Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş"

Transkript

1 Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

2 Bölüm 8 Sürtünme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

3 8. Sürtünme Önceki bölümlerde iki cisim arasındaki değme yüzeyinin tamamen pürüzsüz olduğu düşünüldü. Bundan dolayı cisimler arasındaki etkileşme, değme noktalarında daima yüzeye dik olmaktadır. Ancak, gerçekte, bütün yüzeyler pürüzlüdür ve cisim, değme yüzeyinde normal kuvvetle birlikte teğet kuvveti de taşıma yeteneğine sahip olmalıdır. Teğet kuvvete sürtünme neden olur. Uygulamalar vida, yatak, disk ve kayışları içermektedir.

4 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Sürtünme, bir cisim üzerine etkiyen ve cismin temasta olduğu ikinci cisim veya yüzeye göre kaymasını engelleyen veya yavaşlatan direnç kuvveti olarak tanımlanabilir. Bu kuvvet, değme noktalarında daima yüzeye teğettir ve cismin bu noktalara göre olası veya var olan hareketinin tersi yönde etkir. Yüzeyler arasında genelde akışkan sürtünmesi ve kuru sürtünme ortaya çıkar. Bu derste yalnızca kuru sürtünme ele alınacaktır. Özellikleri 1781 de C. A. Coulomb tarafından belirlendiğinden bu tip sürtünmeye Coulomb Sürtünmesi denmektedir.

5 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Kuru Sürtünme Teorisi. Normal kuvvet Normal kuvvet Sürtünme teorisinin açıklanabilmesi için değme yüzeyinin rijit olmadığı, şekil değiştirebilir olduğu varsayılır. Zemin, değme yüzeyi boyunca ΔN n normal kuvveti ve ΔF n sürtünme kuvveti dağılımı uygular. Denge durumunda normal kuvvetler bloğun ağırlığını dengelemek için yukarı doğru, sürtünme kuvvetleri ise hareketi önlemek için sola doğru etkir.

6 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Kuru Sürtünme Teorisi. Normal kuvvet Normal kuvvet Cisim ile temas yüzeyi arasında çok sayıda mikroskobik düzensizlikler olduğu görülür. Bundan dolayı, kabarıklıkların her birinde ΔR n tepki kuvvetleri ortaya çıkar. Her bir tepki kuvveti, ΔN n normal kuvvet bileşeni ve ΔF n sürtünme kuvveti bileşenine katkı sağlar.

7 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Denge. Basitlik amacıyla, yayılı normal ve sürtünme yükleri N ve F bileşkeleri ile gösterilir. Bileşke Normal ve Sürtünme Kuvvetleri F daima değme yüzeyine teğet doğrultuda ve P ninkine zıt yönde etki eder. N nin x kadar sağdaki konumu, P nin devirme etkisini dengelemek içindir (Wx=Ph) ve normal yük dağılımının ağırlık merkezi ile çakışır. Özel olarak, N bloğun sağ köşesinde (x=a/2) etki ederse, blok devrilme sınırında olacaktır.

8 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Hareket Başlangıcı. h nin küçük veya değme yüzeylerinin oldukça kaygan olduğu durumlarda, blok devrilmeden önce kaymaya meyillidir. Diğer bir ifadeyle, P nin büyüklüğü arttırılırken, F nin büyüklüğü de, limit statik sürtünme kuvveti denilen belirli bir maksimum F s değerine ulaşıncaya kadar artar. Denge Hareket Başlangıcı Deneysel olarak, F s nin büyüklüğünün N bileşke normal kuvvetinin büyüklüğü ile doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. μ s : statik sürtünme katsayısı

9 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Hareket Başlangıcı.

10 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Hareket. Hareket Blok üzerine etkiyen P nin büyüklüğü F s den daha büyük olacak şekilde arttırılırsa, sürtünme kuvveti daha küçük bir F k değerine düşer. Buna kinetik sürtünme kuvveti adı verilir. Bu durumda, blok dengede kalamaz (P>F k ). Hareket başladığında blok çıkıntıların tepeleri üzerinde sürüklenme başlar, ΔR n bileşke değme kuvvetleri öncekine göre düşeyde biraz daha düzene girer ve sürtünme katsayısı düşer.

11 8.1 Kuru Sürtünmenin Özellikleri Hareket. Kayan bloklarla yapılan deneyler, F k bileşke sürtünme kuvvetinin N bileşke normal kuvveti ile doğru orantılı olduğunu gösterir. μ k : kinetik sürtünme katsayısı Hareket yok Hareket μ k nın tipik değerleri μ s için verilen değerlerden yaklaşık %25 daha küçüktür. P nin çok büyük değerleri ya da yüksek hızlar için, aerodinamik etkilerden dolayı, F k ve μ k azalmaya başlar.

12 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Bir rijit cisim sürtünme etkisini içeren kuvvetler sistemine maruz kaldığında dengede kalıyorsa, kuvvet sistemi sadece denge denklemlerini değil, aynı zamanda ilgili sürtünme kanunlarını da sağlamalıdır. Genel olarak, kuru sürtünme içeren üç tip mekanik problemi vardır. Denge, Bütün Noktalarda Hareket Başlangıcı, Devrilme veya Bazı Noktalarda Hareket Başlangıcı. Bunlar, serbest cisim diyagramları çizildikten ve toplam bilinmeyen sayısı belirlenip kullanılabilen denge denklemi sayısı ile karşılaştırıldıktan sonra, kolayca sınıflandırılabilirler.

13 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Denge. Bu tip problemler, toplam bilinmeyen sayısının toplam kullanılabilir denge denklemi sayısına eşit olmasını gerektiren, tam denge problemleridir. Örnekte denge konumunu incelemek için A ve C deki sürtünme kuvvetleri belirlenmelidir. Altı bilinmeyen, altı denge denkleminden belirlenebilir ve eşitlikler kontrol edilir.

14 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Bütün Noktalarda Hareket Başlangıcı. Bu durumda, toplam bilinmeyen sayısı, denge denklemleri ile F = μn sürtünme denklemlerinin toplamına eşit olur. Değme noktalarında hareket başlangıcı söz konusu ise, F s = μ s N dir, cisim kayıyor ise, F k = μ k N olur. Örnekte beş bilinmeyen vardır. Üç denge denklemi ve değme noktalarındaki statik sürtünme denklemleri uygulanır.

15 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Devrilme veya Bazı Noktalarda Hareket Başlangıcı. Burada, toplam bilinmeyen sayısı denge denklemleri ile sürtünme denklemleri veya devrilme koşulu denklemlerinin toplamından daha azdır. Örnekte çerçevenin hareketi için gerekli P yi bulmak istiyoruz. Burada yedi bilinmeyen vardır. Tek çözüm için, 6 denge denkleminin ve mümkün 2 statik denkleminden sadece birinin sağlanması gerekir. P kuvveti artarken, yandaki eşitliklerde ifade edildiği gibi A da veya C de kaymaya sebep olabilir.

16 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Devrilme veya Bazı Noktalarda Hareket Başlangıcı. Örnekte dört bilinmeyen vardır: P, F, N ve x. Tek çözüm için üç denge denklemi ve bir statik sürtünme denklemini veya bloğun devrilmemesi için gerekli olan bir denge koşulunu sağlatmalıyız. Buna göre, iki hareket olasılığı vardır. Blok kayar veya devrilir. P nin en küçük değerini veren çözüm bloğun hareketini tanımlar. F = μ s N F μ s N

17 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Analizde İzlenecek Yol. Serbest Cisim Diyagramı. Gerekli SCD çizilir ve tam çözüm için gerekli bilinmeyen veya denklem sayısı belirlenir. Aksi belirtilmedikçe, sürtünme kuvvetleri daima bilinmeyen olarak gösterilir, yani F = μn olduğu varsayılmaz. Her bir cisim için sadece üç düzlemsel denge denklemi yazılabildiği hatırlanmalıdır. Bu yüzden, denge denklemlerinden daha fazla bilinmeyen varsa, tam çözüm için gerekli ek denklemleri elde etmek için, hepsinde değilse bile bazı değme noktalarında sürtünme denklemlerini uygulamak gerekir.

18 8.2 Kuru Sürtünme İçeren Problemler Analizde İzlenecek Yol. Sürtünme ve Denge Denklemleri. Denge denklemleri ve gerekli sürtünme denklemleri (devrilme söz konusu ise koşul denklemleri) uygulanır ve bilinmeyenler elde edilir. Kuvvet bileşenlerinin veya gerekli moment kollarının bulunmasında güçlük ortaya çıkan üç boyutlu problemlerde, denge denklemleri kartezyen vektörler kullanılarak uygulanır.

19 Örnek 8-1 Şekilde gösterilen düzgün sandığın kütlesi 20 kg dır. Sandığa P = 80 N kuvveti uygulandığına göre, sandığın dengede kalıp kalamayacağını belirleyiniz. Statik sürtünme katsayısı μ s = 0.3 tür.

20 Örnek 8-1 x in negatif olması, bileşke normal kuvvetin sandık merkezinin solunda olduğunu gösterir. Devrilme gerçekleşmez. Maksimum sürtünme kuvveti F max, F kuvvetinden büyük olduğundan, sandık kaymaz.

21 Örnek Damper kasa tabanının yatayla yaptığı açı θ=25 olduğunda üzerindeki otomatik satış makineleri kaymaya başlamıştır. Makine ile kasa tabanı arasındaki statik sürtünme katsayısını belirleyiniz.

22 Örnek

23 Örnek 10 kg lık üniform merdiven şekilde görüldüğü gibi B de pürüzsüz duvara, A da sürtünme katsayısı μ s = 0.3 olan pürüzlü yatay düzleme yaslanmıştır. Merdiven kayma sınırında ise, θ açısını ve B deki normal tepkiyi hesaplayınız.

24 Örnek

25 Örnek AB kirişi, 200 N/m lik bir düzgün yüke maruzdur ve BC kazığı ile B de tutulmaktadır. B ve C deki statik sürtünme katsayıları μ B = 0.2 ve μ C = 0.5 olduğuna göre, kazığı çubuğun altından çekmek için gerekli P kuvvetini belirleyiniz. Elemanların ve kazığın ağırlığını ihmal ediniz.

26 Örnek Denge Denklemleri. Kazığın B de kayıp C etrafında dönmesi. Bu durumda, C de kayma meydana gelir. Diğer hareket durumu incelenmelidir.

27 Örnek Denge Denklemleri. Kazığın C de kayıp B etrafında dönmesi. Daha az P kuvveti gerektirdiğinden, önce bu durum meydana gelir.

28 8.3 Kamalar Hareket başlangıcı Kama, uygulanan bir kuvveti, bu kuvvetle yaklaşık olarak dik açı yapan doğrultuda, çok daha büyük kuvvetlere dönüştürmek için kullanılan basit bir makinedir. Kamalar ağır yüklere küçük yer değiştirmeler veya düzeltmeler vermek için de kullanılabilir. P kaldırılırsa veya P = 0 ise ve sürtünme kuvvetleri bloğu yerinde tutuyorsa, kamaya kendini kilitleyen kama denir.

29 8.3 Kamalar Hareket başlangıcı Kamanın ağırlığı, bloğun ağırlığına göre küçük olduğundan hesaba katılmaz. F 1, F 2 ve F 3 sürtünme kuvvetleri hareket yönüne zıttır. Bloğun ve kamanın devrilmesi söz konusu olmadığından, kuvvet analizinde bileşke normal kuvvetlerin konumları önemli değildir. P yükü ile birlikte toplam yedi bilinmeyen vardır. Çözüm için kamaya ve bloğa uygulanan iki kuvvet denge denklemi (toplam dört denklem) ile her değme yüzeyinde uygulanan F = μn sürtünme denklemleri (üç adet) kullanılabilir.

30 Örnek 8-7 Düzgün taş 500 kg lık kütleye sahiptir ve şekilde gösterildiği gibi, B de bir kama kullanılarak yatay konumda tutulmaktadır. Kama ile temas yüzeyindeki statik sürtünme katsayısı μ s = 0.3 olduğuna göre, kamayı çıkarmak için gerekli P kuvvetini belirleyiniz. Kama, kendini kilitleyen kama mıdır? Taşın A da kaymadığını varsayınız.

31 Örnek 8-7 Hareket başlangıcı Kama kaldırılacağından, değme yüzeylerinde kayma oluşmak üzeredir. Dolayısıyla, kama üzerinde F = μ s N dir. A da kayma oluşmadığından, F A μn A olur. F A, N A, N B, N C ve P olmak üzere beş bilinmeyen vardır. Taşın SCD si

32 Örnek 8-7 Hareket başlangıcı Kamanın SCD si P pozitif olduğundan, kamanın çekilmesi gerektiği anlaşılır.

33 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Vidalar çoğunlukla bağlayıcı olarak kullanılır. Bununla beraber, birçok makine tipinde gücün veya hareketin iletilmesinde de kullanılırlar. Kare dişli vida, özellikle ekseni boyunca büyük kuvvetler uygulandığında, bu amaçla kullanılır. Bu kesimde kare dişli vidalar üzerine etkiyen kuvvetleri analiz edeceğiz. V dişli gibi diğer vida tiplerinin analizi de aynı ilkelere dayanır.

34 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Vida, bir silindir etrafına sarılı eğik düzlem ya da kama olarak düşünülebilir. Başlangıçta A konumunda bulunan bir somun, vida etrafında 360 döndüğü zaman B ye çıkar. Bu dönme, somunun l yüksekliğinde ve 2πr uzunluğundaki eğik düzlemde yukarıya doğru ötelenmesine eşdeğerdir. Burada r dişin ortalama yarıçapıdır. l: vida adımı. Adım açısı:

35 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. Vida büyük eksenel yükler taşıdığında, vidayı döndürmek için gerekli M momentinin belirlenmesinde, diş üzerinde ortaya çıkan sürtünme kuvvetleri önem kazanır. Kare dişli kriko vidasında W yüküne karşı krikonun tepki kuvvetleri, h bölgesinde vida boşluğu ile temas eden vida dişi çevresi üzerinde yayılıdır. Basitlik için, dişin bu kısmı vidadan açılıyormuş gibi düşünülebilir ve θ adım açılı eğik düzlem üzerinde durmakta olan basit bir blok olarak gösterilebilir.

36 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. Basitlik için, dişin bu kısmı vidadan açılıyormuş gibi düşünülebilir ve θ adım açılı eğik düzlem üzerinde durmakta olan basit bir blok olarak gösterilebilir. Buradaki eğik düzlem, kriko tabanının iç taşıyıcı dişini gösterir. = S W vidaya uygulanan toplam eksenel yüktür. S yatay kuvvetine M momenti sebep olur. r ortalama vida yarıçapı olmak üzere, M = Sr olması gerekir. W ve S nin sonucu olarak, eğik düzlem blok üzerine N ve F bileşkelerine sahip R bileşke kuvvetini uygular.

37 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Yukarıya Vida Hareketi. M yeterince büyük olmak üzere, vida yukarı doğru hareket sınırına getirilebilir veya hareket oluşabilir. Bu koşullar altında R, düşeyle (θ+φ s ) açısı yapacak şekilde etkir. M, vidanın yukarı doğru hareketinin başlaması için gereken momenttir. φ s yerine φ k konulursa, yukarıya doğru düzgün hareketin korunması için daha küçük bir M değeri verecektir.

38 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Aşağıya Vida Hareketi (θ > φ). Vidanın yüzeyi çok kayıcı ise ve momentin büyüklüğü azalırsa (doğrultusu değil) (örneğin M'<M), vidanın aşağıya doğru dönmesi mümkün olabilir. Sürtünme kuvveti harekete ters yönde olacağından, R bileşkesinin doğrultusu değişir. Bu durumda, uygulanan momenti veren ifade aşağıdaki gibidir.

39 *8.4 Vidalardaki Sürtünme Kuvvetleri Kendini Kilitleyen Vida. φ θ koşulu ile, M momenti kaldırılırsa, vida kendini kilitlemiş olacak; yani, W yükü sadece sürtünme kuvvetleri tarafından taşınacaktır. Burada R düşey olup W kuvvetini dengelemektedir. Aşağıya Vida Hareketi (θ < φ). Vidanın yüzeyi çok pürüzlü olduğu zaman, vida aşağıya doğru dönmeyecektir. Burada, harekete neden olması için uygulanan momentin yönü ters çevrilmiş olmalıdır.

40 Örnek 8-8 Şekilde gösterilen germe donanımı ortalama 5 mm yarıçaplı bir kare diş ve 2 mm lik bir adıma sahiptir. Vida ve donanım arasındaki statik sürtünme katsayısı μ s = 0.25 olduğuna göre, uç vidaları daha yakına çekmek için uygulanması gereken M momentini belirleyiniz. Donanım kendini kilitleyen midir?

41 Örnek 8-8 Moment kaldırıldığı zaman, donanım kendini kilitleyen olur. Çünkü φ s > θ dır.

42 *8.5 Düz Kayışlarda Sürtünme Kuvvetleri Kayışla hareket ve bant frenleri tasarımında, kayış ve temas yüzeyi arasında oluşan sürtünme kuvvetlerini belirlemek gerekir. Bu bölümde, düz kayışlar üzerine etki eden sürtünme kuvvetlerini analiz edeceğiz. Kayış, temas yüzeyindeki toplam açısı radyan cinsinden ϐ olmak üzere sabit yüzey üzerinden geçmektedir ve sürtünme katsayısı μ dür. Kayışı saatin tersi yönünde çekmek ve böylece temas yüzeyindeki sürtünme kuvvetlerini ve bilinen T 1 çekme kuvvetini yenmek için gerekli T 2 çekme kuvvetini belirleyeceğiz. T 2 >T 1 olduğu açıktır. Kayışın yüzeye göre hareketi veya hareket başlangıcı

43 *8.5 Düz Kayışlarda Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. Kayışın yüzeye göre hareketi veya hareket başlangıcı N normal ve F sürtünme kuvvetlerinin hem büyüklüğü hem de yönü kayış boyunca farklı noktalarda değişecektir. Bu bilinmeyen kuvvet dağılımından dolayı, kayışın analizi, kayışın diferansiyel elemanı üzerine etkiyen kuvvetlerin incelenmesiyle başlar.

44 *8.5 Düz Kayışlarda Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. dθ sonsuz küçük olduğundan, sin(dθ/2) ve cos(dθ/2) yerine sırasıyla dθ/2 ve 1 yazılabilir. Ayrıca, dt ve dθ/2 sonsuz küçüklerinin çarpımı, birinci mertebeden sonsuz küçüklere oranla ihmal edilebilir. Buna göre yukarıdaki iki denklem aşağıdaki gibi yazılabilir.

45 *8.5 Düz Kayışlarda Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. dn yok edilerek: Bu denklem, θ=0 da T=T 1 ve θ=ϐ da T=T 2 olacak şekilde kayışın tambura temas ettiği bütün noktalar arasında integre edilir. Denklem, tamburun yarıçapından bağımsız olup kayışın ϐ temas yüzey açısına bağlıdır ve sadece hareket başlangıcı için geçerlidir.

46 Örnek 8-9 Şekilde gösterilen kayışta oluşabilen maksimum çekme kuvveti 500 N dur. A daki makara serbestçe dönebildiğine ve sabit B ve C tamburlarındaki sürtünme katsayısı μ s = 0.25 olduğuna göre, kayışla kaldırılabilen silindirin en büyük kütlesi ne olur? Kayış ucunda uygulanan T kuvvetinin, gösterildiği gibi, düşey olarak aşağıya doğru yönlendiğini varsayınız.

47 Örnek 8-9

48 *8.6 Bilezikli Yataklar, Mil Yatakları ve Diskler Üzerindeki Sürtünme Kuvvetleri Mil yatakları ve bilezikli yataklar, genellikle, makinelerde dönen bir şaft üzerindeki bir eksenel yükü taşımak için kullanılırlar. Yataklar yağlı değilse veya kısmen yağlı ise, şaft P eksenel yüküne maruz kaldığında, şaftı döndürmek için gerekli M momentini belirlemede kuru sürtünme kanunları uygulanabilir. Mil yatağı Bilezikli yatak

49 *8.6 Bilezikli Yataklar, Mil Yatakları ve Diskler Üzerindeki Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. Şekildeki şaft üzerindeki bilezikli yatak, P eksenel yüküne maruzdur ve lik toplam yatağa veya temas alanına sahiptir. Analizde, p normal basıncının bu alan üzerinde düzgün olarak yayılı olduğu düşünülecektir. Toplam F z sıfır olduğundan, olur. Şaftın dönme başlangıcı için gerekli moment, yatak yüzeyinde oluşan df sürtünme kuvvetlerinin moment dengesinden belirlenebilir. dn=pda normal kuvveti şaftın z eksenine göre moment üretmez fakat sürtünme kuvveti dm=rdf momenti üretir.

50 *8.6 Bilezikli Yataklar, Mil Yatakları ve Diskler Üzerindeki Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme başlangıcı için, Sürtünme Analizi. olur. df ve da yı yerine yazar ve tüm yatak alanı üzerinden integral alırsak, veya elde edilir. Mil yataklı durumda, R 2 = R ve R 1 = 0 olduğundan, ifadesi elde edilir.

51 Örnek 8-10 Şekildeki düzgün çubuğun ağırlığı 4 lb. dur. Temas yüzeyinde etkiyen normal basıncın çubuğun uzunluğu boyunca lineer olarak değiştiği varsayıldığına göre, çubuğu döndürmek için gerekli M momentini belirleyiniz. a genişliğinin l uzunluğuna göre ihmal edilebileceğini varsayınız. Statik sürtünme katsayısı μ s =0.3 tür.

52 Örnek 8-10 Yayılı yükün merkezindeki (x=0) w 0 şiddeti düşey kuvvet dengesinden belirlenebilir. x=2 de w=0 olduğundan, yayılı yük x in fonksiyonu olarak ifade edilebilir. Buradan,

53 Örnek 8-10 Çubuğun z eksenine göre momentler toplamı integrasyonla belirlenir.

54 *8.7 Kayma Yataklarda Sürtünme Kuvvetleri Şaftlar ve miller yanal yüklere maruz kaldığında, mesnet olarak genellikle bir kayma yatak kullanılır. Yatak yağlanmamış veya kısmen yağlanmış ise, sürtünme direnci analizi kuru sürtünme kanunları üzerine kurulabilir. Sürtünme Analizi. Dönme Şaft şekilde gösterilen yönde dönerken, yatak duvarı üzerindeki bir A noktasında kayma meydana gelir. Şaftın ucunda etkiyen yanal yük P ise, A da etkiyen R yatak tepki kuvvetinin P ye eşit ve ona ters olması gerekir.

55 *8.7 Kayma Yataklarda Sürtünme Kuvvetleri Sürtünme Analizi. Şaftın sabit dönmesinin sürmesi için gerekli moment, şaftın z eksenine göre momentler toplanarak bulunabilir. Alttaki şekilde olduğu görülmektedir. r f yarıçaplı çembere sürtünme çemberi denir. Şaft dönerken, R tepkisi daima bu çembere teğet kalır. Yatak kısmen yağlı ise, μ k küçüktür ve olur. Bu koşullar altında, sürtünme direncini yenmek için gerekli moment için uygun bir yaklaşım aşağıda verilmektedir.

56 Örnek 8-11 Şekildeki 100 mm çaplı kasnak, statik sürtünme katsayısı μ s =0.4 olan 10 mm çaplı şaft üzerine gevşek olarak yerleştirilmiştir. 100 kg lık bloğu: (a) yükseltmek, (b) alçaltmak için kayıştaki minimum T çekme kuvveti ne olmalıdır? Kayış ve kasnak arasında bir kayma olmadığını varsayınız ve kasnağın ağırlığını ihmal ediniz.

57 Örnek 8-11 (a) Kasnak, her biri 981 N olan çekme kuvvetlerine maruz kaldığında, şafta P 1 noktasında değer. T çekme kuvveti arttırılırken, kasnak hareket başlangıcından önce şaft etrafında P 2 noktasına kadar döner. Sürtünme çemberinin yarıçapı r f = rsinφ olduğu görülür. P 2 noktasına göre momentler toplamından, Daha kesin bir analiz,

58 Örnek 8-11 (b) Blok alçalırken, şaft üzerine etkiyen R bileşke kuvveti şekilde gösterildiği gibi, P 3 noktasından geçer. Bu noktaya göre momentler toplamı aşağıdaki sonucu verir.

59 *8.8 Yuvarlanma Direnci W ağırlığındaki rijit bir silindir, sabit bir hızla bir rijit yüzey üzerinde yuvarlanırken, yüzeyin silindire uyguladığı normal kuvvet değme noktasında etkir. Ancak hiçbir malzeme tam rijit değildir ve bu yüzden yüzeyin silindir üzerindeki tepkisi bir normal basınç dağılımı şeklinde oluşur. Çok sert malzemeden yapılmış bir silindir yumuşak bir yüzeyde yuvarlanırken, ön taraftaki yüzey malzemesi şekil değiştirmekte olduğundan hareketi yavaşlatır; buna karşın, arkadaki malzeme eski haline dönmektedir ve silindiri öne itmeye çalışır.

60 *8.8 Yuvarlanma Direnci Bu şekilde ortaya çıkan, silindir üzerine etkiyen normal basınçlar, N d ve N r bileşke kuvvetleri ile gösterilir. Şekil değiştirme kuvvetinin büyüklüğü ve yatay bileşeni geri dönme kuvvetinden daima daha büyüktür. Bu nedenle, hareketini sürdürmesi için silindire bir P yatay kuvveti uygulanmalıdır. Yüzey adezyonu ve temas yüzeyleri arasındaki bağıl mikro kayma da yuvarlanma direncinde etkili olsa da birincil etki yukarıda açıklandığı gibi meydana gelir. Bu etkileri yenmek için gerekli gerçek P kuvvetini belirlemek güç olduğundan, burada basitleştirilmiş bir yöntem geliştirilecektir.

61 *8.8 Yuvarlanma Direnci Silindir üzerine etkiyen tüm normal basıncın N = N d + N f bileşkesini ele alalım. Bu kuvvet düşeyle θ açısı yapar. Silindirin dengede kalması yani sabit hızla yuvarlanması için N nin, P ve W nin ortak noktasından geçmesi gerekir. A ya göre momentler toplamı olur. Deformasyonlar genellikle küçük olduğundan, alınabilir. Dolayısıyla, veya a: yuvarlanma direnci katsayısı

62 Örnek 8-12 Şekildeki 10 kg lık çelik tekerlek, 100 mm yarıçaplıdır ve ağaçtan yapılmış bir eğik düzlemde durmaktadır. θ arttırılırken, tekerlek θ=1.2 olduğunda aşağıya doğru yuvarlanmaya başladığına göre, yuvarlanma direnci katsayısını belirleyiniz.

63 Örnek 8-12 Tekerleğin hareket başlangıcında, N normal tepkisi a mesafesi ile tanımlı A noktasında etkir.

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 7 İç Kuvvetler Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 7. İç Kuvvetler Bu bölümde, bir

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Rijit Cisim Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 5. Rijit Cisim Dengesi Denge,

Detaylı

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik

SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik SÜRTÜNME Buraya kadar olan çalışmalarımızda, birbirleriyle temas halindeki yüzeylerde oluşan kuvvetleri etki ve buna bağlı tepki kuvvetini yüzeye dik (normal) olarak ifade etmiştik. Bu yaklaşım idealize

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 3 Parçacık Dengesi Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 3 Parçacık Dengesi Bu bölümde,

Detaylı

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS

VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Seventh Edition VECTOR MECHANICS FOR ENGINEERS: STATICS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. Ders Notu: Hayri ACAR İstanbul Teknik Üniveristesi 8. Sürtünme Tel: 85 31 46 / 116 E-mail: acarh@itu.edu.tr

Detaylı

7-Sürtünme. Daha önceki bölümlerde temas yüzeylerinde sürtünme olmadığını kabul etmiştik. Yüzeyler diğerlerine göre serbestçe hareket edebilmekteydi

7-Sürtünme. Daha önceki bölümlerde temas yüzeylerinde sürtünme olmadığını kabul etmiştik. Yüzeyler diğerlerine göre serbestçe hareket edebilmekteydi 7-Sürtünme Daha önceki bölümlerde temas yüzeylerinde sürtünme olmadığını kabul etmiştik. Yüzeyler diğerlerine göre serbestçe hareket edebilmekteydi Gerçekte tam sürtünmesiz yüzey yoktur. Birbiriyle temas

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 13 Parçacık Kinetiği: Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 13 Parçacık

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Kuvvet Sistemi Bileşkeleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 4. Kuvvet Sitemi Bileşkeleri

Detaylı

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un II. yasası. Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Newton un II. yasası Bir cismin ivmesi, onun üzerine etki eden bileşke kuvvetle doğru orantılı ve kütlesi ile ters orantılıdır. Bir cisme F A, F B ve F C gibi çok sayıda kuvvet etkiyorsa, net kuvvet bunların

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 15 Parçacık Kinetiği: İmpuls ve Momentum Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 15 Parçacık

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 6 Yapısal Analiz Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 6. Yapısal Analiz Şekilde görüldüğü

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Dönme Hareketinin Dinamiği -Fizik I 2013-2014 Dönme Hareketinin Dinamiği Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 İçerik Vektörel Çarpım ve Tork Katı Cismin Yuvarlanma Hareketi Bir Parçacığın Açısal Momentumu Dönen Katı Cismin

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 14 Parçacık Kinetiği: İş ve Enerji Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 14 Parçacık

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümü Dinamik Dersi (Türkçe Dilinde) 2. Çalişma Soruları / 21 Ekim 2018

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği ( 1. ve 2. Öğretim ) Bölümü Dinamik Dersi (Türkçe Dilinde) 2. Çalişma Soruları / 21 Ekim 2018 SORU-1) Şekilde gösterilen uzamasız halat makara sisteminde A'daki ipin ucu aşağı doğru 1 m/s lik bir hızla çekilirken, E yükünün hızının sayısal değerini ve hareket yönünü sistematik bir şekilde hesaplayarak

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd. Doç. Dr. Fatih TOSUNOĞLU Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1 kışkan Statiğine Giriş kışkan statiği (hidrostatik, aerostatik), durgun haldeki akışkanlarla

Detaylı

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK - 7. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 7 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 7. HAFTA Kapsam: Parçacık Kinetiği, Kuvvet İvme Yöntemi Newton hareket

Detaylı

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T

3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T 3/9 54 kg kütleli bir sandık 27 kg kütleli pikup kamyonetin arka kapağında durmaktadır. Şekilde yalnızca biri görülen iki tutucu kablodaki T gerginlik kuvvetlerini hesaplayınız. Ağırlık merkezleri G 1

Detaylı

Fizik 101: Ders 7 Ajanda

Fizik 101: Ders 7 Ajanda Fizik 101: Ders 7 Ajanda Sürtünme edir? asıl nitelendirebiliriz? Sürtünme modeli Statik & Kinetik sürtünme Sürtünmeli problemler Sürtünme ne yapar? Yeni Konu: Sürtünme Rölatif harekete karşıdır. Öğrendiklerimiz

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından

r r r F İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekil yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyenf r kuvvetini göstermektedir. Parçacık A noktasından r r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve d r A dan A ne

Detaylı

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ):

Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta ( ): Tanışma ve İletişim... Doç. Dr. Muhammet Cerit Öğretim Üyesi Makine Mühendisliği Bölümü (Mekanik Ana Bilim Dalı) Elektronik posta (e-mail): mcerit@sakarya.edu.tr Öğrenci Başarısı Değerlendirme... Öğrencinin

Detaylı

Noktasal Cismin Dengesi

Noktasal Cismin Dengesi Noktasal Cismin Dengesi Bu bölümde; Kuvvetleri bieşenlerine ayırma ve kartezyen vektör şeklinde ifade etme yöntemleri noktasal cismin dengesini içeren problemleri çözmede kullanılacaktır. Bölüm 3 DOÇ.DR.

Detaylı

YAPI STATİĞİ MESNETLER

YAPI STATİĞİ MESNETLER YAPI STATİĞİ MESNETLER Öğr.Gör. Gültekin BÜYÜKŞENGÜR STATİK Kirişler Yük Ve Mesnet Çeşitleri Mesnetler Ve Mesnet Reaksiyonları 1. Kayıcı Mesnetler 2. Sabit Mesnetler 3. Ankastre (Konsol) Mesnetler 4. Üç

Detaylı

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

DİNAMİK Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi. Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü DİNAMİK - 11 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü 11. HAFTA Kapsam: İmpuls Momentum yöntemi İmpuls ve momentum ilkesi

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar

KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar KAYMALI YATAKLAR I: Eksenel Yataklar Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ 3 DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ Gerilme Kavramı Dış kuvvetlerin etkisi altında dengedeki elastik bir cismi matematiksel bir yüzeyle rasgele bir noktadan hayali bir yüzeyle ikiye ayıracak olursak, F 3 F

Detaylı

Hareket Kanunları Uygulamaları

Hareket Kanunları Uygulamaları Fiz 1011 Ders 6 Hareket Kanunları Uygulamaları Sürtünme Kuvveti Dirençli Ortamda Hareket Düzgün Dairesel Hareket http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Sürtünme Kuvveti Çevre faktörlerinden dolayı (hava,

Detaylı

KİNETİK ENERJİ, İŞ-İŞ ve ENERJİ PRENSİBİ

KİNETİK ENERJİ, İŞ-İŞ ve ENERJİ PRENSİBİ KİNETİK ENERJİ, İŞ-İŞ ve ENERJİ PRENSİBİ Amaçlar 1. Kuvvet ve kuvvet çiftlerinin yaptığı işlerin tanımlanması, 2. Rijit cisme iş ve enerji prensiplerinin uygulanması. UYGULAMALAR Beton mikserinin iki motoru

Detaylı

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi

Fizik-1 UYGULAMA-7. Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi Fizik-1 UYGULAMA-7 Katı bir cismin sabit bir eksen etrafında dönmesi 1) Bir tekerlek üzerinde bir noktanın açısal konumu olarak verilmektedir. a) t=0 ve t=3s için bu noktanın açısal konumunu, açısal hızını

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 16 Rijit Cismin Düzlemsel Kinematiği Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 16 Rijit

Detaylı

KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ (Kinetik Enerji)

KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ (Kinetik Enerji) KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ (Kinetik Enerji) Partikülün kinetiği bahsinde, hız ve yer değiştirme içeren problemlerin iş ve enerji prensibini kullanarak kolayca çözülebildiği söylenmişti. Ayrıca, kuvvet

Detaylı

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_9. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_9 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ: ÖTELENME&DÖNME Bugünün

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Kuvvet Vektörleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö.Soyuçok. 2 Kuvvet Vektörleri Bu bölümde,

Detaylı

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından

İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından İŞ : Şekilde yörüngesinde hareket eden bir parçacık üzerine etkiyen F kuvveti görülmektedir. Parçacık A noktasından r geçerken konum vektörü uygun bir O orijininden ölçülmektedir ve A dan A ne diferansiyel

Detaylı

Ödev 1. Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N

Ödev 1. Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N Ödev 1 Ödev1: 600N luk kuvveti u ve v eksenlerinde bileşenlerine ayırınız. 600 N 1 600 N 600 N 600 N u sin120 600 N sin 30 u 1039N v sin 30 600 N sin 30 v 600N 2 Ödev 2 Ödev2: 2 kuvvetinin şiddetini, yönünü

Detaylı

3B Kuvvet Momenti. Üç Boyutlu Kuvvet Sistemi

3B Kuvvet Momenti. Üç Boyutlu Kuvvet Sistemi 3B Kuvvet Momenti Üç Boyutlu Kuvvet Sistemi M = r (vektör) X F (vektör) Her F kuvvetinin uzunluk r vektörünü bul Eğer verilmemişse, F kuvvetini de vektörel ifade et. Uzunluk vektörünü r bulmak için: Uzunlık

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mukavemet-I. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mukavemet-I Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 5 Eğilmede Kirişlerin Analizi ve Tasarımı Kaynak: Cisimlerin Mukavemeti, F.P. Beer, E.R. Johnston, J.T. DeWolf, D.F. Mazurek, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler

Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler Statik ve Mukavemet Kesit Tesirleri Tekil Kuvvetler B ÖĞR.GÖR.GÜLTEKİN BÜYÜKŞENGÜR Çevre Mühendisliği Mukavemet Şekil Değiştirebilen Cisimler Mekaniği Kesit Tesiri ve İşaret Kabulleri Kesit Tesiri Diyagramları

Detaylı

Rijit Cisimlerin Dengesi

Rijit Cisimlerin Dengesi Rijit Cisimlerin Dengesi 1 Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları ele alınacaktır: Rijit cisimler için denge denklemlerinin oluşturulması Rijit cisimler için serbest

Detaylı

STATİK. Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -8-

STATİK. Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -8- 1 STATİK Prof. Dr. Akgün ALSARAN - Öğr. Gör. Fatih ALİBEYOĞLU -8- Giriş 2 Denge denklemlerini, mafsala bağlı elemanlarda oluşan yapıları analiz etmek için kullanacağız. Bu analiz, dengede olan bir yapının

Detaylı

FRENLER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU

FRENLER SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU FRENLER MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAKİNE ELEMANLARI-II DERS NOTU Frenler 2 / 20 Frenler, sürtünme yüzeyli kavramalarla benzer prensiplere göre çalışan bir makine elemanı grubunu oluştururlar. Şu şekilde

Detaylı

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7

KKKKK VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2. Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s Metrik Ön Takılar sin = cos = 0, Numara Ön Takı Simge sin = cos = 0,6 sin = cos = 0,8 10 9 giga G tan = 0, 10 6 mega M sin 0 = cos 60 = -cos 10 = 0, 10 kilo k sin 60

Detaylı

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır.

Newton un ikinci yasası: Bir cisim ivmesi cisim üzerine etki eden toplam kuvvet ile doğru orantılı cismin kütlesi ile ters orantılıdır. Bölüm 5: Hareket Yasaları(Özet) Önceki bölümde hareketin temel kavramları olan yerdeğiştirme, hız ve ivme tanımlanmıştır. Bu bölümde ise hareketli cisimlerin farklı hareketlerine sebep olan etkilerin hareketi

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ Öğr. Gör. Fatih KURTULUŞ 4.BÖLÜM: STATİK MOMENT - MOMENT (TORK) Moment (Tork): Kuvvetin döndürücü etkisidir. F 3 M ile gösterilir. Vektörel büyüklüktür. F 4 F 3. O. O F 4

Detaylı

KUVVET, MOMENT ve DENGE

KUVVET, MOMENT ve DENGE 2.1. Kuvvet 2.1.1. Kuvvet ve cisimlere etkileri Kuvvetler vektörel büyüklüklerdir. Kuvvet vektörünün; uygulama noktası, kuvvetin cisme etkidiği nokta; doğrultu ve yönü, kuvvetin doğrultu ve yönü; modülüyse

Detaylı

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER

BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Yrd. Doç. Dr. Beytullah EREN Çevre Mühendisliği Bölümü BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER Atatürk Barajı (Şanlıurfa) BATMIŞ YÜZEYLERE ETKİYEN KUVVETLER

Detaylı

3. KUVVET SİSTEMLERİ

3. KUVVET SİSTEMLERİ 3. KUVVET SİSTEMLERİ F F W P P 3.1 KUVVET KAVRAMI VE ETKİLERİ Kuvvet, bir cisme etki eden yapısal yüklerdir. Kuvvet Şiddeti, yönü ve uygulama noktası olan vektörel bir büyüklüktür. Bir cismin üzerine uygulanan

Detaylı

KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ

KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ KATI CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ Bu bölümde, düzlemsel levhaların veya düzlem levha gibi davranış sergileyen üç boyutlu cisimlerin hareketi üzerinde durulacaktır. Diğer bir ifadeyle, katı cisim üzerine etki

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 4 Laminatların Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 4 Laminatların

Detaylı

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ:

KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: KATI CİSİMLERİN BAĞIL İVME ANALİZİ: Genel düzlemsel hareket yapmakta olan katı cisim üzerinde bulunan iki noktanın ivmeleri aralarındaki ilişki, bağıl hız v A = v B + v B A ifadesinin zamana göre türevi

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

FIZ Uygulama Vektörler

FIZ Uygulama Vektörler Vektörler Problem 1 - Serway 61/75 Bir dikdörtgenler prizmasının boyutları şekildeki gibi a=10,0 cm, b=20,0 cm ve c=15,0 cm dir. a) Yüz köşegen vektörü R 1 nedir? b) Cisim köşegen vektörü R 2 nedir? c)

Detaylı

AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut

AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut AKM 205 BÖLÜM 6 - UYGULAMA SORU VE ÇÖZÜMLERİ Doç.Dr. Ali Can Takinacı Ar.Gör. Yük. Müh. Murat Özbulut 1. Bir püskürtücü dirsek, 30 kg/s debisindeki suyu yatay bir borudan θ=45 açıyla yukarı doğru hızlandırarak

Detaylı

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

KAYMALI YATAKLAR. Kaymalı Yataklar. Prof. Dr. İrfan KAYMAZ. Erzurum Teknik Üniversitesi. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü KAYMALI YATAKLAR Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Giriş Bu bölüm sonunda öğreneceğiniz konular: Eksenel yataklama türleri Yatak malzemeleri Hidrodinamik

Detaylı

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Massachusetts Teknoloji Enstitüsü-Fizik Bölümü Fizik 8.01 Ödev # 7 Güz, 1999 ÇÖZÜMLER Dru Renner dru@mit.edu 7 Kasım 1999 Saat: 21.50 Problem 7.1 (Ohanian, sayfa 271, problem 55) Bu problem boyunca roket

Detaylı

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ KATI CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ Bu bölümde, düzlemsel kinematik, veya bir rijit cismin düzlemsel hareketinin geometrisi incelenecektir. Bu inceleme, dişli, kam ve makinelerin yaptığı birçok işlemde

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 5 Ağırlık merkezi STATİK Bir cisim moleküllerden meydana gelir. Bu moleküllerin her birine yer çekimi kuvveti etki eder. Bu yer çekimi kuvvetlerinin cismi meydana getiren

Detaylı

Fizik 101: Ders 17 Ajanda

Fizik 101: Ders 17 Ajanda izik 101: Ders 17 Ajanda Dönme hareketi Yön ve sağ el kuralı Rotasyon dinamiği ve tork Örneklerle iş ve enerji Dönme ve Lineer Kinematik Karşılaştırma açısal α sabit 0 t 1 0 0t t lineer a sabit v v at

Detaylı

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi

Fiz Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Fiz 1011 - Ders 10 Katı Cismin Sabit Bir Eksen Etrafında Dönmesi Açısal Yerdeğiştirme, Hız ve İvme Dönme Kinematiği: Sabit Açısal İvmeli Dönme Hareketi Açısal ve Doğrusal Nicelikler Dönme Enerjisi Eylemsizlik

Detaylı

STATIK VE MUKAVEMET 3. Rijit cisimlerin dengesi, Denge denklemleri, Serbest cisim diyagramı. Yrd. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ

STATIK VE MUKAVEMET 3. Rijit cisimlerin dengesi, Denge denklemleri, Serbest cisim diyagramı. Yrd. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ STATIK VE MUKAVEMET 3. Rijit cisimlerin dengesi, Denge denklemleri, Serbest cisim diyagramı Yrd. Doç. Dr. NURHAYAT DEĞİRMENCİ Rijit Cisimlerin Dengesi Bu bölümde, rijit cisim dengesinin temel kavramları

Detaylı

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir.

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir. A-36 malzemeden çelik çubuk, şekil a gösterildiği iki kademeli olarak üretilmiştir. AB ve BC kesitleri sırasıyla A = 600 mm ve A = 1200 mm dir. A serbest ucunun ve B nin C ye göre yer değiştirmesini belirleyiniz.

Detaylı

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin

MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ Bahar Dr. Nurdan Bilgin MAK 308 MAKİNA DİNAMİĞİ 2017-2018 Bahar Dr. Nurdan Bilgin MAKİNALARDA KUVVET ANALİZİ Mekanizmalar, sadece kinematik özellikleri karşılamak üzere tasarlandıklarında, bir makinenin parçası olarak kullanıldığında

Detaylı

KONU 3. STATİK DENGE

KONU 3. STATİK DENGE KONU 3. STATİK DENGE 3.1 Giriş Bir cisme etki eden dış kuvvet ve momentlerin toplamı 0 ise cisim statik dengededir denir. Kuvvet ve moment toplamlarının 0 olması sırasıyla; ötelenme ve dönme denge şartlarıdır.

Detaylı

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi

Kuvvet. Kuvvet. Newton un 1.hareket yasası Fizik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi Kuvvet izik 1, Raymond A. Serway; Robert J. Beichner Editör: Kemal Çolakoğlu, Palme Yayınevi 2 Kuvvet Kuvvet ivmelenme kazandırır. Kuvvet vektörel bir niceliktir. Kuvvetler çift halinde bulunur. Kuvvet

Detaylı

TEMEL MEKANİK 10. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü

TEMEL MEKANİK 10. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü TEMEL MEKANİK 10 Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Dayıoğlu Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Ders Kitapları: Mühendisler İçin Vektör Mekaniği, Statik, Yazarlar:

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER

ÖZET. Basit Makineler. Basit Makine Çeşitleri BASİT MAKİNELER Basit Makineler Basit Makine Nedir? Günlük hayatımızda yaptığımız işleri kolaylaştırmak için bir takım araçlar kullanırız. Bir kuvvetin yönünü, büyüklüğünü ya da bir kuvvetin hem büyüklüğünü hem de yönünü

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DAĞHAN MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ STATİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve ektörler - Newton Kanunları 2. KUET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu

Detaylı

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik

Fizik 101-Fizik I 2013-2014. Statik Denge ve Esneklik 1 -Fizik I 2013-2014 Statik Denge ve Esneklik Nurdan Demirci Sankır Ofis: 364, Tel: 2924332 2 İçerik Denge Şartları Ağırlık Merkezi Statik Dengedeki Katı Cisimlere ler Katıların Esneklik Özellikleri 1

Detaylı

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME)

KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) KAYMA GERİLMESİ (ENİNE KESME) Demir yolu traversleri çok büyük kesme yüklerini taşıyan kiriş olarak davranır. Bu durumda, eğer traversler ahşap malzemedense kesme kuvvetinin en büyük olduğu uçlarından

Detaylı

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik

Fizik 101-Fizik I Hareket Kanunları. Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Fizik 101-Fizik I 2013-2014 Hareket Kanunları Nurdan Demirci Sankır Ofis: 325, Tel:4331 Enerji Araştırmalrı Laboratuarı (YDB- Bodrum Kat) İçerik Kuvvet Kavramı Newton nun Birinci Yasası ve Eylemsizlik

Detaylı

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2

VERİLER. Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 VERİLER Yer çekimi ivmesi : g=10 m/s 2 Metrik Ön Takılar sin 45 = cos 45 = 0,7 Numara Ön Takı Simge sin 37 = cos 53 = 0,6 sin 53 = cos 37 = 0,8 10 9 giga G tan 37 = 0,75 10 6 mega M tan 53 = 1,33 10 3

Detaylı

Burulma (Torsion) Amaçlar

Burulma (Torsion) Amaçlar (Torsion) Amaçlar Bu bölümde şaftlara etkiyen burulma kuvvetlerinin etkisi incelenecek. Analiz dairesel kesitli şaftlar için yapılacak. Eleman en kesitinde oluşan gerilme dağılımı ve elemanda oluşan burulma

Detaylı

RİJİT CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ: ENERJİNİN KORUNUMU

RİJİT CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ: ENERJİNİN KORUNUMU RİJİT CİSMİN DÜZLEMSEL KİNETİĞİ: ENERJİNİN KORUNUMU Amaçlar: a) Korunumlu kuvvetlerin potansiyel enerjisinin hesabı. b) Enerjinin korunumu prensibinin uygulanması. ENERJİNİN KORUNUMU Enerjinin korunumu

Detaylı

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK

Doç.Dr. Cesim ATAŞ MEKANİK ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK (Ders Notları) Kaynak: Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige, Wiley Yardımcı Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R.C Hibbeler & S.C. Fan, Literatür

Detaylı

Sistem Dinamiği. Bölüm 3- Rijit Gövdeli Mekanik Sistemlerin Modellenmesi. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN

Sistem Dinamiği. Bölüm 3- Rijit Gövdeli Mekanik Sistemlerin Modellenmesi. Doç.Dr. Erhan AKDOĞAN Sistem Dinamiği Bölüm 3- Rijit Gövdeli Mekanik Sistemlerin Modellenmesi Doç. Sunumlarda kullanılan semboller: El notlarına bkz. Yorum Soru MATLAB Bolum No.Alt Başlık No.Denklem Sıra No Denklem numarası

Detaylı

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10

MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 MOTORLAR VE TRAKTÖRLER Dersi 10 Traktör Mekaniği Traktörlerde ağırlık merkezi yerinin tayini Hareketsiz durumdaki traktörde kuvvetler Arka dingili muharrik traktörlerde kuvvetler Çeki Kancası ve Çeki Demirine

Detaylı

2.1.Kısa pabuçlu tambur frenler : A noktasına göre moment alınacak olursa ;

2.1.Kısa pabuçlu tambur frenler : A noktasına göre moment alınacak olursa ; 2 FRENLER Sürtünme yüzeyli kavramalarla benzer koşullarda çalışan bir diğer makine elemanı grubu da frendir. Frenler tambur (kampana) frenler ve disk frenler olmak üzere iki farklı konstrüktif tipte olurlar.

Detaylı

Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN

Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN Mukavemet-II PROF. DR. MURAT DEMİR AYDIN KAYNAK KİTAPLAR Cisimlerin Mukavemeti F.P. BEER, E.R. JOHNSTON Mukavemet-2 Prof.Dr. Onur SAYMAN, Prof.Dr. Ramazan Karakuzu Mukavemet Mehmet H. OMURTAG 1 SİMETRİK

Detaylı

DİNAMİK. Ders_10. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ

DİNAMİK. Ders_10. Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü. Ders notları için: GÜZ DİNAMİK Ders_10 Doç.Dr. İbrahim Serkan MISIR DEÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ders notları için: http://kisi.deu.edu.tr/serkan.misir/ 2018-2019 GÜZ RÖLATİF DÖNME ANALİZİ:HIZ Bugünün Hedefleri: 1. Ötelenme

Detaylı

KUVVETLER VEKTÖRDÜR BU YÜZDEN CEBİRSEL VEKTÖR TEKNİKLERİ KULLANMALIYIZ

KUVVETLER VEKTÖRDÜR BU YÜZDEN CEBİRSEL VEKTÖR TEKNİKLERİ KULLANMALIYIZ Rijit Cisim Dengesi KUVVETLER VEKTÖRDÜR BU YÜZDEN CEBİRSEL VEKTÖR TEKNİKLERİ KULLANMALIYIZ KUVVET SİSTEMİ 2 B KUVVET SİSTEMLERİ Detaylar 1- KO-LİNEER 2- BİR NOKTADA BULUŞAN (KONKÜRENT) 3- PARALEL 4- GENEL

Detaylı

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir.

BASİT MAKİNELER. Basit makine: Kuvvetin yönünü ve büyüklüğünü değiştiren araçlara basit makine denir. BASİT MAKİNELER Bir işi yapmak için kas kuvveti kullanırız. Ancak çoğu zaman kas kuvveti bu işi yapmamıza yeterli olmaz. Bu durumda basit makinelerden yararlanırız. Kaldıraç, makara, eğik düzlem, dişli

Detaylı

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear)

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Bu bölümde, doğrusal, prizmatik, homojen ve lineer elastik davranan bir elemanın eksenine dik doğrultuda yüklerin etkimesi durumunda en kesitinde oluşan kesme gerilmeleri

Detaylı

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele alınmıştı. Bu bölümde ise, eksenel yüklü elemanların şekil

Detaylı

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir.

2. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ 2.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ. Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. BÖLÜM POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ. POTANSİYEL VE KİNETİK ENERJİ.1. CİSİMLERİN POTANSİYEL ENERJİSİ Konumundan dolayı bir cismin sahip olduğu enerjiye Potansiyel Enerji denir. Mesela Şekil.1 de görülen

Detaylı

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation)

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Bu bölümde, bir noktaya etkiyen ve bir koordinat ekseni ile ilişkili gerilme bileşenlerini, başka bir koordinat sistemi ile ilişkili gerilme bileşenlerine dönüştürmek

Detaylı

Fizik 101: Ders 18 Ajanda

Fizik 101: Ders 18 Ajanda Fizik 101: Ders 18 Ajanda Özet Çoklu parçacıkların dinamiği Makara örneği Yuvarlanma ve kayma örneği Verilen bir eksen etrafında dönme: hokey topu Eğik düzlemde aşağı yuvarlanma Bowling topu: kayan ve

Detaylı

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK

1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR MEKANİK RİJİT CİSİMLER MEKANİĞİ ŞEKİL DEĞİŞTİREN CİSİMLER AKIŞKANLAR MEKANİĞİ DİNAMİK STATİK STATİK Ders Notları Kaynaklar: 1.Engineering Mechanics: Statics, 9e, Hibbeler, Prentice Hall 2.Engineering Mechanics: Statics, SI Version, 6th Edition, J. L. Meriam, L. G. Kraige 1. STATİĞE GİRİŞ 1.1 TANIMLAR

Detaylı

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü

TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü TORK VE DENGE 01 Torkun Tanımı ve Yönü Kuvvetin döndürme etkisine tork ya da moment denir. Bir kuvvetin bir noktaya göre torku; kuvvet ile dönme noktasının kuvvete dik uzaklığının çarpımına eşittir. Moment

Detaylı

ATALET MOMENTİ. Amaçlar 1. Rijit bir cismin veya rijit cisim sistemlerinin kütle atalet momentinin bulunması.

ATALET MOMENTİ. Amaçlar 1. Rijit bir cismin veya rijit cisim sistemlerinin kütle atalet momentinin bulunması. ATALET MOMENTİ Amaçlar 1. Rijit bir cismin veya rijit cisim sistemlerinin kütle atalet momentinin bulunması. UYGULAMALAR Şekilde gösterilen çark büyük bir kesiciye bağlıdır. Çarkın kütlesi, kesici bıçağa

Detaylı

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ

MUKAVEMET DERSİ. (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ MUKAVEMET DERSİ (Temel Kavramlar) Prof. Dr. Berna KENDİRLİ Ders Planı HAFTA KONU 1 Giriş, Mukavemetin tanımı ve genel ilkeleri 2 Mukavemetin temel kavramları 3-4 Normal kuvvet 5-6 Gerilme analizi 7 Şekil

Detaylı