ŞAŞILIK. Prof. Dr. Velittin Oğuz

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ŞAŞILIK. Prof. Dr. Velittin Oğuz"

Transkript

1 ŞAŞILIK Prof. Dr. Velittin Oğuz

2 Ekstraoküler kaslar (1) Dış,, iç, i üst ve alt rektuslar; üst ve alt oblikler olmak üzere 6 kas mevcuttur. Üst oblik 4. kafa çifti, dışd rektus 6. kafa çifti, diğer kaslar 3. kafa çifti tarafından inerve edilirler.

3 Ekstraoküler kaslar (2) Her kasın, göz g primer bakış pozisyonundayken sahip olduğu u esas (PRİMER) fonksiyonu ve göz z başka bakış pozisyonlarındayken ndayken sahip olduğu u ikincil (SEKONDER) ve üçünc ncül (TERTİYER) fonksiyonları vardır. r.

4 Kas Dış rektus İç rektus Üst rektus Alt rektus Üst oblik Alt oblik PRİMER ETKİ Abduksiyon Adduksiyon Elevasyon Depresyon İntorsiyon Ekstorsiyon SEKONDER ETKİ İntorsiyon, adduksiyon Ekstorsiyon, adduksiyon Depresyon, abduksiyon Elevasyon, abduksiyon

5 Göz z Hareketleri Duksiyon: : Bir gözün g n hareketi. Örnek; abduksiyon (dış ışa a bakış ış), supraduksiyon (yukarı bakış ış), insikloduksiyon (gözün ön-arka ekseni çevresinde içe i e hareketidir) Versiyon: İki gözün g n birlikte aynı yöne hareketidir.örnek; rnek; dekstraversiyon (gözler sağa a bakar), levosikloversiyon (sağ gözde intorsiyon sol gözde g ekstorsiyon hareketi) Verjans: İki gözün g n birlikte aksi yöne y hareketleri. Örnek; konverjans (her iki gözde g içi rektuslar kasılır), diverjans (her iki gözde g dışd rektuslar kasılır)

6 Göz z hareketlerinde kurallar Sinerjistik kaslar: Aynı tarafta aynı hareketi yaptıran kaslar. (Örnek;( elevasyon için in sağ üst rektus ve alt oblik sinerjistikdir) Antagonist kaslar: Aynı tarafta zıt z t hareketleri yapan kaslar. (Örnek;( sağ iç ve dışd rektuslar )

7 Göz z hareketlerinde kurallar Sherrington yasası: : Bir kasa artan inervasyon,, aynı kasın antagonistinde azalan inervasyona yol açar. a ar. (Örnek;( sağ dış rektus kasılırken sağ iç rektus resiprokal inervasyonsdan dolayı gevşer) er) Hering yasası: : Versiyon hareketlerini yaptıran kaslar eşit e inerve edilirler. (Örnek;( sağa bakış ışta sağ dış rektus ve sol içi rektus eşit e inerve edilirler.

8 Yakına bakış Akomodasyon (uyum): Lens kurvatürü, siliyer kasların parasempatomimetik inervasyon sayesinde kasılmas lması neticesi artar. Lens bu sayede konveksleşerek erek daha kırıcık hale gelir. Konverjans Miyozis

9 Şaşılık k neden önemli? Erken teşhis edilmediğinde inde ambliyopiye yol açabilir, a abilir, Binoküler tek görmeyig tehdit eder, Diplopiye yol açabilen a abilen tipleri vardır, r, Estetik

10 Konfüzyon zyon: : Farklı objelerin (genellikle foveadaki) korespondan noktaları uyarmalarıyla yla ortaya çıkan üstüsteste binmiş ama birbirinden farklı 2 ayrı görüntünün n eşe zamanlı algılanmas lanmasıdır. Diplopi: : Aynı objeye ait iki görüntünün n eşe zamanlı algılanmas lanmasıdır. Binoküler görme sürds rdürülemediği i için i in ortaya çıkar.

11 Ambliyopi (1) Tek ya da çift taraflı,, organik bir sebebe bağlanamayan görme g kaybı.. Ambliyopi denebilmesi için i in görme g kaybının n 2 ya da üzerinde sıra s kaybı olarak Snellen eşelindeelinde saptanması gerekir. Şaşılık ambliyopinin önemli sebeplerindendir. (anizometropik( ambliyopi diğer bir sebebi olup, iki göz g arasında anlamlı kırılma kusuru farkına bağlı olarak gelişir) ir)

12 Ambliyopi nedenleri Tek taraflı Şaşılık k (Ezotropya( Ezotropya) Anizometropi (Anizohipermetropi) Görme yoksunluğu u (katarakt, ptozis) İki taraflı Görme rme yoksunluğu u (iki taraflı eşit katarakt) Yüksek ksek tedavi edilmemiş hipermetropi Nistagmus (motor tipte)

13 İÇE ŞAŞILIK

14 KONJENİTAL KATARAKT

15 a) b) GÖRME YOKSUNLUĞU a)hafif b)ileri c)tam c)

16 Ambliyopi (2) Tedavisi 12 yaşı şından sonra mümkm mkün n değildir. Ambliyopi sebebi mümkm mkün n olan en erken sürede s ortadan kaldırılarak larak tedavi edilmelidir. Tedavinin başar arı şansı yaş ilerledikçe e azalır. Ambliyopi tedavisi; cerrahi olarak ortadan kaldırılabilecek labilecek bir sebebin varlığı ığında cerrahi ve gerekirse ilaveten yada tek başı şına kapama tedavisidir. Kapama tedavisi az gören g tek gözün g n belli sürelerde açık a k bırakb rakılması,, ya da iki gözde g ambliyop ise dönüşümld mlü olarak fiksasyona zorlanmaları şeklinde 12 yaşı şına kadar uygulanabilir.

17 Binoküler tek görme g (1) İki gözle g tek görme g ve bu sayede üç boyutlu görebilme g yeteneğidir (derinlik hissi, stereopsis). Hayatın n ilk yıllarında gelişir. ir. GünlG nlük k hayatımızda genelde farkında olmadan kullandığı ığımız, sağlıkl klı insanların n sahip olduğu bir yetenektir. (Örnek;( dikiş ipliğini ini iğneden i geçirmek) Binoküler tek görmenin g gelişebilmesi ebilmesi için i in 3 şart: Her iki gözde g görme g keskinliğinin inin yeterli olması İki retinada oluşan az farklı 2 benzer görüntg ntünün oksipital korteksde birleştirilebilme yeteneği i (duyusal( füzyon) Bütün n bakış pozisyonlarında nda gözlerin g birbiri ile uyumlu olmaları (motor füzyonf zyon) ) ve böylece b duyusal füzyonun f gerçekle ekleşmesi

18 Binoküler tek görme g (2) Şaşılık k füzyon f mekanizmalarını bozarak binoküler tek görmeyi bozar. Netice olarak çift görme(diplopi) g ve stereopsis kaybı oluşur. ur. Çift görmeyi g ortadan kaldırmak için i in uyum mekanizmaları gelişir. ir. Supresyon (kayan gözden g gelen görüntg ntünün oksipital korteksde baskılanmas lanması), anormal retinal korespondans (kayan gözde g görüntg ntünün n düştüğüd retina bölgesinin fovea olarak algılanmas lanması), anormal baş pozisyonları diplopiyi engellemek için i in gelişebilir. ebilir. Uyum mekanizmaları çocuklarda çok hızlh zlı gelişti tiğinden inden diplopiden çok kısa k süre s şikayetçi i olabilir ya da hiç şikayet etmezlerken, erişkinlerde diplopi uzun sürebilir. s

19 Erken tanının önemi Görme kapasitesinin, dolayısıyla yla binoküler görmenin gelişmesi için i in erken yaşlarda yeterli görme g deneyiminin oluşmas ması gerekir. Binoküler görmenin g erken yaşlarda gelişmesinden dolayı, şaşılık k kalıcı görme kaybına (şaşı( şılık k ambliyopisi) yol açmadan a erkenden tedavi edilmelidir.

20 Şaşılık k sınıflands flandırılması(1) Non paralitik (konkomitant): Kayma açısıa bütün n bakış yönlerinde sabit Paralitik (inkomitant): Paralizinin olduğu yöne bakış ışta kayma açısıa artar. Örnek; sağ 6. sinir paralizisinde sağ göz fikse ederken elde edilen kayma açısı, a, sol göz g fikse ederken elde edilen açıdan a fazladır.

21 Sınıflandırma (2) İlk 6 ayda ortaya çıkanlar (konjenital) 6. aydan sonra (edinsel)

22 Sınıflandırma (3) Tropya (aşikar şaşılık): Karşıdan bakıldığında belli olan şaşılıklar Forya (gizli şaşılık): Gözlerden biri kapatıldığında ortaya çıkan şaşılık. Füzyon mekanizması şaşılığın ortaya çıkmasını engeller.

23 Tropya ve forya çeşitleri Forya Ezo(i (içe) ezoforya Ekzo(d (dışa) ekzoforya Tropya ezotropya ekzotropya Hiper(yukar (yukarı) Hipo(a (aşağı) hiperforya hipoforya hipertropya hipotropya

24 Muayene yöntemleriy Anamnez (aile hikayesi, doğum anamnezi, başlang langıç zamanı,, travma hikayesi, baş pozisyonu sorgulanması ) Görme keskinliği i değerlendirmesi erlendirmesi Rutin göz g z muayenesi (fundus( ve biyomikroskopi) Glob hareketleri (paralitik şaşılıkların n tespiti) Şaşılığın n araştırılmas lması Gerekirse ileri tetkikler (HESS TESTİ,, WORTH 4 NOKTA TESTİ,, SİNOPTOFOR S MR,CT, TSH,T3, T4, EMG)

25 Şaşılığın n araştırılmas lması (1) Kapama testi (cover( test): Temel muayene yöntemidir. Tropyaları ortaya koyar. Kapama yapıld ldıktan sonra açık a gözde şaşılığın n tersi istikametinde bir hareket gözlenmesi durumunda şaşılık k varlığı ortaya konur. Örnek; açık a k gözde g içten dışd ışa a bir hareket ezotropyayı dıştan içe i e bir hareket ekzotropyayı gösterir.

26 Şaşılığın n araştırılmas lması (2) Alterne kapama testi: Foryaların saptanmasında nda kullanılır.. Füzyon F mekanizmasının n bu sayede ortadan kaldırılmas lması sonucu foryalar ortaya çıkar. İki göz g dönüşümlü olarak 2 saniye aralıklarla kapatılır. Kapama testinde olduğu u gibi değerlendirilir. erlendirilir. Örnek; içten dışd ışa a hareket varsa ezotropya,, dışd ıştan içe i e hareket varsa ekzotropyadır.

27 Şaşılık k araştırılmas lması (3) Hirschberg testi: : Pupillaya düşürülen ışığın n merkezden kaymasına göre g şaşılık k kabaca kantitatif olarak değerlendirilir. erlendirilir. Örnek: IşıI şık reflesi pupilla kenarındaysa ndaysa 15 derece kayma vardır. r. Refle içteyse dışd ışa, yukardaysa aşağıa kayma vardır. r. Prizma kapama testleri: : Kantitatif olarak kayma derecesinin ölçümünden kullanılan lan çok önemli testlerdir. Kapama testlerinden ortaya çıkan hareketi durdurabildiğimiz imiz prizma değeri eri tespit edilir. Akomodatif komponentin varlığı ığının n ortaya konması: : Yakın ve uzak objelere odaklanırken elde edilen prizma değerlerinin erlerinin farklı olması akomodasyonun şaşılığa a etkisini ortaya koyar.

28 Tedavi Şaşılık: Kırılma K kusurunun ortadan kaldırılmas lması ve bu sayede akomodatif komponent varsa bunun azaltılmas lması. En kısa k sürede s cerrahi Ambliyopi: : Kapama tedavisi Penalizasyon(cezaland (cezalandırma): Hafif ambliyopide

Binoküler görme ve strabismus

Binoküler görme ve strabismus Binoküler görme ve strabismus Prof Dr Acun Gezer İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Şaşılık Birimi 12/2005 DRAG 1 Binoküler görme Fiziksel gerçek Algılanan gerçek Retina nın uyarılması

Detaylı

PEDİATRİK OFTALMOLOJİ VE ŞAŞILIK

PEDİATRİK OFTALMOLOJİ VE ŞAŞILIK PEDİATRİK OFTALMOLOJİ VE ŞAŞILIK Prof. Dr. İhsan ÇAÇA GÖZ HAREKETLERİ MONOKÜLER GÖZ HAREKETLERİ Duksiyon : Bir gözün tek başına yaptığı hareket Abduksiyon Adduksiyon : Horizontal hareket Supraduksiyon

Detaylı

Prof Dr Acun Gezer İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Şaşılık Birimi

Prof Dr Acun Gezer İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Şaşılık Birimi Ekstraoküler felçler ve nistagmus Prof Dr Acun Gezer İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Şaşılık Birimi Anatomi Ekstraoküler kaslar Rektus kasları İç rektus (İR) üst rektus üst oblik

Detaylı

Çocuklarda ve Bebeklerde Göz Sağlığı

Çocuklarda ve Bebeklerde Göz Sağlığı Çocuklarda ve Bebeklerde Göz Sağlığı MedAmerikan Tıp Merkezi Oftalmoloji Bölümü Dr. Faik Bankeroğlu Çocuk ve bebeklerin göz sağlığı, erişkinlerden farklı özellikler gösterir. Bazı göz problemleri, örneğin

Detaylı

Binoküler Görme ve Şaşılık

Binoküler Görme ve Şaşılık Binoküler Görme ve Şaşılık Acun GEZER İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, İstanbul Şaşılığın Tanımı Şaşılık objektif olarak, uzaktaki bir cisme baktığında görme

Detaylı

İNTERMİTAN EKZOTROPYALARDA SİMETRİK ve ASİMETRİK CERRAHİ TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

İNTERMİTAN EKZOTROPYALARDA SİMETRİK ve ASİMETRİK CERRAHİ TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği Şef: Prof. Dr. Yusuf Özertürk İNTERMİTAN EKZOTROPYALARDA SİMETRİK ve ASİMETRİK CERRAHİ TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

Detaylı

Refraktif kusurların gözlük camları ile düzeltilmesi

Refraktif kusurların gözlük camları ile düzeltilmesi Refraktif kusurların gözlük camları ile düzeltilmesi Akomodasyon yapmayan gözde net olarak görülen en uzak noktaya uzak noktapunktum remotum denilir. (-)sonsuz Bu noktaya dik olarak uzanan düzleme de uzak

Detaylı

Refraksiyon kusurlarının gözlük ile düzeltilmesi. Hipermetropinin tedavisi

Refraksiyon kusurlarının gözlük ile düzeltilmesi. Hipermetropinin tedavisi Refraksiyon kusurlarının gözlük ile düzeltilmesi Hipermetropinin tedavisi Hipermetropi Görüntü retinanın arkasına düşer, akomodasyon ile uzak net görülebilir Latent hipermetropi Fakültatif hipermetropi

Detaylı

HORİZONTAL ŞAŞILIKLARDA EKSTRAOKULER KAS YERLEŞİMİNİN VE GÖZÜN AKSİYEL UZUNLUĞUNUN CERRAHİ BAŞARIYA ETKİSİ

HORİZONTAL ŞAŞILIKLARDA EKSTRAOKULER KAS YERLEŞİMİNİN VE GÖZÜN AKSİYEL UZUNLUĞUNUN CERRAHİ BAŞARIYA ETKİSİ T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI HORİZONTAL ŞAŞILIKLARDA EKSTRAOKULER KAS YERLEŞİMİNİN VE GÖZÜN AKSİYEL UZUNLUĞUNUN CERRAHİ BAŞARIYA ETKİSİ Dr. Madina FARZİYEVA

Detaylı

TEMEL EKZOTROPYA OLGULARINDA UYGULANAN MONOKÜLER GERİLETME-KISALTMA İLE BİLATERAL DIŞ REKTUS GERİLETME YÖNTEMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

TEMEL EKZOTROPYA OLGULARINDA UYGULANAN MONOKÜLER GERİLETME-KISALTMA İLE BİLATERAL DIŞ REKTUS GERİLETME YÖNTEMELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI TC. Sağlık Bakanlığı Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniği Şef: Doç.Dr.Feyza Önder TEMEL EKZOTROPYA OLGULARINDA UYGULANAN MONOKÜLER GERİLETME-KISALTMA İLE BİLATERAL DIŞ REKTUS GERİLETME YÖNTEMELERİNİN

Detaylı

İNFANTİL ESOTROPYADA CERRAHİ YAŞININ VE PREOPERATİF KLİNİK PARAMETRELERİN CERRAHİ BAŞARIYA VE UZUN DÖNEM KLİNİK PARAMETRELERE ETKİSİNİ TARTIŞMAK

İNFANTİL ESOTROPYADA CERRAHİ YAŞININ VE PREOPERATİF KLİNİK PARAMETRELERİN CERRAHİ BAŞARIYA VE UZUN DÖNEM KLİNİK PARAMETRELERE ETKİSİNİ TARTIŞMAK T.C. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI İNFANTİL ESOTROPYADA CERRAHİ YAŞININ VE PREOPERATİF KLİNİK PARAMETRELERİN CERRAHİ BAŞARIYA VE UZUN DÖNEM KLİNİK PARAMETRELERE ETKİSİNİ

Detaylı

İNFANTİL EZOTROPYALI OLGULARDA CERRAHİ SONRASI BİNOKÜLER FONKSİYONLARIN GELİŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

İNFANTİL EZOTROPYALI OLGULARDA CERRAHİ SONRASI BİNOKÜLER FONKSİYONLARIN GELİŞİMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ T.C BAKIRKÖY Dr. SADİ KONUK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GÖZ HASTALIKLARI BÖLÜMÜ Tez Yöneticisi Op. Dr. Ulviye YİĞİT İNFANTİL EZOTROPYALI OLGULARDA CERRAHİ SONRASI BİNOKÜLER FONKSİYONLARIN GELİŞİMİNİN

Detaylı

fiafiilik, ANORMAL BAfi POZ SYONU, AMBL YOP VE N STAGMUS

fiafiilik, ANORMAL BAfi POZ SYONU, AMBL YOP VE N STAGMUS 11 fifiilik, NORML fi POZ SYONU, ML YOP VE N STGMUS Herhangi bir bak fl yönünde iki gözün görme eksenlerinin paralel olmamas durumuna flafl l k denir. Toplumda %2-4 s kl kta rastlan r. fiafl l n nedeni

Detaylı

KONJENİTAL EZOTROPYA TEDAVİSİNDE ÇEŞİTLİ CERRAHİ TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI

KONJENİTAL EZOTROPYA TEDAVİSİNDE ÇEŞİTLİ CERRAHİ TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI T.C. Sağlık Bakanlığı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Göz Kliniği Şef: Prof. Dr. Yusuf Özertürk KONJENİTAL EZOTROPYA TEDAVİSİNDE ÇEŞİTLİ CERRAHİ TEKNİKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI (

Detaylı

GÖZ HASTALIKLARI. Çocukluk Çağı. Opr. Dr. Filiz AKYOL

GÖZ HASTALIKLARI. Çocukluk Çağı. Opr. Dr. Filiz AKYOL 19 medikent Çocukluk Çağı GÖZ HASTALIKLARI Çocukluk çağı göz hastalıklarının çoğu tedavi edilebilir hastalıklardır. Çocukluk çağında tedavi edilemeyen görme sorunları, gelecekte göz sağlığını bozabildiğinden;

Detaylı

PEDİATRİK ŞAŞILIKLAR CHILDHOOD STRABISMUS

PEDİATRİK ŞAŞILIKLAR CHILDHOOD STRABISMUS Bayar SA, Sarıgül A. Pediatrik Şaşılıklar 2013;1(4):271-278 PEDİATRİK ŞAŞILIKLAR CHILDHOOD STRABISMUS Sezin Akça Bayar, Almila Sarıgül Başkent Hastanesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara Yazışma

Detaylı

ŞAŞILIK CERRAHİSİ SONUÇLARI VE FÜZYONA ETKİSİ*

ŞAŞILIK CERRAHİSİ SONUÇLARI VE FÜZYONA ETKİSİ* 33 ŞAŞILIK CERRAHİSİ SONUÇLARI VE FÜZYONA ETKİSİ* Kemal DİKİCİ, N. Melda KIZILKAYA Background. The purpose of this study is to investigate whether fusion develops after surgery in different strabismus

Detaylı

STRABİSMUS OLGULARINDA RETİNA SİNİR LİFİ TABAKASI KALINLIĞININ OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ahmet Doğan UZMANLIK TEZİ

STRABİSMUS OLGULARINDA RETİNA SİNİR LİFİ TABAKASI KALINLIĞININ OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ. Dr. Ahmet Doğan UZMANLIK TEZİ T.C. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI STRABİSMUS OLGULARINDA RETİNA SİNİR LİFİ TABAKASI KALINLIĞININ OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Ahmet Doğan UZMANLIK

Detaylı

Amaç: Temel refraksiyon açıklaması ve myopi, hipermetropi ve astigmatizmatizma izahıve nasıl düzeltilebildiklerini anlatmak.

Amaç: Temel refraksiyon açıklaması ve myopi, hipermetropi ve astigmatizmatizma izahıve nasıl düzeltilebildiklerini anlatmak. DÖNEM 3 DERSLERİ.. GÖZÜN ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ GÖZ MUAYENE YÖNTEMLERİ KIRMA KUSURLARI VE TEDAVİSİ ŞAŞILIK VE TEDAVİSİ GÖZ YAŞI YAPISI, DRENAJ VE HASTALIKLARI KIRMIZI GÖZ GLOKOM OPTİK SİNİR VE GÖRME YOLLARI

Detaylı

Refraksiyon kusurlarının gözlük ile düzeltilmesi. Astigmatizmanın tedavisi

Refraksiyon kusurlarının gözlük ile düzeltilmesi. Astigmatizmanın tedavisi Refraksiyon kusurlarının gözlük ile düzeltilmesi Astigmatizmanın tedavisi Astigmatizma Kornea ön yüzünün küreselliğini kaybedip silindirik olması astigmatizmaya sebep olur Astigmatizma Sferik mercek Silindirik

Detaylı

KIRMA KUSURLARI. Dr. Ümit BEDEN

KIRMA KUSURLARI. Dr. Ümit BEDEN KIRMA KUSURLARI Dr. Ümit BEDEN Cisimlerinin görüntülerinin retina üzerinde net olarak oluşabilmesi için sağlıklı bir refraksiyon sistemi gereklidir. Göz görme organıdır, hastalıkları sıklıkla görme bozukluğuna

Detaylı

KATARAKTLAR. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kürşat Cingü DÜTF Göz Hastalıkları AD

KATARAKTLAR. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kürşat Cingü DÜTF Göz Hastalıkları AD KATARAKTLAR Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kürşat Cingü DÜTF Göz Hastalıkları AD Kristalin lens İris gerisinde, zonüla lifleriyle korpus siliare ye asılı durumdadır. Bikonveks yapıda, saydam ve damarsızdır. Gözün

Detaylı

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi)

Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) Arka Vitreus Dekolmanı, Retina Yırtıkları ve Latis Dejenerasyonu (İlk ve Takip Değerlendirmesi) İlk Muayenede Hiakye (Anahtar ögeler) AVD semptomları (II+, Retina dekolmanı, ilişkili genetik bozukluklar

Detaylı

Sekonder Duyusal Şaşılıkta Görme Keskinliğinin Cerrahi Sonuçlar Üzerine Etkisi

Sekonder Duyusal Şaşılıkta Görme Keskinliğinin Cerrahi Sonuçlar Üzerine Etkisi DOI: 10.4274/tjo.67878 Turk J Ophthalmol 2015;45:254-258 Öz gün Arafl t r ma / Ori gi nal Ar tic le Sekonder Duyusal Şaşılıkta Görme Keskinliğinin Cerrahi Sonuçlar Üzerine Etkisi Effect of Visual Acuity

Detaylı

Temel Ekzotropya da monoküler ve binoküler cerrahi yaklafl m n karfl laflt r lmas

Temel Ekzotropya da monoküler ve binoküler cerrahi yaklafl m n karfl laflt r lmas Temel Ekzotropya da monoküler ve binoküler cerrahi yaklafl m n karfl laflt r lmas K ymet Kasapo lu 1, Berker Bakbak 2, Feyza Önder 3 Araflt rmalar / Researches 1 Uzm. Dr., S.B. Akyaz Devlet Hastanesi Göz

Detaylı

Sa l kl Çocu a Oftalmoloji Aç s ndan Yaklafl m

Sa l kl Çocu a Oftalmoloji Aç s ndan Yaklafl m .Ü. Cerrahpafla T p Fakültesi Sürekli T p E itimi Etkinlikleri Sa lam Çocuk zlemi Sempozyum Dizisi No: 35 Ekim 2003; s. 53-58 Sa l kl Çocu a Oftalmoloji Aç s ndan Yaklafl m Prof. Dr. Velittin O uz GÖRME

Detaylı

Ön Polar Katarakt Hastalarında Anizometropi ve Ambliyopi*

Ön Polar Katarakt Hastalarında Anizometropi ve Ambliyopi* Ön Polar Katarakt Hastalarında Anizometropi ve Ambliyopi* Anisometropia and Amblyopia in Patients with Anterior Polar Cataract Eyyüp KARAHAN 1, Aylin YAMAN 2, A.Tülin BERK 3 Klinik Çalışma Original Article

Detaylı

Şaşılık cerrahisi onam formu

Şaşılık cerrahisi onam formu Göz kaymasının düzeltilmesi hasta açısından isteğe bağlı yapılan bir cerrahi o lup zorunlu değildir. Şaşı doğan bebeklerde en iyi düzeltme zamanı 6 ay ile 18 ay arasındadır. Erken yapılan cerrahi iki gözün

Detaylı

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI HAYDARPAŞA NUMUNE EĞĐTĐM VE ARAŞTIRMA HASTANESĐ II. GÖZ HASTALIKLARI KLĐNĐĞĐ KLĐNĐK ŞEFĐ : PROF. DR.

T.C SAĞLIK BAKANLIĞI HAYDARPAŞA NUMUNE EĞĐTĐM VE ARAŞTIRMA HASTANESĐ II. GÖZ HASTALIKLARI KLĐNĐĞĐ KLĐNĐK ŞEFĐ : PROF. DR. T.C SAĞLIK BAKANLIĞI HAYDARPAŞA NUMUNE EĞĐTĐM VE ARAŞTIRMA HASTANESĐ II. GÖZ HASTALIKLARI KLĐNĐĞĐ KLĐNĐK ŞEFĐ : PROF. DR. SUPHĐ ACAR ÇOCUKLUK DÖNEMĐ EZOTROPYALARINDA AMBLĐYOPĐ TEDAVĐSĐ VE ŞAŞILIK CERRAHĐSĐ

Detaylı

LENS ABERASYONLARI. Bu konu için ayrıca Ünite 19 a bakınız. Fizik-Fizik Geometrik Optik derslerinde de anlatılacaktır.

LENS ABERASYONLARI. Bu konu için ayrıca Ünite 19 a bakınız. Fizik-Fizik Geometrik Optik derslerinde de anlatılacaktır. Ünite 27 LENS ABERASYONLARI ÜNİTENİN AMAÇLARI Bu üniteyi çalıştıktan sonra: Optik sistemlerin kusurlarını aberasyonu (sapınç) anlayacak, Gözlük camlarının dezavantajlarını öğreneceksiniz. ÜNİTENİN İÇİNDEKİLER

Detaylı

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI T.C. PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ANİZOMETROPİK VE STRABİSMİK AMBLİYOPLARDA RETİNA SİNİR LİFİ TABAKASININ HEİDELBERG RETİNAL TOMOGRAFİ İLE ANALİZİ UZMANLIK TEZİ Dr.

Detaylı

Duyuların değerlendirilmesi

Duyuların değerlendirilmesi Duyuların değerlendirilmesi Subjektif duyusal yakınmalar Uyuşma,karıncalanma, keçeleşme ve iğnelenmeler-periferik nöropati Yumuşak halıda yürüyormuş hissi, bacaklarda ve gövdede sıkışma, elektriklenme-derin

Detaylı

TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER

TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım (PPP)

Detaylı

GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE. Konveks Gözlük Camları Yakınsak, ince kenarlı 03.11.2014

GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE. Konveks Gözlük Camları Yakınsak, ince kenarlı 03.11.2014 GÖZLÜK CAMLARI MERCEK ÇEŞİTLERİNE GÖRE KONVEKS (+) İNCE KENARLI KONKAV (-) KALIN KENARLI ASTİGMATİK (SİLİNDİRİK) LENSLER PRİZMATİK LENSLER Konveks Gözlük Camları Yakınsak, ince kenarlı 1 Taban tabana prizma

Detaylı

Horizontal Konkomitan ılıklarda Cerrahi Ba arının ılık Tipi ve Derecesi ile kisi ÖZET Horizontal konkomitan ılıklarda cerrahi tedavi sonuçlarımızın

Horizontal Konkomitan ılıklarda Cerrahi Ba arının ılık Tipi ve Derecesi ile kisi ÖZET Horizontal konkomitan ılıklarda cerrahi tedavi sonuçlarımızın Horizontal Konkomitan Şaşılıklarda Cerrahi Başarının Şaşılık Tipi ve Derecesi ile İlişkisi Sevin Söker Çakmak*, Kaan Ünlü*, İhsan Çaça*, Yıldırım Bayezıt Şakalar* ÖZET Horizontal konkomitan şaşılıklarda

Detaylı

PUPİLLA HASTALIKLARI DR. ŞENGÜL ÖZDEK

PUPİLLA HASTALIKLARI DR. ŞENGÜL ÖZDEK PUPİLLA HASTALIKLARI DR. ŞENGÜL ÖZDEK PUPİLLER IŞIK REFLEKSİ 4 NÖRON: 1.Nöron: Retinadan pretektal nükleusa (sup kollikulus) Nazal pupiller lifler çaprazlaşır. 2.Nöron: Pretektal nükleusu her iki Edinger-Westphal

Detaylı

Glokom. Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik

Glokom. Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik Glokom Prof. Dr. Nevbahar Tamçelik Tarihçe Glokom terimi eski Yunanca da gri-mavi anlamına gelen (glaukos) kelimesinden türemiştir. Hipokrat, glokomu yaşlı insanlarda görülen ve pupillanın mavimsi bir

Detaylı

Prismotherapy in opthalmology

Prismotherapy in opthalmology Medeniyet Medical Journal 30(3):127-133, 2015 doi:10.5222/mmj.2015.127 ISSN 2149-2042 e-issn 2149-4606 Review / Derleme Ophthalmology / Göz Prismotherapy in opthalmology Oftalmolojide prizmalarla tedavi

Detaylı

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi

T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi T.C. DÜ Tıp Fakültesi / Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nörolojisi Ad-Soyad: Doğum Yeri/Tarihi: Adres: Telefon: Şikayet: Tanı: Başvuru Tarihi: Öykü:. Özgeçmiş: Prenatal: istekli gebelik:

Detaylı

FARKLI AMBLĠYOPĠ TĠPLERĠNDE KLĠNĠK SEYĠR VE TEDAVĠYE CEVAP. Dr. ReĢat DUMAN GÖZ HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK TEZĠ

FARKLI AMBLĠYOPĠ TĠPLERĠNDE KLĠNĠK SEYĠR VE TEDAVĠYE CEVAP. Dr. ReĢat DUMAN GÖZ HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK TEZĠ TÜRKĠYE CUMHURĠYETĠ ANKARA ÜNĠVERSĠTESĠ TIP FAKÜLTESĠ FARKLI AMBLĠYOPĠ TĠPLERĠNDE KLĠNĠK SEYĠR VE TEDAVĠYE CEVAP Dr. ReĢat DUMAN GÖZ HASTALIKLARI ANABĠLĠM DALI TIPTA UZMANLIK TEZĠ DANIġMAN Prof. Dr. Huban

Detaylı

Diyabet ve göz sorunları

Diyabet ve göz sorunları TÜRKİYE ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA DERNEĞİ DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU TEMD DİABETES MELLİTUS ÇALIŞMA VE EĞİTİM GRUBU HASTA EĞİTİM KİTAPÇIKLARI SERİSİ 08 Diyabet ve göz sorunları Diyabet

Detaylı

KONJENİTAL KATARAKTLI OLGULARDA STRABİSMUS ( UZMANLIK TEZİ )

KONJENİTAL KATARAKTLI OLGULARDA STRABİSMUS ( UZMANLIK TEZİ ) T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI KONJENİTAL KATARAKTLI OLGULARDA STRABİSMUS ( UZMANLIK TEZİ ) Dr. Gülhumar ARTIŞ Tez Danışmanı: Prof. Dr. Acun GEZER İstanbul

Detaylı

Dr. Çiğdem Ülkü Can Göz Hastalıkları Uzmanı

Dr. Çiğdem Ülkü Can Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Ülkü Can Göz Hastalıkları Uzmanı YÜKSEKTE ÇALIŞMA VE GÖZ Yüksekte çalışma bir insanın yapabileceği en tehlikeli işler arasındadır. Büyük Britanya da yapılan bir istatistikte 2012-2013 yılları

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI. ANABİLİM DALI BAŞKANI Prof. Dr. Hamiyet PEKEL

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI. ANABİLİM DALI BAŞKANI Prof. Dr. Hamiyet PEKEL T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ANABİLİM DALI BAŞKANI Prof. Dr. Hamiyet PEKEL ANİZOMETROPİK VE STRABİSMİK AMBLİYOP OLGULARDA RETİNA SİNİR LİFİ TABAKASININ OPTİK

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Göz Hastalıkları Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER Yrd. Doç. Dr. Erkam KÖMÜRCÜ Yrd.

Detaylı

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU)

GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) Op.Dr. Tuncer GÜNEY Göz Hastalıkları Uzmanı GÖZ HIRSIZI GLOK M (=GÖZ TANSİYONU) HASTALIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ? Glokom=Göz Tansiyonu Hastalığı : Yüksek göz içi basıncı ile giden,görme hücrelerinin ölümüne

Detaylı

İNTERMİTTAN EKZOTROPYADA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI

İNTERMİTTAN EKZOTROPYADA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI T.C Sağlık Bakanlığı Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Göz Kliniği Şef: Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan İNTERMİTTAN EKZOTROPYADA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI (Uzmanlık Tezi) DR. ŞÜLAY ERASLAN

Detaylı

Refraksiyon kusurları nelerdır? MİYOPİ 03.11.2014. Refraksiyon nedir? Miyop göz uzağı göremez

Refraksiyon kusurları nelerdır? MİYOPİ 03.11.2014. Refraksiyon nedir? Miyop göz uzağı göremez Refraksiyon nedir? Kelime olarak "kırılma" anlamına gelir. Fizik prensip olarak, ışığın bir ortamdan diğerine geçişte açısını değiştirmesi ve hızında değişiklik olması anlamında kullanılır. Göz Hastalıkları

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI. Dr Alparslan ŞAHİN DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

İntermittan Ekzotropya Cerrahisinin Başarısını Etkileyen Faktörler

İntermittan Ekzotropya Cerrahisinin Başarısını Etkileyen Faktörler Araştırmalar / Researches DOI: 10.5350/BTDMJB201208406 İntermittan Ekzotropya Cerrahisinin Başarısını Etkileyen Faktörler Şenay Aşık Nacaroğlu 1, Gülizar Soyugelen 2, Sibel Demirel 3, Başak Bosatancı Ceran

Detaylı

PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN HUKUKİ SORUMLULUK. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN HUKUKİ SORUMLULUK. Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti PARLAYICI VE PATLAYICI MADDELERLE YAPILAN ÇALIŞMALARDA HUKUKİ SORUMLULUK Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti TANIMLAR Patlayıcı Ortam : Yanıcı maddelerin gaz, buhar,

Detaylı

SİNCAN 1 NO.'LU SAĞLIK OCAĞI'NA BAĞLI BULUNAN İLKÖĞRETİM OKULLARI 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE KIRMA KUSURLARI, ŞAŞILIK VE AMBLİYOPİ PREVALANSI

SİNCAN 1 NO.'LU SAĞLIK OCAĞI'NA BAĞLI BULUNAN İLKÖĞRETİM OKULLARI 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE KIRMA KUSURLARI, ŞAŞILIK VE AMBLİYOPİ PREVALANSI SİNCAN 1 NO.'LU SAĞLIK OCAĞI'NA BAĞLI BULUNAN İLKÖĞRETİM OKULLARI 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNDE KIRMA KUSURLARI, ŞAŞILIK VE AMBLİYOPİ PREVALANSI Sabahat TEZCAN Hakan ALTINTAŞ Özgür SANCAK İlker TEKİN Derya TÜRELİ

Detaylı

ANORMAL BAŞ POZİSYONLARININ OKÜLER NEDENLERİ*

ANORMAL BAŞ POZİSYONLARININ OKÜLER NEDENLERİ* 42 ANORMAL BAŞ POZİSYONLARININ OKÜLER NEDENLERİ* A normal baş pozisyonu, sõklõkla iskelet kaslarõna bağlõ olarak ve oküler nedenlerden kaynaklanmaktadõr. Okuler nedenlere bağlõ anormal baş pozisyonu sõklõkla

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

Strabismik ve Anizometropik Ambliyopide Binokülarite De erlendirilmesi. Betül Tu cu, Ceren Gürez, Hümeyra Y ld r m Can, Erdal Yüzbafl o lu

Strabismik ve Anizometropik Ambliyopide Binokülarite De erlendirilmesi. Betül Tu cu, Ceren Gürez, Hümeyra Y ld r m Can, Erdal Yüzbafl o lu Araflt rmalar / Researches Strabismik ve Anizometropik Ambliyopide Binokülarite De erlendirilmesi Betül Tu cu, Ceren Gürez, Hümeyra Y ld r m Can, Erdal Yüzbafl o lu Bak rköy Dr. Sadi Konuk E itim ve Araflt

Detaylı

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ Dr Alparslan ŞAHİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı

PREMATÜRE RETİNOPATİSİ Dr Alparslan ŞAHİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı PREMATÜRE RETİNOPATİSİ Dr Alparslan ŞAHİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Tanım Prematüre bebeklerde retina damarlarının gelişim bozukluğu ile karakterize bir hastalıktır.

Detaylı

STE. Dr. Ali Uzan. Acil Tıp Anabilim Dalı

STE. Dr. Ali Uzan. Acil Tıp Anabilim Dalı ACĐL L SERVĐSTE STE TRĐAJ Dr. Ali Uzan Acil Tıp Anabilim Dalı Triaj Fransızca Seçmek Sınıflamak Türlerine göre ayırmak manasına gelir Đlk kez II. Dünya Şavaşında yaralı askerlere gereksinimleri doğrultusunda

Detaylı

DUANE RETRAKSİYON SENDROMLU HASTALARDA YAPISAL ÖZELLİKLERİN ve OPERE EDİLENLERDE CERRAHİ SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

DUANE RETRAKSİYON SENDROMLU HASTALARDA YAPISAL ÖZELLİKLERİN ve OPERE EDİLENLERDE CERRAHİ SONUÇLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ T.C. Sağlık Bakanlığı Prof. Dr. N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Klinik Şef: Prof. Dr. Ömer Faruk YILMAZ II. Klinik Şef: Doç. Dr. Ziya KAPRAN Başhekim IV. Klinik Şef: Prof. Dr.

Detaylı

Anizometrik ambliyopide kapama tedavisinin farklı yaş gruplarındaki etkinliği

Anizometrik ambliyopide kapama tedavisinin farklı yaş gruplarındaki etkinliği Dicle Tıp Dergisi, 2009 ARAŞTIRMA YAZISI Cilt: 36, Sayı: 1,(28-34) Anizometrik ambliyopide kapama tedavisinin farklı yaş gruplarındaki etkinliği Mesut COŞKUN 1, Hakkı DOĞAN 2, Ayşe Ö. ÖNER 3 1 Kayseri

Detaylı

- Gözyaşı kanal tıkanıklığı her yaşta görülür mü?

- Gözyaşı kanal tıkanıklığı her yaşta görülür mü? - Gözyaşı kanal tıkanıklığı her yaşta görülür mü? Gözyaşı, göz kapaklarının iç kısmından başlayan ve burun yan duvarına komşu yerleşimli gözyaşı kesesinde sonlanan kanalcıklar ile gözyaşı kesesine taşınır.

Detaylı

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu

DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu DEJENERATİF RETİNA HASTALIKLARI Dr Alparslan ŞAHİN Periferik retina dejenerasyonları Dejeneratif miyopi Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu Periferik retina dejenerasyonları Retina periferinde ora serrataya

Detaylı

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır.

İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar duyu ile algılay uygun tepkiler gösterirler. Bu duyular görme, g koklama, dokunma duyularıdır. Kaynak: Forum Media Yayınc ncılık; İş Sağlığı ve GüvenliG venliği i için i in Eğitim E Seti İnsanlar nsanlar çevrelerindeki uyarılar ları beş duyu ile algılay layıp p bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.

Detaylı

Farklı Ambliyopi Tiplerinde Klinik Seyir ve Tedavi

Farklı Ambliyopi Tiplerinde Klinik Seyir ve Tedavi DOI: 10.4274/tjo.32650 Özgün Araflt rma / Original Article Farklı Tiplerinde Klinik Seyir ve Tedavi Clinical Course and Response to Therapy in Different Types of Amblyopia Reşat Duman, Huban Atilla Ankara

Detaylı

RASSAL SAYI ve RASSAL DEĞİŞ ĞİŞKEN. dd Her Ui nin beklenen değeri; Benzetimde rassallık k varsa, bir veya birden fazla dağı

RASSAL SAYI ve RASSAL DEĞİŞ ĞİŞKEN. dd Her Ui nin beklenen değeri; Benzetimde rassallık k varsa, bir veya birden fazla dağı RASSAL SAYI ve RASSAL DEĞİŞ ĞİŞKEN ÜRETİMİ Benzetimde rassallık k varsa, bir veya birden fazla ğılımdan rassal değişken üretimi yapılacakt lacaktır. Bu ğılımlar, gözlemden g elde edilen veriye giydirilmiş

Detaylı

SAYI: 1 YIL: 1 OCAK 2011 Hazırlayanlar:ERSEN PERİ ELİF DERYA BULUT ALİ İHSAN YAĞCI RIDVAN ERTAN

SAYI: 1 YIL: 1 OCAK 2011 Hazırlayanlar:ERSEN PERİ ELİF DERYA BULUT ALİ İHSAN YAĞCI RIDVAN ERTAN SAYI: 1 YIL: 1 OCAK 2011 Hazırlayanlar:ERSEN PERİ ELİF DERYA BULUT ALİ İHSAN YAĞCI RIDVAN ERTAN Bu Sayının İçinde; 1-GÖZÜN KISIMLARINI YERLEŞTİRME OYUNU PROJE TANITIMI PROJE SONRASI GRUPLAR ARASI ETKİLEŞİ

Detaylı

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir.

Yapılan her öneri için bakım sürecinde önemini gösterecek açık bir sıralama verilmelidir. TERCİH EDİLEN YAKLAŞIM MODELİ KILAVUZLARI İÇİN ÖZET KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRMELER Giriş Bunlar Akademinin tercih edilen yaklaşım modeli kılavuzlarının özet kriterleridir. Tercih edilen yaklaşım model

Detaylı

DÖNEM V GÖZ HASTALIKLARI STAJININ AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ: 1-Temel göz hastalıkları bilgisi edinir (Bilişsel), 2-Hastayı aydınlatma ve yönlendirme

DÖNEM V GÖZ HASTALIKLARI STAJININ AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ: 1-Temel göz hastalıkları bilgisi edinir (Bilişsel), 2-Hastayı aydınlatma ve yönlendirme DÖNEM V GÖZ HASTALIKLARI STAJININ AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ: 1-Temel göz hastalıkları bilgisi edinir (Bilişsel), 2-Hastayı aydınlatma ve yönlendirme konusunda gerekli teorik ve pratik yaklaşıma sahip olur

Detaylı

Disosiye Vertikal Deviasyon Olgularında Cerrahi Tedavi Sonuçları

Disosiye Vertikal Deviasyon Olgularında Cerrahi Tedavi Sonuçları DOI: 10.4274/tjo.78045 Özgün Araflt rma / Original Article Disosiye Vertikal Deviasyon Olgularında Cerrahi Tedavi Sonuçları Outcomes of Surgical Treatment in Cases of Dissociated Vertical Deviation Serpil

Detaylı

Göz Küresinin Kasları III okulomot

Göz Küresinin Kasları III okulomot GÖZ HASTALIKLARI Göz Küresinin Kasları III okulomot IV trochlear VI abducent III okulomot III okulomot GÖRME ORGANI Bulbus okuli Göz kapakları Orbita Ekstraokuler kaslar Tunica fibroza Tunica vasculosa

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Değişik Ambliyopi Gruplarında Kısa Süreli Oklüzyon ve CAM Tedavisinin Ambliyopi Başarı İndeksi ile Değerlendirilmesi *

Değişik Ambliyopi Gruplarında Kısa Süreli Oklüzyon ve CAM Tedavisinin Ambliyopi Başarı İndeksi ile Değerlendirilmesi * s Değişik Ambliyopi Gruplarında Kısa Süreli Oklüzyon ve CAM Tedavisinin Ambliyopi Başarı İndeksi ile Değerlendirilmesi * Nilgün ÖZBAYRAK*, Muzaffer ATEŞ**, Nazmi ZENGİN*, Mehmet OKKA*, Kemal GÜNDÜZ *,

Detaylı

Optik Koherens Tomografi ile Arka Kutup Analizi ve Maküla Kalınlığı Ölçüm Modu Sonuçlarının Tek Taraflı Anizometropik Ambliyoplarda Karşılaştırılması

Optik Koherens Tomografi ile Arka Kutup Analizi ve Maküla Kalınlığı Ölçüm Modu Sonuçlarının Tek Taraflı Anizometropik Ambliyoplarda Karşılaştırılması DOI: 10.4274/tjo.43.50023 Özgün Araflt rma / Original Article Optik Koherens Tomografi ile Arka Kutup Analizi ve Maküla Kalınlığı Ölçüm Modu Sonuçlarının Tek Taraflı Anizometropik Ambliyoplarda Karşılaştırılması

Detaylı

Duane retraksiyon sendromu: Klinik özellikler ve ayırıcı tanı Duane retraction syndrome: Clinical features and differential diagnosis

Duane retraksiyon sendromu: Klinik özellikler ve ayırıcı tanı Duane retraction syndrome: Clinical features and differential diagnosis Dicle Tıp Dergisi / Dicle Medical Journal S. Okumuş ve ark. Duane retraksiyon sendromu 2011; 38 (2): 143-147 ÖZGÜN ARAŞTIRMA / ORIGINAL ARTICLE Duane retraksiyon sendromu: Klinik özellikler ve ayırıcı

Detaylı

10.01.2013. Görme Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com. Elektromanyetik Tayf

10.01.2013. Görme Fizyolojisi. Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com. Elektromanyetik Tayf Görme Fizyolojisi Dr. Sinan Canan sinancanan@gmail.com Elektromanyetik Tayf 1 Görme Optiği Kırılma Görme Optiği Kırılma 2 Görme Optiği Odak Uzaklığı Görme Optiği Işığın gözde izlediği yol: Kornea (en yüksek

Detaylı

Diyabetik Retinopati Tanı, Takip ve Tedavisi

Diyabetik Retinopati Tanı, Takip ve Tedavisi Diyabetik Retinopati Tanı, Takip ve Tedavisi Diyabeti olan her hasta diyabetik retinopati riski taşır. Gözün anatomisi nedeni (resim 1a) ile iyi görüyor olmak göz sağlığının kusursuz olduğu göstermez,

Detaylı

GÖZ HASTALIKLARI UZMANLIK EĞİTİMİ MÜFREDATI

GÖZ HASTALIKLARI UZMANLIK EĞİTİMİ MÜFREDATI UZMANLIK EĞİTİMİ MÜFREDATI ÖĞRETİM ÜYELERİ Prof. Dr. Kemal ÖRNEK /1 Doç. Dr. Zafer ONARAN /2 Yrd. Doç. Dr. Reyhan OĞUREL /3 Yrd. Doç. Dr. Nesrin Büyüktortop GÖKÇINAR /4 Yrd. Doç. Dr. Nurgül ÖRNEK /5 Yrd.

Detaylı

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER

AN EKER. Prof.Dr.Ayşeg AN EKER Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Malzeme-Fonksiyon İlişkisi Bir malzemenin nitelikleri ; onun öz z kütle, k elastiklik modülü,, dayanım, fiyat vb. özelliklen tarafından belirlenir. Bir tasarım ; malzeme özelliklerin

Detaylı

GÖZ HASTALIKLARI STAJI

GÖZ HASTALIKLARI STAJI GÖZ HASTALIKLARI STAJI STAJIN TANITIMI EĞİTİM DÖNEMİ STAJ SÜRESİ YERLEŞKE EĞİTİM BİRİMLERİ DERSHANE : Dönem V : 6 iş günü : Cebeci Hastanesi : Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Kliniği, Polikliniği ve Dershanesi

Detaylı

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Dönem V Göz Hastalıkları Staj Eğitim Programı Genel Bilgiler: Staj süresi: 2 hafta Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Doç. Dr. Erkan Melih ŞAHİN Yrd. Doç. Dr. Baran GENCER

Detaylı

ZKTB ABSTRACT : ÖZET:

ZKTB ABSTRACT : ÖZET: ZKTB KLiNiK ARAŞTIRMA Çocuklarda Görülen Tip 1 Duane Sendromunda Güçlendirilmiş Vertikal Rektus Kas Transpozisyonu Serhat İmamoğlu 1, Gökhan Pekel2,Birsen Gökyiğit3,Serpil Akar3, Evre Pekel3 Nihat Sayın4

Detaylı

BOTOKS VE DOLGU UYGULAMALARI

BOTOKS VE DOLGU UYGULAMALARI BOTOKS VE DOLGU UYGULAMALARI BOTOX UYGULAMASI - Zamanın etkisi ile belirginleşen mimik çizgilerini hafifletmek ya da ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan kolay ve güvenilir bir yöntemdir. - Botoks enjeksiyonu

Detaylı

2012-2013 GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ASİSTAN EĞİTİM PROGRAMI

2012-2013 GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ASİSTAN EĞİTİM PROGRAMI Öğretim Üyeleri Tarih 12.10.2012 2012-2013 GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI ASİSTAN EĞİTİM PROGRAMI Prof Dr Hikmet Özçetin Prof Dr Ahmet Tuncer Özmen Prof Dr A. Ali Yücel Prof Dr Bülent Yazıcı Prof Dr Mehmet

Detaylı

ORİJİNAL ARAŞTIRMA. Fatih ULAŞ, a Abdulgani KAYMAZ, a Ümit DOĞAN, a Mesut ERDURMUŞ, a Serdal ÇELEBİ a

ORİJİNAL ARAŞTIRMA. Fatih ULAŞ, a Abdulgani KAYMAZ, a Ümit DOĞAN, a Mesut ERDURMUŞ, a Serdal ÇELEBİ a ORİJİNAL ARAŞTIRMA Tek Taraflı Anizometropik Ambliyop Olgularda Optik Koherens Tomografi ile Retina Sinir Lifi Tabakası ve Kalınlığı Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Fatih ULAŞ, a Abdulgani KAYMAZ, a Ümit

Detaylı

Konkomitan Ezotropyalarda Cerrahi Baflar y Etkileyen Faktörler

Konkomitan Ezotropyalarda Cerrahi Baflar y Etkileyen Faktörler T. Oft. Gaz. 39, 453-461, 2009 Konkomitan Ezotropyalarda Cerrahi Baflar y Etkileyen Faktörler Seçil Özdemir (*), Betül Tu cu (*), Ulviye Yi it (*), Ceren Gürez (*), F rat Helvac o lu (**) ÖZET Amaç: Konkomitan

Detaylı

Alkol ve Madde Kullanımında Zehirlenme

Alkol ve Madde Kullanımında Zehirlenme Alkol ve Madde Kullanımında Zehirlenme Prof. Dr. Hakan Coşkunol Ege Üniversitesi BATI ENSTİTÜSÜ Alkol ve Madde Kullanım Biçimleri Nelerdir? Kullanmama Sosyal Kullanım Rekreasyonel Kullanım Riskli Kullanım

Detaylı

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER

Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yazar Ad 139 Prof. Dr. Pınar AYDIN O DWEYER Yaşın ilerlemesine bağlı olarak göz sağlığında değişiklikler veya bozulmalar olabilir. Bu değişikliklerin tümü hastalık anlamına gelmemektedir. Ancak diğer

Detaylı

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ

MENİSKÜS ZEDELENMELERİ MENİSKÜS ZEDELENMELERİ Diz eklemi uyluk (femur) ve kaval (tibia) kemikleri arasında kusursuz bir uyum içinde çalışır. Bu uyumun sağlanmasında, diz içerisinde yer alan menisküs denilen yarım ay şeklindeki

Detaylı

Eğitim Yılı Dönem V Göz Hastalıkları. Staj Eğitim Programı

Eğitim Yılı Dönem V Göz Hastalıkları. Staj Eğitim Programı 2018-2019 Eğitim Yılı Dönem V Göz Hastalıkları Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Prof. Dr. Mesut A. ÜNSAL Doç. Dr. Eyüp Burak SANCAK Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

İnfantil Ezotropyada Cerrahi Başarıyı Etkileyen Faktörler

İnfantil Ezotropyada Cerrahi Başarıyı Etkileyen Faktörler DOI: 10.4274/tjo.43433 Özgün Araflt rma / Original Article İnfantil Ezotropyada Cerrahi Başarıyı Etkileyen Faktörler Factors Influencing the Surgical Success in Patients with Infantile Esotropia Elif Eraslan

Detaylı

7-17 yaş arası çocuklarda anizometropik ambliyopi tedavisi için yapılan optik düzeltme ve kapama tedavisi sonuçları

7-17 yaş arası çocuklarda anizometropik ambliyopi tedavisi için yapılan optik düzeltme ve kapama tedavisi sonuçları doi:10.5222/buchd.2014.103 Klinik Araştırma 7-17 yaş arası çocuklarda anizometropik ambliyopi tedavisi için yapılan optik düzeltme ve kapama tedavisi sonuçları Results of optical correction and occlusion

Detaylı

CRM CRO Aralık k 2008

CRM CRO Aralık k 2008 Resul İbrahim GÜLENG CRM CRO Aralık k 2008 Klinik Araştırmalar rmalar Sektörü & Türkiye deki İş Olanakları ÖZET Hakkımda CRM Hakkında Klinik Araştırma rma ve Klinik Deneme Klinik Denemelerin Organizasyonel

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.Ali EKİ Ege Üniversitesi

Yrd.Doç.Dr.Ali EKİ Ege Üniversitesi Yrd.Doç.Dr.Ali EKİ a_eksi@yahoo.com Ege Üniversitesi ÖNEMİ Sık karşılaşılır, Duyu organlarının bulunması, Üst havayolunu tehdit etmesi, Kan, kusmuk ve dişlerle havayolunun tıkanması, Kozmetik kaygısı,

Detaylı

TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK)

TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK) TARİFNAME SAĞLIKLI POZİSYONDA OTURTAN KOLTUK (AKILLI KOLTUK) 5 Teknik Alan Bu buluş, masa başında çalışan ve evlerinde bilgisayar başında yanlış pozisyonda oturan kullanıcıların uyarılması ve buna bağlı

Detaylı

KATARAKT İKİ GÖZDE BİRLİKTE Mİ ORTAYA ÇIKAR?

KATARAKT İKİ GÖZDE BİRLİKTE Mİ ORTAYA ÇIKAR? Katarakt, saydam olan göz merceğinin saydamlığını kaybederek görmenin azalmasıdır. Gözün renkli tabakası irisin arkasında yer alan ve saydam bir yapı olan göz merceğinin, görme işlevinde önemli bir rolü

Detaylı

KANAMA DURDURUCU TIBBİ CİHAZ

KANAMA DURDURUCU TIBBİ CİHAZ TM KANAMA DURDURUCU TIBBİ CİHAZ KULLANMA TALİMATI Türkiye Yetkili Satış ve Dağıtıcısı Eko-Zon Halk Sağlığı ve Çevre Danışmanlığı www.eko-zon.com.tr TM AÇIKLAMA: itclamp TM cerrahi müdahale yapılıncaya

Detaylı

İlk kez muayene olan dört yaş üzeri çocuklarda kırma kusurları ambliyopi prevalansı ve bunların demografik faktörlerle ilişkisi

İlk kez muayene olan dört yaş üzeri çocuklarda kırma kusurları ambliyopi prevalansı ve bunların demografik faktörlerle ilişkisi doi:0.5222/buchd.203.8 Klinik Araştırma İlk kez muayene olan dört yaş üzeri çocuklarda kırma kusurları ambliyopi prevalansı ve bunların demografik faktörlerle ilişkisi Prevalence of refractive errors and

Detaylı

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF)

PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) PROPRİOSEPTİF NÖROMÜSKÜLER FASİLİTASYON (PNF) TEMEL PRENSİPLER Proprioseptörlerin uyarılması ile nöromüsküler mekanizmanın cevaplarını kolaylaştırmak Amaç: el temasları, görsel ve sözel uyarılar yoluyla

Detaylı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı

5. Hafta. Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı TEKNİK K RESİM 5. Hafta Dr. Hilmi Berk ÇELİKOĞLU İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Anabilim Dalı İÇERİK AutoCAD e e giriş Koordinat sistemi Çalışma alanının n boyutlandırılmas lması line komutu

Detaylı

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ

(ANEVRİZMA) Dr. Dağıstan ALTUĞ ANEURYSM (ANEVRİZMA) Arteriyel sistemindeki lokalize bir bölgeye kan birikmesi sonucu şişmesine Anevrizma denir Gerçek Anevrizma : Anevrizma kesesinde Arteriyel duvarların üç katmanını kapsayan Anevrizma

Detaylı

İntraoperatif Sürekli Vagus Monitorizasyonunun Riskli Tiroidektomilerde Reküren Laringeal Sinirin Korunmasına Katkısı

İntraoperatif Sürekli Vagus Monitorizasyonunun Riskli Tiroidektomilerde Reküren Laringeal Sinirin Korunmasına Katkısı İntraoperatif ürekli Vagus Monitorizasyonunun Riskli Tiroidektomilerde Reküren Laringeal inirin Korunmasına Katkısı Mehmet Uludağ 1, Nurcihan Aygün 1, Adnan İşgör 2 1 Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma

Detaylı