Exchange Server için Blackberry Enterprise Server (5.0.3)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Exchange Server için Blackberry Enterprise Server (5.0.3)"

Transkript

1 Exchange Server için Blackberry Enterprise Server (5.0.3) Giriş ve Hakkında Bu ücretsiz e-kitap Serkan BARK tarafından hazırlanmıştır. Kitabı hazırlamamda ki amaç Blackberry ile ilgili Türkçe kaynak sıkıntısını bir nebze olsa azaltmaktır. Okuduğunuz e-kitap ı ücretsiz olarak dağıttığım, ve ticari bir kâr amacım olmadığı için bazı bölümlerde blackberry dökümanlarını da birebir çevirdim yada kullandım diyebilirim. Kitabı hazırlarken beni en çok şaşırtan, Blackberry nin böylesine iyi bir döküman kütüphanesine sahip olması idi. Hiç beklemiyordum açıkcası. Site leri çok başarılı, Lab ları çok eğitici, KB leri yeterince açıklayıcı ve Forumları gerçekten aktif ve sorularınızı yanıtlamak için yardımcı oluyorlar. Kendimi BB konusunda geliştirdiktçe ve sizlerden geri bildirim aldıkça ve tabii ki zamanım oldukça dökümanı güncelleyip, adresine ekleyeceğim. Arada bir siteyi ziyaret edip, yeni versiyonların olup-olmadığını kontrol ederseniz iyi olur Bu arada, Exchange Server 2010 Kitabım yayınlandı, satın aldınız mı?

2 Genel Bakış BlackBerry Kurumsal Çözümünün bir bileşeni olan, BlackBerry Kurumsal Sunucu, kablosuz cihazlar, kurumsal uygulamalar ve kablosuz ağlar arasında merkezi bir bağlantı görevi gören güçlü bir yazılımdır. Kurumsal şirketlerin ve devlet kuruluşlarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlandığından, kablosuz iletişim ve kurumsal verileri mobil kullanıcılara küresel olarak götürmek üzere kendini kanıtlamış, güvenilir ve açık bir mimari sunmaktadır. Gelişmiş Güvenlik Özellikleri BlackBerry Kurumsal Sunucu, uçtan uca Gelişmiş Şifreleme Standardı (AES) ve Üçlü Veri Şifreleme Standardı (Triple DES) şifrelemesi sunmakta ve bu da güvenlik duvarının arkasından sahadaki mobil cihazlara kablosuz olarak iletilen bilginin gizliliğinin ve bütünlüğünün korunmasına yardımcı olmaktadır. BT yöneticilerinin güvenlik ayarlarını kablosuz olarak uygulamasını sağlayan 100'ün üzerindeki kablosuz sistem BT politikaları ve komutları için sağladığı destekle, BlackBerry Kurumsal Sunucu en zor BT gereksinimlerini bile karşılamaktadır. Sadeleştirilmiş Kurulum ve Yönetim BlackBerry Kurumsal Sunucu, rol ve grup tabanlı yönetim becerileri dahil olmak üzere merkezi kontrol ve yönetimi sağlayarak, BT üretkenliğinin arttırılmasına ve idari genel giderlerin azaltılmasına yardımcı olur. Uygulamalar BlackBerry Kurumsal Sunucu, kablosuz e-posta, Kişisel Bilgi Yönetimi (PIM), anlık mesajlaşma (IM) ve diğer kurumsal veriler için lider kablosuz platformdur. Müşterilerin büyük bölümünün sahada iken e- posta dışı içeriğe erişmesi, BlackBerry Kurumsal Sunucu hareket halindeki kullanıcılara e-postadan çok daha fazlasını sunduğunu kanıtlamıştır. Giderlerin Azaltılması Yatırımlarınızı maksimuma çıkarmak ve Toplam Sahip Olma Maliyetini azaltmak için uygulamalar ve altyapıya yapmakta olduğunuz yatırımlara güç kazandırın. BlackBerry Kurumsal Sunucu içerisinde bulunan standart tabanlı protokoller ve geliştirme araçları, mevcut teknoloji yatırımlarınızı artırmanıza olanak sağlar.

3 BlackBerry Kurumsal Sunucu üzerinde Microsoft Exchange Enterprise Edition Microsoft Exchange'in mobilize edilmesi ile kuruluşunuz üretkenliği arttırıp, çalışanlarınızın en doğru bilgilere ulaşmasını ve kararları zamanında vermesini sağlayarak iş performansınızı arttırabilir. BlackBerry Kurumsal Sunucu, Microsoft Exchange için en doğru seçimdir. Aşağıdakilere push teknolojisiyle kablosuz erişim sağlar: Microsoft Exchange e-posta Microsoft Exchange takvimi, adres defteriı ve zamanlama Microsoft Office Communicator ve LCS (Live Communications Server) anlık mesajlaşma ve işbirliği Web-tabanlı, Java ME ve Web Hizmetleri uygulamaları,.net Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) gibi diğer kurumsal uygulamalar ve sistemler ile çok daha fazlası Özellikler BlackBerry Kurumsal Sunucu v4.1 mevcut kurumsal sistemlerinizle entegredir ve aşağıdaki özellikleri sunar: Yönetim ve Destek Kullanıcı grubu yönetimi ve görev tabanlı idari erişim ile idari ve destek maliyetlerini azaltır. BlackBerry Kurumsal Sunucu v4.1 içeriği: Merkezi idare konsolu BlackBerry Kurumsal Çözüm bileşenlerinin tümü için ortak arayüz sunar Görev tabanlı idare hassas operasyonlar üzerinde sıkı kontrol sağlarken daha alt seviyedeki yöneticilere görev verilmesine izin verir. Grup-tabanlı idare özelliklerin atanması, BT politikaları, e-posta filtreleri, uygulama yönlendirmeleri gibi görevlerin gruplar arasında paylaştırılması ve daha fazlası ile idari görevleri kolaylaştırır BlackBerry Kurumsal Sunucu, BT yöneticilerinin aşağıdakileri gerçekleştirmesine imkan tanıyan 100'ün üzerinde kablosuz sistem BT politikaları ve komutlarını desteklemektedir: Cihaz kilitleme Çalınan ya da kayıp cihazlardaki verileri siler Bluetooth kilitleme ve sesli arama erişiminin kontrolü gibi güvenlik ayarlarını tanımlar ve kablosuz olarak uygular BT departmanları aynı zamanda ortak erişim kartları (CAC) ile opsiyonel BlackBerry Akıllı Kart Okuyucuyu kullanarak erişimi kontrol edebilirler. BlackBerry Kurumsal Çözümü, BT departmanlarının, uzaktan BT idaresi, hizmet yönetimi için iş akışı yönetimi ve sunucu görüntüleme dahil olmak üzere kablosuz şebeke ve sistem yönetimi (NSM) çözümlerini kullanmalarına imkan sağlar. Kablosuz NSM araçları, BT departmanlarının - kuruluşu daha etkin ve daha etkili kılarak, kullanıcılarına iyileştirilmiş hizmet kalitesi sunmalarını sağlar. Yöneticiler, kablosuz olarak hizmet dışı kalma uyarılarını alır, parametreleri değiştirir, kuruluşunuzun BT departmanının yönetim hataları, yapılandırmaları, performans ve güvenliği için komutlar gönderir.

4 Kurumsal Anlık Mesajlaşma Mobil çalışanlara kurumsal anlık mesajlaşma ve aşağıda örnekleri bulunan ben buradayım araçlarına kablosuz erişim sağlayarak kuruluşunuz içerisinde üretkenliği ve hevesliliği arttırın. Microsoft Windows Messenger ile Microsoft Live Communications Server 2005, Microsoft'un kurumsal iletişim platformu ile birleştirilmiş popüler Windows tabanlı anlık mesajlaşma istemcisi. Artık kullanıcılar BlackBerry cihazlarını kullanarak Windows Messenger ya da Live Communications Server kullanıcıları ile sohbet edebiliyorlar. Bir Windows Messenger turu atın Güvenlik İyileştirmeleri BlackBerry Kurumsal Çözümünün güçlü güvenlik özelliklerinde yapılan iyileştirmelerle kurumsal verilerinizi koruyun: PIN-to-PIN ve SMS mesajı düzenleme hükümet yönetmeliklerine uyumu sağlar ve tüm telefon çağrılarının bir kaydını tutar S-MIME şifreli e-posta desteği kablosuz aktarım sırasında e-posta güvenliğinin korunmasını sağlar Mevcut BlackBerry Akıllı Kart Okuyucu BlackBerry ve PKI uygulamalarına erişim sağlanması için güvenli, iki faktörlü doğrulanmış ortam yaratır Diğer önemli güvenlik özellikleri saklanan mesajların kalıcı olarak silinmesi, yedeklenmesi/yeniden yüklenmesi, SNMP izleme iyileştirmeleri ve kurumsal cihaz yetkilendirmesi için destek içerir Kurulum ve Yapılandırma Bu bölüm BlackBerry Enterprise Server Express for Microsoft Exchange Version: 5.0 Service Pack: 1Installation and Configuration Guide dan alıntıdır. Planlama BlackBerry Enterprise Server Express i ayrı bir sunucu üzerine yükleyebileceğiniz gibi, dilerseniz Microsoft Exchange sunucunuz yada Small Business Server a yükleyebilirsiniz. Yükleme yapacağınız sunucunuzu planlama aşamısında, Bes Server in kullanıcı sayınız oranında tüketeceği sistem kaynaklarını göz önünde bulundurmalısınız. Yüksek miktarda ve sürekli olarak BB cihazlarını BES sunucusu üzerinden aktive etmeyecekseniz, BES Express i denemek isterseniz yada küçük bir organizasyonu yönetecekseniz BES bileşenlerininin tümünü tek bir sunucuda yapılandırabilirsiniz. Yükleme sırasında BlackBerry Web Desktop Manager ve BlackBerry Administration Service bileşenlerini yapılandırma seçeneklerini görebilirsiniz. Geri kalan tüm bileşenler otomatik olarak yüklenecektir.

5 BlackBerry Administration Service BlackBerry Domain ve cihazlarınızı Web bazlı yönetmenize olanak sağlayan uygulamadır. BlackBerry Domain i, bir BlackBerry Configuration Database ve tüm BlackBerry Enterprise Server Express instance ı ve tüm bu instance ları uzaktan yönetmek için gerekli olan bileşenlerini içerir. BlackBerry Administration Service ini yada diğer BlackBerry Enterprise Server Express bileşenlerinini ayrı sunuculara yükleyebilirsiniz. BlackBerry Attachment Service Desteklenen formatda ki ek li dökümanları BB cihazlarında convert edilerek görüntülenmesini sağlayan servistir. Aynı anda bir çok convert işlemi gerçekleştirlmesi için işlem yapıldığında, Attachment Service i sistem kaynakları kullanımını yükseltebilir.bu servisi, BlackBerry Enterprise Server Express den ayrı bir sunucuya yükleyebilirsiniz. MDS Connection Service Bu servis, Internet yada organizasyonunuzun Intranet ortamında bulunan içerik ve uygulamalara online olarak erişmenize olanak sağlar. Attachment Service da olduğu gibi, yoğun servis istekleri sunucu kaynak kullanımını olumsuz etkilemektedir. Ve yine Attachment Service da olduğu gibi dilerseniz bu servisi farklı bir sunucu üzerine kurabilirsiniz. Ayrıca, tek bir MDS üzerinden, farklı BlackBerry Enterprise Server Express instance lara bağlanabilirsiniz. BlackBerry Router BlackBerry Router kablosuz ağlar üzerinden BB cihazlarına data gönderir. Bu özelliğin yüklü olduğu sunucuyu dilerseniz DMZ olmaksızın internet e açabilirsiniz. Donanım Gereksinimleri Best practice olarak, Small Business Server yada Exchange Server kurulu olan sunucu üzerinde BlackBerry Enterprise Server Express yapılandırması, 75 kullanıcıya kadar destek sağlar. BES kullanıcısı daha fazla olan yapılarda, BlackBerry Enterprise Server Express farklı bir sunucu üzerinde yapılandırılması önerilir kullanıcıya kadar yapılarda BlackBerry Configuration Database i BlackBerry Enterprise Server Service i farklı sunucularda yapılandırılmalıdır e kadar olan BES ortamında ise, BlackBerry Configuration Database i ve BlackBerry Administration Service ini BlackBerry Enterprise Server Express ten farklı bir sunucu üzerinde yapılandırmanız önerilir.

6 Donanım gereksinimleri tablosu aşağıdaki gibidir. Sistem Gereksinimleri Donanım gereksinimleri için sayfasından BlackBerry Enterprise Server Capacity Calculator and BlackBerry Enterprise Server Performance Benchmarking Guide ı inceleyebilirsiniz.

7

8

9

10

11

12 Yükleme Öncesi Gereksinimler Bu bölümde BES Express in yapılandırılacağı Exchange Server versiyonuna göre yapılandırılması gereken ön koşulları bulabilirsiniz Microsoft Exchange 2010 Ortamı EMC u kullanarak yeni bir kullanıcı yaratalım ve adını BESAdmin olarak belirleyelim. Daha sonra bu kullanıcımızı sunucumuzda Administrators grubuna üye yaparak, Local Admin hakkı atayalım. Oluşturduğumuz kullanıcının Domain Administrators yetkisi OLMAMALIDIR! Oluşturuduğumuz kullanıcı ile Domain de oturum açalım.

13 Windows Hesabı için (BESAdmin) Exchange 2010 Haklarının Ayarlanması Exchange Management Shell başlatılır ve sırası ile aşağıdaki script ler çalıştırılır Get-MailboxDatabase Add-ADPermission -User "BESAdmin" -AccessRights ExtendedRight -ExtendedRights Receive-As, ms-exch-store-admin Add-RoleGroupMember "View-Only Organization Management" -Member "BESAdmin" Add-ADPermission -InheritedObjectType User -InheritanceType Descendents - ExtendedRights Send-As -User "BESAdmin" Identity "DC=<Domain_1>,DC=<Domain_2>" Örneğin; serkanbark.com isimli domain için Domain_1 : serkanbark Domain_2 : com Exchange 2010 da Client Throttling in Kapatılması Varsayılan olarak Exchange 2010 kullanıcıları ve harcadıkları bandwith i takip ederek, her kullanıcıya yeterli miktarda kaynak tüketmesi için kısıtlamalar koyar. Bu kısıtlamalar BES Express kullanıcılarını olumsuz etkileyebilir. İptal etmek için; Echange Management Shell başlatılır ve sırası ile aşağıdaki script ler çalıştırılır New-ThrottlingPolicy BESPolicy Set-ThrottlingPolicy BESPolicy -RCAMaxConcurrency $null -RCAPercentTimeInAD $null -RCAPercentTimeInCAS $null -RCAPercentTimeInMailboxRPC $null -EWSMaxConcurrency $null -EWSPercentTimeInAD $null -EWSPercentTimeInCAS $null - EWSPercentTimeInMailboxRPC $null -EWSMaxSubscriptions $null - EWSFastSearchTimeoutInSeconds $null -EWSFindCountLimit $null Set-Mailbox "BESAdmin" -ThrottlingPolicy BESPolicy Address Book Service Erişimini Maksimize Etmek Varsayılan olarak Exchange Server 2010 aynı anda BES Express den, Exchange Address Book erişimine 50 kullanıcı için bağlantı sunar. Bu bağlantı sayısını artırmak için sırası ile aşağıdaki adımlar takip edilir (Örneğin aynı anda 1000 bağlantı) CAS sunucuları üzerinde <drive>:\program Files\Microsoft\Exchange Server\V14\Bin dizinine gidilir ve microsoft.exchange.addressbook.service.exe.config dosyası text editörü ile açılır MaxSessionsPerUser değeri bulunur ve 50 den 1000 e çekilir. Text dosyası kaydedilir ve çıkılır Değişikliklerin kaydolması için address book servisi yeniden başlatılır

14 Exchange Web Services BB Cihazlarını kullanarak Takvimlerinizi düzenlemek isterseniz, Web Servislerinde gerekli düzenlemeleri gerçekleştirmelisiniz. Bunun için; Exchange Management Shell başlatılır ve aşağıdaki cmdlet çalıştırılır New-ManagementRoleAssignment -Name "BES Admin EWS" -Role ApplicationImpersonation -User "BESAdmin" BlackBerry Enterprise Server Express i Public Folder Olmadan Yapılandırmak Eğer Exchange Server 2010 ortamınızda Public Folder yapılandırmanız yok ise, bunu BES Express i public folder olmadan çalışabilmesi için yapılandırmalısınız. Yapılandırma için; BES Express in yüklü olduğu sunucularda Kayıt Defteri açılır 32-bit version Windows için aşağıdaki anahtar dizinine erişilir HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Messaging Subsystem\CDO 64-bit version Windows için aşağıdaki anahtar dizinine erişilir HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Microsoft\Windows Messaging Subsystem CDO anahtarı yok ise DWORD oluşturulur ve ismi Ignore No PF değeri ise 1 verilir Sunucu yeniden başlatılır Microsoft Exchange 2007 Ortamı Exchange Server 2010 yapılandırması ile birebir EMC u kullanarak yeni bir kullanıcı yaratalım ve adını BESAdmin olarak belirleyelim. Daha sonra bu kullanıcımızı sunucumuzda Administrators grubuna üye yaparak, Local Admin hakkı atayalım. Oluşturduğumuz kullanıcının Domain Administrators yetkisi OLMAMALIDIR! Oluşturuduğumuz kullanıcı ile Domain de oturum açalım. Windows Hesabı için (BESAdmin) Exchange 2010 Haklarının Ayarlanması Exchange Management Shell başlatılır ve sırası ile aşağıdaki script ler çalıştırılır add-exchangeadministrator "BESAdmin" role ViewOnlyAdmin get-mailboxserver "<messaging_server_name>" add-adpermission -user "BESAdmin" accessrights ExtendedRight -extendedrights Receive-As, ms-exch- Store-Admin

15 BlackBerry Enterprise Server Express Kurulumu Buraya kadar olan bölümde BES Express i tanıdık, servislerin be işe yaradığını anladık, gerekli yapılandırmayı, donanımı inceledik, BESAdmin kullanıcımızı hazırladık, haklarını düzenleyip, Exchange ile ilgili ön gereksinimleri tamamladık. Ben kendi Exchange Server 2007 ortamımda, BES Express için Windows Server 2008 R2 hazırlamıştım. Bölgesel seçenekleri, klavyesi, zaman dilimi Türkiye-Türkçe şeklinde idi. Ama kurulum sırasında, Database oluşturma bölümünde hep değişik hatalar veriyordu. Daha sonra Database kurulumunu geçsem bile, configuration dosyasını kaydedemiyordu, servisler başamıyordu, IE üzerinden java ile ilgli hatalar alıyordum vs. Sizlere tavsiyem, kesinlikle Windows Server 2008 SP2 Ingilizce üzerine kurulumu yapmanız, ve regional ve dil olarak English United States şeklinde kurulum yapmış olmanızdır. Kesinlikle başınız ağrımıcaktır kurulum sırasında ve sonrasında. Eğer Database olarak kurulum ile birlikte oluşturulan SQL Server 2005 Express Edition kullanmayıp, remote bir SQL üzerinde database oluşturacaksanız SQL Server in collation değerini Latin1 ve CI yapmanız lazım.

16 Eğer bu şekilde bir yapılandırma olmaz ise, şöyle bir hata almanız muhtemel Oluşturulan database Case Sensitive, yani büyük/küçük harf duyarlı. ServerConfig tablosu oluşturulurken Id isminde bir kolon oluşturuluyor, fakat daha sonra oluşturulan Id kolonu yerie id kolonu na ihtiyaç duyuluyor. İşte bu noktada kurulum çatlıyor ve saçma sapan bir hata ile üstelik. Neyse ki Üstad Yiğit Aktan ve Kadir Evciler var ki, bunun üstesinden gelebildik. Kendilerine teşekkürlerimi sunarım yeri gelmişken. Bu bilgiyi de verdikten sonra kuruluma başlayabiliriz. Öncelikle yapmamız gereken şey, Software Download for BlackBerry Enterprise Server & BlackBerry Enterprise Server Express sayfasından yazılımı indirmek için kayıt formu oluşturmak ve yazılım için gerekli download linkleri ve 20 kullanıcılı lisans key in mail ile ulaşmasını beklemek. Kayıt dan sonra yaklaşık 4-5 saat sonra mail ulaştı bana. Internetten bulduğunuz BES yazılmarını yüklerseniz, büyük ihtimalle size verilen key lerde problem yaşarsınız ve sil baştan kurmak zorunda kalırsınız. Download tam bir eziyet onu baştan söyliyim. Yazılım yaklaşık 900 mb ve 130K dan fazlasını göremiyorsunuz Kurulum aşamaları sırası ile şu şekilde, Kurulum yapılan kullanıcımız algılanıor, ön koşulların yerine getirildiğinden emin olmanız için bizleri uyarıyor. Devam edebiliriz

17 Sözleşmeyi kabul ediyoruz

18 Yeni bir Database oluşturuyoruz BES seçeneğini seçip, ilgili bileşenleri yüklüyoruz. Bu bileşenler daha sonradan eklenebilir, yada çıkarılabilir.

19 Ön gereksinimlerde hiçbir sıkıntımız olmadığını görebilioruz. Sizden temiz bir kurulum bekliyorum Remote yada Local Database seçimi. Local Database kurulumu için üsteki seçenek ile ilerliyoruz

20 BESAdmin parola ve BES Server isim bilgileri ekranı Köprüden önce son çıkış

21 Kurulumun ilk aşaması tamamlandı, Sunucumuzu yeniden başlatıcaz ve Database oluşturma ekranından devam edicez. (Kurulum ekranı otomatik olarak yeniden başlıcaktır)

22 Sunucumuz yeniden başladı ve kaldığı yerden devam ediyor. Local database kurulumu seçmiştik. Bu ekranda yeni bir database oluşturuyoruz. Next dediğimizde böyle bir database in bulunmadığını ve oluşturmayı isteyi-istemediğimizi soruyor. Yes seçeneği ile database i oluşuruyoruz

23 Database oluşturuldu, devam edebiliriz.

24 Mail ile bizlere gönderilen lisans anahtarlarını giriyoruz ve ilerliyoruz

25 Exchange Server sunucu adı ve BESAdmin kullanıcı adı bilgilerini girip, ismi doğruladıktan sonra ilerliyoruz

26 BES Express in kullanacağı Application pool için isim ve port bilgileri ekranında herhangi bir değişiklik yapmıyoruz. SSL Serifikası için bir parola belirliyoruz uygun bir parola

27 BES Admin için Windows Kullanıcı adı ve parola ekranı.

28 BES yönetimi için Windows yada BES Service hesabı tanımlanması/belirtilmesi

29 Tüm değişiklikler paketlendi ve konfigürasyon dosyasına yazmaya hazır halde. Start Services diyerek konfigürasyon dosyası kaydediliyor ve servisler başlatılıyor.

30 Başarılı bir kurulum ardından BES Admin ve BES Web Desktop Manager adresi bağlantı bilgileri yöneticiye sağlanıyor. Monitoring Servisini yüklemediğimiz için oluşmadı. Export seçeneği ile bu bağlantı bilgilerini Txt dosyasına yazdırabiliriz. Kurulum sırasında ki tüm adımlar C:\Program Files\Research In Motion\BlackBerry Enterprise Server\Logs\Installer\Setupxxx.log dosyasına yazılır. Dosyayı text editör ile açıp neler olup bittiğini, kurulumun nerede çatladığını görüntüleyebilirsiniz. Not: Yönetim paneli sayfalarını Explorer seçeneklerinden Trusted Sites a eklemeyi unutmayalım! BES Admin ve Web Desktop Manager BES Administration Service : Adından da anlaşılacağı üzere, BES Server ile ilgili tüm ayarların yapıldığı yönetim panelidir ve sadece yönetimsel haklara sahip olan kullanıcılar oturum açabilir BES Web Desktop Manager : Web Desktop Manager hakkı atanan kullanıcıların kullandıkları, cihazları ile ilgili işlem yapabildikleri yönetim panelidir. Imza oluşturma, mail yedekleme, Cihaz bilgisi görüntüleme vs. Her iki panele giriş için kurulum sonrasında yöneticiye panel bilgileri sağlanır. Yöneticiye varsayılan olarak eb Desktop Manager hakkı atanmaz Kendinizi o gruba atamalısınız.

31 BES Administration Service Yönetim Paneli girişi BES Administration Service Yönetim Paneli genel görüntüsü

32 BES Web Desktop Manager paneli girişi Bu her iki panel ile oynamak ve BES i öğrenmek için BlackBerry Simulator e ihtiyacınız var. Ben testlerimde BB Storm 9500 kullandım. Kesinlikle tavsiye ederim. BB Storm 9500 simulator yazılımını indirmek için bu sayfayı ziyaret edin ve indirdiğiniz dosyayı BES sunucusu üzerinde kurun. BlackBerry Storm Simulator Indirdiğimiz yazılımı kurduktan sonra Start/All Programs a gelen ve RIM de bulunan 9500.exe yi tıklayıp, telefonu açalım. Telefonu hem ekranına tıklayarak (dokunmatik) yönetebilir, hem de tuşları ile yönetebiliriz. BB Key, hem sağ uygulamalar ile ilgili özellikleri açar, hem de ana menüye geçmemizi sağlar.

33 Mouse nin scroll tuşu, menuler arası çeçişi sağlar. Ayrıca scroll a tıkladığınızda menü içerisine girebilirsiniz, bir nevi onay tuşu. Takıldığınız yer olursa, bir önceki menüye dönmek isterseniz, BB Key in yanında bulunan U şeklinde ki Arrow (ok) u kullanabilirsiniz. Telefon ile BES Sunucumuzu ve Web Desktop Manager i haberleştirebilmek için, üst menüde bulunan Simulate bölümünden USB Cable Connected i işaretlemelisiniz. USB takılı olduğunda, telefonun ekranı, saat olarak ekran koruyucuya düşer, bu şekilde iken BB Key tuşuna basarak yada ekrana tıklayarak telefon un menülerinde geiznebilirsiniz. Cihaz ın bağlantı kopmaz! Eğer beklenmedik bir sorun ile karşılaşırsanız, telefonun ekranı beyazlaşır, Continue, Dump, Reset gibi şeçenekler gelir ise, o simulatorden artık hayır beklemeyin Simulasyonu Uninstall edip, Program Files dizinindeki klasörünü silip, yazılımı yeniden yükleyin. Bazı durumlarda, BES Admin yönetim konsolundan Attached Devices a tıkladığınızda telefon görüntülenmez ise, oturumunuzu kapatıp, yeniden oturum açarak deneyin. Yine görüntüleyemiyorsanız, USB kablosunun işaretli olup olmadığına bakın, yine bağlanamazsanız yazılımı silin, yeniden yükleyin BES Express ve Simulator sorunsuz şekilde bağlandığında, sağ alt köşede bulunan BlackBerry Device Manager a tıklayıp, Statistics sekmesine geldiğinizde, Bypass server a bağlandığınızı görebilirsiniz.

34 Eğer sadece USB kablosunu takarsanız ve BES Sunucu ile telefon arasında veri trafiği (mail alış-verişi yada yazılım, policy yükleme gibi) yaratmazsanız, sadece Time connected ı görüntülerseniz. Bypass seçenekleri gelmez! Normal bir davranıştır, panik yapmayın BES Express Kullanıcı Oluşturmak Bes Express kullanıcısı oluşturmak için, Exchange Server üzerinde kullanıcının yaratılmış olması gerekmekedir. Kullanıcıyı oluşturduktan sonra BES Administration Service Yönetim Paneli üzerinden; User / Create User / Add User from company directory seçiyorum ve listeyi Search ediyorum. İlgili kullanıcımı bulduktan sonra Create BlackBerry Enabled User seçiyorum Kullanıcımı BlackBerry Web Desktop Manager grubuna dahil ediyorum

35 Create a user with activation password seçeneği ile kullanıcıma aktivasyon parolası belirleyip, işlemi sonlandırıyorum. Yada Generated seçeneği ile aktivasyon parolasının BES sunucusu tarafından üretilmesini yada without password seçeneği ile şifresiz aktivasyon yapılabilmesi için işlemi sonlandırıyorum. Kullanıcımı oluşturdum. Şimdi telefon ile Enterprise Activation yapabilir ilgili telefonu kullanıcıya atayabilir ve telefonu BES e kaydetme işlemlerini gerçekleştirebilirim. BlackBerry Storm Enterprise Activation Kullanıcımı oluşturduktan sonra ve telefonu USB kablosunu takmış şekilde simule ettikten sonra dilerseniz Options yada BB Key ile Options / Advanced Options / Enterprise Activation ekranından aktivasyon gerçekleştirebilirsiniz. Options ile Enterprise Activation;

36 Scroll ile tıklanır yada BB Key e tıklanıp Next seçeneği seçilir BB kullanıcı ve aktivasyon parolası girilir ve BB Key e tıklanarak Activate seçeneği seçilir. Aktivasyon tamamlandı

37 Tekrar kontrol ettiğimizde, cihazın aktive edildiğini görebilirsiniz. Şimdi, sizler bir başka kullanıcı ile OWA üzerinden giriş yaparak BES kullanıcınıza mail atın ve ardından telefonu kontrol edin. Buraya kadar dökümanı dikkatlice okuyup harifyen uygulayan arkadaşlar yukarıdaki görüntüyü yakalayacaklardır. Kendinizi alkışlayabilirsiniz.

38 Dökümana ortadan dalıp, Bu ne len, ekran görüntüsü hep gibisinden çamur atanlar yada yapamayan arkadaşlar için gelsin... Not: Bazen, aktivasyonda hata verse de, BB cihazında ve Desktop öğelerinin oluştuğunu ve mail gönderme yada almada problem olmadığını göreceklerdir. Aktivasyon tamamlandıktan sonra, BES Administration Service Yönetim Paneli üzerinden User / Manage Users bölümüne eriştiğinizde(search tıklatılarak yada Explorer aşağı doğru kaydırılarak) ilgili kullanıcımıza, BB cihazının atandığını görüntüleyebilir, kullanıcı ile ilgili işlem yapmak için ilgili check box işaretlendikten sonra, üzerinde sağ tıklanıp ilgili seçenekleri görüntüleyebilirsiniz. Dilerseniz yönetmek istediğiniz kullanıcının Display Name e tıklayarak geri kalan kullanıcı yönetimi ile ilgili ve kullanıcı ile ilgili bölüme erişebilirsiniz

39 Eğer kullanıcı ile ilgili işlemler yapmak isterseniz alt menüde bulunan seçenekleri kullanabilirsiniz BES Web Desktop Manager Web Desktop Manager ın kullanıcıların kullandıkları, cihazları ile ilgili işlem yapabildikleri yönetim paneli olduğunu dha önceden belirtmiştik ve giriş için gerekli olan URL bilgisi, kurulum sonrasında bizlere hem bilgi olarak verilmiş hem de bu bilgileri export edebilmemiz için seçenek sunulmuştu. Ardından bir kullanıcımızı Web Desktop Manager grubuna atamış ve cihazını aktive etmiştik. Şimdi Web Desktop Manager hakkında sahip olan kullanıcımız ile panel üzrinde oturum açıyoruz. Aşağıda görüntüleyebileceğiniz üzere, şu an BB cihazımız USB ile takılı olarak simule edilmiş durumda ve Web Desktop Manager cihazı algılamış durumda.

40 Settings tabına baktığımızda, cihazla ilgili seçeneklerini görüntüleyebiliyoruz. Eğer Inbox ve Sent Items ın dışında farklı klasörlerinize düşen mailleriniz var ve bunları BB üzerinde görüntülemek istiyorsanız Redirection Folders sekmesini ziyaret etmeli ve ilgili klasörlerde işlem yapmalısınız. Cihaz üzerinden mail gönderildiğinde otomatik olarak atanacak imzayı Signature bölümünden ekleyebilirsiniz.

41 Geri kalan seçenekleri açıklamıyorum, hepsinin ne anlama geldiği çok açık çekilde yazıyor zaten. Backup and Restore sekmesinde, kullanıcılarınız cihazlarını yedekleyebilir, yada yedekten geri dönebilirler. Advanced seçeneği ile dilerlerse Item bazında yedekleme yada geri dönüş sağlayabilirler.

42 Backup seçenekleri. Tüm datalarınızı yedekler. Anvanced seçeneğinde Backup ve Restore işlemlerinizi öğe bazında gerçekleşirebilirsiniz. Sol taraf yedek dosyanızı, sağ taraf ise telefonunuzu simgeler. Nereden nereye yedek alınacak yada hangi yedekten hangi klasöre veri yazılacaksa ok yönleri ona göre seçilerek işlem yapılır.

43 Advanced Settings / Service Information bölümünden cihazınızın bağlı olduğu BES sunucunuzu ve cihazınızın PIN bilgisini görüntüleyebilirsiniz. Advanced Settings / Service Statistics bölümünden cihazınızla ilgili iletişim bilgilerini görüntüleyebilirsiniz.

44 Advanced Settings / Device Setup : Cihazınızı yeniden etkinleştimek için gerekli olan Enterprise Aktivasyon parolası, bu bölümden atanır. Yani kullanıcı kendi cihazını yeniden aktive edebilir. Advanced Settings / Device Management eğer farklı bir BB cihazınızı USB üserinden yönetmek isterseniz, cihazı USB ile bağlatıktan sonra, yönetmek istediğiniz ve listeden yer alan cihaz a ait PIN üzerine tıklamanız yeterlidir.

45 BES Administration Service Uygulama Dağıtmak Windows Domain de olduğu gibi, BES Express üzerinden de Kablolu yada Kablosuz olarak BB Cihazlarına yazılım yükleme imkanımız bulunuyor. Bu bölümde beraber BB e Facebook Uygulaması yükleyeceğiz. BB yazılımları, her üretici firmada olduğu gibi kendi marketinden ücretli yada ücretsiz olarak indirilmektedir. BB nin market i App World olarak geçiyor. Benim bir BB cihazım olmadığından ve App World kullanıcısı olmadığım için ugulamayı internetten Zip dosyası olarak indirmekle işe koyuldum. Ardından sırası ile şu adımları takip ediyoruz. Eğer sıkıntı yaşarsanız, BES Dökümanından bölümünü takip ediniz. A- Uygulama için paylaşılmış klasör oluşturmak Facebook Uygulamasının dağıtımını yapmak için öncelikle sunucu üzerinde BESAdmin servis hesabının full yetkisi olan bir ortak klasör oluşturmalı. Windows Server 2008 basit dosya paylaşımını kapatıp C:\RIM\Shared\Applications adında bir klasör oluşturalım ve network paylaşımına açalım. BESAdmin için Sharing ve Security de Full yetkilendirme yapalım. Indirdiğimiz ZIP dosyasını bu klasöre kopyalayalım! BES Dökümanından; 1. On the BlackBerry Enterprise Server or any network enabled computer, create a new folder. 2. Right-click the folder and select Properties. 3. Click the Sharing tab. 4. Click Share this folder. (For Windows 2008 Server and Windows 2008 R2 Server select Advanced Sharing) 5. Click Permissions. 6. Click Add. 7. Enter the service account, select Check Name, then OK. 8. Under the Allow column, select the Full Control permission and close the Permissions window.

46 9. Click on the Security tab. 10. Click Permissions. 11. Click Add. 12. Enter the service account, select Check Name, then OK. 13. Under the Allow column, select the Full Control permission and close the Permissions window. 14. Click Close to close the Properties window of the folder. B- Uygulama için paylaşılmış klasörü BES e tanıtmak Oluşturduğumuz paylaşılmış lasörü BES e tanıtamk için, BES Administration Service i açalım ve ardından Server And Components / BlackBerry Solution Topology / BlackBerry Domain / Component View / BlackBerry Administration Service ekranına ulaşalım ve alt bölümde bulunan Edit deçeneği ile seçenekleri değiştirerek Software Management bölümüne, paylaştırdığımız klasörün network path ini girelim ve kaydedelim. Shared Network Drive bölümünde \\ex2007bb\shared\applications bilgisini görüntüleyebilirsiniz. BES Dökümanından; 1. In the BlackBerry Administration Service, on the left pane, expand BlackBerry Solution Topology > BlackBerry Domain > Component View. 2. Select BlackBerry Administration Service. 3. Scroll to the bottom and select Edit Component. 4. In the Software Management area, in the field next to BAS Application Shared Network Drive, type \\<hostname>\<sharename>. 5. Select Save all.

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK

INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 DA WEB SAYFASI YAYINLAMAK INTERNET INFORMATION SERVICES 6.0 da (IIS 6.0) Web Sayfası yayınlamak için ilk olarak IIS 6.0 ın kurulu olması gereklidir. IIS Windows ta default

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz,

Oluşturmak istediğimiz OU ye bir isim veriyoruz. Name kısmına ISTANBUL yazıyoruz, ORGANİZATİONAL UNİT (OU) OrganizationUnit(OU): Türkçe Yapısal Birim olarak adlandırılan ve merkezi yönetimimizi kolaylaştıran bir objedir. Organizational Unit domain içerisindeki kullanıcı, group ve bilgisayarları

Detaylı

"SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.

SQL Server Management Studio yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. Microsoft SQL Server 2008 R2 Kurulumu "SQL Server Management Studio" yazılımını yüklemek için alttaki resmi sitesinden 180 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz. http://www.microsoft.com/sqlserver/en/us/get-sql-server/try-it.aspx

Detaylı

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU

SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU SQL 2005 SQL STUDIO MANAGER ACP YAZILIMI KURULUM KILAVUZU Sayfa 1 / 18 KURULUMA BAŞLANMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER : Sistem Özelliklerinden işletim sisteminin 32-bit mi yoksa 64-bit mi olduğu kontrol

Detaylı

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir?

BEUN VPN Hizmeti. VPN Nedir? BEUN VPN Hizmeti VPN Nedir? VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ ın kısaltılmasıdır. VPN, İnternet gibi halka açık telekomünikasyon altyapılarını kullanarak kullanıcılar veya uzak ofisleri

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması

İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması İŞLEM COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK VE EĞİTİM LTD. ŞTİ. ArcGIS 10.1 Desktop Ücretsiz Deneme Lisanslaması 2012 İçerik Sayfa 1. Sistem Gereksinimleri...1 2. Esri Hesabı Oluşturma 3 3. Esri Hesabınız

Detaylı

Module 2 Managing User And Computer accounts

Module 2 Managing User And Computer accounts 16 Creating Users Accounts With Command ( Komutla Kullanıcı Hesabı Oluşturma ) Organization Unit i komutla oluşturmak istersek aşağıda bulunan şekildeki yönergeleri takip ediyoruz. Module 2 Managing User

Detaylı

Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin

Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin Outlook Web Access'a Güvensiz Girmeyin Maillerimize her zaman her yerden ulaşmak herkesin istediği bir konu. Bunun için mail serverların sundu çeşitli imkanlar bulunmakta. POP3 bağlantılar, Web mailler,

Detaylı

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek.

OTURUM AÇMA ADLARI. Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Ms SQL Sunucu Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 04.03.2004 Okunma Sayısı 805 Tavsiye Edilen Önhazırlık Enterprise Manager'i kullanabilmek. Hedefler Kimlik denetemini

Detaylı

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu

KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu KANTAR UYGULAMASI Kurulum Kılavuzu Serhat Öztürk Medyasoft Danışmanlık ve Eğitim A.Ş. v.1.0 Kantar Uygulaması üç temel parçadan oluşur. Veritabanı, WCF servisi ve Masaüstü uygulaması. Bu nedenle sistemde

Detaylı

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi

Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008R2 de Lisans Server ın Aktive Edilmesi Windows Server 2008 R2 kurulumunu ilk yaptığınız zaman, 120 günlük deneme süreniz başlar. Bu süre içerisinde deneme sürümünü kullanabileceğiniz

Detaylı

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu

POP3 ve IMAP e-mail kurulumu POP3 ve IMAP e-mail kurulumu Nokia E71 iniz Google Mail gibi mevcut internet e-posta hesaplarının birçoğuna kolaylıkla erişme olanağı sunan bir E-posta istemcisi içerir. Diğer e-posta servislerinin birçoğu

Detaylı

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme

Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme Uzak Masaüstü Lisans Server ı Aktive Etme (Windows Server 2012) Özet: Windows Server 2012 üzerinde Uzak Masaüstü Lisans Server ı konfigure etmek, Windows Server 2008 R2 den çok farklıdır. Workgroup içerisinde

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA SÜRÜMLERİ İÇİN)

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA SÜRÜMLERİ İÇİN) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS VISTA SÜRÜMLERİ İÇİN) 1. Secure W2 İstemci Programını Yükleme: Bilgisayarınıza istemciyi

Detaylı

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1

TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 TAPU VERİ SAYISALLAŞTIRMA YAZILIMI KURULUM DÖKÜMANI Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 1 Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü-Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı Page 2 Bu

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005

Kaynak Kodlardan Derleme. Turquaz Muhasebe. Versiyon 0.2. Hüseyin Ergün. 26 Mart 2005 Kaynak Kodlardan Derleme Turquaz Muhasebe Versiyon 0.2 Hüseyin Ergün 26 Mart 2005 Turquaz Muhasebe, Kaynak Kodları Derleme Sayfa 2 İçindekiler İÇİNDEKİLER 2 GEÇMİŞ DEĞİŞİKLİKLER 3 1. GİRİŞ 4 1.1 AÇIKLAMA

Detaylı

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI

YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI YAYGIN OLARAK KULLANILAN ADSL MODEMLER VE ROUTER AYARLARI D-Link 500G Router Ayarları web arayüzüne ulaşmak için modemin standart IP adresi olan 10.1.1.1 yazıyoruz. o Modeminizin IP adresini web tarayıcınızın

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ (EBYS KOORDİNATÖRLÜĞÜ) ELEKTRONİK İMZA KURULUM AŞAMALARI VE EBYS PROGRAMI SİSTEM GEREKSİNİMLERİ E-İMZA KURULUM AŞAMALARI Birimimizden almış olduğunuz e-imzanızı

Detaylı

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu

Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Microsoft Outlook 2003 Kurulumu Tools (Araçlar) menüsünden E-mail Accounts (E-posta Hesapları) seçeneğini seçiniz. Buradan Add a new e-mail account (Yeni bir e-posta hesabı ekle) sekmesine tıklayınız,

Detaylı

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın

SQL Server 2008 kurulum için Microsoft Windows Installer 4.5 ve üzeri bileşenin bilgisayarınızda kurulu olması gerekir. İndirmek için tıklayın Bu yazıda SQL server 2008 Express kurulumunu anlatacağım. Sql Server kurulumuna geçmeden önce bilgisayarımızın donanım ve yazılım gereksinimlerinin neler olduğuna bir bakalım. Yazılım SQL Server 2008 kurulum

Detaylı

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım )

WEB E-POSTA AYARLARI. Outlook 2003 Ayarı ( Resimli Anlatım ) WEB E-POSTA AYARLARI Outlook 2003 Ayarı Outlook 2007 Ayarı Outlook 2010 Ayarı Gmail Ayarı Hotmail Ayarı Tüm Ayarlar İçin Gelen posta sunucusu (POP3) ve giden posta sunucusu (SMTP) ye bnposta.bingol.edu.tr

Detaylı

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz.

Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu. İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu İlk olarak http://tomcat.apache.org adresine gidiyoruz. Tomcat Uygulama Sunucusunun Kurulumu-2 Binary Distributions başlığı altındaki Core: seçeneğinin altında 32-bit

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat

Denetim Masası/Programlar/Windows özelliklerini Aç/Kapat Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda yerel ağda veya Ip adresimizle bir web sitesinin paylaşıma açılması, aynı ağdan veya uzaktan bir bilgisayarın web sitemize nasıl erişebileceği konuları üzerinde duracağız.

Detaylı

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek

Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek McAfee EPO 4.0 Yedek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Yedek Almak ve Yedekten Geri Dönmek Amaç Mcafee EPO 4.0 kurulum yedeğinin felaket kurtarma senaryonusa uygun şekilde alınması ve yeni bir makinada

Detaylı

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler

WeldEYE. Kurulum Kılavuzu. İçindekiler WeldEYE Kurulum Kılavuzu İçindekiler Giriş... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Kurulum... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. Sistem/Ortam gerekleri... 3 Yazılımın kurulması... 3 Kamera sürücüsünün kurulumu...

Detaylı

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak.

Yeni kullanıcı hesabı açmak ya da varolan hesaplar üzerinde düzenlemeler yapmak. Windows Server 2008 R2 İle Active Directory Domain Servislerinde Gelen Yenilikler Active Directory Administrative Center (Active Directory Yönetim Merkezi) Hepimizin heyecanla beklediği ve ilk beta versiyonlarından

Detaylı

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI

NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA KURULUM AŞAMALARI Kurulum Aşamaları: 1. Java Kurulumu 2. E-imza Sürücülerinin İndirilmesi 3. Kart Okuyucu Kurulumu 4. Akıllı Kart Kurulumu 5. Sertifikayı Kullanıma Açma Bilgisayarların

Detaylı

Network üzerinde MATLAB kurulması

Network üzerinde MATLAB kurulması Network üzerinde MATLAB kurulması MATLAB&Simulink www.figes.com.tr Bir network üzerinde MATLAB ın kurulmasına başlanmadan önce bir network lisansı açılması ve bunun için de kurulum yapılacak sunucunun

Detaylı

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz.

3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. WSUS 3.0 Kurulumu Merhabalar; Wsus kullanmanın aşağıda saydığımız yararları bulunmaktadır: 3)Raporlar ile hem güncelleme durumlarını hem de özet bilgilere sahip oluruz. Wsus aslında yeni bir servis değildir.

Detaylı

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü

vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü vsphere Client(viClient) ile ESXI Kontrolü - ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak - ESXI ye vsphere Client ile Bağlanmak - ESXI Üzerinde Bir Virtual Machine(Sanal Makine) Oluşturmak ESXI ye Tarayıcıdan Bağlanmak

Detaylı

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation

Automatically Upgrade (new) Client push installation Software update point installation Group Policy installation Logon script installation Merhaba, bu yazımda client agent kurulumu ve ou yapılandırılmasından bahsedeceğim.sccm de client agent kurulum işlemini birden çok şekilde yapabilirsiniz. Microsoft tarafında belirtilen methodlar aşağıdadır.

Detaylı

C) Kurulum için, güncel bir donanım (PIII ve üstü, 512 MB ram ve üstü) ve Java desteği gereklidir, Java kurmak icin: htp://www.java.

C) Kurulum için, güncel bir donanım (PIII ve üstü, 512 MB ram ve üstü) ve Java desteği gereklidir, Java kurmak icin: htp://www.java. SAS Windows Kurulumu Aşağıdaki kurulum ODTÜ ye lisanslı tüm SAS bileşenlerini: (Academic Analysis Suite, Base, Stat, Graph, Connect, Share, ETS, FSP, Acess to ODBC, Acess to PC File, Access to Ole DB,

Detaylı

Windows Live ID ve parolanızı giriniz.

Windows Live ID ve parolanızı giriniz. Ücretsiz Deneme Hesabı Oluşturma ve Temel Özelliklerin Kullanım Kılavuzu Bilgi girilmesi gerekli alanlar Kişisel bilgi içeren alanlar http://www.windowsazure.com/tr-tr/pricing/free-trial/ adresine gidiniz

Detaylı

MaestroPanel Kurulum

MaestroPanel Kurulum MaestroPanel Kurulum 28.09.2011 Oğuzhan YILMAZ oguzhan@maestropanel.com Gereksinimler Windows Server 2008 R2 x64 Any Edition Web Platform Installer 3.0+ Desteklenen Yazılımlar MailEnable 5.x SQL Server

Detaylı

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads

http://www.microsoft.com/visualstudio/eng/downloads Visual Studio 2012'nin kurulumunu, Visual Studio'nun kullanımını ve Windows Store'da basit bir proje hazırlanmasını anlatacağım. Hepsinden önce Visual Studio ortamından biraz bahsedelim. Visual Studio

Detaylı

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi

XMail. Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi XMail Kurulum ve Senkronizasyon Ayarları Rehberi Yüksek Kapasiteli ve Profesyonel Özellikler Sunan XMail Mail Hosting Servisi ile Kurumsal Kimliğinizi Yansıtın Hosting Hesabına Eklenen XMail Hesapları

Detaylı

Virtualaze Unify Kurulumu

Virtualaze Unify Kurulumu Kurulum öncesi dikkat edilecek hususlar Virtualaze Unify Kurulumu 1. Kurulumu yapmadan önce Windows güncelleştirmelerinin hepsini tamamlayınız. 2. İşletim sistemi domain de ise,domainden çıkarıp work gruba

Detaylı

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle.

SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI. Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. SQL SERVER 2005 ENTEGRE SQL (VTY) VERİ TABANI YÖNETİM KURULUMU RESİMLİ ANLATIMI Entegre SQL kurmadan önce SQLSERVER 2005,i kuralım öncelikle. Kurulumu başlattık.kutucuğu işaretledik resimdeki gibi. Ve

Detaylı

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine)

Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) Ağ Üzerinde MATLAB kurulum rehberi (Sunucu makine) İçindekiler Tablosu Dosyaların Bilgisayara İndirilmesi... 3 Dosyaların Bilgisayara Yüklenmesi... 5 1. İnternet Üzerinden Kurulum 5 1.1. Lisans Dosyasının

Detaylı

VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu

VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu VMware 4.0 vcenter Server Kurulumu VMware ESX üzerinde sanal sunucu oluşturma makalemizde sizlere sanallaştırma teknolojilerinden birisi olan VMware ESX (vsphere) üzerinde sanal bir sunucunun nasıl oluşturulacağını

Detaylı

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02

Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 Veri Tabanı Yönetim Sistemleri Bölüm - 02 İçerik Web sunucusunun yapılandırılması için gerekli yazılımların temini Yazılımlarının sunucuya yüklenmesi Ön test Uygulama yazılımlarının yapılandırılması Son

Detaylı

e-imzatr Kurulum Klavuzu

e-imzatr Kurulum Klavuzu e-imzatr Kurulum Klavuzu Sürüm 0.0.1 1 İçindekiler İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Java yükleme Akis Kurulum Kart Okuyucu Sürücü Kurulum Kullanıcı Doğrulama 2 İşletim Sistemi Sistem Türü Öğrenme Bu

Detaylı

Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu

Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu Almanya Mail Hesabı ile Outlook Kurulumu Table of Contents Başlamadan Önce Okuyunuz:... 2 Yedekleme:... 2 Kişilerin yedeklenmesi:... 2 Mail Hesaplarının Kurulumu:... 3 Almanya Hesabımı Kurulumu:... 3 Tuv-

Detaylı

Bu dökümanda Eğitim seti kurulumu için yapılması gerek işlemler konusunda hangi sıralamanın izleneceğine yönelik detaylar yer almaktadır.

Bu dökümanda Eğitim seti kurulumu için yapılması gerek işlemler konusunda hangi sıralamanın izleneceğine yönelik detaylar yer almaktadır. MİKRO YAZILIMEVİ EĞİTİM CD Sİ KURULUMU Bu dökümanda Eğitim seti kurulumu için yapılması gerek işlemler konusunda hangi sıralamanın izleneceğine yönelik detaylar yer almaktadır. Programlarımızın verimli

Detaylı

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA MEB İçindekiler MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YENİ EPOSTA SİSTEMİ HAKKINDA... 3 MEB Yeni E-posta Sistemi Kullanım Detayları;... 4 MEBBİS ile Giriş... 5 E-posta Şifresi İle Giriş... 6 Şifre Hatırlatma Ekranında Karşılaşılan

Detaylı

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu

www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu www.wikispaces.com Kullanım Kılavuzu İnternet tarayıcınıza(internet Explorer vb.) www.wikispaces.com adresini yazıp enter tuşuna bastığınızda yukarıdaki ekranla karşılaşacaksınız. Önceden oluşturmuş olduğunuz

Detaylı

Sol tarafta yer alan Click here to activate your account linkini seçiniz.

Sol tarafta yer alan Click here to activate your account linkini seçiniz. Öğrenci Bilgi Sistemi (OASIS) Kayıt İşlemleri OASIS kayıt işlemlerini gerçekleştirebilmek için; öncelikle kayıt işlemleri esnasında Öğrenci İşleri tarafından verilen öğrenci numarası ve e-posta adresinin

Detaylı

MATLAB KURULUM KILAVUZU

MATLAB KURULUM KILAVUZU MATLAB KURULUM KILAVUZU 1- https://www.mathworks.com sitesine girerek Log In sekmesine tıklayın. 2- Daha önceden bir Mathworks hesabı oluşturmadıysanız Create Account diyerek yeni bir hesap oluşturun.

Detaylı

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu

TachoMobile Server Uygulaması Kullanım Kılavuzu TachoMobile Yönetim Sistemi Proje Destek Dokümanı / Server Uygulaması v1.00.01 İÇİNDEKİLER Server Uygulaması 1. YAZILIM KURULUMLARI 1.1 Java 1.1.1 Kurulum 1.2 TachoMobile Server Uygulaması 1.2.1 Kurulum

Detaylı

Hızlı Başlangıç Kılavuzu

Hızlı Başlangıç Kılavuzu Hızlı Başlangıç Kılavuzu 1. Adım Windows Server 2012'yi Yükleme Bilgisayarınız Windows Server 2012 yüklenmiş olarak teslim edildiyse, 1. Adım'ı atlayabilirsiniz. Yükleme Yönergeleri Yükleme yönergeleri,

Detaylı

AutoCAD 2011 Kurulumu

AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD 2011 Kurulumu AutoCAD Installation Wizard Kurulum için AutoCAD 2011 DVD sini sürücüye yerleştirdiğinizde, DVD-ROM un içeriğinin okunduğunu belirten Setup Initialization penceresinden sonra, karşınıza

Detaylı

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU

Ders Tanıtım Sunumu. Database Managegement II. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Güz Yarıyılı. Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU Ders Tanıtım Sunumu Database Managegement II Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Güz Yarıyılı Öğr. Gör. Murat KEÇECĠOĞLU 08 Eyl. 2016 KURULUM SQL SERVER 2016 yılı başlarında piyasaya çıkan SQL Server

Detaylı

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak

Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Security Configuration Wizard ile güvenliği artırmak Bu makalede sizlere Security Configuration Wizard kullanımını, bu tool sunucunun nasıl daha güvenli hale getirildiğini ve bu tool ile hazırlanan xml

Detaylı

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client

Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü. Checkpoint Endpoint VPN Client Checkpoint SSL-VPN Kurulum Prosedürü Checkpoint Endpoint VPN Client SSL-VPN Kurulum Dökümanı 2 İçerik 1 Giriş... 3 1.1 Dökümanın amacı... 3 1.2 Platform Destek... 3 2 Kurulum aşamasında yapılması gerekenler...

Detaylı

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri

U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları. IPera İletişim Teknolojileri U y g u l a m a A i l e s i (Abakus 360, T-Panel, T-CRM) Tarayıcı Ayarları Başlarken İletişim yönetimi için gerekli tüm araçları sunan OfisTelefonu 07 programları Abakus 360, T-Panel ve T-CRM, bir kuruluştaki

Detaylı

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir?

JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 2. Bölüm 1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? JasperReports Server ve Ireport raporlama Sistemi Kurulumu / Kullanımı 1. Bölüm 1.1- JasperReports Server ve Ireport Nedir? 1.2- JasperReports Server ve Ireport Kurulumu 1.3- JasperReports Server Genel

Detaylı

PocketRest Kullanımı

PocketRest Kullanımı PocketRest Kullanımı El Terminalinden ayarlanan parametreler sayesinde Adisyon basılabilir, İade alınabilir, Masa değiştirilebilir, Hesap alınabilir Ödeme alınabilir gibi birçok işlem yapılabilmesi mümkündür.

Detaylı

Şekil 2.1 : Şekil 2.2 : Şekil 2.3 :

Şekil 2.1 : Şekil 2.2 : Şekil 2.3 : BÖLÜM 2 MĐCROWIN 32 PROGRAMININ BĐLGĐSAYARA YÜKLENMESĐ 2.1 - Giriş: PLC de tasarlanan projeyi çalıştırabilmek için Micro/WIN 32 veya Micro/WIN 16 paket programın öncelikle bilgisayara yüklenmesi gerekmektedir.

Detaylı

Linux Ubuntu Kurulumu

Linux Ubuntu Kurulumu Linux Ubuntu Kurulumu Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2016 2017 Bahar Yarıyılı https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=kurulum https://wiki.ubuntu-tr.net/index.php?title=ubuntu_linux_kurulum_rehberi Öğr.Gör.Murat

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Ms SQL Veritabanları Yedekleme Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 18.03.2004 Okunma Sayısı 1109 Tavsiye Edilen Önhazırlık Veritabanı kavramını öğrenmek Hedefler Veritabanı yönetim

Detaylı

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır:

IceWarp kurulumu. IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: IceWarp kurulumu IceWarp Server kurmanız için yapmamız gereken adımlar şunlardır: http://www. icewarp. com sitesinden,on line satış temsilicilerden ve ya da on line installer (online kurucusundan) istediğiniz

Detaylı

Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Ayarları

Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Ayarları Windows Đşletim Sistemleri AD Etki Alanı Grupları Đncelenmesi ve Güvenlik Varsayılan yerel gruplar Domain Admins grup gibi varsayılan gruplar, Active Directory etki alanı oluştururken otomatik olarak oluşturulan

Detaylı

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım

Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Windows 10 için Java JDK 8 ve NetBeans IDE 8.2 Kurulumu Detaylı Anlatım Merhaba arkadaşlar bu yazımızda sizlere windows 10 platforumunda java development kit (java geliştirme kiti) Java JDK nın kurulumundan

Detaylı

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ

ARTESIS ENTERPRISE SERVER OPC TÜNELLEME İSTEMCİSİ ARTESIS ENTERPRISE SERVER Dök. No: PS.01 KL.04 REV.02 I Table of Contents Part I Giriş 1 Part II Sistem Gereksinimleri 1 Part III Kurulum 3 Part IV Ana Menü 11 Part V Destek 13 Part VI Sorun Giderme 13

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak. Hedefler Temel veritabanı güvenlik işlemlerini gerçekleştirebilmek Ms SQL Server Veritabanı Düzeyinde Güvenlik Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Mustafa ÖZEN Yayın Tarihi 08.07.2004 Okunma Sayısı 810 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel veritabanı kavramlar hakkında bilgi sahibi

Detaylı

Birtel İletişim Teknolojileri

Birtel İletişim Teknolojileri WizIQ Hızlı Kullanım Kılavuzu WizIQ Hesap Alma ve Kontrol Paneli WizIQ Hesap Alma ve Kontrol Paneli WizIQ deneme amaçlı kullanmak isterseniz /demo.html adresini ziyaret ederek demo formunu doldurunuz.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:...

İÇİNDEKİLER. Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 2. Adım:... ELEKTRONİK İMZA 1 İÇİNDEKİLER Elektronik İmza... 3 Tanım... 3 Mevzuat... 3 Giriş... 3 Akıllı Akis Kart Alındıktan Sonra İzlenecek Adımlar... 4 1. Adım:... 4 2. Adım:... 4 Sürücü Yükleme Nasıl Yapılır?...

Detaylı

LOGO DESTEK DOKÜMANI

LOGO DESTEK DOKÜMANI 1) IKWeb Kurulumu IKWeb programının çalıştırılabilmesi için kurulum işleminin gerçekleştirileceği makinede IIS (Internet Information Services) ve.net Framework 2.0 kurulu olmalıdır. IKWeb kurulumu için

Detaylı

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir?

İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR. İmage nedir? İMAGE (SİSTEM GÖRÜNTÜSÜ) ALMA VE YÜKLEME NASIL YAPILIR İmage nedir? Sistem yüklemelerini en kolay ve en hızlı şekilde yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Format atılan bir bilgisayara önce işletim

Detaylı

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır.

Bu makalede 2003 sunucu, Windows 2003 Server anlamına gelmektedir. Aşağıda yapılan işlemler 2003 R2 sunucu üzerinde denenmiş ve çalıştırılmıştır. WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com Merhabalar, Çözümpark.com adresinde bir kullanıcı ASP ve PHP yi aynı sunucu üzerinde

Detaylı

BitTorrent İstemci Kullanımı

BitTorrent İstemci Kullanımı BitTorrent İstemci Kullanımı Değerli Müşterimiz, BitTorrent internet üzerinden dosya paylaşım yazılımına ve aynı tekniği kullanan dosya takas sistemine verilen isimdir. Diğer eşten eşe (P2P) paylaşım programlarından

Detaylı

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır.

Ekrana gelen diyalog penceresinden Typical radyo düğmesi seçilir ve Next düğmesine basılır. Windows 2012 Server Windows Server 2012 Programını VmWare Altına Kurma Microsoft firmasının ürettiği en son Server İşletim Sistemi 2012 dir. Bu işletim sistemi sürümleri 64 bit olarak yazılmış 32 bit sürümü

Detaylı

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları

LMS PC aracı ACS420. LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı. Kurlum ve çalıştırma talimatları LMS PC aracı ACS420 LMS parametre ayarlarının yapılması için PC yazılımı Kurlum ve çalıştırma talimatları 1 İçindekiler 1. ACS420 programının kurulumu.. 3 2. OCI430 ara yüzün sürücü kurulumu.. 7 OCI430

Detaylı

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0

NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 NicProxy Registrar WHMCS Modül Kurulumu Versiyon 1.0 Tescil Bilgisi 2009 NicProxy. Tüm Hakları Saklıdır. Bu belge, NicProxy mülkiyetinde ve NicProxy e ait özel bilgiler içermektedir. NicProxy yetkili temsilcisinin

Detaylı

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4

Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Command WorkStation 5.8 ile Fiery Extended Applications 4.4 Fiery Extended Applications (FEA) 4.4 sürümü, Fiery Server kullanımıyla görevlerin gerçekleştirilmesi için gerekli Fiery software i içerir.

Detaylı

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial

Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Xilinx ISE Webpack 14.7 Kurulum Tutorial Bu dönemki Bil264L dersinde Xilinx firmasının üretmiş olduğu Spartan3E isimli FPGA geliştirme kiti üzerinde mantıksal devreler tasarlayacağız. Derste kullanacağımız

Detaylı

Exchange Server Kurtarma (PowerControls)

Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Exchange Server Kurtarma (PowerControls) Çok çetrefilli bir işlem olan problemli Exchange suncudan data kurtarma işlemi third party çözümler ile çok daha kolay bir işleme dönüşebilir. Bu tip yazılımlardan

Detaylı

Uzaktan Kurulum Kılavuzu

Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzaktan Kurulum Kılavuzu Uzak yönetim konsolu aracılığı ile ShadowProtect kurulumu ve yönetimi. Sürüm: 4.0+ Tarih: 30.03.2011 Copyright StorageCraft Technology Corporation 2008 Sayfa 1 / 10 ShadowProtect

Detaylı

LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi

LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi LDAP Administrator ile Active Directory Yonetimi Active Directory; merkezi yonetim, esnek LDAP sorguları, group policy uygulamaları, replikasyon olanağı gibi özellikleri ile orta ölçekli ve büyük ölçekli

Detaylı

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi

NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu. Yedekleme İşlemi NPratik Yazılım Kurulum Kılavuzu Herhangi bir neden ile bilgisayarınızı formatlamadan önce NPratik Yazılım Verilerinizi yedeklemeniz gerekmektedir. Programı ilk defa kuruyorsanız NPratik Yazılım Kurulum

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Amaç. Ürün / Servis Tanımı... 2. Ürün / Servis Özellikleri... 2 Standartlar Ve Kısıtlar... 2 Sistemin Özellikleri...

İÇİNDEKİLER. Amaç. Ürün / Servis Tanımı... 2. Ürün / Servis Özellikleri... 2 Standartlar Ve Kısıtlar... 2 Sistemin Özellikleri... KURUMSAL E-POSTA İÇİNDEKİLER Amaç Ürün / Servis Tanımı... 2 Ürün / Servis Özellikleri... 2 Standartlar Ve Kısıtlar... 2 Sistemin Özellikleri... 3 Destek Ve Bakım... 4 1 AMAÇ Bu dokümanda Turkcell SuperOnline

Detaylı

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from:

PlayOnMac Dowload System Preference Security&Privacy clickthelocktomakechnages (değişiklik yapmak için kilidi tıklayın) Allow apps downloaded from: META MAC KURULUM ADIMLARI 1. PlayOnMac programının son versiyonunu PlayOnMac Dowload butonuna tıklayarak indiriniz. 2. İndirdiğiniz dosya otomatik olarak çalışmaz ise manuel olarak çalıştırın ve açılan

Detaylı

DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA

DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA DURMAZSOFT ERP KURULUM VE YAPILANDIRMA 1. Microsoft SQL Server 2008 R2 Express Edition Kurulum Rehberi SQL Server 2008 R2 Express Edition Limitleri Desteklenen CPU sayısı 1 Desteklenen en fazla bellek

Detaylı

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU

ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ KULLANICI GİRİŞ VE E-İMZA İŞLEMLERİ KLAVUZU BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi ile ilgili her türlü teknik destek için Bilgi İşlem Daire

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2011 2012 Bahar Yarıyılı 19-20 Mar. 2013 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti

Örnek bir kullanım ve bilgisayar ağlarını oluşturan bileşenlerin özeti Bu sayfaları okuduğunuza göre bir şekilde bilgisayarlar ve bilgisayar ağlarıyla ilişkiniz olduğunu biliyorum. Ancak yine de en başta niçin bilgisayar ağı kullanıyoruz sorusunun cevabını vermekle işe başlayabiliriz.

Detaylı

Ortamınızda A.D. veya LDAP sistemi var ise aşağıdaki linkten KoruMail LDAP-AD isimli dokümanı inceleyebilirsiniz.

Ortamınızda A.D. veya LDAP sistemi var ise aşağıdaki linkten KoruMail LDAP-AD isimli dokümanı inceleyebilirsiniz. KoruMail, kullanıcı doğrulama işlemi için herhangi bir dizin sunucu (MS Active Directory, Novell edirectory, Sun Directory Server, OpenLDAP) olmadığı durumlarda kullanıcıları dizin sunucu yerine, MySQL

Detaylı

Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu

Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu Elektronik Belge Yönetim Sistemi Kullanım Kılavuzu İçindekiler E-İmza PIN Kodunun Alınması...2 Windows İşletim Sisteminde Yapılması Gereken işlemler...8 Windows XP ve 7 için Sürücü Kurulumu...8 Microsoft.NET

Detaylı

MSSQL Server 2000 Kurulumu

MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu MSSQL Server 2000 Kurulumu ile ilgili işlem adımları Kurulum hazırlıkları : SQL Server 2000 in sistem ihtiyaçları gözden geçirilmelidir. Aşağıdaki tablo bu ürünün standart donanım

Detaylı

IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM

IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM IIS 7.5 ÜZERİNDE FTP SİTE KURULUMU VE YAPILANDIRILMASI WWW.SUATUSTKAN.COM NİSAN 2011 (Adım 1: Fiziksel disk üzerinde IIS-FTP-Site için Path göstereceğimiz bir dosya oluşturmalıyız.) (Adım 2: FTP-Site için

Detaylı

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi

PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi Oluşturma 02.11.2015 Revizyon: 19.01.2016 Rev. No: 03 Yazan: Süleyman FAKİR Düzenleyen: F. DELİRİ PERKON PDKS Kurulum ve hızlı başlangıç rehberi 1) PDKS Kurulumu, Lisans Onaylaması Ve Veri Tabanı Ayarları

Detaylı

SQL Server 2014 Kurulum Adımları

SQL Server 2014 Kurulum Adımları SQL Server 2014 Kurulum Adımları Kurulum medyasını veya disk üzerindeki kurulum kaynağını kullanarak SQL Server Setup (setup.exe) programını başlatın. New SQL Server stand-alone installation or add features

Detaylı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı

Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek. Elbistan Meslek Yüksek Okulu Bahar Yarıyılı Sunucu İşletim Sistemini Ayarlamak ve Yönetmek Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2015 2016 Bahar Yarıyılı Öğr.Gör. Murat KEÇECİOĞLU 9 Mar. 2016 Sunucunu yönet (manage your server) Başlat menüsünü tıkladığımızda

Detaylı

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız.

http://students.autodesk.com adresine tıklayarak kayıt ekranına giriş yapınız. AUTOCAD STUDENT ÜYELİK İŞLEMLERİ VE KURULUMU Aşağıdaki doküman Batman Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmış olup, doküman Autocad2010-2014 Öğrenci(Student)Versiyonu kurulumu

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP)

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP) HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ KABLOSUZ AĞ ERİŞİM SİSTEMİ KABLOSUZ AĞ İÇİN 802.1X YÜKLEME VE YAPILANDIRMA TALİMATLARI (WINDOWS XP) Kablosuz Ağ için 802.1X Yükleme ve Yapılandırma Talimatları (Windows XP) Kablosuz

Detaylı