PARTKÜL EROZYONUNA MARUZ KALAN POLMER KOMPOZTLERN MEKANK ÖZELLKLERNN BELRLENMES

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "PARTKÜL EROZYONUNA MARUZ KALAN POLMER KOMPOZTLERN MEKANK ÖZELLKLERNN BELRLENMES"

Transkript

1 PARTKÜL EROZYONUNA MARUZ KALAN POLMER KOMPOZTLERN MEKANK ÖZELLKLERNN BELRLENMES Sinan FDAN 1, Tamer SINMAZÇELK 2,3 1 Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu, Uçak Gövde-Motor Bakım Bölümü, Aslanbey Yerlekesi, zmit, Türkiye sfidan@kou.edu.tr 2 Kocaeli Üniversitesi, Makina Mühendislii Bölümü, Vezirolu Yerlekesi, 41040, zmit 3 TÜBTAK-MAM, Malzeme Enstitüsü, 41xxx, Gebze, Kocaeli tamersc@kou.edu.tr ÖZET Bu çalımada çapraz katlı sürekli karbon fiber takviyeli Polyphenylenesulphide (PPS) matrisli kompozitin eroziv aınma özellikleri farklı çarpma açıları ve püskürtme basınçları altında incelenmitir. Malzemelerin partikül erozyonu performansları farklı çarpma açılarında (15 90 ) ve farklı püskürtme basınçlarında ( ) Bar test edilmitir. Erozyon ölçümlerinde kullanılan silika kumu partiküllerinin boyutları µm dir. Aındırıcı partiküllerin kütlesel debisi 9 gr/sn dir. Malzeme yarı kırılgan bir davranı sergilemi ve 45 derece çarpma açısı civarında maksimum aınma gerçeklemitir. Çarpma açısının erozyon davranıında önemli bir etkisinin olduu tespit edilmitir. Aınan yüzeylerin morfolojik incelemeleri taramalı elektron mikroskobu (TEM) kullanılarak gerçekletirilmitir. Mikroskop incelemeleri ile birlikte olası aınma mekanizmaları tartıılmıtır. Aındırılan polimer kompozitlerin kalıntı mukavemetleri eme testleri yapılarak tespit edilmitir. Minimum kalıntı mukavemet deerleri maksimum aınmanın gerçekletii 45 derece çarpma açısında elde edilmitir. Anahtar Kelimeler: Eroziv aınma, mekanik özellikler, polimer kompozit SOLID PARTICLE EROSION EFFECT ON MECHANICAL PROPERTIES OF POLYMER COMPOSITES ABSTRACT The overall objective of the study is to improve our current understanding regarding to the influence of impact angle and flow pressure on solid particle erosion behaviour of continuous cross-ply carbon fiber reinforced Polyphenylenesulphide (PPS). The erosion rates of this material has been evaluated at different impingement angles (15 90 ) at particle flow pressure of ( ) Bar. The particles used for the erosion measurements were silica sand with diameter of µm. Mass flow of sand was 9 gr/sec. The material showed semi-brittle erosion behaviour, with maximum erosion rate at 45 impingement angle. The impingement angle has a significant influence on erosion rate. The morphology of eroded surfaces was examined by using scanning electron microscopy (SEM). Possible erosion mechanisms were discussed. Also the residual mecanical properties of the material was investigated by means of three point bending tests. It is concluded that the minimum residual strength values were determined at the samples which are eroded at impingement angle of 45. Keywords: Polymer composites, erosive wear, mechanical properties.

2 GR Bilindii gibi polimer kompozitler pek çok mühendislik uygulamasında çeitli nedenlerle bilinen konvansiyonel malzemelere tercih edilmektedirler. Polimer kompozitler sıkça partikül erozyonuna maruz kalan alanlarda kullanıldıkça bu konuda malzemenin özelliklerinin tanımlanması ve performanslarının ölçülmesine ilikin çalımalar giderek artmaktadır [1]. Katı partikül erozyonuna maruz kalan polimer kompozit aınma sonrası kütle kaybına maruz kalmaktadır. Bu malzemenin zamanla kullanımını kısıtlayan bir faktör haline gelmektedir ve aınma modları, hangi parametreler altında ne miktar aındıkları bu nedenle takip edilmekte ve makine parçaları bunlar göz önüne alınarak dizayn edilmektedir [2-5]. Dier yandan aınma esnasında özellikle sürekli fiber takviyeli kompozitlerin yapısal bütünlüklerinin bozulması söz konusudur. Bata fiberler olmak üzere malzeme içerisinde gerilmeleri taıyan ve takviye elemanlarının erozyon neticesi zarar görmesi malzemenin dayanım deerlerini deitirebilmektedir. Katı partikül erozyonuna maruz kalan polimer kompozitlerde matrisin, takviye fazının ve arayüzeyin aınması, takviye fazının kırılması, katlı kompozitlerde delaminasyonların, yüzey altı çatlakların oluması söz konusudur [5-8]. Partikül erozyonu ile malzemede oluan deformasyonların ve neticesinde oluan dayanım kayıplarının belirlenmesi makine parçasının güvenirlii açısından son derece önemlidir. Bu nedenle son yıllarda özellikle kompozit malzemelerin partikül erozyonu davranıının modellenmesine yönelik alt yapı çalımaları ve ardından malzemelerin erozyon sonrası taıdıkları mekanik mukavemetin belirlenmesi ve malzeme hasarlarının karakterize edilmesine ilikin çalımalar yapılmaktadır [9-12] Bu çalımada belirli parametreler altında PPS matrisli kompozit malzemenin eroziv aınma karakteristiinin belirlenmesi ve ardından malzemede kalan mekanik mukavemet özelliklerinin belirlenmesi hedeflenmitir. 1. Deneysel yöntem ve malzeme Bu çalımada oda sıcaklıında sürekli karbon fiber takviyeli Polyphenylenesulphide (PPS) matrisli kompozitin eroziv aınma özellikleri incelenmitir. Kompozit malzeme % 60 hacimsal oranda takviye edilen 6 katlı [0,90] 2 oryantasyonunda üretilmi çok katlı kompozit malzemedir. Aındırıcı partikül olarak silika kumu kullanılmıtır. Elenmi partiküllerin boyutları µm boyutlarındadır. Kum partiküller 4.5 bar basınç ile 9 g/s kütlesel debi ile püskürtülmektedir. Numuneler püskürtme nozulundan 40 mm uzakta numune tutucu tarafından tutulmaktadır (ekil 1) Aınma öncesi malzemelerin yüzeyi basınçlı hava püskürtülerek ve aseton ile yüzeyleri silinerek temizlenmektedir. Aınma deneyi sonrası ise basınçlı hava püskürtülerek yüzeyleri toz ve aınma ürünlerinden arındırılıp hassas terazide (0.1 mg hassasiyet) tartılmaktadır. Yaklaık 2 mm kalınlıa sahip 10x40 mm boyutlardaki malzemelerin eme deneyleri 10 mm/dk hız ile 32 mm mesnetler arası mesafe kullanılarak yapılmıtır.

3 ekil 1. Partikül erozyonu test düzenei 2. Deney sonuçları ve deerlendirme Partikül erozyonuna maruz bırakılan polimer kompozitlerin aınma süresi, çarpma açısı ve püskürtme basıncına balı olarak elde edilen aınma miktarları aırlık kaybı cinsinden (gr) ekil 2 ve 3 te ifade edilmitir. ekil 2, 90 derece çarpma açısı altında farklı basınçlar ve farklı sürelerde gerçekletirilen partikül erozyonu sonrası elde edilen aınma miktarlarını aırlık kaybı cinsinden ifade etmektedir. Malzeme polimer esaslı bir malzeme olmasına karın her hangi bir inkübasyon periyodunun olmadıı [10], erozyon süresi ile aınma miktarının deneyin hemen baından itibaren lineer orantılı olarak deitii görülmektedir. Bu veriler aınmanın deneyin hemen baında düzenli tekrarlanan steady state rejime ulatıını göstermektedir. Elde edilen aırlık kayıpları ile püskürtme basınçlarının orantılı oluu da tespit edilmitir. 0,18 0,16 0, Bar 3 Bar 1.5 Bar Aınma miktarı (gr) 0,12 0,10 0,08 0,06 0,04 0,02 0, Zaman (sn) ekil derece çarpma açısı altında farklı püskürtme basınçları ve erozyon sürelerinin aınmaya etkisi

4 0, Bar 3 Bar 1.5 Bar A ınma miktarı (gr) 0,25 0,20 0,15 0,10 0,05 0, Çarpma Açısı (derece) ekil 3. Farklı çarpma açıları ve püskürtme basınçları altında elde edilen a ınma miktarları ekil 3 de partiküllerin yüzeye çarpma açılarının bir fonksiyonu olarak de i en erozyon miktarları verilmektedir. Literatürde de rapor edildi i gibi [3,4] derece aralı ında yakla ık 45 derecelik çarpma açısında malzemede maksimum a ınmanın meydana geldi i tespit edilmi tir. Sünek polimerler ile rijit karbon fiberlerin bile iminden olu an kompozit malzeme sünek ve rijit malzemelerin arasında bir açı de erinde maksimum a ınma de erlerine eri mi tir. Beklendi i gibi partiküllerin yüzeye püskürtülme basınçlarının artması ile a ınma miktarları artmaktadır. Püskürtme basınçları ile a ınma miktarlarının orantılı oldu u tespit edilmi tir. ekil 4. p= 1.5 Bar, çarpma açısı: 15º, erozyon süresi: 30 sn ekil 4 de dü ük püskürtme basıncı (1.5 Bar) ve küçük çarpma açıları altında gerçekle tirilen deney sonrası çekilen taramalı elektron mikroskobu (TEM) resmi görülmektedir. Partiküller yatay do rultuda hareket etmektedir. Görüldü ü gibi yataya yakın bir açı ile gelen partiküller özellikle fiberler arasındaki matrisin a ınarak uzakla masına neden olmu lardır. Partiküllerin hareket do rultuları ile fiber do rultuları paralel oldu undan karbon fiberlerin çok fazla kırılmadıkları ve orijinal do rultularını muhafaza ettikleri tespit edilmi tir.

5 ekil 5. p= 1.5 Bar, çarpma açısı: 90º, erozyon süresi: 30 sn ekil 5 te dü ük püskürtme basıncı (1.5 Bar) ve yüksek çarpma açısı altında gerçekle tirilen deney sonrası elde edilen yüzey görülmektedir. ekil 4 ten farklı bir yapı ile kar ıla ılmı tır. Yüzeyde dik açılı çarpmalar neticesinde ciddi plastik deformasyonların bulundu u, partiküllerin çarpmaları sonrası kraterlerin olu tu u tespit edilmi tir. Dü ük basınçta dik açı ile çarpan partiküllerin fiberleri küçük parçalar halinde kırdıkları tespit edilmi tir. Fiberlerin a ınma öncesi yatay do rultuda bulundu u görülmektedir. Bir kısmı kırılmasına ra men matris ile olan ba ları nedeniyle yerlerinde kalmaya devam etmektedirler. Di er yandan partiküllerin çarpma enerjileri ile kırılıp yerinden çıkan fiberler neticesi bir krater olu tu u görülmektedir. Matris malzemesi ve fiberlerin dı ında partiküllerin çarpması ile ufalanan fiber parçalarının malzeme yüzeyinde bulundu u görülmektedir. ekil 6. p= 4.5 Bar, çarpma açısı: 15º, erozyon süresi: 30 sn ekil 4 ten farklı olarak dü ük çarpma açısında fakat yüksek püskürtme basıncı ile gönderilen partiküller fiberlerin kırılmasına neden olmu lardır. A ınan malzeme yüzeyinde kırılmı fiberler, a ınan matris ve yerinden çıkan fiberlerin bıraktı ı bo luklar görülmektedir. Dü ük açıda dahi olsa yüksek basınçla püskürtülen ve yüksek bir kinetik enerjiye sahip olan partiküller fiberleri kıracak kadar yüksek bir enerjiye sahiptirler. Partiküllerin hareket etmeleri esnasında yüzeye yatay ve dikey olan bile en olmak üzere 2 farklı hız bile eni bulunmaktadır.

6 Dü ük çarpma açısı ve dü ük püskürtme basıncında özellikle fiberlerin kırılmasına neden olan dü ey hız bile eninin küçük olması nedeniyle fiberler kırılmamı tır. Fakat daha yüksek basınç altında ekil 6 da görüldü ü gibi fiberlerin kırıldı ı görülmektedir. ekil 7. p= 4.5 Bar, çarpma açısı: 90º, erozyon süresi: 30 sn ekil 5 ten farklı olarak ekil 7 de partiküller daha yüksek basınç ile (4.5 Bar) püskürtülmü tür. 1.5 Bar püskürtme basıncı ile yapılan testlerden farklı olarak 4.5 Bar basınçla püskürtülen partiküllerin etkisi ile yapıda daha büyük plastik deformasyonlar olu mu tur. Fiberler daha küçük boylarda kırılmı ve bulundukları orijinal do rultulardan sapmı lardır. Partiküller dik açı ile çarpmı lar ve enerjilerin büyük kısmını malzeme içerisine aktarmı lardır. Yüzeydeki deformasyon olu umlarından hareketle yüzeyin hemen altında bulunan di er katlarda deformasyonlar ve delaminasyonların olu masının muhtemel oldu u dü ünülmektedir. A a ıdaki ekilde ( ekil 8) partikül erozyonuna maruz kalan 4x4 cm boyutlarındaki kare kompozit plakalardan e me numunelerinin çıkarılma a amaları gösterilmektedir. 5 mm lik çapa sahip seramik nozuldan çıkan partiküller 40 mm uzaklıktaki plakalarda ( ekil 8-a) 90º çarpma a ısında yakla ık 10 mm lik bir dairesel a ınma izi olu turmaktadır ( ekil 8-b). 90 dereceden daha dar çarpma açılarında elips eklinde bir a ınma izi olu maktadır. Elips eklindeki a ınma izine sahip plakalardan e me numuneleri elipsin uzun ekseninin destekler arası do rultuda bulunacak ekilde 10 mm geni likte kesilmi lerdir ( ekil 8-c). Böylece numunenin tam orta noktasında a ınma oyu unun bulundu u e me numuneleri hazırlanmı tır ( ekil 8-d). Numune kalınlı ı yakla ık 2 mm dir ve destekler arası mesafe 32 mm olacak ekilde e me deneyleri gerçekle tirilmi tir. Malzemelerin a ınmaya maruz kalmı yüzeyleri alt tarafa bakacak ekilde yerle tirilip e me deneyleri gerçekle tirilmi tir. ( ekil 8-e) de görülen a ınma derinli i h ekil 3 te görüldü ü gibi º çarpma açılarında maksimum olmaktadır. h derinli inin yüksek olması do al olarak e meye maruz kalan kesitin azalmasına neden olacaktır. Dolaylı olarak da modül ve kesitin ta ıyabilece i maksimum gerilmenin dü mesine yol açaca ı tahmin edilmektedir. Di er yandan kompozit malzemeye çarpan partiküllerin deforme ettikleri matris ve kırılmı fiberler polimer esaslı malzemelerde beklenildi i ekilde tam olarak malzeme kesitinden uzakla mayabilmektedir. Bu anlamda 45 derece çok optimum bir açı olabilirken, 45 derecenin üzerindeki açılarda da aslında yeterince deformasyonun bulunabilece i fakat olu an krater çeperlerinde fonksiyonelli ini kaybetmi malzeme parçalarının yapıyı terk etmemeleri nedeniyle bu a ırlık kaybı olarak nitelendirilmeyebilinmektedir. Di er yandan kompozit malzemedeki a ınma derinli inin

7 fazlalıı malzemenin mukavemet kaybında yegane etki olarak düünülmemelidir. 45 derece aındırıcı partikülün hem yatay hem de düey hız bileeninin edeer olduu bir açı deeridir. Daha yüksek çarpma açılarında partiküllerin düey hız bileenleri giderek artmaktadır. Yukarıdaki ekil 4 ve 6 da görüldüü gibi düük çarpma açılarında fiberlere paralel yönlü partikül hareketi malzemede özellikle fiber deformasyonları anlamında büyük deformasyonlar yaratmamaktayken dikey çarpmalar fiberlerin daha fazla kırılmalarına neden olmaktadır. Dolayısıyla yüksek çarpma hızı bileenine sahip dik açılı çarpmalarda aınmanın daha az olarak ölçülmesine ramen malzeme içerisinde deformasyonların yüksek olması söz konusu olabilir. Yüksek çarpma açılarında plastik deformasyona urayıp sıkımı ve derin bir krater oluturmu olmasına ramen yapıdan uzaklamadıı için aırlık kaybı olarak nitelendirilemeyen matris blokları bulunabilir. Yada kırılmı fiberler tamamen fonksiyonelliini yitirmi olmalarına ramen çarpmanın etkisi ile bir uçtan matris içerisine gömülü kalmaları halinde bu da aırlık kaybı olarak görülmemesine ramen mekanik mukavemet kaybına yol açabilecektir. Dier bir etki ise kompozit malzemelere has karakteristik bir deformasyon modelidir. Yüzeye dik ve dike yakın açılarda çarpan partiküller fiberleri kırmanın yanı sıra çarpma yüzeyi altında mikro çatlaklara, tabakalar arası delaminasyonlara, yüzey altı kırıklarına sebep olabilmektedir. Bu da malzemenin mukavemet kaybetmesine neden olacak ikincil etkilerdir. Kısaca malzemede aırlık kaybının yüksek olduu 45 derece civarındaki kaybın mekanik mukavemetin de en düük seviyede bulunacaı anlamına geleceini net olarak batan düünmek söz konusu deildir. ekil 8. Partikül erozyonuna maruz kalan plakalardan eme numunelerinin hazırlanması

8 50000 Eme modülü (MPa) Bar 3 Bar 4.5 Bar Çarpma açısı ( o ) ekil 9. Partikül erozyonuna maruz kalmı numunelerin eme modülü deerleri ekil 9 da eme testleri sonunda 45 derece civarında her üç püskürtme basıncı içinde en düük mekanik mukavemet deerleri elde edilmitir. Kalıntı mukavemet deerleri ile püskürtme basınçlarının orantılı olduu görülmütür. Buradan u önemli çıkarımı yapmak mümkündür, yukarıda belirtilen yüksek açılarda çarpma neticesi malzeme yüzeyi altında oluabilecek delaminasyon ve yüzey altı çatlaklarının etkisinin fazla olmadıı ve kalıntı mukavemetin en fazla aınmanın gerçekletii 45 derece çarpma açısında en düük deerlere sahip olduu görülmütür. ekil 8 de belirtilen h yüksekliinin yüksek olması malzemenin kalıntı eme mukavemetinin olumasında en önemli etken olduu belirlenmitir. Aınma miktarı ile çarpma açıları arasındaki ilikinin büyük yaklaıklıkla malzemenin eme modülü deerlerine yansıdıı görülmektedir Eme gerilmesi (MPa) Bar 3 Bar 4.5 Bar Çarpma açısı ( o ) ekil 10. Partikül erozyonuna maruz kalmı numunelerin eilme gerilmesi deerleri ekil 9 daki sonuçlara paralel olarak ekil 10 da da malzemenin kalıntı eme mukavemeti deerleri ile püskürtme basınçları ve çarpma açılarının ilikili olduu belirlenmitir. Eme

9 modülüne benzer ekilde derecelik aralıkta malzemenin en düük kalıntı eme mukavemeti deerlerine sahip olduu belirlenmitir. SONUÇLAR Sürekli karbon fiber takviyeli Polyphenylenesulphide (PPS) kompozitin partikül erozyonu sonrası 45 derecelik çarpma açılarında maksimum aınmaya maruz kaldıı tespit edilmitir. Püskürtme basıncının büyüklüü ile aınma miktarı arasında yakın bir iliki olduu ve aınmanın basınçla orantılı deitii tespit edilmitir. Aınmı malzemelerin eme dayanımları incelendiinde aınma miktarları ile malzemelerin eme dayanımlarının ilikili olduu tespit edilmitir. Kaynaklar 1. U.S. Tewari, A.P. Harsha, A.M. Häger, K. Friedrich, Solid particle erosion of unidirectional carbon fibre reinforced polyetheretherketone composites, Wear 252 (2002) A. Häger, K. Friedrich, Y.A. Dzenis, S.A. Paipetis, Study of erosion wear of advanced polymer composites, in: K. Street, B.C. Whistler (Eds.), Proceedings of the ICCM-10, Canada. Woodhead Publishing Ltd., Cambridge p N.-M. Barkoula, J. Karger-Kocsis, Effects of fibre content and relative fibre-orientation on the solid particle erosion of GF/PP composites, Wear 252 (2002) J. Bijwe, J. Indumathi, J.J. Rajesh, M. Fahim, Friction and wear behavior of polyetherimide composites in various wear modes, Wear, 249 (2001) B. Bhushan, Principles and applications of tribology, Wiley, New York, N.M. Barkoula, J. Karger-Kocsis, Solid particle erosion of unidirectional GF reinforced EP composites with different fibre/matrix adhesion, Journal of Reinforced Plastics and Composites, 19 (2000) U.S. Tewari, A.P. Harsha, A.M. Hager, K. Friedrich, Solid particle erosion of carbon fibre and glass fibre epoxy composites, Composites Science and Technology, 63 (2003) I.M. Hutchings, R.E. Winter, J.E. Field, Solid particle erosion of metals: the removal of surface material by spherical projectiles, Proc. Roy. Soc. Lond., Ser. A 348 (1976) A.P. Harsha, U.S. Tewari, B. Venkatraman. Solid particle erosion behaviour of various polyaryletherketone composites. Wear 254 (2003) N. -M. Barkoula, G. C. Papanicolaou and J. Karger-Kocsis. Prediction of the residual tensile strengths of carbon-fiber/epoxy laminates with and without interleaves after solid particle erosion. Composites Science and Technology, Volume 62, Issue 1, January 2002, Pages Oka, Y.I.; Yoshida, T. Practical estimation of erosion damage caused by solid particle impact: Part 2: Mechanical properties of materials directly associated with erosion damage. Wear, Jul2005, Vol. 259 Issue 1-6, p Zhou, R.; Lu, D.H.; Jiang, Y.H.; Li, Q.N. Mechanical properties and erosion wear resistance of polyurethane matrix composites.. Wear, Jul2005, Vol. 259 Issue 1-6, p

AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ CAM KEÇE TAKVİYELİ POLİFENİLEN SULFİD MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞLARINA ETKİLERİ

AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ CAM KEÇE TAKVİYELİ POLİFENİLEN SULFİD MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞLARINA ETKİLERİ IV. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 12-14 Eylül 2012, Hava Harp Okulu, İstanbul AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ CAM KEÇE TAKVİYELİ POLİFENİLEN SULFİD MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN KATI PARTİKÜL EROZYON

Detaylı

AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİ

AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİ IV. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 12-14 Eylül 2012, Hava Harp Okulu, İstanbul AŞINDIRICI PARTİKÜL KARIŞIMLARININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞINA ETKİLERİ Alp Eren Şahin *, Yasemin

Detaylı

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ KARBON ELYAF TAKVİYELİ POLİAMİT 6 KARMALARIN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ N. Gamze Karslı Yılmaz, Ayşe Aytaç, Veli Deniz Kocaeli Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü,

Detaylı

CAM KEÇE TAKVİYELİ POLİFENİLEN SÜLFİD MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞLARI: PARTİKÜL ÇARPMA AÇISININ VE HIZININ ETKİLERİ

CAM KEÇE TAKVİYELİ POLİFENİLEN SÜLFİD MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞLARI: PARTİKÜL ÇARPMA AÇISININ VE HIZININ ETKİLERİ CAM KEÇE TAKVİYELİ POLİFENİLEN SÜLFİD MATRİSLİ KOMPOZİTLERİN KATI PARTİKÜL EROZYON DAVRANIŞLARI: PARTİKÜL ÇARPMA AÇISININ VE HIZININ ETKİLERİ ÖZET Egemen Avcu 1, Alperen Şahin 1, Sinan Fidan 2, Tamer Sınmazçelik

Detaylı

POLMERLER VE POLMER KOMPOZTLERDE KATI PARTKÜL EROZYONUNUN MEKANZMALARI VE MALZEME PERFORMANSINI ETKLEYEN FAKTÖRLER

POLMERLER VE POLMER KOMPOZTLERDE KATI PARTKÜL EROZYONUNUN MEKANZMALARI VE MALZEME PERFORMANSINI ETKLEYEN FAKTÖRLER POLMERLER VE POLMER KOMPOZTLERDE KATI PARTKÜL EROZYONUNUN MEKANZMALARI VE MALZEME PERFORMANSINI ETKLEYEN FAKTÖRLER Sinan FDAN 1, Tamer SINMAZÇELK 2,3 1 Kocaeli Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu,

Detaylı

DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ

DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl: 10 Sayı: 20 Güz 201 s.119-126 DOKUMA BAZALT-CAM VE FINDIK KABUĞU TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİTLERİNİN EĞİLME DAYANIMI VE ISI GEÇİRGENLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper CERİT AKADEMİK GEÇMİŞİ Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü 3809 Kayseri / TÜRKİYE Tel Faks E-posta Web : +90

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR

ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR ÖZGEÇMİŞ VE YAYINLAR Yrd. Doç. Dr. Afşın Alper CERİT AKADEMİK GEÇMİŞİ Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü İmalat ve Konstrüksiyon Anabilim Dalı Adana Yolu Üzeri E-90 Karayolu

Detaylı

Şekil 1. Sarkaçlı darbe deney düzeneği

Şekil 1. Sarkaçlı darbe deney düzeneği DARBE DENEYİ Giriş Ani darbelere karşı dayanımı yüksek olan malzeme seçimi için, malzemenin kopmaya karşı olan direnci darbe testi ile ölçülmelidir. Malzemenin ani darbelere karşı dayanımı tokluğu ile

Detaylı

Ti-6Al-4V Alaşımının Katı Parçacık Erozyon Davranışının Deneysel ve Sayısal Olarak İncelenmesi

Ti-6Al-4V Alaşımının Katı Parçacık Erozyon Davranışının Deneysel ve Sayısal Olarak İncelenmesi 2018 Published in 6 th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 09-11 November 2018 (ISITES2018 Alanya Antalya - Turkey) Ti-6Al-4V Alaşımının Katı Parçacık Erozyon

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FORD OTOSAN İHSANİYE OTOMOTİV MYO YÜZEY İŞLEMLERİ AR-GE LABORATUVARI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FORD OTOSAN İHSANİYE OTOMOTİV MYO YÜZEY İŞLEMLERİ AR-GE LABORATUVARI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FORD OTOSAN İHSANİYE OTOMOTİV MYO YÜZEY İŞLEMLERİ AR-GE LABORATUVARI YILLIK RAPOR/ 2017 Kocaeli Üniversitesi, Ford Otosan İhsaniye MYO, Makine ve Metal Teknolojileri İÇİNDEKİLER 1.

Detaylı

İKİ BOYUTLU RASGELE DAĞILI E-CAM LİFİ/POLYESTER MATRİS KOMPOZİTLERDE YÜKLEME HIZININ MUKAVEMET ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

İKİ BOYUTLU RASGELE DAĞILI E-CAM LİFİ/POLYESTER MATRİS KOMPOZİTLERDE YÜKLEME HIZININ MUKAVEMET ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 8, Sayı 1, 2003 İKİ BOYUTLU RASGELE DAĞILI E-CAM LİFİ/POLYESTER MATRİS KOMPOZİTLERDE YÜKLEME HIZININ MUKAVEMET ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FORD OTOSAN İHSANİYE OTOMOTİV MYO YÜZEY İŞLEMLERİ AR-GE LABORATUVARI

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FORD OTOSAN İHSANİYE OTOMOTİV MYO YÜZEY İŞLEMLERİ AR-GE LABORATUVARI KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ FORD OTOSAN İHSANİYE OTOMOTİV MYO YÜZEY İŞLEMLERİ AR-GE LABORATUVARI YILLIK RAPOR/ 2016 Kocaeli Üniversitesi, Ford Otosan İhsaniye MYO, Makine ve Metal Teknolojileri İÇİNDEKİLER 1.

Detaylı

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Ford Otosan İhsaniye Otomotiv MYO Yüzey İşlemleri Ar-Ge Laboratuarı Yıllık Rapor/ 2014 2 Ġçindekiler Giriş Alt Yapı Çalışmaları Çalışma Grupları Yürütülen/Tamamlanan Projeler Yürütülen/

Detaylı

AŞINDIRICI PARTİKÜL BOYUTU VE PÜSKÜRTME BASINCININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYONU DAVRANIŞINA ETKİLERİ

AŞINDIRICI PARTİKÜL BOYUTU VE PÜSKÜRTME BASINCININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYONU DAVRANIŞINA ETKİLERİ AŞINDIRICI PARTİKÜL BOYUTU VE PÜSKÜRTME BASINCININ Ti6Al4V ALAŞIMININ KATI PARTİKÜL EROZYONU DAVRANIŞINA ETKİLERİ Yasemin Yıldıran 1, Alp ErenŞahin 2, Egemen Avcu 3, Sinan Fidan 4, Tamer Sınmazçelik 5

Detaylı

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir.

İki malzeme orijinal malzemelerden elde edilemeyen bir özellik kombinasyonunu elde etmek için birleştirilerek kompozitler üretilir. KOMPOZİTLER Kompozit malzemeler, şekil ve kimyasal bileşimleri farklı, birbiri içerisinde pratik olarak çözünmeyen iki veya daha fazla sayıda makro bileşenin kombinasyonundan oluşan malzemelerdir. İki

Detaylı

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller

Yoğun Düşük sürünme direnci Düşük/orta korozyon direnci. Elektrik ve termal iletken İyi mukavemet ve süneklik Yüksek tokluk Magnetik Metaller Kompozit malzemeler İki veya daha fazla malzemeden üretilirler Ana fikir farklı malzemelerin özelliklerini harmanlamaktır Kompozit: temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya

Detaylı

ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELER İÇİN MİKROMEKANİK ESASLI KIRIM KISTASI EMRE FIRLAR KAAN BİLGE MELİH PAPİLA 0º 90º 90º 0º

ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELER İÇİN MİKROMEKANİK ESASLI KIRIM KISTASI EMRE FIRLAR KAAN BİLGE MELİH PAPİLA 0º 90º 90º 0º ELYAF TAKVİYELİ KOPOZİT ALZEELER İÇİN İKROEKANİK ESASLI KIRI KISTASI x z θ y 0º 90º 90º 0º ERE FIRLAR KAAN BİLGE ELİH PAPİLA UHUK-2008-074 II. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 15-17 Ekim 2008, İTÜ,

Detaylı

AA1050A VE AA3003 ALÜMNYUM ALAIMLARINDA TERMOMEKANK PROSESLERN EKLLENDRLEBLRLE ETKS

AA1050A VE AA3003 ALÜMNYUM ALAIMLARINDA TERMOMEKANK PROSESLERN EKLLENDRLEBLRLE ETKS AA15A VE AA33 ALÜMNYUM ALAIMLARINDA TERMOMEKANK PROSESLERN EKLLENDRLEBLRLE ETKS Seda ERTAN ÖZET Bu çalımada çift merdaneli döküm yöntemiyle üretilmi AA15A ve AA33 alaımındaki malzemelerin ekillendirilebilirlii

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

Doç. Dr. Buket OKUTAN BABA

Doç. Dr. Buket OKUTAN BABA Doç. Dr. Buket OKUTAN BABA ÖĞRENİM DURUMU Derece Üniversite Bölüm / Program Lisans Cumhuriyet Makine Mühendisliği 987-99 Y. Lisans Cumhuriyet Makine Mühendisliği 994-996 Doktora Dokuz Eylül Makine Mühendisliği

Detaylı

Mühendisli i Bölümü, Davutpa a Kampüsü, Esenler, stanbul, Türkiye. Bölümü, Zonguldak, Türkiye. Birmingham, UK. Birmingham, Alabama, USA.

Mühendisli i Bölümü, Davutpa a Kampüsü, Esenler, stanbul, Türkiye. Bölümü, Zonguldak, Türkiye. Birmingham, UK. Birmingham, Alabama, USA. SÜREKL ALÜM NA F BERLERLE TAKV YEL ÇOK TABAKALI SERAM K KOMPOZ TLERDE F BER-MATR KS ARA YÜZEY N HASAR MEKAN ZMALARI VE MEKAN K ÖZELL KLERE ETK Cengiz KAYA a, Figen KAYA b, Ted BUTLER c ve Krishan K. CHAWLA

Detaylı

Kompozit Malzemeler. Tanım:

Kompozit Malzemeler. Tanım: Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Kompozit Malzemeler Tanım: Kompozit Malzemeler En az 2 farklı malzemenin birbiri içerisinde fiziksel olarak karıştırılmasıyla elde edilen yeni

Detaylı

ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU ÇİNKO KATKILI ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKTE HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU SÜLEYMAN ÇINAR ÇAĞAN MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ CAM ELYAF TAKVİYELİ KOMPOZİT MALZEMELERİN EROZYON AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Mehmet BAĞCI DOKTORA TEZİ Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Kasım 2010

Detaylı

ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ

ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ ZEMİN MUKAVEMETİ: LABORATUVAR DENEY YÖNTEMLERİ Arazide bir yapı temeli veya toprak dolgu altında kalacak, veya herhangi bir başka yüklemeye maruz kalacak zemin tabakalarının gerilme-şekil değiştirme davranışlarını

Detaylı

CAM ELYAF TAKVĐYELĐ POLYESTER MATRĐSLĐ KOMPOZĐT MALZEMELERDE (CTP) ELYAF TABAKA SAYISINA BAĞLI MEKANĐK ÖZELLĐKLERĐN VE DARBE DAYANIMININ ĐNCELENMESĐ

CAM ELYAF TAKVĐYELĐ POLYESTER MATRĐSLĐ KOMPOZĐT MALZEMELERDE (CTP) ELYAF TABAKA SAYISINA BAĞLI MEKANĐK ÖZELLĐKLERĐN VE DARBE DAYANIMININ ĐNCELENMESĐ Cam Elyaf Takviyeli Polyester Matrisli Kompozit Malzemelerde (CTP) Elyaf Tabaka Sayısına Bağlı Mekanik Özelliklerin ve Darbe Dayanımının Đncelenmesi C.B.Ü. Fen Bilimleri Dergisi ISSN 1305-1385 C.B.U. Journal

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

ÇEL K TEL TAKV YEL ZN-AL 5 (ZAMAK 5) ALA IMININ KIRILMA DAVRANI I*

ÇEL K TEL TAKV YEL ZN-AL 5 (ZAMAK 5) ALA IMININ KIRILMA DAVRANI I* ÇEL K TEL TAKV YEL ZN-AL 5 (ZAMAK 5) ALA IMININ KIRILMA DAVRANI I* Hüseyin ARIKAN a ve Füsun SAHAR b a Selçuk Üniversitesi, Seydi ehir MYO, Makine Bölümü, Seydi ehir-konya b Selçuk Üniversitesi, Cihanbeyli

Detaylı

NANO KURġUN ÜRETĠMĠ VE KARAKTERĠZASYONU

NANO KURġUN ÜRETĠMĠ VE KARAKTERĠZASYONU NANO KURġUN ÜRETĠMĠ VE KARAKTERĠZASYONU AHMET GÜNGÖR MERSĠN ÜNĠVERSĠTESĠ FEN BĠLĠMLERĠ ENSTĠTÜSÜ KĠMYA MÜHENDĠSLĠĞĠ ANA BĠLĠM DALI YÜKSEK LĠSANS TEZĠ MERSĠN TEMMUZ 2015 NANO KURġUN ÜRETĠMĠ VE KARAKTERĠZASYONU

Detaylı

İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi Journal of Advanced Technology Sciences ISSN:

İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi Journal of Advanced Technology Sciences ISSN: İleri Teknoloji Bilimleri Dergisi Journal of Advanced Technology Sciences ISSN:2147-3455 ORTA KARBONLU AISI1040 İMALAT ÇELİĞİNE UYGULANAN SICAK DÖVME İŞLEMİNİN MALZEMENİN MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Gültekin

Detaylı

THE EFFECT OF SINTERING PERIOD ON THE WEAR RESISTANCE OF AlMgSi-SiC P COMPOSITES PRODUCED BY POWDER METALLURGY METHOD

THE EFFECT OF SINTERING PERIOD ON THE WEAR RESISTANCE OF AlMgSi-SiC P COMPOSITES PRODUCED BY POWDER METALLURGY METHOD 5. Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 9), 13-15 Mayıs 29, Karabük, Türkiye T/M YÖNTEMİYLE ÜRETİLMİŞ AlMgSi-SiC p KOMPOZİTİNDE SİNTERLEME SÜRESİNİN AŞINMA DİRENCİNE ETKİSİ THE EFFECT OF SINTERING

Detaylı

DÖRTGEN DELİKLİ KOMPOZİT LEVHALARDA ELASTO- PLASTİK GERİLME ANALİZİ

DÖRTGEN DELİKLİ KOMPOZİT LEVHALARDA ELASTO- PLASTİK GERİLME ANALİZİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K Bİ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 000 : 6 : 1 : 13-19

Detaylı

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ T.C. TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ (TEK EKSENLİ EĞİLME DENEYİ) ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR. AHMET TEMÜGAN DERS ASİSTANI ARŞ.GÖR. FATİH KAYA

Detaylı

Cam Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Düşük Hızlı Darbe Davranışlarının Nümerik Analizi

Cam Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Düşük Hızlı Darbe Davranışlarının Nümerik Analizi Cam Elyaf Takviyeli Kompozitlerin Düşük Hızlı Darbe Davranışlarının Nümerik Analizi H. Akbulut 1, S. Karadayı 1, F. Azimpour Shishevan 2 *, V. Acar 1 1 Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makine

Detaylı

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ MALZEMELERİN MEKANİK ÖZELLİKLERİ Farklı üretim yöntemleriyle üretilen ürünler uygulama koşullarında üzerlerine uygulanan kuvvetlere farklı yanıt verirler ve uygulanan yükün büyüklüğüne bağlı olarak koparlar,

Detaylı

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri:

Basınç deneyi sonrası numunelerdeki uygun kırılma şekilleri: Standart deney yöntemi (TS EN 12390-3): En yaygın olarak kullanılan deney yöntemidir. Bu yöntemin uygulanmasında beton standartlarında belirtilen boyutlara sahip standart silindir (veya küp) numuneler

Detaylı

GFRP Kutu Profil Aşınma Özelliklerinin Farklı Dayanımlardaki Betonlar ile Karşılaştırılması

GFRP Kutu Profil Aşınma Özelliklerinin Farklı Dayanımlardaki Betonlar ile Karşılaştırılması 2016 Published in 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Scicene 3-5 November 2016 (ISITES2016 Alanya/Antalya - Turkey) GFRP Kutu Profil Aşınma Özelliklerinin Farklı

Detaylı

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ

BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ DOĞA BİLİMLERİ, MİMARLIK VE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 3 NOKTA EĞME DENEYİ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GİRİŞ Eğilme deneyi malzemenin mukavemeti hakkında tasarım

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi. Havacılık Malzemeleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (HAMAG) 2016 yılı Faaliyet Raporu

Kocaeli Üniversitesi. Havacılık Malzemeleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (HAMAG) 2016 yılı Faaliyet Raporu Kocaeli Üniversitesi Havacılık Malzemeleri Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (HAMAG) 2016 yılı Faaliyet Raporu 1 Giriş Kocaeli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde Ağustos 2016

Detaylı

MMU 420 FINAL PROJESİ

MMU 420 FINAL PROJESİ MMU 420 FINAL PROJESİ 2016/2017 Bahar Dönemi İnce plakalarda merkez ve kenar çatlağının ANSYS Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel

Detaylı

makale SONUÇ Şekil 8. Deneylerde Kullanılan Mermiler Şekil 9. Farklı Tabaka Sayılarındaki Kompozit Levhalarda Yüksek Hızlı Darbe Sonucu Oluşan Hasar

makale SONUÇ Şekil 8. Deneylerde Kullanılan Mermiler Şekil 9. Farklı Tabaka Sayılarındaki Kompozit Levhalarda Yüksek Hızlı Darbe Sonucu Oluşan Hasar makale SONUÇ Şekil 8. Deneylerde Kullanılan Mermiler Yüksek hızlı darbede özellikle balistik limit üzerindeki hızlarda kompozit malzemede oluşan hasar delinme, fiber kopması ve delaminasyon oluşumu şeklindedir.

Detaylı

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU

BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU BOR KATKILI HİDROKSİAPATİT ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONU MUSTAFA UĞURLU MERSİN ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ ANA BİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ MERSİN HAZİRAN - 2015 BOR KATKILI

Detaylı

TAKVĠYELĠ PLASTĠKLERĠN KAYNAK KABĠLĠYETĠ VE DAYANIMININ ĠNCELENMESĠ

TAKVĠYELĠ PLASTĠKLERĠN KAYNAK KABĠLĠYETĠ VE DAYANIMININ ĠNCELENMESĠ TAKVĠYELĠ PLASTĠKLERĠN KAYNAK KABĠLĠYETĠ VE DAYANIMININ ĠNCELENMESĠ Ümit HÜNER, Dr.E. Selçuk ERDOĞAN Trakya Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü/EDİRNE umithuner@trakya.edu.tr,eselcuk@trakya.edu.tr

Detaylı

K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES

K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES K L - KUM KARI IMI ZEM NLERDE KARI IM ORANININ ÇSEL SÜRTÜNME AÇISI ÜZER NE ETK S N N NCELENMES Hanifi Çanakcı * Hamza Güllü * * Gaziantep Üniversitesi n aat Mühendisli i Bölümü, 2731 Gaziantep, TÜRK YE

Detaylı

CAM FİBER TAKVİYELİ POLYESTER KOMPOZİTTE TEKRARLI DARBE YÜKLEMELERİYLE OLUŞAN HASAR MEKANİZMALARI. sinanfi@gmail.com

CAM FİBER TAKVİYELİ POLYESTER KOMPOZİTTE TEKRARLI DARBE YÜKLEMELERİYLE OLUŞAN HASAR MEKANİZMALARI. sinanfi@gmail.com CAM FİBER TAKVİYELİ POLYESTER KOMPOZİTTE TEKRARLI DARBE YÜKLEMELERİYLE OLUŞAN HASAR MEKANİZMALARI ÖZET Sinan FİDAN 1, Egemen AVCU 2, Tamer SINMAZÇELİK 2,3 1 Kocaeli Üniversitesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu,

Detaylı

ONARIM ve GÜÇLENDİRMEDE MALZEME-II. Bölüm. Doç. Dr. Halit YAZICI

ONARIM ve GÜÇLENDİRMEDE MALZEME-II. Bölüm. Doç. Dr. Halit YAZICI ONARIM ve GÜÇLENDİRMEDE MALZEME-II. Bölüm Doç. Dr. Halit YAZICI GÜÇLENDİRME MANTOLAMA KESİTİN BÜYÜMESİ RİJİTLİK ARTI I KESME SARGI DONATISI (ETRİYE, FRET) EĞİLME BOYUNA DONATI YENİ TA IYICI ELEMAN EKLENMESİ

Detaylı

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği

KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Başlık KOMPOZİTLER Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Tanım İki veya daha fazla malzemenin, iyi özelliklerini bir araya toplamak ya da ortaya yeni bir özellik çıkarmak için, mikro veya makro seviyede

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan)

matris: a (Mo) (sünek) woven fibers cross section view fiber: g (Ni 3 Al) (kırılgan) Kompozitler Kompozitler İki veya daha fazla malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya getirilerek daha üstün özellikli malzeme oluşturulmasıdır. Cam takviyeli plastikler, beton, araba lastiği gibi örnekler

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh Mayıs (WEAR RESISTANCE OF POLIESTER- Al 2 O 3 COMPOSITES)

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh Mayıs (WEAR RESISTANCE OF POLIESTER- Al 2 O 3 COMPOSITES) DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 2 sh. 73-78 Mayıs 2002 POLYESTER-Al 2 O 3 KOMPOZİTLERİNİN AŞINMA DAYANIMLARI (WEAR RESISTANCE OF POLIESTER- Al 2 O 3 COMPOSITES) Enver

Detaylı

YAY TAKVİYESİNİN PLASTİK DİŞLİLERİN STATİK KOPMA DAYANIMLARINA ETKİSİ

YAY TAKVİYESİNİN PLASTİK DİŞLİLERİN STATİK KOPMA DAYANIMLARINA ETKİSİ TEKNOLOJİ, Cilt 7, (2004), Sayı 3, 401-405 TEKNOLOJİ YAY TAKVİYESİNİN PLASTİK DİŞLİLERİN STATİK KOPMA DAYANIMLARINA ETKİSİ Hilal CAN* Faruk MENDİ** Mustafa BOZDEMİR* * Pamukkale Üniversitesi, Teknik Eğitim

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ. 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Bölüm-4 MALZEMELERDE ÇEKME-BASMA - KESME GERİLMELERİ VE YOUNG MODÜLÜ 4.1. Malzemelerde Zorlanma ve Gerilme Şekilleri Malzemeler genel olarak 3 çeşit zorlanmaya maruzdurlar. Bunlar çekme, basma ve kesme

Detaylı

GFRP profil aşınma performansının klasik beton aşınma özellikleri ile karşılaştırılması

GFRP profil aşınma performansının klasik beton aşınma özellikleri ile karşılaştırılması SAKARYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ SAKARYA UNIVERSITY JOURNAL OF SCIENCE e-issn: 2147-835X Dergi sayfası: http://dergipark.gov.tr/saufenbilder Geliş/Received 31.03.2017 Kabul/Accepted

Detaylı

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET

Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, 06531, ANKARA ÖZET PROSES PARAMETRELERİNİN VE CAM FİBER ORANININ GERİ KAZANILMIŞ PET/CAM FİBER KOMPOZİTLERİNİN MEKANİK VE TERMAL ÖZELLİKLERİ İLE MORFOLOJİLERİNE OLAN ETKİLERİ Mert KILINÇ, Göknur BAYRAM Orta Doğu Teknik Üniversitesi,

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

UNİFORM SICAKLIK UYGULANMIŞ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT DİSKİN ISIL GERİLME ANALİZİ

UNİFORM SICAKLIK UYGULANMIŞ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT DİSKİN ISIL GERİLME ANALİZİ Ordu Üniv. Bil. Tek. Derg., Cilt:3, Sayı:2, 2013,1-17/Ordu Univ. J. Sci. Tech., Vol:3, No:2,2013,1-17 UNİFORM SICAKLIK UYGULANMIŞ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT DİSKİN ISIL GERİLME ANALİZİ Faruk ŞEN 1*, Bahadır

Detaylı

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİ MEM-317 MALZEME KARAKTERİZASYONU KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Volkan KILIÇLI ANKARA 2012 KIRIK YÜZEYLERİN İNCELENMESİ

Detaylı

YAY TAKVİYELİ PLASTİK DİŞLİLERİN YORULMA ÖZELLİKLERİ

YAY TAKVİYELİ PLASTİK DİŞLİLERİN YORULMA ÖZELLİKLERİ PAMUKKALE ÜNİ VERSİ TESİ MÜHENDİ SLİ K FAKÜLTESİ PAMUKKALE UNIVERSITY ENGINEERING COLLEGE MÜHENDİ SLİ K B İ L İ MLERİ DERGİ S İ JOURNAL OF ENGINEERING SCIENCES YIL CİLT SAYI SAYFA : 2005 : 11 : 3 : 437-441

Detaylı

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT ÜRETİMİ İÇİN SiC İÇERİKLİ ÖN ŞEKİL ÜRETİMİ

METAL MATRİSLİ KOMPOZİT ÜRETİMİ İÇİN SiC İÇERİKLİ ÖN ŞEKİL ÜRETİMİ METAL MATRİSLİ KOMPOZİT ÜRETİMİ İÇİN SiC İÇERİKLİ ÖN ŞEKİL ÜRETİMİ Alptekin KISASÖZ a, Güneş TANDOĞAN, Murat Luş a,b, Ahmet KARAASLAN a,b, Nilgün KUŞKONMAZ a,b a Yıldız Teknik Üniversitesi, Metalurji ve

Detaylı

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ

BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BURSA TEKNĠK ÜNĠVERSĠTESĠ DOĞA BĠLĠMLERĠ, MĠMARLIK VE MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ KOMPOZĠT VE SERAMĠK MALZEMELER ĠÇĠN ÜÇ NOKTA EĞME DENEYĠ FÖYÜ BURSA - 2016 1. GĠRĠġ Eğilme deneyi

Detaylı

T/M YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Cu-C-Al 2 SiO 5 KOMPOZİTİNİN ABRASİV AŞINMA DAYANIMI Ç. ÖZAY & A. HASÇALIK

T/M YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Cu-C-Al 2 SiO 5 KOMPOZİTİNİN ABRASİV AŞINMA DAYANIMI Ç. ÖZAY & A. HASÇALIK T/M YÖNTEMİ İLE ÜRETİLEN Cu-C-Al 2 SiO 5 KOMPOZİTİNİN ABRASİV AŞINMA DAYANIMI Ç. ÖZAY & A. HASÇALIK Özet Bu çalışmada, Cu tozuna hacimce %5, %10, %15 oranında C ve Al 2 SiO 5 katılarak toz metalurjisi

Detaylı

FARKLI ÇAPMA ETKİLERİNE MARUZ KALMIŞ BETONARME KİRİŞLERİN DAVRANIŞININ BELİRLENMESİ

FARKLI ÇAPMA ETKİLERİNE MARUZ KALMIŞ BETONARME KİRİŞLERİN DAVRANIŞININ BELİRLENMESİ 2016 Published in 4th International Symposium on Innovative Technologies in Engineering and Science 3-5 November 2016 (ISITES2016 Alanya/Antalya - Turkey) FARKLI ÇAPMA ETKİLERİNE MARUZ KALMIŞ BETONARME

Detaylı

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AŞIRI PLASTİK DEFORMASYON METOTLARININ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AŞIRI PLASTİK DEFORMASYON METOTLARININ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ AŞIRI PLASTİK DEFORMASYON METOTLARININ ALÜMİNYUM ALAŞIMLARININ MEKANİK ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Mak. Müh. Kaan ÖZEL YÜKSEK LİSANS TEZİ Makina Mühendisliği ANA

Detaylı

MMU 420 FINAL PROJESİ. 2015/2016 Bahar Dönemi. Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi

MMU 420 FINAL PROJESİ. 2015/2016 Bahar Dönemi. Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi MMU 420 FNAL PROJESİ 2015/2016 Bahar Dönemi Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel olarak parça

Detaylı

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR:

BURULMA DENEYİ 2. TANIMLAMALAR: BURULMA DENEYİ 1. DENEYİN AMACI: Burulma deneyi, malzemelerin kayma modülü (G) ve kayma akma gerilmesi ( A ) gibi özelliklerinin belirlenmesi amacıyla uygulanır. 2. TANIMLAMALAR: Kayma modülü: Kayma gerilmesi-kayma

Detaylı

MALZEME SEÇİMİ ve PRENSİPLERİ

MALZEME SEÇİMİ ve PRENSİPLERİ MALZEME SEÇİMİ ve PRENSİPLERİ 1 MEKANİK ÖZELLİKLER Bu başlıkta limit değeri girilebilecek özellikler şunlardır: Young modülü (Young s modulus), Akma mukavemeti (Yield strength), Çekme mukavemeti (Tensile

Detaylı

Malzemenin Mekanik Özellikleri

Malzemenin Mekanik Özellikleri Bölüm Amaçları: Gerilme ve şekil değiştirme kavramlarını gördükten sonra, şimdi bu iki büyüklüğün nasıl ilişkilendirildiğini inceleyeceğiz, Bir malzeme için gerilme-şekil değiştirme diyagramlarının deneysel

Detaylı

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5.

MALZEME BİLİMİ. Mekanik Özellikler ve Davranışlar. Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR. (DERS NOTLARı) Bölüm 5. MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARı) Bölüm 5. Mekanik Özellikler ve Davranışlar Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR ÇEKME TESTİ: Gerilim-Gerinim/Deformasyon Diyagramı Çekme deneyi malzemelerin mukavemeti hakkında esas dizayn

Detaylı

Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır.

Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır. YORULMA 1 Malzeme yavaşça artan yükler altında denendiği zaman, belirli bir sınır gerilmede dayanımı sona erip kopmaktadır. Bulunan bu gerilme değerine malzemenin statik dayanımı adı verilir. 2 Ancak aynı

Detaylı

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ

BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MAK 402 MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ LABORATUVARI DENEY 9B - BURULMA DENEYİ GİRİŞ Mekanik tasarım yaparken öncelikli olarak tasarımda kullanılması düşünülen malzemelerin

Detaylı

MMU 402 FINAL PROJESİ. 2014/2015 Bahar Dönemi

MMU 402 FINAL PROJESİ. 2014/2015 Bahar Dönemi MMU 402 FNAL PROJESİ 2014/2015 Bahar Dönemi Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel olarak parça

Detaylı

ELYAF TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİT MALZEMELERİN DELİNMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

ELYAF TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİT MALZEMELERİN DELİNMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA 3.Ulusal Talaşlı İmalat Sempozyumu, 04-05 Ekim 2012, Ankara, Türkiye ELYAF TAKVİYELİ POLİMER KOMPOZİT MALZEMELERİN DELİNMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şenol BAYRAKTAR, Yakup TURGUT a a Gazi Üniversitesi Teknoloji

Detaylı

Orifis, Nozul ve Venturi Tip Akışölçerler

Orifis, Nozul ve Venturi Tip Akışölçerler Orifis, Nozul ve Venturi Tip Akışölçerler Bu tür akışölçerlerde, akışta kısıtlama yapılarak yaratılan basınç farkı (fark basınç), Bernoulli denkleminde işlenerek akış miktarı hesaplanır. Bernoulli denkleminin

Detaylı

zmit, TÜRK YE ÖZET Anahtar Kelimeler: Polimer kompozit, termal yorulma, darbe-yorulmas, fraktografi

zmit, TÜRK YE ÖZET Anahtar Kelimeler: Polimer kompozit, termal yorulma, darbe-yorulmas, fraktografi TERMAL ÇEVR MLERE MARUZ BIRAKILMI POL MER KOMPOZ TLER N DÜ ÜK ENERJ TEKRARLI DARBELER ALTINDAK DAVRANI LARININ NCELENMES Onur ÇOBAN 1, Mustafa Özgür BORA 1, Tamer SINMAZÇEL K 1,2, smail CÜRGÜL 1 1 Kocaeli

Detaylı

DOKTORA TEZİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI

DOKTORA TEZİ PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ ANABİLİM DALI ZİRKONYA SERAMİK, LİTYUM DİSİLİKAT CAM SERAMİK VE ZİRKONYA İLE GÜÇLENDİRİLMİŞ LİTYUM SİLİKAT CAM SERAMİKLERE UYGULANAN FARKLI YÜZEY İŞLEMLERİNİN, KOMPOZİT REZİNLERİN TAMİR BAĞLANMA DAYANIMI ÜZERİNE ETKİSİ

Detaylı

B 4 C /Al KOMPOZİTLERİN TAKVİYE HACİM ORANINA BAĞLI OLARAK ABRASİF AŞINMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ

B 4 C /Al KOMPOZİTLERİN TAKVİYE HACİM ORANINA BAĞLI OLARAK ABRASİF AŞINMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ SDU International Technologic Science Vol. 2, No 1, February 10 pp. -21 Mechanical Technology B 4 C /Al KOMPOZİTLERİN TAKVİYE HACİM ORANINA BAĞLI OLARAK ABRASİF AŞINMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ Hasan

Detaylı

BORLANMIŞ AISI 1020 ÇELİĞİNİN EROZİV AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

BORLANMIŞ AISI 1020 ÇELİĞİNİN EROZİV AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ BORLANMIŞ AISI 12 ÇELİĞİNİN EROZİV AŞINMA DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Kemal YILDIZLI, Durmuş ODABAŞ, Fehmi NAİR Makine Mühendisliği Bölümü, Erciyes Üniversitesi, 3839 Kayseri kyildizli@erciyes.edu.tr odabasd@erciyes.

Detaylı

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ

BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ BARTIN ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ METALURJĠ VE MALZEME MÜHENDĠSLĠĞĠ MALZEME LABORATUARI I DERSĠ BURULMA DENEY FÖYÜ BURULMA DENEYĠ Metalik malzemelerin burma deneyi, iki ucundan sıkıştırılırmış

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

Effect of Glass Fiber Addition on the Compressive and Tensile Strength of Concrete

Effect of Glass Fiber Addition on the Compressive and Tensile Strength of Concrete Politeknik Dergisi Cilt:13 Sayı: 3 s. 239243, 2010 Journal of Polytechnic Vol: 13 No: 3 pp. 239243, 2010 Cam Elyaf Katkısının Betonun Basınç ve Çekme Dayanımı Üzerindeki Etkisi Servet YILDIZ, Yakup BÖLÜKBAŞ,

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

TABAKALI KOMPOZ TLER N DARBE CEVABINA VURUCU

TABAKALI KOMPOZ TLER N DARBE CEVABINA VURUCU TABAKALI KOMPOZ TLER N DARBE CEVABINA VURUCU EKL N ETK Memduh KARA, Mesut UYANER Selçuk Üniversitesi, Kad nhan Faik çil Meslek Yüksekokulu, Kad nhan, Konya, Türkiye ÖZET Bu çal mada tabakal kompozitlerin

Detaylı

ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ

ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ ÇELİK LİF KULLANIMININ YÜKSEK PERFORMANSLI BETONLARIN SÜNEKLİK ÖZELLİĞİNE ETKİSİ Araş.Gör. Hüseyin YİĞİTER Yard.Doç.Dr.Selçuk TÜRKEL huseyin.yigiter@deu.edu.tr selcuk.turkel@deu.edu.tr D.E.Ü. Müh. Fak.

Detaylı

FARKLI ENERJ LERDE ARDI IK TEKRARLI DARBELERE

FARKLI ENERJ LERDE ARDI IK TEKRARLI DARBELERE FARKLI ENERJ LERDE ARDI IK TEKRARLI DARBELERE MARUZ KALAN POL MER KOMPOZ TLER N DARBE DAVRANI LARININ NCELENMES Mustafa Özgür BORA 1, Onur ÇOBAN 1, Tamer SINMAZÇEL K 1,2, smail CÜRGÜL 1 1 Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı

Kürleşme sıcaklığı ve süresinin cam/polyester kompozit kirişlerin serbest titreşim ve burkulma davranışına etkileri

Kürleşme sıcaklığı ve süresinin cam/polyester kompozit kirişlerin serbest titreşim ve burkulma davranışına etkileri Kürleşme sıcaklığı ve süresinin cam/polyester kompozit kirişlerin serbest titreşim ve burkulma davranışına etkileri B. Beylergil* İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İzmir Özet Bu çalışmada, kürleşme sıcaklığı

Detaylı

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks

Elastisite modülü çerçevesi ve deneyi: σmaks d) Betonda Elastisite modülü deneyi: Elastisite modülü, malzemelerin normal gerilme (basınç, çekme) altında elastik şekil değiştirmesinin ölçüsüdür. Diğer bir ifadeyle malzemenin sekil değiştirmeye karşı

Detaylı

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI)

MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) MALZEME BİLİMİ (DERS NOTLARI) Bölüm 10. Kompozitler Doç.Dr. Özkan ÖZDEMİR Doç. Dr. Özkan ÖZDEMİR KOMPOZITLER Kompozit, temel olarak birbiri içinde çözünmeyen ve birbirinden farklı şekil ve/veya malzeme

Detaylı

EROZİF AŞINMA DAVRANIŞINA NOZULDAKİ ÇAP DARALMASININ ETKİLERİ

EROZİF AŞINMA DAVRANIŞINA NOZULDAKİ ÇAP DARALMASININ ETKİLERİ VI. ULUSAL HAVACILIK VE UZAY KONFERANSI 28-30 Eylül 2016, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli EROZİF AŞINMA DAVRANIŞINA NOZULDAKİ ÇAP DARALMASININ ETKİLERİ Barış Önen 1, Sinan Fidan 2 Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli

Detaylı

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Kompozit Malzemeler ve Mekaniği. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Kompozit Malzemeler ve Mekaniği Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 2 Laminanın Makromekanik Analizi Kaynak: Kompozit Malzeme Mekaniği, Autar K. Kaw, Çevirenler: B. Okutan Baba, R. Karakuzu. 2 Laminanın Makromekanik

Detaylı

Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler

Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler ifthmechanics OF MAERIALS 009 he MGraw-Hill Companies, In. All rights reserved. - Burulma (orsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme ve Şekil Değiştirmeler ifthmechanics OF MAERIALS ( τ ) df da Uygulanan

Detaylı

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ

1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ 1/26 KARBON-KARBON KOMPOZİTLERİ Karbon-Karbon Kompozitlerin Genel Özellikleri Yüksek elastik modül ve yüksek sıcaklık mukavemeti (T > 2000 o C de bile mukavemet korunur). Sürünmeye dirençli Kırılma tokluğu

Detaylı

% 60 SiC-Al kompozitlerin aşınma davranışına SiC partikül boyutunun etkisi

% 60 SiC-Al kompozitlerin aşınma davranışına SiC partikül boyutunun etkisi itüdergisi/d mühendislik Cilt:2, Sayı:3, 37-42 Haziran 2003 % 60 SiC-Al kompozitlerin aşınma davranışına SiC partikül boyutunun etkisi Hayrettin AHLATÇI *, Ercan CANDAN ve Hüseyin ÇİMENOĞLU İTÜ Kimya-Metalurji

Detaylı

THE EFFECTS OF CROSS-SECTIONAL PROPERTIES OF CONCRETE- GRP HYBRID PROFILES ON COMPRESSIVE AND FLEXURAL BEHAVIOR

THE EFFECTS OF CROSS-SECTIONAL PROPERTIES OF CONCRETE- GRP HYBRID PROFILES ON COMPRESSIVE AND FLEXURAL BEHAVIOR 5. Uluslararas leri Teknolojiler Sempozyumu (IATS 9), -5 May s 9, Karabük, Türkiye BETON LE CTP KUTU PROF LLER N H BR T KULLANIMINDA KES T ÖZELL KLER N BASINÇ VE E LME DAVRANI INA ETK LER THE EFFECTS OF

Detaylı

ELİPSOİT PETEK YAPILI SANDVİÇ YAPILARIN BURKULMA DİRENÇLERİNİN SAYISAL VE DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI ÖZET ABSTRACT

ELİPSOİT PETEK YAPILI SANDVİÇ YAPILARIN BURKULMA DİRENÇLERİNİN SAYISAL VE DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI ÖZET ABSTRACT ELİPSOİT PETEK YAPILI SANDVİÇ YAPILARIN BURKULMA DİRENÇLERİNİN SAYISAL VE DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Murat Yavuz SOLMAZ 1, Tolga TOPKAYA 1 mysolmaz@firat.edu.tr Fırat Üniversitesi, Makine Mühendisliği

Detaylı

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019

KOÜ. Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü (1. ve 2.Öğretim / B Şubesi) MMK208 Mukavemet II Dersi - 1. Çalışma Soruları 23 Şubat 2019 SORU-1) Aynı anda hem basit eğilme hem de burulma etkisi altında bulunan yarıçapı R veya çapı D = 2R olan dairesel kesitli millerde, oluşan (meydana gelen) en büyük normal gerilmenin ( ), eğilme momenti

Detaylı

İÇERİK Kompozit malzemeler

İÇERİK Kompozit malzemeler İÇERİK Kompozit malzemeler Kullanım alanları Avantaj ve dezavantajları Sınıflandırılması KOMPOZİT MALZEMELER İki veya daha fazla malzemenin makro- düzeyde bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve yeni özelliklere

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MADEN İŞLETME LABORATUVARI DENEY ADI: EĞİLME (BÜKÜLME) DAYANIMI TANIM: Eğilme dayanımı (bükülme dayanımı veya parçalanma modülü olarak da bilinir), bir malzemenin dış fiberinin çekme dayanımının ölçüsüdür. Bu özellik, silindirik

Detaylı

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN

TOKLUK VE KIRILMA. Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK VE KIRILMA Doç.Dr.Salim ŞAHĠN TOKLUK Tokluk bir malzemenin kırılmadan önce sönümlediği enerjinin bir ölçüsüdür. Bir malzemenin kırılmadan bir darbeye dayanması yeteneği söz konusu olduğunda önem

Detaylı

SERAMİK KOMPOZİT ZIRH SİSTEMLERİNİN DARBE VE BALİSTİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Celal EVCİ DOKTORA TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI

SERAMİK KOMPOZİT ZIRH SİSTEMLERİNİN DARBE VE BALİSTİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Celal EVCİ DOKTORA TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI SERAMİK KOMPOZİT ZIRH SİSTEMLERİNİN DARBE VE BALİSTİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Celal EVCİ DOKTORA TEZİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Kasım 2009 ANKARA iv

Detaylı