Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri IMO/IACS Machinery Surveys

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri IMO/IACS Machinery Surveys"

Transkript

1 Uluslararası Denizcilik Sözleşmeleri IMO/IACS Machinery Surveys DETAYLARI, HAZIRLIKLARI ve TESTLERİ 2015 Kasap Mustafa ERDOĞAN, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi. Senior Ship & Eng.Surveyor (ex), B.Sc, C.Eng, MRINA, AWS.

2 1-Machinery Surveys: ES Engine Survey, CSM Continious Survey Machinery (UMS, PMS) TS Tailshaft Survey, MBS Main Boiler Survey, ABS Auxiliary Boiler Survey, SPS Steam Pipe Survey, EGE Exhaust Gas Economiser, TOH Thermal Oil Heater, AEE Aux.Electrical Equipment Survey.

3 2-Hull Surveys: AS Annual Survey (Machinery), ITSS Intermediate Survey, SS Special (Renewal) Survey, DS Docking Survey (Machinery),

4 3- Statutory Surveys. Cargo Ship Safety Construction Survey, Cargo Ship Safety Equipment Survey, Cargo Ship Safety Radio Survey, International Load Line Survey, International Oil Pollution Prevention Survey, International Air Pollution Prevention Survey, Sewage Pollution Prevention Survey, Garbage Pollution Prevention Survey,

5 CSM & Engine survey Ana Makine (Diesel veya Stim Türbin), (piston, kaver, liner saft ve yatakları) Generatörler ve Diesel Motorları ve Hava Kompresörleri, Pompalar, Cooler, heater vs. her bir madde ayrı ayrı Geminin Klası tarafından belirtilmiştir. Bu maddelerin % 20 si her yıla bölünerek 5 yılda kontrol edilmesine (CSM) Continious Survey Machinery denir. Bütün maddelerin bir defada 5. yıl sonunda kontrol edilmesine Engine Survey (ES) denir. Bütün maddelerin 5 yıla bölünmüş listesi ve kontrol tarihleri Klass tarafından gemiye/armatöre verilir.

6 CSM ve PMS Survey Geminin makina surveyi CSM ise, Klas ın verdiği yetki ve listeye göre Geminin Baş Mühendisinin bazı maddeleri bakım, kontrol etme yetkisi vardır, rapor yazıp Klas a verilir, Klas test yapar sertifikasına yazar. (Chief Engineer Authorisation). Gemide Klass tarafından programlanmış, onaylı (PMS) Planned Machinery System var ise Baş Mühendise verilen yetkiler daha geniştir. Geminin Klass Statüsüne yetki ve görevleri kayıt edilmiştir.

7 Havuz (Docking) Survey. Yüzer Havuz.(Floating Dock)

8 IMO Hull Docking Surveys Gemi Havuz a girdiğinde Generatörler stop edilir, Sahil Elektrik bağlantısı ile sisteme güç verilir, Gemide Buzluk veya diğer sistemler için Generatör çalıştırılacaksa Gen-Diesel Engine soğutma sistemi için dışarıdan deniz suyu bağlanır. Geminin yangın söndürme sistemi Yangın shore connectiondan dışarıdan deniz suyu verilerek Fire-Fighting sistemi hazırda basınçla beslenir. Havuzda denizle direkt ilgili bütün sistemler, valfler, boru sistemleri, kinistinler bakım/kontrole alınır,

9 Makine Dairesindeki derin ve sığ su Kinistin valfleri sökülür, valflerin sitleri alıştırılır, salmastra ve contaları değiştirilir, valf içi/dışı epoxy ile boyanır kontrolden sonra kapatılır. Deniz suyu alıcı ve verici (Suction and discharge) valflerinin bedenlerinden ve borda ile valf arasındaki borulardan malzeme kalınlık ölçüsü alınır, gerekirse sertifikalı malzeme/valf ile yenilenir, Kinistin (Sea Chest) sandıkları iç/dış kontrol edilir ve Makine Dairesi tarafından içeriden, paslı ve aşınmış bölgelerden kalınlık sac ölçüsü alınır, gerekirse IACS 47 ye göre saclar değiştirilir.

10

11 Havuza girmeden önce Dümen test edilir, Full stbd-port 30 saniyede dönmesi gerekir. Dümen Yelpaze yatak klerensleri (upper and lower Pintle clerence) Tersane tarafından öncelikle alınır, Yataklarda ve Pinlerde bir sorun varsa zaman kazanmak için gerekirse yenilenmek için acilen dümen indirilir, Dümen motorunun (Steering Gear) Taşıyıcı yatak (Thrust Bearing) düşme klerensi ölçülür, gerekirse Dümen motoru kaldırılır yataklar yenilenir, aşınma takibi için markalanır,

12 Rudder Stock Thrust Carrier Dümen Şaftı Taşıyıcı Yatağı

13 Steering Gear, Pistonlu Dümen Motoru

14 Makine Dairesindeki sintine altı borda sacları içeriden kontrol edilerek kalınlık ölçümü yapılır, gerekirse raspa edilip boyanır. Emergency Fire Pump alıcı valfı, Baş Peak (Collision) çatışma valfı dikkatlice kontrolü yapılır ve uzaktan kumanda kolları test edilir. Impressed Current Cathodic Protection propları içeriden ve dış havuz tarafından kontrol edilir ve çok özel boya ile boyanır. ma/mv olarak ürettiği Elc. üretimi ölçülür. Parakete çubuğu, valfı temizlenir, kontrol edilir.

15

16

17

18 Survey den sonra Gemi Havuzda dalmaya başlayıp test için bekleme süresinde: Kinistin sandıklarının havası çıkarılır, Kinistinlerin, bütün Valflerin, Korozyon önleme proplarının vs. sızdırmazlık testi yapılır, Generatör Diesel motorları çalıştırılır, Sahil Elektrik bağlantısı çıkarılır ve Generatörler devreye alınarak seyire hazırlanır. Deniz suyu pompaları çalıştırılıp test edilir, Ana Makine ısıtılmaya başlanır. Allah selamet versin.

19 Çift Pervane ve çift Flap Dümenli Gemi TS surveyi için Havuzda.(Dry Dock)

20 Pervane şaftı (Tailshaft-Screwshaft) surveyi: Şaft sistemi Pelesenk (Lignum vitea, & Tufnol) yataklı, Bronz laynerli ve su soğutmalı ise Havuz surveyi 2.5 yılda bir SS ve ITSS ile birlikte yapılır. Simplex-seal oil gland, yağlama yataklı şaftın çekim işlemi 5 yılda bir yapılır, Modified şaft surveyi: Geminin Klas ının bilgisi dahilinde şaft yataklarının baş ve kıç sıcaklık ölçüm değerleri, her 3 ayda bir yağ analizi ve yağ eksiltme kontrolü ve Pocker Gauge ölçümü yapılıyorsa, değerler uygun ve kayıt tutuluyorsa Şaft modified survey sistemi ile şaft çekimi Klas ın onayı ile her 10 yılda bir yapılabilir.

21 Tailshaft (Pervane Şaftı) çekilmesi. Gemi Havuza girmeden önce: a) Şaft su soğutmalı (Pelesenk ve ya Tufnol) ise: İç salmastra durumu ve su sızması miktarı ve yatak düşme/aşınma iç gland klerensi ölçülür. Yeni salmastra (Gland Packing) siparişi verilir. b) Şaft Sterntube yağlı sistem ise ( Simplex-seal): İç ve dış yatak yağ sızıntı kontrolü yapılır, Simplex-seal (iç ve dış) yeni ürün siparişi verilir. Gemi havuza girince: Stern tube soğutma suyu tankı lavrası açılıp tank boşaltılıp temizlenir ve gerekirse boyanır.

22 Şaft çekilmesi için Gemi Havuza girince: Geminin imalat Tersanesinde yapılan, kayıt ve test dökümanları, Pervane sökme /takma hidrolik çizelgeler, danışma kitabı Havuz yetkilileri ile birlikte ilk toplantıda görüşülüp iş konusunda anlaşma sağlanmalıdır. Geminin Poker Gauge i ile sterntube yatak klerensleri alınır, bir önceki ölçü ile aşınmalar mukayese edilir. Pervane sökülmeden önce dial Gauge ile şaft ta görülmeyen burulma, hasar varmı diye bakılır, Su soğutmalı şaft ta yatak boşluk klerensi filler gauge ile alınmalıdır.

23 Pervane sökülmeden önce, Pervane ve Şaft birlikte (X-Y-Z yönünde) markalanır, markalamaya surveyör, Tersane yetkilisi ve gemi Baş Mühendisi nezaret eder. Her pervane kanadı ana Makinanın belirli bir silindirinin üst strok noktasına göre aynı açıda bağlanmıştır, yanlış açıda bağlanırsa gemide aşırı vibrasyon oluşur. Pervane konik üzerinde yeterli ilerleme yapmazsa denizde pervane düşebilir.

24 Sterntube yağlı Şaft yatağı ve yatak klerens ölçümü.

25 Pocker Gauge ölçümü

26 Pervanenin kanatları sabitse önce pervane sökülür, Makine Dairesindeki ara Şaft ının kaplin civataları uygun sistemle çıkarılır, ve ara şaftın sökülmesinden sonra Tailshaft (Screwshaft) içeriye çekilir. Simplex Seal blok ve lastikleri sökülür ve yenilenir, Su soğutmalı/yağlamalı şaft üzerindeki paslanmayı önleyen Bronz liner Dye-Penetrant test edilmelidir, Pervane Controllable Pitch Propeller (CPP) ise, önce pervane kanadının sırası gelen bir tanesi veya hepsi çıkarıldıktan sonra kanat diplerinden (Crosshead Pim) ve Hub Flencinden MPI çatlak testi yapılır.

27 Dümen indirilir ve Tailshaft dışarı çekilir, sonra iç ve dış simplex-seals, kanat dip O ringleri yenilenir. Şaft temizliğinden sonra konikte ve kama yuvasında operatör tarafından MPI çatlak testine nezaret edilir ve rapor tutulur. Kamalı veya Kamalı Pervanelerın Şaft koniğine uyuşması (Tapering) dikkatlice kontrol edilmelidir, Kamalı pervanede Tapering en az % 70, Kamasız pervanede Tapering en az % 90 olmalıdır.

28 Port side Pitch Propeller Hub ve Tailshaft çekilmesi

29 Makine Dairesine çekilen ŞaftınPervane koniği MPI çatlak testi

30 Pitch Propeller şaft ta iç kaplin sistemi ve markalama kontrol edilir, konik MPI test yapılır, Şaft tan ve yataklardan çap/klerens ölçüsü alınır, Şaft ta ve stertube de herhangi bir sorun yoksa Tailshaft yerine sürülür, şaft ve ara şaft kaplin saplamaları gerekirse MPI testi yapılır ve montaj plana ve markalamaya göre dikkatlice yapılır, Simplex seal ler (yeni imalat) gün işığı olmayan bir bölmede değiştirilir ve seal blokları gemiye markalarına ve instruction kitabına göre bağlanır. Yeni yağ sisteme doldurulur ve sızma testi yapılır. Pervane kanatlarının hepsinin uç kısımları ve Hub bağlantı yerlerinin hepsi yetkili uzman tarafından Dye Penetrant çatlak testi yapılır ve rapor yazılır.

31 Pervanenin şafta montajı aynı sökme sırasınaki, markalamaya ve instruction book a göre yapılır, Pervane sıkma basınçları ve ilerleme mm ölçüsü dikkatlice çizelgeye göre takip edilir. Pervane somunu montajı ve emniyet pim/lama vs.bağlantıları dikkatlice kontrol edilir. Tekrar Wear-Down poker gauge ölçüsü alınarak geyç kutusuna yazılır. Pervane kavitasyonu önlemek için polisaj yapılır veya isteğe göre çok özel boya ile boyanabilir. Sistemin montajından sonra ana Makine Turning Gear ile çevrilerek kontrol edilir.

32 Şaft monte edilip Pervane polisaj yapılmış. Yeni Tutya ilave edilerek Gemi ve Draft markaları boyanmış.

33 Pervane şaftı (oil gland) klerens ölçüsü nasıl alınır? 1-Her gemiye özel verilen imalatcı danışma kitabı ve (Wear Down) poker gauge kullanılmalıdır. 2-Gemi Havuzda iken ölçümler Tersane tarafından yapılır, Surveyör ve Geminin yetkili Mühendisi nezaret eder. 2-Pervane sökülmeden, şaft çekilmeden önce yatak aşınma mukayese için (Top &Bottom) üst ve alt iki ölçü alınmalıdır. (Pervane çekilip ölçü alınırsa, pervane ağırlığı ile şaft sarkması olmadığından yatak klerens ölçüsü yanıltabilir) 3-Şaft çekiminden sonra Yağ sızdırmaz oil ringlerinin çalıştığı Krom Laynerde müsadeli taşlama işlemi yapılabilir. 4-Şaft, oil gland, krom liner montaj işleminden sonra 2. son ölçüm alınır, Gauge kutusuna ve gerekli raporlara yazılır. 5- Pervane döndürülerek salınım (Dial Gauge ile), ve yağ basınç ve sızdırmazlık testleri yapılır.

34

35

36

37 Kanatları sabit Pervane Şaftı gemi içine Makine dairesine çekilir.

38 Şaft vepervane konik birleşim çatlağı.

39 Şaft Simplex oil seal detayı.

40 Kamasız Pervane nin (Keyless) Şaft koniğine hidrolik olarak montajı ve sökülmesi.

41 Pervane sökme ve montaj ölçümü nasıl yapılır? 1-Geminin Pervane sistemi imalatcısının danışma kitabı talimatları dikkatlice takip edilmelidir. 2-Pervane sökülmeden önce, aynı ölçü ve açılarda tekrar aynı yerine monte edebilmek için çok dikkatlice yatay ve dikey olarak Tersane, surveyör ile birlikte Şaft ve Pervane markalanır. Hertürlü pervane ve şaft için bu işlem yapılır. 3- Geminin Pervane sökme ve montaj hidrolik basınç çizelgesi veya tablosuna göre çalışılmalıdır. 4-Pervane gövdesinin hidrolik şişirme basıncı, Şaft somununun hidrolik itme basıncı ve Pervanenin konik üzerindeki ilerleme miktarı hava sıcaklığına göre değerlendirilip kayıt alınmalıdır. 5-Pervane somunu Sıkma Tork değeri kayıt edilip, emniyetle bağlanıp hub yerine monte edilmelidir.

42 Oil Gland Şaft klerens çizelgesi.

43 Kamalı (Key type) Pervane Koniği.

44 Pelesenk Ağacı (Lignum vitea) yataklı, su soğutmalı Şaft iç görünümü.

45 IMO Survey Machinery Kazan surveyi ve testi Personelin ve Gemide yaşayanların sağlığı için: Kazan kontrole açılmadan önce Kamaraların ısıtma sistemi, Mutfak, Fuel Oil Tank ısıtması, seperatörler gibi ısı gerektiren sistemlerin ihtiyaçlarını karşılayan ısıtıcı sistem temin edilmelidir, Gerekirse konteyner kazan kiralanabilir, gemi Tersanede ise Steam besleme devresi bağlanabilir. Kazan kontrolünü yaz aylarına denk getirmek veya survey uzatması almak en iyisidir.

46 Kazan, basınçlı kaplarda yapılacak herhangi bir operasyondan önce iyi bir plan yapmak gerekir Mühendisler ve çalışanlar arasında ön toplantı (pre-meeting) yapılarak konu görüşülmelidir. Basınçlı kaplarda risk alınmaz, böyle idare eder cümlesi hiçbir zaman kullanılamaz. Kazanların iç kontrolünden önce genel ve işlevsel sorunları ve dış cidarındaki sorunlar tespit edilip onarım için programlanır.

47 Kazanın su analizi yapılır ve testlere göre iç yıkama için gerekli kimyasal ilaçlar temin edilir, Hava Kirliliğini Önleme sertifikası (IAPP) gereği değişmesi gereken parçalar ve Onarım için planlanan yedek parça sipariş edilir. Basınç saatleri, su seviye sistemi kontrol edilir. Kazan suyu Denize boşaltılmaz, çünkü su içinde zararlı kimyasallar veya Fuel Oil yakıt karışmış olabilir, deniz kirliliğine sebep olur. Kazan suyu sıcakken açık denizde boşaltılınca vakum yapıp kazan içine deniz suyu çekebilir.

48 Kazanı soğutarak boşaltıldıktan sonra içeri giriş (Manhole, Handhole) çamur temizlik kapakları, Su ve Stim Dramına iştirakli her ünite açılır. Ana Steam stop, Safety (emniyet), Feed water, Economiser istirak ve su seviye valfları açılır, Bürülör çıkarılarak cehennemlik açılır, temizlenir Kazanın baca iştiraki, küllükler ve boruların yanduvar kapakları kontrol ve temizlik için açılır. ÇOK ÖNEMLİ: Kazan temizliğinde kesinlikle özel maske takılıp ve elbise giyilmelidir. Baca kurumu içindeki kükürt ciğerlerdeki su ile sülfirik asite dönüşür öldürür.

49 Cehennemlik içinde Bürülörün alev mesafesi dikkatlice incelenmelidir, eğer alev direkt olarak borulara veya kazan cidar sacına temas ediyorsa metali tavlar ve yapsını öldürür. Bürülör alevini cehennemliğin ortasında homojen olarak tutmak için Fuel Oil basıncı ve besleme havasının klapesi ile ayar yapmalıdır. Bürülörün püskürttüğü yakıtın yanmayıp yerde birikmesi halinde ısınıp aniden yanması ile infilak olabilir, bunun için tabanda bir dreyn borusu olmalı ve devamlı kontrol edilmelidir.

50 Eğer gemide iki sitim kazanı var ise, diğeride basınç altında ise, açık olan kazana girebilmek için steam iştirak valfları en az iki tane olmalı ve kapalı tutulmalıdır. Kazan su seviye alarmı, şamadırası vs, (Cut-off device) simule edilerek kontrol edilmelidir. Cehennemlik tuğla ve borularda temizlik, sonra malzeme ve çatlak kontrolü yapılmalıdır, Su mahallinde kışır, çamur kalıntıları temizlenmeli gerekirse kimyasal ile yetkili personel tarafından yıkanmalıdır. (Yakıt sarfiyatını azaltmak için) Kazana iştirakli bütün valflar sökülmeli, conta ve salmastıraları değiştirilmeli ve valf sit leri sızdırmazlık için alıştırılmalıdır.

51 Kazan Safety (Emniyet) Valfı sökülmeden önce markalanmalıdır, valf ve yayları dikkatlice sökülüp temizlenmeli valf siti hassas bir şekilde sızdırmazlık için alıştırılmalıdır, Valf yayları çekiç ile çatlak testi yapılmalıdır, Basınç saatleri yetkili şirkete kalibre ettirilmelidir. Valf açma kapama (zaman ayarı) dişli sistemi çalışır duruma getirilmelidir. Bürülörün gerekli bakımı yapılmalı, alev difüzörü temizlenmeli, flexible (metal olmayan) borular yenilenmeli, hava damperi ayarlanmalı ve fotosel (çabuk kapama) sistemi test edilmeli.

52 Kazan valflarının ve manholl civarındaki su sızıntılarının kazan sacında paslanma, incelmeye yol açıp açmadığını tespit için dış izilasyon sacı kısmen açılıp kontrol edilmelidir. Gerekli kontrol ve temizlikten sonra Kazan talimat kitabı gereği monte edilmelidir. Kazan bürülörü çok ağır ateşte aralıklarla yakılarak ısıtılmalıdır, stim dramının havası alındıktan sonra kontrollü olarak stim tutulur, Bu süre içinde görevli kazan önünde durmalı.

53 Kazan basınç ve emniyet sistemi testi nasıl yapılır? 1-Kazan safety valf testi sırasında kazan besleme suyu kapanır, kazana su alınmaz, kazanın ana stim çıkış valfı kapatılır. 2-Her bir safety valf, bürülör tam faal iken üretilen stimi bacaya vermesi gerekir, bu sürede basınç saati (pressure gauge) max. çalışma basıncından aşağıya doğru düşmelidir, 3-Safety valfın bir tanesi bağlanır, diğeri test edilir bilahare test edilen bağlanır ve diğeri test edilir, 4-Safety Valfların açma kapama süreleri ayarlanır, 5-Safety valf testinden sonra kazan su seviye şamanırası dreyn edilerek, kazanda düşük su seviyesi alarmı ve bürülörün otomatik stop etmesi gözlemlenmelidir,

54 Kazan safety valfı mühür ve uzaktan kumanda el ile acil stim boşaltma tel sistemi bağlanır, Kazan bürülörü tekrar fire-up edilerek, fotosel kapatılarak, bürülörün ve yakıt besleme pompasının stop etmesi ve alevin sönmesi ile Cehennemlikte yakıt sızıntı birikmesi (denizci tabiri ile yakıt işemesi ) ve infilak olması önlenmiş olur, Kazan valflarında ve manhollerde sızıntı kontrolü yapılır, kazan ısındıkça tekrar sıkılır, Ayrıca Kazanın talimat kitabı gereği Elc. Control panel testleri yapılır, (her kazan farklı olabilir)

55 Baca Gazı su ısıtıcısı: (Exhaust Gas Economiser) EGE, Ana Makine baca gazının geçişi sırasında bünyesindeki suyu ısıtır, ısınan su sirkülasyon pompası ile stim kazanına iletilir ve ana stim Kazanının Stim Dramında Stim oluşur, Baca Gazı Kazanı (Exhaust Gas Boiler) EGB Economiser gibidir fakat kendi bünyesinde stim dramı vardır, stim üretebilir, tek başına çalışabilir ve ana kazanın açılıp onarımında sisteme stim verebilir,

56 Termal Oil Heater: (TOH) Heaterin sisteminde sadece özel yağ dolaşır, Stim Kazanı gibi Brülör sistemi vardır, fotosel çabuk kapama sistemi ile donatılmıştır. Emniyet valfları vardır, testleri TOH üzerinde değil sadece test tezgahında test edilir, Emniyet valfının açması durumunda seviye alarmı olan bir Dreyn tankına yağ atılır. Sistemdeki yağın eşit ısınması için sirkülasyon pompası vardır, devreye almadan TOH çalışmaz. TOH Emniyet sisteminin en önemli maddesi: Sirkülasyon pompasının stop etmesi halinde Bürülör ün hemen stop etmesi gerekir.

57 Aux.Boiler (Kazan) Surveyi. Sunrode (Smoke Tube) O.F. Kazan

58 Dikey Steam (Oil Fired) Kazanı

59 Baca kazanı ve Stim kazanı birlikte.(composite Boiler)

60 Sunrod Main Steam Oil Fired Boiler.

61 Kazan Stim sistem diagramı.

62 Bürülör ve Emniyet sistemi.

63 Safety Valves (Emniyet Valfları)

64 Kazan gözetleme kontrol kapağı (Hand Hole)

65 Kazan iç kontrol giriş kapağı. (manhole)

66 Manhole detayı.

67 Su Tesviye şişesi (Water level gauge)

68 Exhaust Gas Economiser Baca Kazanı diagramı.

69 Steam Pipe Survey (SPS) Stim pipe survey 5 yılda bir yapılır, (ES veya CSM gibi) Steam Kazanının ana stim valfı çıkışından sonraki boru flençlerinden sökülür, tezgaha alınır. Borunun iç kontrolü yapılır, aşınma, kavitasyon varsa kalınlık ölçüsü alınır, Borunun boyuna 3 yerinden 90 derecelik farkla markalanır ve çap ölçüsü alınır, kaydedilir. Her iki taraf flençi kapatılır, Kazanın çalışma basıncının 1.5 katı hidrolik olarak su ile test edilir, Testten sonra markalanan yerlerden tekrar çap ölçüsü alınır ve kalıcı deformasyon olmadığına emin olunur. Boru mühürlenir, 5 yıl sonra başka boru test edilir.

70 Electrical Equipment Survey.(AEE) AEE surveyi 5 yılda bir SS, ES, CSM ile birlikte yapılır, Gemide en az 2 adet Generatör set bulunmalıdır. Her Gen/set geminin seyir yükünü kaldırmalıdır. Armatörün İsteğine veya geminin tipine göre daha fazla Generatör set gemiye bağlanabilir. Gemide 1 adet Emcy/Gen set. veya Akü olmalıdır, Generatörlerin kontrol tablosu (Main switchboard), Elektrik dağıtım tablosu (Distribution board) Elektrik Equipment: Kablo dağıtım sistemi, Sahil Elektrik bağlantısı ve tablo sistem kontrolü,

71 Electrical Equipment yıllık surveyi nasıl yapılır? 1-Generatörlerin her biri, geminin deniz yükünde en az ½ saat, test edilir. Gemi UMS ise Gen-Dizel otomatik start-stop, ana şalter kapama testi yapılır. 2- Generatörler parelel durumda yük alma testi, yük aktarma testleri ve negatif role akım testi yapılır. 3-Emergency Generatör otomatik çalışma ve emcy., besleme tablosuna göre yük testi yapılır, 4-Elektrik kabloları onaylı planına göre ana besleme ve Emcy. kabloların Meger (kaçak) testinin yapılır. 5-Ana Makine, Generatörler ve Şaft sisteminin kontrol ve monitoring sistemlerinin test yapılır.

72 Electric Shore Connection Geminin sahil Elektrik bağlantısı

73 Generatörlerin ana tablosu, Elektrik dağıtım tablosu şalterlerinin testleri, Baraların bağlantı ve emniyetlerinin kontrol ve temizliği yapılır. Geminin Alternatör, motor, dağıtım tabloları ve bütün kablo sistemleri özel sistemle temizlenir. Genel olarak Elektrik sistemleri kabloları kontrol ve test edilir, ilave kablo çekilmişmi veya fişlerde yanma varmı diye kamaralar bile kontrol edilir. Zayıf Kablo bağlantıları en tehlikeli işlemdir, mutlaka sökülmeli ve kaideye göre bağlanmalıdır

74 Güverte seyir fenerleri kabloları, Dümen makinası kabloları ve motorları, Demir ırgatı kablo ve motorları, Makine dairesi ve ambar havalandırma fanları, Emergency devre kabloları ve generatör, veya Battery sistem kontrol ve test edilmelidir, Gemi Tanker veya Gas gemisi ise Gas geçirmez elc. sistemleri çok daha dikkatli incelenmelidir. Aux.Electrical Equipment surveyi ve testleri tecrübeli ve ehliyetli elemanlarca yapılmalıdır.

75 Engine Control Room, Main Switchboard, and Distribution board

76 Annual Class Survey (Machinery) Senelik (Annual) survey başlamadan önce ön toplantı (pre-meeting) mutlaka yapılmalıdır. Annual Class surveyi yapılabilmesi için: International Oil Pollution Prevention Survey, IOPP International Air Pollution Prevention Survey, IAPP Sewage Pollution Prevention Surveylerinin ISPP ve Sertifikalarının geçerli, supplement (Records) kaidelere ve check liste göre tamam olması gerekir.

77 M/E, ES/CSM ve Kazan Remote control surveylerinin geçerlliklerinin olması gerekir. Bayrak otoritesinin kaidelerinin gereği yapılmış olmalıdır, aksi halde otorite bilgilendirilir. Seyir sertifika ve ekleri eksiksiz ve geçerli olmalıdır, Gemide onaylanmamış herhangi bir değişiklik veya ilave, eksiltme yapılmamış olması gerekir. Kaptan/Baş Müh Gemide Asbestos olmadığını, FO ve WB tank aralarında herhangi bir iştirakin olmadığını yazılı olarak teyit etmelidir. Sopep, Engine Technical File, Bunker Delivery, F.O. Change over prosedüre,esp file ve Oil Record Book incelenmelidir,

78 Gemide yapılacak kontrol ve Testler: Generatorler test edilir (AEE deki gibi) Elc. Kablo sistemi kontrol edilir, (Geminin her yeri) Emcy. G/E test. (Simule edilerek) + Emcy.Light test. First start arrg.trial, test (air comp/battery vs.) M/E simulation start test (Nav.Bridge, C/R, local), Manoeuviring booklet veya kayıtlar bakılmalıdır. Vardiya Müh. Alarm testleri,(kabin, salon, bridge) Dümen Makinası testi (Köprü üstü ve lokal) Skylight ve Tünel kapılarının operasyon testi, ABS ve EGE SV. Testleri yapılmalıdır.

79 Ana Makine karter Gas kaçağı Oil-mist detektör ve emniyet sistemi (relief devices) Kazan, M/E Start Hava Tüpleri genel kontrolü, Sefety Valf ve uzaktan kumanda testleri Elc. Sahil bağlantı sisteminin kontrolü, Makine Dairesi ile Köprü üstü, Dümen Dairesi konuşma sistemlerinin ve Telgrafın testi, Makine ve Dümen Dairesinin temizlik kontrolü (Fire and Explosion Hazart) değerlendirmesi, Kazan/Makine dairesi Sand box kontrolü,

80 Makine Dairesi ile Geminin son Ambarı arasındaki perde sacının kontrolü, Boru devrelerinin özellikle metal olmayan (flexible) boruların dikkatlice kontrolü. Makine Dairesi dışındaki Hava Firar ve iskandillerin, Makine Dairesi içindeki iskandil (Cock) valflarının kontrolü ve testi, Fire-Fighting sistemin (Yangın Tüpleri, Foam, equipment) yetkili tarfından yıllık bakım ve doldurma test serifikasının kontrolu

81 Yangın pompaları (Ana ve Emcy.) güverte hortum testleri, (Personelin hepsi yapabilmelidir)) Makine Dairesi Yangın alarm sistem testi. Smoke ve ısı detektörleri simulasyon testi, Sabit yangın söndürme sprey veya fog sistem testi. Filikaların yanında bulunan Fanların ve Fuel Oil pompalarının (Kazan, Makine, Generator vs) uzaktan kumanda stop testleri,

82 Senelik surveyde yapılacak testler nelerdir? 1-Makine dairesi Yangın Damperleri ve çabuk yakıt kapama sistemleri, uzaktan acil Fan stopları, 2-Makine ve Dümen dairesinin cihazlarının, bakım tutumu, çevre ve sintine temizliği 3-Yangın söndürme sistem, pompa, devre, valf ve donanımlarının bakım tutumu, testleri 4-Ana makine ve Gen-Dizel motorların yüksek basınçlı çift cidarlı enjektör boru sızıntı alarm testi, 5-Adamsız makine dairesi (UMS) sintine ve fire, smoke alarm testleri, pompa yedek start testleri.

83 Makine Dairesi Yakıt Tankının Güverteki İskandil ve Hava Firarları (Air and Sounding Syatem)

84 Güverte Hava Firar Borusu: Tankların pompa ile doldurma sırasında hava basıncı ile Tankın şişmesini veya Tank boşaltılırken havasızlıktan vakum ile tankın büzüşmesini engellemek için tanka hava giriş ve çıkış sistemidir. Denizli havalarda içinde bulunan top hava portunu kapatarak deniz suyunun tanka girmesini engeller, Yakıt tanklarının hava firarından çıkan yakıt buharının alev alarak tank içine geçişini engelleyen (Flame net) Elek teli bulunur. Hava firar boruları onaylı ve sertifikalı olmalıdır.

85

86 Makine Dairesi DB.Tanklarının İskandili. (Sounding System)

87 Makine Dairesi altındaki Double Bottom tankların su/yakıt/yağ seviyesini iskandil ile ölçmek: Makine Dairesi daima deniz suyu seviyesi altındadır, gemi altındaki tanklar bilinmeyen bir yara aldıysa iskandil borusu tapasını açtığımızda Makine dairesini su basar, bu nedenle önce iskandil borusu yanındaki küçük vana açılıp kontrol edildikten sonra tapa ve valf açılıp iskandil alınmaya başlanır. İskandil valfı 90 derecelik ağırlıklı valftır, ayak pedalı ile açılır bırakınca seyir emniyeti için otomatik olarak daima kapalı kalmış olur. Not: İskandil alımı sırasında kapatırsanız iskandil şeridi kesilir ve ağırlıkla birlikte tanka düşer.

88 Main and Emcy. Fire pump sistem.

89 Gemide Deniz suyu Yangın Pompası Makine Dairesinde en az iki tane ve Makine dairesi dışında bir adet Emergency yangın pompası olmalıdır., Makine Dairesindeki pompalar Elektrik motorlu, Emergency yangın Pompası Emcy. Generatörden beslemeli elektrik motorlu, hidrolik veya Diesel motorlu olabilir, Her iki farklı pompaların devresi Isolating valf ile birbirine bağlanır, gerektiğinde sistem ayrılır, Her iki sistemde Foam ve geminin Main Fire Line ı (ana yangın suyu devresi) besler

90 Foam Fire Fighting System

91 Foam sistemi (Fixed Fire Fighting System) Makine Dairesi dışında, Dümen Dairesinde veya özel yangın kontrol station da bulunur, Foam yüksek yoğunluklu Proteinden yapılır, içinde bakteri üremesi çok çabuk olabileceğinden her yıl kimyasal olarak bozulma analizi yapılmalıdır. (PPP) % 3 miktarda Foam suya karıştığında % 97 suyu tamamen köpük haline dönüştürür ve yangını kapatarak söndürür. Foam tankı ve nozul sistemi her yıl yetkili servis tarafından kontrol edilmelidir.

92 Makine Dairesi ve Güverte katı Lombuz Camı

93 Makine Dairesinin üst katında, Load Line güvertesinde ve su seviyesinin üstündeki bölmelerde bulunan Lumbuz camları çift, kör kapaklı ve su geçirmez olmalıdır, Tankerlerin yaşam mahallindeki ön camların hepside kör kapaklı gas geçirmez olması gerekir.

94 Yangın Kontrol Planı

95 Fire Safety Plan Yangın Kontrol Planı Geminin Bayrak otoritesi tarafından onaylanmış olmalıdır, Fire Safety Plan yaşam mahalli sancak iskele çıkışlarda, salon ve Nav.Bridge ve Makine Dairesinde görülebilen yerde asılı olmalıdır, Herhangi bir değişiklik hemen onaylanıp güncellenmelidir,

96 Engine Room Emergency Exit Door

97 Makine Dairesi Emergency çıkış kapısı sadece Makine Dairesinden içeriden açılıp kapatılabilir, Dışarıdan müdahale edilirse kapatılırsa acil durumda insan/personel çıkamaz ve ölebilir. Çıkış kapısı önü daima (neta) açık olmalıdır. Acil çıkış yolu ve kapısı özel IMO Sign işaretleriyle ve Emcy. lamba ile donatılmalıdır.

98 CO2 ve Kuru Toz Yangın Söndürücü.

99 Gemilerde kullanılan seyyar (Portable) Yangın söndürücüleri CO2 veya Kuru Tozlu olur, Yıllık yetkili servis sırasında gemide en az sistemde belirtilen miktarın yarısı kadarı bırakılmalıdır. Sabit yangın söndürme sistemi CO2 ve Foam olur, Geminin yük ambarlarının ve Makine Dairesinin yangın söndürmesinde kullanılır Özel kilitli bir odada bulunan CO2 tüpleri çalıştırma sistemi belirli görevliler tarafından yapılmalıdır, CO2 odasına girilmeden önce yerden ağır havayı (CO2) sızıntıları çeken fan çalıştırılmadan girilmemelidir, CO2 sistemi 5 yılda bir dışarı alınıp tüpler boşaltılıp surveyör nezaretinde test edilip tekrar doldurulup yerlerine bağlanır. (Test Steam Pipe gibi yapılır)

100 CO2 Sabit Yangın söndürme sistemi

101 Yangın Elbisesi (Fireman Outfit)

102 Fireman Outfit (Yangın elbisesi) 2 set. Makine Dairesinde 2 adet basınçlı Hava tüpü ve maskesi ile birlikte bulunmalıdır, (Self contained Breathing Apparatus) Her durumda Yangına dayanıklıdır,sertifikalıdır. Rutin Role talimlerinde giyilip kullanıma hazır eğitim verilmelidir. İmmersion Suits (Isı korumalı tulum): Makine Dairesinde 2 adet bulunmalıdır, Isı geçirmez, denizde batmaz, Rutin Role talimlerinde giyilip kullanıma hazır eğitim verilmelidir.

103 Immersion Suits.

104 Can Yeleği (Life jacket)

105 Life Jacket (Can Yeleği). Gemi ismi mutlaka yazılmalıdır, onaylı olmalıdır. Ön sol taraf yüzdürücü daha büyük olduğundan personel yüzükoyun düşünce suda ters çevirir, Ense altındaki yüzdürücü başı daima dik tutar ağıza su girmesini engeller, Omuzda otomatik lamba yanar, düdük bulunur, Denize düşen insanın eğer alt kemer bağlıysa ensedeki bağdan el veya vinç ile tutulup alınabilir, Rutin Role talimlerinde giyilip kullanıma hazır eğitim verilmelidir.

106 Emergency Escape Breating Device Acil kaçış hava tüpü.(eebd)

107 Emergency Escape Breating Device Acil kaçış hava tüpü.(eebd) ve maskesi. Onaylı, sertifikalı çeşitli tiplerde olabilir. Makine Dairesindeki bir tehlike (yangın, duman, zehirli gas basması) halinde acil çıkış için kullanılır, Emcy. kapı civarında Makine Kontrol odasında çeşitli kritik yerlerde en az 4 adet bulunur.

108 Çabuk kapama Valfları Quick-closing Valves

109 Çabuk kapama Valfları Quick-closing Valves Makine Dairesi içindeki Yakıt Tanklarının çıkış boruları üzerine monte edilmiştir, Makine Dairesinde yangın çıkması halinde, Yangın sırasında tanktaki yakıtın akarak alevi desteklemesini engellemek için Çabuk Kapama Valfleri (Quick-closing) makine dairesi dışından uzaktan kumanda ile kapatılır. Hidrolik, çelik tel veya Basınçlı hava ile çalışabilir. Rutin testlerde herkes öğrenip kullanmalıdır.

110 Hidrolik çabuk kapama sistemi

111 E/R Yakıt Tank seviye Çabuk Kapama Valfları

112 Çabuk kapama Valfları Quick-closing Valves Ağırlıklı çabuk kapama valfları Makine dairesindeki yakıt Tanklarının Seviye göstergelerinin alt ve üstlerinde (giriş-çıkış) kullanılır. Ayrıca Yakıt Tanklarının su dreyn valflarıda kollu, yaylı veya ağırlıklı Çabuk kapama valf kullanılır. Makine Dairesinde yangın çıktığında seviye şişesi kırılınca akan yakıt yangını körüklemesin diye valfler çabuk kapama tipte olmalıdır. Emergency Generatör yakıt tankı çabuk kapama valfı dışarıdan kontrol edilebilmelidir.

Gemiler İçin Liman Varışlarından Önce Yapılacak Pratik Kontroller. -PSC İçin Yapılacak Pratik Kontroller

Gemiler İçin Liman Varışlarından Önce Yapılacak Pratik Kontroller. -PSC İçin Yapılacak Pratik Kontroller Gemiler İçin Liman Varışlarından Önce Yapılacak Pratik Kontroller. -PSC İçin Yapılacak Pratik Kontroller 1. Kaptan ofisi / sorumlulukları 1. Sertifikalar Tüm sertifikaların ve dokümanların orjinal kopyaları

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır.

en oluşmaktadırlar. Ayrıca: f) türbo-elektrik ve g) dizel elektrik sistemleri de kullanılmaktadır. GEMİ YARDIMCI MAKİNELERİ ve SİSTEMLERİ 1. Ana makine ve türleri İster içten yanmalı, ister dıştan yanmalı veya buhar makinesi olsun, pervane çeviren makinelere "Ana makine" adı verilir. Gemiler veya yatlarda

Detaylı

GEMI SEVK SISTEMLERI N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002

GEMI SEVK SISTEMLERI N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002 GEMI SEVK SISTEMLERI { N. MENDERES INALMAN I.T.U DF GEMI MAK ISL MUH 2002 İÇERİK GEMI SEVK SISTEMLERINE GENEL BAKIŞ PERVANE KANADININ ÇALIŞMA TEORİSİ PERVANE ÇEŞİTLERİ SABİT KANATLI PERVANELER HAREKETLİ

Detaylı

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU

PERİYODİK KONTROL ÖNCESİ MÜŞTERİ TARAFINDAN YAPILMASI GEREKEN ÖN HAZIRLIK FORMU BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet ventilleri

Detaylı

SRAST YATAKLARI ÇE İTLERİ

SRAST YATAKLARI ÇE İTLERİ GEMİ ŞAFT SİSTEMİ VE EKİPMANLARI Srast yatakları Stern tüyüp Pervane şaftı Ara şaftlar Rulman yataklar Tünel yataklar Pervane Şaftı montajı Ara şaft montajı Ara şaft ve pervane bakımı Yatakların aşırı

Detaylı

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi

Teknik Destek Ekibi, İlkyardım Ekibi, Yangın Söndürme Ekibi, Koruma Ekibi Sayfa No: 1 / 6 1. AMAÇ Başhekimliğimiz ve bağlı istasyonlarımızın hizmet verdiği her türlü yapı, binanın kullanımı aşamalarında, herhangi bir şekilde çıkan yangının, can ve mal kaybını en aza indirerek

Detaylı

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU

OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU OTOBÜS SÜRÜCÜSÜ KILAVUZU www.fogmaker.com Art. No. 8012-011 Edition 2.1 1 Genel açıklama Bu otobüs, motor bölmesi ve olası ayrı ısıtma alanları için tam otomatik bir yangın söndürme sistemi ile donatılmıştır.

Detaylı

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU

MUAYENE ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK FORMU TÜM İŞ EKİPMANLARI VE TESİSATLAR İÇİN YAPILMASI GEREKEN ORTAK HAZIRLIKLAR 1. Kontrolü yapılacak cihazın bakım onarım defteri 2. Firma yardımcı personel ve gerekli ekipmanların hazır bulundurulması sağlanmalıdır.

Detaylı

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı!

Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Avrupanıın en hızlı satan gazifikasyon kazanı! Yeni nesil Ventum gazifikasyon kazanları çok sessiz, verimli ve ekonomik bir sistem olarak tasarlanmıştır. Geniş yanma odası 7 saate kadar ısıtmaya yetecek

Detaylı

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI

HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ VE DİZEL MOTORUNUN İLK HAREKETE HAZIRLANMASI VE ÇALI TIRILMASI HAVA DEVRELERİ Gemi dizel motorlarda yakıtın yanması için silindire sevk edilen emiş (dolgu) havası ile motorun ilk hareketi

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU

SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU SIVI VE GAZ YAKITLI MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI KULLANMA KLAVUZU GİRİŞ ÜNMAK ÜGS/ÜSG tip kazanlar, silindirik gövde ve yanma hazneli, sıvı ve/veya gaz yakıtlı çelik kazanlardır. Standart işletme sıcaklığı

Detaylı

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI

İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI İÇTEN YANMALI MOTORLARIN ÇALIŞMA PRENSİPLERİ DİZEL MOTORLARI DİZEL MOTORLARI (Tarihçesi) İLK DİZEL MOTORU DİZEL MOTORLARI DÖRT ZAMANLI ÇEVRİM Çalışma prensibi Dizel motor, benzinli motorlardan farklı olarak

Detaylı

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir.

SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. SU SERVİSİ Su Sisteminin Parçaları Su sistemleri aşağıdaki parçalardan meydana gelmiştir. Su tankı Basınçlandırma elemanları Dağıtım sistemi Miktar göstergeleri Su boşaltım elemanları Lavabolar Su servis

Detaylı

PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR

PERİYODİK KONTROLLER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR BUHAR VE KIZGIN SU KAZANLARI ÖNCELİKLE TESTİN SAĞLIKLI BİR BİÇİMDE YAPILABİLMESİ İÇİN KAZAN SOĞUK OLMALIDIR. 1. Kazan ön kapağı açılmalı ve kazan ısıtma yüzeyleri temizlenmelidir. 2. Emniyet Ventilleri

Detaylı

GEMİ KONTROL LİSTESİ

GEMİ KONTROL LİSTESİ GEMİ KONTROL LİSTESİ GEMİ ADI TARİH IMO NO ÇAĞRI İŞARETİ GROSS TONU DWT TAM BOY İNŞAA TARİHİ GEMİ BİLGİSİ KAPTAN AD,SOYAD İmza BAŞ MÜH. AD,SOYAD İmza 1. ZABİT AD,SOYAD İmza ENSPEKTÖR AD,SOYAD İmza KAYIT

Detaylı

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ

HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ HİDROLİK MERDİVENLİ İTFAİYE EKİPMANI TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- SU TANKI: St -37 A1 kalite 5 mm sac kullanılmaktadır. Tank içinde Enine 2, Boyuna 4 adet tank malzemesi ile ayni malzemeden dalgakıran Tank üzerinde

Detaylı

KULLANMA VE BAKIM KİTABI

KULLANMA VE BAKIM KİTABI KULLANMA VE BAKIM KİTABI FRİTÖZ (GAZLI) G Ü R Ç E L İ K Profesyonellere Profesyonelce AÇIKLAMA Bu kılavuzdaki talimatlar cihazın emniyetli montajı, kullanımı, temizliği ve bakımı hakkında önemli bilgiler

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz.

TEKNİK DOSYA SB KANATLI MAKAS - GÜVENLİK ETİKETLERİ - SEMBOL ANLAMI BULUNDUĞU YER. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Koruyucu giysi giyiniz. Sıcak yüzey. Dokunmayınız. Radyatör, hidrolik yağ tankı ve boru hatları Koruyucu giysi giyiniz. paneli bölgesinde Çizme, bot vb. koruyucu ayakkabı kullanınız. paneli bölgesi Dikkat! Tehlike! Elektrik panosu,

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak

DERS BİLGİ FORMU. Merkezi Isıtma Gaz ve Tesisat Teknolojisi Alan Ortak BİLGİ FORMU Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Dönem/Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı Dersin Tanımı Dersin Ön Koşulları Ders İle Kazandırılacak Yeterlikler Dersin İçeriği Yöntem ve Teknikler Eğitim

Detaylı

Yalı Mahallesi Turgutpaşa Caddesi Halk Sokak No: 1/C Kartal / İstanbul Sayfa 1 / 5

Yalı Mahallesi Turgutpaşa Caddesi Halk Sokak No: 1/C Kartal / İstanbul Sayfa 1 / 5 Selenoid Valf GENEL MAKSAT SOLENOİD VALFLER Kullanıldığı Yerler Su, hava, yanıcı olmayan gazlarda ve temiz ve korozif olmayan akışkanlarda kullanılır. Genel maksat grubu solenoid vanalar olarak anılır.

Detaylı

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu

YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu YTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Anabilim Dalı Özel Laboratuvar Dersi Kompresör Deneyi Çalışma Notu Laboratuar Yeri: E1 Blok Hidromekanik ve Hidrolik Makinalar Laboratuvarı

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ

BASINÇLI KAPLARDA ÇALIŞMALARDA İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ 1 Basınçlı kaplarda temel prensip olarak hidrostatik test yapılması esastır. Bu testler, standartlarda aksi belirtilmediği sürece işletme basıncının 1,5 katı ile ve bir yılı aşmayan sürelerle yapılır.

Detaylı

GEMİ YAN SANAYİ GEMİ YAN SANAYİİNDEKİ ÜRETİMLER

GEMİ YAN SANAYİ GEMİ YAN SANAYİİNDEKİ ÜRETİMLER GEMİ YAN SANAYİ Ülkemizde gemi yan sanayi, gemi inşaa sanayimizin gelişmesiyle paralel gelişme göstermektedir ancak bazı gemi yan sanayi ürünlerinin ülkemizde üretiminin yetersizliği sebebiyle tersaneler,

Detaylı

Montaj ve Bakım Kılavuzu

Montaj ve Bakım Kılavuzu 6302 0489 06/97 TR Montaj ve Bakım Kılavuzu SU 160 300 serisi Boylerler Lütfen saklayınız İçindekiler 1 Genel..................................................... 3 2 Boyutlar ve Bağlantılar.......................................

Detaylı

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak

GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ. Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Prof.Dr.Adnan Parlak GEMİ SİSTEMİ VE DEVRELERİ Tatlı Su Devresi (F/W) Deniz Suyu Devresi(S/W) Yağlama Yağı Devresi (L/O) Yakıt Devresi (F/O ve D/O) Balast-Yangın Devresi Hidrofor

Detaylı

AŞIRI DOLUM VALFİ KULLANMA TALİMATI OVERFILL VALVE INSTRUCTION MANUAL

AŞIRI DOLUM VALFİ KULLANMA TALİMATI OVERFILL VALVE INSTRUCTION MANUAL AŞIRI DOLUM VALFİ KULLANMA TALİMATI OVERFILL VALVE INSTRUCTION MANUAL 2018 www.mites.com.tr Şekil 1 Depo Dip Noktası A : Yükselticinin tepesinden tankın üst kısmına kadar olan mesafe Distancefromthetop

Detaylı

MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR

MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR MODÜL-15 ÖRNEK SORULAR 1. Temel itki denklemi için aşağıdakilerden hangisi doğrudur? A) İtki = Kütle debisi x (çıkış hızı giriş hızı) B) İtki = Kütle debisi x (giriş basıncı çıkış basıncı) C) İtki = Çıkış

Detaylı

Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu

Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu. EMO 23. Dönem Yapı Denetim Komisyonu Yapı Denetçisi (Elk. Müh.) Eğitim Notu DİESEL-JENERATÖR GRUBU Jeneratör kimyasal enerjiyi (benzin, mazot, doğalgaz) elektrik enerjisine çeviren; temel olarak motor ve alternatörden oluşan bir sistemdir.

Detaylı

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar

DEN 322. Boru Donanımları ve Pompalar DEN 322 Boru Donanımları ve Pompalar Boru Donanımları Gemi makina dairesinde her an büyük miktarda akışkanlar hareket halindedir. Çeşitli sistemler birçok makinanın soğutma, ısıtma, temizleme ve yağlama

Detaylı

4204 / 4304 / 4404 SERIES ENGINES

4204 / 4304 / 4404 SERIES ENGINES 4204 / 4304 / 4404 SERIES ENGINES PA S A A A A PA S A A e No P N N S N N S NN 9 140100531 1 Turbo Yağlama Borusu pipe oil, turbo 10 140100575 1 Turbo Yağ Dönüş Rakoru fitting, turbo oil return 11.52 140100582

Detaylı

3100/3104/4100/4104 MOTOR ENGINE

3100/3104/4100/4104 MOTOR ENGINE 3100/3104/4100/4104 MOTOR ENGINE SİLİNDİR BLOK / CYLINDER BLOK 3 7 11 5 8 9 12 2 4 10 13 1 6 14 15 32 31 30 29 18 19 16 28 27 26 25 24 23 22 21 20 17 10 SİLİNDİR BLOK / CYLINDER BLOK Sıra No Item No Stok

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. Çelik Kazan Logano SK 425 ve SE 425 Sıvı/Gaz Yakıtlı Özel Kazan. 6302 0252 03/2000 TR Kullanıcı için

Kullanma Kılavuzu. Çelik Kazan Logano SK 425 ve SE 425 Sıvı/Gaz Yakıtlı Özel Kazan. 6302 0252 03/2000 TR Kullanıcı için 6302 0252 03/2000 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Çelik Kazan Logano SK 425 ve SE 425 Sıvı/Gaz Yakıtlı Özel Kazan Kullanmadan önce dikkatle okuyunuz Önsöz Önemli genel kullanım tavsiyeleri Teknik cihazlar,

Detaylı

TÜRK LOYDU GÖZETİMİ ALTINDA İNŞA EDİLECEK GEMİLERDE YAPILACAK MUAYENE VE TESTLER

TÜRK LOYDU GÖZETİMİ ALTINDA İNŞA EDİLECEK GEMİLERDE YAPILACAK MUAYENE VE TESTLER TÜRK LOYDU GÖZETİMİ ALTINDA İNŞA EDİLECEK GEMİLERDE YAPILACAK MUAYENE VE TESTLER LIST OF INSPECTION AND TESTING FOR SHIPS TO BE BUILT UNDER THE SUPERVISION OF TÜRK LOYDU 2005 İÇİNDEKİLER Sayfa 1. Tekne...

Detaylı

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için

Kullanma Kılavuzu. Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için 6301 0181 05/2000 TR Kullanıcı için Kullanma Kılavuzu Gaz Yakıtlı Özel Kazan Logano GE434 / Logano plus GB434 (Atmosferik Brülörlü) Kullanmadan önce dikkatlice okuyunuz! Önsöz Sayın Müşterimiz, Buderus'un

Detaylı

REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ.

REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. REMAK REDÜKTÖR MAK.SAN.TİC.LTD.ŞTİ. Kemalpaşa Org. San. Böl. Kuyucak Mevkii No:211 Kemalpaşa-İZMİR Tel : 0090-232- 479 68 48 Faks : 0090-232- 479 68 49 www.remakreduktor.com.tr

Detaylı

SD 2400 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SD 2400 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 2400 Seviye Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 2400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 6 4.1. Duyarga Çubuklarının

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Yarı Otomatik Pelet Kazanı. Yeni Nesil Eco Mini Serisi Bütçenize Uygun Bir Pellet Kazanı Eco-Mini serisi kazanlar, dikey tasarlanan borulari ve verim

Detaylı

Vidalı kompresör cihazları Grasso SP1, Grasso SP2, Grasso SPduo. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) P_202523_8

Vidalı kompresör cihazları Grasso SP1, Grasso SP2, Grasso SPduo. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) P_202523_8 Grasso SP1, Grasso SP2, Grasso SPduo Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) P_202523_8 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici

Detaylı

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.02 GAZLI DÖNER TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ

Detaylı

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI

1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI 1.0. OTOMATİK KONTROL VANALARI UYGULAMALARI Otomatik kontrol sistemlerinin en önemli elemanları olan motorlu vanaların kendilerinden beklenen görevi tam olarak yerine getirebilmeleri için, hidronik devre

Detaylı

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ

MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ MEKSİS KAZAN KONTROL PANELLERİ 1-ÇİFT TERMOSTATLI KAZAN PANELİ Brülör 1. ve 2. kademeye kumanda eder. Kazan suyu sıcaklığını gösterir. Kazan basıncını gösterir. Ayarlanan limit sıcaklıkta sistemi kitler.

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi

YARI OTOMATiK PELET KAZANI. Yeni Nesil Eco Mini Serisi YARI OTOMATiK PELET KAZANI Yeni Nesil Eco Mini Serisi Özellikler Geri Yanma Kontrolü: Gelişmiş Yanma Sistemi: Çok Yönlü Kontrol Sistemi: Dijital Kontrol Paneli: Kompakt Brülör Ünitesi: Manuel Türbülatör

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

GENEL BAKIM TALİMATI

GENEL BAKIM TALİMATI Sayfa No 1 AMAÇ VE KAPSAM: Üretimde kullanılan makina ve teçhizatın arızalarının giderilmesi ve/veya koruyucu bakım planına göre periyodik bakımların yapılması işlemlerini belirlemek. UYGULAMA SORUMLUSU:

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

YAKACIK VALF. DN 15 125 KÜRESEL VANALAR için MONTAJ ve KULLANMA TALİMATLARI. Hazırlayan : Z. GÖY 14.02.2011 T:\EL_KITABI\küre15-125.

YAKACIK VALF. DN 15 125 KÜRESEL VANALAR için MONTAJ ve KULLANMA TALİMATLARI. Hazırlayan : Z. GÖY 14.02.2011 T:\EL_KITABI\küre15-125. YAKACIK VALF DN 15 125 KÜRESEL VANALAR için MONTAJ ve KULLANMA TALİMATLARI Hazırlayan : Z. GÖY 14.02.2011 T:\EL_KITABI\küre15-125.doc Sayfa 1 / 9 İÇİNDEKİLER Bağlantı şekilleri Sayfa 3 Vana ve yedek parçaları

Detaylı

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ

PERİYODİK MUAYENE HAZIRLIK LİSTESİ LER ÖNCESİ YAPILMASI GEREKLİ ÖN HAZIRLIKLAR Doküman No Sayfa No 1 / 18 1.1 AMAÇ Bu talimat ilgili yasal mevzuat ve standartlar doğrultusunda, iş sağlığı ve güvenliği kapsamında gerçekleştirilen periyodik

Detaylı

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları

Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Tersanelerde İş Güvenliği Uygulamaları Hazırlayan Necdet DEMİR Tersane Kazaları ceza hukuk bilirkişisi Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Necdet DEMİR Kimdir? 1990 Yılı Yıldız Üniversitesi Endüstri

Detaylı

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler

Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler Çift Dingil İki Yana Damperli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı 1. Genel Ölçüler www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 10 KAPASİTE: 3 TON KAPASİTE: 4 TON KAPASİTE: 5 TON www.palazoglu.com

Detaylı

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A.

BÖLÜM 1 GENEL. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1. Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1. A. A, B, C Bölüm 1 Genel 1 1 BÖLÜM 1 GENEL Sayfa A. Kapsam... 1-1 B. İlgili Diğer Kurallar... 1-1 C. Sunulacak Dokümanlar... 1-1 A. Kapsam 1. Bu kurallar, basınçlı kapların ve ısı değiştiricilerinin tip testlerinin

Detaylı

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ

ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ ACİL DURUM ASANSÖRÜ ( İTFAİYE ASANSÖRÜ ) M. KEREM FETULLAHOĞLU MAKİNE MÜHENDİSİ Acil durum asansörü nedir? Acil durum asansörü; bir yapı içinde yangına müdahale ekiplerinin ve bunların kullandıkları ekipmanın

Detaylı

ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI. Pompa Özellikleri

ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI. Pompa Özellikleri ELEKTRİKLİ YANGIN POMPASI Pompa Özellikleri Pompa tek veya iki kademeli, yatay bölünebilir gövdeli, santrifüj tip olacaktır. Yangın pompası gövdesi, boru bağlantıları sökülmeden pompa çarkına ve diğer

Detaylı

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ

HİDROLİK KURTARMA SETLERİ HİDROLİK KURTARMA SETLERİ Kesici ve ayırıcılar; tüm dünya ülkelerinde kurtarma operasyonları, trafik kazaları ve afet yönetimlerinde kullanılmak üzere çeşitli güçlerde ve ebatlarda tasarlanmıştır. İstanbul

Detaylı

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA

MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA MİDEA ISI POMPASI-HAVUZ /SPA SU ISITMA Bireysel ve Ticari Tipler üzme Havuzu için Isıtma ve Soğutma Suyu sağlar. Kapasite Durumu 6 kw: 40m³ 8 kw: 50m³ BİREYSEL HAVUZ/SPA ISI POMPASI 12kW: 60~85m³ 14kW:

Detaylı

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI

ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS SERİSİ ÇELİK GÖVDELİ MERKEZİ SİSTEM KALORİFER KAZANI ECS 70 / 8 / 100 / 10 / 200 / 20 / / 30 / 400 00 / 600 / 700 / 800 / 900 / 1000 Form No: 12-KLV-011 REV:00 ÖNSÖZ Değerli Müşterimiz; Ürünümüzü tercih

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır.

S.D.E. SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER. Volan, Vanayı açma, kapamaya yarayan el çarkıdır. Şapka, Vanayı T anahtar ile açma kapamaya yarayan parçadır. Ürün Kodu : GV SÜRGÜLÜ VANA GENEL BİLGİLER Sürgülü vanalar, uzun, yassı veya oval bir gövde, içinde vanayı açıp kapayan bir klepe, klepeyi hareket ettiren mil ve somundan oluşan, genel amaçlı vanalardır.

Detaylı

S.D.E. KELEBEKK VANA. Pompa çıkışlarında kelebek vana veya hidrolik frenli çekvalf. hız ayar vanaları ile

S.D.E. KELEBEKK VANA. Pompa çıkışlarında kelebek vana veya hidrolik frenli çekvalf. hız ayar vanaları ile Ürün Kodu : HC - BV ÇEK - KELEBEKK VANA Vanaya ait bilgileri, Kelebek Vana sayfamızda bulabilirsiniz. Çek-kelebek vana, kelebek vananın, tahrik kutusu yerine, hidrolik güç ünitesi takılan ve bu ünite yardımı

Detaylı

LPG DENET TANKLAR TM Yönetmeli i Madde 4.18

LPG DENET TANKLAR TM Yönetmeli i Madde 4.18 TANKLAR AİTM Yönetmeliği Madde 4.18 Araçlarda kullanılan LPG ve CNG tankının üzerinde, LPG ve CNG dönüşümü yapan firmanın adı, adresi ve dönüşüm tarihi ile birlikte LPG ve CNG tankı imalatçısının adı,

Detaylı

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3

MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji Kaynakları MAKİNE MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ Ders 3 Enerji kaynakları Yakıtlar Doğa kuvvetleri Özel doğa kuvvetleri Yrd. Doç. Dr. Yüksel HACIOĞLU Katı Sıvı Gaz Odun Petrol Doğal Gaz Hidrolik Güneş Rüzgar

Detaylı

MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU. Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan

MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU. Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan OM No. E-R3-100724 MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan Türkiye Distribitörü: Genel Makina Ltd. Şti. www.genelmakina.com 1. Tanıtım 2

Detaylı

YD400-TN TÜNEL DAMPERLERİ

YD400-TN TÜNEL DAMPERLERİ Klima Sanayi ve Ticaret A.Ş. YD400-TN TÜNEL DAMPERLERİ Tavsiye Edilen Uygulama Alanları Metro Tünelleri Karayolu Tünelleri Tüp Geçit ve Yeraltı Tünelleri Hangar, Otopark ve Şaft Çıkışları Endüstriyel Tesisler

Detaylı

Bakım ve Onarım BAKIM VE ONARIM. Geniş ürün seçeneği. Eşsiz dayanıklı tasarımlar. Hızlı ve güvenilir performans. Model No. Sayfa.

Bakım ve Onarım BAKIM VE ONARIM. Geniş ürün seçeneği. Eşsiz dayanıklı tasarımlar. Hızlı ve güvenilir performans. Model No. Sayfa. Bakım ve Onarım Geniş ürün seçeneği. Eşsiz dayanıklı tasarımlar. Hızlı ve güvenilir performans. Tip No Sayfa Test Pompaları 2 9.2 Boru Dondurucular 2 9.3 Kireç Çözücü Pompalar 2 9.5 9.1 Test Pompaları

Detaylı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı

Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı Tır Tipi Geriye Devrilmeli Tarım Römorku Bakım Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 9 1. Genel Ölçüler Kapasite: 6 TON Kapasite: 8 TON Kapasite: 10 TON www.palazoglu.com

Detaylı

EMEA Aftermarket Press Event Aftermarket Basın Toplantısı, June 17, 2009 Türkiye, 12 Kasım Turbo Hakkında Fundamentals Genel Bilgiler

EMEA Aftermarket Press Event Aftermarket Basın Toplantısı, June 17, 2009 Türkiye, 12 Kasım Turbo Hakkında Fundamentals Genel Bilgiler EMEA Aftermarket Press Event Aftermarket Basın Toplantısı, June 17, 2009 Türkiye, 12 Kasım 2009 Turbo Hakkında Fundamentals Genel Bilgiler Gündem Turbo nedir? Turbo nasıl çalışır? İç Parçalar ve Fonksiyonları

Detaylı

SD 3400 Kapasitans Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SD 3400 Kapasitans Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 3400 Kapasitans Seviye Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 3400 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 6 4.1. Montaj...

Detaylı

S.D.E. KELEBEK VANA DONANIMLARI. www.sde.com.tr. Ürün Kodu : BV

S.D.E. KELEBEK VANA DONANIMLARI. www.sde.com.tr. Ürün Kodu : BV Ürün Kodu : BV KELEBEK VANA Kelebek Vana, silindirik bir gövde, içinde disk şeklinde bir klepe, klepeyi vana içinde tutan ve taşıyan bir milden oluşan, az yer kaplayan, bir vana türüdür. Vana açıkken,

Detaylı

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci

C N G. Dönüşüm Kalite Güvence Süreci C N G Dönüşüm Kalite Güvence Süreci CNG DÖNÜŞÜM KALİTE GÜVENCE SÜRECİ ECE - R 110 Uluslar arası standartlara göre üretim ECE - R110 CNG Dönüşüm ekipmanlarının en yüksek tasarım, test ve imalat standardıdır

Detaylı

S.D.E. KELEBEK VANA DONANIMLARI. Ürün Kodu : BV

S.D.E. KELEBEK VANA DONANIMLARI.   Ürün Kodu : BV KELEBEK VANA Kelebek Vana, silindirik bir gövde, içinde disk şeklinde bir klepe, klepeyi vana içinde tutan ve taşıyan bir milden oluşan, az yer kaplayan, bir vana türüdür. Vana açıkken, içinde klepe olduğu

Detaylı

DARBESİZ DİNAMİK VANTUZ

DARBESİZ DİNAMİK VANTUZ su kadar güçlü DARBESİZ DİNAMİK VANTUZ İÇERİK 1. GENEL BİLGİLER 1.1 Verimli Kullanım için İpuçları 1.2 Nakliye ve Depolama için Talimatlar 2. MONTAJ KILAVUZU & DEVREYE ALMA TALİMATLARI 2.1 Montaj Yeri

Detaylı

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ

AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ AKUSTİK YÖNTEM İLE SIZDIRMAZLIK MUAYENESİ Bu yöntem, depolama tankında yada boru hatlarında oluşan bir sızıntının akustik yöntem ile tespitine yönelik muayene tipidir. Muayenedeki amaç basınç (vakum) altındaki

Detaylı

Ürün Kodlama S K ÜRÜN TANITIM İNDEKSİ. Alarm Kontağı. Paslanmaz Sensör Boyu. Seviye Sensörü. Montaj Şekli. Çalışma Değeri

Ürün Kodlama S K ÜRÜN TANITIM İNDEKSİ. Alarm Kontağı. Paslanmaz Sensör Boyu. Seviye Sensörü. Montaj Şekli. Çalışma Değeri ÜRÜN TANITIM İNDEKSİ Sıvı seviye ölçüm sistemlerinden bir tanesi de manyetik alanı kullanarak seviye ölçüm sistemidir. Sistem seviye sensörü içine yerleştirilen kontakların, sensör dışında sıvı ile birlikte

Detaylı

S.D.E. KELEBEK VANA DONANIMLARI. Ürün Kodu : BV

S.D.E. KELEBEK VANA DONANIMLARI.  Ürün Kodu : BV Ürün Kodu : BV KELEBEK VANA Kelebek Vana, silindirik bir gövde, içinde disk şeklinde bir klepe, klepeyi vana içinde tutan ve taşıyan bir milden oluşan, az yer kaplayan, bir vana türüdür. Vana açıkken,

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Otomotivde Isıtma, Havalandırma ve Amaç; - Tüm yolcular için gerekli konforun sağlanması,

Detaylı

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu

Periyodik Bakım ve Yağlama Tablosu 1inci 500-750 kmler / 30 45 gün, 2nci 5000km sonra Rölanti Hızı / CO% Vana Manivela Boşluğu Motor Yağı (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Yağ Filtresi (Bajaj DTS-i 10000 Yağ)* Motor Yağı Filtresi (Bajaj DTS-i 10000

Detaylı

SERİ ÜRETİM SİSTEM VE MEKANİZMALAR SINAV SORULARI

SERİ ÜRETİM SİSTEM VE MEKANİZMALAR SINAV SORULARI SERİ ÜRETİM SİSTEM VE MEKANİZMALAR SINAV SORULARI 1. hangisi talaşsız imalat yöntemlerinden A) Dövm e C) Taşla ma B) Presleme D) Haddele me 10. 11. Özdeş parçaları, istenen ölçü sınırları içerisinde ve

Detaylı

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ

1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 1.CİHAZ ÖLÇÜLERİ 1.RÖLE KARTI VE ÖLÇÜLERİ 3.CİHAZ BAĞLANTI ŞEMASI 4.UYARILAR Cihazı kullanmaya başlamadan önce mutlaka kullanma kılavuzu okunmalıdır ve cihaz kullanımında kılavuzdaki talimat ve uyarılara

Detaylı

SD 1200 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı

SD 1200 Seviye Duyargası. Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 1200 Seviye Duyargası Montaj ve Kullanım Kitapçığı SD 1200 MKK v10.02-tr 1 İÇİNDEKİLER 1. ÖNEMLİ NOTLAR... 3 2. TANIMLAMA... 4 3. TEKNİK ÖZELLİKLER... 5 4. MONTAJ ve KABLOLAMA... 6 4.1. Duyarga Çubuklarının

Detaylı

4 Tanklı geniş konveyörlü HD-Elektrik

4 Tanklı geniş konveyörlü HD-Elektrik Yüksek kapasite, ergonomik tasarım ve ekonomi; mükemmel yıkama sonuçlarıyla birleşince Electrolux tünel tip bulaşık makineleri tüm büyük catering kuruluşlarının ilk tercihi haline gelmiştir. Bu kurumsal

Detaylı

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır.

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır. İĞNE VANA İğne vana, gövde, silindir, piston, akış yönlendirici, mil ve dişlilerden oluşan yüksek basınç vanasıdır. Atık sularda kullanılmaz, temiz sularda olmak şartı ile herhangi bir vana olarak da kullanılabilir.

Detaylı

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır.

S.D.E. İĞNE VANA. Akış yönlendiriciler, Düz kanat, helis kanat, kanallı ve delikli olmak üzere çeşitli yönlendiriciler, ihtiyaca göre kullanılır. İĞNE VANA İğne vana, gövde, silindir, piston, akış yönlendirici, mil ve dişlilerden oluşan yüksek basınç vanasıdır. Atık sularda kullanılmaz, temiz sularda olmak şartı ile herhangi bir vana olarak da kullanılabilir.

Detaylı

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü

Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları. Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Kalorifer Tesisatı Proje Hazırlama Esasları Niğde Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü ISITMA TEKNİĞİ 1.Tarihsel gelişim 2.Günümüz ısıtma teknikleri Bir ısıtma tesisatının uygun olabilmesi için gerekli

Detaylı

AKE GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU

AKE GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.03 GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU AKE.370.502.01.03 GAZLI SABİT TABANLI FIRIN KONTROL KARTI (7 TFT DOKUNMATİK) KULLANIM KILAVUZU 1 AKE.370.502.01.03

Detaylı

TEKNİK ARIZA TABLOSU

TEKNİK ARIZA TABLOSU TEKNİK ARIZA TABLOSU Kombi Durumu Arıza Muhtemel nedeni Çözüm Brülör ateşlenmiyor Gaz bezlemesi arızası Gaz basıncını Gaz besleme ventilini veya gaz şebekesi emniyet valfi müdahalesini Gaz valfi bağlı

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. VİDANJÖR 2013 A. GENEL BİLGİLER Vidanjörler araç üzerine montajı yapılan ve fosseptik ya da çamurlu sıvıları vakum ile emerek tank içerisinde toplayan

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 5. Soğutma Şekline Göre Hava soğutmalı motortar: Bu motorlarda, silindir yüzeylerindeki ince metal kanatçıklar vasıtasıyla ısı transferi yüzey alanı artırılır. Motor krank milinden hareket alan bir fan

Detaylı

Bazı Filtrasyon ve Flushing Referanslarımız. The technology innovator...

Bazı Filtrasyon ve Flushing Referanslarımız. The technology innovator... İşimiz; Filtrasyon ve Flushing sistemlerinde müşterilerimize uygun seçenekler sunarak çözüm ortağı olmak ve başarıya giden yolda birlikte yürümektir. Tecrübeli ve profesyonel altyapımızla yola çıktığımız

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Ayarlanabilir durdurucu Ağır iş uygulamalarına yönelik Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen

Detaylı

1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve

1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve 1. Measurement of Noise Level (Gürültü Seviyesi Ölçümü ve Hesaplanması) 2. Sound Pressure Level Measurement (Emergency Ses Şiddeti Ölçümü ve Hesaplanması) 3. Measurement of Whole-Body Vibration (Vibrasyon

Detaylı

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI

NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI NEW HOLLAND İLAÇLAMA MAKİNALARI SA Serisi - SP Serisi Yüksek hava debisi, üstün manevra kabiliyeti ve mükemmel ilaçlama performansı... Sağlam depo ve şasi New Holland SA serisi bağ, bahçe atomizörlerinin

Detaylı