MARMARA VE EGE BÖLGESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "MARMARA VE EGE BÖLGESİ"

Transkript

1 BÖLGELER KONUŞUYOR Yurdumuzda 7 coğrafi bölge vardır. Bu bölgelerin genel özellikleri aşağıda verilmiştir. Lütfen önce dikkatlice okuyup daha sonra deftere yazınız. KARADENİZ BÖLGESİ: Ben Karadeniz Bölgesi yim. Azgın Karadeniz in getirdiği yağmur bulutlarıyla bölgemi oldukça sularım. Biraz bencilim galiba ki yağmur bulutlarının iç bölgelere geçmesini istemem. Bu konuda bana kıyıya paralel ve düz uzanan Kuzey Anadolu Dağları yardımcı olur. Bu dağların arasındaki Kalkanlı ve Kop geçitleriyle iç bölgelere bağlanılır. Bol yağmur aldığım ve akarsuların denizime dökülmesi nedeniyle deniz suyum tuzlu değildir. AKDENİZ BÖLGESİ Ben Akdeniz Bölgesi yim. Kıyı boyunca uzanırım. Yurdumuzun en sıcak bölümüyüm. Benim de kıyılarıma düz ve paralel uzanan sıradağlarım var. Onun için kıyılarım fazla girintili çıkıntılı değildir. Bu sıradağlara Toros Dağları diyorlar. Bölgem sıcak olduğundan ve orman olmadığından fazla yağmur almaz. Buharlaşma fazladır. Denizime fazla akarsu dökülmez, bunun için denizim çok tuzludur. Gülek Boğazı ve Sertavul Geçidi benim bölgemdedir. MARMARA VE EGE BÖLGESİ Biz Marmara ve Ege Bölgesi yiz. Birbirimize benzer yönlerimiz fazladır. Dağlarımız tek tektir. Özellikle Ege Bölgesi nde tek dağlar fazladır. Bunun için kıyıları girintili çıkıntılıdır. Bizim bölgemiz fazla yüksek değildir. İklim olarak da birbirimize benzeriz. Yetiştirdiğimiz ürünler de hemen hemen aynıdır. Marmara Denizi iç denizdir. Ege Denizi açık denizdir. Balıkçılık, endüstri, turizm her ikimizde de gelişmiştir. Yurdumuzun insanları bizi çok beğendiği için oldukça fazla göç alırız. Bu göçlerde yüzey şekillerimizin, ürettiklerimizin, doğa ve hava şartlarımızın, sanayimizin etkisi çoktur. İÇ ANADOLU BÖLGESİ Ben İç Anadolu Bölgesi yim.benim herhangi bir denize kıyım yoktur. Geniş ovalarım ve platolarım var. En önemli ovalarım Çubuk, Konya ve Eskişehir ovalarıdır. Haymana, Cihanbeyli, Obruk ve Bozok önemli platolarımdır. Geniş ve düz arazim nedeniyle yurdumuzun tahıl ambarı sayılırım. Ülkemizin tahıl ihtiyacının önemli bir bölümü benden karşılanır. Ayrıca yurdumuzun ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü benim bölgemdedir. DOĞU ANADOLU BÖLGESİ Ben Doğu Anadolu Bölgesi yim. Yüksek dağlarım, zorlu kış günlerim vardır. Benim bölgemde yaşam şartları ağırdır. Arazim elverişli olmadığından

2 tarımdan çok hayvancılık gelişmiştir. Yurdumuzun en yüksek dağı olan Ağrı Dağı ve en büyük gölümüz olan Van Gölü benim bölgemdedir. Ayrıca Tendürek, Süphan, Nemrut Dağı gibi sönmüş yanardağlarım vardır. Elazığ, Malatya, Erzincan, Yüksekova, ve Muş Ovaları ile Erzurum ve Kars Platoları benim bölgemdedir. Benim bölgemin insanları başka bölgelere göçüyor, bu da beni çok üzüyor. Yeryüzü şekilleri, hava şartları, sanayinin gelişmemiş olması insanları göçe zorluyor. GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ Ben yurdumuzun en küçük bölgesi olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi yim. Nüfusum da azdır.gaziantep ve Şanlıurfa Platolarım var. Harran ve Suruç ovalarında pamuk üretimi yapılmaktadır. Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde kurulan Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP) barajlar topluluğu bölgeme hareketlilik getirdi. Bu projede yer alan Atatürk Baraj Gölü yurdumuzun üçüncü büyük gölüdür. Sulama ve elektrik üretiminde kullanılmaktadır. MARMARA BÖLGESİ Genel Özellikleri 1) Yükseltisi en az olan bölgemizdir. 2) Ekili-dikili arazi oranı ile 1. sıradadır. 3) İklimler arası geçiş özelliğine sahiptir. Tarım ürünlerinin çeşidi fazladır. 4) Kümes hayvancılığı ve ipekböcekçiliğinde 1. sıradadır.

3 5) Nüfus ve nüfus yoğunluğu, göç alma ve şehirleşme bakımından başta gelir. 6) Sanayi tesisleri ve enerji tüketiminde 1. sıradadır. 7) Ulaşım ağının en geniş olduğu bölgedir. 8) Turizm gelirleri en yüksek olan bölgedir. 9) Her iki kıtada da (Avrupa ve Asya) toprakları vardır.iki kıtayı birbirinden İstanbul Boğazı ile Çanakkale Boğazı ayırmaktadır. Dağlar: Ortalama yükseltisinin az olduğu bölgede yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile Samanlı ve Uludağ en önemli dağlarıdır. Ovalar: Ovaların fazla olduğu bir bölgemizdir. Balıkesir, Adapazarı, Bursa, Karacabey ve İnegöl Akarsular: Sakarya, Meriç, Ergene, Susurluk ve onun kolları Nilüfer ve Kemalpaşa çaylarıdır. Göller: Küçükçekmece, Büyükçekmece, Durusu, Sapanca, Manyas Kuş Gölü, İznik, Ulubat gölleri İklim: Farklı iklimler arasında bir geçiş alanıdır. Bölgede Akdeniz, Karadeniz iklimleri ile Karasal iklim görülür. Bitki Örtüsü: Kuzey Marmara da Karadeniz iklimi görüldüğü için orman; Güney Marmara da Akdeniz iklimi görüldüğü için maki; iç kesimlerde de karasal iklim görüldüğü için bozkır bitki örtüsü hakimdir. Nüfus: İstanbul-İzmit yöresinde nüfus sanayinin etkisiyle kalabalıktır iken diğer yörelerde seyrektir. Tarım: Ayçiçeği, zeytin, tütün, şekerpancarı, pirinç ve mısır yetiştirilir Hayvancılık: İpekböcekçiliği, kümes hayvancılığı yaygındır. Yeraltı Kaynakları: Volfram, bor minerali, doğalgaz, mermer, demir ve linyit Turizm: Edirne Selimiye Cami, Kırkpınar, Kapıkule Gümrük Kapısı, Çanakkale Truva, Uludağ, Kuş Gölü, Gelibolu Yarımadası, Topkapı Sarayı KARADENİZ BÖLGESİ

4 Genel Özellikleri: 1) Yüzey şekilleri çok dağınıktır. Ovalık alanları azdır. 2) Dağlar kıyıya paralel olarak uzanır ve bunun sonucunda yaylalar görülür. 3) Orman bakımından en zengin bölgemizdir. 4) En fazla yağış alan bölgemizdir. ( Özellikle Doğu Karadeniz ve Rize ) 5) Yağışlı bölgelerin çokluğu heyelanlı bölgeleri artırmıştır. 6) Çay, fındık, mısır, keten-kenevir üretiminde Türkiye de birinci sıradadır. 7) Balıkçılığın % 80 i bu bölgede yapılır. 8) Doğu Karadeniz kesiminde dağınık yerleşme yaygındır. 9) En fazla göç veren bölgemizdir. 10) Taşkömürü ve bakır üretiminde birinci sıradadır. 11) Tek doğal limanı Sinop tur. 12) Akarsu rejiminin nispeten düzenli olduğu tek bölgedir. 13) Bölgede Çarşamba ve Bafra delta ovaları vardır. 14) Dağlar denize paralel olduğu için kıyı ile iç kesim arasındaki ulaşım zordur ve geçitlerle sağlanır. Kop ve Zigana önemli geçitleridir. Dağlar: Rize, Giresun, Kaçkar, Çimen, Kop, Mescit, Yalnızçam, Canik, Küre, Ilgaz, Köroğlu, Bolu ve Akçakoca. Ovalar: Ova bakımından fakirdir. Bölgedeki iki önemli delta ovası Çarşamba ve Bafra ovalarıdır. Akarsular: Çoruh, Kelkit, Kızılırmak, Yeşilırmak, Filyos, Bartın, Sakarya. Göller: Tortum, Sera, Abant, Yedigöller, Uzungöl. İklim: Kıyı kesiminde her mevsim yağışlı olan Karadeniz iklimi, iç kesimlerde ise Karasal iklim görülür. Bitki örtüsü: Kıyı kesiminde orman, iç kesimlerde bozkır hakimdir. Nüfus: Kıyı kesiminde nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının üzerinde iken iç kesimlerde nüfus yoğunluğu azdır. Kıyı kesiminde dağınık, iç kesimlerde toplu yerleşme görülür.

5 Tarım: Çay, fındık, keten-kenevir, tütün, pirinç, mısır. Yeraltı Kaynakları: Taşkömürü, bakır, linyit. Turizm: Türkiye nin en yeşil bölgesidir. Yaylaları, ormanları, akarsuları, denizi ile yeşil ve mavinin kucaklaştığı bir bölgemizdir. Bolu-Abant, Yedigöller, Safranbolu Evleri, Sümela Manastırı, Uzungöl Yaylası İÇ ANADOLU BÖLGESİ Genel Özellikleri: 1) Etrafı dağlarla çevrili olduğundan en az yağış alan bölgemizdir. 2) Plato ve ovaların en geniş yer kapladığı bölgemizdir. 3) Nadasa bırakılan toprakların en fazla olduğu bölgemizdir. 4) Yüzey şekilleri sade ve düz olduğundan ulaşım kolay sağlanır. 5) Küçükbaş hayvancılığın en çok yapıldığı bölgemizdir. 6) Toplu yerleşme hakimdir. 7) Volkanik dağlar çoktur. 8) Bitki örtüsü genellikle bozkırdır. Çünkü Karasal iklim yaşanmaktadır. 9) Buğday, arpa, çavdar, yeşil mercimek, patates, şeker pancarı, nohut üretiminde birinci sıradadır. Dağlar: Sivrihisar, Sündiken, Hınzır, Kızıldağ, Tecer Dağları; Volkanik dağları ise Karadağ, Karacadağ, Hasan Dağı, Melendiz ve Erciyes Dağı dır.

6 Ovalar: İç Anadolu Bölgesinde platolar arasında ovalar vardır. Konya, Ankara, Kayseri, Eskişehir. Akarsular: Kızılırmak, Sakarya. Göller: Tuz Gölü, Akşehir, Eber, Seyfe, Tuzla. İklim: Denizden uzak olması ve etrafının dağlarla çevrili olmasından dolayı Karasal iklim koşulları etkilidir. Bitki Örtüsü: Bozkırdır. Nüfus: Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir gibi sanayinin geliştiği ve ulaşım bakımından elverişli yerlerde nüfus kalabalıktır. Tarım: Tahıl tarımı yaygındır. Buğday, arpa, çavdar, yulaf, şeker pancarı, patates, yeşil mercimek, fasulye. Hayvancılık: Bitki örtüsünün bozkır olması küçükbaş hayvancılığın ( koyun ve keçi ) gelişmesine neden olmuştur. Yeraltı Kaynakları: Krom, linyit, demir, lületaşı, kaya tuzu, çinko. Turizm: Ürgüp- Peribacaları, Göreme, Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, Gök Medrese, Konya- Alaaddin Cami, Ankara- Atakule GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ Genel Özellikleri: 1) En küçük yüzölçümüne sahip bölgemizdir. 2) En az nüfuslu bölgemizdir. 3) En yüksek yaz sıcaklıklarına bu bölgede rastlanır. 4) En az ormanlık alana sahiptir. 5) Türkiye de petrolün büyük bölümü ve fosfatın çoğu bu bölgeden sağlanır. 6) En fazla kırmızı mercimek, Antep fıstığı ve susam bu bölgeden elde edilir.

7 7) Buharlaşmanın fazla olmasından dolayı en kurak bölgemizdir. 8) Bölgede doğal göl yoktur. 9) GAP projesi ile su sorunu çözülecek ve tarım ürünlerinin çeşit ve miktarı artırılacaktır. Dağlar: Kuzeyde Güneydoğu Toroslar uzanır. Karacadağ, Mazo Dağı, Mardin Eşiği. Ovalar: Altınbaşak, Suruç, Viranşehir ve Ceylanpınar. Platolar: Antep, Urfa, Adıyaman ve Diyarbakır. Akarsular: Dicle ve Fırat. Göller: Doğal göl yoktur. Sadece Baraj gölleri vardır. İklim: Karasal iklim görülmektedir. Bitki Örtüsü: Bozkırdır. Nüfus: Nüfus yoğunluğu Türkiye ortalamasının üzerindedir. Özellikle Antep, Torosların güneyi ve akarsu boylarında yoğunluk fazladır. Tarım: Tarımda sulama ve kuraklık sorunu vardır. GAP la sulama sorunu çözüldüğünde bölgeden elde edilen tarımsal ürün miktarı artacaktır. Antepfıstığı, üzüm, pamuk, karpuz, kırmızı mercimek, buğday, arpa, susam ve nohut. Yeraltı Kaynakları: Petrolün tamamına yakını bu bölgeden çıkarılır. Doğalgaz, linyit ve fosfat. Turizm: Şanlıurfa- Balıklıgöl, Adıyaman- Nemrut, Hasankeyf. EGE BÖLGESİ

8 Genel Özellikleri: 1) Dağlar denize dik uzanmaktadır. 2) Ege kıyıları girintili çıkıntılı olduğu için, denize kıyısı en fazla olan bölgemizdir. 3) Kıyı kesimlerde Akdeniz iklimi, iç kesimlerde dağların yüksekliği arttığı için karasal iklim görülür. 4) Zeytin, üzüm, haşhaş, incir gibi tarım ürünlerinde Türkiye nin en fazla üretim yapan bölgesidir. 5) Linyit madeninin bol olması nedeni ile bölgede termik enerji üretimi gerçekleştirilir. 6) Ekonomik alanda Türkiye nin en gelişmiş ikinci bölgesidir. 7) Ülke turizminin bel kemiği Ege bölgesidir. 8) Kurtuluş Savaşı nın en önemli bölümlerinden biri Kütahya-Afyon savaşları bu bölgede olmuştur. Dağlar: Bölgenin kıyı kesiminde kırıklı dağlar vardır. Dağlar kıyıya dik olarak uzanır. Bunlar: Kaz, Yunt, Boz, Aydın ve Menteşe Dağlarıdır. Batı Anadolu da ise Emir, Murat ve Sandıklı dağları bulunmaktadır. Ovalar: Ülkemizde çöküntü ovalarının en fazla görüldüğü bölgemizdir. Büyük Menderes, Küçük Menderes, Gediz, Bakırçay, Menemen, Balat Akarsular: Bakırçay, Gediz, Büyük Menderes, Küçük Menderes Göller: Göllerin en yoğun olduğu bölgelerimizdendir. Bafa ve Marmara gölleri İklim: Kıyı kesiminde Akdeniz iklimi görülür. Bu iklim dağların denize dik uzanmasından dolayı iç kesimlere kadar sokulur. İç Batı Anadolu bölümünde karasal iklim görülür. Bitki Örtüsü: Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde maki; karasal iklimin yaşandığı iç kesimlerde ise bozkır vardır. Nüfus: Çöküntü ovalarının bulunduğu yerlerde nüfus sıktır. Menteşe yöresinde ise engebeli arazi olduğu için nüfus seyrektir. Tarım: Bölgede zeytin, üzüm, pamuk, tütün, incir, haşhaş, şekerpancarı, tahıllar

9 Hayvancılık: Arıcılık, küçükbaş hayvancılık Yeraltı Kaynakları: Linyit, krom, zımpara taşı, mermer, demir, uranyum, demir, cıva, bor Turizm: Efes Antik Kenti, Pamukkale, Milet Antik Kenti, Bergama, Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Afyon ve Denizli Kaplıcaları, Fethiye, Didim, Gökova DOĞU ANADOLU BÖLGESİ Genel Özellikleri: 1) Bölge en büyük yüzölçümüne, en fazla yükseltiye ve en engebeli yapıya sahiptir. 2) Cilo ve Ağrı Dağlarında Türkiye nin en büyük buzulları bulunur. 3) Türkiye nin en yüksek dağı (Ağrı) ve en büyük gölü ( Van Gölü) buradadır. 4) Hayvancılık tarımın önündedir. En fazla büyükbaş hayvan da bu bölgede yetiştirilir. 5) Maden bakımından ve hidroelektrik potansiyeli bakımından Türkiye de 1. sıradadır. 6) Nüfus yoğunluğu en az olan bölgemizdir. 7) En uzun kışlar ve en kısa yazlar bu bölgede yaşanır. 8) Suyu en bol akarsular ( Fırat ve Dicle) bu bölgededir. 9) En düşük sıcaklıklar bu bölgede ölçülmüştür. 10) En fazla kar yağışı ve en fazla don olayı bu bölgemizde görülür Dağlar: Bu bölgede dağlar 3 sıra halinde uzanır : 1) Güneyde Güneydoğu Toroslar ile Buzul Dağları 2) Ortada Mercan, Karasu, Munzur ve Palandöken 3) Kuzeyde Çimen, Kop, Allahüekber ve Yalnızçam

10 Volkanik dağları ise Ağrı, Tendürek, Süphan ve Nemruttur. Ovalar: Elbistan, Malatya, Elazığı, Bingöl, Muş, Erzurum, Erzincan, Tercan, Kağızman, Pasinler ve Iğdır. Platolar: Erzurum, Kars ve Ardahan. Akarsular: Fırat, Dicle, Aras ve Kura. Göller: Van, Erçek, Hazar, Çıldır, ve Nazik. İklim: Bölgede Karasal iklim hakimdir. Bitki Örtüsü: Bozkırdır. Yükseklerde ormanlar da bulunur. Nüfus: Nüfus yoğunluğu en az olan bölgemizdir. Elazığ ve Malatya da nüfus diğer illere oranla daha yoğundur. Tarım: Bölgede ekili-dikili alanlar azdır. Buğday, arpa, şeker pancarı, tütün ve pamuk. Hayvancılık: Büyükbaş hayvancılık çok gelişmiştir. Yeraltı Kaynakları: Demir, krom, bakır, linyit, oltu taşı, çinko, kaya tuzu. Turizm: Ani Kalesi, İshak Paşa Sarayı, Van Gölü Gezileri, Palandöken Kayak Merkezi. AKDENİZ BÖLGESİ Genel Özellikleri: 1) Orman bakımından Türkiye de 2. sıradadır. 2) Kıyı uzunluğunda 2. sıradadır. Boyuna kıyı tipi görülür. 3) Yer fıstığı, turunçgil, muz, gül ve soya fasulyesi üretiminde 1. sıradadır. 4) Muz yalnız bu bölgemizde yetiştirilir. 5) Karstik şekillerin en çok görüldüğü bölgemizdir. 6) Kışları en ılık, yazları en uzun geçen bölgemizdir. 7) Toros Dağları iç bölgelere ulaşımı güçleştirir ve deniz etkisinin içerilere girmesini engeller. Aynı zamanda kıyı kesimini İç Anadolu Bölgesinden gelen soğuk havalardan korur. 8) Yıllık sıcaklık ortalamasının en fazla olduğu bölgemizdir. 9) Gülek, Belen, Sertavul ve Çubuk geçitleri kıyıyı iç kesimlere bağlayan önemli geçitlerdendir.

11 Dağlar: Beydağı, Elmalı, Sultan, Çiçekbaba, Batı Toroslar, Tahtalı, Aladağ, Binboğa Dağları, Orta Toroslar içinde kıyıya paralel olarak uzanır. Ovalar: Bölgedeki ovaları 3 grupta inceleyebiliriz: 1) Tektonik Ovalar= Amik, Islahiye, Maraş ve Burdur. 2) Karstik Ovalar= Elmalı, Tefenli, Bozova, Korkuteli, Kestel ve Avlan. 3) Delta Ovaları= Çukurova, Silifke. Akarsular: Seyhan, Ceyhan, Asi, Göksu, Manavgat Çayı, Köprü Çay, Dalaman Çayı, Aksu. Göller: Kovada, Eğirdir, Beyşehir, Suğla, Salda, Söğüt, Budur ve Acıgöl. İklim: Bölgenin kıyı kesiminde Akdeniz iklimi görülürken, iç kesimlerinde Karasal iklim görülür. Bitki Örtüsü: Kıyı kesimlerde maki, iç kesimlerde bozkır. Nüfus: Çukurova, Antalya yöresi ile Mersin ve İskenderun çevresinde nüfus yoğundur. Teke, Taşeli yarımadası ile Göller yöresi ve Toroslarda nüfus azdır. Tarım: Turunçgil, pamuk, muz, soya fasulyesi, susam, mısır, yerfıstığı; iç kesimlerde şeker pancarı, tahıllar, haşhaş, gül. Hayvancılık: Kıl keçisi yetiştirilir. Turizm: Antalya ili Türkiye nin turizm başkenti olarak bilinir. Düden Şelalesi, Damlataş Mağarası, Aspendos, Side, Manavgat Şelalesi, Perge Kalıntıları, Cennet Cehennem. bypatara

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi

BÖLÜMLERİ: - 1. Adana Bölümü - 2. Antalya Bölümü YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ: AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Akdeniz Bölgesi AKDENİZ BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Bölge yurdumuzun güneyinde, Akdeniz boyunca bir şerit halinde uzanır. Komşuları Ege, İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu Bölgeleri, Suriye, Kıbrıs

Detaylı

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: DOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin doğusunda yer alan bölge kabaca üçgene benzer. Marmara ve Ege Bölgeleri hariç her bölge ile komşudur. Suriye hariç bütün doğu komşularımızla

Detaylı

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ

4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ 4. Ünite ÜRETTİKLERİMİZ Ekonomi: İnsanların geçimlerini sürdürmek için yaptıkları her türlü üretim, dağıtım, pazarlama ve tüketim faaliyetlerinin ilke ve yöntemlerini inceleyen bilim dalına ekonomi denir.

Detaylı

COĞRAFYA BÖLGELER COĞRAFYASI AKDENİZ BÖLGESİ AKDENİZ BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ

COĞRAFYA BÖLGELER COĞRAFYASI AKDENİZ BÖLGESİ AKDENİZ BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ COĞRAFYA 2010 BÖLGELER COĞRAFYASI AKDENİZ BÖLGESİ AKDENİZ BÖLGESİNİN YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ Toros dağları 3.jeolojik zamanda Alp Orojenezinin etkisiyle oluşmuştur. Toros dağları kıyı boyunca denize paralel

Detaylı

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ

KPSS. Harita Seti. Türkiye Coğrafyası. Doğu ATEŞ KPSS Türkiye Coğrafyası Harita Seti Doğu ATEŞ 1 2 Değerli KPSS adayları, İlk kez 2007 yılında hazırladığımız Türkiye coğrafyası harita seti, 2007-2008 - 2009 yıllarında yüzbinlerce kez indirilmişti. İlerleyen

Detaylı

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2

Konu: Bölgeler Coğrafyası Özet-2 AKDENİZ BÖLGESİ Tarımsal ürün çeşitliliği fazladır. Yüksek sıcaklık isteyen ürünler yetiştirilebilir. Yıl içinde aynı yerden birden fazla ürün alınabilir. Tarım ürünlerinin en erken olgunlaştığı Yer şekilleri:

Detaylı

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI: Ülkemizin güney doğusunda yer alan bölge nüfus ve yüzölçümü en küçük bölgemizdir. Akdeniz, Doğu Anadolu Bölgeleriyle, Suriye ve Irak Devletleriyle

Detaylı

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir?

2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? KPSS Coğrafya Kısa Bilgiler 1-Bitki çeşitliğinin en fazla olduğu bölgemiz hangisidir? -Marmara Bölgesi 2-Maden bakımından zengin olduğu halde endütrisi yeterince gelişmemiş olan bölgemiz hangisidir? -Doğu

Detaylı

TÜRKİYE'NİN COĞRAFÎ BÖLGELERİ

TÜRKİYE'NİN COĞRAFÎ BÖLGELERİ TÜRKİYE'NİN COĞRAFÎ BÖLGELERİ KARADENİZ BÖLGESİ Bölge, Türkiye nin kuzeyindedir. İsmini kuzeyindeki Karadeniz den alır. Bölge, doğuda Gürcistan sınırından başlayarak, batıda Sakarya Ovası ile Bilecik in

Detaylı

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır.

5. SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM TESTİ. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. 1- VADİ: Akarsuların yataklarını derinleştirerek oluşturdukları uzun yarıklardır. PLATO: Çevresine göre yüksekte kalmış, akarsular tarafından derince yarılmış geniş düzlüklerdir. ADA: Dört tarafı karayla

Detaylı

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir?

1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? 1- Çevresine göre alçakta kalmış ve vadilerle derin yarılmamış düzlüklere ne denir? a. Ova b. Vadi c. Plato d. Delta 2- Coğrafi bölgelerle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? a. Coğrafi özellikleri

Detaylı

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL

COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 KPSS BAYRAM MERAL COĞRAFYANIN PUSULASI HARİTALARLA COĞRAFYA 2018 BAYRAM MERAL 1 Genel Yetenek - Cihan URAL Yazar Bayram MERAL ISBN 978-605-9459-31-0 Yayın ve Dağıtım Dizgi Tasarım Kapak Tasarımı Yayın Sertifika No. Baskı

Detaylı

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA

III.BÖLÜM A - KARADENİZ BÖLGESİ HAKKINDA III.BÖLÜM Bu bölümde ağırlıklı olarak Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik'in doğusuna kadar uzanan ve Kastamonu yu içine alan Batı Karadeniz Bölümü, Kastamonu ili, Araç

Detaylı

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132

MARMARA BÖLGESi. IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 MARMARA BÖLGESi IRMAK CANSEVEN SOSYAL BiLGiLER ÖDEVi 5/L 1132 COĞRAFİ KONUMU Marmara Bölgesi ülkemizin kuzeybatı köşesinde yer alır. Ülke yüz ölçümünün %8,5'i ile altıncı büyük bölgemizdir. Yaklaşık olarak

Detaylı

BÖLGEMĐZĐ TANIYALIM Doğal unsurlar Harita nedir?

BÖLGEMĐZĐ TANIYALIM Doğal unsurlar Harita nedir? BÖLGEMĐZĐ TANIYALIM Doğal unsurlar Doğada kendiliğinden bulunan unsurlara doğal unsur denir. Yaşadığımız çevredeki dağlar, akarsular, ovalar, goller, denirler, bitkiler, hayvanlar; sıcaklık, yağmur, rüzgâr

Detaylı

KPSS GENEL KÜLTÜR: Coğrafya

KPSS GENEL KÜLTÜR: Coğrafya Cophright: Bu dökümanın tüm hakları Filozof Akademi Bilişim Yayıncılık Danışmanlık ve Turizm San. Tic. Ltd. Şti. ne aittir. Kurumun yazılı izni olmadan ticari kullanımı yasaktır. Ancak bireysel kullanıma

Detaylı

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz.

B-) Aşağıda verilen sözcüklerden uygun olanları ilgili cümlelere uygun biçimde yerleştiriniz. A-) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanın yanına (D), yanlış olanın yanına (Y) yazınız. 1-( ) Ege Bölgesi nde dağlar kıyıya paralel uzanır. 2-( ) Çarşamba ve Bafra Karadeniz kıyısındaki delta ovalarımızdır.

Detaylı

Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri

Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri On5yirmi5.com Türkiye'nin Coğrafi Bölgeleri Bölgeler, doğal, beşerî ve ekonomik etkenlere göre belirlenmiştir. Doğal etkenlere yer şekilleri, iklim, bitki örtüsü ve su durumu girmektedir. Bunlara göre

Detaylı

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları)

TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ. Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) TÜRKİYENİN JEOMORFOLOJİK ÖZELLİKLERİ Türkiye'nin jeomorfolojik Gelişimi (Yer şekillerinin Ana Hatları) Genetik Şekil Toplulukları 1- Tektonik Topografya 2- Akarsu Topografyası (Flüvial Topografya) 3- Volkan

Detaylı

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS

ÖSYM. Diğer sayfaya geçiniz KPSS / GYGK-CS 31. 32. Televizyonda hava durumunu aktaran sunucu, Türkiye kıyılarında rüzgârın karayel ve poyrazdan saatte 50-60 kilometre hızla estiğini söylemiştir. Buna göre, haritada numaralanmış rüzgârlardan hangisinin

Detaylı

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU

TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU TÜRKİYE'NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ VE COĞRAFİ KONUMU Bölgelerimiz ve en kalabalık bölümlerinin eşleştirilmesi: İç Anadolu- Yukarı Sakarya Bölümü, Karadeniz - Doğu Karadeniz kıyıları, Ege-Kıyı ovaları, Marmara

Detaylı

SOSYAL BİLGİLER 5 3.ÜNİTE ( BÖLGEMİZİ TANIYALIM ) DERS NOTLARI ZEKİ DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni http://www.zekidogan.net

SOSYAL BİLGİLER 5 3.ÜNİTE ( BÖLGEMİZİ TANIYALIM ) DERS NOTLARI ZEKİ DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni http://www.zekidogan.net SOSYAL BİLGİLER 5 3.ÜNİTE ( BÖLGEMİZİ TANIYALIM ) DERS NOTLARI ZEKİ DOĞAN-Sosyal Bilgiler Öğretmeni http://www.zekidogan.net Dağ: Çevresine göre yüksek olan yeryüzü şekillerine denir. İki çeşittir: 1.

Detaylı

Yazı Menu. - Ülkemizdeki Göller. - Türkiyedeki Göl Çeşitleri. - Doğal Göller. 1 - Tektonik Göller. 2 - Karstik Göller.

Yazı Menu. - Ülkemizdeki Göller. - Türkiyedeki Göl Çeşitleri. - Doğal Göller. 1 - Tektonik Göller. 2 - Karstik Göller. Yazı Menu - Ülkemizdeki Göller - Türkiyedeki Göl Çeşitleri - Doğal Göller 1 - Tektonik Göller 2 - Karstik Göller 3 - Set Gölleri 4 - Volkanik Göller 5 - Sirk Gölleri - Baraj Gölleri Ülkemizdeki Göller

Detaylı

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler

Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler Nüfusun Dağılışında Etkili Faktörler Nüfus Dağılışını Etkileyen Faktörler İkiye Ayrılır: 1-Doğal Faktörler 2-Beşeri Faktörler 1-Doğal Faktörler: 1.İklim : Çok sıcak ve çok soğuk iklimler seyrek nüfusludur.

Detaylı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı

Türkiye'de Toprakların Kullanımı On5yirmi5.com Türkiye'de Toprakların Kullanımı Türkiye de arazi kullanımı dağılışı nasıldır? Yayın Tarihi : 14 Kasım 2012 Çarşamba (oluşturma : 12/13/2018) Ülkemiz topraklarının kullanım amacına göre dağılımı

Detaylı

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri

MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE. Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri MEKANSAL BIR SENTEZ: TÜRKIYE Türkiye nin İklim Elemanları Türkiye de İklim Çeşitleri Türkiye de Sıcaklık Türkiye de Yıllık Ortalama Sıcaklık Dağılışı Türkiye haritası incelendiğinde Yükseltiye bağlı olarak

Detaylı

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA

YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA YAZILI SINAV CEVAP ANAHTARI COĞRAFYA CEVAP 1: (TOPLAM 10 PUAN) 1.1: 165 150 = 15 meridyen fark vardır. (1 puan) 15 x 4 = 60 dakika = 1 saat fark vardır. (1 puan) 12 + 1 = 13 saat 13:00 olur. (1 puan) 1.2:

Detaylı

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi

Fiziki Özellikleri. Coğrafi Konumu Yer Şekilleri İklimi KİMLİK KARTI Başkent: Roma Yüz Ölçümü: 301.225 km 2 Nüfusu: 60.300.000 (2010) Resmi Dili: İtalyanca Dini: Hristiyanlık Kişi Başına Düşen Milli Gelir: 29.500 $ Şehir Nüfus Oranı: %79 Ekonomik Faal Nüfus

Detaylı

Büyük baş hayvancılık

Büyük baş hayvancılık Büyük baş hayvancılık hayvancılık faaliyetleri özellikle dağlık bir araziye sahip kırsal kesimlerde ön plana geçerek, birinci derecede etkili ekonomik Yakın yıllara kadar bir tarım ülkesi olarak kabul

Detaylı

COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016

COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016 COĞRAFYA SON TEKRAR AHMET BURAK KARGI 29 NİSAN 2016 TÜRKİYE NİN COĞRAFİ KONUMU ÖZEL KONUM MATEMATİK KONUM Yükselti, Karasallık, Denizellik, Dağların uzanış doğrultusu, yer şekilleri, Kıta, Yol gibi ifadeleri

Detaylı

Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler

Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler On5yirmi5.com Türkiyede Bölgelere Göre Yetişen Ürünler Ülkemizde yetişen başlıca ürünler. Yayın Tarihi : 24 Nisan 2012 Salı (oluşturma : 10/21/2015) TAHILLAR Buğday:İlk yetişme döneminde (ilkbaharda) yağış

Detaylı

COĞRAFYA LYS DERS NOTLARI-HACI OSMAN DERELİ

COĞRAFYA LYS DERS NOTLARI-HACI OSMAN DERELİ Türkiye de aynı anda farklı iklim özeliklerinin yaşanmasının nedeni nedir? Özel Konum Türkiye de yıl içinde farklı iklim özelliklerinin yaşanmasının nedeni nedir? Matematik Konum Türkiye de bazı yerlerde

Detaylı

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU

YAPRAK TEST-31 4. SORU KPSS 2009 GK-(31) KONU ANLATIM SAYFA 33 13. SORU KPSS 2009 GK-(31) 31. Bir Türkiye fiziki haritasında kahverengi tonlarının fazla olduğu yerlerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Karın yerde kalma süresinin uzun olduğu B) Yıllık sıcaklık

Detaylı

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır.

TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI VE EKONOMİK FAALİYETLER TARIM: Ülkemizde farklı iklim özellikleri görülmesi farklı tarım ürünlerinin yetişmesine sebep olmaktadır. Buğday Un,Pamuk dokuma, zeytin, ayçiçeği- yağ, şeker

Detaylı

FURKAN ERKAN 1263 10/H COĞRAFYA PERFORMANS

FURKAN ERKAN 1263 10/H COĞRAFYA PERFORMANS FURKAN ERKAN 1263 10/H COĞRAFYA PERFORMANS Su, yeryüzünde canlı hayatı için vazgeçilmez bir unsurdur. Geçmişte büyük medeniyetlerin Fırat, Dicle, Ganj ve İndüs havzalarında kurulmaları tesadüf değildir.

Detaylı

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU

KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU KONU ANLATIM SAYFA 19 / 3. SORU KPSS 2008 GK (31) G.K. SORU BANK. / 408. SAYFA / 10. SORU 31. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye nin Kuzey Yarım Küre de yer aldığının bir göstergesi olamaz? A) Akdeniz Bölgesi ndeki akarsuların kuzeyden

Detaylı

İstanbul, İzmir (Büyükşehirl er) Diğer Büyükşehir Belediyeleri

İstanbul, İzmir (Büyükşehirl er) Diğer Büyükşehir Belediyeleri İkili toplama / AGM/ Marmara / Ege İstanbul, İzmir (Büyükşehirl er) Büyükşehir i İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes Havzası Çevre ve Altyapı Hizmetleri Birliği,

Detaylı

THY - Turkish Airlines / Turkish Cargo (4-11-2015)

THY - Turkish Airlines / Turkish Cargo (4-11-2015) N532CL A320-200 Hatay 2522 - TC-AKP A310-200 Pilot 352 - TC-AKV A310-200 Anil 390 - TC-JAA DC-9-10 Topkapı 47048 35 TC-JAB DC-9-30 Boğaziçi 45774 336 TC-JAC DC-9-30 Marmara 47213 358 TC-JAD DC-9-30 Anadolu

Detaylı

ÜNİTE KELİME ve KAVRAMLARI

ÜNİTE KELİME ve KAVRAMLARI ÜNİTE KELİME ve KAVRAMLARI YERLEŞME Bir yerde oturmaya, yaşamaya başlamaya yerleşme denir. NÜFUS Bir ülkede, bir bölgede, bir evde yaşayanların oluşturduğu toplam sayıya nüfus denir. BÖLGE Sınırları idari,

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM

ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM ÖZEL EGE LİSESİ İKLİM Rehber Öğretmen : Şule Yıldız Hazırlayanlar : Bartu Çetin Burak Demiral Nilüfer İduğ Esra Tuncer Ege Uludağ Meriç Tekin 2000-2001 İZMİR TEŞEKKÜR Bize bu projede yardımda bulunan başta

Detaylı

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI

EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI 1/5 EGE BÖLGESİ BÖLGENİN YERİ VE SINIRLARI Türkiye nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Ege Bölgesi, 85.000 km2 lik yüzölçümüyle Türkiye topraklarının %11 ini kaplar. (Harita:1) Ege Bölgesi, Anadolu nun

Detaylı

2009 Yılı İklim Verilerinin Değerlendirmesi

2009 Yılı İklim Verilerinin Değerlendirmesi DEVLET METEOROLOJİ İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Yılı İklim Verilerinin Değerlendirmesi Zirai Meteoroloji ve İklim Rasatları Dairesi Başkanlığı Ocak 21, ANKARA Özet 29 yılı sıcaklıkları normallerinin,9 C üzerinde

Detaylı

11.SINIF TATİL ÖDEVİ. 4.Aşağıda nüfus politikalarıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

11.SINIF TATİL ÖDEVİ. 4.Aşağıda nüfus politikalarıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? 11.SINIF TATİL ÖDEVİ 4.Aşağıda nüfus politikalarıyla ilgili olarak verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A)Nüfus politikaları ülkeden ülkeye farklılık gösterir. B)Nüfusu arttırıcı politika uygulayan ülkelerde

Detaylı

COĞRAFYA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ 1.JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞAN YERLER BU ALANLAR 1. JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞTUĞU İÇİN DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN YERLERDİR.

COĞRAFYA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ 1.JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞAN YERLER BU ALANLAR 1. JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞTUĞU İÇİN DEPREM RİSKİ EN AZ OLAN YERLERDİR. COĞRAFYA YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ 1.JEOLOJİK ZAMANDA OLUŞAN YERLER TRAKYADA YILDIZ DAĞLARI MASİFİ İÇ ANADOLUDA KIRŞEHİR MASİFİ DOĞU ANADOLUDA BİTLİS MASİFİ EGEDE SARUHAN MENTEŞE MASİFİ KASTAMONUDA DADAY-DEVREKANİ

Detaylı

Su Yapıları II. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü

Su Yapıları II. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL. Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü Su Yapıları II Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. 1 Dünya Su Kaynakları Tuzlu Sular; 97,20%

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara

TÜRKİYE EKONOMİSİ. Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü. Ankara TÜRKİYE EKONOMİSİ Prof.Dr. İlkay Dellal Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü 1 Ankara Ülke Ekonomisinde Etkili Olan Faktörler Tarih Doğal Kaynaklar Coğrafi yer Büyüklük Arazi şekilleri

Detaylı

KPSS GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR 2019 COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ DENEME. 120 soruda SORU

KPSS GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR 2019 COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ DENEME. 120 soruda SORU KPSS GENEL YETENEK - GENEL KÜLTÜR 2019 COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 30 DENEME ÖNCE BİZ SORDUK 120 soruda 86 SORU Komisyon KPSS COĞRAFYA TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 30 DENEME ISBN 978-605-241-393-7 Kitapta yer alan bölümlerin

Detaylı

22/12/2011 tarihli ve 28150 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 29/11/2011 tarihli ve 2011/2474 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki LİSTE

22/12/2011 tarihli ve 28150 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 29/11/2011 tarihli ve 2011/2474 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki LİSTE 22/12/2011 tarihli ve 28150 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 29/11/2011 tarihli ve 2011/2474 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı Eki S.NO 1 2 LİSTE BATI AKDENİZ GÜMRÜK VE TİCARET MÜDÜRLÜĞÜ (ANTALYA) 1 Antalya

Detaylı

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ

ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ ADI: DÜNYA ĠKLĠMLERĠ DERS : SOSYAL BĠLGĠLER SINIF : 6 YAKLAġIK SÜRE : 2 DERS SAATĠ ÖĞRENME ALANI : ĠNSANLAR YERLER VE ÇEVRELER ÜNĠTE : YERYÜZÜNDE YAġAM KAZANIMLAR : 3.Dünyanın farklı doğal ortamlarındaki

Detaylı

MARMARA BÖLGESİ NİN BEŞERİ ve FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

MARMARA BÖLGESİ NİN BEŞERİ ve FİZİKİ ÖZELLİKLERİ MARMARA BÖLGESİ NİN BEŞERİ ve FİZİKİ ÖZELLİKLERİ Adını Marmara Denizi nden alır. Bölge, yüzölçümü olarak Türkiye nin 6. büyük bölgesidir. Bölgenin güneyinde Ege Bölgesi, güney doğusunda İç Anadolu Bölgesi,

Detaylı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2012 YILI TARIMSAL DESTEKLER A-HAYVANCILIK DESTEKLERİ HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Bakanlar Kurulu Kararı MADDE 4- (1) Birime Destek 1 Sütçü ve kombine

Detaylı

FARABİ KURUM KODLARI

FARABİ KURUM KODLARI FARABİ KURUM KODLARI İstanbul 1. Boğaziçi D34-FARABİ-01 2. Galatasaray D34-FARABİ-02 3. İstanbul Teknik D34-FARABİ-03 Eskişehir 1. Anadolu D26-FARABİ-01 2. Eskişehir Osmangazi D26-FARABİ-02 Konya 1. Selçuk

Detaylı

ÜNİVERSİTE ADI 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2011-ÖSYS 0,15BAŞA RI SIRASI (9) OKUL BİRİNCİSİ KONT (6) 2012-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN (11) PROGRAM KODU

ÜNİVERSİTE ADI 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2011-ÖSYS 0,15BAŞA RI SIRASI (9) OKUL BİRİNCİSİ KONT (6) 2012-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN (11) PROGRAM KODU ÜNİVERSİTE ADI PROGRAM KODU PROGRAM AÇIKLAMASI GENEL KONT (5) OKUL BİRİNCİSİ KONT (6) YERLEŞEN 2011-ÖSYS 0,15BAŞA RI SIRASI (9) 2012 BAŞARI SIRASI (0,12) 2012-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN (11) Abant İzzet Baysal

Detaylı

MUSTAFA MERVAN DEMİR COĞRAFYA KPSS KONU TEKRARI

MUSTAFA MERVAN DEMİR COĞRAFYA KPSS KONU TEKRARI MUSTAFA MERVAN DEMİR COĞRAFYA KPSS KONU TEKRARI 15.07.2018 NÜFUS Türkiye deki nüfus sayımlar Türkiye de ilk nüfus sayımı1927 yılında yapılmıştır. İkincisi 1935 yılında, daha sonra her 5 yılda bir nüfus

Detaylı

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 2002-2016 YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 1 ADANA SANAYİ ODASI 2 ADANA TİCARET BORSASI 3 ADANA TİCARET ODASI 4 ADIYAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI 5 AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI 6 AFYONKARAHİSAR

Detaylı

YGS SINAV SONUCUNA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN 4 YILLIK ÜNİVERSİTELER

YGS SINAV SONUCUNA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN 4 YILLIK ÜNİVERSİTELER YGS SINAV SONUCUNA GÖRE ÖĞRENCİ ALAN 4 YILLIK ÜNİVERSİTELER 2012 Konte Taban Program Adı Açıklama Üniversite Şehir Üniversite Puan Türü Türü njan Puan Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Abant

Detaylı

TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ

TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ COĞRAFYA TÜRKİYE NİN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ JEOLOJĠK DEVĠRLER I. Jeolojik Zaman (Paleozoik) Masif (sert) kütleler oluģmuģtur (Bitlis, Yıldız Dağları, Saruhan-MenteĢe, KırĢehir, Mardin ve Kastamonu-Daday) TaĢkömürü

Detaylı

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA

T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 20142012 YILI ALANSAL YILI YAĞIŞ YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ MAYIS 2015-ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2014

Detaylı

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi

Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Su Yapıları I Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Yrd. Doç. Dr. Burhan ÜNAL Bozok Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yozgat Su, tüm canlılar için bir ihtiyaçtır. Su Kaynaklarının

Detaylı

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR

YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 2002-2018 YILLARI ARASINDA AKREDİTE OLAN ODA/BORSALAR 1 ADANA SANAYİ ODASI 2 ADANA TİCARET BORSASI 3 ADANA TİCARET ODASI 4 ADIYAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI 5 AFYONKARAHİSAR TİCARET BORSASI 6 AFYONKARAHİSAR

Detaylı

kpss Yeni sorularla yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. coğrafya 30 deneme

kpss Yeni sorularla yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. coğrafya 30 deneme kpss 2014 Yeni sorularla yeni sınav sistemine göre hazırlanmıştır. coğrafya 30 deneme Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-364-705-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına

Detaylı

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701

COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 COĞRAFYA ARAZİ KULLANIMI VE ETKİLERİ ASLIHAN TORUK 11/F-1701 Türkiye de Arazi Kullanımı Türkiye yüzey şekilleri bakımından çok farklı özelliklere sahiptir. Ülkemizde oluşum özellikleri birbirinden farklı

Detaylı

MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL

MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL 10-Avc ADANA 113,40 TL 2.948,40 TL 0,113 TL 10-Avc ANKARA 75,60 TL 1.965,60 TL 0,076 TL 10-Avc ANTALYA 106,05 TL 2.757,30 TL 0,106 TL 10-Avc BALIKESİR

Detaylı

ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL

ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL MÜŞTERİ FİYATLARI ÇIKIŞ VARIŞ TON/TL TIR/TL KG/TL 10-Avc ADANA 118,65 TL 3.084,90 TL 0,119 TL 10-Avc ANKARA 78,75 TL 2.047,50 TL 0,079 TL 10-Avc ANTALYA 111,30 TL 2.893,80 TL 0,111 TL 10-Avc BALIKESİR

Detaylı

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır.

Büyük İklim Tipleri. Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi. Bu çalışma Bilgi ve İletişim Teknolojileri dersinde hazırlanmıştır. Büyük İklim Tipleri Ata Yavuzer 9- A Coğrafya Performans Ödevi Hisar Okulları İçindekiler Büyük İklim Tipleri... 3 Ekvatoral İklim... 3 Görüldüğü Bölgeler... 3 Endonezya:... 4 Kongo:... 4 Tropikal İklim:...

Detaylı

Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri

Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri Türkiye'nin Hidrografik Özellikleri (Akarsular, Göller, Denizler ve Yeraltı Suları) Yazar Prof.Dr. Selâmi GÖZENÇ ÜNİTE 2 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Ülkemizin hidrografyası hakkında bilgi sahibi

Detaylı

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2014 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 04 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama Besilik Materyal Üretim Desteği(baş) 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü

Detaylı

Ankara 1996 PUAN TÜRÜ TABAN PUAN ÜNİVERSİTE ADI BÖLÜM ADI KONTENJAN SIRALAMA

Ankara 1996 PUAN TÜRÜ TABAN PUAN ÜNİVERSİTE ADI BÖLÜM ADI KONTENJAN SIRALAMA KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Fizik (İngilizce) (Tam Burslu) 8 MF-2 449,007 12.600 KOÇ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Kimya (İngilizce) (Tam Burslu) 8 MF-2 427,353 21.400 BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL) Fizik

Detaylı

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA DENEME

kpss Önce biz sorduk 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA DENEME Önce biz sorduk kpss 2 0 1 8 120 Soruda 83 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Genel Yetenek Genel Kültür COĞRAFYA 30 DENEME Önder Cengiz - Mustafa Mervan Demir KPSS COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-318-968-8

Detaylı

TÜRKİYE NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ VE GENEL ÖZELLİKLERİ

TÜRKİYE NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ VE GENEL ÖZELLİKLERİ TÜRKİYE NİN COĞRAFİ BÖLGELERİ VE GENEL ÖZELLİKLERİ TÜRKİYE YE GENEL BAKIŞ Türkiye veya resmi adıyla Türkiye Cumhuriyeti, başkenti Ankara olan ve Avrupa ile Asya kıtalarının her ikisinde de toprağı bulunan

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA 6.3.2.4. Akdeniz Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Toros

Detaylı

SU YILI ALANSAL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ

SU YILI ALANSAL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ 2015-2016 SU YILI ALANSAL YAĞIŞ DEĞERLENDİRMESİ Kasım 2016 ANKARA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Meteoroloji Genel Müdürlüğü 2015-2016

Detaylı

Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.

Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Mesut Atalay - Önder Cengiz COĞRAFYA 30 DENEME ISBN-978-605-364-143-8 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarlarına aittir. Pegem Akademi Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Pegem Akademi

Detaylı

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ YILLARI BAŞARI SIRASI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ 2012-2013 YILLARI VE TABAN PUAN KARŞILAŞTIRMASI. ÜNİVERSİTE ADI TÜRÜ PROGRAM Açıklaması Öğrenim T. OGR. SÜRE PUAN TÜRÜ 2012 2013-2013 T. Puan kont. yerleşen Boğaziçi Ü. İstanbul

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 BAKÜ DEVLET ÜNİVERSİTESİ YDevlet BAKU Filoloji Fak. Azerbaycan Dili ve Edebiyatı TS-2 273,082 232,896 10 301.000 4 BAKÜ SLAVYAN ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

TABLO-1 Tercih Edilebilecek Mühendislik Programları PROGRAM KODU PROGRAM ADI KONTENJAN ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR

TABLO-1 Tercih Edilebilecek Mühendislik Programları PROGRAM KODU PROGRAM ADI KONTENJAN ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR TABLO-1 Tercih Edilebilecek Mühendislik Programları PROGRAM KODU PROGRAM ADI KONTENJAN ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR LİSANS ALAN KODU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) 100110415 Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Detaylı

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI

AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI AKÇADAĞ KEPEZ LİSESİ-HACI OSMAN DERELİ-COĞRAFYA ÖĞRETMENİ TÜRKİYE BÖLGELER COĞRAFYASI Türkiye nin Coğrafi Konumu Türkiye nin Coğrafi Konumu ve Özellikleri Türkiye Kuzey Yarım Küre de, eski dünya karalarının

Detaylı

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir.

sonra Türkiye deki şehirli nüfus, toplam nüfusun yarısını geçmiştir. TÜİK in 2017 verilerine göre şehirli nüfus oranı %92,5 dir. Şehirlerin Gelişimi Şehirlerin ortaya çıkış biçimleri ve ekonomik etkinlikleri farklı olduğundan, şehirlerle ilgili tek bir tanım yapabilmek güçtür. Ancak şehirleri kırsal yerleşim birimlerinden ayıran

Detaylı

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER

2013 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER 03 YILI TARIMSAL DESTEKLEMELER HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ Hayvan Başı Ödeme Suni Tohumlama 3 Hayvan Başı Ödeme 4 Tiftik Üretim 5 Süt Primi( TL/lt) 6 İpek Böceği Sütçü ve kombine ırklar ve melezleri ile

Detaylı

BÖLGE: bölge BÖLÜM: bölüm YÖRE: yöre

BÖLGE: bölge BÖLÜM: bölüm YÖRE: yöre TANIMLAR BÖLGE: Doğal,beşeri ve ekonomik özellikler yönünden sınırları içinde benzer özellikler gösteren ve diğer yerlerden ayrılan geniş alanlara bölge denir.örnek Marmara Bölgesi BÖLÜM: Sınırları içinde

Detaylı

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız.

Tercih yaparken mutlaka ÖSYM Kılavuzunu esas alınız. TABLO ÜNİVERSİTE Tür ŞEHİR FAKÜLTE/YÜKSOKUL PROGRAM ADI AÇIKLAMA DİL 4 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Devlet ADANA Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri MF-2 280,446 255,689 47 192.000 4 ANKARA ÜNİVERSİTESİ Devlet ANKARA

Detaylı

EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ TURİZM. Doğal gaz, cam, bitkisel yağ, çimento, süt ve süt ürünleri

EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ TURİZM. Doğal gaz, cam, bitkisel yağ, çimento, süt ve süt ürünleri KIRKLARELİ MARMARA BÖLGESİ EDİRNE TEKİRDAĞ İSTANBUL YALOVA KOCAELİ SAKARYA ÇANAKKALE BURSA BİLECİK BALIKESİR Yıldız Dağının üzüm, şeker pancarı, mısır hayvancılık Doğal gaz, cam, bitkisel yağ, çimento,

Detaylı

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158

5. Ünite. ÇEVRE ve TOPLUM. 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154. 2. Çevre Sorunları... 156. Konu Değerlendirme Testi... 158 412 5. Ünite ÇEVRE ve TOPLUM 1. Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz?... 154 2. Çevre Sorunları... 156 Konu Değerlendirme Testi... 158 153 Doğadan Nasıl Yararlanıyoruz? 413 414 İNSANLARIN DOĞAL ÇEVREYİ KULLANMA

Detaylı

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ

BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ BÖLGE KAVRAMI VE TÜRLERİ Doğal, beşerî ve ekonomik özellikler bakımından çevresinden farklı; kendi içinde benzerlik gösteren alanlara bölge denir. Bölgeler, kullanım amaçlarına göre birbirine benzeyen

Detaylı

15-19 ŞUBAT 2016 AŞIRI SICAKLIKLAR

15-19 ŞUBAT 2016 AŞIRI SICAKLIKLAR 15-19 ŞUBAT AŞIRI SICAKLIKLAR İklim değişikliğinin en önemli belirtilerinden bir tanesi de aşırı hava olaylarının birbiri ardına tekrar etmesidir. 2000 li yılların başından itibaren hemen hemen her sene

Detaylı

JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR

JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR JEOMORFOLOJİ DIŞ KUVVETLER AKARSULAR A. AKARSU AŞINIM ŞEKİLLERİ 1. VADİ: Akarsuların aşındırarak içinde aktığı, sürekli inişi olan yatağına denir. Vadi Tipleri: a. Çentik ( v biçimli) vadi: Akarsu yatak

Detaylı

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür.

Şimdiye kadar özelliklerini belirtmeye çalıştığımız Kütahya Yöresi'nin kuzey kesimi içerisinde de farklı üniteler ayırd etmek mümkündür. Akarsularla boşaltılmış ovalar daha çok Kütahya'nın güneyinde ve güneybatısında, başka bir tarifle Murat Dağı'nın kuzey ve kuzeydoğusunda yer almaktadırlar. Bunlar: Adırnaz Çayı ve Kocaçay'ın yukarı çığırlarındaki

Detaylı

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA

TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA TARIMSAL ORMANCILIK (AGROFORESTRY) Prof. Dr. İbrahim TURNA İç Anadolu Bölgesinde Tarımsal Ormancılık Uygulamaları ve Potansiyeli Bölgenin Genel Özellikleri: Çok fazla engebeli bir yapıya sahip olmayan

Detaylı

COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ KONU:Güney Doğu Anadolu Projesi AD/SOYAD:Onur Türkarslan NO:2277 SINIF:10/C

COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ KONU:Güney Doğu Anadolu Projesi AD/SOYAD:Onur Türkarslan NO:2277 SINIF:10/C COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ KONU:Güney Doğu Anadolu Projesi AD/SOYAD:Onur Türkarslan NO:2277 SINIF:10/C Kuruluş Amaçları: Temel Hedefi:, Güneydoğu Anadolu Bölgesi halkının gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek,

Detaylı

İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler

İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler On5yirmi5.com İl İl Türkiye'de Çıkarılan Madenler İllere göre ülkemizde çıkarılan önemli madenler şöyle... Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2013 Perşembe (oluşturma : 6/22/2016) Yerkabuğunun farklı derinliklerinden

Detaylı

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ

TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ İ İ İ İ Ğ TÜRKİYE NİN DÜNYA ÜZERİNDEKİ YERİ TÜRKİYE VE YAKIN ÇEVRESİ NEOTEKTONİK HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI TÜRKİYE VE ÇEVRESİ LEVHA HARİTASI-2 TÜRKİYE PALEOZOİK ARAZİLER HARİTASI TÜRKİYE

Detaylı

TABLO-1 Tercih Edilebilecek Mühendislik Programları

TABLO-1 Tercih Edilebilecek Mühendislik Programları ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ (BOLU) 100110415 Elektrik-Elektronik Mühendisliği 9 3162 100110399 Makine Mühendisliği 6 3252 AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (AFYONKARAHİSAR) 100410633 Elektrik Mühendisliği

Detaylı

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI

BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI BÖLÜM -VI- BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI 173 174 Elektrik, Elektronik-Biyomedikal-Kontrol Mühendisliği Hizmetleri EK-1 BÖLGESEL AZALTMA KATSAYILARI (BK) EMO Yönetim Kurulunun 06.11.2015 tarih ve 44/51 sayılı

Detaylı

Gayri Safi Katma Değer

Gayri Safi Katma Değer Artıyor Ekonomik birimlerin belli bir dönemde bir bölgedeki ekonomik faaliyetleri sonucunda ürettikleri mal ve hizmetlerin (çıktı) değerinden, bu üretimde bulunabilmek için kullandıkları mal ve hizmetler

Detaylı

Soru: Türkiye Güneş ışınlarını yıl içinde kaç kez dik açıyla alır? KPSS COĞRAFYA : SORU - CEVAP

Soru: Türkiye Güneş ışınlarını yıl içinde kaç kez dik açıyla alır? KPSS COĞRAFYA : SORU - CEVAP KPSS COĞRAFYA : SORU - CEVAP Soru: Türkiye hangi paralel ve meridyenler arasında yer alır? Cevap: 36 K - 42 K paralelleri ile 26 D -45 D meridyenleri arasında yer alır. Soru: Türkiye nin sırasıyla kuzeydoğu,

Detaylı

TASARI AKADEMİ YAYINLARI

TASARI AKADEMİ YAYINLARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ (ANKARA) Aile ve Tüketici Bilimleri 4 EA 2 4 249412 DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 4 EA 5 15 220 228166 MARMARA ÜNİVERSİTESİ (İSTANBUL)

Detaylı

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler

Kıyı turizmi. Kıyı turizminin gelişiminde etkili olan etmenler; İklim Kıyı jeomorfolojisi Bitki örtüsü Beşeri etmenler Kıyı turizmi Kıyı turizmi denizden çok çeşitli rekreasyonel faaliyetlerle büyük ölçüde yararlanan ve konaklama, ağırlama gibi hizmetleri kıyıya bağlı bir turizm çeşididir. Kıyı turizminin gelişiminde etkili

Detaylı

(1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur.

(1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda bulunur. ÜNİTE: ÜLKEMİZ VE DÜNYA ÖĞRENME ALANI: Küresel Bağlantılar Kazanımlar: (1. Görsel materyalleri ve verileri kullanarak dünyada nüfus ve ekonomik faaliyetlerin dağılışının nedenleri hakkında çıkarımlarda

Detaylı

İTHAL VE İHRAÇ EDİLECEK GIDALARIN GİRİŞ VE ÇIKIŞ KAPILARININ TESPİT VE İLANINA DAİR TEBLİĞ

İTHAL VE İHRAÇ EDİLECEK GIDALARIN GİRİŞ VE ÇIKIŞ KAPILARININ TESPİT VE İLANINA DAİR TEBLİĞ İTHAL VE İHRAÇ EDİLECEK GIDALARIN GİRİŞ VE ÇIKIŞ KAPILARININ TESPİT VE İLANINA DAİR TEBLİĞ Yayımlandığı R.Gazete: 01.03.2001-24333 Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı; İthal ve ihraç edilecek gıdaların kontrolü

Detaylı

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý

Doðal Unsurlar I - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar II - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS COĞRAFYA Ödev Kitapçığı 1 (TM-TS) Doðal Unsurlar - Ýklimin Etkisi Doðal Unsurlar - Yerþekillerinin Etkisi Dünya'nýn Þekli ve Sonuçlarý Adý

Detaylı