SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-3

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-3"

Transkript

1 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS

2 BİTKİLERİN KULLANIM SAHALARI Gary Robinette, Bitkiler, İnsanlar ve Çevre Kalitesi adlı kitabında bitki materyallerinin fonksiyonel kullanımını aşağıdaki tabloda olduğu gibi sınıflandırmaktadır.

3 BİTKİLERİN GÖRSEL KARAKTERİSTİKLERİ Bitkilerin vejetatif yapısı ve vejetatif kısımları tasarımda oldukça önemlidir. Bitki teşhisi yapan taksonomistler (botanikçiler); bitkilerin vejetatif kısımlarının teşhis için ne kadar önemli olduğunu bilirler. Vejetatif kısımlar tasarımcılar için de çok önemlidir. Tasarımcı, vejetatif kısımları bitkileri teşhis etmek değil, bitkilerin bu kısımlarının çizgi, renk, form ve tekstürü nasıl etkilediği ile ilgilenir. Tasarımcı bitkilerin formu, gövde kabuğu, sürgünleri, yaprakları, çiçekleri ve meyveleri gibi vejetatif kısımları ile yakından ilgilenir.

4 Tasarımcı için önemli olan bitkinin vejetatif kısımları: 1. Form: Bitkinin boyu, tepe tacı genişliği, bitkinin büyüklüğü ve genel şekli ile büyüme ve dallanma şekli gibi özellikler tasarımcı tarafından bilinmelidir. 2. Kabuk: Kabuğun rengi, yüzeyinin niteliği, dokusu (pürüzlü veya pürüzsüz olması), ince ya da kalın olması, yumuşak ya da sert olması gibi özelliklerini tasarımcı bilmelidir. 3. Sürgünler: Sürgünlerin rengi, sürgünlerin dizilişi (karşılıklı-almaçlı), ince veya kaba, tüylü ya da tüysüz olması gibi özelliklerini tasarımcı bilmelidir.

5 4. Yapraklar: Yaprağın büyüklüğü, alt ve üst yüzünün rengi, basit ya da bileşik olması, yaprak kenarlarının durumu (testere,dişli,tam,loplu,düz) gibi özellikleri yanında, sonbahardaki yaprak rengi tasarımcı tarafından bilinmelidir. 5. Çiçekler: Çiçeklenme mevsimi, çiçek rengi, çiçeğin büyüklüğü, çiçeklerin tek-tek, çift ya da kurullar halinde olması yanında, sade (yalın kat) ya da katmerli olması gibi özelliklerini tasarımcı bilmelidir. 6. Meyve: Meyvenin rengi, büyüklüğü, tipi, mevsimi, bitki üzerinde kalış süresi gibi özelliklerini tasarımcının bilmesi gerekir.

6 Tasarımcının vejetatif kısımlarla ilgili gözlemleri tek bir mevsimle sınırlı kalmamalıdır. Dört mevsimde de her bir parçanın önemi ve bitkinin karakteri üzerindeki etkisi, özellikle her bir parçanın büyüklüğü, şekli ve yapısı ile bunların bitkinin çizgi, form, renk ve tekstürünü nasıl etkilediğini gözlemlemesi gerekir.

7 Daha sonra da tasarımcı; bu vejetatif kısımların, bitkinin karakteri ve kişiliği üzerinde ne derecede katkıda bulunduğunu saptamalıdır. Bitkilerin bu vejetatif kısımlarının büyüklüğü ve şekline bağlı olarak tasarım öğeleri ortaya çıkar. Bu tasarım öğeleri; Çizgi Form Tekstür Renk

8 Yaprak Türü: Ilıman iklim kuşağında bitkilerde üç temel yaprak türü vardır: 1. yaprağını döken bitkiler, 2. iğne yapraklı herdem yeşil bitkiler, 3. geniş yapraklı herdem yeşil bitkiler. Peyzajda her birinin kendine has özellikleri ve ilgili potansiyel işlevleri vardır.

9 1. Yaprağını Döken Bitkiler: Yaprağını döken bitkiler yapraklarını sonbaharda döker ve ilkbaharda yeniden yapraklanırlar. Dökülen yapraklar, genellikle ince ve düz olup, sayısız şekil ve boyutlardadır. Avrupa kıtasında yaprağını döken bitkiler; miktar ve çeşitli çevresel koşullara uyum sağlayabilme özellikleri bakımından en ağır basan yaprak türünü oluştururlar. Yaprağını döken bitkiler, yer örtücülerden tutun da görkemli ağaçlara kadar her biçim, renk, tekstür ve boyutta karşımıza çıkabilirler.

10 Yaygın örnekler arasında Alıç (Crataegus sp.) Kartopu (Viburnum sp.) Meşe (Quercus sp.) ve Akçaağaç (Acer sp.) sayılabilir. Yaprağını döken ağaçların dış mekanlarda birkaç belirgin işlevi vardır. Önemli bir işlevi mevsimleri vurgulamasıdır. Yaprağını döken birçok bitkinin, tasarım özelliklerini doğrudan etkileyen dört belirgin mevsimsel görünüme ve özelliğe sahiptir.

11 Quercus sp.

12 Acer pseudoplatanus Viburnum plicatum

13 Yaprağını döken bitkiler, yılın iklimsel değişikliklerini daha belirgin ve anlamlı kılan dinamik elemanlardır. Bunlar ayrıca ilgi uyandırırlar. Çünkü insan bunların şeffaflığı, formu, rengi ve tekstüründeki muhteşem değişiklikleri hayranlıkla gözlemler.

14 Yaprağını döken bitkiler ılıman iklim kuşağında birincil bitki materyali olarak işlev görür. Aslında bunlar mekanı her düzlemde tanımlayabilir, vurgu ve arka fon işlevi görebilir ve herdem yeşil ve geniş yapraklı herdem yeşil bitkilerle karşıtlık (zıtlık) yaratmak için yaygın olarak kullanılırlar. Yaprağını döken bitkiler tasarımda faydalı bitki lerdir, Çünkü istenen birçok işlevde kullanılabilirler.

15 Geniş uygulama olanaklarının yanı sıra bazı yaprağını döken bitkiler belirgin formları, çiçek rengi ya da sonbahar yaprak rengi için seçilir. Kartopu (Viburnum sp.) Altın çanı (Forsythia sp.), Hanımeli (Lonicera sp.) Güzellik çalısı (Kolkwitzia amabilis), Kızılcık (Cornus florida) ve Elma (Malus sp.) peyzajda fayda sağlamalarına yardımcı olan dikkati çeken çiçeklere sahip yaprağını döken bitkilere örnek teşkil eder.

16 Viburnum opulus Forsythia viridissima Kolkwitzia amabilis

17 Malus floribunda Cornus florida

18 Yaprağını döken bazı bitki materyallerinin bir başka özelliği, bunların parıltı etkisi yaratmak için yapraklarıyla etkileşerek gün ışığına izin vermeleridir. Bu olguya parlaklık denir ve bu durum bitki yaprakları gözle güneş arasına geldiğinde gerçekleşir. Alttan ve/veya arkadan gözlemlendiğinde yapraklar parlak sarı-yeşil görünür ve bu onların içeriden aydınlatıldığı yanılsamasını yaratır. Bu sonuç güneşin bitkiye daha düşük açıyla vurduğu kuşluk vakti ya da ikindi vakti çok belirgindir. Sonuç bitkiye havalı, aydınlık bir özellik katan ışıltılı, parlayan bir etkidir.

19 Yaprağını döken bitki materyallerinin benzersiz bir özelliği bunların birçoğunun kışın gözlemlenebilen ayırt edici ve ilginç dallanma şekillerinin olmasıdır. Bu özellikleri, yaz yapraklarının tekstür ve rengi kadar önemlidir. Çünkü ılıman iklim kuşağında yaprağını döken bitki materyallerinin, en azından yapraklı oldukları süre kadar, yapraksız yani çıplak dalları olur. Dalların yoğunluğu, rengi ve yapıları ya da büyüme şekilleri bir tasarımda yaprağını döken bitkilerin seçiminde ele alınması gereken değişkenlerdir.

20 Şeker akçaağacı (Acer saccharum) yada Kurtbağrı (Ligustrum amurense) gibi kimi yaprağını döken bitkiler yoğun dallıdır ve kışın ayırt edici bir siluete sahiptirler. Glediçya (Gleditsia triacanthos) ve Sumak (Rhus typhina Laciniata ) açık dallıdır (seyrek) ve belirgin olmayan, düzensiz hatlara sahiptir.

21 Ligustrum amurense Acer saccharum

22 Rhus typhina Laciniata Gleditsia triacanthos

23 Şekil 10 da görüldüğü gibi, dalların oluşturduğu çizgi şekli de tasarımda düşünülmesi gereken başka bir unsurdur. Kızılcık (Cornus florida) ya da Alıç (Crataegus phaenopyrum) gibi kimi bitki materyallerinin dalları dikkat çekici olarak yatay çizgilere sahiptir. Bunlar ilkbaharda koyu herdem yeşil arka fonun önünde muhteşem görünürler. Şekil 10: YAPRAĞINI DÖKEN FARKLI AĞAÇ TÜRLERİNİN, KIŞIN BÜYÜME ŞEKİLLERİ VE GÖRÜNÜŞLERİ ORTAYA ÇIKAR.

24 Amerikan dişbudağı (Fraxinus americana) ve Avrupa gürgeninin (Carpinus betulus) belirgin olarak yukarı doğru kavislenen dal hatları vardır. Bataklık meşesi (Quercus palustris) gibi bitkilerin ise aşağı doğru kavislenen dallanma hatları vardır. Elma (Malus sp.) ve Erguvan (Cercis canadensis) gibi diğer bazı bitkiler yaşlanıp yıprandıklarında eğri-büğrü dal hatlarına sahip olur.

25 Şekil 11 de görüldüğü gibi, bunlar koyu herdem yeşil bir arka fon önüne ya da başka bir nötr ortama yerleştirilirse çıplak dalları ve desenleri daha iyi algılanabilir.

26 Şekil 12 de görüldüğü gibi, başka bir ilginç olasılık da yaprağını döken bir bitki öyle bir yerleştirilmelidir ki, soyut dal desenlerinin gölgeleri kaldırımın ya da çıplak duvarın üzerine düşsün. Bu tür gölge desenleri kış mevsiminde geniş bir kaldırımın ya da boş bir duvarın monotonluğunu azaltmada yardımcı olabilir.

27 2. İğne Yapraklı Herdem Yeşil Bitkiler, İkinci genel bitki yaprağı türü iğneye benzer yaprakları olan ve yapraklarını yıl boyunca dökmeyen bitkilerdir. Veymut çamı (Pinus strobus), Ladin (Picea sp.), Göknar (Abies sp.), Porsukağacı (Taxus sp.) ve Ardıç (Juniperus sp.) iğne yapraklı herdem yeşil bitkilere örnektir.

28 Abies nordmanniana Pinus strobus Picea abies

29 İğne yapraklı herdem yeşil bitkiler; kısa çalılardan çeşitli biçim, renk ve tekstüre sahip ağaçlara kadar değişiklik gösterirler. Ancak iğne yapraklı herdem yeşil bitkilerin grup olarak görünür (belirgin olan) çiçekleri yoktur. Yaprağını döken bitkiler gibi, herdem yeşil bitki materyalleri de benzersiz özelliklerinden dolayı birtakım işlevlere sahiptirler.

30 Diğer tür bitki materyalleriyle karşılaştırıldığında, iğne yapraklı herdem yeşil bitkiler grup olarak en koyu yapraklara sahiptir (ardıç dikkat çeken önemli bir istisnadır). Bu olgunun nedeni; iğne yapraklı herdem yeşil bitkilerin iğne yaprakları, üzerine düşen ışığın büyük bir bölümünü emmesi ve çok azını yansıtmasıdır. Şekil 13 de görüldüğü gibi, herdem yeşil bitkilerin görünen koyu yeşilliği, yaz ortasından bir sonraki yılın bahar başlarına kadar ve özellikle de kışın çok belirgindir. Bu genellikle büyük bir görünüm ortaya çıkarır.

31 Sonuç olarak iğne yapraklı bitkiler, tasarıma görsel ağırlık ve katılık katmak için kullanılabilirler. İğne yapraklı bitkiler, bir mekanda ya da bir bitki kompozisyonunda kasvetli ve düşünceli bir atmosfer oluşturabilirler. Ancak herdem yeşiller, herhangi bir yerde aşırı miktarda yerleştirilmemelidir. Çünkü bunlar tasarıma bir cenaze havası katabilir. Bu yüzden birçok eski evin etrafındaki temel ağaçlandırma şekli bu bitkilerle yapılmaktadır.

32 Yaprağını döken bitkilerle kıyaslandığında, iğne yapraklı herdem yeşil bitkiler genellikle bir tasarımdaki bitkilerin küçük bir yüzdesini oluşturmalıdır. Bunun istisnası iğne yapraklı herdem yeşil bitki türlerinin egemen olduğu bölgesel konumlardır. Bu tür bölgelerde herdem yeşil bitkiler, kompozisyondaki bitkilerin çoğunluğunu oluşturması uygun düşer.

33 Kışın görsel ağırlıklarından ve görünürlüklerinden dolayı bu tür herdem yeşil bitkileri tasarım içinde dağınık biçimde kullanmamak ve çeşitli konumlarda gruplandırmak gerekir. Şekil 14 de gösterildiği gibi, herdem yeşil bitkilerin gelişigüzel yerleştirilmesi karmaşık bir görüntü yaratır.

34

35 Herdem yeşil bitkiler koyu yapraklara sahip olduklarından, daha açık renklere sahip bitkiler için arka fon oluştururlar (Şekil 7 ve 11). Bunun yaygın bir uygulaması iğne yapraklı herdem yeşil bitki ve çalıların, Kızılcık (Cornus florida), Kanada erguvanı (Cercis canadensis), ve Açelya (Rhododendron) gibi, daha açık renkli-çiçekli bitkilerin arka fonu olarak kullanılmasıdır. Bu çiçekli bitkiler, oturma ve yürüme alanları ile bina girişleri gibi gölgeli, korunaklı ancak aydınlıkmış gibi görünmesi arzulanan yerlerde kullanılırlar.

36

37 İğne yapraklı herdem yeşil bitkilerin önemli bir özelliği; bitkinin adında tanımlanmıştır; yaprakları değişiklik göstermez ve sürekli yeşil kalır. Yaprağını döken bitki materyalleri ile karşılaştırıldığında, herdem yeşil bitkiler sabit ve stabildir. Sonuç olarak, tasarıma bir devamlılık duygusu eklerler. Bu bitkiler, karşılarına yaprağını dökendeğişken bitkilerin yerleştirilebileceği bir ortam yaratırlar. Yaprağını döken bitkiler mevsimsel değişiklikleri daha belirgin kılarlar.

38 Yoğunluklarından dolayı iğne yapraklı herdem yeşil bitki materyalleri, görüntüyü ve hava dolaşımını engelleme konusunda etkilidir. Şekil 15 te görüldüğü gibi, herdem yeşil bitkiler yılın her döneminde kalıcı, değişmez perdeleme ve mahremiyet kontrolü sağlamak için tercih edilen bitkilerdir. HERDEM YEŞİL AĞAÇLAR TÜM MEVSİM GÖRÜNMESİNİ İSTEMEDİĞİMİZ GÖRÜNÜMLERİ PERDELEMEK İÇİN KULLANILABİLİR.

39 Ayrıca, soğuk rüzgârlara karşı koruma sağlamak için bu bitkiler bir binanın çevresine ya da dış mekâna yerleştirilebilirler. Ilıman iklim kuşağında soğuk kış rüzgarlarından korunmak için sıklıkla iğne yapraklı bitkiler binanın ya da açık mekanın kuzeydoğu tarafına yerleştirilir. (Şekil 16). Burada bu bitkiler rüzgarın şiddetini açık alandaki şiddetinin %60 ı kadar azaltabilir. Rüzgar şiddetindeki bu azalma soğuk havanın bina içine girmesini en aza indirir ve ayrıca dışarı kaçan ısı miktarını azaltır.

40

41 Sonuçta, düzgün biçimde yerleştirilen ve tasarlanan iğne yapraklı herdem yeşil bitkiler kümesi tek aileli bir evin ısınma masraflarını yüzde 33 (%33) a kadar azaltabilir. Ve bir bina duvarının önüne yerleştirilen uzun boylu herdem yeşil çalılar da benzer bir etki yaratırlar. Burada yoğun çalı kümesi, çalılarla bina duvarı arasında hareketsiz bir hava mekanı yaratarak ek bir yalıtım tabakası görevi görür.

42 Genel bir kural olarak (belirli bir tasarımın amaçları gözetilmeden), bir bitki kompozisyonunda, yaprağını döken ve herdem yeşil bitkiler arasında doğru orantılı bir denge bulunmalıdır. Bu iki tür birbirlerinin en iyi özelliklerini ortaya çıkararak birbirlerini tamamlar. Şekil 16 deki gibi, tek başına kullanıldıklarında yaprağını döken bitkiler yazın oldukça çekici görünebilir ancak kışın kaybolurlar çünkü bu mevsimde kütlelerini ve görsel ağırlıklarını kaybederler. ŞEKİL 16: TÜM YAPRAK DÖKEN BİTKİLENDİRMELERDE KIŞIN GÖRSEL AĞIRLIK KAYBOLUR.

43 Öte yandan, Şekil 17 de görüldüğü gibi, yalnızca iğne yapraklı herdem yeşil bitkiler içeren bir tasarım sıkıcı olur çünkü çok ağır ve kasvetli olur ve yılın mevsimleri boyunca çok az değişiklik gösterir. Dolayısıyla, bu olası sorunları önlemek için, şekil 18 de görüldüğü gibi, birbirlerini destekleyen yaprağını döken ve iğne yapraklı herdem yeşil bitki materyallerini birlikte kullanmak en iyisidir.

44 3. Geniş Yapraklı Herdem Yeşil Bitkiler: Bitki materyalinin üçüncü genel yaprak türü geniş yapraklı herdem yeşil bitkilerdir. Bunlar yaprak görünümleri açısından yaprağını döken bitkilere benzer ancak yapraklarını yıl boyunca korur. Orman gülleri (Rhododendron sp.), Açelya (Rhododendron sp.), Dağ defnesi (Kalmia latifolia) Pieris (Pieris sp.) ve Salkımçalı (Leucothoe sp.) geniş yapraklı herdem yeşil bitki materyaline örnektir. Geniş yapraklı herdem yeşil bitkilerin özellikleri ve bir tasarımda olası kullanımları aşağıdaki gibidir.

45 İğne yapraklı herdem yeşil bitkiler gibi, geniş yapraklı herdem yeşil bitkilerin de koyu yeşil yaprakları vardır. Ancak kimi geniş yapraklı herdem yeşil bitkilerin yansıtıcı yaprakları olur ve güneş ışığı altında parlak görünür. Geniş yapraklı herdem yeşil bitkilerin olası bir kullanımı, açık bir dış mekana parıltılı, aydınlık bir özellik vermeleridir. Güneş alan bir yerde kompozisyona hafif ve havadar bir his katabilirler. Gölgeye yerleştirildiklerinde geniş yapraklı herdem yeşil bitkiler iğne yapraklı herdem yeşil bitkilerinkine benzer görevler görürler ve karanlık ve ağır görünürler.

46 Bir grup olarak, geniş yapraklı herdem yeşil bitki materyalleri muhteşem ilkbahar çiçekleriyle tanınırlar. Birçok insan bunları yalnızca çiçekleri için bir tasarıma yerleştirir. Bu en iyi yöntem olmayabilir çünkü, renk konusunda ifade edildiği gibi, çiçeklerin ömrü çok kısadır. Bunun yerine, bir tasarımda geniş yapraklı herdem yeşil bitkiler öncelikli olarak yapraklarına göre yerleştirilmeli ve çiçekler ek bir yarar olarak düşünülmelidir. Bazı durumlarda gösterişli çiçekler tasarımda odak noktası olarak kullanılabilir. (Bu, dikkat çekici olduklarından kaba yaparak tekstürlü orman gülü gibi bitkilerde işe yarar.)

47 Geniş yapraklı herdem yeşil bitkiler grup olarak pek dayanıklı bitkiler değildir. Çoğu ılıman iklimlerde (5-10 kuşaklarında) ya da binanın doğu tarafında olduğu gibi, ılıman iklimlerde, kısmen güneşli kısmen gölgeli durumlarda daha iyidir. Geniş yapraklı herdem yeşil bitkiler aşırı sıcağa ya da soğuğa dayanamadığından kışın tam güneş alan ya da zararlı kış rüzgarlarına maruz kalacakları yerlere konulmamaları gerekir. Her iki durum da köklere su gitmediği zamanlarda yapraklarda aşırı terlemeye neden olur.

48 Ayrıca çoğu geniş yapraklı herdem yeşil bitkiler düzgün büyüyebilmek için asitli toprağa gerek duyar ve bu onların peyzajda olası kullanımlarını tüm bu gerekli koşullara uyan bölgelerle sınırlar. Özetle, bir bitki tasarımının rengini incelediğimiz gibi, aynı zamanda, bitki renginin bütünleşmiş bir öğesi olan yaprak türünü de hesaba katmalıyız. Yaprak türü bir tasarımın mevsimsel ilgisini, görünürlüğünü ve bütünlüğünü etkiler. Yaprak türü ayrıca biraz sonra anlatacağımız bitki materyallerinin tekstürüyle da doğrudan ilgilidir.

49

50

51

52

53

54

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİLERİN GÖRSEL KARAKTERİSTİKLERİ Bitkilerin

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ TEKSTÜRÜ Bitki Tekstürü. Bitki tekstürü

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 3-TASARIM BİTKİLERİNİN SINIFLANDIRILMASI a) Ömürlerine

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 18.04.2016

Detaylı

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır.

BETULACEAE. Alnus cinsleri vardır. BETULACEAE Jeolojik devirlerde daha fazla sayıda cins ve türlere sahip olan bu familyanın, bugün 6 cins ve bu cinslerin kışın yaprağını döken 100 kadar türü, Kuzey Yarımkürenin ılıman ve serin bölgelerinde

Detaylı

Bitkilerle Alan Oluşturma -1

Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Bitkilerle Alan Oluşturma -1 Peyzaj Mekanlarının 3 Temel Elemanı Yüzey Zemin Düzlemi: Mekanın tabanını oluşturur. Mekanın diğer elemanları bu tabanın üzerinde yer alır.örneğin üstünde hiçbir bitki veya

Detaylı

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU

T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER. Hazırlayan: Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU T.C İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ ORMAN FAKÜLTESİ ORMAN ALTI ODUNSU BİTKİLER Hazırlayan: 0601120025 Danışman: Yrd.Doç.Dr Nurgül KARLIOĞLU Laurocerasus officinalis(karayemiş) Sistematik ; Alem : Plantae Bölüm :

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI DERS 7 YAPISAL ELEMANLAR ALAN KULLANIM-TESVİYE-MERDİVENLER-RAMPALAR-DUVARLAR Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Merdiven Basamaklaryoladikolacakşekildedüzenlenmelidir. Mediven kenar

Detaylı

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR

BOTANİK _II. Prof. Dr. Bedri SERDAR BOTANİK _II Prof. Dr. Bedri SERDAR Bedri SERDAR - 2018 2018 Sürgün Çeşitleri 1- Uzun Sürgün Tomurcukları belirgin internodlarla birbirinden ayrılmış, ağacın boy büyümesinde ve dalların gelişmesinde etken

Detaylı

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin

Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin Peyzaj Mimarlığı çalışmalarında bitkisel materyalinin kullanımında, tasarım ilkeleri ile birlikte bitkilerin denrolojik özelliklerinin ve ekolojik isteklerinin de dikkate alınması gerekir. Her bitki ölçü,

Detaylı

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN,

BİTKİSEL TASARIM. Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, BİTKİSEL TASARIM Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN, Peyzaj Mimarlığının önemli amaçlarından biri, insanlar için sanat değeri yüksek ve işlevsel açıdan yeterli dış mekanlar düzenlemektir. Bunu gerçekleştirirken

Detaylı

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II

ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II ODUN DIŞI ORMAN ÜRÜNLERİ BİTKİ TANIMI II 1. Laurocerasus officinalis 2. Salvia officinalis 3. Tilia tomentosa 4. Tilia cordata 5. Tilia platyphyllos 6. Tilia rubra 7. Quercus brantii 8. Castanea sativa

Detaylı

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne

CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne CORYLACEAE 1C 1 E. Anemogam, kışın yaprağını döken odunsu bitkilerdir. Gövde kabukları çatlaksız ya da boyuna çatlaklıdır. Tomurcuklar sürgüne almaçlı dizilmiştir. Tomurcuklar çok pullu, sapsız, sürgüne

Detaylı

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı)

PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI. Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) PLANLAMA VE TASARIM SAFHASI Hazırlayan: Raci SELÇUK (Peyzaj Y. Mimarı) ÇİZGİ (Line) DOKU (Texture) TASARIM UNSURLARI (Elements of Art) ŞEKİL-BİÇİM (Form) ÖLÇÜ-ÖLÇEK (Scale) ARALIK (Space) RENK (Color)

Detaylı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı

BÖLÜM 3. Artvin de Orman Varlığı BÖLÜM 3 Artvin de Orman Varlığı Özgür EMİNAĞAOĞLU Orman, oldukça geniş bir alanda kendine özgü bir iklim oluşturabilen, belirli yükseklik, yapı ve sıklıktaki ağaçlar, ağaçcık, çalı ve otsu bitkiler, yosun,

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 04.05.2015

Detaylı

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin)

Picea (Ladin) Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Picea (Ladin) 1 Picea abies (Avrupa Ladini) Picea orientalis (Doğu Ladini) Picea glauca (Ak Ladin) Picea pungens (Mavi Ladin) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO 19.12.2012 Picea (Ladin) 2 Picea (Ladin)

Detaylı

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu

Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Cins Fagus (Kayın) Castanea (Kestane) Quercus (Meşe) Gövde kabuğu Çatlamaz- düz Boyuna geniş aralıklarla çatlaklı Boyuna sık ve derin çatlaklı, Tomurcuk dizilişi ve şekli Almaçlı; çok pullu, uzun ve sivri

Detaylı

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L.

Porsuk. Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Porsuk Şube : Gymospermae Sınıf : Coniferae Takım : Taxoideae Familya : Taxaceae Cins : Taxus L. Tür : Taxus baccata L. Genel olarak 15-20 m boylanır. 2-2.5 m çap yapabilir. Yenice - Karakaya (Karabük)

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı Bitki Materyalinin Mimari Kullanımı Dış çevrenin

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR

BİTKİ TANIMA I. Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR 1 PEP101_H02 Abies (Göknar); A. pinsapo (İspanyol Göknarı), A. concolor (Gümüşi Göknar, Kolorado Ak Gökn), A. nordmanniana (Doğu Karadeniz-Kafkas Göknarı), A. bornmülleriana

Detaylı

Ağaç Fizyolojisi (2+0)

Ağaç Fizyolojisi (2+0) Ağaç Fizyolojisi (2+0) Prof. Dr. Ünal AKKEMİK İ.Ü.Orman Faku ltesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Ağaç Fizyolojisi neden önemlidir? Orman; geniş bir alanda, kendine özgu bir iklim yaratabilen, belirli bir

Detaylı

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ

SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ SANATSAL DÜZENLEME ÖĞE VE İLKELERİ 1.Sanatsal düzenleme öğeleri Çizgi: Çizgi, noktaların aynı veya değişik yönlerde sınırlı veya sınırsız olarak ardı arda dizilmesinden elde edilen şekildir. Kalemimizle

Detaylı

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü

Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü ÇALILAR Salix caprea L., Keçi Söğüdü, Orman Söğüdü 2 3 m çalı, ~ 7 8 m küçük bir ağaçtır. Yaprak uzunca, geniş yumurta, saplıdır, sivri, küttür, kalın, üstü kırışık, altı beyaz keçe gibi sık tüylü damar

Detaylı

Pinus halepensis te Glaf (Kın)

Pinus halepensis te Glaf (Kın) Pinus (Çam) Bu cins Gymnospermler içerisinde en fazla türe sahip olandır. 112 türle temsil edilmektedir. Herdemyeşildir. Hem uzun hem de kısa sürgünleri vardır. Pinus (Çam) Sürgünler: Uzun sürgünlerle

Detaylı

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS

ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER BUXUS TİLİA FRAXİNUS ACER AKÇAAĞAÇLAR Çoğunlukla kışın yaprağını döken boylu veya kısa boylu ağaçlardır. Yapraklar ve tomurcuklar sürgünlerde karşılıklı yer alır. Yapraklar sade, loplu veya tüysüdür.

Detaylı

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr.

BİTKİ TANIMA I. P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) Yrd. Doç. Dr. 1 BİTKİ TANIMA I Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR P E P 1 0 1 _ H 0 4 C h a m a e c y p a r i s l a w s o n i a n a ( L a v z o n Ya l a n c ı S e r v i s i ) C r y p t o m e r i a j a p o n i c a ( K a d i f

Detaylı

Orman Altı Odunsu Bitkiler

Orman Altı Odunsu Bitkiler Orman Altı Odunsu Bitkiler Danışman : Yrd.Doç.Dr. Nurgül KARLIOĞLU BİTKİLER 1. Laurocerasus officinalis 2. Osmanthus decorus 3. Rhus coriaria 35-0601120159 SALİM ÇOBAN 37-0601120189 OKTAY BAKIRTAŞ Laurocerasus

Detaylı

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE

TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE TEMEL GRAFİK TASARIM AÇIK-KOYU, IŞIK-GÖLGE Öğr. Gör. Ruhsar KAVASOĞLU 23.10.2014 1 Işık-Gölge Işığın nesneler, objeler ve cisimler üzerinde yayılırken oluşturduğu açık orta-koyu ton (degrade) değerlerine

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 11.05.2014

Detaylı

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR)

GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Bitki tanıma I 1 GENUS: ABİES (GÖKNARLAR) Yaklaşık 35-40 türü bulunur. Ülkemizde doğal olarak 4 türü yetişir. Herdem yeşildir. Dallar gövdeye çevrel dizilir. Kabuk gençlerde düzgün yaşlılarda çatlaklıdır.

Detaylı

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir.

2-3 metre kadar boylanabilen, bol dallı bir çalıdır. Kışın yapraklarını döker. Dalları köşeli ve dikenlidir. BERBERİDACEAE FAMİLYASI A. BERBERİS KADIN TUZLUĞU Herdemyeşil ya da yaprak döken türleri bulunan Berberislerin genellikle sürgünleri dikenlidir. Yaprak boyu, şekli vb. türlere göre değişiklik gösterir.

Detaylı

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.)

Sayfa 1 İBRELİLER (BOY CM.) İBRELİLER (BOY CM.) T.C. GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Ardıç Altuni (50-75 cm) - 8,00 Çam Fıstık (50-100 cm) 3,00 5,00 Çam Fıstık (100-150 cm) 5,00 8,00 Çam Fıstık (150-200 cm) - 10,00 Çam Fıstık

Detaylı

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım

Bitkisel Tasarım -1. Bitkisel Tasarım Bitkisel Tasarım -1 Bitkisel Tasarım Belirli bir amaç, mekan ve zaman birimi için gerekli olan bitki materyalinin seçimi, düzenlenmesi ve bakımını kapsayan bir işlemler dizisidir. Đnsan ile doğa ve sanat

Detaylı

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON

KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON KENT ORMANCILIĞI PROF. DR. İBRAHİM TURNA KTÜ ORMAN FAKÜLTESİ 2015 TRABZON Budamanın Tanımı ve Amacı Budama; Ağaç, ağaççık ve çalıları içeren odunsu bitkilerde gelişmeyi kuvvetlendirip hızlandırarak, ağacı

Detaylı

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN

PROJE TEKNİĞİ DERSİ. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ. Öğr. Gör. Hande ASLAN PROJE TEKNİĞİ DERSİ PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ve TASARIM İLKELERİ Öğr. Gör. Hande ASLAN 1. PEYZAJ TASARIM ÖĞELERİ ÇİZGİ Tüm tasarım oluşumlarının temelidir. Peyzaj tasarımında bütün fikirler bir proje düzeni

Detaylı

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır.

FAGACEAE. kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü vardır. FAGACEAE Fagaceae familyasının 6 cins (Fagus, Quercus, Castanea, Castanopsis, Lithofagus, Nothafagus) ve bu cnislerin her iki yarı kürenin subtropik ve serin bölgelerinde ormanlar kuran 600 kadar türü

Detaylı

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi)

Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Yayılışı: Quercus ilex L. (Pırnal meşesi) Genel coğrafi yayılış alanı Batı Akdeniz kıyılarıdır. Ülkemizde, İstanbul, Zonguldak, Sinop, Çanakkale, Kuşadası nda 0-450 m ler arasında Carpinus, Laurus, Phillyrea

Detaylı

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri:

Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Kullandığımız çim tohumu karışımlarında yer alan türler ve özellikleri: Karışımlarda kullandığımız türlerin karakteristik özellikleri ve avantajları kısaca burada açıklanmıştır. Karışımlarımız Genel olarak:

Detaylı

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER

BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER BİTKİ KULLANIMI YRD.DOÇ.DR. DOĞANAY YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı BİTKİ FORMU Bitki Formu. Bir bitkinin ya da

Detaylı

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk)

TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) TAXUS : (Porsuklar) (8 Türü var) Taxus baccata L. (Adi Porsuk) Çoğunlukla boylu çalı ender 20 m boy, sık dallı, yuvarlak tepeli, kırmızı_kahverengi kabuk gelişi güzel çatlar ve dökülür İğne yapraklar 1-2.5

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 22.02.2016

Detaylı

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i

C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i 1 BİTKİ TANIMA I PEP101_H03 C e d r u s ( S e d i r ) C e d r u s a t l a n t i c a C e d r u s b r e v i f o l i a C e d r u s d e o d o r a C e d r u s l i b a n i Sakarya Üniversitesi İbreliler 2 C

Detaylı

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda)

Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen. Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Sedirler (Cedrus) Türkiye de doğal olarak yetişen Toros (Lübnan) Sediri (C. libani) Türkiye de egzotik (yaygın ya da parklarda) Himalaya Sediri Atlas Sediri (C. deodora) (C. atlantica) Dünyada Kuzey Afrika,

Detaylı

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER

TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER TOHUMLARDA ÇİMLENME ENGELLERİ VE GİDERİLMESİ İŞLEMLERİ Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER Sıcaklık, Nem ve Oksijen temel çimlenme koşullarıdır. Ancak bu koşulların sağlanması durumunda bile bazı türlerin tohumları

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 20.04.2015

Detaylı

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü

PROJE I Ders III ALAN ANALİZİ. Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN. Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ PROJE I Ders III Doç.Dr.Reyhan ERDOĞAN Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ALAN ANALİZİ Mevcut alan özelliklerini anlama sürecidir. Alan analizinde, Alanın özelliklerini

Detaylı

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE

BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE BİTKİ MATERYALİ II: ANGIOSPERMAE Prof.Dr. Yahya AYAŞLIGİL Yrd.Doç.Dr. Doğanay YENER İstanbul Üniversitesi, Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitki Materyali ve Yetiştirme Tekniği Anabilim Dalı 23.02.2015

Detaylı

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme

Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Odunsu (Sert) Çeliklerle üretme Bir yaşında tamamen olgunlaşmış ve odunlaşmış bir başka ifadeyle durgunluk döneminde bulunan sürgünlerden elde edilen gövde çeliklerine sert veya odun çelik denir. Sert

Detaylı

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya)

1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) DIŞ MEKAN SÜS BİTKİLERİ 1. YAPRAĞINI DÖKEN AĞAÇ VE AĞAÇÇIKLAR 1.1. Acacia cyanophylla (Kıbrıs Akasyası) 1.2. Acacia dealbata (Mimoza,Hakiki Akasya, Gümüşi Akasya) 353 BAHÇIVANLIK EL KİTABI 1.3. Acer campestre

Detaylı

Cumhuriyet Dönemi nde ;

Cumhuriyet Dönemi nde ; O Orta Asya Türklerinin bahçe düzenlemeleri hakkındaki bilgilerimiz oldukça kısıtlıdır. Bunun en büyük nedeni belki de Türklerin mekan olusturmada toprak, kerpic gibi cabuk dağılan malzeme kullanmalarının

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar

10. SINIF KONU ANLATIMI. 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar 10. SINIF KONU ANLATIMI 46 EKOLOJİ 8 BİYOMLAR Karasal Biyomlar EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDAKİ İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere olarak bitki ve hayvan topluluklarını

Detaylı

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum

TAXODIACEAE. Sequoia (Monotipik) Sequoiadendron (Monotipik) Taxodium Cryptomeria (Monotipik) Sequoia sempervirens. Sequoiadendron giganteum TAXODIACEAE Pinaceae familyasında olduğu gibi, bir cinsli bir evciklidirler (Monoik). Yapraklar herdem yeşil veya kışın dökülür. Pul ve iğne yapraklar (Metasequoia hariç) sürgünlere sarmal dizilirler.

Detaylı

Juniperus communis. Adi Ardıç

Juniperus communis. Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç Juniperus communis Adi Ardıç En geniş yayılışı olan ardıç taksonudur. çoğunlukla çalı formunda Kabuk kırmızı kahverengi, ince kağıt gibi ayrılır İ. yaprak, 1,5 cm dipleri geniş

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 6- ÇELİK İLE ÇOĞALTMA Yeni

Detaylı

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA

BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA BİYOMLAR KARASAL BİYOMLAR SELİN HOCA EKOSİSTEM İLE BİYOM ARASINDA İLİŞKİ Canlıların yeryüzünde dağılışını etkileyen abiyotik ve biyotik faktörlere bağlı olarak bitki ve hayvan topluluklarını barındıran

Detaylı

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.

Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5. Dünya kendi içinde benzerlik gösteren 6 büyük flora alemine ayrılır: 1.Holarktikflora alemi 2.Paleotropis, 3.Neotropis, 4.Australis 5.Arkensis, 6.Kapensis Flora alemleri flora bölgelerine (region), flora

Detaylı

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar.

Bilim adamları canlıları hayvanlar, bitkiler, mantarlar ve mikroskobik canlılar olarak dört bölümde sınıflandırmışlar. 1- Canlının tanımını yapınız. Organizmaya sahip varlıklara canlı denir. 2-Bilim adamları canlıları niçin sınıflandırmıştır? Canlıların çeşitliliği, incelenmesini zorlaştırır. Bu sebeple bilim adamları

Detaylı

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012

SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME. Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 SERA TASARIMI ve İKLİMLENDİRME Cengiz TÜRKAY Ziraat Yüksek Mühendisi Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Erdemli-Mersin 12 Ekim 2012 Sera nedir? Bitki büyüme ve gelişmesi için gerekli iklim etmenlerinin

Detaylı

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir.

Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. AECHMEA Kullanılışı: Güzel çiçekli, dekoratif yapraklı bir bitkidir. Toprak: Humusça zengin yada topraksız karışım uygundur. Gübreleme: İlkbahar ve yaz aylarında 3 haftada bir kompoze gübre verilir. Sulama:

Detaylı

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C

P E P 1 0 1 _ H 0 5 C Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR BİTKİ TANIMA I P E P 1 0 1 _ H 0 5 C u p r e s s u s s e m p e r v i r e n s ( A d i s e r v i - A k d e n i z s e r v i s i ) C u p r e s s u s a r i z o n i c a ( A r i z o n

Detaylı

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI

PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI PROJE I DERSİ UYGULAMA VE TESLİM ASGARİ STANDARTLARI Çalışma Konusu : Tek Konut Çevresi Peyzaj Tasarımı Ölçek : 1/100 Çalışma Alanı Büyüklüğü : 70x100 cm Çizim Tekniği : Bristol kağıdına el çizimi Devam

Detaylı

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir.

En ideali ağaçların tamamının tohum tuttuğu dönemdir. Ormancılıkta yaygın olarak kullanılan kabule göre, tohum verimi itibariyle beş durum söz konusudur. Bunlar; 1- zengin, 2- iyi, 3- orta, 4- zayıf (serpili tohum yılı) ve 5- tohumsuz yıl olmak üzere adlandırılır.

Detaylı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı

Bitki Materyali-I: Gymnospermae. Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı Bitki Materyali-I: Gymnospermae Yrd. Doç Dr. Nurgül KARLIOĞLU Orman Botaniği Anabilim Dalı nurgulk@istanbul.edu.tr BİTKİLER ALEMİ CORMOPHYTA (GÖVDELİ BİTKİLER) THALLOPHYTA (GÖVDESİZ BİTLİLER) Pteridophyta

Detaylı

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK

İKLİM ELEMANLARI SICAKLIK İKLİM ELEMANLARI Bir yerin iklimini oluşturan sıcaklık, basınç, rüzgâr, nem ve yağış gibi olayların tümüne iklim elemanları denir. Bu elemanların yeryüzüne dağılışını etkileyen enlem, yer şekilleri, yükselti,

Detaylı

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO

İbreliler. Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Yrd. Doç. Dr. Taki DEMİR SAÜ PMYO İbreliler 1 Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Sequoiadendron giganteum (Mamut Ağacı) Sequoia sempervirens (Kıyı Sekoyası) Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Cupressaceae

Detaylı

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ

BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ BİTKİSEL TASARIMDA FORM ÖZELLİĞİ Genel olarak bitkinin formu iki faktörün kombine etkisi sonucunda oluşur. Birincisi bitkinin sahip olduğu genetik özelliklerini ortaya koyduğu orjinal formu, diğeri modifikasyonlar

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: 1 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem toprak ve arazi koşulları (kurak veya çok ıslak, kışın

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** Bu familyanın cinsleri şunlardır: Yalnızca uzun sürgün Uzun sürgünü + Kısa Sürgün Abies Pinus Keteleria Cedrus Pseudotsuga Larix Tsuga Pseudolarix Picea Cathaya

Detaylı

Pistacia terebinthus L. (Menengiç)

Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Pistacia terebinthus L. (Menengiç) Genel coğrafi dağılışı batıda Kanarya adalarından başlayarak doğu Akdeniz ve Anadolu ya ulaşır. Türkiye de özellikle Batı ve Güney Anadolu daki maki formasyonu içerisinde

Detaylı

Bitkilerin Adlandırılması

Bitkilerin Adlandırılması Bitkilerin Adlandırılması Bitki isimlerinin bir yerden diğerine değişmemesi, hangi bitkinin söz konusu olduğunun kesin ve emin bir şekilde anlaşılabilmesi ve dünya üzerinde birlik sağlamak için bitkilerde

Detaylı

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. 2 Ders Saati (40+40dk)

-DERS PLANI- Görsel Sanatlar Dersi. 2 Ders Saati (40+40dk) DERS SINIF KONU SÜRE AMAÇLAR HEDEF VE DAVRANIŞLAR DERS İÇERİĞİ VE SÜREÇ Görsel Sanatlar Dersi 9. Sınıf Doku 2 Ders Saati (40+40dk) -DERS PLANI- 1. Işığın etkisiyle objelerin dokusal özelliklerini tanır.

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU

2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU 2012-2013 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ATATÜRK ARBORETUMU GEZİSİ RAPORU Gezinin Yapıldığı Tarih-Saat : 17/05/2013---09:30-13:00 Geziye Katılan Öğrenci Sayısı : 20 Geziden Sorumlu Öğretmen : Duygu AYDEMİR Gezinin

Detaylı

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme

Ilıman iklim kuşağında Dinlenme Ilıman iklim kuşağında Dinlenme - Meristem dokuları düşük sıcaklık ve gün uzunluğunun azalması ile uyarılarak tomurcuklar dinlenmeye girer. - Yaprak dökümü olur. Bitki soğuğa ve dona karşı dayanım geliştirir.

Detaylı

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI

TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI TEKNOLOJI VE TASARıM DERSI Temel Tasarım Etkinliği Gurup çalışması Yrd.Doç.Dr. Doğan Arslan Bu çalışmada Tasarım eleman ve ilkelerin neler olduğu açıklanacak. Her bir eleman ve ilkelere endüstriyel ürünler

Detaylı

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri

Ceviz Fidanı-Ağacı İklim ve Toprak İstekleri Yavuz-1 CEVİZ (KR-2) Ceviz yetişen tüm bölgelerde yetişir. Özellikle geç donların görüldüğü yerlerde yetiştirilmesi tavsiye edilir. Verimsiz bir çeşittir. Nisbi Periyodisite görülür. Meyvesi oval şekilli

Detaylı

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır.

Erkek çiçekler bir eksen etrafında dizilmiştir. Etaminlerde iki polen tozu torbası vardır. Çiçek tozları marttan itibaren olgunlaşır. Bitki tanıma I FAM: PİNACEAE Conifera sınıfının en önemli familyasıdır. 10 cins ve 210 kadar tür içerir. Tropik ormanlardan kuzey kutbuna kadar geniş yayılışı vardır. GENUSLARI: Abies, Picea, Keteleria,

Detaylı

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1

DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA. Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 DİKİM YOLUYLA AĞAÇLANDIRMA Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 1 Dikim yöntemlerinin seçilmesini gerektiren koşullar: Prof. Dr. Ali Ömer ÜÇLER 2 **Ekstrem iklim koşulları (düşük ve yüksek sıcaklıklar), **Ekstrem

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) CEPHALOTAXACEAE Ağaç ya da çalı halinde herdem yeşil bitkilerdir. Tüm bireyleri bir cinsli iki evcikli (DİOİK)dir. Çok ender bir evciklidir. Erkek çiçekler küre biçimde bir

Detaylı

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2

Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Bitkisel Tasarım Đlkeleri -2 Zıtlık Uygunluğun tersidir. Objeler arasında herhangi bir açıdan ortak yada yakın etkinliklerin olmamasına zıtlık denir. Yön, ölçü, biçim, renk, aralık ve doku açısından zıtlık

Detaylı

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası)

GENUS: Convolvulus (gündüz güzeli, gündüz sefası) BİTKİ TANIMA III FAM: CONVOLVULACEAE Dik sarılıcı otsu veya çalılardır. 1000 kadar türü vardır. Yapraklar sarmal dizilişlidir. Basit veya ender olarak tüysüdür. Taç yapraklar birleşmiş hunu biçimlidir.

Detaylı

GENUS: LARİX (MELEZLER)

GENUS: LARİX (MELEZLER) Bitki tanıma I 1 GENUS: LARİX (MELEZLER) Kışın yaprak dökerler. Dallar gövdeye dağınık dizilir. Uzun ve kısa sürgünleri vardır. İğne yapraklar uzun sürgünlerde tek tek bulunur. Kısa sürgünlerde çoğu bir

Detaylı

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi

KAPLAN86 CEVİZİ. Kaplan 86 Cevizi Kaplan 86 Cevizi Dik, yayvan bir taç gelişmesi gösterir. 5 yaşındaki bir ağacın ortalama verimi 4-5 kg'dır. Meyve salkımı 2-3'lü olur. Meyveler elips şeklinde olup, kabuktan kolay ayrılır. Taze ceviz olarak

Detaylı

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI

ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Ucuzdurlar. ANNUEL BİTKİLERİN AVANTAJLARI Olgun bitkiler çiçekli durumlarıyla satılırlar. Çiçeklenme süreleri mevsim boyunca devam eder. Bol sayıda çiçek verirler. Sahadan uzaklaştırılması kolaydır. Dayanıklıdırlar.

Detaylı

Bitkilerde Eşeyli Üreme

Bitkilerde Eşeyli Üreme Bitkilerde Eşeyli Üreme İki farklı cinsiyete ait üreme hücrelerinin birleşmesiyle yeni canlılar oluşmasına eşeyli üreme denir. Oluşan yeni canlı, ana canlılardan farklı kalıtsal özelliklere sahiptir. Bitkiler

Detaylı

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR

ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR ANGİOSPERMAE (KAPALI TOHUMLULAR) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin FAKİR Angiospermae ve Gymnospermae Arasındaki Farklılıklar muhafaza içersinde döllenerek olgun tohuma gelişen gerçek meyve 3. Angiosperma ların odunlarında

Detaylı

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak

Öğr. Gör. Dr. İlker BÜYÜK, Botanik, 8. Hafta: Yaprak YAPRAK Yapraklar bitkinin fotosentez ve terleme (transpirasyon) organıdır. Gövdeden köken alırlar. Gövde üzerinde düğüm (nod) adı verilen bölgelerden çıkarlar. Kök ve gövdeye göre, ömürleri daha kısadır.

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) BAHÇECİLİK DIŞ MEKÂN BİTKİLERİ ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen modüller; Talim

Detaylı

Bırakın doğa evinize gelsin!

Bırakın doğa evinize gelsin! Unica Class Bırakın doğa evinize gelsin! Gerçek malzemeler ile doğal tasarım 444 30 30 www.schneider-electric.com.tr Doğal bir özlem Modern hayat genellikle varlığımızın orijinal, gerçek ve saf yapıtaşlarını

Detaylı

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI

PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI PEYZAJ TASARIMI TEMEL ELEMANLARI 3 DERS ARAZİ FORMU Yrd.Doç.Dr. Simay Kırca Arazi Formu Arazi Tipi İlişkisi 2. Dışbükey (Konveks) arazi formu Dağ, tepe, tepecik, vb. yükseltilerdir. Görsel ve fonksiyonel

Detaylı

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ

İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ İSMAİL ŞENEL MADEN Y. MÜH. (ODTÜ) DOĞA VE KUŞ GÖZLEMCİSİ simsirsever@gmail.com 533 426 03 03 NELER GÖRECEĞİZ DİŞBUDAKLAR AKASYALAR KOKARAĞAÇ ATKESTANELERİ ÖKALİPTUS SOFORA GLADİÇYA KARABİBER AĞACI DİŞBUDAKLAR

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-1 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BİTKİ KULLANIMI Bitkiler, tarih boyunca tertip ve düzenlemelerde insanlar

Detaylı

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN

İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ. Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İNCİRİN TOPRAK İSTEKLERİ VE GÜBRELENMESİ Yrd. Doç. Dr. Mehmet ZENGİN İncirin iklim İstekleri İncir bir yarı tropik iklim meyvesidir. Dünyanın ılıman iklime sahip bir çok yerinde yetişebilmektedir. İncir

Detaylı

Öğretim Materyali Tasarımı

Öğretim Materyali Tasarımı Öğretim Materyali Tasarımı Öğrenci gereksinimlerini tam olarak karşılayacak hazır materyallerin seçilmesi ve kullanılması gerekir. Bu sağlanamıyorsa, var olan materyalin uygun hale getirilmesi gerekir.

Detaylı

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular)

GYMNOSPERMAE. (Açık Tohumlular) GYMNOSPERMAE (Açık Tohumlular) PINACEAE ***** -Bu familya yaşayan gymnospermlerin en zengin ve en geniş alanı oluşturan familyasıdır. -Bu familya da, boylu ağaç, ağaç, ağaççık, boylu çalı, çalı formunda

Detaylı

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ

ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI. Doç. Dr. Soner KAZAZ ZBB106 KODLU TASARIM BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ DERSİ NOTLARI Doç. Dr. Soner KAZAZ Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü 06110-Ankara skazaz@ankara.edu.tr 8- BAZI TASARIM BİTKİLERİ,

Detaylı

METEOROLOJİ. III. Hafta: Sıcaklık

METEOROLOJİ. III. Hafta: Sıcaklık METEOROLOJİ III Hafta: Sıcaklık SICAKLIK Doğada 2 tip denge var 1 Enerji ve sıcaklık dengesi (Gelen enerji = Giden enerji) 2 Su dengesi (Hidrolojik döngü) Cisimlerin molekülleri titreşir, ancak 273 o C

Detaylı

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7

SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 SÜS BİTKİLERİ KULLANIMI-7 2016 2017 BAHAR YARIYILI (Orman Mühendisliği Bölümü-Seçimlik) Derleyip Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Aysel ULUS BAHÇE PLANI VE BİTKİLENDİRME PROGRAMI Bahçe sahibi ya da tasarımcı

Detaylı

YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER

YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER YAPRAKLI SÜS ÇALILARI, SARILICI VE YER ÖRTÜCÜLER 1.BERBERİS THUNBERGİİ (Kadın Tuzluğu) Kışın yaprağını döken, 2 m boylanabilen sık dallı bir çalıdır. Her iklimde rahatlıkla yetişebilen bir çalı türüdür.

Detaylı