BİNA BÖLÜMLERİ VE TESİSLERİNE AİT DÜZENLEMELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BİNA BÖLÜMLERİ VE TESİSLERİNE AİT DÜZENLEMELER"

Transkript

1 BİNA BÖLÜMLERİ VE TESİSLERİNE AİT DÜZENLEMELER

2 YANICI MADDE VE DEPOLANMASI YASAK OLNA YERLER KAZAN DAİRELERİ YAKIT DEPOLARI SOBALAR VE BACALAR SIĞINAKLAR OTOPARKLAR MUTFAKLAR ASANSÖRLER

3 KAZAN DAİRELERİ TSE UYGUNLUĞU HER TARAFI 120 DK YANGINA DAYANIKLI VE BÜTÜN HALDE OLMALI DİLATASYON BULUNMAMALI DUMAN BACALARI-TEMİZ VE KİRLİ HAVA BACALARI BULUNMALAI KAÇIŞ MERDİVENİ VEYA GENEL KULLANIM MERDİVENLERİNE DOĞRUDAN AÇILMAMALI

4 ISIL KAPASİTESİ KW ARASINDA İSE 1 KAPI-ISIL KAPASİTESİ 350 KW VEYA DÖŞEME ALANI 100M2 ÜZERİNDE İSE 2 KAPI BULUNMALI ÇIKIŞ KAPILARI BİEBİRLERİNE ZIT VE 90 DK YANGINA DAYANIKLI OLMALI KAZAN DAİRESİ TABANINA SIVI YAKIT DÖKÜLMEMESİ VE KANAL YAPILMASI SIVI YAKITLI KAZAN DAİRELERİNDE EN AZ 0.25 M3 HACMİNDE BETONARME PİS SU ÇUKURU YAPILMASI KAZAN DAİRESİNDE EN AZ 1 ADET 6 KG LIK ÇOK MAKSATLI KURU KİMYEVİ TOZLU YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI VE BÜYÜK KAZAN DAİRELERİNDE EN AZ 1 ADET YANGIN DOLABI BULUNDURULUR.

5

6 Söndürücü Maddeler: Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür. Karbondioksit gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır. Genellikle çelik tüplerde basınç altında sıvı halde tutulur. Bu gazla açık alanlarda ve hava akımının olduğu yerlerde yangının söndürülmesi oldukça zordur. Kuru kimyevi toz: Yangın söndürmede kullanılan etkin maddelerden birisi de kuru kimyasal tozdur. Kimyasal tozların, cinslerine göre A.B.C. sınıfı yangınlar etkin bir şekilde söndürülebilmektedir. Aşırı sıcaklıktan (tahta, kumaş, araba lastiği gibi maddelerde) oluşan yangınlar, sıvıların (benzin ve türevleri) tutuşmasından çıkan yangınları ve yanıcı gazların (havagazı-doğalgaz vb.) basınç altında çıkmasından oluşan yangınların söndürülmesinde kullanılmaktadır. Köpük: Köpük yanan yüzeyi tamamen kaplar. Bunun sonucu olarak da hava ile teması keser ve ayrıca soğutma özelliğinin bulunması nedeniyle de yangın söndürücü olarak kullanılır. Kum:Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Kullanma anında kumun yanıcı maddeyi tamamen örtmesi sağlanmalıdır.

7

8

9 DOĞALGAZ VE LPG TESİSATLI KAZAN DAİRELERİ PROJE VE UYGULAMA AŞAMASI İLGİLİ TEKNİK ŞARTNAMELERE GÖRE YAPILIR. SAYAÇLARIN KAZAN DAİRESİ DIŞINA YERLEŞTİRİLMESİ GEREKİR. HERHANGİ BİR TEHLİKE ANINDA GAZI KESECEK OLAN ANA KAPAMA VANASI İLE ELEKTRİK AKIMINI KESECEK ANA DEVRE KESİCİ VE ANA ELEKTRİK PANOSU, KAZAN DAİRESİ DIĢINDA KOLAYCA ULAĢILABİLECEK BİR YERE KONULUR GAZ ANA VANASININ YERİNİ GÖSTEREN PLAKA, BİNA GİRİŞİNDE KOLAYCA GÖRÜLEBİLECEK BİR YERE ASILIR.

10 DOĞAL VE MEKANİK HAVALANDIRMA YAPILMASI GAZ ALGILAYICI KULLANILMASI YÖNETMELİĞE UYGUN TOPRAKLAMA YAPILIR AYDINLATMA VE AÇMA-KAPAMA ANAHTARLARI İLE PANOLAR, KAPALI TİPTE UYGUN YERLERE TESİS EDİLİR. BU TESİSAT VE SİSTEMLERDE KULLANILACAK HER TÜRLÜ CİHAZ VE KABLOLARIN İLGİLİ STANDARTLARA UYGUN OLMASI GEREKİR.

11 TOPRAKLAMA, ELEKTRİK İLE ÇALIŞAN CİHAZLARIN OLASI BİR ELEKTRİK KAÇAĞI TEHLİKESİNE KARŞI ALINAN HAYATİ BİR ÖNLEMDİR. KAÇAK ELEKTRİĞİN BİR İLETKENLE TOPRAĞA VERİLMESİNİ SAĞLAYAN BASİT BİR SİSTEMDİR. İNSAN HAYATINI VE CİHAZLARIN KULLANIM ÖMRÜNÜ RİSKE ATMAMAK İÇİN ELEKTRİK KAÇAĞI RİSKİNE KARŞI TOPRAKLAMA KESİNLİKLE YAPILMALIDIR. BÖYLECE CİHAZDA OLUŞABİLECEK FAZLA ELEKTRİK YÜKÜ DİRENCİ ÇOK AZ OLAN TOPRAK HATTI ÜZERİNDEN TOPRAĞA VERİLECEK VE CİHAZA DOKUNAN KİŞİLERİN HAYATİ TEHLİKESİ ORTADAN KALKMIŞ OLACAKTIR.

12 DOĞALGAZ TESİSATLI KAZAN DAİRESİ TAVANININ MÜMKÜN OLDUĞU KADAR DÜZ OLMASI VE GAZ SIZINTISI HÂLİNDE GAZIN BİRİKECEĞİ CEPLERİN BULUNMAMASI GEREKİR. LPG KULLANILAN KAZAN DAİRELERİ BODRUM KATTA YAPILAMAZ. BODRUMLARDA LPG TÜPLERİ BULUNDURULAMAZ. LPG İÇİN BİNA GİRİŞİNDE OTOMATİK EMNİYET VANASI VE ANİ KAPAMA VANASI GİBİ GAZ AKIŞINI KESEN EMNİYET VANASI BULUNMASI GEREKİR.

13 GAZ ALGILAYICI

14 APARTMANIN KAZAN DAİRESİNDE YANGIN Yerel Haberler - 12 Nisan :20 Tekirdağ ın Çorlu İlçesi nde 5 katlı apartmanın kazan dairesindeki kitapların tutuşması sonucu çıkan yangın söndürüldü. Olay, saat sıralarında Şinasi Kurşun Caddesi 12'nci Sokak üzerinde bulunan 5 katlı Gülizar Apartmanı'nda meydana geldi. Apartmanın kazan dairesinde bulunan kitaplar henüz bilinmeyen bir nedenle tutuştu. Kısa sürede büyüyen alevler nedeniyle apartmanın merdivenleri de yoğun dumanla kaplandı. Apartman sakinlerinin ihbarıyla gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, dumanlar nedeniyle merdivenlerden inemeyen babaanne ve torununu itfaiye ekipleri merdivenli araçlarıyla camdan çıkararak kurtardı.

15 Ordu'da Ziraat Bankası'nda Yangın Güncelleme : 04 Temmuz :28BüyültKüçült Ordu Ordu'da tadilat nedeniyle boş olan Ziraat Bankası binasının kazan dairesinde çıkan yangınitfaiye ekiplerinin yaklaşık bir saatlik çalışması sonucu söndürüldü. Tadilatı yürüten firma görevlilerince kazan dairesinde yapılan çalışma sırasında çıkan yangına Ordu Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. "Kazanın sökülmesi esnasında kazan içersinde kalan kalıntılar alev almış. Bu da doğal olarak duman yapmış. Ne binada ne de lojmanlarda yer alan insanlarımızda en ufak bir yaralanma veya can kaybı yoktur." Cabi, binada bulunan mevcut kazanın doğalgaza geçecekleri için söküldüğünü sözlerine ekledi.

16 Giresun Devlet Hastanesi'nin bodrum katında bulunan kazan dairesinde elektrik panosundan kaynaklandığı belirtilen yangın meydana geldi. Acile gelen bir hastanın dumanları fark edip güvenliğe haber vermesiyle müdahale edilen yangın, itfaiye ekiplerinin gelmesiyle kontrol altına alındı. Hastanenin acil bölümünün duman etkisinde kalması sonucu hastalar başka hastanelere tahliye edilirken, bazı araç gereçler de hastane bahçesine çıkartıldı.

17 YAKIT DEPOLARI YANGINA DAYANIKLI BÖLMELERLE KORUNMALI KAZAN DAİRESİ İLE 120 DK DAYANIKLI BÖLME İLE AYRILMASI GEREKİR. YETERLİ HAVALANDIRMA TANK KAPASİTESİNİN 3 DE 1 İ KADAR HAVUZLANDIRMA

18 AKARYAKIT DEPOLARI; MERDİVEN ALTINA, MERDİVEN BOĢLUĞUNA, MUTFAĞA, BANYOYA VE YATAK ODASINA KONULAMAZ. KALORİFER YAKITI KULLANILAN SIVILARIN DEPOLANMASI 1000 LİTREYE KADAR BODRUMDA VE VARİL İÇİNDE 3000 LİTREYE KADAR BODRUMDA VE SIZINTISIZ SAC KAPLARDA LİTREYE KADAR BİNA İÇİNDE BODRUM KATTA, YANGINA 120 DAKİKA DAYANIKLI KÂGİR ODADA SIZINTISIZ TANKLARDA VEYA BİNA DIŞINDA SIZINTISIZ YERALTI VE YERÜSTÜ TANKLARINDA,

19 STOK İHTİYACININ LİTREDEN FAZLA OLMASI HÂLİNDE, YAKIT TANKLARI, BİNADAN AYRI, BAĞIMSIZ, TEK KATLI BİR BİNAYA YERLEŞTİRİLMELİ METAL BÖLÜMLER STATİK ELKTRİĞE KARŞI TOPRAKLANIR AKARYAKIT YAKAN KAT KALORİFERİNİN YAKIT DEPOLARI DAİRE İÇİNDE MERDİVEN BOŞLUKLARINA VE MUTFAĞA, BANYOYA VE YATAK ODASINA KONULAMAZ. BODRUMDA EN FAZLA 2000 LİTRE HACMİNDE, GÜNLÜK YAKIT DEPOSU İSE, EN FAZLA 100 LİTRE OLMAK ÜZERE, DAİRE İÇİNDE KAPALI BİR HACİMDE YAPILABİLİR

20 KAT KALORİFERİ TESİSATI BULUNAN VEYA GAZYAĞI KULLANAN BİNALARDA, EN AZ 1 ADET 6 KG''LIK KURU ABC TOZLU EL YANGIN SÖNDÜRME CİHAZI BULUNDURULMASI ŞARTTIR.

21 Denizli'de yakıt deposunda yangın Alınan bilgiye göre, Bayramyeri Meydanı 2. Ticari Yol üzerindeki banka şubesinin kazan dairesinde tadilat sırasında yangın çıktı. Yangına, Denizli Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale ederek, yangını başka bölümlere geçmeden söndürdü. Yangın çevrede yoğun dumana neden olurken, banka şubesi boşaltıldı, polis çevrede güvenlik önlemi aldı. Yangının, kazan dairesindeki deponun kesilmesi sırasında, içinde kalmış olan kalıntıların tutuşması sonucu çıktığı bildirildi.

22 MUTFAKLAR, ÇAY OCAKLARI, SOBALAR VE BACALAR KONUTLAR HARİÇ OLMAK ÜZERE, ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ, YÜKSEK BİNALAR İÇİNDE BULUNAN MUTFAKLAR VE YEMEK FABRİKALARI İLE BİR ANDA 100''DEN FAZLA KİŞİYE HİZMET VEREN MUTFAKLARIN DAVLUMBAZLARINA OTOMATİK SÖNDÜRME SİSTEMİ YAPILMASI VE OCAKLARDA KULLANILAN GAZIN ÖZELLİKLERİNE GÖRE GAZ ALGILAMA, GAZ KESME VE UYARI TESİSATININ KURULMASI ŞARTTIR.

23 DAVLUMBAZ

24 MUTFAKLARIN BODRUMDA OLMASI VE GAZ KULLANILMASI HÂLİNDE, HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ YAPILIR. ĠKİNCİ BİR ÇIKIŞ TESİS EDİLMEKSİZİN GAZ KULLANILMASI YASAKTIR. MUTFAK VE ÇAY OCAKLARI BİNANIN DİĞER KISIMLARINDAN EN AZ 120 DAKİKA SÜREYLE YANGINA DAYANIKLI BÖLMELER İLE AYRILMIŞ BİÇİMDE KONUMLANDIRILIR.

25 BACA TESİSATININ, İLGİLİ TÜRK STANDARTLARINDAKİ ESASLARA UYGUN OLMASI ŞARTTIR HER KAZAN İÇİN TERCİHAN AYRI BİR BACA KULLANILIR, SOBA VE ŞOFBEN BORULARI KAZAN BACALARINA BAĞLANAMAZ. KAZAN DAİRESİ İÇİN AYRICA HAVALANDIRMA BACASI YAPILIR. BACA ÇEKİĢİNİN AZALMAMASI BAKIMINDAN, BACALARIN MÜMKÜN İSE, KOMŞU YÜKSEK BİNALARDAN EN AZ 6 M UZAKLIKTA YAPILMASI VE AİT OLDUĞU BİNA MAHYASININ EN AZ 0.8 M ÜZERİNE KADAR ÇIKARILMASI GEREKİR.

26 KAZANA AİT BACA DUVARLARI 500 C SICAKLIĞA DAYANIKLI OLAN MALZEMEDEN YAPILIR VE YAPILMASINDA DELİKLİ TUĞLA VE BRİKET KULLANILAMAZ. SIVI VE KATI YAKITLI KAZANLARIN BACALARININ ALTINDA BİR KURUM TEMİZLEME MENFEZİ BULUNMASI VE YILDA EN AZ İKİ DEFA YETKİLİ KİŞİLERE TEMİZLETTİRİLMESİ GEREKİR. BACALARIN TEMİZLİĞİNDEN BİNA SAHİBİ VE YÖNETİCİSİ SORUMLUDUR.

27 Bir apartmanın bacasında çıkan yangın korkuttu. Aktaş Mahallesi'nde, Taşhancılar Caddesi Tunçok Apartmanı'nda önceki gün akşam saat:22.30 sıralarında ufak çaplı bir yangın meydana geldi. İlk müdahalenin yangın tüpüyle yapıldığı baca yangını, bölgeye gelen itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Yangında ufak çaplı maddi hasar meydana gelirken herhangi bir can kaybı yaşanmadı. Bacalarını bu işte profesyonel olmayan kişilere temizletildiğini belirten itfaiye yetkilileri bacaların temizliğinden sorumlu olan bina sahipleri ve yöneticilerin Bolu Belediyesi İtfaiye Baca Servisi'ni arayarak bacalarını temizletmelerini istedi.

28 Bartın merkezde bir apartmanın bacasında çıkan yangın korkuttu. Edinilen bilgilere göre, yangın saat 11.30'da Bartın Orduyeri Mahallesi Orduyeri Caddesi üzerinde bulunan bir apartmanda meydana geldi. Apartmanın çatısından dumanlar yükseldiğini gören vatandaşlar itfaiye ekiplerine haber verdi. Kısa sürede olay yerine itfaiye ekiplerinin müdahalesi sonucu baca yangın kısa sürede kontrol altına alındı. Yangın sonrası apartmanın çatısında maddi hasar meydana gelirken, apartman sakinleri kısa süreli panik yaşadı.

29 Baca yangını korkuttu Samsun`un Bafra İlçesi'nde bir fırının bacasında çıkan yağın, korku ve paniğe neden oldu. Samsun`un Bafra İlçesi'nde bir fırının bacasında çıkan yağın, korku ve paniğe neden oldu. Cumhuriyet Meydanı'ndaki 4 katlı binanın çatısında sulunan baca, önceki akşam saat sularında tutuştu. Bacadan sıçrayan kıvılcımlar çatıya düşünce bir anda büyüyen yangına, Bafra Belediyesi itfaiye ekipleri müdahale etti. İtfaiye ekiplerini çabasıyla kısa sürede kontrol altına alınan yangının çevredeki binaları sıçraması önlendi.

30 ODADA BACA YOK İSE SOBA BORUSU; SAC KONAN PENCEREDEN ÇIKARILIP, SAÇAKTAN 25 CM AÇIKTA VE 50 CM YÜKSEKTE VE UCUNDA ĢAPKA KULLANILARAK KURULUR. BORULARIN BİRLEĢTİĞİ YERLER ÇEMBER İLE KAPATILIP, BU ÇEMBERDEN DUVAR VE TAVANA BAĞLANMAK SURETİYLE, BİRBİRİNDEN AYRILMASI VE DEVRİLMESİ ÖNLENİR.

31 ODUN VE KÖMÜR GİBİ KATI YAKITLAR İLE YÜKSEK ORANDA İS BIRAKAN SIVI YAKITLAR KULLANILDIĞI TAKDİRDE, BORULAR AYDA BİR, BACALAR İSE İKİ AYDA BİR TEMİZLENİR.

32 BACA TEMİZLİĞİ, MAHALLİN İTFAİYE TEĢKİLATI TARAFINDAN YAPILIR. ANCAK, BU KONUDA İTFAİYE TEĢKİLATINDAN ALDIĞI İZİN İLE VE BELEDİYE ENCÜMENİNİN BELİRLEDİĞİ FİYAT TARİFESİ ÜZERİNDEN FAALİYET GÖSTEREN ÖZEL FİRMALAR VAR İSE, TEMİZLİK ONLARA DA YAPTIRILABİLİR.

33 Baca Hesabı Baca hesabı yapılırken toplam binanın çatıya kadar olan bacanın uzunluğunun üzerine 1-2 metre fazla hesaplanarak ele alınır. Doğalgaz yakıtlılarda kat sayı = 0,012 Katı yakıtlılarda kat sayı = 0,03 Sıvı yakıtlılarda kat sayı = 0,02 Olarak hesaplanır. Örnek: (Katı Yakıtlı) Qk= Kazan yükü (kcal/h) R= Çap h= Bina Yüksekliği 0.03 x Qk 0.03 x B = = = 2752 cm2 (h)1/2 (19)1/2 π * r2/4 = x4= 11088/3,14=3505,74 (kare kökünü al) r = 59,20 cm Boyutları = Ø 60 cm Duman Bacası Adet = 1(bir adet kazan için) BACA HESABI 2 (sıvı ve gaz yakıtlı için) Fb = Baca Kesiti (cm²) h = Etkin baca yüksekliği (m) Fd = Duman kanalı kesiti (cm²) Fb = 0,0120 x Qk / h formülüne göre hesaplanmıştır. Fb = 0,012 x / 19 Fb = 828 cm² Fd =828 Fd = π * r2/4 =828 cm²için 3,14* r2/4= 828 ise 828 x 4 = /3,14 = 1054,77 çıkan bu sonucun kara kökü alınır oda = 33 için Ø33 cm baca yapılacaktır. Sözleşme gereği AISI 316 L KALİTE paslanmaz çelik BACA YAPILACAKTIR. Sıvı yakıtlarda 0,02 alınır.

34 SIĞINAKLAR, OTOPARKLAR VE ÇATILAR 100 M2 ÜZERİNDEKİ SIĞINAKLARDA 2 ACİL ÇIKIŞ KAPISI OLMALI ALANLARININ TOPLAMI 600 M2 DEN BÜYÜK OLAN KAPALI OTOPARKLARDA OTOMATİK YAĞMURLAMA SİSTEMİ, YANGIN DOLAP SİSTEMİ VE İTFAİYE SU ALMA AĞIZLARI YAPILMASI MECBURİDİR. TOPLAM ALANI 2000 M2 Yİ AĢAN KAPALI OTOPARKLAR İÇİN MEKANİK DUMAN TAHLİYE SİSTEMİ YAPILMASI ĢARTTIR. DUMAN TAHLİYE SİSTEMİNİN BİNANIN DİĞER BÖLÜMLERİNE HİZMET VEREN SİSTEMLERDEN BAĞIMSIZ OLMASI VE SAATTE EN AZ 10 HAVA DEĞİŞİMİ SAĞLAMASI GEREKİR.

35 LPG VEYA SIKIĢTIRILMIĢ DOĞALGAZ (CNG) YAKIT SİSTEMLİ ARAÇLAR KAPALI OTOPARKLARA GİREMEZ VE ALINMAZ. ÇATI ARALARINDA KOLAY ALEVLENİCİ, PARLAYICI VE PATLAYICI MADDE BULUNDURULAMAZ. ÇATIDAN GEÇECEK ELEKTRİK TESİSTATININ YANGINA DAYANIKLILIĞI

36 ASANSÖRLER ASANSÖR KUYUSU VE MAKİNA DAİRESİ, YANGINA EN AZ 60 DAKİKA DAYANIKLI VE YANICI OLMAYAN MALZEMEDEN YAPILIR. AYNI KUYU İÇİNDE 3 DEN FAZLA ASANSÖR KABİNİ DÜZENLENEMEZ. 4 ASANSÖR KABİNİ DÜZENLENDİĞİ TAKDİRDE, İKİŞERLİ GRUPLAR HÂLİNDE ARALARI YANGINA 60 DAKİKA DAYANIKLI BİR MALZEME İLE AYIRILIR.

37 YÜKSEK BİNALARDA VE TOPLUMA AÇIK YAPILARDA ASANSÖRLERİN, YANGIN UYARISI ALDIKLARINDA KAPILARINI AÇMADAN DOĞRULTULARI NE OLURSA OLSUN OTOMATİK OLARAK ACİL ÇIKIŞ KATINA DÖNECEK VE KAPILARI AÇIK BEKLEYECEK ÖZELLİKTE OLMASI GEREKİR. ANCAK, ASANSÖRLERİN GEREKTİĞİNDE YETKİLİLER TARAFINDAN KULLANILABİLECEK ELEKTRİKLİ SİSTEME SAHİP OLMASI DA GEREKİR. ASANSÖRLERİN, YANGIN UYARISI ALINDIĞINDA, KAT VE KORİDOR ÇAĞRILARINI KABUL ETMEMESİ GEREKİR. ASANSÖR KAPISI, YANGIN MERDİVEN YUVASINA AÇILAMAZ.

38 ASANSÖR KAPILARININ YANGINA KARĢI EN AZ 30 DAKİKA DAYANIKLI VE DUMAN SIZDIRMAZ OLMASI, YAPI YÜKSEKLİĞİ M DEN YÜKSEK BİNALARDA YANGINA KARĢI EN AZ 60 DAKİKA DAYANIKLI VE DUMAN SIZDIRMAZ OLMASI GEREKİR.

39 ACİL DURUM ASANSÖRÜ BİR YAPI İÇİNDE YANGINA MÜDAHALE EKİPLERİNİN VE BUNLARIN KULLANDIKLARI EKİPMANIN ÜST VE ALT KATLARA MAKUL BİR EMNİYET TEDBİRİ DÂHİLİNDE HIZLI BİR ŞEKİLDE TAŞINMASINI SAĞLAMAK, GEREKLİ KURTARMA İŞLEMLERİNİ YAPMAK VE AYNI ZAMANDA ENGELLİ İNSANLARI TAHLİYE EDİLEBİLMEK ÜZERE TESİS EDİLİR. ASANSÖR, AYNI ZAMANDA NORMAL ŞARTLARDA BİNADA BULUNANLAR TARAFINDAN DA KULLANILABİLİR. ANCAK, BİR YANGIN VEYA ACİL DURUMDA, ASANSÖRÜN KONTROLÜ ACİL DURUM EKİPLERİNE GEÇER.

40 YAPI YÜKSEKLİĞİ M''DEN DAHA FAZLA OLAN YAPILARDA, EN AZ 1 ASANSÖRÜN ACİL HÂLLERDE KULLANILMAK ÜZERE ACİL DURUM ASANSÖRÜ OLARAK DÜZENLENMESİ ŞARTTIR. ACİL DURUM ASANSÖRLERİ ÖNÜNDE, AYNI ZAMANDA KAÇIŞ MERDİVENİNE DE GEÇİŞ SAĞLAYACAK ŞEKİLDE, HER KATTA 6 M2 DEN AZ, 10 M2 DEN ÇOK VE HERHANGİ BİR BOYUTU 2 M DEN AZ OLMAYACAK YANGIN GÜVENLİK HOLÜ OLUŞTURULUR.

41 ACİL DURUM ASANSÖRÜNÜN KABİN ALANININ EN AZ 1.8 M², HIZININ ZEMİN KATTAN EN ÜST KATA 1 DAKİKADA ERİŞECEK HIZDA OLMASI VE ENERJİ KESİLMESİ HÂLİNDE, OTOMATİK OLARAK DEVREYE GİRECEK ÖZELLİKTE VE 60 DAKİKA ÇALIŞIR DURUMDA KALMASINI SAĞLAYACAK BİR ACİL DURUM JENERATÖRÜNE BAĞLI BULUNMASI GEREKİR. ACİL DURUM ASANSÖRLERİNİN ELEKTRİK TESİSATININ VE KABLOLARININ YANGINA KARŞI EN AZ 60 DAKİKA DAYANIKLI OLMASI VE ASANSÖR BOŞLUĞU İÇİNDEKİ TESİSATIN SUDAN ETKİLENMEMESİ GEREKİR. ACİL DURUM ASANSÖRÜNÜN MAKİNA DAİRESİ AYRI OLUR VE ASANSÖR KUYUSU BASINÇLANDIRILIR.

42

43

44

DÖRDÜNCÜ KISIM Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler

DÖRDÜNCÜ KISIM Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler DÖRDÜNCÜ KISIM Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler BİRİNCİ BÖLÜM Bina Bölümleri ve Tesisler Bina bölümleri ve tesisler MADDE 53- (1) Binaların yangın bakımından kritik özellikler gösteren

Detaylı

DÖRDÜNCÜ KISIM. Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler

DÖRDÜNCÜ KISIM. Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler DÖRDÜNCÜ KISIM - Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler DÖRDÜNCÜ KISIM Bina Bölümlerine ve Tesislerine İlişkin Düzenlemeler BİRİNCİ BÖLÜM Bina Bölümleri ve Tesisler Bina bölümleri ve tesisler

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE PROAKTİF YAKLAŞIMLI YANGIN TEDBİRLERİ BARIŞ KUZUCU-HAKAN FARIMAZ-İ.MACİT ZEKİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Bu çalışmanın Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları,

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları, 1. Yangın sınıfları, Avrupa Normlarında EN 2 de aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır: Dolayısıyla ; Avrupa birliği standartlarını kabul edip kullanan ülkemizde de Yangın Sınıfları; TS EN 2 ve TS EN 2/A1 Türk

Detaylı

ÜNİTE ÜNİTE İÇİNDEKİLER HEDEFLER. YANMA ve YANGIN. Dr. Erkan ÇETİNER BİNA BÖLÜM VE TESİSLERİNDE YANGIN GÜVENLİĞİ

ÜNİTE ÜNİTE İÇİNDEKİLER HEDEFLER. YANMA ve YANGIN. Dr. Erkan ÇETİNER BİNA BÖLÜM VE TESİSLERİNDE YANGIN GÜVENLİĞİ BİNA BÖLÜM VE TESİSLERİNDE YANGIN GÜVENLİĞİ İÇİNDEKİLER Giriş ve Temel Kavramlar Yangın Güvenliği Bakımından Bina Bölüm ve Tesisleri Sığınak ve Otoparklar Çatılar Kazan Daireleri Mutfaklar Asansörler YANMA

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri-2

Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yağmurlama sistemi Amaç Yangına erken tepki verilmesinin sağlanması Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi Sistem hangi elemanlardan oluşur? Yağmurlama başlıkları

Detaylı

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI BACALAR BACALAR Bacalar binalarda kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, binada çöplerin atılması ve tesisat hatlarını döşenmesi gibi amaçlarla yapılan kanallardır. Binalarda duvarlarla

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR

KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR KAÇIŞ YOLLARI, KAÇIŞ MERDİVENLERİ VE ÖZEL DURUMLAR GENEL HÜKÜMLER HER YAPI YETERLİ KAÇIŞ YOLLARI İLE DONATILMALI ISI, DUMAN VE PANİKTEN KORUYACAK ŞEKİLDE TASARLANMALI YAPININ KULLANIM SINIFINA, KULLANICI

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MİMARİ PROJE İNCELEME RAPORU

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MİMARİ PROJE İNCELEME RAPORU BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MİMARİ PROJE İNCELEME RAPORU Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafeyi ifade eder.yapı Yüksekliği: Binanın bodrum

Detaylı

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ T.C. MEVLANA ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönergenin amacı; T.C. Mevlana Üniversitesi Rektörlüğünce kullanılan her türlü

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları,

Sınıf A: Yanmanın, normal olarak parlak korların oluşumuyla yürüdüğü, genellikle organik esaslı katı madde yangınları, 1. Yangın sınıfları, Avrupa Normlarında EN 2 de aşağıdaki şekilde tanımlanmıştır: Dolayısıyla ; Avrupa birliği standartlarını kabul edip kullanan ülkemizde de Yangın Sınıfları; TS EN 2 ve TS EN 2/A1 Türk

Detaylı

T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013

T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013 T.C. VE 2013 T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013 : 2007/12937 her kademedeki personel sorumludur. r rapor Dr.Fuat OKTAY Ek : Yönerge (71 sayfa) - - - -Planlama v - - - - - - -Bilgi Sistemleri

Detaylı

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Kurum, kuruluş ve iş yerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda ele alınır; Yapısal bakımdan yangından korunma: Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri

Detaylı

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YANGIN YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YANGIN YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YANGIN YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları Amaç: BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1- Bu Yönergenin

Detaylı

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş.

AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. ADANA BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ İÇ TESİSAT BİLGİLENDİRME AKSA GAZ DAĞITIM A.Ş. 15.03.2014 SUNUM AKIŞI NASIL ABONE OLABİLİRİM? ABONE BAĞLANTI BEDELİ. TESİSATÇI FİRMA SEÇİMİ. TESİSATÇI FİRMA YÜKÜMLÜLÜKLERİ.

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI GİRİŞ ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI R.Engin TURGAY Makina Mühendisi, İzmir e-posta: enginturgay@turastrade.com ÖZET Bu çalışmada, binalarda çıkabilecek yangın esnasında bir baca gibi

Detaylı

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları

ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler, Binaların Kullanım ve Tehlike Sınıfları BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE

Detaylı

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI

ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI ASANSÖR KUYULARININ BASINÇLANDIRMA HESAP KURALLARI HAZIRLAMA ESASLARI R.ENGİN TURGAY Makina Mühendisi R. Engin TURGAY S.1 İÇİNDEKİLER ÖZET..3 1-ÖNEMLİ KRİTERLER...4 2-HESAPLAMA KURALLARI 5-10 2.1-HAVA

Detaylı

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FORMU- 07/2 KURUM BİRİM YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ FORMU FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ)

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) CEREN ŞAHİN 145148006 İŞSAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE GÜNCEL UYGULAMALAR YANGIN ÇEŞİTLERİ VE KULLANILMASI GEREKEN

Detaylı

Yangın durumunda duman tabakası

Yangın durumunda duman tabakası Duman Kontrolü Yangın durumunda duman tabakası Yapıda bulunan maddelerin miktarına Madde türüne Yapının havalandırma koşullarına Bağlı olarak oluşur Birkaç dakika içinde duman tabakası önemli boyutlara

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

PLAN NOTLARI

PLAN NOTLARI PLAN NOTLARI 1. YAPI ADASI İÇERİSİNDE, BİNA DERİNLİĞİNİN 10 M.'DEN AZ ÇIKMASI DURUMUNDA MEVCUT DOKU DİKKATE ALINARAK ARKA BAHÇE MESAFESİ 2 M. YE KADAR UYGULANABİLİR. 2. GENİŞLİĞİ 26 M. DEN AZ OLAN BİTİŞİK

Detaylı

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: YANGIN TALİMATI YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: 1.Elektrik tesisatına ek yük getiren yangın riski yüksek cihazları kullanmayınız. 2.Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka Teknik elemanlara

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDAKİ YÖNETMELİK RESMİ GAZETE TARİHİ: 19.12.2007 (değişiklik 09.09.2009) SAYI: 26735 Amaç / MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kurum ve kuruluşları, özel kuruluşlar

Detaylı

YÖNERGE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

YÖNERGE NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ / /.. YÖNERGE İdari ve Mali İşler Daire Bşk. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç MADDE 1 - Bu Yönergenin amacı, Namık Kemal Üniversitesi'nin,

Detaylı

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler

Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım. Mümkün. Orta. TEHLİKEYE MARUZ KALANLAR KİŞİLER VE BÖLÜMLER: İşyerinde çalışan personel, ziyaretçiler DİŞ PROTEZ LABORATUVARI DEĞERLENDİRMESİ Acil Durum, Yangınla Mücadele ve İlkyardım ÖNCEKİ TEHLİKE ŞİDDET OLASILIK 1.1. İşyerinde acil çıkış yönlendirmesinin yapılmamış olması. 1.2. İşyerinde bulunan yangın

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Boyler, Baca hesabı. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler, Baca hesabı Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Boyler nedir? Kalorifer kazanının sıcaklığından yararlanarak içindeki suyun ısıtılması sağlayan ve bu su ile yerleşim yerine sıcak su sağlayan

Detaylı

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi

BACALAR. Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü. Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Celal Bayar Üniversitesi Turgutlu Meslek Yüksekokulu İnşaat Bölümü Öğretim Görevlisi Tekin TEZCAN İnşaat Yüksek Mühendisi BACALAR Yapılarda, kirli havayı dışarı atma, binaya temiz hava temin etme,

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları;

İ L A N. 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; İ L A N 10.10.2014 Tarih ve 416 Sayılı Belediye Meclis Kararı ile Karaman 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama İmar Planlarına ait Plan Notları; II. Yapılaşma Hükümlerinin 11.5 maddesinin ikinci bendine

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİRSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KURUM BİRİM DERSLİK, SALON, AMFİ, SEMİNER EĞİTİM SALONLAR İÇİN LİSTESİ FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ AÇIKLAMA Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR YANGIN PROJESİ HAZIRLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri SUNU İÇERİĞİ 1. Bina Yüksekliği/ Yapı Yüksekliği/

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS /9 sayılı Makam Onayı)

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS /9 sayılı Makam Onayı) MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ (12/01/2009 tarihli ve B.08.0.SAS.0.35.02.00.2009/9 sayılı Makam Onayı) Ek ve Değişiklikler: 1) 19/01/2010 tarihli ve B.08.0.İMD.0.14.00.00-223

Detaylı

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ

ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ ELEKTRİK TESİSATI VE SİSTEMLERİ Elektrik tesisatının, kaçış yolları aydınlatmasının, acil durum aydınlatma ve yönlendirmesinin ve yangın algılama ve uyarı sistemlerinin, ilgili tesisat yönetmeliklerine

Detaylı

M 324 YAPI DONATIMI. Kazanlar ve Kazan Daireleri. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü

M 324 YAPI DONATIMI. Kazanlar ve Kazan Daireleri. Dr. Salih KARAASLAN. Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü M 324 YAPI DONATIMI Kazanlar ve Kazan Daireleri Dr. Salih KARAASLAN Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Kazanların Sınıflandırılması

Detaylı

ASANSÖRLERİN YANGIN DAYANIMI VE MEVZUAT GEREKSİNİMLERİ

ASANSÖRLERİN YANGIN DAYANIMI VE MEVZUAT GEREKSİNİMLERİ Asansör Sempozyumu 2012 // İzmir 149 ASANSÖRLERİN YANGIN DAYANIMI VE MEVZUAT GEREKSİNİMLERİ Onur DAĞ Efectis Era Avrasya Test ve Belgelendirme A.Ş. turkey@efectis.com ÖZET Binaların Yangından Korunması

Detaylı

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER

MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MAHAL LİSTESİ VE TEKNİK ÖZELLİKLER MEVKİİ : YAPI NİZAMI : BLOK : KAT : DAİRE : ARSA ALANI : Projedeki ölçülere uygun olarak inşaat yapılacaktır. TAŞIYICI SİSTEM : Betonarme karkas sistemi ile yapılacaktır.

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK MAKİNA MÜHENDİSİ ANTALYA İTFAİYE DAİRESİ BAŞKANLIĞI BİNALARIN KULLANIM SINIFLARI Binaların kullanım özelliklerine göre sınıfları aşağıda belirtilmiştir.

Detaylı

GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar GENÇLİK VE SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin amacı; Gençlik ve Spor Genel

Detaylı

ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler

ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler ONUNCU KISIM Mevcut Binalar Hakkında Uygulanacak Hükümler BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Mevcut yapılara ilişkin uygulama MADDE 138- (1) Mevcut yapılardan bu Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinden sonra kullanım

Detaylı

DIAMOND PLAZA MALTEPE E-5 CEPHELİ KİRALIK YENİ PLAZA. www.tnl.com.tr

DIAMOND PLAZA MALTEPE E-5 CEPHELİ KİRALIK YENİ PLAZA. www.tnl.com.tr Z DIAMOND PLAZA MALTEPE E-5 CEPHELİ KİRALIK YENİ PLAZA www.tnl.com.tr YÖNETİCİ ÖZETİ KÜNYE Lokasyon İSTANBUL - MALTEPE Toplam İnşaat Alanı 10.877 m² Kiralanabilir Alan 8968,5 m² Binadaki Kat Sayısı Kiralama

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr.

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Selahattin ÇELİK KALORİFER TESİSATI PROJESİ Öneri projesi ve raporu Ön (Avan) proje ve

Detaylı

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve

YANGIN RİSKİNİN MİNIMİZE EDİLMESİ İÇİN ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER. 1) Ambalaj emteası depoları binadan ayrı güvenli mesafede duvarları ve X- ENDÜSTRİ ÜRÜNLERİ SAN TİC A.Ş. / TÜRKİYE 19/09/2005 Tarihinde yangın sonrası yapılan incelemelerde elde edilen eksiklikler aşağıda yazılıdır. Yangın iki ayrı ambalaj deposunda farklı zamanlarda yaşanmıştır.

Detaylı

1964'ten bugüne. Bölüm 5. Yangın Söndürme Tüpleri, Yangın Tüp Dolapları ve Muhtelif Dolaplar

1964'ten bugüne. Bölüm 5. Yangın Söndürme Tüpleri, Yangın Tüp Dolapları ve Muhtelif Dolaplar Bölüm 5 Yangın Söndürme Tüpleri, Yangın Tüp Dolapları ve Muhtelif Dolaplar 169 KURU KİMYEVİ TOZLU (ABC-KKT-YSC) 1 kg,c 2 kg,c 4 kg,c,c 9 kg,c,c,c 18 Bar 25 kg,c 18 Bar 50 kg,c 18 Bar 30 Bar 250 kg Römörklu

Detaylı

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir.

1-Kömür Kazanları : Yakma havası emilmesi kazandaki, bağlantı kanallarındaki ve bacadaki dirençlerin karşılanması baca çekişi ile gerçekleşir. 10. BACALAR Bacanın görevi atık gazın çevreye zarar vermeyecek şekilde kazandan çıkmasını sağlamak ve sıcak gazın kazanda istenilen hızda dolaşabilmesi için gerekli çekişi sağlamaktır. Bacalar doğal çekişli

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI

Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Bölüm IV KAZANLAR, KAZAN DAİRESİ VE GENLEŞME DEPOLARI Kazanların Sınıflandırılması 1.Kazan İmalatında Kullanılan Malzemeye Göre a) Dökme dilimli kazanlar b) Çelik kazanlar 2. Kazan Ocak Tipi, Tasarım Şekli

Detaylı

BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ. Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR

BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ. Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR RESTORAN VE ENDÜSTRİYEL MUTFAK HAVALANDIRMASI Genel olarak bir mutfak havalandırma sisteminde davlumbaz, kanallar, egzoz fanı, baca

Detaylı

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Yangın Projesi Hazırlanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Mak. Müh. Ercan ERGİÇAY Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Teknik Hizmetler Birimi 28 Eylül 2018 1 İçerik 1- Sulu Sistem Projelendirme

Detaylı

BESA İnşaat ve Metal San. Tic. Ltd. Şti.

BESA İnşaat ve Metal San. Tic. Ltd. Şti. BESA İnşaat ve Metal San. Tic. Ltd. Şti. Bahçelievler Basın Sitesi İSTANBUL - 27.10.2013 Sunum Mühendis / Yüklenici İş Güvenliği Uzmanı Şirket Tanıtımı Kuruluş Kurucumuz 1972 Besim SADIKER Çevre ve Şehircilik

Detaylı

İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ. Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri

İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ. Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri İTFAİYENİN PROJE İNCELEME SÜREÇLERİ Makine Mühendisi Çağdaş ORUÇ İtfaiye Denetim ve Önleme Şube Müdürlüğü Proje ve Özel Yapılar Amiri SUNUMUN İÇERİĞİ 1. İtfaiye den Proje Onay Zorunluluğunun Kaldırılması

Detaylı

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık Irmak Yangın Irmak Yangın Sistemleri ve Danışmanlık ANA SAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLERİMİZ DANIŞMANLIK İLETİŞİM ÜRÜNLERİMİZ Yangın Söndürme Cihazları Yangın Dolapları Yangın İhbar Zil ve Butonları Yağmurlama

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi ANKARA 2009 1 T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Savunma Sekreterliği

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ 3 1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri TMMOB MMO SERBEST MÜŞAVİRLİK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE ASGARİ ÜCRETLERİ YAPI

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK EYLEM PLANI

YANGIN GÜVENLİK EYLEM PLANI 1. AMAÇ Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi ve ek hizmet binalarında herhangi bir yangın olasılığına karşı korunma tedbirlerini almak, tedbirleri kontrol etmek ve istenmeyen bir olay olması durumunda,

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ 1 1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri TMMOB MMO SERBEST MÜŞAVİRLİK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE ASGARİ ÜCRETLERİ YAPI

Detaylı

Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır

Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır Yangın Alarm Sistemleri iki ana gruba ayrılır 1. Konvansiyonel Sistemler (Bölgesel Bilgilendirme) 2. Adreslenebilir Sistemler Noktasal Bilgilendirme 1. Konvansiyonel Sistemler (Bölgesel Bilgilendirme)

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

(İkiyüzbin Yeni Türk Lirası)

(İkiyüzbin Yeni Türk Lirası) Sn... A.Ş Mah... Cad. No:... / İstanbul Konu : Değerleme Raporu Talebiniz üzerine Bostanlı Mah... Sk No:.. Apt. D:.. Karşıyaka İzmir adresindeki a ait mülk 2014 tarihinde gezilerek dikkatle incelenmiştir.

Detaylı

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI

ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ Sinan Akduman İSG UZMANI ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İSG EĞİTİM SEMİNERİ İSG UZMANI 1 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Programı Programın İçeriği Tanışma ve Program Hakkında Bilgilendirme Okullarımızdaki

Detaylı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER. 2 TABLOLAR LİSTESİ. 3 ŞEKİLLER LİSTESİ 4 1.İHBARLAR... 7 1.1. Tanımlar... 7 1.2. İhbar dağılımları... 7 2. MÜDAHALE İSTATİSTİKLERİ...

Detaylı

T.C MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sivil Savunma Amirliği MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ

T.C MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sivil Savunma Amirliği MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ T.C MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Sivil Savunma Amirliği MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ 2016 1 Üniversitemiz Senatosunun 07/10/2016 tarih ve 19 sayılı toplantısı

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ 28 1. ARAÇ PROJELENDİRME MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ a. Münferit Tadilat Projeleri a.1. Her türlü araç tadilat projeleri 10. 00 TL b. Seri

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR

ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR ELEKTRİK PROJELERİNİN DÜZENLENMESİNDE UYGULANACAK ESASLAR HAZIRLAYAN: FİKRET KALKAN Elektrik tesisat projelerinin düzenlenmesinde, yürürlülükte bulunan kanun, tüzük, yönetmelik, teknik şartname ve TSE

Detaylı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İkaz ve Uyarı İşaretleri Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde IŞIKLI İŞARET : Saydam veya yarı saydam malzemeden

Detaylı

HİZMETE ÖZEL T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

HİZMETE ÖZEL T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HUDUT VE SAHİLLER SAĞLIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ İSTANBUL 2015 DEĞİŞİKLİK KAYIT ÇİZELGESİ DEĞİŞİKLİK DEĞİŞİKLİĞİ İŞLEYENİN SIRA NO. T ARİH SAYISI

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ (01 Temmuz Temmuz 2013)

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ (01 Temmuz Temmuz 2013) TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI PROJE MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ (01 Temmuz 2012-01 Temmuz 2013) 1. ARAÇ PROJELENDİRME MESLEKİ DENETİM ÜCRETLERİ a. Münferit Tadilat Projeleri 1. Her türlü araç tadilat projeleri

Detaylı

MAKİNA MÜH. UYGULAMALARI Temel Bilgiler

MAKİNA MÜH. UYGULAMALARI Temel Bilgiler TÜRKİYE YANGINDAN KORUNMA YÖNETMELİĞİ ışığında MAKİNA MÜH. UYGULAMALARI Temel Bilgiler Sunan Aydın ÖZKAYA KARİNA Tasarım, Danışmanlık ve Eğitim Hiz. Ltd.Şti. 8-9 Temmuz 2003 Denizli 1 Giriş Tanışma Amaç-Hedefler

Detaylı

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA

BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA BİNA BİLGİSİ VE PROJESİ KAT PLANLARI- SIĞINAKLAR- TAŞIYICI SİSTEM 4. HAFTA KAT PLANI PLANLAR ( UYGULAMA PROJESİ AŞAMASINDA) Bütün kat planları birebir çizilir, tekrar eden katlar için açıklama yazılır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI AKARYAKIT İKMAL VE NATO POL TESİSLERİ İŞLETME BAŞKANLIĞI BİNA VE TESİSLERİN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNERGE

T.C. MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI AKARYAKIT İKMAL VE NATO POL TESİSLERİ İŞLETME BAŞKANLIĞI BİNA VE TESİSLERİN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNERGE T.C. MİLLÎ SAVUNMA BAKANLIĞI AKARYAKIT İKMAL VE NATO POL TESİSLERİ İŞLETME BAŞKANLIĞI BİNA VE TESİSLERİN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNERGE ANKARA 2013 (BU SAYFA BOŞ BIRAKILMIŞTIR) II T.C MİLLÎ SAVUNMA

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ BASINÇLI KAPLARDA GÜVENLİK BASINÇLI KAPLARIN PERİYODİK KONTROLLERİ VE TEST TEKNİKLERİ İşçi sağlığı ve İş güvenliği Tüzüğü ne göre aşağıdaki sürelerde; Genel Hükümler

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz Temmuz 2013)

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz Temmuz 2013) TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz 2012-01 Temmuz 2013) 1. Doğalgaz, LPG veya hava gazı tesisat proje ücretleri (TMMOB Makina Asgari Ücret Yönetmeliği Madde 6-d) Doğrudan

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME

MALL OF ISTANBUL OFIS TEKNİK ŞARTNAME Bu dokümanda Mall Of İstanbul projesinin ofis bloğunun teknik şartnamesi tanımlanmaktadır. Teknik Şartname genel tasarım ve uygulama prensiplerini, kullanılacak sistem ve malzemelerin genel hatlarını tariflemektedir.

Detaylı

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ

KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ KTO KARATAY ÜNİVERSİTESİ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Bölüm/Program Dersi DERS TANIM BİLGİLERİ Dersin Adı Yapıda Yangından Korunma Yöntemleri Dersin Kodu Teori Uygulama Laboratuvar

Detaylı

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri

Paket Ürün İçindeki İnşaat İmalatları. Her türlü kazı dolgu tesviye ve altyapı işleri Paket Ürün Grubu Arfa-Magu Yalıtımlı Kaba İnşaat Yapım Paketleri (Uygulamalı) MODEL: FREZYA- FNR205-198,75 + 86,20 TEKNİK ŞARTNAME-1 Yapının Taşıyıcı Strüktür Donanımlı Paket Ürün EKOLOJİK-İDEAL SİSTEM

Detaylı

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

RİSK DEĞERLENDİRMESİ SKORU SINIFI DEĞERLENDİRMESİ DEĞ. TARİHİ İLK DEĞ. BÖLÜM FAALİYET İLK FOTOGRAF TANIMI M-1 Kıyma makinesinde Kıyma çekilmesi Kıyma Makinesi Et Besleme Noktası El Girecek Genişlikte Olması Kıyma Makinesine

Detaylı

Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu

Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu DİESEL-JENERATÖR GRUBU Jeneratör kimyasal enerjiyi (benzin, mazot, doğalgaz) elektrik enerjisine çeviren; temel olarak motor ve alternatörden oluşan bir sistemdir.

Detaylı

KİMYASALLARIN GÜVENLİ DEPOLANMASI (Toplam 3 Bölüm) Bölüm:1

KİMYASALLARIN GÜVENLİ DEPOLANMASI (Toplam 3 Bölüm) Bölüm:1 KİMYASALLARIN GÜVENLİ DEPOLANMASI (Toplam 3 Bölüm) Bölüm:1 HURİYE KUMRAL KİMYA Y. MÜH. Huriye Kumral 1 TEHLİKELİ MADDE Tehlikeli maddeler içerisinde bulunan formülasyonlarla kişiyi ve çevreyi zarara uğratma

Detaylı

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır.

1-Proje çizimi; Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Görsel performans,görsel konfor, enerji sarfiyatı ve maliyet yönünden verimlilik göz önünde bulundurularak aydınlatma yapılmalıdır. Projelerde EMO tarafından belirlenen semboller kullanılacaktır. Liste

Detaylı

BİNA TURU KONTROL VE İYİLEŞTİRME FALİYETLERİ FORMU KOD :TSY.FR.09 YAYIN TAR.:EYLÜL 2012 REV.TRH.: REV.NO : SAYFA NO : 1/10

BİNA TURU KONTROL VE İYİLEŞTİRME FALİYETLERİ FORMU KOD :TSY.FR.09 YAYIN TAR.:EYLÜL 2012 REV.TRH.: REV.NO : SAYFA NO : 1/10 BİNA TR KONTROL VE İYİLEŞTİRME FALİYETLERİ FORM KOD :TSY.FR.09 YAYIN TAR.:EYLÜL 2012 REV.TRH.: REV.NO : SAYFA NO : 1/10 Bina Turunun Düzenlendiği alan : Kontrol Tarihi : TEMİZLİK BAHÇE ÇATI MTFAK DENETİM

Detaylı

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez.

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA YOK YANMA YOK YANMA YOK YANMA VAR Yanmanın Çeşitleri:

Detaylı

AIRPORT PLAZA KURTKÖY / İSTANBUL. Geleceğin İş Dünyasında KENDİNİZE YER AYIRIN. A+ Sınıf Ofis & A+ Sınıfı Hizmet. Tnl.com.tr

AIRPORT PLAZA KURTKÖY / İSTANBUL. Geleceğin İş Dünyasında KENDİNİZE YER AYIRIN. A+ Sınıf Ofis & A+ Sınıfı Hizmet. Tnl.com.tr Z AIRPORT PLAZA Geleceğin İş Dünyasında KENDİNİZE YER AYIRIN A+ Sınıf Ofis & A+ Sınıfı Hizmet KURTKÖY / İSTANBUL Tnl.com.tr YÖNETİCİ ÖZETİ Proje Adı Airport Plaza Lokasyon Kurtköy / Istanbul Geliştirici

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Özellikler Geri Yanma Kontrolü: Gelişmiş Yanma Sistemi: Çok Yönlü Kontrol Sistemi: Dijital Kontrol Paneli: Kompakt Brülör Ünitesi: Manuel Türbülatör

Detaylı

T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ

T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ T.C. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ YANGIN ÖNLEME VE SÖNDÜRME YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1- Bu Yönergenin amacı; Bingöl Üniversitesi tarafından kullanılan her türlü kampüs, yapı, bina, tesis

Detaylı

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ I. SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ II.SU SİSİ SİSTEMLERİ UYGULAMA ÇEŞİTLERİ Düşük Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar

Detaylı

İşletmelerde Yakıt Depolaması ve Yangın Riski

İşletmelerde Yakıt Depolaması ve Yangın Riski İşletmelerde Yakıt Depolaması ve Yangın Riski İşletmelerin büyük bölümü hem konfor ısıtmada kullanılan kazanlar için, hem proses ısısını karşılayan ekipman, hem de işletmede bulunan jeneratör, firma taşıtları,

Detaylı

UMİ BAZAAR ALIŞVERİŞ MERKEZİ PİLOTAJ UMİ BAZAAR ALIŞVERİŞ MERKEZİ TANITIM

UMİ BAZAAR ALIŞVERİŞ MERKEZİ PİLOTAJ UMİ BAZAAR ALIŞVERİŞ MERKEZİ TANITIM UMİ BAZAAR ALIŞVERİŞ MERKEZİ TANITIM SİZLERE KISA VADEDE YÜKSEK DEĞERDE YATIRIM FIRSATI SUNUYORUZ. BURSA NIN EN PRESTİJLİ, EN HIZLI BÜYÜYEN, EN ALIM GÜCÜ YÜKSEK CAZİBE NOKTASI BALAT! HEM DEMİRYOLU, HEM

Detaylı