2. ELASTO PLASTİK STATİK GERİLME ANALİZİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "2. ELASTO PLASTİK STATİK GERİLME ANALİZİ"

Transkript

1 DİĞER ANALİZLER Elastik Gerilme Analizinde kullandığımız model üzerinden alttaki analizleri sırasıyla yapmaya çalışacağız. 1.Elastik Statik Analiz (Daha önce Yapmıştık. Görmek için tıklayın) 2. ELASTO PLASTİK STATİK GERİLME ANALİZİ Aynı yük ve sınır şartları için Üst Parçaya Elasto-plastik bir yeni malzeme tanımlayarak çözüm yaptıracağız. Modeli doğrudan elde etmek için extrude dosyasını açınız.

2 Şimdi Alttaki adımları takip ediniz Ekranın Görüntüsü 2.3 Malzeme Özellikleri: Üst hacim yapısal çelik (structural stell) olarak kalsın. Alt Hacime Elasto Plastik bir malzeme tanımlayacağız.

3 a-) boş kısmı tıklayıp yeni isim verelim. 2.4 Ekranın görünümü bozuk olabilir Düzeltelim.

4 2.5 Elasto plastik malzeme için özellikleri girelim. a-) Elastik Özellikler (E ve ν ) b-) plastik bölgeyi tanımlayalım. Plastik bölgenin doğrusal olduğunu düşünüyoruz. Bu durumda, elastik ve plastik bölgesi 2 ayrı doğru ile tanımlanan Bilenar Isotropic Hardening malzeme seçeriz.

5 2.6 Dikkat: Bu madde Bilgi Amaçlıdır. İnceleyip 2.7 maddesinden devam ediniz. Malzemenin plastik bölgesi farklı karekter gösterebilir. a-) Sıcaklığa bağlı Bilinear malzeme için c-) Plastik Bölgesi Eğrisel : Multilinear Isotropic Hardening

6 d-) Sıcaklığa bağlı Multilinear Isotropic Hardening e-) Diğer plastik malzeme karekterine göre uygun olan seçilmelidir. 2.7) mechanical modülüne geçiniz. Girilen Dataları güncelleyelim.

7 2.8) Üst Parça sturactural stell olarak kalsın. Alt parçaya elasto plastic material isimli malzemeyi atayalım. 2.9) Dış Yükler : Daha önce Elastik yapısal analiz örneğindeki aynı yükleri girelim. Bunun için alttaki adımlarını yapınız.

8 147 Ekranda basıncı görün

9 Nokta Seçilemiyorsa yukarıdaki ( ) simgesini tıklayın.

10 2.10) Sınır Şartları: Yan Kenarı ve Delik İçini Sabitleyeceğiz: Fixed Support, Cylindirical Support, alttaki adımlarını uygulayınız.

11

12 2.11 ) Elemanlara Ayırma: Elemanlara ayırma (Mesh adılmlarını sırayla yapınız) Eleman minimum boyutunu belirleyerek mesh sıkılığını ayarlayalım.

13 -Önce Ctrl tuşu ile her iki hacmi de seçin Eğer hacim seçilemiyorsa yukarıdaki tuşuna önce basın. - Element Size ı 50 mm yazınız. Element Size küçüldükçe elemanların boyutları küçülür, mesh sıkılığı artar. Yani model daha fazla elemana bölünür. Bu ise çözüm hasssasiyetini arttırır. Ancak Çözüm süresi uzar ve bilgisayarda daha fazla yer gerekir. Bazen bu sebeple bilgisayar kapasite yetmeyebilir. Optimum bir eleman sayısı yakalamak gerekir.

14 2.12) Görmek istediğimiz sonuçları atayalım. Plastik deformasyona uğrayan kısımları görmek için Eşdeğer Plastik Şekil Değiştirme sonuçlarda mutlaka gözükmeli. Bunun için, Solution (right click)>insert>strain> Equvilant Plastic Strain

15 Diğer sonuçları (Equvilant Stress, vb) benzer şekilde atayalım ) Sonuçları İnceleyelim ) Şimdi bu analizi elastoplastik olarak masa üstüne kaydediniz ve ansys ten çıkınız.

16 3. YORULMA (FATIGUE) ANALİZİ Aynı örnek, aynı sınır şartları ve aynı yükler üzerinden yorulma analizi yapacağız. Yükler 0-F max arasında tekrar edecek. 3.1 Katı Model için tekrar extrude dosyasını açınız. 3.2

17 3.3) Öncelikle Yorulma analizi için yeni bir malzeme tanımlayalım. Bundan maksat analizde gerekli malzeme özelliklerini görmenizi sağlamaktır. Boş hücreyi tıklayınız. Aşağıdaki ismi veriniz. a-) Elastik Özellikler

18 b-) Yorulma Eğrisi S-N diyagramı: Gerilme Genliği (Alternating Stress) Hasar için Tekrar Sayısı diyagramıdır. Ortama Gerilme (Mean Stress e göre S-N diyagramı değişir)

19 tablonun anlamı: Bu R-Ratio : Dış Yükün Değişim oranı. R-Ratio = -1 ise dış yük -F ile + F arası değişiyor ; (R-Ratio = -2 olsaydı -2F ile +2F arası değişecekti.) (R- Ratio = 0 olsaydı 0 ile F arası değişecekti.) Cycles : Devir Sayısı, Alternating Stress : Bu devir Sayısına Dayanabileceği Gerilme Genliği, R-Ratio =-1 ise σ max = -σ min ve σ m = 0; R-Ratio = 0 ise σ min = 0 ve σ m = σ max /2, olduğunu görünüz. Alttaki Resmi inceleyiniz.

20 3.4) 3.5 Alt parçaya Malzeme ataması

21 3.6) Dış Yükler : Daha önce Elastik yapısal analiz örneğindeki aynı yükleri girelim. Bunun için alttaki adımlarını yapınız. 147 Ekranda basıncı görün

22 Nokta Seçilemiyorsa yukarıdaki ( ) simgesini tıklayın.

23 3.7) Sınır Şartları: Yan Kenarı ve Delik İçini Sabitleyeceğiz: Fixed Support, Cylindirical Support, alttaki adımlarını uygulayınız.

24

25 3.8 ) Elemanlara Ayırma: Elemanlara ayırma (Mesh adılmlarını sırayla yapınız) Eleman minimum boyutunu belirleyerek mesh sıkılığını ayarlayalım.

26 -Önce Ctrl tuşu ile her iki hacmi de seçin Eğer hacim seçilemiyorsa yukarıdaki tuşuna önce basın. - Element Size ı 50 mm yazınız. Element Size küçüldükçe elemanların boyutları küçülür, mesh sıkılığı artar. Yani model daha fazla elemana bölünür. Bu ise çözüm hasssasiyetini arttırır. Ancak Çözüm süresi uzar ve bilgisayarda daha fazla yer gerekir. Bazen bu sebeple bilgisayar kapasite yetmeyebilir. Optimum bir eleman sayısı yakalamak gerekir.

27 3.9) Yorulma analizi için Fatigue Tool tanımlanmalı Loading Ratio: -1 anlamı: Statik yükler (Force, Pressure) bir negatif bir pozitif olarak tekrar edecek - F min + F max ; -p min + p max 3.10) Yorulma Analizi Sonuçlarını atayalım.

28 3.11) Çözüm yaptırın. Şimdi Statik Analizi Çözdürdüğümüzde Yorulma Sonuçları da ortaya çıkacaktır ) Sonuçları İnceleyiniz. 3.13) Projeyi kaydedin.. File>Save As> statik + yorulma

29 4. KARARLI REJİM (STEADY-STATE) ISIL YAPISAL ANALİZ Analizler aynı model üzerinden yapılacaktır. Delikten 250 C lik sabit sıcaklıkta bir akışkan geçmesi durumunda parçalardaki sıcaklık dağılımları ve Gerilme dağılımları incelenecektir. Yeni malzemeler ve sınır şartları tanımlanacaktır. Aşağıdaki adımları sırayla takip ediniz. 4.1 Katı Modelin Kurulması : en baştaki Elastik Statik analizin adımlarını yapmalısınız. Veya extrude dosyasını bilgisayarınıza indirerek açın. 4.2 Analiz Tipini sağ tuşla tutup, Geometri Üzerine Sürükleyip Bırakın

30 Isıl gerilmeler için 4.2 Model i tıklayın 4.4 Meshing

31 4.5) Malzeme Özelliklerinin girilmesi: Tekrar girmemizin sebebi bu analiz için gerekli özellikleri görmektir.

32 4.5.1 Görünümü düzeltin yeni malzeme girin. Alttaki ismi tanımlayın

33 4.5.3 elastik özellikler a-) Sıcaklığa Bağlı Değilse (biz b şıkkını gireceğiz) b-) Sıcaklığa Bağlı İse ki, bunu gireceğiz Plastik bölge özellikleri. Bilinear tanımlayalım.

34 Sıcaklığa bağlı gireceğiz Isı iletim katsayısı

35 a-) Sıcaklığa bağlı değilse..ki, Biz bunu seçeceğiz. b-) Bilgi : Sıcaklığa bağlı olsaydı.. yine sağ üstten tablo oluşturcaktık Isıl Genleşme Katsayısı Sıcaklığa bağlı değişecek. Alttaki tabloyu oluşturun.

36 4.5.7) Reference temperature girin. Reference temperature, sıcaklıktan dolayı şekil değiştirmenin olmadığı sıcaklıktır. Oda sıcaklığında cisimde sıcaklık sebebiyle şekil değişikliği olmadığı düşünüldüğünden Referans Temperature oda sıcaklığı (22 o C) alınacaktır.

37 4.6 Üst Parçaya yeni Malzemeyi atayalım. 4.7 Dış yüzeylere taşınım katsayısı girelim.

38 4.8) İç deliğe sabit 250 C sıcaklık değeri girelim. Sanki delikten 250 C de sabit sıcaklıkta bir akışkan geçiyor gibi düşünüyoruz.

39 4.9) Çözüm sonunda görmek istediğiniz sonuçları atayın. Önce Sıcaklık dağılımını atayın 4.10 Çözümü yaptırın. 4.11) Sıcaklık Dağılımını inceleyin.

40 4.12) Gerilmeleri de Görebilmek için Isıl Analiz Üzerine Statik Analiz Yaptırmamız gerekiyor. Static Structural i sol tuşla Engineering Data Üstüne Sürükle, Mouse u bırakmadan Geometri Model, Setup ve Results Üzerinde Sürükle, Kırmızı Çerçeveler gözüksün. Sonra Mouse u Bırak. Alttaki şekil elde edilmeli.. (Static Structrual menüsünde soru işareti olan bir modül olmamalı) Bu şekilde termal analizin sonuçlarıyla yapısal gerilme analizi yapılacaktır.

41 Static Structural menüsünde Model butonunu tıklayıp Mechanical modülüne geçin 4.13 Sınır Şartları: Alt Yüzeyi Sabitleyelim.

42 4.14 Görmek İstediğimiz Sonuçlar: Örneğin a-) Von-Mises gerilmeleri b-) Plastik şekil değiştiren kısımları görmek için Eşdeğer Plastik Şekil Değiştirme (Equvilant Plastic Strain seçilir.

43 c-) Sadece Alt Parçadaki Von-Mises Gerilme Dağılımını görmek için; Dikkat: Alt parçayı Hide body yaparak sadece üst parçadaki sonuçları göremezsiniz. Hide body yine tüm sistemdeki sonuçları verir ama üst parçayı gösterir. Ancak yukarıdaki şekilde sadece üst parçaya ait sonuçları görmeniz mümkün.

44 4.15 Çözüm Yaptıralım Sonuçları İnceleyin Projeyi Save As> steady state thermal structural ismiyle kaydediniz. Not: Sadece sıcaklık dağılımı için ısıl özelliklerin girilmesi yeterlidir. Ancak termal gerilmeleri de görmek istiyorsak E, ν, varsa plastik bölge eğrisi de girilmelidir.

45 5. ZAMANA BAĞLI (TRANSIENT) ISIL- YAPISAL ANALİZ Aynı katı modeli kullanacağız. Bu katı modelin 250 C lik fırının içinden bir anda oda ortamında soğumaya terkedildildiğini düşüneceğiz. Malzeme Özelliklerini yeniden gireceğiz. Zamanla Sıcaklık dağılımı ve gerilme dağılımlarını inceleyeceğiz. Transient Isıl Analiz ne demektir? Steady State Analizden farkı nedir? Bilgi için tıklayınız. 5.1 Katı Modelin Kurulması : Bunun için, aşağıdaki şıklardan birisini tercih ediniz. a-) En baştaki Elastik Statik analizin adımlarını yapınız veya, b-) extrude dosyasını bilgisayarınıza indirerek açın. Sonra Transient Thermal i sürükleyin Geometry üzerine bırakın.

46 Gerilmeler İçin 5.2 Elemanlara ayırma

47 5.3) Malzeme Özellikleri Önce görünümü düzeltelim. Engineering Data yı tıkladıktan sonra, Boş hücreye tıklayıp, yeni malzeme tanımlayalım. Ve alttaki ismi verelim.

48 a-) Elastik Özellikler Sıcaklığa Bağlı gireceğiz. Bu tabloyu oluşturalım. b-) Plastik Özellikler bilinear ve sıcaklığa bağlı girilecek.

49 Alttaki tabloyu oluşturalım. c-) Isıl iletkenlik katsayısı Sıcaklığa bağlı değil.

50 Bilgi: Sıcaklığa bağlı ise yine sağ üstten tablo oluştur. d-) Isıl Kapasite Cp Sıcaklığa bağlı değil.

51 Bilgi: Sıcaklığa bağlı olursa tablo girilmeli e-) Yoğunluk d Sıcaklığa bağlı değil. Bilgi: Sıcaklığa bağlı olsaydı tablo oluşturacaktık. f-) Isıl Genleşme Katsayısı (α)

52 Sıcaklığa bağlı gireceğiz. Alttaki tabloyu oluşturalım. g-) Reference temperature girin. Reference temperature, sıcaklıktan dolayı şekil değiştirmenin olmadığı sıcaklıktır. Oda sıcaklığında cisimde sıcaklık sebebiyle şekil değişikliği olmadığı düşünüldüğünden Referans Temperature oda sıcaklığı (22 o C) alınacaktır. 5.4) Üst parçaya yeni malzemeyi atayalım. Alt parça çelik olarak kalacak. a-) Mechanical a geç

53 b-) Girilen malzeme özellikleri için Data ları güncelleyelim. c-) Birim ayarlarına tekrar bakalım. Metric (mm,kg,n,s mv,ma) seçelim. d-) Üst parçaya malzeme atayalım.

54 5.5) Dış yüzeylerin tümü hava ile temas edeceği için tüm dış yüzeylere (delik dahil) aynı taşınım katsayısını gireceğiz.

55 Taşınım katsayısının biriminin W/mm 2 C olduğundan emin olmalısınız. 5.6 ) Initial Temperature (Başlangıç Sıcaklığı): Tüm cisim 250 o C de fırından çıkarıldığını 22 o C lik oda ortamında soğumaya terk edildiğini düşünüyoruz. Bu sebeple başlangıç sıcaklığımız 250 o C olmalıdır. 5.7) Zaman Ayarları : Toplam 1000 sn boyunca soğumayı takip edeceğiz. Analysis Setting e giriniz.

56 5.8) Sonuçları atayalım. Sıcaklık Dağılımını görmek istiyoruz. 5.9) Çözüm Yaptıralım

57 5.10) 1000.sn (Son adımdaki) sonuçlar ekrana çıkar 5.11) Ara saniyelerdeki değerleri görmek için alttaki adımları numara sırasına uygun takip edin..

58 124.22sn deki değerler ekranda çıkar.

59 Isıl gerilmeleri hesaplamak için, aşağıdaki adımları takip ediniz. Not: sadece sıcaklık dağılımını görmek isteseydik malzeme özelliklerine E, ν, plastik bölge eğrisi ve girilmesine gerek yoktu. k, d, Cp yeterli olurdu. 5.12) Alt yüzeyi de sabitleyelim.

60 5.13) 1000.sn deki sıcaklık dağılımını yük olarak verelim 5.14) Zaman ayarlarında statik analiz zamana bağlı olmayacak. Son saniye için çözülecek.

61 Olmasına dikkat edelim ) Von-Mises Gerilmelerini görmek için, 5.16) Çözüm yaptıralım.

62 5.17) Sonuçları Görelim. Static Structural menüsünde Model butonunu tıklayıp Mechanical modülüne geç. 5.18) Sadece Üst Parçadaki Von-Mises Gerilme Dağılımını görmek için; 5.17 daki adımından Equivalent Stress 2 atadıktan sonra

63 Dikkat: Alt parçayı Hide body yaparak sadece üst parçadaki sonuçları göremezsiniz. Hide body yine tüm sistemdeki sonuçları verir ama üst parçayı gösterir. Ancak yukarıdaki şekilde sadece üst parçaya ait sonuçları görmeniz mümkün. 5.19) Çözüm

64 5.20) Ara saniyelerde gerilme dağılımını görmek için: Örneğin 7.step olan 324,22.sn deki gerilmeleri görebilmek için alttaki adımları takip ediniz. a-) Önce Bu saniyedeki sıcaklık dağılımını thermal transient analizden elde edeceğiz.

65

66 324,22 sn sonundaki Eşdeğer gerilme dağılımı

67 6. MODAL ANALİZ (Titreşim Analizi) Aynı Geometriyi kullanacağız. Sınır Şartlarını Değiştireceğiz. Yükleri Kaldıracağız ve Bir Ucundan Ankastre Yaparak Doğal Frekansları Bulacağız. Çalışma Şartlarındaki frekansın doğal Frekanslardan birisiyle çakışması halinde Rezonans dediğimiz aşırı titreşim oluşur. Daha fazla bilgi için tıklayınız. 6.1 Öncelikle katı modeli kurmalıyız. Aşağıdaki şıklardan birisini tercih ediniz. a-) adımlarıyla katı modeli kurunuz. b-) Extrude isimli geometriyi indirip açınız. c-) Analiz tipi: Modal butonunu geomery üzerine sürekleyiniz.

68 6.2 Şimdi alt hacim paslanmaz çelik kalsın. Üst hacim ise başka bir elastik malzeme atayalım. a-) Engineering Data ya girin.. yeni malzeme tanımlayalım. Boş hücreye tıklayın ve aşağıdaki gibi isim girin. b-) Yoğunluk tanımlamalıyız.

69 c-) Elastik Özellikleri (E, ν ) aşağıdaki gibi girelim. d-) Model butonuna basarak Mechanical Kısmına Geçelim

70 açılır. e-) Önce malzeme özelliklerini mechanical kısmında güncellemekte daima fayda var. f-) Hacimlere isim verelim. (Top part and bottom Part)

71 g-) Üst Parçaya yeni malzeme atayalım. 6.3 Meshing

72 6.4 Bir Uç Yüzeyi Ankastre yapacağız.

73 6.5 Sonuçlara Toplam Deformasyonu Atayalım 6.6 Çözüm yaptıralım 6.7 Altı mod için doğal frekansları görelim

74 6.8 Şimdi herbir modda şekil değiştirme durumunu inceleyelim. a-) b-) Tekrar Sağ tuşla c-) 6 mod için sonuçları görelim.

75 6.9 Mesela 4.moddaki deformasyonu görelim Animasyon: Örneğin mod 4 ü animasyon halinde görmek için

Başlıca ANALİZ TİPLERİ. ve Özellikleri

Başlıca ANALİZ TİPLERİ. ve Özellikleri Başlıca ANALİZ TİPLERİ ve Özellikleri 1- Yapısal Analizler :Katı cisimlerden oluşan sistemlerde, Dış yapısal yüklerin (kuvvet, tork, basınç vb.) etkisini inceleyen analizlerdir. 1.1 Statik Yapısal Analizler

Detaylı

ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI

ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI Aşağıdaki şekillere benzer bir atölye vinci tasarlayın. Verilen maddelere göre uygulamanızı geliştirin. a) Tasarımlarınız sınıfta yapılan uygulamadan farklı olacak. Alternatif

Detaylı

ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI

ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI ÖDEV 6- ATÖLYE VİNCİ TASARIMI Aşağıdaki şekillere benzer bir atölye vinci tasarlayın. Verilen maddelere göre uygulamanızı geliştirin. a) Tasarımlarınız sınıfta yapılan uygulamadan farklı olacak. Alternatif

Detaylı

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (Shell Mesh, Bearing Load,, Elastic Support, Tasarım Senaryosunda Link Value Kullanımı, Remote Load, Restraint/Reference Geometry) Shell Mesh ve Analiz: Kalınlığı az

Detaylı

ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ

ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ HAZIRLAYAN: Orhan KESKİN Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZOR MAYIS, 2012 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ

COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ COSMOSWORKS İLE DÜŞME ANALİZİ Makine parçalarının veya bir makinanın belirli bir yükseklikten yere düşmesi ile yapı genelinde oluşan gerilme (stress) ve zorlanma (strain) değerlerinin zamana bağlı olarak

Detaylı

MEKANİZMA TEKNİĞİ (10. Hafta)

MEKANİZMA TEKNİĞİ (10. Hafta) MEKANİZMA TEKNİĞİ (10. Hafta) Örnek Mekanizma Sonuçlarının Ansys Çözümü İle Karşılaştırılması Yapılan analitik çözümler ile Ansys sonuçlarının birbirini doğrulaması için bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir.

Detaylı

ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ

ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ Bu kursta neler öğreneceğiz?... Sonlu elemanlar nedir? Ne işimize yarar? ANSYS/Workbench nedir? ANSYS/Workbench in modülleri DesignModeler Simulation Basit bir parçanın ANSYS/Workbench

Detaylı

LED Aydınlatma Çiplerinde Isıl ve Yapısal Dayanım Analizleri

LED Aydınlatma Çiplerinde Isıl ve Yapısal Dayanım Analizleri LED Aydınlatma Çiplerinde Isıl ve Yapısal Dayanım Analizleri Hazırlayan Arda Avgan, Makine Müh. arda.avgan@akromuhendislik.com Can Özcan, Yük. Mak. Müh. can.ozcan@akromuhendislik.com AKRO R&D Ltd. Tel:

Detaylı

= 4 olan duvarın 10 m lik

= 4 olan duvarın 10 m lik Bir Duvarda İletim ile Isı Geçişinin ANSYS ile Analizi : Problem Tanımı ( Incropera Ornek 2.2) : 1 m kalınlığındaki bir duvarda belirli bir andaki sıcaklık dağılımı T(x) = a + bx + cx olarak verilmektedir.

Detaylı

FİNAL ÖDEVİ (son güncelleme : saat: 14.00)

FİNAL ÖDEVİ (son güncelleme : saat: 14.00) FİNAL ÖDEVİ (son güncelleme :26.05.2016.. saat: 14.00) (Final notuna 25 puana kadar ilave yapılacaktır. Final notu yüksek olursa proje veya ödev notuna 2 katı yansıtılır. Grup veya tek olarak yapabilirsiniz.)

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ

PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ T.C DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ PİM-PLAK BAĞLANTILARINDA GERİLME ANALİZİ BİTİRME PROJESİ Sinan YILDIZ Projeyi Yöneten Prof.Dr.Sami AKSOY 1 ÖZET Günümüzde bilgisayar

Detaylı

Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi

Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi Pnömatik Silindir Tasarımı Ve Analizi Burak Gökberk ÖZÇİÇEK İzmir Katip Çelebi Üniversitesi y170228007@ogr.ikc.edu.tr Özet Bu çalışmada, bir pnömatik silindirin analitik yöntemler ile tasarımı yapılmıştır.

Detaylı

Basit Parça Modelleme

Basit Parça Modelleme Basit Parça Modelleme Yapacağımız örnek, 1.gün eğitimimizin ilk uygulamasıdır. Bu örnekle parça modellemedeki temel komutları tanıyacağız ve fonksiyonlarını inceleyeceğiz. Uygulamamıza bir yeni bir Part

Detaylı

A-Ztech Ltd. A to Z Advanced Engineering Technologies A dan Z ye İleri Mühendislik Teknolojileri

A-Ztech Ltd. A to Z Advanced Engineering Technologies A dan Z ye İleri Mühendislik Teknolojileri 1 ABAQUS Sonlu Elemanlar Programı Giriş Eğitimi Ders Notları Örnek Uygulama Bir Kirişin Lineer Statik Analizi A-Ztech Ltd ABAQUS, Inc. Copyright 2003 1 2 Giriş Bu çalışmada Şekil-1 'de gösterilen ölçülerde

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 9 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 9 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 9 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Sunum içeriği: 1. Merkezkaç Kuvveti (Centrifugal Force) 2. Burkulma (Flambaj Analizi) 3. Doğal Frekans Analizi (Natural Frequencies) Merkezkaç

Detaylı

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering

BURSA TECHNICAL UNIVERSITY (BTU) Department of Mechanical Engineering Uygulama Sorusu-1 Şekildeki 40 mm çaplı şaft 0 kn eksenel çekme kuvveti ve 450 Nm burulma momentine maruzdur. Ayrıca milin her iki ucunda 360 Nm lik eğilme momenti etki etmektedir. Mil malzemesi için σ

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ

ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ HAZIRLAYAN: Orhan KESKİN Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZOR MAYIS, 2012 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

MMU 420 FINAL PROJESİ

MMU 420 FINAL PROJESİ MMU 420 FINAL PROJESİ 2016/2017 Bahar Dönemi İnce plakalarda merkez ve kenar çatlağının ANSYS Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel

Detaylı

ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ

ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ ŞUBAT 2007 İZMİR Hazırlayanlar Mehmet Zor - Ozan Güzenge 1 Önsöz www.ansysbilgihavuzu.com ANSYS programının yeni.arayüzü

Detaylı

OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ FİNAL PROJESİ-Ocak:2017

OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ FİNAL PROJESİ-Ocak:2017 OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ FİNAL PROJESİ-Ocak:2017 Aşağıda verilen üç projeden ikisini yapınız. Üçüncüsü + puan olarak 20 üzerinden değerlendirilecektir. 1)SEZGİSEL ALGORİTMALARIN PROGRAMLANMASI: GEZGİN SATICI

Detaylı

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Bu dokümanda SolidWorks2017 (Premium) yazılımı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemi ile bir krank milinin gerilme analizi yapılmıştır. Analizde kullanılan

Detaylı

MMU 420 FINAL PROJESİ. 2015/2016 Bahar Dönemi. Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi

MMU 420 FINAL PROJESİ. 2015/2016 Bahar Dönemi. Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi MMU 420 FNAL PROJESİ 2015/2016 Bahar Dönemi Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel olarak parça

Detaylı

DEU MUH.FAK. MAKİNA MUH.BL. BDM VİZE SINAVI 5.5.2015

DEU MUH.FAK. MAKİNA MUH.BL. BDM VİZE SINAVI 5.5.2015 DEU MUH.FAK. MAKİNA MUH.BL. BDM VİZE SINAVI 5.5.2015 1- BDM açısından yapılabilecek kolaylıkları iki misal vererek açıklayınız. (13P) 2- Bir BDM faaliyetinde birden fazla analiz planladınız. İlk analizin

Detaylı

ANSYS 5.4 İLE ÇELİK KAPI TASARIMI

ANSYS 5.4 İLE ÇELİK KAPI TASARIMI T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ANSYS 5.4 İLE ÇELİK KAPI TASARIMI BİTİRME PROJESİ Arda ULUSELLER 1999485048 Projeyi Yöneten Prof. Dr. Sami AKSOY Ocak, 2005

Detaylı

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ

PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ PARÇA MODELLEMEYE GİRİŞ Pro/ENGINEER programında 10 değişik modelleme kısmı bulunmaktadır. Bunlardan en çok kullanılan ve bizim de işleyeceğimiz parça modelleme (Part) kısmıdır. Bunun yanında montaj (assembly),

Detaylı

ÇELİK TENCERE TABANI TASARIMI. Kaynak: TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makine Teknolojileri DERGİSİ, Cilt 7, (2004), Sayı 4,

ÇELİK TENCERE TABANI TASARIMI. Kaynak: TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makine Teknolojileri DERGİSİ, Cilt 7, (2004), Sayı 4, ÇELİK TENCERE TABANI TASARIMI Kaynak: TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Makine Teknolojileri DERGİSİ, Cilt 7, (2004), Sayı 4, 599-604 Çelik Tencere Tabanı Tasarımı / İnceleme Aşaması 1- İNCELEME FAALİYETLERİ Tencere

Detaylı

ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ

ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖRNEKLERLE ANSYS WORKBENCH E GİRİŞ Hazırlayan: Batuhan Göçer - Mehmet Fatih ALPAN Danışman: Prof. Dr. Mehmet Zor 1 İçindekiler 1 GİRİŞ BİLGİLERİ 1 1.1

Detaylı

MalzemelerinMekanik Özellikleri II

MalzemelerinMekanik Özellikleri II MalzemelerinMekanik Özellikleri II Doç.Dr. Derya Dışpınar deryad@istanbul.edu.tr 2014 Sünek davranış Griffith, camlarileyaptığıbuçalışmada, tamamengevrekmalzemelerielealmıştır Sünekdavranışgösterenmalzemelerde,

Detaylı

Kırılma nedir? Bir malzemenin yük altında iki veya daha fazla parçaya ayrılması demektir. Her malzemede kırılma karakteri aynı mıdır? Hayır.

Kırılma nedir? Bir malzemenin yük altında iki veya daha fazla parçaya ayrılması demektir. Her malzemede kırılma karakteri aynı mıdır? Hayır. KIRILMA İLE SON BULAN HASARLAR 1 Kırılma nedir? Bir malzemenin yük altında iki veya daha fazla parçaya ayrılması demektir. Her malzemede kırılma karakteri aynı mıdır? Hayır. Uygulanan gerilmeye, sıcaklığa

Detaylı

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi

Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi Katı ve Sıvıların Isıl Genleşmesi 1 Isınan cisimlerin genleşmesi, onları meydana getiren atom ve moleküller arası uzaklıkların sıcaklık artışı ile artmasındandır. Bu olayı anlayabilmek için, Şekildeki

Detaylı

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması

2B Dirsek Analizi. Uygulamanın Adımları. 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 2B Dirsek Analizi Uygulamanın Adımları 8 in 1.5 D 1.5 in 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3 in 1.5 in 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça

Detaylı

TAKIM TEZGAHLARI LABORATUARI

TAKIM TEZGAHLARI LABORATUARI TAKIM TEZGAHLARI LABORATUARI Deney Sorumlusu ve Uyg. Öğr. El. Doç. Dr. Nihat TOSUN Doç. Dr. Cihan ÖZEL Doç. Dr. Latif ÖZLER Yrd. Doç. Dr. HAşim PIHTILI Arş. Gör. İ. Hakkı ŞANLITÜRK Arş. Gör. M. Erbil ÖZCAN

Detaylı

A) DENEY NO: HT B) DENEYİN ADI: Doğrusal Isı İletimi Deneyi

A) DENEY NO: HT B) DENEYİN ADI: Doğrusal Isı İletimi Deneyi 10 A) DENEY NO: HT-350-01 B) DENEYİN ADI: Doğrusal Isı İletimi Deneyi C) DENEYİN AMACI: Aynı boyutlarda ve aynı malzemeden yapılmış bir katı çubuk boyunca ısının doğrusal olarak nasıl iletildiğini göstermek,

Detaylı

Saf Eğilme(Pure Bending)

Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme (Pure Bending) Bu bölümde doğrusal, prizmatik, homojen bir elemanın eğilme etkisi altındaki şekil değiştirmesini/ deformasyonları incelenecek. Burada çıkarılacak formüller

Detaylı

Panel Uzmanı Mobil Uygulama Çalışması

Panel Uzmanı Mobil Uygulama Çalışması Panel Uzmanı Mobil Uygulama Çalışması PANEL UZMANI ASSAN PANEL PANEL UZMANI Mekanik Dayanım Isı Yalıtım PANEL UZMANI ANA SAYFA Akustik Analizi Yangın Dayanımı Aydınlatma Analizi İlave Performans Değerlendirmesi

Detaylı

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor

BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 3 BURULMA (TORSİON) Dairesel Kesitli Çubukların (Millerin) Burulması 1.1.018 MUKAVEMET - Ders Notları - Prof.Dr. Mehmet Zor 1 3. Burulma Genel Bilgiler Burulma (Torsion): Dairesel Kesitli Millerde Gerilme

Detaylı

Geometriden kaynaklanan etkileri en aza indirmek için yük ve uzama, sırasıyla mühendislik gerilmesi ve mühendislik birim şekil değişimi parametreleri elde etmek üzere normalize edilir. Mühendislik gerilmesi

Detaylı

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme

ACCESS DERS 2. 1. Tablolarda Düzenleme ACCESS DERS 2 1. Tablolarda Düzenleme Geçen notlarda en durumda Musteri, iller ve ilçeler isminde 3 tane tablomuz olmuştu. Şimdi bu tablolar üzerinde düzenlemeler yapacağız. İlk düzenlemeyi tablo ve tablo

Detaylı

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SIKI SARILAN TORSİYON YAYLARININ HESABI

DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SIKI SARILAN TORSİYON YAYLARININ HESABI DAİRESEL KESİTLİ TELDEN SOĞUK OLARAK SIKI SARILAN TORSİYON YAYLARININ HESABI Yaylar enerji depolayan elemanlardır. Torsiyon yaylarında, malzemenin elastik bölgesinde kalmak şartiyle, yaya eksenden R uzaklıkta

Detaylı

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i?

YORULMA HASARLARI Y r o u r l u m a ne n dir i? YORULMA HASARLARI 1 Yorulma nedir? Malzemenin tekrarlı yüklere maruz kalması, belli bir tekrar sayısından sonra yüzeyde çatlak oluşması, bunu takip eden kopma olayı ile malzemenin son bulmasına YORULMA

Detaylı

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI

MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI MÜHENDİSLİ ÇİZİMLERİ LABORATUVAR UYGULAMASI Önemli Not: Geçen haftaki uygulamada AutoCAD in menü ve kısayolları yüklenememişti. Bu sorun hala devam ediyorsa aşağıda verilen işlem sırasını takip ederek

Detaylı

(J-İNTEGRALİ VE K-GERİLME ŞİDDET FAKTÖRÜ HESABI) (Hazırlayan: Doç.Dr. Mehmet ZOR)

(J-İNTEGRALİ VE K-GERİLME ŞİDDET FAKTÖRÜ HESABI) (Hazırlayan: Doç.Dr. Mehmet ZOR) (Tüm Malzeme Tipleri İçin, ANSYS programı ile) İKİ BOYUTLU KIRILMA MEKANİĞİ (J-İNTEGRALİ VE K-GERİLME ŞİDDET FAKTÖRÜ HESABI) (Hazırlayan: Doç.Dr. Mehmet ZOR) İçindekiler 1- Problemin Tanımlanması A- Modelleme

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI

MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI MAKİNE ELEMANLARI DERS SLAYTLARI YORULMA P r o f. D r. İ r f a n K A Y M A Z P r o f. D r. A k g ü n A L S A R A N A r ş. G ör. İ l y a s H A C I S A L İ HOĞ LU Aloha Havayolları Uçuş 243: Hilo dan Honolulu

Detaylı

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI

KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI IM 566 LİMİT ANALİZ DÖNEM PROJESİ KİRİŞLERDE PLASTİK MAFSALIN PLASTİKLEŞME BÖLGESİNİ VEREN BİLGİSAYAR YAZILIMI HAZIRLAYAN Bahadır Alyavuz DERS SORUMLUSU Prof. Dr. Sinan Altın GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ

Detaylı

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir.

δ / = P L A E = [+35 kn](0.75 m)(10 ) = mm Sonuç pozitif olduğundan çubuk uzayacak ve A noktası yukarı doğru yer değiştirecektir. A-36 malzemeden çelik çubuk, şekil a gösterildiği iki kademeli olarak üretilmiştir. AB ve BC kesitleri sırasıyla A = 600 mm ve A = 1200 mm dir. A serbest ucunun ve B nin C ye göre yer değiştirmesini belirleyiniz.

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Teknik Doküman. Autodesk Revit Building te yeni ölçü tipleri yaratmak

Teknik Doküman. Autodesk Revit Building te yeni ölçü tipleri yaratmak Teknik Doküman Teknik Doküman Numarası: 10771 Yayım Tarihi: 24.03.2006 Ürün: Autodesk Revit 6-9 Konu: Revit te yeni ölçülendirme tipleri yaratmak Tür: Öğretici Revizyon No: 0 Revizyon Tarihi: Autodesk

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 Malzeme Seçiminin Temelleri... 1 1.1 Giriş... 2 1.2 Malzeme seçiminin önemi... 2 1.3 Malzemelerin sınıflandırılması... 3 1.4 Malzeme seçimi adımları... 5 1.5 Malzeme seçiminde dikkate

Detaylı

ÖRNEK 3 ISIL YÜK ANALİZİ *

ÖRNEK 3 ISIL YÜK ANALİZİ * ÖRNEK 3 ISIL YÜK ANALİZİ * 1. Giriş İç ve dış çapları sırasıyla 0.2 m ve 0.21 m olan 1 metre uzunluğundaki ince bir alüminyum silindir düşünün. Silindir bir uçtan sabit tutuluyor ve diğer ucuna 200 kpa

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM ÇÖZÜMÜ YAPILMIŞ NACA 0012 KANADI İÇİN 2B ÇİZİM EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Kapsam Çözümü yapılmış *.pos.edf dosyasında bulunan çözümağını al. Sonlu eleman modeli üzerinde bulunan

Detaylı

Beşevler Mah. Aktaş Sok.Pars İş Merkezi. No:5 Kat:4 Büro:8 Nilüfer/Bursa Tel: Faks: e-posta:

Beşevler Mah. Aktaş Sok.Pars İş Merkezi. No:5 Kat:4 Büro:8 Nilüfer/Bursa Tel: Faks: e-posta: MECHANICAL INTRODUCTION EĞİTİMİ Eğitimin Ücreti: Danışınız Eğitimin Süresi: 30 saat (3 Gün) Eğitim Günleri: Danışınız Eğitim Saatleri: 09.00 17.00 Başlangıç Tarihi: Danışınız Eğitim Yeri: İLTEM Mühendislik

Detaylı

STATİK GERİLMELER a) Eksenel yükleme Şekil 4.1 Eksenel Yükleme b) Kesme Yüklemesi Şekil 4.2 Kesme Yüklemesi

STATİK GERİLMELER a) Eksenel yükleme Şekil 4.1 Eksenel Yükleme b) Kesme Yüklemesi Şekil 4.2 Kesme Yüklemesi 4 STATİK GERİLMELER Genel yükleme durumuna göre gerilme tanımlamaları: a) Eksenel yükleme Şekil 4.1 Eksenel Yükleme Ç ; ü b) Kesme Yüklemesi Şekil 4.2 Kesme Yüklemesi ; ; ü c) Burulma Yüklemesi Şekil 4.3

Detaylı

Teknik Resim Çıkartılması

Teknik Resim Çıkartılması Teknik Resim Çıkartılması Open komutuna tıklayarak daha önce çizmiş olduğumuz D2-Revolved Feature isimli part dosyamızı açalım. New komutuna tıklayarak yeni bir Drawing dokümanı oluşturalım. Karşımıza

Detaylı

MUKAVEMET TEMEL İLKELER

MUKAVEMET TEMEL İLKELER MUKAVEMET TEMEL İLKELER Temel İlkeler Mukavemet, yük etkisi altındaki cisimlerin gerilme ve şekil değiştirme durumlarının, iç davranışlarının incelendiği uygulamalı mekaniğin bir dalıdır. Buradaki cisim

Detaylı

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması.

Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. 1 Deneyin Adı Çekme Deneyi Deneyin Amacı Çekme deneyinin incelenmesi ve metalik bir malzemeye ait çekme deneyinin yapılması. Teorik Bilgi Malzemelerin statik (darbesiz) yük altındaki mukavemet özelliklerini

Detaylı

MMU 402 FINAL PROJESİ. 2014/2015 Bahar Dönemi

MMU 402 FINAL PROJESİ. 2014/2015 Bahar Dönemi MMU 402 FNAL PROJESİ 2014/2015 Bahar Dönemi Bir Yarı eliptik yüzey çatlağının Ansys Workbench ortamında modellenmesi Giriş Makine mühendisliğinde mekanik parçaların tasarımı yapılırken temel olarak parça

Detaylı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı

BÖLÜM 13. Çelik Profil Aracı BÖLÜM 13 Çelik Profil Aracı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Çelik Profiller ile Çalışmak Çelik profil aracı, çelik profillerden oluşan modellerin tasarımını ve düzenlenmesini

Detaylı

GÜÇ-TORK. KW-KVA İlişkisi POMPA MOTOR GÜCÜ

GÜÇ-TORK. KW-KVA İlişkisi POMPA MOTOR GÜCÜ Bu sayfada mekanikte en fazla kullanılan formülleri bulacaksınız. Formüllerde mümkün olduğunca SI birimleri kullandım. Parantez içinde verilenler değerlerin birimleridir. GÜÇ-TORK T: Tork P: Güç N: Devir

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (1) 49-54 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Akışkanlar Mekaniği Ve İklimlendirme Sistemlerinde Sonlu Elemanlar

Detaylı

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN

TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ. Öğr. Gör. Adem ÇALIŞKAN TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ 3 Malzemelerin esnekliği Gerilme Bir cisme uygulanan kuvvetin, kesit alanına bölümüdür. Kuvvetin yüzeye dik olması halindeki gerilme "normal gerilme" adını alır ve şeklinde

Detaylı

BÖLÜM 15. Uyarlanabilir Parçalar

BÖLÜM 15. Uyarlanabilir Parçalar BÖLÜM 15 Uyarlanabilir Parçalar Autodesk Inventor 2008 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Uyarlanabilir Tasarım Katı modelleme sistemleri, genellikle montajları oluşturan parçaların geometrik

Detaylı

HT-350 TERMAL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ

HT-350 TERMAL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ 1 HT-350 TERMAL İLETKETLİK EĞİTİM SETİ DENEY FÖYLERİ DENEYSAN EĞİTİM CİHAZLARI SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ. Küçük Sanayi sitesi 12 Ekim Cad. 52.Sok. No:18/ABALIKESİR Tel:0266 2461075 Faks:0266 2460948http://www.deneysan.com

Detaylı

ZEMİNDE GERİLMELER ve DAĞILIŞI

ZEMİNDE GERİLMELER ve DAĞILIŞI ZEMİNDE GERİLMELER ve DAĞILIŞI MALZEMELERİN GERİLME ALTINDA DAVRANIŞI Hooke Yasası (1675) σ ε= ε x = υε. E τzx E γ zx= G= G 2 1 z ( +υ) BOL 1 DOĞAL GERİLMELER Zeminler elastik olsalardı ν σx = σz 1 ν Bazı

Detaylı

Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin

Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin BURMA DENEYİ Burma deneyinin çekme deneyi kadar geniş bir kullanım alanı yoktur ve çekme deneyi kadar standartlaştırılmamış bir deneydir. Uygulamada malzemelerin genel mekanik özelliklerinin saptanmasında

Detaylı

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan

ELASTİSİTE TEORİSİ I. Yrd. Doç Dr. Eray Arslan ELASTİSİTE TEORİSİ I Yrd. Doç Dr. Eray Arslan Mühendislik Tasarımı Genel Senaryo Analitik çözüm Fiziksel Problem Matematiksel model Diferansiyel Denklem Problem ile ilgili sorular:... Deformasyon ne kadar

Detaylı

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları

Problem F. Hidrostatik Basınca Maruz Duvar. Beton. E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2. Sınır Şartları Problem F Hidrostatik Basınca Maruz Duvar Beton E = 3600 ksi, Poisson oranı = 0.2 Sınır Şartları 1. Durum: Duvar sadece altından tutulmuş 2. Durum: Duvar altından ve kenarlarından tutulmuş Yapılacaklar

Detaylı

MECHANICS OF MATERIALS

MECHANICS OF MATERIALS T E CHAPTER 2 Eksenel MECHANICS OF MATERIALS Ferdinand P. Beer E. Russell Johnston, Jr. John T. DeWolf Yükleme Fatih Alibeyoğlu Eksenel Yükleme Bir önceki bölümde, uygulanan yükler neticesinde ortaya çıkan

Detaylı

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş

FZM 220. Malzeme Bilimine Giriş FZM 220 Yapı Karakterizasyon Özellikler İşleme Performans Prof. Dr. İlker DİNÇER Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü 1 Ders Hakkında FZM 220 Dersinin Amacı Bu dersin amacı, fizik mühendisliği öğrencilerine,

Detaylı

18 Haziran 2009. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Muhasebe

18 Haziran 2009. Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL. Đlgili Modül/ler : Muhasebe 18 Haziran 2009 Đlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL Đlgili Modül/ler : Muhasebe ÖRNEKLER ĐLE FĐŞ CAMBAZI Fiş cambazları muhasebe fişlerini işlerken hızlı, pratik ve hatasız işlememizi sağlayan ETA

Detaylı

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım

HT 150 SET. LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri. Kullanım HT 150 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 150 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. - Hassas

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 1 s Ocak 2006 SOĞUK ÇEKİLMİŞ LEVHA MALZEMELERDE GERİLME ANALİZİ

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 1 s Ocak 2006 SOĞUK ÇEKİLMİŞ LEVHA MALZEMELERDE GERİLME ANALİZİ DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 8 Sayı: 1 s. 129-138 Ocak 2006 SOĞUK ÇEKİLMİŞ LEVHA MALZEMELERDE GERİLME ANALİZİ (STRESS ANALYSIS OF COLD-FORMED STEEL STRIPS) S. Özmen ERUSLU*,

Detaylı

LT SPlCE. 1.Kurulumu: Google dan LTSpice aratıp, Linear Technolog nin anasayfasına gidiniz.

LT SPlCE. 1.Kurulumu: Google dan LTSpice aratıp, Linear Technolog nin anasayfasına gidiniz. LT SPlCE 1.Kurulumu: Google dan LTSpice aratıp, Linear Technolog nin anasayfasına gidiniz. http://www.linear.com/designtools/software/ Yukarıda verilen adresi açtığınızda şağıda sayfa ile karşılaşacaksınız.

Detaylı

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear)

Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Kirişlerde Kesme (Transverse Shear) Bu bölümde, doğrusal, prizmatik, homojen ve lineer elastik davranan bir elemanın eksenine dik doğrultuda yüklerin etkimesi durumunda en kesitinde oluşan kesme gerilmeleri

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI I Mukavemet Esasları (Flipped Classroom)

MAKİNE ELEMANLARI I Mukavemet Esasları (Flipped Classroom) MAKİNE ELEMANLARI I Mukavemet Esasları (Flipped Classroom) Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Dersin işlenişi Ders Özeti: Gerilmenin genel tanımı, gerilme halleri Bir,

Detaylı

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri

HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET LCD li Kablosuz Oda Termostatı Kontrolleri HT 300 SET kablosuz oda termostatıdır. Kullanıcı oda termostatını ihtiyacı doğrultusunda ayarlayıp daha konforlu ve ekonomik bir ısınma sağlar. Dokunmatik

Detaylı

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek.

Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Ms SQL Veritabanı Nesneleri Bölüm Veritabanı Yönetimi Yazar Öznur KARAKUŞOĞLU Yayın Tarihi 15.04.2004 Okunma Sayısı 1110 Tavsiye Edilen Önhazırlık Temel SQL Server 2000 bilgisi edinmek. Hedefler Veritabanı

Detaylı

Shigley s Mechanical Engineering Design Richard G. Budynas and J. Keith Nisbett

Shigley s Mechanical Engineering Design Richard G. Budynas and J. Keith Nisbett Shigley s Mechanical Engineering Design Richard G. Budynas and J. Keith Nisbett Hazırlayan Makine Mühendisliği Bölümü Sakarya Üniversitesi 1 2 Sürekli mukavemeti azaltıcı etkenler 3 Sürekli mukavemeti

Detaylı

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin

Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin Bir katı malzeme ısıtıldığında, sıcaklığının artması, malzemenin bir miktar ısı enerjisini absorbe ettiğini gösterir. Isı kapasitesi, bir malzemenin dış ortamdan ısı absorblama kabiliyetinin bir göstergesi

Detaylı

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ FPWINPRO7_ Servo motor jog fonksiyon bloğu (JOG FONKSİYON BLOĞU KULLANIM AMACI: Execute girişinden tetik verdiğimiz sürece aktif vermediğimiz sürece pasif olan bir bloktur. Execute girişi aktif olduğu

Detaylı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı

BÖLÜM 14. Kaynak Tasarım Ortamı BÖLÜM 14 Kaynak Tasarım Ortamı Autodesk Inventor 11 Tanıtma ve Kullanma Kılavuzu SAYISAL GRAFİK Kaynak Tasarım Ortamı Kaynak tasarım ortamı, montaj tasarımının bir parçası. Kaynaklı parçaları kaynak tasarım

Detaylı

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ

İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ İNŞAAT MALZEME BİLGİSİ Prof. Dr. Metin OLGUN Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü HAFTA KONU 1 Giriş, yapı malzemelerinin önemi 2 Yapı malzemelerinin genel özellikleri,

Detaylı

Havadan Suya Isı Pompası Seçim Programı / ver.1.4

Havadan Suya Isı Pompası Seçim Programı / ver.1.4 Havadan Suya Isı Pompası Seçim Programı / ver.1.4 (Kullanma Klavuzu) Mart, 2011 1 İçindekiler 1. Hazırlık (Programın yüklenmesi) 2.Programın Kullanılması 3.Örnek çalışma 3-1. Enerji hesaplaması 3-2. Sonuç

Detaylı

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri

BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri BMM 205 Malzeme Biliminin Temelleri Metallerin Kırılması, Yorulması ve Sürünmesi Dr. Ersin Emre Ören Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü TOBB Ekonomi ve

Detaylı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı

BASMA DENEYİ MALZEME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. 1. Basma Deneyinin Amacı 1. Basma Deneyinin Amacı Mühendislik malzemelerinin çoğu, uygulanan gerilmeler altında biçimlerini kalıcı olarak değiştirirler, yani plastik şekil değişimine uğrarlar. Bu malzemelerin hangi koşullar altında

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK

BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK Endüstriyel Uygulamalarla BİLGİSAYAR DESTEKLİ MÜHENDİSLİK Computer Aided Engineering with Industrial Applications CAD Son yıllarda hızla gelişen bilgisayar teknolojileri ve yazılımları, endüstriyel araştırma

Detaylı

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ

DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ 3 DÜZLEMDE GERİLME DÖNÜŞÜMLERİ Gerilme Kavramı Dış kuvvetlerin etkisi altında dengedeki elastik bir cismi matematiksel bir yüzeyle rasgele bir noktadan hayali bir yüzeyle ikiye ayıracak olursak, F 3 F

Detaylı

Musa DEMİRCİ. KTO Karatay Üniversitesi. Konya - 2015

Musa DEMİRCİ. KTO Karatay Üniversitesi. Konya - 2015 Musa DEMİRCİ KTO Karatay Üniversitesi Konya - 2015 1/46 ANA HATLAR Temel Kavramlar Titreşim Çalışmalarının Önemi Otomatik Taşıma Sistemi Model İyileştirme Süreci Modal Analiz Deneysel Modal Analiz Sayısal

Detaylı

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ FPWINPRO7_ Servo motor jog positioning_0 fonksiyon bloğu (Kullanım amacı: Normal Jog bloğundan farkı bağlanan fiziksel giriş tetiklendiği anda TargetValue değerine kadar gidip durmasıdır.) İlk olarak FPWINPRO

Detaylı

LAMİNER BORU AKIŞININ ANSYS WORKBENCH 15.0 İLE ANALİZİ

LAMİNER BORU AKIŞININ ANSYS WORKBENCH 15.0 İLE ANALİZİ Hazırlayan : Cihan Coşkun cihancoskun93 (at) gmail.com Kaynak: https://confluence.cornell.edu/display/simulation/fluent+-+laminar+pipe+flow (Resimler ve Ekran görüntüleri tarafımıza aittir. Screenshots

Detaylı

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele

EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele EKSENEL YÜKLERDEN OLUŞAN GERILME VE ŞEKİL DEĞİŞİMİ Eksenel yüklü elemanlarda meydana gelen normal gerilmelerin nasıl hesaplanacağı daha önce ele alınmıştı. Bu bölümde ise, eksenel yüklü elemanların şekil

Detaylı

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ

SAVİOR OTOMASYON TEKNİK DESTEK BİRİMİ FPWINPRO7_Servo motor jog positioning_1 fonksiyon bloğu (JOG POSİTİONİNG1 bloğu: Hedef olarak yazdığımız TargetValue değerine X0 fiziksel giriş tetiklendiğinde farklı hızda ve farklı kalkış rampasında

Detaylı

Beton Yol Kalınlık Tasarımı. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Beton Yol Kalınlık Tasarımı. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Beton Yol Kalınlık Tasarımı Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Esnek, Kompozit ve Beton Yol Tipik Kesitleri Beton Yol Tasarımında Dikkate Alınan Parametreler Taban zemini parametresi Taban zemini reaksiyon modülü

Detaylı

BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA EKSENEL YÜK, MALZEME MODELİ VE SARGI DONATISI ORANININ ETKİSİ

BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA EKSENEL YÜK, MALZEME MODELİ VE SARGI DONATISI ORANININ ETKİSİ Beşinci Ulusal Deprem Mühendisliği Konferansı, 26-30 Mayıs 2003, İstanbul Fifth National Conference on Earthquake Engineering, 26-30 May 2003, Istanbul, Turkey Bildiri No: AT-124 BETONARME KESİT DAVRANIŞINDA

Detaylı