DETERMİNİSTİK ENVANTER MODELLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DETERMİNİSTİK ENVANTER MODELLERİ"

Transkript

1 SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II DETERMİNİSTİK ENVANTER MODELLERİ DERS NOTLARI

2 DETERMİNİSTİK ENVANTER MODELLERİ Bu derste deterministik envanter modelleri görülecektir. Talepler önceden bilinmekte ve rassallık içermemektedir. Envanter konusunda gerekli kavramlar verilecek ve ünlü ESM (Ekonomik sipariş miktarı = EOQ Economic Order Quantitiy) den bahsedilecektir. ESM de talepler önceden bilinmekte ve en ekonomik sipariş miktarına karar verilmeye çalışılmaktadır. Talepleri zamanında karşılamak için firmalar bekleyen satışlar için elde stok bulundurmaktadırlar. Envanter teorisinde amaç envanter tutma ve müşteri taleplerini karşılama maliyetlerini minimize etmektir. Envanter modelleri şu soruları cevaplamaya çalışmaktadır. a) Bir Ürün için sipariş ne zaman verilmelidir? b) Her bir siparişin büyüklüğü ne kadar olmalıdır?

3 ENVANTER MODELLERİNDE OLAN MALİYETLER Bu derste anlatılacak Envanter modellerinde bahsedilecek olan maliyetlerin hepsi yada bazıları oluşmaktadır. SİPARİŞ VE HAZIRLIK MALİYETİ: bazen sipariş verirken veya bir malı üretime başlarken sipariş ve üretim miktarından bağımsız bir maliyet oluşmaktadır. Bu tip maliyetler sipariş ve hazırlık maliyetleri olarak bilinmektedir. Siparişle ilgili evrak işleri ve faturalama vd. maliyetler sipariş maliyetini oluştururken bir mal üretimine başlanacağına zaman makineleri kurma ve kapama maliyetleri üretim miktarından bağımsız oluşmaktadır. BİRİM SATIN ALMA MALİYETİ : Bazı maliyetler alınan veya üretilen mal miktarına bağlı olarak değişir. Bu maliyetler değişken işçilik maliyetleri, değişken overhead maliyetleri, hammadde maliyetleri ve eğer ürünler dışarıdan getirtiliyorsa birim yükleme-taşıma maliyetleri oluşmaktadır.

4 ELDE BULUNDURMA MALİYETİ: Bir birim ürünü bir period boyunca elde bulundurma maliyetidir. Eğer period 1 yıl ise o zaman bir birim ürünü 1 yıl elde bulundurma maliyeti olur. Elde bulundurma maliyeti depolama maliyeti, sigorta maliyeti, vergiler, bozulma,kırılma,çalınma, demode olma maliyetlerini ve ayrıca en öneli kalem olarak stoğa sermaye bağlamanın fırsat maliyetini içerir. Örneğin ürüne 100 TL bağlanmışsa ve biz 100 TL yi %15 getiri ile başka yerde değerlendirmiş olsaydık 15 TL getirisi olacaktı. Sermayeyi envantere bağladığımız için bu getiriden mahrum kalmış olduk. O yüzden elde bulundurmanın fırsat maliyeti bu durumda %15 olmaktadır. Getiri ve faiz hadlerinin yüksek olduğu durumda elde bulundurmanın fırsat maliyeti %20, %40 hatta daha fazla olabilmektedir.

5 ELDE BULUNDURMAMA MALİYETİ: Müşterilerin talebi varsa ve zamanında karşılanamamışsa elde bulundurmama (stok boşalması) maliyeti oluşur. Sipariş zamanında karşılanamamışsa bazen sonradan karşılanır bazen satış kaybı oluşur. Realite bu iki ekstrem durum arasında oluşur. Elde bulundurmama maliyeti ile ilgili maliyetler oluşmaktadır. Bu maliyetler elde bulunmayan miktarı tedarik etme maliyeti, müşterinin iyi niyetini kaybetme maliyeti, satış kaybında ise aktif talep ve ilerde olabilecek taleplerin kaybedilmesi maliyeti oluşur. Bazen üretim durumunda fazla mesai çalışılmak zorunluluğu oluşabilir buda ekstra maliyet oluşturur.

6 ESM MODELLERİNİN VARSAYIMLARI: TEKRARLAYAN TALEP: Sipariş kararı bir seferlik olmayıp sürekli tekrarlamaktadır. SABİT TALEP: Talep sabit hızla oluşmaktadır. Eğer yıllık talep 1200 birimse aylık talep o zaman 1200/12=100 birim talep oluşmaktadır. SABİT TEDARİK SÜRESİ: Her bir siparişin tedarik süresi sabittir ve bilinmektedir. Tedarik süresi siparişin verildiği andan siparişin teslim alındığı ana kadar geçen süredir. SÜREKLİ SİPARİŞ VEREBİLME: Sipariş herhangi bir zamanda verilebilir. Bu duruma izin veren envanter modelleri sürekli gözden geçirme modelleri olarak bilinir. Eğer stok periodik olarak gözden geçiriliyor ve sipariş periodik olarak verilebiliyorsa bu modellere periodik gözden geçirme modelleri denir.

7 Birçok şirketin en değerli varlığı, toplam yatırım sermayesinin % 50 sine varan stoklarıdır. Envanter yönetiminin amacı, envanter yatırımları ile müşteri hizmetlerini dengelemektir. Envanterin işlevleri: Üretim sürecinin bazı aşamalarından kurtulup süreci hızlandırmak, Talepteki dalgalanmaları karşılayabilmek, Fazla miktarda satınalıp indirimli alabilmek, Enflasyonun olumsuz etkisine karşı koymak. Envanter çeşitleri: Hammadde (üretilmeyip satınalınan) Yarı ürün / ara stok (Work in process-wip) Bakım, tamir ve sarf malzemeleri (makinelerin ve süreçlerin üretken kalmasını sağlar) Bitmiş/Nihai ürün (gönderilmeyi bekleyen ürün) Ambalaj/Paketleme Malzemeleri (Ürünleri koruma taşıma ve pazarlama amacıyla kullanılan)

8 Fazla Stok Olası yatırımlardan gelecek kazanç kaybedilir, Daha az elde bulundurmama ile karşılaşılır, Daha az sipariş verilir. Az Stok Daha az sermaye kullanılır, başka yatırım fırsatları değerlendirilebilir, Elde bulundurmama riskini artırır, Daha fazla sipariş verilir. Verilen iki aşırı örnek de maliyetlidir. Görüldüğü gibi sipariş miktarı ve sipariş zamanı kararları, fazla stok ve az stoktan doğan toplam maliyetleri dengeleyen bir maliyet fonksiyonunun minimize edilmesine bağlıdır. Bu konuda kullanılan bir çok sistem arasında en basit ve çok kullanılan Ekonomik Sipariş Miktarı modelidir. Bu model yardımı ile sipariş ve elde bulundurma maliyetleri karşılaştırılarak optimum sipariş miktarı bulunur.

9 Stok ve Envanter Kullanılmayı veya satılmayı bekleyerek belirli bir süre atıl durumda tutulan ekonomik değere sahip kaynaklara (hammadde, malzeme, yarımamul ve mamuller) stok denir. Stok, hareketsiz duran malzemeyi ifade eder, fiziksel mevcudiyeti gösterir. Envanter ise daha geniş kapsamlı olup bu kaynaklara ilave olarak insan ve parayı da kapsar. Muhasebe açısından envanter, en az yılda bir defa olmak üzere periyodik olarak tanzim edilen belirli bir tarihte bir işletmenin aktif ve pasif kıymetlerinin miktar ve değerlerini ihtiva eden bir cetveldir. Talep Malın talebi belirli veya belirsiz olabilir. Talebin belirli olması halinde planlama dönemi içindeki her periyotta istenilen miktarları kesin olarak bilinmektedir. Talebin belirsiz olduğu durumlarda da istatistiki yöntemler kullanılarak tahmin yapılır.

10 Bağımsız Talep Başka bir mamul veya malzeme talebine bağlı olmaması demektir. Bağımsız talep genellikle kesin olarak belli değildir, tahmin edilmesi gerekir. Nihai ürün, yedek parça, sarf malzemeler gibi. Bağımlı Talep Bir başka stok elemanın talebine bağlı olarak değişen, bağlı olduğu talep yapısı tespit edildikten sonra, ihtiyaç miktarları kesin olarak hesaplanabilen malzemelerdir. Sipariş Çevrimi Sipariş çevrimi, iki sipariş verme arasındaki zaman periyodu olarak belirlenebilir. Periyodun uzunluğu ise kontrol tipine göre belirlenir. Sürekli gözden geçirme (sabit sipariş miktarı yöntemi): Stok seviyesi belirli bir alt sınıra indiğinde yeni bir sipariş verilir. Periyodik gözden geçirme (sabit sipariş periyodu yöntemi): Planlama döneminde siparişler eşit aralıklarla verilir.

11 Tedarik Süresi Siparişin verildiği zamanla teslim alındığı zaman arasındaki süreye tedarik süresi adı verilir. Tedarik süresinin kontrol edilmesi genellikle güçtür ve envanter sisteminin parametrelerinden biridir. Bu süre ani tedarikte sıfır olabilir veya özel bir olasılık dağılımına göre rastsal olabilir. Tedarik süresinin olasılıklı envanter sisteminin çözümünde önemli bir etkisi vardır. Çevrim Stoğu Üretim için gerekli olan malzemenin, partiler halinde sipariş edilmesi daha ekonomiktir. Bu şekilde temin edilmiş bir malzeme hemen kullanılamayacağı için bekleyecektir. Partinin kullanılıp tüketildiği süre içinde bekletilen bu elemanlara çevrim stoğu denir. Emniyet Stoğu Talepteki belirsizliği ve tedarik süresindeki teslim gecikmelerini karşılamak amacıyla elde bulundurulan stoktur. Özellikle talebin belirsiz olduğu durumlarda gereklidir. Talep kesin olarak biliniyorsa bu tür stoklara gerek yoktur.

12 Üretim Hızı Söz konusu mallar tedarik edilmeyip işletmemizde üretiliyorsa, malların üretimden envantere girme durumu ortaya çıkabilir. Envanter modellerinde malların envantere giriş hızı önemli bir etkendir. Talep Hızı Birim zamanda talep edilen miktardır. Örneğin bir ürün için talep hızı D = 2400 birim/yıl olabilir. Bu durumda 1 yıllık bir zaman süresi seçilmiştir. Zaman süresi olarak 1 ay da seçilebilir ve talep miktarı D = 200 birim/ay olarak da gösterilebilir. Genellikle talep hızı bilinir veya belirli bir olasılık dağılımına bağlıdır. Fakat bazı durumlarda, yeni ürünlerin talebinde olduğu gibi, talep hızı miktarı bilinmeyebilir.

13 Genel Stok Modeli Bir stok politikası 2 soruya cevap arar: 1.Ne kadar sipariş verelim? 2.Ne zaman sipariş verelim? Birinci sorunun cevabını Ekonomik Sipariş Miktarı (ESM) verir ve aşağıdaki maliyet modelinin minimum kılınmasıyla elde edilir: Toplam stok maliyeti = (Satın alma maliyeti) + (Sipariş maliyeti) + (Elde bulundurma maliyeti) + (Elde bulundurmama maliyeti) Yukarıdaki bütün maliyet kalemleri, istenen sipariş miktarı ve siparişler arasında geçen zaman cinsinden tanımlanmalıdır. 1. Satın alma maliyeti stok kaleminin birim fiyatını dikkate almaktadır. Sabit olabildiği gibi, siparişin (büyüklüğüne veya) miktarına bağlı fiyat indirimleri söz konusu olabilir. 2. Sipariş maliyeti, bir sipariş verildiğinde yapılan sabit harcamaların maliyetidir. Sipariş maliyeti sipariş miktarından bağımsızdır.

14 Genel Stok Modeli 3. Elde bulundurma maliyeti, stokları depoda tutma maliyetidir. Depolama, saklama, taşıma ve sigorta maliyetlerinin yanı sıra stoğa bağlanan paranın faizi de elde bulundurma maliyetinin içerisindedir. 4. Elde bulundurmama maliyeti, stok boşalması durumunda karşılaşılan ceza maliyetidir. Üretimin aksamasına veya nihai ürünün satılamamasına sebep olur. Bu maliyet gelirdeki azalma, üretimin durması maliyeti ve müşterinin gözündeki itibar kaybı maliyetinden oluşur.

15 Elde bulundurma maliyeti: Envanter değerinin yüzdesi olarak maliyet (ve aralığı) Kategori Depo yeri maliyetleri (bina kirası, amortismanı, % 6 (% 3-10) işletim maliyetleri, vergiler, sigorta) Malzeme taşıma (elleçleme) maliyetleri % 3 (% 1 3,5) (ekipman kirası, amortismanı, enerji, işletim maliyetleri) İşçilik maliyetleri % 3 (% 3-5) Yatırım maliyetleri (Kredi maliyetleri, envanter % 11 (% 6-24) ile ilgili vergiler ve sigorta) Kaybolma, eksilme ve değer yitirme % 3 (% 2-5) Toplam elde bulundurma maliyeti % 26

16 Elde bulundurma maliyeti: Elde bulundurma maliyeti ağırlıklı olarak işin türüne, bulunduğu yere ve faiz oranlarına bağlıdır. Genellikle % 15 in üzerindedir. İleri teknoloji ürünler için % 40 ın üzerine çıkabilir. Genel Stok Modeli İkinci sorunun (Ne zaman sipariş verelim?) yanıtı ise, çalıştığımız stok sistemine bağlıdır. Stok sistemi periyodik gözden geçirme modelini gerektiriyorsa, yeni siparişin elimize geçmesiyle periyotların başlangıcı aynı zamana rastlar. Stok sistemi sürekli gözden geçirme modelini esas alıyorsa, yeni siparişler yeniden sipariş noktası adı verilen, önceden belirlenmiş bir düzeyin altına düştüğünde verilir.

17 Talebin Bağımsız Olması Durumunda Envanter Modelleri: Klasik Ekonomik Sipariş Miktarı (ESM) Modeli Üretim Sipariş Miktarı Modeli Miktara Bağlı Fiyat İndirimi Modeli Klasik Ekonomik Sipariş Miktarı (ESM) Modeli Varsayımlar: Talep biliniyor, sabit ve bağımsız, Tedarik süresi biliniyor ve bağımsız, Sipariş yinelenmesi anlık, Miktar indirimi yok, Elde bulundurma ve sipariş/hazırlık maliyetleri dikkate alınır, Elde bulundurmamaya izin verilmez.

18 TEMEL ESM MODELİ: TEMEL ESM MODELİNİN VARSAYIMLARI: Temel ESM modelinin uygulanabilmesi için bazı varsayımlar gereklidir. (Aksi belirtilene kadar birim zamanı 1 yıl kabul edeceğiz) 1. Talep deterministik olup sabit hızla oluşmaktadır. 2. Herhangi bir miktar (q birim) sipariş verildiğinde, Sipariş ve hazırlık maliyeti olan K oluşmaktadır. 3. Tedarik süresi 0 dır. 4. Elde bulundurmamaya izin verilmemektedir. 5. Bir birim ürünü bir yıl için elde bulundurma maliyeti h dir. D yıllık talep olarak tanımlanırsa, varsayım 1 e göre t zamanda oluşan talep Dt olur. Sipariş ve hazırlık maliyeti K, satınalma ve üretme maliyeti olan pq maliyetine ilaveten oluşmaktadır. Burada q birim ürün sipariş verilecek veya üretilecek olup p maliyeti bir birim ürünü sipariş verme ve üretme maliyeti olup pq değişken maliyeti ifade etmektedir. Burada sipariş miktarına göre indirim durumu hesaba katılmamaktadır. Dersin ilerleyen bölümlerinde bu durum ayrıca ele alınacaktır. Varsayım 3 te sipariş verilir verilmez ele geçmektedir. Tedarik süresinin 0 dan farklı olduğu durumlar ayrıca ele alınacaktır.

19 Varsayım 4 bütün taleplerin zamanında karşılanması gerektiğini ifade eder. Negatif stok seviyesine izin verilmemektedir. Bu varsayım dersin ilerleyen bölümlerinde gevşetilecektir. Varsayım 5 e göre eğer 1 birim 1 yıl elde bulunmuşsa veya 2 birim ½ yıl elde bulundurulmuşsa yada ¼ birim 4 yıl elde bulundurulmuşsa h maliyeti oluşmaktadır. Kısaca I birim T süresince elde bulunmuşsa ITh maliyeti oluşmaktadır. Bu beş varsayıma dayanarak Temel ESM modeli yıllık sipariş ve hazırlık maliyeti, satınalma ve üretme maliyeti ve elde bulundurma maliyetinin toplamını minimize eden sipariş politikasına (sipariş miktarına) karar verir.

20 TEMEL ESM FORMÜLÜNÜN ELDE EDİLMESİ TM (q) = eğer q miktarı sipariş verilirse oluşan TOPLAM MALİYET TM(q) = Yıllık sipariş verme maliyeti + Yıllık Satınalma maliyeti + Yıllık elde bulundurma maliyeti Sipariş Maliyeti Yıl Sipariş maliyeti = ( ) siparişler sipariş yıl = KD q Satınalma maliyeti Yıl = ( Satınalma maliyeti birim ) satınalınmış birimler yıl = pd T period için stok tutma maliyeti = hit olur. Eğer I seviyesi değişiklik gösteriyorsa o zaman ortalamasını alırız. T period için stok tutma maliyeti = h IT olur.

21 Şekil 1

22 Şekil 2

23 Yıllık envanter tutma maliyetini temel ESM durumu için hesaplayacak olursak: Her partide q miktarı ürün vardır. Her bir partiyi tüketmek q/d yıl sürer. Bu her bir çevrim süresi için tekrarlar (Şekil 2). Dolayısıyla yıl boyunca stokta ortlama q/2 kadar ürün olur. Yıl boyunca sipariş miktarı 1/(q/D) = D/q kadar sipariş verilir. Sipariş süresi (Çevrim süresi) = q/d TANIM : Siparişin geldiği zamandan siparişin tüketildiği zaman kadar olan zaman aralığına çevrim süresi denir. Elde bulundurma maliyeti Yıl Elde bulundurma maliyeti = ( ) çevrimler çevrim yıl Elde bulundurma maliyeti çevrim = h IT = h*(q/2)*(q/d) = hq2 2D Elde bulundurma maliyeti Yıl = hq2 2D * (D q ) = hq 2

24 TM(q) = Yıllık sipariş verme maliyeti + Yıllık Satınalma maliyeti + Yıllık elde bulundurma maliyeti TM(q) = KD q + pd + hq 2 Eğer bu eşitliğin minimum olduğu noktayı bulmak istersek Bu fonksiyonun q ya göre türevini alırsak ekstrem noktayı buluruz. TM (q) = - KD q 2 + h 2 olur. Buradan q = +(-) (2KD/h)1/2 olur. q = - (2KD/h) 1/2 değeri anlamsız olduğundan ESM değeri olarak q* = ( 2KD h )1/2 olmalıdır. Şimdi bu ekstrem noktanın minimum olduğuna karar vermeliyiz. Bunun için ikinci türevi almalıyız. TM (q) = 2KD q 3 > 0 olduğundan bu ekstrem nokta minimum noktadır. SORU : TM in optimum olduğu noktada yıllık elde bulundurma (stok tutma) maliyeti ile yıllık sipariş maliyeti eşittir. Gösterin!

25 Şekil 3:

26 ÖRNEK 1: XYZ havayolu firması yılda 500 kuyruk lambası kullanmaktadır. Her bir kuyruk lambası siparişi verildiğinde $5 maliyet oluşmakta ve her bir lamba 40 cent e malolmakta ve her bir lamba başına 8 cent/ampul/yıl elde bulundurma maliyeti oluşmaktadır. Talebin sabit hızla olduğunu ve elde bulundurmamaya izin verilmediğini varsayarak a) ESM miktarına karar verin. b) Yılda kaç sipariş verileceğine karar verin. c) İki sipariş arasında ne kadar süre olduğuna karar verin. ÇÖZÜM -1: a) Yukarıdaki verilenleri özetleyecek olursak K = $5, h=$0,08/ampül/yıl, D=500 ampül/yıl ESM = ( 2KD h )1/2 = ( ,08 )1/2 = 250 b) D/q*= 500/250 =2 c)q* /D =250/500 = 0,5 yıl olur.

27 SİPARİŞ MİKTARINDAKİ ARTIŞA BAĞLI OLARAK TOPLAM MALİYETTEKİ ARTIŞ İÇİN DUYARLILIK ANALİZİ HC(q) = q miktarında sipariş miktarı olsa oluşan elde bulundurma maliyeti OC(q) = q miktarında sipariş miktarı olsa yıllık sipariş verme maliyeti Yukarıdaki iki maliyet sipariş miktarına bağlı değişmekteyken satınalma maliyeti sipariş miktarından bağımsızdır. Bir sonraki slaytta tablo 1 de farklı sipariş miktarlarına bağlı olarak oluşan elde bulundurma maliyetleri ve sipariş maliyetleri ve bu iki maliyetin toplamı ile ilgili sonuçlar verilmiştir. Daha sonraki slaytta Şekil 4 te q değerine bağlı olarak elde bulundurma ve sipariş etme maliyetlerinin toplamının grafiği verilmiştir. Grafiğin minimum olduğu nokta optimum q* değerini vermektedir.

28 Tablo 1 : Şekil 4 için maliyet hesaplamaları

29 Şekil 4: XYZ Firması için OC(q)+HC(q) değerleri

30 ELDE BULUNDURMA MALİYETİNİN PARA BİRİMİ ÜZERİNDEN İFADE EDİLDİĞİ DURUMDA ESM MİKTARININ HESAPLANMASI q*= ESM = ( 2KD ph d ) 1/2 p: Ürünün fiyatı h d : Bir birim paranın stok tutma maliyeti ph d = Bir ürünün stok tutma maliyeti

31 ÖRNEK 2: Bir mağaza yıllık fotoğraf makinesi satmaktadır. Mağaza fotoğraf makinelerini bölgesel bir dağıtım deposundan sipariş etmektedir. Sipariş etme maliyeti 5 TL dir. Mağaza her bir fotoğraf makinesine 100 TL ödemektedir. 1 TL değerinde stok tutmanın fırsat maliyeti 20 krş tur. ESM değerine karar veriniz. ÇÖZÜM 2: K= 5 TL, D= makine/yıl h d = 20 krş/tl/yıl p=$100/makine q*= ESM = ( 2KD ph d ) 1/2 = ( ,20 )1/2 = (5000) 1/2 = 70,71 Bu durumda sipariş miktarının tamsayı olması gerektiğinden dolayı 70 yada 71 makine sipariş edilmelidir.

32 TEDARİK SÜRESİ 0 dan BÜYÜKSE : Eğer Tedarik süresi > 0 ise yıllık stok tutma ve sipariş etme maliyeti değişmeyecektir. Satınalma fiyatı ESM değerinden zaten bağımsızdı. Bu durumda ESM değeri değişmeyecektir. Bu durumda yapılması gereken stok seviyesi, yeniden sipariş verme noktasına (belli bir seviyeye indiğinde) geldiğinde sipariş verilir ve tedarik süresince sipariş noktasındaki stok yeterli olacaktır. TANIM: Yeni siparişin verilmesi gerektiği andaki stok seviyesi sipariş noktasıdır. ESM na karar verirken iki durum oluşmaktadır. Durum 1: Eğer TST (Tedarik süresi talebi) <= ESM ise sipariş noktası TST olur. Örnek 1 de ESM 250 kuyruk lambası idi. Bu örnekte tedarik süresi 1 ay olsaydı o zaman TST=(1/12)*500 = 41,67 kuyruk lambası olacaktı. O zaman XYZ firması eldeki stok 42 lambaya düştüğünde 250 adet kuyruk lambası siparişi vermelidir. Durum 2: Eğer TST >= ESM ise sipariş noktası nasıl olur? Örnek 1 de eğer tedarik süresi 9 ay olsaydı o zaman TST = (9/12)*500 = 375 olurdu. 375 >= 250 olurdu. Sipariş miktarı (250), TST (375) ten küçük olduğu için hiçbir zaman sipariş noktası 375 olmayacaktır eğer doğru karar verilmezse stok boşalması olacaktır. Eğer T=0 da sipariş gelmişse T=-9 da sipariş verilmiş olmalıdır. 6 ayda bir sipariş verileceği için T=-3 ve T=3 zamanlarında sipariş verilmelidir.

33 T=0 da sipariş gelmişse 250 lamba gelmiştir. T=3 zamanında da sipariş verilecektir. Eğer T=3 te sipariş verilecekse elde bu zamanda ne kadar lamba kalır. T=0 daki 250 lamba nın 3 ayda 125 adedi tüketilir ve elde 125 lamba kalır. O zaman T=3 zamanında elde 125 lamba varken sipariş verilmiş olur. Böylece sipariş noktası 125 lamba olur.

34 ÖRNEK 3: Bu örnek stok tutma örneği olmasa da benzer mantıkla çözülebilir. Her saatte öğrenci konseyinden kütüphaneye D adet öğrenci gitmek istemektedir. Bekleyen her bir öğrenci için h TL masraf oluşmakta ve öğrenciler için otobüs göndermek üniversiteye K TL ye mal olmaktadır.. Talebin sabit hızla oluştuğunu kabul ederek, öğrenciler için saatte kaç otobüs gönderilmesi gerektiğini bulunuz. Otobüs Gönderme Maliyeti Saat = ( D K TL ) q otobüs otobüs saat = KD q TL/saat Öğrenci bekleme maliyeti Saat = ( q 2 öğrenci) h TL/öğrenci saat = hq 2 TL/saat Toplam Maliyet saat = KD q + hq 2 Ulaşılan formül Temel ESM formülüyle aynıdır. Bundan dolayı q* = ( 2KD h )1/2 olur. Her bir otobüs q* öğrenci alır ve D/q* tane otobüs gönderilmelidir. İki otobüs arasındaki zaman q*/d olur.

35 Örnek 3 te ki değerler eğer h=5 TL /öğrenci/saat ise, D=100 öğrenci/saat ise ve K=10 TL/otobüs ise q* değeri ne olur? q* = ( 2KD h )1/2 = ( ) 1/2 = 20 olur. 5 Böylece 100/20 = 5 otobüs her saat öğrencileri almaya gider. 20/100 = 1/5 = 12 dk arayla otobüs kalkar. Her bir otobüs q*=20 öğrenci alır.

36 MİKTARA BAĞLI İNDİRİM OLDUĞU DURUMDA OPTİMUM SİPARİŞ MİKTARININ BELİRLENMESİ : Buraya kadar satın alma fiyatının miktara bağlı olarak değişmediğini kabul etmiştik. Eğer fiyatlar miktara bağlı değişirse o zaman bulduğumuz formüller geçersiz olur.sipariş miktarı büyüdükçe fiyatlar azalabilir ve fiyattaki azalmaya bağlı olarak stok tutmanın fırsat maliyeti de azalır. q sipariş miktarı ise Eğer q < b1 ise her bir ürün p1 TL ye alınır Eğer b1<=q<b2 ise ürün p2 TL ye alınabilir Eğer b(k-2) <= q < b(k-1) ise ürün p(k-1) TL ye alınır Eğer b(k-1) <= q < bk ise ürün pk TL ye alınır. b1,b2,,b(k-1) noktaların fiyatların kırıldığı(değiştiği) noktalardır. Bu nedenle bu noktalara fiyat kırılma(değişme) noktaları denir. Daha fazla sipariş durumunda ürün fiyatı daha ucuz olduğundan; pk<p(k-1)< <p2<p1 olur.

37 ÖRNEK 4: Üniversitedeki kitapçı yılda CD satmaktadır. Ve her bir kutu içerisinde 100 CD olacak şekilde sipariş vermektedir. Sipariş edilen kutu sayısına göre fiyat değişmektedir. Fiyat listesi aşağıdaki tabloda verilmiştir. Sipariş verilen kutu adedi 0<=q< <=q<300 q>=300 Tablo 2: CD kutularını satınalma fiyatları Kutu başına Fiyat 50 TL 49 TL 48,50 TL Sipariş verme maliyeti 100 TL ve stok tutmada tek maliyet sermayeyi bağlamanın fırsat maliyeti olup her bir TL için yıllık %20 dir. Kutu CD siparişi verildiğinde sipariş miktarı kaç kutu CD olmalıdır. Yılda kaç sipariş verilmelidir. Kitapçının CD ihtiyacını minimum maliyete karşılayan toplam maliyet ne olur.

38 Şekil 6a: TM i (q) ve ESM i nin gösterimi

39 Şekil 6b: TM i (q) ve ESM i nin gösterimi

40 Şekil 7: b(i-1) <= q < bi için hangi q değeri TM i (q) değerini minimize eder

41 ÇÖZÜM 4: K=$100, D=1000 kutu/yıl Önce en iyi fiyat için ESM değerine karar veririz. P3= 48,5 TL en iyi fiyattır. ESM 3 = q* = ( 2KD ph d ) 1/2 = ( ,2 48,5 )1/2 =143,59 143,59 < 300 olduğundan TM 3 (q) değeri q 3 *=300 olduğunda minimize olur. Şimdi sıradaki en küçük satınalma fiyatı değeri için duruma bakarız. 100<= q < 300 aralığında P2=49 TL dir ESM 2 = q* = ( 2KD ) 1/2 = ( ) 1/2 =142,86 ph d 0, <= 142,86 < 300 olduğundan ESM 2 izin verilebilir. ESM 2 izin verilebilir olduğu için diğer daha fazla alış fiyatı olan durumları kontrol etmeye gerek yoktur. Şimdi bu zamana kadar ulaştığımız qi* değerlerini karşılaştırmamız gerekmektedir.

42 Şimdi TM 3 (300) ile TM 2 (142,86) değerlerini karşılaştırmamız gerekir. TM 3 (300) durumunda q3*= 300 dür. Yıllık stok tutma/ürün/yıl = 0,2*48,5 =9,70 TL olur. Yıllık sipariş verme maliyeti = 100*(1000/300)=333,33 TL Yıllık satınalma maliyeti = 1000*48,50 = TL Yıllık Stok tutma maliyeti = (1/2)*300*9,7 = 1455 TL TM 3 (300) = ,33 TL olur. TM 2 (142,86) durumunda q2*= 142,86 dır. Yıllık stok tutma/ürün/yıl = 0,2*49 =9,80 TL olur. Yıllık sipariş verme maliyeti = 100*(1000/142,86)=699,99 TL Yıllık satınalma maliyeti = 1000*49 = TL Yıllık Stok tutma maliyeti = (1/2)*142,86*9,8 = 700,01 TL TM 2 (300) = TL olur ,33 TL < TL olduğundan 300 kutu CD sipariş vermek karlıdır.

43 ÜRETİM SİPARİŞ MİKTARI MODELİ : Bazı durumlarda stoktaki ürünler dış tedarikçi yerine iç kaynaktan üretilerek sağlanır. Bu durumda klasik ESM modeli yerine ÜSM modeli daha uygun olur. Böyle durumlarda r(üretim hızı), D(talep hızından büyük olmalıdır). r = üretim hızı D=Talep hızı K= üretim siparişini başlatma (hazırlık ve kurma) maliyeti h=biri birim ürünü 1 yıl stokta tutma maliyeti Bu modelde Stok tutma ve Hazırlık Maliyeti toplamını minimize etmeye çalışırız. stok tutma maliyeti Yıl = h (ortalama stok) (1 yıl) = h r D q 2r Bu modelde (şekil 8) maksimum stok seviyesi = q r (r-d) olur. Ortalama stok seviyesi ise olur. Bu model birim stok tutma maliyeti h r D r q 2r r D olur. Yıllık stok tutma maliyeti yukarıdaki gibi olan klasik ESM modeli gibidir.

44 Şekil 8

45 Şimdi bu modelde yıllık üretim siparişleri maliyetini bulacak olursak; Sipariş Maliyeti yıl =( Sipariş Maliyeti Çevrim ) Çevrimler yıl = KD q Bizim minimize etmeye çalıştığımız maliyet yıllık stok tutma ve yıll sipariş maliyetleri toplamı idi. Yani; stok tutma maliyeti Yıl + Sipariş Maliyeti yıl = h r D q 2r + KD q olur. Bu model birim stok tutma maliyeti h r D r olan klasik ESM modeli gibidir. ESM = ( 2KD h )1/2 idi. O zaman ÜSM = ( 2KD h r D r ) 1/2 = ( 2KDr h(r D) )1/2 olur. (5) r ÜSM = ESM ( (r D) )1/2 olur. (6) Eğer r çok büyükse o zaman bu model tedarik süresi 0 olan klasik ESM modeline yakınsar. Eğer D çok büyükse veya r değerine yakınsa (D<r olmalıdır) o zaman üretim siparişi çok büyük olur. Çünkü talebi ancak yetiştirebilir.

46 ÖRNEK 5: Seat Auto Firması bir fabrikasında yılık araba şasi si üretmelidir. Her bir Araba şasisi TL olup, Fabrika yılda şasi üretme kapasitesine sahip olup bir üretim periyodunu başlatmak 200 TL ye mal olmaktadır. 1 TL yi stoka bağlamanın fırsat maliyeti 25 krş tur. Bu durumda optimum ÜSM ne olur? Her bir yılda kaç üretim periyodu olur. ÇÖZÜM 5: r=25,000 şasi/ yıl D=10,000 şasi /yıl h=0.25*2000/şasi/yıl = 500 TL /şasi/yıl K = 200 TL bir üretim periodunun başlaması Eşitlik (5) kullanılırsa ÜSM = ( 2KDr h(r D) )1/2 = ( ,000 25, (15,000) üretilmelidir. ) 1/2 = şasi her bir periyodda Üretim periodu adedi = D/ÜSM =D/q* = 10,000/ =86.60 üretim periyodu olur.

47 YOK SATMANIN İZİN VERİLDİĞİ ESM MODELİ Gerçek hayattaki pek çok durumda talepler zamanında karşılanamazsa bir miktar ceza maliyetine katlanılarak talebin sonradan teslimine izin verilmektedir. Bu durumda stok tutma maliyeti, stok boşalma maliyeti ve sipariş maliyeti toplamını minimize etmeye çalışırız Şekil 9.

48 Bu durumda iki parametreye karar vermemiz gerekir. q* ve M* değerlerini belirlememiz gerekir. q* = Optimum sipariş miktarı (ESM) M* = Maksimum Stok seviyesi q*-m* = Optimum(Maksimum) yok satılan stok miktarı s= talebi karşılayamama bedeli/yıl h= Stok tutma maliyeti/yıl K= Sipariş maliyeti D=Talep/yıl ( Elde bulundurma maliyeti Yıl Elde bulundurma maliyeti çevrim Elde bulundurma maliyeti = ( ) çevrimler çevrim yıl ) = Zaman 0 dan (sipariş geldiği andan) Zaman A ya (Stok boşalana kadar) kadar geçen sürede stok tutma maliyeti ( Elde bulundurma maliyeti çevrim ) = ( M 2 )(M D ) h = M2 h 2D çevrimler yıl = D/q Elde bulundurma maliyeti Yıl = M2 h 2D D q = M2 h 2q

49 ( ( Talebi z. karşılamama maliyeti Yıl Talebi z.karşılamama maliyeti çevrim Talebi z.karşılamama maliyeti çevrim Talebi z. karşılamama maliyeti = ( çevrim ) çevrimler yıl )= Zaman A dan Zaman B ye kadar ortalama stok bulundurmama maliyeti )= ( 1 (q M)2s )(q M)(q M) s = 2 D 2D çevrimler yıl = D/q Talebi z.karşılamama maliyeti Yıl = (q M)2s 2D D q =(q M)2s 2q Sipariş etme maliyeti Yıl = KD q

50 TM (q,m) = M2 h + (q M)2s 2q 2q + KD q Burada bu fonksiyonu minimize eden q ve M değerlerini bulmamız gerekmektedir. TM q = TM M = 0 Yorucu işlemlerden sonra aşağıdaki eşitliklere ulaşırız q* = ( 2KD(h+s) hs ) 1/2 = ESM* ( h+s s )1/2 olur. M* = ( 2KDs h(h+s) )1/2 = ESM* ( s h+s )1/2 olur. Aynı anda maksimum karşılanmayan talep = q*-m* olur. s sonsuza yaklaştıkça elde bulundurmama çok maliyetli olacak ve model klasik ESM modeline yakınsayacaktır.

51 Örnek 6: Her yıl Özel Serdivan göz hastanesinde 10,000 adet gözlük çerçevesi satılmaktadır. Göz hastanesi çerçeveleri bölgesel bir tedarikçiden tanesini 15 TL ye sipariş vermektedir. Her bir siparişin maliyeti 50 TL dir. Göz hastanesi sonradan tedarik edilmek üzere yok satmanın olabileceğine inanmaktadır. Yok satma durumunda müşteri memnuniyetsizliği gibi nedenlerden dolayı zamanında tedarik edilemeyen her bir çerçeve için 15 TL maliyet oluşmaktadır. Yıllık stok tutma maliyeti 1 TL için 30 Krş tur. Bu durumda Optimum sipariş miktarı ne olur? Maksimum stok yetersizliği ne kadar olur? Maksimum stok seviyesi ne olur? ÇÖZÜM : K = 50 TL D = 10,000 çerçeve /yıl h = 0,30*15 = 4,5 TL /çerçeve/yıl s= 15 TL / çerçeve/yıl q* = ( 2KD(h+s) hs ) 1/2 = ( 2(50)(10,000)(19,50)) (4,50)(15) ) 1/2 = 537,48 (Sipariş 537 yada 538 çerçevedir) M* = ( 2KDs h(h+s) )1/2 = ( 2(50)(10,000)(15)) ) 1/2 = 413,45 çerçeve (Maksimum stok seviyesi) (4,50)(19,5) q* - M* = 124,03 çerçeve (Maksimum stok boşalması)

52 YOK SATMANIN OLDUĞU DURUMDA EKONOMİK ÜRETİM MİKTARI Üretim hızı r ve talep hızı D olsun. Bu durumda iki parametreye karar vermemiz gerekir. q* ve M* değerlerini belirlememiz gerekir. q* = Optimum üretim miktarı (ÜSM) M* = Maksimum Stok seviyesi S*= Maksimum yok satılan stok miktarı s= talebi karşılayamama bedeli/yıl h= Stok tutma maliyeti/yıl K= Sipariş maliyeti D=Talep/yıl r= Üretim Hızı q* = ( 2KDr(h+s) h(r D)s )1/2 Optimum ÜSM Üretim sipariş miktarı M* = ( q (r D) 2KD r D h) ) - ( ) 1/2 Maksimum stok seviyesi r sr(h+s) 2KD r D h) S* = ( ) 1/2 Maksimum stok boşalması sr(h+s)

53

54 Örnek 1: Aşağıda verilenler için Ekonomik Sipariş Miktarı ne olmalıdır? Miktar D = 5000 adet/yıl K = 100 TL/sipariş i = % 20 yıllık Fiyat (P) ,00 TL ,00 TL 1,000 ve üzeri 8,00 TL

55 1. Her farklı fiyat için Q* hesaplanır h = i*p olarak her indirimli fiyat için ayrı alınacaktır. Q 1 * = 2DK/iP = 2*5000*100/(0,2*10) = 707 adet/sipariş Q 2 * = 2DK/iP = 2*5000*100/(0,2*9) = 745 adet/sipariş Q 3 * = 2DK/iP = 2*5000*100/(0,2*8) = 791 adet/sipariş

56 1. Her farklı fiyat için Q* hesaplanır h = i*p olarak her indirimli fiyat için ayrı alınacaktır. Q 1 * = 2DK/iP = 2*5000*100/(0,2*10) = 707 adet/sipariş 499 Q 2 * = 2DK/iP = 2*5000*100/(0,2*9) = 745 adet/sipariş Q 3 * = 2DK/iP = 2*5000*100/(0,2*8) = 791 adet/sipariş 1000

57 3. Toplam maliyetler bulunur Fiyat (P) Sipariş miktarı Yıllık ürün maliyeti Yıllık sipariş maliyeti Yıllık elde bulundurma maliyeti Toplam maliyet 10 TL *10 = *5000/499 = ,2*10*499/2 = TL *9 = *5000/745 = 671 0,2*9*745/2 = TL *8 = *5000/1000 = 500 0,2*8*1000/2 =

58 4. En küçük maliyeti veren miktar seçilir Fiyat (P) Sipariş miktarı 10 TL TL TL 1000 Yıllık ürün maliyeti 5000*10 = *9 = *8 = Yıllık sipariş maliyeti 100*5000/499 = *5000/745 = *5000/1000 = TL ye 1000 adetlik siparişler verilir! Yıllık elde bulundurma maliyeti 0,2*10*499/2 = 499 Toplam maliyet ,2*9*745/2 = ,2*8*1000/2 =

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

OLASILIKLI ENVANTER MODELLERİ

OLASILIKLI ENVANTER MODELLERİ SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II OLASILIKLI ENVANTER MODELLERİ DERS NOTLARI KAYNAK-WINSTON OLASILIKLI STOK MODELLERİ Bir önceki dersteki bütün modellerde herhangi bir

Detaylı

Stok Kontrolü 1 (Inventory Control)

Stok Kontrolü 1 (Inventory Control) PAU ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ IENG 318 - Üretim Planlama ve Kontrolü 1 Stok Kontrolü 1 (Inventory Control) Amaç Ürüne olan talep bilindiğinde (yani talep tahmin hatasının sıfır olduğu durumda) stok kontrolü

Detaylı

Endüstri Mühendisliğine Giriş

Endüstri Mühendisliğine Giriş Endüstri Mühendisliğine Giriş 5 ve 19 Aralık 2012, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye. Yard. Doç. Dr. Kamil Erkan Kabak Endüstri Mühendisliği Bölümü,, Şişli-Ayazağa, İstanbul, Türkiye erkankabak@beykent.edu.tr

Detaylı

Stok (envanter)yönetimi

Stok (envanter)yönetimi Stok (envanter)yönetimi Stok tanımı Stok problemleri Stok noktaları Stokun önemi (finansal-üretim) Niçin stok bulundurulur? Stok problemlerini sınıflandırma Stok maliyetleri ABC analizi Bağımsız talep

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2013-2014 Güz yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde okutulan Stok Kontrolü

Detaylı

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi

Stok Yönetimi. UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi Stok Yönetimi. UTL 510 Lojistik Yönetimi UTL510 Lojistik Yönetimi Doç. Dr. Dilay Çelebi 13.11.2012 1 Stok yönetiminin amacı envanter yatırımı ile müşteri hizmet seviyesi arasındaki dengeyi sağlamaktır. 2 Stokların Önemi Toplam sermayenin 50%

Detaylı

Envanter: Gerekli malzeme/maddelerin biriktirilmesi, depo edilmesi

Envanter: Gerekli malzeme/maddelerin biriktirilmesi, depo edilmesi 1 Envanter: Gerekli malzeme/maddelerin biriktirilmesi, depo edilmesi 2005 yılında Arçelik: Satılan ürünlerin maliyeti = 3,814,281,000 YTL Stoktaki ortalama ürün miktarının değeri = 619,714,000 YTL Envanter

Detaylı

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel

cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel ÖZET Stok yönetimi İşletmelerin faaliyet alanına göre ya üretimi gerçekleştirmek için ya da müşterilerin isteğine cevap verebilmek için hazır olarak elinde bulundurduğu madde ve malzemelerin en genel adına

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRLERİNDE STOK PLANLAMA VE YÖNETİMİ. 1. Tedarik Zincirlerinde Ölçek Ekonomisinin Yönetimi: Çevrim Stok Düzeyi

TEDARİK ZİNCİRLERİNDE STOK PLANLAMA VE YÖNETİMİ. 1. Tedarik Zincirlerinde Ölçek Ekonomisinin Yönetimi: Çevrim Stok Düzeyi TEDARİK ZİNCİRLERİNDE STOK PLANLAMA VE YÖNETİMİ Bu bölümde, bir tedarik zincirinde stokların nasıl bir rol oynadığını ve yöneticilerin maliyetleri arttırmaksızın yada ürün varlığını azaltmaksızın stok

Detaylı

Benzetim 9. Ders. Stok Yönetim Sistemlerinde Benzetim

Benzetim 9. Ders. Stok Yönetim Sistemlerinde Benzetim Benzetim 9. Ders Stok Yönetim Sistemlerinde Benzetim Giriş Stok; belirli bir yerde bulunan ve gelecekte kullanılacak olan malzemelerin tümüdür. Müşteriden bir talep geldiğinde, bu talebi karşılamak için

Detaylı

STOK VE STOK YÖNETİMİ.

STOK VE STOK YÖNETİMİ. STOK YÖNETİMİ STOK VE STOK YÖNETİMİ. Bir işletmede gereksinim duyulana kadar bekletilen malzemelere stok denir. Her kuruluş talep ile arz arasında bir tampon görevini görmesi için stok bulundurur. Stok

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTıRMA MODELININ TANıMı Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

KUYRUK TEORİSİ II DOĞUM-ÖLÜM SÜRECİ

KUYRUK TEORİSİ II DOĞUM-ÖLÜM SÜRECİ SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II KUYRUK TEORİSİ II DOĞUM-ÖLÜM SÜRECİ DERS NOTLARI DOĞUM-ÖLÜM SÜRECİ Kuyruk sistemindeki t zamanındaki müşteri sayısını kuyruk sisteminin

Detaylı

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik=

Örnek: bir montaj hattı için Dizayn Kapasitesi=100 adet/gün; Etkin Kapasite=80 adet/gün; Gerçek Kapasite=72 adet/gün olarak verildiğinde; Verimlilik= 1 Kapasite, üretim oranı olarak ölçüldüğünde, gerçek üretim miktarının maksimum üretim miktarına oranı söz konusudur. Maksimum üretim fiziksel yapı ile ilgili olduğundan kolay belirlenebilir. Ancak gerçek

Detaylı

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ

BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ BAŞABAŞ NOKTASI ANALİZİ Herhangi bir işe girişirken, genellikle o iş için harcanacak çaba ve kaynaklarla, o işten sağlanacak fayda karşılaştırılır. Bu karşılaştırmada amaç, kaynaklara (üretim faktörlerine)

Detaylı

Stok Kontrol. Ders 6. Farklı Bir Stok Yönetimi Durumu. Önceki Derslerin Hatırlatması

Stok Kontrol. Ders 6. Farklı Bir Stok Yönetimi Durumu. Önceki Derslerin Hatırlatması Stok Kontrol Ders 6 Farklı Bir Stok Yönetimi Durumu Önceki Derslerin Hatırlatması Uzun Dönemli Stok Problemi Talep hızı sabit, biliniyor Birim ürün maliyeti sabit Sipariş maliyeti sabit Tedarik Süresi

Detaylı

Stok Kontrol. Önceki Derslerin Hatırlatması. Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(2) Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(1)

Stok Kontrol. Önceki Derslerin Hatırlatması. Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(2) Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(1) Stok Kontrol Önceki Derslerin Hatırlatması Ders 7 Farklı Bir Stok Yönetimi Durumu Uzun Dönemli Stok Problemi Talep hızı sabit, biliniyor Birim ürün maliyeti sabit Sipariş maliyeti sabit Tedarik Süresi

Detaylı

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR

Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. ENM 307 Mühendislik Ekonomisi. Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Gazi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ENM 307 Mühendislik Ekonomisi Ders Sorumlusu: Prof. Dr. Zülal GÜNGÖR Oda No:850 Telefon: 231 74 00/2850 E-mail: zulal@mmf.gazi.edu.tr Gazi Üniversitesi Endüstri

Detaylı

DERS 12. GÜVENLİK STOKLARI ve (Q,R) STOK POLİTİKASI. (Yönetimsel Yaklaşım Yaklaşımı)

DERS 12. GÜVENLİK STOKLARI ve (Q,R) STOK POLİTİKASI. (Yönetimsel Yaklaşım Yaklaşımı) DERS 12 GÜVENLİK STOKLARI ve (Q,R) STOK POLİTİKASI (Yönetimsel Yaklaşım Yaklaşımı) Eğer Talep Stokastik ise Stok Düzeyi ÇSD=Q/2=150 Q+R=600 R=300 L=1 hafta L=1 hafta Q=300 Sipariş Verme Sipariş Varış Sipariş

Detaylı

Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme

Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme Depo-Stok Yönetimi İçin Bilgi Sistemi, Malzeme İzleme Depo-Stok yönetimi için bilgi sisteminde olması gereken bilgiler aşağıda verilmiştir. Hammadde Deposu Ara Ürün Stoğu Bitmiş Ürün Deposu Ara Yüzler

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER

Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Maliyet Muhasebesi GENEL BİLGİLER Kürşat ÖZDEMİR Genel Bilgiler Temel Kavramlar İşletme Bilgi Sistemi Maliyet Muhasebesi - Tanımı - Amacı MALİYET NEDİR? Bir malı veya hizmeti yapmak ve satmak için, doğrudan

Detaylı

DERS 8 BELIRSIZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar

DERS 8 BELIRSIZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar DERS 8 BELIRSIZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL Zamanlama Kararları Miktar kararları Ne zaman sipariş verilecek? kararıyla birlikte verilir. Bu karar, stok yönetimindeki ana kararlardan biridir. Ne zaman

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi. Öğr. Gör. Hüseyin ARI Hastane Yönetimi-Ders 10 Hastane ve Sağlık Kurumlarında Lojistik ve Depo-Stok Yönetimi Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Giriş Hastane hizmetlerinde ayrılmaz bir biçimde tedarik zincirine bağlıdır. Hastane satın

Detaylı

Stok Kontrol. Önceki Derslerin Hatırlatması. Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(1) Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(2)

Stok Kontrol. Önceki Derslerin Hatırlatması. Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(1) Örnek (Ekonomik Sipariş Miktarı Modeli)(2) Stok Kontrol Önceki Derslerin Hatırlatması Ders 5 Farklı Bir Stok Yönetimi Durumu Uzun Dönemli Stok Problemi Talep hızı sabit oranlı, biliniyor Birim ürün maliyeti sabit Sipariş maliyeti sabit Tedarik

Detaylı

DERS 8 BELİRSİZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar

DERS 8 BELİRSİZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Karar Zamanlama Kararları DERS 8 BELİRSİZ TALEP DURUMUNDA STOK KONTROL Miktar kararları Ne zaman sipariş verilecek? kararıyla birlikte verilir. Bu karar, stok yönetimindeki ana kararlardan biridir. Ne zaman

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Tedarik Zinciri Temel Kavramlar Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik İşletmelerin ihtiyacı olan girdilerin (hammadde, malzeme,

Detaylı

STOK YÖNETİMİ. Prof.Dr.Aydın Ulucan

STOK YÖNETİMİ. Prof.Dr.Aydın Ulucan STOK YÖNETİMİ Prof.Dr.Aydın Ulucan Giriş Stok işletmelerde kullanılmak üzere bir mal ve kaynağın depolanmış halidir. Daha ticari bir anlamla, gelecekteki talebi karşılamak için malın depolanması da denilebilir.

Detaylı

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER

SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER SÜREKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER Sürekli Rassal Değişkenler Sürekli Rassal Değişken: Değerleriölçümyadatartımla elde edilen, bir başka anlatımla sayımla elde edilemeyen, değişkene sürekli rassal değişken denir.

Detaylı

DERS 9. Belirsiz Talep Durumunda Stok Kontrol-II. Terminoloji. Describing Demand. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Kararlar

DERS 9. Belirsiz Talep Durumunda Stok Kontrol-II. Terminoloji. Describing Demand. Zamanlama Kararları. Bir Seferlik Kararlar 1 DES 9 lama Kararları Belirsiz Talep Durumunda Stok Kontrol-II Bir Seferlik Kararlar Sürekli Kararlar Sürekli Gözden Geçirme Sistemleri Kesikli lı Kararlar Periyodik Gözden Geçirme Sistemleri EO, EP EO

Detaylı

Üretim Yönetimi Nedir?

Üretim Yönetimi Nedir? Üretim Yönetimi Üretim Yönetimi Nedir? Üretim süreçlerini ilgilendiren tüm kararların alınması ile ilgili disiplindir. Üretilen malların istenilen nicelikte ve zamanda en az giderle oluşmasını amaçlar

Detaylı

ÜRETİM VE MALİYETLER

ÜRETİM VE MALİYETLER ÜRETİM VE MALİYETLER FİRMALARIN TEMEL AMACI Mal ve hizmet üretimi firmalar tarafından gerçekleştirilir. Ekonomi teorisine göre, firmaların mal ve hizmet üretimindeki temel amacı kar maksimizasyonu (en

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-4

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-4 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-4 Sağlık Kurumlarında Stok Yönetimi ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Sağlık Kurumlarında Stok Kavramı Ekonomik literatürde mali bir değeri olan ve satılmayı bekleyerek belirli

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ

FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2011/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 3 Temmuz 2011-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre düzenlenen (Çok Kademeli Rapor Tipi-Özet-Ayrıntılı)

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Lojistik Dersi Konuşmacı - Ali KAHRAMAN Danışman - Yrd.Doç.Dr. Nevin ALTUĞ İÇİNDEKİLER

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

Faktöriyel: 1'den n'ye kadar olan tüm pozitif tamsayıların çarpımına, biçiminde gösterilir. Aynca; 0! = 1 ve 1!=1 1 dir. [Bunlar kabul değildir,

Faktöriyel: 1'den n'ye kadar olan tüm pozitif tamsayıların çarpımına, biçiminde gösterilir. Aynca; 0! = 1 ve 1!=1 1 dir. [Bunlar kabul değildir, 14. Binom ve Poisson olasılık dağılımları Faktöriyeller ve kombinasyonlar Faktöriyel: 1'den n'ye kadar olan tüm pozitif tamsayıların çarpımına, n! denir ve n! = 1.2.3...(n-2).(n-l).n biçiminde gösterilir.

Detaylı

EXCEL DE BENZETİM ÖRNEKLERİ BMÜ-422 BENZETİM VE MODELLEME

EXCEL DE BENZETİM ÖRNEKLERİ BMÜ-422 BENZETİM VE MODELLEME EXCEL DE BENZETİM ÖRNEKLERİ BMÜ-422 BENZETİM VE MODELLEME GİRİŞ Bu bölümde benzetim için excel örnekleri önerilmektedir. Örnekler excel ile yapılabileceği gibi el ile de yapılabilir. Benzetim örnekleri

Detaylı

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Giriş Modeller Uygulamalar Risk analizi Olası Analiz Simülasyon Yöntemi Envanter Simülasyonu Bekleme Hatları Avantajlar ve dezavantajlar Referanslar SUNUM

Detaylı

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL

11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ. Başabaş Analiz Yöntemi. Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL 11. HAFTA MÜHENDİSLİK EKONOMİSİ Yrd. Doç. Dr. Tahir AKGÜL Başabaş Analiz Yöntemi BAŞA-BAŞ NOKTASI ANALİZİ Başa-baş noktası, üretim miktarı, maliyet akışları ve satış gelirleri arasındaki ilişkilere dayanarak,

Detaylı

ENM 316 BENZETİM. Faaliyet Faaliyet zamanı dağılımı A U(5, 8) B U(6, 15) U(10,20) U(4,20) U(12,25) U(15,30)

ENM 316 BENZETİM. Faaliyet Faaliyet zamanı dağılımı A U(5, 8) B U(6, 15) U(10,20) U(4,20) U(12,25) U(15,30) ENM 316 BENZETİM ÖDEV 1: Bir projede A, B, C, D, E ve F olmak üzere 6 faaliyet vardır. Projenin tamamlanması için bu faaliyetlerin sırası ile yapılması gerekmektedir. Her faaliyetin tamamlanması için gereken

Detaylı

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1

Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 İŞLE 305 Maliyet ve Yönetim Muhasebesine Giriş 1 Yrd. Doç. Dr. Ali COŞKUN İşletme (Türkçe) Bölümü 2007-2008 Güz Yarıyılı Muhasebe Sistemi İşletme hakkında, işletmede çıkarı bulunan taraflara bilgi sağlayan

Detaylı

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK

İNŞAAT MALİYETLERİNİN HESAPLANMASINA YÖNELİK BİR ÖRNEK İNŞAAT İŞLERİ HARCAMA TUTARININ BELİRLENMESİ Yapı birim metrekare maliyetleri Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hesaplanarak yayınlanır. Bununla birlikte, özel kişilerin

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

STOK YÖNETİMİ Adem ÖZTÜRK Performans Yönetimi ve Kalite Geliștirme Daire Bașkanlığı 13-14 / 08 / 2009 - Ankara Stok nedir? SUNUM PLANI Stok Yönetiminin amacı Stok Yönetiminin faydaları Stok Yönetim Sisteminin

Detaylı

KUYRUK TEORİSİ (BEKLEME HATTİ MODELLERİ) Hazırlayan: Özlem AYDIN

KUYRUK TEORİSİ (BEKLEME HATTİ MODELLERİ) Hazırlayan: Özlem AYDIN KUYRUK TEORİSİ (BEKLEME HATTİ MODELLERİ) Hazırlayan: Özlem AYDIN GİRİŞ Bir hizmet için beklemek günlük yaşantının bir parçasıdır. Örneğin, restoranlarda yemek yemek için bekleme, hastanelerdeki hasta kuyruğunda

Detaylı

Envanter Neden Önemlidir? Envanter Neden Önemlidir? Envanter Yönetimi 10.10.2013. Bölüm II Envanter Yönetimi ve Risk Havuzu Oluşturma

Envanter Neden Önemlidir? Envanter Neden Önemlidir? Envanter Yönetimi 10.10.2013. Bölüm II Envanter Yönetimi ve Risk Havuzu Oluşturma Envanter Neden Önemlidir? Bölüm II Envanter Yönetimi ve Risk Havuzu Oluşturma Doç. Dr. Kazım Sarı Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık Bölümü Beykent Üniversitesi Dağıtım ve lojistik maliyetleri oldukça

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Kârlılık Durumu Oranları İşletmenin değişik ölçütlere göre kârlılık düzeylerini

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

rasgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu,

rasgele değişkeninin olasılık yoğunluk fonksiyonu, 3.6. Bazı Sürekli Dağılımlar 3.6.1 Normal Dağılım Normal dağılım hem uygulamalı hem de teorik istatistikte kullanılan oldukça önemli bir dağılımdır. Normal dağılımın istatistikte önemli bir yerinin olmasının

Detaylı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı

ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı ENM 525 İleri Üretim Planlama ve Kontrolü PAÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı Bu ders notları, 2012-2013 ve 2013-2014 Bahar yarıyılında PAÜ Endüstri Mühendisliği bölümünde

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ÖZET ÜNİTE 8 ÜNİTE 8 STOK YÖNETİMİ Stok tutma işletmeler açısından oldukça büyük ve maliyetli bir yatırımdır.stok yönetiminin etkin bir biçimde gerçekleştirilmesi gerek nakit akış

Detaylı

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2

Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Kaynak Planlaması DERS-2 Sağlık Kurumlarında Üretim Planlaması ÖĞR. GÖR. HÜSEYİN ARI Üretimin Bir İşletmedeki Yeri Pazarlama Finans Üretim İnsan Kaynakları Muhasebe 3 Üretim Sistemi

Detaylı

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00

2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 2014/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Kasım 2014-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 31.12.2013 tarihli Bilançosu aşağıdaki

Detaylı

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI

MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI SAKARYA UNIVERSİTESİ ENDUSTRI MUHENDISLIĞI YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI II MARKOV ZİNCİRLERİNDE DURUMLARIN SINIFLANDIRILMASI DERS NOTLARI 1 Önceki derslerimizde pek çok geçişten sonra n-adım geçiş olasılıklarının

Detaylı

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor?

Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Ekonomik Sipariş Miktarı (EOQ) Nasıl Hesaplanıyor ve Sürekli İyileştirme Çalışmalarının Yönünü Nasıl İşaret Ediyor? Hazırlayan : Cengiz Pak EOQ Economic Order Quantity Nedir? EOQ Ekonomik Sipariş Miktarı

Detaylı

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ Hafta 13 Yrd. Doç. Dr. Semra BORAN Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Sakarya Üniversitesi ne aittir. "Uzaktan Öğretim" tekniğine uygun olarak

Detaylı

EM302 Yöneylem Araştırması 2 Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş. Dr. Özgür Kabak

EM302 Yöneylem Araştırması 2 Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş. Dr. Özgür Kabak EM302 Yöneylem Araştırması 2 Doğrusal Olmayan Programlamaya Giriş Dr. Özgür Kabak Doğrusal Olmayan Programlama Eğer bir Matematiksel Programlama modelinin amaç fonksiyonu ve/veya kısıtları doğrusal değil

Detaylı

ENM-3105 Sistem Simulasyonu Kısa Sınav 1

ENM-3105 Sistem Simulasyonu Kısa Sınav 1 ENM-3105 Sistem Simulasyonu Kısa Sınav 1 Sınav Tarihi ve Yeri: 06 Kasım 2014, Perşembe, İlk ders, B203 No lu Derslik) (Kısa Sınav 1 de aşağıda verilen sorulardan birinin benzeri sorulacaktır.) Soru 1)

Detaylı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı

Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans Yönetimi İçin Bilgi Sistemi Tasarımı Finans ve Muhasebe Kavramları Finans, kişilerin veya kurumların maddi gelir elde etmeleri, yatırım yapmaları ve zaman içinde bu yatırımları değerlendirmeleriyle

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Final Çalışma Soruları

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Final Çalışma Soruları YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI III Final Çalışma Soruları Soru ) Aşağıda verilen adım geçiş matrisli Markov Zincirini ele alın..5.5..8 P=.5.75.6. a) Markov Zincirindeki haberleşen sınıfları yazın. b) Markov Zincirinin

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/71 İçerik n Bulunması Kuzey-Batı Köşe Yöntemi En Küçük Maliyetli Göze Yöntemi Sıra / Sütun En Küçüğü Yöntemi Vogel Yaklaşım Metodu (VAM) Optimum Çözümün Bulunması Atlama Taşı

Detaylı

Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri

Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri Kuyruk Teorisi Ders Notları: Bazı Kuyruk Modelleri Mehmet YILMAZ mehmetyilmaz@ankara.edu.tr 0 KASIM 207 8. HAFTA.7 M/M//N/ sistemi için Bekleme zamanının dağılımı ( ) T j rastgele değişkeni j. birimin

Detaylı

Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü KM 378 Mühendislik Ekonomisi

Gazi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü KM 378 Mühendislik Ekonomisi Problem Seti 1 (Arz-Talep) 1. Bir firma, satış fiyatı ile talep arasında D=780$-10p eşitliğini geliştirmiştir. Aylık sabit gider 800$ ve ürün başına değişken gider 30$ dır. Aylık karı maksimum yapmak için

Detaylı

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN

BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi. İlhan AYDIN BMÜ-421 Benzetim ve Modelleme Kesikli Olay Benzetimi İlhan AYDIN KESİKLİ-OLAY BENZETİMİ Kesikli olay benzetimi, durum değişkenlerinin zaman içinde belirli noktalarda değiştiği sistemlerin modellenmesi

Detaylı

Veri Ağlarında Gecikme Modeli

Veri Ağlarında Gecikme Modeli Veri Ağlarında Gecikme Modeli Giriş Veri ağlarındaki en önemli performans ölçütlerinden biri paketlerin ortalama gecikmesidir. Ağdaki iletişim gecikmeleri 4 farklı gecikmeden kaynaklanır: 1. İşleme Gecikmesi:

Detaylı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2013-2014 Güz Dönemi Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş

Detaylı

Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum

Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum 66 Bölüm 6 Ders 06 Çok değişkenli fonksiyonlar. Maksimum- Minimum 6.1 Çözümler:Alıştırmalar 06 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay Ön Bilgi: z = f (x, y) fonksiyonu 3-boyutlu uzayda bir yüzeyin denklemidir.

Detaylı

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma 2 13.1 Normal Dağılımın Standartlaştırılması Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma değerleriyle normal

Detaylı

Tedarik Zinciri Aşamaları. Tedarik Zincirleri Dinamiktir. Tedarik Zinciri Aşamaları. Tedarik Zincirinin Amacı Aşamaları. Tedarik Zinciri Aşamaları

Tedarik Zinciri Aşamaları. Tedarik Zincirleri Dinamiktir. Tedarik Zinciri Aşamaları. Tedarik Zincirinin Amacı Aşamaları. Tedarik Zinciri Aşamaları TEDARİK ZİNCİRİ FAALİYETLERİ ve MALİYET UNSURLARI Tedarik zinciri, müşteri ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile üretilen mal ve hizmet ile doğrudan yada dolaylı olarak ilgili tüm taraflardan oluşan bir yapıdır

Detaylı

1. Yatırımın Faiz Esnekliği

1. Yatırımın Faiz Esnekliği DERS NOTU 08 YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ, PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ, TOPLAM TALEP (AD) EĞRİSİNİN ELDE EDİLİŞİ Bugünki dersin içeriği: 1. YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ... 1 2. PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ

Detaylı

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ:

İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İŞ YERİ DÜZENLEME YERLEŞME DÜZENİNİN ÖNEMİ: İş yeri düzenlemenin ana amacı işletme içinde üretime yönelik faaliyetlerde yer alan canlı ve cansız varlıkların tümünün hareket miktarlarının minimize edilmesidir.

Detaylı

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 10 Temmuz 2017 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular S-1-Aşağıdaki kavramları kısaca açıklayınız? (20 p) a.) Güvenlik Payı b.) Nakit

Detaylı

EME Sistem Simülasyonu. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme

EME Sistem Simülasyonu. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme EME 7 Giriş Sistem Simülasyonu Simülasyon problemlerinin önemli bir bölümü stok sistemlerini içerir. Bu derste basit bir stokastik stok Simulasyon Örnekleri Ders kontrol sistemi ele alınıp, sistemin isleyişi

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul Proje:Belirli bir işin tamamlanabilmesi için yapılması

Detaylı

1) Toplam gelir fonksiyonu olarak verildiğine göre marjinal gelir fonksiyonu MG aşağıdakilerden hangisidir? A) ** B) C) D) E)

1) Toplam gelir fonksiyonu olarak verildiğine göre marjinal gelir fonksiyonu MG aşağıdakilerden hangisidir? A) ** B) C) D) E) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi MAT 152 Genel Matematik II Final Sorularının Çözümleri: 1) Toplam gelir fonksiyonu olarak verildiğine göre marjinal gelir fonksiyonu MG aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA

MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA MALİYETE GÖRE FİYATLANDIRMA Ürün fiyatlama kararlarında ilk adım fiyat belirleme olduğuna göre öncelikle fiyatın belirlenmesi gerekmektedir. Maliyete göre fiyatlandırma yapılırken ürünün maliyeti dikkate

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah KOPUZLU İÇİNDEKİLER HEDEFLER LOGARİTMİK VE ÜSTEL FONKSİYONLARIN İKTİSADİ UYGULAMALARI

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah KOPUZLU İÇİNDEKİLER HEDEFLER LOGARİTMİK VE ÜSTEL FONKSİYONLARIN İKTİSADİ UYGULAMALARI HEDEFLER İÇİNDEKİLER LOGARİTMİK VE ÜSTEL FONKSİYONLARIN İKTİSADİ UYGULAMALARI Logaritmik ve Üstel Fonksiyonların İktisadi Uygulamaları Bileşik Faiz Problemleri Nüfus Problemleri MATEMATİK-1 ProfDrAbdullah

Detaylı

Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015

Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015 Stok Yönetimi M. Görkem Erdoğan 10 Aralık 2015 2 İÇİNDEKİLER 1. GİRİŞ 5 2. STOKLARIN SINIFLANDIRILMASI 7 3. STOK YÖNETİMİ 9 3.1.Neden stok tutulur? 9 3.2.Fazla veya Az Stoklama 10 3.3.Stok Düzeyleri 10

Detaylı

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ İŞ ETÜDÜ & ERGONOMİ Yrd.Doç.Dr.Tarık Küçükdeniz Bölüm 2: Verimlilik Verimlilik 1 Bölüme Giriş İş etüdü ile ilgili tekniklere

Detaylı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı

12/27/2011. Yenileme kararları. Bu dersin amacı Yenileme kararları Bu dersin amacı Elimizdeki varlığı serviste tutmalı mıyız yoksa yeni bir makine ile değiştirmeli miyiz sorusuna cevap vermektir. Bu alternatifler birbirini dışlayan alternatiflerdir,

Detaylı

Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı

Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı Hazırlayan : Cengiz Pak Güvenlik Stoğu... Hesaplanması ve Kullanımı Problem Güvenlik stoğu beklenmedik durumlar ile bizim aramızda yastık görevini görmek üzere oluşturulur. Çünkü talep ile tedarik / üretim

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE ALAN BİLGİSİ TESTİ İŞLETME VE MUHASEBE İŞLETME VE MUHASEBE ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 161. İşletme sahibinin ya da ortaklarının işletmenin

Detaylı

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING)

TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME MANUFACTURING) İstenilen zamanda İstenilen miktarda Her türlü kaynak israfını önleyecek şekilde yapılan üretim Tam Zamanında

Detaylı

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI. KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1

KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI.  KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 KIRMACI ENDÜSTRİ IV.0 DEĞİŞİM SÜRECİ DANIŞMANLIĞI İŞ PLANI www.kirmacidanismanlik.com KIRMACI MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TİC. 1 I. Fabrikanın sektörel teknolojik Endüstri seviye tespiti ve yol haritası, raporlama,

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL TABLOLAR VE ANALİZİ 2 Aralık 2012-Pazar 13:30-15:00 SORULAR SORU 1: ABC Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2007-2008-2009-2010 ve 2011 hesap dönemlerine

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- TEDARİK

Detaylı

S: Bir dönemdeki sipariş sayısı G: Beher siparişin gideri T: Dönem içindeki toplam alım miktarı M: Beher siparişteki mal miktarı

S: Bir dönemdeki sipariş sayısı G: Beher siparişin gideri T: Dönem içindeki toplam alım miktarı M: Beher siparişteki mal miktarı STOKLARIN YÖNETİMİ Finans yöneticisi stoklara mümkün olduğunca az sermaye yatırmak ister, böylece fonları başka yerlerde kullanabilmeye çalışır. Fakat aynı zamanda işletmenin üretim ve pazarlama fonksiyonlarının

Detaylı

Bu optimal reklam-satış oranının reklam etkinliğini (reklam esnekliği) fiyat esnekliğine bölerek de hesaplarız anlamına gelir.

Bu optimal reklam-satış oranının reklam etkinliğini (reklam esnekliği) fiyat esnekliğine bölerek de hesaplarız anlamına gelir. Sloan Yönetim Okulu 15.010/ 15.011 Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Đş Kararları için Đktisadi Analiz Profesör McAdams, Montero, Stoker ve van den Steen 2000 Final Sınavı Cevapları: Asistanların Notlandırması

Detaylı

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları

Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları Kesikli Şans Değişkenleri İçin; Olasılık Dağılımları Beklenen Değer ve Varyans Olasılık Hesaplamaları 1 Şans Değişkeni: Bir dağılışı olan ve bu dağılışın yapısına uygun frekansta oluşum gösteren değişkendir.

Detaylı

EME SISTEM SİMÜLASYONU. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme

EME SISTEM SİMÜLASYONU. Giriş. Ertelenmiş Talep (Backorder) / Kayıp Satış (Lost Sales) Sürekli / Periyodik Gözden Geçirme .. Giriş EME SISTEM SİMÜLASYONU Simülasyon problemlerinin önemli bir bölümü stok sistemlerini içerir. Bu derste basit bir stokastik stok kontrol sistemi ele alınıp, sistemin isleyişi elle simule Simulasyon

Detaylı

Mali Analiz Teknikleri

Mali Analiz Teknikleri Mali Analiz Teknikleri Karşılaştırmalı Tablo analizi (Yatay Analiz) Yüzde Analizi (Dikey Analiz) Eğilim Yüzdeleri Analizi (Trend Analizi) Oran Analizi ORAN ANALİZİ Bir işletmenin mali tablolarında yer

Detaylı

Ders içeriği (8. Hafta)

Ders içeriği (8. Hafta) Ders içeriği (8. Hafta) 8.Maliyet teorisi 8.1. Kısa Dönem Maliyet Eğrileri 8.1.1.Sabit Maliyet 8.1.2. Değişen Maliyet 8.1.3. Toplam Maliyet 8.1.4. Ortalama ve marjinal maliyetler 8.2. Uzun Dönem maliyet

Detaylı

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 3. Hafta Ders İçeriği VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 15 Stoklar Grubu 150 İlk Madde ve Malzeme 151 Yarı Mamuller Üretim 152 Mamuller 153 Ticari Mallar 157 Diğer Stoklar 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

Detaylı

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat)

2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi (Sınav Süresi 2 Saat) 2018/1. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Yönetim Muhasebesi 2 Nisan 2018 Pazartesi 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) Sorular Soru 1.Batu şirketi tek bir mamulün üretimini gerçekleştirmekte ve yılda 80.000

Detaylı

5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ

5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ 5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ 15- TİCARİ MALLAR HESAP GRUBU Bu hesap grubunda işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul,

Detaylı