Giriş. ENF102 Jeoloji

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Giriş. ENF102 Jeoloji"

Transkript

1 DİZİLER Arrays

2 Giriş Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır. Bir dizinin bütün elemanları bellekte ardışık olarak saklanır. Diziler bir veya daha çok boyutlu olabilirler.

3 Tek Boyutlu Diziler Buradaki eleman sayısı değişken olamaz. Fakat önceden tanımlanmış bir sembolik sabit olabilir.

4 Tek Boyutlu Diziler Genel kullanımdaki köşeli parantez isteğe bağlı anlamında değildir. Köşeli parantez sembolü dizi tanımlamalarında mutlaka yazılmalıdır. GK: dizinintürü dizininadı [elemansayısı];

5 Örnek int a[6]; /* 6 elemanlı, her elemanı int olan dizi*/ char d2[15]; /*15 elemanlı, her elemanı char olan dizi*/

6 Örnek float x[10]; /*10 elemanlı, her elemanı float olan dizi*/ double k[10]; /*10 elemanlı, her elemanı double olan dizi*/

7 Açıklama Derleyici ilk örnekteki gibi bir komutla karşılaştığında, 6 adet sayının saklanacağı bellek alanını ayırır.

8 Açıklama Dizi içerisindeki her bir elemana, dizi isminden sonra, yazılan pozisyon numarası; yani indis değeri (subscript) ile ulaşılır. İndis değerleri mutlaka tamsayı olmalıdır.

9 Açıklama C dilinde bütün dizilerin indis numarası 0'dan başlar. Dolayısı ile dizinin en büyük indis numarası eleman sayısından bir eksiktir.

10 Tek Boyutlu Dizi

11 Tek boyutlu dizilere değer atanması Dizinin elemanlarına ulaşmak için dizinin ismi ve köşeli parantez içerisinde indis numarasını yazmak yeterlidir. a[0]=-12; /*dizinin 0 no'lu elemanına -12 değerini ata*/

12 Tek boyutlu dizilere değer atanması a[2]=a[4]+3; /*dizinin 2 nolu elemanına 4 nolu elemanının 3 fazlasını ata.*/ for(i=0;i<6;i++) a[i] =0; /*0'dan 6'ya kadar */ /* dizinin elemanlarına 0 değerini ata.*/

13 Dikkat a[i] +1 ile a[i+1] İlk gösterim dizinin i no'lu indisindeki elemanın bir fazlası anlamına gelir, ikinci gösterim ise dizinin i'nin bir fazlası indisindeki elemanı anlamına gelir. Dolayısı ile bu iki ifade eşit değildir.

14 Tek boyutlu dizilere ilk değer atanması (initialize) Tanımlanan dizilere ilk değer ataması ise aşağıdaki şekilde yapılır. int a[5]={4,5,3,1,8};

15 Tek boyutlu dizilere ilk değer atanması (initialize) İlk değer atama işleminde küme parantezi kullanılır. Küme işaretinden sonra ( ; ) kullanılmasına dikkat ediniz. Böyle bir ilk değer atamasından sonra dizinin elemanları aşağıdaki gibi yerleşir.

16 Tek boyutlu diziye ilk değer atamasından sonra elemanların yerleşimi

17 Ayrıca Küme işaretleri içerisine dizinin eleman sayısından daha fazla eleman yazıldığında bir yazım hatası ortaya çıkar.

18 Ayrıca Eleman sayısından daha az eleman yazıldığında ise, diğer elemanlar otomatik olarak sıfır değerini alır. İlk değer ataması yapılmayan dizilerin elemanları hafızadaki rasgele değerlerden oluşur.

19 Ayrıca İlk değer ataması yapıldığında eleman sayısını yazma zorunluluğu yoktur. Ne kadar eleman yazılmışsa, eleman sayısı o kadar olur.

20 ÖRNEK: Klavyeden girilen 5 adet tamsayıyı, giriş sırasının tersinden ekrana yazan C programını kodlayınız. Bu problemde dizi kullanılmayacak olsaydı, 5 ayrı değişkene ihtiyaç duyulacaktı. Çünkü girilen her bir değere klavyeden girme işlemi bittikten sonra, tekrar ulaşmak gerekecektir.

21 Kod:

22 ÖRNEK: Klavyeden girilen 10 adet tamsayı sınav notuna göre, ortalamanın üstünde olanları ekrana yazan C programı Bu problem çözülürken öncelikle ortalamanın bulunması gereklidir. Ortalamanın bulunabilmesi için bütün notların toplamı alınacak ve not adedine bölünecektir.

23 ÖRNEK: Klavyeden girilen 10 adet tamsayı sınav notuna göre, ortalamanın üstünde olanları ekrana yazan C programı Bu noktadan sonra daha önceden girilmiş notların her biri sıra ile ortalamayla karşılaştırılacak büyük olanlar ekrana yazdırılacaktır. Çözümde dizi kullanılmayacak olsaydı, 20 ayrı değişkene ihtiyaç duyulacaktı. Çünkü, girilen her bir değere klavyeden girme işlemi bittikten sonra tekrar ulaşmak gerekecektir.

24 Örnek Çalışma:

25 Kod:

26 DİZGİLER STRINGS

27 Giriş Karakterlerin (character) gruplanması ile oluşturulmuş veri yapılarına (data structure) dizgi (string) adı verilir. C dilinde karakterler tek tırnak arasına alınmış ifadelerdir. Örneğin m veya y gibi. Aslında temsil ettikleri değer birer tamsayıdır. Derleyici onları hafızada tutarken tamsayı karşılıkları ile saklar.

28 Giriş Karakter serileri,rakamları (digit), harfleri (letter), özel karakterleri (special character) içerebilir. C dilinde dizgi (string) ifadeleri çift tırnak (double quotation) ( " " ) arasında gösterilirler. Örneğin: Vedat Köse (ad soyad) ENF 102" (ders kodu) " " (telefon numarası)

29 C dilinde dizgi (string) aslında sonuna \0 karakteri eklenmiş karakter dizisidir (char array). Hafızada tutulan bir dizgiye ilk karakterinin adresi ile erişilir. Başlangıç adresinden 0 karakterine kadar olan bölgede, dizginin kendisi var demektir.

30 Bir dizgi iki şekilde tanımlanarak ilk değer ataması yapılabilir: 1. char türünde bir dizi tanımlayarak, char isim[]= Vedat Köse ; Burada sonlandırıcı karakter son eleman olduğundan toplam 11 elemanlık bir dizgidir V e d a t K ö s e \0

31 Dizgi giriş ve çıkış işlemleri Klavyeden bir dizgi okunması gerektiğinde ya da ekran Üzerine bir dizginin yazılması gerektiğinde printf ve scanf fonkiyonları kullanılabilir. Ancak yer tutucu olarak %s kullanılmalıdır.

32 Klavyeden girilen ismi ekrana yazan C programı /*Klavyeden girilen ismi ekrana yazar*/ # include <stdio.h> void main() { char ad[20]; printf( adınızı giriniz ); scanf( %s,ad); printf( \ngirdiğiniz isim=%s dir,ad); }

33 & işareti Ad değişkeninin önüne & işareti koyulmamıştır. Çünkü ad içerisinde zaten bir adres vardır. Dikkat edilmesi gereken nokta en fazla 19 karakterlik bir kelime yazılması gerektiğidir. Dizgilerde işlem yapıla bilmesi için \0 karakterlerini bulundurmaları gerekir.

34 Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise, dizgi girilirken bu scanf fonksiyonu boşluk, tab, enter karakterlerini dizgi sonu olarak algılamaktadır.

35 Klavyeden girilen bir il adının harf sayısını ekrana yazan C programı /*Klavyeden girilen il adının harf sayısını ekrana yazar*/ # include <stdio.h> void main() { char ad[50]; int harfsayisi=0; printf( İl adınızı giriniz ); scanf( %s,ad); while (ad[harfsayisi]!= \0 ) harfsayisi++; /*for (harfsayisi=0; ad[harfsayisi]!= \0 ; harfsayisi++)*/ printf( \ngirdiğiniz il adı %d harften oluşuyor,harfsayisi); }

36 Klavyeden girilen bir ismi tersten yazan yazan C programı /*Klavyeden girilen ismi tersten yazar*/ # include <stdio.h> void main() { char ad[50]; int i,s=0; printf( Adınızı giriniz ); scanf( %s,ad); printf( adınızın tersten yazlışı: ); while (ad[s]!= \0 ) s++; for(i=s-1;i>=0;i--) printf( \n%c,ad[i]); }

37 DİZGİ DİZİLERİ

38 Dizgi Dizileri Bir dizgi ismi altında birden fazla değer saklama ve her bir dizgiye indis numarası vererek erişme ihtiyacı ortaya çıkabilir. İsimler Vedat Mete Neva Mehmet Hakan

39 Dizgi Dizileri Her bir dizginin bir karakter dizisi olduğu hatırdan çıkarılmamalıdır. S0 S1 S2 S3 S4 S5 S6 S0 V E D A T \0 S1 M E T E \0 S2 N E V A \0 s3 M E H M E T \0 S4 H A K A N \0

40 Dizgiler Dizisi Bu yapı aşağıdaki gibi tanımlanabilir ve ilk değerleri atanabilir. char isimler [5][7]={ Vedat, Mete, Neva, Mehmet, Hakan };

41 Klavyeden girilen beş ismi giriliş sırasının tersinden yazan C programı /*Klavyeden girilen isimleri giriliş sırasının tersinden yazar*/ # include <stdio.h> void main() { char ad[5][20]; int i,j; for(i=0;i<5;i++) {printf( %d. Adı giriniz,i); scanf( %s,ad[i]); /*çok önemli*/} printf( Ters olarak isimler ); for(i=4;i>=0;i--) printf( \n%s,ad[i]);/*çok önemli*/ }

42 Karakter Kütüphane Fonksiyonları

43 Karakter Fonksiyonları Bu kütüphanede hazır fonksiyonlar, karakterler üzerinde test ve düzeltme işlemlerini yapmak amacı ile kullanılırlar. ctype.h başlık dosyası include direktifi ile bildirilmelidir. Ve geriye int değerinde değer döndürür.

44 Dizgi Kütüphaneleri Fonksiyon prototipi int isdigit(int c) int isalpha(int c) int isalnum(int c) int isxdigit(int c) int islower(int c) Açıklaması Verilen karakter rakam ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter harf ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter rakam veya harf ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter onaltılık ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter küçük harf ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür.

45 Dizgi Kütüphaneleri Fonksiyon prototipi int isupper(int c) int tolower(int c) Açıklaması Verilen karakter büyük harf ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakterin küçük harf karşılığını döndürür. int toupper(int c) Verilen karakterin büyük harf karşılığını döndürür. int isspace(int c) Verilen karakter boşluk (, \n, \r, \t, \v )ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür.

46 Dizgi Kütüphaneleri Fonksiyon prototipi İnt iscntrl(int c) İnt ispunct(int c) İnt isprint(int c) İnt isgraph(int c) Açıklaması Verilen karakter kontrol karakteri ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter noktalama karakteri ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter boşluk dahil yazılabiliyor ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür. Verilen karakter ekrana yazılabiliyor ise doğru, diğer tüm hallerde yanlış değer döndürür.

47 Karakter fonksiyonları # include <stdio.h> # include <ctype.h> void main() { printf( %c %s\n, 9, isdigit( 9 )? rakamdır : rakam değildir ); printf( %c %s\n, A, isdigit( A )? rakamdır : rakam değildir ); printf( %c %s\n, A, isalpha( A )? harftir : harf değildir ); printf( %c %s\n, +, isdigit( + )? harfdir : harf değildir ); printf( %c %s\n, A, isalnum( A )? harf, rakamdır : harf,rakam değildir ); printf( %c %s\n, *, isalnum( * )? harf,rakamdır : harf,rakam değildir ); printf( %c %s\n, F, isxdigit( F )? hex rakamdır : hex rakam değildir ); printf( %c %s\n, H, isxdigit( H )? hex rakamdır : hex rakam değildir ); printf( %c büyüğü=%c\n, F, toupper( F )); printf( %c küçüğü=%c\n, F, tolower( F )); }

48 Klavyeden girilen en fazla 25 karakter uzunluğundaki kelimenin büyük harflerini küçüğe, küçük harflerini büyüğe dönüştüren programı kodlayınız. Örnek çalışma(en fazla 25 karakter): AhMeT Dönüştürülmüş hali: ahmet

49 Büyük harf küçük harf dönüştürme # include <stdio.h> # include <ctype.h> void main() { char s[25]; int i; printf( kelimeyi giriniz ); scanf( %s,s); for(i=0;s[i]!= \0 ;i++) { if(isupper(s[i])) s[i]=tolower(s[i]); else if (islower(s[i])) s[i]=toupper(s[i]); } printf( dönüştürülmüş hali %s,s); }

DİZİLER 5/4/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Tek Boyutlu Diziler. Tek Boyutlu Diziler. Örnek. Örnek

DİZİLER 5/4/2010. ENF-102 Jeoloji Giriş. Tek Boyutlu Diziler. Tek Boyutlu Diziler. Örnek. Örnek Giriş DİZİLER Arrays Aynı isim altında, aynı türde birden fazla değer tutmak için kullanılan veri yapılarıdır (Data Structure). Dizi bir kümedir; aynı türde verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır.

Detaylı

Dizgiler. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir. Bu karakterlerin her biri aslında bir tamsayı ile ifade edilir.

Dizgiler. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir. Bu karakterlerin her biri aslında bir tamsayı ile ifade edilir. DİZGİLER (STRINGS) Dizgiler char tipli karakterlerin gruplanmş haline dizgi(string) denilir. Bazen katar ismide kullanılabilir. C dilinde karakter m şeklinde tek tırnak içerisinde yazılan ifadelerdir.

Detaylı

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler

Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler Diziler (Arrays) Çok Boyutlu Diziler ÇOK BOYUTLU DİZİLER Birden fazla indis numarası ile elemanlarına ulaşılan dizilere çok boyutlu diziler denir. Bunlardan en sık kullanılanı çift boyutlu dizilerdir.

Detaylı

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER-KATARLAR ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II DİZİLER Dizi, aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılan bir kümedir. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe

Detaylı

Özyineleme (Recursion)

Özyineleme (Recursion) C PROGRAMLAMA Özyineleme (Recursion) Bir fonksiyonun kendisini çağırarak çözüme gitmesine özyineleme (recursion), böyle çalışan fonksiyonlara da özyinelemeli (recursive) fonksiyonlar denilir. Özyineleme,

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ Diziler Dizi bir kümedir. Aynı tipteki verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır. Bir dizi bildirildikten sonra, dizinin bütün elemanları bellekte peşpeşe saklanır. Bu yüzden dizilere

Detaylı

2. Dereceden Denklemin Köklerini Bulan Program

2. Dereceden Denklemin Köklerini Bulan Program 2. Dereceden Denklemin Köklerini Bulan Program [crayon-5bb74e5b18b15225541464/] C++ 2.dereceden denklemin köklerini bulan program [crayon-5bb74e5b18b25989362529/] ÇIKTI; C++ 2. dereceden denklemin köklerini

Detaylı

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir

Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir DİZİLER (ARRAYS) Değişkenler, içerisinde tek bir değer tutabilen yapılardır. Örneğin haftanın günlerini değişkenlerde tutmak istersek, her bir gün adı için bir değişken tanımlamak gereklidir. string gun1,

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 KARAKTERLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING) Sunu Planı Karakterler ve Stringler Karakter İşleme Kütüphanesi String Dönüşüm Fonksiyonları Standart Giriş/Çıkış Kütüphane Fonksiyonları

Detaylı

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1

BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 DEÜ Bilgisayar Bilimleri Bölümü BİL1001 Bilgisayar Bilimlerine Giriş 1 Öğr. Gör. Dr. Alper VAHAPLAR 2017 Yaz Okulu Tekrarlı Yapılar Algoritmanın belirli bir kısmının, belirli kere ya da belirli durumlar

Detaylı

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2

PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERS 2 Program editörde oluşturulur ve diske kaydedilir Tipik Bir C Programı Geliştirme Ortamının Temelleri 1. Edit 2. Preprocess 3. Compile 4. Link 5. Load 6. Execute Önişlemci programı

Detaylı

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN

BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN BASİT C PROGRAMLARI Öğr.Gör.Dr. Mahmut YALÇIN Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak #include /* program çalışmaya main fonksiyonundan başlar*/ int main() { printf( "C diline hoşgeldiniz!\n"

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi

Detaylı

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU

Diziler. Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Diziler Yrd.Doç.Dr.Bülent ÇOBANOĞLU Dizi (Array) Nedir? Bellekte sürekli yer kaplayan artarda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu kümeye dizi (array) denir. Dizi, çok fazla miktardaki tek tip

Detaylı

ALFASAYISAL BİLGİLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING)

ALFASAYISAL BİLGİLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING) ALFASAYISAL BİLGİLER KARAKTER DİZİLERİ (STRING) 1. HAFTA KARAKTER Karakterler, programlarda kullanılan temel simgelerdir. Her karakterin ASCII kod tablosunda bir tamsayı değer karşılığı vardır ve C programlama

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Yıliçi Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :26.11.2012, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında

Detaylı

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları

Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları Diziler Temel Bilgisayar Programlama Final Sınavı Çalışma Notları (Dr. Övünç ÖZTÜRK, Dr. Tahir Emre KALAYCI) (İnşaat Mühendisliği ve Gıda Mühendisliği Grupları İçin) Diziler aynı türden bilgileri saklamak

Detaylı

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf

GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI. ENF102 Jeoloji 1. #include <stdio.h> printf Fonksiyonu ÖRNEK. printf Giriş GENEL GĐRĐŞ-ÇIKIŞ FONKSĐYONLARI printf Fonksiyonu scanf Fonksiyonu Verilerin kaybolmaması için hafızada değişkenler içine yerleştirilmeleri gerekir. Bu veriler iki şekilde yerleştirilebilir. Değişkene

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DERS NOTU#8 YZM 1105 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi 6. BÖLÜM 2 Çok Boyutlu Diziler Çok Boyutlu Dizi 3 Bir dizi aşağıdaki gibi bildirildiğinde

Detaylı

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler

Programlama Dilleri 1. Ders 4: Diziler Programlama Dilleri 1 Ders 4: Diziler Genel Bakış Tanım Dizilerin tanımlanması Dizilere ilk değer verilmesi Yerel ve Global diziler Dizilerin birbirine atanması Diziler ile ilgili örnekler Çalışma soruları

Detaylı

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) {

Fonksiyonlar. C++ ve NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA 51. /* Fonksiyon: kup Bir tamsayının küpünü hesaplar */ long int kup(int x) { Fonksiyonlar Kendi içinde bağımsız olarak çalışabilen ve belli bir işlevi yerine getiren program modülleridir. C programları bu modüllerden (fonksiyonlar) oluşurlar. Fonksiyonların yazılmasındaki temel

Detaylı

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta

YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ. 3. Hafta YAPILAR BİRLİKLER SAYMA SABİTLERİ/KÜMELERİ 3. Hafta YAPILAR Farklı veri tipindeki bilgilerin bir araya gelerek oluşturdukları topluluklara yapı (structure) denir. Yani yapılar, birbiriyle ilişkili değişkenlerin

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları DİZİLER Bellekte ard arda yer alan aynı türden nesneler kümesine dizi (array) denilir. Bir dizi içerisindeki bütün elemanlara aynı isimle ulaşılır. Yani dizideki bütün elemanların isimleri ortaktır. Elemanlar

Detaylı

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak.

Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü ra Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :13.04.2017 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve cevap

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Diziler Dizi Nedir? Dizilerin Bildirimi Dizilere Başlangıç Değeri Verme Dizilerde Arama

Detaylı

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler

Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Algoritma ve Programlama: Karar Yapıları ve Döngüler Bir algoritma, herhangi bir programlama dili (C, C++, Pascal, Visual Basic, Java gibi) ile kodlandığında program haline gelir. Algoritmada yer alan

Detaylı

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları

C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları C Konsol Giriş Çıkış Fonksiyonları Öğr. Gör. M. Ozan AKI Rev 1.0 Stringlerde Özel Karakterler \n : Bir sonraki satırın ilk sütununa git \b : Backspace (önceki karakteri sil) \a : Bip sesi \\ : Ters bölü

Detaylı

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi

Bil101 Bilgisayar Yazılımı I. M. Erdem ÇORAPÇIOĞLU Bilgisayar Yüksek Mühendisi Bil101 Bilgisayar Yazılımı I Bilgisayar Yüksek Mühendisi Editör Disk 1)Kaynak kodlar editör aracılığı ile oluşturulur. (.c) Kaynak dosya Önişleyici Disk 2)Önişleyici kodlar içerisindeki ilk işleme işini

Detaylı

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ

C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C PROGRAMLAMA DİLİNE GİRİŞ C Dilinin Tarihçesi 1972 de Dennis Ritchie tarafından AT&T Bell Laboratuarlarında B dilinden geliştirildi. C dili konusundaki ilk kitap 1978 de Dennis Ritchie ve Brain Kernighan

Detaylı

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak.

/ C Bilgisayar Programlama Final Sınavı Test Soruları. Adı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre : , 60 dak. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları dı soyadı :... Öğrenci no :... İmza :... Tarih, Süre :09.01.2013, 60 dak. Dikkat!!! Soru kitapçığında ve

Detaylı

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım

Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım Nisan 2009 9031150 - Temel Bilgisayar Bilimleri Ders Notu #4-2. kısım Referans: Bugün: 1. Ders Notları. Ders #4.1 Tekrar Dowhile ve for döngüleri Diziler Göstergeler 1. Tekrar for döngüleri Genel yazılımı

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Karakter Dizileri Karakter Dizilerini Okumak ve Yazmak Karakter Dizilerinin Uzunluğunu

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1101 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 Karakter Dizileri Karakter Dizilerini

Detaylı

STRİNG DİZİLER(KATARLAR)

STRİNG DİZİLER(KATARLAR) STRİNG DİZİLER(KATARLAR) Giriş Katar bir char tipinde bildirilen karakter dizisidir. Katarlar (strings), içeriği harfler, rakamlar, veya bazı semboller olan text bilgilerini tutmak(saklamak) için kullanılır.

Detaylı

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Dizi Tanımı Değişkenler aynı anda tek bir değer tutabilen temel değişkenler ve birden fazla değer saklayabilen

Detaylı

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I

BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I 1 BLM 111 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA I DİZİLER (ARRAYS) Kullanıcıdan N tane tamsayı, xi, alalım ve 1. Bu sayıların ortalamasını hesaplamak isteyelim ort = 0; for (i=0; i

Detaylı

C Programlama Dilininin Basit Yapıları

C Programlama Dilininin Basit Yapıları Bölüm 2 C Programlama Dilininin Basit Yapıları İçindekiler 2.1 Sabitler ve Değişkenler......................... 13 2.2 Açıklamalar (Expresions)........................ 14 2.3 İfadeler (Statements) ve İfade

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-11 Karakter Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-11 Karakter Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Karakter ve String Karakter Karakter bir sabit tek tırnak

Detaylı

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while

Değişkenler. Geçerli değişken isimleri : baslamazamani, ad_soyad, x5 Geçersiz değişken isimleri : 3x, while Değişkenler Değişkenler bir bilginin bellekteki konumunu temsil eden sembolik isimlerdir. Bilgisayarda hemen hemen tüm işlemler bellekte yapılır. Program çalıştırıldığında değişken ve bu değişkenin türüne

Detaylı

Hafta 12 Karakter Tutan Diziler

Hafta 12 Karakter Tutan Diziler BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 12 Karakter Tutan Diziler Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Katar (String) Tanımlama Dizileri ve çok boyutlu dizileri gördük. Katar dediğimiz şey de aslında bir dizidir. Değişken

Detaylı

Pointer Kavramı. Veri Yapıları

Pointer Kavramı. Veri Yapıları Pointer Kavramı Veri Yapıları Pointer Kavramı- Pointer Nedir? Göstericiler, işaretçiler ya da pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi tutan değişkenlerdir. Şu ana kadar

Detaylı

Bölüm 8, Yrd. Doç. Dr. A. Kadir YALDIR PAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 8: DİZİLER

Bölüm 8, Yrd. Doç. Dr. A. Kadir YALDIR PAÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü BÖLÜM 8: DİZİLER BÖLÜM 8: DİZİLER Dizi bir kümedir. Aynı tipte verilere tek bir isimle erişmek için kullanılır. Bir dizinin bütün elemanları bellekte peş peşe saklanır. Dizi Tipi Tek boyutlu İki boyutlu Çok boyutlu Genel

Detaylı

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş

Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş 1 Bölüm 2 - C ile Programlamaya Giriş Başlıklar 2.1 Giriş 2.2 Basit C Programları: Bir Metni Yazdırmak 2.3 Basit C Programları: İki Tam Sayıyı Toplamak 2.4 Hafıza Konuları 2.5 C de Aritmetik 2.6 Karar

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Diziler Dizi Tanımlama ve İlk Değer Atama Dizi Elemanlarının Kullanılması Dizi İşlemleri Java da Diziler JAVA DA DİZİLER 4 Dizi; tek bir veri tipinde,

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. a) strstr b) strchr c) strcat d) strcpy e) strlen. a) b) d) e) 0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Bitirme Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 01.06.2017 Süre : 60 dak. 1. t değişkeni hakkında aşağıdakilerden

Detaylı

C Programlama Dilinde Değişkenler

C Programlama Dilinde Değişkenler C Programlama Dilinde Değişkenler Değişkenler bir programlama dilinin en önemli bileşenlerindendir. En basit bir aritmetik işlemin bile kullanıcının girdiği değerleri saklamak için çeşitlik bellek alanlarına

Detaylı

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net

Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Bilgisayar Programlama Ders 6 Dr. Fatih AY Tel: 0 388 225 22 55 fatihay@fatihay.net www.fatihay.net Fonksiyon Prototipleri Fonksiyon Prototipleri Derleyici, fonksiyonların ilk hallerini (prototiplerini)

Detaylı

Hafta 13 Fonksiyonlar

Hafta 13 Fonksiyonlar BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 13 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı fonksiyonları ve kütüphane fonksiyonlarını birlikte kullanırlar.

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-12 Fonksiyonlar. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-12 Fonksiyonlar Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Fonksiyonlar Fonksiyonlar C de modüller Programlar kullanıcı tanımlı

Detaylı

C de Detaylı Üs Alma Programı. C# Dilinde Metot Tanımlama ve Yazdırma

C de Detaylı Üs Alma Programı. C# Dilinde Metot Tanımlama ve Yazdırma C de Detaylı Üs Alma Programı Bu uygulama yazısında C de pow() fonksiyonunu kullanmadan üs hesabı yapan programı yazmaya çalıştım. Başta tanımladığım float tipinde 2 fonksiyon sayesinde + lı ve li üs değerleriyle

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu DİZİLER

İstanbul Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kolu DİZİLER DİZİLER Dizi Nedir? Aynı türden nesnelerin oluşturduğu, bellekte bitişik bir biçimde bulunan veri yapısına dizi denir.mesela alfabe diye bir dizi tanımlarız, harfleri a,b,c,d... diye sıralarız.dizinin

Detaylı

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları

Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel Giriş/Çıkış Fonksiyonları Temel giriş/çıkış fonksiyonları, bütün programla dillerinde mevcuttur. Bu tür fonksiyonlar, kullanıcıya ekrana veya yazıcıya bilgi yazdırmasına, ve bilgisayara klavyeden

Detaylı

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler:

Veri Yapıları. Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz. İçindekiler: Veri Yapıları Amaçlar: Temel Veri Yapılarını Tanımlamalı Veri Yapılarını Veri Modeli ve Türlerini Öğreneceksiniz İçindekiler: Giriş Temel Veri Yapıları Tanımlamalı Veri Yapıları Veri Modeli ve Türleri

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERSİ

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ GÜZ DÖNEMİ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERSİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ DÖNEMİ PROGRAMLAMAYA GİRİŞ DERSİ Cemil Hoca nın Grubu 3. ve 4. ÖDEV DOKÜMANI (Bu ödev hem 3.

Detaylı

Fonksiyonlar (Altprogram)

Fonksiyonlar (Altprogram) Fonksiyonlar (Altprogram) C Programlama Dili fonksiyon olarak adlandırılan alt programların birleştirilmesi kavramına dayanır. Bir C programı bir ya da daha çok fonksiyonun bir araya gelmesi ile oluşur.

Detaylı

Dizi nin Önemi. Telefon rehberindeki numaralar, haftanın günleri gibi v.b.

Dizi nin Önemi. Telefon rehberindeki numaralar, haftanın günleri gibi v.b. Diziler Dizi Nedir Ortak özelliğe sahip birden fazla bilginin oluşturduğu bütün bilgi kümelerine veya hafızada art arda sıralanmış aynı türden verilerin oluşturduğu yapıya dizi denir. Kısaca; Bellekte

Detaylı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı

Örnek: İki fonksiyondan oluşan bir program. Fonksiyon Tanımı Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar Değer Döndüren Fonksiyonlar Çok Parametreli Fonksiyonlar Değişken Kapsamları Çok Fonksiyonlu Programlar Fonksiyon Tanımı Karmaşıkveuzunprogramları,

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java Veri Tipleri ve Özelilkleri Değişken Tanımlama Kuralları Değişken Veri Tipi Değiştirme (Type Casting) Örnek Kodlar Java Veri Tipleri ve Özelilkleri

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-8 Değişken Tipleri ve Temel Giriş/Çıkış İşlemleri Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Temel Veri Tipleri C dilinde

Detaylı

C ile Uygulamalar 2 - Cevaplar

C ile Uygulamalar 2 - Cevaplar C ile Uygulamalar 2 - Cevaplar Cevap-1: //Soru 1 void degistir(int *,int *); //Fonksiyonun prototipi tanımlanmaktadır. int a=1,b=2; printf("a=%d ve b=%d",a,b); degistir(&a,&b); //a ve b'nin adresleri üzerinden

Detaylı

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları

HSancak Nesne Tabanlı Programlama I Ders Notları SABİTLER VE DEĞİŞKENLER Değişken, verilerin bellekte geçici olarak kaydedilmesini ve gerektiğinde kullanılmasını sağlayan değerdir. Nesne tabanlı programlama dilinde değişken kullanımı diğer programlama

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak.

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Final Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 31.05.2016 Süre : 60 dak. 1. Ekranda ne görüntülenir? int i =

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş. Fonksiyonlar. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş Fonksiyonlar Prof. Dr. Necmettin Kaya Gerçek hayattaki problemlerin çözümü için geliştirilen programlar çok büyük boyutlardadır. Daha büyük programlar yazmanın en

Detaylı

BLM111 Programlama Dilleri I. Hafta 10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN

BLM111 Programlama Dilleri I. Hafta 10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN BLM111 Programlama Dilleri I Hafta 10 Diziler Yrd. Doç. Dr. Caner ÖZCAN Diziler Bilgisayarlar yardımıyla yapılan işlemlerde, çok sayıda veri girilmesi ve girilen verilerin işlenerek belirli bir sistematiğe

Detaylı

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II

ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA II Yrd. Doç. Dr. Deniz KILINÇ deniz.kilinc@cbu.edu.tr YZM 1102 Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Genel Bakış 2 İşaretçiler ve Diziler Fonksiyon

Detaylı

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1

BİLG Dr. Mustafa T. Babagil 1 BİLG214 20.10.2009 Dr. Mustafa T. Babagil 1 Yapısal bilgi türlerinin tanımlanması. (C++ daki struct yapısı. ) Daha önce öğrenmiş olduğumuz bilgi tipleri char, int ve float v.b. değişkenler ile dizi (array)

Detaylı

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0

Sınav tarihi : Süre : 60 dak. c) En başta #include<stdio.h> yazılmamıştır. c) zt d) Pi e) X0 Selçuk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Harita Mühendisliği Bölümü Yıliçi Sınavı Test Soruları Adı soyadı : Öğrenci no : Sınav tarihi : 14.04.2015 Süre : 60 dak. 1. Tür dönüşümleri... olmak üzere iki

Detaylı

String ve Karakter Dizileri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

String ve Karakter Dizileri. Yrd. Doç. Dr. Fehim KÖYLÜ Erciyes Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü String ve Karakter Dizileri #include Temel giriş çıkış akımları nesnelerinin tanımlandığı kütüphanedir. cin,cout,cerr,clog, wcin,wcout,wcerr,wclog nesneleri içerir. using namespace std; //std

Detaylı

C PROGRAMLAMA D İ L İ

C PROGRAMLAMA D İ L İ C PROGRAMLAMA DİLİ C Programlama Dilinin Temelleri C Programlama Dili'ni popüler kılan önemli nedenler aşağıda listelenmiştir: C, güçlü ve esnek bir dildir. C ile işletim sistemi veya derleyici yazabilir,

Detaylı

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I

ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I ELN1001 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA I DİNAMİK BELLEK YÖNETİMİ TEMEL G/Ç FONKSİYONLARI Dinamik Bellek Tahsisi Tanımlanmış olan dizilere eleman sayısı ve elemanlarının tiplerine göre, sistem belleğinde bir yer

Detaylı

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar:

mod ile açılacak olan dosyanın ne amaçla açılacağı belirlenir. Bunlar: Dosyalama Çoğu programda, bazı verilerin disk üzerinde saklanmasına gerek duyulur. C programlama dilinde, disk dosyasına erişme (okuma ve yazma için) iki farklı yöntemle yapılır. Bunlar üst düzey ve alt

Detaylı

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi JAVA PROGRAMLAMA Öğr. Gör. Utku SOBUTAY İÇERİK 2 Java da Fonksiyon Tanımlamak Java da Döngüler Java da Şart İfadeleri Uygulamalar Java da Fonksiyon Tanımlamak JAVA DA FONKSİYON TANIMLAMAK 4 Fonksiyonlar;

Detaylı

Genel Programlama II

Genel Programlama II Genel Programlama II 15.02.2011 1 Genel Programlama Tekrar Program : Belirli bir problemi çözmek için bir bilgisayar dili kullanılarak yazılmış deyimler dizisi. Önceki bölümde bir problemin çözümü ile

Detaylı

BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ

BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ BÖLÜM 11: YAPISAL VERİ TİPLERİ I. STRUCTURE-YAPI (struct) TİPİ DEĞİŞKENLER Birbiriyle bağlantılı ve bir küme teşkil eden değerler bir tek değişkenin çatısı altında bu değişkenin alt alanları olarak tanımlanabilirler.

Detaylı

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2

ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 ELN1002 BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA 2 DOSYALAMA Sunu Planı Veri Hiyerarşisi Dosyalar ve Akımlar(streams) Sıralı Erişim (Sequential Access) dosyalarının oluşturulması Sıralı Erişim Dosyalarından Veri Okuma Rasgele

Detaylı

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I

Eln 1001 Bilgisayar Programlama I Eln 1001 Bilgisayar Programlama I GiriŞ / ǹk¹Ş Fonksiyonlar¹ Ne ÖĆreneceĆiz? Temel Giriş/Çıkış Yapısı Giriş Fonksiyonları Karakterler için giriş fonksiyonları Scanf fonksiyonu Formatlı giriş Çıkış Fonksiyonları

Detaylı

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz.

Bir dizinin boyutları sabittir ve kullanılmadan önce belirlenmelidir. Dizi boyutunu belirlemek için başka bir değişkende kullanabilirsiniz. C# da Diziler Diziler için aynı tipteki verilerin tutulduğu bir koleksiyon diyebiliriz. Örneğin integer verinin bir yığın şeklinde tutulması için dizileri kullanırız. C# da diziler referans tipinde değişkenlerdendir.

Detaylı

Göstericiler (Pointers)

Göstericiler (Pointers) C PROGRAMLAMA Göstericiler (Pointers) C programlama dilinin en güçlü özelliklerinden biridir. Göstericiler, işaretçiler yada pointer adı da verilmektedir. Gösterici (pointer); içerisinde bellek adresi

Detaylı

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI

2 ALGORİTMA VE AKIŞ DİYAGRAMLARI İÇİNDEKİLER IX İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ 1 Kitabın Amacı 1 Algoritmanın Önemi 2 Bilgisayarın Doğuşu ve Kullanım Amaçları 3 Programlama Dili Nedir? 3 Entegre Geliştirme Ortamı (IDE) Nedir? 4 2 ALGORİTMA VE AKIŞ

Detaylı

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler

Diziler. Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Diziler Diziler Dizi Tanımı Dizi Elemanlarına Değer Atama Diziler ve Göstergeler 2-Boyutlu Diziler Dizi Tanımı Değişkenler aynı anda tek bir değer tutabilen temel değişkenler ve birden fazla değer saklayabilen

Detaylı

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA

EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA 6. HAFTA EBG101 PROGRAMLAMA TEMELLERİ VE ALGORİTMA Öğr. Gör. S. M. Fatih APAYDIN apaydin@beun.edu.tr EMYO Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz. Ereğli Meslek Yüksekokulu ALGORİTMA ÖRNEK1: İki sayının toplamı

Detaylı

Program Akış Kontrol Yapıları

Program Akış Kontrol Yapıları Program Akış Kontrol Yapıları Giriş Normal şartlar altında program içerisindeki çalıştırılabilir satırlar, yazılmış oldukları sırada, yani birinden sonra diğerinin çalışması şeklinde ilerler. Programın

Detaylı

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ

JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ JAVADA DİZİ İŞLEMLERİ Javada diziler nesnedirler, cdeki gibi hafızada yer kaplayan pointer değillerdir. Javada diziler, cye göre daha güvenilirdir. Dizilerin elemanlarına gelişigüzel değerler atayamazsınız.

Detaylı

YAPILAR (STRUCTURES)

YAPILAR (STRUCTURES) YAPILAR (STRUCTURES) Yapılar, dizilere benzeyen ancak farklı tipten verileri bir arada tutan bütün olarak tanımlanabilir. Yapıların kullanılmasının esas sebebi de budur. Yapı tipi aslında yeni bir tip

Detaylı

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA

BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I. Ders-10 Diziler. Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA BLM-111 PROGRAMLAMA DİLLERİ I Ders-10 Diziler Yrd. Doç. Dr. Ümit ATİLA umitatila@karabuk.edu.tr http://web.karabuk.edu.tr/umitatilla/ Diziler Bilgisayarlar yardımıyla yapılan işlemlerde, çok sayıda veri

Detaylı

Adım Adım C. Dr. Hidayet Takcı

Adım Adım C. Dr. Hidayet Takcı Adım Adım C Dr. Hidayet Takcı İlk C Programı #include #include main() printf("merhaba Dünya"); getch(); Program hakkında İlk program C de ekrana nasıl yazı yazdıracağınızı göstermektedir.

Detaylı

Telefon Rehberi Uygulaması

Telefon Rehberi Uygulaması Sayfa1 Telefon Rehberi Uygulaması Uygulama, temel düzeyde, telefon rehberi üzerinedir. Kullanıcı, telefon rehberine eklediği her bir kayıt içi ad, soyad, ev telefonu ve üç adet cep telefonu bilgisi girebilmektedir.

Detaylı

Diziler & Karakter Katarı (String)

Diziler & Karakter Katarı (String) SAKARYA ÜNİVERSİTESİ Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Diziler & Karakter Katarı (String) Prof. Dr. Cemil ÖZ Prof. Dr. Celal ÇEKEN Doç. Dr. Cüneyt BAYILMIŞ Konular

Detaylı

Nesne Tabanlı Programlama

Nesne Tabanlı Programlama Nesne Tabanlı Programlama Ders Notu - 1 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 1 Değerler ve Değişkenler Values & Variables 2 1 Değişkenlerin Özellikleri Tipi

Detaylı

Pointers (İşaretçiler)

Pointers (İşaretçiler) Pointers (İşaretçiler) Pointers (İşaretçiler) Verilerin bilgisayar hafızasında tutulduğu fiziki alan adres olarak tanımlanabilir. Adres, hem donanımla hem de yazılımla ile ilişkilidir. Donanımsal açıdan

Detaylı

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler

3/7/2011. ENF-102 Jeoloji 1. Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Veri Tanımları ve Mantıksal Đşlemler Tekrar -- Değişken Tanımlamaları (Definition) ve Veri Türleri (Data Type) Kullanılacak bütün değişkenlerin kullanılmadan önce C derleyicisine bildirilmeleri gerekir.

Detaylı

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya

MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ. Prof. Dr. Necmettin Kaya MAK 1005 Bilgisayar Programlamaya Giriş C DİLİNE GİRİŞ Prof. Dr. Necmettin Kaya C PROGRAMLAMA DİLİ ÖZELLİKLERİ C programlama dili, 1972 yılında Bell Labortuvarı nda Dennis Ritchie tarafından geliştirilmiştir.

Detaylı

şeklinde tanımlanmıştır. O halde, dosyaları daha önceki bilgilerimizi kullanarak FILE *Dosya1, *Dosya2;

şeklinde tanımlanmıştır. O halde, dosyaları daha önceki bilgilerimizi kullanarak FILE *Dosya1, *Dosya2; Dosya İşlemleri Nedir? Programlarınızı girdi (input) olarak aldığı verileri bir text dosyasında yada word dosyasında vb. saklamasıdır. Artık C programınızın yaratıp içine veriler koyacağı text dosyasını

Detaylı

Diziler İndisli Değişkenler

Diziler İndisli Değişkenler Diziler İndisli Değişkenler Aynı tür bilgileri (öğrenci isimleri, şehir isimleri, kapı numaraları, fakülteler vbg.) bellekte tutmak için kullanabileceğimiz listelere dizi adı verilir. Dizi kullanmanın

Detaylı

Klavyeden girilen metnin karakter uzunluğu bulan C programı. Klavyeden girilen metin içerisindeki küçük ve büyük harf sayısını bulan C programı

Klavyeden girilen metnin karakter uzunluğu bulan C programı. Klavyeden girilen metin içerisindeki küçük ve büyük harf sayısını bulan C programı girilen metnin karakter uzunluğu bulan C programı girilen metin içerisindeki küçük ve büyük harf sayısını bulan C programı void main() int sayac=0; printf("metin giriniz:"); while(metin[sayac]!= '\0')

Detaylı

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1

BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 BİLGİSAYAR BİLİMİ DERSİ (KUR 1) PYTHON PROGRAMLAMA DİLİ ÇALIŞMA KÂĞIDI - 1 Ekrana Metin Yazdırmak Ekranda metin yazdırmak istendiğinde print komutu kullanılır. Kullanımı aşağıda verilmiştir. Parantez içinde

Detaylı

Nesne Yönelimli Programlama

Nesne Yönelimli Programlama 1 Nesne Yönelimli Programlama Hazırlayan: M.Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Genel Bilgiler Ders konuları 1. Programlamaya Giriş 2. Program Denetimi ve Operatörler 3. Nesnelerin

Detaylı

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler

BMÜ-111 Algoritma ve Programlama. Bölüm 5. Tek Boyutlu Diziler BMÜ-111 Algoritma ve Programlama Bölüm 5 Tek Boyutlu Diziler Yrd. Doç. Dr. İlhan AYDIN 1 Problem 100 adet sayı okumak istediğimizi düşünelim. Bu sayıların ortalaması hesaplanacak ve sayıların kaç tanesinin

Detaylı

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8

BTP 207 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I. Ders 8 BTP 27 İNTERNET PROGRAMCILIĞI I Ders 8 Değişkenler 2 Tamsayı Değerler (Integer) Tamsayılar, tabanlı (decimal), 8 tabanlı (octal) veya 6 tabanlı (hexadecimal) olabilir. 8 tabanındaki sayıları belirtmek

Detaylı