, 'nin de taraf olduğu uluslararası anlaşma ile; endüstride kullanılan OTİM'lerin üretim ve tüketimine, zamana ve alternatif madde ve teknolojilere bağlı olarak kısıtlamalar getirildi.

10 Montreal Protokolü Gelişmekte olan taraf ülkelere alternatif madde ve teknolojilere geçmeleri için gerekli teknik ve maddi yardımı sağlamak amacıyla gelişmiş ülkelerin katkısıyla 1990 yılında Montreal Protokolu Çok Taraflı Fonu" isimli bir fon oluşturuldu.

11 Montreal Protokolü Dünya Bankası nın 1992 yılında de gerçekleştirdiği çalışmayla, ülke stratejisi hazırlandı.

12 Montreal Protokolü OTİM kullanıcılarının ikame madde ve teknolojilere geçmeleri için gerekli teknik ve maddi yardım sağlamak amacıyla Çok Taraflı Fon dan kaynak sağlamak üzere Dünya Bankası yla 1994 ve 1995 yıllarında anlaşmalar imzalandı.

13 Montreal Protokolü Bu anlaşmalarla Çevre ve Orman Bakanlığı ve TTGV çeşitli görevler üstlendi.

14 Çevre ve Orman Bakanlığı nın n GörevleriG OTİM'lerin giderilmesine yönelik politikaların geliştirilmesi ve oluşturulması, kanun ve yönetmelikler düzenlenmesi, (Ulusal Ozon Politikası), OTİM'lerin kullanılmasını azaltan vergilendirme sisteminin geliştirilmesi, OTİM ithalatının kontrol altında tutulması amacıyla izleme ve lisanslama, kullanıma sınırlama getirme çalışmalarının yapılması, Ozon panellerinin ve halkı bilinçlendirme kampanyalarının düzenlenmesi.

15 Kanunsal Düzenlemeler Taraf olunan Montreal Protokolu (MP) gereği OTIM ve OTIM içeren cihazların ithalatına ilişkin yasaklama ve kota oluşturma çalışmaları 1998 de başlatıldı. OTİM'lerin giderilmesine yönelik ilk yönetmelik 25 Temmuz 1999 da Resmi Gazete de yayımlandı. Ozon panelleri aracılığıyla sektör temsilcileri konu hakkında bilgilendirildi. Ocak 2000 den itibaren CFC ler ve CFC içeren cihazların ithalatı MP ye taraf ülkelerden yasaklanarak, diğer ülkelerden ithalata ilişkin kota sistemi oluşturuldu. Zorunlu kullanım alanları ve servis amaçlı kullanım ithalatı ÇOB iznine bağlandı. Ocak 2006 dan itibaren CFC ithalatı tamamen yasaklanarak, zorunlu kullanım ithalatı ÇOB iznine bağlandı. OTİM'lerin giderilmesine yönelik 2. yönetmelik 23 Mayıs 2006 da Resmi Gazete de yayımlandı.

16 TTGV nin GörevleriG OTİM kullanıcılarının adreslerine ulaşılarak kullanılan teknoloji, kullanılan OTİM, ürün ve ara ürünlerin tanımlanması için çalışmalar yapılması, Özellikle KOBİ lerin için OTİM lerin giderilmesine yönelik koşullar, teknolojik seçenekler ve sağlanabilecek destekler konusunda bilgilendirilmesi ve seminerler düzenlenmesi, OTİM giderme seçeneklerini ortaya koymaya yönelik demonstrasyon projeleri hazırlanması, Ülke çapında değişim projelerinin hazırlanarak Dünya Bankası aracılığıyla Çok Taraflı Fon'a sunulması ve destek sağlanması, Onaylanan projelerin yönetilmesi ve izlenmesi.

17 Proje Desteği Ozon Tabakasını İncelten Maddeler (OTİM) olarak adlandırılan kloroflorokarbon ve halon maddelerinin -Soğutma / Havalandırma -Köpük -Çözücü -Aerosol -Yangın Söndürme, -Tarım (Metil Bromid) sektörlerinde, OTİM ler yerine kullanılacak maddelere ve teknolojilere geçişin sağlanması amaçlı projeler Montreal Protokolü Çok Taraflı Fonu nun destekleme kriterlerine göre desteklenmektedir.

18

19

20

21 Desteklenen Projelerde Aranan Özellikler Projeyi Öneren Kuruluşun; OTİM leri üretiminde kullanıyor olması, Soğutma /Havalandırma, Köpük, Çözücü, (solvent), Aerosol ve Yangın Söndürmesektörlerinin birisinde faaliyet gösteriyor olması, Projenin; OTİM kullanımının azaltılması ile doğrudan ilgili olması, Montreal Protokolu Çok Taraflı Fonu tarafından belirlenen Proje Finansman ve Mali Verimlilik Kriterleri ne uygun olması, Teknolojik açıdan kabul edilebilir olması gerekmektedir.

22 Desteklenen Maliyetler Yatırım Maliyetleri (Tasarım, Ekipman, Patentler ve Lisanslar, İnşaat, Montaj, Eğitim, Başlangıç (start-up)), Artan İşletme Maliyetleri (Hammadde, elektrik, işçilik, bakım gibi)

23 Sektör Kullanılan Maddeler Alternatifler Soğutma Köpük Freon-12, Freon-11, Freon-113, Freon-11, Freon-12, Freon-114 R-134a, Freon-22 HFC karışımları Su, karbondioksit, hidrokarbonlar, HCFC 141b,n-pentan, siklopentan Solvent Aerosoller Freon-113, karbontetraklorid, metilkloroform Freon-11, Freon-12, Freon-114 no-clean teknolojisi, sulu ve yarı-sulu sistemler, alkoller, hidrokarbonlar, mekanik temizleme vb. Propan, bütan, hava, vb. Yangın Söndürücüler Halonlar Kuru toz, halokarbonlar, sulu sistemler

24 Proje Destek Durumu (WB) Ağustos 2007 sonu itibariyle, TTGV OTİM Projeleri kapsamında, belirtilen sektörlerde faaliyet gösteren ve Montreal Protokolu Çok Taraflı Fonu tarafından kabul edilen 165 projeye sağlanan destek miktarı 24.6 milyon ABD Doları tutarındadır. Bugüne kadar desteklenen projelerle de OTİM tüketiminin %98 i giderilmiş olup, 2007 da OTİM tüketimi tamamen kaldırılmıştır.

25 Projesi Desteklenen Kuruluşlar lar (WB) Arçelik Profilo Klimasan Uğur SFA Süntaş Aselsan Teba Gümaksan Külahçıoğlu Teknik Malzeme Elele Safaş Pimsa 1. Kurumsal Güçlendirme Projesi (TTGV- Çevre Bakanlığı) Çözücü Şemsiye Projesi 1 (17 firma) Beta Proses Adana Zirai Müc. Ar.Ens. (MeBr) Tariş (MeBr) Ürosan Köpük Şemsiye Projesi (5 firma) Çözücü Şemsiye Projesi 2 (16 firma) 2. Kurumsal Güçlendirme Projesi (TTGV-Tarım Bakanlığı) Soğutma Sektör Projesi- KOBİ Bileşeni (77 firma) Soğutma Sektör Projesi- Eğitim Bileşeni (KOSGEB & MEB), (2 proje) Soğutma Sektör Projesi Geri Kazanım -Dönüşüm Bileşeni (KOSGEB) Soğutma Sektör Projesi- Chiller Bileşeni (17 firma) Soğutma Sektör Projesi- Gümrük Yetkililerinin Eğitimi ve Teçhizatlandırılması Bileşeni (TTGV) EPS İdaş Pürplast Thermaflex Elta Soğutma Sektör Projesi- Son Kullanıcı Dönüşümü Bileşeni (2 firma) Soğutma Sektör Projesi- Teknik Yardım ve Yönetim Bileşeni (TTGV) 3. Kurumsal Güçlendirme Projesi (TTGV-Çevre Bakanlığı-Tarım Bakanlığı) Halon Bankası (ASO)

26 UNIDO Kaynaklı Fonlar UNIDO bu fon kapsamındaki etkinliklerini yürütmek üzere Aralık 1999 da TTGV ile bir anlaşma imzalamıştır. Sözkonusu anlaşmada, UNIDO projelerinin de başarıyla uygulanması için TTGV nin aracılık yapması; projelerin hazırlanmasından tamamlanmasına kadar olan süreçlerde oluşabilecek sorunları çözerek UNIDO ya danışmanlık hizmeti sunması; gelecekte yerel ve bölgesel anlamda ortak projeler oluşturulması gibi konular yer almaktadır. Bu kapsamda köpük ve MeBr sektörlerinde desteklenen proje sayısı 12 ve toplam bütçesi 4.2 milyon ABD Doları tutarındadır.

27 Gerçekle ekleştirilen Diğer Çalışmalar 1995 de, sektörü tanımlamak üzere 1500 kuruluşa anket çalışması gerçekleştirildi. Haziran 1996 da, İstanbul, Ankara ve İzmir de ilgili 5 sektöre yönelik eğitim seminerleri düzenlendi. 1997, 1998 yıllarında eğitim seminerlerine devam edildi. 1998,1999 yıllarında köpük, soğutma ve solvent sektörlerine yönelik demonstrasyon projeleri gerçekleştirildi. Soğutma, Köpük ve Solvent sektöründeki KOBİ lere yönelik araştırma ve anketler yapılarak şemsiye projeler hazırlandı da Soğutma Sektörü Yönetim Planı (RSP) ve Projesi hazırlandı de Halon Bankası kurulması için proje çalışmaları başlatıldı. Metil Bromür için Ulusal Strateji ve Eylem Planı hazırlandı.

28 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi (RSP) de yürürlüğe konulan Proje ile soğutma sektöründe CFC lerin kullanımının 2006 yılına kadar tamamen giderilmesi amaçlanmıştır CFC-12 kota değerleri (ODP ton) CFC-11 kota değerleri (ODP ton) CFC-115 kota değerleri (ODP ton) ,

29 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi Soğutma sektöründeki küçük ölçekli üreticilerin dönüşümlerinin gerçekleştirilmesi Soğutma sektöründe servis hizmeti veren işletmelerin eğitimi ve bilgilendirilmesi Bakım onarım sırasında R-12 nin geri kazanımı ve tekrar kullanılması çalışmalarının Ulusal Geri Kazanım Programı çerçevesinde gerçekleştirilmesi OTİM ile çalışan soğutma gruplarının (chiller) dönüştürülmesi: OTİM girişinin kontrolu için gümrük yetkililerinin eğitimi ve teçhizatlandırılması R-12 ile çalışan mevcut soğutucularda dönüşümün gerçekleştirilmesi

30 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi 77 KOBİ nin OTİM alternatifi madde ve teknolojilere dönüşümü sağlanmıştır. Soğutma sektöründe servis hizmeti veren işletmelerin eğitimi ve bilgilendirilmesi ile ilgili olarak KOSGEB ile ortak olarak yürütülen çalışmalar sonrası 2004 yılı başında servis hizmeti veren işletmelerde çalışan teknisyenlere yönelik eğitimi programları başlatılmış olup sözkonusu eğitimler halen devam etmektedir.

31 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi KOSGEB ile yürütülen çalışmalar çerçevesinde Ankara (ASO), İstanbul (ISISO) ve İzmir (ESSIAD) da 3 iyileştirme kurulmuş olup; belirlenen diğer 24 İl de geri dönüşüm merkezi kurulumu için MESF e yetki verilmiştir.

32 Merkezlerin Dağılımı ISTANBUL ANKARA IZMIR İyileştirme ve Geri Dönüşüm Merkezleri Geri Dönüşüm Merkezleri

33 İstanbul- (ISISO), İzmir - (ESSIAD) Ankara- (ASO 1. Org. San. Böl.), Adana, Ankara, Aydın, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, İçel, Denizli, İstanbul (Avrupa), İstanbul (Anadolu), İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Eskişehir, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon, Zonguldak. Muğla, Antalya, Kütahya, Balıkesir, Tekirdağ Merkezler

34

35

36 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi Bugüne kadar 19 kuruluşun 37 soğutma grubunun (chiller) dönüşümü gerçekleştirilerek 18 MT ODP giderilmiş ve enerji tüketiminde %20-30 tasarruf sağlanmıştır. Sözkonusu destek halen devam etmektedir.

37 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi 2003 ve 2004 yıllarında gümrük yetkililerine eğitimler gerçekleştirilerek; Gümrük Müsteşarlığı nca belirlenen gümrük noktaları için OTİM lerin gümrükte kontrollerini sağlayan test cihazı desteği sağlanmıştır.

38 Soğutma Sektörü OTİM M Giderme Projesi Bu kapsamda R-12 ile çalışan mevcut ticari tip soğutucularda kompressor, soğutucu gaz ve yağ değişimi ile ilgili 2 proje gerçekleştirilerek 1000 adet ticari tip soğutucunun alternatif madde ve teknolojilere dönüşümü sağlanmıştır. Bu projelerle 1 MT ODP giderilmiş ve enerji tüketiminde %15-20 tasarruf gerçekleştirilmiştir.

39

40 , 49 ülke arasından Montreal Protokolu nu başarılı olarak uygulayan 9 ülke içine girerek Birleşmiş Milletler den ödül aldı

41 ÇOB ve TTGV rollerinin açıkça belirlenmiş olması ve oluşturulan mekanizma başarıda önemli rol oynadı. KOBİ ler de dahil olmak üzere özel sektör, bir sivil toplum kuruluşu olan ve TTGV tarafından kullandırılan Uluslararası Fon a ilgi gösterdi. ÇOB, TTGV ve Uluslararası Uygulayıcı kuruluşlar arasında etkili ve verimli işbirliği sağlandı. Uluslararası bir fonun o ülkede yerel bir kuruluş tarafından yürütülmesi başarıyı arttırdı. Sonuç

42 Sonuç Projenin yürütülmesi sırasında ÇOB tarafından çıkarılan yönetmelikler ve kanunsal düzenlemeler başarının en önemli faktörleri arasındaydı. STK tipi yerel kuruluşlarda az bürokrasi olması ve sanayinin taleplerine hızlı cevap vermesi, Fon un etkili kullanılmasını sağladı. Farklı sektörlere göre farklı hizmetlerin verilmesi ve farklı yöntemlerin uygulanması projenin başarıyla uygulanmasını sağladı.

43 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar HCFC lerin üretim ve tüketiminin hızlandırılmış bir takvimle azaltılması Madde 5 ülkelerinde HCFC tüketim ve üretim miktarlarının sırasıyla 2009 ve 2010 yılı olarak baz alınması 2013 de HCFC tüketim ve üretimlerin bu yılllardaki miktarlar baz alınarak dondurulması

44 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar Madde 2 (Gelişmiş) ülkelerde HCFC tüketim ve üretiminin aşağıda belirtilen hızlandırılmış bir takvimle azaltılarak 2020 yılında sonlandırılması; (a) 2010 a kadar %75 azaltım, (b) 2015 e kadar %90 azaltım, (c) arası %0,5 servis amaçlı kullanıma izin verilmesi.

45 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar Madde 5 (Gelişmekte olan) ülkelerde HCFC tüketim ve üretiminin aşağıda belirtilen hızlandırılmış bir takvimle azaltılarak 2030 yılında sonlandırılması; (a) 2015 e kadar %10 azaltım, (b) 2020 e kadar %35 azaltım, (c) 2025 e kadar %67,5 azaltım, (d) arası %2,5 servis amaçlı kullanıma izin verilmesi.

46 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar Gelişmekte olan ülkeler için yukarıda belirtilen azaltım takvimi çerçevesinde uygun olabilecek teknoloji değişim maliyetleri için fon sağlanması ve bunun uygunluk kriterlerinin düzenlenmesi için Montreal Protokolü Yürütüme Komitesi nin (MPYK) görevlendirilmesi. Madde 5 ülkelerinde az ve çok az HCFC tüketen ülkelere teknik ve finansal yardım sağlanması için MPYK nin görevlendirilmesi.

47 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar Üye ülkelerin hızlandırılmış HCFC azaltımı yönetim planları hazırlamasını ve HCFC veri tabanları oluşturmasını sağlamak üzere MPYK nin görevlendirilmesi. HCFC lere alternatif teknoloji ve maddelerin seçiminde çevresel (özellikle iklim üzerine etkileri), sağlık, güvenlik ve ekonomik önceliklerin gözönünde bulundurulmasının sağlanması.

48 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar HCFC lerin azaltımı için hazırlanan ve fon talep edilen projelerde mali verimlilik kriterlerine uygun projelere öncelik verilerek aşağıdaki projeler tiplerine odaklanılması; (a) Ozon inceltme potansiyeli yüksek HCFC içeren projeler, (b) Alternatif teknoloji ve maddeler kullanıldığında diğer çevresel etkileri minimum olan projeler (Küresel ısınma potansiyeli, enerji kullanımı vb faktörler açısından), (c) Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere (KOBİ) yönelik projeler.

49 19. Üye Ülkeler Toplantısı (Eylül l 2007) HCFC ler İle İlgili Alınan Kararlar HCFC lerin zorunlu kullanım alanlarının gelişmiş ülkelerde 2015 e kadar, gelişmekte olan ülkelerde 2020 ye kadar belirlenmesi. Gelişmiş ülkelerde arası %0,5 servis amaçlı kullanım izninin ve gelişmekte olan ülkelerde arası %2,5 servis amaçlı kullanıma izninin gözden geçirilmesi. HCFC lerin hızlandırılmış azaltımında, gelişmi ülkelerden gelişmekte olan ülkelere çevreye zarar vermeyen en uygun alternatif madde ve teknolojiler in transferinin Çok Taraflı Fon Programları ile uyum içinde sağlamasına yönelik önlemlerin alınması

50

İÇERİK GENEL BİLGİLER OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK OZON TABAKASININ KORUNMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

İÇERİK GENEL BİLGİLER OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK OZON TABAKASININ KORUNMASI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Evren TÜRKMENOĞLU 9. OZON PANELİ 29 OCAK 2009, İSTANBUL 1 İÇERİK GENEL BİLGİLER

Detaylı

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI

ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Daire Başkanlığı OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERLE İLGİLİ ULUSAL VE ULUSLAR ARASI ÇALIŞMALAR Pervin DOĞAN Şube Müdürü ANKARA

Detaylı

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Daire Başkanlığı Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürlüğü Ozon Tabakasını İncelten Maddeler İle İlgili Mevzuat ve Uygulamalar

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI F-GAZLARA İLİŞKİN MEVCUT DURUM 2 7 E Y L Ü L 2 0 1 8, İ S TA N B U L İÇERİK Montreal Protokolü ve

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI OZON TABAKASINI İCELTEN MADDELER VE FLORLU SERA GAZLARINA İLİŞKİN BAKANLIĞIMIZ FAALİYETLERİ 1 3 0

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

DÜNYA OZON GÜNÜ. 1 of 3 21/09/2012 1:05 PM BAKANLIĞIMIZ BAKANIMIZ MEVZUAT İLETİŞİM İHALELER BASIN ODASI

DÜNYA OZON GÜNÜ. 1 of 3 21/09/2012 1:05 PM BAKANLIĞIMIZ BAKANIMIZ MEVZUAT İLETİŞİM İHALELER BASIN ODASI T.C. ÇEVRE ve ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI http://www.csb.gov.tr/turkce/sayfa.php?sayfa=haberduyurudetay&id=748 1 of 3 21/09/2012 1:05 PM Site İçi Arama ara BAKANLIĞIMIZ BAKANIMIZ MEVZUAT İLETİŞİM İHALELER BASIN

Detaylı

OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Nisan 2010, İSTANBUL

OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ. Nisan 2010, İSTANBUL LİTİ OZON TABAKASININ KORUNMASI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Nisan 2010, İSTANBUL 1- Uluslararası Anlaşmalar Ozon Tabakasının Korunmasına Dair ; Viyana Sözleşmesi hükümleri Montreal Protokolüne hükümleri kapsamında

Detaylı

BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ

BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI 9.OZON PANELİ İSTANBUL 29 Ocak 2009 1 9.OZON PANELİ İÇERİK GİRİŞ 20.TARAFLAR TOPLANTISINDA ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR AB DEKİ GELİŞMELER HCFC SONLANDIRMA YÖNETİM PLANI PROJESİ TARTIŞMA

Detaylı

Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Akışkanlar ve Çevreye Etkileri

Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Akışkanlar ve Çevreye Etkileri Soğutma Sistemlerinde Kullanılan Akışkanlar ve Çevreye Etkileri 1. SOĞUTUCU AKIŞKANLAR Dr. Burak Olgun burakolgun@solutionhome.net Solution Home Bilişim Teknolojleri ve Dan.Hizm. Perpa Tic.Merk. A-Blok

Detaylı

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ

TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ TTGV ÇEVRE PROJE FAALİYETLERİ VE İŞBİRLİĞİ AĞLARI OLUŞTURULMASI PROJESİ ÇİMENTO SEKTÖRÜ ÇEVRE GRUBU MESLEKTAŞLAR TOPLANTISI Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 12 Ekim 2012 Türkiye Çimento

Detaylı

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar

Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI Proje Faaliyetleri ve Beklenen Çıktılar Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Ankara, 20 Mayıs 2009 KAPSAM

Detaylı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı

UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı UNIDO EKO-VERİMLİLİK PROGRAMI ve TTGV Planlanan Faaliyetler ve Firmaların Katılımı Ferda Ulutaş, Emrah Alkaya Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı 5 Mart 2009 Kayseri 6 Mart 2009 Niğde 12 Mart 2009 Adana

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : ( 2010/14) MADDE

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : ( 2010/14) MADDE 31 Aralık 2009 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 27449 (2. Mükerrer) TEBLİĞ Dış Ticaret Müsteşarlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ İTHALAT : ( 2010/14) MADDE 1- (1) Bu Tebliğin

Detaylı

TÜRKİYE HALON GAZI BANKASI

TÜRKİYE HALON GAZI BANKASI TÜRKİYE HALON GAZI BANKASI 06.06.2014 KURULUŞ YETKİ SORUMLULUK Halonlar; Elektronik sistemlerin, bilgisayar sistemlerinin, arşivlerin ve benzeri sistemlerin, gemilerin, uçakların, stratejik tesislerin

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, AB SÜRECİ VE ÇEVRE Dr. Mustafa ŞAHİN Genel Müdür Yardımcısı 2. ULUSLARARASI İNŞAATTA KALİTE ZİRVESİ 2 Kasım 2010, istanbul SUNUM İÇERİĞİ İklim değişikliği AB Süreci Çevre Yönetimi AB

Detaylı

KATALOG : c02_1999 [ Önceki Döküman ] ARANILAN : ozon [ Arama Sonuçları ] DÖKÜMAN : 1/1 [ Sonraki Döküman ]

KATALOG : c02_1999 [ Önceki Döküman ] ARANILAN : ozon [ Arama Sonuçları ] DÖKÜMAN : 1/1 [ Sonraki Döküman ] KATALOG : c02_1999 [ Önceki Döküman ] ARANILAN : ozon [ Arama Sonuçları ] DÖKÜMAN : 1/1 [ Sonraki Döküman ] İşŞ Elektronik Resmi Gazete 25.07.1999 Pazar Sayı: 23766 (Asıl) Son Güncelleme: 01.08.1999 11:20

Detaylı

KÜRESEL ISINMA. 2. Küresel ısınmadan sorumlu olan gazların adlarının altını çizin. En çok miktarda oluşan bu gazı kırmızı renkle işaretleyin.

KÜRESEL ISINMA. 2. Küresel ısınmadan sorumlu olan gazların adlarının altını çizin. En çok miktarda oluşan bu gazı kırmızı renkle işaretleyin. KÜRESEL ISINMA 1. Kitaplar, dergiler, TV programları, internet gibi değişik kaynaklardan yararlanarak, küresel ısınma konusunda bilgi bulun. Bilgileri aşağıdaki görevleri yapmak için kullanın. 2. Küresel

Detaylı

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI

SANAYİDE & KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ HAZIRLIK ÇALIŞTAYI 10-11 HAZİRAN 2009 ANKARA VERİMLİLİĞİ & YENİLENEBİLİR SANAYİDE & KOBİLERDE VERİMLİLİĞİNİN ARTIRILMASI PROJESİ PROJENİN GENEL HEDEFİ

Detaylı

TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ

TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ TÜRKİYE DE KOBİLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİ N. PINAR IŞIN Proje Koordinatörü, Uluslararası İlişkiler Müdürü Uluslararası gereksinimler KOSGEB neden gündeme aldı? Yüksek tasarruf potansiyeli Hukuki

Detaylı

Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik

Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Florlu Sera Gazlarına ilişkin Yönetmelik İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Ozon Tabakasının Korunması Şube Müdürlüğü 27.09.2018 İSTANBUL

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM 7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30031 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Avrupa Birliği Mevzuatına

Detaylı

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER-

YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- YEREL YÖNETİMLER PERFORMANS ARAŞTIRMASI -BÜYÜKŞEHİRLER- MART 2016 4 Bu araştırma Mart 2014 yerel seçimlerinden bu yana geçen 2 senelik süreçte, vatandaşların Büyükşehir 5 Belediye hizmetleri ile ilgili

Detaylı

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara

TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara Sürdürülebilir Kalkınma ve İnovasyon: Gelişmeler, EğilimlerE TTGV Çevre Projeleri Grubu 13 Aralık k 2006, Ankara İÇERİK Kavramlar:Sürdürülebilir Kalkınma ve Eko-İnovasyon Çevre Konusunda Gelişmeler AB

Detaylı

7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK

7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : YÖNETMELİK 7 Nisan 2017 CUMA Resmî Gazete Sayı : 30031 YÖNETMELİK Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Avrupa Birliği Mevzuatına

Detaylı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI Program Koordinatörü Bilim, Sanayi ve Teknoloji KASIM 2014 KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ

Detaylı

30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. www.orcarastirma.com.tr

30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU. www.orcarastirma.com.tr 30 BÜYÜKŞEHİR YEREL SEÇİM ARAŞTIRMASI RAPORU SUNUŞ ARAŞTIRMANIN AMACI Bu araştırmanın amacı; 2014 yerel seçimleri öncesinde Büyükşehirlerde seçmenlerin siyasi parti tercihlerini tespit etmek ve kamuoyu

Detaylı

KIRSAL KALKINMA. Ülkemizin Ulusal Kırsal Kalkınma Politikalarının belirlendiği strateji belgeleri;

KIRSAL KALKINMA. Ülkemizin Ulusal Kırsal Kalkınma Politikalarının belirlendiği strateji belgeleri; KIRSAL KALKINMA Ülkemizde kalkınma girişimleri, 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren "kırsal kalkınma" olarak kavramsallaştırılmış olup, Kırsal Kalkınma, ekonomik ve sosyal sektörleri ilgilendiren

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2015 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI

ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI ULUSLARARASI ÇEVRE MEVZUATI 1. Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (1969) Viyana Anlaşmalar Hukuku Sözleşmesi (The Vienna Convention on the Law of Treaties, 1969 (VCLT)), uluslararası hukuk araçlarının

Detaylı

BÖLÜM 6. EĞİTİM VE BELGELENDİRME ÇALIŞMALARI

BÖLÜM 6. EĞİTİM VE BELGELENDİRME ÇALIŞMALARI BÖLÜM 6. EĞİTİM VE BELGELENDİRME ÇALIŞMALARI 6.1 MİEM (MESLEK İÇİ EĞİTİM MERKEZİ) KAPSAMINDA EĞİTİM ÇALIŞMALARI MİEM in kurulduğu 6 Temmuz 1998 tarihinden bugüne verilen eğitimin kalitesinin arttırılması

Detaylı

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI

ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI 2016 YILI YILLIK İŞ PLANI KONU Tahmini Maliyet (TL) Başlama Tarihi Bitiş Tarihi Sorumlu Kişi İşbirliği Yapılacak Kurumlar ve Kişiler Performans 1.1.1.1 2013 yılında istihdam edilmesi planlanan basın ve halkla ilişkiler personelinin

Detaylı

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇİMENTO SEKTÖRÜ

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇİMENTO SEKTÖRÜ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇİMENTO SEKTÖRÜ YAZARLAR SANAYİ VE ÇEVRE İLİŞKİSİ Prof.Dr. İsmail KOYUNCU, Doç.Dr. Derya Yüksel İMER, Ar.Gör. Reyhan ŞENGÜR ve Ar.Gör. Serkan GÜÇLÜ İstanbul Teknik Üniversitesi, Çevre

Detaylı

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER

Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER Yerel Seçim Araştırması Raporu BÜYÜKŞEHİRLER 48,1 ŞANLIURFA 22,5 8,0 6,1 3,6 11,7 AKPARTİ BDP SP CHP DİĞER KARARSIZ 25-30 Ekim 2013 tarihleri arasında 2830 kişi ile yüzyüze görüşülerek gerçekleştirilmiştir.

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK DOĞA Çevre Yönetimi ve Alternatif Enerji Teknolojileri Mühendislik Danışmanlık Eğitim Hizmetleri Sanayi Ticaret Limited Şirketi OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi

Detaylı

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ (KÜSİ) FAALİYETLERİ Doç. Dr. Mustafa Türkmen ERÜ Mühendislik Fak. 20 Mayıs 2016 KAYSO Sunum Planı KÜSİ Çalışma Grubu KÜSİ İl Planlama

Detaylı

Sıkça Sorulan Sorular (İklim Değişikliği)

Sıkça Sorulan Sorular (İklim Değişikliği) Sıkça Sorulan Sorular (İklim Değişikliği) 1. Ülkemizin Ozon Tabakasının Korunmasına İlişkin ulusal ve uluslararası koordinasyon görevini hangi kurum yürütmektedir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2. Ozon

Detaylı

1986 yılından itibaren Ozon tabakasında tespit edilen lekeler nedeniyle, bu tür gazların göreceli olarak sınırlandırılmasına karar verilmiştir.

1986 yılından itibaren Ozon tabakasında tespit edilen lekeler nedeniyle, bu tür gazların göreceli olarak sınırlandırılmasına karar verilmiştir. DÜNYANIN VE TÜRKİYENİN GELECEĞİ İÇİN SOSYAL SORUMLULUK ESASTIR... KURULUŞ,YETKİ VE SORUMLULUK Halonlar; Elektronik sistemlerin, bilgisayar sistemlerinin, arşivlerin ve benzeri sistemlerin, gemilerin,

Detaylı

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sera gazı emisyon azaltımı sağlayan ve karbon sertifikası elde etmek amacıyla geliştirilen

Detaylı

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme

SANAYİ SEKTÖRÜ. Mevcut Durum Değerlendirme SANAYİ SEKTÖRÜ Mevcut Durum Değerlendirme Sera Gazı Emisyonaları 1990 1995 2000 2005 2008 CO 2 141,36 173,90 225,43 259,61 297,12 CH 4 33,50 46,87 53,30 52,35 54,29 N 2 0 11,57 16,22 16,62 14,18 11,57

Detaylı

Öncelikli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürlüğü Faaliyetler ve KOK Projesi

Öncelikli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürlüğü Faaliyetler ve KOK Projesi Öncelikli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürlüğü Faaliyetler ve Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU Şube Müdürü V. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Mart 2017 - Antalya Yapılan Çalışmalar

Detaylı

9Çevresel Risk Analiz ve Yönetim

9Çevresel Risk Analiz ve Yönetim 9Çevresel Risk Analiz ve Yönetim Merkezince Yapılan Çalışmalar 9.1. ASO-KOSGEB Çevre Laboratuvarı ASO ve KOSGEB arasında 18.05.1999 tarihinde imzalanan protokol ile kurulan, işletme kapsamı Hava Kalitesi

Detaylı

AR-GE FAALİYETLERİNE YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ Bilgilendirme Semineri 23 ARALIK 2014. Pelin DURTAŞ Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

AR-GE FAALİYETLERİNE YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ Bilgilendirme Semineri 23 ARALIK 2014. Pelin DURTAŞ Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı AR-GE FAALİYETLERİNE YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ Bilgilendirme Semineri 23 ARALIK 2014 Pelin DURTAŞ Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı TTGV Hakkında Türkiye Cumhuriyeti ile Dünya Bankası arasındaki 5 Nisan

Detaylı

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI

ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ORMAN VE SU ĠġLERĠ BAKANLIĞI ÇölleĢme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü Ulusal Havza Yönetim Stratejisi Yönlendirme Komitesi Toplantısı Ankara, 5 Ekim 2011 TOPLANTI GÜNDEMĠ UHYS sürecinin amacı ve

Detaylı

17 6 2014 mevzuat.basbakanlik.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.12589&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=ozon TABAKASINI

17 6 2014 mevzuat.basbakanlik.gov.tr/metin.aspx?mevzuatkod=7.5.12589&mevzuatiliski=0&sourcexmlsearch=ozon TABAKASINI ANASAYFA MEVZUAT TÜRÜ RESMİ GAZETE SIK KULLANILAN KANUNLAR KANUNLAR FİHRİSTİ FAYDALI LİNKLER HAKKIMIZDA İLETİŞİM Mevzuat metni İlişkili mevzuat Dayandığı Mevzuat Metin içerisinde ara: OZON TABAKASINI Resmi

Detaylı

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ

KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ KUTUPLARDAKİ OZON İNCELMESİ Bilim adamlarınca, geçtiğimiz yıllarda insan faaliyetlerindeki artışa paralel olarak, küresel ölçekte çevre değişiminde ve problemlerde artış olduğu ifade edilmiştir. En belirgin

Detaylı

FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA

FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA FASIL 11 TARIM VE KIRSAL KALKINMA Öncelik 11.1 AB gerekliliklerine uygun olarak akredite edilecek bir IPARD (Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Kırsal Kalkınma Bileşeni) ajansının kurulması 5648 sayılı Tarım

Detaylı

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 12 Kasım 2008 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27052 Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN

31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA. Resmî Gazete. Sayı : (Mükerrer) TEBLİĞ. Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN 31 Aralık 2014 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 29222 (Mükerrer) TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE

Detaylı

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU

21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU 21- BÖLGESEL POLİTİKA VE YAPISAL ARAÇLARIN KOORDİNASYONU I- ÖNCELİKLER LİSTESİ ÖNCELİK 21.1 Topluluk standartlarına uygun hukuki ve idari çerçeve ile bölgesel politikaların programlanması, yürütülmesi,

Detaylı

KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı. Stratejik Ürün Destek Programı. Aralık

KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı. Stratejik Ürün Destek Programı. Aralık KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı Stratejik Ürün Destek Programı Aralık 2017 1 KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım (TEKNOYATIRIM) Destek Programı 2 KOBİ TEKNOYATIRIM DESTEK PROGRAMI

Detaylı

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ

GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENLİĞİ GIDA GÜVENCESİ-GIDA GÜVENLİĞİ Dünyada 800 Milyon İnsan Kronik Yetersiz Beslenme, 1.2 Milyar İnsan Açlık Korkusu Yaşamakta, 2 Milyar İnsan Sağlıklı, Yeterli ve Güvenli Gıda Bulma Konusunda

Detaylı

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ. Sadık URANLI

BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ. Sadık URANLI BATI AKDENİZ KALKINMA AJANSI TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) DESTEKLERİ Sadık URANLI Eylül 2012 SUNUM PLANI I. TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI (TTGV) HAKKINDA II. TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten

Detaylı

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı TTGV, 1 Haziran 1991 de bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak, Türk Sanayii nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü artırmak amacıyla, teknolojiye dayalı inovasyonun

Detaylı

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 12.11.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27052 OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

OZON VE OZON TABAKASI

OZON VE OZON TABAKASI OZON VE OZON TABAKASI Yer yüzeyi yakınlarında zehirli bir kirletici olan ozon (O 3 ), üç tane oksijen atomunun birleşmesinden oluşur ve stratosfer tabakasında yaşamsal önem taşır. Atmosferi oluşturan azot

Detaylı

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/6)

TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2018/6) 30 Aralık 2017 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30286 (2. Mükerrer) Ekonomi Bakanlığından: TEBLİĞ ÇEVRENİN KORUNMASI YÖNÜNDEN KONTROL ALTINDA TUTULAN KİMYASALLARIN İTHALAT DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ

Detaylı

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI

KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI KAMU ALIMLARI YOLUYLA TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VE YERLİ ÜRETİM PROGRAMI EYLEM PLANI 1. Programın Amacı ve Kapsamı 2013 yılı itibarıyla yaklaşık 105 milyar TL ile GSYH nin yaklaşık yüzde 7 si olarak gerçekleşen

Detaylı

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI

D U M A N K A Y A İ N Ş A A T. Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Kurtköy Flex LEED UYGULAMALARI Dumankaya Kurtköy Flex Konsept; Bölgede farklılık oluşturacak bir proje, Büyük lobi alanı, Toplantı odaları, Terasta yüzme havuzu, Fitness Center Kafe-Restoran Dumankaya

Detaylı

TEKSTĐL SEKTÖRÜ NÜN BÖLGESEL ANALĐZĐ: ÇEVRE YÖNETĐMĐ VE TEMĐZ ÜRETĐM. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Sempozyumu

TEKSTĐL SEKTÖRÜ NÜN BÖLGESEL ANALĐZĐ: ÇEVRE YÖNETĐMĐ VE TEMĐZ ÜRETĐM. Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Sempozyumu Türkiye nin Tekstil Sektöründe KOBİ ler İçin Sürdürülebilir Ağlar ve İlişkiler Zinciri Oluşturulması Birleşmiş Milletler Ortak Programı TEKSTĐL SEKTÖRÜ NÜN BÖLGESEL ANALĐZĐ: ÇEVRE YÖNETĐMĐ VE TEMĐZ ÜRETĐM

Detaylı

TEKNOLOJİ VAKFI NERİ TÜSİAD, 26.05.2010 EKEN 26.05.2010 1

TEKNOLOJİ VAKFI NERİ TÜSİAD, 26.05.2010 EKEN 26.05.2010 1 TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI AR-GE TEŞVİKLER KLERİ SEMİNER NERİ TÜSİAD, 26.05.2010 Yücel TELÇEKEN EKEN 26.05.2010 1 TTGV nin Kuruluşu TTGV, Türkiye T Cumhuriyeti nin Dünya D Bankası ile 5 Nisan 1991

Detaylı

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ

KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam. Çevrenin doğal yapısını ve bileşiminin bozulmasını,

Detaylı

SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) DESTEK PROGRAMLARI. Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü

SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) DESTEK PROGRAMLARI. Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü SAN-TEZ (Sanayi Tezleri) DESTEK PROGRAMLARI Kırıkkale Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü 1 Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünce Yürütülen Ar-Ge Destek Programları Teknoloji Geliştirme Bölgeleri San-Tez

Detaylı

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: YÖNETMELİK OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülkemizin

Detaylı

YÖNETMELİK. Çevre ve Orman Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK

YÖNETMELİK. Çevre ve Orman Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK YÖNETMELİK 23.05.2006 Çevre ve Orman Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN AZALTILMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği. Yeni Teşvik Sistemi. 4. Bölge Teşvikleri Yeni Teşvik Sistemi 4. Bölge Teşvikleri Ekim 2013 İçerik Yeni Teşvik Sistemi Amaçları Yeni Teşvik Sistemi Uygulamaları Genel Teşvikler Bölgesel Teşvikler Büyük Ölçekli Ya>rımlar Stratejik Ya>rımlar 4.

Detaylı

Sanayide Eko-Verimlilik ve Program Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar Ferda UlutaĢ Türkiye Teknoloji GeliĢtirme Vakfı

Sanayide Eko-Verimlilik ve Program Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar Ferda UlutaĢ Türkiye Teknoloji GeliĢtirme Vakfı UNIDO EKO-VERĠMLĠLĠK (TEMĠZ ÜRETĠM) PROGRAMI PROGRAM FAALĠYETLERĠ VE KAZANIMLARIN PAYLAġIMI ÇALIġTAYI Sanayide Eko-Verimlilik ve Program Kapsamında Yapılan ÇalıĢmalar Ferda UlutaĢ Türkiye Teknoloji GeliĢtirme

Detaylı

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Temiz Üretim Projeleri

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Temiz Üretim Projeleri Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Temiz Üretim Projeleri SAHİBİ ADI BÜTÇESİ BİTİŞ YAPTIRILAN MEP Teknik Elektrik İnşaat Turizm Gıda Tic.Ltd.Şti. Gazlı İnfrared Teknolojisi ile Temiz Üretim Projesi 215.934,90

Detaylı

İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız

İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız İmalat Sanayinde Döngüsel Ekonomi ve İklim Değişikliğine Yönelik Çalışmalarımız Özlem DURMUŞ Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Döngüsel Ekonomi Kongresi 5-6 Ekim 2017, İstanbul Kavramsal Çerçeve Döngüsel Ekonomi:

Detaylı

TTGV Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Enerji Verimliliği Destekleri II. Enerji Verimliliği Kongresi Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gebze-Kocaeli, 9 Nisan 2009 KAPSAM TTGV Genel bilgilendirme TTGV ve Çevre/ Enerji Verimliliği

Detaylı

Hastane Müdürü 8 Döner Sermaye Saymanı 8 Sağlık Müdürü 1 Baştabip 20 BALIKESİR

Hastane Müdürü 8 Döner Sermaye Saymanı 8 Sağlık Müdürü 1 Baştabip 20 BALIKESİR BAKANLIĞIMIZ TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİREN HASTANE YÖNETİMİ UYGULAMALARI VE SAĞLIK HİZMETLERİNDE TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ UYGULAMALARI BÖLGESEL EĞİTİM TOPLANTILARI Yataklı tedavi kurumlarımızda verilmekte olan

Detaylı

TÜRKİYE CUMHURİYETİ NİYET EDİLEN ULUSAL OLARAK BELİRLENMİŞ KATKI

TÜRKİYE CUMHURİYETİ NİYET EDİLEN ULUSAL OLARAK BELİRLENMİŞ KATKI TÜRKİYE CUMHURİYETİ NİYET EDİLEN ULUSAL OLARAK BELİRLENMİŞ KATKI Türkiye Cumhuriyeti, 1/CP.19 ve 1.CP/20 sayılı kararlar uyarınca, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin (BMİDÇS) 2.Maddesinde

Detaylı

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ

SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ T.C. ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIĞI Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı SERA GAZLARININ İZLENMESİ ve EMİSYON TİCARETİ Semra GÜNEN Kimya Mühendisi III. Enerji Verimliliği Kongresi

Detaylı

Ticaret Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (İTHALAT: 2019/14) Kapsam ve dayanak

Ticaret Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (İTHALAT: 2019/14) Kapsam ve dayanak Ticaret Bakanlığından: OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERİN İTHALİNE İLİŞKİN TEBLİĞ (İTHALAT: 2019/14) Kapsam ve dayanak MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Birleşmiş Milletler İnsan ve Çevre Konferansı Beyannamesi

Detaylı

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için

AFD Sürdürülebilir bir gelecek için AFD Sürdürülebilir bir gelecek için TSKB Önceliğimiz Çevre Konferansı 5 aralık 2007 AGENCE FRANCAISE DE DEVELOPPEMENT Misyonumuz 1. Kalkınmanın finansmanı Birleşmiş Milletlerin Bin Yıl Kalkınma Hedefleri

Detaylı

T.C. BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sanayi Tezleri Programı (San-Tez)

T.C. BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Sanayi Tezleri Programı (San-Tez) T.C. BİLİM,SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sanayi Tezleri Programı (San-Tez) 2012 1 San-Tez Programı Program; 5593 sayılı Kanun ve 7 Temmuz 2007 tarihli Sanayi Tezlerinin

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI

GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: GÖNÜLLÜ KARBON PİYASASI PROJE KAYIT TEBLİĞİ TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; sera gazı emisyon azaltımı sağlayan ve karbon sertifikası elde etmek amacıyla

Detaylı

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları

İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu Çalışma Grupları İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu altında oluşturulan Çalışma Grupları şunlardır: 1. Sera Gazı Emisyon Azaltımı

Detaylı

TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI ve PROJE DESTEKLERİ

TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI ve PROJE DESTEKLERİ TÜRKİYE TEKNOLOJİ GELİŞTİRME VAKFI ve PROJE DESTEKLERİ TÜBİTAK-MAM Bilgi Günü Gebze, 22.06.2010 Serkan BÜRKEN, Teknoloji Geliştirme Projeleri Grubu Uzmanı 23.06.2011 1 TTGV nin Kuruluşu TTGV, Türkiye Cumhuriyeti

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ

T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI SERA GAZI EMİSYON AZALTIM PROJELERİ SİCİL İŞLEMLERİ ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ŞUBAT 2012 İklim Değişikliği ve Türkiye Türkiye, 24 Mayıs 2004 tarihinde Birleşmiş

Detaylı

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ?

İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? İKLİM DOSTU ŞİRKET MÜMKÜN MÜ? Gülçin Özsoy REC Türkiye Proje Uzmanı İklim Platformu Program Yöneticisi 22 Mart 2012, İzmir REC Türkiye REC Kuruluş Sözleşmesi Ekim 2002 de imzalandı; Ocak 2004 te yürürlüğe

Detaylı

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği

TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ. Binalarda Enerji Verimliliği TEMİZ ENERJİ GÜNLERİ Binalarda Enerji Verimliliği Ebru ACUNER İstanbul Teknik Üniversitesi, Enerji Enstitüsü İTÜ Elektrik Mühendisliği Kulübü, SDKM, 07 Mart 2013 BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDEN?? Ülkemizde;

Detaylı

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi

Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Piyasaya Hazırlık Ortaklık Girişimi Geleceğin Karbon Piyasaları Şekilleniyor Pazara Hazırlık Ortaklık Girişimi (PMR) Kyoto Protokolü nün ilk yükümlülük döneminin sona ereceği 2020 yılı sonrası yeni iklim

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar OZON TABAKASINI İNCELTEN MADDELERE İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, ülkemizin taraf olduğu Ozon Tabakasını İncelten Maddelere Dair

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR

ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR Arif KÜNAR ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE FIRSATLAR Enerji ithalatına ödenen paranın % 10 u ile ( yaklaşık 5 Milyar $) sanayide ve binalarda yapılacak iyileştirmeler ile birkaç yıl içinde; Her yıl en az 10-15 milyar

Detaylı

UNIDO Eko-Verimlilik Programı nda Öncelikli Sektörler

UNIDO Eko-Verimlilik Programı nda Öncelikli Sektörler UNIDO Eko-Verimlilik Programı nda Öncelikli Sektörler Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü UNIDO EKO-VERİMLİLİK (TEMİZ ÜRETİM) PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI

Detaylı

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası

Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası Ziraat Bankası Bir Bankadan Daha Fazlası KONU Konu Dünya Bankası Enerji Verimliliği Kredisi AMAÇ Amaç Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde enerji verimliliğini geliştirme amaçlı yapılan yatırımların finansman

Detaylı

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı A. Hakan ÖZDEMİR 31 Mayıs 2010 Vakfımızın Kuruluşu TTGV, 1 Haziran 1991 de bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak, Türk Sanayii nin uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü

Detaylı

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR --

YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ. Prof. Dr. Zafer DEMİR -- YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIMIZ VE ELEKTRİK ÜRETİMİ Prof. Dr. Zafer DEMİR -- zaferdemir@anadolu.edu.tr Konu Başlıkları 2 Yenilenebilir Enerji Türkiye de Politikası Türkiye de Yenilenebilir Enerji Teşvikleri

Detaylı

SERA GAZI EMİSYONU HAKAN KARAGÖZ

SERA GAZI EMİSYONU HAKAN KARAGÖZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SERAGAZI EMİSYONU İklim değişikliği, nedeni olursa olsun iklim koşullarındaki büyük ölçekli (küresel) ve önemli yerel etkileri bulunan, uzun süreli ve yavaş gelişen değişiklikler olarak

Detaylı

TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Çevre ve Enerji Verimliliği Destekleri Ferda Uutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı ENERJİ FİNANSMANI PANELİ MARKA TURSEFF - SATSO 24 Ocak 2012 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası KAPSAM TTGV Genel

Detaylı

Gaz halindeki söndürücü maddelerin genel ve çevresel özellikleri : HALOJENİZE GAZLAR VE BENZERLERİ ASAL GAZLAR

Gaz halindeki söndürücü maddelerin genel ve çevresel özellikleri : HALOJENİZE GAZLAR VE BENZERLERİ ASAL GAZLAR Gaz halindeki söndürücü maddelerin genel ve çevresel özellikleri : HALOJENİZE GAZLAR VE BENZERLERİ ASAL GAZLAR 1 Söndürücü Maddeler Sıvılaştırılmış / Kimyasal Halojenize ve Benzerleri HFC (Hidroflüorokarbonlar)

Detaylı

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü

T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Uluslararası Ozon Tabakasının Korunması Günü 16 Eylül 2010 İstanbul Design Copyright 2008 09 Acrea Ad. AMAÇLARIMIZ İşbirliği Sorun Çözme Türkiye Pazarını Geliştirmek İhracatı

Detaylı