Bazı temel linux komutları ve sistem bilgisi içermektedir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Bazı temel linux komutları ve sistem bilgisi içermektedir."

Transkript

1 Bazı temel linux komutları ve sistem bilgisi içermektedir. - GNU/Linux : Açık kaynak kodlu işletim sistemi çekirdeğidir. Serbest paylaşım ve değiştirilebilme özelliği bulunmaktadır. - İşletim sisteminin açılması -Rom/Bios -MBR (master boot record) (Hdd, cd-rom vs.) -Grub (Kernelin olduğu bölümü bildirir. Linux çekirdeğini yükler) -Kernel (İşletim sistemi çekirdeği) -Hw Check (donanım testi) -File system (ext3, ext4 vs.) -Init: İlk çalışan programdır ve tüm prgramlardan sorumludur. Süreç no: 1 -inittab /etc dizini altında bulunur - Linux çalışma seviyeleri: Temel olarak 6 çalışma seviyesi bulunur. Görüntülemek için; chkconfig list (servis) komutu kullanılır. - Servisleri değiştirme: chkconfig --level number servis (on - off reset) - Herhangi bir çalışma seviyesi değişikliği yapılmaz ise 3, 4 ve 5. seviyeler default olarak verilir. - 0 ve 6. seviyeler sistemin açılış ve çalışmasını etkilememek için seçilmez.

2 - İşletim sisteminin işleyişi -User (Kullanıcı) -Shell (kabuk) (bash, sh, ksh, csh, tchs) Komut ara birimi -Apps/Commands (Uygulamalar) -Kernel (çekirdek) Donanım ve yazılım arasında haberleşmeyi sağlar. Ayrıca yönetimlerine olanak verir. Her türlü donanım ve programın kullanımını sağlar. -Hw (-5, +5 voltaj) Dosya tipleri: Temel olarak 2 dosya tipi bulunmaktadır. -Ordinary (Sıradan dosyalar) Donanım dosyaları haricin de olan dosya tipleridir. Text, image gibi dosyalardır. -Device (Aygıt dosyaları) Hdd, cd-rom Dizin hiyerarşisi - Root / (kök dizin) : Kök dizinin bulunduğu disk bölümünün sahip olması gereken önemli bir özellik bulunmaktadır. Kök dizinini içeren disk bölümü sistemi tek kullanıcılı açmak için gerekli tüm dosyaları içinde barındırmalıdır. Bu işletim sistemin açılabilmesi için gerekli bir kuraldır. /usr : Paylaşılabilir dosya, döküman ve prgramlar bulunur. Altında ; -doc -lib -man -src -sbin /etc : Sistem dosyaları, özel dosyalar, dizinler, psswd dosyası ve tüm konfigürasyon dosyaları bulunur. Altında ; -skel -rc.d -passwd -fstab -group -inittab -motd -profile -shells /home : Kullanıcılara ayrılan dizinler bulunur. /var : Log dosyaları ve geçici dosyalar bulunur (e-posta, e-posta kuyruğu gibi) /tmp : Sistem tarafından geçici dosyaların yazıldığı bölüm. Reboot sonrası silinir. /bin : Kullanıcılar tarafından çalıştırılabilir dosyaları içerir. /sbin : Sistem yöneticisi tarafından çalıştırılabilen programlar. bulunur. /lib : Sistem kütüphanelerini içerir. /mnt : Geçici olarak sisteme bağlanacak bölümlerin ve sisteme bağlanma noktalarının bulunduğu bölüm. /dev : Sistem de bulunan ya da bulunabilecek donanımlara ulaşmak için aygıt dosyalarının bulunduğu bölüm. /boot : Sistemin yüklenmesi için (Grup) gerekli dosyaların bulunduğu bölüm

3 Root altında temel olarak bulunan dosyalar / var usr /usr/bin (kullanıcı için) sbin /sbin(sistem yöneticisi) bin /usr/lib Dosya ve dizinleri listelemek: Dosya isimleri nasıl yazılıyor ise sisteme o şekil de kayıt olur. (Büyük ve küçük harf önemli) Her bir dosya 256 karakter olabilir. - ls -l : Dosya ve dizinleri detaylı olarak verir.

4 ls -la : Gizli dosyaları gösterir. Bir dosyanın gizli olduğunu başında bulunan nokta (.) anlayabiliriz - pwd : Bulunulan dizini belirtir.

5 - df : Disk bölümlerini verir - df -h : Disk bölümlerini detaylı olarak verir. - touch : Dosya oluştuma rm -r : Dosya silme - stat : Dosya detayını verir - Kullanıcıların dosya ve dizin yetkileri: ls -l komutu ile root ya da diğer dizinler altında ki dosya yetkilerini görüntüleyebiliriz.

6 -r (read), w (write) ve x (execute) -Owner (sahip), Group (grubu) ve All (diğer tüm kullanıcılar) Tablo açıklaması: Root Root - r w - r - - r Group User 0 Jan 12 17: Dosya Tipi Owner Group All Alt dizin Owner - Group Size Oluşturma- Değiştirme Tarihi - Dosya tipleri - : regular file (sıradan dosya) b : block device (hdd, cd-rom, floopy) d : directory (dizin) l : link (kısa yol) c : special files (özel dosya) s : socket (2 process arası iletişimi sağlar) p : named pipe - Inode df -i Dosyaya ait tüm bilgiler bulunur. Sistemde bulunan tüm dosyalara verilir. Dosya boyutu 2 ile 8 Kb arasındadır. Disk boyutuna göre tanımlanır. Inode sayısı biter ise sistem yeni dosya kayıdı yapmaz. 1- Owner-Group 2- Dosya tipi (dizin, sıradan dosya) 3- İzinler 4- Oluşturulma tarihi, okuma tarihi, değiştirilme tarihi (c time)

7 5- Dosyaya verilmiş link sayısı 6- Dosya boyutu 7- Diskteki lokasyonu Access Time (atime) : Erişim tarihi Modify Time (mtime) : Inode değerlerinde olan değişiklikleri verir Change Time (ctime) : Dosya içi değişiklikleri verir - Hdd partitons: Sata disk: sda Ide disk : hda 1. Disk 2. Disk sda1 -> /boot sdb1 sda2 -> /root sdb2 -proc : memeory ve cpu bilgilerinin bulunduğu bölüm -fstab : Mount işlemlerinin kayıt edildiği bölüm. Sistem açılışında diskleri bulur. Ek disk eklendikten sonra bu dosyaya kayıt edilir. Kayıt yapılmaz ise sistem reboot olduktan sonra disk çalışmaz. -fdisk : Partitons belirler. - Shells (Komut ara birimi): cat shells komutu ile mevcut shelleri görüntüleyebiliyoruz. /etc dizini altında bulunur. - (centos default) -sh (fbsd default) -ksh -sh - Process (Süreçler) - Automatic : Herhangi bir terminale bağlı olmayan süreçlerdir. (getty)

8 - Daemonds : Sunucu süreçleridir. Sürekli çalışmak durumnda olan süreçlerdir. rc3.d altında takip edilebilir. http (d), ftp (d), smtp (d) - Interactive : Kullanıcının çalıştırabildiği ve sonlandırabildiği süreçlerdir. - jobs : Çalıştırılan süreçleri veriyor. - & : Arka planda çalıştırmak için eklenir (sleep 1000 & ) - jobs : Çalışan süreçleri verir. - kill % number : Süreci sonlandırır - fg : Çalışan üsreçleri ön plana almak için kullanılır. - ctrl+c : Süreci kapatır - fg %number : Süreçlere geçiş sağlanıyor. - ctrl+z : Pause - bg %number : Running -PID (process ID) - Processes Attiributes - ps : O anda çalışan süreçleri verir - a : Sadece bizim kullandığımız süreçleri verir. - af : Sunucuda Çalışan tüm süreçleri verir. - ps auxw : Süreçlerin tamamını verir. ps auxw more komutu ile sayfa sayfa görüntüleyebiliriz)

9 - grep : Herhangi bir dosya da kelime aramaya yarar. Ayrıca ps auxw grep username komutu kullanılan programları verir. - time : Programın ne kadar çalıştığını verir. - kill : Programları sonlanlandırır. kill (-9) PID Top : Çalışma süreçlerini detaylı olarak verir. - Load average : 3 seviye olarak belirlenmiştir. 5, 10 ve 15 Bu seviyelerin yükselmesi durumunda sunucu da bir problem olduğu anlaşılır - Tasks : Çalışan süreçler - Zombie : Çalışır gözüken ama durmuş olan süreçler - Cpu - %id : Sistemin kullanılmayan bölümü (önemli) - %wa : İşlemin bekleme oranı. Geciken disk işlemini verir. (önemli) - %us : Kullanıcı işlemi - %sy : Sistem işlemi - %nc (ni): Öncelikli işlemler (nice time) 0 ile -20 arası önem derecesi verir - Mem : Hdd ve ram kapasitelerini gösterir - Swap : Sistem üzerinde bulunan ram kapasitesinin yetmediği zamanlar da hdd üzerinde ayılm sanal bellektir. Cat /proc/swaps komutu ile ayrılan bölümü görüntüleyebiliriz

10 - Res : Sürecin memory de kullandığı kapasiteyi gösterir - Shr : Paylaşımlı memory - S : Sürecin durumunu verir - R : Run - S : Sleep - T : Stop - Kullanıcı ve Grup Yönetimi - User - add : Kullanıcı ekleme - D : Detay verir - dell : Kullanıcı silme. user dell -r user name şeklinde silersek tüm bilgiler silini. Dosyaların kalmasını istiyorsak -r kullanmıyoruz. - mode : Kullanıcı yetkisi (grubu) usermode -g grup adı user kodu ile gerçekleştirilir. - passwd : Şifre oluşturma (/etc /shadow dosyasına yazılır) - Kullanıcı yetkilerinin belirlendiği bölüm - Change mode : chmod - owner : chown - group : chgrp /chown user:user dosya adı Owner Group Others Yetkisi Çalıştırma - - X Yazma - W -

11 3 3 3 Yazma - Çalıştırma - W X Okuma R Okuma - Çalıştırma R - X Okuma - Yazma R W Okuma - Yazma - Çalıştırma R W X OSI Modeli - Application Layer (Http, DNS, Smtp, Pop, Ftp) - Presentation Layer (Data paylaþýmýnda ki formatý belirler) - Session Layer (Güvenlik iþlemleri) - Transport Layer (Tcp, Udp) - Network Layer (Ip v4, Ip v6) - Data Link Layer (switch) - Pyhsical Layer (ethernet, wi-fi) DNS Domain Name System [DNS] (Alan Adı Sistemi) dağıtık yapıda bir veritabanıdır. Bu sistem makina isimlerini IPv4 (ya da ipv6) adreslere ya da IPv4 adresleri makina isimlerine çevirmeye yarar. Ayrıca bir alan için gerekli eposta sunucusunun adreslerini ya da alanadı sunucularının hangi IP adreslerinde bulunduğunu tutar. -> http -> PC (Ip,Gw,dns) -> DNS (esas Ip ile) -> Root DNS(com,gov,net vs.) Site uzantısına göre cevap verir ya da diğer domain serverlara yönlendirir (tr, fr, de vs.) -> Domain serverlar hosting işleminin yapıldığı kayda göre (ns1, ns2 ) yönlendirir. Nic.tr gibi diğer ülkelerin de belirli dns serverları bulunur. dig domainname +trace komutu ile sorgulatarak hosting serverı, Ip ve1 ns kayıtlarını görüntüleyebiliriz.

12 - UDP Client Src Ip - Src Port -> DST Ip - DST Root -> Data Server +A2 Server Src Ip - Src Port -> DST Ip - DST Root -> Data Client A Ip no. - Debian - apt-get install (paket adı).deb (ubuntu, kubuntu, mint) - dpkg -i paketadı.deb - Redhat, Fedora, Centos - rpm -i paket adı.rpm

13 - yum -i paket adı.rpm -r -u - DHCP Bir ağ üzerinde bulunan bilgisayarların birbirleri ile haberleşmelerini ve ayrıca internet bağlantısını kullanabilmeleri için TCP/IP ayarlarını her bir bilgisayar için otomatik olarak yapılandırır. Bu işlem az sayıda ki bilgisayar ortamın da el ile yapılabilir fakat ağ üzerinde ki bilgisayar sayısı 20, 30 ya da 40 tan fazla olması durumun da hem iş gücü hem de hata yapma olasılığını yükseltebilir. Bu sebepten dolayı DHCP server kullanımı oldukça yararlı ve pratiktir. Local networkte bağlı olan bilgisayar otomatik Ip ayarlarına sahip ise Mac Id ile Udp paket hazırlayıp DHCP server arar (broadcast mesajıyla) DHCP server dağıttığı Ip leri kayıtlı tutar ve yeni bir pc bağlandığında sırada olan boş Ip yi ona atar. Linux, Windows, MacOS işletim sistemlerinin tamamı DHCP protokolü ile IP yapılandırmayı destekler.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur.

Linux işletim sistemlerinde dosya hiyerarşisinde en üstte bulunan dizindir. Diğer bütün dizinler kök dizinin altında bulunur. Dosya Sistemi ve Çalışma Mantığı Dosya Sistemi Disk üzerindeki dosyaların düzenlenmesini ve bir işletim sisteminde dosyaların izlerinin bulunmasını sağlayan yapıya Dosya Sistemi (File System) denir. Linux

Detaylı

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler

Temel Linux Eğitimi 1., 2. ve 3. Bölümler Süha TUNA Bilişim Enstitüsü UHeM Yaz Çalıştayı - 11.06.2012 İçerik 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı 2. Temel Linux Komutları 3. Sunucuya Uzaktan Bağlanma 1. Linux, Kavramlar ve Dizin Yapısı Linux Linux,

Detaylı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı

Linux Dosya ve Dizin Yapısı Linux Dosya ve Dizin Yapısı Dosya ve Dizin Sistemi Linux te kök dizin (/) sembolü ile ifade edilir. Windowsta kök dizin C: ise Linux ta / sembolüdür. 1 Kök dizini (/) İşletim Sisteminin çalışabilmesi için

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak

Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Komut Penceresi ile Çalışmaya Başlamak Gökhan SELAMET Terminal Penceresi / CLI Nasıl Açılır Standart Olarak Bilgisayar Adı Bulunduğu Dizin Kullanıcı Yetki Klasör Sistemi Terminalde çalışırken üç önemli

Detaylı

Linux altında komut satırında...

Linux altında komut satırında... -Kabuk (Shell) Unix ve benzeri işletim sistemlerinde kullanıcının komut yazmasını sağlayan, bu komutları yorumlayarak gerekli işlemleri yapan programlara kabuk (shell) adı verilir. Linux da bir kullanıcı

Detaylı

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri

AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1. Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMLERİ - BÖLÜM 1 Temel komutlar,dosya ve Dizin İşlemleri, Kullanıcı ve Grup İşlemleri https://www.youtube.com/channel/uc3bcgwoodnxga3i7oqjipta www.ayazagan.com İçindekiler LİNUX

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi.

Kazanımlar. Linux nedir? Linux dizin yapısı. Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları. Bash programlama. Dosya işlemleri. Süreç yönetimi. Linux 101 Kazanımlar Linux nedir? Linux dizin yapısı Linux kabuğu nedir? Temel kabuk komutları Bash programlama Dosya işlemleri Süreç yönetimi Sıkıştırma Sistem hakkında bilgi edinme Kullanıcı yönetimi

Detaylı

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler

Temel Linux Eğitimi. İçindekiler Temel Linux Eğitimi İçindekiler 1. Linux Topluluğu ve Açık Kaynak Sistemlerde Kariyer İmkanları...3 1.1 Linux tarihsel gelişim ve popüler İşletim Sistemleri...3...3...3...3 1.2 Ana Açık Kaynak Uygulamalar...3...3...3...3

Detaylı

LİNUX. Dosyalar ve dizinler

LİNUX. Dosyalar ve dizinler LİNUX Dosyalar ve dizinler Dosya sistemi Linux işletim sisteminde de dosya ve dizinler diğer Unix türevi işletim sistemlerinde olduğu gibi hiyerarşik yapıya sahiptir. En üst düzeyde olan kök dizini olarak

Detaylı

Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı

Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Temel Linux Bilgileri Türk Standardları Enstitüsü Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Tarih 1 Temel Linux Kullanımı Temel Komut Serisi-1 Linux Dosya Sistemi Linux Komut Serisi-2 Network Ayarları

Detaylı

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP

TCP/IP. TCP (Transmission Control Protocol) Paketlerin iletimi. IP (Internet Protocol) Paketlerin yönlendirmesi TCP / IP TCP/IP Protokolü TCP/IP TCP/IP nin tarihi ARPANET ile başlayan Internetin tarihidir. Adreslerin dağıtımı NIC (Network Information Center) tarafından yapılır. Türkiye de ise bunu ODTÜ-TUBİTAK yapmaktadır.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Bu derste Li u e ko ut satırı ara üzü hakkı da ilgi

Detaylı

Linux un Tarihsel gelişimi

Linux un Tarihsel gelişimi Linux un Tarihsel gelişimi Unix, 1969 yılında, Ken Thompson ve Dennis Ritchie tarafından Bell Laboratuvarları'nda geliştirilmiş, çok kullanıcılı, çok görevli yapıyı destekleyen bir bilgisayar işletim sistemidir.

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK.

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com Giriş Kernel Derleme Ramdisk oluşturma /dev/shm Aygıtı Kabuk Programlama Dosya Türlerinin Sisteme Yüklenmesi Linux Dosya Yapısı Giriş Kernel Derleme

Detaylı

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.)

man komut man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda gösterir. man ls (ls komutu hakkında bilgi verir.) man pwd (pwd komutu hakkında bilgi verir.) Komut çalıştırıldığında uzun

Detaylı

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems)

İŞLETİM SİSTEMLERİ. (Operating Systems) İŞLETİM SİSTEMLERİ (Operating Systems) İşletim Sistemi Tanımı, Görevleri, Bilinen İşletim Sistemleri Çok Kullanıcılı Sistemler, Bellek Yönetim Birimi Linux ve Windows Ailesi, Bilinen İşletim Sistemleri

Detaylı

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi?

Dosya/Dizin İzinleri. Okuma (r) Yazma (w) Çalıştırma (x) Dosya içeriğini görebilir mi? (Klasörler için) dosya listesini alabilir mi? Dosya/Dizin İzinleri Linux te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere ait 3 tür izin vardır: - Dosya

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 Yönetici olarak AntiKor a girmek için SshClient veya Putty programı kullanılır. IP olarak kurum içinden

Detaylı

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/

16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30. Temel Linux Eğitimi. Süha TUNA. http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ 16-18 Nisan 2012 Pazartesi-Çarsamba 9:30-12:30 Temel Linux Eğitimi Süha TUNA http://www.be.itu.edu.tr/egitimler/ Bölüm 1 Linux İşletim Sistemi Linux Linux, UNIX benzeri, açık kaynak kodlu bir işletim sistemidir.

Detaylı

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması

Sistem Programlama. (*)Dersimizin amaçları Kullanılan programlama dili: C. Giriş/Cıkış( I/O) Sürücülerinin programlaması Sistem Programlama Sistem programlama bilgisayar mühendisliğinin bir alanı olup karmaşık sistemlerin ve bu sistemlerin parçalarının ile ilgilenir. İşletim Sistemlerinin Programlaması Giriş/Cıkış( I/O)

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 1. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 1 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ İŞLETİM SİSTEMİ OS(Operating System) İşletim sistemi temel olarak, belli girdileri alıp derleyen ve sonuçları üreten program

Detaylı

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme

Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme S a y f a 1 antikor Kurumsal Güvenlik ve Web Filtreleme SshClient, Putty v.s. S a y f a 2 S a y f a 3 S a y f a 4 S a y f a 5 S a y f a 6 S a y f a 7 şeklini alır. Bu durumda kullanıcı yasaklı konumdadır.

Detaylı

Temel Linux Komutları

Temel Linux Komutları Yrd.Doç.Dr. Murat Olcay ÖZCAN Temel Linux Komutları Linux Komut Yapısı Örnek: > ls l /home/coldfish > cd /home/coldfish Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım

Detaylı

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği

ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU. Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği ÖNDER BİLGİSAYAR KURSU Sistem ve Ağ Uzmanlığı Eğitimi İçeriği BÖLÜM 1 KİŞİSEL BİLGİSAYAR DONANIMI 1.1. Kişisel Bilgisayarlar ve Uygulamalar Bilgisayarların Kullanım Şekli ve Yeri Bilgisayar Tipleri (Sunucular,

Detaylı

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos

Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları Linux ta komutlar hakkında yardım almak için aşağıdaki komutlar kullanılır : - man - info - whatis - apropos Yardım Komutları man komut Parametre olarak aldığı komut hakkında bilgiyi ekranda

Detaylı

Linux/Unix Sistem Yönetimi Prosedürleri - 1

Linux/Unix Sistem Yönetimi Prosedürleri - 1 Linux/Unix Sistem Yönetimi Prosedürleri - 1 Emre Eryılmaz emre.eryilmaz@linux.org.tr Linux Kullanıcıları Derneği 7 Şubat 2014 Linux =! Unix Linux, Unix değildir. Linux sadece bir Unix klonudur.linux kernelinde

Detaylı

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme

Clonezilla Server ile Ağ Üzerinden Çoklu İmaj Yükleme Clonezilla Server ile aynı ağ üzerinde bulunan birden fazla istemciye aynı anda imaj yükleyebilirsiniz. Bunun için gerekli tüm bileşenleri içerisinde barındıran DRBL (Diskless Remote Boot in Linux) sunucusunu

Detaylı

Açık Kaynak Kodlu Yazılım

Açık Kaynak Kodlu Yazılım Temel Kavramlar İşletim Sistemi Bilgisayar kullanıcısı ile bilgisayarı oluşturan donanım arasındaki iletişimi sağlayan, aynı zamanda diğer uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır.

Detaylı

CHAPTER 9. DHCP Server

CHAPTER 9. DHCP Server 1 CHAPTER 9 DHCP Server 2 9.1 DHCP nedir? Bildiğiniz gibi bir ağda bulunan bilgisayarın birbirleri ile iletişim işinde bulunabilmeleri ve yine bu ağdaki internet bağlantısından faydalanabilmeleri için

Detaylı

Yerel Disk Üzerinde CentOS 7.0 Kurulumu 17 Red Hat Enterprise Linux 6 Kurulumu 32. Sisteme Giriş ve Çıkış 49 İÇİNDEKİLER 1 LINUX HAKKINDA 1

Yerel Disk Üzerinde CentOS 7.0 Kurulumu 17 Red Hat Enterprise Linux 6 Kurulumu 32. Sisteme Giriş ve Çıkış 49 İÇİNDEKİLER 1 LINUX HAKKINDA 1 İÇİNDEKİLER VII İÇİNDEKİLER 1 LINUX HAKKINDA 1 Linux Tarihçesi 1 Unix 2 GNU 3 BSD 3 Linux Dağıtımları 3 Debian 4 Red Hat Enterprise Linux 4 Fedora 5 Ubuntu 5 Slackware 6 Mandriva Linux 7 OpenSUSE 8 Destek

Detaylı

Kullanım şekli: cal <ay> <yıl> Bu komut ile takvim görüntülenebilir.

Kullanım şekli: cal <ay> <yıl> Bu komut ile takvim görüntülenebilir. 2 Sistem Komutları Kullanım şekli: cal Bu komut ile takvim görüntülenebilir. Ay ve yıl bilgisi belirtilmediğinde, sadece içinde bulunulan ayın takvimi görüntülenecektir. Sadece yıl bilgisi verilirse,

Detaylı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (JFM 102) Ders 7. LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ. LINUX Yapısı Ders 7 LINUX OS (Sistem Yapısı) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 LINUX Yapısı LINUX işletim sisteminin diğer işletim sistemleri gibi kendine özgü bir yapısı vardır. LINUX yapısı ve bileşenleri aşağıdaki

Detaylı

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu

MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu MCR02-AE Ethernet Temassız Kart Okuyucu Teknik Özellikleri Ethernet 10BaseT Dahili TCP/IP Stack TCP/IP Client-Server Bağlantı Özelliği Dahili DNS İstemcisi DHCP veya Statik IP ile çalışabilme UDP, TCP,ARP,ICMP(ping)

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Nisan 2016 Versiyon Sürüm 2.1.3 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 10 4. Windows

Detaylı

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi

Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi 1 Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi Kurulum Kılavuzu Ağustos 2017 Versiyon Sürüm 2.2.5 2 İçindekiler Bilgi ve Olay Yönetim Sistemi... 1 1. Sistem Gereksinimleri... 3 2. Kurulum... 3 3. Lisanslama... 7 4. Windows

Detaylı

Pardus ta Komutlarla Çalışmak

Pardus ta Komutlarla Çalışmak KONSOL KOMUTLARI Pardus ta Komutlarla Çalışmak Pardus üzerinde şu ana kadar tüm işlemlerimizi grafik ara yüz ile fare ve klavyeyi kullanarak gerçekleştirdik. Şimdiye kadar yaptığımız tüm işlemler ve daha

Detaylı

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu

Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ubuntu Terminal Server Ve Uzak Masaüstü Sunucusu Ünal YILMAZ unalyilmaz@hotmail.com Hakkımda 1976 da İstanbul da doğdum. Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi Elektrik, Anadolu Üni. Önlisans Halkla ilişkiler,

Detaylı

Linux e Giriş ve Dağıtımlar

Linux e Giriş ve Dağıtımlar Linux e Giriş ve Dağıtımlar Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay ÖZCAN Linux Nedir? Linux, UNIX benzeri, serbestçe dağıtılabilen, çok kullanıcılı, çok görevli ve güçlü bir işletim sistemidir. Linux un kalbi olan

Detaylı

sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr

sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr FreeBSD ile Terminal sunucu uygulaması Devrim Sipahi devrim.sipahi@deu.edu.tr Amaç Eski bilgisayarları değerlendirmek Disksiz bilgisayarları değerlendirmek Maliyet avantajı Yönetim ve bakım kolaylığı Kullanım

Detaylı

Komutlar (Devam) ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli. ls -a >> deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme

Komutlar (Devam) ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli. ls -a >> deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme Komutlar (Devam) Komut satırında >, >> simgeleri özel anlam taşır. ls -a > deneme (ls -a komutunun çıktısı deneme isimli dosyaya yönlendirilir. Eğer dosya yoksa yaratılır, varsa da üzerine yazılır.) ls

Detaylı

Linux Dosya Sistemi Yapısı. Dosya Sistemleri:

Linux Dosya Sistemi Yapısı. Dosya Sistemleri: Linux Dosya Sistemi Yapısı Dosya Sistemleri: Dosya sistemi(file system), disk üzerindeki dosyaların organize edilmesi, saklanma biçimidir. İşletim sistemi, sabit diski belli bir düzene göre kullanır ve

Detaylı

Internetin Yapı Taşları

Internetin Yapı Taşları Internetin Yapı Taşları Ali Erdinç Köroğlu III. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği 13 Mayıs 200 Milli Kütüphane - Ankara Internetin Yapı Taşları OSI Katmanı TCP Katmanı IP Katmanı IP Adresleme IP Sınıfları

Detaylı

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com

Linux Dosya Yapısı. Eren BAŞTÜRK. basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Linux Dosya Yapısı Eren BAŞTÜRK basturkeren@gmail.com www.erenbasturk.com Giriş Linux Dosya Yapısı Linux Dosya Sistemleri Ubuntu İşletim Sistemi Komut Satırında Linux Linux Dosya Yapısı Giriş Linux Dosya

Detaylı

NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr

NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr NFS (Network File System) & NIS (Network Information System) H. Coşkun Gündüz cgunduz@cs.bilgi.edu.tr NFS içerik: NFS nedir? Tarihçe NFS sunucu yapılandırma NFS istemci yapılandırma Genel problemler ve

Detaylı

1 STUNNEL NEDİR? 2 STUNNEL KURULUMU

1 STUNNEL NEDİR? 2 STUNNEL KURULUMU /*******************************************************\ * Gökhan ALKAN * gokhan [at] enderunix [dot] org * EnderUNIX Yazılım Gelistirme Takımı * http://www.enderunix.org * * Sürüm : 1.0 * Tarih : 06.08.2006

Detaylı

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi

Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Apache üzerinden Red Hat 5 yüklenmesi Erdal YAZICIOGLU Sistem ve Ağ Mühendisi 21.07.2008 MAKALEDE KULLANILAN KISALTMALAR: RHEL = Red Hat Enterprise Linux GUI = Grafical User Interface (Grafiksel Arayüz)

Detaylı

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI

SUNUCU MİMARİLERİ GİRİŞ LİNUX SİSTEMLERE. Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI SUNUCU MİMARİLERİ LİNUX SİSTEMLERE GİRİŞ Öğr.Gör. Mehmet Can HANAYLI 21.03.2017 1 İşletim Sistemi ve Linux Mimarileri Genel Kamu Lisansı Hangi Linux? Linux Paket Yöneticileri Linux Disk Bölümleri a) MBR,

Detaylı

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ

BİLGİ İŞLEM DERS 3. Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ BİLGİ İŞLEM MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ DERS 3 Yrd Doç Dr. Ferhat ÖZOK MSGSU FİZİK BÖLÜMÜ TEMEL LINUX KOMUTLARI Bütün işletim sistemlerinde grafik arayüz yardımı herhangi bir komut yazmadan işlemler gerçekleştirilebilir

Detaylı

Açık Kod VPN Çözümleri: OpenVPN. Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@enderunix.org

Açık Kod VPN Çözümleri: OpenVPN. Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@enderunix.org Açık Kod VPN Çözümleri: OpenVPN Huzeyfe ÖNAL huzeyfe@enderunix.org EnderUNIX Yazılım m Geliştirme Ekibi Sunum Planı VPN Tanımı VPN Çeşitleri VPN terimleri VPN Teknolojileri AçıkKod VPN Projeleri OpenSSH

Detaylı

Acarix CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı

Acarix CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı CD-DVD/Ağ üzerinden çalışan GNU/Linux Dağıtımı H. Coşkun Gündüz Can Burak Çilingir Bilgisayar Bilimleri Bölümü İstanbul Bilgi Üniversitesi Linux ve Özgür Yazılım Şenliği, 2006 H. Coşkun Gündüz, Can Burak

Detaylı

D) Veri Yolu. B) Overload. C) Overrun A I-II-III-IV B I-III-II-IV C IV-II-III-I D VI-III-I-II

D) Veri Yolu. B) Overload. C) Overrun A I-II-III-IV B I-III-II-IV C IV-II-III-I D VI-III-I-II 1. Aşağıdakilerden hangisi giriş birimidir? A) Tarayıcı B) Yazıcı C) Hoparlör D) Monitör 5. BIOS un açılımı aşağıdakilerden A) Biologic Invert Optic System B) Biomedical Input Output System C) Basic Input

Detaylı

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman

WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12. WiFi RS232 Converter. Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 1 / 12 WiFi RS232 Converter Teknik Döküman WiFi RS232 Converter Sayfa 2 / 12 1. ÖZELLĐKLER 60.20mm x 40.0mm devre boyutları (5-15)VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini

Detaylı

Temel Bilgi Teknolojileri I

Temel Bilgi Teknolojileri I Temel Bilgi Teknolojileri I Bilgisayar Ağları İşletim Sistemleri İnternet, Web ve Güvenlik Yrd. Doç. Dr. Şeyhmus AYDOĞDU Bilgisayar Ağları Bilgisayar Ağının Bileşenleri İletim ortamı İletim yöntemi Arayüz

Detaylı

E-Prints: Açık Erişimli Arşiv Oluşturma Yazılımı; Kurulumu-Kullanımı-Özellikleri

E-Prints: Açık Erişimli Arşiv Oluşturma Yazılımı; Kurulumu-Kullanımı-Özellikleri E-Prints: Açık Erişimli Arşiv Oluşturma Yazılımı; Kurulumu-Kullanımı-Özellikleri İsmail İŞLEYEN Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi isleyen@comu.edu.tr http://members.comu.edu.tr/isleyen www.themegallery.com

Detaylı

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu

Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Oracle Enterprise Linux 5 Kurulumu Bu makalede sizlere Oracle Enterprise Linux 5 kurulumunu adım adım numaralandırarak anlatacağım. Yapılan araştırmalar veritabanının üzerinde koşacağı işletim sistemi

Detaylı

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI

3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3. DOSYA SİSTEMİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI 3.1. Dosya Sistemi Dosya sistemi disk üzerindeki dosyaların organize edilmesidir. Bir işletim sisteminin bir disk veya bölümleri üzerindeki dosyalarının izlerini bulmak

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER

Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Yrd. Doç. Dr. A. Burak İNNER Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yapay Zeka ve Benzetim Sistemleri Ar-Ge Lab. http://yapbenzet.kocaeli.edu.tr Unix başlangıçta birden fazla kullanıcıyla çalışmak

Detaylı

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM

BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM BİLGİSAYAR AĞLARI VE İLETİŞİM 1. Giriş 2. OSI Başvuru Modeli ve Katmanları 1. Fiziksel Donanım Katmanı (1.Katman) 2. Veri Bağlantı Katmanı (2.Katman) 1.Mantıksal Bağ Kontrolü Ağ Katmanı 2.Ortama Erişim

Detaylı

*nix' lerde Etkin ve Pratik Arama Yöntemleri

*nix' lerde Etkin ve Pratik Arama Yöntemleri *nix' lerde Etkin ve Pratik Arama Yöntemleri /****************************************************************************** * Bâkır EMRE * * emre [at] enderunix [dot] org * * EnderUNIX Yazılım Geliştirme

Detaylı

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-100. Ethernet RS232/422/485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100 Ethernet RS232/422/485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-100, cihazlarınıza veya bilgisayara RS232/422/485 hattından bağlayarak kullanabileceğiniz tak-kullan şeklinde tasarlanmış

Detaylı

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list

Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1. http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Aktif Dizin Logon/Logoff Script Ayarları Versiyon 0.0.1 http://support.labrisnetworks.com/index.php?/knowledgebase/list Genel Bakış Labris ürünlerinin Aktif Dizin ile entegrasyonu yapılarak Güvenlik Duvarı,

Detaylı

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma

Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma Windows Server 2012 DHCP Kurulum ve Yapılandırma DHCP, TCP/IP ağındaki makinelere IP adresi, DNS, Wins vb. ayarların otomatik olarak yapılması için kullanılır. Bu özellik ADSL modemlerin içerisinde de

Detaylı

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

İşletim Sistemleri. Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü İşletim Sistemleri Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bu dersin sunumları, Abraham Silberschatz, Greg Gagne, Peter B. Galvin, Operating System Concepts 9/e, Wiley,

Detaylı

BIND ile DNS Sunucu Kurulumu

BIND ile DNS Sunucu Kurulumu BIND ile DNS Sunucu Kurulumu BIND Nedir? BIND bir dns sunucusu yani unix ve linux sistemler üzerinde dns servis hizmetini veren başarılı bir daemondur. Kısacası en popüler DNS sunucu yazılımı BIND dir.

Detaylı

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında...

Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Bilgisayar Ağları Bilgisayar Sistemleri ilk ortaya çıktığında... Merkezi yapıya sahip ENIAC (1945) ~167 m² 30 ton IBM 650 (1960) K.G.M Dk.da ~ 74000 işlem 12 yıl kullanılmıştır http://the eniac.com www.kgm.gov.tr

Detaylı

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman

WiFi Relay Sayfa 1 / 11. WiFi Relay. Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 1 / 11 WiFi Relay Teknik Döküman WiFi Relay Sayfa 2 / 11 1. ÖZELLĐKLER 100.0mm x 80.0mm devre boyutları 12/24 VDC giriş gerilimi Giriş ve çalışma gerilimini gösteren LED ler 4 adet, 12/24V,

Detaylı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı VLAN Nedir? Virtual Local Area Network (VLAN), network kullanıcılarının ve kaynaklarının bir switch üzerindeki portlara bağlanarak yapılan mantıksal bir gruplamadır. VLAN,

Detaylı

BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ

BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ BTP 205 İŞLETİM SİSTEMLERİ DOSYA SİSTEMİ Dr. Önder EYECİOĞLU 2012 DOSYA SİSTEMİ 1. Dosya Kavramı: 1. Dosya Özellikleri 2. Dosya Türleri 3. Dosya Operasyonları 4. Dosya Yapısı 5. Dahili Dosya Yapısı 2.

Detaylı

DNS Servis Yönetimi. Ender Güler HPC Sistem Sorumlusu Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi UHeM

DNS Servis Yönetimi. Ender Güler HPC Sistem Sorumlusu Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi UHeM DNS Servis Yönetimi Ender Güler HPC Sistem Sorumlusu Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi UHeM Konu Başlıkları DNS Nedir? Kavramlar DNS türleri Kurulum Ayarlarmalar Standart kurulum CHROOT'un etkinleştirilmesi

Detaylı

Türkiye Linux Kullanıcı Grubu NFS & NIS. Kerem ERZURUMLU. kerem@linux.org.tr. 1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği. www.linux.org.tr

Türkiye Linux Kullanıcı Grubu NFS & NIS. Kerem ERZURUMLU. kerem@linux.org.tr. 1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği. www.linux.org.tr Kullanıcı NFS & NIS Kerem ERZURUMLU kerem@linux.org.tr Kapsam NFS (Network File System), NFS Nedir? NFS in Faydaları, NFS Tarihçesi, Sürüm 2 Sürüm 3 Farkları, Autofs Hakkında, NFS in Yönetimi, Sistem yöneticisinin

Detaylı

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org

ProFTPD FTP Sunucusu. Devrim GÜNDÜZ. TR.NET Sistem Destek Uzmanı. devrim@gunduz.org Devrim GÜNDÜZ TR.NET Sistem Destek Uzmanı devrim@gunduz.org http://seminer.linux.org.tr http://belgeler.linux.org.tr http://lkd.belgeler.org http://www.linux.org.tr/belgeler.php http://www.gunduz.org/belgeler.php

Detaylı

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN

Ağ Temelleri Semineri. erbil KARAMAN Ağ Temelleri Semineri erbil KARAMAN Gündem 1. 1. İnternet 2. 2. TCP // IP IP 3. 3. Ağ Analizi 4. 4. Ağ Güvenliği internet Yeni Varoluş Habitatı Bilgi Hız Özgürlük Dönüşüm iletişim Alış Veriş İnternet bağlantısı

Detaylı

Temel LINUX Komutları

Temel LINUX Komutları Ders 8 LINUX OS (Temel Komutlar) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Konsole kullanımı için birçok komut bulunmaktadır. Bunlardan bir kısmı betik (script) yazımında kullanılır. Burada gereksinim duyulan en

Detaylı

Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları

Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları Saldırı Tespit ve Engelleme Sistemleri Eğitimi Ön Hazırlık Soruları 1. MAC adresleri kaç byte dır? 2. Aşağıdaki MAC adresi hangi firmaya aittir. 00:03:6C:1c:2c:3d 3. TCP SYN paketi kaç byte dır? 4. 100

Detaylı

Sun Solaris Jumpstart Sistemi

Sun Solaris Jumpstart Sistemi Sun Solaris Jumpstart Sistemi Ömer Faruk Şen EnderUNIX Yazılım Geliştirme Takımı Üyesi ofsen at enderunix nokta org 4 Aralık 2007 Bu makalenin son halini http://www.enderunix.org/docs/solaris-jumpstart.pdf

Detaylı

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ Ders 12 Linux OS (Uzaktan Erişim) BİLGİ & İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 Genel Bakış LINUX üzerinden uzaktan erişim Uzaktan erişim, fiziksel bir bağlantı olmaksızın iki bilgisayarın ağ üzerinden birbirine bağlanması

Detaylı

Bilgisayarım My Computer

Bilgisayarım My Computer My Computer Elbistan Meslek Yüksek Okulu 2012 2013 Bahar Yarıyılı 12-13 Mar. 2012 Öğr. Gör. Murat KEÇECİOĞLU Bilgisayarım (my computer) simgesine sağ tıklar ve özellikler (properties) seçeneğini seçeriz.

Detaylı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı

FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı FreeBSD Üzerinde VLAN Kullanımı VLAN Nedir? Virtual Local Area Network (VLAN), network kullanıcılarının ve kaynaklarının bir switch üzerindeki portlara bağlanarak yapılan mantıksal bir gruplamadır. VLAN,

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI

İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet

Detaylı

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu Active Directory(A.D): Merkezi yönetim yapmamızı sağlayan servisin adı. Windows 2000 Server ile gelen özelliklerin basında "Active Directory" gelir. Active

Detaylı

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER

KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB İÇİNDEKİLER KULLANICI KILAVUZU: UEA FİX KULLANICILARININ SSLVPN ERİŞİMİ İMKB Tarih: 29/01/2013 Versiyon Tarih Açıklama 1.0 29-01-13 İlk yazımı İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 1-2 2. SSLVPN BAĞLANTI ADIMLARI... 2-2 2.1 Linux

Detaylı

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim

Önce domain sunucuyu görebiliyor muyuz, kontrol edelim Domain'e katılma işine girişmeden önce ağ bağlantılarınızın düzgün çalıştığından emin olmalısınız. DHCP server'dan alınan veya elle girilmiş bir IP adresiyle çalışıyor olmalısınız. Not Windows XP Home

Detaylı

CHAPTER 6 FTP SERVER

CHAPTER 6 FTP SERVER CHAPTER 6 FTP SERVER 6.1 FTP nedir? File Transfer Prtcl (FTP) günümüzde internet üzerinde kullanılan en eski ve en bilinen prtkllerden biridir. FTP nin amacı kullanıcıların, işletim sistemleri arasındaki

Detaylı

Windows Hacking - II

Windows Hacking - II BGM 554 - Sızma Testleri ve Güvenlik Denetlemeleri-II Bilgi Güvenliği Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Dr. Ferhat Özgür Çatak ozgur.catak@tubitak.gov.tr İstanbul Şehir Üniversitesi 2016/2017 - Bahar

Detaylı

Ortamınızda A.D. veya LDAP sistemi var ise aşağıdaki linkten KoruMail LDAP-AD isimli dokümanı inceleyebilirsiniz.

Ortamınızda A.D. veya LDAP sistemi var ise aşağıdaki linkten KoruMail LDAP-AD isimli dokümanı inceleyebilirsiniz. KoruMail, kullanıcı doğrulama işlemi için herhangi bir dizin sunucu (MS Active Directory, Novell edirectory, Sun Directory Server, OpenLDAP) olmadığı durumlarda kullanıcıları dizin sunucu yerine, MySQL

Detaylı

FortiGate & FortiAP WiFi Controller

FortiGate & FortiAP WiFi Controller 2011 FortiGate & FortiAP [Bu dökümanda Fortigate üzerinden FortiAP cihazlarının nasıl kontrol edildiği ve nasıl ayarlandığı anlatılmıştır.] v400-build0496-rev.01 RZK Mühendislik ve Bilgisayar Sistemleri

Detaylı

Paralel Hesaplama - Beowulf Cluster

Paralel Hesaplama - Beowulf Cluster Paralel Hesaplama - Beowulf Cluster Bahadır Demircioğlu Ekim, 2013 Ev kullanıcıları büyük hesaplama gücüne ihtiyaç duyduğunda sahip oldukları işlemci gücü ya da RAM miktarı yetersiz gelecektir. Bu sorunları

Detaylı

Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı

Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı Clonera Bütünleşik İş Sürekliliği Gereksinimler ve Kurulum Dökümanı İçindekiler 1. Yazılım Gereksinimleri 1 2. Network Gereksinimleri 1 3. Müşteri Analizi 2 4. Kurulum Adımları 2 4.1 Clonera Virtual Replication

Detaylı

BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > AĞ VE UYGULAMA GÜVENLİĞİ

BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ ÖĞR. GÖR. MUSTAFA ÇETİNKAYA DERS 2 > AĞ VE UYGULAMA GÜVENLİĞİ BİLGİSAYAR VE AĞ GÜVENLİĞİ BUG RESEARCHER. BUG-BÖCEK SİSTEM ZAYIFLIKLARI RESEARCHER-ARAŞTIRMACI SİSTEM ZAYIFLIKLARINI BULMA WEB UYGULAMALARINDA HATA ARAR SAYFA > 1 BUG RESEARCHER. İYİ NİYETLİ SİSTEM AÇIKLARININ

Detaylı

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI

MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI MIRACLE DATA WORKS KURULUM DOKÜMANI İçindekiler Server Kurulumu... 3 Microsoft.NET Framework 4.0 Kurulumu... 3 Crystal Reports 2008 Redistributable Package (C12) Kurulumu... 5 Microsoft SQL Server 2008

Detaylı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı

Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı Web Servis-Web Sitesi Bağlantısı MCKS İthalatçı web servisleri internet üzerinden güvenli şekilde erişime açılmıştır. Erişime ait ağ bağlantısı aşağıda şematik olarak gösterilmiştir. Şekil - 1: MCKS-ithalatçı

Detaylı

CENG 362 Computer Networks (2005) Midterm Exam 1 Çözümleri

CENG 362 Computer Networks (2005) Midterm Exam 1 Çözümleri CENG 362 Computer Networks (2005) Midterm Exam 1 Çözümleri 1. (20 puan) (Hepsi doğru cevaplanırsa 25 puan) Aşağıda verilen her bir ifade için D (Doğru) veya (anlış) şıklarından birini işaretleyin. Doğru

Detaylı

AĞ HĠZMETLERĠ MODÜLÜ 1. TAŞIMA KATMANI PROTOKOLLERİ

AĞ HĠZMETLERĠ MODÜLÜ 1. TAŞIMA KATMANI PROTOKOLLERİ AĞ HĠZMETLERĠ MODÜLÜ 1. TAŞIMA KATMANI PROTOKOLLERİ 1.1. İstemci - Sunucu İlişkisi Sunucu, ağa bağlı diğer konak bilgisayarlara bilgi veya hizmet sağlayan bir yazılım uygulamasını çalıştıran konak bilgisayarı

Detaylı

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü

EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ. Enformatik Bölümü EYLÜL 2012 İŞLETİM SİSTEMLERİ İÇERİK 2 2 Yazılım nedir? Yazılım türleri nelerdir? İşletim sistemi nedir? İşletim sisteminin özellikleri İşletim sistemleri Unix Linux Windows Mac OS Android Yazılım Yazılım(Software),

Detaylı

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri

EC-485. Ethernet RS485 Çevirici. İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri EC-485 Ethernet RS485 Çevirici İstanbul Yazılım ve Elektronik Teknolojileri TR+: RS485 TR+ bağlantısı için kullanılır. TR-: RS485 TR- bağlantısı için kullanılır. EC-485, cihazlarınıza veya bilgisayara

Detaylı

FreeBSD DİZİN DÜZENİ. Ömer Faruk Şen EnderUNIX Çekirdek Takımı Üyesi ofsen@enderunix.org

FreeBSD DİZİN DÜZENİ. Ömer Faruk Şen EnderUNIX Çekirdek Takımı Üyesi ofsen@enderunix.org FreeBSD DİZİN DÜZENİ Ömer Faruk Şen EnderUNIX Çekirdek Takımı Üyesi ofsen@enderunix.org / Dizini Sistemin en üst (kök) dizini. Bütün diğer dizinler bu dizine bağlıdır. FreeBSD 'de / dizini her zaman a

Detaylı

FortiGate (SSLVPN) Tunnel Mode & Web App. Mode

FortiGate (SSLVPN) Tunnel Mode & Web App. Mode 2011 FortiGate (SSLVPN) [Bu dökümanda SSLVPN ile kullanıcıların iç kaynaklara erişimi, Tunnel Mode ve Web App. Mode kullanımı ve SSLVPN kullanıcılarının FortiGate üzerinden Internete çıkışı anlatılmıştır.]

Detaylı