CUMHURİYET HÜRRİYET RADİKAL MİLLİYET AKŞAM SABAH POSTA

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CUMHURİYET HÜRRİYET RADİKAL MİLLİYET AKŞAM SABAH POSTA"

Transkript

1

2 CUMHURİYET MİLLİYET AKŞAM SABAH HÜRRİYET RADİKAL POSTA

3 En iyi yangın söndürme yöntemi tedbir almaktır.

4 Eğitilmiş bilgili toplumlar için yangın bir sorun olmaz.

5 Yangınlara neden olan faktörlerle savaşalım.

6 Özenle yaptığını tedbirsizliğinle yakma.

7 Yangına karşı tedbir alalım,sonra gözyaşı dökmeyelim.

8 Yangınla mücadelede başarı halk eğitiminden geçer.

9

10

11 2- YANMA, YANGIN, ÇEŞİTLERİ, SINIFLARI, SEBEPLERİ, ETKENLERİ MADDENİN ISI VE OKSİJENLE BİRLEŞMESİ SONUCU OLUŞAN KİMYASAL BİR OLAYDIR. YANMA OLAYININ OLUŞABİLMESİ İÇİN; - YANICI MADDE (KATI, SIVI VE GAZ), ISI ve OKSİJEN İN BİR ARADA OLMASI GEREKMEKTEDİR. BU OLAYA YANGIN ÜÇGENİ DENİR.

12 YANGIN YARARLANMAK AMACI İLE YAKILAN ATEŞ DIŞINDA OLUŞAN VE DENETLENEMEYEN YANMA OLAYINA YANGIN DENİR. YANGIN; KATI, SIVI VEYA GAZ MADDELERİN ALEVLENEREK KONTROLSUZ YANMASIDIR. YANMANIN ÇEŞİTLERİ 1-Yavaş Yanma, 2-Hızlı Yanma, 3-Parlama, Patlama şeklinde yanma, 4-Kendi Kendine Yanma, 1- YAVAŞ YANMA Yanıcı maddenin bünyesi itibariyle, yanıcı buhar veya gaz meydana getiremediği halde, yeterli ısının olmaması halinde, yeterli oksijen olmaması halinde, Yavaş yanma meydana gelmektedir. Örneğin:Demir (F), Bakır (Cu) gibi metallerin havadaki oksijen ve hava ısısı ile oksitlenmesi olayında olduğu gibi, yanıcı madde buhar veya gaz çıkarmamakta dolayısıyla demir oksit (Feo) ve Bakıroksit (Cuo) oluşmaktadır. Canlıların hücre solunumu olayı da bir nevi yavaş yanma olayıdır.

13 2- HIZLI YANMA Yanmanın bütün belirtileri ile oluştuğu bir olaydır. Yanmanın belirtileri Alev, Isı, Işık ve korlaşmadır. 3- PARLAMA VE PATLAMA Parlama kolayca ateş alan maddelerde görülen bir olaydır. (Örneğin Benzin gibi) Patlama ise; tamamen bir yanma olayıdır. Burada dikkati çeken husus maddenin tamamının bir anda yanmasıdır. Bunda Maddenin cinsi, birleşimi, şekli, büyüklüğü ile küçüklüğü ve nihai oksijen oranının rolü büyüktür. Patlamada; bir anda parlayarak yanan madde çeşitli gazlar haline gelmekte ve son derece büyük bir hacim genişlemesine uğrayarak etrafını zorlamakta ve patlamalar olmaktadır. 4- KENDİ KENDİNE YANMA Yavaş yanmanın zamanla hızlı yanmaya dönüşmesidir. Özellikle bitkisel kökenli yağlı maddeler normal hava ısısı ve oksijeni içinde kolaylıkla oksitlenmekte bu oksitlenme sırasında ise gittikçe artan bir ısı çıkmaktadır. Zamanla doğru orantılı olarak artan bu ısı, bir süre sonra alevlenmeye yetecek dereceyi bularak maddenin kendiliğinden tutuşmasına neden olmaktadır. Örneğin: Bezir yağına bulaştırılmış bir bez parçası yukarıda açıklandığı şekilde bir süre sonra alev alarak yanmaya başlayabilmektedir.

14 YANGIN VE YANGIN SINIFLARI Yararlı ateş yakılan yerler dışında, kontrolü elden çıkmış yanma olayıdır. (Örneğin: Ormanda bir yanma olayı yangındır. Akaryakıt depoların yanması bir yangındır.vs) Yangın Çeşitleri ve Sınıflaması : Yangınları çeşitli gruplar altında toplamak için yapılan çalışmalar neticesinde en uygun ayrım yanıcı madde cinslerine göre yapılmıştır. Bu sınıflama aşağıda belirtildiği gibi dört ana grupta belirlenmiştir. A SINIFI : Katı yanıcı maddeler yangını; Çeşitli odun, kereste, ham ve mamul tekstil, maddeleri kağıt vb. maddeler.

15 B SINIFI : Sıvı yanıcı maddeler yangını; Gazyağı, benzin, mazot, fuol-oil madeni yağlar, alkol, tiner, vernik, boyalar vb. maddeler.

16 C SINIFI : Gaz haldeki yanıcı maddeler yangını; Likit petrol gazı (Tüp gaz havagazı, hidrojen vb. maddeler yangını. D SINIFI : Yanabilen hafif metaller yangını; Alüminyum, magnezyum vb. maddeler.

17 YANGINLARIN SEBEPLERI a-korunma önlemlerinin alınmaması, b-bilgisizlik, c-ihmal ve dikkatsizlik, d-kazalar, e-sıçrama, f -Sabotaj, g-tabiat olayları

18 a) KORUNMA ÖNLEMLERININ ALINMAMASI Mesela elektrik sistemiyle ilgili gerek tesisat gerekse sigorta sistemlerinin yeterli düzeyde yapılmaması, binalarda çatı kirişleri ile baca ilişkilerinin gereği gibi düzenlenmemesi, bacaların yeterli özenle sıvanmaması, Likit Petrol Gazı kullanırken tüp kullanımı ile ilgili gerekli önlemlerin alınmaması, soba ve kalorifer sistemlerinde gerekli tertibatın alınmayışı ve gerekli periyodik temizlik ve bakımlarının yapılmaması, nedenleriyle yangın çıkmaktadır. g) TABIAT OLAYLARI Tabii olarak kendiliğinden ortaya çıkan yangınlardır. Mesela Deprem, Yıldırım düşmesi, güneş ışınlarından meydana gelen yangınlar gibi. b) BILGISIZLIK Mesela tavan arası ve çatıya kolay ve çabuk tutuşabilecek eşyalar koymak, yakıt depoları veya yakıtla çalışan yerlerde kıvılcım çıkartacak etkenlerin bilinmemesi vb. Durumlarda yangının çıkması kaçınılmazdır. c) İHMAL Mesela ağaçlık yerlerde söndürülmeden atılan kibrit, sigara izmarit gibi maddeler, Likit Petrol Gazı Tüplerinin kibritle kontrol edilmesi, prizde ütü ve ocak fişi unutulması, piknik tüpleri üzerine geniş tabanlı tencere, kazan konularak uzun süre ısıtılması, sigortaya gereğinde fazla tel sarılması vb. Yapılmaması bilindiği halde ihmal edilerek yapılan işler yangına sebep olur. d) KAZALAR Mesela trafik kazaları araç yangınlarına, iş kazaları makine ve bina yangınlarına soba vb. cihazlarda meydana gelen kazalar bina yangınlarına sebebiyet verirler. e) SIÇRAMA Mesela fabrika ve atölyelerde kaynak ve taşlama makinelerinden sıçrayan kıvılcımların etrafta bulunan benzin, mazot vb. maddeler üzerine düşmesi, sobadan sıçrayan yanan kömür parçalarının halı, kilim vs. Maddeler üzerine düşmesi sonucu çıkan yangınlar. f) SABOTAJ Çeşitli amaçlar için bilerek ve isteyerek yangın çıkartılmasıdır. Mesela tarla, ev yeri açmak amacıyla ormanların yakılması bina, işyeri ve tesislerin kundaklanması gibi kasti olaylardan yangın çıkartılmasıdır.

19 YANGIN ETKENLERI a) BACA YANGINLARI b) SIGARA VE KIBRIT c) KIVILCIM d) ELEKTRIK e) BENZIN f) LIKIT PETROLGAZI-LPG g) HAYVANLARIN SEBEP OLDUĞU YANGINLAR h) YILDIRIM ı) GÜNEŞ ISISI

20

21 3-YANGIN ÖNLEMLERİ Küçük bir yangın başlangıcının, büyük alevlere dönüşmesini Önlemek amacıyla yapıların projelendirme anından itibaren yangından korunma şartname ve yönetmeliklerine bağlı kalarak projelendirilmesi gerekir. Kurum, kuruluş ve işyerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda ele alınır. 1- Yapısal Bakımdan Yangından Korunma 2- Organizasyon Bakımdan Yangından Korunma

22 1- YAPISAL BAKIMDAN YANGINDAN KORUNMA Yangın çıkmasını engelleyen, geciktiren veya çıkması halinde erken fark edilmesini sağlayan ve yangın sırasında binada bulunanların tahliye edilmesini kolaylaştıran önlemlerdir. - BİNA YAPISI - BÖLÜM KAPILARI VE YANGIN BÖLMELERİ - ISI YALITIMI (Yangına Dayanıklı Malzeme İle Kaplama,Özel Boya İle Boyama ) - HAVALANDIRMA KANALI DAMPERİ VE TESİSAT ŞAFTI İZOLASYONU - DUMAN TAHLİYESİ - İHBAR VE ALARM SİSTEMLERİ - Manuel İhbar Butonları, - Otomatik Duman, Isı ve Gaz Dedektörleri, - Yangın Kontrol Paneli - TAHLİYE SİSTEMLERİ - Kaçış Yolları, - Yangın Merdivenleri, - Tahliye Kapıları, - Kaçış Yolu Aydınlatılması, - Kaçış İşaretleri, - Pozitif Hava Basıncı, - Asansörlerin Çalışma İlkesi - PARATONER ( Yıldırımlık ) - ELEKTRİK TESİSATI - ANONS SİSTEMİ - KAMERA SİSTEMİ - UYARICI İKAZ LEVHALARI

23 2-ORGANİZASYON BAKIMDAN YANGINDAN KORUNMA -İyi bir bina idaresi. -Gerekli yasakların konulması, -Sabit tesisatların sık sık kontrollerinin yapılması, -Yangınla savaş tatbikatının yapılması, -Kaçış yollarının işaretlenmesi ve açık tutulması -Acil ışıklandırma sisteminin kurulması, -Gereksiz yangın yükünün kaldırılması, -Korunma sistemi ve planın düzenli kontrolünün yapılması, -Düzenli bir şekilde alan tatbikatlarının yapılması gerekir. EV VE İŞYERLERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER - Çatlak hatalı inşa edilmiş veya dolmuş bacalar yangın nedeni olabilir. - Bacalar devamlı temizlenmelidir. - Tavan arası ve bodrumlar temiz tutulmalıdır. - Yanıcı maddeler evinizin veya işyerinizin uygun bir yerinde saklanmalıdır. - Soba, kalorifer ve mutfak ocaklarından çıkabilecek yangınlara dikkat edilmelidir. - Çocukların ateşle oynamalarına engel olunmalıdır. - Sigara içilmemesi gereken yerlerde bu kurala uyulmalıdır. - Kaynak ve kesme işlemde çok dikkatli olunmalıdır. - Elektrik donanımına ehliyetsiz kişiler el sürmemelidir. - LPG Tüplerinin bulunduğu mutfak ve banyolar sürekli havalandırmalıdır. - Mutlaka uygun yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır.

24 4- YANGIN YERİNDEKİ TEHLİKELER Yangın yerinde canlıları ve itfaiyecileri tehdit eden çok çeşitli ve büyük tehlikeler oluşur. Yangını birincil afet yapan ve itfaiyeciliği en riskli ve stresli meslek haline getiren bu tehlikelerdir. Yangın yerindeki tehlikeleri dokuz başlık altında inceleyebiliriz. 1- YANGININ BÜYÜME HIZI Yangın çok hızlı büyür, dolayısıyla yangına karşı yapılacak müdahale de çok hızlı yapılmalıdır. 2- YÜKSEK SICAKLIK TEHLİKESİ Yangın yerinde insanın dayanabileceğinin çok üstünde sıcaklık oluşmaktadır. Müdahale edenler yanmamaları için gerekli donanıma sahip olmalıdırlar. 3- YANGIN BİLEŞENLERİNİN YANGININ YAYILMASINA ETKİLERİ (1)-Yanıcı Madde (Cinsi, Miktarı, Dağılımı) (2)- Hava veya Oksijen (Hava Büyüklüğü, Rüzgar) (3)- Isı Transferi (İletim, Taşınım, Işınım) 4- YANGININ SAFHALARINDAKİ TEHLİKELER (1)- Başlangıç Safhasında ALEV DİLİ (Flame - over) (2)- Denge Safhasında ANİ TAM TUTUŞMA (Flash - over) (3)- Sıcak Tütme Safhasında YANGIN PATLAMASI (Backdraft)

25 5- ZEHİRLİ GAZLARIN OLUŞTURDUĞU SOLUNUM ZORLUĞU TEHLİKESİ (1)- Boğucu Etki Yapan Zehirli Gazlar (1. Grup) (2)- Tahriş Edici Zehirli Gazlar (2. Grup) (3)- Kanı Zehirleyen, Sinir Sistemini Tahrip Eden Zehirli Gazlar (3. Grup) 6- PATLAMA TEHLİKESİ (1)- Fiziksel Patlama (2)- Kimyasal Patlama (Patlayıcı Maddelerin Patlaması, Oda Patlaması, Yangın Patlaması) 7- ÇÖKME TEHLİKESİ Patlamanın Tesiri ile, Kolon ve Kirişlerin Yanması İle, Yüksek Sıcaklıkla Demirin Yumuşaması İle, Yüksek Sıcaklıkla Betonun Ayrışması ve Tozlaşması İle, Yüksek Sıcaklıkla Tuğlaların ve Taşların Çatlaması İle, Yüksek Sıcaklıkla Oda Hacminin Genleşmesi ve Gerilme İle, Sıkılan Suyun Ağırlığı İle 8- ELEKTRİK TEHLİKESİ Müdahale Mesafesi, Önlemler (Kuru elbise, Yalıtkan Eldiven), Elektriğin Kesilmesi 9- KİMYASAL TEHLİKE (1)- Tahriş Edici Sıvı Kimyasal Maddeler (2)- Tahriş Edici Katı Kimyasal Maddeler (3)- Zehirleyici Kimyasal Maddeler (4)- Su İle Reaksiyona Girerek Yanıcı Gaz Üreten Maddeler (5)- Radyoaktif Maddeler

26 5- YANGIN SÖNDÜRME PRENSİPLERİ Yangın söndürmede temel prensip, yangının klasik tanımı yapılırken, belirtilen ve yanma şartı için geçerli olan üç unsurdan birinin ( Isı veya Oksijenin veya Yanan Maddenin herhangi birisinin ) ortadan kaldırılması yada Yanan Madde ile havadaki Oksijen arasındaki kimyasal zincir reaksiyonunun kırılması gerekir. Bu tanımlama ile, yangın söndürme prensipleri 4 grupta incelenir. 1- SOĞUTARAK SÖNDÜRME ( Isının Düşürülmesi ) : Yanma esnasında, yanan maddenin ısısı azaltılır ve yanma derecesinin altına düşürülürse yanma durur. Soğutarak söndürme iki şekilde uygulanır ; - SU İLE SOĞUTARAK SÖNDÜRME - YANAN MADDEYİ DAĞITARAK SÖNDÜRME Burada amaç, yangın nedeni olan yüksek ısıyı bölmek ve ısıyı düşürmektir. Su ile soğutarak söndürmenin temeli, yanan maddenin soğutulmasına ve açığa çıkan yanıcı buhar ve gazların azaltılması ve durdurulmasına dayanır. Su ile soğutarak söndürme işleminde, özellikle geniş açılı sprey şeklinde püskürtme nozulları kullanılır ve bu püskürtme nozulları vasıtası ile, su buharı oluşturulur ve kısmen boğma etkisi meydana gelir. Soğutma yolu ile söndürmede kullanılan maddelerin, söndürmedeki etkinliği, bu maddelerin, özgül ısıları, gizli buharlaşma ısıları ve kaynama noktalarına bağlıdır. Suyun, spesifik ısısı ve buharlaşma gizli ısısı yüksek olduğu için, iyi ve etkili söndürme özelliği gösterir.

27 2- HAVADAKİ OKSİJEN İLE İRTİBATI KESEREK SÖNDÜRME : Havadaki oksijen ile irtibatı keserek söndürme iki şekilde uygulanabilir ; - ÖRTME : Katı maddeler ( halı, kilim, battaniye, kum, toprak, v.s. ) kullanılarak veya kimyasal bileşikler ( Köpük konsantrasyonları veya Kuru Kimyevi Tozlar ) kullanılarak, Yanan Maddenin, Oksijen ile teması kesilir. - BOĞMA : Bu yöntem, özellikle kapalı veya kolaylıkla kapalı hale getirilebilecek yerlerdeki yangınlarda kullanılır. Hava sirkülasyonuna yol açabilecek bütün açıklıklar kapatılır ve Oksijen yenilenememe nedeni ile yangın kendiliğinden söner. 3- YANICI MADDEYİ ORTADAN KALDIRARAK SÖNDÜRME : Yanıcı maddeyi ortadan kaldırmak sureti ile söndürmede, ya bizzat yanıcı madde ortadan kaldırılır yada madde ısıdan korunur veya ayrılır. 4- KİMYASAL REAKSİYONUN KIRILMASI İLE SÖNDÜRME : Yanma Bölgesi içerisinde, ortamda mevcut oksijen konsantrasyonunu bozmak üzere, yanma bölgesine bir takım kimyasal maddeler ( Karbondioksit, Nitrojen veya Halon Alternatifi Gazlar ) boşaltmak veya Yanma bölgesinde bu nevi, kimyasal gazları patlatmak sureti ile havanın içerisinde bulunan Oksijen ile Yanan Madde arasındaki kimyasal zincir reaksiyonu bozularak yangın söndürülebilinir.

28 6- YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ Yangın Söndürme Sistemleri 5 kısma ayrılır. (1) Yangın Söndürme Cihazları (2) Sulu Söndürme Sistemleri (3) Gazlı Söndürme Sistemleri (4) Eğitilmiş Yangın Personeli (5) Yangın İstasyonları 1- YANGIN SÖNDÜRME CİHAZLARI Muhtelif kapasitede olmak üzere elde taşınabilen veya arabalı tipte yangın söndürme cihazları mevcuttur. İşyerlerinde her bağımsız bölüm için en az 1 adet olmak üzere beher 200m2 taban alanı için 1 Adet 6 kg kapasiteli yangın söndürme cihazı bulundurulacaktır.

29 Binalarda bulundurulacak yangın söndürme cihazları TSE markalı olacaktır. TSE işareti, üretici firma ve üretim seri nosu cihaz üzerine soğuk damga ile işaretlenmiş olacaktır. Yeni alınacak cihazların standarda uygun üretimine izin veren TSE belgesi üretici firma tarafından alınmış olacak ve cihaz satışı sırasında kişi veya kuruluşa ibraz edilecektir.belgenin periyodik olarak vizesi yapılmış olacaktır. Satıcı firma yeni alınan cihazlara 2 yıl garanti verecektir. Cihazlar her 6 ayda bir ücretsiz olarak üretici firma tarafından kontrol edilecek ve cihaz üzerine kontrol edildiğini belirten etiket yapıştırılacaktır. Cihazın tekrar dolumu 4 yıl sonunda ücretli olarak yetkili firmalar tarafından yapılacaktır. Yangın söndürme cihazlarının dolum ve bakımı TS sayılı Yangın Söndürme Tüplerinin Periyodik Kontrol ve Bakımı standardına uygun olarak dolum ve bakım yapma yetkisine sahip firmalar tarafından yapılabilecektir. Bu yetki Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile TSE tarafından verilmektedir.yangın söndürme tüpleri 5 yıl sonunda hidrostatik basınç testine tabi tutulacaktır.

30 Söndürme maddesine göre 5 ayrı çeşit yangın söndürme cihazı bulunmaktadır. (a)- ABC ve BC tozlu Yangın Söndürme Cihazları ABC tozlu yangın söndürme cihazları içinde katı, sıvı ve gaz yangınlarını söndürme özelliğine sahip söndürme tozu bulunmaktadır. ABC tozu TS 5684 sayılı standarda uygun olmalıdır. BC tozlu yangın söndürme cihazları içinde ise sıvı ve gaz madde yangınlarını söndürme özelliğine sahip toz bulunmaktadır. BC tozları TS veya TS-6042 sayılı standartlara uygun olmalıdır. Yangın söndürme cihazlarına doldurulacak tozlar standartlara uygun olmak koşulu ile yerli üretilmiş veya ithal olabilir. Kullanıcı tarafından ithal toz doldurulması istenmesi halinde dolum yapacak firmanın toz ile ilgili İthal Malı Uygunluk Belgesi ( TSE tarafından verilmektedir) bulunmalıdır. Ayrıca istendiğinde toz faturası, Gümrük beyannamesi veya tozun ithal edilmeyip ithal eden başka firmadan temin edilmesi halinde o firmaya ait belgeler ibraz edilmelidir.

31 Söndürücü Kullanımı Pimi Çek Ateşe Tut Sık Süpür Tetiğe Süpür Bas

32

33 T.C. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma ve Güvenlik Hizmetleri Birimi ABC. YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ KULLANIMI ÖNCE PİMİ ÇEK TETİĞİ SIK ATEŞİN KAYNAĞINA YÖNELT RÜZGARI ARKANIZA ALINIZ CİHAZI ALEVİN DİBİNE TUTUNUZ, CİHAZI YANGININ DOĞDUĞU YERE TUTUNUZ EVVELA ÖNÜ SONRA İLERİYİ SÖNDÜRÜNÜZ YANGIN TAMAMEN SÖNMEDEN AYRILMAYINIZ KULLANDIĞINIZ CİHAZI ALDIĞINIZ YERE BIRAKINIZ VE YETKİLİLERE HABER VERİNİZ YANGIN ÖNLEMLERİ ALMANIN SÖNDÜRME KÜLFETİNDEN UCUZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN İrtibat: Sivil Savunma Uzmanlığı: 1718

34 (b)- Karbon dioksitli Yangın Söndürme Cihazları( CO2) Yüksek basınçlı tüplerdir. 57 Bar basınçta sıvı halde doldurulur. Tüpler TS-1519/ e CO2 ise TS a uygun olmalıdır.co2 % 99.5 saflıkta olmalıdır. Karbondioksit kritik sıcaklık ve basınca sahip bir gazdır. Kritik sıcaklığı C o, Kritik basıncı 73 Bar dır. Kritik sıcaklığın üstündeki sıcaklıkta tüp içindeki sıvı gaz haline geçerek basınç artışına neden olur. 65 derecede basınç 250 Bar olur. Bu nedenle tüpe emniyet valfi takılmaktadır. Karbondioksitli tüpler 40 C o, üzerindeki sıcaklıktaki ortamlarda bulundurulmamalıdır. Gaz kullanım sırasında 78 C o kadar soğur. Bu nedenle bir kısım gaz katı kar halinde ortama yayılır. Kullanıcı dikkatli olmalı, lansın metal kısmından değil, ahşap veya plastik kısmından tutulmalıdır. Gazın boğucu etkisi nedeniyle kapalı ve küçük yerlerde yüksek kapasiteli tüplerin kullanımı sırasında dikkatli olunmalı ve kullandıktan sonra zaman kaybetmeden serbest havaya çıkılmalıdır. Karbondioksit tüpleri sıvı ve gaz madde yangınlarında ve elektrikli cihaz ile pano yangınlarında kullanılmaktadır. Elektrik yangınlarında uygun mesafe bırakılmalıdır.

35 T.C. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma ve Güvenlik Hizmetleri Birimi C0 2 GAZLI YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ KULLANIM TALİMATI KARBONDİOKSİT GAZLI YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ Hortum Vana LANSI TUTAMAK TÜPÜN VANASINI ATEŞİN KAYNAĞINA YERİNDEN TUT SOLA DOĞRU ÇEVİR YÖNELT Lans Tutamak Yeri Tutma Kolu Lans Tüp Gövdesi 1- CİHAZI YERİNDEN ALINIZ, TAŞIMA KOLUNDAN TUTARAK YANGINA, RÜZGARI ARKANIZA ALARAK YAKLAŞINIZ. 2- LANSI TUTAMAK YERİNDEN SOL ELLE TUTUNUZ VE ATEŞE YÖNELTİNİZ 3- VANAYI SOLA ÇEVİREREK SONUNA KADAR AÇINIZ VE ÇIKAN KARBONDİOKSİT GAZINI YANGINA YAKIN OLDUĞUNUZ KISMA TUTUNUZ. 4- LANSI SAĞA VE SOLA ÇEVİREREK ÖN TARAFTAN ARKAYA DOĞRU SÖNDÜREREK İLERLEYİNİZ 5- YANGIN SÖNDÜKTEN SONRA BİR MİKTAR C02 GAZI SIKINIZ VE CİHAZ İÇİNDE BİR MİKTAR GAZ BIRAKARAK CİHAZI KAPATINIZ. YANGIN ÖNLEMLERİ ALMANIN SÖNDÜRME KÜLFETİNDEN UCUZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN İrtibat: Sivil Savunma Uzmanlığı: 1718

36 (c) - Halojen li Yangın Söndürme Cihazları İçinde Klor. Brom, Flor gibi halojenlerin bulunduğu Halokarbon maddelerinin yangın söndürme özelliği nedeniyle özellikle kuru toz ve karbondioksitin vereceği zararı önlemek amacıyla elektronik cihaz ve diğer yangınlarda kullanılmak üzere tasarlanmış yangın söndürme cihazlarıdır. Daha önce Halon 104 ( Karbontetraklorür) ve Halon 1211 ( BCF) gazlı yangın söndürme cihazları kullanılmış olup Karbontetraklorürün insanları zehirleyici etkisi, Halon 1211 gazının ise Ozon tabakasına verdiği zarar nedeniyle yasaklanmıştır. Halon 1211 e alternatif olarak NAFP4 ( Diklorotriflorometan) ve Halatron gibi gazlar üretilerek yangın söndürme cihazlarında kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle araç yangınlarında kullanılmak üzere üretilen bazı küçük kapasiteli yangın söndürme cihazlarında Karbon tetra klorür ( CCl4) ve Tetra Klor Etilen ( C2Cl4) gibi kuvvetli zehirli kimyasal maddeler yasak olmasına rağmen yetkisiz firmalar tarafından söndürücü içine kaçak şekilde doldurulmaktadır. Buna dikkat edilmelidir.

37 (d) - Köpüklü Yangın Söndürme Cihazları Sıvı madde ve bazı katı madde yangınlarında kullanılmak üzere el ve arabalı tipte üretilmiş cihazlardır. İçinde sentetik türde AFFF tipi köpük konsantresi ve yeterli su bulunmakta olup karışım azot gazı ile basınçlandırılmaktadır. Cihazda üstünde delikler bulunan özel köpük lansı kullanılmakta ve köpük oluşumu sağlanmaktadır. Cihazlara doldurulacak köpük deterjanı kalitesinin iyi olmasına ve tüp içindeki suyun iç yüzeyde yapacağı korozyon etkisine karşı cihazın iç cidarının plastik malzeme ile kaplanmış olmasına dikkat edilmelidir. 2- SULU SÖNDÜRME SİSTEMLERİ Oluşan yangınların başlangıç sırasında yangın söndürme cihazları ile söndürülememesi ve ortamdaki ısının yükselmesi halinde suyun soğutma özelliğinden faydalanarak yapılan söndürme işleminde kullanılan sistem ve teçhizatı ifade etmektedir.

38 - Yangın Dolapları Yangın dolapları içinde kullanılan hortumlar TS-9222 sayılı standarda, bağlantı rekorları ise TS-2212 standardına uygun olmalıdır. Profesyonel yangına müdahale personelinin bulunduğu veya geniş alana sahip ve yangın yükü fazla olan bina ve tesislerde içinde yassı tipte bez hortum bulunan yangın dolapları tercih edilmelidir. Bulundurulacak hortum 1-20 metre uzunluğunda, yassı tipte genişliği 85 mm ve çapı 52 mm olmalıdır.hortum ucuna TS-3145 e uygun Lans ( Nozul) takılmalıdır. Hortum su tesisatına bağlı olarak hazır şekilde tutulmalıdır. Bu tip yangın dolapları vana kontrollü sistemlerdir.normal halde hortumda su yoktur, hortum tamamen açıldıktan sonra tesisatı besleyen ana vana açılarak su girişi sağlanır. Yangın konusunda eğitim almış yeterli sayıda kişinin bulunmadığı veya dar alana sahip bina ve tesislerde yapılacak yangın dolapları içinde 1 çapında yuvarlak tipte, basınca dayanıklı lastik hortum ve ucunda standartlara uygun musluklu veya ayarlı tipte lans bulunmalıdır. Bu tip yangın dolapları lans kontrollüdür. Hortum içinde sürekli olarak su bulunur, hortum istenildiği kadar çekilerek lans açılır ve yangına müdahale edilir. Yüksek binalarda binanın her katında olmak üzere yangın dolabı içinde yangın halinde itfaiyenin kullanacağı kuru boru sistemine bağlı yangın vanaları yapılacaktır.

39 Yangın dolapları üzerinde kırmızı zemin üzerine beyaz olarak yazılmış (tercihen fosforlu) YANGIN yazısı bulunmalıdır. Yangın dolapları binanın her katında veya yangın duvarları ile bölünmüş her bölüm içinde aralarındaki uzaklık 30 metreden fazla olmayacak şekilde ve her 500 m2 ye bir adet isabet edecek şekilde tesis edilecektir.yanıcı madde ile çalışan işyerlerinin alanı 500 m2 den büyük olması halinde yangın dolabı yapılacaktır. Ancak, Eğitim kurumları, yuva ve kreşler, hastaneler, huzurevleri, resmi binalar, sinema ve tiyatrolar, spor salonları, oteller, işhanı ve merkezleri, yüksek binalar, tehlikeli madde depolarının kullanım alanı 500 m2 den küçük olsa dahi her katına yangın dolabı yapılacaktır.

40 T.C. İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Sivil Savunma ve Güvenlik Hizmetleri Birimi YANGIN DOLABI 1- Yangın dolabının önü daima açık tutulup önüne pano, dolap vs. konmayacaktır. 2- Yangın dolapları içindeki hortumların bir ucu vanaya, diğer ucu lansa bağlı bulunup, hortum her an kullanıma hazır halde tutulacaktır. 3- Yangın dolabının içi daima temiz tutularak, içerisine kağıt, toz bezi vs. konmayacaktır. 4- Yangın dolapları amacı dışında kullanılmayacaktır. 5- Binanın su ana vanasının yeri sorumlu personel tarafından bilinecektir. 6- Dolabın kapısını açtıktan sonra önce lans çıkartılacak sonra raylı sistemden Hortum çekilerek alınacak ve açılan hortum yere serilecektir. 7- Yangın dolabının içerisindeki vana sola çevrilerek açılacak ve hortuma su gelmesi sağlanacaktır. 8- Lansın uç kısmı çevrilerek ya direkt olarak yada sis şeklinde su püskürtülerek yangına müdahale edilecektir. 9- Kullanılan hortum kurutularak vana bağlantı kısmından başlamak üzere raylı sistem üzerinde bulunan metal çubuklara geçirilmek suretiyle katlanıp yandaki şekilde görüldüğü gibi açıldığında kolayca gelecek şekilde yerine sarılacaktır. 10- Vanalar açıldığında dolap içerisinde su sızıntısı olmayacak; şayet arızalı hortumlar, kelepçeler, contalar varsa değiştirilmeleri için derhal birim amirine bildirilecektir. YANGIN ÖNLEMLERİ ALMANIN SÖNDÜRME KÜLFETİNDEN UCUZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN İrtibat: Sivil Savunma Uzmanlığı: 3298

41 - Hidrant Sistemi Bir bölgenin yangın riski dikkate alınarak cadde ve sokaklarda veya büyük işyeri ve topluma açık binaların dış kısımlarında tesis edilir. İçinde basınçlı su bulunmakta olup hortum takılarak yangına müdahale ve araçlara su temini amacıyla kullanılan tesisatlardır. Özel hidrant anahtarı ile açılmaktadır.cadde ve sokaklarda bulunan hidrantlar içindeki su şehir şebekesine bağlıdır. Fabrika ve topluma açık binalarda yapılacak hidrant sisteminde 2000 litre / dak debide 60 dakika yetecek sürede surezervi bulunmalıdır.

42 -Sulu Springler Sistemi; Kişilerin sürekli olarak bulunmadığı, 1000 m2 den daha geniş bağımsız alana sahip ve yangın yükü ve riskinin yüksek olduğu depo ve işyerlerinde, topluma açık yerlerde ve yüksek binalarda tesis edilme zorunluluğu bulunmaktadır. Buralarda depolanan maddelerin yangınlarında suyun soğutma özelliğinden faydalanarak söndürme işlemi gerçekleşmekte veya söndürülmese bile yangının genişlemesi önlenmektedir. Sistem otomatik veya manuel olarak çalıştırılmaktadır. Otomatik sistemlerde hacim içindeki çalışma koşulları dikkate alınarak seçilmiş spring başlıkları tavan kısmında projeye bağlı olarak yapılmış ve içinde min 12 bar basınçta su bulunan tesisata montaj edilmektedir.yangın sırasında oluşan ısı sonucunda spring başlığı ucunda cam tüp içindeki sıvı genleşerek daha önceden belirlenmiş ısıya ulaştığında cam tüpü patlatmakta ve tesisatta bulunan basınçlı su hacim içine boşalmaktadır. Kısmen açık hava ile irtibatlı olan yerlerde tesisatta bulunan suyun donmasının önlenmesi için tesisatta basınçlı hava bulunmakta ve sistemin açılması ile basınçlı hava boşalarak suyu harekete geçirmektedir. Manuel sistemlerde spring başlıkları açık olup devrede su bulunmamaktadır. Vananın açılması ile basınçlı su tesisata dolarak açık olan başlıklardan boşalmaktadır. Bu sistemler yangın yükü olan ve sürekli insan bulunan ortamlarda kullanılmaktadır. Otomatik sistemlerde ısının yükselmesi ile birlikte spring başlıkları birer birer açılmaktadır. Manuel sistemde ise tüm başlıklar açık olduğu için sistemin devreye girmesi ile birlikte tüm başlıklardan aynı anda su boşalmaktadır. Bu sistemde hem fazla su kullanılmakta hem de yangının sirayet etmediği kısımlardaki malzeme ıslanmaktadır.bunun kısmen önlenmesi için manuel sistemler bölümlere ayrılarak ayrı vanalar ile çalıştırılmalıdır.

43 -Köpüklü Söndürme Sistem ve Teçhizatları : B türü yanıcı sıvıların üretildiği, depo edildiği veya kullanıldığı yerlerde meydana gelebilecek yangınlarda su, karbondioksit ve kuru toz gibi söndürücü maddelerle söndürülmesi zor veya imkansız olduğu hallerde en etkili söndürücü madde köpüktür. Köpük manuel veya otomatik şekilde uygulanmaktadır. Manuel uygulamada basınçlı iki adet su hortumu arasına Melanjör ( karıştırıcı) bağlanarak karıştırıcıda uygun oranda deterjan konsantresinin su ile karıştırılması ve bu karışımın hortum ucundaki uygun köpük lansından çıkarken vakum yolu ile alınan hava ile karışması ile oluşan köpüğün yanan sıvı üzerine püskürtülmesi esasına dayanmaktadır. Otomatik çalışan sistemlerde ise sabit köpük jeneratörleri ile oluşturulan köpük kapalı bina hacimleri içine direkt veya spring başlıkları ile uygulanmaktadır. Solvent depo edilen tanklar içine söndürücü olarak direkt köpük uygulaması yapılmaktadır. Tank içine alttan veya üstten olmak üzere değişik köpük konsantreleri kullanılarak uygulanmaktadır. Ayrıca köpük yapabilen su topları ile tank yangınlarına uzak mesafeden müdahale edilmektedir.

44 3- GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMLERİ (CO2,FM-200, İNERGEN, NAFS3) Binalarda kapalı hacimler içindeki yangınlarda su,kuru toz gibi söndürücü maddelerin cihaz ve sistemlere vermiş olduğu olumsuzluk nedeniyle hem yangının söndürülmesi hem de bölüm dahilindeki cihaz ve sistemlerin korunması amacıyla dizayn edilen sistemlerdir. İnsanların tamamen hacim dışına çıkmasından sonra boşaltılacak gazın söndürme yapabilmesi için hacim büyüklüğüne bağlı olarak gaz miktarı hesap edilmektedir.yeterli gazın depo edildiği tüpler seri olarak sisteme bağlanmaktadır.gaz otomatik veya manuel olarak boşaltılmaktadır. Otomatik sistemlerde gaz birden fazla algılama dedektorunden alacağı sinyal sonucu otomatik olarak hacim içine boşalmaktadır. Daha önceki yıllarda söndürücü olarak CO2 ve HALON 1301 gazları kullanılmıştır. Ancak Halon 1301 gazı Ozon tabakasına verdiği zarar nedeniyle yasaklanmış ve bu gaza alternatif olarak FM-200, NAFS3 ve İNERGEN gazları bulunarak söndürücü olarak kullanılmaya başlanmıştır. Sistemlerde kullanılan bu gazların birbirine karşı fiyat,kapasite,boşalma süresi gibi konularda avantajları bulunmaktadır.

45 4- EĞİTİLMİŞ YANGIN PERSONELİ Topluma açık yerlerde, çok sayıda personel çalıştıran işyerlerinde yangın konusunda eğitilmiş personel bulundurulması zorunlu hale getirilmiştir. Buna göre, Binada mevcut toplam personelin 1/20 sinin yangın konusunda eğitim alması gerekmektedir. 5- YANGIN İSTASYONLARI Topluma açık yer veya işyeri olarak kullanılan binalarda toplam personelin 1/20 si oranında yangın eğitimi almış personelin bir yangın halinde yangına müdahale ederken kullanacağı kişisel koruyucu kıyafet, cihaz ve malzemenin toplu ve düzenli şekilde bulunacağı yangın istasyonları yangından zarar görmeyecek bir yerde tesis edilmelidir.yangın İstasyonu içinde yangın ekibindeki personel sayısına yetecek kadar aşağıdaki koruyucu malzemeler bulunmalıdır. - Yangına dayanıklı elbise, - Siperlikli baret, - Ön kısmı çelik takviyeli çizme, - Eldiven - Emniyet kemeri, - Kurtarma ipi, - İtfaiye baltası, - Komple temiz hava solunum cihazı - El feneri Bunların dışında aşağıdaki malzemeler yeterli sayıda bulundurulmalıdır. - Hidrant anahtarı, - Kazma,balta,kürek,kanca, - Yangın battaniyesi - Çıkabilecek yangın türüne göre yangın söndürme cihazı - Musluklu lans, köpük lansı, köpük melanjörü ve köpük deterjanı - B ve C tipi yangın hortumu

46 YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ

47 YANGIN DOLABI KÖPÜKLÜ YANGIN DOLABI YANGIN SÖNDÜRME HORTUM VE LANSLARI

48 NOZUL VE HİDRANT SPRİNKLER BAĞLANTI REKORLARI YANGIN VANALARI

49

50

51

52

53

54

55 YANGIN ÖNLEMLERİ ALMANIN SÖNDÜRME KÜLFETİNDEN UCUZ OLDUĞUNU UNUTMAYIN

56

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00

AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 AKM-F-193 / 10.04.2014 / Rev:00 YANMA NEDİR? Maddenin ısı ( sıcaklık ) ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bir yangının başlayabilmesi için gerekenler : 1- OKSİJEN ( HAVA ) 2- SICAKLIK

Detaylı

CUMHURİYET HÜRRİYET RADİKAL MİLLİYET AKŞAM SABAH POSTA

CUMHURİYET HÜRRİYET RADİKAL MİLLİYET AKŞAM SABAH POSTA CUMHURİYET MİLLİYET AKŞAM SABAH HÜRRİYET RADİKAL POSTA En iyi yangın söndürme yöntemi tedbir almaktır. Eğitilmiş bilgili toplumlar için yangın bir sorun olmaz. Yangınlara neden olan faktörlerle savaşalım.

Detaylı

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ)

T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) T.C. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YÜKSEK LİSANSI (İÖ) CEREN ŞAHİN 145148006 İŞSAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNDE GÜNCEL UYGULAMALAR YANGIN ÇEŞİTLERİ VE KULLANILMASI GEREKEN

Detaylı

Yangın. Yanma Olayı: Yanma Üçgeni

Yangın. Yanma Olayı: Yanma Üçgeni Yangın Yanma Olayı: Yanma, maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (hava) bir arada olması gerekir. Yanma Üçgeni

Detaylı

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez.

YANMA. Yanıcı maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Bu üç unsur bir arada olmadığında, yanma olayı meydana gelmez. YANMA YOK YANMA YOK YANMA YOK YANMA VAR Yanmanın Çeşitleri:

Detaylı

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER YANGINA KARŞI ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER Kurum, kuruluş ve iş yerlerinde yangını önleyici tedbirler iki kısımda ele alınır; Yapısal bakımdan yangından korunma: Yapılarda yanmaz veya yanması güç yapı malzemeleri

Detaylı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı

İstanbul Sağlık Müdürlüğü. Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İstanbul Sağlık Müdürlüğü Güvenlik ve Sağlık İşaretlerinin Kullanımı İkaz ve Uyarı İşaretleri Parlayıcı madde veya yüksek ısı Toksik (Zehirli) madde IŞIKLI İŞARET : Saydam veya yarı saydam malzemeden

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti YANMA NEDİR? Yanma;Yanıcı maddenin, ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır. Yanma olayının oluşabilmesi

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Yangının Sınıfları A Sınıfı (Odun, kağıt, tekstil ve benzeri maddeler.) B Sınıfı (Yanabilir sıvılar ve sıvılaşabilir katı maddeler)

Detaylı

YANMA. Özgür Deniz KOÇ

YANMA. Özgür Deniz KOÇ YANMA Özgür Deniz KOÇ 16360057 1 Yanma Tepkimesi Yanma Çeşitleri İÇİNDEKİLER Yavaş Yanma Hızlı Yanma Parlama ve Parlatma Kendi Kendine Yanma 2 Yanma Sınıfları Yanma Kayıpları 3 Yanma Tepkimesi Nedir Bir

Detaylı

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA

TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI DEPOLAMA TARIM İLAÇLARI AMBARLARINDA YANGINA KARŞI KORUMA A. Teknik tedbirler B. Organize edilebilecek tedbirler C. Yangında alınacak tedbirler D. Yangın sonunda alınacak tedbirler Dr. Selami

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ

SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ SPRĐNKLER YANGIN SÖNDÜRME SĐSTEMLERĐ Sprinkler sistemi, yangın söndürme sistemleri içinde en eski olanlardan bir tanesi olmasına rağmen günümüzde yaygın kullanımına devam edilmektedir. Dünyada 18. yüzyılın

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri-2

Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yangın Söndürme Sistemleri-2 Yağmurlama sistemi Amaç Yangına erken tepki verilmesinin sağlanması Yangının kontrol altına alınması ve söndürülmesi Sistem hangi elemanlardan oluşur? Yağmurlama başlıkları

Detaylı

YANGINLA MÜCADELE. Yangın merdiveni, kaçış yolları ve çıkış kapılarını her türlü engelden koruyarak sürekli açık bulundurmak.

YANGINLA MÜCADELE. Yangın merdiveni, kaçış yolları ve çıkış kapılarını her türlü engelden koruyarak sürekli açık bulundurmak. YANGINLA MÜCADELE Yangın merdiveni, kaçış yolları ve çıkış kapılarını her türlü engelden koruyarak sürekli açık bulundurmak. Mesai sonunda her tarafı kontrol etmek, kapı ve pencereleri kapatmak ve açıkta

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER:

YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: YANGIN TALİMATI YANGINLARA KARŞI ALINACAK ÖNLEMLER: 1.Elektrik tesisatına ek yük getiren yangın riski yüksek cihazları kullanmayınız. 2.Elektrik tesisatında gerekli ilave veya onarımı mutlaka Teknik elemanlara

Detaylı

İTFAİYEDE KULLANILAN YANGIN SÖNDÜRME ARAÇ-GEREÇ VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI D- LANSLAR VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI

İTFAİYEDE KULLANILAN YANGIN SÖNDÜRME ARAÇ-GEREÇ VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI D- LANSLAR VE MALZEMELRİN TANITIMI, KULLANIMI VE BAKIMI D- LANSLAR Yangına su gönderilmesinde kullanılan hortumlardan gelen suyun yangına işlemek için hortumun ucuna takılan ve basınçlı suyu sıkıştırmak yoluyla daha fazla basınçla verilmesini sağlayan bakır,

Detaylı

YAVUZ YANGIN GÜVENLİK

YAVUZ YANGIN GÜVENLİK YAVUZ YANGIN GÜVENLİK GÜVENİLİR ORTAĞINIZ İLETİŞİM Batı Bulvarı ATB İş merkezi G Blok No: 175 Macunköy / Yenimahalle /ANKARA Telefon: 0 (312) 397 85 25 Faks 0 ( 312) 397 85 26 E-posta: info@yavuzyangin.com

Detaylı

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ

YANGIN GÜVENLİK PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ: Hastanemizde yangın çıkmadan önce alınacak tedbir ve eğitimler ile yangın anında yapılacak işlemler ve yangın sonrası yapılması gerekenleri belirlemek, yangının erken tespit edilmesini, durdurulmasını,

Detaylı

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK

KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK KONU: KAYNAK İŞLERİNDE GÜVENLİK Kaynak : İki malzemenin, ısı veya basınç veya her ikisini kullanarak, bir malzemeye ilave ederek veya etmeden birleştirmedir. KAYNAK ÇAŞİTLERİ SOĞUK BASINÇ KAYNAĞI SICAK

Detaylı

1964'ten bugüne. Bölüm 5. Yangın Söndürme Tüpleri, Yangın Tüp Dolapları ve Muhtelif Dolaplar

1964'ten bugüne. Bölüm 5. Yangın Söndürme Tüpleri, Yangın Tüp Dolapları ve Muhtelif Dolaplar Bölüm 5 Yangın Söndürme Tüpleri, Yangın Tüp Dolapları ve Muhtelif Dolaplar 169 KURU KİMYEVİ TOZLU (ABC-KKT-YSC) 1 kg,c 2 kg,c 4 kg,c,c 9 kg,c,c,c 18 Bar 25 kg,c 18 Bar 50 kg,c 18 Bar 30 Bar 250 kg Römörklu

Detaylı

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ

T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ T.C. NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ TEKİRDAĞ 2013 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1. EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ:

Detaylı

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON

ISI OKSİJEN (O 2) YANICI MADDE ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON YANICI MADDE ISI ZİNCİRLEME KİMYASAL REAKSİYON OKSİJEN (O 2) Yangın Sınıfları 1. A SINIFI YANGINLAR (KATI MADDE YANGINLARI) 2. B SINIFI YANGINLAR (SIVI MADDE YANGINLARI) 3. C SINIFI YANGINLAR (GAZ YANGINLARI)

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk

Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk Çalışma hayatında en çok karşılaşılan soru işyerinden patlama tehlikesi olup olmadığı yönündedir. Bu sorunun cevabı, yapılacak risk değerlendirmesiyle birlikte aşağıdaki sorularla birlikte basitçe değerlendirilebilir.

Detaylı

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR

LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR LPG SORUMLU MÜDÜRLÜK ÇIKMIŞ SORULAR [ 2013-2014 ] 1. Aşağıdakilerden hangisi lisansa tabii değildir? A) LPG Dağıtıcı B) LPG Taşıma C) LPG Otogaz Bayilik D) LPG Tüplü Bayilik 2. Aşağıdakilerden hangisi

Detaylı

TEHLİKELİ DURUMLAR (PARLAMA,PATLAMA VE YANGIN), TAHLİYE VE KURTARMA. ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü

TEHLİKELİ DURUMLAR (PARLAMA,PATLAMA VE YANGIN), TAHLİYE VE KURTARMA. ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü TEHLİKELİ DURUMLAR (PARLAMA,PATLAMA VE YANGIN), TAHLİYE VE KURTARMA ZONGULDAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü PARLAMA, PATLAMA, YANGIN VE YANGINDAN KORUNMA YANMA OLAYI Yanıcı

Detaylı

TEHLİKELİ DURUMLAR (PARLAMA,PATLAMA VE YANGIN), TAHLİYE VE KURTARMA

TEHLİKELİ DURUMLAR (PARLAMA,PATLAMA VE YANGIN), TAHLİYE VE KURTARMA TEHLİKELİ DURUMLAR (PARLAMA,PATLAMA VE YANGIN), TAHLİYE VE KURTARMA Ahmet ASLANCAN A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Daire Başkanlığı İşyeri Sağlık ve Güvenlik Birimi 1 PARLAMA,

Detaylı

APARTMANLAR KONTROL FORMU

APARTMANLAR KONTROL FORMU SORU E H ÖNERİ 1. Apartmanın sokak numarası gece ve gündüz görülebilecek durumda mı? 2. Apartman dairelerinin numaraları var mı? 3. Apartmana giren kişiler için geçiş kontrolü var mı? 4. Apartman, site

Detaylı

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU

YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ KONTROL FORMU İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ FORMU- 07/2 KURUM BİRİM YANGIN DOLAPLARI, YANGIN TÜPLERİ VE MALZEMESİ FORMU FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve idari

Detaylı

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma

Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 1 Enerji dağıtım tesisleri ve elektrikle çalışma 13. Enerji dağıtım tesisleri, yangın veya patlama riski oluşturmayacak şekilde tasarlanarak kurulur ve işletilir. Kişilerin, doğrudan veya dolaylı teması

Detaylı

KURU KİMYEVİ TOZLU YANGıN SÖNDÜRME CİHAZLARI DOLUM ŞARTNAMESİDİR

KURU KİMYEVİ TOZLU YANGıN SÖNDÜRME CİHAZLARI DOLUM ŞARTNAMESİDİR KURU KİMYEVİ TOZLU YANGıN SÖNDÜRME CİHAZLARI DOLUM ŞARTNAMESİDİR Hacettepe Üniversitesi birimlerine ait Kuru Kimyevi Tozlu Yangın Söndürme Tüplerinin dolumu, dolum sonrası bakımı ve test işlemleri aşağıdaki

Detaylı

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ

NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ ÇERKEZKÖY MESLEK YÜKSEKOKULU SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK PROGRAMI 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1.SEVİYE YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ 1. EĞİTİMİN HEDEF KİTLESİ: Kamu Kurum ve Kuruluşları

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK İçerik Patlayıcı Ortamlar ATEX Nedir? İlgili Mevzuat Temel Kavramlar Patlamadan Korunma Dokümanı 2 3 ATEX Nedir? ATEX Atmosphères

Detaylı

HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ

HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ 1 / 6 HOTEL VE MOTELLERDE YANGIN ÖNLEMLERİ Otellerde yangın güvenliği, insan sayısının fazlalığı, özellikle uyku sırasında meydana gelen yangınlarda binanın kısa süre içinde boşaltılmasının güçlüğü nedeniyle

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

ÖĞRENİM HEDEFLERİMİZ

ÖĞRENİM HEDEFLERİMİZ ÖĞRENİM HEDEFLERİMİZ Parlama patlama, yangın ve yangından korunma Elektrik, tehlikeleri, riskleri ve önlemleri Acil durumlar, yangın, tahliye ve kurtarma PARLAMA,PATLAMA,YANGINVE YANGINDAN KORUNMA Patlayıcı

Detaylı

www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin.

www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin. www.pmdyangin.com A.Eğlence Mah. Gn. Dr. Tevfik Sağlam Cad. No:63 / 71 Etlik - Keçiören / ANKARA Tel./Fax : +90 312 323 33 00 info@pmdyangin.com SPRİNKLER SİSTEMLERİ SPRİNKLER SİSTEMLERİNDE OLAN DONANIM

Detaylı

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON

SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ. Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar I.SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ ATOMİZASYON SU SİSİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ I. SU SİSİ SİSTEMLERİ TEORİSİ II.SU SİSİ SİSTEMLERİ UYGULAMA ÇEŞİTLERİ Düşük Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Sistemler Yüksek Basınçlı Su Sisi Sistemlerinde Özel Uygulamalar

Detaylı

Ahşap Sektöründe Yangın Riski

Ahşap Sektöründe Yangın Riski Ahşap Sektöründe Yangın Riski Endüstrinin birçok alanında hammadde ve yarı mamül olarak karşımıza çıkan ahşap malzemeler üretim ve depolama sırasında yeterli önlem alınmadığı takdirde önemli ölçüde yangın

Detaylı

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ

İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ DERSİ DERS NO#8 KONU: - Elle malzeme taşıma ve kaldırma - Kimyasal madde kullanımı - Yangın Yrd. Doç.Dr. H. Ebru ÇOLAK ecolak@ktu.edu.tr Elle

Detaylı

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık

Irmak Yangın. Irmak. Yangın Sistemleri ve Danışmanlık Irmak Yangın Irmak Yangın Sistemleri ve Danışmanlık ANA SAYFA HAKKIMIZDA ÜRÜNLERİMİZ DANIŞMANLIK İLETİŞİM ÜRÜNLERİMİZ Yangın Söndürme Cihazları Yangın Dolapları Yangın İhbar Zil ve Butonları Yağmurlama

Detaylı

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ UYARI LEVHALARI KATALOĞU Levha No Levha Temsili Resim Levha Boyutları (cm) Yükseklik x En UL-001 Makine, Alet ve Malzemelerinizi Özenli Kullanınız UL-002 Dikkat Tüpleri Bağlı Tut

Detaylı

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği 1 Kaynak için gerekli ısının biri yanıcı, diğeri yakıcı olan gazların yakılmasıyla elde edilen yüksek sıcaklıktaki alev ile yapılan kaynağa "gaz ergitme kaynağı" adı verilir. 1892-1900 yılları arasında

Detaylı

Temel Kavramlar - Teknik Terimler

Temel Kavramlar - Teknik Terimler İTFAİYECİLİK VE YANGIN GÜVENLİĞİ İTFAİYECİLİĞE GİRİŞ Temel Kavramlar - Teknik Terimler Öğretmen: Güngör Uzun Acil Aydınlatma: Normal aydınlatmanın çalışmadığı, kaçış/tahliye sırasında sağlanan aydınlatmadır.

Detaylı

Ahşap Sektöründe Yangın Riski

Ahşap Sektöründe Yangın Riski Ahşap Sektöründe Yangın Riski Endüstrinin birçok alanında hammadde ve yarı mamül olarak karşımıza çıkan ahşap malzemeler üretim ve depolama sırasında yeterli önlem alınmadığı takdirde önemli ölçüde yangın

Detaylı

YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ (1.SEVİYE)

YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ (1.SEVİYE) YANGIN EĞİTİCİ EĞİTİMİ (1.SEVİYE) Programın Amacı Aşağıda belirtilen kanun ve yönetmelikler baz alınarak mevzuata uygun şekilde işletmelerde çalışan tüm personelin zorunlu alması gereken Temel Yangın Eğitimi

Detaylı

İş Teftiş Tarafından LPG İstasyonları Denetimlerinde Tespit Edilen Noksanlar;

İş Teftiş Tarafından LPG İstasyonları Denetimlerinde Tespit Edilen Noksanlar; İş Teftiş Tarafından LPG İstasyonları Denetimlerinde Tespit Edilen Noksanlar; Tablo 6: Denetimlerde Tespit Edilen Noksan Hususlar SıraNo Noksan Hususlar Tespit Sayısı 1 Akaryakıt tankı çevresinde boşluklar

Detaylı

EPS VE XPS ÜRETİM EKSTRÜDE POLİSTREN (XPS)

EPS VE XPS ÜRETİM EKSTRÜDE POLİSTREN (XPS) EPS VE XPS ÜRETİM EKSTRÜDE POLİSTREN (XPS) Polistiren hammaddesinden ekstrüzyon yolu ile üretilmektedir. Kullanım yeri ve amacına göre farklı boyut ve basma mukavemetinde, değişikkenar ve yüzey şekillerinde

Detaylı

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI

BACALAR HİZMET AMAÇLARINA GÖRE DÖRDE AYRILIR: 1-DUMAN VEYA ATEŞ BACALARI 2-HAVLANDIRMA BACALARI VE IŞIKLIKLAR 3-ÇÖP BACALARI 4-TESİSAT BACALARI BACALAR BACALAR Bacalar binalarda kirli havayı dışarı atmak, binaya temiz hava temin etmek, binada çöplerin atılması ve tesisat hatlarını döşenmesi gibi amaçlarla yapılan kanallardır. Binalarda duvarlarla

Detaylı

ACİL DURUM (TAHLİYE)

ACİL DURUM (TAHLİYE) ACİL DURUM (TAHLİYE) a) Acil durum: İşyerinin tamamında veya bir kısmında meydana gelebilecek yangın, patlama, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım, doğal afet gibi acil müdahale, mücadele,

Detaylı

TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. / TSKGV nin Bağlı Ortaklığıdır.

TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. TUSAŞ-Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. / TSKGV nin Bağlı Ortaklığıdır. TUSAŞ-TÜRK HAVACILIK VE UZAY SANAYİİ A.Ş. YANGINDAN KORUMA ORGANİZASYON YANGINDAN KORUMA EKİP LİDERİ YANGIN MÜFETTM FETTİŞİ YANGIN ARAÇLARI BAKIM TEKNİSYEN SYENİ Y.S.C. TEKNİSYEN SYENİ VARDİYA SORUMLUSU

Detaylı

Vizyon - Misyon. Şirket Profili

Vizyon - Misyon. Şirket Profili www.ak-grup.com.tr Vizyon - Misyon Şirket Profili Misyon Müşteri odaklı çözümler sağlayarak güncel ve gelişen teknolojilerle uyumlu, nitelikli ve maliyet etkin ürün ve sistemler tasarlamak, geliştirmek,

Detaylı

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi

OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi OMV Petrol Ofisi A.Ş. Tarım Kredi Kooperatifleri Tanker Şoförleri Patlayıcı Ortamlar Bilgilendirme Eğitimi Amaç Akaryakıt Taşıma Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Emniyetli Sürüş Teknikleri Uyku ve

Detaylı

SADIK PRES SANAYİ ÜRÜN KATALO U

SADIK PRES SANAYİ ÜRÜN KATALO U ÜRÜN KATALO U - 2014 TSE EN 671-1 CE BELGESİ TSE EN 671-2 ISO 9001:2008 Ü R E T İ M B A 1971 N D I HAKKIMIZDA Firmamız 1971 yılında ANKARA Demir Sanayinde Sadık ÖKÖN tarafından kurulmuş, ve Radyatör Konsolu,

Detaylı

Yangın Söndürme Sistemleri

Yangın Söndürme Sistemleri Yangın Söndürme Sistemleri Sabit boru tesisatı, yangın dolapları sistemi gibi söndürme sistemleri için gerekli debi ve su miktarı karşılanamıyorsa, Kapasiteyi karşılayacak yangın pompa istasyonu ve deposu

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz Temmuz 2013)

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz Temmuz 2013) TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ (01 Temmuz 2012-01 Temmuz 2013) 1. Doğalgaz, LPG veya hava gazı tesisat proje ücretleri (TMMOB Makina Asgari Ücret Yönetmeliği Madde 6-d) Doğrudan

Detaylı

T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013

T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013 T.C. VE 2013 T.C. : 84291759-951.04.14;951.04.14]/7176 01.07.2013 : 2007/12937 her kademedeki personel sorumludur. r rapor Dr.Fuat OKTAY Ek : Yönerge (71 sayfa) - - - -Planlama v - - - - - - -Bilgi Sistemleri

Detaylı

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05.

DEPOLAMA TALİMATI. Doküman No: İlk Yayın Tarihi: Revizyon Tarihi: Revizyon No: Toplam Sayfa Sayısı: TYG_T01 07.06.2012 02.05. REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No 02.05.2013 Madde 5.3.6 eklendi. 01 Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş

Detaylı

hafta - 12 Hedefler 12. Hafta Yangın ve Yangından Korunma

hafta - 12 Hedefler 12. Hafta Yangın ve Yangından Korunma [Metni yazın] 2 12. Hafta Yangın ve Yangından Korunma hafta - 12 Hedefler Yangın oluşum mekanizması, Yangın türleri Yangına müdahale Yangın söndürme cihazları konularında bilgi sahibi olacaksınız. SAU023

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KARADENİZ TEKNİK ÜNİRSİTESİ İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ KURUM BİRİM DERSLİK, SALON, AMFİ, SEMİNER EĞİTİM SALONLAR İÇİN LİSTESİ FAALİYET ALANI TEHLİKE SINIFI BİLGİLERİ AÇIKLAMA Karadeniz Teknik Üniversitesi

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ TEMEL YANGIN EĞİTİMİ. Eğitimci www.uzmanrehberi.org İş Güvenliği Uzmanı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ TEMEL YANGIN EĞİTİMİ. Eğitimci www.uzmanrehberi.org İş Güvenliği Uzmanı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİM SEMİNERLERİ TEMEL YANGIN EĞİTİMİ Eğitimci www.uzmanrehberi.org İş Güvenliği Uzmanı 1 YANMA NEDİR? YANMA BİR KİMYASAL OLAY OLUP, YANICI MADDELERİN BELİRLİ BİR ISI SEVİYESİNDE

Detaylı

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) -

PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI - (İşyerinin Unvanı Yazılacaktır) - GENEL BİLGİLER TABLO İşyeri Unvanı : İşyerinin Adresi : İşveren : İşveren Vekili (Adı, Soyadı, Unvanı) : Faaliyetin Yapıldığı Yerin Adresi* : Tehlike Sınıfı : SGK Sicil No. : Ticaret Sicil No : Vergi No.

Detaylı

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI

TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI TS 12514 E GÖRE HERMETİK CİHAZ YERLEŞİM KURALLARI 1.2.4 - C Tipi Cihazların (Hermetik) Montajı 1.2.4.1 - Genel Şartlar C tipi cihazlar (hermetik) montaj odasının hacmi ve havalandırma biçiminde bağlı olmaksızın

Detaylı

Yangın ve Güvenlik Sistemleri

Yangın ve Güvenlik Sistemleri Yangın ve Güvenlik Sistemleri İstanbul Caddesi Aktim İş Merkezi No:11/S Yenimahalle/ANKARA Tel: 0.312 341 74 64 Faks: 0.312 384 41 38 GSM: 0.532 670 43 84 kervanyangin@msn.com www. Kuru Tozlu Yangın Söndürücüler

Detaylı

olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (havanın) bir arada bulunması gerekir

olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (havanın) bir arada bulunması gerekir YANGIN SÖNDÜRME VE ÖNLEME TEDBİRLERİ Yanma ve Yangının Tanımı Yanma: Maddenin ısı ve oksijenle birleşmesi sonucu oluşan kimyasal bir olaydır.yanma olayının oluşabilmesi için madde, ısı ve oksijenin (havanın)

Detaylı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı 1 İÇİNDEKİLER İÇİNDEKİLER. 2 TABLOLAR LİSTESİ. 3 ŞEKİLLER LİSTESİ 4 1.İHBARLAR... 7 1.1. Tanımlar... 7 1.2. İhbar dağılımları... 7 2. MÜDAHALE İSTATİSTİKLERİ...

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ 3 1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri TMMOB MMO SERBEST MÜŞAVİRLİK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE ASGARİ ÜCRETLERİ YAPI

Detaylı

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI SMMH ASGARİ ÜCRETLERİ 1 1. Mekanik Tesisat Mühendisliği Proje Hizmetleri Asgari Ücretleri TMMOB MMO SERBEST MÜŞAVİRLİK VE MÜHENDİSLİK HİZMETLERİ VE ASGARİ ÜCRETLERİ YAPI

Detaylı

KULLANMA VE BAKIM KİTABI

KULLANMA VE BAKIM KİTABI KULLANMA VE BAKIM KİTABI FRİTÖZ (GAZLI) G Ü R Ç E L İ K Profesyonellere Profesyonelce AÇIKLAMA Bu kılavuzdaki talimatlar cihazın emniyetli montajı, kullanımı, temizliği ve bakımı hakkında önemli bilgiler

Detaylı

YANGININ TANIMI ve KAVRAMLAR

YANGININ TANIMI ve KAVRAMLAR YANGIN YANGININ TANIMI ve KAVRAMLAR Yangın (Fire): Katı, sıvı veya gaz halindeki yanıcı maddelerin kontrol dışı yanma olayıdır. Yanma: Yanıcı maddenin tutuşma sıcaklığına ısıtıldığında oksijenle verdiği

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

Türkiye de LPG 70 % Bütan 30 % Propan LPG : 30 70 %

Türkiye de LPG 70 % Bütan 30 % Propan LPG : 30 70 % LPG nedir? LPG Likit Petrol Gazı kelimelerinin kısaltılmışıdır. Ham petrolün damıtılması sırasında elde edilen Bütan ve Propan gazları esas 2 petrol gazıdır. Bu gazlar sıvılaştırıldıktan sonra belli oranlarda

Detaylı

TEKNİKER (SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK)

TEKNİKER (SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK) ELEKTRİK ÜRETİM ANONİM ŞİRKETİ GÖREVDE YÜKSELME ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAVI MAYIS 2015 TEKNİKER (SİVİL SAVUNMA ve İTFAİYECİLİK) ADAYIN ADI :... SOYADI :..... T.C. KİMLİK NUMARASI :... SINAV SALON NO :...

Detaylı

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır.

(91/155/EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esasları Tebliğine ( tarih, RG No:24692 ) göre hazırlanmıştır. 1. MALZEME VE ÜRETİCİ KURULUŞ HAKKINDA BİLGİLER Malzeme Adı : Teknobond 250 Malzemenin Kullanım Amacı : PVC Yapıştırıcı 2. BİLEŞİMİ / İÇİNDEKİLER HAKKINDA GENEL BİLGİ Bileşenlerin Tanımı: Solventsiz, organik

Detaylı

BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ. Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR

BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ. Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR BACALAR, BACA YANGINLARI, SEBEPLERİ VE ÖNLENMESİ Mak. Müh. Doğan ÖZDEMİR RESTORAN VE ENDÜSTRİYEL MUTFAK HAVALANDIRMASI Genel olarak bir mutfak havalandırma sisteminde davlumbaz, kanallar, egzoz fanı, baca

Detaylı

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL

TEKNİK ŞARTNAME. Sayfa 1 / 5 YAPI GENEL TEKNİK ŞARTNAME YAPI GENEL Binada uygulanacak standartlar ve tasarım bileşenleri İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Master Plan El Kitabı nda belirlenen standartlara göre oluşturulacaktır. Ayrıca aşağıdaki

Detaylı

FEZA Bandırma Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Tanıtım Dosyası ALMATY INVESTMENT

FEZA Bandırma Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Tanıtım Dosyası ALMATY INVESTMENT FEZA Bandırma Akaryakıt Depolama ve Dolum Tesisi Tanıtım Dosyası ALMATY INVESTMENT Mayıs, 2015 Edincik, Bandırma 1 İçindekiler İçindekiler... 2 Yönetici Özeti... 3 1 TESİS GENEL TANITIMI... 4 1.1 Tesis

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

ADABEY KİMYA A.Ş.-STEEL WHİTE MSDS FORMU Düzenleme tarihi:15/kasim/2010 Revizyon No:1

ADABEY KİMYA A.Ş.-STEEL WHİTE MSDS FORMU Düzenleme tarihi:15/kasim/2010 Revizyon No:1 1. MADDE / MÜSTAHZAR VE ŞİRKET/TEŞEBBÜS TANITIMI Ürün tipi : Keten takviyeli Sızdırmazlık Macunu Ticari Adı : STEEL WHİTE Üretici : Adabey Kimya Doğalgaz Sanayi Ticaret Anonim Şirketi Üretici Adres :Öz

Detaylı

KIRMIZI KOD (YANGIN) UYGULAMA PROSEDÜRÜ

KIRMIZI KOD (YANGIN) UYGULAMA PROSEDÜRÜ SAYFA 1 / 5 1. AMAÇ: Kırmızı Kod Prosedürü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi binalarında yangının önlenmesi, bir yangın tehlikesi halinde, yangına en hızlı şekilde

Detaylı

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre

SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık termometre SICAKLIK NEDİR? Sıcaklık maddedeki moleküllerin hareket hızları ile ilgilidir. Bu maddeler için aynı veya farklı olabilir. Yani; Sıcaklık ortalama hızda hareket eden bir molekülün hareket (kinetik) enerjisidir.

Detaylı

1964'ten bugüne. Bölüm 4. Köpüklü Sistem Yangın Söndürme Dolapları ve Arabaları

1964'ten bugüne. Bölüm 4. Köpüklü Sistem Yangın Söndürme Dolapları ve Arabaları Bölüm 4 Köpüklü Sistem Yangın Söndürme Dolapları ve Arabaları 163 KÖPÜKLÜ SİSTEM YANGIN DOLABI 1" YARI SERT HORTUMLU GÖBEKTEN SU BESLEMELİ K4-112.1 K4-115.1 Yangın Dolaplarımızın tüm parçaları elektrostatik

Detaylı

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ

YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ YANGIN SÖNDÜRME SİSTEMLERİ FM 200 GAZLI SÖNDÜRME SİSTEMİ FM 200 NEDİR? FM 200 (CF3 CHFCF3 Heptafluoropropane) karbon,flüor ve hidrojenden oluşan bir bileşiktir. FM 200 ÜN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Detaylı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Her hakkı saklıdır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanan Patlamadan Korunma Dokümanı hiçbir şekilde ticari amaçla kullanılamaz. Her hakkı saklıdır. İşyerlerinde oluşabilecek patlayıcı ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak için alınması gerekli önlemleri belirlemek amacıyla hazırlanan ve 6//00 tarih ve 58 sayılı Resmi

Detaylı

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU

6. GENLEŞME DEPOLARI 6.1 AÇIK GENLEŞME DEPOSU 6. GENLEŞME DEPOLARI Genleşme depoları sistemdeki basıncın kontrolü ve sisteme gerekli su desteğinin sağlanması bakımından çok önemlidir. Genleşme depoları açık ve kapalı olmak üzere iki tiptedir. 6.1

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

Madde 1 - gereken nit. Kapsam. Madde 2 - Hukuki Dayanak. Madde 3 - Madde 4- Belediye: Unvan D

Madde 1 - gereken nit. Kapsam. Madde 2 - Hukuki Dayanak. Madde 3 - Madde 4- Belediye: Unvan D Madde - gereken nit Kapsam Madde - Hukuki Dayanak Madde 3 - Madde 4- Belediye: Unvan D Madde 5- a) b) c) ile kurulur. Madde 6- Madde 7 - rumlarda teknik kurtarma f) 8 Temmuz 964 dekontaminas yapmak, temizlemek

Detaylı

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun,

Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, Madde ve Isı Üzerinde yaşadığımız Dünya da tüm maddeler katı, sıvı ve gaz halde bulunur. Daha önce öğrendiğimiz gibi bu maddeler hangi halde bulunursa bulunsun, bunları oluşturan tanecikler hareket halindedir.

Detaylı

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI

KİMYASAL MADDE DEPOLAMA TALİMATI REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Tesis Yönetimi ve Güvenliği Kurulu Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/6 1. AMAÇ

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/6) A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Ortaklar Caddesi Sakızağacı Sokak No:1/K Mecidiyeköy Şişli 34394 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : +90 (212) 244 72 07 Faks : +90 (212) 244

Detaylı

Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri

Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri Tekstil Mamüllerinin Depolanması ve Yangın Riskleri Kullanılan elyaf (lif) tipi ve depolama şekli yangın riskini belirleyen önemli faktörlerden biridir. Elyafın tipi, yapısı ve depolanma şekli yanma davranışını

Detaylı

PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES

PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES PATLAMA VE YANGINLARA MÜDAHALE YÖNTEMLERİ EMERGENCY RESPONSE AND FIRE FIGHTING FOR EXPLOSIVE ATMOSPHERES Bölümler Süreç Yönetimi Acil Durum Planının Hazırlanması Müdahale Süreci Kişisel Korunma Ekipmanları

Detaylı

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV)

DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) DİYAFRAMLI EMNİYET VENTİLİ (DEV) SABİT AYARLI Aralık 01 TANITIM Diyaframlı emniyet ventilleri kapalı devre ısıtma sistemlerinde oluşan basıncı tahliye ederek, önceden belirlenmiş bir değere sınırlamak

Detaylı

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48

Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon 0312 815 30 40 (pbx) Fax: 0312 815 30 48 MALZEME GÜVENLİK BİLGİ FORMU Bölüm 1 Ürün/ Firma tanımı Ürün ismi EPOKSİ ASTAR Maddenin Kullanımı METAL BOYA SANAYİ Firma ismi Adres Saray Mah. Saraykent Sanayi Bölgesi 32.sokak no:51 Kazan/ANKARA Telefon

Detaylı

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ PATLAYICI ORTAMLAR MURAT YAPICI. Elektrik Mühendisi EMO İzmir Şube murat.yapici@emo.org.

TMMOB ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ PATLAYICI ORTAMLAR MURAT YAPICI. Elektrik Mühendisi EMO İzmir Şube murat.yapici@emo.org. TMMOB PATLAYICI ORTAMLAR YÖNETMELİKLER ÜLKEMİZDEKİ UYGULAMALAR MURAT YAPICI Elektrik Mühendisi EMO İzmir Şube murat.yapici@emo.org.tr Rafineriler, Petrokimya, Boya Kozmetik Kozmetik fabrikasında yangın,

Detaylı

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK

ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK ÇALIŞANLARIN PATLAYICI ORTAMLARIN TEHLİKELERİNDEN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Y r d. D o ç. D r. Fu a t Y I L MAZ G a z iantep Ü n i versitesi M a k ine M ü h endi sliği B ö lümü PATLAYICI ORTAM Patlayıcı

Detaylı

VANALAR KÜRESEL VANALAR

VANALAR KÜRESEL VANALAR VANALAR ALMAN TİP YANGIN VANASI PRİNÇ MALZEME (MS 5) ÇALIŞMA BASINCI 16 Bar MUKAVEMET 25 Bar TS 12259 REKORLAR ETİAL 160 ENJEKSİYON BASKI TS 12259 ÜRÜN KODU CİNSİ W AĞIRLIK CVZ 4000 CVZ 4010 CVZ 4020 CVZ

Detaylı