Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemleri. Değerlendirmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemleri. Değerlendirmesi"

Transkript

1 Kemoterapi İlaç Hazırlama Sistemleri Değerlendirmesi Yarı Otomatik ve Manuel İlaç Hazırlama Sistemi Ecz. Anıl Özyaman Özel Kent Hastanesi Tüked Onkoloji Çalıştayı Kuşadası Kasım 2016

2 Hastanemiz 2004 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden itibaren onkoloji hastalarına eczane bünyesinde hazırlanan ilaçlarla hizmet vermektedir. Erişkin medikal onkoloji ve KIT Günlük ortama hasta sayısı ; 38 Günlük hazırlanan ilaç sayısı ; 70 Kemoterapi ünitesinde bir eczacı ve bir kemoterapi teknisyeni 1 yıldır yarı otomatik ilaç hazırlama sistemi ve kapalı sistem aparatlar kullanılmakta 2017 Nisan ayında tamamlanacak kapsamlı onkoloji merkezi Radyasyon onkolojisi + medikal onkoloji +KIT

3 -Sağlık Çalışanı Güvenliği Yarı otomatik cihaz ISO 5 Standardındaki biyolojik güvenlik kabini içerisinde yer almaktadır. Sağlık çalışanı güvenliğini, yarı otomatik cihazla birlikte kullanılan aparatlar etkilemekte ve belirlemektedir. Hastanemizde Chemocompounder yarı otomatik cihaz ile BD Phaseal kapalı sistem transfer cihazları birlikte kullanılmaktadır.

4 -Sağlık Çalışanı Güvenliği Cihazla birlikte kullandığımız manuel Phaseal kapalı sistem transfer cihazı FDA tarafından tehlikeli ilaçların hazırlanmasında kullanılan kapalı sistem transfer cihazı olarak ONB kodu altında sınıflandırılmıştır. Buhar sızdırmazlık: Birlikte kullanılan Phaseal kapalı sistem transfer cihazının genleşme balonu, sitotoksik ilaç buharlarını sistem içerisinde hapsederek hava çıkışını ve buhar sızıntısını önlemektedir. Sıvı sızdırmazlık: Birlikte kullanılan manuel kapalı sistem transfer cihazının uç bağlantı kısımlarında bulunan membranlar birleşip ayrıldıklarında kendiliğinden kapanarak sızıntıyı önlüyor. 10 delinmeye kadar üreticinin sızdırmazlık taahhüdü bulunuyor.

5 -Sağlık Çalışanı Güvenliği Sitotoksik ilaç maruziyetini ve bulaş düzeyini en aza indirgediğine dair yayınlar mevcuttur:

6 Çalışmada bir kapalı sistem transfer cihazının (Phaseal) hastane çalışma ortamında, antineoplastiklere olan maruziyete ve mesleki kontaminasyona karşı korumadaki etkinliğinin değerlendirmesi amaçlanmıştır. Geleneksel ilaç hazırlama yöntemi ile kapalı sistem transfer cihazı (KSTC) kullanılarak yapılan hazırlamadaki siklofosfamid kontaminasyonu karşılaştırılmıştır. İlaç hazırlama odasından sürüntü örnekleri, eldiven örnekleri ve 24 saatlik idrar numuneleri alınarak incelenmiştir. Geleneksel yöntem Vs. KSTC kullanılarak yapılan testler karşılaştırıldığında kapalı sistem transfer cihazı kullanımında, Kontamine sürüntü örneği sayısı, (%100 vs %75) Sürüntülerdeki kontaminasyon miktarı (ortalama 1.0 ng/cm2 Vs. ortalama 0.18 ng/cm2) Eldiven örneklerindeki kontaminasyon miktarı (3200 ng/eldiven vs. 740 ng/eldiven) ve idrar numunelerindeki siklofosfamid miktarı (170 ng/gün vs. 15 ng/gün) belirgin ölçüde azalmıştır. Kapalı sistem transfer cihazı kullanımı hastane çalışma ortamında mesleki kontaminasyonu ve antineoplastiklere olan maruziyeti azaltmıştır. Ann. Occup. Hyg., Vol. 53, No. 2, pp , 2009 The Author Published by Oxford University Press on behalf of the British Occupational Hygiene Society doi: /annhyg/men081

7 Çalışmada kapalı sistem transfer cihazı (Phaseal) kullanımından önce ve sonraki dönemde antineoplastiklere olan maruziyet karşılaştırılmıştır. İlaç hazırlamada çalışan personel maruziyetinin belirlenmesinde eczacı, eczane teknisyeni ve hemşirelerin idrarları incelenmiş, ifosfamid ve siklofosfamid ile çalışılmıştır. Am J Health-Syst Pharm Vol 60 Nov 15, 2003

8 Kapalı sistemden önceki dönemde idrar örneği veren 8 personelin 6 sı siklofosfamid için, 2 si ifosfamid için pozitif sonuç vermiştir. Ve kapalı sistem kullanılmasından sonra hiçbir idrar örneği her iki ilaç için de pozitif sonuç vermemiştir. Phaseal sisteminin sağlık personelinin siklofosfamid ve ifosfamide olan maruziyetini azalttığı gösterilmiştir. Am J Health-Syst Pharm Vol 60 Nov 15, 2003

9 Çalışmada sodyum floresein ve siklofosfamid kullanılarak, geleneksel yöntem ile iki hazırlama cihazı (Phaseal ve Clave) kullanıldığında oluşan kimyasal kontaminasyonun karşılaştırılmıştır. Florosein kullanıldığında UV ışınla sıvı sızıntısı görsel olarak incelenmiş ve siklofosfamit kullanıldığında sürüntü örneklerinden analiz yapılmıştır. Çalışmanın sonuçları incelendiğinde, şırınga ve iğne kullanılarak ilaç hazırlamada kapalı sistem transfer cihazı kullanarak yapılan hazırlamalara kıyasla kimyasal kontaminasyonun daha yüksek sıklıkla ve daha yüksek konsantrasyonlarda gözlendiği gösterilmiştir. Journal of Japanese Society of Hospital Pharmacists, Vol. 46 No. 1, (2010).

10 Journal of Japanese Society of Hospital Pharmacists, Vol. 46 No. 1, (2010).

11 Hem 1 yıldan fazla deneyimli personelin yaptığı hazırlamalarda hem de 1 yıldan az deneyimli personelin yaptığı hazırlamalarda yüzey kontaminasyonu Phaseal hazırlamalarında hiç gözlenmezken, Clave sistem ve geleneksel yöntem ile yapılan hazırlamalarda gözlenmiştir.

12 -Hasta Güvenliği Chemocompounder yarı otomatik cihazın yazılım veritabanında ilaç doz ve konsantrasyon bilgileri bulunuyor, bu bilgiler kullanılarak miligram-mililitre çevriminde doz hesabını cihaz gerçekleştirebiliyor. Yazılım desteği ile, 0,1 ml lik komutlarla hassas doz çekimi yapılıyor. Gravimetrik hazırlama yöntemi opsiyonel olarak mevcut, dilenirse hassas terazi ile birlikte kullanılabiliyor, sisteme girişi olan, ilaç firmalarından edinilmiş dansite bilgilerinden yararlanarak doz doğrulama yapılabiliyor. İlaç hazırlandıktan sonra cihazdan otomatik olarak son etiket çıkıyor.

13 -Hasta Güvenliği Cihazın kontrol ünitesi olan dokunmatik ekranında işlem basamaklarıyla ilgili yönlendirmeler bulunuyor, cihazda işlem basamaklarından yazılım destekli olanlar, tekrarlanabilir ve standart. Phaseal manuel aparatların ilaçlarla temas eden kısımlarında, geçimsizliğe yol açan polikarbonat, BPA, ftalat (DEHP) bulunmuyor. Phaseal kapalı sistemin, mikroorganizmaların sisteme girişini önleyerek, steriliteyi 14 güne kadar koruduğunu gösteren çalışmalar hasta güvenliğini desteklemekte.

14 -Hasta Güvenliği - Hata Önleme ve Kontrol Mekanizmaları Yazılım destekli olarak, ilaç hazırlama personelini yönlendiren ve yanıtlarla ilerleyen işlem basamakları hazırlamada tekrar edilebilir ve standarttır. Manuel işlem basamağı sayısı fazladır, ilaç çekimi hariç tüm basamaklar personelin müdahalesini gerektirmektedir. Kemoterapi yazılımından hazırlamanın cihaza yönlendirilmesi İstenilen durumlarda ilaç aktarımından önce torbadan manuel olarak sıvı boşaltılması Çekilen dozun cihaz ile torbaya aktarılması Yarı otomatik cihazın ekranından seçim Cihaz ile çekilen ilacın aktarımı için enjektör ile IV torba bağlantısının manuel olarak yapılması Gravimetrik yöntem kullanılması durumunda, torbanın aktarım öncesi ve sonrasında tartımı Personelin manuel aparatlar, flakon ve enjektörü birleştirerek cihaza yerleştirmesi Ekrandan çekim komutunun verilmesi Aktarım bitiminde otomatik olarak son ürün etiketi çıkması Toz ilaçlar için sulandırma ve karıştırmanın manuel olarak yapılması Ekrana işleme özgü çekilecek hacmin komutunun girilmesi Boş flakonların ve kullanılmış malzemelerin bağımsız atık kutusuna manuel olarak atılması

15 -Hasta Güvenliği Bilimsel Kanıt Düzeyi

16 Çalışmada, biyolojik güvenlik kabini içerisinde kapalı sistem trasnfer cihazı (Phaseal)kullanılarak hazırlanan ürünlerin mikrobiyal stabilitesi değerlendirilmiş. Ayrıca, flakon açıldıktan ve sulandırıldıktan sonra uzun süreler boyunca ve farklı koşullar altında da, sistemin flakon sterilitesini koruyabilme yeteneği değerlendirilmiş. İlaç yerine TSB (Triptone Soya Broth) besi yeri kullanılarak, 80 flakon, 320 enjektör ve 320 torbadan 0., 3. ve 7. günlerde alınan numuneler inkübe edilmiştir. 14 günlük inkübasyon sonucunda tüm örneklerde mikrobiyal büyüme negatif çıkmıştır. Sonuçlar, kullanılan kapalı sistem aparatın flakon sterilitesini 7 gün boyunca koruyabildiği gösterilmiştir.

17 Florourasil içeren 12 flakon kullanılarak, Triptone Soya Broth (TSB) içeren besi yeri içeren 96 torbaya Phaseal kapalı sistem transfer cihazı ile ilaç aktarımı yapılmıştır. Torbalar ve içerikleri 14 gün boyunca 35 C den tutularak mikrobiyal kontaminasyon yönünden izlenmiştir. 14 günlük periyotta torbaların hiç birinde mikrobiyal büyüme gözlenmemiştir.

18 -İlaç Tasarrufu Cihazla birlikte kullanılan kapalı sistem aparatlarla ilaç sterilitesi korunarak ve stabiliteyi dikkate alarak kullanılabileceğimiz süreyi belirlemekte ve uzatmaktayız. Hazırlamada uzun ara transfer seti kullanılmayıp yalnızca Phaseal kullanıldığından, ara sette ölü hacim kalması gibi bir durumla karşılaşmıyoruz. Flakon enjektör adaptörünün hareketli olması sayesinde ilaç çekerken dip kısımda kalan sıvıyı, yukarı aşağı hareket imkanı sayesinde tam çekebilmekteyiz.

19 -İlaç Tasarrufu Bilimsel Kanıt Düzeyi Kimyasal stabilitesi en az 48 saat olan, tek kullanımlık flakonlarda sunulan 21 ilacı içeren toplamda 296 flakonun Nisan-Haziran 2012 tarihleri arasında kullanımı kayıt edilmiş. Her bir flakonun ilk kullanımının ardından, atıldığı varsayılırsa gerçekleşecek ilaç sarfiyatının ortalama potansiyel yüzdesi %57,03 olarak hesaplanmıştır. İlaçların 7 gün boyunca steril saklanabildiği baz alınarak ve stabilite süreleri dikkate alınarak yapılacak tasarruf da hesaplanmıştır. Çalışma süresince elde edilen eczane, olası sarfiyatın yaklaşık olarak yarısından kaçınmış ve her flakonun ortalama %29 unu saklamıştır. Çalışma süresince yapılan tasarruf, yıllık yaklaşık ,67 $ lık tasarrufa denk gelmiştir ve sistemin satın alınmasında harcanan 106, $ ı karşılamıştır.

20 -İlaç Tasarrufu Bilimsel Kanıt Düzeyi ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN HAZIRLANMASINDA DOĞRU KAPALI SİSTEM TRANSFER CİHAZLARININ KULLANILMASIYLA YAPILABİLECEK TASARRUFLAR Flakon içerisinde yer alan 16 ilaç seçildi. Kapalı sistem transfer cihazının kullanılmadığı 3 aylık bir dönem belirlendi (Temmuz +Ağustos +Eylül 2014 Periyod A). Benzer şekilde, kapalı sistem transfer cihazının kullanıldığı 3 aylık bir dönem belirlenerek (Temmuz +Ağustos +Eylül 2015 Periyod B), bu dönem içerisinde ilaçların fizikokimyasal stabilite süreleri ilgili kaynaklardan kontrol edildi ve maksimum stabilite süresi 7 günle sınırlandı. Seçilen ilaçlara ait fizikokimyasal stabilite bilgileri referans kaynaklardan araştırıldı. Her iki durum için de, belirlenen 3 aylık süre içerisinde arttırılan ilaç dozları, artan ilaçların saklanmayıp anında atılacağı senaryoda kullanılacak dozlara oranlanarak kaydedildi. İlk periyodda, ilaç tasarruf oranları %1-18 arasında değişmekteyken, ikinci periyodda oranlar %2-53 arasında değişerek artış göstermiştir. 16 etken maddeden 11 inde, ilaç tasarruf oranı B periyodunda daha yüksek bulundu ve ilaç tasarrufu %7,48 den %17,57 ye yükseldi.

21 -Verimlilik Sistemde hazırlama personelinin manuel işlem basamakları robotik sistemlere kıyasla daha çok sayıda. Cihaz tarafından otomatik olarak yapılan aşağıdaki işlemler haricinde işlem basamakları manuel olarak gerçekleşiyor. Yazılımdan girilen istemin cihaza aktarımı Komutu girilen hacmin cihaz tarafından çekilmesi Çekilen hacmin cihaz tarafından torbaya aktarılması Bu işlemler dışındaki tüm basamaklarda personelin manuel müdahalesi ve işlemleri gerçekleşiyor.

22 -Verimlilik Hazırlama sayısı ( torba/8 saat) Hazırlama süresi dikkate alındığında, cihaz üzerinde bulunan iki istasyon da eş zamanlı kullanıldığında 8 saatte 35 hasta 65 torba hazırlayabilmektedir.

23 -Verimlilik Cihazla hazırlama tamamlandığında otomatik olarak son etiket basılmaktadır. Yazılım destekli olarak, ilaç hazırlama personelini yönlendiren ve yanıtlarla ilerleyen işlem basamakları hazırlamada tekrar edilebilir ve standarttır. Raporlama Analiz: Cihazın entegre bir şekilde çalıştığı kemoterapi yazılımı üzerinden, belirli tarih aralıkları seçilerek çalışma raporları, order dökümleri alınabilmektedir.

24 TEŞEKKÜRLER

Kemoterapi Hazırlanmasında Tam Otomatik Sistemler. Dr. Burçin BUDAKOĞLU Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Hastanesi

Kemoterapi Hazırlanmasında Tam Otomatik Sistemler. Dr. Burçin BUDAKOĞLU Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Hazırlanmasında Tam Otomatik Sistemler Dr. Burçin BUDAKOĞLU Dr. A.Y. Ankara Onkoloji Hastanesi Yasal düzenlemeler ; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (26 Aralık 2003 Tarihli Resmi Gazete

Detaylı

TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ. Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL

TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ. Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL TEHLİKELİ İLAÇ HAZIRLANMASINDA MEVCUT SİSTEMLER VE PERSONEL GÜVENLİĞİ Ecz. Yücelen GÖNEN Özel Medical Park Göztepe Hastanesi - İSTANBUL TEHLİKELİ İLAÇ NEDİR? Aşağıdaki etkilerden en az birini Mutajenik

Detaylı

TÜKED ONKOLOJİ ÇALIŞTAYI RAPORU 2016

TÜKED ONKOLOJİ ÇALIŞTAYI RAPORU 2016 TÜKED ONKOLOJİ ÇALIŞTAYI RAPORU 2016 Küresel kanser yükü geçtiğimiz son 30 yılda iki kattan fazla artmıştır. Tüm dünyada her yıl milyonlarca yeni kanser vakası teşhis edilmektedir. 2030 yılına kadar 27

Detaylı

İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI

İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ VE TEHLİKELİ İLAÇ KIRILMALARINDA MÜDAHALE PELİN DÜZENLİ ECZACI İLAÇLARIN GÜVENLİ TRANSFERİ Eczanede hazırlanan ilaçların servislere ulaşması veya servis içinde transferi sürecini

Detaylı

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve

Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Kemoterapi İlaç Hazırlama Üniteleri ve Uzm Ecz Ahmet S Bosnak Gaziantep Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kanser tedavisinde ileri kalite Kanser tedavisinde mükemmellik multidisipliner yaklaşımla olabilir.

Detaylı

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI

KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI KEMOTERAPÖTİK İLAÇ HAZIRLAMASINDA SIK KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE İLAÇ HATALARI Uzm. Ecz. Gamze KORUBÜK Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Onkoloji Hastane Eczanesi Kanser tedavi yöntemlerinden biri olan

Detaylı

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI UŞAK İLİ KAMU HASTANELERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ UYGULANMASINA YÖNELİK BİR UŞAK DEVLET HASTANESİ ÖRNEĞİ Uzm. Alev Köksal alevkoksal98@hotmail.com

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 12.03.2014 Madde 5.2 talimata eklenerek, kemoterapi tedavisi 01 alan hastaların vücut sıvılarına maruz kalınması halinde alınacak önlemler tariflendi.

Detaylı

HASTA ORDER İŞLEMLERİ

HASTA ORDER İŞLEMLERİ Hasta Order İşlemleri ekranı ayaktan ve yatan hastaların tedavilerinde kullanılacak ilaçların ve hizmetlerin sistem üzerinden kaydedilmesi ve hemşireler tarafından uygulanması amacı ile kullanılmaktadır.

Detaylı

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği YÖNETİM KURULU. Başkan Dr. Pınar Saip. Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan Demir Dr. Ahmet Özet

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği YÖNETİM KURULU. Başkan Dr. Pınar Saip. Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan Demir Dr. Ahmet Özet YÖNETİM KURULU Başkan Dr. Pınar Saip Başkan Yardımcısı Dr. Gökhan Demir Dr. Ahmet Özet Bir Önceki Başkan Dr. Şuayib Yalçın Genel Sekreter Dr. Fulden Yumuk Sayman Dr. Mahmut Gümüş Üyeler Dr. Hüseyin Abalı

Detaylı

SİTOSTATİK İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE HAZIRLANMASI HAKKINDA ANKET

SİTOSTATİK İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE HAZIRLANMASI HAKKINDA ANKET Ülke: SİTOSTATİK İLAÇLARIN ÜRETİMİ VE HAZIRLANMASI HAKKINDA ANKET Tarih: Geri fakslanılacak : 0049 40 7905900 1. Kurumunuzun tanıtımı Kurum: Departman sayısı: Onkoloji departmanı sayısı: Hastanenizdeki

Detaylı

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ

İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ İLAÇ GÜVENLİĞİ RAMAK KALA BİLDİRİMLERİMİZ VE KAZANIMLARIMIZ OPSAR SOLMAZ Figen, TUNÇMAN Gökçe, SERBEST Nesrin, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun ÖZEL MEDICABIL HASTANESİ, BURSA İlaç Güvenliği Hastaların tedavilerinde

Detaylı

KEMOTERAPOTIK ILAC HAZIRLAMA SETI (YARI OTOMATIK)(IKI ILAC ICIN)

KEMOTERAPOTIK ILAC HAZIRLAMA SETI (YARI OTOMATIK)(IKI ILAC ICIN) FR-YLY-04 İlk Yay.Tarihi : 27 Ekim 28 1 / 15 Malzeme Kodu : JENS05605 KEMOTERAPOTIK ILAC HAZIRLAMA SETI (YARI OTOMATIK)(IKI ILAC ICIN) SATINALMA BÝLGÝSÝ (ÞARTNAME) (* Þartname Kodu : 44184 MERKEZİ İLAÇ

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar.

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARIN GÜVENLİ KULLANIM PROSEDÜRÜ. 2. KAPSAM Hastanemizde antineoplastik ilaçların dökülmesinde yapılacak faaliyetleri kapsar. 1. AMAÇ Hastanemiz sağlık ve güvenlik programları kapsamında, antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, kaza ile dökülmesi durumunda alınması gereken önlemler ve dökülmelerde yapılacak

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ Amaç MADDE 1- Kozmetik ürünlerin üreticileri tarafından raf ömürleri belirlenirken

Detaylı

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI. Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi TPN ÜNİTESİ ve PARENTERAL KARIŞIMLARIN HAZIRLANMASI Ecz. Elif BİLİM Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi PARENTERAL NÜTRİSYON O Enteral beslenme yapılamadığında,

Detaylı

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon

1.5 Kalite Kontrol Bölüm Fiziksel Kalite Kriterleri Bölüm Mikrobiyolojik Kalite Kriterleri Mikrobiyal Kontaminasyon 1.5 Kalite Kontrol Günümüzde gıda mikrobiyolojisi laboratuarlarında yaygın olarak ticari dehidre formülasyonlardan hazırlanan besiyerleri veya kullanıma hazır besiyerleri kullanılmaktadır. Kullanıma hazır

Detaylı

Sağlık Programlarında Okuyan Öğrenciler İçin Çözümlü İlaç Hesaplamaları Soruları

Sağlık Programlarında Okuyan Öğrenciler İçin Çözümlü İlaç Hesaplamaları Soruları Sağlık Programlarında Okuyan Öğrenciler İçin Çözümlü İlaç Hesaplamaları Soruları 1.Bir defada 1.200.000 IU Penisilin procain İ.M. olarak istem edilmiştir. Elimizde 800.000 IU penisilin procain flakonları

Detaylı

Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları önlenebilir mi? Hemato-Onkoloji Hastalarımızdaki tecrübelerimiz Doç.Dr.

Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları önlenebilir mi? Hemato-Onkoloji Hastalarımızdaki tecrübelerimiz Doç.Dr. Santral kateter ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonları önlenebilir mi? Hemato-Onkoloji Hastalarımızdaki tecrübelerimiz Doç.Dr.İlker DEVRİM UHESA verilerine göre: Türkiye de Yoğun Bakım Üniteleri Tiplerine

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ KRİTİK İLAÇ İNFÜZYONU TABLOLARI

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ ÇOCUK YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ KRİTİK İLAÇ İNFÜZYONU TABLOLARI PEDİATRİK KRİTİK İLAÇ İNFÜZYONLARI Standart ilaç konsantrasyonları Düşük konsantrasyon Dobutamin 1 mg/ml 50 mg/50 ml Dekstroz %5 25 mg / 25 ml Dekstroz %5 Dopamin 1 mg/ml 50 mg/50 ml Dekstroz %5 25 mg

Detaylı

i~ \ ~\~ EK-I PORT İGNESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ

i~ \ ~\~ EK-I PORT İGNESİ TEKNİK ŞARTNAMESİ ii EK-8 KAPALI SİSTEM İLAÇ TRANSFER CİHAZI SEKONDER SET TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Teklif edilen ürün, steril ambalajında ve tek kullanımlık (disposable) 2. Teklif edilen ürün, tedavi amaçlı hazırlanacak Antineoplastik

Detaylı

Laboratuar ortamındaki kullanımı

Laboratuar ortamındaki kullanımı Laboratuar ortamındaki kullanımı İçindekiler Velcorin Laboratuar ortamındaki kullanımı Sayfa 3 5 Giriş Sayfa 3 Güvenlik tedbirleri Sayfa 3 Çalışma metodu (sensorik) Sayfa 4 Çalışma metodu (mikrobiyolojik)

Detaylı

5-8 Mart 2015 Çeşme Sheraton Otel-İZMİR

5-8 Mart 2015 Çeşme Sheraton Otel-İZMİR 5-8 Mart 2015 Çeşme Sheraton Otel-İZMİR 5 MART 2015 PERŞEMBE 13.30-14.00 AÇILIŞ KONUŞMALARI 14.00-14.30 14.30-17.00 Tehlikeli İlaçların Hazırlanması ve Uygulanmasında Sağlık Çalışanları ve Hastaların

Detaylı

Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi. Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014

Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi. Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014 Sağlık Çalışanları ve Kemoterapi Dr. Mehmet Ali Özcan Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü 2014 Tüm dünyada yakın gelecek beklentisi kanser tanısı ve kanserden ölüm sıklığında anlamlı bir artış

Detaylı

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.

TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1. TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU KOZMETİK ÜRÜNLERİN STABİLİTESİNE VE AÇILDIKTAN SONRA KULLANIM SÜRESİNE İLİŞKİN KILAVUZ SÜRÜM 1.0 Amaç MADDE 1- (1) Kozmetik ürünlerin üreticileri tarafından raf ömürleri

Detaylı

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır.

STERINaF [18F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon Damar içine uygulanır. STERINaF [F] 250 MBq/ml enjeksiyonluk çözelti içeren flakon 1 m l si kalibrasyon tarih ve saatinde 250 MBq/ml sodyum florür

Detaylı

NÜTRİSYON TAKİBİ. Nütrisyon takip formu; «Hemşire Fizik Değerlendirme ve Gözlem» ekranından veya order uygulama aşamasında otomatik açılır.

NÜTRİSYON TAKİBİ. Nütrisyon takip formu; «Hemşire Fizik Değerlendirme ve Gözlem» ekranından veya order uygulama aşamasında otomatik açılır. NÜTRİSYON TAKİBİ Nütrisyon takibi; Erişkin ve Çocuk hastalarda belirlenmiş olan sistem sorgularının kayıt edildiği, çocuk hastalar için oluşturulmuş formülasyona göre; erişkin hastalar için değerlendirme

Detaylı

ISO 14644 e göre temiz oda validasyonu

ISO 14644 e göre temiz oda validasyonu Havacılık ve uzay, yarı iletkenler, mikroelektronik, farmasötik, medikal, sağlık hizmetleri, gıda ve sayısı düzenli artan farklı sektörlerde periyodik temiz oda validasyonu ISO 14644 standardı ile uluslararası

Detaylı

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com

1. Kozmetik Kongresi, 18-20 Subat 2011, Antalya. EGM DANISMANLIK HIZMETLERI www.egmdanismanlik.com KOZMETĐKTE GMP UYGULAMALARI ĐYĐ ÜRETĐM TEKNIKLERI www.egmdanismanlik.com GMP Nedir? Personel, Eğitim ve Hijyen Tesis ve Alt Yapı Ekipmanlar Hammaddeler ve Ambalaj Malzemeleri Üretim Bitmiş Ürünler Kalite

Detaylı

Enjektörler, İğneler Ve Kanüller

Enjektörler, İğneler Ve Kanüller BÖLÜM 1 ler, İğneler Ve Kanüller MVM Medikal Veteriner Malzemeleri l BÖLÜM 1 SAYFA 5 SET INJECT Tek Kullanımlık ler Steril tekli ambalaj içerisinde bulunmaktadır. 2 Parçalı 2 cc Yeşil 16 (kısa uç) 5 cc

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ DĠYALĠZ ÜNĠTESĠ ATIK YÖNETĠMĠ PLANI Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ GASTROENTEROLOJĠ ENDOSKOPĠ ÜNĠTESĠ Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 7 1. AMACI VE

Detaylı

ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ

ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ ATASAM HASTANESİ EL HİJYENİ EĞİTİMİ 1 EL HİJYENİ El yıkama günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında diğer kişilerin sağlığı içinde önemlidir. Başta

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ. Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MESLEKİ TEHLİKE ve RİSKLERİ Öğr. Gör. Nurhan BİNGÖL Sağlık hizmeti sunumu sırasında sağlık çalışanları, bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklarını tehdit eden pek çok riske maruz

Detaylı

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI

EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI TALİMATI AMAÇ Sağlık hizmetiyle ilişkili enfeksiyonların ve çapraz bulaşmaların önlenmesi amacıyla sağlık personeli, hasta, hasta refakatçileri ve ziyaretçiler için, uygun el temizliği ve eldiven kullanma yöntemlerini

Detaylı

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI

ÖZEL UNCALI MEYDAN HASTANESİ ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ PLANI Sayfa No: 1/5 ların yaralanma riskinin azaltılması Hastanelerimizde kesici ve delici alet yaralanmalarını önlemeye yönelik düzenlemelerin yapılması -Enfeksiyon Kontrol tedavisini sağlayan tüm sağlık personeli

Detaylı

Hastane Eczacılığı Uygulamaları Avrupa dan bir bakış

Hastane Eczacılığı Uygulamaları Avrupa dan bir bakış Hastane Eczacılığı Uygulamaları Avrupa dan bir bakış Jacqueline Surugue FIP Hastane Seksiyonu Başkanı EAHP bir önceki Başkanı EAHP (Avrupa Hastane Eczacıları Birliği)- Eczacılık Meslek Uygulamaları 2010

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS

ÜRÜN KATALOĞU RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS ÜRÜN KATALOĞU RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS 2 disera RESULTS OF THE SCIENTIFIC PROCESS İÇİNDEKİLER Hakkımızda 4 Üretim ve Kalite Sertifikaları 5 VACUSERA Kan Alma Sistemleri 6 VACUSERA Kan Alma Sistemi

Detaylı

ONKOLOJİDE TIBBİ HATALAR ve ÖNLENMESİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN KANITA DAYALI UYGULAMALAR

ONKOLOJİDE TIBBİ HATALAR ve ÖNLENMESİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN KANITA DAYALI UYGULAMALAR ONKOLOJİDE TIBBİ HATALAR ve ÖNLENMESİNE YÖNELİK GELİŞTİRİLEN KANITA DAYALI UYGULAMALAR Senem Özgür SARI Departman 5. Türk Tıbbi Onkoloji Kongresi Tarih 20 Mart 2014, Antalya İlaç hataları, ilacın hekim

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 31/01/2019 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No: 2019641 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) TEKLİF ALMA SURETİYLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 05/02/2019 TARİHİ,

Detaylı

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ-I. Reçete Bilgisi ve Doz Hesaplaması

FARMASÖTİK TEKNOLOJİ-I. Reçete Bilgisi ve Doz Hesaplaması FARMASÖTİK TEKNOLOJİ-I Reçete Bilgisi ve Doz Hesaplaması REÇETE VE KISIMLARI Reçete, hekim, veteriner hekim ve diş hekimi tarafından hastalıktan korunmak veya tedavi amacı ile farmasötik teknoloji tekniğine

Detaylı

AÇILMIŞ VE HAZIRLANMIŞ İLAÇLARIN SAKLAMA KOŞUL VE SÜRELERİ LİSTESİ

AÇILMIŞ VE HAZIRLANMIŞ İLAÇLARIN SAKLAMA KOŞUL VE SÜRELERİ LİSTESİ Sayfa No 1 / 5 İLAÇ ADI ACTRAPID HM DERİ ALTI VE İ.V KULLANIM İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN 100 IU/ML, 10 ML BELOC İ.V ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 5 MG/5ML BREVIBLOC PREMIKS 10 MG/ML BRIDION İ.IV ÇÖZELTİ İÇEREN 200 MG/2ML

Detaylı

MKYS/KARAR DESTEK SİSTEMLERİ-İŞ ZEKASI MODÜLÜ ANALİZİ. Seyide ATAK

MKYS/KARAR DESTEK SİSTEMLERİ-İŞ ZEKASI MODÜLÜ ANALİZİ. Seyide ATAK MKYS/KARAR DESTEK SİSTEMLERİ-İŞ ZEKASI MODÜLÜ ANALİZİ Seyide ATAK MKYS (MALZEME KAYNAKLARI YÖNETİM SİSTEMİ) KDS (KARAR DESTEK SİSTEMLERİ İŞ ZEKASI) MODÜLÜ KDS (KARAR DESTEK SİSTEMLERİ İŞ ZEKASI) MODÜLÜ

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

YAKMA YÖNETİM SİSTEMLERİ. www.selnikel.com

YAKMA YÖNETİM SİSTEMLERİ. www.selnikel.com Verim Artışı %3-5 Yakıt Tasarrufu Kazan/Brülör MM Kontrol Modülü DTI Bilgi Aktarım Ünitesi EGA Baca Gazı Analiz Cihazı Yardımcı Ekipmanlar YAKMA YÖNETİM SİSTEMLERİ Yüksek teknoloji ürünü Autoflame Yakma

Detaylı

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi

EL YIKAMA VE ELDİVEN KULLANMA TALİMATI. Yönetim Temsilcisi Sayfa No Sayfa 1/6 1.AMAÇ Hastalarla ve hastane ortamındaki yüzeylerle el teması sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon bulaş riskini önlemeye yönelik el hijyeni ve eldiven kullanım kurallarını ve uygulamalarını

Detaylı

KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI. Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR

KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI. Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR KEMOTERAPİ UYGULAMASINDA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ VE STANDARTLARI Doç.Dr. Gürsel ÇOK Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD, İZMİR SUNUM PLANI Giriş Kemoterapi uygulamasında güvenlik önlemi alma

Detaylı

TÜKED 2015 HASTANE ECZACILIĞI ÇALIŞTAYI. 5-8 Mart 2015 Çeşme Sheraton Otel. İzmir DUYURU

TÜKED 2015 HASTANE ECZACILIĞI ÇALIŞTAYI. 5-8 Mart 2015 Çeşme Sheraton Otel. İzmir DUYURU DUYURU 5-8 Mart 2015 Çeşme Sheraton Otel İzmir Değerli Meslektaşlarımız, 6308 sayılı yasa eczacılığı yeniden tanımlarken, mesleğimizin ilaç üzerindeki yetki ve sorumluluğunu genişletmiş ve aynı zamanda

Detaylı

Kolistin ilişkili nefrotoksisite oranları ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi

Kolistin ilişkili nefrotoksisite oranları ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi Kolistin ilişkili nefrotoksisite oranları ve risk faktörlerinin değerlendirilmesi DR. FATİH TEMOÇİN Fatih TEMOÇİN, Meryem DEMİRELLİ, Cemal BULUT, Necla Eren TÜLEK, Günay Tuncer ERTEM, Fatma Şebnem ERDİNÇ

Detaylı

BIONEER MARKA ACCUPOWER EBV QUANTATIVE PCR KİTİ PROTOKOLÜ

BIONEER MARKA ACCUPOWER EBV QUANTATIVE PCR KİTİ PROTOKOLÜ BIONEER MARKA ACCUPOWER EBV QUANTATIVE PCR KİTİ PROTOKOLÜ Kullanılan Ekipmanlar : - Bioneer Marka ExiPrep16 Plus Model Tam Otomatik Nükleik Asit Ekstraksiyon Sistemi - Bioneer Marka ExiPrep Viral DNA/RNA

Detaylı

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3

ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 P ATIK ENVANTERİ DOKÜMAN KOD:YÖN.LS.18 YAYIN TARİHİ:MAYIS 2013 REVİZYON TARİHİ: 00 REVİZYON NO:0 SAYFA NO: 3 TIBBİ ATIK ve KODU (18 01/1802) TEHLİKELİ ATIK ve KODU (18 01 01 ve20 01 21) EVSEL ATIK ve KODU

Detaylı

2016 YILI EĞİTİM PLANI

2016 YILI EĞİTİM PLANI Doküman No EY.PL.01 Yayın 01.10.2015 Revizyon No 00 Revizyon 00 Sayfa 1 in Adı Enfeksiyon önlenmesi in Amaç ve Olası Enfeksiyonları önleyerek Tedavi sürecini kısaltmak 08.01.2016 i Hemşiresi e Çalışanlar

Detaylı

Antineoplastik Ajanlara Olası Maruz Kalma Yolları. Risk Oluşturabilecek Uygulamalar

Antineoplastik Ajanlara Olası Maruz Kalma Yolları. Risk Oluşturabilecek Uygulamalar Tehlikeli İlaç nedir? Araştırmalar Antineoplastik Ajanlara Olası Maruz Kalma Yolları Risk Oluşturabilecek Uygulamalar Kimler Risk Altındadır? Antineoplastik Ajanların Onkoloji Hemşireleri Açısından Akut

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ PATOLOJĠ LABORATUVARI ATIK YÖNETĠM Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI VE

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ DOĞUMHANE ÜNĠTESĠ ATIK YÖNETĠM PLANI Hazırlayan : Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü

Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü Tıbbi Atıkların Sterilizasyonu Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü İstanbul Aralık, 2016 Atık Yönetiminde Temel İlke Tıbbi, tehlikeli ve evsel atıkların; kaynağında oluşum

Detaylı

HepC Korunma. Alper ŞENER

HepC Korunma. Alper ŞENER HepC Korunma Alper ŞENER dr.alpersener@gmail.com Risk & HCV Yılda ortalama 5,6 milyon sağlık personeli risk altında (CDC)-tüm patojenler açısından Kan,kan ürünü ve insan kanından yapılan ürünler (faktörler)

Detaylı

Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi

Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi Gülder Gümüşkaya Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Kemoterapi Eğitim Hemşiresi 1 Tehlikeli İlaç Nedir? Mutajenik ve klastrojenik etki Üreme sisteminde bozukluk Karsinojenik,teratojenik etki Düşük

Detaylı

TEBEOS Kullanıcılarımızın Dikkatine

TEBEOS Kullanıcılarımızın Dikkatine Konu : TEBEOS GÜNCELLEMELERİ HAKKINDA Tarih : 03-10-2014 Sayı : 0005/03102014 TEBEOS Kullanıcılarımızın Dikkatine Sayın Meslektaşlarımızdan gelen öneriler doğrultusunda düzenlenmiş TEBEOS Programınızın

Detaylı

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi

Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Kan Yoluyla Bulaşan Enfeksiyonlardan Korunma ve Riskli Yaralanmaların İzlenmesi Sağlık Çalış ışanlarında Enfeksiyon Riski Kan yoluyla bulaşan hastalıklar Sağlık çalış ışanlarında majör bulaş kaynağı kanla

Detaylı

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI

ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI Dr. Evren Özdemir Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü Ankara 05.04.2014 Akılcı İlaç Kullanımı İçin Sorumluluk Sahibi Taraflar Hekim Eczacı Hemşire Diğer sağlık personeli

Detaylı

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ)

İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) İLAÇ UYGULAMA SÜRECİ (ASG ÖRNEĞİ) Hazırlayan: Uzm. Ayten ÇELİK Acıbadem Sağlık Grubu Hemşirelik Gelişim Koordinatörlüğü Atakent Hastanesi Eğitim Gelişim Hemşiresi Hazırlanma Tarihi: 09/06/2016 http://araklidevlethastanesi.gov.tr/wp-content/uploads/2015/04/akilci-ilac-1.jpg

Detaylı

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ

MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM İLE MARUZİYETTE RİSK DERECESİ BELİRLENMESİ BASİT RİSK DEĞERLENDİRMESİ METODU (HSE/COSHH-Control of substances hazardous to health ) 1 TEHLİKELİ KİMYASAL MADDELERE SOLUNUM

Detaylı

Güvenli Enjeksiyon Donanımı. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü

Güvenli Enjeksiyon Donanımı. Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Güvenli Enjeksiyon Donanımı Dr. Süda TEKİN KORUK Koç Üniversitesi Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Meslek şehitlerimizin anısına saygıyla... Sağlık çalışanları etkileyen

Detaylı

Hastane Eczacılığında İlaç Talep ve Tedarik Zinciri. Ecz. Aylin Altanlar Türker Mart-2016

Hastane Eczacılığında İlaç Talep ve Tedarik Zinciri. Ecz. Aylin Altanlar Türker Mart-2016 Hastane Eczacılığında İlaç Talep ve Tedarik Zinciri Ecz. Aylin Altanlar Türker Mart-2016 GENEL BAKIŞ 1. Amacımız, 2. Talebimiz, 3. Hedefimiz, 4. Ekibimiz, 5. Süreçlerimiz, 6. Raporlarımız, 7. Performansımız,

Detaylı

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ

Önce Zarar Verme HİPOCRAT AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ AĞIZ DİŞ SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE STERİLİZASYON, KONTROL VE ÖNEMİ Önce Zarar Verme HİPOCRAT Nevin ACAR Cumhuriyet Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi Ağız-Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi Sterilizasyon Sorumlu

Detaylı

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA TALİMATI

ANTİNEOPLASTİK İLAÇLARLA GÜVENLİ ÇALIŞMA TALİMATI KOD.YÖN.TL.25 YAYIN TRH. TEMMUZ 2009 REV. TRH. EYLÜL 2012 REV. NO.1 SAYFA NO.1/5 1.AMAÇ:Bu Rehberin amacı; antineoplastik (sitotoksik) ilaçların hazırlanması, depolanması, hastaya verilmesi ve atıklarının

Detaylı

Giriş. WHITE MEDİKAL SAĞLIK HİZMETLERİ

Giriş. WHITE MEDİKAL SAĞLIK HİZMETLERİ www.whitemedikal.com info@whitemedikal.com Giriş Hayalinizdeki güven ve konfor için üretilen Comfort-in iğnesiz enjeksiyon sistemini tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz. Bu kılavuzda cihazın kullanıma

Detaylı

KAMU HASTANELERİNDE YALIN YAKLAŞIM VE ÖRNEK UYGULAMALAR. Uz. Dr. Elif GÜLER KAZANCI Tıbbi Hizmetler Başkanı

KAMU HASTANELERİNDE YALIN YAKLAŞIM VE ÖRNEK UYGULAMALAR. Uz. Dr. Elif GÜLER KAZANCI Tıbbi Hizmetler Başkanı KAMU HASTANELERİNDE YALIN YAKLAŞIM VE ÖRNEK UYGULAMALAR Uz. Dr. Elif GÜLER KAZANCI Tıbbi Hizmetler Başkanı KAMU HASTANELERİNDE SAĞLIK HİZMETİ SUNUMU 2003 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından «Sağlıkta

Detaylı

Türkiye de Bir İlk! YENİ NESİL ENTEGRE KLİNİK BİLGİ SİSTEMİ

Türkiye de Bir İlk! YENİ NESİL ENTEGRE KLİNİK BİLGİ SİSTEMİ Türkiye de Bir İlk! YENİ NESİL ENTEGRE KLİNİK BİLGİ SİSTEMİ SYNAPSİS MEDİKAL TEKNOLOJİLER TİC. A.Ş. Advanced Technologies for Life - Hayat İçin İleri Teknolojiler Synapsis, tıp sektöründe en son teknolojileri

Detaylı

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ

T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ T.C. KAHRAMANMARAġ SÜTÇÜ ĠMAM ÜNĠVERSĠTESĠ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAġTIRMA HASTANESĠ BĠYOKĠMYA LABORATUVARI ATIK YÖNETĠMĠ Hazırlayan: Fatih BOZ Biyolog / Çevre Görevlisi OCAK 2017 Sayfa No 1 / 8 1. AMACI

Detaylı

YIKIM ONARIM VE YAPIM ÇALIŞMALARINDA ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

YIKIM ONARIM VE YAPIM ÇALIŞMALARINDA ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI Dok No: ENF.TL.030 Yayın tarihi: NİSAN 2013 Rev.Tar/no: -/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ: Bu talimatın amacı Özel VİTALE Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi ve Polikliniklerinde yapılan yapım, yıkım, onarım

Detaylı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı

Emriye GEÇER. Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı Emriye GEÇER Beyin Ve Sinir Cerrahi Servisi Sorumlu Hemşiresi 2016 Hizmet İçi Eğitim Programı İlaç Güvenliği Sözel İstem Uygulamaları Advers Etki Bildirimi Tıbbi Sarf Malzemede Beklenmeyen Etkiler ve Hatalı

Detaylı

Döküm Tarihi : Sayfa : 1. Bölüm Kodu : COCUK YENIDOGAN YOGUN BAKIM SERVISI : 24149

Döküm Tarihi : Sayfa : 1. Bölüm Kodu : COCUK YENIDOGAN YOGUN BAKIM SERVISI : 24149 Sayfa : 1 2001046 ENJEKTÖR POMPA SETİ 2.000,00 ADET : 24149 ENJEKTOR POMPA SETİ TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Enjektörler hasta tedavisinde kullanılmak üzere perfüzyon pompalarına uyumlu olmalıdır 2. Enjektörlerin

Detaylı

50 tane 2 kg olan madde bir araya gelirse, 1 tane 100 kg olan maddeyi oluşturur.

50 tane 2 kg olan madde bir araya gelirse, 1 tane 100 kg olan maddeyi oluşturur. Sevgili öğrenci; Bu dokümanı eğitim boyunca adım adım takip ederek, temel bilgileri özümseyecek; eğitimin sonunda en karmaşık ilaç hesaplamalarını dahi kolay yöntemlerle yapabilir hale geleceğiz. Lütfen

Detaylı

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA

ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ. Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ Hanifi AKTAŞ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI PERFORMANS YÖNETİMİ VE KALİTE GELİŞTİRE DAİRE BAŞKANLIĞI 14 AGUSTOS 2009/ANKARA SUNUM PLANI Çalışan Güvenliği Nedir? Yasal Düzenlemeler Hizmet Kalite

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KEMOTERAPİ HAZIRLAMA VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ KEMOTERAPİ HAZIRLAMA VE UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA NO: 1 / 7 1. AMAÇ: Antineoplastik ilaçların hazırlanması, depolanması, taşınması, hastaya verilmesi, atıklarının bertaraf edilmesi sırasında hastalar ve sağlık çalışanları bu ilaçların zararlı etkilerine

Detaylı

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05

KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 BİYOKİMYA LABORATUVARI İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ KODU:BL.PR.01 YAYINLANMA TARİHİ:12.11.2015 REVİZYON TARİHİ: REVİZYON NO:00 SAYFA SAYISI:05 1.0 AMAÇ: Mesai saatleri içinde ve mesai saatleri dışında Biyokimya Laboratuarlarında

Detaylı

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler

Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Emisyon ve Hava Kalitesi Ölçüm Yöntemleri: Temel Prensipler Prof.Dr.Abdurrahman BAYRAM Dokuz Eylül Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tınaztepe Yerleşkesi 35397 Buca-İzmir Tel: 0232 3017113 Faks:

Detaylı

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ENFEKSİYON RİSKLERİ Sağlık hizmeti veren, Doktor Ebe Hemşire Diş hekimi Hemşirelik öğrencileri, risk altındadır Bu personelin enfeksiyon açısından izlemi personel sağlığı ve hastane

Detaylı

MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

MERKEZİ STERİLİZASYON ÜNİTESİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Dok No:STE.PR.01 Yayın Tarihi:NİSAN 2013 Rev.Tar/No:-/0 Sayfa No: 1 / 5 1.0 AMAÇ:Özel Vitale Hastanesi Merkezi sterilizasyon ünitesinde etkin dezenfeksiyon, sterilizasyon ve işleyiş kurallarını belirlemektir.

Detaylı

Erken Uyarı İçin On-line Toksisite İzleme Sistemi

Erken Uyarı İçin On-line Toksisite İzleme Sistemi Erken Uyarı İçin On-line Toksisite İzleme Sistemi Yüzey Suları, Atık Sular, ve İçme Sularının On-line Toksisitesinin İzlenmesi Su Kalitesinin geleneksel Kimyasal Analiz cihazları ile Toksisitesinin izlenmesi

Detaylı

Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği

Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği 2010-2011 Kış Sezonunda Görülen İnfluenza Virüsü Tipleri ve Tedavide Oseltamivir in Etkinliği Mehmet Ceyhan, Eda Karadağ Öncel, Selim Badur, Meral Akçay Ciblak, Emre Alhan, Ümit Sızmaz Çelik, Zafer Kurugöl,

Detaylı

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar.

2. Kapsam Bu prosedür, günübirlik kemoterapi ünitesini ve burada yapılan işlemleri kapsar. Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı, kemoterapi tedavisi görecek hastaların günübirlik kemoterapi ünitesine kabul edilmesinden çıkışına kadar, temel olarak yapılacak işlemleri ve kemoterapi ünitesinin

Detaylı

Özel Bir Hastanede Hemşireler Çalışma Zamanlarını Nasıl Kullanıyorlar?

Özel Bir Hastanede Hemşireler Çalışma Zamanlarını Nasıl Kullanıyorlar? Özel Bir Hastanede Hemşireler Çalışma Zamanlarını Nasıl Kullanıyorlar? Doç. Dr. Dilek Ekici* Uzm. Hem. Emel Gürçay** *Gazi Üniversitesi, SBF, Hemşirelik Bölümü **Güven Hastanesi, Hemşirelik Hizmerleri

Detaylı

Acinetobacter Salgını Kontrolü. 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ

Acinetobacter Salgını Kontrolü. 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ Acinetobacter Salgını Kontrolü 07.03.2014 Uzm. Hem. H. Ebru DÖNMEZ Acinetobacter baumannii Hastalarda kolonize olarak ciddi enfeksiyonlara, septik şoka ve ölümlere yol açan nonfermentatif, gram-negatif

Detaylı

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta

Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları. 8. Hafta Farmasötik Teknolojide İşlem Mühendisliği ve İşlem Validasyonları 8. Hafta Parenteral Tesisler ve Çevresel Kontrol Sistemleri Çevresel kontrol sistemleri steril ürünlere mikrobiyal kontaminasyonun önlenmesi

Detaylı

İLAÇ HAZIRLAMADA ÖZELLİKLİ DURUM VE KAVRAMLAR. Ecz. Gözde Yeşilyaprak

İLAÇ HAZIRLAMADA ÖZELLİKLİ DURUM VE KAVRAMLAR. Ecz. Gözde Yeşilyaprak İLAÇ HAZIRLAMADA ÖZELLİKLİ DURUM VE KAVRAMLAR Ecz. Gözde Yeşilyaprak TÜKED Onkoloji Eğitimi ve Çalıştayı, 16-19 Kasım 2016 Sunum Planı Steril Hazırlanan İlaçlar Stabilite, Sterilite, Temel Kavramlar Aseptik

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Şerife Selcen Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinaötörü

Detaylı

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR

Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım. Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Yöntem ve Test Seçimine Yaklaşım Dr. Alpay Özbek Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD. Dokuz Eylül Üni. Tıp Fak. İZMİR Literatür Tanı Rehberleri Kongre İyileştirme Ğereksinimi Uzman Klinisyen İsteği

Detaylı

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI

2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI 2016 YILI SAĞLIKTA KALİTE STANDARTLARI EĞİTİM PLANI Eğitim Konusu Eğitimi Veren Birim/Kişi KATILIMCI Eğitim Süresi Eğitim Tarihi Eğitim Yeri Panik Değerler & Panik Değer Bildirimi Laboratuvar Birim Sorumlusu

Detaylı

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü

Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İstanbul Tıp Fakültesi Hastane İnfeksiyonu Kontrol Komitesi Hemodiyaliz Ünitelerinde İnfeksiyon Kontrolü Uzm.Hem.Hatice KAYMAKÇI İnfeksiyon Kontrol Hemşiresi Hemodiyaliz - Tarihçe

Detaylı

Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Laboratuvar bilgi sistemini mikrobiyolojide ne kadar uygulayabiliyoruz? Dr. Alper AKÇALI Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Tıp Fakültesi Laboratuvar Bilgi Sistemleri Laboratuvarlar Çok sayıda ve farklı

Detaylı

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR

KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR KAN YOLUYLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR Prof. Dr. Oğuz KARABAY BU sunularda UHESA sunularından yararlanmıştır. UHESA ya ve eğitmenlerine teşekkürü borç biliriz. 1 Sunum Özeti BU derste verilmek İstenenler!!!

Detaylı

Türkiye laç Pazarı Ocak-Haziran 2017

Türkiye laç Pazarı Ocak-Haziran 2017 Türkiye İlaç Pazarı Ocak-Haziran 2017 İçindekiler... 2... 2... 2... 3... 3... 3... 4... 4... 4... 4... 5... 6... 6 1 Türkiye ilaç pazarı yılın ilk yarısında hastane ve eczane kanalında toplam %16 artışla

Detaylı

Hediye Özgen YALÇIN Kimyasal Faktörler Birim Sorumlusu Kimya Yüksek Mühendisi Şubat,2015

Hediye Özgen YALÇIN Kimyasal Faktörler Birim Sorumlusu Kimya Yüksek Mühendisi Şubat,2015 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ ASTM D 4490 Practice for Measuring the Concentration of Toxic Gases or Vapors Using Detector Tubes-Renk Karşılaştırma

Detaylı

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR

ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR ÖRNEK SAYILARININ BELİRLENMESİNDE SEKTÖR VE SAHALARA GÖRE FARKLI YAKLAŞIMLAR Burak DEVECİ Genel Müdür, Jeoloji Müh. T. +90 312 442 8939 M. +90 532 151 2276 burak.deveci@bcagroup.com.tr Ön İnceleme Örnekleme

Detaylı

AMELİYAT MALZEMELERİNİN YALINLAŞTIRILMASI. AĞAOĞLU Halime, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun Özel Medicabil Hastanesi, BURSA

AMELİYAT MALZEMELERİNİN YALINLAŞTIRILMASI. AĞAOĞLU Halime, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun Özel Medicabil Hastanesi, BURSA AMELİYAT MALZEMELERİNİN YALINLAŞTIRILMASI AĞAOĞLU Halime, YILDIRIM Ayşe, YILMAZLAR Aysun Özel Medicabil Hastanesi, BURSA Amaç Malzemelerin depo çıkış sayılarını kontrol edebilmek Tüketimlerin takibini

Detaylı

EffiMax. Kazan Dairesi Verim Ölçme, İzleme Ve Analiz Sistemi 7/24 Saat Online, İnternet üzerinden uzaktan izleme

EffiMax. Kazan Dairesi Verim Ölçme, İzleme Ve Analiz Sistemi 7/24 Saat Online, İnternet üzerinden uzaktan izleme 1 5:56 P Effiax azan Dairesi Verim Ölçme, İzleme Ve Analiz Sistemi 7/24 Saat Online, İnternet üzerinden uzaktan izleme Winner of the II Innovative Energy Saving Product. 2 5:56 P 3 5:56 P Effiax azan Dairesi

Detaylı

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virusunun Tüm Vücut Sıvılarında Saçılım Süresinin ve Serumda Antikor yanıtının moleküler ve serolojik olarak takibi

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virusunun Tüm Vücut Sıvılarında Saçılım Süresinin ve Serumda Antikor yanıtının moleküler ve serolojik olarak takibi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Virusunun Tüm Vücut Sıvılarında Saçılım Süresinin ve Serumda Antikor yanıtının moleküler ve serolojik olarak takibi Uzm.Dr. Dilek Yağcı Çağlayık Sözlü sunum 03 09 12 Mart 2016

Detaylı