TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ 06.09.11 1"

Transkript

1 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ...1 Altın yeni rekor kırdı euro düşüyor Benzine zam geldi Yunanistan ın Euro dan çıkması tehlikeli olur domino etkisi yaratır Ramazan zamları ve yükselen kurlar enflasyonu zıplattı Aselsan sınır güvenliği için SARP ı geliştirdi IMF: Resesyondan çıkabiliriz, kısır döngüden kurtulalım Euro Bölgesi ülkeleri, makro göstergeleri sıkı denetlemeli Rüzgara 1.6 milyar Euro yattı 2.2 milyon kişiyi aydınlatıyor Türkiye yle ticareti kesmek İsrail için pahalıya patlar TOKİ, 7 ilde 4 bin peşin, 173 lira aylık taksitle konut satıyor ERDAL SAĞLAM Enflasyon artıyor ama önlem alınmayacak MİLLİYET GAZETESİ...10 Merkel'den dev yatırım Başbakan'dan "yerli malı kullanın" talimatı Fener CAS la dalgalandı Trabzonspor % 9.5 düştü Fransız devinden Hindistan a 650 milyon euro luk yatırım GÜNGÖR URAS Ne olacak bu Almanya nın hali! YAMAN TÖRÜNER Pazarlamanın yeni kuralları SABAH GAZETESİ...16 Borsa düşüşle başladı Altından yeni rekor SGK'nın kasasına 5.1 milyar TL girdi Asya borsaları alarm veriyor Uzan'ı ıslak imza bitirdi Faiz 7.73'e indi Resesyon tehditi yok SÜLEYMAN YAŞAR Amerikan Merkez Bankası korkak mı? ŞEREF OĞUZ... Gökdelenden düşen adam! RADİKAL GAZETESİ...22 Tim Başkanı: İsrail'e ekonomik yaptırım beklemiyorum Onların 'iş'i korkutmak Anadolu'ya vagon vagon perakende MAHFİ EĞİLMEZ... Dövize müdahale edilmeli mi? FATİH ÖZATAY... Enflasyon ve kredi arzı JALE ÖZGENTÜRK... "Libananco temyize gider ama yeni dava açamaz" GÜVEN SAK... En çok kimin yerinde olmak istemem? DÜNYA GAZETESİ...29 İthal enerjide 7 aylık fatura 30 milyar dolara yaklaştı İMKB'ye bir destek de Morgan Stanley'den Yobo ve Bienvenu'yu borsaya bildirdi Sercan 5 yıllığına Galatasaray'da Osman AROLAT Şaşkın dünya ve biz

2 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ HÜRRİYET GAZETESİ Altın yeni rekor kırdı euro düşüyor Euro, Avrupa'daki borç krizi endişelerinin derinleşmesiyle dolar karşısında seviyesini görerek son yedi haftanın en düşük seviyesine geldi. Doların değer kazanmasıyla içeride dolar/ TL 1.78 ile iki haftanın en yükseğine çıktı. Piyasalarda artan endişeyle güvenli liman altın da 1,921 dolarla yeni rekorunu kırdı. İMKB ise Morgan Stanley'den gelen haberle gün yüzde 1'e yakın yükselişle başladı. Euro/dolar paritesi şu anda seviyesinde işlem görürken, uzmanlar baskının devam etmesi durumunda ilk hedefin 200 günlük ortalama olan olduğuna dikkat çekiyor. Bu seviyenin kırılması durumunda yeni destek noktası olarak Temmuz'da görülen seviyesi öne çıkıyor. İçeride de pariteye bağlı olarak dolar/tl düne göre yaklaşık yüzde 0.6'lık yükselişle 1.78'in hemen üzerinde, euro/tl ise 0.3'lük artışla 2.50'li seviyelerde işlem görüyor. İsviçre merkezli finansal danışmanlık şirketi Credit Suisse Securities'in Tokyo'daki Döviz Masası Direktörü Koji Fukaya, "Euronun bugün az da olsa yükseliş kaydedebileceğini düşünmüyorum. Euro bölgesindeki kriz derinleşiyor ve yakın vadede olumlu bir sürpriz yaratacak bir durum da ortada görünmüyor" dedi. İMKB YÜKSELDİ Yurtdışı piyasalardaki olumsuz görünüme rağmen içeride İMKB güne yükselişle başladı. İMKB'nin yükselişinde Morgan Stanley'in Türkiye için tavsiyesini 'eşit ağırlık'tan 'piyasa üstü'ne çıkarması etkili oldu. İMKB ulusal 100 Ekndeksi ilk işlemlerin ardından yüzde 0.85 artışla 54 bin 512 puana çıktı. ALTIN YENİ REKORUNDA Piyasalarda artan endişeli hava altının onsunu dolarla yeni rekoruna taşıdı. Altının onsu şu anda ise seviyelerinde bulunuyor. İstanbul Kapalıçarşı'da ise altının gram satış fiyatı 110 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı da 749 lira olarak belirlendi. Cuma günü haftayı dolardan tamamlayan altın dün dolar seviyesini gördükten sonra dolardan kapanış yaptı. Bugün açılıştan itibaren dalgalı bir seyir izleyen altının onsu dolara kadar geriledikten sonra açılışta dolar seviyelerine yükseldi. Bir süre sonra önceki rekor seviyesi olan doları aşan altın doları görerek tüm zamanların rekorunu yeniledi. Altında önceki rekor dolarla 23 Ağustos'ta kırılmıştı.

3 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Benzine zam geldi Benzin fiyatlarına gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 9-14 kuruş zam yapıldı Zamların ardından 95 oktan benzinin litresi İstanbul'da 4.33 liradan 4.42 liraya yükseldi. 97 oktan benzinin fiyatı ise 4.39 liradan 4.53 liraya yükseldi. Böylece benzinde tarihte ilk kez 4.5 lira sınırı da geçilmiş oldu. Yılbaşından bu yana benzin fiyatlarına ortalama yüzde 14 civarında zam yapıldı. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Yunanistan ın Euro dan çıkması tehlikeli olur domino etkisi yaratır Yunanistan ın Euro Bölgesi nden çıkarılması yönündeki isteklere karşı çıkan Almanya Başbakanı Angela Merkel, bunun hem ekonomik hem de siyasi açıdan doğru olmayacağını savundu. Yunanistan ın çıkarılmasının bir domino etkisi yaratacağını söyleyen Merkel, bunun da Euro para birimi için son derece tehlikeli olacağını belirtti. ALMANYA Başbakanı Angela Merkel, Genel Başkanlığını yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi nin (CDU) Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde seçimi kaybetmesinden çok, Euro Bölgesi nin sorunlarıyla ilgilendiğini gösterdi. Merkel, dün başkent Berlin de düzenlediği basın toplantısında, borç krizi içindeki Yunanistan ın yad diğer yüksek borçlu Euro Bölgesi üyelerinin Euro dan çıkartılması yönünde bazı politikacılar tarafından dile getirilen önerileri kesin bir dille reddetti. Hukuken de mümkün değil Yunanistan ın ya da herhangi bir üyenin Euro Bölgesi nden çıkartılması bir domino etkisi yaparak Euro para birimi için son derece tehlikeli bir durum ortaya çıkacaktır uyarısı yaptı. Yunanistan ın Euro dan çıkmasının söz konusu olamayacağını vurgulayan Merkel, Ancak yine de Yunanistan ın, Euro ülkelerine verdiği vaatleri yerine getirmesi şart dîye konuştu. Yunanistan ın Euro Bölgesi nden çıkartılmasının hukuki açıdan da mümkün olmadığı için bu konu üzerinde durmadığını kaydeden Merkel, Siyasi açıdan Euro Bölgesi ndeki tüm ülkelerin Euro ülkesi olarak kalmasından yanayım dedi. Akademisyenler dava açtı Ancak Merkel, Almanya nın Avrupa Ekonomik İstikrar Fonu na (EFSF) ve Euro Bölgesi nin borçlu üyelerine verilen mali yardımlara yaptığı katkıya ilişkin Parlamento da karşılaştığı muhalefetin yanı sıra, bir grup akademisyenin de bu katkıların yasal ölçülere uygun olup olmadığı yönünde açtığı davalarla da karşı karşıya kaldı. Almanya da Merkel e rakip siyasi partilere yakınlığı ile bilinen 5 akademisyenin hükümetin Euro Bölgesi kurtarma paketlerine mali katkı yaparak Alman Anayasası na aykırı bir adım atıp atmadığının görülmesi amacıyla dava açtığı belirtiliyor.

4 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Rompuy destekledi AVRUPA Birliği (AB) Başkanı Herman Van Rompuy, Yunanistan ın Euro Birliği nden çıkarılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Borç krizi ile mücadele konusunda Yunanistan a destek vermek için her zaman hazır olduklarını belirten Rompuy, şunları dile getirdi: Yunanistan ın Euro Birliği nden çıkarılması çözümden çok sorun getirir. Euro, hiç bir zaman bugün olduğu kadar kuvvetli olmamıştı. Yapılması gereken ilk şey, ülkelerin geçmişteki kötü para politikalarını bugünün problemleriyle karşılaştırması gerekiyor. Borç krizinin ne kadar süreceğini bilmiyorum. Ancak kriz bitmedi diye sessiz kalacak değilim. Ramazan zamları ve yükselen kurlar enflasyonu zıplattı Ağustos ayında enflasyon, tüketici fiyatlarıyla (TÜFE) yüzde 0.73 artarak beklentilerin üzerine çıktı. Yıllık enflasyon TÜFE de yüzde 6.65, ÜFE de ise yüzde 11 e yükseldi. Enflasyondaki bu artışta, ramazan nedeniyle gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışı ile kurdaki yükseliş etkili oldu. RAMAZANIN etkisiyle gıdada mevsimsel etkilerin görülmeyişi, artan kur ve ithalat fiyat artışlarının yansıması, ağustos ayında enflasyonu beklentilerin üzerine taşıdı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 0.73 olurken, üretici fiyat endeksi (ÜFE) yüzde 1.76 artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon TÜFE de yüzde 6.65, ÜFE de ise yüzde 11 e yükseldi. Uyarıya karşın yüksek Merkez Bankası nın enflasyonun bu ay yüksek çıkacağı yönündeki uyarılarına karşın, enflasyondaki artış beklentilerin üzerine çıktı. Okulların açıldığı ve fiyat ayarlamalarının yapıldığı eylül ayında da bir miktar yüksek çıkması beklenen enflasyona ilişkin yıl sonu beklentileri birlikte yüzde civarında netleşti. ÜFE bu yıl 3.75 arttı Türkiye İstatistik Kurumu nun (TÜİK) açıkladığı ağustos ayı enflasyon verilerine göre, geçen ay yüzde 0.73 lük artışla birlikte, TÜFE yılın ilk 8 ayında yüzde 3.75 oldu. Yıllık bazda yüzde 6.65 artan TÜFE ile de, on iki aylık ortalamalara göre de yüzde 6.24 artış gerçekleşti. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış, yüzde 4.55 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görüldü. Ağustosta giyim düştü TÜFE endeksinde yer alan gruplardan ulaştırmada yüzde 1.90, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.38, ev eşyası ile eğlence ve kültürde yüzde 0.83, lokanta ve otellerde yüzde 0.64, konutta yüzde 0.54, eğitimde yüzde 0.31, sağlıkta yüzde 0.06, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0.01 artış meydana geldi. Haberleşmede yüzde 0,09, giyim ve ayakkabıda ise yüzde 4.35 düşüş gerçekleşti. Ulaştırmada çift hane Yıllık bazda ise TÜFE de en yüksek artış yüzde ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda gerçekleşti. Diğer çift haneli enflasyon da yüzde le ulaştırmada oldu. Bunda petrol geçmişteki fiyat artışları ve Türk Lirası nın zayıflaması etkili oldu. Ayrıca yıllık artışlar ev eşyasında yüzde 8.13 ü, lokanta ve otellerde yüzde 7.98 i, giyim ve ayakkabı da ise yüzde 7.42 yi buldu.

5 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ aylık ÜFE yüzde 8 Ağustostaki yüzde 1.76 lık artışla birlikte ÜFE, yılın 8 aylık döneminde yüzde 8.05 armış oldu. Bu yıl nisan ve mayıs dışında kalan 6 ay boyunca çift haneli olan yıllık ÜFE nin, ilk kez yüzde 11 olması da dikkat çeken bir başka nokta oldu. ÜFE, 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 9.76 yükseldi. Tarım sektöründe endeks, aylık bazda yüzde 0.76 azaldı. Tarım sektöründe, 8 aylık ÜFE de yüzde 3.03, yıllık bazda yüzde 2.34 gerileme gerçekleşirken, 12 aylık ortalamalara göre yüzde artış oldu. Sanayi endeksinde Sanayi sektörü endeksinde ise ÜFE artışı yüzde 2.24 oldu. Bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10.40, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde ve 12 aylık ortalamalara göre de yüzde 9.47 artış meydana geldi. Sanayinin üç sektöründen, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 4.68, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2.24, imalat sanayi sektöründe ise yüzde 1.99 artış gerçekleşti. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörlerin başında yüzde 7.01 ile metal cevheri geldi. Endeksin gerilediği alt sektör ise yüzde 0.21 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı oldu. Zam şampiyonu karpuz oldu TEMMUZ ayının fiyatı en çok düşen ürünü olan karpuz, ağustosun ise zam şampiyonu oldu. Karpuz fiyatları yüzde artarken, onu yüzde la limon, yüzde yla mücevher, yüzde le salatalık, yüzde yle sarmısak ve yüzde 9.10 la tavuk eti izledi. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde yle elma oldu. Mardin, Batman Şırnak ve Siirt te yüzde 9 u aştı AĞUSTOSTA 26 istatistiki bölgenin tümünde fiyat artışı yaşanırken, aylık bazda tüketici fiyatlarının en fazla arttığı bölge Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir oldu. Genel TÜFE yüzde 0.73 düzeyindeyken, bu bölgedeki artış yüzde 1.61 i buldu. İstanbul ve İzmir de tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0.63, Ankara da ise yüzde 0.43 artış gösterdi. Yıllık bazda ise fiyatlarda en yüksek artışın görüldüğü bölge yüzde 9.01 ile Mardin, Batman, Şırnak, Siirt oldu. Faizde indirim beklentisi azaldı AĞUSTOS ayına ilişkin enflasyon verileri faiz indirimine ilişkin beklentileri azalttı. JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, Önümüzdeki dönemde kurda daha fazla zayıflama riski nedeniyle (ki bunun enflasyonist baskısı şimdiden önemli), Merkez Bankası nın daha fazla faiz indiriminden kaçınacağını düşünüyoruz dedi. EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de, Bu görünüm ölçülü faiz indirimine kısa vadede devam etmesini de engelleyecek gibi durmaktadır dedi. Destek Menkul Genel Müdür Yardımcısı Banu Kıvcı Tokalı da, faiz indirimlerinin devamı yönündeki beklentilere şüpheyle yaklaştıklarını söyledi. Ergün: Enflasyonda yıl sonu ortalaması tahmin edildiği gibi olacak BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamlarına bakarak, 2011 deki hedef aralığının tutturulacağını söyledi. Merkez Bankası, yıl sonu için orta noktası yüzde 6.9 olmak üzere yüzde 5.9 ile yüzde 7.9 aralığında bir tahminde bulunmuştu. Son verileri değerlendiren Ergün, şunları söyledi: Fiyat istikrarı açısından son derece stabil bir noktadayız. Bugünkü rakamlar da bize göstermektedir ki 2011 yılında da enflasyon rakamı belirlenen hedefler aralığında olacaktır. Enflasyon rakalı yüzde 6.5 civarında. Yılsonu itibarıyla bu bandın biraz üstünde ya da altında bir rakam olabilir ama ortalaması bu rakam olabilecek şekilde bir enflasyon rakamı Türkiye deki fiyat istikrarının oturduğuna dair önemli işarettir.

6 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Aselsan sınır güvenliği için SARP ı geliştirdi Aselsan, daha önce savaş gemileri için geliştirdiği STAMP ve STOP adı verilen uzaktan komutalı silah sistemlerine, son olarak karada kullanılmak üzere SARP sistemini ekledi SARP (Stabilized Advanced Remote Platform) sistemi, üzerine takılabilen 12.7 milimetre ve 7.62 milimetre çapında makineli tüfekler ve 40 milimetre bomba atar ile uzaktaki bir komuta odasından kumanda ile yönlendiriliyor. Üzerinde termal ve TV kameraları olan SARP, lazer mesafe bulucu ve otomatik hedef takibi sayesinde hareket halinde de çok hassas atış yapabiliyor ve hedefi şaşmıyor. Sınır bölgelerindeki askerlerin güvenli bir noktadan çevreyi gözetlemesine ve ani ateşli saldırıya karşılık vermesine olanak sağlayan SARP, sınır güvenliği için özel olarak geliştirildi. Hassas gözetleme yeteneğini, yüksek isabet oranı ve etkin ateş gücü ile birleştiren SARP sistemi, hem taktik kara araçlarında, hem de sabit tesislerde hava ve kara tehditlerine ve asimetrik tehditlere karşı kullanılabiliyor. SARP içerdiği termal ve TV kameraları ile lazer mesafe bulucu sayesinde yüksek doğrulukta balistik çözüm üretiyor ve gece/gündüz koşullarında kullanılabiliyor. Bu özelliklerinin yanı sıra atış hattı ve görüş hattı stabilizasyonu, otomatik hedef takibi ve gelişmiş balistik algoritmalara sahip olan SARP, hareket halinde de çok hassas atış yapabiliyor. Milli tankta kullanılacak SARP sistemine kullanım gereksinimlerine göre 12.7 milimetre makineli tüfek, 7.62 milimetre makineli tüfek ve 40 milimetre bomba atar değişmeli olarak takılabiliyor. Özellikle sabit sistemlerde daha çok gerekli olabilecek uzaktan kumandalı makineli tüfek kullanımı için halen tank, zırhlı araç ve gemilerde kullanılıyor. Türk savunma sanayinin öncü kuruluşu Aselsan tarafından özgün olarak geliştirilen SARP Sistemi, Leopard2A4 tankları ve milli tank Altay da da kullanılacak. Karakollar ve araçlar için ayrı ayrı tasarlanan SARP sistemi sayesinde Mehmetçik, güvenli bir noktadan silahı kumanda koluyla kontrol edecek. IMF: Resesyondan çıkabiliriz, kısır döngüden kurtulalım Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomisinin hâlâ resesyondan kaçınabileceğini belirterek, Farklı hükümetler ve merkez bankaları için uygun politika spektrumları daraldı, çünkü cephanenin birçoğu 2009 yılında kullanıldı. Ancak hükümetler, uluslararası kuruluşlar ve merkez bankaları birlikte çalışırsa resesyonu savuştururuz dedi. Global ekonomik gelişmelerin 2008 de Lehman Brathers ın çöktüğü döneme benzetilmesi ile ilgili ise Lagarde, Tarihte her an önceki durumlardan farklıdır ve benzetmeler yapmaya çalışmak yanlış. IMF de biz, özellikle yaz bitiminde durumu ciddi biçimde ağırlaştıran açık bir kriz inancı olduğunu görüyoruz. Bu kısır döngüyü kırmak için önlemlerin alınması gerekiyor diye konuştu. Alman Der Spiegel dergisine konuşan Lagarde, Avrupa da büyümeyi teşvik edici önlemlerle mali sağlamlaştırma yapılması ve Avrupalı bankaların sermayelerinin artırılması gerektiğini söyledi. Lagarde, şunları dile getirdi: Küresel finansal istikrar çalışmamızda, Avrupa daki duruma bakıyoruz. Daha genel olarak, Avrupalı bankaların, borçlular ve zayıf büyümeden kaynaklanan risklere karşı yeteri kadar direnmesi için sermaye artırmaya ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Bulaşma zincirini kırmak için bu önemli.

7 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ EFSF yeterince esner Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) yeteri kadar esnek olacağını belirten Lagarde, şöyle konuştu: EFSF nin, bankaları desteklemek ve teminat sağlamak için belirli koşullarda ikincil piyasada hükümet tahvilleri satın alma seçeneğine sahip olması memnuniyet verici. Euro Bölgesi ülkeleri, makro göstergeleri sıkı denetlemeli Avrupa Merkez Bankası (ECBN) Başkanı Jean-Claude Trichet, küresel ekonomik krizin, Euro para birimi bölgesinin iyi yönetiminin önemini bir kez daha gösterdiğini belirterek, Euro bölgesinde makro ekonomik politikalarla ilgili yeni denetimleri yakında hayata geçirmek istediklerini söyledi. Paris teki Montaigne Enstitüsünde konuşan Trichet, AB mevzuatlarının ve üye ülke yasalarının, ulusal bütçelerdeki değişimi yakından izleyebilecek şekilde olmasını istedi ve bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin vakit geçirilmeden yapılması çağrısında bulundu. Trichet ayrıca, 21 Temmuz da Yunanistan daki krizle ilgili alınan karalarını acilen hayata geçirilmesi gerektiğini de kaydetti. Rüzgara 1.6 milyar Euro yattı 2.2 milyon kişiyi aydınlatıyor Son beş yılda ülkenin birçok bölgesinde devreye alınan rüzgar santrallardan elde edilen elektriği kullanan kişi sayısı 2 milyon 250 bine ulaştı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, yılbaşından bugüne, kurulu güçleri 10 Megavat (MW) ile 63 MW arasında değişen 15 adet rüzgar santralının devreye alındığını, böylece ülke çapında işletmeye geçen rüzgar santrallarının sayısının 72 ye ulaştığını bildirdi. Köktaş, 11 Eylül de Manisa da Akhisar rüzgar santralının devreye alınması ile birlikte Türkiye nin rüzgar kurulu gücünün 1600 MW yi, devreye alınan tesislere yapılan yatırım tutarının da 1.6 milyar Euro yu aşacağını ifade etti. Köktaş, Sadece Manisa da açılışını yapacağımız 45 MW lık santral, bir yılda yaklaşık 165 milyon kilovatsaatlık (kwh) elektrik üretimi ile ortalama ömrü 100 yıl olan yaklaşık 41 bin 850 ağacın ömrü boyunca tuttuğu karbondioksite eşdeğer bir karbon azaltımı sağlanacak. Rüzgara bugüne kadar toplam 1.6 milyar Euro luk yatırım yapıldı dedi. Türkiye yle ticareti kesmek İsrail için pahalıya patlar İsrail Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Türkiye ekonomisi uzak ara İsrail i geçer. Ekonomisi son derece büyüyen Türkiye ile ticaretin kesilmesi bize pahalıya patlar dedi. İSRAİL Merkez Bankası Başkanı Stanley Fischer, Türkiye ile ticari ilişkilerin kesilmesinin İsrail e pahalıya patlayacağını söyledi. Tel Aviv de Filistin ve Arap dünyası ile ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Ekonomide Bölgesel İşbirliği konulu uluslararası konferansta konuşan Fischer, Türkiye ekonomisi uzak ara İsrail den büyük ve iyi. Ayrıca Türkiye son derece hızlı büyüyor dedi. Avrupa eğitimli işgücü Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısıyken 2001 de Türkiye nin serbest kur rejimine geçişinde önemli rol oynayan Fischer, Türklerin çok müthiş girişimcileri ve Avrupa eğitimine sahip kaliteli işgücü var. Türkiye de bölgede hem çok büyük bir pazar olacak ve hem de bölgenin önemli bir ihracatçısı haline gelecek. Türkiye ile ticari ilişkilerimizin olmamasının sonuçları bizim açımızdan pahalı olabilir diye konuştu. Fischer in, yüzlerce İsrailli hükümet yetkilisi ve

8 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ dünyanın pek çok yerinden katılan işdünyası temsilcilerinin bulunduğu konferansta Ankara nın İsrail e yönelik yaptırımlarını ilan etmesinin ardından bu açıklamaları yapması dikkat çekti. Filistin bizi etkilemez Fischer, Filistin ekonomisine de değinerek şunları söyledi: 10 milyar dolarlık büyüklüğü ile 220 milyar dolarlık İsrail ile kıyaslandığında Filistin ekonomisi oldukça küçük. İki ülkenin geçmişte olduğu gibi şimdi de ekonomisinin entegrasyonu mümkün. Filistin, yeniden özgür bırakılırsa hızla büyür. Bunun iki ülke ekonomisi üzerinde müthiş bir etkisi olur. Sınırlar önemli değil İsrail Cumhurbaşkanı Shimon Peres, İsrail, yoksullukla mücadele ve ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bölgesi için bir örnek olmalı dedi. Bugün ilişkilerin sınırlardan daha önemli olduğunu kaydeden Peres, Sınırlar kirliliği ya da füzeleri önleyemiyor. İhtiyacım olan işbirliği diye konuştu. Linn: Harika ve önemli partneri kaybedebiliriz İSRAİL Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uryel Linn, Türkiye ile krizin büyütülmesinin İsrail sanayisine ciddi zarar verebileceğini belirterek, bunun büyük iş kayıplarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Linn, Eğer Türk yetkililer, İsrail le ticari ilişkileri kısıtlamaya karar verirse, harika ve önemli bir partneri kaybedeceğiz. Şimdilik, krize rağmen iki ülke arasındaki ticari ilişkiler etkilenmedi dedi. Bu yıl Türkiye-İsrail karşılıklı ticaretinin 4 milyar doları bulmasının beklendiğini söyleyen Linn, şöyle konuştu: Bu yılın ilk yarısında 2010 un ilk yarısına göre yüzde 26 lık artışla 2 milyar dolarlık hacim yakalandı. Türkiye ye ihracatımız bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 39 artış göstererek 648 milyon dolardan 950 milyon dolara çıktı. İthalatımız da yine ilk yarıda geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 16 artarak, 907 milyondan 1.05 milyar dolara çıktı. İsrail ile ticarette değişiklik yok EKONOMİ Bakanı Zafer Çağlayan, Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak Birleşmiş Milletler in hazırladığı raporun Türkiye nin beklentilerini karşılamamasının ardından İsrail e karşı atılan diplomatik adımlara rağmen İsrail ile ikili ticarette herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Çağlayan, Her iki ülke de iyi bir ticari partnerdi ama şu an itibariyle (ticaretle ilgili olarak) herhangi bir durum yok dedi. Çağlayan, ocak-temmuz döneminde İsrail e ihracatın 1.5 milyar dolar, ithalatın ise 1.2 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. TOKİ, 7 ilde 4 bin peşin, 173 lira aylık taksitle konut satıyor Toplu Konut İdaresi nin (TOKİ), 7 ilde yoksul vatandaşlar için satışa sunacağı toplam 4 bin 614 konut için başvurular dün başladı. Yoksul kesime yönelik 2+1 daireler 4 bin lira peşinatla, 173 liradan başlayacak taksitlerle satılacak. Bu kapsamda, Ankara-Mamak ta 1024, Çubuk ta 484, Adıyaman-Merkez de 700, Antalya-Merkez Çıplaklı da 480, Edirne-Merkez Fırınlarsırtı nda 318, Gaziantep-Şehitkamil de 404, Şahinbey- Yeşilkent te 320, Kırşehir-Merkez de 292, Kocaeli-İzmit Arızlı da ise 592 konut uygun ödeme koşullarında satılacak. Peşinatlarını ödeyerek konut almaya hak kazananlar, ilk taksitlerini konut tesliminden sonra yapacak. Peşinatı 4 bin lira olan konutların taksiti 173 liradan başlayacak ve 180 ay vadeli satılacak. Başvurular 23 Eylül e kadar, illerde valiliklere, ilçelerde ise kaymakamlıklara yapılacak.

9 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ ERDAL SAĞLAM Enflasyon artıyor ama önlem alınmayacak AĞUSTOS ayında enflasyon oranları beklentilerin üzerinde gerçekleşti.bununla birlikte önümüzdeki aylarda da bu artışın devam etmesi bekleniyor. Enflasyondaki bu bozulmaya karşılık Merkez Bankası nın buna karşı bir önlem alınacağı beklentisi ise bulunmuyor. Geçen ay tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışın yüzde 0.4 olması beklenirken, dün açıklanan rakam yüzde 0.7 oldu. Bununla birlikte yıllık TÜFE artışı ise yüzde 6.3 den yüzde 6.7 ye yükseldi. Aynı ayda üretici fiyat endeksinde (ÜFE) de piyasa beklentisi yüzde 1 iken, gerçekleşme yüzde 1.8 e çıktı. ÜFE de yıllık artış rakamı da yüzde 10.3 ten 11 e yükseldi. Fiyat endekslerinin detaylarını inceleyen piyasa uzmanları, çekirdek enflasyondaki gelişmeler başta olmak üzere, verilerin enflasyondaki artış trendinin devam edeceğini gösterdiğini belirtiyorlar. Piyasa beklentilerinin üzerinde çıkan enflasyon rakamlarında bayram etkisi seziliyor. Son dönem artan kurlardaki yükselişin ise ağustos ayı enflasyon rakamlarına henüz sınırlı ölçüde yansıdığı görülüyor ve bu nedenle artışın önümüzdeki aylarda da devam edeceği tahminleri ağırlık kazanıyor. Buna karşılık piyasa uzmanları Merkez Bankası nın artan enflasyona karşı bir önlem almayacağını düşünüyorlar. Merkez Bankası yaptığı açıklamada ağustos ayında enflasyonun yükselişe geçeceğini, birkaç ay daha böyle devam edebileceğini ama yılbaşından sonra enflasyondaki trendin yeniden inişe geçeceği yolundaki beklentisini piyasalarla paylaşmıştı. İşte bu nedenle piyasa uzmanları Merkez Bankası nın büyümeye öncelik verdiğini, enflasyona karşı, çok büyük artış olmadığı takdirde, harekete geçmeyeceğini düşünüyorlar. Buna karşılık Merkez Bankası nın enflasyondaki bu artış rakamına rağmen yine de faiz indirimini devam ettirip ettirmeyeceği konusu tartışmalı. Bazı uzmanlar bu rakamlardan sonra artık yeni bir faiz indiriminin sıkıntı yaratacağını, bu nedenle faiz indirimi için bekleneceğini belirtirken, kimi uzmanlar ise özellikle üretim verilerinin düşük çıkması halinde, bu enflasyon eğilimine rağmen, Merkez Bankası nın faiz indirimine devam edebileceğini söylüyorlar. Merkez Bankası gerçekten böyle bir risk alabilir mi derseniz, belli de olmaz. ENFLASYONİST BASKI ARTIYOR Ağustos ayındaki verilerin, enflasyonist baskının arttığına işaret ettiği konusunda hemen herkes hemfikir. Çekirdek enflasyonun yıllık bazda yüzde 5.4 ten 6.2 ye doğru hızlı yükseliş göstermesi bunun kanıtı görülüyor. Merkez Bankası nın baz aldığı şekliyle mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyonun da, son üç aylık yavaşlama eğiliminden sonra, ağustosta yeniden yükselişe geçtiği hatırlatılıyor. Kurlardaki artışın fiyatlara kısmen yansıdığını belirten uzmanlar, özellikle işlenmiş gıda fiyatlarında devam eden yükseliş eğiliminin de önümüzdeki dönem enflasyonist baskıyı arttıracağı görüşündeler. Merkez Bankası geçen ay yaptığı açıklamada enflasyondaki artışın bir süre yaşanabileceğini, döviz kurundan kaynaklanan fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalmasını beklediğini söylemişti. Merkez Bankası nın sözünü ettiği bu ikincil etkinin nasıl yaşanacağını görmek için bir müddet daha beklenmesi gerektiğini kaydeden piyasa uzmanları, sadece ağustos ayı enflasyon verilerine bakarak kesin kanaatte bulunmanın zorluğuna da dikkat çekiyorlar. Bir başka deyişle; Merkez Bankası nın enflasyondaki artış hareketine karşı hareketsiz kalmakta haklı olup olmadığını görmek için, bir süre bekleyecekler.

10 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ MİLLİYET GAZETESİ Merkel'den dev yatırım Merkel den Airbus ın ana ortağına 2.5 milyar Euro Alman hükümeti, araba üreticisi Daimler in Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı ndaki (EADS) yüzde 7.5 lik hissesini satın almaya hazırlanıyor. Airbus firmasının ana ortağı EADS nin hisseleri için şubat ayından alıcı bulamayan hükümet, hisselerini almaya karar verdi. Hali hazırda şirketin yüzde 22.5 i Fransız hükümeti ve medya grubu Lagardere de bulunuyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ve kurmayları şirketin Almanya da üretim yapmaya devam etmesini garanti altına almak için 2.5 milyar Euro ya mal olacak hisse alımına sıcak baksa da hükümetteki ortakları Hür Demokratik Parti, devlet müdahalesine karşı çıkıyor. Başbakan'dan "yerli malı kullanın" talimatı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda öncelikli olarak Türkiye de üretilen ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurgularken, yöneticilerden bu konuda gereken duyarlılığı göstermeleri istedi. Yerli ürün kullanılmasına ilişkin Başbakanlık genelgesi, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgede, tasarruf ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmesi kaydıyla, Türkiye ihtiyaçlarının yerli ürünlerden karşılanmasının ekonomi açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi. Genelgede, şunlar kaydedildi: "Bu çerçevede, mevzuatımızda yerli ürün kullanımına yönelik mevcut hükümlerin uygulanmasına özen gösterilmesine ilave olarak, kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilecek mal alımlarına ilişkin uygulamalarda; -Teknik şartnamelerde Türkiye de üretilen ürünlerin teklif edilmesini engelleyen düzenlemelerin yapılmaması, -Kamu ihale mevzuatına aykırı olarak, isteklilerin ithal ürün ya da belirli bir ülkenin malını teklif etmesine yönelik düzenlemelerin yapılmaması, -Ürünlere ilişkin olarak yabancı belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen ve zorunlu olmayan belgelerin ihale dokümanlarında aranmaması, -İthal ürün teklif eden isteklilerin yurt dışında mal teslim edebilmelerine imkan tanınması durumunda, teslim yeri, navlun, gümrük ve vergi giderleri gibi unsurların tekliflerin değerlendirilmesinde nasıl dikkate alınacağına dair ihale dokümanlarında düzenlemelerin yapılması, -İthal ürün teklif eden isteklilere mal tesliminden önce akreditif açılarak ön ödeme yapılmasına imkan tanınması durumunda, Türkiye de üretilen ürünleri teklif eden isteklilere de avans ödemesi yapılmasına yönelik ihale dokümanlarında düzenleme yapılması, hususlarının dikkate alınarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki alımlar ile Devlet Malzeme Ofisinden gerçekleştirilecek

11 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ alımlarda öncelikli olarak Türkiye de üretilen ürünlerin tercih edilmesini ve kamu kurum ve kuruluşları yöneticilerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini önemle rica ederim." -İHRACATA DÖNÜK ÜRETİM STRATEJİSİ - İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kuruluna ilişkin Başbakanlık Genelgesi de Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Genelgede, Türkiye nin, Cumhuriyet in yüzüncü yılı olan 2023 e yönelik stratejik dış ticaret hedefinin, dünya mal ticaretinden aldığı payın artırılarak ihracatının 500 milyar dolara çıkarılması olarak belirlendiği belirtildi. Bu hedefe ulaşılabilmesi için, öncelikle Türkiye nin imalat sanayi ile hizmet üretim potansiyelinin ihracat odaklı olarak değerlendirilmesi ve yönlendirilmesi gerektiği vurgulanan genelgede, tüm sektörlerde ihracat hedeflerine uygun, ortak politikalar geliştirilerek sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması, ihracatta pazar ve ürün çeşitlendirmesi, ihracata dönük üretim teknolojilerinin geliştirilerek yurt içinde üretilen katma değerin artırılmasının yakın gelecekte ulaşılması öngörülen hedefler arasında yer aldığı ifade edildi. Bu çerçevede, konuyla ilgili kurum ve kuruluşların bir plan dahilinde aktif olarak çalışmalara katıldığı, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlandığı, üretimle ihracatın birlikte ele alındığı "İhracata Dönük Üretim Stratejisi" geliştirmek amacıyla, 12 Mayıs 2010 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2010/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile "İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu" nun kurulduğu hatırlatılan genelgede 61 inci Hükümetin kurulmasıyla birlikte bakanlıklarda meydana gelen isim ve görev değişiklikleri nedeniyle söz konusu Kurulun yeniden düzenlenmesi gerekli görüldüğü bildirildi. Buna göre, İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu, Ekonomi Bakanı nın başkanlığında; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının müsteşar düzeyinde; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) başkan düzeyinde; Türkiye İhracat Kredi Bankasının (Türk Eximbank) ise Genel Müdür düzeyinde katılımıyla çalışmalarına devam edecek. Ayrıca, ihtiyaç duyulması halinde ilgili diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum ve meslek kuruluşlarının temsilcilerinin de Kurul çalışmalarına katılımı, Kurul Başkanı tarafından değerlendirilecek. Genelgeyle, 2010/12 sayılı Başbakanlık Genelgesi de yürürlükten kalktı. -PİYASA GÖZETİMİ VE DENETİMİ- Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kuruluna ilişkin Başbakanlık Genelgesinde de piyasaya arz edilen ithal ve yerli ürünlerin gözetim ve denetimine ilişkin hususların "Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik" ile düzenlendiği hatırlatıldı. Bu alanda koordinasyonu sağlamak ve tavsiye niteliğinde kararlar almak üzere 2002 yılında kurulan "Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu"nun Ekonomi Bakanlığı bünyesinde çalışmalarına devam ettiği ifade edilen genelgede, kamuoyunda giderek artan ürün güvenliği bilinci ile piyasaya arz edilen ürünlerin miktarı ve çeşidinde görülen artışların, ürünlerin gözetim ve denetim sisteminin daha etkin, güçlü ve caydırıcı bir yapıya dönüştürülmesini gerekli kıldığı kaydedildi. Genelgeye göre, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan yıllık eylem planlarını değerlendirmek, etkin bir ithalat ve iç piyasa denetimi için temel hedef ve stratejilerle alınacak tedbirleri belirlemek ve bu amaçla üst düzeyde kararlar almak, ilgili kurumlar arasında

12 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ işbirliğini ve eşgüdümü sağlamak üzere, Ekonomi Bakanının koordinatörlüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı, Sağlık Bakanı, Denizcilik Müsteşarı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanının katılımıyla "Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu"nun oluşturulması uygun görüldü. Kurul, yılda en az bir defa toplanacak, sekretarya görevi Ekonomi Bakanlığı tarafından yerine getirilecek, ihtiyaç halinde diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum ve meslek kuruluşları da Kurulun çalışmalarına davet edilebilecek. Genelgeye göre, genel ekonomik hedefler, insan sağlığı ve güvenliği, kamu yararı doğrultusunda ürün güvenliği politika ve stratejilerinin uygulanması amacıyla Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu tarafından yürütülecek çalışmalara ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca aktif katkı ve destek sağlanacak. Fener CAS la dalgalandı Trabzonspor % 9.5 düştü Fenerbahçe Sportif hisseleri, takımın Şampiyonlar Ligi nden ihraç edilmesiyle ilgili olarak Fenerbahçe Spor Kulübü ve Fenerbahçe Sportif in Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi nde (CAS) 45 milyon euro luk dava açtığı haberi sonrası güne yüzde 7 civarı yükselişle başladı. Ancak, günü yüzde 0.73 yükselişle liradan tamamladı. Bu arada, Trabzonspor hisseleri yüzde 9.57 düşüşle liraya gerilerken, Galatasaray hisseleri yüzde 6.13 primle 277 liraya yükseldi. Beşiktaş hisseleri de dün yüzde 2 yükselişle 8.98 liraya yükseldi. Fenerbahçe Spor Kulübü ve Fenerbahçe Sportif, 2011/2012 sezonu Şampiyonlar Ligi nden ihraç edilmesi ile sonuçlanan gelişmelerle ilgili olarak, vekilleri aracılığı ile 1 Eylül de CAS ta, UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu aleyhine dava açtığını ve davanın ihraç kararı nedeniyle yaşanan maddi kayba istinaden ve fazlaya dair haklar saklı kalmak üzere, şimdilik 45 milyon euro talepli olduğunu KAP a bildirdi. Fransız devinden Hindistan a 650 milyon euro luk yatırım Fransız otomobil üreticisi Peugeot, ekonomisi hızlı büyüyen Hindistan da 650 milyon euro yatırımla yeni bir üretim tesisi kuruyor. Şirket Hindistan daki Gujarat Eyaleti ile Ahmedabad yakınındaki Sanand da araç, motor ve şanzıman üretim tesisleri kurmak için anlaşma imzaladı. Fransız üretici, 2 milyon metrekarelik tesis için 650 milyon euro luk yatırım yapacak. Peugeot nun yatırımı boya ve montaj atölyeleri içerecek ve yılda 170 bin araç üretim kapasitesini kapsıyor. Bu proje 5 bin kişiye iş imkânı yaratacak. İlk yerli üretim Peugeot nun 2014 yılında banttan inmesi bekleniyor. Gujarat Eyaleti Hükümet Başkanı Narendra Modi, Biz 2020 yılına kadar dünyanın en büyük üçüncü otomotiv pazarı haline geleceği tahmin edilen bu ülkeyi dünyanın en dinamik ve büyük ekonomilerinden biri olarak görüyoruz ve Peugeot ya tam destek veriyoruz dedi.

13 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ GÜNGÖR URAS Ne olacak bu Almanya nın hali! Almanya daki eyalet seçimlerinde Başbakan Merkel oy kaybediyor. Merkel in başbakanlıkta kalıp kalmaması tabii ki Almanları ilgilendiren bir konu ama, küresel ekonomiyi ve biz Türkleri de büyük ölçüde ilgilendiriyor. Merkel i biliyoruz. Ne yaptığını ne yapacağını biliyoruz. İyi de Merkel den sonra Alman hükümetinin başına kim geçecek? Yeni şansölyenin politikaları ne olacak? Merkel Türklerin yüzüne gülen arkasından kuyularını kazan bir politikacı olarak tanınıyor. (1) Almanya da 3-4 milyon Türk var. Bunları bir türlü benimseyemedi. (2) Türkiye nin AB üyeliğine karşı olmakla kalmadı, Türkiye sosyal, politik ve ekonomik ilişkiler nedeniyle gündeme geldiğinde devamlı olarak Türkiye ye karşı oldu. * Merkel küresel krizden Avrupa ülkelerini çıkarma hareketinin lideri (1) euro yu kurtarmaya çalışıyor. (2) başta Yunanistan olmak üzere ekonomisi sarsılan ülkeleri kurtarmaya çalışıyor. Eyalet seçimlerinde rey kaybetmesi Merkel in ciddi kararlar almasını engelliyor. Daha da önemlisi Merkel in geleceği konusundaki olumsuz bekleyişler uluslararası çevrelerde saygınlığını ve gücünü eritiyor. Merkel güç durumda Almanya içinde Merkel in oy kaybetmemesinin ardındaki önemli gelişmeler şunlar: * Yaşlılar ve alt gelir grubundakiler, kendileri sıkıntı çekerken, Merkel in başta Yunanistan olmak üzere batmakta olan ülkelere para akıtmasından rahatsız. Gençler ve tuzu kurular Merkel i nükleer enerji politikaları nedeniyle eleştiriyor. * Başbakan Merkel, kendi partisi içinde de gücünü kaybediyor. Hıristiyan Demokratların önemli bazı isimleri, Almanya nın euro yu kurtarmak için oluşturulan fona 211 milyar euro luk ek katkıya karşı çıkıyor. 29 Eylül de Federal Meclis te yapılacak oylamada hayır oyu çıkması olasılığı büyük. Almanya da 16 eyalet var. Bu eyaletlerin meclisleri için seçim yapılıyor. Eyalet meclisi seçimlerinde partilerin aldıkları oy sayıları önemli. Çünkü bu oy yapısı Federal Meclis in oluşumundaki sandalye sayısını belirliyor. Merkel hükümeti bir koalisyon hükümeti CDU ve CSU (Hıristiyan Demokrat Birlik) ortak grubu başbakanlık koltuğu dahil 10 koltuğa FDP (Hür Demokrat Parti) ise başbakan yardımcılığı dahil 5 koltuğa sahip. Eyalette kaybediyor Almanya da 2011 yılı süper seçim yılı olarak adlandırılıyor. 20 Şubat ta Hamburg la başlayan seçimler, 20 Mart ta Saksonya Anhalt, 27 Mart ta ise Baden Württemberg ve Rheinland Pfalz la devam etti. Hessen eyaletindeki yerel seçimleri 22 Mayıs ta Bremen eyalet parlamentosu seçimleri izledi. Süper seçim yılının son iki durağını yine bu ay içinde yapılacak Aşağı Saksonya ve Berlin seçimleri oluşturacak. Eyalet seçimleri, Federal Parlamento nun iki alt kanadından biri olan Eyalet Temsilciler Meclisi ndeki (Federal Konsey) sandalye dağılımı açısından büyük önem taşıyor. Hamburg seçimlerinden önce 69 üyeli Eyalet Temsilciler Meclisi nde 34 sandalyeye sahip olan Hıristiyan Demokrat Birlik, Hamburg un payına düşen üç sandalyeyi Sosyal Demokratlara kaptırdı.

14 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Seçim sonuçları önemli Baden-Württemberg ve Rheinland-Pflaz eyaletlerindeki seçimlerin ardından dengeler muhalefet partilerinin lehine değişti. Hıristiyan Birlik partilerinin üye sayısı 31 den 25 e geriledi. Seçimler öncesi 24 sandalyeye sahip olan Sosyal Demokratlar ise üye sayısını 30 a yükselterek, Temsilciler Meclisi ndeki en güçlü parti konumuna geldi. Bugüne kadarki eyalet seçimlerinde Sosyal Demokratlar ile Yeşiller seçimin galipleri. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi ile Hür Demokrat Parti ise seçimden ağır yenilgi ile çıktı. Eyalet seçimlerinde 2 önemli gelişme var. (1) Seçime katılma oranı çok düşük (2) Fakirlerin, işsizlerin, gericilerin, faşistlerin reylerini toplayan Nasyonal Demokrat Parti eyalet meclislerine girmeye başladı. Özetle Almanya da olan biteni izlememiz gerekiyor. Ben bu yazıdaki bilgileri D. W Alman Radyosu nun Türkçe servisinin yayınlarından derledim. Sabahları Türkçe yayını dinliyorum, internet sayfasına bakıyorum. Çok şey öğreniyorum.

15 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ YAMAN TÖRÜNER Pazarlamanın yeni kuralları Teknoloji geliştikçe, pazarlama kuralları ve sistemleri de değişiyor. İnternet sitelerini kullanarak geliştirilen pazarlama metotları, günümüzün klasik pazarlama metotlarının neredeyse tümünü değiştirdi. Sosyal paylaşım ve iletişim sitelerinde reklam vererek veya bu siteleri yönlendirerek gerçekleştirilen pazarlama taktikleri, taşınabilen tablet bilgisayarın günlük hayatımıza girmesiyle tam bir patlama yaptı. Artık, anında yapılabilen (online-real time) video haberleşmesi ve iletişim kolaylıkları sayesinde piyasaya ve alıcılara kolayca ulaşılabiliyor. Hele, bu olanakların cep telefonları ile bütünleşmesi, pazarlama sistem ve kurallarının yeniden yazılmasını gerektiriyor. İşte bu ihtiyaca cevap vermek üzere, Davit Meerman Scoot, Tanıtım ve Pazarlamanın Yeni Kuralları(The New Rules of Marketing & PR) isimli bir kitabının geniş ölçüde değiştirilmiş üçüncü baskısını piyasaya sürdü. Klasik reklamcılık ölüyor mu? Klasik pazarlama kurallarının başında reklam gelir. Reklam olmadan, kitlelere ulaşılamayacağı bilinir. Oysa, artık satıcılar alıcılarla doğrudan ilişkiye girip mallarını pazarlayabiliyorlar. Şirketlerin bu amaca yönelik olarak geliştirdikleri call center lar kullanılarak, telefon veya internet aracılığı ile alıcılarla satıcıların anında iletişime girebilmeleri mümkün olabiliyor. Üstelik, call center ların ülkenin az gelişmiş bir yöresinde ve hatta, başka bir ülkede olması da hizmet kalitesini değiştirmiyor. Medyada yer almanız için büyük şirket veya meşhur kişi olmanız gerekir. Oysa, internette ne kadar küçük olursanız olun, başkalarının ilgilenebileceği sözünüz olduğu sürece, istediğiniz kitleye ulaşabilirsiniz. Tanıtımın yeni kuralları İşte, yeni pazarlama kurallarından bazıları: * Sadece reklam vermekle yapacağınız pazarlama, artık yeterli olmayabilir. Bildiğiniz yazılı ve görsel medya, malınızı en iyi biçimde pazarlamada yetersiz kalabilir. * İnsanlar artık, salt propaganda değil; karşılıklı görüşebilme ve sorgulayabilme istiyor. Tek taraflı bilgi aktarımı, artık onlar için yeterli değil. Yazılı ve görsel medya da bu prensipleri uygulamak zorunda. Bu prensip, politikacılar için de geçerli. * Şirket patronlarının televizyonlarda boy göstermesi, o şirketin malının alınması için yeterli değil, artık. Satış ve tanıtımda başarı artık, şirket organizasyonunun işbirliği içinde çalışması ile elde edilebiliyor. * Müşteriler artık, çeşitli şirketlerin aynı cins mallarının teknik detaylarını ve fiyatlarını karşılaştırabilmeyi; önceki kullanıcıların görüşlerini alabilmeyi ve satıcılarla doğrudan iletişim kurabilmeyi istiyor. Kısacası, artık hepimiz piyasanın bir parçasıyız.

16 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ SABAH GAZETESİ Borsa düşüşle başladı İMKB 100 Endeksi birinci seansa, önceki kapanışa göre 168,86 puan azalarak ,94 puan seviyesinden başladı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,31 oranında değer kaybetti. Altından yeni rekor Uluslararası piyasada altının ons fiyatı 1.921,05 dolar seviyesine çıkarak rekor kırdı. Geçtiğimiz cuma günü 1.883,10 dolardan haftayı tamamlayan altın dün dolar seviyesini gördükten sonra 1.900,49 dolardan kapanış yaptı. Bugün açılıştan itibaren dalgalı bir seyir izleyen altının ons fiyatı 1.827,30 dolara kadar geriledikten sonra açılışta dolar seviyelerine yükseldi. Bir süre sonra önceki rekor seviyesi olan doları aşan altın 1.921,05 doları görerek tüm zamanların rekorunu yeniledi. Altının ons fiyatında bundan önceki rekor 1.912,53 dolarla 23 Ağustos'ta kırılmıştı. Saat itibariyle uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı 1.915,50 seviyelerinde bulunuyor. İstanbul Kapalıçarşı'da ise altının gram satış fiyatı 110,00 lira, Cumhuriyet Altınının satış fiyatı da 749,00 lira olarak belirlendi. Gün başlangıcında Çeyrek Altın da 180 TL'yi geçti. SGK'nın kasasına 5.1 milyar TL girdi Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi ve prim borç yapılandırmasından Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kasasına 5.1 milyar TL girdi. Yeniden yapılandırma öncesinde 49.8 milyar TL'lik bir alacağı bulunan SGK, yapılandırma kapsamında bu alacağın 30.3 milyar TL'sini yapılandırmıştı. Kurum yılın ilk 6 ayında bu paranın 5 milyar 120 milyon TL'sini ise tahsil etti. ANKA'nın SGK verilerinden yaptığı belirlemelere göre, Kurum'un yeniden yapılandırma kapsamında yapılandırdığı borçların 5.1 milyar TL'sini tahsil ettiği belirlendi. Yapılandırma öncesi 49.8 milyar TL'lik bir alacağı olan SGK'ya, yapılandırma kapsamında toplam 2 milyon 88 bin 841 başvuru yapılmıştı. Başvurular sonrası SGK ise alacağının 30 milyar 325 milyon 685 bin TL'sini yeniden yapılandırmıştı. Yapılandırma sonrası ise bu tutar 21 milyar 897 milyon 337 bin TL'ye inerken, taksitle ödeme tercihleri nedeniyle uygulanan vade farklarıyla birlikte yapılandırma sonrasında 25 milyar 87 milyon 472 bin TL'lik tahsil edilecek tutar ortaya çıkmıştı. Bu yılın Mart ayından itibaren tahsilata başlayan SGK ise bu paranın 5.1 milyar TL'sini tahsil etti.

17 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ PEŞİN ÖDEMELER TAHSİLATIN ARTMASINI SAĞLADI Yeniden yapılandırma kapsamında 494 bin 965 kişi borcunu peşin ödemek için başvuruda bulunmuştu. Bu kişilerin Haziran itibariyle borçlarını ödemeye başlaması Kurum'un tahsilatta önemli bir başarı elde etmesini sağladı. Ayrıca borçlulara sunulan 18 taksite (36 ay vade) kadar varan ödeme imkanları sonucunda, geri kalan alacağında vadeli olarak en geç 3 yıl içerisinde tahsil edilmesi bekleniyor. EN FAZLA TAHSİLAT HAZİRAN'DA GERÇEKLEŞTİ SGK'nın kasasına bu yılın ilk 6 ayında yeniden yapılandırmadan 5.1 milyar TL girdi. Kurum bu yılın Mart ayında 275 milyon TL, Nisan ayında 1 milyar 50 milyon TL ve Mayıs'ta ise 1 milyar 275 milyon TL tahsil ederken, en fazla tahsilatı Haziran ayında gerçekleştirdi. SGK, Haziran'da toplam 2 milyar 521 milyon TL yapılandırılmış borcu tahsil etti. Asya borsaları alarm veriyor Haftaya düşüşle başlayan Avrupa ve Uzak Doğu borsaları ardından salı günü Asya borsalarında değer kaybının sürdüğü görüldü. Güney Kore, Japonya ve Avustralya'da piyasalar salı günü sabah seansında düşüş eğilimindeydi. Uluslararası piyasalardaki tedirginliğin kaynağında Avrupa'da euro bölgesinde odaklanan borç krizi ve küresel ekonomideki yavaşlama riski var. ABD'de Ağustos ayında tarım dışı istihdamın değişmemesi dünyanın en büyük ekonomisinin resesyona gittiği endişelerini artırıyor. Pazartesi günü Avrupa'nın belli başlı borsalarında ortalama değer kaybı yaklaşık yüzde 4 civarındaydı. En başta banka hisselerinin elden çıkartıldığı dikkat çekiyor. Londra'da FTSE-100 endeksi yüzde 3.6 gerilerken, Frankfurt borsası yüzde 5, Paris ise yüzde 4.7 kayıp verdi. ABD'de pazartesi resmi tatil nedeniyle kapalı olan piyasalar bugün tekrar açılacak. Uzmanlar, borç krizine tatmin edici bir çözüm bulunana dek borsaların inişli çıkışlı seyrinin süreceğini tahmin ediyor. Piyasalara olan güvensizlik nedeniyle yatırımcıların altına yönelmesi, altının ons başına fiyatını yaklaşık 1900 dolar civarında tutuyor.

18 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ Uzan'ı ıslak imza bitirdi Türkiye'den 20 milyar dolar tazminat isteyen Uzanlar'ı ıslak imzalı belge bitirdi. Uzanlar'ın delil olarak sunduğu 2003 tarihli belgenin 2007 üretimi mürekkeple imzalandığı ortaya çıktı. Türkiye'ye açtığı toplam 230 milyar dolarlık tazminat davalarını tek tek kaybeden Uzan ailesi son darbeyi en çok ümit bağladığı ve faiziyle birlikte 20 milyar dolar talep ettiği Libananco davasında aldı. Dünya Bankası Uluslararası Yatırım Uyuşmazlıkları Mahkemesi (ICSID) Libananco davasını esasa geçmeden reddederken, dava sürecinde Enerji Bakanlığı bürokratları Türkiye'yi aşan uluslararası operasyonlara imza attı. SAHTE İMZA TAKİBİ Uzan'ın kara kutusu Ali Cenk Türkan, Enerji Bakanlığı'nın 2003 yılında Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik'e el koymadan önce, Güney Kıbrıs merkezli Libananco adlı şirketin ÇEAŞ-Kepez'e ortak olduğunu iddia etti. Ardından da tahkim mahkemesine başvurdu. Mahkemeye Libananco ile Uzan ailesi arasında imzalanan 2003 tarihli satış sözleşmesi belge olarak sunuldu. Ancak kalem şirketlerinin bu tarz iddialara karşı her yıl karakteristik mürekkep ürettiğini öğrenen bakanlık yetkilileri ve avukatları uluslararası operasyon için düğmeye bastı. Önce kalemin hangi markaya ait olduğu tespit edildi. Ardından Uzan'ın mahkemeye sunduğu belge üzerindeki yazıcı cihazlarının ve imza mürekkeplerinin davanın açıldığı 2006 yılından sonrasına, 2007 yılına ait olduğunu ispatladı. Mahkeme teknik raporları kabul ederek Uzanların mahkemeye düzmece belge sunduğuna karar verdi. ÇEAŞ VE KEPEZ'İ KREDİDE KULLANMIŞ Libananco davası Uzan ailesinin 2003 yılına kadar hangi yollarla para kazandığını ortaya koydu. Buna göre Uzanlar yıllarca ÇEAŞ ve Kepez şirketlerinde elde ettikleri paraları İmar Bankası'na verdi. İmar Bankası'ndan da diğer şirketleri adına kredi aldı. TEMYİZİN BEDELİ 15 MİLYON DOLAR Uzanlar'ın üst mahkemeye giderek davayı temyize götürme hakkı bulunuyor. Ancak bu alternatif uygulandığı takdirde Uzanların Türkiye'ye 15 milyon dolarlık yargılama giderlerini ödemesi gerekiyor. Bakanlık yetkilileri bundan sonraki hukuki süreçle ilgili yol haritası çizeceklerini ifade ettiler. 11 MİLYON DOLAR İÇİN İCRA MASASI Uzanlar 230 milyar dolarlık davaları kaybederken Türkiye'yi haksız yere zarara uğrattıkları dava masrafları nedeniyle Libananco'da 16 milyon dolar, iki ayrı Polonya davasında da 11 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Enerji Bakanlığı, Polonya davasından 11 milyon doların tahsili için Polonya nezdinde girişimlere başladı. Polonya'da davanın adına açıldığı Europe Cement Investment & Trade SA. şirketinin ise kararın hemen ardından iflasını açıkladığını aktaran yetkililer, "Polonya ile görüşülerek iflas masası açıldı. Takibimiz devam edecek" dedi. BAKANLIK SESSİZ KALDI, BELGELER KONUŞTU Enerji Bakanlığı ve avukatlar Libananco davası duruşması boyunca 5 bavulu aşan binlerce evrakı mahkemeye gönderdi. En son 1 Temmuz'da 350 sayfayı aşan dilekçe yollandı. Davanın yetki aşamasında reddedilerek esasa geçilmesinin önlenmesi için evrakların sahte olduğuna dair tüm ispat yollarına başvuruldu. Enerji Bakanı Taner Yıldız, kararın ardından "Türkiye bir sülükten kurtuldu" yorumunu yaptı.

19 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ "BİLET VE OTEL KAYDI BULUNMADI" Libananco şirketinin sahibi olduğunu iddia eden Ali Cenk Türkkan, çapraz sorguda şirketi satın almak için 2003 yılında Amman'dan Kıbrıs'a gittiğini anlattı. Harekete geçen Bakanlık yetkilileri Paris sorgulamasına Amman-İsrail arasında yakın tarihlerdeki tüm havayollarından "Böyle bir kişi yakın tarihlerde uçmamıştır" notu aldı. Ali Cenk Türkkan'ın "Anlaşmayı şu otelde imzaladım" iddiası da otel faturalarıyla yalanlandı. Faiz 7.73'e indi Avrupa'da borsalar, küresel ekonomide resesyon ve borç krizine ilişkin endişelerle yüzde 3'ten fazla düşerken, İMKB günü yüzde 2.38 puanlık kayıpla 54 bin 054 puandan tamamladı. 15 Mayıs 2013 vadeli gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz yüzde 7.73 seviyesine indi. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı kapanışta liraya yükselerek rekor kırdı. Resesyon tehditi yok Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, ABD'nin yavaş büyüyeceğini, ancak resesyona girmeyeceğini söyledi. Robert Zoellick, Singapur'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin muhtemelen yavaş büyüyeceğini ve yüksek işsizliğin süreceğini, ancak resesyonu savuşturacağını belirtti. Avrupa'nın borç krizinin yatırımcı ve tüketici güvenine zarar verme tehdidi taşıdığına işaret eden Zoellick, Avrupa'nın karşı karşıya olduğu güçlüklerin ABD'nin karşı karşıya bulunduğundan daha ''tehditkar'' olduğunu vurguladı. Dünya Bankası Başkanı Zoellick, Avrupalı ülkelerin mali bütünleşmeyi artırmaya ihtiyacı olabileceğini sözlerine ekledi. Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam da ABD ve Avrupa'daki zayıf ekonomik büyümenin buraları ''her yeni şoka fazlasıyla kırılgan'' yaptığını ifade etti.

20 TURKISH YATIRIM GÜNLÜK HABER BÜLTENİ SÜLEYMAN YAŞAR Amerikan Merkez Bankası korkak mı? Amerikan ekonomisinde işsizlik oranı bir türlü gerilemiyor. Yirmi sekiz aydır işsizlik oranı yüzde dokuzun altına düşmedi ve işsiz sayısı on dört milyonu buldu. Bu nedenle bazı iktisatçılar, Amerikan Merkez Bankası'na (AMB), daha radikal bir politika izlemesini öneriyorlar. Daha radikal politika uygulanmasını isteyen iktisatçılar arasında ünlü isimler de var. Mesela Nobel ödüllü iktisatçı Paul Krugman, AMB'nin daha çok para basarak ekonomiyi canlandırmasını istiyor. Aynı Krugman, ekonomide parasal genişleme sağlamak amacıyla Kasım 2010'da açıklanan 600 milyar dolarlık hazine tahvil alımını yetersiz bulup eleştirmişti. Paul Krugman, "15 trilyon dolarlık bir ekonomide 600 milyar dolarlık tahvil alımıyla ekonomiye enjekte edilecek paranın ekonomiyi canlandırıp işsizliği düşürecek bir etkisi olmaz" diyerek, AMB Başkanı Ben Bernanke'yi eleştirmişti. Krugman, Bernanke'nin uzun vadeli düşündüğünü, oysa sorunun kısa vadeli olduğunu, uzun vadenin kendilerini ilgilendirmediğini öne sürerek, Keynes'in ünlü sözünü hatırlatıyor. "Uzun vadede hepimiz öleceğiz" diyor ve Bernanke'yi, işsizliğe karşı daha saldırgan bir para politikası izlemediği için korkaklıkla suçluyor. Gelelim Ben Bernanke cephesine... Daha saldırgan bir para politikası izleyerek çok miktarda para basmasını isteyenlere karşı Bernanke kendisini şöyle savunuyor. "Çok para bastığımızda yatırımcı daha fazla risk alarak kalitesiz yatırımlara yöneliyor. Bu defa da ekonomide kırılganlıklar hızla çoğalıyor" diyor. Saldırgan bir para politikasının tehlikeyi daha da artıracağını ileri sürüyor. Peki AMB bundan sonra ne yapacak? ABD ekonomisinin son açıklanan verilerine göre işsizlik gene gerilemedi ve gene yüzde 9.1'de kaldı. İşsizliğin yüksek olması, AMB'nin önümüzdeki iki hafta içinde yeni önlemler alacağı yönünde beklentileri çoğalttı. Hatta 8 Eylül Perşembe günü Başkan Barack Obama'nın ardından Bernanke konuşacak. Bernanke'nin uzun vadeli faizleri düşüreceği ve parayı bollaştıracağını ileri sürenler bile var. Oluşan bu beklenti nedeniyle altın fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiğini söyleyebiliriz. Gelelim Bernanke'nin olası parasal genişleme kararının Türkiye ekonomisine etkisine... Gelişmekte olan ülkeler Çin, G.Kore, Hindistan, Brezilya ve diğerleri enflasyonla ekonomik büyüme arasında tercih yapmak zorunda kalıyorlar. Eğer Bernanke, korkaklık suçlamaları karşısında silkinip ani olarak yeni bir parasal genişleme kararı alırsa, gelişmekte olan ülkelere daha fazla sıcak para girişi olabilir. Bu durumda Türkiye ekonomisi fazla olumsuz etkilenmez. Hatta faiz indirimine giderek daralan dış talebe karşı iç talebi daha da canlı tutabilir. Ayrıca küresel piyasalarda ham petrol fiyatları mayıs ayına göre yüzde yirmi aşağıda seyrediyor. Enerji hammaddesi ithal eden Türkiye için bu da bir avantaj. Bir de dün açıklanan ağustos enflasyon verilerine göre, yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 6.65 oranında seyrettiği dikkate alınırsa, bu oran bizim Merkez'in beklenti patikası içinde olduğundan, Türkiye için endişe edecek bir durumun olmadığı görülür. Gene de bizdeki "kararlı endişelileri" hesaba katarak daha net söyleyelim... Eğer AMB üçüncü bir parasal genişleme kararı alırsa, biz bundan zarar görmeyiz.

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU. Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme.

TÜRKon/HED/13-39 DEĞERLENDİRME NOTU.  Faks: +90 (212) TÜRKİYE EKONOMİSİ. Sanayi üretiminde kritik gerileme. TÜRKİYE EKONOMİSİ İşsizlik artışa geçti. TÜİK Temmuz ayı işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranı %9,3 e yükseldi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,4 puan artarak %10,1 olarak gerçekleşti.

Detaylı

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi

Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi Sigara zamlarının yanı sıra gıda fiyatlarındaki sürpriz yükselişle Ocak ayında enflasyon %7.31 e yükseldi 2013 yılı Ocak ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %1.65 artarken üretici

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ocak 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü

Mayıs. Sanayi sektörünün. Reel Kesimin Beklentileri İyileşti Tüketici Güveni Haziran da Zayıfladı. Kapasite Kullanımı Güçlenmeyi Sürdürdü TEMMUZ 17 Mayıs ayında 19, seviyesine yükselen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Haziran da 11, olarak kaydedildi. Bu dönemde RKGE kapsamındaki alt endekslerin büyük bölümünde olumlu gelişimler görüldü.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 06 Temmuz 2015, Sayı: 18. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 18 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 08 Haziran 2015, Sayı: 14. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 14 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011

TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ. Dr.Süleyman Yaşar. 17 Nisan 2011 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE YAŞANAN GELİŞMELER VE 2011 YILI EKONOMİK BEKLENTİLERİ Dr.Süleyman Yaşar 17 Nisan 2011 AMERİKAN MALİ KRİZİNİN Düşük faiz politikası (2002-5) NEDENLERİ Risklerin önemsenmemesi Hesap

Detaylı

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ

12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ 12.03.2014 CARİ İŞLEMLER DENGESİ Ocak ayı cari işlemler açığı piyasa beklentisi olan -5,2 Milyar doların altında -4,88 milyar dolar olarak geldi. Ocak ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ağustos 2015, Sayı: 23. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 17 Ağustos 2015, Sayı: 23 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015

DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 DÜNYA DA BU HAFTA 14 18 ARALIK 2015 AVRUPA'DA İNŞAAT ÜRETİMİ EKİMDE ARTTI Euro Bölgesinde inşaat üretimi yıllık yüzde 1,1 artış kaydetti Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5,

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016

HAFTALIK BÜLTEN 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 28 ARALIK 2015 01 OCAK 2016 HAFTANIN ÖZETİ ABD'de Noel tatilinin sonrasında geçtiğimiz hafta da yılsonu işlemleri nedeniyle yatay bantta dalgalı bir seyir izlendi. Avrupa piyasalarının, Noel tatilini yılbaşı

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009

GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009 GÜNE BAŞLARKEN 31 Ağustos 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz B ankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, euro dolar paritesine odaklı

Detaylı

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün

Bir Önceki Gün. Bir Önceki Ay. Bir Önceki Gün 15.01.2019 Türkiye ve Dünya Göstergeleri Kapanış Gün Ay Aylık Değişim Ocak 2018'e Göre Değişim Dolar/TL 5,444 5,4637 5,3401 1,9% 43,60% Euro/TL 6,2483 6,2702 6,0758 2,8% 37,17% BİST 100 92,054 91,196 91,387

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015

HAFTALIK BÜLTEN 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 03 AĞUSTOS 2015 07 AĞUSTOS 2015 HAFTANIN ÖZETİ Geçtiğimiz hafta piyasaların yönünde yurtdışında ve Amerika da açıklanan şirket bilançoları etkiliydi. Beklentilerden kötü gelen bilançolar borsalarda düşüşe

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Kasım 2016, Sayı: 44. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 44 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Günlük Bülten 10 Nisan 2012

Günlük Bülten 10 Nisan 2012 Bülten 10 an 20 Hazine Yönetimi /Aktif Pasif Yönetimi ve Ekonomik ştırmalar PİYASALAR Döviz Piyasası USD/TL kuru Pazartesi gününe 1,7950 seviyesinden başladı. Gün içinde yatay bir seyir izleyen kur günü

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 01 Aralık 2014, Sayı: 48. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 48 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ercan Ergüzel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran 1 DenizBank

Detaylı

Günlük Bülten 06 Ağustos 2013

Günlük Bülten 06 Ağustos 2013 Bülten 06 Ağustos 013 PİYASALAR Döviz Piyasası Güne 1,915 seviyesinden başlayan USD/TL kuru, beklentiler seviyesinde açıklanan enflasyon verisinden etkilenmezken günü %0, yükselişle 1,9 seviyesinden sonlandırdı.

Detaylı

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi

İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi AYLIK RAPOR İhracat azaldı, Merkez Bankası faiz indirdi Ocak ayında başlıca pazarlara ihracat geriledi, enflasyonda gerileme beklentisi ile Merkez Bankası politika faizini indirdi. EKONOMİK VE SEKTÖREL

Detaylı

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018

MAKROEKONOMİ BÜLTENİ MAYIS 2018 BUSİAD Hazırlayan:Doç.Dr.Metin 05.06.2018 1 ENFLASYON Nisan 2018 itibariyle tüketici fiyatlarının, %1,87 olarak gerçekleştiği ve %10,23 olan yıllık enflasyonun %10,85 düzeyine düştüğü görül müştü. Mayıs

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 oranında büyüyen ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 3,6 oranında büyümüştür. ABD de 6 Aralık 2013 te

Detaylı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı

TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı TÜFE Şubat ayında gıdada sınırlı artış ve giyim kalemindeki düşüşle beklentilerin altında arttı 2013 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) %0.30 artarken üretici fiyatları

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ağustos 2015, Sayı: 22. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 22 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 8 Mayıs 2017, Sayı: 19. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 19 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 3 Ekim 2016, Sayı: 38. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 38 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR ARALIK 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Haziran 2015, Sayı: 15. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 15 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu İnci

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 29 Ağustos 2016, Sayı: 34. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 34 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

BIST-100 Teknik Analiz

BIST-100 Teknik Analiz GÜNLÜK BÜLTEN 01 Haziran 2015 Pazartesi Hisse Senedi Piyasalarına Bakış Haftanın son işlem gününde olumlu seyreden ve 84,697.26 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi kapanışa doğru artan satış baskısı

Detaylı

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ

GÜVEN ENDEKSLERİ. Kaynak: TCMB & TÜİK SANAYİ SEKTÖRÜ M A R T 17 ayında 97 seviyesine gerileyen Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Şubat ta 1, düzeyine yükselerek yeniden iyimser kanada geçti. Bu dönemde RKGE alt endekslerinde, son aydaki sipariş miktarı haricindeki

Detaylı

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1

SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv. Beyaz Eşya. İnşaat. Turizm. Enerji. Diğer Göstergeler. Sektörel Gelişmeler /Ağustos 2013 1 SEKTÖREL GELİŞMELER İÇİNDEKİLER Otomotiv Otomotiv İç Satışlarda Hızlı Artış Temmuz Ayında Devam Ediyor. Beyaz Eşya Beyaz Eşya İç Satışlarda Artış Temmuz Ayında Hızlandı. İnşaat Reel Konut Fiyat Endeksinde

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Haziran 2015, Sayı: 16. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 16 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Ağustos 2017, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 2 Ocak 2017, Sayı: 1. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 1 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER

Turkey Data Monitor Ekonomi Bülteni. 07 Mart 2016 I. KÜRESEL GELİŞMELER I. KÜRESEL GELİŞMELER Zayıf ücret artışları, güçlü istihdam artışını gölgede bıraktı ABD de Şubat ayında toplam tarım dışı istihdam 195 bin kişilik beklentilerin belirgin üzerinde 242 bin kişi olarak açıklandı.

Detaylı

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org.

AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ. www.aydinticaretborsasi.org.tr info@aydinticaretborsasi.org. AYDIN T CARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU

HAFTALIK EKONOMİ RAPORU Strateji Geliştirme Başkanlığı Ekonomik ve Sektörel Analiz Dairesi HAFTALIK EKONOMİ RAPORU TÜRKİYE EKONOMİSİ IMKB 100 Endeksi haftanın ilk yüzde 0,4 oranında değer kazandı. Geçtiğimiz hafta İMKB 100 Endeksi,

Detaylı

Teknik Bülten. 09 Ağustos 2016 Salı

Teknik Bülten. 09 Ağustos 2016 Salı Güne Başlarken Çin'de üretici fiyatları endeksindeki düşüş yedinci ay üst üste önceki aya göre azaldı ve bu durum, imalat sektöründe koşulların iyileşmekte olduğunu işaret ediyor ve dünyanın ikinci en

Detaylı

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU

AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU ENFLASYON AÇIKLANAN SON EKONOMİK GÖSTERGELERDE AYLIK DEĞERLENDİRME RAPORU % TÜFE ÜFE Ocak 2011 2012 2011 2012 Yıllık 4,90 10,61 10,80 11,13 Yıllık Ort. 8,28 6,95 8,89 11,11 Aylık 0,41 0,56 2,36 0,38 Yeni

Detaylı

2015 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 3 Haziran 2015

2015 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 3 Haziran 2015 2015 Mayıs ENFLASYON RAKAMLARI 3 Haziran 2015 Mayıs 2015 Tüketici Fiyat Endeksi ne(tüfe) ilişkin veriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 3 Haziran 2015 tarihinde yayımlandı. TÜİK tarafından

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 7 Kasım 2016, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE AĞUSTOS 2013 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009

GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009 GÜNE BAŞLARKEN 6 Nisan 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? ALTIN GBPUSD EURUSD BRENT PETROL USDTRY Enflasyon 6 ayın zirvesinde TÜİK in açıkladığı verilere göre enflasyon Temmuz ayında

Detaylı

2014 NİSAN AYI ENFLASYON RAPORU

2014 NİSAN AYI ENFLASYON RAPORU 2014 NİSAN AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 05.05.2014 RAPOR Doç. Dr. Murat BİRDAL - İktisat Fakültesi İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Eylül 2012, No: 44 i Bu sayıda; Ekim ayı enflasyon verileri, Eylül ayı dış ticaret verileri; TİM Ekim ihracat verileri değerlendirilmiştir. i 1 2012 de Türkiye

Detaylı

Teknik Bülten. 18 Ekim 2016 Salı

Teknik Bülten. 18 Ekim 2016 Salı Güne Başlarken Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, düşük verimlilik ve yaşlanan nüfusun faiz üzerinde aşağı baskı oluşturan faktörler olduğunu söyledi. Fischer, hükümet politikalarının, ABD ekonomisini

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 20 Haziran 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Altın, Fed sonrası 3 haftanın yükseğinde ABD merkez bankası Fed'in faiz oranlarının düşük kalmaya devam edeceğini bildirmesi ile, alternatif yatırım aracı

Detaylı

FED in Temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarında oluşan şartlarla beraber faiz artışına yaklaşıldığı ifadeleri geçiyor.

FED in Temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarında oluşan şartlarla beraber faiz artışına yaklaşıldığı ifadeleri geçiyor. Ekonomik Gündem FED in Temmuz ayında gerçekleştirdiği toplantı tutanaklarında oluşan şartlarla beraber faiz artışına yaklaşıldığı ifadeleri geçiyor. DOLAR/TL paritesi Asya seansı işlemlerinde 3 fiyat seviyesini

Detaylı

Teknik Bülten 15 Aralık 2016 Perşembe

Teknik Bülten 15 Aralık 2016 Perşembe Güne Başlarken ABD Merkez Bankası FED, gösterge faiz olan federal fon oranını 25 baz puan artırarak, yüzde 0.25-yüzde 0.50'den yüzde 0.50-yüzde 0.75'e yükseltti. Fed yetkililerinin tahminlerinden oluşan

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? USDTRY ALTIN GBPUSD BRENT PETROL EURUSD Enflasyon beklentilerin altında arttı TÜİK in bugün açıkladığı rakama göre Eylül

Detaylı

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10

Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik. Borsa İstanbul da işlem gören 10 GEÇTİĞİMİZ AY TÜRKİYE İşsizlik oranı yüzde 12,6 oldu Yeni yıla yüzde 13 seviyesinde başlayan işsizlik oranı Şubat döneminde yüzde 12,6 olarak açıklandı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde

Detaylı

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013 Bülten Temmuz 13 PİYASALAR Döviz Piyasası Çarşamba günü USD, gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanırken yurtiçinde kurumsal döviz talebinin de USD/TL kurunun yükselişine destek vermesiyle

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 10 Ekim 2016, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Teknik Bülten. 17 Ekim 2016 Pazartesi

Teknik Bülten. 17 Ekim 2016 Pazartesi Güne Başlarken Fed Başkanı Janet Yellen, Boston Fed'in düzenlediği konferansın açılışında yaptığı konuşmada, "Sıkı istihdam politikası ekonomiyi iyileştirebilir" dedi. Yellen, konuşmasında faiz artışının

Detaylı

Mart Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr /

Mart Emeklilik Fon Bülteni. bnpparibascardif.com.tr / Mart 2016 26.02.2016 tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre BNP Paribas Cardif Emeklilik katılımcı sayısı 183.233 ve fon büyüklüğü devlet katkısı dahil 1.487 milyon TL'dir. Aylık arşivimize

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 18 Mart 2009

GÜNE BAŞLARKEN 18 Mart 2009 GÜNE BAŞLARKEN 18 Mart 2009...eekkoonnoommiikkaarraassttiirrmmaa@@hhaallkkbbaannkk..ccoomm..ttrr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta,

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Haziran 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum

IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum IŞIKFX Uluslararası Piyasalar Departmanı Günlük Yorum Piyasalarda Bugün Ne Oldu? GBPUSD BRENT PETROL ALTIN EURUSD USDTRY ABD de Perakende Satışlar Beklentileri Aştı ABD den açıklanan perakende satış rakamları

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212)

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:30 GBP Çekirdek Perakende Fiyat Endeksi (RPI) (Aylık) (Tem) AZ -0,2% 0,2% 11:30 GBP Çekirdek Perakende Fiyat Endeksi (RPI) (Yıllık) (Tem) AZ

Detaylı

Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu

Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu i Makro Veri Şubat 2019 Enflasyonu Çekirdek enflasyondaki ılımlı görünüm ile manşet enflasyon beklentinin altında kaldı Serkan Gönençler Ekonomist sgonencler@sekeryatirim.com.tr +90 212 334 91 04 TÜFE

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 17 Ekim 2016, Sayı: 40. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 40 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Mart - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ HAREKETLERİ... 2 İTHALAT

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Kasım 2013, No: 76

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Kasım 2013, No: 76 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Kasım 2013, No: 76 i Bu sayıda; Ekim ayı enflasyon verileri, Ağustos ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu verileri, Eylül ayı Dış Ticaret verileri değerlendirilmiştir.

Detaylı

Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi

Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi On5yirmi5.com Rakamlarla 2011'de Türkiye Ekonomisi Avro bölgesindeki ülkelerde derinleşmekte olan kamu borç krizine rağmen 2011, Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme hızı yakaladığı bir yıl oldu. Yayın Tarihi

Detaylı

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Aralık 2011, No:14

EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Aralık 2011, No:14 EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Aralık 2011, No:14 Bu sayıda; Kasım ayı kapasite kullanım verileri, Ekim ayı dış ticaret verileri, Kasım ayı TİM ihracat verileri, TEPAV Perakende Güven

Detaylı

GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009

GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009 GÜNE BAŞLARKEN 1 Haziran 2009...ekonomikarastirma@halkbank.com.tr... YURTİÇİ GELİŞMELER Yurtiçi Piyasalar-Döviz Bankalararası döviz piyasasında dolar kuru bugün açılışta, küresel piyasalardaki olumlu havaya

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR TEMMUZ 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 11 Mayıs 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 11 Mayıs 2015, Sayı: 12. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 12 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Çağlar Kuzlukluoğlu 1

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 14 Aralık 2015, Sayı: 39. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni 14 Aralık 2015, Sayı: 39 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 12:00 CHF ZEW Beklentileri (Eyl) AZ 5,9 12:00 EUR Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) (Ağu) ORTA 1,0% 1,0% 12:00 EUR Çekirdek Tüketici

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos - 2011 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR AĞUSTOS 2011 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)... 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212)

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 09:00 EUR Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Aylık) (Haz) ORTA 0,1% 0,0% 09:00 EUR Almanya Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Haz) AZ -1,3%

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

Japon piyasaları kapalı olacak. ABD piyasaları ise açık, bankalar kapalı olacak.

Japon piyasaları kapalı olacak. ABD piyasaları ise açık, bankalar kapalı olacak. HAFTANIN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİ 9 Ekim Pazartesi Türkiye Ağustos ayı Sanayi Üretimi Japon piyasaları kapalı olacak. ABD piyasaları ise açık, bankalar kapalı olacak. 11 Ekim Çarşamba Türkiye Ağustos ayı

Detaylı

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015

HAFTALIK BÜLTEN 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 31 AĞUSTOS 2015 4 EYLÜL 2015 HAFTANIN ÖZETİ Piyasalar yoğun bir haftayı geride bırakırken haftanın öne çıkan konuları; Avrupa Merkez Bankası nın (AMB) toplantısı, hafta sonu Ankara da toplanan G-20 Maliye

Detaylı

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70

Abdi İpekçi Caddesi No : 57, Reasürans Han, E Blok 7.Kat Harbiye İstanbul Tel : +90 (212) 315 10 70 GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 02:50 JPY Parasal Taban (Yıllık) AZ 33,2% 32,8% 04:00 NZD ANZ Emtia Fiyat İndeksi (Aylık) AZ -11,2% 04:30 AUD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH)

Detaylı

GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. ALTIN EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2013 YILI 6 AYLIK FAALİYET RAPORU 1-Ekonominin Genel durumu Dünya ekonomisi 2013 ü genel olarak bir toparlanma dönemi olarak geride bıraktı.

Detaylı

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri HAZİRAN 2010

Genel Görünüm. Faiz Oranları Gelişmeleri. Fiyat Gelişmeleri HAZİRAN 2010 HAZİRAN 2010 Genel Görünüm Faiz Oranları Gelişmeleri Para Politikası Kurulu(PPK) nun 17 Haziran 2010 tarihinde yaptığı toplantıda Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo Ters

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 6 Kasım 2017, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 6 Kasım 2017, Sayı: 43. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 43 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212)

Esentepe Mah. Ali Kaya Sok. Polat Plaza A Blok No: 1A/52 Kat 4 Şişli / İstanbul Tel: (0212) GÜNLÜK EKONOMİ TAKVİMİ SAAT ÜLKE VERİ ÖNEM BEKLENEN ÖNCEKİ 11:30 GBP Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) (Yıllık) (Eyl) YÜKSEK 0,9% 0,6% 11:30 GBP Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) (Eyl) ORTA 0,1% 0,3% 11:30

Detaylı

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz.

FİNANS KILAVUZ COINKILAVUZ GÜNLÜK BÜLTEN FOREXKILAVUZ HİSSEKILAVUZ. /finanskilavuz. /forexkilavuz. /hissekilavuz. /finanskilavuz HİSSE FOREX /hissekilavuz /forexkilavuz COIN /coinkilavuz GÜNLÜK BÜLTEN USD / TRY Dün Türkiye de işsizlik oranı Ekim ayında % 11.6 seviyesine yükseldi. İş gücüne katılımın artmasının yanında

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 23 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Almanya sanayi üretimi endeksi beklenenin altında kaldı Almanya da bugün açıklanan PMI İmalat Sanayi Endeksi, küresel ekonomik daralmanın ülke ekonomisine

Detaylı

Günlük Bülten 17 Mart 2014

Günlük Bülten 17 Mart 2014 Bülten 7 Mart PİYASALAR Döviz Piyasası Kırım daki gerilim sebebiyle güne, seviyesinden başlayan USD/TL kuru, gelişmekte olan ülkelere yaşanan giriş ve paritedeki yükselişe paralel gün boyu aşağı bir seyir

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Nisan 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 24 Ağustos 2015, Sayı: 24. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 24 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Bugün, Yurtiçi Piyasalar Enflasyonla Topyekün Mücadele Programına Odaklandı

Bugün, Yurtiçi Piyasalar Enflasyonla Topyekün Mücadele Programına Odaklandı 09 Ekim 2018 Bugün, Yurtiçi Piyasalar Enflasyonla Topyekün Mücadele Programına Odaklandı 09 Ekim 2018 Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) açıkladığı verilere göre, bu yılın Ağustos ayında Sanayi

Detaylı

GÜNLÜK BÜLTEN 24 Haziran 2014

GÜNLÜK BÜLTEN 24 Haziran 2014 GÜNLÜK BÜLTEN 24 Haziran 2014 ÖNEMLİ GELİŞMELER Euro Bölgesi'nde PMI beklentinin altında Euro Bölgesi'nde imalat sanayi ve hizmet sektörü faaliyetleri Fransa ekonomisindeki yavaşlama doğrultusunda Haziran

Detaylı

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

5.21% -11.0% 25.2% 10.8% % Eylül 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ekim 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 5.50 Altın (USD) 1,225 Ekim 18 EUR/TRY 6.24 Petrol (Brent) 76.2 BİST - 100 90,201 Gösterge Faiz 24.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 5.21% -11.0% 25.2% 10.8%

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Kasım 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

Teknik Bülten. 24 Ağustos 2016 Çarşamba

Teknik Bülten. 24 Ağustos 2016 Çarşamba Güne Başlarken TCMB bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını % 7.5 düzeyinde sabit tutarken faiz koridorunun üst bandını %8.75'ten %8.50'ye indirdi. Beklenti de üst bantta 25 baz puan indirim olacağı yönündeydi.

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 15 Ağustos 2016, Sayı: 32. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 32 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya 1 DenizBank Ekonomi Bülteni

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 09 Mart 2015, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 09 Mart 2015, Sayı: 10. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 10 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Ali Can Duran Çağlar Kuzlukluoğlu

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 22 Mayıs 2017, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya Deniz Bayram 1 DenizBank

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2013 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı