ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ VE MÜHENDĠSLĠKTE ETĠK 18 MAYIS 2011 ĠSTANBUL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ VE MÜHENDĠSLĠKTE ETĠK 18 MAYIS 2011 ĠSTANBUL"

Transkript

1 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ VE MÜHENDĠSLĠKTE ETĠK 18 MAYIS 2011 ĠSTANBUL

2 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ ÇMO 23 Mayıs 1992 de TMMOB nin 32. genel kurul kararı ile kurulmuştur. Çevre Mühendisleri odası mesleki - demokratik bir kitle örgütüdür.

3 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ Çevre Mühendisleri odası üye sayısı 8600 Çevre Görevlisi sayısı 4717 Çevre mühendisi olan çevre görevlisi sayısı 4178 Görülüyor ki çevre mühendisleri mevzuatın tanımladığı şekli ile çevre görevlisi çalışma alanında bugünkü rakamlar ile oran % dir.

4 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ 4178 çevre mühendisinden 436 kişi eğitim ve sınav sonrasında belge almıştır. mevzuat ilk uygulamaya girdiğinde çevre mühendislerine doğrudan belge verilmeyişinin maliyeti meslektaşlar açısından eğitim, konaklama, sınav, ulaşım ücreti dikkate alındığından TL gibi bir rakam ortaya çıkmaktadır. bu değerde her bir mühendisin yarattığı artı değer ve devlet harcamaları eklendiğinde ortalama 5 kat bir ücretle TL rakamını bulmaktadır.

5 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ Başlangıçta çevre mühendislerine doğrudan hak verilmeyişinin bedeli ülke ekonomisi açısından en az TL dir. ÇMO konunun gündeme geldiği ilk günden itibaren çevre mühendisleri açısından eğitim ve sınav konusunun anlamsızlığını vurgulayarak kaldırılması için mücadele etmiştir.

6 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ 4178 çevre görevlisi üzerinden hesap yapılacak olursa eğitim ve sınav koşulu ile bu maliyet 50 milyon TL yi bulacaktı. Mevzuat eğitimi yapılabilir. Bakanlık bu konuda uygulayıcı olarak, ÇMO da meslek içi eğitim kapsamında mevzuat eğitimi açabilir açmalıdır da. Ancak mevzuat sınavı yapılması anlamsızdır.

7 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ Yönetmelik çevre mühendisleri dışında 20 farklı meslek grubuna Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılacak sınavda başarılı olması şartıyla Çevre Mühendisliği faaliyetlerini yürütme hakkı vermiştir. Çevre Mühendisliği mutidisipliner bir mühendislik dalı olduğu gerçeği yada yasal düzenlemelerin eksikliği nedeniyle bugüne kadar farklı meslek gruplarının çevre mühendisliği alanında istihdam edilmiş olduğu gerçeğinden bağımsız olarak;

8 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ Diğer meslek disiplinlerinden mezun olanların eğitim veya sınav yolu ile Çevre Görevlisi belgesi alarak çevre mühendisliği meslek alanı içerisinde yetki sahibi olabilmesi, bu uğurda dört yılını çevre mühendisliği eğitimine adamış meslektaşlarımız açısından kabul edilemez bir haksızlık olarak ortaya çıkarmaktadır.

9 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve lisanslar Hakkında Yönetmelik Ek I ve Ek II listesinde yer alan faaliyetler çevresel etkiler açısından gruplandırılmıştır. Ancak yönetmelikte çevresel etki boyutları dikkate alınmaksızın tam zamanlı bir çevre görevlisi istihdamı yada ayda 1-2 gün tesiste görev yapacak çevre görevlisinden danışmanlık hizmeti alınması tesis sahibinin tercihine bırakılmıştır.

10 ÇMO NUN MEVZUATLARDAKĠ YERĠ Oysa ki Ek I listesinde yer alan faaliyetlerin çevresel etkileri düşünüldüğünde, tesiste yürütülecek çevre yönetimi çalışmalarının başarıya ulaşması ancak çevre yönetim birimi kurulması ile mümkündür. Bu nedenle Ek I listesindeki faaliyetler için danışmanlık firmasından hizmet alınması tesisten kaynaklanan çevre sorunlarını önlemekte yetersiz kalacaktır.

11 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Çevre görevlisi olarak tesislerde ücretli çalışan mühendislerin ast üst ilişkisi nedeniyle görevlerini tam anlamıyla yerine getirememesi, Uyarılarının dikkate alınmaması, Uygunsuzluk bildirimi yapamayacak oluşu,

12 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Danışmanlık hizmeti veren bürolarda çalışanların sigortalarının ÇMO asgari ücret tarifesi üzerinden yatırılmaması, ÇMO dan alınan BTB bir mühendisin isminin geçmesi Bakanlıkça yeterli görülmektedir. Oysa ki mühendislik ve danışmanlık hizmeti veren her mühendis ismi BTB sinde yer almalıdır.

13 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Danışmanlık hizmeti verilen tesiste proses detaylarının paylaşılmak istenmemesi, Üretim alanında dolaşımın izne tabi olması, Tesis işleyişindeki bütünselliğin yeterince zaman ayrılamaması nedeniyle yakalanamaması,

14 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Yetkilendirilmiş danışmanlık firmalarında Belge Kiralama işleminin pervasızca yapılması ciddiyetsizce internet ortamında ilanlar verilmesi, Çevre görevlisi belgesine sahip bazı meslektaşların belgelerinin kiraya vermek istemeleri ve internette ilan etmeleri,

15 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Danışmanlık firmalarında bir mühendise 26 tesis atamasının yönetmelikte uygun görülmesi, hizmet kalitesinin ve ücretlerin düşmesi, Hizmet verilen şirketteki uygunsuzlukların belirlendiğinde üst yönetimce imzalanmaması ve çevre görevlisinin uyarısını yaptığını gösterecek bir belgenin olmayışı,

16 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Danışmanlık ücretlerinin hizmeti veremeyecek oranda düşük olması, Hizmet alan tesisin olası cevre cezaları karşısında, hizmet alımı sözleşmesinde danışmanlık hizmeti aldığı kuruluşu veya çevre görevlisi sorumlu tutacak şartları dayatması,

17 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Sigorta firmalarınca mühendislik hizmet sigortasının yapılmayışı, sigorta kapsamının daraltılması, Tesislerin alan kısıtları, yapı kullanım izni vb sorunları nedeniyle mevzuatın gerekliliklerini yerine getirecek düzenlemelerin yapılamaması, (Örn. tehlikeli atık geçici deponi alanları vb. gibi)

18 Çevre görevlisi hizmetinin yürütülmesinde karşılaşılan temel sorunlar; Danışmanlık hizmeti verecek mühendisin yeterli bilgi ve donanıma sahip olmayışı, Çevre görevlisinden mevzuat danışmanlığı, iş sağlığı ve iş güvenliği uzmanlığı, arıtma tesisinin işletme sorumluluğu, sekreterlik hizmetine kadar uzanan talepler, Danışmanlık hizmeti, çed ve laboratuar hizmetlerinin bir arada veriliyor oluşu.

19 Mühendislik Etiği Meslek etiği kapsamında savunulan dürüstlük, açıklık, tarafsızlık, hesap verebilirlik, sadakat vb. bunların yanında toplumun sağlığı, refahı ve güvenliği, kamu yararı ve çevrenin korunması gibi görüşler ilk bakışta kimsenin karşı çıkamayacağı, ahlaken de çıkmaması gereken, erdemli insanların sahiplenilmesi gereken değerlerdir.

20 Mühendislik Etiği Dürüstlük, doğruluk, şeffaflık, sır saklama, güvenilirlik, sadakat vb etik değer olarak öne çıkan sıfatların ahlaki davranışlara örnek olabilmesi ya da gösterilebilmesi için, öncelikle, içinde yer aldıkları eylemin ahlaki olması gerekmektedir.

21 Mühendislik Etiği Dürüstlük, doğruluk, şeffaflık, sır saklama, güvenilirlik, sadakat vb etik değer olarak öne çıkan sıfatların ahlaki davranışlara örnek olabilmesi ya da gösterilebilmesi için, öncelikle, içinde yer aldıkları eylemin ahlaki olması gerekmektedir. Örneğin bir suç örgütünde yer alan kişiler, sadakat, güvenilirlik, birbirlerine karşı dürüstlük açılarından örnek davranışlarda bulunmaktadırlar. Ama burada ne eylem ahlakidir, ne de eylemi yapanların davranışı ahlakidir.

22 Mühendislik Etiği Meslek etiğinde kamu yararı ve kamu mallarının korunması da ilke olarak yer almaktadır. Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkelerinde de bu savunulmaktadır. Bu kapsamda TMMOB özelleştirmelere karşı çıkmayı kamu yararının korunması olarak kabul ederken, siyasi erk özelleştirmeyi kamu yararı olarak savunmaktadır. Kamu yararının farkı tanımlanması, uygulanan siyasi ve idari baskılar mühendisleri seçeneksiz konuma sürükleyecektir.

23 Mühendislik Etiği Mühendisler Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkelerine aykırı hareket etmekle itham edilebileceklerdir. Özelleştirme örneğini, suyun metalaştırılması, enerji politikaları, tarım politikaları, genetiği değiştirilmiş organizmalar vb genişletmek mümkündür. Çevre Mühendisleri Odası da meslek alanı uygulamalarına dair çevre mevzuatı ve ilgili yönetmeliklerinin uygulaması temelinde kamu yararı ilkesini gözeterek görüş oluşturmaktadır.

24 Mühendislik Etiği tarih ve sayılı Resmi Gazete'de Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe dikkatlice bakılacak olursa iktidar yönetimin tüm sorumluluğunu fiili olarak kamu çalışanlarının ahlaki sorumluluğuna devretmektedir. Kendisini de yerleştirmek istediği ahlak sisteminin sahibi ve koruyucusu konumuna getirmektedir. Kuralların uygulanmasında çalışma koşulları, siyasi, ekonomik, kültürel, yönetsel baskılar hiç gündeme getirilmemektedir.

25 Mühendislik Etiği Çevre Görevlisi ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmeliğin Ek II 2.c. sinde uygunsuzluğun giderilmediği durumda en geç on beş gün içerisinde yetkili makama bildirdi mi? ifadesi yer almaktadır. Ücretli çalışan çevre görevlisinin bakanlığa maaş aldığı yeri veya danışmanlık hizmeti veren firma çevre görevlisinin danışmanlık hizmeti verdiği firmadaki uygunsuzluğu bildirmesi istenmektedir. Bildirilmemesi durumunda ise cezai yaptırım getirilmiştir.

26 Mühendislik Etiği Mühendislik etiğinin sorgulanması şahsi ahlak ile sınırlı tutulamayacak kadar karmaşık ve dış etkenlere bağlıdır. Bu nedenle çıkış noktamız mühendislikte temel çalışma ilkeleri olmadır. Mühendislik etiği ekseninde henüz örneklerin oluşmadığı ancak yakın dönemde karşılaşacağımız pek çok dava olacaktır. Tetiği çeken mi suçludur çektiren mi?

27 Mühendislik Etiği Çalışma alanımızda somutlaştırarak örneklemek istiyorum bu konuyu; İşe çevre görevlisi olarak başlayan bir mühendis kendisinden önce yapılan hatalar nedeniyle kalıcı çevre etkileri yaratmış tesisi hangi aşamada bakanlığa bildirmelidir. Belirlenen uygunsuzlukların telafisi mümkün değilse uygunsuzluk raporunu teslim ettiğini nasıl kanıtlayacaktır.

28 Mühendislik Etiği Üst yönetim önerileri uygulamadığında şirketi nasıl bakanlığa bildirecektir. Bakanlığa bildirdiğinde sektörel çalışma alanında yeniden iş bulabilir mi? İlgili yönetmeliğe aykırı davranmamak adına bir daha iş bulamama riskini göze alabilir mi? Bu düzenlemedeki bildirim eksikliği mühendisin hatası olarak kabul edilebilir mi?

29 Mühendislik Etiği Çevre sorunlarının ortadan kaldırılması pahalıdır. Bir çok maddi manevi fedakarlık gerektirir. Yapılan rehabilitasyon çalışmalarının olumlu sonuçları kısa vadede görülemez. Çalışma alanımızda mesleki ilkeler ve çevre etiği birbirinden bağımsız düşünülemez. Yanlış kararlar verildiğinde sonuçlar sadece kararı veren kişiyi ve işveren olarak sorumlu kuruluşu değil bütün toplumu hatta gelecek kuşakları da ilgilendirir. Son dönemde gündemimizden düşmeyen Çoruh Aksu HES Projesinden birkaç fotoğrafı sizinle paylaşmak istiyorum.

30 Aksu Vadisi Çoruh

31 Teşekkürler! Meltem ERDOĞDU

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İZİN/LİSANS SÜREÇLERİ VE ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Kuruluş 1992 TMMOB Kanunu çerçevesinde kurulmuştur. Resmi Gazete yayımlanan yönetmelikler çerçevesinde

Detaylı

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM

ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM ÇEVRE İZİN VE LİSANSLARINDA YENİ DÖNEM 21.11.2008 tarih, 27061 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Çevre Denetimi Yönetmeliği ve 29.4.2009 tarih, 27214 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan "Çevre Kanununca

Detaylı

T.C. ARTVİN VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Çevre Yönetimi ve Çevre Denetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU

T.C. ARTVİN VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ Çevre Yönetimi ve Çevre Denetim Hizmetleri Şube Müdürlüğü HİZMET STANDARTLARI TABLOSU SIRA NO VATANDAŞA SUNULAN HİZMETİN ADI BAŞVURUDA İSTENİLEN BELGELER HİZMETİN TAMAMLANMA SÜRESİ (EN GEÇ SÜRE) 1 Şikâyet Değerlendirme Şikâyet Dilekçesi veya Bimer Başvurusu 30 Gün Tesis veya faaliyete ait;

Detaylı

ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl çalışmış olanlar.

ilgili teknik birimlerde şube müdürü, il müdür yardımcısı, il müdürü, daire başkanı ve üstü görevlerde en az üç yıl çalışmış olanlar. Çevre Görevlisi Çevre Görevlisi Kimdir? Çevre görevlisi, faaliyetleri sonucu çevre kirliliğine neden olan ve/veya neden olabilecek ve Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak yürürlüğe konulan düzenlemeler

Detaylı

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 3. Sağlık Hukukunda Sorumluluk ve Sözleşmeler. Öğr. Gör. Hüseyin ARI

SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI. Ders 3. Sağlık Hukukunda Sorumluluk ve Sözleşmeler. Öğr. Gör. Hüseyin ARI SAĞLIK HUKUKU VE MEVZUATI Ders 3 Sağlık Hukukunda Sorumluluk ve Sözleşmeler Sağlık Hukukunda Sorumluluk Sağlık hukuku aslında sağlık alanında hukuki sorumluluğu ifade eder. Hukuken sorumluluk 2 ye ayrılır.

Detaylı

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi

İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR. BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi İŞ HUKUKUNDA UZMAN ARABULUCULUĞA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR BİRİNCİ BÖLÜM İş Hukukunda Arabuluculuk Uzmanlık Eğitimi (1) İş hukukunda arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi ile ilgili teorik ve pratik bilgileri

Detaylı

e k n a d k r tek yol

e k n a d k r tek yol da n a d okta n r i ib z e k r Me ha itleye k r i b geniş www.madencity.com GRUP MEDESA GRUP 2 011 yılında Aksaray'da İlkyardım Eğitim Merkezi olarak yola çıkan MEDESA; girdiği tüm sektörlerde en iyi hizmeti

Detaylı

Şirket Tanıtımı / Faaliyet Konuları. Çevre İzin ve Lisans İşlemleri. Madde - 2. Çevre Danışmanlık Hizmeti. Çevre Mevzuatı Uygulamaları Ve Eğitimi

Şirket Tanıtımı / Faaliyet Konuları. Çevre İzin ve Lisans İşlemleri. Madde - 2. Çevre Danışmanlık Hizmeti. Çevre Mevzuatı Uygulamaları Ve Eğitimi 1 Madde - 2 Şirket Tanıtımı / Faaliyet Konuları Çevre İzin ve Lisans İşlemleri Çevre Danışmanlık Hizmeti Çevre Mevzuatı Uygulamaları Ve Eğitimi 3 Madde - 2 Şirket Tanıtımı / Faaliyet Konuları Tehlikeli

Detaylı

SMMH TESCİL BELGESİ YENİ BAŞVURU İŞLEMLERİNDE GEREKLİ EVRAKLAR A- FİRMA L.T.D. - A. Ş. İSE İSTENEN BELGELER MÜHENDİS ORTAK İSE 1.

SMMH TESCİL BELGESİ YENİ BAŞVURU İŞLEMLERİNDE GEREKLİ EVRAKLAR A- FİRMA L.T.D. - A. Ş. İSE İSTENEN BELGELER MÜHENDİS ORTAK İSE 1. SMMH TESCİL BELGESİ YENİ BAŞVURU İŞLEMLERİNDE GEREKLİ EVRAKLAR A- FİRMA L.T.D. - A. Ş. İSE İSTENEN BELGELER MÜHENDİS ORTAK İSE firmanın telefonları, Mühendis imzası ve firma kaşesi mutlaka olmalıdır.)

Detaylı

Eğitmen. Kimya Mühendisi Çevre Görevlisi ve Eğiticisi ÇED Koordinatörü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı

Eğitmen. Kimya Mühendisi Çevre Görevlisi ve Eğiticisi ÇED Koordinatörü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Eğitmen Kimya Mühendisi Çevre Görevlisi ve Eğiticisi ÇED Koordinatörü A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Madde - 2 Şirket Tanıtımı Çevre İzin ve Lisans İşlemleri Çevre Danışmanlık Hizmeti Çevre Mevzuatı Uygulamaları

Detaylı

MÜHENDİSLİK KARİYERİ Mühendislik Kariyeri Mezun olduktan sonra çalışmak için seçtiğiniz şirket ne olursa olsun genelde işe basit projelerle başlayacaksınız. Mühendis olmak için üniversitede 4 yıl harcamanıza

Detaylı

İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil

İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil 18 Nisan 2014 İlgili mevzuat Tamamlanması gereken belgeler ÇED Çevre İzni Atıksu Bağlantı Belgesi Beyanlar Atık nakline ilişkin belgeler Emisyon ölçümleri Acil durum planları, MGBF ler Çevre görevlisi

Detaylı

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME

MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME MESLEK ODALARI-VİZE VE ONAY İŞLEMLERİ İLE İLGİLİ KANUNİ DÜZENLEME Halkla İlişkiler Başkanlığı TA K D İ M Değerli; Ana Kademe, Kadın Kolları, Gençlik Kolları MKYK üyemiz, Bakan Yardımcımız, Milletvekilimiz,

Detaylı

İCRA DAİRELERİNİN ÖZERKLEŞTİRİLMESİ: FRANSIZ İCRA GÖREVLİLİĞİ MODELİ

İCRA DAİRELERİNİN ÖZERKLEŞTİRİLMESİ: FRANSIZ İCRA GÖREVLİLİĞİ MODELİ MEHMET EMİN ALPASLAN Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra İflâs Hukuku Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi İCRA DAİRELERİNİN ÖZERKLEŞTİRİLMESİ: FRANSIZ İCRA GÖREVLİLİĞİ MODELİ İÇİNDEKİLER

Detaylı

ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü

ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü 2872 Sayılı Çevre Kanunu Ek Madde 2 (Ek: 26/4/2006 5491/23 md.) Faaliyetleri sonucu

Detaylı

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir.

4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL. Bu durumdaki her işçi için 88 YTL para cezası verilir. İlgili Madde Madde Metni 4857 SAYILI İŞ KANUNU CEZA HÜKÜMLERİ İdari Para Cezaları YTL 98 Bu Kanun un; 3 üncü maddesindeki işyeri bildirme yükümlülüğüne aykırı davranan, 99/a Bu Kanun un; - 5 inci maddesindeki

Detaylı

Tarih: 20.01.2011 Sayı: 2011/0049. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ne

Tarih: 20.01.2011 Sayı: 2011/0049. T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ne Tarih: 20.01.2011 Sayı: 2011/0049 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ne Halk Sağlığı Alanında Haşerelere Karşı İlaçlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına

Detaylı

İnsanca Yaşayacak Ücret,

İnsanca Yaşayacak Ücret, İnsanca Yaşayacak Ücret, Güvenceli Gelecek İstiyoruz EMO Ücretli-İşsiz Mühendisler Komisyonu Çalışma yaşamı güvencesizleştiriliyor Güvencesizlik mühendisleri de kapsayan büyük bir işçileştirmeyle yaygınlaştı

Detaylı

Milliyetçi Hareket Partisi. İstanbul II. Bölge Milletvekili Adayı

Milliyetçi Hareket Partisi. İstanbul II. Bölge Milletvekili Adayı Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul II. Bölge Milletvekili Adayı Mustafa Kemal Atatürk NUTUK Siyaset Anlayışımız: Önce Ülkem ve Devletim Sonra Partim Sonra BEN Temiz Siyaset Temiz Yönetim Devlet İdaresi,

Detaylı

bölüm 7 smm hizmetleri ve mesleki denetim uygulamaları

bölüm 7 smm hizmetleri ve mesleki denetim uygulamaları bölüm 7 smm hizmetleri ve mesleki denetim uygulamaları BÖLÜM 7. SMM HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI Odamız; yönetmelikleri kapsamında tanımlanan mühendislik hizmetlerini öncelikle kamu ve toplum

Detaylı

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ

SGM YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ YÖNETMELİĞİ TMMOB GEMİ MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST MÜHENDİSLİK, MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ, BÜRO TESCİL VE MESLEKÎ DENETİM YÖNETMELİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, serbest çalışan ve gemi mühendisliği

Detaylı

bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012

bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012 bülten YIL: 26 SAYI : 270 Mart/2012 YAPI DENETİMİ HAKKINDA KANUN TASARISI NA DAİR AV. GÜNEY DİNÇ'LE SÖYLEŞİ Av. Güney Dinç'le yeni hazırlanan ve tartışmaya açılan Yapı Denetimi Hakkında Kanun Tasarısı

Detaylı

RM RİTİM GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş 2013-2014 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRME RAPORU

RM RİTİM GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş 2013-2014 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRME RAPORU RM RİTİM GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş 2013-2014 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRME RAPORU Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu na Konu rapor Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından

Detaylı

olup tüm kişi, kurum ve kuruluşların çevre ile ilgili konularda bu kanuna uyması zorunludur.

olup tüm kişi, kurum ve kuruluşların çevre ile ilgili konularda bu kanuna uyması zorunludur. Ülkemizde çevre ile ilgili yasal düzenlemeleri içeren temel kanun 2872 Sayılı Çevre Kanunu olup tüm kişi, kurum ve kuruluşların çevre ile ilgili konularda bu kanuna uyması zorunludur. Bu Kanunun amacı,

Detaylı

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU, İDARİ YARGILAMA HUKUKU VE TÜRK CEZA KANUNDA KAMU GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER

MESLEK MENSUPLUĞU HUKUKU, İDARİ YARGILAMA HUKUKU VE TÜRK CEZA KANUNDA KAMU GÖREVLİLERİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER DİKKAT: 1- Sorular çoktan seçmeli test şeklinde olup, cevap kağıdındaki doğru cevaba ait kare kutunun içi X (çarpı) şeklinde işaretlenerek cevaplanacaktır. 2- Cevaplandırmada siyah kurşun kalem ve yumuşak

Detaylı

BÖLÜM 7 SMM HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI

BÖLÜM 7 SMM HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI BÖLÜM 7 SMM HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI 46. Dönem Çalışma Raporu BÖLÜM 7. SMM HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI Odamız, yönetmelikleri kapsamında tanımlanan mühendislik hizmetlerini

Detaylı

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM

ÇEVRE MÜHENDİSİ TANIM TANIM Doğal kaynakların en iyi biçimde kullanılması, doğal çevrenin korunması ve insan sağlığına uygun biçimde geliştirilmesi konusunda çalışan kişidir. A- GÖREVLER KULLANILAN ARAÇ, GEREÇ VE EKİPMAN Çevre

Detaylı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı

Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı. Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı Biyosidal Ürün Üretim Yerleri Mevzuatı ve Kaliteye Katkısı Dr. Hüseyin İLTER Daire Başkanı İÇERİK İmalat Tesisi, Birimleri ve Genel Özellikleri Dokümantasyon, Personel Eğitimi ve Sağlık Kontrolü İmalat

Detaylı

Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir.

Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir. Çağrı ÖZGAN Kelimenin en dar anlamıyla,neyin doğru veya yanlış sayıldığı (sayılması gerektiği) ile ilgilenir. Terim genellikle kültürel, dinî,seküler ve felsefi topluluklar tarafından, insanların çeşitli

Detaylı

BÖLÜM 7. SMM Hizmetleri ve Mesleki Denetim Uygulamaları

BÖLÜM 7. SMM Hizmetleri ve Mesleki Denetim Uygulamaları BÖLÜM 7 SMM Hizmetleri ve Mesleki Denetim Uygulamaları Bölüm 7 BÖLÜM 7. SMM HİZMETLERİ VE MESLEKİ DENETİM UYGULAMALARI Odamız; yönetmelikleri kapsamında tanımlanan mühendislik hizmetlerini öncelikle kamu

Detaylı

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1

Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 İş Güvenliği Mühendisliği Bedri TEKİN Makina Mühendisi MMO Yönetim Kurulu Yedek Üyesi 06.09.2009 1 2007 Yılı SSK İstatistikleri İş Kazası Sayısı : 80602 İş kazaları sonucu ölüm sayısı : 1043 Sürekli iş

Detaylı

Hakkımızda. Maden ve Çevre Danışmanlığının yanı sıra 2014 yılından beri proje, etüt ve plan çalışmalarını da bünyesine katmıştır.

Hakkımızda. Maden ve Çevre Danışmanlığının yanı sıra 2014 yılından beri proje, etüt ve plan çalışmalarını da bünyesine katmıştır. 2 Hakkımızda 2003 yılında kurulmuş olan BERKA, öncelikle madencilik alanında faaliyet göstermeye başlamış olup, 2007 yılından itibaren Çevresel Etki Değerlendirme çalışmalarını ulusal ve uluslararası standartlarda

Detaylı

MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI İÇİN İZLENİLECEK PROSEDÜR

MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI İÇİN İZLENİLECEK PROSEDÜR MAKİNE İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İŞYERİ AÇMA VE ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASI İÇİN İZLENİLECEK PROSEDÜR Dilovası,28.06.2013 BİRİNCİ AŞAMA: ÇED KARARI İnşaata başlamadan, yapı ruhsatı alınmadan önce hazırlanan

Detaylı

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK

ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK ATIKLARIN DÜZENLİ DEPOLANMASINA DAİR YÖNETMELİK Lisans başvurusu Düzenli depolama tesisleri için tesisin bulunduğu belediyeden usulüne göre alınmış izin veya ruhsat üzerine Bakanlıktan lisans alınması

Detaylı

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

YÖNETMELİK. MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 2872 sayılı Çevre Kanununun 11 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. 29 Nisan 2009 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 27214 YÖNETMELİK Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE KANUNUNCA ALINMASI GEREKEN İZİN VE LİSANSLAR HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI

ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ÇEVRE İZİNLERİ VE LİSANSLARI ASLI SEZER Çevre ve Şehircilik Uzmanı Tarih Sayı Yayımlandığı : 29.04.2009 27214 Yürürlüğe giriş: 01.04.2010 Olumsuz çevresel etkileri

Detaylı

ADRES GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK A.Ş. 2013-2014 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZEDEN GEÇİRME RAPORU

ADRES GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK A.Ş. 2013-2014 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZEDEN GEÇİRME RAPORU 12.01.2015 ADRES GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK A.Ş. 2013-2014 YILI KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZEDEN GEÇİRME RAPORU Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu na Konu rapor Bankacılık Düzenleme ve Denetleme

Detaylı

Endüstri İlişkileri Kapsamında

Endüstri İlişkileri Kapsamında çimento işveren ocak 2010 Endüstri İlişkileri Kapsamında Mevzuattaki Değişiklikler Ekim-Kasım-Aralık 2009 Dönemi Hazırlayan: Av. Füsun GÖKÇEN 22 Ekim 2009 tarih ve 27384 sayılı Resmi Gazete de Çevre Denetimi

Detaylı

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI

TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI TİCARÎ SIR, BANKA SIRRI VE MÜŞTERİ SIRRI HAKKINDA KANUN TASARISI Amaç ve kapsam MADDE 1- (1) Bu Kanunun amacı; kamu kurum ve kuruluşları ile iktisadî, ticarî ve malî sektörlerde üretim, tüketim ve hizmet

Detaylı

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi

Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI Onur Kurulu Üyesi Öğrenmek suretiyle veya bilim yoluyla bir konunun teorik olarak kavranmasının ve bunun için gereken becerilerin üzerine kurulmuş

Detaylı

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi

4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi : 4857 Sayılı İş Kanunu Fihristi www.uzmanglobal.com UZMAN GLOBAL; iş hukuku, sosyal güvenlik, SGK işlemleri, teşvik ve destekler, denetim, stratejik planlama ve eğitim alanlarında çözüm ortağınız. BİRİNCİ

Detaylı

ODAK KALİTE, Çevre, İş Güvenliği ve Risk Yönetimi Danışmanlık Hiz. Ltd. Sti

ODAK KALİTE, Çevre, İş Güvenliği ve Risk Yönetimi Danışmanlık Hiz. Ltd. Sti ODAK KALİTE, Çevre, İş Güvenliği ve Risk Yönetimi Danışmanlık Hiz. Ltd. Sti 6331 SAYILI YASA; MADDE 38 50 KİŞİNİN ALTINDA ÇALIŞANI OLUP ÇOK TEHLİKELİ VEYA TEHLİKELİ SINIFTA OLAN İŞYERLERİ İÇİN MADDE 6

Detaylı

YENI TTK DA BUDAMA VE BAĞIMSIZ DENETIM DE TARIHI SORUMLULUK

YENI TTK DA BUDAMA VE BAĞIMSIZ DENETIM DE TARIHI SORUMLULUK YENI TTK DA BUDAMA VE BAĞIMSIZ DENETIM DE TARIHI SORUMLULUK Yahya ARIKAN * Yeni Türk Ticaret Kanunu nda taşıyıcı ana kolonlara vurulan darbeyle yapılan budama, ekonomide güç kaybı yaratacak. Bugün ise

Detaylı

Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8

Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8 Sayı : B.13.1.SGK.0.(İÇDEN).00.00/04 18/01/2008 Konu : İç Denetim Birimi GENELGE 2008/8 Bilindiği üzere; 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile yeni mali yönetim ve kontrol sisteminin gereği

Detaylı

2) ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuruları değerlendirmek, ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuru sayısı : 153

2) ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuruları değerlendirmek, ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuru sayısı : 153 1) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği gereğince anons, askıda ilan, internet gibi yöntemlerle ÇED süreci ve teklif faaliyetle ilgili olarak vatandaşlara duyuru yapmak, ÇED Yönetmeliği gereğince

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali)

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı HATA BİLDİRİM FORMU (Usulsüzlük, Yolsuzluk, Etik Kural İhlali) Hata adı: Hata türü: (yönetim/operasyonel/stratejik/bilgi Teknolojileri/izleme ve raporlama) Hatanın gerçekleşme tarihi: Hatanın sebepleri/olası sebepleri: Hatanın etkilediği faaliyet/süreç adı: Sorumlu

Detaylı

Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü ve 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Dayanak MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 03/06/2007 tarihli ve 5684 sayılı Sigortacılık Kanununun 23 üncü ve 32 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı, hayat grubu sigortaları teknik personelinin niteliklerine, faaliyetlerine, mesleki yeterlilikleri ile bilgi ve becerilerini

Detaylı

ANA HATLARIYLA & MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNE ETKİLERİ

ANA HATLARIYLA & MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNE ETKİLERİ ANA HATLARIYLA 6645 & MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNE ETKİLERİ Abdullah ÖZDEMİR MYK Uzmanı 29 Mayıs 2015 - Ankara Sayılı Kanun Sunum Planı 6645 sayılı Kanunun; Belge Zorunluluklarına Etkisi Diğer Kurumların

Detaylı

belirlenen asgari ücretin altında olmamak kaydıyla taraflar arasındaki sözleşmeye göre belirlendiği hususunu göz önünde bulundurmak gerekir.

belirlenen asgari ücretin altında olmamak kaydıyla taraflar arasındaki sözleşmeye göre belirlendiği hususunu göz önünde bulundurmak gerekir. belirlenen asgari ücretin altında olmamak kaydıyla taraflar arasındaki sözleşmeye göre belirlendiği hususunu göz önünde bulundurmak gerekir. Öte yandan, söz konusu maliyetin hafifletilmesini teminen, özel

Detaylı

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ

ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ Ek- 1 ÜRETİM TESİSİ İMALAT KONTROL DEFTERİ İLAÇ ADI: Sıra no İmalat Partisinin Tarih Şarj No Miktar Form. şekli Vardiye Aktif madde miktarı Fiziksel analiz değerleri Kimyasal analiz değerleri Tarih Kontrol

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ PERSONEL MÜDÜRLÜĞÜ Ankara, 14 Kasım 2013 PERSONEL BİRİMLERİ TÜM ÇALIŞANLARIN; İşe alınmaları, İstihdamı, sözleşmelerinin tanzimi ve uygulanması, Atama, yükselme ve diğer özlük hakları, Sosyal haklar ve

Detaylı

ÇEVRE NORM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ.

ÇEVRE NORM DANIŞMANLIK MÜHENDİSLİK LTD. ŞTİ. XXX/2872E.445 R.Gazete No. 27757 R.G. Tarihi: 12.11.2010 Çevre ve Orman Bakanlığından: ÇEVRE GÖREVLİSİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN KİŞİLERİN TESPİTİ ARTIK DAHA KOLAY - 20.11.2008

SİGORTASIZ ÇALIŞTIRILAN KİŞİLERİN TESPİTİ ARTIK DAHA KOLAY - 20.11.2008 Sigortasız Çalıştırılan Kişilerin Tespiti Artık Daha Kolay Kayıt dışı istihdamı önlemek amacıyla SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından 18.11.2008 tarihinde yayınlanan 2008-97 sayılı genelge ile, 5510

Detaylı

BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ BİR AVUKAT YANINDA AYLIKLI OLARAK ÇALIŞAN AVUKATIN DURUMUNUN AVUKATLIK YASASI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Güneş GÜRSELER * Hiçbir planlama yapılmadan birbiri ardına açılan hukuk fakültelerinin yılda ortalama

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre sorunlarına çözüm bulan disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Çevre Mühendisleri doğal çevreyi

Detaylı

Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi olmayan işletmeler

Çevre iznine veya çevre izin ve lisansına tabi olmayan işletmeler İZİN VE LİSANS İŞLEMLERİ Çevre izni Çevre İzni: Çevre Kanunu uyarınca alınması gereken; hava emisyonu, çevresel gürültü, atıksu deşarjı ve derin deniz deşarjı konularından en az birini içeren izindir.

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Referans Belgesi Uygulaması Tanıtım Broşürü Değerli meslektaşlarımız, Artan toplumsal gereksinimler çerçevesinde, yeni ve çağdaş tekniklere dayalı hizmet sunumunu sağlamak

Detaylı

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komisyonu. Döviz cinsinden sözleşmelerde son durum

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komisyonu. Döviz cinsinden sözleşmelerde son durum Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Mevzuatı Komisyonu Döviz cinsinden sözleşmelerde son durum Türk Parasının kıymetinin korunması hk. 32 sayılı karar 20 Şubat 1930 tarihinde yürürlüğe

Detaylı

İş Sağlığı Güvenliği uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ve öneriler. Ökkeş KARADAĞ Endüstri Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı

İş Sağlığı Güvenliği uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ve öneriler. Ökkeş KARADAĞ Endüstri Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı İş Sağlığı Güvenliği uygulamalarında karşılaşılan zorluklar ve öneriler Ökkeş KARADAĞ Endüstri Yük.Müh. İş Güvenliği Uzmanı 4857 Sayılı İş Kanunu Madde: 77 İşverenler işyerinde alınan iş sağlığı ve güvenliği

Detaylı

İş Dünyası Bakış Açısıyla Yolsuzluk: Algı ve Politika Önerileri Araştırma Sonuçları

İş Dünyası Bakış Açısıyla Yolsuzluk: Algı ve Politika Önerileri Araştırma Sonuçları İş Dünyası Bakış Açısıyla Yolsuzluk: Algı ve Politika Önerileri 2014 Araştırma Sonuçları Amaç Yolsuzluk konusunda farkındalık yaratmak İş dünyasının yolsuzluk algısını ortaya koymak Alınabilecek önlemleri

Detaylı

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir;

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 12. Yetkin Mühendislik TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Yetkin İnşaat Mühendisliği Uygulama Yönetmeliği nin [10] bazı hükümleri aşağıda belirtilmiştir; 1. no lu maddede, bu yönetmeliğin amacının, tüm ülkede

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MARMARA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Çevre Mühendisliği Nedir? Çevre sorunlarına çözüm bulan disiplinler arası bir mühendislik dalıdır. Çevre Mühendisleri doğal çevreyi

Detaylı

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI

T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI T.C. ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı SORU VE CEVAPLARLA KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI NİSAN 2018 1 2 İÇİNDEKİLER 1. Neden İç Kontrol?...5 2. İç

Detaylı

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085

VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ. Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 VETERİNER HEKİM MUAYENEHANE VE POLİKLİNİK YÖNETMELİĞİ Resmi Gazete Tarihi : 15/10/2011 Resmi Gazete Sayısı : 28085 Amaç Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, veteriner hekimler tarafından açılmış ve açılacak

Detaylı

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir.

TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. TMMOB SERBEST MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK VE MİMARLIK HİZMETLERİ VE BÜRO TESCİL BELGESİ YÖNETMELİĞİ TMMOB Yönetim Kurulu'nun 25 Nisan 1989 tarih ve 102 no.lu kararı ile yürürlüğe girmiştir. Amaç Madde1- Bu

Detaylı

SANTEZ SANAYİ TEZLERİ PROJESİ YASAL MEVZUAT

SANTEZ SANAYİ TEZLERİ PROJESİ YASAL MEVZUAT G.M.K. Bulvarı No:128 B. Blok Kat:3 Tandoğan Maltepe/ANKARA Tel : (312) 231 87 33 Faks : (312) 229 48 35 YASAL MEVZUAT STB Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) Projelerinin Desteklenme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik

Detaylı

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

Ders İzlencesi Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2016-2017 Eğitim Yılı ve Bahar Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Dersin adı: İş Mevzuatı Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel içeriği: İş Tedbirlerinin Denetim

Detaylı

T.C. ESOGÜ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ

T.C. ESOGÜ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ STANDART 1 : ETİK DEĞER VE DÜRÜSTLÜK 08.06.2004 tarihli ve 25486 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 5176 sayılı Kamu Görevlileri Etik Kurulu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması

Detaylı

2013 YILINA AİT KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRME RAPORU

2013 YILINA AİT KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRME RAPORU ATLAS GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK A.Ş. 2013 YILINA AİT KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ GÖZDEN GEÇİRME RAPORU MAYIS 2014 Bu rapor Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından 1 Kasım 2006 tarih ve

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kimya Mühendisleri Odasından:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kimya Mühendisleri Odasından: TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ KİMYA MÜHENDİSLERİ ODASI SERBEST KİMYA MÜHENDİSLİĞİ HİZMETLERİ UYGULAMA, TESCİL, DENETİM VE BELGELENDİRME YÖNETMELİĞİ Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Kimya

Detaylı

POLİETİLEN BORU KAYNAKÇILIĞINDA YASAL ZORUNLULUK VE DEVLET TEŞVİKİ

POLİETİLEN BORU KAYNAKÇILIĞINDA YASAL ZORUNLULUK VE DEVLET TEŞVİKİ POLİETİLEN BORU KAYNAKÇILIĞINDA YASAL ZORUNLULUK VE DEVLET TEŞVİKİ 02.12.2015 İSTANBUL UYGULAMALI GAZ VE ENERJİ TEKNOLOJİLERİ ARAŞTIRMA MÜHENDİSLİK SAN. VE TİC. A.Ş. 1/17 UGETAM EĞİTİM YENİLEBİLİR ENERJİ

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKİ SORUMLULUKLAR. Doç.Dr. Saim OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKİ SORUMLULUKLAR. Doç.Dr. Saim OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HUKUKİ SORUMLULUKLAR Doç.Dr. Saim OCAK MARMARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ İŞVERENLERİN HUKUKİ SORUMLULUKLARI ULUSLARARASI KAYNAKLAR (SÖZLEŞME VS.) 1982 ANAYASASI TÜRK BORÇLAR

Detaylı

Misyonumuz. Vizyonumuz

Misyonumuz. Vizyonumuz Temelleri 2001 yılında atılan PUSULA, son olarak 2007 yılında yeni ünvanıyla birlikte Çevre Teknolojileri, Arıtma Sistemleri ve Danışmanlık hizmet konularında son sürat faaliyetine devam etmektedir. PUSULA

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Ders İzlencesi 2014 2015 Eğitim Yılı ve Dönemi Program Adı: İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ PROGRAMI Dersin adı: İş Sağlığı Mevzuatları Dersin veriliş şekli: Yüz yüze Dersin genel içeriği: İş Sağlığı Tedbirlerinin

Detaylı

Sirküler Rapor : 2013/

Sirküler Rapor : 2013/ Sirküler Rapor : 2013/002 12.01.2013 Bildiğiniz üzere, her sene asgari ücret komisyon tarafından belirlenir ve ilan edilir. Asgari ücretin anlamı; İşgörme edimini yerine getiren işçiye, yapmış olduğu çalışmalar

Detaylı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İş. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odasından:

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İş. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odasından: Resmi Gazete 07.07.2002 Pazar Sayı: 24808 (Asıl) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası İş Güvenliği Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği

Detaylı

BAŞVURU ve BELGE KULLANIM SÖZLEŞMESİ FORMU

BAŞVURU ve BELGE KULLANIM SÖZLEŞMESİ FORMU 1. SÖZLEŞMENİN AMACI İş bu sözleşme taraflar arasında, personel sınav ve belgelendirme süreçlerinde karar alınan yükümlülüklerin uyulmasını içeren bir sözleşmedir. 2. TARAFLAR (1) MAKFED: MAKİNA İMALAT

Detaylı

Yönetmelikler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, asansör

Yönetmelikler. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri. Madde 1- Bu Yönetmelik, ülke ve toplum yararları doğrultusunda, asansör Resmi Gazete 12.01.2002 Cumartesi Sayı: 24638 (Asıl) Yönetmelikler Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Makina Mühendisleri Odası Asansör Mühendis Yetkilendirme Yönetmeliği Türk Mühendis ve Mimar Odaları

Detaylı

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir.

PROJE Serdar ÇETİN. Güven üzerine kurulu müşteri odaklı yaklaşım başarımızın temelidir. Elektrik Tesisatı konusunda projelendirme, danışmanlık ve kontrolörlük hizmetleri ile kapsamlı bir mühendislik tasarım firması olarak, teknik bilgiye, müşteri ihtiyaçlarına, gelişen teknolojiye odaklı

Detaylı

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİKLER YÖNETMELİĞİ

TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİKLER YÖNETMELİĞİ TMMOB JEOFİZİK MÜHENDİSLERİ ODASI TEMSİLCİLİKLER YÖNETMELİĞİ TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Temsilcilikler Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde1- Bu yönetmeliğin amacı;

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII IX İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII İÇİNDEKİLER... IX ŞEKİL LİSTESİ...XVI KISALTMALAR...XVII GİRİŞ...1 TERMİNOLOJİ...3 MÜLKİYET HAKKI NEDİR?... 3 BİNA VE YAPI NEDİR?... 4 RESMİ BİNA NEDİR?... 6 UMUMİ BİNA NEDİR?...

Detaylı

2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE

2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE 1 2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE AMAÇ 2 Tasarım ve inovasyon kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için: Tasarımcı Şirketler/Tasarım Ofislerinin; Tanıtım/Pazarlama Danışmanlık İstihdam

Detaylı

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL GÖREV TANIMI. Ahmet SAKILZI Şube Müdürü

T.C. MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI PERSONEL GÖREV TANIMI. Ahmet SAKILZI Şube Müdürü 907SKSDB.PGT/F01 13.02.2018 13.02.2018 1 / 7 Revizyon Tarihi Revizyon No Açıklama 13.02.2018 1 Başlangıç 907SKSDB.PGT/F01 13.02.2018 13.02.2018 2 / 7 Birim : Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Görev

Detaylı

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ VE 2018 YILI UYGULAMA ESASLARI

SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ VE 2018 YILI UYGULAMA ESASLARI SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI EĞİTİM VE SORUMLU MÜDÜR YÖNETMELİĞİ VE 2018 YILI UYGULAMA ESASLARI 23.01.2018 SORUMLU MÜDÜR BELGELERİ MEVCUT DURUM, BELGE BAŞVURULARI, SÖZLEŞMELER VE YETKİLENDİRME

Detaylı

2- Birinci maddedeki form dilekçe ile talep edilecek belge örnekleri aşağıdadır.

2- Birinci maddedeki form dilekçe ile talep edilecek belge örnekleri aşağıdadır. 5531 SAYILI KANUNA AİT MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ MELEK MENSUPLUĞU ODA KAYIT BELGESİ VE MESLEKİ DENETİM VİZE UYGULAMASI İŞLEMLERİNDE, 12/HAZİRAN/2017 TARİHİNDEN İTİBAREN TAM OTOMASYONA GEÇİLMESİNE İLİŞKİN

Detaylı

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI KONTROL ORTAMI STANDARTLARI

ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI KONTROL ORTAMI STANDARTLARI Standart Kod No 1 Kamu İç Kontrol Standardı ve Şartı ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL STANDARTLARI UYUM EYLEM PLANI KONTROL ORTAMI STANDARTLARI Mevcut Durum Sorumlu Birim Eylem Kod No Öngörülen Eylem veya

Detaylı

tmmob makina mühendisleri odası adana şubesi

tmmob makina mühendisleri odası adana şubesi Cevaplarınızda Tarih ve Sayımızın tekrarlanmasını arz/rica ederiz. Sayın Üyemiz, Tarih : 11.02.2019 Sayı : 62.4/ 135 Şubemiz 24. Dönem 4. Danışma Kurulu toplantısı aşağıda belirtilen tarih, saat ve yerde

Detaylı

BĠTLĠS EREN ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜNDEN;

BĠTLĠS EREN ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜNDEN; BĠTLĠS EREN ÜNĠVERSĠTESĠ REKTÖRLÜĞÜNDEN; Üniversitemize bağlı Fakültelerde istihdam edilmek üzere, 2547 Sayılı Kanunu ve Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uyarınca

Detaylı

HAKKARİ DEFTERDARLIĞI İÇ KONTROL EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI

HAKKARİ DEFTERDARLIĞI İÇ KONTROL EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI EK:1 HAKKARİ DEFTERDARLIĞI İÇ KONTROL EYLEM PLANI 1- KONTROL ORTAMI Standart Kamu İç Kontrol Standardı ve Genel Şartı Sorumlu KOS1 KOS 1.1 KOS 1.3 Etik Değerler ve Dürüstlük: Personel davranışlarını belirleyen

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ahlak nedir? Doğru, iyi ve adil değerlendirme yapmamızı sağlayan temel kurallar ve inanışlardır. E.k nedir? Ahlak anlayışımızı yansıtan karar ve davranışlardır. Mühendislik

Detaylı

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ DÖNER SERMAYE İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ HİZMET İÇİ EĞİTİM SUNUMU 02 MAYIS 2014 İÇ KONTROL SİSTEMİ VE KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI DERLEYEN CUMALİ ÇANAKÇI Şube Müdürü SUNUM PLANI İç Kontrol

Detaylı

SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda mıdır? Getirme merkezlerinin teknik ve idari detayları nelerdir?

SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda mıdır? Getirme merkezlerinin teknik ve idari detayları nelerdir? 24.08.2011 TARĐH ve 28035 SAYILI AMBALAJ ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELĐĞĐNE ĐLĐŞKĐN SIKÇA SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI SORU: Satış noktaları ambalaj atıklarını belediyenin sistemine vermek zorunda Getirme

Detaylı

TEBLİĞ. MADDE 2 Aynı Tebliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

TEBLİĞ. MADDE 2 Aynı Tebliğin 4 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 12 Aralık 2014 CUMA Resmî Gazete Sayı : 29203 Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulundan: TEBLİĞ YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2010/6) DE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

KURUMSAL. İlkelerine dayanmaktadır.

KURUMSAL. İlkelerine dayanmaktadır. KURUMSAL ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti., on altı yılı aşkın bir süredir Hesap Uzmanlığı ve Baş Hesap Uzmanlığı görevlerinin yanı sıra Maliye Bakanlığında Daire Başkanlığı görevlerinde

Detaylı

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ

ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ ADANA TİCARET ODASI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMET ALIMI TEKNİK ŞARTNAMESİ Madde 1 Hizmetin Konusu Bu Teknik Şartnamenin konusu Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) hizmeti sunan firmalardan temin edilecek

Detaylı

ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞERLENDİRME FORMU. Verilecek Ceza Puanı (¹) (²) 1 Çevre yönetimi hizmetlerinin düzenli aralıklarla izlenmemesi.

ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞERLENDİRME FORMU. Verilecek Ceza Puanı (¹) (²) 1 Çevre yönetimi hizmetlerinin düzenli aralıklarla izlenmemesi. ÇEVRE GÖREVLİSİ DEĞERLENDİRME FORMU EK-1 Tarih : Kişi / İşletme : Belge No : Sıra Yerine Getirilmeyen Yükümlülükler Verilecek Ceza Puanı (¹) (²) 1 Çevre yönetimi hizmetlerinin düzenli aralıklarla izlenmemesi.

Detaylı

ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28828

ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK. Resmi Gazete Tarihi: Resmi Gazete Sayısı: 28828 Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Mühendisliği Bölümü, Buca/İZMİR ÇEVRE GÖREVLİSİ, ÇEVRE YÖNETİM BİRİMİ VE ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 21.11.2013

Detaylı

TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI

TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİNE SAĞLANACAK DEVLET YARDIMLARI A YURTDIŞI OFİS DESTEĞİ Teknik Müşavirlik Şirketlerinin yurtdışı pazarlarda tutunabilmeleri maksadıyla yurtdışı ülkelerde ofis açmalarının desteklenmesi.

Detaylı

BALIKESİR TABİP ODASI EYLÜL 2016 ETKİNLİK RAPORU

BALIKESİR TABİP ODASI EYLÜL 2016 ETKİNLİK RAPORU BALIKESİR TABİP ODASI EYLÜL 2016 ETKİNLİK RAPORU Balıkesir Hekim dergisi 21.Sayısı yayınlanarak üyelerimize dağıtılmıştır. Odamızın da destek verdiği Süslü Kadınlar Bisiklet turu yapılmıştır. Bato

Detaylı