!SLÂM D!N!NDE SOSYAL GÜVENL!#!N TEMEL MÜESSESELER!

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "!SLÂM D!N!NDE SOSYAL GÜVENL!#!N TEMEL MÜESSESELER!"

Transkript

1 İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sy.14, 2009, s !SLÂM D!N!NDE SOSYAL GÜVENL!#!N TEMEL MÜESSESELER! Prof. Dr. Servet ARMA#AN* The main institutions of Social Security in Islam The idea and the institutions of social security in the modern world has come about in the 20 th century and it is a very complex and expensive system. The foundations of social security have been laid down 14 centuries ago in the main Islamic sources. Some of the arrangements like Zakat are compulsory and some like Sadaka are voluntary. Based on many verses from the Qur an and the Hadith, this article explains these institutions. Giri#: Bu incelememizde!slam Dininde Sosyal Yard mla"ma müsseselerini k saca ele alaca& z. Sosyal yard mla"ma "ah slar ve özel hukuk kurumlar aras ndaki yard mla"malar ça&r "t ran bir kavramd r. Modern hukuk hayat nda ayn manay ifade etmek için Sosyal Güvenlik Müsseseleri tabiri de kullan lmaktad r. Her ikisinde de söz konusu olan, yard ma mühtaç olanlara yard m elinin uzat lmas d r. Günümüzdeki modern demokrasiler, yard ma mühtaçlara yap lacak yard m, "ah slar n keyfine ve iradesine b rakmam ", müsseseleler kurarak, sosyal güvenli&i organize bir sistem içinde garantiye ba&lam "t r Türkiye Cumhuriyeti Anayasas md. 60, herkes in sosyal güvenlik hakk na sahip oldu&unu ifade etmi", 62. md. ise, özellikle korunmaya mühtaç olanlar n (gazi, sakat ve ihtiyarlar n) sosyal güvenlik sistemi ve müesseselerinden istifadesini düzenlemi"tir. Modern demokrasilerdeki bu sosoyal güvenlik sistemi, devletin idaresi, finansman ve kontrolü alt nda yürmekte, hatta baz devletler bu * Dicle Ü. Hukuk Fakültesi eski Dekan -Harran Üniversitesi Kurucu Rektörü ve!stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Ö$retim Üyesi, servetarmagan@gmail.com.

2 68 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN ssistemin i"leyi"ini bir Bakanl &a bile ba&lanm "t r. Türkiye de bunlardan birirdir.!slam Hukuk Sistemine bakt & m z zaman dikkat çekici bir özellik "udur: Bir tarafdan mecburi sosyal güvenlik müesseseleri, di&er tarafdan ise, tamamen ki"ilerin istek ve arzusuna b rak lm " mecburi olmayan sosyal güvenlik müesseseleri vard r. Ancak ihtiyari olan bu ikinci gruptaki düzenlemeler ise, yerine getirldi&i takdirde, ilgili ki"i ve kurulu"lar n sevaba nâil olacaklar belirtilmi"tir. Dünya Hukuk sistemlerinde, genellikle laik özellikleri sebebiyle, sevap kavram n esas alan bu ikinci özellik görülmemektedir. A"a& da bu özellikleri ve müesseseleri biraz daha açaca& z. Ama her"eyden önce,!slam Hukukunda Sosyal Güvenli&in temelini te"kil eden prensiplere temas etmemiz gerekir. Kanaatimce, Sosyal Güvenlik kavram n n Kur an ve Sünnet te yer alan temel hükümleri ve prensipleri "unlard r: 1-Temel Prensipler: 1-!yilik etmek, fenal ktan sak nmak husususnda bribirinize yard mla" n, günah i"lemek ve a" r gitmekte yard mla"may n. (Maide,2). 1 Hz. Peygamber ise bu konuda bir çok beyan ve tavsiyelerde bulunmu"tur. Onlardan birkaç n 2 buraya almakta fayada vard r: 2- Müslümanlar birbirlerini sevmede, biribirilerine ac mada bir vücudun organlar gibidir. Organlardan biri "ikâyet ederse, vücudun di&er organlar onun ac s na i"tirak eder ve onun yard m na ko"ar Dul kad n ve fakire yard m için gayret gösteren ki"i, Allah yolunda cihad yapan veya bütün gece namaz k lan, gündüzleri de oruç tutan kimse gibidir Ben ve yetimi himaye eden, cenette i"te böyle (yanyana) bulunaca& z 5 Bu ve benzeri prensipler ve temel hükümler,!slam Dininde yard mla"man n, Sosyal güvenlik temellerini te"kil ederler. Çünkü bu prensiplerin ana mesaj "udur: Müslümanlar biribirilerini sevmeli, maddi ve manevi gücü yerinde olanlar mühtaçlara yard m etrmeli, toplumdaki maddi ve manevi yar ma mühtaç olanlardan dul, yetim,fakir gibi kimselere yard m edenler, iki cihan Peygamberinin tavsiyelerini yerine getirmi" say l rlar vb. 1 Bkz. Arma$an, Prof. Dr. Servet,!slam Hukukunda Temel Hak ve Hürriyetler, Ankara 2006, 6. bask, s.195 vd. 2 Di$er hadisler için bkz. a.g.e., s.198 vd. 3 Buhari, Birr ve S la ve l-edahi, 37 (66/2586); Müslim, Birr, 66; Nevevî, Riyâzu s-salihin, (Diyanet yy.) I, 270, no Buhari, (#erh el-kirmani), XX, 3; Nevevî, #erhu Müslim, XVIII, Buhari, XII, 168; Nevevî, #erhu Müslim, XVIII, 114.

3 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri 69!slam Dini, bu temel prensiplerle yetinmemi", ayr ca toplumdaki yard mla"man n, modern hukuk tabiri ile Sosyal Güvenli&in Temel Müesseselerini teker teker saym ", esaslar n ortaya koymu"tur.!slam Dininde Sosyal Yard mla"may veya Sosyal Güvenli&i sa&layan müsseseleri ikiye ay rabiliriz: Birinci grup müesseseler mecburidir. Yani islam dininde müminler bu müssesselerin gere&ini yerine getirmek mecburiyetindedirler. Çünki bu müsseseler âyetlerle kurulmu"tur. Bir k s m müsseseler ise, ihtiyari dir. Yani islam dininin kaynaklar taraf ndan müminlere tavsiye edilmi"tir. Birinci gruptakiler gibi müminler için farz veya vâcip de&ildirler ama yerine getirildikleri takdirde, müminler sevap kazan rlar. Biz burada, incelememizin konusunu ilgilendirdi&i derece, sadece, sosyal yard mla"man n (Güvenli&inin) temel müsseselerini k saca tan tma- &a çal "acak ve "ematik bir takdim yapaca& z Sosyal güvenligi gerekle#tiren ve uyulmas mecburi olan miiesseseler: $imdi de, yukar daki esaslar ve temel prensiplerin, hangi hukukî muesseseler ile gerçekle"tirildi&ine temas edelim. Bu müesseseleri "öyle s ralayabiliriz: 1- Nafaka:!s1am Hukuku nda nafaka kanusundaki hükümlerle, akraba aras ndaki yoksul kimseler himaye edilmektedir. Nafaka ile ilgili hükümler ve bu hükümlere dayan larak yap lan aç klamalar,!s1am Hukuku nda teferruatl alarak duzenlenmi"tir. Nafakadan maksat, yak n akrabalar aras nda, zenginin fakire yapmas emredilen yard md r (Bkz. Nisa, 63; Bakara, 232). Ancak bizim konumuzu daha fazla ilgilendirmediginden uzerinde tafsilatlyla durmayacag z. $u kadar n belirtelim ki,!slam Nafaka Hukuku, taplumdaki sosyal güvenlik müesseselerinde önemli bir yer i"gal etmektedir Zekât: Zekât konusuna bir çok aç lardaan temas edilebilir. Sosyal Sosyal Güvenlik tedbirleri konusunda ise, hat ra gelen en onemli müessese 6 Bu konuda daha önce!ngilizce konu"an ve okuyan kimselere hitaben bir inceleme yay nlam "t k.daha fazla bilgi için "u makalemize bkz. Prof. Dr. Servet Arma$an, Study of Centemporary Social Security Schemes from an islamic Perspective. in: Prof. A. Can TUNCAY a ARMA%AN, 2005,!stanbul, Beta yy. s Geni" bilgi için bkz. Karaman, Hayreddin, Mukayeseli!slâm Hukuku,!stanbul 1991, II, ; Zeydan, Abdülkerim,!slam #eriatinde Ferd ve Devlet (trc. O. Zeki Soyyi$it),!stanbul 1969, s. 140; Demir, Fahri,!slam da Mülkiyet ve Servet Da$ l m,!stanbul 1981, s. 182 vd., 260; Vehbe, Tev k Ali, el-!slam e"-"eri atü l-hayye, Riyad 1401/1981,s. 144,231; Lehib, Ahmed, Hukuku l-insan l-memleketi ve tatbikatuha l-memleketi ve eseruha ale l-muctemeati s-suudi, Hukuku l-!nsan l-!slam, Rab tatü l Âlemi l-!slami Dergisi, Özel say, Muharrem 1400 (Aral k, 1979), s. 240; Beyati, Münir Hamid, ed-devletü l-kânuniyye ve n-nizâmus-siyasiyyu l-!slâmî, Ba$dad 1399/1979, s ; Abdülvahab, Mustafa: el-muctemeu l-!slâmi, Küveyt 1389/1970, s. 168, 179 vd; es-sabuni, Abdurrahman, Nizâmu l-üsre ve hallu mü"kilâtina dav il-!slam, Lübnan, Daru l- Fikir, s. 163 vd.

4 70 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN zekatt r. Zekat yoluyla fakirlere iktisadî yard mda bulunmak bir vecibe, yani bir mükellefiyet olup, dünya hukuk sistemlerinin hiçbirinin ihtiva etmedigi fevkalade faydal bir sosyal güvenlik muessesesidir. Dü"ünülsün ki, âyet-i kerimede (zekat, zenginin mal uzerinde fakirin hakk olarak kabul edilmekte, Onlann mallar nda muhtaç ve yoksullar için de bir hak vard r (Zariyat, 19) buyurulmaktad r. Ayr ca H s ma, yolda kalm!a hak(lar) n ver... (!sra, 26) ve Haydi akrabaya, yoksula, yol o#luna (yolcuya) hakk n ver (Rum, 38) buyurulmu"tur. Zekat verme,!slam Dini nin be" temel esas ndan biridir ve mali bir ibadet olarak da adland r lmaktad r. Zekat, toplum ve özellikle yoksul kimseler için önemli ve genel bir sosyal güvenlik müessesi oldu&u kadar, devlet için de en az bu derece önem ta" r. Zekât verilmezse devlet gerekli tedbirleri al r. Hatta Halife Hz. Ebu Bekir (r.a.), zekât vermek istemeyenlere kar" sava" bile açm "t r. Çünkü, toplanan zekatlar, fakir, i"siz, sakat, vs kimselerin ihtiyaçlar na ve ilgili âyette (Tevbe, 60) belirtilen di&er kamu hizmetlerine sarf edilecektir. Bu konuda yap lan ciddi ilmi ara"t rmalarda, 8 Zekât müessesesinin nas l çok yönlü oldu&u ve sosyal güvenlik sistemine ve kamu hizmetlerinin finansman na nas l temel oldu&u anlat lmaktad r. Zekat bu kimselerin ihtiyaçlar na kafi gelmedi&i takdirde, devlet kendi hazinesinden gerekli yard mlar yapacak, gerekli müesseseleri kuracak ve i"letecektir. Hatta devlet, bu vazifesini yerine getirmezse, fakirler devlet aleyhine dava bile açabilecektir. 9 Ayn "ekilde devlet, zenginleri zekat d " nda da fakirlere yard m etmeye icbar edebilir. 10!bn-i Hazm da "öyle diyor: Her beldenin zenginleri üzerine, beldelerinin fakirlerini gözetmeleri farz- kifayedir. "ayet zekat kafi gelmezse, zaruri olan yiyecek, yazl k ve k!l k giyecek ve buna benzer ihtiyaç maddeleri ile ya#mur, yaz ve güne!ten ve kötü gözlerden koruyacak ve tamir etmeleri hususunda devlet onlar icbar edebilir Meselâ bir H ristiyan ilim adam n n kaleme ald $ ve ABD Columbia Üniversitesi taraf ndan yay nlanan "u kitaba bkz. Aghnides, Nicolas P.,!slam n Mali Hükümleri (çev.: Prof. Dr. Servet Arma$an),!stanbul 2003, s. 175 vd. 9 Karaman, a.g.e., s Karaman, a.g.e., s Beyâtî, a.g.e., s. 205 den naklen!bn Hazm, el-muhalla, V, 156; Karaman, a.g.e., s. 118; el-gazali, Muhammed, Hukuku l-!nsan Beyne Teali l-!slami vce l-! lani l-ümemi l-müttehide, Kahire 1383/1963, s. 220; Zeydan, a.g.e., s. 51; er-remli, Nihâyetü l-muhtac ile "erhi l-minhac, M s r 1967 VII, 194; Vehbe, a.g.e., s Yukar da belirtti$imiz gibi, muhtaç olduklar takdirde zimmiler de bu sosyal güvenlik tedbirlerinden istifade ederler. (Bkz. Zeydan, a.g.e., s. 143; Ayr ca bkz. El-Lehib, a.g.e., s. 40; Ulvan, Abdullah, et-tekâfulu l-!ctimai l-!slam, s. 117). Zekat mevzuunda etra bilgiler için bkz. Yavuz, Yunus Vehbi,!slamda Zekât Müessesesi (çe"itli bask lar); Özek-Karaman-Ayd n-erkal,!badet ve Müssese Olarak Zekat,!stanbul 1984,!slami!limler Ara"t rma Vakf yy..

5 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri Bir di&er müessese de Sadaka- f t r d r. Bu müessese Oruç kavram ile yak ndan ilgilidir: Oruç tutmakla mükellef olanlar ama tutamayanlar, bozdu&u bir günlük oruç için sadaka-i f tr ismi verilen bir miktar fakirlere vermek mecburiyetindedir. Bu miktar, bir fakiri bir gün doyuracak miktard r. Bu konu üzerinde daha fazla durmuyoruz. Bu konuda Bakara suresi 184. âyet "öyle diyor: (O) say l günler(dir). Art k sizden kim (o günlerde) hasta yahut sefer üzerinde olur (ve orucunu yemi" bulunur)sa tutamad & günler say s nca ba"ka günlerde (tutar.!htiyarl & ndan, yahut "ifa bulmas ümit edilmeyen bir hastal ktan dolay oruç tutmaya) gücü yetmeyenler üzerine de bir yoksul doyumu fidye (laz md r ) Adak (Nezir): Bir kimsenin yükümlü olmad & bir ibadeti, adamak suretiyle üzerine vacip k lmas d r. 13 Bunlar, bedeni ibadetler olabilece&i gibi, mali ibadetler de olur: $u, "u i"ler (neticeler) tahakkuk ederse, bir koyun kesip fakirlere da& taca& m; veya üç gün oruç tutaca& m diye söz verilmesi gibi. Kur an- Kerim de: Allah yolunda sarf etti#iniz nafakay ve adad # n z ada#!üphesiz Allah bilir. (Bakara, 270) ve Adaklar n yerine getirsinler. (Hac, 30) buyurulmaktad r. Mali ibadetlerden olan kurban ve tasadduk gibi, adaklar da, yoksullara yard mlar n ula"mas nda önem ta" r. 5- Fidye ve Kefâret: Müslümanlar, baz fiil ve davran "lar n sonucu fakirlere, Fidye ve Kefaret ödemek mecburiyetinde kal rlar. Mesela, hastal & veya ihtiyarl & sebebiyle farz oruçlar tutmaktan âciz olan kimse, her oruç için yoksula bir fidye verecek, yani bir fakiri doyuracakt r. Etti&i yemini bozan kimse de, 10 fakiri doyuracak veya giydirecektir. Ba"lad ktan sonra, Ramazan da mazeretsiz orucunu bozan kimse de, kefâret olarak bir köle azat edecek, bunu yapam yorsa aral ks z 60 gün oruç tutacak, buna da gücü yetmezse, 60 fakiri doyuracak veya bedelini ödeyecektir (Bkz.Mâide, 5/89). Bunun gibi di&er baz kefâret çe"itleri daha vard r: Z hâr, haç yasaklar n ihlal,adam öldürme ve hay zl kad nla cinsel temas gibi (Bakara, 2/222) Kurban: Kevser suresi, ayet 2 de Rabbine namaz k l, ve kurban kes. buyurulmaktad r. Kurban etlerinin muhtaçlara da& t lmas, "üphesiz!slam Sosyal Güvenlik anlay " n n çok önemli bir müessese ve tatbikat d r. 12 Tafsilat için bkz.!lmihal, Türkiye Diyanet Vakf yy., Ankara 2005, I, 314 vd. Oruç-sadaka-i f tr maddesi. 13 Tafsilat için bkz.!lmihal,!kinci cilt adak (nezir) maddesi, s. 21 vd.. 14 Bkz.!lmihal,!kinci cilt kefâret maddesi, s.14 vd..

6 72 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN Kurban kesmek Hanefi mezhebinde vacip, di&er baz lar nda ise ($afii mezhebinde) ise sünnet-i müekkededir Sosyal Güvenli&i gerçekle#tiren ihtiyari müesseseler: Bu sayd klar m z, Müslümanlarca yap lmas ve uyulmas mecburi olan hususlard r. Bunlar d " nda Müslümanlar n ihtiyar na b rak lm ", ifa ettikleri takdirde sevap kazanacaklar yard m müesseseleri de vard r. Ancak ihtiyari olmakla birlikte,!slam Dinine ba&l l k ve peygambere itaat duygusunun kuvveti neticesi as rlard r Müslümanlar n kurup i"lettikleri ve yoksullar n istifade ettikleri müesseselerdir. Bunlar n isimlerini,k sa aç klamalarla zikretmekle yetiniyoruz: 1. Nafile hay r ve sadakalar Nafile hay r yapma, ki"inin ihtiyar na b rak lm "t r. Ama yap ld & takdirde sevab vard r. Nafile hay rlar çe"itli "ekilde yap labilir. Mesela bir fakire giyecek yard m, bir ö&renciye ö&renim masra ar n n kar" lanmas, yani ö&renim bursu verilmesi, hasta bir insan bedelsiz tedavi edilmesi, ya"- l ve âciz bir insan n günlük ihtiyaçlar n n,bedeli onun taraf ndan kar" lansa dahi, bakkal vb. den al n p ona verilmesi gibi. Bu tür hay rlar bazen sadaka diye de adland r l r. Bu gruba giren hay rlar, dinen farz de&ildir ama insanlar hay rl i"lere te"vik sadedinde tavsiye edilmi"tir. Ve as rlard r insanlar bu sevab kazanmak için fakir, yoksul ve âciz insanlar n yard mlar na ko"maktad rlar Vak ar a- Vak ar konusu:!slam Hukukunun en çok i"lenen bir konusudur dersek mübala&a yapm " olmay z. A"a& da da görülece&i üzere, bu durum, gerek vak ar n insan hayat ndaki ehemmiyetinden ve gerekse, Hz. Peygamber in bir hadisinin insanlara verdi&i bir müjdeden ileri gelmektedir. Hz. Peygamber (a.s.s.) bir hadislerinde buyurmu"lard r ki: $nsano#lu öldü#ü zaman amelleri kesilir. Ancak üç istisnas vard r: Biri, kendisinden devaml istifade edilen bir sadaka, biri kendisinden istifade edilen bir $lim, bir de kendisine dua eden evlat Bkz.!lmihal,!kinci cilt Kurban maddesi, s. 470 vd.. 16 Bir hadise göre K rk çe"it iyilik vard r (Bu ve benzer hadisler için bkz.!brahim Canan, Hadis Ansiklopedisi, Zaman yy. I, 411 vd.). 17 Müslim, Vasiyye, 3, 4; Ebu Davud, Vasaya, 14; Tirmizi, Ahkâm, 36; Nesai, Vasaya, 8; Ahmed, Müsned, II, 372. Ba"ka hadisler için bkz. Akgündüz, Ahmet:!slam Hukukunda ve Osmanl Tatbikat nda Vak f Müessesesi, Ankara 1980, s. 16 vd. Hatta Peygamberin (ass) kendisi de vak f yapm "t r. Bkz. Akgündüz, a.g.e., s

7 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri 73!"te hadiste ifade buyurulan, devaml istifade edilen sadaka (sadaka-i câriye) tabiri, vak f olarak yorumlanm " ve müslümanlar as rlarca vak f yapmaya te"vik eden en mühim bir âmil olmu"tur.!tiraf edelim ki, vak f, Müslüman dünyas nda yay ld & gibi, bu dünyan n d " nda da görülmü"tür. Ancak çe"itleri ve "ümulu bak m ndan!slâm dünyas ndaki kadard r denilemez. Yine itiraf edelim, günümüzde, Müslüman olmayan kalk nm " milletler, meselâ Amerikal lar ve Avrupal lar, vak f müesseselerinden çok istifade etmektedirler. Hat ra gelen ve gelmeyen çok çe"itli faaliyetler için vak ar kurmakta ve faaliyetlerini bu vak ar eliyle yapmaktad rlar. Meselâ dünyadaki çe"itli renk, rk ve dindeki ilim adamlar na burs da& tma faaliyetlerini vak ar eliyle yapmalar gibi. 18 b- Vak ar n Önemi: Vak ar n önemi çok geni"tir. Biz burada bilhassa iktisadi, sosyal ve hatta psikolojik sahadaki faydalar n ifade etmek isteriz. 19 Vak ar n, herhangi bir toplumdaki faydalar çok aç k oldu&undan elbette ki, iktisadi aç dan da üzerinde durmaya de&erdir. Vak ar üzerinde çok durulmas n n bir sebebi de sevap cihetidir. Çünkü vakf n bünyesinde, bir mal n gelirinden, kar" l ks z olarak istifade eden kimseler vard r. Tabii bu istifade, kar" l ks z oldu&u için, o mal vakfedene sevap kazand r r.!stifade devam etti&i müddetçe de sevap devam eder. Hatta vakfedenin ölümünden sonra da, ona sevap kazand rmaya devam edecektir. Bu sebeple, devam eden sadaka ve iyilik (sadaka-i cariye) diye adland r lm "t r. Vak ar üzerinde durulmas n n, modern!slâm hukukçular aç s ndan bir sebebi de vak ar n hükmi "ahsiyete sahip olmas d r. Buna a"a& da yine temas edece&iz. Bu k sa giri"i yapt ktan sonra "imdi vak f müessesesini daha yak ndan görelim. 1- Tarifi: Vak f üzerinde çok tari er yap lm "t r. Belki en kapsaml s ve güzeli Hanefi Mazhebinin büyük imamlar ndan ve!mam- Azam n iki me"hur talebesinden yani kad Ebu Yusuf ve!mam Muhammed in tarifidir. 18 Mesela Alexander von Humboldt-Stiftung (Almanlar n), Rockfeller Fundation (Amerikal lar n) gibi. 19 Akgündüz, a.g.e., s. 11 vd. Bu konuda mesela son olarak yay nlanan "u makaleye bkz. Mehmet Ali Ünal, Osmanl Medeniyeti ve Vak ar-sosyal ve Medeni Faydalar, Zaman Gazatesi, Osmanl larda tatbikat içinde bkz. Ziya Kaz c, Osmanl larda Vak f,!stanbul 2004.

8 74 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN Vak f, bir mal, Allah n mülkü hükmünde addedip onu her türlü temlik ve temellükten haps ve menetmektir. Görülüyor ki, bu tarife göre, vakfedilen mal, vakfedenin (Vâk f) mülkünden ç kmaktad r. Üstelik Allah n mal hükmünde kabul edilmektedir. Yine bu sebepledir ki, o mal ne temlik ne de temellük edilebilmektedir. Yani k saca o mal sat lamamakta ve sat n al namamaktad r. 20 Baz st lahlar: Vak ar ile ilgili baz ist lahlar belirtmek ve k sa aç klamalar n vermek faydal olacakt r. 21 a- Vâk f: Vakfeden, yani mal n ba"kalar na tahsis edendir. Vâk f n hür, akl ba" nda ve bâli& olmas gerekir. Yaln z niyet kâfi de&ildir. Bu niyetini aç klam " olmas veya, tatbikatta daha çok bir belgede ifade etmesi aranmaktad r. Bu belgeye Vak f Senedi ismi veriliyor. Vâk f, yani vakfeden vak f senedinde baz kay tlar veya "artlar koyabilir. Meselâ dükkân m n gelirini do&du&um köyün 50 ya" ndan büyük dul kad nlar na tahsis ediyorum gibi.!slâm Hukukçular aras nda yerle"mi" bir tâbir "udur: Vâkf n "art, kanun koyucunun ($âri ) "art gibidir Onun için, bu "artlara mutlaka riayet edilmelidir. Ancak bunun da istisnas vard r. b- Mevkuf veya Vak f: Bu vakfedilen mal demektir. Vâkf n mallar, arazileri, akarlar (ev, dükkân v.b.) gelirler ve nakit para "eklinde olabilir. 22 Mevkuf mal, sahibinin mal olmaktan ç km "t r, ya kendisi bizzat veya gelirleri, ba"kalar n n istifadesine sunulmu"tur. Mevkuf mallar gerek hukuki ve gerekse iktisadi bak mdan bir çok tahlillere tabi tutulmu", üzerinde bir çok hükümler vazedilmi"tir. Özellikle bu mallar n kiraya verilmesi, üzerinde irtifak tesis edilmesi ve hatta sat lmas, as rlarca insanlar me"gul etmi", hükümetleri üzerinde çe"itli düzenlemeler getirmeye mecbur etmi"- tir. Biz burada bunlar n tafsilat na girmiyoruz. 23 c- Mevkufun Leh-Me#rutu n Leh-Mesarifu l Vakf: Lehine vakfedilen ki"i, kurum ve yerlerdir. Meselâ Dükkân m n gelirini do&du&um 20 Kaide bu olmakla beraber, istisnas da vard r. Özellikle, vakfedilen mal istifade edilmesi mümkün olmayacak derecede harap olmas halinde, mevkuf mal yerine yenisi al nmak üzere sat labilir. Bu konularda bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 291 vd ve 224 vd. ve Bilmen, Ömer Nasuhi: Hukuk!slamiyye ve Ist lahatu F khiyye Kamusu, I-VIII,!stanbul, IV, 355 vd. Di$er tari er içinde bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 35 vd.; Karaman, a.g.e., I, 216; Bilmen, a.g.e., IV, 284; Gönenç, Halil, Günümüz Meselelerine Fetvalar (!laveli yeni bask ),Yasin y., II, 80 vd; Zuhayli, Vehbe,!slam Hukuku Ansiklopedisi,!stanbul, I-VIII (çev. Ahmet Efe ve d$r.),!stanbul 1994, 243 vd. 21 Tüm istilahlar için Akgündüz ün de$erli ara"t rmas tavsiye edilir. Akgündüz, a.g.e., s. 125 vd. Hatta kitap bile vakfedilebilir, s Bkz. Karaman, a.g.e., I, 218 vd.; Zuhayli, a.g.e., s. 260 vd. 23 Bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 354 vd.; Zerka, a.g.e., III, 22.

9 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri 75 köyün 50 ya" ndan büyük dul kad nlar na tahsis ediyorum cümlesinde, Mekfulun leh o köyün dul kad nlar d r. Sadece do&du&um köy olarak desem, bu takdirde mevkufun leh, do&du&um köydür. Bir yola, bir bahçeye veya bir binaya hatta hayvanlar n lehlerine tahsis yapsam, bunlar mevkufun leh olurlar. 24 d- Vak f: Ço&ulu evkaf ve vukuf tur. Vak f, müessesenin ismidir. Halk aras nda ço&u defa, vak f mal na da vak f denilmektedir. Arapça da vak f müessesesi için ihtibas, tahbis ve tesbil denildi&i da vâkidir. Bunlar da çe"itli aç lardan bir mal temlik ve temellükten hapsetmek ve bir mal Allah yolunda, hay r i"lerinde tahsis etmek manalar na gelmektedir. 25 e- Vak f Senedi: Vak f senedi, vakfedenin iradesini beyan etti&i metnin ad d r. Bu senede vakfiye de denilir. $ayet ölüme ba&l bir tasarrufta, yani vasiyetnamesinde yapm "sa bunun ayr bir ismi yoktur. Vak f senedinde vak f n iradesini beyan ederken kulland & kelimeler islam hukukçular taraf ndan çok incelenmi", hangilerinin muteber oldu&u veya olmad & üzerinde birçok fikirler beyan edilmi"ir. 26 f- Galle: Vakf n gelirleridir Çe"itleri: Vakf n çe"itleri konusunda k saca "unu belirtelim: Çok çe"itli vak ar kurulmu"tur: Fakir talebelere destek, hayvanlar doyurma, hastalar tedavi, su temini,yaz n s cak günlerinde karl (buzlu) su da& t m gibi maksatlarla vak ar kurulmu"tur. Vak f, üzerinde çok "ey söylenilmi" ve yaz lm " bir müessese oldu&u için, böylesine geni" bir konunun ve müessesinin çe"itleri de elbette çoktur ve k sa bir taksimata tabi tutmak zor olur. Ancak biz bu konuda yaz lan eserlerden istifade ile k sa bir taksimat yapaca& z. Vak ar n çe"itleri, farkl k staslara göre ay r ma tabi tutulabilir. Bu nokta konumuzu ilgilendirmiyor. 3- Vak ar n!ktisadi Manas ve Ehemmiyeti: Buraya kadar vak ar n hukuki bak mdan özelliklerini belirttik. $imdi de esas kitab n mevzuu olan iktisadi ve özellikle!slâm iktisadi zaviyesinden de&erlendirmesini yapmaya çal "al m. 24 Bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 354 vd.; Kedi, köpek ve ku" gibi hayvanlar n beslenmelerini temin etmek için mal tahsis edilerek vak f yap ld $ n burada belirtmek isterim. Bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 187 vd. 25 Ayr ca bkz. Bilmen, a.g.e., IV, 284 vd. Karaman, a.g.e., II, 218 vd. 26 Bilhassa bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 188 vd. Bilmen, a.g.e., 296 vd. Vak f kurma i"leminin st lahlar çok çok zengindir. Bu konuda Akgündüz ün eseri d " nda bütün st lahlar alt alta s ralayan bir kaynak için bkz. Bilmen, a.g.e., s. 284 vd. 27 Bkz. Akgündüz, a.g.e., s. 214,!stiglal ve Müstegillat da denilir.

10 76 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN Yukar da belirtti&imiz gibi, vak ar,!slâm ekonomisinin iki - üç büyük temelinden biridir (di&er ikisi, faiz yasa& ve zekat n farziyeti) diyebiliriz. Böylesine büyük bir müessesenin ekonomik ehemmiyeti ve hususiyetini burada bir iki sahife içinde ortaya koymak imkans z derecede zordur. Ancak biz yine de ba"l klar halinde görü"lerimizi aç klayaca& z: a- Vak ar, Kamu Harcamalar!çin Ek Bir Kaynakt r: Vak ar, devletin bütçesi d " nda bir kaynak olarak kabul edebiliriz. Çünkü her y l devletler senelik bütçelerini, yeni gelir ve giderlerini ihtiva eden kanun tasar lar n haz rlarlar. Bu bütçede, devletin, (laik olsun, dini olsun her devletin) gelirleri gösterilir. Gelirler: vergiler, yer alt ve üstü servetleri, hizmet gelirleri gibi kalemlerdir. Halbuki vak f gelirleri, ilk anda göze görünmez bir kalemdir, ama oldukça büyük bir gelirdir. Biraz a"a& da görülece&i üzere, vâk f gelirlerinin büyük bir k sm, devletin kamu hizmetlerine sarf edilen bir gelirler bütünüdür. Benim bildi&im kadar ile, Türkiye deki vatanda"lar n yapt klar vak ar n gelirlerinin bir istatistiki tutulmu" de&ildir ve tutulmuyor. Devletin idaresindeki sultanlar n v.b. vak ar n ise gelirleri bellidir. Ve bunlar n sarfedilece&i yerleri vard r. Hatta bu paralarla bankalar da dahil kurulmu"tur. Yine benim tahminlerime ve duyduklar ma göre, özel vak ar n tüm Türkiye itibariyle gelirleri, devletin bütçesinin 1/6 s kadard r. Yani 20 katrilyon tl, yakla" k 15 Milyar Amerikan Dolar d r. Yine belirtelim, bu gelirler tam manas yla de&erlendirilip, azami (maksimum) miktarlara ç kar lmaya gayret edilirse, daha çok olur. Ve yine çok dikkatlice, yani israf yapmadan kullan l rsa, yukar daki rakamlar fiilen 2 kat na ç kacakt r. b- Vak ar Kamu Hizmeti Görürler: Vakf nevilerini yukar da belirttik. Ama çok k sa olarak, vak ar daha yak ndan ele al nd & zaman, bunlar n hemen bütünü, kamu hizmeti gördü- &ünü tesbit edebiliriz. Meselâ: Vâk ar n büyük k sm devletin kamu hizmetlerine ve harcamalar na bir destektir. Çünkü, fakir çocuklar okutan binlerce vak f var. Bu çocuklar vak ar okutmasa, devletin onlara destek olmas gerekir. (Bkz. A. md. 42/4 ve 7;58/son; 61/4)). Dul ve yetimlere yap lan vak f yard mlar n v.b. de bunlara ilâve edebiliriz.

11 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri 77 Yine bir çok vak ar, fakirlere sa&l k hizmeti sunmaktad r. Hatta bu gaye ile kurulmu" hastaneler bile vard r.!stanbul da Bezm-i Alem Valide Sultan Vâk f Hastanesi gibi. 28 Vak ar n bir k sm, yol, köprü, han, hamam ve cami gibi tamam yla bir kamu hizmeti olan sektörlere sarfedilmektedir. Vak ar n bir k sm da temizlik i"lerine ve belediye hizmetlerine safedilmektedir. Belediye hizmetlerinin ise, kamu hizmetlerinin ba" nda geldi&inde "üphe yoktur. Buna benzer daha birçok ve cazip vak f nevilerinden misaller verilebilir. Bütün bunlardan ç kan netice, vak ar n tam manas yla bir kamu hizmeti gördü&üdür. c-vak ar Kalk nmaya Hizmet Ederler: Çünkü vak f gelirlerinin sarfedildi&i yerlerin nihai hedefi, ülkedeki dar gelirli insanlar n iktisadi ve sosyal seviyelerini artt rmakt r ve kamu hizmetlerinin daha iyi görülmesidir: Okul, cami, hastane, yol, köprü v.b. yerlerin imar, in"aas ve hatta tamir ve bak m d r. Bütün bunlar n ise, ülkedeki kalk nman n bir ortaya ç k " "ekli oldu&unda "üphe yoktur. Sadece!stanbul daki selatin (Sultanlar n in"a ettirdi&i) camilerinin ve medreselerinin bak m ve onar m n bile ele alsak, bugünkü Türk Devletin konsolide bütçesi ile bunlara para yeti"- tirmek mümkün de&ildir. Halbuki as rlarca önce yap lan vak ar kanal ile (bir k sm da sultanlar n vakf d r) bu masra ar görülmektedir. d- Vak ar Toplumda Sosyal Huzuru ve Kamu Yarar Sa&lar Vâk ar n büyük k sm hayri vak ard r. Yani, kurbet (iyilik ve ibadet fiili) niyetiyle tesis edilmi"tir. Bu demektir ki, toplumdaki, gelir seviyesi dü"ük, sosyal olarak kalk nmam ", hadiselerin tesiriyle, muzdarip ve mü"- kül vaziyette bulunan kimselere çe"itli sahalarda (e&itim, sa&l k v.b.) yard m elini uzatmaktad r. Yine bu demektir ki, vak ar, sosyal ve iktisadi bak mdan kalk nmam " bu kimselerin kalk nm ", yani zengin müre#eh kimselere kar" kin, hased ve intikam alma duygular n frenleyecektir. Böylece alt ve üst s n f, yani geli"mi" ve geli"memi", bir di&er tabirle fakir ve zengin s n ar aras nda münafereti ortadan kald rmaya yard mc olur (zekat n da bir hikmeti budur). Çünkü dü"ünün:!lkokulu okuyamayacak kadar fakir olan bir çocuk, vak ar n deste&i ile, yani bu destek sayesinde,zengin bir çocuk gibi okuyacakt r. Yüksek ö&renimi okuma imkan ndan mahrum kalm " çal "kan ve fakat fakir bir genç vak f burslar sayesinde yüksek ö&renim yapacak ve hatta ihtisas yapma imkan na kavu"mu" olmaktad r Bilhassa Bkz. Bilmen, a.g.e., 371 vd.; Kaz c, a.g.e., s. 200 vd. 29 Sadece memleketimizdeki yüksek ö$renime burs veren küçüklü büyüklü vak ar n say s yüzleri bulmaktad r. Bu vak arda, yakla" k talebeye her y l e$itim ve ö$renim yolunu haz rlamaktad rlar.

12 78 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN!slâm hukukunda azat edilmi" köleye ve evlatlar na bile vak ar yap lm "; böylece hürriyetine kavu"mu" bu kimselerin iktisadi ve sosyal hayat na destek verilmek istenmi"tir. 30 e- Di&er Faydalar Vak ar n iktisadi ve sosyal faydalar anlatmakla bitmez. Bitmez çünkü çok geni" bir müessesedir. Vak ar üzerine cilt cilt kitaplar yaz lm ", tezler yap lm "t r. Hadis ve f k h kitaplar nda vasiyet ve vak ar üzerine müstakil fas llar aç lm "t r. Binlerce, yüzbinlerce âlim vak ar üzerine kafa yormu", içtihat yapm " ve tefsirler yapm "lar ve yorumlar getirmi"lerdir. Vak ar, vâk f için de bir tatmin vesilesidir. Toplumda, zengin kad n ve erkek yüzbinlerce insan vard r. Ve bunlar, mallar n n hay r gayelerine sarfedilmesini istemektedir. Bu isteklerinin en iyi tatmin vas tas da vak f müessesesidir. Hele öldükten sonra da kendilerine sevap kazand raca& na göre, memnuniyetle vak f yapacaklard r ve yapm "lard r ve halen de yapmaktad rlar. 31 Vak f konusu!slam Ekonomisinde co"kun bir nehir, bir deniz, bir okyanustur. Biz ise bundan sadece bir katre (damla) gösterdik Vasiyetler Vasiyetler, insanlar n hayatlar nda yapt klar ve ölümlerinden sonra hüküm icra etmek üzere aç klad klar son arzular d r. Modern Medeni kanunlar bu hukuki müesseseyi düzenlemi"lerdir.!slam Hukuku kaynaklar ve kitaplar nda da vasiyet konusu düzenlenmi"tir. Çünkü Vasiyet kavram n n kaynaklar Kur an, Sünnet ve!cmâd r 33 Vasiyet yapma sünnettir. Yaln z zenginler de&il, fakirler de vasiyet yapabilirler. Vasiyet yaz l oldu&u gibi sözlü de olabilir. Vasiyet ölüme ba&l bir tasarruftur. B rak lan mal sadaka hükmündedir. Hanefilere göre, vasiyet etmek vâcip de&il, müstehapt r. Ve mal n üçte birini geçmemek üzere câizdir. Müslümanlar n vasiyet yaparak Hz. Peygamberin sünnetine ittiba etmek ve böylece sevap kazanmak istemi"ler, as rlar boyu bu uygulama devam etmi"tir. Farz ve vâcib derecesinde bir i"lem olmay p,insanlar n ihtiyar na 30 Bkz. Bilmen, a.g.e., 378 vd. Hatta cami kap lar nda dilenen kimselere bile vak f yap lm "t r. (!bid, 380). 31 Vak f gelirlerinin iyi nemaland r lmas, yerli yerine sarfedilmesi ve israf ve yiyicilikten kaç n lmas ayr bir konudur ve maalesef suistimal edilmektedir. Bu konunun üzerinde durmuyoruz. 32 Ayr ca geni" bilgi için bkz. Gönenç, a.g.e., II, 80 vd. Vakf n iktisadi ve sosyal faydalar konusunda!slâm!slâm hukukçular taraf ndan yaz lan kitap çok azd r. Âlimler daha çok vakf n kurulu" ve i"leyi"i ile ilgili çal "malar yapm "lard r. 33 Bkz. Karaman, a.g.e., 378. Muttefekun aleyh olan bir hadis "öyledir: Vasiyet edecek bir "eyi olup üzerinden iki gece (bir rivayette üç gece) geçen müslüman n hakk ancak vasiyetinin yaz l olarak yan nda bulunmas d r. (Bkz. Buhari, Vesya,1; Müslim, Vesiyet, 14 (1627); Ebu Davud, Vesaya, 1 (2862) vd..

13 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri 79 b rak lan ve fakat yap ld & takdirde faydal olan bir müessesedir. 34!"te as rlar boyunca, insanlar vasiyet yaparak akrabalar na veya yabanc lara vasiyet yoluyla terekesinden yard m yap lmas n istemi" ve sa&lam "lard r.halen vasiyet yoluyla, yard m alan bir çok fakir ve yoksul bulunmaktad r. 4- Ziyafetler Burada söz konusu olan bir kimsenin di&er insanlara yemek yard m yapmas d r.!htiyari bir davran "t r. Ancak Hz. Peygamber (ass) misafire ve fakirlere yemek yard m yap lmas n tavsiye etmi"tir: Mesela "öyle buyurmu"tur: Kimde iki ki"ilik yiyecek varsa,üçüncü ki"iyi birlikte al p evine götürsün.kimde dört ki"ilik varsa,bunlardan be"inci ve alt nc y götürsün. 35 Bir di&er hadis ise "öyledir: Allaha ve âhiret gününe iman eden kimse, misafirine ikram etsin. 36 $üphe yok ki, fakirlere verildi&i takdirde,ziyafetler yoluyla toplumda,önemli bir yard m yap lm " olur. Yemek ziyafeti bir defa olabilece&i gibi. Uzun süreli de olabilir.!slam tarihinde ve bilhassa Osmanl tarihinde, a"evleri müessesesi bunun tipik bir örne&idir. 5- E#yalar n âriyeti Âriyet, bir mal n bir ba"kas na bedelsiz kullan m n sa&lamakt r. Âriyet bir akittir. E&er o "eyin kullan m, bedel ile olursa, bunun ismi kira akdi veya icar akdi olur. Âriyet, bedelsiz olmas sebebiyle, ba"kas na bir iyilik, bir yard m manas na gelir. Bu sebeple,!slam hukukçular âriyet akdini teberru akitlerinden biri olarak kabul etmi"lerdir. Yani bir ba"kas na, bedelsiz bir iyilik, bir ba& "t r.ancak esas hibe akdi nden fark, ba& "lama akdinde (hibe), o mal n ayn da bir ba"kas na temlik edilirken, âriyette ayn de&il, sadece menfeati temlik edilmektedir. E"yalar n âriyetinin bir yard mla"ma ve hatta bir sosyal güvenlik müessesesi oldu&unda "üphe yoktur: Bir misal verelim: Anadolu muzda, dü- &ünlerde e"ya âriyetine çok rastlan r: Fakir olup da ziynet e"yalar ve dü&ün elbiseleri alamayan ve fakat gelin olurken dü&ünlerde giyinmek ve tak nmak isteyen fakir gelinlere, çok büyük ve unutulmaz bir yard m i"te bu ziyneti e"yalar n n ve gelinliklerin âriyetidir. Böylece,fakir gelinler hayatlar n n en önemli hat ra gününde unutamad klar bir sevinç ya"arlar. 34 Ayr ca!slam Hukuku üzerine yaz lm " eserlerin Miras bölümlerine bkz. 35 Bkz. Buhari, Mevakitu s-sala, 41; Müslüm, E"ribe, 32 (nr. 2057); Ahmed, Müsned, I, Bkz. Müslim,!man, 77.

14 80 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN 6-!sar (Ba"kas n, kendi nefsine tercih etmek)!sar hasleti bir âyet de zikredilmi"tir: Kendileri ihtiyaç halinde olsalar bile,onlar kendi nefislerine tercih ederler (Ha"ir Suresi, 9) Kanatimce sahabelerde bulunan bu isar özlelli&i toplumdaki yard mla"man n bir di&er önemli kayna& n te"kil eder. Bu özellik, yard mla"- man n en ileri derecesidir. Çünkü bu özellikte sadece zenginin fakire yard m de&il, daha ileri olarak, bir menfaete kavu"ma zaman nda bir kimsenin, kendisini de&il, bir ba"kas n kendi nefsine tercih etmesi söz konusudur. Yani bana gelen bir menfeate ben de&il, di&er mümin bir karde"im kavu"sun demek ve buna göre hareket etmektir. Bu konuda yukar daki âyeti tefsir eden kitaplara bak labilir Hediye - Hibe Hediye, insanlar aras nda sevgiye dayal bir i"lemdir. Hediye, menkul veya gayr menkul bir mal n bir ba"kas na bedelsiz temlikidir. Bu i"lem bir akit halinde ortaya ç k nca ismi hibe akdi (ba& "lama akdi) olur.!slam hukukçular ve Mecelle, md ba& "lamay bir akit olarak kabul ve düzenlemi"lerdir. Hediye ise bir akit olarak kabul edilmiyor. 38 Hz. Peygamber(ass) Müslümanlar hediye verme&e te"vik etmi"tir: Hediyele"iniz, kar" l kl sevginiz artar. 39 Bir ba"ka hadis ise "öyledir: Hediyele"iniz, zira hediye, kalpteki kini ve k rg nl & giderir. 40 Hediye,daha çok ba"ar lar n tebrikinde, bayrak günlerinde vb. vesilelerle yap lan güzel bir!slami adettir. Gerek hediye ve gerekse hibe akdi, bir toplumda yard mla"man n ve kar" l kl sevginin temellerini kuran örnek al nmas gereken birer müessesedirler. 37 Mesela bkz. Said Nursi, Lem alar, 21. Lem a, 3.düstur. 20. Lem a, 1.sebep alt ndaki ha"iye de "öyle denilmektedir. Ha"iye 1: Sahabelerin senâ-i Kur âniyeye mazhar olan îsâr hasletini kendine rehber etmek, yani, hediye ve sadakan n kabulünde ba"kas n kendine tercih etmek ve hizmet-i diniyenin mukabilinde gelen menfaat-i maddiyeyi istemeden ve kalben talep etmeden, s rf bir ihsan-!lâhî bilerek, nâstan minnet almayarak ve hizmet-i diniyenin mukabilinde de almamakt r. Çünkü, hizmet-i diniyenin mukabilinde dünyada bir"ey istenilmemeli ki, ihlâs kaçmas n. Çendan haklar var ki, ümmet onlar n mai"etlerini temin etsin. Hem zekâta da müstehakt rlar. Fakat bu istenilmez, belki verilir. Verildi$i vakit de Hizmetimin ücretidir denilmez. Mümkün oldu$u kadar kanaatkârâne, ba"ka ehil ve daha müstehak olanlar n nefsini kendi nefsine tercih etmek, * [ Kendileri ihtiyaç halinde olsalar bile onlar kendi ne slerine tercih ederler. Ha"r Sûresi: 59:9] s rr na mazhariyetle, bu müthi" tehlikeden kurtulup ihlâs kazanabilir. 38 Bu konuda ayr ca bkz.!lmihal,!kinci cilt, Hibe maddesi, s Bkz. Muvatta, Hünü l-hulk, M. Ali Nâs f, et-tac (trc. Bekir Sadak), II, 420; Ahmed, Müsned, II, 405. Ayr ca bkz. Buhari, Hibe,1; Tirmizi, Velâ, 6.

15 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri Kom#u Hakk Hukuk d " bir müessese gibi görünen kom"u hakk, hadislerde dikkat çekici "ekilde yer alm "t r. Mesela bir hadis "öyledir: Cebrail, devaml surette bana kom!u haklar na riayet edilmesini tavsiye ediyordu. Öyle ki, kom!ular yak nda birbirine mirasç k lacak sand m. 41 Kom"ular aras nda dostane ve iyi münasebetler, bir toplumun temel dayanaklar ndan biridir. Bir ba"ka hadis ise, sosyal yard mla"ma ve güvenli&in nihai hudutlar n ne güzel göstermi"tir: Kom!usunun aç oldu#unu bildi#i halde, tok olarak uyuyan, kâmil mümin say lmaz. 42 Kom"uluk münasebetlerinin zedelendi&i ve hatta, maalesef mahkemelere ta" narak nizal oldu&u ve hatta sopal - b çakl kavgalar haline dönü"tü&ü günümüzde, iyi kom"ulu&u tavsiye eden!slam Dininin yüceli&i ve sosyal dayan "maya verdi&i önem daha iyi anla" l r. Ve bu konuda daha fazla bir aç klama yapmaya gerek kalmaz Karz- Hasen (Faizsiz ödünç verme). Karz, para ödüncü demektir. Karz - Hasen ise, iyi para ödüncü veya daha do&ru bir hukuk tabiri ile Faizsiz para ödüncü demektir. Faiz ve faizli i"lemler!slam da yasaklanm "t r. Kur anda bir çok âyetlerde faiz yasaklanm "t r. Mesela: Faizi (ribây ) yasaklayan baz âyetlerin 44 meâlleri "öyledir: Bakara Sûresi, âyet : Ribâ ( faiz) yiyenler kendilerini!eytan çarpm! (birer mecnun)dan ba!ka bir halde (kabirlerinden) kalkmazlar. Böyle olmas da onlar n: Al msat m da ancak ribâ gibidir demelerindendir. Halbuki Allah, al!-veri!i helal, ribây (faizi) hâram k lm!t r. (Bundan böyle) kim Rabbinden kendisine bir ö#üt gelip de (faizden) vazgeçerse geçmi!i ona ve i!i (hakk nda hüküm) de Allah a aittir. Kim de tekrar (faize) dönerse onlar o ate!in yârân d rlar ki orada onlar ( bir daha ç kmamak üzere) ebedi kal c d rlar. Bakara Süresi, âyet 277: 41 Bkz. Buhari, Edep, 28; Müslim, Birr, 140, 141). (Bir di$er hadis için bkz. Müslim, Birr, ; Buhari, Edeb, Suyuti, el-camiu s-sa$ir, no.7583; Buhari, el-edebu l müfred, s.112; Muhammed Nasuriddin Elbani, el- Ehadisu s-sahiha, no Ayr ca bkz.!lmihal, II, 470 vd. 44 Di$er âyetler için bkz.!slam Ekonomisi (!stanbul 2005) adl kitab m z s. 191 vd.

16 82 Prof. Dr. Servet ARMAĞAN Allah ribân n bereketini tamamen giderir. Sadaka (s verilen mal ) lar ise art r r. Allah (haram helâl tan makta srar eden) çok kâfir, çok günahkâr hiçbir kimseyi sevmez. Hadislerde de faiz yasaklanm "t r. Bir çok misalinden 45 bir misalini buraya almak isterim: Ebu Hureyre (ra) den rivayet edildi&ine göre Resulullah (ass) "öyle buyurmu"tur:!nsan helak eden "u yedi "eyden çekininiz - Onlar nelerdir? Diye soruldu&unda, Resûlullah (s.a.v.): Allah a "irk ko"mak, cimrilik, hakl olmak müstesna, Allah n haram k ld & bir kimseyi öldürmek, faiz yemek, yetim mal yemek, dü"mana hücum s ras nda harpten kaçmak, zinadan masun olup hat r ndan bile geçirmeyen müslüman kad nlara zina isnad etmek. 46 SONUÇ: Yukar dan beri yapt & m z aç klamalar m zdan "u neticeler ortaya ç kmaktad r: 1-!slam Dini, semavi dinlerin sonuncusudur. Cenab- Hak!slam Dini ile, son kutsal kitap Kur an ve son Peygamber Hz. Muhammed (ass) yoluyla insanl &a dünya ve ayn zamanda âhiret saadetine kavu"man n yollar n göstermi"tir.!slam Dininin bu hükümleri iyi anla" l r ve tatbik edilirse, be- "eriyet her halde mesut ve bahtiyar olur. 2-!slam Dini, toplumdaki fertler aras nda yard mla"may elbette dü"ünmü" ve toplumsal huzur sa&lamak u&runa emir ve tavsiyeler ihtiva etmektedir. Çünkü bu tedbirle yoluyla, fakir ve zengin aras nda münaferet ortadan kalkacakt r. Yine bu hükümler sayesinde, zenginin fakire tegallüb ve tahakkümü önlenecek, fakirden zengine kar" ise, kin ve i&birar azalacak ve tamamen ortadan kalkacakt r.!slam Dini gibi alem"ümul bir dinin de böyle bir neticeyi sa&lamas beklenir ve bu yüce din beklenenleri bo"a ç karmam "t r. 3-!slam dini mecburi ve ihtiyari müesseselerle, toplumdaki yard mla"may sa&lamak istemi"tir. Muhtaçlara yard m te"vik edilmi", böylece yard mla"ma "uuru geli"tirilmeye çal " lm "t r. 4- Bir!slam devletinin, kendi vatanda"lar n!slam n yüce prensipleri " & nda sunaca& kamu hizmetleri ve kuraca& ilgili müesseseler eliyle müre#eh bir hayata kavu"turma vecibesi vard r. Günümüzde bu tedbirler Sos- 45 Bkz.!slam Ekonomisi adl kitab m z.s. 192 vd. 46 Bkz. Müslim,!man, 144; Buhari, Vesaya, 23; Hudud, 44.

17 İslâm Dininde Sosyal Güvenliğin Temel Müesseseleri 83 yal Güvenlik Müesseseleri kurmak suretiyle ifa edilmektedir.!slam tarihi boyunca bunun örnekleri görülmü"tür. 47 Bu arada "unu da belirtelim: Sosyal Güvenlik konusu klasik!slam hukuku kitaplar nda, ayr bir ba"l k alt nda yer almaz. Ancak çok az say daki yeni kitap bu konuya müstakil olarak yer ay rm " bulunuyor. Biz incelememizde, bu de&erli kitaplar n de&i"ik ba"l klar alt nda ve fas llar içinde yer alan ve konumuzla ilgili olan bilgileri, günümüzün modern hukuk sistemati&ine göre takdim etmeye çal "t k. 5-Modern sistemlerde sosyal güvenlik tedbir ve müesseseleri, sadece devlet taraf ndan sa&lanandan ibarettir. Bu ise, ancak devletin mali gücü ile orant l bir güvenlik tedbiri olabilir.!slam Hukuku ise, devlete vazife verdi&i gibi, zenginlere de vecibe yüklemi" ve hatta tüm fertlerden, yoksullar n yard m na ko"malar n istemi"tir. Böylece, devlet bir tedbir almasa dahi, ki"iler, kendi inisyati eri ile, muhtaç kimselere yard m etmek durumundad rlar. Fakir ve yoksullara zekâtlar n vermek,kestikleri kurban n etlerini onlara da- & tmak ve sadaka vermek gibi. 6- Vak f müessesesi, çok yönlü bir müessesedir. Hz.Peygamber in (ass) bir hadisine dayanarak müslümanlar as rlard r vak f kurmak yoluyla yard mla"may sa&lamaktad rlar. Dünya medeniyetleri içinde,!slam Hukukundaki vak f müessesesi kadar sosyal güvenli&i sa&layan kapsaml bir hay r müessesesi mevcut de&ildir. 7-Hediyele"me ve kom"uluk hakk gibi, müminlere tavsiye edilmi" bir davran " dahi toplum içinde yard mla"may sa&layan son derece müessir müesseselerdir. Mü minlerde yerle"mesi istenen isar hasleti ise (ba"kas n kendi nefsine tercih etme), sosyal güvenli&i, toplumda geni" ölçüde yayan bir faktördür. Zaten!slam Dinin emir ve tavsiyeleri, iyice anla" l r ve gai yorumlarla uygulan rsa, hem idare edenler ve hem de idare edilenler bundan bir çok faydalar elde ederler. $üphesiz, bu say lan hükümler, ki"ilerin dindarl & ve dini hükümlere ba&l olmalar derecesinde tatbiki bir de&er ta" r ve istenilen neticelere ula"t r r Bu konuda "u eser tavsiye eldir: Hasan!brahim Hasan,!slam Tarihi (trc.!smail Yi$it ve d$r. ), Sosyal Güvenli$in Finansman meselesine burada girmiyoruz. Bkz. Be"er, 147 vd.;!slam sosyal Güvenlik mevzuu, Türkçe kaynaklarda az incelenmi"tir.bu konuda bkz. Be"er, Faruk,!slam da Sosyal Güvenlik, Ankara 1987 ve #eker, Mehmet,!slam da Sosyal Dayan "ma Müesseseleri, Ankara 1987.

18

Kur an ın Bazı Hikmetleri

Kur an ın Bazı Hikmetleri Kur an ın Bazı Hikmetleri Allah Teala kıble hususunda derin tartışmalara giren insanların görüşünü: İyilik, yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz değildir. ayetiyle reddetmiştir. Ki onların bir kısmı,

Detaylı

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET HÜKMÜ ŞARTI NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ HÜKMÜ ŞARTI ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA FARZ VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM HERKEZ

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ

SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ SERMAYE ġġrketlerġnde KAR DAĞITIMI VE ÖNEMĠ Belirli amaçları gerçekleştirmek üzere gerçek veya tüzel kişiler tarafından kurulan ve belirlenen hedefe ulaşmak için, ortak ya da yöneticilerin dikkat ve özen

Detaylı

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir.

1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. İBADET 1 İslam ne demektir? Hazreti Peygamberimiz in (sallallahu aleyhi ve sellem) getirdiği din olup bunu kabul etmek, Allah a ve resulüne itaat etmektir. 2 İslam ın şartı kaçtır? İslam ın şartı beştir.

Detaylı

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ

KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA İSTİHDAM EDİLEN İŞÇİLERİN KIDEM TAZMİNATLARININ 8 Şubat 2015 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 29261 YÖNETMELİK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: KAMU İHALE KANUNUNA GÖRE İHALE EDİLEN PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI KAPSAMINDA BİRİNCİ

Detaylı

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder.

8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. 8. SINIF 4. ÜNİTE İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 1. Din Ve Din Anlayışı Kazanım :Din ve din anlayışı arasındaki farklılığı ayırt eder. Soru : Din nedir? Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Peygamberler

Detaylı

Özelge: Meslek Yüksekokulunun Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları karşısındaki durumu hk.

Özelge: Meslek Yüksekokulunun Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları karşısındaki durumu hk. Özelge: Meslek Yüksekokulunun Kurumlar Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Diğer Vergi Kanunları karşısındaki durumu hk. Sayı: B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.17-2645 Tarih: 17/08/2012 T.C. GELİR İDARESİ

Detaylı

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1

Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet. Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 Proje Yönetiminde Toplumsal Cinsiyet Türkiye- EuropeAid/126747/D/SV/TR_Alina Maric, Hifab 1 18 Aral k 1979 da Birle mi Milletler Genel cinsiyet ayr mc l n yasaklayan ve kad n haklar n güvence alt na alan

Detaylı

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır.

SİRKÜLER. 1.5-Adi ortaklığın malları, ortaklığın iştirak halinde mülkiyet konusu varlıklarıdır. SAYI: 2013/03 KONU: ADİ ORTAKLIK, İŞ ORTAKLIĞI, KONSORSİYUM ANKARA,01.02.2013 SİRKÜLER Gelişen ve büyüyen ekonomilerde şirketler arasındaki ilişkiler de çok boyutlu hale gelmektedir. Bir işin yapılması

Detaylı

Müslüman Ahmediye Cemaatinin bugünkü durumunu şöyle özetleyebiliriz: o Şimdiye kadar bu Cemaatin yerleştiği ve merkez kurduğu ülkeler sayısı: 193

Müslüman Ahmediye Cemaatinin bugünkü durumunu şöyle özetleyebiliriz: o Şimdiye kadar bu Cemaatin yerleştiği ve merkez kurduğu ülkeler sayısı: 193 Bize ilâhî cemaatlerin kaderi olan bu işkenceler yapıladursun, Müslüman Ahmediye Cemaati İslâmiyet'e hizmet etmeye devam etmektedir. Yeryüzünün dört bucağında bulunan ve sayıları milyonlara ulaşmış olan

Detaylı

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri

Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri Peygamberimizin (sav) Ramazan Ayı nı İhya Edişleri http://yenidunyadergisi.com// 2015 HAZİRAN sayısında yayınlanmıştır Ebû Hüreyre (ra) den Rasûlullâh In (sav) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: Kim inanarak

Detaylı

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TETAŞ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YÖNERGE 10 BÜTÇE YÖNERGESİ T E T A Ş TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET VE TAAHHÜT ANONİM ŞİRKETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇE YÖNERGESİ TÜRKİYE ELEKTRİK TİCARET

Detaylı

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog

DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog DEĞERLENDİRME NOTU: Mehmet Buğra AHLATCI Mevlana Kalkınma Ajansı, Araştırma Etüt ve Planlama Birimi Uzmanı, Sosyolog KONYA KARAMAN BÖLGESİ BOŞANMA ANALİZİ 22.07.2014 Tarihsel sürece bakıldığında kalkınma,

Detaylı

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız

TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız 1 2 TEŞEKKÜR Bizler anne ve babalarımıza, bize her zaman yardım eden matematik öğretmenimiz Zeliha Çetinel e, sınıf öğretmenimiz Zuhal Tek e, arkadaşımız Tunç Tort a ve kütüphane sorumlusu Tansu Hanım

Detaylı

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1

KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR. Adem Sezgin UZUN 1 e-makâlât Mezhep Araştırmaları, VII/1 (Bahar 2014), ss. 261-265. ISSN 1309-5803 www.emakalat.com KELÂMÎ MEZHEPLER VE FIRKALAR Ali Rabbânî Gülpâyigânî, Önsöz Yayıncılık, İstanbul 2014 456 sayfa, Adem Sezgin

Detaylı

UNIVERZITET U TRAVNIKU PRAVNI FAKULTET SOSYAL HUKUK SOSYAL GÜVENLİK T-152/14 MURAT VELİ ÇAKIR

UNIVERZITET U TRAVNIKU PRAVNI FAKULTET SOSYAL HUKUK SOSYAL GÜVENLİK T-152/14 MURAT VELİ ÇAKIR UNIVERZITET U TRAVNIKU PRAVNI FAKULTET SOSYAL HUKUK SOSYAL GÜVENLİK T-152/14 MURAT VELİ ÇAKIR Sosyal Güvenlik Nedir? Sosyal güvenlik, bireylerin ve ailelerin ekonomik ve sosyal risklerle karşılaşmaları

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

BÜLTEN Tarih: 02.06.2008

BÜLTEN Tarih: 02.06.2008 Kültür Mah. 1375 Sk. No:25 Cumhuruiyet hanı K:5 35210 Alsancak - zmir-turkey Tel : + 90 232 464 16 16.. Fax: + 90 232 421 71 92. e-mail : info@psdisticaret.com..tr BÜLTEN Tarih: 02.06.2008 SAYI :2008-046

Detaylı

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ

1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1 OCAK 31 ARALIK 2009 ARASI ODAMIZ FUAR TEŞVİKLERİNİN ANALİZİ 1. GİRİŞ Odamızca, 2009 yılında 63 fuara katılan 435 üyemize 423 bin TL yurtiçi fuar teşviki ödenmiştir. Ödenen teşvik rakamı, 2008 yılına

Detaylı

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları

Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Orucun Manevi Hayatımıza Katkıları Kur ân-ı Kerim de Oruç Ey müminler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de sayılı günler içinde Oruç tutmanız farz kılındı. Umulur ki, bu sayede, takva mertebesine

Detaylı

Bankacılık Sektörü: Aylık Gelimeler

Bankacılık Sektörü: Aylık Gelimeler Hisse Senedi / Sektör Görünümü 08/02/2011 Bankacılık Sektörü: Aylık Gelimeler Bilançolar zorlu bir yıla hazırlanıyor Bankacılık sektörü Aralık ayında 1.564 milyon TL net kar elde etti. BDDK nın yayımladıı

Detaylı

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.

Öncelikle basın toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Gümrük Ve Ticaret Bakanı Sn. Nurettin CANİKLİ nin Kredi Kefalet Kooperatifleri Ortaklarının Borçlarının Yapılandırılması Basın Toplantısı 24 Eylül 2014 Saat:11.00 - ANKARA Kredi Kefalet Kooperatiflerinin

Detaylı

İbadetin Manası ve Çeşitleri

İbadetin Manası ve Çeşitleri İbadetin Manası ve Çeşitleri Muhammed ibni Abd'il Vehhab (rahimehullah) www.at-tawhid.org 1 İbadetin Aslı Allah a ibadetin aslı; Allah ın emirlerine uymak nehyettiklerinden kaçınmak suretiyle ona itaat

Detaylı

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız

7- Peygamberimizin aile hayatı ve çocuklarla olan ilişkilerini araştırınız 4. SINIFLAR (PROJE ÖDEVLERİ) Öğrenci No 1- Dinimize göre Helal, Haram, Sevap ve Günah kavramlarını açıklayarak ilgili Ayet ve Hadis meallerinden örnekler veriniz. 2- Günlük yaşamda dini ifadeler nelerdir

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

3 Her çocuk Müslüman do ar.

3 Her çocuk Müslüman do ar. TAHR C * 1 Sözlerin en güzeli Allah ın kitabı, yolların en güzeli Muhammed in yoludur. Buhari, Edeb, 70; tisam, 2. z Müslim, Cuma, 43. z Nesai, Iydeyn, 22. z bn Mace, Mukaddime, 7. z Darimî, Mukaddime,

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler

Endüstri Mühendisliğine Giriş. Jane M. Fraser. Bölüm 2. Sık sık duyacağınız büyük fikirler Endüstri Mühendisliğine Giriş Jane M. Fraser Bölüm 2 Sık sık duyacağınız büyük fikirler Bu kitabı okurken, büyük olasılıkla öğreneceğiniz şeylere hayret edecek ve varolan bilgileriniz ve belirli yeni becerilerle

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME WEB SAYFASI YAPIM İŞİ

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME WEB SAYFASI YAPIM İŞİ TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ İDARİ ŞARTNAME Doküman No Mİ_F_13 Revizyon No. 00 Rev. Tarihi 00 Yayın Tarihi 03.03.2010 Şartname No Madde 1- İş Sahibi İdareye İlişkin Bilgiler WEB SAYFASI YAPIM İŞİ 1.1. İş sahibi

Detaylı

Başkan Acar Bursa da Sosyal Güvenlik Reformunu Anlattı

Başkan Acar Bursa da Sosyal Güvenlik Reformunu Anlattı Başkan Acar Bursa da Sosyal Güvenlik Reformunu Anlattı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: - 2008 YILINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNİN TEMELLERİ ATILDI - İLAÇ VE TIBBİ MALZEME KONUSUNDA

Detaylı

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI

TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI TEVRAT VE İNCİL DE İSLÂM A UYGUN ABDEST, NAMAZ, ORUÇ, HAC, ZEKAT, KURBAN İBÂDETİ VE ÎMAN ESASLARI Halil YAVUZ Emekli müftü ÖNSÖZ Hamd, şânı yüce olan Allah(c.c) a, salât-ü selâm O nun kulu ve Rasûlü Muhammed

Detaylı

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının

MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının MAKÜ YAZ OKULU YARDIM DOKÜMANI 1. Yaz Okulu Ön Hazırlık İşlemleri (Yaz Dönemi Oidb tarafından aktifleştirildikten sonra) Son aktif ders kodlarının bağlantıları kontrol edilir. Güz ve Bahar dönemindeki

Detaylı

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI

ÖĞRETİM YILI. MÜFTÜLÜĞÜ KUR AN KURSLARI İBADET DERSİ DÖNEM DÜZEYE GÖRE DERS PLÂNI EYLÜL EKİM KASIM İBADET VE MÜKELLEF T E M İ Z L İ K 1.İbadetin (Salih Amel) Tanımı 2.Amacı ve Önemi: İbadet Bize Ne Kazandırır? 4.Temizlik-İbadet İlişkisi 9 2 NAMAZ 1.DÖNEM 1. DÜZEY (KUR 1) 3. Temel İbadetler

Detaylı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı

İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı İşte Eşitlik Platformu tanıtıldı Ocak 15, 2013-3:55:02 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın himayesinde kurulan ''İşte Eşitlik Platformu'' tanıtıldı. Toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikle mücadele

Detaylı

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir.

MADDE 2 (1) Bu Yönerge, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ve değişiklikleri ile İzmir Üniversitesi Ana Yönetmeliği esas alınarak düzenlenmiştir. İZMİR ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç ve Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönerge; İzmir Üniversitesi nin Fakülteleri, Meslek Yüksekokulu ve bölümlerinde ÖSYM ve Üniversite tarafından

Detaylı

Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı Toplantısı

Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı Toplantısı Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı Toplantısı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKAN YARDIMCISI YADİGAR GÖKALP İLHAN: -GELİŞMEKTE OLAN SAĞLIK SEKTÖRÜ VE SAĞLIĞA ERİŞİMDEKİ ARTIŞ, KAMU HARCAMALARINI

Detaylı

KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ:

KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ: KOOPERATİFLER HAKKINDA BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ: Soru: Bir yapı kooperatifi kaç kişi ile kurulur? Cevap: Bir yapı kooperatifi en az 7 gerçek ve/veya 1163 sayılı Kooperatifler kanununda belirtilen tüzel kişilerce

Detaylı

Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir.

Bakmak ve dokunmak suretiyle şehvetle gelen meniden dolayı da gusletmek gerekir. Gasl, yıkamak demektir. Gusül ve iğtisal da, yıkanma anlamını taşır. Din deyiminde gusül: Bütün bedenin yıkanmasıdır, boy abdesti alınmasıdır. Buna taharet-i kübra (büyük temizlik) denir. Böyle bir temizliği

Detaylı

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu

BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu BİYOEŞDEĞERLİK ÇALIŞMALARINDA KLİNİK PROBLEMLERİN BİR KAÇ ÖZEL OLGUYLA KISA DEĞERLENDİRİLMESİ Prof.Dr.Aydin Erenmemişoğlu 3.Klinik Farmakoloji Sempozyumu-TRABZON 24.10.2007 Klinik ilaç araştırmalarına

Detaylı

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergenlik çağına gelmiş olmak. Hür olmak. Nisap miktarı mal yada paraya sahip olmak. Yolcu olmamak. DEVE En az 5 yaşını doldurmuş olmalı.

Detaylı

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26

Ümmü Kühhâ. Burak tarafından yazıldı. Çarşamba, 09 Eylül 2009 09:26 Ümmü Kühhâ radıyallahu anhâ hakkında ferâiz âyetleri nâzil olan bir hanım sahâbî... Cahiliye devrinin kötü âdetlerinden birinin ortadan kalkmasını sebeb olan bir bahtiyar... Mirastan, hanım ve kızlara

Detaylı

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU?

HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? HİZMET ALIMLARINDA FAZLA MESAİ ÜCRETLERİNDE İŞÇİLERE EKSİK VEYA FAZLA ÖDEME YAPILIYOR MU? Rıza KARAMAN Kamu İhale Mevzuatı Uzmanı 1. GİRİŞ İdareler, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarına çıkarken

Detaylı

Avrupa Adelet Divanı

Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adelet Divanı Avrupa Adalet Divanı Çev: Alpay HEKİMLER * Karar Tarihi : 22.11.2012 Sayısı : C-385/12 Kısmi süreli çalışan işçilerin diğer işçilere oranla daha uzun süreli emeklilik sigortasına prim

Detaylı

KURUL GÖRÜ Ü. TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler. Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A..

KURUL GÖRÜ Ü. TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler. Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A.. KURUL GÖRÜ Ü TFRS 2 Hisse Bazl Ödemeler Görü ü Talep Eden Kurum : Güreli Yeminli Mali Mü avirlik ve Ba ms z Denetim Hizmetleri A.. Kurul Toplant Tarihi : 18/10/2011 li kili Standart(lar) : TFRS 2, TFRS

Detaylı

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak GAZİ ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK PERSONEL YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç Madde 1 Bu yönergenin amacı Gazi Üniversitesi öğretim elemanlarının yurt içi ve

Detaylı

TORKIYE'DE MiSYONERLİK

TORKIYE'DE MiSYONERLİK TÜRKIYE DiYANET VAKFI YAYINLARI/200 ( ~--- -------- --- ------------------------- - TORKIYE'DE MiSYONERLİK FAALİYETLERİ ANKARA 1996 YEHOVA ŞAHiTLERİNİN İNANÇ SİSTEMİ NASILDIR? Prof. Dr. Günay TÜMER Yehova

Detaylı

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU

2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU 2008 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇESİ ÖN DEĞERLENDİRME NOTU I- 2008 Mali Yılı Bütçe Sonuçları: Mali Disiplin Sağlandı mı? Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2008 mali yılı geçici bütçe uygulama sonuçlarına

Detaylı

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 07.03.2012 06:18 http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/03/201203... 1 of 5 6 Mart 2012 SALI Resmî Gazete Sayı : 28225 Atatürk Üniversitesinden: YÖNETMELİK ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ASTROFİZİK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Detaylı

Brexit ten Kim Korkar?

Brexit ten Kim Korkar? EDAM Türkiye ve Avrupa Birliği Bilgi Notu Brexit ten Kim Korkar? Haziran 2016 Sinan Ülgen EDAM Başkanı 2 23 Haziranda İngiliz halkı, İngiltere nin AB de kalıp kalmayacağına dair bir halkoyuna katılacak.

Detaylı

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları

Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Deprem Yönetmeliklerindeki Burulma Düzensizliği Koşulları Prof. Dr. Günay Özmen İTÜ İnşaat Fakültesi (Emekli), İstanbul gunayozmen@hotmail.com 1. Giriş Çağdaş deprem yönetmeliklerinde, en çok göz önüne

Detaylı

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9

BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 BEBEK VE ÇOCUK ÖLÜMLÜLÜĞÜ 9 Attila Hancıoğlu ve İlknur Yüksel Alyanak Sağlık programlarının izlenmesi, değerlendirilmesi ve ileriye yönelik politikaların belirlenmesi açısından neonatal, post-neonatal

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER

ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER ANALOG LABORATUARI İÇİN BAZI GEREKLİ BİLGİLER Şekil-1: BREADBOARD Yukarıda, deneylerde kullandığımız breadboard un şekli görünmektedir. Bu board üzerinde harflerle isimlendirilen satırlar ve numaralarla

Detaylı

NO: 2013/41 TAR H:

NO: 2013/41 TAR H: VERG S RKÜLER NO: 2013/41 TAR H: 10.05.2013 KONU Vadeli Çeklerde Reeskont Uygulamas na Dair 64 nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri Yay nlanm r. Gelir daresi Ba kanl taraf ndan yay nlanan 30.04.2013 tarih

Detaylı

ÜRÜN SORUMLULUK POLİÇESİ:

ÜRÜN SORUMLULUK POLİÇESİ: ÜRÜN SORUMLULUK POLİÇESİ: Sigortalının ürettiği malların/ürünlerin kullanılması esnasında 3.şahısların uğrayacağı zararlar neticesinde yasal olarak ödemekle sorumlu olduğu bedeni ve/veya maddi zararları

Detaylı

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek

SİRKÜLER 2013/23. : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek SİRKÜLER 2013/23 SİRKÜLERİN Tarihi : 02.05.2013 Konusu Mevzuat Yasal Dayanak : Vadesi Gelmemiş İleri Tarihli Çeklere Senetler Gibi Reeskont Uygulanabilecek : 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu : 30.04.2013 Tarih

Detaylı

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ

KİTAP İNCELEMESİ. Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri. Tamer KUTLUCA 1. Editörler. Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice AKKOÇ Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 18 (2012) 287-291 287 KİTAP İNCELEMESİ Matematiksel Kavram Yanılgıları ve Çözüm Önerileri Editörler Mehmet Fatih ÖZMANTAR Erhan BİNGÖLBALİ Hatice

Detaylı

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ :

YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : YABANCI İŞÇİLERİN ÜÇ AYDAN SONRA SİGORTALI OLMALARI ZORUNLU MU? I- GİRİŞ : Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. ve 6. maddelerine göre kimlerin sigortalı

Detaylı

Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun

Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Tedavi Giderlerinin Yeşil Kart Verilerek Devlet Tarafından Karşılanması Hakkında Kanun Tarihi:18.06.1992 Sayısı:3816 R.G. Tarihi:03.07.1992 R.G. Sayısı:21273 Kanun Numarası

Detaylı

7/1974. ( 11/1975, 25/1984, 70/1989, 33/2002 ve 24/2013 sayılı Yasalarla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle )

7/1974. ( 11/1975, 25/1984, 70/1989, 33/2002 ve 24/2013 sayılı Yasalarla değiştirilmiş ve birleştirilmiş şekliyle ) Kıbrıs Türk Yönetimi Meclisi'nin 15 Şubat, 1974 tarihli oturumunda geçirilen "1974 Şehit ve Hadise Kurbanı Aileleri ve Malûllere Yardım Yasası" Anayasa'nın 52'ıci maddesi gereğince Cumhurbaşkanı Muavini

Detaylı

AvivaSA Emeklilik ve Hayat. Fiyat Tespit Raporu Görüşü. Şirket Hakkında Özet Bilgi: Halka Arz Hakkında Özet Bilgi:

AvivaSA Emeklilik ve Hayat. Fiyat Tespit Raporu Görüşü. Şirket Hakkında Özet Bilgi: Halka Arz Hakkında Özet Bilgi: arastirma@burganyatirim.com.tr +90 212 317 27 27 3 Kasım 2014 Fiyat Tespit Raporu Görüşü Burgan Yatırım Menkul Değerler A.Ş. tarafından hazırlanmış olan bu rapor, A.Ş. için hazırlanmış olup 31 Ekim 2014

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 KONU 5838 Sayılı Kanunun 492 Sayılı Harçlar Kanununda Yaptığı Değişikliklere İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 59 Seri Numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler.

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü. Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Muhasebat Genel Müdürlüğü Sayı : 90192509-210.05.02-13278 26/11/2014 Konu : Taşınmazlara İlişkin İşlemler. Sayıştay tarafından hazırlanan kamu idaresi raporları ile Bakanlığımıza

Detaylı

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 24 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29663 YÖNETMELİK ANKARA ÜNİVERSİTESİ YABANCI DİL EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin

Detaylı

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010 Sayı : 2010/134 : 02/06/2010 TÜRMOB GENEL BAŞKANLIĞINA ANKARA Başbakanlık tarafından hazırlanan ve TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülecek olan GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE

Detaylı

Ödettirilecek tazminat miktarı

Ödettirilecek tazminat miktarı ASKERİ OKULLARA ALINAN ÖĞRENCİLER İLE SİLAHLI KUVVETLER HESABINA FAKÜLTE VE YÜKSEK OKULLARDA OKUYAN ÖĞRENCİLER İÇİN YÜKLENME SENEDİ DÜZENLENMESİNE VE BU OKULLARDAN ÇEŞİTLİ SEBEPLERLE AYRILACAK ÖĞRENCİLERE

Detaylı

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri

Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Akreditasyon Çal malar nda Temel Problemler ve Organizasyonel Bazda Çözüm Önerileri Prof.Dr. Cevat NAL Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarl k Fakültesi Dekan Y.Doç.Dr. Esra YEL Fakülte Akreditasyon Koordinatörü

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI:

DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: SİRKÜLER TARİHİ : 01/10/2010 SİRKÜLER NO : 2010/81 DEVREDEN YATIRIM İNDİRİMİNİN KULLANIMI HAKKINDA GENEL TEBLİĞ YAYIMLANDI: Bilindiği üzere, Anayasa Mahkemesi nin iptal kararı üzerine, 01 Ağustos 2010

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir

Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Devleti Yönetecek Güç Sandıktan Çıkan İradedir Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük: Devleti Yönetecek Güç

Detaylı

KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK

KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 21.03.1991 Resmi Gazete Sayısı: 20821 KARA SINIRLARININ KORUNMASI VE GÜVENLİĞİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 - Bu Yönetmeliğin

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 30 Temmuz 2012 ĐÇĐNDEKĐLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 27 Şubat 2016 ÜNSPED GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ VE LOJİSTİK HİZMETLER A.Ş. Kurumsal Yönetim Notu: 7.30 Priv. YÖNETİCİ ÖZETİ ÜNSPED Gümrük Müşavirliği ve

Detaylı

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar

ICERIK. Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar ICERIK Salih amel nedir? Salih amelin önemi Zekat nedir? Zekat kimlere farzdır? Zekat kimlere verilir? Sonuc Kaynaklar Salih amel nedir? Salih: dogru yolda olan, fesat icinde olmayan, faydalı ve yarayışlı

Detaylı

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir.

KİTAPLARA İMAN. 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. TEMEL DİNİ BİLGİLER KİTAPLARA İMAN 1 Vahiy nedir? Allah Teâla nın Cebrail (aleyhisselam) vasıtasıyla peygamberlerine bildirdiği ilahî emirlerdir. 2 Kutsal kitap neye denir? Allah ın emir ve yasaklarını,

Detaylı

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması

Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması 23 Aralık 2008 Akaryakıt Fiyatları Basın Açıklaması Son günlerde akaryakıt fiyatları ile ilgili olarak kamuoyunda bir bilgi kirliliği gözlemlenmekte olup, bu durum Sektörü ve Şirketimizi itham altında

Detaylı

Dinî Kitapların Satışı ve Telif Hakkı

Dinî Kitapların Satışı ve Telif Hakkı Dinî Kitapların Satışı ve Telif Hakkı MÜNHASIRAN DİNİ KİTAPLARIN SATIŞI TİCARETİ VE TELİF HAKKI MEVZUUNA DAİR FETVALAR: SORU 522 -Telif, tercüme ve telif hakkı ne demektir? CEVAP: Telif, herhangi bir yazarın

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç

SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. Amaç SİİRT ÜNİVERSİTESİ UZAKTAN EĞİTİM UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; Siirt Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama

Detaylı

HAYALi ihracatln BOYUTLARI

HAYALi ihracatln BOYUTLARI HAYALi ihracatln BOYUTLARI 103 Müslüme Bal U lkelerin ekonomi politikaları ile dış politikaları,. son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Tüm dünya ülkelerinin ekonomi politikalarında

Detaylı

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2007 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu 1 SUNUŞ Orman Genel Müdürlüğü 5436 sayılı Kanunla değişik 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun ekinde yer alan I

Detaylı

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

GALATA YATIRIM A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU SAN-EL MÜHENDİSLİK ELEKTRİK TAAHHÜT SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 22-11-2013 Fiyat Tespit Raporu DEĞERLENDİRME RAPORU İş bu rapor, Galata Yatırım A.Ş. tarafından, Sermaye Piyasası Kurulu nun 12/02/2013 tarihli ve 5/145 sayılı kararında yer alan; payları ilk kez halka

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

ÖĞRENCİ BURSU PROJESİ PROSEDÜRÜ

ÖĞRENCİ BURSU PROJESİ PROSEDÜRÜ ÖĞRENCİ BURSU PROJESİ PROSEDÜRÜ MADDE-1: AMAÇ Bu projenin amacı; ilk, orta, lise ve üniversite düzeyinde öğrenim gören başarılı ve maddî imkânları yetersiz öğrencilere, gerekli inceleme ve araştırma yapılması

Detaylı

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar

1. Konu. 2. Basitle tirilmi Tedbirler. 2.1. Basitle tirilmi Tedbirlerin Mahiyeti ve S n rlar Maliye Bakanl ndan: Mali Suçlar Ara t rma Kurulu Genel Tebli i (S ra No: 5) (Resmi Gazete nin 9 Nisan 2008 tarih ve 26842 say l nüshas nda yay mlanm t r) 1. Konu 9/1/2008 tarihli ve 26751 say l Resmî Gazete

Detaylı

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Resmi Gazete Tarihi: 25.12.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28862 ZORUNLU KARŞILIKLAR HAKKINDA TEBLİĞ (SAYI: 2013/15) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, Türkiye Cumhuriyet

Detaylı

Cümlede Anlam İlişkileri

Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede Anlam İlişkileri Cümlede anlam ilişkileri kpss Türkçe konuları arasında önemli bir yer kaplamaktadır. Cümlede anlam ilişkilerine geçmeden önce cümlenin tanımını yapalım. Cümle, yargı bildiren,

Detaylı

MEF ÜNİVERSİTESİ YAŞAM BOYU EĞİTİM MERKEZİ YÖNERGESİ

MEF ÜNİVERSİTESİ YAŞAM BOYU EĞİTİM MERKEZİ YÖNERGESİ MEF ÜNİVERSİTESİ YAŞAM BOYU EĞİTİM MERKEZİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Kapsam MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; MEF Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Uygulama ve Araştırma

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ. ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ ÇİFT ANADAL ve YANDAL PROGRAMI YÖNERGESİ Amaç MADDE 1 - (1) Bu Yönergenin amacı, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci

Detaylı

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU

AİLE DİNİ REHBERLİK BÜROSU DİN HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TİREBOLU MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU MUTLULUĞUNUZA REHBERLİK EDER Yüce Allah ın aileye bahşettiği sevgi ve rahmetin çeşitli unsurlarla beslenmesi gerekir. Bunların

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net

MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER. Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman. info@omerdag.net Slide 1 MAHALL DARELERDE DÖNEM SONU LEMLER (Belediyeler, il özel idareleri, ba l idareler ve mahalli idare birlikleri) Ömer DA Devlet Muhasebe Uzman info@omerdag.net Slide 2 I. Geçici Mizandan Önce Yap

Detaylı

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi

Yapı ve Deprem Yönetmelikleri, alan kullanım yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi ve gerekiyorsa yeniden düzenlenmesi Afet Yö netimi İnsan toplulukları için risk oluşturan afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması, afetlere karşı hazırlıklı olunması, afet anında hızlı ve etkili bir kurtarma, ilk yardım, geçici barındırma

Detaylı

Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı

Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı Transfer fiyatlandırma:maliyet dağıtım anlaşmalarıve grup içi hizmet giderleri paylaşımı Grupiçi hizmet: Bağımlışirketler arasında gerçekleşen, genellikle ana şirketin yavru şirketlerine veya aynı gruba

Detaylı

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar İSTANBUL KEMERBURGAZ ÜNİVERSİTESİ BURS YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç: Madde 1. (1) Bu yönergenin amacı, İstanbul Kemerburgaz Üniversitesinin önlisans, lisans ve lisansüstü

Detaylı

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU ELİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN.. NE PEŞİN BEDELLİ MARN SATIŞI İLE İLGİLİ 1.BEŞ YILLIK ÇERÇEVE PROTOKOLU (201..-202..

TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU ELİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN.. NE PEŞİN BEDELLİ MARN SATIŞI İLE İLGİLİ 1.BEŞ YILLIK ÇERÇEVE PROTOKOLU (201..-202.. TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ KURUMU ELİ MÜESSESESİ MÜDÜRLÜĞÜNÜN.. NE PEŞİN BEDELLİ MARN SATIŞI İLE İLGİLİ 1.BEŞ YILLIK ÇERÇEVE PROTOKOLU (201..-202..) MADDE-1 TARAFLAR: Satıcı : Türkiye Kömür İşletmeleri

Detaylı

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ

MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ MART 2016 MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANLARININ YURTİÇİ VE YURTDIŞI GÖREVLENDİRME YÖNERGESİ BİRİNCİ

Detaylı

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015

İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ. Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 İNOVASYON GÖSTERGELERİ VE KAYSERİ:KARŞILAŞTIRMALI BİR ANALİZ Prof. Dr. Hayriye ATİK 16 Haziran 2015 Sunum Planı Giriş I)Literatür Uluslararası Literatür Ulusal Literatür II)Karşılaştırmalı Analiz III)

Detaylı

Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No: 0-6010-2772-0400010

Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No: 0-6010-2772-0400010 Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon

Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Olasılık ve İstatistik Dersinin Öğretiminde Deney ve Simülasyon Levent ÖZBEK Fikri ÖZTÜRK Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü Sistem Modelleme ve Simülasyon Laboratuvarı 61 Tandoğan/Ankara

Detaylı