YÜZME HAVUZU KULLANIMI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YÜZME HAVUZU KULLANIMI"

Transkript

1 YÜZME HAVUZU KULLANIMI Kent yaşamının verdiği dayanılmaz stres sonucu, her gelir grubundan insan için tatil yapma, kent dışında dinlenme ihtiyaç halindedir. Dinlenme denince de en temel ihtiyaç deniz ve havuzdur. İnsan sağlığı için hem deniz, hem de havuzların güvenli ve tam hijyenik olması zorunluluktur. Yüzme havuzu suları, içme suyu niteliğinde olmalıdır. Su, birçok bulaşıcı hastalık mikroplarının taşınması ve çoğalması için uygun bir akışkandır. Havuz suyunun hazırlanması ve dezenfekte edilmesi, normlarına ve teknolojik gelişmelere uygun olmalıdır. Norm ve standartlar sistem dizaynını, malzeme seçimini, işletme, ölçümler, kontrol esaslarını kapsamalıdır. Son yıllarda, ekolojik dengenin bozulması ile sağlıklı su kaynakları azalmış ve kirlenmiştir. Kentleşme ve çarpık yapılaşma, su kaynaklarının kirlenmesine hizmet etmiştir. Kirlenmekte olan su kaynaklarının doğru kullanılmamaları, çarpık yapılaşma, arıtma problem ve yetersizlikleri nedeniyle denizlerimiz kirlilikle karşı karşıyadır. İnsan sağlığı ve can güvenliği ile yakından ilgili olan yüzme havuzları; tasarımdan işletmeye kadar tüm aşamalarda standartlara uygun olmalıdır. Hızla yaygınlaşmakta olan havuzlar, insan sağlığını ve can güvenliğini yakından ilgilendirmesine karşın, hiçbir kurum tarafından kontrol Edilememektedir HAVUZ TİPLERİ: 1. Özel kullanımlı havuzlar (özel ev havuzları) 2. Genel kullanımlı havuzlar (otel site) 3. Olimpik Havuzlar A. Isıtmalı B. Isıtmasız I. Açık II. Kapalı Betonarme Polyester Akrilik Çelik v.s. Dalga Havuzları-Şok havuzları, Titreşim Havuzları, Atlama Havuzlar, Süs Havuzları Bunların tümünde de hijyenikliği sağlayacak olan sistem, yani filtrasyon, sirkülasyon ve dezenfeksiyon sistemleri ayrıdır. SKIMERLİ SİSTEM Skımmerli sistem, yüzeydeki kirli suyun bir ya da birkaç noktadan taşırıldığı sistemdir. Skımmerli sistemde pompa emişi, direkt skımmer denen taşma kutusundan olur. Denge deposu yoktur bu sistemde. Skımmerli sistem yalnızca küçük, özel ve ev havuzları için uygundur. Çünkü bu havuzlarda kullanım ve kirlenme yoğunluğu yoktur.

2 TAŞMALI SİSTEM Taşmalı sistem ile yüzeydeki kirliliği tüm havuz kenarlarından taşırıp bertaraf etmek mümkündür. Taşmalı sistemde taşma suları denge tankına gider, oradan da pompa emişine gider. Taşmalı sistem, estetiktir, yüzey kirliliği tümüyle sıfırdır, havuz daha büyük görünür, UHE ve yurtdışı normlarına uygundur. Havuz suyuna her sağlıklı insan vücudundan organik ve inorganik maddeler ve mikroorganizmalar yayılır. Örneğin; yağ, ter, burun-boğaz mukusu, salya, idrar bileşenleri, kozmetik ürünleri, güneş yağları ve sabun artıkları gibi. Her havuzda yüzen kişi, suda çözünen ve çözünmeyen kirliliklerin yanında ayrıca milyonlarca hatta milyarlarca mikrobun da havuz suyuna karışmasına yol açar. Yüzme havuzları havaya ve çevreye açık oldukları için, çevreden gelen toz ve yosun tohumları gibi, kirletici unsurlar ve mikroorganizmalar da suya ulaşmaktadır. Hastalıklara neden olan mikroplar rüzgar ile veya yüzücüler tarafından havuza taşınırlar. Yüzme havuzu suyu belli bir sıcaklıkta olduğundan, uygun şekilde ve doğru kimyasal ile dezenfekte edilmediği takdirde yosun ve bakterilerin yetişmesi için ideal bir ortam oluşturur. Ancak sudaki bakteriler gayri sıhhi olup, sağlığa zarar verici ciddi hastalıklara sebep olabilir. MİKROORGANİZMALAR BAKTERİLER Bakteriler çok küçük, genellikle tek hücreli olup dış biçimler bakımından dört ana gruba ayrılmaktadır. Küresel, Çubuk, Spiral ve Orak biçimindedir. I. KÜRESEL BİÇİMLİ BAKTERİLER = KOKÜSLER tek başlarına bulundukları gibi PNÖMAKOKÜSLER MENİNGOKOKÜSLER Akciğer ve Beyin zarı iltihabı yaparlar. Zincir Biçimli Koloniler STREPTOKOKÜSLER ENFEKSİYON yaparlar ve çiftler GONGOKOKÜSLER GONORE yaparlar. II. ÇUBUK BİÇİMLİ BAKTERİLER : Koli, Tüberkiloz ve difteriel bakteriler. III. SPRİAL BİÇİMLİ BAKTERİLER : Frengi yapıcı bakteriler. IV. ORAK BİÇİMLİ BAKTERİLER Kolera yapıcı bakterilerdir. Bakterilerin çoğalması bölünme yoluyla olmaktadır. Uygun ortam ve uygun sıcaklık koşullarında her dk.bir bölünme olur. Buda örneğin her 20 dakika da bir bölünme olduğunda bir bakteriden 200 dak. (3 saat 20 dk.) bakteri, 400 dakikada ( 6 saat) bakteri oluşuyor demektir. Bu örnek bakterilerin uygun koşullar da nasıl bir üreme patlaması ile çoğaldıklarını göstermektedir. Uygun sıcaklıklar C arası olup yüzme havuzlarında da bu sıcaklıklar geçerli olmaktadır. Bakteriler 20 C de 9 saatte 30 C de 20 dakika da çoğalmaktadırlar Virüsler bakterilerden oldukça küçüktür. En küçük virüsleri çapı yaklaşık 18 nanometredir.

3 VİRÜSLER Virüsler büyüyemezler ve kendi kendilerine çoğalamazlar. Çoğalmaları için insan vücudundaki hücrelere girerek o hücrelerin yeni virüsler üretmesini sağlarlar. Bazı enfeksiyon hastalıkları bu virüsler tarafından oluşturabilmektedir. (rinovirüsler) burun nezlesi, boğaz, gırtlak, teneffüs yolları, bronş ve akciğer iltihapları gribal enfeksiyonlara yol açan adnovirüslerdir. YOSUNLAR Yosun en sık görülen havuz sorunudur. Sağlığa zararı olmamasına rağmen, havuza pis ve çirkin görünüm verirler. Yosun ailesi çok geniştir; den fazla tür bulunmaktadır. Hastalığa neden olmamasına karşın, sağlığı tehdit eden bakterilerin ve mikropların üremesi için ideal bir ortam yaratırlar. Yosun aslında bir bitkidir ve güneş ışınlarından karbondioksit kullanarak beslenip büyürler. Onun ürettiği şekerler bakterilerin çoğalması için iyi bir güç kaynağıdır. Aynı zamanda Klor yosuna karşı mücadele ederek kendini zayıflatıp tüketir. Bunun sonucu Ph ın yükselmesine ve yüksek Ph da kalan Klorun etkisini kaybetmesine neden olur. Yosun kuruduğunda, mantar gibi toz şeklinde sporlar havaya uçar. Bir tanesi suya düştüğü anda canlanıp çoğalmaya başlar. Eğer havuzda klor varsa suya düşen sporlar ölür ve havuz temiz kalır. Ama havuz klordan birkaç saatliğine bile yoksun kaldı ise yosun hızlı bir şekilde üreyip çoğalır. MANTARLAR Hem tek hücreli, hem de çok hücreli yer değiştirmeyen bitki benzeri canlılardır. Bunların en çok bilineni yüzme havuzları gibi yerlerde rahatça gelişen ayak mantarıdır. Pamukçuk mantarı yalnızca dış deriyi tutmaz ağız, boğaz, anes ve vajina mukozalarında yerel enfeksiyonlara neden olabilir. HAVUZLARDA BULUNAN BULAŞICI HASTALIKLAR Amipli Dizanteri Kolera Deri Yangısı Konjonktivit Dizanteri Lejyoner Hastalığı Gastroenterit Mantar Giardiasis Menenjit Hepatit Salmonellosi Ahigellosis Tifo Havuzlar, inşaat olarak 4 kısımdan oluşur. 1. Havuz çanağı 2. Makine dairesi 3. Denge Tankı 4. Galeriler MAKİNE DAİRELERİ

4 Yüzme havuzlarının kalbi, makine dairesidir. Genellikle havuza en yakın yerde, en derin kenarına sınır olarak yapılmışlardır. Havuz makine ekipmanları seçiminden sonra planlanan bu mahallerde filtrasyon sisteminin yanı sıra otomasyon ve aydınlatma ekipmanlarının hatta kimyasallar da bulunabilecektir. Makine dairesi taban kodu havuzunkinden daha düşük olmalıdır. Tabii ki denge tankından da daha düşük olmalı. Böyle değilse pompa emişlerinde hava sorunu olabilir. Denge tankından emiş, besilere basış, vakum hatları ile ters yıkama ve deşarj hatları olmalıdır. Makine dairesi cebri olarak havalandırılabilir olmalıdır. Eğer kimyasallar makine dairesinde hazırlanıyor ise mutlaka lavabo olmalıdır. DENGE DEPOSU Denge depoları (rezerv depo), üstten taşma kanallarından gelen suyun aktığı depodur. İnşai anlamda havuz ile aynıdır. Yani sızdırmazlığı sağlanmalı, içi seramik yada benzer malzeme ile kaplanmalıdır. Kolayca temizlenebilir olmalı ve bir insan girebilecek ölçüde kapak bırakılmalı. Denge deposu döşeme ve duvarlarındaki beton geçiş elemanları da aynen havuzdaki gibi betonarme inşasına yerleştirilmelidir. Denge tanklarında üstten tahliye borusu, pompa emiş borusu ve şebeke suyu girişi olmalıdır GALERİLER Besi ve vakum nozulları, sualtı aydınlatma armatürleri, kablolar, trafolar, sızıntı suları ile ilgili denetim, kontrol ve müdahaleler için özellikle büyük havuzların çepe çevre etrafına galeri yapılmalıdır ki, bu galeriler bir insanın rahatça çalışabileceği ölçülerde olmalıdır. BESİ NOZULLARI Suyun; havuz içine giriş ve çıkışı, her noktada değişim ve hareketini sağlayacak şekilde olmalıdır. Bu hareket, su içerisindeki dezenfektan malzemelerin karışımını ve kirliliklerin bertaraf edilmesini sağlar. Havuz yüzeyinin her 6m2 si için bir besi elemanı düşünülmelidir. Besleme nozulları, iyi bir karışım için tercihen tabana yerleştirilmelidir. Yani su hareketi tabandan yüzeye doğru olmalıdır. POMPALAR Pompalar 3 bölümden oluşurlar: Ön Filtre. Pompa gövdesi. Elektrik motoru. Pompanın çalışması esnasında su ön filtreden girerek türbin bölümüne geçer ve türbinin dönüşüyle su gönderilir. Bu işlem esnasında emiş tarafında vakum, çıkış tarafında basınç oluşur ve havuz suyunun sirkülasyonu sağlanır. Pompanın çalışması esnasında manometredeki basıncın düşmesi, emişte problem olduğunu gösterir. Pompaların emiş boruları mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Hava emişi önlenmelidir.

5 Emme ve basma hatlarındaki kolektör, vana v.s. ekipmanlar, pompaya yük olmamalı giriş ve çıkış mutlaka vana ile olmalı. Üzerinde yük olursa mil balansı, keçe, rulman, kanatla ilgili problem olabilir. Pompa kesinlikle susuz çalıştırılmamalı. Ön filtre düzenli olarak temizlenmeli. Ön filtre sepeti gözeneklerini tıkayan kum, yaprak v.s. atıklar, pompanın verimini düşürür yanmasına da yol açabilir. Pompalar, platform üzerine tespit edilmeli, titreşim önlenmeli. Pompalar, 3 boyutta da terazi olmalı FİLTRELER Filtre elemanları: a-6 yollu vana b-manometre c-kuvartz kumu d-gözetleme camı e-nozul f- Ahtapot (kolektör) Filtreler, havuz suyu hazırlanmasında temel elemandır. Su fiziksel olarak burada temizlenir. Filtreler, kuru ve havalandırılabilir yerde olmalıdır. Filtre odasında mutlaka süzgeç yada dalgıç olan toplama çukuru olmalıdır. Filtre ters yıkaması mutlaka kanala bağlanmalıdır. Filtre odası yeterli aydınlıkta olmalı gereğinde kullanılmak üzere priz olmalı. Filtre emme ve basma Filtre içerisinde bulunan kum içerisinden geçen su, İçindeki partikülleri bırakarak berraklaşır. Filtreler, bu tutulan partikülleri deşarj edebilecek donanıma sahip olmalıdır. Aksi halde tıkanma ve su geçişinin kapanması oluşur ve sistem felç olur. Ters yıkama dediğimiz bu işlemin sık sık uygulanması gerekir. Kum filtreleri genellikle fiber ve muadili malzemelerden imal edilmişlerdir. Saçtan imal edilmiş olanlar da olabilir ancak bunlar genellikle çok eski havuzlarda bulunur. Ve havuz suyu için uygun değildir. Kuvartz kumu 3-5 senede değiştirilmelidir. Ancak her yıl, eksilme varsa tamamlanmalı ve kimyasal yıkamaya tabi tutulmalı. DİP TEMİZLİĞİ Çevreden rüzgar etkisiyle gelen toz, yaprak v.s., kullanıcıların bıraktığı deri, kozmetik v.s. yüzeyden taşırılamamışsa dibe çökerler bunları bakterileşmeden deşarj etmek gerekir. Bu işlemi de vakum yöntemiyle dip süpürme işlemiyle yapılır. Dip süpürgesi ile temizlik, havuz bakımındaki en önemli işlemlerden birisidir. Bu işlemin sıklığı, çevre koşulları, kullanım yoğunluğu ve göz kontrolü ile belirlenir. Dip temizliği geciktiğinde süratle yosun ve bakteri oluşumu başlar. Filtrasyon da kullandığımız pompa ile vakum oluşturularak işlem yapılır. Pompa kapasitesi yeterli olmalı ki vakum oluşabilsin. Yeterinden büyük kapasite ise süpürge işlemini rahatlatmak için diğer vanalar kısmi açılabilir. Süpürme işleminden sonra mutlaka ters yıkama ve durulama yapılmalıdır.

6 Hortum çatlak yada kırık olmamalıdır. Süpürge yavaşça havuza indirilir. Hortum dik olarak ve yavaşça (içindeki havayı boşaltarak) suya indirilir ve içi tamamen su ile doldurulduktan sonra vakum nozuluna takılır Vakum vanası : AÇIK I yada II. Nolu pompa emiş vanası : AÇIK Denge tankı vanası : AÇIK Diğer tüm vanalar KAPALI ve Altı yollu vana FİLTRE konumunda iken tek pompa çalıştırılır ve süpürme işlemi bittikten sonra Vakum vanası kapatılır, Denge tankı emiş yada süzgeç vanası ile deşarj vanası açılır. 6 yollu vana TERS YIKAMA konumunda iken gene pompa çalıştırılır ve cam göstergeden geçen su temiz olunca pompa durdurulur. 6 yollu vana DURULAMA konumuna getirilerek sn. pompa tekrar çalıştırılır. SU İLAVESİ Kirlenmeye karşı alınacak önlemlerden birisi de su ilavesidir. Kişi başı günlük 30lt. taze su ilavesi yapılmalıdır. Klor kullanımıyla havuzlarda oluşan siyanürik asit ölçümleri yapılmalı, kabul edilemez seviyede ise havuz kullanımı durdurulmalı ve suyun bir kısmı yenilenmelidir. GÜNLÜK İŞLETME SÜRELERİ Filtrasyon sisteminin verimi, filtre ve pompa kapasitelerinin doğru seçimi kadar çalışma süresine de bağlıdır. Bölgemizdeki havuzlar, genel yada özel kullanımlı, en erken mayıs başında işletmeye alınmaktadır ve Mayıs ayında havuz suyu sıcaklığı C arasında olmaktadır ve bu sıcaklıkta mikroorganizma gelişimi vardır. Yani genel kullanımlı havuzlarda 10 saat mutlak suretle çalıştırılmalı. Temmuz ve Ağustos ta en az 16 saat çalıştırılmalı. Hatta çok sıcak ve çok yoğun kullanımlarda 24 saat çalıştırılmalıdır. Gün ışığının ve ısının yosun oluşumuna etkisi nedeniyle özellikle çalışma saatleri gündüze uyarlanmalıdır. YÜZME HAVUZLARINDA STANDART UYGUNLUK Yüzme havuzlarında su altında kesinlikle 24 volttan büyük elektrikli cihaz veya lamba kullanılmamalıdır. Ayak havuzları her gün boşaltılmalı, temizlenmeli, dezenfekte edilmeli ve yeniden doldurulmalıdır. Taşma kanalları ve denge deposu haftada bir kez mutlaka temizlenmelidir. Genel kullanımlı havuzlarda kolayca görülebilecek yerde bir pano asılmalı ve günde en az iki kez yapılacak ölçümler yazılmalıdır. Havuz kirliliğinin en önemli nedeni olan kullanıcılar, havuza girmeden evvel duş almalı, ayak dezenfektan havuzundan geçmelidir. Ana besleme kablosu standartlara uygun çekilmeli. Aşırı akım koruyucu şalter mutlaka olmalı. Yüzme havuzu suyu, içme suyu niteliğinde olmalı. İşletme ve ölçüm tablosu tutulmalı, denetime açık olmalı. Çevrim süresi genel kullanımlı havuzlarda 6-7 saat olmalıdır.

7 YÜZEY VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ Havuz yüzeyinde taşamayan yaprak ve benzeri maddeler kepçeyle alınmalı. Bakteri oluşumun neden olan yaprak, böcek gibi maddeler taşma kanalları ve denge depolarında da yoğun olarak bulunacaklardır ve bu yüzden taşma kanalları ile denge depoları yosun ve bakteri oluşumu için ideal yerlerdir. Sık olarak temizlenmelidir DEZENFEKSİYON Dezenfektan için kullanılan kimyasalların tümünde aranan en önemli özellik, iyi bir oksitleyici(oksidan) madde olmalarıdır. Kullanıldıkları ortamda serbest oksijenin açığa çıkacak şekilde reaksiyona girebilmeleri, sağlanmalıdır. Bu kavramı dezenfektanın verimini göstermektedir. Ürünlerin birbirleri ile reaksiyona girebilmeleri, dezenfektan maddelerin, mikroorganizmaları öldürmesi potansiyelini göstermektedir. Dezenfektanların, sürekli oluşma eğilimindeki bakteri ve mikroorganizmalara olan difüzyon hızı, yok etme hızı önemli bir parametredir. Difüzyon, yani etki süresi de o dezenfektanın etkilik oranını göstermektedir. Bir havuza giren yüzücü yaklaşık milyon bakteri yanında 0,5 gram küçük deri parçacıkları, deri yağları, salya, kozmetikler v.b. dan oluşan organik maddeler bırakırlar. Bakteri ve mantarlar kullanıcıların vücut yüzeylerinden, burun boğaz salgılarından, idrar ve bağırsak sistemlerinden gelir ve aynı yollarla bulaşır. Havuz suyu ne kadar soğuk ve taze ise, bu organizmaların üreyip çoğalması o kadar sınırlı olur. Dezenfektanların etki ve difüzyon süresi uzun olur. Sularda dezenfeksiyon ve hijyenizasyon; içinde barınmakta olan mikroorganizmaların ayrıştırılarak güvenle içilebilir hale gelmesini sağlamak ve içerdiği tüm canlı organizmaların yok edilmesi işlemleri demektir. İçme suyu ve havuz sularının dezenfeksiyon, su yoluyla yayılabilecek bulaşıcı hastalıkların önlenmesi işlemidir. SERBEST KLOR KULLANIMI Yüzme havuzlarında 0,5 2,0 mg/lt. olmalı. Genel kullanımlı havuzlarda havuz suyunun dezenfeksiyonunda öncelikle klor kullanımı zorunludur. Çünkü güvenli ve etkili bir havuz dezenfeksiyonu için gerekli şartları en iyi klor sağlamaktadır. Havuzlarda klor miktarı, ihtiyaca göre belirlenir üstünde yada altında olmamalıdır. Mikroorganizmaları kısa sürede yok etmeli. Suya koku, tad ve artık zehirli madde bırakmamalı Etkisi uzun sürmeli. İşletme maliyeti az olmalı. Etki süresi uzun olmalı. KLOR KİLİTLENMESİ

8 Klorun dezenfeksiyon işleminin, difüzyon süresinin uzaması için toz klor içersinde siyanürik asit bulunur. Havuz suyunda ppm siyanürik asit olmalı bu değerin altında olduğu takdirde klor çabuk bozulmaktadır. 30 ppm üzerinde ise klorun dezenfekte gücü azalmaktadır. 50 ppm nin üzerinde ise suda yeterli klor olmasına rağmen etkisi yoktur ve havuz suyu hızla bozulur. Bu durumda KLOR KİLİTLRENMİŞTİR yapacak tek şey havuz suyunun en az yarısını boşaltıp, yeniden doldurmaktır. 100 ppm nin üzerinde ise tümüyle suyu yenilemek gerekir. ph DEĞERİ 7,2 7,6 ARASINDA OLMALIDIR. Ph değeri, asidik, nötr veya alkanik reaksiyonlar hakkında bilgi veren bir değerdir. Havuz suyu hazırlamada ph değeri çok önemlidir. Ph değeri, dezenfektanların etkisini ve suyun deri, göz, havuz malzemelerine uyumunu etkiler. *Ph ı 7,2 den düşük sularda dezenfektan olarak kullanılan klor, suda bulunan azot bileşikleriyle birleşerek göz tahrişlerine, rahatsız edici kokulara neden olur. Ayrıca asidik olan bu ortam, havuz ekipmanlarının korozyona uğramasına ve aşınmasına neden olduğu gibi dezenfeksiyon ve çöktürme işlemleri de yeterli yapılamaz. Ph değeri 7,6 nın üstünde olan sularda yani bazik ortamda mikroplar deri üzerineyapışarak kaşıntı, göz yanması ve derinin tahriş olmasına neden olmaktadır. Göz suyunun Ph değerinin de 7,4 olduğu bilinmektedir. Çok yüksek ph değerinde; Su bulanık gözükür. Yüzücülerin göz, kulak, boğazları tahriş olur. Klorun etkisini durdurur. ÇÖKELTME İŞEMİ(FLOKULASYON) Birçoğumuzun önemsemediği, yapmadığı bu işlem ile filtrelerde tutulamayan güneş yağı, sabun, burun akıntısı, salya, kozmetik, bakteri ve virüsler çökeltilerek uzaklaştırılır. * Havuz sularında bulunan ve askıdaki katı madde dediğimiz maddeler, ne taşma ile ne de süpürme ile bertaraf edilemez ve bulanıklığa neden olurlar. Bunları ancak flokulasyon işlemiyle topaklanarak çökeltir ve süpürgeyle bertaraf edilebilir. Çökeltici kullanılmadan evvel ph ayarı yapılmalıdır. Bu işlem, çok hafif alan partiküllerin birleştirilerek kütlece ağırlaştırılması ve çökeltilmesi işlemidir. KİMYASAL KULLANIMINDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER Kimyasal kullanılırken etiket mutlaka okunmalı ve üretici talimatına uyulmalı. Ürünleri birbiri ile karıştırmayınız. Arasında tehlikeli reaksiyonlar oluşabilir. Sıra ile kullanınız. Sulandırılması gereken ürünler üzerine asla su ilave etmeyiniz, ürünü suya katınız. Çocuklardan uzak tutunuz. Ateşten uzak tutunuz.

9 Kuru ve kapalı yerde muhafaza ediniz. Kapaklarını kapalı tutunuz, hava ile temas etmesini önleyiniz. Gözlere temas etmesi halinde bol su ile yıkayınız, gerekiyorsa doktora başvurunuz. HAVUZ SUYUNDA EN ÇOK RASTLANAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜMLERİ AÇIK YEŞİL SU; Düşük serbest klor düzeyi. Test kiti ile yapılan ölçümler 0,6 ppm in altında değer vermektedir. ph düzeyi. ph seviyesi 7,6 nın üzerindi yada ph seviyesi 7,2 nin altındadır. 1. ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. 2. Şok klorlama yapın. KOYU YEŞİL RENKLİ SU; 1. ph düzeyi. ph seviyesi 7,6 nın üzerindi yada ph seviyesi 7,2 nin altındadır 2. Coğrafi bölgeye bağlı olarak suda demir, bakır, magnez vs. nin mevcudiyeti. 1. ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. 2. Şok klorlama yapın 3. Uygun dozda çökeltici tatbik edin ve gece boyunca suyu hareketsiz bırakın. Ertesi gün dip süpürgesi ile dip temizliği yapın. Dip temizliğini 48 saat sonra tekrarlayın. YOSUN OLUŞUMU; 1. Düşük serbest klor düzeyi. Test kiti ile yapılan ölçümler 0,6 ppm in altında değer vermektedir. 2. ph düzeyi. ph seviyesi 7,6 nın üzerindi yada ph seviyesi 7,2 nin altındadır. 1. ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. 2. Şok klorlama yapın. KÖPÜK TEŞEKKÜLÜ ; 1. Organik maddenin fazlalığı.

10 1. ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. 2. Şok klorlama yapın. 3. Uygun dozda çökeltici tatbik edin ve gece boyunca suyu hareketsiz bırakın. Ertesi gün dip süpürgesi ile dip temizliği yapın. Dip temizliğini 48 saat sonra tekrarlayın. KAHVERENGİ SU ; 1. Organik maddenin fazlaliğı. 1. ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. 2. Şok klorlama yapın. 3. Uygun dozda çökeltici tatbik edin ve gece boyunca suyu hareketsiz bırakın. Ertesi gün dip süpürgesi ile dip temizliği yapın. Dip temizliğini 48 saat sonra tekrarlayın. BULANIK SU: MUHTEMEL NEDENLER: Kötü filtreleme Yüksek Ph Aşırı organik çökeltiler ÇÖZÜMLER: ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. Ters yönde filtreyi temizleyin, 100 m3 su için 1 lt. ASTRAL 41 Sıvı Çöktürücü ilave edin. Şok klorlama yapın. DUVARDAKİ LEKELER: MUHTEMEL NEDENLER: Metal iyonların varlığı. ÇÖZÜMLER: Havuzu boşaltın ve ASTRAL 51 Extra Yüzey Dezenfektan ile lekeleri temizleyin. GÖZ VE DERİ TAHRİŞİ, KÖTÜ KOKULAR: Ayarsız Ph Aşırı organik çökeltiler. Ph 7,2 7,6 arasında ayarlayın. Serbest Klor miktar 0,5 2 ppm arasında olmalıdır

11 ELEKTRONİK SU KONTROL VE AYAR ÜNİTESİ Genel kullanımlı otel ve site havuzlarının suyu, kullanıcı yoğunluğu nedeniyle hijyenik olarak mükemmel olmak zorundadır. Bu şartı su kalitesinin sürekli olarak kontrol ve kumanda edilmesi ile mümkündür. İyi ayarlı bir su kontrol ünitesi cihazı serbest klorun miktarını ve ph değerini kontrol etmeli, kolay okunur dijital veya analog bir gösterge ile göstermeli, cihaz rutubet ve sarsıntıdan korunmalı, montaj yeri kuru olmalıdır. Havuz suyunun kalitesini gösterecek olan serbest klor ve ph değeri dozaj cihazlarının kontrol ünitelerine bağlanması ile mümkündür.

SEMİNER KULLANICI EĞİTİM SEMİNERİ 2006 ADRAMİS TERMAL OTEL EDREMİT

SEMİNER KULLANICI EĞİTİM SEMİNERİ 2006 ADRAMİS TERMAL OTEL EDREMİT SEMİNER KULLANICI EĞİTİM SEMİNERİ 2006 ADRAMİS TERMAL OTEL EDREMİT YÜZME HAVUZU KULLANMI Kent yaşamının verdiği dayanılmaz stres sonucu, her gelir grubundan insan için tatil yapma, kent dışında dinlenme

Detaylı

YÜZME HAVUZLARDA Enfeksiyon Riski ve Dezenfeksiyonun Önemi İNSAN - HAYVAN - BİTKİ Mikrobiyoloji Gözle görülemeyen canlıların Mikroskop ile incelenmesi. mikron = 1/1000 mm. mikroskop x 1000 cfu/ml veya

Detaylı

Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik

Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik HAVUZ TEMİZLİĞİ Günlük Aylık ve Sezonluk Temizlik TSE 11899 a göre havuzlar haftada bir gün işletmeye kapanacak (Genel bakım ve temizlik işleri için) Havuzun dibi, her gün yapılacak, ardından ters yıkama

Detaylı

Su Şartlandırma Ürünleri

Su Şartlandırma Ürünleri Su Şartlandırma Ürünleri M801 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor M802 Stabilizatörlü %90 lık Yavaş Çözülen Granül/Tablet Klor Hızlı çözülen ve siyanürik asit içeren %56 lık organik klor

Detaylı

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek

Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Hoş Geldiniz 1 Amacımız; Modern su şartlandırma prensiplerinin üzerinden geçmek Dezenfeksiyon, flokülasyon, ph ayarlama ve suyun dengesi için kullanılan kimyasalları incelemek Havuz bakım prosedürünü tekrarlamak

Detaylı

HAVUZLARDA OZON SİSTEMLERİ. www.atggroup.org atg@atggroup.org facebook.com/atghavuzozondezenfeksiyon +90 (216) 290 13 90

HAVUZLARDA OZON SİSTEMLERİ. www.atggroup.org atg@atggroup.org facebook.com/atghavuzozondezenfeksiyon +90 (216) 290 13 90 HAVUZLARDA OZON SİSTEMLERİ www.atggroup.org atg@atggroup.org facebook.com/atghavuzozondezenfeksiyon +90 (216) 290 13 90 Ozon Nedir? Dünyada bilinen en kuvvetli oksidandır Ozon Ne Kadar Güçlüdür? Klordan

Detaylı

Automatic Self-Cleaning Filters.

Automatic Self-Cleaning Filters. FİLTERLAND OTOMATİK GERİ YIKAMALI FİLTRE Suda bulunan tortu ve partiküller; bulanıklığa, makina ve tesisatlarda tıkanmalara, enerji sarfiyatına ve bakteri üremesi için uygun ortam oluşumuna neden olmaktadır.

Detaylı

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar.

Bu birikintilerin giderilmesi için uygun kimyasallarla membranlar zaman içinde yıkanarak tekrar eski verimine ulaştırılırlar. VIIPOL CKS MEMBRAN TEMİİZLEME PROSEDÜRÜ 1.Giriş : Ne kadar iyi bir ön arıtma yapılırsa yapılsın, çalışan bir ters ozmoz ( RO ) sisteminde zaman içinde hamsu içinde bulunan ve ön arıtmadan geçebilen kolloidler,

Detaylı

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ

BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ BELEDİYE HİZMETLERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞINIZ ÇÖP DEPONİ ALANLARINDA VE ÇÖP SIZINTI SUYUNDA KOKU KONTROLÜ, ÇÖP SIZINTI SUYUNUN ARITMA ÖNCESİ BOİ, KOİ, AKM DEĞERLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ Bütün dünyada olduğu gibi,

Detaylı

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU

S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU S.S. YEŞİL DURU EVLERİ KOOPERATİFİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE RAPORU 1 - PROSESİN TANITILMASI Tatil sitesinden kaynaklanacak evsel nitelikli atıksuları arıtacak olan, arıtma tesisi, biyolojik sistem (aktif

Detaylı

elektrikli ısıtıcılar electric heaters KURULUM TALİMATI PLASTİK ELEKTRİKLİ ISITICI Elektrikli ısıtıcıyı resimde gösterilen şekilde, içerisinde daima su bulunmasını temin etmek üzere, yatay olarak monte

Detaylı

YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK. Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı

YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK. Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı YÜZME HAVUZLARINDA MİKROBİYOLOJİK KİRLİLİK Uzm. Dr. Derya ÇAMUR Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Yüzme havuzları; Turizm Fiziksel aktivite YÜZME HAVUZU YARALANMA VE BOĞULMALAR

Detaylı

EN 15154-1 EN 15154-2

EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 EN 15154-2 EN 15154-1 ACİL DUŞ Minimum Su Akışı: 60 lt / dak Yerden yükseklik: 2200 mm ± 100 mm Çekme kolu : Max.1750mm yukarıda Su Isısı: 15-37 o C arasında olmalıdır EN 15154-2 ACİL GÖZ YIKAMA

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

50 KG Plastik Fıçı. 2306004 Selenoid Trichlore Tablet 25 KG Plastik Kova 2306003 Selenoid Trichlore Tablet 10 KG Plastik Kova

50 KG Plastik Fıçı. 2306004 Selenoid Trichlore Tablet 25 KG Plastik Kova 2306003 Selenoid Trichlore Tablet 10 KG Plastik Kova Havuz Kimyasalları SELENOİD DICHLORE GRANÜL Havuz suyu dezenfeksiyonunda kullanılan, %56 aktif klor içeren, stabilizatörlü, hızlı çözünen granül bir kimyasaldır. Ürün stabilizatör içerdiğinden; serbest

Detaylı

KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ

KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ KANALİZASYONLARDA HİDROJEN SÜLFÜR GAZI OLUŞUMU SAĞLIK ÜZERİNE ETKİLERİ Bu Çalışma Çevre Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Mustafa Öztürk tarafından 2006 yılında yapılmıştır. Orijinal

Detaylı

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61

Pool Fresh!up. Sphere. VitroSphere nano. Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. NSF DIN. Certified to NSF/ANSI 61 Pool Fresh!up Vitro Sphere VitroSphere nano Yüzme havuzu filtresi için DIN normlarına uygun eşsiz cam bilyalar. Geprüft nach DIN 19603 & KSW-Richtlinie DIN 19603 NSF Certified to NSF/ANSI 61 Genel sorun

Detaylı

SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ

SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ Konveyörlü Fritöz Sebze Yıkama Makinesi SYM-300 Vibrasyon Konveyörlü SEBZE YIKAMA MAKİNESİ Soğuksan SYM-300 Sebze yıkama makinesi büyük ölçekli mutfakların taze sebze ve meyve yıkama ihtiyaçlarını karşılamak

Detaylı

TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI

TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI TURİZM TESİSLERİNDE HİJYEN ÇALIŞMALARI Otellerimiz yurt içinden ve yurt dışından bir çok insanımızın konakladığı ve ortaklaşa kullandığı alanlarımızdır. Bu sebeple bu mekanların temizliği ve dezenfeksiyonuda

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org

Hastanelerde Su Kullanımı. M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Hastanelerde Su Kullanımı M.Ali SÜNGÜ Amerikan Hastanesi Bakım ve Onarım Müdürü alis@amerikanhastanesi.org Bir Çin atasözü der ki; Suyu içmeden önce, kaynağını öğren Hastanelerde infeksiyon kaynaklarını

Detaylı

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER

BASINÇLI KAPLARDA MEYDANAGELEBİLECEK TEHLİKELER BASINÇLI KAPLAR Kazanlar Kompresörler Buhar ve sıcak su kapları Basınçlı asit tankları Gaz tankları Sıvılaştırılmış Petrol Gazı tankları ve tüpleri Asetilen tankları ve tüpleri İçinde zehirli ve zararlı

Detaylı

Havuz Mekanik Tesisat Hesabı

Havuz Mekanik Tesisat Hesabı Havuz Mekanik Tesisat Hesabı Havuz Bilgileri; Havuz boyutları=6x9m Havuz Alanı=44m2 Derinliği=.2m Projede TS 899 standartları ele alınmıştır. (TS 899; Yüzme havuzları, suyun hazırlanması, teknik yapım,

Detaylı

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI

GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI GÜNLÜK HĠJYEN ALIġKANLIKLARI HĠJYEN NEDĠR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r. KĠġĠSEL HĠJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz

Detaylı

KASKİ numune alma ekibinin yaptığı çalışma sonrasında Kayseri de bulunan bina ve işyerlerindeki depoların %98 inin kirli olduğu tespit edilmiştir.

KASKİ numune alma ekibinin yaptığı çalışma sonrasında Kayseri de bulunan bina ve işyerlerindeki depoların %98 inin kirli olduğu tespit edilmiştir. KASKİ Genel Müdürlüğünce kaynak ve sondajlardan temin edilen memba kalitesindeki içme suyu en son teknolojik borular ile sağlıklı ve steril bir şekilde abonelerin kullanımına sunulmaktadır. Temiz ve sağlıklı

Detaylı

ICE HOCKEY KHANTY MANSIYSK/RUSYA KONTEK

ICE HOCKEY KHANTY MANSIYSK/RUSYA KONTEK ICE HOCKEY KHANTY MANSIYSK/RUSYA KONTEK KHANTY MANSISK HAVUZLARI SU HAZIRLIK TEKNİĞİ RAPORU 2004 yılında Kontek İnşaat tarafından Khanty Mansiysk Sibirya bölgesinde Buz hokeyi tesisleri kapsamında yapıldı.

Detaylı

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA

YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA YAĞMUR SUYU (YAPRAK) FİLTRESİ YAĞMUR SUYU TOPLAMA NASIL ÇALIŞIR? YAĞMUR SUYU NASIL TOPLANIR? Başta çatılar olmak üzere, açık alanlar otoparklar, yollar ve drenaj borularından toplanabilir. NERELERDE KULLANILIR?

Detaylı

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR?

ALLERJİNİN NEDENİ NEDİR? Saman nezlesi tanımı yanlış isimlendirilmektedir. Çünkü saman bu olaya neden olmaz. Hastalık; akan / kaşınan burun ve göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıdan oluşmaktadır.

Detaylı

Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA

Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA Uzm. Bio. Zinnet OĞUZ 4 Kasım 2014 ANTALYA Su Kalitesinin İzlenebilirliği Uygun koşullarda ve doğru usulde numune alımı Su kalitesinin tespiti Uygun koşullarda doğru metotlarla analiz Neden Numune Alınır?

Detaylı

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI

ÖZEL YALOVA HASTANESİ YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ ENFEKSİYON KONTROL TALİMATI 1.AMAÇ:Yoğun Bakım Ünitesi (YBÜ) sinde hastane enfeksiyonlarının oluşmasının ve önlenmesinin kontrolünü sağlamak. 2.KAPSAM:Tüm Yoğun Bakım ünitesini kapsar. 3.KISALTMALAR: YBÜ:Yoğun Bakım Ünitesi HHEK:Hastane

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ

HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ HASTANE TEMİZLİĞİ AYŞEGÜL LİKOĞLU ENFEKSİYON KONTROL HEMŞİRESİ VE EĞİTİM HEMŞİRESİ Amaç Hastanede çalışan personeli ve yatan hastaları hastane enfeksiyonları açısından korumak, bilinçlendirmek, Gerekli

Detaylı

T TÜRKMENİSTAN AOC AQUATIC CENTER 25X16X1,2 (TRAINING POOL) KAPALI ANTREMAN HAVUZU. Eylül 2013/İSTANBUL

T TÜRKMENİSTAN AOC AQUATIC CENTER 25X16X1,2 (TRAINING POOL) KAPALI ANTREMAN HAVUZU. Eylül 2013/İSTANBUL T13130-4 TÜRKMENİSTAN AOC AQUATIC CENTER 25X16X1,2 (TRAINING POOL) KAPALI ANTREMAN HAVUZU. Eylül 2013/İSTANBUL Tasma Ana Artel d140/125 Vakum Beton Gecis 22 Adet Tasma Beton Gecis 24 Adet Dip Besleme Paleti

Detaylı

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus )

YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) YENĠ NESĠL ORTAM ve YÜZEY DEZENFEKSĠYONU (akacid plus ) MANTAR, VĠRÜS, KÜF VE BAKTERĠLERĠ YOK EDER, SAĞLIKLI YAġAM ALANLARI OLUġTURUR. % 100 EKOLOJĠK DEZENFEKSĠYONU SAĞLIYOR ve KÖTÜ KOKUKULARA SON VERĠYORUZ

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DETERJAN VE DEZENFEKTANLAR Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 ÖNEMLİ! Gıdaları insanların sağlıklarını çok ciddi şekilde etkiler. Bu nedenle, gıda üreten kişilerin temizlik kurallarına uyması çok önemlidir.

Detaylı

Çevre İçin Tehlikeler

Çevre İçin Tehlikeler Çevre ve Çöp Çevre Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan topluluğu, insan ve bunlar arasındaki faaliyetleri içine alan ortamdır.

Detaylı

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI

DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI DOĞAL GAZ YAKITLI KALORİFER KAZANI KULLANMA TALİMATI Doğal gaz yakıtlı kazanlarda her bölgenin ana yetkili doğal gaz dağıtım müdürlüklerinin talimatları alınmalı ve kazancıya eğitimi verilmelidir. Kazan

Detaylı

TopClean M Temizliği unutun, sadece nefes alın

TopClean M Temizliği unutun, sadece nefes alın Profesyonel temizleme ve dezenfeksiyon teknolojisi Temizliği unutun, sadece nefes alın Solunum ekipmanları için profesyonel temizlik ve dezenfeksiyon www.meiko.com.tr : Güvenilir temizlik ve dezenfeksiyon

Detaylı

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur.

Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur. Havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan en yaygın yöntem klor ile dezenfeksiyondur. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜNE GÖRE, Etkin bir klorlama için, ph 7.2-7.8 arasında tutulmalıdır. Bütün havuz tipleri için

Detaylı

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP

STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON DERSİ 4. HAFTA DERS NOTLARI YRD. DOÇ. DR. KADRİ KULUALP STERİLİZASYON YÖNTEMLERİ SÜZME YÖNTEMİ FİLTRASYON İLE STERİLİZASYON Süzme mekanizmalarına göre; a) Absorbsiyonla mikroorganizmaları

Detaylı

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI

GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI GÖRÜNÜR IŞIĞIN HAVUZ SULARININ DEZENFEKSİYONUNDA ALTERNATİF BİR YÖNTEM OLARAK KULLANILMASI Hazırlayan Öğrenciler Dila Berfin UÇAN 7-F Ekin Ladin TÜRKMEN 7-F Danışman Öğretmen Melike TURAN İZMİR, 2014 İÇİNDEKİLER

Detaylı

HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR

HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR HİDROLİK EĞİTİM SETİ TEMEL DONANIMLAR www.ogenmakina.com Ogen-2010 1.HİDROLİK EĞİTİM SETİ EKİPMANLARI eğitim seti, eğitim masası, sunum seti, hidrolik güç ünitesi ve kontrol ünitesi üzere dört ana kısımdan

Detaylı

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi

bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama ünitesi MUTFAK HİJYENİ VE KİŞİSEL HİJYEN ENFEKSİYON KONTROL KURULU MUTFAK HİJYENİ Mutfakta fiziki iki alanlar; l Yemek pişirilme ünitesi Hazırlanan yemeklerin bekletilme ünitesi Sebze yıkama ünitesi Bulaşık yıkama

Detaylı

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ

GÜVENLİK VERİ ÇİZELGESİ Basım tarihi: 07.05.2012 Sayfa 1 nin 5 BÖLÜM 1: Kimyasal maddenin/karışım ve şirketin/üstlenenin kimlikleri Ürün adı Madde veya karışımın ilgili tespit edilen kullanımları ve tavsiye edilmeyen kullanımları

Detaylı

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME VE SU BİLGİ SİSTEMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Şükran DENİZ Uzman Kasım 2015 1 SUNUM İÇERİĞİ AMAÇ NUMUNE KABI NUMUNE ALMA CİHAZ TİPLERİ NUMUNE ALMA YERİ NUMUNELERİN KORUNMASI

Detaylı

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır.

Temizlik: Mikroorganizmaların çoğalması ve yayılmasını önlemek için, yüzeylerin kir ve organik maddelerden fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. DOKÜMAN NO: STR-TL-09 YAYIN TARİHİ : AĞUSTOS 2014 REVİZYON TARİHİ : 00 REVİZYON NO:00 SAYFA 1 / 5 1-Amaç: Ç.Ü Diş Hekimliği Fakültesi klinik ortamından kaynaklanabilecek enfeksiyonları önlemek için hasta,

Detaylı

Best Water Su Arıtma Sistemleri

Best Water Su Arıtma Sistemleri 2011 Best Water Su Arıtma Cihazı Kurulum [ Best Water ] [ ] [ ] [ TEL: 0212 474 2212 0212 441 6349 ] [ FAX: 0212 474 2242 ] Best Water Su Arıtma Sistemini seçtiğiniz için teşekkür ederiz bu kullanım kılavuzu

Detaylı

KULLANMA VE BAKIM KİTABI

KULLANMA VE BAKIM KİTABI KULLANMA VE BAKIM KİTABI FRİTÖZ (GAZLI) G Ü R Ç E L İ K Profesyonellere Profesyonelce AÇIKLAMA Bu kılavuzdaki talimatlar cihazın emniyetli montajı, kullanımı, temizliği ve bakımı hakkında önemli bilgiler

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ.

PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. PİŞİRGEN MAKİNA İMALAT SAN. DEM. SAC PROF. TİC LTD. ŞTİ. VİDANJÖR 2013 A. GENEL BİLGİLER Vidanjörler araç üzerine montajı yapılan ve fosseptik ya da çamurlu sıvıları vakum ile emerek tank içerisinde toplayan

Detaylı

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI

A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI A SERİSİ TERS OZMOZ CİHAZLARI STANDART ÖZELLİKLER Membran kılıfları FRP veya Paslanmaz çelik TFC Spiral sarım membranlar 2,5 ve 4 çap SS304 kalite paslanmaz çelik dikey santrifüj yüksek basınç pompası

Detaylı

Oda Temizliği ve Hijyen Ürünleri

Oda Temizliği ve Hijyen Ürünleri Oda Temizliği ve Hijyen Ürünleri ODA TEMİZLİĞİ ve HİJYEN ÜRÜNLERİ M701 WC Temizlik Ürünü M711 Hero WC Temizlik Ürünü WC ve pisuvarlarda oluşan üre taşı, kireç gibi birikimleri temizler; zararlı mikroorganizmalara

Detaylı

T TÜRKMENİSTAN AOC AQUATIC CENTER 25X20X5 (DIVING POOL) KAPALI ATLAMA HAVUZU. Eylül 2013/İSTANBUL

T TÜRKMENİSTAN AOC AQUATIC CENTER 25X20X5 (DIVING POOL) KAPALI ATLAMA HAVUZU. Eylül 2013/İSTANBUL T330- TÜRKMENİSTAN AOC AQUATIC CENTER 5X0X5 (DIVING POOL) KAPALI ATLAMA HAVUZU. Eylül 03/İSTANBUL 34 Adet Tasma Beton Gecis 48+0=68 Adet Dip Besleme Paleti 4 Adet Vakum Beton Gecis Adet Ölcü Suyu Beton

Detaylı

REX MARKASI, GÜNÜMÜZÜN EN İDEAL VE EN GÜÇLÜ ÜRÜN MARKASIDIR.

REX MARKASI, GÜNÜMÜZÜN EN İDEAL VE EN GÜÇLÜ ÜRÜN MARKASIDIR. REX ÜRÜN GÜVENCESİ REX ürünlerini çok başarılı ve alanında tek yapan faktörler: Müşterilerimizi tatmin eden ve ürünlerimize sadık kılan üstün kalite. Ürünlerimizin kullanım amacını belirten, kolay anlaşılır

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 16.03.2012 01 03.03.2017 1-8 ÜRT.04.01 TF 01 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, dolumu yapılan yoğurtlarının, teknolojisine ve yasal zorunluluklara uygun olarak yoğurt üretiminde kullanılan kaplara dolumunun

Detaylı

EFP 30 Parçalayıcı Bıçaklı Foseptik Pompası Kullanım Kılavuzu

EFP 30 Parçalayıcı Bıçaklı Foseptik Pompası Kullanım Kılavuzu EFP 30 Parçalayıcı Bıçaklı Foseptik Pompası Kullanım Kılavuzu 1. Taşıma Pompa, taşıma sapını veya taşıma deliklerini kullanarak dikkatlice kaldırılmalı ve tutulmalıdır. 2. Kullanımlar Pompa aşağıda belirtilen

Detaylı

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ?

BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? BAHÇE HAVUZLARININ VEGÖLETLERİN EKOLOJİK DENGELERİNİ NASIL KORUYABİLİRİZ? KRİSTAL BERRAKLIĞINDA GÖLETLER İÇİN: BERRAKLAŞTIRICI POND CLEAR Bulanık ve yeşil su bir bahçe havuzunun bir numaralı problemidir.

Detaylı

HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00. Kullanım ömrü 10 yıldır

HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00. Kullanım ömrü 10 yıldır HEISSNER SU FİLTRESİ TÜRKÇE TANITMA VE KULLANMA KILAVUZU MODELLER FA2000UV-00 Kullanım ömrü 10 yıldır ÜRÜN İLE İLGİLİ TANITICI RESİM ÜRÜNE AİT TANITICI VE TEMEL BİLGİLER Bu ürün, 5 tona kadar olan gölet

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI

İÇİNDEKİLER 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1. GİRİŞ 1.1. ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN PLANLAMA VE PROJELENDİRME ESASLARI 1.1.1. Genel 1.1.2. Atıksu Arıtma Tesislerinin Tasarım Süreci 1.1.3. Tasarım İçin Girdi (Başlangıç)

Detaylı

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici

FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici FAQ-TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici 1. II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici tam olarak nedir ve nasıl çalışılır? TIENS DICHO II.Nesil Meyve&Sebze Temizleyici bir temizleme ürünü olup, gerçek hayata

Detaylı

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK

ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ. Öğr.Gör.Halil YAMAK ÇEVRE KORUMA SU KİRLİLİĞİ Öğr.Gör.Halil YAMAK 1 Su Kirliliği Tabii sular, çözünmüş ve askı halinde bulunan yabancı maddeleri ihtiva ederler. Çoğunlukla, suyu kullanılabilir hale getirmek için bu maddeler

Detaylı

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA

YÜZME HAVUZU SAUNA SPA YÜZME HAVUZU SAUNA SPA GRANDER SU YAŞATMA TEKNOLOJİSİ GRANDER CİHAZLARI NASIL ÜRETİLİR? Avusturya da Tirol bölgesindeki Alp Dağlarında bir maden sahasından çıkan özel kaynak suyu, Johann Grander in doğayı

Detaylı

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel Genel Genel İndirgeyici katalitik konvertörü vanadyum pentoksit içerir. Vanadyum pentoksit sağlık için tehlike teşkil edebilir. İndirgeyici katalitik konvertörü susturucuya takılır ve normal kullanım ve

Detaylı

YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI. exit

YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI. exit YATAY SANTRIFUJ POMPALARIN MONTAJI VE DEVREYE ALINMALARI YATAY SANTRİFÜJ POMPALARA KAİDE YAPIMI * Her pompa için ayrı bir BETON kaide düşünülmelidir. * Kaide konulacak yerin ve pompanın su terazisi ile

Detaylı

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY

2. BÖLÜM AKSESUARLAR. HİDROLİK-PNÖMATİK Prof.Dr.İrfan AY 2. BÖLÜM AKSESUARLAR Aksesuar kelimesi, hidrolik devreyi tamamlayıcı elemanları içerir. 2.1 BORULAR VE HORTUMLAR Borular, hidrolik akışkanı taşıyan araçlardır. Dikişsiz çekme borular, pastan korunmak için

Detaylı

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği)

1. Kanalizasyondan gelen kötü kokuların çözümü (boruların iç çeperlerin temizliği) miler Benz İstasy in a onl rı uran a t s r tla Re Ca nkala Ba ullar M'l AV er denc esi e R Ok KÖTÜ KOKULARA SON! ast anel er H r Evler Doğanın Çözümü! Referans edinmiş olduğumuz ilke doğanın kendini temizlemesi

Detaylı

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ ÇERKEZKÖY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ENDÜSTRİYEL ATIKSU ARITMA TESİSİ Bölgemiz I. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi (yatırım bedeli 15 milyon $) 1995 yılında, II. Kısım Atıksu Arıtma Tesisi ( yatırım bedeli 8 milyon

Detaylı

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi

Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma, Klima santrali ve Fan coil bakım servisi Havalandırma sistemleri, Klima santralleri ve Fan coil ünitelerinin bakımı neden gereklidir Havalandırma sistemleri, klima santralleri ve fan coil

Detaylı

TEKNOLATEX 500. Bayındırlık Poz No: /1-i. Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı. Ürün Tanımı:

TEKNOLATEX 500. Bayındırlık Poz No: /1-i. Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı. Ürün Tanımı: TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. Kullanım

Detaylı

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir,

HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI. Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, HASTANE TEMİZLİĞİNDE ENFEKSİYON KONTROL KURULU STANDARTLARI Genel Temizlik Standartları Hastanelerde makine ile ıslak temizlik yöntemleri tercih edilmelidir, Hastanelerde kritik bölgeler dışındaki ünitelerde,

Detaylı

UYGULAMA ALANLARI. TABLO-1 MLG X-Y-Z ÖLÇÜLERİ Ölçüler

UYGULAMA ALANLARI. TABLO-1 MLG X-Y-Z ÖLÇÜLERİ Ölçüler MLG SERİSİ MANYETİK SEVİYE GÖSTERGELERİ Seviye göstergesi montajı yapılırken bakım kolaylığı olması bakımından; bağlantı tipi ve ölçüsüne göre vana kullanılması, tahliye tapası yerine de ½ tahliye vanası

Detaylı

TKİ GLİ TUNÇBİLEK ÖMERLER-BEKE MEVKİİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ

TKİ GLİ TUNÇBİLEK ÖMERLER-BEKE MEVKİİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ TKİ GLİ TUNÇBİLEK ÖMERLER-BEKE MEVKİİ EVSEL ATIKSU ARITMA TESİSİ İŞLETME VE BAKIM TALİMATI (1000 KİŞİLİK PAKET ARITMA) ÜRETİM YILI : 2014 ÜRETİCİ FİRMA : AKSU ARITMA ZEMİN ARŞ. İNŞ. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Detaylı

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ

ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ ERPİLİÇ ENTEGRE TESİSLERİ AMONYAK KAÇAĞI TALİMATI REVİZYON REVİZYON NO AÇIKLAMA TARİH 0 YENİ YAYIN 09.04.2013 TEHLİKELERİN TANIMI İnsan Sağlığı Amonyak, solunması durumunda zehirleyici, vücuda temas halinde

Detaylı

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır.

Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon ünitesine yönelik fiziki düzenleme yapılmalıdır. Sterilizasyon Ünitesi kirli, temiz ve steril alan olmak üzere üç alandan oluşmalıdır. Kirli, temiz ve steril alanlar arasındaki geçiş noktalarında

Detaylı

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI

ÖZEL BÖLÜMLERİN TEMİZLİĞİ TALİMATI DokNo:ENF.TL.29 Yayın tarihi:nisan 2013 Rev.Tar/no:-/0 Sayfa No: 1 / 6 1.0 AMAÇ:ÖzelVitale Hastanesi ndeki özel birimlerde (ameliyathane, yoğun bakım üniteleri, doğumhane ve laboratuarlar, ileri bakım

Detaylı

SÜT SEPARATÖRLERİ. www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ

SÜT SEPARATÖRLERİ. www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SÜT SEPARATÖRLERİ www.haus.com.tr SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ SANTRİFÜJ TEKNOLOJİLERİ MAKİNENİN ÇALIŞMA PRENSİBİ Separatörler yüksek merkezkaç kuvvetlerinden faydalanarak sıvılardan sıvıların (iki faz), sıvılardan

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC ve Güvenlik Bilgi Formu Hazırlama Usul ve Esaslarına (11 / 03 / 2002 24692) göre hazırlanmıştır. 1. Madde / Müstahzar ve Şirket/ İş Sahibinin Tanımı: Ürünün Ticari İsmi : VP INOX Ürün Kodu

Detaylı

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek,

Bilimsel Projeler. Projenin amacı: Öğrencileri okul tuvaletlerinde mikroorganizmaların bulaşarak hasta olmalarını engellemek, Bilimsel Projeler PROJENİN ADI: Mikroorganizmaları Işınlayalım Öğrenciler: Rumeysa ŞAHİN Okul: Amasya Bilim ve Sanat Merkezi - 2012 Danışman: Hidayet TERECİ www.fencebilim.com Projenin amacı: Öğrencileri

Detaylı

Havuz Kimyasalları ve Bakım Ürünleri

Havuz Kimyasalları ve Bakım Ürünleri Havuz Kimyasalları ve Bakım Ürünleri Dezenfektanlar M80 Stabilizatörlü %56 lık Hızlı Çözülen Granül Klor Quick Dissolving Stabilized Chlorine in Granular Form 56% Hızlı çözülen, dezenfeksiyon için kullanılan,

Detaylı

CIP Sisteminin Avantajları

CIP Sisteminin Avantajları Gıda işletmelerinde spesifik hijyen sorunlarının çözümünde CIP temizleme yöntemi büyük bir öneme sahiptir. Uzun zamandan beri başarı ile uygulanmaktadır. Gıda işletmelerinin otomatik olarak temizlenmesini

Detaylı

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ

TMMOB ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ 1-GİRİŞ Bu raporun amacı; Kadıköy Ön Arıtma Tesisinin bulunduğu alanda yapılacak olan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesis hakkında Teknik bilgilendirme yapılmasıdır. 2-KADIKÖY ÖN ARITMA TESİSİ %100 dış kaynaklı

Detaylı

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ

ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ MAKİNA-İNŞAAT-ÇEVRE SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ. ATIKSU ARITMA SİSTEMLERİ Gaziteknik-Waterline Atıksu Arıtma sistemleri evsel ve endüstriyel atıksuların arıtılmasında kullanılmak üzere prosese göre projelendirilmektedir.

Detaylı

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir.

FINEAMIN 06 kullanılan kazan sistemlerinin blöfleri yalnızca ph ayarlaması yapılarak sorunsuzca kanalizasyona dreyn edilebilir. Kazan Kimyasalları FINEAMIN 06 Demineralize su kullanlan, yüksek basınçlı buhar sistemleri için korozyon ve kireçlenmeyi önleyici kimyasal Kullanıcı ve Çevre Dostu: FINEAMIN 06, doğada hemen hemen tümüyle

Detaylı

ODORIENT. Biyolojik Koku Arıtma Sistemi. www.bioorient.com.tr

ODORIENT. Biyolojik Koku Arıtma Sistemi. www.bioorient.com.tr Biyolojik Koku Arıtma Sistemi www.bioorient.com.tr www.bioorient.com.tr organik atıkların düşük oksijenli ortamlarda bile en verimli şekilde giderimini sağlayan özel bir bakteri kültürüdür. İçeriğindeki

Detaylı

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı. TEKNOLATEX 500 Bayındırlık Poz No: 04.613/1-i Aderans ve Su Geçirimsizlik Katkısı Ürün Tanımı: Akrilik dispersiyon esaslı, aderans arttırıcı astar ve su geçirimsizlik sağlayıcı, şap, sıva ve beton katkısı.

Detaylı

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi

Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres Koşulları ve Bitkilerin Tepkisi Stres nedir? Olumsuz koşullara karşı canlıların vermiş oldukları tepkiye stres denir. Olumsuz çevre koşulları bitkilerde strese neden olur. «Biyolojik Stres»: Yetişme

Detaylı

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ GEBZE PLASTİKÇİLER ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ İnönü Mahallesi Balçık Köyü Yolu Üzeri Gebze / KOCAELİ ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ FAALİYETİ İŞ AKIM ŞEMASI VE PROSES ÖZETİ 1 1. İŞLETME

Detaylı

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR?

KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? KALİTELİ SÜT NASIL ELDE EDİLİR? Prof. Dr. METİN ATAMER Dr. EBRU ŞENEL ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ Kaliteli süt üretimi için sağlanması gereken koşullar; Sağlıklı inek Özenli

Detaylı

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi.

Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. Özellikler: Vakum tüpü ve ısıtma borusunun mükemmel bileşimi. 1) Daha yüksek ısı verimliliği: Isı borusunun ileri ısı iletme tarzı, mükemmel seçici, emici kaplama ve yüksek vakumlu ısı korunması ile eksiksiz

Detaylı

RENCO Modüler Su Depoları

RENCO Modüler Su Depoları İçilebilir su veya niteliksiz su rahatlıkla depolanabilir. Yeraltına, açık alana ve bina içine, montajı yapılabilir. UZUN ÖMÜRLÜ, TEMİZLİĞİ KOLAY. Estetik bir görünüme sahiptir, yerleşim alanlarında bile

Detaylı

LEGIONELLOSIS. GÜNDEM Havuz - Kimya

LEGIONELLOSIS. GÜNDEM Havuz - Kimya LEGIONELLOSIS GÜNDEM Havuz - Kimya L E G I O N E L L A N E D I R? L E J Y O N E R H A S T A L ı Ğ ı V E T U R I Z M M Ü C A D E L E V E K O R U N M A Y Ö N T E M L E R I ...LEGIONNAIRES (LEJYONER) HASTALıĞı,

Detaylı

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK

ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTE 3 YAŞAM KAYNAĞI TOPRAK ÜNİTENİN KONULARI Toprak Nedir? Toprağın Tanımı Toprağın İçindeki Maddeler Toprağın Canlılığı Toprak Neden Önemlidir? Toprağın İnsanlar İçin Önemi Toprağın Hayvanlar İçin Önemi

Detaylı

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01

TEHLİKELİ MADDE YÖNETİM PROSEDÜRÜ. KOD:STK.PR.02 Y. Tarihi: 31.05.2013 Sayfa No: 5/5 Rev. T.:15.07.2013 Rev. No: 01 1. AMAÇ: Tehlikeli Maddelerin Güvenli Taşınması, Depolanması, Kullanılması, Dökülmesi ile Tehlikeli Maddelere Maruz Kalınması Durumunda yapılması Gerekenler ve Eğitimi İçin Standart Bir Yöntem Belirlemektir.

Detaylı

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006

DEPOLAMA UYGULAMALARI. Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 DEPOLAMA UYGULAMALARI Fırat ÖZEL, Gıda Mühendisi 2006 1 Gıda Maddelerinin Depolanması Gıda maddeleri canlı kaynaklı maddelerdir. Bu nedenle özel olarak saklanması gerekir. Aksi durumda büyük miktarlarda

Detaylı

Tekstil korumasında süreç OPTİMİZASYONU İÇİN YENİLİKÇİ TEKNİK

Tekstil korumasında süreç OPTİMİZASYONU İÇİN YENİLİKÇİ TEKNİK Tekstil korumasında süreç OPTİMİZASYONU İÇİN YENİLİKÇİ TEKNİK KALİTE MALİYET Çevre Aquastream SİSTEMLERİNİN avantajları: Kalite - Yıkama banyosundaki havların ve saçların azalması - Bulaşan havlar özenle

Detaylı

İşte Bahçenizdeki Hayat, Keyfini çıkarın

İşte Bahçenizdeki Hayat, Keyfini çıkarın İşte Bahçenizdeki Hayat, Keyfini çıkarın Betonarme yapım tekniğinin gerektirdiği külfetlerin hiçbiri Prefabrik havuz yapımında yoktur, Teknik kullanım ömrü boyunca asla su kaçırmaz, Haftalarca ve hatta

Detaylı

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti

Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Kaynak: Forum Media Yayıncılık; İş Sağlığı ve Güvenliği için Eğitim Seti Ruhen, bedenen ve sosyal bakımdan tam bir iyilik halidir. Sağlığa zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar

Detaylı

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR?

PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? PETEK TEMİZLİĞİ VE KOMBİ BAKIMI NEDİR? Kombi Bakımı Kombiler her yıl kış aylarına girmeden bakımlarının yapılması gereken sistemlerdir. Kombiler de yapılan bakım sayesinde gaz tüketiminiz düşer ve petekleriniz

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu

İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu Şehnaz ÖZCAN Çevre Mühendisi Teknik Uzman Sevtap Çağlar Çevre Mühendisi Müdür İller Bankası A.Ş. Proje Dairesi Başkanlığı İçme Suyu Arıtma Proje Grubu İÇERİK Giriş Mevcut içmesuyu durumu Projenin amacı

Detaylı