GENEL BİLGİLER Prof. Dr. Hidayet SARI Prof. Dr. Ülkü AKARIRMAK Dr. Hakan ERALTAN Dr. Kerem GÜN

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL BİLGİLER Prof. Dr. Hidayet SARI Prof. Dr. Ülkü AKARIRMAK Dr. Hakan ERALTAN Dr. Kerem GÜN"

Transkript

1 GENEL BİLGİLER HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Hidayet SARI CerrahpaĢa Tıp Fak. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A.B.D. Prof. Dr. Ülkü AKARIRMAK CerrahpaĢa Tıp Fak. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A.B.D. Dr. Hakan ERALTAN Azerbaycan Tıp Ünv. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A.B.D. Dr. Kerem GÜN CerrahpaĢa Tıp Fak. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon A.B.D.

2 BEL AĞRISI ĠLE ĠLGĠLĠ TEMEL NOKTALAR BEL AĞRISININ YAġAMDAKĠ YERĠ VE ÖNEMĠ Günlük yaģamımızı olumsuz yönde etkileyen fiziksel ve psikolojik performansımızı düģüren önemli sağlık sorunlarından biri olan bel ağrısı, geçmiģte olduğu gibi günümüz modern toplumunda da varlığını hissettirmektedir. Ġnsanların %80-90 ı yaģamlarının belli bir zamanında bel ağrısı çekerler. Bunların çoğunluğu iyileģmekle beraber büyük bir kısmı da tekrarlayarak kronik (müzmin) bel ağrısı Ģeklinde karģımıza çıkmaktadır. Bu hastaların büyük bir kısmı iģ, sosyal yaģam ve sportif faaliyetlerden uzak kalarak hayatlarını kısıtlı bir Ģekilde yaģamak zorunda kalırlar. Eğer ani geliģen bel ağrısının üzerinde durmazsak ve bel sağlığımıza yeterince dikkat etmezsek bel ağrısı sürekli yani kronik hale gelebilir.

3 BEL AĞRISININ EKONOMĠK YÜKÜ VE Ġġ GÜCÜ KAYBI ABD de yaģayanlarda yılları arasında bel ağrısı görülme oranı %125 oranında artmıģtır. Bundan ötürü sakatlık oranı ise %140 oranında artmıģtır te Almanya bel ağrılarını bir meslek hastalığı olarak kabul etmiģtir. Ġsveç te erken emeklilik nedenlerinden %25 i bel ağrısıdır. Bel ağrısının yıllık insidansı %50 olarak bildirilmiģtir. Amerika da yapılan bir çalıģmada 1980 yılında bel ağrılı hastaların ülkeye yıllık maliyetinin 16 milyar dolarak olarak saptanmıģtır. BEL AĞRILARI: Bel ağrısı, sırt ile kalça bölgesi arasında kalan vücut bölümünün ağrısıdır. Ancak bacaklara yayılım gösterebilir.

4 AKUT BEL AĞRISI: Ani ve yanlıģ hareketlere bağlı (ani pozisyon değiģikliği, yük kaldırma, düģme, vb.) istirahat ve tedavi tavsiyelerine uyulmazsa kronik formlara dönüģebilir. Akut bel ağrılı hastaların %90 ı bir ile üç hafta içinde iyileģir. Akut bel ağrılı hastaların %38 i bir yıl içinde yeni bir atak daha geçirebilir. SUBAKUT BEL AĞRISI: BaĢlangıcı 6-8 haftadan 3 aya kadar uzayan bel ağrılarıdır. Seyri nispeten iyidir. KronikleĢme ve tekrarlama riski yüksektir. Subakut bel ağrılı hastaların %41 i bir yıl içinde yeni bir atak geçirebilir. KRONĠK BEL AĞRISI: 3 Aydan uzun süreli bel ağrılarını kapsar. Vakaların günlük yaģam aktivitelerini, iģini, spor ve sosyal faaliyetlerini etkiler. Hastaların %80 inde bir yıl içinde yeni atak geliģmektedir. Bu gruptaki hastalar kiģi, aile, toplum için önemli bir sosyo-ekonomik sorun oluģturmaktadırlar.

5 BEL AĞRISI NEDENLERĠ: Bel ağrısı diğer tüm vücut ağrılarında olduğu gibi bir Ģikayettir, hastalık değildir. Bel ağrısı vücutta çeģitli dokulardan ve organlardan kaynaklanabilir. Bu hastalık 3 gruba ayrılabilir. 1.) Mekanik bel ağrıları: Bel omurgasını tutan ve onun hareket fonksiyonunu bozan hastalıklardan kaynaklanır. Hareketle artan istirahatle azalan bir ağrıdır. Klinikte bel ağrılarının %90 ı bu gruptadır. 2.) Mekanik olmayan bel ağrıları: Bel omurgasını tutan ve anatomik yapılarını bozan enfeksiyon, kanser, iltihap gibi olaylardan kaynaklanır. Gece istirahatle artan ağrılardır. 3.) Yansıyan bel ağrıları: Bel omurgasında hastalık olmadığı halde iç organlardan kaynaklanan (böbrek taģı, yumurtalık iltihabı, prostat hastalığı gibi) belde hissedilen ağrılarıdır. Biz bu bölümde daha sık rastlandığı için mekanik tipteki bel ağrıları hakkında bilgiler vereceğiz. BEL AĞRISINDA ÖNEMLĠ OLAN Ġlk akut atağı engellemek ve hızla tedavi etmek KronikleĢmeyi ve bunu izleyen sakatlığı engellemek Ağrıyı baģlatan ve kronikleģtiren faktörleri tanımak ve önlem almaktır.

6 BEL AĞRISINDA MESLEKĠ VE KĠġĠSEL RĠSK FAKTÖRLERĠ TitreĢim yapan alet veya araç kullananlar Devamlı uzun yol giden otobüs ve kamyon Ģoförleri YanlıĢ biçimde ağırlık kaldıran ağır sanayi ve inģaat iģçileri Her gün belirli ağırlığı belirli sayıda kaldırmayı gerektiren iģlerde çalıģanlar Öne eğilerek çalıģanlar (çiftçiler, temizlikçiler, ) Her gün belirli sayıda yana dönerek eğilme hareketini yapmayı gerektiren iģlerde çalıģanlar (mutfak iģleri, boya, badana, ) Uygun olmayan duruģ Ģekli olan iģlerde çalıģanlar (uzun süre oturma, yazma, bilgisayar kullanma, terzilik, araba tamirciliği) Sigara içme, hareketsiz yaģam Fiziksel uyum bozukluğu (solunum dolaģım kondisyon eksikliği Gebelik, ĢiĢmanlık, karın ve bel kaslarının zayıf olması, bel çukurunun fazla olması Vücut mekaniği ve duruģu bozuk olanlar Önceden bel ağrısı geçirmiģ olmak Sigara içme risk faktörü olarak yılda 50 paketten fazla sigara içme öyküsü olan ve özellikle genç yaģlarda sigara alıģkanlığı edinenlerde önemlidir.

7 BEL AĞRISINDAN KORUNMAK ĠÇĠN NE YAPMALI? Düzgün ve dengeli oturmak Ağırlıkları doğru ve dengeli kaldırmak Düzgün yatma pozisyon Yatma ve kalkma prensiplerini doğru uygulamak Bel ve karın kaslarını güçlü tutmak Kilo almamak Solunum, dolaģım kondisyonunu korumak ve arttırmak Beli zorlayacak sportif faaliyet, vurma, çarpma, düģme gibi zorlamalardan kaçınmak Uzun süreli oturma, öne eğilmeyi gerektiren mesleki faaliyetlerde saatte bir ara verip bütün omurgayı çalıģtırmak Düzenli beslenme, dinlenme, egzersizlerle bedensel ve ruhsal dengeli bir yaģam sürmek BEL AĞRISI MODERN ÇAĞIN HASTALIĞIDIR: Normalde dört ayak üzerinde duran hayvanlardaki bel kavisi insanlardan farklı dıģ bükey iken insanlarda iç bükeydir. Ġki ayak üzerinde duran insanda ise bacaklarının üzerindeki vücut ağırlığı tamamı ile bele binerek burada aģırı bir yüklenmeye sebep olmaktadır.

8 BEL AĞRISI ORTAYA ÇIKTIĞINDA NE YAPILMALIDIR? Yapacağınız Ģey vakit geçirmeden konunun uzmanı sağlık merkezine ve bel ağrıları ile uğraģan fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanına baģvurmak olacaktır. Çünkü bel ağrısı esasında bir Ģikayettir. Hastalık teģhisi değildir. BEL AĞRISINDA DOKTORUN ROLÜ: Bel ağrısının tedavisi doğru tanı ile mümkündür. Doğru tanı koymak için hastalığın hikayesi, fizik muayene, laboratuar tetkikleri ve görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç vardır. Ġyi bir hekim bel ağrılı hastaya en az 30 dakikasını ayırmalıdır. Bunun 20 dakikası hastalığın hikayesini dinlemekle geçirmelidir. Bu sayede %60 tanıya gidebilir. Geri kalan 10 dakikasını fizik muayeneye ayırmalıdır. Bununla da %30 daha teģhise katkıda bulunur. Toplam olarak iyi hasta dinleme ve muayene ile %90 olarak bel ağrısının teģhisini koyabilir.

9 BEL AĞRILARININ TEDAVĠLERĠ 1- Ġstirahat: Mekanik kaynaklı be ağrılarında istirahat en önemli ilk tedavi basamağıdır. 2- Ġlaçlar: Mekanik kaynaklı bel ağrılarında ilaç tedavisi hastalığın safhasına ve hastanın bulgularına göre değiģiklik gösterir. Burada esas ilaç tedavisinin beldeki mekanik olayı düzeltmediğinin bilincine varmaktır. 3- Fizik tedavi: Mekanik kaynaklı akut bel ağrılarında fizik tedavi yöntemleri ile %10 hasta düzelme göstermektedir. Fakat kronik bel ağrılı hastaların ağrının tekrarladığı dönemlerde fizik tedavi yöntemlerine çoğunlukla ihtiyaç duyulmaktadır. 4- Bel korsesi: Mekanik kaynaklı bel ağrılarının akut döneminde bel korsesi fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı hekimlerce tavsiye edilmektedir. 5- Bel egzersizleri, yüzme, yüzme egzersizleri: Bel kavisinin ideal Ģeklinin korunması için hastanın bel egzersizleri ve yüzme egzersizlerini düzenli yapması gerekir. 6- Bel eğitimi, bel okulu: Hasta eğitimi bel ağrılarında da çok gereklidir. Bu sayede hasta hastalığının ne olup ne olmadığını ve ne yapması gerektiğini anlar ve bu sorunla baģa çıkma yollarını öğrenir. 7- Belde yapılan lokal enjeksiyonlar: BozulmuĢ kıkırdak dokusunu yenileyici ve ağrı kesici amaçla uzman hekimin yapmıģ olduğu giriģimsel tekniklerdir. 8- Manüplasyonlar: Omurga eklemleri arasındaki yer değiģtirmelerin, hekimin yaptığı bir takım özel manevralarla doğru anatomik pozisyona getirilmesidir. 9- Akupunktur: Vücutta ve kulakta bulunan ilaç etkisi yaratan yeri ve özelliği belli nokta ve alanlar, altın -gümüģ- çelik iğnelerle veya lazer ıģınlarıyla uyarılarak vücudun doğasında bulunan ilaçlar salgılatılır ve böylece bedende iyileģme süreçleri baģlar. 10- Cerrahi tedavi: Konsültasyon sonucu, gerektiği durumlarda (ilerleyici sinirsel kayıp, idrar ve dıģkı tutamama vb.) karar verilir ve operasyon tavsiye edilir.

10 BEL KOLUNUA KĠMLER KATILMALIDIR: Beli önceden ağrımıģ fakat Ģimdi bel ağrısı olmayanlar, tanısı konulmuģ bel hastalığı olanlar, devamlı oturması veya ayakta durması nedeniyle bel ağrısına yol açabilecek bazı meslek gruplarında olanlar (diģ hekimleri, cerrahlar, hemģire ve hasta bakıcılar, öğretmenler, tezgahtarlar, Ģoförler, bankacılar, sekreterler, ağır kaldıran ve oturmak zorunda olan meslekler, ev kadınları ve bazı spor dallarında uğraģ gösterenlerin) kısaca bel ağrısı riskini taģıyan herkesin bel okuluna katılmaları önerilmektedir.

11 BELĠN ANATOMĠSĠNĠ NEDEN ÖĞRENMELĠYĠZ? Bel ağrılı hastanın kendi vücudunu ve özellikle kendi belini tanıması gerekir. Eğer belimizin yapısını iyi tanırsak ona daha doğru kullanırız. Doktorların belimiz ile ilgili söylediklerini daha iyi anlarız. Bel okulunun amacına uygun olarak anatomik bilgileri günlük yaģantımıza daha iyi uygularız. Boyun kavisi Sırt kavisi Bel kavisi OMURGANIN ÜÇ DOĞAL KAVĠSĠ Boyun kavisi Sırt kavisi Bel kavisi Bu üç kavis dengede ve olması gereken açılardayken kulak, omuz ve kalça ön kısmı aynı doğrultuda dik olarak durmaktadır. Düzgün bir duruģ bu kavisleri doğru açılarda ve dengede tutarak olur. DENGELĠ VE DOĞAL KAVĠSLĠ BEL SAĞLIKLI BELDĠR Belinizin sağlıklı olabilmesi için, omurganın üç kavisinin dengeli bir diziliģte olması gerekir. Otururken, ayakta dururken, uzanırken, bir Ģey kaldırırken veya hareket ederken dengede kalmada anahtar nokta güçlü, esnek kas ve eklem yapısına sahip olarak dengeli bir vücut oluģturmaktır. Tüm bu pozisyonlarda bedenimizin ağırlık merkezine konsantre olmak gerekir.

12 KASLARINIZ Sağlıklı bir omurga, kuvvetli esnek boyun, sırt, bel, karın ve bacak kasları ile bağlanır. Dayanıklılık ve esneklikten yoksun kaslar omurgamızdaki kavislerin doğru açılarını ve omurganın dengesini koruyamazlar bel ağrılarına neden olurlar. EKLEMLERĠNĠZ VE BAĞ DOKULARINIZ Kuvvetli ve esnek boyun, omuz, sırt, bel, kalça, diz, ayak bileği eklemleri ve bağ dokuları (kas kılıfları, tendonlar, çilt altı bağ doku, eklem kapsülleri, vb.) doğru duruģ ve hareketi sağlar. Bu yapılar dayanıklılık ve esneklikten yoksun ise omurgayı ve diğer hareket sistemlerini destekleyemezler. Sonuç: BEL AĞRILARIDIR. BEDENĠN GERÇEK YANĠ BĠYOLOJĠK YAġI BAĞ DOKUSUNUN YAġIDIR GÜNLÜK YAġAMDA BELĠNĠZ Hareket sırasında, otururken, ayakta dururken ve yatarken belinizi nasıl dengede tutacağınızı öğrenmek sağlıklı bir bele sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Zorlanma ve rahatsızlanma riskinizi minimuma indirecektir.

13 SAĞLIKLI BEL ĠÇĠN ALTIN KURALLAR Sigara içmeyin. Günlük gerilim ve streslerinizi azaltın. Düzenli ve günlük egzersiz yapın. Tempolu yürümek, yüzmek ve koģu sizin için ideal sporlardır. Salt yer ve tahta üzerine yatmak doğru değildir. Yatarken bacaklarınızı gergin tutmayın. Sırt üstü yatarken baldırlarınızın altına koyulacak küçük bir yastık sizi rahat ettirecektir. Koltuğa düzgün oturun. Gerekirse bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin. Otururken sırtı düz tutun ve arkaya yaslanın. Yatarken sert ve ortopedik yatakları tercih edin. Ağırlığı mümkün olduğu kadar belinizden yukarı ve vücudunuza yakın tutun. Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücudunuzla dönün. Ağır cisimleri çekmeyin, itmeyin ve yukarı doğru kaldırmayın. TaĢıyacağınız yükleri eģit olarak her iki elinize bölün. Hareketlerinizi önceden planlayın. Ucuz kahramanlık yapmayın yardım isteyin. Asla ağır cisimleri kaldırmayın. Yerden bir Ģey alırken eğilmeyin, dizlerinizi büküp çömelin. Belinizle değil bacaklarınızla yükü kaldırın. Cismi alırken sırtınızı ve belinizi düz tutun. Kötü duruģ; sırttaki kamburluğu, beldeki içe çöküklüğü artırır. Ġyi duruģ; sırt dik karın içeride göğüs dıģarıda durur. Sık pozisyon değiģtirin. 45 dakika boyunca 5-10 dakika hareket edin. Özellikle belin normal eğriliğini korumaya özen gösterin. Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin.

14 YANLIŞLAR VE DOĞRULAR

15 POSTÜR ÖNERĠLERĠ 1- Masa baģında çalıģırken: Sırt dik konumda olmalıdır. Gerekirse belin arkasına yastık konulabilir. YANLIġ DOĞRU 2- Ağırlık kaldırırken: Dizlerimizi kırarak yere eğilmeliyiz. Ağırlık kaldırırken sadece bel kaslarımızdan değil uyluk, kalça ve bacak kaslarımızdan destek almalıyız. YANLIġ DOĞRU

16 3- Ayaktayken: Yere sağlam ve dengeli bir Ģekilde basmalıyız. Bel, sırt ve boyun kavisimizi koruyarak ve gözlerimiz karģıya paralel bakacak Ģekilde dik durmalıyız. YANLIġ DOĞRU 4- Otururken: Mümkün olduğu kadar sandalyenin gerisinde ve dik oturmalıyız. YANLIġ DOĞRU YANLIġ DOĞRU 5- Yatarken: Sırt üstü yatarken çok yüksek yastık kullanılmamalıdır. Sırt üstü yatarken dizlerin altı bir yastıkla desteklenirse bel rahatlar. Yan yatarken de dizlerin arasına yastık konursa bel sağlığı için daha iyi olur. YANLIġ DOĞRU

17 6- Yataktan kalkarken: Yataktan kalkarken önce yan dönerek yatak kenarına gelinir. Altta kalan elden destek alarak doğrulur ve yataktan kalkılır. YANLIġ YANLIġ DOĞRU DOĞRU 7- Arabaya binerken: Kapıyı açtıktan sonra arabaya sırtımızı dönerek gerekirse arabadan ellerle destek alarak her iki diz kırılır ve koltuğa oturulur ve sonra bacaklar içeriye alınır.

18 8- Ayakkabı giyerken: Ayak altına destek konulup ayak yükseltilerek ayakkabı giyilirse bel daha az yorulur. YANLIġ DOĞRU 9- BulaĢık yıkarken: Mümkün olduğu kadar belden öne eğilmemeye çalıģarak sırt dik tutulur. YANLIġ DOĞRU 10- ÇamaĢır makinesi doldurur ve boģaltırken: Yere çömelerek uzanılırsa bel sağlığı için daha iyi olur. YANLIġ DOĞRU

19 11- Bilgisayar kullanırken: Mouse ve klavye kol aģağıya sarkık iken dirsek hizasında olmalıdır. Ekran üst kenarı da göz yüksekliğine yakın olmalıdır. Sırt dik ve bel kavisi korunmalıdır. YANLIġ DOĞRU 12- Yatak yaparken: Yatağın üzerine çıkılarak ve dizler yerde ya da çömelerek çarģaf düzeltilir. Sadece belden eğilinip uzanılmamalıdır. YANLIġ YANLIġ DOĞRU DOĞRU 13- Ev süpürmede: Sırt dik ve bel kavisi korunmuģ olmalıdır. YANLIġ DOĞRU

20 14- Bahçede çalıģırken: Belden kırılarak değil yere çömelerek çalıģmak bel için daha sağlıklıdır. YANLIġ DOĞRU 15- Yükseğe uzanırken: Ayak altına destek konularak yükseğe çıkılır. Böylece uzanırken sırt ve bel zorlanmaz. YANLIġ DOĞRU 16- Ağırlık taģırken: Ġki tarafa eģit ağırlık verilirse omurga dengelenir. YANLIġ DOĞRU

21 EGZERSİZ UYGULAMALARI

22 1 EGZERSĠZ ÖNCESĠ GEVġEME: Egzersizlere baģlamadan önce 5 dakika süreyle sırt üstü uzanın. Bu sırada beliniz düz, dizlerinizin altına kalça ve uyluğunuz yer ile 90 derece yapacak Ģekilde yastık desteği koyun. Bu hareketi yaparken kollar gövdenin iki yanında gövde ile 90 derece yapacak Ģekilde ve avuçlar yukarı bakar pozisyonda olmalıdır.

23 2 GERME EGZERSĠZLERĠ: Boyun germe hareketleri Elleriniz belde ayakta durun. BaĢınızı belden yukarınızla birlikte önce sağa sonra sola doğru çevirin.

24 GERME EGZERSĠZLERĠ devam Çene önde sabitken baģınızı önce sağ sonra sol yana doğru pandül hareketi Ģeklinde omuzlarınıza doğru yaklaģtırın. Tüm vücudu germe: Ayakta dik durun. Kollarınızı baģınızın iki yanından dirseklerinizi bükmeden avuçlarınız birbirine bakacak Ģekilde yukarıya kaldırın. Bu hareketi yaparken topuklarınız yerden kalkmasın. Yukarıdaki bir cisme uzanıyormuģçasına tüm vücutla esnediğinizi ve gerildiğinizi hissedin.

25 3 TEMEL EGZERSĠZ PROGRAMI: A SIRT ÜSTÜ YAPILAN EGZERSĠZLER: Tek dizi göğse çekme: Sırt üstü uzanın ve her iki bacağınızı düz bir Ģekilde uzatın. Bir bacağınızı göğsünüze çekin ve her iki elinizi diz arkasında birleģtirin ve bacağınızı iyice göğsünüze bastırın. Nefes alın ve sekize kadar sayın. Nefes verin ve bacağınızı yavaģça indirin. ĠĢlemi bacak değiģtirerek üçer kez uygulayın. Dizleri birlikte göğse çekme: Tek dizi kaldırma egzersizin-deki gibi hareketi iki dizde birden yapınız.

26 B YÜZÜSTÜ YAPILAN EGZERSĠZLER: Sırt ve bel kaslarını kuvvetlendirme: Yüz üstü uzanın. Kollarınızı dirseklerinizden bükerek ellerinizi baģ hizasında olacak Ģekilde avuçlarınızı yere bakacak tarzda yerleģtirin. Nefes alın ve belden yukarınızı kaldırarak karģıya doğru bakın. Bu pozisyonda sekize kadar sayın. Nefes verip baģlangıç pozisyonuna geri dönün. Hareketi sekiz kez tekrarlayın. Yüzüstü yatar durumda kalça eklemi hareketi:: Yüzüstü yatar durumda eller alnın altında iki bacağınızı uzatarak harekete baģlayın. Bir bacağınızı aģağı doğru uzatın ve tekrar baģlangıca göre daha yukarıya çekin. Hareketi sekiz kere tekrarlayın.

27 C OTURMA POZĠSYONUNDA YAPILAN EGZERSĠZLER: Karın kaslarını kuvvetlendirme: Yere oturup bağdaģ kurun. Sırtınızı duvara dayayın. Nefes alarak karın kaslarınızı kasarak belinizi düzeltmeye çalıģın. Sekize kadar sayın nefes verin ve gevģeyin. Hareket esnasında kasılmanızı kontrol etmek için ellerinizi belinizin arkasına koyabilirsiniz. Bu hareketi sekiz kez tekrarlayın. Oturarak mekik hareketi: Yerde oturur durumda iki diz kırık iki kol omuz hizasında öne doğru uzatın. Sırtınızı yuvarlaklaģtırın ve karın kaslarınızı gergin tutarak gövdenizi arkaya doğru eğin ve tekrar baģlangıç durumuna geri dönün. Hareketi sekiz kere tekrarlayın.

28 D DÖRT AYAK POZĠSYONUNDA YAPILAN EGZERSĠZLER Gövde kaslarını germe ve kuvvetlendirme (kedi deve): Dirseklerinizi kırmadan avuçlarınızı yere yapıģtırarak dizleriniz ve elleriniz yer ile 90 derece olacak Ģekilde emekleme pozisyonuna geçin. Önce baģınızı göğsünüze doğru çekin ve sırtınızı kamburlaģtırın. Bu hareketi yaparken nefes verin ve dirseklerinizi kırmayın. Sonra nefes alarak baģınızı geriye doğru atın. Sırtınızı ve belinizi çukurlaģtırın. Hareketi sekiz kere tekrarlayın.

29 Sırt ve bel kaslarını germe: Dört ayak pozisyonuna gelin, eller ve dizler yere temas dereken dirseklerinizi kırmadan ve ellerinizin yerini değiģtirmeden vücudunuzu geriye doğru atıp ayaklarınızın üzerine oturun. Bu hareketi yaparken nefes verin. Kollarınız ileride dirsekleriniz düz Ģekilde iken ellerinizi olabildiğince ileriye uzatıp göğsünüzü yere doğru yaklaģtırın. Sekize kadar sayıp baģlangıç pozisyonuna dönerken nefes alın. Bu hareketi sekiz kere tekrarlayın. Emekleme hareketi: Henüz yürüyemeyen bir bebek gibi düz bir çizgi üzerinde on metre kadar emekleyin.

30 Sudan çıkma: Dört ayak pozisyonuna gelin. Eller ve dizler yere temas ederken ellerinizin yerini bozmadan bütün gövdenizle geriye gelerek ayaklarınızın üzerine oturun. BaĢınız kollarınızın arasında dururken önce kalçanızı yerden kaldırın. Gövdenizi baģınızı yerden kaldırmadan yere paralel olarak ileri doğru hareketlendirin. BaĢınız ellerinizin hizasına geldiğinde baģı yukarıya doğru kaldırıp dirseklerinizi düzeltin ve oradan baģlangıç pozisyonuna gelin. Hareketi sekiz kere tekrarlayın.

31 F YAN YATAR POZĠSYONDA YAPILAN EGZERSĠZLER: Yan yatar durumda tekme hareketi: Yan yatar durumda alttaki el baģın altında, alttaki diz kırık, üstteki el önde yerde ve üstteki bacağınızı uzatmıģ bir Ģekilde harekete baģlayın. Üstteki bacağınızı kaldırıp dizinizi göğsünüze doğru çekin. Aynı anda belinizi yuvarlaklaģtırın. Bacağı tekrar arkaya doğru iterek, beli düzleģtirerek baģlangıçtaki pozisyona geri dönün. Hareketi sekiz kere tekrarlayın.

32 Bel ve karın kaslarını kuvvetlendirme: Sırtınızı ve belinizi duvara dayayacak Ģekilde ayakta düz durun. YavaĢça dizlerinizi büküp sırtınızı duvardan ayırmadan havada oturur pozisyona gelin. Ayak parmaklarınızdan destek alıp kendinizi yukarıya doğru kaldırın. Ġlk pozisyonunuza geri dönün. Hareketi sekiz kere tekrar edin. 4 DERĠN GEVġEME EGZERSĠZLERĠ Sırt üstü uzanılır. Eğitmenin verdiği komutlarla ayak parmak uçlarından baģın tepesine kadar gevģenir.

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

BEL AĞRISI İLE İLGİLİ TEMEL NOKTALAR BEL AĞRISININ YAŞAMDAKİ YERİ VE ÖNEMİ

BEL AĞRISI İLE İLGİLİ TEMEL NOKTALAR BEL AĞRISININ YAŞAMDAKİ YERİ VE ÖNEMİ GENEL BİLGİLER BEL AĞRISI İLE İLGİLİ TEMEL NOKTALAR BEL AĞRISININ YAŞAMDAKİ YERİ VE ÖNEMİ Günlük yaşamımızı olumsuz yönde etkileyen fiziksel ve psikolojik performansımızı düşüren önemli sağlık sorunlarından

Detaylı

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın.

a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. BEL EGZERSİZLERİ 1) GERME HAREKETLERİ: a) Gerinme: Sırtüstü yatar pozisyonda, eller yana açık, bacaklar düz iken bacakları aşağıya, kolları yanlara doğru iyice uzatmaya çalışın. Aynı pozisyonda, kollan

Detaylı

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri)

ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) ALT EKSTREMİTE SET 1 ( germe egzersizleri) 1. Doğru postür Ayaklar omuz genişliğinde açık, dizler hafif bükük, pelvis arkada, omurga düz, omuzlar dışarıda baş yukarıda dik olarak ayakta dur 2. Abdominal

Detaylı

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR

İŞYERİ EGZERSİZLERİ. Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR İŞYERİ EGZERSİZLERİ Hazırlayan: Uzman Fizyoterapist Meral HAZIR EGZERSİZLERİ Günümüzde, özellikle endüstriyel toplumlarda aktif olmayan yaşam şekli, ergonomik olmayan çalışma koşulları ve İŞYERİEGZERSİZLERİ

Detaylı

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın.

GENEL İLKELER. Yatarken de önce oturun aynı; işlemin tam tersini uygulayın. Egzersizler; bel ve omurganın zayıf kaslarını güçlendirir. Mekanik yüklenmeyi azaltarak, hareket kabiliyetini arttırır. Yanlış postürü ve duruşu düzeltir. Ağrıyı azaltır. GENEL İLKELER Egzersizler düzenli

Detaylı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı

Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı Egzersiz 1 Yer Egzersizleri Yere sırtüstü uzanın. Dizlerinizi ayak tabanlarınız yere tam basacak şekilde bitişik olarak bükün. Kalçanızı mümkün

Detaylı

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1

EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 İşyeri Egzersizleri EL VE EL BĠLEKLERĠ Egzersiz 1 Ellerinizi önünüzde avuç içleri birbirine temas eder şekilde birleştiriniz. Ellerinizi avuç içleri yapışık olarak, hafif bir gerilme hissedene kadar aşağı

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA

Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Yazar Ad 125 Prof. Dr. Mehmet BEYAZOVA Beş ergin insandan dördü bel ağrısı yaşamaktadır. İşyerinizde, dışarda veya evde yaptığınız işler, hareketler belinizi ağrıtabilir. Bulaşık yıkama, evi süpürme,

Detaylı

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER

BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER Yrd. Doç. Dr. GÜVEN ÇITAK Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı BOYUN VE OMUZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNERİLER BOYUN VE OMUZ EGZERSİZLERİ www.guvencitak.com EGZERSİZLERE YÖNELİK DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR Uyarı:

Detaylı

EKSERSİZ PROGRAMLARI

EKSERSİZ PROGRAMLARI EKSERSİZ PROGRAMLARI Satranç sporcuları için sırt, bel, omuz, göğüs, ense ve boyun kaslarının geliştirilmesi önemlidir. Bunun için değişik kas guruplarını güçlendirmek amacıyla iki ayrı eksersiz programı

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir. Günde 2-3 kez 20-30 dakika egzersiz

Detaylı

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14

UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 UÜ-SK ATATÜRK REHABİLİTASYON UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİNE ÖZGÜ BAŞ DÖNMESİ EGZERSİZLERİ BİLGİLENDİRME FORMU FR-HYE-04-104-14 Aşağıdaki egzersiz programı baş dönmesi tedavisinde diğer tedavilerinize

Detaylı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz Protezi Sonrası Egzersiz Programı Diz hareketlerinin ve gücünün tekrar kazanılması için düzenli egzersiz yapılması ve günlük aktivitelere kademeli olarak tekrar başlanılması tam iyileşme için önemlidir.

Detaylı

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM)

OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) OMUZ EGZERSİZLERİ PASİF OMUZ HAREKETLERİ (ROM) Pasif elevasyon egzersizi (1) Hasta sırtüstü yatar durumda, fizyoterapist hastanın kolunu dirseğinden ve bileğinde destekler. Pasif elevasyon egzersizi (2)

Detaylı

TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU

TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU TOTAL KALÇA AMELĠYATI SONRASI GÜNLÜK YAġAM AKTĠVĠTELERĠ FORMU KODU: HB.FR.02 YAYIN TA: 30.11.2018 REVĠZYON TA:- REVĠZYON NO:00 SAYFA NO:01 Total Kalça Ameliyatı Sonrası Günlük YaĢam Aktiviteleri Ameliyat

Detaylı

Egzersizlere başlamadan önce lütfen dikkatlice okuyunuz!

Egzersizlere başlamadan önce lütfen dikkatlice okuyunuz! 1 / 10 Egzersizlere başlamadan önce lütfen dikkatlice okuyunuz! 1. Egzersizlere mutlaka bir hekim veya egzersiz uzmanından görüş aldıktan sonra başlayınız. 2. Tedaviniz boyunca size önerilen egzersizler

Detaylı

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın

Hedefler. Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın Ofis Ergonomisi Hedefler Ergonomi ve MSD MusculoSkeletal Disorder (Kas iskelet sistemi Rahatsızlıkları) tanımlayın Ergonomik risk faktörlerini tanımlayın MSD belirtilerini tanıyın Stres ve gerilimi en

Detaylı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı

Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Diz Artroskopisi Sonrası Egzersiz Programı Dizinizin eski hareketliliğine ve kuvvetine erişebilmesi için düzenli bir eksersiz programı uygulamamız gerekir. Bu programın büyük bir kısmını evde yapabilirsiniz.

Detaylı

Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı

Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı Uzm. Dr Duygu KURTULUŞ FTR Uzmanı ANKILOZAN SPONDILITIN TANIMI Ankilozan spondilit (AS), öncelikle omurgayı tutan, ağrılı, sekil bozukluğu ve aktivite kısıtlanması ile sakatlığa neden olan iltihaplı romatizmal

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANANLARDA KAS İSKELET HASTALIKLARINDAN KORUNMA VE ERGONOMİ

BİLGİSAYAR KULLANANLARDA KAS İSKELET HASTALIKLARINDAN KORUNMA VE ERGONOMİ 2014 BİLGİSAYAR KULLANANLARDA KAS İSKELET HASTALIKLARINDAN KORUNMA VE ERGONOMİ Prof. Dr. Emel Özcan İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ FİZİKSEL TIP VE REHABİLİTASYON ANABİLİM DALI KAS İSKELET

Detaylı

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma

Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Diş hekimlerinde Bel Ağrısından Korunma Hastalığın en güzel ilacı, o hastalıktan korunmanın çarelerini öğrenmektir. HİPOKRAT Bu sunumun amacı; bel ağrısından korunmak için doğru oturuş, doğru çalışma ve

Detaylı

BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR BOYUN CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR CERRAHİ ÖNCESİ Anestezi hazırlığınız tamamlandıktan sonra ameliyat sonrası kullanacağınız boyunluğunuzu (Philedelphia tipi) doktorunuza veya fizyoterapistinize

Detaylı

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi

BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ. Büro Đşi BÜROLARIN ERGONOMĐK OLARAK DÜZENLENMESĐ MAK4091 Ergonomi 1 Büro Đşi Büroda genellikle oturarak çalışılır. Bilindiği gibi vücut ağırlığının % 50 70 ini bağ ve destek dokular ve kaslar oluşturur. Bunların

Detaylı

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU MK-200 MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ GÜVENLİK TALİMATLARI Aleti kullanmadan önce bu kılavuzu iyice okuyunuz. UYARI: Egzersize başlamadan önce doktorunuza danışınız. Özellikle daha önce düzenli

Detaylı

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü

BÜRO ERGONOMİSİ. Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ Bursa Teknik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü BÜRO ERGONOMİSİ AÇISINDAN NE DURUMDAYIZ? Çalıştığınız büro YETERİNCE büyük mü? Çalıştığınız büro YETERİNCE aydınlık mı?

Detaylı

ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA

ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA 1 OMURİLİK Omurga denilen kemik bir yapının içinde boyundan kuyruk sokumuna kadar uzanan ve ortasında yine boydan boya bir kanal içeren merkezî sinir sisteminin bir parçasıdır.

Detaylı

GÜNLÜK YAŞAMDA BEL VE BOYUN AĞRILARI. Dr. Meltem VURAL Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

GÜNLÜK YAŞAMDA BEL VE BOYUN AĞRILARI. Dr. Meltem VURAL Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı GÜNLÜK YAŞAMDA BEL VE BOYUN AĞRILARI Dr. Meltem VURAL Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Ajanda Bel boyun ağrısının önemi Anatomi (yapısı) Bel ve boyun ağrısı nedenleri, risk faktörleri Tedavi yöntemleri

Detaylı

YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ EGZERSİZ ve SAĞLIKLI YAŞAM TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ Hayat sağlıkla güzeldir BESLENME ve DİYET POLİKLİNİĞİ AZİM Yüksek kalori ile başlanılan diyet programlarında ilk dönemde kilo

Detaylı

NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM? 1 BU BROŞÜRDE HAREKETLİLİK DURUMUNUZ NE OLURSA OLSUN ZORLANMADAN YAPABİLECEĞİNİZ, ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞAN, UYGULAMASI KOLAY VE ETKİLİ BİR KUVVET EGZERSİZİ PROGRAMI YER ALMAKTADIR. NİÇİN KUVVET EGZERSİZİ YAPMALIYIM?

Detaylı

BEL AĞRISI. Dahili Servisler

BEL AĞRISI. Dahili Servisler BEL AĞRISI Dahili Servisler İnsan omurgası vücut ağırlığını taşımak, hareketine izin vermek ve spinal kolonu korumak için dizayn edilmiştir. Omurga kolonu, birbiri üzerine dizilmiş olan 24 ayrı omur adı

Detaylı

Ofiste sağlığınızı korumak için

Ofiste sağlığınızı korumak için Ofiste sağlığınızı korumak için dakika yeterli! Take 5 ı çalışma alanlarında sağlık anlayışımızdan yola çıkarak; uzun süreli oturmanın sebep olduğu sağlık sorunlarını en aza indirmek, molalarınızı daha

Detaylı

Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması

Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması Ergonomi Çalışma Ortamında Kas İskelet Sistemi Sağlığının Korunması Prof.Dr. Tülin Düger Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ergonomi İş yükü ve çalışma gücünün en iyi şekilde

Detaylı

Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu

Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Türk Nöroşirürji Derneği Spinal ve Periferik Sinir Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu Hasta bilgilendirme broşürü BEL EGZERSİZİ Omurga Hastalıklarında Tedavinin Bel Kemiği www.spineturk.org 1 EGZERSİZİN

Detaylı

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri

Çalışma alışma Ergonomisi. Temel Ergonomi İlkeleri Çalışma alışma Ergonomisi Temel Ergonomi İlkeleri Temel Ergonomi İlkeleri İşçi sağlığı ve güvenliği açısından işyeri koşullarının izlenerek ergonomik prensiplerin uygulanması ve problemlerin çözülmesi

Detaylı

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin

Ağrılarınızı yaşamın doğal bir parçası olarak görmeyin Kalça Ameliyatı Sonrası Günlük Yaşam Aktiviteleri Ameliyat sonrası başarılı bir sonuç için hayat stilinizde değişiklikler yapmalısınız. İyileşme tamamlanana kadar refakatçiye veya bir yardımcıya ihtiyacınız

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA

FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA FİZİKSEL UYGUNLUK PROGRAMLARI PROF. DR. ERDAL ZORBA Hızlı Yürüme ve Hafif Tempolu Koşu EGZERSİZ SÜRELERİ (dk) TEKRARLAR Adım Koşma(dak.) Yürüme dak. Koşma Yürüme Toplam Süre dk 1 1 1 12 12 24 2 2 1 8 8

Detaylı

Ö nemli Güvenlik Bilgileri

Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ö NEMLİ BİSİKLETİ KULLANMADAN ÖNCE LÜTFEN BU KILAVUZU İYİCE OKUYUNUZ! Ö nemli Güvenlik Bilgileri Ürünümüzü seçtiğiniz için teşekkür ederiz.bu kılavuzu iyice okuyunuz ve her zaman yanınızda bulundurunuz.

Detaylı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı

Sınav Destek Semineri. Egzersiz. Rahatlama Çalışmaları-2. Engin KUYUCU. İnsan Kaynakları Uzmanı Sınav Destek Semineri Egzersiz & Rahatlama Çalışmaları-2 Engin KUYUCU İnsan Kaynakları Uzmanı 0 535 828 17 93 www.enginkuyucu.com Sınav Destek Semineri Meridyen Enerjisini Aktive Etmek Qi Gong Egzersizi

Detaylı

Doğru duruş nasıl olmalıdır?

Doğru duruş nasıl olmalıdır? Doğru nasıl olmalıdır? Ayakta Baş önde, çene aşağıda Omuzlar aynı seviyede ve rahat konumda Duruş dik Karın çekili (kalça öne eğik olmayacak) Her iki ayakta eşit yük (yüksek veya dolgu topuk giyilmemeli)

Detaylı

Kas Kuvvetinin Değerlendirilmesi

Kas Kuvvetinin Değerlendirilmesi Kas Kuvvetinin Değerlendirilmesi Kas kuvveti, bir kas grubuna veya ekleme bir kez kasılmayla uygulanan maksimal güç olarak tanımlanabilir. Kas kuvvetini değerlendirmenin birçok yolu vardır. Bu bölümde

Detaylı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı

Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı BİLGİSAYAR NEDİR? Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı ŞEYDA BETÜL KÖSE UFUK TAŞDURMAZLI 1 www.bilgisayarnedir.net 2 Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Sağlıklı Bilgisayar Kullanımı Klavye veya fare kullanımı ciddi

Detaylı

KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI

KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI Fizyoterapist ALİ SERKAN ÜNSAL KALÇA PROTEZİ AMELİYATININ ÖNCESİ VE SONRASI Hazırlanan bu kitapçığın amacı kalça ekleminde aşınma yada kırık nedeni ile kalça

Detaylı

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ

TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ. ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ TC. SAĞLIK BAKANLIĞI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS (Bel Kayması) HASTA BİLGİLENDİRME BROŞÜRÜ ERİŞKİN İSTMİK SPONDİLOLİSTEZİS NEDİR? Omurga, omur adı

Detaylı

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065

Ankilozan Spondilit BR.HLİ.065 Gençlerde Bel Ağrısına Dikkat! Bel ağrısı tüm dünyada oldukça yaygın bir problem olup zaman içinde daha sık görülmektedir. Erişkin toplumun en az %10'unda çeşitli nedenlerle gelişen kronik bel ağrıları

Detaylı

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ KAPSAMINDA (1) VÜCUT MEKANİKLERİ (2) HASTANIN MOBİLİZASYONU VE SEDYEDE HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ (3) HASTA ODASI VE YATAK YAPIMI Sultan NAZLI Eğitim Hemşiresi VÜCUT MEKANİKLERİ

Detaylı

BEL AĞRISI. Prof. Dr. Necdet Altun. Nedenleri. Korunma. www.necdetaltun.com

BEL AĞRISI. Prof. Dr. Necdet Altun. Nedenleri. Korunma. www.necdetaltun.com BEL AĞRISI Nedenleri Korunma Prof. Dr. Necdet Altun www.necdetaltun.com OMURGAMIZIN YAPISI Omurga, kas-iskelet ve hareket sisteminin en önemli yapılarından biridir. Gövdenin orta direğini oluşturur, ona

Detaylı

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır).

STEP HAREKETLERİ TABLO : (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). STEP HAREKETLERİ TABLO : 1 Müziği : Dabduka (Harem) Süresi : 3 dk. 56 sn. 1. (1x8) 8 defa adımlama yapılır (sağ adımla başlanır). 2. (2x4) Sağ adım yana açılarak sağ ayağın topuğu yere vurulur. Sol dizden

Detaylı

Osteoporoz Rehabilitasyonu

Osteoporoz Rehabilitasyonu Osteoporoz Rehabilitasyonu OSTEOPOROZ Kemik kitlesinde azalma, kemik mikroyapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığının artması olarak tanımlanır. Kemik yaşayan, dengeli bir şekilde oluşan yıkım ve yapım

Detaylı

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ

LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol.:1 Sayı/Issue:2 Ağustos/Augst2015 www.norofzt.org LUMBAL STABİLİZASYON EGZERSİZLERİ Lumbal stabilizasyon egzersizleri, anahtar lokal kaslar olan Transversus

Detaylı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı

Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu. Prof. Dr.Hidayet Sarı Ankilozan Spondilit Rehabilitasyonu Prof. Dr.Hidayet Sarı Tanım Özellikle omurgayı tutan ve ankiloza götüren kronik iltihabi sistemik romatizmal hastalıktır. Sakroiliak eklem iltihabı oluşturmak ana bulgusudur.

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU

AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU AL-5000 ÇALIŞMA İSTASYONU KULLANMA KILAVUZU 1 ÖNEMLİ BİLGİLER - LÜTFEN OKUYUNUZ.. Herhangi bir egzersiz proğramına başlamadan önce doktorunuza danışınız.doktorunuzu mevcut form seviyenizi değerlendirip

Detaylı

2- Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyin. Kaldırmak zorundaysanız başkalarından yardım isteyin.

2- Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyin. Kaldırmak zorundaysanız başkalarından yardım isteyin. Belinizden rahatsızlığınız varsa, uymanız gereken 40 da kural var Uzmanlar bel sağlığını korumak isteyen ya da fıtık veya başka bir sebebe bağlı bel rahatsızlığı bulunan herkesin günlük yaşamda dikkat

Detaylı

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI

SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI SPORCU EĞİTİM MERKEZLERİ 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı TEK AŞAMALI JUDO SINAV TALİMATI ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER Boy (cm) Ağırlık (kğ) Doğum Tarihi Antropometrik ölçümler puanlamaya dahil değildir. 1-

Detaylı

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ

BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞAN SAĞLIĞI ŞUBESİ ERGONOMİNİN TANIMI: Ergo: İş Nomos: Bilim (Yasalar) Ergonomi: İşbilimi(Yunanca) Ergonomi, insanın davranışsal ve biyolojik özelliklerini inceleyerek

Detaylı

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler

Yaralanmaları Önleyici Egzersizler Yaralanmaları Önleyici Egzersizler 11 EGZERSİZ HAZIRLAYAN: Dr. Ali KIZILET 1- KÖPRÜ 2 - YAN KÖPRÜ Başlama pozisyonu: Baş, omuzlar, sırt ve kalça düz bir çizgi halinde yere paralel bir konumdadır. Kolların

Detaylı

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI

HASTAYA POZİSYON VERME TALİMATI SAYFA NO 1/5 1. AMAÇ: Hastanın mevcut anatomik pozisyonunu koruyarak günlük yaşam aktivitelerini sağlamak ve olası komplikasyonları önlemeye yönelik standart bir yöntem belirlemektir. 2. KAPSAM: Bu protokol,

Detaylı

OMUZ AĞRISI. Klaviküla (Köprücük Kemiği)

OMUZ AĞRISI. Klaviküla (Köprücük Kemiği) OMUZ AĞRISI OMUZ AĞRISI Çoğu kişinin omuz olarak tanımladığı organımız, sırtımızı kaşımaktan smaç vurmaya kadar birçok kol hareketini yapmamızı sağlayan, tendon ve kaslara bağlanan bir dizi eklemden oluşur.

Detaylı

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ

GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ GEBELİKTE FİZİKSEL AKTİVİTE ve EGZERSİZ Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü Fiziksel Aktivite Gebelikte oluşan değişiklikler ile başetmenin en kolay

Detaylı

VERTİGOLU HASTANIN EGZERSİZ REHBERİ

VERTİGOLU HASTANIN EGZERSİZ REHBERİ İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Çapa, İstanbul, 2014 VERTİGOLU HASTANIN EGZERSİZ REHBERİ Prof. Dr. Cihan AKSOY Prof. Dr. Ayşe KARAN Doç. Dr. Demirhan

Detaylı

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar

Kırık, Çıkık ve Burkulmalar Kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. Kırıklar darbe sonucu veya kendiliğinden oluşur. Kapalı ve açık kırık çeşitleri vardır. Kapalı Kırık: Kemik bütünlüğü bozuktur, ancak deri sağlamdır. Açık Kırık:

Detaylı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı

EKLEM HASTALIKLARI. Romatizmal Eklem Hastalığı EKLEM HASTALIKLARI Ellerimiz, kollarımız, boynumuz, ayaklarımız gibi yürümemizi, hareket etmemizi ya da bir cismi tutmamızı sağlayan tüm fonksiyonlarımız eklemlerimiz sayesinde görevlerini yerine getirmektedir.

Detaylı

BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR

BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR BEL CERRAHİSİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KONULAR Bel ağrısı, mevcut verilere göre dünya nüfusunun %60-80 inin hayatlarının herhangi bir döneminde yaşadıkları çok sık rastlanan ve maliyeti giderek

Detaylı

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi

Postür Analizi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker. Acıbadem Maslak Hastanesi Postür Analizi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Maslak Hastanesi Postür nedir? Postür l Vücut kısımlarının pozisyonu veya dizilimidir. l STATİK: Oturma, ayakta durma ve yatma sırasındaki postür l DİNAMİK:

Detaylı

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR

DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI D.P.Ü. KÜTAHYA EVLİYA ÇELEBİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DAMAR HASTALIKLARINDA GÜNCEL YAKLAŞIMLAR PROF. DR. AHMET HAKAN VURAL OP. DR. GÜLEN SEZER ALPTEKİN ERKUL OP. DR. SİNAN ERKUL

Detaylı

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana

Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana Yazar Ad 111 Prof. Dr. Selçuk BÖLÜKBAŞI Yaşlanma ile birlikte deri ve saçlarda görülen değişiklikler gibi vücut duruşunda ve yürüyüşünde de değişiklikler meydana gelir. Kas-iskelet sistemi vücudun destek

Detaylı

Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi

Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi Çalışma Duruşlarının Ergonomik Analizi Duruş (postür) : vücudun, başın, gövdenin, kol ve bacak üyelerinin boşluktaki konfigürasyonu, hizalanması olarak tanımlanmaktadır. Çalışma duruşu : vücudun, başın,

Detaylı

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay

VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay VOLEYBOLDA SERVİS TEKNİĞİ VE TAKTİĞİ (2) Doç. Dr. Hakan Sunay TAKTĠK KURALLAR 1-Servis atmadan önce konsantre olunmalı. Bu sırada; Rakibe dikkat edilmeli, Hedef saptanmalı, Atılacak servis için konsantre

Detaylı

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri

DONUK OMUZ. Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri Ağrıyı Hafifletme ve Esnekliği Sağlama Yöntemleri DONUK OMUZ Omzunuzda geçmeyen bir ağrı ve sertlik hissediyormusunuz? Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa, donuk omuz sorunuyla karşı karşıya olabilirsiniz

Detaylı

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi

İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU. Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İNMELİ HASTANIN POZİSYONLANMASI VE MOBİLİZASYONU Dr. Fzt.Özden Erkan Oğul MSG İnme Rehabilitasyon ve Araştırma Ünitesi İÇERİK 1- Hastanın doğru pozisyonlanması 2- Transfer teknikleri 3- Pozisyonlama ve

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır.

Yavaş ve düzgün adımlarla yürümek gerekir. Adımlar en çok omuz genişliği kadar olmalıdır. Tüm hareketleri yönlendirecek sorumlu bir kişi, lider olmalı ve bu kişi hareket komutlarını vermelidir. Bu kişi ağırlığın en fazla olduğu ve en fazla dikkat edilmesi gereken bölge olan baş ve boyun kısmını

Detaylı

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar

* Kuvvet - 10 dakika - Temel kuvvet seti - 6 farklı core egzersizi. 5- Hamstring Egzersizleri 2x6 tekrar. 6- Lunge 3x10 tekrar ÇARŞAMBA: 28.06.2017 Antr. 1 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri * Kuvvet - 10 dakika

Detaylı

BOYUN VE BEL FITIKLARI

BOYUN VE BEL FITIKLARI BOYUN VE BEL FITIKLARI Genel Bilgilendirme Boynumuzda 7 adet belimizde ise 5 adet omurga kemiği vardır. Bu kemikler arasında da disk adı verilen kıkırdak yapılar bulunmaktadır. Diskler omurganın hareketliliğine

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA EGZERSİZ ÖNERİLERİ (1)

OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA EGZERSİZ ÖNERİLERİ (1) OBEZİTE CERRAHİSİ SONRASINDA EGZERSİZ ÖNERİLERİ (1) Gerinmenin egzersizden sonra yapılan birşey olduğu düşünülse de, obezite sorunu bulunan bir kişi için gerinme, vücudun her parçasını hareket ettiren

Detaylı

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi

Temel Hareketler Kontrol Listeleri Yer değiştirme hareketleri: Gerçekleşti Gerçekleşmedi GÜRSEL, F., YILDIZ, N., Temel Hareketler Kontrol Listeleri Güvenirlik Çalışması. 199. SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2008, VI (4) 199-205. TEMEL HAREKET BECERİLERİ KONTROL LİSTESİ Temel

Detaylı

İyi yük kaldırma teknikleri uygulamak çalışanların uygulama öncesine göre daha fazla yük kaldırmasını sağlamaz. Bunun anlamı çalışanın kişisel

İyi yük kaldırma teknikleri uygulamak çalışanların uygulama öncesine göre daha fazla yük kaldırmasını sağlamaz. Bunun anlamı çalışanın kişisel İyi yük kaldırma teknikleri uygulamak çalışanların uygulama öncesine göre daha fazla yük kaldırmasını sağlamaz. Bunun anlamı çalışanın kişisel kapasitesi ne olursa olsun bu teknikler çalışanın kaza geçirme

Detaylı

Konunun genel amacı Katılımcıların, ergonomi ve iş fizyolojisi konusunda temel kavramları bilmelerini ve işyerinde ergonomik düzenlemeler ve çalışma

Konunun genel amacı Katılımcıların, ergonomi ve iş fizyolojisi konusunda temel kavramları bilmelerini ve işyerinde ergonomik düzenlemeler ve çalışma Ergonomi Konunun genel amacı Katılımcıların, ergonomi ve iş fizyolojisi konusunda temel kavramları bilmelerini ve işyerinde ergonomik düzenlemeler ve çalışma ortamı tasarımları hakkında bilgi sahibi olmalarını

Detaylı

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım

Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık-Çıkık Ve Burkulmalarda İlk Yardım Kırık Nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden oluşabilir. Yaşlılık ile birlikte kendiliğinden kırık oluşma riski

Detaylı

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU

BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU BNCH-03 AYARLANABİLİR MEKİK SEHPASI KULLANMA KILAVUZU 1 Herhangi bir egzersiz yada kondisyon programına başlamadan önce tam bir sağlık muayenesine ihtiyaç duyup duymadığınızı görmek için kişisel doktorunuza

Detaylı

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ

STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ STRES YÖNETİMİ DURUŞLAR VE GEVŞEME YÖNTEMLERİ 1- SHAVASANA CESET DURUŞU : Sırt üstü yere uzanın. Kollarınızı ve bacaklarınızı yana doğru açın ve avuç içlerinizi gökyüzüne çevirin. Tüm bedeni gevşetin ve

Detaylı

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab

Me Too Koleksiyonu. Tasarım Nurus D Lab Me Too Koleksiyonu Tasarım Nurus D Lab Dünyanın en iyi kişisel koltuklarından biri. İnsan anatomisi uzun süre oturmaya uygun olmasa da hayatımızın en az 15 yılını oturarak geçiyoruz. Bu sürecin sağlığımız

Detaylı

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM

Sağlık Bülteni İLK YARDIM BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Sağlık Bülteni İLK YARDIM ODTÜ G. V. ÖZEL MERSİN OKULLARI Mayıs 2014 BÖLÜM VII KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM Kırık nedir? Kırık, kemik bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar darbe sonucu ya da kendiliğinden

Detaylı

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ

ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ ADEZİV KAPSÜLİT FZT NAZMİ ŞEKERCİ DONUK OMUZ - FROZEN SHOULDERADEZİV KAPSÜLİT Adeziv kapsulit omuz ekleminde, eklem kapsülünün kronik iltihabi bir durumu olup eklem kapsülünde kalınlaşma, sertleşme ve

Detaylı

BASI YARASI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

BASI YARASI KİMLERDE GÖRÜLÜR? BASI YARASI NEDİR? Bası Yarası, basınç, dekübit yara, yatak yaraları veya basınç ülseri olarak bilinen, basınç ya da sürtünme nedeniyle ortaya çıkan, deride veya deri altında meydana gelen doku hasarıdır.bir

Detaylı

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi

Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Beyin Tümörleri Çene Eklemi (TME) ve Yüz Ağrıları Merkezi Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz? Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir.

Detaylı

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı?

Günde kaç saat, haftada kaç gün egzersiz yapılmalı? Başarılı bir kilo verme ve daha da önemlisi bu kiloyu korumada en önemli anahtar egzersizdir. Kilo verdikten sonra egzersiz yapmayı bırakanlar yeniden kilo alırken, egzersize devam edenlerde bu ihtimal

Detaylı

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM 1. ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM Yandaki resimde hastalandığında hastaneye giden Efe nin vücudunun röntgen filmi verilmiştir. Röntgen filminde görülen açık renkli kısımlar Efe nin vücudunda bulunan

Detaylı

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ

EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ EKLEM HAREKET AÇIKLIĞI ÖLÇÜMÜ Lokomotor sistem muayenesi İnspeksiyon, Palpasyon, Eklem hareket açıklığı (EHA), Nörolojik muayene (kas testi, refleks muayene, duyu muayenesi), Özel testler, Fonksiyonel

Detaylı

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi

Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi. Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Spor Yaralanmalarında Konservatif Tedavi Prof. Dr. Reyhan Çeliker Acıbadem Üniversitesi Yumuşak doku injurisi Kas, tendon ve bağ yaralanmalarını kapsar. Strain: Kas ve tendonların aşırı yüklenmesi veya

Detaylı

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU

203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU 203 İRİS MAMA SANDALYESİ KURULUM ve KULLANMA KILAVUZU TS EN 14988 Kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyup muhafaza ediniz. Verilen talimatlara uymadığınız zaman çocuğunuz güvende olmayabilir. Lü en verilen

Detaylı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı

İLK YARDIM DENEME SINAVI Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç. B) Solunum ve dolaşım. C) Vücut ısısı kan basıncı İLK YARDIM DENEME SINAVI 4 1. Aşağıdakilerden hangisi yaşam bulgusu değildir? A) Bilinç B) Solunum ve dolaşım C) Vücut ısısı kan basıncı D) Boşaltım 2. Aşağıdaki hastalardan hangisine ilk önce ilkyardım

Detaylı

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma

SALI: Antr. 12 * Düşük Şiddet * Isınma SALI: 18.07.2017 Antr. 12 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax) 130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 15 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet - Her 30 sn. çalışmaların

Detaylı

1 set = 4 tekrar(2 sağ-2 sol) 2 set -Setler arası 1 dak. pasif dinlenme * 1 dak. germe egzersizi( Çalışan kaslar)

1 set = 4 tekrar(2 sağ-2 sol) 2 set -Setler arası 1 dak. pasif dinlenme * 1 dak. germe egzersizi( Çalışan kaslar) SALI : 04.07.2017 Antr. 5 * Düşük Şiddet - Maksimal kalp atımının (HRmax)130-135 ile 5 dk yavaş koşu (+1 km) * Isınma - 20 dk kapsamlı ısınma, hareketlilik ve germe egzersizleri *Kuvvet 1-Her iki yöne(10

Detaylı

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK

FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK FİZİKSEL UYGUNLUK VE ESNEKLİK ESNEKLİK Bir hareketi eklemlerin müsaade ettiği en geniş açıda yapabilme yeteneğidir Esnekliği Etkileyen Faktörler Eklem Yapısı Merkezi sinir sistemi Kas lifi ve derinin gerilme

Detaylı

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE SAĞLIK KURALLARI BİLGİSAYAR KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR BİLGİSAYAR VE SAĞLIK Bilgisayarların, bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı

Detaylı

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri

Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri Spor yaralanmaları ve tedavi yöntemleri İster amatör olarak spor yapın, isterseniz profesyonel sporcu olun, başınıza en sık gelen olaylardan biridir sakatlanmak. Yazan: Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Detaylı

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul

Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık. Aydın MUTLU İstanbul Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi 5.Sınıf Konu: Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Sağlık 5.Hafta Aydın MUTLU 2016 - İstanbul YANLIŞ BİLGİSAYAR KULLANIMINDA OLUŞABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI Bilgisayarla

Detaylı

BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU

BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU T.C Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü BEDENSEL YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN PERFORMANS BELİRLEME FORMU 2009 PROGRAMDA YER ALAN MODULLÜR VE SÜRELERİ Modülün

Detaylı