ARAÇLARDA DOĞAL GAZ KULLANIMI ve İGDAŞ UYGULAMALARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ARAÇLARDA DOĞAL GAZ KULLANIMI ve İGDAŞ UYGULAMALARI"

Transkript

1 ARAÇLARDA DOĞAL GAZ KULLANIMI ve İGDAŞ UYGULAMALARI Hüseyin KARAGÖZOĞLU İGDAŞ Pazarlama Müdürü Mayıs 2013 The Grand Tarabya Hotel / İSTANBUL

2 CNG Nedir? CNG, doğal gazın sıkıştırılmış (Compressed Natural Gas) haline verilen isimdir. Diğer bir ifadeyle doğal gazın belli proseslerle yüksek basınçlara sıkıştırılmış halidir. Doğal gaz, kompresör vasıtasıyla Bar basınçla sıkıştırılarak araçlara dolum yapılır.

3 CNG nin bazı avantajları CO oranı %0 olduğu için çevreyle dost bir yakıttır, Benzinli araçlara göre %60-65, LPG'li araçlara göre ise % oranında daha tasarruflu bir yakıttır, Doğal gaz temiz yanan bir yakıt olduğundan, CNG kullanan araçlar daha az bakıma ihtiyaç duyarlar ve motor ömrü uzundur, Yandığı zaman atık bırakmaz, külsüz ve dumansızdır, Düşük ortam sıcaklıklarında dahi yüksek yakıt performansına sahiptir.

4 CNG nin bazı avantajları Diğer yakıtlara göre egzoz emisyon değerleri çok düşüktür, Örneğin Motorin ile çalışan bir belediye otobüsü yılda ortalama 80 kg partikül emisyonu yayarken, doğal gaza geçerse bu miktar 4 kg a düşmektedir, Gürültü kirliliğine yol açma oranı dizel motorlara kıyaslandığında daha azdır, Avrupa Birliği egzoz emisyon standardı olan Euro 5' i sağlamaktadır, 650 C de yanan bir gazdır. Bu nedenle patlama riski çok azdır.

5 CNG nin bazı avantajları * 2013 CNG Fuarı ODİDER Standı.

6 Araçlarda CNG kullanımı Araçlarda CNG Kullanımı: - Başlangıçta endüstriyel alanlarda kullanılmaya başlanılan CNG petrol fiyatlarındaki artışlar, kaynakların azalması, diğer yakıtlar karşısındaki avantajları vb. nedenlerle araçlarda da kullanılmaya başlamıştır. - CNG teknolojisinin araçlarda kullanılmasında karşılaşılan en büyük problem gazın depolanması olmuştur. Ancak teknolojik gelişmelerle birlikte bu konuda da ciddi ilerlemeler kaydedilmiştir. - CNG, tüm motorlu araçlarda kullanıma uygun bir yakıttır. Dünya genelinde otomobillerde, şehir içi ve şehirlerarası otobüslerde, ağır vasıtalarda, deniz taşımacılığında (tekne, feribot, deniz taksi), trenlerde, motosikletlerde, bilinen diğer tüm motorlu araçlarda kullanılmaktadır.

7 Nasıl Uygulanır? CNG' li araçlar fabrika çıkışı olduğu gibi dönüşüm yapılarak da kullanılabilmektedir. Dizel Araçların Dönüşümü Araçlarda CNG kullanımı Dizel araçların CNG' ye dönüşümü isteğe göre iki şekilde yapılabilmektedir. 1. Çift yakıtlı ( Motorin + CNG ) Çift yakıtlı sistemde motorun güç gereksinimine göre CNG ve Motorin karıştırılarak kullanılır. Bu sistemde CNG nin kullanım oranı %30 - %60 arasında değişmektedir. Sistemin en önemli avantajları; dönüşüm maliyetinin ucuz olması ve istenildiği zaman sadece Motorin kullanılabilmesidir. Motor tadilatı yapılırken, mevcut dizel motor benzinli motor prensibinde çalışacak şekilde tadil edilir. Daha sonra motora CNG kiti takılarak dönüşüm sağlanmış olur. 2. Sadece CNG Sadece CNG kullanımı sağlayan dönüşüm, motor tadilatı veya motor yenilemeyle mümkün olabilmektedir. Bu dönüşümün maliyeti çift yakıtlı sisteme göre daha fazladır.

8 Araçlarda CNG kullanımı Benzinli Araçların Dönüşümü Benzinli araçların dönüşümü LPG' dekine benzer şekilde yapılmaktadır. Bu sistemde, mevcut motora CNG kiti montajı yapılarak dönüşüm sağlanmaktadır. Bu sistemde araç, yakıtı karıştırmadan kullanır. ( sadece CNG veya sadece benzin ) LPG' li Araçların Dönüşümü LPG li araçların CNG' ye dönüşümü yapılırken depolama tankı, regülatör ve tüm tesisata ait borular değiştirilir. Çünkü LPG tesisatı 250 bar basınca dayanıklı şekilde tasarlanmamıştır. Gerekli değişiklikler yapıldıktan sonra aracın dönüşümü tamamlanmış olur.

9 Araçlara CNG dolum istasyon ünitesi

10 CNG Uygulamaları

11 CNG Uygulamaları

12 Dünyada Toplam Doğal Gazlı Araç Sayısı Doğalgazlı Araç Sayısı en yüksek olan İlk "10" Ülke (% olarak) ÜLKE Doğal Gazlı Araç Toplam Araçlar** % Oranı (Aralık 2011)* Armenia % Pakistan % Bolivia % Iran % Bangladesh % Argentina % Peru % Colombia % Ukraine % Tajikistan % TÜRKİYE % DİĞER ,50% Total % * Aralık 2011 değerleridir. ** International Road Federation 2008 yılı verilerine göre motorsiklet ve mopedler dahil toplam araç sayısı

13 Dünyada Toplam Doğal Gazlı Araç Sayısı Doğalgazlı Araç Sayısı en yüksek olan ilk "10" Ülke (Adet olarak) ÜLKE Doğal Gazlı Araç (Aralık 2011)* Toplam Araçlar** % Oranı Iran % Pakistan % Argentina % Brazil % India % China % Italy % Ukraine % Colombia % Thailand % TÜRKİYE % DİĞER % Total % * Aralık 2011 değerleridir. ** International Road Federation 2008 yılı verilerine göre morosiklet ve mopedler dahil toplam araç sayısı

14 Doğal Gazlı Araçların Yıllara Göre Değişimi

15 Dünyada Doğal Gazlı Araçların Bölgesel Değişimi

16 Dünyada Doğal Gaz Yakıt İstasyonlarının Sayısı ve Bölgesel Durumu

17 Dünyada CNG Kullanımı Doğal gazın taşıtlarda kullanımı ilk olarak 1930 yılında İtalya da başlamakla beraber yeni nesil araçlarda son 15 yılda yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu tip taşıtlar motor dönüşüm tipine göre hem çift yakıtlı, hem de sadece doğal gazlı olarak kullanılabilmektedir. Üreticiler pazarın büyümesi sebebiyle fabrika çıkışlı doğal gazlı araç üretimine de başlamıştır Fiat, Volvo, VW, Mercedes, Isuzu, Iveco, Peugeot, BMW ve Honda nın doğal gazlı modelleri mevcuttur. Avrupa Birliği, 2020 de toplam araçların % 10 nun CNG li araç olmasını hedeflemektedir.

18 Dünyada CNG Kullanımı Ayrıca bir çok ülke, doğal gazlı araç kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla % 50 lere varan çeşitli devlet teşvikleri uygulamaktadır. Toplu taşıma araçları ve okul servislerinin doğal gazlı olarak kullanılması adına kanun ve yönetmelikler düzenlenmeye başlanmıştır. Moskova da şehir içi toplu taşıma araçları, okul servisleri ve hastane servislerinin doğal gazlı veya elektrikli olarak kullanılması zorunluluğu getirilmiştir. ABD de 2015 yılına kadar yapılacak tüm kamu araçları alımı elektrikli veya doğal gazlı olması hedeflenmektedir. Özellikle Kuzey Amerika da uzun menzile sahip LNG ile çalışan tır ve kamyonlar da ciddi oranda kullanılmaktadır.

19 Dünyada CNG Kullanımı

20 Türkiye de Doğal Gazlı Araç Ülkemizin doğal gaz kaynaklarına yakınlığı ve transferi açısından dünyada önemli bir konumu vardır. Özellikle son 10 yılda doğal gazın Türkiye nin tüm şehirlerinde yaygınlaşması sağlanarak bir çok sektörde kullanımının önü açılmıştır. Ancak enerjide dışa bağımlılığın azaltılması noktasında son yıllarda elektrik üretiminde yerli kaynaklara yönelim, ülke ekonomisine fayda sağlamıştır. Bunun yanında ulaşım noktasında petrol ve türevlerine bağlı araçların kullanılması yerine doğal gazın tercih edilmesi, ulaşım ve sanayide önemli oranda tasarruf oluşturacak olup buna paralel ülke ekonomisine ve çevreye ciddi katkı sağlayacaktır. Türkiye'de ilk kez 1990 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi, otobüslerde doğal gaz kullanımını başlatmış, daha sonra İETT İstanbul da 1994 yılında 2 adet otobüsün CNG dönüşümünü gerçekleştirmiştir yılında da 99 adet IKARUS otobüsün % 100 doğal gaz dönüşümü yapılmıştır. Bu otobüsler çift yakıtlı olarak (CNG + dizel) İstanbul şehir içi toplu taşımada kullanılmıştır.

21 İGDAŞ ta Doğal Gazlı Araç Çalışmaları İGDAŞ, Doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla abonelik kampanyaları düzenlemiştir. Doğal gazın konut ve sanayi kullanımına yönelik artışı ile birlikte özellikle 2002 yılından sonra alternatif kullanım olarak doğal gazın araçlarda da kullanılması için çalışmalar başlamıştır. Araçlarda doğal gaz kullanımının yaygınlaşması için İETT ile görüşmeler yapılmış, özel sektöre konunun avantajları anlatılmış, bu kapsamda ilgili firmalar ziyaret edilmiş, yurt dışı uygulamalar incelenmiştir. Özel sektör, ilk doğal gaz istasyonunu 1998 yılında açmış, İGDAŞ ın sektördeki paydaşlarla etkin çalışmaları neticesinde 2002 yılından itibaren yeni istasyonlar kurarak süreci hızlandırmıştır. Ancak uygulanan ÖTV nin ve o dönemki dönüşüm ve kurulum maliyetlerinin yüksekliği, piyasanın henüz hazır olmaması nedeniyle süreç özel sektör boyutunda kısmen sekteye uğramıştır.

22 İGDAŞ ta Doğal Gazlı Araç Çalışmaları 2010 yılından itibaren teknolojik gelişmelerle birlikte; yatırım maliyetlerinin azalması, diğer akaryakıt fiyatlarındaki artışlar, araçlarda doğal gaz kullanılması konusunun yeniden pazarlanması sürecini hızlandırmıştır. Öncelikle CNG çalışmalarına hız vermek amacıyla şirketimiz bünyesinde CNG Çalışma Komisyonu kurulmuştur. CNG komisyon üyeleri CNG istasyon kurulumu teknik gereksinimleri konusunda 5 gün süre ile teknik eğitim almışlardır. TOFAŞ ve KARSAN Doğalgazlı araç üretim tesisleri gezilerek prototip araçlar incelenmiş ve test sürüşleri yapılmıştır. Halen doğal gaz kullanan İETT ile görüşmeler başlatılmış, İETT ve İGDAŞ tan teknik personellerin katılımıyla bir çalışma komisyonu oluşturularak, İETT araçları için bir fizibilite raporu hazırlanmıştır.

23 İGDAŞ ta Doğal Gazlı Araç Çalışmaları ODİDER başta olmak üzere kurulum ve dönüşüm firmaları, İBB, Özel Halk Otobüsleri, Otobüs AŞ., Enerji AŞ., Kargo Firmaları, Taksiciler Kooperatifi vb. firmalara ziyaretler gerçekleştirilmiş, doğal gazın araçlarda kullanımının faydaları anlatılmıştır. CNG konusu GAZBİR gündemine taşınarak CNG ile ilgili mevzuat eksikliklerinin giderilmesi noktasında fikir alışverişinde bulunulmuştur. İGDAŞ bünyesinde 1 er adet doğal gazlı VW Caddy ve yine FIAT Doblo, Ar-Ge Müdürlüğü denetiminde test amaçlı, şebeke aracı olarak kullanılmıştır. Test sürecinde Şebeke Şeflikleri tarafından yapılan değerlendirmeler eş zamanlı olarak ilgili firmalara iletilerek olumsuz durumların giderilmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır.

24 İGDAŞ Şebeke Şeflikleri Araç Testleri TEST AMAÇLI YAPILAN YOL 4000 Km yüksüz Km yüklü ; Km ARACIN YÜK DURUMU Şebeke Ekipman ve Malzemeleri Raf sistemi Dahil Ağırlık ; Sadece Raf sistemi Ağırlığı ; Şebeke Ekipmanları Ort. Ağırlığı ; Kg 290 Kg, 250 Kg YAKIT KULLANIM BİLGİLERİ - VW Caddy Km başına Yakıt Maliyeti (100 Km'de) 0,17 TL - Ford Con.Km başına Yakıt Maliyeti (100 Km'de) 0,40 TL - Yakıt Avantajı ; % 58 - Kompresör İşletme ve Bakım Gid. Düşülürse Yak.Av. % 49 ARACIN AVANTAJLARI - Aracın kullanım rahatlığı ve konforu eldeki mevcut araçlara göre çok daha İyidir, - Egzoz emisyonu dizel araçlara göre çok daha düşüktür, - Senelik bakım giderleri dizel araçlara göre daha düşüktür. Not: Test amaçlı çalışmanın Analiz ve sonuçları, İGDAŞ Ar-Ge Müdürlüğü verileridir.

25 İGDAŞ Şebeke Şeflikleri Araç Testleri - MMO İstanbul Şubesi ile görüşülerek konusunda uzman LPG, CNG ve LNG li Araçlar Komisyonu Başkanı tarafından araç test edilerek araçla ilgili bir rapor verilmiştir. Raporda özetle; aracın % 25 eğimli arazide ve düz yolda çeşitli hızlarda toplam 25 km kullanıldığı ve bu süre içerisinde motor performansı, sürücü konfor ve güvenliği ile ilgili herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmadığı ve aracın dönüşüm malzemesi ve montaj işçiliğinin üst düzey olduğu ifade edilmiştir. - İTÜ Motorlu Taşıtlar Laboratuvarına aracın performans ve moment testlerinin yapılabilmesi için başvuruda bulunulmuştur. Verilen raporda özetle; bilimsel olarak aracın torkunun yokuşlarda kullanımda yeterli olduğu ve dik yokuşlarda ilk kalkış problemi ile ilgili diğer araçlarla kıyaslandığında, her hangi bir problem olmadığı belirtilmiştir.

26 SONUÇ ve ÖNERİLER Sanayi Bakanlığı tarafından oluşturulan yılı Otomotiv Sektörü Strateji Belgesinde CNG li araçların yaygınlaştırılması ve istasyon altyapısının kurulması hedeflerden biri olarak yer almıştır. Ayrıca düşük emisyonlu araçlardan daha az vergi alınması da CNG li araçların gelecekte tercih edilebilirliği açısından önem arz etmektedir. Konunun bütünündeki yaklaşımlar göz önünde bulundurulduğunda; 1. Sektörün büyümesi için CNG li araçların yaygınlaşmasının teşvik edilmesi ve mevzuat yönünden gerekli düzenlemelerin yapılması, 2. Türkiye'nin birçok şehrinde doğal gaz hatları tesis edilmiş olup, doğal gaz istasyonu kurulması için gerekli alt yapı oluşmuştur. Araçlarda kullanımın artırılması amacıyla istasyonların çoğaltılması, istasyon kurulumu ile ilgili standartların oluşturulması, 3. Sektörün büyümesi amacıyla EPDK ve GAZBİR öncülüğünde sektör temsilcilerinin gerekli işbirliklerini kurması,

27 SONUÇ ve ÖNERİLER 4. Doğal gaz istasyon maliyetlerinin azaltılabilmesi noktasında yerli üretimin teşvik edilmesi, 5. Özellikle şehirlerde çevre kirliliği oluşturan toplu taşıma araçları, okul ve işyeri servisleri, taksi, çöp kamyonları, belediye hizmet araçları, otobüs, kargo, kurye, lojistik ve posta dağıtım araçlarında bir an önce CNG kullanımına geçilmesi, 6. Fiyatlandırma politikasının vergi kaybına yol açmadan serbest piyasa şartlarında rekabete açık bir ortam oluşturularak belirlenmesi, 7. Meslek Okulları/Yüksek Okulları bünyesinde Otomotiv Programı öğrencilerine alternatif yakıt dönüşümü hususunda eğitim verilmesi,

28 Hüseyin KARAGÖZOĞLU İGDAŞ Pazarlama Müdürü

BURSAGAZ DA CNG li ARAÇ KULLANIMI. NURETTİN ERİKCİ İşletme Bakım Md. BURSAGAZ 29.05.2013

BURSAGAZ DA CNG li ARAÇ KULLANIMI. NURETTİN ERİKCİ İşletme Bakım Md. BURSAGAZ 29.05.2013 BURSAGAZ DA CNG li ARAÇ KULLANIMI NURETTİN ERİKCİ İşletme Bakım Md. BURSAGAZ 29.05.2013 AJANDA 1. GİRİŞ 2. DOĞAL GAZIN ÖZELLİKLERİ 3. CNG SIKIŞTIRILMIŞ DOĞAL GAZ 4. TAŞITLARDA CNG KULLANIMI 5. TÜRKİYE

Detaylı

Araçlarda Doğal Gaz Kullanımı. Makina Müh. Serkan DUVARCI

Araçlarda Doğal Gaz Kullanımı. Makina Müh. Serkan DUVARCI Araçlarda Doğal Gaz Kullanımı Makina Müh. Serkan DUVARCI 1 Doğal gaz yeryüzünün alt katmanlarında bulunan ağırlıklı Metan (CH 4 ) olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı bir gaz karışımıdır.

Detaylı

İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi

İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi İçten Yanmalı Motorların Doğalgazla Çalışır Hale Getirilmeleri ve Dönüştürülmüş Motorların Performans Parametrelerinin Analizi (Conversion of Internal Combustion Engines to Usage of Natural Gas and Performance

Detaylı

CNG NEDİR? CNG'NİN AVANTAJLARI

CNG NEDİR? CNG'NİN AVANTAJLARI CNG, sıkıştırılmış doğal gazdır. Boru hatlarında bulunan değişik basınçlardaki doğal gazın CNG kompresörü ile yüksek basınca (200 veya 250 bar) sıkıştırılmış şeklidir. CNG'NİN AVANTAJLARI - CNG benzinle

Detaylı

YEREL YÖNETİMLERDE ULAŞIM HİZMETLERİ 26.11.2011

YEREL YÖNETİMLERDE ULAŞIM HİZMETLERİ 26.11.2011 YEREL YÖNETİMLERDE ULAŞIM HİZMETLERİ 26.11.2011 5216 sayılı kanunda; Büyükşehir Belediyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları Büyükşehir ulaşım ana plânını yapmak veya yaptırmak ve uygulamak; ulaşım ve

Detaylı

İSTASYON KURARAK SEKTÖRE GİRİYORLAR

İSTASYON KURARAK SEKTÖRE GİRİYORLAR LPG'den çok daha ucuz olan CNG'ye geçen Kayserili minibüsçüler, pazarı boş görünce CNG istasyonları ile sektöre yeni bir oyuncu olarak girdi. Türkiye de ucuz enerjiye yönelik arayışlar her geçen gün hız

Detaylı

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ YAKIT KİMYASI DERSİ DOĞALGAZIN YAKIT OLARAK MOTORLU ARAÇLARDA KULLANILMASI

ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ YAKIT KİMYASI DERSİ DOĞALGAZIN YAKIT OLARAK MOTORLU ARAÇLARDA KULLANILMASI ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ YAKIT KİMYASI DERSİ DOĞALGAZIN YAKIT OLARAK MOTORLU ARAÇLARDA KULLANILMASI EREN SOYLU Enerji Sistemleri Mühendisliği 100105045 İÇERİK 0. Özet 1. Giriş 2. Doğalgazın Özellikleri

Detaylı

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri»

DUAL FUEL SYSTEM. «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» DUAL FUEL SYSTEM «Dizel araçlar için CNG Çift Yakıt Sistemleri» Dual Fuel System DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin

Detaylı

ÇEVRECİ EKONOMİK GÜVENLİ

ÇEVRECİ EKONOMİK GÜVENLİ ÇEVRECİ EKONOMİK GÜVENLİ İçindekiler 1. Dünya daki ve Türkiye deki CNG Otobüs Pazarı 2. Neden CNG Yakıt Tercih Edilmeli? 3. Doğalgaz (CNG) ile Dizel Yakıt Karşılaştırması 4. CNG Yakıtlı Otobüslerin SWOT

Detaylı

Dual Fuel System Nedir?

Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM Dual Fuel System Nedir? DUAL FUEL SYSTEM, dizel motorlu KAMYON, TIR, OTOBÜS, TRAKTÖR, İŞ MAKİNESİ, JENERATÖR vb. araçlarda kullanılan motorinin bir kısmı yerine CNG veya LPG tüketilmesini

Detaylı

GERÇEKLEŞTİRİLEN EĞİTİM FAALİYETLERİ

GERÇEKLEŞTİRİLEN EĞİTİM FAALİYETLERİ * GERÇEKLEŞTİRİLEN EĞİTİM FAALİYETLERİ 1.26 Aralık 2014 tarihinde Tekstil Üreticileri ile bir araya gelinerek, mevzuat ile ilgili sunum yapılmış, sektör temsilcilerinin görüşleri alınmıştır. 2.17 Aralık

Detaylı

oda yayınları LPS ve CNG UYGULAMALARI SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI

oda yayınları LPS ve CNG UYGULAMALARI SEMPOZYUMU BİLDİRİLER KİTABI oda yayınları Çağımızda yaşanan değişim ve gelişimle birlikte yaşamımızın değişmez parçası haline gelen çok çeşitli ihtiyaçlardan birisi de artık asansörler olmuştur. Güvenli, LPS ve CNG UYGULAMALARI SEMPOZYUMU

Detaylı

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini %

Tasarruf sağlar! SOCAR CNG. DUAL SYSTEM aracın motorin tüketimini % Nedir? DUAL SYSTEM, dizel motorlarda tüketilen motorinin bir kısmı yerine doğalgaz (CNG) tüketilmesini ve motorinle CNG nin birlikte tüketimi ile yakıt giderlerinde önemli derecede tasarruf edilmesini

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA. r -'

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA. r -' T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü EXP02016 ANTALYA Sayı : 90852262-301.03- ^ 9 > ö - 3 ^ 9 - Konu: Kepez 26773 ada 3 parsel NİP. OÜ /09/2014

Detaylı

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel :

Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : Demirci Mah. Baha Sok. No:3A/A-1 Nilüfer / BURSA Tel : 0507 077 16 51 www.okurtes.com info@okurtes.com Faaliyet Alanlarımız Endüstriyel ve Sanayi Doğalgaz Tesisatları LNG ve CNG Gaz Tesisatları Sanayi

Detaylı

Ulaştırma Sektörü ve Çevre Kirliliği

Ulaştırma Sektörü ve Çevre Kirliliği Ulaştırma Sektörü ve Çevre Kirliliği - Türkiye deki Durumun Değ Prof.Dr. Cem Soruşbay İstanbul Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Otomotiv Anabilim Dalı, Ayazağa Yerleşkesi, Maslak İstanbul 10. Ulaştırma

Detaylı

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ DIRECT LIQUIMAX (DLM) OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada

Detaylı

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ

VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ VSI-2.0 OTOGAZ DÖNÜŞÜM KİTİ Prins Otogaz Dönüşüm Kiti ile Üstün Performans Yüksek Sürüş Keyfi Kıymet bilenlerin otogaz dönüşüm kiti, Prins! Kıymet Bilenlerin Otogaz Dönüşüm Kiti, Prins! Dünyada sıralı

Detaylı

İstanbul Enerji A.Ş Faaliyetleri. Fatih SALTABAŞ Genel Müdür

İstanbul Enerji A.Ş Faaliyetleri. Fatih SALTABAŞ Genel Müdür İstanbul Enerji A.Ş Faaliyetleri Fatih SALTABAŞ Genel Müdür MİSYON VİZYON Müşterilerimiz, paydaşlarımız ve toplum için enerji yönetimi alanında yenilikçi ve çevre dostu çözümler sunmaktır. Öncelikle yenilenebilir

Detaylı

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci C N G Dönüşüm Kalite Güvence Süreci CNG DÖNÜŞÜM KALİTE GÜVENCE SÜRECİ ECE - R 110 Uluslar arası standartlara göre üretim ECE - R110 CNG Dönüşüm ekipmanlarının en yüksek tasarım, test ve imalat standardıdır

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü VT ' EXP02Ü16 A S T.3.1 Y A Sayı : 90852262-301.03-13\Q 0^/04/2015 Konu: Kepez, 26773 ada 3 parsel UÎP.

Detaylı

ULUSAL POLİTİKA BELGELERİNDE LPG ve AKARYAKIT. Niyazi İLTER PETDER Genel Sekreteri 12 Ekim 2015 VI. Türkiye Enerji Zirvesi, Konya

ULUSAL POLİTİKA BELGELERİNDE LPG ve AKARYAKIT. Niyazi İLTER PETDER Genel Sekreteri 12 Ekim 2015 VI. Türkiye Enerji Zirvesi, Konya ULUSAL POLİTİKA BELGELERİNDE LPG ve AKARYAKIT Niyazi İLTER PETDER Genel Sekreteri 12 Ekim 2015 VI. Türkiye Enerji Zirvesi, Konya Dünyada geleceğe ilişkin öngörüler Avrupa da düzenleyici kurumlar AB ve

Detaylı

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ

T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ T.C. ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ULAŞIMDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ Strateji Geliştirme Başkanlığı Mart 2011 İÇERİK 1. Ulaşımda Enerji Verimliliği Nedir? 2. Enerji Verimliliğinde Ulaştırma Sektörünün Mevcut Durumu 3.

Detaylı

YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL YERLİ OTOMOBİL PROJESİNDE SON NOKTA: ELEKTRİKLİ OTOMOBİL Melisa KORKMAZ Küreselleşen dünyada insan kendi yaşamını kolaylaştırmak amacıyla, ihtiyaçlarını karşılayacak birçok ürün icat etmiştir. İcat ettiği

Detaylı

KAMU VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK HİZMETLER

KAMU VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK HİZMETLER KAMU VE TOPLUM YARARI DOĞRULTUSUNDA MESLEKİ DENETİM VE TEKNİK HİZMETLER 9 Makina Mühendisleri Odası; bacagazı emisyon ölçümü, basınçlı kap ve ekipmanların periyodik kontrolü, motor şasi tespitleri, asansör

Detaylı

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı. Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul

Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı. Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul Doğal Gaz Dağıtım Sektöründe Çevre Performansı Erdal Kaya 02/11/2017 Haliç Kongre Merkezi / İstanbul Doğal gaz dağıtım sektöründe çevre bilincinin yükseltilmesi ve Çevre Performans kriterleri konusunda

Detaylı

ÜRÜN KATALOĞU TÜM BİNEK VE HAFİF TİCARİ ARAÇLARA ÖZEL

ÜRÜN KATALOĞU TÜM BİNEK VE HAFİF TİCARİ ARAÇLARA ÖZEL ÜRÜN KATALOĞU TÜM BİNEK VE HAFİF TİCARİ ARAÇLARA ÖZEL TÜRKİYE NİN EN YETKİLİ TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA MERKEZİ: POTEM Türkiye ve yakın coğrafyanın en büyüklerinden olan Petrol Ofisi Teknoloji Merkezi (POTEM),

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı ANKARA 21/10/2015 1 SUNUM PLANI 1. Teşvik Sisteminin

Detaylı

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri

11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek. Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri 11 Kasım 2015 Doğalgaz İşletmeciliği, Bugünü ve Sürdürülebilir Gelecek Şehir İçi Doğalgaz Şebekesinde Kısa İhbar Analizleri Mahmut Raci Özkesen Gazbir- Gazmer Doğalgaz Dağıtım Şebekesi Yapım ve İşletmeye

Detaylı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZ PROJE ÇALIŞMALARI TAMAMLANAN GÜNEY EGE KALKINMA AJANSI (GEKA ) PROJELERİ Bilgisayar destekli Tasarım Programı olan NetCAD 6.0 Müdürlüğümüz personellerine Teknik Destek Faaliyet Programı

Detaylı

TÜRKİYE DE DOĞAL GAZ IN GELİŞİMİ

TÜRKİYE DE DOĞAL GAZ IN GELİŞİMİ www.dosider.org TÜRKİYE DE DOĞAL GAZ IN GELİŞİMİ Türkiye de 1990 yıllarına kadar olan döneme bakıldığında, binaların %13-15 kadarı merkezi sisteme bağlı kalorifer tesisatı ile sınırken, geri kalan binalarda

Detaylı

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI SN. FATİH DÖNMEZ ZİYARET EDİLDİ Ağustos 018 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ

KOSGEB DESTEKLERİ NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ 2014 NEVŞEHİR YATIRIM DESTEK OFİSİ İşbirliği - Güçbirliği Destek Programı KOBİ lerin bir araya gelerek tedarik, pazarlama, düşük kapasite kullanımı, rekabet gücü zayıflığı ve finansman gibi Ortak Sorunlara

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı BURSA 21/05/2015 1 SUNUM PLANI 1. Yeni Teşvik Sisteminin Hazırlık Süreci

Detaylı

ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR %100 YERLİ TANITIM KATALOĞU

ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR %100 YERLİ TANITIM KATALOĞU ÇEVRE DOSTU ARAÇLAR 2017 %100 YERLİ TANITIM KATALOĞU ENBO OTOMOTİV İTH. İHR. SAN. VE TİC. A.Ş. Elektrikli araçlara gösterilen ilginin her geçen gün arttığı ülkemizde bu ihtiyaca yönelik çalışmalar yapan

Detaylı

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ

OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK. 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ OTOMOTİV SANAYİİ-2014 ve GELECEK 24.Ekim.2014 Tarihinde MDK Toplantısı FIRAT Üniversitesi Mühendislik Fakültesi / ELAZIĞ Otomotiv Sanayinde Gelecek: Değer Zincirinde Değişim Üretimden Tüketiciye: Tedarik

Detaylı

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ VE HİDROJEN ZEYNEP KEŞKEK ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI TEKNOLOJİSİ HİDROJENİN DEPOLANMASI ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLAR Hidrojenin en önemli özelliklerinden biri depolanabilir olmasıdır.

Detaylı

FABRiKALAR MARKA GÜNCEL ÜRÜNLER ÜRÜN GAMI

FABRiKALAR MARKA GÜNCEL ÜRÜNLER ÜRÜN GAMI MARKA Türk otomotiv sanayinin köklü firması Karsan, kurulduğu 1966 yılından bu yana, ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için Bursa da yer alan modern ve esnek

Detaylı

Aşağıçinik Mah. Tekkeköy Samsun - Türkiye SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ

Aşağıçinik Mah. Tekkeköy Samsun - Türkiye SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ Bu Proje Avrupa Birliği vetürkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir. This Project is co-financed by the European Union and Republic of Turkey Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Detaylı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı

Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa BARAN Ankara Sanayi Odası Genel Sekreter Yardımcısı Enerji verimliliği / Sanayide enerji verimliliği Türkiye de enerji yoğunluğu Enerji tüketim verileri Türkiye de enerji verimliliği projeleri

Detaylı

Yolun Her Anında Daha İyi. DIWA Verimlilik Paketi

Yolun Her Anında Daha İyi. DIWA Verimlilik Paketi Yolun Her Anında Daha İyi. DIWA Verimlilik Paketi 1 Yakıt Tasarrufu. Minimum Emisyon. Kullanılabilirliğin Artırılması. Daha düşük yakıt tüketimi, daha az karmaşıklık, daha yüksek sürüş konforu, daha fazla

Detaylı

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ

YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü YATIRIM TEŞVİK SİSTEMİ M. Özger BOZOĞLU Dış Ticaret Uzmanı Ahmet GÜNEŞ Dış Ticaret Uzmanı İSTANBUL 10/12/2014 1 SUNUM PLANI 1.

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

Direkt Enjeksiyonlu Araçlara LPG Dönüşümü. Hazırlayan ve Sunan: Utku Beyaztaş Sercan Küçükbeycan

Direkt Enjeksiyonlu Araçlara LPG Dönüşümü. Hazırlayan ve Sunan: Utku Beyaztaş Sercan Küçükbeycan Direkt Enjeksiyonlu Araçlara LPG Dönüşümü Hazırlayan ve Sunan: Utku Beyaztaş Sercan Küçükbeycan Direkt Enjeksiyonlu Motorlar Bu motor tipinin günümüzde kullanılan diğer motor tiplerinden farkını, yakıtın

Detaylı

Söz konusu dönemde benzinli otomobil sayısı ise yüzde 27,8'lik azalışla 4 milyon 62 bin adetten 2 milyon 929 bin adete geriledi.

Söz konusu dönemde benzinli otomobil sayısı ise yüzde 27,8'lik azalışla 4 milyon 62 bin adetten 2 milyon 929 bin adete geriledi. Lpg li araçlar güvenli mi diye tereddüt eden araç sahipleri gün geçtikçe azalıyor. Türkiye'de son yıllarda benzin fiyatlarında yaşanan artış tüketicileri LPG'li otomobillere yönlendirdi. AA muhabirinin

Detaylı

Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı

Kadıköy Belediyesi Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı Özet Rapor Haziran, 2013 İstanbul, Kadıköy, 2013 1 / 7 ÖZET RAPOR Belediye Başkanları Sözleşmesi Kadıköy Belediyesinin vizyonunun temeli İlçede yaşayanlar için daha sağlıklı bir çevre ve iyi yaşam kalitesinin

Detaylı

FABRiKALAR GÜNCEL ÜRÜNLER

FABRiKALAR GÜNCEL ÜRÜNLER TR MARKA Türk otomotiv sanayinin köklü firması Karsan, kurulduğu 1966 yılından bu yana, ticari araç segmentinde kendi markası da dahil, dünyanın önde gelen markaları için Bursa da yer alan modern ve esnek

Detaylı

MAHLe OrigiNAL HAvA kompresörleri: t ke r daha yüksek A M kullanim performansi, r e imi t tni daha Az tüketim Af A e L tn AH ü M ür

MAHLe OrigiNAL HAvA kompresörleri: t ke r daha yüksek A M kullanim performansi, r e imi t tni daha Az tüketim Af A e L tn AH ü M ür MAHLE Aftermarket ürün tanıtımı MAHLE Original hava kompresörleri: Daha yüksek kullanım performansı, daha az tüketim Neden MAHLE Original hava kompresörleri, diğerlerine kıyasla daha dayanıklıdır ve nasıl

Detaylı

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü

TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI. Ekim 2009. İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Fen İşleri Daire Başkanlığı. Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü TÜRKİYEDEKİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ MEVZUATI Ekim 2009 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü Genel Enerji Durumu 2006 yılında, ülkemizin genel enerji

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) 2009 yılının Aralık ayında 48.917 adedi otomobil olmak üzere toplamda 95.389 adet araç üretilmiştir. Bu değer 2008 yılının Eylül ayından beri ulaşılmış en yüksek aylık üretim

Detaylı

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST )

ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) ATLAS ISI İSTASYONU ( IST ) MODELLER : - IST-30 ( 30 Kw ) - IST-45 ( 45 Kw ) - IST-60 ( 60 Kw ) - IST-80 ( 85 Kw ) Atlas Sayaç ve Ölçü Aletleri AŞ. 2012 yılında IST model numaralı kat istasyonları üretimine

Detaylı

DERNEK HAKKINDA. Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği, İstanbul merkezli olarak, 03.12.2009 tarihinde kurulmuştur.

DERNEK HAKKINDA. Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği, İstanbul merkezli olarak, 03.12.2009 tarihinde kurulmuştur. DERNEK HAKKINDA Sıvılaştırılmış ve Sıkıştırılmış Doğal Gazcılar Derneği, İstanbul merkezli olarak, 03.12.2009 tarihinde kurulmuştur. Dernek, daha sağlıklı ve yaşanabilir bir Türkiye için temiz, çok amaçlı

Detaylı

ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM

ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM ELEKTRİKLİ HİDROLİK SİSTEM Daha Sessiz Daha Temiz Bir Çevre İçin Elektrikli Hidrolik Sistem Nedir? Elektrikli Hidrolik Sistem Üst yapılı araçlarda PTO aracılığı ile motordan alınan güce alternatif olarak

Detaylı

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri

TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri TTGV Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Destekleri Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinin Finansmanı Bilgilendirme Toplantısı Ferda Ulutaş Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Odakule-İstanbul,

Detaylı

SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI

SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI VE ÖNCELİKLİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ PROJELERİNİN HAZIRLANMASI SAKARYA ULAŞIM ANA PLANI ULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞI UKOME ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EYLÜL, 2012 VE ÖNCELİKLİ TOPLU TAŞIMA SİSTEMLERİ PROJELERİNİN HAZIRLANMASI

Detaylı

1 2 3 4 5 6 0W50 En yüksek yakıt tasarrufunu sağlamak için tasarlanan ENEOS 0W20, JX Nippon Oil & Energy nin patentli yağlama teknolojisini kullanarak aracınızı aşırı soğuk çalıştırmalardan, motorunuzun

Detaylı

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU

GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU GÜNEŞ ENERJİLİ ELEKTRİK ÜRETİM TESİS KURULUMU YEŞİL ENERJİ NEDİR? Yeşil Enerji, güneş, rüzgar jeotermal, hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji için kullanılan bir deyimdir.

Detaylı

Avrupa ve Amerika da uygulanan emisyon standartlarının incelenmesi Türkiye de uygulanan egzoz gazı emisyon kontrol yönetmeliğinin incelenmesi Emisyon

Avrupa ve Amerika da uygulanan emisyon standartlarının incelenmesi Türkiye de uygulanan egzoz gazı emisyon kontrol yönetmeliğinin incelenmesi Emisyon SAKARYA 2011 Avrupa ve Amerika da uygulanan emisyon standartlarının incelenmesi Türkiye de uygulanan egzoz gazı emisyon kontrol yönetmeliğinin incelenmesi Emisyon kontrolünde kullanılan sürüş çevrimlerinin

Detaylı

Konya ilimiz Türkiye de en çok bisiklete sahip şehir olmakla beraber dünyanın sayılı bisiklet kentlerinden birisidir. 800 bini geçen bisikletin

Konya ilimiz Türkiye de en çok bisiklete sahip şehir olmakla beraber dünyanın sayılı bisiklet kentlerinden birisidir. 800 bini geçen bisikletin Konya ilimiz Türkiye de en çok bisiklete sahip şehir olmakla beraber dünyanın sayılı bisiklet kentlerinden birisidir. 800 bini geçen bisikletin bulunduğu Konyamızda, neredeyse her haneye birden fazla bisiklet

Detaylı

Elektrikli Araçlar. Meltem Civlez & Zeynep Kasımay. Genele Açık

Elektrikli Araçlar. Meltem Civlez & Zeynep Kasımay. Genele Açık Elektrikli Araçlar Meltem Civlez & Zeynep Kasımay 16.11.2018 Elektrikli Araçların Tarihçesi 1801-1850: İlk elektrikli araçlar İskoçya ve Amerika da 1832-1839: Robert Anderson elektrik enerjisiyle çalışan

Detaylı

Haziran 2016 BU SAYIDA PETDER YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ BELGESİ YENİLENDİ

Haziran 2016 BU SAYIDA PETDER YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ BELGESİ YENİLENDİ Haziran 016 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

BÖLÜM 14. Kurum ve Kuruluşlarla İlişkiler ve İletilen Oda Görüşleri

BÖLÜM 14. Kurum ve Kuruluşlarla İlişkiler ve İletilen Oda Görüşleri BÖLÜM 14 Kurum ve Kuruluşlarla İlişkiler ve İletilen Oda Görüşleri Bölüm 14 BÖLÜM 14. KURUM VE KURULUŞLARLA İLİŞKİLER VE İLETİLEN ODA GÖRÜŞLERİ 14.1 Bakanlıklar, Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla İlişkiler

Detaylı

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012

Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme. 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma - Yeşil Büyüme 30 Mayıs 2012 Sürdürülebilir Kalkınma gelecek kuşakların kendi ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin bugünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek kalkınma

Detaylı

OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu

OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu OYDER Koçfinans Bayi Memnuniyeti Araştırması Raporu Otomobil Müşterileri Profil Araştırması Raporu Kasım 2012 Aralık 2012 GfK 2012 OYDER Otomobil Alıcıları Takibi Araştırması Raporu Aralık 2012 1 Araştırmanın

Detaylı

EK-I EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM İSTASYONU YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ

EK-I EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM İSTASYONU YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ EK-I EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM İSTASYONU YETKİLENDİRME PROTOKOLÜ ÖRNEĞİ PROTOKOLÜN KONUSU Madde 1: Bu protokol, 30/11/2013 tarih ve 28837 sayılı Resmi Gazete de yayımlanan Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü ile

Detaylı

YATIRIMCI SUNUMU EKİM 2011

YATIRIMCI SUNUMU EKİM 2011 YATIRIMCI SUNUMU EKİM 2011 İçerik Ford Otosan Türk Otomotiv Sektörü Rekabet Avantajları Faaliyet Sonuçları İMKB Performansı 2 Yatırımcı Sunumu Ekim 2011 FORD OTOSAN Şirket Tanıtımı Fabrikalar Yedek Parça

Detaylı

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl.

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, eref Soylu* * Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. *abal@sakarya.edu.tr *ssoylu@sakarya.edu.tr OTEKON 5. Otomotiv Teknolojileri Kongresi

Detaylı

EPDK NIN DOĞAL GAZ PİYASASI ÜZERİNDEKİ SON DÖNEM DÜZENLEMELERİ

EPDK NIN DOĞAL GAZ PİYASASI ÜZERİNDEKİ SON DÖNEM DÜZENLEMELERİ EPDK NIN DOĞAL GAZ PİYASASI ÜZERİNDEKİ SON DÖNEM DÜZENLEMELERİ Lütfiye AKKAYA Avukat 02/11/2017 INGAS 2017 7. Uluslararası Doğalgaz Kongresi & 1. Doğalgaz Fuarı/ İSTANBUL GİRİŞ 2002 yılında ülkemizde sadece

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ

TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE DOĞAL GAZ PİYASASI GENEL GÖRÜNÜMÜ 2018 1970 Türkiye de ilk gaz Kırklareli nde keşfedildi. 1974 1986 BOTAŞ, Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti Hükümetleri arasında 27 Ağustos 1973 tarihinde

Detaylı

Ağustos 2014 BU SAYIDA EPDK DA YENİ ATAMALAR

Ağustos 2014 BU SAYIDA EPDK DA YENİ ATAMALAR Ağustos 2014 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor

Detaylı

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI

AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTIKLERINBILINMEYEN YAŞAMI AB ve TURKIYE KIYASLAMASI PLASTİKLER DEĞERLİDİR TÜRKİYE DE ÜRÜNLERİN %47 Sİ PLASTİK MALZEME İLE AMBALAJLANIYOR PLASTİK AMBALAJLAR GIDA İSRAFINI ÖNLÜYOR TÜM AMBALAJ ATIKLARIN

Detaylı

TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ

TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ 28 Eylul 2010 Ġstanbul TÜRKĠYE DE ENERJĠ VERĠMLĠLĠĞĠ POLĠTĠKALAR & UYGULAMALAR Erdal ÇALIKOĞLU Genel Müdür Yardımcısı Sunum Planı Enerji Kullanımında Eğilimler Enerji Yoğunluğunun Gelişimi Potansiyel Yasal

Detaylı

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon

Gazlı şofben Elektrikli şofben Termosifon 3. SICAK SU TESİSATI Binalarda yaşayanlar yıkanma, bulaşık, çamaşır gibi kullanma amaçlı sıcak suya gereksinim duyarlar. Sıcak su istenilen konfor koşullarına, mevcut ısıtma kaynaklarına, kullanma miktarına

Detaylı

FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE. Farklılaştırılmış motorin ürünlerinde emisyon, motor temizliği ve araç performansı üzerine

FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE. Farklılaştırılmış motorin ürünlerinde emisyon, motor temizliği ve araç performansı üzerine FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE Farklılaştırılmış motorin ürünlerinde emisyon, motor temizliği ve araç performansı üzerine FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE Farklılaştırılmış motorin

Detaylı

e-bulten DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5

e-bulten DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5 DOKÜMAN NO: PR/8.5/001 REVİZYON NO:00 YAYIN TARİHİ: 02/12/2015 SAYFA NO: Sayfa 1 / 5 ISO 50001:2011 standardının amacı özellikle enerji üretimi fazla sanayi tesislerinin enerji yönetimi için bir çerçeve

Detaylı

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER

2013 YILINDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER NDA UYGULANACAK ÜCRET TARİFELERİ İÇİNDEKİLER SIRA NO TARİFENİN NEV'İ KARAR NO KARAR TARİHİ SAYFA NO 1 RUHSAT VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ İ 1 Akaryakıt, Lpg Ve Biodizel Satış Ve Servis İstasyonları 1.1 Akaryakıt

Detaylı

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3

BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı. Faaliyet GA1.3 ENPI-Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2007-2013 BSBEEP Karadeniz Havzası Binalarda Enerji Verimliliği Planı GA1: Mevcut Dış Durumun Analizi Veri ve Bilgi Toplanması ve Dağıtılması Faaliyet

Detaylı

SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ -TÜRKİYE

SAMSUN LOJİSTİK MERKEZİ -TÜRKİYE LOJİSTİK MERKEZİ -TÜRKİYE 0 www.samsunlogisticscentre.com GENEL SUNUM Mayıs 200 Ulusal Lojistik Kongresi yapıldı LOJİSTİK MERKEZİ Aralık 200 Lojistik Master Planı tamamlandı Mart 202 Samsun İhtisas Lojistik

Detaylı

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu

TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları. Sanayi Bilgi Notu TR41 Bursa Eskişehir Bilecik Bölge Planı Hazırlık Çalışmaları Sanayi Bilgi Notu 1 BÖLÜM 1 Sektörel Yapı ve Önde Gelen Sektörler i. TR41 Bölgesi Sanayi Genel Görünümü Tablo 3.1 İşletme Büyüklükleri (%)

Detaylı

Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı

Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı Fatih YAZITAŞ Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yeni Teknolojiler ve Destek Daire Başkanı İstanbul, Kasım 2014 Son 10 Yılda Gelinen Nokta(2003-2013) Elektrik tüketimi yaklaşık 2 kat artışla 245 milyar

Detaylı

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl.

Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. Ayda Bal*, Hülya Semercioğlu, Eyüp Fatih Ay, Şeref Soylu* * Sakarya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Çevre Müh. Böl. *abal@sakarya.edu.tr *ssoylu@sakarya.edu.tr GİRİŞ METODOLOJİ ANALİZ BULGULAR SONUÇLAR

Detaylı

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015

Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis H o ş g e l d i n i z Ocak 2015 Enervis Sanayide Enerji Verimliliği Hizmetleri Soğutmanın Temelleri Doğalgazlı Soğutma Otomotiv Fabrikası İçin Örnek Çalışma Örnek Çalışma Sonuçları Enervis Sanayide

Detaylı

OTOMOBİLSİZ ŞEHİRLER AĞI İÇİN OTOPARK ÇÖZÜMLERİ ÖRNEK OLAY: HALDUN ALAGAŞ PARK ET & DEVAM ET UYGULAMASI

OTOMOBİLSİZ ŞEHİRLER AĞI İÇİN OTOPARK ÇÖZÜMLERİ ÖRNEK OLAY: HALDUN ALAGAŞ PARK ET & DEVAM ET UYGULAMASI OTOMOBİLSİZ ŞEHİRLER AĞI İÇİN OTOPARK ÇÖZÜMLERİ ÖRNEK OLAY: HALDUN ALAGAŞ PARK ET & DEVAM ET UYGULAMASI Kadir GURBETCİ 1 Abdullah DEMİR 2 Ömer ÇALIŞKAN 3 1 Genel Müdür, İSPARK A.Ş. Genel Müdürlüğü, Büyükdere

Detaylı

FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE. Farklılaştırılmış motorin ürünlerinde emisyon, motor temizliği ve araç performansı üzerine

FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE. Farklılaştırılmış motorin ürünlerinde emisyon, motor temizliği ve araç performansı üzerine FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE Farklılaştırılmış motorin ürünlerinde emisyon, motor temizliği ve araç performansı üzerine FARKLILAŞTIRILMIŞ MOTORİN ÜRÜNLERİ: ECOFORCE Farklılaştırılmış motorin

Detaylı

FEZA Bandırma Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Tanıtım Dosyası ALMATY INVESTMENT

FEZA Bandırma Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Tanıtım Dosyası ALMATY INVESTMENT FEZA Bandırma Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Tanıtım Dosyası ALMATY INVESTMENT Mayıs, 2015 Edincik, Bandırma 1 İçindekiler İçindekiler... 2 Yönetici Özeti... 3 1 TESİS GENEL TANITIMI... 4 1.1 Tesis

Detaylı

Enerji Teknolojilerini Bizimle Takip Edin e-mobility Nanogen Teknoloji & UTES Endüstriyel ve RWE İşbirliği ile Türkiyede

Enerji Teknolojilerini Bizimle Takip Edin e-mobility Nanogen Teknoloji & UTES Endüstriyel ve RWE İşbirliği ile Türkiyede Elektrikli Araba Şarj İstasyonları Enerji Teknolojilerini Bizimle Takip Edin e-mobility Nanogen Teknoloji & UTES Endüstriyel ve RWE İşbirliği ile Türkiyede Elektrikli araba şarj istasyonları Günümüz küresel

Detaylı

CNG DÖNÜŞÜM YAPACAK FİRMALAR İÇİN PROSEDÜR

CNG DÖNÜŞÜM YAPACAK FİRMALAR İÇİN PROSEDÜR CNG DÖNÜŞÜM YAPACAK FİRMALAR İÇİN PROSEDÜR 1- İş yerine TSE den Hizmet Yeterlilik Belgesi alınacaktır.(tse 12664-2) 2- Ana bayi ile Noter tasdikli sözleşme yapılacaktır. 3- CNG yetki belgeli bir mühendis

Detaylı

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali

AP-RT. Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT Çatı Tipi Paket Klima Santrali AP-RT serisi; % 20 taze havalı, tek fanlı, soğutma kapasite aralığı 13 kw - 164 kw olan 12 adet modelden oluşmaktadır. serisi;

Detaylı

Travego Euro işçilik dahil sabit fiyatlı paketler

Travego Euro işçilik dahil sabit fiyatlı paketler Travego Euro 6 2019 işçilik dahil sabit fiyatlı paketler 1 yıl garanti %100 orijinal yedek parça Ön veya Arka Fren Balata Seti + İşçilik 2 li Filtre Seti + Motor Yağı + İşçilik (Yağ ve İlave Isıtıcı Yakıt

Detaylı

ARAÇLARDA DOĞALGAZ MMO LPG-CNG KOMİSYONU

ARAÇLARDA DOĞALGAZ MMO LPG-CNG KOMİSYONU ARAÇLARDA DOĞALGAZ MMO LPG-CNG KOMİSYONU Gaz yakıtlar Gaz yakıtlar temiz bir yanma sağlar. Hava ile mükemmel bir karışım oluşturup kolay tutuşur ve yüksek ısı verirler. Ayrıca, gazlar boru hatları ile

Detaylı

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum

Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti. Politika ve Strateji Geliştirme. Ozon Tabakasının Korunması. İklim Değişikliği Uyum Politika ve Strateji Geliştirme Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Ozon Tabakasının Korunması İklim Değişikliği Uyum 1 Birleşmiş Milletler İklim değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve ilgili uluslararası

Detaylı

Elektrikli Araç ve Şarj İstasyonlarının Türkiye'deki Güncel Durumu

Elektrikli Araç ve Şarj İstasyonlarının Türkiye'deki Güncel Durumu Elektrikli Araç ve Şarj İstasyonlarının Türkiye'deki Güncel Durumu İstanbul Teknik Üniversitesi Önder POLAT, Mustafa Selim SEZGİN, Ömer GÜL AF Consult Turkey Kahraman YUMAK, Gülsüm YUMURTACI Elektrikli

Detaylı

ÜRETİM (Araç Türüne Göre)

ÜRETİM (Araç Türüne Göre) ÜRETİM (Araç Türüne Göre) 2010 yılının Aralık ayında 56.646 adedi otomobil olmak üzere toplamda 114.672 adet araç üretilmiştir. Bu değer 2008 yılının Eylül ayından beri ulaşılmış en yüksek aylık üretim

Detaylı

2015 FİLO BAROMETRE. Türkiye

2015 FİLO BAROMETRE. Türkiye 1 2015 FİLO BAROMETRE Türkiye Araştırmanın sınırları Avrupa & BRT 1 1 Brezilya, Rusya, Türkiye 2002: Fransa da oluşturuldu 2005: İtalya, Portekiz, İsviçre 2006: Polonya 2007: Belçika, Çek Cumhuriyeti 2008:

Detaylı

Otomobillerde Servis, Bakım ve Onarımın Enerji Verimliliğine Katkıları

Otomobillerde Servis, Bakım ve Onarımın Enerji Verimliliğine Katkıları Otomobillerde Servis, Bakım ve Onarımın Enerji Verimliliğine Katkıları İŞ DÜNYASI VE SÜRDÜREBİLİRLİK KALKINMA DERNEĞİ 07/05/2014 1 20 Novembre, 2010 Genel KONUŞMACI H.Kubilay Dinçer TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL

Detaylı

ATIK MOTOR YAĞLARININ YÖNETİMİ PROJESİ YENİ İRTİBAT NUMARASI

ATIK MOTOR YAĞLARININ YÖNETİMİ PROJESİ YENİ İRTİBAT NUMARASI Mayıs 015 PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile imzaladığı protokol çerçevesinde başlattığı Bir Varil Bir Ağaç projesi kapsamında, toplanan her bir varil atık motor yağı

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ

MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ MARMARA ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ Güncel Otomotiv Endüstrisi HAZIRLAYAN: Yrd. Doç. Dr. Abdullah DEMİR OTOMOBİLİN TARİHİ GELİŞİMİ Daha Fazla Otomobil, Daha Fazla Trafik, Daha Fazla Kirlilik, Daha

Detaylı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı

KOMPLE ÇÖZÜM ÇEVRE DOSTU ESNEK ÇÖZÜM. Tekli Uygulama. İkili Uygulama. Montaj Kolaylığı KOMPLE ÇÖZÜM Isıtma Soğutma Sıhhi Sıcak Su ÇEVRE DOSTU Dünyanın en yüksek COP=4,5 değerine sahip ekonomik sistemlerdir. Yenilenebilir enerji olan Hava ve Güneşten faydalanma Gaz veya yakıt ile ısıtmaya

Detaylı

European Road Transport Research Advisory Council. TEMSA AR-GE ve TEKNOLOJİ A.Ş

European Road Transport Research Advisory Council. TEMSA AR-GE ve TEKNOLOJİ A.Ş European Road Transport Research Advisory Council AMAÇ Araştırma ve inovasyon için yatırım teşvikini harekete geçirmek ve teknolojik olarak inovatif bir ekonomi ortaya çıkarmak için ulusal, bölgesel ve

Detaylı

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI

İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI İZMİR KEMALPAŞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GÜNEŞ SANTRALİ UYGULAMASI Mustafa Orçun ÖZTÜRK mustafaozturk@kosbi.org.tr ÖZET Günümüzde fosil yakıtlarının sonunun gelecek olması maliyetlerinin fazla olması ve

Detaylı