SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİNLER ÖZET

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİNLER ÖZET"

Transkript

1 SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİNLER ÖZET Okratoksinler çeşitli Aspergillus ve Penlcillium türleri tarafından sentezlenen toksik metabolitlerdir. Bunlar içerisinde okratoksin - A (OT-A) en fazla toksik olan okratoksindir. Yapılan araştırmalarda OT-A'nın çeşitli gıdalar ve süt ürünlerinde bulunan en önemli mikotoksinlerden bir, olduğu saptanmıştır. OT- A hayvanlarda böbrek yıkımına, karaciğer nekrozlsi ve enteritise neden olmaktadır. Nefrotoksik özelliği nedeniyle insanlarda görülen Balkan Endemik Nefropatlsinin etmeni olduğu düşünülmektedir. 1. GİRİŞ Mikotoksinler, küflerin salgıladığı ikincil metabolitler olup, insan ve hayvanlarda patolojik veya istenmeyen fizyolojik değişikliklere neden olurlar. Mikotoksikozis ise, mikotoksinlerle kontamine olmuş gıda ve yemlerin tüketilmesiyle ortaya çıkan hastalıklardır. Süt ve süt ürünleri, et, yumurta gibi hayvansal ürünlerin mikotoksinlerle kontaminasyonu ise çoğunlukla mikotoksinlerle kontamine olmuş hayvan yemlerinin tüketilmesinden kaynaklanmaktadır. Tarihte mikotoksinlerle ilgili insan hastalıkları Ortaçağ'a kadar dayanmaktadır. Bazı Avrupa ülkelerinde görülen çavdar zehirlenmesi (Ergotism; St. Anthony ateşi); Rusya'da görülen Gıda Kaynaklı Toksik Lökopenl (Alimentarla Toxic Aleukia, ATA), Japonya da görülen sarı pirinç hastalığı; ayrıca Rye sendromu, Balkan nefropatisi, hepatokarsinoma en fazla karşılaşılan mikotoksikozislerdir. Günümüzde 300 civarında mikotoksin bilinmektedir ve bu mikotoksinlerin çoğu Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria, Cladosporium ve Rhizopus gibi küf cinslerince sentezlenmektedirler. Bu konuda yapılan araştırmaların çoğunluğu aflatoksin ve trikotesenler üzerinde yoğunlaşmış; okratoksin (OT), patulin, sitrinin, sterigmatosistin, zearalenon ve sikloplazonik asit gibi ikinci grup mikotoksinlerle ilgili çalışmalar son yıllarda artmıştır. Okratoksin A (OT-A) ve daha az toksik dekloro analoğu olan Okratoksin U (Ol-B) ilk kez 1965 yılında Güney Afrikalı kimyacılar tarafından tanımlanmış ve D.B. Scott tarafından sorgum tanelerinden izole edilen Aspergillus ochraceus K-804 susundan izole edilmiştir. insanlarda Balkan Endemik Nefropatisi (BEN), domuzlarda Danimarka Böbrek Nefropatisi ve ayrıca kümes hayvanlarındaki önemli bir problemin muhtemel kaynağının OT-A olduğu belirlenmiştir. özellikle hububatlar, kuru baklagiller, tahıllar, çeşitli hayvan yemleri ve hayvan

2 dokuları başta olmak üzere dünyada pek çok gıdada yaygın olarak saptanan OT-A ite ilgili olarak yapılan çalışmalar son yıllarda artmıştır. Türkiye'de ise OT-A ile ilgili tarama çalışmaları sayıca az olmakla beraber, bu çalışmalarda Türkiye'deki gıda ve yemlerdeki OT-A miktarının göz ardı edilmeyecek kadar yüksek olduğu belirlenmiştir. 2. OKRATOKSİN SENTEZLEYEN KÜFLER OT kontaminasyonundan sorumlu olduğu bilinen en önemli küf türleri A.ochraceus ve P.viridicatum'dur. Bu türlerin yanında A.alliaceus, Aalutaceus, A.melleus, A.ostianus, A.petrakii, A.sclerotiorum, A.sulphureus, P.chrysogenum, P.commune, P.cyclopium, P.palitans, P.purpurescens, P.variable ve P.verruculosurrtun daokratoksin sentezlediği belirtilmektedir. Sentezlenen okratoksinin çeşidi ve miktarı, küf türüne ve suşuna bağlı olduğu gibi substratın nem ve besin içeriği, inkübasyon sıcaklığı gibi çevresel faktörlere de bağlıdır 3. OKRATOKSİN'NİN KİMYASAL YAPISI OT-A ve daha az toksik olan OT-B ilk kez 1965 yılında Güney Afrika'lı kimyacılar tarafından tanımlanmıştır. OT'ler, aflatoksinlerin keşfinden sonra tanımlanan mikotoksinler içerisinde en önemli gurubu oluşturmaktadır. OT A'nın kimyasal yapısı Şekil 1'de verilmiştir. Kristal halde renksiz bir bileşik olan OT polar organik çözgenlerde yüksek oranda, suda ise çok az çözünmekte olup, sulu sodyum bikarbonatla erimektedir. OT-A; L-5-fenifalanine karboksil grubuyla bağlanmış, 7-karboksi-5-kloro-8-hidroksi- 3,4-dihidro-3R-metilizokumarin içermektedir. OT-A kristalleri renksiz olmakla birlikte, asit koşullarda yeşil, alkali koşullarda mavi floresans vermektedir. Soğukta etanol içinde stabil olan bu bileşik hububat, gıda, hayvan yemleri ve çeşitli hayvan dokularında sıkça rastlanan ve en fazla toksik olan OT'dir. OT-A'nın dihidroizokumarin kısmına yapısal olarak benzeyen meltein ve 4-hidroksimellein ise A. ochraceus ve diğer suşlardan izole edilmiştir. OT-B, ise daha az toksik bir metabolit olup, C-5 bağında klor içermez. OT-A ve OT- Bnin metil ve etil esterleri A. ochraceus kültürünün minör metabolitleri olarak sentezlenir. OT-A'nın esterlerinin toksisitesi OT-A'nın toksisitesine yakınken, OT-B'nin esterleri toksik değildir.

3 Şekil 1. Okratoksin A nın kimyasal yapısı. 4. OKRATOKSİN'NIN PATOJENİTE VE TOKSİSITESİ Bir nefrotoksin olan OT-A'nın çeşitli hayvanlarda nefrotoksik etkiler gösterdiği saptanmıştır, özellikle Bulgaristan, Romanya ve Yugoslavya'da insanlarda ölüm oranı yüksek bir böbrek hastalığı olarak bilinen "BEN" ile; İskandinav ülkelerinde OT'nln neden olduğu mikotoksik domuz nefropatlsi arasındaki benzerlikler nedeniyle OT-A'nın insanlarda da endemik hastalıklara neden olduğu düşünülmektedir. OT-A bir nefrotoksin olmakla birlikte hepatotoksik, embriyonik, İmmunotoksik, teratojenik ve karsinojenik etkilere de sahiptir. Nefrotoksik özelliğinden dolayı en çok etkilenen organların başında böbrekler gelmektedir. Ayrıca karaciğer, miyokardiya sistem, gastrointesinal sistem, lenf sistemi, iskelet sistemi, hemaploiteik dokular ve üreme sistemi gibi sistemler de etkilenen dokular arasında yer almaktadır. OT-A'nın karaciğerde hafif dejenerasyona ve ince bağırsakta enteritise neden olduğu, aynı zamanda karbonhidrat metabolizması, protein sentezi ve spesifik olarak tosfoenolipiruvat karboksikinaz ve fenitalanin-trna senteziyle ilgili bazı enzimlerin aktiviteterini de etkilediği bildirilmiştir. BEN ilk kez 1950'lerde Bulgaristan, Romanya ve Yugoslavya'nın bazı bölgelerinde öldürücü kronik bir hastalık olarak ortaya çıkmıştır. Hastalık; böbrek zarında değişiklik, tubular dejenerasyon, intestinal fibrosis ve glameruli hiyalinizasyonu belirtilerini göstermektedir. Domuzlarda görülen endemik nefropati ile BEN arasındaki benzerlikler nedeniyle OT-A'nın BEN etmeni olabileceği düşünülmüş ve toksin endemik nefropati görülen insan topluluklarının bulunduğu yerlerde insan kanı ve hububat örneklerinden izde edilmiştir. Yugoslavya'nın BEN görülen bölgelerinden alınan toplam 1553 gıda örneğinin % 10.3'ünde yüksek miktarda OT-A saptanırken, bu bölgelerdeki insanların % 'inin kanlarında OT- A saptanmıştır.

4 OT insan sağlığını iki yolla etki altına almaktadır. Birincisi OT üreten küflerle kontamine olmuş gıdanın direk tüketimi (primer mlkotoksikozis), diğeri ise OT ile kontamine olmuş yemlerle beslenen hayvan et ve sütlerinin tüketimidir (sekonder mikotoksikozis). OT ile kontamine olmuş yemlerin tüketilmesi sonucu toksin, hayvanlarda kan, böbrek, karaciğer, kas gibi farklı dokulara dağılmaktadır. OT-A, yağda çözündüğü ve dışarıya salgılanmadığı için özelikle yağlı dokularda birikmekte ve bu şekilde toksin içeren dokunun tüketilmesi ile insana geçmektedir. Bu iki yoldan biriyle toksin alan kişilerde BEN görülebilmektedir. Bazı hayvanlar OT-A'yı hidrolizleyerek OT- ve L-teniIalanine, bazıları ise daha az olasılıkla olmak kaydıyla 4 ve 10 OH-OT türevlerine dönüştürmektedir. Oluşan bu metabolitler toksik değillerdir. Ancak organizmada OT-A'nın metabolizmasının yavaş olduğu, domuzlarda oral dozun %66'sının absorbe edildiği ve bu absorbe olan toksinin yarılanma ömrünün 89 saat gibi uzun bir süre olduğu bildirilmiştir. Düşük düzeyde toksin içeren yemlerin tüketilmesi sonucu OT-A'ya ilişkin toksik etki genelde kronik etki şeklinde olmaktadır, ineklerde OT-A'ya ait LD50 değerleri Çizelge 1'de verilmiştir, ineklerde, 25 mg/kg kadar yüksek düzeyde toksin alınmadıkça, OT-A'nın vücutta kullanımlığı (bioavailability) düşük olduğundan, toksin işkembe yoluyla daha az toksik olan - forma hidroliz olmakta, süte ve idrara geçmemektedir g/kg düzeyde doğal kontamine yemlerle beslenen iki süt ineğinin idrar ve sütünde OT saptanırken; OT- kalıntısı kas, karaciğer, böbrek, süt serumu ve idrarda bulunmuştur; ancak ineklerden birinin böbreklerinde 5 ug/kg düzeyinde OT-A belirlenmiştir.. OT'lerin akut toksisitesinin bir göstergesi olan LD50 değerleri hayvan cinslerine bağlı olmakla birlikte, bir cins içindede yaş, cinsiyet, diyet, vücuda veriliş yolu, genetik farklılıklar ve okratoksinin formu gibi faktörlerden de etkilenmektedir. 5. SÜT VE ÜRÜNLERİNDE OKRATOKSİNLER Mikotoksinlerle kontamine olmuş hayvan yemlerinin süt inekleri tarafından tüketimi, küflü peynir üretiminin kontrolsüz koşullarda doğal olarak yapılması ve üretim sırasında mikotoksijenik küflerle kontaminasyon sonucu süt ve ürünlerinde çeşitli mikotoksinler saptanmaktadır. Bu toksinler içerisinde aflatoksinler yüksek tosisiteye sahiptir. Günümüzde 22'den fazla ülkede süt ve ürünlerinde atlatoksin M, düzeyi üzerine yönetmelikler yürürlükte olup, bu yönetmeliklere göre maksimum tolere edilebilir aflatoksin M, miktarı f/g/l arasındadır. Allatoksin yanında okratoksin, sterigmatosiztin, penisillik asit, patulin, mikofenolik asit, rokfortin ve sikloplazonik asit gibi toksinlerde süt ve süt ürünlerinde rastlanmaktadır.

5 Çizelge 1. Bazı hayvanlarda OT-A için LDM değerleri (2). Hayvan cinsi Ördek Erkek sıçan Dişi sıçan Yeni doğmuş sıçan inek Keçi Dişi kobay Erkek kobay Bir günlük civciv Alabalık LD50 değeri 150 g 28mg/kg 20 mg/kg 3.90 mg/kg 13 mg/kg 3 mq/kg 8.1 mg/kg, 9.1 mq/kg Ş mg/kg mg/kg Valenta ve Goll (1996) Almanya'nın batı bölgesinden topladıkları 121 inek sütü örneğinde OT-A'ya hiç rastlamazken. Breltholtz - Emanuelsson ve ark (1993) İsveç'te 5 farklı ciltlikten farklı hatlardan aldıkları 36 adet inek sütü örneğinin 31'inde OT-A düzeyini < 10 ng/lt, 5'inde ise ng/l olarak saptamışlardır. Çizelge 2. İnek Sütlerindeki OT-A miktarları. Örnek Alınan Yer Ot-A İçeren Örnek, Sayısı Toplam Örnek <10ng/l 10-40ng/l Sayısı Lycksele Haziran -Temmuz Ostersund Uppsala Visby Maimö Toplam Diğer yandan çeşitli ürünlerde OT-A düzeyleri üzerine yapılan bir araştırmada İtalya'da 50 adet anne sütü örneğinin % 18'de 1.7 ile 6.6 g/kg düzeyinde OT-A belirlenmiştir. İsveç'te laktasyon dönemindeki kadınlardan alınan 39 kan ve 40 süt örneğinin OT-A içeriği açısından araştırıldığı bir çalışmada anne sütü örneklerinin % 58'inde 10-40

6 ng/t aralığında, insan kanı örneklerinin ise hepsinde ng/l aralığında OT-A saptanmıştır. Sierra Lone'de 113 annenin sütünde OT-A ve çeşitli allatoksin varlığı araştırılmış ve örneklerin % 35'i nin ÖT-A içerdiği, bunların bir kısmının diğer mikotoksinleri de içerdiği bildirilmiştir. Cheddar peynirlerinde mikotoksin üreten küflerin izolasyonu üzerine yapılan çalışmada 4 adet izolatin OT-A ürettiği bildirilmiştir. 11 İsveç peynirinde ise mikotoksin üretimi incelenmiş hiç birinde OT-A bulunmamıştır. Mikotoksinlerin peynirlerdeki riskini ortaya koymak amacıyla komposit peynirlerle yapılan bir araştırmada analiz edilen 25 örneğin 12'slnde <50 g/kg, 3'ünde >50 g/kg düzeyinde OT-A; 2'sinde ise 100 g/kg şiirinin saptanmış, hiçbir örnekte sterigmatosiztin ve sterigmatoslztin sentezleyen A.versicolor saptanmamıştır. OT-A saptanan 15 örneğin 13'ünde okratoksin sentezlediği bilinen P.viridicatum ve P.cyclopium, şiirinin saptanan ancak OT saptanmayan 2 örnekte ise P.cycloplum saptanmıştır. Çalışmada sonuç olarak örneklerdeki OT-A ve okratoksijenik küfler arasında iyi bir korelasyon olduğu ortaya konmuştur. Bir başka çalışmada ise; 1980 yılında analiz edilen 25 peynir örneğinin 15'inde OT-A, 2'sinde şiirinin; yıllarında analiz edilen 19 örneğin 3'ünde OT-A ve 15'inde şiirinin saptanmıştır yılındaki araştırmada maksimum OT-A düzeyi 260 g/kg; yıllarındaki araştırmada ise OT-A düzeyi 7 g/kg olarak belirlenmiştir Portekiz de yıllan arasında yapılan bir çalışmada flamengo, casteloes, camembert, az yağlı peynir ve emmental peynirlerinden oluşan 182 peynir örneğinde allatoksin B1, B2, G1,G2, ve M1, OT-A, sterigmatosiztin ve patulin analizleri yapılmış, örneklerin hiç birinde toksin bulunmamıştır. İspanya'nın La Çoruna ve Arzua bölgelerindeki 10 peynir işletmesinden izole edilen 410 Penicilllum, 120 Aspergillus türlerinin toksin sentezleme kapasitelerinin araştırıldığı bir çalışmada ise elde edilen Penicllium türlerinin %21,1'inin ve Aspergillus türlerinin % 5.4'ünün OT-A sentezlediklerini belirtmişlerdir. Mısır'ın Kahire ve Giza kentlerinde piyasadan toplanan 30 sert, 28 kareis peynirinde mikotoksin içeriği incelenmiş, ancak hiç bir örnekte OT-A tespit edilmemiştir. Skinjar ve ark.(1996) yoğurt bakterilerinin ve bifidobakterlerin inkübasyon aşamasında sütteki OT-A miktarına etkisini araştırdıklarında çalışmalarında; 0.05 ve 0.1 mg/l

7 OT-A içeren sütten S. salivarlus subsp. thermophilus, L. delbrueckii subsp bulgaricus ve Bifidobacterium bilidus kullanarak yapılan ürünlerde hiç toksin saptanmadığını, ayrıca yoğurt bakterilerinin de (S. salivarius subsp. thermophilus, L delbrueckii subsp. bulgaricus) 0.5 mg/l OT-A içeren sütten yapılan yoğurtlarda tüm toksinleri degrade ettiğini bildirmişlerdir. Mikotoksijenik küflerin üremesine ve mikotoksin sentezine etki eden faktörler arasında su aktivitesi, ph, ortamdaki antimikrobiyal maddeler gibi iç etmenler ve depolama sıcaklığı, ortamın nisbi nemi, ortamdaki gazlar gibi dış etmenler yer almaktadır. Diğer yandan çeşitli antimikotik maddelerin, mikotoksijenik küflerin gelişimi ve mikotoksin sentezi inhibisyonlarına ilişkin etkileri araştırılmaktadır. Bu çerçevede yapılan çalışmalarda sorbik asit, propiyonik asit, benzoik asit ve bunların tuzları, sodyum diasetat, esansiyel yağlar en çok kullanılan maddelerdir. Çeşitli bitkisel ve hayvansal gıdalarda oldukça yaygın olan OT lerin gıda ve yemlerde izin verilen maksimum miktarlarını içeren limitler son yıllarda çeşitli ülkelerin yönetmeliklerinde yer almaya başlamıştır. Dünyada 77 ülkede mikotokslnlerle ilgili çeşitli yönetmelikler mevcut olup, 8'inde bir veya birden fazla üründe OT-A ile ilgili standart, 3'ünde ise tavsiye niteliğinde kararlar vardır. Bu ülkelerdeki OT-A'ya ait limitler Çizelge 3'de verilmiştir. Ayrıca birkaç ülkede OT-A yönetmeliği ile ilgili tavsiye niteliğinde kararlar vardır. OT-A için tavsiye edilen limitler bebek ve çocuk mamalarında 1-5 pg/kg, diğer gıdalarda 2-50 fig/kg ve yemlerde pg/kg arasındadır. Avrupa Topluluğunda ise OT-A düzeyinin bebek mamalarında 1 pg/kg ve hububatlarda ise 5 pg/kg olması gerektiği belirtilirken, 1997 yılında Avrupa Topluluğuna dahil ülkelerde tüm gıdalar için OT-A miktarının 4-5 ppb olarak sınırlandırıldığı bildirilmiştir. Türkiye'de ise 1997 yılında yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeks Yönetmeliğinde gıdalarda mikotoksinlerden sadece aflatoksin, patulin ve ergotlarm miktarına ilişkin değerlere yer verilmiştir. 6. SONUÇ Yapılan bu çalışmadan da anlaşılacağı üzere süt ve ürünlerinde OTA varlığı üzerine yapılan araştırmalardan bir kısmı bu gıdaların OT-A açısından riskli gıdalar olduklarını gösterirken blf kısmı ise yönetmeliklerle kıyaslandığında, oldukça yüksek miktarda toksin içerdiğini göstermektedir. Bu kapsamda yemlerden süt hayvanlarına OT-A geçişi toksini! sütlerin süt ürünlerine işlenmesi, fermente süt ürünü kültürlerinin toksini etkilemesi ayrıca süt

8 ve ürünlerinin OT-A miktarları gibi Türkiye profilinin ortaya konması açısından ihtiyaç olduğu kanısındayız. Çizelge 3. Bazı ülkelerde OT-A için izin verilen maksimum tolere edilebilir miktarlar. Ülke Ürün Tolere edilen miktar ( g/kg) Brezilya Pirinç, arpa, kuru baklagiller, mısır 50 Çekoslovakya Aşağıdakiler dışındaki tam gıdalar 20 Bebek mamaları (tüketime hazır üründeki miktar) Çocuk gıdalar) 5 Danimarka Domuz böbreği 25 OT-A içeriği >25pg/kg ise tüm karkas red edilir Domuz böbreği 10 ÖT-Â içeriği 10>25 g/kg ise böbrek, karaciğer ve diğer iç organlar red edilir. Domuz böbreği <10 Sadece böbrek red edilir Fransa Hububatlar 30 Öneri niteliğinde Macaristan Tüm gıdalar 20 İsrail Yemlik tahıllar 300 Hollanda Hububatlar 3 Öneri nitelisinde Romanya Tüm gıdalar ve tüm yemler 5 İsveç Tüm domuz yemleri 00 tüm kanadı yemleri 1000 İngiltere Hububatlar 10 Endüstriyel öneri Yunanistan Kahve 20 1

9

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ

Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ Hayvan Yemlerinde Mikotoksin Problemi - Ekonomi ve Sağlığ ığa Etkileri Süreyya ÖZCAN 16-17 Ekim 2007, Bursa Hayvan Yeminde Bulunan Mikotoksinler Aflatoxin B1, B2, G1, G2 Deoksinivalenol (DON, vomitoxin)

Detaylı

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria

Mikotoksin nedir? En sık karşılaşılan mikotoksinler; Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria Mikotoksin nedir? Aspergillus Penicillium Fusarium Alternaria belirli nem ve ısı koşullarında oluşturdukları fungal metabolitler En sık karşılaşılan mikotoksinler; o aflatoksinler, o okratoksin, o trikotesen,

Detaylı

TOKSİN BAĞLAYICILAR. - Captex T2. - Sorbatox

TOKSİN BAĞLAYICILAR. - Captex T2. - Sorbatox TOKSİN BAĞLAYICILAR - Captex T2 - Sorbatox MİKOTOKSİNLER: Bazı mantar türlerinin normal hayati fonksiyonlarının sonucunda oluşan metabolitlerdir. Bilimsel olarak adlandırılmış 200 den fazla mikotoksin

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. Mikotoksinlerin Önemi ve Mikotoksin Test Metotları Dilek ÇİMEN TÜBİTAK ATAL 8-9 EKİM 2008 İZMİR MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler, Mantarlar tarafından uygun ortam, ışık,sıcaklık ve nem şartlarında sentezlenen

Detaylı

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır.

- Çok genel olmayan sağ taraf abomasum yer değiştirmelerinde gözlenen semptomlar biraz daha farklıdır. semptomları ketozisin belirtilerine benzer. yem tüketiminin durması veya kesilmesi, sınırlı bağırsak hareketi, normal vücut ısısı, süt veriminin azalması, halsizlik ve rahatsızlık ortaya çıkar. - Çok genel

Detaylı

GIDALARDA MİKOTOKSİN

GIDALARDA MİKOTOKSİN GIDALARDA MİKOTOKSİN GİRİŞ Küfler doğada yaygın olarak bulunurlar. Toprakta ve çevrede bulunurlar. Sporlar havada hareket ederler. Böcekler taşıyıcıdır. Kontaminasyon Ürünün yetiştirilmesi sırasında araziden

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ. Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Mikrobiyal kaynaklı Kimyasal kaynaklı Alerjik Diğerleri Zayıf hijyenik koşullar Gıda üretiminin büyük

Detaylı

Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları

Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları Gıda Analizlerinde LC-MS/MS Aplikasyonları Yem, Tahıl ve Yağlı tohum matrislerinde LC-MS/MS ile Mikotoksin ve Aflatoksin Kalıntısı miktarlandırma analizi, aplikasyon Çalışması. (Varian 320 MS Tandem Gold

Detaylı

Yemlerde Bulunan Toksinler ve Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

Yemlerde Bulunan Toksinler ve Hayvanlar Üzerindeki Etkileri GÜLŞAH ÜSTÜN ATB Özel Gıda Kontrol Toksin Bölüm Teknikeri YEM BİTKİLERİ KALİTESİ VE YEMDE MİKOTOKSİNLERİN ÖNEMİ Yem kalitesi hayvan performansı, yem değeri ve sonuçta karlılık veya kazanç üzerinde doğrudan

Detaylı

Toksin İnaktivatörü. DAHA YÜKSEK Yem Hijyeni Yem Alımı Et Hijyeni Sağlık Kondisyonu Performans Bağışıklık Karlılık

Toksin İnaktivatörü. DAHA YÜKSEK Yem Hijyeni Yem Alımı Et Hijyeni Sağlık Kondisyonu Performans Bağışıklık Karlılık Toksin İnaktivatörü DAHA YÜKSEK Yem Hijyeni Yem Alımı Et Hijyeni Sağlık Kondisyonu Performans Bağışıklık Karlılık MIKOTOKSINLERDEN KAYNAKLANAN SAĞLIK VE PERFORMANS KAYIPLARINA SON agrabond DENGELENMİŞ

Detaylı

MIKOTOKSINLERIN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK VE PERFORMANS KAYIPLARINA SON

MIKOTOKSINLERIN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK VE PERFORMANS KAYIPLARINA SON Toksin İnaktivatörü DAA YÜKSEK Yem ijyeni Yem Alımı Sağlık Kondisyonu Performans Bağışıklık Karlılık MIKTKSINLERIN NEDEN LDUĞU SAĞLIK VE PERFRMANS KAYIPLARINA SN UNIKE PLUS VE UNIKE T, DENGELENMIŞ FRMÜLASYNA

Detaylı

Organik Gıdalarda Gıda Güvenliği. Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü MANİSA

Organik Gıdalarda Gıda Güvenliği. Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü MANİSA Organik Gıdalarda Gıda Güvenliği Yrd. Doç. Dr. Nural KARAGÖZLÜ Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü MANİSA Organik Gıda; Yetiştirilmesinde ve işlenmesinde tohumdan son

Detaylı

Gıda Fiyatları Endeksi Ocak AB, Eurostat endeksi, 2005=100. Aylık ortalama GIDA % 0.5% Aylık ortalama GIDA % 0.

Gıda Fiyatları Endeksi Ocak AB, Eurostat endeksi, 2005=100. Aylık ortalama GIDA % 0.5% Aylık ortalama GIDA % 0. TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 68 - Ocak 2018 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi: 27.03.2018 Tarımsal Emtia Fiyatları Ocak

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 77 - Ekim 2018

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 77 - Ekim 2018 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 77 - Ekim 2018 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi: 29.11.2018 Tarımsal Emtia Fiyatları Ekim

Detaylı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Gıda Güvenliği: Mikotoksinler

Gıda Güvenliği: Mikotoksinler Alınmıştır: Council for Agricultural Science and Technology, Ames, Iowa, USA, Task Force Report No. 139 January 2003 Gıda Güvenliği: Mikotoksinler Prof.Dr. Dilek Boyacıoğlu İTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü

Detaylı

No 64 Eylül 2017 AVRUPA BİRLİĞİ 28. Aylık. Ekmeklik Buğday % -1.2% (2) % 6.3% (3) % 1.8%

No 64 Eylül 2017 AVRUPA BİRLİĞİ 28. Aylık. Ekmeklik Buğday % -1.2% (2) % 6.3% (3) % 1.8% TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 64 Eylül 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi: 26.10.2017 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 67 - Aralık 2017

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 67 - Aralık 2017 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 67 - Aralık 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi: 25.01.2018 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR

SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR SÜT ENDÜSTRİSİNDEKİ YARARLI MİKROORGANİZMALAR Süt ve süt ürünleri mikrobiyolojisinde yararlı mikroorganizmalar temel olarak süt ürünlerinin üretilmesinde kullanılan çeşitli mikroorganizmaları tanımlamaktadır.

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 65 - Ekim 2017

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 65 - Ekim 2017 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 65 - Ekim 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi: 24.11.2017 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 17/11/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-8 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı.

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 17/11/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-8 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.18 0.9646 1,326,66 KG 1,279,671.94 125 ARPA YEMLİK TTS 0.95 1.08 1.0046 236,377.00 KG 237,453.08 15 ARPA YEMLİK ı: 1,544,675.02 142 ARPA

Detaylı

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI

MİNERALLER. Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER Dr. Diyetisyen Hülya YARDIMCI MİNERALLER İnsan vücudunun yaklaşık %4-5 i minareldir.bununda yarıya yakını Ca, ¼ ü fosfordur. Mg, Na, Cl, S diğer makro minerallerdir. Bunların dışında kalanlar

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan itibaren ekimi yapılarak üretilen besin grubudur.

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2014 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,073, KG 26,394,903. Tarih: 0/2/208 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.70.6 0.9708 2,207,222.00 KG 2,42,677.08 272 ARPA YEMLİK TTS 0.8.4.043 4,872,880.00 KG 5,083,095.04 72 ARPA YEMLİK ı: 7,299,545.82

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-8 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. 0/0/206-3/2/206 Sayfa: - 8 HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK ARPA YEMLİK 0.50 0.82 0.685 2,698,44.80 KG,838,909.76 264 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.8 0.7574 8,970.00 KG 62,080.60 7 ARPA YEMLİK TTS 34.89 34.89 34.8899

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 58 Mart 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayım Tarihi: 28.04.2017 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

TRAKYA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ TÜRK KAHVESĐ ÖRNEKLERĐNDE OKRATOKSĐN A VARLIĞI. Ruşen METĐN YÜKSEK LĐSANS TEZĐ

TRAKYA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ TÜRK KAHVESĐ ÖRNEKLERĐNDE OKRATOKSĐN A VARLIĞI. Ruşen METĐN YÜKSEK LĐSANS TEZĐ TRAKYA ÜNĐVERSĐTESĐ FEN BĐLĐMLERĐ ENSTĐTÜSÜ TÜRK KAHVESĐ ÖRNEKLERĐNDE OKRATOKSĐN A VARLIĞI Ruşen METĐN YÜKSEK LĐSANS TEZĐ GIDA MÜHENDĐSLĐĞĐ ANABĐLĐM DALI Doç. Dr. Muhammet ARICI Tekirdağ, 2006 I TRAKYA

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 59 Nisan 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayım Tarihi: 31.05.2017 Tarımsal Emtia DÜNYA BİRLİĞİ

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2013 0 HUBUBAT ÜRÜNLERİN TANIMI Hububat grubu ürünler dünyada stratejik önemi en yüksek olan ürünler olup ilk çağlardan beri insanlar tarafından kültürü yapılarak

Detaylı

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 1 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207-3/0/207 T.C. Sayfa: - 8 ARPA YEMLİK MTS 0.65 0.65 0.6500 5,000.00 KG 3,250.00 BESİ YEMİ TTS 0.97 0.97 0.9700 35,000.00 KG 33,950.00 ARPA YEMLİK ı: 37,200.00 2 ARPA BEYAZ

Detaylı

Tarımsal Emtia Fiyatları

Tarımsal Emtia Fiyatları TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 56 Ocak 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayım Tarihi: 01.03.2017 Tarımsal Emtia DÜNYA BİRLİĞİ

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da

Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da Zeytinyağı ve Çocukluk İnsanın çocukluk döneminde incelenmesi gereken en önemli yönü, gösterdiği bedensel gelişmedir. Doğumdan sonraki altı ay ya da bir yıllık sürede, bebeğin en önemli gıdasını anne sütü

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,462, KG 9,427,230.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ÇELTİK ,462, KG 9,427,230. 01//2018 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK - 31//2018 Sayfa: 1 - ARPA YEMLİK MTS 0.70 1.28 0.9508 6,716,118.00 KG 6,385,981.37 766 ARPA YEMLİK MTS- 0.78 1.00 0.9186 67,70 KG 62,186.00 5 ARPA YEMLİK TTS 0.84 1.15

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 61 Haziran 2017

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 61 Haziran 2017 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 61 Haziran 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi: 28.07.2017 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 66 - Eylül 2017

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 66 - Eylül 2017 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 66 - Eylül 2017.İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir Yayım Tarihi 21.12.2017 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN

GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ. Prof. Dr. Aziz TEKİN GDM 402 YAĞ TEKNOLOJİSİ Prof. Dr. Aziz TEKİN GİRİŞ Yağ ve yağ çözücülerde çözünen bileşiklerin genel adı lipid dir. Büyük oranlarda yağ asitlerinden oluşmuşlardır. Bu kapsama; trigliseritler, yağ asitleri,

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 62 Temmuz 2017

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 62 Temmuz 2017 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 62 Temmuz 2017 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayım Tarihi : 28.08.2017 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ

Detaylı

Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik metabolizma ürünleridir.

Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik metabolizma ürünleridir. MİKOTOKSİNLER Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik metabolizma ürünleridir. Mikotoksin üreten küfler arasında Aspergillus, Penicillium ve Fusarium yer almaktadır. İnfekte yem ve besin maddelerini

Detaylı

HUBUBAT. HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2018

HUBUBAT. HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/11/2018 HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.18 0.9624 3,582,217.00 KG 3,447,593.73 428 ARPA YEMLİK TTS 0.88 1.15 1.0068 1,783,428.71 KG 1,795,535.49 45 ARPA YEMLİK TTS- 0.95 0.95 0.9500,06

Detaylı

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst.

Bornova Vet.Kont.Arst.Enst. VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR

VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI. Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR VETERİNER İLAÇ KALINTILARININ ÖNEMİ ve VETERİNER İLAÇ KALINTILARI TEST METOTLARI Beyza AVCI TÜBİTAK -ATAL 8-9 Ekim 2008 İZMİR KALINTI SORUNU? Hayvansal kökenli gıdalarda, hayvan hastalıklarının sağaltımı,

Detaylı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 08/12/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı.

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ - 08/12/2018. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı. HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.80 1.12 0.9700 668,947.00 KG 648,873.45 92 ARPA YEMLİK TTS 0.98 1.09 1.0321 904,590.00 KG 933,630.30 12 ARPA YEMLİK ı: 1,623,860.45 109 ARPA ı 1,623,860.45

Detaylı

Çeşitli tohumların yağ bileşimi. USDA Nutrient Database. Tekli doymamış. Çoklu. Kanola Keten Mısır Fındık Zeytin Ayçiçeği Susam Soya Ceviz

Çeşitli tohumların yağ bileşimi. USDA Nutrient Database. Tekli doymamış. Çoklu. Kanola Keten Mısır Fındık Zeytin Ayçiçeği Susam Soya Ceviz LİPİTLER Hayvan ve bitki dokularının eter, benzin, kloroform gibi yağ çözücülerinde eriyen bölümlerine ham lipit denir. Organizmanın başlıca besin kaynağını oluştururlar, enerji verme ve depolama yönünden

Detaylı

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK

BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK BESLENME İLKELERİ BESLEME, BESİN ÖĞESİ VE SAĞLIK Beslenme İle İlgili Temel Kavramlar Beslenme: İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması, Yaşam kalitesini artırması için

Detaylı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ 24/12/ /01/2019. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT. T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI HAFTALIK BORSA BÜLTENİ 24/12/ /01/2019. Tarih: Sayı: Sayfa: 1-7 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-7 ARPA YEMLİK MTS 0.70 1.12 549,775.00 KG 530,275.62 69 ARPA YEMLİK TTS 0.81 1.12 1.0036 1,180,200.00 KG 1,184,491.14 32 ARPA YEMLİK ı: 1,714,766.76 101 ARPA ı 1,714,766.76

Detaylı

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur..

Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. Can boğazdan gelir.. Deveyi yardan uçuran bir tutam ottur.. 1 BESLENME BİLİMİ 2 Yaşamımız süresince yaklaşık 60 ton besin tüketiyoruz. Besinler sağlığımız ve canlılığımızın devamını sağlar. Sağlıklı bir

Detaylı

SAYI: 2012/Rm-33 SAYFA: 171-178 SÜTTE GÖRÜNMEZ TEHLİKE; AFLATOKSİN M1 NASIL ÖNLENİR?

SAYI: 2012/Rm-33 SAYFA: 171-178 SÜTTE GÖRÜNMEZ TEHLİKE; AFLATOKSİN M1 NASIL ÖNLENİR? SAYI: 2012/Rm-33 SAYFA: 171-178 SÜTTE GÖRÜNMEZ TEHLİKE; AFLATOKSİN M1 NASIL ÖNLENİR? KONU Sü e An biyo k ve Aflatoksin İLGİ RUMINANT BESLEME KELİMELER Sü e An biyo k ve Aflatoksin Kalın sı Sü e An biyo

Detaylı

ASPERGİLLUS. Doç.Dr.Paşa GÖKTAŞ HNH İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği

ASPERGİLLUS. Doç.Dr.Paşa GÖKTAŞ HNH İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği ASPERGİLLUS Doç.Dr.Paşa GÖKTAŞ HNH İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Toplu Yaşam Ortamlarındaki Mantarlar Tıbbi önemi olan mantarlar: Küfler ve mayalardır. Optimal üreme için : Uygun

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Deney Laboratuvarının Adres : Merkez Mah. Ceylan Sok. No:24 Mart Plaza 2.Kat Kağıthane 34384 İSTANBUL / TÜRKİYE Akreditasyon No: Tel Faks E-Posta Website : 0212

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI OCAK-EYLÜL DÖNEMİ DIŞ TİCARET VERİLERİ Hazırlanma tarihi:

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/0/207 T.C. Sayfa: - 7 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.80 0.7285 22,740.00 KG 6,539.3 40 ARPA YEMLİK TTS 0.77 0.87 0.8203 6,40.00 KG 32,8.80 4 ARPA YEMLİK ı: 293,72. 44 ARPA ı 293,72.

Detaylı

2

2 1 2 3 4 5 Gıda ve Yem Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) 6 7 8 http://teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/02_2014_9_3_1173_1960.pdf 9 10 11 PESTİSİTLER İnsektisitler (organofosfatlar, organoklorlular, karbamatlar,

Detaylı

Toksin Bağlayıcıların Süt ve Süt Ürünlerinde Görülen Aflatoksini Önlemedeki Başarısı

Toksin Bağlayıcıların Süt ve Süt Ürünlerinde Görülen Aflatoksini Önlemedeki Başarısı Katkı Servis Rm-42 Syf 242-250 Toksin Bağlayıcıların Süt ve Süt Ürünlerinde Görülen Aflatoksini Önlemedeki Başarısı KONU İLGİ Sütte Görülen Aflatoksin M1 i Önlemede En Etkili Yöntem: Toksin Bağlayıcılar

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2014 YILI OCAK-AĞUSTOS DÖNEMİ DIŞ TİCARET VERİLERİ Hazırlanma tarihi:

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 4,725.

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK MTS , KG 4,725. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01//2016 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK 0.63 0.63 0.6300 7,500.00 KG 4,725.00 1 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.94 0.8777 1,138,800.00 KG 999,545.00 94 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.98 0.9222 214,400.00

Detaylı

Vitaminlerin yararları nedendir?

Vitaminlerin yararları nedendir? Vitaminlerin yararları nedendir? Vitamin ve mineraller vücudun normal fonksiyonlarının yerine getirilmesinde, büyüme ve gelişiminde çok önemlidir. Az miktarlarda yeterlidirler. Gebelikte anne yanında bebeğin

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Uzman Kalite Eğitim Danışmanlık Ve Laboratuvar Hizmetleri Ltd.şti Deney Laboratuvarı Akreditasyon No: Adresi :Mecidiye mah. Bestekar Şevki bey, Sok 32, Balmumcu

Detaylı

TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU

TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI Türkiye de Yıllar İtibariyle Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Sayıları (Bin Baş) Irklara Göre Sığır Sayıları Yıl Kültür Melez

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 14,552. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.64 1.25 0.6580 22,117.00 KG 14,552.29 3 ARPA YEMLİK ı: 14,552.29 3 ARPA ı 14,552.29 3 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 30.25 30.86 30.6269 117.00 AD 3,583.35

Detaylı

Toksisiteye Etki Eden Faktörler

Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksik etki (toksisite) Tüm ksenobiyotiklerin biyolojik sistemlerde oluşturdukları zararlı etki. 2 Kimyasal Madde ile İlgili Faktörler Bir kimyasal maddenin metabolizmasında

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , KG 87,569.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat MISIR , KG 87,569. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/09/206-30/09/206 Sayfa: - 0 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.84 0.6862 3,700,227.00 KG 2,539,249.9 50 ARPA YEMLİK MTS- 0.64 0.68 0.6674 4,42 KG 94,382.92 20 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.76 0.735

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/01/2017. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/01/017-31/01/017 T.C. Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.81 0.7379 1,04,895.00 KG 756,83.40 140 ARPA YEMLİK OFİS-S 0.78 0.78 0.7761 1,5,6 KG 97,14.70 9 ARPA YEMLİK TTS 0.75

Detaylı

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri.

T.C. BOLVADİN TİCARET BORSASI YILLIK BORSA BÜLTENİ BOLVADİN TİCARET BORSASI. Şube Adı: Sayfa: 1-12 Maddelerin Cins ve Nev'ileri. - 3/2/202 Sayfa: - 2 HUBUBAT ARPA ARPA BİRALIK ARPA BİRALIK MTS 0.39 0.39 0.3920 49,680.00 KG 9,474.56 ARPA BİRALIK TTS 0.39 0.57 0.4093 49,880.00 KG 20,44.90 2 ARPA BİRALIK ı: 39,889.46 3 ARPA YEMLİK

Detaylı

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/07/2013. Tarih: Sayı: 7 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2013 T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.50 0.69 0.55 8,69,225.00 KG 4,996,961.20 446 ARPA YEMLİK TTS 0.55 0.68 0.5835 5,660,349.9 KG 3,302,59.24 11 ARPA YEMLİK ı: 8,299,20.44

Detaylı

HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU

HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU EGE İHRACATÇI BİRLİKLERİ Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği HAZİRAN 2017 AYLIK İHRACAT RAPORU TÜRKİYE GENELİ DURUM: 2017 yılının Ocak Haziran döneminde bir önceki senenin aynı dönemine

Detaylı

Emtia Fiyatları No 27 Ağustos 2014. Avrupa Birliği 28. Dünya. Tarımsal Emtia Fiyatları - Ağustos 2014

Emtia Fiyatları No 27 Ağustos 2014. Avrupa Birliği 28. Dünya. Tarımsal Emtia Fiyatları - Ağustos 2014 Emtia Fiyatları No 27 Ağustos 2014 AB Komisyonu nun tarımsal emtia fiyat bülteninin İSTİB tarafından yapılan çevirisidir. Tarımsal Emtia Fiyatları - Ağustos 2014 Yayın tarihi: 19.09.2014 Avrupa Birliği

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 54 Aralık 2016 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayım Tarihi: 31.01.2017 Tarımsal Emtia DÜNYA BİRLİĞİ

Detaylı

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur.

* Yapılarında C, H, O bulunur. Bazılarında C, H, O dan başka N, P, S bulunur. Lipitler ortak özellikleri su ile karışmamak olan organik maddelerdir ve kimyasal olarak yağ asitlerinin bir alkolle esterleşmesinden oluşur. 1.1. Lipitlerin Yapısı ve Ortak Özellikleri * Yapılarında C,

Detaylı

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri

Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri Kanatlı Beslemede Yemler Antibesinsel Ögeler ve Etkileri 2017-2018 ZZT424-Kanatlı Hayvan Besleme Ders Notları Prof.Dr.Necmettin Ceylan Ankara Üniversitesi-Ziraat Fakültesi-Zootekni Bölümü Fitik Asit, Fitin

Detaylı

HUBUBAT. T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/2018. Sayfa: 1-10 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı

HUBUBAT. T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/2018. Sayfa: 1-10 Miktarı Br. Tutarı İşlem Sayısı HUBUBAT. ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-10 ARPA YEMLİK MTS 0.82 0.88 0.845 451,84.00 KG 390,49.91 22 ARPA YEMLİK TTS 0.98 0.98 0.9800 25,140.00 KG 24,37.20 1 ARPA YEMLİK ı: 415,134.11 23 ARPA ı 415,134.11

Detaylı

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat.

T.C. KARAMAN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. - 30/04/2015 Şube Adı: KARAMAN TİCARET BORSASI Enaz Fiyat. Ortalama Fiyat. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK MTS 0.66 0.78 0.7103 1,037,30.00 KG 736,866.75 59 ARPA YEMLİK TTS 0.69 0.82 0.758 568,76.00 KG 29,315.11 28 ARPA YEMLİK ı: 1,166,181.86 87 ARPA BEYAZ

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 633,644.

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat ARPA BEYAZ , KG 633,644. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK KOOP. 0.7 0.9 0.725 10,200.00 KG 94,405.0 11 A ARPA YEMLİK ı: 94,405.0 11 ARPA BEYAZ ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.75 0.92 0.773 722,300.00 KG 633,644.10 32

Detaylı

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/12/2016. Tarih: Sayı: 2 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/1/016-31/1/016 Sayfa: 1-11 ARPA YEMLİK MTS 0.83 0.757 1,675,898.00 KG 1,16,17.41 45 ARPA YEMLİK TTS 0.8 0.7535 686,580.00 KG 517,349.10 16 ARPA YEMLİK TTS- 0.68 0.75 0.6978

Detaylı

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su

M. (arpa şekeri) +su S (çay şekeri) + su L.. (süt şekeri)+ su KARBONHİDRATLAR Karbonhidratlar yapılarında.. (C),.. (H) ve. (O) atomu bulunduran organik bileşiklerdir. Karbonhidratların formülü ( ) ile gösterilir. Nükleik asitlerin, ATP nin, hücre, bitkilerde yapısına

Detaylı

GIDA ENDÜSTRİSİNDE SOYA KAYNAKLI PROTEİNLERE ALTERNATİF ARAYIŞLARI

GIDA ENDÜSTRİSİNDE SOYA KAYNAKLI PROTEİNLERE ALTERNATİF ARAYIŞLARI GIDA ENDÜSTRİSİNDE SOYA KAYNAKLI PROTEİNLERE ALTERNATİF ARAYIŞLARI Yrd. Doç. Dr. Levent Yurdaer AYDEMİR Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Gıda Mühendisliği 05-07 Ekim 2016, EDİRNE Pazar büyüklüğü:

Detaylı

HUBUBAT T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/06/2015. Tarih: Sayı: 6 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 30/06/2015. Tarih: Sayı: 6 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.5 0.70 0.759 198,740.00 KG 134,331.00 2 ARPA YEMLİK ı: 134,331.00 2 ARPA ı 134,331.00 2 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO MTS 1.74 1.74 1.734 29,980.00 KG

Detaylı

Silajlarda mikotoksin kontrolü, TMR kalitesi ve verimlilik. Antalya, 28 Ekim 2017

Silajlarda mikotoksin kontrolü, TMR kalitesi ve verimlilik. Antalya, 28 Ekim 2017 Silajlarda mikotoksin kontrolü, TMR kalitesi ve verimlilik Antalya, 28 Ekim 2017 lqueiros@lallemand.com Footer Text 12/4/2017 1 Tanım: mikotoksin nedir ve ne yapar? Silajdaki küfler Bilinen binlerce küf

Detaylı

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT HUBUBAT. Toplam HUBUBAT MAMÜLLERİ T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/09/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA BEYAZ 01//2016 T.C. Sayfa: 1-9 ARPA BEYAZ (1. GRUP) MTS 0.64 0.78 0.7189 914,060.00 KG 657,101.10 83 ARPA BEYAZ (1. GRUP) TTS 0.72 0.78 0.7462 481,400.00 KG 359,234.13 25 ARPA BEYAZ (2.GRUP)

Detaylı

The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007

The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007 The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007 The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007 The Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) Yıllık Rapor 2007

Detaylı

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU

MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK ÖZKAN ŞAHİN U.Ü.KARACABEY MYO GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI/SÜT OPSİYONU MEMEDEN BARDAĞA AKAN DOĞALLIK Dünya nüfusundaki hızlı artış ile teknolojik gelişmeler insanları tarımsal

Detaylı

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Yaşlı Bakım-Ebelik 2. Ders YB 205 Beslenme İkeleri 2015 Uzm. Dyt. Emine Ömerağa emine.omeraga@neu.edu.tr BESLENME Dünya Sağlık Örgütü (WHO-DSÖ)

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 44 OCAK 2016

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 44 OCAK 2016 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 44 OCAK 2016 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayın Tarihi: 18.04.2016 AVRUPA BİRLİĞİ 28 DÜNYA Tarımsal

Detaylı

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. ELAZIĞ TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat Tarih: HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/2016 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.60 0.60 0.6000 15,000.00 KG 9,000.00 1 BESİ YEMİ TTS 0.80 0.87 0.8503 318,00.00 KG 270,723.60 57 SÜT YEMİ TTS 0.82 0.96 0.932

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2013/2014 Şubat) Rapor No: 1/ Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (13/1 Şubat) Şubat 1 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB (7) ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 13 yılı Şubat ayında

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2015. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ - 31/03/2015. Tarih: Sayı: 3 Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-9 ARPA YEMLİK TTS 0.78 0.78 0.7800 42.00 KG 266.76 1 ARPA YEMLİK ı: 266.76 1 ARPA ı 266.76 1 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 25.9 29.40 27.8658 105.00 AD 2,925.91 625

Detaylı

Conjugated Linoleic Acid

Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid (CLA) GENEL BAKIŞ Konjuge linoleik l ik asit bir omega-6 esansiyel yağğ asidi olan linoleik asit (LA) in 28 geometrik ve pozisyonel izomerlerini kapsar.

Detaylı

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI

TARIMSAL EMTİA FİYATLARI TARIMSAL EMTİA FİYATLARI No 53 2016 İstanbul Ticaret Borsası, Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şubesi tarafından yapılan gayriresmi tercümedir. Yayım Tarihi: 28.10.2016 Tarımsal Emtia AVRUPA BİRLİĞİ 28

Detaylı

EMTİA FİYATLARI No 29 EKİM 2014

EMTİA FİYATLARI No 29 EKİM 2014 EMTİA FİYATLARI No 29 EKİM 2014 TARIMSAL EMTİA FİYATLARI - Ekim 2014 Istanbul Ticaret Borsası Araştırma Proje ve İş Geliştirme Şube si tarafından yapılan gayri resmi türkçe çevirisidir. yayın tarihi 18.11.2014

Detaylı

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos)

Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (2012/2013 Ağustos) Rapor No: 213/18 Avrupa Ve Türkiye Araç Pazarı Değerlendirmesi (212/213 Ağustos) Ağustos 213 OSD OICA Üyesidir OSD is a Member of OICA 1. Otomobil Pazarı AB () ve EFTA ülkelerinde otomobil pazarı 212 yılı

Detaylı

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat

T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Ortalama Fiyat. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK - 31/0/2016 Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.0 0.2 0.113 46,630.00 KG 33,169.08 3 ARPA YEMLİK ı: 33,169.08 3 ARPA ı 33,169.08 3 ÇELTİK ÇELTİK ÇELTİK BALDO TTS 1.58 1.58 1.5800 190,000.00

Detaylı

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ÇELTİK , KG 18,000.

T.C. ÇORUM TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ÇELTİK , KG 18,000. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 0/06/206-30/06/206 T.C. Sayfa: - 9 ARPA YEMLİK MTS 0.57 0.72 0.6656 4,25,86.00 KG 2,829,968.96 624 ARPA YEMLİK TTS 0.56 0.75 0.6735 2,724,9 KG,834,694.25 65 ARPA YEMLİK ı: 4,664,663.2

Detaylı

HUBUBAT T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. GÖNEN TİCARET BORSASI İKİ TARİH ARASI BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 30/06/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK 01/0/201-30/0/201 T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK MTS 0.9 0.7 0.7352 234,732.00 KG 172,575.79 7 ARPA YEMLİK TTS 0.70 0.75 0.7409 210,80.00 KG 15,085.00 5 ARPA YEMLİK ı: 328,0.79 12

Detaylı

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri

HUBUBAT T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Tarih: Sayı: - 31/03/ Maddelerin Cins ve Nev'ileri HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.74 0.74 0.7400 500.00 KG 70.00 1 ARPA YEMLİK TTS- 0.65 0.65 0.6500 9,500.00 KG 6,175.00 2 ARPA UNU TTS 4.52 4.52 4.5175 4.00 AD 174.07 22 ARPA

Detaylı

Yeni Yem Kanunu ve Yem Hijyen Yönetmeliği Çerçevesinde Yemlerde Mikotoksin Problemi ve Çözüm Önerileri

Yeni Yem Kanunu ve Yem Hijyen Yönetmeliği Çerçevesinde Yemlerde Mikotoksin Problemi ve Çözüm Önerileri Yeni Yem Kanunu ve Yem Hijyen Yönetmeliği Çerçevesinde Yemlerde Mikotoksin Problemi ve Çözüm Önerileri H.Hüseyin İPÇAK 1, Ahmet ALÇİÇEK Özet Bilindiği gibi, gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki

Detaylı

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 4,906.

T.C. BAFRA TİCARET BORSASI AYLIK BORSA BÜLTENİ. Enaz Fiyat. Ençok Fiyat. Ortalama Fiyat ARPA YEMLİK TTS , KG 4,906. HUBUBAT ARPA ARPA YEMLİK T.C. Sayfa: 1-8 ARPA YEMLİK TTS 0.60 0.61 0.602 8,081.00 KG 4,906.40 2 ARPA YEMLİK ı: 4,906.40 2 ARPA ı 4,906.40 2 ÇAVDAR ÇAVDAR ÇAVDAR UNU TTS 25.93 35.30 30.0928 18.00 AD 541.6

Detaylı

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak,

TEBLİĞ. a) 29/12/2011 tarihli ve 28157 3 üncü mükerrer sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine dayanılarak, 15 Ağustos 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29089 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TEBLİĞ TÜRK GIDA KODEKSİ DEVAM FORMÜLLERİ TEBLİĞİ (TEBLİĞ NO: 2014/32) Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı; devam

Detaylı

BESLENME ALIŞKANLIKLARININ ANNE SÜTÜNDEKİ AFLATOKSİN M 1 VARLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ. Mine CENGİZ

BESLENME ALIŞKANLIKLARININ ANNE SÜTÜNDEKİ AFLATOKSİN M 1 VARLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ. Mine CENGİZ BESLENME ALIŞKANLIKLARININ ANNE SÜTÜNDEKİ AFLATOKSİN M 1 VARLIĞI ÜZERİNE ETKİSİ Mine CENGİZ Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı Prof. Dr. Ziya Gökalp CEYLAN Yüksek Lisans Tezi-2015

Detaylı

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI

T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ ve DIŞ İLİŞKİLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKONOMİK VE TEKNİK İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2015 YILI OCAK DÖNEMİ DIŞ TİCARET VERİLERİ Hazırlanma Tarihi: 27 Şubat

Detaylı