FEN FAKULTESi DERGisi*

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FEN FAKULTESi DERGisi*"

Transkript

1 Sosyoloji Dergisi 3. Dizi, 15. SaYl, 2007/2, FEN FAKULTESi DERGisi* Prof. Dr. Ali Girgin istanbul Univ. Fen Fak. Fizik B61. Ozet: Bu c;ah~ma "Fen FakiUtesi Dergisi"nin, Yillan arasmdaki ge1i~imini; derginin ad ve bilim dallanndaki degi~iklikleri; "FiziJ(' ic;erikli ve toplam makale sayllan ile bu yaymlarda yer alan yerli ve yabancl yazar sayllarmm ytllara gore daglhmlanm kapsamaktadlf. Derginin ylilan arasmdaki geli~imi ise daha once aynntill olarak incelenmi~ ve yaymlanml~tir. Fen Faktiltesi Dergisi'nin yillan arasmdaki geii-?iminin, Oniversite'nin 1933 yilmda yenidcn yapllandmlmasmdan once TGrkiye'de bilimsel nitelikli dergi yaymclhgmda gozlenen geli~melerle bir kar~ila~tlfmasml yapmak amaclyia, bu c;ah!?madan da yararlamjml~tir. Anahtar Kelimeler: Fen Faktiltesi, Dar-til Ftinun, Fen Faktiltesi Dergisi. Abstract: This study covers the developement of lournal of Faculty of Science between The changes in name of journal and the areas of articles, the number and percent of physics articles, the number and percentage of national and international authors are also covered. The developement of the journal between are also focused spesifically. For taking a chance for comparing the scientific environment of pre and post 1933, a university reform has been realized, this period was analyzed deeply. Key Words: Faculty of Science, Dar-UJ Ftinun, 10urnal of Faculty of Science Bu 9ah~mada, Osmanh Bilimi Ara~tlrmalan, Cilt I; istanbul, 1995 ( ) da yaymlanml~ olan "Darii(fiillllll Fe" Fakiiltesi Mecmuasl ( )" adh makalesinden yararlanmama olanak saglayan istanbul Universitesi, Edebiyat Fakliltesi Bilim Tarihi Anabilim Dah Ba~kam saym Prof. Dr. Feza GUneIgun'a; derginin, Prof. Dr. NUzhet Gokdogan (istanbul, istanbul, 2003) ar~ivinden yillan arasmdaki sayilarma ili~kin bilgiye ula~maml saglayan istanbul Universitesi, Fen Faktiltesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bollimti Ba~kam saym Prof. Dr. H. Gokmen Tektunah'ya; aynca grafiklerin 9izimini yapan Yard. Dog. Dr. Rahmi Ktis:er'e; dergi kapaklanm gorlinttileyen ve s:ah~mayi bilgisayar ortammda sunuma hazlrlayan Fizik B61timti Ara~t1rma Gorevlisi <;igdem Yal9m ile Ogrenei Asistanlar Aysun Alemdar ve Fatma Aydogmu~'a te~ekklir ederim. Aynca, Haziran 2006 tatihlerinde, istanbul'da dlizenlenen " Donemi i. O. Fizik BolUmti Tarihi Simpozyumu" He "Bilim Tarihi, Felsefesi ve Sosyolojisi" C;ah~ma Grubu' nun, Kaslm 2006 tarihlerinde Kocaeli Oniversitesi'nde dlizenledigi "III. Ulusal Sempozyum" unda yapllan <:t]rjumlann geni~letilmi~ ~ekli olan bu gah~manm baslmmda tum emegi gctyenlere de te~ekkiir ederim.

2 118 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Dariilfiinnn Fiinnn Fakiiltesi Mecmuasl'ndan (1916) Once Tiirkiye'de Bilimsel Yaym Giri~imleri Fen Fakiiltesi Dergisi'nin 1933 Universite Reformu'ndan sonraki geli imini incelemeden once, gerek Osmanh donemindeki bilim anlayl lm yansltmasl, gerekse bilimsel nitelik ta lyan siireli dergi yaymclhgma ge9i ve geli im siire9lerinin izlenmesi baklmmdan, ilk Dar-iil Fiinun'un kurulu undanl onceki siire9lerle, Dar-iil Fiinun donemlerindeki geli melere klsaca deginmek gerekir. Dariilfiinun Fiinun Fakiiltesi Mecmuasl, bu giinkii Fen Fakiiltesi Dergisi'nin ba langlcl olarak kabul edilirse, derginin geli im siireci goz online almdlgmda, Tiirkiye'de bilimsel nitelikli dergi yaymctllgl ba hca iki doneme aynlabilir: (I) Dariilfiinun Fiinun Fakiiltesi Mecmuasl 'ndan onceki donem: , (II) Dariilfiinun Fiinun Fakiiltesi Mecmuasl'ndan sonraki donem: Feza Giinergun'a gore "Ondokuzuncu yiizyzlm ortasma dogru Osmanlz toplumuna giren siireli yaymcllzk, II. Me$rutiyet'in getirdigi serbestlik havas! irinde h,z kazanml$ ve degi$ik konularda (siyasi, ticari, edebi, ilmi, mesleki vs.) rok saylda dergi yaym hayatma girmi$tir.,,2 Buna gore Osmanh doneminde ilk bilimsel ve mesleki dergiler, 19. yy. m ortalannda yaymlanmaga ba lalll1 ; bilimsel nitelikli ilk yaymlar ise Tzp alanmda yaptlml tjr. Hekimba$l Abdiilhak Molla'mn 3 giri imleriyle tip alanmda yaymlanan ilk dergi ise "Vakayi- i Tlbbiye" adml ta lmaktadlr. Makalede daha sonra, 20. yy. ba lannda TIp, EczaClhk, Kimya, Miihendislik gibi alanlarda ki isel 9abalarla yaymlanan dergiler tammlanml ; buna kar lhk Dar - iii Fiinun'lann ilk ii9 donemi ile yeni istanbul Universitesi'nin temelini olu turan Dar - iii Fiinun - u $ahiine'nin ilk Yillannda, bilimsel nitelikli bir dergi yaymlama giri iminde bulunulmadlgl ve 1912 ytlmda yaymlanan jstanbul Dar - iii Fiinun'u Talimatnamesi'nde de, bir dergi yaymlanmasma ili kin bir madde yer almadlgl da belirtilmi tir. Bu nitelikte dergilerin Yillan arasmda ge9irdigi a amalar, makalede verilen bilgilere dayamlarak, Tablo I. de ozetlenmi ~r. Tanzimat doneminde, 1863 ydmda kurulan 1. Dar-til Flinun' dan soma slraslyla: Oaf - til Fiinun - u Osmiini (1870), Dar - til Fi.inGn - u Sultan! (1876), Dar - iii FUnGn - u ~ahane (1900), Dar - iii FUnGn - u Osman! (1908) I'e istanbul Dar - i.ii- FUnOnu (21 Nisan 1924) kurulmu$tur. (493 saylh bu yasayla Dar- iii FUnOn' a "HUkm! ~ahsiyet" (Ttizel Ki$i1ik) verilmi$; "medrese" ise "Faklilte" adlnl alml$t1r). Feza GUnergun, Dariilftilllm Fell Fakiiltesi Mecmuasl ( ); Osmanh Bilimi Ara~hrma1an, Cilt I; istanbul ( ). Hekimba~1 Abdiilhak Molla, AbdUlhak Hamid Tarhan' III dedesidir.

3 Girgill, Fen Faktiltesi Dergisi 119 Tablo 1: YIllan Arasmda (I. Donem, ) Yaymlanan Bilimsel Nitelikli Dergiler Dergi Adl Baskl Ylh A~lklama I) Vakayi-i Tlbbiye Ekim,1849 AbdUlhak Molla'nm giri~imiyle yayma ba,ladl ve baslml, Mekteb-i Tlbbiye-i ~ilhfine Naztrhgl tarafmdan aym kurum matbaasmda stirdtirtildti; TUrk<;e 2) Gazette Medical de 1850 Vakayi-i Tlbbiye dergisinin, istanbul'daki Constantinople hastahanelerde ~ah~an yabancl hekimlerin giri~imleriyle yaymlanan FranSlzca baslml oldugu belirtilmi~tir 3) Gazette Medicale 1857 Societe Imperiale de Medecine Cemiyet-i Tlbbiye-i d'orient ~fihfine (dernek) dergisi. 4) Mecmua-i Ftinun Cemiyet-i ilmiye-i Osmaniye (dernek) dergisi; Ti.irk~e 5) Mecmua-i Ulum Cemiyet-i iimiye (dernek) dergisi 6) Journal de la Sopiete Societe de Pharmacie de Constantinople Cemiyet-i de Constantinople Eczaclyan def Asitane-i Aliye dernek) dergisi 7) Ziraat Gazetesi 1909 TUrk<;e 8) Revue Technique 1910 Franslzca d'orient 9) GI,nie Civil Otoman 1911 Franslzca 10) Gen, Kimyagerler 1913 Ti.irk~e 7,8,9 ve 10. strada yer alanlar, gazete veya topluma yonelik dergi niteligindeki yaymlardtr. Fen Fakiiltesi Dergisi'nin Ba~langlcl ve ilk Yaymlan Bu giinkii Fen Fakiiltesi Dergisi'nin ba~langici sayllabilecek ilk dergi 1916 Ylhnda yaym1anllli~lir, Bilimsel nitelikli bir dergi yaymlanmasl dii~iincesi ve bu dii~iincenin uygulamaya konulmasmda, Birinci Diinya Sava~l slrasmda Dar-iii Fiinun Fiinfin Fakii1tesi'ne ge1en ve \,ogun1ugu Alman olan yabancl bilim insanlannm katktsl biiyiiktiir. II. Donem ise, 1, Agustos 1933 tarihinde yiiriirliige giren 2252 sayill Universite yasasmdan anceki ve sonraki geli~me1ere bagh olarak, iki alt daneme aynlabilir, Birincisi, slraslyla "Darulfiinun Funun Fakiiltesi MecmuaSl ( )", "Darulfiinun Fen Fakiiltesi Mecmuasl ( )" ve "istanbul Daru/fununu Fen Fakiiltesi MecmuaSI ( )" adlanyla ii\, derginin yaymlandlgl danem; ikincisi ise, ilk saylsl istanbul Universitesi'nin kurulu~undan iki yll sonra, Ekim 1935 tarihinde yaymlanan ve F. 10

4 120 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi. 15. Sayl "jstanbul Dniversitesi Fen Fakiiltesi Mecmuasz" ile ba~layan donemdir. Her bir doneme ili~kin geli~meler, a~aglda ozetlenmi~tir.4 Dariilfiinun Fiinun Fakiiltesi Mecmuasl (Nisan, Agustos, 1917) 1. Diinya Sava~l ba~lannda Dar-iiI Fiinun'a, 0 zamanki Maarif Nazlfl (Milli Egitim Bakam) $iikrii Bey onciiliigiinde yapilan yeni diizenlemelerin bir sonucu olarak, Almanya'dan 20 Ogretim Uyesi gelmi~ ve Ogretim Yll!'nda goreve ba~larm~lardlr. Diir-iiI Fiinun'un bir bilirnsel dergi yaymlama giri~iminin, bu Ogretim Uyeleri ile birlikte ba~ladlgl dii~iincesi yaygmdlr. DiiriiI Fiinun'un dort Fakiiltesi (Edebiyat, Fiinun (Fen Bilimleri), Hukuk ve Tip) 1916 yilmda, kendi adlanm ta~lyan ilk bilimsel dergileri yaymlamaga ba~larnl~lardlr. 5 Makalede aynca bu >geli~melere bagh olarak, Ylllan arasmda Dar-iiI Fiinun Fen Fakiiltesi'nde, degi~ik adlarla 4 dergi yaymlandlgl bildirilmekte ve i~eriklerine ili~kin olarak ~u bilgiler verilmektedir: Derginin yaylm miitareke doneminde (30 Ekim 1918 tarihinde irnzalanan Mondros Miitarekesi), her iki boliirnii alll~ar sayl (toplam 12 sayl) yaymlandlktan sonra, once "Tabiiyat Klsrnl" (Mart 1916); daha sonra da "Riyaziyat Klsml" (Agustos 1917) olmak iizere, durdurulrnu~tur. Bu siire i~inde derginin "Tabiiyat Klsml" nda toplarn 47 makale yaymlanml~llr> Makalelerin bilirn dallanna gore daglhml ise Kimya 22, Botanik 6, Deneysel Fizik 5, Jeoloji 2, Zooloji 5 ve bunlann dl~mda kalan ~e~itli bilirn dallan i~in 7 olarak verilmekte ve bu makalelerin sadece 6 tanesinin ozgiin ara~tlrma iirlinii oldugu belirtilmektedir. Otekiler ise ~eviri, a~lklama ve batlh kaynaklardan yapllan ahnlliardan olu~maktadlr> Dariilfiinun Fen Fakiiltesi Mecmuasl ( ) Omrli ~ok klsa olan DariiIfiinun Fakiiltesi Mecmuasl'mn yayml durdurulduktan yedi Yll sonra, 1924 Ylhnda, Dariilfiinun Fen Fakiiltesi Mecmuasl adlyla yeni bir dergi yaymlanmaga ba~laml~llr. ilk derginin devaml niteligindeki bu Darlilftinun POnun Fakliltesi Mecmuasl'mn 1916 Ylhnda yaymlanan Tabiiyat (Doga Bilimleri) ve Riyaziyat (Matematik Bilimleri) alanlanndaki ilk saylsl He Dartilfunun Fen Fakiiltesi (Flinun) Mecmuasmm 1928 ydmda yaymlanan 5. yd, 4. saylsl ve istanbul DariilfUnunu Fen Fakliltesi (Ftinun) Mecmuasl'nm, 1929 ylimda yaymlanan 6. yd, I. saylsmm kapak gorlintlileri i9in bkz. Gtinergun, Dariilfiillull Fell Fakiiltesi Mecmuasl ( ). Ek. s GUnergun, Dariilfiillllll Fen Fakiiltesi MecmUClSt ( )

5 Girgill, Pen Pakliltesi Dergisi 121 derginin ilk saylsl "Sene 2, SaYl 1 (J 924)" olarak verilmi~tir ve Riyaziyat, Fizik, Kimya, Tabiiyat, UlUm - i Tatbikiye (Uygulamah Bilimler) alanlanm kapsamaktadlr Ylhna dek toplam 27 saylsl yaymlandlgl bildirilen derginin 1928 yill Haziran - Temmuz - Agustos saylslnda Arap harfleri kuljamlml~ olmakla birlikte dl~ kapagmda Latin harflerinin kuljamldlgl; 1929 Eyliil - Ekim KaSlm saylslnm ise tiimiiyle Latin harfleriyle 6 yaymlandlgl da belirtilmektedir 7 Bu donerni ogrenci ve asistan olarak ya~aml~ olan Fahir Yeni,ay'm (istanbul, istanbul, ), Dariilfiinun Fen Fakiiltesi MecmuasI'na ili~kin gorii~leri ~oyledir8: "Yine bcl.'jka bir dergi olarak, ii, ayda bir yaymlanan ve eski harflerle yaz,zan bir "Dariilfiinun Fen Fakiiltesi Mecmuasl"m goriiriiz. Bu dergide yazllar, yine viilgarizasyan (topluma yonelik) yazllar almakla beraber, daha iist seviyededir. Mesela 1925'de yaymlarwn ikinci Yll niishasmm ikinci saylsmda Miiderris Hiisnii Hamit'in "Klasik Mekanigin Aksiyomlan ", Miiderris Fatin'in (Gokmen) "Gokiin Rengi" gibi yazllan mevcuttur. " Fahir Yeni,ay aym yazlsmda, 1930 lu yillann ba~mda ki~isel,abalarla yaymlanan dergilerden de soz etmektedir: "Esasen 0 Ylliarda muhtelif seviyelerde viilgarizasyon makaleleri ile bilgi yaymaya gayret eden birkar dergi de vardl. Bunlar arasmda mesela "Fen Alemi" adl altmda, Fen Fakiiltesinde ve Yiiksek Miihendis Mektebinde ( imdiki Teknik Universite) Miiderris olan Elektrik Miihendisi Refik (Fenmen) eski harflerle yazllml, bir farmaz,k ve flail on kuru alan bir dergiyi kendi ba ma pkarmakta idi. Bu dergide mesela "Kopriiler" gibi tamamiyle teknik yazzlar aldugu gibi, "Galilee ve Eslafi" gibi bilim tarihine temas eden makaleler de vardz. " istanbul Dariilfiinunu Fen Fakiiltesi MecmuaSI ( ) Dariilfiinun Fen Fakiiltesi MecmuaSl 1929 ylhnda Latin harfleriyle yaymlanmaga ba~lamakla birlikte adl, "jstanbul Darii/fiinunu Fen F akiiltesi Mecmuasl" olarak degi~tirildigi (Ek 1.); ancak i,erik bakllmndan her iki derginin bir biitiinliik ta~ldlgl ve tek bir dergi olarak degerlendirildigi belirtilmektedir 9 Aym kaynakta, yillan arasmda yaymlanan "TUrk Harjlerinin Kabul ve Tatbiki Hakkmdaki KallulI"; J Kaslln Giinergun, Dariilflillllll Fen Fakiiltesi Me0111taSI ( ) Pahir Yeni9ay; Fizik Demegi Hakklllda; <;agda~ Fizik - Bilimse1 ve Mesleki Dergi; Cilt 1, Say! 1; Mayls 1976 (12-13). Giinergun, Darii{/UlHl1I Fen Fakiiltesi MeCllIltaSI ( )

6 122 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. Sayl makale1erin bilim dallanna gore i~erikleri ve yazar adlan da verilmi~tir (Ek I: (s. 299); Ek 2: (s. 322». Buna gore Yillan arasmda yaymlanan makalelerden 28 tanesi Fizik i~eriklidir. Fen Fakliltesi Dergisi'nin yillan arasmda ge~irdigi a~amalan kapsayan yukandaki a~lklamalar, Tablo 2 'de ozetlenmi~tir: Tablo 2: Fen Faktiltesi Dergisi'nin, II. Donem: ( ) YIllarl Arasmdaki Geli~imi Dergi Ad. BaskI YIlI A~lklama 1) DarUifUnun Ftinun Nisan, Matbaa-i Amire' de ta~ basmasl olarak, iki ayda FakUltesi MecmuaSI Agustos, 1917 bir yaymlandl a) Tahiiya! KIsml: Tecrtibi (Deneysel) Fizik, Kimya, Hayvanat (Zooloji), Nebatat (Botanik), ilm ill Arz (Jeoloji), Fizyoloji. Hlfz el Slhha (Koruyucil Saghk) b) b) Riyaziyat klsmt (72 makale: Matematik: 69; Astronomi: 3): Nazariyat-r Riyaziye (Matematigin Kuramlan), Fizik-i Riyazi (Matematiksel Fizik), Mihanik-i Riyazi (Matematiksel Mekanik). Heyet lo (Astronomi), Riyaziyat-l Hususiye (Ozef Matematik) 2) Darlilflinun Fen Ylhna kadar Arap,a; 1929 yiimda (6.yIi; Faktiltesi MecmuaSI sayi:l) TUrk,e: Riyaziyat, Fizik, Kimya, Tabiiyat, Ulum-i Tatbikiye ( Uygulamah Bilimler) 3) istanbul DarlilfIinunu Dartilflinun Fen Faktiltesi Mecmuasl adma Fen Faktiltesi "istanbul" sozctigti eklenmi~tir. MecmuaSl YIllan Arasmda Yaymlanan Fizik i~erikli Makaleler Glinergun, Darlilflinun Flinun Fakiiltesi Mecmuasl ( ), Dariilflinun Fen Fakliltesi Mecmuasl ( ) ve istanbul Darlilflinunu Fen Fakliltesi Mecmuasl ( ) olmak lizere, farkll (fakat benzer) adlarla li~ doneme aynlan dergide yaymlanan makalelerin Yillara ve bilim dallanna gore saylsal daglhmlan, tablo olarak vermi~tirll. Tablo 3, bu tablodaki veriler goz online ahnarak dlizenlenmi~, aynca grafik gosterimi de, SeW 3. de verilmi~tir. Buna to ibn - ill Hey' et: Yliddar Bilimi (Alia Britannica - Genet Kiiltiir Ansiklopedisi; Cilt 15, s. 232) II Glinergull, Dariilfiiml1l Fen Fakiiltesi Mecmuasl ( ), s. 296

7 Girgill, Fen Fakiiltesi Dergisi 123 gore Yillan arasmda yaymlanan toplam ve Fizik i,erikli makalelerin saylsl slraslyla 212 ve 33 (toplam makale saylslmn % si) duro "ablo 3: Yllian Arasmda Fen Faktiltesi Mecmuasl'nda Yaymlanan Toplam ve Fizik ic;erikli Makalelerin, Yillara Gore SaYlsal Dagtllml Yll Toplam Fizik Fizik/ Toplam( %) I I GENEL TOPLAM % / yll 2.50/ yil % / ytl 2.75/ yil % / Yll 2.83/ Yl1 % Tablo 3. 'un Grafik Gosterimi iii 70 >= <t 60 '" z 50 >= 40 <t > YIL -+-TOPLAM -a-fizik FlZIKlfOFLAM(%)

8 124 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Fen Faktiltesi Dergisi'nde, VillarI Arasmdaki Ad ve Bilim Alam Degi~imleri istanbul DariilfUnunu Fen Fakiiltesi Mecmuasl'mn yayml, 2252 sayill Universite Yasaslyla Dar - iil Fiinun'un kapalihp, 1 Agustos 1933 tarihinde Yeni istanbul Universitesi'nin kurulu~undan ba~layarak, 2 Yll siireyle durdurulrnu~tuf. Universite'nin yeniden yapllandmlrnasl ~ah~rnalanna ternel olu$turan ve isvi~re'den davet edilen Prof. Albert Malche 29 MaYls 1932 tarihli raporunda, 1 ay Fen, 1 ay Edebiyat alamnda olrnak iizere, donii$iirnlii olarak tek bir dergi yaymlanrnasml onerrni$tir I2 ). Yasamn yiiriirliige girrnesinden sonra Fen Fakiiltesi'nde derginin ilk saylsl, "istanbul Universitesi Fen Fakiiltesi Mecmuasl - Yeni Seri (Revue de la Faculre des Sciences de I'Universite d'lstanbul - Nouvelle Serie) adlyla 1935 Ylhnda yaymlanrnl~tlr (Cild I, SaYl /), ilkte$rin (Eldm)) (Ek 2). A$agldaki bilgiler de bu tarihi dogrularnaktadlf. (Giinergun bu tarihi, 1936 olarak verimi~tir'j). Prof Dr. Orhan $. i,en (Antalya, istanbul, ) derginin, 1933 ten sonra ilk kez 1935 Ylhnda yaymlandlgml ~u sozlerle bildirrnektedir l4 : "istanbul Universitesi Matematik dah Mensuplannm' Uluslararasl Bilimsel Ara$tlrmalara Yaptlklar Katkllar" ba~hgml ta$lyan yazisinda, Fen Fakiiltesi Dergisi'ne ili~kin bilgiler ~oyledir: "1935 de istanbul Universitesi Fen Fakiiltesi yaym orgam olarak, "istanbul Universitesi Fen Fakiiltesi Mecmuasl = Yeni Seri (Revue de la Faculte des Sciences de I'Universite d'lstanbul - Nouvelle Serie" adh mecmua ",kanlmaya ba$lanml$ olup, burada ingilizce, Franslzca, Almanca ve italyanca dillerinden birinde yazllml$ olarak orijinal,ah$malar yaymlanmakta idi. 5. cutten (1940) itibaren A ve B diye ikiye aynlan bu derginin A serisi Matematik - Fizik - Kimyaya hasredumi$ti (Ek 3, 4, 5). Daha sonra bu dallarda ara$tzrmalann artmaslyla 19. cilt (1954) den itibaren A serisi yalmz Matematige aynlarak, bu serinin diger dallan i,in yeni bir C serisi ihdas edilmi tir. " (Ek 6.)!2 GUnergun, Dariilfiinun Fen Fakiiltesi Mecmuaw ( ), Yenj~ay; Fizik Dernegi Hakkmda Glinergun, Dariilfiinun Fen Fakiiltesi Mecmuasl ( ) 14 Orhan $. igen; iv/anbul Oniver.l'itesi Fen Fakiiltesi Matematik Dalt Men.'ilIplarlllln Uluslar amh Bilimsel Ara~tmnalara Yaptlklar Katkl; Dogumunun 100. Yllmda Atatlirk 'e Armagan-istanbul Oniversitesi Fen Fakliltesi'nde <::e~itli Fen Bilimi Dallannm Cumhuriyet Donemindeki Geli;;mesi ve Mi1letlerarasl Bilime Katklsl; EditOr: Prof. Dr. Ahmed YUksel Ozemre; Nazlm Terzioglu Matematik Ara~tlfma Merkezi Baskl At6lyesi, 1982 (I -35).

9 Girgin, Fen Fakliltesi Dergisi 125 Fen FakUltesi Dekanilgl'mn yaymladlgl (Dekan: Prof Dr. Kamuran AVClOglu; Klrklareli, istanbul, 1991) ve Fen FakUltesi'nin tamtlimmn yaplldlgl bir kitapylgm ls "IV. Fen Fakiiltesi Mecmuasl" bolumunde de de;ginin ilk yaym Ylil, 1935 olarak bildirilmi~tir. Aym kaynakta derginin, 1954 Ylilndan ba~layarak A (Matematik: B (Biyoloji) ve C (Astronomi, Fizik, Kimya) olmak Uzere, Uy cilt olarak yaymlanmaga ba~ladlgl bildirilmektedir. Yazmm devammda ise dergide, Fen FakUltesi'de yaptlan ara~tlrmalann UrUnU olan makalelerinin yamnda, yurt iyi ve yurt dl~mdaki bir yok bilim insam tarafmdan gonderilen makalelerin de yaymlandlgl; derginin admm i 1989 Ylhnda, istanbul Universitesi Fen F akultesi Matematik, Astronomi ve Fizik, Biyoloji (Review of the Mathematics, Astronomy and Physics, Biology) olarak degi~tirildigi belirtilmi~tir. Ancak derginin, 1976 Yllmda bastian Ylil, Cilt, 1-4. saylsma Franslzca; 1977 ylilnda basllan Ylil, Cilt, 1-3. saylsma ise ingilizce admm eklendigi gorulmektedir (Ek 7, 8.). Adl 1989 ytlmda, "istanbul Universitesi Fen Fakiiltesi Astronomi ve Fizik Dergisi; Vol: 54" olarak degi~tirilen dergi uzun bir aradan sonra, 2006 Ylilnda, "University of istanbul, Faculty of Science; The Journal of Mathematics, Physics and Astronomy; New Series, Vol. 1" adlyla yeniden baslhru~tlr (Ek 9, 10,11). Fahir Yeniyay'da derginin, Reform'dan (1933) sonra ilk kez 1935 ylhnda yaymlandlglm ~u sozlerle bildirmektedir l6 : "Toplantzlardan birinde bazi hocalar bir dergi pkartllmasl hususunda lsrar ediyorlardl. Von Mises: «Ben Ylllar boyunca (ZeitschriJt for angewandte Mathematik) Dergisini idare ettim. Dergi nedir bilirim. Sizler bir Yllhk yazlyl masamm iizerine getirmezseniz bu dergi,lkmaz» dedi. Ger,ekten de «Fen Fakiiltesi Mecmuasl» ancak 1935 de yaymlandl." Asuman Bay top derginin 1. Cilt, I. SaYlSl'mn yaym Ylhm, 1935 olarak vermi~tir17. Buna kar~lilk aym kaynakta derginin 1(3) (1936) ve 2(2) (1937) sayllanndan sonra, 1942 ytlmdan ba~layarak, 1951 Yllma dek (1951 dahil) arahkslz yaymlanan tum saytlanmn, B (Cilt no) (SaYI no) ~eklinde verildigi belirtilmektedir (B: Biyoloji). Ad ve bilim alam degi~iklikleri, Tablo 4' te ozetlenmi~tir. 15 Fen FakUltesi MectnllaSI; istanbul Oniversitesi Fen Fakliltesi ( ); Fen Fakliltesi Dekanhgl 16 Fabir Yeniyay; istanbul Oniversitesillde Fizigin Geli mesi; Dogumunun 100. Ylhnda Atatlirk 'e Armagan; istanbul Oniversitesi Fen Fakliltesi 'nde C;e$itli Fen Bilimi Dallannm Cumburiyet Donemindeki Geli$mesi ve Milletlerarasl Bilime Katklsl; Edit6r: Prof. Dr. Ahmed Yliksel Ozemre, Nazlm Terziog:lu Matematik Ara$tlfma Merkezi Bask! At61yesi, 1982 (36-53), s Asuman Bay top, Turkiye'de Botallik Tarihi Ara tmnalan; EditOr: Feza Glinergun; istanbul, 2003 (313).

10 126 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Yillarl Arasmda, Fen Fakiihesi Mecmuasl'nda Yaymlanan Toplam ve Fizik irerikli Makale SaYllarmdaki Degi#mler Fen FakUltesi Dergisi' nde yiilan arasmda yaymlanan top lam ve Fizik i~erikli makale sayllanyla, Fizik alanmdaki makale sayllanmn toplam makale sayiianna oranlannm (%) Ylllara gore daglhmlan, derginin ad ve bilim alanlanndaki degi~iklikler goz oniine almarak, ii~ donem i~in ayn ayn incelenmi~tir. SonUl;lar Tabla 5 ve Tabla 6'da verilmi~tir ve 1945 yiilannda (Seri A), dergide yaymlanan makale 'sayllannda hlzh bir azalma gozlenmektedir. Bu azalmalann olasl nedenleri, 1939 Yllmda ba~layan ikinci Diinya Sava~1 nedeniyle bilimsel ara~tjrmalarda gozlenen goreceli yava~lama; 1945 Yllmda ise sava~m sona ermesiyle birlikte, sava~ nedeniyle Tiirkiye'ye gelen bazl yabanci bilim insanlanmn iilkelerine donmeleri veya ba~ka iilkelere gitmeleridir. Tablo 4: Fen Faktiltesi Dergisi'nin, Oniversite Reformu'ndan (1933) Soma, Ad ve Bilim Alanlannda Yapiian Degijimler II. Donem (2): ( ) DergiAdl Bask! YIII A~lklama I) istanbul Oniversitesi Fen 1935 Dergi kapagma, Franslzca ad! eklenmi~tir. Faktiltesi Mecmuasl; Yeni Seri (ingilizce, Franslzca, Almanca, italyanca) a) A Serisi: Matematik, Fizik, Kimya b) B Serisi: Biyoloji 2) istanbul Oniversitesi Fen 1954 Dergi kapagma, Cilt:37-38 ( 'e dek) Fakilltesi Mecmuasl Franslzca; Cilt: ( )'dan a) A Serisi: Matematik. ba layarak, ingilizce adl eklenmi~tir. b) B Serisi: Biyoloji. c) C Serisi: Fizik, Kimya, Astronomi. 3) istanbul Universitesi Fen 1989 Dergi kapagma, ingilizce adl eklenmi~tir. Faktiltesi Astronomi ve Fizik Dergisi 4) istanbul Oniversitesi Fen istanbul Universitesi BaSlm ve Yaymevi Fakiiltesi Matematik, Fizik ve Miidiirliigii; Dergi kapagma, ingilizce adl Astronomi Dergisi eklenmi~tir.

11 Girgin, Fen FakUltesi Dergisi 127 Tablo 5: YIllan Arasmda Fen Fakliltesi Mecmuasl'nda (Yeni Seri) Yaymlanan Makalelerin, YIllara Gore SaYlsal DagIllml Yrl Toplam Fizik Fizlk I Toplam (%) I Genel Toplam % I Yll 3.60 I Yl1 Tablo 6: YIllan Arasmd. Fen Fakliltesi Mecmuasl'nda (Seri A) Yaymlanan Makalelerin, YIIlara Gore SaYlsal DagIllml YII Toolam Fizik Fizik I TODlam (%) Gene1 Top1am % vii 3.93 i vii Prof. Dr. Orhan $. i~en'in makalesinde, "Referanslar" ba~hgl a1tmda I8, "Rev. Fac. Sci. Univ. istanbul, Sir. A" da (Matematik); Prof. Dr. Hiisnii Derniriz'in (Nigde, istanbul, ) aym kaynaktaki makalesinde ise l9 18 i~en; istanbul Olliversjte.~i Fen Fakiilte.~i Matemarik Dab Mensllpiarmm Ulllsiarara.w Bilimsel ArQ.$tmnalara Yaptlklar Katkl, s Htisnti Demiriz; Fen Fakiillesinin Botanik Alallllldaki Ara.ytmllalara ve Ogretime Katkl.l'l; Dogumunun 100. Ydmda Atattirk 'e Armag,an - istanbul Universitesi Fen Fakiiltesi'nde ~e~itli Fen Bilimi Dallannm

12 128 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. Sayl "Bibliyografya" ba~hgl altmda, "jst. Univ. Fen Fak. Mec. B" de (Biyoloji), bu yillarda yaylolanml~ rnakaleler yer almaktadlr. Derginin, Ekim Ocak 1941 saylsl ise, birlikte yaymlanml~tlr. Derginin Ekim Temmuz 1936 (Yeni Seri) yillanndaki 4 saylsl Murkides Matbaasl - jstanbul; Ekim Temmuz 1939 (Yeni Seri) Ylllanndaki 9 saylsl Devlet BaSlmevi - jstanbul; Ocak Ekim 1943 (Seri A) yillanndaki 9 saylsl Kenan Baslmevi - jstanbul; Ocak Temmuz 1944 (Seri A) Ylhndaki 3 saylsl jbrahim Horoz BaSlmevi - jstanbul; Ocak Ekim 1948 (Seri A) Ylllanndaki 12 saylsl Kenan Baslmevi -.jstanbul; XV. ve XVI. Ciltler (1949, 1950) Osman Yalqzn Matbaasl - jstanbul; XVII. ve XVIII. Ciltler (1951, 1952) $irketi Murettibiye BaSlmev.:. jstanbul' da basllnu~tlr. BaSlm kurulu~lannda gozlenen bu degi~iklikler, derginin baslmmda kar~ila~ilan bir gii~ltik olarak degerlendirilebilir. Tablo 5. ve 6'nrn, Yl/lan Arasmdaki Grafik Gosterimi iii 30 ;;: 25 «-+-TOPLAM (f) 20 FizlK z ~ 15 FlzIKfTOPLAM(%) > YIL Y,llan Arasmda Fen Fakiihesi Dergisi'nde (Seri C) Yaymlanan Toplam ve Fizik i~erikli Makale SayIlarmdaki Degi~bnler 1954 yilmdan 1973 yt1ma dek "istanbul Universitesi Fen Fakiiltesi Mecmuasl, Seri C: Astronomi, Fizik Kimya (Revue de la Faculte des Sciences de Cumhuriyet Donemindeki Geli~mcsi ve Milletierarasl Bilime Katklsl; Editor: Prof. Dr. Ahmed Yiiksel Ozemre; Nazlm Terzioglu Matematik Ara~t1fma Merkezi Baskl At6lyesi, 1982 ( ) s. 128

13 Girgin, Fen Fakiiltesi Dergisi 129 L'Universite d'istambui, Serie C: Astronomie, Pysique, Chimie) adlyia yaymlanmaya ba~layan dergi (Ek 6, 7) 1974 Ylhndan sonra yaymml, dergi kapagma ingilizce adl (Review of Faculty of Science University of istanbul) eklenerek stirdtirmti~tur (Ek 8). Aynca (Cilt 37-38, SaYI 1-4) den ba~layarak, kapakta yer alan bilim dallanmn (Astronomi - Fizik - Kimya) adlan kald[f[lrm~tlr. Derginin A Serisi ise 1954 Ylhnda, ingilizce, Almanca ve Franslzca olmak tizere, Slrj'i ve Tatbiki Matematik bilim dah olarak aynlml~tir (Dergi i~leri Komisyonu: Cahit Arf, Ferruh $emin, Nazlm Terzioglu). Bu donemde yaymlanan toplam ve Fizik igerikli makale sayllanndaki degi~imler, Tabla 7. Grafik'te verilmi~tir. Derginin 1969, 1977 ve 1978 Yillanna ail saytlanna ula~tlamadlgl i9in, tabloda bu ytllara ili~kin veriler yer almaml~tlr. Aynca 1958 ve 1959 saytlanna ili~kin veriler sadece ula~llabilen sayllan kapsadlgl ve ile basktlan da lek sayi olarak degerlendirildigi i9in ortalamalar, 24 yll tizerinden hesaplanml~tlr Tablo 7: YIllarI Arasmda (Seri C: Astronomi - Fizik - Kimya)istanbul Oniversitesi Fen fakultesi MecmuasI"nda Yaymlanan Toplam ve Fizik i~erikli Makale Saydan ile Fizik i~erikli Makalelerin, Toplam Makale SayIianna Oranlarmm (%) Yillara Gore DagtilmI (25 baskt Ylh goz online almrm~tir). Yd Tonlam Fizik Fizik / Tonlam (%) to , ,

14 130 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, IS. SaYI Genel Toplam / vii / YII % Tablo 7'nin Grafik Gosterimi, (J) :;: 60 «(J) 50 z :;: 40 «> TOPLAM -ll-fizik FIZiKITOPLAM(%) V1L Bu donemde de. derginin baslm!m yapan kurulu~lann, ozellikle y!llan arasmda birka~ kez degi~mi~tir. Derginin y!llan arasmdaki 15 saylsl ve $irketi Miirettibiye Baslmevi -jstanbul; Ocak-Nisan 1965 saylsl (1 say!) Fen FakUltesi Matematik Enstitiisii - jstanbul'da; Temmuz-Ekim 1965 de 3 say! jbrahim Horoz Baslmevi - jstanbul; Ocak-Ekim 1966 saylsl (1 say!) Fen Fakiiltesi Doner Sermaye Baslmevi - jstanbul'da; y!llanndai 12 say! ise Fen Fakilltesi Baslmevi - jstanbul'da basj!m!~t!r.

15 Girgin, Fen Fakiiltesi Dergisi 131 Fen Fakiiltesi Dergisi'nde, YIllarI Arasmda Baskl ve Yerii ve Yabancl Yazar SayIlarmdaki Degi~inIler Bu bolumde, yerli ve yabancl bilim insanlannm Fen Faktiltesi'ndeki bilimsel,ah~malara ve derginin geli~imine katk!lanm ortaya koyabilmek amaclyla, derginin baskl sayllan ile yerli ve yabancl yazar sayilannm yillara gore daglhmlanna yer verilmi~tir. Tabla 8, 9, 10. bu daglhmlan i,ermektedir. Aynca her bir tablonun altinda, tablonun kapsadlgl donemde yaymlanan top lam makale sayllan ile Yllhk ortalama makale sayilan; Fizik i,erikli makalelerin toplam makale sayllanna oranlan da (% olarak) verilmi~tir. Tablolarda, yazar sayllanmn makale sayilanndan buyuk oldugu gorulmektedir. Bunun nedeni bazl makalelerin, ortak,ah~mamn bir iirlinii olarak,,ok yazarh olmalandlr. Tablolarda, Yzllan Arasznda, Fen Fakiiltesi Mecmuasz' nda Yayznlanan Taplam ve Fizik j~erikli Makale Sayzlarzndaki Degi,imler k!smmda belirtildigi gibi (dahil) Ylllan (Cilt XIV - XVIII) ile 1969, 1977 ve 1978 sayllan bulunamadlgl i,in, bu yillara ili~kin veriler yer almamaktadlr. Aynca ve bask!lan tek sayl olarak degerlendirilmi~tir. Bu nedenle oranlar ve ortalamalar, yillan i,in 9 yll (Tabla 9); yillan i,in ise (Tabla 10) 24 yll iizerinden hesaplannu~tlr Ylllan arasmda 4 bask! yapan derginin bask! saylslnm 1958 Yllmda 2'ye; 1966 Yllmda ise l' e dii~tiigii gozlenmektedir. Tablo 8: istanbul Universitesi Fen Fakultesi Mecmuasl'nm, Yillan Arasmdaki (Yeni Seri) Baskl ve Yerli-Yabanci Yazar SaYllannln Yillara Gare Daglltml. BaskI Yazarlar Yll SaYIsI Yerli YabancI 1935 I I Toplam ) Yerli yazarlarm, yabancl yazarlara oram: ;:::; ) Ortalama Yllhk Baskl SaylS!:" 2.60 SaYI! Y,I

16 132 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Sonut; "Dariilfunun Funun Fakiiltesi Mecmuas,'ndan (1916) once, Turkiye'de Bilimsel Yaym Giri$imleri" (s. 1) ba~hgl altmda verilen bilgilerden, Tiirkiye'de bilimsel yaym giri~imlerinin 19. yiizyll ortalannda (1849) ba~ladlgl sonucu ~lkanlabilir. Oysa Sumru Din~el, Osmanh imparatorlugu'nda ilk gazetelerin Franslzca yaymlandlgl bildirilmekte; ornek olarak da "Gazette Fran<;oise de Constantinople (1796)"; "Simyrne" ve "Le CouITies de Simyrne (1824)" Tablo 9: istanbul Universitesi Fen FakUltesi Mecmuasl'mn, Yilian Arasmdaki Baskl ve Yerli~Yabancl Yazar Sayllanmn Yillara Gore Dagillml BaskI Yazarlar Yll SaYlSl Yerli Yabanci 1940= Toplam Ylllan arasmda (A Serisi; Matematik - Fizik - Kimya (*)): 1) Yerli yazariann, yabancl yazarlara oram: ::::: ) Ortalama Baskl SaylS!: '" 3.43 SaYI! Y,I vermektedir 20 Aym kaynakta Tiirk~e ilk gazetenin 1831 de, Sultan II. Mahmud'un giri~imleriyle ve ba~langl~ta haftahk ohllak iizere, "Takvim-i Vakayi" adlyla yaymlandlgl; gazetenin redaktorliigiinii, <;agda~ Tiirk gazeteciliginin ustasl olarak kabul edilen Esat Efendi 'nin yaptlgl ve yurti<;i- 20 Sumni Din el; Die Ell/wicklullg der tiirkischell Presse; Der Werdegang der modernen Tiirkei; Bearbeitet und Herausgegeben von Dr. Pia Angela Goktlirk; Nazlffi Terzioglu Matematik Ara~tlfma Merkezi Baskl Atolyesi; istanbul, Eyhil s

17 Girgin, Fen Fakiiltesi Dergisi 133 yurtdl~l haberierie askeri kururnlara, bilime, tiearete, fiatlara ve daha ba~ka olaylara ili~kin haberieri iyerdigi bildirilmi~tir. Kaynakta aynea, azmhklann anadilleri olan Arapya, Farsya, Errneniee, Yunanea ve Franslzea olarak da yaymlanan 40 x 27 em. boyutlanndaki gazetenin, 1860 Ylhnda resmi gazete olarak kabul edilrnesine kar~m 1839 da 12 ytl; 1892 de 16 ytl slireyle ve 1922 de kesin olarak yasaklandlgl; ayda bir yaymlanan Mecmua-i Funun( ) dergisinin ise (bkz. s. 2; Tablo 1) Tarih, Jeoloji, Kimya, Felsefe konulanm iyerdigi ve Mlinif Pa~a tarafmdan ylkanldlgl bilgileri yer almaktadlr. ilk resimli dergi "Mirat" (Ayna) ve ilk almanak "Salname", daha sonra yaymlannu~tlr. Tablo 10: istanbul Oniversitesi Fen FakUltesi Mecmuasl'nm, Yilian Arasmdaki Baskl ve Yerli -Yabancl Yazar Sayilannm YlIlara Gtire Daglhml (25 bask! yilt gtiz tinline almmt tlr) Yd SavISI Yerli Yabanci Tooiam y!llan arasmda (C Serisi; Fizik - Kimya - Astronomi (*)): I) Yerli yazarjann, yabancl yazarlara oram::::; ) Ortalama vllhk Baskl Sa;lsl: :::; 1.92 Savl! YJI

18 134 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Fen FakUltesi Dergisi'nin, 1916 Ylhndan ba~layarak 2252 saylh yasa ile yeni istanbul Universitesi'nin 1 Agustos 1933 tarihinde kurulu~una dek ge~irdigi a~amalar bir yana blraklhrsa, Ylllanm kapsayan 50 yllhk bir donemde, ~e~itli etkenlere bagh olarak, surekli degi~im ge~irdigi gorulmektedir. Ozellikle Fen FakUltesi'nde olu~an yeni bilim alanlanndaki geli~melere bagh "ad" degi~iklikleri; Fen FakUltesi'ne yurt dl~mdan gelen yabanci bilim insanlannm katk!lan; dunyada hlzla geli~en bilimsel ara~tlrmalara ko~ut olarak bu geli~melere uyum saglama ~abalan dikkat ~ekmektedir. Orne gin Ylllan arasmdaki 5 Yllltk donemde sadece olan yerlilyabancl yazar oramnm Ylllan arasmda 1.623'e; Ylllan arasmda ise 4.1S'e yukselmesi, bu geli~menin a~lk bir kamtldlr. Ancak derginin ytlhk ortalama bask! sayismdaki degi~imler, aym yonde bir geli~me gostermemektedir doneminde 2.60; doneminde ise 3.43 olan bu oramn 1954 ytlmdan ba~layarak hlzla du~tugu; doneminde 1.92'ye geriledigi gozlenmektedir. Bu du~u~, 1965 Ylhndan sonra daha da hlzlanml~ ve dergi bu tarihten sonra, Yllda sadece 1 kez basllabilmi~tir. Adl, 1989 ytlmda (Cilt: 54) "istanbul Universitesi Fen FakUltesi Astronomi ve Fizik Dergisi" olarak degi~tirilen derginin 1991 Ylh sayisi (Cilt: 54) 1993 Ylhnda, Astronomi i~erikli iki makale ile yaymlanabilmi~tir. Buna kar~lhk Yllhk ortalama makale sayllan, her li~ donem i<;in yakla~lk degerjer vermektedir. Bu degerler Ylllan arasmda 17.60, ylllan arasmda, 20.93, ylllan arasmda ise dlr. Ancak 1966 Ylhndan ba~layarak Yllhk makale sayllannda goreceli olarak bir azalma gostermektedir Bu azalma sonraki Ylllarda da surmu~ ve 1990 h Ylllarm sonlanndan ba~layarak durma noktasma gelmi~tir. Makale sayismm yetersizligi nedeniyle son birka<; ytldlr yaymlanamayan dergi ancak 2006 Ylhnda yeniden yaymlanm!~tir. Derginin yeni ad! ve kapsad!gl bilim dallan ise kapakta, "istanbul Universitesi Fen Fakultesi; Matematik, Fizik ve Astronomi Dergisi - University of Istanbul Faculty of Science; The Journal of Mathematics, Physics and Astronomy. New Series; Vol: 1, ;'005; ISSN ; istanbul Universitesi BaSlm ve Yaymevi MudurlUgu; istanbul- 2006" olarak verilmi~tir (Ek 9). 164 sayfadan olu~an derginin bu yeni sayisinda toplam 14 makale yer almaktadlr. Bu makale1erden 13 tanesi Matematik; 1 tanesi de Astronomi alamndaki <;ah~malann Uriiniidiir ve Fizik alanmda makale yoktur. Aynca makalelerde 18 yabanci uyruklu yazara kar~lhk, 5 yerli yazar yer alml~tlr (yerli

19 Girgill, Fen Fakiiltesi Dergisi 135 yazarlyabancl yazar '" % 27.78). Be yerli yazardan ikisi tek yazarhdlr. Bir yerli yazar da, ortak ~ah ma olan iki makalede, iki kez yer alml tlr. Ancak makale say!lanndaki bu hlzh dii ii, Fen Fakiiltesi'nde bilimsel ~ah malann yava ladlgl anlamma gelmemelidir. Omegin, Fizik Boliimii'niin internet sayfasmda yer alan bilgilere gore y!llan arasmda, Fizik BOliim'de yapl1an ara tlrmalann iiriinii olan, toplam 260 yaym yapl1ml tlr. Biiyiik ~ogunlugu SCI Expanded, Citation Index (ARCI) kapsammdaki ve/veya bu kapsam dl mdaki yurtdl l hakemli dergilerde makale; bir klsml da ulusa1 dergi1erde ve u1usal ve/veya uluslararasl bilimsel etkinliklerin (kongre, simpozyum vb.) bildiri kitap~lklannda yaymlanan bu ~ah malardan sadece 13 tanesi, Fen fakiiltesi Dergisi'nde yaymlanml tlr. Aym durum y!llanm kapsayan donem i~in de ge,erlidir. Bu donemde de Fizik i,erikli 206 maka1eden sadece 2 tanesi Fen Fakiiltesi Dergisi'nde yaymlanml tlr. Bu verilerden, Fizik Boliimii'nde yapllan ara tlrmalann iiriinii olan yaymlann, Fen Fakiiltesi Dergisi veya oteki u1usal dergiler yerine, yurt dl l dergilere yonlenmi oldugu sonucu,lkmaktadlr. Ara tlrmac!lann, Akademik yiikseltilme ol,iitlerinin bir geregi olarak, bilimsel,ah malanm yurtdl l dergilerde yaymlama egiliminde olmalan, dergiyi siireli olmaktan uzakla tlran onemli bir etkendir. 6 KaSlm 1981 tarihinde, say!ll Resmi Gazete'de yaymlanarak yiiriirliige giren 2547 saylh Yiiksek Ogretim Yasasl'ndan sonraki geli~meler, bu egilimi kahcl duruma getirmi~tir. Ozellikle Akademik yiikseltilme ve atamalarda ongoriilen SCI Expanded, Citation Index' (ARCI) kapsammda yer alan ve/veya yurtdl~l hakemli dergilerde yaym onceligi son y!llarda, tiim ulusa1 dergilerle birlikte, Fen Fakiiltesi Dergisi'ni de olumsuz etkilemi~tir. Aym durum kitap yazarhgl, edittirliigii vb. etkinlikler i,in de ge,erlidir. Bir ba~ka etken de, ara~tlrma sonu,lanmn yaymlanabilirligi konusunda bilirki~i sorumlulugunu ta~lyan hakemlik kurumunun, bilimsel ol,iitlere uyumundaki belirsizlik olabilir. Prof. Dr. Orhan $erafettin i,en ( ), in, bilimsel nitelikli dergi yaymclhgl ve Fen Fakiiltesi Dergisi'ne ili~kin gorii~leri ise ~oyledir21: "Bu giine kadar cilt saylsl kirk! geren bu mecmuada yalmz I U. Fen Fakiiltesi Matematik dah mensuplarzmn arcl$tjrmalarznm biiyiik k!sml deij)l, aym zamanda yurt iri ve 21 {yen; istanbul Oniversitesi Fen Fakiiltesi Marematik Dab Me/l.mplarmm Ullf.l'lararasl Bilimsel Ara.~tmllalara Yapllklar Katkt. F. 11

20 136 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI yurt dl$mdan da birt;ok matematik,ilerin gonderdikleri ara$t1rmalar yaymlanml$t1r. Bir,ok uluslar arasi $ohretin bu mecmuanzn isti$iiri redaksiyon hey' etine girmeyi kabul etmi$ olmasl ve gene bir,ok tanznml$ yabancl Matematik,inin bu mecmuaya makale gondermi$ olmasl, onun bilimsel seviyesi hakkmda bir Jikir vermege yeter. " Prof. Dr. AlIf ~engiin'de (Denizli, istanbul, 2002) aym konuda ~unlan soylemektedir 22 : "Bilimsel yaym yapan dergi say,sl,oklugu,,e$itli dergilerdeki makalelerin ozetlerini veya yalnzz makale ba$lzklarml veren dergiler,lkmasma yol a,ml$tzr. Ancak, bunlarm i,erisinde de butun dergilerde yaymlanan yazllarz bulmak mumkiin olmamaktadzr. Meselii Fakiiltemizin yaymladlgl Fen Fakultesi Mecmuasl B serisi, Current Content Life Sciences i,erisinde yer almamaktadzr.... Bu harp senelerinde (2. Diinya Sava~l) Fen Fakiiltesi Mecmuasl zengin ve giizel makalelerle uluslararasl bir dergi haline gelmi$tir. " Prof. Dr. AlIf ~engiin aym makalede, hakemlik kurumu konusuna da ~u sozlerle deginmektedir: "Bir ara$tzrmanm kalitesi hakkmda bir soz soylemek zordur. C;ok deja duyulan ilgiye ve 0 alanda sahip oldugumuz bilgiye gore bir ara$tlrma degerlendirilmektedir. Hattii bir dergide basllmasl uygun goriilmeyen makaleler birka, Yll sonra,ok onemli olmaktadzrlar. Bilim tarihinin gozden ge,irilmesi bunun F$itli omeklerini bize gosterir.... Mesela kromatin yaplsmm niikleosom denen kii,uk unitelerden yapllz oldugu bu gun,qitli metotlarla kanztlanml$tzr; bu konuda ilk,alz$anlardan Woodcock'un bir on raporu 1973 de yaymlanml$; ama etrafll makalesinin yaymlanmasl ise redaktorler tarajmdan uygun gorulmemi$tir. Nobel odulii kazanml$ Dr. Linus Pauling 1970 de C vitamininin kanser tedavisine iyi geldigini ileri surdiigu zaman tip otoriteleri tarafindan $iddetle tenkit edilmi$tir. Oysa 1979 da aynz kimsenin uluslar arasi "Cancer Research» dergisinde aynz konuda bir makalesi yaymlandlgmda aradan ge,en zaman zarfinda C vitamininin kanser tedavisinde Jaydall olacagml belirleyen 350 den Jazla makale yaymlanml$tlr. Nobel odiilu kazanml$ tanznml$ Jizik,i E. Fermi'nin (Enrico Fermi; italyan Fizik~i; Roma, 21 Eyllil Chicago, 29 Kaslm 1954) bir makalesi ise Nature (London) dergisince red edilmi$tir." 22 Atlf,senglin, jstanbul Universitesillde /933 Refonmmdall Sonra Zo%jinin Geli~mesi; Dogumun'tfn 100. Ythnda Atatlirk 'e Armagan - istanbul Oniversitesi Fen Faktiltesi'nde ge~itli Fen Bilimi Dallannm Cumhuriyet Donemindeki Geli$mesi ve Milletlerarasl Bilime Katklsl; Editor: Prof. Dr. Ahmed Ytiksel Ozemre; Nazlm Terzioglu Matematik Ara$tlrma Merkezi Bask! Atalyesi, 1982 (91-120). 0

21 Girgill, Fen Fakliltesi Dergisi 137 Prof. Dr. Alif ~engiin'iin verdigi orneklere, "Gorelilik Kurallli" m a91klayan rnakalesi 1905 yllmda yaymlanmasl iizerine fizik9ilerin ~iddetli ele~tirisine ugrayan ve bu yiizden bir ylla yakm bir siireyle bilirn diinyasmdan uzakla~an Albert Einstein'l (Ulm-Almanya, 14 Mart Princeton, 18 Nisan 1955) da eklemek gerekir. Gerek Prof. Dr. Orhan ~. igen'in ve gerekse Prof. Dr. Alif ~engiin'iin yazilanndan Fen Fakiiltesi Dergisi'nin, ba~langi9 Ylllannda uluslararasl bir nitelige kavu~tugu anla~ilmaktadlr. Bu yazllardan edinilen bilgiye gore Fen Fakiiltesi Dergisi'nde, yillan arasmda Matematik alamnda, aralannda yabancl yazarlann da yer aldlgl 73; Biyoloji alamnda ise 98 makale yaymlanml~lir. Biyoloji alanmdaki makalelerden 11 tanesi Leo Brauner'e; 5 tanesi ise Alfred Heilbronn'a aittir. (Bu donernde Matematik ve Biyoloji alanlannda kitap, ders notu vb. yaymlann da yer aldlgl toplam yaym sayllan ise S1faslyla 122 ve 139 duro (Her iki daiin yaym listelerinde, "Universite d'jstanbul, Faculte des Sciences. Recuil de memoires commemorant la pose de la premiere pierre des Nouveaux Instlfuts de la Faculte des Sciences, jstanbul istanbul Universitesi, Fen Fakiiltesi. Fen Fakiiltesi Yeni Enstitiileri'nin ilk yapita~lanmn konulu~ amlan Kiilliyali - adh bir yaym orgam da yer almaktadlr). Fizik, Astronomi, Kimya ve Yer Bilimleri (Jeoloji, Ieofizik) alanlannda da benzer dururn gozlenmektedir. Fen Fakiiltesi Dergisi'nde gozlenen ba~ka bir olumsuz geli~me de derginin, ba~langl9ta ula~ligl uluslararasl niteligini, zarnanla yitirmesidir. Bu dururn, derginin 1940 yjlmda basilan V. Cildinin kapak altmda, degi~imi kabul eden dergilerin yer aldlgl listeden anla~llabilrnektedir (Ek. 12). Listede yer alan dergiler, biri dl~mda Yiiksek Ziraat Enstitiisii <;:ah~malan - Ankara), yurtdl~1 dergilerdir. Sonu9 olarak Fen Fakiiltesi Dergisi'nin yeniden siireli ve uluslararasl bir nitelik kazanmasl, SCI Expanded, Citation Index (AHCI) kapsammdaki ve/veya yurtdl~1 hakernli dergiler slmfmda yer almasma baghdlr. Bu dururn, bilirnsel nitelik ta~lyan tiirn ulusal dergiler i9in gegerlidir. Bu ise ancak, yerli ve yabancl ara~lirrnacilann Fen FakUltesi Dergisi'nde veya oteki ulusal dergilerde yayma ozendirilrneleriyle gergeklqebilir.

22

23 Girgill, Fen FakijItesi Dergisi 139 EKLER Ek 1. Resim 1: Dartilfunun FUnun Mecmuasl'mn, 1929 Yllmda yaymlanan birinci saylslndan soma "istanbul DarUlflinunu Fen Faktiltesi Mecmuasl" adlyla yaymlanmaga ba~layan derginin kapak gortintusu; (Arahk, Oeak, $ubat; a!tmel sene; SaYl 2; 1929). Dergi bu tarihte Matematik, Fizik, Kimya, Doga ve Uygulamah bilim dallanna aynlml~tlr.

24 140 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. Say! Ek 2. Resim 2:

25 Girgin, Fen Fakliltesi Dergisi 141 Ek 3. Resim 3: istanbul Dniversitesi Fen FakUltesi Mecmuasl'nm Matematik, Fizik, Kimya bilim dallanna aynlan A Serisi'nin kapak gortinttisi.i; (Cilt V; SaYI Y2; Ocak, 1940).

26 142 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Ek 4. Resim 4: istanbul Universitesi Fen FakUltesi Mecmuasl'nm 1945 yilmda yaymlanan ve "Tabii ilimler" e aynlan B (Biyoloji) Serisi'nin kapak gorlintusti. (COt IX; Sayl 5; AralIk, 1944).

27 Girgill, Fen FakUltesi Dergisi 143 Ek5. Resim5: istanbul Oniversitesi Fen FakUItesi Mecmuasl'mn, A Serisi'nin kapak goruntusu; (Cilt XI; Say! 3; ayn baski).

28 144 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Ek 6. Resim 6: istanbul Oniversitesi Fen Faktiltesi Mecmuasl'mn Astronomi, Fizik ve Kimya bilim dallanna aynlan C Serisi'nin kapak gorunttisti; (Cilt XIX; SaYI 1; Ekim 1954).

29 Girgin, Fen FakUltesi Dergisi 145 Ek 7. Resim 7: istanbul Oniversitesi Fen Faktiltesi Mecmuasl'nm 1976 ytlmda yaymlanan ve Astronomi, Fizik ve Kimya bilim alanlanna aynlan C Scrisi'nin kapak gorlinttisli; (Cilt 37-38; SaYl 1-4; ).

30 146 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. Sayl Ek 8. Resim 8: istanbul Oniversitesi Fen Faktiltesi Mecmuast'nm 1977 yilmda yaymlanan ve Astronomi, Fizik ve Kimya bilim alanlanna aynlan C Serisi'nin kapak gorlintusli; (Cilt ; SaYl 1-3; ). Dergi kapagma, ingilizce adl eklenmi~tir. REVIEW of.... F ACULTY~f U NLYElfSlTY."L""" SERi:.c <

31 Girgill, Fen Faki.iltesi Dergisi 147 Ek 9. Resim 9: istanbul Oniversitesi Fen FakUltesi Mecmuasl C Serisi'nin son saylslm kapak gorlintlisli (Cilt: 53; 1988; baskl yill: 1989). REVIEW of FACULTY of SCIENCE UNIVERSITY of ISTANBUL SERlE: C VOLUME: istanbul DNIVERSlTEst FEN FAKOLTESI MECMUASI SERi: C C1LT: 53 YIL: O. FEN FAKVLTEsl BASIMEVI tstanbul-1989

32 148 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. SaYI Ek 10. Resim 10: "istanbul Dniversitesi Fen Faktiltesi Astronomi ve Fizik Dergisi" adl altmda basllan ilk saymm kapak goruntlisu(cilt: 54; 1989; baskl Ylll: 1990).

33 Girgifl, Fen Fakiiltesi Dergisi 149 Ek 11. Resim 11: istanbul Dniversitesi Fen FakUltesi; Matematik, Fizik ve Astronomi Dergisi'nin 2006 yilmda yaymlanan son sayismm kapak goruntusu; (New Series; Vol: I; ). ISSN istanbul DNiVERSiTESi FEN FAKOLTESi MATEMATiK, FiziK VE ASTRONOMi DERGiSi istanbul UNiVERSiTl';Si BASIM VE YAYINEVj MiiDURLUGU istanbul

34 150 Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 15. Sayl Ek 12. Resim 12: Fen Fakilltesi Dergisi'nin 1940 Ythnda Yaymlanan V. Cildinin (Sayl 1 /2) K<tpak Altmda, "Mtibadeleyi Kabul Etmi~ Olan Mecmualar" Ba$hgtyla Verilen Dergiler.

35 F. 12 Girgill, Fen Fakiiltesi Dergisi 151

36

ORMAN GENEL MUDURLUGU He TURK HAV A YOLLARI A.O. ARASINDA

ORMAN GENEL MUDURLUGU He TURK HAV A YOLLARI A.O. ARASINDA T.t'. Orlllliin ve Su i$t.eri Bakanl.gl ORMAN GENEL MUDURLUGU He TURK HAV A YOLLAR A.O. ARASNDA "1.000.000 FiDAN TOPRAKLA BULUUYOR" AGA

Detaylı

EK-l. I Proje Kodu: T.e. DOGU~ UNivERSiTESi BiLiMSEL ARA~TIRMA PROJELERi DESTEK BA~VURU FORMU

EK-l. I Proje Kodu: T.e. DOGU~ UNivERSiTESi BiLiMSEL ARA~TIRMA PROJELERi DESTEK BA~VURU FORMU EK-l T.e. DOGU~ UNivERSiTESi BiLiMSEL ARA~TIRMA PROJELERi DESTEK BA~VURU FORMU I Proje Kodu: PROJENiN SUNULDUGU BiRiM: (F akii! te/ens titiily iiks ekoku!) BiLiMSEL ARASTIRMA PROJELERi YTL DiGER KA YNAKLAR

Detaylı

T.C. SAGLIK BAKANLIGI Saghk Egitimi Genel Mtidtirltigti BAKANLIK MAKAMINA

T.C. SAGLIK BAKANLIGI Saghk Egitimi Genel Mtidtirltigti BAKANLIK MAKAMINA .. Sayt : B.lO.O.SEG.0.06.00.02-010 Konu :Ytirtitmeyi durdurma kararlan Saghk Egitimi Genel Mtidtirltigti SACLIK BAKA LICI Sagltk Egltlml Gene! MUd. T 1pta Uzmanhk Egltlm Programlan ve 27 May1s 2010 15:31:00

Detaylı

Hacettepe Universitesi Ankara-Tiirkiye. ile. Azerbaycan Devlet Medeniyet ve tncesanat Universitesi Bakii-Azerbaycan

Hacettepe Universitesi Ankara-Tiirkiye. ile. Azerbaycan Devlet Medeniyet ve tncesanat Universitesi Bakii-Azerbaycan Azerbaycan Devlet Medeniyet ve tncesanat Universitesi Akademik t~birligi ve Degi~im Protokolii K~lhkh i~birligini ve ortak aniayi~1 te~vik etmek ve geli~tinnek amaclyla, Hacettepe Universitesi, Ankara,

Detaylı

T.e. BALIKESiR UNivERSiTESi Farabi Kurum Koordinasyon Ofisi

T.e. BALIKESiR UNivERSiTESi Farabi Kurum Koordinasyon Ofisi ~ f>l11.nim T.e. BALIKESiR UNivERSiTESi Farabi Kurum Koordinasyon Ofisi FARABi DEGiSiM PROGRAMI PROTOKOLU Bizler, ~aglda irnzalan bulunan ytiksekogretim'kurumlan olarak, kurumlanmlz arasmda Farabi Degi~im

Detaylı

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU BA~KANLIGI. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU BA~KANLIGI. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU BA~KANLIGI TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU Mart 1999 i(:indekiler BOIum 1 Giri~ BOIum 2 Tarihl;e Boliim 3 Universitelere Ba~vuru ve Yerle~tirme 3.1

Detaylı

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU BA1>KANLIGI

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU BA1>KANLIGI ------------- T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU BA1>KANLIGI TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU Mart 1998 ic;:indekiler BOI iim 1 G iri~ BOliim 2 Tarih~e BOIiim 3 Universitelere Ba~vnru ve Yerle~tirme 3.1 C;:e~itli

Detaylı

T.e. MILLfEGITIM BAKANLIGI Ortaogretim Genel Muaurlugu

T.e. MILLfEGITIM BAKANLIGI Ortaogretim Genel Muaurlugu T.e. MILLfEGITIM BAKANLIGI Ortaogretim Genel Muaurlugu SaYl :145120141704.01/4573630 15110/2014 Konu: MEB ADSL Paketleri...vALiLiGiNE ( II Milli Egitim Mudurlugii)'" ilgi : Bilgi ilem Dairesi Ballkanhgmm

Detaylı

grdlm: Tiirkiye Barolar Birligi Ba~kanllgl Ankara 11102/2010 BARO BASKANLIGI DUYURU NO:2010/11 Avukat Berra BESLER Tiirkiye Barolar Birligi Eki:l

grdlm: Tiirkiye Barolar Birligi Ba~kanllgl Ankara 11102/2010 BARO BASKANLIGI DUYURU NO:2010/11 Avukat Berra BESLER Tiirkiye Barolar Birligi Eki:l Tiirkiye Barolar Birligi Ba~kanllgl Ankara 11102/2010 BARO BASKANLG DUYURU NO:2010/11 Rekt6rliigii YaZl i~leri ve Evrak Sube MiidUrliigU 'nden alman 27.01.2010 giinlu 1318 say1\ yazmm bir 6rnegi ekte g6nderilmi~tir.

Detaylı

---~1--------------------------------~----------

---~1--------------------------------~---------- 28 POPULUS X EURAMERICANA I - 214 AGACLAMALARINDA FiDAN YA~I - FiDAN SINIFI - FiDAN KOKU ETMENLERiNiN BUYUME UZERiNE ETKiLERi IN REFORESTATION WITH POPULUS X EURAMERICANA I- 214 THE INFLUENCES OF THE SEEDLING-

Detaylı

RAR DEFTERi. 5. Doy.Dr.A.Diljin KEyECi 6. Doy.Dr.Zuhal YETKiN A Y 7.Yrd.Doy.Dr.U. Burak TEMEL

RAR DEFTERi. 5. Doy.Dr.A.Diljin KEyECi 6. Doy.Dr.Zuhal YETKiN A Y 7.Yrd.Doy.Dr.U. Burak TEMEL RAR DEFTERi S.D.U. Di~ HEKiMLiGi FAKULTESi YONETiM KURULU KARARLARI TOPLANTI TARiHi TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 04.03.2014 328 8 FAKULTE YONETiM KURULU UYELERi 1. Prof.Dr.M.Hakan TURKKAHRAMAN 2. Prof.Dr.Zuhal

Detaylı

: DiyARBAKIR CUMHURiYET BASSA VCILIGI KARSITARAF : TwiTTER TALEP

: DiyARBAKIR CUMHURiYET BASSA VCILIGI KARSITARAF : TwiTTER TALEP T.C. DiYARBAKIR 1. SULH CEZA HAKiMLiGi DEGiSiK is NO : 20161235 D.i~ DEGiSiK is KARAR HAKiM : VELiUNAL 150946 KATip : ADNAN SANiOGLU 59340 internet ERiSiMiNiN KISITLAMASINI TALEPEDEN : DiyARBAKIR CUMHURiYET

Detaylı

T.C. EGE ijniversitesi REKTORLiJGiJ.. ldari ve Mali l~ler Daire Ba~kanhgl. ilgi: Elginkan Vakfimn 14.05.2014 tarihli ye 2014/450 sayth yazlsl.

T.C. EGE ijniversitesi REKTORLiJGiJ.. ldari ve Mali l~ler Daire Ba~kanhgl. ilgi: Elginkan Vakfimn 14.05.2014 tarihli ye 2014/450 sayth yazlsl. T.C. EGE ijniversitesi REKTORLiJGiJ.. ldari ve Mali l~ler Daire Ba~kanhgl SAYI : 10184858-051.99-1)..\\ -~rrb5 KONU : Elginkan Vaft TUrk KilltUn1 Ara~ttrma ve Teknoloji Odl:illeri Program! FEN BiLiMLERi

Detaylı

AYDIN MiLL} EGiTiMMUnURLUGU ve OKAN UNiVERSiTESi LisANSUSTU EGiTiM PROGRAMI isbirligi PROTOKOLU

AYDIN MiLL} EGiTiMMUnURLUGU ve OKAN UNiVERSiTESi LisANSUSTU EGiTiM PROGRAMI isbirligi PROTOKOLU AYDIN MiLL} EGiTiMMUnURLUGU ve OKAN UNiVERSiTESi LisANSUSTU EGiTiM PROGRAMI isbirligi PROTOKOLU Protokoliin Konusu Maddel Bu protokol, Aydm Milli Egitim Mlidiirlligii ile Olean Dniversitesi arasmda lisanslistli

Detaylı

.2-2-.04. 2Df ~ : 5"f~ _;zz, 01-(-, 1'1

.2-2-.04. 2Df ~ : 5f~ _;zz, 01-(-, 1'1 T.C. A TA TURK KULTUR, DiL VE TARiH YUKSEK KURUMU AT A TURK ARA~TIRMA MERKEZi BA~KANLIGI Bilimsel (:ah~malar Mtidtirltigu Say I Konu 30200866-051.04-900 Sempozyum hk. 15/04/2013 KAFKAS ONiVERSiTESi REKTORLOGONE

Detaylı

T.e. istanbul UNivERSiTESi REKTORLUGU Ulus la rar asr Akademik Ll isk if er Kurulu Baskan lrgr. iktisat FAKULTESi DEKANLIGINA

T.e. istanbul UNivERSiTESi REKTORLUGU Ulus la rar asr Akademik Ll isk if er Kurulu Baskan lrgr. iktisat FAKULTESi DEKANLIGINA Evrak Tarih ve Sayrsi 26/03/2014-36519 T.e. istanbul UNivERSiTESi REKTORLUGU Ulus la rar asr Akademik Ll isk if er Kurulu Baskan lrgr Sayi :37567810-109.03- Konu :Hareketlilik (109.03) Erasmus Staj Hareketliligi

Detaylı

1. Adı Soyadı: Mehmet GENÇ. 2. Doğum Tarihi: 07.07.1949

1. Adı Soyadı: Mehmet GENÇ. 2. Doğum Tarihi: 07.07.1949 CV 1. Adı Soyadı: Mehmet GENÇ 2. Doğum Tarihi: 07.07.1949 3. Unvanı: (16.04.2014 tarihi itibariyle kendi isteği ile Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesinden emekli- Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi

Detaylı

FARABI DEGhSIM PROGRAMI PROTOKOLU

FARABI DEGhSIM PROGRAMI PROTOKOLU T C CANAKKALE ONSEKIZ MART ONiVERSiTESI (Farabi Kurum KoordinatOrlii0) FARABI DEGhSIM PROGRAMI PROTOKOLU Bizler, asagida imzalan bulunan yuksekogretim kurumlan olarak, kurumlanmiz arasmda Farabi Degisim

Detaylı

OD: Ogrenc1. eg1~1m1. Alan kodu Derece Yiiksekogretim Kurumu Toplam. Fen-Edebiyat Fakiiltesi. D n i versitesi. 0 n i versitesi Oniversitesi

OD: Ogrenc1. eg1~1m1. Alan kodu Derece Yiiksekogretim Kurumu Toplam. Fen-Edebiyat Fakiiltesi. D n i versitesi. 0 n i versitesi Oniversitesi OD: Ogrenc1 eg1~1m1 Alan kodu Derece Yiiksekogretim Kurumu Toplam On Yoksek Ogrenci Degi~im Kod Ad Lisans Lisans Doktora GOnderen Kabul eden Lisans Say1s1 Siiresi (Donem) Fen-Edebiyat Fakiiltesi Biyoloji

Detaylı

Noro~irurj i. Turk Ydl. Turkish Neurosurgery ve Dergisinin 13. and. Dergisi. Turk Noro irurji Neurosurgery. 13 Year History of the Turkish.

Noro~irurj i. Turk Ydl. Turkish Neurosurgery ve Dergisinin 13. and. Dergisi. Turk Noro irurji Neurosurgery. 13 Year History of the Turkish. Turk Nijro~irurJi Dergisi 12: 1 6, 2002 AVCI: Turkish Neurosurgery ve Turk Nijro~ir(irji Dergisil1il1 13 YIII Turkish Neurosurgery ve Dergisinin 13 Turk Ydl Noro~irurj i 13 Year History of the Turkish

Detaylı

it Milli Egitim Miidiirliigii

it Milli Egitim Miidiirliigii T.e. MU~ valilici it Milli Egitim Miidiirliigii SaYl : 47339225/200/4047071 11.04.2016 Konu: 2016-2017 Yetenek Sll1av Duyumsu... KAYMAKAMLIOINA Il

Detaylı

RiHi. TORK TURizM Yapisal ve Sektorel Geli~im. Yrd. Do~. Dr. ~enol ~AVU~ Yrd. Do~. Dr. Zehra EGE Yrd. Do~. Dr. Osman Eralp ~OLAKOGlU.

RiHi. TORK TURizM Yapisal ve Sektorel Geli~im. Yrd. Do~. Dr. ~enol ~AVU~ Yrd. Do~. Dr. Zehra EGE Yrd. Do~. Dr. Osman Eralp ~OLAKOGlU. G EolTORLER Yrd. Do~. Dr. ~enol ~AVU~ Yrd. Do~. Dr. Zehra EGE Yrd. Do~. Dr. Osman Eralp ~OLAKOGlU TORK TURizM Yapisal ve Sektorel Geli~im RiHi Allkara, 2009 istani:!ul BiLO! UNnlERSITY LIBrum.Y DETAY YAYINLARI

Detaylı

Polis Akademisz~ Ara~tzrma Merkezleri Ba~kanlzgz 06580Amttepe /ANKARA Telefon: (312) 4629085 Faks: (312) 4629095 www.utsam.org

Polis Akademisz~ Ara~tzrma Merkezleri Ba~kanlzgz 06580Amttepe /ANKARA Telefon: (312) 4629085 Faks: (312) 4629095 www.utsam.org Say1 Konu : 40843807-64952-(~l132.)- ~1-0-24Slf : V. Uluslararas1 Terorizm ve Stmra~an Suc;Iar Sempozyumu T.C. EMNiYET GENEL MUUURLUCH) Polis Akademisi Ba~kanbg1 11/04/2013 KAFKAS DNiVERSiTESi REKTORLUGUNE

Detaylı

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr

AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ YAYIN LİSTESİ. : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (0212) 521 81 00 : abulut@fsm.edu.tr AKADEMİK ÖZGEÇMİŞ VE YAYIN LİSTESİ 1. Adı Soyadı : Ali Bulut İletişim Bilgileri Adres : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Telefon : (01) 51 81 00 Mail : abulut@fsm.edu.tr. Doğum - Tarihi : 1.0.1973

Detaylı

FARABi DEGi~iM PROGRAMI PROTOKOLU

FARABi DEGi~iM PROGRAMI PROTOKOLU TC BALIKESiR ONivERSiTESi Farabi Degi!}im Programl Kurum Koordinasyon Ofisi FARABi DEGi~iM PROGRAMI PROTOKOLU Bizler, a~agl(laim:zalan biilunan yiiksekogretim kurumlan olarak, kurumlanmlz arasmda Farabi

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Galatasaray Üniversitesi bünyesindeki öğretim üyesi kadrolarına, 2547 sayılı Kanunda öngörülen

Detaylı

ADNAN MENDERES UNivERSiTESi SENATOSUNUN 28/12/2011 TARiH VE (2011-20) SAYILI OTURUMUNDA ALINAN KARAR SURETi A1;lAGIYA <;IKARILMI1;lTIR.

ADNAN MENDERES UNivERSiTESi SENATOSUNUN 28/12/2011 TARiH VE (2011-20) SAYILI OTURUMUNDA ALINAN KARAR SURETi A1;lAGIYA <;IKARILMI1;lTIR. ADNAN MENDERES UNivERSiTESi SENATOSUNUN 28/12/2011 TARiH VE (2011-20) SAYILI OTURUMUNDA ALINAN KARAR SURETi A1;lAGIYA

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı Sayı :97391123-903.99/ Konu :Duyuru TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA 29.01.2014 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliğinde Değişiklik

Detaylı

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu:

ÖZ GEÇMİŞ. 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: ÖZ GEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Oğuzhan KARABURGU 2. Doğum Tarihi: 1975 3. Unvanı: Yrd.Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Erciyes Üniversitesi 1998 Y. Lisans Yeni

Detaylı

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir.

3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. 3. İnşaat Mühendisliği eğitimi : İnşaat mühendisliği veya genelde mühendislik eğitimi için başlangıç noktası olarak 1747 yılı kabul edilmektedir. Bu tarihte Fransa da mühendis Jean Rodolphe Perronet e

Detaylı

AYRANCI AYSEL YÜCETÜRK ANADOLU LİSESİ KURS PROGRAMI DİL VE ANLATIM 2 3 TÜRK EDEBİYATI 3 3 TARİH 2 3 COĞRAFYA 2 3 MATEMATİK 6 5 FİZİK 2 3 KİMYA 2 3

AYRANCI AYSEL YÜCETÜRK ANADOLU LİSESİ KURS PROGRAMI DİL VE ANLATIM 2 3 TÜRK EDEBİYATI 3 3 TARİH 2 3 COĞRAFYA 2 3 MATEMATİK 6 5 FİZİK 2 3 KİMYA 2 3 9.SINIFLAR (En fazla üç ders seçilebilir ) TARİH 2 3 COĞRAFYA 2 3 MATEMATİK 6 5 FİZİK 2 3 KİMYA 2 3 BİYOLOJİ 2 3 ingilizce 6 5 ( istediğiniz kurs öğretmenini adını yazınız) na katılmak isteyen öğrenciler

Detaylı

Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar

Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar A) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atanma Kriterleri Yardımcı Doçentlik

Detaylı

1974-1999 2001-2005 2006-2014

1974-1999 2001-2005 2006-2014 CV 02.06.2014 1. Adi Soyad1 2. Dogum Tarihi 3. Unvam 4. Ogrenim Durumu : Ay~e Can Baysal : 17.10.1945 : Profesor Doktor Derece Alan Universite Li sans i ~le tme Middlesex University Y.Lisans i ~letme Bogazic;:i

Detaylı

TORK YOKSEKOSRETIM SISTEMI 1994-1995'OEN 1995-1996'Y8 6ELI$MELER

TORK YOKSEKOSRETIM SISTEMI 1994-1995'OEN 1995-1996'Y8 6ELI$MELER TORK YOKSEKOSRETIM SISTEMI 1994-1995'OEN 1995-1996'Y8 6ELI$MELER YUKSEKOGRET1M KURULU AGUSTOS, 1996 I. GtRt~ Bu rapor Tiirk yiiksekogretim sisteminin Agustos 1996 tarihi itiban He durumunu saylsal veriler

Detaylı

BUGONKO YAZILARI. Vatan ie;in TOrk'On akh... Nal topladtk Fiyasko. Hani verdigin sozler? Ilan

BUGONKO YAZILARI. Vatan ie;in TOrk'On akh... Nal topladtk Fiyasko. Hani verdigin sozler? Ilan YAVUZ DONAT BUGONKO Vatan ie;in TOrk'On akh... Nal topladtk YAZILARI Hani verdigin sozler? Ilan Vatan h;in Gazetelerde tam sayfa "Bir iiniyersitenin ilamm" gordok ve... Orhan Veli'nin "Vatan i.;in" ~iirini

Detaylı

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ

IQ PLUS BUTİK EĞİTİM MERKEZİ TÜRKÇE www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 2013 2013 www.ilusegitim.com 2013 www.ilusegitim.com 0 232 2013 www.ilusegitim.com www.ilusegitim.com 0 232 www.ilusegitim.com

Detaylı

~(m\\~(~ifll~illf\i\l\1\lfgiden

~(m\\~(~ifll~illf\i\l\1\lfgiden T.C. YUKSEKOGRETiM KURULU BA~KANLIGI Say1 :73112577-4~5 Konu : Sigaramn Zararlan Universiteler Aras1 Miizikli (Komedi) Tarzmda Oyun Y azma Yan~mas1 ~(m\\~(~ifll~illf\i\l\1\lfgiden 22.04.2013-20396 No)

Detaylı

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA YÖNERGESİ (İLKELER VE KRİTERLER)

DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA YÖNERGESİ (İLKELER VE KRİTERLER) DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA YÖNERGESİ (İLKELER VE KRİTERLER) 1. AMAÇ Bu yönergenin amacı, belirlenen akademik ilkeler ve kriterler ile Dumlupınar Üniversitesi öğretim

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK YÜKSELTME VE ATAMALARDA DEĞERLENDĠRĠLECEK BĠLĠMSEL PERFORMANS DEĞERLENDĠRME KRĠTERLERĠ

NAMIK KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK YÜKSELTME VE ATAMALARDA DEĞERLENDĠRĠLECEK BĠLĠMSEL PERFORMANS DEĞERLENDĠRME KRĠTERLERĠ NAMIK KEMAL ÜNĠVERSĠTESĠ AKADEMĠK YÜKSELTME VE ATAMALARDA DEĞERLENDĠRĠLECEK BĠLĠMSEL PERFORMANS DEĞERLENDĠRME KRĠTERLERĠ A.ULUSLARARASI YAYINLAR PUAN 1. İnternet ile web adresine ulaşılabilen ve en az

Detaylı

Hazlrlayan Prepared by Yrd. Dot. Dr. Mehmet O. ALKAN. T.C. BASBAKANLIK DEVLET istatistik ENSTiTOSO

Hazlrlayan Prepared by Yrd. Dot. Dr. Mehmet O. ALKAN. T.C. BASBAKANLIK DEVLET istatistik ENSTiTOSO TANZiMAT'TAN CUMHURivET'E MODERNLE$ME SURECiNDE EGiTiM istatistikleri 1839 1924 EDUCATION STATISTICS IN MODERNIZATION FROM THE TANZIMAT TO THE REPUBLIC Tarihi istatistikler Dizisi Cjl,6 Historical Statistics

Detaylı

45 2 Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (Felsefe)

45 2 Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi (Felsefe) DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI Bölüm/Program/Anabilim Dalı Toplam Kredi Kontenjan Kabul Edilen Bölümler/Programlar Alman Dili ve Edebiyatı* 0 5 Eğitim Bilimleri Fakültesi ( Bilgisayar

Detaylı

7. Yaymlar 7.1. Uluslararas1 hakemli dergilerde yaymlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities)

7. Yaymlar 7.1. Uluslararas1 hakemli dergilerde yaymlanan makaleler (SCI & SSCI & Arts and Humanities) 6.2. Doktora Tezleri SEViL YILDIZ, Sur;ta Arar; Olarak internetin Teknik ve Hukuki Yonden incelenmesi, SOSBE, 2006. ZiYA KO

Detaylı

YDS puanının 55 olması veya ÜAK tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak,

YDS puanının 55 olması veya ÜAK tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak, MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ 247 SAYILI KANUN UN /D MADDESİ UYARINCA İSTİHDAM EDİLEN ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN ANILAN KANUN UN 33/A MADDESİ UYARINCA ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ KADROSUNA GEÇİŞLERİ İÇİN ARANACAK KRİTERLER

Detaylı

T.e. il Milli Egitim MUdUrlUgU ... KA YMAKAMLIGINA ... OKULU MOOURLOGO

T.e. il Milli Egitim MUdUrlUgU ... KA YMAKAMLIGINA ... OKULU MOOURLOGO T.e. MU$ valiligi il Milli Egitim MUdUrlUgU SaYI : 63326527-480.03-E.2234 19 11.2016 Konu : Fatih Projesi BT Rehberligi Gorevi... KA YMAKAMLIGINA li~e Milli Egitim MUdUrlUgU... OKULU MOOURLOGO Milli Egitim

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bakırköy Sağlık Yüksekokulu İstanbul Üniv. 2009-2010. Yardımcı Doçent Sağlık Bilimleri Fakültesi İstanbul Üniv.

ÖZGEÇMİŞ. Yardımcı Doçent Bakırköy Sağlık Yüksekokulu İstanbul Üniv. 2009-2010. Yardımcı Doçent Sağlık Bilimleri Fakültesi İstanbul Üniv. ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Fatma AY 2. Doğum Tarihi : 05.10.1972 3. Unvanı : Yrd. Doç. Dr 4. Öğrenim Durumu : Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Hemşirelik İstanbul Üniversitesi 1994 Y. Lisans Hemşirelik

Detaylı

T.C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ

T.C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ T.C. BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI YAYINLARI TEŞVİK PROGRAMI UYGULAMA YÖNERGESİ I. Amaç ve Kapsam Madde 1. Bu uygulama yönergesinin amacı Bezmialem Vakıf Üniversitesinde (BVÜ) görevli öğretim

Detaylı

T.e. DiyARBAKIR V ALiLiGi 11 Milli Egitim Miidfirliigii. (ilye Milli Egitim Miidfirliigii)

T.e. DiyARBAKIR V ALiLiGi 11 Milli Egitim Miidfirliigii. (ilye Milli Egitim Miidfirliigii) , T.e. DiyARBAKIR V ALiLiGi 11 Milli Egitim Miidfirliigii SaYl : 17616639-622.03- () % 0 ~ Konu : Atlk Pil Toplama!;;;. ~fl...kaymakamligina (ilye Milli Egitim Miidfirliigii) AtIk Pil Toplama kampanyasl

Detaylı

www.bulutyayinlari.com TÜM DERSLER SORU BANKALARI BLT 1. SINIF TÜM DERSLER S.B. (Yeni) 17,50 BLT 2. SINIF TÜM DERSLER S.B. (Yeni) 43,00 BLT 3. SINIF TÜM DERSLER S.B. (Yeni) 45,00 BLT 4. SINIF TÜM DERSLER

Detaylı

TANziMAT DONEMiNDE YURTDI~INA OGRENCi GONDERME OLGUSU VE OSMANLI MODERNLE~MESiNE ETKiLERi*

TANziMAT DONEMiNDE YURTDI~INA OGRENCi GONDERME OLGUSU VE OSMANLI MODERNLE~MESiNE ETKiLERi* Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 20. Sa}'l, 2010/1,121-151 TANziMAT DONEMiNDE YURTDI~INA OGRENCi GONDERME OLGUSU VE OSMANLI MODERNLE~MESiNE ETKiLERi* THE SENDING STUDENTS ABROAD IN THE PERIOD OF TANZIMAT AND

Detaylı

Tablo 11. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı Not: Kod 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117

Tablo 11. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı Not: Kod 1101 1102 1103 1104 1105 1106 1107 1108 1109 1110 1111 1112 1113 1114 1115 1116 1117 Tablo 11. Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler Temel Alanı Not: Bu tablo ile ilgili koşul (111, 112, 113, 114, 115, 116), kısaltmalar ve tanımlar dokümanın sonunda yer almaktadır. Kod Bilim Alanı Koşul No

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE ATANMA İLKELERİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE ATANMA İLKELERİ MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE ATANMA İLKELERİ YARDIMCI DOÇENT KADROSUNA ATANMA BAŞVURU KRİTERLERİ 1. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunun 23. maddesinin b fıkrasının 2. bendi uyarınca yapılacak

Detaylı

T.C. il Milli Egitim Miidiirliigii.... KA YMAKAMLIGINA ilge Milli Egitim Miidiirliigii

T.C. il Milli Egitim Miidiirliigii.... KA YMAKAMLIGINA ilge Milli Egitim Miidiirliigii T.C. MU~ V ALILIGI il Milli Egitim Miidiirliigii Sayl : 32026198-604-E.5349775 25.05.2015 Konu: Kurum Standartlan Modiilii Veri Giri~ blemlerinin Takibi... KA YMAKAMLIGINA ilge Milli Egitim Miidiirliigii

Detaylı

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004

Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program/Alan Üniversite Bitirme Yılı Lisans Fizik / Fen Edebiyat / Fizik Dicle Üniversitesi 2004 ÖZGEÇMİŞ ve ESERLER LİSTESİ Genel Bilgiler: Adı Soyadı : Cihat DEMİR Doğum Yeri ve Tarihi : Diyarbakır - 14 Haziran 1982 Yazışma Adresi : Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü

Detaylı

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU KaSIID 2005 ANKARA ONlvERSITESI BASIMEVI 2005 www.ankara.edu.tr iyindekiler BijIUm 1 Giris... 1 1.1 Btiyiime ve Kurumlar Arasmda i~levsel

Detaylı

FARABI DE -WSW PROGRAM! PROTOKOLU

FARABI DE -WSW PROGRAM! PROTOKOLU FARABI DE -WSW PROGRAM! PROTOKOLU Bizler, wgida imzalan bulunan ytiksekegretim kurumlan olarak, kurumlarumz arasmda Farabi Degi im Program' kapsammda isbirligi yapmayi kararlanirmi bulunmaktayiz. 2547

Detaylı

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846

ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 ISSN 2146-7846 J ISSN 2146-7846 J Yayınlayan Kurum / Publishing Institution: Bozok Üniversitesi İlahiyat Fakültesi / Bozok University Revelation Faculty Dil/Language: Türkçe, İngilizce, Arapça, Almanca,

Detaylı

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ YAN DAL PROGRAMI

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ YAN DAL PROGRAMI Bölüm/Program/Anabilim Dalı Toplam Kredi Kontenjan Kabul Edilen Bölümler/Programlar Alman Dili ve Edebiyatı 18 5 Ankara üniversitesi tüm fakülte ve bölümleri (Muafiyet sınavından En az 70 puan almak) Amerikan

Detaylı

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR

Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Fevzi Karamuc;o TARIH 11 SOSYAL BiLiMLER LiSESi DERS KiTABI SHTEPIA BOTUESE LIBRI SHKOLLOR Prishtine, 2012 ic;indekiler I ÜNiTE: BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 1. BÜYÜK COGRAFYA KESiFLERi 3 A. COGRAFYA KESiFLERi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Demirel Üniv. Tarih -Ortaçağ / (El-Melik El-Mansur Bilimler Enstitüsü Tarih ABD

ÖZGEÇMİŞ. Yrd. Doç. Dr. Süleyman Demirel Üniv. Tarih -Ortaçağ / (El-Melik El-Mansur Bilimler Enstitüsü Tarih ABD ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Selim Hilmi ÖZKAN 2. Doğum Tarihi / Yeri : 1974 / Gündoğmuş-ANTALYA 3. Ünvanı : Yrd. Doç.Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Tarih Süleyman Demirel

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

ÖZGEÇMİŞ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: EROL ÇANKAYA 2. Doğum Tarihi: 15.XI.1953 3. Ünvanı: DR 4. Öğrenim Durumu: DOKTORA Derece Alan Üniversite Yıl Lisans A.Ü. SİYASAL BİLGİLER 1979 İKTİSAT VE MALİYE Y. Lisans SİYASET

Detaylı

Yabancı Uyruklu Kont. ALES Puan Türü SÖZ EA. 5 - - - EA Eğitim Fakültesi mezunu olmak. 5 - - - EA SÖZ EA SÖZ EA SÖZ EA SÖZ EA SAY

Yabancı Uyruklu Kont. ALES Puan Türü SÖZ EA. 5 - - - EA Eğitim Fakültesi mezunu olmak. 5 - - - EA SÖZ EA SÖZ EA SÖZ EA SÖZ EA SAY T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN, Üniversitemiz Sosyal, Fen ve Sağlık Bilimleri Enstitülerine, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında aşağıda belirtilen Anabilim Dallarına, kontenjanlar

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA KRİTERLERİ (Ankara Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Hariç)

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA KRİTERLERİ (Ankara Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Hariç) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTİLME VE ATANMA KRİTERLERİ (Ankara Devlet Konservatuvarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi Hariç) PROFESÖRLÜK KADROSUNA YÜKSELTİLME VE ATANMA BAŞVURUSU İÇİN: Doçent

Detaylı

EK-3 Ders Yükü Hesaplama Çizelgesi. Eğitim Öğretim Etkinlikleri ( Akademik Yılı)

EK-3 Ders Yükü Hesaplama Çizelgesi. Eğitim Öğretim Etkinlikleri ( Akademik Yılı) EK-3 Ders Yükü Hesaplama Çizelgesi Eğitim Öğretim Etkinlikleri (2007-2008 Akademik Yılı) Örgün Ders Yükü (Normal Öğretim) : Örgün Ders Yükü (İkinci Öğretim) : Örgün Ders Sayısı (Normal Öğretim) : Örgün

Detaylı

TURK YiiKSEKOGRETiMiNDE ON YIL - ---- - - 1981-1991 1981 Reformu ve Sonuglar1

TURK YiiKSEKOGRETiMiNDE ON YIL - ---- - - 1981-1991 1981 Reformu ve Sonuglar1 TURK YiiKSEKOGRETiMiNDE ON YIL - ---- - - 1981-1991 1981 Reformu ve Sonuglar1 TURK YiiKSEKOGRETiMiNDE ON YIL 1981-1991 1981 Reformu ve Sonu9lar1 Kas1m 1991 Ankara iqindekiler SUNU$.. YUKSEKOGRETiM KURUMLARI..

Detaylı

2 2 Yüksek Lisans (Tezli): Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Biyoloji, Kimya, Kimya Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar başvurabilirler.

2 2 Yüksek Lisans (Tezli): Çevre Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Biyoloji, Kimya, Kimya Mühendisliği bölümlerinden mezun olanlar başvurabilirler. Öğretim Kurumu ve Yüksek Lisans Programı Yüksek Lisans Kontenjanı Doktora Kontenjanı Özel Koşul Yıllık Öğrenim Ücreti Fen Bilimleri Enstitüsü Arkeometri (Tükçe) 2 Bahçe Bitkileri Bilgisayar (İngilizce)

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE ATAMA VE YÜKSELTME ÖLÇÜTLERİ (22 Ağustos 2013 tarihindeki 813 sayılı Senato Toplantısında yapılan değişikliklerle yürürlüğe girmiştir).

Detaylı

ii Milli Egitim Miidiirliigii

ii Milli Egitim Miidiirliigii T.C......,. MUS V ALILIGI ii Milli Egitim Miidiirliigii Say1 : 73774402/160.02.09/ 1174493 Konu: Mangala Y an~mas1 19/03/2014... KA YMAKAMLIGINA Il

Detaylı

Profesörlük, Doçentlik ve Yardımcı Doçentlik Kadrolarına Yükseltilme ve Atamalarda

Profesörlük, Doçentlik ve Yardımcı Doçentlik Kadrolarına Yükseltilme ve Atamalarda ERCİYES ÜNİVERSİTESİ Profesörlük, Doçentlik ve Yardımcı Doçentlik Kadrolarına Yükseltilme ve Atamalarda Dikkate Alınacak İlkeler ve Puanlama Tabloları Profesörlüğe Yükseltilme ve Atama Konusunda Senato

Detaylı

T.C. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi. Akademik Teşvik Ödeneği Uygulama Usul ve İlkeleri

T.C. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi. Akademik Teşvik Ödeneği Uygulama Usul ve İlkeleri T.C. Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Akademik Teşvik Ödeneği Uygulama Usul ve İlkeleri Aralık-2017 İÇİNDEKİLER 1. Akademik Teşvik Ödeneği Başvuru Takvimi 2. Akademik Teşvik Başvuru ve Değerlendirme Süreci

Detaylı

1--j <;.,'ovo Anla,ma i,in ihalo Knmi,yonu K"''''

1--j <;.,'ovo Anla,ma i,in ihalo Knmi,yonu K'''' ~ER~EVE ANLA~MA i~in ihale KOMiSYONU KARARI ihale kaylt numarasl : 2010113631 Karar no : 1 idarenin adl : Mugla il Saghk MiidfulUgii i~in adl : 331 Kalem ilay ve Serum Ahml ihale tarih ve saati : 22/03/2010

Detaylı

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU

T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU. TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU T.e. YUKSEKOGRETiM KURULU TURK YUKSEKOGRETiMiNiN BUGUNKU DURUMU Mart 2003 ANKJ'.RAONVERSiTESiBASIM Evi 2003 www.ankara.edu.tr i

Detaylı

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ

GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYELİĞİNE YÜKSELTME VE ATAMA YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Galatasaray Üniversitesi bünyesindeki öğretim üyesi kadrolarına, 2547 sayılı Yükseköğretim

Detaylı

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI

DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI DİL VE TARİH COĞRAFYA FAKÜLTESİ ÇİFT ANADAL PROGRAMI Bölüm/Program/Anabilim Dalı Toplam Kredi Kontenjan Kabul Edilen Bölümler/Programlar Alman Dili ve Edebiyatı 40 5 Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ( Hazırlık

Detaylı

Doç. Dr. İsmail ÇİFTCİOĞLU

Doç. Dr. İsmail ÇİFTCİOĞLU Doç. Dr. İsmail ÇİFTCİOĞLU Dumlupınar Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalı Evliya Çelebi Yerleşkesi (43100) KÜTAHYA Cep Telefonu: Telefon: 4597 Faks: E-posta:

Detaylı

T.e. MiLLI EGiTiM BAKANLlGI Ozel Egitim ve Rehberlik HizmetIeri Genel MGdGrlGgG

T.e. MiLLI EGiTiM BAKANLlGI Ozel Egitim ve Rehberlik HizmetIeri Genel MGdGrlGgG T.e. MiLLI EGiTiM BAKANLlGI Ozel Egitim ve Rehberlik HizmetIeri Genel MGdGrlGgG SaYI : 73911930-l60-E.6812l86 01.07.2015 Konu : Evde Egitim Hizmeti Verilen Ogrenciler i~in K 12 Online Egitim Platformlanna

Detaylı

DEVLET HASTANESİNDE EĞİTİCİ OLMAK. Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

DEVLET HASTANESİNDE EĞİTİCİ OLMAK. Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji DEVLET HASTANESİNDE EĞİTİCİ OLMAK Prof. Dr. Necla TÜLEK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Tıpta Uzmanlık Kurulu Kurulun oluşumu ve çalışma esasları

Detaylı

S.D.V. Di~ HEKiMLiGi FAKULTESi YONETiM KURULU KARARLARI. TOPLANTI TARim TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 27.05.2014

S.D.V. Di~ HEKiMLiGi FAKULTESi YONETiM KURULU KARARLARI. TOPLANTI TARim TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 27.05.2014 DE S.D.V. Di~ HEKiMLiGi FAKULTESi YONETiM KURULU KARARLARI l1li I TOPLANTI TARim TOPLANTI SAYISI KARAR SAYISI 27.05.2014 333 9 }'AKVLTE YONETiM.. KURULU UYELERi.. 1. Prof.Dr.M.Hakan TURKKAHRAMAN 5. Dor;:.Dr.S.Suha

Detaylı

T.C. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL İLK VE YENİDEN ATAMA KRİTERLERİ

T.C. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL İLK VE YENİDEN ATAMA KRİTERLERİ T.C. ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL İLK VE YENİDEN ATAMA KRİTERLERİ PROFESÖRLÜĞE YÜKSELTİLME VE ATANMA ŞARTLARI 247 Sayılı Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla

Detaylı

OD: Ogrenci Degi~imi iktisadi ve idari Bilimler Fa iiltesi /~ ~~

OD: Ogrenci Degi~imi iktisadi ve idari Bilimler Fa iiltesi /~ ~~ Taraf Farabi Program1 Kurum Koordinatorii Do~. Dr. Senayi DONMEZ Taraf Farabi Program1 Kurum Koordinatorii

Detaylı

DR.KADİR DEMİRCİ NİN ÖZGEÇMİŞİ VE BİLİMSEL ETKİNLİKLERİ (CV)

DR.KADİR DEMİRCİ NİN ÖZGEÇMİŞİ VE BİLİMSEL ETKİNLİKLERİ (CV) DR.KADİR DEMİRCİ NİN ÖZGEÇMİŞİ VE BİLİMSEL ETKİNLİKLERİ (CV) 1 KADİR DEMİRCİ NİN ÖZGEÇMİŞİ VE BİLİMSEL ETKİNLİKLERİ A- ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Kadir Demirci Doğum Tarihi: 1968 Unvanı: Yrd. Doç. Dr. Öğrenim

Detaylı

Kişisel Bilgiler Soyadı Adı : YILDIRIM Mustafa Akademik Unvanı : Yrd. Doç. Dr. Doğum Yeri / Doğum Tarihi : BURSA / 0.0.97 Uyruğu : TC. Yabancı Dil (ler) : İngilizce / Arapça Cinsiyet : Erkek Tel İş : 0

Detaylı

tarih ve B.11.2.DDY (12)/401 sayth emir.

tarih ve B.11.2.DDY (12)/401 sayth emir. Say1 Konu : 29286972-915.03.04/ 43 ~50 : Makinist ve Tren Te~kil ve Vagon Muayene ve Baktm Onanm i~9ilerinin vardiya primi, gece 9ah~mas1 ve hizmet tazminatlar1 MALi i~ler DAiRESi BA~KANLG 2 2 nazran 2015

Detaylı

Prof.Dr. SULTAN BAYSAN

Prof.Dr. SULTAN BAYSAN Prof.Dr. SULTAN BAYSAN tim Fakültesi kçe Ve yal Bilimler timi Bölümü yal Bilgiler timi Anabilim Dalı tim Bilgileri 1985-1989 Lisans Dokuz Eylül Üniversitesi Buca tim Fakültesi kçe Ve Öğretmenliği Pr. 1991-1993

Detaylı

BOZOK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI

BOZOK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI BOZOK ÜNİVERSİTESİ SENATO KARARLARI Toplantı Sayısı: 04 Sayfa: 1 Karar Tarihi: 14/12/2006 Üniversitemiz Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği hk. 2006.004.009- Üniversitemiz Döner Sermaye İşletmesi Yönetmeliği

Detaylı

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ

BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ BİLGİ BELGE MERKEZİ VE YAYIN HİZMETLERİ Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Bilgi ve Belge Merkezi, sahip olduğu elektrik mühendisliği ve Oda ilgili her türlü bilgi, belge ve kaynakla kapsamlı bir araştırma

Detaylı

BRANŞ SIRA NO. KİMLİK NO. PUAN Aile ve Tüketici Hizmetleri 1 217902 77 Aile ve Tüketici Hizmetleri 2 219519 60

BRANŞ SIRA NO. KİMLİK NO. PUAN Aile ve Tüketici Hizmetleri 1 217902 77 Aile ve Tüketici Hizmetleri 2 219519 60 Aile ve Tüketici Hizmetleri 1 217902 77 Aile ve Tüketici Hizmetleri 2 219519 60 Beden Eğitimi (B) Öğretmenliği 1 209812 39 Beden Eğitimi (E) Öğretmenliği 1 185582 61 Beden Eğitimi (E) Öğretmenliği 2 162701

Detaylı

kar;a bir isyan ba~latml~lar ve isyan tapmagm Ylkllmasl ile sonuc;:lanml~tj. Bu isyanm neticesinde, onlann M.S. 73 Yllmda Masada'da ugradjl

Detaylı

DEVLET MUHASEBESi Soru 1- Soru 2- istenenler; Not:

DEVLET MUHASEBESi Soru 1- Soru 2- istenenler; Not: DEVLET MUHASEBESi Soru 1- Merkezi yonetim kapsammdaki kamu idareleri muhasebesi hesap planmda yer alan, ana hesap gruplan ve hesap gruplanm birinci diizey kodlann tamami ve her ana hesap grubuna ait ikinci

Detaylı

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla

Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Programı, Yüzüncü Yıl Üniversitesi. 1999-2004 Eğitim Fakültesi, Kimya Öğretmenliği Lisansla Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. Adı Soyadı : Nail İLHAN Doğum Yeri ve Tarihi : Osmaniye- 1981 Bölüm: İlköğretim Bölümü E-Posta: naililhan @ gmail.com naililhan @ kilis.edu.tr Website: http://atauni.academia.edu/naililhan

Detaylı

Öğrenim Durumu. LİSANS Üniversite. YÜKSEK LİSANS Üniversite. DOKTORA Üniversite Enstitü Öğrenim Alanı Tez Başlığı KİŞİSEL BİLGİLER

Öğrenim Durumu. LİSANS Üniversite. YÜKSEK LİSANS Üniversite. DOKTORA Üniversite Enstitü Öğrenim Alanı Tez Başlığı KİŞİSEL BİLGİLER KİŞİSEL BİLGİLER Adı Soyadı : Yavuz ÇOBANOĞLU Doğum Yeri/Doğum Tarihi : İZMİR 25.10.1970 Uyruğu: : T.C. Ünvanı : Yrd. Doç. Dr. Cep Telefonu : E-Posta : yavuzcobanoglu@tunceli.edu.tr Yabancı Dili / Seviyesi

Detaylı

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ Sanat ve Tasarım Araştırmaları Merkezi

YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ Sanat ve Tasarım Araştırmaları Merkezi YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ Sanat ve Tasarım Araştırmaları Merkezi Prof.Dr. Uğurcan Akyüz Müdür İLK SUNUM: 9 EKİM 2013, Lefkoşa Merkezin misyonu; Evrensel düşünce ve değerlere sahip, ülke ve dünya kültürüne

Detaylı

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ VE BAHAR DÖNEMİ YANDAL PROGRAMLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR. BAHAR YARIYILI İÇİN 10-11-12-13-14 Şubat 2014

2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ VE BAHAR DÖNEMİ YANDAL PROGRAMLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR. BAHAR YARIYILI İÇİN 10-11-12-13-14 Şubat 2014 004 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI GÜZ VE BAHAR DÖNEMİ YANDAL PROGRAMLARINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR BAŞVURU TARİHLERİ : GÜZ YARIYILI İÇİN 456 Ağustos 0 YABANCI DİL YETERLİK SINAVI: Ağustos 0 YABANCI DİL YETERLİK SINAVI:

Detaylı

(2) GTÜ den doktorasını alanlar için 1. maddenin 3. fıkrasında belirtilen Yardımcı Doçentlik kadrosuna atanabilme koşullarını sağlamak.

(2) GTÜ den doktorasını alanlar için 1. maddenin 3. fıkrasında belirtilen Yardımcı Doçentlik kadrosuna atanabilme koşullarını sağlamak. Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atamalarda ve Akademik Yükseltmelerde Aranan Asgari Koşullar A. Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Kadrolarına Atanma Kriterleri olması MADDE 1 (1)

Detaylı

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ RESMİ YAZIŞMA KODLARI

OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ RESMİ YAZIŞMA KODLARI OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ RESMİ YAZIŞMA KODLARI B 30 2 OKA 0 00 00 00 OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ B 30 2 OKA 0 01 00 00 REKTÖRLÜK OFİSİ (ÖZEL KALEM) B 30 2 OKA 0 05 00

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT

Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT Yrd. Doç. Dr. Abdulveli SİRAT ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Ünvanı Adı Soyadı : Yrd. Doç. Dr. : Abdulveli SİRAT Telefon : (456) 233 10 32/3602 Fax : (456) 511 86 79 e-posta : awsirat@gumushane.edu.tr

Detaylı

istanbul UNivERSiTESi'NDE KLASiK FiLOLOJi

istanbul UNivERSiTESi'NDE KLASiK FiLOLOJi Sosyoloji Dergisi, 3. Dizi, 19. SaYI, 2009/2, 273M283 istanbul UNivERSiTESi'NDE KLASiK FiLOLOJi CLASSICAL PHILOLOGY IN ISTANBUL UNIVERSITY Prof. Dr. Bedia Demir~ istanbul Universitesi Edebiyat Fakttltesi

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Cafer ÇİFTCİ Doğum Tarihi ve Yeri: 1973 BURSA Unvanı: Prof. Dr. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Doçentlik Alanı:

ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Cafer ÇİFTCİ Doğum Tarihi ve Yeri: 1973 BURSA Unvanı: Prof. Dr. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Doçentlik Alanı: ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Doğum Tarihi ve Yeri: Unvanı: Ana Bilim Dalı: Doçentlik Alanı: İdari Görevi: Cafer ÇİFTCİ 1973 BURSA Prof. Dr. Yakınçağ Tarihi Yeniçağ ve Yakınçağ Tarihi Tarih Bölümü Başkanı ÖĞRENİM

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU TOPLANTI TUTANAĞI

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU TOPLANTI TUTANAĞI T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ YÖNETİM KURULU TOPLANTI TUTANAĞI Toplantı Tarihi Toplantı No 25.11.2010 2010/16 Üniversitemiz Yönetim Kurulu 25.11.2010 Perşembe günü saat 11:00 de Rektör Prof.Dr. Sezer Ş. KOMSUOĞLU

Detaylı