Vip Kalitesinde Ücretsiz Mühendislik Paylamlari

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Vip Kalitesinde Ücretsiz Mühendislik Paylamlari www.vipmuhendislik.com"

Transkript

1 Vip Kalitesinde Ücretsiz Mühendislik Paylamlari ÖNSÖZ Sevgili Öğrenciler; Mühendislik problemlerinin bilgisayar destekli çözümünde sonlu elemanlar yöntemi vazgeçilmez bir hale gelmiş ve bu yöntem temelinde hazırlanan çok kapsamlı paket programlar yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. ANSYS programı ise bugün için tüm dünyada ençok kullanılan programların ilk sıralarında yer almaktadır. Hazırladığımız bu notlar ile ANSYS e yeni başlayanlar için bir giriş ve ön hazırlık yapmayı hedefledik. Zamanla bu notları sizlerinde yardımıyla daha zenginleştirmeyi düşünüyoruz. Bu nedenle sizden gelecek eleştiri ve önerilerinize açığız. Tüm öğrencilere, mühendislere, akademisyenlere ve Ansys ile ilgili diğer arkadaşlara faydalı olması dileğiyle. Doç.Dr.Mehmet Zor DEU Makine Müh.Böl. Öğretim Üyesi 5 Mart 2004

2 Konu Madde no Ansys Programına Giriş 1 Ana Menuler(Utilty, Main Menu) 2 Kaydetme(Save), Açma 3 ÖRNEK 1- STATİK GERİLME ANALİZİ 4-25 Keypointlerin Oluşturulması 4 Keypointlerden düz çizgiler oluşturma 5 Çizgilerden Alan oluşturma 6 Dikdörtgenin otomatik oluşturulması 7 Glue 8 Dönel simetrik hacim oluşturma 9 Pan, Zoom, Rotate 10 Silme (Delete) 12 Keskin Köşeleri Yuvarlatma (Line Filet) 13 Alandan Alan Çıkarma (SUBTRACT) 14 Daire oluşturma 14.1 Sabit Kesitli Çubuk Oluşturma 15 Malzeme Özelliklerinin girilmesi 16 Eleman tipinin seçilmesi 17, 29 Elemanlara Ayırma (Meshing) 18, 30 Sınır Şartlarının Girilmesi 19 Radyal yönde düğümlerin tutulması 19.2 Yükleme 21 Çözüm (SOLUTİON) 23 Sonuçların Değerlendirilmesi (GENERAL POSTPROC.) 24

3 ÖRNEK 2- ZAMANA BAĞLI OLMAYAN SICAKLIK ANALİZİ Malzemelere ilave özellikler girilmesi 28 İlave serbestlik derecesi (Add DOF) girilmesi e-19 Alanlar üzerindeki düğümleri seçmek 32-b Hacme bağlı eleman, düğüm, alan vs. gibi alt birimleri seçmek e-31 Elemanları silmeden malzemeyi değiştirmek e-32 İlk sıcaklık girilmesi 33 Son sıcaklık girilmesi 34 Analiz tipinin belirlenmesi 35

4 1 ANSYS PROGRAMINA GİRİŞ Başlat(Start)>Programlar>Ansys6.1>Interactive Initial jobname: Ansys de çalışacağınız dosyanın (file) adı (örneğin: deneme ) Working Directory: Harddiskte deneme isimli dosyanın açılacağı yer (C:\ veya D:\ansysçalışması\ Total Workspace: Ansys çalışmaları için bellekte ayrılan toplam yer (MBa) for Database: Oluşan dosyaların saklanacağı toplam yer (MBa) Use Def. Mem.Model: İşaretlenirse Total Workspace ve for database kullanılmaz. Program otomatik olarak bellekteki gerekli alanı kullanır. Bu bilgiler girildikten sonra Run düğmesine basılır. Programın içine girilir. Bir sonraki sayfadaki pencere açılır. (Sayfadaki beyaz zemin ekranda siyahtır.) Ek Bilgiler e-1 Başlat>Programlar>Ansys6.1>Run interactive Now seçeneğinde ise üst sağdaki pencere açılmadan doğrudan programa girilir. Üstteki seçenekler ise daha önceki çalışmada kabul edilenler olarak girilmiş olur. e-2 Ansys de çözüm yapıldığında aynı Jobname e sahip farklı uzantılı birçok dosya oluşur. Örneğin deneme.esav, deneme.emat, vs. gibi. Bu durumda çalışma sırasında her seferinde farklı bir jobname vermek harddiskin dolmasına sebep olacaktır (deneme1.esav, deneme2.esav, deneme3.emat vs. gibi birçok dosya oluşur.) Bunun yerine her seferinde aynı jobname (mesela: deneme) ile programa girilir. Modelleme ve çözüm bu isimde yaptırılır. Kaydedilmesi gerekli görülen çözüm ise Farklı Kaydet komutuyla farklı isimde kaydedilir. Yani deneme isimli dosya sanki yap boz tahtası gibi kullanılır.

5 2 ANA MENULER 2.1 Utility Menu: Ekranın üst kısmında File, Select,.,Help, menülerinden oluşur. 2.2 Main Menu: Sol üst kısımda, Preferences,Preprocessor, Solution, General Postptrecessor,..,Finish alt menülerinden oluşur. 2.2-a) Preprocessor: Geometrik modelin kurulduğu, Elemanlara ayırma (meshing) gibi işlemlerin yapıldığı, malzeme özelliklerinin tanımlandığı çözümden önceki en önemli hazırlık aşamasıdır. 2.2-b) Solution: Sınır şartlarının ve yüklerin girildiği, analiz tipinin belirlendiği ve çözümüm yaptırıldığı kısımdır. 2.2-c) General Postprocessor: Sonuçların liste halinde veya görsel olarak okunabildiği ve değerlendirildiği aşamadır.

6 3 SAVE_DB, RESUME_DB SAVE_DB: Yapılan işlemleri jobname.db olarak kaydeder. Burada jobname : deneme olarak girildiğinden deneme.db olarak kaydeder. RESUME_DB: Kaydedilen jobname.db dosyasını getirir. Uyarılar: u-1 Ansys de yapılan her işlem için Undo(Geri al) komutu yoktur. Yaptığınız işlemlerin doğru olduğuna eminseniz SAVE_DB butonuna basınız. Bundan sonraki işlemlerde yanlışlık yaparsanız kaydettiğiniz kısmı RESUME_DB ile geri getirebilirsiniz. Aksi taktirde modelleme esnasındaki yanlışlıkları gidermek zorlaşabilir. u-2 Ansys e deneme isimli jobname ile girdiğinizde RESUME_DB butonuna basmazsanız daha önce kaydettiğiniz deneme.db dosya açılmaz ve ekranda hiçbirşey göremezsiniz. e-3: e-4: Ek Bilgiler Yaptığınız işlemleri File>Save As... komutu ile.db uzantılı kaydedebilirsiniz. (mesela tez1.db) File>Resume from>. komutu ile de bu dosyayı açabilirsiniz. Ancak şimdi açtığınız dosyanın çalışma ortamındaki adı girdiğiniz Jobname (deneme) dir. Save_DB butonuna basarsanız deneme.db olarak kaydedilir ve deneme.db dosyanızdaki daha önce sakladığınız model silinir. Save as.. komutu ile tez1.db olarak kaydetmelisiniz. İlk kaydetme jobname.db, ondan bir önceki ANA kayıt MENÜLER ise jobname.dbb olarak hafızada saklanır. File>Resume from>all files>deneme.dbb komutu ile deneme isimli dosyanın iki önceki kaydedilmiş halini getirebilirsiniz. Böylece Ansys de toplam 2 kere undo yapılmış olur.

7 ÖRNEK 1 Şekil 1 deki A1 ve A2 alanlarından oluşan 2 boyutlu geometrik modeli kurmaya çalışalım. Şekil 1 Genel Açıklama *Bu örnekte öncelikle sonlu elemanlara ayırmayı tasarladığımız yapının geometrik modelinin (katı modelinin) oluşturulması ile birlikte elemanlara ayırma (meshing) sınır şartları ve yükleme, çözüm ve Ansys de çok kullanılan bazı önemli komutlar anlatılacaktır. *En genelde geometrik modelde sırasıyla: 1-anahtar noktalar (keypointler), 2-anahtar noktalardan çizgiler, 3-çizgilerden alanlar 4-alanlardan hacimler oluşturulur *Geometrinin düzgünlüğüne göre alanlar veya hacimleri doğrudan oluşturabileceğimiz komutlar da vardır.

8 A1 alanı için; 4 Keypointlerin Oluşturulması *Keypointler, geometrik modelde geometrinin tanımlanması için gereken anahtar noktalardır. *Sonlu eleman düğüm noktaları değillerdir. Geometriyi oluşturan çizgilerin oluşması için gerekirler. *Önce örneğimizdeki A1 alanı için gerekli Keypointleri (K1-K4) şekil 1 den inceleyerek Keypoint kavramını anlamaya çalışın. (A2 alanı başka bir yöntemle oluşturulacaktır) *Keypointlerimizin koordinatlarını kağıt üzerinde tespit edelim (Tablo 1) Tablo 1. K1 K2 K3 K4 K5 K6 x y z *Şimdi de Ansys de aşağıda sol tarafta tarif edilen komut yörüngesini mouse (fare) ile sırayla takip ederek sağda görülen kutucuğun açılmasını sağlayın ve kutucuklara sırasıyla keypoint numarası, X,Y,Z koordinatlarını klavyeden girin. Keypoint numarası Main Menu>Preprocessor>Modeling>Create> Keypoints>In active cs Ek Bilgiler e-5 Keypoint no girilmezse 1 den başlar, tanımlanmamış en küçük Keypoint numaralarını vererek devam eder. e-6 X, Y,Z koordinatlarının kutucuklarına bir şey yazılmazsa sıfır kabul eder. e-7 Bir Keypoint'in koordinatlarını yanlış girerseniz bu kutucukta Keypoint'in numarasını da girmek şartıyla yeni koordinatlarını girebilirsiniz. e-8 Ancak bir "line" (çizgi) a bağlı keypointin koordinatlarını değiştiremezsiniz. Önce "line" ı silmeniz, sonra keypointi yeniden girmeniz ve sonra aynı "line" yeniden oluşturmanız gerekecektir. Aynı kural çizgi ile alan ve alan ile hacim arasındada geçerlidir. UYARILAR Ekranda görüntüyü kaybederseniz u-3 Sırasıyla 1-Plot>Keypoints>Keypoints ve 2-Plot Ctrl> Numbering>Keypoints>On 3-Plot Ctrl>Pan,Zoom,Rotate>Fit komutlarını kullanın. Ekrana sığacak şekilde Keypointlerin tamamını görürsünüz.. (Bu komutlar ve pencereler, ileride ayrıca anlatılacaktır.) u-4 Aynı sorun modellemenin ileri aşamalarında da karşınıza çıkarsa aynı yöntemi izleyin. Sadece 1. adımda Plot>Areas veya Plot>Volumes gibi komutları kullanabilirsiniz.

9 5 Keypointlerden düz çizgiler oluşturma Bunun için aşağıdaki kutucukta yazılı komutları takip ediniz yandaki pencerenin açılmasını sağlayınız. >Preprocessor>Modeling>Create>Lines> lines>straight line 1.yol: kutucuğun ortasındaki beyaz zeminli pencereye 1 yazıp Aplly tuşuna basın, sonra 2 yazıp yine Apply tuşuna basınca 1 ve 2 numaralı keypointlerden oluşan çizgi oluşur. Diğer çizgileri de aynı şekilde oluşturun. 2.yol: farenin oku siyah iken 1 ve 2 nolu keypointlere sırasıyla basılırsa aynı çizgi oluşur. Bu şekilde 4 tane düz çizgi oluşturulur. Ek Bilgiler e-9 Mouse (fare) ile çizginin birinci keypointi için yanlış bir işaretleme yaptıysanız; sağ tuşa bas (siyah ok aşağı dönecektir, bu ise undo [geri al] komutudur). Ters okta iken Sol tuşla yanlış işaretlediğin keypointe bas. Sonra tekrar sol ok ile oku yukarı döndür. e-10 Eğer çizginin birinci keypointini doğru ikincisini yanlış işaretlerseniz, bu durumda yanlış bir çizgi oluşturursunuz. Bu çizgiyi silmek için ise Delete>Lines only komutunu kullanmanız gerekir.

10 6 Çizgilerden Alan (A1 alanını) oluşturma Bir önceki adımda anlatılan keypointlerden düz çizgiler oluşturmadaki aynı mantık burada da geçerlidir. >Preprocessor>Modeling>Create>Areas >Arbitrary>By Lines *Kutucuğun içine klevye ile çizgi (Line) numaralarını giriniz ve her seferinde Apply a basınız. *Veya Mouse ile ekrandan çizgileri işaretleyip sonunda Apply veya Ok komutuna basınız. Ek Bilgiler Çizgi numaralarını bilmiyorsanız; e-11 İşlem sırasına göre küçükten büyüğe numara verir e-12 Plot Ctrl> Numbering>Lines>On komutu ile çizgiler numaralı çıkar. Plot>lines komutunu da kullanmanız gerekebilir. e-13 -Fare ile çizgiyi seçerseniz yandaki ilk pencerede Line no kısmından bu çizginin numarasını öğrenebilirsiniz. Bunları bir kağıda not edip, en sonunda klavyeden çizgi numaralarını girebilirsiniz. Bu yöntem özellikle karmaşık geometrilerde işe yarar. Çünkü bu tip geometrilerde fare ile bir alana ait çizgileri seçmek güç olabilir. 7 Dikdörtgenin (A2 alanının) otomatik oluşturulması: Main Menu> Preprocessor> Modeling> Create> Areas> Rectangle>By center&corner *WP X, WP Y: A2 alanının merkezinin koordinatları *Width: (x ekseni boyunca) genişliği *Height: (y ekseni boyunca) yüksekliği Sonuçta ekranda A1 ve A2 alanlarını görebiliriz.

11 8 Glue Bu aşamada A1 ve A2 alanları birbirlerinden farklı çizgilerden oluşmuştur. Bu çizgiler birbirleri üstünden geçebilir. 1 ve 2. keypointlerden oluşan çizgi L1(1, 2) A1 alanına aittir. 9 ve 10. keypointlerden oluşan çizgi ise L7 (10, 9) A2 alanına aittir. Bu durumda alanlar birbirlerini görmez ve birbirlerinden etkilenmez. Alanların birbirlerinden etkilenebilmeleri için ortak çizgilere sahip olmaları gerekir. İşte Glue komutu ile alanlar arasında ortak çizgiler oluşturulabilir. Bu şekilde alanlar ortak çizgilerden birbirine kusursuz bir şekilde kaynaklanmış gibi düşünülebilir. Glue komutundan sonra sırasıyla L9(10, 1), L10 (2, 9) şeklinde 2 ayrı çizgi meydana gelir. L7(10, 9) çizgisi ise otomatik olarak silinir L1(1, 2) keypontlerinden oluşan ortadaki çizgi ise iki alanın ortak çizgisi olur. Main Menu> Preprocessor> Modeling> Operate> Booleans> Glue>Areas> *Açılan kutucuğun ortadaki penceresine sırasıyla 1, Apply (veya klavyeden Enter ); 2, Apply *veya Fare ile alanları işaretle, Ok *veya tüm alanlar için bu işlemi yapacağımızdan Pick All Ek Bilgiler e-14 Glue için yukarıda anlatılan aynı mantık Hacimler için de geçerlidir. Birbirini görmeyen hacimler Glue edilirse aralarında ortak alanlar oluşur. e-15 Çizgilerin birbirini tanıması için genelde Overlap komutu kullanılır. Böylece çizgiler arasında ortak keypointler oluşur. Preprocessor> Modeling> Operate> Booleans> Overlap>Lines *SAVE_DB: butonuna basınız. Şimdiye kadar olan kısmı deneme.db olarak kaydetmiş olacaksınız. *File>Save As>c:\ansyse giriş\ alan1.. şeklinde daha önceden açtığınız ansyse giriş klasörü veya istediğiniz başka bir klasöre alan1.db ismiyle farklı bir kayıt yapınız (ileride kullanılacaktır).

12 9 Dönel simetrik hacim oluşturma: (Bu adım örnek1 in adımlarından biri olmayıp sadece eğitim amaçlıdır.) Şimdi sırayla aşağıdaki komutları takip ediniz. 9.1 Utility Menu> Plot Ctrl> Numbering> Keypoints> On 9.2 Utility Menu> Plot>Keypoints> Keypoints> 9.3 Main Menu> Preprocessor> Modeling> Operate> Extrude>Areas>About Axis>Pick All ve 6. Keypointleri Tıkla.>OK 9.5 açılan kutucuğa hiçbir şey yazmadan OK. Ve sonuçta Şimdi 10. Adıma devam ediniz. Orada dönel simetrik hacmi daha iyi göreceksiniz.

13 10 PAN ZOOM ROTATE Ansys de ekrandaki görüntüyü istenen şekilde görmemizi sağlayan ve çok kullanılan bir penceredir. Şimdi ekranınızda bir üstteki şekil varken aşağıdaki komutları sırayla takip ediniz yandaki pencerenin açılmasını sağlayınız ve hemen alttaki dinamik mode a tıklayarak farenizin sağ tuşu bası vaziyette ekranda gezdiriniz Utility Menu> Plot Ctrl> Pan Zoom Rotate Yanlardan, üstten, alttan ve perspektif görünüşler Belli bir bölgeyi büyütme, küçültme. Zoom a basınca farenin oku bir mercek şeklini alır. Sol tuş ile istenen kısma basılır ve fare sürüklenir. İstenen bölge kare içinde iken sol tuşa tekrar basılır. Geri dönmek için Fit e basınız. Görüntü açısını bozmadan büyültme, küçültme, yanlara, üste ve alta kaydırma Ekran görünümünün eksenler etrafında belli açıda (Rate) döndürülmesi Fare ile istenen görünümün ayarlanması İşaretledikten sonra, Sol tuşu basılı vaziyette iken ekran üzerinde fareyi sürükleyin. (alttaki perspektif görünümleri elde ediniz) Tüm modelin aynı görünümden ekrana tam sığdırılmasını sağlar.

14 11 a-) b-) File>Save As> Solid1 olarak farklı kaydediniz. (Örnek 2 de kullanılacaktır.) RESUME_DB butonuna basınız. Şimdi deneme.db dosyanız açılır ve 8. adıma geri dönmüş olursunuz. 12 DELETE (Öğretim amaçlıdır, diğer maddeye geçilebilir) Bir an için en üstteki L(3,4) çizgisinde 4 nolu keypointin koordinatlarında hata yaptığımızı düşünürsek A1 alanını yeniden tanımlamak için; 12.1 Main Menu> Preprocessor> Modeling> Delete > Areas Only > (A1 işaretlenir) > OK Sadece A1 alanını siler, ona bağlı çizgiler ve keypointler silinmez 12.2 Main Menu> Preprocessor> Modeling> Delete > Lines Only > (L(3,4) işaretlenir) > OK Sadece L(3,4) çizgisini siler, ona bağlı keypointler silinmez 12.3 Örnek 1 in 1. adımında açıklandığı gibi 4 nolu Keypointin doğru koordinatları girilir. 2. adımdaki gibi L(3,4) çizilir. 3. Adımdaki gibi A1 alanı oluşturulur. Ek Bilgiler e-16..>delete>(line, Area, Volume) and Below >.. komutları ise silinecek geometriye bağlı tüm alt birimleri de siler. Ancak bu alt birimlerden başka geometriye bağlı olanlar kalır. Mesela A1 alanı için Delete > Areas and Below komutu uygulansaydı A2 alanına bağlı olan L1(1,2) çizgisi kalacak, diğer 3 çizgi ile 3 ve 4 nolu keypointler silinecektir. e-17 Elemanlara ayrılmış bir alanı (veya hacmi) silemezsiniz. Önce elemanları clear komutuyla silmeniz gerekir. (Bkz: 16. adım)

15 13 Line Fillet (Keskin Köşeleri Yuvarlatma) Önce her iki alanımızı silelim Main Menu> Preprocessor> Modeling> Delete > Areas Only > Pick All 13.2 Utility Menu> Plot > Lines 13.3 Main Menu> Preprocessor> Modeling> Create 13.4 Keskin > Lines köşe >Line oluşturan Fillet iki çizgiyi tıklayınız. Alttaki pencere açılacaktır. NL1, NL2: seçilen çizgilerin numaraları RAD: Bu çizgiler arasında olması düşünülen radyus (yarıçap) 13.5 Apply (basılır; işlemden sonra üstteki pencere açık kalır, OK e basılırsa pencere kapanır) 13.6 Diğer çizgiler arası içinde 2 birimlik radyus vererek alttaki şekli elde ediniz L1 çizgisini siliniz. Main Menu> Preprocessor> Modeling> Delete > Line and Below > (L1(1,2) işaretlenir) > OK

16 13.8 Şimdi 2. adımda anlatıldığı gibi L9 un sağ ucundaki L10 un sol ucundaki Keypointlerle yeni bir çizgi oluşturunuz. Main Menu> Preprocessor> Modeling> Create> Line > Lines > Straight Lines > (Keypointler tıklanır)>ok Şimdi de 3. adımda tarif edildiği gibi A1 (üsteki alan) ve A2 alanlarını yeniden oluşturunuz. Radyuslu çizgilerin de tıklanacağını unutmayınız. Tüm tıkladığınız çizgiler kapalı bir alan oluşturduğunda Apply tuşuna basınız. >Preprocessor>Modeling>Create>Areas>Arbitrary>By Lines SAVE_DB ye basınız. (deneme.db olarak kaydedilir) File>Save As> (Alan-radyus.db isminde farklı kaydediniz)

17 14 Alandan Alan Çıkarma (SUBTRACT) 14.1 Daire tanımlama A2 alanının ortasında yarıçapı r = 5 olan bir daire tanımlayalım. >Preprocessor>Modeling>Create>Areas>Circle> Solid Circle WP X, WP Y: daire merkezinin koordinatları Radius: Dairenin yarıçapı Aşağıdaki komutlarla A2 alanından daire alanını çıkarınız >Preprocessor>Modeling>Operate>Boolenas>Areas> (Base area, A2 yi tıkla) Apply> (Daireyi tıkla) OK Uyarılar: u-5 A2 ve daire üst üste olduklarından sol üstte hangisini seçmek istediğinize dair bir pencere açılabilir. Bu durumda A2 seçilmişse bu kutucukta OK e bas, sonra alttaki kutucukta Apply a basınız. Daire seçerken ise üstte aynı kutucuk açılır. A2 seçili durumda olabilir. Daireyi seçmek için Next>Ok ve alt kutucukta OK e basılır SAVE_DB ye basınız 14-5 File>Save As> Alan2.db

18 15 Sabit Kesitli Çubuk Oluşturma (Öğretim amaçlıdır) Yukarıdaki kesite sahip 200 birim uzunluğundaki çubuğu aşağıdaki komutlarla oluşturunuz 15.1 >Preprocessor>Modeling>Operate>Extrude>Areas>Along Normal> (A1 alanını tıkla)>apply NAREA: Seçilen alan numarası DIST: çubuğun boyu 15.2 Şimdi alttaki delikli A4 alanını tıklayarak aynı işlemleri yapınız. Uyarı: u-6 A1 için işlem yapıldıktan sonra A4 alanı ekrandan kaybolabilir. Bu durumda >Plot>Areas komutunu kullanabilirsiniz >Plot Ctrl>Pan,Zoom,Rotate ile üç boyutlu şekli değişik açılardan görünüz >File>Save As>(Solid2) olarak farklı kaydediniz RESUME_DB ye basınız. Şimdi 14.5 nolu adıma geri dönmüş oldunuz.

19 16 Malzeme Özelliklerinin girilmesi Sadece lineer elastik çözüm yaptırılacağı için eleastisite modülü ve poisson oranı gerekir. Aşağıdaki komutları takip ederek alttaki pencerenin açılmasını sağlayınız. Main Menu> Preprocessor> Material Props> Material Model> Material Model Number 1 >Structural>Linear> Elastic>Isotropic Şimdi 1 nolu Malzememizin Elastisite modülü EX= (MPa), Poisson oranı PRXY= 0.3 olarak karşılarına giriniz ve OK tuşuna basınız. Şu anda üstteki komutlarda >Material Model adımındasınız. 2 nolu bir malzeme daha tanımlayalım. >Material Model > Material > New Model> Define Material ID (2 giriniz)> Structural>Linear> Elastic>Isotropic> Üstteki pencere yine açılır. 2 nolu malzeme için EX= (MPa), PRXY=0.4 giriniz.

20 17 Eleman tipinin seçilmesi: Alanlarımızı böleceğimiz sonlu elemanın tipini seçeceğiz. Main Menu> Preprocessor> Element Type > Add/Edit/Delete> Add > Solid > 8 node 82 >OK >Close Şu anda iki boyutlu, iki serbestlik dereceli (UX, UY), düzlem eleman Plane 82 yi seçtik. Ek Bilgiler e-18 Yapacağınız analiz tipi ve model şeklinize göre uygun eleman tipini seçmelisiniz. Seçtiğiniz elemanın düğümlerine ait serbestlik derecelerinin türü ve sayısı analizinizi doğru yapmanız açısından çok önemlidir. Tüm elemanların serbestlik dereceleriyle birlikte gösterildikleri tablo size yardımcı olacaktır: Main Menu> Preprocessor> Element Type > Add/Edit/Delete> Add > Help >Pictorial Summary e-19 Seçtiğiniz elemana farklı serbeslik dereceleri (örneğin, sıcaklık, ROTX, voltaj, vs) ekleyebilirsiniz: Main Menu> Preprocessor> Element Type>Add DOF (Degree of Freedom) e-20 UX: x ekseni etrafında ötelenme, ROTX: X ekseni etrafında dönme, TEMP: sıcaklık

21 18 Elemanlara Ayırma (MESHİNG) 18.1 Aşağıdaki komutları takip ederek alttaki pencerenin açılmasını sağlayınız. Main Menu> Preprocessor> Meshing> Meshtool Açılacak bir pencerede, elemanlara ayrılacak şeklin (alan, hacim, vs) malzemesi, eleman tipi gibi özellikleri önceden belirlememizi sağlar. Aynı pencereye girmek için: Preprocessor> Meshing> Mesh Attiributes > Defoult Attributes Smart Size kutucuğu işaretlenir ve alttaki cetvelden bir sayı seçilirse, elemanlara ayırma işleminin hassasiyeti ayarlanır. Sayı ne kadar küçükse o kadar fazla elemanınız olacaktır. Global Set butonuna bastığınızda açılan kutucuktaki ilk pencere SIZE ye bir rakam girilir. Bu rakam ise bir elemanın bir kenarının maksimum uzunluğu olarak düşünülebilir. Alan veya hacim boyutlarına bağlı olarak uygun bir değer girilmelidir. Mesela bu örnekte SIZE = 2 girilebilir. Bir kenarı 3000 birim uzunluğundaki bir alan için ise bu rakam 100, 150 gibi değerler alabilir. Smart Size veya SIZE dan birisi girilmelidir. Her ikisi de girilmezse otomatik olarak uygun bir meshing yapar. Ancak bu durumda programın eleman veya düğüm üst sınırı aşılabilir veya bilgisayarınızın kapasitesi yetmeyebilir. İşte böyle bir durumda eleman ve düğüm sayıları Smart Size veya SIZE ile düşürülmelidir. Bazı durumlarda otomatik elemanlar ayırmada eleman sayısı istenenden daha az olabilir, daha küçük elemanlar elde edilebilmesi için ise Smart Size veya SIZE kullanılma durumu ortaya çıkar. Seçilen elemanın özelliğine bağlı olarak, eleman şeklinin üçgen (Tri) veya dikdörtgen (Quad) yüzeyli olmasını sağlar. Mutlaka birisi seçilmelidir. Elemanlara ayırma işleminden sonra belli bölgelerdeki elemanları kendi içinde bölerek bu bölgelerde daha küçük elemanlar ve dolayısıyla daha fazla hassasiyet sağlanır.

22 18.2 Quad > Free > Mesh >-A1 alanını tıkayın- > OK A1 alanını malzeme 1 ile elemanlara ayırmış oldunuz Utility Menu>Plot>Areas 18.4 Alttaki A4 alanını malzeme 2 ile elemanlara ayırmak için Main Menu> Preprocessor> Meshing> Meshtool > Element Attributes: Global Set>-MAT=2- seçilir->ok 18.5 Mesh Tool> Quad > Free > Mesh >-A4 alanını tıkayın- > OK 18.6 Alttaki A4 alanını daha hassas bölmek için Mesh Tool> Smart Size > -cetveli 2 ye çek->mesh > -A4 ü tıkla-> OK > Yes, OK

23 18.7 Üstteki A1 alanını daha hassas bölmek için a- b- Main Menu> Preprocessor> Meshing> Meshtool > Element Attributes: Global Set>-MAT=1- seçilir->ok Smart Size seçili durumda ise kutucuğa tekrar basıp seçili olmayan duruma getiriniz. c- Mesh Tool> Size Controls: Global Set > -SIZE=0.8 giriniz- > Mesh>-A1 i tıkla-> OK > Yes, OK 18.8 SAVE_DB butonuna basınız 18.9 Refıne (Öğretim amaçlıdır, diğer adımdan devam edebilirsiniz) Alanların ara yüzey bölgesindeki elemanların sayısını arttırmak için; Mesh Tool> Refine > -Box- >üçgen uç kısımlar hariçte kalmak üzere bölge kutu içine alınır-> LEVEL=5 (maximum)>ok Sonuçta son durumu şekilde görülen kısmı büyütürsek (>Pan.Zoom Rotate> Zoom);

24 18.10 RESUME_DB butonuna basınız 18.8 adımına geri döndünüz Farklı malzemeleri farklı renkte görüntüleme a- Utility Menu>Plot Ctrl>Numbering> -Elem/Attirb Numbering=Material Number >[/NUM]=Colors Only]>OK b-..> Plot>Elements Ek Bilgiler e-21 Görünümüm renksiz olması için. >Plot ctrl>numbering>[/num]=no colors/numbers]

25 19 Sınır Şartlarının Girilmesi 19.1 Önce serbestlik derecesine eksenler etrafında dönme ROTX ve ROTY yi ekleyelim..>preprocessor>element Type>Add DOF>-ROTX, ROTY işaretlenir->ok 19.1 A4 alanının sol ucundaki aynı x koordinatına sahip düğümleri ankastre yapalım. Main Menu > SOLUTION > > Define Loads > Apply > Structural > Displacement > On nodes > -Box- > -Düğümler kutu içine alınır->ok> ALL DOF (hepsini seçer)>ok 19.2 Dairenin çevresindeki düğümlerin radyal yönde tutulması: a- öncelikle dairenin merkezinde bir Keypoint tanımlarız. Main Menu > Preprocessor>Modelling>Create Keypoints> In Active CS (CS:coordinate system demektir) > X=30, Y=22.5, Z=0 gir > OK b- Lokal koordinat sistemi(workplane) bu Keypointte taşınır Utility Menu > WorkPlane> Ofset WP To >Keypoints > Daire merkezindeki Keypointi tıkla >OK (WX-WY eksenleri merkezde görülmeli) c- Workplane (WX-WY koordinat sistemi), polar koordinat sistemi haline getirilir. (WX= r, WY= θ) Utility Menu > WorkPlane> WP Settings> Polar d- WorkPlane aktif koordinat sistemi haline getirilir. Utility Menu > WorkPlane> Change Active CS to > Working Plane e- Düğümlerin koordinat sistemi aktif koordinat sistemine döndürülür. Main Menu > Preprocessor>Modelling>Move/Modify>Rotate Node CS> To Active CS >Pick All (veya sadece çember üzerindeki düğümleri seç)

26 f- Düğümlerin deplasmanları radyal yönde sınırlandırılır. Main Menu > SOLUTION > > Define Loads > Apply > Structural > Displacement > On nodes > -Circle- > -İstenen düğümler çember içine alınır->ok> UX(=r) seçilir> OK 20 Aktif Koordinat sistemimizi X-Y-Z yapalım. Utility Menu > WorkPlane> Change Active CS to > Global Cartesian

27 Ek Bilgiler e-22 Radyal veya teğetsel yönde verilecek bir sınır şartı için WorkPlane de mutlaka WX=r, WY=θ şeklinde olmalı. Yani ilgili düğümlerin yer aldığı çemberin düzlemi WX-WY düzlemi olmalı. WZ ekseni daima çemberin normali olmalı. e-23 Mesela çember düzlemi WX-WZ ise; Bu durumda açılan pencerede butonuna 3 kere basılacak olursa (alttaki açı değeri 30 olduğu için) + X ekseni etrafında lokal eksenler 3x30=90 o lik bir dönüş yaparlar ve çember düzlemi WX-WY, normali ise WZ olur. WorkPlane> Ofset WP by Increments> e-24 Bazı durumlarda çember düzleminin normali ile lokal eksenlerden birisine paralel olmayabilir. Yani normal ile mesela WZ arasında 40 o lik bir açı olabilir. Bu durumda normali WZ e paralel ve çember düzlemi WX-WY olacak şekilde lokal eksenler uygun açıyla döndürülerek ayarlama yapılmalıdır. ilk konum 40 o 90 o e-25 Bu gibi geridönüşü zor olan işlemlerde öncelikle SAVE_DB butonuna basmanızı ve hata yapıldığında RESUME_DB ile geri almanızı tavsiye ederiz.

28 21 Yükleme 21.1 Sağ üst çizgiye p=50 N/mm lik yayılı yük verilmesi Main Menu > SOLUTION > Define Loads > Apply > Structural> Pressure>On Lines> -Çizgi tıklanır->ok> 21.2 Sağ alt keypointte Fy=-100 N şiddetinde tekil kuvvet uygulanması Main Menu > SOLUTION > Define Loads > Apply > Structural> Force/Moment> -Keypoint tıklanır-> OK> FY=100 >OK

29 Sonuçta Ek Bilgiler e-26 Ekranda yüklerin okları bazen kaybolabilir. Bu durumda yüklerden emin olmak için Utility Menu> List>Loads>Forces> On All Keypoints..>Forces>Surface>On All Lines veya e-27 Yükleri silmek için Main Menu > SOLUTION > Define Loads > Delete > Structural> Force/Moment(veya pressure)>-istenen Keypoint veya çizgi tıklanır-> OK Şu anda modeliniz çözüme hazır hale geldi. 22 SAVE_DB

30 23 Çözüm(SOLUTION) Main Menu > SOLUTION > Solve> Current LS > OK Ek Bilgiler e-28 Çözümden önce açılan /STATUS Command isimli pencereyi iyice inceleyerek yaptıracağınız analizin doğruluğuna karar veriniz. e-29 >OK tuşuna bastıktan sonra sarı renkli pencereler modelle ilgili bazı uyarılar verir ancak çözüm yine de yapılır. Verifity ise bu uyarıları dikkate almadan çözmek isteyip istemediğinizi sorar. Aslında en iyi sonuçlar uyarısız durumlarda oluşur. Mümkünse bu uyarılardaki durumlar düzeltilmelidir. e-30 Çözüm sırasında Error mesajı ise çözümün yapılamayacağı anlamına gelir. Bu durumlarda program otomatik olarak kapanabilir. Bu nedenle çözümden önce mutlaka SAVE_DB yapmanızı tavsiye ederiz.

31 24 Sonuçların Değerlendirilmesi (GENERAL POSTPROC.) Bu bölümde çözüm sonuçlarının görülmesi anlatılacaktır Aşağıdaki komutları takip ederek tüm modeldeki SX normal gerilmesinin dağılımını ve daha sonra diğer gerilmelerin dağılımını görünüz. Main Menu> General Posproc.>First Set> Plot Results>Contour Plot> Nodal Solution>Stress>SX(veya başka birtanesi)>ok SX SY S3(MİN.ASAL GERİLME) Eğer renkli göremezseniz: Plot Ctrl>Numbering>[/NUM]:Colors Only Köşe noktalarda aşırı gerilme yığılmaları oluşmuş. Bu nedenle bu bölgenin 1 nolu malzeme ile takviye edilmesi gerekmektedir Herbir düğümdeki gerilmeleri liste halinde görmek: Main Menu> General Posproc.>First Set> List Results> Nodal Solution>Stress>Component SCOMP 24.3 Sadece A4 (Alttaki delikli alan) alanına ait gerilmeleri görmek için; a- Önce A4 seçilir. Utility Menu> Select> Entities> By Num/Pick>From Full>OK>-A4 tıklanır->ok b-a4 e bağlı alt birimler(keypoints,line,elemanlar, düğümler) seçilir: Utility Menu> Select> Everything Below> Selected Area

32 c maddesindeki adımları takip ederek A4 deki gerilmeleri görünüz. SX SVM(VON-MİSES) 24.4 Resimleri FARKLI KAYDETMEK (*.bmp) Utility Menu> Plot Ctrl> Capture Image> File> Save As Save As>Alan2son.db ÖRNEK 2 (3 BOYUTLU -zamana bağlı olmayan- SICAKLIK ANALİZİ) 26 Daha önce kaydettiğimiz Solid1 isimli dosyayı açalım. (Eğer daha önce kaydetmediyseniz ilk 8 adımı yeniden yapmalısınız).file>resume From>d:/ansys-e giriş/solid1> OK

33 adımdaki gibi 2 ayrı malzeme tanımlayınız. (özellikleri örnek 1 dekinin aynı olsun) Main Menu> Preprocessor> Material Props> Material Model> Material Model Number 1 >Structural>Linear> Elastic>Isotropic (aynı işlemi 2. malzeme için yapınız) 28 Bu malzemelerin şimdi ısı iletkenlik katsayılarını(kxx: (Cal*mm/(sn* 0 C))) ve ısıl genleşme katsayılarını (α:1/ 0 C) tanımlayacağız Main Menu> Preprocessor> Material Props> Material Model> Material Model Number 1 >Thermal> Conductivity>Isotropic>KXX=0.03 giriniz>ok Main Menu> Preprocessor> Material Props> Material Model> Material Model Number 1 Structural >Thermal Expansion Coef> α=11e-6 giriniz>ok (11e-6=11*10-6 ) Aynı şekilde Malzeme 2 için KXX=0.01, α = 8e-5 giriniz. 29 Eleman tipi seçilmesi Main Menu> Preprocessor> Element Type > Add/Edit/Delete> Add > Solid > 10 node 92 >OK 30 Elemanlara ayırma Üstteki bilezik, alttaki ortası delik mil 4 er tane hacimden oluşmaktadır Bileziği oluşturan hacimleri malzeme 1 den elemanlara ayıralım. Main Menu> Preprocessor> Meshing> Meshtool >Global Set (en üstteki)>mat=1>tet Free>Mesh>OK> üstteki bileziğin 4 hacmini işaretle>ok

34 şıkkındaki aynı adımları bu sefer içteki 4 hacim için yapınız Sıcaklık (TEMP) sınır şartı ekleyelim Main Menu> Preprocessor> Element Type > Add DOF > TEMP > OK 32 Sol ve sağ uç düğümlerini tutalım 32.1 Önce Sol ve sağ uçlardaki alanları seçelim. Utility Menu> Select > Entities > Areas > By Num/Pick > From Full> - Alanları Mouse ile seçiniz- >OK Plot >Areas

35 32.2 Bu alanların üzerindeki düğümleri seçelim: Utility Menu> Select > Entities > Nodes > Attached To > Areas All > From Full> Plot>Nodes Ek Bilgiler e-31 İki boyutlu durumda elemanlar ve düğümler alanlara, üç boyutlu durumda ise hacimlere aittir. 3 boyutta alanlara ait tüm alt birimleri (eleman, düğüm, keyp., çizgi) seçmek için a-utility Menu> Select > Entities > Volumes > By Num/Pick > From Full> - Hacimleri Mouse ile seçiniz- >OK b-utility Menu> Select > Everything Below> Selected Volumes 2 boyutta ise bu işlem alanlar için yapılabilir. 3 boyutta ise alanlara ait olmayan ancak alanların üzerinde yer alan düğümleri ancak maddesindeki gibi bulabiliriz. Bu işlem çizgiler üzeindeki düğümleri seçmek için de yapılabilir. e-32 Elemanları silmeden malzemeyi değiştirmek için; a- e-31 de izah edildiği şekilde vb. bir yöntemle önce malzemesi değiştirilecek elemanlar seçilir. b- Main Menu> Preprecessor> Material Props> Change Mat Num> -yeni malzeme numarasını üst kutucuğa gir, alt kutucuğa ALL yaz> OK 32.3 Bu düğümlerin yerdeğiştirmelerini engelleyelim Main Menu> Solution> Define Loads> Apply> Structural> Displacements > On Nodes > Pick All > -UX,UY,UZ seçilir-> OK 32.4 Şimdi tüm modeli yeniden seçelim Utility Menu> Select > Everything 32.5 Plot>Volumes

36 33 Tüm sistemin ilk sıcaklığını 30 o C girelim Main Menu> Solution> Define Loads> Setting> Reference Temp> TREF=30 > OK 34 Tüm sistemin son sıcaklığını 150 o C girelim Main Menu> Solution> Define Loads> Apply> Structural > Temperature> On Nodes > Pick All > -Val1=150- > OK 35 Zamana bağlı olmayan (steady-state) analiz tipini seçelim. Main Menu> Solution> Analys Type > New Analysis> Steady-State 36 Çözüm Yapalım Main Menu> Solution> Solve> Current LS> OK 37 Sonuçları General Posprec. dan inceleyiniz. (Bkz 24. madde) SX

ÖRNEKLERLE ANSYS E GİRİŞ

ÖRNEKLERLE ANSYS E GİRİŞ ÖRNEKLERLE ANSYS E GİRİŞ (Klasik Menulerle) (Hazırlayan Doç.Dr. Mehmet ZOR) DEU Müh.Fak. Makine Mühendisliği Bölümü 1 2.ÖNSÖZ www.ansysbilgihavuzu.com (24 Kasım 2006) Hazırladığımız ilk notlar ANSYS e

Detaylı

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ BİTİRME PROJESİ Sinan YILDIZ Projeyi Yöneten Prof.Dr.Sami AKSOY 1 ÖZET Günümüzde bilgisayar

Detaylı

ANSYS 5.4 İLE ÇELİK KAPI TASARIMI

ANSYS 5.4 İLE ÇELİK KAPI TASARIMI T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANSYS 5.4 İLE ÇELİK KAPI TASARIMI BİTİRME PROJESİ Arda ULUSELLER 1999485048 Projeyi Yöneten Prof. Dr. Sami AKSOY Ocak, 2005

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (Shell Mesh, Bearing Load,, Elastic Support, Tasarım Senaryosunda Link Value Kullanımı, Remote Load, Restraint/Reference Geometry) Shell Mesh ve Analiz: Kalınlığı az

Detaylı

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM OM6 KANADI MODELLEME EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kanat Sınırlarını Çizme Taban Kanat Profilinin Hücum ve Firar Kenarları Sınırlarını Çizme Kanat Profilini Dosyadan (.txt) Okuma Geometrik

Detaylı

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Round-Chamfer / Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY ROUND ve CHAMFER KOMUTLARI 1. Round ve Chamfer komutlarını uygulamak için daha önceden çizilmiş bir katı modele ihtiyaç bulunmaktadır. Bu yüzen ilk olarak herhangi bir katı model FILE menüsünden OPEN komutu

Detaylı

Basit Parça Modelleme

Basit Parça Modelleme Basit Parça Modelleme Yapacağımız örnek, 1.gün eğitimimizin ilk uygulamasıdır. Bu örnekle parça modellemedeki temel komutları tanıyacağız ve fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Uygulamamıza bir yeni bir Part

Detaylı

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz.

Sadece kabloda sıcaklığın 100º Fahrenheit düşmesine bağlı olarak oluşan mesnet reaksiyonlarını ve yer değiştirmeleri belirleyiniz. Problem V Sıcaklık Yüklemesi Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Sıcaklık genleşme katsayısı = 0.0000065 (Fahrenheit) Kiriş-kolon bağlantıları rijit Kablo her iki ucundan mafsallı Yapılacaklar Sadece

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

İTHALATÇI SİCİL KARTLARININ SORGULANMASI

İTHALATÇI SİCİL KARTLARININ SORGULANMASI İTHALATÇI SİCİL KARTLARININ SORGULANMASI Yayın tarihi : 7.Haziran.2011 Yayın no : 1.0-1 - 1. ANA PENCERE... 3 2. KRİTERLER... 4 2.1 TcKimlik/Vergi No:... 4 2.2 Ünvan:... 4 3.0 İTHALATÇI SİCİL KART(LAR)I...

Detaylı

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları Problem F Hidrostatik Basınca Maruz Duvar Beton E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2 Sınır Şartları 1. Durum: Duvar sadece altından tutulmuş 2. Durum: Duvar altından ve kenarlarından tutulmuş Yapılacaklar

Detaylı

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ONERA M6 KANADI NAVIER-STOKES ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA VE ÖNİŞLEM EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Kabuk Bölgeleri Oluşturma Çözümağındaki Elemanların Normal Yönlerini Kontrol Etme Çözümağında

Detaylı

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU

T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi. ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU T.C. istanbul ÜNiVERSiTESi ÖĞRENCi BiLGi SiSTEMi ÖĞRETiM ELEMANI KULLANIM KILAVUZU 1 1. Sisteme Giriş Nokta Üniversite Otomasyonu sistemini kullanabilmek için öncelikle Windows işletim sisteminde bulunan

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

SEM2015 programı kullanımı

SEM2015 programı kullanımı SEM2015 programı kullanımı Basit Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Çözebileceği sistemler: Düzlem/uzay kafes: Evet Düzlem/uzay çerçeve:

Detaylı

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1

ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 ÖĞRENME FAALİYETİ 1 AMAÇ Bilgisayar ve elektronik tablolama yazılımı sağlandığında elektronik tablolama yazılımı çalışma alanı düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAŞTIRMA Güncel olarak

Detaylı

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM GENEL TANITIM. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM GENEL TANITIM EDA Tasarım Analiz Mühendislik İÇİNDEKİLER 1. FARE TUŞLARININ GÖSTERİMİ...2 2. CAEeda TM YAZILIMININ GÖRSEL ARAYÜZ YAPISI...3 3. CAEeda TM VARSAYILAN İKON PANELİ TANIMLAMALARI...4

Detaylı

ihmal edilmeyecektir.

ihmal edilmeyecektir. q h q q h h q q q y z L 2 x L 1 L 1 L 2 Kolon Perde y x L 1 L 1 L 1 = 6.0 m L 2 = 4.0 m h= 3.0 m q= 50 kn (deprem) tüm kirişler üzerinde 8 kn/m lik düzgün yayılı yük (ölü), tüm döşemeler üzerinde 3 kn/m

Detaylı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı

Pro/E. Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Pro/E Sketch ( Taslak Çizim) Ortamı Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Pro/E Sketch (Taslak Çizim) Ortamı / Yrd.

Detaylı

25. SEM2015 programı kullanımı

25. SEM2015 programı kullanımı 25. SEM2015 programı kullanımı Basit Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Program kısaca tanıtılacak, sonraki bölümlerde bu program ile

Detaylı

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile

Açılan programın pencere görünümü aşağıdaki gibidir. 2. Araç Çubuğundan kaydet düğmesi ile POWERPOINT PROGRAMI Powerpoint bir sunu hazırlama programıdır. Belirli bir konu hakkında bilgi vermek için, derslerle ilgili bir etkinlik hazırlamak için, dinleyicilere görsel ortamda sunum yapmak için

Detaylı

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a

Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] <real time>: a AUTOCAD: ZOOM Menü : VIEW ZOOM Komut: zoom Komut Kısaltma: Z Command: zoom [All/Center/Dynamic/Extents/Previous/Scale/Window] : a All: Çizim limitleri içindeki çizimi ekrana sığdıracak şekilde

Detaylı

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 2B Dirsek Analizi Uygulamanın Adımları 8 in 1.5 D 1.5 in 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3 in 1.5 in 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça

Detaylı

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2

İçindekiler. Akıllı Tahta Uygulaması (ATU) Kullanma Kılavuzu. İçindekiler. Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 İçindekiler 1 İçindekiler Bölüm 1: Uygulama Hakkında Genel bilgi 2 Bölüm 2: Akıllı Tahta Uygulamasının Yüklenmesi Akıllı Tahta Uygulaması nı yükleme 3 Akıllı Tahta Uygulaması nı kaldırma 3 Akıllı Tahta

Detaylı

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Çözümü yapılmış *.pos.edf dosyasında bulunan çözümağını al. Sonlu eleman modeli üzerinde bulunan

Detaylı

BANDLI İLETİM SİSTEMLERİNDEKİ TANBUR MİLİNDE OLUŞAN GERİLMELERİN ANALİZİ

BANDLI İLETİM SİSTEMLERİNDEKİ TANBUR MİLİNDE OLUŞAN GERİLMELERİN ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BANDLI İLETİM SİSTEMLERİNDEKİ TANBUR MİLİNDE OLUŞAN GERİLMELERİN ANALİZİ BİTİRME PROJESİ Işık DURSUN Projeyi Yöneten Doç.

Detaylı

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY

Part-Helical Sweep/ Yrd. Doç. Dr. Mehmet FIRAT- Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZSOY HELICAL SWEEP YÖNTEMİ İLE CİVATA ÇİZİMİ 1. Bu ve bundan sonraki hafta basit bir cıvata çizimi yapılacaktır. Cıvata çizimi için ilk olarak cıvata başını çizmek gerekir. Bunun için bir altıgen çizip bu altıgeni

Detaylı

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz.

MİCROSOFT WORD. Araç çubukları: menü çubuğundan yapabileceğimiz işlemleri daha kısa zamanda araç çubukları ile yapabiliriz. MİCROSOFT WORD Office programlarının içersinde genelde yazı yazmak amaçlı kullanılan bir programdır Microsoft Word. Aşıdaki şekilde çalışma sayfası görülür. Şimdi Word çalışma sayfasını inceleyelim. Microsoft

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Bu dokümanda SolidWorks2017 (Premium) yazılımı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemi ile bir krank milinin gerilme analizi yapılmıştır. Analizde kullanılan

Detaylı

Probina Orion Modelleme Teknikleri

Probina Orion Modelleme Teknikleri Şubat 2009 KULLANIM HAKLARI PROTA YAZILIM BİLİŞİM ve MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. ODTÜ Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi Galyum Blok No: 20 ANKARA Tel: (312) 210 17 88 Fax: (312) 210 17 86 Email: probina@prota.com.tr

Detaylı

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA

BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA BLEND YÖNTEMİ İLE KATI MODEL OLUŞTURMA Bu yöntem ile çizilen iki kesit katı olarak birleştirilir. Aşağıdaki şekilde blend yöntemi ile oluşturulan bir katı model gözükmektedir. 1. FILE menüsünden New seçilir.

Detaylı

B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle oluşacak mesnet reaksiyonlarını hesaplayınız.

B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle oluşacak mesnet reaksiyonlarını hesaplayınız. Problem G Mesnet Çökmeli Çerçeve Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Yapılacaklar B düğüm noktasında aşağıya doğru 1'' lik yer değiştirme nedeniyle

Detaylı

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ

1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1. MİCROSOFT EXCEL 2010 A GİRİŞ 1.1. Microsoft Excel Penceresi ve Temel Kavramlar Excel, Microsoft firması tarafından yazılmış elektronik hesaplama, tablolama ve grafik programıdır. Excel de çalışılan

Detaylı

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar

Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca NET Kobi Ticari Yazılımında ilk yapılacaklar Luca MMP (Mali Müşavir Paketi) bilgileri ile Luca Üye girişinden sisteme giriş yapıldıktan sonra Luca Net Kobi Ticari Giriş butonuna basarak programa giriş

Detaylı

VİSİONLİNK PROGRAMINDA S O S YAĞ ANALİZ UYARISI NASIL OLUŞTURULUR?

VİSİONLİNK PROGRAMINDA S O S YAĞ ANALİZ UYARISI NASIL OLUŞTURULUR? VİSİONLİNK PROGRAMINDA S O S YAĞ ANALİZ UYARISI NASIL OLUŞTURULUR? Filonuzun ve Makinalarınızın S O S Yağ Analizlerinden, laboratuvar analizi biter bitmez haberdar mı olmak istiyorsunuz, çok kolay. Vision

Detaylı

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar

Problem B. Beton duvar (perde) Beton. E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2. Yapılacaklar Problem B Beton duvar (perde) Beton E = 29500 ksi, Poisson oranı = 0.2 Yapılacaklar Duvarı modellerken shell (kabuk) elemanları kullanınız. A Perdesindeki kesme kuvvetini, eksenel kuvveti ve momenti hesaplayınız.

Detaylı

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4)

Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) Örnek 1 (Kuvvet yöntemi çözümü için Bakınız: Ders Notu Sayfa 52 - Örnek 4) 0.4 cm 0.6 cm 0.2 cm 1/1000 Şekil 1.1. Hiperstatik sistem EA GA 0, EI = 3.10 4 knm 2, E =4.25.10 8, t =10-5 1/, h =50cm (taşıyıcı

Detaylı

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2014-2015 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI İşletim Sisteminde Yapılan Uygulamalar Bir Bilgisayarda Hangi İşletim Sistemi Yüklü Olduğunu

Detaylı

OYAK ERYAMAN KONUT PROJESİ 2.ETAP 344 KONUT İÇİN TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

OYAK ERYAMAN KONUT PROJESİ 2.ETAP 344 KONUT İÇİN TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU OYAK ERYAMAN KONUT PROJES 2.ETAP 344 KONUT Ç N TERC H S STEM KULLANIM KILAVUZU Şekil 1: Online Üye Hizmetleri Ana Sayfa Şekil 1: Online Üye Hizmetleri Ana Sayfa OYAK WEB Sayfasında ONLINE ONLINE ÜYE H

Detaylı

MONTAJ ( ASSEMBLIES )

MONTAJ ( ASSEMBLIES ) 95 MONTAJ ( ASSEMBLIES ) Assemblies, çizidiğimiz veya çizeceğimiz parçaların (Part) bir dosya altında birleştirilmesi yani montaj yapılması işlemidir. Bunun için ilk önce FILE=>NEW komutu ile yeni Assembly

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI 2015-2016 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ 6. SINIF 2. DÖNEM 2. SINAV ÇALIŞMA NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI Programın Açılışı: Başlat Tüm Programlar Microsoft Office Microsoft

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM II 0 BÖLÜM 1 ORCAD PROGRAMINA GİRİŞ: OR-CAD programını başlatmak için Başlat menüsünden programlara gelinir. Programların içerisinde ORCAD Release 9 ve bunun içerisinden de ORCAD Capture seçilir. Karşımıza

Detaylı

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük

1.0 klf Ölü Yük (Çelik çerçeve elemanlarının zati ağırlığı dahil değil.) 0.5 klf Hareketli Yük Problem K Çelik Moment Çerçevesi Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Temel mafsallı Tüm kiriş-kolon bağlantıları rijit Kirişler: W24X55, Fy = 36 ksi Kolonlar: W14X90, Fy = 36 ksi Tüm Kirişlerde Açıklık

Detaylı

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma

Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Photoshop ta Web Sayfaları Oluşturma Dilimleme Photoshop ta üzerinde çalışılan resim dosyaları, düzenlenen fotoğraflar veya tasarlanan sayfalar web ortamında kullanılmak üzere hazırlanabilir. Bir web sayfasını

Detaylı

İÇİNDEKİLER A.Modelleme (Modeling) A.1. A.2. A.3. A.4. A.5. A.6. A.7. A.8. A.9. A.10. A.11. A.12. A.13. A.14.

İÇİNDEKİLER A.Modelleme (Modeling) A.1. A.2. A.3. A.4. A.5. A.6. A.7. A.8. A.9. A.10. A.11. A.12. A.13. A.14. İÇİNDEKİLER A.Modelleme (Modeling) A.1. Keypointlerin oluşturulması: A.2. Yayların oluşturulması: A.3. Eğrilerin oluşturulması: A.4. Alanların Oluşturulması: A.5. Hacim oluşturma: A.6. İki alanın kesişiminin

Detaylı

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI IM 566 LİMİT ANALİZ DÖNEM PROJESİ KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI HAZIRLAYAN Bahadır Alyavuz DERS SORUMLUSU Prof. Dr. Sinan Altın GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU

SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU SAP ÜRETİM TEYİT EKRANI EĞİTİM NOTU 1. Adım: Oturumu aç Butonunun üzerini tıklayın. 2. Adım: Kullanıcı adı ve parolanızı ilgili kutucuklara yazın ve Enter tuşuna basın. 3. Adım: 1 Kullanıcı adı ve şifrenizi

Detaylı

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I

ITEC186. Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-I CAD yazılımı nedir? CAD ya da CADD (computer-aided design and drafting) bilgisayar teknolojileri yardımı ile dijital ortamda tasarım yapılabilmesini

Detaylı

A.4.a.1 Herhangi bir köşesinin koordinatıyla genişlik ve yüksekliği verilen bir dikdörtgenin yaratılması:

A.4.a.1 Herhangi bir köşesinin koordinatıyla genişlik ve yüksekliği verilen bir dikdörtgenin yaratılması: A4 Alanların Oluşturulması: A.4.a Dikdörtgen alan oluşturulması: A.4.a.1 Herhangi bir köşesinin koordinatıyla genişlik ve yüksekliği verilen bir dikdörtgenin yaratılması: Rectangle>By 2 Corners açılır.

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir.

KULLANIM KILAVUZU. Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Programın Ekran görüntüsü şekildeki gibidir: KULLANIM KILAVUZU Programda veri gireceğiniz yerler beyaz renklidir. Sarı renkli alanlar hesaplama veya otomatik olarak gelen bilgilerdir. Banka: Program kurulduğunda

Detaylı

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir.

DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: 1. Adım Uzunlukları diş üstü dairesi çapından biraz büyük olacak şekilde bir yatay ve bir düşey çizgi çizilir. DİŞLİ ÇARK ÇİZİMİ: Bir dişli çarkın çizilebilmesi için gerekli boyutların tanımlaması gerekir. Yandaki şekilde gösterilen boyutların hesaplanması için gerekli formüller aşağıda belirtilmiştir. Do= Bölüm

Detaylı

2. ELASTO PLASTİK STATİK GERİLME ANALİZİ

2. ELASTO PLASTİK STATİK GERİLME ANALİZİ DİĞER ANALİZLER Elastik Gerilme Analizinde kullandığımız model üzerinden alttaki analizleri sırasıyla yapmaya çalışacağız. 1.Elastik Statik Analiz (Daha önce Yapmıştık. Görmek için tıklayın) 2. ELASTO

Detaylı

AUTOCAD: Çizim Limitleri

AUTOCAD: Çizim Limitleri AUTOCAD: Çizim Limitleri Command: limits Specify lower left corner or [ON/OFF] : 0,0 Specify upper right corner :1000,1000 Çizimde kullanılacak AutoCAD uzayının sınırlarını

Detaylı

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz.

Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Gerekli bağlantıları yapıp, ACS420 V3.03 programını çalıştırınız. Program açıldığında, LMS14 ün içindeki parametrelerin okunmasını bekleyiniz. Aşağıdaki pencereyi gördükten sonra cihazınız parametre ayarı

Detaylı

ABAQUS Programına Giriş Kullanılacak Sürümler

ABAQUS Programına Giriş Kullanılacak Sürümler ABAQUS Programına Giriş Kullanılacak Sürümler (1) Abaqus Öğrenci Sürümü (Student Edition) (Abaqus SE): Akademik öğrenciler tarafında indirilebilen ücretsiz Sonlu Elemanlar probram sürümüdür. İndirilme

Detaylı

İZMİR BUCA 1. ve 2. ETAP KONUT PROJELERİNDEN ARTAN 138 KONUT PROJESİ TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU

İZMİR BUCA 1. ve 2. ETAP KONUT PROJELERİNDEN ARTAN 138 KONUT PROJESİ TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU İZMİR BUCA 1. ve 2. ETAP KONUT PROJELERİNDEN ARTAN 138 KONUT PROJESİ TERCİH SİSTEMİ KULLANIM KILAVUZU Şekil 1: Online Üye Hizmetleri Ana Sayfa OYAK WEB Sayfası ONLINE ÜYE HİZMETLERİ Bölümünün altında yer

Detaylı

KAPLAMALI MALZEMELERDE SICAKLIĞA BAĞLI GERİLME ANALİZİ

KAPLAMALI MALZEMELERDE SICAKLIĞA BAĞLI GERİLME ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAPLAMALI MALZEMELERDE SICAKLIĞA BAĞLI GERİLME ANALİZİ BİTİRME PROJESİ Ender GÖNEN Projeyi Yöneten Prof. Dr. Onur SAYMAN Aralık,

Detaylı

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK

BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK BÖLÜM 5 5. TABLO OLUŞTURMAK Belli bir düzen içerisinde yan yana ve alt alta sıralanmış veya hizalı şekilde oluşturulması gereken bilgiler word de tablo kullanılarak hazırlanırlar. Örneğin bir sınıfa ait

Detaylı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı BÖLÜM 13 Çelik Profil Aracı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çelik Profiller ile Çalışmak Çelik profil aracı, çelik profillerden oluşan modellerin tasarımını ve düzenlenmesini

Detaylı

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI

MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI MİCROSOFT EXCEL PROGRAMI DERS NOTLARI ( 6. sınıflar için hazırlanmıştır. ) Fevzi Başal Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İçindekiler 1. KAVRAMLAR... 1 2. DOSYA İŞLEMLERİ... 2 3. EXCEL DE KULLANILAN FARE

Detaylı

25. SEM2015 programı ve kullanımı

25. SEM2015 programı ve kullanımı 25. SEM2015 programı ve kullanımı Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Program kısaca tanıtılacak, sonraki bölümlerde bu program ile

Detaylı

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4)

Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Örnek 1 (Virtüel iş çözümü için; Bakınız : Ders Notu Sayfa 23 - Örnek 4) Şekil 1.1. İzostatik sistem EA GA 0, EI = 2.10 4 knm 2, E = 2.10 8, t =10-5 1/, h =60cm (taşıyıcı eleman yüksekliği, her yerde)

Detaylı

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ

BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ BÖLÜM 1 GİRİŞ 1.1 GİRİŞ Microsoft Excel de dosyalar çalışma kitabı olarak isimlendirilir. Bu dosyalar normal belge türüdür. Dosya ismi üzerine fare ile tıklandığında dosya açılır. Excel dosyaları tablolardan

Detaylı

ANSYS APDL İLE SPEKTRUM ANALİZİ

ANSYS APDL İLE SPEKTRUM ANALİZİ ANSYS APDL İLE SPEKTRUM ANALİZİ Hazırlayan Mustafa ERGÜN 1 İÇİNDEKİLER Sayfa No Problemin Tanıtımı... 3 Programın Açılışı... 4 Sistem Modelinin Oluşturulması... 5 Sistemi Bir Bütün Haline Getirme (Glue

Detaylı

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz.

A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını bulunuz. Problem D Eğimli Mesnetler Çelik E = 29000 ksi, Poisson oranı = 0.3 Tüm elemanların 10 feet uzunluğundadır. Yapılacaklar A ve B düğüm noktalarında X yönündeki yer değiştirmeleri ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

A-Ztech Ltd. A to Z Advanced Engineering Technologies A dan Z ye İleri Mühendislik Teknolojileri

A-Ztech Ltd. A to Z Advanced Engineering Technologies A dan Z ye İleri Mühendislik Teknolojileri 1 ABAQUS Sonlu Elemanlar Programı Giriş Eğitimi Ders Notları Örnek Uygulama Bir Kirişin Lineer Statik Analizi A-Ztech Ltd ABAQUS, Inc. Copyright 2003 1 2 Giriş Bu çalışmada Şekil-1 'de gösterilen ölçülerde

Detaylı

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları

Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları Zilabs VoIP uygulaması için ADSL Ayarları VoIP üzerinden santralinize çağrıların gelebilmesi için yapılması gereken iki temel aşama vardır: Statik IP adresine sahip olmak ve ADSL modeminizde port yönlendirmesi

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa.

KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU. Kaynak : www.veppa. KOCAELİ TEKNİK LİSESİ ELEKTRİK ELEKTRONİK BÖLÜMÜ OTOMASYON ATÖLYESİ EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü ) DERS NOTU Kaynak : www.veppa.com Hakkında EKTS (Elektrik Kumanda Teknikleri Simülatörü

Detaylı

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III

ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III ITEC186 Bilgi Teknolojilerine Giriş AUTODESK AUTOCAD 2014-III Dolgu (Fillet) Dolgu (Fillet) komutu, 2 boyutlu nesnelerin kenarlarını ya da 3 boyutlu nesnelerin bitişik yüzeylerini yuvarlamakta ya da dolgulamaktadır.

Detaylı

ENSTİTÜ ONLINE BAŞVURU. /ogrenci/yonetim/enstitubasvuru.aspx

ENSTİTÜ ONLINE BAŞVURU. /ogrenci/yonetim/enstitubasvuru.aspx ENSTİTÜ ONLINE BAŞVURU /ogrenci/yonetim/enstitubasvuru.aspx Enstitüye kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin kayıt işlemlerini yapabilecekleri link aşağıdadır. İnternet sitenizde öğrencilere online kayıt

Detaylı

= 4 olan duvarın 10 m lik

= 4 olan duvarın 10 m lik Bir Duvarda İletim ile Isı Geçişinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı ( Incropera Ornek 2.2) : 1 m kalınlığındaki bir duvarda belirli bir andaki sıcaklık dağılımı T(x) = a + bx + cx olarak verilmektedir.

Detaylı

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 3. Aşama

SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 3. Aşama SMART Board EĞİTİMLERİ(sürüm:10) 3. Aşama Bölüm 1:Notebook dosyası içerisinde bağlantılar kurma Bu konuyu bir örnek üzerinde inceleyebiliriz. Üç sayfalık bir soru cevap dosyası hazırlayalım. Mesela birinci

Detaylı

(J-İNTEGRALİ VE K-GERİLME ŞİDDET FAKTÖRÜ HESABI) (Hazırlayan: Doç.Dr. Mehmet ZOR)

(J-İNTEGRALİ VE K-GERİLME ŞİDDET FAKTÖRÜ HESABI) (Hazırlayan: Doç.Dr. Mehmet ZOR) (Tüm Malzeme Tipleri İçin, ANSYS programı ile) İKİ BOYUTLU KIRILMA MEKANİĞİ (J-İNTEGRALİ VE K-GERİLME ŞİDDET FAKTÖRÜ HESABI) (Hazırlayan: Doç.Dr. Mehmet ZOR) İçindekiler 1- Problemin Tanımlanması A- Modelleme

Detaylı

Sürüm 0.1 2008 Sosyal Güvenlik Kurumu

Sürüm 0.1 2008 Sosyal Güvenlik Kurumu Sürüm 0.1 2008 Sosyal Güvenlik Kurumu GİRİŞ SSK İşgöremezlik Ödemeleri Sistemi ne giriş yapmadan önce aşağıda belirtilen tarayıcı (örn. İnternet Explorer, FireFox gibi) ayarlarını yapmak sistemin sağlıklı

Detaylı

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1

Başlarken. AutoCAD Arayüzü. AutoCAD Arabirimleri. AutoCAD Arabirimleri. Şablon (Template) Seçimi. Yeni çizim dosyası açmak. Ekran Formatı B Ö L Ü M 1 Başlarken AutoCAD Arayüzü B Ö L Ü M 1 Ekran Formatı Program ilk çalıştırıldığında AutoCAD yazılımının ilk ekran görünüşüdür AutoCAD arabirimlerinden 2D Drafting & Annotation format görünümüdür. 1 2 AutoCAD

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

PSPICE Đ NASIL KULLANIRIM

PSPICE Đ NASIL KULLANIRIM PSPICE Đ NASIL KULLANIRIM 1. File New Project e tıklayalım. 2. Create a blank project e tıklayıp OK diyelim. 1 Yeni bir şematik otomatik olarak açılır. Ekranın sağ tarafında Tool Panel vardır. Devre elemanlarını,

Detaylı

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek.

Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. Microsoft Word 2010 programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. Amaçlarımız 2 Kelime işlemcilerin işlevlerini öğrenmek. Başlıca kelime işlemcileri tanımak. programı hakkında temel bilgileri öğrenmek. da metin biçimlendirmek. 1 Kelime İşlemcilerin İşlevleri 3 Kelime

Detaylı

MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı

MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı MS Outlook Programında İmzamatik Kullanımı Öncelikle MS Outlook programında mevcut sertifikalarınızın tanıtılması gerekmektedir. Bu işlem manuel olarak yapılmalıdır. 1.) MS Outlook Programında sertifikaları

Detaylı

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel

1. Portala Giriş. 2. Portalın Kullanımı Genel 1. Portala Giriş Masraf beyanı portalına girmek için http://www.agmasraf.com adresine girilir. Sistem sizi tanıyarak girişi gerçekleştirir, şifre sorması durumunda Kullanıcı adı kısmına; sicil numarası,

Detaylı

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın)

BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) BÖLÜM 10 10. KATMAN OLUŞTURMA (LAYER) Çizim alanına yeni katmanlar oluşturur. Object Properties toolbar: Format menu: Layer Command line: Layer (veya transparent komutu için 'Layer kullanın) LAYER komutu

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com FIREWORKS (MENU OLUŞ TURMA) 1 Önce Başlat menüsü Programlar Adobe Web Premium CS3 Adobe Fireworks CS3 kısayol simgesi ile Fireworks programı açılır. 2 Fireworks programı açıldığında Karşımıza gelen Yeni

Detaylı

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü İnönü Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 130 Bilgisayar Destekli Teknik Resim Ders Sunumu 2 Yrd. Doç. Dr. Eray Arslan eray.arslan@inonu.edu.tr Çizim Alanı Sınırlarının Ayarlanması (Limits komutu)

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

www.elektrikogretmenleri.com

www.elektrikogretmenleri.com DREAMWEAVERDA NESNELERE DAVRANIŞ EKLEME Dreamweaver da fare hareket olaylı, animasyonlu görüntüler oluşturmak istenildiğinde hazır scriptler anlamına gelen Davranışlar(behaviors) kullanılmaktadır. Yukarıdaki

Detaylı

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız:

Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli aşağıdaki gibi hazırlayınız: Problem W Trapez Yüklü Basit Kiriş Çelik E = 29000 ksi Poisson oranı = 0.3 Kiriş = W21X50 Yapılacaklar Kirişte açıklık ortasındaki yer değiştirmeyi bulunuz. Kirişin kendi ağırlığını ihmal ediniz. Modeli

Detaylı

nluelemanlaryönteminegirişsonluele

nluelemanlaryönteminegirişsonluele sonluelemanlaryönteminegirişsonlue lemanlaryönteminegirişsonluelemanl aryönteminegirişsonluelemanlaryönt eminegirişsonluelemanlaryöntemine girişsonluelemanlaryönteminegirişso Sonlu Elemanlar Yöntemine

Detaylı

Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi

Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi Kullanım Kılavuzu Faik Demirbaş Ankara 2010 2 Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemi İçindekiler Giriş... 3 Kişisel Web Sayfası Tasarım Sistemine Giriş... 3 Menü İşlemleri...

Detaylı

BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa

BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa Hugin ALPHA Alpha ER-425TX ER-350N BU CİHAZ BİLGİSAYAR BAĞLANTILI SİSTEM OLMAYIP, BAĞLI OLDUĞU BİLGİSAYAR İLE DEVAMLI İLETİŞİM YAPMAMAKTADIR. Mali Onaylı Yazarkasa 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER... 2 Bilgisayar

Detaylı

"Her zaman düzeltme öner" seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin "Öneriler" bölümünde düzeltme önerir.

Her zaman düzeltme öner seçeneği işaretliyse solda bulunan pencerenin Öneriler bölümünde düzeltme önerir. ARAÇLAR: Yazım ve Dilbilgisi (F7): Yazılan belgede bulunan yazım hatalarını bulmak için kullanılır. Microsoft'un hazırladığı Office programı ile birlikte bilgisayara yüklenen sözlük (custom.dic) kullanılanarak

Detaylı

LİSANSÜSTÜ NOT GİRİŞ İŞLEMLERİ KILAVUZU A) Ders İzleme Formu (Syllabus) Giriş İşlemleri

LİSANSÜSTÜ NOT GİRİŞ İŞLEMLERİ KILAVUZU A) Ders İzleme Formu (Syllabus) Giriş İşlemleri LİSANSÜSTÜ NOT GİRİŞ İŞLEMLERİ KILAVUZU A) Ders İzleme Formu (Syllabus) Giriş İşlemleri İlgili eğitim-öğretim yılı başında, öğrencilere ilan edilen yıl içinin ortalamaya katkı oranı ve değerlendirme sistemi,

Detaylı

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR?

VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? VISION LINK PROGRAMINDA ŞANTİYE SINIRI VE BÖLGE UYARILARI NASIL KURULUR? Vision Link Programında Şantiye Sınırı Uyarısı ve Bölge Uyarısı Oluşturma Adımları Vision Link te makinalarınızın çalıştığı yerde

Detaylı

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI

Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI 1 Pro\ENGINEER WILDFIRE 3.0 PROGRAMININ TANITILMASI A Model Tree ( Model Ağacı ) sıralanır. Program Ekranı : Bu kısımda parça modelleme sırasında uygulanan işlemler B Browser Çizim Alanı : Bu kısım Pro\ENGINEER

Detaylı

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU

ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ WEBMAIL KULLANIM KLAVUZU Üniversitemiz Webmail servisi yenilenmiş olup Roundcube webmail üzerinden servis vermeye başlamıştır. Daha önce kullanılan SquirrelMail servisi https://oldwebmail.cankaya.edu.tr/

Detaylı

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır:

AÇILIŞ EKRANI. Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: AÇILIŞ EKRANI Açılış ekranı temelde üç pencereye ayrılır: Tam ortada çizim alanı (drawing area), en altta komut satırı (command line) ve en üstte ve sol tarafta araç çubukları (toolbar). AutoCAD te dört

Detaylı