İbn Sina'nın "el-urcftze fi'l-mantık" Risalesi (Sunum ve Metin)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İbn Sina'nın "el-urcftze fi'l-mantık" Risalesi (Sunum ve Metin)"

Transkript

1 M.Ü. ilahiyat Fakiiiresi Dergisi 32 (2007/1), İbn Sina'nın "el-urcftze fi'l-mantık" Risalesi (Sunum ve Metin) İbrahim ÖZKILIÇ* Özet Bu çal~mada ele aldığımız İbn Sina'nın el-urcılze fi'l-manıık adlı eseri İslam dünyasında klasik Mantık ilminin önemli bir örneği, belki de zirvesini te kil etmektedir. Bu nedenle, eserin gün yüzüne çıkarılması ve tanttılması hem bir zarurer hem de önemli bir görevi yerine getirmek olarak değerlendirilebilir. Amacımız bu kıymetli eserin ilim dünyasına tanttılmasına bir katkıda bulunmak ve ula abildiğiıniz orijinal metinler iie tenkirli ne rini sunarak daha iyi anla ılmasına yardımcı olınakrır. Anahtar Keliıneler: İbn Sina, klasik mantık, urcfıze Abstract al-urcılze fi'l-mantık composed by İbn Sina that we studied is the im portant model, evcn the peak of the Logic, in the İslamic world. So that, it's possible to say that the presenting this book and to make it known clearly is a necessity and an iınportant task. Our alın is the contributing to be known this valuable book by acadcmic area and the helping to be undersroad of it clearly, presenting its original texts that we could have found and i ts editional-critic version. Key Words: İbn Sina, classical logic, urjfızah İbn Sina İslam dü ünce tarihine damgasını vurmu ve tartı masız bir otoriteye sahip dü ünürlerin ba larında yer alır. Bunun nedeni üphesiz ya amı olduğu asrın bilim disiplinlerine hakimiyeti ve ortaya koymu olduğu eserlerin dü ünce bakımından ta ıdığı zirvedir. Eserin isimlendirilmesindeki "Urcilze" (öj.?." )> kavramı "receze" <?. J) kökünden türemi olup, recez vezninde iir söylemek, gök gürlemesi, bulutların ağır ağır hareket etmesi 1, kötülük ve günah 2, eytan vesvesesi, putlara tapma, pislik, necis3, azap ve ceza\ irk, anlamlarına gelir. 5 Bir nazım ekli olarak ise "recez", Arap iirinde altı defa "müstefilatün" kalıbının kullanıldığı bir aruz veznidir. Kırgızistan Ü Devlet Üniversitesi Ara an Sosyal Bilimler Enstitüsü ilahiyat Fakültesi Zemah eri, Esasii'l-Belağa, Beyrut 1986, 221,222. Müddessir, 74/5. Enfal, 8/11 Bakara, 2/59. er-razi, Muhammed b. Ebi Bekr b. Abdülkadir, Muhtanı's-sıhah,Beyrut 1986, 99. el-mu'cemii'l Vasiı, I, 342; Hruzabadl, Kamilsu'l-Mııhrı, ; el-mu'cemii'l-arabiyyii'l-esasi, 506.

2 128 ~ İbrahim Arapların deve üstünde yolculuk yaparken, pazarlarda, i hayatında, develeri sevkederken (deveci ezgisi, çoban ezgileri), çocukları SEJvip oynatırken, kuyulardan su çekerken terennüm ettikleri iirlerdir. En eski nazım ekillerinden olan "recez", hicri: I. (miladi VII.) yüzyıldan itibaren gittikçe rağbet görmeye ba lamı ve Abbasiler döneminin ba larından itibaren hikaye, fıkra, tasvir ve bilhassa öğretici eseriere tahsis edilmi tir. Bununla beraber "urcuze'' ba ta "mesnevl" olmak üzere yeni nazım ekillerinin dağınasına da zernin hazırlamı tır. 6 Daha sonraları recez klasik medrese sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaya ba lamı tır. İbn-i Sina da eğitim alanında urcuzeyi ustaca kullanmı tır. Manzıime (fi't-tıb) veya Elfiye, dört mevsimde sağlığın korunmasından bahseden Tedbirü's-Szhha fi Fusuli'l-Erbaa, el-kanun fi't-tzbb'ın bir özeti olan Urcılze İbn Sina'nın bu alandaki eserlerindendir. Bu ekildeki iirle tirmelerin amacı bir taraftan özet bir bilgi olu tururken diğer yandan da kolayca ezberlenmesini ve talebenin rahatça yararlanmasını sağlamaktır. 7 Bu hususı:.ı İbn Sina el-urcıize fi'l-mantık'ın giri inde de vurgular. 8 Gerçekte de İbn Sina, mantığı kolayca tanıtmak ve anlatmak için nazmettiği bu risale ile kısaca mantığı açıklamak ve özetlemek istemi tir. 9 İbn Sina mantığın yanında diğer sahalarda manzum eserler telif eden bir müelliftir. Çalı rriamıza konu olan el-urcuze fi'l-mantık yazmalarında, tabakat kitapları ve diğer kaynaklarda; el-urcuze fi'l-mantık; el-kasidetü'l-musarra'a 10, el Mantıku bi' - i'r 11, el-urcuze fi'l-mantık 12, el-urcuzetu'l-mevsumetu Mizanu'n Nazarfi'l-Mantık1\ el-kasidatü'l-müzdavica fi'l-mantık 1 \ Manzume fi'l-mantık 15, Müzdevice 16 isimleriyle zikredilmektedir. el-urcü.ze fi'l-mantık'ın yazmalarına U kütüphanelerde rastladık: Nihad M. Çetin, "Aruz", D.İ.A. (Diyanet İslam Ansiklopedisi), İstanbul 1991, III, M. c?üheyr el-baba, Min Müellefati İbn Sinil, 77. İbr~him Özkılıç, İbn Sinil ve el-urcilze fi'l-mantık, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998, 25. (Basılmamı Yüksek Lisans Tezi) İsmet Parmaksızoğlu, İbn Sina ve Mantık Risalesi, Mill! Kültür dergisi, sayı: 41, s: 24. İbn Sina, el-urcilze fi'l-mantık, Beyazıt, /2; Süleymaniye, İ. Hakkı Bölümü, 1542/2. el-kıfti, Ahbarn'IHukema, 272; İbn eb! Usaybia, Uyı1nu'lenba fi tabakati'letibba, 440; William E. Gohlman, The Life of İbn Stnil, 28. İbn Sina, el-urcuze fi'l-mantık, N uru Osmaniye, 4894/125. İbn Sina, el-urcuze fi'l-mantık, İstanbul Üniversitesi, İbn Sina, el-urcilze fi'l-mantık, Süleymaniye, Ayasofya, 4829/33; Süleymaniye, İzmirli İ. Hakkı, 1736/1; Topkapı, lll. Ahmed, 3447/77; İbn Ehl Usaybia, Uyunu'l-enba fi tabakati'l-etibba, II, 19; William E. Gohlman, The Life of Ibn Sinil, 36; İbn Sina, ei-urcuze fi'l-mantık, Süleymaniye, Hamidiye, İbn Sina, el-urcilze fi'l-mantık, Süleymaniye, Carullah, 1450.

3 İbn Sina'nın "el-urcı1ze fi'l-mantık" Risalesi ~ İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi: Yazma eserler bölümü, 4755 nurnarada kayıtlı, küçük boy ve ıoxı5 ebadındaki nüsha elimizde mevcut olan yazmalann en eskisi olma ö<:elliğine sahiptir. Eser İbn Sina'nın diğer risaleleri ile birlikte iki kapak arasında toplanmı tır. 2- Süleymaniye Kütüphanesi, Hamidiye Bölümü: ı 448 nurnarada kayıtlı, 15,5x28 ebadında, ta'lik yazılı, 9 varak (18 sayfa), her sayfada ı9 satır (beyit) mevcuttur. Mikrofilm ar ivi no: 205. Nüshanın beraberinde İbn-i Sina'ya ait diğer ba ka risaleler de bulunm.aktadır. "el-urcı1ze" burada 296 beyitten mütec ekkildir. 3- Süleymaniye Kütüphanesi: 708/104 nurnarada kayıtlı, 927 h. tarihli, 2 ı,5x29,5 ebadında, ta'lik yazı ile yazılrnı, 5 varak (ı Osayfa) her sayfada 38 satır (beyit) bulunmaktadır. Toplam 283 beyittir. Nüshanın kenarlannda Ali b. El Maliki. el-ezhert el İzzl'ye ait ve kendi el yazısı ile yazdığı manzum bir er h yer almaktadır. Ancak söz konusu erh eserin tamamını kapsamamaktadır. Eser İbn Sina ve ba ka müelliflere ait risaleler ile birlikte iki kapak arasında toplanmı tır. 4- Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü: 4829 nurnarada kayıtlı, nesih yazılı, 29xı9,5 ebadında, 3 varak, her sayfada 35 satır. Her satırda iki beyit olup, her sayfada da 70 beyit mevcuttur. Eserin ba lığı ise; "Resail'ü İbn-i Sina fi'l-mantık ve ğayrihi erba'ine risale"dir. "el-urcuze", kitabın içerisinde 'inci varaklar arasında yer almakta olup, toplam 293 beyittir. İbn Sina'ya ait felsefe ve mantıkla ilgili risalerle birlikte iki kapak arasında toplanmı tır. 5- Nuruosmaniye Kütüphanesi: 48?4/125 nurnarada kayıtlı, 27,5x42 ebadında, 4 varak, nesih yazı ile yazılmı, her sayfada 37 satır ve 74 beyit mevcut olup, "el-urcı1ze" burada sayfalarını kapsamaktadır. İbn Sina'ya ait felsefe ve mantıkla ilgili risalerle birlikte iki kapak arasında toplanmı tır. 6- Süleymaniye Kütüphanesi, Carullah Bölümü: 1450 nurnarada kayıtlı, 9 sayfadan olu an, nesih yazı ile yazılmı olup, eserin adı; Müzdevice olarak geçmektedir.. 7- Beyazıt Devlet Kütüphanesi ı06893/2 nurnarada yer alan ve ı3ı2 h. tarihli Delhi baskısı ise; bir yazmanın matbaacia tıpkıbasım yapılmı eklidir. Farabi'ye ait iki adet risale (Uyunu'l-mesdil, Ma yenbeği en yetekaddeme el-felsefe) ile beraber iki kapak arasına alınmı tır. el-urcuz.e burada ı8 varak (36 sayfa) yer tutmaktadır. Bu eser beraberindeki erhiyle orijinal bir yapıya sahip olup, gün yüzüne çıkarılması ayrı bir önem arzetmektedir.

4 İbrahim el-urcuz.e fi'l-mantık üzerine sınırlı sayıda da olsa yapılmı çalı malar mevcuttur. Yazmalardan bazıları üzerinde kısa notlar mahiyetinde açıklamalara yer verilmi tir. 1. Süleymaniye Kütüphanesi, 708/104 nurnarada kayıtlı yazma üzerinde iir eklinde olan bu erh çalı masırun ba langıcında erhi yapanın Ali bin Ali el-maliki el-ezheri el-izzi olduğu ifade edilmektedir. Ancak qu erh çalı ması eserin tamarnını kapsamamaktadır. 2. İsmet Parmaksızoğlu'nun çalı ması: Prof. Dr. İsmet Parmaksızoğlu tarafından, Milli Kültür dergisinde el-urcuze fi'imantık'ı tanıtıcı mahiyette bir makale yayımlanrnı ve eserin bazı bölümlerinden kısa kısa çevirilere de yer verilmi tir 'de tarafımızca (İbrahim Özkılıç) Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde Yüksek Lisans tezi olarak aldığımız ve İbn Sına ve el-urcılze fi'l-mantık ba lıklı çalı ma eserin tenkildi ne ri ve Türkçe tercümesini ihtiva etmektedir. 18 Eserle ilgili baskı çalı malarına gelince; (h) tarihli olarak Delhi, Şemsü'l-metali' matbaasında, Farabi'nin Uyı1nu'l-mesail ve ma yenbeği en yetekaddeme el-felsefe' si ile birlikte basılrnı tır. Bu baskının beraberinde bir de kısa erh yer almaktadır. Bir el yazmasının tıpkıbasımından ibaret olup, erhler kenarlara yazılmı tır. Bu erhlerde İbn Sina'nın Kitabii'n-Necat ve ei-şifa'sından yararlanılmı tır. Kitabın ba ında Farsça olarak Ebu Said Muhammed İkbalu'd-din'in emri ile basıldığı ifade edilmektedir. ı Kahire, el-matbaatü'l-müeyyed'de, el-mektebetü's-selefiyye tarafından Mantıkıı'lm~rikiyyin' ile birlikte yapılmı olan 1910 Kahire baskısıdır. 3. Bonn 1836 baskısı Augustus Schmulders tarafından yapılmı olup Kaslde Mıısarra'a fl ilmi'i-mantık ba lıklıdır. İbn-i Sina Uyunu'l-Hikme veya el-mucezü's-saği'r fi'l-mantık'ta "tasavvurat" ve "tasdtkat" ayrımı yapmazken el-urcuz.e'de "tasawurat" ve "tasdtkat ayrımına yer verir. Bu durum Uyunu'l-Hikme'nin onun ilk eserlerinden, el-urcuze'nin ise daha sonra yazılmı olması ihtimalini kuvvetlendirmektedir. 20 İbn Sina el-urcuz.e'yi babasının vefatından sonra, devletteki görevinden ayrılarak.~ürgenç (Kerkanc)'e gittiği zaman yazmı olması ihtimali yüksektir. Babası vefat ettiğinde onun yirmi iki ya larında olduğu ifade edilmektedir. 21 İbn Ebi Usaybia Uyunu'l-enba'da, onun el-urcuze'yi Reis Ebi'I-Hasan Sehl Muhammed_ İsmet Parmaksızoğlu, İbn sına ve Mantık Risalesi, Millf Kültür dergisi, Ağustos 1983, sayı: 41, s: 21. İbrahim Özkılıç, İbn sına ve el-urcuze fi'l-mantık, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998, (Basılmaml Yüksek LisanS Tezi) İbn Sina, el-urcuze fi'l-mantık, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, /2: Ali Durusoy, "İbn Sina'nın 'el-mucezü's-sağir fi'l-mantık'adlı Risalesi", Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, İstanbul1997, sayı 13-15, s İbn Sina, Kitabü'n-Necat, n r. Macid Fahri, 32.

5 İbn Sina'nın "el-urcuze bin Sühli için Kerkanc (Gürgenç)'te yazığını söyler: 22 Netice olarak Urcıı.ze babasının vefatından sonraki ileri bir dönemde yazılmı olmalidır. İbn Sina el-urcı1ze ile bir bakıma klasik islam mantık hilminin iskeletini ortaya koymu gözükmektedir: Eseri manzum olarak kaleme almasının nedenini ifade ederken klasik İslam eğitim geleneğinin bir parçası olan ezberleme kolaylığı ve akılda kalıcı olması bakımından böyle bir üsl.uba ba vurulduğunu söyler. B Önsöz kısmını bu ilirnde birçok hayırlar olduğuna ve bu hayrın ise "hikmet" olduğuna i aretle bitirir. 24 el-urcuz:e fi'l-mantk sahasında örnek gösterilebilecek ekilde hazırlanmı bir eserdir. Aristo mantığına kendi felsefi anlayı ını da ekleyerek yeni bir kalıba koyan Farabi'den sonra İbn Sina özellikle sistematik çalı maları ile dikkatleri üzerine çeken bir dü ünürdür. Yeti mi olduğu dönemin artlannı da göz önüne alarak dü ünecek ôlursak İbn Sina'nın dü ünce dünyasındaki konumunu ve üstlenmi olduğu misyonu daha rahat anlama imkanına kavu abiliriz. Eserin daha iyi anla ılması için tenkitte kullanım olduğumuz sembollerin açılımlarını veriyoruz: 1. (U İstanbul Üniversitesi Nüshası; Demirba no: 4755, Müze Bölümü. 2. ('-;-') BeyazıtDevlet Kütüphanesi: Demirba No: /2. 3. (d Süleymaniye Kütüphanesi, Hamidiye Bölümü, Demi::ba No: (ı.r') Süleymaniye Kütüphanesi, Süleymaniye Bölümü, Demirba No: 708/ (...;) Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümü, Demirba No: (.:.ı) N uruosmaniye Kütüphanesi, Demirba No: 4894/ "( )" içindeki zikredilen ilk ibare tercih edilen ibaredir. 8. i ı.r' C '-:-'! :(.J...>JI) den wnra konulan simgeler tercih edilen ibarenin bulunduğu nüshadır. 9. "-: '-:-'" i areti zikredilen ibarenin "Beyazıt" nüshasında yer almadığını gösterir. 10. "123 -:...;" i areti 123 nolu beyitin "Ayasof) a" nüshasında yer almadığını gösterir. ll. "123<::::>128: C" i areti, "123"üncü beyit ile "128"inci teyitin "Hamidiye" nüshasında yer deği tirdiğini ve birinin diğerinin yerine zikredildiğini gösterir. 12. "13~8:!" i areti, "İstanbul Üniversitesi" nüshasında 13 nolu beyitin 8 nolu beyitten önce zikredildiğini gösterir. 13. "144~149:.:.ı" i areti "Nuruosmaniye" nüshasında 144 nolu beyitin 149 nolu beyitten sonradır. 22 İbn Ebi Usaybia, Uyunu'L-enbafi ıabakati'l-etibba, 19; Metin 32 nolu beyit. 23 İbrahim Özkılıç, a.g.e., Bakara, 2/281.

6 132 ~ İbrahim Özkılıç ME TİN 26 ~ )1 ~ ) r. 27.0* r).j ':1... \:!ll~ 28.~ ':1 tş..ui JWI o~ "-''-" "-::9 ı..)""':' ~ı..)""':' ı.) 30 -/'l.::ll tş~ ~ı (::"J.)..ı..; ': )~ d' fo. wı,; 32' ~.:> j r.?- u L;. 33,~Lo?\J J...) d' J..aji 34.~\11 ii_;s:ji _;JI.Ji J 35 J-.AJ~ ~.ı>,_;> ~1 j 36~ ~ JS" d' l.)_,...a.o o~ tş..ui.j.ıı...l..>ji ~ ~ LS L..>..ll J :...;~.r. tş..ui L..>..ll J!4111..)~ L..>..ll j <o fo. d' tş..ui L..>JI j <~!J.ll \r. \11 ~ı.#~ r) ~ d'...; r-i 'r-3wi '-:-'.J ö~..l...>...o j.wi '-:-'.J y. J.uı...L..>..ll J WLY ıj~ ı:.ı\1!..::.>~ o i V '. " \'1' ~ ı.,r.l t=.:j.l..;h:-ji <} (ç. _,...,..JI ö~l) 1 :(..;h:-ji <} )2:.!1.JI_;, _,..._,..ll öjy. J ~i) :(..;h:-ji <} öjy. J ~i) 11.1" IL: \) lcj :(l:.,-..:r. ~.:r.l t_:-!..ll ~~ <} ôjy.) o.i...)!i :(..;h:-ji <} ~J>J..ll ö~l) 1'-:' :(ı;;.. ıj..(..j 25 (' :T) lcj i,.j 1.1" L '-:' :(....ılll r-!) Z6.cJ..J 1.1" L :(L:...ll) li ı :(.L:...li) 1'-:' :(.l:!li).cj i..j 1.1" L '-:'ı :(o-w-)..j,.j :(..t..>ji J) li 1.1" L '-:'ı :(.J...>.ll)..:ı,.J 1.1" L :(ojal) li'-:' ı :(o_ja.ı) ZS.i) i,.j L '-:'ı :(.J~) 11.1" :(~) Z }" :(t./'l:.:ji <,}) li) i..j L '-;'ı :(t./'l:.:ji ı.,?ö) 30 ı..r' :(o;_,...ü) lcj i,.j L '-:'ı :(o;~) 31 (..r:a) lı :(4:....;:>> I.J i..j L '-:' :(U..;:>>.ı :(~) I.J i..j C;! :(1:.:,.;) JZ (..r:~) lcj i,.j C.'-:' ı:(.....j~lı 33 (IJ": \ ı 1..J :(..::..l_,ı...) 1.J C.'-:' :(o_,ı...) 1i :(ô')l...) 34 :(Jk.ll...-l J) ı.:ı..j L :(J-A.JI y. J) 1 ı :(jk.ll '-:' y. J) 1'-:' :(jk.ji '-:'J y. J) i :(.UjU) ı.:ı..j L '-:'ı :(.ıll) 35..:ı..J 1.1" c. ı:(~) li'-:' :(..,...;:JI J) i :(J-"11 '-:'J) l..r...,.. :(L.sl>-) lcj i,.j c.'-:' ı :(L...S:,...)..:ı,.J c.'-:' ı :(.Jfo.) li 1.1" :(cjfo) 36

7 İbn Sina'nın "el-urcuze fi'l-mantık" Risalesi ~ " 1 ıj"-"'"" J ~,yı...r.".j~ı _,.. 4-:Jı./' y.- 38.J...u..U..uıL- ı.ıı ~ ı-- J 39.1 'ı.tı.1 '~ :;.F.".Y,yı <U "--::9 -ı..r"~ı-i ~ı :;y.-j ~i ~o. - LtıtA.J..,;..i...iJI> rj'..j'""' - 1 J ~~.~ ~..r.:>jı-,i ~)-' ı..r" ~ı r-1wı ı..ş~,yı..j _r!'ıi \i,jwjı y. J. Jw:Jı ~ \ f jsj ı :;.F." J d.:} ~.r" \o ~~_,~L.~ \1 v-:->jı o:; y.-j Js- ~ \V J:! _,::ı ı -4i ı~ ı ıh \A,')\.i,..;~ J...lJ..:..ı..Lp-ı_, \ '\.lalii ı.. ~: ı.:~ ~ J '117" \la:j_,.. ~ J..::...;...b.:.ı~ '1'. ~ 2.~)\..,JIS J>Jı JL:.;.:.ıi.) ~ 3.4J':>WJı y- ~ı AJı_, ~~ \ı ~""~ı..ş:ı.ı..;ı_, 46~<-;J4 ~ 5 ~\.i~ı_, J>Jı :;ı) ı..?,yı~ jsj rs-' ~ 7..:.ıliı - :JL. rj'. -..L.a:lı...;.~ L_;r;;- ~~IS_;:?.JL.i:Jı <:)z.!_, '1' \ 4JI J _,...a>r-! -4Ji r-1 t.. n '~ ~ J;>Jı.:.ı~ 4J li \.JL...;)'ı ~ ı_ş.l.lı L._, If '<-;Jı_ra.~ı.!.\):; y.-j rs-' \O ~.:.ıla _r.j4._;..)"": ı_ş.l.lı L._, n ~~lo~ \;j; c!y- ı_ş.l.ll L._, IV..:ı...;..r c.l =<ı;> li '":" =<..ş;> Jl '":" :(J..w.Jı lll i...;..r c. ı :(J..WI) C.'":" :(.U.W J)..r =<~> 1.:ı...; C.:(...,._,...;> 1ı :<...;> 1i '":" :(...:;)..r :(WS J) 1Lı i...; C.'":" ı :(Lo JSJ>..r :(...:.i) lll i...; c.'":" ı :(..ı <:i>..rı :(.U.W) lll i...; <..r= 'v<=> \i)..:ı...;..r c. ı =<t...~l> li'":" =< ~h 40..r :(~ l..::s> lll i...; c.'":" ı:(~..r->..r :(~1) lı)...; c. :(~1..}> li '":"ı :(c;:..ll) 41..:ı i...; c.'":" ı =<Jl:.ıı l..r :(JL::;)..r :(-<:il>) lll i...; c.'":" ı =<.Ytsı 42.J..r c. ı =<ır> li'":" :(~)..J.J..r C. :(tl'ji) li'":" ı :(tliı..:ı...; C. :(~.;>) i..r '":"ı :(.L.J!) ıjk.ji :(..tzy)..:ı 43 <..r :~<<:i>+~..ş":i> '":" =<<:i> ı.:ı i..r c. ı :(4:,ô) 44..:ı...; =<uyı J> 1r..r c.'":" ı =<ul::jı J>..:ı.J </C. :(o~y.j) li'":" ı :( ftj) 46 '":" =<.:ıuı::ı4> lı) r...;..r c. ı =<.:ı~::ı4>..:ı...;..r c. ı =<e"' J) ~r '":" =<e.r.>> 47..:ı...;..r c. '(~ls.) 1 i '":" ı :(~) 46 4 ;

8 134 -{>- İbrahim Özkılıç 49~ '-;-'.is:: o W:. ~ı _,-;ii.j so. ~ L..-. ~..L..a.:Jı_,..ı.A..J ı :ı SI~~ oj.>. J.ş..U\ C.-' sz ~.r.. i_,.wı ~ Jl.c... sj. ~._;;.:- r-lwi o..r.j.j 54 li' ı. ı \.4 "-"->...) "-::3 ıf": ss.~ ~L_..("I -' - ı.j""" S6_J_,...,i ~ i..u:; r-1 L.. -~1 ~JJ ~.ş..ui!ll~- 57 :-..l.>ji...:,.;:...ü C! Y-.ş..UI 0_,.9 5S_?..UI J ~\; 0~ ı..j>- 59 NI..~;,;:. JJI_,JI ~-' 60 - L ı ı 4.9.r '-:"'.:r"""' '--.! <~.u u -' 61...UI. ~ 1~1 -. ı.r". < ıf>". )V, i _?01 _;:>..U ı.::.j _rp-' 62,d..o,_,.j J5 J-a-9i ~ '~Y--~ 8.ş..UI L.._, 'ia ~~ı )y..ş..uı L.._, ra. ~~ L.. J5..b-~-' i Jk:.JI ~ ;ü~l oh_, i\ :JL W ~ _;JI.ş~ ı.!.ılr. n ~1~1 )2.Jl-4_r.. ~ ii.jljjl..~i~ n J_,...,_,~.)!~ ;o ~.rj )ı ~ı JL Jj n.ş..~;,;:. ~~i.j.ş..ui!ll~ iv.,.,...:jı ~ Jk:.Jı e_,i 0i ia L5 _y.-.>- J t! J-' ~ :ı!.ık-~ ~i 04-..>"" _,i i'\ f ~ı~ ~ı :._)s-l:! f \ ' ')\.iç..c.. u~ ı L....::.J.A.ç. f '1' ı ~1 _?01 _r.:>ji k;!.j fi i :<~> ı.,.. ı :(r-.'ııı ı.:.ı......,.. c :~ı 49.ı :(4)!.)._j <.)""C :(l...,;i) li'";"' :(L...) i :<).)!) ı..j :<)y")i.j <.)""C'";"' ı :<)y.) 50...,.. :(l..js) ı.:ı i... c'":' ı :(\.. JS> 51..:ı._j <.)"" C 'j :(._.Aj.}) li '":' :(._.Aj.)!) <.)"" :(o-4-i) lll i._j C'":' ı :(oh J) 52.._,.. :<1...:>> ı.:.ı i..j C'":' ı:(._.:>-).._,.. :(.JI_r.) ı.:ı i..j C'":' ı :(o!ıl_r.) 5ı..:ı... =<..l.:!.r.> ır...,.. c.,.. ı =<..l.:!.r.> <.)"" :(~) lı) i._j C'";"' ı:(ı:,5j).ı) i.j <.)""C'":' ı :(.J_j-) I(.Jl..) -ı :<J_,...)ııı ı.:.ı i......,.. c.,.. :<J_,...lı c :<i..lö,ı> ı.:ı i......,...,..! :<i..ı..o;> r...,...,.. :<J.::..> ı.:.ı... cl :<J_,...J> 56..:ı... c =<c!.y> ır...,...,.. ı =<c!y->..:ı... c :<.;Jıı ır...,...,.. ı =<.şjjıı 57.._,.. :(_p:a}i.}> ı.:.ı i..j C'":' 1 :c,s"jjl.}>.ı :(..fj) ı.:.ı i..j._,.. C'":' :(._.:>-) 5s...,.. '<.f:->") ı.:.ı i... c'":' ı :(tşfi"'") 59 c=<~..u_)ı ı.:ı i......,...,.. ı '<"!Jlı 60..:ı......,.. cl :<~t.,...! ~uı ır.,..'<~!..}; l:i>

9 İbn Sina'nın "el-urccıze fi'l-mantık" Risalesi ~ \J ':" \lı.:ı_,0ji,y.s_;~i 64\.ı...o_; ~ l:y...:... ~IJ 6s_.._.\.A..ı Lı.~.:ı~ I.)L. 66 t L:-i \;;...lll..?.. i.u_ <- t.~ J ~u 'JW.:.r-:-!l y=-i ~.:ı ı_, '~ <il:>- ı.s?i ~ _;l.o J ~~ tj.)l ~,.~;:.:.,~ı_r=-)'1 ~IJ,.J t:ü u fo f ı fv -~ı.. ı...~:.ıı ö~.,wl J;W\fl ~ -t 67~1.. _r:-...:..... ~u-) , \;.ll i..lı' :l:j -~< -.r-' J..).r-- 69 JSJI ~.. _r:-,,ı,;.... _r...u 7o~)2JI Y' ~ : l:j _,AS.L,s. _r.sji.~ ~ -~'.? ~~ 7 \J ~4._j fi lşjji t...i 72 ~1 ~~}-ol.! :J:..aJI ~t.; ~ :J-::3 lşjji Y' J :J_,AJ4.ü_rü lşjji)._.wl; ~ J ı.sjji Y' J - - -!L.ı,; ~;.,..li...ıi.l J5 J ~\.:ıı,;,~\ :l:j _,AS JSJ4._j fi - ı_slj\ ~ J ~..uji,y J..>.IJ ~} Js- J..>. \lı ~4 h ı_slj\ Y' J fa o. o\ O\ 00 o ı ov..r :<t...:.ıı ~,rıı.;... 4:-iı l.:.ı r.._. c...,., ı :<<...u J> ~ı ~ı 62 '-:' :<~ı l.:.ı r.._...r c. ı :<J.Wı 6)..r :< 1..::>-ı l.:.ı r.._. c.'-:' :<..;.r.>-l ~ı :<..;1..::>-ı If' :<.r.'"ı ı.:.ı r.._.c.'-:' ı :<.srlı 1>4 c. :(... J) l.:.ı r.._.if''-:' ı :<... Jı If' :<t.l:ajıjı ı.:.ı r.._. c.'-:' ı :(t.l,lllı 65 r :(L...ıJI t}l 1'-:' :(.t...ıji t}l lcj J If' C. ı :(.L...ıJ4ı If' :< ~ı l.:.ı r c.'-:' ı :<.r.jı 67..:ı J :(J ~)lif' c. ı :('./J J.,iı li'-:':(~ J.,iı 68 i.._. c.'-:' ı :< y.j.lı If' :<.u.ı"'ı 1'-:' :(.ufiıı l.:.ı r.._.c. ı :<.u.ı"'ı If' :<..şjjı-"' J) l.:.ı r.._.c.'-:' ı :<..ş.ııı Jtı 69 r '-:' :o ı.:.ı.._.if' c. ı :<~ı If' :<.r.l' J) 1.:.ı If' :ulı l.:.ı r.._. c. '-:' ı :<Y' Jl w..:ı.._.if' c.'-:' ı :ulı ır :<t..lı ı ı

10 136 ~ İbrahim 73 :~1 JLA:.J ~lll.y' J 74 ~ ~ J.:ı L..:ı.;;:-J 75 -~Illi JLA:.J ~lll y. J 76L.J..U....J ~ r-l.. ~ n.u""l.r-\14...j_r; ~~..!.U; 78t..W ~1 - - ('"""'-~ -~ Ji ~ :l:j_,a.s" OA '~J.Ji t..ı,;!js J5 J O'\...:...~! J ı)l.;i\j ~1:.5 i.,l._,ı,...~ r-l _,J ~lll Ji i\ u ı ı:,ıl.;')ij ~ı if- J :s ır L.Ui...; _?~ W ~ ii it y.y' L.!'-:"'Ir:-,) \b-.j ~ 80 ~.Y' '.Y' ı)~ c.j>" 81 J -~ Jl /' _;;:- : LA: W" 82 ~1:-: D.! _rj ~lll_y. J 83 tfl1:.;.ı.!~ ~lll _Y' J 84 1~1 ('""""! ıjis ~lll 0J.:ı,.t.:... L. ~Illi 0-" ıj! i o "-:._j.r"'.r-~ı J-IS:; ~lll L. ~~i i i ~ri 4.&-;J ~llı t..i w ~~~~~~ri...;ı,; 1A ~l,j.ı..ij.:ıı:.ı~t..ji i'\ '('""""! W!~l ~~ ~1:.5 V r...,.. :<dy-> ı.:ı.j ı.j" c.l :<~> 71 c :<.J~ı ıi.ı r.j ı.j"..,..ı :<JLAı.uı.ı :uı ı.:ı r.j ı.j" c...,.. :ulı.i.ı.j c :<~lı ır ı.j"..,..ı :<..ı...:...ı 73 c:<~~> ı ı:<~> ı.:ı r.j ı.j"...,.. :<~ıı r...,.. :<JJ> ı.:ı.j ı.j" c::.l :<J~ı 74.J ı.j"..,..ı :<.,;ı.ıjıı..:ı.j :<~..r..l.:!> ı c :<l.lül.j rı> ır..r..,..ı :<J~.ıı r :Ufiı ı.:ı.j ı.j" c..,..ı :v-oj> ıs c :<.,;ı~ı ı.:ı r <.}" :(l:j ~) ı.:ı i.j c..,..ı :(.J ~) 76.ı:<~> ı.:ı r.j ı.j" c...,.. :<.J.rü>.ı :<..ş.ilıı ı.:ı r.j ı.j" c...,.. :<..;Jıı n <.J" ı :(\...) ı.:ı i.j C'":"' :(W) ı.j" :(..:...-i) ı.:ı i.j C..,..ı :<.:PJ> ıs :(.L...;Ji < ~.,.Wl)+.l;ü.l~l ~ <J...<U>+> ıı :(.L...;Ji (ö~.,..wiı+.l;w~i ı}> ı.:ı i.j C'":"' :(L...>Ji.l;W~I ı}> 79 ı.j" :(.:ıı J) ı.:ı i.j c..,..ı :(ı?'-) ı.j" :v-oj) ı.:ı i.j c..,..ı :(1....şlı so ı.j" ı.j" :(l.r" y.-) ı.:ı i.j C'":"' ı 'V y.-) sı... ı.. sı....,.. :(-u rı> lı.) i... ı.j" c :(.U _ru) '":"' :(.ôrı) lij i.j 1.}"-cı :(.Ö_ro.j")..:ı.J :(l...o) ı i ı.j" C'":"' ı :(W) ı.j" :(,ri:ji J1 ~1 J) ı.:ı i.j C'":"' ı :(,ri:ji ı,?~ ~ls) SJ 84

11 İbn Sina'nın "el-urdize fi'l-mantık" Risalesi-} 137 trl' ~. Y' L.a..i - ~ı..j ~4 ~ tf \tf-li.j V\ \r- ı.,? i Lı Li)' ı : I:J _,AS" lş'll h.:->ly,- J Y' Lı.ı,;.. J V\.& \.j _) b-j.l.j ıl.:.. ~ _,:.ı J1 \.j : J _,AS". J...:Ul 4...;_r! vr 85.t.ıL..i'YJ uı ~ı:s d" -.J :Lı~ kg.:..._;:, _rll.j Vf 86-6:....b- \j. "--"' "-::!. Y- <U.:;..,6:- t/-4<lıl..i?u ~ü vo 8 \_;,.<2~j La., j._,..;.wl ~~ : J. '._;:, fi o ı _,_ı._;:, IJ ı ~ VI -ss.w \.A;.d iwi._j:>_rll:~ ~~~~ LıJS.J vv,b9~ \l..)~ _r.5 ~ J-4.) _;.,..6.1 JS.J VA.9o~ı.~~=u y.) ~.Ji._;:, f Jj ;;...,[>. Ji V'l 9 \r.-ji..:.ı~ _,A.cJ 1 J A n._;_}a ~-...ı_; \(1-_;:JI.J Lı _,l.ll.:ı y,-j : J!.o 93\ö? :J; J!.o \r-5 Y' Jj 94 lşj L.:J ı ts_,.,.j lş.j L.:J ı ~. tr"' r-ji J.:ı y,-r-j4..,..j J A \ ~ :j!.o J LıLil :j!.o.}. Ar lş.jb..ll y..j J_,.bJI :J_ij j!.o.jj Af <.)" :c.us)!cj r...; c...,..ı :(l..p) 55...; <.)"c...,..ı =<u".j...ı> c..l :c.:ıw)'lı 1.:ı r...; <.)"...,.. :c.:ıw:tjı -c.. ı :c<!.b...iwı 1.:ı r...; 86 <.)"...,.. :c~li> r...,.. :c'-"'.ı.ı J.c...r.Al> le)...;<.)" c.. ı =<.Y.ı.:-Y-.;'Yı r...,.. :c..:...,,ı.:ı r...,.. :c~li> 1.:ı...; <.)" c..l 87 :c~ts) <.)" :cw l.>. > 1.:ı i...; c...,..ı :cw. Li>..i> <J" :cws:tı 1i...,.. =<~> 1.:ı...; c..l =<JS 85 Jl..:ı...; =<~> li <.1" c...,..ı =<JS Jl 89 <J" :c..,...:.ı 1ıJ i...; c...,.. 1 :c._,...h.ll>..:ı...;...,.. :ella) 1i <.1" 1 :c..s.i.a> 1C.. :c 90.i.Aı c. :o li <.1"..,..ı :<.r-jiı lıj...; :c.r-ji> 91 <.)" :c.ı..ıı.ı 1.:ı i...; c...,..ı :cj_;..)..:ı...; c. =v _,.!lı 1i <.1"..,..ı :v y.-> i...,.. :c..:;...;ı 1.:ı...; <.1" c..l :c~> :ı...; <.1" c..l :c ~ı <.)" 1 :c~ J> 1.:ı i...; c...,.. :cj.!.o Jl <.)" 1 :c~> 1.:ı i...; c...,.. :cj.!.o th> ]..:ı...; <.1" :cj!.sı li c...,.. 1 :cj!.oı..:ı...; c..l :c~ Jı» Ir <.)"...,.. :ers-"' Jlı i...,.. :c.r.--!-ll> <.)" :o lıj i...; c...,.. t :c.).h 94

12 138 ~ İbrahim 95.,. '" ı...rj\ ;_;.;.-.JI ~\JI 96_ı.. ~~~...;.i..a.s ~rr.r:. -- J""i)\:5,~ı.;.ı_,..., J! ,>-?U 0\y>- ~~ :..!ll..i5 9s...ı t:>-i ~ r-10! 'c~ı J.0l411 J!.. ~ı~ 'J~I if._;:..- ~ J.0'11 J Ji..ı.;J\ J :l:j ~ 99 rl\.; Ji ~L.. Ji es-ı_)),.. ı_,..jı Jç. Ji.j\_r.j~4 ıoo_\.:..ç. J~ :J~!..:J.4)\ ~ J.l...k.a;ı :Jj J:o!J\...ui;~\ J 101. o_,...; Lo Jç..uı.4..:>J\ J _r-:j~~~ ~J AO!~\..:.j Ji ~L;, Lo J5 J Ai J""~4 Y' J :._j~\ ~ AV. 0\.; ~ V"" i->..;~ AA!.JJy~~~~~ A'\ 'J~I..1.:>-i t..a.;i ıf-\11 J.... 0\.:>.J\ J Ji...:.JI J :l:j~.. \ 0lo)IJ!<-~I~ '\'\' rlı.; :J~ 'c:!'}l ~ J '\"ı".. ı_r:- \lı ~ Jb- ~c:!' }1 J.. t.l5loi Jl J._:.,Lp,- Jl '\0.L..k.9 :J~ ;~1 ~ J.ö~\._:.,y.:)\ ı/' ~ '\i '\V 1024Wüll J -t.j.b J~ Y' 0L~\:5!ı..:-'.l.S:ll 103.0~ '-:-'.15 \~._r-1 J '\A J..ı...a.1.J J.l.; lo! \J _,.ajl J L~\ :Ji.J..t..,o..;~ \..:ı J ı.r c. '<}ı.<- ı ır...,.. ı '<.:F-> ı.r :v-jıı ı.:ı r ;..; c...,..! :v-ı 95 ;..; :<o L..ı..:ı;..; '<"i-ıl.!. ı ı..r '<JSUı 1r;..; c...,.. ı '<"!uı r '<&-- JS J) ı.:ı ;..; c. '<ws- J) lı.r...,.. ı '<Lo JS J> ı.r 'b...ııı ı.:ı i ;..; c...,.. ı '<r _,.<~ıı..:ı J ı.r c...,.. ı '<~uı Ir '<~L!Jı..:ı r ı.r :(ıjl..) ııj i J C.'":" ı :(ıju) 97 <J" '<c> lw r;..; c...,.. ı '<t.:-lı 98..:ı;..; c. ı '<t!l;ı Ir ı.r...,.. '<~L;ı..:ı;..; c. ı '<t!li> ıi ı.r...,.. '<~liı 99 i...,.. '<ı;ı lıj J ı.r c. ı :u;ı ı.r :(l:sl..ı lıj i J c...,.. ı :(l:sl..lı l :ulı ı.:ı i J ı.r c...,.. :uı ıoo.ı :(oh J) lı) rj ıj" c.'":" :(o~) 101 ıj" :(\.ıwüji J (J...u)+) lı) r J C.'":" ı :(\.ıwüji.j) toz 96

13 İbn Sina'nın "el-urcı1ze Risalesi { JUL,a.; J..:..:) 4 : l:j ~ \':>41.!..!..l.Jjj ~ Lı.ı.;...J \.\ 105. ~!.Lı. J J.b;...JJ ~.J ''-;-'.15 '1.J J.)L,.:. '1._;ı:; 106. i ~ \~l!lı~ '"'.r.>".j -. ' \_,b:ji ~ J}ll k;l.j ' r ıoı ; Lı c.sjji >"' ~..r". -.J.k.-; ~1 Lı i.!.ll~.j i j\.o:-.ji \ f. J.) L,.:..1_,.;, ~...; ı:; \ o ıos.~ı ~ y Lı.k.-;i 109 :.1..; 1 W I..L>-1 '1 _;..J, J ~ 110 '-:"'.J~ ~1 if~ Wlb ııı.:wl -. i.. J ~1 J:.i l.,...\;$.. i ı \.ç. La.;..l>-\:;.lı '.) '1 _;.J.bl.; ~.JL.i)ll : l:j _,AS ~4...; fi lşjji >"'.J \ i,.1 A.1 _,.;, ~ ~ \lşjji.ji \ V ~l_,s:ji...:..i ls 01 : l:j _,AS \ A ~4..r ~ı Lı) :l:j_;.ji \.'\ d..l>-i.j '1 _;.JL,.:..14)~ \ \. 113.~1 ~J81..!..ll~.J 114.J\.j.ı...L Lı..lio -.J i 115.'-:?' t;jı.j <\.Y.rP Y'.J..J i 116.?-~ı L.i.J <\.Y ro Y' ~\j J-.a.:..JI if~ ~1 J.Ji.J \\\ JlWI ı) J.J ~1 ~ \\'1' \.JI.,.?..J ~ J5.J f'y. ~J5:5..Jr>'-" ' 'r \\f.ı :(1.1_. J) le) i,_; <.)"' C.'-:' :(1~)!OJ..:ı,_; c. :(~Wı.i) 1'-:' :(~La.i) li <.)"' ı :(~Wı.i) 1(.\j r ı...:ı :<ıjla.r.ll> i ı) ıj tr c ı :<J.h:-.1.1> ı os 1ı :(J~ı 10 i,_; c.'-:' :<..._ll l :(W) 10 i,_; -r C.'-:' :(lll~)..:ı,_; :(L..I J) 1-r :<L...;Iö> 1i C.'-:' ı :<L...;ı J) -r :u ı 10 i,_; c.'""' ı :ulı -r :<W..ı 10 i,_; c.'""' ı '<~ı -r '<...,...lı -r '<..:..ı 10 i,_; c.'""' ı '<t..ll..:ı,_; c. '<!mı li -r'""' ı :(lll~ı ıoı '-:' '<\'"""Y"> 10 i,_; -r c.ı '<...,.Y"l 106 ıos <.)"' '<ty.--1 &') le) i,_;c.'""' ı '<ty.- 'lı 109 <.)"' '""'! '<v--!-l lcj i,_; c. :(~1) 110..:ı,_;<.)"' c. ı :(j!..o) li'""' :(J.:s.) <.)"' :(.t,;l:iı lcj i,_; c.'""' ı :<<::>4> lll i :(l..b-y"> 10,_; -r C.'-:' ı :(l..b-uj.ı :(l.ı...w.ı 10 i,_; -r C.'-:' :(l..b-ijj ı ız.ı:(\\t<=>\\1) IIJ..:ı,_; c. :(Jl:iı li '""' :(Jl:iı 1-r ı :(JI:.ll).ı :(~Jiı 10 i,_; -r C.'-:' :(.JJ!ı.ı :(0IJ.r.-ı 10 i,_; -r C.'""' :(.:ıt_r.-ı ııı c. :(JS) le) i,_; <f '-:'ı:(~) <f :(.Ür>'-') lcj i,_; C.'-:' ı:(<.!_,...,...) 116 ıı;

14 140 «} İbrahim Özkılıç 117\ lzl L... Lo! j ' \.:.1.; tş jj ı J!.o.\.,)\5 1 ll :l:.l.; i ı..r::' ~.T j \JS Lol_j tr"' Y' J5 j ııs.0~\11 '-ı-"..;:r:- y. Ji!19 J5 u-:1 j ~.u:-.rp Y' ı2o~ı.j...ı.; ~.)1 j-"..lu l:.l _,AS ~ ~ r-1 J ~ ':1; Oj"-" ~ ~ r-1..:.ı~! ı} Lo ~i J.ö.ç- j)._;ı..;.. _,..ı J5 122 J.ö.ç- j).. _,..ı J5 l:.l _,AS 123~..r" J...Lç....,...l:.lı ~ l:.l_,as 124.:. ll., l:.ll. 1 <" ~....,... ~ ı..r::'-' ız;~ l:.l. ~<" -...r" ı..r::'.r-' rwi~)j~ 126.)_,_11 ~~ı J~ ~ 4-lj Lo! J~\...;1_.9.~\5 u-:1 if \lı :l:.l_,as -~ J; ~~ t.s.r" u-:1 J y. y.ji J ~1 :l:.l_,as.0l)'i ~ J5 j..lu l:.l_,as ~~-Jfi.ı_j\_j JS \.1ü.! t_rb yji ~ 0! J ~...ı.;~).usj.<:.i 'L':Jil:.l-~<" ~j ~0.r-' J; J!.o.).r=-J~ if-" J.5:1~ ~~!Lo~ ~~~~ıt...:...j ~y~lo.ı.:...j ~~~Lo.ı.:...j ryl>jı '-ı-".)~ J5 j.).r=-j ı.ş.lj ı.1..illı.!.m j \ \ o \\l \\V \\A \ '1' \'1'\ \ 'i"'' 'n \'1'!. \ '1' o \ 'l'l \'I'V \'I'A \'1'0. i '-:-' :(..::.li) I,J.._; <.)"' L_ ı :(I.:Jj) 117 i'-:-':~) I,J.._; <J'' c_ı :ul).,:ı.._; ıj" c_ı :o li'-:-' :v_ı;:jij) i'-:-' :(~IS) I,J...i ıj" c_j :(~1\.:J_,.iS) <.)"' :(ı..r-j.i) I.J i.._; C.'-:-' ı :(ı.r:l J) 119.ı :(~_,i) I.J i.._;<.)"' C.'-:-' :(l.lüj) r <.)"' j :(4) I.J i.._; C.'-:-':(~).,J i.._; C.'-:-' :(.J\i) lı.)"' ı :(.J! J) :ı.._; <.)"' :(.;...ıl) li c.'-:-' ı :(J...:-.ll> <.)"' :(.:.r-ı) ı.:ı i.._;c.'-:-' ı :(.:.r.ıl> lll.,j.jı.j"c_ı:(\1"0<-\yo) l22 i ıj" :(J_,.iS) I,J.._; c_ı :(J_ti!IS) 1'-:-' :(I.:J_,.iS) IZJ <.)"' :(~4) I,J i.._; L_ '-:-'ı:(~.:f") '-:-' :(.ı.,l...-,ı) I,J i.._;<.)"' c_ ı :(..,ı...:;) IH c. :asrb hj r J ~ ~ 1 =Url>.ıJ J :<~> i\ ı.j" C..~ 1 :c~>..:ı...; ıj" c. ı :( 1 r<~ ly A 1\Y o<= 1 r )..J...; C.:(</~) li ıj" '-:-'ı :~).. ı :(Jl:;) ı.:ı i.._; ıj" C.'-:-' :(J[:.ı) :26 125

15 İbn Sina'nın "el-urcilze fi'l-mantık" Risalesi --} J27L.ıl:..i'l L,ıL..,a.;...;, L.ıl:..i'l r-' -. ııs~w -4!.J~ ıjw<g~j..ç.l..~ \r\ uuı - r-' ~ı d..k-.(y" ''"" 129ı.::..ı~l~-'-:" ıjo~j..ç. C-'j J5 J_,z LS k.9 IJ..ı u L.ıl. J _J.4J -- LS L.ıl.9.r.? L.ıLi)/1..!..ll _,;ıs ~Y' ~'-' L.1 ~1 J l~i i J-4..r-J ~ _,i L.ı~l~b~_,i \'"' \rf \\O \ll ~~~-c ~I_,_JI ~ ~1 _, k.ui ~ 133 L.ı LS:..J 1 J ö _;.ll -' jıuij ı -' ~L J} _r=..\ll..!..ll~ _, J_,A.JI. ~1. ~ı.!--*' \\V ~ı.r:-\lı ~ L.ı':l; ~ L.ıi \la L.ıl.. jl_, ~ _r.jl ~ IM.il_, \'\"'\ ~1_, I..Lıı _, ı.::..ıl.9l.ö )/1 ~ _, \ i JS I..Lıı _, ~ _r:-!.ll~_, \ i \ ~~~-~ 134 J _,z Lı J!.o,., -' J _;.ll ~ ı 35 ~ L ci;..r-j IS 1. - J -"' 136L.S:...:...o <ti r-4 l?.ııı :.ı ı~ \i'\' J~l_, ~r-ji~l.ı1 \H ~1 J5 J ~1 ıs_,..ı J5 \U ~4J~L.~ \ i o..:ı...; ıj' c. :<JS J) 'i ~ ı :(~) :(o.ia J) ı.:ı r...; ıj' ~:(.~) 128 i~ :o ı.:ı...; ı..r cl :<-=-4=:-11 ıj) m..:ı...;~ :(J~) ır ı..r cl :<J.,Z) 130.ı :(1~ J) ı.:ı r...; ı..r c.~ :(I..W)..:ı...;..,... :<J~) ır ı..r cl :<J.,Z) 131 ı..r ı :(\:.l_ti)) ı.:ı i...; c.~ :(.!.ll_ti))..:ı...; cl:(('"!~) ır ıj' ~ :(~1~) m r..,... :<.:ıts:..)/1) ı.:ı...; <.)""cl :<.:ıi.5:...ji).ı :<.:ıi.5:...ji <=>.:ıt.. ;ll) ı..r :<J_,A;) ı.:ı...; c.~ :<J~) ır ı :<J_,A;)....; :<J_,...,...ıl tr" _,...ll)..:ı r ı..r c.~ ı :<Jr--JI J tr" _,...ll) 134 :<..,-:-1 J).:ı...; :< rı r) ı..r :o.rı*) ı c.~ ı :<.r) ır :<~.ri>..:ı...; :<.ri!~) ır ı..r c.~ ı :<.ri! JS) m <1;)+) ır c.~ ı :<._,..s:...ı~)..:ı...; ı..r : 0 ır c.~ ı :<-...:ı.;).<>...; :(.!l.j:j) ı..r :(~)ıcı :<~ı) ır~..:ı...; :(._,..s:.ji Jl>) ı..r :(~4 133

16 137~ J..:.ç. JSJ10 ~ 138~?. ~..Y'.ı;.. ~ü...r'lı. f' y. J5...r::' 1'1 :; 139 ~1..;;):> Jç. f' ~.ı_aj J=.- JSJI ~ ıj \_.; ı}sji.j ~ y.ji ~ _ro-)1.j <: ~. ;._ ll...jl.. ~~~..J..,-;ı J5 ~ J_,z ~.J \il \fv \fa \ f " U"'~l ~ \/1_;:9)'1) I.J"'l:AJI J -t ~t./~~i~j 141~ Jl.,aj ~~ ı)\5 j 142 cjl!.ll!ll~.j.b_r..l4.ı;.. j 143 J~..1>-lj (Y...r,>- J 144~ i ıj s::; 4J:, - j J._;-V' )..ıj Lo J.1..~.> ~~?. J 146.\..l::w ~ll. 1;; Lo. _;...r- ı.r-r ı..! ı..r-- l..ı...bj J_; Y' I.J"'l:AJI ıj!.ı~~. J\ i.r:-..r.? '"ti-""' ıji_;:9~ ip- Lo.w,_; _?~ r-1 Lo.1.9 ıji;:9! ~ J ~~LoJSJ U.. ~ I.J"'l:AJI ~ \.k..., ji IJ>. r-" j -~ \o. \ o \ \0'\' \of \00 \Ol \OV ı:. =V#> ır...,.. ı =<!lı:.ı..rı =<~> ı.:ı r...; ı:...,.. =<LS:;>..r =<L.. JS J> ı.:ı...; ı:. =<L..lS' J> ıi...,.. ı =<t.. JSJ> ll6..:ı...;..r..rı=<~.j.:.p <~>...;_; J!.-> ı.:ı i...; ı:.'-:' :(...<i j!.-)..r =<..:+-> ı.:ı i...; ı:.'-:' ı:(~) ll7,..j._; ey L :(.;s:ıl <~>.; _r,ji)!i '-:' j :(.;s:ıi J.; _r,ji) lls..r =<J_,.o.ı 'ı:...,.. =<J.t<ıı ı.:ı r...; ı '<J_,.o.ı 139..:ı i...;..r ı:.'-:' ı =<..r'-:411 ı.i> -~' tu '(.jl_,:i)'l) 110 =<i~> ı.:ı...;..rı:...,.. ı =<ial>..r =<J\.:,ıı ı.:ı i...; ı:...,.. ı =<Ju..ı..r '<'--+-> ıı =<4.:-i> ı.:ı i...; ı:...,.. '<4:--> 141 i..r :(.JU) ı.:ı...; ı:::.l=<.ju) 1'-:':(.jl.!ll)-..r :(!.lı J) ı.:ı i...; C.'-:' 1 :(!ll; J) ı:. :(.c.. J) ı.j i...;..r '-:' 1 :(.c..j) 142 'i '-:' :(;_,5:...l.>IJ)..:ı...; C. :(I,J.L) '..r 1 :(I.J~> ıi '-:' :<.J~>..r :(._.;:>-) ı.:,...; C.:(.:,] i> li '-:' 1 '(~ L..) 143..:ı.J..rı:.! :(l;_p:...ı..-ij)..r :(WS J) 10 i...; C.'-:' 1 :(l.. JS J) 144 I.J r...;..r...,.. ı :(1.1.>)..r =<la.l.>j) I.J i...; ı:...,.. ı '<ü. ;::- J>..r =<~> I.J...; ı:.=<~'> Ir...,.. ı=<~> H5..rı:.!=<... Jlı 10 r...;...,.. =<... )> ı:. '<.ı..-ı i

17 İbn Sina'nın "ei-urcuze 147 ~_,i 0~ :l:j~ : r--" u-) )J 4 ~ Lo -' \0;\ 1480~ ~<.Ş~ J5-' ~.J ~ı :l:j _;ı) \0'\.149_r>-f J_i! J>J ~ Jj J.)~ı~ıı~ 0\,9 \ı. 150J. ı~ı u.ıı 4:...::; yı.ı ' ıj" J _,.-a>- 4-:-o 0 ~~ı -' \1\ 151~.:..,c.:::-yı <.Şi 0~ ~~l;l;lo~u-o \ 1'1' ı_?.i ı..~.>- Jl:lı-'.~lS ı_,.;...,. i ı..~.>- ~ Lo tj.ô yı \W 152 ıs )ı-.a.lı -'. _?.i.!.>-..) Lo ts..r.>j ı_, 0 ~ l:j _,.as \1t 153.h, ~ı :G':>I,;.Jı i.fl ' y- ~_,~ı_,._,.;...ai..~.>-~lo \10 ':l_,i ~ı~..ıs::..;,-' ~ r-'e<'y- 0L. :4-:-o \11 154~ J> J5.,Y.~ -' ~ ts ya, ı J5 l:j _,.as \W 155 _;t:jı LS"'..!..ı. ~ı ı~ _,.J 0ı..b...lı ~ Y- 0i ~ -' \1;\ 156~ı 0l:Jb.JL; ts.r. ~ JWı _, ts.r. ~ı l:j _,AS \1'\ 157.; 1.:-J ı..:..m r _, 4.).ı:. 0ı..b...lı ~ 0i ~ -' \V 158 r--o _,~ ; \1 J5 ~ -' r-l' _,~ ;\1 J5 J _,Al l5 \V\...; '<!'""' J> ı.:ı r ı.r ı:.":" ı '<ı- J> :uh..:ı i...; :c,..-.> ıı.r '<ı-l> ı":" :<1_,_...> ıcı '<ı-> u;"'<.:ıü)jli> ıi ":" '<.:r.i)jü> ı.:ı...; cı '<.:r.i)j4> ı:. :(Y /1 o~ <~>y /1 OA).ı :(J) I.J i._;ı.)"' ":" ı:. :(Y/Io~<~>Y/IOA) ı:. :(1/IO~) ı.r '<1 -ı.> ı.:ı...; c:. ı'<~ lı ır":" '<.:ıı,;> 149 -~~'-""c."'="' :cj~>!r 1 =cj_,..ij> ı.r =cı.jt;il:jli> sı.j r '-*c."":" ı :ccj'jl:ji J> ıso..:ı...; '<~ J) ıı.r '<~>ı c:. '<r--j) ır":"!'<~> ı.r '<..:.ı;> ı.:ı r...; ı:.":" ı '<l:.l.i> 151. ı.r '<.s.r.s3t J> ır":" '<.s.r.s3li> ı.:ı...; c:. ı '<.s.r.s3tj> t..r :(.1 _r!j) St)\ J C."':"' İ :(~_r-) ı.)"' :() slj ('._; C..~ 1 :(~!) c: L:J 1 :(.c.ll) Sc) ('._; (..)"' :(.U~') ISJ ı.)"' :(~) ı.:ı i...; ı:.":" ı '(~) r._;c."'="' ı=<~'> r =<.ys.> hj '-* ıj" c:"":" ı.:c.u> -r =<~> ~ı.j ı..j; c:."-:'"' ı :c~~> r =c' v <=>' ıa> ' 55 ı.r:oı.:ı 148 ı.)"' ı :(ol.:lt...i) ı.:ı r...; ı:.":" :(.JI.:ll:.Jli) 156 :cllı) sr :cil J) ~ıj._;,_,., c) :{._J-.6 J> r :cu) hj._; ı..r C:~ 1 :c~> r :c~ Y..) ~cj...; ~ t. "-:'"' 1 :(~) ısı ":" ısı 154

18 159 ~ ~ _,i ~...; dj5 J_, ~\ ı:-l:ji...s_r.s ~ ~ \.. \VI 160~-~.Ji ~ \.. ~i ~ Y' '1_;.ı_,;...o ~ ~ -' \Vf 161.)\ _r..)l. ~. ~ -' ili. ıjl:ll.. l:.:-)1...s.r.s ~ ~ \.. \Vt. ~ ~~'-:"'~~~_,~lı) \VO 162 ti..l...,a., '1.Ji.. \.. ~i _,;...o 1 J.o.>- -' ~_,ı '.? ~\.. l:.:-)1...s _,;...o ~ ~ \.. \Vi 163 ~.k..., )\.). 164~1 ~ ~ v-}j ~ J5 J~ ı)t5-' ~ J \VV 165W,...c... \.. v-}j.. Y' ~. l:jl '1} ı:)~\ ~.Jt5 _,i \VA 166JS J_;.. \.. ~_;. ~. ı; :r:- J; ı:r-1 ~\ ~ ı)t5 _,i \V'\ 16i.;s J} ~ \.. ~ ı; :r:- ı:)_,~ 1 ~ ~ ~ \.. \A Jı;~ı ~ ~\ ~ '1 J~~\..:jt; ~...:S:.l \A\ 168~\ ı..r"l:all ~ -'-:"' \Al 169 J.o.>- l.s i...11,. (.r"? 1..9 j..a.:.- i '}6 (.r" ı..r" l:al 1 \..i \ A f I5S..:.ı...;...,. t.1 '<.r.u.ı r..,., :c;u.ı -1 '<~> 1.:.ı r...;..r c...,., :cjsı...,. :c.!ll_,as"> 1.:.ı r...; c...,., i :cj_,l!ls) ı '<ı--">..:.ı...;..r c.l :ct1ı Ir..,., :u1>..:.ı...;..r c.l :v.u.ı r..,., :<JU.ı..r '<~> IL.ı r...; c...,., l '<~>..r '(~) lı) i...; c.'":"..:.ı...; c...,., '<~> Ir..r ı :c~> 159. c. :c~.ıs:.,l.:.ı r...;..r..,., l :c~.is;ı..:.ı...; c...,., :c~> Ir..r ı :c~1 160 ~C.~ 1 :(rjt~i> r L. '"":"':(~)il=<~> ~rj ı.j ı.f :(~) ~~~ =<~>.ıj J C. y :c~> ~r '-'* 1 =<~> t6ı..r :c.:.ıl_r:-ı I.J r..r :c~l> I.J r..; c...,., l :c~.:ılı r..,., :cj> I.J...;..r c.l :cr-'> 162..,.,:c~ _,..llılu..;..r c.l:c.ı...})uı....;..,., :ct_;-.,ı I.J r..r c. ı :cts_;-.,ı..:ı..;..r c...,., :c~ı Ir ı :c~1 163 r r..,., :cır;:l Jl lu w..r c.l :cc.r::l>ı r :c.),;ı ~...,.ı :c~ _,i> lıj..; c...,., :cj,;ı 164.ı :c~1ts) 1.:.ı r...; c...,., :c~'j> l..r :c~ _,..ı..:ı..;.; c. :c~,;ı 1r...,. r w..r c...,., ı :c~ ii>~~~ :cj;tı..:ı..; c. :c.:r.ı.r.jtı 1r..r..,., ı :c.:ı:j_,.iltı i..,., :u-jı lu..;..r c.l :ulı 166 i :c.)sı I.J..;..,., :c.;.r:->..:ı..; :c.:ı:jji> li..,., :c.:ı:j}:itı..r c. ı :c ı".> 167..:ı i w..r c...,., 1 :cı)>_,.!..}~..;j_,...jt+ı ~~ı :c._.:=.-.jı...,.ı,aıı ı}>..:ı 168

19 İbn Sina'nın "el-urcuze fi'l-mantık" Risalesi ~ ı70jl>- J5 0l5 01 L:.l _,AS ~t::jı'-r.?~~ \Af ı7ıjıy-~ı..b-i u-::1 Jl>.jl.; Jı )ı~.;_w J -.r' -- ı73 ~t::jı \AO 172 \'ı J )ı t.r-' - Lo.;_w -- \1 1>- 0 ~ Lo J5 ı:?j \Ai ~ L,a.,i.. ı. ı:..r-" J Jıy-~ı..b-i u-::1 Jl>.jl.; \AV ı74ı.l.ji.w ı.r-~ı ~ ~. ~.. ı..u..r' ~ J5 0 l5 01 L:.l _,AS \AA ('"'!..li ~ı L:.l _,.a; Jo 1>- J ~ J...:.5J \ A'\. Lo ı.rj9 ~. JJ ~ı ~ J,Jı.; '-r.? J \ '\. ı1s JbL -~ı._) ı 76 ı:r-jl i ~L ~ 01. J '. ~!<.:.J~ı._) ı:?j \ '\ \ 177 l!jı...; ~ı Lo,_jJ\:>. 01?. J 0l5 0! ~ \'\'\' ı./... ı..r:? _r:jı._)!lı~ J.~ J ı:r-j4 \1 ~4 ı:r-jı \'\'1" ı7b~l:.!::...ı._) JJ..li Lo 0l5 J ~ı?. ~ı ö_r..5 ı./'!. 01 J \ '\ f ı79jlwı~~ ~ı_,:jı JL 0~ '-r.? \'\0 ıboj!...,a_.i;! ;;j~ ~4 ~ı_,:ıı.; ~ı 4 0~ \'\i ısı~..li..~.>-ıj '-r.? ~ı ~ı ~ ı~ı,_;:.>- \'\V ısı~l:.!::...lı. yı.;...ı... ~. ~ı?. ~1..b-i._) ı./'!. 0! J \'\A. ıj ~c. :(~Ü) ~r ı..r' '-:"'ı =<~u) 1 :(\..) s.:.ı r._; ı..r' L. "':" :(t...l) 169 r =c.ı,,. o ı.:ı...;..r c...,..ı =<~> ııo..:ı...;..r c. ı :c..b-ij> 'r..,.. :c..ı,...iı,..:ı...; c. =cı.)l:llı.r.- ~> 'r..r..,.. ı =cjıj)ı ~_,..ı ııı..:ı...; c.=<~> ıı =<e:.r:-> 'r..r..,.. =<tr-'1..:ı...; c. ı =o 'r..r..,.. =ct..ı ııı c. =<._.:=..ı J) ı.:ı r...;..r..,..ı =<.r-ı J>..:ı...;..r c. ı =<..b-ij> 'r..,.. =<.b-lı m..r =<~> ı.:ı r...; c...,..ı=<~>..:ır...;..r c. ı =o,..,.. =<JS> ıı4.ı =<J.li J-> ı.:ı r...;..r c...,.. =cj.oı:.. J_,jı..:ır...; c...,..ı =<41> ı..r =<..ı> ııs..r =c.:ıısı,..,.. =<4> ı.:ı r...; c.l =<..::..:..!.> c. =o ı.:ı r...;..r..,..ı =<Lı!> ı.r =<~1> ı.:ı r...; c...,..ı =<.:r:--1> 1]6...,.. =<~1> ı.:ı r...;..r c. ı =< :~ 1> ııı.ı =<1?. \ııı ı.:ır...;..r c...,.. =< 1?. \ııı r..r =<.,S:.1 ı.:ı...; c...,..ı =<~> ııs..r ı =<~> ı.:ı r...; c...,.. =<ı.r.-> ıı9..:ı...; c. =<..t~ı 'r..r..,..ı =<41~>..r =<..;ı_,:ıı J> ı.:ı r...; c...,..ı =<ı.)ı.r~uı..:ı...;..r c. :c.:ıı J> 'r..,..ı =c.:ıı,;ı ıso..r :(~) ı.:ı r._; c...,.. ı :(~) ı.r =<4:-<>> ı.:ı r._; c...,..ı =<ı.r.-> ısı..r =<''lj> ı.:ı r...; c...,..ı =c::ıuı..:ır...;..r..,.. =c..b-ij> 'c. ı =<.b-lı..rı =<.:ıı,;ı ı.:ı r...; i..,.. =c.:ı ı J> ısı

20 146 {- İbrahim l..lj!-o ~ı J. ~ J~ı Ö.JJ-1" ~~) '"'"' '\' ~ ~ ~\.Ji re-'- '\'. \ ~ı_;;:...)' ı ı.} - t ; ~ı J..L.ı> y:;, L. ır. \1 ~ı.r:- \lı ö~ <G; '\'. '\' JS~~~.JlJ '\' i ~ı_;::.-.,~...;.j _rrj ı ı.!.lj.ı; '\'. f ~ı~-.) ~..l.9~jl..~ (.)'::' ı I..UL. L7" L:Jı...:._,..., ~ ı..r...j '\'.o ~.~ ~ ~.Jl.J '\' i ~4...;J~ı ı.!.!j,l; r v,.::.a....la..jı.)ı_,.. ~ -..~~> J~L...;. fi lüı.j 187 ~. ı-49 ':1 ~.J\5.J.9 ISS;t,ı..).b-i ~ ~.). 189~.J.9 L. ~ j~ ~ ~ı ~.rô.j J:Uı W.l::ıS 190 i L>.\lı4>-. J-1"._,.. ~.ı.; ı..) 191 Lr"~ ~.Ji Lı.}~ 'I' A J~4 J~ı...;fi ':1 '\'."' ~ L. J5.Ji ~.Jl.J '\' \. ~~ )\:.J.b-~ '\'\\ J.Ji..:..ıl...Li. ~~ J. nr._,...,.j ı..:.ı l...li. ~ n; i~.j\iı 47.-y ~.J nt._...,ı _r-j ı 45.J...G L. J5 J no,..(j...; c.'":" ı :(ijfo-ı 'i ı.t' :(ij_,5:!ı ı.t' :(~lı ı(j i...; c.'":" ı:(~ iji).(j...; c.:(~) 'i ı.t' '":"ı '<ır.-> ISJ i '<'fi'-"> ı(j... c.'<'~' ı'"=" '<<>~> ıı.t' ı '<<>_r:.::;ı ~~ı '<l_r:.::;ı 184 t.j"" =<~'> hj' ~~ı =<~> -~ ı..j ı.r c'"'="' ı =<u-:1>!r =<~> ıss ı.t' :<..;.r.l~ı!(j i...; c.'":" ı :<..;.r.jı <i> ı.t' :(~)!(J i...; c.'":" ı:(~)!86 ı.t' :<) J) ı(j i...; C.'":" ı :(ijı J) ısı i '":" :(~ J)!(J...; ı.t' c. ı :(._r:l.ô) ı.t' :(>JJ.:>. ~) lij i...; c.'":" ı :(J.:>. ~) 188 r-- ı :u~ı ıij...; c.'"=" :ul::-:ı 189 'ı.t' ı :(ijı J)!(J i...; c.'":" :(ij\j) ı.t' '":" :(\.r,:-y.)!(j i...; c. ı :(\.r,:-y) 190 -ı :(cj>i) ij i...; ı.t' C.'":" :(~Jl) '":":(...SJ~) ıij i...; ı.t' c. ı :(...SJ.ı:;) ı9ı

21 İbn Sina'nın "el-urcuze fi'l-mantık" Risalesi ~ i r-ıji.) :_r J.Y'i.).J ih1 ~~.) ~.:.ıı_j '1'\1 iwi.j ö?ji.j.)_;jis r4 ~~ J>-1) if ri '1'\V 193 ı.i' 1.J ~ r Jl ~.:.ı ı,; ı./'l:.::.ll.j 4-WI.J ~1.J '1'\A 1940\A:'j}l a... if.gis.:.ı \_j yu..ı.:sj ı..r"'fi ı/ ~IS d ~1 r.sr" J-.9 d _,A.:JI J r )ı J-.9.:.ıı,; '1''1'. '1'\'\ 196')lj 4 i LS ~ - ı...r>- ~~~_Ji~.:.ıı,; n\ -19i~l ~la Js- :ıı ~1 J:.. ~ ~ ı--1 _J nr 19Sr.S J"'"""!. ~ - ('""1)1. W -.J\S _J LŞ _?.:. ı--1.:.ı 1 _J ~ 1 ~.)..:.L!.: nı 199 ~')la.ji r-1wi ~)>-.j ~ ')G;. if ~ :ı l;j _,AS" '1''\'f.:.ı~ ~1.).) y.-r-14 ~.:.ı K..)..r-ı la l:j; _J 'l'\0 200 ~~ _J ~~b rjl; ~ la~ l..i.a ~.:.ıı ty. nı 201- L.::..:r.:ı;w 1. _.ı...u - ı./ o.) r>'-" ~~~..:.ıla...ia.o ~_J nv 202öp4 a,.,b- ~is ö.)""-: ~ Y' l;j..:.ı)lo na.ı,;.l;jj\.s4;~-~.ı.:sj J.)L.o l..i.a ~ no. ıf' :<r ~4> hj r ~ c. Y ı ~<r ~~ t.i> r ı =<~J ~tj ıj ~ e: Y :<~> 19.! ":' '< 'J> I.J r...; u-" cl '<<I''J> 19J -1 :c...;ts c..,;!sı+.:ıwtuı 194 ~ :<~> (/=<~>~ı:, rj c. Y-1 =<LS> r Y =<..li Lı> h:>...; ı.r cl=<~> ı.,y' 1 =<tjı:;> ~i) r...j c~ :<ıjlj> ı~n LJ"' '«ı.. Jlı+ w->1>..:ı...; c :c4 <~> ı..ı-"'1> L}"' :o 11 :c4!> ır c :c.!!;..> ~ı :c..!..yı 1r "=" '<J!.-> L}"' '<~> 10 r...; c"=" ı '<~> LJ"' '<rlji> 1.:ı...; c: c.:ı ı J) 1 i "=" 1 '<r-1 J> -r :c~ıı ı.:ı...; u-" c"=" ı :c._,...,jıı L}"' :c.yı 1<.ı...; ~> l<.ı...; u-" cl '<.ş~~> ":' '<.!.Ll:.ı 1Lı r...; u-" c! :c.tmı..:ı...; u-" c :c.!l.!..>h :c.!.l.:jüı ır"="'<~> '< r-ll) lı) i... u-" c":' '(('-"}1> i":':~ 1 ~ 7 L}"' '(.J") l<.l i... c":' ı '<.j> 199 r "=" :en ı ı L}"' '<r-+iü) 1.:ı...; cl :c~'j> L}"' '<.!.l.!.ı> 1<.ı...; cl :c&:jı LJ"''<r-" _,ıı J> 1<.ı..J :cl'<!'-" _,Jüı :c~wı ıi u-" "=" :cwwı -1 '<~Wıı 1<.ı i...; u-" c"=" :<.:r.:jjwıı LJ"' :c.y.ı:.ı 1<.ı...; c :c~r:.ı ı_i "=" ı:cwı:.ı..:ı...; cl L}"' '< )=All.jı lı) i...; c"=" h )=Al~ı "=" :c<:i_,..ı l.:ı i... u-" cl :c<:.i_,..ı ,

22 148 -} İbrahim 2oJ.~ _r.:>- JJ...JI 01.5 '.J\.& ; ~ J..L..o 'Y ~.J 205t.;\.ji lo L.;.. lll 1\ 1.:.!.--.J 1..5' 206,._,\_.j 1' '~ j ~i..j. 'i!-'-' '-? 207 ~wl c)!..:.ı~~.&. -.:-.S l5b.l9 \ i \...,. u. e..r \5...:..ıWI.ill ~ ci f ~ 2 ıo.jj LS _,..g.j.j ı.r" j Lr" ı.şi.}" 211 \:...~ ~ LS_,:.j 0i jl~ \... ~y.ı.;...~.r-~ı.ş Lr".JSJI 0.J~.. pjl 01 J_,A.ll5 213.ö~l ~ ~~ ~ 'Y \.9 ı....:...-j t... ~ ~. ~ 2ıs d..l::ı...a...i ü r'. 0+-" ~..J~. ~~ l.:j _;6 ır...,.ıs:ıı.j:, _r.ll '-:"l.raji ~ ~1.J ın. 'YI \,;lı w. } u. y.j ın '-:"bi'y.j r".) 'Y.J ı.şi.j L>~~ı ~ :wı~ ~.J l5l>-i W U; ~i L:J _;6 ır.,. ın n c ~1~11~!~ ı 'l"i ~_r.wl...; ~...T-'..J 'l"l"v Lot..! ~ ~ t:..y LS 'l"l"a ~.. t...ui.j.ji.j)i J:i ın JWI...:..ıl...t.io ~.J ı f ' ö ykaj 4 l;1i,j 4J.r=-- 'l'f\...:.j> Y'...:..ıt...W ~.J nı.i.k.lmj 4...; _r:,.;1 1 ı/'.j ı tr ı.j" '<~> ı.:ı r.._;c...,., 1 :<.r.>> 1 :c..,.,l&.> ı.:ı r.._; ıj" c...,., :ul&.>...,., 1 '<c::'> ı.:ı r.._; ıj" c.'<&> 203 c.1 '<~>ır..,., '<~>..:ı.._; c. :c._;~> ı1 '<~>ır ıj"..,., :c~>-1 :c,_,..:...,lü> ı.:ı r.._; ıj" c...,.,,c,_,..:...,ıı }04 ı.j" :c4jô.öl>ı.:ı.._; ':1 J> ı.:ı r.._;c...,., 1 :cuiıl L.J>...,., '<~> ı.:ı r.._; ıj" c.1 :cl:!::-> ı.j" :ci.:...a.h> ı.:ı r.._;c...,., 1 :ci.:...a_,; }J> 205 ı.j" :ct;w1 ı.j" '('":"'\.,;J)'I) lı) r.._; L '":"' 1 '('":"'\.,;Jb ı.j" :(o.l...)!ı).._; L :(la_,..!) lj :(o..r'l) Ir '":"' :c41s> :ı.._; c. :c~ı > r ıj"..,., 1 :cwı > 207.r' '<cil> ı.:ır.._; c...,., 1 :eel> r..,., :c.:ıjl&.> ı.:ı.._; ıj" c.' :<.r-a-'i> r..,., :cj.,.aıts) ı.:ı.._; ıj" c.1 :c8.,.s> r..,.,:cr n>..:ı.._; c. :co.:.ıl..,ıl.lll> ıı.j" 1 :c..:.ıwı.llı> ı.j" :ct,.a...ıı> ı.:ı.._; c.1 :c~ı>..:ı.._; c...,., :c.şj+ıj 1 r ıj" ı :c.ş.w1.:ı.._; c...,., '<..?'..ıı> r ıj" 1 :c~.r1..:ı r.._; c...,., :c.j fi) ıı.j" 1 :c.j.rü> 210 ı.j" t:c.ş..w <=> ~;;. 211 c. 1 '<.:ro> ı.:ı r._. ıj"..,., :c~> ıj"..,., 1 :c_,_...; _,.lı> ır c. :c._,..,ı,}ı>..:ı.._; c.1 :cı..:..> ır ıj"..,., :c.:.o>..:ı.._; c.1 :cc_t,...ıı ~> 'r ıj"..,., :cjıj)ı J..i> zız.ı).j '":"' :cö~) lı) r.._; ıj" c.1 :cö~l) r :(.,.;)lı).._; ıj" c.'":"' 1 :c4j> c. :c8r=-> lı) r.._; ıj" '":"' 1 :c4jr=-> Z1J..J :cr ır>..:ır ıj" c...,., 1 :c~> ı..;.a:...ıı :c~> ı.j"'<.r:l> ı.:ı r c...,., 1 :c..::...,l> m

23 İbn Sina'nın "el-urcilze fi'l-mantık" Risalesi ~ , ~ ı:.ıi ':J J=:>..:1J Jt4; 217 )~ r-::--" _,Jı ı h : l:..l;; _,i ~l..::..ıla.u.. ~ _, '1' t f.rı ~ııh :l:..l_,as '1' to ı) u. _r.ll ı.; -o 218ıJL,ı..)ı ~ -r ıjliiu ö)aaj4 ıjis LA 219.Jl!.Jı,:r o~_,...; LS LA_,~ y:-y' ~ı c:.ıi ~ ~.J ıjis l..;; ~ 220. _ıı ıı 'b-..u...;. if.r'..r.:-' c..! ). "' if 221.ı~ w ~ ıj _, \.jl ~ı.;t ı:.ıu..)ı ~..::..ıla.u.. JK.;.l ~ L.. ~ ıjis _,i ~ı u. ı ıjlı...;: ~. ~ ~ ~..r:-_,ll~,_?}:j ı ~ı _;:...,...u : l:..l _,;s ı-4-9~~":1 nı nv '1' Q. '1' o\ m._;,.yı ~.J J_,Lv..Jlb ~.~~~y-4~1,; m..ı..k....r.. _,.ı,;..,::,. - LA~ 224._;ft>j _p,jı..~.:.$:. ~ ~":1 225.~ı.j._j _,_5:]ı..:...ıJ.::..i ~ _r-u ~._j _,_5:Jı ~ ':J _,Lv...k... _,i ~ ıj ı,;..k..._, i _, ıj ıj Lı...;: ~ _, _r4ll._j,_s ı~ : l:..l _,;s /' j _p,j ı.j r-9 ıj _,s ıj ı,; 'fo\ '\'00 '1'01 'I'OV -~:ey ı'~"> lf' :c.c...> hj r c.'-=" ı=<~>-~ r (.)"' Y =<~>\c. ı :c~> ııj..:ı... c...,.. :(I...L..,ı) ır ı.r ı :<L...Lü>..:ı... c...,.. :<J~> ır ı.r ı :<Jız> 116.ı :<.:ıla,r.lı ı.i ~ı_,...ıı.ı....ı :(iji> ı.:ı r... ı.r c...,.. :<ı.ı...> m..,...r.t.wı.ı......tt;.,..l ı.i> ı.:ı r... c...,.. :<.:ıla,r.lı J> 118 ı.r :<..:.r-ı u _,..bb.s) ı.:ı r... c...,.. ı :<..,.. l:.ı_,..b t.s> 119 c...,.. ı:<..,.; rıı> ı.r :(i-l~> ı c. :<.;-~ı.;> ı.:ı r...t..,.. ı :v.-jı.;> ı.r :<ı.rp}lı> ıu r... c...,.. ı :<..,.;}.ıı> ı.r :<ı.ri'.rji>.u r...t ~1> ır..,.. :<r-1> ı.:ı... ı.r ı '<r-1 J> ı.r c.. ı '<li~lil> ı.:ı r.....,.. :<Lıi ~Lil> ı.r :<...4.!.S::...> ı.:ı r... c...,.. ı :<...c-s::...> m ı.r :<JZ> ıu...tc.. ı '<J.öı> r..,.. :<.J.A,ı> c.. :<r ı.r:<...t _,;.s:ıı> ı u r...t c...,.. ı :<...t,...s:ıı>. ın ı.r :(.U...J Jh ıu i.j c..._,.. :(.U...JI> ı ı :(.U...JI J) m ı.r :(raji) ıı :(raji ı)> ıij r.j C..'":" :(r.ill) 124

24 150 ~ İbrahim..:ı~\11 ~ ~ 4h. J 226. ~ li _?"i.li \.. ~ u-:1 227.:ı~"~l\ Ji ~.4h..':1 22s. W li.:ı y.-_,jr ~ \.. ->Jj J. -~l:lllh ~ı.:ı~ ~L; 229 ı ı ': ""':. ~ o:j'j'.;4' 230 ~ı...l:..ç. ~ ı.ş.l.ll ':ll 231 -~if..1>-lj ).:>..: -~ 232..:..ı':1WI ~ '-::"~1 '-:-"1.:.:. ~..:.c-. r \lı ~ u-:1 233.~G.}->- ~1.:ıi,~ı ':1 234.J>-b J <li ls-ri> Y' J>.. ~. Jl..>J.l J.>'> L:J ı J '~.oj.>. J.ı.;:-9 ~ --~ -.::,\1.:ıuı 4h- ıh L.a.; - J 4h.lh ~J.:.r.)\S J '(OA '(00. 01::-:-JI 4h.!lı.;.J\.S' ı.;! '(i. Wb~l~':l.JISJ '(i\ ı) \.,ı, _r.jiı._;.l.b ~ ~ '(i'(.i.lo..r" J..ı...,.,.:ı ı., _r.ji ıjiji nı JS ~ ~ı u-:1!ll.l.l ni,.ıls' 0\..j JS ~ J!";}S '('\O _;ı.; JJi ~~ı J nı ~ı.:ı~.:ıi =JJ'ıı J nv.jl)'i~~~~ na J..o l>- \..l-9 _;ı.; JS J no. Jlk.;\11 J,.JL?\) ~IS o..b- ~ 4..Ç-_y-P y J>-b Jj '(V '(V\ ~_rll J,.._4;':>\J tali :~ '(V'(...; U" ı::j :(oj.,..s) li":" :(.J_,...s:JI) U":~) lı) i...; C.":" l :c.,.::ji._..i) U":(~}) lı) i...; C.":" l :(ri) m.ı)..:ı...; U" c. :(rlll) li. ":" ı :v-<jt.,tı C.:< U ~1) lıj i...; U" ":"ı :(U).1) ":"':o lı), i...; ır"" ı :(J.i) 116 U" :<&.::=JI ~.J} 11 :<c,:-!jl:i ~'ıl) 1.; i...;, C'-::-' :(~ ~-'ıl) 121 :(L...;[.J) lı)...; U" l :(~li>ıi ":"'(Wli).ıJ...; U" c.! '(~1>) ıi ":" :(Wl>) U" :(ıjls:i). ı.:ı i...; C'-:-' t :cıj.is..j) 226 c U" c. :c~l ı.:ı i...; ":" ı '<~J..:ı...; ı.r c '<.fo':,'h ~r ":" l '<Jli.JI> 229..;... :c.!ll.is> li c.":" ı :c.!ll.il> 2JO...; U" '<..:r-> lı) r...; c":" ı '<.:tp> m i ":" :(..,...t:...) lıj..j ı.r ı:::j :c..,...t:,u..:ı.j C :(.,ı) li ı.r ":"ı '<4:i> m U" :(ıju) ı.:ı i...; C":" 1 :(.jlı') U" :(J-ll<ıl) 1<.ı i oj C":" l :(~lıji) ;m ":" '<~> ı.:ı i...; U" c.. ı'<..~>-> ":" '<t..l> ı.:ı r.j U" cl :(t..!,ô> r-ı :<JS=i> 1.:ı...; U" c.. ı:<~.j> i":" :<&--l'.j> ı.:ı...; U" cl'<~>..:ı.j c. '<.;-<3'> li U":-:' ı '<l:.lll> 2J5 134

25 İbn Sina'nın "el-urcuze fi'l-mantık" Risalesi ~ ~ ru ~ı J_,i J ~~ ı)s- J~ J5 J.0~.)1..) J.SJI.!JJ,l; ı..)ı~ ~ _ı..) ı.! J 237!0\.JI ;J..ç. J :i;i\.:0 ıj~.r.jl..) ~j..b.ji ~ls ıj! 238.ı)~.)1..) J.>--4 Jü ~i 0~ \lı..) ~.r:-_,.ll w, J 239.L.,~.ı.;:.L.b. ~ -. d' - J ~_,.lk..j ı '-:-" l:: lş.lj ı.d- "I'V'f Wf "I'VO Wl wv ~lh.ll.j- ~ ı4oj~..ı.; lş.lji ~~ Y' \.. 3 j ıyı if \..! _,.g.9 J ı_;... J5 241 ~ı;;. k:j ~i lş\11 J w,-\fı Wl -ı ll ı ;;.!U.:. ~ J Jr- U7 J 243:J_,.a; k5 Y' J l..is ı)s- 244\'~Js. Ji J...u Y' 0\.. )1 ıyı 245..:..ı~l J 01~1 \.. :l:jfo 246."j..;. Wl _;-... ;;ııııh - J '-:? r- tr.-:! ~ı_r. l:?.:.t ~ı Y' r-1 Ji ~ı ~.r:-j ıyı ı.. ı J+JL9 J~ l..is ıyı \l-i J.!.lı.:. \'~1 ~! ı.:.ı._,...q;jl ~ıyı..:..ıl.lji...g- ~\.b Wl 3!..\~ ('"""'!~ ~lb_,i... ')Wl "'VA "I'A\ "I'A'f "\'Ai "I'AO '-' :<.ı... ı I.J c. :<..ı...:.jıı r..r '"='ı :<J...>.l'H :<.)) ı ı<.ı r ıj..r c.'"=' :<.)Jt J) 236.ı:(YV ) Ll U... C.'":' :(~j) r :(Lıj) 237.ı:(YVi) cr :(j.>.ı.i) lll t ı.,j C;! :(j.>j.ı) 238.ri =<ı.i>!lı r ıj c.'"=' =<.:r> ,=<J~ı 10 r ıj..r c:::.l '<JLo..., ı =<Jı_,...ı 10 r ıj..r c. =<Jı_;...ı.Lı ıj C. :(~l_r.) Ir ~ 1 :(~If.) t :(\..) 10 ıj..r C.'":' 1 :(Wl) r '":' =<J+II J) 10 ıj..r C. 1 :(J+!Uı...r =<r) 10 r ıj c..., ı=< =<rj>..r =<ı..h 10 r ıj c..., ı =<ı..t J).r =<t.!ll~ı 10 r ıj c..., t:<.!lt~ı..:) c. '"='=<J~ı Ir..rı =<J.,zı '-' ıj c. =u ı 1 r..r '"='ı :u h..r =<~.hı 10 r ıj c:,!=u..uı..., =<Jh,ıı ı <.ır ıj..r c. i=<~ i r:(..::.l,!ll J..b..ll) ıj <J" c_! :(r--al!) <J" :(;ı6.jls) lll ıj '":' :(';ı\;jls) Ir c_! :(.')\;JlS) <J" :(('""'""';/)lll r ı.,j C.'":'!:(~ ('"""j) 246.., ı =<:ıı.+ııı 1.J..r =<~' J).<.ır c. =< wıı ı.j..r.., ı :<Wıı.r :0 ı<.ı r ıj c..., ı=<...-'> r.., =<r-"';/ıı 10 r c..

26 152 ~ İbrahim 247..u..Jr _,..,.u.... rj J ::ıy.- u~ i _,.g..wi ı) ('":""' )' 1 ~ V J l.>...o )}...,-:3 ı... l.ı. IJ ~...ili ı... ljj::ı :ı y.-_,..,.u...l.>...il J,JyWI 4l_ç. I.J_,J:. p..r.. J~l 4l_ç. rlll. ~ J ı.ş.jx \..._}>-~il _y. J r'))ı ~ 4l_ç. ö.j~ J 249..!J Lı:.,_} J> ,.; esi :S.)_ !J )...!... If ~i if--:: ı.ş '1 ı J "I'A1 "I'AV "I'AA "I'A'\ "1''\ (4k.1lWI J _r-.!ji J ~lk;.ji J J~l ~ -Oı -i) J~l ~ -'\ ~l.k;ji J -V _r-.!j 1 J -" 41Jl.WI J -Oı 250t1Jl.i..JI J _,.,..!.ll J 4-ılk>..ll J J..ı.:,.JI.j "1' '\ ' 25ı.J..ı.:,.ll ~,_;:. y L,.j~ ~ JI}JI J..::..ıWI.lll "1' '\ "1' tl..-!1 L$::ı4..::..ıWI.lll J "1' '\i t.l :. y>-" ~ ~ ~~J~}Io.!.lJ.)J "1"\f 254.J=l..ı.ll c.s.r" _,.,..!.ll ı) ~ ~~r-jio.!.ll.)j "1"\0 255 J::! _,:ll.).>-.uı ~ı J..l.,a.:)l. lii\..ool4 ~ ı..! c..r--...,... "1"\1 "':":u> lı) r...ı..rı:. i :<c.i> m..r :<~> lıj r...ı ı:."':" ı:<~> zıs r..r ı:."':" ı :<r ~ > 249..r :(Uı.ll4ll J <=> _r!.ll J) ı:. :o l..r "':" 1 :(Uı.li.MJI J) z;o..:ı...ı ı:."':" :<~.J"> 1r..r ı :<~.r".j"> r..r :<..:..~Illi> 1.:.ı...ı ı:. i :(..:..~lllı J> 1'":" :(..:..Willl> m..:ı...; ı:. :(e_l.;j)'l) Ir..r "':"ı :(e_l.;j;ı\l).ı) r...;..rı:. i :(..:..~Illi) 1'":" :(..:..Willl) m..r :(... _,.ı...) lı) r...; ı:."':" ı :(W;)..r :(.hju...) lcj r...; ı:."':" ı :<ifju...> m ı:. :<J:l.ııı>,.:.ı r...ı..r "':"ı :<J:l.ı.ıı.s.,..>..r :~> lıj r...ı ı:."':" t:<,r!jı.>> z;ı Ji.ı :<..;;..ı...a.:j4> 1.:.ı r...ı..r "':" :<..;;..ı...a.:jı.>>.ı:ı-j :<J~> 1r..r "':" i:<j.:i>..:ı...ı :<!ll.l.i> 1r..r "':" 1:<.1-+i> m C:. :(Y ~i) _lı.j" :(..w...lli) lı) r.j "':"i :(.ı...-ji

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... "O ~ rı ;!. o tı) l"li. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ...

- ~ - p.:, o... :ı> .~ ~ 3. ~... c: (1) ::ı 3 ..., < ... O ~ rı ;!. o tı) lli. ... '< j ;ı;. r ~ v:ı ~ ... Q. :,. [ ;::l (JQ l O'Q (h ::: ;:,;' (JQ tı) l"li!t "'I N p.:,,, : ") r ti 8 cr'5 r.! :,;.. Q. ı;ıı,. r r (/) tn.{/),, < ) rı, ff ı ı r ı "' ı :: ı,,,, ;:,;', ı (li p.:, p.:, ::! l"li ti" p.:,,(/),,{j)..

Detaylı

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ

s#»? ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU Tarih: BİRİM İTİRAZ SAHİBİ ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU BİRİM İM A R V E Ş E H İR C İL İK D A İR E S İ B A Ş K A N L IĞ I Tarih:10.10.2018 İTİRAZ SAHİBİ Ö Z E L Ş A H IS L A R MECLİS TOPLANTISININ

Detaylı

S~ARI(İY AT MECMUASI. T ARAFI~DAN ÇlKARILIR İST AN BUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYA T FA KÜL TESİ .. - SARKİYAT ENSTİTÜSÜ

S~ARI(İY AT MECMUASI. T ARAFI~DAN ÇlKARILIR İST AN BUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYA T FA KÜL TESİ .. - SARKİYAT ENSTİTÜSÜ S~ARI(İY AT MECMUASI... ~ İST AN BUL ÜNİVERSİTESİ EDEBİYA T FA KÜL TESİ.. - SARKİYAT ENSTİTÜSÜ > T ARAFI~DAN ÇlKARILIR v İSTANBUL EDEBİYAT F AKÜLTESİ BASIMEVı 1964: 'ABDALLAH-I ANŞARI'NIN KANZ AS-SALIKIN

Detaylı

ŞARKiYAT MECMUAsı İSTANBUL ÜNiVERSiTESi EDEBİY AT FAKÜLTESi ŞARKiYAT ENSTİTUSİ) TARAFINDAN ÇlKARlLlR

ŞARKiYAT MECMUAsı İSTANBUL ÜNiVERSiTESi EDEBİY AT FAKÜLTESi ŞARKiYAT ENSTİTUSİ) TARAFINDAN ÇlKARlLlR - - - --- - ŞARKiYAT MECMUAsı.. - - - -- - -. İSTANBUL ÜNiVERSiTESi EDEBİY AT FAKÜLTESi ŞARKiYAT ENSTİTUSİ) TARAFINDAN ÇlKARlLlR. -... II OSMAN YALÇIN MATBAASI İ S T A N :C O L - 1 9 5 7. V ' FAQLALLAH.

Detaylı

TARİHTEN GÜNÜMÜZE KIRAATILMI

TARİHTEN GÜNÜMÜZE KIRAATILMI TARİHTEN GÜNÜMÜZE 0 tl! KIRAATILMI Diyaner"İşleri Başkanlığı Yayınları: 1199 İimi Eserler: 188 Genel Ko ordinatör Prof. Dr. M. Emin Özafşar Yayın Yönetmeni Dr. Yüksel Salman Koordinatör Yunus Akkaya Tashih

Detaylı

ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö İ İ Ş Ş ö İİ Şİİ İ İ ç Üİ ç ö İ ö ö ç ö ç İ

ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö İ İ Ş Ş ö İİ Şİİ İ İ ç Üİ ç ö İ ö ö ç ö ç İ İ İ İ İ Ö İ ç İ ö İ ö ö ç İ ö ç ç ö ö İç ö ç ö ö ö ö ç ç ö ö ç İ İ ç ö ç İ ç İ İ ö ö ö ö ç ç ö ö ç ö ç ö ç İ ç ç İ ö Ö ö ç İ İ Ö İ ç ç ç ç ç İ İ İİ İ ç İ ç ç ç ç ö ö ç ç İ İ ö İ Ş İ İ İ Ğ ö Ç İ Ö ç Ş ö

Detaylı

sâfe « & AyM S S iiî (} & (fitli (p/iv» m p S» c sş> g&> H ı P Yevmiye No. Cilt No. Sahife No. Sıra No. «M» Geldisi Tarihi Gittisi a ' ; ^?

sâfe « & AyM S S iiî (} & (fitli (p/iv» m p S» c sş> g&> H ı P Yevmiye No. Cilt No. Sahife No. Sıra No. «M» Geldisi Tarihi Gittisi a ' ; ^? (p/iv m p S (. vo i- o & j r*7) f\ 4 gvn S?5> (} & c sş> g&> ı 1 1 Geldisi S t? Sicilirış, (fitli V &rj i 6 i 18.03.2011 Gittisi S S iiî NOT: ' Mülkiyetin gayri ayni h a Miti 1 ^ e tmçfâjnjitfryûtîfyıas

Detaylı

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i )

3-P C ile h a b e r le şm e y e u y g u n b ir a r a b ir im. (IS A, P C I, U S B g ib i ) M O D E M N E D İR : M o d u la to r -D e m o d u la to r k e lim e le r in in k ıs a ltm a s ı M O D E M. Y a n i v e r ile r i s e s s in y a lle r in e s e s s in y a lle r in i v e r ile r e d ö n

Detaylı

00322 ELEKTRiKMAKiNALARı-II

00322 ELEKTRiKMAKiNALARı-II 00322 ELEKTRKMAKNALARı-II Vze Sınavı 08.04.2013 5.1) 5.2) 2300 V, 1000kVA, 0.8 ger güç faktörlü 60Hz, 2 kutuplu, V-bağlı br senkron jeneratör, 1.1 O'luk senkron reaktans ve O.lSO'luk br armatür drencne

Detaylı

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi;

Sistem-atik Membran Kapak Sipariş Takip ve Üretim Takip Sistemi; S i s t e m - a t i k M e m b r a n K a p a k S i p a r i T a k i p v e Ü r e t i m T a k i p S i s t e m i ; T ü r k i y e l d e b i r i l k o l a r a k, t a m a m e n m e m b r a n k a p a k ü r e t

Detaylı

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2

B T A n a l o g T r a n s m i t t e r. T e k n i k K ı l a v u z u. R e v 1. 2 B T - 111 A n a l o g T r a n s m i t t e r T e k n i k K ı l a v u z u R e v 1. 2 1. Ö N G Ö R Ü N Ü M, Ü S T Ü N L Ü K L E R İ VE Ö Z E L L İ K L E R İ M i k r o k o n t r o l ö r t a b a n l ı BT- 111

Detaylı

B)3 c)4 D)s E)o. ^ )z. A)s 8)6 c)7 D)8 E)9. A) +o B) +ı Qqz D) +ı E)q + A)6 B)7 c)8 D)9 E)10. üçcrr,ıoe Açı KENAR gn ınrıları. , t El : 30o RB1:6..

B)3 c)4 D)s E)o. ^ )z. A)s 8)6 c)7 D)8 E)9. A) +o B) +ı Qqz D) +ı E)q + A)6 B)7 c)8 D)9 E)10. üçcrr,ıoe Açı KENAR gn ınrıları. , t El : 30o RB1:6.. üçrr,ıo çı KNR gn ınrılrı 1. ikizkenar üçgen. bir üçgen m () = 0" l = m () : o" = e, ne =, m () : 50o f r1 = 1 m() = O", t l : 0o m() :0" Yukarıdaki veriiere göre, a a ıdakilerden hangisi do rudur? Yukarıdaki

Detaylı

A)8 B)9 C) ıo D) ıı E)12

A)8 B)9 C) ıo D) ıı E)12 üçrırıo LN 1 1. bir üçgen t]] t] t].l- t] o1 = 4., Ir =., = x + 3 Yukarıdakiverilere göre, x kaç m dir? 3457 a = * 4. dlk üçgen t]j- t] t]j- t] n1 = 15 m a1 = 0 m O Yukarıdakiverilere göre, l= x kaç m

Detaylı

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I im ar ve Ş ehircilik Dairesi Başkanlığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A

T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A N L IĞ I im ar ve Ş ehircilik Dairesi Başkanlığı B A Ş K A N L IK M A K A M IN A W «7 W H ^ W.. «W W 4 W W i;w W I Planlama Şube Müdürlüğü Sa/ı: 90852262-301.03-E.964 Tarih: 05.04.20171231 Dos/a Numarası: 2017-64110 İQ T.C. A N T A L Y A B Ü Y Ü K Ş E H İR B E L E D İY E B A Ş K A

Detaylı

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z

E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z K U R A SIR A A D I S O Y A D I i p y 51 5 9 9 E M İN E K O Ç A L R İZ E M E R K E Z 52 1038 G Ü L E N D E R E R G E N R İZ E M E R K E Z 53 179 A Y Ş E D Ü Z G Ü N R İZ E M E R K E Z 54 1316 H A T İÇ

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

A)22 B)24 C)zo D)za E)so

A)22 B)24 C)zo D)za E)so üçrırın çıorty 1 1. bir üçgen _...-\ _,.-..\ m() : m() Io1 = 2.. Ia1 = 4.. I + ; = 9.1n 4. 6 üçgeninde [] dı açıortay n1 = 4., IR1 = 6.. l = 12 m 2 x Yukarıdakiverilere göre, = x kaç m dir? )ı )4 )5 )6

Detaylı

y tr$e y * A KR, K*N H RA y*hej A!a-, ;' ::*T KO t] {!.!,r]:!]!t;.ju}!rr, L$yf \GF.nff t'n, E.]:"jq. L}ll :y:l l l Antnlajt S t Yerlc lc Ahalajl Su NalI Aralarfln -'al lc LJ] ve l]sa,sl l-lkkdt "t'*bl,,,,_,_t";;;:;:.:1,1,l,

Detaylı

..-..-\./\ _...\ _...--\ üçcrnıor u ı-ix. A)ı B)4 C)s D)6 E)ı. A)ı B)4 C)s D)6 E)7. - ]9 oranı kaçtır? A)1. ,,.t Dl :64o. lbcl.

..-..-\./\ _...\ _...--\ üçcrnıor u ı-ix. A)ı B)4 C)s D)6 E)ı. A)ı B)4 C)s D)6 E)7. - ]9 oranı kaçtır? A)1. ,,.t Dl :64o. lbcl. üçrnıor u ı-ix 1. x bir dörtgen Il: li..-..-\./\ m() : m() no1 =.,. bir dörtgen t] // t] l = m() :0" 8 Yukarıdakiverilere göre, O1 = x kaç m dir? )ı ) )s )6 )ı Yukarıdakiverilere göre, m ( 6Ö) : x kaç

Detaylı

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR

AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR AĞUSTOS / 2017 AYI İTİBARİYLE K TÜRÜ YETKİ BELGESİ SÜRESİ BİTECEK FİRMALAR SIR A NO U -N ET NO FİRM A Ü N VANI BELGE TÜ RÜ BELG E G E Ç ER LİLİK TA R İH İ 1 47894 E R H A LLA R D.Ç SA N. T İC.A.Ş K İ 2

Detaylı

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i

H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E. E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H A S T A N E E N F E K S İY O N L A R IN I Ö NLEM E E L İF C O Ş K U N E n fe k s iy o n K o n tr o l H e m ş ir e s i H ip o k r a t (M.Ö. 4 6 0-3 7 0 ) Ö n c e lik le z a r a r v e r m e 2 F lo r e

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 5 BÖÜ RENER 1 2 ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖÜERİ T aralığı yalnız, T aralığı ise yalnız kaynaktan ışık alabilir aralığı her iki kaynaktan ışık alabileceğinden, + ( + yeşil) = renkte görünür I II O IV III

Detaylı

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK

YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE GÖRE YAPACAKLARI TASDİKE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 13 298 YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN BANKALAR KANUNU NUN 46 NCI MADDESİNE

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

~^ntnphak o:n çı-^.fcnıt/.maz "I ütüphanesi. Ver: 2011-4478. Yd: rat. Kısım: Kopya; u.no: 201500219

~^ntnphak o:n çı-^.fcnıt/.maz I ütüphanesi. Ver: 2011-4478. Yd: rat. Kısım: Kopya; u.no: 201500219 ~^ntnphak o:n çı-^.fcnıt/.maz "I ütüphanesi Ver: 2011-4478 Yd: rat. Kısım: Kopya; u.no: 201500219 rr t r u ^ v .. Z f ~ / f é - T \fsjl. U. 6 j r ^ 9 ^ s T A ^ i _ r İui-K. 'Z t**ol. ^.A u -fil ^ 9h^ -?^W

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

ü ş ş İ Ü ö ş ğ ş ü ç ş ö «Ü İ İ İ ü ü ğ ş ş ğ ş ğ ğ Ü ş ğ ü ş ç ç üç ç ş ö ç ş ş ğ ü ş ç ş ç ğ ş ş ş ç ş ğ ş ü ç ş ğ ğ ş ö ü ğ ş ü ü ğ ş ç ü ş ş ç ş

ü ş ş İ Ü ö ş ğ ş ü ç ş ö «Ü İ İ İ ü ü ğ ş ş ğ ş ğ ğ Ü ş ğ ü ş ç ç üç ç ş ö ç ş ş ğ ü ş ç ş ç ğ ş ş ş ç ş ğ ş ü ç ş ğ ğ ş ö ü ğ ş ü ü ğ ş ç ü ş ş ç ş Ü İ İ ğ ğ ş Ü Ş üşü ü ş ş ğ Ğ Ş Ü ş ç ö ü ü ç ş ş ğ ü ş ğ ş ç ş ğ ş ü ü ü ç ü ş ü ğ ç ş ü ü ç ü ü ü ü ü ş ü ç ç ü ç ü ç ü ü ü ç İ ÜÇÜ ü ü ü ç ş ş ö ş ü ü ç ü ç Ö Ş Ö ğ ş ö ğ İ ç İ Ü Ş ü ş ş İ Ü ö ş ğ ş

Detaylı

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008

U MK E K A MP Ç IL IK E Ğ T İ M İ İ 2008 U MK E K A MP Ç I L I K E ĞİT İMİ 2008 K A MP Y E R İ S E Ç İMİ V E Ö ZE L L İK L E R İ (Y A Z OP E R A S Y ON L A R I ) U L A Ş I M İÇ İN A R A Ç V E Y A Y A Y A Y OL U N A Y A K I N OL MA L I D I R.

Detaylı

σ σ τ τ ; σ 4τ s σ FBr F em 1 10 N t d x A Makine Tasarımı I-Formüller 2017/2018 Mukavemet Varsayımları: Maksimum şekil değiştirme enerjisi varsayımı

σ σ τ τ ; σ 4τ s σ FBr F em 1 10 N t d x A Makine Tasarımı I-Formüller 2017/2018 Mukavemet Varsayımları: Maksimum şekil değiştirme enerjisi varsayımı uavt Varayıları: aiu şil ğiştir rjii varayıı aiu aya rili varayıı: aiu ii ğiştir rjii varayıı: iyt atayıı Stati Zrlaaa ırıla allr İi:.,5 ai Taarıı I-rüllr 7/8,5,65 Sü allr İi:.,577,5,577 l ğiş Zrlaaa a

Detaylı

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği)

Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) Türkiye V. T arım Eko nom isi Kongresi 18-20 E y lü l 2002 Erzurum Kırsal Kesimde Kadınlar Arası Yardımlaşma ve Bunu Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma (Niksar Ovası Örneği) A. Ahmet Yl'CER1 Nurettin

Detaylı

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI

HALKLARIN YASASI VE. 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI Jo h n R a v v l s HALKLARIN YASASI VE Ka m u s a l A kil D ü ş ü n c e s İn İn Y e n İde n Ele A l in m a s i 2. Baskı İSTANBUL BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI J O H N R A W L S John Rawls 1921 yılında

Detaylı

İbn Sina'nın "el-mucez fi'l-mantık" Risalesi 1

İbn Sina'nın el-mucez fi'l-mantık Risalesi 1 M.Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi 36 (2009/1), 151-206 İbn Sina'nın "el-mucez fi'l-mantık" Risalesi 1 Mehmet Fatih DEMİRCİ* Özet Bu çalı ma, İbn Sina'nın el-mucez.fi'l-mantık risalesi üzerine bir incelemedir.

Detaylı

MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN ŞEBİNKARAHİSAR'I ZİYARETİ

MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN ŞEBİNKARAHİSAR'I ZİYARETİ MUSTAFA KEMAL PAŞA'NIN ŞEBİNKARAHİSAR'I ZİYARETİ Yrd. Doç. Dr. Sadık SARISAMAN* GİRİŞ Atatürk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile neticelenmesinden sonra 52 ili ve birçok ilçeyi ziyaret etme imkânı bulmuştur

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

Il e Ek J `a `nf `a `an ı N ın u ` ` o Ij Il e Ek o ` ` oba Ij oba Ol orun Ol or un be -Y R

Il e Ek J `a `nf `a `an ı N ın u ` ` o Ij Il e Ek o ` ` oba Ij oba Ol orun Ol or un be -Y R I E O Ij Jf N I E Ij O -YR EK O WO NI O L E RI KO L ATINU APE ER E A I f L Aij? Jh M, g j O P g i i d F jh A d-- i, j i g -YR O d i i I i h g g N Dfd O P fi h E J fi dij Jf N I E Ij O Ei, Jhf, i O, Ei f,

Detaylı

1085 - Devlet Demiryolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğünün 1951 bütçe yılı hesabı katı Kanunu

1085 - Devlet Demiryolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğünün 1951 bütçe yılı hesabı katı Kanunu 1085 - Devlet Demiryolları ve Limanlan İşletme Umum Müdürlüğünün 1951 bütçe yılı hesabı katı Kanunu (Eesmî Gazete ile ilâm : 14. VII. 1956 - Say t : 9358) Wo» Kabul tarihi 6782 9 11.1056 MADDE 1. Devlet

Detaylı

AKSU İLÇESİ MACUN,BARBAROS,KONAK,FATİH MH. 1/2S000 NIP İTİRAZ LİSTESİ DİLEKÇE/Y AZI TARİH/S AYI / İTİRA Z NO KABUL/ RED

AKSU İLÇESİ MACUN,BARBAROS,KONAK,FATİH MH. 1/2S000 NIP İTİRAZ LİSTESİ DİLEKÇE/Y AZI TARİH/S AYI / İTİRA Z NO KABUL/ RED İTİRA Z NO 1 AKSU İLÇESİ MACUN,BARBAROS,KONAK,FATİH MH. 1/2S000 NIP İTİRAZ LİSTESİ DİLEKÇE/Y AZI TARİH/S AYI 118837 İTİRAZ SAHİBİ ADA- PARSEL PLANDAKİ DURUMU İTİRAZ GEREKÇESİ Durkadın Hiçdurmaz 267/5 KABUL/

Detaylı

L BERAL MARX STE FAfi ST NASYONAL SOSYAL ST VE SOSYAL DEVLET

L BERAL MARX STE FAfi ST NASYONAL SOSYAL ST VE SOSYAL DEVLET Prof. Dr. AYFER GÖZE L BERAL MARX STE FAfi ST NASYONAL SOSYAL ST VE SOSYAL DEVLET Yedinci Basım Yay n No : 2328 Hukuk Dizisi : 1153 5. Bas m - Eylül - stanbul 2009 T pk 6. Bas m - Ekim - stanbul 2010 7.

Detaylı

MERCEKLER MERCEKLER I 1 I 2. 3f/4 2f/3. 5f/7 5f/3

MERCEKLER MERCEKLER I 1 I 2. 3f/4 2f/3. 5f/7 5f/3 6. BÖÜM MERCEER AŞTRMAAR ÇÖZÜMER MERCEER. 6 7 θ θ 8 θ θ 9 / / 5 0 5/7 5/ 90 OPTİ . 6 O O O 7 O T O O / 8 O T / 9. O T. O O T / 5 0 O T O O T / / OPTİ 9 . x x x x x x x x x O x x x x x O O x Her aralığa

Detaylı

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama BHP EBELİK, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ (* Bu programda mülakat sınavını kazanan öğrenci sayısı 7'nin

Detaylı

I sk e le t p e t i nin ö z e ll ik le r i H a z ı r l a y a n :I t a m i S e r v e r : S e r a f i n İ ç i n d e k i l e r I s k e l e t p e t i n i n g e n eö l z e l l i k l e r i 2 I s k e l e t i

Detaylı

TÜRMOB. Etik Eğitim. Oda t,lem Rehberi

TÜRMOB. Etik Eğitim. Oda t,lem Rehberi ii ıi ınioh Oda t,lem Rehberi Muhasebe Meslek Mensuplarımızda, etik öğrenme yönünde isteklilik yaratarak "i" ve Etik Davranış Gelişimini sağlamak üzere Birliğimiz tarafından "ETİK EGİTİM" uygulaması başlatılmıştır.

Detaylı

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA

T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA Evrak Tarih ve Sayısı: 28/10/2015-6400 A t ERZURUM Tf K-NİK UN İVERSI I ISI T.C. ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı B E K A Sayı :78096178-100/ Konu :Eğitim REKTÖRLÜK

Detaylı

ü İ ı ü İ ı İ üı İ ı ı ığı ı ı ı İ ü ü ü ı Ç İş İ ı ı ş ş ç ı ı Ü ı ı Ü ş ğı ç İ İ ö ü ü ı ı Ü ığı ı Ü ğı ı ş ü ü ü ğ ı ü ü ü ç ı ı ı ı Ü Ü ı ü ü ü ı çı ü öğ ç ü ü öğ ğ ıı ü ş ı ı ğ öğ ı ı ı öğ ş ığı ı

Detaylı

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

ÖĞRETİM) İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS Bİ*** KA*** PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) MUHASEBE VE DENETİM,TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 17-1 EĞİTİM-ÖĞTETİM YILI BAHAR YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A17 1******* ES*** FE*** İŞLETME PR. (AÇIK 7.9 1, 9,5 Kazandı A 1*******3 BÜ*** Şİ***

Detaylı

AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU

AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tohumluk Tescil Ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü AYÇİÇEĞİ TESCİL RAPORU Coral SY CADIX Napoli Sanbro MR GOLDSUN LG5582 LG5507 ES SIMBA ES BELLA ES PERLA ES TOUNDRA

Detaylı

D o sy a i n di rme iş l em i b i t t ik den s on ra zi p do sy an ı z ı c : \ ph p k l as ö rü i çi n e a ç ın. PHP b i rç ok d eğ iş ik yolda n

D o sy a i n di rme iş l em i b i t t ik den s on ra zi p do sy an ı z ı c : \ ph p k l as ö rü i çi n e a ç ın. PHP b i rç ok d eğ iş ik yolda n WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ ERDAL YAZICIOĞLU erdal.yazicioglu(at)gmail.com http://barbarossa41.wordpress.com WINDOWS 2003 SUNUCULARI ÜZERĐNE PHP YÜKLENMESĐ Erdal YAZICIOĞLU http://barbarossa41.wordpress.com

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHÎR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHÎR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı A ı 4 a ty a B ü y C k ş e l«r B e le d iy e s i 4 P la n la m a Ş u b e ( / «R ıriü ğ ü S a y ı 9 0 8 5?? 6? - 3 0 1 0 3 - F? 3 6 1 T a tih. 2 3.0 8. 2 0 1 7 D o s y a N u m a ra sı- 2 Ü 1 7-5 d i! 5

Detaylı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı

ÖĞRETİM) PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) (ÖRGÜN ÖĞRETİM) 9 A Na*** Va*** PAZARLAMA ,000 88,0350 Kazandı İŞLETME YÖNETİCİLİĞİ, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ 1-19 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI YERLEŞTİRME RAPORU 1 A71 *******9 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN EC*** EK*** 9.9 1, 95,5 Kazandı A139

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

En iyi donanımlı yatlarla en iyi hizmet

En iyi donanımlı yatlarla en iyi hizmet Bi Cruisr 00 + TH Dufour r'lg 0 Kopri + TH KP Fi Döri 0 Oc is is M M Hz Hz ADB 0-0 Tm p B Pr Pr Y A Ti Y A Y / Hf Kim / Ism 0 Kirm Fi Lis 0 Ks Ar Ei 0 Ks E Ei Br 0 -.0.0.0.0.0 MI.0.0.0.0.0 Oc Smos 0 0

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ

10. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 4. Konu MANYETİZMA ETKİNLİK ve TEST ÇÖZÜMLERİ 10. IIF KOU ALATIMLI 2. ÜİTE: ELEKTRİK VE MAYETİZMA 4. Konu MAYETİZMA ETKİLİK ve TET ÇÖZÜMLERİ 2 Ünite 2 Elektrik ve Manyetizma 2. Ünite 4. Konu (Manyetizma) A nın Çözümleri 3. 1. Man ye tik kuv vet ler,

Detaylı

İŞ, GÜÇ, ENERJİ BÖLÜM 8

İŞ, GÜÇ, ENERJİ BÖLÜM 8 İŞ, GÜÇ, EERJİ BÖÜ 8 ODE SORU DE SORUARI ÇÖZÜER 5 Cise eti eden sür- tüne uvveti, IFI0 ür F α F T W (F ür ) (Fcosα (g Fsinα)) düzle Ya pı lan net iş de ğe ri α, ve ütleye bağ lı dır G düzle 00,5 G0 0 I

Detaylı

http://www.kap.gov.tr/api/bildirim.aspx?id=343204&imza=imzali Page 1 of 1 06.03.2014 İmzasız Görüntüle Ek dosyalar SODA SANAYİİ A.Ş. / SODA, 2014 [SISE] 06.03.2014 18:39:15 Genel Kurul Toplantısı Çağrısı

Detaylı

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5.

EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. EK-3 ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı : Abdulkuddüs BİNGÖL 2. Doğum Tarihi : 28 Mart 1952 3. Unvanı : Prof. Dr. 4. Öğrenim Durumu : Doktora 5. Çalıştığı Kurum : Artvin Çoruh Üniversitesi Derece Alan Üniversite Yıl

Detaylı

n adffiuzcun NihatM^. Alankent Mah.Muh. uye TARiH-i, 22tost2o't7 KARARIN : l]ye nfl' NUMARASI : ou/(a{nale Muh

n adffiuzcun NihatM^. Alankent Mah.Muh. uye TARiH-i, 22tost2o't7 KARARIN : l]ye nfl' NUMARASI : ou/(a{nale Muh KABATA$ LES ASGAR LQUDE ARSA BRM DEGER TAKD R KM SYU BA$KALTG KARAR : TARH, s' UMARAS : 111 Tkd Ksynu e Beledye Bkn Ykup YLMAZ Bknh$nd Beledye Ml Hele MUdUTU Sel TECM, Beledye en le MUdU Vekl Ede CDEL,

Detaylı

3 ^ BÜYÜKŞEH İR BELED İYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU. Tarih:28.05.2015 BİRİM TALEP SAHİBİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM MADDESİ

3 ^ BÜYÜKŞEH İR BELED İYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU. Tarih:28.05.2015 BİRİM TALEP SAHİBİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM MADDESİ Q ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE BAYINDIRLIK KOMİSYONU RAPORU 3 ^ Tarih:28.05.2015 BİRİM İMAR VE ŞEH İRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI TALEP SAHİBİ MECLİS TOPLANTISININ TARİHİ VE GÜNDEM MADDESİ TALEP KONUSU

Detaylı

IRAK MÜZESİ'NDE BULUNAN İLHANLI ÇAGINA AİT İS.LAMİ SİKKELER*

IRAK MÜZESİ'NDE BULUNAN İLHANLI ÇAGINA AİT İS.LAMİ SİKKELER* IRAK MÜZESİ'NDE BULUNAN İLHANLI ÇAGINA AİT İS.LAMİ SİKKELER* Prof. Dr. Eşref BUHARAU** 3- Sultan Ahmet Tektidar(l) (H. 681-683) Sultan Abaga Han 'ın ölümünden sonra Irak ve İran 'a hükmeden İIhanlı hükümdarlanndan

Detaylı

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u

1 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u 3 P G^ ANTALYA B 0 5Y 0 5K 0 5EH 0 2R BELED 0 2YES 0 2 PLAN VE b t 0 4 e k o m 0 2s y o n u r a p o r u B 0 2R 0 2M MECL 0 2S TOPLANTISININ TAR 0 2H 0 2 VE G 0 5NDEM MADDES 0 2 KONU M ali Hizmetler Dairesi

Detaylı

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı. Yayın Kataloğu Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayın Kataloğu 2013 2 TAHRÎRU USÛLİ L-HENDESE VE L-HİSÂB EUKLEIDES İN ELEMANLAR KİTABININ TAHRİRİ Nasîruddin Tûsî (ö. 1274) Meşhur Matematikçi Eukleides in (m.ö.

Detaylı

T.C. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ 2.KUR ŞUBELENDİRME LİSTESİ

T.C. İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK YILI YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU MÜDÜRLÜĞÜ YABANCI DİLLER BÖLÜMÜ 2.KUR ŞUBELENDİRME LİSTESİ AA İ ÜÜÜĞÜ ÖĞ.. A A AÜ ÖÜ Ş 1 170308019 İ AÇÖ İŞ 2 170512903 A AÇ AĞ İİİ Şİİ 3 170314013 AŞA İĞ İİ 4 170308905 A İAİ A AŞ İŞ 5 170813017 ÜŞ Aİ 6 170163093 A İİ 7 170512031 İ ÇA AĞ İİİ Şİİ 8 170308011 A

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

VEKTÖRLER BÖLÜM 1 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ MODEL SORU - 2 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ 1 VETÖE ODE SOU - 1 DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ ODE SOU - DEİ SOUAI ÇÖZÜEİ 1. Bir vektörün tersi doğrultu ve büyüklüğü aynı yalnızca yönü ters olan vektördür:. = olacağından, I. eşitlik yanlıştır. II. eşitlik

Detaylı

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir.

YAY DALGALARI. 1. m. 4. y(cm) Şe kil de 25 cm lik kıs mı 2,5 dal ga ya kar şı lık ge lir. 1. BÖÜM A DAGAARI AIŞTIRMAAR ÇÖZÜMER A DAGAARI 1.. (c) T λ 5c Şe kil de 5 c lik kıs ı,5 dal ga a kar şı lık ge lir. 0 5 (c) Bu du ru da, 5 λ = 5 λ = 10 c Dal ga nın aıla hı zı, 60 V = = = 15 t c/ s Dal

Detaylı

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ _N 'fi ' V) ü ASİL 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞKETİM YILI YURT İÇİ ÖNEM II YATAY GEÇİŞLERİ KABUL EİLEN ficwfnrtl.fr S.NO AI-SOYAI SINIFI AĞ IRLIKLAN İRİLMİŞ GELİĞİ ÜNİVERSİTE

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum 1 A3719 3*******1 İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BE*** İL*** 7.1 95,,55 Kazandı A37793 33******* EB*** ŞE*** İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ PR.. 9, 5,3 Kazandı 3 A33 17*******5 SE*** YÜ*** PSİKOLOJİ PR.. 5, 3,9

Detaylı

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme

Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme Yeni Sınav Sistemi (TEOGES) Hakkında Bilgilendirme 8. SINIF Sevgili Ö renciler, SBS nin kald r lmas ile bunun yerine yaz l s navlar n merkezî bir uygulamayla yap lmas n esas alan bir sistem getirilmifltir.

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Tahsin DELİÇAY. Dr. Mehmet ERDEM..

Yrd. Doç. Dr. Tahsin DELİÇAY. Dr. Mehmet ERDEM.. Ç. Ü. ilahiyat Fakiliresi Dergisi, Cilt 4, Sayı 1, Ocak-Haziran 2004 İNGİLİZCEDE ZAMANLAR VE ARAPÇA KARŞILIKLARI Yrd. Doç. Dr. Tahsin DELİÇAY. Dr. Mehmet ERDEM.. Abstact Structures of times of any language

Detaylı

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA

36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 36. AVRUPA BRİÇ ŞAMPİYONASI WIESBADEN / ALMANYA 1983 MİL Lİ TA IM SEÇ ME LE Rİ Al man ya, Wi es ba den 1983 Av ru pa Şam pi yo na sı için mil li ta kım seç me le ri, yi ne ba zı yö ne ti ci le rin is te

Detaylı

1 06" A) 150 B) 156 c) 160 D) 164 E) 170. Bir açının ölçüsü tümleyeninin 3 katından 30'fazladır. Buna göre, bu açının ölçüsü kaç derecedir?

1 06 A) 150 B) 156 c) 160 D) 164 E) 170. Bir açının ölçüsü tümleyeninin 3 katından 30'fazladır. Buna göre, bu açının ölçüsü kaç derecedir? çılr 1 j. ütünler ikiaçının ölçüleriorun,,3 ] dür. una göre, bu açıların öiçülerifarkı kaç dereedir? )9 ) 18 )24 )30 )36 4. 1 06" [ l- I m() = 106o m () = x Yukarıdakiverilere göre, x kaç dereedir? ) 150

Detaylı

ç İ ş «ş İ Ğ ü ü üü ç ç Şö ö ç ç ç ş ş ş ş ü ü ö ç ş ç ç ö ö ö ü ş ç ç ç ö ö ö ö üş ş üş ç ü ö ö ü ü ş ö ö ü ü ş ç ç ş üş ç ş ş ö ö ö ü ş

ç İ ş «ş İ Ğ ü ü üü ç ç Şö ö ç ç ç ş ş ş ş ü ü ö ç ş ç ç ö ö ö ü ş ç ç ç ö ö ö ö üş ş üş ç ü ö ö ü ü ş ö ö ü ü ş ç ç ş üş ç ş ş ö ö ö ü ş ç ü ç ş Ğ ü ü üü ç ç Şö ü ü Ğ ü ü ü İ ö ş öüşü ü ş İ ş ö ö şü ş Ö ç ş ş ç ö ö ç ç ş ş ç ö ü ü ü ç ş ş ş ç ş ç ü ö ş ü ç ş ş ç ş ç ş ö ü ş ü ş ç ş ç ş ş ş ç ş ş ç ş ü ş ç ç ç ö ş İ ü ş İ ç İ ş «ş İ Ğ ü

Detaylı

PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) NEW PALTZ) (ÜCRETLİ) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM)

PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) NEW PALTZ) (ÜCRETLİ) ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 1 A377 13******* ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ, LİSANS MU*** SÜ*** PROGRAMI, (ÖRGÜN 91. 1, 95, Kazandı A373 *******1 EKONOMİ PR. (İNGİLİZCE) (UOLP-SUNY FE*** KA*** NEW PALTZ) (ÜCRETLİ).3 1, 9,15 Kazandı 3 A3797

Detaylı

CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK

CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK CENTRAL BANK Gv H L(T A P,(Mv W-P) f) 1999 ç 1986, M v p p. C P p. M B v ç ç. v : Bç Uç C ç ç S Bv(L,, v. B H p), K ç f D 1689, L ç. A ç. v,. A. S B M(G ) v.. B v v W, p C,. D B, S R f.. A ç. v A, K. H B Tp p. G B

Detaylı

T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI ADEM MURAT YÜCEL MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA

T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI ADEM MURAT YÜCEL MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA T.C. ALANYA BELEDİYESİ MECLİS KARARI Dönemi 2018 Karar Tarihi 02-10-2018 j Meclis Başkanı Meclis Katibi Meclis Katibi ADEM MURAT YÜCEL MUSTAFA TOKSÖZ MEHMET KULA Birleşim Oturum 1 1 Karar No Eki 19 6 1

Detaylı

VEKTÖRLER. 1. Ve ri len kuv vet le ri bi le şen le ri ne ayı rır sak, x y. kuv vet le ri ( 1) ile çar pı lıp top lanır. ve F 3

VEKTÖRLER. 1. Ve ri len kuv vet le ri bi le şen le ri ne ayı rır sak, x y. kuv vet le ri ( 1) ile çar pı lıp top lanır. ve F 3 ALIŞTIMALA. BÖLÜM VETÖLE ÇÖZÜMLE VETÖLE. Ve ri len kuv vet le ri bi le şen le ri ne ayı rır sak, x y : 0 : 4. ve kuv vet le ri ( ) ile çar pı lıp top lanır sa, kuv ve ti el de edi lir. x y : 0 : 4 : 0

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

0..6 or4. Sayr : Konu : Teklif TEKLiFFORMU ADANA. Jt72t48. T.C. ADANA VALiLiCi Hdk Sall{r Mfldiirliilii

0..6 or4. Sayr : Konu : Teklif TEKLiFFORMU ADANA. Jt72t48. T.C. ADANA VALiLiCi Hdk Sall{r Mfldiirliilii .C. ADAA VALLC Hdk Sll{r Mldrll Syr : Ku : ekl KLRMU ADAA 0.. r4 Hlk S[hlt MudLrlupe blh Hlk S,hlr Lbrtuvrr htycr l Sgd cs, kt ve ellkter belrtle 18 Kle Alet ve kp Klbrsy Het Alt 44 syrh Ku hle Kuu 22.ddes

Detaylı

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25

DÜZLEM AYNALAR BÖLÜM 25 DÜZE AAAR BÖÜ 5 DE SRU 1 DE SRUAR ÇÖZÜER 4 1 A B C D E F ışık ışını B noktasından geçer ışık ışını E noktasından geçer 5 ESE AAR ışını ve düzlem aynalarında yansıdığında, n = 3 ve n = 1 olur Bu durumda

Detaylı

Rehber içerisinde yer alan ve mavi özel alanlarla gösterilen NOT bölümleri yapacağınız işlemlerde size kolaylık sağlayacak ipuçları niteliğindedir.

Rehber içerisinde yer alan ve mavi özel alanlarla gösterilen NOT bölümleri yapacağınız işlemlerde size kolaylık sağlayacak ipuçları niteliğindedir. Y a y ı n a H a z ı r l a y aan l: i RAS L A N E -P o s t a : m e @ a r s l a n i a. c o m W o r d P r e s s R e h b e r i n i n T ü m H a k l a rwı o r d P r e s s T ü r k i y ey e A i t t i r. B u r

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ ŞĞ RAS DE SRU - DEİ SRUAR ÇÖZÜERİ Sell bağıtısıda, si si olur i i sıvısı 0 0 sıvısıı ışığı kırma idisi, h si h si si si0 yasıya ıflı k r la ıflı c si ic h si ih c si 0 si c olur c 0 r cam olur δ açısı,

Detaylı

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına

TORK VE DENGE BÖLÜM 8 MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ. 4. Kuvvetlerin O noktasına BÖÜM 8 R VE DEE MDE SRU - 1 DEİ SRUARI ÇÖZÜMERİ 1 1 yönü (+), yönü ( ) alınırsa kuvvetlerin noktasına torkları, x = d d = d olur evha 1 yönünde, d lik torkla döner d d 1 d 4 uvvetlerin noktasına göre torkların

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ ÖLÜ ÜRESEL YNLR OEL SORU - Eİ SORULRN ÇÖZÜLERİ 4 a a a d Şe kil de ö rül dü ğü i bi, ve ışık ışın la rı yansı ma lar so nu u ken di üze rin den e ri dö ner CEVP Şekilde örüldüğü ibi, aynalar arasındaki

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM. Tek Elden Teknoloji

KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM. Tek Elden Teknoloji KURUMSAL İŞ ÇÖZÜMLERİNDE 19 YILLIK DENEYİM Tek Elden Teknoloji SİSBİM HAKKINDA Farklı sektör ve ölçekten firmalara tüm teknolojik alt yapıları ile ilgili kurumsal yazılım ve donanım çözümleri sunan IT

Detaylı

İ İ ö ç Ö ç ç ç ç İ ç ç ç İç ö ç ç İ ö ö ö ö ç ç ç ç ö ç ç ç ç ö ö İ ö ç ç İ İ ö ö ö ö ö İ ö ö ö ç İ çi ö ç İ Ş ö ö ö ö ö İ ç ç ö ö ö ö ç ç İ ö ö ö ç ç ç çi ö ç ç ç ö ö İ İ ö İ ö ö Ş ö çö ö İ ç ç ç ç ö

Detaylı

!"#$%"&'(")(&*($+,-(&.&*/0&*12& !"#$!%&$ Gereksinimler KURUM VE KURULUŞLAR. Gereksinimler

!#$%&'()(&*($+,-(&.&*/0&*12& !#$!%&$ Gereksinimler KURUM VE KURULUŞLAR. Gereksinimler !"#$%"'(")(*($+,-(.*/0*12!"#$!%$ '($)$ *+*!,+$-.+/.$!.!012.$!"#$%"'(")(*($+,-((",7%89"-%:($+,0,0+,-,";%1"?-",8@,%A9:"%0-9B >#"#0-%:+%@98C'#>(")(",8,)18,D!"#$%"'(")(*($+,-(>(",B,0",8(0(0EF/"(+(:%"%8DG,:0/"/H(D

Detaylı

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26

KÜRESEL AYNALAR BÖLÜM 26 ÜRESE AYNAAR BÖÜ 6 ODE SORU DE SORUARN ÇÖZÜER d d noktası çukur aynanın merkezidir ve ışınlarının izlediği yoldan, yargı doğrudur d noktası çukur aynanın odak noktasıdır d olur yargı doğrudur d + d + dir

Detaylı

Pilot-2 Defter 2010 Tur-German Q6.qxd 10/13/10 7:25 PM Page 1. Mete Atay Ulafl Atay. Schulbuchverlag Anadolu

Pilot-2 Defter 2010 Tur-German Q6.qxd 10/13/10 7:25 PM Page 1. Mete Atay Ulafl Atay. Schulbuchverlag Anadolu Pilo-2 Dfr 2010 Tur-Grmn Q6.qxd 10/13/10 7:25 PM Pg 1 M Ay Ulfl Ay Schulbuchvrlg Andolu Pilo-2 Dfr 2010 Tur-Grmn Q6.qxd 10/13/10 7:25 PM Pg 2 Pilo 2 Çl flm Dfri Arbishf ISBN 978-3-86121-278-2 Bs.-Nr.:

Detaylı

T.C BARTIN il 6ZEL idaresi Plan Proje inşaat ve Yatırım Müdürlüğü. TEKLiF MEKTUBU

T.C BARTIN il 6ZEL idaresi Plan Proje inşaat ve Yatırım Müdürlüğü. TEKLiF MEKTUBU TARIH 30.09.2015 SAYı T. BARTIN il 6ZEL idaresi Plan Proje inşaat ve Yatırım Müdürlüğü TEKLiF MEKTUBU TI::KLlF SAHIBININ Aaı oyaaı/ııcaret unvanı... Tebligat Adresi... Bağlı Olduğu Vergi Dairesi... Vergi

Detaylı

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir.

İncelenen özelliklere ait varyans ve regresyon analiz sonuçları aşağıda verilmiştir. 1-MISIR ISLAH ARAŞTIRMALARI 1.1.Diyarbakır Koşullarında Farklı Ekim Zamanının Şeker Mısırı (Zea mays sacchararata Sturt.) Çeşitlerinde Taze Koçan ve Tane Verimi ile Bazı Tarımsal Özelliklere Etkisi Proje

Detaylı

S TR E S Y Ö N E T M İ İ

S TR E S Y Ö N E T M İ İ STR E S Y ÖN E TİMİ K ON U B A ŞL IK L A R I Stres N edir? Stresin B elirtileri Stres Ka yn a kla rı Stresin O lum lu E tkileri O lum suz Stres Ö rgütsel Stres K a yn a kla rı K işisel Stres Yön etim i

Detaylı

# $ , 1 ) 8 &+ 4 0,& 7 1 4&), 148 "A M %)7 $,&))&)) )1) + ) 1) 8 &, )))&)) 7 7 % 1 1+ "A M %&'()( ), "A, L1 84&.&))&) &

# $ , 1 ) 8 &+ 4 0,& 7 1 4&), 148 A M %)7 $,&))&)) )1) + ) 1) 8 &, )))&)) 7 7 % 1 1+ A M %&'()( ), A, L1 84&.&))&) & , 1 ) 8 &+ 4 0,& 7 1 4&), 148 "A M %)7 $,&))&)) )1) + ) 1) 8 &, )))&)) 7 7 % 1 1+ "A M " # $ %&'()( ', +38$ L!&,7#71O+++ #+ ), 8 81. "A, L1 84&.&))&) & "A0 O0,&1)$POO+"1MO 08 8 O7#1,&7+7#&1 71 )1) "A+#

Detaylı

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ...

İÇİNDEKİLER... SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ... İÇİNDEKİLER SUNUŞ... İKİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZ... İÇİNDEKİLER... TABLOLAR VE ŞEKİLLER LİSTESİ... KISALTMALAR LİSTESİ... BİRİNCİ BÖLÜM PARLAMENTO HUKUKU: KAVRAM, KAYNAKLAR VE TARİHSEL

Detaylı

ivu NUH SURESİ Nûh sûresi, Nûh Aleyhisselâm'ın kıssasını müştemildir.

ivu NUH SURESİ Nûh sûresi, Nûh Aleyhisselâm'ın kıssasını müştemildir. ivu NUH SURESİ Nûh sûresi, Nûh Aleyhisselâm'ın kıssasını müştemildir. Nûh Aleyhisselâm, 40 yaşında peygamber oldu. 950 sene kavminin içinde kaldı, vâiz nasihat etti. Tufandan sonra da 200 veya 250 sene

Detaylı

E. AHMET TONAK 1951, İstanbul doğumlu. 1972 de İTÜ den makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 döneminde Yeni Ortam gazetesinde ve Asyalı

E. AHMET TONAK 1951, İstanbul doğumlu. 1972 de İTÜ den makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 döneminde Yeni Ortam gazetesinde ve Asyalı 420 E. AHMET TONAK 1951, İstanbul doğumlu. 1972 de İTÜ den makine mühendisi olarak mezun oldu. 1972-1973 döneminde Yeni Ortam gazetesinde ve Asyalı dergisinde çalıştı. 1973 te İsveç e, ardından ABD ye

Detaylı

is BiTiRME BELGESi GERÇEKLESTiRiLEN EKTE DETAYLARi VERiLEN islerin TASARONUMUZ METRiK MAKiNA TARAFINDAN PROJE VE STANDARLARA GÖRE SÜRESi

is BiTiRME BELGESi GERÇEKLESTiRiLEN EKTE DETAYLARi VERiLEN islerin TASARONUMUZ METRiK MAKiNA TARAFINDAN PROJE VE STANDARLARA GÖRE SÜRESi METRiK MAKiNA 09.03.2006 TEKNOLOJiK MONTAJ, MAKiNA, ELEKTRiK,TESisA T,TAAHHÜT Tic. is BiTiRME BELGESi 08.05.2001 ile28.02.2006 TARiHLERi ARASINDA TAAHHÜDÜMÜZDE YAPIMI GERÇEKLESTiRiLEN EKTE DETAYLARi VERiLEN

Detaylı

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM)

Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama Durum PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) ÖĞRETİM) 1 A3919 9******* İŞLETME (İNGİLİZCE), LİSANS BU*** ER*** PROGRAMI, (ÖRGÜN 9. 9, 9,5 Kazandı A19 15*******3 İKTİSAT, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN AS*** DE*** 7.7 95,,5 Kazandı 3 A71 SİYASET BİLİMİ VE ULUSLARARASI

Detaylı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı

4. - 5. sınıflar için. Öğrenci El Kitabı 4. - 5. sınıflar için Öğrenci El Kitabı Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı nın 28.08.2006 tarih ve B.08.0.TTK.0.01.03.03.611/9036 sayılı yazısı ile Denizler Yaşamalı Programı nın*

Detaylı