Çal k Holding. Faaliyet Raporu 2005

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Çal k Holding. Faaliyet Raporu 2005"

Transkript

1 Çal k Holding Faaliyet Raporu

2

3 25. y l na girerken Çal k Grubu, odakland sektörlerde giriflimcili iyle ve sayg nl yla tan nan itibarl bir dünya flirketi olma vizyonunu pekifltiren at l mlar gerçeklefltirmektedir. Grup, bu perspektife uygun olarak, kurumsal planlar n, stratejilerini ve hedeflerini yeniden ve sürekli olarak flekillendirmektedir.

4 2 Kurumsal Profil Temelleri 1981 y l nda at lan Çal k Grubu (Çal k Holding ve ifltirakleri), ifl hacmi, kârl l ve zengin ürün-hizmet yetkinlikleriyle, merkezini Türkiye'nin oluflturdu u genifl bir co rafyan n en büyük flirket gruplar ndan biridir. Çal k Grubu'nun tekstil, enerji ve telekomünikasyon, inflaat ve yat r m, finans ve ticaret ana ifl kollar nda faaliyet gösteren 36 ifltiraki, sektörlerinin lider ve güçlü kat l mc lar aras nda yer almaktad r. Do rudan ifltirakleri, stratejik ortakl klar ve ticari temsilcilikleri ile 17 farkl ülkede, 14,259 çal flan ile hizmet sunan Çal k Grubu, teknolojiyi ve ça dafl yönetim uygulamalar n üretim-hizmet döngüsünün her noktas nda etkin olarak kullanan sinerjik ve ça dafl bir yap lanmaya sahiptir. De iflmeyen hedefi paydafllar için artan oranda katma de er üretmek olan Çal k Grubu, gerçeklefltirmekte oldu u ticaret, sanayi ve hizmet faaliyetlerinin tümünde kurumsal yönetiflim ve etik de erlerin örnek bir uygulay c s d r. 25. y l na girerken Çal k Grubu, odakland sektörlerde giriflimcili iyle ve sayg nl yla tan nan itibarl bir dünya flirketi olma vizyonunu pekifltiren at l mlar gerçeklefltirmektedir. Grup, bu perspektife uygun olarak, kurumsal planlar n, stratejilerini ve hedeflerini yeniden ve sürekli olarak flekillendirmektedir. y l sonu konsolide verilerine göre Çal k Grubu'nun toplam varl klar 1,483 milyon dolara, toplam cirosu 991 milyon dolara, dönem kâr ise 89.9 milyon dolara ulaflm fl bulunmaktad r. Baflarma azmi, dürüstlük ve fleffafl k, müflteri memnuniyeti, küreselleflme ve topluma katk Çal k Holding'in temel de erleri ve kurumsal stratejisinin itici güçlerini oluflturmaktad r. Grup, sahip oldu u güçlü ve sayg n markas, kaliteli ürün ve hizmetleri, köklü müflteri ve ifl iliflkileri ile ekonomi ve toplum için sürekli de er üretmeye kararl d r. Çal k Grubu'na ve ürünlerine gösterdi iniz güven ve ilgi için teflekkür ederiz.

5 3 çindekiler 8 Bafll ca Göstergeler 10 Çal k Grubu: Dün, Bugün ve Yar nlar 12 Yönetim Kurulu Baflkan n n Mesaj 16 Y l nda Ekonomik Ortam 18 Y l nda Çal k Holding: Geliflmeler ve Stratejiler 44 Organizasyonel Geliflmelir 45 Çal k Holding te Kurumsal Yönetim 47 nsan, Toplum ve Çevre 48 Yönetim 49 Mali Tablolar ve Dipnotlar

6 4 Vizyonumuz Odakland sektörlerde giriflimcili iyle ve sayg nl yla tan nan itibarl bir dünya flirketi olmak. Misyonumuz Müflteri memnuniyetine odaklanarak rekabet üstünlü ü sa layan, uluslararas markalarla rekabet edebilen, ürün ve hizmetlerinde kaliteden ödün vermeyen, faaliyet ve mali performans yla sürekli ve kârl büyüyen, topluma ve çevreye katk sa layan bir grup olmak.

7 5 De erlerimiz Faaliyet gösterdi i tüm co rafyalarda örnek bir kurumsal vatandafl olmay öngören Çal k Holding, kimli ini güçlendiren 7 ana kurumsal de ere sahiptir. Çal kl olma bilinci Bilgiyi kullanma becerisi Baflarma azmi ve sonuç odakl l k Dürüstlük ve fleffafl k Sorumlu olma ve inisiyatif alma Müflteri memnuniyeti Sosyal sorumluluk Stratejimiz YALIN VE ODAKLI B R STRATEJ, SÜRDÜRÜLEB L R BAfiARI VE BÜYÜMEY SA LIYOR Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme dönemindeki yolculu u ile AB ve global ekonomi ile entegrasyon sürecinin kesintisiz devam edece ini öngören Çal k Grubu uzun vadeli büyüme yol haritas n global ifl iliflkileri ve bölgesel yat r m stratejisi etraf nda flekillendirmifltir.

8 6 Bir Bak flta Çal k Holding Çal k Holding, odakland 5 ifl sahas nda, üretken ve giriflimci faaliyetlerini art rarak devam ettirmektedir. Tekstil Dünya pazarlar n n lider denim kumafl tedarikçisi olan Çal k Grubu, iplik üretiminden konfeksiyona ve ham pamuk ticaretine kadar farkl l k gösteren konularda da faaliyet göstermektedir. GAP Güneydo u Tekstil San. ve Tic. A.fi. Türkmenbafl Jeans Kompleksi Türkmenbafl Tekstil Kompleksi A/O Balkan Dokuma Serdar Pamuk E rici Fabri i Enerji ve Telekomünikasyon Enerji ve telekomünikasyon ifl kollar, Çal k Grubu'nun h zl büyüme öngördü ü ifl alanlar d r. Çal k Grubu'nun enerji ifl kolu son y llarda önemli büyüme kaydetmifltir: Bursagaz' n sat n al nmas ; do al gaz ve petrol alan nda sürekli geliflen ve çeflitlenen çal flmalar (ABD, Hollanda, M s r, Türkmenistan) Çal k Grubu'nun enerji ve telekomünikasyon alan ndaki faaliyetlerine, Türkiye ve çevre co rafyas ndaki say s z giriflimine örnek oluflturmaktad r. Çal k Enerji Sanayi ve Ticaret A.fi. Bursagaz Bursa fiehiriçi Do algaz Da t m Tic. ve Taah. A.fi. Naturelgaz San. ve Tic. A.fi. Çal k Enerji Elektrik Üretim ve Madencilik A.fi. Cetel Çal k Enerji Telekomünikasyon Hizm. A.fi. Çal k Enerji S.R.L. Çal k Enerji NTF Çal k Enerji Albania GAPOIL Inc. Trans Anadolu Petrol Boru Hatt A.fi. Trans Anatolia Oil Pipeline N.V.

9 7 nflaat ve Yat r m nflaat ve yat r m faaliyetleri Çal k Grubu'nun en h zl geliflen ifl kollar n n bafl nda gelmektedir. Çal k Grubu, inflaat ve yat r m sektöründeki faaliyetlerini GAP nflaat ve ifltirakleri kanal yla yürütmektedir. Grup, son y llarda üstün bir baflar ile tamamlam fl bulundu u büyük ölçekli endüstriyel projeleri ile uluslararas alanda ad ndan en çok söz ettiren, güçlü ve sayg n taahhüt gruplar aras ndaki yerini pekifltirmifltir. GAP nflaat Yat r m ve D fl Ticaret A.fi. GAP nflaat Construction & Investment Co., Sudan GAP nflaat Ukraine Finans Finansal hizmetler, Çal k Grubu'nun müflterileri için katma de eri yüksek, özel ürün ve çözümler üretti i bir ifl koludur. Grubun, finansal hizmetler alan ndaki ifltiraki olan Çal kbank, ülkemizin yenilikçi ve sayg n yat r m bankalar aras nda yer almaktad r. Çal k Grubu finansal hizmetler alan ndaki kararl duruflunu pekifltirecek at l mlara haz rlanmaktad r. Çal k Yat r m Bankas A.fi. Çal k-fieker Konsorsiyum Yat r m A.fi. BKT (Banka Kombetare Tregtare) Ticaret Ticaret, Çal k Grubu için karfl l kl sayg ve etik kurallar çerçevesinde geliflen bir katma de er üretim sürecidir. Alanlar nda tercih edilen, sayg n markalar ve ticaret pazarlama flirketleri Çal k Holding'in ticaret alan ndaki ifltirak portföyünü oluflturmaktad r. GAP Pazarlama A.fi. Ortado u Tekstil Tic. ve San. A.fi. GAPPA Tekstil Inc. Çal k USA Inc.

10 8 Çal k Holding: Bafll ca Göstergeler y l nda elde edilen finansal neticeler, Çal k Grubu'nun odakl ifl stratejilerine dayand rd sürdürülebilir büyüme sürecine yeni bir halka daha eklemifltir. Grubun y l nda farkl ifl kollar nda kaydetti i sat fllar n konsolide tutar 991 milyon ABD dolar n bulmufltur. 991 milyon ABD Dolar 2004 y l nda 394 milyon ABD dolar olan Grubun konsolide özkaynaklar, y l nda 478 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. 478 milyon ABD Dolar Grubun y l nda özvarl k kârl l k oran %20.63 olarak gerçekleflmifltir. %20.63 Grubun y l net faaliyet kâr %184 artarak 89.9 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. yılında Gurubun brüt kârlılık oranı %15.89 a yükseltilmifltir milyon ABD Dolar Çal k Holding Kredi Notu % A ustos itibariyle FitchRatings Uzun vadeli ülke içi BBB (tur) / Dura an görünüm FitchRatings, yay nlad bilgilendirme bülteninde, Çal k Grubu'nun kredi notunu de erlendirirken; Grubun döviz cinsinden olan sa lam gelirlerini, Co rafi olarak çeflitlendirilmifl ihracat n ve Güçlü müflteri taban n, dikkate ald n ifade etmifltir.

11 9 Çal k Holding ve Ba l Ortakl klar Bafll ca Göstergeler (1), (2) (bin ABD dolar ) % de iflim Toplam Aktifler 1,482,735 1,488,064 1,244,312 1,208, Dönen Varl klar 816, , , , Özkaynaklar Toplam 478, , , , Net Sat fllar 990, , , ,367 (0.67) Sat fllar n Maliyeti 833, , , ,641 (1.11) Net Kâr 89,942 31,619 81,762 64, (1) UMS 29'a uygun olarak haz rlanm fl ba ms z denetime tabi mali tablolara göre. (2) y l faaliyet raporunda yer alan 2004 y l finansal verilerinin farkl l, enflasyon etkisinden ar nd rmak amac yla yap lan yeniden ifadelendirmeden kaynaklanmaktad r Brüt Kârl l k (%) Net Kârl l k (%) Cari Oran Aktif (Yat r m) Kârl l k Oran (%) Grubun Özvarl k Kârl l k Oran (%) Alacak Devir H z Stok Devir H z Borç Devir H z

12 10 Çal k Grubu: Dün, Bugün ve Yar nlar Merkezini Türkiye nin oluflturdu u genifl bir ço rafyan n en büyük flirket gruplar ndan biri olan Çal k Grubu, kuruldu u 1980 li y llardan bugüne, zaman ve ortam n dayan kl l k testeni baflar yla geçmifltir. 1930'lardan 1981'e... Çal k Ailesi'nin tekstil alan ndaki faaliyetleri 1930'lu y llara uzan r. Kurucumuz Ahmet Çal k' n bu sektördeki ilk giriflimi ise 1981 y l nda stanbul'da kurdu u Ortado u Tekstil flirketidir. Zaman içinde tekstil Grubun çekirdek ve geleneksel ifl sahas olarak geliflecektir Dünyan n önde gelen denim kumafl üreticisi 'li y llar n ikinci yar s nda Çal k Grubu'nun tekstil sektöründeki at l mlar devam eder 'de GAP Güneydo u Tekstil kurulur. GAP Güneydo u Tekstil, bugün dünyan n en önde gelen denim kumafl üreticilerinden biri olarak de erlendirilmektedir Tekstil alan ndaki at l mlar yurt d fl na tafl n yor... Grup, tekstil alan ndaki at l mlar n Türkiye d fl na tafl ma karar al r ve 1995 y l nda Türkmenistan'da yat r m yapan ilk yabanc gruplardan biri olur. Aflkabat yak nlar nda tarihi pek Yolu üzerinde bulunan Türkmenbafl Jeans Kompleksi, BDT ülkelerindeki tek denim üreticisi olarak faaliyete geçer Uluslararas ticaret önem kazan yor... Grup, uluslararas tekstil ticaretindeki pay n her geçen sene art r r y l nda GAP Pazarlama kurulur nflaat sektörü önem kazan r y l nda Çal k Grubu inflaat sektöründeki faaliyetlerini canland rma karar al r. GAP nflaat bu misyona uygun olarak tekrar yap lan r ve ifl gelifltirme faaliyetlerine bafllar Yurt d fl ndaki tekstil faaliyetleri geliflmeye devam ediyor... Türkmenistan'daki yat r mlar Serdar Pamuk E rici'nin 1997 y l nda aç lmas ile yeni bir aflamaya ulafl r. Ayn y l kurulan Türkmenbafl Tekstil Kompleksi (ev tekstili, örme üst giyim, dokuma giyim üreticisi) ise 2000 y l nda faaliyete geçer. Enerji sektörüne girifl 'l y llar n sonu, enerji sektörünün ülkemizde yeni olanaklar sundu u bir dönemdir. Grup elektrik da t m sahas ndaki ifl olanaklar n de erlendirmek üzere GAP Elektrik'i kurar. Holding yap lanmas geçifl y l nda Çal k Holding kurulur. Grup bünyesindeki flirketler tek bir yönetim çat s alt nda toplan r, grup kurumsallaflmas alan nda önemli at l mlar bafllar. Enerji ifl kolundaki geliflmeler... Grup, yeni bin y la girifl ile birlikte enerji sektörünün tüm dünyada büyük önem kazanaca n öngörür. Bu eksende, 1998 y l ndan Grubun enerji sektöründeki ikinci ifltirak flirketi Çal k Enerji kurulur Bankac l kta yenilikçi çözümler y l nda Çal k Grubu finans sektörüne girer ve Çal kbank kurulur Aktif büyüklü ü yar m milyar dolar afl yor y l nda Grubun toplam aktifleri yar m milyar dolar s n r n aflar, net kâr ise 21 milyon dolara ulafl r Denim üretiminde art fl... GAP Güneydo u Tekstil'in y ll k denim kumafl üretim kapasitesi, 2001 y l nda tamamlanan kapasite art r m yat r m ile 27 milyondan 40 milyon metreye ulafl r.

13 11 Etkin bir de er zinciri için y l nda Grup stratejik kararlar do rultusunda, Sastafl ve GAP plik'in üretim faaliyetleri, daha etkin bir de er zinciri oluflturmak amac yla GAP Güneydo u Tekstil çat s alt nda birlefltirilir. lk kredi notu... 7 Aral k 2001 tarihinde Çal k Grubu'nun ilk rating raporu Fitch IBCA (flimdiki Fitch Ratings) taraf ndan aç klan r. Grup, ekonomik krizin hüküm sürdü ü bir piyasada BBB (tur) uzun vadeli ulusal notla de erlendirilir. 20. y l y l nda, Çal k Grubu 20. y l n kutlar %12.2 reel büyüme... Çal k Grubu'nun %12.2 reel büyüme kaydetti i 2002 y l nda, baflta inflaat ifl kolu olmak üzere faaliyet gösterilen tüm alanlarda önemli at l mlar gerçeklefltirilir. GAP nflaat'ta h zl büyüme... Grubun inflaat ifl kolu h zla geliflmeye devam eder: 2002 y l nda üstlendi i dünya ölçe indeki gübre, ka t ve çimento tesis inflaatlar ile GAP nflaat dünya klasman ndaki yerini pekifltirir Aktif büyüklü ü bir milyar dolar afl yor... Her türlü ekonomik konjonktürde faaliyetlerini baflar yla ve kesintisiz gelifltirebilen ve bu eksende gerçek bir sürdürülebilir büyüme örne i oluflturan Çal k Grubu'nun toplam aktifleri 2003 y l nda bir milyar dolar aflar Arnavutluk'ta ifl giriflimleri... Türkiye'nin merkezini oluflturdu u co rafyay hedefleyen Çal k Grubu, 2004 y l nda Arnavutluk'taki ilk ifl giriflimini gerçeklefltirir ve 2006 y l nda Arnavutluk'un en büyük ikinci bankas Banka Kombetare Tregtare (BKT)'nin orta olur. Bursagaz: önemli bir at l m... Enerji sektöründe büyümeyi hedefleyen Çal k Grubu, Bursa ili do al gaz da t m flirketi Bursagaz' aç lan özellefltirme ihalesi kapsam nda sat n al r. Özellefltirmelere aktif kat l m... Türkiye ekonomi tarihinde özellefltirme faaliyetlerinin rekor bir seviyeye ulaflt y l nda Çal k Grubu, Türk Telekom ve Tüprafl özellefltirmelerine kat l r. Her iki özellefltirmede de son etaba kal p baflar l bir performans sergileyen Grup, yar fl ikinci en iyi fiyatla tamamlar. Enerji sektöründe büyüme Enerji ifl kolunu gelece in çok önemli bir büyüme ekseni olarak de erlendiren Grup, y l nda gerçeklefltirdi i at l mlarla Türkiye ve çevre ülkelerde çeflitli projeleri bafllat r. Bu projelerden ülkemizde termik ve hidroelektrik enerji üretimi, petrol boru hatt inflas ilk akla gelenler aras ndad r. Çevreye duyarl, tüm paydafllar için üreten, büyüme yol haritas belli bir grup olarak 25. y l na girmekte olan, Çal k Grubu, odakland sektörlerde giriflimcili iyle ve sayg nl yla tan nan bir dünya flirketi olma vizyonunu pekifltiren at l mlar n n yan s ra gerçeklefltirdi i çevre, toplum ve sosyal sorumluluk projeleri ile de genifl anlamda tüm toplum için faaliyette bulundu unu say s z çal flma ile ortaya koymaktad r. Belirlenmifl ve odaklan lm fl sektörlere sahip olan Çal k Grubu'nun piyasa duruflu sa lam, ulusal ve uluslararas itibar yüksektir. Bu görünüm 14,259 Çal kl 'n n ortak baflar s ve gururudur.

14 12 Yönetim Kurulu Baflkan ndan Mesaj Çal k Grubu'nun de erli paydafllar, y l nda, Çal k Grubu strateji haritas nda belirledi i kurumsal hedeflere do ru yolculu unu kesintisiz olarak sürdürmüfltür. Grubumuz, odakland 5 ifl sahas nda, üretken ve giriflimci faaliyetlerini art rarak devam ettirmifl; ekonomide artan oranda istihdam yaratm fl ve tüm paydafllar n n gözünde itibar ve yüksek katma de er ifade etmifltir. Büyüme momentumunun 6. y l Çal k Grubu 1999 y l nda yakalad büyüme momentumunu y l nda da kesintisiz olarak sürdürmüfltür. Faaliyet raporumuzun farkl bölümlerinde verdi imiz y l sonu finansal ve operasyonel büyüklüklerimiz Grubumuzun büyüme ve geliflme seyrini aç kça ortaya koymaktad r. Ben burada öncelikle büyümemizin ard ndaki vizyonumuzu ifade etmek ve daha sonra y la ait bafll ca kilometre tafllar n sizlerle paylaflmak istiyorum. Çal k Grubu kökleri güçlü, de erleri tüm çal flanlar nca paylafl lan bir gruptur. 25. faaliyet y l m za girerken, memnuniyetle ifade etmek isterim ki Çal k Grubu, köklü bir geçmifle sahip, ifl gelenekleri olan, tan mlanm fl kurumsal de erleri tüm çal flanlar nca paylafl lan bir gruptur. Özetledi im bu nitelikler, yol haritam z icrada bizleri güçlü k lan ve ayn zamanda mükemmeliyete odaklanmam za olanak tan yan çok önemli altyap unsurlar d r. Ayn özellikler, Çal k Grubu'nu stratejisine odakl, gücünün ve ölçe inin fark nda bir topluluk olarak konumlamakta ve bafll ca rekabet efli ini oluflturmaktad r. Çal k Grubu'nun en önemli sermayesi entelektüel gücünü oluflturan insan kayna d r. Son y llarda sürekli olarak vurgulad m z bir noktay burada tekrar hat rlatmak istiyorum. Kurumlar n en önemli varl klar çal flanlar d r. Çal flanlar m z n özverili mesaisi olmadan mükemmele ve baflar ya ulaflmam z mümkün de ildir. Çal k ailesini oluflturan 14,259 kifli bu Grubun bir parças olmaktan memnun ve mutludur. Periyodik olarak gerçeklefltirdi imiz insan kayna araflt rmalar m z, çal flanlar m z n gerek maddi gerekse manevi boyutta bizlerle çal flmaktan memnun olduklar n ortaya koymaktad r. Bu bizim çok önem verdi imiz bir konudur. Bu kurumsal özelli imizi gelifltirerek sürdürebilmek için zaman ve kaynak ay r yor, çal flan memnuniyetini en az müflteri memnuniyeti ile eflde er tutuyoruz. Amac m z, Türkiye'de en çok tercih edilen iflverenler aras ndaki yerimizi pekifltirmektir. Çal k Grubu ulusal ve uluslararas arenada tercih edilen bir ürün hizmet sa lay c s ve ifl orta d r. Çeyrek as rl k kurumsal tarihimizde tüm Çal k ailesini en çok gururland ran bir di er konu, gerek ulusal gerekse uluslararas pazarda bize olan itibar ve tercihtir. Tekstil ürünlerinden taahhüt hizmetlerimize kadar farkl alanlardaki ifl kollar m z, müflterilerimize, kalitesi ve katma de eriyle tercih edilen ürün ve hizmetler sunmaktad r. Di er taraftan dünya devi kurumlar ile gerçeklefltirdi imiz stratejik iflbirlikleri Grubumuzun konumunu, gücünü ve ifade etti i geliflme potansiyelini ortaya koymas aç s ndan kayda de erdir.

15 faaliyet y l m za girerken, memnuniyetle ifade etmek isterim ki Çal k Grubu, köklü bir geçmifle sahip, ifl gelenekleri olan, tan mlanm fl kurumsal de erleri tüm çal flanlar nca paylafl lan bir gruptur. Çal k Grubu, müflterisine, çevreye ve topluma sayg l d r. Müflterilerimiz, çevre ve faaliyet gösterdi imiz toplum bizim için büyük öncelik ve öneme sahiptir. Müflteri her fleydir. Her türlü faaliyetimiz müflterilerimizin sürekli de iflen taleplerine eksiksiz cevap vermeye odakl d r. Çal k Grubu, çevreye ve faaliyet gösterdi i farkl ülkelerin toplumsal ve kültürel de erlerine sayg duymaktad r. Bu bizim kurumsal anayasam z n temel ve de iflmez gerçe idir. Di er taraftan Topluma ve insanl a geri vermenin her türlü ticari faaliyetin temelini oluflturdu una inan yoruz. Unutmamal y z ki, küçü ünden büyü üne her türlü ticari faaliyet müflterisiyle; genifl bir tan mlama ile toplumla birlikte var olur ve ancak toplumla birlikte devaml l k gösterir. Özetlemeye çal flt m bu dört ana konu Çal k Grubu'nun stratejik vizyonunun dayand temellerdir. Stratejik vizyonumuz, odakland m z ifl alanlar nda giriflimcili iyle ve sayg nl yla tan nan itibarl bir dünya flirketi olmakt r. Günlük icraatta sürekli olarak izledi imiz farkl performans ölçütleri ve bütçe hedeflerimizin tümüne göre, Çal k Grubu y l nda da baflar l sonuçlar kaydetmifl ve stratejik vizyonuna bir ad m daha yaklaflm flt r. y l nda Grubumuz aktif büyüklü ü 1,483 milyon dolar olarak kaydedilmifl; toplam cirosu 991 milyon dolara ulaflm flt r. Ayn dönemde mal ve hizmet ihracat m z 731 milyon dolar olarak gerçekleflmifltir. Gururla ifade edebilirim, geçmifl y llarda oldu u gibi, y l nda da konsolide ciromuz baflta olmak üzere hemen tüm performans ölçütlerimizde hedeflerimizi aflm fl bulunuyoruz. Y ll k sonuçlar m z irdeledi im bu noktada Grubumuzun son 4 y lda kaydetti i sürekli büyümeye de inmeden geçmek istemiyorum: döneminde toplam aktiflerimiz %22.65 büyüme kaydetmifltir. Çal k Grubu, her türlü testten baflar yla geçerek bugüne gelmifltir. Çal k Grubu kuruldu u 1980'li y llardan bugüne zaman ve ortam n her türlü dayan kl l k testini baflar yla geçerek bugünlere ulaflm flt r. Bu süreçte, öngörü yetene imiz kadar ifl ortam n n de iflimine zaman nda ve do ru haz rlanabilme yetkinli imiz de büyük önem tafl m flt r. Zaman içinde makroekonomik ortama ait öngörülerimiz tek tek gerçekleflirken, Çal k Holding ve ifltirakleri, sürdürülebilir büyümesini devam ettirmifl, büyüme ile muhafazakârl, kârl l kla riski faaliyet gösterdi i tüm ifl alanlar nda ve gerçeklefltirdi i yat r mlar nda dengeleyebilmifltir. 5 ifl kolumuz büyümeye ve geliflmeye devam ederken Büyüme yolculu umuzun h z kesmeden devam etti i y l nda odakland m z 5 farkl ifl kolumuz, stratejik önceliklerine ve piyasa öngörülerine uygun geliflmesini sürdürmüfltür. Tekstilde rekabet gücümüzü art r p, yeni ve zorlu piyasalara baflar l girifller gerçeklefltirirken enerji en çok geliflen ifl kolumuz olmay sürdürmüfltür. nflaat alan nda gerek ulusal gerekse uluslararas alanda yetkinlikleriyle aranan bir hizmet sa lay c olurken bankac l k alan ndaki faaliyetlerimiz risk-getiri dengesini özenle koruyan ifl yaklafl m m z çerçevesinde devam etmifltir. Faaliyet döngümüzün do al tamamlay c s olan ticaret ifl kolumuz da her türlü rekabetin önünde yer almaya ve de er üretmeye devam edebilmifltir.

16 14 Uluslararas alanda çal flma, rekabet etme ve stratejik ortakl klar kurma kültürüne sahip olan Çal k Grubu, bu eksende üstüne düfleni en iyi flekilde yapmaya ve ulusal sermayenin güçlü, köklü ve sayg n temsilcileri olarak rekabetin içinde yer almaya devam edecektir....grubumuz 2006 ve sonras nda kaydedece i büyümeye ivme kazand racak at l mlar gerçeklefltirmifltir. Ayn dönemde Çal k Grubu, ülkemizin ekonomik gelifliminde büyük önem tafl yan özellefltirme faaliyetlerinin en etkin kat l mc lar aras nda yer alm fl ve ülkemizde bugüne dek gerçeklefltirilen en büyük özellefltirme çal flmalar nda ad n en üst s ralara yazd rma baflar s göstermifltir: Türk Telekom ve Tüprafl ihalelerine kat lan Grubumuz, her iki yar flta da baflar yla yer alm fl; ihaleleri en iyi 2. fiyat vererek tamamlam flt r. Bu vesileyle, ad geçen ihaleler için oluflturdu umuz konsorsiyumlarda birlikte çal flt m z Etisalat ve Indian Oil ile projelerin gerektirdi i finansman tedarik çal flmalar na önderlik eden ABN AMRO Bank'a teflekkür etmek isterim. Grubumuz, y l nda enerji alan ndaki giriflimlerini çeflitlendirecek faaliyetlere imza atm flt r. Bu çerçevede Çank r bölgesinde 1 adet ve Rize bölgesinde 1 adet hidroelektrik santralin inflas projesine bafllam fl ve Samsun- Ceyhan Petrol Boru Hatt Projesi kapsam ndaki çal flmalar n sürdürmüfltür. Grubumuz Balkanlar, Orta Asya, Ortado u ve Kuzey Afrika bölgelerindeki bir dizi ülkede enerji alan nda faaliyet göstermektedir. nflaat alan ndaki faaliyetlerimiz çevre co rafyam zda farkl do rudan ve ortak giriflimler ile geliflirken, GAP nflaat, Sudan Telekom'un Hartum'da infla edilecek olan yeni genel müdürlük binas n infla çal flmalar na bafllam flt r. Bu proje, bina d fl cephe camlar ndan kendi enerjisini üretebilmesi özelli iyle dünya ölçe inde yenilikçi ve çevreci bir uygulamay oluflturmas aç s ndan kayda de erdir. Arnavutluk piyasas nda ilk aflamada bankac l k alan nda faaliyet göstermeye odaklanm fl bulunuyoruz. Arnavutluk'un en büyük ikinci bankas konumundaki Banka Kombetare Tregtare'nin ço unluk hisselerinin sat n al nmas çal flmalar n n son aflamas na gelinmifl bulunmaktad r. Odak ve cazibe noktas Öngörülerimize uygun olarak, ekonomik ortamda yaflanan de iflim, Türkiye'yi uluslararas sermayenin odak ve cazibe noktalar ndan biri haline getirmifltir. Telekomdan enerjiye, bankac l ktan g daya pek çok ve farkl sektör yabanc sermayenin yo un ilgi alan nda olmaya devam etmifl; y l bu anlamda özel bir y l olarak tarihimize geçmifltir. Türkiye'nin özellefltirme gelirleri rekor bir seviyeye ulafl rken Vodafone'dan BNP'ye, General Electric'ten Oger Telecom'a kadar pek çok dünya devi kurulufl, Türkiye'de yat r m karar alarak piyasaya girmifllerdir. Yabanc sermaye hepimiz için daha çok kurumsall k, daha çok profesyonellik ve daha çok rekabet demektir. Bizler, Türkiye'nin ve kurumlar n n buna haz r oldu una inan yoruz. Keza, uluslararas alanda çal flma, rekabet etme ve stratejik ortakl klar kurma kültürüne sahip olan Çal k Grubu, bu eksende üstüne düfleni en iyi flekilde yapmaya ve ulusal sermayenin güçlü, köklü ve sayg n temsilcileri olarak rekabetin içinde yer almaya devam edecektir.

17 15 Çal k Holding ve ifltiraklerinde müflterimize ürün-hizmet sunumunda ve ifl ortaklar m zla iflbirli inde oluflturdu umuz momentum, 2006 y l nda h zlanarak devam edecektir. Büyümeyi sürdürebilmek Çal k Grubu faaliyetlerine bafllad günden beri sürdürülebilir büyümeyi hedefleyen bir topluluktur. Bu hedefe uygun olarak, her bir ifltirakimizdeki çal flan m z n riski do ru yönetmekle yükümlü oldu u bir risk-getiri mekanizmas n ve ortak sorumluluk bilincini sürekli olarak gelifltirmifl bulunuyoruz. Bu mekanizma ve ortak bilinç, varl klar m z ve yat r mlar m z en iyi flekilde yönetmemizde rol oynad gibi piyasa, co rafi ve kredi risklerinden operasyonel riske kadar her türlü risk kavram na ve iflimize bak fl aç m z da flekillendirmektedir. fl hayat ndan riskten kaç nmak çare de ildir. Temel olan, büyümeyi besleyecek, ölçülebilir ve yönetilebilir riskleri üstlenmektir. Bu, ak lc büyümenin tarifidir. Bu, ayn zamanda Çal k Holding ve ifltiraklerinin büyüme kavram n alg lama ve uygulama fleklidir. Büyümeyi sürdürülebilir k lmam z n arkas ndaki önemli bir olgu Çal k Grubu'nun özel sektörde, üretimde ve ticaretteki piyasa deneyimi ve bilgi birikimidir. Bu deneyim ve birikimi bugün faaliyette bulundu umuz farkl ülke ve ifl kollar nda riski do ru yönetmemize, özkaynaklar m z art rmam za ve etik de erleri sonuna kadar gözetmemize k lavuzluk etmektedir. Bugün Çal k Grubu, iyi tan mlanm fl ve net olarak odaklanm fl oldu u piyasa segmentinde, seçilmifl müflteri kitlesine en iyiyi sunman n çabas içindedir. Momentum h zlanarak devam edecektir. Çal k Holding ve ifltiraklerinde müflterimize ürün-hizmet sunumunda ve ifl ortaklar m zla iflbirli inde oluflturdu umuz momentum, 2006 y l nda h zlanarak devam edecektir. Ana büyüme eksenlerimiz olan enerji ve inflaat ifl kollar m z n yan nda geleneksel ifl saham z tekstil ve bankac l k alanlar ndaki faaliyetlerimiz çeflitlenerek büyüyecektir. Öncü ve yenilikçi ürün hizmet sunum yetkinli imiz müflteri say m z n her geçen gün artmas n ve daha genifl bir co rafyada hizmet sunmam z sa layacakt r. Stratejimiz bölgesel, sürdürülebilir ve dengeli geliflmeye odakl d r. Çal k Grubu'nun ifl iliflkileri global, yat r mlar bölgeseldir. Çal k Grubu, merkezini Türkiye'nin oluflturdu u çevre co rafyas nda katma de er üretmeye odakl yat r mlar yapmak suretiyle büyümeye kararl d r. Büyümemizi tetikleyecek ve h zland racak yat r mlar yapmaya devam edece iz. Di er taraftan mevcut portföyümüzü daha etkin, daha verimli ve daha kârl hale getirmeyi amaçlayan yap lanma ve yat r mlara da devam edece iz. De erli müflterilerimiz, yerli ve yabanc ifl ortaklar m z, Çal k Grubu büyümeye ve tüm paydafllar için de er üretmeye devam edecektir. Ürün ve hizmetlerimizi tercih ederek büyümemize olan katk n z n devam n diliyor, iflbirli iniz için sizlere teflekkür ediyoruz. Sayg lar mla, Ahmet Çal k Yönetim Kurulu Baflkan

18 16 Y l nda Ekonomik Ortam y l nda global ekonomide izlenen en önemli geliflme petrol fiyatlar ndaki yükseliflin devam ederek rekor seviyelere ulaflmas olmufltur. Dünya Ekonomisi y l nda dünya ekonomisindeki büyüme momentumu ve toparlanma güçlü seyretmifltir. Yüksek seyreden petrol fiyatlar ve dünyan n çeflitli bölgelerinde meydana gelen büyük do al afetlere karfl n, y l n n ikinci yar s nda kaydedilen ekonomik faaliyet öngörülenden çok daha güçlü seyretmifltir. Bu durum, IMF taraf ndan Eylül 'te %4,3 olarak öngörülen global ekonomik büyüme tahmininin, 0,5 puan daha yüksek ve %4,8 olarak revize edilmesine yol açm flt r. Global endüstriyel üretimdeki art fl y l n n ortas ndan itibaren h z n art rm fl; hizmetler sektörü dayan kl l n korumufl, küresel ticaretteki büyüme ise iki haneli de erlere yaklaflm flt r. Tüketici güveni yükselip emek piyasalar ndaki durum iyileflme kaydederken, ifl ortam na duyulan güven baflta olmak üzere gelece e dair tahminler yükselme kaydetmifltir. Bölgesel aç dan incelendi inde ise, küresel büyümenin daha yayg n bir tabana yay ld görülmektedir. Endüstrileflmifl ekonomilerin aras nda, ABD, zay f geçen dördüncü çeyre e karfl n, global büyümenin temel itici gücü olmaya devam etmifltir. Yüksek bütçe ve cari ifllemler aç, ABD ekonomisinin ana sorunlar olmaya devam etmektedir. Japon ekonomisindeki geniflleme, y l nda tabana yayg n ve güçlü bir biçimde gerçekleflirken; düflük iç talep büyümesine karfl n Euro bölgesinden kuvvetli toparlanma sinyalleri al nm flt r. Geliflmekte olan ekonomilerdeki büyüme ise çok güçlü ve kayda de er olmufltur. Bu grup ekonomiler aras nda Çin, Hindistan ve Rusya'da gözlenen büyüme, global büyüme tahmininde gerçeklefltirilen yukar yönlü revizyonun 2/3'ünü tek bafl na karfl lam flt r. Petrol fiyatlar yüksek ve de iflken seyretmeye devam etmektedir. Katrina Kas rgas süresince rekor seviyelere yükselen ham petrol fiyatlar son üç ayd r ABD dolar seviyelerinde seyretmektedir. ABD'deki yüksek stok seviyeleri piyasalarda güvenin tesisinde önemli rol oynarken, Orta Do u ve Nijerya, petrol üretimi aç s ndan potansiyel riskler oluflturmaya devam etmektedir. Petrol tüketimi y l öngörülen seviyelerin alt nda gerçekleflirken, gelece e dair kayg lar petrol fiyat n n temel belirleyicisi olmaya devam etmifltir. Uluslararas Enerji Ajans 'n n yay nlad verilere göre, petrol üretimi alan nda gerçeklefltirilen yat r mlar arzulanan seviyelerin oldukça alt nda seyretmektedir. Öngörülebilir gelecekte petrol fiyatlar n n bugünkü seviyelerini koruyaca tahmin edilmektedir. Düflük faiz oranlar, küresel finansal koflullar n cazip seyretmesini sa lam flt r. ABD'nin öncülü ünde, global k sa vadeli faiz oranlar artmaya devam etmifltir. Federal Reserve, y l nda k sa vadeli faiz oranlar n piyasa beklentileri paralelinde 25 baz puanl k art fllarla %2.25'ten %4.25'e yükseltmifltir. Euro alan nda ise %2 düzeyinde olan k sa vadeli faiz oranlar, artan enflasyonist bask lar n etkisiyle 1 Aral k itibariyle %2.25'e yükseltilmifltir. ABD dolar, y l n n bafllar nda Euro karfl s nda zay f bir görünüm sergilemekle beraber, Federal Reserve'in faiz art r mlar na devam etmesi, ABD ekonomisine iliflkin olumlu veriler ve AB'deki siyasi belirsizlikler nedeniyle y l sonuna do ru Euro karfl s nda de erlenmifltir. Bölgesel Toplamlar 8 Manflet Enflasyon Yükselen Ekonomiler (2) Endüstrileflmifl Ülkeler (1) Dünya Temmuz 8 Çekirdek Enflasyon Dünya Endüstrileflmifl Ülkeler (1) Yükselen Ekonomiler (2) Temmuz Kaynak: Haver Analytics; IMF (1) Kanada, Danimarka, Eur bölgesi, Japonya, Norveç, sveç, Birleflik Krallık ve ABD. (2) Brezilya, fiili, Çin, Hindistan, Endonezya, Macaristan, Kore, Meksika, Polonya, Güney Afrika ve Tayvan.

19 17 Türkiye ekonomisi y l nda da istikrarl büyümesini sürdürmüfltür. Türkiye Ekonomisi Bafll ca Makroekonomik Endikatörler GSMH büyüme (%) (9.5) SMH (sabit fiyatlarla- milyon YTL) 107, , , , ,651 GSMH (cari fiyatlarla- milyon YTL) 176, , , , ,401 Kifli Bafl na GSMH ($) 2,123 2,598 3,383 4,172 5,008 TEFE (Y ll k % de iflim) TÜFE (Y ll k % de iflim) (ÜFE)* ç Borç (milyon YTL) 122, , , , D fl Borç (milyar $) Orta-uzun vadeli d fl borç (milyar $) K sa vadeli d fl borç (milyar $) hracat (milyar $) thalat (milyar $) *ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi), TÜ K (Türkiye statistik Kurumu) taraf ndan TEFE'nin yerine y l nda yay nlanmaya bafllayan endekstir. Türkiye ekonomisi Türkiye ekonomisi, y l nda %7.6 oran nda büyüme kaydetmifltir. Büyümeye en yüksek katk y hizmetler ve sanayi sektörleri yaparken, inflaat sektörünün katk s nda da art fl gözlenmifltir. y l nda geçen y la göre ihracat %16.2 artarak 73.4 milyar ABD dolar na, ithalat ise %19 artarak milyar ABD dolar na ulaflm flt r. hracat y l nda ivme kaybetmifltir. Bu geliflmede, global büyümedeki göreceli yavafllama, önemli ihraç pazarlar ndan AB'deki siyasi ve ekonomik belirsizlikler ve yükselen petrol fiyatlar na ba l olarak artan ithal girdi maliyetleri rol oynam flt r. Büyüme h z ndaki yavafllamaya karfl l k artan d fl ticaret aç, cari aç n genifllemesinde belirleyici olmufltur. Cari aç k, y l nda 23.1milyar ABD dolar na ulaflm flt r. Cari aç k büyük oranda portföy yat r mlar ve bankalarla flirketlerin yurt d fl ndan sa lad klar fonlar ile finanse edilirken, son aylarda do rudan yabanc yat r mlarda art fl yaflanm flt r. y l nda, enflasyondaki gerileme trendi devam etmifltir. y l nda enflasyon TÜFE'de %8'lik hedefin alt nda kalarak %7.72, ÜFE'de ise %2.66 olarak gerçekleflmifltir. y l bafl nda %18 seviyesinde olan gecelik borçlanma faizleri, y l n sonunda %13.50'ye kadar gerilemifltir. y l bafl nda %20 seviyelerinde olan gösterge D BS'in bileflik getirisi ise, y l sonunda %13.83'e düflmüfltür. y l nda YTL, ABD dolar karfl s nda TCMB döviz kurlar na göre %0.4 de er kaybederken, Euro karfl s nda %12.9 ve 1 ABD dolar Euro'dan oluflan döviz sepeti karfl s nda %6.4 oran nda de er kazanm flt r. Türk bankac l k sektörünün büyüklükleri içerisinde kredilerin pay nda son y llarda belirgin bir art fl kaydedilirken, menkul de erler cüzdan n n aktifler içindeki pay tedricen azalma e ilimine girmifltir. AB'ye üyelik sürecinde ve ekonomide kaydedilen olumlu geliflmeler neticesinde, Türk bankac l k sektörüne yabanc sermayenin ilgisi de yo unlaflm flt r. Ekonomik büyümenin devam etmesi ve gerileyen faizlerin kredi talebini art rmas paralelinde, y l nda bankac l k sektörü kredi hacminde %51.6 art fl kaydedilmifltir. Hükümet, dönemini kapsayan Orta Vadeli Program n önceliklerini; ekonomik büyümeyi yüksek ve sürdürülebilir k lmak, istihdam art rmak, enflasyonu daha da afla çekerek geliflmifl ülkeler seviyesine indirmek, kamu kesimi borçlanma gere ini program dönemi sonunda s f rlamak ve kamu borcunun milli gelire oran ndaki düflüfl e ilimini devam ettirmek olarak belirlemifltir.

20 18 Y l nda Çal k Holding: Geliflmeler ve Stratejiler Çal k Holding'in finansal ve operasyonel performans y l nda da güçlü seyretmeye devam etmifltir. Çal k Holding y l nda elde etti i operasyonel ve finansal sonuçlar ile -ekonomik kriz y llar da dahil olmak üzere- son 6 y ld r Türkiye'de sürekli reel büyüme kaydeden az say daki holding flirketlerinin aras nda yer alma baflar s n göstermifltir. Çal k Grubu'nun 5 faaliyet alan aras nda, son y llarda ön plana ç kan enerji ve inflaat ifl kollar y l nda da Grup faaliyetlerinin itici gücü olmaya ve h zl bir flekilde geliflmeye devam etmifllerdir. Grubun tekstil, finans ve d fl ticaret ifl kollar nda faaliyet gösteren ifltirak flirketleri ise, y l nda yaflanan piyasa geliflmeleri en iyi flekilde de erlendirmeyi, rekabetçi piyasa konumlar n korumay ve tatminkâr finansal sonuçlar kaydetmeyi baflarm fllard r. Kuruldu u günden beri global ifl iliflkilerine aç k ve dünya pazarlar na eriflme kabiliyeti yüksek bir grup olan Çal k, güçlü bir bölge flirketi olma stratejisine paralel olarak, y l nda da önemli ve cesur kurumsal ad mlar atmaya devam etmifltir. Grup, bu stratejisi kapsam nda ulusal pazar n n yan s ra, Balkanlar, Orta Do u, Kuzey Afrika ve Türki Cumhuriyetler'deki giriflim ve yat r mlar n sürdürmüfl, yeni ifl iliflkileri tesis etmifl ve yeni ortak giriflimler kurmufltur. 'ten sat rbafllar. y l nda da, Çal k Grubu performans hedeflerini tüm faaliyet alanlar nda aç k ara fark ile afl lm flt r. Çal k Holding'in toplam varl klar son 4 y lda reel olarak %22.65 art fl kaydederek 1,483 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. Çal k Holding y l nda elde etti i bu sonuçlar ile -ekonomik kriz y llar da dahil olmak üzere- son 6 y ld r Türkiye'de sürekli reel büyüme kaydeden az say daki holding flirketinin aras ndaki yerini pekifltirmifltir. Grubun toplam sat fllar, y l nda 991 milyon ABD dolar olarak gerçekleflmifltir. Yurt içi sat fllar 260 milyon ABD dolar olurken, Grup flirketlerinin y l toplam ürün ve hizmet ihracatlar toplam 731 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. Türkiye ve Türkmenistan'da faaliyet gösteren Grup ifltiraklerinin toplam ham ve mamul madde ihracatlar 257 milyon ABD dolar olmufltur. Segment baz nda incelendi inde, tekstil sektörünün toplam sat fllar n n y l sonunda milyon ABD dolar na, enerji ve inflaat sektörlerinin toplam sat fllar n n ise milyon ABD dolar na ulaflt görülmektedir. Çal k Holding, y l nda 89.9 milyon ABD dolar brüt kâr elde etmifltir. Ortalama aktif kârl l, y l faaliyet dönemi için %6.06 olurken, Çal k Holding ve ifltiraklerinin toplam yat r mlar y l n n sonunda 842 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. Grubun konsolide özkaynaklar da artmaya devam etmifltir y l nda milyon ABD dolar olan Grubun konsolide özkaynaklar, y l nda milyon ABD dolar na ulaflm flt r. Toplam aktifler milyon ABD dolar Özkaynaklar toplam milyon ABD dolar 02 1, , , ,

21 19 Net sat fllar milyon ABD dolar hracat milyon ABD dolar Grup flirketleri, global ekonomik büyümeyi ve dünya ticaretindeki geliflmeyi faaliyetlerine en iyi flekilde yans tabilmifltir. Di er taraftan, Çal k Grubu, dünyadaki rekabetçi ak mlar n farkl sektörlere olas etkilerini en düflük seviyede tutabilmifl, gerekli proaktif strateji ve politikalar gelifltirerek üretim-ticaret döngüsüne h zla uygulam flt r. y l n n Grup aç s ndan iki önemli kilometre tafl Türk Telekom ve Tüprafl ihalelerine kat l m olmufltur. Çal k Grubu, Türk Telekom ihalesine Etisalat Grubu ile birlikte kat lm fl ve 6.5 milyar ABD dolarl k teklifle yar fl ikinci tamamlam flt r. Benzer flekilde Çal k Grubu, Tüprafl ihalesine dünyan n en büyük petrol-rafineri gruplar ndan biri olarak de erlendirirken Indian Oil ile birlikte kat lm fl ve 4.2 milyar ABD dolarl k teklifle ihaleyi ikinci s rada tamamlam flt r. Çal k Grubu müflteri piramidini çeflitlendirmesi ve derinlefltirmesi anlam nda kilit bir aç l m niteli inde olan Bursagaz, Grup bünyesindeki ilk tam faaliyet y l n baflar yla ve yüksek müflteri memnuniyeti sa layarak tamamlam flt r. Grubun Arnavutluk'ta bafllatt giriflimi onaylanm fl ve hisse devri tamamlanm flt r. Çal k fieker Konsorsiyumu taraf ndan sat n al nan BKT, Arnavutluk'un en büyük ticari bankas konumundad r. Çal k Grubu, bölgesel büyüme stratejisi kapsam nda y l nda Türkiye'nin do al hinterland nda yer alan çevre co rafyay yak ndan takip etmifl; ifl kolu stratejilerine uygun alanlarda yat r mlar yapm flt r. Bu kapsamda, Grup, Birleflik Arap Emirlikleri'nde büyük canlanma gösteren inflaat sektöründe daha aktif rol alabilmek amac yla yeni bir yap lanmaya gitmifl; ilk yat r m olarak bir alç pan fabrikas n n kurulmas çal flmalar n bafllam flt r. Faaliyet raporunun yay na haz rland Haziran 2006 tarihinde, Grup, dünyan n en büyük bankalar aras nda de erlendirilen San Paolo ( talya) ile ortak bir giriflim oluflturarak fiekerbank' n ço unluk hisseleri için teklif vermifltir. Grubun uluslararas iliflkileri ve piyasa itibar y l nda da yükselmeye devam etmifltir. Grup gerek global ifl ortaklar ile (EBRD, ENI, GE, Mitsubishi, Krupp Uhde, Voith, Parker Drilling, Kawasaki, Siemens, Dubai Islamic Bank gibi) gerekse uluslararas bankac l k ve finans çevreleriyle iyi ve karfl l kl verimlili e dayal iliflkiler sürdürmektedir. Finans-d fl sektörlerde faaliyet gösterip ulusal kredi notuna sahip ender gruplardan biri olan Çal k Holding'in FitchRatings taraf ndan verilen kredi derecesi, 9 A ustos tarihinde uzun vadeli ülke içi BBB (tur) ve dura an görünüm olarak teyit edilmifltir. 12 A ustos tarihinde FitchRatings, Grup flirketlerinden GAP Güneydo u Tekstil'e ilk kez kredi notu vermifltir. Kredi notunu BBB+ (tur) ve dura an görünüm olarak aç klayan derecelendirme flirketi, kredi notunda, GAP Güneydo u Tekstil'in sa lam gelir taban n n, uluslararas müflteri portföyünün ve co rafi olarak çeflitlendirilmifl ihracat n n rol oynad n vurgulam flt r. Çal k Holding'in 1 Ocak-31 Aral k dönemini kapsayan ve konsolide mali tablolar n içeren ba ms z denetim raporu bu faaliyet raporunun 52. sayfas nda yer almaktad r.

22 20 Tekstil Günümüzde üretti i yüksek kaliteli denim kumafl ile dünya pazarlar n n lider üretici flirketleri aras nda gösterilen Çal k Holding, konfeksiyondan ham pamuk ticaretine kadar farkl l k gösteren konularda üretim ve ticaret faaliyetleri gerçeklefltirmektedir.

23 21

24 22 Tekstil Çal k Grubu'nun geleneksel ve çekirdek ifl sahas Tekstil, Çal k Grubu'nun temellerinin at ld, geleneksel ve çekirdek ifl sahas d r. Günümüzde üretti i yüksek kaliteli denim kumafl ile dünya pazarlar n n lider üretici flirketleri aras nda gösterilen Çal k Holding, konfeksiyondan ham pamuk ticaretine kadar farkl l k gösteren konularda üretim ve ticaret faaliyetleri gerçeklefltirmektedir. Grubun tekstil ifl sahas ndaki üretim faaliyetleri Malatya'daki tesislerinde (GAP Güneydo u Tekstil), Türkmenistan'daki ifltirak flirketlerinde (Türkmenbafl Tekstil Kompleksi, Türkmenbafl Jeans Kompleksi, Serdar Pamuk E rici, Serdar Alt n As r Tekstil Kompleksi) ve bunlara ek olarak dünyan n çeflitli yerlerinde fason üretim gerçeklefltirilen iflletmelerde yürütülmektedir. GAP Güneydo u Tekstil ihracat n %10 art rd. Grubun tekstil ifl kolunun amiral gemisi ve en büyük flirketi GAP Güneydo u Tekstil, y l nda ihracat n 115 milyon ABD dolar na yükseltmifltir (2004 y l nda 105 milyon ABD dolar ). fiirketin toplam cirosu ise, 2004 y l ile ayn seviyede ve 209 milyon ABD dolar olarak gerçekleflmifltir. Tekstil sektöründe Türkiye ve dünyada yaflanan daralmadan fiirket etkilenmemifl; iç piyasa sat fllar ndaki görülen %3'lük düflüfl, ihracat art fl yla dengelemifltir. Ayn dönemde flirketin kârl l tatminkar seviyede seyretmifl ve GAP Güneydo u Tekstil'in faaliyet kâr 17.2 milyon ABD dolar na ulaflm flt r y l ndan sonra, y l nda da baflar yla tekrar edilen ifl hacimleri ve yüksek kârl l k, GAP Güneydo u Tekstil'in bugüne dek kaydetti i en iyi ve sürdürülebilir performansa iflaret etmektedir. Tekstil ifl kolunun y l toplam cirosu milyon ABD dolar olurken, Çal k Grubu konsolide cirosundan ald pay %37'dir. Zengin ürün gam =rekabet avantaj GAP Güneydo u Tekstil, müflterilerine, denim kumafl ndan ipli e, gabardin kumafltan konfeksiyona zengin bir ürün gam ile hizmet sunmaktad r. Ürün gam ekseninde vurgulanmas gereken çok önemli bir nokta dünyadaki kumafl trendleri ve bu anlamda fiirketin sahip oldu u rekabet avantaj d r. Dünyada denimin moda trendi düflüfle geçmifltir. Denim kumafl n yerini gabardin kumafl almaktad r. GAP Güneydo u Tekstil 2004 y l nda devreye ald tesis ile yüksek kalitede gabardin kumafl üretmektedir. Gabardin kumafl üreticisi kimli i, fiirketin dünya kumafl pazar ndaki rekabetçi gücünü kuvvetlendirmektedir. Denim sektörü son y llarda Uzak Do u kökenli rekabetten de olumsuz etkilenmifl bulunmaktad r. Ancak GAP Güneydo u Tekstil gibi ürün kalitesi yüksek firmalar, sat fl hacmini artt rma baflar s göstermektedirler. fiirket, y l nda gerçeklefltirdi i at l mlar kapsam nda, kadife kumafl ihracat na da bafllam fl bulunmaktad r. GAP Güneydo u Tekstil'in de iflmez hedefi, önümüzdeki dönemlerde de ürün farkl laflt rma stratejisine s k ca ba l kalarak rekabetin ötesinde ürünlerinin üstün kalitesi ile aranan ve tercih edilen bir marka olmaya devam etmektir.

25 23 Yeni piyasalar, yeni ülkeler Grubun tekstil sahas ndaki ticari faaliyetleri, GAP Güneydo u Tekstil'in stanbul'daki genel merkezi ve dünyan n farkl noktalar na yay lm fl bulunan ifltirak flirketleri (Çal k USA Inc. ve GAPPA Inc.) ile irtibat bürolar (Treviso- talya, Londra- ngiltere) üzerinden yürütmektedir. y l nda yurt d fl pazarlama a n n gelifltirilmesi amac na yönelik faaliyetler kapsam nda, Brüksel (Belçika)'de bir irtibat ofisi aç lm flt r. Dünya ticaretinin canl seyretti i y l nda, GAP Güneydo u Tekstil, uluslararas tekstil pazarlar ndaki faaliyetlerini gelifltirmeye ve yeni ticari ba lant lar kurmaya devam etmifltir. Güney Kore pazar na baflar l bir girifl gerçeklefltirilirken, elde edilen sonuçlar Japonya pazar na yönelik hedef ve beklentileri de art rm flt r. fiirket, tekstil alan nda dünyan n ileri gelen en büyük markalar ile çal flmakta olup, y l nda, müflteri portföyüne H&M, Target ve Ecko'yu katma baflar s göstermifltir. Yat r m ile desteklenen büyüme Çal k Holding, Tekstil Grubu'nu sürekli ve sistemli bir yat r m politikas ile desteklemektedir. Grup, tekstil ifl kolundaki giriflimlerinin rekabet gücünü ve avantajlar n sürdürülebilir k lmak amac yla, üretim tesislerinin gerektirdi i yat r mlar eksiksiz olarak gerçeklefltirmekte ve bu ifl kolunda sahip oldu u engin deneyim ve birikimin yapt yat r mlarla desteklenmesine sürekli olanak tan maktad r. y l nda Tekstil Grubu flirketlerinde gerçeklefltirilen toplam yat r m tutar 8.6 milyon ABD dolar olmufltur. Potansiyel, strateji ve yar nlar Çal k Grubu, tekstil sektöründe sahip oldu u üstün bilgi birikimini, müflteri taleplerini ürünlefltirme gücünü ve en güncel üretim yetkinliklerini kullanarak dünya pazarlar ndaki yerini gelifltirmeye ve pekifltirmeye kararl d r. Çal k Grubu, önümüzdeki y llarda ticari potansiyel öngördü ü Uzak Do u pazarlar nda ortakl klar; Kuzey Afrika ve Kuzey-Orta Amerika pazarlar nda ise do rudan sat fl gerçeklefltirerek pay almaya odaklanacakt r. Grup, denim ve konfeksiyon alan ndaki büyüme stratejisinin bir di er parças olarak, Tunus, Fas, M s r, Cezayir ve ran gibi ülkelere gerçeklefltirdi i sat fl hacmini artt rmay ve bu co rafyalarda yeni ba lant lar kurmay planlamaktad r. Çal k Grubu'nun tekstil alan ndaki en önemli rekabet avantajlar ndan biri, baflta denim kumafl olmak üzere, moday yönlendiren katma de eri yüksek ürünler gelifltirme ve sunma yetkinli idir. Grup yurt içinde ve d fl nda genifl bir tasar m ekibiyle çal flmaktad r. Çal k Grubu, tekstil alan nda büyümeyi ve markalaflmay hedeflemektedir. Markalaflma stratejisinin ilk ad mlar talya ve Rusya pazarlar nda at lm fl olup bu yoldaki çal flmalar 2006 y l nda h z kazanacakt r.

26 24

27 25 Enerji ve Telekomünikasyon Enerji ve telekomünikasyon ifl kollar, Çal k Grubu'nun h zl büyüme öngördü ü ifl alanlar d r. Çal k Grubu'nun enerji ifl kolu son y llarda önemli büyüme kaydetmifltir: Bursagaz' n ve ALB Telekom'un (Arnavutluk) sat n al nmas ; do al gaz ve petrol alan nda sürekli geliflen ve çeflitlenen çal flmalar (M s r, Türkmenistan) Çal k Grubu'nun enerji ve telekomünikasyon alan ndaki faaliyetlerine, Türkiye ve çevre co rafyas ndaki say s z giriflimine örnek oluflturmaktad r.

28 26 Enerji ve Telekomünikasyon Çal k Grubu ülkemizin ve çevre ço rafyas n n enerji alan nda bar nd rd büyük potansiyeli de erlendirmek üzere petrol, do algaz ve güç sistemleri ile ilgili faaliyetlerini yayg nlaflt rm flt r. Dünyada ve Türkiye'de geliflme potansiyeli en büyük ifl sahas Enerji, son 10 y lda tüm dünyada en çok tart fl lan, ilgi duyulan ve en yo un yat r m yap lan sektördür. Türkiye'nin co rafi konumu ise, dünya petrol ve do algaz rezervlerinin yaklafl k dörtte üçüne sahip üretici ülkelerle en büyük tüketici ülkelerin aras nda yer almas aç s ndan son derece stratejiktir. Di er taraftan, Türkiye enerji zengini Hazar ve Orta Do u bölgeleri ile Avrupa aras nda bir köprüdür. Enerji sektörü, Türkiye'nin h zla geliflen ve büyüyen ekonomisi nedeniyle, ulusal ölçekte de önemli geliflme dinamiklerini bünyesinde bar nd rmaktad r. Hidroelektrik, termik ve alternatif enerji kaynaklar na artan oranda ihtiyaç duyan Türkiye, yerli ve yabanc yat r mc lar için bir cazibe noktas d r. Çal k Grubu, ülkemizin ve çevre co rafyas n n enerji alan nda bar nd rd bu büyük potansiyele uygun olarak, bu sektördeki faaliyetlerini gelifltirmeye kararl d r. Çal k Grubu son y llarda bu gerçekten yola ç karak ve Türkmenistan'dan bafllayarak, çevre co rafyam zda hidrokarbon ve do algaz zengini ülkelerdeki faaliyetlerini yo unlaflt rm fl. Grup, Balkanlar, Do u Avrupa, BDT ülkeleri ile Orta Do u ve Kuzey Afrika ülkelerine uzanan bir co rafyay, enerji sektörü faaliyet ve geliflme sahas olarak belirlemifl bulunmaktad r. Çal k Enerji: geliflme devam ediyor Çal k Enerji, Grubun enerji ve telekomünikasyon ifl sahas nda faaliyet gösteren ifltirak flirketidir. Çal k Enerji uzman ve tecrübeli kadrosu, yeni teknolojiyi kullan m becerisi, yarat c çözümleri, güçlü yönetim anlay fl ve istikrarl büyüme çizgisiyle uluslararas enerji sektöründe h zla geliflen ve ad ndan s kça söz ettiren bir flirkettir y l nda kurulan Çal k Enerji, günümüzde faaliyetlerini üç ana eksende sürdürmektedir: güç sistemleri petrol ve do al gaz telekomünikasyon stanbul, Ankara, Aflkabat,, Kahire, Tiran, Dubai, Bükrefl ve Amsterdam'da ofisleri bulunan Çal k Enerji'nin mevcut faaliyetleri Türkiye ve Türkmenistan'da yo unlaflmaktad r. fiirket, Balkanlar, Do u Avrupa, BDT ülkeleri ile Orta Do u ve Kuzey Afrika ülkelerine uzanan bir co rafyada projeler gelifltirmektedir. Çal k Grubu'nun enerji sektöründeki faaliyetlerini Türkiye'deki enerji da t m özellefltirme projeleri ile bafllatmas n takiben Çal k Enerji, k sa sürede hem yurt d fl nda hem yurt içinde ana faaliyet alanlar olan güç sistemleri, petrol ve do al gaz ile telekomünikasyon alanlar nda önemli projeler gelifltirerek hayata geçirmifltir. fiirket kuruluflundan bu yana geçen k sa sürede gerçeklefltirdi i uluslararas projeleri baflar ile tamamlamadaki teknolojik ve yönetimsel yaklafl mlar n n yan s ra güçlü mühendislik-tedarik-taahhüt yetkinli i sayesinde, uluslararas arenadaki yat r mc lar taraf ndan bölgede tercih edilen bir ifl orta olma özelli ini kazanm flt r. Büyüme yönü ve stratejik hedefler Çal k Grubu'nun büyüme, kalite, baflar, ekonomi ve toplum için de er yaratmaya odakl stratejileri, Çal k Enerji'nin de büyüme yönünü belirlemekte ve stratejik hedeflerine temel teflkil etmektedir. Türkiye ve yurt d fl yat r mlar ndaki uzun vadeli stratejileri, vizyonu ve dinamizmi, fiirketin istikrarl gelifliminin en büyük itici gücü olmaktad r. Çal k Enerji oluflturdu u grup ve flirket içi sinerji ile müflterilerine düflük maliyetyüksek kalite ve teknoloji bileflkesinde en uygun çözümleri sunabilmektedir. Modern yönetim anlay fl do rultusunda SAP yönetim yaz l m, ISO 9001, ISO ve OHSAS kalite standartlar na uygun süreçleri ile Çal k Enerji dünya ölçe inde bir flirkettir.

29 27 Çal k Enerji'nin orta ve uzun vadeli hedefi, Türkiye ve yak n co rafyas nda güç sistemleri, petrol ve do algaz ile telekomünikasyon sektörlerinin en büyük oyuncular ndan biri konumuna gelmektir. Güç sistemleri projeleri Çal k Enerji, güç sistemleri alan ndaki faaliyetlerini, yat r mc ve anahtar teslim müteahhit olarak elektrik enerjisi üretimi ve iletimi projeleri alan nda yo unlaflt rm flt r. fiirket, üstlendi i projelerde proje gelifltirme, mühendislik, lojistik, inflaat, iflletme ve bak monar m hizmetlerini içeren genifl kapsaml hizmet sunma yetkinli ine sahiptir. fiirketin güç sistemleri bafll alt nda devam eden çal flmalar na ait sat rbafllar flöyledir: Geçti imiz y llarda Türkmenistan'da üç adet enerji santralini baflar yla tamamlayan Çal k Enerji mühendislik, tedarik ve inflaat baz nda taahhüdünü anahtar teslimi ana müteahhit olarak ald 250'fler MW'l k Aflkabat ve Daflo uz Enerji Santrali projelerine devam etmektedir. Türkiye'de Çank r -Orta'da 135 MW'lik termik santral kurulumu için ilgili linyit rezervi sat n al nm fl; ak flkan yatakl kazan teknolojisi kullan lacak proje çal flmalar bafllat lm flt r. Çal k Grubu bünyesinde yer alan Malatya'daki tekstil fabrikalar na enerji sa lamaya yönelik kojenerasyon santrali için proje gelifltirilmekte olup bu projenin bafllang ç fizibilitesi T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl 'nca kabul edilmifltir. Gelifltirilmekte olan yurtd fl projelerinden birisi Romanya'da kurulacak olan Rovinari Enerji Santrali (1,320 MW)'dir. Türkiye'de Adacami (Rize) Hidroelektrik Santrali için 31.3 MW lisans al nm fl olup Topaktafl (15MW) ve K zkayas (130MW) projelerinin lisans al m çal flmalar sürdürülmektedir. Bu projelere ek olarak fiirket, Türkiye'de çeflitli boyutlardaki birçok hidroelektrik santrali (HES) projesi gelifltirilme ve lisans al m aflamas ndad r. Petrol ve do al gaz arama faaliyetleri Çal k Enerji, petrol ve gaz alan ndaki faaliyetleri kapsam nda, özellikle Türkmenistan'daki zengin hidrokarbon kaynaklar yla iliflkili projeler gelifltirmekte ve üretimden pazarlanmas na uzanan bir de er zinciri yaratmaktad r. Çal k Enerji, Türkmenistan Hükümeti ile imzalad anlaflma çerçevesinde 2003 y l n n son çeyre inde Parker Drilling (USA) ile birlikte Bat Türkmenistan'da petrol sondaj faaliyetlerine bafllam flt r. Bafllat lan sondaj faaliyetleri kapsam nda ilk kuyu, Körpeje bölgesinde 2004 y l n n Mart ay nda aç lm flt r. Petrol kuyusu sondaj faaliyetleri kapsam nda aç lan kuyu say s süratle artmakta olup, çal flmalar Yolöten ve Akpatlavuk bölgelerinde yo un olarak sürdürülmektedir. Yak n geçmiflte M s r'da yap lanan ve faaliyete geçen Çal k Enerji, Sudan ve Irak gibi bölge ülkelerinde de petrol arama faaliyetleri üstlenmeyi hedeflemektedir.

30 28 Telekomünikasyon projelerini CETEL kimli i alt nda toplayan Çal k Enerji Telekomünikasyon A.fi. Türkiye ve yak n co rafyada kendi altyap s na sahip, güçlü bir oyuncu olmak arzusundad r. Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatt Çal k Enerji taraf ndan gelifltirilmifl bulunan bir di er stratejik öneme haiz proje Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hatt 'd r. Bu proje talyan petrol flirketi ENI ile iflbirli i içinde yürütülmekte olup Türkiye ve çevre co rafyas aç s ndan stratejik öneme sahiptir. Proje, Karadeniz- Akdeniz petrol tafl mac l trafi ini azaltmay hedeflemektedir. Projenin teknik etüdü Penspen, ön fizibilitesi ise Envy taraf ndan tamamlanm flt r. Ham petrol tafl ma lisans için baflvuran Çal k Enerji, yat r mc ve iflletmeci olarak projeyi gelifltirmektedir. Proje Türk, talyan ve Rus resmi makamlar n n yan nda, uluslararas tedarikçi ve inflaat firmalar ile önde gelen yat r mc lar ve çevre örgütlerince de desteklenmektedir. Telekomünikasyon Çal k Enerji'nin bir di er faaliyet alan telekomünikasyon sektörüdür. Bütün telekomünikasyon projelerini CETEL kimli i alt nda toplayan Çal k Enerji Telekomünikasyon A.fi. Türkiye ve yak n co rafyada kendi altyap s na sahip, güçlü bir oyuncu olmak arzusundad r. Bu hedefe yönelik stratejilerin oda nda özellefltirme yoluyla flirket sat n almalar ve fizibil bulundu u veya sinerjinin mümkün oldu u metropol alanlar nda geniflbantl altyap lar kurarak katma de erli servisler verilmesi yer almaktad r. Bu kapsamda çok önemli geliflmelere sahip olmufltur. Türk Telekom'un %55 hissesinin özellefltirilmesi ihalesine Birleflik Arap Emirlikleri'nin milli operatörü Etisalat ile birlikte kat lan CETEL, 6.5 milyar dolarl k teklif ile ihaleyi ikinci s rada tamamlamas na ra men Grubun ismini Türkiye'nin gündemine sokmay baflarm fl, fiirketin rekabetçi yaklafl m Türk Telekom ihalesini izleyen bütün özellefltirme sürecine ve dolay s yla ülke ekonomisine de maksimum fayday sa lam flt r. Türkiye pazar na yönelik alternatif senaryolar kapsam nda Bursagaz' n da t m a na paralel olarak bir fiber optik kablo altyap s kurulmaktad r. Söz konusu altyap Türkiye'deki ilk alternatif telekomünikasyon altyap s oldu u gibi fiber kablonun abonelere kadar ulaflmas da ülkemizde bir ilktir sonu itibar yla Bursa'da h zl internet, telefon ve katma de erli video hizmetlerinin verilmesine bafllanmas ve benzer projelerin di er belli bafll flehirlerde de gerçeklefltirilmesi planlanmaktad r. fiirketin Türkmenistan'da kurulu uydu yer istasyonu üzerinden Türkmen Telekom'a uluslararas telefon ve internet ba lant s sa lanmas na devam edilmekte olup Türkmen Telekom kapsamas d fl nda kalan flantiyelere de uydu üzerinden ses, video ve h zl internet hizmetleri verilmektedir. Bunlara ek olarak K rg zistan, Gürcistan, Kosova ve Bosna gibi ülkelerdeki telekomünikasyon projelerinin takibi de devam etmektedir. Bursagaz: Grup için önemli bir ilk ad m Özellefltirme kapsam nda sat n al nan ve 2004 Nisan ay itibariyle ço unluk hisseleri Çal k Enerji'ye geçen Bursagaz Do al Gaz Da t m A.fi., y l sonu itibariyle aboneye ulaflm fl durumdad r.

31 29 Türkiye'nin, stanbul ve Ankara'dan sonra, üçüncü büyük do algaz da t m flebekesine sahip olan Bursagaz, Grup için iki aç dan önemli bir at l m niteli indedir: Bugüne dek organik büyümeyi tercih eden Çal k Holding, Bursagaz özellefltirmesiyle sat n alma yoluyla büyüme stratejisini ilk kez uygulam flt r. Bursagaz' n Çal k Grubu aç s ndan ifade etti i bir di er önemli konu ise, bu yat r m n ile, Grubun müflteri piramidine bireysel segmentin ilk kez eklenmifl olmas d r. Gaz da t m flebekesini güçlendiren yat r m program Bursagaz, y l nda da t m flebekesine 16 milyon ABD dolarl k yat r m gerçeklefltirmifltir. Tamamlanan yat r mlar kapsam nda, Bursa ilinin 24 mahallesine toplam 420 km uzunlu unda flebeke döflenmifl ve hizmet kalitesini art r c projeler hayata geçirilmifltir. Y l boyunca gerçekleflen yeni abone kazan m 105,000 adede ulaflm fl; 62,000 adet gaz açma ifllemi gerçeklefltirilmifltir. y l nda tamamlanan yat r mlarla, Bursa potansiyelinin %65'ine ulafl lm fl; gaz bulunan bölgelerdeki penetrasyon oran %90'a yükselmifltir. 442 milyon m 3 gaz sat fl Bursagaz, y l nda 442 milyon m3'lük gaz sat fl kaydetmifl ve 114 milyon ABD dolarl k gaz sat fl geliri elde etmifltir. Di er taraftan Bursagaz' n y l toplam cirosu ise 138 milyon ABD dolar na ulaflm fl bulunmaktad r. Bursagaz Çal k Grubu'nun ulusal pazar nda gerçeklefltirdi i önemli ve stratejik bir at l md r. Grup, önümüzdeki dönemde yap lmas planlanan do al gaz ihalelerine kat lmaya ve bu alandaki hizmet kapsam na farkl illerimizi katmay öngörmektedir. Adrese teslim borusuz do al gaz Do algaz da t m alan ndaki faaliyetler kapsam nda Çal k Grubu, Türkiye'de CNG (s k flt r lm fl do al gaz) da t m alan nda faaliyet göstermek üzere, Çal k Enerji'nin %50 kat l m yla, Naturel Gaz A.fi.'yi kurmufltur. Naturel Gaz' n misyonu boru hatt yla ulafl lamayan sanayi ve evsel do al gaz kullan c lar na tüp ile yak t ulaflt rmakt r. Adrese teslim borusuz do al gaz sevk yat n sa layan CNG, temiz, ekonomik ve az riskli bir yak t sistemi olup, ülkemizde geliflme aflamas ndad r. Naturel Gaz, Bursa, Adapazar, Antalya, zmir ve Bal kesir'de müflterilerine hizmet sunmakta olup, hizmet kapsama alan n geniflletmeyi öngörmektedir. Hedefler gelece in büyüme yol haritas n çiziyor Çal k Grubu, sahip oldu u güçlü uluslararas ortakl klar ve finansman sa lama kabiliyetiyle enerji ve telekomünikasyon alan ndaki faaliyetlerini gelifltirmeye ve bu ifl kolunda büyümeye devam edecektir. Grup gerek Türkiye'de gerekse çevre ülkelerde, dünya ölçe inde bir petrol rafinerisi kurulmas ndan hidroelektrik santrallerinin inflas na, petrol ve do al gaz sondaj çal flmalar ndan tafl nmas na kadar bir dizi büyük proje üzerindeki çal flmalar n aral ks z olarak sürdürmektedir.

32 30 nflaat ve Yat r m Çal k Grubu, inflaat ve taahhüt faaliyetlerini ifltirak flirketi GAP nflaat ile yürütmektedir. Uluslararas alanda faaliyet gösteren en güçlü Türk gruplar aras nda gösterilen Çal k Grubu, sahip oldu u proje portföyü ile, Türkiye d fl nda endüstriyel proje tamamlayabilen ilk Türk taahhüt flirketi unvan na da sahiptir.

33 31

34 32 nflaat ve Yat r m Yüksek teknik yetkinlik, uluslararas sayg nl k nflaat, Çal k Grubu'nun son y llarda en çok geliflme kaydeden sektörlerin bafl nda yer almaktad r. Uluslararas alanda faaliyet gösteren en güçlü Türk gruplar aras nda gösterilen Çal k Grubu, sahip oldu u proje portföyü ile, Türkiye d fl nda endüstriyel proje tamamlayabilen ilk Türk taahhüt flirketi unvan na da sahiptir. Faaliyetlerine tekstil sektörü baflta olmak üzere hafif sanayi projeleri üstlenmekle bafllayan nflaat Grubu, zaman içinde hizmet alanlar na alt yap, konut ve flehircilikle ilgili projeleri katm flt r. Grup, 2004 y l nda tamamlad üç proje (ka t, gübre ve çimento fabrikalar n n anahtar teslimi inflas ) ile endüstriyel projeler dal nda ana yüklenici olarak hizmet verme kabiliyetine eriflti ini ortaya koymufltur. nflaat Grubu'nun y l toplam cirosu milyon ABD dolar olarak gerçekleflmifl olup, Çal k Holding konsolide sonuçlar içindeki pay %21'dir. GAP nflaat: dünya ölçe inde bir flirket Çal k Grubu, inflaat ve taahhüt faaliyetlerini ifltirak flirketi GAP nflaat ile yürütmektedir. fiirket, Grup stratejisine uygun olarak, Türkiye'nin yan s ra çevre co rafyam zda da yap lanm fl durumdad r: GAP nflaat, halen Türkmenistan, Birleflik Arap Emirlikleri, Sudan ve Ukrayna gibi bir çok ülkede faaliyet göstermektedir. fiirket bu ülkelerde üstlendi i pek çok projenin yan s ra yeni ifl gelifltirme çal flmalar n da tüm h z yla sürdürmektedir. Çevreci bir proje: Sudan Telekom binas Teknik özellik anlam nda ilk leri bar nd ran bir çok projeyi hayata geçirmekle tan nan GAP nflaat, y l nda Sudan Telekom yeni genel müdürlük binas n n inflas için aç lan ihaleyi kazanm flt r. Çok-katl modern bir yap niteli inde projelendirilen Sudan Telekom binas, d fl cephe camlar yla kendi enerjisini üretme özelli iyle dikkat çeken bir çal flmad r. Bu özelli e sahip az say daki uygulamalardan biri niteli ini tafl yacak olan bu bina, s nma ve di er enerji ihtiyac n n tamam n d fl cephe camlar ndan üreterek karfl layacakt r. Toplam bedeli 62 milyon dolar olan projenin 2008 y l nda tamamlanmas öngörülmektedir. Körfez Bölgesi'nde yap lanma ve yeni projeler Son y llarda inflaat sektörünün çok h zl bir büyüme gösterdi i Körfez Bölgesi, uluslararas taahhüt flirketleri için bir cazibe noktas konumundad r. Bu bölgede geleneksel olarak iyi iliflkilere sahip olan Çal k Grubu, 2004 y l ndan itibaren inflaat sektöründeki pay n art rma karar alm fl ve yeni ifl gelifltirme projelerine bafllam flt r.

35 33 GAP nflaat, tekstil fabrikas ndan a r sanayi tesislerine, konuttan yol inflas na, okuldan müzeye kadar çeflitlilik gösteren yüzlerce projeye imza atm fl bir dünya flirketidir. Bu kapsamda GAP nflaat, Abu Dhabi'li 33 giriflimci ile ortak olarak Capital Gypsum Industries LLC'yi kurmufltur. Capital Gypsum Industries LLC, ilk olarak Abu Dhabi Endüstri Bölgesi'nde bir alç pan fabrikas kurma karar alm flt r. Tesis, bölgede çok büyük ihtiyaç duyulan alç pan, haz r s va ve di er türev inflaat ürünlerinin üretim ve ticaretini gerçeklefltirecektir. Alç pan fabrikas inflas n n 2008 y l nda tamamlanmas planlanmaktad r. Çeflitlili i yüksek proje portföyü GAP nflaat, tekstil fabrikas ndan a r sanayi tesislerine, konuttan yol inflas na, okuldan müzeye kadar çeflitlilik gösteren yüzlerce projeye imza atm fl bir dünya flirketidir. fiirket, proje gelifltirmeden yönetimine, tedarikten lojisti e, insan kayna ndan makina park mobilizasyonuna kadar infla sürecinin tüm halkalar n n yönetiminde en güncel teknolojileri kullanmakta ve farkl ülkelerde faaliyet gösteren flantiye ve bürolar aras nda yüksek bir senkronizasyon ve sinerji ile çal flmaktad r. Çevre co rafyada büyüme stratejisi gelece i flekillendiriyor Çal k Grubu, inflaat sektöründeki yetkinliklerini ve uluslararas itibar n en iyi flekilde kullanarak büyümeye ve yeni projelere imza atmaya kararl d r. Körfez ülkeleri baflta olmak üzere, Grup stratejisinin çizdi i co rafi s n rlar büyümenin yaflanaca ve Çal k markas n n taahhüt sektöründeki gücünün daha da perçinlenece i alana iflaret etmektedir.

36 34 Finans Çal k Grubu nun bankac l k alan ndaki ifltiraki olan Çal kbank, kurumsal ve ticari müflterilerine, kurumsal bankac l k, d fl ticaretin finansman, leasing, faktoring, proje finansman gibi bankac l k ürünleri ile katma de eri yüksek, ihtisas gerektiren, müflteriye özel dan flmanl k hizmetleri sunmaktad r.

37 35

38 36 Finans Çal kbank için en önemli konu, müflteri portföyünün kredi de erlili i yüksek, kaliteli kurumlardan oluflmas d r. Bankac l kta yenilikçi çözümler 1999 y l nda kurulan Çal kbank, Türkiye'de faaliyet gösteren lider ve sayg n bir yat r m bankas d r. Çal kbank kurumsal ve ticari müflterilerine, kurumsal bankac l k, d fl ticaretin finansman, leasing, faktoring, proje finansman gibi bankac l k ürünleri ile katma de eri yüksek, ihtisas gerektiren, müflteriye özel dan flmanl k hizmetleri sunmaktad r. Faaliyetlerine bafllad ilk günden beri sürdürülebilir büyümeye, performansa ve kârl l a odaklanm fl bulunan Çal kbank, ortak ak lla hareket eden, yüksek profesyonel nitelikler tafl yan ve etkinli e inanan bir insan kayna na sahiptir. Dengeli ve riske duyarl büyüme Çal kbank, alt y ll k faaliyeti boyunca zaman ve ortam n her türlü dayan kl l k testini baflar yla geçerek bugünlere ulaflm flt r. Bu süreçte, kurumsal öngörü yetene i kadar ifl ortam n n de iflimine zaman nda ve do ru haz rlanabilme yetkinli i de Çal kbank' n Türk finans piyasas n n sayg n kat l mc lar ndan biri haline gelmesinde büyük önem tafl m flt r. Grubun makroekonomik ortama ait öngörüleri tek tek gerçekleflirken, Çal kbank, büyümesini devam ettirmifl, kârl l kla muhafazakârl, büyüme ile riski dengeleyebilmifltir. Çal kbank y l nda, 7,049 bin YTL (5,231 bin ABD dolar ) faaliyet kâr /vergi öncesi kâr elde etmifltir. Bankan n aktif büyüklü ü y l sonu itibariyle 64,199 bin YTL'ye (47,644 bin ABD dolar ) ulaflm flt r. y l nda vergi öncesi kâr baz nda ortalama aktif getirisi %10.4, net kâr baz nda ortalama aktif getirisi %6.34 ve özkaynak getirisi %7.73 olarak gerçekleflmifltir. Optimal portföy dengesi Çal kbank için en önemli konu, müflteri portföyünün kredi de erlili i yüksek, kaliteli kurumlardan oluflmas d r. Çal kbank, y l nda da müflteri kitlesini gelifltirmifl, baflta krediler, faktoring ve sigortac l k hizmetleri olmak üzere tüm ürün ve hizmetlerini daha çok say da kurumsal ve ticari müflteriye ulaflt rm flt r. y l sonunda Bankan n müflteri portföyü, riskin sektörel ve müflteri bazl da l m aç s ndan optimal seviyededir. Kredi yönetiminde risk derecelendirmesine ba l portföy yönetimi yaklafl m n benimsemifl bulunan Çal kbank, kredi portföyünde istikrarl büyümesini sürdürmektedir. Artan müflteri say s, Bankan n konsolide ifl hacminin, faiz gelirlerinin ve faiz d fl ücret ve komisyon gelirlerin artmas nda rol oynam flt r. Bu art flta en büyük pay müflteriler ad na yurt içi ve yurt d fl na verilmifl olan garanti ve teminat mektuplar almaktad r. Türkiye'nin d fl ticaret hacminde son y llarda kaydedilen rekor büyümenin de etkisiyle Bankan n bu alandaki faaliyetleri de ivme kazanm flt r. y l nda Çal kbank' n arac l k etti i toplam ticari nitelikli döviz ifllem hacmi 120 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. Dengeli büyümeye odakl Genel müdürlü ü stanbul Tekfen Tower'da bulunan Çal kbank, Çal k Holding'in finans sektöründeki ilk ifltirakidir. Çal kbank, ulusal oldu u kadar, Türk sanayici ve giriflimcilerine global piyasalarda da hizmet veren bir ihtisas bankas olma hedefine do ru kararl büyümesini sürdürmektedir. BKT, Gruba kat l yor Çal k Holding, bölgesel geliflme stratejisi kapsam nda, Arnavutluk'ta bankac l k alan nda yat r m yapma karar alm fl ve 2004 y l nda fiekerbank ile kurdu u Çal k-fieker Konsorsiyumu vas tas yla Arnavutluk'ta faaliyet gösteren BKT (Banka Kombetare Tregtare)'nin ço unluk hissesini sat n almak üzere giriflimde bulunmufltur. BKT'nin sat fl Arnavutluk makamlar nca 2006 y l nda onaylanm fl ve hisse devri yap lm flt r. Sat n al m bedeli 2004 y l nda peflin olarak ödenmifl olup BKT hisselerinin Çal k-fieker Konsorsiyumu'na devri çal flmalar n n 2006 y l içinde tamamlanmas beklenmektedir. San Paolo ile iflbirli i Finans sektöründeki varl n pekifltirmeye ve bu ifl kolunda sa l kl bir flekilde büyümeye kararl olan Çal k Grubu, bu raporun yay na haz rland tarihlerde, dünyan n en büyük bankac l k gruplar ndan biri olarak de erlendirilen San Paolo ( talya) ile stratejik bir ortakl k kurarak fiekerbank' n ço unluk hisselerini almak üzere giriflimde bulunmufltur.

39 37 Çal k Grubu'nun bankac l k anlay fl Çal k Grubu'nu oluflturan flirketler, ticari ve s nai faaliyetleri nedeniyle ulusal ve uluslararas bankalar ile çok yak n çal flma içinde olmufllard r. Bu engin ve köklü deneyim, müflteri beklentisi ve memnuniyetinin ne anlam tafl d n Çal k Grubu'na çok iyi ö retmifl bulunmaktad r. Bu birikimim fl nda hareket eden Çal k Holding, Çal kbank' ilk kurdu u günden beri, riski en do ru flekilde alg lamaya ve yönetmeye, do ru plasman politikalar uygulamaya, hizmet ve ürünlerimizi müflterimizi gözeten bir anlay flla fiyatlamaya kanun koyucunun çizdi i yasal çerçeveye harfiyen uymaya ve sa l kl bir bilanço ve risk yönetimi için konulan tüm yasal gerekleri fazlas yla yerine getirmeye sürekli özen göstermektedir. Çal k Holding, banka sermayedar olman n getirdi i yasal ve etik sorumluluklar n n çok ötesinde, finans alan ndaki mevcut ve potansiyel giriflimlerini 24 y ll k markas ile desteklemeye ve büyütmeye kararl d r. Bafll ca Göstergeler (31 Aral k tibariyle) Bin YTL Bin ABD Dolar * Krediler ve Faktoring Alacaklar (Net) 44,497 33,023 Finansal Kiralama Alacaklar (Net) 3,638 2,700 Özkaynaklar 55,567 41,238 Toplam Aktifler 64,199 47,644 Garanti ve Kefaletler 94,781 70,340 Net Faiz Geliri 10,850 8,052 Net Ücret ve Komisyon Gelirleri 2,514 1,866 Faaliyet Kâr 7,049 5,231 Parasal Kay p/kazanç 0 0 Vergi Öncesi Kâr 7,049 5,231 Vergi Karfl l -2,753-2,043 Net Dönem Kâr 4,296 3,188 Performans Rasyolar % Sermaye Yeterlili i Standart Rasyosu Özkaynak Kârl l 7.73 Net Kâr Baz nda Ortalama Aktif Kârl l 6.34 Vergi Öncesi Kâr Baz nda Ortalama Aktif Kârl l Net Ücret Ve Komisyon Gelirleri/Faaliyet Giderleri Duran De erler (Net)/Özkaynaklar Getirili Aktifler/Toplam Aktifler *Kullan lan Döviz Kuru: 1 ABD Dolar = YTL

40 38 Ticaret Ticaret, Çal k Holding için sinerjik bir ifl sahas olman n yan s ra önemli bir katma de er üretim zinciridir. Geleneksel olarak ABD ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren kurum ve kurulufllar ile ticari iliflki içinde bulunan Çal k Grubu, son befl y lda ticari portföyünün co rafi da l m n önemli oranda gelifltirmifl ve Orta Do u'dan Uzak Do u'ya kadar pek çok yeni pazara baflar yla girmifltir.

41 39

42 40 Ticaret Çal k Grubu, kendi pazarlama teflkilat n n yan s ra befl k tadaki distribütörleri arac l yla da tekstil ürünlerinin d fl pazarlardaki sat fl n yürütmektedir. Katma de er üretim sürecinin tamamlay c halkas Çal k Holding'in ticaret alan ndaki ifltirak portföyü, ulusal ve uluslararas ticaretin güçlü ve itibarl kat l mc lar olan ticaret-pazarlama flirketlerinden oluflmufltur. Ticaret, Çal k Holding için sinerjik bir ifl sahas olman n yan s ra önemli bir katma de er üretim zinciridir. Çeyrek asra yaklaflan bir piyasa deneyimi bulunan Grubun, ticari faaliyetlerinin temelinde, dürüstlük, fleffafl k, karfl l kl sayg ve etik de erlere ba l l k ilkeleri yer almaktad r. Çal k Grubu'nun y l toplam d fl ticaret hacmi 807 milyon ABD dolar na ulaflm flt r. Çal k Holding ifltirakleri y l nda 731 milyon ABD dolarl k k sm ihracat ve 76 milyon ABD dolarl k k sm ithalat olmak üzere toplam 807 milyon ABD dolarl k d fl ticaret gerçeklefltirmifllerdir. Grup, gerçeklefltirdi i uluslararas ticaret hacmi ile ülkemizin en büyük ihracatç lar aras nda yer almaktad r. GAP Güneydo u Tekstil'in y l nda Türkiye genel s ralamas nda 90. s rada, sektör s ralamas nda ise 12. s rada yer alm flt r. Grup flirketlerinin y l nda gerçeklefltirdikleri toplam ham ve mamul madde ihracatlar ise 257 milyon ABD dolar olmufltur. Co rafi da l m çeflitleniyor Geleneksel olarak ABD ve Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren kurum ve kurulufllar ile ticari iliflki içinde bulunan Çal k Grubu, son befl y lda ticari portföyünün co rafi da l m n önemli oranda gelifltirmifl ve Orta Do u'dan Uzak Do u'ya kadar pek çok yeni pazara baflar yla girmifltir. y l nda, tekstil ürünleri ile Kore pazar nda elde edilen baflar kayda de er olup Grubun kuvvetli uluslararas pazarlama yetkinliklerine iflaret etmektedir. Çal k Grubu, uluslararas pazarlarda gelifltirmifl oldu u stratejik yap lanmas ve ticari ba lant lar sayesinde, y l nda canl seyreden uluslararas ticaretten en üst düzeyde fayda sa layabilmifltir. Uluslararas müflteriye etkin olarak ulaflabilmek için Çal k Grubu'nun uluslararas pazarlama ve ticaret a yayg n, etkin ve sinerjik bir yap lanmaya sahiptir. Grubun tekstil sahas ndaki ticari faaliyetleri, GAP Güneydo u Tekstil'in stanbul'daki genel merkezi, GAP Pazarlama ( stanbul) ve dünyan n farkl noktalar na yay lm fl bulunan ifltirak flirketleri (Çal k USA Inc. ve GAPPA Inc.) ve irtibat bürolar (Treviso- talya, Londra- ngiltere) üzerinden yürütülmektedir. Grup, y l nda Brüksel, Belçika'da bir irtibat bürosu açm flt r Çal k USA Inc. (New York, ABD), Türkmenbafl Jeans Kompleksi'nin (Türkmenistan) mamullerinin d fl piyasalara sat fl n gerçeklefltirirken, GAP Pazarlama ve onun yurt d fl kolu GAPPA Inc. ise Türkmenbafl Tekstil Kompleksi (Türkmenistan) taraf ndan üretilen ev tekstili ve haz r giyimlerin uluslararas sat fl n yapmaktad r. Seçkin bir portföy Çal k Grubu, kendi pazarlama teflkilat n n yan s ra befl k tadaki distribütörleri arac l yla da tekstil ürünlerinin d fl pazarlardaki sat fl n yürütmektedir. Avrupa ve Amerika pazar n n yan s ra Uzak Do u pazar na da sat fla bafllayan GAP Güneydo u Tekstil'in müflteri portföyünde, VF (Lee, Wrangler), Levi's, Diesel, Lucky Brand, Sixty, Nautica, Tommy, Zara, Benetton, Armani, Stefanel, G Star, Replay, Marlboro, H&M, Mac Mode, Pull & Bear gibi tan nm fl uluslararas firmalar yer almaktad r.

43 41 Türkiye den Mal hracatlar Türkmenistan dan Mal hracatlar Türkiye den Hizmet hracatlar Portekiz %4 Kore %3 Di er AB ülkeleri %4 Di er %7 Polonya %4 spanya %6 talya %18 taly %4 ngiltere %4 Di er %8 spanya %10 Portekiz %16 Enerji %57 nflaat %43 sveç %19 ABD %39 Türkmenistan %54 Ülke Sat fl (milyon ABD dolar ) Ülke Sat fl (milyon ABD dolar ) Sektör Sat fl (milyon ABD dolar ) Türkmenistan 95 talya 32 spanya 11 Polonya 8 Portekiz 8 Kore 5 Di er AB Ülkeleri 7 Di er 12 Toplam 178 ABD 31 sveç 15 Portekiz 13 spanya 8 talya 3 ngiltere 3 Di er 6 Toplam 79 nflaat 204 Enerji 271 Toplam 475 Dünya tekstil sektörünün önde gelen kurulufllar ndan olan Ortado u Tekstil, Grup fabrikalar ndan GAP Güneydo u Tekstil, Türkmenbafl Jeans Kompleksi ve Anateks Grubu iplik entegre tesislerinde gerçeklefltirilen üretimin, yurt içi ve yurt d fl pazarlama faaliyetlerini gerçeklefltirmektedir. Tedarik zincirinde önemli bir halka Grubun ticaret flirketi olan GAP Pazarlama, GAP nflaat' n uluslararas taahhüt projelerinde ihtiyaç duydu u malzemenin sat n al nmas, ihracat ve nakliyesiyle ilgili faaliyetleri de yürütmekte ve uluslararas tedarik zincirinde önemli bir halkay oluflturmaktad r. fiirket, y l nda bu eksendeki faaliyetlerini gelifltirmifl ve al m gerçeklefltirdi i ülkelere Çin, M s r, Hindistan, Vietnam, Lübnan, Birleflik Arap Emirlikleri gibi yenilerini katm flt r. GAP Pazarlama, yürütmekte oldu u tüm uluslararas tedarik çal flmalar nda, Grubun üstlendi i uluslararas projelerin gerektirdi i uygun nitelikleri ve en iyi kalite-maliyet dengesini tutturmaya özen göstermektedir.

44 42

45 43 Organizasyonel Geliflmeler SAP Projesi, Çal k Holding bilgi sistemlerinin konsolide, standartlaflm fl ve modern bir yap ya kavuflturulmas çal flmalar çerçevesinde 2003 y l n n Aral k ay nda fiili olarak bafllat lm fl ve 1 Ocak tarihinde Grup bünyesinde devreye al nm flt r. Çal k Holding te Kurumsal Yönetim Çal k Holding için kurumsal yönetim, Grup flirketlerinin istikrarl büyümesine imkân yaratacak temel ve vazgeçilemez bir araçt r.

46 44 Organizasyonel Geliflmeler B r Baflar Öyküsü: Çal k Hold ng Sap Projes SAP Projesi, Çal k Holding bilgi sistemlerinin konsolide, standartlaflm fl ve modern bir yap ya kavuflturulmas çal flmalar çerçevesinde 2003 y l n n Aral k ay nda fiili olarak bafllat lm fl ve 1 Ocak tarihinde Grup bünyesinde devreye al nm flt r. Ülkemizde çok-sektörlü ve çok-flirketli bir grup taraf ndan bugüne dek gerçeklefltirilen en büyük organizasyonel yap lanma projelerinden biri olan Çal k Holding SAP Projesi'nin kapsam hakk ndaki temel bilgiler ve tespitler afla da sunulmufltur. Organizasyonel kapsam Holding düzeyinde 1, inflaat grubundan 4, tekstil, enerji ve pazarlama grubundan 3'er olmak üzere toplam 14 farkl (flirket) tüzel kiflilik, Çal k Holding SAP Projesi'nin organizasyonel kapsam n oluflturmufltur. Fonksiyonel kapsam Proje ile, birbirinden farkl sektörlerde faaliyet gösteren 14 flirketin gereksinimlerinin SAP üstünde karfl lanmas hedeflenmifl ve projenin fonksiyonel kapsam genel muhasebe, sabit k ymet yönetimi, nakit yönetimi, bütçe kontrolü, masraf yerleri muhasebesi, ürün maliyetlendirme, kârl l k analizi, bordro, insan kaynaklar geliflimi, üretim planlama ve kontrol, malzeme yönetimi, sat fl da t m, bak m onar m, kalite yönetimi ve proje yönetimi olarak oluflturulmufltur. Yukar daki fonksiyonel kapsama ek olarak Çal k Grubu ifl kollar ndan tekstil ve konfeksiyon sektörünün temel gereksinimlerini karfl lamak amac yla IS-Mill sektörel çözümü de ilk faz içine konumland r lm flt r. Co rafi kapsam SAP Projesinin co rafi kapsam Türkiye, Türkmenistan, Ukrayna, Dubai ve ABD gibi dünyan n farkl ülkelerinde faaliyet gösteren Çal k grubu flirketlerini içermifltir. 120 kiflilik bir tak m SAP Projesi uygulama çal flmalar, Çal k Grubu bünyesinde oluflturulan 68 kiflilik tam zamanl çal flma grubu ile I-Bimsa ve tafleron firma dan flmanlar ndan oluflan 33 kiflilik dan flman kadro ve destek elemanlar ndan oluflan, toplam 120 kiflilik bir tak m taraf ndan gerçeklefltirilmifltir. Tekstil, inflaat, finans, enerji ve ticaret ifl kollar nda tüm süreçleri kapsayan genifl kapsam ve yo un proje plan ile Çal k Holding SAP Projesi, bu sektörlerde gerçeklefltirilen SAP projelerinden farkl ve özellikli bir niteli e sahip olmufltur. Gerçek bir ifl yönetim ve karar destek sistemi Çal k Holding uygulam fl oldu u Kurumsal Kaynak Planlama altyap s na SAP-BW Veri Ambar, SAP-SEM-BPS Bütçe ve Simülasyon çözümlerini eklemekle kalmay p, projenin co rafi ve organizasyonel kapsam n di er iflletmelerine de yaym fl ve gerçek bir ifl yönetim ve karar destek sistemine sahip olmufltur. y l nda SAP-BW veri ambar raporlama modülü, SAP-SEM-BPS bütçe ve simülasyon modülü, SAP-EP portal modülü, SAP-WF ifl ak fl (workflow) gibi uygulamalar baflar ile hayata geçirilmifltir. SAP Projesi kapsam nda, 2006 y l nda, SEM- BCS, SEM CPM gibi ifl zekas ürünlerinin uygulamas gerçeklefltirilecektir. Çal k Holding de iflen küresel konjonktüre uygun olarak, ticaret sektöründeki köklü deneyimini ça dafl e-ticaret uygulamalar ile birlefltirmeyi ve bu suretle ulusal pazar n merkez noktas n oluflturaca bir co rafyada lider ve piyasa yap c s olma hedefine, bilgi sistemleri altyap s n SAP ürünleri ile güçlendirerek ulaflma yolunda kararl ad mlarla ilerlemektedir.

47 45 Çal k Holding te Kurumsal Yönetim Çal k Grubu, 2006 y l n n bafl nda, Holding ve ifltirak flirketlerinde uygulanmakta olan kurumsal yönetim anlay fl n, ilkelerini ve de erlerini tüm çal flanlara duyurmay hedefleyen Kurumsal Yönetim El Kitab 'n haz rlam flt r. Çal k Grubu'nun baflar s n n ard nda, markas, flirketleri ve çal flanlar yla bir bütün olunmas gerçe i yatmaktad r. Çal k Grubu, her türlü faaliyetinde baflar hedeflerini daima yakalamak ve elde etti i sayg nl sürekli korumak amac yla güçlü, tutarl ve yayg n bir kurumsal yap y hedeflemektedir. Grup, bunu sürekli k lman n tek yolunun faaliyette bulundu u co rafya ve sektörlerdeki faaliyetlerini ifl ilkelerinden ödün vermeden yürütmekten ve kurumsal davran fl standartlar na uygun hareket etmekten geçti ine inan r. Çal k Holding için kurumsal yönetim, Grup flirketlerinin istikrarl büyümesine imkân yaratacak temel ve vazgeçilemez bir araçt r. Süreçlerin baflar s ve bunun bir sonucu olarak katma de er üretimi, Çal k Holding ve ifltiraklerindeki kurumsal yap lar n etkin, zaman nda ve do ru flekilde çal flmas na ba l d r. Çal k Grubu, 2006 y l n n bafl nda, Holding ve ifltirak flirketlerinde uygulanmakta olan kurumsal yönetim anlay fl n, ilkelerini ve de erlerini tüm çal flanlara duyurmay hedefleyen Kurumsal Yönetim El Kitab 'n haz rlam flt r. Çal k Holding'in kurumsal ifl ilkeleri Bir kurumu sürekli olarak ileri götüren ve baflar l k lan, her dönemin gerektirdi i flartlar rakiplerinden önce görerek de iflimi ve yenilikleri gerçeklefltirebilen bir yap y kurum kültürü olarak benimsemifl olmas d r. Çal k Holding ve ifltiraklerinin sürdürülebilir bir büyüme içinde geliflimine devam etmesi ise bugünün gerçeklerini kavramas na ve gelece in muhtemel oluflumlar n alg layarak, buna uygun sa lam kurumsal ilkeler do rultusunda dinamik yap lar n kurmas na ba l d r. Bu yaklafl mlar do rultusunda Çal k Grubu'nun temel kurumsal ifl ilkeleri Aç k ve fleffafl a dayal bir ifl anlay fl, Yarat c, verimli ve etkin bir ifl yönetimi, Etkin iletiflim ve sürekli bir e itim ortam, Yenilikçi ve gelifltirici bir ifl yapma flekli, Güncel teknoloji kullan m, Müflteri yönlü bir çal flma anlay fl, Sevgi ve sayg ya dayal bir çal flma ortam, Toplumun inançlar na, temel de erlerine duyarl ve sayg l bir flirket olmak, olarak tan mlanmaktad r. Kurumsal ifl ilkelerimize uygun bir yaklafl mla davran lmas ve öngörülen yap n n sa lanmas, korunmas ve süreklili i ise süreç bazl ça dafl yönetim tekniklerinden yararlan lmas yan s ra bu ilkelerin tüm çal flanlar taraf ndan alg lan p uygulanabilmesi ile mümkün olacakt r. Çal k Grubu'nun temel çal flma yaklafl mlar Çal k Grubu çal flanlar ilkeli ve ahlakl davran fl esas alan bir yaklafl mla ayn amaç için çal flan bir tak m n bireyleri olarak, tam bir uyum ve koordinasyon içerisinde çal flmay prensip olarak benimser ve buna uygun bir davran fl sergilerler. Bu çal flma temel olarak müflteri ve tedarikçileri ile yüksek kalite ve karfl l k iliflkisini gözeten bir ifl iliflkisi içinde bulunmay hedefler. Baflar m z n teminat olacak bu hedefe ulaflmak için benimsemifl oldu umuz temel çal flma yaklafl mlar m z afla daki gibi özetlenebilir: Müflteri ihtiyaçlar n en az müflteri kadar iyi bilmek ve bu ihtiyaçlara etkin, kal c ve yarat c çözümleri en uygun maliyette ve rakiplerden daha önce üretip pazarl yor olmak. Grup flirketlerini ve flirket birimlerini bir iç müflteri gibi alg lamak ve ortak gayretimizin nihai olarak müflteri hizmet kalitemize yönelik oldu unu unutmamak. Üretim, tedarik ve hizmet sunum kalitemizi daha iyi noktalara getirmek için, sürekli ve yap c öneriler gelifltirmek. Baflar ya ulaflmak için zaman nda ve kal c çözümler üretmek. Grubumuzdaki her bir bireyin baflar m z için katma de er yaratmada eflit hak ve yükümlülüklere sahip oldu unu unutmamak. Bireysel rekabetin enerjisinden vazgeçmeden, tak m ruhu ve ekip çal flmas kültürünü çal flma anlay fl m z n vazgeçilmez bir unsuru olarak görmek.

48 46 Kurumsal Risk Yönetimi uygulamalar n n hayata geçirilmesi, Çal k Grubu taraf ndan sürdürülebilir büyüme ve etkin yönetim aç s ndan en önemli aflamalardan biri olarak görülmektedir. Çal k Holding'in kurumsal yap s Çal k Holding ve ifltiraklerinin yal n ve net olarak belirlenmifl kurumsal ve organizasyonel yap lar ve ifl süreçleri mevcuttur. Kurumsal yönetim uygulamalar kapsam nda Çal k Holding bünyesinde faaliyet gösteren kurul ve komiteler (Aktif Pasif Komitesi, Denetim Komitesi, Risk Komitesi ve Kurumsal Yönetim Komitesi) vard r. Bu kurul ve komiteler, çeflitli birim ve fonksiyonlarda çal flan yöneticilerden oluflmaktad r. Holding bünyesindeki bu organlar n temel görevi, Holding taraf ndan al nan stratejik kurumsal kararlar n sa l kl bir süzgeçten geçirilerek ortak kurumsal bir ak l ile oluflturulmas n, uygulanmas n ve denetlenmesini sa lamak; genifl kapsaml stratejik sevk ve idareyi gerçeklefltirmektir. Çal k Holding'de kurumsal risk yönetimi Çal k Grubu için risk yönetimi konusu yönetim önceliklerinde ilk s ralarda yer almakta olup, tüm stratejik ifl kararlar nda risklerin ölçülmesine de erlendirilmesine ve sürekli kontrol alt nda tutulmas na özel önem verilmektedir. Çal k Grubu sürdürülebilir büyüme ve etkin yönetimin en önemli araçlar ndan biri olarak gördü ü kurumsal risk yönetimi (KRY) uygulamalar n hayata geçirmek için somut ad mlar atmaya devam etmektedir. Grubun risk yönetim anlay fl n n do al bir sonucu olarak Holding çat s alt nda Risk Yönetim bölümü kurulmufl ve oluflturulan ekip yo un bir biçimde ve h zla KRY çal flmalar n sürdürmektedir. Bu çerçevede KRY çal flmalar n n ana hatlar n afla daki konu bafll klar oluflturmaktad r: Risk yönetim politika ve standartlar n n belirlenmesi, Risk yönetimi organizasyonunun oluflturulmas ve sorumlu kiflilerin tespit edilerek rol, yetki ve sorumluluklar n n belirlenmesi, Risk yönetimi için gerekli yeni ifl süreçlerinin ve raporlama sisteminin belirlenmesi, Her bir ifl kolu için risk faktörlerinin belirlenmesi, olas l k etki analizinin yap lmas, önceliklendirilmesi, s n fland r lmas, Belirlenen risk faktörlerinin azaltma/önleme yöntemlerinin tespit edilmesi Grup genelinde kullan lan ERP çözümü SAP data girifllerinin kritik risk göstergelerini ve gelifltirilen risk ölçüm modellerini besleyecek flekilde yap lmas na yönelik gerekli uyum ve iyilefltirme çal flmalar n n yap lmas, Tüm sigortalanabilir riskler için ortak bir sigorta program n n oluflturulmas, Yeni yat r m planlar ve projeler içim bir proje/yat r m risk de erlendirme sisteminin oluflturulmas KRY çal flmalar n n paralelinde bafllat lan ve birbirlerinin tamamlay c s olarak görülen dinamik stratejik planlama ve kurumsal karne çal flmalar bir bütün olarak de erlendirilmektedir. Bu üçlü çat ile atak ama basiretli, ortak bir risk dili ve bilincine sahip, bilgiye dayal, daha güçlü bir kurumsal altyap ya kavuflmufl bir yönetim mekanizmas hedeflenmektedir.

49 47 nsan, Toplum ve Çevre Her türlü faaliyetinde örnek bir kurumsal vatandafl olmay hedefleyen Çal k Holding'in amac çal flanlar na, topluma ve çevreye olan yükümlülüklerini sürekli ve eksiksiz olarak yerine getirmektir. nsan ve Çal k Holding Çal k Grubu'nun en de erli ve vazgeçilmez kayna insand r. Çal k Grubu, bir yandan tan mlanm fl ortak de erlerini paylaflan, iyi yetiflmifl, performans ve motivasyonu yüksek insan gücünü bünyesine katmay, di er yandan da, mevcut çal flanlar n hem teknik hem de moral aç dan gelifltirerek, aile bilinci yaratmay hedeflemektedir. Haziran 2006 itibar yla Çal k Holding'in farkl ifltiraklerinde istihdam edilen insan say s 'dur. Çal k Grubu, merkezi bir istihdam politikas izlemekte, görev tan mlar ve organizasyon yap s na uygun adaylara yetkinlik temelli mülakatlar yap lmaktad r. Performans gelifltirme sistemi tamamen ifl hedefleri, ifl planlar ve yetkinlik kriterlerine ba l olarak yürütülmekte, tüm çal flanlar m zda zihinsel, yönetimsel, tak m ve Pazar olarak 4 ana grupta toplanan 10 temel yetkinlik kademeli olarak aranmaktad r. fiirket içi ve d fl e itimlerle yetkinlikler desteklenerek gelifltirilmekte ve yüksek potansiyelli, de erlerimizi ve çal flma ilkelerimizi benimsemifl çal flanlar n tespit edilmesine dayanan kariyer planlama sistemi oluflturma çal flmalar devam etmektedir. Performans gelifltirme sistemi do rultusunda belirlenen e itim ihtiyaçlar, yetkinlik ve becerileri gelifltirmeye yönelik olarak Holding Yönetim Gelifltirme ve E itim Bölümü taraf ndan düzenlenir. Bilgiyi kullanma becerisi kurumsal de erimize uygun olarak, çal flanlar m z n geliflimi ve sürekli iyilefltirme ana hedeflerimizdendir. y l için kifli bafl gerçekleflen e itim 2 gün, 2006 y l için hedeflenen de 2 gündür. Toplum ve Çal k Holding Topluma geri verme ilkesi Çal k Holding 'in kurumsal sorumlulu unun temel çerçevesini oluflturmaktad r. Bu ilkeden hareketle, Çal k Grubu, sanat, spor ve e itim alanlar ndaki farkl faaliyetlere do rudan veya dolayl destek olmaktad r. Çal k Holding ve ifltirakleri, ürün ve hizmetleriyle oldu u kadar, yaratt do rudan ve dolayl istihdam olanaklar, yat r mlar, gerçeklefltirdi i mal ve hizmet tedariki ve ödedi i vergilerle de tüm toplum için de er üretmektedir. Çal k Holding ve ifltirakleri y l nda da sanata, e itime ve spora sürekli deste i ve katk y topluma geri verme ilkesinin önemli ve vazgeçilmez bir arac olarak görmüfller ve farkl faaliyetlere destek olmufllard r. Grubun bu alandaki faaliyetlerinden baz lar flunlard r: Atatürk'ün Yalova Yürüyüfl Köflkü Hasan Çal k Hastanesi Mahmut Çal k E itim Kompleksi Burs ve ö renim imkanlar : Malatya E itim Vakf Bursaspor ana sponsorlu u 44. Uluslararas Bursa Festivali Bursagaz E itim Gönüllüleri Derne i

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S

TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU TÜRK YE EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 Türkiye Ekonomisi Genel Makroekonomik Denge Ülkemizde tasarruf e ilimi düflüktür, kamu kesimi uzun y llar boyunca önemli boyutlarda tasarruf aç vermifl ve bu durum finansman

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i. 3. Ödemeler Dengesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 3. Ödemeler Dengesi 2003 y l nda 8.037 milyon dolar olan cari ifllemler aç, 2004 y l nda % 91,7 artarak 15.410 milyon dolara yükselmifltir. Cari ifllemler aç ndaki bu

Detaylı

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri

TOFAfi 2007 FAAL YET RAPORU. Otomobil Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 14 Sektörü ve Tofafl n Sektör çindeki Yeri 15 pazar payımız bir önceki yılın pazar payı olan %9 a göre önemli ölçüde artarak %1,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu artış sonucu, pazardaki düşüşe rağmen otomobil

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 16 Mart 2015, Sayı: 11. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 11 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Çağlar Kuzlukluoğlu 1 DenizBank Ekonomi

Detaylı

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler 2008 1. Çeyrek Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Rakamlarla Halkbank 70 y l Kooperatif ve KOB kredilerinde 70 y ll k tecrübe ve genifl müflteri taban Halkbank n rekabette kuvvetli yönleridir.

Detaylı

2007 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler (BDDK)

2007 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler (BDDK) 2007 Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler (BDDK) Halkbank Genel Bak fl > 1938 y l nda kuruldu. > Türkiye'nin ilk KOB bankas > Toplam aktiflerde %7,2 (a) pazar pay ile Türkiye'nin 7. (a) büyük bankas

Detaylı

Çal k Holding Faaliyet Raporu 2006

Çal k Holding Faaliyet Raporu 2006 Çal k Holding Faaliyet Raporu 2006 Kurumsal Profil Çok çal flmay ilke edinmifl büyük bir aile Temelleri 1981 y l nda at lan Çal k Grubu (Çal k Holding ve ifltirakleri), enerji-telekomünikasyon, finans,

Detaylı

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif

Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif Dr. Yeflim Toduk Akifl Aile flirketleri, kararlar nda daha subjektif flirket birleflmeleri ve sat nalmalar, türkiye deki küçük iflletmelerden, dev flirketlere kadar her birinin gündeminde olmaya devam

Detaylı

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2:

A N A L Z. Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: A N A L Z Seçim Öncesinde Verilerle Türkiye Ekonomisi 2: Sektör Mücahit ÖZDEM R May s 2015 Giri Geçen haftaki çal mam zda son aç klanan reel ekonomiye ili kin göstergeleri incelemi tik. Bu hafta ülkemiz

Detaylı

ÇALIK HOLD NG FAAL YET RAPORU 2007

ÇALIK HOLD NG FAAL YET RAPORU 2007 ÇALIK HOLD NG FAAL YET RAPORU 2007 27. yılında Çalık Holding, odaklandı ı sektörlerde giriflimcili i ve saygınlı ıyla tanınan itibarlı bir bölgesel güç olma yolunda hızla ilerlerken, kurumsallaflma alanında

Detaylı

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina

.. 95. Çeviren: Dr. Almagül sina .. 95 Türkiye ile Kazakistan: Karfl l kl Kazan mlara Dayal Bir flbirli i Bektas Mukhamejanov * Çeviren: Dr. Almagül sina Kazakistan ba ms zl n kazand ndan itibaren, d fl politika stratejisinde çok yönlü

Detaylı

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI

MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI MESLEK MENSUBU KURUMLAfiMA PROJES YOL HAR TASI 33 34 1 Projenin Tan t m ve Proje Kat l mc Baflvurusu SMMMO Yönetim Kurulu nca onaylanan SMMMO Meslek Mensubu Kurumsallaflma Projesi Fizibilitesi Ve Yol Haritas

Detaylı

YÖNET M KURULU RAPORU

YÖNET M KURULU RAPORU YÖNET M KURULU RAPORU De erli Ortaklar m z, fiirketimizin 37. Ortaklar Genel Kurulu na hofl geldiniz. Hepinizi sayg ve sevgi ile selaml yorum. Yaflad m z geliflmeler ile, ülkemiz 2004 y l nda s k s k dünyan

Detaylı

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ

KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ KÜRESEL GELİŞMELER IŞIĞI ALTINDA TÜRKİYE VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ EKONOMİSİ VE SERMAYE PİYASALARI PANELİ 12 NİSAN 2013-KKTC DR. VAHDETTIN ERTAŞ SERMAYE PIYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ PSİKİYATRİK KRİZ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Kuruluş : 27 Ekim 1989 Adres : Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü Dikimevi - Ankara Tel : 363 03 26-363 03 27 ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Detaylı

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü.

PROJEKS YON YILLIK TÜFE. > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. TÜRK YE N N GÖSTERGELER PROJEKS YON > Haz rlayan: Alaattin AKTAfi ala.aktas@gmail.com > ENFLASYON Enflasyondaki iki ayl k gerçekleflme, y l n tümüne iliflkin umutlar bir anda söndürdü. Ocakta yüzde 0,80

Detaylı

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form

Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bir Müflterinin Yaflam Boyu De erini Hesaplamak çin Form Bu formu, müflterilerinizden birinin yaflam boyu de erini hesaplamak için kullan n. Müflterinin ad : Temel formül: Yaflam boyunca müflterinin öngörülen

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU YILLIK RAPOR Bu rapor ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş Gelir Amaçlı Esnek Emeklilik Yatırım Fonu nun 31.12.2004-31.12.2005 dönemine ilişkin

Detaylı

Dr. Osman DEM RC * *Özellefltirme daresi Baflkan Yard mc s

Dr. Osman DEM RC * *Özellefltirme daresi Baflkan Yard mc s Elektrik Da t m Sektörü Özellefltirmesi 125 Elektrik Da t m Sektörü Özellefltirmesi Dr. Osman DEM RC * 03.03.2001 tarihinde yay mlanan 4628 say l Elektrik Piyasas Kanunu ile elektri in yeterli, kaliteli,

Detaylı

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14

2010 2011 2012 2013 1Ç13 2Ç13 3Ç13 4Ç13 1Ç14 2Ç14 Bilici Yatırım Şirket Notu 4 Kasım 2014 Ana faaliyet konusu tekstil olan Bilici Yatırım ın (BLCYT), aynı zamanda Adana nın merkezinde 203 yatak kapasiteli otel yatırımı ve fabrika alanı içerisinde 8 adet

Detaylı

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye

stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 215 ROMANYA LE BULGAR STAN IN AB YE EKONOM K ENTEGRASYONU Yrd. Doç. Dr. Mesut EREN stanbul Kültür Üniversitesi, Türkiye 1. Girifl Avrupa Birli i nin 5. ve son genifllemesi 2004 y l nda 10 Orta ve Do u

Detaylı

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası

Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası 2007 NİSAN EKONOMİ Milli Gelir Büyümesinin Perde Arkası Türkiye ekonomisi dünyadaki konjonktürel büyüme eğilimine paralel gelişme evresini 20 çeyrektir aralıksız devam ettiriyor. Ekonominin 2006 da yüzde

Detaylı

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar

Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar Genel ekonomik görünüm ve sermaye piyasalar fl Yat r m 2005 y l nda, MKB Hisse Senetleri Piyasas nda, Tahvil Bono Piyasas nda ve faaliyete yeni geçen Vadeli fllem ve Opsiyon Borsas nda rakip kurulufllar

Detaylı

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ

İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ İKİNCİ BÖLÜM EKONOMİYE GÜVEN VE BEKLENTİLER ANKETİ 120 kinci Bölüm - Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi 1. ARAfiTIRMANIN AMACI ve YÖNTEM Ekonomiye Güven ve Beklentiler Anketi, tüketici enflasyonu, iflsizlik

Detaylı

Finansal Hizmetler AKBANK

Finansal Hizmetler AKBANK sabanc holding 2006 faaliyet raporu 34 Finansal Hizmetler AKBANK Akbank, 2006 y lsonu itibariyle Türkiye'nin en de erli flirketi olmas n n yan s ra en kârl özel sektör bankas d r. Akbank, ayr ca yurt çap

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mart 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME İlk İki Ayda 2,7 Milyar Dolarlık

Detaylı

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor!

Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dikkat! ABD Enerji de Yeni Oyun Kuruyor! Dursun YILDIZ topraksuenerji 21 Ocak 2013 ABD Petrol İhracatçısı Olacak. Taşlar Yerinden Oynar mı? 1973 deki petrol krizi alternatif enerji arayışlarını arttırdı.

Detaylı

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET:

PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI. Sefer BÜTÜN. EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: PORTFÖY ÜRETİM ŞİRKETLERİNİN OLUŞTURULMASI VE ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİNİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI Sefer BÜTÜN EÜAŞ Genel Müdürü ÖZET: Mülkiyeti kamuya ait işletme hakları özel sektöre devredilmemiş

Detaylı

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*)

TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) TÜRK YE B L MSEL VE TEKNOLOJ K ARAfiTIRMA KURUMU DESTEK PROGRAMLARI BAfiKANLIKLARI KURULUfi, GÖREV, YETK VE ÇALIfiMA ESASLARINA L fik N YÖNETMEL K (*) Amaç ve Kapsam Madde 1- Bu Yönetmelik, Türkiye Bilimsel

Detaylı

ZENTIVA YA BAKIŞ İÇİNDE NE OLDUĞU ÖNEMLİDİR

ZENTIVA YA BAKIŞ İÇİNDE NE OLDUĞU ÖNEMLİDİR ZENTIVA YA BAKIŞ İÇİNDE NE OLDUĞU ÖNEMLİDİR Zentiva ya bakış Merkezi Avrupa nın kalbinde bulunan Zentiva, halen 32 pazarda faaliyet göstermekte ve hizmet verdiği hedef popülasyon 800 milyona yaklaşmaktadır.

Detaylı

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL

SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN. GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL SERMAYE PİYASASI KURULU İKİNCİ BAŞKANI SAYIN DOÇ. DR. TURAN EROL UN GYODER ZİRVESİ nde YAPTIĞI KONUŞMA METNİ 26 NİSAN 2007 İSTANBUL Sözlerime gayrimenkul ve finans sektörlerinin temsilcilerini bir araya

Detaylı

Di er Faaliyetler ENERJ ENERJ SA

Di er Faaliyetler ENERJ ENERJ SA SABANCI HOLD NG FAAL YET RAPORU 2004 Di er Faaliyetler ENERJ ENERJ SA Enerjisa Enerji Üretim A.fi., Nisan 1996 da müflterilerinin elektrik enerjisi gereksinimlerini sürekli, güvenilir ve kaliteli olarak

Detaylı

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi

Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili. Beşinci İzmir İktisat Kongresi Meriç Uluşahin Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Beşinci İzmir İktisat Kongresi Finansal Sektörün Sürdürülebilir Büyümedeki Rolü ve Türkiye nin Bölgesel Merkez Olma Potansiyeli 1 Kasım

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MAYIS 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU 300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. PLAN 113 YATIRIM LARI TANITIM KILAVUZU AVIVASA EMEKL L K VE HAYAT A.fi. GEL R AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKL L K YATIRIM U Genifl

Detaylı

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85

EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 EKONOMİ POLİTİKALARI GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI Şubat 2014, No: 85 i Bu sayıda; 2013 Cari Açık Verileri; 2013 Aralık Sanayi Üretimi; 2014 Ocak İşsizlik Ödemesi; S&P Görünüm Değişikliği kararı değerlendirilmiştir.

Detaylı

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler

Mart 2009 Finansal Sonuçlar. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçlar Konsolide Olmayan Veriler Halkbank: Bafll ca Göstergeler Kârl l k içerisinde büyüme ana önceli imiz olmufltur. > Banka %33 ile güçlü özkaynak karl l n sürdürürken %18,1 aktif büyümesi

Detaylı

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z

MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z MALAT SANAY N N TEMEL GÖSTERGELER AÇISINDAN YAPISAL ANAL Z Nisan 2010 ISBN 978-9944-60-631-8 1. Bask, 1000 Adet Nisan 2010 stanbul stanbul Sanayi Odas Yay nlar No: 2010/5 Araflt rma fiubesi Meflrutiyet

Detaylı

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler

ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler ISI At f Dizinlerine Derginizi Kazand rman z çin Öneriler Metin TUNÇ Seçici Olun ISI' n editoryal çal flanlar her y l yaklafl k olarak 2,000 dergiyi de erlendirmeye tabi tutmaktad r. Fakat de erlendirilen

Detaylı

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL

2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL 2007 YILI VE ÖNCES TAR H BASKILI HAYVANCILIK B LG S DERS K TABINA L fik N DO RU YANLIfi CETVEL NOT: Düzeltmeler bold (koyu renk) olarak yaz lm flt r. YANLIfi DO RU 1. Ünite 1, Sayfa 3 3. DÜNYA HAYVAN POPULASYONU

Detaylı

DÜNYA EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU DÜNYA EKONOM S

DÜNYA EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU DÜNYA EKONOM S 2008 YILI ODA FAAL YET RAPORU 30 Dünya Ekonomisi Finansal piyasalarda bir y ldan daha uzun süren bir karmaflan n ard ndan 2008 y l n n Eylül ay nda patlak veren bankac l k krizi esasen belirtileri bir

Detaylı

Çal k Holding Faaliyet Raporu 2004

Çal k Holding Faaliyet Raporu 2004 Çal k Holding Faaliyet Raporu 2004 ÇALIK HOLD NG V ZYONUMUZ Odakland ifl alanlar nda giriflimcili iyle ve sayg nl yla tan nan itibarl bir dünya flirketi olmak. M SYONUMUZ Müflteri memnuniyetine odaklanarak

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Seçilmifl sanayi maddelerinden ham petrol üretimi % 4,2 lik düflüflle 2.375 bin tondan 2.276 bin tona, tafl kömürü üretimi % 5,2 lik düflüflle 2.998 bin tondan 2.843

Detaylı

Çev. Ayfle Merve KAMACI

Çev. Ayfle Merve KAMACI 329 MAKEDONYA CUMHUR YET NDE YABANCI DO RUDAN YATIRIMLAR VE fi ORTAMI P rof. Dr. Angelova BILJANA St. Cyril and Methodius Üniversitesi, Makedonya Çev. Ayfle Merve KAMACI Küreselleflme süreci, geliflmekte

Detaylı

Çal k Holding Faaliyet Raporu 2003

Çal k Holding Faaliyet Raporu 2003 2003 1 Global eriflim, bölgesel odaklanma > Genel merkezi stanbul da olan Çal k Holding, tekstil, enerji, inflaat, finans ve ticaret alanlar nda faaliyet gösteren bir flirketler grubudur. Ürün ve hizmetleriyle

Detaylı

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması

Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı. Panel Konuşması Emtia Fiyat Hareketlerine Politika Tepkileri Konferansı Panel Konuşması Erdem BAŞÇI 7 Nisan 2012, İstanbul Değerli Konuklar, Dünya ekonomisinin son on yılda sergilediği gelişmeler emtia fiyatları üzerinde

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i 1.478 trilyon TL ye, uluslararas ticaret ve muamelelerden al nan vergiler % 34,6'l k art flla 16.936 trilyon TL'ye, idari harçlar ve ücretler, sanayi d fl arizi sat fllardan

Detaylı

EVOK Güvenlik in hedefi daima bu kalite ve standartlarda hizmet sunmakt r. Hasan ERDEM R. Mustafa AL KOÇ. Yönetim Kurulu Baflkan.

EVOK Güvenlik in hedefi daima bu kalite ve standartlarda hizmet sunmakt r. Hasan ERDEM R. Mustafa AL KOÇ. Yönetim Kurulu Baflkan. EVOK Güvenlik, ülkemizde büyük ihtiyaç duyulan güvenlik hizmetlerine kalite getirmek amac yla Mustafa Alikoç yönetiminde profesyonel bir ekip taraf ndan kurulmufltur. Güvenlik sektöründeki 10 y ll k bilgi,

Detaylı

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ TÜRKİYE SERMAYE PİYASALARINDA MERKEZİ KARŞI TARAF UYGULAMASI 13 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Sayın BDDK Başkanım, İktisadi Araştırmalar Vakfı, Borsamız

Detaylı

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU

Ekim. Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU 30 Ekim Günlük Araştırma Bülteni Gün Sonu RAPORU Japonya Merkez Bankası (BoJ) faizlerde değişikliğe gitmedi Japonya Merkez Bankası (BoJ), 8 e 1 oy çokluğuyla para politikasında değişikliğe gitmeme kararı

Detaylı

MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN

MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN MESLEK ÖRGÜTLÜLÜ ÜMÜZDE 20 YILI GER DE BIRAKIRKEN Yahya ARIKAN* Meslek yasam z n 20. y l n geride b rak rken,yeniliklerle dolu bir süreci yaflamaktay z. Toplumsal yaflamda ve meslek yaflam m zda sosyal

Detaylı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i

Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Türkiye Odalar ve Borsalar Birli i Toptan eflya fiyatlar endeksi art fl h z bir önceki y la göre 0,1 puanl k düflüflle % 13,8 e gerilemekle birlikte, y lbafl nda öngörülen % 12 lik hedefin 1,8 puan üstünde

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST-100, Haziran da %11,28 lik düşerek 76.295 den kapandı. Aynı dönemde Bankacılık endeksi %15,41, Sanayi endeksi

Detaylı

MESLEK MENSUBU KURUMSALLAfiMA PROJES F Z B L TE VE YOL HAR TASI

MESLEK MENSUBU KURUMSALLAfiMA PROJES F Z B L TE VE YOL HAR TASI MESLEK MENSUBU KURUMSALLAfiMA PROJES F Z B L TE VE YOL HAR TASI Haz rlayanlar: Filiz BÜLBÜL Serbest Muhasebeci Mali Müflavir H d r ÖZDEN Serbest Muhasebeci Mali Müflavir Filiz KUMAN Serbest Muhasebeci

Detaylı

Beyaz eflyada... Televizyonda... Klimada... Türkiye nin lider. Avrupa n n 3 üncü. büyük flirketi. Türkiye pazar nda lider. Türkiye pazar nda lider

Beyaz eflyada... Televizyonda... Klimada... Türkiye nin lider. Avrupa n n 3 üncü. büyük flirketi. Türkiye pazar nda lider. Türkiye pazar nda lider FAALİYET RAPORU 2009 Beyaz eflyada... Türkiye nin lider Avrupa n n 3 üncü büyük flirketi Televizyonda... Türkiye pazar nda lider Klimada... Türkiye pazar nda lider Dayan kl Tüketim 40 41 FAALİYET RAPORU

Detaylı

Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma yapmaktadır.

Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma yapmaktadır. İnsan Kaynaklarının Dönüşümü 2010 Araştırması Sonuçları www.mercer.com 2010 PERYÖN & Mercer İK Dönüşümü Araştırması Mercer küresel/yerel bazda yılda 700 ün üzerinde İK nın farklı konularında araştırma

Detaylı

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013

HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI MALİ SEKTÖRLE İLİŞKİLER VE KAMBİYO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YURTDIŞI DOĞRUDAN YATIRIM RAPORU 2013 Ekim 2014 İÇİNDEKİLER Giriş... 2 Dünya da Uluslararası Doğrudan Yatırım Trendi... 3 Yıllar

Detaylı

yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar

yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar yi tan mlanm fl stratejiler-etkileyici sonuçlar Konsolide olmayan Haziran 2007 sonuçlar 1 Bafll ca Göstergeler 36.9 milyar YTL Toplam aktifler ilk alt ayda %7.3 artarak 36.9 milyar YTL ye ulaflm flt r.

Detaylı

Finansal Hizmetler AKBANK

Finansal Hizmetler AKBANK sabanc holding 2005 faaliyet raporu 36 Finansal Hizmetler AKBANK Akbank, 2005 sonu itibariyle Türkiye nin en kârl özel sektör bankas olmas n n yan s ra, toplam kredilerde Türkiye nin en büyük bankas d

Detaylı

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BEH - Groupama Emeklilik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BİST-100 endeksi, Ekim ayı içerisinde %4,2 artarak ayı 77.620 seviyesinden kapattı. Aynı dönem içerisinde Bankacılık endeksi %4,1

Detaylı

2014 1. Çeyrek Sonuçları TÜRK TELEKOM GRUBU 2014 1. ÇEYREK OPERASYONEL VE FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI

2014 1. Çeyrek Sonuçları TÜRK TELEKOM GRUBU 2014 1. ÇEYREK OPERASYONEL VE FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI TÜRK TELEKOM GRUBU 2014 1. ÇEYREK OPERASYONEL VE FİNANSAL SONUÇLARINI AÇIKLADI Basın Bülteni 1 Mayıs 2014 Güçlü İlk Çeyrek Sonuçları ile 2014 Yılına Sağlam Başladık Türkiye nin öncü iletişim ve yakınsama

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU. İTKİB Genel Sekreterliği Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2016 ŞUBAT AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Mart 2016 2 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2016 ŞUBAT İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME Yılın İlk İki Ayında %3,7

Detaylı

NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU

NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU NSAN KAYNAKLARI NSAN KAYNAKLARI 2009 YILI ODA FAAL YET RAPORU 36 nsan Kaynaklar SMMMO Kurumsallaflma çal flmalar çerçevesinde; 2008 y l nda nsan Kaynaklar Birimi oluflturulmufltur. nsan Kaynaklar Biriminin

Detaylı

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu

BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BBH - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu BIST 100 endeksi, Nisan ayı içerisinde %0,2 lik artış göstererek 86.046 seviyesinden kapandı. Aynı dönem içerisinde

Detaylı

H. Atilla ÖZGENER* Afla daki ikinci tabloda ise Türkiye elektrik üretiminde yerli kaynakl ve ithal kaynakl üretim yüzdeleri sunulmufltur.

H. Atilla ÖZGENER* Afla daki ikinci tabloda ise Türkiye elektrik üretiminde yerli kaynakl ve ithal kaynakl üretim yüzdeleri sunulmufltur. Mevcut Kaynaklar Kullan lmas na Ra men 2020 li Y llarda Türkiye de Elektrik Enerjisi Aç Olabilir mi? H. Atilla ÖZGENER* I. Türkiye nin Elektrik Enerjisi Durumunun Saptanmas Türkiye nin elektrik enerjisi

Detaylı

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir

önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir önce çocuklar Türkiye için Önce Çocuklar önemlidir 2002 May s ay nda yap lan Birleflmifl Milletler Çocuk Özel Oturumu öncesinde tüm dünyada gerçeklefltirilen Çocuklar çin Evet Deyin kampanyas na Türkiye

Detaylı

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ

ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ ELEKTRİK PİYASALARI 2015 YILI VERİLERİ PİYASA OPERASYONLARI DİREKTÖRLÜĞÜ 1 GENEL MÜDÜR SUNUŞU; Gündelik hayatın vazgeçilmez unsuru haline gelen enerji, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik

Detaylı

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU

HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜ 2015 EKİM AYLIK İHRACAT BİLGİ NOTU Hazırgiyim ve Konfeksiyon Şubesi Kasım 2015 HAZIRGİYİM VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNÜN 2015 EKİM İHRACAT PERFORMANSI ÜZERİNE KISA DEĞERLENDİRME

Detaylı

AKENR 28.11.2013. ENDEKS ÜZERİNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli: 26% Akenerji 3Ç13 Bilgilendirme Notları

AKENR 28.11.2013. ENDEKS ÜZERİNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli: 26% Akenerji 3Ç13 Bilgilendirme Notları AKENR 28.11.2013 Akenerji 3Ç13 Bilgilendirme Notları ENDEKS ÜZERİNDE GETİRİ Yükselme Potansiyeli: 26% Akenerji nin 3Ç13 net dönem zararı 59,9 milyon TL oldu. Şirket 3Ç12 de 18,8 milyon TL kar, 2Ç13 te

Detaylı

3 9 12 13 14 29 2 5 Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-2: Kat l m Öncesi Mali Yard m Kapsam nda Uygulanan Hibe Programlar (devam ) Tablo-4:

Detaylı

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ

GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ GYODER SEKTÖR BULUŞMASI 28 MAYIS 2013 İSTANBUL DR. VAHDETTİN ERTAŞ SERMAYE PİYASASI KURULU BAŞKANI KONUŞMA METNİ Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının değerli yöneticileri, Sermaye piyasalarımızın ve basınımızın

Detaylı

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi

KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi DÜNYADA VE TÜRK YEDE ENERJ VE KÖMÜRÜN GÖRÜNÜMÜ, PROJEKS YONLAR VE EM SYONLAR Mehmet GÜLER Maden Mühendisleri Odas Yönetim Kurulu Üyesi Dünya Dünya Kömür Rezervi Bölge Görünür Ç kar labilir Rezervler (Milyon

Detaylı

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar

7.26% 9.9% 10.8% 10.8% % Mart 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 AYLIK EKONOMİ BÜLTENİ ÖZET GÖSTERGELER. Piyasalar ÖZET GÖSTERGELER Piyasalar USD/TRY 4.04 Altın (USD) 1,313 Nisan 18 EUR/TRY 4.90 Petrol (Brent) 75.9 BİST - 100 104,283 Gösterge Faiz 14.4 Büyüme Sanayi Üretimi Enflasyon İşsizlik 7.26% 9.9% 10.8% 10.8%

Detaylı

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri

Tablo 2.1. Denetim Türleri. 2.1.Denetçilerin Statülerine Göre Denetim Türleri 2 DENET M TÜRLER 2.DENET M TÜRLER Denetim türleri de iflik ölçütler alt nda s n fland r labilmektedir. En yayg n s n fland rma, denetimi kimin yapt na ve denetim sonunda elde edilmek istenen faydaya (denetim

Detaylı

STRATEJ K V ZYON BELGES

STRATEJ K V ZYON BELGES STRATEJ K V ZYON BELGES BEYAZ K TAP S UNUfi Sivil toplum; demokrasi, insan haklar ve hukuk devleti kavramlar n n yerleflmesiyle ilgili taleplerden ekonomiyle ilgili endiflelere kadar sosyal yaflama dair

Detaylı

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI

FONLAR GETİRİ KIYASLAMASI MART 15 FON BÜLTENİ Güncel Ekonomik Veriler Büyüme Oranı(Yıllık) 4,00% Cari Açık/GSYİH 5,90% İşsizlik oranı(yıllık) 10,10% Enflasyon(TÜFE/Yıllık) 7,55% GSMH(milyar USD) 819,9 Kişi Başı Milli Gelir (USD)

Detaylı

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.)

PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 1886 PARASAL GÖSTERGELER KRED LER N DA ILIMI* (B N TL.) 28 De iflim %) 28 De iflim %) Toplam 311.774.444 356.845.499 %14 4.641.681 5.168.27 %11 297.867.78 335.17.279 %13 4.44.733 4.774.62 %8 Alacaklar

Detaylı

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU

CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU A. TANITICI BİLGİLER CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. KATKI EMEKLİLİK YATIRIM FONU'NA AİT PERFORMANS SUNUM RAPORU PORTFÖYE BAKIŞ Halka Arz Tarihi : 02/05/2013 YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER 31/12/2015

Detaylı

filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM

filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM filetmelerde Ç DENET M N KURULMASI, ROLÜ VE ÖNEM Ali Kamil UZUN / DRT Ba ms z Denetim ve SMMM A.fi. 403 404 1. Salon - Paralel Oturum VII - flletmelerde ç Denetimin Kurulmas, Rolü ve Önemi/Ali Kamil UZUN

Detaylı

Türkiye nin Bankas FAAL YET RAPORU 2007

Türkiye nin Bankas FAAL YET RAPORU 2007 Türkiye nin Bankas FAAL YET RAPORU 2007 Sunufl 4 K saca fl Bankas 6 fl Bankas 'n n Vizyonu ve Amaçlar 7 fl Bankas 'n n Türk Bankac l na Getirdi i " lk"lerden... 8 fl Bankas n n Ortakl k Yap s ve Finansal

Detaylı

Groupama Emeklilik Fonları

Groupama Emeklilik Fonları Groupama Emeklilik Fonları BKB - Groupama Emeklilik Gruplara Yönelik Gelir Amaçlı Kamu Dış Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu Aralık ayında global piyasalara, Amerika da Mali uçurum tartışmaları

Detaylı

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 30 HAZ RAN 2010 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 30 HAZ RAN 2010 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU . 30 HAZ RAN 2010 TAR H NDE SONA EREN ALTI AYLIK ARA DÖNEME A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU Ç NDEK LER 1.Yönetim Kurulu 2. Denetim Kurulu 3. Sektörel Geli meler 4. Sat lar 5. Yat r mlar 6. Temel Rasyolar

Detaylı

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar

Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Merkezi Sterilizasyon Ünitesinde Hizmet çi E itim Uygulamalar Hmfl. Sevgili GÜREL Emekli, Ac badem Sa l k Grubu Ac badem Hastanesi, Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, STANBUL e-posta: sgurkan@asg.com.tr H

Detaylı

ÜRETİCİ ÜLKELERİN PETRO-POLİTİĞİ 2010-2025 OCAK 2010

ÜRETİCİ ÜLKELERİN PETRO-POLİTİĞİ 2010-2025 OCAK 2010 EKONOMİ ÜRETİCİ ÜLKELERİN PETRO-POLİTİĞİ 2010-2025 OCAK 2010 SARIKONAKLAR İŞ MERKEZİ C. BLOK D.16 AKATLAR İSTANBUL-TÜRKİYE 02123528795-02123528796 www.turksae.com PETROLÜN POL T K GÜCÜ SÜRECEK Dünya genelinde

Detaylı

Çev: Ayfle Merve KAMACI

Çev: Ayfle Merve KAMACI 243 ECO T CARET VE KALKINMA BANKASI VE ECO BÖLGES NDE SÜRDÜRÜLEB L R KALKINMA Ömer Faruk BAYKAL ECO Ticaret ve Kalk nma Bankas, Genel Müdür Yard mc s Çev: Ayfle Merve KAMACI ECO Ticaret ve Kalk nma Bankas

Detaylı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı

Ekonomi Bülteni. 23 Mayıs 2016, Sayı: 21. Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomi Bülteni, Sayı: 21 Yurt Dışı Gelişmeler Yurt İçi Gelişmeler Finansal Göstergeler Haftalık Veri Akışı Ekonomik Araştırma ve Strateji Dr. Saruhan Özel Ezgi Gülbaş Orhan Kaya İnci Şengül 1 DenizBank

Detaylı

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz?

CO RAFYA GRAF KLER. Y llar Bu grafikteki bilgilere dayanarak afla daki sonuçlardan hangisine ulafl lamaz? CO RAFYA GRAF KLER ÖRNEK 1 : Afla daki grafikte, y llara göre, Türkiye'nin yafl üzerindeki toplam nufusu ile bu nüfus içindeki okuryazar kad n ve erkek say lar gösterilmifltir. Bin kifli 5. 5.. 35. 3.

Detaylı

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz

Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Dünyaya barış ve refah taşıyor, zorlukları azimle aşıyoruz Rakamlarla Sektörümüz: 3 kıtadan 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, Toplam Yatırımı 5 Milyar Doları aşan, Yan sektörleri ile birlikte yaklaşık

Detaylı

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu)

2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI. (40 Test Sorusu) ZİRAAT BANKASI 2012 SINAVLARI İÇİN GÜNCEL EKONOMİ ÇALIŞMA SORULARI (40 Test Sorusu) 1 ) Aşağıdakilerden hangisi bir kredi derecelendirme kuruluşudur? A ) FED B ) IMF C ) World Bank D ) Moody's E ) Bank

Detaylı

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş 01/01/2009 30/09/2009 DÖNEMİNE İLİŞKİN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (DÖVİZ) EMEKLİLİK YATIRIM FONU 9 AYLIK RAPORU BU RAPOR EMEKLİLİK YATIRIM FONLARININ KAMUYU AYDINLATMA

Detaylı

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir.

1 OCAK - 31 ARALIK 2015 HESAP DÖNEMİNE AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU (Tüm tutarlar, aksi belirtilmedikçe Türk Lirası ( TL ) cinsinden ifade edilmiştir. A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka arz tarihi: 16 Temmuz 2014 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle Fonun Yatırım Amacı Portföy Yöneticileri Fon Toplam Değeri Portföyünde

Detaylı

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş.

KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. KAYNAK FİNANSAL KİRALAMA A.Ş. 01.01.2013 31.12.2013 Dönemi Faaliyet Raporu 1 İÇİNDEKİLER I-ŞİRKET TANITIMI II- FİNANSAL KİRALAMA SEKTÖRÜ VE SEKTÖRDE KAYNAK LEASİNG III- İDARİ FAALİYETLER IV- KAR DAĞITIM

Detaylı

Eylül 2009 Finansal Sonuçları. Konsolide Olmayan Veriler

Eylül 2009 Finansal Sonuçları. Konsolide Olmayan Veriler Finansal Sonuçları Konsolide Olmayan Veriler Ülke Çapında Yaygınlık Halkbank 2008 y lsonundan itibaren açt 28 yeni flube ile flube a n geniflletmeye devam etmektedir. Yurtiçi flube say s 650 ye ulaflm

Detaylı

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi

Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi K lavuz Notlar Uluslararas De erleme K lavuz Notu, No.11 De erlemelerin Gözden Geçirilmesi 1.0 Girifl 1.1 Bir de erlemenin gözden geçirilmesi, tarafs z bir hüküm ile bir De erleme Uzman n n çal flmas n

Detaylı

Türkiye nin lokomotifi

Türkiye nin lokomotifi çindekiler Türkiye nin lokomotifi Sunufl 2- Vizyon ve Misyon 3- Kurumsal Profil 4- Bafll ca Finansal Göstergeler 6- T.C. Ziraat Bankas Tarihinden Sat rbafllar 8- Yönetim Kurulu Baflkan n n Mesaj 12- Genel

Detaylı

birşirket on yedi marka çindekiler Faaliyet Raporu 2006

birşirket on yedi marka çindekiler Faaliyet Raporu 2006 çindekiler Ön kapak içi Vizyonumuz, Stratejimiz ve Hedeflerimiz, Rekabet Efli imiz, Finansal Göstergeler, Do ufl Otomotiv in Hedefleri 01 Kurumsal Profil 02 Do ufl Otomotiv Tarihinden Kilometre Tafllar

Detaylı

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK

ÇEVRE KORUMA KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK ÇEVRE KORUMA VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK Çevre neden bu kadar önemli? Sera etkisi artıyor Doğal kaynaklar bitiyor Maliyetler yükseliyor Gelir eşitsizliği uçurumu büyüyor 2002 yılında Johannesburg da

Detaylı

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU . 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU Ç NDEK LER 1.Yönetim Kurulu 2. Denetim Kurulu 3. Sektörel Geli meler 4. Sat lar 5. Yat r mlar 6. Temel Rasyolar

Detaylı

1- Ekonominin Genel durumu

1- Ekonominin Genel durumu GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 2014 YILI 12 AYLIK FAALİYET RAPORU 1- Ekonominin Genel durumu 2014 yılı TCMB nin Ocak ayında faizleri belirgin şekilde arttırmasıyla

Detaylı

10 y l önce Alarko ve Carrier ortakl k için el

10 y l önce Alarko ve Carrier ortakl k için el 10 y l önce Alarko ve Carrier ortakl k için el s k m t. 1996 y l nda ba layan ve üç y l süren görü meler sonunda ortakl k ko ullar olu turuldu. Beklentiler... Aray lar... Aç l mlar... Hedeflerimiz; - leri

Detaylı