Ulusal bir bilimsel proje için tanısı yeni konulan tip 2 diyabetli kişiler aranıyor.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Ulusal bir bilimsel proje için tanısı yeni konulan tip 2 diyabetli kişiler aranıyor."

Transkript

1 Katılımcı bilgileri Proje başlığı: DD2 - Danimarka Tip 2 Diyabet Stratejik Araştırma Merkezi Güney Danimarka Bölgesi Bilimsel Etik Komitesi tarafından onaylanmıştır, Dosya No. S Ulusal bir bilimsel proje için tanısı yeni konulan tip 2 diyabetli kişiler aranıyor. Proje Sorumlusu: Profesör ve Başhekim Henning Beck-Nielsen. Proje Yöneticisi: MSc. Ph.D. Jens Steen Nielsen. DD2 - Danimarka Tip 2 Diyabet Stratejik Araştırma Merkezi OUH Odense Üniversite Hastanesi Kløvervænget 10, 3. Kat 5000 Odense C Sizin yerel araştırma yeriniz: DD2 - Danimarka Tip 2 Diyabet Stratejik Araştırma Merkezi DD2 Projesi Katılımcı Bilgileri ÖZETİ Karar vermeden önce, tüm bu katılımcı bilgilerini okumanızı rica ediyoruz: Kimler katılabilir? Tanısı yeni konulan tip 2 diyabetli, 18 yaşın üzerindeki kişiler (tanısı 1 Ocak 2009 tarihinden sonra konulmuş). Katılıma EVET dediğiniz takdirde, - yaklaşık 30 dakika süren DD2 araştırmasına katılmayı ve o yaşam tarzınız ve ailenizde diyabetle ilgili soruları yanıtlamayı, o kalça ve bel çevreniz ile istirahat halinde iken nabzınızın ölçülmesini, o kan örneği alınıncaya kadar yemek yememeyi, o bir sabah idrar örneği vermeyi kabul etmiş oluyorsunuz.

2 Ayrıca, - DD2 nin tip 2 diyabet araştırması için verileriniz ile kan ve idrar örneklerinizi anonim olarak saklaması ve kullanmasını; - DD2 Merkezinin, bunların Bilimsel Etik Komitesi tarafından onaylanması halinde yeni diyabet projeleri için sizinle temasa geçebilmesini de kabul etmiş oluyorsunuz. Katılım isteğe bağlıdır. - DD2 size, bir e-posta adresiniz varsa, DD2 araştırmasından hemen sonra ve tekrar bir, üç ve altı yıl sonra bir anket formu gönderir. E- postaya yanıt vermek isteğe bağlıdır. Katılım ile ilgili herhangi bir risk var mı? - Katılım ile ilgili herhangi bir risk söz konusu değildir. - Koldan alınan kan örneği çok nadir durumlarda kısa süreli bir morluk veya enfeksiyona neden olabilir. Haklarınız: - Katılım isteğe bağlıdır. - Verileriniz gizli olarak işleme tabi tutulur. - Projeye katılmak şimdiki veya gelecekteki tedavinizi etkilemez. - Projeden her zaman gerekçe göstermeden ayrılabilirsiniz. Projeden ne bekleniyor? - Projeden, kalıtım, yaşam tarzı faktörleri ve tip 2 diyabet işaretlerinin tip 2 diyabetin bireysel olarak daha uyumlu tedavisinde nasıl kullanılabileceğine dair yeni bilgiler edinilmesi beklenmektedir. Katılımcı bilgileri Proje başlığı: DD2 - Danimarka Tip 2 Diyabet Stratejik Araştırma Merkezi. Size, DD2 Danimarka Tip 2 Diyabet Stratejik Araştırma Merkezi tarafından yürütülen tip 2 diyabet ile ilgili ulusal bir bilimsel bir projeye katılmayı isteyip istemediğinizi sormak istiyoruz. Karar vermeden önce, bu bilgileri iyice okumanızı rica ediyoruz. Her zaman soru sormanızı bekliyoruz. Amaç ve projenin kısa tanımı DD2 projesinin amacı, tip 2 diyabeti olan hastaların tedavisini iyileştirmek ve Danimarka'da hastalığın gelişimini takip etmektir. Bu, Danimarka kayıt sistemi yardımıyla ve buna dahil olan kan ve idrar örneklerinin de yer aldığı ve biyobank olarak da bilinen yeni bir ulusal veri tabanı oluşturularak yapılacaktır. Veri tabanı ve biyobankanın oluşturulması ayrıca, tedavinin tip 2 diyabetli hastalara şimdikinden daha fazla bireysel olarak uygulanabileceğinin araştırılması için eşsiz bir fırsat sunacaktır.

3 Sonuçlar, sitesinde bulabileceğiniz ulusal ve uluslararası dergilerde yer alan makalelerde yayınlanacaktır. DD2, tip 2 diyabet tanısı yeni,1 Ocak 2009 tarihinden sonra konulmuş 18 yaşın üzerindeki tüm kişilerin projeye katılmasını arzu etmektedir. Hedef yılda hastaya ve toplamda yaklaşık hastaya ulaşmaktır. Projenin finansmanı 2015 yılına kadar sağlanmıştır, ancak projenin devamı için hala finansman aranmaktadır. DD2 projesine tip 2 diyabetli 'den fazla kişinin dahil olması halinde yeni bilimsel araştırmalar başlatılacaktır. Araştırmalardan biri, örneğin tip 2 diyabeti tedavisinde fiziksel aktivitenin etkisi olabilir. Bu nedenle katılımı kabul etmek, DD2 Merkezinin sizinle gelecekteki yeni araştırmalar ile ilgili olarak sizinle irtibata geçebileceği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, bu gibi araştırmalara hiçbir koşulda katılmak zorunda değilsiniz. Ayrıca, sizinle bağlantı kurmadan önce gelecekteki araştırmaların Güney Danimarka Bölgesi Bilimsel Etik Komitesi tarafından onaylanmış olması gerekir. Verilerin ve biyolojik malzemenin saklanması Tüm verileriniz ile kan ve idrar örnekleriniz bir kod ile işaretlenmiştir; bu nedenle kimliğiniz meydana çıkmaz. Kimliğinizin gizlenmesi, veriler ve örneklerin saklandığı, analiz edildiği ve yayınlandığı zaman bunların kime ait olduğunun bilinmemesini sağlar. Verileriniz ile çalışan herkes, kişisel verilerin işlenmesi ile ilgili sır saklama yükümlülüğü yasasına ve veri koruma hükümlerine tabidir. DD2 araştırması Sizden bir kan örneği alınacak ve sizinle kısa bir görüşme yapılacaktır. Kan örneğini aç karnına vermeniz gerekmektedir. Bu nedenle önceki akşam saat den sonra sudan başka bir şey tüketmemelisiniz. Ayrıca, yemek yemediğin sürede kan şekerini düzenleyen ilaç da almamalısınız. Kan örneği toplam olarak yaklaşık 90 mililitredir. Son olarak, yanınızda yaklaşık 20 mililitrelik bir sabah idrar örneğini getirmelisiniz. Görüşme sırasında yerel bir proje sorumlusu size genel sağlık durumunuz ve egzersiz alışkanlıklarınız ile ailenizde şeker hastalığı olup olmadığı hakkında sorular soracaktır. Nabzınız ile kalça ve bel çevreniz ölçülecektir. DD2 araştırmasının tamamlanmasından sonra ve tekrar bir, üç ve altı yıl sonra size bir elektronik anket formu göndermek istediğimiz için bir e-posta adresiniz olup olmadığını da soracağız. E-posta adresini bildirmek ve bundan gönderilen soru formlarını yanıtlamak isteğe bağlıdır.

4 Biyolojik malzemenin analizi Kan ve idrar örnekleri bir biyobanka gönderilir; burada daha sonra analiz edilmek üzere dondurulur ve saklanır. Tip 2 diyabetli yaklaşık kişiden kan örneği alındığı zaman kan örnekleri genetik değişimler ve çeşitli tip 2 diyabet işaretleri açısından analiz edilecektir. Bazı analizler yurt dışında yapılır. Biyobankta kalan kan ve idrar örnekleri sadece, Güney Danimarka Bölgesi Bilimsel Etik Komitesi ve DD2 icra kurulu tarafından buna önceden izin verilmesi halinde kullanılır. DD2 projesinin tamamlanmasıyla birlikte tüm malzemeler imha edilir. Araştırma riski DD2 araştırmasında herhangi bir risk söz konusu değildir. Kan örneği alma sırasında deride birkaç gün boyunca lokal kaşıntı veya tahrişe neden olabilecek minimum bir enfeksiyon riski oluşabilir. Kan alma ayrıca, çok nadiren kısa süreli bir morluğa neden olabilecek bir lokal kanamaya yol açabilir. Vazgeçme hakkı DD2 Merkezi ile irtibata geçerek onayınızı istediğiniz zaman ve gerekçe göstermeden geri çekebilirsiniz. Bundan böyle katılmak istememenizin şimdiki veya gelecekteki tedaviniz üzerinde bir etkisi olmaz. Ödeme Projeye katılımla ilgili olarak herhangi bir ücret ödenmez. Deneyin yararı Yeni araştırmalar, tip 2 diyabetin genetik analizler, yeni biyolojik tip 2 diyabet işaretlerinin uygulanması ve yaşam tarzı ile ilgili faktörlerin araştırılması ile karakterize edilen çeşitli alt gruplara ayrılabildiğini göstermektedir. Tip 2 diyabetin daha iyi karakterize edilmesiyle, tedavi günümüzdekinden çok daha büyük ölçüde bireyselleştirilebilir; böylece, tip 2 diyabet ile ilgili komplikasyonlar sayı ve kapsam açısından azaltılabilir ve her bir hastanın yaşam kalitesi ve refahı arttırılabilir. Ekonomik durum ve proje katılımcıları hakkında açıklamalar DD2 mali olarak Stratejik Araştırma Konseyi (40 Milyon kr.), Sağlık Dairesi (1 milyon kr.), Diyabet Derneği (0,5 milyon kr.) ve Novo Nordisk (13 milyon kr.), Güney Danimarka Bölgesi ( milyon kr.)tarafından desteklenmektedir. DD2 Danimarka Bölgesel Yönetimleri, Sağlık ve İçişleri Bakanlığı ve Danimarka Genel Tıp Derneği ile işbirliği yapmaktadır. Sorumlu adaylar, ortaklar veya proje sorumlularının katkıda bulunanlarla ekonomik açıdan hiçbir ilişkisi yoktur.

5 DD2 projesi ortakları 1. Århus Üniversite Hastanesi veri yönetimini üstlenmiştir: Profesör Henrik Toft Sørensen, MD, DMSc, Aarhus Üniversite Hastanesi; Profesör Jørgen Rungby, MD, DMSc, Aarhus Üniversitesi; Profesör Jens Sandahl Christiansen, MD, DMSc, FRCPI, Aarhus Üniversite Hastanesi. 2. Kopenhag Üniversitesi: Profesör Oluf Borbye Pedersen, MD, DMSc, Kopenhag Üniversitesi, Kopenhag; Profesör Torben Hansen, MD, PhD, Kopenhag Üniversitesi, Kopenhag; 3. Devlet Serum Enstitüsü: Profesör Mads Melbye, MD, DMSc, Devlet Serum Enstitüsü, Kopenhag. 4. Diyabet Derneği: Profesör Malene Bagger, MD, DMSc, Diyabet Derneği 5. Odense Üniversite Hastanesi DD2 Merkezi Sekreterliğini üstlenmiştir: Doçent Jan Erik Henriksen, MD, PhD, Odense Üniversite Hastanesi; Profesör Henning Beck-Nielsen, MD, DMSc, Odense Üniversite Hastanesi; Profesör Jørgen Lauridsen, PhD, Güney Danimarka Üniversitesi, Danimarka, Odense. 6. Devlet Hastanesi Exercise Intervention Programlarını üstlenmiştir: Profesör Bente Klarlund Pedersen, MD, DMSc, Kopenhag Üniversitesi; Profesör Allan Vaag, MD, PhD, DMSc, Başhekim, Kopenhag Üniversitesi. 7. Steno Diyabet Merkezi: Profesör John Nolan, MD, DMSc, Steno Diyabet Merkezi, Gentofte; Profesör Knut Borch-Johnsen, MD, DMSc, Steno Diyabet Merkezi, Gentofte. 8. Vejle Hastanesi: Laboratuvar Müdürü Ivan Brandslund, MD,DMSc, Vejle Hastanesi. 9. Novo Nordisk: Kıdemli Başkan Yardımcısı, Peter Kristensen, MD, DMSc, EMBA, Global Development, R&D Novo Nordisk Scandinavia A/S, Danimarka Bölgesi, Søborg. Günlük yönetim DD2 Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu, Profesör Henning Beck- Nielsen, MD, DMSc, OUH Odense Üniversite Hastanesi. Proje Yöneticisi Jens Steen Nielsen, MSc, PhD, OUH Odense Üniversite Hastanesi. İtiraz yolu Kamu İdaresi Yasası hükümlerine uygun olarak veri dosyalarına bakma hakkınız vardır. Deneye katılımın sonucu olarak hasta sıfatıyla sizde bir arıza ya da hasar oluşması halinde doktorunuz ya da acil servise başvurmalısınız. DD2 projesi kapsamındaki tedavi ile ilgili bir şikâyetiniz varsa, şikâyetinizi hasta şikâyet kuruluna göndermeniz gerekmektedir. Şikâyetiniz haklı bulunulursa, size Danimarka yasaları uyarınca bir tazminat ödenecektir.

6 Sağlıkla ilgili bilimsel araştırmalarda denek olma konusunda karar vermeden önce broşürünü okumanızı rica ediyoruz. DD2 Merkezi ile e-posta adresinden ya da numaralı telefondan veya Proje Yöneticisi Jens Steen Nielsen ile e-posta adresinden ya da numaralı telefondan her zaman irtibata geçebilirsiniz. Saygılarımla Proje Yöneticisi Jens Steen Nielsen DD2 - Danimarka Tip 2 Diyabet Stratejik Araştırma Merkezi Kløvervænget 10, 3. Kat 5000 Odense C

SIKÇA SORULAN SORULAR. 1- Gönüllü insanlar üzerinde yapılması planlanan klinik araştırma için izin alınması gerekir mi?

SIKÇA SORULAN SORULAR. 1- Gönüllü insanlar üzerinde yapılması planlanan klinik araştırma için izin alınması gerekir mi? 1- Gönüllü insanlar üzerinde yapılması planlanan klinik araştırma için izin alınması gerekir mi? Evet, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Türk Ceza Kanunu 90. maddesi ve ilgili yönetmelik gereğince izin alınması

Detaylı

İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Taslağı

İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Taslağı İşyeri Hekimi Ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk Ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik Taslağı BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; iş

Detaylı

Küçük Çaplı Projeler İçin Hibe Yönetmeliği Prensip olarak 5000,00 `ya kadar proje hibeleri için

Küçük Çaplı Projeler İçin Hibe Yönetmeliği Prensip olarak 5000,00 `ya kadar proje hibeleri için Küçük Çaplı Projeler İçin Hibe Yönetmeliği Prensip olarak 5000,00 `ya kadar proje hibeleri için Hibe Olanakları Hakkında Sorular ve Cevapları (Lütfen teşvik olanakları ile ilgili ek bilgileri de dikkate

Detaylı

OMBUDSMAN SONUÇ RAPORU STANDARD PROFİL, TÜRKİYE

OMBUDSMAN SONUÇ RAPORU STANDARD PROFİL, TÜRKİYE OMBUDSMAN SONUÇ RAPORU STANDARD PROFİL, TÜRKİYE Bu rapor Uyum Danışmanı ve Ombudsman (CAO) sürecini Türkiye deki IFC destekli Standard Profil projesine ilişkin olarak özetlemektedir. GENEL BAKIŞ IFC nin

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 20.07.2013 Resmi Gazete Sayısı: 28713 İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç

Detaylı

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI İŞYERİ HEKİMİ VE DİĞER SAĞLIK PERSONELİNİN GÖREV, YETKİ, SORUMLULUK VE EĞİTİMLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı; iş

Detaylı

GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARI KILAVUZU 2010. 1. Amaç

GÖZLEMSEL İLAÇ ÇALIŞMALARI KILAVUZU 2010. 1. Amaç 1. Amaç Bu kılavuz, gözlemsel ilaç çalışmalarının planlanması, yürütülmesi ve değerlendirilmesi için asgari şartları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır. 2. Tanım Gözlemsel ilaç çalışmaları, ilaçların Türkiye

Detaylı

İş Etiği ve Davranış Kuralları için Standartlar

İş Etiği ve Davranış Kuralları için Standartlar İş Etiği ve Davranış Kuralları için Standartlar İçindekiler Mesaj 1 İş etiği İlkeleri 3 İş etiği Modeli 4 Bu kitapçik 5 İşleriMizin YürütülMesi 7 kamu Müşterileri ve kamu Görevlileri ile çalişma 11 Başkalari

Detaylı

amase: advancing Migrant Access to health Services in Europe

amase: advancing Migrant Access to health Services in Europe amase: advancing Migrant Access to health Services in Europe (Avrupada' daki Sağlık Hizmetlerine Göçmenlerin Erişimini Kolaylaştırmak) Study Information Sheet Version 3 30.01.2012 Turkish Web Questionnaire

Detaylı

Personel El Kitabı. Şehrin Lokomotifi

Personel El Kitabı. Şehrin Lokomotifi Personel El Kitabı Şehrin Lokomotifi Ç a ğ d a ş Ya r ı n l a r İ ç i n D a i m a G ü ç B i r l i ğ i Mum olmak kolay değildir Işık saçmak için önce yanmak gerekir!. Mevlâna Celâleddin-i Rûmî A k s a r

Detaylı

KOBİ ler için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Rehberi: İNŞAAT SEKTÖRÜ

KOBİ ler için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Rehberi: İNŞAAT SEKTÖRÜ KOBİ ler için İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Rehberi: İNŞAAT SEKTÖRÜ Bu rehber, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen İSGİP (Türkiye`de İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Koşullarının

Detaylı

Avrupa Ombudsmanı. Avrupa Doğru İdari Davranış Yasası

Avrupa Ombudsmanı. Avrupa Doğru İdari Davranış Yasası Avrupa Ombudsmanı Avrupa Doğru İdari Davranış Yasası TR Misyon bildirisi Avrupa Ombudsmanı, Avrupa Birliği kurumları ile ilgili şikâyetlere yönelik adaletli sonuçlar arar, şeffaflığı teşvik eder ve idari

Detaylı

Bu ilke, Randstad Grubunun faaliyet halindeki bütün şirketleri için geçerlidir.

Bu ilke, Randstad Grubunun faaliyet halindeki bütün şirketleri için geçerlidir. Randstad Grubu ilkesi Başlık Geçerlilik tarihi Birim Belge no Uygunsuz Davranış Bildirim ilkesi Temmuz 2009, revizyon Grup Hukuk/Merkezi Dürüstlük Sorumlusu Misconduct_version 1_04012010 1. Amaç Uygunsuz

Detaylı

İçindekiler: Giriş. Giriş 2. Tanımlar 3. Bir ASG olmak 4. ASG'lerin Genel Sorumlulukları ve Yükümlülükleri 6

İçindekiler: Giriş. Giriş 2. Tanımlar 3. Bir ASG olmak 4. ASG'lerin Genel Sorumlulukları ve Yükümlülükleri 6 Z İ N D E YA Ş A M EV G Ü Z E L L İ K S İ Z İ N İ Ş İ N İ Z S İ Z İ N İ Ş İ N İ Z EV G Ü Z E L L İ K Z İ N D E YA Ş A M S İ Z İ N İ Ş İ N İ Z EV G Ü Z E L L İ K AMWAY İŞ KURALLARI Z İ N D E YA Ş A M İçindekiler:

Detaylı

Sentez veya doğal kaynaklar ile elde edilen herhangi bir ilacın (kimyasal maddenin),

Sentez veya doğal kaynaklar ile elde edilen herhangi bir ilacın (kimyasal maddenin), DERLEME Hacettepe T p Dergisi 2006; 37:78-83 Klinik ilaç araflt rmalar Alper B. skit 1,2 1 Doç. Dr., Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı, Ankara 2 T.C. Sağlık Bakanlığı Merkezi

Detaylı

CEO umuzun Mesajı... i. Davranış Kuralları ve Yasalar... 1. Uyumlu ve Dürüst Çalışma İlkesi... 4. Kişisel Sorumluluk... 7. İşyeri Davranışları...

CEO umuzun Mesajı... i. Davranış Kuralları ve Yasalar... 1. Uyumlu ve Dürüst Çalışma İlkesi... 4. Kişisel Sorumluluk... 7. İşyeri Davranışları... Davranış Kuralları Bu Davranış Kuralları boyunca MetLife ve Şirketimiz kelimeleri, MetLife Inc. ve tüm iştiraklerini ifade etmektedir. İştirak, bir veya daha fazla aracı vasıtasıyla MetLife Inc. şirketinin

Detaylı

Bizde Böbrek Kanseri var

Bizde Böbrek Kanseri var 2011 Baskısı Böbrek Kanseri Derneği Sunar... Bizde Böbrek Kanseri var Hastalar ve aileleri için pratik bir rehber. Böbrek Kanseri Derneği KidneyCancer.org ÖNSÖZ Hastalar, aileleri ve bakıcıları için hazırlanmış

Detaylı

Iyi bir politikaci olmak

Iyi bir politikaci olmak ..... Iyi bir politikaci olmak Alfred Moser Stichting International Foundation for Social Democracy 2009 Alfred Mozer Stichting www.alfredmozerstichting.nl Postbus 1310 1000 BH Amsterdam The Netherlands

Detaylı

TYRKISK KØGE HASTANESİ'NE. Hoş Geldiniz

TYRKISK KØGE HASTANESİ'NE. Hoş Geldiniz TYRKISK KØGE HASTANESİ'NE Hoş Geldiniz İçindekiler 3 Køge Hastanesi ne Hoş Geldiniz 4 Pratik bilgiler 7 Ayakta tedavi olacaksanız 8 Køge Hastanesi genel görünüm haritası 10 Hastaneye giriş yaptığınızda

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 2014 2015 YILI ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK PROJE YARIŞMASI BAŞVURU KILAVUZU

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 2014 2015 YILI ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK PROJE YARIŞMASI BAŞVURU KILAVUZU T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Temel Eğitim Genel Müdürlüğü 2014 2015 YILI ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK X. MATEMATİK ve FEN BİLİMLERİ BU BENİM ESERİM PROJE YARIŞMASI BAŞVURU KILAVUZU ANKARA 2014 MEB Temel

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARINDA ÖZÜRLÜ BİREYLER İÇİN ULAŞILABİLİRLİK TEMEL BİLGİLER REHBERİ

SAĞLIK KURUMLARINDA ÖZÜRLÜ BİREYLER İÇİN ULAŞILABİLİRLİK TEMEL BİLGİLER REHBERİ T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI SAĞLIK KURUMLARINDA ÖZÜRLÜ BİREYLER İÇİN ULAŞILABİLİRLİK TEMEL BİLGİLER REHBERİ Haziran 2012 ANKARA 0 Sağlık Kurumlarında Özürlü Bireyler İçin

Detaylı

Dünya Tabipleri Birliği Helsinki Bildirgesi. İnsanlar Üzerinde Yapılan Tıbbi Araştırmalarla İlgili Etik İlkeleri 1

Dünya Tabipleri Birliği Helsinki Bildirgesi. İnsanlar Üzerinde Yapılan Tıbbi Araştırmalarla İlgili Etik İlkeleri 1 Dünya Tabipleri Birliği Helsinki Bildirgesi İnsanlar Üzerinde Yapılan Tıbbi Araştırmalarla İlgili Etik İlkeleri 1 Haziran 1964 te Helsinki de yapılan 18. DTB Genel Kurulunda kabul edilmiş ve daha sonra

Detaylı

Türkiye ve İsveç te İnsan Kaynakları Yönetimi - El Kitabı

Türkiye ve İsveç te İnsan Kaynakları Yönetimi - El Kitabı Türkiye ve İsveç te İnsan Kaynakları Yönetimi - El Kitabı Türkçe versiyon Altındağ Nilüfer Osmangazi Tepebaşı Umeå Yıldırım Elif Karadenizli Bostancıoğlu Süleyman Yavuz Yiğit Bağdaş Ali Gülbay Süleyman

Detaylı

BM Sağlık Hakkı Özel Raportörü SİVİL TOPLUM İÇİN REHBER

BM Sağlık Hakkı Özel Raportörü SİVİL TOPLUM İÇİN REHBER BM Sağlık Hakkı Özel Raportörü SİVİL TOPLUM İÇİN REHBER Uluslararası Sağlık ve İnsan Hakları Örgütleri Federasyonu IFHHRO Toplum Sağlığı Araştırma ve Geliştirme Merkezi Teşekkürler Bu rehberin taslağını

Detaylı

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ULUSAL STANDARTLARI ARADEĞERLENDİRME RAPORU

EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ULUSAL STANDARTLARI ARADEĞERLENDİRME RAPORU EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ULUSAL STANDARTLARI ARADEĞERLENDİRME RAPORU 0 EKİM 2013 İZMİR 1 ARA DEĞERLENDİRME RAPORU A. Fakültenin tanıtımı Fakültenin genel özellikleri

Detaylı

Sonra demek artık bana zarar veriyor! diyorsanız; Akademik Erteleme Davranışıyla Baş Etme Beceri Eğitimi Grup Yaşantısına Katılın

Sonra demek artık bana zarar veriyor! diyorsanız; Akademik Erteleme Davranışıyla Baş Etme Beceri Eğitimi Grup Yaşantısına Katılın Sınava sonra çalışırım. Okuma ödevlerimi sonra yaparım. Notlarımı sonra düzenlerim. Raporumu sonra veririm. Akademik danışmanımı görmeye sonra giderim. Sonra demek artık bana zarar veriyor! diyorsanız;

Detaylı

Başvuru formunun doldurulmasına ilişkin açıklamalar. I. Başvuru formunu doldurmadan önce bilmeniz gerekenler

Başvuru formunun doldurulmasına ilişkin açıklamalar. I. Başvuru formunu doldurmadan önce bilmeniz gerekenler TUR 2014/1 Başvuru formunun doldurulmasına ilişkin açıklamalar I. Başvuru formunu doldurmadan önce bilmeniz gerekenler Mahkeme hangi şikâyetleri inceler? Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Mahkeme), Avrupa

Detaylı

BÖLÜM I - KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM BEYANI

BÖLÜM I - KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM BEYANI BÖLÜM I - KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİ NE UYUM BEYANI 1 Ocak - 31 Aralık 2014 faaliyet dönemini kapsayan Kurumsal Yönetim İlkeleri Uyum Raporu, Sermaye Piyasası Kurulu ( SPK ) nun 3 Ocak 2014 tarih, 28871

Detaylı

PEDİATRİK POPÜLASYONDA YÜRÜTÜLEN KLİNİK ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIMLARA İLİŞKİN KILAVUZ 1. GİRİŞ

PEDİATRİK POPÜLASYONDA YÜRÜTÜLEN KLİNİK ARAŞTIRMALARDA ETİK YAKLAŞIMLARA İLİŞKİN KILAVUZ 1. GİRİŞ 1. GİRİŞ Bu kılavuzda doğumdan, yasal sorumluluğun doğduğu erişkinlik dönemine kadar çocuklarla yapılan klinik araştırmaların çeşitli etik boyutlarına ilişkin öneriler yer almaktadır. Bu öneriler klinik

Detaylı