EYS ve EYS Uygunluk Değerlendirmesi Eğitimi 2. Gün 2. Bölüm DDGM

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EYS ve EYS Uygunluk Değerlendirmesi Eğitimi 2. Gün 2. Bölüm DDGM"

Transkript

1 EYS ve EYS Uygunluk Değerlendirmesi Eğitimi 2. Gün 2. Bölüm DDGM

2 2. Gün Ortak Emniyet Yöntemleri Bölüm I: Ortak Emniyet Yöntemleri Altyapı İşletmecileri (Aİ) Bölüm II: Ortak Emniyet Yöntemleri Demiryolu Tren İşletmecileri (DTİ)

3 Ortak Emniyet Yöntemleri Bölüm II: Ortak Emniyet Yöntemleri Demiryolu Tren İşletmecileri (DTİ)

4 AB MEVZUATI Bu eğitim, demiryolu tren işletmecilerinin emniyet yönetim sistemlerinin, emniyet sertifikası verilmek üzere değerlendirilmesinde kullanılacak değerlendirme ölçütleri üzerine olacaktır. 2004/49/EC nin (Emniyet Yönetmeliği) Madde 6(3)(b), 11(1)(a) (b) ve Ek 3 ünde verilen temeller üzerine bina edilmiş olan EC/1158/2010 daki Ortak Emniyet Yöntemleri nden bahsedilecektir. Eğer bir Emniyet Yönetim Sistemi bu mevzuatta ifade edilen gereksinimleri karşılarsa, Emniyet Makamı, EYS yi kabul eder.

5 Amaç TÜRKİYE DEKİ MEVZUAT Demiryolu Emniyet Taslak Yönetmeliği MADDE 1 (1) Bu yönetmeliğin amacı; a) Demiryolu üzerindeki emniyetin yönetimi, düzenlenmesi ve denetlenmesi konularında ortak ilkelerin tanımlanması, b) Demiryolu altyapı işletmecilerine, demiryolu tren işletmecilerine ve şehir içi raylı toplu taşıma işletmecilerine emniyet sertifikası verilmesi ve/veya emniyet yetkilendirmesi verilmesi, c) Ulusal kuralların uyumlaştırılmasını gerçekleştirilmek üzere ortak emniyet hedefleri, ortak emniyet göstergeleri ve ortak emniyet yöntemlerinin geliştirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek, suretiyle Türkiye sınırları içindeki demiryolu taşımacılığında emniyetin geliştirilmesi, iyileştirilmesi, izlenebilmesi ve denetlenebilmesinin sağlanmasıdır.

6 AB Mevzuatına Göre Emniyet Makamı nın Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

7 Emniyet Makamı nın (EM) İzleyeceği Değerlendirme Prosedürü Bu prosedür EC/1158/2010 in Ek 1 inde yer almaktadır. Burada, öncelikle, EM nin, uygunluk değerlendirmesini yapmaya başlamadan önce oluşturması gereken prosedürler yer almaktadır.

8 Emniyet Makamı nın (EM) İzleyeceği Değerlendirme Prosedürü EC/1158/2010 EK 1 1. Emniyet makamının emniyet sertifikası ile ilgili başvuruları almak ve değerlendirmek için kullanacağı prosedürler aşağıdaki ilkeler üzerine inşa edilir: (a) Değerlendirme sürecinin kurulması ve gözden geçirilmesi (b) Değerlendirme sürecinin kalitesi (c) Değerlendirmenin kapsamı (d) Değerlendirilmenin zamanlaması (e) Değerlendirme sırasında karar alma

9 EM Tarafından Kurulacak Değerlendirme Prosedürleri a) Değerlendirme sürecinin kurulması ve gözden geçirilmesi EM, yetkin kişiler tarafından yerine getirilen, yapısal ve denetlenebilir süreçleri geliştirir. Başvurular Ek 2 de verilen değerlendirme ölçütlerine göre değerlendirilir. EM, verdiği her kararı kaydeder ve gerekçesini sunar. EM nin genel değerlendirme süreci periyodik olarak iç denetime tabi tutulur ve etkinliği ve verimliliği buna göre arttırılır. b) Değerlendirme sürecinin kalitesi Emniyet makamı başvuru değerlendirme sürecindeki anahtar noktalarda kendi performansını takip eder. c) Değerlendirmenin kapsamı Değerlendirme yönetim-sistem seviyesinde ve süreç odaklı bir biçimde yapılır. Denetlemede uygunsuzluklar tespit edildiğinde, EM, uygunsuzluğun niteliğine ve önemine göre bunu gizli tutabilir ve düzeltmelerin nasıl yapılması gerektiğinin çerçevesini çizebilir. Nihayetinde, EM, başvuruyu reddetme yetkisini kullanır.

10 EM Tarafından Kurulacak Değerlendirme Prosedürleri ( c) devam) Değerlendirme: Başvuru sahibinin operasyonunun niteliğine, risklerine ve kapsamına uygun yapılır. DTİ nin kendi emniyet yönetim sisteminde tanımladığı şekilde emniyetli işletim yapma becerisi üzerinden verilen kararlar üzerine olur. d) Değerlendirme nin Zamanlaması EM, 2004/49/EC nin 12. maddesinde belirtildiği üzere, değerlendirmeyi 4 ay içerisinde tamamlar. EM, bu süre içerisinde, sunulan tüm bilgi ve belgelerin incelendiğinden emin olur. EM, değerlendirme esnasında, DTİ leri, rastlanan önemli uygunsuzlar hakkında olabildiğince erken uyarır. e) Değerlendirme sırasında karar verme EM, bir başvurunun kabulü ya da reddine yönelik kararları, başvuru sahibinin sunduğu kanıtlar üzerinden ve ilgili gereksinimlerin karşılanıp karşılanamadığına göre verir.

11 Değerlendirme Prosedürleri (DEVAM) 2. EM, Emniyet Sertifikası başvurunun EC/653/2007 de (Emniyet Sertifikası Başvurusunda İzlenecek Usul ve Esaslar) ifade edilen hususlara uygun olup olmadığını değerlendirir. 3. EM, özellikle, başvuru ekinde bulunan emniyet yönetim sistemi el kitabı özetinin, emniyet yönetim sisteminin kalitesi ve uygunluğu üzerinde ön kararı vermeye yeterli olup olmadığı değerlendirecek ve daha başka hangi alanlarda başkaca bilgilerin gerekli olup olmadığına karar verecektir. EM, değerlendirmeye yardımcı olacak, gerekli gördüğü kadar ayrıntılı bilgi isteyebilir. 4. Bir emniyet sertifikasının verilmesi sırasında, başvuranın emniyet yönetim sisteminin uygunluğunun değerlendirmesi, her bir değerlendirme ölçütüne göre ayrı ayrı olarak yazılı hale getirilir.

12 Değerlendirme Prosedürleri (DEVAM) 5. Anlaşılmayan bir husus veya olası bir uyumsuzluk noktası belirlendiğinde, EM, yanıtında spesifik olur ve hangi seviyede detay istediğini başvuranın anlamasında yardımcı olacak açıklamalar yapar. Bunu yapmak için aşağıdakileri gerçekleştirir: (a) ilgili kriterlere doğru şekilde atıfta bulunarak başvuranın tespit edilen uygunsuzluk alanlarını açıkça anladığından emin olur; (b) ilgili yönetmelikler, kurallar ve standartların ilgili bölümlerini ifade eder; (c) değerlendirme kriterinin neden sağlanmadığını belirtir; (d) fazladan istenecek taahhütleri, destekleyici bilgi ve belgeleri ve bunları neden istediğini değerlendirme ölçütlerine göre açıklar, ve başvuru sahibi tarafından eksikliği düzeltilmesi için yapılacak olan gerekli eylemleri ve bunun için verilen süreyi belirtir; (e) sertifikanın kazanılmasından sonra denetim yoluyla daha fazla incelemeye tabi olabilecek olan alanları belirtir.

13 Değerlendirme Prosedürleri (DEVAM) 6. Demiryolu tren işletmecisi hem Kısım A ve Kısım B emniyet sertifikaları için aynı anda başvuru yaparsa, EM, 653/2007 sayılı Yönetmelik tarafından olanaklı kılındığı şekilde Kısım A Sertifikasının ilk önce verilmesini veya her iki sertifikanın birlikte verilmesini sağlar. Bununla birlikte, EM, her iki belge için de yeni bir başvuru aynı anda yapılmış ise başvuru formunun (özellikle, Eklerin ön sayfaları için ) nasıl kullanılacağı ile ilgili bir prosedür tanımlar. 7. Emniyet sertifikaları için yapılan başvuruların değerlendirilmesi için yürürlükte olan prosedürlerin genel çerçevesi 2004/49/EC sayılı Direktifin 10 (2) (b) Maddesinde belirtildiği gibi emniyet sertifikaları için uygulamalar için de geçerli olacaktır. 8. EM nın, emniyet sertifikası için yapılmış bir başvuruyu değerlendirmesi 2004/49/EC sayılı Direktifin 10 (2) (b) Maddesinde belirtildiği gibi sadece demiryolu tren işletmecisinin Kısım A sertifikasını almak için oluşturmuş olduğu prosedürler kullanılarak sertifikanın talep edildiği belirli ağ üzerindeki operasyonlar için gerekli olan şartlara uyma yeteneğine uygulanacaktır.

14 Değerlendirme Prosedürleri (DEVAM) 9. Bu değerlendirme kriterleri prosedürlerin veya operasyonu yönetmek için süreçlerin uygulama sonuçlarının belirli bir ağ üzerinde dokümante edildiğinin ve bunları uygulamak için taahhüt edildiğinin gösterilmesine dayanmaktadır. Dolayısıyla kriterlerin yerine getirilip getirilmediğini kontrol etmek için, EM, demiryolu işletmesinden kullanmayı planladıklarını belgelerin bir örneğini göndermesini isteyebilir. 10. Emniyet Makamları, Kısım B değerlendirme kriterleri ile uyumsuzluk konularına dikkat çekmek için veya Kısım B başvurusu ile ilgili sorgulamalar ile ilgilenmek için işbirliği yapacaklardır. Bir Kısım B başvurusunu değerlendiren bir EM Kısım B değerlendirme kriterleri ile uyum sağlamak için varsa her birinin hangi eylemi yapacaklarını tartışarak kabul etmek için Kısım A'yı yayınlanan EM ile irtibata geçecektir

15 Değerlendirme Prosedürleri (DEVAM) EYS yi Kabul Et Özel Koşulları Kabul Et Kısım A Emniyet Sertifikasını Yayınla (ve başvurulmuşsa Kısım B yi) EM, emniyet sertifikası düzenleyebilmek için aşağıdaki iki şeyi yapması gerekir: 1. EYS yi kabul etmek 2. DTİ nin genel olarak cer araçları ve spesifik hatlar üzerinde emniyetli bir işletim yapabilmesi için sağlaması gereken özel koşulları kabul etmek Kararın ilk başvuru tarihinden itibaren 4 ay içerisinde verilmesi gerekir

16 Değerlendirme Prosedürleri (DEVAM) 1. Demiryolu Tren İşletmecisi başvurusunda EM ye aşağıdakileri sunar: EYS Dokümantasyonu i. Yapılan işletimin türü, kapsamı ve risklerinin tanımı ii. EYS yapısının, görev ve sorumlulukları da içeren tanımı iii. Emniyet kritik süreçlerin listesi ve kısa tanımları 2. EYS, bu eğitimde ifade edilen prosedürlere göre değerlendirilir (Ortak Emniyet Yöntemlerine göre) 3. Ek olarak aşağıdakilerin de değerlendirilmesi gerekir: i. Demiryolu altyapısının emniyetli tasarımı ii. Altyapının emniyetli işletimi iii. Bakım onarım ve parça tedariği iv. Trafik kontrolü ve sinyalizasyon sisteminin bakım onarım ve işletimi

17 EYS nin Temel Gereksinimleri Emniyet Yönetim Sistemi nin beş temel gereksinimi: Bütün ilgili parçaların, aktivitelerin, yapıların, prosedürlerin ve görevlerin dokümantasyonu. Sorumlulukların dağıtılmasının tanımlanması. Bu emniyetli bir organizasyon yapısını gerektirir. Kontrolün farklı seviyelerde nasıl sağlandığının gösterilmesi. Emniyet sorumluluğunun performansı sürekli olarak takip edilmelidir. Personel ve temsilcilerinin EYS ye dahlinin tanımlanması. EYS bir emniyet kültürüdür. Sürekli iyileştirmenin nasıl sağlandığının gösterilmesi. Buna uygun bir emniyet yönetim süreciyle ulaşılır.

18 Emniyet Yönetimi 5. Eğitim 6. Personel bilgisi 4. Riskler 7.Dokümantasyon 3. Prosedürler 8. Kazalar 2. Hedefler 1. Politika DEMİRYOLU MEVZUATI Emniyet Yönetim Sistemi (EYS) 9. Faaliyet Planı 10. Denetleme

19 EYS Bileşenleri Temel EYS Bileşenleri 1. Emniyet politikası 2. Nitel ve nicel hedefler 3. İlgili standardları karşılamak için takip edilecek prosedürler 4. Risk değerlendirmesi ve risk kontrol önlemlerinin kurulması 5. Eğitim programları

20 EYS Bileşenleri Temel EYS Bileşenleri(Devam) 6. Personele gerekli bilgilerin sağlanması ile ilgili düzenlemeler 7. Emniyet bilgisinin doğru bir şekilde yönetilmesi ile ilgili prosedürler 8. Kazalara doğru bir şekilde müdahale edilmesini sağlayan prosedürler 9. Acil durumlarda uygulanacak planlar ve uyarılar 10. EYS nin devamlı olarak iç denetime tabi tutulması

21 Demiryolu Tren İşletmecilerinin Sağlaması Gerekenler

22 1. Emniyet Politikası Emniyet politikası: 1. Bütün personele iletilmeli ve ulaşabilecekleri bir yerde saklanmalıdır 2. DTİ nin hizmetlerine ve kapsamına uygun olmalıdır 3. İşletmecinin en üst yetkilisi tarafından onaylanır

23 1. Emniyet Politikası - Örnek 4. Sağlık ve Emniyet Politikası 4.1 Genel Beyan Firmamızda, yaralanmaları önleme sağlık ve emniyete yönelik taahhütümüzdür. Bu bizim temel değerimiz, yaşamımızın bir parçası ve yaptığımız her işte uyguladığımız bir şeydir. Bunun amacı tüm çalışanlarımız, müşterilerimiz ve diğer kişiler için sağlık ve emniyeti sağlamaktır Şuna inanıyoruz ki: a. Bütün yaralanmalar önlenebilir, ve b. Hedefimiz sıfır yaralanma

24 2. Nitel ve Nicel Hedefler Emniyetin sağlanması ve iyileştirilmesi için organizasyonun nitel ve nicel hedefleri ve bu hedeflere ulaşabilmek için gereken planlar ve prosedürler 1. DTİ, ilgili emniyet hedeflerini hukuki çerçeveye göre belirleyecek prosedürlere sahiptir. 2. DTİ, risklerin tipi, kapsamı ve ciddiyetine göre emniyet hedefleri belirleyecek prosedürlere sahiptir 3. DTİ, kendi emniyet performansını, kurumsal emniyet hedeflerine ve üye ülke seviyesinde belirlenen hedeflere göre düzenli bir şekilde ölçecek prosedürlere sahiptir.

25 2. Nitel ve Nicel Hedefler Ölüm oranı Ağır Yaralanmalar Yaralanma sebebiyle kaybedilen zaman Ölüm ve Ağır Yaralanmalar Emniyetin sağlanması ve iyileştirilmesi için organizasyonun nitel ve nicel hedefleri ve bu hedeflere ulaşabilmek için gereken planlar ve prosedürler 4. DTİ, aşağıdaki operasyonel hususları izleme ve değerlendirmeye yönelik prosedürlere sahiptir: a) Emniyet performansının gidişatını görmek ve hedeflere uygunluğunun değerlendirilebilmesi için emniyetle ilgili verilerin toplanması b) Verilerin yorumlanması ve gerekli değişikliklerin yapılması 5. DTİ, hedeflerine ulaşabilmesi için plan ve prosedürler geliştirecek prosedürlere sahiptir

26 3. Prosedürler Mevcut, Yeni Ve Değiştirilmiş Teknik Ve Operasyonel Standartlari Ve Diğer Normatif Koşullari Karşilayacak Prosedürler 1. Emniyetle ilgili gerekliliklere yönelik aşağıdaki prosedürler bulunmaktadır: a) bu gereksinimleri belirleme ve bunlarda yapılan değişiklikleri yansıtmak (değişim kontrol yönetimi) için ilgili prosedürleri güncelleme; b) uygulanması c) Uygunluğun izlenmesi d) Uygunsuzluğun tespit edilmesi halinde yapılacaklar

27 3. Prosedürler Mevcut, Yeni ve Değiştirilmiş Teknik Ve Operasyonel Standartları ve Diğer Normatif Koşullari Karşilayacak Prosedürler 2. Tasarlanan amaç için doğru personel, prosedürler, özel belgeler, ekipmanlar ve demiryolu araçlarının kullanılmasını sağlamak için gerekli prosedürleri mevcuttur. 3 Emniyet yönetimi sisteminde, bakımın ilgili gereksinimlere göre yürütülebilmesi için gerekli prosedürleri mevcuttur.

28 4. Risk Değerlendirmesi ve Risk Kontrolü İşletme Koşullarının Değişmesinin veya yeni bir malzemenin kullanılmasının altyapı veya operasyon üzerinde Yeni Riskler Meydana getirmesi durumunda Risk Değerlendirmesinin Gerçekleştirilmesi ve Risk Kontrolünün Uygulanmasi İçin Usuller ve Prosedürler 1. Ekipmanlardaki, prosedürlerdeki, organizasyondaki, personeldeki veya arabirimlerdeki değişiklikler için yönetim prosedürleri mevcuttur. 2. Değişiklikleri yönetmek için ve 352/2009 sayılı Komisyon Yönetmeliğinde (EC) belirtilen risk değerlendirmesi hakkındaki ortak emniyet yöntemini uygulamak için risk değerlendirme prosedürleri mevcuttur. 3. Demiryolu işletmesi risk değerlendirmesinin sonuçlarını kuruluş içindeki başka süreçlere besleyecek ve bunları ilgili personele görünür kılmak için yürürlüğe koyduğu prosedürleri mevcuttur.

29 4. Risk Değerlendirmesi ve Risk Kontrolü İşletme Koşullarının Değişmesinin veya yeni bir malzemenin kullanılmasının altyapı veya operasyon üzerinde Yeni Riskler Meydana getirmesi durumunda Risk Değerlendirmesinin Gerçekleştirilmesi ve Risk Kontrolünün Uygulanmasi İçin Usuller ve Prosedürler 4. DTİ değişimler sebebiyle oluşabilecek arabirim risklerini değerlendirecek prosedürlere sahiptir 5. DTİ nin risk değerlendirmesinin sonuçlarını kuruluş içindeki başka süreçlere besleyecek ve bunları ilgili personele görünür kılmak için yürürlüğe koyduğu prosedürleri mevcuttur. 6. DTİ, kontrol önlemlerinin etkinliğinin izlenmesi ile ilgili prosedürlere sahiptir

30 4. Risk Değerlendirmesi ve Risk Kontrolü DEMİRYOLU İŞLETMESİNİN AKTİVİTELERİ İLE İLGİLİ TÜM RİSKLER İÇİN RİSK KONTROL ÖNLEMLERİ 1. Doğrudan iş faaliyetlerinden, işin tasarımından veya iş yükünden ve diğer kuruluşların / kişilerin faaliyetlerinden kaynaklananlar da dahil olmak üzere tren operasyonları ile ilişkili riskleri tespit etmek üzere yürürlüğe koyulmuş prosedürler mevcuttur. 2. Risk kontrol tedbirlerini geliştirmek ve yürürlüğe koymak için prosedürleri mevcuttur. 3. Risk kontrol düzenlemelerinin etkinliğini izlemek ve gerektiğinde değişiklikleri uygulamak üzere yürürlüğe koyulmuş prosedürleri mevcuttur. 4. Gerekliliğin farkına varmak ve diğer kurumlarla (altyapı yöneticisi, demiryolu işletmeleri, üretici, bakım tedarikçi, bakımdan sorumlu kurum, Demiryolu aracı deposu, hizmet sağlayıcı ve tedarik kurumu gibi) birlikte çalışmak için uygun olduğu durumlarda, yeterli risk kontrol tedbirlerinin yürürlüğe koyulmasını etkilemesi muhtemel olan, arayüzlerinin paylaştıkları konularla ilgili olarak Direktifin 2004/49/EC sayılı 4 (3) maddesi uyarınca yürürlüğe konulmuş prosedürler mevcuttur. 5. Her katılımcı kuruluşun görevlerinin ve sorumluluklarının belirlenmesi ve bilgi alışverişi için şartnameler de dahil olmak üzere ilgili kuruluşların üzerinde anlaştıkları dokümantasyon ve iletişim için prosedürler mevcuttur. 6. Bunların etkinliğini izlemek ve gerektiğinde değişiklikleri uygulamak üzere prosedürleri mevcuttur.

31 5. Eğitimler PERSONEL EĞİTİM PROGRAMLARININ SAĞLANMASI VE PERSONEL YETERLİLİĞİNİ SAĞLAYAN VE GÖREVLERİN BUNA GÖRE YERİNE GETİRİLDİĞİNDEN EMİN OLMAK İÇİN KONULAN SİSTEMLER 1. En azından aşağıdakileri içeren bir yetkinlik yönetim sistemi mevcuttur: (a) emniyet ile ilgili görevler için bilginin ve gerekli becerilerin belirlenmesi; (b) seçim ilkeleri (gerekli temel eğitim düzeyi, zihinsel yetenek ve fiziksel uygunluk); (c) başlangıç eğitimi ve edinilen yetkinlik ve becerilerin sertifikasyonu; (d) sürekli eğitim ve mevcut bilgi ve becerilerin periyodik olarak güncellenmesi;

32 5. Eğitimler PERSONEL EĞİTİM PROGRAMLARININ SAĞLANMASI VE PERSONEL YETERLİLİĞİNİ SAĞLAYAN VE GÖREVLERİN BUNA GÖRE YERİNE GETİRİLDİĞİNDEN EMİN OLMAK İÇİN KONULAN SİSTEMLER e) uygun olduğu yerlerde yetkinlik ve periyodik kontroller; f) iş kazaları / olaylar veya işten veya uzun süreli ayrılık olması durumunda gerektiği şekilde / uygun olduğunda özel önlemler; g) (g) emniyet yönetimi sisteminin çalışmasını sağlamakla doğrudan ilgilenen personel için özel emniyet yönetim sistemi eğitimi.

33 5. Eğitimler PERSONEL EĞİTİM PROGRAMLARININ SAĞLANMASI VE PERSONEL YETERLİLİĞİNİ SAĞLAYAN VE GÖREVLERİN BUNA GÖRE YERİNE GETİRİLDİĞİNDEN EMİN OLMAK İÇİN KONULAN SİSTEMLER 2. Aşağıdakileri sağlayan yetkinlik yönetim sistemi dahilinde prosedürler mevcuttur: (a) emniyet görevlerini gerçekleştirecek pozisyonların belirlenmesi; (b) emniyet yönetimi sistemi içerisinde operasyonel kararların alınması için sorumluluklar gerektiren pozisyonların belirlenmesi;

34 5. Eğitimler PERSONEL EĞİTİM PROGRAMLARININ SAĞLANMASI VE PERSONEL YETERLİLİĞİNİ SAĞLAYAN VE GÖREVLERİN BUNA GÖRE YERİNE GETİRİLDİĞİNDEN EMİN OLMAK İÇİN KONULAN SİSTEMLER c) personel görevlerine uygun şekilde gerekli bilgiye, beceri ve yeteneğe (tıbbi ve psikolojik) sahip olacak ve periyodik olarak yeniden eğitim tabi olacaklardır; d) ilgili görevlere uygun yetkiye sahip personelin yerleştirilmesi; e) işlerin nasıl yapıldığının izlenmesi ve gerekli durumlarda düzeltici eylemlerin uygulanması.

35 6. Bilgilendirme TEŞKİLAT İÇİNDE VE UYGUN OLDUĞU YERLERDE AYNI ALTYAPI ÜZERİNDE İŞLEYEN KURULUŞLAR ARASINDA YETERLİ BİLGİNİN SAĞLANMASI İÇİN DÜZENLEMELER 1 Aşağıdakileri sağlamak için prosedürler mevcuttur: (a) personel emniyet yönetimi sistemi hakkında bilgi ve anlayışa sahiptir ve bilgilere kolayca erişilebilir; ve, (b) ilgili emniyet personeline emniyet yönetim sisteminin uygun dokümantasyonu verilir. 2 Aşağıdakileri sağlamak için prosedürler mevcuttur: (a) kilit operasyonel bilgilerin geçerli ve doğru olduğunu; (b) uygulanmasından önce personel bunun varlığının farkında olduğunu; (c) personel için erişilebilir ve gereken yerlerde kendilerine resmen verilmiş olduğunu. 3 Demiryolu kuruluşları arasında bilgi paylaşımı için yürürlüğe koyulmuş düzenlemeler mevcuttur.

36 7. Dokümantasyon EMNİYET İLE İLGİLİ BİLGİLERİ YAZILI HALE GETİRMEK İÇİN PREOSEDÜRLER, BİÇİMLER VE HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN EMNİYET BİLGİLERİNİN KONFİGÜRASYON KONTROLÜ İÇİN BİR PROSEDÜRÜN BELİRLENMESİ 1. İlgili tüm emniyet bilgilerinin, doğru, eksiksiz, tutarlı, kolay anlaşılır, uygun şekilde güncellenmiş ve usulüne uygun olarak belgelenmiş olmasını sağlamak için prosedürler mevcuttur. 2 Aşağıdakiler için prosedürler mevcuttur: (a) tüm emniyet belgelerini biçimlendirmek, üretmek, dağıtmak ve ilgili değişikliklerin kontrolünü yönetmek için; (b) kağıt üzerinde veya diğer kayıt sistemleri tarafından ilgili tüm belgeleri / bilgiyi almak, toplamak ve depolamak. 3. Emniyetle ilgili bilgilerin tutarlı ve kolay anlaşılır olduğundan emin olunması için prosedürler mevcuttur 4. DTİ, dokümanların ve önemli emniyet bilgilerini standartlaştırılmış protokoller, formatlar kullanarak iletişim problemlerinin ortadan kaldırdığını ya da en aza indirdiğini gösteren prosedürlere sahiptir

37 8. Kazalar Kazalarin, Olayların, Kayba Ramak Kalmalarin ve Diğer Tehlikeli Oluşumların Raporlandığını, İncelenerek ve Analiz Edildiğini ve Gerekli Önleyici Tedbirlerin Alındığını Sağlamak İçin Prosedürler 1. Kazaların, olayların, ramak kalmaların ve diğer tehlikeli olayların: a) Raporlanmasını kayıt edilmesini, incelenerek analiz edilmesini sağlamak için prosedürler mevcuttur; b) İlgili mevzuatın gerektiği gibi milli kurumlara bildirilmesini sağlamak için prosedürler mevcuttur. c) Milli emniyet yetkilisinden, milli soruşturma kurumundan ve sanayi / dahili araştırmalardan gelen öneriler eğer uygunsa veya şart koşuluyorsa değerlendirilir ve uygulanır; d) Diğer demiryolu işletmecilerinden, altyapı yöneticilerinden, bakımdan ve demiryolu araçlarının depolanmasından sorumlu kişilerden gelen ilgili raporlar/ bilgi değerlendirilir ve dikkate alınır. 2. EYS aşağıdakileri sağlamaktadır: a) Ders almak için kullanılacak kazalar, olaylar, kayba ramak kalmalar ve diğer tehlikeli olayların soruşturulmasına ve nedenlerine ilişkin ilgili bilgiler için ve gerekli görüldüğü yerlerde önleyici tedbirlerin benimsenmesi için, prosedürler vardır. b) Soruşturma prosedürleri diğer tren işletmecilerin operasyonlarını da dikkate alır c) Soruşturma süreci için kaynak aktarımı ve eğitimler sağlanır

38 9. Faaliyet Planı DİĞER KAMU YETKİLİLERİ İLE ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILMIŞ FAALİYET PLANLARI VE UYARILARIN BULUNMASI 1. Aksayan operasyonlar da dahil olmak üzere her türlü acil durumu tanımlar bir belge ve yeni acil durumları belirlemek için gerekli prosedürleri mevcuttur. 2. Tanımlanan her türlü acil durum için aşağıdakileri sağlamak için yürürlüğe koyulmuş prosedürleri mevcuttur: (a) acil durum hizmetlerine derhal ulaşılabilir; (b) acil durum hizmetlerini kendi acil müdahalesini hazırlamak için ilgili tüm bilgilere hem önceden hem de acil bir durum anında sahiptir.

39 9. Faaliyet Planı DİĞER KAMU KURUMLARI İLE ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILMIŞ FAALİYET PLANLARI VE UYARILARIN SAĞLANMASI Her bir acil durum için: 1. Tüm tarafların görevleri ve sorumlulukları tanımlanmıştır ve bir belgede belirtilmiştir. 2. Hareket, uyarıları ve bilgi için Planlar mevcuttur ve aşağıdakileri içermektedir: (a) acil durum yönetimi için sorumlu tüm personeli uyarmak için prosedürler; (b) yolcular için acil talimatlar da dahil olmak üzere tüm taraflar için buları duyurmak için düzenlemeler; (c) yetkin personelle derhal irtibat kurmak için düzenlemeler böylece gerekli her türlü kararı alabilirler. 3. Kaynaklarını ve imkânların nasıl tahsis edileceğine dair ve eğitim ihtiyaçlarının nasıl tespit edileceğini açıklayan bir belge doküman mevcuttur.

40 9. Faaliyet Planı DİĞER KAMU KURUMLARI İLE ÜZERİNDE ANLAŞMAYA VARILMIŞ FAALİYET PLANLARI VE UYARILARIN SAĞLANMASI 4. Kısa bir süre içerisinde normal çalışma koşullarının yeniden tesisi için gerekli prosedürler mevcuttur. 5. Personeli eğitmek, prosedürleri test etmek, zayıf noktaları belirlemek ve olası acil durumlara nasıl yönetildiğini doğrulamak için diğer taraflarla işbirliği içinde acil durum planlarını test etmek için prosedürler mevcuttur. 6. Aİ nin ya da ilişkili olduğu diğer altyapıların acil durum planıyla koordine olup olmadığından emin olunduğu prosedürler mevcuttur. 7. Operasyonları ve trafiği tamamen durdurmak ve ilgili kişileri durumdan haberdar edilmesi üzerine düzenlemeler mevcuttur. 8. Sorumlu yetkin personelin (özellikle tehlikeli mal ve hizmetlere ilişkin) yeterli dil becerilerine sahip olarak, altyapı yöneticisi tarafından kolayca ve gecikmeksizin ulaşılabilmesini sağlamak için prosedürler vardır. 9. Acil durumlarda bakım-onarım ile ilgili kuruluş (ECM) ya da tren sahibi ile iletişime geçmek için prosedürler bulunmaktadır.

41 10. Denetlemeler EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİNİN SÜREKLİ İÇ DENETİMİ İÇİN HÜKÜMLER 1. Bağımsız ve tarafsız olan ve şeffaf bir şekilde hareket eden bir iç denetim sistemi mevcuttur. 2. Önceki denetimlerin ve performansın izleme sonuçlarına göre revize edilebilir olan planlanan iç denetim bir program mevcuttur. 3. Uygun yetkin denetçiler belirlemek ve seçmek için gerekli prosedürleri mevcuttur.

42 10. Denetlemeler EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİNİN SÜREKLİ İÇ DENETİMİ İÇİN HÜKÜMLER 4. Aşağıdakileri gerçekleştirmek için prosedürleri yürürlüğe konulmuştur: (a) denetim sonuçlarını analiz etmek ve değerlendirmek; (b) takip önlemleri önermek; (c) önlemlerin etkinliğini takip etmek; (d) denetimlerin yürütülmesi ve denetimlerin sonuçlarını belgelemek. 5. Yönetim zincirinin üst düzeyinin denetim sonuçlarının farkında olmasını sağlamak ve emniyet yönetimi sistemindeki değişikliklerin uygulanması için genel sorumluluk almak üzere prosedürler mevcuttur. 6. İç düzenlemelere ve standartlara uygunluğu sağlamak için rutin izleme düzenlemeleri ile ilgili olarak denetimlerin nasıl planlandığını gösteren bir belge mevcuttur.

43 Uygunluk Değerlendirmesi ile ilgili Diğer Hususlar BAKIM VE MALZEME TEMİNİNE İLİŞKİN RİSK KONTROLÜ 1. Bakım gereksinimlerini/standartları/süreçleri emniyet verilerinden ve demiryolu araçlarının görevlendirilmesinden elde etmek için prosedürler mevcuttur. 2. Gerçekleştirilen hizmetin tipine ve ölçüsüne göre ve/veya demiryolu araçlarının verilerine göre bakım aralıklarına uyum göstermek için prosedürleri mevcuttur. 3. Bakım pozisyonları için gerekli yetkinlikleri tanımlamak ve uygun düzeylerde sorumlulukları atamak böylece bakım sorumluluğunun açıkça tanımlanmış olmasını sağlamak için prosedürler mevcuttur. 4. Günlük operasyondan kaynaklanan arıza ve kusurlar hakkında bilgi toplamak ve bakımından sorumlu olanlara bunları bildirmek için prosedürler mevcuttur. 5. Servis ömrü boyunca kusurlardan ve yapım uygunsuzluklarından veya arızalardan kaynaklanan riskleri tespit etmek ve ilgili taraflara raporlamak için prosedürler mevcuttur. 6. Kurumsal standartlara uygun olduklarını sağlamak amacıyla performanslarını ve bakım sonuçlarını doğrulamak ve kontrol etmek için prosedürler mevcuttur.

44 Uygunluk Değerlendirmesi ile ilgili Diğer Hususlar ALTYÜKLENİCİLERİN KULLANIMI VE TEDARİKÇİLERİN KONTROLÜNE İLİŞKİN RİSK KONTROLÜ 1. Yüklenicilerin (altyükleniciler de dahil) ve tedarikçilerin yetkinliklerini doğrulamak için prosedürler mevcuttur. 2. Yüklenici veya tedarikçi tarafından sağlanan tüm sözleşmeye bağlanmış ürün ve hizmetlerin sözleşmede belirtilen şartlara uygun olmasını sağlamak için emniyet performansını ve sonuçlarını doğrulamak ve kontrol etmek için prosedürler mevcuttur. 3. Demiryolu emniyet konularıyla ilgili sorumluluklar ve görevler açıkça tanımlanmıştır, bilinmektedir ve sözleşme ortakları ve ilgili diğer tüm taraflar arasında taksim edilmiştir. 4. Emniyetle ilgili belgelerin ve sözleşmelerin izlenebilirliğini sağlamak için prosedürler mevcuttur. 5. Sözleşmedeki ilgili gereklerine göre emniyetle ilgili bilgi alışverişi de dahil olmak üzere emniyetle ilgili görevlerin, yüklenici veya tedarikçi tarafından yerine getirilmesini sağlamak için prosedürler mevcuttur.

45 Teşekkürler!

Emniyet Yönetim Sistemi DDGM Toplantı Salonu

Emniyet Yönetim Sistemi DDGM Toplantı Salonu Emniyet Yönetim Sistemi 16.12.2014 DDGM Toplantı Salonu Gündem 1. gün Emniyet Yönetim Sistemi Emniyet Yönetim Sistemi nedir? Avrupa Mevzuatına göre Emniyet Makamı nın rolü ve diğer ilgili taraflar kimlerdir?

Detaylı

EYS Uygunluk Değerlendirmesi İçin Ortak Emniyet Yöntemi

EYS Uygunluk Değerlendirmesi İçin Ortak Emniyet Yöntemi This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Instrument for Pre-Accession (IPA) Financial Assistance Programme for Turkey DDGM nin Kurumsal Yapısının Geliştirilmesi Teknik

Detaylı

DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016

DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016 DEMİRYOLU DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEMİRYOLU EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ EMNİYET ÇALIŞTAYI 2016 İLKSEN TAVŞANOĞLU EMNİYET ŞUBE MÜDÜRÜ V. 1 AB NİN DEMİRYOLLARI İLE İLGİLİ ÖNCELİKLERİ Ulusal sınırlardan bağımsız,

Detaylı

Emniyet Yönetim Sistemi DDGM Toplantı Salonu

Emniyet Yönetim Sistemi DDGM Toplantı Salonu Emniyet Yönetim Sistemi 16.12.2014 DDGM Toplantı Salonu Gündem 1. gün Emniyet Yönetim Sistemi Emniyet Yönetim Sistemi nedir? Avrupa Mevzuatına göre Emniyet Makamı nın rolü ve diğer ilgili taraflar kimlerdir?

Detaylı

GEÇİŞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

GEÇİŞ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ OHSAS 18001:2007 ISO 45001:2018 6. September 2018 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ TÜV Thüringen ISO 45001 in oluşum evresi ÇALIŞMA TASLAĞI ÜZERİNDE ÇALIŞMA EVRESİ İLK TASLAĞIN YAYINLANMASI

Detaylı

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir?

1- Neden İç Kontrol? 2- İç Kontrol Nedir? T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI KİHBİ Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL MAYIS 2014 ANKARA 1- Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini sürekli

Detaylı

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU

ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU ISO 13485:2016 TIBBİ CİHAZLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Dünyaca kabul görmüş medikal cihazlar endüstrisi kalite yönetim sistemi standardı olan ISO 13485'in final versiyonu Şubat 2016 da yayınlandı.

Detaylı

10 SORUDA İÇ KONTROL

10 SORUDA İÇ KONTROL T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı 10 SORUDA İÇ KONTROL 1 Neden İç Kontrol? Dünyadaki yeni gelişmeler ışığında yönetim anlayışı da değişmekte ve kamu yönetimi kendini

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ A.POZİSYONUN KISA TANIMI POZİSYON ADI BAĞLI OLDUĞU POZİSYON KENDİSİNE BAĞLI POZİSYONLAR ORGANİZASYONDA RAPORLAYACAĞI KİŞİ / KİŞİLER KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ VEKALET EDECEĞİ

Detaylı

DEMİRYOLLARI DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN YASAL DÜZENLEMELER

DEMİRYOLLARI DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN YASAL DÜZENLEMELER Bu Proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. DEMİRYOLLARI DÜZENLEME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN YASAL DÜZENLEMELER Demiryolları Düzenleme Genel Müdürlüğü Tarafından

Detaylı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı

T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı T.C. DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL Ankara-2012 İÇİNDEKİLER 1 Neden İç Kontrol? 2 İç Kontrol Nedir? 3 İç Kontrolün Amacı Nedir? 4 İç Kontrolün Yasal

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ Ohsas 18001 Endüstrinin değişik dallarında faaliyet gösteren kuruluşların, faaliyet konularını yerine getirirken, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da, faaliyet

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 6.0 Yayın Tarihi: 26.02.2015 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA İÇ KONTROL KASIM 2013 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol? 2. İç Kontrol Nedir? 3. İç Kontrolün Amacı Nedir? 4.

Detaylı

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764

Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 ISO 13485:2016 MEDİKAL CİHAZ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞ KILAVUZU Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hiz. A.Ş Onaylanmış Kuruluş 2764 Notice Belgelendirme Muayene ve Denetim Hizmetleri A.Ş. ; ISO

Detaylı

EYS Uygunluk Değerlendirmesi İçin Ortak Emniyet Yöntemi

EYS Uygunluk Değerlendirmesi İçin Ortak Emniyet Yöntemi This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey Instrument for Pre-Accession (IPA) Financial Assistance Programme for Turkey DDGM nin Kurumsal Yapısının Geliştirilmesi Teknik

Detaylı

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ

GÖREV TANIM FORMU A.POZİSYONUN KISA TANIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ B.POZİSYONUN GEREKTİRDİĞİ BİLGİ BECERİ DÜZEYİ A.POZİSYONUN KISA TANIMI POZİSYON ADI BAĞLI OLDUĞU POZİSYON KENDİSİNE BAĞLI POZİSYONLAR KALİTE YÖNETİM SİSTEMLERİ UZMANI KYS MÜDÜRÜ KALİTE KONTROL BÖLÜMÜ ORGANİZASYONDA RAPORLAYACAĞI KİŞİ / KİŞİLER VEKALET

Detaylı

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ

KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ KAYISI ARAŞTIRMA İSTASYONU MÜDÜRLÜĞÜ EK 3.4 KALİTE YÖNETİM / İÇ KONTROL BİRİMİ Kalite Yöneticisi Dök.No KAİM.İKS.FRM.081 Sayfa No 1/ 3 İŞİN KISA TANIMI: Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üst yönetimi

Detaylı

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 13 Ocak 2012 CUMA Resmî Gazete Sayı : 28172 YÖNETMELİK Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden: SİVİL HAVACILIKTA EMNİYET YÖNETİM SİSTEMİ YÖNETMELİĞİ Amaç (SHY-SMS) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) YAZIMI Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalite Komisyonu Ocak 2018

KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) YAZIMI Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalite Komisyonu Ocak 2018 KALİTE İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) YAZIMI Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kalite Komisyonu Ocak 2018 NE YAPACAĞIZ? Her yıl bir önceki yılın iç değerlendirme raporu hazırlanmakta ve Yükseköğretim Kalite

Detaylı

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI BAKANLIĞIMIZ İÇ KONTROL SİSTEMİ ÇALIŞMALARININ TAMAMLANMASI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI OCAK 2015 Sunum Planı İç Kontrol ün Tanımı ve Amaçları Birimlerin Sorumlulukları İç Kontrol Standartları Bakanlıkta

Detaylı

İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti

İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti Bu ilişki matrisi ISO 9001:2015 yeni şartları ile ISO 9001:2008 şartlarını karşılaştırır ve değişikliklerin bir özetini verir. İlişkiler Matrisi & Değişikliklerin Özeti KIWA MEYER BELGELENDİRME HİZMETLERİ

Detaylı

BAŞ DENETÇİ PROGRAMLARI

BAŞ DENETÇİ PROGRAMLARI BAŞ DENETÇİ PROGRAMLARI İçindekiler ISO 9001:2008 Baş Denetçi Eğitimi... ISO 14001:2004 Baş Denetçi Eğitimi... OHSAS 18001:2007 Baş Denetçi Eğitimi... ISO 22000:2005 Baş Denetçi Eğitimi... ISO 9001:2008

Detaylı

Emniyet Yönetim Sistemi (EYS) Uygunluk Değerlendirmesi Kılavuzu

Emniyet Yönetim Sistemi (EYS) Uygunluk Değerlendirmesi Kılavuzu European Union and the Instrument for Pre-Accession (IPA) Financial Assistance Programme for Turkey DDGM nin Kurumsal Yapısının Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi Ref. : EuropeAid/134905/IH/SER/TR Sözleşme

Detaylı

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ

DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ DEMİRYOLU SEKTÖRÜNDE ÜRÜN BELGELENDİRME SÜREÇLERİ Güven KANDEMİR Mayıs 2015, Eskişehir 1 İÇİNDEKİLER TANIMLAR ÜRÜN BELGELENDİRME Tanımlar Akreditasyon Uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ (KRY) EĞİTİMİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ: KAVRAMSAL VE TEORİK ÇERÇEVE SUNUM PLANI 1. RİSK VE RİSK YÖNETİMİ: TANIMLAR 2. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ 3. KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİ

Detaylı

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI Ocak 2013 BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve kapsam Madde 1 (1) Bu Programın amacı, Bakanlığımızda

Detaylı

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ

STRATEJĠ GELĠġTĠRME MÜDÜRLÜĞÜ PROSEDÜRÜ Hazırlayan Strateji Geliştirme Müdürü Kontrol Başkanlık Hukuk Danışmanı Onay Belediye Başkanı Yürürlük Tarihi 01.02.2010 Sayfa 1 / 9 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı; Kartal Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Detaylı

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ Doküman No: P / 5.1 Revizyon No : 0 Sayfa : 1 / 5 Yayın Tarihi: 19.01.2010 Bu prosedürün amacı, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Yönetimi nin Kalite Politikası ve hedeflerini oluşturmak, yönetim sistemini

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI E-Tuğra EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş. (E-Tugra EBG Information Technologies and Services Corp.) BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Doküman Kodu Yayın Numarası Yayın Tarihi EBG-GPOL-01 03 20.05.2016

Detaylı

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu

TÜRK AKREDİTASYON KURUMU. Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu TÜRK AKREDİTASYON KURUMU Ürün Hizmet ve Muayene Akreditasyon Başkanlığı Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Muayene Kuruluşu Akreditasyonu Akreditasyon, Muayene, Belgelendirme ve Yeterlilik Deneyi Sağlayıcı

Detaylı

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1

BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 BSCI denetleme sürecine dahil edilecek İş Ortakları (Üreticiler) için Uygulama Koşulları 1 I. Giriş Bu belge kapsamında "Üreticiler", BSCI Katılımcısı nın tedarik zincirinde ürün (yiyecek olan ya da olmayan)

Detaylı

KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI İç Denetim Birimi Başkanlığı KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI 2015 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM... 1 Genel Hükümler... 1 Amaç ve kapsam... 1 Hukukî dayanak... 1 Tanımlar...

Detaylı

İç Tetkik Soru Listesi

İç Tetkik Soru Listesi Std. Mad. Soru 4.1 1 Kalite Yönetim Temsilciliği İçin Sorular Sorular E / H Bulgular Kalite Yönetim Sistemi için ihtiyaç duyulan prosesler, proseslerin sırası ve birbirleriyle etkileşimleri belirlenmiş.

Detaylı

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar.

Kapsam MADDE 2- (1) Bu yönerge, Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilatı ile bu teşkilatta görevli personeli kapsar. SAĞLIK ARAŞTIRMALARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DAİRE BAŞKANLIKLARI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1- (1) Bu yönerge, Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğünün teşkilat yapısını, görevlerini, yetkilerini ve

Detaylı

RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ

RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ T.C DÖŞEMEALTI KAYMAKAMLIĞI Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü RİSKLERİ DEĞERLENDİRME REHBERİ İÇİNDEKİLER 1. RİSK DEĞERLENDİRME VE İÇ KONTROL SİSTEMİ ORGANİZASYON ŞEMASI.. 3 ORGANİZASYON ŞEMASI...

Detaylı

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM

BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM BÜYÜK KAZA ÖNLEME POLİTİKA BELGESİ TEBLİĞİ TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; 30/12/2013 tarihli ve 28867 mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ

OHSAS İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMLERİ OHSAS 18001 YÖNETİM SİSTEMİ STANDARTI Bu standart, yasal şartları ve İSG riskleri hakkındaki bilgileri dikkate alan bir politikanın ve hedeflerin

Detaylı

Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8

Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8 Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8 Bilindiği üzere; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni mali yönetim ve kontrol sisteminin gereği

Detaylı

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

BİLGİ GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Doküman No: EBG-GPOL-01 Revizyon No: 01 Tarih:01.08.2011 Sayfa No: 1/5 Amaç: Bu Politikanın amacı E-TUĞRA EBG Bilişim Teknolojileri ve Hizmetleri A.Ş. nin ve hizmet sunduğu birimlerin sahip olduğu bilgi

Detaylı

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ

BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BATMAN ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ İZLEME GÖZDEN GEÇİRME VE DEĞERLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu yönergenin amacı, Batman Üniversitesi iç kontrol

Detaylı

Altyapı Erişim, Şebeke Bildirim ve KHY Paydaş Toplantısı

Altyapı Erişim, Şebeke Bildirim ve KHY Paydaş Toplantısı Altyapı Erişim, Şebeke Bildirim ve KHY Paydaş Toplantısı 15.06.2016 Gündem - Açılış Konuşmaları - Proje Tanıtımı ve Türkiye deki reform süreci - Genel Bilgilendirme - Ara - Demiryolu Altyapı Eriş. ve Kapasite

Detaylı

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI

TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARI RİSKİN ERKEN SAPTANMASI SİSTEMİ VE KOMİTESİ HAKKINDA DENETÇİ RAPORUNA İLİŞKİN ESASLARA YÖNELİK İLKE KARARI 18 Mart 2014 SALI Resmî Gazete Sayı : 28945 KURUL KARARI Kamu Gözetimi,

Detaylı

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ

ISO 27001:2013 BGYS BAŞTETKİKÇİ EĞİTİMİ 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte, tetkik zamanı bina turlarında geçen süreleri, planın dışında geçen süre, dokümanların gözden

Detaylı

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek?

Prosedür. Kalite Yönetim Sisteminde Neden gerçekleştirilecek? Prosedür Bir faaliyeti veya bir bir amaca ulaşmak için izlenen yol ve yöntem (TDK) Prosesi icra etmek için belirlenen yol (ISO 9000) Faaliyetleri yeterli kontrolü sağlayacak detayda tarif eden dokümanlardır

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDAKİ YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Yüksek İhtisas

Detaylı

Laboratuvar Akreditasyonu

Laboratuvar Akreditasyonu Akreditasyon Laboratuvar, muayene ve belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası kabul görmüş teknik kriterlere göre değerlendirilmesi, yeterliliğin onaylanması ve düzenli aralıklarla denetlenmesi

Detaylı

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI

MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI MEHMET ŞİRİN DENETİM STANDARTLARI DAİRESİ BAŞKANI Bağımsız Denetim Standartları 1. Kilit Terimlerin Belirlenmesi 2. Metnin Çevrilmesi 3. İlk Uzman Kontrolü 4. Çapraz Kontrol İkinci Uzman Kontrolü 5. Metnin

Detaylı

T. C. KAMU İHALE KURUMU

T. C. KAMU İHALE KURUMU T. C. KAMU İHALE KURUMU Elektronik İhale Dairesi KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ BT Strateji Yönetimi BT Hizmet Yönetim Politikası Sürüm No: 5.0 Yayın Tarihi: 14.07.2014 444 0 545 2012 Kamu İhale Kurumu Tüm hakları

Detaylı

TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi

TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi Teknik Destek Projesi Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir Türkiye 2008 Ulusal IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım) Programı TR0802.15-01/001 Türkiye de Kan Tedarik Sisteminin Güçlendirilmesi

Detaylı

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE T.C. AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde(1)- (1)Bu yönergenin amacı,

Detaylı

UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5

UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5 UE.18 Rev.Tar/No:09.05.2011/03 SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ Türksat İnternet ve İnteraktif Hizmetler Direktörlüğü nün bilgi güvenliğini yönetmekteki amacı; bilginin gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik kapsamında

Detaylı

İSG Hizmet Yönetim Rehberi

İSG Hizmet Yönetim Rehberi İSG Hizmet Yönetim Rehberi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 0. TEMEL YAKLAŞIM 2 0.1. GENEL 2 0.2. PROSES YAKLAŞIMI 2 0.3. RİSK TEMELLİ (BAZLI) YAKLAŞIM 2 0.4.

Detaylı

Analiz ve Kıyaslama Sistemi

Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz ve Kıyaslama Sistemi Analiz Kıyaslama Raporu (? pgi=5&tabpg=4&arn=99506&oka=0) Puan Karşılaştırma Raporu (? pgi=5&tabpg=5&arn=99506&oka=0) Düzeltici Faaliyet Takip Raporu (? pgi=5&tabpg=7&arn=99506&oka

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI

RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI İç Kontrol Bileşeni: RİSK DEĞERLENDİRMESİ EL KİTABI Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı RİSK DEĞERLENDİRMESİ Risk değerlendirmesi, kurumun belirlenmiş stratejik amaç ve hedeflere ulaşma yolunda karşılaşabileceği

Detaylı

Revizyon Tarihi :

Revizyon Tarihi : 1.0 AMAÇ: AVRASYA MYM bünyesinde tanımlanan sorumluluklar verilen personelin, uygulanabilir öğrenim, eğitim, beceri ve deneyim konularında yetkin olması, firma kalite politika ve sistemine uygun olarak

Detaylı

Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği. Aysun DURNA TÜRSİD Genel Sekreteri Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu erusis 2015, Eskişehir

Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği. Aysun DURNA TÜRSİD Genel Sekreteri Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu erusis 2015, Eskişehir Tüm Raylı Sistem İşletmecileri Derneği Aysun DURNA TÜRSİD Genel Sekreteri Elektrikli Raylı Ulaşım Sistemleri Sempozyumu erusis 2015, Eskişehir Kent İçi Raylı Sistemler TÜRSİD Hakkında Sunum Özeti Meslek

Detaylı

Hazırlayan: Yasemin Özkonuk

Hazırlayan: Yasemin Özkonuk Hazırlayan: Yasemin Özkonuk 1 HOŞGELDİNİZ 2 45001 İLE 18001 ARASINDAKİ TEMEL FARKLILIK Diğer yönetim sistem standardları ile entegre. Liderlik vurgusu Çalışanların katılımı İç ve dış faktörler ele alındı

Detaylı

Emniyet Yönetmeliği Paydaş Toplantısı

Emniyet Yönetmeliği Paydaş Toplantısı Emniyet Yönetmeliği Paydaş Toplantısı 25.05.2016 Gündem Açılış Konuşmaları Proje Tanıtımı ve Türkiye deki reform süreci Emniyet Yönetmeliğinin Tanıtılması Kahve Arası TCDD nin EYS geliştirme sürecindeki

Detaylı

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ GÖREV YETKİ ve SORUMLULUKLARI

BİYOMEDİKAL MÜHENDİSİ GÖREV YETKİ ve SORUMLULUKLARI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Mustafa Arnavut Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/5 1. ÇALIŞTIĞI BÖLÜM Biyomedikal

Detaylı

SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat

SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat SU ŞEBEKE VE ARITMA TESİSLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI GÖREV YETKİ VE SORUMLULUK YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Teşkilat Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı; Su Şebeke ve Arıtma

Detaylı

ÇELİKEL A.Ş. Bilgi Güvenliği Politikası

ÇELİKEL A.Ş. Bilgi Güvenliği Politikası Sayfa 1/6 1. Amaç / Genel Bu doküman, Kuruluştaki ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi kapsamındaki tüm bilgi varlıklarının güvenliğinin sağlanması, BGYS nin kurulması, işletilmesi, sürdürülmesi

Detaylı

Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Bilgi Güvenliği ve Ağ Yönetim Uzmanı Görev Tanımı

Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Bilgi Güvenliği ve Ağ Yönetim Uzmanı Görev Tanımı Atılım Üniversitesi Bilgi & Đletişim Teknolojileri Müdürlüğü Bilgi Güvenliği ve Ağ Yönetim Uzmanı Görev Tanımı Formal Doküman Detayları Hazırlanma Tarihi 20 Eylül 2012 Yayın Taslak Hazırlayan Ersun Ersoy

Detaylı

BÖLÜM 1 YAPIM KURALLARINA GÖRE PROSEDÜR

BÖLÜM 1 YAPIM KURALLARINA GÖRE PROSEDÜR A,B,C Bölüm 1 - Yapım Kurallarına Göre Prosedür 1-1 BÖLÜM 1 YAPIM KURALLARINA GÖRE PROSEDÜR Sayfa A. Prensipler... 1-1 B. Kapsam... 1-1 C. Ürünlerin Sınıflandırılması... 1-1 D. Muayene Sistemi... 1-3 E.

Detaylı

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ACİL DURUM PLANLARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ACİL DURUM PLANLARI Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şubesi Müdürlüğü Ankara, 2010 Giriş Yönetmelik

Detaylı

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6

TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3. www.marelektrik.com KALİTE EL KİTABI : YÖNETİM TEMSİLCİSİ. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO: 3 KALİTE EL KİTABI HAZIRLAYAN ONAYLAYAN : YÖNETİM TEMSİLCİSİ : YÖN. KURUL BŞK. Sayfa 1 / 6 TARİH :06/08/2007 REVİZYON NO:3 İÇİNDEKİLER : 1. TANITIM, 2. KALİTE POLİTİKASI

Detaylı

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş

KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ. Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı. 1.Giriş KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI REHBERİ 1.Giriş Ramazan ŞENER Mali Hizmetler Uzmanı Kamu idarelerinin mali yönetimini düzenleyen 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu 10.12.2003

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler

İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler 1 İş Sağlığı ve Güvenliği Alanında Ulusal ve Uluslararası Kuruluşlar / Uluslararası Sözleşmeler Amaç; İSG alanında mevcut uluslararası ve ulusal kurum ve kuruluşlar hakkında bilgi sahibi olmak. Öğrenim

Detaylı

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz?

İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere Sahip Olduğunuzdan Emin misiniz? Türkiye nin en popüler iş arama ve işe alma platformları olan yenibiriş.com da 1500, kariyer.net te ise 2000 e yakın İç Kontrol başlıklı ilan bulunmaktadır. İç Kontrol Uzmanı Pozisyonu İçin Doğru Kriterlere

Detaylı

Bu dokümanla BGYS rollerinin ve sorumluluklarının tanımlanarak BGYS sürecinin efektif şekilde yönetilmesi hedeflenmektedir.

Bu dokümanla BGYS rollerinin ve sorumluluklarının tanımlanarak BGYS sürecinin efektif şekilde yönetilmesi hedeflenmektedir. 1.AMAÇ ve KAPSAM Bu dokümanla BGYS rollerinin ve sorumluluklarının tanımlanarak BGYS sürecinin efektif şekilde yönetilmesi hedeflenmektedir. BGYS kapsam dokümanındaki tüm personeli, varlıkları ve ilişki

Detaylı

ISO Nedir? denir. ISO 16001, Enerji yönetimi standardı, maliyetlerinizi ve sera gazı emisyonlarınızı indirgeme temelli, etkili bir enerji yöneti

ISO Nedir? denir. ISO 16001, Enerji yönetimi standardı, maliyetlerinizi ve sera gazı emisyonlarınızı indirgeme temelli, etkili bir enerji yöneti BS EN 16001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ BELGESİ WHİTE PAPER HAKKINDA TEMEL BİLGİLER BS EN 16001 STANDARDİZASYONU 1999 dan beri Bilgilendiriyoruz, Belgelendiriyoruz ISO 16001 Nedir? denir. ISO 16001, Enerji

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ İŞLEYİŞ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönergenin amacı, Gaziantep Üniversitesi nin Kalite Yönetim Sisteminin (KYS)

Detaylı

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SPORIUM YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ SPORIUM YÖNETİMİN SORUMLULUĞU PROSEDÜRÜ Sayfa no 1 1. AMAÇ Bu prosedür, GAÜN Müdürlüğünde uygulanan Kalite Yönetim Sistemlerinin doğru şekilde işletilmesi ve sistem gerekliliklerini karşılaması konusunda sürekli uygunluğunun, yeterliliğinin

Detaylı

AB Mevzuatında Tren Makinistleri (Tren Sürücüleri) ile İlgili Düzenlemeler. Efe MISIRLI

AB Mevzuatında Tren Makinistleri (Tren Sürücüleri) ile İlgili Düzenlemeler. Efe MISIRLI AB Mevzuatında Tren Makinistleri (Tren Sürücüleri) ile İlgili Düzenlemeler Efe MISIRLI Sunum İçeriği AB Mevzuatında Tren Makinistleri 2004/49/EC Demiryolu Emniyet Yönetmeliği 2007/59/EC Tren Sürücüsü Yönetmeliği

Detaylı

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz

Tetkik Gün Sayısı Tespiti www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Tetkik Gün Sayısı Tespiti 1.Tetkik Gün Sayısı İle İlgili Tanımlar Tetkik Süresi: Bir tetkikte harcanan toplam zaman. Her tür tetkikte,

Detaylı

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) PLANLAMA

TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) PLANLAMA TÜRKİYE HASTANE AFET PLANI EĞİTİMLERİ HASTANE AFET PLANI (HAP) PLANLAMA HAP Başkanı Planlama İş Sürekliliği Bilgi Teknoloji Ünitesi Hizmet Sürekliliği Hizmet Taşıma Dökümantasyon Kayıt Koruma Ünitesi Durum

Detaylı

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al

YÖNETİM SİSTEMLERİ. Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al YÖNETİM SİSTEMLERİ Yönetim Sistemi Modelleri: Deming tarafından geliştirilen, Planla Uygula Kontrol Et Önlem Al kavramlarını içeren sürekli iyileştirme döngüsü ile uygulanır. YÖNETİM SİSTEMLERİ Şematik

Detaylı

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME

9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9. KYS NİN BAŞARISINI DEĞERLENDİRME 9.1. İZLEME, ÖLÇME, ANALİZ VE DEĞERLENDİRME 9.1.1. Genel İşletme aşağıdaki konularda ne yapacağına karar verir ve uygulamaya alır: 1. Hangi konular izleme listesine

Detaylı

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması

Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Kalibrasyon/Deney Sonuçlarının Raporlanması ve Yorumlanması Saliha TURHAN Kalite 13, 6. Kontrol, Metroloji, Test Ekipmanları ve Endüstriyel Yazılım Fuarı İstanbul, 16/11/2013 İçerik Sonuçların raporlanması

Detaylı

DOĞAN BURDA DERGİ YAYINCILIK VE PAZARLAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

DOĞAN BURDA DERGİ YAYINCILIK VE PAZARLAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI DOĞAN BURDA DERGİ YAYINCILIK VE PAZARLAMA A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Doğan Burda Dergi Yayıncılık ve Pazarlama A.Ş. ( Şirket veya Doğan Burda ) Kurumsal Yönetim Komitesi

Detaylı

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ RİSK YÖNETİM MODELLERİ

KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ RİSK YÖNETİM MODELLERİ KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ RİSK YÖNETİM MODELLERİ HAZIRLAYAN : ŞERİF OLGUN ÖZEN, CGAP KİDDER EĞİTİM KOMİTESİ BAŞKANI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI İÇ DENETİM BİRİMİ BAŞKANI sozen@csgb.gov.tr EĞİTİMİN

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ DENETİMİ KONTROL FORMU

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ DENETİMİ KONTROL FORMU SHY 6A Md.37 (3) SHY 6A Md.37 (1) Denetleme İle İlgili Bilgiler Görev Onayı Tarih ve Sayısı Denetlenen İşletmenin Unvanı Denetlemeyi Gerçekleştiren Denetleme Tarihi Denetleme Yeri Denetleme Türü Denetleme

Detaylı

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI

T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI T.C. ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ İÇ DENETİM BİRİMİ KALİTE GÜVENCE VE GELİŞTİRME PROGRAMI ANKARA-2017 İÇİNDEKİLER 1. GENEL HÜKÜMLER... 3 2. İÇ DEĞERLENDİRMELER... 3 2.1. SÜREKLİ İZLEME... 3 2.2.

Detaylı

Kontrol: Gökhan BİRBİL

Kontrol: Gökhan BİRBİL Doküman Adı: İÇ DENETİM PROSEDÜRÜ Doküman No.: Revizyon No: 04 Yürürlük Tarihi: 05.01.2012 Hazırlayan: Tekin ALTUĞ Kontrol: Gökhan BİRBİL Onay: H. İrfan AKSOY Sayfa 2 / 7 1. AMAÇ Bu prosedürün amacı, TÜRKAK

Detaylı

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ GEÇİŞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Standardının son revizyonu 15 Eylül 2015 tarihinde yayınlanmıştır. ISO 9001:2015 Geçiş Süreci IAF (Uluslararası

Detaylı

KOMİTELER VE ÇALIŞMA ESASLARI

KOMİTELER VE ÇALIŞMA ESASLARI KOMİTELER VE ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ ÜYELER VE ÇALIŞMA ESASLARI 1- AMAÇ Bu düzenlemenin amacı Lokman Hekim Engürüsağ Sağlık, Turizm, Eğitim Hizmetleri ve İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından

Detaylı

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh.

DOKÜMAN KOTROLÜ. Çeviri: Elif KILIÇ, Gıda Müh. Düzenleme: Fırat ÖZEL, Gıda Müh. BRC Gıda standardında geçen gerekliliklerin bir kısmına yönelik olarak açıklayıcı klavuzlar BRC tarafından yayınlandı. Bu klavuzlardan biri olan bu dokümanın Türkçe çevirisi Sayın ELİF KILIÇ tarafından

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİNDE DÖKÜMANTASYON *İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Daire Başkanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü 'İstanbul Gedik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İş Güvenliği ve Sağlığı Doktora Programı İŞ SAĞLIĞI VE

Detaylı

PLANLAMA, KONTROL ve EĞİTİM İŞLERİ TALİMATI

PLANLAMA, KONTROL ve EĞİTİM İŞLERİ TALİMATI Rev. No Revizyon Tarihi 01 15/06/2016 İlk talimat Revizyon İzleme Tablosu Açıklama 02 30/03/2018 Eğitim İşleri, Planlama, Kontrol ve Eğitim İşleri olarak değiştirildi. Planlama İşleri ile Kalite ve Uygunsuzluk

Detaylı

DOĞAN GRUBU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI

DOĞAN GRUBU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI DOĞAN GRUBU İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ POLİTİKASI Sayfa : 1/6 1. AMAÇ Grubumuz çalışanlarının sağlığını ve güvenliğini ön planda tutmaktadır. Bu anlamda, İş Sağlığı ve Güvenliği politikamız insana ve çalışanlarımıza

Detaylı

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI

KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ TS EN ISO 2015 PROSES YAKLAŞIMI Mustafa DİLEK +90 532 263 4849 mdilekm@hotmail.com Kalite Yönetim Sistemi Kalite yönetim sistemi uygulamak kuruluşa aşağıdaki potansiyel faydaları

Detaylı

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Terimler Ve Tarifler. www.sisbel.biz

ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ. Terimler Ve Tarifler. www.sisbel.biz ISO/IEC 20000-1 BİLGİ TEKNOLOJİSİ - HİZMET YÖNETİMİ BAŞ DENETÇİ EĞİTİMİ Terimler Ve Tarifler 1 Kapsam 1.1 Genel Terimler Ve Tarifler Bu standart, bir hizmet yönetimi sistem (HYS) standardıdır. Bir HYS

Detaylı

AKSEL ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ

AKSEL ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ AKSEL ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ Sermaye Piyasası Kurulu Kurumsal Yönetim İlkeleri uyarınca şirketimiz bünyesinde Kurumsal Yönetim Komitesi kurulmuştur. Kurumsal Yönetim Komitesi

Detaylı

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ GÖREV VE ÇALIŞMA ESASLARI 1. AMAÇ Petkim Petrokimya Holding A.Ş. Yönetim Kurulu bünyesinde 22/01/2010 tarih ve 56-121 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile kurulan Kurumsal Yönetim

Detaylı

İç Denetim Kontrol Formu

İç Denetim Kontrol Formu ISO 9001:2015 Md No 4 Bağlam Gereklilikler Denetlenecek Birim Bulgular Not 4.1 Kuruluş ve bağlamının anlaşılması 4.2 İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması 4.3 Kalite yönetim sisteminin

Detaylı

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İç Denetim Birimi STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞINA

T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İç Denetim Birimi STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞINA T.C. UŞAK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İç Denetim Birimi *BEKV3C6F3* Sayı : 88820408-612.01.01- Konu : İç Kontrol Eylem Planı Öngörülen Eylemler STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞINA İlgi : 20/12/2017 tarihli,

Detaylı

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM

T.C. KÖRFEZ BELEDİYE BAŞKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ İKİNCİ BÖLÜM DOKÜMAN NO:SGM.ÇY.01 TARİH: 04.05.2011 SAYFA NO: 1 REVİZYON NO: 00 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- Bu yönetmeliğin amacı, Strateji Geliştirme Müdürlüğünün kuruluş, görev,

Detaylı

5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu

5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu 1 / 52 5018 sayılı Kanunla kamu idarelerinin yapısında İç Denetim Sistemi oluşturulmuştur. Bu Kanunla; Maliye Bakanlığı İç Denetim Koordinasyon Kurulu kurulmuştur. Risk esaslı iç denetim yapılması hedeflenmiş

Detaylı